Halis SÜt, Taze tereyağı, Tam yağlı yoğurt
Ya£ Sergisi
Markamız, saflık, temizlik, garantisidir. Merkezi: Beyoğlu istiklâl caddesi No. B4. Tel: 41775 Şubesi: Fangaltı pasajı No. 8
Tilrklsh - Amerikan - Engllsh TİCARET YILLI Öl yeril ve dünyanın en mühim yabancı flrmala-rlle çıktı. Fİ: 20, Taşra İçin 21.50 lira. Posta kutusu 2192, tş Bankası carll hesap Beyoğlu 417, Tel: 41755.
Sene 28 — No, 9683 — Flatl her yerde 10 kuruştur.
SALI 2 Ekim 1945
Sahibi: Necmedcltn Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Atatürkün vârisi yoktur
Orta şark
Onun tek vârisi millettir
edemez. Celâl Bayar, iç ve dış siyaseti protesto etmek İçin, Par. tide ve Mecliste tam serbest ko. nuşulduğu devirde Meclisi terket-mek lüzumuna boyun eğecek po_ litikacılardan değildir sanırız. Celâl Bayara bedavadan türlü, düşünceler yüklemekte mahzur görmeyen arkadaşımız, İç politikada eski Başvekilin hoş görme, d iği esaslı nokta olarak Matbuat kanununun — hepimizin çoktan kalkmasını istediğimiz — ellinci maddesini ele alıyor ve Celâl ehemmiyetli konusu olmaya ha_]Bayarın da Başvekil iken bu eırlavan unsurlar ise de istifanın ~“JJ J •- ’
sebebini söylememeyi tercih eden sayın eski Başvekile belki de aklından geçmeyen çeşitli plânların ağırlığını kerdi «gıyabında.! ve millet efkârı karşısında serip durmanın onun herkesçe bilinen terbiye ve nezaketine, vekar ve dürüstlüğüne iyi karşılık olmadığını sanıyoruz.
Celâl Bayar yorulmuş, dinlenmek ihtiyacım duymuş olabilir. Kendisinin ne düşündüğü bilinmeden «Hayır, diyorlar, yanlış... Celâl Bayar yeise düşmedi, en şiddetli mücadeleye hazırlanıyor.» Parti kurup kurmayacağı hakkında kendisi daha bir söz söylemeden -.Olamaz efendim. Celâl Bayar muhalif parti kurar mı hie?» diyenler var.
Celâl Bayarın sadece siyasî Hayattan —su veva bu sebepte— çekilmesi ihtimalini ne kadar ta. blî görmek lâzımsa, başka bir siyasi hayata, hattâ mücadeleye atılması imkânını da o derece İyi niyetle karşılamak ve bekle, mek gerektir. Her halde ne istifanın sebeDİerlnde. ne de sonraki kararlarında olağan dışı bir durum görmemek, alışıp tanışmak istediğimiz geniş demokrasi ha. yatma başlangıç ahlâkıdır.
Bu hâdise üzerinde duruşumuz, bıı istifa haberinin, bizzat Celâl Bayan da üzdüğüne emin olduğumuz bazı nahoş İstismar şekillerine vesile yapılmasıdır.
Aynî yazısı içinde «Parti proğ. ramı mucibince devletçi olması lâzım gelen hükümeti» liberalizme sapmış olmakla tenkideden solcu «Tan» başyazarı Liberal kapitalist ekonomi sisteminin lideri olan Celâl Bayan bir bay. rak gibi ele almakta mahzur görmüyor ve diyor ki: «Celâl Baya, nn Milletvekilliğinden istifaya karar vermesinin birinci mânası, hükümetin iç ve dış siyasetini Türk efkârı önünde protesto etmektir.» Bu arkadaşa göre Celâl Bayarın İki ıstırabı vardır: Biri. Atatürkün sadık muakkibi olarak. Partinin ve hükümetin Onun çizdiği yoldan ayrılmış olmaları. İkincisi de gene iç ve dış siyaset, te Atatürkün yolundan uzakla. şıldığını görmesidir..
Eminiz ki Celâl Bayar en bü. yük ıstırabını o satırları okuduğu vakit duymuştur.
Arkadaşımızın yanıldığı nokta Celâl Bayardan. bu memleketin,! bu partinin ve bu hükümetin ya. bancısı gibi bahsetmesidir. Celâl Bayar, uzun zaman vatan dışın.! da yaşamış, kötülüklerini gördüğü ve kahrına uğradığı rejim ve partinin düşmesi üzerine memle. kete dönmüş bir gurbetzede de. ğildir ve böyle bir rolü ne ister, ne de uzun ve müşterek mesuli. yetten kaçınmaya tenezzül eder. Celâl Bayar bu Partiyi kuranlar, bu hükümeti idare etmiş olanlar arasındadır. Bugünkü Devlet Baskanının Başbakanlığı altında. bugünkü hükümet sefile bir. İlkte uzun zar an vekillik etmiş, sonra Başvekil olmuş, memleke. te en buhranlı devrinde en de. ğerll hizmeti dokunmuş bir dev. let adamıdır. Kendisi iş basında bulunduğu — cok uzak olma, yan yıllardan — bugüne kadar parti prensiplerine ve Atatürkün çizdiği vola aykırı ne gibi bü.1 yük değişiklikler olmuştur ki Ce. lâi Bayar bunları «Türk efkârı önünde protesto etmek» zaruretini duysun? Celâl Bayar kaç yıldır Meclistedir. Meclîste, o zamanlar şimdiki kadar açık ve ■ sert konuşulduğunu kimse iddia j
Bir Milletvekilinin istifa et. mesi, her zaman ve her yerde olağan işlerdendir. Bunun şahsî yahut siyasi türlü sebepleri bu. luna bilir. Bu bakımdan. İzmir Milletvekili Celâl Bayaıın Mec. listen çekilmek kararı etrafında koparılan dedikoduyu lüzumsuz, hiç olmazsa fazla buluyoruz.
Yeni partiler kurulacağı haberleri, iki Milletvekilinin Par. tiden çıkarılması, kendisinin muhalefete geçeceği söylentileri Ce. !âl Bayarın istifasını günün
maddeye dayanarak kapattığı gazeteler arasında bizzat kendi, gazetesinin unutuyor.
de bulunduğunu
Necin eddin Sadak
(Arkası sahife 2, sütun 6 da)
Arap birliği umumî kâtibinin demeci
Londra 2 (AA.) — Arap Birliği genel sekreteri Âzam Bey. Reuter ajansı muhabirine verdlğL bir mülâkatta ezcümle şöyle demiştir:
«Bütün Orta Şark meselelerini İngiliz Dış İşleri Bakam M. Bevln ve belki de Başbakan M. Attlee İle müzakere etmeği bekliyorum. Moskova’ya gitmem de ihtimal dahilindedir. Çünkü İngiltereye ve Amerika Birleşik devletlerine gideceğimi haber aldıkları zaman Orta Şark Sovyet mahfilleri, seyahat programına Moskovayı da dahil etmeyişimden dolayı hayretlerini İfade etmişlerdir.»
Emir Abdullah Bağdad’a gitti
Londra 2 (R.) — Erdün Eıniri Abdullah, 3 gün kalmak üzere dün Bağdat!’a gitmiştir.
Stalin’İn âyandan Pepper’e demeci
“Amerikad.au ödünç istediğimiz pa rayı harb istihsalâtını genişletme ğe sarfedeceğimiz doğru değildir,,
«Ne bizi methedin, ne de arkamızdan söz söyleyin, bizi tanıyın ve olduğu gibi muhakeme edin»
Nevyork 1 (USIS) — New - York Times gazetesi, bugün Ayan Fepper’ in 14 eylül tarihinde Kremlln’de Mareşal S talinle yaptığı mülakatı İzah eden bir telgrafını, neşre tmlgtir. Moskova’dan Tahran ve Kahlre'ye giden Âynn Pepper, Türkiye’yi de ziyaret edecektir.
30 eylül tarihinde Kahire’deıı gönderdiği telgrafta Ayan Pepper, Sovyetler Birliğine 6 milyar dolar İkraz edildiği takdirde bu parayı halkının hayat standardının yükselmesine değil, daha geniş bir mikyasta harb Istlhsalâtımn devamına kullanacağı hakkında çıkan şayiaların Meraşel Stalln tarafından refedildiğini bildirmekte ve şöyle demektedir.
»Mareşal Stalln. «Sovyetler Birliğinin harb istihsalâtını azalttığına en 1yi delil Kızılordudan hemen hemen 4.000 000 er terhis etmiş olması ve Kızılordu mevcudunun harb zamanındaki kudretinin üçte birine lnln-clye kadar bu terhise devam edileceğidir.» demiş ve benden evvel kabul etmiş olduğu Birleşik Amerika Kongre âzasından mürekkep murahhas heyete bu ikrazın Sovyetler Birliği tarafından ne suretle kullanılacağını bütün tafsllâtlle Izahetmlştlr.
«Mareşal, sözlerine şöyle devam etmiştir: «Müttefikler arasında Sovyet halkı en büyük fedakârlıklara katlanmış ve harb esnasında ylyecekslz, giyecekslz veya meskenslz kalmıştır. O kadar uzun bir zamandan beri mahrum kaldığı şeyleri halka temin İçin bütün gayret ve kaynaklarımızı buna hasretmemek, bizim İçin intihar demek olacaktır. Kâfi derecede nakliyat sistemlerine malik bulunmadığımıza rağmen, daha şimdiden 4 milyon kişi terhis etmiş olduğumuz gibi, orduda daha "başka terhisler de yapmak tasavvurundayız.
Almanya hâlen mağlûbedllmlş dİ-
duguna gör.°, onun sliâhsızlantiirıl-masma dikkat etmemiş lâzımdır. Fakat daha Llsrl giderek, Almanya’nın elinden İleride harbe teşebbüs edebilmek kudretini almalıyız. Bıinun için Ruhr Almanya’dan alınmalıdır, zira Almanya’ya harb kudretinin, en büyük kısmını Ruhr temin etmiştir. (Mfraşal Stalin’İn Ruhr hakkında Müttefik siyasetine dair bu kanaati. Rhln - Ruhr bölgesi beynelmllleştirl-llnceye kadar Almanya’nın diğer kısımlarından âyri olarak bu sanayi bölgesinin Müttefik kontrolü altına konulması için Fransız, hükümetinin Londra’daki Dış İşleri Bakanları konseyinde tuttuğu vaziyete yaklaşmaktadır.)
■Bana, kendisinden ayrılırken, kendi tarafından vaki olduğunu hatırlatabilecek bir mesaj verip vercmlyeccgl-ni veya bir telkinde bulunup bulu-namıyacağını Meraşal'dan sordum.
■ Mareşal, biraz tereddütten sonra şu cevabı verdi: oSovyetler Birliğini sadece ve Objektif bir şekilde muhakeme ediniz, Ne bizi methedin, ne de arkamızdan söz söyleyiniz. Bizi tanıyın ve bizi olduğumuz gibi muhakeme edin. Tahminlerinizi rivayetlere değil, olaylara istinaden yapınız. Müşterek düşmanlarımız müşterek gayretlerimizle mağlûbedllmlş bulundukları şu sırada iki memleketimiz sulh zamanı işbirliği İçin yeni bir müşterek zemin bulmalıdırlar.
Büyük bir Ame rikan filosu
Yakında Avrupa limanlarını ziyaret edecek
DİKKATLER
Çil yavrusu
Acaba çil yavrusu nasıl dağılır? Bunu galiba yalnız tecrübeli avcılar görmüştür; yalnız onlar bilecektir. Fakat lisanda böyle bir tâbir var
Çil yavrusunun nasıl dağıldı, ğına: ele naşı] geçmez biır hale geldiğine dair fikir edinmek için, İstanbul vapurlarının alt kamaralarına girmelidir: Burada mü. nasebetsizîrkler tıpkı çil yavrusu gibi dağılmıştır. Kimi ıslık çalar, kimi çocuğuna ninni söyler, kimi horlar: kimi ayakkabısını çıkar, mı.ş çoraplarım havalandırır: ki. mi sakil sakil küfürler sakil sakil kahkahalar atar. . Kimi... îlh.
Saygısızlıkla savaş derneğine Allah imdat eylesin: Alt kamara, j fardaki cif yavrularını nasıl ele geçirebilecek? dert, me-
ranı anlatacak?
Brazzaville 2 (R) — Waslıing_ ton'dan alınan bir habere göre, kuvvetli bir Amerika filosu yakında Avrupanın başlıca liman, lannı ziyaret edecektir. Bu filoya uçak gemileri de refakat edecektir.
Meclise verilen katma bütçeler
Ankara 2 (Telefonla) — Maliye Bakanlığı Tekel, Hudut ve Sahiller, Beden terbiyesi, orman. Vakıflar, Posta, Telgraf ve Telefon. Devlet Deniz, Hava ve Demiryollarına alt 1946 ak-çell yılı katma bütçelerini Büyiik Millet Meclisine vermiştir.
YENİ TEFRİKAMIZ
Aşk ve macera romanı
Yazan: L, Mallcet. Çeviren: Vâ-Nâ Bu güzel romana, AKŞAM sütunlarında pek yakında boşlıyoruz.
Üçlerin toplanacakları
haberi doğru değil
Konferans, çıkacak tebliğ hakkında dün de anlaşamadı
Bugün saat 11 de yeni bir toplantı yapılacaktır. Londrada endişe artıyor
Uzlaşma, zihuiyetile yeni talimat gelmezse konferansın muvaffakıyetsizliğini itiraf ederek dağılmasından başka bir hal tarzı görülemiyor
Nevyoık 2 (R.) — Dış İşler! Bakanlan konferansında görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine Başkan Tru-man, Attlee ve Mareşal Stalin’İn toplanacaklar: hakkında bazı rivayetler çıkmış, bir kısım İngiliz gazeteleri bu rl...yeti yazmışlardır. Vaşlngton mahfilleri çıkan haberlerin katiyen asli olmadığını bildirmektedir. Başkan Truman’in kâtibi Ross, gazete-clle.’r? yaptığı demeçte, üçlerin top-1- .t'sı haL..!.-.’.n doğru olmadığını söylemiştir.
Dünkü toplantı
Londra 2 (R.) — Dış Bakanlan konferansı dün gece İngiliz Dış İşleri Bakanı M. Bevln'ln. reisliği altında toplanmış, toplantı geç vakte kadar sürmüştür. Gece hiçbir tebliğ neşre-cplmemlş^lr. Bu sabah bir tebliğ çık-ıcaai becAentyvi: Konsey bugta saat 11................
r arların umumi efkâra bildirilmesi münasip değildir.
Gece toplantısı kaçta biterse bitsin, bu terkibi tebliğin 24 saat evvel yayınlanabileceği sanılmaktadır. Fakat asıl müşkülât protokol veya proto-kollartn kaleme alınmasında meyda-
na çıkmıştır. Dün geceki toplantı açılınca görülen bir asabiyet havas İçinde cereyan etmiş ve hattâ bazan çok h&d safhalar arzetmlştlr. Ferda arkasında hakiki bir dram oynanmaktadır. Rus murahhas heyeti, ((Arkası sahife 2, sütun 3 de)

Hitler’in 70 milyon Ingiliz liralık serveti meydana çıkarıldı
yeniden toplanacaktır.
Amerika, Sovyet görüşünü kabul etmiyor
Londra 2 (USİS) — United Press haberler ajansının ismini vermediği lyl haber alan bir Amerikan yüksek kaynağına atfen bildirdiğine göre. Dış İşleri Bakanı M. Byrnes, Birleşik Amerikanın, Balkan sulh muahedeie-ri hakkındakl müzakerelerin yalnız Birleşik Amerika, Büyük Britanya ve Sovyetler Birliği arasında cereyan etmesi lıakkındakl Sovyet ısrarını kabul etmediğini M. Molotov'a bildirmiştir,
Ayrıca bildirildiğine göre. M. Byr-nes, hâlen Londrada Dış işleri Bakanlan konseyinin münakaşaya çalıştığı meseleleri Birleşik: Amerikanın devlet şeflerine havale etmeğe hazır olduğunu da M. Molotova bildirmiştir.
New-York Herald Tribüne ne diyor?
Vaşington 2 (R.) — New-York Herald Tribüne gazetesi yazdığı bir makalede diyor kİ: Beşler konferansı bu sefer muvaffak olamamışsa, gelecek toplantısında muvaffak olacaktır. Muhakkak olan nokta şudur: Sonunda meseleler halledilecektir.
Paris 2 (R.) — Londradakl Beşler konferansına tahsis etmiş olduğu bir makalede New-York Times gazetesi, umumi toplantılara ehemmiyet verilmemek lâzım geldiğini, asıl İşlerin hususi görüşmeler arasında görüşUl-düğüni’ı, ve siyasi faaliyet merkezinin dalma kulislerde olduğunu belirtmiştir.
Londra’da endişe
Londra 1 (A.A.) — France Presse ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Dış işleri Bakanları konferansının saat 18 de yapılması gereken toplantısının 22 ye bırakılması dündenberi konfearns havasında hâkim bulunan endişeyi bir kat daha arttırmıştır.
Resmen hiçbir şey söylenmemekle beraher, siyasi mahfiller anlaşmazlık sadece şekil ve kaleme alış tarzı üzerinde olmadığını kabul etmektedirler. Konfe ıs sekreterliği Potsdam görüşmelerinden sonra yayınlanmış olana benzlyen uzun bir tebliğ hazırlamıştır.
Rus murahhas heyetinin talebi üzerine btı tasarı terkedilmiş ve çok daha kısa bir tebliğ hazırlanması kararlaştırılmıştır. Rusların ileri sürdüğü nokta! nazara göre, Beşler konferansı (İnimi bir teşekkül olduğundan, ancak İlk siyasi temasların neticesini temsil eden tâli mahiyetteki ka-
Mizancı Murat bey
Bütün Nazi şeflerinin Cenubî Amerika bankalarında büyük miktarda paraları bulunduğu anlaşıldı
Londra 2 (A,A.) — Amerika hükümetinin yabandılara alt 3.175-000.000 Ingiliz lirası kıymetinde maı bloke ettiği söylenmektedir. Bu suretle başlıca Alman Nazilerl ve Japon saa-ylcllerl tarafından bütün memleketlere yatırılan muazzam servetler meydana çıkmaktadır. Birkaç güne kadar, kongreden, bu malların taleb-edilmediklerl takdirde ne yapılacağı hakkında bir karar vermesi istenecektir.
İsviçre'de 70 milyon İngiliz lirasına baliğ olan üç banka hesabı hakkında yapılan tahkikat bu paranın Hlt-ler’e ait olduğunu meydana çıkarmıştır. Haber verildiğine göre, lâtln Amerika'nın muhtelif bankalarında Goebbels'ln 920 bin, Hlmmler’ln 400 bin, Hess'ln 409 bin ve Ley'in 210 bin İngiliz liralık hesaplan mevcuttur.
Bu paralar mahalli konsolosluk memurları namına yatırılmıştır. Diğer taraftan Rlbbentrop'un şaha ve kilesi efradı namına 623.090 tngilUı lirası nakit ve cenı'an bir milyon İngiliz lirası kıymetinde sigortaya malik olduğu bildirilmektedir. Diğer Nazi şeflerinin de sigorta mukaveleleri mevcuttur.
Şimdiye kadar İsviçreliler banka hesaplarını açığa vuracak tahkikata mâni olmuşlarsa da banka sırlar» hakkında İsvlçre kanununa İlâveten yapılan uzlaşma, zorlukları ortadan kaldırmaktadır. Şimdi harbden sonnı Almanya'nın İnkişafına medar olmak üzere yabancı şirketleri satın alan büyük Alman kumpanyalarının muamelâtını Öğrenmek de mümkün olacaktır.
Günler Geçerken
“Fertik,, hakkında malûmat
Yarınki nüshamızda okuyunuz.
Bir fıkra sütunumuzda şöyle yazılıyordu: (... Haydarpaşa hattı yapılmış, Alman müstahdemler «iş bitti!» mânasına «fertig» demişler; bizim çocukluğumuzda da posta vagonundan böyle ses. lenirler, lokomotif düdüğünü öttürürdü. Ben de biraz malûmat vere, yinı: Aslının Almanca olduğunu fıkra muharririnden öğrendiğim o acayip kelime — bir Alman şirketinin elinde bulunmakla bera. her — Anadolu Demiryolları üzerinde kullanılmazdı; kondüktörler,, kampana çalındıktan sonra «tamam!» diye haykırırlardı; «fertiği sözünü yalnız Şark Demiryollarında, yani Rumeli hattında işitir, dik; hem de «fertig» olarak sonıı «g» île değil, «k» ile, «fertik» telâffuzunda... «fertiği çekmek» tâbirindeki o «ğ» malûm kaide, ye uyularak katı harfin yumuşağa çevrilmesinden ileri geliyor, aslında mevcut bulunmasından değil.
Bir de hâtıra ilâve edeceğim: Sirkeci . Küçükçekmece tren, lerinde gidip gelen ahali bu «rumyos» edalı söze yıllarca aldırış et. medi; belki de tren İşletme marifetinin vazgeçilmez kaidelerinden, parola veya şifrelerinden biri sanarak ilişilemiyeceği vardı. Nihayet Anadolu hattı açıldı, orada lokomotifin sadasıie de harekete geçebileceği görüldü ve münevver yolcular arasında mırın kırın edenler çoğalmağa başladı. Başladı ama kim. sc fesini bastırıp atâkalı makama şikâyet İçin gitmedi. Neden son. ra, Meşrutiyetin ilânından bir kaç yıl önceydi. Nafla Nazırı Zihni pasa merhum — zahir dikkatini çeken bir hayır ehil zuhur etmişti — biitün medenî cesaretini toplayıp kumpanyaya »fertiği!» yerine «tamam!» İşareti verilmesi İçin bir emir tebliğ etti Çetre. fil dilli kondüktörlerin yeni İşaret nidasına kolay alışantamalan, kötü telâffuzları, hattâ emri unutup gene eskisi gibi «fertik!» cilve bağırmaları da yolculara günlercr eğlence oldu.
Ama «fertik» bir kere halk diline, hattâ lügatimize de girmiş bulundu. Netekim Dil Kurıımunun çıkardığı (Türkçe sözlük) de söyle yazılı: (Fertik _ kaçmak anlamına gelen «fertiği çekmek ve fertiği kırmak» deyimlerinde geçer.) Benim bildiğime göre «fertiği kırmak» tâbiri lisanda yoktur: o mânada «kirişi kırmak» deriz ki a.vnr sözlük «kiri®» kepmesinde bunu da «kaçın gitmek., mânasına kaydetmeği, unutmamış, •
hiikmiina «tamam! *
Refik Halid Karay
Sahlfe 2
AHŞAM
• lif) !-■ a
SÖZÜN GELİŞİ
5 milyon kitap
Yukarıdaki rakam yıllar ve yıllar soııra gerçekleşecek bir prog.
raiıiın son rakamı değildir. Gerçekleşmiş bir rakamdır. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl yalnız okul kitabı olarak 5,200,000 kitap basmış.
Yedi yıl önce, basılan okul kitapları sayısının 1,500,000 oldu, ğunu söylersek bunun bir başarı olduğu meydana çıkar. Ama ya. radılışunız icabı yalnız başarısızlıklara, noksanlara, iğrilerc kızıp başarılara, tamamlara doğrulara sevinmez olduğumuzdan bir iş yoluna girdi mi onu hirkenara bırakıyoruz ve bu huyumuz yü ziindcndİT ki başardığı işin alkışlandığını görmek arzusunda olan, lar ihtiyacı bir tarafa bırakıp göze çarpacak olaıı bir işi başarmıya heves ediyorlar.
Her yıl, okulların açıldığı şu gönlerde gazeteleri dolduran şl. kâyet'er.'n başında kitapsızlık gelirdi: «Dersler başladığı halde kitap, lar yetiştirilemedi», «çocuklar kitapsız okuyorlar,-, «öğretmenler verdikleri dersleri çocuklara yazdıracaklar, çiinkii daha iki ay ki. taplar hazırlanamıyacak.»
Son iki yıla kadar sürüp gelen bu dert iki yıldır ortadan halk, m ıştır. Millî Eğitim Bakanlığı okumuş geçmiş çocukların ders ki. toplarını toplayıp kitapsızlara vermek gibi harb yıllarına yakışır bir tutum eseri göstermekle kalmamış, bir kaç büyiik matbaayı daha yıl başından faaliyete geçirerek gelecek yılın ihtiyacı için ça. Iıştırmıya başlamıştir. Bu yıl 700,000 alfabe, 700,000 birinci sınıf okul kitabı bastırmıştır ki yedi yıl önceki umumi okul kitabı sayı, smı yalnız bunlar tutuyor. ■>,200,000 rakamı içinde 180 çeşit ders kitabı vardır. Millî Eğitim Bakanlığı bu kitapları kendi teşkilâtile en «ücra» dediğimiz köylere kadar yetiştiriyor.
Her yıl çıkan en az 100 klâsik tercüme, Bakanlığın yayınla, dığı ve 2? bin nüsha basılan ilk öğretim dergisile beraber 8 dergi bıı rakamın dışındadır.
