KıvmetU müttefikierlrr.izden genç âlîm.
ŞEMSEDDİN YEŞIL’in
EN MESUT AİLE KİMDİR? EN BAHTİYAR AİLE REİSİ KİMDİR? ve OKUMALI namında İki mühim eserinin 3 cil tabi çıkmıştır. Herkesin okuması lâzım gelen bu eser Hakkâklar çarşısında 49 No. H. YEŞİL KÜTÜPHANESİNDE bulunur. 125 kuruştur.
AKŞAM
MONTE KRİSTO
Dünyanın her yarinde kltab ve fümlcrnle gençliği senelerce heyecanla titreten bu muazzam eserin aslındaki meşhur tablolarlle.
Farda halinde her hafta çıkmaktadır.
4 üncü Forma çıktı
Sene 27 — No, 9642 — FiatI her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ 20 Ağustos 1945
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Sosyalistler, komünistler
Patiste komünist partisi siyasî Bürosu yayınladığı bir demeçte, komünist partisi tarafından ileri Sürülen birleşme teklifini Sosyalist kongresinin reddetmesini «esefle» karşılıyor. Bundan baş. ka, komünist Bürosu, birleşmeyi reddetmek için sosyalistler tara, tından gösterilen sebepleri de «hakaret» saymaktadır.
Meselâ nedir?
Ajans telgraflarının ve radyoların haber verdiğine göre Patiste toplanan İkinci Entemas. yon al Sosyalistleri kongresi, bü. tün memleketlerdeki halk ve işçi kuvvetlerini bir araya getirerek sosyal meselenin halline daha verimli çalışmak üzere Sosyalist partilerle komünistlerin birleşmesi hakkında komünistler tarafından yapılan teklifi kabul etmemiştir.
Bilindiği gibi, İkinci Sosyalist Enternasyonali yahut Amster. dam kongresi adL verilen Sosya. list teşkilâtı ile Üçüncü Enternasyonal veya Moskova Enternasyonali denilen komünistler arasında — meslek bakımından her ikisi de sosyalist sayılmakla beraber — hiç münasebet yok. tur. İkinci Enternasyonal sosya. llsti olan Sosyalist partileri (In-gilterfde Attlee partisi, Fransada Blum partisi gibi) Üçüncü Enternasyonal komünistleri parti, sinden ayn kurullardır.
Komünistler, bu iki türlü sos. yalist teşkilâtının birleşmesini İstemişler, fakat bütün Avrupa sosyalistlerinin iştirak ettikleri Paris kongresi, komünistler aleyhine ağır ithamlar sayılacak sebepler ileri sürerek bu birleşmeye yanaşmamışlardır.
Avrupa sosyalistlerinin iki bü. yük liderinin. Fransız L°on Blum. İngiliz Laski’nin düşüncelerine göre sosyaliszmin temeli demokrasidir. Halbuki komünist rejimde demokrasi yoktur, diktatörlük vardır. Komünistler, halk hâkimiyeti tanımayan, fer. din hürriyetlerini yekeden rejim, ler kuruyorlar... Sosyalist kongresinin — komünistlerle birleş-memek için — ileri sürdüğü se. benlerden biri budar.
İkinci seben daha ağırdır: Sos. yalist kongresine göre komünistler. bütiin millî vg milletler arası politika mesele1 erinde yabancı bir devletin, vani Moskovanın emirlerine bağlıdırlar. Sosyalist, ler için ml’letlerin istiklâli şart, tır. Komünistler içki esas. Mos-kovanın emrini, her ne Dahasına olursa, olsun, verine getirmektir, îşte komünist partisi Bürosu, nun «Hakaret., saydığı ve birleş, meye engel gösterilen sebepler bun'ardır.
Bunları Naziler, Faşistler söyleselerdi hic değeri olmazdı. Fakat. Avruoamn en demokrat sosyalist şeflerinin bulunduğu bir kongrede bu gribi kararlara varılmış olması, dünya efkârını komünistler lehine çevirecek bir âmil sayılamaz. (Herhalde, ya. kında bunlar da faşist olarak Hân edileceklerdir.)
Komünisfer aleyhine bu ağır İthamları açığa vuranlar ne ka. pitalist, ne burjuvadırlar. İstihsal vasıtalarında mülkiyet hakkını kaldırmayı ideal bilen ihti. lâlci sosyalisttirler. Bu partinin komünistlerden farkı — anlaşılıyor ki — müstakil devlet, hür va. tan. hür insanlar ve demokrasi taraftarı olmasıdır. Ne komünist Rusvadakl diktatör rejimi, ne başka memleketlerdeki komü. rüştlerin durumu sosyalistlere uygun gelmiyor demektir.
Sosyalist kongresinin bu ka. ran komünist propagandasının her yerdeki şeklini ve mahiyetini daha ziyade aydınlatıyor, komünist ajanlan din. milliyet, vatan mefhumlarını yıkmaya çalışarak Jşe başlarlar. Onlar için, bu mukaddes duygular — zamana ve şartlara, göre — ya kapitalizmin, ve burjuvazinin, ya irticaın, ya. hut — yeni modaya göre — fa. şistlerin icadıdır. Bir tek din Vardır, kızıl inancılık, bir tek millet vardır beynelmilelcilik, bir tek vatan vardır: Rusya. Bundan dolayı komünist ajanlan, milli-
yet ve vatan duygularını yıkarak, devlet rejimini değiştirerek komünistliği bLr memleket, bir mil. let İşi olarak da ele almazlar. Bulundukları yeri Moskovanın nüfuzu, hâkimiyeti altına sokmak en büyük emelleridir. Yazılanın, propagandalarım dikkat, le okuyunuz, «kurtuluş» hareketi adını verdikleri devrimi hep di. şardan beklerler. Sosyalistler, kendi memleketleri içindeki sos. yal ve ekonomik durumu kerr-dileri değiştirmek, yeni nizamı, gene millî hâkimiyet, milli istiklâl altında, kendileri kurmak ıs. terler. Komünistler için Mosko. va bir kâbedir, en büyük savap ona erişmektir.
İkinci sosyalist Enternasyonali kongresinin karan büyük bir taşı da gediğine koymuştur. Geçen gün bir gazetede okuduğu, muza göre, İngiltere ve Fransa Almanyaya harb ilân ettikleri ve Sovyet Rusya ise Hitler Alman, vasile birleştiği vakit komünist partisi bir beyanname neşretmiş ve harb açan İngiliz, Fransız emperyalistlerinin «uşakları» İkinci Enternasyonal Sosyalist şeflerine,«Almanya aleyhine harbe taraftar olduklarından dolayı şiddetle hücum etmişti. Sosya. üstler, belki de bu acı günleri hatırlayarak komünistlere yüz vermediler.
Bu hâdise bir hakikati daha izah ediyor; Sosyalistlik, her çıktığı yerde, komünizme karşı en sağlam kaledir. Arada dok-tirln farkı olmamakla beraber komünistler, bundan dolayı sosyalistleri hiç sevmezler, bir meni. İekette gerçekten sosyalistler İş başına geçince hiç sevinmezler: îngilterede olduğtı gibi.
Necmeddin Sadak
Ingiliz dış Bakanı
Bugün Avam kamarasında demeçte bulunacak
Londra 20 (R) — Yeni
Dışişler Bakam M, Berin, bugün Avam kamarasında ilk demeçte bulunacaktır. Bu esnada bir çok mevzulardan, Fotsdam kararlarından, Ja. ponlann teslim olmasının sİ. yasî mânalarından, Bulgaristan gibi bazı Balkan memleketlerindeki tatsız durumdan bahsetmesi ve malûmat ver. nıesl memuldur. Hatırlardadır ki Amerika Bulgar hükümetine bir nota vererek bugünkü hükümeti ve seçim, hazırlıklarını tasribetmediği-ni bildirmiştir»
Londra’da şükran âyini
Londra 19 (A.A) — Zaferden dolayı Tanrıya şükretmek İçin Salnt Paul katederajlnde yapılan özel bir. âyinde bütün Ingiliz kıral ailesi. Başbakan Attlee, M. Wlnston Churchlll, Irak naibi. Yunan kıralı Georges, Yugoslav kıralı Plerre ve kırallçesl Alexandra hazır bulunmuşlardır.
Kıral ailesinin geçtiğini görmek İçin 100.000 kişiden fazla bir halk sokaklarda toplanmıştı. Halk M. Attlee ve M. Churchill'l hararetle‘alkışlamıştır. Üniformalı 5000 polis intizamı muhafaza etmekte İdi.
Londra 20 (AA.) — Londra’nın 30 Km. cenubunda bulunan Salnt Albans kilisesinin rahibi, atom bombasının kullanılmasına karşı protesto olarak kilisesinde zafer için şükran âyini yaptırmamıştır. - •
ithalâtı kontrol için yeni tedbirler alınıyor İthal müsaadesi alınmayınca ithalât yapılamıyacak • lüks eşya ithali kısıntıya tabi tutulacak
Ankara 20 (Telefonla) — Harb sonrası İktisadi şartlarının İlerideki gelişmeleri göz önüne alınarak Ticaret Bakanlığınca İthalâtın kontrolü hususunda yeni bazı tedbirler alınmasına lüzum görülmüştür. Bu tedbirlerin hedefi şudıir:
1 — 510 sayılı kararın 16 ncı maddesi gereğince muayyen fiatlerden fazlaya ithalât yapılmaması ve ithal edilecek malların cins, vasıf ve miktarca memleket İhtiyacına uygunluğunun teinin edilmesi;
2 — İthalâtımızın, ihracatımızdan elde edilen dış satın alma kablllyetile ayarlanması.
Kontrolün tatbikatı şu şekilde olacaktır: A — Siparişten önce yetkili makamlardan İthal müsaadesi alınacak ve bu müsaade alınmadıkça İthalât yapılamıyacaktır. B — AkredltLfle mal getirteceklere Ticaret Bakanlığınca verilen akreditif müsaadesi, ithal müsaadesi hükmünde tutulacak-
tır. C — Akredltifsiz mal getirteceklere İthal müsaadesi Birlikler tarafından verilecektir. D — Hususi takas yeliyle ithalâtta verilen ihraç lisansı ithal müsaadesi yerine geçecektir. Akreditif müsaadesinin müddeti kendi hususi hükümlerine tabi olacaktır.
Yabancı memleketlerde ihraç lisansına tabi malların ithal müsaadesi müddeti dört aydır. Bu dört ay içinde llıraç lisansı alınmış olursa, malın getirilmesi için dört aylık bir müsaade daha verilecektir. Getirtilecek malların İthal müsaadesinin uygun olduğu Birliklere® tetkik ve vize edildikten sonra İthalât yapılabilecektir.
Lüks sayılan veya hiç olmazsa bir müddet İçin, eksikliği gümrük hayatımızı sarsmıyacak olan maddelerin, giyim ve kuşam eşyası ve süs maddeleri başta olmak üzere ithal rejiminde geniş bir kısıntıya tabi tutulacakları öğrenilmiştir.
Sovyet Rusya kendisile dünya arasında bir paravana vücude getirmek istiyormuş Ingiliz muharriri Scrutator diyor ki: «Sovyeler bu paravana içindeki memleketlerin başına kukla hükümetler getiriyorlar»
Observer gazetesi, Çin’de Amer ikalılar tn Çünkin hükümetine, Rusların da komûnislere müzaheretlerinden dolayı ciddî mahiyette siyasî mücadele çıkması tehlikesinden bahsediyor
Kutba seyahat
İki Sovyet heyeti yola çıktı
Leningrad 20 (A.A.) — Tass: İki seferi heyet kutba gitmek üzere Leningrad’dan Arkhangelsk’e hareket etmiştir. Heyetlerin başında arziyat bilginlerinden Eskine ve Petrov bulunmaktadır. Bu yıl Kutup enstitüsü kara denizinin kuzey kısmında Vlse adasında bir kutup İstasyonu kuracaktır. Bil 15in başına Eskine getirilmiştir.
Yapılacak istasyon için takma ev, malzeme ve yiyecek İhtiyatı gönderilmiştir. Seferi heyet adada iki sene kalarak hava ve deniz vaziyeti hakkında raporlar tanzim edecektir. Pet-rov’un İdaresindeki gurup kara denizinin kuzeyinde suların ve glâsiye* lerln rejimini tetkik edecektir.
Siyam harb ilânı kararını geri aldı
Londra 20 (R.) — Amerika hükümeti 1942 de harb İlân etmiş olan Siyam hükümetinin bu kararını geri almasını kabul etmiştir.
DİKKATLER:
Yoğurt sahtekârlığı
Yoğurt 120 kuruşa,.. Şayet satılan madde yoğurt olsa 120 yi helâl edelim! Fakat yoğurttan başka her şeydir. Tabağa koy. dunuz mu; çatlak patlak bir manzara teşkil eder, suyu bir tarafa, katisı bir tarafa dağılıvcrir.
Bir köy ahırında bir bacı ninenin tesadüfen yapıp sattığı hileli bir yoğurt bahis mevzuu olsa dikkatten kaçar. Fakat şehri mevsim boyunca kaplayan bir velveleli ticaret halindeki mor. kezleştirilmiş, firmalannuş yoğurt sahtekârlığı nasıl olur da bu derece başıboş bırakılır?
