Yavuz Sultan Selim
Kitap değil, eserdirI. Yalan değil,sahilidirI.. Yazan: Muallim Fuad GücilyCner. İki ctld: 430 kuruş net. Akıllı insanlar, roman ve masal değil. böyle eserleri okurlar; tanışlarına da böyle tavsiye ederler.
Müellifin: (81nâ Çölünde Türk Ordusu) eseri 8 ot defa hamlıyor.
AKŞAM
Sene 28 — No, 9672 — Fiatl her yerde 10 kuruştur.
CUMA 81 Eylül 1045
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es - AKŞAM Matbaası
Anlaşmanın kolay ve çabuk olmadığına şaşmamalıdır
İngiliz basını Londra konfe. Tansının hiç bir neticeye varamı. yacağmı şimdiden yazıyor. Bu gazetelerin, kendi şehirlerinde toplanan Dış Bakanlan arasındaki konuşmalar hakkında çok ya. kın ve doğru bilgileri olduğu için, verdikleri hükümler, biz uzakta, kilerin dayandığı telgraf haber, lerinden hiç şüphesiz daha temel, ildir.
Bu kötümser haberler, esefle birlikte hayret de uyandırıyor. Bu kadar çetin düşmanları yen. mek için işbirliği yapabilmiş olan üç müttefik büyük devlet, nasıl olur da sulh yapısında anlaşa. mazîar?
Bu hayret yersizdir. Çünkü bu lıarbde, gerçek olarak faşistliğe karşı savaş açmış sadece iki müttefik vardır, Sovyet Rusyanın durumu büsbütün başkadır. Sulh İşlerindeki derin anlaşmazlığı doğuran da, Sovyetlerin harbe girişlerindeki büyük farktır,
Almanyanın ve ltalyanın Av. rupa ve Akdenize tahakküm emelierini görerek milletlerin hürriyeti adına harbe atılan dev. letler İngiltere İle Fransadır. Amerika. Japonya harbine kadar, harb dışı kalmış, fakat işin ba. şından beri Demokrasilerin yar. dımcısı olmuştur,
Sovyet Rusyaya gelince, bilin, diği gibi, bu büyük Doğü devleti, harbin başında Almanya ile an. laşmış, uzun bir devre içinde Al. manyaya değerli yardımlarda bulunmuştur.
Sovyet Rusya, İngiltere ve Fransa İle harbeden Almanya ile anlaşmakta, kendi menfaatleri bakımından haklı idi.
Bir yandan, Müniche kadar gi. derek Hitlerle anlaşmış o1 an İn. giltere ve Fransadan kuşkulanı. yor. Almanyanın Doğuya saldı, nlmasından korkuyor, Almanya, nın Batıya gitmesini mümkün kılıyordu. Diğer taraftan ise. Av. rupada çıkacak bir harb neticesinde hem Almanyanın, hem de düşmanlarının zayıf düşmelerini ve bu suretle kendi sosyal . politik emellerinin gerçekleşmesini bekliyordu, Netekim, fırsattan ilk İstifade olarak. Finlandaya taar. ruz etti ve Polonyayı Almanlarla paylaştı.
Bu suretle İngiltere, tek başına Faşist devletlere göğüs gererken Sovyet Rusya hem Almanyanın, hem Japonyanın yanında yer al. mıştı. Fakat. A'manyanın ansı, zın Rusyaya saldırması bütün plânları altüst etti ve bu yüzden, Sovyet Rusya, zarurî olarak Al. manyanın düşmanlan arasına katıldı. Eğer Almanya, Rusyaya harb açmasaydı Sovyet1 er bugün, yenilmiş Faşistlik arkasında. Ingiltere ve Amerikanın diğer düş. manı sıfatile meydana çıkacaktı.
Sovyet Rusya, aynı gaye ve emellerle harbe atılmış olmadığı ve zarurî müdafaa harbi yaptığı İçindir ki sulhten umduğu vargı, lar da başkadır, İngiltere ve Amerikanın sulh prensiplerine benzi, yemez. Yani Sovyet Rusya, Almanya safında kalmakla ne umuyor idiyse, Almanya yenildi, ği için de avnı şeyleri bekliyor.
Halbuki Ingiltere He Amerika, hangi maksatla harbe atılıp Al-manyayı yendllerse, bugün za. ferden sonra. Sovyet Rusya ile aynı prensipler uğruna didişiyor, lar.
Hitler Almanyası Avrupa doğu, sunu ve Orta Avrupayı kendisine hayat sahası yapmak istiyordu. Bugün de Ingiltere ve Amerika bu bölgelerde Sovyet nüfuzundan ve Avrupa ortasına aşılmaz bir duvar çekilmiş olmasından şikâ. yetcidirler,
Hitler Almanyası, Avrupada nüfuzu altına giren yerlerde Nazilik rejimini zorla kabul ettirip kendi adamlarından hükümetler kurduruyordu, Sovyetler, işgal ettikleri yerlerde komünist reji, mini avnı suretle yayıp tatbik et. tlrivorlar,
Hitler Almanyası garp demok. rasilerlnln çürüdüğünü ileri sürerek kendi anladığı mânada bir Demokrasi sistemi müdafaa edi.
yordu. Sovyetler de demokrasiyi ve hürriyeti Ingiltere ile Amerika gibi anlamıyorlar.
Ingiltere, imparatorluk yolla, rıru tehlikeye düşürmemek için Akdenizde hegemonya olmasın diye harbe girişti,'Faşist İtalya ortadan kalktı, fakat Sovyetlerin Akdenize yerleşmek istedikleri İddia ediliyor.
Daha fazlası var: Hitler Alman-yasınm en uzak hülyası olan İran, Basra körfezi ve Kızıldenl. ze. yani Afrikaya ve Hindistan yoluna Sovyetlerin göz diktikleri söyleniyor.
Bütün bunlar kendi düşünce veya görülerimiz değildir, îngil. tere ve Amerikada söylenen ve yazılan konulardır. Hepsini nu. tuklardan ve gazetelerden öğren, dik.
Harbin ta başını andıran bu şartlar içinde, müttefikler ata. sında olagelen. konuşmalar, aynı uğ*urda harbetmiş devletlerin sulh anlaşmasını değil, çok farklı noktalardan ayn ayn gayelerle hareket ederek zaferde birleşmiş devletlerin mücadelesidir.
Bu yeni ve çetin mücadelede iki taraftan biri büyük fedakâr, lık edip geri çekilmedikçe anlaş, ma olur mu, ve böyle bir anlaşma kolay mıdır?
Bunun içindir kt Londra kon. feransmdan da netice çıkmıyaca-ğına şaşmamalı, bir müddet daha beklemelidir. Sonunda, taraflar, dan birinin azmi ve kuvveti üs. tün çıkacak, devam eden harb bitecek, sulh olacaktır.
Memurların terfihi
Hükümet bir kanun tasarısı hazırlıyor
Maliye Bakanlığı tarafından memurların terfihi için bir kanun lisansı hazırlanmakta olduğu hfc.brr veriliyor, Bu tasarıya göre memurlar bir derece terfi edecekler ve maaşlarını yeni tesis edilecek bir bankadan alacaklardır. Memurların harb zamanındaki hizmet müddetlerinin iki misil kabul edileceği de söyleniyor.
Diğer taraftan Cumhuriyet bayramı münasebetlle memurlara birer maaş ikramiye verileceği yeniden kuvvetle söyleniyor.
Su borusu gene patladı
Bu yüzden Beyoğlu cihetinde sular kesildi
Terkos suyunun Kemerburgaz civarından geçen ana borularından biri diin akşam patlamıştır. Bu yüzden Beyoğlu cihetinde rtlar kesilmiştir. Borunun tamirine kadar su verile-mlyecekttr. Tamir İşinin bu akşam bitmesi ve su verilmesi ümit ediliyor.
B. Fuat Köprülü ve Adnan Menderes
Ankara 21 — Cumhuriyet Halk
Partisi divanı bugün toplanacak, Partiyi ilgilendiren meseleleri görüşecektir. Parti disiplinine mugayir bereket eden Fuat Köprülü ve Adnan Menderes haklarında kararlar verileceği tahmin olunuyor.
Amerika’daki kanaat: Konferans hiç bir meseleyi halledemiyecek
IHGİLİZLER SORUYOR: »HARB YEHİDER Mİ BAŞLADI?»
İngiliz askerleri Almanya’da mütemadiyen Polonyalı çetelerle çarpışmağa mecbur oluyormuş
Londra 21 (AA.) — Luneburg'dan gelen bir telgrafa göre, İngiliz askerlerinin bir çoğu harbin tekrar başlayıp başlamadığını soruyorlar. İnneborg vâdisi bölgesinde bulunan Alman köylerine musallat olan ve sürgün Polonya'lılardan mürekkep bulunan çetelerle savaşmak için bu İngiliz askerlerinin devamlı bir surette müdahalesine ihtiyaç hası! olmaktadır.
Bu çeteler adam Öldürmekte. ırza tasallut etmekte ve yağma yapmaktadır. Çeteler! teşkil eden haydutlar mecburi hizmete tâbi tutulmuş olan PolonyalIlardır ve bunlar serbes
bırakılmış oldukları halde şimdiki şartlar altında memleketlerine dönmek İstememektedirler. Bunlar ormanlarda kanun dışı bir hayat yaşamaktadırlar. Bu çetelerden en fazla faaliyet gösteren birine faaliyette bulunduğu bölgeye İzafeten Söllngen lâkabını taşıyan Sophle adında genç bir PolonyalI kız başkanlık etmektedir.
Bu bölgede 5.000 PolonyalI haydut bulunduğu tahmin edilmektedir. İngiliz kıtalarlyle yapılan çarpışmalarda bunlardan 200 ü ele geçirilmiş vc bir takımı da öldür ilim üştür.
Almanlarla evlenme
Müttefik erleri izin alarak evlenebilecekler
Berlin 21 (Usla) — Alman Müttefik kontrol komisyonu, dün kardeşlik yapılmaması İçin çıkarılan kanunları 1 ekim tarihinden İtibaren ilgaya karar vermiştir. Bu suretle Müttefik erleri, mensup bulundukları başkomutanların hususi müsaadesllc Alman kadmlarlle evlenebileceklerdir. Bundan başka Müttefik askerleri Alman ailelerin! ziyaret edebilecek ve mensup bulundukları başkomutanlardan hususî müsaade almadan bu âileler n ezdin de pansiyoner olarak İkamet edebileceklerdir. ,
Amerikan askerleri İçin bir Alman kadını İle evlenme müsaadesini general Etsenhower verecektir.
Danimarka’da ihtiyaçtan fazla et var
Kopenhag 21 (USİSı — Donlmar-kada her hafta 3 - 4 bin ton et artmaktadır. Deniz nakliyat vasıtalarının yokluğu yüzünden bu eller. İhtı yacı olan memleketlere gönderlleme-mektedir, Çlfllklerdekl ot, saman vesaire stokları da bozulmak tehlikesine maruzdur. Kopenhag’daki mezbahalar, bu hafta 8000 baş davarı kesmeden sahiplerine iade etmişlerdir.
DİKKATLER:
Boğaziçi ve Kadtköy biletleri
Kadıköy vapurları da, Boğa, zmkiler de aynı devlet miiesse. sesine ait... Bundan dolayı halk da bazı kolaylıklara nail olmalı:
Uskiidar biletleri şirket zamanında şirketi kayırmak İçin mantığın dışında pahalıyken yine Öyle, emsaline kıyasla fiatlı de. vam ediyor Asıl mesele: O pahalı biletten gidip gelme alıyorsunuz; dönerken daha ucuz bir yoldan, yani Ha^darpaşadan döneceksi. niz:
— Olamaz,,,
— Niçin?.. Aynı müessesenin değil mi?... Mantık?
— Mantık yok.
Evet: Cidden bunda mantık yok..
Yahut: Mahut «nef'i hazini'' mantığı... Halkı Izrar edici mantık.