Başarılan iş kendi ölçii ve vasıtalarımıza göre tam mânasîle «muazzam» dur, Ben yalnız ders kitabı olarak ilk defa kaydedilen ve mânası pek büyük olan bu 5,200.000 rakamını selâmlamaktan zevk duyuyorum. Şevket Rado
Filistin meselesi Alman
suçlular
Amerikan Yahudilerinin İngiltere aleyhinde nümayişi
Londra 2 (R.) — Binlerce Yahudi gizil olarak Filistin’e girmeğe çalışıyor. Buna mâni olmak İçin Filistin sahilleri sTı surette tarassut edilmekte gemiler devriye gezmektedir. Irak Başbakanı Amerika Cumhur Başkanın a dostça bir protesto göndermiştir. Şam'da Yahudi muhacereti aleyhinde bir toplantı yapılmıştır. Amerika'da Yahudllcr İngiliz miiessesekri önünde nümayiş yapmışlardır.
Başkan Truman’m yarın Filistin meselesi hakkında mühim demeçte bulunacağa Vaşington'dan bildiriliyor.
İngiliz gazeteleri ne diyor
Londra 2 İR.) — İngiliz gazeteleri, bilhassa Daily Telegraph ve Daily Mal| Filistin meselesine dair makaleler neşretnışllerdlr. Gazetelerin makalelerinin hülâsası şudur Filistin, bir İngiliz müstemlekesi değildir. Ingltere burada. Millî tk-r cemiyeti tarafından verilen salâhiyet üzerine^ manda sahibidir. Ş,u halde buradaki polislik vazifesinden mütevellit mesuliyeti yalnız İngiltere'ye bırakmak doğru değildir. Bütün mlllet'er Filistin işlle alâkadar olmalıdırlar.
Attlee’nın Truman’m mektubuna cevabı
Londra 2 (R.) - Başkan Truman* m Fl'-tln'e 100 bin Yahüdl muhacir kabıı'ü hakkuıdcki mektubuna tngl-llz Başbakanı A'-'lee’nin cevap verdiği bildiriliyor AttJee'nln cevabı 16 eylülde verilmi'-tir. Amerika Dış Bakanı Vaşiiigîon'a dön önceye kadar yent blrşcy yamlmıyacaldır.
Tifüsün artmasına karşı Bakanlık ilginin arttırılmasını istiyor
Ankara 1 (A.A.) — Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığından tebliğ ecülmyitlr:
1945 yılı eylül ayı İçinde bütün yurdda görülen lekellhümma sayısı 45 tir. İlce vp bucakları da dahil olduğu halde İzmir'de 12, İstanbul'da e vaka görülmüştür. Diğer vakalar yurdun çeşitli yerlerinde dâğınık bir haldedir.
Sağlık teşkilâtı tarafından yurdun her tarafında hastalık tehlikesine maruz olanlardan aşılanmak is'lyen vatandaşlara parasız tifüs aşısı tat-blkına devam edilmektedir.
Halkın cer ek aşılanmaya ve gerekse bitlenmemek ve temizlenmek İşlerine gösterdiği alâka devam etmektedir, Kış mevsiminde artması muhte mel olan tifüs hastalığına karşı mücadelede muvaffak olabilmek lcln gösterilen ilginin artan bir hızla devam etmesi gereklidir.
Amerikan efkârı îngiltereye malî yardıma muarız
Washington 1 (A.A.} — Gal. lup anketinden, Amerikan efkâ. Tinin îngiltereye malî yardım yapılmasına taraftar olmadığı anlaşılmaktadır, işin en garip tarafı. îngilterenin bu parayı iş. çl sınıfının hayat seviyesini yükseltmek işinde kullanmak niye, tinde olmasına rağmen, bu ikrara en cok işçi sınıfının muarız olma?ncLrr.
Luneburg’da muhakemede korkunç çehreler
Luneburg 1 (Hususî muhai birimizden) — Auschwîtz ve Belsen kamplarındaki katiller, den suçlu olanların muhakeme, leri devam ediyor. Başlıca suçlu Kramer korkunç çehreli bir adamdır. Hissiz görünmekte, hattâ işlediği cinayetler anlatı, lirken gülmektedir, Auschwitz kampında mevkuf bulunduğum sırada tanıdığım tim a Grese adında genç bir kız burada er. kekler kendisile münasebette bulunmağa mecbur etmekte ve sonra kendilerini öldürmekte idi.
Aslen Romanyah olan Klein her çarşamba mevkuflardan öl. d örülecekler i seçmekte, bunlar öldürülürken Toska operasından narçalar söylemekte idi. Kadın bir gardiyan hâmile kadınların karnına tekme atarak bunları öldürmek mütehassısı idi. Bütün bunlar muhakeme esnasın, da açıklanmıştır.
İki Amerikan saylavı Ankara’da
An kar* 1 — Amerikan saylavlarından Dolton İle Mundt bugün uçakla Ankara’ya gelmişlerdir. Heyeti Meclis Başkanı namına Dış İşleri encümeninden Ahmet Şükrü Esmer karşılamıştır. Saylavlar Meclis Reisini. Başbakanı ziyaret etmişlerdir. Yarın (bugünl Meclis Reisi tarafından şereflerine b£r öğle ziyafeti, akşam da Amerika sefaretinde ziyafet verilecektir. Saylavlar çarşamba günü İstanbul'a oradan Atina ve Napoli'ye gideceklerdir.
Gelen saylavların iktisadi ve mali sahada temaslarda bulunacakları ve Maliye Bakanı, Dıs Bakanlığı umumî kâtibi İle de görüşecekleri anlaşılmaktadır. Heyetin temaslarına ehemmiyet veriliyor.
Kudüs Kıpti başpiskoposu öldürüldü
Kahire 1 (USİS) — Kudüs Kıpti başpiskoposu Theophllud'un cesedinin Yukarı Mısırda bir dere İçinde bulunması üzerine birçok kişiler, bugün polis tarafından tevkif edilmiştir. (Kiptiler, bilhassa Mısır ve Habeşls-tanda birçok müritleri bulunan bir Hıristiyan cemaati teşkil etmektedirler.)
Söylendiğine göre, başpiskopos, bir manastıra alt tarlalar mahsulünü nakletmek I12ere İki kamyon elde etmek İçin pazarlığa girişmişti. Sanıldığına göre, kamyon kullanılmasının kendi ekmeklerine mâni olacağını zanneden Mısırlı çlfllk İşçileri bu cinayeti İşlemiştir.
Londra 2 (R.) — Mısır Kıptı patriğini öldürenler yakalanmışlardır. Bunlar, işlerinden çıkarılan bir manastır bekçileridir.
Iran gazetelerinin neşriyatını Rus elcisi protesto etti
Tahran 1 (A.A.) — Sovyet büyük elçisi Mak8İmov, çarşamba günü Dış İşler! Bakanı Sepahbodu İte görüşmüş ve bazı tran gazetelerinin Rusyaya karşı takındıkları tavrı protesto etmiştir.
Ingiltere bir Atom araştırma miiessesesi kuruyor
Bu müessesenin yakında bir bakanlık halini alması muhtemeldir
Londra 2 (A.A.) — ingin» hükümeti yakında muhtemel olarak bir Bakanlık hallini alacak olan bir atom araştırma müessesli kuracaktır, Binlerce bilgin ve teknisyenin çalışacağı bu müessese, înglllzletn fizikin atom alanında yapacakları araştırmaları idare edecek ve elde edilen neticelere yapıcı bir tatbikat alanı sağlıyacaktır. Bundan 10 İlâ 20 sene sonra pekâlâ hakikat olabilecek olan atom santral ve fabrikaları gibi en büyük sanayi tasarıları daha başlangıçta millileştirilmiş olacakr tır.
Özel bir servis de atom harbi ile meşgul olacaktır. Mücşscsenln İlmi direktörlüğüne muhtemel aday olarak atom bombası komitesi başkanı Sir George Thomson gösterilecektir. Uranlum tercübe bataryalarını soğutmak İçin çok miktarda suya İhtiyaç olacağından başlıca araştırma merkezi ile atom harbi araştırma tesislerinin deniz kenarında kurulması muhtemeldir. Şualar muvakkten radlo - aktif plduldarı için bu zararlı şuaların her hangi bir yerden ziyade denize vermek daha İyidir.
Sırf harbe alt olan araştırmalara Amerika Birleşik devletleriyle tam
Üçlerin toplanacakları haberi doğru değil
(Baş tarafı 1 İnci salıifede) Fransa ve Çin’in, Balkan devletlerile yapılacak sulh antlaşmalarına, hattâ Istlşarî reyle dahi iştirak etmemeleri noktal nazarını müdafaa etmektedirler. 9 eylülde birdenbire meydana çıkan bu tez, Fransa İle Çin'in harb halinde bulunmadıkları devletlerle yapılacak sulh müzakerelerinde oy sahibi olmamakla beraber, bütün görüşmelere lştlrâk edecekleri hakkında ıı ehlfılde alınan karara aykın İdi.
Bu tez, halledilmesi gereken Avrupa meseleleri sahasında Fransanın hariç tutulması mânasına gelmekte İdi. Daha sonra meseleye bir hal tarzı bulmak gayeslle yapılan birçok danışmalar semeresiz kalmıştır. Bir tarafa bırakılan mesele Fransa tarafından bazılarına İmza konmaması gereken protokolların kaleme alınışı sırasında tekrar meydana çıkmıştır. Bu yolda Amerikan murahhas heyeti tarafından şöyle bir uzlaşma teklif edildiği sö.vlenllmektedlr:
Meseleler evvelâ Üçler, sonra Beşler ve dominyonlar gibi diğer ilgili devletler tarafından İncelenecektir. Üçlü müzakere esası Üzerinde ısrar eden ve Fransanın. İtalya ile yapılacak sulh antlaşması müzakerelerine İştirak edeceğini sarahaten derpiş etmesi dolayıslle, Sovyet noktal nazarm-ca, diğer milletlerle yapılacak antlaşmalara lştlrâk etmemesi gerektiği suretinde tefsir olunan Potsdam tebliğine Istlnadeden Ruslar bu uzlaşma teklifini de kabul etmemişlerdir. Halbuki, Potsdam tebliğinde, beş Dış İşleri Bakanının Almanyamn peyklerl-le yapılacak: antlaşmaları hazırlıya-cakları yazılıdır, Fakat Ruslar, gene de, kararın Sovyet, İngiltere ve Amerika hükümet şeflerine aldolduğunda ısrar etmektedirler. Stalln. Truman
Halifelik dâvası
Yemen ile Mısır arasında bir hâdise
Kahire 1 (A.A.) — Mısırla Yemen arasında akdedilen antlaşmanın İmzalanması bir protokol meselesi yüzünden geri kalmıştır.
emen Kıralı İmam Yahya'nın, muahedeyi kendi yerine İmzalaması için, oğlu Prens Seyfüllslâm'a vermiş olduğu salâhlyetnamede Kıral «Yemen Meliki ve Emir ülmüm!nin» olarak tavsif edlmekte İdi. Mısır, bu Unvanın Halifeye aldolduğıınu, halbuki İmam Yahya'nın Arablstanda ancak bir kısım Çiller tarafından Halife olarak tanındığını İleri sürmüştür.
Salâhlyetnamenln değiştirilmesi lâzım geldiğinden, antlaşmanın imzası geri kalmıştır.
İngiliz kıtaları Batavia’ yj işgal ettiler
Delhi 1 (R) — Dün Ingiliz kıtaları Suı-abaya çıkmışlar ve Batavia şehrini işgal etmişlerdir.
Macaristan’da el konulan topraklar Londra 1 (R) —- Macar hükû. meti el koyacağı ecnebi toprak sahiplerine bu topraklar için taz.j jminat verecektir.
bir İşbirliği yapmak suretiyle devanı olunacaktır.
Atomu parçalamak suretiyle bombalar imalini temin eden Neutron'u bulmuş olan Slr James Chadwlck, muhtemel olarak başlıca İrtibat bilgini olacaktır. Bunlardan başka uzmanlar, atom enerjisinin tedavi alanında tatbiki İçin gerekli tecrübelere girişecekler ve elde edecekleri sonuçlar dünyanın har tarafına bildiril e-lecektir.
Başkan Truman’m mesajı
Londra î (R.) — Başkan Truman atom bombası ve atom enerjisi hakkında hafta İçinde Kongreye bir mesaj gönderecektir. Kongre, mütehassıslarla Kongre üyeleri tarafından etraflı bir şekilde tetkik edillnclye kadar atom bombasının gizil tutulmasını tavsiye etmiştir.
îngilterede tetkik merkezi açılacak
Londra 2 (RJ — İngiltere hükümeti İngiltere'de büyük bir atom tet-kJkat merkezi açılmasına karar vermiştir. Bu merkezin müdürlüğüne tanınmış Ingiliz âlimlerinden Slr George Thomson getirilmiştir.
ve Attlee arasında bir görüşme yapılacağı rivayetinin çıkmasına bu keyfiyet sebe bölmüştür.
Son ümit, geçen geceki toplantı He pazartesi ve şali toplantıları arasındaki uzun fâsılamn murahhas heyetlerine hükûmetlerile temas fırsatını vereceği hususuna bağlanmaktadır. Haftalzrdanberl beklenen adımların atılması, ancak yeni talimatın alın-maslyle mümkün olacaktır. Bu talimat bir uzlaşma zihnlyetlle verlleml-yecea olursa, Dış İşleri Bakanlarının yetkileri mahdudolduğundan. konferansın .nuvaffak.yetslzllğe uğradığını itiraf ederek dağılmasından başka bir hal tarzını tasavvur etmek müşkül olacaktır
Bir İngiliz gazetesinin makalesi
Londra 1 (A.A.) — Yorkshlre Post gazetesi şunları yazmaktadır: Dış İşleri Bakanları konferansının büyük Ölçüde yapıcı bir iş başardığını İddia etmek beyhude olur. Yapıcı mahiyetle kararların alınamamasıııa. bilhassa Rusyanm bazı batılı müttefiklerince pek tasvibeallmlyerı bir güvenlik siyaseti taklbetmesl sebebolmuş-tur. Bununla beraber, bu siyasetin temelinde hiçbir tecavüz niyetinin mevcudolmadığına kaniiz.
İngiliz umumî efkârını yanlış zehaba sevkeden. Sovyet beyanatındaki İfade tarzıdır îngilterede. Rusyaya karşı hudutsuz bir lyl niyet beslenmektedir. Fakat Rusya tek taraflı bir siyaset taklbedecek olursa, bu hissiyat ğevşlyebillr. Ingiltere güvenliğe milletlerarası İş birliği slstemlle erişmek arzusundadır. Ancak bu sistemin İmkânsız olduğunu anladığı zamandır kİ. Ingiltere, bugün Rus makamlarının inşa etmekte oldukları sisteme benzer bir usule başvuracaktır.
Bir işçi
Kömürlerin içinde boğularak öldü
Kadıköyde Abdullahağa sokağında oturan ve Havagazı fabrikasında amelelik eden İzzet YÖTük İsminde bir genç, dün gece Gazhanede ocaklara geçen kömür borularını temizleme İşlle meşgul bulunduğu sırada muvazenesini kaybederek bir depo İçine düşmüş ve bu depoda gömüldüğü kömürlerin içinden kendisini kur-taramıyarak boğulmak suretlle ölmüştür.
Kurtuluş bayramı programı hazırlandı
8 ekim cumartesi günü yapılacak olan İstanbulun Kurtuluş bayramına alt program dün tesblt edilmiştir. Bıı programa göre, o gün saat 8 de merasime lştlrâk edecek askeri birliklerle okullar Sultanahmet meydanında toplanacaklar, oradan tramvay caddesini takiben Taksime gideceklerdir Taksimde merasime İstiklâl marşiyle başlanacak, biri şehir, diğeri gençlik namına İki zat tarafından söylevler verilecektir. Söylevlerden sonra âbideye çeletkler konulacak ve askeri birliklerle okullar geçit resmi yapacaklarıdır. Öğleden sonra saat 16 da da Vilâyet ve Parti adına birer heyet İstanbul komutanım ziyaret edeceklerdir.
Berlin’de bir hâdise
Atatürkün varisi yoktur. Onun tek varisi millettir
Amerikan komutanı
Belediye gazetesindeki bazı neşriyata son verilmesini istedi
Berlin 1 (Hususî muhabirimizden) —1 Berllndekl Amerikan makamlarile. Sovyet İlhamı altında hareket eden. Belediye reisi Arthur Werncr arasında bir hâdise çıkmıştır. Rus sansürüne tabi olan Belediye gazetesinde çıkan bir makalede halkı kontrol altında tulundurmak İçin nazller tarafından düşünülmüş olan ev reisleri ve sokak reisleri sisteminin Amerikalılar tarafından kaldırılması şiddetle tcnkldedlllyordu. Bu sistem de-tmokrat usulleri aleyhinde olmasına rağmen, Sovyet makamları tarafından muhafaza edilmişti. Amerikan kumandanı bu tenkidlere son verll-r esini istemiştir.
Diğer taraftan Bavyerayı İşgal eden Üçüncü Amerikan ordusu komutanı Patton tarafından Almanlarla kardeşlik, Alman kadınlarlle evlenmek, nazilerin resmi işlerde kullanılması hakkında yapılan beyanat Amerikan umumi karargâhında muhtelif akisler yapmıştır. Amerikan gazeteleri Patton’a şiddetle hücum ederek bu vazifeden kaldırılmasını İstiyorlar. Alman efkârı hâdiseyi büyük bir dikkatle taklbediyor. Amerikalıların Alman kadınlarlle evlenebilecekleri hakkındakl haber, Alman kadınlan arasında büyük bir sevinç uyandırmıştı. Bu haberin yalanlanması büyük hayal sukutuna sebebolmuştur.
Uzak doğu’da gerginlik
20 bin Annamlı Saygonu tehdit ediyor
Londra 2 IAA.I — Fransız Çin Hln-distamnda Ğavgon’dan gelen haberlerde bildirildiğine göre, takriben 10 İlâ 20 bin Annamlı, başkentin güneyinde toplanarak şehri tehdldetmek-tedlrler. Annamlılar muhakkak kİ Japonlar tarafından iyi talim ettirilmişlerdir. Çünkü, Hint askerlerlle yaptıkları 4 saatlik bir çarpışma sırasında İyi hazırlanmış mevzileri bulunduğu ve makineli tüfeklerle teçhiz edilmiş oldukları müşahede edilmiştir.
Japonların Müttefiklere teslim etmiş oldukları büyük silâh stoklarının bulunduğu depoya giden yol Annam-lılar tarafından tutulmuştur.
Cava’da vaziyet
Batavia 2 (A.A) — Batavia’nın polis teşkilâtı direktörü Muhammed Ja-slm, basma yaptığı bir demeçte. Müttefik İşgali devam ettikçe Cava'da nizamın sağlanacağı, fakat Holandalı-lar Cava ile Sumatrayı yalnız olarak İdare etmeğe kalkacak olurlarsa karışıklıklar çıkacağını beyan etmiştir.
Londra 2 (A.A.) — Holandanın Deniz aşın topraklar Bakanı Dr. Loge-man Londrada bir basın toplantısında yaptığı demeçte, Holanda hükümetinin Cava milli hareketi şefi Soe-karno İle müzakereye (»irîsmiveceğinl beyan etmiştir.
Triestede durum
Londra 1 (R) — Trieste’de
Müttefik idaresi başladığından beri liman, merkezî Avrupa’nın en önemli limanı haline dönmek üzeredir. Siyasî manzara sakin_ dir,___________________
Morga kaldırılan ceset
Sirkecide Süavl sokağından gece yarısına doğru geçen bir bekçi, kaldırım üzerinde bir adamın ölü olarak yattığını görmüş ve zabıtayı haberdar etmiştir.
Zabıta, cesedi muhafaza altına almış. savcılığı malümattar etmiş, diğer taraftan hüviyeti hakkında da tahkikata girişilmiştir. Soruşturmalar neticesinde bu adamın Arnavut Rıza adında biri olduğu öğrenilmiş, cesedi muayene eden Adalet doktoru vücuttaki bazı yara ve berelerden, ölümün sebebini şüpheli gördüğünden, cesedin morga kaldırılmasına lüzum göstermiştir
* Dün gece saat 20 yi çeyrek geçe Kunıkapidan Sirkeciye hareket eden banliyö katarına binen yolcular arasında bulunan Ayşe Nazlı adında genç bir iradın, tren Cankurtaran istasyonuna geldiği bir sırada, sahanlıkta muvazenesini kaybederek trenin altına düşmüş ve muhtelif yerlerinden ağır yaralı bir halde çıkarılarak hastaneye nakledilmiştir.
Vefat
Tüccardan
BAY ARMENAK ŞEKERCİYAN vefat etmiş olduğundan cenaze merasiminin bugiin sah 2 ekini 1945 saat 16.30 da Beyoğlu balık pazar Üç - Horan Ermeni kilisesinde icra olunacağı teessürle illin olunur.
işbu ilân hususi davetiye yerine kaimdir.
Cennze levazımı Becldyan
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Dış politikaya gelince «Parti, nin ve hükümetin tuttuğu yolun Atatürkün koyduğu esaslara ve çizdiği hatlara tamamen aykırı olduğunu» yazan Tan arkadaşı, mız daha tehlikeli bir dalı kesmeye uğraşıyor, Türk iyenin dış siyaseti nediı ? İngiltere ile müt. tefik olan Türkiye, galip dem ok. rasiler safında yer almıştır, her. keşle dost geçinmek emelindedir, hiç kimsede gözü yoktur. Bu de. rece basit ve tarifi kolay olan bu siyasetin hangi noktası Atatürkün kovduğu esaslara aykırıdır? Boğazlan ve Şark vilâyetlerini Rusyaya vermemek Yni?
cDış siyasette Atatürkün çizdiği yoldan ayrılan Türkiye» te. ranesi eskidir ve hiç de millî de. ğildir. Bir vakitler bunu Alman basını ve radyolan söyler durur. du„ şimdi Moskova radyosu bo. yuna tekrarlıyor, Atatürkün vo. İundan gitmek için bu öğütlerden acaba hanesine uymalıydı? Böyle bir düşman düşüncelini Celâl Bayar gib' büyük bir va. tansevere maletmek hakkım ar. kadaşımız kendinde görmemeli, dir.
Ts bununla da bitmiyor. «Tan» başyazarı daha vahim, daha ka. ranlık .ihtimallere varıyor, d'.yor kî: «Bu ihtilâfın, Atatürkün ha. kikî vârlslerile Onun çizdiği yol. dan ayrılanlar arasında bir vera. set dâvasına müncer olması ih. timali de vardır. Bıı dâvada ha. kem rolünü millet nymvacak, hakikî varisle Atatürkün mirası, na şahinlik iddia edenler arasında kimlerin haklı olduğunu halk tâv:n edecektir.»
Celâl Bavar muhalefete geçe, bilir, yani b’r parti kurabilir (ve fikrimizce memlekete en büyük hizmeti eder) fakat Celâl Bavar çapında bir adamın asla yanım. vacağı tek şey. Atatürkün vâris, liği adı altında memlekette en korkünç İkiliği yaratmaktır. Ata. türkün vârisi yoktur, cönkü Atatürk bir saltanat kurmamış, sal. tanatı yıkarak Millet Meclisine dayanan Cumhuriyet rejimini ilân etmiştir. Cumhurbaşkanı olarak Atatürkün verine gecen, leri ve geçecekleri Millet Meclisi seçer, fakat kurtardığı vatan, kurduğu devlet ve rejim, yarat, tığı InkılâDİar bakımından Ata. türkün tek vârisi millettir, çünkü Atatürk ve Onun p(-eri yalnız milletin malıdır.
Bu memleketin varlığı ve istiklâli demek olan Atatürkün aziz mirası etrafında h'e bir kavga çıkamaz. Böyle bir kavganın cık. masına en az alet olacak insan da. Atatürkün. bu memleket ve milletin nasıl olmasını özlediğini en yakından bilenlerden C«iâl Bavardır.