Kontrol için bazı kimseleri maaşla vazifelendirmek lâaımsa, şehir bütçesinden evvelâ bu maaşları verelim. Fakat maaş alıyorlar da kontrol etmiyorlarsa alâkadarlara vazifelerini hatır, latalını: «Matbuattaki bunca İkazlar da mı dikkatinizi çekini, yor?» diye soralım.
Londra 20 (AA.) — Rusyanın takl-bettlği siyasetin sairlerinden bahseden bir yazısında Scrutator şöyle diyor:
Rusya müdafaa çevresini derinleştirmek için kendisiyle dünya arasında başka memleketlerden mürekkep bir paravana kurmağa çalışmaktadır. Rusya bu memleketleri kendi nüfuzu altına almak İçin İlhakı İltizam etmemekte, fakat başlarına kukla hükümetler getirtmektedir. Kurulan paravana çok geniştir. Avrupanın kuzeyini, Öder Ve Nelsse hattını ve Giiney Avrupayı kaplamaktadır. Rusya Trl-este’yi de bu sahanın İçine almak niyetindedir.
Böyle bir siyaseti ittihaz etmenin sebebi, tecavüzl olmaktan ziyade tedafüi bir mahiyeti haiz gibi görünmektedir. Rusya İlgili memleketleri ne Ruslaştırmak, ne de onlara kendi ekonomi sistemini kabul ettirmek arzusunda değildir. Rusya bu duvarı, dünyanın geri kalan kısmına karşı güvenil olmadığından ve bize karşı kendisinde derin bir surette kökleşmiş olan korku hissinin hâlâ mevcut kalmış olmasından dolayı kurmak İstemekledir.
Bu fikri düzeltmek için bir şey yapılamaz mı? Buna şu cevap verilebilir: M. Churchlll, Roosevelt ve Eden bunu temin için çalışıyorlardı. Onların halefleri de sabırla ve faaliyetle aynı şekilde hareket etmelidirler.
Cindeki durum
Londra 20 (A.A.) — Observer gazetesinin siyasi muharriri yoayor: Sovyet hükümetiyle Çin Cumhuriyeti arasında geçen hafta Moskovada imzalanan dostluk ve ittifak antlaşması bu hafta sonunda Londrada her hangi bLr mevzudan daha fazla bir alâka uyandırmıştır. Bu antlaşma, sadece Rus ve Çin menfaatlerinin karışmış bir halde bulunduğu Kuzey batı ve Kuzey Çin’i ilglliyen ehemmiyetli meselelere temas etmesi lllbarlie değil, fakat şu İki nokta üzerinde İster İstemez hasıl edeceği ehemmiyetli tesir dolayıslle manalı bulunmaktadır: 1
1 — Çin’de Merkezi hükümetle Çin komünistleri arasında dahili harb tehlikesi,
2 — Amerikalıların çunking hükümetine. Rusların da komünistlere mü-zaheretlerlnd.n dolayı Uzak Doğuda başgösterebllecek ciddi mahiyette bir siyasi mücadele tehlikesi.
Çin sözcülerinin beyan rttiklerl gibi, antlaşma Çin'le Sovyet Rusya arasındaki «bütün meselelere» bir tesviye tarzı bulmuşsa, Çin komünistlerinin artık Moskovanın müzaheretini beklememeleri lâzım gelir. Bu ise artık Çin komünistlerinin Çunking makamlarına karşı meydan okuyamıya-cakları mânasını tazammun eder.
Rusyanın, Mançurya, bütün Moğolistan ve Kore'ye muhtariyet verilmesini ve bu memleketlerde teessüs edecek rejimlerin Rusyaya teveccühkâr olmasını istiyeceğl muhakkak telâkki edilmektedir. Eğer Çin - Rus antlaşması bu nazik meselelere bir hal çaresi bulmuşsa, bu keyfiyet Rusya, Amerika ve İngiltere arosındaki dostluk münasebetlerini daha ziyade sıkılıştır acaktır.
Mançıırî’de Japon mukavemeti durdu
Japonlar kütle halinde teslim oluyorlar
Dün 98 bin Japon askeri Sovyet kıtalarına teslim oldu
Mançuri’ye Amerikan ve İngiliz paraşütçüleri ve havadan kıtalar indirildi
Londr.- 20 (R.) — Manlllâ'da Japon murahhaşlarile görüşmeler yapılırken Mançurl’de Japonlar kütle halinde teslim oluyorlar. Dün 58 bin J3pon askeri Sovyet kıtalarına teslim olmuştur. On gündenberl teslim olanların sayısı 150 bini bulmuştur. Buradaki Japon orduları 500 bin kişiden mürekkepti, şu halde şimdiye kadar 150 bin. kişi teslim olmuş demektir. Sovyet paraşütçü kıtları Mançurl’nln 4 büyük şehri, Mukden. Harbin, Slkklng ve Klrll'e indirilmişlerdir. Buradaki garnizonlar teslime hazır bulunuyorlar.
Mukden civarına İngiliz ve Amerikan paraşütçüleri İndirilmiştir. Japonlar mukavemet etmemişledir. Japon hatları gerisindeki İngiliz kıtaları paraşütçülerle birleşmiştir.
Çin’deki Japon komutanı, Çinlilerin teklifini kabul ederek teslime hazır-lanmaktadır. Blrmanyada durumda değişiklik yoktur. Burada Japonlar bazı cephelerde taarruz etmişlerdir.
Bougenville adasındaki 20 bin Ja-
Günler Geçerken
Moskova 19 (AA.) — 18 ağustos tarihli Sovyet tebliği: Mançurya’da Japon ordusunun mukavemet! durdurduğunu ve tesfftn olduğunu bildirmektedir.
Harbin’e, Mukden’e ve Şan SIng’e indirilen Sovyet paraşütçüleri bu şehirlerdeki Japon garnizonlarının teslim olmağa hazır olduklarını ve Sovyet kuvvetlerinin gelmesini beklediklerini bildirmişlerdir.
Japonya’da karartma
Tokyo 20 (A.A.) — Hava müdafaa genel karargâhından bugün bütün Japonyada karartmanın kaldırıldğı bildirilmiştir.

pon askeri teslim olmak İçin talimat almıştır. Yeni Gine'deki Japonların teslim olması için çarşamba günü görüşmeler yapılacaktır.
Manillâ’da görüşmeler
Londra 20 (R.ı — Manlllâ’ya gelen Japon delegelerile İlk görüşme dün akşam yapılmış ve bu görüşme beş buçuk saat sürmüştür. Bu sabah yeniden toplantı yapılmıştır.
Görüşmeler Manlllâ Belediye dairesinde yapılmaktadır. Gl. Mac Arthur namına kurmay başkanı toplantıda bulunuyor. Uzun bir masanın bir tarafında Müttefikler, diğer tarafında Japonlar oturuyorlar. Japonlar kurşunî İle yeşil arası bir üniforma giymektedirler. Bu gibi merasimde kılıç taktıklarından, kılıçlarını takmalarına müsaade edilmiştir. Yapılan görüşmelerde japonyaya Müttefik kıtaları çıkarılırken hangi üslerden istifade edileceği sorulmuştur. Yüzlerce .mayın tarayıcı gemisi mayınlarla kaplı Japon sularını temizlemeğe hazır bulunuyorlar.
Misallerin en küçüğü
Ramazan kaç gim sürer? En çoğu 30 gün. Habersiz gelir, birdenbire mi bastırır? Hayır. Takvimlerde zamanı yazılıdır; hattâ yaklaştığını bir kaç kandil gccesile ayrıca önceden bildirir, «hazırlanın, vakit kalmadı» bile der. Bildirir, der, haykırır ama gene de ne Belediye, ne de Ticaret Bakanlığı bunlara kulak as. maz: pide işini yoluna koymaz. O bir aylık zamanın yansı değilse de haftası veya on günü iki daire arasında mektuplaşmalarla, incelemelerle ve fırınlarda denemelerle, sonra da fiatin tesbitile geçer. Allahın yılı bu, böyledir; bir yıl önceki kararların bazı ufak tefek değişmelerle yürütülmesine gidilmez; daima baştan başlanır. geç başlanır; ramazan otuz gün değil, otuz ay sürecekmiş gibi, ve beklenmedik vakitte gelmişçesine hareket edilir.
Bir pide misali — deniz suyundan bir damlanın bütün de. niz suyu hakkında fikir vermesi nev*inden — öteki meseleler için de örnektir. Örnek oluşunun, yani daima geç kalışımızın sebebi de kimsenin kimseyi mesul tutmak istemeyişi, gecikmeyi kusur saymayışıdır. Zaten memurda ve âmirde «pide yemeseler kıya, met mi kopar? Dünya açlıktan kıvranıyor, biz francala çıkan, yoruz; halk buldukça bunar» gibi bir zihniyet de vardır. Fakat acayip olan pide çıkarılmaması değildir: çıkarmağa kalkışıp bu. nun vaktinde başanlamamasıdır. «Pide yenmiyeceko diye bir karar alındığı takdirde biz yenilmesinin iktisadi mahzuru olmadı, ğını yazar, ancak karan tenkidedebiliriz. Şimdi tenkidimiz daha şümullü ve daha üzücüdür; zira dairelerdeki mekanizma bozuk, luğunu, teşkilât aksaklığını, mesuliyet yokluğunu belirtmekte, bunları yermektedir. İşlek bir idare sistemi yalnız belli, beklenen günlerin ve mevsimlerin gerekli tedbirlerini eok önceden düşünmekle kalmaz, beklenmediğe bile hazırlanır, kendini bastırtma-mağa çalışır,
Geçen yıl ramazan başında ve ortasında da hâlâ pide meselesini deneyip inceliyorduk. İyi ki meyvalarla sebzelerin oluşu Be. lediye ve hükümet dairelerinin deneme ve incelemelerine bağlı değil... yoksa karpuzu ancak kara kışta, lâhanayı ise sam yel! eserken yiyecekmişiz’
Refik Hal i d Karay

«•nitp 2
AHŞAM
*(20 Ağustos 1B45
SÜZÜN GELİŞİ
Adsız kuş
Avustralyada gayet tuhaf bir kuş varmış. Kuş kelimesi, gençlerin sözlüğünde fazlasile akılsız, salak mânasına geliyor ve sık sık küfür yerine kullanılıyorsa da lıu kuş, zevk sahibi bir insanı pek andırıyormıış. Şöyle ki: Yuvasının dört aynını güzel sarmaşıklarla çevirir, şuradan, buradan topladığı renk renk çiçeklerle donatarak ruh açıcı bir hale getirmekle kalmaz, ayrıca kuruyan çiçekleri atıp yerlerine tazelerini getirmek suretile İnce bir insan zevki taşıdığım ispat edermiş.
Bu AvustralyalI kuşun adı nedir? Ahvalinden bahseden gaze. te »Adsız kuş» deyip geçmişse (İe bu kuşun adı «Saadet» olsa gerektir Heyhat, o kuşun İnsana benzetilmesi ruha hüzün veriyor. Çünkü yuvayı güzelleştirmenin, zevkle donatmanın nıuci(li Insnn olmakla beraber insanlığın büyiik bir kısmı şimdi evsiz, barksız, her tiirlü rahat yaşamak imkânından mahrum ve perişandır. Devlet adanılan, yaklaşmakta olan kışın sokaklarda kalmış yer. siz, yurtsuz insanlara çektireceği sefaletlerin tasvirilc ürperiyor. Bu insanlar da, bir zamanlar Avustralyadakî Adsız kuşunki gibi zevkle döşenmiş, duvarlarına sarmaşıklar tırmanan, pencerelerinde saksılar dizili, bahçelerinde güller açan evlerde yaşar, odalarını çiçeklerle süslerlerdi,
Gazete, Avustnılyadaki Adsız kuşun zevkine imrenmişse İn. sanlığın bugünkü perişan halinde kaybolmuş görünen saadete acıdığı İçindir. Ama bugün insanlık yeni bir ümidin peşindedir. Felâketten çıkmış olanlar daha iyi bir geleceğin, belki de her yuvayı şenlendirecek bir saadet va'dinin gerçekleşeceğini umuyor, Şevket Rado
Yugosîav Başbakan muavini istifa etti
İnhisarcı temayüllerden, seçim listelerinin hakkaniyet esaslarına göre hazırlanmadığından şikâyet ediliyor
Tanca meselesi
Cumhuriyet vapuru geldi
Paris’teki toplantılarda mühim ilerlemeler oldu
Yunus Nadi Abalıoğlu-nun cenazesi vapurdan matbaaya nakledildi
Bugün saat 18 de açılıyor
İzmir 20 (Tfefonla) — On dördüncü İzmir fuarı bugiin saat İH de Ticaret Bakanı B. Ralf Karadeniz tarafından çılaeaktır. Evvela İzmir Belediye Başkanı B. Reşat LeblebicloRİB. sonra da Ticaret Bakanı B. Ralf Karadeniz blrir nutuk söyliyeceklerdlr.