/--------------------
Japonya’da nüfus
fazlalığı
---■—
Yazan: A, Mucit Ardn
Yarınki Akşam’da
t____________________
Fransız gazeteleri “Büyük devletler arasında çapışma vardır. Bunu gizlemek abestir,, diyorlar
Neu>-York Timesdiyor ki : İngiltere Akdenizde İtalyan tehdidini ortadan kaldırdı, fakat bunun yerine başka bir tehlike baş gösterdi
Ncvyork 21 (R.) — Amerikan gazeteleri konferansın karşılaştığı güçlüklerden ve görüş ayrılıklarından bahsediyorlar. Radyo tefsircllerl konferanstan evvel İtalya İle sulhu kolay blrşey görürken şimdi İtalyan müstemlekeleri yüzünden ortaya çıkan münakaşaların bunun güçlüğünü gösterdiğini söylüyorlar.
New-York Time® diyor kİ: «İngiltere Akdeniz'de İtalyan tehdidini ortadan kaldırıldı, fakat bunun yerine başka bir tehlike baş gösterdi.*
Konferans celselerini on gün ta-klbeden Amerikan gazetecilerinin kanaati şudur: Londra konferansı Gündeminde yazılı meselelerden hiç birisini halledemiyecek Dış işleri Bakanlan memleketlerine döndükten sonra bunların diplomatik yollarla halledilmesine çalışılacaktır.
Fransız gazetelerinin makaleleri
Parla 21 (R.) — Gazeteler konferansça tatbik edilmekte olan meselelerden uzun uzadıya bahsediyorlar. Bir gazete Rus İsteklerinin herkesi hayrette bıraktığını yazdıktan sonra, İngiliz ve Amerikalıların bunlara karşı ne diyeceklerine merak ettiğini söylüyor.
Bu gazeteye göre, Ruslar'ın dünyanın her tarafında gözükmeleri tam mftnaslle bir siyasi hâdise teşkil etmiştir. Hattâ bun® siyasi İnkılâp denilebilir. Gazete diyor kİ: «Bugün büyük devletler arasında bir çarpışma vardır. Bunu gizlemek abestir..
Arap birliğinin müracaatı
Beyrut 12 CR.) —Arap Birliği Müttefik hükümetlere resmen müracaat ederek Filistin ve Orta Şark mesele-lerlle çok yakından alâkadar olduğunu resmen oildlrmlştlr.
12 ada
Londra 21 (R.> — Diş işleri Bakanlarının dünkü toplantısında Molotof, 12 adanın mukadderatının tâyini hakkında görüşmelerin. Balkan memleketleri İle ilgili meselelerin görüşülmesine ve karara bağlanmasına kadar geri bırakılmasını İstemiştir.
Yorkshlre Post gazetesinin yazdığına göre Sovyet Rusya 12 adadan Leryos adasında kendisine bir üş verilmesini istemektedir. Halbuki İngiltere, uzun zaman evvel on İki adayı Yunanistan'a vadetmek suretlle uaahhüdde bulunmuştu- Amerika ve Fransa bu İşte İngiltere'yi desteklenir kte. İtalya da bu adaları Yunanistan’a bırakmağa hazır bulunmaktadır.
Sovyet isteğinin akisleri
Londra 20 (A-A.) — Reuter afunSl-nm diplomatik yazarı bildiriyor: Büyük Brltanynnin hayal! deniz yollan Üzerinde bulunan bölgeleri vesayet altına nlınmaslle İlgili Sovyet açıklamaları, Dış işleri Bakanları konseyinin dünkü görüşmeleri üzerinde oldukça menfi bir tesir yapmıştır.
Ruslar Doğu Akdeniz'in iki çıkı» noktasında belirli menfaatleri bulunduğunu İddia etmektedirler. Boğazlar statüsünü tâyin eden Montreuz andlaşmuının gözden geçirilmesi Rusya tarafından zaten istenilmiş buhınmakadır. Rusyanın bu bölgede Üsler Istlyeceğl, Türkiye'nin İse bu İsteklerin hükümranlığına aykırı olacağını İleri süreceğini gösteren nl&-
| metler vardır
Bir Amerikan murahhasının tetkik «veziri
Londra 20 (USİSI — Öğrenildiğine göre 5 büyük devlet Dışişleri Bakanları konferansındaki Birleşik Amerika murahhas heyetinin müşaviri M. John Foster Öulles «cumhuriyetçi) Birleşik Amerika hükümetinin hareket tarzını tesblte yardım için doğu Avrupada bir tetkik seyahatine Çik-mağa davet edilmiştir.

y(
Rusyantn ayrt sulh apması ihtimalinden bahsediliyor
Londra 21 (R> — Romanya ve Bulgaristan İle sulh andlaşmalan meselesinde İngiltere ve Amerika ile Sovyetler arasında büyük İhtilâflar çıkacağı anlaşılıyor. Malûmdur kl İngiltere ve Amerika bu İki memleket idaresini kâfi derecede demokratik bulmamaktadır. Sovyet Rusya ise aksi fikirdedir.
New3 Chronicle gazetesi, konferans görüşmesinin çıkmaza girmesinden korkuyor ve «Bu takdirde Rusyanın Romdnya ve Bulgaristan ile ayrı sulh yapması muhtemeldir» diyor.
Daily Herald diyor kl: «Sovyet Rusya İtnlyadan tazminat istemekte ısrar ediyor. Ruslar, kalyanın ıştırının gözetilmesine lâyık olmadığı kanaatindedir. Bulgaristan hakkında İse fikri büsbütün başkadır.»
lan dün sabah ve öğleden sonra olmak üzere İki defa toplanmışlardır. Neşredilen tebliğe göre her iki toplantıda Flnlândlya ve Romanya İle barış andlaşmaları hakkında görüşülmüştür. Müzakerelere Sovyet teklifi esas tutulmuştur. İngiUzler de ayrıca teklifte bulunmuşlardır. Amerika yalnız Romanya Ue yapılacak barış andlaşması hakkında teklifte bulunmuştur.
Konferans bu meseleden sonra Macaristan, Bulgaristan, Avusturya meselelerini, Avrupa su yollan ve Boğazlar meselesini görüşecektir. İrandaki askerlerin çekilmesi İşinin de görüşüleceği zannediliyor. Dışişleri Bakanları Londra’da fazla kalmak İstemediklerinden bu işlerden bir çoğunun yardımcı murahhaslara havale edileceği ve bunların kararlan-nın gelecek toplantıda inceleneceği zannediliyor.
Ziyafetler
Londra 21 (R>— Sovyetlerin Londra büyük elçisi dün akşam Sovyet Dışişleri Bakanı şerefine bir ziyafet vermiştir, Ziyafette Ingiliz Başbakanı ve Dış Bakanı İle eşleri hazır bulunmuşlardır. Fransız Dış Bakanı da Amerikan Dışişleri Bakanı şerefine bir ziyafet vermiştir.
Atom bombası
Dışişleri Bakanları muavinlerinin durumu tetkik etmek üzere İstri’ye gitmeleri hakkındakl Amerikan plânı Meclis tarafından tasvip edildikten sonra M. Dulles, bu seyahate çıkmağa davet edilecektir.
M. Dulles'ln vazifesi, Dışişleri Ba-kantarı muavinlerininklnden daha umumi olacaktır.
Dünkü toplantı
Londra 21 (R) — Dışişleri Bakan-
Tetkikat yapmak hâlâ kabil olamıyor
Vaşlgton 21 (Uslsi — Atom bombasının proje İşleri mudiir muavini General Farrell, dûn Hlroshlma ve Nagasaki'ye atılan İki atom bombası radyo aktlvltelerlnln tehlikeli bir surette uzaması yüzünden mahallinde tetkiklerde buluftmak üzere Japonya'ya gitmiş ol^n Amerikan âlimlerinin tetkik ve tctebbüterlnln geciktiğini açığa vurmuştur.
Günler Geçerken
(Asrî mezarlık) aleyhine
Hoşlanmadığım yeni adlardan biri de (Asri mezarlık) tır. Zira «asrî — modem'' sözü ciddi mânasını kaybederek züppeleş, miş ve alaylı kelimelerden biri olmuştur. Hattâ yeni lügatlere dili yatmıyan görgüsüz kadınlar ağzından o «modern» sözünü «moderen» şekline sokarak hicvetmek bile âdettir; «nıoderen ba. yanlar» denir ve gene tezyif için «asrî kızlar ı gibi tâbirler kullanılır. "Asri" sıfatını bir berber salonuna, bir tuhafiye çnağazasına veya cazlı gazinoya yakıştırabiliriz. Şu şartla kl oraların belirgin vasfı aşırı bir ınodemizm olsun; meselâ camekânlar kübik tarzda yapıldığı gibi içerideki duvarlara da «neo _ imprcssionnisnıe» usu. İÜ balmumu heykellere ve tahta oyuncaklara benzlyen acaip re. siniler asılmış bulunsun
Dünyanın her yerinde bir «Cafâ Moderne», bir «Hötel Modeme», hattâ, daha kötüsü bir «Pcnsion Modeme» vardır anıma sanmaın ki bir de «Clmetiftre Moderne» e raslansın. ölüler ülke, sinin asrîliği olamaz, ebediliği esastır. Zaten «asrî» sözünü, geçicilik ve modaya uygunluk mânasını taşıdığından dolayı da mezarlığa uyan bir tâbir sayamayız. Daha ileriye vararak diyebiliriz ki pek çok kimse yalnız o isimden dolayı sonsuz uykusuna (Asr! mezarlık) ta varmak İstemez. Asri mezarlık devince İnsan o yerde geceleri caz gürültüsü arasında sarhoş çiftler dansedecek, hem rahatı kaçacak, hem haysiyeti kırılacak vehmine düşer. Hele dün. ya yüzünde asrilikle başı hoş olmıyanlar, asrilikten yaka silkenler için güniin birinde (Asrî mezarlık) ismini taşıyan bir kabristana gömülmek hiç de istenecek Akıbetlerden değildir; moda mağazasının vitrininde, mezeci dükkânının tezgâhında, yahut bir operet sahnesinin dekorları arasında yer almış gibi hoppaca bir iştir.
Kısacası yeni açıldı, yeni yapıldı, yeni şekilde kuruldu diye bir mezarlığın adına kredisi düşmüş, gülünçleşmiş «asrî» kelimesin! takmak bir münasebetsizlik, o ismi muhafaza etmekse bir saygısızlıktır (Zincirlikuyu) demiyelim amma gene semtine bakarak meselâ (Maslak mezarlığı) adı teklif olunsa orada yatan bütün ruhların züppe I eş tlrlcl bir lâkaptan kurtulma sevinciyle ve oy birliğiyle «kabul!» diye hep bir ağızdan tasvip nidası çıkaracaklarında şüphem yok.
Refik Hali d Karay

L
r
SRhife >
21 Eylül 1945
SÖZÜN GELİŞİ
Hamam ücretleri
Gazetelerde okuduğumuza göre hamam ücretleri artmıştır. Belediye iktisat müdürlüğü her halde bir takım inceleme, terden sonra hamam ücretlerinin 175 kuruş olmasını muvafık görmüş; daimî encümen, her halde iktisat müdürlüğünden daha geniş vc daha kılı kırk yaran teşkilâta sahip olacak kİ 175 kuruşu az bulmuş, hamam ücreti olarak toparlak hesap 250 kuruşu uy. gun görmüş. Bundan böyle ya bulamadığı, yahut da geliri müsait olmadığı için hamamlı bir ev kirahyamanuş olan vatandaş temizlenmek için 2,5 lirayı gözden çıkarmak zorunda kalacaktır Te. tnizliğe düşkün bir zatsa Allah yardımcısı olsun demekten başka çare yok,
Çiinkii 2,5 lira bizde hâlâ mühim bir paradır. Orta bir gün. deliktir. Ayda eline 75 lira geçen çoluklu çocuklu memur, sıcak hamama gidip esaslı bir temizlik ihtiyacını duyduğu gün yemeği içmeği tatil edecektir. Çünkü o günün geçim parası olan 2,5 li. rayı hamamcıya vermek icabcdiyor.
