Sahibi t Safa Kılıçlıoğhı
İdare: Nuruosmanlye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon ı 30W
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
PAZARTESİ
21
MART
1049
Rusya Atlantik paktına karşıhâlâsusuyor
Vaşington siyasî çevreleri, Paktın Marshall plânı ile olan münasebeti üzerinde duruyor
Sovyet peykleri Batılı Devletlere yeniden hücuma geçtiler-Wallace, Paktı, sekizde yedisi su altında olan bir aysberg'e benzetiyor
Hep o derd...
Büyük Millet Meclisinde evvelki günkü celseji «Tatsız bir gün» diye vasıflandır-mıştık. Buna sebep de birçok bakanlardan, birçok yolsuzluklar hakkımla sorular sorulması ve onlara sudan çoraplar alınmalıydı. Esefle kaydetmek lâzım ki, cumartesi günkü Meclis celseleri de yine tatsız sıfatına tamamiyle lıak kazanmış bulunuyor. Çünkü Millet Partisinden Reşat Aydınlı doğru ise, cidden hayretlere seza; ifşaatta bulunuyor. Her halde bir milletvekilinin sokak ve kahve dedikodularını Büyük Millet Meclisi kürsüsüne kadar u-laştırması tasavvur edileuıiyece-ğinden bu dumanın çıktığı yerde bir ateş yakılmış bulunması kabul edilebilir.
.Maden Arama Enstitümüze mensup genç bir mühendis, Muş vilâyetinin Bilir köyünde zengin bir baritin cevheri buluyor. 1947 yılında bu iyi haberi bir raporla mensup olduğu daireye bildiriyor. Fakat buna bir cevap almadıktan başka Ekonomi Bakanlığınca bu madeni Lşletmo İmtiyaz ve hakkının bir şahsa verilmek üzere olduğunu hayretle haber alıyor. Reşat Aydınlmın soru takririnde hikâye ettiği gibi Maden Arama Enstitüsündeki bir memur bayan bu keyfi hususî Mr lata bir para mukabilinde satmış ve böylece hâzinenin hakkı riyaa uğratılmış bulunuyor.
Toprak Ofiste de kırk beş bin liralık bir suiistimal işi mahkemeye İntikal etmiş ve maznun memurlar (190) ton arpanın güvercinlerin üşüşmesi ve bazı hırsızların vakit vakit anbara dadanmaları yüzünden telef olduğunu iddia etmişlerdir.
Her memlekette, her zaman sui İstimal olur. Harbin doğurduğu ihtiyaç ve sefalet de ahlâkı gevşek olanların manevi vidalarında biraz daha laçka olmasını intaç edebilir amma, bu kadar cesur ve cüretli hareketlerin umumi ahlâk sukutu İle İzahı pek kabil değildir.
Bize öyle geliyor ki suiistimal terle mücadelenin ciddi ve hakiki olduğuna halkta ve memurlarda esaslı bir kanaat yoktur. Onlan böyle düşünmeğe sevkeden sebep de her gün gazete sütunlarında ve Millet Meclisi kürsüsünde suiistimal yazı ve lâkırdıları sakız gibi tekrarlandığı haldo ilgili bakanların, bütün feryatlara mukabil: «Mesele tahkik edilmektedir, komisyon incelemelerde bulun-tnaktadır. Neticeden muhterem heyetinizi haberdar edeceğiz» gi-bi basma kalıb formüllerin âdeta tabiî bir sevk ile mâna ve medlulüne nüfuz edilmeden daklardan salıverilmesidir.
Otuz üç vatandaşı milralyöz ateşine tutarak kasten imha e-denlerin cürmü üzerinden yedi se-ne geçtiği halde mesele normal takip etmektedir, gibi oluvoVn’ı1” me8e,e tiler •n.laniîöMkL "““..T Atatürk «Bir lürk değer» deraljü. Böyl» otM )u' nl birden muhakemesi/, muhasebemiz aileme göndermek otuz iki âlemi birden söndürmeğe eşittir. Bu kadar elim bir tecavüze tevessül edenler resmi şahıslar o-lursa o zaman durumun vahameti kat kat artar. Fakat buna karşı beklenilen duyarlık gösterilmiş midir? Hâdiseyi bu kadar geciktirenler, mahkemeye intikalini yıllarca ta’vik edenlerden kimler mesul edilmiştir? Kimler yakalanmış ra hapsedilmiştir? Yoksa bu şenaati yapanlar hâlâ memuriyetlerini muhafaza etmek mi devam ediyorlar?
Offer tamftan. Kwn KUll etilitaU gibi, u.
Maplljll™»,» 1,1, A(l, vardır.
Bu »t büküm,la tadar de,II
od« yapıldığı malumdur. Ara-1
(Devamıı 8a. 3 - 8ü. t d»)
Ayni zamanda müşfik bir aile reisi olan Başkan Truman, Beyaz Saray’da, yaşındaki Teksas’lı bir kızla meşgul olurken...
Cuma günü yayınlanmış olan Atlantik paktının metni üzerlndş yürütülen tefsirler devam et-mekedir.
Bu mevzu ilo alâkalı haber ve yorumlan A. A.' A. P. ve Nafen ajansı bültenlerinden kısaltarak bildiriyoruz:
Dün akşam gelen bir Vaşington haberinde, paktın Marshall plânı ile olan alâka ve münasebeti üzerinde durulduğu görülmektedir. Amerikan Dışişleri Ba kanlığı tarafından yayınlanan broşürde bu münasebet şöylece belirtilmektedir:
Atlantik paktı, şimdi Avrupa-nın kalkınması programının çerçevesi dahilinde olarak tatbik edilen geniş bir İktisadî koordinasyonun lüzumlu ve tamamlayıcı bir unsurudur. Fakat Avru-panın kalkınması programı pakta dahil olmayan memleketleri de
ihtiva etmekte ve bu itibarla programla Atlantik paktı arasında resmî hiç bir bağ mevcut bulunmamaktadır.
Bahis konusu memleketler arasında bu pakt vasıtasiyle tahakkuk ettirilecek olan kuvvetlenmiş bir güvenlik hissi Avrupanın İktisadî bakımdan kuvvetlenmesi
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Türk-Avusturya millî maçını 1-0 kaybettik Maçta hâdise çıktı. Italyan hakem sahayı terketti - C. Arman’ın telsizi
Güreşçilerimizin dünkü zaferleri
du-
Viyana, 20 (Cihat Arman'dan telsizle) — Millî takımımızla A-vusturya milli takımı arasında bugün oynanan milli maçı 70 bine 1 yakın Beyirci takip etti. Maç çok heyecanlı oldu. Bizim çocuklar iyi oynadılar, fakat forvetlerimiz ■ bütün gayretlerine rağmen, gol çıkaramadılar. Netice de maalesef maçı kaybettik. ★ Viyana radyosunun dün geceki Almanca neşriyatından zaptedip tercüme ettiğimiz Türkiye - A-vuaturya Milli futbol maçına ait Türkiye - Avusturya Mıillî futbol karşılaşması 66.00 i aşan bir seyirci önünde dün Viyanada yapıldı. Avusturya Başvekilinin de hazır bulunduğu bu maça takımlar şu kadrolarıyla başladılar. Türkiye: Cihad - Erdoğan, Ahmet - Salâhattin, Galip, Hüseyin Fikret, Erol, Bülent, Muzaffer Şükrü. (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 de)
M. P. Kızıltoprak lokali dün açıldı Sadık Aldoğan, bu münasebetle, şayanı dikkat bir nutuk verdi
Aldoğan, dış politikayı tahlil etti ve ikinci dünya harbine girmeyişimizin sebebini anlattı Atom $ehri Nevyork: 20 (A.A) — (Lps) — Tcnnesscc'dekl yedi yıl önce İnşa edilmiş olan İlk atom şehri Oakridge İlk defa olarak dün halkın ziyaretine açılmıştır. Bu mera simde sinema yıldızları ve Vaşlng-ton'un ileri gelen şahsiyetleri ha -zır bulunmuşlardır.
Millet Partisinin Kızıltoprak Bucağı lokalinin açılış töreni dün öğleden sonra saat 15 de yapılmıştır. Törende Partili Milletvekillerinden Enver Kök, Suphi Ba tur, Sadık Aldoğan ve genel idare kurulundan Fuat Arna ile diter Parti mensuplan Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti Başkanı Ord. Prof. AJİ Fuat Başgil ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunmuştur. Toplantıy* bucak Başkanı kısa bir hitabe ile açmış, müteakiben Sadık Aldoğan söz alarak Hürriyet ilan e-dildiğindenberi 41 yıl geçtiğini, 0 zaman maksadın istibdattan (Devanın Sa. 3 - sü. 3 do)
( F. Bahçe - G. Saray 1-1 berabere kaldılar ]
Yunan Millî Bayramı
Atina, 20 A.A. — (Byum) Yunanistanın millî bayramı münasebetile bir ay akdar önce hazırlıklarına başlanılmış olan «Çalışma ve Zafer» haftası törenlerine bugün başlanılmıştır.
Akdeniz Paktının akdi
Kominformu yıkacak
Molotofun, dış siyasetteki başarısızlığından azledilmiş olduğu muhakkak gibidir
Kominform şimdi, Yunanistan yerine Yugos-lavyayı hedef edindi. Moskova demir perdede
gedikler açılmasını önlemeğe çalışıyor
Ege’deki çarpışma
Bir Yunan balıkçı motoru ile silâhlı çarpışma oldu
Motor, ele geçti
İzmir, 20 (Telefonla) — Bugün Çeşme limanı açıklarında ve Türk kara »uları dahilinde avlanmakta olan bir Yunan balıkçı motöriyle bir gümrük muhafaza ınotörümttz arasında silâhlı çarpışma vukubulmuştur. Çarpışma, Yunan motörüne (Dur!) İşareti veren muhafız motörümüz, Yunan balıkçılarının ateş açmaları üzerine vukua gelmiştir. Bir kaç saatlik heyecanlı takipten sonra içinde 7 balıkçı bulunan Yunan motörü yakalanarak Çeşme limanına getirilmiştir.
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Sadak'ın Amerika seyahati
Vaşiııglonu ziyaret ederse Sadak, meni 11 unlukla karşılanacak
VVaşington, 20 (A.A.) «United press) — Resmî Amerikan çevreleri gelecek ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Türk heyetine başkanlık etmesi muhtemel bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak Amerikaya geldiği zaman Waş-hington’u ziyarete davet edilmiş olmamakla beraber böyle bir zi-
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 2 do)
1
O, böyle istemezdi...
Ahmot Muhlb Dranaşın, Şohlr Tiyatrosu Dram kısmında tornalı odllmokto olan bu osorlnln
Stalin'le Molotof, Vişinski (göz lüklü) bir arada (Foto: A.P.)
ingılterede Kızıl ajanlarla mücadele
Ingiliz Konsolosluklarına, yabancılara vize verilirken dikkatli davranmaları ihtar edildi
Londra: 20 (A.A.) — (Afp) —
Sunday Dlspatch gazetesinin bu sabah bildirdiğine göre, İçişleri Ba kanlığı Ingiltereye komünist ajanlarının sızmasını önlemek İçin özel tedbirler almaktadır.
Gazete şunları ilâve etmektedir:
Bugün Ingiltere'de 414.000 ya -bancı bulunmaktadır. Halbuki 938 de bu miktar 212.000 idi. Ingiltere
deki yabancılar arasında Sovyet a janlan da ortaya çıkarılmıştır. Bu yüzden bazı tedbirlere baş vurmak lüzumu hâsıl olmuştur. Yabancı memleketlerdeki Ingiliz konsolos -luklanna, mültecilere Ingiltere’yo gitmek için vize verilirken daha dikkatli davranmaları hususunda emirler verilmiştir .
izmitte öldürülen
namus düşmanı
Londra, 20 (Nafen) — Sun« day Times gazetesinin diplomatik
yazarına göre Akdeniz paktının
imzalanması Kominform’u
gayet
müşkül bir duruma sokacaktır.
Diplomatik yazar kominform» un zaten gayet karışık bir vaziyette bulunduğunu kaydetmekte bu teşekkül tarafından güdülen siyasetin devamlı değişikliklere (Devamı Sa; 3. Sü; 5 do)
Alman esirler I
Rusyadaki esirlerin iadesine başlandığı bildiriliyor | Berlin: 20 (AP) — Resmi Rus basını Rusyadaki Alman harb esir
lerlnln Almanyaya gönderilmeye başlandığını haber vermiştir. Rus yadakl harb esirlerinin 1948 yılı sonuna kadar memleketlerine ia-
de edilmesi lâzım geliyordu. Ingiliz ve Amerikan hükümetleri Mos-kovaya müracaat ederek Rusyanın
sözünde durmadığını bildirmesin -den dört gün sonra Ruslar bu ha-
beri vermişlerdir.
