PAZAR 3 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 17 T«l adrsalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Ttlofonı 80795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3692 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ 8ay>.ı , 10 Kurnj IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Hububat mahsulü, bu Seçim dedikoduları yıl yüzde50jıoksan.. Londraya da aksetti
Kıtlığı önlemek için Kanada9dan 300 bin ton buğday getirtiliyor-Ekmek çeşnisi değişecek
Times, D. P. ile Millet Partisinin seçim görüşlerini bildiriyor
Ticaret Bakanı Vedad Dicleli'nin dün verdiği geniş izahat
Yeni tasarıyı tetkik heyeti kurulamadı
Soğuk ve Sıcak banyo..
Bir hafta içinde, dikkat edecek olursanız, 6İyasî havanın bir kaç defa değiştiğini görürsünüz.
Demokrat Partinin büyük kongresinde, seçim emniyeti etrafında sarfedilen sözler Halk Partisi ve hükümet mahfillerinde endişo vo heyecan uyandırdı. Millî husumet lâkırdısı ufku bulandırdı. Derhal katline bir beyanname neşrederek, muhalefetin bu konuşma tarzım, kötüledi. Bu tebliğ yayınlanmadan, bir gün evvel de. Ankaradan telâşlı ve heyecanlı haberler geldi. Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılacağından, sert kanunların çıkarılacağından, ihtilâl vo kin havası estirenlerin takip olunacağından dem vuruldu. Fakat sonra hükümetin bir tebliği ile iktifa olundu. Filhakika dünkü gazetelerde İçişleri Bakanının bir demeci var. Linçten falan bahsediyor. Fakat burası Amerika değil ve bamdolsun içimizde zenciler de yok... Bilindiği gibi bu linç usulü yâni sokakta, meydanda bir adamın halk tarafından parçalanması sistemi Amerikada zencilere, siyahilere tatbik ediliyor. O da bir beyaz derili kadına bir zenci tecavüz ederse...
Bütün bu teşebbüsler ve kıyas lar hiç yerinde görünmüyor.
niikûmet böyle asık bîr çehre gösterir ve imalı dil kullanırken bir taraftan da umumi efkârda, çok yatıştırıcı bir muhit yaratacak. seçim emniyetine ait kanun taslağının ana çizgilerini matbuata vermiş bulunuyor. Bu proje hakkmdaki düşüncelerimizi dün neşrettik. Biz yüzde yüz iyimser değiliz. Çünkü çeşitli tecrübelerle, Halk Partili şahsiyetlerin, memleketi aldatmak ve güya atlatmak hususunda ne kadar ustalık gösterebileceklerini fiilen gördük. Binaenaleyh, aksi fiili-yatla sabit oluncaya kadar çekingen davranmakta kendimizi haklı görüyoruz. Bahusus ki bu tasarının atlatacağı daha pek çok engeller vardır. Evvelâ İlmi komisyonlardan geçecektir bu komisyonda, şu veya bu şekilde, zedelemeler olmıyacağma nereden karar verilebilir? İlim İle politikayı üstadca mezcetmek isti-yecekJeriıı mevcut olmadığına nasd emin olabiliriz? Bu merhalenin kolay geçtiği farzolunsa bile Mecliste, encümende, müfritlerin, zayıfların, desteksiz se-çilecniyeceklerin ne tuzaklar kurabileceğini şimdiden nasıl tahmin etmeli?
Bu manileri aştıktan sonra da tatbikatın nasıl olacağına nereden hükmetmeli.. 1946 seçiminden mi?
Mahsul durumu halkındaki mühim beyanatı veren Ticaret ve Ekonomi Bakanı V. Dicleli
Ankara, 2 (Hususî) — Ekcao-, mi ve Ticaret Bakanı Dr. Vedat Dicleli bugün saat 15 de gazetecileri kabul etti ve bakanlığın kuruluşu, canlı hayvan ihracı, buğday ithali, ekmeklik un randımanı, dış ticaret rejimi hakkında geniş izahat verdi, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı Dr. Dicleli, bakanlığı deruhte ettiğinden beri muhtelif müracaatlar karşısında kalmasına rağmen konuşmak istemeyişinin sebebini, durumu yakından anlamak ve alınacak tedbirler üzerinde bir kanaat sahibi olmak zaruretine bağladı ve bundan sonra Bakan; yeni İşletme Bakanlığının kuruluşunun esbabı mucibesini izah i etmiş, yeni kurulan bakanlıkla İ hususî teşebbüs sahiplerinin şl-İkâyetlerinin önleneceğini söylemiş ve sözü canlı hayvan ihra-(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
hükümeti
İstanbulda yapılacak
450 odalı otel
Amerikalı Otelcilik Şirketi Müdürü dün gazetecilere inşa edilecek otel etrafında izahat verdi
Amerikalı otelcilik mütehassislan dün gazetecilerle bir arada...
» Rusya ile dost İ olmak istiyor
Londra 2 (A.A.) (Byurn) — İs. rall Dışişleri Balsam Şaret dün Is-l rail ile Amerika Birleşik Devletle, rl ve Sovyet Rusya arasındaki mü nasebetlerden bahsetmiştir.
İsrail işçi partisi gençlik kuru -lunun bir toplantısında konuşan. Şaret, îsrailin dış siyasetinin A. merikan Yahudilerce sıkı bağlar idame ettirilmesi prensipine dayan dığını söylem iştir,
Şarete göre İsrail Rusya ile de dostane münasebetler kurmalıdır.
İsrail Dışişleri Bakanına göne doğu Avrupadakl Yahudilerln Is. raile göç etmeleri hakkından vazgeçilmeyecektir.
Dr, IFeiîman, Ingiliz tabiiyetinden çıktı
Telaviv, (A.A.) (Reuter) — İsrail devlet başkpnı Dr. VVeizman, Yahudi devleti başına seçilmesinden dört ay sonra Ingiliz tabiyetin-den resmen çıkmıştır.
İsrail yardım istedi
Cenevre, 2 (AP) — Bugün İsrail hükümeti, muhtelif memleketlerdeki 'kamplarda- yoşıyan yersiz yurtsuz yahudilerl yeniden İskân edebil mek için Milletlerarası Mülteciler Teşkilâtından mali yardım istemiştir. Talepte. İskân edilmesi gerekli 210 bin yahudi mülteci bulunduğu kaydedilmiştir.
Dimitrof
dün öldü
iki gundenberi şehrimizde bulunan înter - Continental otelcilik şirketi müdürü Mr. Whitta-ker dün muavini Mr. Moore ile birlikte bir basın toplantısı yapmıştır. Amerikalı otelciler bu toplantıda şunları söylemişler -dir:
«— İstanbul çeşitli güzellikleri ile Amerikalıların turistik ihtiyacını karşılıyabilecek bir mer kezidir. Bu sayede büyük miktarda dolar elde etmek mümkün dür. Ben buraya şirketimizin îs-tanbulda bir otel inşa edebilme (Devamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Sabahaddin Alinin katli dâvası
Binaenaleyh seçim emniyeti bahsinde her şey olmuş bitmiş • sayılmamalıdır, önümüzde bir yıl İçinde köprünün altından daha pek çok su akacaktır.
Yalnız bizim bugün işaret ettiğimiz nokta, yurt havasının bir hafta İçinde, bir kaç defa değişmesi bir şiddet, bir gevşeme ve tekrar şiddet ve yine gevşeme gibi merhalelerden geçmesidir. Frenkler bnna iskoçya duşu diyorlar. Yâni bir nevi tedavi usu-(Devamı Sa. 7 8ü. s do)
Dün Kırklareli ağır ceza mahkemesinde yapıları duruşmada maktule ait eşyalar katil Ali Ertekine gösterildi. Torbalar içinden fena bir koku etrafı kaplamış tı. Ali Ertekin: «.Evet, bu eşyalar Sabahaddin Alinin ________________ dir» dedi.
Bulgaristanm eski başbakanı DİMİTROF
Kırklareli: 2 (Huauaî surette giden arkadaşımız telefonla bildiri-y°r) — Solcu muharrir Ssbıılıaddiıı Aliyi Bulgaristan^ kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekinin duruşmasına bugün Kırklareli uğır ceza malıkomoBİııde devam edilmiştir.
Mahkeme salonunun yino kalabalık bir dinleyici killosi tarafından hıncahınç doldurulmuş bulunduğu bugünkü celiedo mnhkemo heyeti, reis Salih Zeki Çankır, Azalar, Mulı Üs Çiivonli, Tahsin Köprülü, savcı (Davamı 8a. 7 Sü. 3 do)
Dünkü yüzme müsabakaları
Londra, 2 (AP) — Bulgaristan başbakanı ve komünist ihtilâlcilerinin en tanınmışlarından Georgi Dimitrof bu sabah Mot>-kovanın bir hastahanesinde, şeker hastalığı ihtilâflarından ölmüştür. Haber, Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Uzunca bir müddettenberi Mos kovada Bordikha sanatoryomun-da tedavi altında bulunan Dimitrof, 18 Haziranda 67 yaşını doldurmuştu.
(□ovamı Sa. 7 SU. 5 do)
Merdivenköyiinde bir
çeşme için büyük tören
Dönüşte, Şehir Meclisi âzası gazetecileri beklemeden otobüslere binip gitti
Göztepenin Merdiven köyüne ilk defa olarak isale edilen su tesisinin açılış töreni, dün saat 16 da yapılmıştır. Törene, bandonun çaldığı istiklâl marşiyle başlanmış, bunu müteakiben bir (□ovamı Sa. 7 8Ü. a de)
Gençler, diin otobüslerin üzerine protesto yazılan da yazmışlar dır. (Foto Burhan - Yeni Sabah)
Londra: 2 (Nafen) — Londra nın Times gazetesi bugün ki baş yansını Türkiyede yapılacak a-ra seçimleri ile genel seçimlere tahsis etmiştir:
Makale yazısına şöyle başla • maktadır:
«Yakında Türkiyede münhal olan mebusluklar için ara seçim ler yapılacaktır.
Yüksek Komuta Heyeti
Deniz ve kara
Üniversite gençliği dün bir protesto toplantısı yaptı
Otobüslerde tenzilâtlı biletlerin kalkması üzerine, gençlik Şehir Mecbsinin
yanlış kararını şiddetle tenkit etti, Burhan Felek istifaya davet edildi
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye yapılan tenzilâtın kaldırılması hakkında verdiği kararı protesto etmek maksadile, Ü-nivcrslteü gençler ve malûller, dün saat 15.30 da Marmara loka-
Arı. Çanakakle Milletvekili Nu-rettin önen ve Şehir Meclisi üyelerinden Burhan Feleğin hazır bu lunduğu toplantıyı, talebeden Or. han Feraoy kısa bir hitabe ile açarak, gençliğin, kararı protesto etmek maksadile toplandığını söyle-
miştir.
Müteakiben konuşan Millî Tale-
be Federasyonu Reisi Talha Er . miş, Şehir Meclisine vaki müra -caatlannın tarihçesini yapmış, bu
kararı bütün Gençliğin protesto et-
tiğini söylemiştir.
Teknik üniversitesi adına
Teknik Üniversite Talebe Birliği adına konuşan Mükerrem Taşcıoğ-lıı, Belediyenin Gençliğin hiç bir dftvaslle meşgul olmadığını söyle . miş. Gençliğin binblr mahrumiyet içinde tahsiline devam ettiğini (Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
C- Said Barlas
Harriman mülakatı
Paris 2 (A.A.) (Alp) — Avrupa işbirliği İdaresi teşkilâtının son konferansında Türkiyeyi temsil fiden devlet bakanı Cemil Salt Bar. U», bugün öğleden sonra Marshall pluu: büyük elçisi Harriman Uo gör (İşın i?l tür.
Tam bir saat süren bu mülakat-
tan sn«ra Türk Devlet Bakanı, Harriman ile görüşmekten gayet m(nnun olduğunu söyle.nıjur.
kuvvetleri (
komutanları belli oldu I
Ankara, 2 (Hususî) — Yeni Savunma Bakanlığı teşkilâtı mucibince kana kuvvetleri komu-
tanlığına ordu müfettişi Orgeneral Nuri Yamut, deniz kuvvetleri komutanlığına donanma komutanı Oramiral Mehmet Ali t) t*
gen, hava kuvvetleri komutanlığına Orgeneral Zeki Doğan, birinci ordu müfettişliğine askerî şûra üyelerinden Orgeneral Asım Tınaztepe’nin nakil ve tâyinleri bugün yüksek tasdikten çıkmıştır.
Otomobil ve motosiklet yarışı bugün
Yarışların çok heyecanlı
olacağı anlaşılıyor
Kadınlar Birliği kongresi
Dünkü kongrede söz alan hatipler kadınların
haklarından bahsettiler ve idare heyetini seçtiler
Türkiye Kadınlar Birliği İs tanbul şubesi kongresi dün saat 15 de Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Kongreyi Eminönü ilçe başkanı Fehmi Atanç açmıştıv.
Genç bir bayan, haklarının tanıtılması ve propaganda yapılması lüzumunu belirtmiş, Emel Gürler, cumhuriyet idaresinin bahşettiği haklan övmüş, kadınlığın çökmekte olduğunu, şayet bu memleket iktisaden çökerse bunun müsebbibi olarak kadınlan ve kadınların lüksünü göster m işti r.
Bundan sonra yapılan seçimde Emel Gürler, Meliha özerdem Hikmet Tüzüntürk, Necminisa îdekol, Şefika Paydemir, Saba-hat Peklner ve Şayan Deniz yeni
Yeni Sabah adına 1 iticiye verilecek olan kupa (Yazısı 7 incide)
idare heyetine girmişlerdir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tedbirler
ULUNAY
Yakalanan hırsızlar
Mehmet Tur, Mustafa Arşla n, Remzi Ger ve Hüsnü Güner isminde dört kişi, kendi aralarında bir hırsızlık şebekesi kurmuşlar ve şimdiye kadar İH yeri aoy muşlardır. Hırsulann dördil do yakalanmıştır.
Ankaradan bir gozeteye verilen malûmata göro (Yalvaç) da yapılan umumi meclis â-zalığı seçimlerinde yolsuzluk ve baskı yapılmış. Şöylo kİ:
1 — Sandık başlarında üçer, bo-şor kişilik gruplar halinde jandarmalar bulundurulmuş.
2 — (Sofulu) köyünde muhalif partiye monsup soçmenlor «sıranız golmodll» bahaneslie uzaklaştırılmak İstenilmiş.
3 _ Ayni köyde mamurlar zorla halka İktidar partisi llstolorl dağıtmışlar.
4 — Yino bu köydo bir soçlm kurulu Azası jandarmalar tarafından köy dışına sürüklenmiş.
S — Bu yolsuzluklar hakkında yapılan şikâyotlor dmicnilmomlş.
8 — Tutulan zabıtlar seçim kurulu yorino doğrudan doğruya valiye teslim edilmiş.
7 — Seçmonlorin fazla olması do layısilo açığı kapatmak üzere değişiklik yupılmak İstenilmiş fakat bunun da kâfi golmiyocegi anlaşılınca zaptı yapan seçim kuruluna verilmiş.
8 — (Höyüktü) köyündo bir yek suzluk olmuş vo bir sabıkalı seçim sandığını Halk Odasına götürmüş.
9 — Burada salâhiyetslz bir heyete tasnif yaptırılmış.
10 — Buna mâni olmak bilyon* ler silâhla tehdit edilmişler.
11 — Bu hâdise do vali vo jan* darma komutanına blldlrllmi; fakat ehenımlyot vorllmomlş.
Şimdi hâdisenin asıl can alacak noktası geliyor.
Bütün bu tedbirlere rağmen yino de muhalif parti seçimi kazan-
Bütün bu İddialar doğru ise, şun ları söyllyellm:
Bu netice gazetenin bütün bu yolsuzluklara «tedbirler» demesi kadar hayrot verecek bir mahiyet-
todir.