Ticaret Bakanı diin Tarım «atış kooperatifleri birliğine giderek tarımın muhtelif işleri, bil başsa mahsul durumu. imalât işleri ve bu sene yapılması tasavvur edilen ihracat hakkında İncelemeler yapmış. İlgililerden malûmat almıştır.
B. Ralf Karadeniz bugiin Voliyi, Komutanı ve Belediye balkanını makamlarında ziyaret ettikten sonra atsam üreri fuari açacaktır. Bu akşam Fuar gazinosunda 250 kişilik bir ziyafet verilecek, sonra da Devlet kouser-vatuvarının temsil edeceği FldelLo piyesi görülecektir.
Şeker satışları hakkında
Ankara 19 (AA.) — Başbakanlıktan bildirilmiştir:
Ticaretle uğraşan butun gerçek ve tüzel kişilerle ticaret kasdile nezdle-terinde şeker bulunduran ve şekrl yaptıkları ma ödlerde kullanan bütün gerçek ve tüzel kişilerin. 24 ağustos cuma akşamına kadar satmaları vo her hangi bir surette İmalâtta kullanmaları veyahut daha evvel satıp henüz müşterilerine teslim etmedikleri de dahil olmak üzere şekrlcrlnl bir yerden diğer bir yere oakleyleme-ierl yasaktır.
2/2937 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereğince Defterdarlıklara ve Malmûdürlükterine verilecek olan beyannamelerin kontrolü biten yerlerde mahallin en büyiik mülkiye memuru birinci fıkradaki yasak müddetini kısaltabilir. ____________
Türkiye, yeni Leh hükümetini tanımağa karar verdi
Ankara 19 (A.A.) — Moskova'da Türkiye büyük elçlsile Polonya maslahatgüzarı arasında vukubulau temaslar neticesinde, Cumhuriyet hükümeti Polonya muvakkat hükümetini resmen tanımağa karar vermiştir
Her İki hükümet yakında blrbirU-riyle siyasi mümessiller teati edeceklerdir.
Cağaloğlu semti büyük bir tehlike geçirdi
Diin Cağaloğlu semti büyük bir yangın tehlikesi geçirmiştir. B. Hüsnü Durukal'ın sahip ve Takuhl'nin İsticarındaki BabIâli caddesinde 24 numaralı dahilen tamamen ahşap evin üst kat odasından birinden yangın çıkmıştır. Binada 20 kadar muhtelif odada kiracı oturmakta İdi. İtfaiye geldiği zaman alevler pencereleri sarmış bulunuyordu.
İtfaiyenin cnnslparane gayreti sayesinde susuzluğa rağmen üst kat yandıktan sonra ateş söndürülmüştür. Polis tahkikat yapmaktadır.
İddia olunduğuna göre uzun zamandan beri oda oda kiraya verildiği cihetle yangın tehlikesinin melhuz bulunduğundan bahisle ev sahibi tarafından müteaddit defalar Belediyeye tahliyesi İçin müracaat olunmuş, fakat Belediyece yangın tehlikesi mevcut olmadığı suretinde karar verilmiştir. Yangın esnasında bulunması lâzım gelen söndürme cihazlarının noksanlığı yüzünden yangın mevzii olmaktan çıkmıştır. Bu balamdan ayrıca tahkikat yapılmaktadır.
Dün gece saat 22 sularında Ba-yezit postanesi karşısında kİ çivi fabrikasında birdenbire yangın çıkmış, derhal yetişin İtfaiye ateşi genişlemeden söndürmüştür. B. Rauf AlanyalI'ya alt olan bu fabrikanın ahşap bölmeleri yanmıştır. Yangının Ani bir parlama İle başlaması o civar halfam telâşa düşürmüştür. 8etebl hakkında tahkikat yapılıyor.
Okulların ders kitaplarından mühim bir kısmı bastırıldı
Ankara 20 (Telefonla) — Millî Eğitim Bakanlığı 1945 . 1946 öğ. retim yılı için lüzumlu ders ki. taplannın baskı işlerine aralık 1944 ayının İlk günlerinde başlamış ve okulların açılmasına 1.5 ay kaldığı şu günlerde ders kitaplarının mühim bir kısmını bastırarak satışa çıkarmıştır.
İlk öğretim seferberliği do1a_ yısile ders kitaplarının bu yıl lfk sayısı 5 milyon 200 bine yüksel-mistir.
Brigrad 10 (A.A.) — Afp ajansı muhabiri bildiriyor: Sırp demokrat partisi lideri ve Yugoslav Başbakan muavini Dr. Mllan Grol, mareşal Tjto'yn İstifasını vermiştir. Mllan Grol basına şu demeçte bulunmuştur:
a— Tlto - Subnslç anlaşmalarının tatbik ediliş tarzına muarız, bulunuyorum. Halen hasırlanmakta olan .bütün kanunlar bir çok vatandaşlar İçin medfnl haklan tahdit etmekte yahut büsbütün ortadan kaldırmaktadır.
Halkın tetkikine sunulacak seçim Üstesinin hakkaniyet esasına dayanılarak hazırlandığını zannetmediğim gibi, vatana İhanet suçlarının takibatı hakkındakl kanun tasarımının da, yalnız suçluları değil, ayni anmanda siyasi düşmanları da hed f tuttuğunu iddia ediyorum.»
Ekonomik güçlüklerin doktrine dayanan kararlarla vahimleştiğini Heri süren Grol, son olarak şunları söylemiştir:
• Siyasi sahadaki memnuniyetsizlikle sefaletin bir arada bulunması gerekil sosyal ve ekonomik ıslahatın yapılmasına müsait değildir.»
Londra 19 (AA.) _ Observer gazetesi siyasi muharrir İrinin yazdığına göre, Yugoslavyada demokratik haklar meselesi önümüzdeki hafta Londra'da toplanacak olan Dışişleri Bakanları konseyinin gündeminde yer alacaktır. Muharririn U&ve ettiğine göre, bu mesele Amerikan murahhas heyeti tarafından Potsdam’da bahis mevzuu edilmiş ve daha sonra D'ş-İşlerl Bakanları konseyine havele edilmiştir.
Muharririn zannettiğine göre, Kiral Plerre nalblcrln salâhiyetlerini geri alan beyannamesini Başkan Trumnn-ın şahsî temsllçhl Joseph Davles 1le yaptığı bir görüşmeden sonra neşret-mlştlr.
İngiltere ve Amerikanın görüşleri
Londra 19 (AA.) — Dün Washlng-ton’da. Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Mr. Byrnes tarafından Bul garibana hitaben yayınlanan demeç, bil
hassa lisanının kuruluğu İle nazarı dikkati çekmektedir. Bu demeç açıkça gösteriyor kİ, Amerika ne Bulgar hıi-kûmetlnden, ne de hükümet tarafından bir hafta sonra yapılacak olan seçimlerin hazırlanışından memnun değildir.
Byrnes'ln demeci, Bulgurlama karşı tatbik edilecek Olan ve TrU-man'm son nutkunda tarifini bulan siyaseti belirtmekte ve geliştirmekledir. Demeç, aynı zamanda Amerikan hükümetinin Sofya’da daha demokrat bir hükümet kuruluncaya ka ar, bu memleketle siyasî münasebetler kurmak ve barış muahedesini imzalamak niyetinde olmadığını göstermektedir.
İstifa eden Bakanlar naiplere bir mektup gönderdiler
Sofya 19 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor: Haber alındığına göre, Bulgar muhalefet partisi temsilcileri aralarında İstişarelere devam ediyorlar.
Eski Başkan Pethof'un evinde yapılan bir toplantıdan sonra nalblcre ve Başbakana bir mektup gönderilerek muhalefetin aday listesini geri aldığı, seçimlere katılmıyacağı bildirilmiş ve sebep olarak da bu seçimlerin milletin serbfs iradesinin bir İfadesi olamıyacağı İleri sürülmüştür. Bu mektup bütün muhalefet tarafından İmzalanmıştır.
Diğer taraftan vatan cephesi adayları geniş ölçüde seçim propagandasına devam ediyorlar.
Yugoslav’yada çeteler
Londra 20 (R) — Hin at fedaral devletinin bir raporu Yugosl aryadaki vaziyet hakkında tafsilât vermektedir. Bu raporda kaydedildiğine göre. 12 çete birliği Tlto kuvvelerine karşı memleketin muhtelif yerlerinde çarpışmaktadır.
Şu nokta unutulmamalıdır kİ, general Mlhnllovlç kurmayına mensup 12 subaydan yalnız üçü Mareşal Tl-to’nun eline düşmüştür.
Londra 20 (A.A.) — Brltanova
ajansının Paris muhabiri bildiriyor: Tnnca’nın yeni idaresi meselesini müzakere İçin dört büyük devlet İn-Ellterr. Birleşik Amerika, Franga ve Rusyanın dokuz günden beri Paris’te toplanan murahhastan bu müzakerelerin kaydettiği terakkiler hakkın-ad sükûtu muhafaza ediyorlar. Bu hususta henüz hiç bir tebliğ neşredll-memiştlr. Bununla beraber müzakerelerin İlerlediği hususunda bir kanaat mevcuttur. Bilhassa İspanyanın beynelmilel idareye iştirak ettirilmesine Sovyet murahhaslarının İtiraz etmedikleri söylenmektedir.
Müzakerelerin takibe t tlğl umumi cereyana göre 1923 statüsünün bazı değişikliklerle kabul edileceği anlaşılmaktadır.
Filistin işi
Arap birliği genel kâtibinin demeci
Gün Doğmadan Paris
EDEBÎ KOMAN
Yazan: Louis Bromficld Tercüme eden: Vâ . Nü
— Her şey yolunda gitti... Umduğumdan âlâ. Herkes için vesikalar edindim.
Ro*ie*ye bakarak gülümsedi:
— Mata Hari’ye bile.
— Elverir, Lâon... Komiklik götürmez.
Ağlamamak için zoraki konuşuyordu. İşte gene olan olmuştu. İki erkeğin arasında bir sır bulunduğunu, kendinin bunu öğrenmflBine müsaade edilmediğini, İnsiyakı ona haber verdi.
***
Yeni rövü yavaş yavaş şekil almağa başladı. Ekserisi modası geçmiş yave sahnelerden, kan koca aldatmacalarına dair Sdl aşkalaşmalardan parça parça dc-vşlrihnlştl. Hiciv kısmı azdı; zira Almanların rencide edilmesi göze alınamazdı. Bazın, kendileriyle istihza ediyorlar, Almalılara dokunmuyorlardı. Mon izah ediyordu ki, bu, Almanların pek müthiş olan aşağılık duygularından İleri geliyormuş; vc bu duygudan hasıl olma büyük kuşkuların İcabıymış. Gene onun söylediğine göıc. Almanlar dalma gülünç hale so-
Uluslar arası ticaret odası
Londra 19 (A.A.) — Uluslar arası ticaret odası kongresinin bundan sonra Türkiye, İsviçre veya İngiltere’de toplanması muhtemeldir.
Benes’in demokrasi hakkında bir nutku
Prague 20 (A.A.) — Başkan M. Beneş yaptığı bir demeçte şunları söylemiştir; Demokrasi devamlı bir İnkılâp rejimidir. Biz şimdi liberal borjuva demokra. sisinden içtimai ve iktisadi bakımlardan daha ileri ve daha mükemmel olan sosyalist demokrasiye geçiyoruz.
Romanya’da kuraklık
Bükreş 20 (A.A.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor: Universul gazetesi vesikala. ra dayanarak neşrettiği bir yazıda Romanyada 1903 senesinden beri bu senekl gibi bir kuraklığın görülmemiş olduğunu kaydetmektedir.
İsveç’te şiddetli yağmurlar Stokholm 19 (A.A.) — Şiddet. II yağmurlar güney ve orta İsveç mahsulleri için büyük tehlike ar-zetmektedir. Çifçiler, mısır mahsulünün hemen tamamen yokol, duğunu ve patatesin de harap olmak üzere bulunduğunu söylemektedirler. 25 seneden beri böyle yağmurlar kaydedilmemeştlr.
Sulh zamanında Amerikan ordu ve donanması
Ncvv.York 20 (R) — Amerikan ordusunun gazetesi «Army and Navy» şöyle demektedir: Atom bombasının Icadedilmlş olmasına rağmen Amerika sulh devrelerinde 3 milyonluk bir ordu ile yarım milyonluk efradı olan bir donanma muhafaza etmelidir,
Kudüste bir kilisenin eski tezyinatı çalındı Kudüs 20 (A.A.) — Kudüste-ki Rus ortodoks kilisesinden eski tezyinat eserleri çalınmıştır.
kulmalarını ve tahkir edilmelerini beidlyen İnsanlardan mürekkep koskoca bir milletmiş.
