19 Eylül 1950
Salı
lira dağıtıyor
ror
ror
TANBUL7Ö.O4
r
' . '.-T AN BUL 76.000 Hr* daıntıyor
YE t/‘■iJ4Jn3UL 76 000 lir» acıtıyor y e n e ıs; n u m a«p(iıtıyor YENİ İSTAJ^BUL 76.000 Ur» damıtıyor yeri O OMsSgs
Beyoğlu - Müellif Caddesi 6 - 8
Posta Kutusu : 447 - İstanbul
Dış politika
Atlantik Paktı ve dünya politikası
ATLANTİK Paktı’na niçin alınmadığımızı r\îiıerlknn kaynnkla-nndnn sızan
1. Türkiye, daha çok bir Akdeniz ülkesidir. Onun İçin Atlantik bölgesi anlaşmalarına giremez.
2. Atlantik memleketi olmadığı halde Türkiye’ye karşı müstesna bir cemile gösterilmiş olsaydı, politika adaletine çok aykırı bir muamele yapılmış olur ve îran. Yunanistan gibi devletleri do pakta almak lâzım g(s-llrdl. Böyle bir durumda ise Atlantik Paktı hem gayesini kaybederdi, hem de mânasını..
Bu sebepler, daha doğrusu bahaneler dikkatin İncelenirse, bize karşı yöneltilen gizil İhtarları sezmemek mümkün değildir. Biz nasıl olur da. şimdiye değin, bir Atlantik memleketi olmadığımızı öğrenmemişlzdlr® Coğrafya bilgimiz o kadar kıt mıdır ■caba? O halde neden bu mek hakkını kendimizde dürT Üstelik nasıl olmuş girersek, arkadan başka de aynı dileklerle Atlantik başvurmak isteyebileceklerini düşün-m emiş izdir? Demek oluyor ki: Bizim müracaatımız, başından sonuna kader, temelsizdir. Onun İçin bize, coğrafyanın ve politikanın mukaddes hakikatlerine çok aykırı düşen bu gibi teşebbüslerden nıııthık bir surette
vazgeçmemiz, sebepler ileriye sürülerek. tavsiye olunuyor. Şimdiki duruma göre Atlantik Paktı konusu, bi-■im dış-politikamız İçin büsbütün kapanmıştır. Dostlarımız, biliyoruz artık, Atlantik sözünün anılmasına bile tahammül edemiyorlar.
Bizim görüşümüz çok başka türlüdür. Pakta girebilmek için Tiirk ülkesini Atlantik kıyılarına taşımak fikrinde dcğilizdlr. Yalnız şunu söylemek İsteriz kİ: Eğer bizim bildiğimiz coğrafya. dostları mı zınk İnden başka bir şey değilse, bir zamanlar olduğu gibi, şimdi de Şllezya ile Kl-Hkya birbirine karıştırılmış görünmektedir. İtalya'nın Atlantik bölgesinde olmadığını bilmeyen var mıdır? Halbuki bu memleket Pnkt’a alınmıştır. İspanya, tam nıânaslylc bir Atlantik devletidir, üstelik, savaş güdümü (strateji) bakımından eşsiz bir ehemmiyettedir. Pakt'a alınmamıştır ve alınmayacaktır da. Yalnız bunlar bilindikten sonra, dostlarımızın bize ne kadar tuhaf bir coğrafya dersi verdiklerini anlayabiliriz. Şimdi biz. bu dersin noksan kalan taraflarını da tamamlamak isteriz.
Biliyorsunuz kİ: Atlantik Paktı'nm en başta gelen üyelerinden biri de İngiltere’dir. Anavatan İngilteresl. hiç şüphesiz, tam bir Atlantik bölgesidir. Fakat Büyük Britanya, sayısız bağlarla. İmparatorluğa, Common Welth’e bağlıdır. Ehemmiyetli kararlar, geniş mânada kullanıyoruz. Com-nınn IVelthle danışıldıktan sonra verilir. Ne Büyük Britanya’yı Common Welth’ten. ne de Common NVeİth’i Britanya’dan ayırmak mümkün değildir. Bundan başka Common Welth kadar Büyük Britanya’yı İlgilendiren bir takım Orta-doğıı devletleri daha vardır. Bıı bakımdan, sağlam bir mantıkla düşünülürse fotmaHfeîerl bir tarafa bırakarak. Atlantik bök geslnin ne kadar genişlediğini anlamak çok kolaydır. Bu tefsire göre Atlantik bölgesi: güney sınırlarımızın tam yanı başındadır. Dostlarımız. Türkiye’yi, son harp terminolojisinin gözde bir sözüne göre, belki, bir sesiz ülke (Nlrnıandsland) gibi fünmüşlerdir, Bıı anlayışın İse. rafya ile en ufuk bir bağlantı bile yoktur. İngiltere, çeşit çeşit taşmalarla askerlikçe bizden çok zayıf devletleri arka yollardan, Atlantik sistemine yerleştirirken, milli emniyetimizi ve demokrasilere karşı giriştiğimiz taahhütleri düşünerek, Pnkt’a alınmamızı apaçık istemek, doğrusu, tam yerinde bir harekettir.
Pakta alınmamamı/., coğrafya ilmine karşı saygısızlık göstermek kaygısından ileri gelmemiştir. Yııkıırıda ufak bir taslağını çizdiğimiz durumdan bunu anlamak mümkündür. O halde asıl sebepler) bulabilmek Içlıı gözlerimizi diinya politikasına çevirmek zorundayız. Türkiye’yi Atlantik Paktı’na almamak kararı verilirken gerçekliğe uymayan sebeplerin İleriye sürülmüş olması son derecede dikkate değer bir şeydir. Bu, bize, düııya politikasının eski tehlikeli yollardan henüz ayrılmadığını, biitiin genişliği ile, sezdirebiilr. Politika konuları, hiç Şüphesiz, zamanla değişir. Zamanımızda da Öyledir zaten. Yalnız arada ehemmiyetli bir fark olduğunu unutmamak lâzımdır. Eski politika ne kadar gerçekçi, realist İse, devrimizin genel politika meyilleri de o kadar İdeolojiye, utoplya'ya -bağlıdır. Cağımızın sükûna, rahat bir düzene bir türlü kavuşarnanıası, bilhassa, bundan ileri gelmektedir.
4 ağustos 1911 te Öldürülen meşhur Fransız sosyalisti Jcan Juures der kİ: "İşçi sınıfının hürriyetini fethetmek IstlyorHanız, tahammül edilmez bir sosyal buhran yaratmanın yollarını araştırınız. Açlık ve sefalet İhtilâllerin. lıer kapıyı açan, anahtarı, maymuncuğudur." Bize öyle geliyor kİ Jaures'ln sosyalist ihtilâli prensl-pl, son yıllarda, artık yüksek dünya politikasına da girmiş ve tesirini. İnkâr edilemeyecek bir şekilde, göstermeye başİnnııştır. Ispanya'nın ne Avrupa Blrllğl'ne, ne de Atlantik Paktı na alınmamış olması politikayı gölgede bırakan bu İdeoloji mücadelesinin Inm bir zaferi gibi düşünülebilir. Muhtelif Avrupa devletlerinin lc ve dış politikaları, böyle bir hedefe doğru çevrilmiş olduğu İçin, ne nıll-letlerarası konuşmalar İlerlemekte, ne de aranılan barış ekonomisine erişmek İmkanları bulunmaktadır. Biz, sanki, görünmeyen, sistemli. büyük bir buhran hazırlığı karşısındayız. O-nıın için dünya politikasının realist bir mânası kalmamıştır artık.. Ve gene, orıun İçin, çözülmesi gereken birçok gerçekten ehemmiyetli politika dâvaları, biline biline, yüzüstü bırakılmaktadır. Diinya politikasında beliren bıı yepyeni gelişme; Atlantik Paktı’rıda Achllleus’ıın topuğu gibidir. Amerikalılar da bıınıın farkındadırlar. Fakat asıl biz. bıınıın farkında olmalı ve dış politikamızı hemen ona göre ayarlamalıyız.
haberlerden anlıyoruz: coğrafya bakımından.
Pak t‘a glr-görmiişüz-da. Pakt'a milletlerin zümresine
kinı-dü-coğ-yerJ und-
• •
• •
• •
M. NERMt
Komünistlere makine ihracı durduruldu
Londra, 18 fYİRS) — Bugün İngiltere Hükümeti Rusya ve peyklerine gönderilmekte olan makine ve akşamının İhracının durdurulduğunu İlân etmiştir. Hükümetin bu kararını Muhafazakârlar da desteklemiştir.
Tecl Partisinden VViIson. lngllterenln dostları ve kendisi için gereken ma^ klneler temin edildikten sonra geri kalanları Rusya ve peyklerine satmı-yaceklarına dair bir söz verllcmlycce' ğlnl. zira hükümetin 1948 de bir th caret anlaşması imzalamış olduğunu hatırlatmıştır.
SİYASİ iKTİSAJDl, MÜSTAKİL • •

Tw1r edpn: Rablh Edlh . TÖRERAN
MÜTTEFİKLER SEUL ÜZERİNE
iki koldan ilerliyorlar
Güney Kore kuvvetlerinin Taegu cephesindeki
şiddetli hücumları başarı ile
Esir alınan Kuzey Korelilerden bir grup, takım halinde ealr kamplarından birine girerken
Sağlık Bakanı diin istifa etti
Bir prensip ihtilâfından Bakanlıktan çekilen Nihat Reşat Belgerin yerine Ekrem Hayri Üstündağ tâyin edildi
Ankara. 18 (Hususi muhabirimiz blldlrTy^Vr) Bskürn Dok*ör
Nihat Reşat Belger'in istifa edeceğine dair uzun zamandan beri dolasan söylentiler bugün tahakkuk etmiş bulunmaktadır. Sızan Doktor Nihat Reşat met arasında Öteden prensip anlaşmazlığı nın 30 sone hizmet edenlerin tekaüde şevkleri ve mütekaidin müstahdem olanların tekaüde ircaları hakkında bir kararın sına sebep olmusıyle hâd bir girmiş ve Belgorin istifası ile bulmuştur. Gerek 30 sene

hnberlcre göre, Belgerle Hükû-berj mevcut olan Sağlık Bakanı-müddetini ikmal
alınmasa f hay a nihayet hizmet müddetini İkmal edenlerin ve gerek ek
görevlerden müstefit olanların ek gö-revlerine bu avın sonundan İtibaren nihayet verileceğine dair karar bizzat Başbakan tarafından tenkide uğramış ve hor İki kararın İptali için Başbakan tarafından yapılan tazyik Sağlık Bakanının İstifasına sebep olmuştur.
Doktor Nihat Reşat Belgor. İstifasını müteakip verdiği beyanatta ezcümle demiştir ki:
— Bakanlıktan çekildiğim doğrudur. Buna, bir prensip ihtilâfından dolayı karar vermiş bulunuyorum...
Doktor Belger. bir prensip İhtilâfından dolayı İstifa edişinin gazetelere aksetmesinde bir mahzur olup olmadığı sualine de şu cevabı vermiştir:
•— Prensip ihtilâfından dolayı Is-
İngilizlerin üzüm mubayaa teklifleri
İzmir tacirleri, İngilizlerin bu şartlarla tzmirden tek kilo iizüm alamıyaeaklan kanaatindeler
İzmir. 18 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — üzüm piyasasında, İngiliz İaşe Nezareti İlk sondajları yapmıştır îngillzler bugün piyasanın vâsıl olduğu fiyatlarla mübayaa yapmaya ya-naşmamnkta ve % 25 nispetinde tenzilât latcmektedlrler Ayrıca İngiliz İaşe Nezareti satın alacağı üzümün bedelinin % 90 inin derhal, kalan kısmının lngiltercde sif olarak teslimini müteakip ödemek arzuaundadır. Hiç bir İhracatçı bu fiyat ve şartları kabul etmemektedir. 2û bin ton üzüm angajmanına girmek iatlyen Ingilizler bu şartlarla İzmir piyasasından tek kilo üzüm nlamıvacak vaziyettedirler.
w
? 4 •( r

4

4

Yıl 1 — Sayı 293 — 10 kuruş
Abone: Türkiye İçin seneliği 82, altı aylığı 17, üç aylığı 9 liradır. Hariç memleketler iki misildir»
Telefon : 44756 - 44757 Santral
v-
*
f

devam ediyor
Kuzey Kore’nin sulh teklifinde bulunduğu rivayeti dolaşmışsa da bu haber henüz teeyyüt etmedi
Tokyo, 18 (YÎRS) — înşon'a çıkmış olan Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin ileri hareketleri gelişmektedir. İşgal edilmiş olan Kimpo alanından havalanan uçakların desteklediği Birleşmiş Milletler birlikleri nehir üstünde geçit noktaları aramaktadırlar. Diğer yandan Seul üstüne iki koldan ilerlemekte olan birliklerin harekâtı normal surette İnkişaf etmektedir. Komünistler süratle tealim olmaktadır. Esir sayısı bu cephede 2.000 i bulmuştur.
Güney Kore kuvvetlerinin Taegu cephesindeki hücumları Pohang hariç diğer kesimlerde muvaffak olmuştur. Uçaklar da b’r kaç haftadır kuzeyliler ve Amerikalılar arasında defalarca el değiştiren bir tepeyi bombalamıştır. Tepe işgal edilmiştir. Süvariler Vhcr-van'm üç mil yakınlarına kadar gelmişlerdir. Bu civardaki üç tepe de kızıllardan geri alınmıştır.
Naktong nehri kesiminde bir Amerikan birliği nehri aşmış ve nehrin batı kıyısında bir jcöprübnşı kurmuştur. Uçaklar ise nehrin Yongsan tarafında 2000 kişilik bir komünist birliğine rastlamış ve bunların 1200 ünü Öldürmüştür.
Güney Kore birinci tümenine mensup bir istihkâm alayı Taegu yolu üstündeki Plongsudong’a varmıştır.
Yeni gelen bir haber Klpıponun İşgali sırasında Yak tipi sağlam iki Rus uçağının uçak alanında ele geçirildiğini bildirmektedir.
Washingt(m. 18 (YÎRS) — Kuzey Kore'nin Hindistandaki kızıl Çin Sefir! vamtasiyle bir sulh teklifi yapmış bulunduğuna dair olan haber hem Amerikan hem de Hint sözcüleri tarafından teyidi şimdilik imkânsız o-l&rak gösterilmiştir.
Yalnız Amerikan sözcüsü, eğer böyle bir teklif yapılacaksa bunun Birleşmiş Milletlere hitaben yapılması lâzım geldiğini belirtmiştir.
e
S .♦

a
M

t %
•• •
4.


i
4

1
r 4. X



n



4
4 1
Mm


1 - ••
I 4* *5 y
4 A
tlAnlar : 6 ncı âa5rfada santimetresi
2 liradır, ilânlardan hiçbir mesuliyet kabul edilmez.
Telgraf Adresi : Hetlo. İstanbul
• 4

4

1
T75



i

- V
i'
X

• • I
Kore’ye gidecek birliğimizin An karada yaptığı tatbikattan bir görünüş



&
I



*




4
«

Başbakan, Koreye gidecek
Birliğimizi dün teftiş etti
Ankara. 18 (A.A.) — Bugün öğleden sonra Başbakan. Millî Sa^nma Bakanı. Genelkurmay Başkanı ve t-kinci Başkanı, Koredeki Birleşmiş Milletler kuvvetlerine katılacak olan Türk askerî birliğinin hazırlıklarını gözden geçirmişler, subay ve erlerimizde gerek talini, terbiye ve gerekse maneviyat bakımından gördükleri üi-tün vasıflar dolayıalyle takdirlerini bildirmişlerdir.
Adana. 18 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Kore’ye gidecek savaş birliğimize dahil askerlerimiz, teçhi-
z
Mac Arthur’iin
Ankara, 18 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Sağlık Bakanlığına Ekrem Havrj Üstündağın tâyin edildiği-• ne dair kararname Yüksek Tasdikten çıkmıştır.
tlfs edişimin bilhassa tasrihini rica etlerim..,
Profesör Doktor Nihat Reşat Bel-ger, sıhhî sebepler yüzünden İstifa ettiğini şöylemiyen Hk bakandın»
E. Hayrî üstündağ
Sağlık Bakanlığına tâyin edildi
Birleşmiş Milletler kuvvetleri başkomutanı, Rusyayı ve Komünist Çini ilham ediyor
Lake Success. 18 (YÎRS) — General Mac Arthur'ün Birleşmiş Milletlere gönderdiği rapor bugün Amerikan delegesi Warren Austin tarafından Güvenlik Konseyine getirilmiştir.
Raporda, Kore harbine Çin kıtalarının İştiraklerine dair bir delilin mevcut olmadığı kaydedilmekte Ihc de buna mukabil 140.000 kadar Korelinin ya Çin ordusunda fiilen hizmet elmiş yahut Man-çuryada talim ve terbiye görmüş kimseler olduğu tasrih edilmektedir. Bir çok Kore teknik elemanları Çin ordusunda ki, Kore harbine
düm eden günlerde. Mançur>radsn Kore'ye 40-60 bin talim görmüş asker geçerek muh,telif kıtaların 'eskilinde başlıca rol oynamıştır. Esirlerin İsticvabı bunu göstermektedir.
Raporda ayrıca. 1949 ve 1950 tarihini taşıyan Sovyet malzemesinin ?le geçirilmiş olduğu kaydedilmektedir. Halbuki Sovyetler. Korelilerin elinde mevcut Rus malzemesinin 1948 de kendilerine devredilmiş stoklardan ibsrel bulunduğunu İddia eylemekteydiler.
tümenlerinin ve subayları, pişmiştir, öyle hemen takad-

Rusyanın Tahran Elçisi İvan Sadchlkov (solda) bir toplantı esnasında İran Başbakanı Ali Razmara İle görüşürken.
Amerika^ Savunma Bakanlığına göre
Buna sebep olarak da Iranın coğrafi vaziyeti ve petrol kaynakları öne sürülmektedir
Washlngton, 18 (AP) — Birledik A-mcrlkanın MÜH Savunma Bakanlığı, askeri çevrelere, bir çok kimselerin. İranın müstakbel komünist tecavüzünün hedefini teşkil edeceğine inandıklarını bildirmiştir.
Koredekl komünist tecavüzünün bütün dünyanın dlkkatlnf İran üzerine teksif etmiş olduğunu belirten Bakanlık. son Silâhlı kuvvetler konuşmasın da Amerikadan yardım görmekte o-lan bu yakınşark memleketinden uzun boylu bahsetmiştir.
Bakanlık^ trenin stratejik ehemmiyetinin. dünyanın diğer bölgeleri tarafından gölgelendirilemlyeceğlnl İleri sürmekte ve bunun için İki sebep göstermektedir.
75.000 liralık hediye dağıtımı
Büyük Eşya Kurcamız
• i’
nasıl yapılacak?
Okuyucularımız arasında tertip etmiş olduğumuz Büyük Eşya Kur'ası kuponlarının neşri dün bitti. Kupon biriktirmiş olan okuyucularımızın, kuponlarını bize ne şekilde getirecekleri ve kur'a numaralarını nasıl alacaklarının izahı
Dİ U U M _ Kupon biriktirmiş olan okuyucuları m ınn ne şekilde hareket edeceklerine
|C |C I * dair İzahatı 4 üncüde, kuponları yapıştırmak İçin verdiğimiz cetvel! ise
fi ncı sahlfemlzde bulacaksınız.