Fakat görülüyor kİ bütün tnom-lokal o seçim emniyetini» ön plâna alarak bununla uğraşırken hâlâ seçimlerde artık tarihe karışması İcabetten harokotler dovanı otmek-
Koca bir memleketin muvafık
(Devamı Sa. 7 Sü. « do)
PISlH mDıabakalarmdun hcuaanU ulamalardan bir . (Foto Bühtan ■ Y. Sabah)
(Yazısı 7 incide)
PAZAR 3 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 17 T«l adrsalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Ttlofonı 80795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3692 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ 8ay>.ı , 10 Kurnj IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Hububat mahsulü, bu Seçim dedikoduları yıl yüzde50jıoksan.. Londraya da aksetti
Kıtlığı önlemek için Kanada9dan 300 bin ton buğday getirtiliyor-Ekmek çeşnisi değişecek
Times, D. P. ile Millet Partisinin seçim görüşlerini bildiriyor
Ticaret Bakanı Vedad Dicleli'nin dün verdiği geniş izahat
Yeni tasarıyı tetkik heyeti kurulamadı
Soğuk ve Sıcak banyo..
Bir hafta içinde, dikkat edecek olursanız, 6İyasî havanın bir kaç defa değiştiğini görürsünüz.
Demokrat Partinin büyük kongresinde, seçim emniyeti etrafında sarfedilen sözler Halk Partisi ve hükümet mahfillerinde endişo vo heyecan uyandırdı. Millî husumet lâkırdısı ufku bulandırdı. Derhal katline bir beyanname neşrederek, muhalefetin bu konuşma tarzım, kötüledi. Bu tebliğ yayınlanmadan, bir gün evvel de. Ankaradan telâşlı ve heyecanlı haberler geldi. Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılacağından, sert kanunların çıkarılacağından, ihtilâl vo kin havası estirenlerin takip olunacağından dem vuruldu. Fakat sonra hükümetin bir tebliği ile iktifa olundu. Filhakika dünkü gazetelerde İçişleri Bakanının bir demeci var. Linçten falan bahsediyor. Fakat burası Amerika değil ve bamdolsun içimizde zenciler de yok... Bilindiği gibi bu linç usulü yâni sokakta, meydanda bir adamın halk tarafından parçalanması sistemi Amerikada zencilere, siyahilere tatbik ediliyor. O da bir beyaz derili kadına bir zenci tecavüz ederse...
Bütün bu teşebbüsler ve kıyas lar hiç yerinde görünmüyor.
niikûmet böyle asık bîr çehre gösterir ve imalı dil kullanırken bir taraftan da umumi efkârda, çok yatıştırıcı bir muhit yaratacak. seçim emniyetine ait kanun taslağının ana çizgilerini matbuata vermiş bulunuyor. Bu proje hakkmdaki düşüncelerimizi dün neşrettik. Biz yüzde yüz iyimser değiliz. Çünkü çeşitli tecrübelerle, Halk Partili şahsiyetlerin, memleketi aldatmak ve güya atlatmak hususunda ne kadar ustalık gösterebileceklerini fiilen gördük. Binaenaleyh, aksi fiili-yatla sabit oluncaya kadar çekingen davranmakta kendimizi haklı görüyoruz. Bahusus ki bu tasarının atlatacağı daha pek çok engeller vardır. Evvelâ İlmi komisyonlardan geçecektir bu komisyonda, şu veya bu şekilde, zedelemeler olmıyacağma nereden karar verilebilir? İlim İle politikayı üstadca mezcetmek isti-yecekJeriıı mevcut olmadığına nasd emin olabiliriz? Bu merhalenin kolay geçtiği farzolunsa bile Mecliste, encümende, müfritlerin, zayıfların, desteksiz se-çilecniyeceklerin ne tuzaklar kurabileceğini şimdiden nasıl tahmin etmeli?
Bu manileri aştıktan sonra da tatbikatın nasıl olacağına nereden hükmetmeli.. 1946 seçiminden mi?
Mahsul durumu halkındaki mühim beyanatı veren Ticaret ve Ekonomi Bakanı V. Dicleli
Ankara, 2 (Hususî) — Ekcao-, mi ve Ticaret Bakanı Dr. Vedat Dicleli bugün saat 15 de gazetecileri kabul etti ve bakanlığın kuruluşu, canlı hayvan ihracı, buğday ithali, ekmeklik un randımanı, dış ticaret rejimi hakkında geniş izahat verdi, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı Dr. Dicleli, bakanlığı deruhte ettiğinden beri muhtelif müracaatlar karşısında kalmasına rağmen konuşmak istemeyişinin sebebini, durumu yakından anlamak ve alınacak tedbirler üzerinde bir kanaat sahibi olmak zaruretine bağladı ve bundan sonra Bakan; yeni İşletme Bakanlığının kuruluşunun esbabı mucibesini izah i etmiş, yeni kurulan bakanlıkla İ hususî teşebbüs sahiplerinin şl-İkâyetlerinin önleneceğini söylemiş ve sözü canlı hayvan ihra-(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
hükümeti
İstanbulda yapılacak
450 odalı otel
Amerikalı Otelcilik Şirketi Müdürü dün gazetecilere inşa edilecek otel etrafında izahat verdi
Amerikalı otelcilik mütehassislan dün gazetecilerle bir arada...
» Rusya ile dost İ olmak istiyor
Londra 2 (A.A.) (Byurn) — İs. rall Dışişleri Balsam Şaret dün Is-l rail ile Amerika Birleşik Devletle, rl ve Sovyet Rusya arasındaki mü nasebetlerden bahsetmiştir.
İsrail işçi partisi gençlik kuru -lunun bir toplantısında konuşan. Şaret, îsrailin dış siyasetinin A. merikan Yahudilerce sıkı bağlar idame ettirilmesi prensipine dayan dığını söylem iştir,
Şarete göre İsrail Rusya ile de dostane münasebetler kurmalıdır.
İsrail Dışişleri Bakanına göne doğu Avrupadakl Yahudilerln Is. raile göç etmeleri hakkından vazgeçilmeyecektir.
Dr, IFeiîman, Ingiliz tabiiyetinden çıktı
Telaviv, (A.A.) (Reuter) — İsrail devlet başkpnı Dr. VVeizman, Yahudi devleti başına seçilmesinden dört ay sonra Ingiliz tabiyetin-den resmen çıkmıştır.
İsrail yardım istedi
Cenevre, 2 (AP) — Bugün İsrail hükümeti, muhtelif memleketlerdeki 'kamplarda- yoşıyan yersiz yurtsuz yahudilerl yeniden İskân edebil mek için Milletlerarası Mülteciler Teşkilâtından mali yardım istemiştir. Talepte. İskân edilmesi gerekli 210 bin yahudi mülteci bulunduğu kaydedilmiştir.
Dimitrof
dün öldü
iki gundenberi şehrimizde bulunan înter - Continental otelcilik şirketi müdürü Mr. Whitta-ker dün muavini Mr. Moore ile birlikte bir basın toplantısı yapmıştır. Amerikalı otelciler bu toplantıda şunları söylemişler -dir:
«— İstanbul çeşitli güzellikleri ile Amerikalıların turistik ihtiyacını karşılıyabilecek bir mer kezidir. Bu sayede büyük miktarda dolar elde etmek mümkün dür. Ben buraya şirketimizin îs-tanbulda bir otel inşa edebilme (Devamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Sabahaddin Alinin katli dâvası
Binaenaleyh seçim emniyeti bahsinde her şey olmuş bitmiş • sayılmamalıdır, önümüzde bir yıl İçinde köprünün altından daha pek çok su akacaktır.
Yalnız bizim bugün işaret ettiğimiz nokta, yurt havasının bir hafta İçinde, bir kaç defa değişmesi bir şiddet, bir gevşeme ve tekrar şiddet ve yine gevşeme gibi merhalelerden geçmesidir. Frenkler bnna iskoçya duşu diyorlar. Yâni bir nevi tedavi usu-(Devamı Sa. 7 8ü. s do)
Dün Kırklareli ağır ceza mahkemesinde yapıları duruşmada maktule ait eşyalar katil Ali Ertekine gösterildi. Torbalar içinden fena bir koku etrafı kaplamış tı. Ali Ertekin: «.Evet, bu eşyalar Sabahaddin Alinin ________________ dir» dedi.
Bulgaristanm eski başbakanı DİMİTROF
Kırklareli: 2 (Huauaî surette giden arkadaşımız telefonla bildiri-y°r) — Solcu muharrir Ssbıılıaddiıı Aliyi Bulgaristan^ kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekinin duruşmasına bugün Kırklareli uğır ceza malıkomoBİııde devam edilmiştir.
Mahkeme salonunun yino kalabalık bir dinleyici killosi tarafından hıncahınç doldurulmuş bulunduğu bugünkü celiedo mnhkemo heyeti, reis Salih Zeki Çankır, Azalar, Mulı Üs Çiivonli, Tahsin Köprülü, savcı (Davamı 8a. 7 Sü. 3 do)
Dünkü yüzme müsabakaları
Londra, 2 (AP) — Bulgaristan başbakanı ve komünist ihtilâlcilerinin en tanınmışlarından Georgi Dimitrof bu sabah Mot>-kovanın bir hastahanesinde, şeker hastalığı ihtilâflarından ölmüştür. Haber, Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Uzunca bir müddettenberi Mos kovada Bordikha sanatoryomun-da tedavi altında bulunan Dimitrof, 18 Haziranda 67 yaşını doldurmuştu.
(□ovamı Sa. 7 SU. 5 do)
Merdivenköyiinde bir
çeşme için büyük tören
Dönüşte, Şehir Meclisi âzası gazetecileri beklemeden otobüslere binip gitti
Göztepenin Merdiven köyüne ilk defa olarak isale edilen su tesisinin açılış töreni, dün saat 16 da yapılmıştır. Törene, bandonun çaldığı istiklâl marşiyle başlanmış, bunu müteakiben bir (□ovamı Sa. 7 8Ü. a de)
Gençler, diin otobüslerin üzerine protesto yazılan da yazmışlar dır. (Foto Burhan - Yeni Sabah)
Londra: 2 (Nafen) — Londra nın Times gazetesi bugün ki baş yansını Türkiyede yapılacak a-ra seçimleri ile genel seçimlere tahsis etmiştir:
Makale yazısına şöyle başla • maktadır:
«Yakında Türkiyede münhal olan mebusluklar için ara seçim ler yapılacaktır.
Yüksek Komuta Heyeti
Deniz ve kara
Üniversite gençliği dün bir protesto toplantısı yaptı
Otobüslerde tenzilâtlı biletlerin kalkması üzerine, gençlik Şehir Mecbsinin
yanlış kararını şiddetle tenkit etti, Burhan Felek istifaya davet edildi
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye yapılan tenzilâtın kaldırılması hakkında verdiği kararı protesto etmek maksadile, Ü-nivcrslteü gençler ve malûller, dün saat 15.30 da Marmara loka-
Arı. Çanakakle Milletvekili Nu-rettin önen ve Şehir Meclisi üyelerinden Burhan Feleğin hazır bu lunduğu toplantıyı, talebeden Or. han Feraoy kısa bir hitabe ile açarak, gençliğin, kararı protesto etmek maksadile toplandığını söyle-
miştir.
Müteakiben konuşan Millî Tale-
be Federasyonu Reisi Talha Er . miş, Şehir Meclisine vaki müra -caatlannın tarihçesini yapmış, bu
kararı bütün Gençliğin protesto et-
tiğini söylemiştir.
Teknik üniversitesi adına
Teknik Üniversite Talebe Birliği adına konuşan Mükerrem Taşcıoğ-lıı, Belediyenin Gençliğin hiç bir dftvaslle meşgul olmadığını söyle . miş. Gençliğin binblr mahrumiyet içinde tahsiline devam ettiğini (Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
C- Said Barlas
Harriman mülakatı
Paris 2 (A.A.) (Alp) — Avrupa işbirliği İdaresi teşkilâtının son konferansında Türkiyeyi temsil fiden devlet bakanı Cemil Salt Bar. U», bugün öğleden sonra Marshall pluu: büyük elçisi Harriman Uo gör (İşın i?l tür.
Tam bir saat süren bu mülakat-
tan sn«ra Türk Devlet Bakanı, Harriman ile görüşmekten gayet m(nnun olduğunu söyle.nıjur.
kuvvetleri (
komutanları belli oldu I
Ankara, 2 (Hususî) — Yeni Savunma Bakanlığı teşkilâtı mucibince kana kuvvetleri komu-
tanlığına ordu müfettişi Orgeneral Nuri Yamut, deniz kuvvetleri komutanlığına donanma komutanı Oramiral Mehmet Ali t) t*
gen, hava kuvvetleri komutanlığına Orgeneral Zeki Doğan, birinci ordu müfettişliğine askerî şûra üyelerinden Orgeneral Asım Tınaztepe’nin nakil ve tâyinleri bugün yüksek tasdikten çıkmıştır.
Otomobil ve motosiklet yarışı bugün
Yarışların çok heyecanlı
olacağı anlaşılıyor
Kadınlar Birliği kongresi
Dünkü kongrede söz alan hatipler kadınların
haklarından bahsettiler ve idare heyetini seçtiler
Türkiye Kadınlar Birliği İs tanbul şubesi kongresi dün saat 15 de Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Kongreyi Eminönü ilçe başkanı Fehmi Atanç açmıştıv.
Genç bir bayan, haklarının tanıtılması ve propaganda yapılması lüzumunu belirtmiş, Emel Gürler, cumhuriyet idaresinin bahşettiği haklan övmüş, kadınlığın çökmekte olduğunu, şayet bu memleket iktisaden çökerse bunun müsebbibi olarak kadınlan ve kadınların lüksünü göster m işti r.
Bundan sonra yapılan seçimde Emel Gürler, Meliha özerdem Hikmet Tüzüntürk, Necminisa îdekol, Şefika Paydemir, Saba-hat Peklner ve Şayan Deniz yeni
Yeni Sabah adına 1 iticiye verilecek olan kupa (Yazısı 7 incide)
idare heyetine girmişlerdir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tedbirler
ULUNAY
Yakalanan hırsızlar
Mehmet Tur, Mustafa Arşla n, Remzi Ger ve Hüsnü Güner isminde dört kişi, kendi aralarında bir hırsızlık şebekesi kurmuşlar ve şimdiye kadar İH yeri aoy muşlardır. Hırsulann dördil do yakalanmıştır.
Ankaradan bir gozeteye verilen malûmata göro (Yalvaç) da yapılan umumi meclis â-zalığı seçimlerinde yolsuzluk ve baskı yapılmış. Şöylo kİ:
1 — Sandık başlarında üçer, bo-şor kişilik gruplar halinde jandarmalar bulundurulmuş.
2 — (Sofulu) köyünde muhalif partiye monsup soçmenlor «sıranız golmodll» bahaneslie uzaklaştırılmak İstenilmiş.
3 _ Ayni köyde mamurlar zorla halka İktidar partisi llstolorl dağıtmışlar.
4 — Yino bu köydo bir soçlm kurulu Azası jandarmalar tarafından köy dışına sürüklenmiş.
S — Bu yolsuzluklar hakkında yapılan şikâyotlor dmicnilmomlş.
8 — Tutulan zabıtlar seçim kurulu yorino doğrudan doğruya valiye teslim edilmiş.
7 — Seçmonlorin fazla olması do layısilo açığı kapatmak üzere değişiklik yupılmak İstenilmiş fakat bunun da kâfi golmiyocegi anlaşılınca zaptı yapan seçim kuruluna verilmiş.
8 — (Höyüktü) köyündo bir yek suzluk olmuş vo bir sabıkalı seçim sandığını Halk Odasına götürmüş.
9 — Burada salâhiyetslz bir heyete tasnif yaptırılmış.
10 — Buna mâni olmak bilyon* ler silâhla tehdit edilmişler.
11 — Bu hâdise do vali vo jan* darma komutanına blldlrllmi; fakat ehenımlyot vorllmomlş.
Şimdi hâdisenin asıl can alacak noktası geliyor.
Bütün bu tedbirlere rağmen yino de muhalif parti seçimi kazan-
Bütün bu İddialar doğru ise, şun ları söyllyellm:
Bu netice gazetenin bütün bu yolsuzluklara «tedbirler» demesi kadar hayrot verecek bir mahiyet-
todir.
