SALI 22 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğiıı İdare: Nuruosmanlye Noı 1? T«l adroıl: «YENİ SABAHı 1 B T A N B U L Telefon ı 20795 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3589 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.8ı : 10 Kuru, , Stalin’in Tito’yu devirme gayreti Vaşington: 21 (A. P.) — Dün burada öğrenildiğine göre Amerikan resmi memurları, Stalinin bu ilkbaharda Titonun nüfuzunu kırıp Yugoslavya-yı tekrar komünist safına dahil etmek İçin büyük gayretlerde bulunacağına inanmaktadırlar.
Paktın Askerî
Raman
Hazırlık Safhası
On iki milletin orduları Mareşal Montgomery" nin emrine veriliyor
petrolü işletmesi
Sokoni Vakum’a
Moskova radyosu, Amerikayı, tecaviizî maksatlarla bütün dünyada deniz ve hava üsleri vücude getirmekle itham ediyor
Münakaşa usul ve
gelenekleri
Türkiye, mevzuatında top tancılık devrinden en ufak bir fedakârlık yapmadan, garip bir gidişle demokrasiye doğru meyletmek İstidadı gösterdi. Güya üç küsur yıldır o istikamette ilerlemektedir. Hain katta memlekette yürürlükte olan bütün kanunlar hep şef sisteminin ve toptancılık devrinin mevzuatıdır. Ne kadar iyim ser görünmek istenilirse İstenilsin ciddi demokrasiye doğru ed-nâ bir hamle yapılmış değildir. Biliyoruz ve görüyoruz, çeşitli partilerin kurulmasına müsaade ve müsamaha ediliyor amma bu partilerin gayet ihtiyatlı ve idareli hareket etmeleri lâzımdır. Faraza bir parti lideri çıkıp da aullstimallerle mücadele edilmek lâzımdır, milleti şu veya bu şekilde zarara sokanların yakalarına yapışılmalıdır. Yedikleri ve yuttukları boğazlarından çıkarılmalıdır dese derhal bu parti kin cephesi ve nefret ve ihtiras kaynağı sayılır. Suiistimal lâkırdıları da şahsın haysiyetine tecavüz addedilir. Haydi bakalım mahkemelere... Eldeki kanunlar zaten hep fenalıkların aöyleneme-mesini Bağlıyacak ağır hükümlerle doludur. Tek parti devrinin en ustalıklı ve lastikli metinleri matbuat ve ceza kanunlarında gösterilmiştir.
Binaenaleyh suiistimaller bir türlü matbuata aksedememekte-dir. Amma denecek ki her gün gazete sütunları baştan aşağı yolsuzluk lâkırdıları doludur. Binaenaleyh fenalıklar yazılamı-yor demek bedahati İnkârdır. Hayır aziz okuyucularımız fenalıklar elde delil ve lsbat olmadıkça matbuat sütunlarına aksetmez hattâ eski bir Başbakan, şimdi MlUet Meclisi Reisi, tenkld müsbet olmalı ve yolsuzluğun bütün vesikaları elde edilmedikçe neşriyatta bulunulmamak, dememiş mİ İdi? Hükümet bütün teftiş heyetlerile, etek dolulu para ve aylık verdiği halde, müsbet evrak bulmakta zorluk çekerken gazeteciden, böyle bir himmet ve gayret istemek, ona düpedüz kötülükler hakkında duyduklarını neşretme demekten başka ne mânaya hamlolunabi-UrT
Maamafih Türk gazetecileri hapsi göze alarak fedakâr bir tekilde vazifesini, toptancı kanunun yasağına rağmen, yapmıya çalıştı amma buna mukabil her gün bir kurban vermektedir. Gün geçmiyor kİ bir muharrir, bir gazete sahibi fikir ve yazısından dolayı hapse atılmasın, Çünkü hâkimler eldeki kanunu tatbikle muvazzaftır ve ona memurdur. kadar geniş ve liberal tefsirlere baş vurursa vur-■un nihayet metinlerin sıkı sarahati ve delâlete imkân bırak-mıyan vuzuhu karşıfilnııa tatbikata geçmek zorundadır. Şükran la kaydetmek lâzımdır kİ üç küsur yıldır gazetecilerin fedakârlığına karşı hâkimler heyeti ve adalet de hürriyet ve demokrasi için çalışmışlardır. İktidar partisinin binbir oyun ve baskısına rağmen birçok muharrirler fikirlerinden dolayı tecziye edilmemişler ve benıct kararlan almışlardır.
Tasavvur buyrulsun ki bir rejim den onıın zıddı bir . rcjinıe geçiyoruz dalın doğrusu geçtik iddiasını Heri sürüyoruz ve bu iddiayı da en ziyade İktidar partisi böbürlene böbürlenç tekrarlıyor. Halbuki böyle iki z»d zihniyeti taşıması Icabeden müsbet ve menfi kadar birbirine aykırı o-lan iki rejimde de tatbik edilen kanunlar aynidir. Seçim kanunu,
(Devamı 8a. « 8u. 9)
Mareşal Montgomery, Londra’da. Noel münasebetle yapılan eğlenceli toplantılardan birinde
verileceği henüz muhakkak değil
Ankara: 21 (Telefonla) — Sokoni Vakum kumpanyasının Raman petrollerini İşletmek teşebbüsünde bulunduğu ve kumpanyanın umum müdürünün bir kaç güne kadar Ankaraya geleceği İstanbul gazeteleri taralından İleri sürülmüştür. İlgili ve salahiyetli bir zat, çok eskiden mezkûr kumpanya tarafınc bazı arzular ileri Bürülmüş1 (Devamı: Sa, a 80, 3
M. T. A.
Yurtta ekilen arazi
bu yıl maalesef az
Tarım Bakanının Meclisteki
şayanı dikkatbeyanatı
Bakan, yazlık ekimi teşvik edici tedbirler alındığım, bu arada arpa ve mısır ekimine önem verildiğini sözlerine ilâve etti
İDDİASI
Reşat Aydmhnm sorus Ekonomi Bakanlığına verildi ______________
Ankara 21 (Telefonla) —. Meclis bugün saat 15 de Cevdet Kerim Incedayınm başkanlığında toplandı. Fahri Kurtuluş bu defa da Mecliste bulunmadığından; İstanbul adllyeslnde yanan dosyalar baklandaki sorusu da dtişş m üştür.
(Devamı Sa. B Sü. 4 rte)
KONGREDE
yapılan ihbar
Birleşik Amerika hükümeti İn -giliz mareşali Vikont Montgomery nin Atlantik Paktı savunma komi teslnin başkanlığına getirilmesini tasvip edecektir. 12 milletin orduları Montgomery’nin komutası altında bulunacaktır. Bu savunma (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Amerika
Eskişehir, su baskınına uğradı
Sular, bir ara 2 metreye kadar yükseldi; birçok evlerin zemin katlarını istilâ etti. Nüfus kaybı yok Eskişehir, 21 (Telefonla) — kok yerleri basmıştır. Üç dört Bir müddettenben taşacağından gün evvel tehlikeli bir durum al-endişe edilen Porsuk çayı niha- mağa başlıyan suvun yüksekliği yet dün taşmış ve Eskişehirle dün sabah 125 santimi bulmuş-geçmiş olduğu ova üzerindeki bir 1 (Devamı 8a. s 8u. e)
Sforza'nın Ruslara şiddetli hücumu
İtalyan Dışişleri Bakanı Sovyetlerin diinyı barışına indirdikleri darbeleri anlatıyor
Roma: 21 (ap.) — İtalyan Dışişleri Bakanı kont Sforza, bugün Ayan Meclisindo verdiği demeçte, Ruayayı, giriştiği tecavüz tabiyesile, dünyayı ikiye bölmek le suçlandırmıştır. Kont Sforza, Atlantik Savunma Paktının barı şın sonuncu garantisi olduğunu beyân etmiştir.
Harbden sonra ltalyayı Batı ile tedricen daha yakın münasebetlere aevkçden Dışişleri Baka-
tekaüt olanlar
Büyük >
Elçileri
D. P. il kongresi dün gece yarısı sona erdi
Tartışmaların en şiddetli zamanında Kongre Hasso ve Memo imzalı bir teşci telgrafı aldı
Moskova vc Londra (lak i elçiler değiştiriliyor
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisinin bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Bakanlık müşavirlerinden ve Rub meseleleri mütehassıslarından Charles Boh-len’i general Bedeli Smith’in yerine Moskovaya büyük elçi tâyin edecektir.
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisi Bir leşik Amerikanın Buenos - Ai-ros büyük elçisi James Bruce’ün Londra büyük elçiliğine tâyin e-dileceğini söylemiştir.
D. P. nin dünkü kongresinden blrgörünüş (Foto: Yeni Sabah)
m, ilk blokun Moskova tarafından kurulduğunu söylemiş ve gun (Dovamı 8a. s SU. e da)
Atıf İnan işinin tahkikatı
Ankara: 21 (Telefonla) — Atıf İnan İşini lncellycn komisyon perşembe, cuma, cumartesi günleri toplanarak Toprak Ofisi eski Ge • nel Müdürü Sami Koray vo İki mua vinl Rıza Şükrü ilgileri bulundu -gu söylenen Bekir Kara vo Bald Yurdkoru'yu dinleyecektir.
Ankara şoförleri grev mi yaptılar
Ankara Valisi, şoförlerin toplantısına giderek kanunlara riayetkar olmalarını tavsiye etti
İdare Kurulu seçimi de dün gece yapıldı
Demokrat Parti il idare kongresi, dün sabah saat 9.30 da Taksim Kristal gazinosu salonla nnda devam etmiştir. Genel başkan Celâl Bayar ve şehrimizde bulunan D. P. milletvekilleri de hazır bulunuyorlardı.
Kongre, dün de çok şiddetli tartışmalara sahne olmuştur. Bilhassa Ali İhsan Sabisin İdare heyeti raporuna itirazı, kongrede büyük bir fırtına koparmış, generali susturmak istiyenlerle onu alkışlıyanların gürültüleri, uzun müddet sükûnun avdet etmesine mâni olmuştur.
Dünkü kongrenin tafsilâtını veriyoruz:
Delegelerin yoklaması yapıldık tan sonra geçen celsenin zaptı o-kundu. Delegelerden Kenan, Vey sel ve Arif Hanoğlu sözlerinin (Devamı Sa. S SU. 1 de)
Ankara: 21 (Telefonla) — Ankara şoförleri bugiln 14.30 da
Iranlılar dün Yaz Bayramı olan Nevruz'u kutladılar
Halkevlnde bir buçuk saat süren bir toplantı yapmışlardır. Şoför-ler Cemiyeti reisi konuşmuş ve ezcümle şıı hususlara temas etmiştir :
Seyrüsefer talimatnamesinde bazı değişiklikler yapması, dolmuşa müsaade edilmesi, şoför ma hallinde iki kişinin oturabilmesi.
