Yeni Sabah
SALI
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
5
NİSAN
1949

idare: Nuruosmsniye No: 1? Tel adresli «YENİ baban» İSTANBUL
Telefon ı «0705
11 inci Yıl, No, 3603
Sayısı : 10 Kuruş
Çinde açlık ve ölüm
Nankın, 4 (A.A.) «lps* — Çin basını taralından neşredilen bir hükümet tebliği, bu sene takriben 8 milyon Çinlinin açlıktan ölmek tehlikesinde bulunduğunu bildirmektedir.
Atlantik Paktı dün törenle imzalandı
İTruman ve Bevin,dünkü demeçler inde, Pakta dâhil olmıyan eski müttefiklerile alâkalarının azalmıyacağını belirttiler t ■ j
Bevin: "Pakt, insanlığa ferahlık verecektir,, dedi
Tarihin en mühim andlaşmasının imza töreni televizyonla yayınlandı — Davet edilen Rus temsilcisi toplantıya gelmedi
Atlantik Paktını dün imzalıyan 12 devletin dünya yüzündeki mevkilerini gösterir harita 1 — Birleşik Amerika, 2 — Kanada, S — İzlanda; 1, — Norveç; S — Danimarka; 6 — Hollanda, 1 Ingiltere; 8 — Belçika; 9 — LÜksemburg; 10 — Fransa; 11 — Portekiz; 12 — İtalya
Demokrasimiz
üzerinde gölge
Anayasaya bakarsanız çeyrek asırdır demokratız. Fakat bu yüksek kanunun hükümleri şu veya bu sebeplerle yürürlükten alıkondu ve tek parti osulü. toptancılık tarzı tatbik edildi.
Cihan harbinin sona ermesinden ve demokratların zaferinden sonra iktidardaki tek parti baskısını biraz gevşetmek ister gibi temayüller gösterdi. Dört yıldır İşte bu temayülün çalkantısı içindeyiz. Halk Partisinde demokrasiye meyil ve arzu vardır, fakat edan daha iistün bir isteği de vardır: O da iktidarın yumuşak koltuklarından bir türlü uzaklaşmamak... Yâni yirmi beş yıllık hâkini zümre istiyor ki hem demokrasi şekilleri memlekette yürüsün, hem de onların iktidardan uzaklaşması gibi bir netice asla hasıl olmasın. Yâni seçimlerde dalma ve daima onların İsimleri mlUetço İleri sürülsün. Bunun yolu da lâkırdı ve nutuktu bol demokrasi, fakat fiiliyatta eski usul...
Toptancılık zamanının bütün mevzuatı, olduğu gibi, dimdik a-yaktadır, seçim, matbuat, memurin1. muhakemat ve ceza kanunlarımız demokrasi âlemi için birer gölgedir amma, İtiraf etmek lâzımdır ki İlk görünüşte tâli gibi görünen diğer mali bir hüküm ve kanun da vardır ki o da demokrasi mefhumiyle bir türlü ba-nştınlamaz. Demokrasi” demek bir yurdda hak ve vecibede eşitlik demektir: öyle olduğu halde Halk Partili maliye bakanlan vc mebustan bir zümre halkı, ak-rantnnı tâbi olduğu muameleden başka bir sisteme, tabiî aleyhte olarak, tâbi tutmuştur.
Emekli, dul ve yetimlerden bahsetmek İstiyoruz. Bu vatan ve millet için hayatını feda etmiş olanlar, bu uğurda sakat ve malûl kalanlar, şayanı hayret bir tazyika tabidirler. Belli bir tarihten evvelki şehit, malûl ve on-lann dul ve yetimleri o tarihten sonrakilerden daha az maaş ve tahsisat alırlar. Böyle bir fark en basit adalet, fikir ve hissini yaralar. Nasıl olmuş da yirmi beş yıldır her sene Mecliste böyle İki ölçülü bir adalet, tatbik sahası bulmuştur. Uzun yıllar Fuat Ağralı, Millet Meclisinde, müsavatı temin için yapılan tekliflere ayak diredi. Hep büdeo zaruretle Fini İleri sürdü anıma, diğer taraftan milyarlık büdeder sunulmaktan hâli kalmadı. Ne Avrupa seyahatleri, ne olağanüstü tah ■isatlar, ne yatlar, ne otomobiller İçin varid olmıyan ve hatıra telmlyen büdce darlığı bu bir a-,U,J şehit, malûl ve onların yavru-“"illeri sürüldü ve tekrar-Wndı, durdu Tabiatile yıllar 8a. 8 eu. 8)
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin, Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Fransa dışişleri Bakanı Schuman İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sforçiya
GelirvergisiMecliste
Muhalefet partileri sözcüleri, Mecliste tasarıyı tenkid ettiler
Ankara, 4 (Hususi) — Meclis bugün saat 14 de Raif Karadeni-zin başkanlığında gelir vergisi tasarısını müzakereye başlamıştır. Kürsüye gelen Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, verginin, mem leket realitelerine uygun olarak hazırlandığını, memleketimizde yapılması zarurî olan vergi reformunun ilk adımını teşkil ettiğini, bugünkü kazanç vergisi kanunlarının millî gelirimiz zaviyesi bakımından fayda sağlıyamadığı gibi ekonomik inkişafımıza köstek olduğunu belirterek demiştir ki:
— Gelir vergisi, prensip itibariyle hakikî gelire istinat etmekte, umumî bitaraf şahsiliği olan mükellefin asgari geçim seviyesini dikkate alan bir vergidir.
Maliye Bakanı, devamla, defter tutma ve beyanname verme usullerinin basitleştirildiğini, esnaf için defter tutma usulü konmadığını, malî teşkilâtımızın bu yeni verginin tatbikatını kolaylaştıracak şekilde ıslahı için tedbirler alındığını, bilhassa kontrol işlerini yapacak mütehassısların (Devamı Sa. 5 Sü, 3 do)
D.P.950 den evel
seçimetaraf tar
İstanbul D. P. Başkanı A. Münip Berkan, “seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret vardır diyor Demokrat Parti yeni il idare kurulu geçen cumartesi günü ilçe balkanlarının da iştirakiyle bir toplantı yaparak yeni faaliyet
Ermeni Patriği Bulgarislandan mı I getirtilecek ?!
Ermeni Patrikhanesiyle Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ bir neticeye bağlanamamıştır. Ermeni kilisesi nizamlarına göre patrik kaymakamı seçimlerinin her üç ayda bir yenilenmesi gerektir. Hâlen Arslanyana muhalefet e-denlcr de bu usule uyarak kendi (Devimi Sa: S Sü: 5 d»)
programını hazırlamıştu-. Bu münasebetle il idare başkanı Abdur-rahman Münip Berkan beyanat vererek Demokrat Partinin iktidarla mücadelesine evvelce olduğu gibi şiddetle devam edeceğini, seçimlerde rey yolsuzluğuna katiyen imkân vermiyeceğini söylemiş ve Bözlerini şu şekilde tamamlamıştır:
«— Bugüne kadar millete emniyet telkin edememiş olan iktidar partisinin çok uzak olmadığını zannettiğimiz yeni seçimlere kadar milletin güvenini kazanacağı ümit edilemez.
Seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret görmekteyiz. Dünya ahvalinin bu karışık halinde milletin haklı itimadını kazanmış ve millî İradenin tam tecellisi sonunda iktidara geçmiş olanlara ihtiyaç vardır.
(Devimi Sa. s Su. S)
Vaşington 4 (B.B.C - A.A -AP ve Nafenden kısaltılarak a-lınmıştır):
Kuzey Atlantik paktının imza merasimi, mahallî saatle 15 te Constitution caddesindeki salonda yapılmıştır. Bu tarihî merasimde 12 âkit devletin Dışişleri Bakanları ve temsilcilerile 1300 kişilik bir dinleyici kitlesi hazır bulunmuştur.
Tarihin bu en büyük milletler arası olayı bütün tefernıa-tüle televizyonla yayınlanmıştır.
Yüzlerce radyo kumpanyası merasimi dinleyicilerine vermek İçin tesisler vücuda getirmişlerdi. «Amerikanın Sesi» Rusça ^Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Hüsnü Zaim’in İnönü’ye gönderdiği telgraf
Kravçenko
KRAVÇENKO, dâvayı kazandı
Sanıklar para cezalarına mahkûm oldular
Paris, 4 (A.P.) — «Hürriyeti Seçtim» in yazan Viktor Kravçenko, komünİBt taraftarı «Les Lettres Françaises» dergisi aleyhine açtığı iftira davasını bugün kazanmıştır.
Mahkemenin kararı mucibince, derginin editörü Claude Morgan, 6 milyon frank tutan mahkeme masraflarını ödiyecektir. Ayrıca Kravçenko Morgan’dan 50.000 frank tazminat alacaktır. Bundan
(Dovamı Sa. 6 Su. 1)
Amerikadan 6 yolcu gemisini getirecek denizciler gitti
Rus-İran sınırında çarpışma
Bir Rus alayı, Iran hududunu aşarak ileri karakola hücum etmiş
Tahran, 4 (AP.) — Bir Rus alayının, birkaç gün evvel kuzey doğu Azerbaycanda bir Iran ordusu karakoluna taarruz ettiği bildirilmektedir.
inanılır bir askeri kaynak, bu hâdiseyi «mühim bir çarpışma» şeklinde tarif etmiştir. Bil dirildiğine göre, tank ve zırhlı otomobillen'n desteklediği Sovyet birlikleri, 25 martta, Hazcr denizi civarında, Erdebil bölgesinde sınırı aşmışlar ve bir Iran ileri karakoluna ateş etmişlerdir. B’r Iran taburu ateşe mukabele etmiş ve çarpışma ertesi güne kadar sürmüştür.
Kaybolan çantanın sahibi Bayan Naşide (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Baloda kaybolan çanta dâvası
Âtıf İnanın aleyhteki şahadetine rağmen sanık beraet etti
Ankara: 1 (Hususf) — İki aydır Ankara sosyetesini İşgal eden Ankara Palanda kııyb olan çanta dâva sı suçu mahkemesinde neticelendiril mlji vo Atıf İnanın ihbar vc şaha detilc sanık olarak gösterilen Çetin Altnnın bu suçu İşlemediği sn bit olarak beraetlne karar verilmiş
Çetin müdafaasında Atıf inanın kendisini ytık inen tanıdığını şahitler göstererek İddia etmiş vc a-leyhlnde yazdığı yazılardan dola, tisine muğber olduğunu aöy-bu yazıları da mahkemeye
(Dovamı 8a. s Sü.
iktidarı ele alan Hiisnü Zaim’in Türkiye ve diğer devletlere teşekkür ettiği halde Arap âlemine teşekkür etmemesi dikkati çekti
Sııriyenin Halep şehr inden bir görünüş
Ankarada meydana
çıkarılanjecicinayet
Bir adam sevgilisini otomobille Nallıhan ormanlarına götürerek öldürdü ve gömdü
İhbar üzerine yakalanan Vecılıi, itirafta bulundu
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Halep, 4 (Hususî surette gönderdiğimiz muhabirimiz Mehmet Ataker telefonla bildiriyor) —«
Bugün Baron otelinin önüncM Halk yeni İdare lehinde büyük te-
(Devamı Sa. 5 80. 1 de)
Kapalıçarşı c.riayeti
Failler hâlâ ele geçirilemedi
Kuyumcu Serkis
(Yazısı 5 inci Sahifede)
Ankara 4 (Hususi)—Şehrimizin tanınmış lokanta sahiplerinden birinin damadı belediye mcıııurlaruı dan Vecihi evli olduğu halde Kad-rlye isminde bir kudmla tanışmış, dostluğu İlerletmiş bulunuyor, Kad riyo bir aralık kendisini aldattığı için mahkemeye müracaat edece -ğınden bahisle Veclhlyl tehdit ediyor. Vecihi Kadrlyeden kurtulmak İçin öldürmeğe karar veriyor ve bir arkaıluştte birlikte otomobil İle İetanbula gitmek bahaneslle Kodriye İle yola çıkıyorlar. Naili-hnn civarında Vecihi Kad riyeyi ormana götürerek öldürü -yor ve cesedi orada bırakarak An kanıya avdet ediyor.
