Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3816 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFllYIZ Sayış. 10 Kuru,
Perşembe 20 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu idareı Nuruosmanlyo Not 17
EKİM 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «0705 — «5188
Dr. F.Kerim Gökay
İstanbula vali oldu
Tâyin, dün akşam tebliğ edildi, Prof., bugün vazifeye başlıyor
Fahreddin Kerimin Valiliğe tâyini, türlü çevrelerde çeşitli surette tefsire uğradı, tâyin, umumiyetle tasvip ediliyor
Önümüzdeki
Çalışma Mevsimi
azar günkü kısmî seçimlerden sonra, Büyük Mil let Meeüsİ, tam kadro ile 1 Kasımdan İtibaren çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu devrenin, şimdiki Meclis İçin, büyük bir imtihan teşkil edeceğinde şüphe yoktur. Çünkü bütün konuşma ve faaüyetlere büyük büyük seçimin gölgesi aksedecektir. Her milletvekili tekrar intihabı için, alması lâznngelcn tedbirleri ölçecek biçecek, adım ve gidişini buna göre ayarlıyacak-tır.
Evvelce Halk Partisinin müfrit kanadım teşkil etmekle tanınmış şahsiyetler şimdiden aeçmen-lerile geniş temaslar yapmağa başlamışlardır. Hattâ uzak sayılan doğu vilâyetlerimizin mebustan da, Yanlara, Silrtlere kadar, ihtiyarı zahmet ihtiyacını duymuşlardır. Bütün bu Halk Partili milletvekillerinin ağzından şimdi yağ ile bal akacaktır. Onlar millet İradesinin tamamiie tecel-H etmesi, seçimlere her hangi bir hile ve fesadın karışmaması huşu »unda, en çok İleri giden kimseler variyetinde görünecnklosrilr Nitekim Pcker kabinesinin maruf simalarından Mümtaz ökmen Ankara civarındaki muhaverelerinde hâkimiyetin tam ve matlak olarak halkta olduuğnu ve millet kimi seçerse onun iktidara gelmesinden daha tabii bir keyfiyet Oİamıyacağını kendisini dinlemek letiyenlere tekrarlamış, durmuştur. Fakat bizce bu seçim edebiyatı ve kahvelerde demeçler ve teminatlar yetmez. Asıl mühim olan nokta millete, itimada değer bir seçim kanunu hediye etmektir. Meydanlarda ve sokaklarda vâltlerde bulunmaktan ise. Büyük Millet Meclisinde, müsbet rey kullanarak ballan güveneceği bir kanunu süriatle çıkarmak evlâdır. Bunun için de vakit gelmiş çatmıştır.
Tarafsız İlmî heyetin çalışmaları her halde yakında biter. Bu İlmî heyette bir profesörün koparmak istediği fırtınanın sırf şahsî olduğu bütün arkadaşların ca kabul ve tasdik edilerek, yüksek bir heyetin üzerine- atılmak İstenilen iftira bertaraf edildi. Binaenaleyh İlmî heyetin faaliyeti şimdi çok hızlanır ve netice sür' atle Meclise sevkoluhabllir. Bu kanun lâj-ihası gele dursun, mll-letvekillerimlz, dört küsur yıldır, değiştirileceği müjdelenen matbuat kanununda yapacağı tâdilleri de bitirmelidir. Daha doğrusu, cesur bir adım atarak matbu-1
Ordinaryüs Profesör Doktor Fahreddin Kerim Gökay’ Muayenehanesinde aldırdığımız resmi
Yeni Rus Vetosu
Lake Sucecss: 19 (a.A.) cafp.» — ,L.uWn, devlet* lerinlorin «İlâhları hakkında verdikleri bilgiler: tevsik ode-oek müessese vo mnıllorin de Kontrolünü, hattâ bu kon-roliln atom silnhlarına da teşmilini tara m mu n eden ikin* oi Fransız, teklifine karşı da votosunn kullanmıştır.
Aylardanberi efkârı umumiyeyi meşgul eden İstanbul Valiliği meselesini, evvelki akşam toplanan Bakanlar Kurulu, nihayet hallet -mlş ve îstanbula. Ordinaryüs Profesör Dr. Fahrettin Kerim Gökaym Vali ve Belediye Başkanı olarak tayinine karar vermiştir.
Bizim elde ettiğimiz malûmata (Dovamı Sa. 5 Sû. 4 de)
Türkiyeye yeni yıl
Marşal yardımı
man, “StaFa’in nıütlehid hır Avrupaya hücum etmesi imkânsızdır diyor
Tr um an yardım kanununun tm zalıyor
Londra 19 (B.B.C.) — Mars-1 diği bir demeçte şayet Batı Av-hail yardımı idarecisi Paul Hoff rupa, tecavüze karşı b;ı man, bugün, Filâdelfiya’da ver-' — - —
harbi
(Devamı Sa. 5 SU. 6 de)
Amerika ve Ingiltere Vişinskiye cevap verdi
Yugoslavyanın Güvenlik Konseyine âza seçilmesi mevzuunda ileri sürülen iddialar
* \
♦Açesonagöre
♦ Yunan harbi
1 sona erdi
Amerika, Yunan ordusunun tenkisine
taraftar
Haremi Şerifin yüksekten alınmış bir resmi
aurenn, 9 en; ın ı/n/cscKteıı aıtnnıt# mr resmi
Arafcstta Vakfeye
Okuyucuların sualleri

i
Londra 18 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı, Yunan iç harbinin hemen hemen sona erdiğini, Yunan hükümetinin, mevcudu 200 bin belki de daha fazla olan orduyu, küçültmesinin ma’kul bir Bey olacağını. Amerikanın 2 sknedenberi Yunanistana kâfi derecede yardım yapmış olduğunu söylemiştir.
Vagington 19 (AP) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Yunan hükümetinin komünist çetecilere karşı giriştiği savaşın hemen hemen tamamiie sona erdiğini beyan et iniştir.
Acheson gazetecilere verdiği demeçte, Yunanistana yapılmak ta olan Amerikan yardımında bir indirme yapılmasının muhte mel olduğunu belirtmiştir.
durduğumuz tepe
Vakfe için en efdâl yer, Araf atta Cebeli Rahmedir
Yazıyı lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Meclis 1 Kasım
LoLndra 19 fB.B.C.) — Birleş -[ Vişlnskl, dün, Lake Succesa’te üş Milletler Güvenlik Konseyin -1 yaptığı bir basın konferansında:
mlş Milletle.__________________________
de boş olan bir üyelik için y‘ann I (Devamı Sa. 5 SQ. 6 da) l seçim yapılacaktır.
«Batılılar bu üyeliğe Yugoslavya
(Dovamı 6a. s SÜ. 3 de)
Cihat Arman size Paris hâtıralarını anlatıyor
$: Parlsfe Türk - Fransız ordu takımları maçında Remzinin uçarak kurtardığı gollerden biri^
............................-r,r--.-..................J
Haşan Bedreddin Ülgeri
Ara seçim ve akisleri
Salı günü açılıyor
Devlet Başkanı senelik nutkunu saat 15 de söyleyecek
Ankara: 19 (Hususi) — Biiyiik Millet Meclisi 1 Kasım salı günü saat 15 do toplanacaktır. Ruznameyc göro evvelâ Cumhurbaşkanı senelik nutkunu irat edecek, ondan sonra Meclis riyaset divânı scçiınlori yapılacaktır. Meclisin o günkü tolantısı ve Devlet Buşkanının nutku radyo ilo yayınlanacaktır.
Bulgar basın ateşesi Lambrev (solda). Bulgur ajansının yeni Türkiye muhabiri Tzarevzki He birlikte.
Dr. Asını Onur
6 ay
mahkûm oldu
Bulgar-Türk Münasebetleri
C. H. P. teşkilâtında ▼e Şehir Meclisinde « yeni simalar
16 Ekim Pazar güntl İstanbul milletvekilliğine secilen Atıf ödül ve Ekrem Amaça, dün Belediyede tl seçim kurulu başkanı Sırrı En -ver Batur tarafından mazbataları verilmiştir,
(Dovamı 8a. B SÜ. 1 do)
Bizim için yabancılar neler yazdı?
Mahkeme, kararın teciline mahal bulunmadığını da bildirdi Bir kipti kadınından doğma çocuğu Fatma Melâlıat Temizken isminde bir kadına meletmek suretiyle «yazılı yalan boyanda bulunmak» suçu İle yargılanmakta olan Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur ve diğer «enikler Fatma Molûhat, hemşire Hikmet vo Filonıoııin 2 inoi cezadaki duruşmaları dün sona ermiştir.
(Devamı Sa. 8 SÜ. 3 do)
I Ordular arası lutbol I turnuvasının akisleri
Belçika alnçcmilitori K. Hro M. Chomö Parın hava ateşoıniliterimia albay üçar' a şu mektubu göndermiştir:
(Devamı Sa. 6 8ü 1 de)
Murat Sertoğlu sorulan suallere cevap veriyor
B. Ekrem Balıkesir — Balıkesir:
Suallerinize birer birer cevap ver-> ineğe çalışayım:
1 — Hacca gidip gelmek için asga-rî üç bin lira lâzımdır.
2 — Hac niyetilo hareket edenler eğer vapurla geliyorlarsa vapur Mî-kad hizasına gelince durur ve hacılar abdest alarak ihramlarına bürünürler. Vapur bilâhare hareket eder* Tayyare yolculuğunda d« yolculara Mîkad mahalline yaklaşıldığı haber verilir. Hacılar esasen fazla bir şey tutmayan ihramlarını tnyyarcye binerken yanlarına aldıklarından yolda oturdukları yerlerde soyunarak ihramlarını giyinirler. Tayyarede abdest almak çok zor olduğundan tay-» yareyo abdestli girmek daha doğru olur, iki rekât namazı tayyarenin
(Devamı Sa. S Sû. 3 de)
Çırağan
varisleri
Bulgar konsolosluğunda dikkate değer bir mülakat
Bulgar Basın ataşesi, Bulgaristanda yaşayan Türk kardeşlerimizin hayatını bir Türk gazeteci heyetine göstermek cesaretini kendisinde bulabiliyor mu ?
Dün Bulgaristftnın azlodilon ticaret ataşesi Ncdalço Manof’in azli hakkında tafsilât almak üzere Bulgar basın ataşesi Rosto Lambreo’i ziyaret ettim. Kendisi bu hâdisenin bir azil olmayıp sadeco bir vazife değiştirmekten iburot bulunduğunu söy (edikten sonra dedi ki:
«— Son zamanlarda Türk gazeteleri, Bulgaristandııki Tiirklor hnkkın-da bir çok yazılar yazarak bunların çok kötü bir durumda bulunduklarını bildirdiler. Sizi temin ederim ki bu yazılanlar hakikatten uzaktır. Burum ınüşahado edilmeden yazılmış tır. (Dovomı Sa. 5 SÜ. 8 da)
Çırağan sarayının vârisleri olduklarını iddia e-denler hazine aleyhine dâva açtılar
Çırağan sarayı vo müştemilâtı zeJ mini, Kılıcali paşa ve Zeynep Sultan vakfından olduğu vo emvalin vârislere intikal etmesi icap ettiği halde, evkaf idaresi bu vakfın muhafazasın* da ihmâl gösterdiğinden hnzine namına teşçil edilmiştir. Bu tesçilin doğru olmadığını vo vakfın hukuku nun ihlâl edildiğini iddia eden vere* selordon Cemile Akdoğnn, Evkaf I-dnrcsi aleyhine 100 bin lirâlık bir tan rninat davası açmıştır.
i> cı asliye hukuk mahkemesindo bakılan davaya dün de devam edilmiş evkaf idaresinden istenilen mütemmim malûmat henüz gelmemiş olduğundan bu cevaba intizaron duruşma 7 kasını 919 tarilıino bırakılmış tır. Vakıflar idaresi altı aydanborf soruyu cevapsız bırakmaktadır.