(Devamı 8a. a SU. S de)
4 vatandaş, mahkeme kararı ahnmadan öldürülmüş
D.P. Î1 kongresinin dünkü topla^ tısında Fikret Karakoyunlu, Dlya-nbakırdakl bir vatandaştan geled bir İhbar mektubunu okumuştur. Bu mektupta 4 vak'a zikredilmek, tedlr;
1 — Silv«»^ ı-«—n-uu Tahinmiş çilelerinden' birine nıeıisup olan ZJ ya adında bir vatandaş ailesiyle) beraber Istanbula geliyor. Bir iş için tekrar memleketine döndüğün de ant olarak tevkif ediliyor. Ken dlsl Süleyman ve Ali adında ik[lj kişi İle Mardlne gönderiliyor.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
KRAVÇENKO
DAVASI
Diin bir müdafaa avukatı Kravçenkonun Sovyet hayatını tuhrif ettiğini söyledi
Evkafın perişân hâli
ULUNAY
Bunlara aldıkları paranın yüzde 50 fazlasile tekaiidıye verilmesi komisyonda kabul edildi
Ankara: 21 (Telefonla)________
Emekliler tasarısını İncelemekte olan komisyon, mesaisini bitirmek üzeredir. 1939 dan evvel tekaüt olanlara verilecek tekaüdi-ye etrafındaki müzakereler bitmiş ve bunlara aldıkları paranın yüzde 60 fazlasile tekaüdiye verilmesi kararlaştırılmıştır. Komisyon, emekliler tasarısı çıkın-
(Devamı 8a. a 8Ü. J da)
Nevruzu kutlama intibaları: — Solda — AnkaradaM İran Büyük elçiliğinde bilyiflc elçi, bir bayanla görülürken.... (Foto Ankara - Yeni Sabah); — Sağda İstanbul Iran konsolosluğundaki merasimde hazır bulunanlar^ ... (Foto : Burhan - Yeni Sabah); — Yazış» 5 inci aay/ada —
Fransada
kanton
seçimleri
Fransız Halk topluluğu ekseriyeti kazandı
Paris: 21 (a a.) — (afp> - 712 üyelik İçin yapılan Franıız Kan -ton seçimlerinin neticesi şudur;
Komünistler ve tabileri: İÜ üyelik, Sosyalistler 108 üyelik, Solcu cumhuriyetçiler 155 üyollk, Cum -lıurlyet Holle hareketi 135 üyelik Fransız Halk topluluğu 171 üye -İlk, Hürriyetçi Cumhuriyet Parti -sİ 18 UytJlİk bağımsız cumhuriyetçiler vo bağımsızlar: 170 Uyelfflr Mutediller vo müteferrik: 25 üyelik Fransız - MÜBİÜınıuı Birliği 7 üyelik, Cczair: Birliği 5 üyelik, diğer Cezalr Partisi 2 üyelik
kutuları llo temin edeceğini zanne-diyor. «Bu alâka memleket ölçütünü bulursa hayratın tâmlri İçin lüzumu olan 200 miryon lira on sonede temin edilecekmiş t»
Evkaf Umum MUdürü boyl nikbinliklerinden dolayı tobrlk ederim. Fakat mUsaadolerl llo şimdiden söy llyoylm: Buna İmkân yoktur. İstikbal, İhtimaller üzerine kurulamaz.
Fakat anlamadığım bir clhot var: Bu hayrat şlmdlyo kadar ha^ râbidon nasıl kurtulmuş? Bu bl« naların tâmlr varidatı no olmuş?
Blzdo evkaf mos'olosl dünyanın hiç bir yerindo görülmemiş dönecek kadar mUkommol toşe kllâta tâbi bulunuyordu. Öyle vakıfnamolcr gördük kİ bun-larda (şart-ı- vâkıf) duvarların ü( zerindo çıkan otların bllo ayıklan» masını düşünmüştü. Hakikaten bil otların köklorl kalınlaşıyor vo bln( notleo duvarın çatlayıp yıkılmasına sobop oluyordu.
Son zamanda evkafa alt öyle bl« nalar gördük kİ duvarlarında Inolff ağaçları çıkmış, büyümüş, moyva vermişti.
Duvarının otunu bllo ayıklıyama4
dıgımız binalar bu çıkmaz vazıyettşl
(müşerrot-l- harâb) olmıya muh*
kûmdur. Kondlm'zi şlmdldon bu «4
oıya alıştıralım!
SALI 22 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğiıı İdare: Nuruosmanlye Noı 1? T«l adroıl: «YENİ SABAHı 1 B T A N B U L Telefon ı 20795 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3589 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.8ı : 10 Kuru, , Stalin’in Tito’yu devirme gayreti Vaşington: 21 (A. P.) — Dün burada öğrenildiğine göre Amerikan resmi memurları, Stalinin bu ilkbaharda Titonun nüfuzunu kırıp Yugoslavya-yı tekrar komünist safına dahil etmek İçin büyük gayretlerde bulunacağına inanmaktadırlar.
Paktın Askerî
Raman
Hazırlık Safhası
On iki milletin orduları Mareşal Montgomery" nin emrine veriliyor
petrolü işletmesi
Sokoni Vakum’a
Moskova radyosu, Amerikayı, tecaviizî maksatlarla bütün dünyada deniz ve hava üsleri vücude getirmekle itham ediyor
Münakaşa usul ve
gelenekleri
Türkiye, mevzuatında top tancılık devrinden en ufak bir fedakârlık yapmadan, garip bir gidişle demokrasiye doğru meyletmek İstidadı gösterdi. Güya üç küsur yıldır o istikamette ilerlemektedir. Hain katta memlekette yürürlükte olan bütün kanunlar hep şef sisteminin ve toptancılık devrinin mevzuatıdır. Ne kadar iyim ser görünmek istenilirse İstenilsin ciddi demokrasiye doğru ed-nâ bir hamle yapılmış değildir. Biliyoruz ve görüyoruz, çeşitli partilerin kurulmasına müsaade ve müsamaha ediliyor amma bu partilerin gayet ihtiyatlı ve idareli hareket etmeleri lâzımdır. Faraza bir parti lideri çıkıp da aullstimallerle mücadele edilmek lâzımdır, milleti şu veya bu şekilde zarara sokanların yakalarına yapışılmalıdır. Yedikleri ve yuttukları boğazlarından çıkarılmalıdır dese derhal bu parti kin cephesi ve nefret ve ihtiras kaynağı sayılır. Suiistimal lâkırdıları da şahsın haysiyetine tecavüz addedilir. Haydi bakalım mahkemelere... Eldeki kanunlar zaten hep fenalıkların aöyleneme-mesini Bağlıyacak ağır hükümlerle doludur. Tek parti devrinin en ustalıklı ve lastikli metinleri matbuat ve ceza kanunlarında gösterilmiştir.
Binaenaleyh suiistimaller bir türlü matbuata aksedememekte-dir. Amma denecek ki her gün gazete sütunları baştan aşağı yolsuzluk lâkırdıları doludur. Binaenaleyh fenalıklar yazılamı-yor demek bedahati İnkârdır. Hayır aziz okuyucularımız fenalıklar elde delil ve lsbat olmadıkça matbuat sütunlarına aksetmez hattâ eski bir Başbakan, şimdi MlUet Meclisi Reisi, tenkld müsbet olmalı ve yolsuzluğun bütün vesikaları elde edilmedikçe neşriyatta bulunulmamak, dememiş mİ İdi? Hükümet bütün teftiş heyetlerile, etek dolulu para ve aylık verdiği halde, müsbet evrak bulmakta zorluk çekerken gazeteciden, böyle bir himmet ve gayret istemek, ona düpedüz kötülükler hakkında duyduklarını neşretme demekten başka ne mânaya hamlolunabi-UrT
Maamafih Türk gazetecileri hapsi göze alarak fedakâr bir tekilde vazifesini, toptancı kanunun yasağına rağmen, yapmıya çalıştı amma buna mukabil her gün bir kurban vermektedir. Gün geçmiyor kİ bir muharrir, bir gazete sahibi fikir ve yazısından dolayı hapse atılmasın, Çünkü hâkimler eldeki kanunu tatbikle muvazzaftır ve ona memurdur. kadar geniş ve liberal tefsirlere baş vurursa vur-■un nihayet metinlerin sıkı sarahati ve delâlete imkân bırak-mıyan vuzuhu karşıfilnııa tatbikata geçmek zorundadır. Şükran la kaydetmek lâzımdır kİ üç küsur yıldır gazetecilerin fedakârlığına karşı hâkimler heyeti ve adalet de hürriyet ve demokrasi için çalışmışlardır. İktidar partisinin binbir oyun ve baskısına rağmen birçok muharrirler fikirlerinden dolayı tecziye edilmemişler ve benıct kararlan almışlardır.
Tasavvur buyrulsun ki bir rejim den onıın zıddı bir . rcjinıe geçiyoruz dalın doğrusu geçtik iddiasını Heri sürüyoruz ve bu iddiayı da en ziyade İktidar partisi böbürlene böbürlenç tekrarlıyor. Halbuki böyle iki z»d zihniyeti taşıması Icabeden müsbet ve menfi kadar birbirine aykırı o-lan iki rejimde de tatbik edilen kanunlar aynidir. Seçim kanunu,
(Devamı 8a. « 8u. 9)
Mareşal Montgomery, Londra’da. Noel münasebetle yapılan eğlenceli toplantılardan birinde
verileceği henüz muhakkak değil
Ankara: 21 (Telefonla) — Sokoni Vakum kumpanyasının Raman petrollerini İşletmek teşebbüsünde bulunduğu ve kumpanyanın umum müdürünün bir kaç güne kadar Ankaraya geleceği İstanbul gazeteleri taralından İleri sürülmüştür. İlgili ve salahiyetli bir zat, çok eskiden mezkûr kumpanya tarafınc bazı arzular ileri Bürülmüş1 (Devamı: Sa, a 80, 3
M. T. A.
Yurtta ekilen arazi
bu yıl maalesef az
Tarım Bakanının Meclisteki
şayanı dikkatbeyanatı
Bakan, yazlık ekimi teşvik edici tedbirler alındığım, bu arada arpa ve mısır ekimine önem verildiğini sözlerine ilâve etti
İDDİASI
Reşat Aydmhnm sorus Ekonomi Bakanlığına verildi ______________
Ankara 21 (Telefonla) —. Meclis bugün saat 15 de Cevdet Kerim Incedayınm başkanlığında toplandı. Fahri Kurtuluş bu defa da Mecliste bulunmadığından; İstanbul adllyeslnde yanan dosyalar baklandaki sorusu da dtişş m üştür.
(Devamı Sa. B Sü. 4 rte)
KONGREDE
yapılan ihbar
Birleşik Amerika hükümeti İn -giliz mareşali Vikont Montgomery nin Atlantik Paktı savunma komi teslnin başkanlığına getirilmesini tasvip edecektir. 12 milletin orduları Montgomery’nin komutası altında bulunacaktır. Bu savunma (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Amerika
Eskişehir, su baskınına uğradı
Sular, bir ara 2 metreye kadar yükseldi; birçok evlerin zemin katlarını istilâ etti. Nüfus kaybı yok Eskişehir, 21 (Telefonla) — kok yerleri basmıştır. Üç dört Bir müddettenben taşacağından gün evvel tehlikeli bir durum al-endişe edilen Porsuk çayı niha- mağa başlıyan suvun yüksekliği yet dün taşmış ve Eskişehirle dün sabah 125 santimi bulmuş-geçmiş olduğu ova üzerindeki bir 1 (Devamı 8a. s 8u. e)
Sforza'nın Ruslara şiddetli hücumu
İtalyan Dışişleri Bakanı Sovyetlerin diinyı barışına indirdikleri darbeleri anlatıyor
Roma: 21 (ap.) — İtalyan Dışişleri Bakanı kont Sforza, bugün Ayan Meclisindo verdiği demeçte, Ruayayı, giriştiği tecavüz tabiyesile, dünyayı ikiye bölmek le suçlandırmıştır. Kont Sforza, Atlantik Savunma Paktının barı şın sonuncu garantisi olduğunu beyân etmiştir.