Ankaraya dönen arkadaşı savcılığa müracaatla meseleyi İhbar etmesi üzerine Vecihi tevkif olun-
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Mersindeki
bomba vaka-
sının ıçyuzu
Gazetemizin 31.Mort.949 tarihli nüshasında çıkan Mersin mahreçli bir habere karşılık olarak. İçel valini Şefik Blcioğlu İmzasllc al -dığımız yazıyı aşağıya aynen durcedtyoruz:
(Oovaını Sa. a Sü. « de)
MIKROBLAR
ULUNAY
azolelordo müessif olduğu kadar hazin bir habor okudum: Ankarada bazı hail vakti yerinde, haysiyetli vo şorofll ailelerin çocukları, otomobil, altın kalem, altın tabaka çalmak, büfe eoymak gibi cürümler yapmışlar, zabıtanın, kısa bir zamanda yakaladığı küçük hırsızlar suçlarını itiraf ettikleri İçin artık bu kötü haberin doğru çıkmaması Ümidi maalesef kalmamıştır.
Fakat burada garip bir vftkıa karşısında kalıyoruz.
No zaman tanınmış bir şahslyo-tln oğlu, kardoşl, yaklnl böyle bir oürüm yaparsa onu yazan gazeto-ler do, dlğor polis vakalarının yazılış şeklinden ayrı bir lisan kullanıyor; o hırsızın iyi bir nllodon olması yazılara bir «morsiyo» odası veriyor.
Niçin?
Bir çocuğun dalûloto sapmasında yahut salâha moylotmoslndo obo-veyninln tesiri mnhduddur. Büyük Şark hakimi, Şoyh Sa di:
«Nâchi olana terbiye, kubbe üzerinde bilya durdurmağa ben-
Dlyor. Ana. baba; çocuğa torbl-ye vorlr, bu terbiye nihayet çocuğun ahlakına, İyiye doğrır bir Istlkemot
vermek içindir) fakat bir dı rjkJ la kuvvetli bir meyil vardır kı ona, baba tesiri çok dola o meylo s- 300 çalamaı. Ne mÜlSyemet, ne do şiddet para eder; çocuk ne olacaksa, olur.
İşte (Kur’ân ■ ı - Kerim) dek» «ölüden diri çıkar, diriden ölü çıkar» (ayet - I - kerime) elnln bir manası da budur.
Salih adamların sulbünden bir pkl gelirse ona teessüf ediyoruz | ya şdkilorln sulbünden galon sallh evlât için neden memnuniyetimizi açıklamıyoruz?
Buna karşı uHer koyun kendi baoağından asılır.» doınokten başka çaro yoktur.
Hırsız çocukların ebovoynlcrlnln bu hâdlso dolayıslyio teselli edilmez bir toossüro kapılmaları da doğru değildir. Böyle bir felâkote uğrayanlar mantar gibi yordun çıkmış dogillordlr. Onların da anaları, babaları vardır; o ana, babaların belki halleri vakitleri yerinde değildir. Fakat İçtimai şartlar ana, baba kalbinde bir tarh husule getlrmoz. Hırsız ovlAda zongin ebeveyn do ağlar, fakir do...
Böylolorino Allah eor-ü-»abır
versin domekten başka yapacak bir
»ey yoM

Yeni Sabah
SALI
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
5
NİSAN
1949

idare: Nuruosmsniye No: 1? Tel adresli «YENİ baban» İSTANBUL
Telefon ı «0705
11 inci Yıl, No, 3603
Sayısı : 10 Kuruş
Çinde açlık ve ölüm
Nankın, 4 (A.A.) «lps* — Çin basını taralından neşredilen bir hükümet tebliği, bu sene takriben 8 milyon Çinlinin açlıktan ölmek tehlikesinde bulunduğunu bildirmektedir.
Atlantik Paktı dün törenle imzalandı
İTruman ve Bevin,dünkü demeçler inde, Pakta dâhil olmıyan eski müttefiklerile alâkalarının azalmıyacağını belirttiler t ■ j
Bevin: "Pakt, insanlığa ferahlık verecektir,, dedi
Tarihin en mühim andlaşmasının imza töreni televizyonla yayınlandı — Davet edilen Rus temsilcisi toplantıya gelmedi
Atlantik Paktını dün imzalıyan 12 devletin dünya yüzündeki mevkilerini gösterir harita 1 — Birleşik Amerika, 2 — Kanada, S — İzlanda; 1, — Norveç; S — Danimarka; 6 — Hollanda, 1 Ingiltere; 8 — Belçika; 9 — LÜksemburg; 10 — Fransa; 11 — Portekiz; 12 — İtalya
Demokrasimiz
üzerinde gölge
Anayasaya bakarsanız çeyrek asırdır demokratız. Fakat bu yüksek kanunun hükümleri şu veya bu sebeplerle yürürlükten alıkondu ve tek parti osulü. toptancılık tarzı tatbik edildi.
Cihan harbinin sona ermesinden ve demokratların zaferinden sonra iktidardaki tek parti baskısını biraz gevşetmek ister gibi temayüller gösterdi. Dört yıldır İşte bu temayülün çalkantısı içindeyiz. Halk Partisinde demokrasiye meyil ve arzu vardır, fakat edan daha iistün bir isteği de vardır: O da iktidarın yumuşak koltuklarından bir türlü uzaklaşmamak... Yâni yirmi beş yıllık hâkini zümre istiyor ki hem demokrasi şekilleri memlekette yürüsün, hem de onların iktidardan uzaklaşması gibi bir netice asla hasıl olmasın. Yâni seçimlerde dalma ve daima onların İsimleri mlUetço İleri sürülsün. Bunun yolu da lâkırdı ve nutuktu bol demokrasi, fakat fiiliyatta eski usul...
Toptancılık zamanının bütün mevzuatı, olduğu gibi, dimdik a-yaktadır, seçim, matbuat, memurin1. muhakemat ve ceza kanunlarımız demokrasi âlemi için birer gölgedir amma, İtiraf etmek lâzımdır ki İlk görünüşte tâli gibi görünen diğer mali bir hüküm ve kanun da vardır ki o da demokrasi mefhumiyle bir türlü ba-nştınlamaz. Demokrasi” demek bir yurdda hak ve vecibede eşitlik demektir: öyle olduğu halde Halk Partili maliye bakanlan vc mebustan bir zümre halkı, ak-rantnnı tâbi olduğu muameleden başka bir sisteme, tabiî aleyhte olarak, tâbi tutmuştur.
Emekli, dul ve yetimlerden bahsetmek İstiyoruz. Bu vatan ve millet için hayatını feda etmiş olanlar, bu uğurda sakat ve malûl kalanlar, şayanı hayret bir tazyika tabidirler. Belli bir tarihten evvelki şehit, malûl ve on-lann dul ve yetimleri o tarihten sonrakilerden daha az maaş ve tahsisat alırlar. Böyle bir fark en basit adalet, fikir ve hissini yaralar. Nasıl olmuş da yirmi beş yıldır her sene Mecliste böyle İki ölçülü bir adalet, tatbik sahası bulmuştur. Uzun yıllar Fuat Ağralı, Millet Meclisinde, müsavatı temin için yapılan tekliflere ayak diredi. Hep büdeo zaruretle Fini İleri sürdü anıma, diğer taraftan milyarlık büdeder sunulmaktan hâli kalmadı. Ne Avrupa seyahatleri, ne olağanüstü tah ■isatlar, ne yatlar, ne otomobiller İçin varid olmıyan ve hatıra telmlyen büdce darlığı bu bir a-,U,J şehit, malûl ve onların yavru-“"illeri sürüldü ve tekrar-Wndı, durdu Tabiatile yıllar 8a. 8 eu. 8)
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin, Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Fransa dışişleri Bakanı Schuman İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sforçiya
GelirvergisiMecliste
Muhalefet partileri sözcüleri, Mecliste tasarıyı tenkid ettiler
Ankara, 4 (Hususi) — Meclis bugün saat 14 de Raif Karadeni-zin başkanlığında gelir vergisi tasarısını müzakereye başlamıştır. Kürsüye gelen Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, verginin, mem leket realitelerine uygun olarak hazırlandığını, memleketimizde yapılması zarurî olan vergi reformunun ilk adımını teşkil ettiğini, bugünkü kazanç vergisi kanunlarının millî gelirimiz zaviyesi bakımından fayda sağlıyamadığı gibi ekonomik inkişafımıza köstek olduğunu belirterek demiştir ki:
— Gelir vergisi, prensip itibariyle hakikî gelire istinat etmekte, umumî bitaraf şahsiliği olan mükellefin asgari geçim seviyesini dikkate alan bir vergidir.
Maliye Bakanı, devamla, defter tutma ve beyanname verme usullerinin basitleştirildiğini, esnaf için defter tutma usulü konmadığını, malî teşkilâtımızın bu yeni verginin tatbikatını kolaylaştıracak şekilde ıslahı için tedbirler alındığını, bilhassa kontrol işlerini yapacak mütehassısların (Devamı Sa. 5 Sü, 3 do)
D.P.950 den evel
seçimetaraf tar
İstanbul D. P. Başkanı A. Münip Berkan, “seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret vardır diyor Demokrat Parti yeni il idare kurulu geçen cumartesi günü ilçe balkanlarının da iştirakiyle bir toplantı yaparak yeni faaliyet
Ermeni Patriği Bulgarislandan mı I getirtilecek ?!
Ermeni Patrikhanesiyle Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ bir neticeye bağlanamamıştır. Ermeni kilisesi nizamlarına göre patrik kaymakamı seçimlerinin her üç ayda bir yenilenmesi gerektir. Hâlen Arslanyana muhalefet e-denlcr de bu usule uyarak kendi (Devimi Sa: S Sü: 5 d»)
programını hazırlamıştu-. Bu münasebetle il idare başkanı Abdur-rahman Münip Berkan beyanat vererek Demokrat Partinin iktidarla mücadelesine evvelce olduğu gibi şiddetle devam edeceğini, seçimlerde rey yolsuzluğuna katiyen imkân vermiyeceğini söylemiş ve Bözlerini şu şekilde tamamlamıştır:
«— Bugüne kadar millete emniyet telkin edememiş olan iktidar partisinin çok uzak olmadığını zannettiğimiz yeni seçimlere kadar milletin güvenini kazanacağı ümit edilemez.
Seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret görmekteyiz. Dünya ahvalinin bu karışık halinde milletin haklı itimadını kazanmış ve millî İradenin tam tecellisi sonunda iktidara geçmiş olanlara ihtiyaç vardır.
(Devimi Sa. s Su. S)
Vaşington 4 (B.B.C - A.A -AP ve Nafenden kısaltılarak a-lınmıştır):
Kuzey Atlantik paktının imza merasimi, mahallî saatle 15 te Constitution caddesindeki salonda yapılmıştır. Bu tarihî merasimde 12 âkit devletin Dışişleri Bakanları ve temsilcilerile 1300 kişilik bir dinleyici kitlesi hazır bulunmuştur.