TAKVİMDSN BİR YAPRAK
Vâlî Fahreddin Kerim
ULU AY
r ...............................
Hitlerin gözyaşları
î& Şimdiye kadar çıkmış çılgın Alman diktatörüne atı
■ bütün hâtıraların en güzel ve heyecanlısı
K Bir kaç gün siirocck olan bn nefis vo meraklı yazı serîsini ikinci saj tıiını/ııı lıaşııula bulacaksınız; mutlaka takip ediniz.
Bugün başladık
A
t stanbul valiliği dedikodusu
1 bir sürprizle neticelendi. Namzet olarak mütoaddlt valllor -den, Idnro adamlarından, hattâ Bakanlardan bahsodlldlkton sonra bir İki gün zarfında birdonblro Profosör Fahreddin Korlmln tâyini söylondl vo bu tâyin yirmi dört saat zarfında da tahakkuk ediverdi.
'İyi mİ oldu fona mıî Orasını bilmem... Ezop’un hllıâyosl gibi gayc-yo nasıl vo ne zaman vâsıl olabileceğini anlamak İçin ovvclâ yürüdüğünü görmeliyim... Ondan sonra vali Fahroddln Korlmdcn bahsedebilirim. Amma bir do büyük dostum Profesör Fahroddin Korlın var kİ onun hakkında Istodiğlm gibi fahr llo gurur llo konuşabilirim.
Muvaffakiyet ve şöhret şahikasına orlşmoslnl sırf kondl zokû v» sobalına medyun olan bu İlim adamı şüphesiz kİ monılekot İçin büyük bir kıymettir. Nâzik, vefakâr, herkesin kanaatine hürnıotkârdır. Na-
mus vo Iffotlndon ise bahsetmeğe utanırım; çünkü Fahreddin Kerim* do bunlar asildir... Müktesep değil.
Çek değerli ntuhibblmln devlorl dilşündüreook, Herküllerl yıldıracak kadar (muazzamnl-ı- umûr) karşısında bulunacağını biliyorum. Onun kabına sığmayan zekâsından bu güçlükleri başaracağına da ü-midlın var. Fakat unutmamalı kİ İstanbul her bakımdan tedaviye muhtaç bir hastadır. Scnolcrdonbo-ri onun derdine çare buluramamış-sabeslnde olan caddeleri, sokakları «damar sertleşmesi» hastalığı llo malûldür. (Tansiyon) u çok düşüktür. Allah selâmet vorsin Polto-Lûtfl Kırdar, göz hekimi olduğu I-çln bu (lertût-ı- musahhlr) I. «öıo hoş görünsün dîye süslOınok 1 in hayli uğraştı. Fakat no ç-ro kİ o-şaslı hastalıklarını tedavi od-^edl. Hastanın gıdasına lâzım gelon e-(Dovamı Sa. ö SÜ. 8 da)

Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3816 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFllYIZ Sayış. 10 Kuru,
Perşembe 20 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu idareı Nuruosmanlyo Not 17
EKİM 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «0705 — «5188
Dr. F.Kerim Gökay
İstanbula vali oldu
Tâyin, dün akşam tebliğ edildi, Prof., bugün vazifeye başlıyor
Fahreddin Kerimin Valiliğe tâyini, türlü çevrelerde çeşitli surette tefsire uğradı, tâyin, umumiyetle tasvip ediliyor
Önümüzdeki
Çalışma Mevsimi
azar günkü kısmî seçimlerden sonra, Büyük Mil let Meeüsİ, tam kadro ile 1 Kasımdan İtibaren çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu devrenin, şimdiki Meclis İçin, büyük bir imtihan teşkil edeceğinde şüphe yoktur. Çünkü bütün konuşma ve faaüyetlere büyük büyük seçimin gölgesi aksedecektir. Her milletvekili tekrar intihabı için, alması lâznngelcn tedbirleri ölçecek biçecek, adım ve gidişini buna göre ayarlıyacak-tır.
Evvelce Halk Partisinin müfrit kanadım teşkil etmekle tanınmış şahsiyetler şimdiden aeçmen-lerile geniş temaslar yapmağa başlamışlardır. Hattâ uzak sayılan doğu vilâyetlerimizin mebustan da, Yanlara, Silrtlere kadar, ihtiyarı zahmet ihtiyacını duymuşlardır. Bütün bu Halk Partili milletvekillerinin ağzından şimdi yağ ile bal akacaktır. Onlar millet İradesinin tamamiie tecel-H etmesi, seçimlere her hangi bir hile ve fesadın karışmaması huşu »unda, en çok İleri giden kimseler variyetinde görünecnklosrilr Nitekim Pcker kabinesinin maruf simalarından Mümtaz ökmen Ankara civarındaki muhaverelerinde hâkimiyetin tam ve matlak olarak halkta olduuğnu ve millet kimi seçerse onun iktidara gelmesinden daha tabii bir keyfiyet Oİamıyacağını kendisini dinlemek letiyenlere tekrarlamış, durmuştur. Fakat bizce bu seçim edebiyatı ve kahvelerde demeçler ve teminatlar yetmez. Asıl mühim olan nokta millete, itimada değer bir seçim kanunu hediye etmektir. Meydanlarda ve sokaklarda vâltlerde bulunmaktan ise. Büyük Millet Meclisinde, müsbet rey kullanarak ballan güveneceği bir kanunu süriatle çıkarmak evlâdır. Bunun için de vakit gelmiş çatmıştır.
Tarafsız İlmî heyetin çalışmaları her halde yakında biter. Bu İlmî heyette bir profesörün koparmak istediği fırtınanın sırf şahsî olduğu bütün arkadaşların ca kabul ve tasdik edilerek, yüksek bir heyetin üzerine- atılmak İstenilen iftira bertaraf edildi. Binaenaleyh İlmî heyetin faaliyeti şimdi çok hızlanır ve netice sür' atle Meclise sevkoluhabllir. Bu kanun lâj-ihası gele dursun, mll-letvekillerimlz, dört küsur yıldır, değiştirileceği müjdelenen matbuat kanununda yapacağı tâdilleri de bitirmelidir. Daha doğrusu, cesur bir adım atarak matbu-1
Ordinaryüs Profesör Doktor Fahreddin Kerim Gökay’ Muayenehanesinde aldırdığımız resmi
Yeni Rus Vetosu
Lake Sucecss: 19 (a.A.) cafp.» — ,L.uWn, devlet* lerinlorin «İlâhları hakkında verdikleri bilgiler: tevsik ode-oek müessese vo mnıllorin de Kontrolünü, hattâ bu kon-roliln atom silnhlarına da teşmilini tara m mu n eden ikin* oi Fransız, teklifine karşı da votosunn kullanmıştır.
Aylardanberi efkârı umumiyeyi meşgul eden İstanbul Valiliği meselesini, evvelki akşam toplanan Bakanlar Kurulu, nihayet hallet -mlş ve îstanbula. Ordinaryüs Profesör Dr. Fahrettin Kerim Gökaym Vali ve Belediye Başkanı olarak tayinine karar vermiştir.
Bizim elde ettiğimiz malûmata (Dovamı Sa. 5 Sû. 4 de)
Türkiyeye yeni yıl
Marşal yardımı
man, “StaFa’in nıütlehid hır Avrupaya hücum etmesi imkânsızdır diyor
Tr um an yardım kanununun tm zalıyor
Londra 19 (B.B.C.) — Mars-1 diği bir demeçte şayet Batı Av-hail yardımı idarecisi Paul Hoff rupa, tecavüze karşı b;ı man, bugün, Filâdelfiya’da ver-' — - —
harbi
(Devamı Sa. 5 SU. 6 de)
Amerika ve Ingiltere Vişinskiye cevap verdi
Yugoslavyanın Güvenlik Konseyine âza seçilmesi mevzuunda ileri sürülen iddialar
* \
♦Açesonagöre
♦ Yunan harbi
1 sona erdi
Amerika, Yunan ordusunun tenkisine
taraftar
Haremi Şerifin yüksekten alınmış bir resmi
aurenn, 9 en; ın ı/n/cscKteıı aıtnnıt# mr resmi
Arafcstta Vakfeye
Okuyucuların sualleri

i
Londra 18 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı, Yunan iç harbinin hemen hemen sona erdiğini, Yunan hükümetinin, mevcudu 200 bin belki de daha fazla olan orduyu, küçültmesinin ma’kul bir Bey olacağını. Amerikanın 2 sknedenberi Yunanistana kâfi derecede yardım yapmış olduğunu söylemiştir.
Vagington 19 (AP) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Yunan hükümetinin komünist çetecilere karşı giriştiği savaşın hemen hemen tamamiie sona erdiğini beyan et iniştir.
Acheson gazetecilere verdiği demeçte, Yunanistana yapılmak ta olan Amerikan yardımında bir indirme yapılmasının muhte mel olduğunu belirtmiştir.
durduğumuz tepe
Vakfe için en efdâl yer, Araf atta Cebeli Rahmedir
Yazıyı lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Meclis 1 Kasım
LoLndra 19 fB.B.C.) — Birleş -[ Vişlnskl, dün, Lake Succesa’te üş Milletler Güvenlik Konseyin -1 yaptığı bir basın konferansında:
mlş Milletle.__________________________
de boş olan bir üyelik için y‘ann I (Devamı Sa. 5 SQ. 6 da) l seçim yapılacaktır.
«Batılılar bu üyeliğe Yugoslavya
(Dovamı 6a. s SÜ. 3 de)
Cihat Arman size Paris hâtıralarını anlatıyor
$: Parlsfe Türk - Fransız ordu takımları maçında Remzinin uçarak kurtardığı gollerden biri^
............................-r,r--.-..................J
Haşan Bedreddin Ülgeri
Ara seçim ve akisleri
Salı günü açılıyor
Devlet Başkanı senelik nutkunu saat 15 de söyleyecek
Ankara: 19 (Hususi) — Biiyiik Millet Meclisi 1 Kasım salı günü saat 15 do toplanacaktır. Ruznameyc göro evvelâ Cumhurbaşkanı senelik nutkunu irat edecek, ondan sonra Meclis riyaset divânı scçiınlori yapılacaktır. Meclisin o günkü tolantısı ve Devlet Buşkanının nutku radyo ilo yayınlanacaktır.
