X-
Blng Crosby tarafından Anne Shelton •
Vera Lynn •
AMOR, AMOR
LtLLT MARLENE
KISSME AGAIN
SHOO-SHUOBABY Les Andrevs Slstera » STREET OF DREAMS Les tnk Spota
ADİO3 MUCHACHOS Mantovant
İT'3 LOVE, LO VE Gay Lombardo »
He Londradan en son gelen BRUNSWÎCK vt DECCA plâklan Beyoğlunda (L. D.) Beresin er) _BERRAK Müessese sin de satılmaktadır. —
Nişan Yüzüğü
MUAZZEZ TAHSİN BERKANDTn
En müstesna ve en nefis eseri çıktı. Bu roman okuduklarınızın en harikuladesidir. 200 Kr.
ARİF BOLAT KİTABEYİ
Sene 27 — No. 9611 — Fiatl her yerde 10 kuruttur.
CUMA 20 Temmuz 1946
Işık, ışık
Londra 10 temmuz 1945 — Diln altı yıldan beri ilk defa olarak Londra sokakları tam aydınlığa kavuştu. Altı yaşındaki çocukları anneleri sokaklara çıkararak ışıklan gösterdiler.
Yazan: A, ADNAN - ADIVAR
Potsdamda toplandılar, konu-Îuyorlar, Adı dünya olan büyük nplama kampında birikmiş bütün insanlar bir çift göz gibi kampın pencerelerinde parlıya-cak ışığı tekleşiyorlar. Bütün insan kulakları bir çift kulak gibi Potsdamdan gelecek sesi işitmek için kampın duvarlarına yapışmıştır.
San Francisco toplantılarından her millet, kendi murahhasının çantasında bütün dünyanın açık kalble, sevinçle imza ettiği bir umumi barış projesile dönmesini beklemişti; döndüier ve çantalarında kimbilir kaç sahifelik birer kitap getirdiler. Fakat bu kitap yazılıncaya kadar o uzak balı şehrinde olanı, biteni yakından takibedenler hiç ümit verici bu’madılar. Zaten konferansın daha ilk haftalarında iki davetçi devletin başmurahhası San Fran. ciscodan ayrıldı; belk!. iiçüncüsü d? evsahibi olmasa ayrılacaktı.
Nihayet birseyier yazdılar, çizdiler ve altına 52 devlet namına 52 imza koydular ve dağıldılar Fakat hiç olmazsa ümit ışığı sönmüş değildi: bu yazılar, çiziler, İleride açılacak sulh müzakerelerine esas olacak, emniyet paktı harbi önliyecek dediler. San Franciscoda nutuklar söylenirken Avrupa viranesi üzerinde baykuşlar ötüyor, bazı yerlere gi-rtliyor, bazı yerlerden çıkılıyor; bazı yerlerden haber alınamıyor; alelacele muhakemeler oluyor, hükümler veriliyor, toplar şehirlerin tepesinde patlıyordu. Bun. Jar iyi alâmetler değirdi, tşte bu sırada Potsdam toplantısı başladı.
Burada toplananlar harbin bütün yüklerini omuzlarında taşımış üç milletin başlandır. Onlar harbe girdikleri zaman, insanları, öldüren ırk, ölen ırk diye iki kısma ayıran zulüm ve kahır İdarelerini yokettikten sonra büyük küçük milletleri müsavi hayat hakkına mazhar edeceklerini söylediler. Fakat zaferden hemen sonra müsavi hayat hakkına. hürriyet ve istiklâline, bütünlüğüne riayet vaidlerine inanmış memleketlerin havasında, toprağında emniyet çemberi, ulaşma yollan, boru geçitleri do-layısile sarsıntılar hasıl o’du Ya çemberi genişletmek teşebbüsünün ulaştırma yollarım daraltacağım, boru geçitlerini ezeceğini, yahut ulaştırma yollarının, boru geçitlerinin uzayıp dağılması çemberi sıkıştıracağını onlar pek filâ bilmeli idiler.
Öyle görünüyor ki yıkık bacalarında öten baykuşları, yollarında, ormanlarında serseri dolasan açlan, çıp’aklan ile dünya viranesi yüksek medeniyet, ileri fikir mümessillerinin ortasında Inliyecek. inliyecek ve nihayet o muazzam virane bir taraftan yüksek medeniyeti, bir taraftan 1leri fikri içine çekerek henüz ayakta kalabilmiş duvarlannı. kubbelerini onların üzerine yıkacaktır.
Eğer Potsdam müzakerecileri, bu fec! âkıbeti en büyük ekseriyeti günahsız olan insan ırkı İçin reva görmüyorlarsa artık «sen«, »ben» I bırakarak «biz» diye konuşmalıdırlar. Çünkü ortada ne kimsenin nefretle itmeğe, ne de kimsenin fazla muhabbetle ku-çaklayıp boğmağa hakkı olmıyan insanlık vardır.
Eğer Potsdam müzakerecileri, İnsan ırkını bir çok memleketlerin şimdi altı yaşına basan çocukları gibi geceleri karanlıklarda, gündiiz’eri sığmaklarda yaşayacak yarasa ırkına çevirmek İstemiyorlarsa Potsdam m müstebit Kıratlar. İmparatorlar havası içinde değil, akıl ve insan hürriyeti için uğrasan Volta1 re'in ve hlThasıra hTsmpf.il bir Kırata ka'sı «zulmün topuna. giilles'ne» mukabil «hakkın da dönmez yîi-
Boğazlara dair Rus gazetesinin makalesi
"Boğazlar Rusya için hayati ehemmiyeti haizdir, Rusya gemilerini bir denizden öbür denize serbesçe geçirmek, Boğazlardan girip çtkmak, Boğazları 1 ürkiye ile beraber müdafaa etmek ister,,
Londra 20 (R) — Pariste çıkan ve Sovyet sefaretile yakından münasebeti bulunan «Rus haberleri» isimli Rus gazetesi. Potsdam konferansında Almanya meselesinden başka diğer bazı meselelerinde görüşüleceğini yazıyor ve diyor kİ.
«Sovyet Rusyayı üç mesele alâkadar etmektedir: 1 — Uzak Şark, 2 — Yakın Şark, 3 — Uluslar arası hava nakliyatı. Sovyet ve İngiliz menfaatlerinin karşı karşıya geldiği Yakın Şarkta ve Basrada durumu tanzim etmek lâzımdır.
Boğazlar meselesi, Sovyet Rusya için hayatî bir ehemmiyeti haizdir. Rusya gemi-
lerini bir denizden öbür denize serbesçe göndermek, Çanakkale boğazından girip çıkmak ve Boğazlan Türkiye ile beraber müdafaa etmek ister Boğazlan açmak veya kapatmak vaziyeti de buna dahildir Boğazların rejimi Montreux andlaşmasüe tanzim edilmiştir. Garip bir tesadüf eseri olarak Montreux and taşması dokuzuncu yılını doldurmaktadır.»
Sovyet Rusyanın Milletlerarası hava nakliyat ve seferlerine alâka göstermesi dikkate şayandır. Çünkü Sovyet Rusya, bugüne kadar Milletlerarası hiç bir hava komisyonuna iştlrâk etmemiştir.
Potsdam konferansında Almanya meselesi
Almanya hakkında Sovyet plânı
Rusya, Ren ve Öder arasında Alman birliğinin muhafazasını, kurulan Alman siyasî partilerinin bütün işgal bölgelerinde faaliyette bulunmasını istiyor
Potsdam 20 (A.A.) — Reuter ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Mareşal Zukov’un askeri İdaresi tarafından Kızılordunun kontrolü altında bulunan bölgelerdeki mahalli hükümetleri takviye İçin alınan tedbirler. Üç Büyük Şef’ln, mevcut meselelerin en büyüklerinden biri olan yeni Almanyanın şekil ve İstikbali meselesi İle meşgul oldukları hakkrn-dakl şayiaların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
Almanyaya ait meseleler o derece geniştir kİ, Kızılordu bölgesinde Alman siyasi -partileri, Üç Büyüklerin, siyasetlerini İlânda gecikmedikleri
mütalftasındadırlar. Zira, bu takdirde bir taraftan bir galip olarak nüfuz ve itibarlarını tehlikeye düşürebilirler ve diğer taraftan da Alman milletinin işbirliği yapmak hakkındakl İyi niyetlerini kaybedebilirler.
Mareşal Zukov, Mecklenbourg'da, Saksonya’da, Brandenbourg'da ve Thurlngen’de bir çok ehemmiyetli idari mevkilere Almanlar tâyin etmiştir.
Bu, Rusların kendi noktal nazarlarının, halen cereyan etmekte olan müzakerelerde bahis mevzuu olamı-yacağı mütalâasında bulunduklarını göstermektedir.
(Arkası sahile 2; sütun 5 te)
Alman zayiatı
DİKKATLER:
Sahibi: Noomeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
iptidaî müzakereler bitti
Konferans ikinci safhasına girdi
En dikenli meselelerden bazılarının halledildiği söyleniyor. Avrupanın sulh plânı hazırlanıyor
reated 6y free versiorTöfzPDF
Ortada B. Truman, sağında Mareşal Stalln, solunda B, Churchlll
Nazi karargâhında bulunan vesikaya gröre 9 milyondan fazladır
Londra 20 (R) — Danimarka radyosunun verdiği bir habere göre, bir muharrir Berlin mahfillerinde eski yeraltı Nazi karargâhında 1944 senesine kadar Alman kayıplarını bildiren bir vesikayı açığa vurmuştur. Rakamlar şunlardy;
ölü; 2,300.000. kayıp; 2 milyon 2,900,000, yaralı; 4,900,000.
Dil, Tarih - Coğrafya fakültesi
Ankara 20 (Telefonla) — Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya fakültesi müdürlüğüne Yüksek öğretim şube müdürü B Fahri Başçavuş-oğlu tâyin edilmiştir.
ztf» olduğunu söyleyen halk evlâdı .değirmenci» nin havası içinde çalışmalıdırlar. Ancak bu çalışmalardır kİ karanlıklar yerine hak ve hakikat ışıkları koyacaktır.
XX, asrın mukadderatını ellerinde tutanların XVIII asrın bu müstesna karakterleri kadar haklı ve doğru düşüneceklerini ümit etmek isteriz. Işık, ışık.
Harem - Selâmlık -Mabeyin
Tosya Halkevinin bir müsa-meresinde erkeklerin bir tarafa, kadınların bir tarafa oturtulduğundan bize şikâyet edilmişti. Biz ric bu sütunda ( Harem - Selâmlık mı?» diye durumu tartak-lamıştık. Bize gönderilen bir mektupta zelzele dolayısile pek elverişli bir temsil yeri temin edilemediği bildiriliyor Şikâyete sebebiyet veren temsil esnasında 1 — Yalnız kadınlara; 2 — Yalnız erkeklere; 3 — Kadınlarile beraber gelen erkeklere mahsus olarak meğer ilç bölüm yapılmış: zevcesile gelen şikâyetçi de, «yalnız kadınlara» mahsus kısma bırakılmamış.
Şayet cidden zelzeleden mütevellit bir zaruretse böyle Harem . Selâmlık - Mabeyin» inkısamını geçici bîr şekil olarak bir dereceye kadar mazur görürüz. Yoksa, bir Halkevi miisame-resi, dünyanın her tarafındaki miisnmercler tarzında haremsiz, selâmliksız ve maheyinsiz olmalıdır Medenî Türkivenin medenî TosyalIları bunu elbette hazmedecek seviyededirler. Kaldı ki. Halkevleri ileri adımlar atmalıdır
Londra 20 (R.) — Potsdam'da üç büyük liderin muntazaman toplandıkları, İngiliz, Amerikan ve Sovyet Diş İşleri Bakanlarının her gün sabahları buluşarak o gün üçler tarafından görüşülecek olan meselelerin gündemini hazırladıkları resmer. bildirilmektedir. Üçler arasında İptidai müzakerelerin bittiği tahmin edilmektedir.