Tarihin bu en büyük milletler arası olayı bütün tefernıa-tüle televizyonla yayınlanmıştır.
Yüzlerce radyo kumpanyası merasimi dinleyicilerine vermek İçin tesisler vücuda getirmişlerdi. «Amerikanın Sesi» Rusça ^Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Hüsnü Zaim’in İnönü’ye gönderdiği telgraf
Kravçenko
KRAVÇENKO, dâvayı kazandı
Sanıklar para cezalarına mahkûm oldular
Paris, 4 (A.P.) — «Hürriyeti Seçtim» in yazan Viktor Kravçenko, komünİBt taraftarı «Les Lettres Françaises» dergisi aleyhine açtığı iftira davasını bugün kazanmıştır.
Mahkemenin kararı mucibince, derginin editörü Claude Morgan, 6 milyon frank tutan mahkeme masraflarını ödiyecektir. Ayrıca Kravçenko Morgan’dan 50.000 frank tazminat alacaktır. Bundan
(Dovamı Sa. 6 Su. 1)
Amerikadan 6 yolcu gemisini getirecek denizciler gitti
Rus-İran sınırında çarpışma
Bir Rus alayı, Iran hududunu aşarak ileri karakola hücum etmiş
Tahran, 4 (AP.) — Bir Rus alayının, birkaç gün evvel kuzey doğu Azerbaycanda bir Iran ordusu karakoluna taarruz ettiği bildirilmektedir.
inanılır bir askeri kaynak, bu hâdiseyi «mühim bir çarpışma» şeklinde tarif etmiştir. Bil dirildiğine göre, tank ve zırhlı otomobillen'n desteklediği Sovyet birlikleri, 25 martta, Hazcr denizi civarında, Erdebil bölgesinde sınırı aşmışlar ve bir Iran ileri karakoluna ateş etmişlerdir. B’r Iran taburu ateşe mukabele etmiş ve çarpışma ertesi güne kadar sürmüştür.
Kaybolan çantanın sahibi Bayan Naşide (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Baloda kaybolan çanta dâvası
Âtıf İnanın aleyhteki şahadetine rağmen sanık beraet etti
Ankara: 1 (Hususf) — İki aydır Ankara sosyetesini İşgal eden Ankara Palanda kııyb olan çanta dâva sı suçu mahkemesinde neticelendiril mlji vo Atıf İnanın ihbar vc şaha detilc sanık olarak gösterilen Çetin Altnnın bu suçu İşlemediği sn bit olarak beraetlne karar verilmiş
Çetin müdafaasında Atıf inanın kendisini ytık inen tanıdığını şahitler göstererek İddia etmiş vc a-leyhlnde yazdığı yazılardan dola, tisine muğber olduğunu aöy-bu yazıları da mahkemeye
(Dovamı 8a. s Sü.
iktidarı ele alan Hiisnü Zaim’in Türkiye ve diğer devletlere teşekkür ettiği halde Arap âlemine teşekkür etmemesi dikkati çekti
Sııriyenin Halep şehr inden bir görünüş
Ankarada meydana
çıkarılanjecicinayet
Bir adam sevgilisini otomobille Nallıhan ormanlarına götürerek öldürdü ve gömdü
İhbar üzerine yakalanan Vecılıi, itirafta bulundu
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Halep, 4 (Hususî surette gönderdiğimiz muhabirimiz Mehmet Ataker telefonla bildiriyor) —«
Bugün Baron otelinin önüncM Halk yeni İdare lehinde büyük te-
(Devamı Sa. 5 80. 1 de)
Kapalıçarşı c.riayeti
Failler hâlâ ele geçirilemedi
Kuyumcu Serkis
(Yazısı 5 inci Sahifede)
Ankara 4 (Hususi)—Şehrimizin tanınmış lokanta sahiplerinden birinin damadı belediye mcıııurlaruı dan Vecihi evli olduğu halde Kad-rlye isminde bir kudmla tanışmış, dostluğu İlerletmiş bulunuyor, Kad riyo bir aralık kendisini aldattığı için mahkemeye müracaat edece -ğınden bahisle Veclhlyl tehdit ediyor. Vecihi Kadrlyeden kurtulmak İçin öldürmeğe karar veriyor ve bir arkaıluştte birlikte otomobil İle İetanbula gitmek bahaneslle Kodriye İle yola çıkıyorlar. Naili-hnn civarında Vecihi Kad riyeyi ormana götürerek öldürü -yor ve cesedi orada bırakarak An kanıya avdet ediyor.
Ankaraya dönen arkadaşı savcılığa müracaatla meseleyi İhbar etmesi üzerine Vecihi tevkif olun-
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Mersindeki
bomba vaka-
sının ıçyuzu
Gazetemizin 31.Mort.949 tarihli nüshasında çıkan Mersin mahreçli bir habere karşılık olarak. İçel valini Şefik Blcioğlu İmzasllc al -dığımız yazıyı aşağıya aynen durcedtyoruz:
(Oovaını Sa. a Sü. « de)
MIKROBLAR
ULUNAY
azolelordo müessif olduğu kadar hazin bir habor okudum: Ankarada bazı hail vakti yerinde, haysiyetli vo şorofll ailelerin çocukları, otomobil, altın kalem, altın tabaka çalmak, büfe eoymak gibi cürümler yapmışlar, zabıtanın, kısa bir zamanda yakaladığı küçük hırsızlar suçlarını itiraf ettikleri İçin artık bu kötü haberin doğru çıkmaması Ümidi maalesef kalmamıştır.
Fakat burada garip bir vftkıa karşısında kalıyoruz.
No zaman tanınmış bir şahslyo-tln oğlu, kardoşl, yaklnl böyle bir oürüm yaparsa onu yazan gazeto-ler do, dlğor polis vakalarının yazılış şeklinden ayrı bir lisan kullanıyor; o hırsızın iyi bir nllodon olması yazılara bir «morsiyo» odası veriyor.
Niçin?
Bir çocuğun dalûloto sapmasında yahut salâha moylotmoslndo obo-veyninln tesiri mnhduddur. Büyük Şark hakimi, Şoyh Sa di:
«Nâchi olana terbiye, kubbe üzerinde bilya durdurmağa ben-
Dlyor. Ana. baba; çocuğa torbl-ye vorlr, bu terbiye nihayet çocuğun ahlakına, İyiye doğrır bir Istlkemot
vermek içindir) fakat bir dı rjkJ la kuvvetli bir meyil vardır kı ona, baba tesiri çok dola o meylo s- 300 çalamaı. Ne mÜlSyemet, ne do şiddet para eder; çocuk ne olacaksa, olur.
İşte (Kur’ân ■ ı - Kerim) dek» «ölüden diri çıkar, diriden ölü çıkar» (ayet - I - kerime) elnln bir manası da budur.
Salih adamların sulbünden bir pkl gelirse ona teessüf ediyoruz | ya şdkilorln sulbünden galon sallh evlât için neden memnuniyetimizi açıklamıyoruz?
Buna karşı uHer koyun kendi baoağından asılır.» doınokten başka çaro yoktur.
Hırsız çocukların ebovoynlcrlnln bu hâdlso dolayıslyio teselli edilmez bir toossüro kapılmaları da doğru değildir. Böyle bir felâkote uğrayanlar mantar gibi yordun çıkmış dogillordlr. Onların da anaları, babaları vardır; o ana, babaların belki halleri vakitleri yerinde değildir. Fakat İçtimai şartlar ana, baba kalbinde bir tarh husule getlrmoz. Hırsız ovlAda zongin ebeveyn do ağlar, fakir do...
Böylolorino Allah eor-ü-»abır
versin domekten başka yapacak bir
»ey yoM

Yeni Sabah
SALI
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
5
NİSAN
1949

idare: Nuruosmsniye No: 1? Tel adresli «YENİ baban» İSTANBUL
Telefon ı «0705
11 inci Yıl, No, 3603
Sayısı : 10 Kuruş
Çinde açlık ve ölüm
Nankın, 4 (A.A.) «lps* — Çin basını taralından neşredilen bir hükümet tebliği, bu sene takriben 8 milyon Çinlinin açlıktan ölmek tehlikesinde bulunduğunu bildirmektedir.
Atlantik Paktı dün törenle imzalandı
İTruman ve Bevin,dünkü demeçler inde, Pakta dâhil olmıyan eski müttefiklerile alâkalarının azalmıyacağını belirttiler t ■ j
Bevin: "Pakt, insanlığa ferahlık verecektir,, dedi
Tarihin en mühim andlaşmasının imza töreni televizyonla yayınlandı — Davet edilen Rus temsilcisi toplantıya gelmedi
Atlantik Paktını dün imzalıyan 12 devletin dünya yüzündeki mevkilerini gösterir harita 1 — Birleşik Amerika, 2 — Kanada, S — İzlanda; 1, — Norveç; S — Danimarka; 6 — Hollanda, 1 Ingiltere; 8 — Belçika; 9 — LÜksemburg; 10 — Fransa; 11 — Portekiz; 12 — İtalya
Demokrasimiz
üzerinde gölge
Anayasaya bakarsanız çeyrek asırdır demokratız. Fakat bu yüksek kanunun hükümleri şu veya bu sebeplerle yürürlükten alıkondu ve tek parti osulü. toptancılık tarzı tatbik edildi.
Cihan harbinin sona ermesinden ve demokratların zaferinden sonra iktidardaki tek parti baskısını biraz gevşetmek ister gibi temayüller gösterdi. Dört yıldır İşte bu temayülün çalkantısı içindeyiz. Halk Partisinde demokrasiye meyil ve arzu vardır, fakat edan daha iistün bir isteği de vardır: O da iktidarın yumuşak koltuklarından bir türlü uzaklaşmamak... Yâni yirmi beş yıllık hâkini zümre istiyor ki hem demokrasi şekilleri memlekette yürüsün, hem de onların iktidardan uzaklaşması gibi bir netice asla hasıl olmasın. Yâni seçimlerde dalma ve daima onların İsimleri mlUetço İleri sürülsün. Bunun yolu da lâkırdı ve nutuktu bol demokrasi, fakat fiiliyatta eski usul...
Toptancılık zamanının bütün mevzuatı, olduğu gibi, dimdik a-yaktadır, seçim, matbuat, memurin1. muhakemat ve ceza kanunlarımız demokrasi âlemi için birer gölgedir amma, İtiraf etmek lâzımdır ki İlk görünüşte tâli gibi görünen diğer mali bir hüküm ve kanun da vardır ki o da demokrasi mefhumiyle bir türlü ba-nştınlamaz. Demokrasi” demek bir yurdda hak ve vecibede eşitlik demektir: öyle olduğu halde Halk Partili maliye bakanlan vc mebustan bir zümre halkı, ak-rantnnı tâbi olduğu muameleden başka bir sisteme, tabiî aleyhte olarak, tâbi tutmuştur.