Fakat görülüyor kİ bütün tnom-lokal o seçim emniyetini» ön plâna alarak bununla uğraşırken hâlâ seçimlerde artık tarihe karışması İcabetten harokotler dovanı otmek-
Koca bir memleketin muvafık
(Devamı Sa. 7 Sü. « do)
PISlH mDıabakalarmdun hcuaanU ulamalardan bir . (Foto Bühtan ■ Y. Sabah)
(Yazısı 7 incide)
PAZAR 3 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 17 T«l adrsalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Ttlofonı 80795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3692 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ 8ay>.ı , 10 Kurnj IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Hububat mahsulü, bu Seçim dedikoduları yıl yüzde50jıoksan.. Londraya da aksetti
Kıtlığı önlemek için Kanada9dan 300 bin ton buğday getirtiliyor-Ekmek çeşnisi değişecek
Times, D. P. ile Millet Partisinin seçim görüşlerini bildiriyor
Ticaret Bakanı Vedad Dicleli'nin dün verdiği geniş izahat
Yeni tasarıyı tetkik heyeti kurulamadı
Soğuk ve Sıcak banyo..
Bir hafta içinde, dikkat edecek olursanız, 6İyasî havanın bir kaç defa değiştiğini görürsünüz.
Demokrat Partinin büyük kongresinde, seçim emniyeti etrafında sarfedilen sözler Halk Partisi ve hükümet mahfillerinde endişo vo heyecan uyandırdı. Millî husumet lâkırdısı ufku bulandırdı. Derhal katline bir beyanname neşrederek, muhalefetin bu konuşma tarzım, kötüledi. Bu tebliğ yayınlanmadan, bir gün evvel de. Ankaradan telâşlı ve heyecanlı haberler geldi. Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılacağından, sert kanunların çıkarılacağından, ihtilâl vo kin havası estirenlerin takip olunacağından dem vuruldu. Fakat sonra hükümetin bir tebliği ile iktifa olundu. Filhakika dünkü gazetelerde İçişleri Bakanının bir demeci var. Linçten falan bahsediyor. Fakat burası Amerika değil ve bamdolsun içimizde zenciler de yok... Bilindiği gibi bu linç usulü yâni sokakta, meydanda bir adamın halk tarafından parçalanması sistemi Amerikada zencilere, siyahilere tatbik ediliyor. O da bir beyaz derili kadına bir zenci tecavüz ederse...
Bütün bu teşebbüsler ve kıyas lar hiç yerinde görünmüyor.
niikûmet böyle asık bîr çehre gösterir ve imalı dil kullanırken bir taraftan da umumi efkârda, çok yatıştırıcı bir muhit yaratacak. seçim emniyetine ait kanun taslağının ana çizgilerini matbuata vermiş bulunuyor. Bu proje hakkmdaki düşüncelerimizi dün neşrettik. Biz yüzde yüz iyimser değiliz. Çünkü çeşitli tecrübelerle, Halk Partili şahsiyetlerin, memleketi aldatmak ve güya atlatmak hususunda ne kadar ustalık gösterebileceklerini fiilen gördük. Binaenaleyh, aksi fiili-yatla sabit oluncaya kadar çekingen davranmakta kendimizi haklı görüyoruz. Bahusus ki bu tasarının atlatacağı daha pek çok engeller vardır. Evvelâ İlmi komisyonlardan geçecektir bu komisyonda, şu veya bu şekilde, zedelemeler olmıyacağma nereden karar verilebilir? İlim İle politikayı üstadca mezcetmek isti-yecekJeriıı mevcut olmadığına nasd emin olabiliriz? Bu merhalenin kolay geçtiği farzolunsa bile Mecliste, encümende, müfritlerin, zayıfların, desteksiz se-çilecniyeceklerin ne tuzaklar kurabileceğini şimdiden nasıl tahmin etmeli?
Bu manileri aştıktan sonra da tatbikatın nasıl olacağına nereden hükmetmeli.. 1946 seçiminden mi?
Mahsul durumu halkındaki mühim beyanatı veren Ticaret ve Ekonomi Bakanı V. Dicleli
Ankara, 2 (Hususî) — Ekcao-, mi ve Ticaret Bakanı Dr. Vedat Dicleli bugün saat 15 de gazetecileri kabul etti ve bakanlığın kuruluşu, canlı hayvan ihracı, buğday ithali, ekmeklik un randımanı, dış ticaret rejimi hakkında geniş izahat verdi, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı Dr. Dicleli, bakanlığı deruhte ettiğinden beri muhtelif müracaatlar karşısında kalmasına rağmen konuşmak istemeyişinin sebebini, durumu yakından anlamak ve alınacak tedbirler üzerinde bir kanaat sahibi olmak zaruretine bağladı ve bundan sonra Bakan; yeni İşletme Bakanlığının kuruluşunun esbabı mucibesini izah i etmiş, yeni kurulan bakanlıkla İ hususî teşebbüs sahiplerinin şl-İkâyetlerinin önleneceğini söylemiş ve sözü canlı hayvan ihra-(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
hükümeti
İstanbulda yapılacak
450 odalı otel
Amerikalı Otelcilik Şirketi Müdürü dün gazetecilere inşa edilecek otel etrafında izahat verdi
Amerikalı otelcilik mütehassislan dün gazetecilerle bir arada...
» Rusya ile dost İ olmak istiyor
Londra 2 (A.A.) (Byurn) — İs. rall Dışişleri Balsam Şaret dün Is-l rail ile Amerika Birleşik Devletle, rl ve Sovyet Rusya arasındaki mü nasebetlerden bahsetmiştir.
İsrail işçi partisi gençlik kuru -lunun bir toplantısında konuşan. Şaret, îsrailin dış siyasetinin A. merikan Yahudilerce sıkı bağlar idame ettirilmesi prensipine dayan dığını söylem iştir,
Şarete göre İsrail Rusya ile de dostane münasebetler kurmalıdır.
İsrail Dışişleri Bakanına göne doğu Avrupadakl Yahudilerln Is. raile göç etmeleri hakkından vazgeçilmeyecektir.
Dr, IFeiîman, Ingiliz tabiiyetinden çıktı
Telaviv, (A.A.) (Reuter) — İsrail devlet başkpnı Dr. VVeizman, Yahudi devleti başına seçilmesinden dört ay sonra Ingiliz tabiyetin-den resmen çıkmıştır.
İsrail yardım istedi
Cenevre, 2 (AP) — Bugün İsrail hükümeti, muhtelif memleketlerdeki 'kamplarda- yoşıyan yersiz yurtsuz yahudilerl yeniden İskân edebil mek için Milletlerarası Mülteciler Teşkilâtından mali yardım istemiştir. Talepte. İskân edilmesi gerekli 210 bin yahudi mülteci bulunduğu kaydedilmiştir.
Dimitrof
dün öldü
iki gundenberi şehrimizde bulunan înter - Continental otelcilik şirketi müdürü Mr. Whitta-ker dün muavini Mr. Moore ile birlikte bir basın toplantısı yapmıştır. Amerikalı otelciler bu toplantıda şunları söylemişler -dir:
«— İstanbul çeşitli güzellikleri ile Amerikalıların turistik ihtiyacını karşılıyabilecek bir mer kezidir. Bu sayede büyük miktarda dolar elde etmek mümkün dür. Ben buraya şirketimizin îs-tanbulda bir otel inşa edebilme (Devamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Sabahaddin Alinin katli dâvası
Binaenaleyh seçim emniyeti bahsinde her şey olmuş bitmiş • sayılmamalıdır, önümüzde bir yıl İçinde köprünün altından daha pek çok su akacaktır.
Yalnız bizim bugün işaret ettiğimiz nokta, yurt havasının bir hafta İçinde, bir kaç defa değişmesi bir şiddet, bir gevşeme ve tekrar şiddet ve yine gevşeme gibi merhalelerden geçmesidir. Frenkler bnna iskoçya duşu diyorlar. Yâni bir nevi tedavi usu-(Devamı Sa. 7 8ü. s do)
Dün Kırklareli ağır ceza mahkemesinde yapıları duruşmada maktule ait eşyalar katil Ali Ertekine gösterildi. Torbalar içinden fena bir koku etrafı kaplamış tı. Ali Ertekin: «.Evet, bu eşyalar Sabahaddin Alinin ________________ dir» dedi.
Bulgaristanm eski başbakanı DİMİTROF
Kırklareli: 2 (Huauaî surette giden arkadaşımız telefonla bildiri-y°r) — Solcu muharrir Ssbıılıaddiıı Aliyi Bulgaristan^ kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekinin duruşmasına bugün Kırklareli uğır ceza malıkomoBİııde devam edilmiştir.
Mahkeme salonunun yino kalabalık bir dinleyici killosi tarafından hıncahınç doldurulmuş bulunduğu bugünkü celiedo mnhkemo heyeti, reis Salih Zeki Çankır, Azalar, Mulı Üs Çiivonli, Tahsin Köprülü, savcı (Davamı 8a. 7 Sü. 3 do)
Dünkü yüzme müsabakaları
Londra, 2 (AP) — Bulgaristan başbakanı ve komünist ihtilâlcilerinin en tanınmışlarından Georgi Dimitrof bu sabah Mot>-kovanın bir hastahanesinde, şeker hastalığı ihtilâflarından ölmüştür. Haber, Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Uzunca bir müddettenberi Mos kovada Bordikha sanatoryomun-da tedavi altında bulunan Dimitrof, 18 Haziranda 67 yaşını doldurmuştu.
(□ovamı Sa. 7 SU. 5 do)
Merdivenköyiinde bir
çeşme için büyük tören
Dönüşte, Şehir Meclisi âzası gazetecileri beklemeden otobüslere binip gitti
Göztepenin Merdiven köyüne ilk defa olarak isale edilen su tesisinin açılış töreni, dün saat 16 da yapılmıştır. Törene, bandonun çaldığı istiklâl marşiyle başlanmış, bunu müteakiben bir (□ovamı Sa. 7 8Ü. a de)
Gençler, diin otobüslerin üzerine protesto yazılan da yazmışlar dır. (Foto Burhan - Yeni Sabah)
Londra: 2 (Nafen) — Londra nın Times gazetesi bugün ki baş yansını Türkiyede yapılacak a-ra seçimleri ile genel seçimlere tahsis etmiştir:
Makale yazısına şöyle başla • maktadır:
«Yakında Türkiyede münhal olan mebusluklar için ara seçim ler yapılacaktır.
Yüksek Komuta Heyeti
Deniz ve kara
Üniversite gençliği dün bir protesto toplantısı yaptı
Otobüslerde tenzilâtlı biletlerin kalkması üzerine, gençlik Şehir Mecbsinin
yanlış kararını şiddetle tenkit etti, Burhan Felek istifaya davet edildi
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye yapılan tenzilâtın kaldırılması hakkında verdiği kararı protesto etmek maksadile, Ü-nivcrslteü gençler ve malûller, dün saat 15.30 da Marmara loka-
Arı. Çanakakle Milletvekili Nu-rettin önen ve Şehir Meclisi üyelerinden Burhan Feleğin hazır bu lunduğu toplantıyı, talebeden Or. han Feraoy kısa bir hitabe ile açarak, gençliğin, kararı protesto etmek maksadile toplandığını söyle-
miştir.
Müteakiben konuşan Millî Tale-
be Federasyonu Reisi Talha Er . miş, Şehir Meclisine vaki müra -caatlannın tarihçesini yapmış, bu
kararı bütün Gençliğin protesto et-
tiğini söylemiştir.
Teknik üniversitesi adına
Teknik Üniversite Talebe Birliği adına konuşan Mükerrem Taşcıoğ-lıı, Belediyenin Gençliğin hiç bir dftvaslle meşgul olmadığını söyle . miş. Gençliğin binblr mahrumiyet içinde tahsiline devam ettiğini (Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
C- Said Barlas
Harriman mülakatı
Paris 2 (A.A.) (Alp) — Avrupa işbirliği İdaresi teşkilâtının son konferansında Türkiyeyi temsil fiden devlet bakanı Cemil Salt Bar. U», bugün öğleden sonra Marshall pluu: büyük elçisi Harriman Uo gör (İşın i?l tür.
Tam bir saat süren bu mülakat-
tan sn«ra Türk Devlet Bakanı, Harriman ile görüşmekten gayet m(nnun olduğunu söyle.nıjur.
kuvvetleri (
komutanları belli oldu I
Ankara, 2 (Hususî) — Yeni Savunma Bakanlığı teşkilâtı mucibince kana kuvvetleri komu-
tanlığına ordu müfettişi Orgeneral Nuri Yamut, deniz kuvvetleri komutanlığına donanma komutanı Oramiral Mehmet Ali t) t*
gen, hava kuvvetleri komutanlığına Orgeneral Zeki Doğan, birinci ordu müfettişliğine askerî şûra üyelerinden Orgeneral Asım Tınaztepe’nin nakil ve tâyinleri bugün yüksek tasdikten çıkmıştır.
Otomobil ve motosiklet yarışı bugün
Yarışların çok heyecanlı
olacağı anlaşılıyor
Kadınlar Birliği kongresi
Dünkü kongrede söz alan hatipler kadınların
haklarından bahsettiler ve idare heyetini seçtiler
Türkiye Kadınlar Birliği İs tanbul şubesi kongresi dün saat 15 de Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Kongreyi Eminönü ilçe başkanı Fehmi Atanç açmıştıv.
Genç bir bayan, haklarının tanıtılması ve propaganda yapılması lüzumunu belirtmiş, Emel Gürler, cumhuriyet idaresinin bahşettiği haklan övmüş, kadınlığın çökmekte olduğunu, şayet bu memleket iktisaden çökerse bunun müsebbibi olarak kadınlan ve kadınların lüksünü göster m işti r.
Bundan sonra yapılan seçimde Emel Gürler, Meliha özerdem Hikmet Tüzüntürk, Necminisa îdekol, Şefika Paydemir, Saba-hat Peklner ve Şayan Deniz yeni
Yeni Sabah adına 1 iticiye verilecek olan kupa (Yazısı 7 incide)
idare heyetine girmişlerdir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tedbirler
ULUNAY
Yakalanan hırsızlar
Mehmet Tur, Mustafa Arşla n, Remzi Ger ve Hüsnü Güner isminde dört kişi, kendi aralarında bir hırsızlık şebekesi kurmuşlar ve şimdiye kadar İH yeri aoy muşlardır. Hırsulann dördil do yakalanmıştır.
Ankaradan bir gozeteye verilen malûmata göro (Yalvaç) da yapılan umumi meclis â-zalığı seçimlerinde yolsuzluk ve baskı yapılmış. Şöylo kİ:
1 — Sandık başlarında üçer, bo-şor kişilik gruplar halinde jandarmalar bulundurulmuş.
2 — (Sofulu) köyünde muhalif partiye monsup soçmenlor «sıranız golmodll» bahaneslie uzaklaştırılmak İstenilmiş.
3 _ Ayni köyde mamurlar zorla halka İktidar partisi llstolorl dağıtmışlar.
4 — Yino bu köydo bir soçlm kurulu Azası jandarmalar tarafından köy dışına sürüklenmiş.
S — Bu yolsuzluklar hakkında yapılan şikâyotlor dmicnilmomlş.
8 — Tutulan zabıtlar seçim kurulu yorino doğrudan doğruya valiye teslim edilmiş.
7 — Seçmonlorin fazla olması do layısilo açığı kapatmak üzere değişiklik yupılmak İstenilmiş fakat bunun da kâfi golmiyocegi anlaşılınca zaptı yapan seçim kuruluna verilmiş.
8 — (Höyüktü) köyündo bir yek suzluk olmuş vo bir sabıkalı seçim sandığını Halk Odasına götürmüş.
9 — Burada salâhiyetslz bir heyete tasnif yaptırılmış.
10 — Buna mâni olmak bilyon* ler silâhla tehdit edilmişler.
11 — Bu hâdise do vali vo jan* darma komutanına blldlrllmi; fakat ehenımlyot vorllmomlş.
Şimdi hâdisenin asıl can alacak noktası geliyor.
Bütün bu tedbirlere rağmen yino de muhalif parti seçimi kazan-
Bütün bu İddialar doğru ise, şun ları söyllyellm:
Bu netice gazetenin bütün bu yolsuzluklara «tedbirler» demesi kadar hayrot verecek bir mahiyet-
todir.
