Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Tel adrosl: «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon i 20705—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlıYIZ
Pazartesi
22
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3740
Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Zelzele bölgesine
uçakla yardım
Ankaradan celbedilen beş nakliye
Bu suretle felâkete uğramış uzak köylere, süratle yiyecek ve ilâç yardımı yapılabilecek
Ankaradaki
Şûra
S. ~?ı Ogün, Ankarada. Maarif |ı~~S) Şûrası müzakerelerine başlıyor. Birkaç yıldır, belli fasılalarla, böyle içtimalar yapılması âdet oldu. Toptancılık devrinin tanınmış bir Maarif Bakanı hususi görüşlerini, gûya bir İlmî heyetin düşünceleri imiş gibi göstermek üzere, bu İçtimalar serisini açmış idi. O zamanlar da Maarif Bakanının düşüncelerine muhalefet söz ve yazı, bir nevi rejime karşı gelme ve ihanet sayılmak âdet olduğundan, bu şûralar âdeta lâfzı murad toplantılar idi. Filhakika bu İçtimalar da dil,‘terbiye ve ıstılahlar baliğinde mertçe ve cesaretle düşüncelerini açıklıyanlar da bulunmaz değildi amma, bu ifadelerden miisbet bir netice alınmazdı. Hoş, şimdi bile —yâni matbuatın gûya hür olduğu bu zamanda da— Halk Partisi hangi haklı tenkide kulak asmış da gidişini değiştirmiştir?
Türklyenin tedris sisteminde, | dil işinde en büyük yenilikler ve , değişiklikler uluorta ve şahsî en-1 dîşelere kapılarak yı/ıılmış ve yürütülmüştür. Mesul bir İlmî heyetin karar verdiği hiç görül-
Meselâ Maarif hayatında, tali-1 Bil âleminde en derin kargaşalık-1 lan mucip olan dil bahsi hangi salahiyetli heyetçe hazırlanmıştır?
Devletin elinde Edebiyat Fakültesi, talim ve terbiye heyeti gibi resmî ve yetkili organlar varken dil işi, devşirme usuliy-le toplanmış bir heyete tevdi o-iunmuştur. Onlar da bâlâdan gelen emirlere göre kelime ve ıstı-laJı icat eylemişlerdir. Onlaraı, bu nevi icatlarının hiç bir zararı olmazdı. Eğer bu tâbirler bir kuş dili, kendi aralarına münhasır kalsa idi... Halbuki, devlet nüfuzuna dayanarak, bu yeni ihti-râlan ders kitaplarına ilk, orta mekteplerin, hattâ yükseklerin tedrisatına soktular... Fakat bu kadar acele ve ne şekilde ve hangi maddeden mamul oldukları şüpheli kelime ve tâbirler üzerinde olan ittifak pek yapmacık olduğundan çabuk bozuldu ve kelimelerin de ikbal ve idbar devirleri oldu. Ufak bir muhite mün hasır kalan bu sallantılar, yavaş yavaş, mektep ve tedrisata akset fiğinden çeşitli nesiller birbirinin dilini anlamaz oldu. Bugün elli yaşındaki bir baba evlâdiyle anlaşamadığı ve onun dilinden anlamadığı gibi, otuz yaşındaki genç de, lisedeki kardeşinin dilinden anlamaz. O liseli de ilk mektepteki küçük kardeşinin nıe ramını kavramaz. Böylece bir Bâbil kulesi manzarası hasıl ol-(Davamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Mareşal Tifonun iini formalı bir fotoğraf»
Diyarbakır, 21 (A.A.) — Bugün saat 11,10 da valiliğin tertip ettiği bir doktor vo iki sağlık memurundan mürekkep bir ekip, dört bıılya içindo yeter miktarda ilâç, Borgı bezleri, pamuk vo cerrahî âletler ile, ayrıca bir doktor, iki sağlık memuru ve iki pan-sımancıdan mürekkep ikinci bir ekip do saat 16,25 de; Kiği ilçesinin Kö-senok vo Çerine gibi ilço merkezinden 10 saat uzakta bulunan bucaklarında çalışmak üzero yola çıkmışlardır.
Ankaradan celbedilen beş nakliye uçağının ikisi ilo bugün yine felâketzedelere dağıtılmak üeero 1119 ekmek, bir çuval zeytin, bin lira kıy-motindo iki balya içerisinde sargı bezi, pamuk, ilâç vo sair malzeme ile yüz topluk beş balya pamuk, kırk topluk iki balya jakar ve kırk topluk iki balya patiska, 100 kulu çay gön-derilmşitir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Moskova ile Tito arasındaki
nota harbi hararetli safhada
Yugoslavya, kendini “Düşman,, olarak ilân eden Sovyet notasına, dün cevap
vererek Rus iddialarını reddetti
Belgrat 21 a.a. (United Pres) — Geçen hafta Yugoslavyaya verilen ve bu memlekete doğrudan doğruya hücum eden Rus notasındaki «düşman» tabirial, Tito hüUimeti bugün cevabî notasında Rusyanın yüzüne fırlat ■ nııştır.
Notanın metni Yugoslav hal-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Göynük otmanı cinayetinin duruşması
Boluda bugün devam edilecek muhakemede Rüstem’tn verdiği mektup okunacak
Bolu, 21 (Hususi) — Geçen nisanın 2 nci günü akşamı Ankara -İstanbul kara yolu üzerinde Göynük ormanlarının Ç'anılıbel mevkiinde Kadriyo Dalgıç adında 17 yaşlarında hizmetçi kızın başını demirlo parço-lıyarak işkence ilo öldürmekten sanık Ankara belediyesi şeflerinden Vecihi Baron ilo suç ortağı sanılan Rüs-lem Işın vo cinayete yardım ettiği I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 de) I
Dünkü nüshamızda Milli Türk T alebe Birliği adına beş kişilik bi r heyetin. Teşvikiye Sağlık Yur dunda yatmakta olan Mareşali ziyaret ettiklerini yazmıştık. Re smimiz heyeti Mareşal ile bir ar ada göstermektedir .
f-------
Araseçim
I
Ankara, 21 (Hususî) — Ankara-ya gelen lıabcrlore göre, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde, milletvekili seçecek olan vilâyetlerdo propaganda faaliyeti başlamış bulunmaktadır. Bu cümleden olarak iki milletvekili seçecok olan 40-45 bin seçmenli Mardinde şimdiden namzet gösterilmek üzero çalışanlar vardır.
Namzetlik için ya bizzot veya yakınlan vasıtasiyle uğraşanlar a: sında Savurlu olup Mersin cumhu yet savcısı bulunan Soyfi öktem, raket Abdurrahman Bayar, beledi-yo başkanı Mehmet Saraç, îstanbul-da müteahhitlik yapmakta olan Şo-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Fatihli Demokratların dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş
Demokratların dün
yaptıkları toplantılar
Fatih D. P. merkezinde konuşan Fuat IIulûsi Demirelli “Tarihî günler yaşıyor uz dedi
Atletizmde Avusturyayı 92-90 yendik
Fena havalar
devam ediyor
Uludağdan dönen bir aile kaza geçirdi bir çocuk öidü
Bursa, 21 (Telefonla) — Bu ak-
1 saat 19 raddelerinde Uludağ y da fecî bir kaza olmuş, dağ. kamp kurmuş Merinos fabrikası m urlarından Şahap vo Fehmi Aslı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Suriye Elçisi
Cumhurbaşkanı dün gece Izmirden ayrıldı
İnönü dün akşam Fuarda, Izmirdeki
Gelir
İzmir Fuannın Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli tarafından açılması
İzmir 21 (Telefonla) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü bugün saat 19 da Fuarda Göl Gazino sunda sendikalar tarafından verilen bir çayda Ege seyahatinin son politik nutkunu vermiştin
İnönü bu konuşmasında, kendisinin 41 senelik siyasî haya -
tından bazı hâtıralarını anlanarak sözü seçim mevzuuna getirmiş ve lzmirde 3 gün kalmak için geldiği halde neye 24 gün kaldığını izah ederken:
— Çekişmeler fena bir istika met aldığı zaman c-anevimden (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ihsan Şerifin gazetemize beyanatı
Demokrat Parti Fatih ilçe teşkilâtı dün öğleden som lantı yapmıştır.
Toplantıyı ilço id kanı Kükrettin Suyu müteakiben Beyoğlu ilçe idare kurulu başkanı Nazlı Tilubar, Ankara i başkanı Osman Şevki Çiçokdağ, Fua (Devamı Sa. 5 6Ü. 3 de)
Canavar
Ekselâns İhsan El Şerif
— Yazısı 3 üncüde —
Üç kızile münasebette bulunan Tırelı Faik Akçasız dün şehrimiz yakalandı
Bir Bahçıvan, genç nişanlısını öldürdü
Kızın annesini ve babasını
da ağır surette yaraladı
Evvelki gece Burgaz adasında bir cinayet içlenmiş, bir bahçivan eakl nişanlısını öldürmüş, annesini ve halasını da ağır bir şekilde ya ralanııştır.
Gönüllü caddesinde 46 sayılı ev do oturan 16 yaşında Refct adında bir kız, bundan bir müddet evvel
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
S Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadircan Kaflı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
vergisini kimler
Gollr vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
I
Yarın Başlıyoruz ________J
Doğu nun kalkındırılması
IJLUhaY
İstanbul Emniyet memurları, dün Tireden kaçarak şehrimize gelen canavar ruhlu bir babayı yakalamıştır.
insanın, baba demeğe dili var mayan bu ırz düşmanı, dul kızı nı karısı gibi kullanmış ve yaşları küçük vo henüz bakire olan diğer iki luztna da tasallüt ederek berbat etmiştir.
