Yakında istihsal mıntaka-larından şehrimize 50,000 koyun gelecek
M SİR0P OfflD I
HEMOGLOBİN TEGE KANSIZLIKLARDA,ĞENEL ZAFİYETTE. HALSİZLİK,TAKATSİZLİKTE KULLANILIR
Sene 28 — No. 9714 — Fiatl her yarde 10 kuruştur.
CUMA 2 Kasım 194B
Sahibi: Necraeddln Badak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
rp.. i • 9 •
I urkıye nın dünü, bugünü ve yarını
Dünya harbi sona erdi. Milletler, bunca fedakârlıklardan sonra sulha kavuşmak istiyorlar. Bu barışın sürekli olması söyleniyor, adalete dayanması bekleniyor.
Bundan başka, harbin acılanın unutmağa, ziyanlarını telâfi etmeğe henüz vakit bulamamış bir çok milletler aç karınlarım bastırarak, harabeler ortasında, kendilerini selâmete ulaştıracak yeni istikametler atıyorlar, Harbden kurtulan, fakat sulha1 erişemeyen Avrupa, bir de sosyal buhran ağrılaıı İçinde kıvranıyor.
Tüıkiyenin, bu garip harb sonu dünyasındaki durumu nedir?
Harbde tutmuş olduğu yol ve güttüğü siyaset hakkında $ö2 söyleyenler, hattâ dünü vesile ederek bugünkü siyasetine dil uzatanlar var, îç politikada, bugünkü Cumhuriyet rejiminin, yeni dünya gidişine uygun olup olmadığı, bazı vatandaşlar arasında tartışma konusu oldu. Demokrasi kelimesi, mücerret bir .mefhum gibi muhalefet bayrağı açanların elinde başlıca saldırış bahanesi olarak kullanılıyor, Türkivenin Cumhuriyet rejimi çerçevesi İçinde, daha demokratik usullere doğru atacağı adımlar nedir?
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü dün Millet Meclisini açarken söylediği nutukta bütün, bu suallere cevap vermiş, bu noktaları aydınlatmıştır.
Bu nutuk, her yıl Devlet Baş-kanının söylediği mutat nutuklardan. bu bakımdan çok farklıdır. Her yıl söylenen açılış nutuklarının ana çizgilerini, hükümetin bir yıl İçinde yaptıkları ve gelecekte yapacağı çeşitli işler teşkil ederdi. Dün dinlediğimiz nutuk bambaşkadır.
Cumhurbaşkanı, hükümet İşi olarak, toprak kanunu, milli eğitim gibi ehemmiyetli bir iki meseleye kısaca dokunmuş, sonra dış siyasetle iç politikayı U2un uzadıya ve toplu olarak gözden geçirmiştir.
Altı yıl süren harbin bitmesi devlet başkanına — henüz gizli kalması gereken siyasî sırları açığa vurmaksızuı — Türkiyenin harbdekl durumunu açıkça anlatmak, zaman zaman ortaya atılan yersiz tenkidleri İlk defa toptan kars-Jamak fırsatını verdi. İsmet İnönü Türk milleti ve dünya efkârı karşısında Türkiyenin haklarını, hiç tereddüde ver bırakmıyacak açık düşünceler ve kesin cümlelerle anlattı.
İç politika kısmı, tâ millî mücadele siperler”-’~n gelen muzaffer kumandanın ve modern Türkiyeyl kuran eşsiz Devlet Adamının ağzında, hiç kimsenin şüphe ederr.iyeceğl samimiyete çeyrek asırdır denenmiş en yüksek vatan sevgisine dayanan bir heyecan ve telkin kudreti bulmuştur. İsmet İnönü yeni Tür-klyenin demokratik, halkçı temel ni ve vann İçin beklenen gelişmeleri, milletin her hakkını tanıyan, sadece anarşiden çekinen bir Devlet Adamı sı fatile toplu, açık, ileri bir program halinde meydana koydu.
Altı yıllık harb İçindeki siyasetin açık hesabını veren, demokrasi ve hürriyet alanında gidilecek yolu gösteren bu nutuk, bir Devlet Başkamndan fazla millî bir liderin nutku idi. Bundan dolayı topladığı alâka çok büyük oldu. Dış siyasetimizi müdafaa eden kısmı, hâdiselerin itiraz götürmez mantık silsilesi bakımından dünyada en elverişli tepkiler uyandıracağı kadar, milli hakların el sürülmez kuvvetini ifade eden metanetli ve azimli sözler Türk milleti için yeni inan, sarsılmaz birlik kaynağı olacaktır.
Tek dereceli seçimi, yazı ve söz hürriyetini, yeni partiler kurulması imkânlarını hazırhyaeak kanun değişikliklerini daha geniş bir demokrasinin esası ola-
İsmet İnönü’nün dünkü büyük nutku TÜRK TOPRAKLARDI DAN ve HAKLARINDAN HİÇ KİMSEYE VERİLECEK BİR BORCUMUZ YOKTUR
Cumhurbaşkanı nutkunda siyasî partilerin kurulması, Basın ve Cemiyetler kanunile diğer kanunlarda gereken tadillerin yapılması lüzumuna, 1947 de seçimlerin tek dereceli yapılmasını dilediğine işaret etti
Rusya’da sansür
Ankara 1 (A-A.) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü bugün Büyük MlUet Meclisinin yedinci döneminin üçüncü toplantısını aşağıdaki nutukla açmış İsıdır :
Sayın MiiletveklUerll
Büyük MllKt Meclisinin yedinol döneminin üçüncü toplantısını aç. makla bahtiyarım. Dışorda ve içer* de, bütün güç şartların yaman etkilerine karşı, Türk milletinin kaderini selâmet yolunda yürütmek İçin, Büyük Millet Meclisinin harcadıği engin gayretlere şükranlarımı sunmak ilk borcumdur. Yeni toplantı yılının candan çalışımı arınızla daha verimli olacağına güvenerek hepinin sevgilerle selâmlarım.
Cumhuriyet hükümetinin memleket ve milletin hayrına olarak aldığı cesur kararları takdir buyuracağını* za şüphem yoktur.
Toprak mahsulleri vergisinin kaldırılması tekininden gerçek bir sevin# duydum. Tilrk milleti dar zamanlarda, kendinden istenen fedakârlıkların, ilk İmkân belirir belirme», hafifletilmesi İçin Büyük Meclisin ve Cumhuriyet hükümetinin gtaterdlğl dikkati farkedecekt-lr.
ihracat vergisinin kaldırılması da iyi bri teşebbüstür. Mahsullerimizin cihan piyasasında tutunması için hükümetin durmadan tedbir arayacağına güveniyoruz.
(Arkası sahife 2 sütun 4 te)
Molotof Anglo - Sakson muhabirlerinin sansürün kaldırılması teklifini reddetti
Londra 2 (Radyo) — Moskova'da bu uı.an İngiliz ■ Amerikan muhabirleri M. Molotofa müracaatla mektup ve telgraflardı tatbik edilen sansın ur. kaldırılmasını İstemişler vo harbin bitmiş olması haseblie sansürün İpkasını meşru gösterecek hiç bir sebep kalmadığı, sansür ölçüsünün günden güne, hattâ saatten saate değişliğini ve keyfi bir şekLlde tatbik edildiğini, Moskova'daki sensür memurları İngilizceyi lâyıklyk bllme-dık’erl Içl.ı sansür ettikleri mektup vc telgrafları anlamadıklarım Heri sürmüşlerdir. M. Molotof. Anglo Sakson muhabirlerinin bu talebini red-deimlş ve cevabını basın müdür musrini Lumak vasıtasile bildirmiştir. Cevapta şikâyetler esassız olduğu için r-azarı dikkate alınmasına lüzum görülmediği kaydedilmiştir.
r*----------------»
sulh değil mütareke
Yazan: Halide Edib _ Adıvar Yarınki AKŞAM’da
rak bildiren iç politika kısmı da memlekete yeni ilerleme ufukları açmaktadır.
Şeklindeki kuvvet ve güzellik kadar, görüş ve düşüncelerindeki enginlik bakımından, Büyük Şefin, müstesna tarihî değerde bir nutkunu dinledik. Bu zengin ve dolgun nutuk üzerinde ayrı ayrı durmak lâzımdır.
Neemeddin Sadak
Cumhurbaşkanı îsnıet İnönü Mecliste nutuk söylüyor
Yahudi tethişçileriniıı Filistinde yaptığı suikasller-
Bir gecede iki suikast yapıldı, 6 kişi öldü, 6 kişi de yaralandı
Londra 3 (Radyo) — Yahudi tet-hlşçlilerl tarafından Filistinde yapılan suikastlar Üzerine gece saat 23 den sabah altıya kadar taşıt vasıtalarının seyrüseferi menedllmlştir. Suikast neticesinde demiryolu tahrlhedlldiğln-den dün Kudüs’e şimendifer gelmemiştir.
DİKKATLER:
İzmirlilerin terbiye ve nezaketi
İzmir’i ziyaret eden coğrafyacı profesör A. Mactt Arda, o şehir halkının terbiye ve nezaketine Iıayran olduğunu gazeteye de yazdı, bize şifahen de anlattı:
— İzmlrde, bütün gezdiğimiz yerlerde halkın birbirine karşı olan nezaketi ve saygısı biz İstanbulluları hayrete düşürdü desem mübalâğa etmemiş olurum. İzmirlilerin itişip kakışmadan Karşıyaka vapurlarına, otobüslere, tramvaylara ve trenlere nasıl bindiklerini ve böyle yerlerde birl-birlcrine karşı nasıl saygı gösterdiklerini bazı bcmşerileriml-zin görmesini ne kadar İsterdim.
İzm'rlileri tebrik etlerken, İstanbul hakkında da şöyle acı acı esefleniriz: İstanbulun terbiye vc nezaketi eskiden diğer şehirleri-' mize örnek teşkil ederdi. Şimdi aksine bir durum.
Yahudi ajansı sözcüsü demiştir kİ: (Bu suikastlardan son derece müteessiriz. İşlerin bu dereceye varması cidden felâkettir. Yahudi ajansı cebir ve şiddet aleyhindedir,»
Kudüs 1 (A.A.) — Yahudi tethlşçl-lerl dün gece Filistin demiryolunu 50 yerde tahrlbetmlşlerdlr. Hayta ve Yafa doklarlJe Hayfa'dakl petrol tasfiyehaneleri de hücuma uğramıştır. Altı kişi ölmüş, altı klsl yaralanmıştır. Ölenler arasında bir Ingiliz askeri de vardır.
Hay fa ve Yata limanlarında bazı polis motörlerl batırılmıştır. Kudüs demiryolu garına konulan bir saatli bombanın Infllâklle garda hasarlar olmuştur. Bir paket teine konulmuş lan bombaları da İnfilâk ettirecek bir lan bobıııaları da infilâk ettirecek bir şekilde ayarlanmıştı. Lokomotiflere mahsus bir hangarda yangın çıkarılmıştır. Garaj yolu üzerinde bulunan bir kaç lokomotif de bomba llo tah-ılbedllmlştlr. Şimdiye kadar yalnız sllöhlı Yahudllerln tevkif edildiği bildirilmektedir.
Yeni Yunan kabinesi
Londra 2 (R.) — Yunan kabinesi nihayet teşekkül etmiştir Yeni hükümet muhafazakârlar partisi lideri olan Canellopulos itirafından knrul-mııştur. Kabine gayri siyasidir. Yeni Barbakan aynı zamanda Dujlşler vo Bahriye Bakanlıklarını üzerine almıştır. yeni Başbakan 45 yaşındadır.
Yeni hükümet dün gec- Atina'da and içmiştir. Belirtildiğine göre hükümetin ilk İşi İktisadi buhranı büyük bir kavrayış ile ele almak olacaktır.
Ingiliz Meclisinde dış siyaset görüşülecek
Müzakere çarşamba günü B. Trumantn nutku etrafında cereyan edecek
Londra 2 (Radyo) — Başbakan M. Attle» Vaşlngton'a hareket etmezden evvel çarşamba günll Avam kamarasında Ingiliz dış siyasetinin bazı cap-heleri hakkında müzakere cereyan edecektir. Hükümetle muhalefet bu noktada anlaşmışlardır. Müzakere çevresi mahdut olacak ve înglliı -Amerikan münasebetleri M. Tannanın son nutku çerçevesi İçinde tetkik edilecektir.
Reuter'ln Vaşlngton’dakl mulıabl-
Amerika, Rus alemdarı bir bloka iştirak etmiyecek
Birleşik Amerika Dış Bakanının beyanatı
Nevyork 1 (A.A.) — Dışişleri Bakanı M. Byrnes, dün akşamki beyanatında Amerika’nın Avrupa'da kurulacak ve Rusya düşmanlığı güdecek her hangi bir bloka asla İştirak et-mlyeceğlnl bildirmiştir.