Cezaevleri
teşkilâtı
Tek hücre usulü
Evli bir kadın, gece yarısı odasına girmek istiyen yabancıyı öldürdü
İzmit, 20 (Telefonla) — Dün şehrimizde fecî bir cinayet işlenmiş. namusuna tecavüz edilmek istenen 22 yaşlarında Asiye Topal isminde genç ve oldukça güzel bir kadın, geco yarısı üç ço-cuğiyle uyumakta iken odasına girmek istiyen Bayram Baştilrk isminde birini, içinde domuz kurşunu bulunan çifte ile öldürmüştür. Hâdise şöyle olmuştur:
Kocası, îzmıte iki buçuk saat mesafedeki Arslanbey köyünde bulunan Asiye, iki katlı evinin
üst katında Feyzullah isimli yavrusu ile uyumakta iken öteden-beri Asiyenin peşinde dolaştığı (Devamı 1 Sa. 3 - Sû. 2 de)
teşmil ediliyor
Ankara: 20 (Telefonla) — Adalet Bakanlığı ceza ve tevkif evleri nln Islâhı yolundaki çalışmalara başlamış bulunmaktadır.
Ağır cezalı mahkûmlar İçin h0-ı re uaülü ilk defa yakında 1-4» ; bitecek olan Kayseri cezı* evindg
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 1e)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Hırsız Güvercinler
ULUNAY
oprak Mahsulleri Ofiti'nin, mleket İçin gayet lü-dalı bir teşekkül ol-söylorler. Fakat no hlkmet-blz bunun lüzum ve faydasını türlü anlıyamadık; Toprak Matı sütleri Ofisinde bulunan zovat İle görüştüğümüz zaman bu mevzuda nazariyat vadlslndo İleri sürülen ftklrlor, sebepler gayet makul görülüyor; fakat İş tatbikata binin* co mosele tamamen değişiyor. Bu İtibarla Toprak llorl Ofisi,
, bil* udu yalnız gazetoloro sornıayo olmaktan Iba-rot kalıyor. Bilhassa Toprak Mah-sullorl Ofisi kadar aloyhlndo yazılış, söylenmiş, hücum edilmiş hiç r toşokkül hatırlamıyorum. Buna rağmerf Ofis bütün bu tonkltloro, târlzloro komal - I - oesarotlo göğüs germiş ve •
M&nond - i - seçer nâbit olur, bû-
Ingilterenİn «Zafer kahramanı* Çörçil
TRUMAN,
ÇORÇiLi
BEKLİYOR
«görülmemiş beroket senesi» diye bar bar bağırırlar; öbür taraftan İstanbul Belediyesi ekmoğo türlü nesne karıştırırdı.
Hiç unutmanı... O sıralarda A* nadoludan avdet eden bir tanıdığım, İstasyonlarda topoleme yığılan buğday kümolerlnln tamamen yeşerdiğini anlatıyordu; biz de Hay-darpaşadan Köprüye göçerken mo-törlerden denize dökülen buğdayları vapurdan seyrediyorduk.
Gazetolerln yazdığı son sullsth mal hâdisesi do üzerindo durulacak mahiyettedir. Kondlslno tevdi edilen arpaların muhafazasına memur olan anbaroı 190 bin kilo arpanın ziyamı hırsızlarla güvorclnlere yüklomeğo çabalıyor. Anbarların altında kalas yokmuş!
Çalınan mal yüz kilo, beş yüz kilo, bin kilo değil, 180 bin kilodur; arpa, yükte hafif pahada a-ğır bir şoy değildir. Bu kadar arpa nasıl çalınır? Bu kadar arpayı gü-
Moselo mahkomoyo İntikal etmiştir. Notlcenln no olacağını göro-
Fakat bonco hor şeyden ovvol
alınacak tedbir, bir lürlü işlemi-
yen bu teşokküllori lâğvetmektir.
Bizi buğdayımızla, unumuzla baş-
başn bıraksınlar; nasıl olsa kondl
göbeğimizi kendimiz koserlz vesse-
lam I..
Dlyo olduğu yordo dayanmış, kalmıştır.
Fakat bununla Ofisin lüzumu nu tahakkuk ottlrocok bir vaziyet hasıl olmuş değildir.
Ofis, Toprak Mahsullorlnln şu
nıoınlokotto sıkıntısız vo bol bol
İstihlâkini temin edcmomlştlr. Bilâ-
kis bolluk sonosl dlyo anılan sayılı
yıllarda dahi biz mahsul yoksullu-
ğu çektik; gazololor bir yandan
. Nevyork: 20 (Nafen) — Churc-
hlll'le buluşmak için Başkan Tru-
man hafta tatilinden haz geçmiştir
Başkan Kayıveat'den hareket ede-1
rek Nevyoıka dönecektir.
Rofl, Covnd Ulunoy tarafından
tenkidi yarınki nüshamızda İn-
tişar odooektlr.
( Yazısı 3 üncü sayfada)
Sahibi t Safa Kılıçlıoğhı
İdare: Nuruosmanlye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon ı 30W
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
PAZARTESİ
21
MART
1049
Rusya Atlantik paktına karşıhâlâsusuyor
Vaşington siyasî çevreleri, Paktın Marshall plânı ile olan münasebeti üzerinde duruyor
Sovyet peykleri Batılı Devletlere yeniden hücuma geçtiler-Wallace, Paktı, sekizde yedisi su altında olan bir aysberg'e benzetiyor
Hep o derd...
Büyük Millet Meclisinde evvelki günkü celseji «Tatsız bir gün» diye vasıflandır-mıştık. Buna sebep de birçok bakanlardan, birçok yolsuzluklar hakkımla sorular sorulması ve onlara sudan çoraplar alınmalıydı. Esefle kaydetmek lâzım ki, cumartesi günkü Meclis celseleri de yine tatsız sıfatına tamamiyle lıak kazanmış bulunuyor. Çünkü Millet Partisinden Reşat Aydınlı doğru ise, cidden hayretlere seza; ifşaatta bulunuyor. Her halde bir milletvekilinin sokak ve kahve dedikodularını Büyük Millet Meclisi kürsüsüne kadar u-laştırması tasavvur edileuıiyece-ğinden bu dumanın çıktığı yerde bir ateş yakılmış bulunması kabul edilebilir.
.Maden Arama Enstitümüze mensup genç bir mühendis, Muş vilâyetinin Bilir köyünde zengin bir baritin cevheri buluyor. 1947 yılında bu iyi haberi bir raporla mensup olduğu daireye bildiriyor. Fakat buna bir cevap almadıktan başka Ekonomi Bakanlığınca bu madeni Lşletmo İmtiyaz ve hakkının bir şahsa verilmek üzere olduğunu hayretle haber alıyor. Reşat Aydınlmın soru takririnde hikâye ettiği gibi Maden Arama Enstitüsündeki bir memur bayan bu keyfi hususî Mr lata bir para mukabilinde satmış ve böylece hâzinenin hakkı riyaa uğratılmış bulunuyor.
Toprak Ofiste de kırk beş bin liralık bir suiistimal işi mahkemeye İntikal etmiş ve maznun memurlar (190) ton arpanın güvercinlerin üşüşmesi ve bazı hırsızların vakit vakit anbara dadanmaları yüzünden telef olduğunu iddia etmişlerdir.
Her memlekette, her zaman sui İstimal olur. Harbin doğurduğu ihtiyaç ve sefalet de ahlâkı gevşek olanların manevi vidalarında biraz daha laçka olmasını intaç edebilir amma, bu kadar cesur ve cüretli hareketlerin umumi ahlâk sukutu İle İzahı pek kabil değildir.
Bize öyle geliyor ki suiistimal terle mücadelenin ciddi ve hakiki olduğuna halkta ve memurlarda esaslı bir kanaat yoktur. Onlan böyle düşünmeğe sevkeden sebep de her gün gazete sütunlarında ve Millet Meclisi kürsüsünde suiistimal yazı ve lâkırdıları sakız gibi tekrarlandığı haldo ilgili bakanların, bütün feryatlara mukabil: «Mesele tahkik edilmektedir, komisyon incelemelerde bulun-tnaktadır. Neticeden muhterem heyetinizi haberdar edeceğiz» gi-bi basma kalıb formüllerin âdeta tabiî bir sevk ile mâna ve medlulüne nüfuz edilmeden daklardan salıverilmesidir.
Otuz üç vatandaşı milralyöz ateşine tutarak kasten imha e-denlerin cürmü üzerinden yedi se-ne geçtiği halde mesele normal takip etmektedir, gibi oluvoVn’ı1” me8e,e tiler •n.laniîöMkL "““..T Atatürk «Bir lürk değer» deraljü. Böyl» otM )u' nl birden muhakemesi/, muhasebemiz aileme göndermek otuz iki âlemi birden söndürmeğe eşittir. Bu kadar elim bir tecavüze tevessül edenler resmi şahıslar o-lursa o zaman durumun vahameti kat kat artar. Fakat buna karşı beklenilen duyarlık gösterilmiş midir? Hâdiseyi bu kadar geciktirenler, mahkemeye intikalini yıllarca ta’vik edenlerden kimler mesul edilmiştir? Kimler yakalanmış ra hapsedilmiştir? Yoksa bu şenaati yapanlar hâlâ memuriyetlerini muhafaza etmek mi devam ediyorlar?
Offer tamftan. Kwn KUll etilitaU gibi, u.
Maplljll™»,» 1,1, A(l, vardır.
Bu »t büküm,la tadar de,II
od« yapıldığı malumdur. Ara-1
(Devamıı 8a. 3 - 8ü. t d»)
Ayni zamanda müşfik bir aile reisi olan Başkan Truman, Beyaz Saray’da, yaşındaki Teksas’lı bir kızla meşgul olurken...
Cuma günü yayınlanmış olan Atlantik paktının metni üzerlndş yürütülen tefsirler devam et-mekedir.
Bu mevzu ilo alâkalı haber ve yorumlan A. A.' A. P. ve Nafen ajansı bültenlerinden kısaltarak bildiriyoruz:
Dün akşam gelen bir Vaşington haberinde, paktın Marshall plânı ile olan alâka ve münasebeti üzerinde durulduğu görülmektedir. Amerikan Dışişleri Ba kanlığı tarafından yayınlanan broşürde bu münasebet şöylece belirtilmektedir:
Atlantik paktı, şimdi Avrupa-nın kalkınması programının çerçevesi dahilinde olarak tatbik edilen geniş bir İktisadî koordinasyonun lüzumlu ve tamamlayıcı bir unsurudur. Fakat Avru-panın kalkınması programı pakta dahil olmayan memleketleri de
ihtiva etmekte ve bu itibarla programla Atlantik paktı arasında resmî hiç bir bağ mevcut bulunmamaktadır.
Bahis konusu memleketler arasında bu pakt vasıtasiyle tahakkuk ettirilecek olan kuvvetlenmiş bir güvenlik hissi Avrupanın İktisadî bakımdan kuvvetlenmesi
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Türk-Avusturya millî maçını 1-0 kaybettik Maçta hâdise çıktı. Italyan hakem sahayı terketti - C. Arman’ın telsizi
Güreşçilerimizin dünkü zaferleri
du-
Viyana, 20 (Cihat Arman'dan telsizle) — Millî takımımızla A-vusturya milli takımı arasında bugün oynanan milli maçı 70 bine 1 yakın Beyirci takip etti. Maç çok heyecanlı oldu. Bizim çocuklar iyi oynadılar, fakat forvetlerimiz ■ bütün gayretlerine rağmen, gol çıkaramadılar. Netice de maalesef maçı kaybettik. ★ Viyana radyosunun dün geceki Almanca neşriyatından zaptedip tercüme ettiğimiz Türkiye - A-vuaturya Milli futbol maçına ait Türkiye - Avusturya Mıillî futbol karşılaşması 66.00 i aşan bir seyirci önünde dün Viyanada yapıldı. Avusturya Başvekilinin de hazır bulunduğu bu maça takımlar şu kadrolarıyla başladılar. Türkiye: Cihad - Erdoğan, Ahmet - Salâhattin, Galip, Hüseyin Fikret, Erol, Bülent, Muzaffer Şükrü. (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 de)
M. P. Kızıltoprak lokali dün açıldı Sadık Aldoğan, bu münasebetle, şayanı dikkat bir nutuk verdi
Aldoğan, dış politikayı tahlil etti ve ikinci dünya harbine girmeyişimizin sebebini anlattı Atom $ehri Nevyork: 20 (A.A) — (Lps) — Tcnnesscc'dekl yedi yıl önce İnşa edilmiş olan İlk atom şehri Oakridge İlk defa olarak dün halkın ziyaretine açılmıştır. Bu mera simde sinema yıldızları ve Vaşlng-ton'un ileri gelen şahsiyetleri ha -zır bulunmuşlardır.
Millet Partisinin Kızıltoprak Bucağı lokalinin açılış töreni dün öğleden sonra saat 15 de yapılmıştır. Törende Partili Milletvekillerinden Enver Kök, Suphi Ba tur, Sadık Aldoğan ve genel idare kurulundan Fuat Arna ile diter Parti mensuplan Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti Başkanı Ord. Prof. AJİ Fuat Başgil ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunmuştur. Toplantıy* bucak Başkanı kısa bir hitabe ile açmış, müteakiben Sadık Aldoğan söz alarak Hürriyet ilan e-dildiğindenberi 41 yıl geçtiğini, 0 zaman maksadın istibdattan (Devanın Sa. 3 - sü. 3 do)
( F. Bahçe - G. Saray 1-1 berabere kaldılar ]
Yunan Millî Bayramı
Atina, 20 A.A. — (Byum) Yunanistanın millî bayramı münasebetile bir ay akdar önce hazırlıklarına başlanılmış olan «Çalışma ve Zafer» haftası törenlerine bugün başlanılmıştır.