Harbden sonra ltalyayı Batı ile tedricen daha yakın münasebetlere aevkçden Dışişleri Baka-
tekaüt olanlar
Büyük >
Elçileri
D. P. il kongresi dün gece yarısı sona erdi
Tartışmaların en şiddetli zamanında Kongre Hasso ve Memo imzalı bir teşci telgrafı aldı
Moskova vc Londra (lak i elçiler değiştiriliyor
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisinin bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Bakanlık müşavirlerinden ve Rub meseleleri mütehassıslarından Charles Boh-len’i general Bedeli Smith’in yerine Moskovaya büyük elçi tâyin edecektir.
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisi Bir leşik Amerikanın Buenos - Ai-ros büyük elçisi James Bruce’ün Londra büyük elçiliğine tâyin e-dileceğini söylemiştir.
D. P. nin dünkü kongresinden blrgörünüş (Foto: Yeni Sabah)
m, ilk blokun Moskova tarafından kurulduğunu söylemiş ve gun (Dovamı 8a. s SU. e da)
Atıf İnan işinin tahkikatı
Ankara: 21 (Telefonla) — Atıf İnan İşini lncellycn komisyon perşembe, cuma, cumartesi günleri toplanarak Toprak Ofisi eski Ge • nel Müdürü Sami Koray vo İki mua vinl Rıza Şükrü ilgileri bulundu -gu söylenen Bekir Kara vo Bald Yurdkoru'yu dinleyecektir.
Ankara şoförleri grev mi yaptılar
Ankara Valisi, şoförlerin toplantısına giderek kanunlara riayetkar olmalarını tavsiye etti
İdare Kurulu seçimi de dün gece yapıldı
Demokrat Parti il idare kongresi, dün sabah saat 9.30 da Taksim Kristal gazinosu salonla nnda devam etmiştir. Genel başkan Celâl Bayar ve şehrimizde bulunan D. P. milletvekilleri de hazır bulunuyorlardı.
Kongre, dün de çok şiddetli tartışmalara sahne olmuştur. Bilhassa Ali İhsan Sabisin İdare heyeti raporuna itirazı, kongrede büyük bir fırtına koparmış, generali susturmak istiyenlerle onu alkışlıyanların gürültüleri, uzun müddet sükûnun avdet etmesine mâni olmuştur.
Dünkü kongrenin tafsilâtını veriyoruz:
Delegelerin yoklaması yapıldık tan sonra geçen celsenin zaptı o-kundu. Delegelerden Kenan, Vey sel ve Arif Hanoğlu sözlerinin (Devamı Sa. S SU. 1 de)
Ankara: 21 (Telefonla) — Ankara şoförleri bugiln 14.30 da
Iranlılar dün Yaz Bayramı olan Nevruz'u kutladılar
Halkevlnde bir buçuk saat süren bir toplantı yapmışlardır. Şoför-ler Cemiyeti reisi konuşmuş ve ezcümle şıı hususlara temas etmiştir :
Seyrüsefer talimatnamesinde bazı değişiklikler yapması, dolmuşa müsaade edilmesi, şoför ma hallinde iki kişinin oturabilmesi.
(Devamı 8a. a SU. S de)
4 vatandaş, mahkeme kararı ahnmadan öldürülmüş
D.P. Î1 kongresinin dünkü topla^ tısında Fikret Karakoyunlu, Dlya-nbakırdakl bir vatandaştan geled bir İhbar mektubunu okumuştur. Bu mektupta 4 vak'a zikredilmek, tedlr;
1 — Silv«»^ ı-«—n-uu Tahinmiş çilelerinden' birine nıeıisup olan ZJ ya adında bir vatandaş ailesiyle) beraber Istanbula geliyor. Bir iş için tekrar memleketine döndüğün de ant olarak tevkif ediliyor. Ken dlsl Süleyman ve Ali adında ik[lj kişi İle Mardlne gönderiliyor.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
KRAVÇENKO
DAVASI
Diin bir müdafaa avukatı Kravçenkonun Sovyet hayatını tuhrif ettiğini söyledi
Evkafın perişân hâli
ULUNAY
Bunlara aldıkları paranın yüzde 50 fazlasile tekaiidıye verilmesi komisyonda kabul edildi
Ankara: 21 (Telefonla)________
Emekliler tasarısını İncelemekte olan komisyon, mesaisini bitirmek üzeredir. 1939 dan evvel tekaüt olanlara verilecek tekaüdi-ye etrafındaki müzakereler bitmiş ve bunlara aldıkları paranın yüzde 60 fazlasile tekaüdiye verilmesi kararlaştırılmıştır. Komisyon, emekliler tasarısı çıkın-
(Devamı 8a. a 8Ü. J da)
Nevruzu kutlama intibaları: — Solda — AnkaradaM İran Büyük elçiliğinde bilyiflc elçi, bir bayanla görülürken.... (Foto Ankara - Yeni Sabah); — Sağda İstanbul Iran konsolosluğundaki merasimde hazır bulunanlar^ ... (Foto : Burhan - Yeni Sabah); — Yazış» 5 inci aay/ada —
Fransada
kanton
seçimleri
Fransız Halk topluluğu ekseriyeti kazandı
Paris: 21 (a a.) — (afp> - 712 üyelik İçin yapılan Franıız Kan -ton seçimlerinin neticesi şudur;
Komünistler ve tabileri: İÜ üyelik, Sosyalistler 108 üyelik, Solcu cumhuriyetçiler 155 üyollk, Cum -lıurlyet Holle hareketi 135 üyelik Fransız Halk topluluğu 171 üye -İlk, Hürriyetçi Cumhuriyet Parti -sİ 18 UytJlİk bağımsız cumhuriyetçiler vo bağımsızlar: 170 Uyelfflr Mutediller vo müteferrik: 25 üyelik Fransız - MÜBİÜınıuı Birliği 7 üyelik, Cczair: Birliği 5 üyelik, diğer Cezalr Partisi 2 üyelik
kutuları llo temin edeceğini zanne-diyor. «Bu alâka memleket ölçütünü bulursa hayratın tâmlri İçin lüzumu olan 200 miryon lira on sonede temin edilecekmiş t»
Evkaf Umum MUdürü boyl nikbinliklerinden dolayı tobrlk ederim. Fakat mUsaadolerl llo şimdiden söy llyoylm: Buna İmkân yoktur. İstikbal, İhtimaller üzerine kurulamaz.
Fakat anlamadığım bir clhot var: Bu hayrat şlmdlyo kadar ha^ râbidon nasıl kurtulmuş? Bu bl« naların tâmlr varidatı no olmuş?
Blzdo evkaf mos'olosl dünyanın hiç bir yerindo görülmemiş dönecek kadar mUkommol toşe kllâta tâbi bulunuyordu. Öyle vakıfnamolcr gördük kİ bun-larda (şart-ı- vâkıf) duvarların ü( zerindo çıkan otların bllo ayıklan» masını düşünmüştü. Hakikaten bil otların köklorl kalınlaşıyor vo bln( notleo duvarın çatlayıp yıkılmasına sobop oluyordu.
Son zamanda evkafa alt öyle bl« nalar gördük kİ duvarlarında Inolff ağaçları çıkmış, büyümüş, moyva vermişti.
Duvarının otunu bllo ayıklıyama4
dıgımız binalar bu çıkmaz vazıyettşl
(müşerrot-l- harâb) olmıya muh*
kûmdur. Kondlm'zi şlmdldon bu «4
oıya alıştıralım!
SALI 22 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğiıı İdare: Nuruosmanlye Noı 1? T«l adroıl: «YENİ SABAHı 1 B T A N B U L Telefon ı 20795 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3589 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.8ı : 10 Kuru, , Stalin’in Tito’yu devirme gayreti Vaşington: 21 (A. P.) — Dün burada öğrenildiğine göre Amerikan resmi memurları, Stalinin bu ilkbaharda Titonun nüfuzunu kırıp Yugoslavya-yı tekrar komünist safına dahil etmek İçin büyük gayretlerde bulunacağına inanmaktadırlar.
Paktın Askerî
Raman
Hazırlık Safhası
On iki milletin orduları Mareşal Montgomery" nin emrine veriliyor
petrolü işletmesi
Sokoni Vakum’a
Moskova radyosu, Amerikayı, tecaviizî maksatlarla bütün dünyada deniz ve hava üsleri vücude getirmekle itham ediyor
Münakaşa usul ve
gelenekleri
Türkiye, mevzuatında top tancılık devrinden en ufak bir fedakârlık yapmadan, garip bir gidişle demokrasiye doğru meyletmek İstidadı gösterdi. Güya üç küsur yıldır o istikamette ilerlemektedir. Hain katta memlekette yürürlükte olan bütün kanunlar hep şef sisteminin ve toptancılık devrinin mevzuatıdır. Ne kadar iyim ser görünmek istenilirse İstenilsin ciddi demokrasiye doğru ed-nâ bir hamle yapılmış değildir. Biliyoruz ve görüyoruz, çeşitli partilerin kurulmasına müsaade ve müsamaha ediliyor amma bu partilerin gayet ihtiyatlı ve idareli hareket etmeleri lâzımdır. Faraza bir parti lideri çıkıp da aullstimallerle mücadele edilmek lâzımdır, milleti şu veya bu şekilde zarara sokanların yakalarına yapışılmalıdır. Yedikleri ve yuttukları boğazlarından çıkarılmalıdır dese derhal bu parti kin cephesi ve nefret ve ihtiras kaynağı sayılır. Suiistimal lâkırdıları da şahsın haysiyetine tecavüz addedilir. Haydi bakalım mahkemelere... Eldeki kanunlar zaten hep fenalıkların aöyleneme-mesini Bağlıyacak ağır hükümlerle doludur. Tek parti devrinin en ustalıklı ve lastikli metinleri matbuat ve ceza kanunlarında gösterilmiştir.
Binaenaleyh suiistimaller bir türlü matbuata aksedememekte-dir. Amma denecek ki her gün gazete sütunları baştan aşağı yolsuzluk lâkırdıları doludur. Binaenaleyh fenalıklar yazılamı-yor demek bedahati İnkârdır. Hayır aziz okuyucularımız fenalıklar elde delil ve lsbat olmadıkça matbuat sütunlarına aksetmez hattâ eski bir Başbakan, şimdi MlUet Meclisi Reisi, tenkld müsbet olmalı ve yolsuzluğun bütün vesikaları elde edilmedikçe neşriyatta bulunulmamak, dememiş mİ İdi? Hükümet bütün teftiş heyetlerile, etek dolulu para ve aylık verdiği halde, müsbet evrak bulmakta zorluk çekerken gazeteciden, böyle bir himmet ve gayret istemek, ona düpedüz kötülükler hakkında duyduklarını neşretme demekten başka ne mânaya hamlolunabi-UrT
Maamafih Türk gazetecileri hapsi göze alarak fedakâr bir tekilde vazifesini, toptancı kanunun yasağına rağmen, yapmıya çalıştı amma buna mukabil her gün bir kurban vermektedir. Gün geçmiyor kİ bir muharrir, bir gazete sahibi fikir ve yazısından dolayı hapse atılmasın, Çünkü hâkimler eldeki kanunu tatbikle muvazzaftır ve ona memurdur. kadar geniş ve liberal tefsirlere baş vurursa vur-■un nihayet metinlerin sıkı sarahati ve delâlete imkân bırak-mıyan vuzuhu karşıfilnııa tatbikata geçmek zorundadır. Şükran la kaydetmek lâzımdır kİ üç küsur yıldır gazetecilerin fedakârlığına karşı hâkimler heyeti ve adalet de hürriyet ve demokrasi için çalışmışlardır. İktidar partisinin binbir oyun ve baskısına rağmen birçok muharrirler fikirlerinden dolayı tecziye edilmemişler ve benıct kararlan almışlardır.