M. Byrnes, Rusya'nın batı yarım küresinde Amerika'ya karşı girişilecek herhangi bir entrikaya İltihak etmlyeccğlnden emin bulunduğunu söylemiş vc şunları İlâve etmiştir:
Rusya'nın İyi komşuluk münasebetleri tcâEs etme yolundaki gayretlerine karşı koymak şöyle dursun, bilâkis Orta ve Doğu Avrupa'daki komşularıyla daha sıkı ve bizimkine btnzer dostluk bağları kurmak hususundaki teşebbüslerini destekledik. Bla Rusların bu memleketlerdeki özel menfaatlerini pek İyi biliriz ve bu menfaatleri İşgal ve kontrolün müsaadeli nispetinde eski düşman memleketlerde de kendilerini tamdık.
M. Byrnes sözlerine şöyle devam etmiştir:
Sovyet milletinin bu komşu memleketlerde, Sovyet güvenliğine ve yaşayış tarzına muarız bir siyasete asla müsaade etmemek hususundaki a-zlmlerlnl takdir ediyoruz. Birleşik Amerika, Avrupa kıtasında Sovyetler Birliğine düşmanın bir bloka hiç bir zaman İltihak etmlyecektir.
M. Byrnes, dilnya güvenlik sistemi yerine geçecek bölge anlaşmalarına
Giin/er Geçerken
Made in Madagascar
Eğer düşünüldüğü gibi Yatı udiler Madagascar adasına yerleştirilirse, uzun sürmez, bu ada cihan piyasasında pek ehemmiyetli bir yer tutar. Zira Filistin gibi verimsiz, dar, kayalık bir memleketi hem siyasî, hem İktisadi zorluğa göğüs gererek çok kısa bir zamanda bir zanaat ülkesi haline getiren bu ırk Madagas* car’ın gümüşten tutunuz kalaya ve pirinçten başlı yarak tütüne, her türlü baharata, ormana, kiimes ve kasaplık hayvanata kadar yetiştirmediği kalmiyan tabiî servetini şüphesiz ki en iyi şekilde kullanmasını bilecek, bunları en modern usullerle dünyaya yaymakta gecikmiyecektir. Yeni nakil vâsıtaları sayesinde artık uzaklık İme mahzur olmaktan çıkmıştır; kötü İklim şartları ise sıhhî tedbirler yardımlyle epeyce hafifletitdiği gibi yakında büsbütün de önleneceğe benzemektedir. Kaldı ki Fransadan büyük olan Madagascar’ın hesapsız yaylaları AvrupalI için İklim farkı hissedilmeden yaşamağa elverişlidir.
Son harbde Filistin Musevi zanaatı bize küçük ölçüde de olsa kâfi bir fikir verdi. Diş fırçası, traş bıçağı gibi mallarını beğendik, elbise sergisi hoşumuza gitti, şimdi vitrinlerde gördüğümüz traş fırçalan arasında bazıları oıı beş liralık etiketler taşıdığına göre bunlar da en ağır cins fırçalarla rekabet edecek bir dereceye ulaştırılmıştır. Yani asıl ehemmiyetli nokta orada her ne yapılıyorsa geçici bir ihtiyacı karşılamak için değil, piyasada tin almak, daima aranmak, markasına bakınca müşteriye emniyet vermek maksadiyle ciddî bir kontrol altında işlenmektedir. Demek kl yarın. Madagascar projesi gerçekleşince piyasa Japonyâdan. Alman-vartan kaybettiklerini, bilhassa bu memleketlerde yetişemiyen bir çok maddelerden yapılacak eşyanın mükemmellerini (Made İn Madagascar) alâmetiyle eli altında bulacak, şimdiye kadar adı sanı anılnııvatı bir sıcak iklim adası cihan ihtiyaçlarında m çoğunu karşılıyacak zengin bir kaynak hüviyetini alacaktır: dünyaya medenî bir bölge daha eklenmiş olacaktır.
Biz yalnız bu ticarî mahiyetteki kazanca değil, yakın şark politikasını daima tehdideden pürüzlü bir meselenin iki taraf lehine ortadan kalkmasına sevineceğiz. Fakat acaba şu fikir dağınıklığı vc hırs kargaşalığı devrinden Öyle bir karar doğabilecek mi?
Refik Halid Karay
blrlne göre M. Attlee’nln radyo ile Amerikalılara bir hitabede bulunman muhtemeldir. Ayrıca basma da beyanatta bulunacaktır.
İngiliz Başbakanı, bir kaç gün Baya* sarayda kalacak, Vaştngton'dakl İkametinin diğer günlerini İngiliz sefaret binasında geçirecektir.
M. Attlee’nln Vaşlngton’dakl görüşmelerinden sonra Kanadaya kısa olr seyahat yapmasr muhtemeldir.

muarız bulunduğunu ilâve etmiş harbin yükünü taşımış olan bütün devletlerin sulhun hazırlanmasına yardım etmeleri gerektiği yolundaki Amerikan noktat nazarını teyidet-mlştlr.
Romanya ve Macaristan
Rusya, Amerikanın notasına henüz cevap vermedi
Washlngton 2 (A.A.) — Rusya il» Macaristan ve Romanya arasında İmzalanan anlaşmalar hakkmdaki tngillz protestosuna her ne kadar Sovyetler Birllğlnce cevap verilmemişse de bu husustaki Amerikan görüşünü İzah eden notanın cevabı henüz alınmamıştır.
Burada belirtildiğine göre, bu hususta ÜÇ devlet arasında konuşmalar yapmağı teklif eden Amerikan notası bir protesto mahiyetinde değildi. Notada, Balkan meseleleri İçin üç devlet arasında müşterek bir proğram dahilinde hareket edilmesinin İcabe-deceğl hatırlatılmakta İdi.
Sahile 2
ARSAM
2 Kasım 1945
SÖZÜN BELİŞİ
Şiir ve rakam
Hakikatin şiiri olabileceğini sanmıyorum. Hakikatin şiirteş-raesi ancak içim biraz hayal kamşınasLle mümkün oluyor. Yı « hakikatin kendisi daima kurudur. Kelimeler bir hakikati olduğu gibi anlatmaya yetmediği İrindir kİ şiir kelimelerle yakılır. rakamlarla yazılamaz. Çünkü rakamlar hakikati tamamen şiirsiz olarak bildirirler. Eğer rakamlarla şiir yazılmasına ufak bir ihtimal olsaydı iiltra modem şairler her şeyden evvel onları denerlerdi, iki kere ikinin dört etmesi kesin bir hnklknt ise de askı şiir değildir. Aşk üzerine yazılmış şiirler tahayyüllerle dolu olduğu için güzeldir aile saadetinin şiiri hayallerle güzelleşir. Gerek askın, gerek aile saadetinin rakamlarla İfadesi ise korkunç hîr kepazelik halini alır.
Bunu ispat edecek bir vesika yeni elime geçti. Akıllının biri rakamlarla şiir yazmaya kalkmamış ama şiirin büyük mevzularını, aşk ve site saadetini rakamlara vurmaya teşebbüs etmiş. Diyor ki:
«Aşktan sonra evlenme gelir. Eğer çalışkan, intizam sever, kısaca tam bir ev kaduıı seçmişseniz onun omuzlarına yüklenecek olan vazifenin ağırlığı kn’binlzi tuz parça edebilir, Çiinkti sevgili kanruı yalnte bir senede 4046 mette çamaşır yıllayıp kurutacak, hiç olmazsa 1200 metre kare tahta silecektir, Farzc-delim ki bir genç kız 25 yaşında evlenmiş olsun: 60 yaşına geldiği zaman 4?5 kilometre kare tahta silmiş. 3500 metre karelik mobilyanın tozunu nlmtş ve en aşağı 40,000 yatak yapmıştır... Kalbimize gelince, vücut denilen makinenin bu çalışkan uzvıt saatte takriben 5000 defa çarpar: altmış senede üd buçuk milyar kere vuracak demektir. Bir de hu kalbin mütemadiyen âşık bir adamda olduğunu düşünün?,,,»
Görüyorsunuz l;i sevgili okuyucularım, ateşli bir aşkın kurduğu mesut yuva bir şairin elinde, haynlln kelimelere verdiği kuvvetle göklere yükselip İnsanı mestedebiltr. Bu bir hakikattir. Fakat aynı hakikat rakamların eline diistü mü vaziyet şııdur: O emsalsiz aştanız zavallı sevgilinizi — hizmetçi de bulunmadığına güre — ömrü boyunca sürecek bir angaryaya mahkûm etmiştir Saadetle dohıp taşan İhtiyar kalbiniz İse İki milyar kere İş-leven külüstür hlr tulumbadan başka bir şey değildir?
Dünyaya rakamlar hâkim olduğu gün insanlar şiirsiz kalacaktır. Şevket Raelo
İzm irde ki kaza muhakemesi
îsfendiyar’m ağır cezada muhakemesine başlandı
50 bin koyun gelecek
Bunlar gelince darlık ortadan kalkacak
Başta doğu Anadolu bölgesi olmak üzere kasaplık hayvan yetiştiren İstihsal bölgelerinden büyük istihlâk merkezlerine bu arada îstanbula sevkedllmek üzere 50 bine yakın koyun nakli vasıtası beklemektedir. Koyun şevketten. tüccarlar, Devlet Demiryolları İdaresine müracaat ederek ihtiyaçtan olan vagon sayısını yazdırmaktadır. Şimdiye kadar 540 vagon yağdırılmıştır. İdare bu kadar vagonu tüccarların malını sevketmek üzere birden tahsis edememekle beraber şehrin bugünkü et darlığı içinde bulunuşu nazarı İtibara alınarak mümkün olduğu nispette vagon tahsisine karar verilmiştir. Bu boyunların mühim bir kısmı önümüzdeki hafta îstanbula getirileceği, bu suretle de darlığın önleneceği tahmin ediliyor.
Mezbahada dün kesim günü olmadığı için hayvan kesilmemlş-tir. Evvelki gün 3100 koyun kesilmiştir. Bugünkü kesim için elde iki binden ziyade koyun mevcuttur. Bundan başka dün Kara-denizden gelen posta İle de bir miktar hayvan getirilmiştir.
Mezbahada kesilen bütün boyunların satışları murakıpların kontrolünde yapıldığı için flütleri, perakende âzami satış Matından fazla değildir. Toptancıların perakendeci kasaplara 137 kuruştan fazlaya et satmalarına da belediye mâni olmaktadır.
Mangal kömürü hakkındaki karar bugün tasdik edilecek
Mangal kömürüne belediyenin âzami satış flatı tesbit ettiğini yazmıştık. Daimi encümenden çıkan kömür fiatler! kararnamesi dün vilâyet idare heyettne gönderilmiştir, idare heyetinin, kararı bugün tasdik edeceği Üml-dedUiyor, Karar bugün tasdik edilirse yarın gazetelerle Hân edilmek suretiyle yürürlüğe girecektir. Bu karara göre mangal kömürü, toptan en çok 15, perakende 17 kuruşa satılacaktır.
Bir İngiliz bankacısı şehrimize geldi
Ankara 2 (Telefonla) — Midland bankasının İdare meclisi başkanı ve eakl Hindistan umumi vn'lsl Lord LlnlLngo dün akşam îstanbula hareket etmiştir. İstanbul’da kaldığı müddete-’ Ankara'da başladığı mali ve İktisadi tetkiklere devam edecektir.
İzmir 2 (Telefonla! — Üç kişinin ölümüne, iki kişinin dc yaralanmasına sebebiyet veren otomobil kazasından sorumlu İş bankası, memurlarından Isfendlyar Ataman'ın muhakemesine dün ağırcezada başlandı. Salon ve koridorlar müthiş kalabalıktı.
Savcılık, İsfendlyar'm Türk ecza kanununun 455 inci maddesi İle teo-riyeslnl İstemiştir. (Bu madde İki seneden 8 seneye kadar ağır hapistir 1 Muhakeme, yaralılar hakkındakl raporların tetkiki İçin başka güne bırakılmıştır.
O gece otomobilin çarpması 11e denize yuvarlanarak boğulan balıkçı Abdulahm zevcesi de -avcılığa bir dilekçe vererek 2000 lira tazminat istemiştir.
Belkalıve sırtlarına bir kitabe konacak ve bir çeşme yapılacak îr,mir 2 (Telefonla) — Atatürk'ün h-mlrln kurtuluşunu takibet tikleri tarihi mc-vkl olan Kemalpaşa'nın Belkatıve sırtında valilik tarafından bir bina yaptırılmaktadır. Buraya bir kitabe konacak bir de çeşma yapılacaktır. İleride buraya turistik yol uzatılacağından Belkahve bir zlya-retgâh olacaktır.