Fakat görülüyor kİ bütün tnom-lokal o seçim emniyetini» ön plâna alarak bununla uğraşırken hâlâ seçimlerde artık tarihe karışması İcabetten harokotler dovanı otmek-
Koca bir memleketin muvafık
(Devamı Sa. 7 Sü. « do)
PISlH mDıabakalarmdun hcuaanU ulamalardan bir . (Foto Bühtan ■ Y. Sabah)
(Yazısı 7 incide)
PAZAR 3 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 17 T«l adrsalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Ttlofonı 80795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3692 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ 8ay>.ı , 10 Kurnj IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Hububat mahsulü, bu Seçim dedikoduları yıl yüzde50jıoksan.. Londraya da aksetti
Kıtlığı önlemek için Kanada9dan 300 bin ton buğday getirtiliyor-Ekmek çeşnisi değişecek
Times, D. P. ile Millet Partisinin seçim görüşlerini bildiriyor
Ticaret Bakanı Vedad Dicleli'nin dün verdiği geniş izahat
Yeni tasarıyı tetkik heyeti kurulamadı
Soğuk ve Sıcak banyo..
Bir hafta içinde, dikkat edecek olursanız, 6İyasî havanın bir kaç defa değiştiğini görürsünüz.
Demokrat Partinin büyük kongresinde, seçim emniyeti etrafında sarfedilen sözler Halk Partisi ve hükümet mahfillerinde endişo vo heyecan uyandırdı. Millî husumet lâkırdısı ufku bulandırdı. Derhal katline bir beyanname neşrederek, muhalefetin bu konuşma tarzım, kötüledi. Bu tebliğ yayınlanmadan, bir gün evvel de. Ankaradan telâşlı ve heyecanlı haberler geldi. Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılacağından, sert kanunların çıkarılacağından, ihtilâl vo kin havası estirenlerin takip olunacağından dem vuruldu. Fakat sonra hükümetin bir tebliği ile iktifa olundu. Filhakika dünkü gazetelerde İçişleri Bakanının bir demeci var. Linçten falan bahsediyor. Fakat burası Amerika değil ve bamdolsun içimizde zenciler de yok... Bilindiği gibi bu linç usulü yâni sokakta, meydanda bir adamın halk tarafından parçalanması sistemi Amerikada zencilere, siyahilere tatbik ediliyor. O da bir beyaz derili kadına bir zenci tecavüz ederse...
Bütün bu teşebbüsler ve kıyas lar hiç yerinde görünmüyor.
niikûmet böyle asık bîr çehre gösterir ve imalı dil kullanırken bir taraftan da umumi efkârda, çok yatıştırıcı bir muhit yaratacak. seçim emniyetine ait kanun taslağının ana çizgilerini matbuata vermiş bulunuyor. Bu proje hakkmdaki düşüncelerimizi dün neşrettik. Biz yüzde yüz iyimser değiliz. Çünkü çeşitli tecrübelerle, Halk Partili şahsiyetlerin, memleketi aldatmak ve güya atlatmak hususunda ne kadar ustalık gösterebileceklerini fiilen gördük. Binaenaleyh, aksi fiili-yatla sabit oluncaya kadar çekingen davranmakta kendimizi haklı görüyoruz. Bahusus ki bu tasarının atlatacağı daha pek çok engeller vardır. Evvelâ İlmi komisyonlardan geçecektir bu komisyonda, şu veya bu şekilde, zedelemeler olmıyacağma nereden karar verilebilir? İlim İle politikayı üstadca mezcetmek isti-yecekJeriıı mevcut olmadığına nasd emin olabiliriz? Bu merhalenin kolay geçtiği farzolunsa bile Mecliste, encümende, müfritlerin, zayıfların, desteksiz se-çilecniyeceklerin ne tuzaklar kurabileceğini şimdiden nasıl tahmin etmeli?
Bu manileri aştıktan sonra da tatbikatın nasıl olacağına nereden hükmetmeli.. 1946 seçiminden mi?
Mahsul durumu halkındaki mühim beyanatı veren Ticaret ve Ekonomi Bakanı V. Dicleli
Ankara, 2 (Hususî) — Ekcao-, mi ve Ticaret Bakanı Dr. Vedat Dicleli bugün saat 15 de gazetecileri kabul etti ve bakanlığın kuruluşu, canlı hayvan ihracı, buğday ithali, ekmeklik un randımanı, dış ticaret rejimi hakkında geniş izahat verdi, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı Dr. Dicleli, bakanlığı deruhte ettiğinden beri muhtelif müracaatlar karşısında kalmasına rağmen konuşmak istemeyişinin sebebini, durumu yakından anlamak ve alınacak tedbirler üzerinde bir kanaat sahibi olmak zaruretine bağladı ve bundan sonra Bakan; yeni İşletme Bakanlığının kuruluşunun esbabı mucibesini izah i etmiş, yeni kurulan bakanlıkla İ hususî teşebbüs sahiplerinin şl-İkâyetlerinin önleneceğini söylemiş ve sözü canlı hayvan ihra-(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
hükümeti
İstanbulda yapılacak
450 odalı otel
Amerikalı Otelcilik Şirketi Müdürü dün gazetecilere inşa edilecek otel etrafında izahat verdi
Amerikalı otelcilik mütehassislan dün gazetecilerle bir arada...
» Rusya ile dost İ olmak istiyor
Londra 2 (A.A.) (Byurn) — İs. rall Dışişleri Balsam Şaret dün Is-l rail ile Amerika Birleşik Devletle, rl ve Sovyet Rusya arasındaki mü nasebetlerden bahsetmiştir.
İsrail işçi partisi gençlik kuru -lunun bir toplantısında konuşan. Şaret, îsrailin dış siyasetinin A. merikan Yahudilerce sıkı bağlar idame ettirilmesi prensipine dayan dığını söylem iştir,
Şarete göre İsrail Rusya ile de dostane münasebetler kurmalıdır.
İsrail Dışişleri Bakanına göne doğu Avrupadakl Yahudilerln Is. raile göç etmeleri hakkından vazgeçilmeyecektir.
Dr, IFeiîman, Ingiliz tabiiyetinden çıktı
Telaviv, (A.A.) (Reuter) — İsrail devlet başkpnı Dr. VVeizman, Yahudi devleti başına seçilmesinden dört ay sonra Ingiliz tabiyetin-den resmen çıkmıştır.
İsrail yardım istedi
Cenevre, 2 (AP) — Bugün İsrail hükümeti, muhtelif memleketlerdeki 'kamplarda- yoşıyan yersiz yurtsuz yahudilerl yeniden İskân edebil mek için Milletlerarası Mülteciler Teşkilâtından mali yardım istemiştir. Talepte. İskân edilmesi gerekli 210 bin yahudi mülteci bulunduğu kaydedilmiştir.
Dimitrof
dün öldü
iki gundenberi şehrimizde bulunan înter - Continental otelcilik şirketi müdürü Mr. Whitta-ker dün muavini Mr. Moore ile birlikte bir basın toplantısı yapmıştır. Amerikalı otelciler bu toplantıda şunları söylemişler -dir:
«— İstanbul çeşitli güzellikleri ile Amerikalıların turistik ihtiyacını karşılıyabilecek bir mer kezidir. Bu sayede büyük miktarda dolar elde etmek mümkün dür. Ben buraya şirketimizin îs-tanbulda bir otel inşa edebilme (Devamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Sabahaddin Alinin katli dâvası
Binaenaleyh seçim emniyeti bahsinde her şey olmuş bitmiş • sayılmamalıdır, önümüzde bir yıl İçinde köprünün altından daha pek çok su akacaktır.
Yalnız bizim bugün işaret ettiğimiz nokta, yurt havasının bir hafta İçinde, bir kaç defa değişmesi bir şiddet, bir gevşeme ve tekrar şiddet ve yine gevşeme gibi merhalelerden geçmesidir. Frenkler bnna iskoçya duşu diyorlar. Yâni bir nevi tedavi usu-(Devamı Sa. 7 8ü. s do)
Dün Kırklareli ağır ceza mahkemesinde yapıları duruşmada maktule ait eşyalar katil Ali Ertekine gösterildi. Torbalar içinden fena bir koku etrafı kaplamış tı. Ali Ertekin: «.Evet, bu eşyalar Sabahaddin Alinin ________________ dir» dedi.
Bulgaristanm eski başbakanı DİMİTROF
Kırklareli: 2 (Huauaî surette giden arkadaşımız telefonla bildiri-y°r) — Solcu muharrir Ssbıılıaddiıı Aliyi Bulgaristan^ kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekinin duruşmasına bugün Kırklareli uğır ceza malıkomoBİııde devam edilmiştir.
Mahkeme salonunun yino kalabalık bir dinleyici killosi tarafından hıncahınç doldurulmuş bulunduğu bugünkü celiedo mnhkemo heyeti, reis Salih Zeki Çankır, Azalar, Mulı Üs Çiivonli, Tahsin Köprülü, savcı (Davamı 8a. 7 Sü. 3 do)
Dünkü yüzme müsabakaları
Londra, 2 (AP) — Bulgaristan başbakanı ve komünist ihtilâlcilerinin en tanınmışlarından Georgi Dimitrof bu sabah Mot>-kovanın bir hastahanesinde, şeker hastalığı ihtilâflarından ölmüştür. Haber, Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Uzunca bir müddettenberi Mos kovada Bordikha sanatoryomun-da tedavi altında bulunan Dimitrof, 18 Haziranda 67 yaşını doldurmuştu.
(□ovamı Sa. 7 SU. 5 do)
Merdivenköyiinde bir
çeşme için büyük tören
Dönüşte, Şehir Meclisi âzası gazetecileri beklemeden otobüslere binip gitti
Göztepenin Merdiven köyüne ilk defa olarak isale edilen su tesisinin açılış töreni, dün saat 16 da yapılmıştır. Törene, bandonun çaldığı istiklâl marşiyle başlanmış, bunu müteakiben bir (□ovamı Sa. 7 8Ü. a de)
Gençler, diin otobüslerin üzerine protesto yazılan da yazmışlar dır. (Foto Burhan - Yeni Sabah)
Londra: 2 (Nafen) — Londra nın Times gazetesi bugün ki baş yansını Türkiyede yapılacak a-ra seçimleri ile genel seçimlere tahsis etmiştir:
Makale yazısına şöyle başla • maktadır:
«Yakında Türkiyede münhal olan mebusluklar için ara seçim ler yapılacaktır.
Yüksek Komuta Heyeti
Deniz ve kara
Üniversite gençliği dün bir protesto toplantısı yaptı
Otobüslerde tenzilâtlı biletlerin kalkması üzerine, gençlik Şehir Mecbsinin
yanlış kararını şiddetle tenkit etti, Burhan Felek istifaya davet edildi
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye yapılan tenzilâtın kaldırılması hakkında verdiği kararı protesto etmek maksadile, Ü-nivcrslteü gençler ve malûller, dün saat 15.30 da Marmara loka-
Arı. Çanakakle Milletvekili Nu-rettin önen ve Şehir Meclisi üyelerinden Burhan Feleğin hazır bu lunduğu toplantıyı, talebeden Or. han Feraoy kısa bir hitabe ile açarak, gençliğin, kararı protesto etmek maksadile toplandığını söyle-
miştir.
Müteakiben konuşan Millî Tale-
be Federasyonu Reisi Talha Er . miş, Şehir Meclisine vaki müra -caatlannın tarihçesini yapmış, bu
kararı bütün Gençliğin protesto et-
tiğini söylemiştir.
Teknik üniversitesi adına
Teknik Üniversite Talebe Birliği adına konuşan Mükerrem Taşcıoğ-lıı, Belediyenin Gençliğin hiç bir dftvaslle meşgul olmadığını söyle . miş. Gençliğin binblr mahrumiyet içinde tahsiline devam ettiğini (Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
C- Said Barlas
Harriman mülakatı
Paris 2 (A.A.) (Alp) — Avrupa işbirliği İdaresi teşkilâtının son konferansında Türkiyeyi temsil fiden devlet bakanı Cemil Salt Bar. U», bugün öğleden sonra Marshall pluu: büyük elçisi Harriman Uo gör (İşın i?l tür.
Tam bir saat süren bu mülakat-
tan sn«ra Türk Devlet Bakanı, Harriman ile görüşmekten gayet m(nnun olduğunu söyle.nıjur.
kuvvetleri (
komutanları belli oldu I
Ankara, 2 (Hususî) — Yeni Savunma Bakanlığı teşkilâtı mucibince kana kuvvetleri komu-
tanlığına ordu müfettişi Orgeneral Nuri Yamut, deniz kuvvetleri komutanlığına donanma komutanı Oramiral Mehmet Ali t) t*
gen, hava kuvvetleri komutanlığına Orgeneral Zeki Doğan, birinci ordu müfettişliğine askerî şûra üyelerinden Orgeneral Asım Tınaztepe’nin nakil ve tâyinleri bugün yüksek tasdikten çıkmıştır.
Otomobil ve motosiklet yarışı bugün
Yarışların çok heyecanlı
olacağı anlaşılıyor
Kadınlar Birliği kongresi
Dünkü kongrede söz alan hatipler kadınların
haklarından bahsettiler ve idare heyetini seçtiler
Türkiye Kadınlar Birliği İs tanbul şubesi kongresi dün saat 15 de Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Kongreyi Eminönü ilçe başkanı Fehmi Atanç açmıştıv.
Genç bir bayan, haklarının tanıtılması ve propaganda yapılması lüzumunu belirtmiş, Emel Gürler, cumhuriyet idaresinin bahşettiği haklan övmüş, kadınlığın çökmekte olduğunu, şayet bu memleket iktisaden çökerse bunun müsebbibi olarak kadınlan ve kadınların lüksünü göster m işti r.
Bundan sonra yapılan seçimde Emel Gürler, Meliha özerdem Hikmet Tüzüntürk, Necminisa îdekol, Şefika Paydemir, Saba-hat Peklner ve Şayan Deniz yeni
Yeni Sabah adına 1 iticiye verilecek olan kupa (Yazısı 7 incide)
idare heyetine girmişlerdir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tedbirler
ULUNAY
Yakalanan hırsızlar
Mehmet Tur, Mustafa Arşla n, Remzi Ger ve Hüsnü Güner isminde dört kişi, kendi aralarında bir hırsızlık şebekesi kurmuşlar ve şimdiye kadar İH yeri aoy muşlardır. Hırsulann dördil do yakalanmıştır.
Ankaradan bir gozeteye verilen malûmata göro (Yalvaç) da yapılan umumi meclis â-zalığı seçimlerinde yolsuzluk ve baskı yapılmış. Şöylo kİ:
1 — Sandık başlarında üçer, bo-şor kişilik gruplar halinde jandarmalar bulundurulmuş.
2 — (Sofulu) köyünde muhalif partiye monsup soçmenlor «sıranız golmodll» bahaneslie uzaklaştırılmak İstenilmiş.
3 _ Ayni köyde mamurlar zorla halka İktidar partisi llstolorl dağıtmışlar.
4 — Yino bu köydo bir soçlm kurulu Azası jandarmalar tarafından köy dışına sürüklenmiş.
S — Bu yolsuzluklar hakkında yapılan şikâyotlor dmicnilmomlş.
8 — Tutulan zabıtlar seçim kurulu yorino doğrudan doğruya valiye teslim edilmiş.
7 — Seçmonlorin fazla olması do layısilo açığı kapatmak üzere değişiklik yupılmak İstenilmiş fakat bunun da kâfi golmiyocegi anlaşılınca zaptı yapan seçim kuruluna verilmiş.
8 — (Höyüktü) köyündo bir yek suzluk olmuş vo bir sabıkalı seçim sandığını Halk Odasına götürmüş.
9 — Burada salâhiyetslz bir heyete tasnif yaptırılmış.
10 — Buna mâni olmak bilyon* ler silâhla tehdit edilmişler.
11 — Bu hâdise do vali vo jan* darma komutanına blldlrllmi; fakat ehenımlyot vorllmomlş.
Şimdi hâdisenin asıl can alacak noktası geliyor.
Bütün bu tedbirlere rağmen yino de muhalif parti seçimi kazan-
Bütün bu İddialar doğru ise, şun ları söyllyellm:
Bu netice gazetenin bütün bu yolsuzluklara «tedbirler» demesi kadar hayrot verecek bir mahiyet-
todir.
