Atlantik Paktının tam Suiistimaller mes’elesi
metni dün neşredildi dün Mecliste görüşüldü
Âkid Devletler, Paktı hazırlarken Türk
menfaatlerini de gözönünde tuttular
İO sene müddetle yürürlükte kalacak olan 14 maddelik Pakt, bugüne
kadar yapılan andlaşmaların en şümullüsü addediliyor
Tarihî Paktın en mühim maddesi: “Akid Devletlerden birine yapılacak taarruz, hepsine birden yapılmış addedilecek
Ticaret Bakanı şöyle dedi: "Şimdi karar verdim; çuval işini adliyeye vereceğim,,
Soru sahibi Bakanı dinledikten sonra, “Artık tahkikat yaptık,yaptırıyoruz demeğe vaktimiz yoktur. Millet iztırab içindedir,, dedi
Güreşçilerimiz
Stockholm’daki Türk — İsveç güreşlerinden heyocanlı bir görünüş
Vaşington: 18 (a.a.) — Kuzey-Atlantik paktı metni aşağıda -dır:
Birleşmiş Milletler kurulu ana yasası prensip vo gayelerine olan inanışlarını vo bütün milletler ve hükümetlerle barış içinde yurdularını bir daha teyit bu anlaşmaya dahil bu-
- Sü. 6 di)
Ya C. H. P.
Tnıman Dışişleri Bakanı Achessonla görüşüyor
Gl. Franco'ya İmrenirse
hale Cet partileri hattâ bazı insaflı Halk Partililer tarafından bile, tekrarlanıp duruyor, tkti -dar, bütün bu dileklere hep bol ve kuru vaidlerle mukabele ediyor.
Dün şehrimize gelen Demokrat Parti başkanı Bayann, gazetelere verdiği ifadeyi okuyunca, elimizde olmadan şu geçmiş dört yıla bir göz attık: Demokrat Parti kurucuları denilen zevat Bayarile, Köprülüsile, Koraltani-Ic İlk giindenberl ne istiyorlar-lardı: Seçim emniyeti, ferdin masonluğu, fikir ve yazı güvenliği, hulâsa «Hürriyet Misakı ( diye anılan formül değil mİ? Bürün. yâni üç jtI peyâpey çabaladıktan sonra Bayann demecini okuyunca yine ayni şeylerin İstenildiğini teessürle müşabade ediyoruz. Hâlâ seçim emniyetinin sağlanması gayesi peşinde koşuyoruz. Filhakika seçim emniyeti bütün diğer demokratik gelişmelerin temel taşı sayılsa sezadır. Çünkü millet hâkimiyeti ancak balkın İstediğini seçmesile, onu İş başına getirmesile tahakkuk edebilir. Bu İmkân, binblr oyıin ve hile İle, Türk milletinin elinden alınırsa diğer gelişmeleri beklemek pek boş bir hayal ve serap arkasında koşmak demek olur. Bayar, bunun için seçim emniyetini bir parti dâvası değil bir millî emniyet mes'elesi olarak ele alıyor. Bu görüş cidden yerin dedir. Fakat iktidar partisi ve onun kurduğu çeşitli hükümetler bir türlü bu en basit hakkı ka-bul etmek İstemediler. Günaltay kabinesi bütün yurdun beğeuebi leceği, muhalefetin de tasvip e-deceği bir seçim kanunu projesi hazırlıj ormuş. Bunun için korniş yontar kurulmuş. Şu kadar var ki fiiliyat ve tatbikata henüz geçilmiş değildir. Ayni Halk Partisi, Pekerüı zamanında, matbuat zincirine bir halka daha eklemek lüzumuna kani olduğu vakit bunu bir oturumda ve bir bardak su içer gibi kolaylıkla yapmıştı. Şimdi ayni kanunu, denıok rasi geleneklerine uygun bir hale sokmak için, aylar hattâ yıllardır uğraşıyor da bir türlü İyi Mr tasarıyı dört ayağı üzerine oyamıyor. Kanunlara antide-terilmttJMrcnk vennek *«1« gös-nl v»™ lT4 1,8 den,°kratik çeşni vermeku-uı gevseklik va bellik naml hah t?"
nun tek tefsiri, niyetle, birisinin latiyerek öteki nin Is temiy erek yapılmak hteniî mesi değil midir?
Bayar, memurin muhakeınat kanununun da antidemokratik ve adeta bir zümre imtiyazı yaratır mahiyette olduğundan nâşi değiştirilmesi lüzumuna temas e-dlyor. Bu da bilindiği gibi, yeni bir İddia ve İstek değildir. Aylar ve yıllar var kİ bu mevzu da u-mıımi toplantılarda, mitinglerde, kalk yığınları arasında ve meclis kürsüsünde tekrar edilmiş dur -muştur. Bütün bunları İktidar Partisi dinler fakat bir türlü hareketi, geçmez, yahut geçerse o fcadar yavaş yürür kİ duruyor «no. yürüyor mu belli olmaz... » mWn,z kl elm,n «alk fartisl, general Frankonun top-îancı ve İç rejime rağmen, Ame-rtkamn ve Anglosaksonlann te-»•ccilhüne nail olmıya başladığı-CDevanu 8«f 3. »Uı * do)
Sovyet
Ankara, 18 (Telefonla) — SI-nan Tekeldoğlu’nun Silifke baraj» inşaatı hakkındaki sorusuna Baş yındırlık Bakanı Adalan, verdiği cevapta; ifşaata 1942 de başlan’' dığını, inşaatın ta marnlandı ğınr, muvakkat teslimin yapılmas» için heyetin tâyin edildiğini, fa( kat henüz teslim alınmadığını, müteahhidinin Muhiddin Aynalı olduğunu söyliyerek dedi ki:
— Bu hususta bazı ihbar meles tuplan gelmiştir. Mesele müfetN tişlere tevdi edilmiştir. Müfettiş (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
infilâk faciası
Mecliste görüşüldü
17 Rus tümeni,
Sibirya’dan Balı’ya nakledildi
L Vaşlngton: 18 (Nafen) -
(teUh>?arac eeivısifun' eline
Kemal Zeytinoğlu, facianın hakikî sebebi ihmal ve kanunların iyi işliyememesidir, dedi Ankara: 18 (Telefonla) — Ke mal Zeytinoğlu (D. P.) ile general Vehbi Kocagüneyin (C.H.P.) Sütlüce infilâkı hakkındaki soru lanna bugünkü mecliste Millî Sa vunma ve Çalışma Bakanlan
ayrı ayrı cevap verdiler. İlk defa kürsüye gelen Hüsnü Çakır ezcümle şunları söyledi:
— İnfilâk sebebi kat i olarak belli değildir. İstanbul adliyesi (Devamıı Sa. 3 - sü. 3 de)
Mason cemiyetine nasıl izin verildi
• Gizil geçen bazı haberlere göre, Sovyetler Sİ -biryada bulunan 17 tümeni batıya doğru sevketmege “başlamışlar -dır. Aynı haberlerdo belirtildiğine göre tu 17 Rus tümeninin batıya naıth hususundaki emir ocak ayı başında verilmiştir. Moskova hükû metindo mühim değişiklikler yapılması halikındaki karar da aynı * zamanda alınmıştır.
Berlin: 18 (A.P) Bu gün veri -len bir habero göre Almanyadakj Sovyet komutanı Mareşal Sokolova • ki Moskovada yapılacak önemli askeri bir konferansa iştlrâk et -mek üzero Bcrlindeki karargâhın dan ayrılmış bulunmaktadır.
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
İçişler Bakanı,Tekelioğlunun sorusuna dün cevab verdi
M. Kemal'in Yeni Sabah’a demeci
Ankara, 18 (Telefonla) — Bu-, - Cemiyetler konunuza göre
günkü Mecliste Sinan Tekelloğlu-1 kurulacak her cemiyet, nizamna-nun Mason Derneğinin teşekkülü | m e v» ta^ğüuil 'uakauhğuuiM hakkındaki sorusuna içişleri Ba-1 verir ve lâzım gelen inceleme yakanı Mehmet Emin Erişirgil ce-I pıldıktan sonra cemiyet teşekkül vap vererek dedi ki: I (Devamı: 8a. 3 - 8ü. « oe)
— Cemiyetler kanununa göre
ve tüzüğünü bakanlığımıza
ilham
etti
ITALYAN komünistler
Dün parlâmentoda yine kavga çıkardılar
Roma: 18 (A.P.) — Bu gece Ital yan Mebusun Meclisi, hükümete, I-talyanın Kuzey Atlantik Paktına intisabını müzakere yetkisi ver -mlştlr.
(Dovamı: 8a. 3 - 8Ü. 2 de)
Yakalanan casuslar
Rusya hesabına çalıştıkları sanılan bu iki adamın evlerinde, mühim Bİyasî ve askeri evrak ve komünist kitapları bulundu
Diin Stokholm’da yapılan Greko - Romen müsabakalarında 6-2 ıııağlub oldu
Deniz Harb Okulundaki dünkü törende konuşan bir öğrenci
ÇANAKKALE ZAFERİNİN
YILDÖNÜMÜ
Dün yakalanan casuslar ve evlerinde ele geçirilen sildh ve sair kaçak eşya
(Yazısı 2 nci sayfada)
Düu Çaııakkaledc ve Heybelideki Deniz Harb Okulunda kutlandı
Çanokkalcye giden üniversiteliler Mehmetçik âbidesine ve müttefik donanmasının battığı sulara birer çelenk bıraktılar
Çanakkale: 18 (Telefonla) — Kahraman Çanakkalenin tarihin ender kaydettiği zaferlerden biri olan 18 mart 1915 Çanakkale muharebesinin 34 üncü yıldönümü bugün törenle kutlanmıştır.
(I)ovamı: Sa. 3 - Sü.
D. Parti il
kongresi
BUGÜN TOPLANIYOR
Demokrat Parti İstanbul 11 kon gresi bıı sabah saat 9.30 da Krla ■ t al gazinosu salonunda toplanacak tır, İstanbul teşkilatındaki ilıtl > (Davamı: 8a. 3 * 8Ü. 2 de)
Yaşar Doğu ve Mersinli Ahmed bize iki galibiyet sağladılar
Stokholm, 18 (A.P.) — Türkiye - İsveç Greko - Romen, millî güreş müsabakalarına bu gece Kırallık tenis salonunda, 4 bin kişi önünde başlanmıştır, tik mü sabaka sinek aiklette îsveçli Mal
te Moeller ile Halit Balamir arasında cereyan etti. Bu müsabaka-*j'i îsveçli güreşçi İkiye karşı bir ile sayı hesabiyle kazanmıştır.
Horoz sıklette îsveçli Petter-(Dova.nı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Amerikadaki Amaları
Kalkındırma Cemiyeti
Şehrimize gelen Umumî kâtib, Türk ama Bağırlarla yakından alâkadar oluyor
erikaduki «Âmâları kalkın ■ Cemiyeti» umumi kâtibi Dr. Mllton T. Stauffcr şehrimize gel ■ mlştlr.
Dr. Slauffer dün Amerikan haberler Bcrvialnde yapılan basın top laııtısında gazetecilere şunları sliy lemistir:
(— Muibup olduğum, müessese büiiln yaşlardaki âmâlara kudret, cesaret ve ümit veren bir mües -setedir. Şimdiye kadar gezdiğini yellerde bu mevzuda çalışan okul vs müesscsclcrln durumunu tet -kik etilin.