Akdeniz Paktının akdi
Kominformu yıkacak
Molotofun, dış siyasetteki başarısızlığından azledilmiş olduğu muhakkak gibidir
Kominform şimdi, Yunanistan yerine Yugos-lavyayı hedef edindi. Moskova demir perdede
gedikler açılmasını önlemeğe çalışıyor
Ege’deki çarpışma
Bir Yunan balıkçı motoru ile silâhlı çarpışma oldu
Motor, ele geçti
İzmir, 20 (Telefonla) — Bugün Çeşme limanı açıklarında ve Türk kara »uları dahilinde avlanmakta olan bir Yunan balıkçı motöriyle bir gümrük muhafaza ınotörümttz arasında silâhlı çarpışma vukubulmuştur. Çarpışma, Yunan motörüne (Dur!) İşareti veren muhafız motörümüz, Yunan balıkçılarının ateş açmaları üzerine vukua gelmiştir. Bir kaç saatlik heyecanlı takipten sonra içinde 7 balıkçı bulunan Yunan motörü yakalanarak Çeşme limanına getirilmiştir.
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Sadak'ın Amerika seyahati
Vaşiııglonu ziyaret ederse Sadak, meni 11 unlukla karşılanacak
VVaşington, 20 (A.A.) «United press) — Resmî Amerikan çevreleri gelecek ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Türk heyetine başkanlık etmesi muhtemel bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak Amerikaya geldiği zaman Waş-hington’u ziyarete davet edilmiş olmamakla beraber böyle bir zi-
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 2 do)
1
O, böyle istemezdi...
Ahmot Muhlb Dranaşın, Şohlr Tiyatrosu Dram kısmında tornalı odllmokto olan bu osorlnln
Stalin'le Molotof, Vişinski (göz lüklü) bir arada (Foto: A.P.)
ingılterede Kızıl ajanlarla mücadele
Ingiliz Konsolosluklarına, yabancılara vize verilirken dikkatli davranmaları ihtar edildi
Londra: 20 (A.A.) — (Afp) —
Sunday Dlspatch gazetesinin bu sabah bildirdiğine göre, İçişleri Ba kanlığı Ingiltereye komünist ajanlarının sızmasını önlemek İçin özel tedbirler almaktadır.
Gazete şunları ilâve etmektedir:
Bugün Ingiltere'de 414.000 ya -bancı bulunmaktadır. Halbuki 938 de bu miktar 212.000 idi. Ingiltere
deki yabancılar arasında Sovyet a janlan da ortaya çıkarılmıştır. Bu yüzden bazı tedbirlere baş vurmak lüzumu hâsıl olmuştur. Yabancı memleketlerdeki Ingiliz konsolos -luklanna, mültecilere Ingiltere’yo gitmek için vize verilirken daha dikkatli davranmaları hususunda emirler verilmiştir .
izmitte öldürülen
namus düşmanı
Londra, 20 (Nafen) — Sun« day Times gazetesinin diplomatik
yazarına göre Akdeniz paktının
imzalanması Kominform’u
gayet
müşkül bir duruma sokacaktır.
Diplomatik yazar kominform» un zaten gayet karışık bir vaziyette bulunduğunu kaydetmekte bu teşekkül tarafından güdülen siyasetin devamlı değişikliklere (Devamı Sa; 3. Sü; 5 do)
Alman esirler I
Rusyadaki esirlerin iadesine başlandığı bildiriliyor | Berlin: 20 (AP) — Resmi Rus basını Rusyadaki Alman harb esir
lerlnln Almanyaya gönderilmeye başlandığını haber vermiştir. Rus yadakl harb esirlerinin 1948 yılı sonuna kadar memleketlerine ia-
de edilmesi lâzım geliyordu. Ingiliz ve Amerikan hükümetleri Mos-kovaya müracaat ederek Rusyanın
sözünde durmadığını bildirmesin -den dört gün sonra Ruslar bu ha-
beri vermişlerdir.
Cezaevleri
teşkilâtı
Tek hücre usulü
Evli bir kadın, gece yarısı odasına girmek istiyen yabancıyı öldürdü
İzmit, 20 (Telefonla) — Dün şehrimizde fecî bir cinayet işlenmiş. namusuna tecavüz edilmek istenen 22 yaşlarında Asiye Topal isminde genç ve oldukça güzel bir kadın, geco yarısı üç ço-cuğiyle uyumakta iken odasına girmek istiyen Bayram Baştilrk isminde birini, içinde domuz kurşunu bulunan çifte ile öldürmüştür. Hâdise şöyle olmuştur:
Kocası, îzmıte iki buçuk saat mesafedeki Arslanbey köyünde bulunan Asiye, iki katlı evinin
üst katında Feyzullah isimli yavrusu ile uyumakta iken öteden-beri Asiyenin peşinde dolaştığı (Devamı 1 Sa. 3 - Sû. 2 de)
teşmil ediliyor
Ankara: 20 (Telefonla) — Adalet Bakanlığı ceza ve tevkif evleri nln Islâhı yolundaki çalışmalara başlamış bulunmaktadır.
Ağır cezalı mahkûmlar İçin h0-ı re uaülü ilk defa yakında 1-4» ; bitecek olan Kayseri cezı* evindg
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 1e)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Hırsız Güvercinler
ULUNAY
oprak Mahsulleri Ofiti'nin, mleket İçin gayet lü-dalı bir teşekkül ol-söylorler. Fakat no hlkmet-blz bunun lüzum ve faydasını türlü anlıyamadık; Toprak Matı sütleri Ofisinde bulunan zovat İle görüştüğümüz zaman bu mevzuda nazariyat vadlslndo İleri sürülen ftklrlor, sebepler gayet makul görülüyor; fakat İş tatbikata binin* co mosele tamamen değişiyor. Bu İtibarla Toprak llorl Ofisi,
, bil* udu yalnız gazetoloro sornıayo olmaktan Iba-rot kalıyor. Bilhassa Toprak Mah-sullorl Ofisi kadar aloyhlndo yazılış, söylenmiş, hücum edilmiş hiç r toşokkül hatırlamıyorum. Buna rağmerf Ofis bütün bu tonkltloro, târlzloro komal - I - oesarotlo göğüs germiş ve •
M&nond - i - seçer nâbit olur, bû-
Ingilterenİn «Zafer kahramanı* Çörçil
TRUMAN,
ÇORÇiLi
BEKLİYOR
«görülmemiş beroket senesi» diye bar bar bağırırlar; öbür taraftan İstanbul Belediyesi ekmoğo türlü nesne karıştırırdı.
Hiç unutmanı... O sıralarda A* nadoludan avdet eden bir tanıdığım, İstasyonlarda topoleme yığılan buğday kümolerlnln tamamen yeşerdiğini anlatıyordu; biz de Hay-darpaşadan Köprüye göçerken mo-törlerden denize dökülen buğdayları vapurdan seyrediyorduk.
Gazetolerln yazdığı son sullsth mal hâdisesi do üzerindo durulacak mahiyettedir. Kondlslno tevdi edilen arpaların muhafazasına memur olan anbaroı 190 bin kilo arpanın ziyamı hırsızlarla güvorclnlere yüklomeğo çabalıyor. Anbarların altında kalas yokmuş!
Çalınan mal yüz kilo, beş yüz kilo, bin kilo değil, 180 bin kilodur; arpa, yükte hafif pahada a-ğır bir şoy değildir. Bu kadar arpa nasıl çalınır? Bu kadar arpayı gü-
Moselo mahkomoyo İntikal etmiştir. Notlcenln no olacağını göro-
Fakat bonco hor şeyden ovvol
alınacak tedbir, bir lürlü işlemi-
yen bu teşokküllori lâğvetmektir.
Bizi buğdayımızla, unumuzla baş-
başn bıraksınlar; nasıl olsa kondl
göbeğimizi kendimiz koserlz vesse-
lam I..
Dlyo olduğu yordo dayanmış, kalmıştır.
Fakat bununla Ofisin lüzumu nu tahakkuk ottlrocok bir vaziyet hasıl olmuş değildir.
Ofis, Toprak Mahsullorlnln şu
nıoınlokotto sıkıntısız vo bol bol
İstihlâkini temin edcmomlştlr. Bilâ-
kis bolluk sonosl dlyo anılan sayılı
yıllarda dahi biz mahsul yoksullu-
ğu çektik; gazololor bir yandan
. Nevyork: 20 (Nafen) — Churc-
hlll'le buluşmak için Başkan Tru-
man hafta tatilinden haz geçmiştir
Başkan Kayıveat'den hareket ede-1
rek Nevyoıka dönecektir.
Rofl, Covnd Ulunoy tarafından
tenkidi yarınki nüshamızda İn-
tişar odooektlr.
( Yazısı 3 üncü sayfada)
Sahibi t Safa Kılıçlıoğhı
İdare: Nuruosmanlye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon ı 30W
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
PAZARTESİ
21
MART
1049
Rusya Atlantik paktına karşıhâlâsusuyor
Vaşington siyasî çevreleri, Paktın Marshall plânı ile olan münasebeti üzerinde duruyor
Sovyet peykleri Batılı Devletlere yeniden hücuma geçtiler-Wallace, Paktı, sekizde yedisi su altında olan bir aysberg'e benzetiyor
Hep o derd...
Büyük Millet Meclisinde evvelki günkü celseji «Tatsız bir gün» diye vasıflandır-mıştık. Buna sebep de birçok bakanlardan, birçok yolsuzluklar hakkımla sorular sorulması ve onlara sudan çoraplar alınmalıydı. Esefle kaydetmek lâzım ki, cumartesi günkü Meclis celseleri de yine tatsız sıfatına tamamiyle lıak kazanmış bulunuyor. Çünkü Millet Partisinden Reşat Aydınlı doğru ise, cidden hayretlere seza; ifşaatta bulunuyor. Her halde bir milletvekilinin sokak ve kahve dedikodularını Büyük Millet Meclisi kürsüsüne kadar u-laştırması tasavvur edileuıiyece-ğinden bu dumanın çıktığı yerde bir ateş yakılmış bulunması kabul edilebilir.
.Maden Arama Enstitümüze mensup genç bir mühendis, Muş vilâyetinin Bilir köyünde zengin bir baritin cevheri buluyor. 1947 yılında bu iyi haberi bir raporla mensup olduğu daireye bildiriyor. Fakat buna bir cevap almadıktan başka Ekonomi Bakanlığınca bu madeni Lşletmo İmtiyaz ve hakkının bir şahsa verilmek üzere olduğunu hayretle haber alıyor. Reşat Aydınlmın soru takririnde hikâye ettiği gibi Maden Arama Enstitüsündeki bir memur bayan bu keyfi hususî Mr lata bir para mukabilinde satmış ve böylece hâzinenin hakkı riyaa uğratılmış bulunuyor.
Toprak Ofiste de kırk beş bin liralık bir suiistimal işi mahkemeye İntikal etmiş ve maznun memurlar (190) ton arpanın güvercinlerin üşüşmesi ve bazı hırsızların vakit vakit anbara dadanmaları yüzünden telef olduğunu iddia etmişlerdir.
Her memlekette, her zaman sui İstimal olur. Harbin doğurduğu ihtiyaç ve sefalet de ahlâkı gevşek olanların manevi vidalarında biraz daha laçka olmasını intaç edebilir amma, bu kadar cesur ve cüretli hareketlerin umumi ahlâk sukutu İle İzahı pek kabil değildir.
Bize öyle geliyor ki suiistimal terle mücadelenin ciddi ve hakiki olduğuna halkta ve memurlarda esaslı bir kanaat yoktur. Onlan böyle düşünmeğe sevkeden sebep de her gün gazete sütunlarında ve Millet Meclisi kürsüsünde suiistimal yazı ve lâkırdıları sakız gibi tekrarlandığı haldo ilgili bakanların, bütün feryatlara mukabil: «Mesele tahkik edilmektedir, komisyon incelemelerde bulun-tnaktadır. Neticeden muhterem heyetinizi haberdar edeceğiz» gi-bi basma kalıb formüllerin âdeta tabiî bir sevk ile mâna ve medlulüne nüfuz edilmeden daklardan salıverilmesidir.
Otuz üç vatandaşı milralyöz ateşine tutarak kasten imha e-denlerin cürmü üzerinden yedi se-ne geçtiği halde mesele normal takip etmektedir, gibi oluvoVn’ı1” me8e,e tiler •n.laniîöMkL "““..T Atatürk «Bir lürk değer» deraljü. Böyl» otM )u' nl birden muhakemesi/, muhasebemiz aileme göndermek otuz iki âlemi birden söndürmeğe eşittir. Bu kadar elim bir tecavüze tevessül edenler resmi şahıslar o-lursa o zaman durumun vahameti kat kat artar. Fakat buna karşı beklenilen duyarlık gösterilmiş midir? Hâdiseyi bu kadar geciktirenler, mahkemeye intikalini yıllarca ta’vik edenlerden kimler mesul edilmiştir? Kimler yakalanmış ra hapsedilmiştir? Yoksa bu şenaati yapanlar hâlâ memuriyetlerini muhafaza etmek mi devam ediyorlar?
