1949
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanly» Not 11
LÜKS AVRUPA
Çocuk arabaları geldi
Tol adratlı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı îO7#s—aaiM
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
23
AĞUSTOS
12 inci Yıl, No. 3741
Rus tankları Yugoslav
hududuna yürüyor
iki memleket arasında bir harp kopması
ihtimalinden ciddiyetle bahsediliyor
Teati edilen notalarda son derece ağır kelimeler var. Belgrat, Yugoslavyadayaşıyan Rusları casuslukla itham ediyor Romanya Dışişleri Bakanı Anna Pauker: “Tito eşkiyası cinayetlerinin cezasını çekmeden daha uzun müddet yaşayamaz,, diyor
Beyoğlu — Tel: 10678
Suriye'de son hükümet darbesini yapan Albay Sami Hunnavvnin (ortada) son resmi., Ayaktakiler Alâmuddin Kavasla Amin Abuassaftır. (Foto: A-P)
İşte Netice
Tam Ankarada, Maarif Şûrası toplanırken, İstanbul üniversitesin o
mensup bazı gençler, Anadoluyu kalkındırma seyahatinden dönmüş bulunuyorlar. Bu gençlerin anlattıkları, Halk Partisinin yerini beş yıllık devamlı ve sürekli iktidarına karşı İndirilmiş, en ağır bir darbedir. Henüz propa-gaudalarile haşır neşir olmamış, gördüklerini, olduğu gibi anlatan bu aydınlar, Doğuda ziyaret ettikleri yüzlerce köyde ancak muh tartarın Türkçe bildiklerini ve diğer köylülerin dilimizi konuşmak tan âciz olduklarını tesbit eylemişlerdir.
Baş döndürücü inkılâplar yaparak asırları kucakladığını bin-bir vecize halinde İstanbul sokak lanna asanlar, bütün yurdu nasıl aldattıklarını ve hakikatte memleketin hayrına matuf hareketlerde ne derece yaya kaldıklarını şimdi başlarını önlerine e-ğerek itiraf etmeli ve kabahatlerinin affı için —lâik oldukları 1-çin Cenabı Hakka niyaz etmezler fakat— Tilrk milletinin yüksek müsamaha ve necabetine sığtn-malıdırJar. Halbuki onlar böyle bir his duyacaklara pek benzemiyor. Çünkü bu neticeler mey donda ve el ile tutulacak giM iken hâlâ: Biz bu mübarek yurdu tecrübesiz demokratlara nasıl bırakabiliriz diye söylenmeğe nefislerinde cüret- ve cesaret duyuyorlar.
Fakat gençlerin tâ doğu İllerine kadar sefer ve seyahat etmelerine pek İhtiyaç yok. Bizzat Istonbulda şahidi oldukları manzaralar, iktidarın her nevi kabiliyetten mahrum olduğuna kesin deliller göstermiyor mu?
Bütün medeniyet âleminin görü önünde, Avrupa ve Asyanm m ili tokasın d a Atatürk’ün Ifade-Bİle dünyanın incisi olan gıı şehirde halkın seyrüsefer İçin çektiği gündelik azap ve Iztirap beceriksizliğin ta kendisi değil midir? Hiç bir sefer vasıtamız yoktur ki, tramvay, tünel, otobüs veya vapur, insan günün her hangi bir Baatinde, rahatça (Davamı Sa. 8 6ü. e da)
Maarif Şûrası
Ankarada_açıldı
Bir hitabede bulunan Başbakan, gençlerin Demokrasiyi anlamış olarak yetiştirilmelerini istedi Ankara: 22 (Husus!) — Maarifi
Şûrâsı bugiln saat 10 da dil, tarih, coğrafya fakültesinde Başbakan Şeni Bettin Günaltayın bir nutku ile açıl- |
Inııştır. Başbakan sözlerine başlamadan evvel hazır bulunanları Atatürkü anmak için 8 dakika saygı duruğuna (Devamı 8a. o 8ü. 3 de)
Harp
Akademisi
mezunları
Dün törenle
Londra: 22 (AP.) — Yugoslav komünist partisinin orgum olan Borba gazetesi, bugünkü başmakalesinde ItuByayı; YugOBİnvyadu bulunan Rus tabaalarını casus olarak kullanmakla itham etmektedir.