Fakat görülüyor kİ bütün tnom-lokal o seçim emniyetini» ön plâna alarak bununla uğraşırken hâlâ seçimlerde artık tarihe karışması İcabetten harokotler dovanı otmek-
Koca bir memleketin muvafık
(Devamı Sa. 7 Sü. « do)
PISlH mDıabakalarmdun hcuaanU ulamalardan bir . (Foto Bühtan ■ Y. Sabah)
(Yazısı 7 incide)
PAZAR 3 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 17 T«l adrsalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Ttlofonı 80795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3692 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ 8ay>.ı , 10 Kurnj IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Hububat mahsulü, bu Seçim dedikoduları yıl yüzde50jıoksan.. Londraya da aksetti
Kıtlığı önlemek için Kanada9dan 300 bin ton buğday getirtiliyor-Ekmek çeşnisi değişecek
Times, D. P. ile Millet Partisinin seçim görüşlerini bildiriyor
Ticaret Bakanı Vedad Dicleli'nin dün verdiği geniş izahat
Yeni tasarıyı tetkik heyeti kurulamadı
Soğuk ve Sıcak banyo..
Bir hafta içinde, dikkat edecek olursanız, 6İyasî havanın bir kaç defa değiştiğini görürsünüz.
Demokrat Partinin büyük kongresinde, seçim emniyeti etrafında sarfedilen sözler Halk Partisi ve hükümet mahfillerinde endişo vo heyecan uyandırdı. Millî husumet lâkırdısı ufku bulandırdı. Derhal katline bir beyanname neşrederek, muhalefetin bu konuşma tarzım, kötüledi. Bu tebliğ yayınlanmadan, bir gün evvel de. Ankaradan telâşlı ve heyecanlı haberler geldi. Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılacağından, sert kanunların çıkarılacağından, ihtilâl vo kin havası estirenlerin takip olunacağından dem vuruldu. Fakat sonra hükümetin bir tebliği ile iktifa olundu. Filhakika dünkü gazetelerde İçişleri Bakanının bir demeci var. Linçten falan bahsediyor. Fakat burası Amerika değil ve bamdolsun içimizde zenciler de yok... Bilindiği gibi bu linç usulü yâni sokakta, meydanda bir adamın halk tarafından parçalanması sistemi Amerikada zencilere, siyahilere tatbik ediliyor. O da bir beyaz derili kadına bir zenci tecavüz ederse...
Bütün bu teşebbüsler ve kıyas lar hiç yerinde görünmüyor.
niikûmet böyle asık bîr çehre gösterir ve imalı dil kullanırken bir taraftan da umumi efkârda, çok yatıştırıcı bir muhit yaratacak. seçim emniyetine ait kanun taslağının ana çizgilerini matbuata vermiş bulunuyor. Bu proje hakkmdaki düşüncelerimizi dün neşrettik. Biz yüzde yüz iyimser değiliz. Çünkü çeşitli tecrübelerle, Halk Partili şahsiyetlerin, memleketi aldatmak ve güya atlatmak hususunda ne kadar ustalık gösterebileceklerini fiilen gördük. Binaenaleyh, aksi fiili-yatla sabit oluncaya kadar çekingen davranmakta kendimizi haklı görüyoruz. Bahusus ki bu tasarının atlatacağı daha pek çok engeller vardır. Evvelâ İlmi komisyonlardan geçecektir bu komisyonda, şu veya bu şekilde, zedelemeler olmıyacağma nereden karar verilebilir? İlim İle politikayı üstadca mezcetmek isti-yecekJeriıı mevcut olmadığına nasd emin olabiliriz? Bu merhalenin kolay geçtiği farzolunsa bile Mecliste, encümende, müfritlerin, zayıfların, desteksiz se-çilecniyeceklerin ne tuzaklar kurabileceğini şimdiden nasıl tahmin etmeli?
Bu manileri aştıktan sonra da tatbikatın nasıl olacağına nereden hükmetmeli.. 1946 seçiminden mi?
Mahsul durumu halkındaki mühim beyanatı veren Ticaret ve Ekonomi Bakanı V. Dicleli
Ankara, 2 (Hususî) — Ekcao-, mi ve Ticaret Bakanı Dr. Vedat Dicleli bugün saat 15 de gazetecileri kabul etti ve bakanlığın kuruluşu, canlı hayvan ihracı, buğday ithali, ekmeklik un randımanı, dış ticaret rejimi hakkında geniş izahat verdi, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı Dr. Dicleli, bakanlığı deruhte ettiğinden beri muhtelif müracaatlar karşısında kalmasına rağmen konuşmak istemeyişinin sebebini, durumu yakından anlamak ve alınacak tedbirler üzerinde bir kanaat sahibi olmak zaruretine bağladı ve bundan sonra Bakan; yeni İşletme Bakanlığının kuruluşunun esbabı mucibesini izah i etmiş, yeni kurulan bakanlıkla İ hususî teşebbüs sahiplerinin şl-İkâyetlerinin önleneceğini söylemiş ve sözü canlı hayvan ihra-(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
hükümeti
İstanbulda yapılacak
450 odalı otel
Amerikalı Otelcilik Şirketi Müdürü dün gazetecilere inşa edilecek otel etrafında izahat verdi
Amerikalı otelcilik mütehassislan dün gazetecilerle bir arada...
» Rusya ile dost İ olmak istiyor
Londra 2 (A.A.) (Byurn) — İs. rall Dışişleri Balsam Şaret dün Is-l rail ile Amerika Birleşik Devletle, rl ve Sovyet Rusya arasındaki mü nasebetlerden bahsetmiştir.
İsrail işçi partisi gençlik kuru -lunun bir toplantısında konuşan. Şaret, îsrailin dış siyasetinin A. merikan Yahudilerce sıkı bağlar idame ettirilmesi prensipine dayan dığını söylem iştir,
Şarete göre İsrail Rusya ile de dostane münasebetler kurmalıdır.
İsrail Dışişleri Bakanına göne doğu Avrupadakl Yahudilerln Is. raile göç etmeleri hakkından vazgeçilmeyecektir.
Dr, IFeiîman, Ingiliz tabiiyetinden çıktı
Telaviv, (A.A.) (Reuter) — İsrail devlet başkpnı Dr. VVeizman, Yahudi devleti başına seçilmesinden dört ay sonra Ingiliz tabiyetin-den resmen çıkmıştır.
İsrail yardım istedi
Cenevre, 2 (AP) — Bugün İsrail hükümeti, muhtelif memleketlerdeki 'kamplarda- yoşıyan yersiz yurtsuz yahudilerl yeniden İskân edebil mek için Milletlerarası Mülteciler Teşkilâtından mali yardım istemiştir. Talepte. İskân edilmesi gerekli 210 bin yahudi mülteci bulunduğu kaydedilmiştir.
Dimitrof
dün öldü
iki gundenberi şehrimizde bulunan înter - Continental otelcilik şirketi müdürü Mr. Whitta-ker dün muavini Mr. Moore ile birlikte bir basın toplantısı yapmıştır. Amerikalı otelciler bu toplantıda şunları söylemişler -dir:
«— İstanbul çeşitli güzellikleri ile Amerikalıların turistik ihtiyacını karşılıyabilecek bir mer kezidir. Bu sayede büyük miktarda dolar elde etmek mümkün dür. Ben buraya şirketimizin îs-tanbulda bir otel inşa edebilme (Devamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Sabahaddin Alinin katli dâvası
Binaenaleyh seçim emniyeti bahsinde her şey olmuş bitmiş • sayılmamalıdır, önümüzde bir yıl İçinde köprünün altından daha pek çok su akacaktır.
Yalnız bizim bugün işaret ettiğimiz nokta, yurt havasının bir hafta İçinde, bir kaç defa değişmesi bir şiddet, bir gevşeme ve tekrar şiddet ve yine gevşeme gibi merhalelerden geçmesidir. Frenkler bnna iskoçya duşu diyorlar. Yâni bir nevi tedavi usu-(Devamı Sa. 7 8ü. s do)
Dün Kırklareli ağır ceza mahkemesinde yapıları duruşmada maktule ait eşyalar katil Ali Ertekine gösterildi. Torbalar içinden fena bir koku etrafı kaplamış tı. Ali Ertekin: «.Evet, bu eşyalar Sabahaddin Alinin ________________ dir» dedi.
Bulgaristanm eski başbakanı DİMİTROF
Kırklareli: 2 (Huauaî surette giden arkadaşımız telefonla bildiri-y°r) — Solcu muharrir Ssbıılıaddiıı Aliyi Bulgaristan^ kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekinin duruşmasına bugün Kırklareli uğır ceza malıkomoBİııde devam edilmiştir.
Mahkeme salonunun yino kalabalık bir dinleyici killosi tarafından hıncahınç doldurulmuş bulunduğu bugünkü celiedo mnhkemo heyeti, reis Salih Zeki Çankır, Azalar, Mulı Üs Çiivonli, Tahsin Köprülü, savcı (Davamı 8a. 7 Sü. 3 do)
Dünkü yüzme müsabakaları
Londra, 2 (AP) — Bulgaristan başbakanı ve komünist ihtilâlcilerinin en tanınmışlarından Georgi Dimitrof bu sabah Mot>-kovanın bir hastahanesinde, şeker hastalığı ihtilâflarından ölmüştür. Haber, Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Uzunca bir müddettenberi Mos kovada Bordikha sanatoryomun-da tedavi altında bulunan Dimitrof, 18 Haziranda 67 yaşını doldurmuştu.
(□ovamı Sa. 7 SU. 5 do)
Merdivenköyiinde bir
çeşme için büyük tören
Dönüşte, Şehir Meclisi âzası gazetecileri beklemeden otobüslere binip gitti
Göztepenin Merdiven köyüne ilk defa olarak isale edilen su tesisinin açılış töreni, dün saat 16 da yapılmıştır. Törene, bandonun çaldığı istiklâl marşiyle başlanmış, bunu müteakiben bir (□ovamı Sa. 7 8Ü. a de)
Gençler, diin otobüslerin üzerine protesto yazılan da yazmışlar dır. (Foto Burhan - Yeni Sabah)
Londra: 2 (Nafen) — Londra nın Times gazetesi bugün ki baş yansını Türkiyede yapılacak a-ra seçimleri ile genel seçimlere tahsis etmiştir:
Makale yazısına şöyle başla • maktadır:
«Yakında Türkiyede münhal olan mebusluklar için ara seçim ler yapılacaktır.
Yüksek Komuta Heyeti
Deniz ve kara
Üniversite gençliği dün bir protesto toplantısı yaptı
Otobüslerde tenzilâtlı biletlerin kalkması üzerine, gençlik Şehir Mecbsinin
yanlış kararını şiddetle tenkit etti, Burhan Felek istifaya davet edildi
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye yapılan tenzilâtın kaldırılması hakkında verdiği kararı protesto etmek maksadile, Ü-nivcrslteü gençler ve malûller, dün saat 15.30 da Marmara loka-
Arı. Çanakakle Milletvekili Nu-rettin önen ve Şehir Meclisi üyelerinden Burhan Feleğin hazır bu lunduğu toplantıyı, talebeden Or. han Feraoy kısa bir hitabe ile açarak, gençliğin, kararı protesto etmek maksadile toplandığını söyle-
miştir.
Müteakiben konuşan Millî Tale-
be Federasyonu Reisi Talha Er . miş, Şehir Meclisine vaki müra -caatlannın tarihçesini yapmış, bu
kararı bütün Gençliğin protesto et-
tiğini söylemiştir.
Teknik üniversitesi adına
Teknik Üniversite Talebe Birliği adına konuşan Mükerrem Taşcıoğ-lıı, Belediyenin Gençliğin hiç bir dftvaslle meşgul olmadığını söyle . miş. Gençliğin binblr mahrumiyet içinde tahsiline devam ettiğini (Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
C- Said Barlas
Harriman mülakatı
Paris 2 (A.A.) (Alp) — Avrupa işbirliği İdaresi teşkilâtının son konferansında Türkiyeyi temsil fiden devlet bakanı Cemil Salt Bar. U», bugün öğleden sonra Marshall pluu: büyük elçisi Harriman Uo gör (İşın i?l tür.
Tam bir saat süren bu mülakat-
tan sn«ra Türk Devlet Bakanı, Harriman ile görüşmekten gayet m(nnun olduğunu söyle.nıjur.
kuvvetleri (
komutanları belli oldu I
Ankara, 2 (Hususî) — Yeni Savunma Bakanlığı teşkilâtı mucibince kana kuvvetleri komu-
tanlığına ordu müfettişi Orgeneral Nuri Yamut, deniz kuvvetleri komutanlığına donanma komutanı Oramiral Mehmet Ali t) t*
gen, hava kuvvetleri komutanlığına Orgeneral Zeki Doğan, birinci ordu müfettişliğine askerî şûra üyelerinden Orgeneral Asım Tınaztepe’nin nakil ve tâyinleri bugün yüksek tasdikten çıkmıştır.
Otomobil ve motosiklet yarışı bugün
Yarışların çok heyecanlı
olacağı anlaşılıyor
Kadınlar Birliği kongresi
Dünkü kongrede söz alan hatipler kadınların
haklarından bahsettiler ve idare heyetini seçtiler
Türkiye Kadınlar Birliği İs tanbul şubesi kongresi dün saat 15 de Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Kongreyi Eminönü ilçe başkanı Fehmi Atanç açmıştıv.
Genç bir bayan, haklarının tanıtılması ve propaganda yapılması lüzumunu belirtmiş, Emel Gürler, cumhuriyet idaresinin bahşettiği haklan övmüş, kadınlığın çökmekte olduğunu, şayet bu memleket iktisaden çökerse bunun müsebbibi olarak kadınlan ve kadınların lüksünü göster m işti r.
Bundan sonra yapılan seçimde Emel Gürler, Meliha özerdem Hikmet Tüzüntürk, Necminisa îdekol, Şefika Paydemir, Saba-hat Peklner ve Şayan Deniz yeni
Yeni Sabah adına 1 iticiye verilecek olan kupa (Yazısı 7 incide)
idare heyetine girmişlerdir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tedbirler
ULUNAY
Yakalanan hırsızlar
Mehmet Tur, Mustafa Arşla n, Remzi Ger ve Hüsnü Güner isminde dört kişi, kendi aralarında bir hırsızlık şebekesi kurmuşlar ve şimdiye kadar İH yeri aoy muşlardır. Hırsulann dördil do yakalanmıştır.
Ankaradan bir gozeteye verilen malûmata göro (Yalvaç) da yapılan umumi meclis â-zalığı seçimlerinde yolsuzluk ve baskı yapılmış. Şöylo kİ:
1 — Sandık başlarında üçer, bo-şor kişilik gruplar halinde jandarmalar bulundurulmuş.
2 — (Sofulu) köyünde muhalif partiye monsup soçmenlor «sıranız golmodll» bahaneslie uzaklaştırılmak İstenilmiş.
3 _ Ayni köyde mamurlar zorla halka İktidar partisi llstolorl dağıtmışlar.
4 — Yino bu köydo bir soçlm kurulu Azası jandarmalar tarafından köy dışına sürüklenmiş.
S — Bu yolsuzluklar hakkında yapılan şikâyotlor dmicnilmomlş.
8 — Tutulan zabıtlar seçim kurulu yorino doğrudan doğruya valiye teslim edilmiş.
7 — Seçmonlorin fazla olması do layısilo açığı kapatmak üzere değişiklik yupılmak İstenilmiş fakat bunun da kâfi golmiyocegi anlaşılınca zaptı yapan seçim kuruluna verilmiş.
8 — (Höyüktü) köyündo bir yek suzluk olmuş vo bir sabıkalı seçim sandığını Halk Odasına götürmüş.
9 — Burada salâhiyetslz bir heyete tasnif yaptırılmış.
10 — Buna mâni olmak bilyon* ler silâhla tehdit edilmişler.
11 — Bu hâdise do vali vo jan* darma komutanına blldlrllmi; fakat ehenımlyot vorllmomlş.
Şimdi hâdisenin asıl can alacak noktası geliyor.
Bütün bu tedbirlere rağmen yino de muhalif parti seçimi kazan-
Bütün bu İddialar doğru ise, şun ları söyllyellm:
Bu netice gazetenin bütün bu yolsuzluklara «tedbirler» demesi kadar hayrot verecek bir mahiyet-
todir.