Tasavvur buyrulsun ki bir rejim den onıın zıddı bir . rcjinıe geçiyoruz dalın doğrusu geçtik iddiasını Heri sürüyoruz ve bu iddiayı da en ziyade İktidar partisi böbürlene böbürlenç tekrarlıyor. Halbuki böyle iki z»d zihniyeti taşıması Icabeden müsbet ve menfi kadar birbirine aykırı o-lan iki rejimde de tatbik edilen kanunlar aynidir. Seçim kanunu,
(Devamı 8a. « 8u. 9)
Mareşal Montgomery, Londra’da. Noel münasebetle yapılan eğlenceli toplantılardan birinde
verileceği henüz muhakkak değil
Ankara: 21 (Telefonla) — Sokoni Vakum kumpanyasının Raman petrollerini İşletmek teşebbüsünde bulunduğu ve kumpanyanın umum müdürünün bir kaç güne kadar Ankaraya geleceği İstanbul gazeteleri taralından İleri sürülmüştür. İlgili ve salahiyetli bir zat, çok eskiden mezkûr kumpanya tarafınc bazı arzular ileri Bürülmüş1 (Devamı: Sa, a 80, 3
M. T. A.
Yurtta ekilen arazi
bu yıl maalesef az
Tarım Bakanının Meclisteki
şayanı dikkatbeyanatı
Bakan, yazlık ekimi teşvik edici tedbirler alındığım, bu arada arpa ve mısır ekimine önem verildiğini sözlerine ilâve etti
İDDİASI
Reşat Aydmhnm sorus Ekonomi Bakanlığına verildi ______________
Ankara 21 (Telefonla) —. Meclis bugün saat 15 de Cevdet Kerim Incedayınm başkanlığında toplandı. Fahri Kurtuluş bu defa da Mecliste bulunmadığından; İstanbul adllyeslnde yanan dosyalar baklandaki sorusu da dtişş m üştür.
(Devamı Sa. B Sü. 4 rte)
KONGREDE
yapılan ihbar
Birleşik Amerika hükümeti İn -giliz mareşali Vikont Montgomery nin Atlantik Paktı savunma komi teslnin başkanlığına getirilmesini tasvip edecektir. 12 milletin orduları Montgomery’nin komutası altında bulunacaktır. Bu savunma (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Amerika
Eskişehir, su baskınına uğradı
Sular, bir ara 2 metreye kadar yükseldi; birçok evlerin zemin katlarını istilâ etti. Nüfus kaybı yok Eskişehir, 21 (Telefonla) — kok yerleri basmıştır. Üç dört Bir müddettenben taşacağından gün evvel tehlikeli bir durum al-endişe edilen Porsuk çayı niha- mağa başlıyan suvun yüksekliği yet dün taşmış ve Eskişehirle dün sabah 125 santimi bulmuş-geçmiş olduğu ova üzerindeki bir 1 (Devamı 8a. s 8u. e)
Sforza'nın Ruslara şiddetli hücumu
İtalyan Dışişleri Bakanı Sovyetlerin diinyı barışına indirdikleri darbeleri anlatıyor
Roma: 21 (ap.) — İtalyan Dışişleri Bakanı kont Sforza, bugün Ayan Meclisindo verdiği demeçte, Ruayayı, giriştiği tecavüz tabiyesile, dünyayı ikiye bölmek le suçlandırmıştır. Kont Sforza, Atlantik Savunma Paktının barı şın sonuncu garantisi olduğunu beyân etmiştir.
Harbden sonra ltalyayı Batı ile tedricen daha yakın münasebetlere aevkçden Dışişleri Baka-
tekaüt olanlar
Büyük >
Elçileri
D. P. il kongresi dün gece yarısı sona erdi
Tartışmaların en şiddetli zamanında Kongre Hasso ve Memo imzalı bir teşci telgrafı aldı
Moskova vc Londra (lak i elçiler değiştiriliyor
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisinin bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Bakanlık müşavirlerinden ve Rub meseleleri mütehassıslarından Charles Boh-len’i general Bedeli Smith’in yerine Moskovaya büyük elçi tâyin edecektir.
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisi Bir leşik Amerikanın Buenos - Ai-ros büyük elçisi James Bruce’ün Londra büyük elçiliğine tâyin e-dileceğini söylemiştir.
D. P. nin dünkü kongresinden blrgörünüş (Foto: Yeni Sabah)
m, ilk blokun Moskova tarafından kurulduğunu söylemiş ve gun (Dovamı 8a. s SU. e da)
Atıf İnan işinin tahkikatı
Ankara: 21 (Telefonla) — Atıf İnan İşini lncellycn komisyon perşembe, cuma, cumartesi günleri toplanarak Toprak Ofisi eski Ge • nel Müdürü Sami Koray vo İki mua vinl Rıza Şükrü ilgileri bulundu -gu söylenen Bekir Kara vo Bald Yurdkoru'yu dinleyecektir.
Ankara şoförleri grev mi yaptılar
Ankara Valisi, şoförlerin toplantısına giderek kanunlara riayetkar olmalarını tavsiye etti
İdare Kurulu seçimi de dün gece yapıldı
Demokrat Parti il idare kongresi, dün sabah saat 9.30 da Taksim Kristal gazinosu salonla nnda devam etmiştir. Genel başkan Celâl Bayar ve şehrimizde bulunan D. P. milletvekilleri de hazır bulunuyorlardı.
Kongre, dün de çok şiddetli tartışmalara sahne olmuştur. Bilhassa Ali İhsan Sabisin İdare heyeti raporuna itirazı, kongrede büyük bir fırtına koparmış, generali susturmak istiyenlerle onu alkışlıyanların gürültüleri, uzun müddet sükûnun avdet etmesine mâni olmuştur.
Dünkü kongrenin tafsilâtını veriyoruz:
Delegelerin yoklaması yapıldık tan sonra geçen celsenin zaptı o-kundu. Delegelerden Kenan, Vey sel ve Arif Hanoğlu sözlerinin (Devamı Sa. S SU. 1 de)
Ankara: 21 (Telefonla) — Ankara şoförleri bugiln 14.30 da
Iranlılar dün Yaz Bayramı olan Nevruz'u kutladılar
Halkevlnde bir buçuk saat süren bir toplantı yapmışlardır. Şoför-ler Cemiyeti reisi konuşmuş ve ezcümle şıı hususlara temas etmiştir :
Seyrüsefer talimatnamesinde bazı değişiklikler yapması, dolmuşa müsaade edilmesi, şoför ma hallinde iki kişinin oturabilmesi.
(Devamı 8a. a SU. S de)
4 vatandaş, mahkeme kararı ahnmadan öldürülmüş
D.P. Î1 kongresinin dünkü topla^ tısında Fikret Karakoyunlu, Dlya-nbakırdakl bir vatandaştan geled bir İhbar mektubunu okumuştur. Bu mektupta 4 vak'a zikredilmek, tedlr;
1 — Silv«»^ ı-«—n-uu Tahinmiş çilelerinden' birine nıeıisup olan ZJ ya adında bir vatandaş ailesiyle) beraber Istanbula geliyor. Bir iş için tekrar memleketine döndüğün de ant olarak tevkif ediliyor. Ken dlsl Süleyman ve Ali adında ik[lj kişi İle Mardlne gönderiliyor.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
KRAVÇENKO
DAVASI
Diin bir müdafaa avukatı Kravçenkonun Sovyet hayatını tuhrif ettiğini söyledi
Evkafın perişân hâli
ULUNAY
Bunlara aldıkları paranın yüzde 50 fazlasile tekaiidıye verilmesi komisyonda kabul edildi
Ankara: 21 (Telefonla)________
Emekliler tasarısını İncelemekte olan komisyon, mesaisini bitirmek üzeredir. 1939 dan evvel tekaüt olanlara verilecek tekaüdi-ye etrafındaki müzakereler bitmiş ve bunlara aldıkları paranın yüzde 60 fazlasile tekaüdiye verilmesi kararlaştırılmıştır. Komisyon, emekliler tasarısı çıkın-
(Devamı 8a. a 8Ü. J da)
Nevruzu kutlama intibaları: — Solda — AnkaradaM İran Büyük elçiliğinde bilyiflc elçi, bir bayanla görülürken.... (Foto Ankara - Yeni Sabah); — Sağda İstanbul Iran konsolosluğundaki merasimde hazır bulunanlar^ ... (Foto : Burhan - Yeni Sabah); — Yazış» 5 inci aay/ada —
Fransada
kanton
seçimleri
Fransız Halk topluluğu ekseriyeti kazandı
Paris: 21 (a a.) — (afp> - 712 üyelik İçin yapılan Franıız Kan -ton seçimlerinin neticesi şudur;
Komünistler ve tabileri: İÜ üyelik, Sosyalistler 108 üyelik, Solcu cumhuriyetçiler 155 üyollk, Cum -lıurlyet Holle hareketi 135 üyelik Fransız Halk topluluğu 171 üye -İlk, Hürriyetçi Cumhuriyet Parti -sİ 18 UytJlİk bağımsız cumhuriyetçiler vo bağımsızlar: 170 Uyelfflr Mutediller vo müteferrik: 25 üyelik Fransız - MÜBİÜınıuı Birliği 7 üyelik, Cczair: Birliği 5 üyelik, diğer Cezalr Partisi 2 üyelik
kutuları llo temin edeceğini zanne-diyor. «Bu alâka memleket ölçütünü bulursa hayratın tâmlri İçin lüzumu olan 200 miryon lira on sonede temin edilecekmiş t»
Evkaf Umum MUdürü boyl nikbinliklerinden dolayı tobrlk ederim. Fakat mUsaadolerl llo şimdiden söy llyoylm: Buna İmkân yoktur. İstikbal, İhtimaller üzerine kurulamaz.
Fakat anlamadığım bir clhot var: Bu hayrat şlmdlyo kadar ha^ râbidon nasıl kurtulmuş? Bu bl« naların tâmlr varidatı no olmuş?
Blzdo evkaf mos'olosl dünyanın hiç bir yerindo görülmemiş dönecek kadar mUkommol toşe kllâta tâbi bulunuyordu. Öyle vakıfnamolcr gördük kİ bun-larda (şart-ı- vâkıf) duvarların ü( zerindo çıkan otların bllo ayıklan» masını düşünmüştü. Hakikaten bil otların köklorl kalınlaşıyor vo bln( notleo duvarın çatlayıp yıkılmasına sobop oluyordu.
Son zamanda evkafa alt öyle bl« nalar gördük kİ duvarlarında Inolff ağaçları çıkmış, büyümüş, moyva vermişti.
Duvarının otunu bllo ayıklıyama4
dıgımız binalar bu çıkmaz vazıyettşl
(müşerrot-l- harâb) olmıya muh*
kûmdur. Kondlm'zi şlmdldon bu «4
oıya alıştıralım!