Bu memlekette. hükümeti elinde tutanların, muhalefet va. panların — siyasî programla, nndakl ayrılıklar ne olursa ol. sun — her zaman, müşterek alâmetleri. ellerindeki Atatürk bay. rağı kalacaktır, Çünkü bu millet onun dışında hic bir ideale inanmaz En kötü, en tehlikeli politl. ka İstismarı da Atatürkün, millete ve tarihe rnalolmus essiz adına yapılanıdır: Bunu yapanlar meydandadır. Hlc bir Türk va. tanseveri bu düşman nropağan. dasına vasıta ohnıyacaktır
NecmedrHn Sadak
Dışişleri Bakam İstanbula çeldi
Dış İşleri Bakanı B. Haşan Saka bu sabahki Ankara ekspreslle şehrimize gelmiştir. B Haşan Saka bir nUl-let Istanbulda kalacaktır
Büviik bir kavıo
S A L Â 11
Merhum General Neşetin oğlu ve Ordinaryüs profesör Tahlf Taner lle tüccardan Ziya Tanerln kayın biraderi ve Şadan ve Şaklr Baruerin amcazadesi
Kocaeli
Milletvekili YARGI
kısa ve amansız bir hı.-'alıktan sonra vefat etmiştir. Cenazesi. 3/10/1Ö4I çarşamba giinii saat 11 (ie Beyo» lunda İstiklâl caddesinde 146 numw rnlı Luvr apartmanından kaldmıla» cak ve2 namazı Bcştlstaşta Sinanpa-şa camii şerifinde öğle namazını mü. takip kılındıktan sonra hususi va? purla İİsküdara nakledilerek Karar
caahmettokl aile mezarlığında Lstirûhateâhınr tevcîl edilecekti
2 Ekim 194S
Sahile 3
ftKŞAMDAN AKŞAMA
Marmarada yelkenle beş gün:
Balık ve kara avcılığı
Motorsuz bir yelken genüslle Uzunca bir seyahate çıkmak öte. denberi arzularını arasındaydı. Moda Klübiinün İpar kotrası, aynı zamanda motörle de işler. Fakat akümülatörleri boşalmış, ti; Inınu bile bile; sırf sporun hafif tehlikesine göğüs germek ha, yesini yenemediğimizden, yel. tenli büyük bir gezintiye karar yerdik.
Eylülün 22 nci cumartesini 23 pazara bağlıyan gece gemiye binerek sabaha karşı yola çıktık; 2S cuma günü tan ağarmadan evvel üçte Moda koyuna döndük. Bu müddet zarfında Kapıdağı yarımadası kıyılarında, Paşali. manında ve civar adalarda kara ye deniz avı yaptık. Modadan Paşalimanına 36 saatte gittik; aynı yol için dönüşte 29 saat sarfettik.
Beşi keskin avcı, dördü müşa, bit avcı olarak dokuz kişiydik.
Yolculardan, ikisi bayan; üçü jş ve ticaret adamı, biri doktor, ikisi müessese müdürü, biri de bendim, üçü gemici, biri aşçı, biri kamarot, diğeri yardımcı olmak üzere altı kişilik mürettebat vardı. Kotrada böylece 15 kişi ediyorduk. İki de av köpeği götürdük,
Hakikî deniz avcılarından üçü, belleri 7-15 kiloluk U adet sina. rid balığı tuttu. Olta balıklarından başka çapari ve ağla da bir hayli balık tutuldu ki, ben mecmuunu» fiatini 200 lira kadar tahmin ettim. Kara avcılarının hakikileri (yani ikisi) 20 kadar keklik vurabildi. Böylece, aldığı, mız kuru ihtiyat azığın çoğunu yemek lüzumu hâsıl olmaksızın, tabiat ortasında bulduklarımızı yiye yiye yolculuk etti,
İpar’m içinde — müretteba. tın ki hariç — üç kamara, bir salon, yani dokuzumuzun da yata, cağı yer vardı ama, çoğumuz, İyice sarınarak ve üzerim’ze yelken bezi örterek güvertede yatmağı tercih ettik. On beş yirmi saat sallandıksa da aramızda denizden muztarip olanlar yoktu. Yağmura tutulmadık. Garip, tir ki. biz denizdeyken İstanbul lodos yediği halde biz Marmara, da lodos da yemedik. Eli yarala, nan kaptanımız hastalandığın, dan o dümende değilken bir kere denizde yolumuzu şaşırır gibi olduk. Fenerlerden istikamet tâ. yin ederek doğru yolu bulabildik.
Paşali m anında kaldığımız
müddet zarfında kâh oranın şah. siyetlerile, kâh kendi aramızda, kâh dağların tepesinde ve kekliklerin peşinde, kâh uzak kıyı, tarda küçük bir motörbotla sina. rîdlerin arkasında lâtif zaman geçirdik.
İki arkadaşımız musikişinas, bütün arkadaşlarımız hoş soh. betti. İçlerinde Mahmut Baler'in bulunduğunu da ilâve edersem felekten dört başı mamur beş gün çaldığımızı fasetmiş olacağım, (Vâ . Nû)
Satışa çıkarılan ithal malları
Oal. Voyvoda cad. 40 da Zlyaeddln Sait Erlm'e hesap makinesi, Gal. Tersane caddesinde Mihrdat Kara-betyan’a muhtelit çelik eğe, Oal. Hazar handa D. Kulere Emaye mutfak eşyası, İst. Tahtakalc 10 da Salamon Eskenazi'ye taraş bıçağı, Bahçekapı Kutlu handa D. Galtmldl'ye cep ve kol saati, zemberek ve akşamı, muhtelif saat akşamı, cep ve kol saati. Bahçekapı Taş handa Ticaret T. A. ş e pirinç levha, Oal. Erenkyan handa Türk Flllps'e röntgen filmi, Oal. Fermenecilerde Koç Ticaret T. A. Ş. ne pencere camı. Sikici Yalıköşkü cad. 7 de Muhlis Emek’e karpit, İstanbul Kısmet handa Glzlavet Ltd. e müstahzaratı kimyeviye, sun! kauçuk. karbonat dö mağnezl ve kaolin. İst. Sakaçeşme 25 de Menahem Bch-maras'a plâstik levha, İst. Tahtakale 81 de İsrael ve Sami Saltl'ye zLrnık. İst. Asmaaltı Volto handa Bodos Nl-kolaidis’e zırnık, Gal Demirbaş handa Bakaran Kardeşlere solld sodyum Bülfit, İst. Tütün gümrük 30 da Ma-nuel J. Saporta’ya çlvit, İst. Rah-vançılar sok. 10 da Davlt Kohen'e muhtelif esans, Gal. Ankara handa g?llk - Boya T. A. ş. ne izole vernik,
t. Hasırcılar 44 de Mordo rlodrlk'e yağ kâğıdı. Mahputpaşn 37 de Öztaş örme sanayiine suni ipek İpliği. Taksim Nizamiye cad. Dokuma ve çorap fabrikasına Merinos yapağı
Kadastro umum müdürü
Tapu ve Kadastro umum müdürü Halil Ziya Türkkan. sıhhi sebeplerden dolayı tekaütlüğünü istemiştir. Haiıt ziya Türkkan kadastro İşlerimizde uzun znmaıı bulunmuş ve kıy-m?‘.ll hizmetler görmüştür.
ŞEHİR HABERLERİ
| Bir çırpıda |
Sayım yaklaşırken,.
Odun, kömür
Mahrukat Ofisi satışa devam ediyor
Mahrukat Ofisi odun ve kömür satışlarına devam etmektedir. OfLs depolarında perakende odunun çekisi 12 liraya, mangal kömürünün kilosu da 17,50 kuruşa satılıyor. Kışlık odun ihtiyacının mühim bir kısmını İstanbul! nakletmiş olan OfLs. kömürlerin naklinde güçlüklere uğramak-tadr.
Nakil isinde kullanılmak üzere Ofisin elinde 9 kamyon vardır. Ofisin muhtaç olduğu kamyon lâstiğinin temini ile birlikte benzin istihkakı da bir miktar daha arttılırsa odunun çekisini Ofis, İstanbulda halka 10 liraya satabileceği gibi kömür flitlerini de bir miktar ucuzlatabüec ektir.
Ofis, bu yıl da geçen yıllar gibi resmi dairelerle ilkokulların mahrukat ihtiyacın! temin edecektir.
Bu husustaki karar yarın daimi encümende görüşülecektir.
Tekel eski başmüdürünün dâvası
Tekel idaresinin eski İstanbul başmüdürü Fikri Falk'in Gümrük ve Tekel Bakam Suat Hayri Ürgüplü İle umum müdür Hürrem Şcren aleyhlerine açtığı mânevi tazminat dâvasının dünkü celsesinde, dâvaei vekili, müekklll tekaüde sevkedlllrken gösterilen esbabı mucibe İle gazetelerde yapılan neşriyatın birbirini tutmadığını söyleyip, işin ehlivukufa havalesini istemiştir.
Dâva edilenler, buna mahal olmadığını söylediklerinden, muhakeme bu yolda bir karar vermek üzere talik edilmiştir.
KÜÇÜK HABERLER
■k Adalar ilcesine bağlı çocuk esirgeme kurumu bu yıl 120 yoksul çocuğu yedirmeğe ve giydirmeğe karar vermiştir. Bu İş İçin lüzumlu masrafları karşılamak üzere Biiyük-adada cumartesi günü bir müsamere tertibedilecektir. Adalarda oturan hayırseverlerin bu müsamereye iştiraklerini temin etmek üzere faaliyete başlanmıştır.
ir Üsküdardaki Mithatpaşa kız ens Ütüsünde çıkan yangının tahkikatı ilerlemektedir. Yangının damdaki boruları lehimlemek üzere saçakta bulunan tenekeci mangalından çıktığı tesblt edilmiştir. Okulda yangına karşt lüzumlu tertibatın bulunmadığı hakkındaki iddiaların doğru olmadığı o gün okula çocuklar mı yazdırmağa gelen velilerin ifadesinden anlaşılmaktadır. Öğretime okulda mevcut iki kârglı» binada devam olunacaktır. Lüzumlu işler yapılmakta-l dır. Tedrisata ancak 8 ekimde başlâ-| nabllecektir.
* Elektriği olnuyan evlere dağıtılan gaz fişlerinin ekim ve kasım aylarına mahsus olanlarının hazırlanmasına başlanmıştır. Ayda ikişer kilodan her eve verilecek 4 kilo gazın fişleri 10 gün içinde tevzi edilecektir.
ir Kasımpaşa'da oturan Osman ve Niyazi adlarında İki arkadaş, dün sarhoşlukla blblrlerlle kavga etmişler. Niyazi Osman’ı bıçakla yaralamıştır. Yaralı Beyoğlu hastanesine kaldırılmıştır.
★ Edlrnekapı’da Meydancı sokağında oturan Salıha adında bir kadın, dün balkondan aşağı bakarken müvazenesini kaybederek düşmüş, Guraba hastanesine kaldırılmıştır
★ Salih adında bir çocuk dün Edir-nt-kapı tramvayından düşerek ağır surette yaralanmış, berayı tedavi Guraba hastanesine kaldırılmıştır.
A Kadıköyde oturan Niyazi adında biri, evvelki gece sarhoş feir halde eve gelirken on metre delnilğlndekl bir çukura düşerek ehcmiyetll surette yaralanmış, zabıta tarafından Nü-mune hastanesine kaldırılmıştır.
* Tarlâbaşında oturan Armen İsminde bir kadın, geçenlerde dini bir gecede yaktığı Meryem ana kandilini bir sandığa kapatarak kiliseye gitmiş, fakat bu esnada yangın çıkarak ev yanmıştır.
İşte bu yangına sebebiyet suçlle sekizinci asliye ceza mahkemesine verilen. Armen'ln duruşması dün bitmiş ve savcı, suçu sabit gördüğünden Armen'ln Cezalandırılmasını istemiştir. Mahkeme, kararın tefhimi İçin duruşmayı başka güne bırakmıştır.
A- Eski Zeynephanım konağı yerinde yapılmakta olan fen fakültesine alt 3 blok 7 eylülde eksiltmeye konacaktı. Fakat ihale tclılr edilmişti, Teknik büronun istenen vesikaları gösteren kimselerin münakaşaya girmesine mân! olmağa salâhiyeti bulunmadığı görüldüğünden yeniden bir çok talip girmiş ve beş milyon altı yüz btn liralık İnşaat yilzdo otuz beş eksiğine İhale edilmiştir.
üniversite tahsili
Bu sene fakültelere geçen seneden 300 talebe fazla alınacak
Rektör Tevfik Sağlam, alınan yeni tedbirleri anlatıyor, rektör de, tarihçi Hliikrimin Halil de gece Üniversitesi açlmasına taraftar değil
Ankara 30 CAkşam) — Üniversite haftası miinasebetile dün sabah saat 10,30 da hava yeliyle buradan Konyaya hareket eden İstanbul üniversitesi rektörü Prof. Tevfik Sağlam İle konuştum.
Geçen yıl birçok şikâyetlere yol açan «açıkta kalanlar» v® «birkaç fakülteye birden kaydolma» konularını hatırlatarak, bu sena aynı şikâyetlere meydan vermemek için ne gibi tedbirler alındığını sordum.
Rektör, evvelâ «açıkta kalanlar» şikâyeti etrafındaki konuya cevap vererek:
(— Bu sene İstanbulda geçen yıl-klnden 100, Ankarada da 200 talebe fazla alacağız. Bu itibarla bu yıl «açıkta kalanlar» diye bir şikâyet yükselmlyecektir.» dedi.
Bir talebenin kendisini muhtelif fakültelere kaydettirmeğe muvaffak olmasının da c açıkta kalanlar» şl-k&yetine sebebiyet verdiğine temas eden rektör Tevfik Sağlam diyor ki:
«— Geçen yıl öyleleri olmuştur ki kendisini üç fakülteye de kaydettlr-mlştlr! Bu talebe bir fakültenin imtihanından çıkmış, diğerine girmiş, ondan çıkmış, üçüncü fakültenin imtihanını vermiş. Birinde muvaffak olamıyan bu talebe, diğer İki fakültenin İmtihanında muvaffak olmuştur. Fakat bir talebenin İki fakülteye de devamına imkân yoktur. Bu ta-I lebe, imtihanında muvaffak olduğu fakültelerden birini tercih etmek zorunda kalınca diğer fakültedeki yeri açık kalmıştır. Talebenin bu çeşit hareketi, diğer bir talebenin hakkını yemek demektir. Bunu biraz da gençlerimizin düşünmesi lcabeder. Bu yıl buna karşı da tedbir alınmıştır; şimdi hiçbir fakülte kalemi, talebeye evrakını vs diploma suretini vermiye-cektlr. Bu suretle o talebe de muhtelif fakültelere kaydolmağa ve dolayj.-slle arkadaş hakkı yemeğe imkân bu-nuyacaktlı*»
Tevfik Sağlam, her liseden çıkanın behemehal üniversite tahsili görmek istemesin! lüzumsuz bulmaktadır. Rektör, gençlerimizde bir memuriyet zihniyetinin kökleşmekte olduğuna da işaret ettikten sonra diyor ki:
«— Gençlerimiz biraz da ticaret ve sanat sahatannda hayata atılmalıdırlar. Liseyi maddi darlıklar içinde güçlükle bitiren bir kısım öğrenciler vardır kİ. bunlar arasında gene zorlukla yürütebildiği üniversite tahsilini yarıda bırakanlar çoktur. Geçen zamana yazık değil midir? İki, hattâ üç senesini böyleee üniversitede öldüren bu genç, üç senesini başka serbes bir işte, ticarette, sanatta, zl-raatte geçirmiş olsaydı, yalnız kendisi için değil, yurt İçin de gene faydalı olurdu şüphesiz...»
Konuşmamız tekrar dönüp dolaşıp
«bir talebenin muhtelif fakültelere kaydolma» konusuna girmişti. Sordum:
— Tlebenin bu çeşit hareketinden mesleğini henüz seçememiş olması da anlaşılmıyor mu?
Rektör, cevap verdi:
«— Ona ne şiiphel.. FarzedeLlm kİ, o talebe liseyi bitirdikten sonra geldi fen fakültesinin eczacı kolu imtihanına girdi. Bunda muvaffak olamadığını görünce, daha evvel kaydinl yaptırdığı hukuk İmtihanına girdi. Bunda da muvaffak olamadı da nihayet gene fen fakültesinin astronomi kolu imtihanına girdi ve bunda muvaffak oldu. Düşünülecek meseledir. Bu genç İçin gaye ne İdi? Hukuk mu, eczacılık mı, yoksa astronomi mi? Blrlblrleriie en küçük bir yakınlığı dahi olmıyan üç çeşit şube!.. Bu gibi hallerde o genç için akla gelen gaye sadece şudur: Cebine bir şebeke kartı koyarak tramvaylarda ve emsali nakil vasıtalarında ucuzca seyahat etmesi, bir fakru hal mazba-taslyle de yurtlardan her hangi birinde bedava yeyip İçmesi... Halbuki üniversite tahsili bu değildir ve yüksek tahsilde gaye bu olmamalıdır. Her hayatta muvaffak olan, behemehal üniversite tahsili yaparak muvaffak olmuş değildir. Yüksek tahsil de lâzımdır. Fakat her liseden çıkanın üniversitede soluğu alması şeklinde değil.;.»
İstanbul üniversitesinin müracaatları tam karşılıyacak durumda olmadığı öne sürülerek bir de gece üniversitesi açılmasını istlyenler vardır. Hattâ İstanbul milletvekilleri halkın şikâyet ve dileklerini dinlerlerken birkaç vatandaş da aynı istekte bulunmuşlardı.
Rektör Tevfik Sağlamdan bu husustaki fikrini de öğrenmek istedim.
«— Buna hiç de lüzum yoktur. Ve bugün İçin birçok bakımlardan İmkân da mevcut değildir.» ded!.
Bu esnada rektörün yanında oturan tarihçi B. Mükrlmin Halil de aynı fikirde olduğunu söyllyerek:
«— Gece üniversitesine lüzum olmadığını şununla da anlamak mümkündür.»
Dedi ve anlattı:
c- ■ alkevlnde geceleri tarihî konferanslar vermekliğim arzu edildi. Gittim: birinci seferinde dolu gördüğüm salon, üç. dört konferans sonra yavaş yavaş boşaldı ve nihayet salonda 7 - 3 kişiden başka dinleyici göremedim. Bu konferanslar nasıl gençlerin istekleri üzerine tertlbedllmlş ve bu neticeyi vermişse, açılacak gece üniversitelerinden de aynı neticenin alınacağı kanaatindeyim, çünkü o konferanslar da bir ders İdi ve İsteğe rağmen alâkasız kaldı.»
Defterdar cinayeti
Karı kocayı öldüren orahimin duruşmasına başlandı
Bundan bir müddet evvel Defterdarda Çömlekçiler caddesinde aynı evde oturdukları Kâmil ile karısı Bedriye'yi kama İle öldüren İbrahim' in duruşmasına dün ikinci ağır ceza mahkemesinde başlahmıştır.
Birinci sorgu yargıçlığı tarafından paraya taranan öldürmek suçlle ve İdam cezası isteğiyle mahkemeye sevkedilen İbrahim dün mahkemede sorguya çekilmiş ve cinayeti şöyle alatmıştır:
— O günü sabahleyin kalkmış, muslukta yüzümü yıkıyordum. Karımla ölen Bedriye'nin arası açıktı. Bedriye bir aralık bana küfrederek ağızuıa geleni söyledi. Ben aldırmadım. Yıkandım odama dönüyordum, bu sefer Bedriye'nin kocası Kâmil de küfretmeğe başladı. Ben ne yaptığımı bilmeden ikisini de vurmuşum. Ölmüşler.
İbrahim'in sorgu yargıçlığında sorgusu esnasında, cinayeti mütaklp üzerinde bulunan dokuz yüz altmış liranın, suçun işlendiği zaman ölenlerden alınmış olduğu hakkında geçen bir zapta dair. İbrahim bu İşi ı paraya tamaah değil,, sırf hiddetle yaptığını tekrar etti.
Mahkeme, şahitlerin çağırılarak dinlenmesine karar vererek ‘ duruşmayı taliketti.
Yeni meşrubat tarifesi
Belediyenin hazırladığı yen! meşrubat tarifesinde bazı aksaklıklar meydana çıkmıştır. FlatLerl bir miktar ucuzlatmak maksadiyl^ hazırlanan bu tarifelerin tatbik! bazı yerlerde flatlerln yükselmesine sebep olmaktadır. Gazino ve bahçelerde çalgı, varyete ve dans olduğu zamanlardaki meşrubatın, bunlar olmadığı zamanlarda yüzde 30 bir tenzilâtla satılması yeni tarifede yazılıdır. Halbuki birçok gazino ve bahçelerde çalgı ve Varyete olmadığı zamanlarda meşrubat üstleri daha ucuza satılmakta idi. Yeni tarifenin tatblklle meydana gelen durum hakkında bir karar vermek üzere mesele Vali ve Belediye Reisine bildirilmiştir. Bu hususta yeniden bir karar verilmesi Icabediyor.
1366 lira ihtilas eden tahsildar tevkif edildi
Kırk ağaçta tahsildar bulunduğu sırada 1366 Hra ihtilas ederek İstanbul'a kaçan Abdulah Kurtuluş adında biri, burada yakalanmış ve dün toplu milli korunma savcılığına teslim edilmiştir. ‘
Savcılık Abdullah hakkındaki evrakı bir numaralı toplu milli korunma mahkemesine vermiş ve dün mahkemeye çıkarılan suçlu, sorgusu yapıldıktan sonra tevkifine karar verilerek cezaevine gönderilmiştir. Yargılanması mevkufen yapılacaktır.
Nüfus sayımı günü yaklaşır, ken bir tarihî vakayı hatırlama, mak hemen hemen imkânsızdır:
O Celalli, o etrafına göz açtır, mıyan dördüncü Murat bir aralık:
— İstanbulda tahriri nüfus ya. pilsin’..
Diye emrediyor. Kaymakam Bayram paşa;
— Emir Sultanımindır...
Diyerek hemen memurları şehrin dört tarafına satdırtıyor. Bir yandan da «tetkiki kuyudat» a başlanıyor, tş uzadıkça uzuyor... Ve aylar geçtiği halde bir türlü haşanlamıyor.
Vakıa o zamanki nüfus sa. yımının hedefi başka idi ama gene müvaffakıvetsizJikle neticelendi.
Son seneler içinde yapılan nü. fus sayımlarından hemen hepsinde gazeteci olarak çalıştığım için gayet iyi hatırlıyorum. İlk sayım aşağı yukarı bütün bir gün sürmüştü. Saatler geçer, bitmez. Fakat akşam evlerimiz, den çıktığımız zaman gene de:
— Ne muvaffakiyet... dedik. İkinci sayımda bunu, yanıl, mıyorsam beş saate yakın bir zamana indirmiştik.
Bu son sayımın ise tamamile bir rekor olacağına şüphe etmi. voruz. Zira insan güzel neticeleri biran evvel öğrenmek ister. Çalışkan bir talebenin karne beklemesi gibi nüfusu harblerle yok olmamış, eksilmemiş, kan dökülmemiş bir memleketin sa. yim cetvelleri de bir dakika önce görülmeğe deşer şeylerdir.
«Nüfus sayımı cetvelleri» kit. leleşmenin, hep birden gelişme, nin en büyük vesikasıdır. Ve bu, nıın ortaya konulması iç’n hepimizin gayreti, müşterek çorba, mızda hepimizin tuzu bulunması şarttır.
Hem bizim gibi yeni yeni kal. kınan cemiyetler için nüfus sa. yımı cetvellerinin yalnız yekûnu gösteren haneleri değil, öteki çizeri ara’arı da tok m*i,»;m,,ir.
Meselâ bu cetvelde vıldan vı. la artan okur yazarlarımızın ezgisinin nasıl yiikseld 'rinî görmek bile haslı basına mühim bir zevk, tir
Vakıa Ankara radyosunun nü. fııs sayımı gününde evlerde geçecek zamanı süslemek için dol. gun bir program hazırladığını işitiyoruz. Fakat buna rağmen biz vazifemizi cabucak vapto ivl bir dersten sonra teneffüse çıkan çocukların gönül rahatı ve neşe, sile paydos zilini, «kapıdan çıkabilirsiniz» düdüklerini bekliye. lim...
Hikmet Feridun Es

Memur aylıkları
Yeni tasarıya göre memurların alacakları fazla para
Ankara 1 — Bütün maaşlı memurlarla subay ve askeri memurların birer üst derece ile Ücrete geçirilmeleri hakkındaki kanun tasarısı üzerinde yapılan çalışmalar bitmek üzeredir. Bugünlerde toplanacak olan Bakanlıklararası komisyon tasarıya son şeklini verecektir.
Öğrendiğime göre memur aylıkları 60 liradan başlıyacak, barem derecelerine uyularak en üşt derece gene 600 olacaktır. Projedö başlıca hükümleri, terfi müddetini doldurmuş olanların ücrete geçmeleri halinde İntibaklarının ne şekilde yapılacağına dair hükümler teşkil etmektedir.
Subay ve askeri memurların, gedikli erbaşların intibaklarına dair tasarıda ayn hükümler vardır
Yeni tasan barem kanununda ve barem derecelerinde herhangi bir değişiklik yapmamaktadır. Terfi müddetleri, tâyin usulleri gene berem kanunu hükümlerine göre olacaktır.
Tekaüt aidatının kesiliş tarzı, bunların muhafazası ve nemalandırıl-ması usulleri, bu bakımdan memurlara tanınacak bak ve menfaatler hakkında da tasanda hükümler vardır.
Barem kanununa göre en a$ağı derecede aylık alan bir memurun yeni tasan münasebeti!® göreceği aylık farkı, yüzde beş aldat kesildikten sonra 7 lira, 100 lira asli maaşlı bir memurun aylık farkı is® takriben 50 liradır.
Kanunun bu yıl başından itibaren tatbikine geçilecektir.