Offer tamftan. Kwn KUll etilitaU gibi, u.
Maplljll™»,» 1,1, A(l, vardır.
Bu »t büküm,la tadar de,II
od« yapıldığı malumdur. Ara-1
(Devamıı 8a. 3 - 8ü. t d»)
Ayni zamanda müşfik bir aile reisi olan Başkan Truman, Beyaz Saray’da, yaşındaki Teksas’lı bir kızla meşgul olurken...
Cuma günü yayınlanmış olan Atlantik paktının metni üzerlndş yürütülen tefsirler devam et-mekedir.
Bu mevzu ilo alâkalı haber ve yorumlan A. A.' A. P. ve Nafen ajansı bültenlerinden kısaltarak bildiriyoruz:
Dün akşam gelen bir Vaşington haberinde, paktın Marshall plânı ile olan alâka ve münasebeti üzerinde durulduğu görülmektedir. Amerikan Dışişleri Ba kanlığı tarafından yayınlanan broşürde bu münasebet şöylece belirtilmektedir:
Atlantik paktı, şimdi Avrupa-nın kalkınması programının çerçevesi dahilinde olarak tatbik edilen geniş bir İktisadî koordinasyonun lüzumlu ve tamamlayıcı bir unsurudur. Fakat Avru-panın kalkınması programı pakta dahil olmayan memleketleri de
ihtiva etmekte ve bu itibarla programla Atlantik paktı arasında resmî hiç bir bağ mevcut bulunmamaktadır.
Bahis konusu memleketler arasında bu pakt vasıtasiyle tahakkuk ettirilecek olan kuvvetlenmiş bir güvenlik hissi Avrupanın İktisadî bakımdan kuvvetlenmesi
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Türk-Avusturya millî maçını 1-0 kaybettik Maçta hâdise çıktı. Italyan hakem sahayı terketti - C. Arman’ın telsizi
Güreşçilerimizin dünkü zaferleri
du-
Viyana, 20 (Cihat Arman'dan telsizle) — Millî takımımızla A-vusturya milli takımı arasında bugün oynanan milli maçı 70 bine 1 yakın Beyirci takip etti. Maç çok heyecanlı oldu. Bizim çocuklar iyi oynadılar, fakat forvetlerimiz ■ bütün gayretlerine rağmen, gol çıkaramadılar. Netice de maalesef maçı kaybettik. ★ Viyana radyosunun dün geceki Almanca neşriyatından zaptedip tercüme ettiğimiz Türkiye - A-vuaturya Milli futbol maçına ait Türkiye - Avusturya Mıillî futbol karşılaşması 66.00 i aşan bir seyirci önünde dün Viyanada yapıldı. Avusturya Başvekilinin de hazır bulunduğu bu maça takımlar şu kadrolarıyla başladılar. Türkiye: Cihad - Erdoğan, Ahmet - Salâhattin, Galip, Hüseyin Fikret, Erol, Bülent, Muzaffer Şükrü. (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 de)
M. P. Kızıltoprak lokali dün açıldı Sadık Aldoğan, bu münasebetle, şayanı dikkat bir nutuk verdi
Aldoğan, dış politikayı tahlil etti ve ikinci dünya harbine girmeyişimizin sebebini anlattı Atom $ehri Nevyork: 20 (A.A) — (Lps) — Tcnnesscc'dekl yedi yıl önce İnşa edilmiş olan İlk atom şehri Oakridge İlk defa olarak dün halkın ziyaretine açılmıştır. Bu mera simde sinema yıldızları ve Vaşlng-ton'un ileri gelen şahsiyetleri ha -zır bulunmuşlardır.
Millet Partisinin Kızıltoprak Bucağı lokalinin açılış töreni dün öğleden sonra saat 15 de yapılmıştır. Törende Partili Milletvekillerinden Enver Kök, Suphi Ba tur, Sadık Aldoğan ve genel idare kurulundan Fuat Arna ile diter Parti mensuplan Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti Başkanı Ord. Prof. AJİ Fuat Başgil ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunmuştur. Toplantıy* bucak Başkanı kısa bir hitabe ile açmış, müteakiben Sadık Aldoğan söz alarak Hürriyet ilan e-dildiğindenberi 41 yıl geçtiğini, 0 zaman maksadın istibdattan (Devanın Sa. 3 - sü. 3 do)
( F. Bahçe - G. Saray 1-1 berabere kaldılar ]
Yunan Millî Bayramı
Atina, 20 A.A. — (Byum) Yunanistanın millî bayramı münasebetile bir ay akdar önce hazırlıklarına başlanılmış olan «Çalışma ve Zafer» haftası törenlerine bugün başlanılmıştır.
Akdeniz Paktının akdi
Kominformu yıkacak
Molotofun, dış siyasetteki başarısızlığından azledilmiş olduğu muhakkak gibidir
Kominform şimdi, Yunanistan yerine Yugos-lavyayı hedef edindi. Moskova demir perdede
gedikler açılmasını önlemeğe çalışıyor
Ege’deki çarpışma
Bir Yunan balıkçı motoru ile silâhlı çarpışma oldu
Motor, ele geçti
İzmir, 20 (Telefonla) — Bugün Çeşme limanı açıklarında ve Türk kara »uları dahilinde avlanmakta olan bir Yunan balıkçı motöriyle bir gümrük muhafaza ınotörümttz arasında silâhlı çarpışma vukubulmuştur. Çarpışma, Yunan motörüne (Dur!) İşareti veren muhafız motörümüz, Yunan balıkçılarının ateş açmaları üzerine vukua gelmiştir. Bir kaç saatlik heyecanlı takipten sonra içinde 7 balıkçı bulunan Yunan motörü yakalanarak Çeşme limanına getirilmiştir.
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Sadak'ın Amerika seyahati
Vaşiııglonu ziyaret ederse Sadak, meni 11 unlukla karşılanacak
VVaşington, 20 (A.A.) «United press) — Resmî Amerikan çevreleri gelecek ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Türk heyetine başkanlık etmesi muhtemel bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak Amerikaya geldiği zaman Waş-hington’u ziyarete davet edilmiş olmamakla beraber böyle bir zi-
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 2 do)
1
O, böyle istemezdi...
Ahmot Muhlb Dranaşın, Şohlr Tiyatrosu Dram kısmında tornalı odllmokto olan bu osorlnln
Stalin'le Molotof, Vişinski (göz lüklü) bir arada (Foto: A.P.)
ingılterede Kızıl ajanlarla mücadele
Ingiliz Konsolosluklarına, yabancılara vize verilirken dikkatli davranmaları ihtar edildi
Londra: 20 (A.A.) — (Afp) —
Sunday Dlspatch gazetesinin bu sabah bildirdiğine göre, İçişleri Ba kanlığı Ingiltereye komünist ajanlarının sızmasını önlemek İçin özel tedbirler almaktadır.
Gazete şunları ilâve etmektedir:
Bugün Ingiltere'de 414.000 ya -bancı bulunmaktadır. Halbuki 938 de bu miktar 212.000 idi. Ingiltere
deki yabancılar arasında Sovyet a janlan da ortaya çıkarılmıştır. Bu yüzden bazı tedbirlere baş vurmak lüzumu hâsıl olmuştur. Yabancı memleketlerdeki Ingiliz konsolos -luklanna, mültecilere Ingiltere’yo gitmek için vize verilirken daha dikkatli davranmaları hususunda emirler verilmiştir .
izmitte öldürülen
namus düşmanı
Londra, 20 (Nafen) — Sun« day Times gazetesinin diplomatik
yazarına göre Akdeniz paktının
imzalanması Kominform’u
gayet
müşkül bir duruma sokacaktır.
Diplomatik yazar kominform» un zaten gayet karışık bir vaziyette bulunduğunu kaydetmekte bu teşekkül tarafından güdülen siyasetin devamlı değişikliklere (Devamı Sa; 3. Sü; 5 do)
Alman esirler I
Rusyadaki esirlerin iadesine başlandığı bildiriliyor | Berlin: 20 (AP) — Resmi Rus basını Rusyadaki Alman harb esir
lerlnln Almanyaya gönderilmeye başlandığını haber vermiştir. Rus yadakl harb esirlerinin 1948 yılı sonuna kadar memleketlerine ia-
de edilmesi lâzım geliyordu. Ingiliz ve Amerikan hükümetleri Mos-kovaya müracaat ederek Rusyanın
sözünde durmadığını bildirmesin -den dört gün sonra Ruslar bu ha-
beri vermişlerdir.
Cezaevleri
teşkilâtı
Tek hücre usulü
Evli bir kadın, gece yarısı odasına girmek istiyen yabancıyı öldürdü
İzmit, 20 (Telefonla) — Dün şehrimizde fecî bir cinayet işlenmiş. namusuna tecavüz edilmek istenen 22 yaşlarında Asiye Topal isminde genç ve oldukça güzel bir kadın, geco yarısı üç ço-cuğiyle uyumakta iken odasına girmek istiyen Bayram Baştilrk isminde birini, içinde domuz kurşunu bulunan çifte ile öldürmüştür. Hâdise şöyle olmuştur:
Kocası, îzmıte iki buçuk saat mesafedeki Arslanbey köyünde bulunan Asiye, iki katlı evinin
üst katında Feyzullah isimli yavrusu ile uyumakta iken öteden-beri Asiyenin peşinde dolaştığı (Devamı 1 Sa. 3 - Sû. 2 de)
teşmil ediliyor
Ankara: 20 (Telefonla) — Adalet Bakanlığı ceza ve tevkif evleri nln Islâhı yolundaki çalışmalara başlamış bulunmaktadır.
Ağır cezalı mahkûmlar İçin h0-ı re uaülü ilk defa yakında 1-4» ; bitecek olan Kayseri cezı* evindg
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 1e)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Hırsız Güvercinler
ULUNAY
oprak Mahsulleri Ofiti'nin, mleket İçin gayet lü-dalı bir teşekkül ol-söylorler. Fakat no hlkmet-blz bunun lüzum ve faydasını türlü anlıyamadık; Toprak Matı sütleri Ofisinde bulunan zovat İle görüştüğümüz zaman bu mevzuda nazariyat vadlslndo İleri sürülen ftklrlor, sebepler gayet makul görülüyor; fakat İş tatbikata binin* co mosele tamamen değişiyor. Bu İtibarla Toprak llorl Ofisi,
, bil* udu yalnız gazetoloro sornıayo olmaktan Iba-rot kalıyor. Bilhassa Toprak Mah-sullorl Ofisi kadar aloyhlndo yazılış, söylenmiş, hücum edilmiş hiç r toşokkül hatırlamıyorum. Buna rağmerf Ofis bütün bu tonkltloro, târlzloro komal - I - oesarotlo göğüs germiş ve •
M&nond - i - seçer nâbit olur, bû-
Ingilterenİn «Zafer kahramanı* Çörçil
TRUMAN,
ÇORÇiLi
BEKLİYOR
«görülmemiş beroket senesi» diye bar bar bağırırlar; öbür taraftan İstanbul Belediyesi ekmoğo türlü nesne karıştırırdı.
Hiç unutmanı... O sıralarda A* nadoludan avdet eden bir tanıdığım, İstasyonlarda topoleme yığılan buğday kümolerlnln tamamen yeşerdiğini anlatıyordu; biz de Hay-darpaşadan Köprüye göçerken mo-törlerden denize dökülen buğdayları vapurdan seyrediyorduk.
Gazetolerln yazdığı son sullsth mal hâdisesi do üzerindo durulacak mahiyettedir. Kondlslno tevdi edilen arpaların muhafazasına memur olan anbaroı 190 bin kilo arpanın ziyamı hırsızlarla güvorclnlere yüklomeğo çabalıyor. Anbarların altında kalas yokmuş!
Çalınan mal yüz kilo, beş yüz kilo, bin kilo değil, 180 bin kilodur; arpa, yükte hafif pahada a-ğır bir şoy değildir. Bu kadar arpa nasıl çalınır? Bu kadar arpayı gü-
Moselo mahkomoyo İntikal etmiştir. Notlcenln no olacağını göro-
Fakat bonco hor şeyden ovvol
alınacak tedbir, bir lürlü işlemi-
yen bu teşokküllori lâğvetmektir.
Bizi buğdayımızla, unumuzla baş-
başn bıraksınlar; nasıl olsa kondl
göbeğimizi kendimiz koserlz vesse-
lam I..
Dlyo olduğu yordo dayanmış, kalmıştır.
Fakat bununla Ofisin lüzumu nu tahakkuk ottlrocok bir vaziyet hasıl olmuş değildir.
Ofis, Toprak Mahsullorlnln şu
nıoınlokotto sıkıntısız vo bol bol
İstihlâkini temin edcmomlştlr. Bilâ-
kis bolluk sonosl dlyo anılan sayılı
yıllarda dahi biz mahsul yoksullu-
ğu çektik; gazololor bir yandan
. Nevyork: 20 (Nafen) — Churc-
hlll'le buluşmak için Başkan Tru-
man hafta tatilinden haz geçmiştir
Başkan Kayıveat'den hareket ede-1
rek Nevyoıka dönecektir.
Rofl, Covnd Ulunoy tarafından
tenkidi yarınki nüshamızda İn-
tişar odooektlr.