Löon. hemen her şeyi yaptı. Nlcky'-yl kâtiplerinden biri gibi yanına aldı. Fakat Nlcky, tiyatroya pek nadiren geliyordu; üzerine düşen İşi, eskisi gibi, yirmi senelik emektar olan çirkin suratlı aynı PolonyalI kadın yapıyordu. Bizzat Rozle de Nlcky'nin zamanını nerede geçirdiğini pek İyi bilemiyordu. îddlasınca, tiyatroya ancak Ldon tarafından istihdam edildiğini ispat edecek kadar gelip gitmesi İhtiyat İcabıymış. Pek çok kimse onu iZ-on’un kadrosunda yazılı olduğu gibi, Plerre Chastel diye değil de Nlcky olarak tanırmış.
Yüzü az sevimli kâtibe, bir cambazhane palyaçosunun kızıydı. Vaktiyle ip üzerinde dansedermlş. Verem bu mesleğine nihayet verftilş. Yirmi yaşında Lyon'un hizmetine girmiş, çok zayıftı. Dalma siyahlar giyerdi. Topaldı, Ekçi İfadeli ince yüzünden kır saçları arkaya doğru taranmıştı. Yirmi senedir, seyahatlere, çadırlara ve ışıklara karşı olan iştahını, d'Abrlz-
zi'nln küçük siyah deflerini intizam dairesinde tutmakla ve başkalarının oyununu seyretmekle gideriyordu. İsmi, Utanda Beck’ll. Her şeyi hatırlardı. Glrl’lerin rolünden, kostümlerinin en ufak düğmesine ve her hangi bir tüyüne kadar. Nerede oturduğunu yalnız Löon bilirdi Fakat onun da hususî hayatına dair hiç malûmatı yoktu; acaba evli midir, yoksa âşığı nu var, hattâ dostlan mı. bilemiyordu. Hiç değilse on senedenberi, bu nüfuz edilmez suratta bir heyecan İzine raslamamıştı. tik İzi. bir Alman çavuşunun büroya girip de Komutan Kurt von VVesrellIıoft'tan mesaj getirdiği zaman farkettl.
PolonyalI kadın, Lâon’un yazı masası yanında duruyordu kİ, kapıya varmaksızın Alman içeri girdi. Gri yeşil üniformanın karşısında kâtibenin somurtuk yüriF kıpkırmızı kesildi. Patronu ağzını açmadan, o. Almanca olarak:
— Bir yere girerken kapı vurulur. -dedi.
Çavuş bir an sersem sersem baktı. Sonra, kadının sözlerinden fazla hiddetinin büyüklüğü onu tesir altında bıraktığından kasketini aptal aptal, acemice eline alıp ayakta kalakaldı; kasketi hâlâ elinde:
— Pardon. - dedi.
Pardonu da kötü bir nksanla telâffuz etti.
Evrakı verip de gittiği vakit, Lğoq.
hürmetkâr bir ahestelikle kapıyı kapadı; sonra kâtibesine döndü. Kadın. İst Hoşunu kırmıştı. EH kanıyor ve kan mürekkebe karışıyordu. Yaralandığının farkına varmamış gibi duruyordu. Derken, birdenbire kalem parmaklarından kurtulup yere düştü. PolonyalI kadın hıçkırmağa başladı; ellerini yüzüne kapayıp kan ve mürekkebe buladı.
Ne yapacağını bllmlyerek, Löon. onu teskine uğraştıysa da, çare yoktu.
Kadın, bağıra bağıra ağlamakta devam etti:
— Domuzlar! Polonyayı ne hale soktular! Domuzlar!
Nihayet hiddeti geçti; utançla dedi kİ:
— Atfınızı dilerim, efendim.
Ve sendellyerek yıkanmak üzere gitti. O dışarı çıkınca, Ldön işine döndü; ve düşünmeğe başladı:
(— Kendisine Itlmadedeblllrlnı. Hiç şüphe yok!»
Seferber edilmiş biri daha.
**•
Havası dostane olduğu İçin ve tiyatroya yakın bulunduğundan dolayı, Löon’un, Roxle'nîn ve hazan Nlcky’-nln sık sık akşam yemeğini yedikleri küçük Lulgl lokantasında seferber edilmiş ilç kişi daha vardı: Lulgl. karısı Marta, kız kardeşi şişman Filo-meııa. Tüyleri tozlu şapkaslyle, sahte (Arkası var)
Londra 20 (R) — Arap birliği genel kâtibi Abdurrahman Âzam bey, Filistin'de bir Yahudi hükümeti kurulması hakkında Başkan Truman tarafından yapılan demece cevap vermiştir. Abdurrahman bey diyor kİ:
«Bir Arap memleketinde o memleket halkının ve bütün Araplarla miis-lümanlarm arzulan hilâfına bir Yahudi hükümeti kurmak yeni bir dilnya yaratmak flkring uymıyacak-tır. Filistin meselesi, milletler arası bir mesele teşkil ediyorsa Potsdam’da Ruslara neden danışılma mıştır ve Amerika, İngUterenin 25 seneden beri halletmeğe uğraştığı bu meseleye neden karışmıştır?
Filistin meselesi herşeyden evvel Arapları alâkadar tder. Araplar, ecdadı arından miras kalan topraklarda güven İçinde yaşamaktan başka bir şey İstemiyorlar.»
İskenderiye 20 (A.A.) — Irak Başbakanı Hamdi El Beşaşi bir gazeteciler konferastnda Başkan Truman’ın Filistin hakkındakl beyanatına cevap vererek demiştir kİ:
«Arap birliği konseyi İlk imkânda toplanacaktır. Filistin bir Arap memleketidir ve slyonistlerln bütün gayretlerine rağmen Arap kalacaktır. Filistin meselesi Yakın Şark’ta halledilmelidir. Ne Birleşik Amerika, ne de diğer bir memleket müdahale hakkına malik değildir.»
3 mesele
Uzak Doğu’da halli lâzım gelen noktalar
New-York 19 (R) — Uzak Doğu'da üç mesele mevcut görülmektedir: 1 — Hong Kong'un variyeti, 2 — Komünist çin hudutları yatanlarındaki vaziyet, 3 — Mançuryadakl durum.
Kanton'dan gelen haberlere göre, general şan Kay Şîk kuvvetleri bü-■tün Çindekl Japon kuvvetlerini teslim almaya hazır bulunmaktadır Fakat Londra’dan gelen bazı haberlere göre Ingiliz birlikleri Ilçng Kong'u İşgal etmek üzeredirler. Chicago Sun gazetesine gelen bir haberi İngiliz resmi sözcüsü ne teyid ve ne de tak-zlbedebilmiştir. Bu haberde bildirildiğine göre, general Şın Kay Şek İngiliz hükümetine Hong Kong'un çin-kuvvetleri tarafından İşgal edileceğini bildirmiştir.
Başkan Truman basın toplantısında Hong Kong meselesinin Potsdam da görüşülmemiş olduğunu bildirmiştir.
Bundan evvel, Churhlll İle M. Roosovelt Hong Kong meselesini bir kaç kere ele almışlar, fakat hiç bir neticeye varmadan bırakmışlardır.
Çifçiye yemlik, yemeklik, tohumluk yardımı Eskişehir (Akşam) — Bu sene kuraktan çok zarar görmüş olan çlfçî-ye yemlik, yemeklik ve tohumluk İhtiyacını karşılamak üzere 5 bin ton yemlik ve yemfklik mısırla 4500 ton tohumluk arpa ve buğday yardımı yapılacaktır. Hububatın mevsimden önce çlfçlnln eline geçmesi çln çalışılmaktadır.
Bir döviz kaçakçılığı muhakemesi
Mersin 17 — Bundan tasa bir müddet önce Türkiye sınırlan harici Suriye topraklarına döviz muamelesi yaptırtmadan 21300 Ura kaçırmağa teşebbüs eden Ramlz Mlskavl yakalanmıştı. Asliye ceza mahkemesinde yargılanması yapılan sanık kendini müdafaa ederken demiştir ki: «Gümrük muhafaza memurlarından bir şahıs İkramiye almak İçin bana böyle bir iftirada bulunmuştur.»
Sanığın dinlenilmesi, Türkçe bilmediğinden tercüman vasıtaslle yapılmış ve bazı şahitlerin dinlenilmesi İçin muhakeme 20 ağustos çarşamba gününe bırakılmıştır. I
Tulon limanından kalkan Cumhuriyet vapuru bu sabah limanımıza gelmiş ve yeni yolcu salonu önünde demirlemiştir. Bu vapurda Almanya şehirleri, nin bombardımanı sırasında İs_ viçreye nakledilen Türk talebeler de dahil olduğu halde 208 yolcu, elektrik ampulü, tıraş fırçası, jilet bıçağı, kâğıt, mühim miktarda kol saati, elektrik ve su saati, elektrik malzemesi, anilin boya ve daha birçok ithalât eşyası vardır.
Aynı vapurda 2B haziranda îsviçrede vefat eden Cumhuriyet gazetesi sahip ve başmuharriri Yunus Nadi Abalıoğlunun cenazesi de bulunmaktadır. Aramız, dan ebediyen ayni an bu meslek, daşımizın tabutu eller üstünde taşınarak Cumhuriyet matbaasına götürülmüş ve yıllarca yazı yazdığı ûdâsma konulmuştur.
Cenaze yarın, Cumhuriyetteki yazı odasından törenle kaldırılacak ve Edimekapıdakl Şehitliği defnedliecektir.
Gelen talebelerin isimleri şunlardır:
Hatice Meliha Armay, Salih Kayan, Doğan Onay. Salb Kala, bay, Adnan Kaynar, Süreyya Etli, Nazif Orbay, Nâzım Gökmen, Suzan Süner, Mustafa özen, Sa-mim Kocagöz, Ruhi. Karabet Mercelişbil, Behlûl. Dikil, Zeki Ferit Derman, Kerim Çınar. Cemil Bozök. Süleyman Türkünal, Mehmet Topkaya, Necip Tolun, Remzi Balkanlı, Timuçin Aygen, Faruk Arel, Şalon Sadık. Muvah. hit Namder. Galip Sağaroğlu, Abdülkadir Rauf Dizdar, Orhan Tuygar, Necip Gürkaya, Muzaffer Uybadın, Nizamcddin Pevkü. rek, Enver Sire, Orhan Uslubay. ramgll, Necat Tarkmanter, Salâ. haddin Atalan, Enver Atabek, Kâzım Canatan, Hamdi Tuna-kan, Muhsin Taşkan. Haydar idem an, Salâhaddin Göne), Mustafa Gönençan, Ahmet Orman Cankardeş, Şükrü Nihat Bayram.

Macaristan’da hususî
iş servisi
Moskova 19 (A.A.) _ Macar muvakkat hükümeti hususî İş servisini İhdas eden bir kanunu kabul etmiştir. 18 ilâ 80 yaşında bııluan erkeklerle 18 Uâ 42 yaşında bulunan kadınlar kendilerini bu servise kavdet-tlreceklerdlr.
16 İlâ 18 yaşındaki erkek ve kızk.r tarlalarda çalışmak üzere seferber edileceklerdir.
Bir paraşütçünün rekoru
Moskova 19 (AA.) — Bir Sovyet paraşütçüsü garip bir rekor kırmağa muvaffak olmuştur. 9720 metre bîr yükseklikten atlıyan paraşütçü yere yetmiş metre yaklaşmeaya kadar paraşütünün açılmadığını görmüştür. Paraşütçünün bu İnişi dokuz dakika sürmüştür.
İhtikârla mücadele
Londra 19 (R) — Yunan Başbakan müsteşarı Varvaresus son günlerde flatlerln yeniden arttığını, bunun sadece İhtikârdan İleri geldiğini ve muhtekirlerin çok şiddetli cezalara çarptırılacaklarını söylemiştir.
Iskoçya’daki Polonya askerleri
Londra 19 (AA.) — İskoçyada pe-ebles şehrinde bulunan PolonyalI kıtalar, İskoçy3daki PolonyalI askerlerin geri alınması hususunda belediye meclisince verilen kararı protesto İçin bu şehrin halkı İle görüşmemeğe karar vermişlerdir,
Almanya’da emlâki bulunan Birleşmiş Milletler tebaası
Londra 20 (R) — Almanya, da emlâki bulunan Birleşmiş Milletler tebaasının hukuku Müttefik kontrol komisyonunun hususî bir dairesi tarafından temin edilecektir. Bu daire malûmat alır almaz alâkalıları haberdar edecektir.
—— • Takvim •—
Ramazan 12 — Hızır 107
I İmsak Güneş öğle itana) AR Valsı I E. 8.21 10.13 5.15 9.03 -2.00 1.40 İV. 4.23 6.15 13.17 17 04 20.01 2I.(3
I T

20 Ağustos 1945
AKŞAM
Sahile 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Türkiye böyle miskince bir iktisat hayatına mahkûm edilemez
Ticaret odalarının hayatı ucuzlatmak için ilerii sürdüğü tavsiyelerde halkı ilgilendiren kısım, la mutabık kalıyor musunuz? Bcn^ okudukça mantığım isyan ettiği için, teessürlere kapılıyorum!
Bakınız, neler yapmalıymışız:
§ «İki milyon şehirlinin yüz bini bir sene paltolarım çevirmek surctile idare ederlerse on mil. yon liranın tasarrufu kabil olacaktır.»