Konservatuvara 70 öğrenci alındı
Bu sene İstanbul KonservaLuvarı-jıa 280 kişi müracaat etmiş, bundan 701 kabul ounabllmlştlr. Ayrıca kabul şartları haricindeki kabiliyetler için de ayrı bir kurs açılacaktır.
Bu sene Şehir orkestrası B. Cemal Reşit Rey ve koro kısmı da B. Mu-hlddin SadakSn idarelindedir. Şehir orkestrası bu sene 9 senfonik konser verecektir. Koro İse 3 konser verecektir. Ayrıca solistler de iştirak ederek bu arada Muhlddin Sadak, Cemal Reşit. Mithat Fenmen, Ömer Refik, Ferdi Fon Stvâtzer'ln soloları dinlenebilecektir.
Türk musikisi konserleri de (A) ve (B) diye İki takıma ayrılmıştır. Bunlar ceman 12 konser verecek ve eskisi gibi salı günleri saat 13 de olacaktır.
Çankırı’da yapılan büyük anıt
Çankırı 2 (Akşam) — Ebedi Şef Atatürk'ün büyük İnkıâp anıtı önümüzdeki pazar günü törenle açılacaktır. Törende Ankara'dan da bir heyet hazır bulunacaktır. Tören saat 15 de yapılacaktır.
Ekim aymda kaydedilen tifüs vakaları
Ankara 1 — 1045 yılı ekim ayı İçinde bütün yurtta görülen Jekellhıımmn snyiRi 72 cllr,
İlçe ve bucakları da dahil olduğu hr.lde en çıık vaka görülen İller şöyle-dlr;
f-tanbuldu 15, İzmirde 9. Karada 5, Kceaellde 5, Samsunda, fi, Slnopta 4 vaka görülmüştür. Diğer vakalar yur- j d- .n ç"ş!tll yc 'erinde dağınık hlr haldedir.
Sivasta gündelik gazete
Ankara 2 (Telefonla) — Sivas'tan bildirildiğine göre âtinden İtibaren Ülke adlı bir gündelik gazete çık-|msga başlamıştır.
Reşit Ali Geylâni
Irak harb suçluları listesine ithali îngiltereden istendi
Bağdad 2 (AA.) — İrak Başbakanı Hamdi Elboşaşl bugün bir mü lâka" esnasında yaptığı bir demeçte Irak hükümetinin înglltereden 1041 m»-yısında Iraktaki Alman taraftan hareketin başkanlığını yapmış ulan Raşlt Ali Geylânl’nln harb suçluları listesine ithalini ısrarla İstediğini söylemiştir.
Başbakan Elbeşaşl. Ingiliz Dışişleri Bakanı M. Bevln'ln Raşlt Allı Geylâni hnkkındnkl beyanatını tasvJbelmcdl-fîlnl İlâve etmiştir. M- Bpvln bu beyanatında Raşlt Ali’nin W harb suçlusu olmadığını, fakat Müttefiklere dünyanın bu kısmında büyük yararları dbkunmıış olan bir vatan haini olduğunu söylemiştir.
H itlerin ölümü
Beri indeki İn giliz makamlarının verdiği resmî malûmat
Londra 2 (R) — ■Berllndekl İngiliz makamları Bitlerin ölümü hukkında İlk defa olarak rasnı 1 malûmat almıştır. Bu malûmata göre. Bitler 30 nisan 1945 tarihinde saat 2.30 da Başvekâlet binası Sığınaklarından birinde ağzına bir kursun tıkarak ölmüştür. Bir gün evvel evlenmiş olduğu- Eva Braun de zehir İçmiş ve ölmüştür. Cesetlerden hiç bir eser gö-rünmemlştiç. Cesetlerin bahçeye götürüldüğü ve tamarfille kül haline gelinceye kadar petrol İle yakıldıkları anlaşılmıştır.
Bu hususta neşredilmiş olan rapor tam olmamakla beraber müsbetllr. Filhakika Bitler bugün hayatta olduğuna dair hiç bir delil mevcut değildir.
Hltler'ln ölümü hakkında mühim; İfadede bulunabilecek bir tek şahit vardır, O da Martin Borman'dır, fakat bu adam bu güne kadar bulunmamıştır.
Uzak Doğu istişare komisyonu için Rus tefsirleri
Moskova 1 (AA.) — Tûas ajansı
üzafc Doğu İstişare komisyonunun Vaşlngtoıı toplantısını şu şekilde yorumlamaktadır:
Durumu daha aydınlatmak İçin şunu hatırlatmak lâzımdır kİ, Sovyetler Birliği Japonya lsitşare komisyonuna halen İştirak etmemektedir. Bundan maada Sovyetler Birliği bu toplantı İçin yapılan davete İcabet etmemiştir.
Bilindiği gibi Sovyet hükümeti istişare komisyonunun, Japonyanın kontrolü İçin Amerikanın başkanlığında dört devlet mümessillerinden teşekkül edecek kontrol teşkilâtına t" ‘ olmayı İstemişti.
İngiliz Belediye seçimlerini işçiler kazandı
Londra 2 CR.) — İngiltere'de v« Gallaş eyaletindeki belediye seçimleri netlerinmiş ise de reylerin tasnifi henüz bitmemiştir, şimdiye kadar varılan neticeye göre, İşçi partisi galibiyeti temin etmiş gibidir.
İtalya, tazminat ve tamirat vermıyecek Londra 2 (R.) — Dün Romada bir demeçte bulunan Italyan Dışişleri Bakanı M- Oasperî İtalya’nın harb tazminatı ve tamiratı veremiyeceğinl ve İtalya'nın borcunu ölüleri, hara-bolaıı beldeleriyle, çektiği sıkıntılarla ödediğini bldlrmlşUr.
İtalya’da gizli bir faşist Radyo istasyonu
Paris 2 (R.) — Ben günlerde İtalya gizli bir Faşist radyo istasyonu neşriyata başlamıştır. Bu İstasyonun dalga uzunluğu resmi Italyan radyosun-daklne müşabihtir.
İngiltere’den pamuk ipliği gelecek
Londra 1 (A.A) — Harb esnasında kendilerine pamuk İpliği gönderilmeyen bir çok memleketlere bu maddenin İhraci müsaadesi verilmiştir. Ticaret Bakanlığı Türkiye, Lâtin Amerika, Birleşik Amerika, İsveç, İsviçre ve FortcHze ufak kontenjanlar vermiştir.
İplik lstihsal&tmda son samanlarda bir gelişme kaydedilmiş ve haftalık İstihsal miktarı eylül ayrı başlarındaki 5 buçuk milyon kiloya mukabil şimdi 7 milyon kiloyu aşmıştır.
Kalbi dışarıda doğan çocuk
Montreal şehrinde kalbi göğüs kafesinin tamamen dışında doğran çocuk, Kanadalı bir operatörün sun bir çare olarak yaptığı ameliyat esnasın-I çla 30- saat yaşadıktan sonra ölmüştür. Operatör, kalbi yerleştirecek en ufak bir yer bulamamıştır. Belirtildi-1 ğlne göre, bu cerrahi müdahale ya-. pılmndığı halde dahi çocuk ölecekti. [
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Yeni bütçede birikmiş dalgalı porçJura karşılık, olarak ehemmiyetli ilr ödenek konması, sağlam bir ■jn.all bünye İçin şifalı bir tedbirdir. Bütün bunlarla beraber. Cumhuriyet hükümetinin memleketin imarına ve ml'li donatıma ödenekler ayırması, muvaffakiyetli tertipler sayılır.
Toprak kanunu
Geçen toplantıda, uzun ve geniş tartışmalardan sonra, toprak kanununu kabul buyurdunuz. Çalışan çlfçhıln kendi İşleyeceği toprağının kendi malı olması prensibi, bu im-rn-îoket Jçnl usun zamandan beri kıymetli bir hayal'îdi. Tpprak kanununun adatletli, vukuflu ve mümkün olduğu kadar çabuk tatbiki ile bu kıymetli hayalin memleketi yükselten bir gfrçek olduğu anlaşılacağı günleri ümitle bekliyoruz,
Yine geçen toplantıda kabul buyurduğunuz orman, kanunlartle Türkiye'de ovman rejimi fenni esaslar liz.’rlne iterin olarak kurulmuş bulunuyor. Devamlı oalrafc ağaçsızlaşan vatanımızın hiç olmazsa altmış seneden beri beliren orman dertleri, zamanınızda asıl dâvalara bağlanmıştır. İlerde memleketimiz) yeşil yurt haline getirecek oJan tedbirleri alan ve teşekkülleri kuron sîzleri, ve yarınki neriller için, gerici sıkıntılara katlanan bugünkü -Türk nesillerini, gelecek Tülfc evlâtları şükranla anacaktır,
Milli eğlüm İçin şarfcMJğinlz gayretler geniş verim devrine girmiştir. Milli eğilimin alttan ve üstten her dalında Cumhuriyet hükümeti kavrayıcı, geniş tedbirler almaktadır. Millet yakıcı bir susuzlukla milli eğitimin her safhasına büyük bir hasret gösteriyor.
Sekiz on sene içinde Türk milletinin kültür ye eğitim İşlerinde çok İleri bir dereceye erişeceğine kesin kanaatim vardır. Her şeyden evvel bu harb ve darlık yıllarında köylülerimizin okullarını meydana getirmek İçin harcadıkları gayretleri İftiharla, gururlanarak huzurunuzda yâdetmek İslerim. Köylü vatandaşlrımıza, gösterdikleri anlayıştan, gayretten dolayı minnetlerimiz hesapsızdır
İkinci cihan harbinde durumumuz
Sayın Milletvekilleri I
Cihan barışının kurulması İçin çalışmaları biz de heyecan ile ta klb ediyoruz. Bu kadar felâket ve ıstıraptan sonra insanlığın birleşmiş milletler tarafından ilân olunan esaslar üzerine barış içinde yaşama gayesine kavuşabilmesi, biltün milletler için bugün tek emel olmutşuT. Bu kesin hesap günlerinde Türkiye, adalet hissi olan her insana ve her cemiyete karşı, alnı açık ve temiz vicdan ile bakacak durumdadır. Türidyenln İkinci cihan harbindeki rolünü altı seneden beri türlü değişik durumlarda birleşmiş milletler türlü açıdan görmüşler ve türlü teraziye vurmuşlardır. Müsaade buyurursanız, memleketimizin İkinci cihan harbindeki durumunu, henüz söylenemlye-cek arlara dokunmamağa çalışarak, birkaç cümle İle tekrar göz önünden geçirmek İsterim.
1939 İlkbaharımda ufuklar karardığı zaman, Türkiye kendi benzerleri İçinde tek nimettir ta, İdealin doğru istikametini görerek açıktan İngiltere ve Fransanın yanında mevki almıştır.
1940 ta Fransa düştüğü ve Britanya harbe başladğı zaman, İngll-tercnln kahramanlığını öven ve onun yanında bulunduğunu söyllyen tek millet, yine bizi*. Fransa ve Ingiltere arasında siyasi münasebetlerin kesildiği ve Merselkebir ve Daknr muharebelerinin yapıldığı günlerde bulunuyoruz. Fransa ve İngiltere ile yaptığımız üçlil ittifak antlaşması, iki müttefikimiz arasındaki olayar yüzünden bizi hukukça kati bir tarafsızlığa mecbur ediyordu. Buna karşı kendiliğimizden İngiltere İle ittifakımızın yaşamakta olduğunu ilân eden biz olduk, ittifak taahhütlerimizin bizi Sovyet Rusya İle hiç bir silâhlı ihtilâfa sevkedemlyeceğl-nl, hususi bir protokolla kayıt altına almıştık.
Yaptığımız hizmetler ve katlandığımız tehlikeler
1941 başında Kodoştan Trakyaya kadar, bütün Alman ve İtalyan kuvvetlerine karşı seferber olarak bekliyorduk. Hatırlamanızı isterim kİ, bu zamanda Irakta bir mihver hükümeti kurulmuş ve Suriyede Vlşl hükümeti tngiliziere karşı açıktan cephe almıştı. Her taraftan mihverle sarılmış olan Türk milletinin, bütün Avrupayı ellerinde bulunduran mağrurlara karşı yalnız kendi insanlarly-le ve son mali kaynaklarını tüketlr-eseine fedakârlıkla İstilâ yollarını kapaması. İnsaf ile hatırlandığı zaman, milletimizin yaptığı hizmetler ve göze aldığı tehlikeler takdir edilmek lâzım gelir,
Sovyetlerle Almanlar arasında harb başladıktan sonra, bu harb için tarafsız bulunduğumuzu İki savpşkan tarafa hemen bildirdik.
1941 va 1942 Sovyet Rusya ve İngli-terpnln, mliıverln zorlamasına karşı çet'n günler geçirdikleri zamanlardır. Birim durumumuz, bu zaman-

resmen
Amerika savun-
larda ne kıymeti haiz olmuştur, bunu | ettiğimiz bize söylen-m • yetkili savaşkanların dillerlnedn hl- l-- ■-'■i'-"”'.»-
kftye edeceğim.