( Yazısı 3 üncü sayfada)
Sahibi t Safa Kılıçlıoğhı
İdare: Nuruosmanlye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon ı 30W
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
PAZARTESİ
21
MART
1049
Rusya Atlantik paktına karşıhâlâsusuyor
Vaşington siyasî çevreleri, Paktın Marshall plânı ile olan münasebeti üzerinde duruyor
Sovyet peykleri Batılı Devletlere yeniden hücuma geçtiler-Wallace, Paktı, sekizde yedisi su altında olan bir aysberg'e benzetiyor
Hep o derd...
Büyük Millet Meclisinde evvelki günkü celseji «Tatsız bir gün» diye vasıflandır-mıştık. Buna sebep de birçok bakanlardan, birçok yolsuzluklar hakkımla sorular sorulması ve onlara sudan çoraplar alınmalıydı. Esefle kaydetmek lâzım ki, cumartesi günkü Meclis celseleri de yine tatsız sıfatına tamamiyle lıak kazanmış bulunuyor. Çünkü Millet Partisinden Reşat Aydınlı doğru ise, cidden hayretlere seza; ifşaatta bulunuyor. Her halde bir milletvekilinin sokak ve kahve dedikodularını Büyük Millet Meclisi kürsüsüne kadar u-laştırması tasavvur edileuıiyece-ğinden bu dumanın çıktığı yerde bir ateş yakılmış bulunması kabul edilebilir.
.Maden Arama Enstitümüze mensup genç bir mühendis, Muş vilâyetinin Bilir köyünde zengin bir baritin cevheri buluyor. 1947 yılında bu iyi haberi bir raporla mensup olduğu daireye bildiriyor. Fakat buna bir cevap almadıktan başka Ekonomi Bakanlığınca bu madeni Lşletmo İmtiyaz ve hakkının bir şahsa verilmek üzere olduğunu hayretle haber alıyor. Reşat Aydınlmın soru takririnde hikâye ettiği gibi Maden Arama Enstitüsündeki bir memur bayan bu keyfi hususî Mr lata bir para mukabilinde satmış ve böylece hâzinenin hakkı riyaa uğratılmış bulunuyor.
Toprak Ofiste de kırk beş bin liralık bir suiistimal işi mahkemeye İntikal etmiş ve maznun memurlar (190) ton arpanın güvercinlerin üşüşmesi ve bazı hırsızların vakit vakit anbara dadanmaları yüzünden telef olduğunu iddia etmişlerdir.
Her memlekette, her zaman sui İstimal olur. Harbin doğurduğu ihtiyaç ve sefalet de ahlâkı gevşek olanların manevi vidalarında biraz daha laçka olmasını intaç edebilir amma, bu kadar cesur ve cüretli hareketlerin umumi ahlâk sukutu İle İzahı pek kabil değildir.
Bize öyle geliyor ki suiistimal terle mücadelenin ciddi ve hakiki olduğuna halkta ve memurlarda esaslı bir kanaat yoktur. Onlan böyle düşünmeğe sevkeden sebep de her gün gazete sütunlarında ve Millet Meclisi kürsüsünde suiistimal yazı ve lâkırdıları sakız gibi tekrarlandığı haldo ilgili bakanların, bütün feryatlara mukabil: «Mesele tahkik edilmektedir, komisyon incelemelerde bulun-tnaktadır. Neticeden muhterem heyetinizi haberdar edeceğiz» gi-bi basma kalıb formüllerin âdeta tabiî bir sevk ile mâna ve medlulüne nüfuz edilmeden daklardan salıverilmesidir.
Otuz üç vatandaşı milralyöz ateşine tutarak kasten imha e-denlerin cürmü üzerinden yedi se-ne geçtiği halde mesele normal takip etmektedir, gibi oluvoVn’ı1” me8e,e tiler •n.laniîöMkL "““..T Atatürk «Bir lürk değer» deraljü. Böyl» otM )u' nl birden muhakemesi/, muhasebemiz aileme göndermek otuz iki âlemi birden söndürmeğe eşittir. Bu kadar elim bir tecavüze tevessül edenler resmi şahıslar o-lursa o zaman durumun vahameti kat kat artar. Fakat buna karşı beklenilen duyarlık gösterilmiş midir? Hâdiseyi bu kadar geciktirenler, mahkemeye intikalini yıllarca ta’vik edenlerden kimler mesul edilmiştir? Kimler yakalanmış ra hapsedilmiştir? Yoksa bu şenaati yapanlar hâlâ memuriyetlerini muhafaza etmek mi devam ediyorlar?
Offer tamftan. Kwn KUll etilitaU gibi, u.
Maplljll™»,» 1,1, A(l, vardır.
Bu »t büküm,la tadar de,II
od« yapıldığı malumdur. Ara-1
(Devamıı 8a. 3 - 8ü. t d»)
Ayni zamanda müşfik bir aile reisi olan Başkan Truman, Beyaz Saray’da, yaşındaki Teksas’lı bir kızla meşgul olurken...
Cuma günü yayınlanmış olan Atlantik paktının metni üzerlndş yürütülen tefsirler devam et-mekedir.
Bu mevzu ilo alâkalı haber ve yorumlan A. A.' A. P. ve Nafen ajansı bültenlerinden kısaltarak bildiriyoruz:
Dün akşam gelen bir Vaşington haberinde, paktın Marshall plânı ile olan alâka ve münasebeti üzerinde durulduğu görülmektedir. Amerikan Dışişleri Ba kanlığı tarafından yayınlanan broşürde bu münasebet şöylece belirtilmektedir:
Atlantik paktı, şimdi Avrupa-nın kalkınması programının çerçevesi dahilinde olarak tatbik edilen geniş bir İktisadî koordinasyonun lüzumlu ve tamamlayıcı bir unsurudur. Fakat Avru-panın kalkınması programı pakta dahil olmayan memleketleri de
ihtiva etmekte ve bu itibarla programla Atlantik paktı arasında resmî hiç bir bağ mevcut bulunmamaktadır.
Bahis konusu memleketler arasında bu pakt vasıtasiyle tahakkuk ettirilecek olan kuvvetlenmiş bir güvenlik hissi Avrupanın İktisadî bakımdan kuvvetlenmesi
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Türk-Avusturya millî maçını 1-0 kaybettik Maçta hâdise çıktı. Italyan hakem sahayı terketti - C. Arman’ın telsizi
Güreşçilerimizin dünkü zaferleri
du-
Viyana, 20 (Cihat Arman'dan telsizle) — Millî takımımızla A-vusturya milli takımı arasında bugün oynanan milli maçı 70 bine 1 yakın Beyirci takip etti. Maç çok heyecanlı oldu. Bizim çocuklar iyi oynadılar, fakat forvetlerimiz ■ bütün gayretlerine rağmen, gol çıkaramadılar. Netice de maalesef maçı kaybettik. ★ Viyana radyosunun dün geceki Almanca neşriyatından zaptedip tercüme ettiğimiz Türkiye - A-vuaturya Milli futbol maçına ait Türkiye - Avusturya Mıillî futbol karşılaşması 66.00 i aşan bir seyirci önünde dün Viyanada yapıldı. Avusturya Başvekilinin de hazır bulunduğu bu maça takımlar şu kadrolarıyla başladılar. Türkiye: Cihad - Erdoğan, Ahmet - Salâhattin, Galip, Hüseyin Fikret, Erol, Bülent, Muzaffer Şükrü. (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 de)
M. P. Kızıltoprak lokali dün açıldı Sadık Aldoğan, bu münasebetle, şayanı dikkat bir nutuk verdi
Aldoğan, dış politikayı tahlil etti ve ikinci dünya harbine girmeyişimizin sebebini anlattı Atom $ehri Nevyork: 20 (A.A) — (Lps) — Tcnnesscc'dekl yedi yıl önce İnşa edilmiş olan İlk atom şehri Oakridge İlk defa olarak dün halkın ziyaretine açılmıştır. Bu mera simde sinema yıldızları ve Vaşlng-ton'un ileri gelen şahsiyetleri ha -zır bulunmuşlardır.
Millet Partisinin Kızıltoprak Bucağı lokalinin açılış töreni dün öğleden sonra saat 15 de yapılmıştır. Törende Partili Milletvekillerinden Enver Kök, Suphi Ba tur, Sadık Aldoğan ve genel idare kurulundan Fuat Arna ile diter Parti mensuplan Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti Başkanı Ord. Prof. AJİ Fuat Başgil ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunmuştur. Toplantıy* bucak Başkanı kısa bir hitabe ile açmış, müteakiben Sadık Aldoğan söz alarak Hürriyet ilan e-dildiğindenberi 41 yıl geçtiğini, 0 zaman maksadın istibdattan (Devanın Sa. 3 - sü. 3 do)
( F. Bahçe - G. Saray 1-1 berabere kaldılar ]
Yunan Millî Bayramı
Atina, 20 A.A. — (Byum) Yunanistanın millî bayramı münasebetile bir ay akdar önce hazırlıklarına başlanılmış olan «Çalışma ve Zafer» haftası törenlerine bugün başlanılmıştır.
Akdeniz Paktının akdi
Kominformu yıkacak
Molotofun, dış siyasetteki başarısızlığından azledilmiş olduğu muhakkak gibidir
Kominform şimdi, Yunanistan yerine Yugos-lavyayı hedef edindi. Moskova demir perdede
gedikler açılmasını önlemeğe çalışıyor
Ege’deki çarpışma
Bir Yunan balıkçı motoru ile silâhlı çarpışma oldu
Motor, ele geçti
İzmir, 20 (Telefonla) — Bugün Çeşme limanı açıklarında ve Türk kara »uları dahilinde avlanmakta olan bir Yunan balıkçı motöriyle bir gümrük muhafaza ınotörümttz arasında silâhlı çarpışma vukubulmuştur. Çarpışma, Yunan motörüne (Dur!) İşareti veren muhafız motörümüz, Yunan balıkçılarının ateş açmaları üzerine vukua gelmiştir. Bir kaç saatlik heyecanlı takipten sonra içinde 7 balıkçı bulunan Yunan motörü yakalanarak Çeşme limanına getirilmiştir.
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Sadak'ın Amerika seyahati
Vaşiııglonu ziyaret ederse Sadak, meni 11 unlukla karşılanacak
VVaşington, 20 (A.A.) «United press) — Resmî Amerikan çevreleri gelecek ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Türk heyetine başkanlık etmesi muhtemel bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak Amerikaya geldiği zaman Waş-hington’u ziyarete davet edilmiş olmamakla beraber böyle bir zi-
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 2 do)
1
O, böyle istemezdi...
Ahmot Muhlb Dranaşın, Şohlr Tiyatrosu Dram kısmında tornalı odllmokto olan bu osorlnln
Stalin'le Molotof, Vişinski (göz lüklü) bir arada (Foto: A.P.)
ingılterede Kızıl ajanlarla mücadele
Ingiliz Konsolosluklarına, yabancılara vize verilirken dikkatli davranmaları ihtar edildi
Londra: 20 (A.A.) — (Afp) —
Sunday Dlspatch gazetesinin bu sabah bildirdiğine göre, İçişleri Ba kanlığı Ingiltereye komünist ajanlarının sızmasını önlemek İçin özel tedbirler almaktadır.
Gazete şunları ilâve etmektedir:
Bugün Ingiltere'de 414.000 ya -bancı bulunmaktadır. Halbuki 938 de bu miktar 212.000 idi. Ingiltere
deki yabancılar arasında Sovyet a janlan da ortaya çıkarılmıştır. Bu yüzden bazı tedbirlere baş vurmak lüzumu hâsıl olmuştur. Yabancı memleketlerdeki Ingiliz konsolos -luklanna, mültecilere Ingiltere’yo gitmek için vize verilirken daha dikkatli davranmaları hususunda emirler verilmiştir .
izmitte öldürülen
namus düşmanı
Londra, 20 (Nafen) — Sun« day Times gazetesinin diplomatik
yazarına göre Akdeniz paktının
imzalanması Kominform’u
gayet
müşkül bir duruma sokacaktır.
Diplomatik yazar kominform» un zaten gayet karışık bir vaziyette bulunduğunu kaydetmekte bu teşekkül tarafından güdülen siyasetin devamlı değişikliklere (Devamı Sa; 3. Sü; 5 do)
Alman esirler I
Rusyadaki esirlerin iadesine başlandığı bildiriliyor | Berlin: 20 (AP) — Resmi Rus basını Rusyadaki Alman harb esir
lerlnln Almanyaya gönderilmeye başlandığını haber vermiştir. Rus yadakl harb esirlerinin 1948 yılı sonuna kadar memleketlerine ia-
de edilmesi lâzım geliyordu. Ingiliz ve Amerikan hükümetleri Mos-kovaya müracaat ederek Rusyanın
sözünde durmadığını bildirmesin -den dört gün sonra Ruslar bu ha-
beri vermişlerdir.