Bu durumda olan her baba bol su ile yıkanmak uğruna haf. tada bir gün çoluğunu, çocuğunu aç bırakmaya razı olamıyaea. ğından şehrimizde yıkananların sayısı, bu karardan sonra şüp. heriz azalacaktır. Zaten temizlik şartlarım günü gününe yerine getiremiyen bizler bu sefer şehir Ölçüsünde daha az temizlenen İnsanlar olacağız. Halbuki önümiifc kıştır. Toplu yaşayışın sıhhat durumu korkulu bir şekil almasın diye daha çok temizliğe dikkat etmek zorundayız. Harh içinde İstanbul u tehdit eden tifüs âfetini bedava hamamlar açarak, sokaklardaki kirli insanları zorla götürüp yıkatarak, sabun dağıtarak ve bütün hemşerilere sık sık yıkanmalarım tavsiye ederek atlattık. Gerçi harb bitti ama ts. tanbulun kalabalığı yine o kalabalıktır. Salgın hastalıklar çıkmaması için riayet edilmesi gereken şartlar yine o şartlardır. Hamam ücretini 250 kuruşa çıkarmak İstanbullunun temizlenmesini güç. feştinniştir. Hiç olmazsa İktisat müdürlüğünün tekli feötiği 175 kuruşu uygun görmek gerekirdi. Şevket Radû
_____AHŞAM_________
Halkın dilekleri
Milletvekilleri dün Eyüp halkının dileklerini dinlediler
Masraflar kısılacak
Müsteşarlar komisyonu bu işi görüşecek
Ekonomik ve ticari bakımdan alınacak tedbirleri görüşmek üzere Başbakanlık müsteşarının riyaseti altında bir müsteşarlar komisyonunun teşkil edildiğini geçenle-rie yazmıştık. Öğrendiğimize göre kom'syonun meşgul olacağı en mühim meselelerden biri de olağanüstü masrafların kısılmasıdır.
945 malı yılının yed! ay.ık bütçesi sona ermekte olduğundan Bakanlıklarla diğer bütçesi nıüstiiıill müesse-seJerin hazırlayacakları yeni bütçelerde masrafların kısılması İşi öıı plâna alınacaktır.
946 başına kadar üç aylık bir zaman bulunmalına rağmen Bakanlıklar şimdiden bütçelerinde gözüken olağanüstü masrafları tesblt etmişlerdir.
Dünya harbinin doğurduğu buhran o zamana kadar geçtiği ve buhranı doğuran mevzular halledildiği takdirde bu masrafların bir kısmı tasarruf edilecek, bir kısmı ise zirai kalkınma, sanayileşme, maden İşletmeleri gibi sahalara 'İntikal ettirilecektir. ____________
Irak kıral naibi Bağdatta
Dün sabah Ankara'dan bereket eden Irak Kıral Naibi Emir Abdüll-lâh öğle yemeğini Musul’da yedikten sonra saat 16.30 da Bağdad'a vasıl olmuştur. Eski Irak Başbakanı Nuri Salt paşa dün akşam Ankara'dan trenle Bağdad'a hareket etmiştir.
Ticaret ofisi müdürlüğü
Ticaret ofisi umum müdürü Ahmet Cemil Conk'un ofis müdürlüğünden alındığı haberi teeyyüd etmiş tir. Ofis umum müdürlüğüne namzet olarak bir çok isimler sıralanmaktadır. Öğrendiğimize göre Ticaret ofisi İle Petrol ofisini birleştirmek için öteden beri yapılan hazırlıklar bu defa fiiliyat sahasına çıkacak ve birleşen her iki ofisin müdürlüğüne Petrol ofisi umum müdürü getirilecektir.
Büyük sanayi proğramı
Sümer ve Etibankın sanayi tesislerine ilâveler yapılacak
Ankara 21 (Telefonla) — Harb sonrası İçin hazırlanmakta olan büyük sanayi proğramı üzerinde çalışmalara devam ediliyor. Haber aldığımıza göre bu proğram munasebetlle Sümerbanka ve Etlbanka yeni çalışma İmkânları verilmesi ve bu bankaların sanayi tesislerine İlâveler yapılması üzerinde durulmaktadır.
(Etibankın Bümerbank ile birleştirileceğine dair geçende bir haber çıkmıştı. Tan gazetesi bu düşüncenin tahakkuk etmek üzere olduğunu, sümerbankln sekiz şubeye ayrılacağını yazıyor. Yukarıdaki telgraf bu haberin mevsimsiz olduğunu göstermektedir.]
Bir tramvay kazası
Dün akşam Kadı köyün den Bostancıya gitmekte olan tramvay, Çı-nardlbl durağından kalktıktan sonra, yolculardan Etem Pertev’in köşkünde bahçıvan 26 yaşında Reşld oğlu Ahmed tramvay’ın penceresinden başını çıkararak etrafı seyretmeğe başlamıştır. Bu sırada tramvay yoluna pek yakın bir yerde bırakılan sanatkâr Zati Sungur*un eşya kamyonuna kafasını çarpan genç bahçıvan, kafası parçalanarak derhal ölmüştür.
İsveç’ti bir maliye mütehassısı geliyor
Ankara 20 — Maliye Bakanlığınca hazırlanmakta olan yeni mali kanunlar hakkında mütalâası alınmak ve Maliye Bakanlığını ilgilendiren diğer bazı teknik meseleleri tetkik etmek iizere. Bakanlık. İsviçre’den bir mütehassis getirtmeğe karar vermiştir. İsviçre Dış İşleri Bakanlığının tavsiyesi üzerine Bern Kan ton’u mail temyiz komisyonu reisi M. Keller Half'ı Ankara'ya davet etmiştir.
İstanbul Milletvekilleri dlln öğlo-den sonra saat 16 de Eyüp Halkevi salonunda halkı dinlemeğe devam etmişlerdir. Kalabalık bir halk kütlesi dileklerini bildirmek İçin toplanmış bulunuyordu.
Evvelâ bir sene evvelki konuşmada tesblt edilen dileklerin yerine getirilenleri bildirmiştir. Bundan sonra bir Eyüplü ayağa kalkarak Eyüp kazası dahilinde binlerle lira masrafla meydana getirilen dispanserin doktorsuzluk yüzünden iki seneden-beri kullanılmadığından şikâyet etmiş, bu yüzden birçok vnkalarda vatandaşların saatlerce hastanelere nakil içip ıstırapla beklediğini söylemiştir. Bu dilek yerinde görülerek not alınmış ve teşebbüsler yapılacağı vadcdllmlşlir.
Bir başkası da kalkarak Eyüb'e otobüs işletilmesini ısrarla İstemiştir. Bunun üzerine Milletvekili B Ziya Karamürsel belediyenin yalanda getirteceği ufak çaptaki otobüslerden bu hatta da tefrik edileceğini söylemiştir. Orada hazır bulunan belediye reis muavini B. Nazif Seçkin de Eyüb’ün otobüssüz bırakılmayacağını vadetmiştlr.
Kemerburgaz'ın Ağaçlı köyü ile Petnor köyünden olanlar şu şekilde dert yandılar:
— Orman kanununun meriyi te girmesi üzerine kömürcülükten başka İşlerimiz olmadığından şimdi çok müşkül durumda bulunuyoruz. 45 hanelik köyümüzde 20 hane halkı hicrete mecbur kaldı. Şimdi s kuruşa kömür yapımı ile geçinemiyoruz. Her birimiz 7-8 nüfusluyuz. Fen memurlarından çok azap çekiyoruz. Bize sik ®k: "Sİ** otla yaşatacağım» diyorlar, Bizim bu durumumuza mukabil Büyük de re'de Bilezlkcl çlfUğlnln hususi ormanından hâlâ günde yüzlerce çeki odun kesiliyor. Bunun husus! bir müsaadeye dayandığını söylediler.
Ekmek hususunda da çok sıkıntı çekiyoruz. Köy halkının bazılarına
Tekel Bakanı aleyhinde açılan dâva
Tekel idaresi eski İstanbul başmüdürü Fikri Faik tarafından Tekel Bakanı Suat Hayrı Ürgüplü ve Tekel genel müdürü Hürrem Şeren aleyhine on birinci asliye hukuk mahkemesinde açılan tazminat dâvasına dün başlanmıştır.
Dâva edilenlerin vekfnerl, Fikri Faik tarafından, müekklİleri aleyhine birinci hukuk mahkemesinde de bir dâva açılmış olduğunu beyan ederek buradaki dâvanın reddini istediler.
Yargıç bu İsteği kabul etmedi. Bu dâvaya burada, o dâvaya da birinci hukukta bakılacağına karar vererek dâva vekillerinin esas hakkında cevap vermeleri İçin duruşmayı talik etti. _____________
Eczacılar cemiyeti idare heyeti istifa etti
Eczacılar cemiyeti idare heyeti İstifa etmiştir. İstifaya rebep Sağlık Bakanının bir çok yerli müstahzarların yapılmasını yasak etmesi ve Eczacılar cemiyeti tarafından yapılan teşebbüsün neticesiz kalmasıdır. Yeni idare heyetin! seçmek için kongre toplanacaktır.
TEŞEKKÜR
Gazetemizin 28 yaşına girmesi mü-nasebetile okuyucularımızdan birçok tebrik mektup ve telgrafları aldık. Hakkımızda büyük teveccüh gösteren Okuyucularımıza ve bizi tebrik eden arkadaşlarımıza candan teşekkür ederiz. •
900 gram ekmek 32 kuruşa satılırken hazalarına da 000 gramı 35 e veriliyor. Bu suretle köyde bariz bir İkilik oluyor. Biz karne değil ekmek İstiyoruz.»
Aynı köy halkından bir vatandaş da kalkarak dedi ki:
— Vilâyetin emrlle köyde 25 bin liraya bir okul yaptırılıyor. Halbuki mis gibi bir okulumuz mevcuttur. Zaten kaç talebe bu köyde kalıyor kİ. Düşününüz biz bu vaziyette İken bir de bizden senede 80 Ura salma vergisi İstiyorlar. Orman kanunundan önce. parası verilmiş ve makbuzu kesilmiş odunlarımıza da el koydu’./). Hepimiz yaşamak İçin varımızı yoğumuzu sattık.
Eyüp'lü bir genç de ayağa kalkarak dedi kİ:
— Eyüb'e muhakkak surette bir spor sahası lâzımdır. Geçlniğl kahveden kurtarmak İçin bu işle geclkll-memeslnl İstiyoruz.
Bir başka Eyüp'lü de şuhları söyledi:
— İstanbul belediyesi Beden terbiyesine senede 300 - 400 bin lira veriyor. Bunun yüzde sekseni tesis mas rafı olarak ayrılıyor. Bu yüzde seksen tamamen yeni stadın İnşasına sarrolundu. Bu yeni stad daha ziyade milletlerarası temaslarda kullanılacağından İmkânı varsa bunun masrafına devletin de İştirak etmesi lâzımdır. Bu suretle kalan para İstanbul'un kafalarının stadlanna ve spor sahalarına sarfedlleblllr.
Eyüp'lü başka bir genç dedi kİ:
— Kızılay’ın aş ocaklarında verilen yemekler yapılan masrafla kabili telif değildir.
Geç vakte kadar süren b»toplan-tıda yapılan dileklerin hepsi Milletvekilleri tarafından not edilmiş ve toplantıda bulunan dilek sahiplerine ayrı ayrı bunlar İçin meşgul olunacağı vadolunmuştur.