zatsız olarak cenuba doğru gelmektedirler. Birliğin hareketi sırasında yapılacak büyük merasim programı da tamamlanmıştır. Hâlen gelmekte o-lan askerlerin hepsi muntazam bir şekilde iskân edilmektedir.
Birlik için çok geniş şekilde erzak miibayaa edilmektedir. Alınan yiyecek maddeleri gerek kalite, gerek miktar ve çeşit bakımlarından fevkalâdedir.
Birliğimizin cenup voliyle hareket etmesi HataylIlar İçin müstesna bir bayram ve mazhariyet olmuştur. Bütün İskenderunlular. İlhaktan sonra bugüne kadar kendilerine bu şekilde heyecan ve gurur veren başka bir hâdiseye şahit olmadıklarını beyan etmektedirler. Başta Hatay ol-

12leriıı gizli
toplantısı
veya sonra
Atlantik
Alman birliklerinin Avrupa müdafaasına alınması alınmaması, 10 gün görüşülecek
Ncw-York, 18 (YÎRS) —
Paktı Dışişleri Bakanları bugün gizli bir toplantı yapmışlardır. Toplantıdan önce, Amerika Dışişleri Bakaniylc A-vustralya Dışişleri Baknnı 45 dakika konuşmuşlar ve Spender, Acheson'u bir Pcuiflk paktı kurulmasına teşvik etmiştir. Achcson. îrlândadan Atlantik Paktına feabul edilmelerini talep eden bir telgraf almıştır.
Tek bir idare altında toplanacak olan birleşik orduya Alman birliklerinin de alınması hususunda bir anlaşma İmkânı pok zayıf görülmektedir. Zira Fransız Dışişleri Bakanı Schu-man bugün hükümetinden kararında ısrar etmesi hususunda talimat almıştır. Bilindiği gibi Fransa. Alman birliklerinin Avrupa müdafaa ordusuna iştiraki talebine muhalefet etmekteydi.
Konsey, bugün Alman birliklerinin Avrupa müdafaa ordusuna alınmasını 10 gün sonra bir neticeye bağlamayı kararlaştırmıştır. Konsey sözcüsü cuma gününden beri yapılan İşler hakkında bir tebliğ neşredileceğini bildirmiştir. Tebliğde, Amerikan birliklerinin de İştirak edeceği tek bir idare altındaki birleşik Avrupa müdafaa ordusunun kurulmasında anlaşmaya varıldığı zikredilecektir.
verilecek hediyeler ki bunlar arasında Moskof cenklcrla-
mak üzere bütün Güney Anadolu birleri Türk âdetlerine ve Türk ananesine göre uğurlama merasimi İçin hazırlanmaktadır.
Halk tarafından o kadar çeşitlidir Kırım seferinden,
den kalmış yadigârlar da vardıp
Dün geceki radyo röportajı
Dün nkşam saat 20J0 da Ankara Radyosunda Koreye gidecek olan birliğimiz arasında yapılmış bir röportaj yayınlandı. Mahalli halk türküleri. Kore Marşı, askerlerimizin bir gün U çlnde yaptıkları işlerden bazılarının yer aldığı bu yayın neticesinde blzlen-de giden birliğimizin mükemmelliği vs giriştikleri İşin ne demek olduğuna 1-nandıkları fikri uyandı. Zaten bunu da muhtelif erlerimizin konuşmaları, söyledikleri marşın mısraları aksettiriyor. Hepsi vatanının sadece doğduğu köy olmadığına inanmış ve Korenin ds vatanları sayıldığında hemfikirler.
Sabah kaJk boru siyle yerlerinden fırlayan birliğimizi tekmil verdikten vs tatbikata çıkarken tcsblt eden radyo yayını bu arada askerlerimizin yeni silâhlan çok İyi kullandıklarını ve muvaffak olduklarını bir komutanları ağzından tesblt etmiştir.
Makineli tüfeklerle mücehhez bir takımın mevzilere gizlenmiş müfreı düşman kuvvetine karşı yaptığı hücumu da tesbit etmiş olan radyo röportajında askerlerimiz, ateşi müteakip sungu takarak düşman siperlerine a-tılmışlardır. Tatbikattan sonra konuşan Komutan Tahsin Yazıcı erlerimize dikkatli hareket etmelerini, bir tatbikatta ölmelerinin doğru olmadığını söylemiştir. Program Kore Marşiyle sona ermiştir.
kaynaşmalar
Komünistler, Fransız Ueri karakoluna hücum etti
Hanoy, 18 (AP) — Komünistler tarafından idare edilen Vietmin hareketine bağlı takriben 2500 kiıLllk bir kuvvetin bugün Hindiçinfnİn başkenti Hanoy un 32 mil kuzeydoğusunda Dongkhe mevkiinde bir Fransız ileri karakoluna hücum ettiği bildirilmiştir.
Sözcüye göre, hâlen düşman roket atan Fransız uçaklarının taarruzu altındadır.
1 — Coğrafî vaziyet: "İranda hâkimiyet tesis edecek kuvvetli bir devlet, biitun yakınşark üzerinde kuvvetini İstimal edebilir. Bu kuvvet aynı zamanda. Türkb'enin cenahını ve Arap devletleri ile İsrail ve Afganistanı da tehdit edecektir. Basra Körfezine konulacak ileniz kuvvetleri ana »deniz yollarını lehdlt edecektir. Bütün bunların yanında da Iran. Hlndlstana gidebilecek vegâhe kara yolunun üzerinde bulunması dolayıslyle kilit mesabesindedir..,
2-Petrol“İranda zengin petrol kaynakları vardır kİ. bu. İşgal kuvvetinin harp makinesi için pahasız bir servet teşkil edecektir. Ve bu kaynakların bir komünist kuvvet tarafından kontrol edilmesi hür dünyanın çok lacaktır...
Bu konuşma. Amerikan erlerinin- malumatlarına matbu broşürler şeklinde
mekie ve ordu ve donanmaya dağıtılmaktadır.
zararına o-
subay ve arzedilen tecelli et-
Baltıkta Rus
manevraları
Stockholm, 18 (AP) — Stockholm gazetelerinden "Aftonbladet,. tarafından dün bildirildiğine göre, geçen yaz Rusya, Baltık havalisinde, muhtelit silâhlar ve radar üzerine dayanan geniş manevralar yapmıştır.
Gazetenin “iyi haber alan çevreler’* olarak İsimlendirdiği kaynaklara göre. Ruslar. haftalarca müddet, tonlarla kabili sevk mermiyi, Baltık’takl üç (laden. Kareli çevresindeki ufak bir adanın teşkil ettiği hedefe Atmışlardır.
Gazete, manevralara Ruslar tarafından "sessiz,, sıfatının verildiğini de kaydetmektedir.
Türkiye, Atlantik Devleti olmadığı İçin Pakta alınmadı (Gazeteler)
I
GÖZÜNDEKİ MERTEĞİ GÖRMİYENL.
Sayfa 2
19 Eylül 19.50
TETKİKLER
TENİ İSTANBUL
*
*ri>
4
i

Memleketimizde
memur vazıyeti

=
JJER memleket İdaresinin yapmak ••mecburiyetinde kaldığı bir çok işleri vardır. Hükümet ve mahallî İdarelerin bu İşleri gördürmek İçin kullandıkları memurların vazifeleri ve bilhassa vaziyetleri dalma hükümet şekline göre değişmiştir.
Bir zamanlar, Mutlakıyet sisteminin hüküm sürdüğü devirlerde, hattâ, çok defa, aşağı derecelerdeki memurların tâyini bile sultan veya onun emini tarafından yapılırdı. Bıı zamanlarda hükümet memurlarının artııc halk tabakası İle hir alâkam olabileceği Akıldan geçmezdi. Halktan olan bu memur artık ondan ayrılır ayrılmaz yalnız efendisine yaranmak yollarını arardı. Hakiki efendinin millet olduğu onun için meçhul bir şeydi.
Bu devreye hitam verilerek Meşrutiyete girdiğimiz zaman vaziyetin değişmiş olmasına rağmen caas zihniyette bir tahavvül olamamıştı. Bu devirde memleketin İdaresi artık memleketaeverlere alt gibi telâkki o-lundu. Meşrutiyeti elde etmekte gayreti görülenlere bu hak verilmek İstendi. Hlc düşünülmedi k| mariz ol-mıyan ve muhakkak fena bir kasdı bulunmayan herkesin bir vatan sevgisi vardır ve bunu inhisar altına almak kabil değildir.
Meşrutiyetin ilânından beri geçen kırk İki yıl; tarihimizde olduğu kadar millt mukadderatımızda da bir çok değişiklikler yaptı. Türk Milleti İstiklâl Harbiyle mevcudiyetini ve hakiki hürriyetini artık elde etti. Başta Atatürk olmak üzere bu Işde bir çok şahsiyetler muazzam İşler gördüler. Türk Milletinin bunlara karşı ebedi şükran borcu vardır. JBunu hem kendisi ve hem de tarihi hiçbir zaman unutıru-yacak ve dalma anacaktır. Fakat Türk Mllleü. vatan sevgisi inhisarının yalnız bunlara verilmesini asla kabul edemez. Bu sevgide herkesin bir hissesi vardır ve bunu muhafaza etmek de gene kerkesln en yüksek şeref borcudur. Onun için biz bu prensibin memurluk hayatımızda da e-hemmlyetle gözönünde tutulmasını lüzumlu görüyoruz. Memur olmak i-çin fazla vatan sevgisiyle mücehhez olduğunu iddia etmek caiz olmadığı gibi memur tâyin edenin de vatan sevgisinden dolayı bu hakka sahip olduğunu kabul etmek imkânı yoktur.
Bütün bu İşler daha ziyade bir mesuliyet ve vazife esasına istinat etmelidir. Hükümetin yapmak İstediği islerin görülmesi için kâfi miktarda memura malik olması pek tabiidir. Ancak bunların yalnız vatan sevda-
Yazan : Habib Kdib - Törelmn
İılan oldukları için tâyin edilmeleri veya yine hu mânaya gelen aşın particilik nıhıına göre İş hasına getirilmeleri doğru olamaz. FAkat memleket ve demokrasiye İhanet edenlerin ve komünistlik İhtiras ve faaliyetlerini körükleyenlerin de hükümet camiasında elbette yerleri olamıyacağım bilhassa belirtmek zarureti vardır. Çünkü demokrasi İle proletarya totaliterciliği arasındaki zihniyet uçurumu çok derinilir. Bir taraftan öbür tarafa geçmek, İnsanlık İçin, İhtilâl ve facia demektir. Sos^^âl nizamdan mesul olan hükümet, bu gibi tehlikeleri tam zamanında önlemek mecburiyetindedir. Devlet nizamını ihmal e-den memur hem yetkisini kötü yere kullanmış, hem de topluluğa karşı vazifesini yapmamış sayılacağı İçin memuriyetinden derhal ayrılması lâzımdır.
Buna mukabil memleketin kanuni hükümleri çerçevesinde kıınılmuş o-lan partilere mensubiyet şeklHerlne göre memurları birbirlerinden ayırt etmek doğru olamaz, Cumhuriyet hayatımızda biz bu farkı yapmaktan, nasılss. bir hayli uzak kaldık. Hazan memurların politika İle uğraşmalarına mâni olmak İstedik, bazan da buna cevaz verdik ve hattâ İktidara mensup olanları, memuriyet için, tercih eyledik, çünkü onlara vatan severifk vasfını daha lâyık gördük ve aksi düşünenleri bu camiadan uzak tuttuk. Biz esas itibariyle parlâmento hayatında ve bilhassa particilikte henüz venl olduğumuzdan bıı husustaki misallerimizi asırlardan beri teşrii hayata alışmış milletlerden alamayız. Bizim en muvafık göreceğimiz yol memurların İç politika hayatında aktif bir rol oynamamalardır. Bunun aksi fena neticeler verebilir ve demokrasiye hiç de uymayâcfck durumlar yaratabilir. Onun için kabil olduğu kadar bunun önüne geçmek ve memurlarımızı politika İle uğraşmaktan uzak tutmaklığımız lâzımdır. Buna mukabil onların siynd akideleri olabilir ve olmak da lâzımdır. Buna da her tarafın hürmet etmekten başka yapacağı bir şey yoktur. Esas o* lan şey memurun bir partinin ihracatını destekleyen ve her vesile ile ona mensup olduğunu öne süren bir fert değil, bütün memleketin malı o-larak memleket İşlerini gören ve vazifesini dosdoğru ve ilişiksiz yapan bir kimse olmasıdır. Bu hakikate e-riştlğlmlz zaman artık memlekette muayyen ve sabit bir memur kütlesine kavuşmuş ve İşlerimizin dRha İyi yürüdüğünü görmüş olacağız.
Şehir köşesi
Mübalâğa
DeaUe bir römorkör indiriris, şouM NormandVyi Ms meydana oetirmiele piM böbOrlesirie.
Re/fels filmler yapana, Rofly-mood sanayiine meydan oku-mada kallcı^rtM.
Kavunu bal kutueu, yodurdu kaymak, hıyarı İmdem diye nn-tane,
Şimdi de ^ekmek ynpıyormuvM*
Ah bu kendini dev aynacında yhrmck merakı.
t et atin tiklere hakareak hiede ki fabrika yek(lnut demirperde memleketleri dahil. Aı^rupada-Mnden fazdadır Ldkin fabıika diye ıtrilen adrene gidini*, bir fonasln karşılaşırmnuj.
hJcrede ise her dikiş makineei sahibi IfcudİHİ fabrikatör ildn edecek.
Rem bU vaktiyle bir "ekmek-fabrikajutf yapmadık mı idi? Şimdi burası film ntf/dyoeudur.
Relin is şu fabrika" hm inden ^atgeçclim de bilyıik fırın” di-yelim, Zira, fınna fabrika demek sihniv^fisden kurtulmadıkça. bitim, fabrika uapabil-mrml* ifht daha çok fırın ekmek vrmrnde Mrımdır
BtR İSTANBULLU
Bir Alman gazeteci grupu yakınd memleketimize gelecek
M. Jens Uwe Fahrcnaon adında bir Alman gazetecisi şehrimize gelmiştir. Bir kaç gün sonra Ankataya gidecek ve Anadoluyu gezecektir.
Yeni Türkiye hakkında etüdler yapacak olan muharrir aynı zamanda Türkiyeye, AlniAn ihracatı ile de a-lâkalıdır.
Gazeteciden öğrendiğimize göre a-ralık ayında tstanbulds ve Ank Arada Alman konsoloslukları kurulduktan sonra Alınanyadan memleketimize bir gazeteci grupu gelecektir. Gazeteciler Batı Almanya ile Türkiye arasındaki yeni münasebetlerin ( nühasaa ekonomik) İnkişafına çalışacaklardır.