SALI 22 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğiıı İdare: Nuruosmanlye Noı 1? T«l adroıl: «YENİ SABAHı 1 B T A N B U L Telefon ı 20795 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3589 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.8ı : 10 Kuru, , Stalin’in Tito’yu devirme gayreti Vaşington: 21 (A. P.) — Dün burada öğrenildiğine göre Amerikan resmi memurları, Stalinin bu ilkbaharda Titonun nüfuzunu kırıp Yugoslavya-yı tekrar komünist safına dahil etmek İçin büyük gayretlerde bulunacağına inanmaktadırlar.
Paktın Askerî
Raman
Hazırlık Safhası
On iki milletin orduları Mareşal Montgomery" nin emrine veriliyor
petrolü işletmesi
Sokoni Vakum’a
Moskova radyosu, Amerikayı, tecaviizî maksatlarla bütün dünyada deniz ve hava üsleri vücude getirmekle itham ediyor
Münakaşa usul ve
gelenekleri
Türkiye, mevzuatında top tancılık devrinden en ufak bir fedakârlık yapmadan, garip bir gidişle demokrasiye doğru meyletmek İstidadı gösterdi. Güya üç küsur yıldır o istikamette ilerlemektedir. Hain katta memlekette yürürlükte olan bütün kanunlar hep şef sisteminin ve toptancılık devrinin mevzuatıdır. Ne kadar iyim ser görünmek istenilirse İstenilsin ciddi demokrasiye doğru ed-nâ bir hamle yapılmış değildir. Biliyoruz ve görüyoruz, çeşitli partilerin kurulmasına müsaade ve müsamaha ediliyor amma bu partilerin gayet ihtiyatlı ve idareli hareket etmeleri lâzımdır. Faraza bir parti lideri çıkıp da aullstimallerle mücadele edilmek lâzımdır, milleti şu veya bu şekilde zarara sokanların yakalarına yapışılmalıdır. Yedikleri ve yuttukları boğazlarından çıkarılmalıdır dese derhal bu parti kin cephesi ve nefret ve ihtiras kaynağı sayılır. Suiistimal lâkırdıları da şahsın haysiyetine tecavüz addedilir. Haydi bakalım mahkemelere... Eldeki kanunlar zaten hep fenalıkların aöyleneme-mesini Bağlıyacak ağır hükümlerle doludur. Tek parti devrinin en ustalıklı ve lastikli metinleri matbuat ve ceza kanunlarında gösterilmiştir.
Binaenaleyh suiistimaller bir türlü matbuata aksedememekte-dir. Amma denecek ki her gün gazete sütunları baştan aşağı yolsuzluk lâkırdıları doludur. Binaenaleyh fenalıklar yazılamı-yor demek bedahati İnkârdır. Hayır aziz okuyucularımız fenalıklar elde delil ve lsbat olmadıkça matbuat sütunlarına aksetmez hattâ eski bir Başbakan, şimdi MlUet Meclisi Reisi, tenkld müsbet olmalı ve yolsuzluğun bütün vesikaları elde edilmedikçe neşriyatta bulunulmamak, dememiş mİ İdi? Hükümet bütün teftiş heyetlerile, etek dolulu para ve aylık verdiği halde, müsbet evrak bulmakta zorluk çekerken gazeteciden, böyle bir himmet ve gayret istemek, ona düpedüz kötülükler hakkında duyduklarını neşretme demekten başka ne mânaya hamlolunabi-UrT
Maamafih Türk gazetecileri hapsi göze alarak fedakâr bir tekilde vazifesini, toptancı kanunun yasağına rağmen, yapmıya çalıştı amma buna mukabil her gün bir kurban vermektedir. Gün geçmiyor kİ bir muharrir, bir gazete sahibi fikir ve yazısından dolayı hapse atılmasın, Çünkü hâkimler eldeki kanunu tatbikle muvazzaftır ve ona memurdur. kadar geniş ve liberal tefsirlere baş vurursa vur-■un nihayet metinlerin sıkı sarahati ve delâlete imkân bırak-mıyan vuzuhu karşıfilnııa tatbikata geçmek zorundadır. Şükran la kaydetmek lâzımdır kİ üç küsur yıldır gazetecilerin fedakârlığına karşı hâkimler heyeti ve adalet de hürriyet ve demokrasi için çalışmışlardır. İktidar partisinin binbir oyun ve baskısına rağmen birçok muharrirler fikirlerinden dolayı tecziye edilmemişler ve benıct kararlan almışlardır.
Tasavvur buyrulsun ki bir rejim den onıın zıddı bir . rcjinıe geçiyoruz dalın doğrusu geçtik iddiasını Heri sürüyoruz ve bu iddiayı da en ziyade İktidar partisi böbürlene böbürlenç tekrarlıyor. Halbuki böyle iki z»d zihniyeti taşıması Icabeden müsbet ve menfi kadar birbirine aykırı o-lan iki rejimde de tatbik edilen kanunlar aynidir. Seçim kanunu,
(Devamı 8a. « 8u. 9)
Mareşal Montgomery, Londra’da. Noel münasebetle yapılan eğlenceli toplantılardan birinde
verileceği henüz muhakkak değil
Ankara: 21 (Telefonla) — Sokoni Vakum kumpanyasının Raman petrollerini İşletmek teşebbüsünde bulunduğu ve kumpanyanın umum müdürünün bir kaç güne kadar Ankaraya geleceği İstanbul gazeteleri taralından İleri sürülmüştür. İlgili ve salahiyetli bir zat, çok eskiden mezkûr kumpanya tarafınc bazı arzular ileri Bürülmüş1 (Devamı: Sa, a 80, 3
M. T. A.
Yurtta ekilen arazi
bu yıl maalesef az
Tarım Bakanının Meclisteki
şayanı dikkatbeyanatı
Bakan, yazlık ekimi teşvik edici tedbirler alındığım, bu arada arpa ve mısır ekimine önem verildiğini sözlerine ilâve etti
İDDİASI
Reşat Aydmhnm sorus Ekonomi Bakanlığına verildi ______________
Ankara 21 (Telefonla) —. Meclis bugün saat 15 de Cevdet Kerim Incedayınm başkanlığında toplandı. Fahri Kurtuluş bu defa da Mecliste bulunmadığından; İstanbul adllyeslnde yanan dosyalar baklandaki sorusu da dtişş m üştür.
(Devamı Sa. B Sü. 4 rte)
KONGREDE
yapılan ihbar
Birleşik Amerika hükümeti İn -giliz mareşali Vikont Montgomery nin Atlantik Paktı savunma komi teslnin başkanlığına getirilmesini tasvip edecektir. 12 milletin orduları Montgomery’nin komutası altında bulunacaktır. Bu savunma (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Amerika
Eskişehir, su baskınına uğradı
Sular, bir ara 2 metreye kadar yükseldi; birçok evlerin zemin katlarını istilâ etti. Nüfus kaybı yok Eskişehir, 21 (Telefonla) — kok yerleri basmıştır. Üç dört Bir müddettenben taşacağından gün evvel tehlikeli bir durum al-endişe edilen Porsuk çayı niha- mağa başlıyan suvun yüksekliği yet dün taşmış ve Eskişehirle dün sabah 125 santimi bulmuş-geçmiş olduğu ova üzerindeki bir 1 (Devamı 8a. s 8u. e)
Sforza'nın Ruslara şiddetli hücumu
İtalyan Dışişleri Bakanı Sovyetlerin diinyı barışına indirdikleri darbeleri anlatıyor
Roma: 21 (ap.) — İtalyan Dışişleri Bakanı kont Sforza, bugün Ayan Meclisindo verdiği demeçte, Ruayayı, giriştiği tecavüz tabiyesile, dünyayı ikiye bölmek le suçlandırmıştır. Kont Sforza, Atlantik Savunma Paktının barı şın sonuncu garantisi olduğunu beyân etmiştir.
Harbden sonra ltalyayı Batı ile tedricen daha yakın münasebetlere aevkçden Dışişleri Baka-
tekaüt olanlar
Büyük >
Elçileri
D. P. il kongresi dün gece yarısı sona erdi
Tartışmaların en şiddetli zamanında Kongre Hasso ve Memo imzalı bir teşci telgrafı aldı
Moskova vc Londra (lak i elçiler değiştiriliyor
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisinin bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Bakanlık müşavirlerinden ve Rub meseleleri mütehassıslarından Charles Boh-len’i general Bedeli Smith’in yerine Moskovaya büyük elçi tâyin edecektir.
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisi Bir leşik Amerikanın Buenos - Ai-ros büyük elçisi James Bruce’ün Londra büyük elçiliğine tâyin e-dileceğini söylemiştir.
D. P. nin dünkü kongresinden blrgörünüş (Foto: Yeni Sabah)
m, ilk blokun Moskova tarafından kurulduğunu söylemiş ve gun (Dovamı 8a. s SU. e da)
Atıf İnan işinin tahkikatı
Ankara: 21 (Telefonla) — Atıf İnan İşini lncellycn komisyon perşembe, cuma, cumartesi günleri toplanarak Toprak Ofisi eski Ge • nel Müdürü Sami Koray vo İki mua vinl Rıza Şükrü ilgileri bulundu -gu söylenen Bekir Kara vo Bald Yurdkoru'yu dinleyecektir.
Ankara şoförleri grev mi yaptılar
Ankara Valisi, şoförlerin toplantısına giderek kanunlara riayetkar olmalarını tavsiye etti
İdare Kurulu seçimi de dün gece yapıldı
Demokrat Parti il idare kongresi, dün sabah saat 9.30 da Taksim Kristal gazinosu salonla nnda devam etmiştir. Genel başkan Celâl Bayar ve şehrimizde bulunan D. P. milletvekilleri de hazır bulunuyorlardı.
Kongre, dün de çok şiddetli tartışmalara sahne olmuştur. Bilhassa Ali İhsan Sabisin İdare heyeti raporuna itirazı, kongrede büyük bir fırtına koparmış, generali susturmak istiyenlerle onu alkışlıyanların gürültüleri, uzun müddet sükûnun avdet etmesine mâni olmuştur.
Dünkü kongrenin tafsilâtını veriyoruz:
Delegelerin yoklaması yapıldık tan sonra geçen celsenin zaptı o-kundu. Delegelerden Kenan, Vey sel ve Arif Hanoğlu sözlerinin (Devamı Sa. S SU. 1 de)
Ankara: 21 (Telefonla) — Ankara şoförleri bugiln 14.30 da
Iranlılar dün Yaz Bayramı olan Nevruz'u kutladılar
Halkevlnde bir buçuk saat süren bir toplantı yapmışlardır. Şoför-ler Cemiyeti reisi konuşmuş ve ezcümle şıı hususlara temas etmiştir :
Seyrüsefer talimatnamesinde bazı değişiklikler yapması, dolmuşa müsaade edilmesi, şoför ma hallinde iki kişinin oturabilmesi.