Maskeli hırsız
ve
Akaba’nm mevkiini gösterir harita
Lake Success: 18 (A.A.) — (U nited Press» - îyl haber alan bij kaynaktan bildirildiğine göre, racı vekili doktor Buncbe terali hUkûmetlIe İngiltere hükûmetind. verdiği birbirine benzer nou.ardaı İngilizlerle Yahudllerk Akabada gt riştlklerl harekat yüzünden Filla ş tin mütarekesini İhlal etmekle su( '« landırmıgtır.
Islan bulda «sağır, dilsiz ve körler» cemiyetinin okulunu gezdim.
(Devamıı Sa. 3 * Sü. 2 de)
Hamil Koray bugün dinleniyor
Ankara, 18 (Telefonla) — Kat ma komisyonu yarın taplanard# Atıf înan İşinde şahit Ofis gene^ müdürü Hamit'Koray'ı dinliydi çektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Namık Kemalin Feryadı
ULUNAY
Vaskeli hırsızın dibi aldırdığt-
Avrupa mecmualarından biri Bolçikada kurulmuş bir fabrika hakkında resimler-lo süslenmiş bir yazı neşrediyor. Çok dikkate şayan olan bu yazıdan anlaşılıyor kİ fabrikayı kuranlar çalışmanın eziol vo yoruou havasını hafifletmeyi, hattâ onu keyiflendirici bir halo koymayı düşünmüş-lor vo buna pek güzol muvaffak ol muşlar... Amolo işine vaktinden evvol gelirse kapı açılsın diyo dışarıda beklemiyor gayot gonlş bir salona giriyor vo orada fabrika tarafın dan kondlslno çay, kahvo, sıcak süt İkram ediliyor...
İşo başlıyor. Fakat çalışma saatinin laşiangıoında mükemmel bir orkestra, güzel havalarla onun mesai keyfini kamçılayor. öğloyln ter-tomlz yemekhanelerde bir çorba, bir et, patates yahut zorzevat vo bir yornlş yahut tatlıdan ibaret yo-moftlnl yiyor. Bunun bedeli bizim paramızla kırk kuruştur. Yemekten sonra amolonln İki saat istirahat hakkı var. Isterso fabrikanın damındaki geniş «güneşlik» to şezlonglara uzanarak hazım uykusu çöker, isterse oyun oynar.
İstirahat eaatlndon sonra İşe baş lama zamanı gelince atölyelere i-nor. Bir müddot zarfında fabrikanın doktoru muayenohanedo amolonln omrlno âmfldodlr... Ayrıca teçhizat İle kurulmuş bir diş
yenohanosl do amelenin dışınrlnf tedavi eder. Bu todavl müddeti a-melenin yovmfyeslne kafa tesir et4 mez vo bütün bu ihtimamlar için a* moledon hor biri yardım kasasına ufak bir para bırakır.
Amele Işton çıktıktan sonra duş-hanoyo gider, yıkanır, arzu ederse borbor atölyoslne gldorek aaçını kes tlrlr, tuvaletini yapar, numaralı do labını anahtarı İle açar elblsoslnl giyer, evine döner.
Hava yağmurlu ve elbisesi ıslanmışsa hususi bir servle olblsoslnl kurutur ve ütüler...
Her taraf gıoır gıoır tomlz, boyalı, neş'elldir vo bu hava İçinde çalışma bJr yorgunluk değil bir zevktir.
Mecmuadaki tafsilâtın hulâsası budur.
Şimdi bunun yanında bir de bH zlm halimizi düşünüyorum.
Bizim semtte taşocağında ezilen VanlI ismallln tazminatı acaba ns Oldu?
Bolcdlyonlıı İhmal ve teseyyübü yü zündon Sütlücedo patlıyan Nuri paşa fabrikasında ölenlerin tazminat! no oldu?
Namık Komalin:
ölürsem görmeden milletdo Ün» nıid ettiğim fcy«| Yasılsın tong-i- kabrimde ve mahzÛD, ben malız Dediği hasret feryadı budurI
(Yazısı 2 nci sayfada)
Atlantik Paktının tam Suiistimaller mes’elesi
metni dün neşredildi dün Mecliste görüşüldü
Âkid Devletler, Paktı hazırlarken Türk
menfaatlerini de gözönünde tuttular
İO sene müddetle yürürlükte kalacak olan 14 maddelik Pakt, bugüne
kadar yapılan andlaşmaların en şümullüsü addediliyor
Tarihî Paktın en mühim maddesi: “Akid Devletlerden birine yapılacak taarruz, hepsine birden yapılmış addedilecek
Ticaret Bakanı şöyle dedi: "Şimdi karar verdim; çuval işini adliyeye vereceğim,,
Soru sahibi Bakanı dinledikten sonra, “Artık tahkikat yaptık,yaptırıyoruz demeğe vaktimiz yoktur. Millet iztırab içindedir,, dedi
Güreşçilerimiz
Stockholm’daki Türk — İsveç güreşlerinden heyocanlı bir görünüş
Vaşington: 18 (a.a.) — Kuzey-Atlantik paktı metni aşağıda -dır:
Birleşmiş Milletler kurulu ana yasası prensip vo gayelerine olan inanışlarını vo bütün milletler ve hükümetlerle barış içinde yurdularını bir daha teyit bu anlaşmaya dahil bu-
- Sü. 6 di)
Ya C. H. P.
Tnıman Dışişleri Bakanı Achessonla görüşüyor
Gl. Franco'ya İmrenirse
hale Cet partileri hattâ bazı insaflı Halk Partililer tarafından bile, tekrarlanıp duruyor, tkti -dar, bütün bu dileklere hep bol ve kuru vaidlerle mukabele ediyor.
Dün şehrimize gelen Demokrat Parti başkanı Bayann, gazetelere verdiği ifadeyi okuyunca, elimizde olmadan şu geçmiş dört yıla bir göz attık: Demokrat Parti kurucuları denilen zevat Bayarile, Köprülüsile, Koraltani-Ic İlk giindenberl ne istiyorlar-lardı: Seçim emniyeti, ferdin masonluğu, fikir ve yazı güvenliği, hulâsa «Hürriyet Misakı ( diye anılan formül değil mİ? Bürün. yâni üç jtI peyâpey çabaladıktan sonra Bayann demecini okuyunca yine ayni şeylerin İstenildiğini teessürle müşabade ediyoruz. Hâlâ seçim emniyetinin sağlanması gayesi peşinde koşuyoruz. Filhakika seçim emniyeti bütün diğer demokratik gelişmelerin temel taşı sayılsa sezadır. Çünkü millet hâkimiyeti ancak balkın İstediğini seçmesile, onu İş başına getirmesile tahakkuk edebilir. Bu İmkân, binblr oyıin ve hile İle, Türk milletinin elinden alınırsa diğer gelişmeleri beklemek pek boş bir hayal ve serap arkasında koşmak demek olur. Bayar, bunun için seçim emniyetini bir parti dâvası değil bir millî emniyet mes'elesi olarak ele alıyor. Bu görüş cidden yerin dedir. Fakat iktidar partisi ve onun kurduğu çeşitli hükümetler bir türlü bu en basit hakkı ka-bul etmek İstemediler. Günaltay kabinesi bütün yurdun beğeuebi leceği, muhalefetin de tasvip e-deceği bir seçim kanunu projesi hazırlıj ormuş. Bunun için korniş yontar kurulmuş. Şu kadar var ki fiiliyat ve tatbikata henüz geçilmiş değildir. Ayni Halk Partisi, Pekerüı zamanında, matbuat zincirine bir halka daha eklemek lüzumuna kani olduğu vakit bunu bir oturumda ve bir bardak su içer gibi kolaylıkla yapmıştı. Şimdi ayni kanunu, denıok rasi geleneklerine uygun bir hale sokmak için, aylar hattâ yıllardır uğraşıyor da bir türlü İyi Mr tasarıyı dört ayağı üzerine oyamıyor. Kanunlara antide-terilmttJMrcnk vennek *«1« gös-nl v»™ lT4 1,8 den,°kratik çeşni vermeku-uı gevseklik va bellik naml hah t?"
nun tek tefsiri, niyetle, birisinin latiyerek öteki nin Is temiy erek yapılmak hteniî mesi değil midir?
Bayar, memurin muhakeınat kanununun da antidemokratik ve adeta bir zümre imtiyazı yaratır mahiyette olduğundan nâşi değiştirilmesi lüzumuna temas e-dlyor. Bu da bilindiği gibi, yeni bir İddia ve İstek değildir. Aylar ve yıllar var kİ bu mevzu da u-mıımi toplantılarda, mitinglerde, kalk yığınları arasında ve meclis kürsüsünde tekrar edilmiş dur -muştur. Bütün bunları İktidar Partisi dinler fakat bir türlü hareketi, geçmez, yahut geçerse o fcadar yavaş yürür kİ duruyor «no. yürüyor mu belli olmaz... » mWn,z kl elm,n «alk fartisl, general Frankonun top-îancı ve İç rejime rağmen, Ame-rtkamn ve Anglosaksonlann te-»•ccilhüne nail olmıya başladığı-CDevanu 8«f 3. »Uı * do)
Sovyet
Ankara, 18 (Telefonla) — SI-nan Tekeldoğlu’nun Silifke baraj» inşaatı hakkındaki sorusuna Baş yındırlık Bakanı Adalan, verdiği cevapta; ifşaata 1942 de başlan’' dığını, inşaatın ta marnlandı ğınr, muvakkat teslimin yapılmas» için heyetin tâyin edildiğini, fa( kat henüz teslim alınmadığını, müteahhidinin Muhiddin Aynalı olduğunu söyliyerek dedi ki:
— Bu hususta bazı ihbar meles tuplan gelmiştir. Mesele müfetN tişlere tevdi edilmiştir. Müfettiş (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
infilâk faciası
Mecliste görüşüldü
17 Rus tümeni,
Sibirya’dan Balı’ya nakledildi
L Vaşlngton: 18 (Nafen) -
(teUh>?arac eeivısifun' eline
Kemal Zeytinoğlu, facianın hakikî sebebi ihmal ve kanunların iyi işliyememesidir, dedi Ankara: 18 (Telefonla) — Ke mal Zeytinoğlu (D. P.) ile general Vehbi Kocagüneyin (C.H.P.) Sütlüce infilâkı hakkındaki soru lanna bugünkü mecliste Millî Sa vunma ve Çalışma Bakanlan
ayrı ayrı cevap verdiler. İlk defa kürsüye gelen Hüsnü Çakır ezcümle şunları söyledi:
— İnfilâk sebebi kat i olarak belli değildir. İstanbul adliyesi (Devamıı Sa. 3 - sü. 3 de)
Mason cemiyetine nasıl izin verildi
• Gizil geçen bazı haberlere göre, Sovyetler Sİ -biryada bulunan 17 tümeni batıya doğru sevketmege “başlamışlar -dır. Aynı haberlerdo belirtildiğine göre tu 17 Rus tümeninin batıya naıth hususundaki emir ocak ayı başında verilmiştir. Moskova hükû metindo mühim değişiklikler yapılması halikındaki karar da aynı * zamanda alınmıştır.
Berlin: 18 (A.P) Bu gün veri -len bir habero göre Almanyadakj Sovyet komutanı Mareşal Sokolova • ki Moskovada yapılacak önemli askeri bir konferansa iştlrâk et -mek üzero Bcrlindeki karargâhın dan ayrılmış bulunmaktadır.