I

Bayramda yapılacak maçlar
Pazar günü Beşiktaş, Fenerbahçe ile kupa karşılaşması yapacak
Bugünkü fen/s maçları
Tenis Eskrim Dağcılık Kulübünün Tennis Club de Paris takımlyle yapacağı tenis maçlanna bugün saat 15 te Tenis Kulübünün kortlarında başlanacaktır.
1
I
Genel Meclis seçimi hazırlıkları ilerliyor
C.H.P. GENEL SEKRETER YARDIMCISI GELDİ KURULU ŞEHİR
I
1951 de şehrimize gelecek turist gemileri
D.P. İL İDARE MECLİSİ ÜYELERİNİ DAVET EDEN BİR TEBLİĞ
Nevr-York III s k Haberler Büronu, Belediyeye bu husufta geniş malûmat verdi
NEŞRETTİ
Partisi Genel Tokat Millet
yapılac&k için narti-nıeşgul ol-
AİdlğimiZA
Cumhuriyet Halk Sekreter Yardımcım vekili Zihni Betll şehrimize gelmiştir. Zihni Betik 16 ekimde 11 Genel Meclisi seçimleri sinin yaptığı hazırlıklarla maktadır.
Diğer taraftan haber
göre C.H P. tl tdare Kurulu li Genel Meclisi seçimlerinin yapılacağı Kar-tAl, Silivri, Çatalca, Şile ve Yalova-dan yalnız asli aday gösterecektir. Halk Partisi bu yerlerde kendisini kuvvetli gördüğü ve bundan evvelki seçimleri kazandığı için, parti aday-
Umumî pazarlar
Belediye İktisat Müdürlüğü, umumi pazarların çoğaltılmasına çalışmaktadır.
Belediye, pozarların çoğalmasını hayat pahalılığına çare telâkki etmektedir. Alâkalılar manavlarda Bâtıla» sebze ve meyva fiyatlarıyla 11-nıumî pazar fiyatlarını tesblt ettirmişlerdir. Buna göre şehirde en ucuz pazarın cumartesi günleri kumlan Beşiktaş pazarı olduğu anlaşılmıştır
1 1 1 T
lanna verilerek oyların dağılması I-çln karşı partiler israfından yapılması muhtemel bazı hareketleri önlemek için bu tedbire başvurduğu tahmin edilmektedir.
D.P. 11 blarr KunıhDum İrkildi
Diğer taraftan Demokrat Parti tl tdarr Kurulu Başkanlığı bir tebliğ neşrederek Şehir Meclisi üyelerinin 21 eylül perşembe günü saat 16 da Kadıköy tlçe lokalinde yapılacak toplantıda hazır bulunniHbınnı rica etmiştir.
D.P. omk knnffrrlrH haetod*
Demokrat Parti ocak kongreleri başlamıştır. Kongreler hararetle devam etmektedir.
O.Ü'P. ocak kongreleri bavlıyacak
C.H.P. ocak kongreleri 1 ekimden İtibaren başlayacaktır. Kongrelerin yeni muhalefet partisinin iktidar hükümetini tenkid ve murakabeye sahne olması dan farklı dlr.
îstanbul
mlyct veren C.HP. Genel Merkezi Genel İdare Kurulu üyelerinden bir çoğunu tatonbula gönderecektir.
verdiğl malûmata isimli 16.500 tonluk turistle 24 şubatta
ver-
göre hırlat llma-
Ingiliz Hava Kuvvetleri Ortaşark Komutanı, dün sabah şehrimize geldi
İngiliz Hava Kuvvetleri Ortaşark Komutanı Hava Mareşali Slr John Baker dün sabah eşi Üe birlikte hususi uçağı 11e îstanbula gelmiştir, İngiltere Büyükelçisinin hususi misafiri olarak îstanbulu ziyaret eden hava mareşalinin karargâhı Süveyş mıntıkasında bulunmaktadır. Kendisi 1948 den 1950 senesi başlangıcına kadar tngilterenin hava sahil müdafaası komutanı idi. 1943-1945 arasında Güneydoğu A ayada Amiral Mountbatten’ln komutası altında yüksek kurmay subayı olarak vazife görmüştür. Harp yıllarında înglltere-de Bombardıman Uçaktan Harekât Dairesinin müdürü İdi. Kendisi çarşamba günü sabahı întanbuldan ayrı-Incaktır.
bakımından geçen yıllar-ol arağı tahmin edilmekte-
kongrelerine büyük ehem-
Yeşilköy ve Rumeli sahil yollarının ağaçlandırılması
Belediye, Yeşil köyü şehre bağlayan ana caddenin ağaçlandırılmasına ve aynı güzergâhtaki yıkık binalarla çöplük haline gelmiş boş arsal an n çirkinliğinin giderilmesine karar vermişti. Bu yolla birlikte Bogazlçlnln Rumeli sahilinin ağaçlandırılması da rtüd edilmektedir.
Ağaçlandırma İşini Orman Fakültesi idare edecektir. Yeşilköy yolundaki çirkin manzaraların giderilmesi için Fatih Kaymakamına ve nahiye müdürlerine direktif verilmiştir.
Lübnanlı bir imaret şehrimize geldi
Lübnan içişleri Bakanlığı tmar îş-leri Etüd Dairesi Şef Mühendisi Re-şad El-Jür bendiz, bir lArak imar
şehrimize gelmiştir. Mü-kaç gün şehrimizde kalelerini tetkik edecektir.
PakistanlI bakan yardımcısı dün akşam Ankaraya gibi Bir kaç günden beri şehrimizde bulunan Paklatan İçişleri, Baaın-Ya-yın ve Radyo Bakan Yardımcısı Dr. İştiyak Hüseyin Kureşl dün Pakistan Büyükelçisi Mian Beşlr Ahmet birlikte Ankaraya gitmiştir.
İle
Yedek Subaya gitmek istiyenlerin durumu
Lise ve üniversiteyi bitirdikleri halde hâlen askeıl vazifelerini İfa etmek için silâh altına alınmamış olan öğrenciler vatanî vazifelerini bir an önce İfa etmek istediklerini bildirerek muhtelif teşebbüsler yapmışlardır.
öğrendiğimize göre bu hafta İçinde Genelkurmay Başkanlığında İlse ve üniversite öğrencilerinin bu sene-kİ askerlik durumlarını tesblt etmek üzere bir toplantı yapılacaktır. Bu toplantıda alınacak kararlara uyularak bu yıl na kadar ve ne seklide öğrencinin Yedek Subaya alınacağı belli olacaktır.
Şehrimizde toplanacak olan milletlera^ısı havacılık kongresi
17 ekimde şehrimizde yapılacak milletlerarası havacılık toplantısı 1-çln hazırlıklara başlanmıştır. Dün bu hususla alâkadar olarak Yüksek > Mühendis Orhan. Vali ve Belediye Reisini ziyaret ederek görüşmüştür.
Levazım Okulunda» diploma töreni
New-York Türk Haberler Bürosu, Önümüzdeki sene İçinde New-yOrk-tan kalkarak îstanbııls gelecek turistik gemileri hakkında Vali ve Belediye Başkanlığına ıııalûmat mlştlr.
Büronun Oslo Fyord gemisi 300
nımıza gelerek ve 25 şubatta hareket, edecektir. 27.060 tonluk Brltannlc vapuru da 500 yolcu 11e 9 martta limanımıza gelecek ve 11 martta îs. tanbuJdan ayrılacaktır.
26.000 tonluk îndependence gemisi de 500 turist 11e 15 martta îstanbula gelecek ve İki glln kaldıktan sonra ayrılacaktır. 22 bin tonluk Atlantic vapuru 350 turist üe birisi 1 martta, diğeri de 16 nisanda olmak üzere İki defa limanımıza gelerek İkişer kalacaktır.
22 bin tonhık italls gemisi de turist ile 29 temmuzda gelerek gün sonra hareket edecektir.
Fuar dönüşü Izmlrden ilâve vapur seferleri yapılacak
Bu yıl İzmir Fuarını ziyaret eden* lerln sayısı geçen senelere nispetle daha fazladır. Fuarın kapanma tarihinin yaklaşması üzerine Devlet Denizyolları İdaresi gemilerde İzdihamı Önlemek gayesiyle Izmlrden I-lâve seferler tertibine karar vermiştir.
gün
450
İki
Karadeniz hattında kış tarifesi
Adalet Bakanının tetkikleri
Adalet Bakanı Halil Özyörük dün Adliye Daireline gelerek bir müddet meşgul olmuştur.
Karadeniz hattında kış tarifesinin tatbikine ekimde başlanacaktır. O tarihe kadar İskenderun ve Samsun vapurları da sefere gireceğinden Devlet Denizyolları İdaresi Karadeniz hatbna iki aralık, iki sürat ve bir de İlâve yük postası işletmeye kare r vermiştir.
Soğuksuluların Vilâyetten •ricaları
Soğuksu Güzelleştirme Cemiyetinden bey kişilik bir heyet Vali ve Belediye Reisini ziyaret ederek yol, e-lektrtk ve karakol teminini rica etmişlerdir. Vali de elektrik işinin müspet olarak halledileceğini ancak yol işinin de orada bulunanların ve köylülerin yollarını kendileri yapmaları icap ettiğini söylemiştir.
Emekliye sevkedllen orta öğretim öğretmenleri
Beyoğlu Kız Lisesi türkçe öğreV meni Pakize, edebiyat öğretmeni Î^ mail Kemal Kara bey, Vefa Lisesi ta-rih coğrafya öğretmeni Hamdl Men-güç, Beyoğlu Kız Lisesi tarih ooğ-ra/ya öğretmeni Mirgün Ortaokul retmeni Feruhsar Orta Okulu tarih nt Murad Doğan, kul biçki - dikiş özdilin emekliye lan Milli Eğitim
Lan bul Valiliğine bildirilmiştir.
Emin Âli Çavlı* biçki - dikiş öğ-özman, Clbali Ki» coğrafya öğretme* Hey be İlada Ortao öğretmeni Çükrtye ayrılmış bulunduk-Bakanlığınca ta-
Amerikalı tanınmış göz profesörünün dünkü
"Malatya” şllepl, Izmlrden 3500 ton ihraç malı yükledi
Batı Avrupa limanlarına kontlnan-tal şilep seferlerini yapan Malatya gemisi tzmlrden 3500 ton ihraç Tnsh yüklemiştir.
Dünyaca tanınmış göz mütehassıslarından Amerika San Francisco Üniversitesi Profesörü Mr. Amold dün Vali ve Belediye Reisini ziyaret ederek TÜrklyedekl hekimlik mevzuunda İlmî çalışmalar hakkında görüşmeler yapmıştır. Türk hekimlerinin A-merlka İle sık sık temas etmelerinin faydalarını tebarüz ettirmiştir.
Bir kaç haftadır yapılmakta olan futbol maçla n, bayram münasebetiyle mevsimin İlk en heyecanlı karşılaşmasını sağlamış durumdadır. Şehrimizin iki meşhur takımı, ezeli rakipler, Fenerbahçe ile Beşiktaş, Gazeteciler Cemiyetinin himayesinde bir maç yapmayı kararlaştırmıştır. Maç, bayramın ikinci pazar günü, İnönü Stadı tamirde olduğu için Kadıköy-dekî Fener Stadında yapılacaktır. Maç neticesinde iki sene evvel sonucu alınamamış olan İstanbul Basın kupasının şampiyonu tâyin edilmiş olacaktır.
Vefa 6tadında İse, 8por Âlemi gazetesinin organize ettiği ve şampiyonuna bir kupa verilecek olan bir turnuva tertip edilmiştir üç gün sürecek olan bu maçlara Vefa, Kasımpaşa. Karagümrük. Elektrik Sümer-spor. Unkapanı ve Davutpaşa Takımları İştirak edecektir. Bu karşılaşmalar 22 eylül günü bağlıyacaktır.
Lig maçlarının yakında başlaması takımların faaliyetlerini arttırmalarına sebep olmuştur. Bu’ arada her hafta antrenman mahiyetinde diyebileceğimiz karşılaşmalarla muhtelif takımlarımız daha şimdiden futbolseverlere sezonun zevkini bir an ev-
vel tattırmaya çalışıyorlar.
Beşiktaş-Fenerbahçe karşılaşmasının ilk vuruşunu güzellik kıraliçemiz Güler Anman yapacaktır.
Cenevre talebe konferansı
Milletlerarası Talebe Servisinin tertip ettiği ve 7 kasımda Cenevre-de toplanacak olan konferansa Türkiye Milli Talebe Birliği Federasyonu da iştirake karar vernıiytin
Beynelmilel Talebe Servisinin bir temsilcisi Federasyonun davetlisi o-larak sonbaharda memleketimize gelecektir.
dün Bu 1943
İlkokullarda kayıtlar banladı
İlkokullarda talebe kaydına sabahtan itibaren başlanmıştır, sene kabul edilecek küçüklerin
doğumlu olmaları şartsa da yer bulunduğu takdirde bünyeleri gösterişli olan 1944 doğumluların da okul İdarelerince kabulü mümkün olacaktır.
Okullar iki ekim pazartesi günü açılacak ve o gün derslere başlanacaktır.
BÜYÜK EŞYA KUR’ASINDA
2 talihli okuyucu
Mehmet Kavala
Lübnan Büyükelçisi İzmir© gitti
Bir müddetten beri şehrimizde bulunan Lübnan Büyükelçisi İbrahim El Ahtab tzmlre
21 eylül 1950 perşembe günü saat 16 da BeyazıttaJd Levazım Okulunda 1949-1950 mezunlarının diploma merasimi yapılacaktır.
BÜYÜK EŞYA KUR’ASINDA
PEYAMİ SAFA
YALNIZIZ
— e —
tSonra dudaklarımı yanaklarının üstüne koyuyorum. Yüzü yanıyor, o kadar yanıyor kİ, biraz sonra kül olup dağılmasından korkuyorum. Sonra ince bir ıslaklık. Hafif bir titreme. Gözlerinin İçine bakıyorum. Karanlık; ve soruyorum:
Ağlıyor musunf
"Gözlerini yumuyor.

'•Demin, penceremde, bu hazin ilkbahar sabahı, gürgenler arasında dümdüz uzanan sisli yola baka baka..,

"tki tarafta da arzuyu gurura hesap vermeye çağıran İç muhasebe anları olmasaydı, kendi kendini yiyen aşkın işkenceleri ne kadar azalırdı.

'‘Seziyorlar mı? Bazan bu ıırn taşıyamı-yacak hala geliyorum. Takatimi aşan bir yük Sofrada artık donmuş bir sükûtum. Yap göz ler beni tarıyor. Dün Akşam Mefharet, radyo başında, sordu bana:
Ağabey, size neşeli bir istasyon ariyayım mı?
Radyoda değil, kalbimde neşeli bir ıstas-
86
Fuarı ziyaret etmek üzere dün gitmiştir.
Şehirdeki Emniyet kontrolleri
Talihli bir okuyucu
Miiessesesinden
2 adet
El ve ayak
DtKÎŞ
Makinelerine
sahip olacaktır

Emekli Albaylar bir toplantı yaptı doğumlu albaylara tahtmış
blO olduğu halde kendilerinden esirgenmiş olan haklan temin etmek m&ksa-diyle 308 ve 309 doğumlu emekli albaylar bir toplantı yapmışlardır. Uzun ve hararetli konuşmalardan sonra bu hakların temini İçin icap eden teşebbüslere geçmeğe karar vermişlerdir. •
Sıtma ile mücadele
Sağlık Bakanlığı, sıtma İle savaş için yeni bir plân hazırlamıştır. Bu plânın tatbikine gerekli teçhizat ve malzemeyi temin maksadlyle Mar-shall Plânı Yardım Teşkilâtından sekiz yüz elli bin dolarlık yardım talep edilmiştir. Bu yardım temin edilince plânın derhal tatbikine geçilecektir.
Dün Büyllkdene ve Küçükçrkmece asfaltlariyle Anadolu yakasında mo-törlü polis kıtalan ve Boğazlçlnde deniz motörlerl devamlı kontrojlerde hulunmuflardır.
Genel nüfus sayımını takiben genel bir ziraat sryımı yapılacak
Genel nüfus sayımı hazırlıkları hararetle devam etmektedir. Nüfus sayımını takip eden hafta içinde bütün yurtta genel bir ziraat sayımı yapılacaktır. Bu sayım için ilimiz kontrolörlüklerine, Ziraat Bakanlığınca, ıl mıntaka ziraat mütehassı Ömer AJ-tınbaşak ile Marmara Bölgesi Mey-vacıiık Mütehassısı Şecaat Eken tâyin olunmuşlardır. Bu memurlar 27 eylülde ilimizde bavlıyacak olan 4 günlük kursa İştirak edeceklerdir.
Halil Naci Mıhçıoğlu Mağazasından
TEŞEKKÜR
Ankarada Yedek Subay Okulunun stış talimlerinde müessif kaza neticesi kutsal vazife uğrunda şehit düşen okul Öğrencilerinden Lozan Üniversitesi mezunu Başçavuş sevgili. .oğlumuz FARUK GEREDE'ntn çok hazin ufûlü dolayısiyle bizleri samimî elem duyarak ziyaret, tel ve mektuplarla tâzlye ve tesllyeye çalışan, cenaze merasimine İştirak eden bütün akraba, dost ve vatandaşlarla çelenk gönderenlere, Millî Savunma. Dışişleri. Sağlık Bakanlariyle Ankara ve tstanbul Valilerine ve kumandanlıklarına. E-tlbank mensublnlne. Yedek Subay Okulu Komutanı ve subaylsrlyle öğrenci arkadaşlarına, acımızı paylaşan Halk ve Demokrat Partileri er-kiniyle bütün »ilâh ve meslek arka* daşlanma şükranlarımızı sunar, bu şlbl müessif, feci kazalardan vatan evlâtlarının korunmasını dileriz»
Afife ve Galip Kemali Sör* lemezoğlu
Lâmla ve Hüsrev Gerede Halası Fahriye Berkay
1 adet
BEATTY
marka
Çamaşır
Makinesine
sahip olacaktır
YENİ İSTANBUL
SİYASÎ ÎKTÎ8ADÎ_
MÜSTAKİL GÜNLÜK GA2TEJTE
Sahibi t
YEKÎ İSTANBUL NEŞRİYAT LIMITED ŞtRKETt Müdürü: Kemal BL SAKLICA Tazı İşlerini fitlen ldars sd*w mesul müdür: 8add ÖGET •
Neşre dftmiyen yatılar iade edilme*
Basıldığı yer ı
YENİ İSTANBUL MATBAACI-LTK LÎMÎTED ŞİRKETİ MATBAASI
yon arıyordu. Cevap vermedim. Yalnızdık. Israr etmedi. Birdenbire Besimi özledim. Onun neşesi daima bu evi sessizliğin fırtınalarından kurtarmıştır. Geldi hemen. Elleri cebinde ve bacakları aynk. Bana doğru yürüdü:
"— Ağabey! dedi, bu sabah gayet mühim bir karar verdim. Daha doğrusu bir haftadır bıı karan veriyor, fakat tatbik edemiyorum.
"Ne olduğunu sormadım. Mefharet benim yerimi aldı. Besim ona dönerek cevap verdi:
'•— Yüzümü yıkamaya karar verdim.
"Her sabah vücudunu kolonya ile friksiyon yapan Besimin su korkusu beni yıllarca düşündürmüştür. Dibindeki kompleksi hâlâ bu-lahllmlş değilim.
"Besim cevap alamıyacağını bildiği halde sordu:
"— Ağabey, Slmeranyada nasıl yıkanırlar?
"Tam o sırada Selmln İçeriye girdi. Suali duymuştu. Bekledi. Cevap çıkmadığım görünce kendi cazibesinin, hiç bir erkek İçin İstisna tanımıyan dayanılmaz nüfuzunu benim üzerimde alenen denemek istedi:
“— Davı, Simeranyanın kızlarım ve aşklarını anlatınız, çok rica ederim.
"Sağırlığım devam etti. Besim flelmlns doğru yürürlü ve beni gösterdi;
"— Bu kuyudan avuçla su alamazsın. Bo* şuna yorulma, Simeranyanın kızlarını tanımak İstersen Agnlyet-ül-aganl*vl oku: tşte güzelsin, sevgilim, İşte güzelsin. Gözlerin güvercinler gibidir. Beni üzüm pideleriyle kuvvetlendiriniz. Elmalarla beni ihya ediniz. Zira ben muhabbet hastasıyım Kol eh başım altında olsun ve sağ eli beni kurAklasıın. Ey Orşellm 37
kızlan, size ceylânlar ve sahra geyikleriyle yemin veririm ki sevgili istemedikçe anı u-yandırıp kaldırmıyasmız. Sevgilimin sesidir, işte dağlar üzerinden sıçnyarak ve bayırlar üzerinden athyarak geliyor.
"Durdu. Bir hatırlama gayreti İçinde hafızasını kurcaladıktan sonra, İlk gençliğimizde beraber ezberlediğimiz parçayı okumaya devam etti:
"Sevgilim ceylâna yahut geyik yavrusuna müşabihtir. İşte şimdi duvann arkasında duruyor, pencereden bakıyor ve kafesten görünüyor. Zira İşte kış geçti. Yağmur geçip gitti. Yerde çiçekler görünüyor. Budama vakti geldi ve diyarımızda kumrunun sesi İşitiliyor. tnelr ağacı tomnıklanıyor ve asmalar çiçeklenip rayiha veriyor. Kalk ey mahbu-bem, Cemilem, gel. Ey kaya koğuklannda, uçurumun gizil yerinde olan güvercinim, yüzünü göreyim, sesini İşiteyim. Zira aesln şirin ve yüzün güzeldir.