Bulgar basın ateşesi Lambrev (solda). Bulgur ajansının yeni Türkiye muhabiri Tzarevzki He birlikte.
Dr. Asını Onur
6 ay
mahkûm oldu
Bulgar-Türk Münasebetleri
C. H. P. teşkilâtında ▼e Şehir Meclisinde « yeni simalar
16 Ekim Pazar güntl İstanbul milletvekilliğine secilen Atıf ödül ve Ekrem Amaça, dün Belediyede tl seçim kurulu başkanı Sırrı En -ver Batur tarafından mazbataları verilmiştir,
(Dovamı 8a. B SÜ. 1 do)
Bizim için yabancılar neler yazdı?
Mahkeme, kararın teciline mahal bulunmadığını da bildirdi Bir kipti kadınından doğma çocuğu Fatma Melâlıat Temizken isminde bir kadına meletmek suretiyle «yazılı yalan boyanda bulunmak» suçu İle yargılanmakta olan Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur ve diğer «enikler Fatma Molûhat, hemşire Hikmet vo Filonıoııin 2 inoi cezadaki duruşmaları dün sona ermiştir.
(Devamı Sa. 8 SÜ. 3 do)
I Ordular arası lutbol I turnuvasının akisleri
Belçika alnçcmilitori K. Hro M. Chomö Parın hava ateşoıniliterimia albay üçar' a şu mektubu göndermiştir:
(Devamı Sa. 6 8ü 1 de)
Murat Sertoğlu sorulan suallere cevap veriyor
B. Ekrem Balıkesir — Balıkesir:
Suallerinize birer birer cevap ver-> ineğe çalışayım:
1 — Hacca gidip gelmek için asga-rî üç bin lira lâzımdır.
2 — Hac niyetilo hareket edenler eğer vapurla geliyorlarsa vapur Mî-kad hizasına gelince durur ve hacılar abdest alarak ihramlarına bürünürler. Vapur bilâhare hareket eder* Tayyare yolculuğunda d« yolculara Mîkad mahalline yaklaşıldığı haber verilir. Hacılar esasen fazla bir şey tutmayan ihramlarını tnyyarcye binerken yanlarına aldıklarından yolda oturdukları yerlerde soyunarak ihramlarını giyinirler. Tayyarede abdest almak çok zor olduğundan tay-» yareyo abdestli girmek daha doğru olur, iki rekât namazı tayyarenin
(Devamı Sa. S Sû. 3 de)
Çırağan
varisleri
Bulgar konsolosluğunda dikkate değer bir mülakat
Bulgar Basın ataşesi, Bulgaristanda yaşayan Türk kardeşlerimizin hayatını bir Türk gazeteci heyetine göstermek cesaretini kendisinde bulabiliyor mu ?
Dün Bulgaristftnın azlodilon ticaret ataşesi Ncdalço Manof’in azli hakkında tafsilât almak üzere Bulgar basın ataşesi Rosto Lambreo’i ziyaret ettim. Kendisi bu hâdisenin bir azil olmayıp sadeco bir vazife değiştirmekten iburot bulunduğunu söy (edikten sonra dedi ki:
«— Son zamanlarda Türk gazeteleri, Bulgaristandııki Tiirklor hnkkın-da bir çok yazılar yazarak bunların çok kötü bir durumda bulunduklarını bildirdiler. Sizi temin ederim ki bu yazılanlar hakikatten uzaktır. Burum ınüşahado edilmeden yazılmış tır. (Dovomı Sa. 5 SÜ. 8 da)
Çırağan sarayının vârisleri olduklarını iddia e-denler hazine aleyhine dâva açtılar
Çırağan sarayı vo müştemilâtı zeJ mini, Kılıcali paşa ve Zeynep Sultan vakfından olduğu vo emvalin vârislere intikal etmesi icap ettiği halde, evkaf idaresi bu vakfın muhafazasın* da ihmâl gösterdiğinden hnzine namına teşçil edilmiştir. Bu tesçilin doğru olmadığını vo vakfın hukuku nun ihlâl edildiğini iddia eden vere* selordon Cemile Akdoğnn, Evkaf I-dnrcsi aleyhine 100 bin lirâlık bir tan rninat davası açmıştır.
i> cı asliye hukuk mahkemesindo bakılan davaya dün de devam edilmiş evkaf idaresinden istenilen mütemmim malûmat henüz gelmemiş olduğundan bu cevaba intizaron duruşma 7 kasını 919 tarilıino bırakılmış tır. Vakıflar idaresi altı aydanborf soruyu cevapsız bırakmaktadır.
TAKVİMDSN BİR YAPRAK
Vâlî Fahreddin Kerim
ULU AY
r ...............................
Hitlerin gözyaşları
î& Şimdiye kadar çıkmış çılgın Alman diktatörüne atı
■ bütün hâtıraların en güzel ve heyecanlısı
K Bir kaç gün siirocck olan bn nefis vo meraklı yazı serîsini ikinci saj tıiını/ııı lıaşııula bulacaksınız; mutlaka takip ediniz.
Bugün başladık
A
t stanbul valiliği dedikodusu
1 bir sürprizle neticelendi. Namzet olarak mütoaddlt valllor -den, Idnro adamlarından, hattâ Bakanlardan bahsodlldlkton sonra bir İki gün zarfında birdonblro Profosör Fahreddin Korlmln tâyini söylondl vo bu tâyin yirmi dört saat zarfında da tahakkuk ediverdi.
'İyi mİ oldu fona mıî Orasını bilmem... Ezop’un hllıâyosl gibi gayc-yo nasıl vo ne zaman vâsıl olabileceğini anlamak İçin ovvclâ yürüdüğünü görmeliyim... Ondan sonra vali Fahroddln Korlmdcn bahsedebilirim. Amma bir do büyük dostum Profesör Fahroddin Korlın var kİ onun hakkında Istodiğlm gibi fahr llo gurur llo konuşabilirim.
Muvaffakiyet ve şöhret şahikasına orlşmoslnl sırf kondl zokû v» sobalına medyun olan bu İlim adamı şüphesiz kİ monılekot İçin büyük bir kıymettir. Nâzik, vefakâr, herkesin kanaatine hürnıotkârdır. Na-
mus vo Iffotlndon ise bahsetmeğe utanırım; çünkü Fahreddin Kerim* do bunlar asildir... Müktesep değil.
Çek değerli ntuhibblmln devlorl dilşündüreook, Herküllerl yıldıracak kadar (muazzamnl-ı- umûr) karşısında bulunacağını biliyorum. Onun kabına sığmayan zekâsından bu güçlükleri başaracağına da ü-midlın var. Fakat unutmamalı kİ İstanbul her bakımdan tedaviye muhtaç bir hastadır. Scnolcrdonbo-ri onun derdine çare buluramamış-sabeslnde olan caddeleri, sokakları «damar sertleşmesi» hastalığı llo malûldür. (Tansiyon) u çok düşüktür. Allah selâmet vorsin Polto-Lûtfl Kırdar, göz hekimi olduğu I-çln bu (lertût-ı- musahhlr) I. «öıo hoş görünsün dîye süslOınok 1 in hayli uğraştı. Fakat no ç-ro kİ o-şaslı hastalıklarını tedavi od-^edl. Hastanın gıdasına lâzım gelon e-(Dovamı Sa. ö SÜ. 8 da)

Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3816 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFllYIZ Sayış. 10 Kuru,
Perşembe 20 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu idareı Nuruosmanlyo Not 17
EKİM 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «0705 — «5188
Dr. F.Kerim Gökay
İstanbula vali oldu
Tâyin, dün akşam tebliğ edildi, Prof., bugün vazifeye başlıyor
Fahreddin Kerimin Valiliğe tâyini, türlü çevrelerde çeşitli surette tefsire uğradı, tâyin, umumiyetle tasvip ediliyor
Önümüzdeki
Çalışma Mevsimi
azar günkü kısmî seçimlerden sonra, Büyük Mil let Meeüsİ, tam kadro ile 1 Kasımdan İtibaren çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu devrenin, şimdiki Meclis İçin, büyük bir imtihan teşkil edeceğinde şüphe yoktur. Çünkü bütün konuşma ve faaüyetlere büyük büyük seçimin gölgesi aksedecektir. Her milletvekili tekrar intihabı için, alması lâznngelcn tedbirleri ölçecek biçecek, adım ve gidişini buna göre ayarlıyacak-tır.
Evvelce Halk Partisinin müfrit kanadım teşkil etmekle tanınmış şahsiyetler şimdiden aeçmen-lerile geniş temaslar yapmağa başlamışlardır. Hattâ uzak sayılan doğu vilâyetlerimizin mebustan da, Yanlara, Silrtlere kadar, ihtiyarı zahmet ihtiyacını duymuşlardır. Bütün bu Halk Partili milletvekillerinin ağzından şimdi yağ ile bal akacaktır. Onlar millet İradesinin tamamiie tecel-H etmesi, seçimlere her hangi bir hile ve fesadın karışmaması huşu »unda, en çok İleri giden kimseler variyetinde görünecnklosrilr Nitekim Pcker kabinesinin maruf simalarından Mümtaz ökmen Ankara civarındaki muhaverelerinde hâkimiyetin tam ve matlak olarak halkta olduuğnu ve millet kimi seçerse onun iktidara gelmesinden daha tabii bir keyfiyet Oİamıyacağını kendisini dinlemek letiyenlere tekrarlamış, durmuştur. Fakat bizce bu seçim edebiyatı ve kahvelerde demeçler ve teminatlar yetmez. Asıl mühim olan nokta millete, itimada değer bir seçim kanunu hediye etmektir. Meydanlarda ve sokaklarda vâltlerde bulunmaktan ise. Büyük Millet Meclisinde, müsbet rey kullanarak ballan güveneceği bir kanunu süriatle çıkarmak evlâdır. Bunun için de vakit gelmiş çatmıştır.
Tarafsız İlmî heyetin çalışmaları her halde yakında biter. Bu İlmî heyette bir profesörün koparmak istediği fırtınanın sırf şahsî olduğu bütün arkadaşların ca kabul ve tasdik edilerek, yüksek bir heyetin üzerine- atılmak İstenilen iftira bertaraf edildi. Binaenaleyh İlmî heyetin faaliyeti şimdi çok hızlanır ve netice sür' atle Meclise sevkoluhabllir. Bu kanun lâj-ihası gele dursun, mll-letvekillerimlz, dört küsur yıldır, değiştirileceği müjdelenen matbuat kanununda yapacağı tâdilleri de bitirmelidir. Daha doğrusu, cesur bir adım atarak matbu-1
Ordinaryüs Profesör Doktor Fahreddin Kerim Gökay’ Muayenehanesinde aldırdığımız resmi
Yeni Rus Vetosu
Lake Sucecss: 19 (a.A.) cafp.» — ,L.uWn, devlet* lerinlorin «İlâhları hakkında verdikleri bilgiler: tevsik ode-oek müessese vo mnıllorin de Kontrolünü, hattâ bu kon-roliln atom silnhlarına da teşmilini tara m mu n eden ikin* oi Fransız, teklifine karşı da votosunn kullanmıştır.