Fakat görülüyor kİ bütün tnom-lokal o seçim emniyetini» ön plâna alarak bununla uğraşırken hâlâ seçimlerde artık tarihe karışması İcabetten harokotler dovanı otmek-
Koca bir memleketin muvafık
(Devamı Sa. 7 Sü. « do)
PISlH mDıabakalarmdun hcuaanU ulamalardan bir . (Foto Bühtan ■ Y. Sabah)
(Yazısı 7 incide)
PAZAR 3 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 17 T«l adrsalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Ttlofonı 80795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3692 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ 8ay>.ı , 10 Kurnj IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Hububat mahsulü, bu Seçim dedikoduları yıl yüzde50jıoksan.. Londraya da aksetti
Kıtlığı önlemek için Kanada9dan 300 bin ton buğday getirtiliyor-Ekmek çeşnisi değişecek
Times, D. P. ile Millet Partisinin seçim görüşlerini bildiriyor
Ticaret Bakanı Vedad Dicleli'nin dün verdiği geniş izahat
Yeni tasarıyı tetkik heyeti kurulamadı
Soğuk ve Sıcak banyo..
Bir hafta içinde, dikkat edecek olursanız, 6İyasî havanın bir kaç defa değiştiğini görürsünüz.
Demokrat Partinin büyük kongresinde, seçim emniyeti etrafında sarfedilen sözler Halk Partisi ve hükümet mahfillerinde endişo vo heyecan uyandırdı. Millî husumet lâkırdısı ufku bulandırdı. Derhal katline bir beyanname neşrederek, muhalefetin bu konuşma tarzım, kötüledi. Bu tebliğ yayınlanmadan, bir gün evvel de. Ankaradan telâşlı ve heyecanlı haberler geldi. Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılacağından, sert kanunların çıkarılacağından, ihtilâl vo kin havası estirenlerin takip olunacağından dem vuruldu. Fakat sonra hükümetin bir tebliği ile iktifa olundu. Filhakika dünkü gazetelerde İçişleri Bakanının bir demeci var. Linçten falan bahsediyor. Fakat burası Amerika değil ve bamdolsun içimizde zenciler de yok... Bilindiği gibi bu linç usulü yâni sokakta, meydanda bir adamın halk tarafından parçalanması sistemi Amerikada zencilere, siyahilere tatbik ediliyor. O da bir beyaz derili kadına bir zenci tecavüz ederse...
Bütün bu teşebbüsler ve kıyas lar hiç yerinde görünmüyor.
niikûmet böyle asık bîr çehre gösterir ve imalı dil kullanırken bir taraftan da umumi efkârda, çok yatıştırıcı bir muhit yaratacak. seçim emniyetine ait kanun taslağının ana çizgilerini matbuata vermiş bulunuyor. Bu proje hakkmdaki düşüncelerimizi dün neşrettik. Biz yüzde yüz iyimser değiliz. Çünkü çeşitli tecrübelerle, Halk Partili şahsiyetlerin, memleketi aldatmak ve güya atlatmak hususunda ne kadar ustalık gösterebileceklerini fiilen gördük. Binaenaleyh, aksi fiili-yatla sabit oluncaya kadar çekingen davranmakta kendimizi haklı görüyoruz. Bahusus ki bu tasarının atlatacağı daha pek çok engeller vardır. Evvelâ İlmi komisyonlardan geçecektir bu komisyonda, şu veya bu şekilde, zedelemeler olmıyacağma nereden karar verilebilir? İlim İle politikayı üstadca mezcetmek isti-yecekJeriıı mevcut olmadığına nasd emin olabiliriz? Bu merhalenin kolay geçtiği farzolunsa bile Mecliste, encümende, müfritlerin, zayıfların, desteksiz se-çilecniyeceklerin ne tuzaklar kurabileceğini şimdiden nasıl tahmin etmeli?
Bu manileri aştıktan sonra da tatbikatın nasıl olacağına nereden hükmetmeli.. 1946 seçiminden mi?
Mahsul durumu halkındaki mühim beyanatı veren Ticaret ve Ekonomi Bakanı V. Dicleli
Ankara, 2 (Hususî) — Ekcao-, mi ve Ticaret Bakanı Dr. Vedat Dicleli bugün saat 15 de gazetecileri kabul etti ve bakanlığın kuruluşu, canlı hayvan ihracı, buğday ithali, ekmeklik un randımanı, dış ticaret rejimi hakkında geniş izahat verdi, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı Dr. Dicleli, bakanlığı deruhte ettiğinden beri muhtelif müracaatlar karşısında kalmasına rağmen konuşmak istemeyişinin sebebini, durumu yakından anlamak ve alınacak tedbirler üzerinde bir kanaat sahibi olmak zaruretine bağladı ve bundan sonra Bakan; yeni İşletme Bakanlığının kuruluşunun esbabı mucibesini izah i etmiş, yeni kurulan bakanlıkla İ hususî teşebbüs sahiplerinin şl-İkâyetlerinin önleneceğini söylemiş ve sözü canlı hayvan ihra-(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
hükümeti
İstanbulda yapılacak
450 odalı otel
Amerikalı Otelcilik Şirketi Müdürü dün gazetecilere inşa edilecek otel etrafında izahat verdi
Amerikalı otelcilik mütehassislan dün gazetecilerle bir arada...
» Rusya ile dost İ olmak istiyor
Londra 2 (A.A.) (Byurn) — İs. rall Dışişleri Balsam Şaret dün Is-l rail ile Amerika Birleşik Devletle, rl ve Sovyet Rusya arasındaki mü nasebetlerden bahsetmiştir.
İsrail işçi partisi gençlik kuru -lunun bir toplantısında konuşan. Şaret, îsrailin dış siyasetinin A. merikan Yahudilerce sıkı bağlar idame ettirilmesi prensipine dayan dığını söylem iştir,
Şarete göre İsrail Rusya ile de dostane münasebetler kurmalıdır.
İsrail Dışişleri Bakanına göne doğu Avrupadakl Yahudilerln Is. raile göç etmeleri hakkından vazgeçilmeyecektir.
Dr, IFeiîman, Ingiliz tabiiyetinden çıktı
Telaviv, (A.A.) (Reuter) — İsrail devlet başkpnı Dr. VVeizman, Yahudi devleti başına seçilmesinden dört ay sonra Ingiliz tabiyetin-den resmen çıkmıştır.
İsrail yardım istedi
Cenevre, 2 (AP) — Bugün İsrail hükümeti, muhtelif memleketlerdeki 'kamplarda- yoşıyan yersiz yurtsuz yahudilerl yeniden İskân edebil mek için Milletlerarası Mülteciler Teşkilâtından mali yardım istemiştir. Talepte. İskân edilmesi gerekli 210 bin yahudi mülteci bulunduğu kaydedilmiştir.
Dimitrof
dün öldü
iki gundenberi şehrimizde bulunan înter - Continental otelcilik şirketi müdürü Mr. Whitta-ker dün muavini Mr. Moore ile birlikte bir basın toplantısı yapmıştır. Amerikalı otelciler bu toplantıda şunları söylemişler -dir:
«— İstanbul çeşitli güzellikleri ile Amerikalıların turistik ihtiyacını karşılıyabilecek bir mer kezidir. Bu sayede büyük miktarda dolar elde etmek mümkün dür. Ben buraya şirketimizin îs-tanbulda bir otel inşa edebilme (Devamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Sabahaddin Alinin katli dâvası
Binaenaleyh seçim emniyeti bahsinde her şey olmuş bitmiş • sayılmamalıdır, önümüzde bir yıl İçinde köprünün altından daha pek çok su akacaktır.
Yalnız bizim bugün işaret ettiğimiz nokta, yurt havasının bir hafta İçinde, bir kaç defa değişmesi bir şiddet, bir gevşeme ve tekrar şiddet ve yine gevşeme gibi merhalelerden geçmesidir. Frenkler bnna iskoçya duşu diyorlar. Yâni bir nevi tedavi usu-(Devamı Sa. 7 8ü. s do)
Dün Kırklareli ağır ceza mahkemesinde yapıları duruşmada maktule ait eşyalar katil Ali Ertekine gösterildi. Torbalar içinden fena bir koku etrafı kaplamış tı. Ali Ertekin: «.Evet, bu eşyalar Sabahaddin Alinin ________________ dir» dedi.
Bulgaristanm eski başbakanı DİMİTROF
Kırklareli: 2 (Huauaî surette giden arkadaşımız telefonla bildiri-y°r) — Solcu muharrir Ssbıılıaddiıı Aliyi Bulgaristan^ kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekinin duruşmasına bugün Kırklareli uğır ceza malıkomoBİııde devam edilmiştir.
Mahkeme salonunun yino kalabalık bir dinleyici killosi tarafından hıncahınç doldurulmuş bulunduğu bugünkü celiedo mnhkemo heyeti, reis Salih Zeki Çankır, Azalar, Mulı Üs Çiivonli, Tahsin Köprülü, savcı (Davamı 8a. 7 Sü. 3 do)
Dünkü yüzme müsabakaları
Londra, 2 (AP) — Bulgaristan başbakanı ve komünist ihtilâlcilerinin en tanınmışlarından Georgi Dimitrof bu sabah Mot>-kovanın bir hastahanesinde, şeker hastalığı ihtilâflarından ölmüştür. Haber, Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Uzunca bir müddettenberi Mos kovada Bordikha sanatoryomun-da tedavi altında bulunan Dimitrof, 18 Haziranda 67 yaşını doldurmuştu.
(□ovamı Sa. 7 SU. 5 do)
Merdivenköyiinde bir
çeşme için büyük tören
Dönüşte, Şehir Meclisi âzası gazetecileri beklemeden otobüslere binip gitti
Göztepenin Merdiven köyüne ilk defa olarak isale edilen su tesisinin açılış töreni, dün saat 16 da yapılmıştır. Törene, bandonun çaldığı istiklâl marşiyle başlanmış, bunu müteakiben bir (□ovamı Sa. 7 8Ü. a de)
Gençler, diin otobüslerin üzerine protesto yazılan da yazmışlar dır. (Foto Burhan - Yeni Sabah)
Londra: 2 (Nafen) — Londra nın Times gazetesi bugün ki baş yansını Türkiyede yapılacak a-ra seçimleri ile genel seçimlere tahsis etmiştir:
Makale yazısına şöyle başla • maktadır:
«Yakında Türkiyede münhal olan mebusluklar için ara seçim ler yapılacaktır.
Yüksek Komuta Heyeti
Deniz ve kara
Üniversite gençliği dün bir protesto toplantısı yaptı
Otobüslerde tenzilâtlı biletlerin kalkması üzerine, gençlik Şehir Mecbsinin
yanlış kararını şiddetle tenkit etti, Burhan Felek istifaya davet edildi
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye yapılan tenzilâtın kaldırılması hakkında verdiği kararı protesto etmek maksadile, Ü-nivcrslteü gençler ve malûller, dün saat 15.30 da Marmara loka-
Arı. Çanakakle Milletvekili Nu-rettin önen ve Şehir Meclisi üyelerinden Burhan Feleğin hazır bu lunduğu toplantıyı, talebeden Or. han Feraoy kısa bir hitabe ile açarak, gençliğin, kararı protesto etmek maksadile toplandığını söyle-
miştir.
Müteakiben konuşan Millî Tale-
be Federasyonu Reisi Talha Er . miş, Şehir Meclisine vaki müra -caatlannın tarihçesini yapmış, bu
kararı bütün Gençliğin protesto et-
tiğini söylemiştir.
Teknik üniversitesi adına
Teknik Üniversite Talebe Birliği adına konuşan Mükerrem Taşcıoğ-lıı, Belediyenin Gençliğin hiç bir dftvaslle meşgul olmadığını söyle . miş. Gençliğin binblr mahrumiyet içinde tahsiline devam ettiğini (Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
C- Said Barlas
Harriman mülakatı
Paris 2 (A.A.) (Alp) — Avrupa işbirliği İdaresi teşkilâtının son konferansında Türkiyeyi temsil fiden devlet bakanı Cemil Salt Bar. U», bugün öğleden sonra Marshall pluu: büyük elçisi Harriman Uo gör (İşın i?l tür.
Tam bir saat süren bu mülakat-
tan sn«ra Türk Devlet Bakanı, Harriman ile görüşmekten gayet m(nnun olduğunu söyle.nıjur.
kuvvetleri (
komutanları belli oldu I
Ankara, 2 (Hususî) — Yeni Savunma Bakanlığı teşkilâtı mucibince kana kuvvetleri komu-
tanlığına ordu müfettişi Orgeneral Nuri Yamut, deniz kuvvetleri komutanlığına donanma komutanı Oramiral Mehmet Ali t) t*
gen, hava kuvvetleri komutanlığına Orgeneral Zeki Doğan, birinci ordu müfettişliğine askerî şûra üyelerinden Orgeneral Asım Tınaztepe’nin nakil ve tâyinleri bugün yüksek tasdikten çıkmıştır.
Otomobil ve motosiklet yarışı bugün
Yarışların çok heyecanlı
olacağı anlaşılıyor
Kadınlar Birliği kongresi
Dünkü kongrede söz alan hatipler kadınların
haklarından bahsettiler ve idare heyetini seçtiler
Türkiye Kadınlar Birliği İs tanbul şubesi kongresi dün saat 15 de Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Kongreyi Eminönü ilçe başkanı Fehmi Atanç açmıştıv.
Genç bir bayan, haklarının tanıtılması ve propaganda yapılması lüzumunu belirtmiş, Emel Gürler, cumhuriyet idaresinin bahşettiği haklan övmüş, kadınlığın çökmekte olduğunu, şayet bu memleket iktisaden çökerse bunun müsebbibi olarak kadınlan ve kadınların lüksünü göster m işti r.
Bundan sonra yapılan seçimde Emel Gürler, Meliha özerdem Hikmet Tüzüntürk, Necminisa îdekol, Şefika Paydemir, Saba-hat Peklner ve Şayan Deniz yeni
Yeni Sabah adına 1 iticiye verilecek olan kupa (Yazısı 7 incide)
idare heyetine girmişlerdir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tedbirler
ULUNAY
Yakalanan hırsızlar
Mehmet Tur, Mustafa Arşla n, Remzi Ger ve Hüsnü Güner isminde dört kişi, kendi aralarında bir hırsızlık şebekesi kurmuşlar ve şimdiye kadar İH yeri aoy muşlardır. Hırsulann dördil do yakalanmıştır.
Ankaradan bir gozeteye verilen malûmata göro (Yalvaç) da yapılan umumi meclis â-zalığı seçimlerinde yolsuzluk ve baskı yapılmış. Şöylo kİ:
1 — Sandık başlarında üçer, bo-şor kişilik gruplar halinde jandarmalar bulundurulmuş.
2 — (Sofulu) köyünde muhalif partiye monsup soçmenlor «sıranız golmodll» bahaneslie uzaklaştırılmak İstenilmiş.
3 _ Ayni köyde mamurlar zorla halka İktidar partisi llstolorl dağıtmışlar.
4 — Yino bu köydo bir soçlm kurulu Azası jandarmalar tarafından köy dışına sürüklenmiş.
S — Bu yolsuzluklar hakkında yapılan şikâyotlor dmicnilmomlş.
8 — Tutulan zabıtlar seçim kurulu yorino doğrudan doğruya valiye teslim edilmiş.
7 — Seçmonlorin fazla olması do layısilo açığı kapatmak üzere değişiklik yupılmak İstenilmiş fakat bunun da kâfi golmiyocegi anlaşılınca zaptı yapan seçim kuruluna verilmiş.
8 — (Höyüktü) köyündo bir yek suzluk olmuş vo bir sabıkalı seçim sandığını Halk Odasına götürmüş.
9 — Burada salâhiyetslz bir heyete tasnif yaptırılmış.
10 — Buna mâni olmak bilyon* ler silâhla tehdit edilmişler.
11 — Bu hâdise do vali vo jan* darma komutanına blldlrllmi; fakat ehenımlyot vorllmomlş.
Şimdi hâdisenin asıl can alacak noktası geliyor.
Bütün bu tedbirlere rağmen yino de muhalif parti seçimi kazan-
Bütün bu İddialar doğru ise, şun ları söyllyellm:
Bu netice gazetenin bütün bu yolsuzluklara «tedbirler» demesi kadar hayrot verecek bir mahiyet-
todir.