Bükreş elçimiz
Dün Sofya yolile geldi
Bükreş elçimiz Şefkati İstinyell dün Avrupa trenile şehrimize gelmiştir. B. şefkati demiştir ki:
— Senelik iznimi geçirmek İçin geldim. Romanya’da vaziyet telgrafların bildirdiği kadar fena değildir. Romanya'da herşey vardır. Fakat hayat dehşetli pahalıdır. Pek az şey karne ile dağıtıldığı lçltı halk İhtiyacını karaborsadan tedarik etmek zorunda kalmaktadır. Mesken buhranını önlemek için hükümet geniş bir İnşaat faaliyetine başlamıştır. Fakat bu yıl kuraklık yüzünden mahsul çok kötü olduğu İçin Romanya tehlikeli bir kışın eşiğindedir.
Türkiye ile Romanya arasındaki münasebet son derece dostanedlr. Rumen milleti, Türk milletini dalma artan bir hararetle sevmektedir, iki memleket arasındaki ticari münase-batm da yakında gelişmesine İntizar edebiliriz.
İki memleket arasındaki muhabere ve münakalenin tekrar temin! İçin çalışıyoruz. Rumenler’le Sovyet-ler müşterek bir deniz nakliyat şirketi kurmuşlardır. Karadeniz limanlarına İşllyecek olan Rumen gemiler! memleketimize de uğrıyacakiardır.
Denizyollarında kış tarifesi
Devlet Denizyollarının şehir hatlarında kış tarifesinin tatblkına dün sabahtan itibaden başlanmıştır. Yeni tarifede Boğaz seferleri azalmış ve daha zlyad® mektepli ve memurların dairelerin® gidi» v® dönüşlerine göre seferler konulmuştur. Adalar V® Anadolu seferleri de bir hayli azalmıştır. Fakat Haydarpaşa v® Kadıköy seferlerinde esaslı bir değişiklik yoktur.
Toprak mahsulleri vergisinin tahmin işi
Toprak Mahsulleri ofisi Genel müdürlüğünden:
Gazetenizin 22.9.1945 günlü sayısında; milletvekillerinin Silivri’de halkla yaptıkları temaslar sırr a mevzuubahls olan Toprak mahs eri vergisinin tahmin İşine dair yazı hakkında aşağıdaki bilgiyi arzetmeyl faydalı bulmaktayız:
Taprak mahsullerine alt ayni verginin tahakkuku !şl, Ofisimizin uğraşma konusuna girmemekte ve tahmin keyfiyeti doğrudan doğruya Mal dairelerince yapılmaktadır. Ofisimizin bu işteki rolü. Mal dairelerinden verilen tekâlüf cetvelleri muhteviyatını mevzuata tevfikan tahsil etmekten İbarettir. İstihsali istihlâkine yet-mlyen ve yetiştirdiği mahsulü kendi ihtiyacına sarfetmek mecburiyetinde bulunan müstahsillere vergi borçlarını nakte . ödemeleri İçin esasen İmkân verilmiş bulunmaktadır.
Ankara üniversitesinin yurt haftası
Ankara 1 (AA.) — Öğrendiğimize göre, her yıl yapılmakta olan Ankara üniversitesinin yurt haftası bu yıl Gaziantep ve Urfa'da 3 ekimle 13 ekim orasında yapılacaktır. Ankara üniversitesini temsil edecek heyetle Dil ve Tarih, Coğrafya fakültesi dekanı Prof. Enver Ziya Karal'ın başkanlığında Tıp fakültesinden Prof. Dr. Süreyya Gördüren, Prof. Dr. Mel-chlor. Yüksek ziraat enstitüsünden Pro. Dr. istendi yar Kn. dost er. Pror. Dr. Haşan Şükrü Âytun, Fen fakültesinden Prof. Celâl Saraç, Dil ve Tarih, Coğrafya fakültesinden doçent Dr. Halli Demlrctoğlu, doçent Ferruh Sanır’dan kurulmuştur. Heyet, bugün Toros ekspreslio Ankaradon hareket edecektir.
Bir lâstik ihtikârı
Toplu milli korunma savcıl ğı dün, yirmi bin Ura tutarında bir IV-tllı ihtikârı hakkında tanzim eti IH hazırlık tahkikatı evrakını iki numaralı toplu milli korunma mahkemesine vermiştir
Muharrem, Sezai, İsmail ve Halim adlarındaki döt şahıs mB tefrişi' bir şekilde bu ihtikârı yapmaktan «nn k-bulunmaktadırlar. Bu mühim Iht'kâr dâvasına yakında başlanacaktır
l/tO/1945 flatlerl
Londra üzerine 1 sterlin 522
Nevyork üzerine 100 doiaı 132 -
Cenevre 100 İsviçre Fr 30.3255
Madrid üzerin® loo pezeta 12.89
Stokholm ürerine lOO kuron 31.1325
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 6 faizli ikramiyeler;
1933 Ergani 24 60
1938 ikramiyen 22.50
Milli Müdafaa 21.26
Demiryolu ikramiyen 98.60
% 1 falzU Tahviller:
Sivas - Erzurum 1 20.70
Sivas • Erzurum 2-1 20.90
1941 Demiryolu 1 20.60
1941 Demiryolu n 20.25
1941 Demiryolu IU 19.75
Milli Müdafaa ı 19.30
Mili) Müdafaa n 19.95
MÜH Müdafâa m 20.20
Anadolu Demiryolu Orupuı
Tahviller 1-2 64 —
Hisse senetleri T» 60 36.—
Mümessil senet 45.T5
Hisse stnetleri:
Merkez Bankası 142-
T. İş Bankası 15.—
T. Ticaret Bankası 4.20
Aslan Çimento 8.75
BORSA DIŞINDA
ALTIN FİATLERİ
Gulden 33.7(1
Reşadiye 35.35
İngiliz 42.90
Külçe (Bir gramı» S.20
8 ahi te 4
AHŞAM
2 Ekim 1945
Hollyvood’da yeni yıldızlar
Roosevelt’in gelini Emerson Roosevelt, Jonnifer Jones
İkinci dünya harbinin bitmesi üzerine Hollywood stüdyoları daha büyük faaliyetle çalışmağa başlamışlardır, Bütün stüdyolarda durmadan filim çevriliyor. Filim çevirenlerden bir kısmı tanınmış yıldızlardır. Bir kısım Lse İsimleri henüz yeni duyulmağa başlanan genç artistlerdir. Bunların arasında Amerikanın eski Cumhurbaşkanı Roosevelt’in gelini Emerson Roosevelt de vardır
Genç sinema yıldızı, Roosevelt’in ikinci oğlu albay Elllot Roosevelt’in esidir, 27 yaşındadır. Birkaç seneden beri filim çevirmektedir. Albayla geçen sene evlenmiştir.
Emerson Roosevelt Amerikanın cenup eyaletlerinden Loulslana'nm ufak bir kasabası olan Ellzabcth’do doğmuştur. Çocukluğu esnasında al-lösl İle birlikte çok seyahat etmiş, bir müddet Kanadada, bir müddet (le Melıslkada yaşamıştır. Bundan sonra K 'Ifornlyada yerleşmişlerdir. Emerson orta ve kolej tahsilini burada yapmıştır.
Henüz kolej talebesi iken okulda verilen temsillerde büyük muvaffakiyet gösterdiğinde!- kendisine tiyatro artisti olması tavsiye edllm «'ir. Genç kız bu tavsiyeyi kabul ederek koleji bitirdikten sonra sahne artistliğine başlamış, birkaç mevsim tiyatro İçin çalışmıştır. Bu sırada genç İstidatlı artist arayan sinema şirketlerinden birinin memuru kendisinin İstidadını takdir etmiş ve HoUywor>d-da filim çevirmesi İçin bir mukavele yapmıştır. Mlss Emerson Eollyv-da bir müddet küçük roller yapmış, sonra derece derece yükselerek r İstikamet Tokyo>. «DlmllrlOS’un maskesi» flilmlerlnde gösterdiği muvnf-faluyet üzerine yıldızlar mertebesine yükselmiştir. Evlendiği sırada Vickl Baum’un Akşnm’du tercüme edilen «Otel Berlin* isimli eserini çevirmekle meşguldü. Bu sebeple kısa bir bal ayı seyahntlnden sonra hemen dönerek filmini tamamlamıştır.
Emerson Roosevelt son derecede zeki, çok sevimlidir. Birkaç Usan bilir. çok okur. Meksika hakkmdaki malumatı çok derindir, Şimdilik filim çevirmekte İse de bir gün bundan ayrılarak siyasi hayata atılmak niyetindedir.
¥♦*
Hollyvvood’da yükseler. genç yıldızlardan bir! de Jennlfer Jones'tlr. Jcnnlfer geçen seneye kadar hiç tanınmamış bir artistti. Yıldız olabilmesi geçen sene çevirdiği «Bernadot-te’ıın şarkısı» filminde gösterdiği muvaffakiyet ve sinema sanat ve len bilginleri tarafından geçen senenin en mükemmel kadın artisti olarak seçilmesi ve mükâfat alması neticesidir.
Berna do tte'on şarkısı, Çekoslovakyalı meşhur muharrir Franz Wer-fel'ln eseridir. Mevzu Fransanın Lo-urdes kasabasında bir köylü kızının temiz İmanının o kasabada meydana getirdiği mucizelerin hikâyesidir, Jonnlfer'ln bu filimde baş role seçilmesi. doğrudan doğruya tipinden dolayı olmuştur. Yaradılışı ltlbarile çok sessiz ve sade olan bu kız, temiz köylü kızı rolünü çok mükemmel kavramıştır. Rolün sadeliğine uymak
Emerson Roosevelt
için filimi çevirirken hiç maklyaj yapmamıştır.
Jonnlfer'ln Hoiiywood’dakl evinde geçirdiği hayat da tıpkı filimde oynadığı rol kadar sade, nıütevazıdır. Yiyeceği çoğaltmak için çalışmak ga-yeslle yapılan propaganlara uyarak boş vakitlerini evinin bahçesinde yiyecek yetiştirmeğe hasretmektedir.
Yeni yıldız Amerika’nın cenup kısmında Oklahoma'nın petrol şehri olan Tulsa'da doğmuştur. Asıl adı Phylls İsley’dlr. Ailesi arasında tiyatroya I nllsabetnılş birçok kimseler vardır, şimdi birkaç sinema salonu idare etmekte olan babası vaktiyle senelerce artistlik yapmış, birçok fl-limlerde baş rollerde görülmüştü.
Jonnifer henüz 7 yaşında İken okul piyeslerinde rol almağa başlamıştır. Koleje devam ettiği sırada da birçok defalar okul sahnesine çıkmıştır. Genç kız koleji bitirdikten sonra Şikngo’da. Northweslern üniversitesine ve ,New-York’takl Amerikan dramatik sanatlar akademisine devam etmiştir.
Jonnifer İMİ de HoUysvood'a gitmiş, muhtelif fiilmlerde küçük roller yapmıştır. «Bernadette’un şarkısı» flllmlndekl muvaffakiyeti üzerine birden yıldız mertebesine çıkmıştır. Çevirdiği İkinci büyük filimin adı
Jonnifer Jones
8ERBFS SÜTUN
Hariçteki Ermeniler
Boyoğlunda Bayram sokağında 24 numarada emlâk komisyoncusu Agop Ataşe v imzaslyle aldığımız mektubu neşrediyoruz:
Bazı gazetelerimizde gün aşırı olmuyor ki bir Etmeni meselı-sl diye çirkin ve mantıkaıs düşmanca yazılmış ecnebi propagandalara rastlami-yalım:
Yok filân Ermeni komitesi, yok falan Ermeni komitesi üçlere, Öbür gün beşlere müracaat «tmlşlcr. Gûya bizlcrl açıyorlarmış, gûya bizim hayatımız emniyette değilmiş diye böyle yalan dolan aslına özüne hiç uymayan sözleri okudukça bizler vicdan azabı İçinde kalıyoruz' çünkü hariçte sözünü bümlyecek ancak menfaatini düşünen blrknç menfaatperest maceracı şarlatan kendilerine bir post koparsınlar diye yok N₺w -York Ermeni millî komitesi, yok
Beyrut Ermeni sosyalist partisi başkanı diyerek bir Mlsakyan ve ya-
hut bir bilmem ne yanlar türemiş, gene bilmem ne hakla bizi tcmsllen söz söylüyorlar ve bizim hayat menfaatlerimizle alâkadar oluyorlar. Bu hakkı kimden aldılar?
Evvelâ o baronlara şunu söyliyelim kİ Türk Ermenilerinin ne hatallan ne de mülkiyetleri tehlikede değildir O baronlar bu gibi yalan dolan aslına özüne uygun olmayan palavralarla dünyayı velveleye verip kendilerine Ermeni cemaati tarafından sempati kazanmak istiyorlarsa bilâkis nefretin! ceibed'lyorlsr. Çünkü onlar unutuyorlar kİ yaşadığımız asır yirminci asırdır, bu palavralara kimse kulak asmaz. O baron Mlsak-yanlar eğer istiyorlarsa İşte Ermenistan... Mademki nallarını çQk düşünüyorlar, hariçte öyle yok Beyrut-ta, yok New - Yorkta söz söyllyecek yerde gitsinler Ermenlstnna orada yapsınlar bu şarlatanlıklarını... Yapmazlar. fakat orada da bunu yutmazlar. Çünkıı onlar da bilirler kl bu baronlar birer maceraperesttirler Böylelerln hiç kimseye menfaatleri olmıyacağını tarih ve ma?l göstermiştir.
Gelelim İçerdeki Ermenilere, yaııl blzlere- Blzlerln Türk Ermeniler) böyle yalan dolan yapılan propagandalardan çok müteessir olduğumuzdan şüphe yoktur. Çünkü bizierl yetiştirmiş olan bu aziz toprak ve va-I tandan kimse şikâyet edemez Çünkü gene bu aziz toprağın her tarafında hliküm süren «Teşkilâtı esasiye kanunun ana yasa hiç bir ferdi ayırmıyor, herkese aynı hakkı veriyor. «Sen azlıksın, sen bu umumi haktan istifade edemezsin» demiyor, her terde aynı hakkı veriyor.
Şimdi o baronlar anlasınlar k> onlara son söyllyecek sözümüz şudur' Bizi yetiştirmiş olan bu vatanın aziz topraklarında mesut, müsterih, refah İçinde yaşıyoruz.
Kimseden muavenete ihtiyacımız yoktur. Hariçten avukat da İstemiyoruz. Burada her vatandaş, her fert aym h3k sahibidir, burada hepimizin temennisi vatanımızın selâmetidir. Burada bir Ermeni meselesi yoktur ve olamaz da. Eğer o parti başkanlar! istiyorlarsa işte Ermenistan.
AGOP âTASEV
«Sen giıtlktenberl» dlr Mevzuu erkeği harbe giden bir ailenin karşılaştığı güçlüklerdir.
*¥*
Hollyvood stüdyolarının en ileri gelenlerinden bir çoğu filimlerin İspanyolca kopyalarını hazırlamak için planlar yapmaktadırlar. Wnrner Brothers stüdyosunda İspanyolcaları plâğa almak İçin tam teçhlzatlı bir daire hazırlanmaktadır. Geçen altı ay zarfında, Avrupa ve Afrlkaya gönderilmek üzere meydana getirilen Fransızca ve İtalyanca fiilmlerde kullanılan usul İspanyolca kopyalar için de kullanılacaktır,
Lâtin Amerikan seyircileri alâkadar edebilecek hususi kıymetteki bütün fillmlerln bir İspanyolca kopyası hazırlanacaktır. Fiiimlerin İspanyolca tercümeleri İçin en Heri gelen Ispanyol artistleri kullanılacaktır.
Geçenlerde Metro - Goldwyn - Ma-yer stüdyosu. Charles Boyer ile Ing-rld Bergman'ın çevirmiş oldukları «Gasiİght» Lâmba Işığı filimi de dahil olmak üzere ondan sonra çevrilen bütün fiiimlerin Ispanyolcalarının hazırlanacağını bildirmiştir Fox stüdyosu Bernadette’un şarkısı filminin İspanyolca kopyasını yapmaktadır. Bundan sonra çevrilen fiiimlerin de dublâjını yapması beklenebilir.
BULMACA
J 2 .1 1 & « l H U I0
Para yağmuru
İVashington 1 (A. A.) — Bir
kaç haftadan beri, Newyork’ta 5 inci caddede İntemational Bu. flding binasının altında bir ço. cuk kafilesi beklemektedir. Binanın bir türlü tâyin edileme, yen bir penceresinden ufaklık para yağmuru yağmaktadır. Bu paralan atan cömert zatın kim olduğu da elân anlaşılamamıştır. _______~
îngil terede bir tren kazası
Londra 1 (R) — îskoçya’dan gelmekte olan ekspres Londraya yakın yoldan çıkmıştır. 28 ölü, 94 yaralı vardır Bu kaza, beş seneden beri İngiliz demiryolla. rmdaki en mühim kazadır
Soldan sağa ye yukarıdan aşağı:
1 — Bir İbadet yerinin cidarı.
2 — öğren emiyen.
3 — Soru eki - Ters! bir clnş sazdır - Şımarıklığın başlangıcı.
*1 — Kendisine bir meşguliyet taharri etmiyor
5 — Eski İran şahlarından - Tersi bir edattır - Kadının başı.
G - GtncJ - Vızıldamanın başlangıcı.
7 — Cıvık ve sıvışık.
8 — Kamer • Tersi kovan sahibidir.
— Tersi zıplayarak hızlı y®ür -Tersi bir renktir
10 — Başına »S» gelirse hudut gerisi olur,
GEÇEN BULMACANIN HALLİ Soldan sağa ve yukarıdan aşağı: I Azlmeteden 2 — Zcbaniglbl.
3 İbadet. Vöd. (1 — Madenlyat.
5 Enin. Zan. fl — Titiz. Kene. 7 — Fg, Yekeeak, 8 — Divanece. 9 — Bt?t. Na, SU, 10 — Nld, Mektup.
* Beyoğlu Halkevinden: Evimizde 15/10/945 günü İngilizce. Fransızca ve istenoğrafl kış kursları başlıya-caktır. İsteklilerin 3 adet fotoğrafla 1/10/945 ten 15'10/945 e kadar kayıtlarını yaptırmaları ye eski öğrencilerin kayıtlarını tazelemeler! rica olunur.
Her akşam tam saat 8,3û da
Yarınki çarşamba gündüz saat 15.30 da, gece 8.30 da
TENZİLATLI HALK GÜNÜ VE GECESİ
Oöriilmemlş bir muvaffakiyet kazanan operet
VAN KEDİSİ
Telif eser 3 perde
Yazan: LBMAN GÜRE Müzik: YAVUZ ENEREN
NOT: 1 — Cumartesi, pazar, çarşamba günleri matineler tam saat 3 de başlar,
2 — çarşamba temsilleri tenzilâtlıdır.
3 — Htr yer numaralıdır. Biletler her gün saat 1 den İtibaren gişelerimizden temin edilebilir.
4 — Temsillere saatinden sonra gelinler İlk perdeyi göremezler. Tel: 49390.
Z————— ’ YARTN AKŞAM MELEK Sinemasında ■ - JEAN CRAV/.FORD Fred Mac - Murray - Basıl Rathbone tarafından nefis bir surette yaratılan
KORKUNÇŞÜPHE
Şaheseri takdim edilecektir. •
Aşk... heyecan ve muazzam sahnelerle dolu nefis ve mükemmel bir film Numaralı yerlerinizi aldırınız.
■■
İş bütün d adi kal arınızı doldursa... Hayat bütün saadetlerinizi alsa...
’! AŞKA VAKİT YOK. diye üzülmeyiniz CLAUDETTE COLBERTE — FRED Mc. MURRAY
Perşembe akşamı I. â 1 e' de
AŞKA VrlKİT YOK diyenlere
Not İme lor Love
(■m Bu sırrı öğretecek, bilenlere diploma verecektir. ■■■■uhH
BU PERŞEMBE AKŞAMI SARAY SİNEMASI |
JULİEN DUVİVLER tarafından vücuda getirilen CHARLES J3OYER — MİCHELLE MORGAN — RAİMU LOUİS JOÜVET ve RENEE Davlilers tarafından çok güzel bir tarzda yaratılan
VATAN KALBİ
Mevsimin en büyük Fransız filmini takdim edecektir. 1870 ten 1940'Tn feci günlerine kadar Fransayı canlandıran muhteşem bir safha.
T .rıbe akşamı için yerlerinizi evvelden aldırınız.
Rüya ve Hakikat
(Flash and Fantasy)
JULİEN DUVİVİER’ln Amerlkada çevirdiği en son ve en büyük filmi
33 BOYER — BARBARA STANWY€K — EDTOARD G. RO-BİNSON — BETTY FİELD
Aşk - Dram - Macera - Korku ve Heyecan
Herkesin sevgilisi, gençlerin İdeal yıldızı
ERROL FLYNN — BRENDA MARSHALL’ in en modern Avantürleri
Perşembe Akşamı AR da
KARANLIKTA İZLER
ıFootâ’eps in thc Dam»
. — .T ——_Z
Tünel sonbahar seferleri
1. E. T. T. Umum Müdürlüğünden:
3/Eklm/1945 çarşamba gününden İtibaren Tünti seferlerinin aşağıda gösterilen saatler zarfında yapılacağı sayın yolculara İlân olunur. (130731 İlk hareket Son hareket
Saat
7, her gün
7,30 pazar günü
Tarihe, İstanbul gibi eşsiz bir kıymet olarak kalacak «lan İSTANBUL An-iklopedisi'nin
«ı 7. inci Faslkülü çıktı.
PREZIOSI'nın 1850 de tophanede bir bayram yerini ve salaş İtalyan tiyatrolarını gösterir 4 renkli muhteşem bir tablosu, herkesin zevk ve hayranlıkla okuyacağı bu büyük eserin ı-lncl cildi tamamlanmak üzeredir.
feH İSTANBUL YAYINEVİ Bati
Saat
21
22
Bu akşam saat 20,So da
DRAM KISMI
K O R İ O L A N II S
Yazan: W shakesprnre Türkçesk Edebiyat Fakültesi İngilizce Semineri KOMEDİ KISMI MÜFETTİŞ
Yazan: N. Gogol. Tûrkçesl: Erol Güney. Melih Anday.
Fazar günleri 15.30 da matine
* Beyoğlu Halkevinden: Evimizde Türkçe ve Biçki - Dikiş dersleri verilmişe başlanacaktır. İsteklilerin Ev idaresine baş vurmaları,
«Tarihten Sahöfeöeır
Tütün yasağı
İzin fetvası
Tütün yoıojı d&rdftncü ault&D Mu-*»t tarifindin UAnından beş «nı mudi holde bAlA şiddetini muhafa-m ediyordu. Bu ajurda o kadar «an-]ara byıidıjı rörülraüş üren halkı hu fiyattan vazgeç İrmak mümkün olamıyordu. Bağdat «elerine gidilirken (Birecik) 11 erilinde (Üçpmar) menzillide ferman e itaat etmiyenlerden «n dört kişi bir yerde gizlice oturup tütün İçiyorlardı. Padişah tebdil olarak gezerken bunların üstüne vardı. Bunlardan birisi (Mukabele Halifesi) thflctasde. diğeri de bir kapıeıbaşı İdi. Padişah on dördünü de İdam ettirdi.
ıRaba) menzilinde ikisi Yeniçeri olmak üzere on dört tütün müptelâsı daha yakalanarak gündüzün alenen öldürüldüler. Halepte yirmi ve (Ha-eagür) menzilinde altı kişi daha yasağa riayet etmediklerinden dolayı kati olundu lar.
Tütün İçenlerin kimi orduda, kimi padişahın kendi otağı'önünde eli, ayağı kırılmakla yahut boynu vurulmakla veya vücudu dört parça edilmekle cezaya uğradığı halde ve butun bu şiddetlere rağmen, yine gizli yerlerde kiminin yeninde, kiminin cebinde taşıdıkları kısa lülelerle tütün İçmeleri tamamen menedllemi-yordu.
Bir gün kıymetli ve zlnetli takımlı bir yedek at boşanarak padişahın otağı önüne kadar geldi. Tutuldu.
— Sahibi gelsin I
Diye nida edildi. (Yedek benimdir?) diye tesahup eden çıkmadı, çünkü yedek atın üstünde bir tütün lülesi İle bir kese tütün bulunmuştul
Ne yapılsa tütün İçmek İtiyadının önüne geçil emiyordu. Ancak «ultan Murat da bildiğinden şaşmıyordu. Diyarb-zklrde de (duban töhmeti) İle birkaç kişiyi daha öldürttü.
Dördüncü sultan Muradın İrtlha-llnden sonra sultan İbrahim zamanında kahve ve tütün yasağı resmen kaldırılmadı; fakat bu yüzden adam öldürülmek derecesinde şiddet gösterildiğine dair de tarihlerde kayde te-gadüf edilmiyor. Avcı sultan Mehmet saltanatının iptidalarında İstanbul-dan başka şehirlerde kahveler açıldı; oralardaki keyif ehillerinin gönülleri şâdoldu. Tütün de kâh men’, kâh İğmaz He sürünüp gidiyordu.