Emekli, dul ve yetimlerden bahsetmek İstiyoruz. Bu vatan ve millet için hayatını feda etmiş olanlar, bu uğurda sakat ve malûl kalanlar, şayanı hayret bir tazyika tabidirler. Belli bir tarihten evvelki şehit, malûl ve on-lann dul ve yetimleri o tarihten sonrakilerden daha az maaş ve tahsisat alırlar. Böyle bir fark en basit adalet, fikir ve hissini yaralar. Nasıl olmuş da yirmi beş yıldır her sene Mecliste böyle İki ölçülü bir adalet, tatbik sahası bulmuştur. Uzun yıllar Fuat Ağralı, Millet Meclisinde, müsavatı temin için yapılan tekliflere ayak diredi. Hep büdeo zaruretle Fini İleri sürdü anıma, diğer taraftan milyarlık büdeder sunulmaktan hâli kalmadı. Ne Avrupa seyahatleri, ne olağanüstü tah ■isatlar, ne yatlar, ne otomobiller İçin varid olmıyan ve hatıra telmlyen büdce darlığı bu bir a-,U,J şehit, malûl ve onların yavru-“"illeri sürüldü ve tekrar-Wndı, durdu Tabiatile yıllar 8a. 8 eu. 8)
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin, Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Fransa dışişleri Bakanı Schuman İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sforçiya
GelirvergisiMecliste
Muhalefet partileri sözcüleri, Mecliste tasarıyı tenkid ettiler
Ankara, 4 (Hususi) — Meclis bugün saat 14 de Raif Karadeni-zin başkanlığında gelir vergisi tasarısını müzakereye başlamıştır. Kürsüye gelen Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, verginin, mem leket realitelerine uygun olarak hazırlandığını, memleketimizde yapılması zarurî olan vergi reformunun ilk adımını teşkil ettiğini, bugünkü kazanç vergisi kanunlarının millî gelirimiz zaviyesi bakımından fayda sağlıyamadığı gibi ekonomik inkişafımıza köstek olduğunu belirterek demiştir ki:
— Gelir vergisi, prensip itibariyle hakikî gelire istinat etmekte, umumî bitaraf şahsiliği olan mükellefin asgari geçim seviyesini dikkate alan bir vergidir.
Maliye Bakanı, devamla, defter tutma ve beyanname verme usullerinin basitleştirildiğini, esnaf için defter tutma usulü konmadığını, malî teşkilâtımızın bu yeni verginin tatbikatını kolaylaştıracak şekilde ıslahı için tedbirler alındığını, bilhassa kontrol işlerini yapacak mütehassısların (Devamı Sa. 5 Sü, 3 do)
D.P.950 den evel
seçimetaraf tar
İstanbul D. P. Başkanı A. Münip Berkan, “seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret vardır diyor Demokrat Parti yeni il idare kurulu geçen cumartesi günü ilçe balkanlarının da iştirakiyle bir toplantı yaparak yeni faaliyet
Ermeni Patriği Bulgarislandan mı I getirtilecek ?!
Ermeni Patrikhanesiyle Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ bir neticeye bağlanamamıştır. Ermeni kilisesi nizamlarına göre patrik kaymakamı seçimlerinin her üç ayda bir yenilenmesi gerektir. Hâlen Arslanyana muhalefet e-denlcr de bu usule uyarak kendi (Devimi Sa: S Sü: 5 d»)
programını hazırlamıştu-. Bu münasebetle il idare başkanı Abdur-rahman Münip Berkan beyanat vererek Demokrat Partinin iktidarla mücadelesine evvelce olduğu gibi şiddetle devam edeceğini, seçimlerde rey yolsuzluğuna katiyen imkân vermiyeceğini söylemiş ve Bözlerini şu şekilde tamamlamıştır:
«— Bugüne kadar millete emniyet telkin edememiş olan iktidar partisinin çok uzak olmadığını zannettiğimiz yeni seçimlere kadar milletin güvenini kazanacağı ümit edilemez.
Seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret görmekteyiz. Dünya ahvalinin bu karışık halinde milletin haklı itimadını kazanmış ve millî İradenin tam tecellisi sonunda iktidara geçmiş olanlara ihtiyaç vardır.
(Devimi Sa. s Su. S)
Vaşington 4 (B.B.C - A.A -AP ve Nafenden kısaltılarak a-lınmıştır):
Kuzey Atlantik paktının imza merasimi, mahallî saatle 15 te Constitution caddesindeki salonda yapılmıştır. Bu tarihî merasimde 12 âkit devletin Dışişleri Bakanları ve temsilcilerile 1300 kişilik bir dinleyici kitlesi hazır bulunmuştur.
Tarihin bu en büyük milletler arası olayı bütün tefernıa-tüle televizyonla yayınlanmıştır.
Yüzlerce radyo kumpanyası merasimi dinleyicilerine vermek İçin tesisler vücuda getirmişlerdi. «Amerikanın Sesi» Rusça ^Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Hüsnü Zaim’in İnönü’ye gönderdiği telgraf
Kravçenko
KRAVÇENKO, dâvayı kazandı
Sanıklar para cezalarına mahkûm oldular
Paris, 4 (A.P.) — «Hürriyeti Seçtim» in yazan Viktor Kravçenko, komünİBt taraftarı «Les Lettres Françaises» dergisi aleyhine açtığı iftira davasını bugün kazanmıştır.
Mahkemenin kararı mucibince, derginin editörü Claude Morgan, 6 milyon frank tutan mahkeme masraflarını ödiyecektir. Ayrıca Kravçenko Morgan’dan 50.000 frank tazminat alacaktır. Bundan
(Dovamı Sa. 6 Su. 1)
Amerikadan 6 yolcu gemisini getirecek denizciler gitti
Rus-İran sınırında çarpışma
Bir Rus alayı, Iran hududunu aşarak ileri karakola hücum etmiş
Tahran, 4 (AP.) — Bir Rus alayının, birkaç gün evvel kuzey doğu Azerbaycanda bir Iran ordusu karakoluna taarruz ettiği bildirilmektedir.
inanılır bir askeri kaynak, bu hâdiseyi «mühim bir çarpışma» şeklinde tarif etmiştir. Bil dirildiğine göre, tank ve zırhlı otomobillen'n desteklediği Sovyet birlikleri, 25 martta, Hazcr denizi civarında, Erdebil bölgesinde sınırı aşmışlar ve bir Iran ileri karakoluna ateş etmişlerdir. B’r Iran taburu ateşe mukabele etmiş ve çarpışma ertesi güne kadar sürmüştür.
Kaybolan çantanın sahibi Bayan Naşide (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Baloda kaybolan çanta dâvası
Âtıf İnanın aleyhteki şahadetine rağmen sanık beraet etti
Ankara: 1 (Hususf) — İki aydır Ankara sosyetesini İşgal eden Ankara Palanda kııyb olan çanta dâva sı suçu mahkemesinde neticelendiril mlji vo Atıf İnanın ihbar vc şaha detilc sanık olarak gösterilen Çetin Altnnın bu suçu İşlemediği sn bit olarak beraetlne karar verilmiş
Çetin müdafaasında Atıf inanın kendisini ytık inen tanıdığını şahitler göstererek İddia etmiş vc a-leyhlnde yazdığı yazılardan dola, tisine muğber olduğunu aöy-bu yazıları da mahkemeye
(Dovamı 8a. s Sü.
iktidarı ele alan Hiisnü Zaim’in Türkiye ve diğer devletlere teşekkür ettiği halde Arap âlemine teşekkür etmemesi dikkati çekti
Sııriyenin Halep şehr inden bir görünüş
Ankarada meydana
çıkarılanjecicinayet
Bir adam sevgilisini otomobille Nallıhan ormanlarına götürerek öldürdü ve gömdü
İhbar üzerine yakalanan Vecılıi, itirafta bulundu
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Halep, 4 (Hususî surette gönderdiğimiz muhabirimiz Mehmet Ataker telefonla bildiriyor) —«
Bugün Baron otelinin önüncM Halk yeni İdare lehinde büyük te-
(Devamı Sa. 5 80. 1 de)
Kapalıçarşı c.riayeti
Failler hâlâ ele geçirilemedi
Kuyumcu Serkis
(Yazısı 5 inci Sahifede)
Ankara 4 (Hususi)—Şehrimizin tanınmış lokanta sahiplerinden birinin damadı belediye mcıııurlaruı dan Vecihi evli olduğu halde Kad-rlye isminde bir kudmla tanışmış, dostluğu İlerletmiş bulunuyor, Kad riyo bir aralık kendisini aldattığı için mahkemeye müracaat edece -ğınden bahisle Veclhlyl tehdit ediyor. Vecihi Kadrlyeden kurtulmak İçin öldürmeğe karar veriyor ve bir arkaıluştte birlikte otomobil İle İetanbula gitmek bahaneslle Kodriye İle yola çıkıyorlar. Naili-hnn civarında Vecihi Kad riyeyi ormana götürerek öldürü -yor ve cesedi orada bırakarak An kanıya avdet ediyor.
Ankaraya dönen arkadaşı savcılığa müracaatla meseleyi İhbar etmesi üzerine Vecihi tevkif olun-
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Mersindeki
bomba vaka-
sının ıçyuzu
Gazetemizin 31.Mort.949 tarihli nüshasında çıkan Mersin mahreçli bir habere karşılık olarak. İçel valini Şefik Blcioğlu İmzasllc al -dığımız yazıyı aşağıya aynen durcedtyoruz:
(Oovaını Sa. a Sü. « de)
MIKROBLAR
ULUNAY
azolelordo müessif olduğu kadar hazin bir habor okudum: Ankarada bazı hail vakti yerinde, haysiyetli vo şorofll ailelerin çocukları, otomobil, altın kalem, altın tabaka çalmak, büfe eoymak gibi cürümler yapmışlar, zabıtanın, kısa bir zamanda yakaladığı küçük hırsızlar suçlarını itiraf ettikleri İçin artık bu kötü haberin doğru çıkmaması Ümidi maalesef kalmamıştır.
Fakat burada garip bir vftkıa karşısında kalıyoruz.
No zaman tanınmış bir şahslyo-tln oğlu, kardoşl, yaklnl böyle bir oürüm yaparsa onu yazan gazeto-ler do, dlğor polis vakalarının yazılış şeklinden ayrı bir lisan kullanıyor; o hırsızın iyi bir nllodon olması yazılara bir «morsiyo» odası veriyor.
Niçin?
Bir çocuğun dalûloto sapmasında yahut salâha moylotmoslndo obo-veyninln tesiri mnhduddur. Büyük Şark hakimi, Şoyh Sa di:
«Nâchi olana terbiye, kubbe üzerinde bilya durdurmağa ben-
Dlyor. Ana. baba; çocuğa torbl-ye vorlr, bu terbiye nihayet çocuğun ahlakına, İyiye doğrır bir Istlkemot
vermek içindir) fakat bir dı rjkJ la kuvvetli bir meyil vardır kı ona, baba tesiri çok dola o meylo s- 300 çalamaı. Ne mÜlSyemet, ne do şiddet para eder; çocuk ne olacaksa, olur.
İşte (Kur’ân ■ ı - Kerim) dek» «ölüden diri çıkar, diriden ölü çıkar» (ayet - I - kerime) elnln bir manası da budur.
Salih adamların sulbünden bir pkl gelirse ona teessüf ediyoruz | ya şdkilorln sulbünden galon sallh evlât için neden memnuniyetimizi açıklamıyoruz?
Buna karşı uHer koyun kendi baoağından asılır.» doınokten başka çaro yoktur.
Hırsız çocukların ebovoynlcrlnln bu hâdlso dolayıslyio teselli edilmez bir toossüro kapılmaları da doğru değildir. Böyle bir felâkote uğrayanlar mantar gibi yordun çıkmış dogillordlr. Onların da anaları, babaları vardır; o ana, babaların belki halleri vakitleri yerinde değildir. Fakat İçtimai şartlar ana, baba kalbinde bir tarh husule getlrmoz. Hırsız ovlAda zongin ebeveyn do ağlar, fakir do...
