Muhterem Anneler
Uzun seneler nefis çaylarını IçtlgLnlz A LU A İRAK MÜESSESESİ Yavrularınıza en son usullerle elde edilen AİBhIRAK PİRİNÇ VE HUBUBAT UNLARINI sunmaktadır, 30 senelik ALBAYRAK markası dolma emniyet va nefasetin damgasıdır, Bakkallarınızdan isteyiniz. Deposu Tahmis Sokak 74 İstanbul
k-- .
AKŞAM
Boyama, Apretaj ve
TEMİZLEME MÜESSESAT1
Bu meslekte en eski, en modem ve en fazla tecrübelidir.
Sene 27 — No, 9643 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
SALI 21 Ağustos 1943
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es - AKŞAM Matbaası
Balkanlarda yeniden kurtuluş ve kalkınma hareketleri
Sovyet gazeteleri atom bomba. Bile alay ederlerken Amerikan basını, sadece bir iki gün Japon-yaya karşı harbe tmiş olmanın Rusları, Uzak Doğudaki emelle, rinde tevazü göstermelerine sebep olmıyacağını yazıyor, Japonya harbinin bitmesi Uzak Doğuda da Avrupa harb sonuna benzer meseleler meydana çıkıyor. Bir yandan — son günü harbe katıl, huş olan — Sovyetlerin istekleri, öbür taraftan komünistlerle Şan Kay Şek arasındaki ayrılıkların Çini Polonyaya benzetmesi ihtimalleri İngiliz ve Amerikan efkârını şimdiden kuşkulandırıyor. Japonyayı teslim almak için dündEn beri konuşmalara başlayan general Mac Arthur’ün vazifesi, general Eisenhorcerin Avrupada-ki işinden daha kolay olmıyacak-tır.
Japonya ve Uzak Doğu harbi dışında geçen haftanın en ehemmiyetli meselesi Amerikanın Bul. gar seçimlerine karışması olmuştur. Bu hâdise, Japonya harbinin bitm?sile Amerika ve İngiltere -hin Balkanlar baklandaki karar, ları verine getirmek istediklerine Ve M. Trumanın Potsdamdan döner dönmez söylediği nutuklarda belirttiği gibi «serbes hükû. metler kurmak gününün geldiğine» işarettir, tngiltere hükümetinin. Bulgaristana yapılan teşebbüste Amerika ile birlik olduğunu ilân etmesi de. yeni partinin İş başına geçmesile îngiliz siya. Betinin değişmediğini gösteriyor,
Bu-garistana yapılan ihtarın hemen Yugoslavyada da tesirini göstermesi ayrıca dikkate değer, Yugoslav Başbakan muavini Dr. Milan Grol vazifesinden çekilmiş, Titan un yaptıkları ve yapmak istedikleri hakkında gazetelere çok ağır beyanatta bulunmuştur. Herhalde faşist olmaması gereken Demokrat partisi şefinin söylediklerine göre Tito bütün me. denî hak’arı ve hürriyetleri ortadan kaldırmakta, haçp suçlusu diye kendi düşmanlarını mahkûm ettirecek kanunlar hazırlamaktadır.
Görülüyor ki Bulgaristan ve Yugoslavyada durum birbirinin eşidir. Her iki memlekette de, yapılan zulüm karşısında vatan, severler tekrar dağlara kaçmışlardır. her iki memlekette de çoğunluk Demokrat partileri yok edilmekte ve komünistler iş başına geçirilmektedir. Bulgaristanm yüzde doksan beşinin Çifçi parti, sinden olduğunda ve iş başına geçecek tek Bulgar Demokrat par. tisinin Çifçiler olması lâzım geldiğinde kimsenin şüphesi yok İken bu partinin adamları faşist diye ya öldürülmüş, ya hapse atılmış, yahut kaçmışlardır. Yugoslavyada Dr. Maçek gibi bir adam memleketinden kaçmak zorunda kalmıştır.
Düşmandan kurtarılan bu memleketlerde serbes seçimle ye. nl hükümetler kurulmasına karar verildikten sonra Sovyet işgal kuvvetlerine dayanan komünist çeteciler, korkudan titreyen halkın oyunu kazanmış görünmek İçin bütün tedbirleri almışlardır. Fakat tam bu sırada Amerika ve tngllterenin işe karışmaları bir soğuk duş tesirini yapmıştır.
Bu arada dikkate değer bir nokta da gerek Bulgaristanda, gerek Yugoslavyada İçerden baş-gösteren tepkilerdir. Bu zavallı memleketlerde, vaktilc Alman İstilâsından kurtulmak arzusunu andıran hareketler başlıyor. Kitle halinde dağlara kaçmalar, İş ba. şmdan çekilmeler, yapılan ka. nunlara karşı isyanlar, hep boğulmak istenen hürriyetin. Alman esirliği yerine geçen, hattâ onu bile aratan yeni köleliğin milli vicdanda yarattığı tepkilerdir.
Amerika ile Ingilterenin ihtar, larına rağmen bu memleketlerde seçimlerin yapılması mümkün.
Cumhuriyet Halk Partisinde tasfiye ihtimali Bazı Milletvekillerinin Parti disiplinine riayete veya Partiden çekilmeğe davet edilecekleri söyleniyor
Yeni seçim bir dereceli olmıyacak, fakat 100 Millet Vekilliği için namzet gösterilmiyecek
M. Bevin’in nutku her
tarafta büyük akisler yaptı
M. Churchill ve Eden dış Bakanının nutkunu tasvibedîyorlar
Ankara 2û — Bazı müşahitler Fatih Rıfkı Atay’ın son günlerde Ulus gazetesinde yazdığı makalelere mâna vermekte ve bunların yakında atılması muhtemel olan bazı adım ve kararlarla İlgili olduklarına inanmaktadırlar. Yine aynı müşahitler Halk Partisinin, gerek teşkilatı, gerek âzaları arasında daha ahenkli, daha dinamik bir çalışmayı soğlıya-cak bazı tedbirleri almakta geclkml-yeceğlnl söylemektedirler. Bilhassa son günler zarfında Halk Partisine mensup ban Millet Vekillerinin Parti politikasına aykırı görülebilecek beyanatları yine bazı mahfillerde Halk Partisinin programına karşı bir ten-kld mahiyetinde görülmektedir. Bu hareket tarzı Parti disiplinine aykırı telâkki edilerek, bunların ya Parti di-
siplinine riayete, aksi takdirde Halk Partisinden İstifaya davet edilmesi İhtimalinden bahsedenler de vardır.
Harbin bitmesi devlete ve millete İleride takibedih'cek politika ve program hakkında fikrini söylemek fırsatını vermek ve yeniden kuvvet almak İçin yakın veya uzak bir atide yeni bir seçim yapılması İhtimali kuvvet bulmaktadır. Mamafih yeni yıl bütçesinin müzakere ve kabulünden önce yeni seçimin yapilamıyacağı da ileri sürülmektedir.
Her halde -yeni seçimin bir dere c«ll olması beklenmemekle beraber. Halk Partisinin gelecek seçim İçin 35û kadar Millet Vekili namzedi gös-terek 100 kadar Mllllet vekilliği İçin namzet göstermemesi İhtimali, dolaşan rivayetler arasındadır.
JAPONYA NIN İŞGALİ HflZIRLIKLflRITAMflMLANDI Teslim vesikası on güne kadar Tokyo’da imza edilecek
Londra 21 (R.> _ Japonya’yı İşgal hazırlığı tamamlanmıştır. Gl, Mac Arthur Japonya’nın teslim vesikasını on güne kadar Tokyo'da İmza edecektir. Manillâ’ya gelmiş olan Japon delegeleri dün Tokyo’ya müteveccihen hareket etmişlerdir. Delegeler Japonya'nın İşgali hakkında 25 sahl-felik talimatı beraberlerinde götürmüşlerdir. Teslim töreninde Amerikan, İngiliz, Soyyet, Çin delegelerinden başka Avsutralya, Kanada,Fransa, Felemenk, Yeni Zelânda delegeleri de bulunacaklardır.
Moskova'dan bildirildiğine göre. Sovyet kıtaları Matıçurl'nln İşgalini tamamlamışlardır. Burada Snııg Slng ile Harbin ve diğer 2 büyük şehri zaptetmelerdir, çin kıtaları da mühim İlerleyiş yapmışlardır.
Birmanya’da Lord Mounlbatten Japon kumandanının, komutası al-
tındaki kuvvtlerin teslimi İçin perşembe gününe kadar Rangon’a murahhaslarını göndermesini «Diretmiştir. Japon kontrolü altındaki bir radyo teslim olma hazırlıkları yapıldığını. müttefikler bu hazırlıklar bitmeden evvel karaya çıkmak İsterlerse karşı hücumlar y&pılacağını bildirmiştir,
Tokyo Polis müdürünün bir emri
Londra 21 (R.) — Tokyo radyosunun bildirdiğine göre yeni polis müdürü polislere hitaben gönderdiği bir tfımimde ecnebi kuvvetler Japon topraklarına ayak bastıkları zaman ne yapmaları lâzım geldiğini bildirmiştir. Müdür. polislerden bütün memlekete nümung olmalarını İstemiştir.
İzmir fuarı dün
merasimle açıldı
7 icaret Bakanı Raif Karadeniz bu münasebetle mühim bir nutuk söyledi
(Yazısı 3 üncü sahifemizde)
dür. Fakat bu seçimlerin neticesi ergeç değişmek zorundadır. Amerika ve İngiltere, bu Balkan memleketleri halkının hürriyete ve demokrasiye kovuşması İçin kuvvete başvuracak, ordular gönderecek değillerdir. Ellerindeki nüfuz vasıtası sözlerini geçirme, ye en sonunda yetecektir, çünkü tam demokrat, serbes. bağımsız seçimler olmadıkça Amerika ve İngiltere Bulgaristanla sulh yap. miyacaklar, Bulgaristan hükümetini tammıyacaklardır. Böyle bir hükümet Bulgaristanda dahi uzun ömürlü olamıyacağı için Bulgar milletinin tam iradesini temsil edecek yeni seçimler yapılacaktır.
Bulgaristan hâdisesi bizi uzak, tan İlgilendirir. Orada herhangi bir rejimin kurulmasına karışanlayız. Biz bu hâdiseyi bir örnek olarak ele alıyoruz. Bunun bizce tek ehemmiyeti. Amerikanın Balkanlarda dahi normal hayatın geri gelmesine bu derece ciddî alâka göstermesi. İngilterenin de bu teşebbüse katılmasıdır.
Necmeddin Sadak
Kadiri mutlak atom -T-İ■ — Yazan: Halide Edıb - Adıvar Yarınki Akşam’da
J
DİKKATLER;
Üniversitenin muhtariyeti t
Doktor A. Adnan - Adıvar'dan aşağıdaki mektubu aldık:
«Tevfik Fikret müzesinden inerken beni memnun edecek bir haber duydum: Akşam’a Yine Üniversite diye Edebiyat Fakültesindeki felsefe hocalarının kifayetsizliği hakkında tetkikler yapılacağına dair üç dört gazetenin yazdığı fena havadise dayanarak bir makale yazmış ve her vakit olduğu ve her vakit olacağı gibi Üniversite muhtariyetini, ilinin hürriyetini müdafaa etmiştim. Edebiyatı Cedide müzesinden inerken bu havadisin bir muhayyel vaka olduğunu en sala-hiyettar zatın ağzından işittim. İlmin anayasası demek olan muhtariyet ve hürriyetine bu vesile ile saldırılmamış olduğunu öğrenince biitiiıı »hak sevenlerle» beraber sevindim. Daha çok evvelden bıı havadisin aslı olmadığını bildirmesi lâzım gelen makam da belki bunu yazacak; fakat ben ondan evvel yazayım. Makalemin dayandığı havadis yanlış olsa da ileri sürdüğü fikir sarsılmaz hakikattir.»
Bakan diyor ki: “Tito hükümeti bazı teminata dayanılarak tanınmıştı, bu teminat yerine getirilmelidir. İngiltere, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’daki hükümetleri tanımıyor,,
Londra 21 (R.) — Yeni Dış İşleri Bakanı M. Bevin’in dûn Avam kamarasında söylediği ilk nutuk her tarafta büyük alâka uyandırmıştır. M. Be-vln her meseleye temas etmiş ve açık konuşmuştur. Bakan, Avrupada en fazla endişe uyandıran Balkanlar ve Polonya meseleleri olduğunu, İngllte-renül Bulgaristan. Romanya ve Ma-carlstandakf hükümetleri asla tanımadığını söylemiş: «Bu hükümetler halkın ekseriyetini temsil etmemektedir. Eski totaliterciliğin yerine yeni totaliter rejim kaim olduğu hissini veriyor» demiştir. Bakanın bu sözleri ve Akdenlzln İngiltere, İngiliz imparatorluk camiası ve bütün dünyanın sulh İçinde yaşaması için hayat! ehemmiyeti olduğu hakkın dakl beyanatı büyük alâka uyandırmıştır.
