ÇARŞAMBA
20
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruoemanlye Noı 11 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 10798
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3618
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SAR AGOSSI Bahçekapı Celâlbey Harı No. 29 ________________İST AN BU I.
Komünizm kanun dışı addediliyor
İNÖNÜ
Kastamonu ve Devrekani yi ziyaret etti
Sağ ve sol cereyanlara karşı hazırlanan rapor C. H. P. parti grupuna tevdi edildi
İnönü'nün Gölköy köy enstitüsünün hâtıra
defterine yazdıkları
Rus Politikası
Ne Olacak?
Rapordaki hükümler
Kastamonu, 19 (A.A.) «Özel muhabirimizden» — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu Babalı saat
Sovyet Rusya, Atlantik paktının imzasından evvel, böyle bir muahedenin akdo-lunmaması İçin elinden gelen gayreti harcadı. Zayıf gördüğü memleketler üzerinde ağır baskılar yaptı. Norveç® ve fsveçe yapılan tazyik bu mahiyette İdi. Norveç hükümeti Rusyanın iki sert suali! notası İle karşılaştı, fakat Norveçliler ve parlâmento bu tehditlere kulak asmadı ve Alman işgalinin acı hâtırası tesiri altında Amerikalıların davetine icabet etti, Danimarka da, do-
Zor kullanmayı hedef tutmıyan komünist cereyanlar dahi şiddetle cezalandırılacak
lambaçlı yollardan ve Polonya Vasıtasile tehdit edilmesine rağ-
Bir komünist öğretmen dün tevkil edildi
men demokrasilerin
arasına ka-
tıldı.
Küçük memleketlere karşı böyle bir baskı yapılırken İtalya ve Fransa gibi memleketlerde de be-şincikol rolünü oynıyan komünist partiler vasıtasiyle bin bir müşkülât çıkarıldı. Thorez, ve Togüatti bu İki memleketteki komünistlerin her halde Rusyaya karşı silâh çekmeyeceklerini ifade ederek hükümetlerin İmzalıyacak-lan taahhütlerin değerini azaltmak İstediler, grevler, hattâ çarpışmalar oldu. Fakat bütün bu İç çarpışmalar bu devletlerin de parlâmentoların da Anglosak-sonlann dediklerini yapmalarına engel olmadı. Binaenaleyh pakta mâni olmak hususundaki Rus teşebbüsü tamamiyle suya düştü.
Gazi O&maıı Paşa orta okulu Türkçe öğretmeni olan Saffet Topçuoğlu suçüstü yakalandı
Ankara 19 (Hususi) — C. H. P. Parti grubu saat 1B de Faik Ahmet Barutçunun başkanlığın da toplandı. Grupta aşın sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkında teşkil e-dllmiş olan parti komisyonu ra poru Milletvekillerine tevzi edildi. Ve raporun konuşulması 1-çln Mecliste gizli oturum yapıldı. Söz alan üyelerden bazıları raporun yeni dağıtıldığını okuyabilmeleri İçin gelecek oturum da konuşulmasnı İstediler.
Bu teklif kabul edilerek, top lantıya son verildi. Uzun olan
(Davamı 8a. 5 Su. 1)
11 de Kastamonu Cumhuriyet meydanındaki halk arasından geçerek Halkevine girmiş, ticaret ve sanayi teşekkülleri ve muhtelif İlçelerden gelen heyetlerle görüşmüştür.
Üç saat süren bu görüşmeden sonra meydanda kendisini bekli-yen halka teşekkür ederek aynl-
öğleden sonra, Cumhurbaşkanı Devrek&nl llçeBİnl ziyaret etmiştir. Birkaç senelik kaza merkezi olan Devrekânilller köylerden gelen vatandaşlarla beraber az bir
zamanda yaptıkları İşleri ve daha neler yapmak İstediklerini hep
birden sevinçle anlatmışlardır.
Devrekftni’de İki hususiyet Cum hurbaşkanını aynca meşgul et-
miştir. Birincisi, Devrekâni kaza-
sının altmış köyünden elli birinde mektep olduğu ve 19 bine yakın kaza nüfusuna karşı 1800 küsur
(Dovamı 8a. 6 8ü. 4 de)
Bu durum ve mağlûbiyet karşısında Moskovanın hareket hattı ne olabilir?
Bu suali Amerikalı diplomatlar
ve matbuat sık sık sormakta
önümüze çıkabilecek ihtimaller üzerinde durmaktadırlar. Böyle bir sual şu noktadan da çok varili ve yerindedlr ki Rusların pakt aleyhindeki hareketleri muvaffak olamadığı gibi Berlin ablukası da suya düşmüş bulunmaktadır. Bu abluka, Sovyetlerin elinde, Batıklara karşı, kuvvetli bir koz rolünü oynuyordu. Halbuki Anglo-saksonlar, her tarafta takdir ıı-y andı ran bir himmetle, bu şehri, en zor kış günlerinde bile, havadan beellyebilmişlerdi. Bir haf-tadanberi ise günde (12’000) ton em te a ve mevad nakletmekle Berlinin eskiden şimendifer, asfalt ve şose yoliyle yaptığı ithalâtı bulmuş hattâ aşmışlardır bile.. Yâni fiilen abluka diye bir şey kalmamıştır. Bu hareket şüphesiz Amerikalılara ve lngilizlere pahalıya malolnıaktadır.Dakikada bir uçağın Berline inmesi lâzımdır. Fakat hareket muvaffakiyetle neticelenmiştir. Tam bu dakikada Sovyetlerin ablukayı kaldır-
(Devamı 8a. s 8Ü. B de)
Emniyet memurlarının sıkı takipleri neticesinde, dün. şehrimizde bir orta okul öğretmeni komünizm propagandası yaparken suçüstü yakalanmıştır. Yaptığımız tahkikata göre, hâdise şöyle olmuştur.
Gazi Osman Paşa orta okulu Türkçe öğretmenlerinden Saffet Topçuoğlunun bir müd-dettenberi talebelerine komü-
nizm propagandası yaptığı a-lâkadarlar tarafından haber alınarak öğretmen Saffet hakkında gereken soruşturmalara başlanmış ve neticede Saffet Topçuoğlu’nun, talebe bulunduğu Üniversite Tıp Fakültesinde de arkadaşları arasında komünizm propagandası yaptığı öğrenilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Şehrimize gelen Çinli kadın avukat
Çinde kadın ve erkek ayni hakka sahip fakat komünist liderinin 4 karısı varmış
Dr. Sien - Ling - Zung ■
Çin’in tanınmış kadın avukat .
lanndan, hukuk
doktoru Sien .
Ling - Zung şehrimize gelmiştir.. Beyrultaki Unesconun kadınlar
konferansından dönen Dr. Sien -
Ling . Zung dün kendisiyle gö . rUşen bir muharririmize şunları söylemiştir;
«— Şimdiye kadar Türkijujyl tanımamıştım ve Türkiye hakkında da çok az bir bilgiye MJılptlnı.
Yalnız Beyrutta Türk delegesi Mihri Pektaş İle ayni komisyon da tanıştık ve kısa zamanda bir-
birimize

Otomobil yarışları
Şehrimizden de bir çok hususî ve taksiler iştirâk edecek
Sizin suallerinize cevap verme, den evvel bugUn Topkapı müze . sinde gördüğüm bir yunlışlıga İşa ret etmek İsterim. Müzede gümüş kakma ile yapılmış, Tan sülâlesin den Prens Fuu Young’a alt bir köşk gördüm. Altında yapanın ismi Tan - Yu - Ho olarak göste. rilmekteydi.
Bir otomo bil yangı
Dünkü sayımızda Ankara Şoförler Cemiyeti tarafından tertip edilen otomobil yarışları hakkında verdiğimiz haber, İstanbul şoförleri vo otomobil sahipleri arsamda büyük bir alâka uyandırmış tu-. Dün İstanbul Şoförler Cemı-yatlna birçok hususi ve taksi oto-
Ingilterenın yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel
Truman
Yardım kanununu imzaladı
Balkanlarda buhran
Yugoslav ve Bulgarlardan sonra sıra Romenlerde mi?
Peyk devletler Rus boyunduruğundan kurtulmak için çareler arıyorlar. Romanyanın kızıl kadım Anna Pauker de hastalanmış
Ankara 19 (Telefonla) —
Peyk devletlerde baş gösteren buhran Ankaranm yerli ve yabancı siyasî mahfillerinde gü -
nün mevzuu olarak yine ele
lınmış bulunmaktadır. Umumî
16 Avrupa memleketine beş buçuk milyar dolar-
İngilterenin yeni Ankara
Büyük Elçisi
Bugün Londradun hareket edecek
Londıa 19 (B.B.C.) — İngiltere’nin yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel yarın Tür kiyeye müteveccihen Londradan ayrılacaktır. Büyük elçi, bugün, (Dovamı ı Sa, s 6Ü, 3 de)
Yalnız üzerindeki levhada ayni köşkün bir Japon köşkü olduğu yazılıydı.
Halbuki Japon İsimleri Çin 1 . simlerine nazaran bambaşkadır. Bunun değiştirilmesi lâzım geldi . glnl söyledim amma hallerinden pek değiştireceklerini zannetmi -
yorum.
Çinde kadınların durumu eskiri ne nazaran çok düzelmiştir.
Bugün Kadın — Erkek müsavi, dlr.. Kadınlardan reisicumhur da .
(Dovamı 8a. a 8Ü. a do)
lık yardım yapdacak
Londra, 19 (B.B.C.) — Avru-paya yardım programının 1950 Haziranına kadar uzatılmasını sağlıyan kongre raporunu Başkan Truman bugün imzalamıştır. Bu kanuna göre 5 milyar kü-sür dolarlık yeni tahsisattan bir milyarı, Avrupa iktisadi işbirliği idaresi derhal kullanabilecektir. Bu para ile programa dahil 16 memlekete 5-ardım malzemesi gön derilecektir.
kanaat bu gibi buhranların tabiî olacağı merkezindedir.
Belirtilen fikir, şudur; komü nizim kuvvetini hayale dayanan bir propagandadan almaktadır.. Komünizmin fiiliyat ve tatbikat ta sıfıra müncer olması yalnız peyk devletler halk efkârında değil komünist geçinen şefler a (Devamı Sa. 5 8u. 1)
Başkan, imzasını atarken 8 kalem kullanmış ve bu kalemlerden her birini şahitlik eden 7 şahsiyete hediye etmiştir. Şahitler meya-nında Dışişleri Bakanı Dean Ache son, ekonomik işbirliği idarecisi Paul Hoffman vo büyükelçi Ave-rell Harriman bulunmaktaydılar. Başkan Truman, kullandığı kalemlerden birini, bugünkü merasimde hazır bulunamıyan âyan ü-yesi Vandenberg’e hediye etmek üzere saklamıştır.
İdil, Pariste ilk konserini dün verdi
7 yaşındaki san’atkâr hayranlıkla dinlendi
Paris, 19 (A.A.) «United Pressin özel muhabiri bildiriyor» — İdil Biret’in konserini dinlemek için, içlerinde bilhassa başbakanlık konferansları tertip başkanı M. Guy Millot du Jourdain. kon-servatuvar konserler cemiyeti genel sekreteri M. Andre Huot, yal-
nız musiki bahisleri yazan Fransız gazetesi «tmages Musicales’in müdürü M. Jean Marie Granier-
mobil rahipleri ve şoförler müracaat ederek yarışlar hakkında mütemmim malûmat almışlardır.
Anlaşıldığına göre 1 Mayısta Ankarada yapılması kararlaştırılan bu yarışlara şehrimizden de pek çok hususî ve taksi otomobiller iştirak edecektir.
Altın kaçırmaktan sanık diplomat tekaüt edildi
Lâhey Befaret kâtiplerinden 1-ken, altın kaçırırken Fransız gümrükçüleri tarafından yakalanan ve altınları müsadere edilerek kordiplomatiğe mensup olması dolayıslle kendisi serbest bırakılan Orhan Kavur, Ankara-ya çağırılarak kadro haricine çıkarılmıştı. Haber aldığımıza göre Babık Lâhey sefaret kâtibi bu kore tekaüde aevkedllmlgtlr.
nin bulundukları seçkin bir dinleyici kütlesi toplanmış bulunuyor. Konsere! çok genç, 7 yaşında, anne ve babasiylo geliyor.
(Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
Amerikan film tröstü
Hükümete müracaatta
Türk filmlerinden daha az vergi alınmasına itiraz ettiler
Dün Anûara’da Mamalcta muhabere okulunun ilcinoi tekâmül kursu merasimle açılmıştır. Merasimde Amerikan yardım heyeti başkanı General M e. Bri de ve diOer yardım heyetine men sup subaylarla Genelkurmay Eğitim Başkanı General Rüştü Erdcnhün vo diğer misa/irler hasır bulunmuşlardır. Yukarı -daki resimde dâvetlileri okulun kapısında görüyorsunuz. Aşağıdaki resimde iso Eyüp istihkâm okulunda talim ve terbiyeye t(î trt tutulan Türk erlerinin mayınlanmış bir sahayı temizlemelerini görüyorsunuz. Bunun iğin kullanılan dedektörler memleke timize devredilen Amerikan yardım malzemesi mey anındadır.
Yeril filmciliğimizi korumak için bir sene kadar evvel yerli film gösteren sinemalardan rüsum yüz de 25 e indirilmişti.
Bu vaziyet karşısında bilhassa İkincL ve üçüncü sınıf sinemalarla Anadolu alnemalan Amerikan filmi göstermemeğe başlamışlardır.