Borba bu makalesini, daki Rus vatandaşların çin, «tedbirler» almakla tehdit öden bir Rus notasına cevaben yazmıştır. Başmakale, resmî Yugoslav ajansı Tanjug tarafından yayınlanmış vo Loudradan dinlenmiştir.
(Devamı Sa. s Sü. 7 de)
C. Başkanı Eskişehırde de bîr hitabede bulundu
Ankara : 22 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 22 gön süren Ege seyahatlerinden bu akşam saat 21.15 do özel trenloriylo Ankaraya dönmüşlerdir. Cumhurbaşkanının be raberlerinde Baytın İnönü, kızı
Bayındırlık Bakanı Şevket Ad alan bulunuyorlardı.
Tren gara girerken orada toplan -mış bulunan ve başka bir treni bek-liyen yolcuların kendilerine gösterdi (Devamı 8a. 8 8J. 2 do)
zarureti
Doğ tullerimizden Er sı
bir görünüşü
Başkan T r u m a n dünkü nutkunda bu
diplomalarını aldılar
Kara, hava, deniz harp akademi leri ile yüksek levazım ukulu 840 yılı mezunlarına diploma tevzii tö ranl dün saat 16 da Harp Akademisinde yapılmıştır.
(Devamı Sa. s 8ü. 2 do)
Göynük ormanı cinayeti
dâvasına dün devam edildi
Kadrîyenin giydiği elbiseler mahkemede Vecihiye gösterildi ve tanıyıp tanımadığı soruldu
Yeni Sabahlın Dünya turu
•- *. z . '-*₺ '
Esat Mahmut Karakurt, Şili’de büyük bir alâka ile karşılandı
yakınları kayıp!
Kâzım Orbay, bugün Surıyeden ayrılıyor
İskenderun 22 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor) —« Hudut üzerinde görüştüğüm sahibi salâhiyet bir şahsiyetten, Suriyeda kİ kaynaşmaların hakiki mânasını aydınlatan malûmatı aldım, ismi -nln ifşa edilmemesini ısrarla rica eden bu zatın bana söylediğine re; merhum Hüsnü Zalmln en yakın adamlarından Albay Fevzi, Milis muhafız komutanı Binbaşı Ömer ve Yüzbaşı Enver İle öldürülen eski Başvekil Muhsin Barrsf zlnln kardeşi, son hükümet d3rbe-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Giresun vapurunda teknik arıza
« elıemmiyelle durdu
Miami: 22 (A.A.) «Afp.» — Ih?, gün eski muhariplere bir hitabede buluDan başkan Iraman ezcümle ı demiştir ki:
«— Yabancı milletlero yapılacak bir milyar (150 milyon dolarlık askeri yardım programı barışı temin için katlanılan masruflar cümlesinden ■ dir.
Programın hedefi tccavüsün önüno geçmektir. Biz vo dostlarımız her hangi bir milletle mücadeleye giriş-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Bolu, 22 (Hususî surette giden arkadaşımız Alftattln Berk bildiriyor) — Göynük ormanı cinayeti dâvasına bu sabah Bolu ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir. Saat 9,30'a doğru sanık Vecihl Baras, Rüstem Işın ve Hadi Uysaler, jandarmaların nezaretinde mahkemeye alındıkları zaman salonda bulunanların sayısı yirmi kişiyi geçmiyordu. Sanık Vecihl Baras'ın babaBi Mehmet Faik Baras da daha bir güıı evvelden Boluya gelmiş, oğlu ila ceza evindo görüşmüştü. Kendisi bugünkü duruşmayı da mahkeme salonunun arka sıralarından takip etti. Mahkeme heyeti henüz yerlerini almamıştı. Bir ara ağır ara kapıdan seslene-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 do)
Alınanlara
İktisadî Öğütler
Son zelzelede can
Valinin değişeceği
haberi
Dr.