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
İçişler Bakanı,Tekelioğlunun sorusuna dün cevab verdi
M. Kemal'in Yeni Sabah’a demeci
Ankara, 18 (Telefonla) — Bu-, - Cemiyetler konunuza göre
günkü Mecliste Sinan Tekelloğlu-1 kurulacak her cemiyet, nizamna-nun Mason Derneğinin teşekkülü | m e v» ta^ğüuil 'uakauhğuuiM hakkındaki sorusuna içişleri Ba-1 verir ve lâzım gelen inceleme yakanı Mehmet Emin Erişirgil ce-I pıldıktan sonra cemiyet teşekkül vap vererek dedi ki: I (Devamı: 8a. 3 - 8ü. « oe)
— Cemiyetler kanununa göre
ve tüzüğünü bakanlığımıza
ilham
etti
ITALYAN komünistler
Dün parlâmentoda yine kavga çıkardılar
Roma: 18 (A.P.) — Bu gece Ital yan Mebusun Meclisi, hükümete, I-talyanın Kuzey Atlantik Paktına intisabını müzakere yetkisi ver -mlştlr.
(Dovamı: 8a. 3 - 8Ü. 2 de)
Yakalanan casuslar
Rusya hesabına çalıştıkları sanılan bu iki adamın evlerinde, mühim Bİyasî ve askeri evrak ve komünist kitapları bulundu
Diin Stokholm’da yapılan Greko - Romen müsabakalarında 6-2 ıııağlub oldu
Deniz Harb Okulundaki dünkü törende konuşan bir öğrenci
ÇANAKKALE ZAFERİNİN
YILDÖNÜMÜ
Dün yakalanan casuslar ve evlerinde ele geçirilen sildh ve sair kaçak eşya
(Yazısı 2 nci sayfada)
Düu Çaııakkaledc ve Heybelideki Deniz Harb Okulunda kutlandı
Çanokkalcye giden üniversiteliler Mehmetçik âbidesine ve müttefik donanmasının battığı sulara birer çelenk bıraktılar
Çanakkale: 18 (Telefonla) — Kahraman Çanakkalenin tarihin ender kaydettiği zaferlerden biri olan 18 mart 1915 Çanakkale muharebesinin 34 üncü yıldönümü bugün törenle kutlanmıştır.
(I)ovamı: Sa. 3 - Sü.
D. Parti il
kongresi
BUGÜN TOPLANIYOR
Demokrat Parti İstanbul 11 kon gresi bıı sabah saat 9.30 da Krla ■ t al gazinosu salonunda toplanacak tır, İstanbul teşkilatındaki ilıtl > (Davamı: 8a. 3 * 8Ü. 2 de)
Yaşar Doğu ve Mersinli Ahmed bize iki galibiyet sağladılar
Stokholm, 18 (A.P.) — Türkiye - İsveç Greko - Romen, millî güreş müsabakalarına bu gece Kırallık tenis salonunda, 4 bin kişi önünde başlanmıştır, tik mü sabaka sinek aiklette îsveçli Mal
te Moeller ile Halit Balamir arasında cereyan etti. Bu müsabaka-*j'i îsveçli güreşçi İkiye karşı bir ile sayı hesabiyle kazanmıştır.
Horoz sıklette îsveçli Petter-(Dova.nı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Amerikadaki Amaları
Kalkındırma Cemiyeti
Şehrimize gelen Umumî kâtib, Türk ama Bağırlarla yakından alâkadar oluyor
erikaduki «Âmâları kalkın ■ Cemiyeti» umumi kâtibi Dr. Mllton T. Stauffcr şehrimize gel ■ mlştlr.
Dr. Slauffer dün Amerikan haberler Bcrvialnde yapılan basın top laııtısında gazetecilere şunları sliy lemistir:
(— Muibup olduğum, müessese büiiln yaşlardaki âmâlara kudret, cesaret ve ümit veren bir mües -setedir. Şimdiye kadar gezdiğini yellerde bu mevzuda çalışan okul vs müesscsclcrln durumunu tet -kik etilin.
Maskeli hırsız
ve
Akaba’nm mevkiini gösterir harita
Lake Success: 18 (A.A.) — (U nited Press» - îyl haber alan bij kaynaktan bildirildiğine göre, racı vekili doktor Buncbe terali hUkûmetlIe İngiltere hükûmetind. verdiği birbirine benzer nou.ardaı İngilizlerle Yahudllerk Akabada gt riştlklerl harekat yüzünden Filla ş tin mütarekesini İhlal etmekle su( '« landırmıgtır.
Islan bulda «sağır, dilsiz ve körler» cemiyetinin okulunu gezdim.
(Devamıı Sa. 3 * Sü. 2 de)
Hamil Koray bugün dinleniyor
Ankara, 18 (Telefonla) — Kat ma komisyonu yarın taplanard# Atıf înan İşinde şahit Ofis gene^ müdürü Hamit'Koray'ı dinliydi çektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Namık Kemalin Feryadı
ULUNAY
Vaskeli hırsızın dibi aldırdığt-
Avrupa mecmualarından biri Bolçikada kurulmuş bir fabrika hakkında resimler-lo süslenmiş bir yazı neşrediyor. Çok dikkate şayan olan bu yazıdan anlaşılıyor kİ fabrikayı kuranlar çalışmanın eziol vo yoruou havasını hafifletmeyi, hattâ onu keyiflendirici bir halo koymayı düşünmüş-lor vo buna pek güzol muvaffak ol muşlar... Amolo işine vaktinden evvol gelirse kapı açılsın diyo dışarıda beklemiyor gayot gonlş bir salona giriyor vo orada fabrika tarafın dan kondlslno çay, kahvo, sıcak süt İkram ediliyor...
İşo başlıyor. Fakat çalışma saatinin laşiangıoında mükemmel bir orkestra, güzel havalarla onun mesai keyfini kamçılayor. öğloyln ter-tomlz yemekhanelerde bir çorba, bir et, patates yahut zorzevat vo bir yornlş yahut tatlıdan ibaret yo-moftlnl yiyor. Bunun bedeli bizim paramızla kırk kuruştur. Yemekten sonra amolonln İki saat istirahat hakkı var. Isterso fabrikanın damındaki geniş «güneşlik» to şezlonglara uzanarak hazım uykusu çöker, isterse oyun oynar.
İstirahat eaatlndon sonra İşe baş lama zamanı gelince atölyelere i-nor. Bir müddot zarfında fabrikanın doktoru muayenohanedo amolonln omrlno âmfldodlr... Ayrıca teçhizat İle kurulmuş bir diş
yenohanosl do amelenin dışınrlnf tedavi eder. Bu todavl müddeti a-melenin yovmfyeslne kafa tesir et4 mez vo bütün bu ihtimamlar için a* moledon hor biri yardım kasasına ufak bir para bırakır.
Amele Işton çıktıktan sonra duş-hanoyo gider, yıkanır, arzu ederse borbor atölyoslne gldorek aaçını kes tlrlr, tuvaletini yapar, numaralı do labını anahtarı İle açar elblsoslnl giyer, evine döner.
Hava yağmurlu ve elbisesi ıslanmışsa hususi bir servle olblsoslnl kurutur ve ütüler...
Her taraf gıoır gıoır tomlz, boyalı, neş'elldir vo bu hava İçinde çalışma bJr yorgunluk değil bir zevktir.
Mecmuadaki tafsilâtın hulâsası budur.
Şimdi bunun yanında bir de bH zlm halimizi düşünüyorum.
Bizim semtte taşocağında ezilen VanlI ismallln tazminatı acaba ns Oldu?
Bolcdlyonlıı İhmal ve teseyyübü yü zündon Sütlücedo patlıyan Nuri paşa fabrikasında ölenlerin tazminat! no oldu?
Namık Komalin:
ölürsem görmeden milletdo Ün» nıid ettiğim fcy«| Yasılsın tong-i- kabrimde ve mahzÛD, ben malız Dediği hasret feryadı budurI
(Yazısı 2 nci sayfada)
Atlantik Paktının tam Suiistimaller mes’elesi
metni dün neşredildi dün Mecliste görüşüldü
Âkid Devletler, Paktı hazırlarken Türk
menfaatlerini de gözönünde tuttular
İO sene müddetle yürürlükte kalacak olan 14 maddelik Pakt, bugüne
kadar yapılan andlaşmaların en şümullüsü addediliyor
Tarihî Paktın en mühim maddesi: “Akid Devletlerden birine yapılacak taarruz, hepsine birden yapılmış addedilecek
Ticaret Bakanı şöyle dedi: "Şimdi karar verdim; çuval işini adliyeye vereceğim,,
Soru sahibi Bakanı dinledikten sonra, “Artık tahkikat yaptık,yaptırıyoruz demeğe vaktimiz yoktur. Millet iztırab içindedir,, dedi
Güreşçilerimiz
Stockholm’daki Türk — İsveç güreşlerinden heyocanlı bir görünüş
Vaşington: 18 (a.a.) — Kuzey-Atlantik paktı metni aşağıda -dır:
Birleşmiş Milletler kurulu ana yasası prensip vo gayelerine olan inanışlarını vo bütün milletler ve hükümetlerle barış içinde yurdularını bir daha teyit bu anlaşmaya dahil bu-
- Sü. 6 di)
Ya C. H. P.
Tnıman Dışişleri Bakanı Achessonla görüşüyor
Gl. Franco'ya İmrenirse
hale Cet partileri hattâ bazı insaflı Halk Partililer tarafından bile, tekrarlanıp duruyor, tkti -dar, bütün bu dileklere hep bol ve kuru vaidlerle mukabele ediyor.
Dün şehrimize gelen Demokrat Parti başkanı Bayann, gazetelere verdiği ifadeyi okuyunca, elimizde olmadan şu geçmiş dört yıla bir göz attık: Demokrat Parti kurucuları denilen zevat Bayarile, Köprülüsile, Koraltani-Ic İlk giindenberl ne istiyorlar-lardı: Seçim emniyeti, ferdin masonluğu, fikir ve yazı güvenliği, hulâsa «Hürriyet Misakı ( diye anılan formül değil mİ? Bürün. yâni üç jtI peyâpey çabaladıktan sonra Bayann demecini okuyunca yine ayni şeylerin İstenildiğini teessürle müşabade ediyoruz. Hâlâ seçim emniyetinin sağlanması gayesi peşinde koşuyoruz. Filhakika seçim emniyeti bütün diğer demokratik gelişmelerin temel taşı sayılsa sezadır. Çünkü millet hâkimiyeti ancak balkın İstediğini seçmesile, onu İş başına getirmesile tahakkuk edebilir. Bu İmkân, binblr oyıin ve hile İle, Türk milletinin elinden alınırsa diğer gelişmeleri beklemek pek boş bir hayal ve serap arkasında koşmak demek olur. Bayar, bunun için seçim emniyetini bir parti dâvası değil bir millî emniyet mes'elesi olarak ele alıyor. Bu görüş cidden yerin dedir. Fakat iktidar partisi ve onun kurduğu çeşitli hükümetler bir türlü bu en basit hakkı ka-bul etmek İstemediler. Günaltay kabinesi bütün yurdun beğeuebi leceği, muhalefetin de tasvip e-deceği bir seçim kanunu projesi hazırlıj ormuş. Bunun için korniş yontar kurulmuş. Şu kadar var ki fiiliyat ve tatbikata henüz geçilmiş değildir. Ayni Halk Partisi, Pekerüı zamanında, matbuat zincirine bir halka daha eklemek lüzumuna kani olduğu vakit bunu bir oturumda ve bir bardak su içer gibi kolaylıkla yapmıştı. Şimdi ayni kanunu, denıok rasi geleneklerine uygun bir hale sokmak için, aylar hattâ yıllardır uğraşıyor da bir türlü İyi Mr tasarıyı dört ayağı üzerine oyamıyor. Kanunlara antide-terilmttJMrcnk vennek *«1« gös-nl v»™ lT4 1,8 den,°kratik çeşni vermeku-uı gevseklik va bellik naml hah t?"
nun tek tefsiri, niyetle, birisinin latiyerek öteki nin Is temiy erek yapılmak hteniî mesi değil midir?