Sinemaların Amerikan filmi göstermemeler ise bittabi film ltha lâfını azaltmıştır.
İthalatın azalınası karşısında durumu Istonbuldakl ithalâtçılardan ooron Amerikan film amille rl bu vaziyeti görünce; film endüstrisi tröstü vasıtasıyla hükû meto müracaat etmişler ve yerli ve yabancı filmlerden alınan ver. gllcrln aynı «eviyeye getirilmesini İstemişlerdir.
Amerikan filmcilerinin bu mü .
racaatına karşı hükümetin alaca,
gı kurar merakla beklenmekte .
dlr.
Devlet Demiryolları Umum Müdürü Galip Güran dün nakliyeci lerle konuşurken. (Foto: Yeni Sabah — Burhan Tan)
Nakliye meselesi Devlet Demiryolları Umum Müdürü dün İstanbul Nakliyecileriyle görüştü
Devlet Demiryolları Genel Mü-. rile bir toplantı yapmıştır. D'ev> dürü Galib Gilran, dün saat let Demiryollarile nakl yeniler M 14.30 da Sirkeci 9 uncu işletme rasında tam bir işbirliği kura* binasında şehrimiz nakliyecile-1 (Devamı Sa. 6 Sü. t de)
TAKVİMDEN BİR YATIİAK:
Yılan hikâyesi
ULUNAY
uhtorenı Rolık Ahmet 6evon-gil'ln bir jübile hakkında bana yazmak nezaketlndo bulunduğu mektuba verdiğim cevap hâlâ matbuatta bir münazara mevzuu olmakta devam ediyor. Ben Iso bu meseloyl bir kanaat esasına İstinat ettirerek mümkün mertebe münazara ve münakaşa kapısını kapamak İstemiştim; olmadı. Evvel» genç arkadaşım Nusrot Safa beni münkirlikle İtham ottl. Onunla daha mübahasomizl tamama ordlrmcdon, zekasına hayranlığımı, her vesllo llo tekrar eylediğim gönç ve de-gorll meslekdaşım Doğan Nadi do günlük (komprime) lorlndon birinde, gıyaben vo zımnon bana İltifat ediyor. Fikret’in dediği gibi: Kim bilir F Belki hepsi doğru da;
Bî haber kendi ta’f - ı hissimden ; Vnri yok bilmek isterim yolcu var!
Sözü do hatıra gollyor. Fakat şu son günlordo Çohlr Tiyatrosunun görmek nasip olmıyan (Brand) plyosl dolayısiylo Içlndo bocaladığı İnhitat ve tczobzüb yine bo-nlın haklı olduğumu bir koro daha Isbat etti.
Bu nasıl tiyatrodur kİ «payan-
da» olduğu İddia odllen bir İstinat
mihveri kısa bir zaman (nû movout)
olunoa böylo gürül gürül yıkılı-
vorlr?
Beğenmediğimiz Darülbedayl aylar
oa buhranlar İçinde çırpındı, fakat yıkılmadı; dayandı. Çünkü orada kuvvetlendirilen san’attı... Şahıa değil. Sonra şu ciheti do hatırlat* mak icaboder kİ, insanlar fânidir... istanbulu bir Türk şehri yapan Ko* oa Sinanlar, Mehmet Ağalar, Ka« sim Ağalar bu camilerin, seblllorin, hanların, hamamların altına girip onları bugüne kadar ayakta tutmuş değildirler; onlar çoktan gitti; geride kalan esorler, bu dâhılorln san’ata verdikleri (lâ yeınûl) luğup senbolleridır.
Bu reınzlor yıkılmıyor İşte...
Bizde en büyük noksan dalma her şeyi şahıslardan boklomek zaafıdır. Bir tarihte bir İnglllzlo görüşüyordum. O esnada İngiliz imparatorluğunun siyasotlnl Lord Kur-
Kurzon'a bir hal olursa ne siniz?» dedim. Gayet sâkln lir; o lir; o lir...»
O zaman şaşmıştım; bugün onu haklı görüyorum.
Doğan Nadl 2 tiyatromuzun perde
lorinln her akşam muayyen saatte
açılmasını da bir muvaffakiyet ola-
rak kaydediyor. Bunun tiyatro
(san’at - ı - nofiso) sİ ile no alâkası
olduğunu, —ayıp değil a— anla-
madım.
Idaro ediyordu. İngllûo: «Lord bir hal olursa no yapar-covap : «Yerlno Lord Lansdowıı Roda giderso Lord Hardıng go-> da giderse bir başkası ge-

ÇARŞAMBA
20
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruoemanlye Noı 11 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 10798
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3618
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SAR AGOSSI Bahçekapı Celâlbey Harı No. 29 ________________İST AN BU I.
Komünizm kanun dışı addediliyor
İNÖNÜ
Kastamonu ve Devrekani yi ziyaret etti
Sağ ve sol cereyanlara karşı hazırlanan rapor C. H. P. parti grupuna tevdi edildi
İnönü'nün Gölköy köy enstitüsünün hâtıra
defterine yazdıkları
Rus Politikası
Ne Olacak?
Rapordaki hükümler
Kastamonu, 19 (A.A.) «Özel muhabirimizden» — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu Babalı saat
Sovyet Rusya, Atlantik paktının imzasından evvel, böyle bir muahedenin akdo-lunmaması İçin elinden gelen gayreti harcadı. Zayıf gördüğü memleketler üzerinde ağır baskılar yaptı. Norveç® ve fsveçe yapılan tazyik bu mahiyette İdi. Norveç hükümeti Rusyanın iki sert suali! notası İle karşılaştı, fakat Norveçliler ve parlâmento bu tehditlere kulak asmadı ve Alman işgalinin acı hâtırası tesiri altında Amerikalıların davetine icabet etti, Danimarka da, do-
Zor kullanmayı hedef tutmıyan komünist cereyanlar dahi şiddetle cezalandırılacak
lambaçlı yollardan ve Polonya Vasıtasile tehdit edilmesine rağ-
Bir komünist öğretmen dün tevkil edildi
men demokrasilerin
arasına ka-
tıldı.
Küçük memleketlere karşı böyle bir baskı yapılırken İtalya ve Fransa gibi memleketlerde de be-şincikol rolünü oynıyan komünist partiler vasıtasiyle bin bir müşkülât çıkarıldı. Thorez, ve Togüatti bu İki memleketteki komünistlerin her halde Rusyaya karşı silâh çekmeyeceklerini ifade ederek hükümetlerin İmzalıyacak-lan taahhütlerin değerini azaltmak İstediler, grevler, hattâ çarpışmalar oldu. Fakat bütün bu İç çarpışmalar bu devletlerin de parlâmentoların da Anglosak-sonlann dediklerini yapmalarına engel olmadı. Binaenaleyh pakta mâni olmak hususundaki Rus teşebbüsü tamamiyle suya düştü.
Gazi O&maıı Paşa orta okulu Türkçe öğretmeni olan Saffet Topçuoğlu suçüstü yakalandı
Ankara 19 (Hususi) — C. H. P. Parti grubu saat 1B de Faik Ahmet Barutçunun başkanlığın da toplandı. Grupta aşın sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkında teşkil e-dllmiş olan parti komisyonu ra poru Milletvekillerine tevzi edildi. Ve raporun konuşulması 1-çln Mecliste gizli oturum yapıldı. Söz alan üyelerden bazıları raporun yeni dağıtıldığını okuyabilmeleri İçin gelecek oturum da konuşulmasnı İstediler.
Bu teklif kabul edilerek, top lantıya son verildi. Uzun olan
(Davamı 8a. 5 Su. 1)
11 de Kastamonu Cumhuriyet meydanındaki halk arasından geçerek Halkevine girmiş, ticaret ve sanayi teşekkülleri ve muhtelif İlçelerden gelen heyetlerle görüşmüştür.
Üç saat süren bu görüşmeden sonra meydanda kendisini bekli-yen halka teşekkür ederek aynl-
öğleden sonra, Cumhurbaşkanı Devrek&nl llçeBİnl ziyaret etmiştir. Birkaç senelik kaza merkezi olan Devrekânilller köylerden gelen vatandaşlarla beraber az bir
zamanda yaptıkları İşleri ve daha neler yapmak İstediklerini hep
birden sevinçle anlatmışlardır.
Devrekftni’de İki hususiyet Cum hurbaşkanını aynca meşgul et-
miştir. Birincisi, Devrekâni kaza-
sının altmış köyünden elli birinde mektep olduğu ve 19 bine yakın kaza nüfusuna karşı 1800 küsur
(Dovamı 8a. 6 8ü. 4 de)
Bu durum ve mağlûbiyet karşısında Moskovanın hareket hattı ne olabilir?
Bu suali Amerikalı diplomatlar
ve matbuat sık sık sormakta
önümüze çıkabilecek ihtimaller üzerinde durmaktadırlar. Böyle bir sual şu noktadan da çok varili ve yerindedlr ki Rusların pakt aleyhindeki hareketleri muvaffak olamadığı gibi Berlin ablukası da suya düşmüş bulunmaktadır. Bu abluka, Sovyetlerin elinde, Batıklara karşı, kuvvetli bir koz rolünü oynuyordu. Halbuki Anglo-saksonlar, her tarafta takdir ıı-y andı ran bir himmetle, bu şehri, en zor kış günlerinde bile, havadan beellyebilmişlerdi. Bir haf-tadanberi ise günde (12’000) ton em te a ve mevad nakletmekle Berlinin eskiden şimendifer, asfalt ve şose yoliyle yaptığı ithalâtı bulmuş hattâ aşmışlardır bile.. Yâni fiilen abluka diye bir şey kalmamıştır. Bu hareket şüphesiz Amerikalılara ve lngilizlere pahalıya malolnıaktadır.Dakikada bir uçağın Berline inmesi lâzımdır. Fakat hareket muvaffakiyetle neticelenmiştir. Tam bu dakikada Sovyetlerin ablukayı kaldır-
(Devamı 8a. s 8Ü. B de)
Emniyet memurlarının sıkı takipleri neticesinde, dün. şehrimizde bir orta okul öğretmeni komünizm propagandası yaparken suçüstü yakalanmıştır. Yaptığımız tahkikata göre, hâdise şöyle olmuştur.
Gazi Osman Paşa orta okulu Türkçe öğretmenlerinden Saffet Topçuoğlunun bir müd-dettenberi talebelerine komü-
nizm propagandası yaptığı a-lâkadarlar tarafından haber alınarak öğretmen Saffet hakkında gereken soruşturmalara başlanmış ve neticede Saffet Topçuoğlu’nun, talebe bulunduğu Üniversite Tıp Fakültesinde de arkadaşları arasında komünizm propagandası yaptığı öğrenilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Şehrimize gelen Çinli kadın avukat
Çinde kadın ve erkek ayni hakka sahip fakat komünist liderinin 4 karısı varmış
Dr. Sien - Ling - Zung ■
Çin’in tanınmış kadın avukat .
lanndan, hukuk
doktoru Sien .
Ling - Zung şehrimize gelmiştir.. Beyrultaki Unesconun kadınlar
konferansından dönen Dr. Sien -
Ling . Zung dün kendisiyle gö . rUşen bir muharririmize şunları söylemiştir;
«— Şimdiye kadar Türkijujyl tanımamıştım ve Türkiye hakkında da çok az bir bilgiye MJılptlnı.
Yalnız Beyrutta Türk delegesi Mihri Pektaş İle ayni komisyon da tanıştık ve kısa zamanda bir-
birimize

Otomobil yarışları
Şehrimizden de bir çok hususî ve taksiler iştirâk edecek
Sizin suallerinize cevap verme, den evvel bugUn Topkapı müze . sinde gördüğüm bir yunlışlıga İşa ret etmek İsterim. Müzede gümüş kakma ile yapılmış, Tan sülâlesin den Prens Fuu Young’a alt bir köşk gördüm. Altında yapanın ismi Tan - Yu - Ho olarak göste. rilmekteydi.
Bir otomo bil yangı
Dünkü sayımızda Ankara Şoförler Cemiyeti tarafından tertip edilen otomobil yarışları hakkında verdiğimiz haber, İstanbul şoförleri vo otomobil sahipleri arsamda büyük bir alâka uyandırmış tu-. Dün İstanbul Şoförler Cemı-yatlna birçok hususi ve taksi oto-
Ingilterenın yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel
Truman
Yardım kanununu imzaladı
Balkanlarda buhran
Yugoslav ve Bulgarlardan sonra sıra Romenlerde mi?
Peyk devletler Rus boyunduruğundan kurtulmak için çareler arıyorlar. Romanyanın kızıl kadım Anna Pauker de hastalanmış
Ankara 19 (Telefonla) —
Peyk devletlerde baş gösteren buhran Ankaranm yerli ve yabancı siyasî mahfillerinde gü -
nün mevzuu olarak yine ele
lınmış bulunmaktadır. Umumî
16 Avrupa memleketine beş buçuk milyar dolar-
İngilterenin yeni Ankara
Büyük Elçisi
Bugün Londradun hareket edecek
Londıa 19 (B.B.C.) — İngiltere’nin yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel yarın Tür kiyeye müteveccihen Londradan ayrılacaktır. Büyük elçi, bugün, (Dovamı ı Sa, s 6Ü, 3 de)
Yalnız üzerindeki levhada ayni köşkün bir Japon köşkü olduğu yazılıydı.