Lûtii Kırçlar dün vilâyet ve Belediyede çalıştı
Vali vo Belediye Buşkanı Dr. Lûtfi Kırdar, bir baltalık istirahattan sonra Yalovadan dönmüş ve dün sabahtan itibaren vazifesine başlamıştır.
Valinin, istanbuldan alınacağına dair haber ve söylentiler devam etmektedir. Bu söyletiler.n hakiki mahiyeti bugünlerde belli olacaktır.
Cumhurbaşkanı İnönü, Ankaraya dönmüştür-.
Dün, vali, kendisiyle konuşan gazetecilere, tâyini hakkında yazılanlardan başka bir şey bilmediğini, Ankara ile temasta bulunmadığını söylemiştir.
Diğer taraftan 6 Ekim İstanbul sergisinin açılışı münasebetiyle Vali Kırdarm, Cumhurbaşkanını şehrimize davet etmek û-zere Aukaraya gideceği söylenmektedir.
HoffmanÇiçek yerine sebze yetiştiriniz» diyor
Frankfurt 22 a.a. (United Preua) — Avrupa iktisadi İşbirliği ldaı c . clal Paul Hoffman, bugün bir ba. sın toplontiHihda Almanların zafer bahçeleri yaparak buralarda çl çek yerine yiyecek maddeleri ekmeleri lâzım geldiğini söylemiştir.
Bir Alman gazeteci tarafından Almanyada sökülen fabrikalara
I dair sorulan bir suale Hoffman
derhal «Bunu bırak» diye cevap ver
İmiş ve Alınanların hali hazırda
İşleyen fabrLkalurın İyi bir şekilde
çalışmasına bakmalarını, yoksa
sökülen bir kaç fabrika Ue meşgul
olmamalarını tavsiye etmiştir.
Doğuda 69 köy, hemen tamamen harap oldu. Yalnız Bicik köyünde 149 ölü var
Bingöl 22 (a.a.) Bingöl İline bağ biraz üstünde kısmen harap olmuş h Klgi ve Karlıova İlçelerinde vu- — n',n K--
kua gelen deprem felâketinden sonra, halen derlenen malûmata göre, Kiğı Uçesinin Hosnik bucağına ve Cerme bölgesine bağlı 36 köyde 122 ölü, 183 yaralı, 749 tamamen yıkılmış ev, bu miktarın
ev İle 020 hayvanın telef olduğu anlaşılmıştır.
Karlıova İlçesine bağlı 83 köyde 165 ölü, 102 yarak, 604 tamamen yıkılmış ev, 255 kısmen harap olmuş ev Ue 20 kayvanın öldüğü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vedat Dicleli Izmirde üç toplantı yaptı
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, zeytin yağı ihracına müsaade ediiemiyeceğtui söyledi İzmir 22 (Hususi) — Bugün İz. ı mir Ticaret Odasında Ticaret ve| Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli vo refukutinde bulunan loiuıisyen he. yelin işlirâkile İhracatçı tacirler, lo bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda söz ulun ihracatçı taciller. muhtelit dilekler le ruh ılımışlar, bunları Bakan, oirer blreı cevaplandırarak şahsan tukasa ta-lultar olmamakla beruber, nıem . lehel realitelerini düşünmek mec • buıiyetlnde bulunduğunu. bu6Ün bâzı tereddütleri davet ee.ığlnl gn düğünü söylemiş, İhracat rejimimi
i zın müphem ve zaman zaman de • : l ğlştlrllen bir rejim olarak görülmo ı meşini rica ederim, demiş ve zey -(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
f Bu gün başladı j
Islâm tarihinin en mühim safhası
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Yeni tarihi lofrlkamızı bugün üçünoü sahlfontlzde mutlaka takip odlnlz. Müellif yoni bir yazış tarzı ile, İslam tarihinin en mühim ve hoycoanlı safhası olan Halife Hazrotı Osman devrini çek ' tatlı bir üslûpla anlatmaktadır. Bu tolrika için aylardanborl tetkikler yapmakta bulunan arkadaşımız Kadircan Katlı, Hazrotı Osman eserinin şimdiye kadar yazdığı esorlor İçinde en çok muvaffak oln-nı bulunduğunu kaydolmoktodir.
k
Bu geminin uzun seferlere tahammül edemiyeceği anlaşıldı «Giresun» vapurunda husule gelen bazı teknik arızalardan dolayı uzun hatlarda çalışamıyaca-ğı tesbit olunmuştur.