Başkan B. Truman dün akşam B. Churchlll ve Mareşal Stalln şerefine bir ziyafet vermiştir. Bu ziyafette üç büyük devletten beşer temsilci hazır bulunmuşlardır. Ingiliz D13 İşleri Bakanı B. Eden rahatsızlığı yüzünden ziyafette hazır bulunamamıştır
Potsdam konferansında bilhassa Almanya’ya alt meselelerin görüşüleceği malûm İse de daha bazı meşalelerin de kurcalanacağı pek muhtemel görülmektedir.
Konferansta ikinci safha başlıyor
Londra 20 (RJ — Artık Potsdam T konferansı ikinci safhasına girmiş bulunuyor. Mühim meselelerin atlatılmış olduğunu gösteren deliller mevcuttur.
Üç büyük şef her gün muntazaman toplanmaktadırlar.
Potsdam 20 (O. W. t.) — Dûn ak şam B. Truman tarafından verilen ziyafette Başbakan Churcluil'e. M Attlee ve M. Aalexander Cadogûn ve -Mareşal Stalln'e, M. Molotof İle Sov-yetler Birliğinin Vaşlngton büyük elçisi M. aromyko refakat etmişler dlr. Ziyafette hazar bulunan Amerikalılar arasında Dış İşleri Bakanı M. Bymes, Başkan Truman'ın hususi kurmay başkanı Amiral Leahy, Amerika’nın Moskova büyük elçisi M İfarriman ve Başkan Truman'ın hususi delegesi M. Davles bulunuyordu.
En dikenli meseleler halledilmiş mi?
Berlin 19 (A.A.) — (Reuterj: Üç liderin muntazam surette toplandıkları ve üç Dlş işleri Bakanının da yeni müzakereler için gündem hazırlamakta olduğu hakkında neşredilen tebliğ, en dikenli meselelerde 1 bir kaçının halledilmiş bulunduğu hissini vermektedir. Henüz resmen tuvld-edilmemiş olmakla beraber, bu meseleler. Almanya'yı ve hassaten Alman-yanın İşgal tarzını İlgilendiren meşe İçlerdir.
Avrupanın sulh plânı
Londra 19 (AA.) — Daily Tele-
graph'in Nevyork'tan aldığı bir habere göre. Başkan Truman'la M Churchlll ve Mareşal Stalln Potsdam' da Avrupa kıtasında sulhu sağlamak İçin taklbedllecek usulü gösteren bir muhtıra hazırlamakla meşguldürler.
Bu plâna göre. Alman hükümet veya hükûmetlerlle resmen sulh and-laşmasının İmzalanmasından çvvel beş yıl geçecektir. Bu, sulh (atbıkatı devresinin en İleri noktası olacaktır. Evvelâ İtalya ile genel bir anlaşma sağlanacaktır. Bundan sonra sıra Mihver peykleri olan Romanya Bulgaristan ve Macaristan'a gelecektir Üçüncü safhaya Avusturya girecek ve nihayet Almanya’nın mukadderatı kati olarak tâyin edilecektir, Konferans haberlerinin
sansürü
Vaşlngton 20 (A.A.) — Potsdam
konferansı hakkındakl haberler üzerine konan sansür tahdidatı, Ayan üyelerinden M. W!!ey’ln protestosunu muelbolmuştur. M. Wlley, bu tedbirlerin Başkan Truman'a lsnad oluna mıyacağını söylemiştir.
Kıbrıs siyasî partilerinin bir müracaatı
Londra 20 (A A.» — Kıbrıs'taki üç siyasi parti, üç büyüklere bir telgraf göndererek Kıbrıs'ın ve henüz kurtarılmamış diğer Yunan topraklarının Yunanistan’a devrini istemişlerdir.
Tahranda bombalar patladı
Tahran 19 (A A.» — Tass ajansı bildiriyor: 16 temmuz akşamı Halkçı partisinin kulübü He Meclis saylavlarından ve Halkçı parti merkez komili sİ üyelerinden Radlnancş ve Karıı-baıse’nln evlerinde bombalar patlamıştır. Can kayıbı olmamıştır. 1
Japonya, Vaşîngtona sulh şartlarını bildirdi
1 — İmparatorun muhafaza edileceğine teminat,
2 — Kora ve Formoza dahil olduğu halde istilâ
ettiği yerleri geri vermek
ParLs 19 (Hususi muhabirimizden) — Birleşik Amerika’da dolaşan söylentilere göre Japonya Başvekili Amiral Suzlkl sulh tekliflerin! yenilemiş ve Japon teklifleri son on beş gün zarfında Vaşlngton’a gelmiştir. Japonlar bu tekliflerinde İmparator Hlrohlto'yu muhafaza ve yahut, başka bir İmparator seçeceklerine dair teminat İstemekte, Kore yanmadast-le Formoza adası dahil olmak üzere Asya'da İstilâ ettikleri topraklan terkedeceklcrlnl taahhüt etmektedirler.
Vaşlngton mahfilleri, Japonya’nın kayıtsız ve şartsız teslim olmasını İstedikleri' cihetle bu teklifi kabule şayan görmemekte fakat Potsdam konferansından sonra kayıtsız ve şartsız teslim formülünün kat! tarifi yapılacağını söylemektedirler.
Dün de 3500 ton bomba atıldı
Londra 20 (R.) — 600 üstün uçan kale, dün de Honşu adasında 5 Japon sanayi şehrine 3500 ton yangın ve infilâk bombası atmışlardır. Tokyo'nun 100 kilometre şimalinde kâin bakır merkezi İta kİ şehri bombalanan hedefler arasında bulunuyor Müşterek taarruz plânı
Nevyork 20 (R.) — Amiral Mount-batten ve General Mac Arthur Ma-nlllâ'da bir toplantı yapmışlardır Japonya'ya karşı son taarruzun müşterek plânları görüşülmüştür
Borneu’da harekât
Londra 20 (R.) — Doğu Boreııo'da ilerlemekte olan AvustralyalI birlikler mühim bir petrol üssü olan San Bocla’yı İşgal etmişlerdir.
■■■■■•.....■■■■■■■■■«■■ıııııııııııııııı
Günler Geçerken
En son yalanlar
Hitler masalı sürüp gidiyor, O kadar uzıyacak, dallanıp bu-daklaşacak, nesillere miras kalacak g-ibi görünüyor ki lisanımızdaki «Yılan hikâyesi» tâbirini unutturup yerini alacağa bile benziyor. Son iki yalan birbirine taban tabana sıt. Birincisinde eski Führerin Avusturya ile İsviçre arasındaki Lichtenstein prensliğinde ad ve kılık değiştirerek yaşamakta olduğu bildiriliyor Bu, şuursuz bir yalandır; kuru, katı, katıksızdır; dinleyeni — iki mânada da — kandırmıyor! Yalan olduktan sonra insan, hayal kuvvetimizi harekete getiren ve bizi bir müddet olsun oyalayıp eğlendiren marifetli buluşlar istiyor Netekim Chicago Times muhabiri, o ihtiyacı sezerek dilediğimiz kadar hünerlisini uydurmakta gecikmedi:
ölü liftlerle metresi ölü Eva — hürmete hak kazanmamışlar İçin şu «ölü» kelimesi ne kadar uygun düşüyor... fakat resmi evrakta babamızın, anamızın, yahut saygı beslediğimiz her hangi bir şahsın sıfatı olunca ne derece gönül kırıyor ve onura dokunuyor! — mahut denizaltısından cenup Arjantlnde bir İzbeye çıkmışlar; Pa tapon yada yerleşmiş bir Almanın malikânesinde dinlendikten sonra bavulları tekrar yüklenmişler. Ver elini Kutup denizindeki ısısız bölgelerden biri. Gözümüzün önüne gelen manzara. mecazi mânasile söylemiyorum, gerçek anlamında tüyler ürperticidir: Ucu bucağı bulunmaz bir kar çölünün üstünde, tabiatın buzlu haşmetile ezdiği, birbirine sokulmuş, donmağa yüz tutmuş iki ufacık benek... dilnkü cihan hâkimi ile kalbinin hâ-kimesi! Peki, bir muhabir öyle bir haberi nereden, nasıl alabilir, kacakların izinde hangi vasıta ve kuvvetle yürüyebilir? Düşünen yok. Fikrimce yalanı yayan gazete ve gazeteci mesleğe karşı hoppalık göstermiştir.
Hakikat de olsa Hitler bu yeri İyi seçmem iştir. Zira başına gelen felaketin sembolü olan kocaman, bol tüylü, iki ayağı üzerine kalkmış ve kızıl ağzını fırın gibi açmış müthiş mahlûkun — temsili resmile değil — aslı, azgını ile burada da karşılaşmağa mahkûmdur!
Refik Halid Karay

Sahife 2
AHŞAM
20 Temmuz IfMR
SÖZÜN GELİŞİ
Giyecek düşkünlüğü
Şehrimizde yeni yeni bakkal dükkânları, kasaplar, sebzeciler açılsa, kömürcüler çoğalsa, dünyanın nasıl bir sıkıntı İçinde yaşadığı göz öniindc tutularak bunları mâkul saymak icabeder. Çünkü dünya büyük bir yiyecek sıkıntısı İçindedir. Avrupada her memleketin, her insanın yiyeceğe, yakacağa İhtiyacı var. Ticaret erbabının da bu umumî ihtiyacı karşılamak üzere harekete geçmesi ticaret anlayışı noktasından tabiidir. Alışveriş yapacak adam hangi malın müşterisi varsa, o işi tutar. Açlar memleketinde çiçekçi dükkânı açmaya kalkmak olsa olsa bir ticarî ahmaklık şaheseridir Binaenaleyh yiyeceği kıt olan Avrupa şehirlerin, deki bütiin dükkânların bakkal dükkânı haline gelmesinde şaşılacak nokta yoktur
Avrupa topluluğuna dahil ojan memleketimizin Avrupada hüküm süren kıtlıktan az veya çok müteessir olması kadar tabiî birşey yoktur. Fakat bizde, bilhassa İstanbulda, harb İçinde de. Şimdi de göze batacak derecede bakkal,, kasap, sebzeci, manav müesseseler! açılmadı da terzi, kunduracı bollaştı. Beyoğlunda İstiklâl caddesinde otuzdan fazla kunduracı dükkânı vardır Çoğu harb yıllan içinde açılmıştır, hem de hepsi hiç görülmemiş derecede lüks, yani masraflı olmak üzere
Geçen giin Şehzadebaçından tramvayla geçerken o kısa yolda yirmiden fazla terzi dükkânı saydım. Habire elbise diktiriyor. habirç kundura yaptırıyoruz, yani kendimizi öylesine giyime vermişiz demek ki, ticaret erbabı da bizim bu hevesimizi karşılamak üzere kunduracı, terzi dükkânları açıyor; nkâr bu işde var» diyerek paralanmızı tikir tıkır topluyor, zengin oluyorlar. Hattâ az evvel arkadaşlarımdan biri söyledi: Adını bir semte vermiş olan kırk yıllık «Alfan bakkal» kapanıp yerinde «Altın kundura» tarzında bir ayakkabıcı dükkânı açıhyormuş.
Yiyecek darlığı çekmediğimize bin kere şükürler olsun ama ahval kunduradan, elbiseden biraz imsak etmeyi emrediyor.
Şevket Rado
Çalışma Bakanı
Dün cam ve Beykoz fabrikalarını gezdi
Çalışma Bakanı Prof. Dr. Sadi İrmak dön Paşabahçe'ye giderek cam fabrikasını gezmiş ve orada İşçiler. İşçi mümessiller İle görüşerek derilerini dinlemiştir. Öğfa yemeğini fabrikada işçilerle yiyen Bakan öğ’e-dan sonra Beykoz’a gitmiş ve Sümer-bank deri ve ayakkabı fabrikasında fabrika müdürlerinden İzahat âlmış ye fabrikayı gezerek çalışan İşçilerle konuşmuştur. Bakan B, Sadi Irmak, İstanbul'daki tetkik-ve müşahedelerin hı neticesini soran gazetecilere demiştir ki:
— İstanbul'daki müşahedelerimden şu noktalan önemli bulurum: Gerek İşçilerde ve ge?cks3 İş verenlerde vatanımızın İhtiyaçlarına, karşı anlayış vardır. Her iki meslek grupunun temsilcileri* dilekler İleri sürerken memleketin umumi şartlarını gözönünde tutmasını bilmişlerdir. En ince teknik ehliyet Istiycn !ş yerlerinde de işçimiz Ümit verici bir başarı üs çalışmaktadır. Teknik öğretime harcanmış olan büyük emeklerin verimi şimdiden belirmektedir. Bu öğretimde henüz öğrenci saflarında bulunanlar bile !ç piyasalarında kendilerini aratmaktadırlar.