Fakat görülüyor kİ bütün tnom-lokal o seçim emniyetini» ön plâna alarak bununla uğraşırken hâlâ seçimlerde artık tarihe karışması İcabetten harokotler dovanı otmek-
Koca bir memleketin muvafık
(Devamı Sa. 7 Sü. « do)
PISlH mDıabakalarmdun hcuaanU ulamalardan bir . (Foto Bühtan ■ Y. Sabah)
(Yazısı 7 incide)
PAZAR 3 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 17 T«l adrsalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Ttlofonı 80795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3692 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ 8ay>.ı , 10 Kurnj IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Hububat mahsulü, bu Seçim dedikoduları yıl yüzde50jıoksan.. Londraya da aksetti
Kıtlığı önlemek için Kanada9dan 300 bin ton buğday getirtiliyor-Ekmek çeşnisi değişecek
Times, D. P. ile Millet Partisinin seçim görüşlerini bildiriyor
Ticaret Bakanı Vedad Dicleli'nin dün verdiği geniş izahat
Yeni tasarıyı tetkik heyeti kurulamadı
Soğuk ve Sıcak banyo..
Bir hafta içinde, dikkat edecek olursanız, 6İyasî havanın bir kaç defa değiştiğini görürsünüz.
Demokrat Partinin büyük kongresinde, seçim emniyeti etrafında sarfedilen sözler Halk Partisi ve hükümet mahfillerinde endişo vo heyecan uyandırdı. Millî husumet lâkırdısı ufku bulandırdı. Derhal katline bir beyanname neşrederek, muhalefetin bu konuşma tarzım, kötüledi. Bu tebliğ yayınlanmadan, bir gün evvel de. Ankaradan telâşlı ve heyecanlı haberler geldi. Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılacağından, sert kanunların çıkarılacağından, ihtilâl vo kin havası estirenlerin takip olunacağından dem vuruldu. Fakat sonra hükümetin bir tebliği ile iktifa olundu. Filhakika dünkü gazetelerde İçişleri Bakanının bir demeci var. Linçten falan bahsediyor. Fakat burası Amerika değil ve bamdolsun içimizde zenciler de yok... Bilindiği gibi bu linç usulü yâni sokakta, meydanda bir adamın halk tarafından parçalanması sistemi Amerikada zencilere, siyahilere tatbik ediliyor. O da bir beyaz derili kadına bir zenci tecavüz ederse...
Bütün bu teşebbüsler ve kıyas lar hiç yerinde görünmüyor.
niikûmet böyle asık bîr çehre gösterir ve imalı dil kullanırken bir taraftan da umumi efkârda, çok yatıştırıcı bir muhit yaratacak. seçim emniyetine ait kanun taslağının ana çizgilerini matbuata vermiş bulunuyor. Bu proje hakkmdaki düşüncelerimizi dün neşrettik. Biz yüzde yüz iyimser değiliz. Çünkü çeşitli tecrübelerle, Halk Partili şahsiyetlerin, memleketi aldatmak ve güya atlatmak hususunda ne kadar ustalık gösterebileceklerini fiilen gördük. Binaenaleyh, aksi fiili-yatla sabit oluncaya kadar çekingen davranmakta kendimizi haklı görüyoruz. Bahusus ki bu tasarının atlatacağı daha pek çok engeller vardır. Evvelâ İlmi komisyonlardan geçecektir bu komisyonda, şu veya bu şekilde, zedelemeler olmıyacağma nereden karar verilebilir? İlim İle politikayı üstadca mezcetmek isti-yecekJeriıı mevcut olmadığına nasd emin olabiliriz? Bu merhalenin kolay geçtiği farzolunsa bile Mecliste, encümende, müfritlerin, zayıfların, desteksiz se-çilecniyeceklerin ne tuzaklar kurabileceğini şimdiden nasıl tahmin etmeli?
Bu manileri aştıktan sonra da tatbikatın nasıl olacağına nereden hükmetmeli.. 1946 seçiminden mi?
Mahsul durumu halkındaki mühim beyanatı veren Ticaret ve Ekonomi Bakanı V. Dicleli
Ankara, 2 (Hususî) — Ekcao-, mi ve Ticaret Bakanı Dr. Vedat Dicleli bugün saat 15 de gazetecileri kabul etti ve bakanlığın kuruluşu, canlı hayvan ihracı, buğday ithali, ekmeklik un randımanı, dış ticaret rejimi hakkında geniş izahat verdi, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı Dr. Dicleli, bakanlığı deruhte ettiğinden beri muhtelif müracaatlar karşısında kalmasına rağmen konuşmak istemeyişinin sebebini, durumu yakından anlamak ve alınacak tedbirler üzerinde bir kanaat sahibi olmak zaruretine bağladı ve bundan sonra Bakan; yeni İşletme Bakanlığının kuruluşunun esbabı mucibesini izah i etmiş, yeni kurulan bakanlıkla İ hususî teşebbüs sahiplerinin şl-İkâyetlerinin önleneceğini söylemiş ve sözü canlı hayvan ihra-(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
hükümeti
İstanbulda yapılacak
450 odalı otel
Amerikalı Otelcilik Şirketi Müdürü dün gazetecilere inşa edilecek otel etrafında izahat verdi
Amerikalı otelcilik mütehassislan dün gazetecilerle bir arada...
» Rusya ile dost İ olmak istiyor
Londra 2 (A.A.) (Byurn) — İs. rall Dışişleri Balsam Şaret dün Is-l rail ile Amerika Birleşik Devletle, rl ve Sovyet Rusya arasındaki mü nasebetlerden bahsetmiştir.
İsrail işçi partisi gençlik kuru -lunun bir toplantısında konuşan. Şaret, îsrailin dış siyasetinin A. merikan Yahudilerce sıkı bağlar idame ettirilmesi prensipine dayan dığını söylem iştir,
Şarete göre İsrail Rusya ile de dostane münasebetler kurmalıdır.
İsrail Dışişleri Bakanına göne doğu Avrupadakl Yahudilerln Is. raile göç etmeleri hakkından vazgeçilmeyecektir.
Dr, IFeiîman, Ingiliz tabiiyetinden çıktı
Telaviv, (A.A.) (Reuter) — İsrail devlet başkpnı Dr. VVeizman, Yahudi devleti başına seçilmesinden dört ay sonra Ingiliz tabiyetin-den resmen çıkmıştır.
İsrail yardım istedi
Cenevre, 2 (AP) — Bugün İsrail hükümeti, muhtelif memleketlerdeki 'kamplarda- yoşıyan yersiz yurtsuz yahudilerl yeniden İskân edebil mek için Milletlerarası Mülteciler Teşkilâtından mali yardım istemiştir. Talepte. İskân edilmesi gerekli 210 bin yahudi mülteci bulunduğu kaydedilmiştir.
Dimitrof
dün öldü
iki gundenberi şehrimizde bulunan înter - Continental otelcilik şirketi müdürü Mr. Whitta-ker dün muavini Mr. Moore ile birlikte bir basın toplantısı yapmıştır. Amerikalı otelciler bu toplantıda şunları söylemişler -dir:
«— İstanbul çeşitli güzellikleri ile Amerikalıların turistik ihtiyacını karşılıyabilecek bir mer kezidir. Bu sayede büyük miktarda dolar elde etmek mümkün dür. Ben buraya şirketimizin îs-tanbulda bir otel inşa edebilme (Devamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Sabahaddin Alinin katli dâvası
Binaenaleyh seçim emniyeti bahsinde her şey olmuş bitmiş • sayılmamalıdır, önümüzde bir yıl İçinde köprünün altından daha pek çok su akacaktır.
Yalnız bizim bugün işaret ettiğimiz nokta, yurt havasının bir hafta İçinde, bir kaç defa değişmesi bir şiddet, bir gevşeme ve tekrar şiddet ve yine gevşeme gibi merhalelerden geçmesidir. Frenkler bnna iskoçya duşu diyorlar. Yâni bir nevi tedavi usu-(Devamı Sa. 7 8ü. s do)
Dün Kırklareli ağır ceza mahkemesinde yapıları duruşmada maktule ait eşyalar katil Ali Ertekine gösterildi. Torbalar içinden fena bir koku etrafı kaplamış tı. Ali Ertekin: «.Evet, bu eşyalar Sabahaddin Alinin ________________ dir» dedi.
Bulgaristanm eski başbakanı DİMİTROF
Kırklareli: 2 (Huauaî surette giden arkadaşımız telefonla bildiri-y°r) — Solcu muharrir Ssbıılıaddiıı Aliyi Bulgaristan^ kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekinin duruşmasına bugün Kırklareli uğır ceza malıkomoBİııde devam edilmiştir.
Mahkeme salonunun yino kalabalık bir dinleyici killosi tarafından hıncahınç doldurulmuş bulunduğu bugünkü celiedo mnhkemo heyeti, reis Salih Zeki Çankır, Azalar, Mulı Üs Çiivonli, Tahsin Köprülü, savcı (Davamı 8a. 7 Sü. 3 do)
Dünkü yüzme müsabakaları
Londra, 2 (AP) — Bulgaristan başbakanı ve komünist ihtilâlcilerinin en tanınmışlarından Georgi Dimitrof bu sabah Mot>-kovanın bir hastahanesinde, şeker hastalığı ihtilâflarından ölmüştür. Haber, Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Uzunca bir müddettenberi Mos kovada Bordikha sanatoryomun-da tedavi altında bulunan Dimitrof, 18 Haziranda 67 yaşını doldurmuştu.
(□ovamı Sa. 7 SU. 5 do)
Merdivenköyiinde bir
çeşme için büyük tören
Dönüşte, Şehir Meclisi âzası gazetecileri beklemeden otobüslere binip gitti
Göztepenin Merdiven köyüne ilk defa olarak isale edilen su tesisinin açılış töreni, dün saat 16 da yapılmıştır. Törene, bandonun çaldığı istiklâl marşiyle başlanmış, bunu müteakiben bir (□ovamı Sa. 7 8Ü. a de)
Gençler, diin otobüslerin üzerine protesto yazılan da yazmışlar dır. (Foto Burhan - Yeni Sabah)
Londra: 2 (Nafen) — Londra nın Times gazetesi bugün ki baş yansını Türkiyede yapılacak a-ra seçimleri ile genel seçimlere tahsis etmiştir:
Makale yazısına şöyle başla • maktadır:
«Yakında Türkiyede münhal olan mebusluklar için ara seçim ler yapılacaktır.
Yüksek Komuta Heyeti
Deniz ve kara
Üniversite gençliği dün bir protesto toplantısı yaptı
Otobüslerde tenzilâtlı biletlerin kalkması üzerine, gençlik Şehir Mecbsinin
yanlış kararını şiddetle tenkit etti, Burhan Felek istifaya davet edildi
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye yapılan tenzilâtın kaldırılması hakkında verdiği kararı protesto etmek maksadile, Ü-nivcrslteü gençler ve malûller, dün saat 15.30 da Marmara loka-
Arı. Çanakakle Milletvekili Nu-rettin önen ve Şehir Meclisi üyelerinden Burhan Feleğin hazır bu lunduğu toplantıyı, talebeden Or. han Feraoy kısa bir hitabe ile açarak, gençliğin, kararı protesto etmek maksadile toplandığını söyle-
miştir.
Müteakiben konuşan Millî Tale-
be Federasyonu Reisi Talha Er . miş, Şehir Meclisine vaki müra -caatlannın tarihçesini yapmış, bu
kararı bütün Gençliğin protesto et-
tiğini söylemiştir.
Teknik üniversitesi adına
Teknik Üniversite Talebe Birliği adına konuşan Mükerrem Taşcıoğ-lıı, Belediyenin Gençliğin hiç bir dftvaslle meşgul olmadığını söyle . miş. Gençliğin binblr mahrumiyet içinde tahsiline devam ettiğini (Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
C- Said Barlas
Harriman mülakatı
Paris 2 (A.A.) (Alp) — Avrupa işbirliği İdaresi teşkilâtının son konferansında Türkiyeyi temsil fiden devlet bakanı Cemil Salt Bar. U», bugün öğleden sonra Marshall pluu: büyük elçisi Harriman Uo gör (İşın i?l tür.
Tam bir saat süren bu mülakat-
tan sn«ra Türk Devlet Bakanı, Harriman ile görüşmekten gayet m(nnun olduğunu söyle.nıjur.
kuvvetleri (
komutanları belli oldu I
Ankara, 2 (Hususî) — Yeni Savunma Bakanlığı teşkilâtı mucibince kana kuvvetleri komu-
tanlığına ordu müfettişi Orgeneral Nuri Yamut, deniz kuvvetleri komutanlığına donanma komutanı Oramiral Mehmet Ali t) t*
gen, hava kuvvetleri komutanlığına Orgeneral Zeki Doğan, birinci ordu müfettişliğine askerî şûra üyelerinden Orgeneral Asım Tınaztepe’nin nakil ve tâyinleri bugün yüksek tasdikten çıkmıştır.
Otomobil ve motosiklet yarışı bugün
Yarışların çok heyecanlı
olacağı anlaşılıyor
Kadınlar Birliği kongresi
Dünkü kongrede söz alan hatipler kadınların
haklarından bahsettiler ve idare heyetini seçtiler
Türkiye Kadınlar Birliği İs tanbul şubesi kongresi dün saat 15 de Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Kongreyi Eminönü ilçe başkanı Fehmi Atanç açmıştıv.
Genç bir bayan, haklarının tanıtılması ve propaganda yapılması lüzumunu belirtmiş, Emel Gürler, cumhuriyet idaresinin bahşettiği haklan övmüş, kadınlığın çökmekte olduğunu, şayet bu memleket iktisaden çökerse bunun müsebbibi olarak kadınlan ve kadınların lüksünü göster m işti r.
Bundan sonra yapılan seçimde Emel Gürler, Meliha özerdem Hikmet Tüzüntürk, Necminisa îdekol, Şefika Paydemir, Saba-hat Peklner ve Şayan Deniz yeni
Yeni Sabah adına 1 iticiye verilecek olan kupa (Yazısı 7 incide)
idare heyetine girmişlerdir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tedbirler
ULUNAY
Yakalanan hırsızlar
Mehmet Tur, Mustafa Arşla n, Remzi Ger ve Hüsnü Güner isminde dört kişi, kendi aralarında bir hırsızlık şebekesi kurmuşlar ve şimdiye kadar İH yeri aoy muşlardır. Hırsulann dördil do yakalanmıştır.
Ankaradan bir gozeteye verilen malûmata göro (Yalvaç) da yapılan umumi meclis â-zalığı seçimlerinde yolsuzluk ve baskı yapılmış. Şöylo kİ:
1 — Sandık başlarında üçer, bo-şor kişilik gruplar halinde jandarmalar bulundurulmuş.
2 — (Sofulu) köyünde muhalif partiye monsup soçmenlor «sıranız golmodll» bahaneslie uzaklaştırılmak İstenilmiş.
3 _ Ayni köyde mamurlar zorla halka İktidar partisi llstolorl dağıtmışlar.
4 — Yino bu köydo bir soçlm kurulu Azası jandarmalar tarafından köy dışına sürüklenmiş.
S — Bu yolsuzluklar hakkında yapılan şikâyotlor dmicnilmomlş.
8 — Tutulan zabıtlar seçim kurulu yorino doğrudan doğruya valiye teslim edilmiş.
7 — Seçmonlorin fazla olması do layısilo açığı kapatmak üzere değişiklik yupılmak İstenilmiş fakat bunun da kâfi golmiyocegi anlaşılınca zaptı yapan seçim kuruluna verilmiş.
8 — (Höyüktü) köyündo bir yek suzluk olmuş vo bir sabıkalı seçim sandığını Halk Odasına götürmüş.
9 — Burada salâhiyetslz bir heyete tasnif yaptırılmış.
10 — Buna mâni olmak bilyon* ler silâhla tehdit edilmişler.
11 — Bu hâdise do vali vo jan* darma komutanına blldlrllmi; fakat ehenımlyot vorllmomlş.
Şimdi hâdisenin asıl can alacak noktası geliyor.
Bütün bu tedbirlere rağmen yino de muhalif parti seçimi kazan-
Bütün bu İddialar doğru ise, şun ları söyllyellm:
Bu netice gazetenin bütün bu yolsuzluklara «tedbirler» demesi kadar hayrot verecek bir mahiyet-
todir.