Denizyolları idaresi, «Giresun» motörlü gemisini nisbeten daiıa kısa bir hat olan İzmir siir'at poı tasına tahsis etmlş ve bu geminin yapmakta olduğu Hopa şiir* at postasına da «Ordu» gemisi-(Devamı 8a. ö 8ü. 2 de)
r
elır

vergisini kimler ödeyecek?.
Golir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu iıah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
Bugün boşladık, dördüncü | sayfada okuyunuz.
lııılıa edilen bir hazîne
ULUNAY
ıu| omloketimlzde bir müte-hassıs curnatası var. Yol, köprü, madan, fabrikadan tutun do tuz mütehassısına kadar mov-cut. Bu mayanda bir do balık mütehassısı golmlş. Bu zat, kendisi I-çin hazırlanan bir motöra binmiş, Boğazın dışını. İçini akıntı ve ana-forlarllo tetkik eylomlş; oradan Marmaraya çıkmış Rumeli, Anadolu banliyö sahilini incelemiş A-doların civarını kulaçlamış. Nlha-yot bir rapor yazmış ve bu raporun başından dört satırını dostlarımdan birine okumuş; Amerikalı balık mütehassısı şöyle diyormuş t «Türklor balık tutmasını bilmezler; balık yemesini bllınezlor. E-ger balık yomoslnl bilselerdi balık tutmasını da bllocoklerdl. Bugün Boğaz vo Marınarada fenni surot-to tutulacak balık, Türklyeyo sonede yelmiş boş milyon dolar gotl-
Mütohassıs blrlnol flkrlndo haklıdır; İkinci düşüntosl on para etmez. Blzlor bolki tutmasını bllmo-ylz anıma balık yemesinin âlâsını
biliriz. Fakat balığı nereden bulalım da yiyelim? Mübarek ateş pahası... Garplıların önüne dol ne İle kılıç kobabını koyarsak parmak larını da beraber yorlor. Kağıtta fu rın barbunyayı rüyalarında bile görmemişlerdir; bir pisi, bir midye tavasını bizim gibi gevrek vo puf gibi kabarık pişirecek hangi millet vardır?
Diğer balıkları İse (Akuvaryom) dakl acayip mahlûklar gibi ancak balıkçı dükkânlarında soyrodlyo-
Anıorlkalının, acaba bizim Mar-marada «Ekâblr oğloncosl» olarak yapılan «Dinamitli balık avı» ndan haberi var mı?
Barbunya, Mercan gibi yuril balıkların yataklarını tahrip eden bu olnayot hakkında no düşünüyor? Holü o «trota» mıdır, no karın ağrısıdır. Dört kilo barbunya tutmak İçin boş yüz hattâ bin kilo balık yavrularını ınahvodon motörlorl görso no der?...
Bu tahrip âlotlorinin, arkaların.
(Davamı 8a. 8 Sü. 6 da)
Cenup Amerikanın meşhu/r, serenatlarından bir sahne..