İstanbul dünya ölçüsünde ok turizm merkezi olmak bakımından ne kadar önemli îse şimdiden yüz bini aşan İşçi kütlesde de o kadar ehemmiyetli bir iş merkezimizdir. Bu itibarla Bakanlığımızın sorumluğuna giren sahaların başında gelmektedir
Cumhur Başkanı yeni Cidde elçisinî kabul etti
Ankara. 19 (A.A.) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü, bugün Çankayada kİ köşklerinde yakında vazifesi başına gidecek olan yeni Cidde elçisi Fuat Carım*ı kabul buyurarak öğle yemeğine alıkoymuşlardır.
İstanbul Radyoevi
Bu sabahki gazetelerden biri, Harbiye ile Taksim arasında İnşa edilecek olan İstanbul radyoevlnln İnşa «ma bugün başlanacağını yazmakta dit. Salâhiyeti! makamlardan öğrendiğimize göre haber tamamlle asılsızdır, çünlçy radyoevlnln henüz tafsilât plânları, keşif ve İhalesi dahi yapılmış değildir. Bunlar yapılmadan da İnşaata başlanansıyacağı gayet tabiidir.
Yıldız hayvanat bahçesinde yapılacak reklâm paviyonlan
Yıldızdaki hayvanat bahçesinin .projeleri tamamlanmıştır. Bahçede yaptırılmasına müsaade edilen reklâm paviyonlan için de müracaatlar başlamıştır, Bunlar arasında bir mühendis kendi firmasını reklâm etmek için 8,000 liraya keşfi yapılan bir paviyon yaptırmaktadır. Bütün pavl-yonların inşaatına ağustosun ilk günlerinde başlanacaktır.
Orman kanunu izahnamesi
Ankara 20 (Telefonla) — Tarım Bakanlığı orman, kanununun ne şekilde uygulanacağı hakkmdakl izah-nameyl valiliklere ve işletme müdürlüklerine bildirmiştir. Bu suretle gerçek, özel ve tüzel kişilerle vakıflara, köy, belediye, özel İdare, kamu tüzel kişilerine ilişkin bütün ormanlar devlete geçmiş "bulunmaktadır
Tramvay ampullerini çalarken yakalandı
Yersiz yurtsuz takımından Emin Dinç isminde bir genç, dün gece yanana doğru, Eminönü durağına gelen bir kurtuluş - Eminönü tramvayına girmiş ve tenhalıktan İstifade ederek, alelacele, ampulleri toplayıp götürmek İsterken îabıta memurları tarafından görülerek yakalanmıştır.
Eminin bir müddettenberl tramvaylarda yapıldığı söylenen ampul hırsızlıklarının faili olması İhtimali i üzerinde durularak tahkikat llerletll-v®ett-edlr.
Amerika ayanı Bretton Wooıls anlaşmasını kabul etti
Anlaşma mucibince milletler arası bir döviz sandığı ve imar bankası kurulacak
Polonya meselesi
Amerikalı şahsiyetler, Rusya’ya karşı tatbik edilen yatıştırma siyasetini tenkıdediyorlar
Kuzey Epirin işgali işi
Yunanistan resmen müracaat ederse İngiltere Müttefiklerle müştereken inceliyecek
Vaşlngton 20 (O. W. î) — Ayan Meclisi, dün Bfrleşlk Amerika'nın Bretton Woods konferansında teklif edilen dünya sermayesine va uluslararası İmar bankasına iştirakini Isti-yen kanun lâyihasını 18 ya karşı 01 oyla tasvibe t mlştlr ._
Kanun tasarısı, Ayan Meclisi tara-1 fından yapılan iki küçük değişikliğin kabulü zımnında Mebusan Meclisine geri gönderilmiştir. Bu değişiklikler Mebusan Meclisi tarafından da tasdik edildiği takdirde kanun tasarısı imza edilmek üzere Başkan Trııman a gönderilecektir.
Kanun tasarısında Birleşik Amerika'nın, Bretton Woods para anlaşın asile kurulacak müesseslere 5 milyar 800.000.000 dolarla İştirak etmesi tesblt edilmiştir. Diğer milletler de
Havuzlu park dâvası
Danıştay davacının ruhsatname almak için alâkadar makama müra-caatine karar verdi
Hayvan fiati her gün değişiyor
Fakat et fiatleri yerinde sayıyor
İstanbulda kesilmek İçin 25 bin küçilk baş hayvan toplanmıştır. Bunlardan her gün S - 6 bini satılmak üzere canlı hayvan piyasasına götürülmektedir. Canlı hayvan fiatleri do mütemadiyen düşmektedir. En iyi kalitedeki boyunların canlı olarak kilosu 90 kuruştan 75 kuruşa düş muştur. Alıcı azlığı yüzünden canlı fiatlerln 50 kuruşa kadar düşeceği tahmin ediliyor.
Son günlerde İstanbula muhtelif bölgelerden her gün 50 vagon küçük baş kasaplık hayvan getirilmektedir. Durumun et Hallerinin ucuzlaması İçin bu kadar elverişli olduğu bir zamanda fiatler hâlâ çok yüksektir.
Her gün İstanbula getirilen birkaç bin koyundan başka 20 binden 21ya de hayvanın da satılmak İçin sıra beklediği bir zamanda fiatlerln hâlâ kış mevsimindeki flitlerden pek farklı olmaması garip görülmektedir.
Bundajı başka mezbahadan perakendeci kasaplara bir kısım etlerin bozulmağa yü? tutmuş olarak gönderilmekte olduğu hakkında Belediyeye şikâyetler yapılmaktadır. En çok şikâyet gövdeleri iri olan ve sıcağa tahammülleri az bulunan kızıl karaman koyunlarmdandır.
Manisa orta okulu liseye çevrilecek
Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi bu ders yılı başından İtibaren Manisa ortaokulunu İlse haline koymağa karar vermiştir. Yeni lisenin açılması İçin gereken hazırlıklara başlanmıştır.
Ankara 19 — Bursa Millet Vekili B. Baha Fars'ın eşi bayan Vedia Pars tarafından, Bursadakl Havuzlu Parkın kapatılması dolayıslle Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı aleyhine açılan dâvaya bugün Danıştay'da devam edilmiştir.
Danıştay savcısı, son günlerde havuzda fenni esasların ve sağlık şartlarının yerine getirildiği hakkında İleri süryülen sözleri nazarı İtibara alarak havuzun işletmeden men'lne dair olan kararın kaldırılmasını istemiştir.
Verilen kararda Bakanlıkça alman İdarî kararın doğru olduğu, dâvacı-nın havuz için yeniden ruhsatname alması için İlgili makamlara müracaat etmesi lüzumu bildirilmiştir.
Büyük Millet Meclisinde dahi bir çok münakaşalara yol açan havuz dâvası bu suretle bir sonuca bağlan mıştır.
Adalet Bakanı lmralıdan döndü
Dün sabah Sus vapurlle yanında adliye mensuplan ve gazeteciler olduğu halde İmralı adasına giden Adalet Bakanı B. Ali Rlza Türel, Tekstindeki zevatla akşam şehrimize dönmüştür. Adalet Bakanı, bir cezaevi olmaktan çıkarak çeşitli İş ve sanat yurdu haline gelen İmralı adasında tetkiklerde bulunmuş, gördüğü intizam ve mükemmeliyetten memnun kalmıştır.
İki afyon kaçakçısı yakalandı
Emniyet müdürlüğü kaçakçılık, bürosu memurları, dün gece İki gözü kör olduğu halde afyon kaçakçılığı yapan bir adamı ve metresini suç üstünde yakalamışlardır. Bunlar, Tophanede Lüleciler caddesinde Arasta sokağında bir evde oturan Rıza ile Fatmadir.
Rıza He Fatma, kendilerine baş vuran afyon tiryakilerinin İhtiyaçlarını temin etmek İçin odalarında bir miktar afyon depo etmişler ve bunu yüksek flatle istlyenlere vermişlerdir
İki gözü de kör olan Rıza, bir köşede oturarak para tahsllâtı yapmakta, Fatma da afyonlan tartarak istlyenlere vermektedir. Nlhy.et dün gece aynı şekilde çalışm.aktnlarken memurlar tararından suç üstünde yakalanmışlar vc emniyet müdürlü ğilne getirilmiştir.
Kör Rıza ile Fatma bugün asliye beşinci ceza mahkemesi savcılığına teslim edileceklerdir.
Zımpara madeni ihracatı
Güllük 19 (AA.) — tik olarak limanımıza gelen İngiliz şilebi 1200 ton zımpapra madeni yüklenerek İzmir'e gitmek üzere buradan ayrılmıştır.
Köy enstitüsü talebelerinin gezisi
Sivas 19 (AJL) — Akçadağ köy enstitüsü talebelerinden kırk kişilik bir grup şehrimize gelmiştir. Burada İki gün kalacak olan bu öğreniri gru-pu eserlerle cer atölyesini ve çimento fabrikasını gezeceklerdir.
Ankara tıp fakültesi müdürü
Ankaralü — Ankara tıp fakültesi müdürlüğüne teknik öğretim şube müdür muavini B. Kenan Şenel tâ yin edilmiştir.
400 öğretmenin terfi emri geldi
şehrimiz jlşe ve ortaokul öğretmenleri arasında bu yıl 400 öğretmen bir üst derece terfle bak kazanmıştır. Doldurmaları icabeden kıdem müddetlerini mesleklerinde başarı İle ta-mamlıyan bu 400 öğretmenin terfi kararnamesi Bakanlıktan Milli Eğitim müdürlüğüne gelmiştir. Kararname bugün alt olduğu olkullara gönderilecektir.
Adliyede yaz tatili bugün başladı
Bugünden İtibaren adllyenln senelik ve bir buçuk ay devam eden yaz tatili başlamış bulunmaktadır. Bu müddet zarfında, mevkuflu ve müstacel dâvalardan başka diğer dâvalara bakflnuyacaktır.
Ağır cezalı İşlere birinci ağır ceza, diğer ceza dâvalarına birinci, üçüncü; ve sekizinci ceza, kaçakçılık dâvalarına asliye beşinci ceza mahkemelprl bakacaktır. Tatil eylülün beşinde sona erecektir.
bu anlaşmaya İştiraklerini bildirdikleri takdirde uluslararası İmar bankasının sermayesi 17.600.000.000 dolar olacaktır.
Bu muazzam paranın 8.100.000.000 doları harb sonrası İmar ve gelişme faaliyeti uluslararası bankasına tahsis edilecek ve 8,800,000 000 dolar dn dünya paralarını aynı seviyede tutmak İçin kullanılacaktır.
Bıı başlıca anlaşmalar Mebusan Meclisi tarafında da tnsvlbedilmlştlr.
Birleşik Amerika’nın Bretton Woods anlaşmalarına İştirak etmesine muhalf olan bazı Cumhuriyetçi Ayan âzası tarafından teklif edilen değişiklikler kolayca reddedilmiştir. Başka birçok Cumhuriyetçi Ayan Azası taraftar olduklarını bildirmişlerdir.
Mm.Churhciir in Rusyada müşahedeleri
«Sovyetleri hissî zaviyeden değil, doğru ve iyimser bir görüşle mütalâa etmeli»
Londra 20 (A.A.) — Madam Chur-chlll, Sovyetler Birliğine yaptığı son ziyaret hakkında. İngiliz - Rüş kadın komitesi önünde söz söylemek üzere Hendaye'de geçirmekte olduğu tatili bırakarak Londra'ya dönmüştür. Madam Churchlll, bu münasebetle bilhassa şunları söylemiştir:
Umumiyetle şöyle denildiğini du yarız:
«Rusya’da, sadece size gösterilmek İstenileni görebilirsiniz.» Bu tama-mlyle gülünç bir iddiadır. Bu, hayranlık değer millet şimdiye kadar glrlşt/ği İmtihanların en korkuncunun henüz ortasında bulunmaktadır. Bütün bu meseleler içinde Sovyetler Birliği sadece barış İçinde bırakılmasını Istefll. Fakat harb herşeyl değiştirmiştir, Rusların ‘tesaretl herkes1 tarafından kabul edilmiş ve alkışlanmıştır.