Rusya, durumumuzun I faydalarını takdir etti | Türklycnln durumunun müttefik-1 ler için gerçekten faydalı olduğunu,, „ . ... ______ ___
Sovyet hükümeti, büyük elçisi vaat-1 tlğlmlz zaman, derhal harbe girme-taslle Dışişleri Bakanlığımıza. Sov- ‘ ’’ ‘
yetlerln takdirlerini belirten tafsilât vererek 19/1/1942 tarihinde tebliğ etmiştir.
4 aralık 1941 tarihinde Cumhurbaşkanı Türklyenln ması, Amerika savunmam: için hayati bir ehemmiyette olduğunu beyan ederek, kenâlilgindt-n ve bir sözleşme! İmza etmeksizin bize ödünç verme I ve kiralamadan malzeme vereceğini, İlân etmiştir. Amerika ile ödünç verme ve kiralama sözleşmesinin lmva-lanması 23 şubat 1945 tarihindedir
İngtliz hükümeti 1se, birçok defalar takdirlerini bildirmiş ve 1943 başında İngUlz Başbakanı Adanada daima iyi hatırlayacağımız demeçte bulunmuştur.
Yapılan tenkid ve isnatlara cevap
Şimdi Büyük Mecliste 1043 sonundan beri Türkiye hakkında başlayari tenkitlere cevap vermek İsterlin.
Bilirsiniz kİ milletlerarası' münasebetlerde devletler arasındaki sırlar tek bir devletin malı değildir. Yalnız, basit bir hakikatin İfaderi olmak fl»:re bize yapıaln İsnatların haksızlığını huzurunuzda belirtmek isterim.
Almanlarla Sovyetler aratında harb çıkmazdan Önce, bizim Almanlarla dostluk antlaşması yapmış olmamız tenkit olunmuştur. İstanbulun ka-' pısına gelmiş olan Almanlar. Sovyet I Rusya ile saldırmazlık antlaşması ile I daha önce bağlanmışlardı. Memleket, mihverin bütün kuvvetlerine karşı yalnız başın* dururken, Amerika, harbde yokken, Ingiltere bütün kuvvetlerini adaların Alman istilâsına karşı ayakta tutarken, ve Sovyetler Almanlarla bir saldırmazlık antlaşması He bağlı İken. Almanların bize saldırmıyacakalnm kâğıt üzerine koyman reddetmemiz, bizden ne hakla beklenebilirdi? Hususile bu antlaşman.. Tûrtayenin İttifak ödevlerine bağlı bulunduğu açıkça zikredilmiş, önce ve sonra bütün görüşmelerde Tiirklyeden geçerek Almanların Suriye ve iraba yardımları kesin olarak reddedilmiş ve bu şartlar Almanlar* kabul ettirilmiştir. Bu antlaşma. Almanlar İçin Türkiye hareketinin arzu ettikleri tarihe kadar sadece bir geciktirilmesi mahiyetinde olduğu, sonraki ve bugünkü İfşalarla meydana çıkmıştır. Fakat bizim İçin de bütün askeri tedbirlerimizin ve milli fedakârlıklarımızın yanında, nazik zamanlan kazanacak bir vasıta olmuştur.
Bovyet hükümetinin. İn gll terenin ve Amerikanın, Türk durumunu takdir ettikleri tarihler, Almanlarla yaptığımız antlaşmadan sonradır. Demek kİ. bu antlaşma, müttefik milletlerin vicdanında da zamanında zaruri görülmüş ve tenkitler, kara günler geçtikten sonra, suni olarak meydana çıkaritnuştır.
Almanlar Volgaya kadar İlerledikleri zaman, birim de kuvvetlerimizi doğu sınırlarımıza çekerek Sovyetlere sıkıntı verdiğimiz, birçok yerlerde söylenmiştir. Hakikat mllletltrce malûm olmasa bile resmi müttefik makamlarınca teferruatlle bilinmek lâzımdır, ye hakikat bize isnat olunanların tamamile aksidir. Almanlar Volgaya kadar İlerleyince, bizim savunma cephemiz, Kodoştan Hopa-ya kadar genişlemiştir. Almanların bütün Karadeniz cephemize karşı ansızın bir harekete geçmeleri İhtimali kuvvetlerimizi bütün Karadeniz cephesine yaymamıza ve hattâ An-karanın savunulması İçin burada, başkentte, kuvvet toplamamıza sebep olmuştur. Bu İhtiyat tedbirlerinin yersiz olmadığını, son günlerde meydana çıkan Alman plânları açıkça göstermiştir. 1942 yaz sonunda Sovyet hükümetine Almanlorm Knf-kas cephesini arkadan vurmak İçin Trabzondnn ve Hopadan çıkarma yapmaları ihtimaline karşı, buralarda kuvvet topladığımızı ve memleketteki kuvvet yayımının sebebi bu olduğunu resmen tebliğ ettik ve karşılık olarak Sovyetlerden memnunluk duyguları aldık. Harb arasında kuvvetlerimizin yayımı yalnız mihvere karşı olduğunu daha inandırıcı bir surette söylemek mümkün değildir.
Almanya ve Japonyaya karşı harbe girişimiz
Şimdi, Almanlar ve Japonlarla harb haline girmemizin tenkitlerine geliyorum. Harb İlânımız tesirsiz ve müttefik zaferi kesin mahiyet aldıktan sonra yapılmış olduğu söylenmektedir. Harb ilânımızın tesiri hakkında bir iddiamız yoktur. Birim iddiamız, harb ilân etmezden önce 1 sen etere e süren kâbus devrinde güt- ' tüğümüz hareket hattınm müttefik- 1 lerlmlzln r-aterino yardım ettiği mer- I kMdııclcdlı- ve bundan İbarettir, Bl- 1 zlm. Almanlar Te Japonlarla harb hnllnr girmemiz yalnız müttefiklerin İsteği üzerine olmuştur. Onlar için • lıcr hangi bir ehemmiyeti vardı İd, ] bla.dcn bunu İstediler, Müttefik «a- 1 feri kesin olduktan sonra harb Uftn 1
t Karanlık günlerde beraberdik; zafer günlerinde, ganimetten bir hisse almak dâvamız yokLa İd fırsattan istifadeyi düşünelim. Hareketimiz: sadece, müttefiklerin İsteği üzerine ve on'arla beraberlik gereği yapılmıştır.
1944 ağustosunda, münasebet kes-


ylşlmiz de tenkil olunuyor. Münasebet kestiğimiz anda, İngiltere ile aramızda yazı He kararlaşan durura şudur: Karar, inil savaşkanlığa doğru birinci adımdır, Türlrlycnhı î ır-be girmesinin teserru.ı'-nı Bri: m-ya hükümeti stıtıradı'.n bizimle rii-(fec'ğinl bildirmiştir.
O zamandan beri. ı.iıtt flklaın.ılz bl;:c.eıı ellerindeki ii2>ır kararın tatbikini İstemediler.
Montreux andlaşması zararlı değil
Boğazlardan Kusyaya gönderilecek yardım gemilerinin tarafımızdan ge-çlrUmemesl isnadına gelince, bu ta-mamılc boş bir iddiadı. Bütün İkinci cihan harbi boyunca Türklyentn bu, bahiste bir kusuru yoktur. Eğer müttefikler Boğazlar yolile birbirlerine yardım edehnedllerse. bu, birim her hangi bir tesirimizden değil, mihvirin Akdeniz yollarını denizden ve havadan 1945 senesine kadar kapalı tutabilmiş ptmasındundır, Bu ba hisle şunu arzetmegl de faydalı görüyorum ki, 1944 senesi haziranında bazı Alman gemilerinin Karadeniz-dfn çıkmalarına İnçriltcre dikkatimizi çekti, Montrö sözleşmesinin bir bağıtçısı sıfatiie İtiraz etti. Montrö sözleşmesinin sarih hükümleri üzerinde açılan hukuk tartışması nihayet bir hafta sürdü ve bizim. İngilizlerle ittifakımızı ve birleşmiş milletler dâvasını göz önüne alarak, kesin ve radikal kararımızla tartılma bitil. İkinci cihan harbinde Montrö sözleşmesinin her hangi bir şeklide zararlı olduğunu söylem-ğe İmkân yoktur. Boğazların emniyetli, ellerde, okluğu ve biitün mllfetb rin menfaatine serbes geçidin hiç bir engel karşısında bulunmadığı sabit olmuştur.
Sayın MUIetveklilcri:
Alman siyaseti, ikir.ri cihan harbini, birincinin devamı saymıştır. Gerçek şudur ki, birinci cihan harbinde merkezi grup tarafında bu’unan bütün devletlerden yalnız Türk i yeden başkaları, İkinci harbde de aynı safta bulunmuşlardır. Türkiye ise, birinci cihan harbini her memleketten fazla olarak, dört sene daha yüklenmiş, 1923 te banş yapabilmiş, büyük bir İmparatorluk kaybetmiş, hayatını ve milli şuurlarını kurtarabilmek için hes&psız felâketler geçirmiştir
Topraklarımızdan ve haklarımızdan hiç kimseye verilecek borcumuz yoktur
İşte bu memleket, on altı sena sonra çıkan ikinci cihan harbinde türlü tehlikeleri göze alarak, açıktan açığa İngRterenin yanında ve birleşmiş milletler dâvasında kesin durum almıştır. Bu duruma karşı eskiden kaybettiklerinden ve yeni ihtimalilerden hiç bir şey lstemtkslzin, elinden geldiği kadar faydalı olmağa çalışmıştır. Her hangi bahane ile, toprağı ve hakaln üzerinde Tûrkl-yeden bir şey İstemek, en ufak bir insaf İle İzah edilemez. Biz, geç-n hâdiseleri ve haklarımızı Sovyet milletlerine, İngiliz İmparatorluğu mU-letlrrine ve Birleşik Amerika müritlerine anlatabllsek. milletlerin bizi haklı bulacaklarına asla şüphemiz yoktur. Bu imkânı bulabilmek için bir hayal yapmıyorum. Sovyet, İngiliz ve Amerika milletlerinin İçine girerek, bu geniş umman 1 arda bir dâvayı !ş£ttlrebilm.enılz maddeten imkânımız dışındadır, şu halde, büyük milletlerin birim mesclrierinııizden doğru Olarak haberli olabilmeleri, esaslı surette bu memleketlerde İdare başında bulunanların adalet ve İnsaf hislerine bağlıdır. Eğer bu hisler hakikatten ayrılırsa, büyük milletler içindeki anlayışların mahiyetini gestlrmek güçtür. Bütün bunlarla
(Arkası sahife 3 sütun 4 te)
Kaza kurşunile iki yaralama
Fatih'te Sultanselinı caddesinde oturan Ahmet oğlu Kerim adında biri evde nişanlısı ve baldın İle otururlarken tabancasını karıştırmağa başlamıştır. Dikkatsizlik eseri tabanca ateş almıştır. Çıkan kurşun Kerimi elinden, baldın Hanlfeyl de karnından yaralamıştır, lld yaralı Bal at Musevi hastanesine kaldırılmıştır.
BORSA
1/11/1945 Halleri
Londra üzerine 1 sterlin Nevyork üzerine 100 dolar Cenevre 100 İsviçre Fr Madrid üzerine 10 o pezeta Stokholm üzerine 100 kuron
BORSA DIŞINDA ALTIN FİATLER!
IJ.24
130.50 30.325» 12.0375 81.1333
Gulden
Reşadiye
İngiliz
Külçe (Bir gramı)
2 Koşun lz45
A B ş A M
Snhlfp 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Radyo, gramofonun hakkını yiyor
Şehrin büyük lokantalarında, kaHıık devirleri devam edip dururken konserve yemekler verilmesi müşteriyi havlı kızdırır. Pazarda âlâ balıklar, etler, domatesler, patatesler varken: aç aç ^ardalya kutularını, kes kes çer en seneden kalma sucukları, tenekelerden de çıkar basmnka-Iro ’ürl tileri sür, dur.
Radyolar, bu hali almamalı gramofonun hakkını gramofona bırakmalıdır Sekiz on sene evveline kadar dünyanın her yerinde olduğu gibi Tiirkîyede de, plâk sanayii Derlemişti; sazende ve hanendelerimi* arasında firmalarla kontrat yananlar, plâk neşriyatüe pek âlâ geçinenler vardı Fakat radyoların bu hali devam ederse, — hele birim radyo, alaturka musiki hakkında fcC” kararmı tatbik etmezse — radyo, gramofonu Öldürerek.