M. Bevin’in sözleri tekmil partiler tarafından alkışlanmıştır. Balkan nutkunu söylerken Churchill ve Eden'in bazı noktalarda başlarını eğerek söylenilen sözleri tasvlbettlklerl görülüyordu.
Dış Bakanı, Yugoslavya meselesi üzerinde de durmuştur, Bakan, Tito - Subaslç anlaşmasındanberl Yugoslavyada cereyan eden vakalara teessüfünü bildirmiş: «Tito hükümeti ban teminata dayanılarak tanınmıştı. Bu teminat yerine getirilmelidir» demiştir. Bu s0zlcr de umum tarafından tasvlbedllmlştlr.
M. Eden’in nutku
Londra 20 (A.A.> — Avam kamarasında Dış Bakanı Bevln’den sonra söz alan M. Eden, Harb kabinesinde beraber bulundukları devre zarfında, dış siyasete müteallik her hangi bir Bulgaristan’da
Kıral naipleri Amerikan siyasî mümessilini kabul ettiler
Londra 21 (R) — Sofya radyosu dün gece Bulgar Kıral naiplerinin Amerikan siyasî mü. messilinl kabul ettiklerini bildirmiştir.
Dimitrof Sovyet tabiiyetinden çıkıyor Londra 21 (R) — Sofya rad. yosuna göre Rayihştag yangınında ismi geçmiş olan ve sonra Moskova'da komünist merkezi genel sekreterliğini yapan Dimit-ıof Bulgar seçiminde namzetliği, ni koymak üzere Sovyet tebalı-ğından çıkmaktadır.
Bulgar Komünist partisi sekreterinin bir nutku
Sofya 20 (A.A.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Bulgar komünist partisi sekreteri Kostov, Sofya askeri fabrikası işçileri önünde söylediği nutukta, bütün iyi fikirlerin vatan cephesi çerçevesi İçinde bulunduğunu ve bu çerçeve dışında kalanların ancak faşistlik ve İrticaın müdafaasından mülhem olduklarını söylemiştir.
r -Ingiliz gazetelerinin mütalâası
Daily Herald: «Yalnız Almanyada değil, başka memleketlerde de zihniyet değişmelidir» diyor
Londra 21 (R.) — Bu sabahki gazeteler M. Bevin’in nutkuna dair uzun makaleler neşrediyorlar. Muhafazakâr gazeteler dış politikanın aynı kalmasını alkışlıyorlar. Daily Telegraph diyor kİ:
«Bu kuvvetli nutuk her tarafta büyük akisler yapacaktır, işçi kabine, muhafazakâr hükümetin dış politikasını aynı metotlarla, aynı tarzda taklbedecektlr.» Daily Mail de aynı mütalâada bulunuyor.
News Chronlcle. on yaşında hayatın: kazanmak için çalışmağa başlamış, bir zamanlar kamyon şoförlüğü yapmış olan yeni Dış Bakanının şimdi siyah ceket ve çizgili pantalonla söylediği nutkun büyük alâka 11e dinlendiğini söyledikten sonra. Franco aleyhinde sert sözler söylememesinin bir kısım İşçi saylavlar arasında sukutu hayal uyandıdığını kaydediyor.
İşçi partisinin gazetesi olan Daily Herald diyor kİ; «Yalnız Almanyada değil, başka memleketlerde de zihniyet değişmelidir. Bu memleketlerde gizil mücadeleye, hükümete güçlükler çıkarmağa alışılmıştır. Bu düşünce değlştl-■ihneltdir.»
meselede, Bevln ile kendisi arasında hiçbir fikir İhtilâfı hatırlıjamadığını beyan ederek «O müşkül devrede Bevln bana nasıl yardım etti İse, ben de şimdi kendisine öyle yardım edeceğim» demiştir.
Eden, Yunanistan meselesinde Beyinle tamamen mutabık olduğunu söylemiş ve hükümetin, naip başpiskopos Damasklnos’u Londraya gelmeğe davet etmesinden memnunluk duyduğunu bildirmiştir. M Eden. Yu-nanistanın, kuzey komşularına tecavüz etmek niyetinde olduğunu yalanlamış; «çünkü böyle bir niyet Yuna-nlstanın askeri kudretine uymaz» demiştir.
Eski Dış işler! Bakanı sözlerine devamla demiştir ki: «Bulgaristan» karşı hiçbir teveccüh besllyemem. Bulgar is tanın dosyası çok yüklüdür.»
Polonya hudutları meselesine temas eden M. Eden. Polönyalı dostlarına ihtarda bulunarak nasıl vaktlle çok doğuda bulunan hudutlar üzerinde ısrar etmekle hata işlemişlerse, şimdi de çok batıda bulunan hudutlar üzerinde ısrar etmekle hata işlediklerini söylemiştir.
Nihayet M. Eden, atom bombasını bahis mevzuu ederek, sözlerini şöyle bitirmiştir: «Dünyanın hürriyete kavuşması için, iki nesli, sıra ile elinden geleni yapmakta kusur etmedi. Bu sefer zafer, bundan evvel eşi görülmemiş tok bir ikazla beraber geldL San Francisco konfe rasın da da söylemiş olduğum gibi. bu. dünyanın son talihidir. Dünyanın bu fırsatı elden kaçırmaması için dua ediyoruz. Bevln 'in dünyaya bu yolda rehberlik etmek ve ona cesaret vermek için yapacağı bütün gayretlerde kendisine son kuvvetimize kadar müzaheret göstereceğiz.»
Atom bombası
Londra 21 (R.) — Avam kamarasında dün atom bombasından tekrar bahsedilmiştir. Bir saylav: «Bu bomba arsıulusal hâkimiyete başka mâna verdiriyor»; bir diğeri «Doğu Avrupada yarı açlık devam ettikçe dünyada sulh olamaz»; diğer bir saylav: «Atom bombasında İnhisar olmamalıdır»: dördüncü bir saylav da « Atom bombası barışın umumi olmasını mecburi kıldı» demiştir.
Devlet Nazırı Noel Baker demiştir kİ: «Bugün atom bombasından bahsetmeden kimse konuşamaz. Ben M. Eden'in fikrindeyim. Yani atom bombası insanlık İçin yeni bir fırsat yaratmıştır.»
ittuuuilflııııııııuıııııııııuıiîiıınıııı ıııuııını tmıııınııııınınnıırıııııınıınıııınııımııuıınııııııııııııniinıınıınıımnnııtııu
Günler Geçerken
Adım adım, derece derece
Yunan seçimi
Sovyetler beyet göndermeği kabul etmediler
Londra 21 (RA — İngiliz Dış Ba-konlığı tarafından neşredilen bir tebliğe göre Yunanistan seçimlerinin bitaraf bir şekilde yapılması İçin İngiliz, Amerikan, Fransız ve İngUlz dominyonları mürahhasları nezaret edeceklerdir. Heyete murahhas göndermesi Sovyet Rusya'dan istenmişse de Sovyetler Birliği milli seçimlerin yabancı devletlerin nezareti altında yapılması doğru olmadığımdan bahisle bunu reddetmiştir.
Londra 21 (R.) — Yunan seçimine tngiltere, Amerika ve Fransa’nın nezaret edecekleri haberi Atina'da çok İyi karşılanmıştır. Mareşal Alexadef dün Atina'ya vasıl olmuştur.
Şeker fiatlerinin harb başlangıcında birdenbire, gazetelerde okuyanın gözlerine inanamıyacağı ve kendi aklından şüpheye düşeceği bir fırlayışla yükseltilmesi şüphe yok ki hatalı bir hareket olmuştu. Dünyada her hangi vesile ile hiç bir meta sanırım o kadar ânî şekilde artmamıştır ve bu artış galiba iktisat ta. rihine misli görülmedik bir hâdise diye yazılmıştır. Pahalılık şekere zamla başladı; zam borusu çalınmışçasına da bütün maddelerin bedeli fırlama yolunu tuttu. Böyle olacağı tabiiydi: Köşe-başmdaki eskicinin bile partal kundura altına çivi çakmak için müşterisinden şeker zammını — aynı nispette değilse de — az çok çıkarması, bütçesini yeni zamma göre denklemesi, yani o zammı başkasına yüklemesi lâzımdı. Ama kundura çivisi satan da öyle yaptı, çiviye şeker alma farkını ekledi; böyleee zincirleme pahalılık baş gösterdi.
Elbette pahalılıkla gene de karşılaşacaktık... şu var ki buhran süratle gelişerek piyasayı hemen alt üst etmiyecekti; hükümet de kıyasıya zam işinde ön ayak olmak talihsizliğine uğra, mlyacaktı. Hesap yanlış tutulmuştu; Maksat fevkalâde masraflara lıir karşılık bulmaktı: bulmak lâzımdı; fakat şeker fiatlerinin aşırı zam gönnesile bütün piyasanın yükseleceği, netice iti-barile de devletçe satın alınacak maddelerin daha pahalıya ma-■edileceği ciheti düşünülememişti. Şeker zammından hâzineye giren para fiat artıştan yüzünden arada eridi gitti; şeker alıcısı azaldıktan başka hem şeker pahalıya yenmiş, hem umumî bir zam yolu açılmış oldu. Kısacası harbin ilk ekonomik meydan muharebesi kaybedildi.
Aym hatanın tekrar edilmiyeccğini gösterdiği için şeker fiatlerinin şimdilik yüzde 15 nispetinde indirilmesini, indirmenin devamı şartile, doğru bulmalıyız. Zira her hangi ânî bir fiat düşüklüğü de fırlayış kadar zararlı olabilir. Ucuzluk buhranı da birdenbire inen hararet kadar tehlikelidir. Normale adım adım, derece derece, sistematik surette yaklaşalım.
Refik Halid Karay
Sahile 2
AKŞAM
21 Ağustos 1945
SÖZÜN GELİŞİ - -
Pahalılıkla mücadelede garabetler
O iitiin harb boyunca pahalılıkla mücadele edemedik. Bun-dun sonra da mücadele için yeni bir usul bulmuş değiliz. liyit pahalılıklar vardır ki bunları yapanlar kanun karşısında suçludurlar: kovalanır, cezaya çarpılırlar, öyle pahalılıklar da vardır ki bunlar Belediyenin tasdikinden geçmiş, meşru olmuş, lardır. '
Bütün yaz mevsimi sayfiyelerde hava parası hikayesi dinledik, Ev sahiplerinden çoğu beş ay için iki, üç bin lira hava parası -istiyorlar diye takibata uğradı, bazdan da ecza gördü. Hava parası meşru olmadığı için bu mücadele zarurî idi. Fakat aynı ha. va parasını, hattâ iki üç mislini bir otel odasından almak meşru-dur. Yani Belediyenin mâkul bulduğu bir kârdır.
Bu tezadı bir sayfiye otelinde yakından görmek imkânını buldum: Burada bir odanın yemeksiz gündelik kirası (7) liradır, Yani ayda 210 lira, beş ayda (1050) lira. Mefruşatı iki basit ya. tak, bir kır masası, iki sandalye ve ent’ı bülten bir dolaptan ibaret tek odadan beş ay için (1050) lira alınmasını Belediye münasip görmüştür Altı odalı, döşeli evini yazlığına kiraya veren ev sahibi iki bin lira hava parası istedi mi mahkemeye gider, ceza görür. Ne tezat!
Aynı otelde berbat yemeklerden mürekkep bir tabldota biçilen üç lira fiat Belediyenin tasdikinden geçmiştir. Otelin gündeliği (25) lira olduğuna göre bir odasında yemekle beraber ayda 750 liraya oturulur. Bu ücreti de Belediye münasip görmüş, tarifesinin altına kocaman mühürünü basmıştır. Otelci, bir itiraz olursa göğsünü gere gere Belediyenin tasdikli tarifesini çıkarıp gösterir: zabıta da, bu paranın ödenmesinde müşkülât çıkaracak olan müşteri ile uğraşmakta otel sahibine yardım etmekle mükelleftir.
Bu memlekette devlet bütçesinden maaş alanların yiizde sekseninin eline en Çûk ayda yüz Ura geçer. Ayda yüz liradan fazla kazanan vatandaşı da yüzde yirmiyi geçmeyen şu memlekette bir otelin, bir odasının aylık kirasını 750 lira olarak tesbit etmekte olsa oka garabet vardır
Şevket Rado
B. Bevin’in Avam kamarasındaki nutku “Bulgaristan, Romanya, Macaristan’da bir totaliterliğin yerine başka bir totaliterlik geldi,,
Yunanistanda Vulgaris hükümeti seçim sonuna kadar iş başında kalacak — İtalya ile antlaşma insaflı esaslara dayanmalıdır — İspanya rejimi İspanyol milletini alâkadar eder
Sıcak dalgası
Termometre yeniden 37 dereceye çıktı
V'
On beş gün süren şiddetli sıcaklar, havanın poyrazlaması üzerine bir parça hafiflemiş 37 dereceye kadar çıkan termometre 30 dereceye düşmüştü. İki gündenbcrl rüzgâr yeniden lodosa çevirmiş, sıcaklar şiddetini arttırmıştır. Dün termometre gölgede 37 derece idi. Sıcağın şiddetinden öğle vakti sokaklarda yürümek kabü olamıyordu.