"Dün gece az uyudum. Meseleyi halledebilmiş değilim. Sekiz ay evvel derinleşmemizin 1lk anlarında, tercih edilen renkleri konuşurken, ben yeşili de söylemiştim. "Ben de bavıhnm yeşile,, demişti Dün bindiğimiz taksi yeni ve güzeldi. "Rengi yeşp olmasaydı...,, dedi. Mordan nefretimi de hahrlsması lâzımdı. Sordum: "Mor olsaydı daha mı lyldiT„ Tereddütsüz cevap verdi. "Tabii,
"Ya sekiz ay evvel yalan söylemişti: His birliği aldanışı vermek için. Ya dün yaîan söylemişti: His kopuşu azabı vermek için- Yahut da hakikaten değişmişti Birinci va ikinci M
1 ■ " 1 ■ - I ... I. I I ■ -II I l -.— II
ihtimali: Fettanlık, üçüncü ihtimal: tayan. Dördüncü bir ihtimal yok. Hepsi fena. Bütün aşk, önünde beni aptallaştıran bir seraba dönüyor. Zekâmın İstikametinden gururuma sapladığı bu bıçağın acısı beni uyutmadı.

"Fettanlık, fettanlık.,,

"Sana bu satırları belki göndermiyeceğlm. Bilmeni temenni ettiğim haklka! önünde beni güldürecek kadar gençsin. Yanlı* anlamandan korkarım. Sona İçindeki demonıı keşfettirdiğim anlar oldu. Rengârenk tşık’ar önünde şeytanca kıvrılışlarla oynıyan İfritin bir bedeni, bir de hürriyetinin tarihi vardır. Bedeni tabiattır. Hürriyeti, bütün Ortaçağ boyunca üstün plânlardan gelen sert baskılara ve tatlı telkinlere dört beş yüz seneden bert başkaldırmasıdır. Bu serkeşlik senin felâketini hazırlıyor. Bunu sana haber vermeye mecburum, fakat anİAmıyAcaksm.
"Senin İçin mesele, (C.„) nln tayyöründe belden kalçaya kader inen zarif çizgi üstündedir. Kumaşı aynı terziye verdiğin zaman, buna bir de kupu yaratanın şöhret büyüsü kn tıhvor. İşte o keder Demonun sona hayran dır. Fakat ben?..
"Ben o çizgiyi dizlerine, ayaklarına kadar İndirdikten sonra, belki zarurî, fakat eksik bir tekâmülün izleri üzerirde, evvelâ beş asır geriye, sonra da beş asır ileriye doğru uzatıyorum. Geride, ışık çağı sanılan bir ye niden doğuşun başlangıcında, M*nln yannkl
felâketini hazırlıyan karanlık istikametin hareket noktalarını görüyorum. Bu. mânevtliğln şimdiki bozgununu hazırlıyan ahmakça bir tabiata dönüşün İlk devreleridir Asırlar sonra, zamanımızda, şehirleri geceleyin nura boğan elektriğin ruhlarımızdaki karanlığı arttıracağını sezemiyen bir çağın emekleme yıllarında, bu çizgi, varış değil, kalkış noktasın» buluyor.
"Beş asır sonraya gelince...
ir
"Ne kadar, nş kadar annesi. Meşum bir irsiyet onda devam ediyor. Koketriyi öldüre-miyen bir aşkın kifayetsizliği anasını harap etti, kızım da bitirecek Benim burnum büyük felâketlerin kokusunu alır.

"Dün sabah rüyayı devam ettirdim Uyanık olarak Sırneranya.va Uk gidişim Yatak odamın balkonundaki şezlonga uzanmıştım Görünmez bulutların kararttığı hlr sonbahar akşamı. Çürümüş insan eti renginde bir gök yüzünün zemini üstünde ağaç dallarının siyah uçları hafif bir rüzgârla sallanıyordu. Gözlerimi kapadım. Rüyayı hatırlamaya çalışıyordum Kendimi bir yelkenlide buldum, Yanımda bir de kılavuzum vardı, tkl tarafı ağaçlıklı bir dereye girdik. Bu sefer daha ağır gidiyorduk Suda ve kıyılarda bizden başka hiç kimse, hatla canJt mahlûk yoktu. Yelkenlimizin hiç bir rüzgâr ve hava cereyam olmadan yürümesine şaşıyordum. Suyun yırtılışından başka ses durulmuyordu.
40
Sayfa
Bedii FAİK
• •
ve
Bunların hareketi, memleketimiz
• •
ve
• •
Kadın ticareti
gene hortladı
• •
Istan-
• •
Türkiye ile Bulgaristan arasında
Tren seferleri
f t
Su ve elektrik işleri
üzerin*, ziraat bulunamamak*
ne ltalyaya ne de taarruz et.mlyecek-
tarafından v
Yugosla
bil-Ti-
Adana. 18 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Hicaza gitmek üzere gamda hâlen 1198 Türk hacı namzedi bulunmaktadır. Bu vatandaşların Arap memleketlerine ayak basar basmaz
muhafazasına en büyük söylemiş ve ko-
Atina 18 AA. (AFP) — Edinburg Dükünün komutası altında bulunan “Magpie” firkateyni, gayrıresmî bir ziyarette bulunmak üzere, bu sabah Pire limanında demirlemiştir.
AvusturyalIn İnnsbrııck yakınlarında bir vâdlye yuvarlanmış olan bir otobüsteki 6 Fransız turisti ölmüştür. Resimde, son takladan sonra tekerlekleri Üstüne düşen otobüs görülüyor.


Mücadele!


KADIKÖY İskelesinde temiz, pak bir üniversiteli, aşina gözlerle gözlerimi arınarak, elindeki gazete tomarından bir tane çekip □zattı:
— Buyurmaz, mısınız.? '‘Komünizmle mücadele,,
Kızıl mücadelesine buyur edilir de, kim durur ? Teşekkür ederek aldım. Yolum uzun, vapurda göz atacağım. 5 alnız, daha gazete muhtevasına bakmadan komünlz,m mücadelesinde kendi neşir vasıtasının müvez.zlliğinl yapan üniversite gençliği, göğsümü kabarttı... Ah! keşke o kadarla kalsa Inılşlm. Keşke bir rüzgâr esip de koltuğumun altındaki o minik gazeteyi uçuruver-se; yahut Köprünün o hoyrat hamalları çarparak denize düşü-rüverse İmişler! Ne yazık kİ. bütün hıınlar olmadı ve ben. yerime oturur oturmaz, o küçük gazeteyi açıp okudum!
Uzun tafsilâta girnriyeeeğlm. Bir tek satın tırnağımla kazıyarak önünüze döküversem. yeter. İşte buyurun: “Boğuk sesli İhtiyar politikacı gene ağzını açtı.,, Hayır, yüzüne yaşı» alnına da hlr takım mevhum İcraatı çarpılan “politikacı,, Wellace yahut Stalln değildir. Dimitrof veya Molotof da değildir. Komünizmle mücadele için çıkardığı gazetede Türk üniversitelisi bu sıfatla înönüye çatıyor!
Şimdi, o, zarfı kadar mazrufu da ufak gazeteyi elime tutuşturan sevimli gencin. Cumhuriyet Bayramlarında yahut Lozan gününde, İnönü lehine hançereslnl kaç defa zorladığını hesaba kalkışmıyalım. Bu zor. Daha kolayı var: Üniversitede hâlâ okunan İnkılâp derslerinde İnönü adı en az. kaç defa geçiyor?
Fakat İnkılâp derslerine aldırmayan çocuklar ne İse ama, ya sınıflarını çoktan geçmiş, hattâ politikada da İmtihanlarını parlak derecelerle vermiş ağal>eylerlne ne diyelim? Uzun saçlarını enselerine ve tıkız kısa kollarını yeşil çuhalı masalara dayı yarak ve etraflarına da körpe dimağları toplayıp “komünizm mücadelesi,, namı altında kendi politikalarını yürütmeye kalkışan ağabeylerin halini kimden soracağız?
İşte asıl mesele burada! Çünkü bizde bugüne kadar komünizm mücadelesinin sadece bir ceza kanunu meselesi halinde kalması da, bir fikir yaylımının öldürücü tesirine kavuşamaması da, hep bu feylesof edalı ağabeylerin eseridir. Dün şu parti, bugün bu parti, hangLsI olursa olsun; hu yol değişmiyor. Değişen sadece ağabeylerin kafaları İçindeki aklın boyu değil de, dışındaki saçın boyudur... Politikacı ağabey, bir defa tehlike hlssetmlye görsün; canını sıkan “gazete., İse, ağzını “komünizm., diye açıp, gözlerini yumacak ve şahadet parmağını kararlarnacasına “matbaaya, doğru uzatacaktır. Kuşkulandığı karşı parti lideri tea hiç şaşmaz, bu defa o güdük parmak mutlak oraya uzanır!
Ve işte böylece, arada o hayati dâva çarçur olur, kaynar gider. Bana komünizm mücadelesinde İlk hedef olarak İnönü-ye saldırmanın tek makul kulpunu gösterebilecek üniversltellj-l da ağabeyini de, günün modasına uyarak, sırtımda hacca götürmeye hazırım! Ama bunun tamamen aksini ben gösterirsem: milli şereflere saldırmanın komünizmi ezmek değil, beslemek olduğuna ben ispat edersem, çok değil, sadece Türk Tarihinden özür dilemelerini İstemek hakkım olmalı!
Sovyetlerle dost olduğumuz yıllar, Moakovada kadehini Halinin şerefine kaldırdı diye ismet Paşa komünist oluyorsa; Kordon boyunun en güzel bulvarına Voroşüof adını veren îzmlrl yakmalı; yahut, milli bayramlarda Sovyet sefirlerinin ellerini sıkan büyüklerimizin kollarını uçurmalı değil miyiz?
Türkiye - Suriye hududunda kaçakçılık
Kaçakçılık oldukça genişlemiştir. Suriyede Yeni Harman 150, Yenice 90 ve Baframaden de 75 kuruşa satılıyor
Adana. 18 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Türkiye-Suriye hudutlarında yapılmakta olan kaçakçılık son zamanlarda oldukça genişlemiştir. A-danadan Suriyeye hac yolcusu taşıyan uçak ve otobüs personelinden, ayrıca Toros Ekspresinde çalışan yataklı vagon kondüktörlerinden aldığım haberlere göre. Suriyede Yeni Harman sigaramız 150. Yenice 90, Baframaden 75 kuruşa satılmaktadır. Bu sigaralar Türk iyeden Suriyeye kaçak olarak götürüldüğünden bu kadar yüksek bedellerle satılmaktadır
Türk sigaralarının Suriyeye nasıl kaçırıldığına dair kendisinden sual •orulan bir Suriyeli kaçakçı şu cevabı vermiştir:
Adamlarımızı bile kaçak getirebiliriz.,,
Nitekim hac mevsimi dolayıslyle geniş şekilde para kaçakçılığı da yapılmaktadır. Fazla döviz alamıyan hacı namzetlerinden pek çoğu buradan ayrılmadan Önce ya Adanada veya İskenderun, Antakya. Mersin yahut Antehe bazı şahıslara külliyetli
miktarda para yatırarak Suriyede kendilerine verilen adreslerden paralarını % 20-25 noksanına almaktadırlar.
Sırf Türk hacılarından para çekmek maksadiyle Şamda alelade lokantalarda bir porsiyon yemek 100 kuruştan 250 kuruşa kadar verilmektedir. Alâkadarların bu İşle İlgilenmeleri cidden şayanı arzudur.
Millî Eğitim Bakanlığınca taltif edilen öğretmenler
Ankara, 18 (Türk Ajansı) — Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan teftiş sonunda çalışma durumları üstün görülen bul Fransız Kız Lisesi öğretmenlerinden Sabahat Arıngezer, Mehpare
Tandoğan, Süheylâ Anda Milli Eğitim Bakanı tarafından birer teşekkür
mektubiyle taltif edilmişlerdir.

Evlenmek vadiyle Istan buldan Şama götürülen Türk kızlarının âkıbeti karanlık görülüyor
Adana. 18 »Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Bir çok Türk kızlarının kandırılarak Suriyeye götürülmesiyle bu komşu memlekette yeni bir ticaret başlamıştır. Evlenmek vadiyle ve nikâhlarının mahalli Adetlere göre kıyılması icap ettiği ileri sürülerek ts-tanbuldan Şama götürülen kızların durumları pek hazin ve acıdır. Bir çokları hizmetçi olarak kullanılan, bazısı da terkedllen bu kızların yarınki akıbetlerinin ne olacağı ise bilinmemektedir.
Millî Eğitim Bakanlığı muhtelif illerde demircilik ve marangozluk kursları açıyor
Konyada 5 nüfuslu bir aile yangından kurtarılamıyarak yandı
Konya, 18 »Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Konyaya bağlı Çumra ilçesinin Kurukavak Köyünde çıkan yangında 5 nüfuslu bir aile kurları-lamıyarak maalesef yanmıştır.
Ankara 18 (Türk Ajansı) — Millî Eğitim Bakanlığı önümüzdeki ders yılı içinde Ordu. Çankırı. Kastamonu. Kırşehir, Tokat İllerinde marangoz ve demircilik kursları açmağa karar vermiştir. Bu kurslara alt lüzumlu eşyaların mubayaası için îstanbulda-ki Satmalına komisyonuna ödenek gönderilmiştir.
Askeri mahkemelerin kaldırılması
Ankara, 18 (ANKA) — Şimdiye kadar ayrı kanunlarla idare edilmekte olan asker! adlî mahkemelerin biri tirilmesi yolunda yapılan hazırlıklar tekemmül etmiştir. Bu husustaki e-sasların tesbit edilmiş olduğu bildirilen yeni tasarıya göre askeri mahkemeler ve askeri adil hâkimler tama-miyle Adalet Bakanlığı çerçevesi içindeki kaza sistemine bağlanacaktır. Hâlen askeri mahkemelerde mevcut sınıf ve rütbelere göre vazife almış bulunan hâkimler kıdem ve dereceleri ile adli kaza kadrosuna naklolunacak ve kendileri sivil hâkimlere mahsus bütün kanun ve kararlara bağlı bulunacaklardır. Ayrıca sivil hâkimlere verilmekte olan ödenekleri de alabileceklerdir,
Tasarı kanunlaştığı takdirde bugün için iki ayrı sistem dahilinde çalışan kaza mercileri birleştirilmiş olacaklardır.
Malatyada ziraat sayımı hazırlıkları
Malatya 18 (A.A ) — Memleketimizin her yerinde kasım ayında yapılacak ziraat sayımında bölgemizde çalışacak II kontrolörlerini yetiştirme kursu bugün açılmıştır. Kurs Başbakanlık İstatistik Genel Müdürlüğünden gönderilen iki üye tarafından i-daro edilecektir. Dört gün sürecek o-lan bu kursa Bingöl, Elâzığ, Tunceli. Maraş ve Malatya illerinden gelen ziraatçı, veteriner ve ormancılar iştirak etmektedir. Bu kursta yetiştirilecek il kontrolörleri de kendi bölgelerinde ekip şefi ve sayım memuru yetiştireceklerdir.
Yugoslavyada bulunan Türk emlâki
Ankara, 18 (ANKA) — Yugoslavya-da emlâki bulunan ve millileştirme hareketi yüzünden zarar gören Türk vatandaşlarının mallarını, hukukunu ve menfaatlerini korumak İçin iki devlet arasında bir protokol İmzalanmıştı. Bu protokolün 2 nci maddesine göre Belgradda lüzumlu eksperlerle ilgili Türk vatandaşlarının aralarından seçilecek iki kişinin katılacağı bir komisyon hu tazminatın miktarını tesbi-te uğraşacaktır. Dış Bakanlığı ekim ayında toplanacak bu komisyona katılacak Türk delegelerinin 2 ekime kadar seçilmesini alâkalılara bildirmiştir.
Ankara Hukuk Fakültesinde imtihanlar
Ankara. 18 (ANKA) — Ankara Hukuk Fakültesi Genel Kurulunca son defa alınan karar gerekince bütün sınıflarda yarılı İmtihanlar 27 eylülde, sözlü İmtihanlar da 16 ekimde bağlayacaktır. İmtihan programları ayrıca 1-lân edilecektir.
İstimlâk kanunları birleşiyor
Ankara 18 (ANKA) — Belediyelerin. Mili! Savunma ve Bayındırlık bakanlıklarının ayrı, ayrı tatbik etmekte oldukları çeşitli istimlâk kanunları yeni haçtan gözden geçirilmiş ve Bayındırlık Bakanlığında toplanan bir karma komisyon yeni istimlâk kanunu tasarısı hazırlamıştır.

Galatasarayülar Q. F. Rangers maçından önce soyunma odalarında altı yaşındaki Rolü Karuana İle şakalaşıyorlar. Anlaşılan uğurlu gelmedi İd ( - 1 mağlûp oldular.

4 ...* 1
Galatasaray, dördüncü maçını dün 2-1 kaybetti
Coventry, 18 A.A. (Reuter) — Galatasaray Futbol Takımı bu akşam Coventry takımına 2-1 mağlûp olmuştur. GalatasaraylIlar süratli top »ürmelerino ve ayrı ayn güzel oynamalarına rağmen toplu halde yaptıkları hücumlar çok muvaffak olmamıştır.
Solbek Erdoğan müdafaada göze çarpmış ve boüç müteaddit defalar top çevirerek yıldırım süratiyle şutlar çekmiştir.
Coventry lüzumundan fazla paslaşarak oynamışsa da zamanında kendini toplayarak üstünlüğü elde etmiştir. Coventry’nin gollerini solhaf ve santrfor atmışlardır. Turgay akrobatik hareketleriyle bir çok goller kurtarmıştır. Türk takımının golünü sollç atmıştır.
Şamda fes giyen ve sarık saran hacı namzetleri
aleyhinde yapılmakta olan propagandalara tuz, biber ekiyor
4 bin ton zeytinyağı İhracına müsaade edildi
Ankara 18 (A.A.) — Ekonomi Ticaret Bakanlığından tebliğ edilmiştir:
Dört bin ton zeytin yağının İhracına müsaade olunmuş ve keyfiyet İzmir birliklerine tebliğ edilmiştir.
Bu miktarın kooperatif birlikleri İle Körfez ve diğer mıntakalar arasında taksim şekli. fiyat ve ihraç şartları birliklerce tesbit ve takip o-lunacaktır. Alâkalıların birliklere müracaatı lüzumu tebliğ olunur.
başlarından şapkayı çıkarıp fes giymeleri ve acayip şekillerde sarık sarmaları, memleketimiz aleyhindeki propagandalara tuz biber ekmektedir.
Bazı Avrupa memleketlerinde talebe müfettişlerimiz gibi hac mevsiminde de Arap memleketinde hususi polisler bulundurmamız veya Konso-lokluklarımızı bu hususta yetkilendirmemiz bu gibi lâübaliliklerl önllyecek-tir.
îşln daha hazin tarafı şu ki, hac yolculuğuna çıkan bir takım şahıslar daha Adanada iken şapkayı çıkarmakta ve uçağa yahut otobüse binerlerken pek pervasızca başlarına sarık dolamaktadırlar. Şamdan ve Hicazdan gelen haberler ise bu lâubaliliklerin aşın bir şekil aldığını teyit etmekte-
Bir Amerikan gemisi yardım malzemesi getiriyor
Ankara. 18 (Türk Ajansı) — Amerikan donanmasına mensup Colonel VVilliam J. Obrlen gemisi bir ekimde yardım malzemesini hâmllen İstanbul Limanına gelecektir. Gemi dört gün limanda kaldıktan ponra 5 ekimde memleketimizden ayrılacaktır.
Gümrük ve Tekel Bakanlığının lağvı cereyanı kuvvetleniyor
Ankara 18 (Türk Ajnnsı) — Gümrük ve Tekel Bakanlığının lâğvı etrafındaki cereyan çok kuvvetlenmiştir. Bu hususta Gümrük ve Tekel Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında konuşmalar yapılmaktadır. Varılan neticelere göre Gümrük ve Tekel Umum Müdürlükleri Maliye Bakanlığına bağlanacak, bu suretle bu Bakanlık kadrosunda mühim bir tasarruf sağlanmış olacaktır.
Ankara 18 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Gümrük ve Tekel Bakanı Nuri özsnn bugün verdiği beyanatta Tekele ait bazı mevzu ve m e* selelere temas ettikten sonra alkol ve soma hariç Tekel mâmulâtından bir kısmının hususî teşebbüse devredileceğini ve bu arada rakı, bira, likör. vermut ve patlayıcı maddeler 1-malatının serbest bırakılacağını resmen bildirmiştir.
Ankara. 19 (ANKA) — Bayındırlık Bakanlığı Su işleri Reisliğinin (Su ve enerji genel müdürlüğü) isrnl İle bir umum müdürlük haline getirilmesi tc-karrür etmiştir. Bu hususta hazırlan-makta olan kanun tasarısının son şeklini almak üzere olduğu bildirilmektedir. Yeni Umum Müdürlümün kurulması için Bakanlığın teşkilât kanununda gereken tahilât yapılacaktır.