Böylolorino Allah eor-ü-»abır
versin domekten başka yapacak bir
»ey yoM

Yeni Sabah
SALI
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
5
NİSAN
1949

idare: Nuruosmsniye No: 1? Tel adresli «YENİ baban» İSTANBUL
Telefon ı «0705
11 inci Yıl, No, 3603
Sayısı : 10 Kuruş
Çinde açlık ve ölüm
Nankın, 4 (A.A.) «lps* — Çin basını taralından neşredilen bir hükümet tebliği, bu sene takriben 8 milyon Çinlinin açlıktan ölmek tehlikesinde bulunduğunu bildirmektedir.
Atlantik Paktı dün törenle imzalandı
İTruman ve Bevin,dünkü demeçler inde, Pakta dâhil olmıyan eski müttefiklerile alâkalarının azalmıyacağını belirttiler t ■ j
Bevin: "Pakt, insanlığa ferahlık verecektir,, dedi
Tarihin en mühim andlaşmasının imza töreni televizyonla yayınlandı — Davet edilen Rus temsilcisi toplantıya gelmedi
Atlantik Paktını dün imzalıyan 12 devletin dünya yüzündeki mevkilerini gösterir harita 1 — Birleşik Amerika, 2 — Kanada, S — İzlanda; 1, — Norveç; S — Danimarka; 6 — Hollanda, 1 Ingiltere; 8 — Belçika; 9 — LÜksemburg; 10 — Fransa; 11 — Portekiz; 12 — İtalya
Demokrasimiz
üzerinde gölge
Anayasaya bakarsanız çeyrek asırdır demokratız. Fakat bu yüksek kanunun hükümleri şu veya bu sebeplerle yürürlükten alıkondu ve tek parti osulü. toptancılık tarzı tatbik edildi.
Cihan harbinin sona ermesinden ve demokratların zaferinden sonra iktidardaki tek parti baskısını biraz gevşetmek ister gibi temayüller gösterdi. Dört yıldır İşte bu temayülün çalkantısı içindeyiz. Halk Partisinde demokrasiye meyil ve arzu vardır, fakat edan daha iistün bir isteği de vardır: O da iktidarın yumuşak koltuklarından bir türlü uzaklaşmamak... Yâni yirmi beş yıllık hâkini zümre istiyor ki hem demokrasi şekilleri memlekette yürüsün, hem de onların iktidardan uzaklaşması gibi bir netice asla hasıl olmasın. Yâni seçimlerde dalma ve daima onların İsimleri mlUetço İleri sürülsün. Bunun yolu da lâkırdı ve nutuktu bol demokrasi, fakat fiiliyatta eski usul...
Toptancılık zamanının bütün mevzuatı, olduğu gibi, dimdik a-yaktadır, seçim, matbuat, memurin1. muhakemat ve ceza kanunlarımız demokrasi âlemi için birer gölgedir amma, İtiraf etmek lâzımdır ki İlk görünüşte tâli gibi görünen diğer mali bir hüküm ve kanun da vardır ki o da demokrasi mefhumiyle bir türlü ba-nştınlamaz. Demokrasi” demek bir yurdda hak ve vecibede eşitlik demektir: öyle olduğu halde Halk Partili maliye bakanlan vc mebustan bir zümre halkı, ak-rantnnı tâbi olduğu muameleden başka bir sisteme, tabiî aleyhte olarak, tâbi tutmuştur.
Emekli, dul ve yetimlerden bahsetmek İstiyoruz. Bu vatan ve millet için hayatını feda etmiş olanlar, bu uğurda sakat ve malûl kalanlar, şayanı hayret bir tazyika tabidirler. Belli bir tarihten evvelki şehit, malûl ve on-lann dul ve yetimleri o tarihten sonrakilerden daha az maaş ve tahsisat alırlar. Böyle bir fark en basit adalet, fikir ve hissini yaralar. Nasıl olmuş da yirmi beş yıldır her sene Mecliste böyle İki ölçülü bir adalet, tatbik sahası bulmuştur. Uzun yıllar Fuat Ağralı, Millet Meclisinde, müsavatı temin için yapılan tekliflere ayak diredi. Hep büdeo zaruretle Fini İleri sürdü anıma, diğer taraftan milyarlık büdeder sunulmaktan hâli kalmadı. Ne Avrupa seyahatleri, ne olağanüstü tah ■isatlar, ne yatlar, ne otomobiller İçin varid olmıyan ve hatıra telmlyen büdce darlığı bu bir a-,U,J şehit, malûl ve onların yavru-“"illeri sürüldü ve tekrar-Wndı, durdu Tabiatile yıllar 8a. 8 eu. 8)
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin, Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Fransa dışişleri Bakanı Schuman İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sforçiya
GelirvergisiMecliste
Muhalefet partileri sözcüleri, Mecliste tasarıyı tenkid ettiler
Ankara, 4 (Hususi) — Meclis bugün saat 14 de Raif Karadeni-zin başkanlığında gelir vergisi tasarısını müzakereye başlamıştır. Kürsüye gelen Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, verginin, mem leket realitelerine uygun olarak hazırlandığını, memleketimizde yapılması zarurî olan vergi reformunun ilk adımını teşkil ettiğini, bugünkü kazanç vergisi kanunlarının millî gelirimiz zaviyesi bakımından fayda sağlıyamadığı gibi ekonomik inkişafımıza köstek olduğunu belirterek demiştir ki:
— Gelir vergisi, prensip itibariyle hakikî gelire istinat etmekte, umumî bitaraf şahsiliği olan mükellefin asgari geçim seviyesini dikkate alan bir vergidir.
Maliye Bakanı, devamla, defter tutma ve beyanname verme usullerinin basitleştirildiğini, esnaf için defter tutma usulü konmadığını, malî teşkilâtımızın bu yeni verginin tatbikatını kolaylaştıracak şekilde ıslahı için tedbirler alındığını, bilhassa kontrol işlerini yapacak mütehassısların (Devamı Sa. 5 Sü, 3 do)
D.P.950 den evel
seçimetaraf tar
İstanbul D. P. Başkanı A. Münip Berkan, “seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret vardır diyor Demokrat Parti yeni il idare kurulu geçen cumartesi günü ilçe balkanlarının da iştirakiyle bir toplantı yaparak yeni faaliyet
Ermeni Patriği Bulgarislandan mı I getirtilecek ?!
Ermeni Patrikhanesiyle Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ bir neticeye bağlanamamıştır. Ermeni kilisesi nizamlarına göre patrik kaymakamı seçimlerinin her üç ayda bir yenilenmesi gerektir. Hâlen Arslanyana muhalefet e-denlcr de bu usule uyarak kendi (Devimi Sa: S Sü: 5 d»)
programını hazırlamıştu-. Bu münasebetle il idare başkanı Abdur-rahman Münip Berkan beyanat vererek Demokrat Partinin iktidarla mücadelesine evvelce olduğu gibi şiddetle devam edeceğini, seçimlerde rey yolsuzluğuna katiyen imkân vermiyeceğini söylemiş ve Bözlerini şu şekilde tamamlamıştır:
«— Bugüne kadar millete emniyet telkin edememiş olan iktidar partisinin çok uzak olmadığını zannettiğimiz yeni seçimlere kadar milletin güvenini kazanacağı ümit edilemez.
Seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret görmekteyiz. Dünya ahvalinin bu karışık halinde milletin haklı itimadını kazanmış ve millî İradenin tam tecellisi sonunda iktidara geçmiş olanlara ihtiyaç vardır.
(Devimi Sa. s Su. S)
Vaşington 4 (B.B.C - A.A -AP ve Nafenden kısaltılarak a-lınmıştır):
Kuzey Atlantik paktının imza merasimi, mahallî saatle 15 te Constitution caddesindeki salonda yapılmıştır. Bu tarihî merasimde 12 âkit devletin Dışişleri Bakanları ve temsilcilerile 1300 kişilik bir dinleyici kitlesi hazır bulunmuştur.
Tarihin bu en büyük milletler arası olayı bütün tefernıa-tüle televizyonla yayınlanmıştır.
Yüzlerce radyo kumpanyası merasimi dinleyicilerine vermek İçin tesisler vücuda getirmişlerdi. «Amerikanın Sesi» Rusça ^Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Hüsnü Zaim’in İnönü’ye gönderdiği telgraf
Kravçenko
KRAVÇENKO, dâvayı kazandı
Sanıklar para cezalarına mahkûm oldular
Paris, 4 (A.P.) — «Hürriyeti Seçtim» in yazan Viktor Kravçenko, komünİBt taraftarı «Les Lettres Françaises» dergisi aleyhine açtığı iftira davasını bugün kazanmıştır.
Mahkemenin kararı mucibince, derginin editörü Claude Morgan, 6 milyon frank tutan mahkeme masraflarını ödiyecektir. Ayrıca Kravçenko Morgan’dan 50.000 frank tazminat alacaktır. Bundan
(Dovamı Sa. 6 Su. 1)
Amerikadan 6 yolcu gemisini getirecek denizciler gitti
Rus-İran sınırında çarpışma
Bir Rus alayı, Iran hududunu aşarak ileri karakola hücum etmiş
Tahran, 4 (AP.) — Bir Rus alayının, birkaç gün evvel kuzey doğu Azerbaycanda bir Iran ordusu karakoluna taarruz ettiği bildirilmektedir.
inanılır bir askeri kaynak, bu hâdiseyi «mühim bir çarpışma» şeklinde tarif etmiştir. Bil dirildiğine göre, tank ve zırhlı otomobillen'n desteklediği Sovyet birlikleri, 25 martta, Hazcr denizi civarında, Erdebil bölgesinde sınırı aşmışlar ve bir Iran ileri karakoluna ateş etmişlerdir. B’r Iran taburu ateşe mukabele etmiş ve çarpışma ertesi güne kadar sürmüştür.
Kaybolan çantanın sahibi Bayan Naşide (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Baloda kaybolan çanta dâvası
Âtıf İnanın aleyhteki şahadetine rağmen sanık beraet etti
Ankara: 1 (Hususf) — İki aydır Ankara sosyetesini İşgal eden Ankara Palanda kııyb olan çanta dâva sı suçu mahkemesinde neticelendiril mlji vo Atıf İnanın ihbar vc şaha detilc sanık olarak gösterilen Çetin Altnnın bu suçu İşlemediği sn bit olarak beraetlne karar verilmiş
Çetin müdafaasında Atıf inanın kendisini ytık inen tanıdığını şahitler göstererek İddia etmiş vc a-leyhlnde yazdığı yazılardan dola, tisine muğber olduğunu aöy-bu yazıları da mahkemeye
(Dovamı 8a. s Sü.
iktidarı ele alan Hiisnü Zaim’in Türkiye ve diğer devletlere teşekkür ettiği halde Arap âlemine teşekkür etmemesi dikkati çekti
Sııriyenin Halep şehr inden bir görünüş
Ankarada meydana
çıkarılanjecicinayet
Bir adam sevgilisini otomobille Nallıhan ormanlarına götürerek öldürdü ve gömdü
İhbar üzerine yakalanan Vecılıi, itirafta bulundu
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Halep, 4 (Hususî surette gönderdiğimiz muhabirimiz Mehmet Ataker telefonla bildiriyor) —«
Bugün Baron otelinin önüncM Halk yeni İdare lehinde büyük te-
(Devamı Sa. 5 80. 1 de)
Kapalıçarşı c.riayeti
Failler hâlâ ele geçirilemedi
Kuyumcu Serkis
(Yazısı 5 inci Sahifede)
Ankara 4 (Hususi)—Şehrimizin tanınmış lokanta sahiplerinden birinin damadı belediye mcıııurlaruı dan Vecihi evli olduğu halde Kad-rlye isminde bir kudmla tanışmış, dostluğu İlerletmiş bulunuyor, Kad riyo bir aralık kendisini aldattığı için mahkemeye müracaat edece -ğınden bahisle Veclhlyl tehdit ediyor. Vecihi Kadrlyeden kurtulmak İçin öldürmeğe karar veriyor ve bir arkaıluştte birlikte otomobil İle İetanbula gitmek bahaneslle Kodriye İle yola çıkıyorlar. Naili-hnn civarında Vecihi Kad riyeyi ormana götürerek öldürü -yor ve cesedi orada bırakarak An kanıya avdet ediyor.