Halbuki Japon İsimleri Çin 1 . simlerine nazaran bambaşkadır. Bunun değiştirilmesi lâzım geldi . glnl söyledim amma hallerinden pek değiştireceklerini zannetmi -
yorum.
Çinde kadınların durumu eskiri ne nazaran çok düzelmiştir.
Bugün Kadın — Erkek müsavi, dlr.. Kadınlardan reisicumhur da .
(Dovamı 8a. a 8Ü. a do)
lık yardım yapdacak
Londra, 19 (B.B.C.) — Avru-paya yardım programının 1950 Haziranına kadar uzatılmasını sağlıyan kongre raporunu Başkan Truman bugün imzalamıştır. Bu kanuna göre 5 milyar kü-sür dolarlık yeni tahsisattan bir milyarı, Avrupa iktisadi işbirliği idaresi derhal kullanabilecektir. Bu para ile programa dahil 16 memlekete 5-ardım malzemesi gön derilecektir.
kanaat bu gibi buhranların tabiî olacağı merkezindedir.
Belirtilen fikir, şudur; komü nizim kuvvetini hayale dayanan bir propagandadan almaktadır.. Komünizmin fiiliyat ve tatbikat ta sıfıra müncer olması yalnız peyk devletler halk efkârında değil komünist geçinen şefler a (Devamı Sa. 5 8u. 1)
Başkan, imzasını atarken 8 kalem kullanmış ve bu kalemlerden her birini şahitlik eden 7 şahsiyete hediye etmiştir. Şahitler meya-nında Dışişleri Bakanı Dean Ache son, ekonomik işbirliği idarecisi Paul Hoffman vo büyükelçi Ave-rell Harriman bulunmaktaydılar. Başkan Truman, kullandığı kalemlerden birini, bugünkü merasimde hazır bulunamıyan âyan ü-yesi Vandenberg’e hediye etmek üzere saklamıştır.
İdil, Pariste ilk konserini dün verdi
7 yaşındaki san’atkâr hayranlıkla dinlendi
Paris, 19 (A.A.) «United Pressin özel muhabiri bildiriyor» — İdil Biret’in konserini dinlemek için, içlerinde bilhassa başbakanlık konferansları tertip başkanı M. Guy Millot du Jourdain. kon-servatuvar konserler cemiyeti genel sekreteri M. Andre Huot, yal-
nız musiki bahisleri yazan Fransız gazetesi «tmages Musicales’in müdürü M. Jean Marie Granier-
mobil rahipleri ve şoförler müracaat ederek yarışlar hakkında mütemmim malûmat almışlardır.
Anlaşıldığına göre 1 Mayısta Ankarada yapılması kararlaştırılan bu yarışlara şehrimizden de pek çok hususî ve taksi otomobiller iştirak edecektir.
Altın kaçırmaktan sanık diplomat tekaüt edildi
Lâhey Befaret kâtiplerinden 1-ken, altın kaçırırken Fransız gümrükçüleri tarafından yakalanan ve altınları müsadere edilerek kordiplomatiğe mensup olması dolayıslle kendisi serbest bırakılan Orhan Kavur, Ankara-ya çağırılarak kadro haricine çıkarılmıştı. Haber aldığımıza göre Babık Lâhey sefaret kâtibi bu kore tekaüde aevkedllmlgtlr.
nin bulundukları seçkin bir dinleyici kütlesi toplanmış bulunuyor. Konsere! çok genç, 7 yaşında, anne ve babasiylo geliyor.
(Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
Amerikan film tröstü
Hükümete müracaatta
Türk filmlerinden daha az vergi alınmasına itiraz ettiler
Dün Anûara’da Mamalcta muhabere okulunun ilcinoi tekâmül kursu merasimle açılmıştır. Merasimde Amerikan yardım heyeti başkanı General M e. Bri de ve diOer yardım heyetine men sup subaylarla Genelkurmay Eğitim Başkanı General Rüştü Erdcnhün vo diğer misa/irler hasır bulunmuşlardır. Yukarı -daki resimde dâvetlileri okulun kapısında görüyorsunuz. Aşağıdaki resimde iso Eyüp istihkâm okulunda talim ve terbiyeye t(î trt tutulan Türk erlerinin mayınlanmış bir sahayı temizlemelerini görüyorsunuz. Bunun iğin kullanılan dedektörler memleke timize devredilen Amerikan yardım malzemesi mey anındadır.
Yeril filmciliğimizi korumak için bir sene kadar evvel yerli film gösteren sinemalardan rüsum yüz de 25 e indirilmişti.
Bu vaziyet karşısında bilhassa İkincL ve üçüncü sınıf sinemalarla Anadolu alnemalan Amerikan filmi göstermemeğe başlamışlardır.
Sinemaların Amerikan filmi göstermemeler ise bittabi film ltha lâfını azaltmıştır.
İthalatın azalınası karşısında durumu Istonbuldakl ithalâtçılardan ooron Amerikan film amille rl bu vaziyeti görünce; film endüstrisi tröstü vasıtasıyla hükû meto müracaat etmişler ve yerli ve yabancı filmlerden alınan ver. gllcrln aynı «eviyeye getirilmesini İstemişlerdir.
Amerikan filmcilerinin bu mü .
racaatına karşı hükümetin alaca,
gı kurar merakla beklenmekte .
dlr.
Devlet Demiryolları Umum Müdürü Galip Güran dün nakliyeci lerle konuşurken. (Foto: Yeni Sabah — Burhan Tan)
Nakliye meselesi Devlet Demiryolları Umum Müdürü dün İstanbul Nakliyecileriyle görüştü
Devlet Demiryolları Genel Mü-. rile bir toplantı yapmıştır. D'ev> dürü Galib Gilran, dün saat let Demiryollarile nakl yeniler M 14.30 da Sirkeci 9 uncu işletme rasında tam bir işbirliği kura* binasında şehrimiz nakliyecile-1 (Devamı Sa. 6 Sü. t de)
TAKVİMDEN BİR YATIİAK:
Yılan hikâyesi
ULUNAY
uhtorenı Rolık Ahmet 6evon-gil'ln bir jübile hakkında bana yazmak nezaketlndo bulunduğu mektuba verdiğim cevap hâlâ matbuatta bir münazara mevzuu olmakta devam ediyor. Ben Iso bu meseloyl bir kanaat esasına İstinat ettirerek mümkün mertebe münazara ve münakaşa kapısını kapamak İstemiştim; olmadı. Evvel» genç arkadaşım Nusrot Safa beni münkirlikle İtham ottl. Onunla daha mübahasomizl tamama ordlrmcdon, zekasına hayranlığımı, her vesllo llo tekrar eylediğim gönç ve de-gorll meslekdaşım Doğan Nadi do günlük (komprime) lorlndon birinde, gıyaben vo zımnon bana İltifat ediyor. Fikret’in dediği gibi: Kim bilir F Belki hepsi doğru da;
Bî haber kendi ta’f - ı hissimden ; Vnri yok bilmek isterim yolcu var!
Sözü do hatıra gollyor. Fakat şu son günlordo Çohlr Tiyatrosunun görmek nasip olmıyan (Brand) plyosl dolayısiylo Içlndo bocaladığı İnhitat ve tczobzüb yine bo-nlın haklı olduğumu bir koro daha Isbat etti.
Bu nasıl tiyatrodur kİ «payan-
da» olduğu İddia odllen bir İstinat
mihveri kısa bir zaman (nû movout)
olunoa böylo gürül gürül yıkılı-
vorlr?
Beğenmediğimiz Darülbedayl aylar
oa buhranlar İçinde çırpındı, fakat yıkılmadı; dayandı. Çünkü orada kuvvetlendirilen san’attı... Şahıa değil. Sonra şu ciheti do hatırlat* mak icaboder kİ, insanlar fânidir... istanbulu bir Türk şehri yapan Ko* oa Sinanlar, Mehmet Ağalar, Ka« sim Ağalar bu camilerin, seblllorin, hanların, hamamların altına girip onları bugüne kadar ayakta tutmuş değildirler; onlar çoktan gitti; geride kalan esorler, bu dâhılorln san’ata verdikleri (lâ yeınûl) luğup senbolleridır.
Bu reınzlor yıkılmıyor İşte...
Bizde en büyük noksan dalma her şeyi şahıslardan boklomek zaafıdır. Bir tarihte bir İnglllzlo görüşüyordum. O esnada İngiliz imparatorluğunun siyasotlnl Lord Kur-
Kurzon'a bir hal olursa ne siniz?» dedim. Gayet sâkln lir; o lir; o lir...»
O zaman şaşmıştım; bugün onu haklı görüyorum.
Doğan Nadl 2 tiyatromuzun perde
lorinln her akşam muayyen saatte
açılmasını da bir muvaffakiyet ola-
rak kaydediyor. Bunun tiyatro
(san’at - ı - nofiso) sİ ile no alâkası
olduğunu, —ayıp değil a— anla-
madım.
Idaro ediyordu. İngllûo: «Lord bir hal olursa no yapar-covap : «Yerlno Lord Lansdowıı Roda giderso Lord Hardıng go-> da giderse bir başkası ge-

ÇARŞAMBA
20
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruoemanlye Noı 11 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 10798
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3618
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SAR AGOSSI Bahçekapı Celâlbey Harı No. 29 ________________İST AN BU I.
Komünizm kanun dışı addediliyor
İNÖNÜ
Kastamonu ve Devrekani yi ziyaret etti
Sağ ve sol cereyanlara karşı hazırlanan rapor C. H. P. parti grupuna tevdi edildi
İnönü'nün Gölköy köy enstitüsünün hâtıra
defterine yazdıkları
Rus Politikası
Ne Olacak?
Rapordaki hükümler
Kastamonu, 19 (A.A.) «Özel muhabirimizden» — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu Babalı saat
Sovyet Rusya, Atlantik paktının imzasından evvel, böyle bir muahedenin akdo-lunmaması İçin elinden gelen gayreti harcadı. Zayıf gördüğü memleketler üzerinde ağır baskılar yaptı. Norveç® ve fsveçe yapılan tazyik bu mahiyette İdi. Norveç hükümeti Rusyanın iki sert suali! notası İle karşılaştı, fakat Norveçliler ve parlâmento bu tehditlere kulak asmadı ve Alman işgalinin acı hâtırası tesiri altında Amerikalıların davetine icabet etti, Danimarka da, do-
Zor kullanmayı hedef tutmıyan komünist cereyanlar dahi şiddetle cezalandırılacak
lambaçlı yollardan ve Polonya Vasıtasile tehdit edilmesine rağ-
Bir komünist öğretmen dün tevkil edildi
men demokrasilerin
arasına ka-
tıldı.
Küçük memleketlere karşı böyle bir baskı yapılırken İtalya ve Fransa gibi memleketlerde de be-şincikol rolünü oynıyan komünist partiler vasıtasiyle bin bir müşkülât çıkarıldı. Thorez, ve Togüatti bu İki memleketteki komünistlerin her halde Rusyaya karşı silâh çekmeyeceklerini ifade ederek hükümetlerin İmzalıyacak-lan taahhütlerin değerini azaltmak İstediler, grevler, hattâ çarpışmalar oldu. Fakat bütün bu İç çarpışmalar bu devletlerin de parlâmentoların da Anglosak-sonlann dediklerini yapmalarına engel olmadı. Binaenaleyh pakta mâni olmak hususundaki Rus teşebbüsü tamamiyle suya düştü.
Gazi O&maıı Paşa orta okulu Türkçe öğretmeni olan Saffet Topçuoğlu suçüstü yakalandı
Ankara 19 (Hususi) — C. H. P. Parti grubu saat 1B de Faik Ahmet Barutçunun başkanlığın da toplandı. Grupta aşın sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkında teşkil e-dllmiş olan parti komisyonu ra poru Milletvekillerine tevzi edildi. Ve raporun konuşulması 1-çln Mecliste gizli oturum yapıldı. Söz alan üyelerden bazıları raporun yeni dağıtıldığını okuyabilmeleri İçin gelecek oturum da konuşulmasnı İstediler.
Bu teklif kabul edilerek, top lantıya son verildi. Uzun olan
(Davamı 8a. 5 Su. 1)
11 de Kastamonu Cumhuriyet meydanındaki halk arasından geçerek Halkevine girmiş, ticaret ve sanayi teşekkülleri ve muhtelif İlçelerden gelen heyetlerle görüşmüştür.
Üç saat süren bu görüşmeden sonra meydanda kendisini bekli-yen halka teşekkür ederek aynl-
öğleden sonra, Cumhurbaşkanı Devrek&nl llçeBİnl ziyaret etmiştir. Birkaç senelik kaza merkezi olan Devrekânilller köylerden gelen vatandaşlarla beraber az bir
zamanda yaptıkları İşleri ve daha neler yapmak İstediklerini hep
birden sevinçle anlatmışlardır.
Devrekftni’de İki hususiyet Cum hurbaşkanını aynca meşgul et-
miştir. Birincisi, Devrekâni kaza-
sının altmış köyünden elli birinde mektep olduğu ve 19 bine yakın kaza nüfusuna karşı 1800 küsur
(Dovamı 8a. 6 8ü. 4 de)
Bu durum ve mağlûbiyet karşısında Moskovanın hareket hattı ne olabilir?