İzmir Sanayi Birliğinin hazırladığı rapor
İzmir 18 (Hususi muhabirimiz diriyor) — İzmir Sanayi Birliği
caret Bakanlığının bildirmesi üzerine liberasyon mevzuunda bir rapor hazırlamıştır. Sanayi Birliği gümrük tarifelerinin yükseltilmesi ve sanayiimizin himayesi için alınacak tedbirleri raporunda zikretmektedir. Raporda deniliyor ki: “Bugün ithal malları sif değeri üzerinden kârsız ve gümrükten sonraki masrafları nazara alınmadan Muamele Vergisi ödemektedir. Sanayi mâmullerimlz ise fabrikanın satış fiyatı üzerinden muamele Vergisi ödemektedir ki bu suretle ithal eşyasına nazaran sannyl mamullerimizden daha fazla Muamele Vergisi alınmaktadır. Aradaki bâ-rlz adaletsizliğin kaldırılması lâzımdır.”
Sanayi Birliği sanayi mamullerimiz için tek çarenin dış pazarlar aramak olduğunu raporunda belirterek liberasyon sistemi içinde birçok yerli fabrikaların İster İstemez kapanacağını belirtmektedir.

Komünizmin ağır silâhları Yalan, dehşet ve sefalet
İtalyan İçişleri Bakanı, komünizmin maskesini çıkarmak
Roma. 18 (AP) — Hıristiyan Demokrat ve komünist hatipler dün yanmış oldukları konuşmalarda, gelecek hafta parlâmentonun açılışı dolayısiy-le siyasi kampanyanın alacağı şekil hakkında sarih bir fikir vermişlerdir
Frankfurt Fuarı dün açıldı
Frankfurt 18 (A.A.) — Milletlerarası Frankfurt Sonbahar Fuarı Federal Ekonomi Bakanı Erhart'ın Batı Almanyanın iktisadi siyasetini belirten mühim bir nutku ile Başbakan Muavini tarafından bugün açılmıştır. Harpten sonra Almanyada ilk defa bir fuara katılan Türkiye paviyonu Alman devlet erkânının iştirakiyle Türk Misyonu Başkanı Avaşlı tarafından açılmıştır. İyi tertip edilen Türk paviyonunu ilk gün gezenlerin vasatisi dakikada altmış beş ziyaretçidir.
Pö nehrinin cenubundaki “Re sahası.,nda yapmış olduğu bir seyahat sırasında İtalyan İçişleri Bakanı Marİo Scelba. koyu komünist olan bu bölgede. komünistlerin. “ikinci Dünya Harbinden sonra vuku bulmuş harplerin mesulü olduklarını ve bu harplerin Kore ve Yunanlstanda vuku bulduğunu,, söylemiştir.
Bakan. “Yalan, dehşet ve sefaletin komünizmin ağır silâhlarını teşkil ettiğini ve komünizmin perdesinin açılarak hakikî çehresinin meydana çıkarılmasının ve komünizm korkusunun ortadan kaldırılmasının ve her mümkün olan yerde sefaletle mücadelenin barış ve hürriyetin İdame ve yardım olacağını., münistlerin, hükümetin hor türlü muhalefeti tasfiye etmek arzusunda olduğu yolundaki iddialarını tekzip ederek “Hiç kimse liberalleri, bağımsız sosyalistleri ve hattâ komünist taraftarı sosyalistlerin geniş bir kütlesini beşinci kol olamk müşahede etmemektedir; yalnız komünistler beşinci koldur. çünkü onlar yabancı menfaatlerinin müdafillğini yaptıklarını açıkça kabul etmektedirler., demiştir.
İtalyan Komünist Partisinin Genel Sekreter Vekili Senatör Pietro Secchia “Komünist basın ayı., münasebetiyle toplanmış olan geniş bir komünist kütlesine hitap ederken. İçişleri Bakanının beşinci kol için vermiş olduğu tarifi zımnen teyid etmiştir.
8ecchia “Komünistler korkak hain değildirler. Onlar. Rusyaya karşı harp etmiyeceklerinl ileri sürüyor-
lüzumunu belirtti
lar, çünkü Rusya başka bir devlete tir,, demiştir.
Bu arada komünist ve antl-komünist işçiler, ücretlerin arttırılmasını temin sadedinde işbirliği yapmışlar ve sanayicilere hücuma başlamışlardır.
Bir hafta süren müzakerelerden sonra gerek sendika başkanları gerekse sanayiciler meselenin Çalınma Bakanı Achille Marazza’ya arzedllmesi hususunda mutabakat tesis etmişlerdir.
Yugoslavyada umumi kıtlık tehlikesi belirdi
Batılı Devletlerden yardım istemek için Londra ve VV'ashington elçileri Belgrada çağırıldı
Ingilterede genel seçim
Londra 18 AA. (Afp) — Chronlclo” ve “Daily Telegraph" gazeteleri bu sabah Belgrad’daki hususî muhabirlerinden aldıkları ve Yu-goslavyadaki vahim gıda durumunu bildiren telgrafları neşretmelerdir.
Her iki muhabir, batı devletleri Mareşal Titonun imdadına yetişmedikleri takdirde. Yugoslavyada umum! bir kıtlığın hüküm düreceğini belirtmektedirler.
Muhabirlerin bildirdiklerine gör^ gıda yokluğu Mareşal Titonun mevkiini sarsacak derecede vahimdir.
Kıtlığın kuraklıktan ve bu sebe> le mahsulün kötü olmasından. Yu-goslavyanın, gıda maddeleri yerine ağır makineler İthal etmek suretiyle güttüğü siyasetten husule geldiği ileri sürülmektedir.
Bundan maada, büyük sayıda İşçU nln sanayie geçmeleri İşlerinde çalışacak işçi tadır.
Yine bu muhabirler
rllen haberlere bakılırsa, yanın Londra ve Washington Büyülo» elçileri, Belgrada çağırılmışlardır. Batılı devletlerden yardım istemek meseleleri üzerinde Büyükelçiler Hükû* metlerlyle temaslarda bulunacaklardır.
Birleşik Amerikanın Belgrad Büyükelçisinin geçen hafta Yugoslav !• dnreclleriyle bu mesele hakkında görüşmelerde bulunduğu ve Mareşal Ti» to İle bu hafta İçinde ayrıca görüşeceği bildirilmektedir.
Hâlen Yugoslavyada bulunan Ingiliz îşçi Partisi temsilcileri, bu mesele hakkında Millî Cephe şefleriyle sA rüşmelerde bulunmuşlardır.
Koyunları yılda iki defa doğurtacak bir hormon keşfedildi
Chicago 18 A.A. (AFP) — "Armour and Co“ müessesesi tarafından bildirildiğine göre, tetklkat ve araştırma servisleri “Gonadotrofln” adında bir hormon keşfetmişlerdir. Dişi koyunlar» zerkedildiğl takdirde, hayvan senede İki defa doğuracaktır. Bu yüzden Amerika çiftçileri, gelirlerini mühim surette arttıracaklardır.
Futbol bahsi müşterekinde 77 milyon liret kâr
Roma. 18 (AP) — Glovannl Capello İsminde bir SicilyalInın, dün yapılmış olan mühim futbol maçlarının bahsi müştereklerinde 76.925.851 liret (128 bin 209 dolar) kazanmış olduğu bildirilmektedir.
Rekor, geçen sene şubat ayında kazandığı 77.000.000 liret ile Giovannl Mannu İsmindeki Sardunyalıdadır.
* S *» .A. ‘ y


( *• «Ev- -,
yeniden durdu
«
Vizesiz gelen ve hudutlar arasında iade edilmekten perişan halde bulunan muhacirlerin durumu halledilmezse tren seferlerinin uzun zaman
Edlrno 18 (Hususi surette giden arkadaşımız. bildiriyor) — Bulgarista-nın evvelce yapılan anlaşmaya rağmen pasaportsuz. göçmenleri göndermekte ısrar etmesi karşısında, günlerden beri devam eden anlaşmazlık had bir şekil almıştır.
Dün İade edilen göçmenleri kabul etmek istemeyen Bulgarini*. Yunan hudut makamlarına müşkülât çıkarmışlardır. Günlerden beri hudutlar n-rnsında mekik dokuyan bigünah muhacirler «on Yunan İstasyonu Dlk-yada saatlerce trende beklemişlerdir, İki akşamdan heri Semplon Ekspresi Bulgar hududundaki son Yunan İstasyonu olan Dıkyadan Edirneye geri dönmekte, mukabil tren de Sivl-iirıgrarldan hareket etmemektedir.
Vizesiz muhacirlerin durumu kati şekilde halledilinceye kadar Bulgaristan* trenler işlcmlyecektlr.
Dün geri gelenler hâlen perişan bir halde trende beklemektedirler.
Diğer taraftan Bulgarların arzumuz hilâfına memleketimize göndermekte ısrar ettikleri çingenelerin arasına sokmağa çalıştıkları komünist ajanları tesbit edilmiş ve bunlar vaziyetlerini itiraf etmişlerdir, Şimdiye kadar bu şekilde yakalanan şüpheli şahıslar Kaataıror udn kurulan bir
inkıtaa uğraması muhtemel kainpa peyderpey sevkcdllmektedlr-ler.
Tren münakalâtının kesilmesi Üzerine Bulgarların Kapıkule hududumuzdan pasaportsuz mülteblleri sokmağa çalışmaları ve kabul etmediğimiz takdirde hemen ornda maklncll-tüfek ateşiyle temizlemeleri İhtimal dahilindedir Bu vaziyette şimdiye kadar hudutlarımıza girmiş olan vizesiz muhacirlerin geri çovrllmrmcsi için ilgili makamlara ve bundan sonra Bulgar hududundan pasaportsuz göçmen kabul etmemeleri için Yu-nnn hudut maknmlariyio temasa geçilmesi muhtemeldir.
Dünden beri Edirne treni yataklı vagon takılmadan işlemektedir.
İzmir sanayicileri, Sanayi Odasının kurulmasrnı istiyorlar
îzmlr. 18 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Sanayi Odasının kurulmasına doğru ilk adım atılmış ve kanun mucibince sanayicilerin %75 i sanayi odası kurulmasını havi bir dilekçeyi Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına sunmuşlardır.
Londra 18 A.A. (Reuter) — Kabinenin bugün yapmış olduğu toplantı sonunda bildirildiğine göre, yarın çelik sanayiinin devletleştirilmesi meselesi için cereyan edecek mühim müzakerelerde Hükümet çoğunluk elde ettiği takdirde İngiliz Hükümeti bu «ene genel seçimlere başvurmayacaktır.
Yan resm! çevreler İse birkaç zamandan beri Hükümetin sonbaharda genel seçimlere hazırlandığı yolunda fikirler ileri sürmekte devam etmektedirler.
Bemard Shaw’un yeni bir nüktesi
Londra 18 (YtRS) — Geçirmiş bulunduğu kaza dolayıslyle hastahane-de bulunan meşhur muharrir Ber-nard Shaw bir kimsenin ve evlevi-yetle bir doktorun yüz yaşına kadar okuması, yüzle İki yüz yaş arasında mesleğinde faal olması ve ancak 200 üncü yaşından sonra teşhis koymağa başlaması lâzım geldiğini ziyaretçi ve doktorların hazır bulunduğu bir mecliste ve gülüşmeler arasında söylemiştir.
94 yasında bulunan ShAw süratle ladei Afiyet etmektedir.
• • « • •
I!*.'1
Edinburgh Dükü Pire’
Stockholm Elçimizin eşi vefat etti
Stockholm 18 (A.A.) — nln Stockholm Elçisi hinin refikası Güzin sabahı Karolinska vefat etmiştir.
Türk lye-All Slpa-17 eylül
Emin
Sipahi h&stahaneslndo
Bu satırları dikkatle okumalısınız
Aşağıdaki küçük kupon
bir istikbal
YENt İSTANBUL» neşir haya-tının yıldönümü olan 1 Aralıkta çekilmek üzere bir tahsil kurası tertip etmişti. Bu kurada kazanacak bir okuyucumuz 3 sene Avrupada, diğer bir okuyucumuz 3 sene Türk İyede tahsil nı elde edecekti, rumuza kıymetli decekttk. Evvelâ pnklarlyle banladığımız bu kuraya, sonradan büyük hlr okuyucu kütlesinin nrzıısu üzerine gazetemizde hlr kııpon neşrederek devam etmeye haşladık.
yapmak Imkânı-Aynca 9 okuyu-saatler hediye e-avlık abone ka-
1 aralık 1950 tarihi yaklaşmakta olduğundan. neşir hayatımızın haşladığı günlerde geniş geniş İzah ettiğimiz bu kura hakkında okuyucularımıza İzahat verelim:
Kuramızda birinciliği kazanan 1 kişi Avrupada 3 senelik tahsil masrafı olan
10.000
gazctemlz tarafından ödenmek Ü-zere yabancı memlekette okumak imkânını elde edecektir. Okuyucumuz tahsil çağında olmadığı veya tahsile uitmek islemediği takdirde bu miktar % 20 noksaniyle defaten kendisine tediye edilecektir.
Kuramızda ikinciliği kazanan o-kuyucumuzun Türkiycde 3 sene tahsil yapmak Üzere gazetemiz tarafından ödenecek
5.000 liraya
nakkı olacaktır. Yukarıda olduğu gibi, tahsil Istemlyenlere bu meblâğ da defaten yüzde yirmi noksa-niyle ödenecektir.
hazırlıyabilir
AYRICA !
3 altın saat
3 gümüş saat
3 çelik saat
Bu kuramızda diter dokuz dereceyi kazanacak olanlara sırasiyla P kıymetli saatten birini hediye e-dcceğlz. .Vşagıdaki küçük kupon size oir istikbal hazırlıyabilir. Her gün iki makas darbesiyle bir kenara koyacağınız
90 kupon, size bir şans getirebilir
Bıı kuponlar numarasızdır. 90 tanesini getiren okuyucumuz, bir kura numarasına hak kazanır. Ayrıca. aylık abone karnelerimizin her kapağı (la 30 kupon değerindedir. Kuponların kuru numaralarıyla değiştirilmesine 15 kasım 1950 ye kn(lar her gün matbaamızda devanı edilecektir.
-—
TAHSİL KUPONU
1 aralık 1950 do çekilecek büyük kuramıza İştirak için a-şağıdakl kuponlardan 90 tane getirerek bir kura numarası a-lahilecekslnlz.
.
Yeni İstanbul’un
KUPONU
e
• _•
Sayfa 4
I S T A N B U I