J
1949
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanly» Not 11
LÜKS AVRUPA
Çocuk arabaları geldi
Tol adratlı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı îO7#s—aaiM
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
23
AĞUSTOS
12 inci Yıl, No. 3741
Rus tankları Yugoslav
hududuna yürüyor
iki memleket arasında bir harp kopması
ihtimalinden ciddiyetle bahsediliyor
Teati edilen notalarda son derece ağır kelimeler var. Belgrat, Yugoslavyadayaşıyan Rusları casuslukla itham ediyor Romanya Dışişleri Bakanı Anna Pauker: “Tito eşkiyası cinayetlerinin cezasını çekmeden daha uzun müddet yaşayamaz,, diyor
Beyoğlu — Tel: 10678
Suriye'de son hükümet darbesini yapan Albay Sami Hunnavvnin (ortada) son resmi., Ayaktakiler Alâmuddin Kavasla Amin Abuassaftır. (Foto: A-P)
İşte Netice
Tam Ankarada, Maarif Şûrası toplanırken, İstanbul üniversitesin o
mensup bazı gençler, Anadoluyu kalkındırma seyahatinden dönmüş bulunuyorlar. Bu gençlerin anlattıkları, Halk Partisinin yerini beş yıllık devamlı ve sürekli iktidarına karşı İndirilmiş, en ağır bir darbedir. Henüz propa-gaudalarile haşır neşir olmamış, gördüklerini, olduğu gibi anlatan bu aydınlar, Doğuda ziyaret ettikleri yüzlerce köyde ancak muh tartarın Türkçe bildiklerini ve diğer köylülerin dilimizi konuşmak tan âciz olduklarını tesbit eylemişlerdir.
Baş döndürücü inkılâplar yaparak asırları kucakladığını bin-bir vecize halinde İstanbul sokak lanna asanlar, bütün yurdu nasıl aldattıklarını ve hakikatte memleketin hayrına matuf hareketlerde ne derece yaya kaldıklarını şimdi başlarını önlerine e-ğerek itiraf etmeli ve kabahatlerinin affı için —lâik oldukları 1-çin Cenabı Hakka niyaz etmezler fakat— Tilrk milletinin yüksek müsamaha ve necabetine sığtn-malıdırJar. Halbuki onlar böyle bir his duyacaklara pek benzemiyor. Çünkü bu neticeler mey donda ve el ile tutulacak giM iken hâlâ: Biz bu mübarek yurdu tecrübesiz demokratlara nasıl bırakabiliriz diye söylenmeğe nefislerinde cüret- ve cesaret duyuyorlar.
Fakat gençlerin tâ doğu İllerine kadar sefer ve seyahat etmelerine pek İhtiyaç yok. Bizzat Istonbulda şahidi oldukları manzaralar, iktidarın her nevi kabiliyetten mahrum olduğuna kesin deliller göstermiyor mu?
Bütün medeniyet âleminin görü önünde, Avrupa ve Asyanm m ili tokasın d a Atatürk’ün Ifade-Bİle dünyanın incisi olan gıı şehirde halkın seyrüsefer İçin çektiği gündelik azap ve Iztirap beceriksizliğin ta kendisi değil midir? Hiç bir sefer vasıtamız yoktur ki, tramvay, tünel, otobüs veya vapur, insan günün her hangi bir Baatinde, rahatça (Davamı Sa. 8 6ü. e da)
Maarif Şûrası
Ankarada_açıldı
Bir hitabede bulunan Başbakan, gençlerin Demokrasiyi anlamış olarak yetiştirilmelerini istedi Ankara: 22 (Husus!) — Maarifi
Şûrâsı bugiln saat 10 da dil, tarih, coğrafya fakültesinde Başbakan Şeni Bettin Günaltayın bir nutku ile açıl- |
Inııştır. Başbakan sözlerine başlamadan evvel hazır bulunanları Atatürkü anmak için 8 dakika saygı duruğuna (Devamı 8a. o 8ü. 3 de)
Harp
Akademisi
mezunları
Dün törenle
Londra: 22 (AP.) — Yugoslav komünist partisinin orgum olan Borba gazetesi, bugünkü başmakalesinde ItuByayı; YugOBİnvyadu bulunan Rus tabaalarını casus olarak kullanmakla itham etmektedir.
Borba bu makalesini, daki Rus vatandaşların çin, «tedbirler» almakla tehdit öden bir Rus notasına cevaben yazmıştır. Başmakale, resmî Yugoslav ajansı Tanjug tarafından yayınlanmış vo Loudradan dinlenmiştir.