Madam Churchlll sözlerine şöyle devam etmiştir:
— Anlaşmazlıklar çıkmamasını bekleyemeyiz. Fakat, zanrfcdlyorum kİ Sovyetler Birliğini hissi bir zaviyeden değil, doğru ve İyimser bir görüşle mütalâa etmek herkesin vazifesidir
Mareşal Sjtalln ile son karşılaşmasından bahseden Madam Churchlll demiştir kİ:
— Mareşal Stailn bana şunları söyledi: »Ortada güçlükler mevcuttur. İleride daha başka güçlükler de çıkacaktır. Fakat, bütün bu güçlükler geçecek ve dostluk baki kalacaktır.
Amerikan temsilcileri Balkanlarda tetkikat yapacaklar
Wash.lngton 19 (A.A.) — Amerikan temsilciler kurulu dış İşleri komisyonundan ayrılan bir komite Rusya, doğu Avrupa ve Balkanlarda bir tetkik yapmak Üzere İki haftaya kadar Ameri kadan ayrılacaktır.
Washlgton 20 fOwl) — Amerikan kongresi âzasından 11 zat, Avrupaya yapacakları seyahat esnasında Tür-klyevl de ziyaret edeceklerdir.
İzmirde bira fabrikası
Ankara 20 (Telefonla) — Tekel İdaresi İzmirde bir bira fabrikası kurmak İçin İncelemelerine devam etmektedir. Bu fabrikanın yıllık İstihsali 5 milyon litre olacaktır.
Adanada inşasına başlanan bira fabrikasının, doldurma kısmı da tamamlanmıştır. Yakında buraya yeter miktarda bira şişesi gönderilecek ve bira doldurulmasına başlanacaktır.
Ankara’da bir tıp talebe yurdu açılacak
Ankara 20 (Telefonla) — Ankara Üniversitesi Tıp fakültesinin açılışı dolayıslle Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı şehrimizde bir Tıp talebe yurdu açılmasına karar vermiştir. Ankara Tıp talebe yurduna Tıp fakültesinin birinci sınıfına alınacak talebelerle İstanbul Tıp fakültesi son sınıf talebesi yerleştirilecektir.
Kaatil Mustafa Balcı 30 sene hapse mahkûm oldu
Ankara 20 (Telefonla) — Ömer Acı adında birini öldürmekten sanık Mustafa Balcı'nın duruşması dün Ankara ağır ceza mahkemesinde karara bağlanmıştır. Mustafa Balcı hakkında ölüm cezası verilmiş, fakat hâdisede hafifletici sebepler kabul edilerek cezası 30 sene ağır hapse çevrilmiştir.
Nevv-York 19 (AJL) — Tanınmış Amerikalı şahsiyetlerden mürekkep bir grup, Berlin’de bulunan Başkan Truman'a bir muhtıra göndererek Rusyanın Polonyada seyahat yapmaktan vazgeçmesi, askerlerini geri çekmesi ve Polanyada serbes seçimlerle, söz-, düşünme ve basın hürriyetlerinin sağlanması İçin teşebbüste bulunmasını istemişlerdir. Ayni muhtırada, Amerika ve tngUterenln Rus-yaya karşı tatbikine muvafakat ettikleri yatıştırma riyaset) tenkldedll-mekte ve yeni Polonya hükümetinin müstakil olmadığı İddia edilmektedir.
Muhtırayı İmzalayanlar arasında eski Cumhur Başkanı Hoover ve Kansas eyaletinin esld valisi de vardır.
Diğer taraftan Cumhuriyetçi ayandan Brevster ve demokrat saylav Celle, Trumana mektup yazarak, Churchlll’in Flllstlnl tehdltslz olarak Yahudi muhacirlerine açmak ve demokrat Yahudi camiasını tesis etmek hususunda c-vvelce verdiği sözde- durmasının temin edilmesini İstemişlerdir.
Almanva hakkında Sovyet Dlâm
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
M. Churchlll ile Başkan Truman'ın Alman milli partilerinin tekrar doğuşlarına müsaade edilip edilmemesi hususunda bir karar vermeleri iça-bedeceğl bedlhldir.
Rus işgali altındaki Almanya İle beraber çalışmakta olan üç partinin resmi memurları tarafından yapılan beyanat, bu partilerin nüfuz ve salâhiyetlerini İngiliz ve Amerikan bölgelerinde faaliyette bulunan üyelerine ve teşkilâta da teşmil için büyük gayretler sarf etmekte oldukları İntibaını uyandırmaktadır.
Londra 19 (AJL) — Reuter ajansının Berlin'de bulunan özel muhabiri bildiriyor:
tyi haber alan mahfillere göre, Al-manyadakl Rus politikası o kadar süratle İnkişaf etmektedir kİ, Sovyetler Birliğinin konferansta bu mesele baklandaki başlıca hedeflerinin neler olabileceğini şimdiden tasavvur etmek mümkündür.
Görünüşe göre, Rus noktayı nazarı, Sovyetler Birliği tarafından İşgal edilen Alman bölgelerinde Sovyet kontrolü altında teşkil edilmiş olan yeni siyâsi partilerin noktayı nazarının aynidir. Bu noktayı nazar şudur:
İşgal kuvvetlerinin kontrolü altında demokrat esaslar dahilinde siyasî partiler kurulmalıdır. Ancak bunlar muhtar ^>lr idareye malik olmalı ve teşkilâtı Almanyanın bütün işgal bölgelerine şamil bulunmalıdır.
Müttefikler tarafından evvelce ilân edilen bütün müphem demeçlerin yerine Almanların tazminat mesuliyetleri hakkında taklbedllmesi gereken politikaya, Almanyanın ekonomi ve sanayi hayatına, Alman ulaştırma yollarına ve ticaret ftlosuna ve başlıca Balkanlar olmak üzere Alman piyasalarına taallûk etmek üzere mufassal yeni bir beyanname neşredilme İldir.
Gelecek kış zarfında tıçlık ve karışıklıkların Müttefiklerin Almanyayı fethetmelerinin ilk semereleri olmamasının sağlanması lâzımdır.
Rusların Almanları beslemek İçin Rusyadan yiyecek maddeleri getirtmekte olduklarını ısrarla İddia etmeleri, bu noktada takibettlklerl politikaya İngiliz ve Amerikalıları da İştirak ettirmek ve kendileri gibi harekete sevketmek İstediklerini göstermektedir,
Görünüşe göre, Rus politikası, Rhln ve öder arasında Almanyanın siyasi ve İktisadi bir bütünlük olarak devamını istemektedir.
Her halde Almanya maddeten ve mânen o kadar parçalanmıştır kİ. açlıktan ölmemeleri için on iki milyon Almanı hicrete mecbur etmedikçe, Almanyanın sanayiden tecrit edilmesi, ham maddelerden ve dış piyasalardan mahrum bırakılması mümkün değildir.
Berimdeki işgal bölgesinde Ruslar tarafından asılan afişler kaldırıldı
Berlin 20 (A.A.) — Berlin’deki İngiliz askeri makamları, Berlin'deki İngiliz İşgal bölgesinde, Ruslar tarafından Alman halkına yapılan hitapları İhtiva eden levhaların İnglUa askerleri tarafından kaldırılması hakkında muhafaza ettikleri esrarlı sükûtu bugün bozmuşlardır.
Altışar ayak uzunluğunda bulunan bu levhalar Berlin'in İngiliz İşgal» olundaki bölgesinde belli başlı caddelere yüzer metrp aralıka asılmıştır.
Amerikan İşgal bölgesinde de bunlara benzer afişler kaldırılmış fes dı Amerikan askeri makamları bıı mesele hakkında sükutu muhafaza etmektedirler.
Londra 19 (A-A.) — Kuzey Eplr dek! Yunanlıların korunması İçin bu bölgelerin Yunan kıtaları da dahil olmak üzere Müttefik kuvvetleri tarafından işgal edilmesini Istiycn Yunan muhtırası hakkında yorumlarda bulunan buradaki muharrirler bu muhtıranın Yunan hükümeti tarafından. yapılmış resmi bir talep olmadığım ve bu itibarla İngillzler tarafından resmi bir mütalâaya yol açmamı$ olduğunu müşahede ediyorlar. Eğer böyle bir talep olursa, sanıldığına göre, İngiliz hükümeti Ihtl mal kİ bunun başlıca Müttefik devletler arasında müştereken tedklkl gereken bir mesele olduğu fikrinde bulunacaktır.
Yeni Alman partisi programını neşretti
Londra 19 (R) — Berlinde
eski Alman merkez fırkası ve diğer demokratlar tarafından kurulan Hristiyan demokrat partisi programını neşretmiştir. Başlıca maddeler şunlardır: Şahsi mülkiyete riayet edilmekle beraber madenlerin ve diğer büyük sanayiin millileştirilmesi, AlmanyalIn mağlûbiyetinden mütevellit yükleri yüklenmesi, harb mesullerinin cezaya çarpılması, gazetelerin serbesti si.
Üç ticaret odası kongresinin kararları
Ankara, İstanbul ve İzmir Ticaret odaları mümessilleri dün Ticaret ve sanayi odasında lk! toplantı yapmışlar ve şu temennileri karara bağlamışlardır:
1 — Ticaret odaları adına gündelik bir gazete çıkarılması, 2 — Ticaret odaları memurlarının baremden istisnası, 3 — Mesleki kurslarda üç Ticaret odası tarafından tedrisat birliği temin edilmesi, 4 — Limanlardaki yükleme vasıtalarının yenilenmesi ve çoğaltılması, 5 — Ulaştırma tarlfele-lerinin yeniden tedklkl ve İndirilmesi. 0 _ ihracatçı ve İthalâtçı birliklerinin vesile ve vecibelerinin Ticaret odalarına devredilmesi, 7 — Kazanç vergisi kanunu hakkında Uç Ticaret odası tarafından yapılan temennilerin takip vi neticelendir İlmesi.
İki orman yangını
Diin, İki orman yangını daha olmuştur. Bunlardan biri Beykozda Polonez köyü civarında, diğeri de Bo-ğaz'ın Rumeli kısmında Kilyos İle Fener arasında çıkmıştır.
Polonez köyü civarında çıkan yangın. bir fundalık sahasının ve bir kısım ağaçların yanmasını muclb olmuştur. Yangınlar ancak öğeleye doğru şöndürülebilmlştlr. Her İkisi hakkında da mahalli jandarma ku-mandanlığınca tahkikat yapılmkta-dır. _____________
* Yakında şehrimize Ankara Devlet konservatuvarı talebeleri gelerek, ağustos ayı İçerisinde bir hafta müd detle Eminönü Halkevi sosyal yardim kolu menfaatine opera temsilleri verecektir.

18/7/1645 fiatleri
Londra üzerine 1 sterlin 5-24
Nevyork üzerine 100 dolar 130.50
Cenevre İ0Û İsviçre Pr 80.3255
Madrid üzerine 100 pezeta 12.9378
Stokholm üzerine 100 kuron 31.1325
ESHAM VE TAHVİLİT
% 5 faizli İkramiyeler:
1933 Ergani 24.60
1938 İkramiyen . 22—
Milli Müdafaa 22—
Demiryolu ikram!yeli 97.50
% 7 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum I 20»-
Slvas - Erzurum 2-7. 20.10
1941 Demiryolu I 20—
1941 Demiryolu II 19-50
1941 Demiryolu HJ
Milli Müdafaa I 20.20
MIHI Müdafaa H _ 19-49
Milli Müdafaa m ' 19.57
Anadolu Demiryolu Grupu:
Tahviller 1-2 . 65—
Hisse senetleri % • ' 35,—
Mümessil senet 46.50
Hisse stnetleri:
Merkez Bankası 143—
T. îs Bankası 14.70
T- Ticaret Bankası 4.20
Aslan çimento 9.—
Borsa dışında ALTIN FİATLERİ
Gulden 36.10
Reşadiye 38.50
İngiliz 44.30 5.70
Külce (Bir gramı)
• Takvim •
şaban 10 — Hızır 76
İm*flK Güneş Öğle ikindi Ak. Yatsı
E. 6.58 9.08 4-43 8.42 13.00 1.55
| V. 3.25 5.45 13.20 17.18 20,37 22.32
TenunUz 1945
AKŞAM
Sahlfc
A ".SAMDAN AKŞAMA
Kurbağahderenin eski ve yeni durumu
Son günlerde Kurbağahdercnin durumu hakkında «Dikkatler» sütununda bir tenkid yazısı yazmıştık:
İstanbulini belli başlı zinelle-rinden biri olan bu dere, şimdi tam mânasile açık bir lâğım halindedir. Evlerin mecraları buraya akıyor; üstelik Belediye de bir pisuar koymuş. Sanki her ihtiyaç duyulan yerde bu pisuarlar varmış gibi tekmil akıtlar zavallı dereye!