Bu senelerde İstanbulda medrese-ciler İle tekkecller arasında nlzalı olan devran ve raks, teganni ve zikir, altı ay gündüz ve altı ay gece olan yerlerde namaz ve oruç, güneşin mağrıptan tülûu, bl'setten evvel ölenlerin hali, Firavunun imanı, kabirleri ziyaret gibi birçok bahisler arasına berş ve afyon gibi mükeyyifler İle beraber tütün de girmişti.
Nihayet şeyhülislâm Mchmat Ba-toayl efendi meşlhatlnln CH. 1059 -1001) sonlaıına doğru (mül&yiml ta-baı selime tayylbattan olup hürmetine kati 'İlil daim olmadıkça eşyada lbahat aslolduğn) beyanlyle (massı dutunun hllline) fetva verdi.
An.ak bu fetva üzerine tütünün «rbest İçileceğini anhyan mutaassıplar ve mOraller Yeniçeri ağalarının en nüfuzlularından Bektaş ağa gibi tütün Içmlyen ( Bimezaklar* ile blr-leşzrek şeyhülislamın bu fetvaya cüretini aleyhine Heri sürdükleri diğer kabahatlere de ilâve ederek dedikoduları ’-',,ütmeğe koyuldular.
Bahayi efendi (tütünün haram oldu'ıına delil bulan getirsin) diye salâ . ettirdi. Muhalifleri delil bulamadılar.
Ancak:
— Bu ânedek hiç bir müftü böyle tir fetva vermemiştir! diye fitne kaynatmaktan hali kalmadılar.
Gürültüler ve Ihtllâfar Bahayi efendinin azliyle tamamiyle yatışma-d- Zaman, zaman tfizelendf.
H. 1062 senesi zilhiccesi İçinde bir gün İki kişinin alay köşkü önünden tütün içerek geçmekte olduklarını Avcı sultan Mehmet kafesten gördü. Bunu küstahlık addetti. Herifleri tutlurttu. Öldürtmek muradettt. Fakat sonra vaz geçip bir kaçar değnek vurdurarak affetti. O günden sonra tütün İçilmesi tekrar yasak edkldi-Dcliâllarla (tütün içen yakalanıp siyaset olunacaktır.) diye İlân olundu. Fakat Avcı aultan Mehmet bir dördüncü Murat değildi! Bu yasağın önemli bh hüküm ve tesiri olmadı. Az zaman içinde tütün orada, burada açık atılmağa başlandı. Vakıa inzibat ve âsayişl muhafaza ile mükellef olanlar tarafından arada bir para oerrlne vesile olmak yahut mutaassıplara hoş görünmek maksadUe tazyikler eksik olmuyor ise de iş zorbalara taallûk edince göz yummaktan başka çare vörülemlvordu.
H. 10M senesinde tbşlr paşanın ■adrâzam tâyininde istanbulda Melek Ahmet paşa kaymakam iken Yeniçeri ağası Gürcü Kenan paşa kol gezdiği esnada Ahırkapı semtinde Şadırvanaşin gılmanından birini tütün İçerken görmüş, yakalayıp dövmüştü. iştahlı âmire Şadırvan gılma-m bunu haber almalarl yle hepsi ellerinde birer sopa İle vaka mahalline gitmişler Jse de Ağayı bulamadıklarından bir rezalet çıkmadan geri dönmüşlerdi.
Kenan paşa meyhane ve bozaha-neleri aylığa bağlıyarak haklamak suretiyle hadsiz «mflnkerat» ihtiyar
■darken ttitûn aauuLl&nn dükkânla-ran basıyor, tütün İçenleri yakaladıkça pek «iyada «iddrtia döverek gûya aaptflrapta ihtimam göflterlyor-dul.
Bir gün Atmeydanında aultan Ahmet camisi hanına uğranuçtı. Orada ulûfelerini almak İçin İnanbula gelmiş sipahilerden bazılarını tütün İçiyor görüp tutmak istemişti. Sipahiler han içine kaçtılar. Kenan paşa han kaplamda tütün, lüle, çubuk «alanları ls'aç İle mallarını yakmak teşebbfl-şünde bulundu. Bunun üzerine handa bulunan sipahiler birer değnekle borandılar; matrakçı şeklinde dövüşerek Ağanın takımını mağlûbcttller. Yeniçerilerden bir kısmını vurdular; Ağayı kaçırttılar.
Ağa ile birlikte gezen ılpah çavuşunu dâvet ederek:
— Var, Ağaya söyleI Edebiyle ol-sunl Acemi oğlanlarını zapta kadir değili Bizden ne ister? Bozahane ve meyhanelerden zehir, zıkkımı alır! Ortalığı sarhoş nârası kapladı. Anlan görmez! Biz kendi halimizde otururken (tütün İçtiniz; çocuk sattınız!) deyu blzlerl incitmek ister. Bir daha buraya hücum ederse aramızda fesat olacağında şüphe yoktur. Kendisi bilir.
Dediler. Sipahi çavuşu bu sözleri Kenan paşaya bildirdL Kenan paşa bağırdı, çağırdı, azarladı amma bir daha sipahilerin semtine uğramadll
Kâtip Çelebi (Mizanülhak) eserinde tütünün cevaz ve ademi cevazı meselesini yedi İhtimal dahilinde münakaşa ediyor:
1 — Halkın devlet yasağı İle tütün içmekten vazgeçmesi;
2 — Tütünün aklen mflstahsen veya kablh olması:
> — Menfaati veya taran; 4 — Bidat olması; 5 — Keraheti; 6 — Haram olması; 7 Mübah olması.
Katip Çelebi şeyhülislam Bahayi efendinin tütünün mübah olduğu yolundaki fetvasını (müptelâlarına karşı şefkat ve cumhuru günahtan sı-yanet maslahatı var) diyerek tasvip ve tütün İçtiğinden dolayı kimseye taarruz edilmemesini, tütün yaprağını ağır mukataaya bağlayıp üzerine bir Emin nasbeylemeğl tavsiye ediyor. Hükümet sonralan Kâtip Çelebinin bu tavsiyesini yerine getirdi. İkinci sultan Süleyman saltanatında H. 1099 tarihinde ilk defa olmak üzere tütünden vergi alınmağa başlandı, 8enelerce süren tazyik ve ezalardan sonra kahve içilmesine üçüncü Murat ve üçüncü Mehmet zamanlarında iki defa şeyhülislâmlık eden Bostanzade Mehmet efendi manzum bir fetva ile cevaz vermişti. Şeyhülislâm Mehmet Bahayi efendinin fet-vasiyle de tütün Iptllâsında kanlı safha tarihe mal olarak kapandı. Bununla beraber tiitün dolayısile İhtilâflar medresecilerle tekkecllerln gürültüleri içinde Köprülü Mehmet paşa sadaretine kadar sürüklenip durdu ve o vakit sönüp gitti. Hicri on ikinci asrın İptidasından İtibaren tütün OsmanlI devletinin gelir kaynaklarından biri oldu.
Süleyman Kâni İri em
l£a,ıııın bilgileri
Zamanaşımı
Borçlu senedi alacaklıya verirken şu cümleyi de se. nede ekledi: îşbu borçtan dolayı ne ben ne de vârislerim hiç bir zaman zamanaşın (müruruzaman) İleri sürmi. yeceğiz. Böyle bir İddiadan flmdiden vazgeçiyoruz.
Bu yolda yazılmış bir senede sahip olan kimsenin borç, lusunu 2amanaşın dolayısile borcundan kurtulacağından endişe etmemesi lâzım İse de, kanun «lptldaen mürüruza. mandan feragat batıldır» şeklinde bir kaide koymuş olduğu için bu yolda yazılan bir cümlenin hiç bir hukuki kıymeti olamaz,. Borçlu malike, mede veya icrada zamanaşımı dolayısile kendisini haklı çıkartır ve borcu vermekten kurtulur.
Ancak şuna dikkat gerektir, Zamanaşırı İddiası ileri sürülmedikçe yargıç (hâkim) kendiliğinden bunu ele alamaz. Borçlu veya alâkadar hâdisede zamanaşımı vardır demelidir kİ hâkim samana. şımı olup olmadığını İncele, sin ve neticeye göre kararım versin. Böyle olmasa idi za.

TANIMADIĞIMIZ MEŞHURLAR: “Canım daha olmazsa saatlerimi satıveririm...,,
İtalya iie Almanya arasından geçerken bir dağı gösterdi: “Ortaç dağı!.,, dedi.
Eğer vurulmasaydı, kendi kendine ölecekti — Ortaç dağında bir kuzu âlemi—Yıldırım adındaki at — ıHop» kimin ismiydi — Daha olmazsa saatleri satarım — Hapishanedeki hayaletler — kHaf iyenin fesinden belli olur, kefeninden değil» — Koridorlarda çığlıklar — Şaheser bir saklanma hâdisesi — Hürmüş hanıma dair — Bir mektup.. — Fakir doğdum, fakir öleceğim..
Son istirahatgâhına gidişi
Berimdeki hayatını bilenler:
«Eğer Talât paşa Berlin sokaklarında vurulmasaydı mu. hakkak ki bir İki sene sonra kendisi ölecekti. Memleket hasreti onda öldürücü bir hale gelmişti,.» diyorlar.
Âlmanyadan tlalyaya gider, ken yolda bir arkadaşına dağla, n işaret ederek;
— Ortaç dağım gördün mü?,.
Diye bir yeri göstermiş ve gözleri sulanmıştı. Ortaç dağı Selanik yakınında kestanesile meş. hurdu, Talât ve arkadaşları ora. ya ara sıra çıkarlar, kuzu çevi. rirler, nişan atarlar, eğlenirler, di, Talât Ortaç’ı çok severdi.
Hattâ burada yine bir eğlen, ce âleminde, kuzular çevir, misler, silâhlar atmışlardı. Son. ra da hep birlikte grup halinde resim çıkartmışlardı, tşte bu «Ortaç dağının eşkiyasi'» diye radarı onun muhaliflerinin eli. ne geçmişti. Bazı gazetelerde »Ortaç dağının eşkiyası» diye konulan silâhlı resim buydu.
Yalnız dekor değil, her şey ona arkasında bıraktığı memleketi hatırlatıyordu. Meselâ bir yarışlara götürülen atlan müştü, birisini göstererek:
— Ne kadar «Yıldırım» a ziyor... diye içini çekti.
Yıldırım onun tstanbuldaki beş atından biri, en sevdiğiydi. Kurşuni renkli, tam kan bir Arap atıydı. Talât paşa bu hayvana bayılırdı. Onu îbnüssuut Arablstandan yollamıştı.
Talât paşa îstanbuldan git. tikten 15 gün sonra «Yıldırım» da öldü.
Talât paşanın «Hop» isminde
gün gör.
ben.
pek sevgili bir de köpeği vardı.! kllâtına silâh kadar para da la. Sanlı beyazlı, gayet hassas bir'fimdir.
hayvandı. Talât paşa onu sık1 T'~~ ™ ■»»
sık ava götürürdü. Floryada otu. rurken Hop Talât paşanın oto. moblllnln komasını Yeşllköyü geçerken İşitir ve tefrik ederdi. Koşup otomobili yoldan karşı.
manaşımı olduğu halde bor. cunu ödemek lstiyen kimselerin İsteğine sed çekilmiş o. lurdu.
Zamanaşımından başlangıçta feragat batıldır, fakat bilâhare feragat caizdir. Yani, zamanaşımının bir hak olarak geçmişte kazanılmış olan kısmından vazgeçilebilir. Yukarda söylediğimiz gibi borçlu yargıç önünde zamanaşımı iddiasını ileri sürmez. Bu onun için bir feragattir. Fakat, kanunun açık emri karşısında zamanaşımı ileri sürmiyeceğlm şeklinde gelecekte kazanılacak bir hakka dair yapılan va’dtn hükmü yoktur.
Zamanaşımı dolayısile kazanılmış bir hak şahsi bir haktır.Başka kimseyi ilzam etmez. İşte bunun için müte. selsl borçlulardan biri tarafın, dan edilen feragat diğerlerine karşı Heri sürülemez. Ne de taksimi kabil olmıyan bir bor-cun müşterek borçluların, dan biri tarafından yapılan feragat diğer borçlulara kar. şl kullanılabilir*
Avukat Emcet Ağış
J


r



lardı. Hayvan yürüyen otomo. bile, camlara fırlardı. Otomobile girince de Talât paşanın ellerine atılırdı.
Hop da Yıldırımın akıbetine uğradı.
Saatleri satarım..
O kadar memleket hasretile meşguldü ki parasızlığını, bir gün belki çok sıkıntı çekeceğini aklına bile getirmiyordu. O sı. ralarda Âlmanyadan geçip mem. lekete dönen zengin tüccarlarımızdan biri kendisine mühim bir parayı borç olarak vermek istedi.
Buna karşı Talât paşa:
— Teşekkür ederim. Pek pa, rasız kalırsam nihayet şu bizim mahut saat koleksiyonunu satı. veririm. Zaten onu vücuda ge, tirmek İçin epey para harcamıştım. Lâkin mutlaka sizin yardı, ma ayrılmış bir paranız varsa bunu Arıadoludaki arkadaşlara gönderiniz. Onların büyük te§.
Demiş ve parayı almamıştı.
Hapishanedeki hayaletler..
îçinde bulunduğu tehlikeyi çok iyi biliyordu. Lâkin hiç bir gün hiç bir surette soğukkanlılı, ğını kaybettiği görülmemişti. Zaten siyasi hayatının başlan gı. çından beri uzun bir soğukkanlılık imtihanını geçirmişti.
Hürriyet inkılâbından önce Edirne'de Hafız İbrahim He birlikte [İpek mebusu olan Hafız İbrahim efendi] yakalanıp Edir. ne hapishanesinin en alt katındaki karanlık bodruma atılmış, lardı. Bir gece koridorlarda çığ. lıklar koptu:
— Hortlaklar’..
Sesleri yükseldi. Ve bodruma beyazlara bürünmüş bir takım hayaletler doldu.
Talât bu hayaletlere bakıp:
— Etmeyin be çocuklar... Ha. fiye fesinden belli olur amma kefenden belli olmazdı!., demiş, tir. Sonra bu beyazlı insanların onları korkutarak bazı şeyleri söyletmek maksadile yapılmış ve pek de zekîce olmıyan bir oyun olduğu anlaşılmıştı..
Her tarafta aranırken..
Her tarafta dehşetli surette arandığı halde saklanmasını da çok İyi bilirdi. Kendisine dair yarılarımızı bitirirken onun «şaheser bir saklanma vakası» na temas etmek isteriz.
Kâmil paşa hükümeti zama. pıtıda dlvamharb Talât’ı her tarafta şiddetle aratıyordu. Her gün Talât’ın nerede olduğunu bildiren raporlar divanıharba yağıyordu. Meselâ bir sabah «Talât’ın Alemdağında olduğu haber alınmıştır,»» diye bir haber veriliyordu Derhal Alemdağma MO süvari’polisi gönderiliyordu.
Fakat bu sırada Talât nerede




gizleniyordu? Divanıharbde fazla sözü geçen âzanın evinde... Rıza beyin köşkünde!..
Eğer kendisindeki memleket hasreti o dereceye gelmemiş ve bu suretle yaşamak arzulan kuv. vetli olmuş olsaydı Talât bütün tehlikeleri göğüslerdi..
Ölümünden sonra..
ölümünü takibeden. aylar da çok acıklı oldu. Annesi Hürmüş hanıma oğlunun öldürüldüğünü kimse söylemeğe cesaret edeme, di. Ana . oğul o kadar sevişirler. dİ kİ bunu söylemek ellerinden gelmedi. Hürmüş hanım, Talât, tan sonra daha 9 ay yaşadı. Felâketi öğrenmeden öldü...
Lâkin bu çok Istıraplı bir şey oldu. Zira ihtiyar kadın ikide birde oğlundan mektup soruyor, du. O zaman kendisine Talâtçı. ğının. ağzından aslı olmıyan mektuplar okumak mecburiyeti hasıl oluyordu..
Hürmüş hanım tabiat itibari, le aynen oğluydu. Bir gün bir fakir kadına acımış evde bulunan iki iskarpini birden ona vermişti. Misafirliğe gitmek ica. bettiği zaman kendisine hemen bir ayakkabı almak mecburiyeti ortaya çıkmıştı. Gönlü bu kadar zengin bir kadındı.
Annesini deli gibi seven Talât Şerlinden gönderdiği son mektuplarından birinde ondan şöyle bahsediyor:
»Validem, o kadar az bir para, dan dolayı meskeninden tarde. dildiğini görmekle hayli duçarı âlâm olmuş olmalıdır. Sizin de bildiğiniz veçhile ben dahi gayet sıkıntıdayım..»
Talâtın Abideleşmiş namusunu bu satırların arasından görmek kabildir, «Fakir doğdum, fakir öleceğim» demişti.
Dediğin! de yaptı..
Hikmet Feridun Es
en
K akşam S]
Abone bedeli
Türkiye
Ecnebi
2800 Kuruş 6400 kuruş 1500 > 2900 »
800 * 1600 a
tebdili için ftlU Kuruşluk
Senelik
6 Ayîifc
3 Aylık
Adres
pul gönderilmelidir Aksi takdirde adres değiştirilmez.
Telefonlarımız Başmuharrir: 20565
Yası işleri: 20705 — idare: 20601 Müdür: 20497
Şevval 25 — Hızır 150 imsak Güneş öğle İkindi Ak Yatsı E. 10 JT 12,04 6.12 9.30 12.00 1.31 V. 8.10 8.58 13.03 16.21 18.51 20.23
İdarehane BabIâli civan
Acunuslufc aokak No. 13
GÜZE! SANATLAR
Sanatta yazı mevzru
— 1 —
Türk tezyini sanatında pek büyük roller oynamış olan (yazı) burada ele alarak derin ve şümullü bir mevzua girmiş oluyoruz.
Türkler yazıyı belli başlı bir tezyin mevzuu addederek üzerinde durmuşlar, bilhassa dinî mimarîde ön plâna koyarak ona karşı hürmetlerini ve bediî alâkalarını izhar etmişlerdir.
Türk sanatında yazı, o derece tekâmül etmiştir ki başlı başına bir süs unsuru hafini almıştır. Bundan başka yazıyı, her türlü sanat eserleri üzerinde gördüğü, müz için bu mevzu ehemmiyetle tetkik olunacak bir sanat subesi mevkiindedir.
Yazının her devirdeki istihalesini taklbetmek, sanat eserlerini mütalâa ve onların hüviyeti, nl teşhis bakımından da kıymetlidir.
Tezyinatta kullanılan yazı başlıca:’ (Kûfî), (Sülüs) ve (Ta. İlk) olmak üzere üç nevidir. Kitabelerde en çok (Nesih) 'yazı kullanılmıştır. Mimarî eserlerin üzerinde tesadüf ettiğimiz (Celi) yazı, sülüs yazının münasİD nis. petler dahilinde büyütülmüş ve kalınlaştırılmış olan - nev’idir. Uzak mesafeden görülmesi mümkün Kûfl, Talik ve Nesih gibi yazıların da (Celi) si varsa da sureti umumiyede Celi tâbiri sü. Iüsten büyüme yazıya tahsis edilmiştir.
Yazının tezyini sanatlarda yer almasında dinî sebepler olduğu gibi, bediî nispetler dahilinde ve tevazün teşkil ederek tertibedilmeğe müsait oluşu da âmil ol. muştur.
Bövlece, yazı. Türk sanatında ayrı bir şube tesis ederek tarihe geçmiş bulunmaktadır. Osmanh devri Türk yazı sanatına esas îslâm yaz!,aı-|nın tarihini tâvin etmek biraz güçtür. Türk Islâm sanat eserleri üzetmde gördüğümüz en e«kl vazının fKûfıl oluşuna p-nı-e vazıvı da Kûfî tarzmm kullanılmak ha( ladığı devirden itibaren «•♦•îh Pt. mek doğru olur.
Kûfî vazının Hulefav»— 'n zamanında (Küfe) şehrinde t.at. blk edildiği ve şehrin ismine izafetle Kûfî dehildiŞı rivavet olun maktadır.
Bu vazının müridi (Hazreti AW dır diye iddialar da yürütülmüştür. Hazreti AC'nin Küfî vazıyı ıslah ederek bedii bir sek. le kovduğu muhakkak ise de Arabistan kıtasında vanılan ar. keolojik araştırmalarda hicret, ten yarım asır evvele ait Kfıfî vazıh bir kitabenin bulnnma^'le yukanki İddialar çürümüş oluyor.
Kûfi yazının beş yüze vakm nev’i bulunduğu da zikredilmek, tedir. Düzlükle yuvarlaklığın birleşmesinden hasıl olan Kûfi yazı bu imtizacın derecesine gö. re şekiller aldığından muhtelif çeşitler hasıl etmektedir. Fakat tezyini sanatlarda yer almış olan bu yazı (Kûfi) ve (Celi Kûfi) namile İki esaslı şekilde mütalâa olunur. Asıl Kûfi yazı zamanla terkedilmiş ve kaybolmuştur Fakat ('Celi Kûfi) tezyinî ve gül zel sanatlar İçinde vaşamış ve tekâmül etmiştir. Kûfi yazının İslâmiyet ten evvelki şekliİe Peygamber zamanındaki karakteri arasında mühim farklar yoktur. Ancak îslâmiyetin zuhurunu müteakip bu yazıda fazla terakkiler görülmüştür.
Elde bulunan ntimune ve ve. sikalara nazaran ilk Kûfi yazıda noktanın bulunmadığını görü, yoruz. Hicretten 125 sene kadar sonra Kûfl yazı ıslah 'olunarak noktalar ilâve edilmeğe başlan mıştır.
Kûfi yazı bu halile hicretin dördüncü asrına kadar kullanıl, mıştır Kûfi yazı, hayatı müd. detince, şeklilerinde İstihaleler geçirmiş ve böylece tekâmül et. mlştir.
Tezyinî sanatlarda müstakil bir mevki, kpzanmiş olan Kûfl yazı. Selçukilerin ve Osmanlıla. nn mimarî tezyinatında çok tat. blk edilmiştir.
Kûfi yazı, Abbasî halifelerinden (Elkadlr billâh ebülabbas Ahmed) İn zamanında (H, 381) tadil edilerek Nesih ve Sülüs tarzlara kalbedümiştir.
Bugün tenasüp ve tevazününe hayran olduğumuz bu yazılar, hicri dördüncü asırdan İtibaren sanatta yer almış bulunuyorlar.
Nlıreddîn Yatman
Sahile 6
1R?1B
2 Ekim 1945
HER AKŞAM BİR IIİKÂYE
i
Mektepte leyli İdik- Bazı ramazan geceleri bizi Şehzadebaşmdaki tiyatrolardan birine götürürlerdi. Ne şevkli gecelerdi. Kapının önünde sosum ona bir bando... Davul çalan bir adam, bir borucu, bir de çalparacı!.. Mümkün olduğu kadar gürültü yaparlardı. Bilhassa durup durup İzmir marşını tekrarlarlardı. El yazması boyalı ve yaldızlı İlânlarda muhtelif perdelerden üç oyun birden ilân edilirdi. O ne kantolar, o ne düetolar, O ne korkunç dramlar!.. Hepsi bir arada.
Hiç unutmam bir perşembe gecesi idi. Hocalardan birinin minderine iğne koyduğumuz için bütün, sınıf İzinsiz, kalmıştık. Böyle toptan felâketler ekseriya eğltnces haline girer. Felâket tek başına uğranıldığı zaman acıklıdır. Bize de bu bütün sınıf halinde İzinsizlik vız gelmişti. Yalnız içimizden biri. Afif adında bir delikanlı pek üzülüyordu.
— Bu gece tiyatroya gidemlyeceğim ha! diye kendi kendini yiyordu.
Tiyatroya gitmenin bu derece mühim birşey olup olmadığını sorduğumuz zaman da İçini derin derin çekiyor :
— Bilmezsiniz, ah bllnıezslnlzl.. diyordu.
Sonra mesele anlaşıldı, Meğer Afifin tiyatroda artistler arasında bir sevgilisi varmış... O gece de «Güvercinli r» piyesinde oynıyaçakmış
Bunu İşitince hepimiz nöbetçi mubassıra yalvarmağa, elini öpmeğe, boynuna sarılmağa başladık:
— Ne olur efendim?.. Çoluğunuzun, çocuğunuzun başı için bizi bu gece tiyatroya götürünüz!..
İzinsiz talebeyi hafta sonunun gecesinde tiyatroya veya sinemaya götürmek nöbetçi mubassırın salâhiyeti dahilinde idi. Nihayet istediğimiz jeye razı oldu.
Akşam yemeğinden sonra hepimiz tabur olduk. Ver elini tiyatro!..
Fıstıkçılar,, gazozcular, sucular, simitçiler ve seyirci Itrin gürültüsü ayyuk» çıkıyordu. Çok erken geldiğimiz İçin sahnenin perdesi hiç kalk-nııyacakmış gibi bize derin bir sabırsızlık veriyordu.