Bu suali Amerikalı diplomatlar
ve matbuat sık sık sormakta
önümüze çıkabilecek ihtimaller üzerinde durmaktadırlar. Böyle bir sual şu noktadan da çok varili ve yerindedlr ki Rusların pakt aleyhindeki hareketleri muvaffak olamadığı gibi Berlin ablukası da suya düşmüş bulunmaktadır. Bu abluka, Sovyetlerin elinde, Batıklara karşı, kuvvetli bir koz rolünü oynuyordu. Halbuki Anglo-saksonlar, her tarafta takdir ıı-y andı ran bir himmetle, bu şehri, en zor kış günlerinde bile, havadan beellyebilmişlerdi. Bir haf-tadanberi ise günde (12’000) ton em te a ve mevad nakletmekle Berlinin eskiden şimendifer, asfalt ve şose yoliyle yaptığı ithalâtı bulmuş hattâ aşmışlardır bile.. Yâni fiilen abluka diye bir şey kalmamıştır. Bu hareket şüphesiz Amerikalılara ve lngilizlere pahalıya malolnıaktadır.Dakikada bir uçağın Berline inmesi lâzımdır. Fakat hareket muvaffakiyetle neticelenmiştir. Tam bu dakikada Sovyetlerin ablukayı kaldır-
(Devamı 8a. s 8Ü. B de)
Emniyet memurlarının sıkı takipleri neticesinde, dün. şehrimizde bir orta okul öğretmeni komünizm propagandası yaparken suçüstü yakalanmıştır. Yaptığımız tahkikata göre, hâdise şöyle olmuştur.
Gazi Osman Paşa orta okulu Türkçe öğretmenlerinden Saffet Topçuoğlunun bir müd-dettenberi talebelerine komü-
nizm propagandası yaptığı a-lâkadarlar tarafından haber alınarak öğretmen Saffet hakkında gereken soruşturmalara başlanmış ve neticede Saffet Topçuoğlu’nun, talebe bulunduğu Üniversite Tıp Fakültesinde de arkadaşları arasında komünizm propagandası yaptığı öğrenilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Şehrimize gelen Çinli kadın avukat
Çinde kadın ve erkek ayni hakka sahip fakat komünist liderinin 4 karısı varmış
Dr. Sien - Ling - Zung ■
Çin’in tanınmış kadın avukat .
lanndan, hukuk
doktoru Sien .
Ling - Zung şehrimize gelmiştir.. Beyrultaki Unesconun kadınlar
konferansından dönen Dr. Sien -
Ling . Zung dün kendisiyle gö . rUşen bir muharririmize şunları söylemiştir;
«— Şimdiye kadar Türkijujyl tanımamıştım ve Türkiye hakkında da çok az bir bilgiye MJılptlnı.
Yalnız Beyrutta Türk delegesi Mihri Pektaş İle ayni komisyon da tanıştık ve kısa zamanda bir-
birimize

Otomobil yarışları
Şehrimizden de bir çok hususî ve taksiler iştirâk edecek
Sizin suallerinize cevap verme, den evvel bugUn Topkapı müze . sinde gördüğüm bir yunlışlıga İşa ret etmek İsterim. Müzede gümüş kakma ile yapılmış, Tan sülâlesin den Prens Fuu Young’a alt bir köşk gördüm. Altında yapanın ismi Tan - Yu - Ho olarak göste. rilmekteydi.
Bir otomo bil yangı
Dünkü sayımızda Ankara Şoförler Cemiyeti tarafından tertip edilen otomobil yarışları hakkında verdiğimiz haber, İstanbul şoförleri vo otomobil sahipleri arsamda büyük bir alâka uyandırmış tu-. Dün İstanbul Şoförler Cemı-yatlna birçok hususi ve taksi oto-
Ingilterenın yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel
Truman
Yardım kanununu imzaladı
Balkanlarda buhran
Yugoslav ve Bulgarlardan sonra sıra Romenlerde mi?
Peyk devletler Rus boyunduruğundan kurtulmak için çareler arıyorlar. Romanyanın kızıl kadım Anna Pauker de hastalanmış
Ankara 19 (Telefonla) —
Peyk devletlerde baş gösteren buhran Ankaranm yerli ve yabancı siyasî mahfillerinde gü -
nün mevzuu olarak yine ele
lınmış bulunmaktadır. Umumî
16 Avrupa memleketine beş buçuk milyar dolar-
İngilterenin yeni Ankara
Büyük Elçisi
Bugün Londradun hareket edecek
Londıa 19 (B.B.C.) — İngiltere’nin yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel yarın Tür kiyeye müteveccihen Londradan ayrılacaktır. Büyük elçi, bugün, (Dovamı ı Sa, s 6Ü, 3 de)
Yalnız üzerindeki levhada ayni köşkün bir Japon köşkü olduğu yazılıydı.
Halbuki Japon İsimleri Çin 1 . simlerine nazaran bambaşkadır. Bunun değiştirilmesi lâzım geldi . glnl söyledim amma hallerinden pek değiştireceklerini zannetmi -
yorum.
Çinde kadınların durumu eskiri ne nazaran çok düzelmiştir.
Bugün Kadın — Erkek müsavi, dlr.. Kadınlardan reisicumhur da .
(Dovamı 8a. a 8Ü. a do)
lık yardım yapdacak
Londra, 19 (B.B.C.) — Avru-paya yardım programının 1950 Haziranına kadar uzatılmasını sağlıyan kongre raporunu Başkan Truman bugün imzalamıştır. Bu kanuna göre 5 milyar kü-sür dolarlık yeni tahsisattan bir milyarı, Avrupa iktisadi işbirliği idaresi derhal kullanabilecektir. Bu para ile programa dahil 16 memlekete 5-ardım malzemesi gön derilecektir.
kanaat bu gibi buhranların tabiî olacağı merkezindedir.
Belirtilen fikir, şudur; komü nizim kuvvetini hayale dayanan bir propagandadan almaktadır.. Komünizmin fiiliyat ve tatbikat ta sıfıra müncer olması yalnız peyk devletler halk efkârında değil komünist geçinen şefler a (Devamı Sa. 5 8u. 1)
Başkan, imzasını atarken 8 kalem kullanmış ve bu kalemlerden her birini şahitlik eden 7 şahsiyete hediye etmiştir. Şahitler meya-nında Dışişleri Bakanı Dean Ache son, ekonomik işbirliği idarecisi Paul Hoffman vo büyükelçi Ave-rell Harriman bulunmaktaydılar. Başkan Truman, kullandığı kalemlerden birini, bugünkü merasimde hazır bulunamıyan âyan ü-yesi Vandenberg’e hediye etmek üzere saklamıştır.
İdil, Pariste ilk konserini dün verdi
7 yaşındaki san’atkâr hayranlıkla dinlendi
Paris, 19 (A.A.) «United Pressin özel muhabiri bildiriyor» — İdil Biret’in konserini dinlemek için, içlerinde bilhassa başbakanlık konferansları tertip başkanı M. Guy Millot du Jourdain. kon-servatuvar konserler cemiyeti genel sekreteri M. Andre Huot, yal-
nız musiki bahisleri yazan Fransız gazetesi «tmages Musicales’in müdürü M. Jean Marie Granier-
mobil rahipleri ve şoförler müracaat ederek yarışlar hakkında mütemmim malûmat almışlardır.
Anlaşıldığına göre 1 Mayısta Ankarada yapılması kararlaştırılan bu yarışlara şehrimizden de pek çok hususî ve taksi otomobiller iştirak edecektir.
Altın kaçırmaktan sanık diplomat tekaüt edildi
Lâhey Befaret kâtiplerinden 1-ken, altın kaçırırken Fransız gümrükçüleri tarafından yakalanan ve altınları müsadere edilerek kordiplomatiğe mensup olması dolayıslle kendisi serbest bırakılan Orhan Kavur, Ankara-ya çağırılarak kadro haricine çıkarılmıştı. Haber aldığımıza göre Babık Lâhey sefaret kâtibi bu kore tekaüde aevkedllmlgtlr.
nin bulundukları seçkin bir dinleyici kütlesi toplanmış bulunuyor. Konsere! çok genç, 7 yaşında, anne ve babasiylo geliyor.
(Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
Amerikan film tröstü
Hükümete müracaatta
Türk filmlerinden daha az vergi alınmasına itiraz ettiler
Dün Anûara’da Mamalcta muhabere okulunun ilcinoi tekâmül kursu merasimle açılmıştır. Merasimde Amerikan yardım heyeti başkanı General M e. Bri de ve diOer yardım heyetine men sup subaylarla Genelkurmay Eğitim Başkanı General Rüştü Erdcnhün vo diğer misa/irler hasır bulunmuşlardır. Yukarı -daki resimde dâvetlileri okulun kapısında görüyorsunuz. Aşağıdaki resimde iso Eyüp istihkâm okulunda talim ve terbiyeye t(î trt tutulan Türk erlerinin mayınlanmış bir sahayı temizlemelerini görüyorsunuz. Bunun iğin kullanılan dedektörler memleke timize devredilen Amerikan yardım malzemesi mey anındadır.
Yeril filmciliğimizi korumak için bir sene kadar evvel yerli film gösteren sinemalardan rüsum yüz de 25 e indirilmişti.
Bu vaziyet karşısında bilhassa İkincL ve üçüncü sınıf sinemalarla Anadolu alnemalan Amerikan filmi göstermemeğe başlamışlardır.
Sinemaların Amerikan filmi göstermemeler ise bittabi film ltha lâfını azaltmıştır.
İthalatın azalınası karşısında durumu Istonbuldakl ithalâtçılardan ooron Amerikan film amille rl bu vaziyeti görünce; film endüstrisi tröstü vasıtasıyla hükû meto müracaat etmişler ve yerli ve yabancı filmlerden alınan ver. gllcrln aynı «eviyeye getirilmesini İstemişlerdir.
Amerikan filmcilerinin bu mü .
racaatına karşı hükümetin alaca,
gı kurar merakla beklenmekte .
dlr.
Devlet Demiryolları Umum Müdürü Galip Güran dün nakliyeci lerle konuşurken. (Foto: Yeni Sabah — Burhan Tan)
Nakliye meselesi Devlet Demiryolları Umum Müdürü dün İstanbul Nakliyecileriyle görüştü
Devlet Demiryolları Genel Mü-. rile bir toplantı yapmıştır. D'ev> dürü Galib Gilran, dün saat let Demiryollarile nakl yeniler M 14.30 da Sirkeci 9 uncu işletme rasında tam bir işbirliği kura* binasında şehrimiz nakliyecile-1 (Devamı Sa. 6 Sü. t de)
TAKVİMDEN BİR YATIİAK:
Yılan hikâyesi
ULUNAY
uhtorenı Rolık Ahmet 6evon-gil'ln bir jübile hakkında bana yazmak nezaketlndo bulunduğu mektuba verdiğim cevap hâlâ matbuatta bir münazara mevzuu olmakta devam ediyor. Ben Iso bu meseloyl bir kanaat esasına İstinat ettirerek mümkün mertebe münazara ve münakaşa kapısını kapamak İstemiştim; olmadı. Evvel» genç arkadaşım Nusrot Safa beni münkirlikle İtham ottl. Onunla daha mübahasomizl tamama ordlrmcdon, zekasına hayranlığımı, her vesllo llo tekrar eylediğim gönç ve de-gorll meslekdaşım Doğan Nadi do günlük (komprime) lorlndon birinde, gıyaben vo zımnon bana İltifat ediyor. Fikret’in dediği gibi: Kim bilir F Belki hepsi doğru da;
Bî haber kendi ta’f - ı hissimden ; Vnri yok bilmek isterim yolcu var!
Sözü do hatıra gollyor. Fakat şu son günlordo Çohlr Tiyatrosunun görmek nasip olmıyan (Brand) plyosl dolayısiylo Içlndo bocaladığı İnhitat ve tczobzüb yine bo-nlın haklı olduğumu bir koro daha Isbat etti.
Bu nasıl tiyatrodur kİ «payan-
da» olduğu İddia odllen bir İstinat
mihveri kısa bir zaman (nû movout)
olunoa böylo gürül gürül yıkılı-
vorlr?
Beğenmediğimiz Darülbedayl aylar
oa buhranlar İçinde çırpındı, fakat yıkılmadı; dayandı. Çünkü orada kuvvetlendirilen san’attı... Şahıa değil. Sonra şu ciheti do hatırlat* mak icaboder kİ, insanlar fânidir... istanbulu bir Türk şehri yapan Ko* oa Sinanlar, Mehmet Ağalar, Ka« sim Ağalar bu camilerin, seblllorin, hanların, hamamların altına girip onları bugüne kadar ayakta tutmuş değildirler; onlar çoktan gitti; geride kalan esorler, bu dâhılorln san’ata verdikleri (lâ yeınûl) luğup senbolleridır.
Bu reınzlor yıkılmıyor İşte...
Bizde en büyük noksan dalma her şeyi şahıslardan boklomek zaafıdır. Bir tarihte bir İnglllzlo görüşüyordum. O esnada İngiliz imparatorluğunun siyasotlnl Lord Kur-
Kurzon'a bir hal olursa ne siniz?» dedim. Gayet sâkln lir; o lir; o lir...»
O zaman şaşmıştım; bugün onu haklı görüyorum.
Doğan Nadl 2 tiyatromuzun perde
lorinln her akşam muayyen saatte
açılmasını da bir muvaffakiyet ola-
rak kaydediyor. Bunun tiyatro
(san’at - ı - nofiso) sİ ile no alâkası
olduğunu, —ayıp değil a— anla-
madım.
Idaro ediyordu. İngllûo: «Lord bir hal olursa no yapar-covap : «Yerlno Lord Lansdowıı Roda giderso Lord Hardıng go-> da giderse bir başkası ge-

ÇARŞAMBA
20
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruoemanlye Noı 11 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 10798
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3618
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SAR AGOSSI Bahçekapı Celâlbey Harı No. 29 ________________İST AN BU I.