Kuraklık son dereceyi bulmuştur. Sulanan bahçeler beş on dakika sonra kupkuru bir hal almaktadır. Bahçe, bostan sahipleri sürekli yağmur bekliyorlar.
Zonguldak’ta sıcaklar
Zonguldak 20 — Şehrimizde tahammül edilmez sıcak hüküm sürmektedir. Hararet gölgede 36 dereceye çıkmıştır. Herkes ceketsiz geziyor. Sıcaktan bayılma vakaları sık sık görülmektedir. Zonguldakta su ve buz İstanbul'a nümune olacak kadar boldur.
Çankırı’da yangın
Bir sinema ve beş, altı ev yandı
Batı devletleri ve Rusya
Arada bir harb çıkması muhakkak lâzımmış
Potsdam’daki kararlar
Halkalı suyu çeşmelere veriliyor
Sular idaresi Edirnekapı ve Top-kapı semtlerinden şehre akan Halkalı sularını dünden itibaren nöbetle çeşmelere vermeğe başlamıştır. Hangi gün hangi semtlerdeki çeşmelere su verileceği evvelce ilân edilmiştir.
Yerli Mallar Pazarı tasarruf yapacak
Sümerbank Yerli Mallar Pazarları, satış Hatlarında tenzilât yapabilmesi İçin müess= senin umumi masraflarında bazı tasarruflar yapılacaktır.
İş bankasının yeni umum müdürü
Ankara 20 — İş bankası Umum müdür mavlnj Necip Duruiz, İş Bankası umum müdürlüğüne tâyin edilmiştir.
Yunus Nadi Abalıoğlunun cenaze merasimi
Dün vatana getirilen Cumhuriyet gazetesi sahip ve baş muharriri Yunus Nad.1 Abalıoğlunun na'şı Cumhuriyet matbaasına nakledilmiş ve merhumun çalışma odasına konmuştur. Cenaze bugün saat on ikide kaldırılacak, Beyazıt camiinde namazı kılındıktan sonra Edlmekapı-dafcl Şehitliğe defnedilecektir.
Basın Birliği İstanbul bölgesi başkanlığı bütün üyeleri bu merasimde bulunmağa davet etmektedir.
Basın ve Yayın umum müdürü
İzinli olarak şehrimizde bulunan Basın ve Yayın Umum Müdürümüz B. Nedim Veysel İlkin perşembe sabahı uçakla Ankaıaya gidoçektir. Umum mudur dün mıntaka müdürü Bcrver İskit ve İç yayın dairesi müdürü Feridun Faal Tiilbcncl İle blrlnrtc gazete idarelerini ziyaret etmiştir.
Ankara 21 (Telefonla )— Dün gece saat on dokuzda Çankırı'da Ateş sinemasında bir yangın çıkmış ve süratle genişlemek İstidadını göstermiştir. Bunun üzerine Ankara'dan acele yardım istemek zarureti duyulmuş ve kuvvetli bir itfaiye grupu hususî bLr trenle şehrimizden derhal yola çıkaıl. iniştir. Gece yansından sonra Çankırı'dan gelen malûmata göre büyük gayretler harcanmak suretile ateş oldukça mevzii bir hale getirilmiştir. Bu ana kadar sinema civarında beş, altı evin yandığı, fakat tehlikenin hemen hemen önlenmiş bulunduğlı öğrenilmiştir. Söndürme sırasında yaralanan iki kişiden başka kayıp yoktur,
Bir kadın 5 çocuk doğurdu, fakat çocuklar yaşamadılar
Eskişehir 20 — Afyon'un Emirdağ İlçesinin Küllü mahallesinde oturan belediye çavuşlarından Tayyar' m karısı 31 yaşında hamile Nadide sancılanmış, bunu karın ağrısı sanarak belâya gitmiştir. Burada birbiri arkası sıra beş çocuk doğurmuştur. Çocuklardan dördü kız, biri erkektir, çocuklar 3 saat yaşadıktan sonra ölmüşlerdir._________
Millî Eğitim müdür muavinliği
Milli Eğitim müdürlüğünde açık bulunan Milli Eğitim, müdür muavinliğine Beşiktaş Mili! Eğitim memuru Nureddln Atasoyu tâyin edilmiştir.
Ankara belediyesinin otobüsleri
Ankara 21 (Telefonla) — An. kara belediyesinin îsvlçreden satın aldığı on büyük otobüsten Fransada Toulon limanında bu_ lunan yedisi Trabzon vapurile yurdumuza getirilecektir.
Uçak motor fabrikasının temelatma töreni
Ankara 21 (Telefonla) — Gazi istasyonu karşısında Devlet ziraat işlemeleri kurumu binalan yanında yapılacak olan Uçak mo. tör fabrikasının temelatma töreni 30 ağtıstosta icra edilecek, tir ,
Pancar fiatleri
Ankara 21 (Telefonla) — 1945 yılı kampanyası için şeker pan. carları flati tesbit edilmiştir. Bu yılın pancar mahsulü fiatleri geçen yıl fitlerinden iki kuruş aşa. ğı olmak üzere dört buçuk, 4,75 ve 5 kuruştur.
Bu üstlerin her birinin uygun-ianacağı ekim alanları pancarın yetiştiği yerlerin uzaklığı, yakınlığı göz önünde tutularak Tiirki. ye şeker fabrikaları anonim ortaklığı tarafından tâyin edilecektir.
Dondur 21 (R.) — Yeni İngiliz Djş Bakanı M- Bevln dün Avam, kamarasında İlk nutkunu söyllyerek. İngilterenln dış politikasını anlatmıştır. Bakan demiştir kİ:
«Miittcliklcr ve bütün dünya yüzündeki vatandaşların gözleri üzeri-mlzdedlr ve bizden kurulan birliği bozmamamızı ve parlak başarılarının esasları üzerinde sulhçu bir âlem kurmakta hiçbir zail göstermememizi bekliyorlar. Müttefiklerimiz muazzam kayıplara uğradılar. Bilhassa Rusya İnsanca ağır kayıplar vermiştir. Çok şükür bizim İnsanca fedakârlıklarımız geçen harbdcklnden daha ağır olmamıştır. Fakat savaşı kazanmak İçin tatbik ettiğimiz usul bizi fevkalâde fakir bırakmıştır. Ve cihanda yerimizi tekrar almamız İçin gereken kalkınma ödevi çok ağır olacaktır.
Kurtarılan memleketlerin durumu
Kurtarılan memleketlerin durumu belki de fenadır. Avrupa memleketlerinin bugünkü şartlan o memleketleri siyasi muhterisler için bir avlanma sahası yapmıştır. Bu memleketlerde normal ve muntazam hükümetler kurmak çok güç olacaktır. Daha bidayette azimli bir amacı hedef tutmalıyız: Bir nevi totaliterliğin yerine başka nevi bir totaliterliğin gelmesini önlemek.
Y unanistan
İngiliz hükümetinin flkrlnce, Vul-garls hükümeti. Yunan milleti bir karar verlnclye kadar İş başında kalmalıdır. Yunan şefleri bütiin vakitlerini hükümet değiştirmekle geçirecek olurlarsa Yunan milleti asla kalkınamaz.
Yunan jandarmasına teçhizat gönderilmesini çabukla t mak İçin bütün tedbirleri aldık. Hükümet şu mütalâadadır kİ. bir affı umumi yapılır ve mevkuflar tahliye edilirse, Yunanls-tanda itimat yeniden teessüs edecektir. Amerika, Ingiltere ve Fransa Yunan seçimlerini deneltmek taahhüdüne girişmişlerdir. Büyük Britanya bakımından dominyonları temsil etmek üzere iki müşahidin de davet edilmesini teklif ediyorum. Hükümet, Rusya'nın bu denete iştirak etmek istememesine mûteessirtlr. Fakat Yunan naibinin bütün meseleleri görüşmek üzere îngiltereye gelmek davetini kabul etmiş olduğunu söylemekle bahtiyarım.
Kuzey Yunanistanda ana dilleri Sırpça ve Hırvatça olanlara karşı yapılan muamele hakkında Yugoslav şikâyetlerine gelince; bu İthamlar hakkında tahkikat yapılmıştır. Ve o çevrede bulunan İngiliz kıtalarından alınan raporlara göre, ithamlar doğru değildir. İngiliz. Amerikan, Rus ve Fransız hükümetlerini temsil eden bir heyet vaziyeti yerinde tetkik etmek üzere oraya gönderilmelidir, Bulgaristan, Romanya,
Macaristan
Bulgaristan, Romanya ve Macarls-tanda kurulan hükümetler. İngiliz hükümetinin flkrlnce, milletin çoğunluğunu temsil etmiyorlar ve son gelişmelerin bırakLığı İntiba şudur kİ, bu memleketlerde bir totaliterliğin yerine başka bir totaliterlik geldi. Bu kadar gürültü İle sürülen demokrasi keli meşinden sonra bizim anladığımız bu değildir. Öyle görüyoruz kİ, demokrasi kelimesini tarif etmek gerekiyor. Serbes seçimlerden ne anladığımız hususundaki görüşümüz malûmdur. Halbuki Bulgar kanununun koyduğu bütün tahditler İçinde yapılacak bir seçim bizim serbes seçim meftunumuzu altüst eder.
İtalya
Önümüzdeki ay, Dış İşleri Bakanlarının Londrada yapacakları toplantıda İtalya İle sulh antlaşması meselesi bahis mevzuu olduğu vakit, arzumuz şudur kİ, bu antlaşma insaflı hükümlere dayansın ve İtalyan milleti, varlığına, hürriyete dayanan bir esas üzerinde kavuşmak imkânını bulsun. Bir intikam siyaseti taklbedllmeslnln kiyaseti! bir şey olacağını sanmıyorum. İtalyan milleti 20 seneden fazla sürerç faşizmin boyunduruğu altında kaldı ve muhakkak kİ birçok İtalyan-lar bu barbe kendi rızaları hilâfına atıldılar. Şunu farzetmek İsteriz ki, İtalya serbes seçimlere ve bir parlâmento hükûmed esasına dayanarak kurulacaktır. Bu da işleri kolaylaştı-racuMır.»
Dış Bakanı bundan sonra Fransa ve Flnlândlya ile münasebetlerden bahsetmiş ve Föloıfya hakkında demiştir kl:
(— Polonya İle dostça münasebetler kurmak arzusundayız. Polonyamn batıya doğru gitmek arzusunda bulunmasına karşı Churchlll'ln söylemiş olduğu sözlere tamanıllc İştirak ede-
----------------------------I Boğazlar meselesi
M. Bewin’in bu husustaki sözleri
----■_____
Londra 20 (A.A.) — Avam Kamarasında Avrupada nehir ve deniz yollarının bey. nel müe İlettiril meşinden. Boğazlar meselesinden, ve Tiir-kiyenin durumundan bahse., den M. Bcvviıı demiştir kl: o Bütiin bu meseleler önümüzdeki hafta çok dikkatle incelenecektir ve şu anda bu meseleler hakkında söz söylemem için üzerimde tazyik yapılmazsa memnun olurum. Bununla beraber vaziyetimizi tamamiyJe açıklamak için şunu söylemekliğinı lâzımdır: Büyük Britanya imparatorluğunu İngiliz camiasını ve dünya sulhunu en yakından alâkadar eden çevresi arasında Akdeniz ve Orta Şark bulunmaktadır.»
-
fim. Polonyamn hudut meselesi ancak sulh konferansında tesbit edilebilecektir. Postdam kararları mucibince bu memlekette de yakında serbesçe seçimlerin yapılmasını temenni ederim»
Bevln, İngilterenln İspanyada bir dahili harb çıkarmak İçin hazırlıklar yapmakta olduğuna dair çıkarılan rivayetleri tamamlle reddetmiş. «İspanyanın rejimi sadece. İspanyol milletini alâkadar eder ve eğer leabedi-yorsa bu rejimi gene ancak İspanyol milleti değiştirebilir» demiştir.
İrandaki kuvvetler
Bevln, sözlerine devamla:
«Potsdam konferansında İran meselesi de konuşulmuştur. Yapılan müzakereler sonunda Müttefik kuvvetlerin Tahrandan çekilmelerine karar verilmiştir. İranın diğer mıntakala-rındakl İngiliz, Amerikan ve Rus kıtalarının da Uzak Doğu harbinin sonunda tahliye edilmeleri avm kararlar İktizasında ndı. Uzak Doğu harbinin bugün nlhayetlenmlş bulunmasına göre, artık mezkûr kuvvetlerin İranda bırakılmalarına hiçbir sebep kalmamıştır. Bu hususta Amerika da bizimle hemfikir bulunmaktadır.»