Bayar, memurin muhakeınat kanununun da antidemokratik ve adeta bir zümre imtiyazı yaratır mahiyette olduğundan nâşi değiştirilmesi lüzumuna temas e-dlyor. Bu da bilindiği gibi, yeni bir İddia ve İstek değildir. Aylar ve yıllar var kİ bu mevzu da u-mıımi toplantılarda, mitinglerde, kalk yığınları arasında ve meclis kürsüsünde tekrar edilmiş dur -muştur. Bütün bunları İktidar Partisi dinler fakat bir türlü hareketi, geçmez, yahut geçerse o fcadar yavaş yürür kİ duruyor «no. yürüyor mu belli olmaz... » mWn,z kl elm,n «alk fartisl, general Frankonun top-îancı ve İç rejime rağmen, Ame-rtkamn ve Anglosaksonlann te-»•ccilhüne nail olmıya başladığı-CDevanu 8«f 3. »Uı * do)
Sovyet
Ankara, 18 (Telefonla) — SI-nan Tekeldoğlu’nun Silifke baraj» inşaatı hakkındaki sorusuna Baş yındırlık Bakanı Adalan, verdiği cevapta; ifşaata 1942 de başlan’' dığını, inşaatın ta marnlandı ğınr, muvakkat teslimin yapılmas» için heyetin tâyin edildiğini, fa( kat henüz teslim alınmadığını, müteahhidinin Muhiddin Aynalı olduğunu söyliyerek dedi ki:
— Bu hususta bazı ihbar meles tuplan gelmiştir. Mesele müfetN tişlere tevdi edilmiştir. Müfettiş (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
infilâk faciası
Mecliste görüşüldü
17 Rus tümeni,
Sibirya’dan Balı’ya nakledildi
L Vaşlngton: 18 (Nafen) -
(teUh>?arac eeivısifun' eline
Kemal Zeytinoğlu, facianın hakikî sebebi ihmal ve kanunların iyi işliyememesidir, dedi Ankara: 18 (Telefonla) — Ke mal Zeytinoğlu (D. P.) ile general Vehbi Kocagüneyin (C.H.P.) Sütlüce infilâkı hakkındaki soru lanna bugünkü mecliste Millî Sa vunma ve Çalışma Bakanlan
ayrı ayrı cevap verdiler. İlk defa kürsüye gelen Hüsnü Çakır ezcümle şunları söyledi:
— İnfilâk sebebi kat i olarak belli değildir. İstanbul adliyesi (Devamıı Sa. 3 - sü. 3 de)
Mason cemiyetine nasıl izin verildi
• Gizil geçen bazı haberlere göre, Sovyetler Sİ -biryada bulunan 17 tümeni batıya doğru sevketmege “başlamışlar -dır. Aynı haberlerdo belirtildiğine göre tu 17 Rus tümeninin batıya naıth hususundaki emir ocak ayı başında verilmiştir. Moskova hükû metindo mühim değişiklikler yapılması halikındaki karar da aynı * zamanda alınmıştır.
Berlin: 18 (A.P) Bu gün veri -len bir habero göre Almanyadakj Sovyet komutanı Mareşal Sokolova • ki Moskovada yapılacak önemli askeri bir konferansa iştlrâk et -mek üzero Bcrlindeki karargâhın dan ayrılmış bulunmaktadır.
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
İçişler Bakanı,Tekelioğlunun sorusuna dün cevab verdi
M. Kemal'in Yeni Sabah’a demeci
Ankara, 18 (Telefonla) — Bu-, - Cemiyetler konunuza göre
günkü Mecliste Sinan Tekelloğlu-1 kurulacak her cemiyet, nizamna-nun Mason Derneğinin teşekkülü | m e v» ta^ğüuil 'uakauhğuuiM hakkındaki sorusuna içişleri Ba-1 verir ve lâzım gelen inceleme yakanı Mehmet Emin Erişirgil ce-I pıldıktan sonra cemiyet teşekkül vap vererek dedi ki: I (Devamı: 8a. 3 - 8ü. « oe)
— Cemiyetler kanununa göre
ve tüzüğünü bakanlığımıza
ilham
etti
ITALYAN komünistler
Dün parlâmentoda yine kavga çıkardılar
Roma: 18 (A.P.) — Bu gece Ital yan Mebusun Meclisi, hükümete, I-talyanın Kuzey Atlantik Paktına intisabını müzakere yetkisi ver -mlştlr.
(Dovamı: 8a. 3 - 8Ü. 2 de)
Yakalanan casuslar
Rusya hesabına çalıştıkları sanılan bu iki adamın evlerinde, mühim Bİyasî ve askeri evrak ve komünist kitapları bulundu
Diin Stokholm’da yapılan Greko - Romen müsabakalarında 6-2 ıııağlub oldu
Deniz Harb Okulundaki dünkü törende konuşan bir öğrenci
ÇANAKKALE ZAFERİNİN
YILDÖNÜMÜ
Dün yakalanan casuslar ve evlerinde ele geçirilen sildh ve sair kaçak eşya
(Yazısı 2 nci sayfada)
Düu Çaııakkaledc ve Heybelideki Deniz Harb Okulunda kutlandı
Çanokkalcye giden üniversiteliler Mehmetçik âbidesine ve müttefik donanmasının battığı sulara birer çelenk bıraktılar
Çanakkale: 18 (Telefonla) — Kahraman Çanakkalenin tarihin ender kaydettiği zaferlerden biri olan 18 mart 1915 Çanakkale muharebesinin 34 üncü yıldönümü bugün törenle kutlanmıştır.
(I)ovamı: Sa. 3 - Sü.
D. Parti il
kongresi
BUGÜN TOPLANIYOR
Demokrat Parti İstanbul 11 kon gresi bıı sabah saat 9.30 da Krla ■ t al gazinosu salonunda toplanacak tır, İstanbul teşkilatındaki ilıtl > (Davamı: 8a. 3 * 8Ü. 2 de)
Yaşar Doğu ve Mersinli Ahmed bize iki galibiyet sağladılar
Stokholm, 18 (A.P.) — Türkiye - İsveç Greko - Romen, millî güreş müsabakalarına bu gece Kırallık tenis salonunda, 4 bin kişi önünde başlanmıştır, tik mü sabaka sinek aiklette îsveçli Mal
te Moeller ile Halit Balamir arasında cereyan etti. Bu müsabaka-*j'i îsveçli güreşçi İkiye karşı bir ile sayı hesabiyle kazanmıştır.
Horoz sıklette îsveçli Petter-(Dova.nı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Amerikadaki Amaları
Kalkındırma Cemiyeti
Şehrimize gelen Umumî kâtib, Türk ama Bağırlarla yakından alâkadar oluyor
erikaduki «Âmâları kalkın ■ Cemiyeti» umumi kâtibi Dr. Mllton T. Stauffcr şehrimize gel ■ mlştlr.
Dr. Slauffer dün Amerikan haberler Bcrvialnde yapılan basın top laııtısında gazetecilere şunları sliy lemistir:
(— Muibup olduğum, müessese büiiln yaşlardaki âmâlara kudret, cesaret ve ümit veren bir mües -setedir. Şimdiye kadar gezdiğini yellerde bu mevzuda çalışan okul vs müesscsclcrln durumunu tet -kik etilin.
Maskeli hırsız
ve
Akaba’nm mevkiini gösterir harita
Lake Success: 18 (A.A.) — (U nited Press» - îyl haber alan bij kaynaktan bildirildiğine göre, racı vekili doktor Buncbe terali hUkûmetlIe İngiltere hükûmetind. verdiği birbirine benzer nou.ardaı İngilizlerle Yahudllerk Akabada gt riştlklerl harekat yüzünden Filla ş tin mütarekesini İhlal etmekle su( '« landırmıgtır.
Islan bulda «sağır, dilsiz ve körler» cemiyetinin okulunu gezdim.
(Devamıı Sa. 3 * Sü. 2 de)
Hamil Koray bugün dinleniyor
Ankara, 18 (Telefonla) — Kat ma komisyonu yarın taplanard# Atıf înan İşinde şahit Ofis gene^ müdürü Hamit'Koray'ı dinliydi çektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Namık Kemalin Feryadı
ULUNAY
Vaskeli hırsızın dibi aldırdığt-
Avrupa mecmualarından biri Bolçikada kurulmuş bir fabrika hakkında resimler-lo süslenmiş bir yazı neşrediyor. Çok dikkate şayan olan bu yazıdan anlaşılıyor kİ fabrikayı kuranlar çalışmanın eziol vo yoruou havasını hafifletmeyi, hattâ onu keyiflendirici bir halo koymayı düşünmüş-lor vo buna pek güzol muvaffak ol muşlar... Amolo işine vaktinden evvol gelirse kapı açılsın diyo dışarıda beklemiyor gayot gonlş bir salona giriyor vo orada fabrika tarafın dan kondlslno çay, kahvo, sıcak süt İkram ediliyor...
İşo başlıyor. Fakat çalışma saatinin laşiangıoında mükemmel bir orkestra, güzel havalarla onun mesai keyfini kamçılayor. öğloyln ter-tomlz yemekhanelerde bir çorba, bir et, patates yahut zorzevat vo bir yornlş yahut tatlıdan ibaret yo-moftlnl yiyor. Bunun bedeli bizim paramızla kırk kuruştur. Yemekten sonra amolonln İki saat istirahat hakkı var. Isterso fabrikanın damındaki geniş «güneşlik» to şezlonglara uzanarak hazım uykusu çöker, isterse oyun oynar.
İstirahat eaatlndon sonra İşe baş lama zamanı gelince atölyelere i-nor. Bir müddot zarfında fabrikanın doktoru muayenohanedo amolonln omrlno âmfldodlr... Ayrıca teçhizat İle kurulmuş bir diş
yenohanosl do amelenin dışınrlnf tedavi eder. Bu todavl müddeti a-melenin yovmfyeslne kafa tesir et4 mez vo bütün bu ihtimamlar için a* moledon hor biri yardım kasasına ufak bir para bırakır.
Amele Işton çıktıktan sonra duş-hanoyo gider, yıkanır, arzu ederse borbor atölyoslne gldorek aaçını kes tlrlr, tuvaletini yapar, numaralı do labını anahtarı İle açar elblsoslnl giyer, evine döner.
Hava yağmurlu ve elbisesi ıslanmışsa hususi bir servle olblsoslnl kurutur ve ütüler...
Her taraf gıoır gıoır tomlz, boyalı, neş'elldir vo bu hava İçinde çalışma bJr yorgunluk değil bir zevktir.
Mecmuadaki tafsilâtın hulâsası budur.
Şimdi bunun yanında bir de bH zlm halimizi düşünüyorum.
Bizim semtte taşocağında ezilen VanlI ismallln tazminatı acaba ns Oldu?
Bolcdlyonlıı İhmal ve teseyyübü yü zündon Sütlücedo patlıyan Nuri paşa fabrikasında ölenlerin tazminat! no oldu?