Bugün Milletvekilleri Çatalca ve Slllvride halkın dileklerini dtnleml-ye dıvam edeceklerdir. •
Barbaros ihtifali programı
Deniz kahramanı Barbaros adına 27 eylül perşembe günü yapılacak ihtifal programı Vilayette toplanan bir heyet tarafından tesblt edilmiştir. Programa göre o gün öğleden evvel. her yıl olduğu gibi Beşiktaş’a Barbaros anıtı önünde bir tören çapılacak. anıta muhtelif teşekküller tarafından çelenkler konulacak ve söylevler verilecektir. Bu yıl fazla olarak o gün öğleden sonra Lldo yüzme havuzunda denizcilerle Yüzme İhtisas kulübü mensuplan arasında muhtelif yüzme müsabakaları yapılacaktır.
İzmir Fuarı kapandı
İzmir 21 — İzmir fuarı dûn gece kapanmıştır. Bu münasebetle fuar gazinosunda bir ziyafet verilmiştir.
Alman harb suçlularının muhakemesi meselesi
Londra 20 (A.A.) — Bir Berlin haberine göre, Goerlng, Ribbentrop ve belli başlı diğer 22 harb suçlusunun yargılanacakları yer hakkında birleşmiş milletler arasında çıkan Ani bir anlaşmazlık, 1 eylül olarak kararlaştırılmış olan Numberg mahkemesinin açılış tarihinin yeniden tehirine sebep olmuştur.
Arap birliği umumî kâtibinin seyahati
Londra 20 (R) — Arap birliği umumî kâtibi Azam bey Hicazda kıral İbnissuut tarafından kabul edilmiştir. Azam bey kıral İle 'Arap işlerini görüşmüştür.
Gün Doğmadan Paris
EDEBİ KOMAN
Yazan: Louig Bromfield Tercüme eden: Vâ . Nû
—Tefrika No, 57 —.m ■
Onlarda, ölüm ve tefelsüf aşka bile, yaralılış keyfiyetine bile kanş-mış. intihar eden Alman çocukları var. Cinsiyet cürümleri Almanyada olduğu kadar hiçbir yerde marîz ve muğlak değildir.»
Yüksek sesle dedi kİ:
— Kendisine söylediklerimi kısmen ■İze anlatabilirim. General, Avrupa-nin... Vc kendi memleketinin İstikbaliyle zihnini meşgul ediyor.
Bir an bekledi; sonra:
— Yıldızlarda gördüğüm şeyler ta-blatlyle si2i alâkadar etmez. — dedi. — Zira, siz bütün o şeylerin saçma öldüğünü kanisiniz.
Komutan iskemlesinde hafifçe ileri eğildi. Yüzünün İfadesinde büyük bir alâka belirmişti. Kadın biliyordu kİ, tasavvur ettiğini yapabilmek İçin farşısındakinde merak uyandırmak lâzımdır. Söyllyeceklerinl dinlemek arzusu, erkekte uyanmalıydı. Bu elde •dllirse, mantığına rağmen, binbaşı İnanacaktı. Ve o şekilde İnanmalı kİ, tahribedld şüpheler, fikrinin ve ruhunun en derin noktalarında yer et-
sin. Kadın biliyordu kİ, bunun için de, sadece binbaşının azıcık inanması lâzımdır.
Von Wessellhoft, hafifçe kızararak:
— Hayır, — dedi. — ben yalnız reyblyim. Bütün bunların saçma olduklarını kati şekilde söylediğim yok. Bilmiyorum, o kadar.
— Vali, Avrupa’nın İstikbaline dair neler gördüğümü öğrenir ek istemişti. Siz de bunları İşitmek İster misiniz? Tamamlyle gayrı şahsi. Valinin, yahut sizin hayatınızla hiçbir İlgisi yok.
Binbaşı yutkundu ve biraz katılaştı. Sanki cevap vermek epeyce bir gayret asrfetmeği icabettirlyordu.
— Evet, rica ederim.
— Pek hoş değil.
— Şu anda hoş olan cidden az şey var.
— Mukadder olanı değiştirmem İmkânsızdır, takdir edersiniz. Bana malûm olanı değiştirensem.
— Anlıyorum.
Kadın, döner koltuğunun arkalığına yaslandı, gözlerin! kapadı. Konuş-
tuğu sırada karşısındakine bakmak istemiyordu.
Erkeğin şöyle söylediğini duydu:
— Hakikaten dinlemek isterim.
Şimdi artık, kendisine bir sır anlatılmasını istlyen küçük bir oğlan gibiydi; yahut da, korktuğu İçin teskin eldilmesint bekllyen bir kadına benziyordu.
Birdenbire, berrak, apayrı ve aynı zamanda derin ve çok tatlı bir ses yükseldi. Bu ses. pek uzaklardan geliyor gibiydi, vekarın ve hâkimiyetin garip bir nağmesini taşıyordu. Bu sihirbaz ses dedi kİ:
— Kargaşalıklar ve zulmetler var. Her yerde duman, ateş ve harabl; milletler, komşular ve kardeşler arasında harb var. Göklerde ölüm ılgar ediyor, Doğu tarafından İçızıl yıldız remzi altında, ateş makineleri içinde insan sürüleri geliyor. Her yerde İnsanlar, ateşten, kılıçtan, asılmaktan, ölümden ve İşkenceden kurtulmak İçin kaçıyorlar. Her tarafta saklanmağa çabalıyorlar. Ormanlara, evlere, yer altlarına sığınıyorlar. Her tarafta onları meydana çıkarıyorlar, onları dövüyor, öldürüyorlar.
Falcı kadın, şişman elini gözlerinde gezdirdi. Sonra hafifçe titredi:'
— Kaçanlar, dehşetten bağıranlar, hep aynı şekilde giyinmiş. Elbiseler) gridir... Hayır yeşildir... Hayır, tarlalarda karamuk tarafından kemlrll-
mlş ölü buğday rengi gibi bir gri yeşil-
Erkeğin sesi, birdenbire çınladı:
— Yalan söylüyorsunuz! Siz bir baltalayıcısınız! Acuze sihirbaz! Generale yalan söylediniz, buna da söylüyorsunuz! zafer bizi bekliyor! Zafer bizi bekliyor! Zaferi Zafer!
Bili İsterik İnfilâktan, vecdlnln derinliği İçinde gûya hiçbir şey işitmemiş gibi, kadın, gözleri hâlâ kapalı devam etti:
— Derin zulmetler var... Bu zulmet her şeyi kaplıyor. Ne varsa dumanlar içinde eriyip kayboluyor. Daha ötesini göremiyorum. Perde indi.
Ağır göz kapaklan azıcık çırpınıp sonra açıldı. Fakat göricr o şekilde dönmüştü ki, yalnız akları görünüyordu. (Bu çocukluğunda öğrendiği bir eski marifetti; dehşet verir ve tesir bırakırdı.) Bir müddet, gözsüz, bakşusz yûzünii erkeğe çevirerek manzarasının dehşet vericiliğinden omln öylece durdu. Kör olan ölümün tâ kendisi size bakıyor gibiydi.
(Arkası var)
I— • Takvim •—
şevval 14 — Hızır 139 tmsak Güneş öğle İkindi Ak Yatsı E. 9.86 11,36 6.57 9,24 12.00 1.31 V. 6.06 6.40 13.07 10.34 10.09 20.43
Sovyetler -Yunanistan
Yunan gazetleri Molotof’un sözlerini hayretle karşıladılar
Atina 21 (A.A) — Aşağı yukarı
bütün gazeteler, M. Molotof’un Yunanistan'a dair sözleri hakkında şiddetli tefsirlerde bulunmaktadırlar. Cumhuriyetçi Tanca gazetesi şunları yazıyor: «Yunanistan, Sovyet Rusya’ da, küçük devletlerin haklarını ve bilhassa Yunanistan’ın haklan gibi hakları destckllyecek büyük bir dost bulacağını zannetmekte idi. Yunanls tan, hiç şüphesiz demokrat Yunan milletinde. Sovyetler lehindeki hissiyatın inkişaf etmesine yardım etml-yecek olan bu Sovyet tezahürü karşısında neler düşünmek lâzımgeldği-nl bilmemektedir.»
Diğer Cumhuriyetçi gazeteler Mo-lotof'un sözleri karşısında Yunan komünistlerinin bile şaşırdıklarını söylüyorlar. Kırallyetçt ve sair gazeteler de bu zeminde neşriyat yapıyorlar.
Gl. Eisenhovver Varşova’da
Londra 21 (R) — Moskova radyosunun haber verdiğine göre Gl. Elsen-howr bugün Varşova’ya varacak vo Polonya Cumhur Reisinin misafir! olacaktır.
Beyrut 21 ıR) — Washlngton’dan haber verildiğine göre general Elsen-hower, general Marshali'ın yerine BlrleşLk Amerika Genelkurmay reisliğine tayin edilmiştir.
Amerika büyük bir ordu ve donanma bulunduracak
Londra 20 (R) — Amerika Harbiye ve Bahriye Bakanlan dün demeçte bulunarak atom bombasının icadına rağmen Amerika'nın büyük bir ordu ve donanma bulundurması lâzım geldiğini söylemişlerdir. Bahriye Bakanı, uzun nakliyat yolla, nnin emniyeti için kuvvetli do. nanmanın lüzumunu anlatmış, tır.
Macarîstanda tetkikler
Londra 21 (R) — Macarlstanda iktisadi şartları tetkik tetkik etmek üzere İki İngiliz mebusu Budapeşteye varmıştır. _________
Japon imparatoru tahttan çekilecek
Tokyo 20 (AA.) — France Press muhabiri bildiriyor: Güvenilir kaynaklara göre Japon İmparatorunun tahttan feragati pek yakın gibi görünmeğe başlamıştır.
13 yaşında bulunan Veliaht prens Aklhlto tahta çıkamıyacak kadar genç olduğundan nalbllğe İmparatorun en küçük kardeşi prens Chichlbu getirilecektir.
Amerikadakı bazı Erme-nilerin bir teşebbüsü
Moskova radyosunun verdiği bir habere göre Amerlkada bulunan Ermeni birliği Beşler konferansına bir mesaj göndererek Kars ve Ardahan'ın Sovyet Ermerdstanına İlhakım istemiştir. Amerlkada bulunan Erme-nllerden büyük bir kısmr San Francisco konferansına giden heyetimize çok İyi kabul göstermiş, samimi temaslarda bulunmuştu. Bu sebeple yapılan teşebbüsün bir kaç kişinin hareketi olması muhtemeldir.
Subasiç’in hastalığı siyasi imiş
Nevyork 20 (Usls) — Nevyork Tl-' mes gazetesi Yugoslav Dış Bakanı Subaslç'in hasta olmadığını, evi önüne silâhlı *blr nöbetçi dikildiğini yazıyor.
Irakta Kürt isyanı bastırıldı
Bağdat 21 (A.A) _ Kürdlstanln
güneyinde Barzam bölgesinde çıkan Kürt ayaklanmasının bastırıldığı hakkındakl resmi tebliğin blrkay güne kadar yayınlanması beklenmektedir. Irak içişleri Bakanı Bayed Mustafa Musul'da bir kaç gün kaldıktan ve vaziyeti tetkik ettikten sonra Bağdad'a dönmüştür. Ayaklanan Kllrt-lerln başkanı Mustafa Albarzan taraftarlarının bir çoğunu kaybetmiştir. Irak ordusu şLmdl temizleme harekâtı yapmaktadır.
Almanyada Sovyet işgal kesiminde okullarda Rusça öğretilecek
Münih 20 (A.A.) — Sovyet makamları Almanyanın Rus işgali altında bulunan bölgelerdeki okullarda Rusça âğretlmi mecbur! kılmışlardır.
Ankara - Paris hava postası
Paris 20 (A.A) — On beş günde bir Ankara - Paris seferini yapan ye 17 eylülde Ankara'dan ayrılan Fransız uçğaı Paris'e normal olarak var-nuştur.
Fransa - Çin
Paris görüşmeleri iyi netice verdi
Londra 20 (R) — Dün Akşam Paris’te neşredilen bir tebliğe gö. re Çin Başbakanı M. Soong'un Paris’le yaptığı konuşmalar sa„ mimi olmuş ve iki memleketi II. gilendiren bütün meseleler İn. celenmiştir, M, Soong Hindicini meselesinin iki memleketi mcm. nun edecek şekilde halledileceği, ni söylemiştir.