Faik Akçasız ismini taşıyan
bu herif, Tirede bu alçaklığı ir-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do) |
İslâm tarihinin bu on meraklı vo harokotıl safhasını salı gününden itlbaron tofrlkaya başlıyaoağız. Bu eseri do orkadaşımız Kadircan Katlı, uzun tetkiklerden sonra Yonl Sabah İçin hazırlamıştır. ( Hasreti Ömor» osorl büyük bir rağbet görmüştü «Hazretl Osıııan» zamanı, «Hazroti Ömer» dovrinln tabii bir devamıdır. Bu safhada Islâm birliği yonl bir dovlro girer. Yeni esorln okuyucular taralından fovkalâdo boğonlleceğlno eminiz.
( f Yarın başlıyor j î
Ünıvorsıtomlzdon bazı azlmkâr ve fodakâr gönçler Anadolu-nun bilhassa Doğu İllerinin kalkındırılması kayguslylo bir oydanborl Diyarbakır havalisinde dolaşmışlar. Burada programlarının esasını tos-blt eden kalkındırılma mosoloslnde muvaffak olup olmadıklarını arıya-oak doğlllz. Sonolordcn hattâ asır-lardanborl İhmal edllon Anadolu bu kadar kısa bir zamanda kalkındırılmaz; burası böyle... Fakat bir vakıadır kİ bunu mlnnotlo anmamak haksızlık olur.
Anadolunun durumu nıünovvor gençlikte dorln bir alâka uyandırmıştır. Hom do bu, nazari bir alâka doğildlr; fiilidir. Bu gönçler düşünmüşlor: «Gidelim şu güzel yurdun perişan halini yorlndo görelim; vatandaşlarımızı uyuşukluktan kurtarmağa çalışalım; onlara sıhhat, rahat vo huzur no demok olduğunu dilimiz döndüğü kadar anlatalım» demişler çıkmışlar yola...
Hangi yolaî Evvela bu Köyler, arasında yol diye bir şey yok... Sonra sıhhat masoloslndo köylülerini trahom hastalığını tedavi İçin gözlerine cam kırığı çektiklerini görmüşler... Bunlardan sonra da rahat ve huzura yer vermoğo İmkân olmadığını anlamışlar. Holo konuşmak bahsine gelince, hiç bir köylü ıl» anlaşamamışlar. Çünkü öyle köyler varmış ki muhtardan başkı. kimse Türkço konuşmuyormuş.
Gençler yürekleri yanarak dönmüşler.
Şimdi bir rapor hazırlıyorlarmış ; zahmet etmesinler şimdiye kadar no raporlar yazılmış, no incele-molor yapılmıştır vo hiç bir faydası olmamıştır.
çünkü bizde kimse vazifesini bo-
nlmslyorek çalışmaz; bütün işleri-
miz, dostlar alış vorişto görsün,
kobillndendlr.
Bir tarihte bu havaliyi gezip do-
laşan bir askor paşasıyla görli»-
(Dovamı Sa. 5 6ü. 8 da)
DUnkü müsabakalardan sonra, üç adım atlamada ikinci gelen Giiner Frik, mükâfatını alırken.
Ortadaki birinci Ruhi Barıalptır. (Foto; Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayımla)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Tel adrosl: «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon i 20705—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlıYIZ
Pazartesi
22
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3740
Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Zelzele bölgesine
uçakla yardım
Ankaradan celbedilen beş nakliye
Bu suretle felâkete uğramış uzak köylere, süratle yiyecek ve ilâç yardımı yapılabilecek
Ankaradaki
Şûra
S. ~?ı Ogün, Ankarada. Maarif |ı~~S) Şûrası müzakerelerine başlıyor. Birkaç yıldır, belli fasılalarla, böyle içtimalar yapılması âdet oldu. Toptancılık devrinin tanınmış bir Maarif Bakanı hususi görüşlerini, gûya bir İlmî heyetin düşünceleri imiş gibi göstermek üzere, bu İçtimalar serisini açmış idi. O zamanlar da Maarif Bakanının düşüncelerine muhalefet söz ve yazı, bir nevi rejime karşı gelme ve ihanet sayılmak âdet olduğundan, bu şûralar âdeta lâfzı murad toplantılar idi. Filhakika bu İçtimalar da dil,‘terbiye ve ıstılahlar baliğinde mertçe ve cesaretle düşüncelerini açıklıyanlar da bulunmaz değildi amma, bu ifadelerden miisbet bir netice alınmazdı. Hoş, şimdi bile —yâni matbuatın gûya hür olduğu bu zamanda da— Halk Partisi hangi haklı tenkide kulak asmış da gidişini değiştirmiştir?
Türklyenin tedris sisteminde, | dil işinde en büyük yenilikler ve , değişiklikler uluorta ve şahsî en-1 dîşelere kapılarak yı/ıılmış ve yürütülmüştür. Mesul bir İlmî heyetin karar verdiği hiç görül-
Meselâ Maarif hayatında, tali-1 Bil âleminde en derin kargaşalık-1 lan mucip olan dil bahsi hangi salahiyetli heyetçe hazırlanmıştır?
Devletin elinde Edebiyat Fakültesi, talim ve terbiye heyeti gibi resmî ve yetkili organlar varken dil işi, devşirme usuliy-le toplanmış bir heyete tevdi o-iunmuştur. Onlar da bâlâdan gelen emirlere göre kelime ve ıstı-laJı icat eylemişlerdir. Onlaraı, bu nevi icatlarının hiç bir zararı olmazdı. Eğer bu tâbirler bir kuş dili, kendi aralarına münhasır kalsa idi... Halbuki, devlet nüfuzuna dayanarak, bu yeni ihti-râlan ders kitaplarına ilk, orta mekteplerin, hattâ yükseklerin tedrisatına soktular... Fakat bu kadar acele ve ne şekilde ve hangi maddeden mamul oldukları şüpheli kelime ve tâbirler üzerinde olan ittifak pek yapmacık olduğundan çabuk bozuldu ve kelimelerin de ikbal ve idbar devirleri oldu. Ufak bir muhite mün hasır kalan bu sallantılar, yavaş yavaş, mektep ve tedrisata akset fiğinden çeşitli nesiller birbirinin dilini anlamaz oldu. Bugün elli yaşındaki bir baba evlâdiyle anlaşamadığı ve onun dilinden anlamadığı gibi, otuz yaşındaki genç de, lisedeki kardeşinin dilinden anlamaz. O liseli de ilk mektepteki küçük kardeşinin nıe ramını kavramaz. Böylece bir Bâbil kulesi manzarası hasıl ol-(Davamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Mareşal Tifonun iini formalı bir fotoğraf»
Diyarbakır, 21 (A.A.) — Bugün saat 11,10 da valiliğin tertip ettiği bir doktor vo iki sağlık memurundan mürekkep bir ekip, dört bıılya içindo yeter miktarda ilâç, Borgı bezleri, pamuk vo cerrahî âletler ile, ayrıca bir doktor, iki sağlık memuru ve iki pan-sımancıdan mürekkep ikinci bir ekip do saat 16,25 de; Kiği ilçesinin Kö-senok vo Çerine gibi ilço merkezinden 10 saat uzakta bulunan bucaklarında çalışmak üzero yola çıkmışlardır.
Ankaradan celbedilen beş nakliye uçağının ikisi ilo bugün yine felâketzedelere dağıtılmak üeero 1119 ekmek, bir çuval zeytin, bin lira kıy-motindo iki balya içerisinde sargı bezi, pamuk, ilâç vo sair malzeme ile yüz topluk beş balya pamuk, kırk topluk iki balya jakar ve kırk topluk iki balya patiska, 100 kulu çay gön-derilmşitir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Moskova ile Tito arasındaki
nota harbi hararetli safhada
Yugoslavya, kendini “Düşman,, olarak ilân eden Sovyet notasına, dün cevap
vererek Rus iddialarını reddetti
Belgrat 21 a.a. (United Pres) — Geçen hafta Yugoslavyaya verilen ve bu memlekete doğrudan doğruya hücum eden Rus notasındaki «düşman» tabirial, Tito hüUimeti bugün cevabî notasında Rusyanın yüzüne fırlat ■ nııştır.
Notanın metni Yugoslav hal-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Göynük otmanı cinayetinin duruşması
Boluda bugün devam edilecek muhakemede Rüstem’tn verdiği mektup okunacak
Bolu, 21 (Hususi) — Geçen nisanın 2 nci günü akşamı Ankara -İstanbul kara yolu üzerinde Göynük ormanlarının Ç'anılıbel mevkiinde Kadriyo Dalgıç adında 17 yaşlarında hizmetçi kızın başını demirlo parço-lıyarak işkence ilo öldürmekten sanık Ankara belediyesi şeflerinden Vecihi Baron ilo suç ortağı sanılan Rüs-lem Işın vo cinayete yardım ettiği I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 de) I
Dünkü nüshamızda Milli Türk T alebe Birliği adına beş kişilik bi r heyetin. Teşvikiye Sağlık Yur dunda yatmakta olan Mareşali ziyaret ettiklerini yazmıştık. Re smimiz heyeti Mareşal ile bir ar ada göstermektedir .
f-------
Araseçim
I
Ankara, 21 (Hususî) — Ankara-ya gelen lıabcrlore göre, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde, milletvekili seçecek olan vilâyetlerdo propaganda faaliyeti başlamış bulunmaktadır. Bu cümleden olarak iki milletvekili seçecok olan 40-45 bin seçmenli Mardinde şimdiden namzet gösterilmek üzero çalışanlar vardır.