Fakat görülüyor kİ bütün tnom-lokal o seçim emniyetini» ön plâna alarak bununla uğraşırken hâlâ seçimlerde artık tarihe karışması İcabetten harokotler dovanı otmek-
Koca bir memleketin muvafık
(Devamı Sa. 7 Sü. « do)
PISlH mDıabakalarmdun hcuaanU ulamalardan bir . (Foto Bühtan ■ Y. Sabah)
(Yazısı 7 incide)
PAZAR 3 TEMMUZ 1949 Sahibi: Sala Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 17 T«l adrsalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Ttlofonı 80795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3692 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ 8ay>.ı , 10 Kurnj IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Hububat mahsulü, bu Seçim dedikoduları yıl yüzde50jıoksan.. Londraya da aksetti
Kıtlığı önlemek için Kanada9dan 300 bin ton buğday getirtiliyor-Ekmek çeşnisi değişecek
Times, D. P. ile Millet Partisinin seçim görüşlerini bildiriyor
Ticaret Bakanı Vedad Dicleli'nin dün verdiği geniş izahat
Yeni tasarıyı tetkik heyeti kurulamadı
Soğuk ve Sıcak banyo..
Bir hafta içinde, dikkat edecek olursanız, 6İyasî havanın bir kaç defa değiştiğini görürsünüz.
Demokrat Partinin büyük kongresinde, seçim emniyeti etrafında sarfedilen sözler Halk Partisi ve hükümet mahfillerinde endişo vo heyecan uyandırdı. Millî husumet lâkırdısı ufku bulandırdı. Derhal katline bir beyanname neşrederek, muhalefetin bu konuşma tarzım, kötüledi. Bu tebliğ yayınlanmadan, bir gün evvel de. Ankaradan telâşlı ve heyecanlı haberler geldi. Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılacağından, sert kanunların çıkarılacağından, ihtilâl vo kin havası estirenlerin takip olunacağından dem vuruldu. Fakat sonra hükümetin bir tebliği ile iktifa olundu. Filhakika dünkü gazetelerde İçişleri Bakanının bir demeci var. Linçten falan bahsediyor. Fakat burası Amerika değil ve bamdolsun içimizde zenciler de yok... Bilindiği gibi bu linç usulü yâni sokakta, meydanda bir adamın halk tarafından parçalanması sistemi Amerikada zencilere, siyahilere tatbik ediliyor. O da bir beyaz derili kadına bir zenci tecavüz ederse...
Bütün bu teşebbüsler ve kıyas lar hiç yerinde görünmüyor.
niikûmet böyle asık bîr çehre gösterir ve imalı dil kullanırken bir taraftan da umumi efkârda, çok yatıştırıcı bir muhit yaratacak. seçim emniyetine ait kanun taslağının ana çizgilerini matbuata vermiş bulunuyor. Bu proje hakkmdaki düşüncelerimizi dün neşrettik. Biz yüzde yüz iyimser değiliz. Çünkü çeşitli tecrübelerle, Halk Partili şahsiyetlerin, memleketi aldatmak ve güya atlatmak hususunda ne kadar ustalık gösterebileceklerini fiilen gördük. Binaenaleyh, aksi fiili-yatla sabit oluncaya kadar çekingen davranmakta kendimizi haklı görüyoruz. Bahusus ki bu tasarının atlatacağı daha pek çok engeller vardır. Evvelâ İlmi komisyonlardan geçecektir bu komisyonda, şu veya bu şekilde, zedelemeler olmıyacağma nereden karar verilebilir? İlim İle politikayı üstadca mezcetmek isti-yecekJeriıı mevcut olmadığına nasd emin olabiliriz? Bu merhalenin kolay geçtiği farzolunsa bile Mecliste, encümende, müfritlerin, zayıfların, desteksiz se-çilecniyeceklerin ne tuzaklar kurabileceğini şimdiden nasıl tahmin etmeli?
Bu manileri aştıktan sonra da tatbikatın nasıl olacağına nereden hükmetmeli.. 1946 seçiminden mi?
Mahsul durumu halkındaki mühim beyanatı veren Ticaret ve Ekonomi Bakanı V. Dicleli
Ankara, 2 (Hususî) — Ekcao-, mi ve Ticaret Bakanı Dr. Vedat Dicleli bugün saat 15 de gazetecileri kabul etti ve bakanlığın kuruluşu, canlı hayvan ihracı, buğday ithali, ekmeklik un randımanı, dış ticaret rejimi hakkında geniş izahat verdi, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı Dr. Dicleli, bakanlığı deruhte ettiğinden beri muhtelif müracaatlar karşısında kalmasına rağmen konuşmak istemeyişinin sebebini, durumu yakından anlamak ve alınacak tedbirler üzerinde bir kanaat sahibi olmak zaruretine bağladı ve bundan sonra Bakan; yeni İşletme Bakanlığının kuruluşunun esbabı mucibesini izah i etmiş, yeni kurulan bakanlıkla İ hususî teşebbüs sahiplerinin şl-İkâyetlerinin önleneceğini söylemiş ve sözü canlı hayvan ihra-(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
hükümeti
İstanbulda yapılacak
450 odalı otel
Amerikalı Otelcilik Şirketi Müdürü dün gazetecilere inşa edilecek otel etrafında izahat verdi
Amerikalı otelcilik mütehassislan dün gazetecilerle bir arada...
» Rusya ile dost İ olmak istiyor
Londra 2 (A.A.) (Byurn) — İs. rall Dışişleri Balsam Şaret dün Is-l rail ile Amerika Birleşik Devletle, rl ve Sovyet Rusya arasındaki mü nasebetlerden bahsetmiştir.
İsrail işçi partisi gençlik kuru -lunun bir toplantısında konuşan. Şaret, îsrailin dış siyasetinin A. merikan Yahudilerce sıkı bağlar idame ettirilmesi prensipine dayan dığını söylem iştir,
Şarete göre İsrail Rusya ile de dostane münasebetler kurmalıdır.
İsrail Dışişleri Bakanına göne doğu Avrupadakl Yahudilerln Is. raile göç etmeleri hakkından vazgeçilmeyecektir.
Dr, IFeiîman, Ingiliz tabiiyetinden çıktı
Telaviv, (A.A.) (Reuter) — İsrail devlet başkpnı Dr. VVeizman, Yahudi devleti başına seçilmesinden dört ay sonra Ingiliz tabiyetin-den resmen çıkmıştır.
İsrail yardım istedi
Cenevre, 2 (AP) — Bugün İsrail hükümeti, muhtelif memleketlerdeki 'kamplarda- yoşıyan yersiz yurtsuz yahudilerl yeniden İskân edebil mek için Milletlerarası Mülteciler Teşkilâtından mali yardım istemiştir. Talepte. İskân edilmesi gerekli 210 bin yahudi mülteci bulunduğu kaydedilmiştir.
Dimitrof
dün öldü
iki gundenberi şehrimizde bulunan înter - Continental otelcilik şirketi müdürü Mr. Whitta-ker dün muavini Mr. Moore ile birlikte bir basın toplantısı yapmıştır. Amerikalı otelciler bu toplantıda şunları söylemişler -dir:
«— İstanbul çeşitli güzellikleri ile Amerikalıların turistik ihtiyacını karşılıyabilecek bir mer kezidir. Bu sayede büyük miktarda dolar elde etmek mümkün dür. Ben buraya şirketimizin îs-tanbulda bir otel inşa edebilme (Devamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Sabahaddin Alinin katli dâvası
Binaenaleyh seçim emniyeti bahsinde her şey olmuş bitmiş • sayılmamalıdır, önümüzde bir yıl İçinde köprünün altından daha pek çok su akacaktır.
Yalnız bizim bugün işaret ettiğimiz nokta, yurt havasının bir hafta İçinde, bir kaç defa değişmesi bir şiddet, bir gevşeme ve tekrar şiddet ve yine gevşeme gibi merhalelerden geçmesidir. Frenkler bnna iskoçya duşu diyorlar. Yâni bir nevi tedavi usu-(Devamı Sa. 7 8ü. s do)
Dün Kırklareli ağır ceza mahkemesinde yapıları duruşmada maktule ait eşyalar katil Ali Ertekine gösterildi. Torbalar içinden fena bir koku etrafı kaplamış tı. Ali Ertekin: «.Evet, bu eşyalar Sabahaddin Alinin ________________ dir» dedi.
Bulgaristanm eski başbakanı DİMİTROF
Kırklareli: 2 (Huauaî surette giden arkadaşımız telefonla bildiri-y°r) — Solcu muharrir Ssbıılıaddiıı Aliyi Bulgaristan^ kaçırırken öldürmekten sanık Ali Ertekinin duruşmasına bugün Kırklareli uğır ceza malıkomoBİııde devam edilmiştir.
Mahkeme salonunun yino kalabalık bir dinleyici killosi tarafından hıncahınç doldurulmuş bulunduğu bugünkü celiedo mnhkemo heyeti, reis Salih Zeki Çankır, Azalar, Mulı Üs Çiivonli, Tahsin Köprülü, savcı (Davamı 8a. 7 Sü. 3 do)
Dünkü yüzme müsabakaları
Londra, 2 (AP) — Bulgaristan başbakanı ve komünist ihtilâlcilerinin en tanınmışlarından Georgi Dimitrof bu sabah Mot>-kovanın bir hastahanesinde, şeker hastalığı ihtilâflarından ölmüştür. Haber, Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Uzunca bir müddettenberi Mos kovada Bordikha sanatoryomun-da tedavi altında bulunan Dimitrof, 18 Haziranda 67 yaşını doldurmuştu.
(□ovamı Sa. 7 SU. 5 do)
Merdivenköyiinde bir
çeşme için büyük tören
Dönüşte, Şehir Meclisi âzası gazetecileri beklemeden otobüslere binip gitti
Göztepenin Merdiven köyüne ilk defa olarak isale edilen su tesisinin açılış töreni, dün saat 16 da yapılmıştır. Törene, bandonun çaldığı istiklâl marşiyle başlanmış, bunu müteakiben bir (□ovamı Sa. 7 8Ü. a de)
Gençler, diin otobüslerin üzerine protesto yazılan da yazmışlar dır. (Foto Burhan - Yeni Sabah)
Londra: 2 (Nafen) — Londra nın Times gazetesi bugün ki baş yansını Türkiyede yapılacak a-ra seçimleri ile genel seçimlere tahsis etmiştir:
Makale yazısına şöyle başla • maktadır:
«Yakında Türkiyede münhal olan mebusluklar için ara seçim ler yapılacaktır.
Yüksek Komuta Heyeti
Deniz ve kara
Üniversite gençliği dün bir protesto toplantısı yaptı
Otobüslerde tenzilâtlı biletlerin kalkması üzerine, gençlik Şehir Mecbsinin
yanlış kararını şiddetle tenkit etti, Burhan Felek istifaya davet edildi
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye yapılan tenzilâtın kaldırılması hakkında verdiği kararı protesto etmek maksadile, Ü-nivcrslteü gençler ve malûller, dün saat 15.30 da Marmara loka-
Arı. Çanakakle Milletvekili Nu-rettin önen ve Şehir Meclisi üyelerinden Burhan Feleğin hazır bu lunduğu toplantıyı, talebeden Or. han Feraoy kısa bir hitabe ile açarak, gençliğin, kararı protesto etmek maksadile toplandığını söyle-
miştir.
Müteakiben konuşan Millî Tale-
be Federasyonu Reisi Talha Er . miş, Şehir Meclisine vaki müra -caatlannın tarihçesini yapmış, bu
kararı bütün Gençliğin protesto et-
tiğini söylemiştir.
Teknik üniversitesi adına
Teknik Üniversite Talebe Birliği adına konuşan Mükerrem Taşcıoğ-lıı, Belediyenin Gençliğin hiç bir dftvaslle meşgul olmadığını söyle . miş. Gençliğin binblr mahrumiyet içinde tahsiline devam ettiğini (Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
C- Said Barlas
Harriman mülakatı
Paris 2 (A.A.) (Alp) — Avrupa işbirliği İdaresi teşkilâtının son konferansında Türkiyeyi temsil fiden devlet bakanı Cemil Salt Bar. U», bugün öğleden sonra Marshall pluu: büyük elçisi Harriman Uo gör (İşın i?l tür.
Tam bir saat süren bu mülakat-
tan sn«ra Türk Devlet Bakanı, Harriman ile görüşmekten gayet m(nnun olduğunu söyle.nıjur.
kuvvetleri (
komutanları belli oldu I
Ankara, 2 (Hususî) — Yeni Savunma Bakanlığı teşkilâtı mucibince kana kuvvetleri komu-
tanlığına ordu müfettişi Orgeneral Nuri Yamut, deniz kuvvetleri komutanlığına donanma komutanı Oramiral Mehmet Ali t) t*
gen, hava kuvvetleri komutanlığına Orgeneral Zeki Doğan, birinci ordu müfettişliğine askerî şûra üyelerinden Orgeneral Asım Tınaztepe’nin nakil ve tâyinleri bugün yüksek tasdikten çıkmıştır.
Otomobil ve motosiklet yarışı bugün
Yarışların çok heyecanlı
olacağı anlaşılıyor
Kadınlar Birliği kongresi
Dünkü kongrede söz alan hatipler kadınların
haklarından bahsettiler ve idare heyetini seçtiler
Türkiye Kadınlar Birliği İs tanbul şubesi kongresi dün saat 15 de Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Kongreyi Eminönü ilçe başkanı Fehmi Atanç açmıştıv.
Genç bir bayan, haklarının tanıtılması ve propaganda yapılması lüzumunu belirtmiş, Emel Gürler, cumhuriyet idaresinin bahşettiği haklan övmüş, kadınlığın çökmekte olduğunu, şayet bu memleket iktisaden çökerse bunun müsebbibi olarak kadınlan ve kadınların lüksünü göster m işti r.
Bundan sonra yapılan seçimde Emel Gürler, Meliha özerdem Hikmet Tüzüntürk, Necminisa îdekol, Şefika Paydemir, Saba-hat Peklner ve Şayan Deniz yeni
Yeni Sabah adına 1 iticiye verilecek olan kupa (Yazısı 7 incide)
idare heyetine girmişlerdir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tedbirler
ULUNAY
Yakalanan hırsızlar
Mehmet Tur, Mustafa Arşla n, Remzi Ger ve Hüsnü Güner isminde dört kişi, kendi aralarında bir hırsızlık şebekesi kurmuşlar ve şimdiye kadar İH yeri aoy muşlardır. Hırsulann dördil do yakalanmıştır.
Ankaradan bir gozeteye verilen malûmata göro (Yalvaç) da yapılan umumi meclis â-zalığı seçimlerinde yolsuzluk ve baskı yapılmış. Şöylo kİ:
1 — Sandık başlarında üçer, bo-şor kişilik gruplar halinde jandarmalar bulundurulmuş.
2 — (Sofulu) köyünde muhalif partiye monsup soçmenlor «sıranız golmodll» bahaneslie uzaklaştırılmak İstenilmiş.
3 _ Ayni köyde mamurlar zorla halka İktidar partisi llstolorl dağıtmışlar.
4 — Yino bu köydo bir soçlm kurulu Azası jandarmalar tarafından köy dışına sürüklenmiş.
S — Bu yolsuzluklar hakkında yapılan şikâyotlor dmicnilmomlş.
8 — Tutulan zabıtlar seçim kurulu yorino doğrudan doğruya valiye teslim edilmiş.
7 — Seçmonlorin fazla olması do layısilo açığı kapatmak üzere değişiklik yupılmak İstenilmiş fakat bunun da kâfi golmiyocegi anlaşılınca zaptı yapan seçim kuruluna verilmiş.
8 — (Höyüktü) köyündo bir yek suzluk olmuş vo bir sabıkalı seçim sandığını Halk Odasına götürmüş.
9 — Burada salâhiyetslz bir heyete tasnif yaptırılmış.
10 — Buna mâni olmak bilyon* ler silâhla tehdit edilmişler.
11 — Bu hâdise do vali vo jan* darma komutanına blldlrllmi; fakat ehenımlyot vorllmomlş.
Şimdi hâdisenin asıl can alacak noktası geliyor.
Bütün bu tedbirlere rağmen yino de muhalif parti seçimi kazan-
Bütün bu İddialar doğru ise, şun ları söyllyellm:
Bu netice gazetenin bütün bu yolsuzluklara «tedbirler» demesi kadar hayrot verecek bir mahiyet-
todir.
Fakat görülüyor kİ bütün tnom-lokal o seçim emniyetini» ön plâna alarak bununla uğraşırken hâlâ seçimlerde artık tarihe karışması İcabetten harokotler dovanı otmek-
Koca bir memleketin muvafık
(Devamı Sa. 7 Sü. « do)
PISlH mDıabakalarmdun hcuaanU ulamalardan bir . (Foto Bühtan ■ Y. Sabah)
(Yazısı 7 incide)

Comments (0)