Evvelâ: İki milyon şehirlide palto ne gezer? Saniyen: Paltolarını çevirtecek maddî ve mâne. vî durumda olanlar çevirtmişler-dir Üçüncüsü: Bu tasnifin dışında kalanlar çevirtmez: Kumaşın altı tiiylii veya satrançlıdır, cepler sağa gidince örülse bile izi belli olur diye şıklıklarına mugayirdir. Parası olan bu sınıf insanların bazılarında elbette cemiyet şuuru vardır. Fakat hep. sinde cemiyeti korumak maksa-dlie — mevcut imkânlarına rağmen — şıklıktan vazgeçmek şuu. ru olsaydı, zaten ihtikâr şaha kalkmazdı ve bu İktisadî duruma düşmezdik.
§ «Eski kunduralarımızı pen-çeletip giyersek senede beş mil. yon lira tasarruf edermişiz.»
Aman bu ne tavsiye! Allah razı olsun ki iktisat işlerimizin er-kânıharbl’ğini yapanlar fakir fı-karanın akima böyle dâhiyane bir kundura strateji ve taktiği getirdiler,.. Az daha, ihtiyaç sahipleri çarşı pazara saldırıp şu ucuzluk arifesinde 50 _ 60 - 70 li. raya çifter çifter kundura stoku yanacaklardı
$ «Dört yüz bin hanelik şehirli nüfusumuzun dörtte biri yiyecekten tasarruf ederse senede 2.3 mî'von tasarruf edilirmiş.»
İktisat genel kurmayı, lâf dinlemez ağniyaya -kemerleri kisin!.. tavsiyesinde bulunacak ve bize lahavle dedirtecek yerde, dört yüz bin haneden mütebaki dörfte üçünün, yani şu harb yıllarında iyi gıda alamayıp kahrolanların bundan sonra olsun bol mda almalarını temin edecek çareler düşünse... Sulh ekonomi, sinin icabı budıır:
— Dişten artmaz, İşten artar!
Az çalışılan, ruhsuz çalışılan, teşkilâtsız çalışılan. İçtimaî adaletsiz çalışılan bu sevgili Türkiye'mizde, yüksek kumanda mevkiinden verilecek direktif:
— Aman! Bir lokma, bir hır. ka! . değildir.
Katiyen bu değildir.
Ticaret odaları İse, millete tav. siyefermde bunu yapıyor. Bu tavsiye, ancak mevcut stoklara.
mevcut ithalâta, mevcut ihracata bakarak verilmiş bir komuta_ dır. Dar bir görüştür. Bunda zekânın, azmin, iradenin, müşfcü. lalı yenmek hüsnüniyetinin bir nebze hissesi yoktur. Halbuki bize geniş, nikbin, yaratıcı, ferahlatıcı, yepyeni ve romantik bir görüş lâzımdır.
(ı— (Serçe altınımız, dövizimiz yok! Fakat olmasın varsın! Milletçe çalışma kudretimiz var ya... O, altından da, dövizden de yüksektir!» demiş olan milletlerin «işten artar» prensiplne meylet mcliyiz_
Memur kadrosu içinde, diğer müstehlik kadrolar İçinde İşsiz pinekliyen yüz binlerce münevverimizi füli iş hayatına dökmek; mekteplerimizin mahrecini müs. tahsil hayatına dökmek; aileleri, miz içinde kız, erkek ve dul un-surlarımızı istihsale sevketmek; bunun için de sosyalist İdealle milletin ruhunu şevke getirici, ufuklar vâdedicl plânlar yapmak; memleketin umumî gidişini, dün. yanın gidişile ayarlamak Itaım. dır.
Fakat evvelâ, memleketin iktisadiyatını böyle dar ve miskin, ce bir zaviyeden görmenin sa-kimliğini iktisadi idarecilerimiz anlamalıdır,
(Vft . Nû)
Tevfik Fikret ve Edebiyatı Cedide miizesi dün açıldı
Milli Eğitim Bakam, Vali, Hüseyin Cahit Yalçın ve filozof Rıza Tevfik taraf tadan nutuklar söylendi
Rumelihlsarında Tevfik Fikret'in AşIya nında kurulan müzenin açılış töreni dün yapılmıştır.
Törende Milli Eğitim Bakanı B. Haşan Ali Yücel, Vali ve Belediye reisi Dr. Lütfü Kırçlar, Parti reisi Fikret Sılay, şehrimizde bulunan millet vekilleri, edebiyatçılar. Dr. Adanan A civar, filozof Rıza Tevfik, gazeteciler ve Fikret'i sevenler hazır bulunmuşlardır.
Törene Haşan Ali Yücel’ln bir söy-levile başlanmıştır. Bakan, ( Fikretln dostları» diye başlıyan«nutkunda demiştir kİ:
( Fikret, bütün hayatında, tahakküme, hor türlü İstibdada, dini, siyasi, dünyevi, uhrevi esaretlere İsyan etmiş bir şairimizdir. (Doksan beşe doğru) ile (Tarihi kadim) yerdeki taçla gökteki tahtın mütecaviz tahakkümüne baş kaldıran bir tuğyandır. Ona imansız diyenlerden çok daha mümin olan Fikret'i, gayz duyduğu velayetlerin yıkıldığı bu devirde hatırlamamak günah olur.
Bir sanatkâr için hayalinde yaşattığı İdeale nispetle gerçek hayatın lğrl büğrül tiklerini, çirkin ve aşağı cihetlerini görerek İsyan etmek, o İdeale özlemin ters yüzü olabilir. Fakat Fikret’te bu ideal nedir? Onu hayatından ve eserinden kesin olarak çıkarmak bana kolay görünmüyor. Tam tekçi bir düşünüşle İnsanların benliklerini dokuyan her türlü İhtiraslardan sıyrı-bp tertemiz ve masum olmalarını istiyor İdiyse «İnşan melek olsaydı cihan Cennet olurdu» imkânsızlığını bu İstekle nasıl bağdaştırabilirdi? Kendisi böyle bir melek miydi? Hayatının hangi anlarında, daha hafif soralım, böyle bir melek olduğuna kendi de inanabildi? Doğrudan doğruya hayatı masum, ve İnsanı mel’un saymak fikri, sanırım, daha kolay kabul edilecek bir düşünce değildir. Çünkü İnsanın dışında ne hayat, ne lânet, ne kirlilik, ne temizlik vardır. Bütün bu kıymetler, insana nispetlerdir. «Lftnet bize ey hayat, sen masum ve mübeccelsln» sözündeki hayattan muradı uzv varlığımız İse, onun ne kadar vefasız, ne kadar aldatıcı ve nihayet öldürücü olduğunu Fikret’in tunç bir heykel gibi sağlam bünyesinin elli yıl bile dayanmadan yıkılışında görmez miyiz? Yok, maksadı «Ben İyi, biz fena» düsturunun tersi olarak. «Tek fena, topluluk İyi» demek İstediyse cemiyetten kaçmaması ve kütle İçinde fenalıklarla dövüşmesi gerektir. Demek bu da değil...
İşte bütün bu tezatlar, Fikret'in benliğini dokudu. Fikret, şairdi. Şairdi, fakat çiçeklerde, kuşlarda ve kadında dıırmıyan, modaya uymıyan bir şair. Fikret’in cemiyet davalarlle, tabiat üstü varlıklara yönelen düşüncelerim sanatının yapısını kurduğu muhakkaklir.Cemiyetten uzak kalarak cemiyeti düşünmek... Ne güç! Fikret ve arkadaşları, devirlerinin icabı, düzenli bir öğretimden geçemediler. Hayatlarının akışına vc götürüşüne göre okudular, düşündüler. Her bir! kendi anlayışım, kendi ellcrLle yoğurmağa ve yaratmağa mecbur oldu. Gençtiler; boğucu bir İstibdadın basıncı altında idiler. Kurtulmayı kaçmada buldular. «Yeni Yurt», bir «Hayatı muhayyel» dİ. Ne yapsınlar, onlara yol gösteren olmadı; kendi yollarını kendileri aradılar. Emeklerini unutamayız; buluşlarını tam kabul edemediğimiz gibi. Dalma bir nura doğru koştular. Ştnasl, Namık Kemal ve Fikret bu yorgunlukla değil midir kİ elliye varmadan, öldüler
Fikret'te, devrinin tâbirini kullanarak söyllyeylm; lştirâkl meyiller anyonların isabetlerinde şüphe olduğuna işaretin yeri gelmiştir.
... Fikret vatanının toprak ve milletinin nevi beşer olduğu fikrini «Halûk’un Amentüsü» nün ikinci nassı olmak üzere İfade ediyor. Birincisi, «Bir kudreti külllyeye İman» dır. Şu halde tekrarladığımız sözü, ancak bir nevi dini ve metafizik İnanı söyleyişe benziyor. Bugünkü anlayışla da söy-llyeblllrdi. Bunun üstünde durmuyorum. Bizim aramamız onun asıl fikrini bulup çıkarmak içindir. Böyle de olsa, bu kadar geniş ve sınırsız bir Bevglyl terennüm ederken Fikret'i her şeyden teneffür eder görmek, bizi şaşırtmaktadır. Fikret’te acıyarak sevdiği hastasından iğrenip tiksinen bir hekim hali var. İyimser, optimist olmaksızın İdealist olmak kadar tezatlı bir muhali... Kendini cemiyetin çok üstünde gördüğünden, doğan çekingenliği ve alınganlığı, varlığını en küçük bir nezahetslzlikten koruma cehdi gibi şahsiyetinde devamlıdır. Şair olarak mazur görmemiz gereken tezatlarını. bir fikir adamı olarak her zaman tenkldedeceklerln bulunması tabiidir. Fikret’te dinli, dinsiz, sosyalist, endlvidüallst meyillerin sistemleşmeden yan yan duruşu, hayatında ve ölümünde onun türlü türlü anlaşılmasına ve hattâ taşlanmasına sebe-
bolmuştur. Bundan sonra da böyle olacaktır.
Meslektaşımız Fikret, öğretmen olarak da hem başarılı, hem başarısızdı. Fikret, gözlerini kütleye çevirmiş, engin bir öğretici ruhunda olsaydı, babalarının içinde doğup büyüdüğü Çankırı’nın Dalgos köyünü de araşma alan irfan karargâhları kurmak İçin, hiç olmazsa iştiyakını anlatıcı, sarili tahassürler söyler veya bu hasretleri gidermek İçin hareketler yapardı. Onun köyüne okulu yaptıran zihniyet, İşte gerçek cemlyetçi ve kütlecl zihniyet! Bu millete yaygın öğretme ve kültür anlayışı, ancak Cumhuriyetin eseridir. Fikret, İki gür sakallı çehreyi uzun yıllar, hayalinde bir gulya-banl gibi taşıdı. Fakat zamanla anlıyoruz kİ Emrullah Efendi Milli Eğitim dâvasını tutmakta Fikret’ten üstün; Ahmet Mithat Efendi kütle kalkınmasında uyanık bir ( timsali lrfan»dır. Arkadaşlarından bugün yaşıyanlar gibi, Fikret de aramızda bulunsaydı, belki yetmişini geçirdiği Ömür yıllarında bu zihniyete katılacaktı. Ne yazık, kendini tashih etme İmkânını ölüm, ondan esirgemiş bulunuyor.
Devrini Fikret kadar doldurabilmiş şair her edebiyatın tarihinde az bulunur.
... Fikret, ağır bir istibdadın hüküm sürdüğü nefes alınmaz bir devirde yaşamanın bütün esintilerini, sıkıntılarını, İçer! itilmelerini dile getirdi. Fikret, tek’ln ahlâkı bakımından kazandığı her türlü nezaiıete rağmen, bugünün gençliğine yetkin bir örnek olarak gösterilemez. Fikret, hayrını düşündüğü cemiyetin iyiliği için ondan kaçıp bir kartal gibi bu yuvaya kendini kapanın malıydı. İçinde bulunduğu cemiyetin kusurlarına ve kusurlularına yüz çevlrmeylp görevinin bu kusurları silmek olduğunu anlamalıydı. Fikret, en kısa söyleyişle, sevdiklerinin içinde kalmalıydı.
... Yetiştirdiğimiz büyük insanlar ara sında Fikret dalma var kalacaktır. Fikret hasta İken de büyüktü. Hasta-1 lığının ne zaman başladığını bilseydik hakkmdakl fikirlerimizin doğruluğu daha emniyetle sağlanabilirdi. İnsan vücudundaki keşfi güç değişmelerin düşünme organlarındaki kötü tepkilerini kim inkâr edebilir? Bu hükümler her ne olursa olsun, Fikret'te, kendisinden alınacak dersler, her zaman bulunacaktır. Mürebblllğlnln ve öğreticiliğinin bıı cephesinde ne Fikret kendisi istifaya salâhiyetti, nc de her hangi bir makam onu azle muktedirdir.
Fikret'in terli ve nurlu alnında, adım dalma sevgi İle andığı vatanın, dudakları ile bıraktığı şefkat İzleri silinmeden kalacaktır.»