Namzetlik için ya bizzot veya yakınlan vasıtasiyle uğraşanlar a: sında Savurlu olup Mersin cumhu yet savcısı bulunan Soyfi öktem, raket Abdurrahman Bayar, beledi-yo başkanı Mehmet Saraç, îstanbul-da müteahhitlik yapmakta olan Şo-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Fatihli Demokratların dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş
Demokratların dün
yaptıkları toplantılar
Fatih D. P. merkezinde konuşan Fuat IIulûsi Demirelli “Tarihî günler yaşıyor uz dedi
Atletizmde Avusturyayı 92-90 yendik
Fena havalar
devam ediyor
Uludağdan dönen bir aile kaza geçirdi bir çocuk öidü
Bursa, 21 (Telefonla) — Bu ak-
1 saat 19 raddelerinde Uludağ y da fecî bir kaza olmuş, dağ. kamp kurmuş Merinos fabrikası m urlarından Şahap vo Fehmi Aslı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Suriye Elçisi
Cumhurbaşkanı dün gece Izmirden ayrıldı
İnönü dün akşam Fuarda, Izmirdeki
Gelir
İzmir Fuannın Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli tarafından açılması
İzmir 21 (Telefonla) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü bugün saat 19 da Fuarda Göl Gazino sunda sendikalar tarafından verilen bir çayda Ege seyahatinin son politik nutkunu vermiştin
İnönü bu konuşmasında, kendisinin 41 senelik siyasî haya -
tından bazı hâtıralarını anlanarak sözü seçim mevzuuna getirmiş ve lzmirde 3 gün kalmak için geldiği halde neye 24 gün kaldığını izah ederken:
— Çekişmeler fena bir istika met aldığı zaman c-anevimden (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ihsan Şerifin gazetemize beyanatı
Demokrat Parti Fatih ilçe teşkilâtı dün öğleden som lantı yapmıştır.
Toplantıyı ilço id kanı Kükrettin Suyu müteakiben Beyoğlu ilçe idare kurulu başkanı Nazlı Tilubar, Ankara i başkanı Osman Şevki Çiçokdağ, Fua (Devamı Sa. 5 6Ü. 3 de)
Canavar
Ekselâns İhsan El Şerif
— Yazısı 3 üncüde —
Üç kızile münasebette bulunan Tırelı Faik Akçasız dün şehrimiz yakalandı
Bir Bahçıvan, genç nişanlısını öldürdü
Kızın annesini ve babasını
da ağır surette yaraladı
Evvelki gece Burgaz adasında bir cinayet içlenmiş, bir bahçivan eakl nişanlısını öldürmüş, annesini ve halasını da ağır bir şekilde ya ralanııştır.
Gönüllü caddesinde 46 sayılı ev do oturan 16 yaşında Refct adında bir kız, bundan bir müddet evvel
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
S Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadircan Kaflı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
vergisini kimler
Gollr vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
I
Yarın Başlıyoruz ________J
Doğu nun kalkındırılması
IJLUhaY
İstanbul Emniyet memurları, dün Tireden kaçarak şehrimize gelen canavar ruhlu bir babayı yakalamıştır.
insanın, baba demeğe dili var mayan bu ırz düşmanı, dul kızı nı karısı gibi kullanmış ve yaşları küçük vo henüz bakire olan diğer iki luztna da tasallüt ederek berbat etmiştir.
Faik Akçasız ismini taşıyan
bu herif, Tirede bu alçaklığı ir-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do) |
İslâm tarihinin bu on meraklı vo harokotıl safhasını salı gününden itlbaron tofrlkaya başlıyaoağız. Bu eseri do orkadaşımız Kadircan Katlı, uzun tetkiklerden sonra Yonl Sabah İçin hazırlamıştır. ( Hasreti Ömor» osorl büyük bir rağbet görmüştü «Hazretl Osıııan» zamanı, «Hazroti Ömer» dovrinln tabii bir devamıdır. Bu safhada Islâm birliği yonl bir dovlro girer. Yeni esorln okuyucular taralından fovkalâdo boğonlleceğlno eminiz.
( f Yarın başlıyor j î
Ünıvorsıtomlzdon bazı azlmkâr ve fodakâr gönçler Anadolu-nun bilhassa Doğu İllerinin kalkındırılması kayguslylo bir oydanborl Diyarbakır havalisinde dolaşmışlar. Burada programlarının esasını tos-blt eden kalkındırılma mosoloslnde muvaffak olup olmadıklarını arıya-oak doğlllz. Sonolordcn hattâ asır-lardanborl İhmal edllon Anadolu bu kadar kısa bir zamanda kalkındırılmaz; burası böyle... Fakat bir vakıadır kİ bunu mlnnotlo anmamak haksızlık olur.
Anadolunun durumu nıünovvor gençlikte dorln bir alâka uyandırmıştır. Hom do bu, nazari bir alâka doğildlr; fiilidir. Bu gönçler düşünmüşlor: «Gidelim şu güzel yurdun perişan halini yorlndo görelim; vatandaşlarımızı uyuşukluktan kurtarmağa çalışalım; onlara sıhhat, rahat vo huzur no demok olduğunu dilimiz döndüğü kadar anlatalım» demişler çıkmışlar yola...
Hangi yolaî Evvela bu Köyler, arasında yol diye bir şey yok... Sonra sıhhat masoloslndo köylülerini trahom hastalığını tedavi İçin gözlerine cam kırığı çektiklerini görmüşler... Bunlardan sonra da rahat ve huzura yer vermoğo İmkân olmadığını anlamışlar. Holo konuşmak bahsine gelince, hiç bir köylü ıl» anlaşamamışlar. Çünkü öyle köyler varmış ki muhtardan başkı. kimse Türkço konuşmuyormuş.
Gençler yürekleri yanarak dönmüşler.
Şimdi bir rapor hazırlıyorlarmış ; zahmet etmesinler şimdiye kadar no raporlar yazılmış, no incele-molor yapılmıştır vo hiç bir faydası olmamıştır.
çünkü bizde kimse vazifesini bo-
nlmslyorek çalışmaz; bütün işleri-
miz, dostlar alış vorişto görsün,
kobillndendlr.
Bir tarihte bu havaliyi gezip do-
laşan bir askor paşasıyla görli»-
(Dovamı Sa. 5 6ü. 8 da)
DUnkü müsabakalardan sonra, üç adım atlamada ikinci gelen Giiner Frik, mükâfatını alırken.
Ortadaki birinci Ruhi Barıalptır. (Foto; Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayımla)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Tel adrosl: «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon i 20705—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlıYIZ
Pazartesi
22
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3740
Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Zelzele bölgesine
uçakla yardım
Ankaradan celbedilen beş nakliye
Bu suretle felâkete uğramış uzak köylere, süratle yiyecek ve ilâç yardımı yapılabilecek
Ankaradaki
Şûra
S. ~?ı Ogün, Ankarada. Maarif |ı~~S) Şûrası müzakerelerine başlıyor. Birkaç yıldır, belli fasılalarla, böyle içtimalar yapılması âdet oldu. Toptancılık devrinin tanınmış bir Maarif Bakanı hususi görüşlerini, gûya bir İlmî heyetin düşünceleri imiş gibi göstermek üzere, bu İçtimalar serisini açmış idi. O zamanlar da Maarif Bakanının düşüncelerine muhalefet söz ve yazı, bir nevi rejime karşı gelme ve ihanet sayılmak âdet olduğundan, bu şûralar âdeta lâfzı murad toplantılar idi. Filhakika bu İçtimalar da dil,‘terbiye ve ıstılahlar baliğinde mertçe ve cesaretle düşüncelerini açıklıyanlar da bulunmaz değildi amma, bu ifadelerden miisbet bir netice alınmazdı. Hoş, şimdi bile —yâni matbuatın gûya hür olduğu bu zamanda da— Halk Partisi hangi haklı tenkide kulak asmış da gidişini değiştirmiştir?
Türklyenin tedris sisteminde, | dil işinde en büyük yenilikler ve , değişiklikler uluorta ve şahsî en-1 dîşelere kapılarak yı/ıılmış ve yürütülmüştür. Mesul bir İlmî heyetin karar verdiği hiç görül-
Meselâ Maarif hayatında, tali-1 Bil âleminde en derin kargaşalık-1 lan mucip olan dil bahsi hangi salahiyetli heyetçe hazırlanmıştır?
Devletin elinde Edebiyat Fakültesi, talim ve terbiye heyeti gibi resmî ve yetkili organlar varken dil işi, devşirme usuliy-le toplanmış bir heyete tevdi o-iunmuştur. Onlar da bâlâdan gelen emirlere göre kelime ve ıstı-laJı icat eylemişlerdir. Onlaraı, bu nevi icatlarının hiç bir zararı olmazdı. Eğer bu tâbirler bir kuş dili, kendi aralarına münhasır kalsa idi... Halbuki, devlet nüfuzuna dayanarak, bu yeni ihti-râlan ders kitaplarına ilk, orta mekteplerin, hattâ yükseklerin tedrisatına soktular... Fakat bu kadar acele ve ne şekilde ve hangi maddeden mamul oldukları şüpheli kelime ve tâbirler üzerinde olan ittifak pek yapmacık olduğundan çabuk bozuldu ve kelimelerin de ikbal ve idbar devirleri oldu. Ufak bir muhite mün hasır kalan bu sallantılar, yavaş yavaş, mektep ve tedrisata akset fiğinden çeşitli nesiller birbirinin dilini anlamaz oldu. Bugün elli yaşındaki bir baba evlâdiyle anlaşamadığı ve onun dilinden anlamadığı gibi, otuz yaşındaki genç de, lisedeki kardeşinin dilinden anlamaz. O liseli de ilk mektepteki küçük kardeşinin nıe ramını kavramaz. Böylece bir Bâbil kulesi manzarası hasıl ol-(Davamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Mareşal Tifonun iini formalı bir fotoğraf»
Diyarbakır, 21 (A.A.) — Bugün saat 11,10 da valiliğin tertip ettiği bir doktor vo iki sağlık memurundan mürekkep bir ekip, dört bıılya içindo yeter miktarda ilâç, Borgı bezleri, pamuk vo cerrahî âletler ile, ayrıca bir doktor, iki sağlık memuru ve iki pan-sımancıdan mürekkep ikinci bir ekip do saat 16,25 de; Kiği ilçesinin Kö-senok vo Çerine gibi ilço merkezinden 10 saat uzakta bulunan bucaklarında çalışmak üzero yola çıkmışlardır.