(Devamı 8a. a SU. S de)
4 vatandaş, mahkeme kararı ahnmadan öldürülmüş
D.P. Î1 kongresinin dünkü topla^ tısında Fikret Karakoyunlu, Dlya-nbakırdakl bir vatandaştan geled bir İhbar mektubunu okumuştur. Bu mektupta 4 vak'a zikredilmek, tedlr;
1 — Silv«»^ ı-«—n-uu Tahinmiş çilelerinden' birine nıeıisup olan ZJ ya adında bir vatandaş ailesiyle) beraber Istanbula geliyor. Bir iş için tekrar memleketine döndüğün de ant olarak tevkif ediliyor. Ken dlsl Süleyman ve Ali adında ik[lj kişi İle Mardlne gönderiliyor.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
KRAVÇENKO
DAVASI
Diin bir müdafaa avukatı Kravçenkonun Sovyet hayatını tuhrif ettiğini söyledi
Evkafın perişân hâli
ULUNAY
Bunlara aldıkları paranın yüzde 50 fazlasile tekaiidıye verilmesi komisyonda kabul edildi
Ankara: 21 (Telefonla)________
Emekliler tasarısını İncelemekte olan komisyon, mesaisini bitirmek üzeredir. 1939 dan evvel tekaüt olanlara verilecek tekaüdi-ye etrafındaki müzakereler bitmiş ve bunlara aldıkları paranın yüzde 60 fazlasile tekaüdiye verilmesi kararlaştırılmıştır. Komisyon, emekliler tasarısı çıkın-
(Devamı 8a. a 8Ü. J da)
Nevruzu kutlama intibaları: — Solda — AnkaradaM İran Büyük elçiliğinde bilyiflc elçi, bir bayanla görülürken.... (Foto Ankara - Yeni Sabah); — Sağda İstanbul Iran konsolosluğundaki merasimde hazır bulunanlar^ ... (Foto : Burhan - Yeni Sabah); — Yazış» 5 inci aay/ada —
Fransada
kanton
seçimleri
Fransız Halk topluluğu ekseriyeti kazandı
Paris: 21 (a a.) — (afp> - 712 üyelik İçin yapılan Franıız Kan -ton seçimlerinin neticesi şudur;
Komünistler ve tabileri: İÜ üyelik, Sosyalistler 108 üyelik, Solcu cumhuriyetçiler 155 üyollk, Cum -lıurlyet Holle hareketi 135 üyelik Fransız Halk topluluğu 171 üye -İlk, Hürriyetçi Cumhuriyet Parti -sİ 18 UytJlİk bağımsız cumhuriyetçiler vo bağımsızlar: 170 Uyelfflr Mutediller vo müteferrik: 25 üyelik Fransız - MÜBİÜınıuı Birliği 7 üyelik, Cczair: Birliği 5 üyelik, diğer Cezalr Partisi 2 üyelik
kutuları llo temin edeceğini zanne-diyor. «Bu alâka memleket ölçütünü bulursa hayratın tâmlri İçin lüzumu olan 200 miryon lira on sonede temin edilecekmiş t»
Evkaf Umum MUdürü boyl nikbinliklerinden dolayı tobrlk ederim. Fakat mUsaadolerl llo şimdiden söy llyoylm: Buna İmkân yoktur. İstikbal, İhtimaller üzerine kurulamaz.
Fakat anlamadığım bir clhot var: Bu hayrat şlmdlyo kadar ha^ râbidon nasıl kurtulmuş? Bu bl« naların tâmlr varidatı no olmuş?
Blzdo evkaf mos'olosl dünyanın hiç bir yerindo görülmemiş dönecek kadar mUkommol toşe kllâta tâbi bulunuyordu. Öyle vakıfnamolcr gördük kİ bun-larda (şart-ı- vâkıf) duvarların ü( zerindo çıkan otların bllo ayıklan» masını düşünmüştü. Hakikaten bil otların köklorl kalınlaşıyor vo bln( notleo duvarın çatlayıp yıkılmasına sobop oluyordu.
Son zamanda evkafa alt öyle bl« nalar gördük kİ duvarlarında Inolff ağaçları çıkmış, büyümüş, moyva vermişti.
Duvarının otunu bllo ayıklıyama4
dıgımız binalar bu çıkmaz vazıyettşl
(müşerrot-l- harâb) olmıya muh*
kûmdur. Kondlm'zi şlmdldon bu «4
oıya alıştıralım!
SALI 22 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğiıı İdare: Nuruosmanlye Noı 1? T«l adroıl: «YENİ SABAHı 1 B T A N B U L Telefon ı 20795 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3589 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.8ı : 10 Kuru, , Stalin’in Tito’yu devirme gayreti Vaşington: 21 (A. P.) — Dün burada öğrenildiğine göre Amerikan resmi memurları, Stalinin bu ilkbaharda Titonun nüfuzunu kırıp Yugoslavya-yı tekrar komünist safına dahil etmek İçin büyük gayretlerde bulunacağına inanmaktadırlar.
Paktın Askerî
Raman
Hazırlık Safhası
On iki milletin orduları Mareşal Montgomery" nin emrine veriliyor
petrolü işletmesi
Sokoni Vakum’a
Moskova radyosu, Amerikayı, tecaviizî maksatlarla bütün dünyada deniz ve hava üsleri vücude getirmekle itham ediyor
Münakaşa usul ve
gelenekleri
Türkiye, mevzuatında top tancılık devrinden en ufak bir fedakârlık yapmadan, garip bir gidişle demokrasiye doğru meyletmek İstidadı gösterdi. Güya üç küsur yıldır o istikamette ilerlemektedir. Hain katta memlekette yürürlükte olan bütün kanunlar hep şef sisteminin ve toptancılık devrinin mevzuatıdır. Ne kadar iyim ser görünmek istenilirse İstenilsin ciddi demokrasiye doğru ed-nâ bir hamle yapılmış değildir. Biliyoruz ve görüyoruz, çeşitli partilerin kurulmasına müsaade ve müsamaha ediliyor amma bu partilerin gayet ihtiyatlı ve idareli hareket etmeleri lâzımdır. Faraza bir parti lideri çıkıp da aullstimallerle mücadele edilmek lâzımdır, milleti şu veya bu şekilde zarara sokanların yakalarına yapışılmalıdır. Yedikleri ve yuttukları boğazlarından çıkarılmalıdır dese derhal bu parti kin cephesi ve nefret ve ihtiras kaynağı sayılır. Suiistimal lâkırdıları da şahsın haysiyetine tecavüz addedilir. Haydi bakalım mahkemelere... Eldeki kanunlar zaten hep fenalıkların aöyleneme-mesini Bağlıyacak ağır hükümlerle doludur. Tek parti devrinin en ustalıklı ve lastikli metinleri matbuat ve ceza kanunlarında gösterilmiştir.
Binaenaleyh suiistimaller bir türlü matbuata aksedememekte-dir. Amma denecek ki her gün gazete sütunları baştan aşağı yolsuzluk lâkırdıları doludur. Binaenaleyh fenalıklar yazılamı-yor demek bedahati İnkârdır. Hayır aziz okuyucularımız fenalıklar elde delil ve lsbat olmadıkça matbuat sütunlarına aksetmez hattâ eski bir Başbakan, şimdi MlUet Meclisi Reisi, tenkld müsbet olmalı ve yolsuzluğun bütün vesikaları elde edilmedikçe neşriyatta bulunulmamak, dememiş mİ İdi? Hükümet bütün teftiş heyetlerile, etek dolulu para ve aylık verdiği halde, müsbet evrak bulmakta zorluk çekerken gazeteciden, böyle bir himmet ve gayret istemek, ona düpedüz kötülükler hakkında duyduklarını neşretme demekten başka ne mânaya hamlolunabi-UrT
Maamafih Türk gazetecileri hapsi göze alarak fedakâr bir tekilde vazifesini, toptancı kanunun yasağına rağmen, yapmıya çalıştı amma buna mukabil her gün bir kurban vermektedir. Gün geçmiyor kİ bir muharrir, bir gazete sahibi fikir ve yazısından dolayı hapse atılmasın, Çünkü hâkimler eldeki kanunu tatbikle muvazzaftır ve ona memurdur. kadar geniş ve liberal tefsirlere baş vurursa vur-■un nihayet metinlerin sıkı sarahati ve delâlete imkân bırak-mıyan vuzuhu karşıfilnııa tatbikata geçmek zorundadır. Şükran la kaydetmek lâzımdır kİ üç küsur yıldır gazetecilerin fedakârlığına karşı hâkimler heyeti ve adalet de hürriyet ve demokrasi için çalışmışlardır. İktidar partisinin binbir oyun ve baskısına rağmen birçok muharrirler fikirlerinden dolayı tecziye edilmemişler ve benıct kararlan almışlardır.
Tasavvur buyrulsun ki bir rejim den onıın zıddı bir . rcjinıe geçiyoruz dalın doğrusu geçtik iddiasını Heri sürüyoruz ve bu iddiayı da en ziyade İktidar partisi böbürlene böbürlenç tekrarlıyor. Halbuki böyle iki z»d zihniyeti taşıması Icabeden müsbet ve menfi kadar birbirine aykırı o-lan iki rejimde de tatbik edilen kanunlar aynidir. Seçim kanunu,
(Devamı 8a. « 8u. 9)
Mareşal Montgomery, Londra’da. Noel münasebetle yapılan eğlenceli toplantılardan birinde
verileceği henüz muhakkak değil
Ankara: 21 (Telefonla) — Sokoni Vakum kumpanyasının Raman petrollerini İşletmek teşebbüsünde bulunduğu ve kumpanyanın umum müdürünün bir kaç güne kadar Ankaraya geleceği İstanbul gazeteleri taralından İleri sürülmüştür. İlgili ve salahiyetli bir zat, çok eskiden mezkûr kumpanya tarafınc bazı arzular ileri Bürülmüş1 (Devamı: Sa, a 80, 3
M. T. A.
Yurtta ekilen arazi
bu yıl maalesef az
Tarım Bakanının Meclisteki
şayanı dikkatbeyanatı
Bakan, yazlık ekimi teşvik edici tedbirler alındığım, bu arada arpa ve mısır ekimine önem verildiğini sözlerine ilâve etti
İDDİASI
Reşat Aydmhnm sorus Ekonomi Bakanlığına verildi ______________
Ankara 21 (Telefonla) —. Meclis bugün saat 15 de Cevdet Kerim Incedayınm başkanlığında toplandı. Fahri Kurtuluş bu defa da Mecliste bulunmadığından; İstanbul adllyeslnde yanan dosyalar baklandaki sorusu da dtişş m üştür.
(Devamı Sa. B Sü. 4 rte)
KONGREDE
yapılan ihbar
Birleşik Amerika hükümeti İn -giliz mareşali Vikont Montgomery nin Atlantik Paktı savunma komi teslnin başkanlığına getirilmesini tasvip edecektir. 12 milletin orduları Montgomery’nin komutası altında bulunacaktır. Bu savunma (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Amerika
Eskişehir, su baskınına uğradı
Sular, bir ara 2 metreye kadar yükseldi; birçok evlerin zemin katlarını istilâ etti. Nüfus kaybı yok Eskişehir, 21 (Telefonla) — kok yerleri basmıştır. Üç dört Bir müddettenben taşacağından gün evvel tehlikeli bir durum al-endişe edilen Porsuk çayı niha- mağa başlıyan suvun yüksekliği yet dün taşmış ve Eskişehirle dün sabah 125 santimi bulmuş-geçmiş olduğu ova üzerindeki bir 1 (Devamı 8a. s 8u. e)
Sforza'nın Ruslara şiddetli hücumu
İtalyan Dışişleri Bakanı Sovyetlerin diinyı barışına indirdikleri darbeleri anlatıyor
Roma: 21 (ap.) — İtalyan Dışişleri Bakanı kont Sforza, bugün Ayan Meclisindo verdiği demeçte, Ruayayı, giriştiği tecavüz tabiyesile, dünyayı ikiye bölmek le suçlandırmıştır. Kont Sforza, Atlantik Savunma Paktının barı şın sonuncu garantisi olduğunu beyân etmiştir.