Ankaraya dönen arkadaşı savcılığa müracaatla meseleyi İhbar etmesi üzerine Vecihi tevkif olun-
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Mersindeki
bomba vaka-
sının ıçyuzu
Gazetemizin 31.Mort.949 tarihli nüshasında çıkan Mersin mahreçli bir habere karşılık olarak. İçel valini Şefik Blcioğlu İmzasllc al -dığımız yazıyı aşağıya aynen durcedtyoruz:
(Oovaını Sa. a Sü. « de)
MIKROBLAR
ULUNAY
azolelordo müessif olduğu kadar hazin bir habor okudum: Ankarada bazı hail vakti yerinde, haysiyetli vo şorofll ailelerin çocukları, otomobil, altın kalem, altın tabaka çalmak, büfe eoymak gibi cürümler yapmışlar, zabıtanın, kısa bir zamanda yakaladığı küçük hırsızlar suçlarını itiraf ettikleri İçin artık bu kötü haberin doğru çıkmaması Ümidi maalesef kalmamıştır.
Fakat burada garip bir vftkıa karşısında kalıyoruz.
No zaman tanınmış bir şahslyo-tln oğlu, kardoşl, yaklnl böyle bir oürüm yaparsa onu yazan gazeto-ler do, dlğor polis vakalarının yazılış şeklinden ayrı bir lisan kullanıyor; o hırsızın iyi bir nllodon olması yazılara bir «morsiyo» odası veriyor.
Niçin?
Bir çocuğun dalûloto sapmasında yahut salâha moylotmoslndo obo-veyninln tesiri mnhduddur. Büyük Şark hakimi, Şoyh Sa di:
«Nâchi olana terbiye, kubbe üzerinde bilya durdurmağa ben-
Dlyor. Ana. baba; çocuğa torbl-ye vorlr, bu terbiye nihayet çocuğun ahlakına, İyiye doğrır bir Istlkemot
vermek içindir) fakat bir dı rjkJ la kuvvetli bir meyil vardır kı ona, baba tesiri çok dola o meylo s- 300 çalamaı. Ne mÜlSyemet, ne do şiddet para eder; çocuk ne olacaksa, olur.
İşte (Kur’ân ■ ı - Kerim) dek» «ölüden diri çıkar, diriden ölü çıkar» (ayet - I - kerime) elnln bir manası da budur.
Salih adamların sulbünden bir pkl gelirse ona teessüf ediyoruz | ya şdkilorln sulbünden galon sallh evlât için neden memnuniyetimizi açıklamıyoruz?
Buna karşı uHer koyun kendi baoağından asılır.» doınokten başka çaro yoktur.
Hırsız çocukların ebovoynlcrlnln bu hâdlso dolayıslyio teselli edilmez bir toossüro kapılmaları da doğru değildir. Böyle bir felâkote uğrayanlar mantar gibi yordun çıkmış dogillordlr. Onların da anaları, babaları vardır; o ana, babaların belki halleri vakitleri yerinde değildir. Fakat İçtimai şartlar ana, baba kalbinde bir tarh husule getlrmoz. Hırsız ovlAda zongin ebeveyn do ağlar, fakir do...
Böylolorino Allah eor-ü-»abır
versin domekten başka yapacak bir
»ey yoM

Yeni Sabah
SALI
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
5
NİSAN
1949

idare: Nuruosmsniye No: 1? Tel adresli «YENİ baban» İSTANBUL
Telefon ı «0705
11 inci Yıl, No, 3603
Sayısı : 10 Kuruş
Çinde açlık ve ölüm
Nankın, 4 (A.A.) «lps* — Çin basını taralından neşredilen bir hükümet tebliği, bu sene takriben 8 milyon Çinlinin açlıktan ölmek tehlikesinde bulunduğunu bildirmektedir.
Atlantik Paktı dün törenle imzalandı
İTruman ve Bevin,dünkü demeçler inde, Pakta dâhil olmıyan eski müttefiklerile alâkalarının azalmıyacağını belirttiler t ■ j
Bevin: "Pakt, insanlığa ferahlık verecektir,, dedi
Tarihin en mühim andlaşmasının imza töreni televizyonla yayınlandı — Davet edilen Rus temsilcisi toplantıya gelmedi
Atlantik Paktını dün imzalıyan 12 devletin dünya yüzündeki mevkilerini gösterir harita 1 — Birleşik Amerika, 2 — Kanada, S — İzlanda; 1, — Norveç; S — Danimarka; 6 — Hollanda, 1 Ingiltere; 8 — Belçika; 9 — LÜksemburg; 10 — Fransa; 11 — Portekiz; 12 — İtalya
Demokrasimiz
üzerinde gölge
Anayasaya bakarsanız çeyrek asırdır demokratız. Fakat bu yüksek kanunun hükümleri şu veya bu sebeplerle yürürlükten alıkondu ve tek parti osulü. toptancılık tarzı tatbik edildi.
Cihan harbinin sona ermesinden ve demokratların zaferinden sonra iktidardaki tek parti baskısını biraz gevşetmek ister gibi temayüller gösterdi. Dört yıldır İşte bu temayülün çalkantısı içindeyiz. Halk Partisinde demokrasiye meyil ve arzu vardır, fakat edan daha iistün bir isteği de vardır: O da iktidarın yumuşak koltuklarından bir türlü uzaklaşmamak... Yâni yirmi beş yıllık hâkini zümre istiyor ki hem demokrasi şekilleri memlekette yürüsün, hem de onların iktidardan uzaklaşması gibi bir netice asla hasıl olmasın. Yâni seçimlerde dalma ve daima onların İsimleri mlUetço İleri sürülsün. Bunun yolu da lâkırdı ve nutuktu bol demokrasi, fakat fiiliyatta eski usul...
Toptancılık zamanının bütün mevzuatı, olduğu gibi, dimdik a-yaktadır, seçim, matbuat, memurin1. muhakemat ve ceza kanunlarımız demokrasi âlemi için birer gölgedir amma, İtiraf etmek lâzımdır ki İlk görünüşte tâli gibi görünen diğer mali bir hüküm ve kanun da vardır ki o da demokrasi mefhumiyle bir türlü ba-nştınlamaz. Demokrasi” demek bir yurdda hak ve vecibede eşitlik demektir: öyle olduğu halde Halk Partili maliye bakanlan vc mebustan bir zümre halkı, ak-rantnnı tâbi olduğu muameleden başka bir sisteme, tabiî aleyhte olarak, tâbi tutmuştur.
Emekli, dul ve yetimlerden bahsetmek İstiyoruz. Bu vatan ve millet için hayatını feda etmiş olanlar, bu uğurda sakat ve malûl kalanlar, şayanı hayret bir tazyika tabidirler. Belli bir tarihten evvelki şehit, malûl ve on-lann dul ve yetimleri o tarihten sonrakilerden daha az maaş ve tahsisat alırlar. Böyle bir fark en basit adalet, fikir ve hissini yaralar. Nasıl olmuş da yirmi beş yıldır her sene Mecliste böyle İki ölçülü bir adalet, tatbik sahası bulmuştur. Uzun yıllar Fuat Ağralı, Millet Meclisinde, müsavatı temin için yapılan tekliflere ayak diredi. Hep büdeo zaruretle Fini İleri sürdü anıma, diğer taraftan milyarlık büdeder sunulmaktan hâli kalmadı. Ne Avrupa seyahatleri, ne olağanüstü tah ■isatlar, ne yatlar, ne otomobiller İçin varid olmıyan ve hatıra telmlyen büdce darlığı bu bir a-,U,J şehit, malûl ve onların yavru-“"illeri sürüldü ve tekrar-Wndı, durdu Tabiatile yıllar 8a. 8 eu. 8)
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin, Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Fransa dışişleri Bakanı Schuman İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sforçiya
GelirvergisiMecliste
Muhalefet partileri sözcüleri, Mecliste tasarıyı tenkid ettiler
Ankara, 4 (Hususi) — Meclis bugün saat 14 de Raif Karadeni-zin başkanlığında gelir vergisi tasarısını müzakereye başlamıştır. Kürsüye gelen Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, verginin, mem leket realitelerine uygun olarak hazırlandığını, memleketimizde yapılması zarurî olan vergi reformunun ilk adımını teşkil ettiğini, bugünkü kazanç vergisi kanunlarının millî gelirimiz zaviyesi bakımından fayda sağlıyamadığı gibi ekonomik inkişafımıza köstek olduğunu belirterek demiştir ki:
— Gelir vergisi, prensip itibariyle hakikî gelire istinat etmekte, umumî bitaraf şahsiliği olan mükellefin asgari geçim seviyesini dikkate alan bir vergidir.
Maliye Bakanı, devamla, defter tutma ve beyanname verme usullerinin basitleştirildiğini, esnaf için defter tutma usulü konmadığını, malî teşkilâtımızın bu yeni verginin tatbikatını kolaylaştıracak şekilde ıslahı için tedbirler alındığını, bilhassa kontrol işlerini yapacak mütehassısların (Devamı Sa. 5 Sü, 3 do)
D.P.950 den evel
seçimetaraf tar
İstanbul D. P. Başkanı A. Münip Berkan, “seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret vardır diyor Demokrat Parti yeni il idare kurulu geçen cumartesi günü ilçe balkanlarının da iştirakiyle bir toplantı yaparak yeni faaliyet
Ermeni Patriği Bulgarislandan mı I getirtilecek ?!
Ermeni Patrikhanesiyle Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ bir neticeye bağlanamamıştır. Ermeni kilisesi nizamlarına göre patrik kaymakamı seçimlerinin her üç ayda bir yenilenmesi gerektir. Hâlen Arslanyana muhalefet e-denlcr de bu usule uyarak kendi (Devimi Sa: S Sü: 5 d»)
programını hazırlamıştu-. Bu münasebetle il idare başkanı Abdur-rahman Münip Berkan beyanat vererek Demokrat Partinin iktidarla mücadelesine evvelce olduğu gibi şiddetle devam edeceğini, seçimlerde rey yolsuzluğuna katiyen imkân vermiyeceğini söylemiş ve Bözlerini şu şekilde tamamlamıştır:
«— Bugüne kadar millete emniyet telkin edememiş olan iktidar partisinin çok uzak olmadığını zannettiğimiz yeni seçimlere kadar milletin güvenini kazanacağı ümit edilemez.
Seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret görmekteyiz. Dünya ahvalinin bu karışık halinde milletin haklı itimadını kazanmış ve millî İradenin tam tecellisi sonunda iktidara geçmiş olanlara ihtiyaç vardır.
(Devimi Sa. s Su. S)
Vaşington 4 (B.B.C - A.A -AP ve Nafenden kısaltılarak a-lınmıştır):
Kuzey Atlantik paktının imza merasimi, mahallî saatle 15 te Constitution caddesindeki salonda yapılmıştır. Bu tarihî merasimde 12 âkit devletin Dışişleri Bakanları ve temsilcilerile 1300 kişilik bir dinleyici kitlesi hazır bulunmuştur.