Aylardanberi efkârı umumiyeyi meşgul eden İstanbul Valiliği meselesini, evvelki akşam toplanan Bakanlar Kurulu, nihayet hallet -mlş ve îstanbula. Ordinaryüs Profesör Dr. Fahrettin Kerim Gökaym Vali ve Belediye Başkanı olarak tayinine karar vermiştir.
Bizim elde ettiğimiz malûmata (Dovamı Sa. 5 Sû. 4 de)
Türkiyeye yeni yıl
Marşal yardımı
man, “StaFa’in nıütlehid hır Avrupaya hücum etmesi imkânsızdır diyor
Tr um an yardım kanununun tm zalıyor
Londra 19 (B.B.C.) — Mars-1 diği bir demeçte şayet Batı Av-hail yardımı idarecisi Paul Hoff rupa, tecavüze karşı b;ı man, bugün, Filâdelfiya’da ver-' — - —
harbi
(Devamı Sa. 5 SU. 6 de)
Amerika ve Ingiltere Vişinskiye cevap verdi
Yugoslavyanın Güvenlik Konseyine âza seçilmesi mevzuunda ileri sürülen iddialar
* \
♦Açesonagöre
♦ Yunan harbi
1 sona erdi
Amerika, Yunan ordusunun tenkisine
taraftar
Haremi Şerifin yüksekten alınmış bir resmi
aurenn, 9 en; ın ı/n/cscKteıı aıtnnıt# mr resmi
Arafcstta Vakfeye
Okuyucuların sualleri

i
Londra 18 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı, Yunan iç harbinin hemen hemen sona erdiğini, Yunan hükümetinin, mevcudu 200 bin belki de daha fazla olan orduyu, küçültmesinin ma’kul bir Bey olacağını. Amerikanın 2 sknedenberi Yunanistana kâfi derecede yardım yapmış olduğunu söylemiştir.
Vagington 19 (AP) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Yunan hükümetinin komünist çetecilere karşı giriştiği savaşın hemen hemen tamamiie sona erdiğini beyan et iniştir.
Acheson gazetecilere verdiği demeçte, Yunanistana yapılmak ta olan Amerikan yardımında bir indirme yapılmasının muhte mel olduğunu belirtmiştir.
durduğumuz tepe
Vakfe için en efdâl yer, Araf atta Cebeli Rahmedir
Yazıyı lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Meclis 1 Kasım
LoLndra 19 fB.B.C.) — Birleş -[ Vişlnskl, dün, Lake Succesa’te üş Milletler Güvenlik Konseyin -1 yaptığı bir basın konferansında:
mlş Milletle.__________________________
de boş olan bir üyelik için y‘ann I (Devamı Sa. 5 SQ. 6 da) l seçim yapılacaktır.
«Batılılar bu üyeliğe Yugoslavya
(Dovamı 6a. s SÜ. 3 de)
Cihat Arman size Paris hâtıralarını anlatıyor
$: Parlsfe Türk - Fransız ordu takımları maçında Remzinin uçarak kurtardığı gollerden biri^
............................-r,r--.-..................J
Haşan Bedreddin Ülgeri
Ara seçim ve akisleri
Salı günü açılıyor
Devlet Başkanı senelik nutkunu saat 15 de söyleyecek
Ankara: 19 (Hususi) — Biiyiik Millet Meclisi 1 Kasım salı günü saat 15 do toplanacaktır. Ruznameyc göro evvelâ Cumhurbaşkanı senelik nutkunu irat edecek, ondan sonra Meclis riyaset divânı scçiınlori yapılacaktır. Meclisin o günkü tolantısı ve Devlet Buşkanının nutku radyo ilo yayınlanacaktır.
Bulgar basın ateşesi Lambrev (solda). Bulgur ajansının yeni Türkiye muhabiri Tzarevzki He birlikte.
Dr. Asını Onur
6 ay
mahkûm oldu
Bulgar-Türk Münasebetleri
C. H. P. teşkilâtında ▼e Şehir Meclisinde « yeni simalar
16 Ekim Pazar güntl İstanbul milletvekilliğine secilen Atıf ödül ve Ekrem Amaça, dün Belediyede tl seçim kurulu başkanı Sırrı En -ver Batur tarafından mazbataları verilmiştir,
(Dovamı 8a. B SÜ. 1 do)
Bizim için yabancılar neler yazdı?
Mahkeme, kararın teciline mahal bulunmadığını da bildirdi Bir kipti kadınından doğma çocuğu Fatma Melâlıat Temizken isminde bir kadına meletmek suretiyle «yazılı yalan boyanda bulunmak» suçu İle yargılanmakta olan Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur ve diğer «enikler Fatma Molûhat, hemşire Hikmet vo Filonıoııin 2 inoi cezadaki duruşmaları dün sona ermiştir.
(Devamı Sa. 8 SÜ. 3 do)
I Ordular arası lutbol I turnuvasının akisleri
Belçika alnçcmilitori K. Hro M. Chomö Parın hava ateşoıniliterimia albay üçar' a şu mektubu göndermiştir:
(Devamı Sa. 6 8ü 1 de)
Murat Sertoğlu sorulan suallere cevap veriyor
B. Ekrem Balıkesir — Balıkesir:
Suallerinize birer birer cevap ver-> ineğe çalışayım:
1 — Hacca gidip gelmek için asga-rî üç bin lira lâzımdır.
2 — Hac niyetilo hareket edenler eğer vapurla geliyorlarsa vapur Mî-kad hizasına gelince durur ve hacılar abdest alarak ihramlarına bürünürler. Vapur bilâhare hareket eder* Tayyare yolculuğunda d« yolculara Mîkad mahalline yaklaşıldığı haber verilir. Hacılar esasen fazla bir şey tutmayan ihramlarını tnyyarcye binerken yanlarına aldıklarından yolda oturdukları yerlerde soyunarak ihramlarını giyinirler. Tayyarede abdest almak çok zor olduğundan tay-» yareyo abdestli girmek daha doğru olur, iki rekât namazı tayyarenin
(Devamı Sa. S Sû. 3 de)
Çırağan
varisleri
Bulgar konsolosluğunda dikkate değer bir mülakat
Bulgar Basın ataşesi, Bulgaristanda yaşayan Türk kardeşlerimizin hayatını bir Türk gazeteci heyetine göstermek cesaretini kendisinde bulabiliyor mu ?
Dün Bulgaristftnın azlodilon ticaret ataşesi Ncdalço Manof’in azli hakkında tafsilât almak üzere Bulgar basın ataşesi Rosto Lambreo’i ziyaret ettim. Kendisi bu hâdisenin bir azil olmayıp sadeco bir vazife değiştirmekten iburot bulunduğunu söy (edikten sonra dedi ki:
«— Son zamanlarda Türk gazeteleri, Bulgaristandııki Tiirklor hnkkın-da bir çok yazılar yazarak bunların çok kötü bir durumda bulunduklarını bildirdiler. Sizi temin ederim ki bu yazılanlar hakikatten uzaktır. Burum ınüşahado edilmeden yazılmış tır. (Dovomı Sa. 5 SÜ. 8 da)
Çırağan sarayının vârisleri olduklarını iddia e-denler hazine aleyhine dâva açtılar
Çırağan sarayı vo müştemilâtı zeJ mini, Kılıcali paşa ve Zeynep Sultan vakfından olduğu vo emvalin vârislere intikal etmesi icap ettiği halde, evkaf idaresi bu vakfın muhafazasın* da ihmâl gösterdiğinden hnzine namına teşçil edilmiştir. Bu tesçilin doğru olmadığını vo vakfın hukuku nun ihlâl edildiğini iddia eden vere* selordon Cemile Akdoğnn, Evkaf I-dnrcsi aleyhine 100 bin lirâlık bir tan rninat davası açmıştır.
i> cı asliye hukuk mahkemesindo bakılan davaya dün de devam edilmiş evkaf idaresinden istenilen mütemmim malûmat henüz gelmemiş olduğundan bu cevaba intizaron duruşma 7 kasını 919 tarilıino bırakılmış tır. Vakıflar idaresi altı aydanborf soruyu cevapsız bırakmaktadır.
TAKVİMDSN BİR YAPRAK
Vâlî Fahreddin Kerim
ULU AY
r ...............................
Hitlerin gözyaşları
î& Şimdiye kadar çıkmış çılgın Alman diktatörüne atı
■ bütün hâtıraların en güzel ve heyecanlısı
K Bir kaç gün siirocck olan bn nefis vo meraklı yazı serîsini ikinci saj tıiını/ııı lıaşııula bulacaksınız; mutlaka takip ediniz.
Bugün başladık
A
t stanbul valiliği dedikodusu
1 bir sürprizle neticelendi. Namzet olarak mütoaddlt valllor -den, Idnro adamlarından, hattâ Bakanlardan bahsodlldlkton sonra bir İki gün zarfında birdonblro Profosör Fahreddin Korlmln tâyini söylondl vo bu tâyin yirmi dört saat zarfında da tahakkuk ediverdi.
'İyi mİ oldu fona mıî Orasını bilmem... Ezop’un hllıâyosl gibi gayc-yo nasıl vo ne zaman vâsıl olabileceğini anlamak İçin ovvclâ yürüdüğünü görmeliyim... Ondan sonra vali Fahroddln Korlmdcn bahsedebilirim. Amma bir do büyük dostum Profesör Fahroddin Korlın var kİ onun hakkında Istodiğlm gibi fahr llo gurur llo konuşabilirim.
Muvaffakiyet ve şöhret şahikasına orlşmoslnl sırf kondl zokû v» sobalına medyun olan bu İlim adamı şüphesiz kİ monılekot İçin büyük bir kıymettir. Nâzik, vefakâr, herkesin kanaatine hürnıotkârdır. Na-
mus vo Iffotlndon ise bahsetmeğe utanırım; çünkü Fahreddin Kerim* do bunlar asildir... Müktesep değil.