Cezaevleri
teşkilâtı
Tek hücre usulü
Evli bir kadın, gece yarısı odasına girmek istiyen yabancıyı öldürdü
İzmit, 20 (Telefonla) — Dün şehrimizde fecî bir cinayet işlenmiş. namusuna tecavüz edilmek istenen 22 yaşlarında Asiye Topal isminde genç ve oldukça güzel bir kadın, geco yarısı üç ço-cuğiyle uyumakta iken odasına girmek istiyen Bayram Baştilrk isminde birini, içinde domuz kurşunu bulunan çifte ile öldürmüştür. Hâdise şöyle olmuştur:
Kocası, îzmıte iki buçuk saat mesafedeki Arslanbey köyünde bulunan Asiye, iki katlı evinin
üst katında Feyzullah isimli yavrusu ile uyumakta iken öteden-beri Asiyenin peşinde dolaştığı (Devamı 1 Sa. 3 - Sû. 2 de)
teşmil ediliyor
Ankara: 20 (Telefonla) — Adalet Bakanlığı ceza ve tevkif evleri nln Islâhı yolundaki çalışmalara başlamış bulunmaktadır.
Ağır cezalı mahkûmlar İçin h0-ı re uaülü ilk defa yakında 1-4» ; bitecek olan Kayseri cezı* evindg
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 1e)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Hırsız Güvercinler
ULUNAY
oprak Mahsulleri Ofiti'nin, mleket İçin gayet lü-dalı bir teşekkül ol-söylorler. Fakat no hlkmet-blz bunun lüzum ve faydasını türlü anlıyamadık; Toprak Matı sütleri Ofisinde bulunan zovat İle görüştüğümüz zaman bu mevzuda nazariyat vadlslndo İleri sürülen ftklrlor, sebepler gayet makul görülüyor; fakat İş tatbikata binin* co mosele tamamen değişiyor. Bu İtibarla Toprak llorl Ofisi,
, bil* udu yalnız gazetoloro sornıayo olmaktan Iba-rot kalıyor. Bilhassa Toprak Mah-sullorl Ofisi kadar aloyhlndo yazılış, söylenmiş, hücum edilmiş hiç r toşokkül hatırlamıyorum. Buna rağmerf Ofis bütün bu tonkltloro, târlzloro komal - I - oesarotlo göğüs germiş ve •
M&nond - i - seçer nâbit olur, bû-
Ingilterenİn «Zafer kahramanı* Çörçil
TRUMAN,
ÇORÇiLi
BEKLİYOR
«görülmemiş beroket senesi» diye bar bar bağırırlar; öbür taraftan İstanbul Belediyesi ekmoğo türlü nesne karıştırırdı.
Hiç unutmanı... O sıralarda A* nadoludan avdet eden bir tanıdığım, İstasyonlarda topoleme yığılan buğday kümolerlnln tamamen yeşerdiğini anlatıyordu; biz de Hay-darpaşadan Köprüye göçerken mo-törlerden denize dökülen buğdayları vapurdan seyrediyorduk.
Gazetolerln yazdığı son sullsth mal hâdisesi do üzerindo durulacak mahiyettedir. Kondlslno tevdi edilen arpaların muhafazasına memur olan anbaroı 190 bin kilo arpanın ziyamı hırsızlarla güvorclnlere yüklomeğo çabalıyor. Anbarların altında kalas yokmuş!
Çalınan mal yüz kilo, beş yüz kilo, bin kilo değil, 180 bin kilodur; arpa, yükte hafif pahada a-ğır bir şoy değildir. Bu kadar arpa nasıl çalınır? Bu kadar arpayı gü-
Moselo mahkomoyo İntikal etmiştir. Notlcenln no olacağını göro-
Fakat bonco hor şeyden ovvol
alınacak tedbir, bir lürlü işlemi-
yen bu teşokküllori lâğvetmektir.
Bizi buğdayımızla, unumuzla baş-
başn bıraksınlar; nasıl olsa kondl
göbeğimizi kendimiz koserlz vesse-
lam I..
Dlyo olduğu yordo dayanmış, kalmıştır.
Fakat bununla Ofisin lüzumu nu tahakkuk ottlrocok bir vaziyet hasıl olmuş değildir.
Ofis, Toprak Mahsullorlnln şu
nıoınlokotto sıkıntısız vo bol bol
İstihlâkini temin edcmomlştlr. Bilâ-
kis bolluk sonosl dlyo anılan sayılı
yıllarda dahi biz mahsul yoksullu-
ğu çektik; gazololor bir yandan
. Nevyork: 20 (Nafen) — Churc-
hlll'le buluşmak için Başkan Tru-
man hafta tatilinden haz geçmiştir
Başkan Kayıveat'den hareket ede-1
rek Nevyoıka dönecektir.
Rofl, Covnd Ulunoy tarafından
tenkidi yarınki nüshamızda İn-
tişar odooektlr.
( Yazısı 3 üncü sayfada)
Sahibi t Safa Kılıçlıoğhı
İdare: Nuruosmanlye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon ı 30W
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
PAZARTESİ
21
MART
1049
Rusya Atlantik paktına karşıhâlâsusuyor
Vaşington siyasî çevreleri, Paktın Marshall plânı ile olan münasebeti üzerinde duruyor
Sovyet peykleri Batılı Devletlere yeniden hücuma geçtiler-Wallace, Paktı, sekizde yedisi su altında olan bir aysberg'e benzetiyor
Hep o derd...
Büyük Millet Meclisinde evvelki günkü celseji «Tatsız bir gün» diye vasıflandır-mıştık. Buna sebep de birçok bakanlardan, birçok yolsuzluklar hakkımla sorular sorulması ve onlara sudan çoraplar alınmalıydı. Esefle kaydetmek lâzım ki, cumartesi günkü Meclis celseleri de yine tatsız sıfatına tamamiyle lıak kazanmış bulunuyor. Çünkü Millet Partisinden Reşat Aydınlı doğru ise, cidden hayretlere seza; ifşaatta bulunuyor. Her halde bir milletvekilinin sokak ve kahve dedikodularını Büyük Millet Meclisi kürsüsüne kadar u-laştırması tasavvur edileuıiyece-ğinden bu dumanın çıktığı yerde bir ateş yakılmış bulunması kabul edilebilir.
.Maden Arama Enstitümüze mensup genç bir mühendis, Muş vilâyetinin Bilir köyünde zengin bir baritin cevheri buluyor. 1947 yılında bu iyi haberi bir raporla mensup olduğu daireye bildiriyor. Fakat buna bir cevap almadıktan başka Ekonomi Bakanlığınca bu madeni Lşletmo İmtiyaz ve hakkının bir şahsa verilmek üzere olduğunu hayretle haber alıyor. Reşat Aydınlmın soru takririnde hikâye ettiği gibi Maden Arama Enstitüsündeki bir memur bayan bu keyfi hususî Mr lata bir para mukabilinde satmış ve böylece hâzinenin hakkı riyaa uğratılmış bulunuyor.
Toprak Ofiste de kırk beş bin liralık bir suiistimal işi mahkemeye İntikal etmiş ve maznun memurlar (190) ton arpanın güvercinlerin üşüşmesi ve bazı hırsızların vakit vakit anbara dadanmaları yüzünden telef olduğunu iddia etmişlerdir.
Her memlekette, her zaman sui İstimal olur. Harbin doğurduğu ihtiyaç ve sefalet de ahlâkı gevşek olanların manevi vidalarında biraz daha laçka olmasını intaç edebilir amma, bu kadar cesur ve cüretli hareketlerin umumi ahlâk sukutu İle İzahı pek kabil değildir.
Bize öyle geliyor ki suiistimal terle mücadelenin ciddi ve hakiki olduğuna halkta ve memurlarda esaslı bir kanaat yoktur. Onlan böyle düşünmeğe sevkeden sebep de her gün gazete sütunlarında ve Millet Meclisi kürsüsünde suiistimal yazı ve lâkırdıları sakız gibi tekrarlandığı haldo ilgili bakanların, bütün feryatlara mukabil: «Mesele tahkik edilmektedir, komisyon incelemelerde bulun-tnaktadır. Neticeden muhterem heyetinizi haberdar edeceğiz» gi-bi basma kalıb formüllerin âdeta tabiî bir sevk ile mâna ve medlulüne nüfuz edilmeden daklardan salıverilmesidir.
Otuz üç vatandaşı milralyöz ateşine tutarak kasten imha e-denlerin cürmü üzerinden yedi se-ne geçtiği halde mesele normal takip etmektedir, gibi oluvoVn’ı1” me8e,e tiler •n.laniîöMkL "““..T Atatürk «Bir lürk değer» deraljü. Böyl» otM )u' nl birden muhakemesi/, muhasebemiz aileme göndermek otuz iki âlemi birden söndürmeğe eşittir. Bu kadar elim bir tecavüze tevessül edenler resmi şahıslar o-lursa o zaman durumun vahameti kat kat artar. Fakat buna karşı beklenilen duyarlık gösterilmiş midir? Hâdiseyi bu kadar geciktirenler, mahkemeye intikalini yıllarca ta’vik edenlerden kimler mesul edilmiştir? Kimler yakalanmış ra hapsedilmiştir? Yoksa bu şenaati yapanlar hâlâ memuriyetlerini muhafaza etmek mi devam ediyorlar?
Offer tamftan. Kwn KUll etilitaU gibi, u.
Maplljll™»,» 1,1, A(l, vardır.
Bu »t büküm,la tadar de,II
od« yapıldığı malumdur. Ara-1
(Devamıı 8a. 3 - 8ü. t d»)
Ayni zamanda müşfik bir aile reisi olan Başkan Truman, Beyaz Saray’da, yaşındaki Teksas’lı bir kızla meşgul olurken...
Cuma günü yayınlanmış olan Atlantik paktının metni üzerlndş yürütülen tefsirler devam et-mekedir.
Bu mevzu ilo alâkalı haber ve yorumlan A. A.' A. P. ve Nafen ajansı bültenlerinden kısaltarak bildiriyoruz:
Dün akşam gelen bir Vaşington haberinde, paktın Marshall plânı ile olan alâka ve münasebeti üzerinde durulduğu görülmektedir. Amerikan Dışişleri Ba kanlığı tarafından yayınlanan broşürde bu münasebet şöylece belirtilmektedir:
Atlantik paktı, şimdi Avrupa-nın kalkınması programının çerçevesi dahilinde olarak tatbik edilen geniş bir İktisadî koordinasyonun lüzumlu ve tamamlayıcı bir unsurudur. Fakat Avru-panın kalkınması programı pakta dahil olmayan memleketleri de
ihtiva etmekte ve bu itibarla programla Atlantik paktı arasında resmî hiç bir bağ mevcut bulunmamaktadır.
Bahis konusu memleketler arasında bu pakt vasıtasiyle tahakkuk ettirilecek olan kuvvetlenmiş bir güvenlik hissi Avrupanın İktisadî bakımdan kuvvetlenmesi
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Türk-Avusturya millî maçını 1-0 kaybettik Maçta hâdise çıktı. Italyan hakem sahayı terketti - C. Arman’ın telsizi
Güreşçilerimizin dünkü zaferleri
du-
Viyana, 20 (Cihat Arman'dan telsizle) — Millî takımımızla A-vusturya milli takımı arasında bugün oynanan milli maçı 70 bine 1 yakın Beyirci takip etti. Maç çok heyecanlı oldu. Bizim çocuklar iyi oynadılar, fakat forvetlerimiz ■ bütün gayretlerine rağmen, gol çıkaramadılar. Netice de maalesef maçı kaybettik. ★ Viyana radyosunun dün geceki Almanca neşriyatından zaptedip tercüme ettiğimiz Türkiye - A-vuaturya Milli futbol maçına ait Türkiye - Avusturya Mıillî futbol karşılaşması 66.00 i aşan bir seyirci önünde dün Viyanada yapıldı. Avusturya Başvekilinin de hazır bulunduğu bu maça takımlar şu kadrolarıyla başladılar. Türkiye: Cihad - Erdoğan, Ahmet - Salâhattin, Galip, Hüseyin Fikret, Erol, Bülent, Muzaffer Şükrü. (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 de)
M. P. Kızıltoprak lokali dün açıldı Sadık Aldoğan, bu münasebetle, şayanı dikkat bir nutuk verdi
Aldoğan, dış politikayı tahlil etti ve ikinci dünya harbine girmeyişimizin sebebini anlattı Atom $ehri Nevyork: 20 (A.A) — (Lps) — Tcnnesscc'dekl yedi yıl önce İnşa edilmiş olan İlk atom şehri Oakridge İlk defa olarak dün halkın ziyaretine açılmıştır. Bu mera simde sinema yıldızları ve Vaşlng-ton'un ileri gelen şahsiyetleri ha -zır bulunmuşlardır.
Millet Partisinin Kızıltoprak Bucağı lokalinin açılış töreni dün öğleden sonra saat 15 de yapılmıştır. Törende Partili Milletvekillerinden Enver Kök, Suphi Ba tur, Sadık Aldoğan ve genel idare kurulundan Fuat Arna ile diter Parti mensuplan Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti Başkanı Ord. Prof. AJİ Fuat Başgil ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunmuştur. Toplantıy* bucak Başkanı kısa bir hitabe ile açmış, müteakiben Sadık Aldoğan söz alarak Hürriyet ilan e-dildiğindenberi 41 yıl geçtiğini, 0 zaman maksadın istibdattan (Devanın Sa. 3 - sü. 3 do)
( F. Bahçe - G. Saray 1-1 berabere kaldılar ]
Yunan Millî Bayramı
Atina, 20 A.A. — (Byum) Yunanistanın millî bayramı münasebetile bir ay akdar önce hazırlıklarına başlanılmış olan «Çalışma ve Zafer» haftası törenlerine bugün başlanılmıştır.