Üstelik bu akşam sabırsızlığımızı arttıran mühim bir şey de Afifin sevgilisini görmek merakı idi. Buna pek de inanmamıştık. Zira o zamanlar bir artist tarafından seUlmenLn Inanılmıyacak birşey olduğuna kani-dik. Arkadaşımızdan aldığımız malûmata nazaran sevgilisi evvelâ kantoya çıkacaktı. Sonra piyeste de rol oymyacaktı.
Hân edilen saatten epeyce sonra Diuzika heyeti İçeriye, perdenin önüne geldi. Gürültüler arasında perde açıldı.
Evvelâ çatlak sesli ve çok şişman bir kadın çıkıp Kalaycı, Mısırbuğ-daycı, Vapur tayfası kantolarını oynadı. İçeri girdi.
ikinci olarak arkadaşımızın sevgilisi sahneye çıkınca tiyatro alkışlarla kalktı, oturdu.
Hakikaten pek güzel bir ki2dı.Yalnız kıpkırmızı pullardan yapılmış, gayetle dar bir elbise giymişti. Saçlarına da kırmızı karanfil takmıştı. Hareketleri sert ye gayet canlı idi. Vü-duna tamamlle yapışmış olan kırmızı puldan elbisesi İçinde, sahnenin ışıklan arasında bir mercan balığı yavrusunu hatrlatıyordu.
Bu güzel kız bizim Afifi sevsin ha!.. İnanılacak vey dfğildl. Hepimte hayran hayran sahneye bnkakalmıştık.
Oyununu oynarken gözleri hep bizim sırada, daha doğrusu Afifte idi. Ona gülümsüyordu. Kantosu bittikten sonra İçeriye girerken şiddetli bir alkışa tutuldu. Buna karşılık olarak iki elinin parmak uçları İle seyircilere buseler gönderdi. Fakat ortalığa saçtığı bu parmak ucu buselerinin en sonuncusunu doğrudan doğruya arkadaşımıza bakarak yaptı. Yani son buseyi hem de pek candan
olarak ona gönderdi. Sahnenin İçin* kaçtı I..
Afif lıeycçandan boğulacakmış gibi bize döndü:
____Gördünüz mü?.. Gördünüz mil?.. Gördük amma, gözlerimize lnana-mıyorduk kİ.. Bu ne slemalara lûyık bir sahne idi!.. Bu ne romanları gölgede bırakan bir sahne İdi Yarabbi!.. Meğer bizim Afif ne adammışl..
Hayretlerle ona bakıyorduk. Artık gururundan kablarma sığamıyordu.
Nihayet o Güvercinler» piyesi başladı. Bu piyeste üç beyaz güvercin vardı. Üç beyaz güvercinden maksat bir şato sahibi zengin kontun henüz evlenmemiş üç kızı idi, işte bu üç güvercinden biri de bizim Afifin dostu. !.. Hem de en küçük güvercini.. Sahnede en ön plânda bir İskemleye oturup kendi kendine, fakat yüksek sesle konuşuyor:
«Benim doğuşumdan 2 ay geçince sevgili valdem vefat eylemişi.. Muhterem pederim beni büyük bir şefkatle büyütmüş...»
Arkadaşımın sevgilisi bayan Siranuş bunu kendisine mahsus bir şive İle söylüyordu. Fakat gözler hep Afifte... Hattâ ona gülümsüyordu. Bir kere de adetâ selâm verdi!..
Afifin bu macerasına hepimizin ağzının suyu akmıştı. Bunu sinemalara lâyık’ bir aşk gibi görüyorduk.
Heplmiz evlerde anlattık;
— Bizim bir arkadaşı bir artist seviyor!.. diyorduk.
İşte aşk olunca böyle olmak İdi. Her hafta gidiyor, sahnenin önüne oturuyorduk. Hepimiz kırmızı pullu elbiseler giyen kıza âşıktık. Amma onun gözü Afiften başkasını görmüyordu.
Ve bizim gözümüzde Afifle Siranuş romanlarda maceralarını okuduğumuz, sinemalarda yaptıklarını seyrettiğimiz bütün âşıklardan daha baskındılar.
20 sene onları görmedim. Geçen yazın başlangıcında bir tren seyahatinde, bir kasaba istasyonunda Tasladım.
Baştan başa altın dişli ve fı^ı gibi bir kadın. Zayıf, bütün dişlerini çıkartmış, esmer bir adam... Ve yanlarında bir çocuk... Afif, Siranuş ve çocukları..
Büyük ve İlâhi aşk romanının son perdesi İdi. Afif de aktör olmuştu.
Siranuş, kaba bir kâğıt yırtılij örmüş gibi bir sesle;
— Nafile... Sanatkârlara kıymet verilmiyor efendim,. Şu kniabaya grldlk.. İs yapmadan gidiyoruz... diye 32 altın dişini gösterirken çocuk:
— Baba... Bana ayran İçir... diye istasyondaki bakır güğümltl köylüyü gösteriyordu.
Bir aşkın üçüncü perdesi...
(BİR YILDIZ)
RADYO
ANKARA RADYOSU
Bugünkü program
18 Dans orkestrası, 18.30 Konuşma.
18.45 Dans orkestrasının devamı, 10 Haberler, 19.20 Geçmişte bugün, 19.25 Türküler ve oyun havalan, 19.45 Posta kutusu. 20 Müzik: Schubert: Sonatln. 20.15 Radyo gazetesi, 20.45 Mandolin birliği, 21.05 Salon orkestrası, 21.45 Tarihi Türk musikisi, 22.30 Dana müziği CPl.), 22.45 Haberler.
Yarın sabahki program
7.30 Çeşitli müzik: (P1.İ, 7.45 Haberler. 8 Çeşitli müzik: (Pl.), 12.30 Karışık şarkılar, 12.45 Haberler, 13 Salon orkestrası.
„ Gönılekiş M
BİRİNCİ SINIF ÇÖMLEKÇİ
Sirkeci Hamidiye cad. 27
Tel: 20096
Gün Doğmadan Paris
EDEBİ ROMAN
Yazan: Louis Bromfield» Tercüme eden: Vâ - Nû
' ■ Tefrika No. 67
— Dostun komutan hakkında söylediklerimde haklı İmişim, O, benim sandığımdan da daha mühimmiş. İhtiyar generali değiştirdi. Bütün bu işlere karar veren yeni mücrimden, dolayı mesul olan od ur.
— Nereden haber aldın?
— Biliyorum. Parlse döndü.
— Tiyatroya gelmedi.
— Hayır, fakat Parise geldi. Üç gündür burada. Artık üniforma ile dolaşmıyor. Şimdi artık İngiliz elbiseleri giyip Avenue Fosh'ta oturuyor.
— O ciheti biliyorum. O evde birlikte oturmamızı İstemişti.
Leon acı bir istihza ile güldü:
— Senin hesabına kavbedllmlş değil...
— Kaybolmuş bulunmasını isterdim.
Lisa’yı düşündü: Komutan Llsa'nın hûtıralarllc tâzibcdlllrken ondan kur-tulumıyacaktı.
— Bu, benim İçin bir muvaffakiyet değildir. O. beni değil, bundan yirmi Bere evvel ölen bir kadını istiyor.
Ve Leon'a Llsa hikâyesini anlattı
Nihayet L^on:
— Pis Boche! — dîye haykırdı. — Bunların hepsi kaçık. Başlarına ancak böyle hâdiseler gelir.
Leon da, Nlcky'deki soğuk kini duydu.
— Yeniden belirecektir, çünkü deli! - dedi.
O sırada Nlcky, yorgun ve somur-tuk haliyle salona girdi. Kadın, gazeteyi kendisine vermek ve haberi bildirmek cesaretini bulamadı. Nlcky, oturanların yüzüne baktı ve gazeteyi aldı. Yavaş yavaş, bir şey demeksizin okudu ve kâğıdı bıraktı.
Sonra, yorgun bir sesle:
— Bu, vaziyeti tamamlle değiştiriyor. Bu cinayetlere artık son vermek lâzım. Bunca masumun katliâm edilişinin mesuliyetini üzerimize almamız kabil değildir.
Biraz sustu ve nihayet ilâve etti:
— Almanlar, bütün alçaklıkların | altindalar.
Leon:
— Katillerin nasıl önüne geçeceksin? - diye sordu.
İtalya’da açlık ve sefalet çok müthiş
Bir tarafta bir deri bir kemik halinde insanlar, bir tarafta mağazaların vitrinlerinde ipek çoraplar, kürkler, lavantalar
İstanbul Defterdarlığından:
Cinsi
Kıymeti Teminatı Lira Lira
70
AvustralyalI harb muhabiri Johns-tone şimdiki İtalya hakkında yazdığı uzun bir makalede iki türlü Roma, daha doğrusu iki çeşit İtalya bulunduğuna ve bundan biri tiyatroya ve lüks eşyaya düşkün olduğu halde diğerinin açlık ve sefalet İçinde kıvrandığını, üstelik müttefikler tarafından ittihaz edilen şiddetli tedbirlere rağmen harbden iktisadi durumu bozulmuş olan bu memlekette kara borsanın kanunsuzluğu hüküm sürdüğünü anlatmıştır. Muhabir kurtarılan İlk büyük Avrupa 'Başşehri Roma'nın halini şu suretle tasvir etmiştir:
Şehrin binaları sathi bir gözle bakılacak olursa muhasamatın tahrl- ......
batı pek farkedllmez. Harbin doğur- 1 parayı mü duğu fecayll başka taraflarda ara- ' fediyorlardı.
anlattıklarına göre halka günde sıhhatlerini korumak için 1800 kalörl vermek zaruri olduğu halde ancak 900 kalori verilebilmektedir. İyice ya-şjy anlar istif çilerle parası olup kara borsacılık yapanlardır. Halbuki Roma halkının büyük ekseriyeti ne vaktiyle istif yapabilmiş ne de para toplıya-bilmiştlr.
Kimse yarın ne bulacağından emin değildir. Yakın zamana kadar sefalet feci ahlâk levhalarını gösteriyordu. Hemen hemen her köşe başında pejmürde kıyafetli yaşlı adamlar ve genç erkek çocuklar gelip.geçen müttefik askerlerine zevcelerini, annelerini ve hemşirelerini teklif ediyorlardı. Buna mukabil aldıkları
münhasıran yiyeceğe sar-. u İtalyanın her şehir
malıdır. Bir taraftan opera binası' ve kasabasında fuhuş müthiş bir su-her gece Alda, Othello ve Madame1 Butterfly’yl görmeğe gelen seyirciler İle hıncahınçtır.
Opera tiyatrosunda büyük değişiklik yoktur. Yalnız tek bir yıldız değişmiş bulunuyor. Almanlarla çok sıkı dost olan Gigll artık tenorluk yapmıyor, Eski devirde kapatılmış olan Balet İngiliz ordusu hayır işleri servisi hesabına tekrar çalışmağa başlamıştır. Nia Nationale'de Petruşka oynuyor. Bütün Roma daha doğrusu parası olan bütün İtalya Charlie Chaplin'i diktatör rolünde görmeğe ve Mussolinl ve Bitlere alt hicviyelerden haz duymağa koşuyor.
Tiyatrolar öğleden sonra etkence başlıyor ve herkesin sağ ve salim aydınlıkta evlerine gidebilmeleri için geç olmadan kapanıyor. Geceleri zifiri karanlık vardır. Bu, Almanların Romadan çekilirken su kuvvetiyle istihsal edilen elektrik tesisatını ta-mamiyle tahrlbetmlş olmalarından ileri geliyor. Sokaklarda fenerler ] tıcılık yaparak yabancılara __________
yanmıyor. Romanın tepeli, arızalı ve oyuncak ve hâtıra eşyası teklif edi-dolambaçlı sokaklarında yürümeğe yardım edebilecek yegâne aydınlık arasıra geçerken otomobil ve kamyonların önlerindeki fener ve projektörlerden İbarettir,
Sokaklar şöyle dursun evlerin ve diğer binaların içi de karanlıktır. Romanın en mükellef otelinde oturduğum halde fevkalâde bir müsaade oarak beş mumluk bir ampul bulundurmaklığıma müsaade edilmiştir.
Sivil ahaliye ayda anek yedi gece elektrik ziyası kullanmağa müsaade edildiğine göre ben- bahtiyar sayılmalıyım. Her sivil adama ayda bir adet ampul veriliyor. Müttefik makamlarının dağıttığı bu ampul gayet mutedil bir flattedlr. Eğer böyle bir wluugH «aıue «lavıet. ... __________
ampulü kara borsadan almak lâzım rlkan askerlerinin cesaretini kıra-gelse yirmi misil para vermek İcabe- I cak kadar yüksektir. Meselâ bir çift der. Romanın aydınlatma işinin iki ( |pek|| çorap ıki. telca fotoğraf ma-seneden evvel yoluna konulamıyaca- k|nesl 150 İngiliz lirasıdır. — F. ğını mütehassıslar söylüyorlar.
Romada epeyce zamandanberi yaşamakta olduğum halde tek bir ketli görmedim, Benden daha eski olan bir dostuma sorduğum zaman dedi ki: «Zaten köpekler de nadirdir. Çünkü ahali bunları pişirip yemişlerdir. Ölen atlar da çoktur. Her halde bunlarda kesilip yeniyor.»
Bu sözler tam birer hakikattir. Müttefik komisyonları hârikalar yaratmakla beraber açlık I -------- —---------
memlekette bütün şlddetile hüküm çıkarılan kitaplar arasında sürüyor. Harb Romanın çehresi üzerinde pek az iz ve yara bırakmış ise de halkın çehrelerini harabetmiştir. Umumi aş yerlerinde kazanlara hücum eden İhtiyar kadın ve erkeklerin ıstıraptan buruşmuş yüzleri ve değnek gibi İnce bacaklı çocukların sapsan olan çehreleri bunu anlatıyor.
Halbuki diğer taraftan kara borsacı- r—,____________ ____ ______________
lar ve kaçakçılar günden güne zen- nidasının 6 ncı sayısı intişar etmiş-glnleşlyor. Resmî bir memurun bana tir.
rette almış yürümüştür. Sebebi zevk ve İhtiras değil, açlık zorudur. Müttefikler komisyonlarının müdahalesi İle köşe başlarındaki bu teklif manzaraları zail olmuştur. Fakat hâlâ bugün bir tas çorbaya yahut bir kalıp sabuna bir metres elde etmek mümkün olduğu herkesin ağzındadır. Köyler harabolduğundan buralardan şehirlere yiyecek gelmiyor.
Nehir yahut sahil yolu İle tektük gelen yiyecek de kara borsacılar He kaçakçıların eline düşüyor. Oturduğum mükellef otelin muhteşem salonlarını gezmekte pek zevk bulmuyorum. çünkü odam mezar gibi karanlık ve rutubetlidir. Yediğim ordu tayini et konservesidir. Fakat aç ahaliye bakarak halime yine şükrediyo-
Faklr ahâlinin çektiğine had ve payan yoktur. Romanın hangi sokağında gezerseniz dllencilejle karşılaşırsınız. Halkın bir kısmL seyyar sa-kaba
Dosya No._________________________ _______________
51217-1114/192 Beyoğlu, Mecidlyeköy, A. 11 pafta, 47 ada,
1 parsel sayılı 1500 M2 arsa. 51217-1114/193 Beyoğlu, Mecidlyeköy, A. 11 pafta. 47 ada,
3 parsel sayılı 5000 M2 arsa, 51217-1114/195 Beyoğlu, Mecidlyeköy,A. 11 pafta, 47 ada,
6 parsel sayılı 3610 M2 arsa. 51217-1114/197 Beyoğlu, Mecidlyeköy, A. 11 pafta, 47 ada, 15 parsel sayılı 2400 M2 arsa. 51217-1114/198 Beyoğlu, Mecidlyeköy. A. 11 pafta, 47 ada, 18 parsel sayılı 2320 M2 arsa. 51217-1114/203 Beyoğlu, Mecidlyeköy, 11 pafta, 4B ada,
4 parsel sayüi 6440 M2 arsa. 51217-1114/214 Beyoğlu, Mecidlyeköy, A. 11 patta, 43 ada,
3 parsel sayılı 6510 M2 arsa. (Üzerinde başkasına ait bina vardır. 51217-1114/260 Beyoğlu, Mecidlyeköy, 12 pafta, 81 ada,
2 parsel sayılı 7720 M2 arsa. 51217-1114/198 Beyoğlu, Mecidlyeköy, A. II patta, 47 ada,
13 parsel sayılı 13700 M2 arsa. Beşiktaş, Meşrutiyet mah. 5 pafta, 2 ada, 23 parsel sayılı 112,50 M2 arsa. (Üzerinde başkasına alt bina var.) Beyoğlu, Meşrutiyet mah, 4 pafta, 9 ada,
5 parsel sayılı 437 M2 arsa. (Üzerinde başkasına alt ev vardır.) Beyoğlu. Meşrutiyet mah. Kevser so. 4 pafta, 9 ada, 4 parsel sayılı 50 M2 arsa. (Üzerinde başkasına alt ev yardır.) Beyoğlu, Meşrutiyet mah. İlhan so. 5 pafta, 17 ada. 16 parsel sayılı 143 M2 arsa. (Üzerinde başkasına ait ev vardır.) Beşiktaş, Meşrutiyet mah. Kevser so. 4 pafta, 4 ada, 14 parsel sayılı 90 M2 arsa.
(Üzerinde başkasına alt ev vardır.) Beyoğlu. Mc-cidlyeköy, Mecidlyeköy camii so. 2 pafta. 28 ada. 20 parsel sayılı 114 M2 arsa.
Yukarda yazılı arsalar 26/10/945 cuma günü saat 14 de Mili! Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma ile satılacaktır.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus eiizdanlarlle komisyona, fazla bilgi İçin sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. (12840)
51217-942
51217-879
51217-878
51217-1050
51217-770
51217-1114/26
1050
35OD
1284
1200
1100
2578
3255
3088
4110
57
176
30
74
54
114
283
M
90
87
İM
248
3W
i
14
3

S
9
Emlâk
ı
yorlar.
Fakir halk bu kadar sıkıntıda olduğu halde parası olan her şeyi buluyor. Dondurmanın âlâsı, lavantaların en pahalı cinsi, İpekli çamaşır İstediğiniz kadar vardır. Mağazaların vitrinleri birçok seneler A vust rai yada yüzünü görmediğim kıymettar kürkler, ipek çoraplarla doludur. Kuyumcu mağazaları ise en kıymettar pırlanta ve diğer mücevherat ile parlıyor. Bu gibi müesseselerln sahipleri gûya Almanlar zamanında mallarını saklamışlar da şimdi satılığa çıkarmışlar. Bunun ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum.
Bu'gibi lüks eşya bu kadar mebzul olduğu halde fiatleri en zengin Ame-ı cesaretini kıra-
I
Her memlekette nüfus politikası bütün meselelere bas çeken bir politika olmuştur. Çünkü bir memleket için insan kıtlığından yük kıtlık olamaz.
YENİ VAV1N
INGİLIZCEYI ÇABUK VE KOLAY ÖĞRETİRİM
Bizde, İngilizce öğretmek iddlasile ’ en çok rağbet gören ve satılan bu kitap 3 üncü defa alarak tekrar basılmıştır. Basan: (Anadolu Türk Kitap Deposu) sahibi muaüim Fuad Gücüye-neı’dkr.
TÜRK TIP CEMİYETİ MECMUASI Profesör doktor Muzaffer Şevki Yener’in kıymetli idaresi altında i neşredilmekte olan bu meslek mec-
— Her erkeği ve her kadını ayrıca görmeliyim, öldürmekten vazgeçmeleri İçin, hepsini ayrı ayrı ikna etmeliyim. Filomena gibi insanları kandırmak kolay olmıyacak. Başka bir çare bulmalı: İhtimal köprüleri, yahut trenlerini dinamitle atmalı: ay-ayrı şiddet usulleri bulmalı ve bunlara kaza imiş hissini vermeli. Şu veya bu şekilde mücadeleye devam etmeli. Gitmem lâzım.
RoKle’ye döndü:
— Ancak üç dört gün ortadan kaybolacağını. Bu İşi derhal yapmak lâzım.
— Bu akşam gitme. Nlcky; yarın gidersin.
Bir geceyi daha beraber geçirmek... İstediği bundan İbaret değildi. Korktuğu şeyi ona söyllyemezdl.
Nlcky Lse ona baktı:
— Hattâ bu akşam bile askerleri öldürebilirler.
Bakışları tatlıydı. Kadın şöyle düşündü:
c— Gene benim oldu. Kalıyor»
Sonra yüksek sesle:
— Yalnız bu gece kal. Yarın da bu İşi yapmak mümkün,
Nicky’nln bakışlarım aradığı şu müthiş anda sesinde çınlıyan azabı gizli yemedi.
«— İşte... Söyledim.- Artık biliyor...»
Bunun üzerine erkek güldü. Onu
kollarlle sardı:
— Pekâlâ. Yarın giderim.
Konuşmak üzere Leona döndüğü vakit onun orada bulunmadığını gördü. Küçük adam kaybolmuştu. Roxie’ nin gözlerinde ne olduğunu okumuştu her halde; yahut da hiçbir kadının sevmediği bir erkek sıfatile, bu hâdiselere tahammül edememişti. Roxle, hakikatin ne olduğunu asla öğrenemiyecektl,
Nlcky, aktrisle birlikte tiyatroya kadar gitmedi. Yapacak işleri vardı. Fakat Roxle'yi bekllyecektl.
O gece, büyük merdiven üstünde, yaldızlı tüyleriie, kuşların kyallçesl hârlkulâdeydl. Kendisinden öyle bir ihtişam çıkıyordu kİ gri yeşil üniformalarla dolu sıralardan alkışlar yükseldi. Tiyatroda her akşam boş yer kalmamakta berdevamdı; fakat şimdi artık, biletlerin paralan, hattâ o değersiz kâğıtlarla dahi tediye edilmiyordu. Lüon, her gün, alelâde as-kerelere, yahut «neşe sayesinde kuvvet» cemiyetinin turist sıfatile Paris’e gelen âzasına dağıtılmak üzere bedava biletler Istlyen emirler alıyordu. Çarpıcı, fakat solmuş dekorlar karşısında şaşırmış bir takım hanısa-laklara verilmiş temsillerdi bunlar.
Kuşların kırallçesl, merdivenlerin alt yanma vardığı vakit ışıkların pırıltısına doğru ilerledi. Sonra süratle, mûtattan fazla süratle, sağ İlk loca-
Sağlık Ve Sosyal Yardım Bakanlığından:
1 — Çok çocuklu annelere dağıtılmak üzere 1500 madalya yaptırılması kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Madalyalar 15. 12. 1945 tarihinde Bakanlığa teslim edilecektir.
3 — Tahmin olunan bedel 9525, muvakkat teminat 715 liradır.
4 — İhale 15 ekim 1945 pazartesi günü saat 15 te Bakanlık sosyal yardım dairesinde yapılacaktır.
5 — Şartnamesi Bakanlık sosyal yardım dairesinde ve İstanbul sağlık ve sosyal yardım müdürlüğünde görülebilir.
6 — isteklilerin teklif zarflarını ve teminat mektuplarını İhale saatinden bir saat evvel makbuz karşılığında sosyal yardım dairesindeki komisyon reisliğine vermeleri.
7 — Teminat olarak nakit ve nakit mahiyetindeki evrak kabul edll-
mlyeceğl için bu kabil teminat vermek lstiyenlerln daha önce müracaatla bunları alâkalı malsandığına yatırmaları ve makbuzunu komisyona vermeleri lâzımdır. (12879)

(Kalorifer ve elektrik malzemesi almacak
İstanbul Defterdarlığından:
Muhammen Teminatı
bedeli
Dosya No. Lira Lira
51254 - 36 4558 342 Maliye Bakanlığı binasında kalorifer
ve elektrik tesisatında kullanılmak üzere alınacak malzeme.
Yukarıda yazılı malzeme Ankarada Maliye Bakanlığı binasına teslim edilmek üzere açık eksiltme ile satın alınacaktır.
Th^jp 15. 10. 945 pazartesi saat 15 de milli emlâk müdürlüğündeki komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin kimlik belgeleri ve teminat makbuzlarlle ihale gün ve saatinde komisyona ve malzeme listesini görmek için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (12948)
Maliye Bakanlığından
1 — 4644 Rra 61 kuruş keşif bedelli Bakanlık binasının bahçesin-
deki çiçek serinin onarımmın İhalesi 15. 10. 1845 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 15 de mllLi emlâk umum müdürlüğünde açık eksiltme usullyle yapılacaktır. f
2 — Şartname ve keşif evrakı bedeli mukabiLindc milli emlâk genel müdürlüğünden verilir. i
3 — Geçici teminat miktarı (348,50) liradır.