Aynı arıvhrdan aynı sarkılan her hafta defalarla, dinle dur; herkese de dinlet dur. Radyoda, bir «yeni», bir «tenevvü», bir «İcat» hususiyeti olmalı. Bunlar olmazsa, bebem aha! bir «zevki terbiye» hasleti Irâdunınah. Tekrarlar, ancak hn İkinci şdrta caizdir.
Toksa, filânca ve falanca lmiyane türkülere, meyhane bestelerine müptelâ olunlar, kendilerine birer gremofon tedarik ederler: kimsev! rahatsız etmeksizin, defalarla dinlerler, dururlar. Esasen, afnturica pivasa şarkılarını radyoda dinlemek arzusu üzBrtnde ısr?r edenlerin ağzını ararsznn drrhc’ te^bit eder-vfol? kİ. bunlar «ftlânea sarkın fs^'incanm ağrından dinlemeğe* Savılıyorlar.
tste fem gramofonun tarifi
®
Ya kamunlar, yahu* da radyolar değişmelidir
«Kanunlar» sözünden daha ziyade Belediye nizamlarını kas-tedn-orum Belediyeler, kattan tatbik edilemeyen gevsekçe kaidelerle kafalarımızın aettmetinl garanti etmek istiyorlar: fakat âcizdirler, muvaffak olamıyorlar. Biz savatlı şehirliler, komşularımızın İnsaflı olup olmamalarına terkedilmiş bulunuyoruz.
Apartmanların sekil malûm: KUcflcUktür: ekserisi betondur. Kat aşın sesler aksediyor. Bir uçtan öbür uca beş on metrelik mesafe olduğundan oda Aeğisfir-melde cazband. yahut yahey meraklılarının zulmünden kurtulamıyorsunuz Üstelik, tempo da tutarak, ayaklarile tepenizde havan döndükleri vakldtr
Fsklden yine neyse, başınız sıkısınca evden fırlar, gazinoya, lokantaya bara giderdiniz Komşulunu galeyanı bitince eve dönerdiniz. Simdi, baddln varsa kımûdan
Tine eskiden, şayet nahoş komşulara çattım ısa, apartmanınızı değiştirir, ev sahibine de bir takım sarflar koşabilirdiniz. Simdi, herkes, bulunduğu yerin mukadderatına boyun eğmek zorundadır. Kafa sile çalışmak, bir şev okumak, bir şey yazmak, hLr şey konuşmak, bir şey düşünmek bir plân çizmek, bîr resim yapmak. bir parça bestelemek, yahut sadece uyumak, hayale dalmak isteyenler, radyoları kaplayan konserve musiki yüzünden hplâktlrler. Hele zavallı hasta yatanlar... Hele onlar, hele onlar... •
Şüphesiz ki, sık nüfuslu şehirlerin derdirrinden biri, mekanik miizik olmakta devam ediyor. Ya radyoların sırnaşık seslerine karşı halkı siya net edici bir İcatta bulunmalı kİ btı, atom bombasına karşı müdafaadan pek daha kolay olmıyacağa benziyor: — yahut da Belediye nizamlarını sertleştirmeli: Şu kadar metreden müzik sızdıranın kapısı vurulmalı: «Yirmi beş lira para cezası. İtiraz ve temyiz, kabul etmez. Derhal veriniz Her tekerrüründe bes Hra fazla vereceksiniz.!»
Üçüncü bir korunma çaresi de var; ve hepsinden basit... Saygı.
(Vft - Nö)
ehüır Haberli®ri
Amerikadan 4 şilep geliyor
Bu şilepler, piyasanın muhtaç olduğu bütün mallan getiriyor
Amerikadan biri îskendenına gelen ve biri de İskender iyede bulunan «Ben Ailen ve «Stof-laykester» şileplerinden başka dört şilebin Yakın Şark ve bilhassa TürMyeye müteveccihen yola çıktığı bildirilmektedir.
Gelecek maddeler arasında piyasanın muhtaç olduğu bütün maddeler vardır. Yalnız kauçuk ve gazete kâğıdı yoktur.
Nevyork ticaret ataşeliğimizden gelen bir haberde Amerikanın sekiz kadar madde hariç olmak üzere bütün sanayi mamullerinin ihracına hükümet tarafından müsaade edildiği bildirilmektedir. Gelen şilepler bilhassa bu maddelerle yüklüdür.
Tiftik satışı için İngilizlerle müzakere
Tiftik satışları İçin son günlerde müzakereler başlamıştır,
Romanyaya takas suretiyle yapılması lâzım gelen satışlara Ticaret Bakanlığı oradan gelecek maddenin flatını yüksek bulduğu İçin müsaade etmemiştir.
Memleketimizde tiftik stoku miktarı 10 bin tonu aştığı halde flatler bir türlii düşememlştlr. Tiftiğin şimdi înglllzlere satılması kuvvetle muhtemeldir ve konuşmalar da müspet seyretmektedir.
Tngiltereden başka Fransaya da takasla tiftik satmak imkânları araştırılıyor.
Bizden îstenen mallar
Mısırda bazı fabrikalar bizden nebatî katran istemektedir.
Diğer taraftan bir Belçika firman memleketimizden arpa, darı, kuşyemi, kuru bakla almak İçin teklifler yanmaktadır.
IsvTçreden flpr geldi
tngil tere ve tsV' • ’ m külliyeli l miktarda tıbbî a gelmiştir. Bu maddelerin çoğu Sıhhat Bakanlığının evvelce yaptığı siparişler, az bir kısmı da tüccar malıdır. Getirilen maddeler eldeki tevzi esaslarına göre dağıtılacaktır.
KÜÇÜK HABERLER
* Tartı ve ölçü âletlerinin kontrol-lanna devam edilmektedir. Dün öğleden sonra ölçü memurları, mezbahaya giderek, habersizce bütün kantar ve baskülleri muayene etmişler, İçlerinden damgasız veya hatalı olanların sahipleri hakkında zabrt varakalar ı tanzim etmişlerdir.
* Hamam tarifesinin aebepslz olarak yükselttim es! üzerine yapılan neşri yalla Vali ve Belediye reisi Dr. B. LÛtîl Kffdar yalandan alâkadar olmuş ve tarife hakkında Daim! encümenden tenhat İstemiştir.
-*• Beykos kundura fabrikası. İlkokullara devam eden yoksul öğrenciler İçin dörder liraya ayakkabılar yaparak okullar* göndermiştir. Hiçbir kâr alınmadan İmal edilen bu ayakkabılar, kısmen paralan mukabilinde, kısmen de parasız olarak fakir öğrencilere tevzi edilmektedir.
Umumî meclis
Dünkü toplantıda Başkanlık divanı ve daimî encümeni aeçimi yapıldı
İstanbul Umum! meclisi dün Valinin nutkuyla açılmıştır. Oturuma başlanmadan evvel Meclis salonuna konulan radyo İle Milli şefin Büyük Millet Meclisindeki nutku dinlenmiştir.
Bundan sonra Başkanlık divanının seçimine başlanmıştır seçimlerde Parti aday göstermemiştir. Namzed teklifi etrafında biraz münakaşa ya-pıdıktan sonra gizli oy İle seçime geçilmiş, B. Faruk Dereli birinci. B. Ab-dülkadlr Karamürsel de İkinci başkan vekilliğine, bayan Meliha Avnl Sözen. B. Atıf ödill, B. Sadi özden ve B. Yusuf Mardin'in çoklukla kâtipliklere seçildikleri anlaşılmıştır.
Bundan sonra Daimi encümenin seclmtne başlanacağı sırada reis vekili B. Faruk Dereli, seçimin tamamlle serbes olduğunu aday (namzedi gösterilebileceğini söylemiştir.
Doktor bayan 8emlramis Tezel her meslekten birer arkadaşın İntihabı İcabettiğine İşaret ederek doktor Turbanı teklif etmiş, B, Şerefeddln özer kendisinin seçilmesini istemiştir. B. Kâzım şinasl Dersan da B- Halil Hilmi Uygunerln namzedlfglnl teklif etmiştir.
Neticede reylerin toplanmasına başlanmış, B. Fkrem Tur, B. Blcan Bağ-cloğlu, B Celâl Aslan Giray, B. Muharrem Naili, B. Halil Hilmi Uypuner, B. Mehmet Ali Gökçen, B. İhsan Namık Poray, B. Asım Engin çoklukla Daimi encümene seçilmişlerdir
Diğer encümenlerde İşarl rey İle seçildikten sonra oturuma son verilmiştir. Meclis, pazartesi günü saat 15 de toplanacaktır.
Bu *ayıda, harf aırasüe Burhan Belge, Cemal Reşit, Kâzım Nam!, Prof, Mustafa Sekip, Necip Faal Xısakürek, Ömer Rıza, Pe-yami Safa, Reşat Ekrem Koçu, Prof. Salih Murat. 8allh Zeld Aktay, Salt Faik. Prof. U.Ş, ve Nân beyza.
Eminönü Halkevi «Bale» tatbikatı sahnesi temsilleri
BORA
J Kasım Su var e 21 de 4 Kasım Matine 11 de Şuvare 21 de Numaralı yerleriniz] ayırtmış.
Tel: 23340
Bugün çıkan 162 nci sayıda
En yeni, en güzel 50 artist fotoğrafı — En yeni yeril ve yabancı sinema haberleri — Yayla kartalı çevrildi — Yeril bir operet: Yörük Emine — Bir rejisör nasıl yetişir? — 1da Lu-plno, Gtnger Rogera bir günlük hayatını anlatıyor (Humphrey-Bogart'ın meşhur ettiği yıldızlar — Yıldız olmadan önce ne yapıyorlardı? — Evelyn Keyes kimdir? Moda resimleri — Jo-an Fontaine’ln yeni filmi — John Payne ve karısı Gloria de Haven — Dert ortağı V.S. (Flatı 2S kuruştur). Çıkaran: TÜRKİYE YAYINEVİ: Ankara cadd. 3g
İsmet İnönü’nün dünkü büyük nutku
■i Bu akşaîp saat 20,30 da
DRAM KISMİ
SANATKAR AŞKI
- s KOMEDİ KISMI
Wıiııııw' MÜFETTİŞ
Hiç bir filme müyesser olmayan, müstesna, coşkun ve fev- ■ kalâde rağbet ve teveccüh karşısında merhum Halk Sanatkârı | Komik NAŞI T*In yarattığıdillere destan olan harikalar 1 komedisi
DUVAKSIZ GELİNİ
Halide Pljkin — Hüseyin Kemal — Bevkiye May — Reşit Ba Si1 ran. Arzuyu umumi Üzerine bir kaç gün daha
Yalnız ELHAMRA Sinemasında gösterilecektir, g1

(Baş tarafı 2 nel uahifede) beraber, birleşmiş milletler anayasa-ffiiın prensiplerinin iyi v« samimi niyetle konulmuş olduklarına inanmak İstiyoruz. Eğer insanlık hisleri gelenek dünya İçin temel tutulmak boş bir s özden ibaret değilse, Türklyenln yeni cihan barışı İçin faydalı bir onur olduğunun teslim olunacağına İnanıyoruz. Açıkça söyleriz kİ, Tllrk topraklarından ve haklarından hiç kimseye verilecek bir borcumuz yoktur. Şerefli İnsanlar olarak- yaşıya-cağız, ve şerefti İnsanlar olarak öleceğiz.
Dış münasebetlerimiz
Sayın Milletvekilleri I
Diş mûnasebetlerlmlsln bugünkü hail şudur: Sovyetlerle aramızdaki dostluk antlaşmasının feshi üzerine, yeni esaslarda ve ciddi olarak lylleş-tirllıplş bir antlaşma yapmak leln bütiin gayretlerimiz! sarfettlk, Bu gayretlerimizin bugünkü neticesini biliyorsunuz. Hakikatlerin daha İyi an’nsılacağmdnn, İyi komşuluk hislerinin galebe çalarak, İki memleket arasında iyi müna-ebetler kurulması İhtimalinden ümidimiz! kesmiş değiliz. tmkftnlan dalma iyi yürekle kar-şılıvacağu.
tnritere İle İttifak münasebetiR bağlıyız ve Iklnrl cihan harbi sırasında peçen türlü hâdiselerden wn-ra, Tnrillz milletinin bizimle ly! ve mllttcf'k münasebetlerin! faydalı bulacağına inanıyoruz.
Amerika Blrîpşlk devletleri İle münasebetlerimiz artan bir dostluk Senide gelişmekte'Ur. Amerikanın, birleşmiş milletler anayasasının prensiplerini samimi olarak her mlllrt İçin taklbedec rine güveniyoruz,
Bulyaristandan bavlıyarak, Iraka vş İrana kad->T bütün kom-ularımı-zın, bakımsız milletler olarak yaşamalarını ve kendilerile iyi münasebetle bulunmamızı İstiyoruz. Harb felâketinden sonra dost Yunanlsta-nın kalkınması ve yaralarını iyileştirme.:! yolundaki gayret’erlnl yakın bir sempati İle taklbediyoruz. Irak İle dostluk münasebetlerimizin gelişmesi ve derinleşmesi İhtimallerini mcnunlukla karşılıyoruz. Medeni bir millet ve devlet olarak İnsanlık ailesinin çalışknn ve faydalı bir uzvu olmaktan başka bir siyari hedefimiz yoktur.