Akdeniz Paktının akdi
Kominformu yıkacak
Molotofun, dış siyasetteki başarısızlığından azledilmiş olduğu muhakkak gibidir
Kominform şimdi, Yunanistan yerine Yugos-lavyayı hedef edindi. Moskova demir perdede
gedikler açılmasını önlemeğe çalışıyor
Ege’deki çarpışma
Bir Yunan balıkçı motoru ile silâhlı çarpışma oldu
Motor, ele geçti
İzmir, 20 (Telefonla) — Bugün Çeşme limanı açıklarında ve Türk kara »uları dahilinde avlanmakta olan bir Yunan balıkçı motöriyle bir gümrük muhafaza ınotörümttz arasında silâhlı çarpışma vukubulmuştur. Çarpışma, Yunan motörüne (Dur!) İşareti veren muhafız motörümüz, Yunan balıkçılarının ateş açmaları üzerine vukua gelmiştir. Bir kaç saatlik heyecanlı takipten sonra içinde 7 balıkçı bulunan Yunan motörü yakalanarak Çeşme limanına getirilmiştir.
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Sadak'ın Amerika seyahati
Vaşiııglonu ziyaret ederse Sadak, meni 11 unlukla karşılanacak
VVaşington, 20 (A.A.) «United press) — Resmî Amerikan çevreleri gelecek ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Türk heyetine başkanlık etmesi muhtemel bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak Amerikaya geldiği zaman Waş-hington’u ziyarete davet edilmiş olmamakla beraber böyle bir zi-
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 2 do)
1
O, böyle istemezdi...
Ahmot Muhlb Dranaşın, Şohlr Tiyatrosu Dram kısmında tornalı odllmokto olan bu osorlnln
Stalin'le Molotof, Vişinski (göz lüklü) bir arada (Foto: A.P.)
ingılterede Kızıl ajanlarla mücadele
Ingiliz Konsolosluklarına, yabancılara vize verilirken dikkatli davranmaları ihtar edildi
Londra: 20 (A.A.) — (Afp) —
Sunday Dlspatch gazetesinin bu sabah bildirdiğine göre, İçişleri Ba kanlığı Ingiltereye komünist ajanlarının sızmasını önlemek İçin özel tedbirler almaktadır.
Gazete şunları ilâve etmektedir:
Bugün Ingiltere'de 414.000 ya -bancı bulunmaktadır. Halbuki 938 de bu miktar 212.000 idi. Ingiltere
deki yabancılar arasında Sovyet a janlan da ortaya çıkarılmıştır. Bu yüzden bazı tedbirlere baş vurmak lüzumu hâsıl olmuştur. Yabancı memleketlerdeki Ingiliz konsolos -luklanna, mültecilere Ingiltere’yo gitmek için vize verilirken daha dikkatli davranmaları hususunda emirler verilmiştir .
izmitte öldürülen
namus düşmanı
Londra, 20 (Nafen) — Sun« day Times gazetesinin diplomatik
yazarına göre Akdeniz paktının
imzalanması Kominform’u
gayet
müşkül bir duruma sokacaktır.
Diplomatik yazar kominform» un zaten gayet karışık bir vaziyette bulunduğunu kaydetmekte bu teşekkül tarafından güdülen siyasetin devamlı değişikliklere (Devamı Sa; 3. Sü; 5 do)
Alman esirler I
Rusyadaki esirlerin iadesine başlandığı bildiriliyor | Berlin: 20 (AP) — Resmi Rus basını Rusyadaki Alman harb esir
lerlnln Almanyaya gönderilmeye başlandığını haber vermiştir. Rus yadakl harb esirlerinin 1948 yılı sonuna kadar memleketlerine ia-
de edilmesi lâzım geliyordu. Ingiliz ve Amerikan hükümetleri Mos-kovaya müracaat ederek Rusyanın
sözünde durmadığını bildirmesin -den dört gün sonra Ruslar bu ha-
beri vermişlerdir.
Cezaevleri
teşkilâtı
Tek hücre usulü
Evli bir kadın, gece yarısı odasına girmek istiyen yabancıyı öldürdü
İzmit, 20 (Telefonla) — Dün şehrimizde fecî bir cinayet işlenmiş. namusuna tecavüz edilmek istenen 22 yaşlarında Asiye Topal isminde genç ve oldukça güzel bir kadın, geco yarısı üç ço-cuğiyle uyumakta iken odasına girmek istiyen Bayram Baştilrk isminde birini, içinde domuz kurşunu bulunan çifte ile öldürmüştür. Hâdise şöyle olmuştur:
Kocası, îzmıte iki buçuk saat mesafedeki Arslanbey köyünde bulunan Asiye, iki katlı evinin
üst katında Feyzullah isimli yavrusu ile uyumakta iken öteden-beri Asiyenin peşinde dolaştığı (Devamı 1 Sa. 3 - Sû. 2 de)
teşmil ediliyor
Ankara: 20 (Telefonla) — Adalet Bakanlığı ceza ve tevkif evleri nln Islâhı yolundaki çalışmalara başlamış bulunmaktadır.
Ağır cezalı mahkûmlar İçin h0-ı re uaülü ilk defa yakında 1-4» ; bitecek olan Kayseri cezı* evindg
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 1e)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Hırsız Güvercinler
ULUNAY
oprak Mahsulleri Ofiti'nin, mleket İçin gayet lü-dalı bir teşekkül ol-söylorler. Fakat no hlkmet-blz bunun lüzum ve faydasını türlü anlıyamadık; Toprak Matı sütleri Ofisinde bulunan zovat İle görüştüğümüz zaman bu mevzuda nazariyat vadlslndo İleri sürülen ftklrlor, sebepler gayet makul görülüyor; fakat İş tatbikata binin* co mosele tamamen değişiyor. Bu İtibarla Toprak llorl Ofisi,
, bil* udu yalnız gazetoloro sornıayo olmaktan Iba-rot kalıyor. Bilhassa Toprak Mah-sullorl Ofisi kadar aloyhlndo yazılış, söylenmiş, hücum edilmiş hiç r toşokkül hatırlamıyorum. Buna rağmerf Ofis bütün bu tonkltloro, târlzloro komal - I - oesarotlo göğüs germiş ve •
M&nond - i - seçer nâbit olur, bû-
Ingilterenİn «Zafer kahramanı* Çörçil
TRUMAN,
ÇORÇiLi
BEKLİYOR
«görülmemiş beroket senesi» diye bar bar bağırırlar; öbür taraftan İstanbul Belediyesi ekmoğo türlü nesne karıştırırdı.
Hiç unutmanı... O sıralarda A* nadoludan avdet eden bir tanıdığım, İstasyonlarda topoleme yığılan buğday kümolerlnln tamamen yeşerdiğini anlatıyordu; biz de Hay-darpaşadan Köprüye göçerken mo-törlerden denize dökülen buğdayları vapurdan seyrediyorduk.
Gazetolerln yazdığı son sullsth mal hâdisesi do üzerindo durulacak mahiyettedir. Kondlslno tevdi edilen arpaların muhafazasına memur olan anbaroı 190 bin kilo arpanın ziyamı hırsızlarla güvorclnlere yüklomeğo çabalıyor. Anbarların altında kalas yokmuş!
Çalınan mal yüz kilo, beş yüz kilo, bin kilo değil, 180 bin kilodur; arpa, yükte hafif pahada a-ğır bir şoy değildir. Bu kadar arpa nasıl çalınır? Bu kadar arpayı gü-
Moselo mahkomoyo İntikal etmiştir. Notlcenln no olacağını göro-
Fakat bonco hor şeyden ovvol
alınacak tedbir, bir lürlü işlemi-
yen bu teşokküllori lâğvetmektir.
Bizi buğdayımızla, unumuzla baş-
başn bıraksınlar; nasıl olsa kondl
göbeğimizi kendimiz koserlz vesse-
lam I..
Dlyo olduğu yordo dayanmış, kalmıştır.
Fakat bununla Ofisin lüzumu nu tahakkuk ottlrocok bir vaziyet hasıl olmuş değildir.
Ofis, Toprak Mahsullorlnln şu
nıoınlokotto sıkıntısız vo bol bol
İstihlâkini temin edcmomlştlr. Bilâ-
kis bolluk sonosl dlyo anılan sayılı
yıllarda dahi biz mahsul yoksullu-
ğu çektik; gazololor bir yandan
. Nevyork: 20 (Nafen) — Churc-
hlll'le buluşmak için Başkan Tru-
man hafta tatilinden haz geçmiştir
Başkan Kayıveat'den hareket ede-1
rek Nevyoıka dönecektir.
Rofl, Covnd Ulunoy tarafından
tenkidi yarınki nüshamızda İn-
tişar odooektlr.
( Yazısı 3 üncü sayfada)
Sahibi t Safa Kılıçlıoğhı
İdare: Nuruosmanlye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon ı 30W
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
PAZARTESİ
21
MART
1049
Rusya Atlantik paktına karşıhâlâsusuyor
Vaşington siyasî çevreleri, Paktın Marshall plânı ile olan münasebeti üzerinde duruyor
Sovyet peykleri Batılı Devletlere yeniden hücuma geçtiler-Wallace, Paktı, sekizde yedisi su altında olan bir aysberg'e benzetiyor
Hep o derd...
Büyük Millet Meclisinde evvelki günkü celseji «Tatsız bir gün» diye vasıflandır-mıştık. Buna sebep de birçok bakanlardan, birçok yolsuzluklar hakkımla sorular sorulması ve onlara sudan çoraplar alınmalıydı. Esefle kaydetmek lâzım ki, cumartesi günkü Meclis celseleri de yine tatsız sıfatına tamamiyle lıak kazanmış bulunuyor. Çünkü Millet Partisinden Reşat Aydınlı doğru ise, cidden hayretlere seza; ifşaatta bulunuyor. Her halde bir milletvekilinin sokak ve kahve dedikodularını Büyük Millet Meclisi kürsüsüne kadar u-laştırması tasavvur edileuıiyece-ğinden bu dumanın çıktığı yerde bir ateş yakılmış bulunması kabul edilebilir.
.Maden Arama Enstitümüze mensup genç bir mühendis, Muş vilâyetinin Bilir köyünde zengin bir baritin cevheri buluyor. 1947 yılında bu iyi haberi bir raporla mensup olduğu daireye bildiriyor. Fakat buna bir cevap almadıktan başka Ekonomi Bakanlığınca bu madeni Lşletmo İmtiyaz ve hakkının bir şahsa verilmek üzere olduğunu hayretle haber alıyor. Reşat Aydınlmın soru takririnde hikâye ettiği gibi Maden Arama Enstitüsündeki bir memur bayan bu keyfi hususî Mr lata bir para mukabilinde satmış ve böylece hâzinenin hakkı riyaa uğratılmış bulunuyor.
Toprak Ofiste de kırk beş bin liralık bir suiistimal işi mahkemeye İntikal etmiş ve maznun memurlar (190) ton arpanın güvercinlerin üşüşmesi ve bazı hırsızların vakit vakit anbara dadanmaları yüzünden telef olduğunu iddia etmişlerdir.
Her memlekette, her zaman sui İstimal olur. Harbin doğurduğu ihtiyaç ve sefalet de ahlâkı gevşek olanların manevi vidalarında biraz daha laçka olmasını intaç edebilir amma, bu kadar cesur ve cüretli hareketlerin umumi ahlâk sukutu İle İzahı pek kabil değildir.
Bize öyle geliyor ki suiistimal terle mücadelenin ciddi ve hakiki olduğuna halkta ve memurlarda esaslı bir kanaat yoktur. Onlan böyle düşünmeğe sevkeden sebep de her gün gazete sütunlarında ve Millet Meclisi kürsüsünde suiistimal yazı ve lâkırdıları sakız gibi tekrarlandığı haldo ilgili bakanların, bütün feryatlara mukabil: «Mesele tahkik edilmektedir, komisyon incelemelerde bulun-tnaktadır. Neticeden muhterem heyetinizi haberdar edeceğiz» gi-bi basma kalıb formüllerin âdeta tabiî bir sevk ile mâna ve medlulüne nüfuz edilmeden daklardan salıverilmesidir.
Otuz üç vatandaşı milralyöz ateşine tutarak kasten imha e-denlerin cürmü üzerinden yedi se-ne geçtiği halde mesele normal takip etmektedir, gibi oluvoVn’ı1” me8e,e tiler •n.laniîöMkL "““..T Atatürk «Bir lürk değer» deraljü. Böyl» otM )u' nl birden muhakemesi/, muhasebemiz aileme göndermek otuz iki âlemi birden söndürmeğe eşittir. Bu kadar elim bir tecavüze tevessül edenler resmi şahıslar o-lursa o zaman durumun vahameti kat kat artar. Fakat buna karşı beklenilen duyarlık gösterilmiş midir? Hâdiseyi bu kadar geciktirenler, mahkemeye intikalini yıllarca ta’vik edenlerden kimler mesul edilmiştir? Kimler yakalanmış ra hapsedilmiştir? Yoksa bu şenaati yapanlar hâlâ memuriyetlerini muhafaza etmek mi devam ediyorlar?
Offer tamftan. Kwn KUll etilitaU gibi, u.