Komünizm kanun dışı addediliyor
İNÖNÜ
Kastamonu ve Devrekani yi ziyaret etti
Sağ ve sol cereyanlara karşı hazırlanan rapor C. H. P. parti grupuna tevdi edildi
İnönü'nün Gölköy köy enstitüsünün hâtıra
defterine yazdıkları
Rus Politikası
Ne Olacak?
Rapordaki hükümler
Kastamonu, 19 (A.A.) «Özel muhabirimizden» — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu Babalı saat
Sovyet Rusya, Atlantik paktının imzasından evvel, böyle bir muahedenin akdo-lunmaması İçin elinden gelen gayreti harcadı. Zayıf gördüğü memleketler üzerinde ağır baskılar yaptı. Norveç® ve fsveçe yapılan tazyik bu mahiyette İdi. Norveç hükümeti Rusyanın iki sert suali! notası İle karşılaştı, fakat Norveçliler ve parlâmento bu tehditlere kulak asmadı ve Alman işgalinin acı hâtırası tesiri altında Amerikalıların davetine icabet etti, Danimarka da, do-
Zor kullanmayı hedef tutmıyan komünist cereyanlar dahi şiddetle cezalandırılacak
lambaçlı yollardan ve Polonya Vasıtasile tehdit edilmesine rağ-
Bir komünist öğretmen dün tevkil edildi
men demokrasilerin
arasına ka-
tıldı.
Küçük memleketlere karşı böyle bir baskı yapılırken İtalya ve Fransa gibi memleketlerde de be-şincikol rolünü oynıyan komünist partiler vasıtasiyle bin bir müşkülât çıkarıldı. Thorez, ve Togüatti bu İki memleketteki komünistlerin her halde Rusyaya karşı silâh çekmeyeceklerini ifade ederek hükümetlerin İmzalıyacak-lan taahhütlerin değerini azaltmak İstediler, grevler, hattâ çarpışmalar oldu. Fakat bütün bu İç çarpışmalar bu devletlerin de parlâmentoların da Anglosak-sonlann dediklerini yapmalarına engel olmadı. Binaenaleyh pakta mâni olmak hususundaki Rus teşebbüsü tamamiyle suya düştü.
Gazi O&maıı Paşa orta okulu Türkçe öğretmeni olan Saffet Topçuoğlu suçüstü yakalandı
Ankara 19 (Hususi) — C. H. P. Parti grubu saat 1B de Faik Ahmet Barutçunun başkanlığın da toplandı. Grupta aşın sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkında teşkil e-dllmiş olan parti komisyonu ra poru Milletvekillerine tevzi edildi. Ve raporun konuşulması 1-çln Mecliste gizli oturum yapıldı. Söz alan üyelerden bazıları raporun yeni dağıtıldığını okuyabilmeleri İçin gelecek oturum da konuşulmasnı İstediler.
Bu teklif kabul edilerek, top lantıya son verildi. Uzun olan
(Davamı 8a. 5 Su. 1)
11 de Kastamonu Cumhuriyet meydanındaki halk arasından geçerek Halkevine girmiş, ticaret ve sanayi teşekkülleri ve muhtelif İlçelerden gelen heyetlerle görüşmüştür.
Üç saat süren bu görüşmeden sonra meydanda kendisini bekli-yen halka teşekkür ederek aynl-
öğleden sonra, Cumhurbaşkanı Devrek&nl llçeBİnl ziyaret etmiştir. Birkaç senelik kaza merkezi olan Devrekânilller köylerden gelen vatandaşlarla beraber az bir
zamanda yaptıkları İşleri ve daha neler yapmak İstediklerini hep
birden sevinçle anlatmışlardır.
Devrekftni’de İki hususiyet Cum hurbaşkanını aynca meşgul et-
miştir. Birincisi, Devrekâni kaza-
sının altmış köyünden elli birinde mektep olduğu ve 19 bine yakın kaza nüfusuna karşı 1800 küsur
(Dovamı 8a. 6 8ü. 4 de)
Bu durum ve mağlûbiyet karşısında Moskovanın hareket hattı ne olabilir?
Bu suali Amerikalı diplomatlar
ve matbuat sık sık sormakta
önümüze çıkabilecek ihtimaller üzerinde durmaktadırlar. Böyle bir sual şu noktadan da çok varili ve yerindedlr ki Rusların pakt aleyhindeki hareketleri muvaffak olamadığı gibi Berlin ablukası da suya düşmüş bulunmaktadır. Bu abluka, Sovyetlerin elinde, Batıklara karşı, kuvvetli bir koz rolünü oynuyordu. Halbuki Anglo-saksonlar, her tarafta takdir ıı-y andı ran bir himmetle, bu şehri, en zor kış günlerinde bile, havadan beellyebilmişlerdi. Bir haf-tadanberi ise günde (12’000) ton em te a ve mevad nakletmekle Berlinin eskiden şimendifer, asfalt ve şose yoliyle yaptığı ithalâtı bulmuş hattâ aşmışlardır bile.. Yâni fiilen abluka diye bir şey kalmamıştır. Bu hareket şüphesiz Amerikalılara ve lngilizlere pahalıya malolnıaktadır.Dakikada bir uçağın Berline inmesi lâzımdır. Fakat hareket muvaffakiyetle neticelenmiştir. Tam bu dakikada Sovyetlerin ablukayı kaldır-
(Devamı 8a. s 8Ü. B de)
Emniyet memurlarının sıkı takipleri neticesinde, dün. şehrimizde bir orta okul öğretmeni komünizm propagandası yaparken suçüstü yakalanmıştır. Yaptığımız tahkikata göre, hâdise şöyle olmuştur.
Gazi Osman Paşa orta okulu Türkçe öğretmenlerinden Saffet Topçuoğlunun bir müd-dettenberi talebelerine komü-
nizm propagandası yaptığı a-lâkadarlar tarafından haber alınarak öğretmen Saffet hakkında gereken soruşturmalara başlanmış ve neticede Saffet Topçuoğlu’nun, talebe bulunduğu Üniversite Tıp Fakültesinde de arkadaşları arasında komünizm propagandası yaptığı öğrenilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Şehrimize gelen Çinli kadın avukat
Çinde kadın ve erkek ayni hakka sahip fakat komünist liderinin 4 karısı varmış
Dr. Sien - Ling - Zung ■
Çin’in tanınmış kadın avukat .
lanndan, hukuk
doktoru Sien .
Ling - Zung şehrimize gelmiştir.. Beyrultaki Unesconun kadınlar
konferansından dönen Dr. Sien -
Ling . Zung dün kendisiyle gö . rUşen bir muharririmize şunları söylemiştir;
«— Şimdiye kadar Türkijujyl tanımamıştım ve Türkiye hakkında da çok az bir bilgiye MJılptlnı.
Yalnız Beyrutta Türk delegesi Mihri Pektaş İle ayni komisyon da tanıştık ve kısa zamanda bir-
birimize

Otomobil yarışları
Şehrimizden de bir çok hususî ve taksiler iştirâk edecek
Sizin suallerinize cevap verme, den evvel bugUn Topkapı müze . sinde gördüğüm bir yunlışlıga İşa ret etmek İsterim. Müzede gümüş kakma ile yapılmış, Tan sülâlesin den Prens Fuu Young’a alt bir köşk gördüm. Altında yapanın ismi Tan - Yu - Ho olarak göste. rilmekteydi.
Bir otomo bil yangı
Dünkü sayımızda Ankara Şoförler Cemiyeti tarafından tertip edilen otomobil yarışları hakkında verdiğimiz haber, İstanbul şoförleri vo otomobil sahipleri arsamda büyük bir alâka uyandırmış tu-. Dün İstanbul Şoförler Cemı-yatlna birçok hususi ve taksi oto-
Ingilterenın yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel
Truman
Yardım kanununu imzaladı
Balkanlarda buhran
Yugoslav ve Bulgarlardan sonra sıra Romenlerde mi?
Peyk devletler Rus boyunduruğundan kurtulmak için çareler arıyorlar. Romanyanın kızıl kadım Anna Pauker de hastalanmış
Ankara 19 (Telefonla) —
Peyk devletlerde baş gösteren buhran Ankaranm yerli ve yabancı siyasî mahfillerinde gü -
nün mevzuu olarak yine ele
lınmış bulunmaktadır. Umumî
16 Avrupa memleketine beş buçuk milyar dolar-
İngilterenin yeni Ankara
Büyük Elçisi
Bugün Londradun hareket edecek
Londıa 19 (B.B.C.) — İngiltere’nin yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel yarın Tür kiyeye müteveccihen Londradan ayrılacaktır. Büyük elçi, bugün, (Dovamı ı Sa, s 6Ü, 3 de)
Yalnız üzerindeki levhada ayni köşkün bir Japon köşkü olduğu yazılıydı.
Halbuki Japon İsimleri Çin 1 . simlerine nazaran bambaşkadır. Bunun değiştirilmesi lâzım geldi . glnl söyledim amma hallerinden pek değiştireceklerini zannetmi -
yorum.
Çinde kadınların durumu eskiri ne nazaran çok düzelmiştir.
Bugün Kadın — Erkek müsavi, dlr.. Kadınlardan reisicumhur da .
(Dovamı 8a. a 8Ü. a do)
lık yardım yapdacak
Londra, 19 (B.B.C.) — Avru-paya yardım programının 1950 Haziranına kadar uzatılmasını sağlıyan kongre raporunu Başkan Truman bugün imzalamıştır. Bu kanuna göre 5 milyar kü-sür dolarlık yeni tahsisattan bir milyarı, Avrupa iktisadi işbirliği idaresi derhal kullanabilecektir. Bu para ile programa dahil 16 memlekete 5-ardım malzemesi gön derilecektir.
kanaat bu gibi buhranların tabiî olacağı merkezindedir.
Belirtilen fikir, şudur; komü nizim kuvvetini hayale dayanan bir propagandadan almaktadır.. Komünizmin fiiliyat ve tatbikat ta sıfıra müncer olması yalnız peyk devletler halk efkârında değil komünist geçinen şefler a (Devamı Sa. 5 8u. 1)
Başkan, imzasını atarken 8 kalem kullanmış ve bu kalemlerden her birini şahitlik eden 7 şahsiyete hediye etmiştir. Şahitler meya-nında Dışişleri Bakanı Dean Ache son, ekonomik işbirliği idarecisi Paul Hoffman vo büyükelçi Ave-rell Harriman bulunmaktaydılar. Başkan Truman, kullandığı kalemlerden birini, bugünkü merasimde hazır bulunamıyan âyan ü-yesi Vandenberg’e hediye etmek üzere saklamıştır.
İdil, Pariste ilk konserini dün verdi
7 yaşındaki san’atkâr hayranlıkla dinlendi
Paris, 19 (A.A.) «United Pressin özel muhabiri bildiriyor» — İdil Biret’in konserini dinlemek için, içlerinde bilhassa başbakanlık konferansları tertip başkanı M. Guy Millot du Jourdain. kon-servatuvar konserler cemiyeti genel sekreteri M. Andre Huot, yal-
nız musiki bahisleri yazan Fransız gazetesi «tmages Musicales’in müdürü M. Jean Marie Granier-
mobil rahipleri ve şoförler müracaat ederek yarışlar hakkında mütemmim malûmat almışlardır.
Anlaşıldığına göre 1 Mayısta Ankarada yapılması kararlaştırılan bu yarışlara şehrimizden de pek çok hususî ve taksi otomobiller iştirak edecektir.
Altın kaçırmaktan sanık diplomat tekaüt edildi
Lâhey Befaret kâtiplerinden 1-ken, altın kaçırırken Fransız gümrükçüleri tarafından yakalanan ve altınları müsadere edilerek kordiplomatiğe mensup olması dolayıslle kendisi serbest bırakılan Orhan Kavur, Ankara-ya çağırılarak kadro haricine çıkarılmıştı. Haber aldığımıza göre Babık Lâhey sefaret kâtibi bu kore tekaüde aevkedllmlgtlr.
nin bulundukları seçkin bir dinleyici kütlesi toplanmış bulunuyor. Konsere! çok genç, 7 yaşında, anne ve babasiylo geliyor.
(Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
Amerikan film tröstü
Hükümete müracaatta
Türk filmlerinden daha az vergi alınmasına itiraz ettiler
Dün Anûara’da Mamalcta muhabere okulunun ilcinoi tekâmül kursu merasimle açılmıştır. Merasimde Amerikan yardım heyeti başkanı General M e. Bri de ve diOer yardım heyetine men sup subaylarla Genelkurmay Eğitim Başkanı General Rüştü Erdcnhün vo diğer misa/irler hasır bulunmuşlardır. Yukarı -daki resimde dâvetlileri okulun kapısında görüyorsunuz. Aşağıdaki resimde iso Eyüp istihkâm okulunda talim ve terbiyeye t(î trt tutulan Türk erlerinin mayınlanmış bir sahayı temizlemelerini görüyorsunuz. Bunun iğin kullanılan dedektörler memleke timize devredilen Amerikan yardım malzemesi mey anındadır.
Yeril filmciliğimizi korumak için bir sene kadar evvel yerli film gösteren sinemalardan rüsum yüz de 25 e indirilmişti.
Bu vaziyet karşısında bilhassa İkincL ve üçüncü sınıf sinemalarla Anadolu alnemalan Amerikan filmi göstermemeğe başlamışlardır.