Harbden sonra ltalyayı Batı ile tedricen daha yakın münasebetlere aevkçden Dışişleri Baka-
tekaüt olanlar
Büyük >
Elçileri
D. P. il kongresi dün gece yarısı sona erdi
Tartışmaların en şiddetli zamanında Kongre Hasso ve Memo imzalı bir teşci telgrafı aldı
Moskova vc Londra (lak i elçiler değiştiriliyor
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisinin bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Bakanlık müşavirlerinden ve Rub meseleleri mütehassıslarından Charles Boh-len’i general Bedeli Smith’in yerine Moskovaya büyük elçi tâyin edecektir.
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisi Bir leşik Amerikanın Buenos - Ai-ros büyük elçisi James Bruce’ün Londra büyük elçiliğine tâyin e-dileceğini söylemiştir.
D. P. nin dünkü kongresinden blrgörünüş (Foto: Yeni Sabah)
m, ilk blokun Moskova tarafından kurulduğunu söylemiş ve gun (Dovamı 8a. s SU. e da)
Atıf İnan işinin tahkikatı
Ankara: 21 (Telefonla) — Atıf İnan İşini lncellycn komisyon perşembe, cuma, cumartesi günleri toplanarak Toprak Ofisi eski Ge • nel Müdürü Sami Koray vo İki mua vinl Rıza Şükrü ilgileri bulundu -gu söylenen Bekir Kara vo Bald Yurdkoru'yu dinleyecektir.
Ankara şoförleri grev mi yaptılar
Ankara Valisi, şoförlerin toplantısına giderek kanunlara riayetkar olmalarını tavsiye etti
İdare Kurulu seçimi de dün gece yapıldı
Demokrat Parti il idare kongresi, dün sabah saat 9.30 da Taksim Kristal gazinosu salonla nnda devam etmiştir. Genel başkan Celâl Bayar ve şehrimizde bulunan D. P. milletvekilleri de hazır bulunuyorlardı.
Kongre, dün de çok şiddetli tartışmalara sahne olmuştur. Bilhassa Ali İhsan Sabisin İdare heyeti raporuna itirazı, kongrede büyük bir fırtına koparmış, generali susturmak istiyenlerle onu alkışlıyanların gürültüleri, uzun müddet sükûnun avdet etmesine mâni olmuştur.
Dünkü kongrenin tafsilâtını veriyoruz:
Delegelerin yoklaması yapıldık tan sonra geçen celsenin zaptı o-kundu. Delegelerden Kenan, Vey sel ve Arif Hanoğlu sözlerinin (Devamı Sa. S SU. 1 de)
Ankara: 21 (Telefonla) — Ankara şoförleri bugiln 14.30 da
Iranlılar dün Yaz Bayramı olan Nevruz'u kutladılar
Halkevlnde bir buçuk saat süren bir toplantı yapmışlardır. Şoför-ler Cemiyeti reisi konuşmuş ve ezcümle şıı hususlara temas etmiştir :
Seyrüsefer talimatnamesinde bazı değişiklikler yapması, dolmuşa müsaade edilmesi, şoför ma hallinde iki kişinin oturabilmesi.
(Devamı 8a. a SU. S de)
4 vatandaş, mahkeme kararı ahnmadan öldürülmüş
D.P. Î1 kongresinin dünkü topla^ tısında Fikret Karakoyunlu, Dlya-nbakırdakl bir vatandaştan geled bir İhbar mektubunu okumuştur. Bu mektupta 4 vak'a zikredilmek, tedlr;
1 — Silv«»^ ı-«—n-uu Tahinmiş çilelerinden' birine nıeıisup olan ZJ ya adında bir vatandaş ailesiyle) beraber Istanbula geliyor. Bir iş için tekrar memleketine döndüğün de ant olarak tevkif ediliyor. Ken dlsl Süleyman ve Ali adında ik[lj kişi İle Mardlne gönderiliyor.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
KRAVÇENKO
DAVASI
Diin bir müdafaa avukatı Kravçenkonun Sovyet hayatını tuhrif ettiğini söyledi
Evkafın perişân hâli
ULUNAY
Bunlara aldıkları paranın yüzde 50 fazlasile tekaiidıye verilmesi komisyonda kabul edildi
Ankara: 21 (Telefonla)________
Emekliler tasarısını İncelemekte olan komisyon, mesaisini bitirmek üzeredir. 1939 dan evvel tekaüt olanlara verilecek tekaüdi-ye etrafındaki müzakereler bitmiş ve bunlara aldıkları paranın yüzde 60 fazlasile tekaüdiye verilmesi kararlaştırılmıştır. Komisyon, emekliler tasarısı çıkın-
(Devamı 8a. a 8Ü. J da)
Nevruzu kutlama intibaları: — Solda — AnkaradaM İran Büyük elçiliğinde bilyiflc elçi, bir bayanla görülürken.... (Foto Ankara - Yeni Sabah); — Sağda İstanbul Iran konsolosluğundaki merasimde hazır bulunanlar^ ... (Foto : Burhan - Yeni Sabah); — Yazış» 5 inci aay/ada —
Fransada
kanton
seçimleri
Fransız Halk topluluğu ekseriyeti kazandı
Paris: 21 (a a.) — (afp> - 712 üyelik İçin yapılan Franıız Kan -ton seçimlerinin neticesi şudur;
Komünistler ve tabileri: İÜ üyelik, Sosyalistler 108 üyelik, Solcu cumhuriyetçiler 155 üyollk, Cum -lıurlyet Holle hareketi 135 üyelik Fransız Halk topluluğu 171 üye -İlk, Hürriyetçi Cumhuriyet Parti -sİ 18 UytJlİk bağımsız cumhuriyetçiler vo bağımsızlar: 170 Uyelfflr Mutediller vo müteferrik: 25 üyelik Fransız - MÜBİÜınıuı Birliği 7 üyelik, Cczair: Birliği 5 üyelik, diğer Cezalr Partisi 2 üyelik
kutuları llo temin edeceğini zanne-diyor. «Bu alâka memleket ölçütünü bulursa hayratın tâmlri İçin lüzumu olan 200 miryon lira on sonede temin edilecekmiş t»
Evkaf Umum MUdürü boyl nikbinliklerinden dolayı tobrlk ederim. Fakat mUsaadolerl llo şimdiden söy llyoylm: Buna İmkân yoktur. İstikbal, İhtimaller üzerine kurulamaz.
Fakat anlamadığım bir clhot var: Bu hayrat şlmdlyo kadar ha^ râbidon nasıl kurtulmuş? Bu bl« naların tâmlr varidatı no olmuş?
Blzdo evkaf mos'olosl dünyanın hiç bir yerindo görülmemiş dönecek kadar mUkommol toşe kllâta tâbi bulunuyordu. Öyle vakıfnamolcr gördük kİ bun-larda (şart-ı- vâkıf) duvarların ü( zerindo çıkan otların bllo ayıklan» masını düşünmüştü. Hakikaten bil otların köklorl kalınlaşıyor vo bln( notleo duvarın çatlayıp yıkılmasına sobop oluyordu.
Son zamanda evkafa alt öyle bl« nalar gördük kİ duvarlarında Inolff ağaçları çıkmış, büyümüş, moyva vermişti.
Duvarının otunu bllo ayıklıyama4
dıgımız binalar bu çıkmaz vazıyettşl
(müşerrot-l- harâb) olmıya muh*
kûmdur. Kondlm'zi şlmdldon bu «4
oıya alıştıralım!
SALI 22 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğiıı İdare: Nuruosmanlye Noı 1? T«l adroıl: «YENİ SABAHı 1 B T A N B U L Telefon ı 20795 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3589 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.8ı : 10 Kuru, , Stalin’in Tito’yu devirme gayreti Vaşington: 21 (A. P.) — Dün burada öğrenildiğine göre Amerikan resmi memurları, Stalinin bu ilkbaharda Titonun nüfuzunu kırıp Yugoslavya-yı tekrar komünist safına dahil etmek İçin büyük gayretlerde bulunacağına inanmaktadırlar.
Paktın Askerî
Raman
Hazırlık Safhası
On iki milletin orduları Mareşal Montgomery" nin emrine veriliyor
petrolü işletmesi
Sokoni Vakum’a
Moskova radyosu, Amerikayı, tecaviizî maksatlarla bütün dünyada deniz ve hava üsleri vücude getirmekle itham ediyor
Münakaşa usul ve
gelenekleri
Türkiye, mevzuatında top tancılık devrinden en ufak bir fedakârlık yapmadan, garip bir gidişle demokrasiye doğru meyletmek İstidadı gösterdi. Güya üç küsur yıldır o istikamette ilerlemektedir. Hain katta memlekette yürürlükte olan bütün kanunlar hep şef sisteminin ve toptancılık devrinin mevzuatıdır. Ne kadar iyim ser görünmek istenilirse İstenilsin ciddi demokrasiye doğru ed-nâ bir hamle yapılmış değildir. Biliyoruz ve görüyoruz, çeşitli partilerin kurulmasına müsaade ve müsamaha ediliyor amma bu partilerin gayet ihtiyatlı ve idareli hareket etmeleri lâzımdır. Faraza bir parti lideri çıkıp da aullstimallerle mücadele edilmek lâzımdır, milleti şu veya bu şekilde zarara sokanların yakalarına yapışılmalıdır. Yedikleri ve yuttukları boğazlarından çıkarılmalıdır dese derhal bu parti kin cephesi ve nefret ve ihtiras kaynağı sayılır. Suiistimal lâkırdıları da şahsın haysiyetine tecavüz addedilir. Haydi bakalım mahkemelere... Eldeki kanunlar zaten hep fenalıkların aöyleneme-mesini Bağlıyacak ağır hükümlerle doludur. Tek parti devrinin en ustalıklı ve lastikli metinleri matbuat ve ceza kanunlarında gösterilmiştir.
Binaenaleyh suiistimaller bir türlü matbuata aksedememekte-dir. Amma denecek ki her gün gazete sütunları baştan aşağı yolsuzluk lâkırdıları doludur. Binaenaleyh fenalıklar yazılamı-yor demek bedahati İnkârdır. Hayır aziz okuyucularımız fenalıklar elde delil ve lsbat olmadıkça matbuat sütunlarına aksetmez hattâ eski bir Başbakan, şimdi MlUet Meclisi Reisi, tenkld müsbet olmalı ve yolsuzluğun bütün vesikaları elde edilmedikçe neşriyatta bulunulmamak, dememiş mİ İdi? Hükümet bütün teftiş heyetlerile, etek dolulu para ve aylık verdiği halde, müsbet evrak bulmakta zorluk çekerken gazeteciden, böyle bir himmet ve gayret istemek, ona düpedüz kötülükler hakkında duyduklarını neşretme demekten başka ne mânaya hamlolunabi-UrT
Maamafih Türk gazetecileri hapsi göze alarak fedakâr bir tekilde vazifesini, toptancı kanunun yasağına rağmen, yapmıya çalıştı amma buna mukabil her gün bir kurban vermektedir. Gün geçmiyor kİ bir muharrir, bir gazete sahibi fikir ve yazısından dolayı hapse atılmasın, Çünkü hâkimler eldeki kanunu tatbikle muvazzaftır ve ona memurdur. kadar geniş ve liberal tefsirlere baş vurursa vur-■un nihayet metinlerin sıkı sarahati ve delâlete imkân bırak-mıyan vuzuhu karşıfilnııa tatbikata geçmek zorundadır. Şükran la kaydetmek lâzımdır kİ üç küsur yıldır gazetecilerin fedakârlığına karşı hâkimler heyeti ve adalet de hürriyet ve demokrasi için çalışmışlardır. İktidar partisinin binbir oyun ve baskısına rağmen birçok muharrirler fikirlerinden dolayı tecziye edilmemişler ve benıct kararlan almışlardır.