4 — İsteklilerin ticaret odası veslkasile birlikte bu 1§ İçin Bayın-
dırlık Bakanlığı yapı ve İmar işleri reisliğinden alacakları ehliyet va-rakasını İbraz etmeleri lâzımdır. _(12858>__^^___
İstanbul Teknik üniversite satın alma komis-
yonundan:
Teknik üniversite elektrik fakültesi için kapalı zarf usulila 14500 liralık muhtelif cins malzeme alınacaktır.
İlk teminat 1015 lira olup eksiltme 4. 10. 945 tarihinde saat 11 de yapılacaktır Fazla malûmat için rektörlüğe müracaat, (12884)
ya doğru gitti. Locanın ona korkunç bir cazibesi vardı. Perdenin deliğinden buraya iki defa bakmıştı; her seferinde de İçerisinin boş olduğunu görmüştü, şimdi ise, geç gelmiş olduğunu, mûtat yerini işgal ettiğini umuyordu. Binbaşının burada bulunmadığı sıralarda âdeta bahtiyar olmuştu. Lâkin bu sefer, gelmesini istiyordu. Onu görmek, biraz da ne yaptığını öğrenmek arzusundaydı.
Loca boştu.
Antrakttan sonra kulislerde Lyon'a r astadı.
Tiyatro müdürü:
— Girl'lerden ikisi bu akşam gelmedi I - dedi.
— Bizimkilerden raiydiler?
— Evet... Felice ve Margot... Gel-mlyeeol-.lerlne dair bana haber de yollamadılar.
— Başlarına, ne gelmiş olabilir?
— Bilmiyorum.
Düşüncelerinin daha vâ2ih olmasını istiyormuş gibi, başını salladı:
— Bir şeyler oluyor. Nedir, anlıya-madım.
Son perde kapanınca, Nlcky'yl soyunma locasında kendisini bekler buldu. On'i görür görmez, Mfttgo'yu ve F(*llce‘l, Löon’u ve tekmil endişelerini unuttu.
Metro'd:. yeşil şapkalı ufak tefek bir adamın kendilerini hayli yakın-
dan tetkik ettiği zannina kapıldı. Fakat kendileri Concorde'da İndikleri vakit, o, vagonda kaldı.
«— Asabiyim de onun İçin... — diye düşündü. — Bir mesele yok. Haya-lâtım hızla işliyor.»
Gece huştu, sıcaktı. Washlngton sokağındaki evin odalarına mevsimin güzel rayihası doluyordu.
Roxie:
«— Yarın ölsem bile ehemmiyeti yok!» diye düşündü.
Nlcky, ertesi gün şafaktan birai sonra şöyle diyerek çıktı:
— Cumaya dönerim. Endişe etme. Birçok hâdiseler cereyan edebilir. Fakat ben işin İçinden sıyrılırım.
Kız yalnız kalınca, evi tahammül-fersa buldu Giyinerek mahzene İndL O kahraman insanlar hep oradaydılar; yerin altında köstebekler gibi çalışıp duruyorlardı. Biran yardımda bulundu; yapabildiği İşi yaptı. Gıcırdı yan eski makineden çıkan gazeteleri katladı ve üstiiste istif etti. Bir süpürge He kâğıt parçacıklarını süpürdü; kırık mobllyelerln yanma çöpleri topladı. Bu İlk sabahtı, fakat ayrılık ona gene de tahammül edilmez geliyordu. Salının ardından çarşamba, çarşambanın aıdından perşembe, perşembenin ardından cuma eriştikçe fenalar, beter halini alacaktı.
(Arkası var)
2 Ekim 1945
A K A M
Sahiff 7
KUC₺«51₺)WeA»l
| - İŞ ARIYANLAR
ASKERLİKLE İLİŞİĞİ OLMAYAN— Lise tahsili bulunan bir Türk genel kendisine münasip iş arıyor. Muhasebeden anlar. Akşamda (İ.Ş) rumuzuna mektupla müracaat.
523 —
BUZ DOLABI ARANIYOR — İyi halde temİK kullanılmış 6 ayaklı buz dolabı satın alınacaktır. Galata N'e-catlbcy caddesi Demlrbağ han No. 18. Tel: 40304 ___________547 — 1
SATILIK EV VE APARTIMAN — Beyoğlunun muhtelif semtlerinde boş teslim. 5 bin liradan 100 bin liraya kadar ev ve apartımanlar acele satışa çıkarılmıştr, İsteklilerin Beyoğlu Mİ3 sokak 25/1 No. da Doğan İş Emlâk Bürosuna müracaatları.
536 — 1
ŞİRKET VE MÜESSESELERDE — Şeflik, muhasebecilik, müdürlük yapmış genç, lisana âşinâ mütehassıs bir iş ve idare adamı vazife aramaktadır. Taşraya da gidebilir. Akşamda Mütehassıs remzine. 510 —
TECRÜBELİ TÜRK BAYAN ÖĞRETMEN — Müslim, gayri müslim ve ecnebi evlerinde ehven flatle mürebbiyelik arıyor. Akşamda IH.E> rumuzuna müracaat. 521 — 1
İYİ AHLÂK sahibi ve tecrübeli BİR BAY — Tütüncü yanında çalışmak üzere iş aramaktadır. İs-tiyenlcrln Akşamda Tütüncü remzine. 522 —
EKİ GENÇ KARI KOCA — Birlikte çalışmak şartiyle ve yahut bayanı çocuk bakmak ve ev işinde çalışır akşamlan evine gidecek erkek, bahçe işlerinden anlar apartıman köşklerde kapıcılık yapabilir, iş arıyorlar. Kefil gösterebilir. Akşamda İki Genç riimuzuna mektupla müracaat. 512 — 4
DOKTORLARIN VE HASTALARIN DİKKAT NAZARINA — Hemşire mektebi mezunu evlerde ağır hastalara enjeksiyon ve tedavilerini deruhde eder icabında dışarıya da gidebilir. Akşamda (H. A. S) rumuzuna mektupla müracaat. 562 — 1
ÜNİVERSİTENİN — Orta sınıflarından muvakkaten ayrılmış bir genç hususi müesseselerde veya gazete idarehanelerinde İş aramakiSdır. Akşam Cemal «101« rumuzuna müracaat. 563 —
J- tŞÇİ ARIYANLAR
BİRİNCİ SINIF ŞAPKA ATÖLYELERİNDE — Çalışmış bir prömiyer aranıyor. Müsait şartlar gösterilecektir. İsUyenlçr sabahları Taksim bahçesi karşısında Uygun apartımanı-nın 5 numarasına müracaat. 461 —5
DADI VE MÜREBBIYE ANANI-YOR — Dört yaşında erkek çocuğu İçin bir mürebblye ve ayrıca bir buçuk yaşında kız çocuğu İçin dadı aranıyor. Kış mevsimi İzmlrde yaz mevsimi İstanbulda kalınacaktır. Müracaat Taksim Cumhuriyet meydanı Kalmış apartımanı daire No. 7 telefon: 41256 565 — 2
BÎR İTHALÂT TİCARETHANESİNDE»— Zeki lisan ve tercihan daktilo bilen bir gence ihtiyaç vardır. Sultanhamam Saidlye han 27 No. ya her gün 1-2 arası müracaat. 559 — 2
BAYAN MEMUR ARANIYOR — Yazısı düzgün, seri daktilo bilir eski Türkçe bilmesi şarttır. Galata Ömer-âbit han No. 23 ikinci kat telefon: 42368 567 —
ECZACI ARANIYOR — Taşrada bir eczanenin mesul müdürlüğünü yapacak bir eczacıya İhtiyacımız vardır. İsteklilerin Sirkeci Kayseri handa No. 24 müracaatları rica olunur. 516 — 1
KARTALDA veSİRKECİDEKİ —İki yazıhanede çalışacak genç bayan kâtibeler alınacaktır, isteklilerin kısa hal trrçûmesl yeni çekilmiş fotograf-larlyle İstanbul 587 No. h posta kutusuna mektupla müracaatları. 539 — l
PERAPALAS MÜESSESESİNİN — Tecrübeli bir alaturka ahçı ve büfeciye ihtiyacı vardır. Taliplerin, şeraiti öğrenmek üzere bonservisl-rl ile birlikte, müesseseye müracaatları, 556 — 1
AŞÇI BAYAN ARANIYOR — 2 kişilik bir ailenin yemeklerini pişirecek ve sofra hizmetini görecek iyi yemek pişirir bir bayan aşçı ve bir orta hizmeti aranıyor. Sirkeci De-mlrkapı Halil Sezer Karyola Fabrikası. 553
ÇOCUKSUZ — Kocası kapıcılık karısı her nevi ev İşi yapabileceği bir çift aranıyor. Galatada Jurnal Doryan gazetesine müracaat. 551 — 2
^—SATILIK EŞYA
ÇOCUK ARABASI — Avrupa malı İyi vaziyette aranıyor. Mahmutpaşa Hacı Küçük CamJ sokak No. 9 a müracaat, 531 —l
satiltk çocuk araba3i — İngiliz malı kapab ve dolma lâstik tekerlekli az kullanılmış beyaz boyalı çocuk orabn.'.ı acele satılıktır. Galata Kürkcübaşı H, Eski Gümrük sokak Tel: 40807 550 — 1
BİR ADET 12 LÂMBALI AMERİKAN RADYOSU — Bir ad? t 24 ı Amplifikatör bir 750 vatlık ve Vatlık 110 volt projeleriyim 1 satılıktır. P.K.
vatlık S 500 500 vatlık 220 voltluk ■-■ri-rlrtrı ehven flatle 2.y!M) Beyoğlu.
503 —
BEYAZ EMAYE — 4 ocaklı fır tulle az kullanılmış bir havagazı ocağı satılıktır. Müracaat Sirkeci Hoca-paşa hamamı bay Nevzat. 545— 1
İŞLER VAZİYETTE — 30 - 40 veya daha ziyade beygir kuvvetinde traktör dolgun kira İle aranmaktadır. Pulluğu ile olanlar tercih edilir. Tafsilât İçin aşağıdaki adrese acele müracaat. Kantarcılar caddesinde No. 97 Nalbur Muharrem Ona?. 476 — 2
SATILIK GARAJ KAPISI — Otomatik olup asansörlü ve demirdendir. Fenerbahçe tramvay] Koruyolu durağı karşısındaki bakkala müracaat. 501
SATILJK ÎKI BÜYÜK BUZ DOLABI — Dolaplar çifte kapılı ve tamamen yenidir. Müracaat yeri: Sirkeci Vezir Bahçesinde Süleyman Kırvavaç 506 — 1
KALORİFER MALZEMESİ — Kazan ve Radlatör kullanılmış veya yeni satın alınır. Adres: Galata Tünel C3d. No- 59/1. Telefon: 40218 513 - 3
LÜKS OTOMOBİL MERAKLILARINA — Lasal marka K adil ak motor 21 mil yapmış Lasalın İspSslyal 5 lâstik yeni kapalı Lüks otomobil acele satılıktır. Tahtakale caddesi Menaşe han Jan de Mariniye saat 10 - 17 arası müracaat. 541 — 1
TEL KÖŞE MAKİNESİ SATILIK — Kutucuya alt bir tel köşe makinesi ehven flatle satılıktır. Müracaat: Tahtakale Balkapan han No. 16/1 561 — 1
DOKUMACILARA MÜJDE — Her numarada ehven flatle bobin sarılır. Fatih Karaman caddesi 13 Ömer Talmaç. 566 — 3
— Kiralık — Satılık
SATILIK KIYMETLİ ARSA — Fe-neryolu, Selâml Çeşme, Hac: Mehmet Etendi asfalt sokağında, 1. numaralı evin İttisalinde tramvay durağına yüz metre mesafede ağaçlı, köşe başında İki cepheli güzel arsa satılıktır. Fincancılar sokak Mahmudiye hanı karşısında No. 32 ye müracaat. 415 — 2
BATİLIK köşk VE ARSALAR — Erenköy. Demiryolu istasyonuna yakın, asfalt otobüs yolu üzerinde, yıllanmış çam, kestane, ıhlamur ve çeşitli meyva ağaçlan ve ihata duvarı İle on bir parsel. Toptan, parçalı olarak satılıktır. Görmek için Erenköy Sultan sokak 110 No. ya baş vurulabilir. 179 — 2
5,000 LİRADAN 500,000 LİRAYA — Kadar emlâk almak ve satmak ve İpotek yapmak istiyenler kârlı işi olup devir veya ortak İstiyenler Beyoğlu Büyük Parmakkapl cadde üzerinde köşe başı No. 4 kat 2 Suhulet Emlâk Bürosu Zarif özaip'a müracaat. Tel: 42396. 297 — 19
KİRALIK KÖŞK VEYA EV ARANIYOR — İstanbulun her hangi bir semtinde tasmin veya tamamen kiralık köşk veya ev aranıyor. Mufassal izahatla adreslerin Beyoğlu posta kutusu 173 No. ya müracaatları. 495 —
BOŞ YAZIHANELER—Bir vc İçlçe olmak üzere İkişer odadan İbaret altı yazıhane ayrı ayrı kiraya verileceğinden isteyenlerin aşağıdaki adrese müracaatlan: Galata'da, Mumhane caddrslnde, 111 No. lı dükkânda Yor-gl Mağos. 497 — 5
20,000 LİRAYA — Pazarlıksız Cihangirde üç daireli üçer odalı acele satılık apartıman. Müracaat: Ferdi Selek Türk Emlâfc Bürosu Galata Ömerâbit han 23/2. Telefon: 42368. 498 —
15000 LİRAYA — Boraontlde boş teslim 7 odalı acele satılık kâgir kelepir ev. Ferdi Selek Türk Emlâk Bürosu Galata Ömerâbit han 23/2. Telefon: 42368 499 —
KİRALIK APARTIMAN - Arna-vutöy Amerikan kız koleji yanında bahçe İçinde denize nazır 5 oda. banyo, havagazı, terkoslu bir daire kiralıktır. Adres: Kız kolej tramvay durağı No. 214. Tel: 3623 504 — 2
SİRKECİDE SATILIK EV — Sirkecide boş olarak beş odalı ve İki taraçalı kâgir deniz görür bir ev satılıktır. Talip olanlar Sirkecide Vezir Bahçesinde Süleyman Kırvavça müracaatları. 505 — 1
KİRALIK — 40 - 80 kişi alacak talebe yurdu olmağa elverişli bina aranıyor. Sirkeci Güzel Samsun otelinde Eyüboğlu, 515 — 3
KİRALIK 4 ODALI MÜSTAKİL YAZIHANE — Galata köprüsüne çok yakın deniz görfır taraçah btr kat. Büyük Millet han Ko. 26 Galata.

KİRALIK MÖBLE KATLAR VE PANSİYONLAR — Beyoğlu civarında bir odadan beş odaya kadar pansiyon veya müstakil möbleli katlar vardır. Beyoğlu Mis sokak 25/1 No.da Doğan İş Emlâk Bürosuna müracaatları. 537 — 1
|j - M U T E F E R R I K
KIŞ MEVSİMİ İÇİN HAZIRLIK — Dans bir sport aynı zamanda sıhha-ta nafl hususi evlerinde öğrenmesini arzu edenKr Beyoğlu Anadolu hanı geçidi karşısında Allyon sokağı No. 19 a müracaat Prof Panosyan.
406 — 3
İNGİLİZCE — Her nevi ticari, muhaberat ve tercüme ve İngilizce hususî dersler için Akşamda «İngilizce» riimuzuna müracaat. 423 —
SATILIK EV. APARTIMAN ARANIYOR — Ev veya apartımanlarını uygun flatle satmak istiv enlerin Beyoğlu Mis sokak 25/1 No. da Doğan İş Emlâk Bürosuna müracaatları.
538 — 1
ALMANCA DERSLERİ — Bir AvrupalI öğretmen üniversite lise talebelerine ve hususi ders alacaklara İyi ders verir. Pratik ders ve imtihanlara hazırlar. Frau Siftar Taksim Hoca Zade sokak 11 kat 3 509 —1
İKİ EV 2000 LİRAYA — Sulnan-ahmet Saraçhane Çıkmazı 49 - 45 No. Iı evler acele satılıktır. Bahçeka-pı Vakıf han sokak No. 17
542 — 1
BAKIRKÖYÜNDE SATILIK UYGUN EV — Bahçeli tatlı su tulum-balı deposu elektrik İki katlı dörder odalı yeni muşamba döşeli boş teslim istasyona çok yakın Yıldız Emlâk Parmakkapl 54/2 telefon 43376 554 — 1
KATÎ GARANTİ VE YÜZDE YÜZ TİCARET — Hâlen faaliyette bir İşi tevsi kasdile 20000 lira koyacak sermayedar aranmaktadır. Ciddi taliplerin Garanti - K. rumuzuna adreslerini bildirmeleri. 511 — 1
ORTAK ARANIYOR — Hâlen kârlı bir şekilde çalışan ve iyi müşterileri olan bir ticarethane yirmi bin lira sermaye koyabilecek bir ortak aramaktadır. Sarih adreslerde İstanbul 274 posta kutusuna, yazılması.
532

BULUNMAZ FIRSAT — Pangallı-da Hama» mevkiinde Kurtuluştan gelen tramvay durağında altında dükkânı ve dokuz odalı kârğlr mü-. benimU ev satılıktır. Telefon: 24165 J 549 — 1
ACELE SATILIK MOBİLYALI BOŞ TESLİM KÂRGİR EV — Tam konforlu dört oda Beyoğıu Kamerhatun M. Kılıç Arslan sokak No. 14 de her gün saat 12 den 15 e Radar irindekilere müracaat. 533 — 2
■I
MEKTUPLA KINIZ! ALDIRINIZ
Gazetemiz idarehanes in aore.-oiarak göstermiş olan karilerimizden
A.B.C — Ş.G — Y.N.G — Y.T -İ.Ü — D. — DA.D — Lisan.
K.M _ A.B.S — Tercüme -
S. T — A.E — R. U. İ. K -Haliç — H.E — Garanti K namlarına geren mektuptan İla rehanemtzden aldırmaları rica olunur
Yüksek Deniz Ticaret okulu müdürlüğünden: İstanbul — Ortakdy
1 — Yatılı, parasız ve yüksek öğretim verin bir kurum olan okulun güverte ve makine birinci sınıf'anna 1945 - 1946 ders yılı İçin evli olmamak ve 22 yaşını bitirmemiş olmak şartile olgunluk sınavını vermiş İlse diplomalıları alınacaktır Bunlar anırma sınavına bağınlı tuiulmiya-caklardır, ancak okulda yapılacak olan sağlık yoklaması sonunda okula girmeğe elverişli olduğu anlaşılan isteklilerin sayısı istenilenden artık olduğunda bunlar bölümlere ayrıldıktan sonra aşağıda yazılı olgunluk diploması kol ve derecesine göre sıralanarak ikinci madde gereğince seçileceklerdir.
a) Fen kolunun olgunluk sınavını pek iyi derece ile verenler
b) » » » >
c) » » >
d) Edebiyat» »
e) » » »
f) » » »
2 — Bu öğrenciler bölümler
ıra en baştan itibaren sıra almış olan isteklilerin kayıtlan yapılacak ve eğer her hangi bir d-ıece sırasına dahil İsteklilerin sayısı o dereceye İsabet eden kadro miktarından artık İse aralarında, kur’a çekilecektir.
3 — Güverte bölümü dört, makLne bölümü beş yıldır. Güverte bölümünden diploma alanlara (uzak yol güverte zabiti», makine bölümünden diploma alanlara İse (uzak yol makine zabiti) ehliyetnamesi verilir Makine bölümü diplomalılaıa ayrıca (mühendis makinisti adını da alırlar.
4 — Kayıt işi 1/9/945 ğünü başlar ve 8/10/945 günü akşamına kadar sürer. Haziran devresinde liseyi bitirerek olgunluk sınavını verenlerin kayıtları bu günden evvel de yapılabilir. (Kayıt işlerine haftanın pazartesi, çarşamba, cuma günleri bakılır.)
5 — Artık bilgi edinmek için sözle ve yahut posta pulu gönderilerek mektupla müdürlüğe baş vurulmalıdır
6 — İsteklilerin aşağıda yazılı belgeleri kendi el yazılarile yazılmış dilekçelerine ekliyerek okul müdürlüğüne ya kendileri getirmeleri Ve yahut posta Ue geri alma kâğıtlı olarak göndermeleri gerektir Postada olacak gecikmeler yüzünden kayıt süresinin sonuncu günü akşamına kadar okul müdürlüğünün eline geçmemiş dilekçeler üzerinde İş yapılamaz. Dilekçelerde okulun hangi bölümüne girilmek istenildiği belirtilmelidir.
a) Nüfus hüviyet cüzdanı aslı veya onaylı örneği (örneklerde askerliğe ilişen kayıtlar da bulunacaktır.)
b) Lise diplomasının veya tastlknamestaln aslı veya örneği (diplomalarda olduğu igbl tastlknamclerde de bitirmiş olduğu kolun derecesi yazılmış bulunmalıdır.)
e) İsteklilerin liseyi bitirdikten sonra en geç bir yıl sonra baş vurması halinde:
1 — Bu süre içinde çalışmış İse çalıştığı yerlerin her birinden aldığı iyi İş kâğıtları,
2 __Çalışmamış İse yolunca alacağı yİ hâl kâğıdı.
3 — Askerlikle ilişiği olmadığını gösterir belge (yaş lara ilişgen askerlik yoklamasının yapıldığını gösterir cüzdanlarında kayıt bulunması da yeter).
d) Altı tane vesikalık fotoğraf,
e) Aşı kâğıdı.
7 — Adaylıkları kabul edilenlerin sağlık incelemeleri . . 10/10/945 çarşamba günü saat (8’ oe okulda bulunmaları gerektir,
(10843)
tan
iyi > » »
orta » » »
pc-k iyi » t »
iyi > » >
orta » • »
ine göre ve yukarıdaki gibi siralandık-
irinde geçen yll-nûfus hüviyet
yapılmak üzere
ÇIFTEHAVUZLARDA — Dtnize iki] Zayi — Esnaf cüzdanımı ve Esnaf yüz metre mesafede 1350 metre arsa çdsamdan aldığım gurup vesikamı ve satılıktır. Alâkadarların 42446 tele-' ortak olduğum kooperatiften verilen fona müracaatları. 534 — 1 vesikamı kaybettim. Yenisini alaca-
534
KIYMETLİ SATILIK ARSA — Ak-sarayda Kemalpaşa caddesinde İm-rahor hamamın yfri köşebaşı 141,50 metre murabbaı arsa, isteklilerin Beşiktaşta Hacı Halit sokak No. 20 3 üncü kata her gün 11-12 arası müracaat. 524 — 3
ğınıdan eskisinin hükmü yoktur.
Balat Köprübaşı 151 No. ahçı Kadir Kaleci
HEYBELIADADA ÇOK KIYMETLİ ARSA — Heybeli İsmet Paşa caddesinde 22 metre cephe İçinde büyük çamlı 627 metre karc arsa acele sa-| tilılctır. Müracaat Tahtakale caddesi | Menaşe han Jan de Marinl saat 10 dan 17 arasında 540 — 1
SATILIK VİLLÂ — Yeşilköy Mahmut Şevket Paşa caddesinde İ7/1 numara üç oda hol mutfak bir kat dışarısı mozayik ve bahçeli İrindekilere müracaat. 526 — 3
SATILIK ARSA — Suaciiye ile Bostancı köprüsü arasında, tren hattı üzerinde, asfalta çok yakın 316 adaj 67 paftalı 24 parsel No. 11 1528 met-remurabbaı arşa acele satılıktır, İsteklilerin 4 üncü Vakıf han 4 üncü kat 21 No. da avukat Reşat Göksala müracaatları. Telefon 24749
525 — 3
Dr, Cevat Refik
Çocuk hastalıkları mütehassısı Tekrar hasta kabul etmektedir. Teşvikiye caddesi 109 No. Subai apartıman, Telefon: 81365.
Zayi — Rize nüfus memurluğundan aldığım nüfus cüzdanımla birlikte Rize askerlik şubesinde kayıtlı askerlik teskeremi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Rlzenln Yeniköy mahallesinden Recep oğlu İsmail İnanç
,1
Zayi — Sarıyer nüfus memurluğundan aldığım nüfus tezkeremi zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. 319 doğumlu Şebabettin oğlu Mehmet Yusuf Güler
ACELE SATILIK DÜKKÂN — Zin-dankapı Abacılar cad. No. 13. isteklilerin Asmaaltı cad. Cambaz han No. 31 e müracaatları. 564 — 2
KAPALIÇARŞIDA — Hali pazarında 86-88-90 numaralı dükkân satılıktır. Almak Istlyenler çarşıka-pi Medrese çıkmazı 10 numaralı hanede Geredeli Hüseylne müracaat.
558 —
OSMANLI BANKASI
25 Eylül 1945 tarihinde çekilen «AİLE SANDIĞI» piyanogsu neticeleri.
1 adet TL. 1000.— )ik ikramiye Bursa müştfrllerlmlzzlen birine. 4 adet TL. 250.— İlk ikramiye İstanbul, İzmir, Samsun milterllerlmlze, 5 adet TL. 100.— lık ikramiye Adana, İstanbul, İzmir müşterilerimize, 25 adet TL. 50.— lık ikramiye Adana, Ankara, Bursa. Edremit, Eskişehir, İstanbul. İzmir, Manisa. Tarsus. 50 adet TL. 25— lık ikramiye Adana, Ankara, Antalya. Aydın, Bursa. Edremit, Eskişehir. İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin. Ordu. Tekirdağ.