Namık Komalin:
ölürsem görmeden milletdo Ün» nıid ettiğim fcy«| Yasılsın tong-i- kabrimde ve mahzÛD, ben malız Dediği hasret feryadı budurI
(Yazısı 2 nci sayfada)
Atlantik Paktının tam Suiistimaller mes’elesi
metni dün neşredildi dün Mecliste görüşüldü
Âkid Devletler, Paktı hazırlarken Türk
menfaatlerini de gözönünde tuttular
İO sene müddetle yürürlükte kalacak olan 14 maddelik Pakt, bugüne
kadar yapılan andlaşmaların en şümullüsü addediliyor
Tarihî Paktın en mühim maddesi: “Akid Devletlerden birine yapılacak taarruz, hepsine birden yapılmış addedilecek
Ticaret Bakanı şöyle dedi: "Şimdi karar verdim; çuval işini adliyeye vereceğim,,
Soru sahibi Bakanı dinledikten sonra, “Artık tahkikat yaptık,yaptırıyoruz demeğe vaktimiz yoktur. Millet iztırab içindedir,, dedi
Güreşçilerimiz
Stockholm’daki Türk — İsveç güreşlerinden heyocanlı bir görünüş
Vaşington: 18 (a.a.) — Kuzey-Atlantik paktı metni aşağıda -dır:
Birleşmiş Milletler kurulu ana yasası prensip vo gayelerine olan inanışlarını vo bütün milletler ve hükümetlerle barış içinde yurdularını bir daha teyit bu anlaşmaya dahil bu-
- Sü. 6 di)
Ya C. H. P.
Tnıman Dışişleri Bakanı Achessonla görüşüyor
Gl. Franco'ya İmrenirse
hale Cet partileri hattâ bazı insaflı Halk Partililer tarafından bile, tekrarlanıp duruyor, tkti -dar, bütün bu dileklere hep bol ve kuru vaidlerle mukabele ediyor.
Dün şehrimize gelen Demokrat Parti başkanı Bayann, gazetelere verdiği ifadeyi okuyunca, elimizde olmadan şu geçmiş dört yıla bir göz attık: Demokrat Parti kurucuları denilen zevat Bayarile, Köprülüsile, Koraltani-Ic İlk giindenberl ne istiyorlar-lardı: Seçim emniyeti, ferdin masonluğu, fikir ve yazı güvenliği, hulâsa «Hürriyet Misakı ( diye anılan formül değil mİ? Bürün. yâni üç jtI peyâpey çabaladıktan sonra Bayann demecini okuyunca yine ayni şeylerin İstenildiğini teessürle müşabade ediyoruz. Hâlâ seçim emniyetinin sağlanması gayesi peşinde koşuyoruz. Filhakika seçim emniyeti bütün diğer demokratik gelişmelerin temel taşı sayılsa sezadır. Çünkü millet hâkimiyeti ancak balkın İstediğini seçmesile, onu İş başına getirmesile tahakkuk edebilir. Bu İmkân, binblr oyıin ve hile İle, Türk milletinin elinden alınırsa diğer gelişmeleri beklemek pek boş bir hayal ve serap arkasında koşmak demek olur. Bayar, bunun için seçim emniyetini bir parti dâvası değil bir millî emniyet mes'elesi olarak ele alıyor. Bu görüş cidden yerin dedir. Fakat iktidar partisi ve onun kurduğu çeşitli hükümetler bir türlü bu en basit hakkı ka-bul etmek İstemediler. Günaltay kabinesi bütün yurdun beğeuebi leceği, muhalefetin de tasvip e-deceği bir seçim kanunu projesi hazırlıj ormuş. Bunun için korniş yontar kurulmuş. Şu kadar var ki fiiliyat ve tatbikata henüz geçilmiş değildir. Ayni Halk Partisi, Pekerüı zamanında, matbuat zincirine bir halka daha eklemek lüzumuna kani olduğu vakit bunu bir oturumda ve bir bardak su içer gibi kolaylıkla yapmıştı. Şimdi ayni kanunu, denıok rasi geleneklerine uygun bir hale sokmak için, aylar hattâ yıllardır uğraşıyor da bir türlü İyi Mr tasarıyı dört ayağı üzerine oyamıyor. Kanunlara antide-terilmttJMrcnk vennek *«1« gös-nl v»™ lT4 1,8 den,°kratik çeşni vermeku-uı gevseklik va bellik naml hah t?"
nun tek tefsiri, niyetle, birisinin latiyerek öteki nin Is temiy erek yapılmak hteniî mesi değil midir?
Bayar, memurin muhakeınat kanununun da antidemokratik ve adeta bir zümre imtiyazı yaratır mahiyette olduğundan nâşi değiştirilmesi lüzumuna temas e-dlyor. Bu da bilindiği gibi, yeni bir İddia ve İstek değildir. Aylar ve yıllar var kİ bu mevzu da u-mıımi toplantılarda, mitinglerde, kalk yığınları arasında ve meclis kürsüsünde tekrar edilmiş dur -muştur. Bütün bunları İktidar Partisi dinler fakat bir türlü hareketi, geçmez, yahut geçerse o fcadar yavaş yürür kİ duruyor «no. yürüyor mu belli olmaz... » mWn,z kl elm,n «alk fartisl, general Frankonun top-îancı ve İç rejime rağmen, Ame-rtkamn ve Anglosaksonlann te-»•ccilhüne nail olmıya başladığı-CDevanu 8«f 3. »Uı * do)
Sovyet
Ankara, 18 (Telefonla) — SI-nan Tekeldoğlu’nun Silifke baraj» inşaatı hakkındaki sorusuna Baş yındırlık Bakanı Adalan, verdiği cevapta; ifşaata 1942 de başlan’' dığını, inşaatın ta marnlandı ğınr, muvakkat teslimin yapılmas» için heyetin tâyin edildiğini, fa( kat henüz teslim alınmadığını, müteahhidinin Muhiddin Aynalı olduğunu söyliyerek dedi ki:
— Bu hususta bazı ihbar meles tuplan gelmiştir. Mesele müfetN tişlere tevdi edilmiştir. Müfettiş (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
infilâk faciası
Mecliste görüşüldü
17 Rus tümeni,
Sibirya’dan Balı’ya nakledildi
L Vaşlngton: 18 (Nafen) -
(teUh>?arac eeivısifun' eline
Kemal Zeytinoğlu, facianın hakikî sebebi ihmal ve kanunların iyi işliyememesidir, dedi Ankara: 18 (Telefonla) — Ke mal Zeytinoğlu (D. P.) ile general Vehbi Kocagüneyin (C.H.P.) Sütlüce infilâkı hakkındaki soru lanna bugünkü mecliste Millî Sa vunma ve Çalışma Bakanlan
ayrı ayrı cevap verdiler. İlk defa kürsüye gelen Hüsnü Çakır ezcümle şunları söyledi:
— İnfilâk sebebi kat i olarak belli değildir. İstanbul adliyesi (Devamıı Sa. 3 - sü. 3 de)
Mason cemiyetine nasıl izin verildi
• Gizil geçen bazı haberlere göre, Sovyetler Sİ -biryada bulunan 17 tümeni batıya doğru sevketmege “başlamışlar -dır. Aynı haberlerdo belirtildiğine göre tu 17 Rus tümeninin batıya naıth hususundaki emir ocak ayı başında verilmiştir. Moskova hükû metindo mühim değişiklikler yapılması halikındaki karar da aynı * zamanda alınmıştır.
Berlin: 18 (A.P) Bu gün veri -len bir habero göre Almanyadakj Sovyet komutanı Mareşal Sokolova • ki Moskovada yapılacak önemli askeri bir konferansa iştlrâk et -mek üzero Bcrlindeki karargâhın dan ayrılmış bulunmaktadır.
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
İçişler Bakanı,Tekelioğlunun sorusuna dün cevab verdi
M. Kemal'in Yeni Sabah’a demeci
Ankara, 18 (Telefonla) — Bu-, - Cemiyetler konunuza göre
günkü Mecliste Sinan Tekelloğlu-1 kurulacak her cemiyet, nizamna-nun Mason Derneğinin teşekkülü | m e v» ta^ğüuil 'uakauhğuuiM hakkındaki sorusuna içişleri Ba-1 verir ve lâzım gelen inceleme yakanı Mehmet Emin Erişirgil ce-I pıldıktan sonra cemiyet teşekkül vap vererek dedi ki: I (Devamı: 8a. 3 - 8ü. « oe)
— Cemiyetler kanununa göre
ve tüzüğünü bakanlığımıza
ilham
etti
ITALYAN komünistler
Dün parlâmentoda yine kavga çıkardılar
Roma: 18 (A.P.) — Bu gece Ital yan Mebusun Meclisi, hükümete, I-talyanın Kuzey Atlantik Paktına intisabını müzakere yetkisi ver -mlştlr.
(Dovamı: 8a. 3 - 8Ü. 2 de)
Yakalanan casuslar
Rusya hesabına çalıştıkları sanılan bu iki adamın evlerinde, mühim Bİyasî ve askeri evrak ve komünist kitapları bulundu
Diin Stokholm’da yapılan Greko - Romen müsabakalarında 6-2 ıııağlub oldu
Deniz Harb Okulundaki dünkü törende konuşan bir öğrenci
ÇANAKKALE ZAFERİNİN
YILDÖNÜMÜ
Dün yakalanan casuslar ve evlerinde ele geçirilen sildh ve sair kaçak eşya
(Yazısı 2 nci sayfada)
Düu Çaııakkaledc ve Heybelideki Deniz Harb Okulunda kutlandı
Çanokkalcye giden üniversiteliler Mehmetçik âbidesine ve müttefik donanmasının battığı sulara birer çelenk bıraktılar
Çanakkale: 18 (Telefonla) — Kahraman Çanakkalenin tarihin ender kaydettiği zaferlerden biri olan 18 mart 1915 Çanakkale muharebesinin 34 üncü yıldönümü bugün törenle kutlanmıştır.
(I)ovamı: Sa. 3 - Sü.
D. Parti il
kongresi
BUGÜN TOPLANIYOR
Demokrat Parti İstanbul 11 kon gresi bıı sabah saat 9.30 da Krla ■ t al gazinosu salonunda toplanacak tır, İstanbul teşkilatındaki ilıtl > (Davamı: 8a. 3 * 8Ü. 2 de)
Yaşar Doğu ve Mersinli Ahmed bize iki galibiyet sağladılar
Stokholm, 18 (A.P.) — Türkiye - İsveç Greko - Romen, millî güreş müsabakalarına bu gece Kırallık tenis salonunda, 4 bin kişi önünde başlanmıştır, tik mü sabaka sinek aiklette îsveçli Mal
te Moeller ile Halit Balamir arasında cereyan etti. Bu müsabaka-*j'i îsveçli güreşçi İkiye karşı bir ile sayı hesabiyle kazanmıştır.
Horoz sıklette îsveçli Petter-(Dova.nı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Amerikadaki Amaları
Kalkındırma Cemiyeti
Şehrimize gelen Umumî kâtib, Türk ama Bağırlarla yakından alâkadar oluyor
erikaduki «Âmâları kalkın ■ Cemiyeti» umumi kâtibi Dr. Mllton T. Stauffcr şehrimize gel ■ mlştlr.
Dr. Slauffer dün Amerikan haberler Bcrvialnde yapılan basın top laııtısında gazetecilere şunları sliy lemistir:
(— Muibup olduğum, müessese büiiln yaşlardaki âmâlara kudret, cesaret ve ümit veren bir mües -setedir. Şimdiye kadar gezdiğini yellerde bu mevzuda çalışan okul vs müesscsclcrln durumunu tet -kik etilin.