Bataklıkta yaratılan okaliptüs ormanı
Atina hususi muhabirinvz bildiriyor


>

(
a k
r A a
C A K
Son seçimler de Yunanistanda

Bataklıkta yaratılan bu orman için 850 bin lira harcanmıştı. Orman, bugün bu paranın 700 bin lirasını istihsaliyle çıkarmış vaziyettedir
Yaxâ.n: Kemal IŞIK
hiçbir şey değiştirmiş değildir
ORMAN ve bataklık, birbirine ut iki kelime. Fakat bataklıkta, melodili ormancılık çalışmaları bu zıtlığı ortadan kaldırmış. yeşillik denizini andıran bir orman meydana getirmiştir
Bahse konu olan orman. Tarsus-tan 6 Km. mesafede, şehrin güneyinde, Akdenlze yakın Karabucak OKA-LİPTÜB ormanıdır. Aynı yerde 10-11 yıl önoe sazlarla örtülü bir bataklık mevcuttu.
Yakın ramana kadar Tarsus için büyük bir sıtma membaı olan bu bataklığın kurutulmasına 1939 yılında başlandı. Burada İlk Önce e kaka-
Sağcı merkez, "tarihî” partileri, altı ay birbirlerine küskün durduktan sonra birlikte iktidarı ele aldılar
vatörlerle Akdenlze kadar uzanan Îk1 büyük tahliye kan ab açıldı. Tali kanallarla bataklığın büyük bir kıanu mn sulan, bu kanallara aevkedildi, böylcce sular Akdeniz* boşaltılarak bataklık kısmen kurutuldu.
Kuruyan yerlerde eski harabelere kanalizasyon tesislerine, su künkle ri kalıntılarına tesadüf edilmektedir Bu eserlerin, Romalılar gam an ındı( mevcut bir şehrin zelzele İle haray olmasından art akaidimi, sarsıntılar neticesinde arazinin kışnnda açılnı büyük çatlaklardan kaynacı Toroo tarda olan yeraltı sularının meyda na çıkarak burasım bataklık halı ne getirdiği kanaatindeyim Bu böl gede 300 e yakın tabi! kaynak —bu roda göz denmekte— bulunması ve bunların bir değirmeni döndürecek kadar su akıtması, düşüncelerimizi kuvvetlendirmektedir. Yapılacak ar keolojik araştırmalarla daha müs pet sonuçlara varılacağına inanıyoruz.
Kısmen kurutulan bu sahaya, su-yu fazla miktarda çeken bir ağaç nevi dikmek lâzımdı. En müsait a-gaç olarak "OKALİPTÜS seçildi. Bugün meydana getirilen okaliptüs ormanlığı, 10 bin hektarlık yerin 850 hektarını kaplar. Bu ormanın yetiştirilmesi için 850 bin lira harcanmış olup bunun şimdiye kadar 700 bin lirasını istihsaliyle karşılamış durumdadır. Halen yılda 3300 metre küp maden direği. 2700 ton odun istihsal edilmektedir. Ormanın halihazırdaki kıymeti 10-15 milyon lirayı aşkındır. Ormanın yetiştirdiği okaliptüs ağacı aynı zamanda sanayide kontrplâk, doğramacılık işlerinde kullanılmaktadır.
Bundan başka burada, son yıllarda Kanada kavağı yetiştirme tecrübesi iyi sonuç vermiştir. Bu ağaç selüloz kibrit, ambalaj sanayiinde kullanıldığından büyük İktisadî önem taşı maktadır
Bugün, bu örmen Tamımın Iktl-sadlt turistik kıymetini bir kat daha artırmıştır. Türkiyede İnsan eliyle yetiştirilen İlk orman olmak şerefini taşıyan Karabucak ormancılık çalışmalarımıza ideal bîr örnektir.
-
Kurutulan yerin, bataklık pulluklariyle, ağaç dikimin* hazırlanmaaı
Kurutulan bataklığın «azlardan tamlıJenmoal
75.000 liralık hediye dağıtımı
BÜYÜK EŞYA KUR'AMIZ NASIL YAPILACAK?
* t



a


tsfe müspet çalışmaların sonnrn olan orman



>

Beyoğlu » .
SÜMER FERAH
Sinemaları bu akşam 19 eyîtll 1950 - 1951 sinema mevalminl son dünya vakalarından heyecan alan hüyük casusluk aşk vs kahramanlık şaheseri ile açıyorlar.
KAHRAMANLAR ALAYI
Orijinal kopyam SÜMER, türkçeal FERAH Sinemasında. Bu film 21 eylül perşembe günü Pangaltı TAN, Bayram günlerinde de BURSA da TAYYAR 8inemaaında gösterilecektir. Özen Film
ÇehzadebMi
YARIN
AKŞAMDAN ÎTÎBAREN
YILDIZ ve
İNCİ (Pangaltı)
Sinemalarında
sezonun
Fevkalâde
oçı/ışı münasebetiyle program
Dahî Rejisör CHRISTIAN JAOUE’ın sabırsızlıkla beklenen eşsiz eseri :
»ÇİNGENE KIZI,,
A L L A ’nın
a
Çile dolu aşk maceraları, Çigan müzik ve dansları VIVECA ÜÎNDFORS ve C. KENT
S I N G 0
QQÖ
ORTAŞARK TİCAREY l.â.Ç ualatasaray-Meşrutlyet cad. 40 lelefon: 41296
TaşFıir yeri: Beyoğlu Yönel, Galip Oed« cad. No. 36
ö T
E L
Beynelmilel Telsiz Operatör Kursu
Kısa ramanda telsiz operatörü yetiştirir, ücret mutedil.
Gençlere istikbal »ağlar, müracaat: Saat 9-17 arası
Beşiktaş Yıldız Cad. 53/4

Atina, eylül (Hususi muhabirimiz Mart) Marceau’dan) — Memleketin umumi efkân artık vaziyeti anlayamaz oldu. Uzun müddet birlikte iktidarı ellerinde tuttuktan »onra hezimette de ortak olmaları lâzım gelen "tarihî” Liberal ve Halkçı Partilerinin ö mart seçimlerinde hayh ağır kayıplara uğradıkları sanılmakta ldt Gerçekten her iki parti de son seçimlerde oldukça zedelenmişti; zira General Plastiras İle "Epek' in siyaset sahnesine çıkmaları Ve-nlzelos’un bir darbe
dostlan İçin ehemmiyetli olmuştu.
geçimlerden altı ay »onra yine iktidara geliyor. Bu umumî efkârı şaşırtmam
Halbuki
Liberaller hâdisenin ve seçimlerin lüzum ve faydasından
şüpheye düşürmesi tabiîdir.
AKUYUCULARI arasında İlk defa olarak 75.000 liralık eşya ** hediyesi dağıtımına teşebbüs eden gazetemizin 2 aydır neşredilen kuponları bitmiş bulunuyor.
Kupon biriktirmiş okuyucularımızın bunları İdarehanemize ne şekilde getirecek veya gönderecekleri hakkında aşağıda verdiğimiz izahatı dikkatle okuyunuz.
1 — Birçok okuyucularımızda eksik sayıların olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Okuyucularımızın, matbaamıza kadar yorul mamalarını ve taşradaki karilerimizin de vakit kaybetmemelerini temin için birinci sayfanın aynen kupon yerinde üç gün neşredilecek olan numarasız kuponlardan beherini eksik kuponunuzun yerine koyabileceksiniz. Eğer sizde daha fazla eksik varsa, numarasız kuponların çıktığı gazetelerden eksik miktarınız kadar fazla alarak, bunları telâfi edebileceksiniz.
tik kupon bugün aynı yerde çıkmıştır.
2
kuponların süratle kur’a numaralariyle tebdilini mümkün kılabilmek ve hepsini teker teker savmaktan kurtulmak için bugünden itibaren gene üç gün gazetemizde büyük bir cetvel bulacaksınız. Bu cetvelde 60 kuponun yeri vardır. Kesmiş olduğunuz kuponları buralara yapıştıracak, eksik kuponlarınızın yerine de söylediğimiz gibi numarasız kuponları İlâve edeceksiniz. Ayrıca gösterilecek olan yerlere açık adrea ve isminizi de ilâve edeceksiniz.
DİKKAT: Sayma ve tasnif müşkülâtı çıkaracağı İçin gazetemizden kesilmiş olan cetvele yapıştırılmamış kuponlar kabul edilmez.
Lâkin hakikatte, bir tezat varm* ancak görünürdedir. Bu şekilde anlaşılan bir demokrasi parlâmentom luk alanında her türlü cambazlığa müsaittir ve hiç kimse alâkalılar hilekârlığa sapmak yahut nizama uymamakla suçlayamaz. Parlâmento usulü netice itibariyle bir hesap meselesi olduğuna göre parti baş kanlan tabletiyle sağlam bir çoğunluk »ağlayacak hesaplara koyu lurlar. Bütün dâva mebus sayısı toplamaktan İbaret bulunduğundan "milli lrade"den artık bahsetmemek daha uygun düşer: Zira bu iradenin parlâmento sahasında kimin tarafından temsil edildiğini keşfetmek pek güç. Bu itibarla yeni "tertip” eskileri kadar "ahi âk t” sayılmalı; kaldı ki son seçimlere hile kanşmamış da değildir.
Oerlye doğru bir göz atarsak parti liderlerinden pek çoğunun seçimden önce verdikleri »özleri seçimden sonra unuttukları görülür. Kimi filân parti işbirliği yapmamağa yemin etmiş, fakat daha sonraları İşbirliğine pek âlâ girişmiştir. Başka biri Halkçı Partisinin İcraatını şiddetle takbih
Kur’amıza iştirak nispetinin yüksekliğini düşünerek,
Yunan Parlâmentosunun feshi tehlikesi karşı s da Kıral Birine! Paul Yunan siyasetinin (Üç büyükler) inin arasını bulmaya gayret etmiş ve bunda muvaffak da olmuştur.

22 Eylül 1950 Cuma
günü sabahından itibaren kuponların kur’a mtmaralariyle tebdili, Gazetemiz îdarehaneeinde başlıyacaktnt Anadolu o-kuyuculanmız, aynı listelere yapıştıracakları kuponlarını bize mektupla gönderebilecektir.
Tozan ı
G ra ham Greene


— Vnaıtam yok. dedim. Beni yanıltıra alır miRinvî
— Tablf, diye cevap verdi.
Renim «Jeep şoförünün, çıkarken ben! görüp belli etmeden arkamızdan geleceğini biliyordum. Hayli yol aldıktan »onra. Martindin arktunna bakmadığının farkına vardım, t» t afyonlar d a, geriye dönrnekalzln, hemen kaybolmaksısın ıızun uzun bakıp da boyuna mendil sallayanlar hemen dalma »evgl yahut acı taklidi yapan kimselerdir. O kadar sevişiyorlar mı k| herkese, hattâ Ölülere bile mümkün olduğu kadar çok görünmek istiyorlar?
Yolda giderken kendimi takdim ederek:
— Adım Callo'vay, dedim.
— Benim adım Martin», dedL
— Lime’in dostu musunuz?
— Evet.
Çn »on hafta İçinde, Lime’in dosta olduğunu İtiraf ede. (*ck Marnlara rastlamak güçtü.
— Çoktan mı buradasınız?
— Inglltereden bugün öğleden sonra geldim. Harry beni dâvet etoılştl. Bir şeyden hallerim yokta.
— Sarsıldınız her halde.
— Dinleyin, dedi, beş Ingiliz lirasından başka meteliğim yok. Halbuki İçmek İhtiyacındayım. Bana bir İçki İkram eder mİMnz?
Ben do "tabii,, dedikten sonra şoföre Kaertner Sokağında bulunnn küçük bir barın adresini verdim. Şimdilik İngiliz subay ve kardan ile dolu hükmetmiştim. Fiyatları yalnız kendisiyle meşgul orada yalnız bir içki de
bir içki. Garsonu bol bahşiş verilirse ona biraz konyak katardı. Fakat maziyi ve hali ıınııtınnk şartlyle Mortlns'ln her şeye razı olacağını hissettim. Her ne ise. beni tanıyan garson, elimde bolca para olduğunu biliyordu: Memuriyet parası...
Martin», ikinci kadehi boşalttıktan sonra konuştu:
— Kusuruma hakmaynn. Fakat yar yüzünde tak dıı.,.,, dedi.
Bildiğin] şeyler olduğu için cevap vermekten menedemedim. Onu biraz da İğnelemek İstiyordum, n»ul sayesinde pek çok şey öğrenmek
— Ucuz romanlarda rastlanan hlr
Hemen mukabele etti:
— Ben de ucuz romnn yazanın. Ne İse, bu kadarcık öğrenmiştim,
linceye kadar» onun kolay konuşur adamlardan olmadığı zan-nuıa kapılmıştım: f&kut dördüncü kadehten sonra huysuz-laşanlnr cinsine mensup bulunduğuna da emindim.
— Kendinizden ve Lime’den bahsedin» dedim.
Ö mart tarihinde yapılan seçimlerde savalh Funaa seçsneni ytatareo arasından hangi «Ln! tercih edecegtııl bllemiyecek afişleri Önünde düşünceye dalmış bir seçmen. Acaba reyini Hm*
etmiş vs çok geçmeden o partinin âdeta kollan arasına atılmıştır. Bütün bunlar tuhaf gelir amma Yunanistan parlâmentoculugunun zihniyetine gayet uygundur. Hakikat şudur kİ Yunanistanda tam mânasıyla siyasi parti bulunmamaktadır. Ne-teklm Parlâmento zümrelerinden bana siyasî programlannı vermelerini rica attlglm halde hâlâ cevap bekitmekteyim-. Halkçılar, Manla-dakis Partisi vs solcu Liberaller istisna edilir»» öteki partiler bu kadar basit bir suale cevap vermek istemedi yahut cevap veremediler. Halbuki bir çoğu: "Parti mİ? Parti benim” sözlyle mukabele edebilirlerdi, çünkü hakikatte ekseriya partiler kendi liderinin şahsından ibarettir. Bu sebepledir kİ belli
programı, açık bir ideolojisi, epeyce belirmiş bir hareket plânı olmayan parlâmento zümreleri hemen her zaman b&şkanlannın fikir değiştirmelerine uyarak bocalarlar. Bir lider, sabahleyin beyaz dediğine akşamleyin siyah der ve adamları da tasdik eder. Bu şartlar altında keyfine göre hareket ekmekten ne diye sıkılsın T
mantık muvaffak görmeBL^ Çaldartı ila Vanlzeloa ve Paraandrou'nun aralarındaki fikir aynhgı belirsiz gibi di O itibarla, seçmenlerin bu liderlerini tasvip etmeleri yeni kabinenin Yunan halkından büyük bir kısmini tsmsil eylediğini gösteriyor. Liberallere gelince bunların, seçimden ödh ce, Plastlras'la İşbirliğinde bulunma y ocaklarım söylediklerine göre halkçılarla işbirliği yapmalarına ne diye şaşabiliriz? Ancak, gün geçtikçe vaziyeti bir türlü kavrayaman olmağa başlayan bir milletin bütün bu hokkabazlardan bıkması İhtimali de yok değildir.

bir
Şunu da İşaret edelim ki Halkçı-Liberal çiftinin tekrar canlanması bu günkü Meclisin zihniyetine pek uygundur. "Merkez** tertibinin iflâsından sonra eski ortakların iktidan istemeleri tabi! idi. Demokrasi bir şeyi ifade ediyorsa bu hareket hattını
Hulâsa bugün varılmış olan hal çaresi sanıldığı kadar kötü degiL. Parlâmentoculuğun meşru oyunlarından sayılan bu döneklikler, her şeyin karmakarışık ve tamamiyle vu-zursuzluk içinde bulunduğu bir âlemde insanı hayrete düşürmemeü. Belki ahlâka az çok uygunsuzdur amma, bu bakımdan da ns çıktıysa o karanlık 5 mart seçimlerinden çıkmıştır. Temenni edelim ki yeni birlik eskileri kadar zayıf olmasın ve kendisinden Önce düşülen hatalara düşmesin. Biz kendi hesabımıza hüküm vermeden beklemek taraftarıyız. Çünkü Venlzelos ve Papaandreu gibi şahsiyetlerin nasıl geçineceklerini anlamak lâzım. Hükümet iş görebilirse umum! efkâr bu cambazlıklara göz yumar. Aksi takdirde de pek şiddetli tepkiler beklenebilir.

ÜÇÜNCÜ ADAM A
— Blras durun, dedi. Bir kadeh daha lçmellyim mutlaka. Fakat tanımadığım bir adamın kesesinden de geçlnemem doğrusu. Size bir iki lira versem karşılığında Avusturya parası verir misiniz T
Ben. bir taraftan garsona İşaret ederken öte taraftan cevap verdimi
— Üzülmeyin* Londraya İzinli geldiğim vakit ödeşiriz. Lime İle nasıl tanıştığınızı anlatacaktınız bana...
— Tanışalı çok oluyor, dedi. Harr^v’yi benim kadar iyi kimse tanımaz.
Her biri aynı İddialarda bulunan memurlarımın dosyası aklıma geldi. Benim o memurlarıma itimadım vardır. Hepsini dikkatle elekten geçirdim.
— Ne kadar oluyor?
— Yirmi sene. Belki da biraz fazla. Mektebe girdilim sene tanıştık. Ona rastladığım yeri hâlâ- hatırlıyorum; İlân asılan tahta, ilânlardaki yazılar gözümün önünde. Çanı hâlâ işitir gibiyim. Benden bir yaş büyüktü. Becerikli idi Bana bir çok malûmat verdi.
Bir yoıdum daha İçip devam etti:
— Tuhaftır, her hangi bir kadınla tesadüfüm hafırama bunun kadar yerleşmemiştir.
— Çalışkan bir talebe mİ IdlT
— Hocalara göre de£il. Fakat neler icat ederdi! Akla hayale gclme^ işler tertip ederdi. Ben tarih ve coğrafyada Hsrry’den çok daha kuvvetli İdim; takat onun kurduğu İş lerl tatbik etmeye gelince sıfır!
Kahkaha ile güldü. İçki ve lâkırdının yardınılyle Llma’ln ölümünden duyduğu teessür hafiflemeye yüv tutmuştu,
— Her seferinde de ben! yakaladılar.
— Lime’in de Işlııe gelirdi her halde.
İçkinin doğurmaya başladığı şiddetle snrdıı:
« — Ne demeli istiyorsunuz?
— İşine geliyordu her halde dedim. Doğru değil nıl?
— Kabahat onda değil bende idi. İsteseydi daha kurnaz bir arkadaş bulurdu ama beni severdi. Bana karsı dalma pek »ahırlı davranırdı.
tnsHnın çocukken ne İse büyüdüğü raman da o olduğu ou düşündüm. Çünkü ben da Lime’in gayet sabırlı olduğunu görmüştüm.
— En »on ne vakit:
— Bundan altı ay gelmişti. Elinde doktor etmediğini bilirsiniz. Bu
vapıp ynpamıyacağıııı anlamak merakına düşer, ve yapabil dlğlııi öğrenir öğrenmez onu unutur giderdi. Fakat buıuııı ekseriya faydalı bir şey olduğunu söylerdi.
O da doğrıı ldt. Ne garip, benim tanıdığım Lime onun

Çeviren r
Reşat Nuri DAR.AG0
bir barda görünmek iatamlyeceğine pek yüksek olan o bildiğim banı bir çift gelirdi. Fakat İçin tuhafı, verilirdi: Çikolatalı ve pek çekerll
dnstuın-
kendimi zira bn
mümkündür: söz »nrfettlnlz. dedim
Üçüncü kadehine gt
tanıdığı Lime’e ne kadar benziyordu! Yal mı muhatabım, IJmâ’l başka zaviyeden, başka bir ışık altında görmekteydi.
Kendisini hemen bir kaç sene gençleştiren bir gülümseme üe devam etti:
— Harry’de sevdiğim bir nokta vardı kİ o da gülünç ve güldürücü şeyleri fevkalâde İyi hissetmesi İdi. Ben maskaralık etmekten hoşlanırım; fakat Harry gerçekten zarif ve nükteli bir adamdı. Canı İsteseydi fevkalâde güzel hafif musiki de bestelb'ebllIrdL Bundan haberiniz var mı T
Ve bana hiç yabancı gel ra İyen bir huvayn ıslıkla çaldı ı
— Bu havayı hâlâ unutmadım, dedi. Harry’nln onu nasıl bestelediğine şahit oldum. Bir zarfın arkasına şöyle iki dakikada serpiştirdi. Zihni bir şeyle meşgul bulunduğu vakit onu ıslıkla çalar dururdu, (nizamını o notalarla atardı.
Havayı bir daha söyledi; kimin olduğunu bil i yordamı Harry’nln değildi. Kendisine söylemek üzere idim. Fakat neye yarardı? O, kadehine baktı, Içhıde balan snn damlaları da boşalttıktan sonra:
— Bu şekilde öldüğünü düşündükçe İnsan Meta isyan ediyor, ıleıll.
Cevap verdimi
— Böyle ölmesi daha İyidir
Sözümü İlkönce anlamadı. îçkl be>nlnl biraz bulandırmış olacaktı.
— Daha mı lylf
— Evet.
— Yani çekmeden öldü mü demek İstiyorsunuz f
— Evet, o da başka bir talih eseri.
Martindin dikkatini çeken sözlerimden ziyade sesimde* eda olmuştu. Sa£ ^mrugıınu sıkarken yumuşak fakat
tehlikeli bir tavırla sordu:
— Rıı İmaların mânası nedir T
Lüzum yokken cesaret göstermek abestir: Cevap vermo-den önce yumruğundan uzaklaşmak üıere sandalyem! geriledim:
— Bu demektir kİ merkez komiserlisindeki dosyası hayli zengindir. Dosya bönde bulunuyor. Başına o kaza gelmeseydi pek atfır bir mahkûmiyetten yakayı sıyıramıyocalctı.
— Sfl»epf
— Bu şehirde hüküm süren karaborsanın en iğrenç a-• lamlarından biri İdi.
Aramızdaki mesafeli Ölçüp bulunduktu yerden bana ye* ilf>rmlyece£lno hükmettiğini anladım. Gnllba epeyce yanılmış* hm; Karşmıdııkl adoııı. kendi söylediği gibi *of ve alık ço-
•tk dr--lh||
— Siz. polis ınrrnıını musunuz T diye sordu.
— Evet.
İd