B. Haşan Âli Yücel’ln söylevinden sonra Vali Dr. Lûtfl Kırdar söz alarak bir nutuk söylemiştir.
Valinin nutku
Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfl Kır-dar söylediği nutukta, Aşlyan’ı bir Edebiyatı Cedide müzesi haline getirmek teşebbüsünün Millî Eğltlm_Bakanı Haşan Âli Yücel’e alt olduğunu söyledikten, sonra demiştir kİ:
■t Biraz sonra ziyaret edeceğiniz Aşlyan'da Edebiyatı Ccdldenln raü-beşşlrlerl olan Abdülhak Hâmlt, Re-cai zade Ekrem ve Sami paşa zade Sezai'ye alt eserler ve hâtıralarla Edebiyatı Cedldenln alemdarı olan Tevfik Fikret'e alt eserler ve hâtıralar bir araya toplanmıştır.
Fikret'in bayrağı altında birleşen diğer Edebiyatı Cedide şahsiyetlerinin eserlerini ve hâtıralarım da burada bir araya toplamak kararlyle işe başladıksa da, kâfi derecede vesika bulamadığımız için, henüz müzenin bu kısmı ikmal edilememiştir.
Aşlyan'ın satın alınmasında bize yardımda bulunan Dr. Adnan Adıvar • İle müzenin Fikret'e alt kısmının tan- , zirainde bize kıymetli muavenetlerde bulunan bayan Nazime Tevfik Fikret ve Hüseyin Cahit Yalçın’a teşekkürlerimizi arzederiz.
Tevfik Fikret’in ve arkadaşlarının ruhunu şadedecek olan bu İlk Edebiyat müzesi sayın Haşan Ali Yüçel’ln teşvikiyle kurulmuş olduğu için kendi sine İstanbul şehri adına şükranlarımızı sunarım.»
Validen sonra müzenin kurulmasında yardımı dokunan B. Hüseyin Cahit Yalçın konuşmuş. Fikret'in edebi şahsiyetini, edebiyata yaptığı hizmetleri belirtmiş ve hususi hayatından bahsetmiştir.
Müteakiben filozof Rıza Tevfik de Fikretle olan arkadaşlığından, Filtrelin İnsani taraflarından bahsederek Flkrete alt birkaç vakayı hikâye etmiştir.
Söylevlerden sonra mtlze Millî Eğilim Bakanı B. Haşan Ali Yücel tarafından açılarak İçerisi geztlmlştlr.
Fatih Halkevi temsil şubesi, 20 kişilik bir kafile 11e İzmit sellilüz kâğıt fabrikasında bir müsaitlere vermek üzere İzmit'e hareket etmiştir.
İstanbul yüzme şampiyonluğu
Kulüplerin itirazı
yüzünden şampiyon takım belli olmadı
Su sporları ajanlığı tarafından hazırlanan İstanbul yüzme şampiyonluğu müsabakaları dün Moda yüzme havuzunda yapılmıştır. Yüzücülerden bir kısmının lisansları olmadığı ve bazılarının da lisansları vize edilmediği anlaşıldığından kulüpler yekdiğerine itiraz etmişler ve bu sebepten İstanbul şampiyonluğunu kazanan tekim belli olmamıştır.
Alâkadarlar Beden terpiyesi müdürlüğüne vaziyeti protesto edeceklerini bildirmişlerdir. Haber aldığımıza göre Su sporları ajanlığı hafta ortasında kulüp murahhaslarlle birlikte bir toplantı yapacak ve İtirazları tetkik ederek umum müdürlüğün de bu husustaki kararını alarak elde edilen neticelere göre şampiyon takımı ilân edecektir. Müsabakaların teknik neticeleri:
100 serbes: 1 — İbrahim (B.Z.) 1.03. 2 _ Rauf (G-S-)
200 serbes: 1 — Süheyll (D.S.)
2.37.4, 2 — Lazo (B.Z.)
400 serbes: 1 — Mahmut (F.B.) 5,32.9, 2 — Süheyll (D.S.)
1500 serbes: 1 — İbrahim (B.Z.) 22.16, 2 — Kemal(GB.)
100 sırtüsü: 1 — Mahmut (F.B.)
I, 19, 2 — Muammer (G.S.)
200 kurbağalama: 1 — Mustafa (F.B.) 3.18. 2 — Musa (B.Z.)
4X200 bayrak: 1 = Beykoz takımı
II. 30, 2 — Galatasaray takımı
Türk bayrak: 1 — Beykoz takımı
6.4.4, 2 — Galatasaray takımı
Tramplen atlama: 1 — Nlko (B.Z.) 101.10, 2 — Bülent (G.S.)
Kule atlama: 1 — Nlko (B.Z.) 60.78, 2 — Afif (F.B.)
100 serbes bayanlar: 1 — Ferhan (GS.) 1.45
100 sırtüstü bayanlar: 1 — Sevim (G.S.) 2.19. 2 — Gönül (F.B.)
100 Kurbağalama bayanlar: 1 — Anjel (F.B.) 1 56, 2 — Nermln (B.Z.)
Su topunda Beykoz Galatasarayı 6-0 mağlûbetmlştlr.
Kaçakçılıkla savaş
S45 temmuz ayı içinde, güney sınır ve Ege kıyı, gümrük bölgelerinde gümrük muhafaza teşkilleri He kaçakçılar arasında, (185) vaka olmuştur. Bunlardan 59 u silâhlı kaçakçılarla çarpışmalı, (126) sı çarpışma-sız olup bu vakalar sonunda: 220 kaçakçı ile (251) kilo mensucat (İpekli) yünlü, pamuklu, (1380) ki'o çuval, (1774) kilo ve (1447} adet çeşitli gümrük eşyası, (140) kilo gaz ve benzin (2458) kilo yiyecek maddesi. (206) kilo ve(5872) adet çeşitli Tekel maddesi, (137) kilo çay ve kahve (21) tüp tıbbî ecza, (236) baş kesim hayvani {2276} lira tutarında Türk ve yabancı parası, (15) silâh, (064) mermi, (95) adet canlı taşıt aracı (1) kayık yakalanmıştır,
KÜÇÜK HABERLER
★ Mutfakta yaktığı kömür mangalı üstünde ısıttığı su İle çamaşır yıkayan Şişü’de Hatice adında bir kadın, kömür gaziyle zehirlenmiştir. Kadın derhal şişil hastanesine Kaldırılmış ise de kurtarılamamıştır.
-fc Üsküdar da Uncular sokağında oturan Ali kızı 4 yaşında Gönül, pencere kenarında oynarken 7 metre yükseklikten düşmüş ve vücudunun muhtelif yerlerinden ağır surette yaralanmıştır.
* Trakyada sıtma savaşı etrafında İncelemelerde bulunarak bir kaç gün evvel şehrimize dönen Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı doktor Sadi Konuk ile şehrimizde bulunan Dışişleri Bakanlığı umumi kâtibi B. Cevat Açıkalın dün akşamki ekspresle Ankara'ya dönmüşlerdir.
■fr Kadıköy’ünde SÖğütlüçeşme’de oturan Bilrhan Ve karısı Hatice birlikte bisikletle gererlerken frenin tutmaması üzerine düşmüşler vc ikisi de muhtelif yerlerinden yaralanmışlardır. Yaralı karı koca Haydarpaşa Numune hastanesinde tedavi altına alınmışlardır.
RADYO
Bandırma hatlı
ANKARA RADYOSU
18 Dans orkestrası, 18.45 Hafif şarkılar (Pl.), 19 Haberler, 19.20 Geçmişle bugün, 19.25 Karışık şarklar, 1(150 Kitap saati. 20 Keman vc vio-lonsel solaları (Fİ.), 20.15 Radyo gazetesi, 20X5 Yurttan s®sler. 21.16 Konuşma. 21.30 Rachmanlnoff piyano konçertosu, 22.10 Dans müziği (Pl.), 22.45 Haberler.
Yarın sabahki program
7.30 Çeşit» miizlk (PİJ, 7.40 Haberler, 8 çeşitli müzik (Pl.). 12.30 Karışık şakiler, 12.45 Haberler. 13 Müzik.
21/8/1945 — 27/8/1945 (dahil) tarihleri zarfında aşağıda isimleri yazılı batlarımıza kalkacak vapurların isimlerile kalkış gün ve saatleri ve yanaşacakları Rıhtımlar
— Salı 5.00 de (ANKARA), Cuma 5.00 de (İZMİR). Galata rıhtımından kalkar.
— Pazar 4.00 de (ANAFARTA). dan kalkar.
— Sah ve Pazar 9.00 da (SUS). Curçıartesl ve Pazartesi 9.00 Galata rıhtımından kalkar.
— Cuma ve Pazartesi 8.15 de (SUS), çarşamba 2000 de (TIRHAN) Galata rıhtımından. Cumartesi ve Pazartesi 2000 de (ÇANAKKALE) Tophane rıhtımından kalkar.
— Perşembe ve Pazartesi 19.00 da (SAADET). Tophane rıhtımından kalkar.
— Cuma 20.00 de (SEYYAR) Tophane rıhtımından kalkar.
— Çarşamba 17.00 de (ÜLGEN), Pazartesi 17.00 de (BURASAı Sirkeci rıhtımından kalkar.
— Perşembe 11.00 de (KADEŞ). Cumartesi 11.00 de (TIRHAN). Pazar 11.00 de (EGE) Galata rıhtımından kalkar.
— Sah 11.00 de (AKSU) Galata rıhtımından kalkar. TELEFONLAR;
Deniz Hatları İşletmesi Müdürlüğü: (44Ö78) Santraidan (81) İstanbul Başacentellğl: 42363
Karahlga hattı
İmroz hattı
Ayvalık hattı
İzmir haltı
Doğu Akdeniz hattı:
11128
At yarışları
Dünkü koşular normal neticelerle kapandı
İstanbul at yarışlarının yedinci hafta koşuları dün Vellefendi koşu mahallinde her zamanki gibi büyük bir kalabalık önünde yapılmıştır. Koşular umumiyet Itlbarlle normal geçmiş, yalnıp dördüncü koşuda Ko-mlsarj çok -sıkı bir mücadeleden sonra favori olan Gelinciği mağlûp ederek günün yegâne sürprizini yapmıştır. Yarışların neticeleri;
Birinci koşu
Günün birinci yarışma kayıtlı olan atlardan bir kısmi dördüncü koşuda da kayıtlı olduklarından bu koşuya İştirak etmediler ve Büket yalnız kaldığından bıı koşu yapılmadı.
İkinci koşu
Günün en mühim koşusunu teşkil eden ve üç yaşındaki koşu kazanmamış safkan Arap erkek ve dişi tayları arasında 1600 metrede yapıldı. Ve neticede Mürgldül birinci. Muhaç İkinci, A. Akın üçüncü oldu, Ganyan 300, plâsaler 115, 120. ikil! bahis 305 kuruş verdi.
Hasta taşıma otomobilleri
Her gün saat 17 den sonra acele vakalar İçin Bayezlt ve Fatih Belediye dairelerinde birer nöbetçi hekim bulunmaktadır. Bu saatten sonra vukua gelen kazalarla diğer vakalar 22810 ve 21595 numaralı telefonlarla bu hekimliklere bildirilmektedir. Bu gibi vakalar için Fatih Belediye garajında harekete hazır iki tane de cankurtaran otomobili mevcuttur. Fatihte bulunan bu İki cankurtaran otomobili ekseriyetle meşgul bulunduğundan, Bayezlt için de bir otomobil tahsis! düşünülmüşse de Bayezltte garaj olmaması, şimdilik buna İmkân vermemiştir.
Vilâyet Sağlık müdürlüğü, emrine verilen 12 hasta nakil otomobilinden beşi, karoserilerl yaptırılarak kullanılmak üzere Beyoğlu, Kartal ve Üsküdar bölgelerine gönderilmiştir. Hazırlıkları tamamlanmakta olan 7 otomobil daha yakında hizmete girecektir. Bu otomobillerden ikisi Beyoğlu-na. biri Fatihe, diğerler! de lüzumlu mintakalara verilecektir.
SATILIK ARSA
İstanbul Defterdarlığından:
Kıymeti Teminata Dosya No. Cinsi___________________________________Lira Lira
51210-118 Eyüp, Sahusultan mah. Bahariye cad. eski 30817 2312
435 34, 36 yeni 48, 5Q kapı sayılı dört tarafı
duvarla çevrili, caddeye methal! bulunmı-yan ve üzerinde bir katlı binası olan (Tapu kaydına göre 2485.20) mahallen 2638 M2
arsa. ........,
Yukarıda yazılı arsa 12/9/945 çarşamba saat 15/30 da Millî Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarfla satılacaktır.
isteklilerin 2490 sayılı kanma uygun olarak hazırlanmış teklif mektuplarını Hale günii saat 14/30 a kadar komisyona vermeleri.
Fazla bilgi İçin sözü'geçen Müdürlüğe başvurulması. 11088
Kapalı Eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 __Büyiikdere Orman fakültesi Pansiyon binası birinci kısım İnşaatı
kapalı zarf usullyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
Keşif bedeli (134Û73) lira (21) kuruştur.