Suriye’de
İstifa eden İçişleri Bakanının şikâyetleri
Beyrut 20 (A.A.) — Son zamanlarda Suriye İçişleri Bakanlığı, vazifesini terketmiş olan M, Loutfi Haffar Şam’da yayınlanan ve bazı Beyrut gazeteleri ta. rafından iktibas olunan beyannamesinde yabancı menfaatlere hizmet eden ve millete hiyatıet-le casusluğu kolaylaştıran bir takım kimselerin yardımlle hü. kûmete karşı ortaya çıkarılan entrika ve suikast havası içinde vazifesini başaramıyacağı için istifa ettiğini söylemektedir Eski Bakan, bundan başka yapıcı bir hükümet faaliyetini imkânsız kılan usulleri ve suiistimalle, ri de açığa vurmaktadır.
Tohum ıslah uzmanlarının toplantısı
Adana (Akşam) — Tarım Bakanlığı tohum ıslah uzmanları ve mS’s-sese müdürlerinin yıllık toplantısı şehrimiz pamuk üretme istasyonunda başlamıştır. Bu toplantılara Eskişehir zirai farmik istasyonu müdürü Nıi-man Kıraç, Tarım Bakanlığı şube müdürlerinden Rahmi Yildızoğlu, pamuk işleri müdürü Necati Turgay, Yeşilköy ıslah İstasyonu müdürü M. Gökol. Eskişehir tohum ıslah istasyonu müdürü Emcet Yektay, kauçuk İstasyonu müdürü Hikmet Konuralp, Samsun ıslah İstasyonu müdürü Akit Cokman. Erzincan yem nebatları ıslah istasyonu müdürü Hn'.ûsi, Antalya sıcak iklim istasyonları müdürü Rahmi çeltik. Adana pamuk ıslah İstasyonu müdürü Zeki Sayarla tohum ıslah İstasyonu müdürü Nejat Berkmen iştirak etmektedir
Emlâk ve Eytam bankası Adana’da 100 bahçeli ev yaptıracak
Adana (Akşam) — Şehrimizdeki ev sıkıntısını göz önünde tutan Emlâk ve Eytam bankası 100 bahçeli ev yaptırmağa karar vermiştir. Cemal-paşa mahallesinde belediyeden istimlâk edilecek olan arsaya yaptırılması kararlaştırılan bu evler şehir plânına uygun bir şekilde yapılacaktır.
Her birinde 3 oda ve bir mutfak bulunacak olan bu evlerin beheri tahminen 10 bin liraya çıkacak ve 3000 lirası peşin olarak, taksitle halka satılacaktır. Bu teşebbüs muvaffak olduğu takdirde Emlâk bankası yüzer grupluk başka evler yaptıracaktır. __________.
Köprü üzerinde tramvay seferi yarım saat durdu
Ortaköyle Aksaray arasında sefer yapmakta olan 253 numaralı tramvay arabasına bağlı römork bu sabah saat 8 de Köprü üzerinde yoldan çıkmış ve vagonun alt kısmından bir parça kopmuştur. Römork tekrar yola koyulun caya kadar bu yoldaki münakalât yarım saat sekteye uğramıştır.
20/9/1945 fatlerl
Londra üzerine 1 sterlin 5.20
Nevyork üzerine 100 dolar 130.50
Cenevre 100 İsviçre Fr. 30.3255
Madrid üzerine 100 pezeta Stokholm ttzerlna 100 kuron
ESHAM VE TAHVİLİ!
% 5 faizi! ikramiyeler: 1933 Ergani 1938 lkramlyell M11U Müdafaa Demiryolu İkramiyen % 7 faizli Tahviller: Sivas - Erzurum 1 Sivas - Erzurum 2-7 1941 Demiryolu 1 1941 Demiryolu H 1941 Demiryolu IH Mili! Müdafaa I Milli Müdafaa H Milli Müdafaa m Anadolu Demiryolu Grupu: Tahviller 1-2 Hisse senetleri % 60 Mümessil senet
BORSA DIŞINDA ALTIN FİATLERÎ Gulden Reşadiye İngiliz Külçe (Bir gramı!
12.84
31.1325
24.50
22.—
62.25
98.50
20.40
20.00
20.50
20.25
39.70
20.66
19.90
20.—
64.—
31-
4680
83.80
85.M
■a

Sah İre 3
AKŞAMDAN AKŞAMA i Kışın kullandığımız yaz ı saatinden sıkıntıda alanlar
Yangın yerleri
Zeytin mahsulü
Rrfık Halid. bundan bir müddet evvel gazetemizde yaz saatinden bahsetmişti: Harb zamanın, da. İngilizler kişin du yaz saati, m tatbik ettiler. Biz de müttefiklerimizi taklidettik. Fakat şimdi onlar normale döndüler. Bizse hâlâ yaz saatini kışın dahi kullanmakta devam ediyoruz.
Okulların açılması münasebetiyle «çok sıkıntı çekiyoruz» diye mektuplar alıyoruz. Bir İzmirli kariimiz şöyle diyor:
«İzmir civarında öyle köy ve kasabn’ar var ki orta mektebi ol. madıgmdan çocuklarını sabah İznıire gelip akşam dönen otoraylarla. trenlerle İzmir’e gönde, riyorlar,
«Aradaki mesafe 30 kilometre olduğu, tren, yahut otoray da oradan sabahları beşte, altıda gediği için bunlara yetişecek çocuklar yaz saati ile dörtte, hakiki saat île üçle kalkmak nıccbııri-yet’ndedirler.
Kışın soğuk, yağmurlu günle, rinde bunun ne derece zor olduğunu takdir etmek güç değildir. Bu. ya’nız taşra çocukları için değil, şehirde oturanlar tçin bile böy?edlr."
Vebaya karşı tedbir
Yakın bazı memleketlerde bu hastalık çıktı
Ankara - İstanbul
Yeni şimendifer hattı inşası için hazırlıklar bitti
Memurlara kumaş
İmârı için bir proje hazırlandı
Erdek, Ayvalık havalisinde mahsul iyi
Bz bu gibi güçlüklerin şu dağınık İstnnbula mah. sus olduğunu sanırdık. İzmir'in bizden beter durumda bu'undıığıınıı öğreniyoruz.
Her halde, saatler, sulh duru, mıına göre yeniden ayarlanmalı,

Bir çuvaldız batırıyoruz
Bir profesörden aşağıkı tııbıı aldık:
«Saygısızlarla mücadele yeti kurulmuş. Cemiyetin _ reisi profesör doktor, en ufak bir saygısızlık eseri gösteren vatandaşlarla, ne amansız bir mücadeleye girişileceğini, bu işlerde son derece titiz davranılacağını ga. tefelerde ilân edip duruyor.
Ben de bu Cemiyete girmek is. tiyorum, Saygısızlarla mücadele.
, ye öteden beri bayılırım, İşte ilk vazifemi de yapıyorum. Hem de nasıl, müstakbel başkanımı ten_ kietederek. (Madem ki Cemiyetin vazifesi bu iştir, o halde gücenmek yok!..)
Saygısızlarla Mücadele Cemiyeti başkanı doktor profesörümü, tün Kadıköy Bahariye caddesin, deki apartimanından, kendisinin sahibi olduğu korkunç kocaman başlı bir (Buldok cinsinden) ko. pek sık sık sokağa bırakılmakta, dır. Bu köpek önüne geleni dişlerini göstere göstere korkutmaktadır, Hele çocukları avaz avaz ağlatarak kovalamaktadır. Ben kendi hesabıma bu köpeğin şer. rinden beş defa korkudan yol de. ğiştlrmişimdir.
Şu İtibarla bu Cemiyetin sayın başkanının huzurunda eğilerek son cümlemi de şöyle bağlamağa mecbur kalıyorum;
«Kendisi muhtacı himmet bir dede Nerde kaldı gayriye hlmmeLedel...»
Sa, Sa. Denin mensuplan tenkidleTe bizzat tahammül et. mek suretile başkalarını tenkid. lere dayanmak çaresine alıştır, malıdır. Evvelâ bunda örnek ol. malıdırlar. Bu yazıyı onun İçin dercetthn.
Çuvaldızı başkasına batırmadan evvel iğneyi kendine batır, mak meselesi. Hoş biz evvelâ çuvaldızı başkasına batırdık. Var. iın şimdi o. âlemi İğnelesin' (Vâ . Nû)
mek.
cemi-sayrn
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, sıhhat müdürlüğüne bir tamim göndererek İtalyanın cenubunda bulunan Taranto şehrinde veba çıktığını, aynı âfetin Sl.ıamda ve Surlyede mevcut olduğunu bildirmiş, şehrimizde bu hastalığa karşı önleyici tedbirler alınmasını istemiştir.
Bu sebeple dün Vilâyet ve Belediye sağlık işleri müdürü doktor B. Faik Yargıcının başkanlığında hükümet doktorlariyle Belediye baş tabipleri geç vakte kadar devam eden bir toplantı yapmışlardır.
Bu toplantıda korkunç bir hastalık olan vebaya karşı tstanbulda alınma.'! icabeden tedbirler kararlaştırılmıştır.
Veba hastalığı insanlara fareler ve üzerlerindeki pireler vasıtasiylc bulaştığı İçin fırınlar, hububat dükkân ve depolan, gemi ve motörlerle gümrük ambarlan ve farelerin barın malarına elverişli diğer yerler doktor, sağlık memurları ve diğer ilgililer tarafından sıkı bir kontrola tabi tutulacak. fare delikleri sıkıca harçla kapatıldıktan başka buralarda çalışanlara mecburi veba aşısı tatbik edilecektir. Ayrıca bu gibi yerlerde daimi kapan ve fare zehlrl bulundurulması sağlanacaktır.
Bundan başka evlerde bulunan farelerin ve fare pirelerinin Itlâfı İçin halk da mücadeleye davet edilecektir.
Mücadelede kullanılmak üzere fareler için müessir olan tehlikesiz bir müstahzarın formülü hazırlonmakta-dir. Bu formül bir müesseseyc verilerek bol ve ucuz fare ilâçları hazır-lattınlacaktır.
Sinema, tiyatro ve gazino gibi umumi yerlerin pirelerden temizlenmesi İçin de gene formülü hazırlatılan ilâcın karıştırıldığı sıılarla yıkanması mecburi tutulmuştur.
Hastalık olan bölgelerden memleketimize gelen yolcular sıkı bir surette muayene ve kontrola tabi tutulmağa başlanmışlardır.
Revir amirliklerinin hazırladığı mangal kömürleri
Şehir ihtiyacı İçin civar revir amirlikleri tarafından hazırlanan mangal kömürlerinin, fstonbula getirilip perakendeci esnafa satılmak şartlyle tüccarlara verilmesine başlanmak üzeredir. Revir Amirliklerince İstihsal edilen mahrukatın tüccarlar tarafından tstanbuldan gayn yerlere kaçırılmasını önlemek üzere Belediye He İstanbul Orman müdürlüğü müştereken bir sataş şartnamesi hazırlıyor. Bu şartnameye göre. İstanbuldakl mahrukat esnafına satılmak üzere Revir âmlrllklerlnden alınan odun ve kömürler şehrimizden gayrı hiçbir yere gönderilemlyecektfr. Bu hükme aykırı olarak hareket eden tüccarlara bir daha mal verilmlyeceğl gibi. 1000 lira kadar da tazminat alınacaktır.
İlgili makamlar bu şekilde sıkı tedbirler almak »orunda kalmaktadır.
İpek ipliğini kara borsaya satanlar fion günlerde sun'l İpek ipliği tevziatı hakkında dedikodu başlamıştır. Filhakika İpek ipliğin! alanların çoğu bunları muamele vergisi defterlerine imalât yapmış gibi işledikten sonra karaborsaya sürmektedirler.