Ankaradan celbedilen beş nakliye uçağının ikisi ilo bugün yine felâketzedelere dağıtılmak üeero 1119 ekmek, bir çuval zeytin, bin lira kıy-motindo iki balya içerisinde sargı bezi, pamuk, ilâç vo sair malzeme ile yüz topluk beş balya pamuk, kırk topluk iki balya jakar ve kırk topluk iki balya patiska, 100 kulu çay gön-derilmşitir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Moskova ile Tito arasındaki
nota harbi hararetli safhada
Yugoslavya, kendini “Düşman,, olarak ilân eden Sovyet notasına, dün cevap
vererek Rus iddialarını reddetti
Belgrat 21 a.a. (United Pres) — Geçen hafta Yugoslavyaya verilen ve bu memlekete doğrudan doğruya hücum eden Rus notasındaki «düşman» tabirial, Tito hüUimeti bugün cevabî notasında Rusyanın yüzüne fırlat ■ nııştır.
Notanın metni Yugoslav hal-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Göynük otmanı cinayetinin duruşması
Boluda bugün devam edilecek muhakemede Rüstem’tn verdiği mektup okunacak
Bolu, 21 (Hususi) — Geçen nisanın 2 nci günü akşamı Ankara -İstanbul kara yolu üzerinde Göynük ormanlarının Ç'anılıbel mevkiinde Kadriyo Dalgıç adında 17 yaşlarında hizmetçi kızın başını demirlo parço-lıyarak işkence ilo öldürmekten sanık Ankara belediyesi şeflerinden Vecihi Baron ilo suç ortağı sanılan Rüs-lem Işın vo cinayete yardım ettiği I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 de) I
Dünkü nüshamızda Milli Türk T alebe Birliği adına beş kişilik bi r heyetin. Teşvikiye Sağlık Yur dunda yatmakta olan Mareşali ziyaret ettiklerini yazmıştık. Re smimiz heyeti Mareşal ile bir ar ada göstermektedir .
f-------
Araseçim
I
Ankara, 21 (Hususî) — Ankara-ya gelen lıabcrlore göre, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde, milletvekili seçecek olan vilâyetlerdo propaganda faaliyeti başlamış bulunmaktadır. Bu cümleden olarak iki milletvekili seçecok olan 40-45 bin seçmenli Mardinde şimdiden namzet gösterilmek üzero çalışanlar vardır.
Namzetlik için ya bizzot veya yakınlan vasıtasiyle uğraşanlar a: sında Savurlu olup Mersin cumhu yet savcısı bulunan Soyfi öktem, raket Abdurrahman Bayar, beledi-yo başkanı Mehmet Saraç, îstanbul-da müteahhitlik yapmakta olan Şo-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Fatihli Demokratların dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş
Demokratların dün
yaptıkları toplantılar
Fatih D. P. merkezinde konuşan Fuat IIulûsi Demirelli “Tarihî günler yaşıyor uz dedi
Atletizmde Avusturyayı 92-90 yendik
Fena havalar
devam ediyor
Uludağdan dönen bir aile kaza geçirdi bir çocuk öidü
Bursa, 21 (Telefonla) — Bu ak-
1 saat 19 raddelerinde Uludağ y da fecî bir kaza olmuş, dağ. kamp kurmuş Merinos fabrikası m urlarından Şahap vo Fehmi Aslı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Suriye Elçisi
Cumhurbaşkanı dün gece Izmirden ayrıldı
İnönü dün akşam Fuarda, Izmirdeki
Gelir
İzmir Fuannın Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli tarafından açılması
İzmir 21 (Telefonla) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü bugün saat 19 da Fuarda Göl Gazino sunda sendikalar tarafından verilen bir çayda Ege seyahatinin son politik nutkunu vermiştin
İnönü bu konuşmasında, kendisinin 41 senelik siyasî haya -
tından bazı hâtıralarını anlanarak sözü seçim mevzuuna getirmiş ve lzmirde 3 gün kalmak için geldiği halde neye 24 gün kaldığını izah ederken:
— Çekişmeler fena bir istika met aldığı zaman c-anevimden (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ihsan Şerifin gazetemize beyanatı
Demokrat Parti Fatih ilçe teşkilâtı dün öğleden som lantı yapmıştır.
Toplantıyı ilço id kanı Kükrettin Suyu müteakiben Beyoğlu ilçe idare kurulu başkanı Nazlı Tilubar, Ankara i başkanı Osman Şevki Çiçokdağ, Fua (Devamı Sa. 5 6Ü. 3 de)
Canavar
Ekselâns İhsan El Şerif
— Yazısı 3 üncüde —
Üç kızile münasebette bulunan Tırelı Faik Akçasız dün şehrimiz yakalandı
Bir Bahçıvan, genç nişanlısını öldürdü
Kızın annesini ve babasını
da ağır surette yaraladı
Evvelki gece Burgaz adasında bir cinayet içlenmiş, bir bahçivan eakl nişanlısını öldürmüş, annesini ve halasını da ağır bir şekilde ya ralanııştır.
Gönüllü caddesinde 46 sayılı ev do oturan 16 yaşında Refct adında bir kız, bundan bir müddet evvel
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
S Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadircan Kaflı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
vergisini kimler
Gollr vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
I
Yarın Başlıyoruz ________J
Doğu nun kalkındırılması
IJLUhaY
İstanbul Emniyet memurları, dün Tireden kaçarak şehrimize gelen canavar ruhlu bir babayı yakalamıştır.
insanın, baba demeğe dili var mayan bu ırz düşmanı, dul kızı nı karısı gibi kullanmış ve yaşları küçük vo henüz bakire olan diğer iki luztna da tasallüt ederek berbat etmiştir.
Faik Akçasız ismini taşıyan
bu herif, Tirede bu alçaklığı ir-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do) |
İslâm tarihinin bu on meraklı vo harokotıl safhasını salı gününden itlbaron tofrlkaya başlıyaoağız. Bu eseri do orkadaşımız Kadircan Katlı, uzun tetkiklerden sonra Yonl Sabah İçin hazırlamıştır. ( Hasreti Ömor» osorl büyük bir rağbet görmüştü «Hazretl Osıııan» zamanı, «Hazroti Ömer» dovrinln tabii bir devamıdır. Bu safhada Islâm birliği yonl bir dovlro girer. Yeni esorln okuyucular taralından fovkalâdo boğonlleceğlno eminiz.
( f Yarın başlıyor j î
Ünıvorsıtomlzdon bazı azlmkâr ve fodakâr gönçler Anadolu-nun bilhassa Doğu İllerinin kalkındırılması kayguslylo bir oydanborl Diyarbakır havalisinde dolaşmışlar. Burada programlarının esasını tos-blt eden kalkındırılma mosoloslnde muvaffak olup olmadıklarını arıya-oak doğlllz. Sonolordcn hattâ asır-lardanborl İhmal edllon Anadolu bu kadar kısa bir zamanda kalkındırılmaz; burası böyle... Fakat bir vakıadır kİ bunu mlnnotlo anmamak haksızlık olur.
Anadolunun durumu nıünovvor gençlikte dorln bir alâka uyandırmıştır. Hom do bu, nazari bir alâka doğildlr; fiilidir. Bu gönçler düşünmüşlor: «Gidelim şu güzel yurdun perişan halini yorlndo görelim; vatandaşlarımızı uyuşukluktan kurtarmağa çalışalım; onlara sıhhat, rahat vo huzur no demok olduğunu dilimiz döndüğü kadar anlatalım» demişler çıkmışlar yola...
Hangi yolaî Evvela bu Köyler, arasında yol diye bir şey yok... Sonra sıhhat masoloslndo köylülerini trahom hastalığını tedavi İçin gözlerine cam kırığı çektiklerini görmüşler... Bunlardan sonra da rahat ve huzura yer vermoğo İmkân olmadığını anlamışlar. Holo konuşmak bahsine gelince, hiç bir köylü ıl» anlaşamamışlar. Çünkü öyle köyler varmış ki muhtardan başkı. kimse Türkço konuşmuyormuş.
Gençler yürekleri yanarak dönmüşler.
Şimdi bir rapor hazırlıyorlarmış ; zahmet etmesinler şimdiye kadar no raporlar yazılmış, no incele-molor yapılmıştır vo hiç bir faydası olmamıştır.
çünkü bizde kimse vazifesini bo-
nlmslyorek çalışmaz; bütün işleri-
miz, dostlar alış vorişto görsün,
kobillndendlr.
Bir tarihte bu havaliyi gezip do-
laşan bir askor paşasıyla görli»-
(Dovamı Sa. 5 6ü. 8 da)
DUnkü müsabakalardan sonra, üç adım atlamada ikinci gelen Giiner Frik, mükâfatını alırken.