Eksiltme 11.9.945 tarihinde sah günü saat 15 te Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme. Bayındırlık İşleri genel, hususi ve fennî şartnameleri, proje keşif hulûsaslyle buna müteferri diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye İştir Ök etmek İçin taliplerin (7953) lira (66> kuruşluk
muvakkat temlnet yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve 1945) yılında Ticaret odasında kayıtlı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden, tatil günleri hariç, (3) gün evvel Vilâyet makamına müracaat ederek eksiltme şartnamesindeki kayde göre ehliyet vesikası alması ve yukarıda İkinci maddede yazılan evrakı görüp kabul etliğine dair İmzalaması ve buna alt 2490 sayılı kanun mucibince hazırlıyacağı teklif zarflarını 11.9.945 salı günü saat 14 e kadar İstanbul Bayındırlık müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (1.0994)
Devlet Deniz Yollan ve Limanları işletme Umum Müdürlüğü İlânları
Karadeniz hattı
Bartın battı
Sirkeci rıhtımın-
Mudanya battı
Üçüncü koşu
İki yaşında safkan İngiliz erkek ve dişi tayları arasında ve 1200 metrede yapıldı, Neticede Levent birinci, Bürümcük ikinci. Çukurova üçüncü oldu. Ganyan 110, plâseler 110, 275, İkili bahis 350 kuruş verdi.
Dördüncü koşu
Üç ve yukarı yaşlı safkan İngiliz at ve kısrakları arasında 2400 metrede yapıldı. Çok çetin geçen bu koşuda Komlsarj birinci, Gellnrfk İkinci, Hümayun üçüncü oldu. .Ganyan 285 plâseler 115, 105, İkili bahis 850, çifte bahis 460 kuruş verdi.
Beşinci koşu
Dört ve yukarı yaşta safkan Arap at ve kısrakları arasında 2600 metrede yapıldı. Dört kıymetli atın iştirak ettiği bu koşu sonunda Fışfış birinci, Çağlayan ikinci, Yılmaz Ruşen üçüncü oldu.
Ganyan 130, plâseler 100, 100, ikili bahis 165, üçlü bahis 460 kuruş verdi. ŞAZİ Tezcan
Sıtma ve sivrisinek mücadelesi
İstanbul’da başlayan sivrisinek mücadelesinde on günde bir evlerin helâl arma, su birin kin tisi olan yerlerine mazot dökülüyordu. Son günlerde memur azlığı yüzünden bu İş gevşemiştir. Bilhassa Bayezlt, Cağaoğlu, Sultanalynet, Fatih. Kurtuluş. Beşiktaş semtlerinde sivrisinek yeniden çojç artmıştır. Sıtma ve sivrisinek mücadelesi devamlı çalışmaya lüzum gösterdiğinden güçlüklerin yenilmesi ve mücadelenin arkası kesilmemesi temenni ediliyor

Meyva bollaştı
Son günlerde şehrimize çok miktarda meyva, bilhassa üzüm gelmiştir, tamirin çekirdeksiz üzümleri perakende 40 - 50, çavuş 45 - 70. küruşa satılıyor. Karpuz, kavun da boldur. Kırkağaç kavunları 15 - 40 kuruşa satılıyor. Birkaç gündenberl Frenk armudu gelmeğe başlamıştır. Kilosu perakende 50 - 60 kuruştur.
Perşembe, Cuma, da (MARAKAZ).
■ahire 4
AKŞAM
20 Ağustos 1945
Yuvarlak Demir
Bayındırlık Bakanlığı tat. Malzeme Grup
Amirliğinden-
Cins ve miktarı aşağıda yazılı (40) ton yuvarlak demir mubayaası İ 48006) Hra muhammen bedel üzerinden kapalı zarf usuliyl» eksiltmeye onulmuş tur.
_____Cinsi__________________ Miktarı_______________________
10 m/m. İlk yuvarlak demir 15 ton
8 » » » 15 »
6 » s » 10 >
İhalesi 10 9/945 pazartesi gûnii saat 15 de Galetada Karaköy Perçemli sokak Cemaat hanında gurup amirliği eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
İsteklilerin (30001 liralık gcclçl teminat makbuzu veya banka teminat mektubu İle 945 yılı Ticaret Oda?ı vesikasını Vo teklif mektuplarını havi elacnlc zarflarını 2400 sayılı p-anunun 32 nel maddesi tarlfatina uygun »Jarak tanzim İle eksiltme günü sant 14 de kadar komisyon başkanlığına »ermeleri.
Şartlaşması gurup amirliği kaleminde görülecektir. 10977
Eskişehir Valiliğinden:
1 — Eksiltmeye konan İş: Eskişehir vilâyetinde Eskişehir - Sivrihisar yolunun 21+600—28-|-û0o kilometreleri fasılası esaslı onarması olup keşif tutarı 117872 lira 03 kuruştur.
2 — Bu İşe alt şartnamo ve evrak şunlardır;
A — Eksiltme şartanemsl
B — Mukavele projesi
C — Bayındırlık İşleri Genel şartnamesi
D — Şosa kopiller Fenni şart namesi
E — Metraj flat bordrosu, keşif hülâsası ve proje vesalr ilişikleri olup bu şartname ve evrak bedelsiz olarak Eskişehir Nafla Müdürlüğünde görülebilir.
3 — Eksiltme 5 Eylül 945 gününe müsadif çarşamba günü saat (15)de Eskişehir vilâyet binasında toplanan Daljpl Encümence yapılacaktır.
4 — Eksiltme kapalı zarf usulü? yapılacaktır.
6 — Eksiltmeye girebilmek İçin İsteklilerin:
A____7143 lira G0 kuruş muvakkat tenjlnat vermesi
B — En az bu İşe benzer 6000 0 liralık bir İş taahhüt ve başardığına dair bonservis İbraz ederek cklistme yapılacağı en az üç gün evvel bir istida İle Vilâyet Nala Müdürlüğün? müracaat ederek alacakları bu eksiltmeye iştirak vesikasını ibraz etlmcsl şarttır. (Yiikstk Mühendis. Mühendis ve Fen Memuru olan İsteklilerin İş taahhüt ettiklerine dair vesika İbraz etmemeleri halinde bu işi başaracak mali İktidarda olmalarını tevsik etmeleri kâfidir.)
3 — Teklif mektupları yukarıda üçüncü maddede yazılı saatten bir saat evveline kadar Vilâyet makamına getirilerek eksiltme komisyonu felsllğnie makbuz mukabilinde verile cektr.
Posta İle gönderilecek mektupların nihayet üçüncü maddede yazılı saate kadar gelmiş olması ve dış zarifn mühür mumu İle İyice kapatılmış olması lâzımdır. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. 11038
Kapalı Eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — Bakırköy Akıl ve Asabi hastalıklar hastanesi kanalizsyon lnşaatlle pavyonlarının tamir ve tadilâtı ve tesisatı İşleri kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli (250) bin liradır. Eksiltme 6.9.945 tarihinde perşembe günü saat 15 te Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme, Bayındırlık işleri genel, hususi ve fenni şartnameler, proje keşif hulâsaslyle buna müteferri diğer evrak dairesinde görülecektir.
S — Eksiltmeye lştirâk etmek İçin taliplerin (13750) liralık muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi, (045) yılında Tlraret odasında kaydl bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden (tatil günleri hariç) (3) giin evvel Vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 nel maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair İmzalaması, talipler mühendis veya mimar olmadığı takdirde bu işin fenni mesuliyeti İşin sonuna kadar deruhde edecek ve daimi surette İş başında bulunacak bir mühendis veya mimardan alacağı taahhütnameyi teklifle beraber vermesi şarttır. Buna göre, 2490 sayılı kanun mucibince hazırlıyacağı teklif zarflarını 6.9.945 perşembe günü saat 14 e kadar İstanbul Baııyındırlık müdürlüğüne vermeleri lâzımdır. (10995)
Kapalı Eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — Topkapı sarayı müzesi onarma ve Restorasyon işi kapalı zarf usulile ekşitmeye çıkarılmıştır. Keşif bedeli (423282» lira (■ 28» kuruştur.
Eksiltme 7/9/945 tarihinde Cuma günü saat (15) de İstanbul Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu işe ait evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme Bayındırlık işleri genel hususî ve fennî şartnameleri, proje keşif hülâ. sasîle buna müteferri diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştirâk etmek İçin taliplerin «7414.. Ura 11 kuruşluk muvakkat teminat yatırıldığına dair makbuz İbraz etmesi ve -945. yılında ticaret odasında kaydı bulunduğüna dair belgei hâmil olması, eksiltme gününden tatil günleri hariç (3) gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası al-ması ve yukarıda 2 nci maddede yazılan evrakı görüp kabul etti, ğine dair imzalaması ve buna ait 2490 sayılı kanun mucibince ha ârlayacağı teklif zarflarını 7/9/945 Cuma günü saat 16 ya kadar İstanbul Bayındırlık müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (10971)
Devlet orman işletmesi Biga müdürlüğünden:
fertl No. Bölgesi Deposu Cinsi Mlkdarı M3.DS3. M3,nünmuham- Muvakkat
men bedeli Ll. Kr. teminatı Lira kuruş
L Sazak Çınarcık Yarı mamul çam kerestesi 93.845 110 = 774 22
II. » » » 200.361 110 — 1852 98
m. » » » 107,074 110 — 883 30
1 ~ Yukarıda parti No. Bölgesi, deposu. cinsi, mlkdarı, metre küpü-
nün muhammen bedeli ve muvakkat teminatı yazılı 401.270 M3. yarı tpamul çam kerestesinin ihalesi 3/9/945 tarihine rastlıyan pazartesi gü-Sîü saat 15 de Devlet Orman işletmesi Biga Müdürlüğü binasında yapıncaktır,
2 — Buna alt şartname Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, Ba-ykeslr, Bayramiç, Biga İşletme Müdürlüğlle Sazak Bölge Şefliği ve Yenice, Çanakkale Orman Bölge kâtipliğinde görülebilir.
İsteklilerin muayyen gün ve saatte Biga İşletme Müdürlüğüne mü-(acaatlan. (10848)
ZAYİ — Rize nüfus memurluğundan aldığım nüfus kâğıdımı ve berabe rinde Rize Askerlik şubesinde kayıtlı askerlik tezkeremi kaybettim. Yenisini alacağımda nesklsinin hiikmli yoktur.
329 doğumlu Mehmet oğlu Yaku
Bayraktar
CGömlekiş-
151 KİNCİ SİNİP GÖMLEKLİ ■i Tel: 2(1098 Sirkeci ■■■
Siyasal Bilgiler Okuluna girmek istiyen Lise mezunlarına
Milli Eğitim Bakanlığından:
Siyasal Bilgiler okuluna yatılı ve yatısız girebilmek için LLse mezunu olmak, olgunluk imtihanını vermiş bulunmak ve yapılacak seçme İmtihanını kazanmak lâzımdır. İsteklilerin nûmzet kaydı Ankara'da okul binasında ve İstanbul’da Yüksek öğretmen okulunda 23 ağustostan 1 ekim pazartesi günü akşamına kadar yapılacak ve İstanbul ve Ankara'da yapılacak olan seçme İmtihanı 3 ekim çarşamba günü öğleden sonra baş-lıyacak ve 6 ekim cumartesi günü bitecektir.
Seçme İmtihanının, günlerini, hangi derslerden yapılacağını ve kayıt için l&zım gelen evrakın neler olduğunu öğrenmek Istlyenler bulundukları yerin MIHI Eğitim Müdürlüklerine veya Lise müdürlüklerine ve Ankara’da Siyasal Bilgiler okuluna ve İstanbul'da Yüksek öğretim okuluna başvurmalıdır. ___________________(10349)
Kendir elyafı, kendir üstübü ve kendir ip parçası alınacak
Sümer Bank Sellüloz sanayii müessesesi müdürlüğünden: (İzmit)
Müessesemiz fabrikaları imalâtında kullanılmak üzere kendir elyafı kendir üstübü ve kendir ip parçalan satın alına, çaktır.