Çek değerli ntuhibblmln devlorl dilşündüreook, Herküllerl yıldıracak kadar (muazzamnl-ı- umûr) karşısında bulunacağını biliyorum. Onun kabına sığmayan zekâsından bu güçlükleri başaracağına da ü-midlın var. Fakat unutmamalı kİ İstanbul her bakımdan tedaviye muhtaç bir hastadır. Scnolcrdonbo-ri onun derdine çare buluramamış-sabeslnde olan caddeleri, sokakları «damar sertleşmesi» hastalığı llo malûldür. (Tansiyon) u çok düşüktür. Allah selâmet vorsin Polto-Lûtfl Kırdar, göz hekimi olduğu I-çln bu (lertût-ı- musahhlr) I. «öıo hoş görünsün dîye süslOınok 1 in hayli uğraştı. Fakat no ç-ro kİ o-şaslı hastalıklarını tedavi od-^edl. Hastanın gıdasına lâzım gelon e-(Dovamı Sa. ö SÜ. 8 da)

Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3816 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFllYIZ Sayış. 10 Kuru,
Perşembe 20 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu idareı Nuruosmanlyo Not 17
EKİM 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «0705 — «5188
Dr. F.Kerim Gökay
İstanbula vali oldu
Tâyin, dün akşam tebliğ edildi, Prof., bugün vazifeye başlıyor
Fahreddin Kerimin Valiliğe tâyini, türlü çevrelerde çeşitli surette tefsire uğradı, tâyin, umumiyetle tasvip ediliyor
Önümüzdeki
Çalışma Mevsimi
azar günkü kısmî seçimlerden sonra, Büyük Mil let Meeüsİ, tam kadro ile 1 Kasımdan İtibaren çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu devrenin, şimdiki Meclis İçin, büyük bir imtihan teşkil edeceğinde şüphe yoktur. Çünkü bütün konuşma ve faaüyetlere büyük büyük seçimin gölgesi aksedecektir. Her milletvekili tekrar intihabı için, alması lâznngelcn tedbirleri ölçecek biçecek, adım ve gidişini buna göre ayarlıyacak-tır.
Evvelce Halk Partisinin müfrit kanadım teşkil etmekle tanınmış şahsiyetler şimdiden aeçmen-lerile geniş temaslar yapmağa başlamışlardır. Hattâ uzak sayılan doğu vilâyetlerimizin mebustan da, Yanlara, Silrtlere kadar, ihtiyarı zahmet ihtiyacını duymuşlardır. Bütün bu Halk Partili milletvekillerinin ağzından şimdi yağ ile bal akacaktır. Onlar millet İradesinin tamamiie tecel-H etmesi, seçimlere her hangi bir hile ve fesadın karışmaması huşu »unda, en çok İleri giden kimseler variyetinde görünecnklosrilr Nitekim Pcker kabinesinin maruf simalarından Mümtaz ökmen Ankara civarındaki muhaverelerinde hâkimiyetin tam ve matlak olarak halkta olduuğnu ve millet kimi seçerse onun iktidara gelmesinden daha tabii bir keyfiyet Oİamıyacağını kendisini dinlemek letiyenlere tekrarlamış, durmuştur. Fakat bizce bu seçim edebiyatı ve kahvelerde demeçler ve teminatlar yetmez. Asıl mühim olan nokta millete, itimada değer bir seçim kanunu hediye etmektir. Meydanlarda ve sokaklarda vâltlerde bulunmaktan ise. Büyük Millet Meclisinde, müsbet rey kullanarak ballan güveneceği bir kanunu süriatle çıkarmak evlâdır. Bunun için de vakit gelmiş çatmıştır.
Tarafsız İlmî heyetin çalışmaları her halde yakında biter. Bu İlmî heyette bir profesörün koparmak istediği fırtınanın sırf şahsî olduğu bütün arkadaşların ca kabul ve tasdik edilerek, yüksek bir heyetin üzerine- atılmak İstenilen iftira bertaraf edildi. Binaenaleyh İlmî heyetin faaliyeti şimdi çok hızlanır ve netice sür' atle Meclise sevkoluhabllir. Bu kanun lâj-ihası gele dursun, mll-letvekillerimlz, dört küsur yıldır, değiştirileceği müjdelenen matbuat kanununda yapacağı tâdilleri de bitirmelidir. Daha doğrusu, cesur bir adım atarak matbu-1
Ordinaryüs Profesör Doktor Fahreddin Kerim Gökay’ Muayenehanesinde aldırdığımız resmi
Yeni Rus Vetosu
Lake Sucecss: 19 (a.A.) cafp.» — ,L.uWn, devlet* lerinlorin «İlâhları hakkında verdikleri bilgiler: tevsik ode-oek müessese vo mnıllorin de Kontrolünü, hattâ bu kon-roliln atom silnhlarına da teşmilini tara m mu n eden ikin* oi Fransız, teklifine karşı da votosunn kullanmıştır.
Aylardanberi efkârı umumiyeyi meşgul eden İstanbul Valiliği meselesini, evvelki akşam toplanan Bakanlar Kurulu, nihayet hallet -mlş ve îstanbula. Ordinaryüs Profesör Dr. Fahrettin Kerim Gökaym Vali ve Belediye Başkanı olarak tayinine karar vermiştir.
Bizim elde ettiğimiz malûmata (Dovamı Sa. 5 Sû. 4 de)
Türkiyeye yeni yıl
Marşal yardımı
man, “StaFa’in nıütlehid hır Avrupaya hücum etmesi imkânsızdır diyor
Tr um an yardım kanununun tm zalıyor
Londra 19 (B.B.C.) — Mars-1 diği bir demeçte şayet Batı Av-hail yardımı idarecisi Paul Hoff rupa, tecavüze karşı b;ı man, bugün, Filâdelfiya’da ver-' — - —
harbi
(Devamı Sa. 5 SU. 6 de)
Amerika ve Ingiltere Vişinskiye cevap verdi
Yugoslavyanın Güvenlik Konseyine âza seçilmesi mevzuunda ileri sürülen iddialar
* \
♦Açesonagöre
♦ Yunan harbi
1 sona erdi
Amerika, Yunan ordusunun tenkisine
taraftar
Haremi Şerifin yüksekten alınmış bir resmi
aurenn, 9 en; ın ı/n/cscKteıı aıtnnıt# mr resmi
Arafcstta Vakfeye
Okuyucuların sualleri

i
Londra 18 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı, Yunan iç harbinin hemen hemen sona erdiğini, Yunan hükümetinin, mevcudu 200 bin belki de daha fazla olan orduyu, küçültmesinin ma’kul bir Bey olacağını. Amerikanın 2 sknedenberi Yunanistana kâfi derecede yardım yapmış olduğunu söylemiştir.
Vagington 19 (AP) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Yunan hükümetinin komünist çetecilere karşı giriştiği savaşın hemen hemen tamamiie sona erdiğini beyan et iniştir.
Acheson gazetecilere verdiği demeçte, Yunanistana yapılmak ta olan Amerikan yardımında bir indirme yapılmasının muhte mel olduğunu belirtmiştir.
durduğumuz tepe
Vakfe için en efdâl yer, Araf atta Cebeli Rahmedir
Yazıyı lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Meclis 1 Kasım
LoLndra 19 fB.B.C.) — Birleş -[ Vişlnskl, dün, Lake Succesa’te üş Milletler Güvenlik Konseyin -1 yaptığı bir basın konferansında:
mlş Milletle.__________________________
de boş olan bir üyelik için y‘ann I (Devamı Sa. 5 SQ. 6 da) l seçim yapılacaktır.
«Batılılar bu üyeliğe Yugoslavya
(Dovamı 6a. s SÜ. 3 de)
Cihat Arman size Paris hâtıralarını anlatıyor
$: Parlsfe Türk - Fransız ordu takımları maçında Remzinin uçarak kurtardığı gollerden biri^
............................-r,r--.-..................J
Haşan Bedreddin Ülgeri
Ara seçim ve akisleri
Salı günü açılıyor
Devlet Başkanı senelik nutkunu saat 15 de söyleyecek
Ankara: 19 (Hususi) — Biiyiik Millet Meclisi 1 Kasım salı günü saat 15 do toplanacaktır. Ruznameyc göro evvelâ Cumhurbaşkanı senelik nutkunu irat edecek, ondan sonra Meclis riyaset divânı scçiınlori yapılacaktır. Meclisin o günkü tolantısı ve Devlet Buşkanının nutku radyo ilo yayınlanacaktır.
Bulgar basın ateşesi Lambrev (solda). Bulgur ajansının yeni Türkiye muhabiri Tzarevzki He birlikte.
Dr. Asını Onur
6 ay
mahkûm oldu
Bulgar-Türk Münasebetleri
C. H. P. teşkilâtında ▼e Şehir Meclisinde « yeni simalar
16 Ekim Pazar güntl İstanbul milletvekilliğine secilen Atıf ödül ve Ekrem Amaça, dün Belediyede tl seçim kurulu başkanı Sırrı En -ver Batur tarafından mazbataları verilmiştir,
(Dovamı 8a. B SÜ. 1 do)
Bizim için yabancılar neler yazdı?
Mahkeme, kararın teciline mahal bulunmadığını da bildirdi Bir kipti kadınından doğma çocuğu Fatma Melâlıat Temizken isminde bir kadına meletmek suretiyle «yazılı yalan boyanda bulunmak» suçu İle yargılanmakta olan Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur ve diğer «enikler Fatma Molûhat, hemşire Hikmet vo Filonıoııin 2 inoi cezadaki duruşmaları dün sona ermiştir.
(Devamı Sa. 8 SÜ. 3 do)
I Ordular arası lutbol I turnuvasının akisleri
Belçika alnçcmilitori K. Hro M. Chomö Parın hava ateşoıniliterimia albay üçar' a şu mektubu göndermiştir:
(Devamı Sa. 6 8ü 1 de)
Murat Sertoğlu sorulan suallere cevap veriyor
B. Ekrem Balıkesir — Balıkesir:
Suallerinize birer birer cevap ver-> ineğe çalışayım:
1 — Hacca gidip gelmek için asga-rî üç bin lira lâzımdır.
2 — Hac niyetilo hareket edenler eğer vapurla geliyorlarsa vapur Mî-kad hizasına gelince durur ve hacılar abdest alarak ihramlarına bürünürler. Vapur bilâhare hareket eder* Tayyare yolculuğunda d« yolculara Mîkad mahalline yaklaşıldığı haber verilir. Hacılar esasen fazla bir şey tutmayan ihramlarını tnyyarcye binerken yanlarına aldıklarından yolda oturdukları yerlerde soyunarak ihramlarını giyinirler. Tayyarede abdest almak çok zor olduğundan tay-» yareyo abdestli girmek daha doğru olur, iki rekât namazı tayyarenin
(Devamı Sa. S Sû. 3 de)
Çırağan
varisleri
Bulgar konsolosluğunda dikkate değer bir mülakat
Bulgar Basın ataşesi, Bulgaristanda yaşayan Türk kardeşlerimizin hayatını bir Türk gazeteci heyetine göstermek cesaretini kendisinde bulabiliyor mu ?
Dün Bulgaristftnın azlodilon ticaret ataşesi Ncdalço Manof’in azli hakkında tafsilât almak üzere Bulgar basın ataşesi Rosto Lambreo’i ziyaret ettim. Kendisi bu hâdisenin bir azil olmayıp sadeco bir vazife değiştirmekten iburot bulunduğunu söy (edikten sonra dedi ki:
«— Son zamanlarda Türk gazeteleri, Bulgaristandııki Tiirklor hnkkın-da bir çok yazılar yazarak bunların çok kötü bir durumda bulunduklarını bildirdiler. Sizi temin ederim ki bu yazılanlar hakikatten uzaktır. Burum ınüşahado edilmeden yazılmış tır. (Dovomı Sa. 5 SÜ. 8 da)
Çırağan sarayının vârisleri olduklarını iddia e-denler hazine aleyhine dâva açtılar
Çırağan sarayı vo müştemilâtı zeJ mini, Kılıcali paşa ve Zeynep Sultan vakfından olduğu vo emvalin vârislere intikal etmesi icap ettiği halde, evkaf idaresi bu vakfın muhafazasın* da ihmâl gösterdiğinden hnzine namına teşçil edilmiştir. Bu tesçilin doğru olmadığını vo vakfın hukuku nun ihlâl edildiğini iddia eden vere* selordon Cemile Akdoğnn, Evkaf I-dnrcsi aleyhine 100 bin lirâlık bir tan rninat davası açmıştır.
i> cı asliye hukuk mahkemesindo bakılan davaya dün de devam edilmiş evkaf idaresinden istenilen mütemmim malûmat henüz gelmemiş olduğundan bu cevaba intizaron duruşma 7 kasını 919 tarilıino bırakılmış tır. Vakıflar idaresi altı aydanborf soruyu cevapsız bırakmaktadır.