V
görüştünüz?
evvel Londraya bir tıp kongresine diploması olduğunu takat tabililik da onun özelliklerinden biri. Bir şe.ı
(Devamı var)

fal
J



o
19 Eylül 1950 _____ - TE N t İSTANBUL—_ Bayf* B
GÜNÜN EKONOMİK HAREKETLERİ
Türkiyede
sigortacılık
TÜRKtYEDE sigortacılık mesleğinin tarihini çok yalanlarda buluma. 25 yıl kadar önce memleketimizde sigortö muameleleriyle ancak birkaç yabancı şirketin İştigal ettiğini görmekte İdik. Milli sermaye İle kurulmuş ve Türk unsurları tarafından İdare edilen teşekküller İse. bu tarihten sonra, peyderpey piyasaya çıkmağa başlamışlardır.
Cumhuriyet devri başından itibaren İş Bankası. Eti Bank ve Sümer-hank tarafından finanse edilen Anadolu, Ankara ve Güven Sigorta şirketleri faaliyete geçmişlerdir Bunlar, daha ziyade devlet İsletmelerinin ihtiyacına tekabül etmek üzere kurulmuş teşekküllerdi. Bunlardan sonra, şahsi teşebbüs ve ferdî sermayeye dayanan bir tesis olarak Doğan Sigorta Şirketi ve onu takiben de Halk ve Genel Sigorta Şirketleri teşekkül etmişlerdir.
Memleketimizde sigortacılık sahasında en çok prim temin eden yangın branşıdır. Bunu takiben nakliyat branşı gelmektedir. Hayat Sigortası, nispeten daha az İnkişaf etmiştir. Hiçbir inkişafa mazhar olmamış bulunan branşlar da kaza ve bilhassa mal! mesuliyet sigortalandır.
1929 tarihine gelinceye kadar, muhtelif şirketler tarafından sigortalanan rizikolar. yabancı memleketlerdeki şirketlerin Türkiyedeki a-nenteleri tarafından mükerrer olarak sigortalanmakta, bu tarihe kadar memleketimizde mükerrer sigortacılık bahis mevzuu olmamakta İdi Hattâ milli sermaye İle kurulmuş o-lan Anadolu Şirketi bile, bidayette mükerrer sigortayı Ünyon a yaptırmak mecburiyetinde İdi. Bittabi, ismi Türk olup sermayesi ecnebi olan şirketler de sigort&lannı yabancı memleketlerde yaptırmakta idiler.
1929 tarihinden itibaren “Milli Reassürans” adı ile bir mükerrer sigorta şirketinin kurulmasına teşebbüs olundu. Oldukça uzun ve çetin bir mücadelen sonra, İş Bankasının yardım ve delâletiyle 1 milyon Türk lirası sermayeli bir anonim ortaklık teşekkül etti. Şirket sermayesinin yarısından fazlası tş Bankası, geri kalan kısmı, yerli ve ecnebi sigorta şirketleri. Devlet Demir Yollan; cüzî bir kısmı da Maliye Vekâleti ve eşhas tarafından temin olundu.
1160 sayılı kanunla tesis olunan mükerrer sigorta inhlsan. Millî Re-■seürans Şirketine verildi.
Bu inhisara dayanarak Millî Re-assürans, muhtelif sigorta şirketlerinin suskripsiyonlannm % 50 sini almakta, bunlar İçinde kendi mali kudretiyle riskini karşılıyabüecek-lerini muhafaza etmekte, mütebakisini Avrupanın belli başlı Reassü-rans Şirketine ve bir kısmım da mahallî reassürörlere devredip müta-kabllen Avrupa şirketlerinden iç almaktadır.
işte bu suretle “Milli Reassürans Şirketi” faaliyetine devam ederek kuvvetli bir malî müessese haline gelmiştir.
Kuruluşundan beri hissedarlarına vasati olarak % 10 nispetinde bir temettü hissesi tevzi ed^n bu şirket, devletle yapmış olduğu mukavele mucibince, her yıl devlete mak-tuan 200 bin lira ödediği gibi, ayrıca «afi kârından da —itiyat akçesi. İkramiyeler, birinci temettü hisseleri çıkarıldıktan sonra— % 58 ini hazîneye tevdi eylemektedir. Nitekim 1950 yılı devlet bütçesinin gelirler kısmında da bu yıl devlete ödeyeceği para mlktan 540 bin Ura olarak tahmin edilmektedir.
Millî Reassürans Şirket! faaliyette bulunduğu 20 yıl İçinde memleketimiz eigorta piyasasında nâzım bir rol oynamış, tarifeleri kontrol suretiyle şirketler arasında meydana gelmesi muhtemel gayn meşru rekabetleri önlemiş, hasarlraı murakabe suretiyle sigorta endüstrisinin
Yazon : Dr. Nihad Sayâr
kalkınmasına hizmet eylemiş, başka memleketlerde devlet tarafından yapılması gereken murakAbe işlerini kendisi deruhte etmiştir.
Bunlardan başka sigortacılık sahasına mütehassıs eleman yetiştirmek. halk arasında sigorta mefhumunun yayılmasına hizmet etmek, sigortacılığa ait teknik etüdlerln hazırlanmasını temin etmek vazifeleriyle de mükeUef tutulmuştur
Görülüyor kİ. Millî Raassüran* Şirketi, uhdesine verilen vazifeleri kısmen olsun başarı He neticelendirmiş bir teşekküldür. Ancak yabancı memleketlerden aldığı komisyonları, aynı nispetler altında, veril şirketlere devretmemiş olması, haklı olarak bu şirketlerin itiraz ve şikâyetini mucip olmuştur. Bununla beraber, 1950 yılı başından itibaren, komisyon nispetlerinin bir miktar nrttınl-maşiyle yeril şirketler de kısmen tatmin edilmişlerdir.
Millî Reassürana Şirketi, anonim bir ortaklık halinde olmakla beraber. İktisadî bakımdan devletçilik zihniyetinin tesiri altında kurulmuş bir inhisar müeasesesîdlr. Yan resmî bir sıfatı ve atmosferi vardır. Bu inhisar, 1954 yılında sona erecektir.
O vakit bu kuvvetli malî müessese İktisadî bakımdan daha liberal bir zihniyetle tekrar ele alınacak, hisse senetleri, daha ölçülü ve mil-tevazln bir şekilde, mail müesseseler ve eşhas arasında dağılacak, devletin —az da olsa— hissedar olmasına lüzum kalmıyacAk. kanunî vergilerden başka devlete maktu aidat ve kâr hisse*! ödenmlyecek. komisyon nispetleri arttırılarak sigorta şirketleri daha ziyade tatmin edilecek, İdare meclisleri, komiteleri ve elemanları vesayet altından kurtulacak. velhasıl gerçek bir anonim şirket haline İfrağ edilmiş olacaktır.
Böyle bir değişikliğin, yeni İktisat rejimimizin İcaplarına daha uygun hlr şekil arzedeceğl şüphesizdir.
Kore harbinin tesirleri
Harp sanayii yüzünden işsizlik azalıyor
Waahlngton 18 (YÎRS) — Amerl-kada son verilen iktisadi kararlardan sonra, ^endüstride bir nizama giriş göze çarpmaktadır. İlk olarak çeük ve bakır tetkike tâbi tutulmuştur.
Kore harbinin başlaması üstüne birçok husus! İşletmeler talep olmadığı halde İhtiyaçtan fazla İstihsal yapmışlardır. BÖyLece sivil İşlerinde çalışan İşçi adedi mayısta 59.731.000 iken, ağustosta 62.367.000 kişi olmuş ve İşsiz sayısı da 2.500.000 kişiye düşmüştür. Bunun sebebi de İşçilerin mevsim dolayısiyle bir İşletmeden diğerine geçişleridir.
Kömür istihsali de aynı zaman i-çinde 1.770.000 tondan 1.837.000 tona, ham petrol Istihsalâtı İse günde 5.276.000 varilden 5.690.000 varile yükselmiştir.
Hindistanın çay ihracatı
Yeni Delhi (Hususî! — Geçenlerde Hindistan ile Seylan arasında Koiom-bo’da yapılan görüşmeler neticesinde, Hindistanın 1951 yılı İçinde lngllte-reye 140 bin ton çay İhraç etmesi kararlaştırılmış tır.
Inglltereye ihraç edlîecek çaylar hakkında Seylan ile Hindistan arasında yapılan bu anlaşmaya göre, Seylan bu miktarın 55 bin tonu ve mütebakisini de Hindistan temin e-decektir. Yine bu anlaşma hükümlerine göre Seylan ve Hindistan kendi çay piyasalarını kurmak maksa-dlyle îngilter^ye iltihak edeceği çay miktarından fazla çay vermeğe karar vermiştir.
TRABZON MEKTUBU
Fındık ve tütün mahsulünün
noksanlığı ne gibi tesirler yapıyor ?
Trabzon (Hususî) — Bıı yıl, Doğıı Karadeniz bölgesi tabiatın büyük bir hışmına uğradı. Denebilir kİ, bu yıl Trabzon havalisi İçin en talihsiz bir İstihsal devresi olmuştur.
îlk olarak tütün mahsulünün manız kaldığı akıbetle hissedilen sıkıntı. kısv( hlr müddet sonra, fındığın da geçmiş yıllarda görülmemiş derecede az bir miktarda İdrak edilmesinin tesiriyle umumî hayatı tazyik eden bir mahiyet iktisap etmiştir.
Filhakika, bu mevsim rekoltesini teşkil eden 6.5-7 milyon kilo tütünün gayn müsait hava şartlarının tesiriyle kalitesinin bozulması, bir yandan değer düşüklüğüne, diğer taraftan rekoltenin 2,5 milyon kilo gibi hiç de kllçümsenmiyecek bir miktarının alıcı bulamayarak elde kalmasına sebebiyet vermek suretiyle bu kısım müstahsili müşküy bir dunıma düşürmüştü. Bunun arkasından fındık mahsulünün geçen yıl rekoltesine nazaran 25 bir nispet İçinde tahakkuku .önce mevzii gibi görünen sıkıntının şumul sahasını genişletmiş ve netice, bölge İçin buhranlı, telâfisi müşkül bir vaziyet tevlit etmiştir.
Muhtelif mahsul İstihsalinin bazı riskleri önleyen teminatı karşısında bu yıl, iki mühim İstihsal maddesinin karşılaştığı bu akıbet, cidden büyük bir talihsizliktir. Ve bu yüzdendir ki, bu havali müstahsili bugün kendisine uzatılacak yardım ve hl. maye eline muhtaçtır.
İstanbul Jandarma Satmalına
Komisyonu Başkanlığından:
Jandarma birlikleri hayvanları ihtiyacı İçin beherine 175 kuruş muhammen fiyat takdir edilen şartnamesine uygun 5000 adet kıl kolan 2 ekim 1950 pazartesi günü saat 15 te Taksim Ayazpaşadaki kurulumuzda kapalı zarf usulü lie ihalesi yapılarak tır. îlk teminatı 656 lira 25 kuruştur. Şartnamesi her gün kurulumuzda görülebilir. İsteklilerin belli gün ve saatten bir saat evveline kadAr İlk teminat makbuzu veya banka kefalet mektubu ve diğer vesaiki muhtevi teklif zarflarını kurulumuza vermeleri (12540)
MÜTEAHHİTLERE D İ K K
Türkiye mümessili bulunduğumuz Alman fabrikaları ma-ınûlâtı aşağıdaki makineler ve malzemeler İçin sipariş kabulüne başladık.
Elektrojen gruplan. Dizel motörlerl, elektrik motörleri, her vazife için tulumbalar, kalorifer ve kuvvet santrallan için kazanlar/ çelik ve demir bonılar, elektrik malzemesi, çelik ve demir köprü lnşaatlanna ait malzeme, yol İnşaat makineleri, beton kanştmcılar, köşebent yapan makineler, sınaî fınnlar, torna, tesviye tezgâhları, planyalar, makkap ve delme tezgâhlan, her nevi boylar; ucuz mal iyi mal ve her türlü kolaylığı bizde bulacaksınız. Bir defa tecrübe ediniz.
İstanbul Büroau:
Galata, Rıhtım Cad. Veli
Alemdar Han. Kat: 5 No. 7
EN İYİ EN NEFİS ÇİKOLATA
Mahsulünden eline geçen para 1le banka veya kooperatife olan borcunu dahi ödeyememek vaziyetine düşmüş olan hu müstahsil zümrenin önümüzdeki istihsal devresine hazırlanmam. bıı imkân ve iktidarını kaybetmemesi hususunda maruz kaldığı müşkülât, üzerinde durulmağa değer ehemmiyetli bir mevzudur.
Şüphesizdir ki, bu vaziyet, sakinlerine esasen basit bir yaşama imkânı dahi vermeği kıskanan bu havali halkı İçin bir zaruret halini almış bulunan başka bölgelerde İş arama ihtiyacını teşvik edecek, bir hayli insanın rızkını aramak zoriyle memleketlerinden ayrılmalarını mucip o-lacakUr.
Bu gibi hallerde klâsik bir tedbir olarak vergilerin tecili düşünülür ve bu yolda teşebbüslere girişilime de, bugünkü şartlar içinde bu yarım tedbirin neticesiz ve faydasız kalmaya mahkûm olması tabiîdir.
Mesele, bugünü atlatmaktan ziyade geleceği temin etmek ihtiyacının takdirindedir.
Bu sebeple, böyle bir tedbirin yanında müstahsü kitleyi yeni ve takviye edici kredilerle desteklemek ve bu sıkıntılı devrenin tevlit ettiği sarsıntıyı uzun vadeli kredilerle yeni yeni tahribata meydan vermeden gidermek lüzumu vardır. Ve bölgemiz müstahsilleri bu yardım ve himaye eline muhtaçtırlar.
B..O
T
Türkiye Eski Muharipler Bankası A.O. Tel: 16440 Konya Sokak Tarko Han AnafartAİar Ankara
Amerikada fiyatlar yükseliyor
New-York 18 (Hususî) — Sanayi ham maddeleri ve mamûJ eşya fiyatları yükselmekle devam ediyor. Ratılan Birinci Dünya Harbinden sonraki fiyat zirvelerini aşmıştır. Son zamanlarda yünlü kumaşlar, çinko, bakır, çelik levha, lâstik, sunî ipek ipliği, yer muşambalarının flyatlan yükselmiştir.
istatistik Bürosunun bildirdiğine göre, toptan satılan malların fiyat, seviyesi 1948 de en »on had diye tâyin edilen basamağa yükselmiştir. Hakikaten, tanm mahsullerinden başka diğer maddelerin endeksi o kadar yükselmiştir kİ. yeni bir harp sonrası rekoru kırılmak üzeredir. Yeni mahsulün toplanma zamanı yaklaştığı için yiyecek fiyatları düşebilir, fakat sanayi maddelerinin fiyatları ham madde ve yüksek ücret masrafları çoğaldıkça, yükselecektir.
Denizli el dokumacılığı dağılıyor mu ?
Dokumacılar toplantılar yaparak bu an’anavı sanatın idamesine çareler arıyorlar
Denizli (Hususî) —• Kökü Selçuk-lara dayanan, Denizli dokumacılığının en çok tekâsüf etmiş olduğu merkezler arasında Buldan, Babadağ, Kızılcabölük ve Denizli merkezîni sayabiliriz. Dokumacılığı epeyce bir sanat haline getirerek memleketin her köşesinde şahsiyet kazanmış olan Denizli dokumaları, ne yazık kİ harp sonranı buhranından müteessir olarak kalite bakımından bozulmuştur. Çünkü bir taraftan İplik fiyatlarının pahalılığı, diğer taraftan dokuma fiyatlarının günden güne düşmesi, öbür yandan dokumacı tacirin piyasadan çekilerek işi komisyonculara terketmlş olması, kooperatiflerin vazifelerini yapamamaları yüzünden sayısı 12 binden fazla olan dokuma tezgâhının yandan fazlası durmuştur. Gündelik ekmeğini çıkaramayan dokumacı ailelerin büyük bir kısmı dağılmıştır. Bilhassa Buldan, Babadağ ve Kızılca bölük gibi münhasıran dokumaalıkla geçinen kasabalar halkı, buhrandan fevkalâde müteessir olmuştur. Zira dokumacılık yüzünden geçinen 50 bin kişi geçim vasıtalannın daralması yüzünden derece derece mutazarrır olmuştur. Bugün dokumacılardan büyük bir kısmı pamuk çapasına gitmiştir. Tarihî sanatı yuvarlanmakta olduğu uçurumdan kurtarmak İçin Vali başta olmak üzere dokumacı mümessilleri bir kongre yapmış, dokumaların kontrol edilmesi, yani standardize edilmesi için bir tip kararnamesi tanzim edilmesi uygun görülerek ayni an bir komisyon marifetiyle bu kararnameyi hazırlatmıştır. Yakında tatbikma başlanacak o-lan bu kararnamenin memleket çapında ele alınmasını, devletçe de yeril dokumalarla meşgul olunmasını temenni ederi*.
Tarhan Teker
Hindistanın ihracatı
Yen! Delhi (Hususî) — Hindistan Devlet Bankasından verilen rakamlara göne. Hindistanın 1949 yılı ekim ayından 1950 haziranına kadar olan müddet zarfında dolar sahasına dahil memleketlere yaptığı İhracatın beher ay için vasati tutarı 87 milyon Türk lirasını bulmaktadır. Diğer taraftan 1948 yılı ekim ayından 1949 haziran ayma kadar olan ayın müddet zarfında aynı memleketlere yapılan İhracat yekûnunun beher ay İçin vasati 60 milyon Türk lirası ok duğu ayrıca kaydedilmektedir
îç piyasada da, pamuk iplikleri yüzde 40 nispetinde artmıştır
Piyasamızda pamuk İpliği Hyat-Iah yükselmektedir. Harp şerirlerinde olduğu gibi, Sümerhank tpllk Dokuma MÜesseselerine karşı geniş ölçüde İstek başlamıştır. Fiyatlar bir »V evvelkine nazaran yüzde (0 nispetinde artmıştır.
Pamuk ipliği fiyatlarının yükselişi, p«k tabiî olarak pamuk fiyatlarına bağlı bulunmaktadır Adana, tzmir ticaret borsalarında pamuk fiyatlarının no kadar süratli ilerlediğini Borsa sütunlarımızı takip e-denler görmektedir. Son defa olarak Adanada birinci Akala pamuk fiyatı 260 kuruşa kadar yükselmiştir.
Pamuk ve pamuk İpliği, yün ve yün İpliği fiyatları, dünya piyasalarında devamlı bîr surette yükselmektedir. Son olarak Londradan aldığımız hususî bir haber, muhtelif memleketlerde, muhtelif evsaf ve çeşitte ipliklerin fiyattan hakkında kâfi dorocede malûmat vermek-todlr.
Her tarafta iplik fiyatları yükseliyor
Londra 18 (Hususî) — Resmen bildirildiğine göre, keten fiyattan yükselmiş ve İyi kalite keten stoklan azalmıştır. Dünyanın her tarafından tpllk talebi artmaktadır. Yal
Sayın doktorlarımızla bilumum hastahanelerimizin Nazarı Dikkatine:
En aon teknik evsafı ve malzeme üstünlüğünü haiz, aynı zamanda rakipleri arasında en ucuz
Tel: 40430 ( 42673 Tahir Han Galata ‘ Telgraf: Lâmet tst
Teşhir ve Satış Mahalli :
Tepebaşı ALP Oteli altında
ÇEKOSLOVAK MAMULATI (Jnit, Fotöy, Di; Röntgeni
ve diğer bilumum Diş Apareyleri
15 mlliamperden 800 mlllampere kadar muhtelif Röntgenler (radyoskopi ve 'radyografi için) Diaterml, Elektroşok, Ultra-viyole, Enfraruj, Metabollmetre, Galvanofaradlk, Sterllizatör Termostat, ameliyat masası, Kuvöz, Narkoz, ameliyat lâmbası, tnhalatör, Pnömotoraks veaalr cihazlar...
Alâkadarların firmamızı ziyaretleri menfaatleri îeabıdır.
lımlr Fuarında ÇEKOSLOVAK PAVİYO-NU'nda bulunan ve bu branşta Fuarın en zengin son model çeşitlerini havi Tıbbî ve Diş Tababeti Cihazları Köşemizi muhakkak ziyaret etmelerini sayın doktorlarımıza ısrarla tavsiye ederiz.
Türkiye Genel Mümessili :
MEHMET KAVALA
Devlet Üretme Çiftlikleri Merkez Atelyesi Müdürlüğünden:
1 — Muhtelif evsafta 56 adet uzak kumandalı otomatik elektrikli Şalter 30-9-1950 günü saat 14 de açık eksiltme île satın alınacaktır.
3 — Muhammen bedeli 8.500 Hra olup fennî ve İdarî şartnameler Ankarada ve İstanbul Eminönü, Bolıkpazarı Süngerciler sokak 83 No. da Yollama Memurluğunda görülebilir.
3 — isteklilerin belirli gün ve (uıatt.e % 7.5 temlnatlariyle Komisyona müracaatları. (12534)
nız Ingiltere bu artışa lâkayt kalmış ve dokumanlar İplik satın almaya .yanaşmamıştır. Belçika dokumacıla-n ketenin daha pahalıya satılmasına taraftardırlar. Holândada piyasa gayet sağlamdır ve flyatlann daha da artacağı tahmin edilmektedir.
İtiyada yeni kendir mahsulü fevkalâdedir fakat mlktan geçen seneden azdır.
Paklstanda mebzul bir Jüt mahsu* İÜ beklenmektedir. Bunun ilerde jüt fiyatlarım düşüreceği tahmin edilmektedir. Fakat doğudaki kanşık styAsî vaziyet flyatlann İstikrarsız kalmasına sebep olmaktadır-
Filipin İpliklerinde kıtlık devam etmektedir ve envanterler o kadar düşük seviyededir kİ yeniden fiyatların düşmesine İmkân yoktur. Fakat son zamanlarda talep artmış ve “abaca” ipliği ehemmiyet kazanmıştır. Dünya vaziyeti kanşık, mühimmat ve stok İhtiyacı farîalaştıkça» “abaca” İpliğinin çok tutulacağına şüphe yoktur.
İngiliz Doğu Afrikasında «isal müstahsilleri pek fazla talep karşı-•r
»mda kalmışlardır. Ve eldeki kıt mahsul île herkesi memnun etmek için her çareye başvurulmaktadır. Talep harp korkusundan artmıştır.