Dış Bakanı bundan sonra Boğazlar meselesine kısaca temas etmiş ve Uzak Doğu İşlerinden bahsetmiştir.
Bir sarhoş, eski hesap meselesinden birini 5 yerinden bıçakladı
Dün gece yansına doğru Fatihte bir siitçü dükkânında bir adamın beş yerinden yaralanmasile neticelenen bir vaka olmuşıtur.
Dükkânda süt İçmekte bulunan Hacı Ali isminde birini gören ve fev-kalâae sarhoş bir halde bulunan İsmail adında bir genç, Ali ile aralarındaki eski bir hesap meselesini hatırlayarak dükkâna girmiş ve derhal münakaşaya koyulmuştur. İsmail, münakaşayı fazla uzatmamış, bıçağını çekerek Ali’nin üzerine atılmış ve beş yerinden tehlkell şekilde yaralamıştır.
Ali, Carrahpaşa hastanesine kaldırılmış, İsmail yakalanarak hakkında kanuni takibata girişilmiştir.
Toprak mahsulleri ofisi eski alım müdürünün muhakemesi
Ankara20 — Toprak mahsulleri ofisi eski alım müdürü Nuri Orağın dâvasına bugün Ankara Toplu Milli korunma mahkemesinde devam edilmiştir. Sanığın kendisi ve vekili Mersindeki tahkikatın tevsünl. yine Mersindeki portakal bahçesine alt- masrafların tetkikini. Mersinde tüccardan Rcşld Rast gelenin ticari ve mali durumunun muhtelif bankalardan sorulmasını ve kefaletli tahliyeyi istediler. Savcı Esht tevsii tahkikata hacet olmadığını, ve suçun Ağır cezayı miistelzlm olduğunu İleri süterek taleplerin reddini İstedi. Maljkeme tahliyeyi reddederek İstanbul ve Mersinden sorulan suallere cevap beklemek üzere muhakemeyi başka bir [ güne bırakmıştır.
Pretoria 20 (A.A) — (Reuter): Güney Afrika birliği eski millî savunma Bakanı ve «yen! nizam» partisi lideri M. Osuvald Pirow Pretorla’da verdiği bir nutukta bilhassa şöyle demiştir:
Batılı devletlerin Rusya İle harb etmeleri muhakkak lâzımdır. Yazık, çok yazık ki İngilterede bir İşçi hükümetin iktidara gelmesiyle buna imkân kalmamış gibidir. Böyle bir harb patlak verdiği takdirde Güney Afrika tarafsız kalamaz. İngiltere ile yanya-na savaşmak gibi nahoş bir şey yapmış olmak pahasına dahi Rusyaya karşı savaşmalıyız.
Times gazetesi Almanya-dâki durumdan şikâyet ediyor
Londra 21 (A.A.> — Times gazetesi, «Potsdam'dan beklediklerimiz» İsimli bir başmakalede, Potsdam konferansının toplanmasında İlk âmilin. Alınanlara memleketlerini demokratik
Körler görecek mi?
Bu hususta fennî araştırmalar devam ediyor
Londra 21 (A.A.) — Harb icatları yakında lnsanhğın faydasına olarak kullanılacaktır. Daily Mall'in yazdığına göre, körlerin gözlerini açmak yolundaki fenni araştırmalar devam etmektedir. Kullanılan usul, radarla kullanılan usule, yani radyo - elektrik lokallzasyonu sistemine benzemektedir.
Bu usulde,, kör adamın üzerinde taşıdığı bir cihaz tarafından neşredilen ziya dalgalan ve akseden bu dalgaların bir reseptörle alınması keyfiyeti bahis mevzuudur. Foto elektrik bir hücre, ziya dalgalarını duyulabilir sesler haline getirmektedir. Bu seslerin makam dereceleri eşyanın bulunduğu mesafeyi gösterir.
Aynı prenslpl okumağa da tatbik etmek ve basılmış harfleri ses haline getirmek İmkânları da düşünülmektedir. Mesele, siyah ve beyaz harfleri hlasedlleblllr radyo elektrik İtme hareketleri haline kalbetmek, yahut İşitilebilir sesler haline getirmekten ibarettir. İkinci şıkta, kelimeler bazı seslerle temsil edilecek ve körler bu yeni musiki alfabesini öğrenmek zorunda kalacaklardır.
Amerikan, kumandanları arasında değişiklik
Vaşlngton 20 (A.A) — Yarı resmi «Ordu ve Donanma» gazetesi, harbin bitmesi üzerine general MarshaU'ln emekliye ayrılmak talebinde bulunacağını bildirmektedir. Elqenhower'ln genel kurmay başkanı olacağı söylenmektedir. Amiral Leahy'nln de emekliye ayrılması mümkündür. Amiral Nlmitz'ln emekliye ayrılacak olan amiral King'ln yerine donanma başkomutanı ve deniz harekâtı şefi olacağı bahis mevzuu ediliyor. Hava baş komutanı general Arnold’un da faaliyetine nihayet vermesi muhtemeldir. Bu takdirde yerine general Baker geçecektir. Nihayet Harbiye Bakanının da vazifesinden affedilmesini talepte bulunacağı söylenllmektedlr.
Kisling’in muhakemesi
Londra 20 (R.) — Norveçli Kls-llng'fn muhakemesi bugün bağlıyacaktır. Klsllng bütün harb senelerini bir temerküz kampında geçirmiş olan Norveç mukavemet hareketine mensup tanınmış bir avukat tarafından müdafaa edilecektir. Avukat, neden bu vazifeli deruhde ettiğini soranlara: «İyi bir adamın, fena bir adamı müdafaa etmemesi İçin hiçbir sebep yoktur» demiştir.
Hollanda’nın zararları
Lalıaye 20 (AJL) — Hollanda Alman İşgali ve harb sırasında zararları 8 milyar florin, yani 149 milyar 600 milyon franga yükselmektedir. Bu rakam 1939 da 34 milyar 800 milyon florin olarak tesbit edilen milli servetin dörtte biri kadardır.
Filistinde bir tecavüz
Kudüs 21 (A.A.) — Cumartesin! pazara bağlıyan gece Earfında, bir Yahudi fethi? teşkilâtına mensubolduk-larmdan şüphelenilen silâhlı 15, 20 kişi Telâviv civarında bulunan Saro-na'dakl Alman kolonisine taarruz etmiştir. Yirmi dakika süren ve hiçbir kayba sebebiyet verniyen ateş teatisinden sonra, mütecavizler ortadan kaybolmuşlardır.
Bu sabah polis Teiâvlv'ln ana caddesini tutmuş, oradan geçenleri sıkı bir surette kontrol etmiştir. Kendilerinden şüphe edilen birçok kimseler tevkif edilmiştir.
Fransada partiler
Paris 21 (R.) — General de Gaulle Vaşlgtonda İken Fransız siyasî partileri, yakında yapılacak genel seçimler için hazırlıklarına devam etmeğe karar vermişlerdir.
Radikal partinin kongresi toplanmış bulunmakladır. Bu partinin kaydettiğine göre, Belediye seçimlerinden sonra radikal partiye mensubolanların sayısı tartmıştır. Şimdi bu partinin bedellerini ödeyen 200,000 âzası bulunmaktadır.
Sosyalist partisinin 250.000; komünist partisinin dû 700,000 üyesi bulunmaktadır. Fakat bu rakamlar seçimlerin ne netice vereceğini hiçbir vakit" göstermez.
bir esas üzerinde inşa etmeleri fırsatım vermek olduğunu söylemekte ve şöyle devam etmektedir;
Potsdam beyannamesi, Tahran ve Yalta konferanslarından sonra yayınlanan beyannamelerden son derece uzun olmakla beraber, teferruat kısmında onlar kadar sarih olmadığı gibi alınması gereken jııüspet tedbirler bahsinde de o kadar açık bir intiba vermemektedir.
Ekonomik bir siyasette tatbik edi-lecc: siyasi bir harekelin doğuracağı mahrumiyet tehlikesi bilmemeklik “ edilemez. Konferansta, Polonya, Çe-|> koslovakya ve Macaristanda bulunan Alman ahalinin nakledilmesinde mu-LJ tabık kalınmışt ır. Evsiz barksız buÛ_ milyonlarca Alman kütlesi AlmanyadaC^ bulunan muhtelif tabiiyette muhacir-»^ lerin ve sürgünlerin mevcudiyetile za- O ten mudil bir mahiyet olmış olan me- — seleyi her halde büsbütün vahimleş- (-* tirecektlr. •—
Bütün bu olaylar, Potsdaın'da der- W piş edilen ekonomik kalkınmaya alt gj genel prensiplerin tatblkma pek de le verişil değildir. Hududun her İki tara Tından gelen haberlerde, külliyetli ® miktarda muhacirin şimdiden yollara düşmüş olduğu bildirilmektedir. HcrM— halde bu vaziyet büyük endişelere yol açacaktır. Birçok cihetler, toplanması O
Potsdam'da derpiş edilmiş olan Dış İşleri Bakanlan konferansında, onun, Jj? süratli ve uzun vadeli kararlara var-mak ehliyetlerine bağlı olacaktır. Al- Rj manyadaki durum kararsızdır. Bu du- (D rum sükûnetle ve azimle İncelenmeğe Jr değer. Eğer Almanyada açlık, hasta-U lık ve karışıklık galip gelirse bunun neticeleri belki de yalnız bu memlekete İnhisar etmekle kalmıyacnktır
Fransada Senegalli askerlerle bir hâdise Saint Raphael 21 (A.A.) —
Saint Raphael sokaklarından geçen bir devriye kıtası, Senegalli askerler tarafından müşkülâta uğratılmıştır. Bu yüzden vaki olan müsademede Senegalli askerler altta kalmış, güvenlik kuv. vetlerile kuşatılmış ve kamplarına götürülmüşlerdir. Polis kuv. vetleri gerekli nizamı muhafaza için gerekli tedbirleri almıştır.
KÜÇÜK HABERLER
ik Takslm’de Belvü apartımanı bodrum 'katında arkadaşı Kamer'! ta banca İle öldüren MI sak birinci ağır ceza mahkemesinde ölüm casazma mahkûm edilmişti. Temyiz mahkemesi bujcarari bazı noktalardan bozduğundan Mis ak dün yeniden mahkeme huzuruna çıkarılmıştır. Savcı işi tetkik edip mütalâasını söyliye-ceğinden bu İstek kabul edilmiş ve ııakza uyulup uyulmaması hususunda mütalâa serdsdliip karar verilmek üzere duruşma ayın virml dokuzuna bırakılmıştır!»
* Vatman Halit isnûusa birina vazife esnasında bir tokat atmaktan sanık olarak asliye birinci ceza mahkemesine meşhud suçlar kanununa göre yargılanan Dr. Kemal'in' duruşması dün bitmiş ve mahkemi suçu sabit gördüğünden doktoru yirmi gün hapse, kırk dokuz lira para cezası ödemeğe mahkûm etmiş, fakat içtimai mekli gözönündc tutularak bu ceza tecil olunmuştur
ir Dün gece saat yirmi dörde doğru Çekmecede 1059 numaralı banliyö katarı makinisti Şlnasi manevra yaparak lokomotifi katarın bir tarafından diğer tarafına almakta iken kondüktörlerden Hüseyin Duydum vagonlrdan birinden atlayıp öbür tarafa geçmek İstemiş, bu sırada lokomotifin önüne düşmüştür. Hüseyin ehemmiyetli surette yaralanmış ve zabıta tarlamdan derhal Yedikıile Ermeni hastanesine nakîolummuştur.
BORS A
20/8/1945 fiatleri Londra üzerine 1 sterlin Nevyork üzerine 100 dolar lenevre 100 tsvlçre Fr Madrid Üzerine 100 pezeta Stokholm üzerine 100 kuron 5.24 132.— 30.3255 12,9375 31.1325
BORSA DIŞINDA ALTIN FİATLERİ
Gulden leşadlye hglliz Külçe (Bir gramiî 33.53 35.55 41.80 5.25
—• Takvim •—
Ramazan 12 — Hızır 197 imsak Güneş öğle İkindi AK. yatsı E. 8-21 10.13 5.15 9.03 -2.00 1.-0 V. 4.23 6.15 13.17 17.04 20.01 21.'3

21 Ağustos 1945
AHŞAM
AKŞAMDAN AKŞAMA
Müslüman Türk aileler Türkiyedeki Hıristiyan kızların drahomasını temin ediyor!
Musa, İsa ve Muhammet ümmetlerini birbiri aleyhlerine tahrik etmek zihniyetinde olanlar bugünkü dünyada azalmıştır. Hele şahsen ben öyleleri arasında değildim, değilim, bundan •onra da olamjyacağırn.
Lâkin müspet neticeler doğuracağı için, Müslüman Türk çoğunluğumuzu Musevi ve Hıristi. yan azınlığımızın mazhariyetlerine kıskandırmak lâzım geliyor. Haset ve gıpta sözlerinin Türk, çede büyük farkı var. Benim de kastettiğim «onlar yapmasın!» dedirtici haset değil «bize de yapa, hm!» dedirtici gıptadır. Hattâ «daha fazlasını ve daha iyisini yapalım!» dedirtici rekabet hissi, şampiyonluk gayretidir.