İpek İpliği karaborsası yeniden yükselerek 42 - 45 liraya kadar çıkmıştır, Bunların tesbit edilen flatl 10-18 lira arasında olduğuna göre bir kiloda karaborsa kârı 25 Hra kadardır.
HAMİŞ:
Geçen gün «Dikkatler» sütununda Kadıköy tramvaylarında ufak rötuşlar yapılması lüzumundan bir münasebetle bahsetmiştik. Haber aldığımıza göre, müessese direktörü B. Feridun Manyas yazımızla alâkadar olmuştur. Fakat tramvay tavanlarının zayıf malzeme İle yapılması dolayıslle bu vagonlara tutunma askıları takıla mıyacagı; arka kapılardan da yolcu İndirilmesi İçin kısım İlâve edllenılye-ceğl neticesine varılmıştır. Tavsiyemiz üzerine, Altıyol'da tramvaylar biletsizlere bilet kesmek üzere artık bekletUmlyecektir: bundan sonra, parayı kontrolörler bozup biletçilerle sonradan hesaplaşacaklardır.
Fethi Başaran’ın Ölüm seneı devriyeai
Memleket sporuna büyük hizmetleri dokunan İstanbul bölgesi başi-a-nı Avukat Fethi Tahsin 22 eylülde bir kftlb krizi neticesinde vefat etmişti. Cumartesi günü merhumun dost ve arkadaşları kabrini ziyaret edecekler ve aziz hâtırasını anacaklardır.
•d>'-
Arılar bir kadını öldürdü
Adana'da Kasap Bekir mahallerinden çiftçi Süleyman kışı 80 yaşlarında Fatma Kılınç evinin avlulunda yuva yapmış olan yabani anların yuvasını bozup kaçırmak tutadığı şırada anlar Özerine hücum ederek zavallı kadını muhtelif yarlerinden sokarak öldürmüşlerdir.
Devlet Demiryolları İdaresi İstanbul ile Ankara arasını bağlıyacak olan İkinci demiryolu şebekesinin kurulmasa İçin gereken hazırlıkları bitirmiştir. Hattın İnşasına önümüzdeki baharda başlanacak ve yapılan tahminlere göre, İnşası 1,5 * sene kadar sürecektir.
şimal hattı Bolu - Adapazarı üzerinden geçecek, Arlflyede diğer yolla birleşecek ve Arlfiyedcn sonra aynı hat. üzerinden lşllyecektir.
Yeni yol Ankara İle İstanbul arasındaki mesafeyi 465 kilometreye İndirmektedir kİ normal olarak 9 - 9.5 saatte katedllebllecektir.
Hat bittikten sonra Ankara İle İstanbul arasında gündüz seferleri buradan. yapılacaktır.
Devlet Demiryolları yeni hatla aynı zamanda kömür ve diğer malzemeden de tasarruf temin edebilecek ve dolayısiie Ankara - İstanbul arı sındakl navlun ucıızlıyacaktjr.
Kupon dağıtılmasına devam ediliyor
Yerli Mallar Pazarlarının memurlara kupon mukabilinde kumaş dağıtmağa başladığını geçenlerde yazmıştık. Dair* mutemetleri ellerindeki bordro İle müesseseye müracaat ederek kuponlarını almağa devanı etmektedirler.
Yalnız kuponlar tev21 edilirken en iyi cins kumaş olan Merinos fabrikası kumaşlarını almağa yarayacak kuponlar diğer Horeke ve Defterdar kumaş kuponlarının yirmide veya on beşte biri nispetinde verilmektedir.
Böylece pp beş memuru bulunan bir dairede ancak bir kişi Merinos kumaşı alabilmektedir. Bu hal İse pek haklı olarak memurlar arasında İhtilâfların çıkmasına sebep teşkil ediyor.
' Alâkadarlar Yeril Malların doha l" | makul bir tevzi sekil bulmasını İstemektedirler.
Yeni bir deniz ticaret kanunu hazırlanacak
Ulaştırma ve Adalet Bakanlıkları Deniz ticaret kanununda yapılacak değişiklikler için hazırlıklar yapmaktadır. Kanunun tâdili İçin deniz ticaretinde İhtisası olan hukukçularımızın fikirleri de alınacaktır.
Kanun projesinin ilk şekil her iki Bakanlık delegelerinin teşkil edeceği bir komisyon tarafından hazırlanacak, Deniz ticaret kanunu harb sonrası ekonomik ve tlcaîl durumuna uygun bir şekilde tâdil edilecek ve bilhassa deniz ticaretimizin gelişmesi için bu İşle uğraşanlara geniş İmkânlar verilmesi birinci plâna alınacaktır. Ayrıca armatörlerin şimdiye kadar gerek Adalet ve gerekse Ulaştırma Bakanlıklarına yaptıkları deniz ticaret hukukunu alâkadar eden dilekler de nazarı dikkate alınacaktır.
Kanun projesinin hazırlanmasında eski Deniz ticaret kanununun çıkışından bugüne kadar temyizin verdiği tevhidi İçtihat kararları esaslı bir rol oymyacaktır.
Millî Eğitim müdürü Ankaradan geldi
Bir müddettenberl Ankarada bulunan MIHI Eğitim müdürü B. Halil Vedat Fıratlı şehrimize dönmüştür,
RADYO
ANKARA RADYOSU
Bugünkü program
19 M. 3, ayan, ve Salon orkestrası, 1830 Konuşma, 18.45 Orkestra, 19 Haberler. 10.20 Geçmişte bugün. 19.25 Karışık şarkılar, 10.45 Konuşma, 20 Mandolin birliği, 20.15 Radyo gazetesi, 20,45 Temsil, 21.30 Serbes saat, 21.45 Tarihi Türk musikisi, 22.16 Haftanın spor hareketleri. 22.30 Dans müziği (Pl.), 22.45 M. S. ayan vo Haberler, 23 Kapanış ve program.
Yarin sabahki program
7.30 M. 8. ayarı, ve Müzik (Pl.), 7 45 Haberler. 8 Müzik: (pl.). 8.30 Kapanış ve proğrajn.
1.30 M. s. ayarı, ve Salon orkestrası, 12.45 Haberler, 13 Orkestra. 13.30 Türküler. 13.45 Şarkılar, 14 Cıimhur Başkanlığı armoni muzJkası. 14,20 At yanşları tahminleri,, 14,30 Kapanış
1
ŞARK
■" otudur a ar
KÜÇÜK HABERLER
* Bayramın ilk gecesi Tarlabaşın-da Tavla sokağında 4 numaralı evde metresi Hediye Sesverent öldüren Ahmet Türkel'ln, meşhut suçlar kanununa göre. İkinci ağır ceza mahkemesinde yapılan yargılanması dün bitmiş ve on İki sene hapse mahkûm edilmiştir.
* Tepebaşında Refik Saydam caddesinde 47 numaralı apartmanda kapıcılık eden Salâhaddin Kual adında biri, bu sabah apartmanın mutfağında baygın bir halde bulunmuştur.
İşe el koyan zabıta ve savcılık,Adalet doktorunu celbederek, Salfthtıddl-n! muayene ettirmiş ve civarda lâstik tamiratı yapan bir dükkânın ocağından İntişar eden gazla zehirlendiği tesblt olunarak Beyoğlu hastanesine yatırılmıştır,
★ Mcyva HaltndCkl sergilerden birinde çalışan Safer isminde blrlle, Halde bekçilik eden Mustnfn, bir hesap meselesinden kavga etmişler, Sa-fer, bıçakla Mustatayı muhtelif yerlerinden yaralamıştır. Yaralı hastaneye kaldırılmış, carlh yakalanmıştır.
■fc Şoför İsmail İn İdaresindeki bir taksi bu sabah. Arnavutköyde Aleko-nun kömür deposu önünde, bu depoda çalışan Ballm ve Hüseyin adlarında İki İşçiye çarparak yaralanmalarına sebebolmuş, her İki yaralı tedavi İçin hastaneye kaldırılmıştır.
Yeni hamam tarifesi yürürlüğe girdi
Belediye Daimi encümeni tarafından 75 kuruş fazlaslle kabul edilen yeni hamam tarifesi dünden itibaren yürürlüğe girmiştir. Evvelce yıkanma He birlikte sabun, kese ve yıkayıcı ücreti de dahil olduğu halde 150 kuruş olan hamam ücreti. İktisat işleri müdürlüğü tarafından 175 kuruş olarak Daimi encümene teklif edildiği halde, Encümen anlaşUamıyan bir sebepten dolayı yıkanma ücretini 350 kuruşa yükseltmiş ve teklifte talebeler İçin tatbiki istenen ucuz yıkanma tarifesini reddetmiştir.
Bundan evvelki tarifeden memnun olniiynn hamamcılar tarifenin 200 kuruşa çıkarılmasını istemişlerdi. Belediye, hamamcıların bu arzusunu, yıkanma ücretini 250 kuruşa çıkarmakla fazlaslle yerine getirmiştir.
Bugün
matinelerden itibaren
■* 8İNEMA8I
045 - 048 sinema mevsimine muazzam bir şaheserle başlıyor.
SÖNMEYEN AŞK
Türkçe sözlü — Şarkılı
Oynıyanlar: FATMA RÜŞTÜ — HÜSEYİN SITKI Bestekârı: Zamanımızın en büyük bestekârı sadettin kaynak
Bu büyük filmi Anadoludakl Sinemalarında geçirmek Istlyenlerln telgrafla «Halk Film» o müracaatları,
İlâveten: tvoşuna adasının zaptı vesaire, Harp jurnali Fransızca sözlü.
L - ------------------------------------------------------------- J
LOKANTA KUSMANDA
akşam 20,30 dan 22 ye kadar klâsLk müzik, 22 de varyete programı, programdan sonra dana müziği
PAViYON KDSMONDA
Yemek ve vaıyote programından soıjra neşe İçinde dans ederek eğlenecek yegâne muhaldir,
HALK BAHÇESİNDE
^e^ü^^y^^^O^O^jdarjgjaı^lnlert sabahlan
Her
istanbulda mevcut yangın yerlerini imar etmek maksadile belediye uzun müddet çalışarak bir proje hazırlamıştı. Projeyi vali ve belediye reisi doktor B. Lîıtfl Kı/dar Bayındırlık Bakanlığına vermiştir. Proje, Bayındırlık Bakanlığı tarafından yangın yerlerinin İmarı hakkında meclise teklif edilecek ulan yeni kanun tasarısına esas olacak ve yangın yerlerinin belediye tarafından İstimlâk edilmesini mümkün kılacaktır.
Bugünkü mevzuata eöre belediye bir yeri ancak yol, meydan ve yeşil saha haline sokmak İçin istimlâk edebilmektedir. Halbuki yangın yerleri umumiyetle bunlardan hiç biline elverişli değildir. Bayındırlık Bakanlığı tarafından teklif edilecek olan tasarı kanun haline gelince bu gibi yerler belediye tarafından istimlâk edilerek yangın yerlerinde şehir plânına göre İnşaata başlanacaktır.
Bu sene zeytin muıtakalarından piyasaya gelen son haberlere göre Gemlik, Orhangazi havalisinde ilk tahminlere göre 8-lo mJIyon kilo zeytin rekoltesi vardır.
Mudanya- havalisinde bu sene neme0 hemen hiç zeytin olmamıştır. Zeytin mahsulünün serin havayı sevinesi ve poyrazdan hoşlanması bakımından Erdek ve Ayvalık havalisinde havaların kurak gitmesi yüzünden bu senekl mahsul durumu geçen senenin üstünde olmakla beraber fev- ■ kaiâde derecede değildir Gene alâkalıların söylediklerine göre bugünlerde yağacak yağmurların mahsulün hakiki durumunu belli edeceği ve kati tahminin ekim ayı sonunda yapılacağı anlaşılmaktadır. Eğer tahminlerin fevkinde bir "azlyet olmazsa zeytinyağının stok yapmıyn kâfi geleceği anlaşılmaktadır
Marmara Yat Kulübünden:
CADDEBOSTAN!