Memleketin iç durumu
Sayın Milletvekilleri,
Şimdi de müsaadenizle size İç politika durumumuzu oratmek isterim.
Türkiye Cumhuriyeti, yirminci asırda, önceden hiç kimsenin İhtimal veremlycceğ! ve tahmin edemlyc-ceği surette kurulmuş büyük ye kıymetli bir eserdir. Her mânaslle bir Ortaçağ kurumu olan imparatorluktan. modern, medeni ve bütün İnsanlık prensiplerini temel tutan bir Cumhuriyet doğmuştur. Devletin karakterinin. bu kadar büyük değişiklikleri meydana getirebilmek İçin devrimci olması zaruridir Bunan yanında temel olarak Cumhuriyetin bir halk İdaresi olarak kuruluşu, yani demokratik karakteri esas tutulmuştur. tik devirlerinde fesin yerine şapkanın giyilmesini ve devletin lâik bir cumhuriyet olmasını ve lâ-tln harflerini, bütün bunlan, açık ve uzun tartışma He kabul ettirmemizi insaflı hiç kimse bekli yemezdi. Bütün bu devrimler yine bir diktatörlük rejiminin eser! olarak meydana gelmemiş, hepsi Büyük Millet Meclisinin kanunlar’le kurulmuş ve tepkileri Büyük Millet Meclisinin denetleri ve hesap sormaları önünde yenilmiştir. Türklyede demokrasi usullerinin geçmişe alt hesanlnrı yapılırken. bütün büyük dcvrlmlerln 1323 ten 1939 a kadar meydana geldiği ve altı seneden beri de bir cihan harbi içinde bulunduğumu.: unutulmamalı.
Siyasî partiler kurulması mümkün olacak
Demokratik karakter bütün Cumhuriyet devrinde prensip olarak muhafaza olunmuştur. Diktatörlük, prensip olarak, hiç bir zanınn kabul olunmadıktan başka, zararlı ve Türk milletine yakışmaz olarak dalma İtham edilmiştir.
Büyük Meclisin har deneti yanında milletin v'-'rglleri ve harcadıkları üzerindeki deneti, «sn ileri demokratik milletlerin hiç birinden eksik kalmıyaeak kadar kesin ve kavrayışlıdır. Bizim tek eksiğimiz, hükümet partisinin karşısında bir parti bulunmamasıdır. Bu yolda, memlekette geçmiş tecrübeler vardır. Hattâ İktidarda bulunanlar tarafından teşvik olunarak teşebbüse girişilmiştir İki defa memlekette çıkan tepkiler karşısında teşebbüsün muvaffak olmaması bir talihsizliktir. Fakat memleketin ihtiyaçları zevkli’1, hürriyet ve demokrasi havasının tabi! teleme I sayesinde, başka siyasi partinin de kurulması mümkün olacaktır.
Bununla beraber, Mecliste çokluğu teşkil eden parti üyelerinin hükümeti tank İdde devlet ve millet işlerini denetlemede, hiç bir kasta, hattâ hiç bir Ölçüye bağlı bulunmadıkları herkesin gözll önünde bir gerçektir. Memleketimizin hürriyet ve güvenlik İçinde halk idaresini bütün şartlarl-1« geliştirebilecek bir .yolda ilerlediğini inanla söyllyeblllriz, Bu gelişme İçin hçr vatandaşın vazife re zorum duyguslle İlgili olması birine! şarttır. I
Demokrasinin prensipleri, söz ve yazı hürriyeti
Demokrasinin her millet İçin müşterek prensipleri olduğu gibi her milletin karakterine ve kültürüne göre birçok özllIkJeri de vardır. Türk milleti kendi bünyesine ve karakterin.-göre, demokrasinin kendi için öael-Uklerinl bulmağa mecburdur.
Söz ve yaa hürriyeti, şüphe yoktur ki, her halk İdaresinin söz götürmez ortak temelidir. Her milletin kendi karakterine göre do, bir kontuma ve söze dayanma ölçüsü vardır. Bu ölçüyü hiç bir kitapta bulamayız ve hiç bir kitaba yaramayız. Ancak, uygularken milletin neye dayandığını ve neye dayanmadığını öğrenebiliriz. Son zamanlarda tartışmalarımız, Alman harbinin bltmeslle daha dünyada hiç bir şey kararlılık bulmadan, geniş bir ölçü almıştır. Günün pahalılığı ve dertler! üzerinde süren şikâyetler, doğrudan doğruya devletin temel İdaresi üzerinde bir mesele şekline girmiştir. Oazet'terl-mlzde en nazik dış meseleleri ve memleketin kuşunda bulunduğu ağır İhtimaller önünde milletin maneviyatını zayıflatacak, devletin varlığının kanun! temeli olan Büyük Millet Meclisi Üzerlnd" bllp saygılı d en II em İvecek surette dil uzatılnvş-tir. Bu durumun vatandaşların ha- -şiyrt ve şerefini, ökürüzlerln oyuncağı haline getireceğinden ve d»? politikanın fena İhtimallerine karşı memleketi zayıf göstereceğinden şüphe edilemezdi. Bu durumun, memleketi. İçerdeki endişeli vatandaşlara ve dışardan seyreden devletlere zayıf gösterme.*!, tabii bir şeydir Bu memleketin aşın ve ölçüsüz sözlere dayanamıvarak, mutlaka şurasından ve burasından ateş çıkarması, tarihte Reçlrdüğlmlz hakikatlerdendir. Türklyfnîn kuvveti ve istikran hakkında bir hüküm verebilmek İçin, memlekette ne çıkacağını beklemek, seyirciler İçin anlaşılır bir şeydi. Bütün bu ıstırap verici IhttmaVere karşı, hükümetin ve meclisin S"i*uk kanlı ve sabırlı olması, ve memleketin yüks ii anlayış cö-term i çok f.ıydnh olmuştur.
Hürriyet ve demokrasinin yerleşmecinde birinci âmil vazife duygusudur
Geçirdiğimiz devrin geçirlime?l zaruri idi. Söz ölçüsünde rol alan vatandaşların faydalıyı ve sarrr’ıyı kendilerinin anlaması için tatbik edilmesi ve zaman geçmesi gerekti. Hürriyet ölçüsünün başlıca müvaze-neclsi olan halk efkârı da, ancak tatbikatı görerek ve vazife hissini kendi yüreğinde duyarak takdirini nyar-lıyabillrdl. Hürriyette tecavüzün ve anarşinin cemiyet durgusu İle ve kanun yolu İle «nurları ancak zaman İçinde bulanacaktır. Hürriyet ve demokrasi havarinin yerleşmesinde cemiyetin vazife duygusu birinci unsur olduğunu söylemekte ısrar etmek İsterim.
Cumhuriyete kadar Anadolu dağlarında eşkıya çoktu. Cumhuriyette eşkıyadan eser kalmaması, yalnız kanun ve takip kuvvetlerinden İleri gelmemiştir. Vatandaşa tecavüz edenlere kayıtsızlık ve yataklık etmek, vatandaş İçin yakışmaz olduğu anlaşıldıktan sonradır ki, eşkıyanın barınması ve yaşaması mümkün olmamıştır. Vatandaş hakkına ve kanun İnancalarına saldırış etmek Istl-yecek olanlar, yazı, cemiyet ve siyaset âlemine de girebileceklerdir. Cemiyetin vazife duygusu eğer İyi ve doğra işlerse, bu güçlüklerle uğraşmak çok kolaylaşacaktır.
Gürültü ve zorla kanun çıkarılamaz
şimdi, hürriyet ve demokrasi ile tecavüz ve anarşi arasındaki unsurların kanun yolu İle bulunmasına geliyorum. Bir defa . hiç bir kanunun gürültü ile ve zorla Büyük Millet Meclisinden çıkarılamıyacağını her propaganda ve siyaset adamının bilmesi 1 Arı m Hır Kanunlar Büyük Millet Meclisinde tam huzur İçinde çalışılarak ve bunun için ne kadar ataman geçerse, hiç kimsenin bir şey söylemeğe hakka olnuyarak, vicdani kanaatle çıkacaktır. Ancak o zaman kanun memleketin İhtiyacına cevap olabilir.
6ayın Milletvekilleri;
Bir ehemmiyetli devir geçiriyoruz. Benim görüşüme güre, bu devri önceden tahmin edemiyeçeğimiz. kadar kısa ve zararsa geçiriyoruz. Açık konuşmalara, tek veya toplu olarak alışacağımızı kuvvetle umuyorum. O zaman, millet hayatımızda geçirmek zorunda olduğumuz yolları arkamızda bırakmış olacağız ve kendimizde çok kuvvet ve güven hissedeceğiz.
Basın kanununun bir maddesi
Son zamanlarda basın kanununun bir maddesinden ve diğer bazı kanunlarda». çok bahsolunmuştnr. Basın kanununun maddesi, hükümetin umumi politikasına aylan olan yn-ymlnrdan dolayı, hükümete gazeteyi kapatmak hakkını vermektedir. Nazari olarak düşünftlÖrse, hükümet! serbesça tcnkldctmek hakkı gibi yarı hürriyetinin ilk şartı olan bir hak, hükümetçe kapanma cezasına uğratılmak yüzünden, hakikatte mevcut değil demektir. Bu maddenin btı nı"-naalla kalması «mınulamaz. Onun |
kaldırılması vc gerekiyorsa, diğer tedbirler düşünülmesi zaruridir. Ancak, diğer taraftan, aynı maddenin hükümet aleyhinde en İnsafsız ve ölçüsüz sözlerin söylenmesine flllyatta mâni olmadığı göz. öniinüne alınırca, meselenin İlk bakışta göründüğü kadar sade olmadığı, bir incelemeye lüzum olduğu kabul edilmek, hiç olmazsa, İhtimal verilmek lâzımdır. Ben zannederim İd, bu maddenin ko-ı uulması devrim günlerinde hükümeti tenkldden kurtarmalı tan ziyade, dış ve İç bûytık meseleler karşısında bir •avunma vasıtası olarak düşünülmüştür. Zamanında düşünülen İhtiyaçların bugün aynı ehemmiyette keskin olduklarını sanmıyorum. Her halde, Büyük Meclkln esas prensip! kurtaracak ve bugün mevcut olduğu nispette savunma İhtiyacını koruyacak bir İncelemeye girmesinde zaruret ve fayda görürüm. Bu maddenin konduğundan beri, hangi hallerde ve nasıl uygulandığını araştırmak, aydınlatıcı bir yoldur. Hattâ Büyük Meclis, yazarlarımızın geçmiş hâdiselerdin örselenmeleri mahzurunu görmezse, şikâyet edilen maddenin uygulanma tarihçesini tek tfl: rrlral-lerlc memlekete de neşredebilir
Cemiyetler kanunu
Cemiyetler kanununda, ve ceza kanunlarında. sözü edilen maddeler 1938 haziran kanunlarında konulmuştur. Diğer bazı kanunlardı öû değiştirilebilecek yerler her raman bulunabilir. Bu maddebrln İyileştirilmesinde, partiler teşkiline toplanma ve güvenlik haklarına karşı k-vmaffl ihtimali olan hükümler değiştirilmelidir. Bütün bu değişm'lerde, rr.e ule-ketln güvenliğine, bunve.’lne vc ihtiyacına göre doğru ölçüler aranmalı ve bulunmalıdır Meclis, tam baftım-sızlık ve huzur içinde kendi vicdani kanaatinin verimi olan doğra ölçüleri kanun şeklinde hükümetin eline vermelidir. Bu ehemmiyrtll işlerin tecrübeli ve vatansever ellerlnlr. îe iyi ölçülerle kararlnştınlarağmı kuvvette umuyorum.
Tek dereceli serim
Memleketin İç hayatında bu tedbirleri aldığınızdan sonra, veni seçim İçin tabii olarak bir buçuk 'ene kadar geçecektir. Bu zaman, milletin yeni seçime bir hazırlık devri olacaktır. Tek dereceli olmasını dilediğimiz 1947 seçiminde, milletin çoklukla vereceği oylar gelecek iktidarı tâyin edecektir.