İzmir fuarı dün merasimle açıldı
7 ıcaret Bakanı Raif Karadeniz bu münasebetle mühim bir nutuk söyledi
İzmir 20 — İzmir fuarı bugün saat 18 de Lozan kapısında yapılan bLr törenle açılmışta. İptida Belediye Reisi Reşat Lebleblcloğlu bir nutuk söylemiş, bunu Ticaret Bakanı B. Ralf Karadeniz'in nutku takibetmlştir. Ticaret Bakanı nutkunda demiştir kİ: Ticaret Bakanının nutku
( — Yaşadığımız şu günlerde yeryüzünde artık, silâh sesleri durmuş, İnsanlar blrlblrierlnl öldürmekten vazgeçmişlerdir. On dördüncü fuar bu mesut günlere tesadüf etmekle bir üstünlük taşıyor: bu uğurlu raslayış bizim için bir talih eseri olduğu kadar yıllarca milletlerarası ekonomik yarışmalara saha olan fuarımızın gelecek yıllarda daha zengin ve daha parlak bir alan olacağının da habercisidir.
Bütün cihan sosyal ve ekonomik alanlarda bir intikal devresinin İçinde ve umumi bir ayarlanmanın ar 1 fesin -dedir. Yeni ve temelli bir sulh nizamı kurmak, milletlerarası emniyet ve a-henge şekli vermek. Birleşmiş milletler camiası için samimi bir hedeftir. Milletlerarası ekonomik münasebetler de şüphesiz .buna uygun olarak şekil alacaktır. Biz, Birleşmiş milletler ca- , mlasinin bir ailesi sıfatLle haksızlığa meydan vermlyen ve her milletin İnkişaf İmânlarını kolhyan bir ekonomik nizamın dünyaya sulh ve refah sağlıyacağına inanıyoruz. Bu inanla İçinde bulunduğumuz İntikal devresinin icaplarını da göz önünde tutarak faaliyetlerimizi düzenlemeğe çalışıyoruz. Bugünkü dış ticaretimiz işte böyle bir İntikal devresinin tesirleri altında bulunuyor.
Karşılaştığımız zorlukların hâlen harici ve dahilî sebepleri vardır. Haricî sebeplerin başında, Avrupa coğrafyasında vuku bulan değişiklikler geliyor.
Eski ve yerleşmiş münasebetler şebekemizin yerini tutacak yenisi henüz bulunamamıştır. Dahili sebeplerin başında da fiatlerlmizln yüksek
Evet:
Müslüman Türk aileler, Türkiyedeki Hıristiyan kızların drahomasını temin ediyor. Böyle kızlarla evlenen delikanlılar da, ilk sermayelerde hayata atılıyorlar. Minimini bir teşebbüse girişiyor, lar. Etrafımıza bakalım: Nüfus, ta çoğunluk olmıyan gayri müs. lirnler, iş hayatında çoğunluktur, İş hayatı ise. sütün kaymağı mesabesindedir. Memuriyet haya, tını biz Müslüman Tiirkler titiz, likle kendimize hasretmek istiyoruz. Halbuki, memuriyet, gelir bakımından, sütün tortusudur. Kaymağı onlara vererek tortuyu nefsimize saklıyoruz. Bu bizimki ne refagat! Ne ikramcılık!
Hakikaten de, gıpta ile etrafımıza bakalım: Firmalar onların... Sermayeler onların... Bazı firmalar ve sermayelerde Müslüman Türk isimleri görünüyorsa da perde arkasında asıl onlar. Biz koca çoğunluk, bunca siyasî ve içtimai imkânlara rağmen, Meşrutiyet devrinin. Cumhuriyet devrinin şuurlu devlet ve millet himayelerine rağmen, bir zaman, oluşu geliyor. Bu yüzden İhracatımız lar epey kuvvet bulan«Müslüman Türk’ten alış veriş edin!» propagandalarına rağmen, hâlâ nüfusumuzla mütenasip bir iş hacmi gösteremiyoruz Teşebbüs ve iş sahası ise hâlâ bom boştur. Zira, «Şu lâzım, bu lâzım. Memlekette o yok, bu yok, öteki yok!»
Musa ve İsa ümmeti daha zenginleşsin; teşebbüslere girişsin; himayeli gümrüklerden istifade ederek, dünyada ayrıca esen ırk ve din müsavatı havasından da şimdi artık büsbütün faydalana. rak başımıza burjua, büyük bur. jua kesilsin diye mi bekliyoruz,
.(Ne yapalım!» m cevaplan pek çoktur. Fakat hepsf de: «meşru şekillerde, müspet şekillerde rekabet edelim. Kendi memleketimizde kalbur altı olmıyalım!» prensipinde toplanır.
Ben tetkik ettim, siz de ediniz. Esasen bu noktaya evvelce de do. kunduğum ve ancak tasdik edici malûmat aldığım için şöyle bir durum karşısında bulunduğumuz muhakkaktır:
Gayri müslim kızların fakir tabakası. çıraklık işlerinde çalışıyor. Bizim aile kızlarımız arasında ise ancak münevver vazifeleri ve ameleliği kabullenenler var. Meslek öğrenmiyerek evde koca bekliyorlar. Evlenemezler veya dul kalırlarsa da erkeklere yük oluyorlar. •
Başta terziler, berberler olmak şartile hemen her atelyenin. her mağazanın çalışan kızları gayri miislimdir. Üç sene, beş sene çıraklıktan, kalfalıktan sonra üs. talaşıyorlar. Bu müddet zarfında da şık giyinen, iyi yiyen, iyi yerde oturan, eğlence yerlerini dolduran onlar. Derken günde 10-15-20-30 lira ücTet alır hale geliyorlar. Evvelâ ortakla, sonra müstakil teşebbüs hayatına giri. şiyorlar. Çirkinseler bile, yüksek drahomalı olduklarından evleniyorlar, Bu sefer kocalarile beraber müstahsil ve tüccar oluyorlar, kaymağı onların, tortusu bizim.
İç ticaret durumumuz
İç ticaret alanındaki tedbirlerimizden de bahsetmek İsterim. Memlekete giren malların kara bersada kaybolanlarını tevzi usulüne tabi tutmağa devam edeceğiz. Dağıtmanın sonuna kadar sermayelerinin mala bağlı kalmasından şikâyet eden ithalâtçılarımızı bu yükten kurtarmağa çalışıyoruz, 510 sayılı karar harb yıllan içinde geçirdiğimiz tecrübelerden sonra ihdas olunan bir tanzim sistemidir. Bu sistemin kısmı bir tanzimden ibaret olduğunu biliyoruz. Haklı şikâyetlere hedef olan kısımlarını değiştirmek suretile onu günün İcaplarına daha uygun bir hale getirerek tatbl-kına devamda şimdilik fayda görüyoruz. Millî korunma teşkilâtını seçkin Türk gençlerinin eline vermek suretl-le, aldığımız tedbirlerin iyi tatbik edilmesini sağlamak İstedik.
Atatürk ve İnönü
Anadolumuzun Garba açılan bu büyük İskelesinde konuşurken, şanlı Türk ordusuna ilk hedef olarak burayı göstermiş olan Büyük Ata'nın aziz hâtırası önünde hep birlikte eğilelim.
Altı yıldır dünyayı saran büyük yangının alev k olları arasında yurdumuz tutuşmadı. Harb meydünlannda evlâtlarımızın kanı dökülmedi. Yıllarca didinerek vücuda getirdiğimiz eserler yıkılmadı.
Şimdi bütün kudret ve kabiliyetlerimize hız vererek mllletlml-bulunuyoruz. Bu durumu bize kazandıran şahsiyeti, tarih boyunca Türk nesilleri minnetle anacaktır. Bu şahsiyet İnönü'dür. Sözlerimi bitirirken ona karşı duyduğum ız derin minnet ve şükranlarımızı hep birlikte burada ifade edelim. ■>
Bu nutuktan sonra Bakan kurdele-y. kesmiş ve Fuarı açmıştır, f
Ekmek kartlan
Dağıtıma yarından itibaren başlanıyor
- Vilâyetten tebliğ edilmiştir:
1 — Eylül - Ekim 045 devresi halk ve değişmez gelirliler ekmek kartlarının dağıtımına 22 ağustas 945 çarşamba gününden İtibaren Eerek dağıtma birliklerinde gerek merkez iaşe bürosunda başlanacaktır.
2 — Vaktinde mahsup muamelesini yaptırmıyanlarla gününde müracaat etmlyenlerln kartlan dağıtım sonunda verilecektir.
3 — Belediye merkez İaşe bürosundan ekmek kartlarını alan İstanbul-da mezun bulunan öğretmenler kartlarını bizzat ve hüviyetleriyle müracaat ederek alacaklardır.
4 — Tevziat sırası aşağıda gösterilmiştir: 22 ağustos 945 çarşamba günii 1 den 75, ve 93. 150, 196, 209, 219, 228, 23. 463, 485. 488. 512. ve 512 B. 23 ağustos 945 perşembe günü 76 dan 150, 24 ağustos 945 cuma günü 151-den 225. 25 ağustos 945 cumartesi günü 226 dan 300, 26 ağustos 945 pazar günü 301 den 375. 27 ağustos 945 pazartesi günü 376 dan 450. 28 ağustos 945 salı günü 451 den 525. 29 ağustos 945 çarşamba günü 528 ve daha sonraki numaralı dosyalar. 31 ağustos 945 cuma günü günlerinde müracaat etmlyenlerle mahsup muamelesini vaktinde yaptırmıyanlar.
RA
ANKARA RADYOSU
18 Dans orkestrası. 18.30 Konuşma.
18.45 Dans orkestrasının devamı, lö Haberler, 19.20 Geçmişte bugün. 19 25 Türküler ve oyun havaları, 19.45 Posta kutusu, 20 Operet şarkıları (Pl), 20.15 Radyo gazetesi. 20.45 Carmen operasından Prelütler ve Aryalar (Pl,). 21.05 Müzik. 21.45 Tarihi Türk musikisi. 22.30 Dans müziği (Pl.),
22.45 Haberler. -
Yarın sabahki program
7.30 Orkestra eserleri (P1-), ?-45 Haberler, 8 Orkestra eserleri (Pl.) 12.30 Şarkı ve türküler. 12.45 Haberler. 13 Müzik. .
Sahile 3
Caddebostan AYTEN Gazinosu Yarınki Çarşamba 22-8-945
MÜNİR NUREDDiN
ve arkadaşları gecesi
Bayandırlık Bakanlığından:
İnebolu ve Amasradakl mendireklerin tamir İşleri kapalı zarf uso-111e ayrı ayrı eksiltmeye konulmuştur
1 — İnebolu mandlreğinln tamirine alt eksiltme 27/8/945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat on altıda,
2 — Amasra mendireğinin tamirine alt eksiltme 31/8/945 tarihine rastlayan cuma günü saat on altıda Bakanlığımız Demlryollar ve Limanlar İnşaat Dairesindeki Eksiltme fomlsyonunda yapılacaktır.
3 — inebolu mendireği tamiratının tahmin edilen onarma bedeli 130.000 ve geçici teminatı 7750 liradır.
4 — Amarra mendireği tamiratının tahmin edilen onarma bedel 70.000 ve geçici teminatı 4750 liradır
5 — Sözleşme projesi Bayındırlık, Eksiltme, Fenni ve Özel şartlaşmalar, Hat birimleri cetveli 11e onarım plân ve kesinlerinden İbaret bir takım eksiltme evrakının ineboluya alt olanı 650, Amasraya alt olanı da 350 kuruş karşılığında Demlryollar İnşaat Başkanlığından alınabilir.
6 — Bu eksiltmelerden İntbolu mendireği eksiltmesine girmek isteyenlerin en az yetmiş beş bin liralık vc Amasra mendireği eksiltmesine girmek isteyenlerin en az yirmi beş bin liralık sınai imalât yaptıklarını gösterir o İşleri yaptıran daire ve müesseselerden verilmiş bir veslka-göstermeleri şarttır.
7 — Bu eksiltmelere girmek İsteyenler, eksiltmelerin yapılacağı günden en az üç gün evvel btr dilekçe İle Bakanlığımıza baş vuracaklar ve altıncı maddede yazılı vesikalarla akçalı, teknik ve sair vasıflarını belirten vesikalarını da dilekçelerine bağlıyarak girmek İstedikleri eksiltme İçin ehliyet vesikası İsteyeceklerdir, tîç gün önceden verilmemiş dilekçeler hakkında bir işlem yapılmıyacaktır.