Maplljll™»,» 1,1, A(l, vardır.
Bu »t büküm,la tadar de,II
od« yapıldığı malumdur. Ara-1
(Devamıı 8a. 3 - 8ü. t d»)
Ayni zamanda müşfik bir aile reisi olan Başkan Truman, Beyaz Saray’da, yaşındaki Teksas’lı bir kızla meşgul olurken...
Cuma günü yayınlanmış olan Atlantik paktının metni üzerlndş yürütülen tefsirler devam et-mekedir.
Bu mevzu ilo alâkalı haber ve yorumlan A. A.' A. P. ve Nafen ajansı bültenlerinden kısaltarak bildiriyoruz:
Dün akşam gelen bir Vaşington haberinde, paktın Marshall plânı ile olan alâka ve münasebeti üzerinde durulduğu görülmektedir. Amerikan Dışişleri Ba kanlığı tarafından yayınlanan broşürde bu münasebet şöylece belirtilmektedir:
Atlantik paktı, şimdi Avrupa-nın kalkınması programının çerçevesi dahilinde olarak tatbik edilen geniş bir İktisadî koordinasyonun lüzumlu ve tamamlayıcı bir unsurudur. Fakat Avru-panın kalkınması programı pakta dahil olmayan memleketleri de
ihtiva etmekte ve bu itibarla programla Atlantik paktı arasında resmî hiç bir bağ mevcut bulunmamaktadır.
Bahis konusu memleketler arasında bu pakt vasıtasiyle tahakkuk ettirilecek olan kuvvetlenmiş bir güvenlik hissi Avrupanın İktisadî bakımdan kuvvetlenmesi
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 6 da)
Türk-Avusturya millî maçını 1-0 kaybettik Maçta hâdise çıktı. Italyan hakem sahayı terketti - C. Arman’ın telsizi
Güreşçilerimizin dünkü zaferleri
du-
Viyana, 20 (Cihat Arman'dan telsizle) — Millî takımımızla A-vusturya milli takımı arasında bugün oynanan milli maçı 70 bine 1 yakın Beyirci takip etti. Maç çok heyecanlı oldu. Bizim çocuklar iyi oynadılar, fakat forvetlerimiz ■ bütün gayretlerine rağmen, gol çıkaramadılar. Netice de maalesef maçı kaybettik. ★ Viyana radyosunun dün geceki Almanca neşriyatından zaptedip tercüme ettiğimiz Türkiye - A-vuaturya Milli futbol maçına ait Türkiye - Avusturya Mıillî futbol karşılaşması 66.00 i aşan bir seyirci önünde dün Viyanada yapıldı. Avusturya Başvekilinin de hazır bulunduğu bu maça takımlar şu kadrolarıyla başladılar. Türkiye: Cihad - Erdoğan, Ahmet - Salâhattin, Galip, Hüseyin Fikret, Erol, Bülent, Muzaffer Şükrü. (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 de)
M. P. Kızıltoprak lokali dün açıldı Sadık Aldoğan, bu münasebetle, şayanı dikkat bir nutuk verdi
Aldoğan, dış politikayı tahlil etti ve ikinci dünya harbine girmeyişimizin sebebini anlattı Atom $ehri Nevyork: 20 (A.A) — (Lps) — Tcnnesscc'dekl yedi yıl önce İnşa edilmiş olan İlk atom şehri Oakridge İlk defa olarak dün halkın ziyaretine açılmıştır. Bu mera simde sinema yıldızları ve Vaşlng-ton'un ileri gelen şahsiyetleri ha -zır bulunmuşlardır.
Millet Partisinin Kızıltoprak Bucağı lokalinin açılış töreni dün öğleden sonra saat 15 de yapılmıştır. Törende Partili Milletvekillerinden Enver Kök, Suphi Ba tur, Sadık Aldoğan ve genel idare kurulundan Fuat Arna ile diter Parti mensuplan Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti Başkanı Ord. Prof. AJİ Fuat Başgil ve kalabalık bir halk kütlesi hazır bulunmuştur. Toplantıy* bucak Başkanı kısa bir hitabe ile açmış, müteakiben Sadık Aldoğan söz alarak Hürriyet ilan e-dildiğindenberi 41 yıl geçtiğini, 0 zaman maksadın istibdattan (Devanın Sa. 3 - sü. 3 do)
( F. Bahçe - G. Saray 1-1 berabere kaldılar ]
Yunan Millî Bayramı
Atina, 20 A.A. — (Byum) Yunanistanın millî bayramı münasebetile bir ay akdar önce hazırlıklarına başlanılmış olan «Çalışma ve Zafer» haftası törenlerine bugün başlanılmıştır.
Akdeniz Paktının akdi
Kominformu yıkacak
Molotofun, dış siyasetteki başarısızlığından azledilmiş olduğu muhakkak gibidir
Kominform şimdi, Yunanistan yerine Yugos-lavyayı hedef edindi. Moskova demir perdede
gedikler açılmasını önlemeğe çalışıyor
Ege’deki çarpışma
Bir Yunan balıkçı motoru ile silâhlı çarpışma oldu
Motor, ele geçti
İzmir, 20 (Telefonla) — Bugün Çeşme limanı açıklarında ve Türk kara »uları dahilinde avlanmakta olan bir Yunan balıkçı motöriyle bir gümrük muhafaza ınotörümttz arasında silâhlı çarpışma vukubulmuştur. Çarpışma, Yunan motörüne (Dur!) İşareti veren muhafız motörümüz, Yunan balıkçılarının ateş açmaları üzerine vukua gelmiştir. Bir kaç saatlik heyecanlı takipten sonra içinde 7 balıkçı bulunan Yunan motörü yakalanarak Çeşme limanına getirilmiştir.
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Sadak'ın Amerika seyahati
Vaşiııglonu ziyaret ederse Sadak, meni 11 unlukla karşılanacak
VVaşington, 20 (A.A.) «United press) — Resmî Amerikan çevreleri gelecek ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Türk heyetine başkanlık etmesi muhtemel bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak Amerikaya geldiği zaman Waş-hington’u ziyarete davet edilmiş olmamakla beraber böyle bir zi-
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 2 do)
1
O, böyle istemezdi...
Ahmot Muhlb Dranaşın, Şohlr Tiyatrosu Dram kısmında tornalı odllmokto olan bu osorlnln
Stalin'le Molotof, Vişinski (göz lüklü) bir arada (Foto: A.P.)
ingılterede Kızıl ajanlarla mücadele
Ingiliz Konsolosluklarına, yabancılara vize verilirken dikkatli davranmaları ihtar edildi
Londra: 20 (A.A.) — (Afp) —
Sunday Dlspatch gazetesinin bu sabah bildirdiğine göre, İçişleri Ba kanlığı Ingiltereye komünist ajanlarının sızmasını önlemek İçin özel tedbirler almaktadır.
Gazete şunları ilâve etmektedir:
Bugün Ingiltere'de 414.000 ya -bancı bulunmaktadır. Halbuki 938 de bu miktar 212.000 idi. Ingiltere
deki yabancılar arasında Sovyet a janlan da ortaya çıkarılmıştır. Bu yüzden bazı tedbirlere baş vurmak lüzumu hâsıl olmuştur. Yabancı memleketlerdeki Ingiliz konsolos -luklanna, mültecilere Ingiltere’yo gitmek için vize verilirken daha dikkatli davranmaları hususunda emirler verilmiştir .
izmitte öldürülen
namus düşmanı
Londra, 20 (Nafen) — Sun« day Times gazetesinin diplomatik
yazarına göre Akdeniz paktının
imzalanması Kominform’u
gayet
müşkül bir duruma sokacaktır.
Diplomatik yazar kominform» un zaten gayet karışık bir vaziyette bulunduğunu kaydetmekte bu teşekkül tarafından güdülen siyasetin devamlı değişikliklere (Devamı Sa; 3. Sü; 5 do)
Alman esirler I
Rusyadaki esirlerin iadesine başlandığı bildiriliyor | Berlin: 20 (AP) — Resmi Rus basını Rusyadaki Alman harb esir
lerlnln Almanyaya gönderilmeye başlandığını haber vermiştir. Rus yadakl harb esirlerinin 1948 yılı sonuna kadar memleketlerine ia-
de edilmesi lâzım geliyordu. Ingiliz ve Amerikan hükümetleri Mos-kovaya müracaat ederek Rusyanın
sözünde durmadığını bildirmesin -den dört gün sonra Ruslar bu ha-
beri vermişlerdir.
Cezaevleri
teşkilâtı
Tek hücre usulü
Evli bir kadın, gece yarısı odasına girmek istiyen yabancıyı öldürdü
İzmit, 20 (Telefonla) — Dün şehrimizde fecî bir cinayet işlenmiş. namusuna tecavüz edilmek istenen 22 yaşlarında Asiye Topal isminde genç ve oldukça güzel bir kadın, geco yarısı üç ço-cuğiyle uyumakta iken odasına girmek istiyen Bayram Baştilrk isminde birini, içinde domuz kurşunu bulunan çifte ile öldürmüştür. Hâdise şöyle olmuştur:
Kocası, îzmıte iki buçuk saat mesafedeki Arslanbey köyünde bulunan Asiye, iki katlı evinin
üst katında Feyzullah isimli yavrusu ile uyumakta iken öteden-beri Asiyenin peşinde dolaştığı (Devamı 1 Sa. 3 - Sû. 2 de)
teşmil ediliyor
Ankara: 20 (Telefonla) — Adalet Bakanlığı ceza ve tevkif evleri nln Islâhı yolundaki çalışmalara başlamış bulunmaktadır.
Ağır cezalı mahkûmlar İçin h0-ı re uaülü ilk defa yakında 1-4» ; bitecek olan Kayseri cezı* evindg
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 1e)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Hırsız Güvercinler
ULUNAY
oprak Mahsulleri Ofiti'nin, mleket İçin gayet lü-dalı bir teşekkül ol-söylorler. Fakat no hlkmet-blz bunun lüzum ve faydasını türlü anlıyamadık; Toprak Matı sütleri Ofisinde bulunan zovat İle görüştüğümüz zaman bu mevzuda nazariyat vadlslndo İleri sürülen ftklrlor, sebepler gayet makul görülüyor; fakat İş tatbikata binin* co mosele tamamen değişiyor. Bu İtibarla Toprak llorl Ofisi,
, bil* udu yalnız gazetoloro sornıayo olmaktan Iba-rot kalıyor. Bilhassa Toprak Mah-sullorl Ofisi kadar aloyhlndo yazılış, söylenmiş, hücum edilmiş hiç r toşokkül hatırlamıyorum. Buna rağmerf Ofis bütün bu tonkltloro, târlzloro komal - I - oesarotlo göğüs germiş ve •
M&nond - i - seçer nâbit olur, bû-
Ingilterenİn «Zafer kahramanı* Çörçil
TRUMAN,
ÇORÇiLi
BEKLİYOR
«görülmemiş beroket senesi» diye bar bar bağırırlar; öbür taraftan İstanbul Belediyesi ekmoğo türlü nesne karıştırırdı.
Hiç unutmanı... O sıralarda A* nadoludan avdet eden bir tanıdığım, İstasyonlarda topoleme yığılan buğday kümolerlnln tamamen yeşerdiğini anlatıyordu; biz de Hay-darpaşadan Köprüye göçerken mo-törlerden denize dökülen buğdayları vapurdan seyrediyorduk.
Gazetolerln yazdığı son sullsth mal hâdisesi do üzerindo durulacak mahiyettedir. Kondlslno tevdi edilen arpaların muhafazasına memur olan anbaroı 190 bin kilo arpanın ziyamı hırsızlarla güvorclnlere yüklomeğo çabalıyor. Anbarların altında kalas yokmuş!
Çalınan mal yüz kilo, beş yüz kilo, bin kilo değil, 180 bin kilodur; arpa, yükte hafif pahada a-ğır bir şoy değildir. Bu kadar arpa nasıl çalınır? Bu kadar arpayı gü-
Moselo mahkomoyo İntikal etmiştir. Notlcenln no olacağını göro-
Fakat bonco hor şeyden ovvol
alınacak tedbir, bir lürlü işlemi-
yen bu teşokküllori lâğvetmektir.
Bizi buğdayımızla, unumuzla baş-
başn bıraksınlar; nasıl olsa kondl
göbeğimizi kendimiz koserlz vesse-
lam I..
Dlyo olduğu yordo dayanmış, kalmıştır.
Fakat bununla Ofisin lüzumu nu tahakkuk ottlrocok bir vaziyet hasıl olmuş değildir.
Ofis, Toprak Mahsullorlnln şu
nıoınlokotto sıkıntısız vo bol bol
İstihlâkini temin edcmomlştlr. Bilâ-
kis bolluk sonosl dlyo anılan sayılı
yıllarda dahi biz mahsul yoksullu-
ğu çektik; gazololor bir yandan
. Nevyork: 20 (Nafen) — Churc-
hlll'le buluşmak için Başkan Tru-
man hafta tatilinden haz geçmiştir
Başkan Kayıveat'den hareket ede-1
rek Nevyoıka dönecektir.
Rofl, Covnd Ulunoy tarafından
tenkidi yarınki nüshamızda İn-
tişar odooektlr.
( Yazısı 3 üncü sayfada)

Comments (0)