Bir nesil evvelini hatırlayanlar bilirler ki, Yoğurtçu, Kuşdili İstanbullun belli başlı mesireleriydi: Türkler, çayın zaten severler; bir tarafta masftıavi bir su, öbür tarafta yemyeşil bir çayır, gazinolar, gazinolar, saz, söz, mehtap safalan, eğlence, kayıklar.,. Yaz eğlencelerinin en fazla kaynaştığı yer, burasıydı Derenin kıyısında evi olanlara gıpta edilirdi.
Şimdi ise aynı ev sahiplerine acınır Otomobillerine binip taş köprüden hızla geçenler fecaatin pek farkına varamazlar. Netekim tramvayla geçenler de varamıyorlar. Geçenlerde, sandala binerek dereden geçmem lâzım geldi. Bir dakikasına tahammül edemediğimi o nıiilevves suyun yanında oturmak zorunda kalanların haline eseflendim.
• ••
Kadı köyün tanınmış simalarından bay Sakir Beşe bana gönderdiği bir mektupta diyor ki.
«Civarda oturan halk, yüksek makamlara kadar mazbatalar yolladı. Fakat netice alınamadı. Dünyanın hiç bir iptidaî yerinde 700 - 800 metre uzunluğunda ve 20 - 30 metre genişliğinde böyle iistü açık bir lâğım mecrası, hastalık membaı yoktur Otuz kiisur sene evveli bu derenin balığını dere kenarında oturan Aşki kaptan iltizam eder, burada külliyetli kefal balığı avlardı. Yumurtasını çıkartıp işletirdi. O zat, Eyüpten çamur tekneleri getirterek dereyi temizletirdi. Civar komşulardan biri kazara eski bîr soba borusunu veya mutfak çöplerini dereye fırlatacak olsa kıyametler kopartıl! rdı. Diğer taraftan bazı seneler sellerin ta yakarlardan sürüklediği kum ve çakıllarla me-yillcnen dere mecrasında yer yer ha «il olan topuklar mahallî belediyenin müsamahası hattâ teşvikiyle kum ve çakıl İşi yapan eşek sahipleri tarafından temizlenir. merkepleri yapılara çekilir; bu suretle dr dere daimî bir temizliğe mazhar olurdu ve tıkanmaktan kurtulurdu
Otuz sene evvel sandalla ta İlerde Gazhane karşısındaki köp-rünün altından geçer ve Uzun-çayır kenarında SÖğütlerdibİ mesiresinde yemek satası yapar, kırmızı balıklar tutardım. Dere yine o dere, mecra yine w mecra, öyleyse bu dereye ne oldu?
Evvelâ dereden kum Ve çakıl çıkarılması yasak edildi. Sonra bizzat belediyemiz civarın lâğımlarını Kuşdili çayırında açtığı depo hendeklere toplayarak motopomp ile sözde bu pisliği Altı-yo! ağzındaki kanalizasyona kadar tazyikle göndererek, denize akıtacaktı. Evdeki pazar çarşıya uymadı. Köstebek yuvasına dönen Kuşdili çayırındaki levis dereye aktı. Evvelce bütün dere kenarmdnki evlerin mecraları çukurlara akardı. Bu hali gören halk da 20 lik kiinkler döşeyerek lâğımlarını haydi dereye verdiler,
Şu sırada dereden geçerken küreklerden bir damla suyun İnsana sıçraması fecaattir. Tifonun neden taun halini almamasına şaşıyorum
Hamiş: Geçenlerde bir tarak «tubası gelerek faaliyete bağlıyacaktı. Bozulup tamir İçin gitti. Yine geldi, yine gitti. Bari çamur tekneleri getirilsin.
•**
Kadıköyün değil, hattâ bütün İh-tanbulun tipik, en güzel bir noktasındaki bu dereye acımıyorsak, civarda oturan binlerce nüfusumuzun .sıhhatine acıyalım. Bu İşi ele almak mevkiinde olanları hir kerecik olsun derc-d'-n sandalla geçmeğe .davet edelim.
(Vâ - Nû)
f ŞEHİR HABERLERİ)
Ekmekler kirleniyor
Belediye, ekmekleri temiz vasıtalarla nakletmeyenlerin ceza’ landırılmasmf emretti
Ekmeklerin çok kirlendiği öteden beri görülmektedir. Belediyece yapılan bir teftişte bu hususta başlıca iki nokta üzerinde durulmuştur.
Belediye, fırınlardan satış şubelerine veya mahalle bakkallarına sevk-edilecek ekmeklerin içi çinko kaplı arabalarla ve denizden sevkedllecek-se çuval İçinde taşınmaları leebettiğL esasuıı kabul etmiştir. Halbuki son zamanlarda şehrin bir çok semtlerinde bu noktaya riayet edilmediği görülmektedir. Bilhassa Boğazın bazı yerlerinde ekmeklerin. İçi gayet plo olan kayıklara üstü başı pis İnsanlar tarafından doldurulup yine kayıklardan sahilde duran kirli arabalar İle nakledildikleri yapılan teftişler neticesinde tesbit edilmiştir.
Bundan başka bakkal çıraklarının ekmekleri koltuklarının altına sıkıştırarak evlere naklettikleri de yapılan şikâyetlerden anlaşılmıştır.
Belediye reisliği, bütün kaymakamlıklara, emniyet müdürlüğüne ve diğer alâkvlı teşekküllere gönderdiği tamimde fırınlardan çıkan ekmeklerin âzami temizlik şartlarına riayet edilerek nakledilmesini, ekmek nakledenlerin üst başlarının gayet temiz olmasını ve buna riayet etmlyenlevin şiddetle cezalandırılmasını emretmiştir. Aynı tamime göre üstü başı k.rli çırak kullanan ve ekmekleri koltukları altmda nakleden çıraklarla dükkân sahiplerinin de şiddetle tecziye edileceği bildirilmiştir.
Sanat ve yapı usta okullarına girme imtihanları
Sanat enstilülerile sanat ve yapı usta okullarına girmek için MIHI Eğitim Bakanlığı tarafından açılan imtihan şehrimizde büyük bir alâka görmektedir. Bu okullara yazılmak için şimdiye kadar Milli Eğitim müdürlüğüne 630 öğrenci müracaat ekmiştir. Bugün müracaatın son günüdür. Sağlık muayenesinde yatılı okullara alınmasında mahzur bulunmayan öğrenciler 23 ve 24 temmuz günlerinde imtihan olacaklardır.
İstanbulini kömür ihtiyacı
Dün Belediyede reis muavini B. Rıfat Yenal'ın başkanlığında orman revir âmiri, iktisat İşleri müdürü, mahrukat ofisi müdürü topalnarak şehrin mahrukat İşi üzerinde konuşmuşlardır. Bu yıl dışardan fazla miktarda mangal kömürü getlrtllmjye-ceğlnden şehrin İhtiyaçları yeril kömürlerle temin edilecektir. Bu İse mühim bir mesele teşkil etmektedir.
İlgililerin dünkü toplantısında yapılması dcabeden İşler kararlâştinl-nuş ve Belediyenin mahrukat oflsile revir amirliklerinin çok sık bir işbirliği yapmalarına da karar verilmiştir. _____________
Mezbahada yapılacak tadilât inceleniyor
Tarım Bakanlığı, İstanbul mezbe-hasuıın modern bir şekle konması İçin yapılması zaruri görülen İşlerin tesbltl İçin İlgililere emir vermiştir. Bu maksadla Belediye reis muavini B. Rıfat Yenal, birkaç gündür mezbe-hada toplanıp müessesenin tadil edilecek kısımlarlle ilâve edilmesi lüzumlu görülen kısımların tesbltl ie meşgul olan komisyona riyaset etmektedir. Dün bu maksatla Belediyede de bir toplantı yapılmıştır. Yapılması zamiri görülen İşler bir rapor halinde yakında Tarım Bakanlığına bildirilecektir.
Misafir Yunan takımı üçüncü ve son maçını dün Şeref stadında Be-yoğlusporla yaptı. Olimpiyakos'un ilk maçlarında olduğu gibi çok kalabalık bulunmamakla beraber İş günü olmasına rağmen yine oldukça büyük bir seyirci kütlesi stadı doldurmuştu. Başvekil B. Saraçoğlu, Milli Savunma Bakanı Ali Rlza Artunkal ve Millî Eğitim Bakanı B. Haşan Âli Yücel şeref tribününden maçları taklbetmiştir, Beşiktaş 3 —
Galatasaray 2
Olimpiyakos - Beyoğluspor maçından evvel Galatasarayla Beşiktaş arasında hususî bir karşılaşma yapıldı. Bu maça takımlar şu. şekilde çıkmışlardı.
Beşiktaş: Ethem - Fethi, İbrahim -Çaçl„ Ömer, Faruk - Ahmet, Hakkı, Kemal, Şeref, Şükrü.
Galatasaray: Erdoğan - İsmet, Salim - Mustafa, Bülent, Eşfak - M. Ali, Reha, Cemil, Muzaffer, Ahmet.
Hakem Ferihln İdare ettiği karşılaşmaya Galatasaray başladı, ilk anları karşılıklı hücumlar arasında geçen oyunun 10 uncu dakikasında, ânl bir Beşiktaş hücumunda Galatasaray müdafaasının tereddüdünden faydalanan Hakkı sıkı bir Şütle İlk Beşiktaş golünü yaptı. Bu sayı San kırmı-zılıları sarstı. Netekim biraz sonra Hakkı İkinci bir gol yaptı İse de hakem ofsayd verdi. Bu sıralarda Beşiktaş oyun üzerinde hâkim vaziyette İdi.
25 İnci dakikada Galatasaraydan Cemil He Beşlklaşta’n Fethi sert ve favullu oynadıklarından hakem her ikisini de dışarı çıkardı. Takımlar şimdi 10 kişi ile oynuyorlar. 32 nel dakikada Kemal nefis bir kafa vuruşu ile Beşiktaşın İkinci golünü yaptı. Sıcağın tesirlle oyun yavaş bir tempo ile cereyan ederek devre 2-0 kapandı.
İkinci devreye takımlar onar kişi İle başladılar. Ve hemen İlk dakikada Galatasaray soldan yaptığı seri bir hücumda Ahmet vasıtaslle birinci golü kazandı. Oyunda bundan sonra kısa süren bLr muvazene tesis edildi İse de Beşiktaşlılar fazla çalışarak bu müvazeneyl lehlerine bozdular. Ve seri akınlarla Galatasaray kalesini tehdit etmeğe başladılar. Bu sırada ve 20 nel dakikada Hakkının şütünij Erdoğan ile İsmet yere yatarak kurtardılar. Fakat Kemalin geridenyetişe-rek çektiği şüt yerde yatan İsmetin koluna çarptı. Hakem penaltı verdi. GalatasaraylI oyuncular buna İtirazda bulundularsa da hakem kararında ısrar etti ve Şükrünün şütüyle Beşiktaşlılar üçüncü gollerini de kazandılar.