Ortadaki birinci Ruhi Barıalptır. (Foto; Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayımla)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Tel adrosl: «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon i 20705—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlıYIZ
Pazartesi
22
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3740
Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Zelzele bölgesine
uçakla yardım
Ankaradan celbedilen beş nakliye
Bu suretle felâkete uğramış uzak köylere, süratle yiyecek ve ilâç yardımı yapılabilecek
Ankaradaki
Şûra
S. ~?ı Ogün, Ankarada. Maarif |ı~~S) Şûrası müzakerelerine başlıyor. Birkaç yıldır, belli fasılalarla, böyle içtimalar yapılması âdet oldu. Toptancılık devrinin tanınmış bir Maarif Bakanı hususi görüşlerini, gûya bir İlmî heyetin düşünceleri imiş gibi göstermek üzere, bu İçtimalar serisini açmış idi. O zamanlar da Maarif Bakanının düşüncelerine muhalefet söz ve yazı, bir nevi rejime karşı gelme ve ihanet sayılmak âdet olduğundan, bu şûralar âdeta lâfzı murad toplantılar idi. Filhakika bu İçtimalar da dil,‘terbiye ve ıstılahlar baliğinde mertçe ve cesaretle düşüncelerini açıklıyanlar da bulunmaz değildi amma, bu ifadelerden miisbet bir netice alınmazdı. Hoş, şimdi bile —yâni matbuatın gûya hür olduğu bu zamanda da— Halk Partisi hangi haklı tenkide kulak asmış da gidişini değiştirmiştir?
Türklyenin tedris sisteminde, | dil işinde en büyük yenilikler ve , değişiklikler uluorta ve şahsî en-1 dîşelere kapılarak yı/ıılmış ve yürütülmüştür. Mesul bir İlmî heyetin karar verdiği hiç görül-
Meselâ Maarif hayatında, tali-1 Bil âleminde en derin kargaşalık-1 lan mucip olan dil bahsi hangi salahiyetli heyetçe hazırlanmıştır?
Devletin elinde Edebiyat Fakültesi, talim ve terbiye heyeti gibi resmî ve yetkili organlar varken dil işi, devşirme usuliy-le toplanmış bir heyete tevdi o-iunmuştur. Onlar da bâlâdan gelen emirlere göre kelime ve ıstı-laJı icat eylemişlerdir. Onlaraı, bu nevi icatlarının hiç bir zararı olmazdı. Eğer bu tâbirler bir kuş dili, kendi aralarına münhasır kalsa idi... Halbuki, devlet nüfuzuna dayanarak, bu yeni ihti-râlan ders kitaplarına ilk, orta mekteplerin, hattâ yükseklerin tedrisatına soktular... Fakat bu kadar acele ve ne şekilde ve hangi maddeden mamul oldukları şüpheli kelime ve tâbirler üzerinde olan ittifak pek yapmacık olduğundan çabuk bozuldu ve kelimelerin de ikbal ve idbar devirleri oldu. Ufak bir muhite mün hasır kalan bu sallantılar, yavaş yavaş, mektep ve tedrisata akset fiğinden çeşitli nesiller birbirinin dilini anlamaz oldu. Bugün elli yaşındaki bir baba evlâdiyle anlaşamadığı ve onun dilinden anlamadığı gibi, otuz yaşındaki genç de, lisedeki kardeşinin dilinden anlamaz. O liseli de ilk mektepteki küçük kardeşinin nıe ramını kavramaz. Böylece bir Bâbil kulesi manzarası hasıl ol-(Davamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Mareşal Tifonun iini formalı bir fotoğraf»
Diyarbakır, 21 (A.A.) — Bugün saat 11,10 da valiliğin tertip ettiği bir doktor vo iki sağlık memurundan mürekkep bir ekip, dört bıılya içindo yeter miktarda ilâç, Borgı bezleri, pamuk vo cerrahî âletler ile, ayrıca bir doktor, iki sağlık memuru ve iki pan-sımancıdan mürekkep ikinci bir ekip do saat 16,25 de; Kiği ilçesinin Kö-senok vo Çerine gibi ilço merkezinden 10 saat uzakta bulunan bucaklarında çalışmak üzero yola çıkmışlardır.
Ankaradan celbedilen beş nakliye uçağının ikisi ilo bugün yine felâketzedelere dağıtılmak üeero 1119 ekmek, bir çuval zeytin, bin lira kıy-motindo iki balya içerisinde sargı bezi, pamuk, ilâç vo sair malzeme ile yüz topluk beş balya pamuk, kırk topluk iki balya jakar ve kırk topluk iki balya patiska, 100 kulu çay gön-derilmşitir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Moskova ile Tito arasındaki
nota harbi hararetli safhada
Yugoslavya, kendini “Düşman,, olarak ilân eden Sovyet notasına, dün cevap
vererek Rus iddialarını reddetti
Belgrat 21 a.a. (United Pres) — Geçen hafta Yugoslavyaya verilen ve bu memlekete doğrudan doğruya hücum eden Rus notasındaki «düşman» tabirial, Tito hüUimeti bugün cevabî notasında Rusyanın yüzüne fırlat ■ nııştır.
Notanın metni Yugoslav hal-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Göynük otmanı cinayetinin duruşması
Boluda bugün devam edilecek muhakemede Rüstem’tn verdiği mektup okunacak
Bolu, 21 (Hususi) — Geçen nisanın 2 nci günü akşamı Ankara -İstanbul kara yolu üzerinde Göynük ormanlarının Ç'anılıbel mevkiinde Kadriyo Dalgıç adında 17 yaşlarında hizmetçi kızın başını demirlo parço-lıyarak işkence ilo öldürmekten sanık Ankara belediyesi şeflerinden Vecihi Baron ilo suç ortağı sanılan Rüs-lem Işın vo cinayete yardım ettiği I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 de) I
Dünkü nüshamızda Milli Türk T alebe Birliği adına beş kişilik bi r heyetin. Teşvikiye Sağlık Yur dunda yatmakta olan Mareşali ziyaret ettiklerini yazmıştık. Re smimiz heyeti Mareşal ile bir ar ada göstermektedir .
f-------
Araseçim
I
Ankara, 21 (Hususî) — Ankara-ya gelen lıabcrlore göre, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde, milletvekili seçecek olan vilâyetlerdo propaganda faaliyeti başlamış bulunmaktadır. Bu cümleden olarak iki milletvekili seçecok olan 40-45 bin seçmenli Mardinde şimdiden namzet gösterilmek üzero çalışanlar vardır.
Namzetlik için ya bizzot veya yakınlan vasıtasiyle uğraşanlar a: sında Savurlu olup Mersin cumhu yet savcısı bulunan Soyfi öktem, raket Abdurrahman Bayar, beledi-yo başkanı Mehmet Saraç, îstanbul-da müteahhitlik yapmakta olan Şo-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Fatihli Demokratların dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş
Demokratların dün
yaptıkları toplantılar
Fatih D. P. merkezinde konuşan Fuat IIulûsi Demirelli “Tarihî günler yaşıyor uz dedi
Atletizmde Avusturyayı 92-90 yendik
Fena havalar
devam ediyor
Uludağdan dönen bir aile kaza geçirdi bir çocuk öidü
Bursa, 21 (Telefonla) — Bu ak-
1 saat 19 raddelerinde Uludağ y da fecî bir kaza olmuş, dağ. kamp kurmuş Merinos fabrikası m urlarından Şahap vo Fehmi Aslı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Suriye Elçisi
Cumhurbaşkanı dün gece Izmirden ayrıldı
İnönü dün akşam Fuarda, Izmirdeki
Gelir
İzmir Fuannın Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli tarafından açılması
İzmir 21 (Telefonla) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü bugün saat 19 da Fuarda Göl Gazino sunda sendikalar tarafından verilen bir çayda Ege seyahatinin son politik nutkunu vermiştin
İnönü bu konuşmasında, kendisinin 41 senelik siyasî haya -
tından bazı hâtıralarını anlanarak sözü seçim mevzuuna getirmiş ve lzmirde 3 gün kalmak için geldiği halde neye 24 gün kaldığını izah ederken:
— Çekişmeler fena bir istika met aldığı zaman c-anevimden (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ihsan Şerifin gazetemize beyanatı
Demokrat Parti Fatih ilçe teşkilâtı dün öğleden som lantı yapmıştır.
Toplantıyı ilço id kanı Kükrettin Suyu müteakiben Beyoğlu ilçe idare kurulu başkanı Nazlı Tilubar, Ankara i başkanı Osman Şevki Çiçokdağ, Fua (Devamı Sa. 5 6Ü. 3 de)
Canavar
Ekselâns İhsan El Şerif
— Yazısı 3 üncüde —
Üç kızile münasebette bulunan Tırelı Faik Akçasız dün şehrimiz yakalandı
Bir Bahçıvan, genç nişanlısını öldürdü
Kızın annesini ve babasını
da ağır surette yaraladı
Evvelki gece Burgaz adasında bir cinayet içlenmiş, bir bahçivan eakl nişanlısını öldürmüş, annesini ve halasını da ağır bir şekilde ya ralanııştır.
Gönüllü caddesinde 46 sayılı ev do oturan 16 yaşında Refct adında bir kız, bundan bir müddet evvel
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
S Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadircan Kaflı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
vergisini kimler
Gollr vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
I
Yarın Başlıyoruz ________J
Doğu nun kalkındırılması
IJLUhaY
İstanbul Emniyet memurları, dün Tireden kaçarak şehrimize gelen canavar ruhlu bir babayı yakalamıştır.
insanın, baba demeğe dili var mayan bu ırz düşmanı, dul kızı nı karısı gibi kullanmış ve yaşları küçük vo henüz bakire olan diğer iki luztna da tasallüt ederek berbat etmiştir.