O zamana kadar bir karşı partinin kendiliğinden kurulabillp kuruiamı-yacuğinı ve kurulursa, bunun Meclis İçinde ra!. Meclis dışında mı, ilk şeklini göstereceğini bilemeyiz. Bunu biliriz kİ. bir siyasi kurul lçkıdo prensipte ve yürütmede arkadaşlarına taraftar olmıyanların hizip seklinde çalışmalarından fazla bunların. kanaatleri ve programları ilö açıktan durum almaları, siyasi hayatımızın gelişmesi İçin daha doğru yol; milletin menfaati ve siyasi olgunluğu için daha yapıcı bir tutumdur. Sivas! kanaat ayrılıklarından dolayı vatandaşlarımız arasında düşmanlık olmaması için bütün kuvvetimizle çalışacağız
Sayın Millctvtkilieri;
Memleketimizin siyasi hayatmd.a gelişmeyi bu şekillerde düşünüyoruz. İç idaremizin hiç bir safhasını, İçerde gürültüden korkarak ve dışarıya gösteriş ve kendimiz! beğendirme gayretine düşerek düzene koymıyacn-ğız. Büyük Millet Meclisinden çıkacak hw kanun ve Türklyede yürüyecek her nizam, Türk milletinin kendi İradesinden ve ihtiyaçlarından doğacak ve bütün vatandaşlar 1çln adale» ve şefkat hislerine dayanacaktır. Türk milletinin daima daha iyi ve daha iteri yollarda yürüy-'ceğlne kesin olarak inanıyoruz. Büyü!: Mille» Meclisi İleri Te İyi yolların dalma birinci kılavuzudur
Meclis Başkanlık divanı seçildi
Ah kara 1 (Akşam* — Cumhurbaşkanı. açılış nutkunu okuyarak coşkun sevgi tezahürleri arasında Meclisten ayrıldıktan sonra Büyük Mille» Meclisi Başkanlığı seçimi yapılarak. Başkanlığa 369 oyla ve birlikle Çankırı Milletvekili Abdülh&Uk Ren da seçilmiştir.
Bu netice üzerine alkışlar arasında Başkanlık mevkiini alan Abdülhalik Ren da. aşağıdaki söylevde bulunmuştur:
Aziz arkadaşlarım.
Göstermek İÜ t funda bulunduğunu* yüksek güvenden dolayı hepinize sonsuz minnet ve şükranlarımı sunanın. Vazifemi yaparken kıymetli yardımlarınızı esirgememenizi hepinizden ayrı ayrı dilerim.»
Daha sonra, Başkan vekillikleri, İdare üyelikleri ve Başkanlık kâtiplikleri seçimleri yapılarak. Başkan vekilliklerine üç yüz yîtmlş beşer oyla Tevflk Fikret Sdıy (Konya», Cevdet Kerim İncedayı (Sinop». $emsed-dln Günaltay (Sivas», İdare üyeliklerine üç yüz yetmiş bejîr reyle limit Bayrak (Ağrı). MuttnJip öker (Malatya), irfan Ferit Aipayo (Mardin», ve Başkanlık kâtipliklerine de yine üç yüz yetmiş beşer reyle Bülent- Esma (Bitlis),Dr. Miimtaa Brtker (İçel) Sedat Pek (Kocaeli). Vedlt Usaren (Kütahya), Naşit Fırat (Samsun», Necmeddtn Snhlr Sılan (Tunceli) seçilmişlerdir.
Meclis gelecek topiantam» pazartesi günü yapacaktır.

Bahl(e 4
• AKŞAM
! Kasım 3945
Kastamonu’da bir cinayet
Karısını ve damadını öldürdü
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
18 M. S. ayarı. Solon orkestrası. 18.30 Konuşma, 18.45 Orkestra, 19 Haberler, 19.20 Geçmişte buglln, 19.36 Şarta ve türküler, 19.45 İktisat saati, 20 Mandolin birliği, 30.16 Radyo gazetesi, 20.46 Temsil, 21.80 Berbes saat, 21.45 Tarihî Türk musikisi, 22.18 Haftanın spor hareketleri, 22J0 Dans müziği (Pl.). 22.45 M. 8. ayan. Haberler.
Yarın sabahki program
7.30 M. 3. ayan. Müzik (Pl.), 7.45 Haberler, 8 Müzik: (Pl.). 12.30 M. 8. ayarı, Salon orkestrası, 12.45 Haberler. 13 Orkestra, 13.30 Peşrev, şarkı ve türküler, 14 Müzik! (Pl.), 14 20 At yarışları tahminleri.
Kastamonu (Akşam) — Kaatûmo-nunuû İsmailbey mahallesine!» oturan Akif adında biri dokuz seneden-beri evli bulunduğu karısı Emlneyi ve damadı Mustâfayı öldürmüştür. Akif son zamanlarda başka bir kadınla münasebet peyda etmiştir. Cinayet; günü kansma, dostunun evin» gitmesini, orada beraber dokumalarını söylemiştir. Emine bunu kabul »tmiyerek oğlunun evine gitmiştir.
Cinayet gecesi Akif sarhoş bir halde üvey oğlunun evine gitmiş, kapıyı ısrarla gelini Şerlfeye açtırmıştır. Başına gelecek hali seren Emine evin abdestUğinden athyarak komşusu Pakizenln evine kaçmıştır. Bir müddet sonra oğlu ve damadı gelmişler, ara bulmak istemişlerdir. Fakat Akif tabancasını çekerek karısı v» damadı üzerine ateş etmiş, bunların İkisi do ölmüşlerdir.
Kaat.il derhal yakalanmış v» hemen muhakeme edilerek 30 sene ağır hapse mahkûm edilmiştir.
Almanya’nın idaresi
Askerî idarenin sivil hükümete devri isteniyor
NûW-5fork 1 (R) — Al manyadaki Amerikan İşgal kuvvetleri komutanı Gl. Elstnhoıvcr Başkan Truman'a gönderdiği mektupta, diğer devletler razr olurlarsa 1 hazirandan itibaren Aimanyada askerî hükümetin sivil hükümete devredilmesini teklif etmiştir Başkan Tnıman bu teklifi muvafık görmüştür. Diğer devletler lıenüs cevap vermemişlerdir.
El konulacak fabrikalar
Londra ı (R) — 300 Müttefik subayı batı Almanyada tetkiklerde bulunuyor. Bunlar tazminat İçin alınacak fabrikalara paha biçecektir.
Ney-York 1 (R) — Teslim edilecek Alman ağır sanayiine mensup mü-essesclerdcn daha 7 fabrikanın s0-külme-lne başlanmıştır. Bunlar arasında meşhur Horabold ve Manhelm-de Büveti fabrikaları vardır.
Diğer taraftan Amerikan bölgesinde temizleme ve İmar İşleri büyük
BULMACA
1234B6786 10
— — - ■ ■
- ■ | 1 !■ 1 -
1
a ■ E
B ■ H” - Tl 1 ■ a
Soldan sağa ve yukarıdan aşağı:
1 — Ekseriya ekilmeden bilen bir
sebze.
2 _ Oldukça - şişkinlik.
3 — Ezan okunan kuleler.
4 — Yapma - Tersi kuşun başıdır -
Kamer.
5 — Müşkülâtla.
6 — O hiç de zor bir Lş değil. (4 kelime)
7 — Uzunluk - Tersi hayat sürer
demektir.
8 — Uykudan kalkan.
9 — Bir Rum kadını.
10 — Giizci sanat - Kuru değil -İstiğna.
Geçen bulmacanın halli
Soldan sağa ve yukarıdan aşağı:
1 — Gfvezekarı, 2 — Eslrlflroş, 3 — Vldalamalı, 4 — Eraf, Holân, 5 — Zil, Sinan. 8 — Efahi. Omaç, 7 — Klmona. Adi, 8 — Aralamak, 9 — Ralanad. Ve. 10 — İşın, çimen.
hızla bertiyor. Tahrip veya teslim edilmlyecek fabrikalar birer birer sulh istihsalMına başlıyorlar.
Türkiye Ecnebi
Senelik 2800 kuruş 6400 kuruş 8 Ayiıg 1500 ■ 2000 »
3 Aylık VW * 1600 *
adres te adili için eti) Kuruşluk pul gönderilmelidir Aksi takdirde
' • •____________________
Telefonlarımız Başmuharrir: 20565
Yazı işleri ■ 20705 — tdarc: 200.31
Müdür: 30487
zilkade 26 — Hızır 181
İmsak Güneş öğle İkindi Ak Yatsı E, 11.47 1.27 6.53 9.41 12.00 1.33 V. 4.52 6.32 11.58 14.46 17.04 1B.38
idarehane BaDiSUi elvan Acımasiuk sokan no. u
şile Barış Hukuk Mahkemesinden: 945/2
Hatice Dalbudak, Ayşe Çaylak, Mustafa Çaylak, Ahmet Çaylak, Necatı Çaylag ve Zehra Akovanın şayian v« müştereken mutasarrıf oldukları Şile Çavuş mahallesi Bezlrhane sokağında kâin 44 numaralı bahçeli ahşap evle gene Çavuş mahallesi Camilşerlt sokağında buulnan 2 âdet bağ yerinin izalel şüyu suretlle açık arttırma İle çatılmasına Karar verilerek müzayedeye çıkarılmıştır. Evin muhammen kıymeti 800 (sekiz yüzı lira ve bağ yerlerinden birinin 100 (yüzı ve diğerinin 70 (yetmiş) liradır, Birinci açık artırmaları 21.11.995 çarşamba günü saat 14 ten 15 e kadar İcra kılınacaktır. Kıymeti rnuhammenelerlnln yüzde 75 İni bulmadığı takdirde en son arttıranın taahhüdü baki kalmak ■üzere on gün müddetle temdtdedlle-reic ikinci açık arttırmaları 30.11.945 cuma günü saat 14 ten 15 e kadar İcra kılınacak ve o gün en çok arttırana ihale edilecektir. İpotek sahibi alacaklıların işbu menkul üzerindeki haklarını, hususlle faiz ve masarife ait olan iddialarını evrak! müsblte-lerih birlikte on beş gün içinde bildirmeleri lâzımdır. Aksi takdirde haklan tapu sicillerde sabit olmadıkça. satış bedelinin paylaşmasından haılç kalacaklardır. Müterakim vergiler hissedarlara, deliâilye, İhale pulu ve tapu masrafları müşteriye aittir. Arttırma şartnamesi işbu İlân tarihinden itibaren dosyasında mevcut bulunduğundan, tallbolanların kıymeti rnuhammenelerlnln yüzde 7,5 u nispetinde pey akçeslie birlikte o gün ve o saatte Şilede Hükümet konağının ait katındaki dairede şile Adalet başkâtipliğine 045/2 numara İle müracaatları iltn olunur. (14534)
ZAYİ — Şehremini Nüfus memurluğundan aldığım nüfus kâğıdımla birlikte Fatih Askerlik şubesinde kayıtlı askerlik tezkeremi kaybettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur. 337 doğumlu
Salih oğlu Mehmet Çelik
İstanbul MilU korunma savcılığından: İlâm: 945/1136
Faturasız mal satmak ve fatura kopyasını saklamamak suretlle Milli korunma kanununa muhalefetten suçlu Beyoğlu Bahkpazan 25 No. lu dükkânda sakat satmakla meşgul Ramazan oğlu 338 doğumlu SalAhad-dln Yüzer hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul -4 No. 11 Millî korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: Suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan Mili korunma K. nun muaddel 31-4. 57-8, 03 C. K. 80 el maddelerine tevfikan 58 lira 80 Kr. ağır para ce-zaslle tecziyesine, 8 gün müddetle ticarethanesinin kapatılmasına ve bu kadar müddet ticaretten men’lne vo hüküm katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 6.7.945 tarih ve 945/425 sayılı karar kntlleş-mckle İlân olunur.
Aksam pazetcsllr neşrolunacaktır. (14535)
İstanbul Asliye 9 uncu Hukuk Yargıçlığından: 45/.2121
Heybellada Sndiye sokak 7 No. da Ekrem Öyük tarafından Aksaray İs-mallağa Malı. Oruç Gazi sokak . 14 No. da karısı Cenıallye Öyük aleyhine açılan boşanma dâvasının yapılmakta olan yargılanmasında: M. aleyhe gönderilen dâva arzuhali vc davetiyeye verilen meşruhata nazaran M. alehln gösterilen adresten çıktığı ve nereye gittiği bilinmediği anlaşıldığından, dâva arzuhali ve davetiyenin yirmi gün müddetle İlânına ve yargılama günü olan 22.11.945 günü saat 14 te mahkemeye gelmesi veya kanunî bir vekil göndermesi, aksi takdirde gıyaben devam edileceği azruhal ve davetiye makamına kaim olmak üzere İlân olunur. _____________
KİMYAGER HÜSAMfODIN İdrar, Kan ve sair tahliller, Eminönü. Emlâk Eytam bankası karşısında İzzet Bey iıan No. 8
ZAYİ — İstanbul Seyrüseferden aldığım çift atlı arabamın 4-171 numaralı plâkayı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. Galata Mumhane iskelesinde Mevlût Gürgen
Zayi — Gebze nüfus memurluğun-! dan aldığım nüfus kâğıdımla birlikle Gebze askerlik şubesinde kır.ılil l'z-1 keremi kaybettim, Yenilerini altıca-1 ğımdnn eskilerinin hükmü yoktur 336 doğumlu Kâzım oğlu Cafer Çalılık
RADYO
Dikkatla okuyunuz!