TAKVİMDSN BİR YAPRAK
Vâlî Fahreddin Kerim
ULU AY
r ...............................
Hitlerin gözyaşları
î& Şimdiye kadar çıkmış çılgın Alman diktatörüne atı
■ bütün hâtıraların en güzel ve heyecanlısı
K Bir kaç gün siirocck olan bn nefis vo meraklı yazı serîsini ikinci saj tıiını/ııı lıaşııula bulacaksınız; mutlaka takip ediniz.
Bugün başladık
A
t stanbul valiliği dedikodusu
1 bir sürprizle neticelendi. Namzet olarak mütoaddlt valllor -den, Idnro adamlarından, hattâ Bakanlardan bahsodlldlkton sonra bir İki gün zarfında birdonblro Profosör Fahreddin Korlmln tâyini söylondl vo bu tâyin yirmi dört saat zarfında da tahakkuk ediverdi.
'İyi mİ oldu fona mıî Orasını bilmem... Ezop’un hllıâyosl gibi gayc-yo nasıl vo ne zaman vâsıl olabileceğini anlamak İçin ovvclâ yürüdüğünü görmeliyim... Ondan sonra vali Fahroddln Korlmdcn bahsedebilirim. Amma bir do büyük dostum Profesör Fahroddin Korlın var kİ onun hakkında Istodiğlm gibi fahr llo gurur llo konuşabilirim.
Muvaffakiyet ve şöhret şahikasına orlşmoslnl sırf kondl zokû v» sobalına medyun olan bu İlim adamı şüphesiz kİ monılekot İçin büyük bir kıymettir. Nâzik, vefakâr, herkesin kanaatine hürnıotkârdır. Na-
mus vo Iffotlndon ise bahsetmeğe utanırım; çünkü Fahreddin Kerim* do bunlar asildir... Müktesep değil.
Çek değerli ntuhibblmln devlorl dilşündüreook, Herküllerl yıldıracak kadar (muazzamnl-ı- umûr) karşısında bulunacağını biliyorum. Onun kabına sığmayan zekâsından bu güçlükleri başaracağına da ü-midlın var. Fakat unutmamalı kİ İstanbul her bakımdan tedaviye muhtaç bir hastadır. Scnolcrdonbo-ri onun derdine çare buluramamış-sabeslnde olan caddeleri, sokakları «damar sertleşmesi» hastalığı llo malûldür. (Tansiyon) u çok düşüktür. Allah selâmet vorsin Polto-Lûtfl Kırdar, göz hekimi olduğu I-çln bu (lertût-ı- musahhlr) I. «öıo hoş görünsün dîye süslOınok 1 in hayli uğraştı. Fakat no ç-ro kİ o-şaslı hastalıklarını tedavi od-^edl. Hastanın gıdasına lâzım gelon e-(Dovamı Sa. ö SÜ. 8 da)

Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3816 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFllYIZ Sayış. 10 Kuru,
Perşembe 20 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu idareı Nuruosmanlyo Not 17
EKİM 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «0705 — «5188
Dr. F.Kerim Gökay
İstanbula vali oldu
Tâyin, dün akşam tebliğ edildi, Prof., bugün vazifeye başlıyor
Fahreddin Kerimin Valiliğe tâyini, türlü çevrelerde çeşitli surette tefsire uğradı, tâyin, umumiyetle tasvip ediliyor
Önümüzdeki
Çalışma Mevsimi
azar günkü kısmî seçimlerden sonra, Büyük Mil let Meeüsİ, tam kadro ile 1 Kasımdan İtibaren çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu devrenin, şimdiki Meclis İçin, büyük bir imtihan teşkil edeceğinde şüphe yoktur. Çünkü bütün konuşma ve faaüyetlere büyük büyük seçimin gölgesi aksedecektir. Her milletvekili tekrar intihabı için, alması lâznngelcn tedbirleri ölçecek biçecek, adım ve gidişini buna göre ayarlıyacak-tır.
Evvelce Halk Partisinin müfrit kanadım teşkil etmekle tanınmış şahsiyetler şimdiden aeçmen-lerile geniş temaslar yapmağa başlamışlardır. Hattâ uzak sayılan doğu vilâyetlerimizin mebustan da, Yanlara, Silrtlere kadar, ihtiyarı zahmet ihtiyacını duymuşlardır. Bütün bu Halk Partili milletvekillerinin ağzından şimdi yağ ile bal akacaktır. Onlar millet İradesinin tamamiie tecel-H etmesi, seçimlere her hangi bir hile ve fesadın karışmaması huşu »unda, en çok İleri giden kimseler variyetinde görünecnklosrilr Nitekim Pcker kabinesinin maruf simalarından Mümtaz ökmen Ankara civarındaki muhaverelerinde hâkimiyetin tam ve matlak olarak halkta olduuğnu ve millet kimi seçerse onun iktidara gelmesinden daha tabii bir keyfiyet Oİamıyacağını kendisini dinlemek letiyenlere tekrarlamış, durmuştur. Fakat bizce bu seçim edebiyatı ve kahvelerde demeçler ve teminatlar yetmez. Asıl mühim olan nokta millete, itimada değer bir seçim kanunu hediye etmektir. Meydanlarda ve sokaklarda vâltlerde bulunmaktan ise. Büyük Millet Meclisinde, müsbet rey kullanarak ballan güveneceği bir kanunu süriatle çıkarmak evlâdır. Bunun için de vakit gelmiş çatmıştır.
Tarafsız İlmî heyetin çalışmaları her halde yakında biter. Bu İlmî heyette bir profesörün koparmak istediği fırtınanın sırf şahsî olduğu bütün arkadaşların ca kabul ve tasdik edilerek, yüksek bir heyetin üzerine- atılmak İstenilen iftira bertaraf edildi. Binaenaleyh İlmî heyetin faaliyeti şimdi çok hızlanır ve netice sür' atle Meclise sevkoluhabllir. Bu kanun lâj-ihası gele dursun, mll-letvekillerimlz, dört küsur yıldır, değiştirileceği müjdelenen matbuat kanununda yapacağı tâdilleri de bitirmelidir. Daha doğrusu, cesur bir adım atarak matbu-1
Ordinaryüs Profesör Doktor Fahreddin Kerim Gökay’ Muayenehanesinde aldırdığımız resmi
Yeni Rus Vetosu
Lake Sucecss: 19 (a.A.) cafp.» — ,L.uWn, devlet* lerinlorin «İlâhları hakkında verdikleri bilgiler: tevsik ode-oek müessese vo mnıllorin de Kontrolünü, hattâ bu kon-roliln atom silnhlarına da teşmilini tara m mu n eden ikin* oi Fransız, teklifine karşı da votosunn kullanmıştır.
Aylardanberi efkârı umumiyeyi meşgul eden İstanbul Valiliği meselesini, evvelki akşam toplanan Bakanlar Kurulu, nihayet hallet -mlş ve îstanbula. Ordinaryüs Profesör Dr. Fahrettin Kerim Gökaym Vali ve Belediye Başkanı olarak tayinine karar vermiştir.
Bizim elde ettiğimiz malûmata (Dovamı Sa. 5 Sû. 4 de)
Türkiyeye yeni yıl
Marşal yardımı
man, “StaFa’in nıütlehid hır Avrupaya hücum etmesi imkânsızdır diyor
Tr um an yardım kanununun tm zalıyor
Londra 19 (B.B.C.) — Mars-1 diği bir demeçte şayet Batı Av-hail yardımı idarecisi Paul Hoff rupa, tecavüze karşı b;ı man, bugün, Filâdelfiya’da ver-' — - —
harbi
(Devamı Sa. 5 SU. 6 de)
Amerika ve Ingiltere Vişinskiye cevap verdi
Yugoslavyanın Güvenlik Konseyine âza seçilmesi mevzuunda ileri sürülen iddialar
* \
♦Açesonagöre
♦ Yunan harbi
1 sona erdi
Amerika, Yunan ordusunun tenkisine
taraftar
Haremi Şerifin yüksekten alınmış bir resmi
aurenn, 9 en; ın ı/n/cscKteıı aıtnnıt# mr resmi
Arafcstta Vakfeye
Okuyucuların sualleri

i
Londra 18 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı, Yunan iç harbinin hemen hemen sona erdiğini, Yunan hükümetinin, mevcudu 200 bin belki de daha fazla olan orduyu, küçültmesinin ma’kul bir Bey olacağını. Amerikanın 2 sknedenberi Yunanistana kâfi derecede yardım yapmış olduğunu söylemiştir.
Vagington 19 (AP) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Yunan hükümetinin komünist çetecilere karşı giriştiği savaşın hemen hemen tamamiie sona erdiğini beyan et iniştir.
Acheson gazetecilere verdiği demeçte, Yunanistana yapılmak ta olan Amerikan yardımında bir indirme yapılmasının muhte mel olduğunu belirtmiştir.
durduğumuz tepe
Vakfe için en efdâl yer, Araf atta Cebeli Rahmedir
Yazıyı lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Meclis 1 Kasım
LoLndra 19 fB.B.C.) — Birleş -[ Vişlnskl, dün, Lake Succesa’te üş Milletler Güvenlik Konseyin -1 yaptığı bir basın konferansında:
mlş Milletle.__________________________
de boş olan bir üyelik için y‘ann I (Devamı Sa. 5 SQ. 6 da) l seçim yapılacaktır.
«Batılılar bu üyeliğe Yugoslavya
(Dovamı 6a. s SÜ. 3 de)
Cihat Arman size Paris hâtıralarını anlatıyor
$: Parlsfe Türk - Fransız ordu takımları maçında Remzinin uçarak kurtardığı gollerden biri^
............................-r,r--.-..................J
Haşan Bedreddin Ülgeri
Ara seçim ve akisleri
Salı günü açılıyor
Devlet Başkanı senelik nutkunu saat 15 de söyleyecek
Ankara: 19 (Hususi) — Biiyiik Millet Meclisi 1 Kasım salı günü saat 15 do toplanacaktır. Ruznameyc göro evvelâ Cumhurbaşkanı senelik nutkunu irat edecek, ondan sonra Meclis riyaset divânı scçiınlori yapılacaktır. Meclisin o günkü tolantısı ve Devlet Buşkanının nutku radyo ilo yayınlanacaktır.