Maskeli hırsız
ve
Akaba’nm mevkiini gösterir harita
Lake Success: 18 (A.A.) — (U nited Press» - îyl haber alan bij kaynaktan bildirildiğine göre, racı vekili doktor Buncbe terali hUkûmetlIe İngiltere hükûmetind. verdiği birbirine benzer nou.ardaı İngilizlerle Yahudllerk Akabada gt riştlklerl harekat yüzünden Filla ş tin mütarekesini İhlal etmekle su( '« landırmıgtır.
Islan bulda «sağır, dilsiz ve körler» cemiyetinin okulunu gezdim.
(Devamıı Sa. 3 * Sü. 2 de)
Hamil Koray bugün dinleniyor
Ankara, 18 (Telefonla) — Kat ma komisyonu yarın taplanard# Atıf înan İşinde şahit Ofis gene^ müdürü Hamit'Koray'ı dinliydi çektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Namık Kemalin Feryadı
ULUNAY
Vaskeli hırsızın dibi aldırdığt-
Avrupa mecmualarından biri Bolçikada kurulmuş bir fabrika hakkında resimler-lo süslenmiş bir yazı neşrediyor. Çok dikkate şayan olan bu yazıdan anlaşılıyor kİ fabrikayı kuranlar çalışmanın eziol vo yoruou havasını hafifletmeyi, hattâ onu keyiflendirici bir halo koymayı düşünmüş-lor vo buna pek güzol muvaffak ol muşlar... Amolo işine vaktinden evvol gelirse kapı açılsın diyo dışarıda beklemiyor gayot gonlş bir salona giriyor vo orada fabrika tarafın dan kondlslno çay, kahvo, sıcak süt İkram ediliyor...
İşo başlıyor. Fakat çalışma saatinin laşiangıoında mükemmel bir orkestra, güzel havalarla onun mesai keyfini kamçılayor. öğloyln ter-tomlz yemekhanelerde bir çorba, bir et, patates yahut zorzevat vo bir yornlş yahut tatlıdan ibaret yo-moftlnl yiyor. Bunun bedeli bizim paramızla kırk kuruştur. Yemekten sonra amolonln İki saat istirahat hakkı var. Isterso fabrikanın damındaki geniş «güneşlik» to şezlonglara uzanarak hazım uykusu çöker, isterse oyun oynar.
İstirahat eaatlndon sonra İşe baş lama zamanı gelince atölyelere i-nor. Bir müddot zarfında fabrikanın doktoru muayenohanedo amolonln omrlno âmfldodlr... Ayrıca teçhizat İle kurulmuş bir diş
yenohanosl do amelenin dışınrlnf tedavi eder. Bu todavl müddeti a-melenin yovmfyeslne kafa tesir et4 mez vo bütün bu ihtimamlar için a* moledon hor biri yardım kasasına ufak bir para bırakır.
Amele Işton çıktıktan sonra duş-hanoyo gider, yıkanır, arzu ederse borbor atölyoslne gldorek aaçını kes tlrlr, tuvaletini yapar, numaralı do labını anahtarı İle açar elblsoslnl giyer, evine döner.
Hava yağmurlu ve elbisesi ıslanmışsa hususi bir servle olblsoslnl kurutur ve ütüler...
Her taraf gıoır gıoır tomlz, boyalı, neş'elldir vo bu hava İçinde çalışma bJr yorgunluk değil bir zevktir.
Mecmuadaki tafsilâtın hulâsası budur.
Şimdi bunun yanında bir de bH zlm halimizi düşünüyorum.
Bizim semtte taşocağında ezilen VanlI ismallln tazminatı acaba ns Oldu?
Bolcdlyonlıı İhmal ve teseyyübü yü zündon Sütlücedo patlıyan Nuri paşa fabrikasında ölenlerin tazminat! no oldu?
Namık Komalin:
ölürsem görmeden milletdo Ün» nıid ettiğim fcy«| Yasılsın tong-i- kabrimde ve mahzÛD, ben malız Dediği hasret feryadı budurI
(Yazısı 2 nci sayfada)
Atlantik Paktının tam Suiistimaller mes’elesi
metni dün neşredildi dün Mecliste görüşüldü
Âkid Devletler, Paktı hazırlarken Türk
menfaatlerini de gözönünde tuttular
İO sene müddetle yürürlükte kalacak olan 14 maddelik Pakt, bugüne
kadar yapılan andlaşmaların en şümullüsü addediliyor
Tarihî Paktın en mühim maddesi: “Akid Devletlerden birine yapılacak taarruz, hepsine birden yapılmış addedilecek
Ticaret Bakanı şöyle dedi: "Şimdi karar verdim; çuval işini adliyeye vereceğim,,
Soru sahibi Bakanı dinledikten sonra, “Artık tahkikat yaptık,yaptırıyoruz demeğe vaktimiz yoktur. Millet iztırab içindedir,, dedi
Güreşçilerimiz
Stockholm’daki Türk — İsveç güreşlerinden heyocanlı bir görünüş
Vaşington: 18 (a.a.) — Kuzey-Atlantik paktı metni aşağıda -dır:
Birleşmiş Milletler kurulu ana yasası prensip vo gayelerine olan inanışlarını vo bütün milletler ve hükümetlerle barış içinde yurdularını bir daha teyit bu anlaşmaya dahil bu-
- Sü. 6 di)
Ya C. H. P.
Tnıman Dışişleri Bakanı Achessonla görüşüyor
Gl. Franco'ya İmrenirse
hale Cet partileri hattâ bazı insaflı Halk Partililer tarafından bile, tekrarlanıp duruyor, tkti -dar, bütün bu dileklere hep bol ve kuru vaidlerle mukabele ediyor.
Dün şehrimize gelen Demokrat Parti başkanı Bayann, gazetelere verdiği ifadeyi okuyunca, elimizde olmadan şu geçmiş dört yıla bir göz attık: Demokrat Parti kurucuları denilen zevat Bayarile, Köprülüsile, Koraltani-Ic İlk giindenberl ne istiyorlar-lardı: Seçim emniyeti, ferdin masonluğu, fikir ve yazı güvenliği, hulâsa «Hürriyet Misakı ( diye anılan formül değil mİ? Bürün. yâni üç jtI peyâpey çabaladıktan sonra Bayann demecini okuyunca yine ayni şeylerin İstenildiğini teessürle müşabade ediyoruz. Hâlâ seçim emniyetinin sağlanması gayesi peşinde koşuyoruz. Filhakika seçim emniyeti bütün diğer demokratik gelişmelerin temel taşı sayılsa sezadır. Çünkü millet hâkimiyeti ancak balkın İstediğini seçmesile, onu İş başına getirmesile tahakkuk edebilir. Bu İmkân, binblr oyıin ve hile İle, Türk milletinin elinden alınırsa diğer gelişmeleri beklemek pek boş bir hayal ve serap arkasında koşmak demek olur. Bayar, bunun için seçim emniyetini bir parti dâvası değil bir millî emniyet mes'elesi olarak ele alıyor. Bu görüş cidden yerin dedir. Fakat iktidar partisi ve onun kurduğu çeşitli hükümetler bir türlü bu en basit hakkı ka-bul etmek İstemediler. Günaltay kabinesi bütün yurdun beğeuebi leceği, muhalefetin de tasvip e-deceği bir seçim kanunu projesi hazırlıj ormuş. Bunun için korniş yontar kurulmuş. Şu kadar var ki fiiliyat ve tatbikata henüz geçilmiş değildir. Ayni Halk Partisi, Pekerüı zamanında, matbuat zincirine bir halka daha eklemek lüzumuna kani olduğu vakit bunu bir oturumda ve bir bardak su içer gibi kolaylıkla yapmıştı. Şimdi ayni kanunu, denıok rasi geleneklerine uygun bir hale sokmak için, aylar hattâ yıllardır uğraşıyor da bir türlü İyi Mr tasarıyı dört ayağı üzerine oyamıyor. Kanunlara antide-terilmttJMrcnk vennek *«1« gös-nl v»™ lT4 1,8 den,°kratik çeşni vermeku-uı gevseklik va bellik naml hah t?"
nun tek tefsiri, niyetle, birisinin latiyerek öteki nin Is temiy erek yapılmak hteniî mesi değil midir?
Bayar, memurin muhakeınat kanununun da antidemokratik ve adeta bir zümre imtiyazı yaratır mahiyette olduğundan nâşi değiştirilmesi lüzumuna temas e-dlyor. Bu da bilindiği gibi, yeni bir İddia ve İstek değildir. Aylar ve yıllar var kİ bu mevzu da u-mıımi toplantılarda, mitinglerde, kalk yığınları arasında ve meclis kürsüsünde tekrar edilmiş dur -muştur. Bütün bunları İktidar Partisi dinler fakat bir türlü hareketi, geçmez, yahut geçerse o fcadar yavaş yürür kİ duruyor «no. yürüyor mu belli olmaz... » mWn,z kl elm,n «alk fartisl, general Frankonun top-îancı ve İç rejime rağmen, Ame-rtkamn ve Anglosaksonlann te-»•ccilhüne nail olmıya başladığı-CDevanu 8«f 3. »Uı * do)
Sovyet
Ankara, 18 (Telefonla) — SI-nan Tekeldoğlu’nun Silifke baraj» inşaatı hakkındaki sorusuna Baş yındırlık Bakanı Adalan, verdiği cevapta; ifşaata 1942 de başlan’' dığını, inşaatın ta marnlandı ğınr, muvakkat teslimin yapılmas» için heyetin tâyin edildiğini, fa( kat henüz teslim alınmadığını, müteahhidinin Muhiddin Aynalı olduğunu söyliyerek dedi ki:
— Bu hususta bazı ihbar meles tuplan gelmiştir. Mesele müfetN tişlere tevdi edilmiştir. Müfettiş (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
infilâk faciası
Mecliste görüşüldü
17 Rus tümeni,
Sibirya’dan Balı’ya nakledildi
L Vaşlngton: 18 (Nafen) -
(teUh>?arac eeivısifun' eline
Kemal Zeytinoğlu, facianın hakikî sebebi ihmal ve kanunların iyi işliyememesidir, dedi Ankara: 18 (Telefonla) — Ke mal Zeytinoğlu (D. P.) ile general Vehbi Kocagüneyin (C.H.P.) Sütlüce infilâkı hakkındaki soru lanna bugünkü mecliste Millî Sa vunma ve Çalışma Bakanlan
ayrı ayrı cevap verdiler. İlk defa kürsüye gelen Hüsnü Çakır ezcümle şunları söyledi:
— İnfilâk sebebi kat i olarak belli değildir. İstanbul adliyesi (Devamıı Sa. 3 - sü. 3 de)
Mason cemiyetine nasıl izin verildi
• Gizil geçen bazı haberlere göre, Sovyetler Sİ -biryada bulunan 17 tümeni batıya doğru sevketmege “başlamışlar -dır. Aynı haberlerdo belirtildiğine göre tu 17 Rus tümeninin batıya naıth hususundaki emir ocak ayı başında verilmiştir. Moskova hükû metindo mühim değişiklikler yapılması halikındaki karar da aynı * zamanda alınmıştır.
Berlin: 18 (A.P) Bu gün veri -len bir habero göre Almanyadakj Sovyet komutanı Mareşal Sokolova • ki Moskovada yapılacak önemli askeri bir konferansa iştlrâk et -mek üzero Bcrlindeki karargâhın dan ayrılmış bulunmaktadır.