M
MEMLEKET
BORSA
J8/IX/T950 Pazartesi
ESHAM VE TAHVİLÂT
MEMLEKET TİCARET BORSALARI
İstanbul Ticaret Borsası
İzmir Ticaret Borsası
Devlet Tahvilleri
(•>
Kapanış
Bugün
İstanbul:
M.-
• •
79 —
İzmir ı
310.—
300 —
Eskişehir Ticaret Borsası
246 —
172 -
e
Mısır Kredi Fonslve 1003
M —
37.-
150 —
ISO —
29.-
28.-
22.60
20.25
21.20
97.60
98.50
95.30
690 —
320 —
235 — 200.— 150.— 180.-
183.—
205.-
200 —
36 —
46.—
10 latîkrazı İstikrazı
205.—
210.—
M.-
31.—
43.—
820.-
800-
MUdafa*
te
Metmtl VaŞlnrı
Zeytinyağı (E.B. duaamvagı (RjU
Ayçiçeği (Rafine
Fındık vMb (CUrUkı
ÜM9 1948
Milli Müdafaa 1040
1934 1934
1941
1941
1941
Milli
00
•0
Borsalarda vaziyet
%6
*•(.6
%6
%6 %7 %?
%7 %7 %7 %7
%7
%7
%7
35-
47.-
34.-
73.-100.—
24.-
20.-
21.-
98.—
98.45
100.-
(*) Gününde Boranda muamelesi tescil edilmemiş tahvilâ.t ve «abamın ara ve taleplere ^öre taayyün eden takribi piyasa değerleri.
29.06
29.30
194) Kalkınma o •
Ram Meyvalar ı (fındık (kabuklu elvrl) — Fındık (îy tombul 1950)... Ceviz (kabuklu)
Çevir (İç natürel)
Ham derileri
Öığır eal&mura (kasap) KL Kaçl tuşlu kuru kilosu ... Koyun hava kurunu kilosu
Ou kum a Ham Sladdolort) l’lftlk (ana mal) — l'lftlk (Natürel) Yapak Trakya (Kırkım)
Buftda> yumuşak Buğday «art ......
Arpa .............. —
Teıfcl» tohumlar >
Ayçiçeği tobumo Keten tohumu ........—~~
Kendir tohumu —
3 Urta m ••••«■•...... w..—. Yor fıatıg) kabuklu
tenekell) e ıra) çıplak)
• • • •
VI ------
1 .«.»w.»
11 ■««••••
111 ••••••
L. w...•
(I.....
1 •••••••
t .....
Slvaa-kUrzurum I...
- U..VII...
Oemlryolu 1...
" II...
Ikramlyell tahviller 1933 Brganı ........-
193* ikramiyen .....
MÜH Müdafaa I 1941 191)
1/2
Hubobatı
Buğday yumuşak (Tüc.) Buğday Ofla »eeea«aetrw Arpa yemlik (dökme) Mısır aan (çuvalı) Fasulya tombul - —-----------
Faaulva Cali «ert ......... K üşyeml ....................
Mercimek kırmm kabuk. Mercimek yeşil ........
Nohut natürel .........
Demiryolu IV . Demiryolu V • ••»•e o* 1949 Ikramivell —
Diğerleri
Demiryolu
Ticaret Bnreasmda /utdık üzerine yen! muameleler olmuştur Tiftik piyasası ise bir sükûnet devrem geçirmektedir. Fakat iropa.övya karşı telekler devam etmektedir.
Kambiyo. Esham ve Tahvilât Borsacında 64- 6 faizli Birinci. İkinci, Üçüncü Kalkınma Tahvilleri üzerine mahdut miktarda satış cerevan etmiştir. Al/ur piyasası İse cansızdır.
ütiım bugün mevsimin en
heyecanlı günlerinden birini yaşadı, ihracatın artmam münasebetiyle alıcılar fazla istekli idi. Bu bakımdan 2 saat tçınde 11 bin çuval üzüm satılmış, lû numara üzüm 71 kuruşa kadar yüksel-nılştlr. Ineir piyasası nnrmoJ şekilde inkişaf ediyor. Bir saatte 3615 çuval satıldı. Hafta başında pamuk piyasası, kapanışın 6 kuruş Üstünde açıldı. Alıcılar fazla Iştlhab oldukları için birinci akala ekim teslimi 325 kuruştan açılmış ve 330 kuruşa kadar yükselmiştir. Kaps* niş 326 kuruştur.
KAMBİYO
Istanbu 1 Borsası
Açılı, Kapanır;
1 Sterliag 7.84 7.84
100 Dolar 280 25 280.—
100 V'r. Frangı 0.80 0.80
100 İsviçre SV— 64.03 64.03
100 Heiç, Pr 6.60 6.60
100 îaveç Kr...^, 64.12.50 64.12.50
100 Florin 73 6^.40 73 Hm 40
100 Diret 0 44 12X 0.44 12>
100 Drahmi 0.01 «76 0.01.87«
100 Eacoudoe .... 8» 73.00 9.73.90
Altınlar
Bugün Eski kur
Lira Lira
Külçe Yoıl Or 4.84 4.81
Külçe Degueea 4.84
Cumhuriyet —
RoŞat 37 10
Ha mit
LvUhlCD ^e«eeoee»e 29 80 80 —
Ingiliz — 44 10 (4 20
Frnnatr kok ... — —
Napoldon İH - — —
taviçro — —
Gümüş, Platin
8n aşağı En yukarı
OOmîla Gr. M
Platin ° 10- İL—
Zürich Borsası (Serbest)
23.6 1960 favlç re Frang»
Doruma En aşağı En yukarı
Türk Ufuı L- L«jO
Dolar 4.33 4.34
Sterlin? 10 70 10.90
Fmcıeır Frangı 1 16 1.10
96 10
96.50
50
OT.50
96 10
96 46
97 öO
21. VI 21 05 20.40 20 25
20 —
20.30
21.50
20.40
21.10
21.15
100.-
98.-
98.— ısı.-
98.-100-
99-
22.-
20 30
21.-
21.61
22.—
22.-
21.46
22.-
20 90
21.20

Şirket Tahvilleri
T.C. Ziraat Bankası Anadolu D Y Tertip A/B. » «• ’t n 124.— I1L— 22 80 63 - 124.— LLL- 69.— 67.60
Şirket Hisse Senetleri
T.C. Merkez Bankam —-Türkiye tş Bankam Pürk Ticaret Bankam Çimento Şark Değirmencin» Milli Renaürane 124.— 30.— 6.- 16 20 23.26 16.- 120.26 6.— 16 26 . 23 50 16.26
Ecnebi Tahviller
Hteki
Kapanış
Bilgi) D Son Kapanıp
Üzüm çekirdeksiz No.9 60.— «6.ö
tnelr A eerlel No. 8..., 42.— 36.-
- 0 eeriai No. if» 35.— 36.-
Pamuk Akala 1 «.... 320.— 276.-
Pamuk Akala 11 195.- 190.-
Pamuk Akala III ...... 160.— 160 -
Pamuk yerli 172.8 180 -
Pamuk vagı (rafine) 109.— 110.-
Pamuk çekirdeği ....... 16.- 17-
Adana Ticaret Borsası
Pamuk Akala 1 (Hatay) 260.— 255 -
Pamuk Akala (Adana) w —
Pamuk Akala U — —
Pamuk Akala III — —
Pamuk veril l — *
Pamuk veril İL .—w
Trabzon Ticaret Borsası
FİN DIB O %6T) randımanlı 135.— 100.-
kabuklu tombul — —
b) fç «ıra konfmlIO m- 2OO -
YABANCI BORSALAR
New-York Borsası
Dün Eekt ku
Buğday (Buşrll— Sent) Sert Kış mahaulü No. 3 260.— 257.—
Kırmışı “ ” No. 2 228.— 230.—
rumuU Mtddilng (Libresi=Sent) Ekim 41.07 41.50
A rai i k ••• 41.14 41.16
M 0. •»•••••••••> « «e •••• e«e »w e 41.18 41.18
i’lftlh (Llbreal-8ent) Teknaa Nn 1 105.— 10».—
Kındık (Libresi - Sent) Kabuklu yerli iri
— ■ —
Uevnnı iç ithal malı 59.—
Ekatra İri İç İthal malı 65.— 5L—
kıırn ıirtım (Libresi Sen t) Thompson çekirdekair eeçme ... n ı/( U 1/4
Krten tuhumo ( Hujjen = LKMıur) • MlnncnpolJR 3 66 8.HD
Kala? (LibrenizzSent) 103 - 105.
Levha-teneke (100 libre dolar) 1 30 7.30
Londra Borsası
Hrt^n tohumu (rronu = St«rhn>0 Horrıbfty «• •• »•••••••••♦•••>•(•>•••• 73- 73.-
72.- 72.-
Yer fıMıfrı Hlndiaıan «4.50 6€—
Bradford Piyasası
riftlk İyi mıd (Llbreal= Fiyat) — *
8ım maJ> — —
Yün Anadolu — ■ —
ITakya “ * — —
İskenderun rsasi
1‘amnh (Kanlan^'lalları) 1 —
Aohmnıınl Kıaa elvafh F/(J 109.— 99.25
Kamalı Uzun elynfh F/G 118.— 131.-
Sayfa 6
teni İstanbul

IO O Km. 396 Kuruş!
•e*-
w
• *“-*• • v




panhard
D I E S E 1
A
HUSUSİ
Kız-Erkek
Yatılı - Yatısız
şişli terakki lisesi
________ __ •
Ana, İlk, Orta ve Lise
5 Eylüle kadar kayıtlarını yenilememiş bulunan eski öğrencilerden
boşalan yerlere yeni öğrenci alınmaktadır. îş saati 9 dan 17 ye kadardır
NİŞANTAŞI, ÇINAR CADDESİ
MABEL
EN İYİ ÇİKOLATA
ALMANCA BİLEN
Bir BAYAN İç arıyor
Almanca Steno-Daktilo ve türkçe dikte Ürerine 9-17 arası çalışır.
V.A. Rumuzu ile gazetemiz adresine yazılması.
19 Eylül 1950
VAPURCULARA
pilisem,

DEVLET
k
DENİZYOLLARI
Sayın ihracatçı, ithalâtçı, nakliyeci, komisyoncu ve bilumum yiik sahiplerine

Evvelce 3 haftAda bir yapılmakta olan Şimal! Avrupa şilep seferlerimizin ihracat mevsiminin başlaması ve hattın gördüğü rağbet üzerine, 15 günde bir yapılmam takarrür etmiştir. Bu yeni tarife ile 25 eylül pazartesi günü ts-tanbuldan kalkacak olan KASTAMONU vapuru tzmir - Pire - Anvera - Rotterdam'a uğrayarak Hamburg’a gidecek ve aynı limanlara Uğnyarak tatanbula dönecektir. 1000 sterlıngden fazla navlun temin edildiği takdirde, yol üzerinde bulunan ve 3 günden fazla gecikmeye sebep olmıya-cak limanlara da uğrıyabilir.
Bu postalara yük temin edecek nakliyeci ve komisyoncu firmalarla yük sahiplerine büyük faydalar sağlanmış bulunmaktadır. Seferler ve navlun hakkında İdaremiz Hareket Servisi ve acentelerimizden tafsilât alınabilir. (12898)
Galat» — Telefon : 40308
Ağaçlanmış gelmiştir
MİHRAN GESAR OĞULLARI HALEFİ
VAHRAM GESAR ve Ort
D E NTOE
DİŞ MACUNU
İstanbul Filarmoni Demeğinden
9 eylül 1950 cumartesi günü ekseriyet hâsıl olmaması dolayısiyle toplanamayan genel kurul 21 eylül 1950 perşembe günü saat 18 de Demek merkezinde (Sakasellm Kokağı No. 3, Beyoğlu) ekseriyete bakılmaksızın toplanacaktır.
Sayın asil âzamızın teşrifleri rica olunur.
ANKARALILAR DİKKAT
MA U I D KADIN, ERKEK ELBİSE VE Anin Tl HAFİYE MAGAZASI’nı
ZİYARET ETMELERİ MENFAATLERİ İCABIDIR
ADRES: Yeni Belediye, eski Nikâh Salonu altında No. 27
Telf, 16475 Ankara.


T
Yukarıdan nffiğr:
I
OfSKf BULMACANIN HALLİ
Soldan »nğat
Yukarıdan muti:
1 — Mirasa kon. 2 — üzümü ye;
Mi. 3 — Dayama; Ana. 4 Ezilen, fi — Tara.
7 — §an; İdam. 8 — Elfilem; Kay.
9 — Ceaaret; La. 10 — İleriye giU
1 — Eski bir armatör. 2 — Tersi erkek dadı; Yemiş mi tan. 3 — Tersi itibarsız; İstanbul'la bir semt.
— Bayağı; Baştan çıkar. 5 — Niğde tarafında bir kazamız: Bağlantı;
Bir harfin okunuşu. fi — Kadın mA-but; HAmlie. 7 — Ateh getir; Eski bir Türk devletine mensup, fi — t-badete dfivet: Tersi bir uzvumuz. 9 — Bir mAbut; Etkiden fırlatır: Bir harfin okunuşu. 10 — Konya civarında bir kazamız.
1 — Müdahenecl. 2 — İzan; Halel. 3 — RÜyet; Şase. 4 — Ama; Ak; Lar. 5 — Sümer; Deri, fi — A-ya» al; Mey. 7 — Ke; telm; Te. fi— Alarak. 9 — Nine; Adali. 10 — Maneviyat.
dUtUn kadınlarm
anabilecekler* ytçlne
PERTEV
TUVALET eODBASİOlS
Soldan »ağa:
1 — Esmerlere bazan öyle de derler. 2 — Avucu lebalep; Beyaz. 3— Hail vakti yerinde olmıyana yakışarak surette. 4 — Bir göz rengi; Seferin zıddı. 5 — Nûrnnt daire; Cet. 6 — Terıd aoru eki, Bir harfin okunuşu; Eskiden din derslerinde okutulurdu. 7 — İncelik; Bîr m A but 8 — YAdeder; Bir zamir. 9 — Tuzak; Rahne. 10 — Hanesine şitap eden tiki kelime).
Ena;
6 — Eh: Varil.

Comments (0)