8 — İstekliler, teklif zarflarını 2490 sayılı kanunun vc eksiltme şart-
laşmasının tarif ettiği biçimde haarlayarak ve ehliyet vesikaları He sözü geçen kanun v« şartlaşmada belirtilen vesikaları da içine koyarak eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat öncesine kadar alındı karşılığında Eksiltme Komisyonu Başkanlığına vermiş olacaklardır (16815)
Sökülür takılır çelik silolar kurdurulacaktır
Toprak Mahsulleri ofisi genel müdürlüğünden:
1 — Aşağıda yazılı yerlerde ve sayıda sökülür takılır çellg siloların temel İnşası ve demir akşamının kırılması İşi açık eksiltme suretile ihale edilecektir.
Tahmin
Kurulacağı Eksiltmenin edilen bedel Geçici te. Eksiltmenin

Ve iktisatçılarımız, siyasetçilerimiz, İçtimaiyatçılarımız Koruyor:
— Maddeten, manen bu millet nasıl kalkınacak?
Cevabı:
— Atıl duran l.ş kuvvetlerimizi İş görür hale sokmakla. Her İşin bab1 angıcı budur.
(Vâ - Nû)
aksamakta, ithalâtımız da bundan müteessir olmaktadır. Çünkü dış ticaret sahasında alım kudretimiz, sattığımız malların bedelinden husule gelir. Kısa ifade ile ancak sattığımız kadar alabiliyoruz. Bu durum karşısında evvelâ değişen ticaret coğrafyasına uymak zorundayız. Bunun için yeni pazarlar kazanmak ve İhraç mallarımızın koleksiyonuna yeni mallar katmak gerekiyor. Hükümetten ziyade hususi teşebbüs erbabının gayretleri bu sahada bize daha fazla başarı vadedlyor. Mallarımızın kalitelerini yükseltmek, dünya piyasalarında geçer tip ve standardı ara uydurmak bu gayretlerimizi destekliyecek-tlr. Sonra flatlerlmizl de indirmek mecburiyeti karşısındayız. Fiatlerimi-zln bugünkü yüksek seviyesi üzerinde müessir olan âmiller malûmdur. Bunların btr kısmı geçici mahiyettedir. Bu âmiller ortadan kalktığı ve tesirleri aksi İstikamette İşlemeğe başladığı zaman fiatlerlmizln mutedil bir seviyeye inmesini ümldedebillrlz. Böyle organik bir seyrin meydana gelebilmesi şüphesiz bir takım ön şartların tahakkukuna vabeste bulunuyor. Zaman, artık bu şartların tahakkukuna mâni olan unsurları birer birer tasfiyeye başlamıştır.
Hayatı ucuzlatma yolunda alınan tedbirler
Hayatı ucuzlatmağa kampanyamız bu yolda attığımız İlk adımdır. Hükümet hayatı ucuzlatmak konusunu ele almış, evvelâ devlet müesseseler! tarafından istihsal edilen malların 11-atlerlnde tenziller yapmağa karar vermiştir. Bu kararların neticelerini! kısmen öğrenmiş bulunuyorsunuz., Bakanlıklar bu faaliyetlerine devam ederek hizmetleri ve istihsali aksat-mıyacak surette bütün imkânları kullanacaklardır. Devlet işletmeleri bu yolda yürürken serbes çalışan sanayici ve tüccarlarımızın da bu harekete ayak uydurmalarını beklemekteyiz. Devlet burada sadece ön ayak olabilir. Serbes teşebbüs erbabı İse bu gayreti devam ettirip şümullendlreblllr. Onların daha rasyonel çalışarak, daha az kâra kanaat ederek bunu yapmaları aynı zamanda günün zaruri icaplarıdır.
Bütün bu gayretlerin başında İstihsal dâvası gelir. Milletimiz için özlediğimiz refah ve ümranın hakiki temeli geniş ve bol İstihsal olduğunu hiçbir gün hatırdan çıkarmamalıyız. İthalâtımıza gelince, bunu da her şeye rağmen azaltmamak zorundayız, önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan ithalâtı müsaade usulüne tabi tutma kararımız da bunun bir neticesidir. İthalâttaki darlığı yalnız formalitelere, şu veya bu teşkilâtın mevcudiyetine atfetmek teferruatta kalan bir görüşün mahsulüdür. Bununla beraber formaliteleri azaltıyoruz. Muamelelerin geçtiği ban kademeleri kaldırıyoruz ve bununla İthal İşlerimizin daha çabuk ve sade bir şekilde yürümesini temine çalışıyoruz.
Muhiddin Üstündağ
Samsanda
Samsun 17 — İstanbul Milletvekili Muhiddin Üstündağ trenle şehrimize gelmiştir. Mumaileyh cuma günü An-karaya dönecektir.
E Bakırköy İNCİRLİ’de -■
Bu akşam tam kadrosiyle I rİLLA REVÜ OPERETİİ artınlara inanmaml
Satılık Çam Kerestesi
Devlet Orman işletmesi Finike müdürlüğünden!
Mlkdan
Adet____M3._____Ds3.
830 81 380
Bölgesi Deposu Cinsi
Kumluca Çıralı çam Kereste Bh. M3. Muh. Bed. % 7,5 teminatı
IX Ku._____________Li. Ku.
‘ 110 00 071 39 3/9/945 14,30
1 — Yukarıda dns ve mlkdarı yazdı çam kerestesi açık arttırma surenle satıcı arzedilmiştlr.
. İhale 3/9/945 pazartesi günü saat 14,36 da Finike Devlet Orman işletmesi Müdürlüğü binasında teşekkül edecek komisyon huzurunda yapılacaktır.
2 — Kerestelerin bulunduğu yer kara ve su yolile denize kadar nakle müsaittir.
3 — Bu satışa alt şartname ve çap listesi Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde İstanbul, Turgutlu. Antalya. Alanya, Kaş ve Fethiye İşletme Müdürlükleri İle Kumluca ve Elmalı Bölge Şefliğinde ve İşletmemiz Merkezinde görülebilir.
4 — Taliplerin mezkûr günde komisyona müracaattan Uân olunur.
(11169)
ihale günü ve saati
Beyoğlu Kadastro müdürlüğünden'-
Kadastrosu ikmal edilen Gala tada Kemankeş mahallesinin askı cetvelleri mahallesine ve müdürlüğümüz dahiline asılmıştır. Bir itirazı olanların 2013 numaralı kadastro kanunu mucibince İki ay zarfında Taksimde Sıraservller caddesinde 48 numarada Beyoğlu kadastro müdürlüğüne müracaatları ilân olunur. (11163)
Devlet Orman İşletmesi Vize müdürlüğünden:
22/8/945 günü açık arttırması İlân edilen 9555 kental meşe odununun satışı durdurulmuştur. Keyfiyet İlân olunur. (11225)
Göztepe asma dan:
fidanlığı
Kıymeti Lira
alım satım komisyonun-
İhale tarihi
24.8 945 cuma saat 15 de mahallinde
Gebze fidanlığı kollekslyon bağı
Bu yılkı üzüm mahsulü pazarlıkla satılacağından isteklilerin yukarıda yazılı gün ve saatte pey akçeslle birlikte mahallindeki komisyona müracaatları. (11224)
Çeltik Satılacak
Toprak Mahsulleri Ofisi genel müdürlüğünden:
Adımıza İş gören T.C. Ziraat bankası Maraş şubeal ambarlarında mcT-cut altmış iiç ton çeltik. İki tondan az ve elli tondan çok olmamak özere partiler halinde açık arttırmaya çıkarılmıştır. Satışın 29 ağustos 1945 çarşamba glinii saat 10 da T.C. Ziraat bankası Marnş şubesi binasındaki komisyon tarafından yapılacağı, İsteklilerin beher ton İçin elli lira muvakkat teminat akçelerini açık artırma günü ve saatine kadar bankaya yatırmış bulunmaları duyurulur.(1117-41
Sümerbank iplik ve dokuma fabrikaları mües-sesesi Bakırköy bez fabrikası müdürlüğünden:
1 — Ereğli fabrikamıza alt tahminen 25 ton kadar pamuk deşesi açık arttırma suretile satılacaktır.
2 — Açık arttırma 24 8.045 cuma günü saat 14 te yapılacaktır.
3 — Şartname Fabrika Ticaret şefiğinden alınabilir.
4 — Fabrika İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
(11048)
yer Adet yapılacağı yer Lira Krş. Lira Günü Saati
Akşehir 20 T. M. O. Kouya Grup Şefliğinde 4177. 65 315 28/8/1945. 16
Argıthan 12 » B 2974. 95 225 16
Meydan 12 > > 4224. 61 320 B 16
Ereğli 12 » > 3203. 70 250 » * 16
Azarlköy 12 B > 2778, 29 210 > * İE
Ayr atıcı 12 B B 3170. 47 240 ■ 16
Kayseri 24 T. M O- Kayseri Grup şefliğinde 7320. 50 550 • ■ 18
Yeşilhisar 12 » B 2673. 94 205 » » 16
Sanoğlanlı 12 B a 2602. 88 200 > B 16
Himmetdede 12 B » 2939. 38 225 16
Çivril 12 T.M.O. Ankara Genel Müdürlüğünde 2504. 64 200 16
Kunduz 12 T. M. O. Samsun Grup şefliğinde 3179. 78 240 18
Elâzığ 12 T. M. O. Malatya 3028- 84 230 16
Grup şefliğinde
2 — Çelik siloların kunulmasına alt keşif evrakı ve projeler Ankara'da Ofis Genel Müdürlüğü Malzeme Müdürlüğünde vc diğer yerlerde mevkileri yazılı Ofis İnşaat Grup şefliklerinde görülebilir
3 — Bu İşe İstekli olanların en geç ihale tarihinden bir gün öncesine kadar grup şefliklerine baş vurarak bu İşi yapabileceklerine dair belse almaları lâzımdır
4 — Eksiltmeye girmek İsteyenler en geç eksiltme saatinden İki Saat Önce lâzım gelen geçici teminatlarını gıup şeflikleri veznesine yatırmış olmalar! lâzımdır.
5 — Yukarıda sözü geçen yerler İçin eksiltme günü tayin edilen saatte genel müdürlüğe yapılacak teklifler de kabul olunur. (10830)
Öğrenci alınacak
Maden tetkik ve arama enstitüsü genel direktörlüğünden:
Yatılı ve parasız olan Zonguldak Maden Teknisyen Okuluna seçme sınan ile öğrenci alınacaktır.
Bu teknik okulun btrl teorik diğeri pratik olmak üzere İkişer sömestre ayrılmış dört yıllık öğrenimi vardır, Okula en az orta okul öğrenimini bitirmiş olanlar alındığına ve öğrenim süresi dört yıl olduğuna göre, mezunlan 3650 sayılı kanunun 3 üncü maddesinin D fıkrası hükmünden faydalanacak derecede öğrenim görmüş sayılacaklar ve askerlikte yedek subay hakkını haiz olacaklardır.
Aşağıda yazılı şarttan haiz olan İsteklilerin en geç 21/8/1945 gününe kadar Zonguldak'ta adı geçen okul müdürlüğünı ve İstanbulda Tophane iskele Cad. 14/16 No. da Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Bürosuna veslkalarlle başvurmaları gereklidir.
1 — Türk olmak.
2 — Sıhhatli Olmak, bulaşıcı bir hastalığı bulunmamak,
3 — Âzası noksan ve sakat olmamak, bünyesi öğrenime ve maden-
ciliğe elverişli bulunmak, {(Sınavı kazananların sağlık muayenesi Zonguldak'ta yapılacaktır).
4 — En az orta okul öğrenimi veya btr sanat okulunu bitirmiş ol-
mak veya kendisine liseye girme hakkını veren bir vesikayı İbraz etmek.
& — 15 yaşından küçük ve 18 yaşından büyük olmamak,
6 — Kabul sınavında kazanmak, (bu sınav orta okul programına
göre Türkçe, Geometri, Cebir ve Fizikten İbarettir.)
7 — İyi hal ve ahlâk sahibi olmak, (öğrenime ara vermemiş olan-
lardan böyle bir belge aranmaz.)
8 — Yazılı sınavları kazananların bir de sözlü sınavları yapılmak
üzere yol masrafları okulca verilerek Zonguldağa gönderileceklerdir.
6 — 6 adet vesika fotoğrafı vermek.
10 — Sınav 23/8/945 perşembe günü Zonguldak ve İstanbulda yapılacaktır. (9957)
Bilecik nafia müdürlüğünden:
1 —\ Eksiltmeye konulan iş: Bilecik - Vezlrhan - Gölpazarı yolunda ve Sakarya nehri üzerinde kâin vezlrhan demir köprüsünün ahşap döşeme onarma İşi olup keşif bedeli 2594 lira 89 kuruştan ibarettir.
2 — Bu işin muvakkat teminatı 194 lira 62 kuruştur.
3 — Eksiltme 5 9.945 çarşamba günü saat 15 te Bilecik III Encüment .daimîsinde açık eksiltme suTetlle yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye girecekler bu İşe alt şartname ve buna müteferrik evrakı Bilecik Bayındırlık müdürlüğünde görebilirler.