Bu sayıdan sonra tekrar hızlanan Sarı kırmızdılar 25 İnci dakikada Reha vasıtasile İkinci gollerini de yaptılar. Bu sayı oyuna heyecan verdi ve akınlar karşılıklı olmağa başladı İse de sert bir çekişme halinde cereyan ettiğinden zevksiz geçil ve bu netice değişmeden 3-2 Beşlktaşm gallblyelUc nihayetlendl.
Olimpiyakos 1 — Beyoğlu 0
Günün mühim karşılaşması yarım Baat teehhürle başladı. Sahaya evvelâ misafirler, biraz sonra da Beyoğlu oyuncuları çıktı. Kısa süren bir merasimden sonra hakem Samlhln İdare ettiği maçta takımların şu şekilde dizildikleri görüldü.
Olimpiyakos: Luvarls - Malevris, Mııratls - Mirados, Helmls, Vayakos -Depsentls, Sinyorla, Vazos. Dlmineo-dls. Apostolos.
Beyoğlu: Şalap! - Patıanl, Civelek -Çlçovlç, Marull, Vasili - Yafan. Stavrl, Koçl, Andon, Kefer.
Oyuna Beyoğluspor haşladı. Yunan müdafaasında kesilen hıı hücum derhal merkezden mukabele gördü, tik; dakikada Yunanlılar bir korner ka- [ zanddarsa da İstifade edemediler. Dakikalar İlerledikçe misafir fütbol- I cuların ağır bastığı ve oyunun Beyoğ- 1 luspor kalesi önüne İntikal ettiği gö-riildfl. Bıkı bir çember İçine aldıkları.
Satışa çıkarılan ithal malları
Gal. Hezaren cad. Tekil ika T. A. Ş ne radyo lâmbası R.CA., Gal. Selânlk handa Mehmet Kava'n kundura lâsı, Gal. Kürekçiler 53 de Ara Arşer*e amyant bez, Tahtakale cad. 31 de İsrael ve Sami Saltl'ye anilin boya. İst Menaşc handa Yako llcsklya’ya asit formlk, İst. Yağcı sokak Trakya Ticaret’c blsulflkt de sud, Gal. Gallçl handa H. Mustafa ş. Hal, Nur! Ko-zlkoğlu’na Wreç kaymağı. Sirkeci Bal kapan handa Avram AJ1 AlzarakT ye kireç kaymağı (İzmir Birliğinden), İst. Bestekâr SOK. No. 2 de Anadolu Baharat deposuna ullra marln (İzmir Birliğinden), İst. Ankara cad. 88 de Arif Neşet Usman’a muhtelit tıbbi ecz®, İst, Buğdaycı sokak. 41 de Özen Türk Ltd. e sargilık ve yazı kâğıdı, Aglrefcnd! cad. 65 de Ali İhsan Ne-clboğlu'na yünlü mensucat, İst. Yu-sufyan handa a’H Neclboğlu ve ortağına yünlü kadın mantoluğu, Mr-r-puççulr Konya handa Ycncl Umum Tlcaret’e yıkanmış Merinos ve poplin Gal. Karaköy 2 2de Angelos Rusor'a erkek şapkası.
Olimpiyakos Beyoğ-luna 1-0 galip geldi
Beşiktaş takımı da Galatasarayı
2-3 mağlûbetti
Başbakan, Millî Eğitim ve Millî Savunma Bakanlan, vali maçı takibediyoriar
Beyoğlu kalesi önünde müteaddit fırsatlar kaçıran Yunanlı futbolcular 15 inci dakikadan sonra üstünlüğü karşı tarafa bırakmak mecburiyetinde kaldılar. Bu sırada Beyoğluspor enerjik hücumlarla Yunan kalesini tehdit ediyor ve gol çıkarmak için bütün gayretini sarf ediyordu. Koçinin nefis bir vole şütü kaçan fırsatların en mühimml idi.
Devre ortasına doğru oyun mûte-vazin bir şekle döküldü. Her iki taraf oyuncuları galibiyeti kendi lehlerine çekmek için ellerinden geleni yapıyor, fakat bütün bu çalışmalara rağmen oyun vasattan yukarı çık anlıyordu. Birinci devre 0-0 beraberlikle nihayetlendl.
İklrici devreye Yunanlılar başladı. Seri bir hücumla Beyoğlu kalesine yüklenen Olimpiyakos muhacimleri daiıa ilk anlardan İtibaren enerjik çalışarak beraberliği bozacak golü yapmağa uğraşıyordu. Fakat Beyoğ-lusporrun da ayni enerji ile mukabele edişi misafirlere bu İmkânı vermiyordu.
6 ncı dakikada Beyoğluspor mükemmel bir hücumda bulundu. Yunan müdafiinin de İskası İle top Önü boş bulunan Koçlye gitti İse de bu oyuncu acelesinden galibiyeti tahakkuk ettirecek şütü beş metreden minare gibi havaya dikerek kaçırdı.
kadan itibaren tekrar hücum teşeb-den Yunanlı futbolcular 15 İnci dakikadan itibaren tekrar hücum teşebbüsünü ellerine aldılar. Bu sırada Beyoğlu kalesi üstiiste tehlike atlatmağa başladı. Ve nihayet beklenen golü Yunanlılar 18 İnci dakikada ancak penaltıdan kazandılar.
Sağ açığın ortaladığı topa Yunanlı oyuncu 11e Beyoğlu müdafii çıkış yaptılar ve bu sırada Beyoğluspora olan hendboldan Yunanlılar penaltı kazandı ve yegâne gollerini sıkı bir şütle sol içleri yaptı.
Oyun bu golden sonra setleşmek İstidadını gösterdi ve bir müddet bu şekilde devam etti. Ve sonlan tatsız bir çekişme halinde cereyan ederek Yunanlıların penaltıdan yaptıkları golle ve galebesile nihayetlendl. Maç vasattan yukarı çıkamadı. Olimpiyakos takımı tatmin edici bir futbol oynamaktan dalma uzak kaldı. Beyoğluspor eline geçen fırsatlardan İstifade etmesin! bilseydi, maçın neticesi ta-mamile değişebilirdi.
Şazl Tezcan
Yunanlı sporculara ziyafet verildi
Dün akşam Taksim gazinosunda misafir Yunanlı futbolcular şerefine Beden terbiyesi müdürlüğü tarafından 70 kişilik bir ziyafet verilmiştir.
Çukurbostan stadyumunun inşası bitti
Vefa Gençlik kulübünün bir müd-dettenberl Karagiimrükte yaptırmakta olduğu Çukurbostan stadyumu İle kulüp binasının inşası sona ermiştir. Yeni stadyum ağustos başında törenle açılacaktır.
Ticaret bilıkleri
Ticaret birliklerinin daha verimli çalışması için bazı yeni kararlar alınacağı yazılmıştı. Ankarada bu makatla yapılacak toplantılara İstnbul Birlikler! umumi kâtibi B, Slâhaddln Çuhruk'la İzmir ve Mersin birlikleri umumî kâtipleri Iştlr&k edecektir. Ayrıca birliklerdeki idare heyetlerinden de raporlar İstenecektir.
melAtiat sağlam ile MUSTAFA EĞİLMEZ
nişanlandılar,
Heybellada 20/7/45
Z1

Bu sayıdaki: MÜMTAZ ENER «Köroğlu» filmini çeviriyor — Ho!Jywood'dan gelen arkadaşımız Nejat F. Uran, Turhan Beyle konuştu: Turhan Bey Türklyc-ye geliyor: — Beyaz Cazcılar — Lena Home, Gregory Peck, Andrea Klng, Yvonne de Carol, Daun Kennedy, İngrid Bergman, Mlrlam Hopkinş. Ayrıca: «Yılız., he-dıyell bir film müsabakası açtı, 1944 - 45 sinema mevsiminde en çok beğendiğiniz filmin, kadın ve erkek artistin adını bildiriniz. *
N D A Ll
Bugün A R
Londradan en son gelen Ve Beyoğlunda (L. D. Beresiner)
BERRAK Müessesesinde
satıldığı ilân edilen plaklar Beyoğlnnda KARLMAN PASAJI plâk dairesinden de satın alınabilir.'
Millî Eğitim Bakanlığından
Ortaokullarda Türkçe, Matamaıus. Tabiiye, İngilizce. Fransızca, manca, Resim ve Müzik Öğretmen Muavini olmak istlyenler için 120 Eylül 1045 tarihinde başlamak ve 22 Eylül 1945 tarihinde sona ermek (D üzere Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde -ve İstanbul’da Yüksek öğretmeı\pZ okulunda bir imtihan açılacakrır. (Resim ve Müzik derslerinin imtihanı^ yalnız Gazi Eğitim Enstitüsünde yapılacaktır.)
I — Bu imtihanlara girmek İstlyenler aşağıda ya/ıh şarttan taşımaları lâzımdır.
A) Türk olmak jjj
B) 20 den aşağı ve 45 den yukarıyaşta olmamak
C) Tam devreli liseden veya 4 veyas veya 6 yıllık öğretmen okulun-0 dan mezun olmak. (Olgunluk İmtihanı ihdas edildiği tarihten sonra lise-»— den mezun olanların olgunluk İmtihanım vermiş olmaları ve ÖğretmerK^ okulu mezunlarının en az iki yıl ilk okullarda öğretmenlik yapmış bulunmaları şarttır.)
H — İmtihana gireceklerin aşağıda yazılı belgelerini bir dilekçeye bağlıyarak f5 Ağustos 1945 tarihine kadar Milli Eğitim Bakanlığına göndermeleri lâzımdır.
A) Nüfus hüviyet cüzdanı (Tastlkli örneği).
Bj Okul Diploması (Aslı gönderilecektir.)
C) Doğruluk kâğıdı (öğretmenler İçin lüzumu yoktur.)
D) Sağlık kurulu raporu (Milli Eğitim İdarelerinde mevcut örneğine uygun olacaktır.)
E) Dört adet 4x8 boyunda kar t onsuz fotoğraf.
F) Öğretmen okulu mezunlarının İlk okullardaki hizmet müddetlerini gösteren Milli Eğitim müdürlüğünden alınmış onanlı ödev fişi. (93j7)
İstanbul defterdarlığından:
Muamele ve İstihlâk şubesine muamele vergisinden borçlu Haçik Hüdaverdlnln Üsküdar İcadiye 54 No. da haciz edilen araba başlığı ve İspldt için elverişli beheri bir metre boyunda 202 adet tomruk ağacının 21/7/945 günii saat 10 da mahallinde satılacağı İlân olunur.(9732i
' EŞYA SATIŞI
Türk Hava kurumu İstanbul Vilâyeti şubesinden:
Kurumumuzun Cağaloğltındaki binasında mevcut eşyanın evvelce Hân edilen günde satışı tamamlanamadığından kalan eşyanın 23 Temmuz 945 pazartesi günü saat onda satışına devam olunması kararlaştırılmıştır.
Bu eşyalar arasında maroken kanape ve koltuklar, perdeler, dolap ve gardroplar, sobalar, demir kapılar, madeni çelenkler ve sair kıymetli eşyalar mevcuttur.
isteklilerin sözü geçen gün re saatte Cağaîoğlundakl Kurum binasında satış komisyonuna müracaatları.
İstanbul C. Savcılığından
İstanbul Ceza ve Tevkif evinin 945 akçe yılına alt en azı 110.400, en çoğa 138.000 adet beher! 750 şer gramlık ekmek İhtiyacı kapalı zarf usulile tekrar eksiltmeye konulmuştur. .
Eksiltme 0/8/945 pazartesi günü saat 15 te İstanbul C. Savcılığı Ilamat dairesinde yapılacaktır.
Muhammen bedel en az 27,870, en çok 34.845 Hra olup muvakkat teminat 2613 Ura 50 kuruşCur.
İsteklilerin buna alt şartnameyi her gün. çalışma saatleri İçinde, İstanbul Ceza ve Tevkif evinde görebilirler. İstekliler Ticaret odası vesikası, Unvan tezkeresi ve teminat makbuzlarUe teklif mektuplarını yukarıda yazılı günde eksiltme saatinden bir saat önce komisyon başkanlığına alındı karşılığında vermeleri ve taşradan gönderilecek mektupların posta gecikmesinden sorumluluk kabul edllmiyeceği İlân olunur. (9143)
Sinema ve Tiyatrosu
20/7/945, bugünden İtibaren sinema seanslarına başlıyor.