Sinemaların Amerikan filmi göstermemeler ise bittabi film ltha lâfını azaltmıştır.
İthalatın azalınası karşısında durumu Istonbuldakl ithalâtçılardan ooron Amerikan film amille rl bu vaziyeti görünce; film endüstrisi tröstü vasıtasıyla hükû meto müracaat etmişler ve yerli ve yabancı filmlerden alınan ver. gllcrln aynı «eviyeye getirilmesini İstemişlerdir.
Amerikan filmcilerinin bu mü .
racaatına karşı hükümetin alaca,
gı kurar merakla beklenmekte .
dlr.
Devlet Demiryolları Umum Müdürü Galip Güran dün nakliyeci lerle konuşurken. (Foto: Yeni Sabah — Burhan Tan)
Nakliye meselesi Devlet Demiryolları Umum Müdürü dün İstanbul Nakliyecileriyle görüştü
Devlet Demiryolları Genel Mü-. rile bir toplantı yapmıştır. D'ev> dürü Galib Gilran, dün saat let Demiryollarile nakl yeniler M 14.30 da Sirkeci 9 uncu işletme rasında tam bir işbirliği kura* binasında şehrimiz nakliyecile-1 (Devamı Sa. 6 Sü. t de)
TAKVİMDEN BİR YATIİAK:
Yılan hikâyesi
ULUNAY
uhtorenı Rolık Ahmet 6evon-gil'ln bir jübile hakkında bana yazmak nezaketlndo bulunduğu mektuba verdiğim cevap hâlâ matbuatta bir münazara mevzuu olmakta devam ediyor. Ben Iso bu meseloyl bir kanaat esasına İstinat ettirerek mümkün mertebe münazara ve münakaşa kapısını kapamak İstemiştim; olmadı. Evvel» genç arkadaşım Nusrot Safa beni münkirlikle İtham ottl. Onunla daha mübahasomizl tamama ordlrmcdon, zekasına hayranlığımı, her vesllo llo tekrar eylediğim gönç ve de-gorll meslekdaşım Doğan Nadi do günlük (komprime) lorlndon birinde, gıyaben vo zımnon bana İltifat ediyor. Fikret’in dediği gibi: Kim bilir F Belki hepsi doğru da;
Bî haber kendi ta’f - ı hissimden ; Vnri yok bilmek isterim yolcu var!
Sözü do hatıra gollyor. Fakat şu son günlordo Çohlr Tiyatrosunun görmek nasip olmıyan (Brand) plyosl dolayısiylo Içlndo bocaladığı İnhitat ve tczobzüb yine bo-nlın haklı olduğumu bir koro daha Isbat etti.
Bu nasıl tiyatrodur kİ «payan-
da» olduğu İddia odllen bir İstinat
mihveri kısa bir zaman (nû movout)
olunoa böylo gürül gürül yıkılı-
vorlr?
Beğenmediğimiz Darülbedayl aylar
oa buhranlar İçinde çırpındı, fakat yıkılmadı; dayandı. Çünkü orada kuvvetlendirilen san’attı... Şahıa değil. Sonra şu ciheti do hatırlat* mak icaboder kİ, insanlar fânidir... istanbulu bir Türk şehri yapan Ko* oa Sinanlar, Mehmet Ağalar, Ka« sim Ağalar bu camilerin, seblllorin, hanların, hamamların altına girip onları bugüne kadar ayakta tutmuş değildirler; onlar çoktan gitti; geride kalan esorler, bu dâhılorln san’ata verdikleri (lâ yeınûl) luğup senbolleridır.
Bu reınzlor yıkılmıyor İşte...
Bizde en büyük noksan dalma her şeyi şahıslardan boklomek zaafıdır. Bir tarihte bir İnglllzlo görüşüyordum. O esnada İngiliz imparatorluğunun siyasotlnl Lord Kur-
Kurzon'a bir hal olursa ne siniz?» dedim. Gayet sâkln lir; o lir; o lir...»
O zaman şaşmıştım; bugün onu haklı görüyorum.
Doğan Nadl 2 tiyatromuzun perde
lorinln her akşam muayyen saatte
açılmasını da bir muvaffakiyet ola-
rak kaydediyor. Bunun tiyatro
(san’at - ı - nofiso) sİ ile no alâkası
olduğunu, —ayıp değil a— anla-
madım.
Idaro ediyordu. İngllûo: «Lord bir hal olursa no yapar-covap : «Yerlno Lord Lansdowıı Roda giderso Lord Hardıng go-> da giderse bir başkası ge-

ÇARŞAMBA
20
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruoemanlye Noı 11 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 10798
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3618
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SAR AGOSSI Bahçekapı Celâlbey Harı No. 29 ________________İST AN BU I.
Komünizm kanun dışı addediliyor
İNÖNÜ
Kastamonu ve Devrekani yi ziyaret etti
Sağ ve sol cereyanlara karşı hazırlanan rapor C. H. P. parti grupuna tevdi edildi
İnönü'nün Gölköy köy enstitüsünün hâtıra
defterine yazdıkları
Rus Politikası
Ne Olacak?
Rapordaki hükümler
Kastamonu, 19 (A.A.) «Özel muhabirimizden» — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu Babalı saat
Sovyet Rusya, Atlantik paktının imzasından evvel, böyle bir muahedenin akdo-lunmaması İçin elinden gelen gayreti harcadı. Zayıf gördüğü memleketler üzerinde ağır baskılar yaptı. Norveç® ve fsveçe yapılan tazyik bu mahiyette İdi. Norveç hükümeti Rusyanın iki sert suali! notası İle karşılaştı, fakat Norveçliler ve parlâmento bu tehditlere kulak asmadı ve Alman işgalinin acı hâtırası tesiri altında Amerikalıların davetine icabet etti, Danimarka da, do-
Zor kullanmayı hedef tutmıyan komünist cereyanlar dahi şiddetle cezalandırılacak
lambaçlı yollardan ve Polonya Vasıtasile tehdit edilmesine rağ-
Bir komünist öğretmen dün tevkil edildi
men demokrasilerin
arasına ka-
tıldı.
Küçük memleketlere karşı böyle bir baskı yapılırken İtalya ve Fransa gibi memleketlerde de be-şincikol rolünü oynıyan komünist partiler vasıtasiyle bin bir müşkülât çıkarıldı. Thorez, ve Togüatti bu İki memleketteki komünistlerin her halde Rusyaya karşı silâh çekmeyeceklerini ifade ederek hükümetlerin İmzalıyacak-lan taahhütlerin değerini azaltmak İstediler, grevler, hattâ çarpışmalar oldu. Fakat bütün bu İç çarpışmalar bu devletlerin de parlâmentoların da Anglosak-sonlann dediklerini yapmalarına engel olmadı. Binaenaleyh pakta mâni olmak hususundaki Rus teşebbüsü tamamiyle suya düştü.
Gazi O&maıı Paşa orta okulu Türkçe öğretmeni olan Saffet Topçuoğlu suçüstü yakalandı
Ankara 19 (Hususi) — C. H. P. Parti grubu saat 1B de Faik Ahmet Barutçunun başkanlığın da toplandı. Grupta aşın sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkında teşkil e-dllmiş olan parti komisyonu ra poru Milletvekillerine tevzi edildi. Ve raporun konuşulması 1-çln Mecliste gizli oturum yapıldı. Söz alan üyelerden bazıları raporun yeni dağıtıldığını okuyabilmeleri İçin gelecek oturum da konuşulmasnı İstediler.
Bu teklif kabul edilerek, top lantıya son verildi. Uzun olan
(Davamı 8a. 5 Su. 1)
11 de Kastamonu Cumhuriyet meydanındaki halk arasından geçerek Halkevine girmiş, ticaret ve sanayi teşekkülleri ve muhtelif İlçelerden gelen heyetlerle görüşmüştür.
Üç saat süren bu görüşmeden sonra meydanda kendisini bekli-yen halka teşekkür ederek aynl-
öğleden sonra, Cumhurbaşkanı Devrek&nl llçeBİnl ziyaret etmiştir. Birkaç senelik kaza merkezi olan Devrekânilller köylerden gelen vatandaşlarla beraber az bir
zamanda yaptıkları İşleri ve daha neler yapmak İstediklerini hep
birden sevinçle anlatmışlardır.
Devrekftni’de İki hususiyet Cum hurbaşkanını aynca meşgul et-
miştir. Birincisi, Devrekâni kaza-
sının altmış köyünden elli birinde mektep olduğu ve 19 bine yakın kaza nüfusuna karşı 1800 küsur
(Dovamı 8a. 6 8ü. 4 de)
Bu durum ve mağlûbiyet karşısında Moskovanın hareket hattı ne olabilir?
Bu suali Amerikalı diplomatlar
ve matbuat sık sık sormakta
önümüze çıkabilecek ihtimaller üzerinde durmaktadırlar. Böyle bir sual şu noktadan da çok varili ve yerindedlr ki Rusların pakt aleyhindeki hareketleri muvaffak olamadığı gibi Berlin ablukası da suya düşmüş bulunmaktadır. Bu abluka, Sovyetlerin elinde, Batıklara karşı, kuvvetli bir koz rolünü oynuyordu. Halbuki Anglo-saksonlar, her tarafta takdir ıı-y andı ran bir himmetle, bu şehri, en zor kış günlerinde bile, havadan beellyebilmişlerdi. Bir haf-tadanberi ise günde (12’000) ton em te a ve mevad nakletmekle Berlinin eskiden şimendifer, asfalt ve şose yoliyle yaptığı ithalâtı bulmuş hattâ aşmışlardır bile.. Yâni fiilen abluka diye bir şey kalmamıştır. Bu hareket şüphesiz Amerikalılara ve lngilizlere pahalıya malolnıaktadır.Dakikada bir uçağın Berline inmesi lâzımdır. Fakat hareket muvaffakiyetle neticelenmiştir. Tam bu dakikada Sovyetlerin ablukayı kaldır-
(Devamı 8a. s 8Ü. B de)
Emniyet memurlarının sıkı takipleri neticesinde, dün. şehrimizde bir orta okul öğretmeni komünizm propagandası yaparken suçüstü yakalanmıştır. Yaptığımız tahkikata göre, hâdise şöyle olmuştur.
Gazi Osman Paşa orta okulu Türkçe öğretmenlerinden Saffet Topçuoğlunun bir müd-dettenberi talebelerine komü-
nizm propagandası yaptığı a-lâkadarlar tarafından haber alınarak öğretmen Saffet hakkında gereken soruşturmalara başlanmış ve neticede Saffet Topçuoğlu’nun, talebe bulunduğu Üniversite Tıp Fakültesinde de arkadaşları arasında komünizm propagandası yaptığı öğrenilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Şehrimize gelen Çinli kadın avukat
Çinde kadın ve erkek ayni hakka sahip fakat komünist liderinin 4 karısı varmış
Dr. Sien - Ling - Zung ■
Çin’in tanınmış kadın avukat .
lanndan, hukuk
doktoru Sien .
Ling - Zung şehrimize gelmiştir.. Beyrultaki Unesconun kadınlar
konferansından dönen Dr. Sien -
Ling . Zung dün kendisiyle gö . rUşen bir muharririmize şunları söylemiştir;
«— Şimdiye kadar Türkijujyl tanımamıştım ve Türkiye hakkında da çok az bir bilgiye MJılptlnı.
Yalnız Beyrutta Türk delegesi Mihri Pektaş İle ayni komisyon da tanıştık ve kısa zamanda bir-
birimize

Otomobil yarışları
Şehrimizden de bir çok hususî ve taksiler iştirâk edecek
Sizin suallerinize cevap verme, den evvel bugUn Topkapı müze . sinde gördüğüm bir yunlışlıga İşa ret etmek İsterim. Müzede gümüş kakma ile yapılmış, Tan sülâlesin den Prens Fuu Young’a alt bir köşk gördüm. Altında yapanın ismi Tan - Yu - Ho olarak göste. rilmekteydi.
Bir otomo bil yangı
Dünkü sayımızda Ankara Şoförler Cemiyeti tarafından tertip edilen otomobil yarışları hakkında verdiğimiz haber, İstanbul şoförleri vo otomobil sahipleri arsamda büyük bir alâka uyandırmış tu-. Dün İstanbul Şoförler Cemı-yatlna birçok hususi ve taksi oto-
Ingilterenın yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel
Truman
Yardım kanununu imzaladı
Balkanlarda buhran
Yugoslav ve Bulgarlardan sonra sıra Romenlerde mi?
Peyk devletler Rus boyunduruğundan kurtulmak için çareler arıyorlar. Romanyanın kızıl kadım Anna Pauker de hastalanmış
Ankara 19 (Telefonla) —
Peyk devletlerde baş gösteren buhran Ankaranm yerli ve yabancı siyasî mahfillerinde gü -
nün mevzuu olarak yine ele
lınmış bulunmaktadır. Umumî
16 Avrupa memleketine beş buçuk milyar dolar-
İngilterenin yeni Ankara
Büyük Elçisi
Bugün Londradun hareket edecek
Londıa 19 (B.B.C.) — İngiltere’nin yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel yarın Tür kiyeye müteveccihen Londradan ayrılacaktır. Büyük elçi, bugün, (Dovamı ı Sa, s 6Ü, 3 de)
Yalnız üzerindeki levhada ayni köşkün bir Japon köşkü olduğu yazılıydı.
Halbuki Japon İsimleri Çin 1 . simlerine nazaran bambaşkadır. Bunun değiştirilmesi lâzım geldi . glnl söyledim amma hallerinden pek değiştireceklerini zannetmi -
yorum.