Faik Akçasız ismini taşıyan
bu herif, Tirede bu alçaklığı ir-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do) |
İslâm tarihinin bu on meraklı vo harokotıl safhasını salı gününden itlbaron tofrlkaya başlıyaoağız. Bu eseri do orkadaşımız Kadircan Katlı, uzun tetkiklerden sonra Yonl Sabah İçin hazırlamıştır. ( Hasreti Ömor» osorl büyük bir rağbet görmüştü «Hazretl Osıııan» zamanı, «Hazroti Ömer» dovrinln tabii bir devamıdır. Bu safhada Islâm birliği yonl bir dovlro girer. Yeni esorln okuyucular taralından fovkalâdo boğonlleceğlno eminiz.
( f Yarın başlıyor j î
Ünıvorsıtomlzdon bazı azlmkâr ve fodakâr gönçler Anadolu-nun bilhassa Doğu İllerinin kalkındırılması kayguslylo bir oydanborl Diyarbakır havalisinde dolaşmışlar. Burada programlarının esasını tos-blt eden kalkındırılma mosoloslnde muvaffak olup olmadıklarını arıya-oak doğlllz. Sonolordcn hattâ asır-lardanborl İhmal edllon Anadolu bu kadar kısa bir zamanda kalkındırılmaz; burası böyle... Fakat bir vakıadır kİ bunu mlnnotlo anmamak haksızlık olur.
Anadolunun durumu nıünovvor gençlikte dorln bir alâka uyandırmıştır. Hom do bu, nazari bir alâka doğildlr; fiilidir. Bu gönçler düşünmüşlor: «Gidelim şu güzel yurdun perişan halini yorlndo görelim; vatandaşlarımızı uyuşukluktan kurtarmağa çalışalım; onlara sıhhat, rahat vo huzur no demok olduğunu dilimiz döndüğü kadar anlatalım» demişler çıkmışlar yola...
Hangi yolaî Evvela bu Köyler, arasında yol diye bir şey yok... Sonra sıhhat masoloslndo köylülerini trahom hastalığını tedavi İçin gözlerine cam kırığı çektiklerini görmüşler... Bunlardan sonra da rahat ve huzura yer vermoğo İmkân olmadığını anlamışlar. Holo konuşmak bahsine gelince, hiç bir köylü ıl» anlaşamamışlar. Çünkü öyle köyler varmış ki muhtardan başkı. kimse Türkço konuşmuyormuş.
Gençler yürekleri yanarak dönmüşler.
Şimdi bir rapor hazırlıyorlarmış ; zahmet etmesinler şimdiye kadar no raporlar yazılmış, no incele-molor yapılmıştır vo hiç bir faydası olmamıştır.
çünkü bizde kimse vazifesini bo-
nlmslyorek çalışmaz; bütün işleri-
miz, dostlar alış vorişto görsün,
kobillndendlr.
Bir tarihte bu havaliyi gezip do-
laşan bir askor paşasıyla görli»-
(Dovamı Sa. 5 6ü. 8 da)
DUnkü müsabakalardan sonra, üç adım atlamada ikinci gelen Giiner Frik, mükâfatını alırken.
Ortadaki birinci Ruhi Barıalptır. (Foto; Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayımla)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Tel adrosl: «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon i 20705—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlıYIZ
Pazartesi
22
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3740
Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Zelzele bölgesine
uçakla yardım
Ankaradan celbedilen beş nakliye
Bu suretle felâkete uğramış uzak köylere, süratle yiyecek ve ilâç yardımı yapılabilecek
Ankaradaki
Şûra
S. ~?ı Ogün, Ankarada. Maarif |ı~~S) Şûrası müzakerelerine başlıyor. Birkaç yıldır, belli fasılalarla, böyle içtimalar yapılması âdet oldu. Toptancılık devrinin tanınmış bir Maarif Bakanı hususi görüşlerini, gûya bir İlmî heyetin düşünceleri imiş gibi göstermek üzere, bu İçtimalar serisini açmış idi. O zamanlar da Maarif Bakanının düşüncelerine muhalefet söz ve yazı, bir nevi rejime karşı gelme ve ihanet sayılmak âdet olduğundan, bu şûralar âdeta lâfzı murad toplantılar idi. Filhakika bu İçtimalar da dil,‘terbiye ve ıstılahlar baliğinde mertçe ve cesaretle düşüncelerini açıklıyanlar da bulunmaz değildi amma, bu ifadelerden miisbet bir netice alınmazdı. Hoş, şimdi bile —yâni matbuatın gûya hür olduğu bu zamanda da— Halk Partisi hangi haklı tenkide kulak asmış da gidişini değiştirmiştir?
Türklyenin tedris sisteminde, | dil işinde en büyük yenilikler ve , değişiklikler uluorta ve şahsî en-1 dîşelere kapılarak yı/ıılmış ve yürütülmüştür. Mesul bir İlmî heyetin karar verdiği hiç görül-
Meselâ Maarif hayatında, tali-1 Bil âleminde en derin kargaşalık-1 lan mucip olan dil bahsi hangi salahiyetli heyetçe hazırlanmıştır?
Devletin elinde Edebiyat Fakültesi, talim ve terbiye heyeti gibi resmî ve yetkili organlar varken dil işi, devşirme usuliy-le toplanmış bir heyete tevdi o-iunmuştur. Onlar da bâlâdan gelen emirlere göre kelime ve ıstı-laJı icat eylemişlerdir. Onlaraı, bu nevi icatlarının hiç bir zararı olmazdı. Eğer bu tâbirler bir kuş dili, kendi aralarına münhasır kalsa idi... Halbuki, devlet nüfuzuna dayanarak, bu yeni ihti-râlan ders kitaplarına ilk, orta mekteplerin, hattâ yükseklerin tedrisatına soktular... Fakat bu kadar acele ve ne şekilde ve hangi maddeden mamul oldukları şüpheli kelime ve tâbirler üzerinde olan ittifak pek yapmacık olduğundan çabuk bozuldu ve kelimelerin de ikbal ve idbar devirleri oldu. Ufak bir muhite mün hasır kalan bu sallantılar, yavaş yavaş, mektep ve tedrisata akset fiğinden çeşitli nesiller birbirinin dilini anlamaz oldu. Bugün elli yaşındaki bir baba evlâdiyle anlaşamadığı ve onun dilinden anlamadığı gibi, otuz yaşındaki genç de, lisedeki kardeşinin dilinden anlamaz. O liseli de ilk mektepteki küçük kardeşinin nıe ramını kavramaz. Böylece bir Bâbil kulesi manzarası hasıl ol-(Davamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Mareşal Tifonun iini formalı bir fotoğraf»
Diyarbakır, 21 (A.A.) — Bugün saat 11,10 da valiliğin tertip ettiği bir doktor vo iki sağlık memurundan mürekkep bir ekip, dört bıılya içindo yeter miktarda ilâç, Borgı bezleri, pamuk vo cerrahî âletler ile, ayrıca bir doktor, iki sağlık memuru ve iki pan-sımancıdan mürekkep ikinci bir ekip do saat 16,25 de; Kiği ilçesinin Kö-senok vo Çerine gibi ilço merkezinden 10 saat uzakta bulunan bucaklarında çalışmak üzero yola çıkmışlardır.
Ankaradan celbedilen beş nakliye uçağının ikisi ilo bugün yine felâketzedelere dağıtılmak üeero 1119 ekmek, bir çuval zeytin, bin lira kıy-motindo iki balya içerisinde sargı bezi, pamuk, ilâç vo sair malzeme ile yüz topluk beş balya pamuk, kırk topluk iki balya jakar ve kırk topluk iki balya patiska, 100 kulu çay gön-derilmşitir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Moskova ile Tito arasındaki
nota harbi hararetli safhada
Yugoslavya, kendini “Düşman,, olarak ilân eden Sovyet notasına, dün cevap
vererek Rus iddialarını reddetti
Belgrat 21 a.a. (United Pres) — Geçen hafta Yugoslavyaya verilen ve bu memlekete doğrudan doğruya hücum eden Rus notasındaki «düşman» tabirial, Tito hüUimeti bugün cevabî notasında Rusyanın yüzüne fırlat ■ nııştır.
Notanın metni Yugoslav hal-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Göynük otmanı cinayetinin duruşması
Boluda bugün devam edilecek muhakemede Rüstem’tn verdiği mektup okunacak
Bolu, 21 (Hususi) — Geçen nisanın 2 nci günü akşamı Ankara -İstanbul kara yolu üzerinde Göynük ormanlarının Ç'anılıbel mevkiinde Kadriyo Dalgıç adında 17 yaşlarında hizmetçi kızın başını demirlo parço-lıyarak işkence ilo öldürmekten sanık Ankara belediyesi şeflerinden Vecihi Baron ilo suç ortağı sanılan Rüs-lem Işın vo cinayete yardım ettiği I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 de) I
Dünkü nüshamızda Milli Türk T alebe Birliği adına beş kişilik bi r heyetin. Teşvikiye Sağlık Yur dunda yatmakta olan Mareşali ziyaret ettiklerini yazmıştık. Re smimiz heyeti Mareşal ile bir ar ada göstermektedir .
f-------
Araseçim
I
Ankara, 21 (Hususî) — Ankara-ya gelen lıabcrlore göre, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde, milletvekili seçecek olan vilâyetlerdo propaganda faaliyeti başlamış bulunmaktadır. Bu cümleden olarak iki milletvekili seçecok olan 40-45 bin seçmenli Mardinde şimdiden namzet gösterilmek üzero çalışanlar vardır.