Tasavvur buyrulsun ki bir rejim den onıın zıddı bir . rcjinıe geçiyoruz dalın doğrusu geçtik iddiasını Heri sürüyoruz ve bu iddiayı da en ziyade İktidar partisi böbürlene böbürlenç tekrarlıyor. Halbuki böyle iki z»d zihniyeti taşıması Icabeden müsbet ve menfi kadar birbirine aykırı o-lan iki rejimde de tatbik edilen kanunlar aynidir. Seçim kanunu,
(Devamı 8a. « 8u. 9)
Mareşal Montgomery, Londra’da. Noel münasebetle yapılan eğlenceli toplantılardan birinde
verileceği henüz muhakkak değil
Ankara: 21 (Telefonla) — Sokoni Vakum kumpanyasının Raman petrollerini İşletmek teşebbüsünde bulunduğu ve kumpanyanın umum müdürünün bir kaç güne kadar Ankaraya geleceği İstanbul gazeteleri taralından İleri sürülmüştür. İlgili ve salahiyetli bir zat, çok eskiden mezkûr kumpanya tarafınc bazı arzular ileri Bürülmüş1 (Devamı: Sa, a 80, 3
M. T. A.
Yurtta ekilen arazi
bu yıl maalesef az
Tarım Bakanının Meclisteki
şayanı dikkatbeyanatı
Bakan, yazlık ekimi teşvik edici tedbirler alındığım, bu arada arpa ve mısır ekimine önem verildiğini sözlerine ilâve etti
İDDİASI
Reşat Aydmhnm sorus Ekonomi Bakanlığına verildi ______________
Ankara 21 (Telefonla) —. Meclis bugün saat 15 de Cevdet Kerim Incedayınm başkanlığında toplandı. Fahri Kurtuluş bu defa da Mecliste bulunmadığından; İstanbul adllyeslnde yanan dosyalar baklandaki sorusu da dtişş m üştür.
(Devamı Sa. B Sü. 4 rte)
KONGREDE
yapılan ihbar
Birleşik Amerika hükümeti İn -giliz mareşali Vikont Montgomery nin Atlantik Paktı savunma komi teslnin başkanlığına getirilmesini tasvip edecektir. 12 milletin orduları Montgomery’nin komutası altında bulunacaktır. Bu savunma (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Amerika
Eskişehir, su baskınına uğradı
Sular, bir ara 2 metreye kadar yükseldi; birçok evlerin zemin katlarını istilâ etti. Nüfus kaybı yok Eskişehir, 21 (Telefonla) — kok yerleri basmıştır. Üç dört Bir müddettenben taşacağından gün evvel tehlikeli bir durum al-endişe edilen Porsuk çayı niha- mağa başlıyan suvun yüksekliği yet dün taşmış ve Eskişehirle dün sabah 125 santimi bulmuş-geçmiş olduğu ova üzerindeki bir 1 (Devamı 8a. s 8u. e)
Sforza'nın Ruslara şiddetli hücumu
İtalyan Dışişleri Bakanı Sovyetlerin diinyı barışına indirdikleri darbeleri anlatıyor
Roma: 21 (ap.) — İtalyan Dışişleri Bakanı kont Sforza, bugün Ayan Meclisindo verdiği demeçte, Ruayayı, giriştiği tecavüz tabiyesile, dünyayı ikiye bölmek le suçlandırmıştır. Kont Sforza, Atlantik Savunma Paktının barı şın sonuncu garantisi olduğunu beyân etmiştir.
Harbden sonra ltalyayı Batı ile tedricen daha yakın münasebetlere aevkçden Dışişleri Baka-
tekaüt olanlar
Büyük >
Elçileri
D. P. il kongresi dün gece yarısı sona erdi
Tartışmaların en şiddetli zamanında Kongre Hasso ve Memo imzalı bir teşci telgrafı aldı
Moskova vc Londra (lak i elçiler değiştiriliyor
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisinin bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Bakanlık müşavirlerinden ve Rub meseleleri mütehassıslarından Charles Boh-len’i general Bedeli Smith’in yerine Moskovaya büyük elçi tâyin edecektir.
Nevyork: 21 (a.a.) (afp.) — Amerikan radyosu tefsircisi Bir leşik Amerikanın Buenos - Ai-ros büyük elçisi James Bruce’ün Londra büyük elçiliğine tâyin e-dileceğini söylemiştir.
D. P. nin dünkü kongresinden blrgörünüş (Foto: Yeni Sabah)
m, ilk blokun Moskova tarafından kurulduğunu söylemiş ve gun (Dovamı 8a. s SU. e da)
Atıf İnan işinin tahkikatı
Ankara: 21 (Telefonla) — Atıf İnan İşini lncellycn komisyon perşembe, cuma, cumartesi günleri toplanarak Toprak Ofisi eski Ge • nel Müdürü Sami Koray vo İki mua vinl Rıza Şükrü ilgileri bulundu -gu söylenen Bekir Kara vo Bald Yurdkoru'yu dinleyecektir.
Ankara şoförleri grev mi yaptılar
Ankara Valisi, şoförlerin toplantısına giderek kanunlara riayetkar olmalarını tavsiye etti
İdare Kurulu seçimi de dün gece yapıldı
Demokrat Parti il idare kongresi, dün sabah saat 9.30 da Taksim Kristal gazinosu salonla nnda devam etmiştir. Genel başkan Celâl Bayar ve şehrimizde bulunan D. P. milletvekilleri de hazır bulunuyorlardı.
Kongre, dün de çok şiddetli tartışmalara sahne olmuştur. Bilhassa Ali İhsan Sabisin İdare heyeti raporuna itirazı, kongrede büyük bir fırtına koparmış, generali susturmak istiyenlerle onu alkışlıyanların gürültüleri, uzun müddet sükûnun avdet etmesine mâni olmuştur.
Dünkü kongrenin tafsilâtını veriyoruz:
Delegelerin yoklaması yapıldık tan sonra geçen celsenin zaptı o-kundu. Delegelerden Kenan, Vey sel ve Arif Hanoğlu sözlerinin (Devamı Sa. S SU. 1 de)
Ankara: 21 (Telefonla) — Ankara şoförleri bugiln 14.30 da
Iranlılar dün Yaz Bayramı olan Nevruz'u kutladılar
Halkevlnde bir buçuk saat süren bir toplantı yapmışlardır. Şoför-ler Cemiyeti reisi konuşmuş ve ezcümle şıı hususlara temas etmiştir :
Seyrüsefer talimatnamesinde bazı değişiklikler yapması, dolmuşa müsaade edilmesi, şoför ma hallinde iki kişinin oturabilmesi.
(Devamı 8a. a SU. S de)
4 vatandaş, mahkeme kararı ahnmadan öldürülmüş
D.P. Î1 kongresinin dünkü topla^ tısında Fikret Karakoyunlu, Dlya-nbakırdakl bir vatandaştan geled bir İhbar mektubunu okumuştur. Bu mektupta 4 vak'a zikredilmek, tedlr;
1 — Silv«»^ ı-«—n-uu Tahinmiş çilelerinden' birine nıeıisup olan ZJ ya adında bir vatandaş ailesiyle) beraber Istanbula geliyor. Bir iş için tekrar memleketine döndüğün de ant olarak tevkif ediliyor. Ken dlsl Süleyman ve Ali adında ik[lj kişi İle Mardlne gönderiliyor.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
KRAVÇENKO
DAVASI
Diin bir müdafaa avukatı Kravçenkonun Sovyet hayatını tuhrif ettiğini söyledi
Evkafın perişân hâli
ULUNAY
Bunlara aldıkları paranın yüzde 50 fazlasile tekaiidıye verilmesi komisyonda kabul edildi
Ankara: 21 (Telefonla)________
Emekliler tasarısını İncelemekte olan komisyon, mesaisini bitirmek üzeredir. 1939 dan evvel tekaüt olanlara verilecek tekaüdi-ye etrafındaki müzakereler bitmiş ve bunlara aldıkları paranın yüzde 60 fazlasile tekaüdiye verilmesi kararlaştırılmıştır. Komisyon, emekliler tasarısı çıkın-
(Devamı 8a. a 8Ü. J da)
Nevruzu kutlama intibaları: — Solda — AnkaradaM İran Büyük elçiliğinde bilyiflc elçi, bir bayanla görülürken.... (Foto Ankara - Yeni Sabah); — Sağda İstanbul Iran konsolosluğundaki merasimde hazır bulunanlar^ ... (Foto : Burhan - Yeni Sabah); — Yazış» 5 inci aay/ada —
Fransada
kanton
seçimleri
Fransız Halk topluluğu ekseriyeti kazandı
Paris: 21 (a a.) — (afp> - 712 üyelik İçin yapılan Franıız Kan -ton seçimlerinin neticesi şudur;
Komünistler ve tabileri: İÜ üyelik, Sosyalistler 108 üyelik, Solcu cumhuriyetçiler 155 üyollk, Cum -lıurlyet Holle hareketi 135 üyelik Fransız Halk topluluğu 171 üye -İlk, Hürriyetçi Cumhuriyet Parti -sİ 18 UytJlİk bağımsız cumhuriyetçiler vo bağımsızlar: 170 Uyelfflr Mutediller vo müteferrik: 25 üyelik Fransız - MÜBİÜınıuı Birliği 7 üyelik, Cczair: Birliği 5 üyelik, diğer Cezalr Partisi 2 üyelik
kutuları llo temin edeceğini zanne-diyor. «Bu alâka memleket ölçütünü bulursa hayratın tâmlri İçin lüzumu olan 200 miryon lira on sonede temin edilecekmiş t»
Evkaf Umum MUdürü boyl nikbinliklerinden dolayı tobrlk ederim. Fakat mUsaadolerl llo şimdiden söy llyoylm: Buna İmkân yoktur. İstikbal, İhtimaller üzerine kurulamaz.
Fakat anlamadığım bir clhot var: Bu hayrat şlmdlyo kadar ha^ râbidon nasıl kurtulmuş? Bu bl« naların tâmlr varidatı no olmuş?
Blzdo evkaf mos'olosl dünyanın hiç bir yerindo görülmemiş dönecek kadar mUkommol toşe kllâta tâbi bulunuyordu. Öyle vakıfnamolcr gördük kİ bun-larda (şart-ı- vâkıf) duvarların ü( zerindo çıkan otların bllo ayıklan» masını düşünmüştü. Hakikaten bil otların köklorl kalınlaşıyor vo bln( notleo duvarın çatlayıp yıkılmasına sobop oluyordu.
Son zamanda evkafa alt öyle bl« nalar gördük kİ duvarlarında Inolff ağaçları çıkmış, büyümüş, moyva vermişti.
Duvarının otunu bllo ayıklıyama4
dıgımız binalar bu çıkmaz vazıyettşl
(müşerrot-l- harâb) olmıya muh*
kûmdur. Kondlm'zi şlmdldon bu «4
oıya alıştıralım!

Comments (0)