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
İçişler Bakanı,Tekelioğlunun sorusuna dün cevab verdi
M. Kemal'in Yeni Sabah’a demeci
Ankara, 18 (Telefonla) — Bu-, - Cemiyetler konunuza göre
günkü Mecliste Sinan Tekelloğlu-1 kurulacak her cemiyet, nizamna-nun Mason Derneğinin teşekkülü | m e v» ta^ğüuil 'uakauhğuuiM hakkındaki sorusuna içişleri Ba-1 verir ve lâzım gelen inceleme yakanı Mehmet Emin Erişirgil ce-I pıldıktan sonra cemiyet teşekkül vap vererek dedi ki: I (Devamı: 8a. 3 - 8ü. « oe)
— Cemiyetler kanununa göre
ve tüzüğünü bakanlığımıza
ilham
etti
ITALYAN komünistler
Dün parlâmentoda yine kavga çıkardılar
Roma: 18 (A.P.) — Bu gece Ital yan Mebusun Meclisi, hükümete, I-talyanın Kuzey Atlantik Paktına intisabını müzakere yetkisi ver -mlştlr.
(Dovamı: 8a. 3 - 8Ü. 2 de)
Yakalanan casuslar
Rusya hesabına çalıştıkları sanılan bu iki adamın evlerinde, mühim Bİyasî ve askeri evrak ve komünist kitapları bulundu
Diin Stokholm’da yapılan Greko - Romen müsabakalarında 6-2 ıııağlub oldu
Deniz Harb Okulundaki dünkü törende konuşan bir öğrenci
ÇANAKKALE ZAFERİNİN
YILDÖNÜMÜ
Dün yakalanan casuslar ve evlerinde ele geçirilen sildh ve sair kaçak eşya
(Yazısı 2 nci sayfada)
Düu Çaııakkaledc ve Heybelideki Deniz Harb Okulunda kutlandı
Çanokkalcye giden üniversiteliler Mehmetçik âbidesine ve müttefik donanmasının battığı sulara birer çelenk bıraktılar
Çanakkale: 18 (Telefonla) — Kahraman Çanakkalenin tarihin ender kaydettiği zaferlerden biri olan 18 mart 1915 Çanakkale muharebesinin 34 üncü yıldönümü bugün törenle kutlanmıştır.
(I)ovamı: Sa. 3 - Sü.
D. Parti il
kongresi
BUGÜN TOPLANIYOR
Demokrat Parti İstanbul 11 kon gresi bıı sabah saat 9.30 da Krla ■ t al gazinosu salonunda toplanacak tır, İstanbul teşkilatındaki ilıtl > (Davamı: 8a. 3 * 8Ü. 2 de)
Yaşar Doğu ve Mersinli Ahmed bize iki galibiyet sağladılar
Stokholm, 18 (A.P.) — Türkiye - İsveç Greko - Romen, millî güreş müsabakalarına bu gece Kırallık tenis salonunda, 4 bin kişi önünde başlanmıştır, tik mü sabaka sinek aiklette îsveçli Mal
te Moeller ile Halit Balamir arasında cereyan etti. Bu müsabaka-*j'i îsveçli güreşçi İkiye karşı bir ile sayı hesabiyle kazanmıştır.
Horoz sıklette îsveçli Petter-(Dova.nı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Amerikadaki Amaları
Kalkındırma Cemiyeti
Şehrimize gelen Umumî kâtib, Türk ama Bağırlarla yakından alâkadar oluyor
erikaduki «Âmâları kalkın ■ Cemiyeti» umumi kâtibi Dr. Mllton T. Stauffcr şehrimize gel ■ mlştlr.
Dr. Slauffer dün Amerikan haberler Bcrvialnde yapılan basın top laııtısında gazetecilere şunları sliy lemistir:
(— Muibup olduğum, müessese büiiln yaşlardaki âmâlara kudret, cesaret ve ümit veren bir mües -setedir. Şimdiye kadar gezdiğini yellerde bu mevzuda çalışan okul vs müesscsclcrln durumunu tet -kik etilin.
Maskeli hırsız
ve
Akaba’nm mevkiini gösterir harita
Lake Success: 18 (A.A.) — (U nited Press» - îyl haber alan bij kaynaktan bildirildiğine göre, racı vekili doktor Buncbe terali hUkûmetlIe İngiltere hükûmetind. verdiği birbirine benzer nou.ardaı İngilizlerle Yahudllerk Akabada gt riştlklerl harekat yüzünden Filla ş tin mütarekesini İhlal etmekle su( '« landırmıgtır.
Islan bulda «sağır, dilsiz ve körler» cemiyetinin okulunu gezdim.
(Devamıı Sa. 3 * Sü. 2 de)
Hamil Koray bugün dinleniyor
Ankara, 18 (Telefonla) — Kat ma komisyonu yarın taplanard# Atıf înan İşinde şahit Ofis gene^ müdürü Hamit'Koray'ı dinliydi çektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Namık Kemalin Feryadı
ULUNAY
Vaskeli hırsızın dibi aldırdığt-
Avrupa mecmualarından biri Bolçikada kurulmuş bir fabrika hakkında resimler-lo süslenmiş bir yazı neşrediyor. Çok dikkate şayan olan bu yazıdan anlaşılıyor kİ fabrikayı kuranlar çalışmanın eziol vo yoruou havasını hafifletmeyi, hattâ onu keyiflendirici bir halo koymayı düşünmüş-lor vo buna pek güzol muvaffak ol muşlar... Amolo işine vaktinden evvol gelirse kapı açılsın diyo dışarıda beklemiyor gayot gonlş bir salona giriyor vo orada fabrika tarafın dan kondlslno çay, kahvo, sıcak süt İkram ediliyor...
İşo başlıyor. Fakat çalışma saatinin laşiangıoında mükemmel bir orkestra, güzel havalarla onun mesai keyfini kamçılayor. öğloyln ter-tomlz yemekhanelerde bir çorba, bir et, patates yahut zorzevat vo bir yornlş yahut tatlıdan ibaret yo-moftlnl yiyor. Bunun bedeli bizim paramızla kırk kuruştur. Yemekten sonra amolonln İki saat istirahat hakkı var. Isterso fabrikanın damındaki geniş «güneşlik» to şezlonglara uzanarak hazım uykusu çöker, isterse oyun oynar.
İstirahat eaatlndon sonra İşe baş lama zamanı gelince atölyelere i-nor. Bir müddot zarfında fabrikanın doktoru muayenohanedo amolonln omrlno âmfldodlr... Ayrıca teçhizat İle kurulmuş bir diş
yenohanosl do amelenin dışınrlnf tedavi eder. Bu todavl müddeti a-melenin yovmfyeslne kafa tesir et4 mez vo bütün bu ihtimamlar için a* moledon hor biri yardım kasasına ufak bir para bırakır.
Amele Işton çıktıktan sonra duş-hanoyo gider, yıkanır, arzu ederse borbor atölyoslne gldorek aaçını kes tlrlr, tuvaletini yapar, numaralı do labını anahtarı İle açar elblsoslnl giyer, evine döner.
Hava yağmurlu ve elbisesi ıslanmışsa hususi bir servle olblsoslnl kurutur ve ütüler...
Her taraf gıoır gıoır tomlz, boyalı, neş'elldir vo bu hava İçinde çalışma bJr yorgunluk değil bir zevktir.
Mecmuadaki tafsilâtın hulâsası budur.
Şimdi bunun yanında bir de bH zlm halimizi düşünüyorum.
Bizim semtte taşocağında ezilen VanlI ismallln tazminatı acaba ns Oldu?
Bolcdlyonlıı İhmal ve teseyyübü yü zündon Sütlücedo patlıyan Nuri paşa fabrikasında ölenlerin tazminat! no oldu?
Namık Komalin:
ölürsem görmeden milletdo Ün» nıid ettiğim fcy«| Yasılsın tong-i- kabrimde ve mahzÛD, ben malız Dediği hasret feryadı budurI
(Yazısı 2 nci sayfada)
Atlantik Paktının tam Suiistimaller mes’elesi
metni dün neşredildi dün Mecliste görüşüldü
Âkid Devletler, Paktı hazırlarken Türk
menfaatlerini de gözönünde tuttular
İO sene müddetle yürürlükte kalacak olan 14 maddelik Pakt, bugüne
kadar yapılan andlaşmaların en şümullüsü addediliyor
Tarihî Paktın en mühim maddesi: “Akid Devletlerden birine yapılacak taarruz, hepsine birden yapılmış addedilecek
Ticaret Bakanı şöyle dedi: "Şimdi karar verdim; çuval işini adliyeye vereceğim,,
Soru sahibi Bakanı dinledikten sonra, “Artık tahkikat yaptık,yaptırıyoruz demeğe vaktimiz yoktur. Millet iztırab içindedir,, dedi
Güreşçilerimiz
Stockholm’daki Türk — İsveç güreşlerinden heyocanlı bir görünüş
Vaşington: 18 (a.a.) — Kuzey-Atlantik paktı metni aşağıda -dır:
Birleşmiş Milletler kurulu ana yasası prensip vo gayelerine olan inanışlarını vo bütün milletler ve hükümetlerle barış içinde yurdularını bir daha teyit bu anlaşmaya dahil bu-
- Sü. 6 di)
Ya C. H. P.
Tnıman Dışişleri Bakanı Achessonla görüşüyor
Gl. Franco'ya İmrenirse
hale Cet partileri hattâ bazı insaflı Halk Partililer tarafından bile, tekrarlanıp duruyor, tkti -dar, bütün bu dileklere hep bol ve kuru vaidlerle mukabele ediyor.
Dün şehrimize gelen Demokrat Parti başkanı Bayann, gazetelere verdiği ifadeyi okuyunca, elimizde olmadan şu geçmiş dört yıla bir göz attık: Demokrat Parti kurucuları denilen zevat Bayarile, Köprülüsile, Koraltani-Ic İlk giindenberl ne istiyorlar-lardı: Seçim emniyeti, ferdin masonluğu, fikir ve yazı güvenliği, hulâsa «Hürriyet Misakı ( diye anılan formül değil mİ? Bürün. yâni üç jtI peyâpey çabaladıktan sonra Bayann demecini okuyunca yine ayni şeylerin İstenildiğini teessürle müşabade ediyoruz. Hâlâ seçim emniyetinin sağlanması gayesi peşinde koşuyoruz. Filhakika seçim emniyeti bütün diğer demokratik gelişmelerin temel taşı sayılsa sezadır. Çünkü millet hâkimiyeti ancak balkın İstediğini seçmesile, onu İş başına getirmesile tahakkuk edebilir. Bu İmkân, binblr oyıin ve hile İle, Türk milletinin elinden alınırsa diğer gelişmeleri beklemek pek boş bir hayal ve serap arkasında koşmak demek olur. Bayar, bunun için seçim emniyetini bir parti dâvası değil bir millî emniyet mes'elesi olarak ele alıyor. Bu görüş cidden yerin dedir. Fakat iktidar partisi ve onun kurduğu çeşitli hükümetler bir türlü bu en basit hakkı ka-bul etmek İstemediler. Günaltay kabinesi bütün yurdun beğeuebi leceği, muhalefetin de tasvip e-deceği bir seçim kanunu projesi hazırlıj ormuş. Bunun için korniş yontar kurulmuş. Şu kadar var ki fiiliyat ve tatbikata henüz geçilmiş değildir. Ayni Halk Partisi, Pekerüı zamanında, matbuat zincirine bir halka daha eklemek lüzumuna kani olduğu vakit bunu bir oturumda ve bir bardak su içer gibi kolaylıkla yapmıştı. Şimdi ayni kanunu, denıok rasi geleneklerine uygun bir hale sokmak için, aylar hattâ yıllardır uğraşıyor da bir türlü İyi Mr tasarıyı dört ayağı üzerine oyamıyor. Kanunlara antide-terilmttJMrcnk vennek *«1« gös-nl v»™ lT4 1,8 den,°kratik çeşni vermeku-uı gevseklik va bellik naml hah t?"
nun tek tefsiri, niyetle, birisinin latiyerek öteki nin Is temiy erek yapılmak hteniî mesi değil midir?