5 — İsteklilerin eksiltme tarihin fen en az üç gün evvel bir İstida İle Bilecik Dine müracaatla bu gibi İşleri yapabileceklerine dair ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
Eksiltmeye lştirftk edecekler 5 inci maddede yazdı vesaikle 945 yılına alt Ticaret odası vesikası ve nıuvakk.-- tamlnallarını Ziraat Bankasına yatırdıklarına dair makbuzu komisyona İbraz etmeleri lâzımdır. (11120)
Banife 4
Çok nadide
Bir Zümrüt Yüzük
Kıymetli bir zümrüt yüzük 23 Ağustos 1945 günü Sandal Bedesteninde müzayede ila satılacaktır. İstekliler Bedesten vitrininde teşhir edilmekte olan yüzüğü her gün orada görebl-, lirler.
CGömlekiş—i
BİRİNCİ SÜN1F ÇÖMLEKÇİ |
KS® Tel: 20098 Sirkeci
Zayi — Seyrüseferden aldığım 3314 sayılı bisiklet plâkamı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. Talât Soncar
Adres: Yahköy Fıstıklı Yalı sok. No.38 Beykoz
AHÇI BAYAN ARANIYOR
2 kişilik bir ailenin yemeklerini pişirecek ve sofra hizmetini görecek İyi yemek pişirir orta yaşlı bir bayan ahçı aranıyor. Küçük Yalı Bağdat cadderiNa ■■■ 42 ye müracaat.
Zayi — Karagümrük nüfus memurluğundan aldığım nüfus kâğıdımla birlikte Edlrntkapı yabancı askerlik şubesinde kayıtlı askerlik tezkerem! kaybettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur.
336 doğumlu
İbrahim oğlu Satılmış Güneş
n
Karabiikteki işlerimizi tedvir eden komisyoncu Bay Hilmi Gii-layin görülen lüzum üzerine müessesimizle olan alâkası kesilmiştir.
Elüzlz Nakliyat Şirketi
^^■■■24 Saat lçind»?^^^^-Bir gün sünnet, ikinci günü bir defalık İlk ve son pansuman El! çabuk Sünnetçi
Rıfat Köprülü
Adres: Şehir telefon rehberinde
%
Bulana mükâfat
18. 8. 945 tarihinde saat sabah onda Sultan ahm etten Beyoğluna giden tramvay arabasında kahve rengi el çantası içinde ticari İki defter kaybolmuştur. Aşağıdaki adrese getiren veyahut gönderen memnun edilecektir.
Dlvanyolu Yeni kasap 57 No.
Sırrı Görgü ner Tel 24151
> Zayi — İstanbul Belediyesi sular idaresinden aldığım bonservisi zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Mecîdiyeköy Sakızağaç 2 No. Eşref Uralortaç
Sultanahmet Beşinci sulh hukuk yargıçlığından: 945/387
Rlfat Pckcr Hayriye, Senlye, Kasene, Şeflka, Emine ve Hailce tarafından Fatma. Hanlfe. Fahri, Felımi. Mehmet, Emine ile İştirak halindeki Uıikapanında Yavuz Sinan mahallesi Leblebici sokak 00 numaradaki gayri menkulün şuyuunun izalesine karar verilmiş olduğundan müzayede ile satılacaktır. Gayri menkul ahşap bir evdir. İki katlıdır. Zemin katta bir oda bir helâ ve bir mutfak vardır. İkinci katta İki oda vardır. Elektrik tesisatı ve kuyusu vardır. Evin, muhammen bedeli 2400 liradır.
İlk müzayede 7. 0. 945 cuma günü saat 14-16 arasında olup muhammen bedelin % 75 nl bulmadığı takdirde İkine! arttırma 10. 9. 945 çarşamba günü saat 14-16 arasındadır. İkinci arttırmada muhammen bedelin % 75 İni bulsun ve bulmasın İlk arttıranın sürdüğü pey üzerinden İhale! katiysa! yapılır. Gayri menkul üzerinde İpotek sahibi alacaklılar varsa tarihi İlândan itibaren 15 gün İçinde müracaatları. Aksi halde paylaştırmadan hariç bırakılacaklardır. Müzayedeye iştirak İçin % 1,5 nispetinde pey akçesi yatırılması lâzımdır. Fazla tafsilât İçin İstanbul tapu kadastro dairesi altında bulunan 5 İnci sulh hukuk kalemindeki 945/367 No. lu dosyaya müracaat edilmesi ve müzayede mahkeme salonunda yapılacaktır.
(11226)
Zayi. — Fatih mal müdürlüğünden almakta olduğum maaşımın tatbik mührünü zayi ettim. Yenisini yazdıracağımdan eskisinin hükmü yoktur. Seyide Berkyer
Zayi — Fen fakültesi kimya mühendisi zümresinden aldığım 1944 -1045 senesinde verilen 449 sayılı hüviyet ve 5157 sayılı şebeke zayi olmuştur. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur,
Orhan Engez
Nişan taş — Husuil
Sayın müşterilerimize
30 Ağustos Zafer Bayramı yaklaşıyor. Milli, Parti, okul flâma'arı, her türlü ecnebi bayraklarınızı müessesimizden tedarik edebilirsiniz. Taşra siparişleri ödemeli gönderilir. Adres: Galata Mahmudiye Cad. No. 106.
FEY7ULLAH GÖKÇEK
tarihi: 1885
YATILI — YATISIZ
— ORTA — LİSE
Her gün saat 9 dan 16 ya kadardır.
Kuruluş
KIZ — ERKEK — YUVA — İLK
Kayıd muamelesi için müracaat: ._
Eski talebe eylülün 20 inci gününe kadar kaydını yenilemiş olmalıdır. /abanc^i^Şretfm^l^ısıj^Telefon^0879.
Kadıköy Kız Enstitüsü müdürlüğünden:
1 — Okul binasında İki kıta keşif mucibince yapılacak olan tamirat pazarlıkla eksiltmeye konulmuştur.
2 _ ihale l/IX/945 günü saat 11 de yüksek okullar muhasipliği binasında toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
3 — Keşif bedelleri Ş000 lira muvakkat teminatı 675 Hradır.
4 — Eksiltmeye İştirak edeceklerin bu gibi İşler yaptıklarına dair Milli Eğitim Bakanlığı Teknik bürosundan alacakları ehliyet vesikasiyle Ticaret odasının 1945 yılı vesaikini komisyona göstereceklerdir.
5 — Keşifler muhteviyatının hususî fenni şartnameyi görmek İsteyenlerin pazartesi ve perşembe günleri İdareye müracaatları. (11054)
[
1
Karaağaç müesseseler! et nakliye kamyonları İçin alınacak 35 adet aklmulâtör ve 225 adet bojl açık eksiltmeye konulmuştur. Hepsinin tahmin bedeli 4025 lira vc İlk teminatı 301 lira 88 kuruştur. Şartnamesi Zabıt vç Muamelât M A dür lüğii kaleminde görülebilir. İhalesi 3.9.945 pazartesi günü saat 14 de Daimi Encümende yapılacaktır. İsteklilerin Uk teminat makbuz veya mektupları, ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgelerile birlikte İhale günü bellrlisaatte Daimi Encümende bulunma lan- (11050)
İstanbul Belediyesi İlânları
SATILIK ARSALAR
Boğazlçlnde Sipahi ocağı ile Kalender köşkü arası otuz parça ayrılmış arsalar toptan ve perakende satılacaktır. Biner metrelik olan arsaların metresi 2-8 liradır. Görmek lçinher gün öğleden sonra İçindeki bekçiye müracaat.
Mübadil kuponlarının tasfiyesi hakkında ilân
Tasfiye kurulu başkanlığından:
1 — 1771 sayılı kanun uyarınca verilmiş olan mübadil ku. fonlarının bu defa yürürlüğe giren 47Ö6 sayılı kanun hükümleri gereğince tasfiyecine başlanmıştır
2 — Bu kanunun ikinci maddesine göre ilgililerin ellerindeki kuponları açık adreslerini gösterir bir dilekçe ile birlikte 16. 10. 046 günü iş saati sonuna kadar bulundukları yerin en büyük malmemuıuna alındı karşılığında vecibeleri,
3 — Bu tarihten sonra yapılacak başvurmaların muteber oL
mıyacağı ilân olunur, (11008)
Nişantaşı, Çınar Caddesi - Hususi
Şişli Terakki Lisesi
Tesis tarihi: 1870
Disiplini kuvvetli, muvaffakiyeti sabit,, resmî okullara muadeleti tasdikli özel Türk lisesidir, ilk kısım üçüncü sınıfta başlıyan yabancı dil öğretimine daha fazla önem vermek maksadıyla, bu yıl ders saatleri dışında ücretsin kuvvetlendirme kurları açılacaktır. İLK, ORTA ve LİSE kısımlarına yatılı, gündüzlü, kız ve erkek öğrenci kaydına 20 Ağustosta başlanacaktır. rr—
HHMI Eski öğrencilerin 15 Eylüle kadar kayıtlarını yenilemeleri gerektir. Telefon: 80547
İstanbul Halkalı Ziraat okulu Müdürlüğünden
Okula müsabaka İle paralı ve parasız yatılı öğrenci alınacaktır.
1 — Kayıt İçin gerekli belgeler:
A) — Nüfus .kâğıdı (asli veya sureti)
B) — orta okul diploması veya diploma almağa hak kazandığına dair belge.
C) — Sağlık raporu,, aşı kâğıdı.
D) — İyi hal belgesi.
E) — Altı adet belgelik fotoğraf.
2 — Seçme sınavları 17/9/945 pazartesi günü Türkçe ve matematik 18/9/945 salı giinü Fizik - Kimya ve Tabiat bilgisi derslerinden olmak üzere Yeşllköyde lljç okul binasında saat 10 da yapılacaktır.
3 — Türk tebaasından vücudu ziraat işlerine dayanıklı 15 yaşından küçiik ve 18 yaşından büyük olmayan ve liselerden belge almamış bulunan orta okulu bitirmiş adayların kaydına 1/8/945 gününden İtibaren başlanmıştır.
İsteklilerin en geç 10/0/045 pazartesi gününe kadar birinci maddede gösterilen belgeleri bir dilekçe ile doğrudan doğruya okul Müdürlüğüne göndermeleri açıklanır. (11057)
ve
Ankara Belediyesinden:
1 — Otobüs İdaresi garajında ye; bir garaj İnşası 15 gün müddetle kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (173016) lira (17) kuruştur.
3 — Teminatı (9900) lira (81) ku- ıştur.
4 — Teminat belediye merkez veznesine yatırılacaktır.
5 — Bu işe girmek Isllyenlerln ticaret odasına kayıtlı olmaları ve (70) hin liralık asma demir çatı İşini yapmış olduğuna dair vesika İbraz eyle-r eleri ve ihaleden en az üç gün evvel belediye başkanlığına yazı ile müracaat ederek ihaleye girebilmek İçin vesika alarak bu vesikaları teklif mektubuna eklemeleri şarttır.
6 — Bu İşin 7. 9. 945 cuma günü isteklisine İhalesi mukarrer bulun-
duğundan şartnamesi İle keşif cetvelini ve projesini görmek Istlyenlerln her gün encümen kalemine müracaatları ve İsteklilerin de 2490 numaralı kanunun 32 İnci maddesi mucibince tanzim edecekleri teklif mektuplarını İhale günü olan 7. 9. 945 cuma günü saat 10 a kadar belediye dairesinde müteşekkil encümene vermeleri. 111042)
İstanbul Üniversitesi A. E. P. komisyonundan:
1 — 5 691 068.69 lira keşlfll İstanbul üniversitesi Fen ve Edebiyat fakültelerinin 2/3/4/6/7/8/9/10/16 sayılı bloklarının kaba inşaatı eylül 1945 cuma günü saat 15 te Rektörlükte kapali'zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar Rektörlükten 50 liraya alınır.
3 — Eksiltmeye girebilmek İçin İsteklilerin usulüne göre 184 483 liralık geçici teminat vermeleri ve 2490 sayılı kanunda yazılı belgeleri haiz olmaları.
4 — İstekliler ihale gününden tatil günleri hariç 7 gün evvel İstanbul üniversitesi Rektörlüğüne müracaatla vesika almalıdırlar. Bu müddet içerisinde vesika isteğinde bulunanlar dilekçelerine (harbden evvel 500.000 ve harbden sonra 1.500.000 liralık ve bir parçalık bu İşe berizer ehemmiyette bina inşaatı veyahut bir defada en az 4.500.000 kıymetinde İnşaat İşini muvaffâkiyetle yaptığına dair İşi yaptıran İdareden alınmış vesika ve mali vaziyetini bildiren belgeleri bağlamaları.
5 — Rektörlük istekliler tarafından İbraz edilen belgeler İle kayıtlı olmayıp yeterlik belgesi verip vermemekte takdir hakkını kullanır.
6 — İstekliler teklif mektuplarını eksiltme günü saat 14 e kadar alındı karşılığı Rektörlüğe vermeleri lâzımdır.