15/9/1045 tarihinde verilmesi mukarrer iken 22/8/1945 cumartesi akşamına tehir edilen BALOYU teşrif buyuracak sayın âza ve misafirlerinin istirahatları bakımından, en geç cumartesi günü öğleye kadar yerlerini ayırtmaları tçln telefonla klüp bürosuna malûmat vermeleri reca olunur.
Marmara Yat Kulübünden
Caddebostan
15/B>1&45 tarihinde verilmesi mukarrer İken 22/9/1945 cumartesi akşamına tehir edilen BALOYU teşrif buyuracak sayın âza ve davetlilerine tahsis kılınan vapur, evvelce de bildirildiği gibi, mezkûr tarihte Gala-ta'da Ziraat Bankasının önündeki rıhtımdan saat 21 de kalkarak, 21.3ü da Kadıköye ve 21.50 de Modaya ugnyarak Klilbe geleceği ve avdette yine aynı iskelelere uğrıyurak İstanbul'a döneceği ve ayrıca Adaya tahsis edUen motor Adadan jant 21 de kalkıp Klübe geleceği vc tayin edilecek saatte yine Adaya döneceği bildirilir.
a ö a 8
159 uncu
Sayısı
BUGÜN ÇIKTI
Türkiye Yayınevi —
Ankara cad. 36.
Üsküdar ve kadıköy abonelerine
İstanbul Belediyesi Sular İdaresinden
Altı aydanberi sürekli kuraklık, Elmalı bendinde su seviyesini çok düşürmüştür. Bu halin ne kadar devam edeceği bilinemediğinden Anadolu yakasında bulunan sayın abonelerimizin su sar. fiyatında son derece tasarrufa riayet etmeleri kendi şahsî men. faatleri ve hemşerlllk borçlan iktizasından bulunduğu ehemmi. yelle ilân olunur (12573)
liyiltraiftllllllllllllllUIMIIIIIIIIIİIIIIIItlll1lllllUIIIIII»llllllllll(llllll>llllllllllllinilUIII4IUIIItlllll|IIIIIIIIIIIIIIIIUIIIiailllllll İllim
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi İlânları
■UlllinHIIIIIIIIIIIIIIIIIHI>>llllll>'lll>>l>l>(ll>*lllll>ll>llllll(l(ll>rilllllllllllllll|IIIIIU|ltlllllllllllllllllll|lllll|l|ltlırnillll||||llllıll||| İLÂN DÜZELTİLMESİ
Haydarpaşa birinci işletme komisyonundan
13/9/M5 ve 18/9/945 tarihli Akşam gazetesi nüshalarında İntişar eden ve praçol eksiltmesine alt İlânımızın ikinci maddesinde yazılı teminat şekli kat! olmayıp muvakkat olduğu ve mikdorının da 387 lira 50 kurut üç yüz altmış yedi lira eli! kuruş olduğu tavzihan İlân olunur. (12602)
Karasu mal müdürlüğünden:
1 — Karasu ilçesi Sakarya boğazı ve tevabıî balık ve hav. yar iltizamının (3) seneliği 14. 9,945 den İtibaren (18) gün süre ile açık arttırmaya çıkarılmak suretiyle uzatılmıştır,
2 — (3) senelik muhammen bedeli (2550) lira olup muvakkat teminatı (191) lira (25) kuruştur,
3 — İsteklilerin 24. 9. 945 çarşamba günü saat 15 de Kara, su malmüdürlüğüne başvurmaları yayınlanır, (12619)
Sökülür takılır silolar kurdurulacaktır
Toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğünden:
1 — Aşağıda yazılı yerde ve sayıda sakillik takılır çelik siloların temel inşası ve demir akşamının kurulması İşi eksiltme sııreUle ihale edilecektir.
Tahmin edilen Geçici
Kurulacağı Eksiltmenin keşif bedeli teminat Eksiltmenin
yer Adet yapılacağı yer_______Lira Kuruş Lira Günü Sn ati
Amasya 28 T. M. O. Genel 5790.82 «5 28/9/M5 18
____________Müdürlüğünde __________________
2 — Çellje siloların kurulmasma alt ksşif evrakı ve projeler Ankarada Toprak Mahsulleri Ofisi Oencl Müdürlüğü Malzeme Müdürlüğünde görülebilir.
3 — Bu işe İstekli olanların en geç İhale tarihinden 1 gün evveline kadar Genel Müdürlük İnşaat Müdürlüğüne başvurarak bu İşi yapabileceklerine dair belge almaları lâzımdır.
4 — Eksiltmeye girmek isteyenler en geç eksiltme saatinden İki saat
eyvoline kadar lâzım gelen geçle! teminatlarını Genel Müdürlük veznesine yatır m ı* olmaları lâzımdır. (12581*

V
içişleri Bakanlığından
Şemsipaşada Tekel idaresi namına istimlâki
kararlaşhrıîan gayri menkulleri gösterir listedir
İstanbul Belediyesi Üsküdar Şubesinden t
Gömlekiş
BİRİNCİ SINIF ÇÖMLEKÇİ I
Sirkeci Hamidlye cad. 27
Tel: 20096
Beşiktaş Halkevi Sosyal Yardım menfaatine:
BEBEK
BAHÇESİNDE
22 Eylül 1945 cumartesi gecesi MÜNİR NURETTİN ve arkadaşları, ayrıca ZEHRA BİLİR. Hususî repertuvar-
Zayi — 845 yıhna alt Çamlıca kız lisesinden aldığını tasdiknameyi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
309 No. 11 Sablha Ertürk
DİŞTAEIBİ ARANIYOR
Ayda 200 lira, muvafık görülürse biraz daha fazla ücretle Ana-doluda çalışmak lstiven’.rrln Sirkecide Meserret otelinde bay İsmail Catıdan'a müracaatlar).-
Harita
NO.
Emlâk
No.
Mahallesi
Sahibi
Cinsi

Fatih 3 üncü Sulh Hukuk Yargıçlığından: 45/66
Haseki hastanesinde Mart, Nisan S45 aylarında vefat edenlerin İlân tarihin dne itibaren alacak ve vere-ceklilerlnln bir ay ve İdddiayı veraset edenlerinin üç ay İçinde mahkememize müracaatları aksi halde terekelerinin hâzineye devredileceği ilân olunur. (12574)
X — Bakanlığımızca )()00 ııüsha olarak bastırılacak olan (İdare kanunları el kitabı’ adlı 40 - 50 formalık kitabın basılması kapalı zarfla eksiltmeğe konulmuştur.
2 — Tahmin edilen bedeli forması 140 lira hesabiyle 7000 Hradır.
3 — Geçici teminatı 525 liradır.
4 — Eksiltme 1/10/945 pazartesi günü saat 16 de Bakanlık Levazım Müdürlğnde toplanacak komisyonda' yapılacaktır.
5 — Teklif mektuplarının eksiltmeden bir saat evveline kadar Komisyon Reisliğine verilerek makbuz alınması gerektir.
8 — İstekliler bu lşs alt şartlan Levazım Müdürlüğünden Öğrenebilirler. ... (12281)
Mlkdarı Kıymeti L.
12972.00 5980.00 6120.00 3217.00
15175.00 11299-00
2730.00 2040.00 4872.00
16055.00
4755.00
1500,00 2650.00
900.00
kıymetleri
Sokağı
Şemsipaşa Kerim paşa
» ■
* Sahibi meçhul
Kavak 1 skelesl Ev ka f
» Haşan Kaya
> Dlmltri, Yani, İştefo
Sahibi meçhul
Abidin
Ahmet Acemin yalısı
Lûtfl
Ahmet Gülşcnoğlıı
Ahmet özkasım
Evkaf
Yukarda mahallesi, sokağı sahipleri, ismi, harita numaralan, cinsi, mlkdarı ve _____— ——___________________
yazılı bulunan gayri menkullerin Tekel idaresi namına istimlâklerine karar verilmiş olduğundan 1205 tarihli istimlâk kararnamesinin 8 inci maddesine tevfikan İhzar ounan İlân varakaları İle haritaların Üsküdar belediye dairesine talik edildiği ilân olunur. (12493)
2 A
3 B
3
4
5
8
7
8
9-10
12
14
1
11
111
w
14
Rumi Mehmet paşa
Şenıslpaşa
»
Külhan
Şemsi paşa
Yalı arsa
Arsa
Ev-arsa Bostan Arsa Anbar arsa Ev-kahve Arsa
865.00 M2 460.00 > 408.00 • 321.70 ■
697.50 1129.90
227.50
1 08.75
81.21
1037.85 137.00
149.25
263.25
90.50
takdir olunan
Mutlaka Kütahya kiremidi
a — Toprak evsafının üstünlüğü,
b — Modem ve teknik vasıtalarla yapılışı.
c — Blrlblrini güzel kenetleylşl.
d — Yıllar geçtikçe güzelleşen nar çiçeği rengi.
e — Hava, Güneş, Yağmur tesirlerine mukavemeti
f — Akıntılara meydan vermeyi?!.
GÖZ ÖNÜNE ALINIRSA YAPILAN İNŞAATIN ÜZÜN YILLAR YENİLİĞİNİ KORUYABİLMESİ İÇİN MUTLAKA ÇATILARIN KÜTAHYA KİREMİDİLE ÖRTÜLMESİ LÂZUMDIR.
SÜMERBANK KÜTAHYA KERAMÎK KERARMİK Tel: Kütahya — Keramlk’
(123001
İstanbul Milli Korunma Savcılığından: İlâm: 945/957, 958
Fazla flatle meyva satmak ve fa-turasız mal almak suretile Milli korunma kanununa muhalefetten suçlular İst. Bayezlt Ordu caddesi 17 No. da manav Osman oğlu Mehmet Sayar v aynı yerde tezgâhtar İbrahim oğlu 32? doğumlu Haşan Zengin haklarında 3005 sayıh kanuna tevfikan İstanbul (3) No. lı Milli korunma mahkemesinde’ yapılan duruşma sonunda: Suçlunun sabit görülen ftlllnden dolayı hareketine uyan Milli korunma kanununun muaddel 32 B, 57-5. C K. 81 inci maddelerine tevfikan Haşanın 11 lira 80 kuruş ve Mehme-din 50 lira para cezasiyle tecziyesine, 12 gün müddetle ticarethanelerinin kapatılmasına ve bu müddet zarfında ticaretten mene dilmeler İne ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mtırûr mahkemeden verilen 31 3/945 tarih ve 945/195 sayılı karar katileş-mekle İlân olunur.
Akşam gazeteslle neşrolunacaktır. (12606)
İLÂN
20/9/945 günü nüfus hüviyet cüzdanımla evrakı hususi yelerimi nasılsa zlyaa uğrattım. Yenisini karacağımdan eskisinin hükmü madiğim ilân ederim.
Rüşen oğlu Hamza Kalkavan
ZEHRA BİLİR
Tutkallı Makbuz Bastırılacak
Türk Hava Kurumu Isanbul
Vilâyet şubesinden:
Zamklı kâğıdı Türk Hava Kurumandan verilmek şartıyla {340.000» cilt tutkallı makbuz kapalı zarf usuliyle bastırılacaktır.
1 — İşin tahmini fiatl (12.000) ve muvakkat teminatı (900) Uradır.
2 — Eksiltme 26/Eylûl/945 çarşamba günü saat 15 de Türk Hava Kurumu İstanbul satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Şartname Ankara ve İstanbulda Kurum Satınalma komisyonlarından alınabileceği gibi makbuz örneklerini de görülebilir.