Yüksek deniz ticaret okulu müdürlüğünden:
Geçici güvenme Bedeli Lira kuruş ) ) )
>
> 6486
) ) )
Cinsi
Miktarı_________________________________________
1 adet Tam otomatik telefon santral makinesi
2
1
1
4
4
10
23
Mutavassıt makine
Şarj redresörü votmetre ve ampermetre ile mücehhez
Otomatik imlâ nâzımı
6 Voltluk akümülatör 85 amp. saat
» B » Bataryası 85 aır>n s.
Otomatik telefon makinesi
Tesisat, malzeme ve şçillk
3000
111 45
9486
makine ve eşyası ite
1 — Okulumuza lüzumu olan 23 parça «rıefon bunların tesisi ve onarma işleri kapalı zarf usuliyie eksillmtye konmuştur.
2 — Eksiltme 8 Ekim 1945 pazartesi günü saat 11 de okul müdürlüğünde toplanacak satın alma komisyonunca yapılacaktır.
3 — Bu işe ait şartlaşmayı görmeği arzu edenler okul saymanlığına müracaat etmelidirler. Geçici güvenme İstanbul Yüksek Okullar Saymanlığı veznesine yatırılacaktır
4 - Eksiltmeye iştirak edeceklerin 2490 sayılı kanunun 2 ve ? üncü maddelerindeki şartları haiz ve bir defada bu işe benzer on cin liralık eşya Ve tesisat onarmasını taahhüt etmiş ve başarmış olduğunu gösterir belgeyi komisyona Ibra2 ve 15-15 Ti-aret Odası belgesini almış Olmaları gereklidir.
5 — İsteklilerin sözü geçen kanunun 32 nel maddesi tarifi tı dairesinde İhzar edecekleri kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar alındı mukabilinde komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır.
(12589)
Tıp Fakültesi Dekanlığından
Fakültemize bağlı yatısız Ebe okuluna iğrenci kaydına 1 Ekim 1945 de başlanacak ve 31 ekim 945 de sona erecektir.
Aşağıdaki şartları haiz olanların dekanlığı başvurmaları ilan olunur. Namzetlerin getirecekleri kâğıtlar şunlardır:
A - np fakültesi dekanlığına hitaben yazılmış dilekçe,
B - Orta okul bitirme diploması,
C Nüfus tezkeresi,
D — Sıhhat ve aşı raporu.
E — İyi bal ve İkametgâh kâğıdı
F — Altı adet kartonsuz fotoğraf Namzetlerin yaşlan 20 den aşağı (12778)
(po'fsçe musaddak)
4. 5X6 ebad" iu
ve 35 deı. yukarı olmaması lâzımdır.
Dursunbey Devlet Orman işletmesi müdürlüğünden :
Miktarı
% 7,5 teminatı
Bulunduğu yer
Cins!
Normal çam kereste
Dursunbey İstasyonunda Devlet Orman İşletmesi Kereste Fabrikası
1Û00 Kental
lendros Orman
teminat miktarları yazılı
ve muvakkat
Karışık ankaz oaunu, Çira
Arızalı ve çürüktomruk 637 Kapak parçası
İzalıac
Birinci parti
İkinci parti Üçüncü parti Dördüncü parti Beşinci par! i Altıncı parti Yedinci parti Sekizinci parti Dokuzuncu parti Onuncu parti On birinci parti On İkinci parti
Birinci parti ikinci parti Üçüncü parti Dördüncü pnrtl Beşinci parti Altıncı parti Çıralar odunlardan ayrılmamış olarak.
(21) kalem fabrika mamulâtın-
(16) da Dursunbey Devlet Orman İşletmesi Müdürlüğü binasında topla-
Kavacik bölgesi G
rampalarında
1 — Yukarıda bulundukları yerlerle cins, miktar, muhammen bedel dan mütehassıl emval açık arttırma şuretile satışa çıkarılmıştır.
i — Açıt arttırma 5/Ekim/945 tarihine rastlayan cuma günü saat nacak komisyonda İcra edilecektir.
1 — Alıcıların bu malları yerlerinde görerek teminat akçelerini ihale başlamazdan bir saat evveline kadar İşletme vfzncslne yatırmaları ve daha fazla tafsilât almak İsteyenlerin Ankarada Orman Genel Müdürlüğü, Uc İzmir, İstanbul» Balıkesir. Bursa, Orhaneli ve Tavşanlı Orman İ4-letmeal Müdürlüklerinde de mevcut şartnameyi görmeleri Hân olunur. (12707)
1
Ealılfe 8
AKŞAM
2 Ekim 1945
Satılık Masa
Şirketler. Bankalar, Meclisi İdare ve İçtima salonları İçin elverişli 1/3 metre ebadında 6 gözlü ceviz kaplama bir masa satılıktır. Görmek ve görüşmek İçin Galata Tünel caddesi 37 No. lu mağazaya müracaat ■I edilmesi. Tel: 49179 ■■
TîMYAOBR"
HÜSAMEDDIN
İdrar,, Kan ve sair tahliller.
Eminönü, Emlâk Eytam bankası karşısında İzzet Boy han No. &
Zayi — Vefa lisesinden 612 numara ile aldığım tasdiknameyi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. Orhan Güler
Çocuk hekimi doktor
Ahmed Akkoyun'u raksım - talimhane palas relefon: 82627
Yiyecek maddeleri alınacak
7 ürkiye Demir ve Çelik Fabrikaları Müessesesi Müdürlüğünden
Müessesemiz İhtiyacı olan ÜLKÜ’de teslim şartiie cins ve miktarı yazılı yiyecek maddeleri kapalı zarf usullle satın alı.
nacaktır.
Bulgur 27 Ton
Pirinç 27 «
Kuru fasulya 27 «
Nohut 17 (
Mercimek 7
Salça 4 (
Makarna 4 « (çubuk, kesme fiyango)
Kırmızı biber 800
Taliplerin teklif edecekleri her cins erzaktan mühürlü bir
torba veya kutu İçinde üç kiloluk nümune vermeleri lâzım.
d İr. Nümunesiz teklifler nazarı itibare alınmaz. Gönderilecek
/ ----------\
Yüksek emniyet ve Fazla dayanık-
lık İçin, 23 yıldan beri İmal edlıen
Seiberiıng otomobil lâstiklerinin
yüksek kalitesine güvenebilirsiniz.
T. C. Ziraat Bankası İstanbul Şubesinden
Muhammen kıymeti Semti_________• Mevkii Cinsi Miktarı
3.400,— İçerenköy - Kayişdağı Tarla 155562 Mâ
_____________________ Hududu
Sağ taralı Başı Büyüğe giden yol, sol tarafı İmam Abdi vereselerine ait arazi, arkası Edhem Paşa vereselerine alt arazi ve ağıl mahalli, cephesi Kayışdağı caddesi.
Bankamızın tapulu malı olup yukarda cins ve evsafı salresl yazılı gayri menkul 1/10/1945 tarihinden İtibaren açık arttırmaya çıkarılmıştır, İhalesi 22/10/1945 tarihine Taslayan pazartesi günü saat 15 de bankamızda yapılacaktır. Daha geniş malûmat almak ve şartnameyi görmek İsteyenlerin her gün bankamızın Zirai krediler servisine müracaatları İlân olunur. (13058)
numuneler mevadı ecnebiye ve irilik cihetlerinden analiz ve muayene edilir4 ve kime ihale edilirse teslimatı bu neticeye gö. re yapılması Icabeder.
Çuvallar bildirilecek adrese müessesece gönderilir.
Kapalı zarflar teklif edilen fi at, üzerinden ma] tutarının % 7,5 nisbetinde bir teminat mektubu ihtiva edecektir. Yapıla, cak tecrübe neticesinde, malın cinsine ve fiatına göre müessese ihaleyi toptan veya parti halinde vermekte serbesttir.
Kapalı zarf ve nümuneler en geç 15 ekim 1945 pazartesi gü. nü saat 15 e kadar müeşşesemize gelmiş olmalıdır. Zarflar aynı gün saat 16 da açılıp numunelerin tecrübe ve tahlilinden sonra ihale yapılacaktır, (12954)
Tasfiye Halinde Süngercilik T A. Şirketinden:
şirketimizin sahip olduğu 418 sicil sayılı 30 rüsum tonilâtoluk Zaferi Milli adındaki yelkenliye alt 24. 5. 933 tarih ve 103 sayılı mesaha şeha-detnamesl zayi olmuştur. Yenisi çıkarılacağı, dan eskisinin hükmü ol-madığı İlân olunur.Tasfiye memuru
İnşaat Eksiltme ilânı
Toprak mahsulleri Ofisi genel müdürlüğünden :
1 — Tahmin edilen keşif bedeli 34409 lira 36 kuruş olan Arıkören lojmanının inşaatı birim fiyatları esası üzerinden kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme Ankarada toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğü binasındaki eksiltme komisyonunda 9. 10. 945 günü saat 15 de yapılacaktır.
3 — Eğreti güven akçesi 2581 Hradır. Bu inşaatın proje birim hatları cetveli ve eksiltme şartnamesi ve mukavele tipi 10 lira bedel mukabilinde genel müdürlük malzeme müdürlüğünden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girmek Istiyenlerin 8. 10. 945 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina işleri yaptıklarına dair veslkalarlle birlikte İnşaat müdürlüğüne müracaat ederek bu İşi yapabileceklerine dair bir ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
5 T* TekJ,f mektupları eksiltme s... tinden bir saat evveline kadar ge-
nel müdürlük eksiltme komisvonuna makbuz mukabilinde tevdi edilmesi veya posta ile gönderildiği takdirde komisyonun eline bu saatte geçmiş olmalıdır. (13054)
İstanbul Teknik üniversite satın alma komisyonundan:
Teknik üniversitemizde mevcut 1482,56 lira kıymetinde muhtelif cins eşya açık eksiltme suretile 15, 10. 945 tarihinde satılacaktır. İlk teminat 163 liradır. Fazla malûmat İçin rektörlüğe müracaat, (12885)
Yatılı
Yatısız
HUSUSİ
D
LİSE
TÜRKİYE ACENTESİ ı
ARŞİMİOİS MÜESSESESİ OTOMOBİL MALZEMESİ T. A. Ş. IrURISI C«8. 30 - İSTANBUL, TOrklyı
8EIBERLING RUBBER EXPORT COMPAfflf İDARE MERKEZİ ı «KROM, OHIO, Ü. L O. T»ljrV »irM> . " «EIRERUM
raüı>lli(liH :
ORTA
Kayıtlara devam olunuyor. Engel stnavlan 28/9 İlâ 3/10/945 günleri ■■■■■ arasındadır. Şehzadebaşı Karakol arkası. Tel: 22534.

Devlet Orman İşletmesi Gerede işletme müdürlüğünden
, i — İşletmemize bağlı ismetpaşa İstasyon deposunda mevcut. 035 adecde denk 244 metre küp 758 deslmetrcküp çam azmanı açık arttırma sureti le satılığa çıkarılmıştır. Beher metre küpünün muhammen bedeli 105 llradr.
3 — Arttırma 12/10.. 945 tarihine rastlayan cuma günü saat 13,30 da İşletme binasında yapılacaktır.
4 — Muvakkat teminat yüzde 7, 1/2 hesablle (1927) lira (47) kuruştur.
5 — Şartname Orman Genel Müdürlüğünde K. Hamam, Çerkeş, Bolu lşlc-tm«slle işletmemizde görülebilir.
6 — İsteklilerin belirli gün ve saatte teminatlarlle birlikte İşletme
merkezinde komisyona müracaatları. (13051)
İstanbul Bayındırlık müdürlüğünden:
1 — Ayasofya müzesi onarım işleri kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
Keşif bedeli (19999) lira (99) Kuruştur.
Eksiltme 5. 10. 945 tarihinde cuma günü saat 15 de İstanbul Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak «omisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu işe alt evrak şunlardır: Mukavele eksiltme, bayındırlık İşleri, genel, hususi ve fenni şartnameleri, proje keşif hül&saslyle buna müte-ferrl diğer evrak bayındırlık müdürlüğünde görülecektir.
3 — Eksiltmeye İştirak İçin taliplerin (1500) liralık muvakkat teminat
yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi ve (945) yılında ticaret, odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması eksiltme gününden tatil günleri hariç (3) gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 inci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair İmzalaması ve buna alt 2490 sayılı kanun mucibince lıa-zırlıyacağı teklif zarflarını 5. 10. 345 cuma günü saat 14 de kadar İstanbul bayındırlık müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (12292)
Ankara belediyesinden:
1 — Belediye binası yanında İnşa edilmekte olan apartımana yaptırılacak olan elektrik, sıhhi ve kalori fer tesisatları İşi on beş gün müddetle ve kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli ceman (77411) Ura (39) kuruştur
3 — Teminatı (5120) Ura (59) kuruştur.
4 — Teminat Belediye merkez veznesine yatırılacaktır.
5 — Bu İşe girmek Istiyenlerin (20) bin Uralık kalorifer ve (10) bin liralık sıhhi tesisat iş! yaptıklarına dair vesika İbrazı ve tatil günleri hariç, en az ihaleden üç gün evvel Belellye başkanlığına yazı ile müracaat ederek vesika almaları ve bu vesikaları teklif mektuplarına eklemeleri şarttır.
8 — Bu İş 9/10/945 salı günü saat 11 de İsteklisine ihale edileceğinden, şartname, kroki ve salreslnl görmek Istiyenlerin her gün Encümen kalemine gelebilecekleri ve IsteklUerln de 2490 numaralı kanunun 32 nel maddesine göre ha~ırlıy ocakları teklif mektuplarını İhale günü olan 9/10/ 945 salı günü saat 10 a kadar Belediye encümenine vermeleri. (12695)
Türkiye - İsviçre Ticaret ve Tediye Anlaşması
İstanbul Ticaret ve Sanayi odasından:
12. 9. 1945 tarihli Türkiye - İsviçre ticaret ve tediye anlaşması ile 1. 10. 1945 tarihinden itibaren Hıracı lisansa tabi tutulmayacak mallarla, lisansları Bakanlıktan veya birliklerden alınması İcabeden mallar hakkında malûmat almak Istiyenlerin odamızın 8 No. lu vesaik servisine müracaatları rica olunur. (13070)
Deniz fabrikaları genel müdürlüğünden:
1 — Gölcük deniz fabrikaları çırak okuluna bir Türkçe, bit rarih coğrafya ve yurtbllgisl ve bir beden terbiyesi orta okul öğretmeni alınacaktır.
2 — 170 liraya kadar ücret verilecektir.
3 — Talip olanların lüzumlu vesaiki İle birlikte hemen Gölcük de-
niz fabrikaları genel Md. ğüne müracaa11ari. (13035)
Kullanılmış Ford, Dodge, Chevrolet, Opel, International, Stüdbaker ve Forgo kamyonu satılacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel müdürlüğünden:
ı — Yukarıda markaları yazılı kullanılmış kamyonlar, lâstiği ile ve açık arttırma suretiyle satılığa çıkarılmıştır.
2 — Kamyonları görmek ve İzahat almak için Genel Müdtiriük Nakliyat Müdürlüğüne ve şartlaşmaları görmek için de Malzeme Müdürlüğüne baş vurmaları.
3 — İste’-illerin 15/10/945 günü saat 10 da Genel Müdürlük binasın-
da toplana, c komisyona beher kamyon İçin 600 er Hra temlnatlariyie birlikte müı- aatları İlân olunur. Telefon: 5055/121. (13057)
Ankara Tıp Fakültesi Dekanlığından:
1 -- Fakültemiz F.K.B. bölümüne yurtlu öğrencilerden başka gündüzlü olarak 100 öğrenci alınacak, isteklilerin sayısı yüzü geçerse İmtihan açılacak ve İmtihanlar fizik, kimya ve blolojlden yapılacaktır. Lise sınıflarında 3 yıl iftihar listesine geçmiş olan 10 öğrenci, İmtihansız alınacaktır.
2 — İsteklilerin aday kaydedilebilmelerl İçin ekim ayının 18 ine kadar bir dilekçe İİe fakülte idaresine başvurmaları ve aşağıda yazılı belgeleri vererek aday kartı almaları lâzımdır.
a — Lise bitirme diploması,
b — Olgunluk diplomasının aslı .diploma tanzim edilmemişse olgunluk imtihanının verildiği İlse müdürlüğünün göndereceği kayıt sureti).
C — Nüfus hüviyet cüzdanı sureti,
D — 4,5X6 boyutunda 2 adet fotoğraf.
Bugüne kadar dilekçe İle başvurmuş olanlar yalnız bu belgeleri getirip aday kartlarını alacaklardır.
3 — Adayların İmtihan açılıp açılmıyacağını öğrenmek üzere 22 Ekim 945 pazartesi günü fakülte idaresine başvurmaları lâzımdır.
4 — Asli öğrenci Kaydedilmek İçin aşağıdaki belgelerin verilmesi gerektir:
A) Lise bitirme ve olgunluk diplomaları
B) Fakülte İdaresinden verilip; öğrencilerin el yazısı İle dolduracakları basılı belgeler:
C> 4,5X0 boyutunda 12 fotoğraf
Ç> Tam teşekküllü hastanelerden alınacak sağlık raporu
D) Aşı kâğıdı
E) Ücret veremlyecek durumda olanların II veya İlçe İdare kurullarından veya mezun oldukları liselerden alacakları ana ve babalarının mali durumlarını da gösterir fakirlik kâğıdı.(13053)
İstanbul Belediyesi İlânları
Keşif bedeU îlk teminatı
5462,50 409.70 Karaağaç m^.jsesesl İçin alınacak elektrik kaynak makinesi ve malzemesi ve tesisat işleri.
2445,39 183,40 Vilâyet yollarının tamirinde kullanılmak üzere alınacak 81 metre mikâbı Mıcır
’nşaat Eksiltme ilânı
Toprak m. he İleri Ofisi genel müdürlüğünden t
1 — Tahmili edi.dn keşif bedeli 39997 Ura 94 kuruş olan Samsun an-bnrlan önüre çelik kazıklı ahşap İskelenin inşaatı birim fiatler! esası üzerinden kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme Ankarada toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğü binasındaki eksiltme komisyonunda 12. 10. 345 günü saat 15 de yapılacaktır
3 — Eğreti güven akçesi 3000 Uradır. Bu İnşaatın proje, birim flitleri cetveli ve eksiltme şartnamesi ve mukavele tipi 10 Ura bedel mukabilinde genel müdürlük malzeme müdürlüğünden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girmek Istiyenlerin 11. 10. 945 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina İşleri yaptıklarına dair veslkalarlle birlikte İnşaat müdürlüğüne müracaat ederek bu İşi yapabileceklerine dair bir ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
5 — Teklif mektupları eksiltme saatinden 1 saat evveline kadar genel müdürlük eksiltme komisyonuna makbuz mukabilinde tevdi edilmeli ve posta Ut gönderildiği takdirde komisyonun eline bu saatte gecmls ol-
n-..İldir. (130501
Hububat Taşıttırılıcak
Toprak mahsulleri Ofisi Ankara şubesinden:
1 — Ofisimizin. Haymana depolarındaki hububattan ve yeni alımdan 2500 tonunun Polatlıya nakli İşi 15 Ekim 945 tarihinde saat 15 de Ankarada Meşrutiyet caddesi lfl numaralı şube binasında açık eksiltmeye konularak müteahhidine İhale olunacaktır.
2 — Nakliyat İçin gerekil benzin vc lâstik müesseseinizce verilmeyerek müteahhidi tarafından temin olunacaktır.
3 — Kati teminat akçesi 5000 ve muvakkat teminat akçesi 2000 liradır.
, 4 — tşln şartnamesi her gün İstanbul ve Ankara şubelerimizde tetkike hazır bulundurulmaktadır.
5 — Taliplerin teminat akçelerini münakaşa günü saat 14,45 e kadar Ankara şubesi veznesine yatırmaları mecburidir. (13050)
Afyon ilinden
1 — Eksiltmeye konulan İş:
Emlrdağl ilçesi merkezinde yapılacak 22599 lira 06 kuruş keşif bedeli İlk okul binası İnşaatı.
2 — Eksiltme 18 ekim 1945 tarlhîbe rastlayan perşembe günü saat 15 de İl daimi encümeninde yapılacaktır.
3 — İstekliler keşif kâğıdı hususi ve fenni şartnameyi her gün milli eğitim müdürlüğünde göeblllrler.
4 — Eksiltmeye girebilmek İçin İsteklilerin 1694 lira 93 kuruşluk muvakkat teminat vermesi ve eksiltmenin yapılacağı günden tatil günleri hariç olmak üzere en az 3 gün evvel bu gibi İnşaatı yaptıklarına dair vesikalarla birlikte bir dilekçe ile bayındırlık müdürlüğüne müracaatla bu İşe mahsus olmak üzere vesika almaları ve bu vesikayı göstermeleri şarttır. Bu müddet İçtnde vesika İsteğinde bulunmıyanlar eksiltmeye giremezler,
5 — İsteklilerin teklif mektuplarına İkinci maddede yazılı saatten bir saat öncesine kadar daimi encümene makbuz karşılığında vermeleri.
Postada olan gecikmeler kabul edilmez. (13037)
Keşif dellerl İlk teminat miktarları yukarıda yazılı İşler ayrı ayn açık eksil.meye konulmuştur. Keşif ve şartnameleri zabıt ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir. İhaleleri 15. 10. 945 pazartesi günü saat 14 de dalml^encümende yapılacaktır. İstekllterln İlk teminat makbuz veya mektupları, İhale tarihinden üç gün evveline kadar birinci kalemdeki İş İçin belediye fen İşleri ve diğer İş için vilâyet nalla müdürlüğüne müracaatla alacakları fenni ehliyet 945 yılma ■filt ticaret odası vesikaları ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgelerlle birlikte İhale günü belirli saatte daimi encümende bulunmaları. (12910)
*
Beyoğlu 5 inci noterliğine:
Gazi caddesinin kûşadı ve etrafının tanzimi için kamulaştırılmakta olan yerlerden Şehzadebaşında Baba Haşan Alemi mahallesinde Hoşka-dem Medresesi sokağında eski 23 yeni 29 kapı ve kadastronun 940 meı adasında 38 parsel No. lu arsaya (1200 bin İki yüz Hra) kıymet takdir edilmiş ve Tapudan alman kaydından bu yerin sahipleri olduğu anlaşılan Osman oğlu Ahmed ve Abdullah kızı Ternlhal’e kıymetin tebUği İçin tanzim ve Noterliğinizin 13079 No. suna kaydolunan İhbarnamenin iade edilen nüshasındaki meşruhattan adreslerin bulunamadığından tebligat yapılamadığı bildirilmiş ve bu suretle İkametgâhları meçhul kalmış Olmakla 3710 No. lu kanuna tevfikan bu hissedarların miadında müracaatla rızaen takrir vermedikleri takdirde haklarında kanuni muameleye tevessül olunacağının tebliğ makamına kaim olmak üzere İki yevmi gazetede neşir ve ilânını ve neşri muhtevi gazetelerden birer nüshasının gönderilmesini reea ederim.
İst. Vali ve Belediye Reisi N. İstimlâk Müdürü: Kâınll Peklner işbu llânname talep veçhile ilân edilmek üzere Akşam gazetesine tebliğ olunur. (13078)
Maliye Bakanlığından:
Maliye okulu arka kısmındaki bahçenin duvarile mevcut piste İlâve yaptırılacaktır.
1 — 21705 lira. 62 kuruş keşif bedelli Maliye okulu arka kısmındaki bahçenin duvarile mevcut piste yaptırılacak ilâvenin İhalesi 19.10. 1945 tarihine raslıyan cuma günü saat 15 te kapalı zarf usullle Milli Emlâk Genel müdürlüğünde yapılacaktır.
2 — Şartname ve keşif evrakı bedeli mukabilinde Milli Emlâk Ge-. el müdürlüğünden verilir.
3 — Geçici teminat miktarı (1627.92) liradır.
4 — İsteklilerin bu İş için Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri reisliğinden alacakları ehliyet varakasını İbraz etmeleri lâzımdır.
5 — Teklif mektupları 19.10.1945 cuma günü saat 14 e kadar Milli
Emlâk Genel müdürlüğüne verilmesi şarttır. (12859)
Satılık Gayri Menkul
Şeh2adebaşı Mahmudiye Çeşme sokak 14 numaralı altında İki dükkânı olan tramvay caddesine 20 - 30 adım, durak mahalline 1 dakikalık mesafede bir katlı, İçinde terkosu. elektrik ve havagazı tesisatı He hamamı bulunan hane 9/10/945 salı günil saat 10 da Fatih Birinci Sııllı Hukuk mahkemesinde satıl anıktır Başkâtipliğe müracaat I130Û9)

Comments (0)