7 — Postada olacak gecikmeler kabul olunmaz.
(11002)
Millî Eğitim Basımevi Müdürlüğünden:
Basımevlmlzln Ankara şubesine Tipti makinelerinde çalışacak vericiye ihtiyaç vardır, isteklilerden evli olmayanlara yatacak yer rlk edilecek ve yapılacak tecrübe neticesinde saatlik iicret tayin çektir.
İsteyenlerin İstanbulda Ayasofyada Basımevlmiz Müdürlüğüne racaatiarı. (11026)
kâğıt teda-edile-
mü’
Diş Tabibleri, Dişçiler ve Diş Depolan sahipleri ve Diş ve Kauçuk ithalâtçılarına: İstanbul Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlüğünden:
Ticaret Bakanlığının 25. 11. 9-14 gün ve 26 sayılı sirkülerinden sonra Ticaret Bakanlığı İle anlaşarak dtş malzemesi tevzii işini İstanbul sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğüne havale etlen Sağlık ve S. Y. Bakanlığının 10. 8. 945 gün ve 3649/12624 sayılı emirlerine göre badema tevzle tabi diş ve kauçuklar ikinci bir iş'ara kadar şu şekilde tevzi edilecek ve muamele göreceklerdir.
1 — Bundan böyle diş ve kau.;uk tevzi işlle diş tabipleri cemiyetinin hiç bir alâkası yoktur. Bu tevzi yalnız İstanbul Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğünce yapılacaktır.
2 — İstanbulda veya Anadoluda olup diş ve kauçuk almak Istlyen her diş tabibi veya dişçi İstanbulda mevcut ve aşağıda adresleri yazılı diş depolarından hangisine İsterse pulsuz bir talepname göndererek şahıs başına tefrik edilen miktarda diş ve kauçuk alabilir.
3 — Diş tabibi ve dişçilere şahıs başına aşağıdaki miktarlar tefrik edilmiştir:
A) Kauçuk: (Bu defakl tevziatta kauçuk yalnız Mehmet İbrahim Berkmen ve Asri diş deposunda vardır.)
Mehmet İbrahim Berkmen d!ş deposundan ilç kutu kırmızı. iki kutu pembe, Asri diş deposunda İki kutu kırmızı, bir kutu pembe (ceman 8 kutu).
B) Diş: Altılık lstll bir takım, altılık -kranponlu altı takım, 28 Uk kranponlu beş takım. 16 Iık dlyotorlk bir takım, 28 İlk dlyatorik bir takım.
(Bu miktarlar her hangi bir tek depodan veyahut müteaddit depolardan alınabilir. Fakat bir tek şahsın aldığı mecmuu diş miktarı bu tayini geçemez.)
4 — Diş vclauçuk İthalâtçıları gümrüğe gelen malın miktar, marka ve evsafını, hangi gümrüğe geldiğini, mahalli gümrüğe geliş tarihinden itibaren azamî 15 gün içinde İstanbul Sağlık ve Sosyal Yârdım Müdürlüğüne dahi bildirmeğe mecburdurlar.
5 — Bu tevzi müddeti 30 eylül 945 te nihayet bulacaktır. Bu müddet zarfında müracaat etmlyenler bu defalık tevzi hakkını kaybederler.
6 — İşbu Hân tebligat mahiyotlndedlr.
Diş depolarının esamisi
1 — Ethem Atıf DİŞ Deposu' İstanbul Yenipostane karşısı Mimar Vedat sokak Letafet han kat 1.
2 — Mehmet İbrahim Berkmen Diş Deposu: İstanbul Yenipostane caddesi Mercpnof han kat 1
3 — Şark Diş Deposu: İstanbul İş Bankası arkası Rıdvan han kat 1 No. 3.
4 — Doğan Yıldız Diş Deposu: Beyoğlu Aznavur pasajı.
4 — Asri Diş Deposu: İstanbul Yeni Volto han No. 10
6 — Mlkâll Mlrzaoğlu Diş Deposu: İstanbul İş Bankası arkası Celâl Bey sokak No. 16.
7 — Muhlddin Güvendiren Diş Deposu: tş Bankası arkası şirin han 1 kat.
21 Ağustos 1945
Yatılı Ebe öğrenci yurduna kabul şartları
İstanbul yatılı ebe öğrenci yurduna girmek IstlyenlerLn kabul şartları şunlardır:
1 — Yaşı 18 den aşağı 30 dan yukarı olmayacak; orta okuldan pek İyi ve İyi derecede mezun olacak; gerek tahsilini, gerek ileride mecburi hizmetini yapmağa engel bir hastalığı veya ârrzası bulunmıyacaktır.
2 — İsteklilerin, dilekçelerini, aşağıdaki vesikaları He birlikte 15 eylül 1945 tarihine kadar Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına göndermeleri lâzımdır.
3 — Dilekçe He gönderilecek vesikalar:
A) Nüfus hüviyet cüzdanının tasdiki) sureti,
B) Mezun bulunduğu okul diplomasının aslı (İmtihanlarını verdikleri halde diplomalarını henüz ellerine alamamış olanlar, orta okul müdürlüğünün diploma derecesini gösteren fotoğraflı ve resmi mühürlü bir vesikasını göndereceklerdir.)
C) İyi hal sahibi ve hiç evlenmemiş olduğunu gösteren, mahalli hükümetçe _tasdik edilmiş İlmühaber,
D) Üç tane vesika fotoğrafı,
E) Aşağıda yazılı hastanelerden alınmış ve basılmış örneğine uygun, üstünde tasdikli fotoğrafı bulunan bir sıhhat raporu (bu rapor hastane baş tabiplikleri tarafından zarflanarak mühürlenecektir.)
Muayene yapılacak hastaneler: Ankara, Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Haydarpaşa Numune hastaneleri, İstanbul çocuk hastanesi. İzmir, Bursa, Konya, Adana, Samsun, Balıkesir, Aydın memleket hastaneleridir. İsteklilerin hastanenin bulunduğu yerlerdeki Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlüklerine bizzat müracaat etmeleri lâzımdır.
F) Örneği aşağıda gösterilen Noterlikçe tasdik edilmiş bir teahhüt
senedi örneği. .
Taahhüt senedi örneği —
Yatılı Ebe öğrenci yurduna kabul edHerek İstanbul ebe okulundaLJ okuyup çıktıktan sonra Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının göstereceğlCL yerde bej yıl müddetle hizmet edeceğimi ve bu hizmeti tamamen yapma(\| dığim veya tahsil sırasında sıhhi sebepler dışında yurttan çıkanldığımq_ yahut yurdu terkeyledlğim takdirde kendim İçin hükümetçe yapılan mas- O rafları ödemeği ve bu taahhüt senedi mucibince benden İstenilen para- ç-lar için ödcrrıek mecburiyetinde olduğum tarihten İtibaren % 9 faiz yil- q rütüimeslnl kabul ve taahhüt eylerim. ■—
Açık ev adresi P
Yukarıda adres ve hüviyeti yazılı olan ın bu taah- Q)
hütname mucibince faiziyle birlikte ödemek mecburiyetinde bulunduğu *> her ders yılı İçin 550 Hra olmak üzere bütün tahsil müddeti için ceman 1100 liraya kadar parayı nizami faiz! He beraber borçlu 1le birlikte müteselsil kefil ve müşterek borçlu sifatilç Ödeyeceğim.
Kefilin meslek veya meşguliyeti
Temelli açık adresi
(10612)
(D (D
■o
£
CÜ p
Millî Savunma Bakanlığı
Deniz Okulları Kayıt ve Kabul Komisyonu __
başkanlığından I — Deniz lisesi birinci Ve lklnclsınıfına bulundukları sınıfta bir dersten bütünlemeye kalan öğrenciler alınacaktır.
II — Deniz gedikli orta okulu bklncl. ikine! ve üçüncü sınıflarına, bulundukları sınıfta bir dersten bütünlemeye kalmış olan öğrenciler alınacaktır.
m — İstekli öğrencilerin Kasımpaşadakl Deniz Okulları kayıt ve kabul komisyonuna başvurmaları. (10959)
Bilecik Bayındırlık müdürlüğünden:
Eksiltmeye konulan İş: İhale günü olan 13/8/945. cl pazartesi günü müracaat eden tek talibin İl encümenine tevdi eylediği kapalı zarftaki evrakı noksan zuhur eylediğinden eksiltmesi yapılamayan Bilecik -Söğüt yolunun 28 + 000 — 29 + 000 kim lerl. arasındaki şose esaslı tamirat işi olup keşif bedeli 32653 kuruştan İbarettir.
2 — Bu İşin muvakkat teminatı 2449 lira 25 kuruştur.
3 — Eksiltme 3/9/945. cl pazartesi günü saat 17 de Bilecik İl! encümeni daimisinde kapalı zarf usulile yapılacaktır
4 — Eksiltme şartnamesi ve buna müteferrl evrak 164 kuruş bedel mukabilinde Bilecik - Bayındırhij Müdürlüğünden alınabilir.
5 — İsteklilerin eksiltme tarihinden en az üç gün evvel bir istida He Bilecik İline müracaatla bu gibi esaslı tamiratı yapabileceklerine dâir ehliyet vesikasını almaları lâzımdır.
6,— Eksiltmeye İştirak edeceklerin 5. cl maddede yazılı vesika He 945 yılına alt Ticaret odası vesikası ve muvakkat teminatlarını havi olarak 2490 sayılı ka nunun tarlfatı dairesinde hazırlayacakları kapalı zarflarını 3. cü maddede yazılı vakitten bir saat evveline kadar daimi encümen riyasetine makbuz mukabilinde vermeleri lâzımdır.
Postada vuku bulacak gecikmeler kabul edilmez- (11001)
Tokat Kızılay inşaat komisyonu başkanlığından:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Tokat ıu merkezinde 100 klşHik cezaevinin ikmal inşaatı İşidir.
Keşif bedeli (68143) Hra (15) kuruştur.
2 — Eksiltme 12.9.945 çarşamba günü saat 15 te İl binasında Kızılay İnşaat komisyonu reisliği makamında, kapalı zarf usullyle yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye girebilmek için İsteklilerin usulü veçhile 5110.64 liralık geçici teminat vermeleri ve bu işi yapabilecek ehliyette olduğuna dair Ba-ymdırlık müdürlüğünden alınmış ehliyet varakasını ihtiva etmesi şarttır.
Bu vesikayı almak için İsteklilerin eksiltme gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün evvel bir dilekçe He Tokat Valiliğine başvurmaları ve dilekçelerine bir kalemde re'sen müteahhit olarak (50) bin liralık bir yapı İşi yaptığına dair İşl yaptıran İdareden alınmış bir vesika eklemeleri lâzımdır. t
4 — İstekliler teklif mektuplarını eksiltme günü olan 12.9.945 çarşamba günü saat 14 e kadar, makbuz mukabilinde eksiltme komisyonu başkanlığına vermeleri lâzımdır.
Postada olacak gecikmeler kabul edilmez,
5 — Fazla bilgi almak ve keşif evrakını görmek istiyenlerin her gün Bayındırlık müdürlüğüne başvurmaları İlân olunur. (11121)
Millî eğitim bakanlığından:
1 — Ekonomi, Bayındırlık ve Çalışma Bakanlıklarlyle Şeker Fabrikaları umum müdürlüğü hesabına okumak üzere yabancı memleketlere gönderilecek öğrencilerin seçilmesi lçjn 20 ağustos 1945 te açılacağı yayınlanmış olan müsabaka İmtihanları, İstekliler hakkında okullarından İstenilen bilgilerin vaktinde toplanamamasından dolayı 4 eylül 1945 sah gününe bırakılmıştır.
2 — Aday seçildikleri kendUerine bildirilecek öğrencilerin İmtihan gü-
nünden üç gün önce İmtihan merkezleri olan Ankarada Hukuk fakültesinde ve İstanbulda Yüksek öğretmen okulunda teşekkül edecek İmtihan komisyonuna başvurarak müsabaka imtihanlarına giriş belgeleri almaları lâzımdır.__________________(11117)________________________________
İnşaatın uzun ömürlü olması içini
Keramik Fabrikası Tuğlasile örtülmesini, Kiremidıle örtülmesini tavsiye ederiz.
Sümerbaıık Kütahya Keramik fabrikası, (11170)
Yeni Bakır Fiatlan
Etibank İstanbul şubesinden:
Yurd içinde İstihlâk edilmek şartlle aşağıda yazılı bakır satışı yapılmaktadır.
Madende vagonda tesUm Bllster bakırı tonu Madende vagonda tesUm Rafine bakın tonu İskenderunda depoda teslim Bllster bakırı tonu İskenderunda depoda teslim Rafine bakır tonu İstanbulda depoda teslim Bllster bakırı tonu İstanbulda depoda tesUm Rafine bakırı tonu
tenzilâtlı flütlerle
700 — Lira
800 — Lira
750 — Lira
800 — Lira
800 — Lira
900 — Lira
(11223)

Comments (0)