Namzetlik için ya bizzot veya yakınlan vasıtasiyle uğraşanlar a: sında Savurlu olup Mersin cumhu yet savcısı bulunan Soyfi öktem, raket Abdurrahman Bayar, beledi-yo başkanı Mehmet Saraç, îstanbul-da müteahhitlik yapmakta olan Şo-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Fatihli Demokratların dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş
Demokratların dün
yaptıkları toplantılar
Fatih D. P. merkezinde konuşan Fuat IIulûsi Demirelli “Tarihî günler yaşıyor uz dedi
Atletizmde Avusturyayı 92-90 yendik
Fena havalar
devam ediyor
Uludağdan dönen bir aile kaza geçirdi bir çocuk öidü
Bursa, 21 (Telefonla) — Bu ak-
1 saat 19 raddelerinde Uludağ y da fecî bir kaza olmuş, dağ. kamp kurmuş Merinos fabrikası m urlarından Şahap vo Fehmi Aslı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Suriye Elçisi
Cumhurbaşkanı dün gece Izmirden ayrıldı
İnönü dün akşam Fuarda, Izmirdeki
Gelir
İzmir Fuannın Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli tarafından açılması
İzmir 21 (Telefonla) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü bugün saat 19 da Fuarda Göl Gazino sunda sendikalar tarafından verilen bir çayda Ege seyahatinin son politik nutkunu vermiştin
İnönü bu konuşmasında, kendisinin 41 senelik siyasî haya -
tından bazı hâtıralarını anlanarak sözü seçim mevzuuna getirmiş ve lzmirde 3 gün kalmak için geldiği halde neye 24 gün kaldığını izah ederken:
— Çekişmeler fena bir istika met aldığı zaman c-anevimden (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ihsan Şerifin gazetemize beyanatı
Demokrat Parti Fatih ilçe teşkilâtı dün öğleden som lantı yapmıştır.
Toplantıyı ilço id kanı Kükrettin Suyu müteakiben Beyoğlu ilçe idare kurulu başkanı Nazlı Tilubar, Ankara i başkanı Osman Şevki Çiçokdağ, Fua (Devamı Sa. 5 6Ü. 3 de)
Canavar
Ekselâns İhsan El Şerif
— Yazısı 3 üncüde —
Üç kızile münasebette bulunan Tırelı Faik Akçasız dün şehrimiz yakalandı
Bir Bahçıvan, genç nişanlısını öldürdü
Kızın annesini ve babasını
da ağır surette yaraladı
Evvelki gece Burgaz adasında bir cinayet içlenmiş, bir bahçivan eakl nişanlısını öldürmüş, annesini ve halasını da ağır bir şekilde ya ralanııştır.
Gönüllü caddesinde 46 sayılı ev do oturan 16 yaşında Refct adında bir kız, bundan bir müddet evvel
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
S Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadircan Kaflı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
vergisini kimler
Gollr vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
I
Yarın Başlıyoruz ________J
Doğu nun kalkındırılması
IJLUhaY
İstanbul Emniyet memurları, dün Tireden kaçarak şehrimize gelen canavar ruhlu bir babayı yakalamıştır.
insanın, baba demeğe dili var mayan bu ırz düşmanı, dul kızı nı karısı gibi kullanmış ve yaşları küçük vo henüz bakire olan diğer iki luztna da tasallüt ederek berbat etmiştir.
Faik Akçasız ismini taşıyan
bu herif, Tirede bu alçaklığı ir-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do) |
İslâm tarihinin bu on meraklı vo harokotıl safhasını salı gününden itlbaron tofrlkaya başlıyaoağız. Bu eseri do orkadaşımız Kadircan Katlı, uzun tetkiklerden sonra Yonl Sabah İçin hazırlamıştır. ( Hasreti Ömor» osorl büyük bir rağbet görmüştü «Hazretl Osıııan» zamanı, «Hazroti Ömer» dovrinln tabii bir devamıdır. Bu safhada Islâm birliği yonl bir dovlro girer. Yeni esorln okuyucular taralından fovkalâdo boğonlleceğlno eminiz.
( f Yarın başlıyor j î
Ünıvorsıtomlzdon bazı azlmkâr ve fodakâr gönçler Anadolu-nun bilhassa Doğu İllerinin kalkındırılması kayguslylo bir oydanborl Diyarbakır havalisinde dolaşmışlar. Burada programlarının esasını tos-blt eden kalkındırılma mosoloslnde muvaffak olup olmadıklarını arıya-oak doğlllz. Sonolordcn hattâ asır-lardanborl İhmal edllon Anadolu bu kadar kısa bir zamanda kalkındırılmaz; burası böyle... Fakat bir vakıadır kİ bunu mlnnotlo anmamak haksızlık olur.
Anadolunun durumu nıünovvor gençlikte dorln bir alâka uyandırmıştır. Hom do bu, nazari bir alâka doğildlr; fiilidir. Bu gönçler düşünmüşlor: «Gidelim şu güzel yurdun perişan halini yorlndo görelim; vatandaşlarımızı uyuşukluktan kurtarmağa çalışalım; onlara sıhhat, rahat vo huzur no demok olduğunu dilimiz döndüğü kadar anlatalım» demişler çıkmışlar yola...
Hangi yolaî Evvela bu Köyler, arasında yol diye bir şey yok... Sonra sıhhat masoloslndo köylülerini trahom hastalığını tedavi İçin gözlerine cam kırığı çektiklerini görmüşler... Bunlardan sonra da rahat ve huzura yer vermoğo İmkân olmadığını anlamışlar. Holo konuşmak bahsine gelince, hiç bir köylü ıl» anlaşamamışlar. Çünkü öyle köyler varmış ki muhtardan başkı. kimse Türkço konuşmuyormuş.
Gençler yürekleri yanarak dönmüşler.
Şimdi bir rapor hazırlıyorlarmış ; zahmet etmesinler şimdiye kadar no raporlar yazılmış, no incele-molor yapılmıştır vo hiç bir faydası olmamıştır.
çünkü bizde kimse vazifesini bo-
nlmslyorek çalışmaz; bütün işleri-
miz, dostlar alış vorişto görsün,
kobillndendlr.
Bir tarihte bu havaliyi gezip do-
laşan bir askor paşasıyla görli»-
(Dovamı Sa. 5 6ü. 8 da)
DUnkü müsabakalardan sonra, üç adım atlamada ikinci gelen Giiner Frik, mükâfatını alırken.
Ortadaki birinci Ruhi Barıalptır. (Foto; Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayımla)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Tel adrosl: «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon i 20705—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlıYIZ
Pazartesi
22
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3740
Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Zelzele bölgesine
uçakla yardım
Ankaradan celbedilen beş nakliye
Bu suretle felâkete uğramış uzak köylere, süratle yiyecek ve ilâç yardımı yapılabilecek
Ankaradaki
Şûra
S. ~?ı Ogün, Ankarada. Maarif |ı~~S) Şûrası müzakerelerine başlıyor. Birkaç yıldır, belli fasılalarla, böyle içtimalar yapılması âdet oldu. Toptancılık devrinin tanınmış bir Maarif Bakanı hususi görüşlerini, gûya bir İlmî heyetin düşünceleri imiş gibi göstermek üzere, bu İçtimalar serisini açmış idi. O zamanlar da Maarif Bakanının düşüncelerine muhalefet söz ve yazı, bir nevi rejime karşı gelme ve ihanet sayılmak âdet olduğundan, bu şûralar âdeta lâfzı murad toplantılar idi. Filhakika bu İçtimalar da dil,‘terbiye ve ıstılahlar baliğinde mertçe ve cesaretle düşüncelerini açıklıyanlar da bulunmaz değildi amma, bu ifadelerden miisbet bir netice alınmazdı. Hoş, şimdi bile —yâni matbuatın gûya hür olduğu bu zamanda da— Halk Partisi hangi haklı tenkide kulak asmış da gidişini değiştirmiştir?
Türklyenin tedris sisteminde, | dil işinde en büyük yenilikler ve , değişiklikler uluorta ve şahsî en-1 dîşelere kapılarak yı/ıılmış ve yürütülmüştür. Mesul bir İlmî heyetin karar verdiği hiç görül-
Meselâ Maarif hayatında, tali-1 Bil âleminde en derin kargaşalık-1 lan mucip olan dil bahsi hangi salahiyetli heyetçe hazırlanmıştır?
Devletin elinde Edebiyat Fakültesi, talim ve terbiye heyeti gibi resmî ve yetkili organlar varken dil işi, devşirme usuliy-le toplanmış bir heyete tevdi o-iunmuştur. Onlar da bâlâdan gelen emirlere göre kelime ve ıstı-laJı icat eylemişlerdir. Onlaraı, bu nevi icatlarının hiç bir zararı olmazdı. Eğer bu tâbirler bir kuş dili, kendi aralarına münhasır kalsa idi... Halbuki, devlet nüfuzuna dayanarak, bu yeni ihti-râlan ders kitaplarına ilk, orta mekteplerin, hattâ yükseklerin tedrisatına soktular... Fakat bu kadar acele ve ne şekilde ve hangi maddeden mamul oldukları şüpheli kelime ve tâbirler üzerinde olan ittifak pek yapmacık olduğundan çabuk bozuldu ve kelimelerin de ikbal ve idbar devirleri oldu. Ufak bir muhite mün hasır kalan bu sallantılar, yavaş yavaş, mektep ve tedrisata akset fiğinden çeşitli nesiller birbirinin dilini anlamaz oldu. Bugün elli yaşındaki bir baba evlâdiyle anlaşamadığı ve onun dilinden anlamadığı gibi, otuz yaşındaki genç de, lisedeki kardeşinin dilinden anlamaz. O liseli de ilk mektepteki küçük kardeşinin nıe ramını kavramaz. Böylece bir Bâbil kulesi manzarası hasıl ol-(Davamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Mareşal Tifonun iini formalı bir fotoğraf»
Diyarbakır, 21 (A.A.) — Bugün saat 11,10 da valiliğin tertip ettiği bir doktor vo iki sağlık memurundan mürekkep bir ekip, dört bıılya içindo yeter miktarda ilâç, Borgı bezleri, pamuk vo cerrahî âletler ile, ayrıca bir doktor, iki sağlık memuru ve iki pan-sımancıdan mürekkep ikinci bir ekip do saat 16,25 de; Kiği ilçesinin Kö-senok vo Çerine gibi ilço merkezinden 10 saat uzakta bulunan bucaklarında çalışmak üzero yola çıkmışlardır.