Satmak istiyenler en az iki kiloluk nümunelerlle birlikte teklif mektuplarını müessesemize gönderebilirler
Bu İşe alt şartname parasız olarak îzmltte müessesemiz Ticaret servisinden, îstanbulda Küçük Kınaciyan Hanındaki satış bürosundan tedarik olunabilir. (10827)
Dz. Hastanesi Baş Tbb. den
Hastanemiz ebeliği münhaldır. Bu vazifeye kabul edilecek, ler ayrıca aynî yardım ile tayın bedelinden de istifade edeceklerdir,
isteklilerin 3 Eylül 945 tarihine kadar Kasımpaşada bulunan hastanemize müracaat etmeleri ve o gün yapılacak sınavda lüzumlu belgelerile bulunmaları ilân olunur. (11004)
Millî Savunma Bakanlığı
Deniz Okulları Kayıt ve Kabul Komisyonu başkanlığından: I — Deniz lisesi birinci ve İkinclsınıfma bulundukları sınıfta bir dersten bütünlemeye kalan öğrenciler alınacaktır.
n — Deniz gedikli orta okulu birinci, İkinci ve üçüncü sınıflarına, bulundukları sınıfta bir dersten bütünlemeye kalmış olan öğrenciler alınacaktır.
m — İstekli öğrencilerin Kasımpaşadakl Deniz okulları kayıt ve kabul komisyonuna başvurmaları, (10959)
: Antakyanm 211 ve 203 No. lı havzasından : 1266
: «38d lira beher metreküpü
: «3608’' lira «10° kuruş
: 15 gün
: Açık eksiltme
: 29/8/945 çarşamba saat 9
: Antakya işletme müdürlüğünde
Osmaniye Devlet orman
işletmesi müdürlüğünden
Eksiltmeye konan malın cinsi: Yarı mamul çam kereste
Mahal ve mevkii * ' ' — ‘ *
Mlkdarı
Muhammen bedeli
İlk etminatı
Müddeti
İhale şekil
İhale tarihi
İhale yeri . _................ _
1 — Yukarda cinsi yazılı 1266 M3 yarı mamul kereste İmal etme deniz kenarı deposuna nakil ve istif İşi açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Buna alt şartname Orman Umum Müdürlüğünde, Adana, Osmaniye, Antakya, İşletme müdüçlüklerlyle Dörtyol, İskenderun orman bölge şefliklerinde görülebilir.
3 — Taliplerin ihale gününde evrakı müsblte ve İlk tcmlnatlarlle komisyona müracaatla:!. (11091)
ve
Millî eğitim bakanlığından:
1 — Ekonomi, Bayındırlık ve Çalışma Bakanlıklarlyle Şeker Fabrikaları umum müdürlüğü hesabına okumak üzere yabancı memleketlere gönderilecek öğrencilerin seçilmesi için 20 ağustos 1945 te açılacağı yayınlanmış olan müsabaka İmtihanları, İstekliler hakkında okullarından İstenilen bilgilerin vaktinde toplanamamasından dolayı 4 eylül 1945 salı gününe bırakılmıştır.
2 — Aday seçildikleri kendilerine bildirilecek öğrencilerin imtihan gü-
nünden üç gün önce İmtihan merkezleri olan Ankarada Hukuk fakültesinde ve îstanbulda Yüksek öğretmen okulunda teşekkül edecek imtihan komisyonuna başvurarak müsabaka imtihanlarına giriş belgeleri almaları lâzımdır. (11117)
Bayındırlık Bakanlığından
Narlı - Oazlantcp hattı Km. (15 + 00 — 51 + 500) arasındaki normal demlryol güzergâhının varyant etüdü kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur
1 — Eksiltme 3/9/945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 16 da Bakanlığımız Demlryollar ve Limanlar İnşaat Başkanlığındaki Eksiltme komisyonu odasında yapılacaktır.
2 _ Bu etüdün tahmin edilen bedeli 15750 lira ve geçici teminatı 1181 Ura 25 kuruştur.
3 — Sözleşme projesi, Eksiltme şartlaşması, Etüt genel şartlaşması, güzergâh plânı ve diğer evraktan teşekkül eden bir takım eksiltme evrakı 75 kuruş karşılığında Demlryollar inşaat dairesinden alınabilir.
4 — Bu eksiltmeye girmek İsteyenlerin yüksek mühendis olmaları ve Demiryolu etüd İşlerinde başarı İle çalışmış bulunduklarına dair vesika göstermeleri ve eksiltmenin yapılacağı tarihten en az ûç gün evvel Bakanlığımıza baş vurarak birer ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
5 — İstekliler geçici teminatlarını, ehliyet vesikalarım ve eksltlme
evrakıpı, eksiltme şartlaşmasına ve 2490 sayılı kanuna uygun olarak hazırlayacakları teklif zarflarına koyarak eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat öncesine kadar makbuz karşılığında eksiltme komisyonu başkanlığına vermiş olacaklardır. (10853)
İstanbul Telefon Başmüdürlüğünden
1 — İstanbul telefon başmüdürlüğü binasında 15 M3 hacminde mürteff su haznesile yangın merdiveni yaptırılması işi kapalı zarf usulile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Keşif bedeli 21602 lira 47 kuıus, muvakakt teminat 1621 liradır.
3 — Eksiltme 31/8/945 gününe yaslayan Cuma günü saat 15 de îstanbulda Tahtakalede Telefon Başmüdürlüğü binasındaki Alım Satım komslyonunda yapılacaktır,
4 — isteklilerin bu işe ait keşif ve şartnameleri, evrakı sal-
ıeyi görmek, muvakkat teminatlarını yâtırmak üzere çalışma günlerinde aynı binadaki levazım amirliğine müracaatları ve evvelce buna benzer ve bu kıymette inşaat yaptıklarına dair ek. |siltme gününden en az 3 gün evvel daire! aidesinden alacaktan ehliyet vesikası, muvakkat teminat makbuzu veya muteber banka mektubile usulüne uygun teklif mektuplarını ve Ticaret odası vesikasını muhtevi zarfı eksiltme saet’nden *b'r saat evvelin? kadar numaralı makbuz mukabilinde yukarda toplanacağı yeri yazılı komisyona tevdi eylemeleri (10776)
SAYIN TERZİLERE:
Güvenilecek yegâne telâ
Krem Renginde
GÜVEN Telalarıdır
Piyasaya çıktı.
Her terzi malzemesi satandan ısrarla arayınız.
Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Fakültesine öğrenci yazılma ve alınma şartları
«Yüksek Ziraat Mühendisi», «Yüksek Orman Mühendisi.» ve «Veteriner Hekim» yetiştirmek üzere Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Ziraat. Veteriner ve Orman Fakültelerine Lse mezunu (Parasız yatılı), (Paralı .yatalı), (Yatısız) öğrenci alınacaktır.
İsteklilerin l/Eklm/1945 pazartesi akşamına kadar Ankara'da Yük-sejj Ziraat Enstitüsü. Rektörlüğü'ne ve İstanbul’da Rektörlük adına Veteriner işleri Müdiirlüğü'ne başvurnaları gerektir.
1 — İstenilen Belgeler:
a) Hangi Fakülteye ve nasıl öğrenci (Parasız yatık, paralı yatılı, yatısız) olarak girmek İstediğini bildirir bir dilekçe;
b) Lise bitirme diploması veya belgesinin aslı;
c) Devlet olgunluk diploması veya belgesinin aslı (olgunluk diplomasının veya belgesinin sınav gününe kadar verilmesi lâzımdır.) .
d) Niifus klmllfc cüzdanı örneği; —
e) Aşı kâğıdı; LJ
f) Örneği Enstitü Rektörlüğünden veya İl ZLraat, Orman, Veterlneıfl. Müdürlüklcdnden alınacak tam teşekküllü hastane kurulu raporu; Ç\|
g) tyl hal belgesi; q_
h) 12 aded belgelik fotoğraf. O
Yukarda kİ yazılı kâğıtları tam olmıyan veya vaktinde gelirini yen ya- —
hut da göndermiycnlerle pulsuz başvurmalar gelmemiş sayılır. q
2 — (Yatılı) Öğrencilerin yaşı 17» den küçük ve «25» den büyüt— otamaz, (Parasız yatılı) öğrencilerin seçim sınavlarında başarı sağlama-££ iarı şarttır.
3 — Seçim sınavları Ankara'da Yüksek
tanbul'da Sultanahmet’te günlerde yapılacaktır; Türkçe (Kompozisyon) Matematik (emsali İkidir) Botanik Zooloji Fizik Yabancı dil (Almanca Fransızca İngilizce) 4 Kimya : 5 - —
4 — (Paralı yatılı) Öğrencilerden (sürekli tatil süresi _ .
retim yılı İçin ûç taksitte (birinci taksit öğretim başlangıcında, lknlcl?> \ Ocak, (içüncüsü Mart ayları başında) ödenecek karşılığı olarak «450S* dört yüz elli Ura alınır.
5 — (Parasız yatılı) olarak seçilen öğrenciler 15/Ekim/1945 tarihinden önce Rektörlük Talebe ve öğretim işleri Âmlrllğl'nden alınacak örneğe uygun bir yüklenme senedi vermedikçe öğrenci Yurdtı'na kabul
edilmezler. (10048)
»
2/Eklm/1945
2 >
3
3
4
(D
t Ziraat Enstltüsü'nde ve Is
-e Ticaret Okulu’nda aşağıdaki
Salı saat 9,00 da 2
Salı » 14,00 de M—
Çarşamba > 9,00 da >v
Çarşamba ■ 14,00 de _Q
Perşembe 9,00 da ■o
Perşembe > 14,00 de (D
Cuma » 9,00 da (0
dışarı) bir öğ-|
Yüksek Ittlsat
Ankara Tıo Fakültesi dekanlığından:
Bu yıl Ankara Tıp fakültesi F. K. B. sınıfına serbest olarak 25 öğrenci alınacak müracaat edenler bu sayıyı geçerse seçim İçin sınav açılacak ve zamanı gazetelerle İlân edilecektir Askeri Tibblyeye ve yatılı Tıp talebe yurduna kayıt ve kabul muamelesi îstanbulda yapılacaktır. (11009)
Kapalı Eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık müdürlüğünden;
1 — Selimiye Hayvan Sağlık ve Nalbant okulu onarimı kapalı zarf usulü İle eksiltmeye çıkarılmıştır. Keşif bedeli (16962) lira (37) kuruştur. Eksiltme 21/8/945 tarihinde salı günü saat 15 de Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu işe alt evrak şunlardır; Mukavele, Eksiltme, Bayındırlık işleri, genel, hususi ve fenni şartnameleri, keşif hülâsaslle buna mûtefer-rl diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Bu eksiltmeye İştirak etmek İçin (1272) lira (18) kuruşluk muvakkat- teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve 945 yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olması, eksiltme gününden tatil günleri hariç 3 gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 nci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair imzalaması ve buna ait 2490 saydı kanım mucibince hazırlıyacağı teklif zarflarını 21/8/945 salı günü saat 14 e kadar İstanbul Bayındırlık müdürlüğüne verilmesi Lâzımdır. (10293)
Türk hava kurumu İstanbul vilâyet şubesinden:
Mahalli Sokağı Parsel No: Mesahası Muhammen bedeli
Balaban ağa Kurultay 2 116 M2 5800 lira
» » Harlkzedeler 7 530 > 43500 >
a » Harlkze deler 11 88 > 6450 »
» » > 12 »4 > 6300 »
» > > 13 86 » 6450 »
Kurum tasarrufunda ve lâleli apartmanları civarında bulunan yukarı da mevkii, miktarı ve muhammen bedeli yazdan beş kıta arsa açık arttırma İle satışa çıkarılmıştır. 27 . 8. 945 pazartesi günü saat 15 de arttırma yapılacaktır. İstekliler arsaları mahallen görmek için apartmanlardaki İdare memurluğuna ve şeraiti anlamak İçin her gün ve arttırmaya girmek İçin de belli gün ve saatte muhammen bedelin yüzde yedi buçuk nispetinde teminatları İle birlikte yeni postane caddesinde 47 numaralı şube binasında satın alma komisyonuna müracaatları.(10857)
Diyarıbakır Belediyesinden
1 _ Diyarıbakırda Cumhuriyet Alanında ve Mardin Kapı dışındaki eski mezarlık sahasındaki park pilânlannın tanzimi 945 kasım ayının birinci günü akşamına kadar müsabakaya konulmuştur.
2 — Müsabakaya girme şaıtı serbesttir.
3 — Müsabakaya gireceklerin sahaları görmeleri $art oldu, ğundan bizzat Dlyanbaklr Belediyesine müracaatla şartnameyi almalan lâzımdır ,
4 — Projeler Diyarıbakırda kasım ayının 15 ine kadar teşekkül edecek bir jüri heyeti tarafından tetkik edilerek birinciye (1000) liı-a İkinciye 350 lira mükâfat verilecektir.
5 — Müsabakaya dahil olan projeler iade edilmez.
6 — Birinci ve İkinciden gayri belediye İsterse diğer projelerden her hangi birini tatbik edilmekte serbesttir. Yalnız bu proje sahibine (250) lira mükâfat verilir.
7 — Kasım ayının birinci perşembe günü saat 15 de bütün Projeler Belediye fen müdürlüğüne makbuz mukabilinde ve.
rilmiş olması şarttır.
Postadaki gecikmeler nazarı ltibare alınmaz.
8 — Müsabakaya gireceklerin İrim ve adresleri yazılmıyacak, projeler rumuzla İşaretlenmiyecektir.
9 — Bu şartlar dışındaki projeler kabul edilmiyecektir. (10851)
Maliye Bakanlığından:
Beşiktaş'ta Hayrettin İskelesi yanndakl Maliye Kırtasiye Deposunda hâlen mevcut ve 945 mail yılı sonuna kadar toplanacak olan fersüds ambalâj kâğıtları ile bir defada satılacak olan bir miktar mukavva parçalan açık arttırmaya konulmuştur. İsteklilerin, birincisi İçin 120 ve İkincisi İçin 50 Ura teminat paraslle birlikte 31 Ağustos 1945 cuma günü saat 14 de mezkûr Depoya müracaatları, (10840)

Comments (0)