Seyrine doyulamıyan 2 şaheser:
1 - Hind Rüyası
TYRONE POWER £
2 - İki Yüzlü Adam
SPENCER TRACY
VEFAT
Devlet Denizyolları vc Limanlan İşletmesi şehir hatları Yan İşler! me-
mutlarından, Mülga Şirketi Hayriye müdürü B. Sadi İle Rober Kolej öğretmenlerinden B Zlya'nın kardeşleri::
HAYRI AKANT
Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi bugün Büyükdereden Üsküdar Valide camisine getirilerek öğleyi mil-taakıp cenaze namazı kılındıktan sonra Üsküdar Karacaahmeftekl aile makberesine defnoiunacaktır. Mevlâ rahmet ey 11ye.


| RADYO
ANKARA RADVOSÜ
Bugünkü program
18.00 Salon orkestrası, 18.45 Dans müziği (Pl.), 19 Haberler, 19.20 Geçmişte buğun, 19.25 şarkılar. 19.45 İktisat saati, 20 Mandolin birliği, 20.16 Radyo gazetesi, 20.45 Temsil. 21.30 Serbes saat, 21.45 Tarihi Tiirk musikisi, 22.15 Haftanın spor hareketleri, 22 30 Dans müziği (Pl). 22.45 Haberler.
Yarın sabahki program
7.30 Müzik (Pl.), 7.45 Haberler, 8 Müzik: (Pl.), 12.30 Salon orkestrası, 12.45 Haberler, 13 Orkestra, 13.30 Kaşık şarklar, 14 Cumhur Başkanlığı armoni muzlkası.
Şehrin sağlık durumu iyi
İstanbul Sağlık müdürü B. Faik Yargıcı, bir muharririmize, İstanbu-lun umumi sağlık işlerinin çok memnuniyete şayan olduğunu. bilhassa bugünlerdeki umumi bulaşık hastalıklar miktarının harbden evvel, en normal zamanlarındaki miktardan aşağı bulunduğunu söylemiştir.
İshal ve emsali mevsim hastalıkları da geçen seneden çok aşağı bulun-
Eahife
AKŞAM
20 Temmuz 1945
ı—Gömlekiş—ı
| BİRİNCİ SiNIF ÇÖMLEKÇİ I ■MBBİ Tel 20096 sirkeci
Zayi — Tatbik mührümü ve 453409 numaralı ana karnemi 7/7/945 talihinde kaybettim ve yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü olmadığını ll&p ederim.
Üsküdar Nasuhl Mehmet Er. cami İmamı: Ömer Çulcu
İstanbul Milli Korunma Savcılığından: İlam: 944 - 1363
Tahdide aykırı buğday unundan börek yapıp salmak suretlle Milli Korunma kanununa muhalefetten suçlu aslen Bursah İst. Nuruosmaniye Vezlrhan caddesi 104 No. da oturur seyyar satıcı Abdullah oğlu 1325 doğumlu Raslm Boğaçacılar hakkında $005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (1) ,No. İı Milli Korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: Suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan Milli Korunma K nun muaddel 21, 55/2 ve 63 üncü maddelerine tevfikan 25 lira ağır para cezaslle tecziyesine, ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 26/11/945 tarih Ve 43/1312 sayılı karar katlleşmekle ilân olunur. Akşam gazetesinde neşrolunacaktır (9550)
Zayi — Şehremini nüfus memurluğundan aldığım nüfus cüzdanımla askerlik tezkeremi zayi eltim. Yenisin! alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
İbrahim oğlu İsa 1318 doğumlu
Zayi — Kumkapı nüfus memurluğundan aldığını nüfus kâğıdımla birlikte Sultanahmet yabancı askerlik şubesinde kayıtlı askerlik tezkeremi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. 328 doğumlu Osman oğlu Abdullah özer
Balıkesir Asliye Hukuk Yargıçlığından:
Manyasın Salır köyünden Emhı oğlu Osman Güzele: Balıkeslrln Selmlye mahallesi Kayırlar sokak No. 4 te Salih kızı Neslbe Güzel tarafındım, aleyhinize, açılan boşanma dâvasının yapılmakta olan duruşmasında ikametgâhınız meçhul kalmış olduğundan, namınıza çıkarılan işbu gıyap kararının llânen tebliğine ve duruşmanın 21/9/945 saat 10 a bırakılmasına karar verilmiştir. Mezkûr günde bizzat mahkemeye gelmediğiniz veya kanun! şartlan haiz bir vekil göndpr-. medlğlniz takdirde duruşmanın gıyabınızda yapılacağı llânen tebliğ olunur. (9732)
Karamürsel Asliye Hukuk Yargıç-
1 jından:
Karnmürseiln İhsanlye köyünden Mehmet Ali kızı Melâhat Arnavutoğ-lu'nun İstanbul Paşabahçe şişe fabrikasında tasnif kısmında sandalcı Cemal oğlu Kadir Arnavutoğlu aleyhine açılan boşanma dâvasının salâhiyet noktasından dâvanın reddedilmesi üzerine lndettemyiz bu karar Yargıtay 2 nel Hukuk dairesinin 2228 - 3200 sayı ve 15/6/945 günlü kanunu medeninin 19 uncu maddesine dayanarak bozulmuş ve bu bozma kararının. İkametgâhı meçhul bulunduğundan, kendisine tebliğ edilememiştir. Müttehaz karar dairesinde Yargıtayın bu karan tebliğ yçrlne geçmek üzere usulen ilân olunur, (0721)
Kayıp makbuz
Haydarpaşa gümrüğünden alman 155749 sayılı 25/1/944 tarihli makbuzu kaybettik. Yenisini alacağımızdan eskisinin hükmü yoktur.
İbrahim ve Mustafa
Çel e Kardeşler
Şuriyeye dövizli ihracat hakkında
İthalâtçı ve İhracatçı Birlikleri Umumî kâtipliğinden:
İngiltere ile aramızdaki ticaret ve tediye anlaşması hükümlerine uyularak Türkiyeden Şuriyeye bir müddet için İngiliz lirası karşılığında İhracat yapılacağı Ticaret Bakanlığının iş’an üzerine ilân olunur, 9762
Dişbudak araba başlığı satışı
Devlet Orman işletmesi Adapazarı Müdürlüğünden!
1 — İşletmemize bağlı çiftlik aradeposunda mevcut 462 adede denk 82.501 metreküp dişbudak araba başlığı açık arttırma İle satışa çikanl-mıştır.
2 — Beher metreküpü (60) liradır.
3 — İljç teminat yüzde 7.5 hesabllo 371 lira 25 kuruştur.
4 — Arttırma günü fl Ağustos 1945 pazartesi saat 15 de.
5 — şartnameler orman umum müdürlüğünde İstanbul, İzmit, Düzce, Eskişehir, Turgutlu İşletme Müdürlüklerinde ve Hendek Çamdağ bölge şefliğinde ve Adapazarı İşletme merkezinde görülebilir. (9741)
Kapalı eksiltme ilânı
İstanbul bayındırlık müdürlüğünden:
1 — Halkalı Tarım okulu onarımı kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır. Keşif bedeli (17800) lira (99) kuruştur. Eksiltme 2/8/945 tarihinde perşembe günü saat 15 te Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme. Bayındırlık işleri genel, hususi, fenni şartnameleri, keşif hulâsaslyle buna müteferrl diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye lştlrâk etmek için taliplerin (135) lira (07) kuruşluk
muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi ve 945 yılında Ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden, tatil günleri hariç, (3) gün evvel Vilâyet makamına müracaat ederek, ehliyet vesikası alması ve yukarıda ikinci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine adlr İmzalaması ve buna alt 2490 sayılı kanun mucibince hazırlıyacağı teklif zarflarını 2/8/945 perşembe günü saat 14 e kadar İstanbul Bayındırlık müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (919.5)
RESİM MÜSABAKASI
Beden terbiyesi umum müdürlüğünden:
1 — Umum Müdürlükçe hazırlanan karma spor sınavlarında başarı gösterenlere müsabakalarında gerekil dereceleri kazananlara verilecek rozet ve madalyalarla, yine çeşitli spor bölümlerinde rekor sahibi olanlara verilecek plâket ve rozetlerin ve Türk sporuna büyük hizmetlerde bulunmuş olanlara verilecek İftihar rozeti ve madalyalarının resimlerinin yaptırılması Türk sanatkârları arasında müsabakaya konulmuştur:
2 — Bu müsabakaya herkes iştirak edebilir.
3 — Müsabaka müddeti 1 ekim tarihinde sona erecektir. Tekliflerin o gün saat 17 ye kadar Ankara’da Beden Terbiyesi Umum Müdürlüğüne gönderilmesi veya aynı gün ve saate kadar postaya verilmesi ve bunun tevsiki şarttır.
4 — Gönderilecek resimler beyaz kalın kâğıt veya karton üzerine renkli olarak ve rozet ve madalya tâbllnln 10 misil büyüklüğünde ve plâketler tabii büyüklüğünün iki misil büyüklüğünde resmedilecek ve kâğıdın bir köşesine tabii büyüklük çizilecektir.
5 — Herkes bir veya birçok teklifler gönderebilir,
6 — Gönderilecek resimler aşağıda yazılı ayrı ayrı altı parçadan ibaret olacaktır:
a) Beden Eğitimi rozeti
b) • ■ madalyası
c) iftihar rozeLi
d) ı> madalyası
e) Rekor rozeti
f) Rekor plâketi
7 — Teklifler, altı resimden Beden Eğitimine alt olanlar, İftihar rozet ve madalyası ve rekora alt olanlar olmak üzete üç gurup halinde tetkik edilecek ve her gurupta birinci gelecek teklif 200 lira ve ikinciliği kazanacak olan 100 lira nakdi bedel mukabilinde satın alınacaktır. Umum Müdürlük bu suretle satın alacağı teklif resimlerini dilediği gibi kullanmakta serbesttir.
8 — Teklifler, Umum Müdürlükçe seçilecek beş kişilik blrjürl tarafından lncUenecektJr. Jüri karan gazete İle İlân edilecektir.
9 — Yapılacak madalya, rozet ve plâketlerin temsil edeceği mâna ve mefhumlar He bunların kullanış şekil hakkındaki lzahname bedelsiz olarak Jstlyenlere gönderilir.
10 — Teklif resimleri ile beraber alçı, tahta veya madenden yapılmış aslının, taklidi modeller de gönderilebilir. Ancak bunlar her hangi bir tercih hakkı vermez.
11 _Jüri kararından sonra teklif edilen resimler bir sergi halinde
teşhir edilecektir.
12 — Tekliflerin üzerine isim, hüviyet ve adres yazılmayıp sadece rakamdan İbaret bir rümuz konulacak ve ayrıca mühürlü bir kapalı zarfla hüviyet bildirilecektir. (9476)

Vb İniz yoı gunlu U va kadar alametleri değil, deriyi İhmal neticeleridir. Yetmeden önce Kold Krem Robbl İle yUz ynvaacn oftulurea. elftetlkiye-tini tekrar peyda eder. Böylece bekr mlı bir «ıld bvtvauuiar» mani olur.
PUDRA - ALLIK ■ KREM - RUJ ■ BRİYANTİN ı.__________
HAŞAN depolarile bütün ıtriyat mağazalarında bulunur.
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi İlânları
80 ton kuru fasulye alınacak
Merkez 0 uncu safın alma komisyonundan:
1 — Yukarıda İsim ve miktarı yazılı malzemenin mübayaası İşi kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Malzemenin muhammen bedeli 40000 Hra ve muvakkat teminatı 3000 liradır.
3 — şartnameler 200 kuruş mukabilinde Ankara ve Haydr.rpaşa veznelerinden satılmaktadır.
4 — Eksiltme Ankara İdare binasında gereç dairesinde toplanan merkez 9 uncu satın alma komisyonunca 3. 8. 945 cuma günü saat 15,30 da yapılacaktır.
Taliplerin teklifleri ile kanunun tayin ettiği vesikalarını aynı günde nihayet saat 14,30 a kadar adi geçen komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır. (9834)
Bayramiç devlet orman işletmesi müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Evciler bölgesinin Beşlkara deposunda 297,561 M3 çam tomruğu açık arttırmaya konulmuştur.