Çinde kadınların durumu eskiri ne nazaran çok düzelmiştir.
Bugün Kadın — Erkek müsavi, dlr.. Kadınlardan reisicumhur da .
(Dovamı 8a. a 8Ü. a do)
lık yardım yapdacak
Londra, 19 (B.B.C.) — Avru-paya yardım programının 1950 Haziranına kadar uzatılmasını sağlıyan kongre raporunu Başkan Truman bugün imzalamıştır. Bu kanuna göre 5 milyar kü-sür dolarlık yeni tahsisattan bir milyarı, Avrupa iktisadi işbirliği idaresi derhal kullanabilecektir. Bu para ile programa dahil 16 memlekete 5-ardım malzemesi gön derilecektir.
kanaat bu gibi buhranların tabiî olacağı merkezindedir.
Belirtilen fikir, şudur; komü nizim kuvvetini hayale dayanan bir propagandadan almaktadır.. Komünizmin fiiliyat ve tatbikat ta sıfıra müncer olması yalnız peyk devletler halk efkârında değil komünist geçinen şefler a (Devamı Sa. 5 8u. 1)
Başkan, imzasını atarken 8 kalem kullanmış ve bu kalemlerden her birini şahitlik eden 7 şahsiyete hediye etmiştir. Şahitler meya-nında Dışişleri Bakanı Dean Ache son, ekonomik işbirliği idarecisi Paul Hoffman vo büyükelçi Ave-rell Harriman bulunmaktaydılar. Başkan Truman, kullandığı kalemlerden birini, bugünkü merasimde hazır bulunamıyan âyan ü-yesi Vandenberg’e hediye etmek üzere saklamıştır.
İdil, Pariste ilk konserini dün verdi
7 yaşındaki san’atkâr hayranlıkla dinlendi
Paris, 19 (A.A.) «United Pressin özel muhabiri bildiriyor» — İdil Biret’in konserini dinlemek için, içlerinde bilhassa başbakanlık konferansları tertip başkanı M. Guy Millot du Jourdain. kon-servatuvar konserler cemiyeti genel sekreteri M. Andre Huot, yal-
nız musiki bahisleri yazan Fransız gazetesi «tmages Musicales’in müdürü M. Jean Marie Granier-
mobil rahipleri ve şoförler müracaat ederek yarışlar hakkında mütemmim malûmat almışlardır.
Anlaşıldığına göre 1 Mayısta Ankarada yapılması kararlaştırılan bu yarışlara şehrimizden de pek çok hususî ve taksi otomobiller iştirak edecektir.
Altın kaçırmaktan sanık diplomat tekaüt edildi
Lâhey Befaret kâtiplerinden 1-ken, altın kaçırırken Fransız gümrükçüleri tarafından yakalanan ve altınları müsadere edilerek kordiplomatiğe mensup olması dolayıslle kendisi serbest bırakılan Orhan Kavur, Ankara-ya çağırılarak kadro haricine çıkarılmıştı. Haber aldığımıza göre Babık Lâhey sefaret kâtibi bu kore tekaüde aevkedllmlgtlr.
nin bulundukları seçkin bir dinleyici kütlesi toplanmış bulunuyor. Konsere! çok genç, 7 yaşında, anne ve babasiylo geliyor.
(Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
Amerikan film tröstü
Hükümete müracaatta
Türk filmlerinden daha az vergi alınmasına itiraz ettiler
Dün Anûara’da Mamalcta muhabere okulunun ilcinoi tekâmül kursu merasimle açılmıştır. Merasimde Amerikan yardım heyeti başkanı General M e. Bri de ve diOer yardım heyetine men sup subaylarla Genelkurmay Eğitim Başkanı General Rüştü Erdcnhün vo diğer misa/irler hasır bulunmuşlardır. Yukarı -daki resimde dâvetlileri okulun kapısında görüyorsunuz. Aşağıdaki resimde iso Eyüp istihkâm okulunda talim ve terbiyeye t(î trt tutulan Türk erlerinin mayınlanmış bir sahayı temizlemelerini görüyorsunuz. Bunun iğin kullanılan dedektörler memleke timize devredilen Amerikan yardım malzemesi mey anındadır.
Yeril filmciliğimizi korumak için bir sene kadar evvel yerli film gösteren sinemalardan rüsum yüz de 25 e indirilmişti.
Bu vaziyet karşısında bilhassa İkincL ve üçüncü sınıf sinemalarla Anadolu alnemalan Amerikan filmi göstermemeğe başlamışlardır.
Sinemaların Amerikan filmi göstermemeler ise bittabi film ltha lâfını azaltmıştır.
İthalatın azalınası karşısında durumu Istonbuldakl ithalâtçılardan ooron Amerikan film amille rl bu vaziyeti görünce; film endüstrisi tröstü vasıtasıyla hükû meto müracaat etmişler ve yerli ve yabancı filmlerden alınan ver. gllcrln aynı «eviyeye getirilmesini İstemişlerdir.
Amerikan filmcilerinin bu mü .
racaatına karşı hükümetin alaca,
gı kurar merakla beklenmekte .
dlr.
Devlet Demiryolları Umum Müdürü Galip Güran dün nakliyeci lerle konuşurken. (Foto: Yeni Sabah — Burhan Tan)
Nakliye meselesi Devlet Demiryolları Umum Müdürü dün İstanbul Nakliyecileriyle görüştü
Devlet Demiryolları Genel Mü-. rile bir toplantı yapmıştır. D'ev> dürü Galib Gilran, dün saat let Demiryollarile nakl yeniler M 14.30 da Sirkeci 9 uncu işletme rasında tam bir işbirliği kura* binasında şehrimiz nakliyecile-1 (Devamı Sa. 6 Sü. t de)
TAKVİMDEN BİR YATIİAK:
Yılan hikâyesi
ULUNAY
uhtorenı Rolık Ahmet 6evon-gil'ln bir jübile hakkında bana yazmak nezaketlndo bulunduğu mektuba verdiğim cevap hâlâ matbuatta bir münazara mevzuu olmakta devam ediyor. Ben Iso bu meseloyl bir kanaat esasına İstinat ettirerek mümkün mertebe münazara ve münakaşa kapısını kapamak İstemiştim; olmadı. Evvel» genç arkadaşım Nusrot Safa beni münkirlikle İtham ottl. Onunla daha mübahasomizl tamama ordlrmcdon, zekasına hayranlığımı, her vesllo llo tekrar eylediğim gönç ve de-gorll meslekdaşım Doğan Nadi do günlük (komprime) lorlndon birinde, gıyaben vo zımnon bana İltifat ediyor. Fikret’in dediği gibi: Kim bilir F Belki hepsi doğru da;
Bî haber kendi ta’f - ı hissimden ; Vnri yok bilmek isterim yolcu var!
Sözü do hatıra gollyor. Fakat şu son günlordo Çohlr Tiyatrosunun görmek nasip olmıyan (Brand) plyosl dolayısiylo Içlndo bocaladığı İnhitat ve tczobzüb yine bo-nlın haklı olduğumu bir koro daha Isbat etti.
Bu nasıl tiyatrodur kİ «payan-
da» olduğu İddia odllen bir İstinat
mihveri kısa bir zaman (nû movout)
olunoa böylo gürül gürül yıkılı-
vorlr?
Beğenmediğimiz Darülbedayl aylar
oa buhranlar İçinde çırpındı, fakat yıkılmadı; dayandı. Çünkü orada kuvvetlendirilen san’attı... Şahıa değil. Sonra şu ciheti do hatırlat* mak icaboder kİ, insanlar fânidir... istanbulu bir Türk şehri yapan Ko* oa Sinanlar, Mehmet Ağalar, Ka« sim Ağalar bu camilerin, seblllorin, hanların, hamamların altına girip onları bugüne kadar ayakta tutmuş değildirler; onlar çoktan gitti; geride kalan esorler, bu dâhılorln san’ata verdikleri (lâ yeınûl) luğup senbolleridır.
Bu reınzlor yıkılmıyor İşte...
Bizde en büyük noksan dalma her şeyi şahıslardan boklomek zaafıdır. Bir tarihte bir İnglllzlo görüşüyordum. O esnada İngiliz imparatorluğunun siyasotlnl Lord Kur-
Kurzon'a bir hal olursa ne siniz?» dedim. Gayet sâkln lir; o lir; o lir...»
O zaman şaşmıştım; bugün onu haklı görüyorum.
Doğan Nadl 2 tiyatromuzun perde
lorinln her akşam muayyen saatte
açılmasını da bir muvaffakiyet ola-
rak kaydediyor. Bunun tiyatro
(san’at - ı - nofiso) sİ ile no alâkası
olduğunu, —ayıp değil a— anla-
madım.
Idaro ediyordu. İngllûo: «Lord bir hal olursa no yapar-covap : «Yerlno Lord Lansdowıı Roda giderso Lord Hardıng go-> da giderse bir başkası ge-

ÇARŞAMBA
20
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruoemanlye Noı 11 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 10798
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3618
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı : 10 Kuru;
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SAR AGOSSI Bahçekapı Celâlbey Harı No. 29 ________________İST AN BU I.
Komünizm kanun dışı addediliyor
İNÖNÜ
Kastamonu ve Devrekani yi ziyaret etti
Sağ ve sol cereyanlara karşı hazırlanan rapor C. H. P. parti grupuna tevdi edildi
İnönü'nün Gölköy köy enstitüsünün hâtıra
defterine yazdıkları
Rus Politikası
Ne Olacak?
Rapordaki hükümler
Kastamonu, 19 (A.A.) «Özel muhabirimizden» — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu Babalı saat
Sovyet Rusya, Atlantik paktının imzasından evvel, böyle bir muahedenin akdo-lunmaması İçin elinden gelen gayreti harcadı. Zayıf gördüğü memleketler üzerinde ağır baskılar yaptı. Norveç® ve fsveçe yapılan tazyik bu mahiyette İdi. Norveç hükümeti Rusyanın iki sert suali! notası İle karşılaştı, fakat Norveçliler ve parlâmento bu tehditlere kulak asmadı ve Alman işgalinin acı hâtırası tesiri altında Amerikalıların davetine icabet etti, Danimarka da, do-
Zor kullanmayı hedef tutmıyan komünist cereyanlar dahi şiddetle cezalandırılacak
lambaçlı yollardan ve Polonya Vasıtasile tehdit edilmesine rağ-
Bir komünist öğretmen dün tevkil edildi
men demokrasilerin
arasına ka-
tıldı.
Küçük memleketlere karşı böyle bir baskı yapılırken İtalya ve Fransa gibi memleketlerde de be-şincikol rolünü oynıyan komünist partiler vasıtasiyle bin bir müşkülât çıkarıldı. Thorez, ve Togüatti bu İki memleketteki komünistlerin her halde Rusyaya karşı silâh çekmeyeceklerini ifade ederek hükümetlerin İmzalıyacak-lan taahhütlerin değerini azaltmak İstediler, grevler, hattâ çarpışmalar oldu. Fakat bütün bu İç çarpışmalar bu devletlerin de parlâmentoların da Anglosak-sonlann dediklerini yapmalarına engel olmadı. Binaenaleyh pakta mâni olmak hususundaki Rus teşebbüsü tamamiyle suya düştü.
Gazi O&maıı Paşa orta okulu Türkçe öğretmeni olan Saffet Topçuoğlu suçüstü yakalandı
Ankara 19 (Hususi) — C. H. P. Parti grubu saat 1B de Faik Ahmet Barutçunun başkanlığın da toplandı. Grupta aşın sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkında teşkil e-dllmiş olan parti komisyonu ra poru Milletvekillerine tevzi edildi. Ve raporun konuşulması 1-çln Mecliste gizli oturum yapıldı. Söz alan üyelerden bazıları raporun yeni dağıtıldığını okuyabilmeleri İçin gelecek oturum da konuşulmasnı İstediler.
Bu teklif kabul edilerek, top lantıya son verildi. Uzun olan
(Davamı 8a. 5 Su. 1)
11 de Kastamonu Cumhuriyet meydanındaki halk arasından geçerek Halkevine girmiş, ticaret ve sanayi teşekkülleri ve muhtelif İlçelerden gelen heyetlerle görüşmüştür.
Üç saat süren bu görüşmeden sonra meydanda kendisini bekli-yen halka teşekkür ederek aynl-
öğleden sonra, Cumhurbaşkanı Devrek&nl llçeBİnl ziyaret etmiştir. Birkaç senelik kaza merkezi olan Devrekânilller köylerden gelen vatandaşlarla beraber az bir
zamanda yaptıkları İşleri ve daha neler yapmak İstediklerini hep
birden sevinçle anlatmışlardır.
Devrekftni’de İki hususiyet Cum hurbaşkanını aynca meşgul et-
miştir. Birincisi, Devrekâni kaza-
sının altmış köyünden elli birinde mektep olduğu ve 19 bine yakın kaza nüfusuna karşı 1800 küsur
(Dovamı 8a. 6 8ü. 4 de)
Bu durum ve mağlûbiyet karşısında Moskovanın hareket hattı ne olabilir?