4 _ istekliler usulüne göre kapatacakları teklif zarflarını eksiltme
saatinden bir saat evveline kadar İstanbul Satınalma komisyonuna ver-meUdlrler. (12287)
her
Çl-oi-
Türkiye Kızılay Derneği
Galatasaray lisesi alım satım komisyonu başkanlığından:
Galatasaray lisesinin 81/XH/1945 gününe kadar yaptıracağı 2845 lira tahmin edilen 5 kalem ve toplam 12000 parça çamaşırın yıkanıp ütüleme ve tamir işinin 8/X/1945 pazartesi günü saat 15.30 da Beyoğlunda Liseler Alım, Satım Komisyonu binasında toplanan komisyonda kapalı zarf usuliyle eksiltmesi yapılacaktır. İlk teminatı 213,38 liradır. İsteklilerin kanuni vesikalarını havi ve 2490 sayılı kanunun tarlfatı dairesinde hazırlayacakları kapalı zarflarım sözü geçen saatten bir saat evveline kader makbuz mukabilinde komisyon başkanlığına vermeleri, şartname İlkededir. (12585)
İstanbul Deposu Direktörlüğünden:
Etimesgut anbarlanmuda çadır tamiri işinde çalışmak üzere 4.5 çadırcı ustasına ihtiyacımız vardır.
İsteklilerin hususî şeraitimizi öğrenmek İçin Yeni Postane civan Mimar Vedat caddesinde Kızılay hanında depo direk, törliiğüne 28. 9. 945 tarihine kadar müracaatları.
Dz. Fb. lan genel müdürlüğünden:
Gölcük Deniz fabrikaları çırak okuluna öğrenci alınacaktır.
Okul üç seneliktir. Okurların iskkân Libas ve iaşesi müessesey® aittir. Sanatın her branşından İşçi yetLştlrnir.
Aşağıdaki şartlan haiz taliplerin 25 Eylüle kadar Gölcük Dz. Fb. lart Genel Müdürlüğüne müracaattan.
1 — Türk olmak.
2 — Yaşı 14-16 arasında olmak.
3 — İlkokul mezunu olmak.
4 — Öğrencilerin yanlarında nüfus kâğıdı sureti, İyi hal kâğıdı ve 8
adet vesikalık fotoğraftan bulunmak. (12801)

Bu Cumartesi günü akşamı
Htl
?
Dans, zevk, eğlence I!!! Fevkalâde Orkestra !!!! Temiz hava tesisatı !!!! Müstesna Dekor t!!!
Müstesna Dekor t!!!
, Y Yeni artistlerle zengin
/ -----III!

İstanbul Belediyesi Başkanlığından
Hesap İşleri müdürlüğü kadrosunda açık bulunan 20 lira maaşlı 60 lira ücretli memurluklar İçin 28-9.194 5 gününe raslıyan cuma günü açık görevlerin mahiyet ve icabına göre ottaokul mezunu erkekler arasında müsabaka sınavı yapılacaktır. ,
Aşağıda yazılı evsafı haiz olanların 26.9.1945 çarşamba günü akşamına kadar Belediye Başkanlığına dilekçe ile müracaat ederek istenen vesaiki vermeleri, tâyin edilen gün ve saatte Belediye Merkez binasında hazır bulunmaları lâzımdır.
1 — Türk olmak, /
2 — 18 yaşını bitirmiş olmak,
3 — Eylemli askerlik ödevini yapmış olmak,
4—30 yaşından yukarı olmamak.
5 — Her hangi bir yüksek okula kayıtlı olmamak.
• istenilen vesika:
1 — Nüfus hüviyet cüzadnı,
2 — Tahsil belgesi,
3 — Askerlik belgesi,
4 — Doğruluk kâğıdı,
5 — 4 adet vesikalık fotoğraf.
(12614)
[
]
1 — Derhal teslim şartıyla 15 - 22 beygir (P. S.) takatinde bir adet Dizel aitematör gurubu satın alınacaktır.
2 — Satmak arzu edenlerin beygir (P. S.) takatini ve âzami flitlerini gösterir teklif mektuplarını 28/9/945 tarihine kadar Tekel Genel Müdürlüğü müskirat fabrikalar şubesine bildirmeleri İlân olunur. 112591)
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
DİKKAT!...
DİKKATİ
■ c ■
Göztepedeki hakikaten fevkalâde satış
Pazar günü Göztcpede Çifte Havuzlarda Müşir Derviş paşa hafidi Ahmet paşa oğlu merhum Rüştü Kocatuna'ya alt emsali ender görü len eşya, biblo, vazo, porselen, hah ve aslrenln mufasasl satış Hânım yarınki nüshamızda behemehal okuyunuz. Fazla malûmat İçin A Bı bikyaa’a müracaat. Tel: 41221..
Sarıyer İlk Okul Yoksul Çocukları adına Eylül mehtabının en muhteşem gecesi
Münir Nureddin ve arkadaşları konseri Büyük Kır Balosu Biiyükdere Beyaz Park’ta
ZEHRA BİLİR konseri - Mustafa Nafiz kendi eserlerinde — Hedl-yell dans müsabakası 945 kırallçesi — Komedi, Varyete numaraları — Çiçek muharebesi, sürprizler. Istanbulun en büyük caz heyeti. Giriş konsomasyon ücreti dalıll 150 kuruştur.

Türkiye İş Bankasından
Bankamızın memur ihtiyacın! karşılamak üzere 22/9/945 cumartesi günü saat 14 dc Ankara, İstanbul. İzmir ve Eskişehir şubelerimizde en az Lise tahsili görenler arasında müsabaka imtihanı yapılacaktır.
Yabancı dil bilmek, makine He yazmak ve askerliğini yapmış olmak tercih sebebidir. İmtihanda kazananlara ehliyet derecelerine göre ücret verilecektir
İstekliler imtihan gününe kadar şubelerimiz müdürlüklerine gelerek isimlerini yazdırabilirler.
MEKTEP 1ARYOLALAR1
Gelmiştir. Rızapaşa Yokuşunda No. 68
AHMET FEYZİ- ASRİ MOBİLYA Mağazasından tedarik olunabilir,
NUMUNEYE MUVAFIK

Karaciğer, mide, barsak, ve böbrek dertleriırzden kurtaran TUZLA İÇMELERİ 15 ekim akşamına kadar acık ve trenleri işleyecektir, ■■■
Kızılay Mehtap Deniz Gezintisi Kızılay Kısıklı Nahiye Bucağının 22/9/945 cumartesi akşamına tehir ettiği mehtap deniz gezintisine. Kızılay İstiklâl Bucağı da iştirak etmiştir. Bu iki bucağın birleşmesi fevkalâde bir program meydana getirmiştir. Adalar ve Boğamı mehtabını tatmak istlyenler İçin bulunmaz bir fırsat otan bu gezinti davetiyeleri pek mahdut olup afişlerde gösterilen yerlerde verilmektedir. NOT: Eğlence programını sanatkârımız F₺rdl Tayfurun İdare edeceği vapur 22/9/945 cumartesi günü saat sekiz buçukta Köprüden hareket ederek Beşiktaş. Üsküdar, Kadıköy ve Moda İskelelerine uğrayarak Büyükadaya gidecektir. Dönüşte istlyenleri Köprüye çıkararak Boğaza gidecek vc sabah saat 6,30 da Köprüye dönecektir.
Gümüşhane devlet orman işletmesi müdürlüğünden: Yapılacak iş: Kesim ve nakliyat.
Mahal ve mevkii: Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğü Torul bölgesi
Yaş meşe ormanı.
Miktar ve cinsi: 550 metreküp köknar.
Muhammen bedeli: Beher metreküpü İçin (20) lira.
İlk teminat: (495> lira.
Müddeti: 90 gün.
İhale şekil: Açık eksiltme.
İhale tarihi: 5/10/945.
ihale yeri: Gümüşhane Devlet Orman İsletmesi Müdürlüğü.
1 — Yukarıda cinsi yazılı 550 metreküp Lâdln tomruğunun İstihsal ampada imali mütaakıp) taşıma İşi açık1 eksiltmeye konmuştur. 2 — Buna alt şartname Orman Genel müdürlüğünde. Trabzon ve Gl-resun işletme müdürlkleriyle Torul Bölge şefliğinde. .3 — Taliplerin ihale gününde evrakı müsplte ile İlk temlnatlariyle komisyona müracaatları, (12578 >
SAÇLARA HAYAT VERECEK BİR İCAD
ERİ YOL AVmi
Saçlara hayat intizam, parlaklık verir ve dökülmesine mâni olur. Briyantin vazifesini de görür. PARFÜMÖRİ Vt ECZAHANELERDEN ARAYINIZ.
Dil ve Tarih - Coğrafya fakültesi dekanlığından :
1 — Fakültemizde derslere I Kasım 1945 perşembe günü başlanacak ve eski öğrencilerimizin kayıtları Ekim ayı içinde yenilenecektir. Öğrencilerin 1/X 1945 den 27rX'1945 tarihine kadar bizzat Fakülteye gelerek kayıtlarını yenilemeleri gerektir. Bu müddet İçinde başvurmıyanlann kayıtları .silinecektir. Askerde veya hasta bulunanların durumlarını birer belge İle bildirmeleri lâzımdır.
• 2 — Ekim devresi İmtihanlarına 15/X/1945 tarihinden İtibaren başlanacaktır.
3 — Fakültehin çeşitli bölümlerine bff yıl 16 harçhklı öğrenci alınacaktır. Harçlıktı olarak yeniden alınacak öğrencilerde aranılan şartlar şunlardır: Türk vatandaşı olmak, kendisinin veya ailesinin yüksek öğrenimi sağliyacak kadar geliri bulunmamak ve kendisi hiç bir yerde çalışmamak, 25 yaşını bitirmemiş bulunmak, evli olmamak, yurdun her hangi bir yerinde öğretmenlikte veya diğer maarif hizmetlerinde çaiış-mıya engel olabilecek sakatlık ve hastalığı bulunmamak. (Buna ait rapor İmtihanı kazandıktan sonra tam teşkilâtlı bir sağlık heyetinden alınır). Harçlıklı öğrenci olmak lstlyen adayların 15 Ekim tarihine kadar btr dilekçe İle Dekanlığa başvurmaları lâzımdır.
İmtihanlar 8-20 Kasam ayı arasında Fakültede İlân edilecek günlerde, öğrencilerin girmek istedikleri bölümlerle İlgili derslerden yapılacaktır. (12401)
Devlet Orman İşletmesi Bartın Müdürlüğünden:
1 — İşletmemize bağlı Yenlhan bölgesinin Celâli deposunda mevcut 302 adede denk 124/372 metreküp Kızılağaç tomruğu açık arttırma su-retUe satışa çıkarılmıştır
2 — İhale 24 eylül 945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat on beşte işletmemiz binasında toptanacak komisyon huzurunda icra edile çektir.
3 — Muvakkat teminat % 7.S hesabiyle dört yüz on dokuz lira yetmiş altı kuruştur.
4 — Beher metreküp kızılağaç tomruğunun muhammen bedeli kır* beş liradır.
5 — Şartname Ankara orman ge- nel müdürlüğünde, Karabük. Araç ve Bartın müdürlüklerinde görülebilir.
0 — isteklilerin muayyen gün ve saatte komisyona müracaatları.
(12469)
Etibank İstanbul Şubesinden:
Tekliflerin 25/9/945 salı günü saat 12 ye kadar Bankamız Satınalma Servisinde bulunan teklif kutusuna, teklif sahiplerinin sarih adresleri kayıtlı olarak kapalı zarfla atılması, (12485)
Binek otomobili satışı
İstanbul defterdarlığından)
Muhammen kıymeti Teminatı
~ Lira
08 Defterdarlık binasında bulunan (316787 motör numaralı Pacart marka kullanılmış otomobil.
8.10.945 pazartesi saat 15,30 da Mitil Emlâk kapalı zarfla satılacaktır.
Dosya No.
51065-5
Lira
900
Yukarıda yazılı otomobil müdürlüğündeki komisyonda —-.™ ——
İsteklilerin kimlik belgeleri ve teminat makbuzlarlle 2490 sayılı kanuna uygun olarak hazırlanmış teklif mektuplarını ihale günü saat 14,30 a kadar komisyona vermeleri ve fazla bilgi İçin sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (12610)

Comments (0)