2 — Tomruğun beher metreküpü «elli» liradır.
3 — Teminat akçesi % 7,5 hesabiyle 1115 lira 85 kuruştur.
4 — Arttırma 25 temmuz 945 çarşamba saat 15 de İşletme müdürlüğü binasında yapılacaktır.
5 — Arttırma şartnamesi orman umum müdürlüğü Biga işletme müdürlüğü, İstanbul İşletme müdürlüğü. Evciler orman bölge şefliği ve İşletmemizde görülür.
6 — İsteklilerin İhale gününde temlnatlarlle satış komisyonuna müracaatları. (9448)
Zeytinyağı alan bakkallara
Ticaret Ofisi Umum M üdürlüğünden:
Ofisimizden zeytinyağı alan bakkalann boş zeytinyağı varillerini mümkün olan süratle depolara geri vermeleri rica olunur. _________________________________________________________ (9404)
Açık arttırma ilânı
Pendik Veteriner kakteriyoloji enstitüsü Müdürlüğünden:
1 — Dokuz parça hurda yük arabası, baskül, soğuk hava dolabı, elle İşler arpa kırma makinesi satılacaktır
2 — Teminat akçesi 34 lira olup arttırma 30 Temmuz 1945 gününe rastlayan pazartesi günü saat 15 de Enstitüde satılacaktır.
3 — İstekliler eşyaları Enstitü ambarında görebilirler. (9407)
Çeşitli çaplarda cam boru alınacaktır
Akşam erkek sanat okulu müdürlüğünden:
Fizik, kimya âletleri İmaline elverişli kalitede olmak üzere mevcut ölçülerine göre 400 ilâ 500 Kg. çeşitli çaplarda cam boru alınacaktır.
Elinde bıı çeşit cam borusu bulunanların Sultanahmette okul Müdürlüğüne baş vurmaları. (9674)
Sipahiocağı üyelerine:
24 temmuz 945 salı günü saat 20,30 da Yeniköy’deki binamızda kıymetli sanatkâr
SAFİYE AYLA ve Arkadaşları tarafından KONSER verilecektir
(Sanatkâr saat 22 den sonra Tepe başı Bahçesine avdet edeceğinden) konseri teşrif edeceklerin tam vaktinde gelmeleri rica olunur.
Misafir davet edilebilir; yer İçin evvelden müracaat edilmesi. ‘
Demiryol Meslek okuluna talebe alınacak
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme
genel müdürlüğünden:
Devlet Demiryollarının muhtelif şubelerine memur yetiştirmek üzere Ankara’daki Demiryolu Meslek Okuluna müsabaka İle talebe alınacaktır: Okul parasız ve yatılıdır.
A) Kayıt ve kabul şartlan,
1 — Türk olmak,
2 — Ortaokul mezunu olmak,
3 — Okumağa ara vermemiş bulunmak,
4 — 15 yaşından küçük, 18 yaşuidan büyük olmamak,
5 — En az 1,58 boyda olmak,
6 — İdarece yaptırılacak muayenelerde sağlamlığı anlaşılmak,
B) Müsabaka İmtihanları (Türkçe, Geometri, Cebir ve Fizikten) yapılacaktır.
C) Müsabaka imtihanlarının yapılacağı yerler ve tarihler:
1 — Ankara. Haj-darpaşa, Eskişehir. Balıkesir. Afyonkarahlsar, İzmir, Kayseri. Adnna, Malatya, Erzurum, Sıvaş İşletme Müdürlüklerinde 15/Ağustos/1945 tarihinde yapılacaktır.
D) Kayıt ve kabul muam”leşin? İşletme Müdürlüklerinde 10/Tem-muz/1945 pazartesi günü başlanacak ve 11/Ağustos/ cumartesi günü son verilecektir.
Fazla tafsilât almak isteyenler yukarıda yazılı işletme Müdür ilikleri -no müracaat edebilirler. (Bı’58)
I Bu cumartesi günü akşamı
BÜYÜKDERE
BEYAZ PARK’ın
19 uncu Yıldönümü Sazlı. Cazlı eğlenceler
HAMİYET YÜCESES
VE ARKADAŞLARI KONSERİ Ekzotik ve eksantrik varyete numaralan. Sürpriz?
Büyük bir flstad sahnemizde
Tekel U. Müdürlüğü ilanları
Açık bulunan 120 Ura ücretli müfettiş muavinlikleri İçin yazılı ve sözltl İmtihan açılmıştır, imtihan îstanbulda yapılacaktır.
İmtihana kabul edilebilmek için bunlara muadil Ecnebi okuUaruı-A — İktisat veya Hukuk F ıkiiltelerlyle Siyasal Bilgiler ve Yüksek Ticaret ve iktisat okullarından veya aşağıdaki şartlar aranır, dan mezun olmak.
B — İmtihan gününde 30 dan yukan yaşta olmamak.
C — sıhhi durumu İklim değişikliklerine ve her çeşit yolculuk güçlüklerine dayanmağa müsait olmak.
D — Ahlâk ve seciye bakımından müfettişlik mesleğinde kalmasına mâni bir hail bulunmamak.
E — Fiili askerlik hizmetini yapmış olmak veya tecilli bulunmak, istekli olanların 10/8/945 gününe kadar dilekçe ile Genel Müdürlüğüne müracaat etmeleri ye dilekçelerine:
1 — Nüfus kâğıdı asıl veya tasdikli örneği. n
2 — Tahsil vesikası asil vova tasdikli örneği.
3 — İyi hal kâğıdını. —
4 — Askerli^ vesikası asıl veya tasdikli örneğini. Lİ.
5 — 4,5x6 boyunda altı fotoğrafı. CM
8 — Tam teşkilâtlı hastanenin sıhhi raporunu. (isteyenlerin sıhhi'fe
muayeneleri İdarece yaptırılır.) eklemeleri gerektir. ®
İmtihana kabulü ehil görülenlere nerede ve hangi günde imtihan c edilecekleri yazı İle bildirilir. Diğer İsteklilere de vesikaları geri gönde- O rllerek netlerden bilgi verilir. ”
imtihan Konuları: L-
----------------------------------------------------------------------------------- (D iktisattan: İstihsal. Tedavül, İnklsam, İstihlâk bahisleri, Ticaret > hesap ve Usulü defteriden, Basit ve mürekkep faiz, Iskonto, faizli hesaoı cariler, ticarî muhasebe.
Pinanstan: Bütçe, (İhzarı, ’.a-sdikl tatbiki, kontrolü) vergiler, verek^-nazarlyelErl vasıtalı vasıtasız vergiler.
Hukuk: İdare Hukuku (Vilâyetler idaresi, Danıştay, Memurin kana-nu, Memurin muhakemat kanunu. Ceza Hukuku: Devlet İdaresi ve am-_ menin İtimadı ve mal aleyhindeki suçlara müteallik hükümler. Ceza^ usulü: Vazife ve salâhiyet bahisleri. (D
Tahkikat usulerine alt hükümler. "rrj
Ticari Hukuk; Kaça Ticaret kanunu. m
Medeni Hukuk: İcra hizmet kefalet, akitleri, zaman aşımı hükümleri. t_ Ecnebi dilleri: Fransızca, İngilizce, Almanca dillerinden biri dikte tercüme. (9252)

1 — Malatya tütün fabrikası kalorifer, etüv ve sıcak su tesisatı İşi kapalı zarf usuliyle yaptırılacaktır.
2 — Muhammen bedel 20074.75 lira olup muvakkat teminatı 150581 Hradır.
3 — Eksiltme 3. 8. 945 cuma günü saat 11 de Kabataşta genel müdür lük levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye gireceklerin bundan evvel asgari 15000 Hralık bu gibi İşleri muvaffakiyetle yapmış olduklarına dair gösterecekleri vesika ile eksiltme güuünden üç gün evveline kadar genel «.ILÜtirlük inşaat şubesinden ehliyet vesikası almış olmaları lâzımdır
5 — şartlaşma her gün adı geçen şubeden 100 kuruş mukabilinde verilir. Ankara, İzmir. Malatya başmüdürlüklerinde görülebilir.
0 — İsteklilerin mühürlü Hat teklif mektuplarını güvenme parası kapalı zarflarını eksHtme saatinden bir saat evveline kadar mezkûr komisyon başkanlığına makbuzu veya banka teminat mektubu ve kanuni vesaiki ihtiva edecek olan makbuz mukabilinde vermeleri İlân olunur.
7 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul olunmaz. (9374)
Kiremit 17 -18 kuruş
Sümer Bank Kütahya kiremit fabrikacından:
Aldığımız bir kararla kiremit fiatlarında mühim tenzilât yapılmıştır, Yü2 bin adet kadar olan siparişlerde 18 ve yüz binden fazla olan siparişlerde 17 kuruştur. Kalite ve evsaf İti-barile Türkiyede birincidir En yüksek mikdarlardaki siparişleri dahi karşılıyabileceğimlzi sayın müşterilerimize ilân ederiz. (8959)
Deniz fabrikaları genel müdürlüğünden:
1 — Gölcük Fabrikaları telsiz Fabrikasında çalıştırılmak üzere aşağıda sanatları yazılı (7) mütehassıs tısta alınacaktır.
2 — Bunlara Âzami ücret verilecek ve yatacağı yer tehıln edileceği gibi her gün bir öğün sıcak yemek de verilecektir.
3 — İstekUlerin bonservis, İyi hal kâğıdı ve nüfus cüzdanlartle birlikte denemeleri yapılmak ve gösterecekleri liyakate göre ücret tâyin edilmek üzere- en son temmuz 945 nihayetine kadar Gölcük Dz. Fabrikaları Genel Müdürlüğüne müracaatları.
2 adet Mütehassıs telsizci ustası
4 n telsizci usta (iyi bir elektrikçi olabilir)
1 o 1 İnci sınıf tornacı aynı zamanda pulanyacı (İnce torna İşleri yapabilecek) (9436)
Kalorifer Tesisatı ilânı
Ereğli kömürleri işletmesi qmum ıMüdürlüğünden:
1 — İşletmenin Zonguldakta merkez hastanesi poliklinik binası kalorifer tesisatı kapalı zarf usulü lleve toptan götürü olarak eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu tesisatın tahmin edilen bedeli (18,757.70) liradır,
3 — Muvakkat teminat miktarı (1,410.-1 liradır. ;
4 — Eksiltme evrakı (10) lira mukabilinde Zonguldakta İşletme İmar ve İnşa grubu müdürlüğünden, Ankarada Etibank İnşaat müdürlüğünden, ve îstanbulda Etibank şubesinden temin edUeblllr.
5 — Eksiltme 3 ağustos 1945 cuma günü saat 15 de Zonguldakta Ereğli kömürleri İşletmesi İmar ve inşa grubu müdürlüğü binasında yapılacaktır.
8 — Teklif zarfları eksiltme şartnames’ne göre tanzim edilmiş olarak İhale günü saat 12 ye kadar makbuz mukabilinde işletme umum müdürlük başsekreterllğlne teslim edilmiş olacaktır. Postada vak! olabilecek gecikmeler nazarı İtibara alınmıyacaktır.
*1 — İşletme İhaleyi İcrada serbesttir.(9688)
Maliye Bakanlığından:
İhale tarihinden 1945 aralık ayı sonuna kadar müddete ait olarak İstanbul kırtasiye ve matbua deposunda ahiren eksiltmeye konulan İstanbul içi deniz nakliyatı için bulunan fiat uygun görülmediğinden yeniden askıya konulmuştur. Taliplerin 150 lira teminat paralan ile birlikte 27 temmuz 1945 cuma günü saat 14 de Beşiktaşta Hayrettin iskelesi yanında bulunan mezkûr depoya müracaat etmeleri, (9281)___________________ ,
7. H. K. İstanbul Vilayet Şubesinden
Hava gedikli hazırlama yuvasına kayıt muamelesi gelecek ay İçinde kapanacağından İstanbul Hava Kurumu şubesine müracaat etmiş olanların vesikalarım acele tamamlamaları ilân olunur. (9608)

Comments (0)