Ankaradan celbedilen beş nakliye uçağının ikisi ilo bugün yine felâketzedelere dağıtılmak üeero 1119 ekmek, bir çuval zeytin, bin lira kıy-motindo iki balya içerisinde sargı bezi, pamuk, ilâç vo sair malzeme ile yüz topluk beş balya pamuk, kırk topluk iki balya jakar ve kırk topluk iki balya patiska, 100 kulu çay gön-derilmşitir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Moskova ile Tito arasındaki
nota harbi hararetli safhada
Yugoslavya, kendini “Düşman,, olarak ilân eden Sovyet notasına, dün cevap
vererek Rus iddialarını reddetti
Belgrat 21 a.a. (United Pres) — Geçen hafta Yugoslavyaya verilen ve bu memlekete doğrudan doğruya hücum eden Rus notasındaki «düşman» tabirial, Tito hüUimeti bugün cevabî notasında Rusyanın yüzüne fırlat ■ nııştır.
Notanın metni Yugoslav hal-(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Göynük otmanı cinayetinin duruşması
Boluda bugün devam edilecek muhakemede Rüstem’tn verdiği mektup okunacak
Bolu, 21 (Hususi) — Geçen nisanın 2 nci günü akşamı Ankara -İstanbul kara yolu üzerinde Göynük ormanlarının Ç'anılıbel mevkiinde Kadriyo Dalgıç adında 17 yaşlarında hizmetçi kızın başını demirlo parço-lıyarak işkence ilo öldürmekten sanık Ankara belediyesi şeflerinden Vecihi Baron ilo suç ortağı sanılan Rüs-lem Işın vo cinayete yardım ettiği I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 de) I
Dünkü nüshamızda Milli Türk T alebe Birliği adına beş kişilik bi r heyetin. Teşvikiye Sağlık Yur dunda yatmakta olan Mareşali ziyaret ettiklerini yazmıştık. Re smimiz heyeti Mareşal ile bir ar ada göstermektedir .
f-------
Araseçim
I
Ankara, 21 (Hususî) — Ankara-ya gelen lıabcrlore göre, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde, milletvekili seçecek olan vilâyetlerdo propaganda faaliyeti başlamış bulunmaktadır. Bu cümleden olarak iki milletvekili seçecok olan 40-45 bin seçmenli Mardinde şimdiden namzet gösterilmek üzero çalışanlar vardır.
Namzetlik için ya bizzot veya yakınlan vasıtasiyle uğraşanlar a: sında Savurlu olup Mersin cumhu yet savcısı bulunan Soyfi öktem, raket Abdurrahman Bayar, beledi-yo başkanı Mehmet Saraç, îstanbul-da müteahhitlik yapmakta olan Şo-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Fatihli Demokratların dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş
Demokratların dün
yaptıkları toplantılar
Fatih D. P. merkezinde konuşan Fuat IIulûsi Demirelli “Tarihî günler yaşıyor uz dedi
Atletizmde Avusturyayı 92-90 yendik
Fena havalar
devam ediyor
Uludağdan dönen bir aile kaza geçirdi bir çocuk öidü
Bursa, 21 (Telefonla) — Bu ak-
1 saat 19 raddelerinde Uludağ y da fecî bir kaza olmuş, dağ. kamp kurmuş Merinos fabrikası m urlarından Şahap vo Fehmi Aslı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Suriye Elçisi
Cumhurbaşkanı dün gece Izmirden ayrıldı
İnönü dün akşam Fuarda, Izmirdeki
Gelir
İzmir Fuannın Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli tarafından açılması
İzmir 21 (Telefonla) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü bugün saat 19 da Fuarda Göl Gazino sunda sendikalar tarafından verilen bir çayda Ege seyahatinin son politik nutkunu vermiştin
İnönü bu konuşmasında, kendisinin 41 senelik siyasî haya -
tından bazı hâtıralarını anlanarak sözü seçim mevzuuna getirmiş ve lzmirde 3 gün kalmak için geldiği halde neye 24 gün kaldığını izah ederken:
— Çekişmeler fena bir istika met aldığı zaman c-anevimden (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ihsan Şerifin gazetemize beyanatı
Demokrat Parti Fatih ilçe teşkilâtı dün öğleden som lantı yapmıştır.
Toplantıyı ilço id kanı Kükrettin Suyu müteakiben Beyoğlu ilçe idare kurulu başkanı Nazlı Tilubar, Ankara i başkanı Osman Şevki Çiçokdağ, Fua (Devamı Sa. 5 6Ü. 3 de)
Canavar
Ekselâns İhsan El Şerif
— Yazısı 3 üncüde —
Üç kızile münasebette bulunan Tırelı Faik Akçasız dün şehrimiz yakalandı
Bir Bahçıvan, genç nişanlısını öldürdü
Kızın annesini ve babasını
da ağır surette yaraladı
Evvelki gece Burgaz adasında bir cinayet içlenmiş, bir bahçivan eakl nişanlısını öldürmüş, annesini ve halasını da ağır bir şekilde ya ralanııştır.
Gönüllü caddesinde 46 sayılı ev do oturan 16 yaşında Refct adında bir kız, bundan bir müddet evvel
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
S Yeni Tarihî Tefrikamız İ
Hazret-i Osman
Yazan: Kadircan Kaflı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
vergisini kimler
Gollr vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu İzah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
I
Yarın Başlıyoruz ________J
Doğu nun kalkındırılması
IJLUhaY
İstanbul Emniyet memurları, dün Tireden kaçarak şehrimize gelen canavar ruhlu bir babayı yakalamıştır.
insanın, baba demeğe dili var mayan bu ırz düşmanı, dul kızı nı karısı gibi kullanmış ve yaşları küçük vo henüz bakire olan diğer iki luztna da tasallüt ederek berbat etmiştir.
Faik Akçasız ismini taşıyan
bu herif, Tirede bu alçaklığı ir-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do) |
İslâm tarihinin bu on meraklı vo harokotıl safhasını salı gününden itlbaron tofrlkaya başlıyaoağız. Bu eseri do orkadaşımız Kadircan Katlı, uzun tetkiklerden sonra Yonl Sabah İçin hazırlamıştır. ( Hasreti Ömor» osorl büyük bir rağbet görmüştü «Hazretl Osıııan» zamanı, «Hazroti Ömer» dovrinln tabii bir devamıdır. Bu safhada Islâm birliği yonl bir dovlro girer. Yeni esorln okuyucular taralından fovkalâdo boğonlleceğlno eminiz.
( f Yarın başlıyor j î
Ünıvorsıtomlzdon bazı azlmkâr ve fodakâr gönçler Anadolu-nun bilhassa Doğu İllerinin kalkındırılması kayguslylo bir oydanborl Diyarbakır havalisinde dolaşmışlar. Burada programlarının esasını tos-blt eden kalkındırılma mosoloslnde muvaffak olup olmadıklarını arıya-oak doğlllz. Sonolordcn hattâ asır-lardanborl İhmal edllon Anadolu bu kadar kısa bir zamanda kalkındırılmaz; burası böyle... Fakat bir vakıadır kİ bunu mlnnotlo anmamak haksızlık olur.
Anadolunun durumu nıünovvor gençlikte dorln bir alâka uyandırmıştır. Hom do bu, nazari bir alâka doğildlr; fiilidir. Bu gönçler düşünmüşlor: «Gidelim şu güzel yurdun perişan halini yorlndo görelim; vatandaşlarımızı uyuşukluktan kurtarmağa çalışalım; onlara sıhhat, rahat vo huzur no demok olduğunu dilimiz döndüğü kadar anlatalım» demişler çıkmışlar yola...
Hangi yolaî Evvela bu Köyler, arasında yol diye bir şey yok... Sonra sıhhat masoloslndo köylülerini trahom hastalığını tedavi İçin gözlerine cam kırığı çektiklerini görmüşler... Bunlardan sonra da rahat ve huzura yer vermoğo İmkân olmadığını anlamışlar. Holo konuşmak bahsine gelince, hiç bir köylü ıl» anlaşamamışlar. Çünkü öyle köyler varmış ki muhtardan başkı. kimse Türkço konuşmuyormuş.
Gençler yürekleri yanarak dönmüşler.
Şimdi bir rapor hazırlıyorlarmış ; zahmet etmesinler şimdiye kadar no raporlar yazılmış, no incele-molor yapılmıştır vo hiç bir faydası olmamıştır.
çünkü bizde kimse vazifesini bo-
nlmslyorek çalışmaz; bütün işleri-
miz, dostlar alış vorişto görsün,
kobillndendlr.
Bir tarihte bu havaliyi gezip do-
laşan bir askor paşasıyla görli»-
(Dovamı Sa. 5 6ü. 8 da)
DUnkü müsabakalardan sonra, üç adım atlamada ikinci gelen Giiner Frik, mükâfatını alırken.
Ortadaki birinci Ruhi Barıalptır. (Foto; Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayımla)

Comments (0)