Bu suali Amerikalı diplomatlar
ve matbuat sık sık sormakta
önümüze çıkabilecek ihtimaller üzerinde durmaktadırlar. Böyle bir sual şu noktadan da çok varili ve yerindedlr ki Rusların pakt aleyhindeki hareketleri muvaffak olamadığı gibi Berlin ablukası da suya düşmüş bulunmaktadır. Bu abluka, Sovyetlerin elinde, Batıklara karşı, kuvvetli bir koz rolünü oynuyordu. Halbuki Anglo-saksonlar, her tarafta takdir ıı-y andı ran bir himmetle, bu şehri, en zor kış günlerinde bile, havadan beellyebilmişlerdi. Bir haf-tadanberi ise günde (12’000) ton em te a ve mevad nakletmekle Berlinin eskiden şimendifer, asfalt ve şose yoliyle yaptığı ithalâtı bulmuş hattâ aşmışlardır bile.. Yâni fiilen abluka diye bir şey kalmamıştır. Bu hareket şüphesiz Amerikalılara ve lngilizlere pahalıya malolnıaktadır.Dakikada bir uçağın Berline inmesi lâzımdır. Fakat hareket muvaffakiyetle neticelenmiştir. Tam bu dakikada Sovyetlerin ablukayı kaldır-
(Devamı 8a. s 8Ü. B de)
Emniyet memurlarının sıkı takipleri neticesinde, dün. şehrimizde bir orta okul öğretmeni komünizm propagandası yaparken suçüstü yakalanmıştır. Yaptığımız tahkikata göre, hâdise şöyle olmuştur.
Gazi Osman Paşa orta okulu Türkçe öğretmenlerinden Saffet Topçuoğlunun bir müd-dettenberi talebelerine komü-
nizm propagandası yaptığı a-lâkadarlar tarafından haber alınarak öğretmen Saffet hakkında gereken soruşturmalara başlanmış ve neticede Saffet Topçuoğlu’nun, talebe bulunduğu Üniversite Tıp Fakültesinde de arkadaşları arasında komünizm propagandası yaptığı öğrenilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Şehrimize gelen Çinli kadın avukat
Çinde kadın ve erkek ayni hakka sahip fakat komünist liderinin 4 karısı varmış
Dr. Sien - Ling - Zung ■
Çin’in tanınmış kadın avukat .
lanndan, hukuk
doktoru Sien .
Ling - Zung şehrimize gelmiştir.. Beyrultaki Unesconun kadınlar
konferansından dönen Dr. Sien -
Ling . Zung dün kendisiyle gö . rUşen bir muharririmize şunları söylemiştir;
«— Şimdiye kadar Türkijujyl tanımamıştım ve Türkiye hakkında da çok az bir bilgiye MJılptlnı.
Yalnız Beyrutta Türk delegesi Mihri Pektaş İle ayni komisyon da tanıştık ve kısa zamanda bir-
birimize

Otomobil yarışları
Şehrimizden de bir çok hususî ve taksiler iştirâk edecek
Sizin suallerinize cevap verme, den evvel bugUn Topkapı müze . sinde gördüğüm bir yunlışlıga İşa ret etmek İsterim. Müzede gümüş kakma ile yapılmış, Tan sülâlesin den Prens Fuu Young’a alt bir köşk gördüm. Altında yapanın ismi Tan - Yu - Ho olarak göste. rilmekteydi.
Bir otomo bil yangı
Dünkü sayımızda Ankara Şoförler Cemiyeti tarafından tertip edilen otomobil yarışları hakkında verdiğimiz haber, İstanbul şoförleri vo otomobil sahipleri arsamda büyük bir alâka uyandırmış tu-. Dün İstanbul Şoförler Cemı-yatlna birçok hususi ve taksi oto-
Ingilterenın yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel
Truman
Yardım kanununu imzaladı
Balkanlarda buhran
Yugoslav ve Bulgarlardan sonra sıra Romenlerde mi?
Peyk devletler Rus boyunduruğundan kurtulmak için çareler arıyorlar. Romanyanın kızıl kadım Anna Pauker de hastalanmış
Ankara 19 (Telefonla) —
Peyk devletlerde baş gösteren buhran Ankaranm yerli ve yabancı siyasî mahfillerinde gü -
nün mevzuu olarak yine ele
lınmış bulunmaktadır. Umumî
16 Avrupa memleketine beş buçuk milyar dolar-
İngilterenin yeni Ankara
Büyük Elçisi
Bugün Londradun hareket edecek
Londıa 19 (B.B.C.) — İngiltere’nin yeni Ankara büyük elçisi Sir Charles Noel yarın Tür kiyeye müteveccihen Londradan ayrılacaktır. Büyük elçi, bugün, (Dovamı ı Sa, s 6Ü, 3 de)
Yalnız üzerindeki levhada ayni köşkün bir Japon köşkü olduğu yazılıydı.
Halbuki Japon İsimleri Çin 1 . simlerine nazaran bambaşkadır. Bunun değiştirilmesi lâzım geldi . glnl söyledim amma hallerinden pek değiştireceklerini zannetmi -
yorum.
Çinde kadınların durumu eskiri ne nazaran çok düzelmiştir.
Bugün Kadın — Erkek müsavi, dlr.. Kadınlardan reisicumhur da .
(Dovamı 8a. a 8Ü. a do)
lık yardım yapdacak
Londra, 19 (B.B.C.) — Avru-paya yardım programının 1950 Haziranına kadar uzatılmasını sağlıyan kongre raporunu Başkan Truman bugün imzalamıştır. Bu kanuna göre 5 milyar kü-sür dolarlık yeni tahsisattan bir milyarı, Avrupa iktisadi işbirliği idaresi derhal kullanabilecektir. Bu para ile programa dahil 16 memlekete 5-ardım malzemesi gön derilecektir.
kanaat bu gibi buhranların tabiî olacağı merkezindedir.
Belirtilen fikir, şudur; komü nizim kuvvetini hayale dayanan bir propagandadan almaktadır.. Komünizmin fiiliyat ve tatbikat ta sıfıra müncer olması yalnız peyk devletler halk efkârında değil komünist geçinen şefler a (Devamı Sa. 5 8u. 1)
Başkan, imzasını atarken 8 kalem kullanmış ve bu kalemlerden her birini şahitlik eden 7 şahsiyete hediye etmiştir. Şahitler meya-nında Dışişleri Bakanı Dean Ache son, ekonomik işbirliği idarecisi Paul Hoffman vo büyükelçi Ave-rell Harriman bulunmaktaydılar. Başkan Truman, kullandığı kalemlerden birini, bugünkü merasimde hazır bulunamıyan âyan ü-yesi Vandenberg’e hediye etmek üzere saklamıştır.
İdil, Pariste ilk konserini dün verdi
7 yaşındaki san’atkâr hayranlıkla dinlendi
Paris, 19 (A.A.) «United Pressin özel muhabiri bildiriyor» — İdil Biret’in konserini dinlemek için, içlerinde bilhassa başbakanlık konferansları tertip başkanı M. Guy Millot du Jourdain. kon-servatuvar konserler cemiyeti genel sekreteri M. Andre Huot, yal-
nız musiki bahisleri yazan Fransız gazetesi «tmages Musicales’in müdürü M. Jean Marie Granier-
mobil rahipleri ve şoförler müracaat ederek yarışlar hakkında mütemmim malûmat almışlardır.
Anlaşıldığına göre 1 Mayısta Ankarada yapılması kararlaştırılan bu yarışlara şehrimizden de pek çok hususî ve taksi otomobiller iştirak edecektir.
Altın kaçırmaktan sanık diplomat tekaüt edildi
Lâhey Befaret kâtiplerinden 1-ken, altın kaçırırken Fransız gümrükçüleri tarafından yakalanan ve altınları müsadere edilerek kordiplomatiğe mensup olması dolayıslle kendisi serbest bırakılan Orhan Kavur, Ankara-ya çağırılarak kadro haricine çıkarılmıştı. Haber aldığımıza göre Babık Lâhey sefaret kâtibi bu kore tekaüde aevkedllmlgtlr.
nin bulundukları seçkin bir dinleyici kütlesi toplanmış bulunuyor. Konsere! çok genç, 7 yaşında, anne ve babasiylo geliyor.
(Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
Amerikan film tröstü
Hükümete müracaatta
Türk filmlerinden daha az vergi alınmasına itiraz ettiler
Dün Anûara’da Mamalcta muhabere okulunun ilcinoi tekâmül kursu merasimle açılmıştır. Merasimde Amerikan yardım heyeti başkanı General M e. Bri de ve diOer yardım heyetine men sup subaylarla Genelkurmay Eğitim Başkanı General Rüştü Erdcnhün vo diğer misa/irler hasır bulunmuşlardır. Yukarı -daki resimde dâvetlileri okulun kapısında görüyorsunuz. Aşağıdaki resimde iso Eyüp istihkâm okulunda talim ve terbiyeye t(î trt tutulan Türk erlerinin mayınlanmış bir sahayı temizlemelerini görüyorsunuz. Bunun iğin kullanılan dedektörler memleke timize devredilen Amerikan yardım malzemesi mey anındadır.
Yeril filmciliğimizi korumak için bir sene kadar evvel yerli film gösteren sinemalardan rüsum yüz de 25 e indirilmişti.
Bu vaziyet karşısında bilhassa İkincL ve üçüncü sınıf sinemalarla Anadolu alnemalan Amerikan filmi göstermemeğe başlamışlardır.
Sinemaların Amerikan filmi göstermemeler ise bittabi film ltha lâfını azaltmıştır.
İthalatın azalınası karşısında durumu Istonbuldakl ithalâtçılardan ooron Amerikan film amille rl bu vaziyeti görünce; film endüstrisi tröstü vasıtasıyla hükû meto müracaat etmişler ve yerli ve yabancı filmlerden alınan ver. gllcrln aynı «eviyeye getirilmesini İstemişlerdir.
Amerikan filmcilerinin bu mü .
racaatına karşı hükümetin alaca,
gı kurar merakla beklenmekte .
dlr.
Devlet Demiryolları Umum Müdürü Galip Güran dün nakliyeci lerle konuşurken. (Foto: Yeni Sabah — Burhan Tan)
Nakliye meselesi Devlet Demiryolları Umum Müdürü dün İstanbul Nakliyecileriyle görüştü
Devlet Demiryolları Genel Mü-. rile bir toplantı yapmıştır. D'ev> dürü Galib Gilran, dün saat let Demiryollarile nakl yeniler M 14.30 da Sirkeci 9 uncu işletme rasında tam bir işbirliği kura* binasında şehrimiz nakliyecile-1 (Devamı Sa. 6 Sü. t de)
TAKVİMDEN BİR YATIİAK:
Yılan hikâyesi
ULUNAY
uhtorenı Rolık Ahmet 6evon-gil'ln bir jübile hakkında bana yazmak nezaketlndo bulunduğu mektuba verdiğim cevap hâlâ matbuatta bir münazara mevzuu olmakta devam ediyor. Ben Iso bu meseloyl bir kanaat esasına İstinat ettirerek mümkün mertebe münazara ve münakaşa kapısını kapamak İstemiştim; olmadı. Evvel» genç arkadaşım Nusrot Safa beni münkirlikle İtham ottl. Onunla daha mübahasomizl tamama ordlrmcdon, zekasına hayranlığımı, her vesllo llo tekrar eylediğim gönç ve de-gorll meslekdaşım Doğan Nadi do günlük (komprime) lorlndon birinde, gıyaben vo zımnon bana İltifat ediyor. Fikret’in dediği gibi: Kim bilir F Belki hepsi doğru da;
Bî haber kendi ta’f - ı hissimden ; Vnri yok bilmek isterim yolcu var!
Sözü do hatıra gollyor. Fakat şu son günlordo Çohlr Tiyatrosunun görmek nasip olmıyan (Brand) plyosl dolayısiylo Içlndo bocaladığı İnhitat ve tczobzüb yine bo-nlın haklı olduğumu bir koro daha Isbat etti.
Bu nasıl tiyatrodur kİ «payan-
da» olduğu İddia odllen bir İstinat
mihveri kısa bir zaman (nû movout)
olunoa böylo gürül gürül yıkılı-
vorlr?
Beğenmediğimiz Darülbedayl aylar
oa buhranlar İçinde çırpındı, fakat yıkılmadı; dayandı. Çünkü orada kuvvetlendirilen san’attı... Şahıa değil. Sonra şu ciheti do hatırlat* mak icaboder kİ, insanlar fânidir... istanbulu bir Türk şehri yapan Ko* oa Sinanlar, Mehmet Ağalar, Ka« sim Ağalar bu camilerin, seblllorin, hanların, hamamların altına girip onları bugüne kadar ayakta tutmuş değildirler; onlar çoktan gitti; geride kalan esorler, bu dâhılorln san’ata verdikleri (lâ yeınûl) luğup senbolleridır.
Bu reınzlor yıkılmıyor İşte...
Bizde en büyük noksan dalma her şeyi şahıslardan boklomek zaafıdır. Bir tarihte bir İnglllzlo görüşüyordum. O esnada İngiliz imparatorluğunun siyasotlnl Lord Kur-
Kurzon'a bir hal olursa ne siniz?» dedim. Gayet sâkln lir; o lir; o lir...»
O zaman şaşmıştım; bugün onu haklı görüyorum.
Doğan Nadl 2 tiyatromuzun perde
lorinln her akşam muayyen saatte
açılmasını da bir muvaffakiyet ola-
rak kaydediyor. Bunun tiyatro
(san’at - ı - nofiso) sİ ile no alâkası
olduğunu, —ayıp değil a— anla-
madım.
Idaro ediyordu. İngllûo: «Lord bir hal olursa no yapar-covap : «Yerlno Lord Lansdowıı Roda giderso Lord Hardıng go-> da giderse bir başkası ge-

Comments (0)