Bulgar basın ateşesi Lambrev (solda). Bulgur ajansının yeni Türkiye muhabiri Tzarevzki He birlikte.
Dr. Asını Onur
6 ay
mahkûm oldu
Bulgar-Türk Münasebetleri
C. H. P. teşkilâtında ▼e Şehir Meclisinde « yeni simalar
16 Ekim Pazar güntl İstanbul milletvekilliğine secilen Atıf ödül ve Ekrem Amaça, dün Belediyede tl seçim kurulu başkanı Sırrı En -ver Batur tarafından mazbataları verilmiştir,
(Dovamı 8a. B SÜ. 1 do)
Bizim için yabancılar neler yazdı?
Mahkeme, kararın teciline mahal bulunmadığını da bildirdi Bir kipti kadınından doğma çocuğu Fatma Melâlıat Temizken isminde bir kadına meletmek suretiyle «yazılı yalan boyanda bulunmak» suçu İle yargılanmakta olan Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur ve diğer «enikler Fatma Molûhat, hemşire Hikmet vo Filonıoııin 2 inoi cezadaki duruşmaları dün sona ermiştir.
(Devamı Sa. 8 SÜ. 3 do)
I Ordular arası lutbol I turnuvasının akisleri
Belçika alnçcmilitori K. Hro M. Chomö Parın hava ateşoıniliterimia albay üçar' a şu mektubu göndermiştir:
(Devamı Sa. 6 8ü 1 de)
Murat Sertoğlu sorulan suallere cevap veriyor
B. Ekrem Balıkesir — Balıkesir:
Suallerinize birer birer cevap ver-> ineğe çalışayım:
1 — Hacca gidip gelmek için asga-rî üç bin lira lâzımdır.
2 — Hac niyetilo hareket edenler eğer vapurla geliyorlarsa vapur Mî-kad hizasına gelince durur ve hacılar abdest alarak ihramlarına bürünürler. Vapur bilâhare hareket eder* Tayyare yolculuğunda d« yolculara Mîkad mahalline yaklaşıldığı haber verilir. Hacılar esasen fazla bir şey tutmayan ihramlarını tnyyarcye binerken yanlarına aldıklarından yolda oturdukları yerlerde soyunarak ihramlarını giyinirler. Tayyarede abdest almak çok zor olduğundan tay-» yareyo abdestli girmek daha doğru olur, iki rekât namazı tayyarenin
(Devamı Sa. S Sû. 3 de)
Çırağan
varisleri
Bulgar konsolosluğunda dikkate değer bir mülakat
Bulgar Basın ataşesi, Bulgaristanda yaşayan Türk kardeşlerimizin hayatını bir Türk gazeteci heyetine göstermek cesaretini kendisinde bulabiliyor mu ?
Dün Bulgaristftnın azlodilon ticaret ataşesi Ncdalço Manof’in azli hakkında tafsilât almak üzere Bulgar basın ataşesi Rosto Lambreo’i ziyaret ettim. Kendisi bu hâdisenin bir azil olmayıp sadeco bir vazife değiştirmekten iburot bulunduğunu söy (edikten sonra dedi ki:
«— Son zamanlarda Türk gazeteleri, Bulgaristandııki Tiirklor hnkkın-da bir çok yazılar yazarak bunların çok kötü bir durumda bulunduklarını bildirdiler. Sizi temin ederim ki bu yazılanlar hakikatten uzaktır. Burum ınüşahado edilmeden yazılmış tır. (Dovomı Sa. 5 SÜ. 8 da)
Çırağan sarayının vârisleri olduklarını iddia e-denler hazine aleyhine dâva açtılar
Çırağan sarayı vo müştemilâtı zeJ mini, Kılıcali paşa ve Zeynep Sultan vakfından olduğu vo emvalin vârislere intikal etmesi icap ettiği halde, evkaf idaresi bu vakfın muhafazasın* da ihmâl gösterdiğinden hnzine namına teşçil edilmiştir. Bu tesçilin doğru olmadığını vo vakfın hukuku nun ihlâl edildiğini iddia eden vere* selordon Cemile Akdoğnn, Evkaf I-dnrcsi aleyhine 100 bin lirâlık bir tan rninat davası açmıştır.
i> cı asliye hukuk mahkemesindo bakılan davaya dün de devam edilmiş evkaf idaresinden istenilen mütemmim malûmat henüz gelmemiş olduğundan bu cevaba intizaron duruşma 7 kasını 919 tarilıino bırakılmış tır. Vakıflar idaresi altı aydanborf soruyu cevapsız bırakmaktadır.
TAKVİMDSN BİR YAPRAK
Vâlî Fahreddin Kerim
ULU AY
r ...............................
Hitlerin gözyaşları
î& Şimdiye kadar çıkmış çılgın Alman diktatörüne atı
■ bütün hâtıraların en güzel ve heyecanlısı
K Bir kaç gün siirocck olan bn nefis vo meraklı yazı serîsini ikinci saj tıiını/ııı lıaşııula bulacaksınız; mutlaka takip ediniz.
Bugün başladık
A
t stanbul valiliği dedikodusu
1 bir sürprizle neticelendi. Namzet olarak mütoaddlt valllor -den, Idnro adamlarından, hattâ Bakanlardan bahsodlldlkton sonra bir İki gün zarfında birdonblro Profosör Fahreddin Korlmln tâyini söylondl vo bu tâyin yirmi dört saat zarfında da tahakkuk ediverdi.
'İyi mİ oldu fona mıî Orasını bilmem... Ezop’un hllıâyosl gibi gayc-yo nasıl vo ne zaman vâsıl olabileceğini anlamak İçin ovvclâ yürüdüğünü görmeliyim... Ondan sonra vali Fahroddln Korlmdcn bahsedebilirim. Amma bir do büyük dostum Profesör Fahroddin Korlın var kİ onun hakkında Istodiğlm gibi fahr llo gurur llo konuşabilirim.
Muvaffakiyet ve şöhret şahikasına orlşmoslnl sırf kondl zokû v» sobalına medyun olan bu İlim adamı şüphesiz kİ monılekot İçin büyük bir kıymettir. Nâzik, vefakâr, herkesin kanaatine hürnıotkârdır. Na-
mus vo Iffotlndon ise bahsetmeğe utanırım; çünkü Fahreddin Kerim* do bunlar asildir... Müktesep değil.
Çek değerli ntuhibblmln devlorl dilşündüreook, Herküllerl yıldıracak kadar (muazzamnl-ı- umûr) karşısında bulunacağını biliyorum. Onun kabına sığmayan zekâsından bu güçlükleri başaracağına da ü-midlın var. Fakat unutmamalı kİ İstanbul her bakımdan tedaviye muhtaç bir hastadır. Scnolcrdonbo-ri onun derdine çare buluramamış-sabeslnde olan caddeleri, sokakları «damar sertleşmesi» hastalığı llo malûldür. (Tansiyon) u çok düşüktür. Allah selâmet vorsin Polto-Lûtfl Kırdar, göz hekimi olduğu I-çln bu (lertût-ı- musahhlr) I. «öıo hoş görünsün dîye süslOınok 1 in hayli uğraştı. Fakat no ç-ro kİ o-şaslı hastalıklarını tedavi od-^edl. Hastanın gıdasına lâzım gelon e-(Dovamı Sa. ö SÜ. 8 da)

Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3816 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFllYIZ Sayış. 10 Kuru,
Perşembe 20 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu idareı Nuruosmanlyo Not 17
EKİM 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «0705 — «5188
Dr. F.Kerim Gökay
İstanbula vali oldu
Tâyin, dün akşam tebliğ edildi, Prof., bugün vazifeye başlıyor
Fahreddin Kerimin Valiliğe tâyini, türlü çevrelerde çeşitli surette tefsire uğradı, tâyin, umumiyetle tasvip ediliyor
Önümüzdeki
Çalışma Mevsimi
azar günkü kısmî seçimlerden sonra, Büyük Mil let Meeüsİ, tam kadro ile 1 Kasımdan İtibaren çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu devrenin, şimdiki Meclis İçin, büyük bir imtihan teşkil edeceğinde şüphe yoktur. Çünkü bütün konuşma ve faaüyetlere büyük büyük seçimin gölgesi aksedecektir. Her milletvekili tekrar intihabı için, alması lâznngelcn tedbirleri ölçecek biçecek, adım ve gidişini buna göre ayarlıyacak-tır.
Evvelce Halk Partisinin müfrit kanadım teşkil etmekle tanınmış şahsiyetler şimdiden aeçmen-lerile geniş temaslar yapmağa başlamışlardır. Hattâ uzak sayılan doğu vilâyetlerimizin mebustan da, Yanlara, Silrtlere kadar, ihtiyarı zahmet ihtiyacını duymuşlardır. Bütün bu Halk Partili milletvekillerinin ağzından şimdi yağ ile bal akacaktır. Onlar millet İradesinin tamamiie tecel-H etmesi, seçimlere her hangi bir hile ve fesadın karışmaması huşu »unda, en çok İleri giden kimseler variyetinde görünecnklosrilr Nitekim Pcker kabinesinin maruf simalarından Mümtaz ökmen Ankara civarındaki muhaverelerinde hâkimiyetin tam ve matlak olarak halkta olduuğnu ve millet kimi seçerse onun iktidara gelmesinden daha tabii bir keyfiyet Oİamıyacağını kendisini dinlemek letiyenlere tekrarlamış, durmuştur. Fakat bizce bu seçim edebiyatı ve kahvelerde demeçler ve teminatlar yetmez. Asıl mühim olan nokta millete, itimada değer bir seçim kanunu hediye etmektir. Meydanlarda ve sokaklarda vâltlerde bulunmaktan ise. Büyük Millet Meclisinde, müsbet rey kullanarak ballan güveneceği bir kanunu süriatle çıkarmak evlâdır. Bunun için de vakit gelmiş çatmıştır.
Tarafsız İlmî heyetin çalışmaları her halde yakında biter. Bu İlmî heyette bir profesörün koparmak istediği fırtınanın sırf şahsî olduğu bütün arkadaşların ca kabul ve tasdik edilerek, yüksek bir heyetin üzerine- atılmak İstenilen iftira bertaraf edildi. Binaenaleyh İlmî heyetin faaliyeti şimdi çok hızlanır ve netice sür' atle Meclise sevkoluhabllir. Bu kanun lâj-ihası gele dursun, mll-letvekillerimlz, dört küsur yıldır, değiştirileceği müjdelenen matbuat kanununda yapacağı tâdilleri de bitirmelidir. Daha doğrusu, cesur bir adım atarak matbu-1
Ordinaryüs Profesör Doktor Fahreddin Kerim Gökay’ Muayenehanesinde aldırdığımız resmi
Yeni Rus Vetosu
Lake Sucecss: 19 (a.A.) cafp.» — ,L.uWn, devlet* lerinlorin «İlâhları hakkında verdikleri bilgiler: tevsik ode-oek müessese vo mnıllorin de Kontrolünü, hattâ bu kon-roliln atom silnhlarına da teşmilini tara m mu n eden ikin* oi Fransız, teklifine karşı da votosunn kullanmıştır.