Tarihin bu en büyük milletler arası olayı bütün tefernıa-tüle televizyonla yayınlanmıştır.
Yüzlerce radyo kumpanyası merasimi dinleyicilerine vermek İçin tesisler vücuda getirmişlerdi. «Amerikanın Sesi» Rusça ^Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Hüsnü Zaim’in İnönü’ye gönderdiği telgraf
Kravçenko
KRAVÇENKO, dâvayı kazandı
Sanıklar para cezalarına mahkûm oldular
Paris, 4 (A.P.) — «Hürriyeti Seçtim» in yazan Viktor Kravçenko, komünİBt taraftarı «Les Lettres Françaises» dergisi aleyhine açtığı iftira davasını bugün kazanmıştır.
Mahkemenin kararı mucibince, derginin editörü Claude Morgan, 6 milyon frank tutan mahkeme masraflarını ödiyecektir. Ayrıca Kravçenko Morgan’dan 50.000 frank tazminat alacaktır. Bundan
(Dovamı Sa. 6 Su. 1)
Amerikadan 6 yolcu gemisini getirecek denizciler gitti
Rus-İran sınırında çarpışma
Bir Rus alayı, Iran hududunu aşarak ileri karakola hücum etmiş
Tahran, 4 (AP.) — Bir Rus alayının, birkaç gün evvel kuzey doğu Azerbaycanda bir Iran ordusu karakoluna taarruz ettiği bildirilmektedir.
inanılır bir askeri kaynak, bu hâdiseyi «mühim bir çarpışma» şeklinde tarif etmiştir. Bil dirildiğine göre, tank ve zırhlı otomobillen'n desteklediği Sovyet birlikleri, 25 martta, Hazcr denizi civarında, Erdebil bölgesinde sınırı aşmışlar ve bir Iran ileri karakoluna ateş etmişlerdir. B’r Iran taburu ateşe mukabele etmiş ve çarpışma ertesi güne kadar sürmüştür.
Kaybolan çantanın sahibi Bayan Naşide (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Baloda kaybolan çanta dâvası
Âtıf İnanın aleyhteki şahadetine rağmen sanık beraet etti
Ankara: 1 (Hususf) — İki aydır Ankara sosyetesini İşgal eden Ankara Palanda kııyb olan çanta dâva sı suçu mahkemesinde neticelendiril mlji vo Atıf İnanın ihbar vc şaha detilc sanık olarak gösterilen Çetin Altnnın bu suçu İşlemediği sn bit olarak beraetlne karar verilmiş
Çetin müdafaasında Atıf inanın kendisini ytık inen tanıdığını şahitler göstererek İddia etmiş vc a-leyhlnde yazdığı yazılardan dola, tisine muğber olduğunu aöy-bu yazıları da mahkemeye
(Dovamı 8a. s Sü.
iktidarı ele alan Hiisnü Zaim’in Türkiye ve diğer devletlere teşekkür ettiği halde Arap âlemine teşekkür etmemesi dikkati çekti
Sııriyenin Halep şehr inden bir görünüş
Ankarada meydana
çıkarılanjecicinayet
Bir adam sevgilisini otomobille Nallıhan ormanlarına götürerek öldürdü ve gömdü
İhbar üzerine yakalanan Vecılıi, itirafta bulundu
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Halep, 4 (Hususî surette gönderdiğimiz muhabirimiz Mehmet Ataker telefonla bildiriyor) —«
Bugün Baron otelinin önüncM Halk yeni İdare lehinde büyük te-
(Devamı Sa. 5 80. 1 de)
Kapalıçarşı c.riayeti
Failler hâlâ ele geçirilemedi
Kuyumcu Serkis
(Yazısı 5 inci Sahifede)
Ankara 4 (Hususi)—Şehrimizin tanınmış lokanta sahiplerinden birinin damadı belediye mcıııurlaruı dan Vecihi evli olduğu halde Kad-rlye isminde bir kudmla tanışmış, dostluğu İlerletmiş bulunuyor, Kad riyo bir aralık kendisini aldattığı için mahkemeye müracaat edece -ğınden bahisle Veclhlyl tehdit ediyor. Vecihi Kadrlyeden kurtulmak İçin öldürmeğe karar veriyor ve bir arkaıluştte birlikte otomobil İle İetanbula gitmek bahaneslle Kodriye İle yola çıkıyorlar. Naili-hnn civarında Vecihi Kad riyeyi ormana götürerek öldürü -yor ve cesedi orada bırakarak An kanıya avdet ediyor.
Ankaraya dönen arkadaşı savcılığa müracaatla meseleyi İhbar etmesi üzerine Vecihi tevkif olun-
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Mersindeki
bomba vaka-
sının ıçyuzu
Gazetemizin 31.Mort.949 tarihli nüshasında çıkan Mersin mahreçli bir habere karşılık olarak. İçel valini Şefik Blcioğlu İmzasllc al -dığımız yazıyı aşağıya aynen durcedtyoruz:
(Oovaını Sa. a Sü. « de)
MIKROBLAR
ULUNAY
azolelordo müessif olduğu kadar hazin bir habor okudum: Ankarada bazı hail vakti yerinde, haysiyetli vo şorofll ailelerin çocukları, otomobil, altın kalem, altın tabaka çalmak, büfe eoymak gibi cürümler yapmışlar, zabıtanın, kısa bir zamanda yakaladığı küçük hırsızlar suçlarını itiraf ettikleri İçin artık bu kötü haberin doğru çıkmaması Ümidi maalesef kalmamıştır.
Fakat burada garip bir vftkıa karşısında kalıyoruz.
No zaman tanınmış bir şahslyo-tln oğlu, kardoşl, yaklnl böyle bir oürüm yaparsa onu yazan gazeto-ler do, dlğor polis vakalarının yazılış şeklinden ayrı bir lisan kullanıyor; o hırsızın iyi bir nllodon olması yazılara bir «morsiyo» odası veriyor.
Niçin?
Bir çocuğun dalûloto sapmasında yahut salâha moylotmoslndo obo-veyninln tesiri mnhduddur. Büyük Şark hakimi, Şoyh Sa di:
«Nâchi olana terbiye, kubbe üzerinde bilya durdurmağa ben-
Dlyor. Ana. baba; çocuğa torbl-ye vorlr, bu terbiye nihayet çocuğun ahlakına, İyiye doğrır bir Istlkemot
vermek içindir) fakat bir dı rjkJ la kuvvetli bir meyil vardır kı ona, baba tesiri çok dola o meylo s- 300 çalamaı. Ne mÜlSyemet, ne do şiddet para eder; çocuk ne olacaksa, olur.
İşte (Kur’ân ■ ı - Kerim) dek» «ölüden diri çıkar, diriden ölü çıkar» (ayet - I - kerime) elnln bir manası da budur.
Salih adamların sulbünden bir pkl gelirse ona teessüf ediyoruz | ya şdkilorln sulbünden galon sallh evlât için neden memnuniyetimizi açıklamıyoruz?
Buna karşı uHer koyun kendi baoağından asılır.» doınokten başka çaro yoktur.
Hırsız çocukların ebovoynlcrlnln bu hâdlso dolayıslyio teselli edilmez bir toossüro kapılmaları da doğru değildir. Böyle bir felâkote uğrayanlar mantar gibi yordun çıkmış dogillordlr. Onların da anaları, babaları vardır; o ana, babaların belki halleri vakitleri yerinde değildir. Fakat İçtimai şartlar ana, baba kalbinde bir tarh husule getlrmoz. Hırsız ovlAda zongin ebeveyn do ağlar, fakir do...
Böylolorino Allah eor-ü-»abır
versin domekten başka yapacak bir
»ey yoM

Yeni Sabah
SALI
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
5
NİSAN
1949

idare: Nuruosmsniye No: 1? Tel adresli «YENİ baban» İSTANBUL
Telefon ı «0705
11 inci Yıl, No, 3603
Sayısı : 10 Kuruş
Çinde açlık ve ölüm
Nankın, 4 (A.A.) «lps* — Çin basını taralından neşredilen bir hükümet tebliği, bu sene takriben 8 milyon Çinlinin açlıktan ölmek tehlikesinde bulunduğunu bildirmektedir.
Atlantik Paktı dün törenle imzalandı
İTruman ve Bevin,dünkü demeçler inde, Pakta dâhil olmıyan eski müttefiklerile alâkalarının azalmıyacağını belirttiler t ■ j
Bevin: "Pakt, insanlığa ferahlık verecektir,, dedi
Tarihin en mühim andlaşmasının imza töreni televizyonla yayınlandı — Davet edilen Rus temsilcisi toplantıya gelmedi
Atlantik Paktını dün imzalıyan 12 devletin dünya yüzündeki mevkilerini gösterir harita 1 — Birleşik Amerika, 2 — Kanada, S — İzlanda; 1, — Norveç; S — Danimarka; 6 — Hollanda, 1 Ingiltere; 8 — Belçika; 9 — LÜksemburg; 10 — Fransa; 11 — Portekiz; 12 — İtalya
Demokrasimiz
üzerinde gölge
Anayasaya bakarsanız çeyrek asırdır demokratız. Fakat bu yüksek kanunun hükümleri şu veya bu sebeplerle yürürlükten alıkondu ve tek parti osulü. toptancılık tarzı tatbik edildi.
Cihan harbinin sona ermesinden ve demokratların zaferinden sonra iktidardaki tek parti baskısını biraz gevşetmek ister gibi temayüller gösterdi. Dört yıldır İşte bu temayülün çalkantısı içindeyiz. Halk Partisinde demokrasiye meyil ve arzu vardır, fakat edan daha iistün bir isteği de vardır: O da iktidarın yumuşak koltuklarından bir türlü uzaklaşmamak... Yâni yirmi beş yıllık hâkini zümre istiyor ki hem demokrasi şekilleri memlekette yürüsün, hem de onların iktidardan uzaklaşması gibi bir netice asla hasıl olmasın. Yâni seçimlerde dalma ve daima onların İsimleri mlUetço İleri sürülsün. Bunun yolu da lâkırdı ve nutuktu bol demokrasi, fakat fiiliyatta eski usul...
Toptancılık zamanının bütün mevzuatı, olduğu gibi, dimdik a-yaktadır, seçim, matbuat, memurin1. muhakemat ve ceza kanunlarımız demokrasi âlemi için birer gölgedir amma, İtiraf etmek lâzımdır ki İlk görünüşte tâli gibi görünen diğer mali bir hüküm ve kanun da vardır ki o da demokrasi mefhumiyle bir türlü ba-nştınlamaz. Demokrasi” demek bir yurdda hak ve vecibede eşitlik demektir: öyle olduğu halde Halk Partili maliye bakanlan vc mebustan bir zümre halkı, ak-rantnnı tâbi olduğu muameleden başka bir sisteme, tabiî aleyhte olarak, tâbi tutmuştur.