Bayar, memurin muhakeınat kanununun da antidemokratik ve adeta bir zümre imtiyazı yaratır mahiyette olduğundan nâşi değiştirilmesi lüzumuna temas e-dlyor. Bu da bilindiği gibi, yeni bir İddia ve İstek değildir. Aylar ve yıllar var kİ bu mevzu da u-mıımi toplantılarda, mitinglerde, kalk yığınları arasında ve meclis kürsüsünde tekrar edilmiş dur -muştur. Bütün bunları İktidar Partisi dinler fakat bir türlü hareketi, geçmez, yahut geçerse o fcadar yavaş yürür kİ duruyor «no. yürüyor mu belli olmaz... » mWn,z kl elm,n «alk fartisl, general Frankonun top-îancı ve İç rejime rağmen, Ame-rtkamn ve Anglosaksonlann te-»•ccilhüne nail olmıya başladığı-CDevanu 8«f 3. »Uı * do)
Sovyet
Ankara, 18 (Telefonla) — SI-nan Tekeldoğlu’nun Silifke baraj» inşaatı hakkındaki sorusuna Baş yındırlık Bakanı Adalan, verdiği cevapta; ifşaata 1942 de başlan’' dığını, inşaatın ta marnlandı ğınr, muvakkat teslimin yapılmas» için heyetin tâyin edildiğini, fa( kat henüz teslim alınmadığını, müteahhidinin Muhiddin Aynalı olduğunu söyliyerek dedi ki:
— Bu hususta bazı ihbar meles tuplan gelmiştir. Mesele müfetN tişlere tevdi edilmiştir. Müfettiş (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
AKABA
Dr. Buncbe, İngilizlerle
infilâk faciası
Mecliste görüşüldü
17 Rus tümeni,
Sibirya’dan Balı’ya nakledildi
L Vaşlngton: 18 (Nafen) -
(teUh>?arac eeivısifun' eline
Kemal Zeytinoğlu, facianın hakikî sebebi ihmal ve kanunların iyi işliyememesidir, dedi Ankara: 18 (Telefonla) — Ke mal Zeytinoğlu (D. P.) ile general Vehbi Kocagüneyin (C.H.P.) Sütlüce infilâkı hakkındaki soru lanna bugünkü mecliste Millî Sa vunma ve Çalışma Bakanlan
ayrı ayrı cevap verdiler. İlk defa kürsüye gelen Hüsnü Çakır ezcümle şunları söyledi:
— İnfilâk sebebi kat i olarak belli değildir. İstanbul adliyesi (Devamıı Sa. 3 - sü. 3 de)
Mason cemiyetine nasıl izin verildi
• Gizil geçen bazı haberlere göre, Sovyetler Sİ -biryada bulunan 17 tümeni batıya doğru sevketmege “başlamışlar -dır. Aynı haberlerdo belirtildiğine göre tu 17 Rus tümeninin batıya naıth hususundaki emir ocak ayı başında verilmiştir. Moskova hükû metindo mühim değişiklikler yapılması halikındaki karar da aynı * zamanda alınmıştır.
Berlin: 18 (A.P) Bu gün veri -len bir habero göre Almanyadakj Sovyet komutanı Mareşal Sokolova • ki Moskovada yapılacak önemli askeri bir konferansa iştlrâk et -mek üzero Bcrlindeki karargâhın dan ayrılmış bulunmaktadır.
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
İçişler Bakanı,Tekelioğlunun sorusuna dün cevab verdi
M. Kemal'in Yeni Sabah’a demeci
Ankara, 18 (Telefonla) — Bu-, - Cemiyetler konunuza göre
günkü Mecliste Sinan Tekelloğlu-1 kurulacak her cemiyet, nizamna-nun Mason Derneğinin teşekkülü | m e v» ta^ğüuil 'uakauhğuuiM hakkındaki sorusuna içişleri Ba-1 verir ve lâzım gelen inceleme yakanı Mehmet Emin Erişirgil ce-I pıldıktan sonra cemiyet teşekkül vap vererek dedi ki: I (Devamı: 8a. 3 - 8ü. « oe)
— Cemiyetler kanununa göre
ve tüzüğünü bakanlığımıza
ilham
etti
ITALYAN komünistler
Dün parlâmentoda yine kavga çıkardılar
Roma: 18 (A.P.) — Bu gece Ital yan Mebusun Meclisi, hükümete, I-talyanın Kuzey Atlantik Paktına intisabını müzakere yetkisi ver -mlştlr.
(Dovamı: 8a. 3 - 8Ü. 2 de)
Yakalanan casuslar
Rusya hesabına çalıştıkları sanılan bu iki adamın evlerinde, mühim Bİyasî ve askeri evrak ve komünist kitapları bulundu
Diin Stokholm’da yapılan Greko - Romen müsabakalarında 6-2 ıııağlub oldu
Deniz Harb Okulundaki dünkü törende konuşan bir öğrenci
ÇANAKKALE ZAFERİNİN
YILDÖNÜMÜ
Dün yakalanan casuslar ve evlerinde ele geçirilen sildh ve sair kaçak eşya
(Yazısı 2 nci sayfada)
Düu Çaııakkaledc ve Heybelideki Deniz Harb Okulunda kutlandı
Çanokkalcye giden üniversiteliler Mehmetçik âbidesine ve müttefik donanmasının battığı sulara birer çelenk bıraktılar
Çanakkale: 18 (Telefonla) — Kahraman Çanakkalenin tarihin ender kaydettiği zaferlerden biri olan 18 mart 1915 Çanakkale muharebesinin 34 üncü yıldönümü bugün törenle kutlanmıştır.
(I)ovamı: Sa. 3 - Sü.
D. Parti il
kongresi
BUGÜN TOPLANIYOR
Demokrat Parti İstanbul 11 kon gresi bıı sabah saat 9.30 da Krla ■ t al gazinosu salonunda toplanacak tır, İstanbul teşkilatındaki ilıtl > (Davamı: 8a. 3 * 8Ü. 2 de)
Yaşar Doğu ve Mersinli Ahmed bize iki galibiyet sağladılar
Stokholm, 18 (A.P.) — Türkiye - İsveç Greko - Romen, millî güreş müsabakalarına bu gece Kırallık tenis salonunda, 4 bin kişi önünde başlanmıştır, tik mü sabaka sinek aiklette îsveçli Mal
te Moeller ile Halit Balamir arasında cereyan etti. Bu müsabaka-*j'i îsveçli güreşçi İkiye karşı bir ile sayı hesabiyle kazanmıştır.
Horoz sıklette îsveçli Petter-(Dova.nı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Amerikadaki Amaları
Kalkındırma Cemiyeti
Şehrimize gelen Umumî kâtib, Türk ama Bağırlarla yakından alâkadar oluyor
erikaduki «Âmâları kalkın ■ Cemiyeti» umumi kâtibi Dr. Mllton T. Stauffcr şehrimize gel ■ mlştlr.
Dr. Slauffer dün Amerikan haberler Bcrvialnde yapılan basın top laııtısında gazetecilere şunları sliy lemistir:
(— Muibup olduğum, müessese büiiln yaşlardaki âmâlara kudret, cesaret ve ümit veren bir mües -setedir. Şimdiye kadar gezdiğini yellerde bu mevzuda çalışan okul vs müesscsclcrln durumunu tet -kik etilin.
Maskeli hırsız
ve
Akaba’nm mevkiini gösterir harita
Lake Success: 18 (A.A.) — (U nited Press» - îyl haber alan bij kaynaktan bildirildiğine göre, racı vekili doktor Buncbe terali hUkûmetlIe İngiltere hükûmetind. verdiği birbirine benzer nou.ardaı İngilizlerle Yahudllerk Akabada gt riştlklerl harekat yüzünden Filla ş tin mütarekesini İhlal etmekle su( '« landırmıgtır.
Islan bulda «sağır, dilsiz ve körler» cemiyetinin okulunu gezdim.
(Devamıı Sa. 3 * Sü. 2 de)
Hamil Koray bugün dinleniyor
Ankara, 18 (Telefonla) — Kat ma komisyonu yarın taplanard# Atıf înan İşinde şahit Ofis gene^ müdürü Hamit'Koray'ı dinliydi çektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Namık Kemalin Feryadı
ULUNAY
Vaskeli hırsızın dibi aldırdığt-
Avrupa mecmualarından biri Bolçikada kurulmuş bir fabrika hakkında resimler-lo süslenmiş bir yazı neşrediyor. Çok dikkate şayan olan bu yazıdan anlaşılıyor kİ fabrikayı kuranlar çalışmanın eziol vo yoruou havasını hafifletmeyi, hattâ onu keyiflendirici bir halo koymayı düşünmüş-lor vo buna pek güzol muvaffak ol muşlar... Amolo işine vaktinden evvol gelirse kapı açılsın diyo dışarıda beklemiyor gayot gonlş bir salona giriyor vo orada fabrika tarafın dan kondlslno çay, kahvo, sıcak süt İkram ediliyor...
İşo başlıyor. Fakat çalışma saatinin laşiangıoında mükemmel bir orkestra, güzel havalarla onun mesai keyfini kamçılayor. öğloyln ter-tomlz yemekhanelerde bir çorba, bir et, patates yahut zorzevat vo bir yornlş yahut tatlıdan ibaret yo-moftlnl yiyor. Bunun bedeli bizim paramızla kırk kuruştur. Yemekten sonra amolonln İki saat istirahat hakkı var. Isterso fabrikanın damındaki geniş «güneşlik» to şezlonglara uzanarak hazım uykusu çöker, isterse oyun oynar.
İstirahat eaatlndon sonra İşe baş lama zamanı gelince atölyelere i-nor. Bir müddot zarfında fabrikanın doktoru muayenohanedo amolonln omrlno âmfldodlr... Ayrıca teçhizat İle kurulmuş bir diş
yenohanosl do amelenin dışınrlnf tedavi eder. Bu todavl müddeti a-melenin yovmfyeslne kafa tesir et4 mez vo bütün bu ihtimamlar için a* moledon hor biri yardım kasasına ufak bir para bırakır.
Amele Işton çıktıktan sonra duş-hanoyo gider, yıkanır, arzu ederse borbor atölyoslne gldorek aaçını kes tlrlr, tuvaletini yapar, numaralı do labını anahtarı İle açar elblsoslnl giyer, evine döner.
Hava yağmurlu ve elbisesi ıslanmışsa hususi bir servle olblsoslnl kurutur ve ütüler...
Her taraf gıoır gıoır tomlz, boyalı, neş'elldir vo bu hava İçinde çalışma bJr yorgunluk değil bir zevktir.
Mecmuadaki tafsilâtın hulâsası budur.
Şimdi bunun yanında bir de bH zlm halimizi düşünüyorum.
Bizim semtte taşocağında ezilen VanlI ismallln tazminatı acaba ns Oldu?
Bolcdlyonlıı İhmal ve teseyyübü yü zündon Sütlücedo patlıyan Nuri paşa fabrikasında ölenlerin tazminat! no oldu?
Namık Komalin:
ölürsem görmeden milletdo Ün» nıid ettiğim fcy«| Yasılsın tong-i- kabrimde ve mahzÛD, ben malız Dediği hasret feryadı budurI
(Yazısı 2 nci sayfada)

Comments (0)