Aylardanberi efkârı umumiyeyi meşgul eden İstanbul Valiliği meselesini, evvelki akşam toplanan Bakanlar Kurulu, nihayet hallet -mlş ve îstanbula. Ordinaryüs Profesör Dr. Fahrettin Kerim Gökaym Vali ve Belediye Başkanı olarak tayinine karar vermiştir.
Bizim elde ettiğimiz malûmata (Dovamı Sa. 5 Sû. 4 de)
Türkiyeye yeni yıl
Marşal yardımı
man, “StaFa’in nıütlehid hır Avrupaya hücum etmesi imkânsızdır diyor
Tr um an yardım kanununun tm zalıyor
Londra 19 (B.B.C.) — Mars-1 diği bir demeçte şayet Batı Av-hail yardımı idarecisi Paul Hoff rupa, tecavüze karşı b;ı man, bugün, Filâdelfiya’da ver-' — - —
harbi
(Devamı Sa. 5 SU. 6 de)
Amerika ve Ingiltere Vişinskiye cevap verdi
Yugoslavyanın Güvenlik Konseyine âza seçilmesi mevzuunda ileri sürülen iddialar
* \
♦Açesonagöre
♦ Yunan harbi
1 sona erdi
Amerika, Yunan ordusunun tenkisine
taraftar
Haremi Şerifin yüksekten alınmış bir resmi
aurenn, 9 en; ın ı/n/cscKteıı aıtnnıt# mr resmi
Arafcstta Vakfeye
Okuyucuların sualleri

i
Londra 18 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı, Yunan iç harbinin hemen hemen sona erdiğini, Yunan hükümetinin, mevcudu 200 bin belki de daha fazla olan orduyu, küçültmesinin ma’kul bir Bey olacağını. Amerikanın 2 sknedenberi Yunanistana kâfi derecede yardım yapmış olduğunu söylemiştir.
Vagington 19 (AP) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Yunan hükümetinin komünist çetecilere karşı giriştiği savaşın hemen hemen tamamiie sona erdiğini beyan et iniştir.
Acheson gazetecilere verdiği demeçte, Yunanistana yapılmak ta olan Amerikan yardımında bir indirme yapılmasının muhte mel olduğunu belirtmiştir.
durduğumuz tepe
Vakfe için en efdâl yer, Araf atta Cebeli Rahmedir
Yazıyı lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Meclis 1 Kasım
LoLndra 19 fB.B.C.) — Birleş -[ Vişlnskl, dün, Lake Succesa’te üş Milletler Güvenlik Konseyin -1 yaptığı bir basın konferansında:
mlş Milletle.__________________________
de boş olan bir üyelik için y‘ann I (Devamı Sa. 5 SQ. 6 da) l seçim yapılacaktır.
«Batılılar bu üyeliğe Yugoslavya
(Dovamı 6a. s SÜ. 3 de)
Cihat Arman size Paris hâtıralarını anlatıyor
$: Parlsfe Türk - Fransız ordu takımları maçında Remzinin uçarak kurtardığı gollerden biri^
............................-r,r--.-..................J
Haşan Bedreddin Ülgeri
Ara seçim ve akisleri
Salı günü açılıyor
Devlet Başkanı senelik nutkunu saat 15 de söyleyecek
Ankara: 19 (Hususi) — Biiyiik Millet Meclisi 1 Kasım salı günü saat 15 do toplanacaktır. Ruznameyc göro evvelâ Cumhurbaşkanı senelik nutkunu irat edecek, ondan sonra Meclis riyaset divânı scçiınlori yapılacaktır. Meclisin o günkü tolantısı ve Devlet Buşkanının nutku radyo ilo yayınlanacaktır.
Bulgar basın ateşesi Lambrev (solda). Bulgur ajansının yeni Türkiye muhabiri Tzarevzki He birlikte.
Dr. Asını Onur
6 ay
mahkûm oldu
Bulgar-Türk Münasebetleri
C. H. P. teşkilâtında ▼e Şehir Meclisinde « yeni simalar
16 Ekim Pazar güntl İstanbul milletvekilliğine secilen Atıf ödül ve Ekrem Amaça, dün Belediyede tl seçim kurulu başkanı Sırrı En -ver Batur tarafından mazbataları verilmiştir,
(Dovamı 8a. B SÜ. 1 do)
Bizim için yabancılar neler yazdı?
Mahkeme, kararın teciline mahal bulunmadığını da bildirdi Bir kipti kadınından doğma çocuğu Fatma Melâlıat Temizken isminde bir kadına meletmek suretiyle «yazılı yalan boyanda bulunmak» suçu İle yargılanmakta olan Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur ve diğer «enikler Fatma Molûhat, hemşire Hikmet vo Filonıoııin 2 inoi cezadaki duruşmaları dün sona ermiştir.
(Devamı Sa. 8 SÜ. 3 do)
I Ordular arası lutbol I turnuvasının akisleri
Belçika alnçcmilitori K. Hro M. Chomö Parın hava ateşoıniliterimia albay üçar' a şu mektubu göndermiştir:
(Devamı Sa. 6 8ü 1 de)
Murat Sertoğlu sorulan suallere cevap veriyor
B. Ekrem Balıkesir — Balıkesir:
Suallerinize birer birer cevap ver-> ineğe çalışayım:
1 — Hacca gidip gelmek için asga-rî üç bin lira lâzımdır.
2 — Hac niyetilo hareket edenler eğer vapurla geliyorlarsa vapur Mî-kad hizasına gelince durur ve hacılar abdest alarak ihramlarına bürünürler. Vapur bilâhare hareket eder* Tayyare yolculuğunda d« yolculara Mîkad mahalline yaklaşıldığı haber verilir. Hacılar esasen fazla bir şey tutmayan ihramlarını tnyyarcye binerken yanlarına aldıklarından yolda oturdukları yerlerde soyunarak ihramlarını giyinirler. Tayyarede abdest almak çok zor olduğundan tay-» yareyo abdestli girmek daha doğru olur, iki rekât namazı tayyarenin
(Devamı Sa. S Sû. 3 de)
Çırağan
varisleri
Bulgar konsolosluğunda dikkate değer bir mülakat
Bulgar Basın ataşesi, Bulgaristanda yaşayan Türk kardeşlerimizin hayatını bir Türk gazeteci heyetine göstermek cesaretini kendisinde bulabiliyor mu ?
Dün Bulgaristftnın azlodilon ticaret ataşesi Ncdalço Manof’in azli hakkında tafsilât almak üzere Bulgar basın ataşesi Rosto Lambreo’i ziyaret ettim. Kendisi bu hâdisenin bir azil olmayıp sadeco bir vazife değiştirmekten iburot bulunduğunu söy (edikten sonra dedi ki:
«— Son zamanlarda Türk gazeteleri, Bulgaristandııki Tiirklor hnkkın-da bir çok yazılar yazarak bunların çok kötü bir durumda bulunduklarını bildirdiler. Sizi temin ederim ki bu yazılanlar hakikatten uzaktır. Burum ınüşahado edilmeden yazılmış tır. (Dovomı Sa. 5 SÜ. 8 da)
Çırağan sarayının vârisleri olduklarını iddia e-denler hazine aleyhine dâva açtılar
Çırağan sarayı vo müştemilâtı zeJ mini, Kılıcali paşa ve Zeynep Sultan vakfından olduğu vo emvalin vârislere intikal etmesi icap ettiği halde, evkaf idaresi bu vakfın muhafazasın* da ihmâl gösterdiğinden hnzine namına teşçil edilmiştir. Bu tesçilin doğru olmadığını vo vakfın hukuku nun ihlâl edildiğini iddia eden vere* selordon Cemile Akdoğnn, Evkaf I-dnrcsi aleyhine 100 bin lirâlık bir tan rninat davası açmıştır.
i> cı asliye hukuk mahkemesindo bakılan davaya dün de devam edilmiş evkaf idaresinden istenilen mütemmim malûmat henüz gelmemiş olduğundan bu cevaba intizaron duruşma 7 kasını 919 tarilıino bırakılmış tır. Vakıflar idaresi altı aydanborf soruyu cevapsız bırakmaktadır.
TAKVİMDSN BİR YAPRAK
Vâlî Fahreddin Kerim
ULU AY
r ...............................
Hitlerin gözyaşları
î& Şimdiye kadar çıkmış çılgın Alman diktatörüne atı
■ bütün hâtıraların en güzel ve heyecanlısı
K Bir kaç gün siirocck olan bn nefis vo meraklı yazı serîsini ikinci saj tıiını/ııı lıaşııula bulacaksınız; mutlaka takip ediniz.
Bugün başladık
A
t stanbul valiliği dedikodusu
1 bir sürprizle neticelendi. Namzet olarak mütoaddlt valllor -den, Idnro adamlarından, hattâ Bakanlardan bahsodlldlkton sonra bir İki gün zarfında birdonblro Profosör Fahreddin Korlmln tâyini söylondl vo bu tâyin yirmi dört saat zarfında da tahakkuk ediverdi.
'İyi mİ oldu fona mıî Orasını bilmem... Ezop’un hllıâyosl gibi gayc-yo nasıl vo ne zaman vâsıl olabileceğini anlamak İçin ovvclâ yürüdüğünü görmeliyim... Ondan sonra vali Fahroddln Korlmdcn bahsedebilirim. Amma bir do büyük dostum Profesör Fahroddin Korlın var kİ onun hakkında Istodiğlm gibi fahr llo gurur llo konuşabilirim.
Muvaffakiyet ve şöhret şahikasına orlşmoslnl sırf kondl zokû v» sobalına medyun olan bu İlim adamı şüphesiz kİ monılekot İçin büyük bir kıymettir. Nâzik, vefakâr, herkesin kanaatine hürnıotkârdır. Na-
mus vo Iffotlndon ise bahsetmeğe utanırım; çünkü Fahreddin Kerim* do bunlar asildir... Müktesep değil.
Çek değerli ntuhibblmln devlorl dilşündüreook, Herküllerl yıldıracak kadar (muazzamnl-ı- umûr) karşısında bulunacağını biliyorum. Onun kabına sığmayan zekâsından bu güçlükleri başaracağına da ü-midlın var. Fakat unutmamalı kİ İstanbul her bakımdan tedaviye muhtaç bir hastadır. Scnolcrdonbo-ri onun derdine çare buluramamış-sabeslnde olan caddeleri, sokakları «damar sertleşmesi» hastalığı llo malûldür. (Tansiyon) u çok düşüktür. Allah selâmet vorsin Polto-Lûtfl Kırdar, göz hekimi olduğu I-çln bu (lertût-ı- musahhlr) I. «öıo hoş görünsün dîye süslOınok 1 in hayli uğraştı. Fakat no ç-ro kİ o-şaslı hastalıklarını tedavi od-^edl. Hastanın gıdasına lâzım gelon e-(Dovamı Sa. ö SÜ. 8 da)

Comments (0)