Emekli, dul ve yetimlerden bahsetmek İstiyoruz. Bu vatan ve millet için hayatını feda etmiş olanlar, bu uğurda sakat ve malûl kalanlar, şayanı hayret bir tazyika tabidirler. Belli bir tarihten evvelki şehit, malûl ve on-lann dul ve yetimleri o tarihten sonrakilerden daha az maaş ve tahsisat alırlar. Böyle bir fark en basit adalet, fikir ve hissini yaralar. Nasıl olmuş da yirmi beş yıldır her sene Mecliste böyle İki ölçülü bir adalet, tatbik sahası bulmuştur. Uzun yıllar Fuat Ağralı, Millet Meclisinde, müsavatı temin için yapılan tekliflere ayak diredi. Hep büdeo zaruretle Fini İleri sürdü anıma, diğer taraftan milyarlık büdeder sunulmaktan hâli kalmadı. Ne Avrupa seyahatleri, ne olağanüstü tah ■isatlar, ne yatlar, ne otomobiller İçin varid olmıyan ve hatıra telmlyen büdce darlığı bu bir a-,U,J şehit, malûl ve onların yavru-“"illeri sürüldü ve tekrar-Wndı, durdu Tabiatile yıllar 8a. 8 eu. 8)
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin, Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Fransa dışişleri Bakanı Schuman İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sforçiya
GelirvergisiMecliste
Muhalefet partileri sözcüleri, Mecliste tasarıyı tenkid ettiler
Ankara, 4 (Hususi) — Meclis bugün saat 14 de Raif Karadeni-zin başkanlığında gelir vergisi tasarısını müzakereye başlamıştır. Kürsüye gelen Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, verginin, mem leket realitelerine uygun olarak hazırlandığını, memleketimizde yapılması zarurî olan vergi reformunun ilk adımını teşkil ettiğini, bugünkü kazanç vergisi kanunlarının millî gelirimiz zaviyesi bakımından fayda sağlıyamadığı gibi ekonomik inkişafımıza köstek olduğunu belirterek demiştir ki:
— Gelir vergisi, prensip itibariyle hakikî gelire istinat etmekte, umumî bitaraf şahsiliği olan mükellefin asgari geçim seviyesini dikkate alan bir vergidir.
Maliye Bakanı, devamla, defter tutma ve beyanname verme usullerinin basitleştirildiğini, esnaf için defter tutma usulü konmadığını, malî teşkilâtımızın bu yeni verginin tatbikatını kolaylaştıracak şekilde ıslahı için tedbirler alındığını, bilhassa kontrol işlerini yapacak mütehassısların (Devamı Sa. 5 Sü, 3 do)
D.P.950 den evel
seçimetaraf tar
İstanbul D. P. Başkanı A. Münip Berkan, “seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret vardır diyor Demokrat Parti yeni il idare kurulu geçen cumartesi günü ilçe balkanlarının da iştirakiyle bir toplantı yaparak yeni faaliyet
Ermeni Patriği Bulgarislandan mı I getirtilecek ?!
Ermeni Patrikhanesiyle Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ bir neticeye bağlanamamıştır. Ermeni kilisesi nizamlarına göre patrik kaymakamı seçimlerinin her üç ayda bir yenilenmesi gerektir. Hâlen Arslanyana muhalefet e-denlcr de bu usule uyarak kendi (Devimi Sa: S Sü: 5 d»)
programını hazırlamıştu-. Bu münasebetle il idare başkanı Abdur-rahman Münip Berkan beyanat vererek Demokrat Partinin iktidarla mücadelesine evvelce olduğu gibi şiddetle devam edeceğini, seçimlerde rey yolsuzluğuna katiyen imkân vermiyeceğini söylemiş ve Bözlerini şu şekilde tamamlamıştır:
«— Bugüne kadar millete emniyet telkin edememiş olan iktidar partisinin çok uzak olmadığını zannettiğimiz yeni seçimlere kadar milletin güvenini kazanacağı ümit edilemez.
Seçimin 950 den evvel yapılmasında zaruret görmekteyiz. Dünya ahvalinin bu karışık halinde milletin haklı itimadını kazanmış ve millî İradenin tam tecellisi sonunda iktidara geçmiş olanlara ihtiyaç vardır.
(Devimi Sa. s Su. S)
Vaşington 4 (B.B.C - A.A -AP ve Nafenden kısaltılarak a-lınmıştır):
Kuzey Atlantik paktının imza merasimi, mahallî saatle 15 te Constitution caddesindeki salonda yapılmıştır. Bu tarihî merasimde 12 âkit devletin Dışişleri Bakanları ve temsilcilerile 1300 kişilik bir dinleyici kitlesi hazır bulunmuştur.
Tarihin bu en büyük milletler arası olayı bütün tefernıa-tüle televizyonla yayınlanmıştır.
Yüzlerce radyo kumpanyası merasimi dinleyicilerine vermek İçin tesisler vücuda getirmişlerdi. «Amerikanın Sesi» Rusça ^Devamı 8a. 5 8Ü. 7 do)
Hüsnü Zaim’in İnönü’ye gönderdiği telgraf
Kravçenko
KRAVÇENKO, dâvayı kazandı
Sanıklar para cezalarına mahkûm oldular
Paris, 4 (A.P.) — «Hürriyeti Seçtim» in yazan Viktor Kravçenko, komünİBt taraftarı «Les Lettres Françaises» dergisi aleyhine açtığı iftira davasını bugün kazanmıştır.
Mahkemenin kararı mucibince, derginin editörü Claude Morgan, 6 milyon frank tutan mahkeme masraflarını ödiyecektir. Ayrıca Kravçenko Morgan’dan 50.000 frank tazminat alacaktır. Bundan
(Dovamı Sa. 6 Su. 1)
Amerikadan 6 yolcu gemisini getirecek denizciler gitti
Rus-İran sınırında çarpışma
Bir Rus alayı, Iran hududunu aşarak ileri karakola hücum etmiş
Tahran, 4 (AP.) — Bir Rus alayının, birkaç gün evvel kuzey doğu Azerbaycanda bir Iran ordusu karakoluna taarruz ettiği bildirilmektedir.
inanılır bir askeri kaynak, bu hâdiseyi «mühim bir çarpışma» şeklinde tarif etmiştir. Bil dirildiğine göre, tank ve zırhlı otomobillen'n desteklediği Sovyet birlikleri, 25 martta, Hazcr denizi civarında, Erdebil bölgesinde sınırı aşmışlar ve bir Iran ileri karakoluna ateş etmişlerdir. B’r Iran taburu ateşe mukabele etmiş ve çarpışma ertesi güne kadar sürmüştür.
Kaybolan çantanın sahibi Bayan Naşide (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Baloda kaybolan çanta dâvası
Âtıf İnanın aleyhteki şahadetine rağmen sanık beraet etti
Ankara: 1 (Hususf) — İki aydır Ankara sosyetesini İşgal eden Ankara Palanda kııyb olan çanta dâva sı suçu mahkemesinde neticelendiril mlji vo Atıf İnanın ihbar vc şaha detilc sanık olarak gösterilen Çetin Altnnın bu suçu İşlemediği sn bit olarak beraetlne karar verilmiş
Çetin müdafaasında Atıf inanın kendisini ytık inen tanıdığını şahitler göstererek İddia etmiş vc a-leyhlnde yazdığı yazılardan dola, tisine muğber olduğunu aöy-bu yazıları da mahkemeye
(Dovamı 8a. s Sü.
iktidarı ele alan Hiisnü Zaim’in Türkiye ve diğer devletlere teşekkür ettiği halde Arap âlemine teşekkür etmemesi dikkati çekti
Sııriyenin Halep şehr inden bir görünüş
Ankarada meydana
çıkarılanjecicinayet
Bir adam sevgilisini otomobille Nallıhan ormanlarına götürerek öldürdü ve gömdü
İhbar üzerine yakalanan Vecılıi, itirafta bulundu
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Halep, 4 (Hususî surette gönderdiğimiz muhabirimiz Mehmet Ataker telefonla bildiriyor) —«
Bugün Baron otelinin önüncM Halk yeni İdare lehinde büyük te-
(Devamı Sa. 5 80. 1 de)
Kapalıçarşı c.riayeti
Failler hâlâ ele geçirilemedi
Kuyumcu Serkis
(Yazısı 5 inci Sahifede)
Ankara 4 (Hususi)—Şehrimizin tanınmış lokanta sahiplerinden birinin damadı belediye mcıııurlaruı dan Vecihi evli olduğu halde Kad-rlye isminde bir kudmla tanışmış, dostluğu İlerletmiş bulunuyor, Kad riyo bir aralık kendisini aldattığı için mahkemeye müracaat edece -ğınden bahisle Veclhlyl tehdit ediyor. Vecihi Kadrlyeden kurtulmak İçin öldürmeğe karar veriyor ve bir arkaıluştte birlikte otomobil İle İetanbula gitmek bahaneslle Kodriye İle yola çıkıyorlar. Naili-hnn civarında Vecihi Kad riyeyi ormana götürerek öldürü -yor ve cesedi orada bırakarak An kanıya avdet ediyor.
Ankaraya dönen arkadaşı savcılığa müracaatla meseleyi İhbar etmesi üzerine Vecihi tevkif olun-
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
Mersindeki
bomba vaka-
sının ıçyuzu
Gazetemizin 31.Mort.949 tarihli nüshasında çıkan Mersin mahreçli bir habere karşılık olarak. İçel valini Şefik Blcioğlu İmzasllc al -dığımız yazıyı aşağıya aynen durcedtyoruz:
(Oovaını Sa. a Sü. « de)
MIKROBLAR
ULUNAY
azolelordo müessif olduğu kadar hazin bir habor okudum: Ankarada bazı hail vakti yerinde, haysiyetli vo şorofll ailelerin çocukları, otomobil, altın kalem, altın tabaka çalmak, büfe eoymak gibi cürümler yapmışlar, zabıtanın, kısa bir zamanda yakaladığı küçük hırsızlar suçlarını itiraf ettikleri İçin artık bu kötü haberin doğru çıkmaması Ümidi maalesef kalmamıştır.
Fakat burada garip bir vftkıa karşısında kalıyoruz.
No zaman tanınmış bir şahslyo-tln oğlu, kardoşl, yaklnl böyle bir oürüm yaparsa onu yazan gazeto-ler do, dlğor polis vakalarının yazılış şeklinden ayrı bir lisan kullanıyor; o hırsızın iyi bir nllodon olması yazılara bir «morsiyo» odası veriyor.
Niçin?
Bir çocuğun dalûloto sapmasında yahut salâha moylotmoslndo obo-veyninln tesiri mnhduddur. Büyük Şark hakimi, Şoyh Sa di:
«Nâchi olana terbiye, kubbe üzerinde bilya durdurmağa ben-
Dlyor. Ana. baba; çocuğa torbl-ye vorlr, bu terbiye nihayet çocuğun ahlakına, İyiye doğrır bir Istlkemot
vermek içindir) fakat bir dı rjkJ la kuvvetli bir meyil vardır kı ona, baba tesiri çok dola o meylo s- 300 çalamaı. Ne mÜlSyemet, ne do şiddet para eder; çocuk ne olacaksa, olur.
İşte (Kur’ân ■ ı - Kerim) dek» «ölüden diri çıkar, diriden ölü çıkar» (ayet - I - kerime) elnln bir manası da budur.
Salih adamların sulbünden bir pkl gelirse ona teessüf ediyoruz | ya şdkilorln sulbünden galon sallh evlât için neden memnuniyetimizi açıklamıyoruz?
Buna karşı uHer koyun kendi baoağından asılır.» doınokten başka çaro yoktur.
Hırsız çocukların ebovoynlcrlnln bu hâdlso dolayıslyio teselli edilmez bir toossüro kapılmaları da doğru değildir. Böyle bir felâkote uğrayanlar mantar gibi yordun çıkmış dogillordlr. Onların da anaları, babaları vardır; o ana, babaların belki halleri vakitleri yerinde değildir. Fakat İçtimai şartlar ana, baba kalbinde bir tarh husule getlrmoz. Hırsız ovlAda zongin ebeveyn do ağlar, fakir do...
Böylolorino Allah eor-ü-»abır
versin domekten başka yapacak bir
»ey yoM

Comments (0)