BÜYÜK BiR MEZAT
Saks, sovt vazo ve biblo kolekslyonerlerln emsalsin tablo ve nadide eşya meraklılarının bu hafta toplanacakları yegâne yer, Ayazpa^s Park Oteli karşısında Saadet apartımanında yapılacak müzayede yeridir. Tafsilâtını yann okuyunuz, Fazla malûmat İçin Portakal Mobilya evine müracaat. Tel: 42738
DOMUZ SATIŞI
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.
İstanbul bürosundan t
Çiftliklerimizde yetiştirilmiş 300 baş besili domuz 8.11, 1945 perşembe günü saat 10 da büromuzda açık arttırma İle satılacaktır. İsteklilerin şartlan öğrenmek için Bahçekapı Taş Handa büromuza müracaatları,
İstanbul Vilâyetinden
1 — Halka Eylül - Ekim aylarına mahsus ekmok karnelerinin O kuponu ila yapılmakta olan zeytinyağı dağıtımına 10.11.045 cumartesi günü son verilecektir. Mevcut zeytinyağı miktarı dağıtıma yetmediğinden 3.U.1948 tarihinden itibaren mutemet bakkallar O kuponu mukabilinde 10.11.1045 tarihine kadar pamuk yağı dağıtacaklardır.
2 — Dağıtma işlerlle görevli bakkallar topladıkları O kuponlarını vs ellerinde mevcut yağ miktarlarını bildiren bir yazı 11» 15.11.1946 perşemb» günü akşamına kadar Belediye Ekmek Bürosuna vereceklerdir.
3 — Hesaplarını k&patmıyan bakkallar dağıtma listesinden çıkarılarak haklarında Millî korunma kanunu gereğince takibat yapılacaktır.
4 — Kasım - Aralık aylarına mahsus ekmek karnelerinin G kuponll» nüfus başına şehrin her semtinde litresi 220 kuruştan bir litre pamuk yağı dağıtılacaktır. Halka dağıtma günü ayrıca İlân olunacaktır.
5 — Aşağıda yazılı günlerde mutemet bakkallara pamuk yağı dağıtımına başlanacaktır.
A — 3 kasım 945 cumartesi günü Beykoz, Sarıyer, Adalar, Bakırköy v# Kartal kazaları;
B — 5 kasım 1945 pazartesi: Üsküdar ve Kadıköy?
C — 6 kasım 1945 salı: Eyüp. Fatih:
D — 7 kasım 1945 çarşamba: Eminönü ve Beşiktaş;
E — 8 kasım 1945 perşembe: Beyoğlu.
0 — Mutemet bayiler bundan evvelki dağıtımda olduğu gibi, topUya-caklan O harflerini Belediye Ekmek Bürosuna tevdi edeceklerdir. (14577)
Kereste ve bıçkı talaşı taşımalarında vagon tonajı
Devlet Demiryolları genel müdürlüğünden:
10, 11, 1945 tarihînden itibaren, vagonla taşınacak (kerestenin destere ve bıçkı talaşları ve bunlardan yapılan blrlketleri)-nin taşıma ücretleri vagon tonajının tamamı yerine yarısı üzerinden alınacaktır. Fazla bilgi istasyonlardan istenebilir. (14552)
Tazyik edilmemiş saman ücretleri
Devlet Demiryolları genel müdürlüğünden:
10. 11. 1945 tarihinden itibaren, sayılı tarife (tazyik edilmemiş saman) lara da tatbik edilecektir. Fazla bilgi İstasyonlardan İstenebilir. (14553)
Çivi satışları hakkında
İstanbul valiliğinden:
1 — 24.10.1945 gün ve 6141 sayılı Resmî Gazete İle de yayınlanan Milli korunma emri gereğince Karflçe çivilerinin satışı 1.11.045 ten itibaren ser-bes bırakılmıştır.
2 — Fabrikalarda imal olunan çiviler 1039 - 1944 yîllanndla ÇİVİ tlca-retlle uğraşmış olan özci ve tüzel kişilerle İnşaat ruhsatiyesi almış olanlara verilecektir. Bu gibilerin Vali veya Kaymakamlardan alacakları vesikalarla Çivi fabrikalnna miircaaUart.
3 — Devlet dâireleri, Özel İdareler ve Belediyeler v» bunlara bağlı teşekküller ve kurullarla iktisadi devlet teşekkülleri, umumi menfaatlere hadim kurumlar mutemet veya müteahhitleri eliyle ve her defasında birer belge karşılığında muhtacoldukları çivileri fabrikalardan alabilirler.
4 — Çivi satış fiatlorl K/510 sayılı karar hükümlerin» tabidir.
Keyfiyet ilân olunur. (14576)
Kapalı eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — Topkapı sarayı müzesine bağlı sarı güzelde Hüsrevpaşa, yeni cami v« Eyüpt» kaptanı derya Mustafa paşa türbelerinin onarımı kapalı zarf usulü İle eksiltmeye çıkarılmıştır. Keşif bedeli 10434 lira 77 kuruştur. Öcsiltmo 12. 11. 945 tarihînde pazartesi günü saat 15 dö İstanbul Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu lşo alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme, bayındırlık işleri genel, hususi ve fenni şartnameleri, proje keşif hulâsasil» buna müte-ferrl diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye İştirak etmek için taliplerin 1246 Ura 18 kuruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi vo 945 yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olması, eksiltme gününden tatil günler! hariç 3 gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarda 2 İnci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair İmzalaması ve buna alt 2490 sayılı kanun mucibince haziTiıyacağı teklif zarf.annı 12. 11. 045 pazartesi günü^aat 14 e kadar İstanbul bayındırlık müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (13089i
Bayındırlık Bakanlığından:
Ankara'da yeniden yaptırılacak olan «Fen Fakültesi» binaları jJhje-lerllc, bunların genel durum plânının yaptırılması Türk Yüksek Mimar, Yüksek Mühendisi erile. Mimar Mühendisleri arasında müsabakaya konmuştur.
Bu konuya ait müsabaka şartnamesi ve arsa plânı Bayındırlık Bakanlığı Yapı va İmar Reisliğinden lstenJimelldlr.
Müsabaka süresi 81 ocak 1940 günü saat 17 de sona erecektir. Bundan sonra müsabakaya katılan projeler yed! Uzmandan kurulacak bir «Jüri» tarafından İncelenecek ve 1 İnci» 2 nel, 3 üncü dereceyi kazananlarla, mansiyon alacak ayrıca beş projeyi seçecektir.
1 İnci mükâfat kazanan projeye: 8000 sekiz bin Ura
2 ı * ■ > BöOO altı bin lira
3 > > ■ > 4000 dört bin lira
Ayrıca, adedi beş olmak ilzere mansiyon kazanan projelerin beherine de 500 beş yüz lira verilecektir. (13050)
Bu uazar giinkii fevkalâde satış
Büyük, pek büyük bir satış değildir. Hakikati söylemek lâzım gelirse son zamanlarda gelişigüzel biriktirilmiş muhtelif eşya ve mobllyclerln satışlarında hayali ve tahminli müşteriler belirdiği görülmektedir. Halbuki bu pazar günü Bomontlde yapılacak satış tamamen başkadır.
şimdiye kadar böyle ahenktar bir topluluğu İhtiva eden bir satışa ras-lannıanııştır. Takriben 250 kadar çeşit eşyadan mürekkep bu emsalsiz satışta: Zengin ve ca2ip mobllyeler, Venedik ve saire atik ve nadide kristal vazolar, Louls Ftllp zamanına alt atik tabaklar, Sevr mamulatı şahane eşyalar, hakiki Farnsız marketriden masa ve bahülerğ atik ve hakiki Cenova ksdlfelerile örtülü akaju masif stil salon takımları, Medt Efendi. Henderson, Coron - \Voothvllie ve sair üstatların imza-larlle süslü yağlı boya tabloları, mükemmel ve kıymetli Şark halıları vesaire bulunmasile diğer satışlardan ayıracak başlıca âmillerdir. Bu pazar için Bomontl Tramvay caddesinde 293 No. Nimet apartmanının 2 No. lı dairesinde bulunmayı unutmayınız. Fazla tafsilât İçin gazetemizi okuyunuz, veya 41221 No. ya Bay Babikyan'a telefon ediniz.
Batıştan evvel eşyanın görülmesi için ziyarete müsaade edllmiyccektir.
Yüksek deniz ticaret okulu müdürlüğünden:
Okulumuz 5 kasım 945 gününde 1945 - 1948 öğretim yılına başlıyaça-ğmdan, yeniden okula kaydedilen öğrencilerin taahhüt senetlerini sözü, geçen güne kadar Müdürlüğümüze formülünde yazılı şeklide hazırlıysrak behemehal getirmeleri, aksi takdirde haklarının zlyaa uğriyacağl ve yerlerine yedek adayların alınacağı İlân olunur. (14541)
Vakıflar orman işletme müdürlüğünden
Istıranca Vakıf ormanında 1 inci seri dahilinde 6-7-9-12 maktalarında 80 ton. hazır vc 120 ton kısmen hazırlanmış 200 ton kömür şartnamesine göre pazarlıkla acele satılıktır. Muhammen bedel 12400 lira, muvakkat teminat 930 liradır.
İsteklilerin 5.11.945 günü, saat on dörtte komisyonumuza müracaatları. _____________________________________________________________(14539)
Tekel İstanbul Bira Fabrikası müdürlüğünden:
Cinsi
Hurda saç ve demir 50-80 ton
Dahilî telefon 1G adet
1 — Yukarıda yazılı tahminen 50 - 60 ton hurda saç ve demir, 18 adrt dahLlî telefon pazarlık suretlle satılacaktır.
2 — Pazarlık 12,11,945 günü rast 10 da Tekel İstanbul Bira FûbrikâM Müdürlük binasında Mubayaa komisyonunca yapılacaktır.
3 — Şartname ve satılacak eşya her gün fabrikada görülebilir.
•1 — Güvenme parası T- 15 Ur. _______________(14494)
Türk Hava Kurumu Yalova şubesinden
Bu yıl Kurban bayramında Şubemiz bölgesinden toplanacak beş au yüz koyun ve yüz elli, iki yüz kilo sığır derişil» barsa klana 9 kasım 945 cuma günü saat 16 da açık arttırması yapılacaktır. İsteklilerin şerait! anlamak üzere İstanbul şubesine ve arttırmaya gLrmek için de Yalova şubesin» müracatları. (14587)
inilllllllllltinilllllllllllllIlllllllllllllllllllllllllllHtlIllllllllllllllllllllllIltlIlllllJIKIIIIIIIIIIUIIIItlIlllllllllllllIllIlllKtltlUliniUHfl
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Umum idaresi İlanları
anım..............................
Karabük fabrikaları demir cevherleri için 225 tarifeye ek yapıldığına dair
Devlet Demiryolları genel müdürlüğünden;
1.11.1945 tarihinden İtibaren:
Karabük ve Ülkü İstasyonlarına Karabük demir ve çelik fabrikaları adına taşınacak demir cevheri İçin 225 sayılı maden cevheri tarifesin» 3 nel ek yapılmıştır. Fazla bilgi istasyonlardan istenebilir. (14550)
Ölçü ve ayar teşkilâtı 50 lira maaşlı şeflik kadrosu açıktır
İstanbul belediyesinden:
Yüksek okul mezunlarından aske rliğlnl yapmış ve 35 yaşını bitirmemiş olanların 3X4 ebadında 4 adet fotoğraf, şahadetname, terhis tezkeresi ve nüfus hüviyet cüzdanlarUe Vali ve Belediye Reisliğine yazık birer dilekçe ile Zat İşleri müdürlüğüne 10.11.945 pazartesi gününe kadar müracaat ederek buradan alınacak bir vesika İle İstanbul Mıntaka Ticaret müdürlüğü Ayar başkontroHirlüğiinde on günlük bir kursu m(ltaatap yapılacak müsabaka İmtihanına girmeleri İlân olunur. (14557)
Adaları Güzelleştirme Cemiyeti öden
Cemiyetimizin 7. 10. 945 tarihine rastlıyan kongreleri vaktin gecikmesin» binaen mesaisini ikmal edemlyerek toplantı 15 gün sonraya talik edilmiş ise de o gün de sayıma rastladığından kongr» reisinin tensibi üzerine kongrenin aynı gündemler üzerinde çalışmak Üzer» 4. 11, 945 günü saat 11 da toplanacağı İlân olunur.

Comments (0)