(Devamı Sa. s Sü. 7 de)
C. Başkanı Eskişehırde de bîr hitabede bulundu
Ankara : 22 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 22 gön süren Ege seyahatlerinden bu akşam saat 21.15 do özel trenloriylo Ankaraya dönmüşlerdir. Cumhurbaşkanının be raberlerinde Baytın İnönü, kızı
Bayındırlık Bakanı Şevket Ad alan bulunuyorlardı.
Tren gara girerken orada toplan -mış bulunan ve başka bir treni bek-liyen yolcuların kendilerine gösterdi (Devamı 8a. 8 8J. 2 do)
zarureti
Doğ tullerimizden Er sı
bir görünüşü
Başkan T r u m a n dünkü nutkunda bu
diplomalarını aldılar
Kara, hava, deniz harp akademi leri ile yüksek levazım ukulu 840 yılı mezunlarına diploma tevzii tö ranl dün saat 16 da Harp Akademisinde yapılmıştır.
(Devamı Sa. s 8ü. 2 do)
Göynük ormanı cinayeti
dâvasına dün devam edildi
Kadrîyenin giydiği elbiseler mahkemede Vecihiye gösterildi ve tanıyıp tanımadığı soruldu
Yeni Sabahlın Dünya turu
•- *. z . '-*₺ '
Esat Mahmut Karakurt, Şili’de büyük bir alâka ile karşılandı
yakınları kayıp!
Kâzım Orbay, bugün Surıyeden ayrılıyor
İskenderun 22 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor) —« Hudut üzerinde görüştüğüm sahibi salâhiyet bir şahsiyetten, Suriyeda kİ kaynaşmaların hakiki mânasını aydınlatan malûmatı aldım, ismi -nln ifşa edilmemesini ısrarla rica eden bu zatın bana söylediğine re; merhum Hüsnü Zalmln en yakın adamlarından Albay Fevzi, Milis muhafız komutanı Binbaşı Ömer ve Yüzbaşı Enver İle öldürülen eski Başvekil Muhsin Barrsf zlnln kardeşi, son hükümet d3rbe-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Giresun vapurunda teknik arıza
« elıemmiyelle durdu
Miami: 22 (A.A.) «Afp.» — Ih?, gün eski muhariplere bir hitabede buluDan başkan Iraman ezcümle ı demiştir ki:
«— Yabancı milletlero yapılacak bir milyar (150 milyon dolarlık askeri yardım programı barışı temin için katlanılan masruflar cümlesinden ■ dir.
Programın hedefi tccavüsün önüno geçmektir. Biz vo dostlarımız her hangi bir milletle mücadeleye giriş-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Bolu, 22 (Hususî surette giden arkadaşımız Alftattln Berk bildiriyor) — Göynük ormanı cinayeti dâvasına bu sabah Bolu ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir. Saat 9,30'a doğru sanık Vecihl Baras, Rüstem Işın ve Hadi Uysaler, jandarmaların nezaretinde mahkemeye alındıkları zaman salonda bulunanların sayısı yirmi kişiyi geçmiyordu. Sanık Vecihl Baras'ın babaBi Mehmet Faik Baras da daha bir güıı evvelden Boluya gelmiş, oğlu ila ceza evindo görüşmüştü. Kendisi bugünkü duruşmayı da mahkeme salonunun arka sıralarından takip etti. Mahkeme heyeti henüz yerlerini almamıştı. Bir ara ağır ara kapıdan seslene-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 do)
Alınanlara
İktisadî Öğütler
Son zelzelede can
Valinin değişeceği
haberi
Dr.
Lûtii Kırçlar dün vilâyet ve Belediyede çalıştı
Vali vo Belediye Buşkanı Dr. Lûtfi Kırdar, bir baltalık istirahattan sonra Yalovadan dönmüş ve dün sabahtan itibaren vazifesine başlamıştır.
Valinin, istanbuldan alınacağına dair haber ve söylentiler devam etmektedir. Bu söyletiler.n hakiki mahiyeti bugünlerde belli olacaktır.
Cumhurbaşkanı İnönü, Ankaraya dönmüştür-.
Dün, vali, kendisiyle konuşan gazetecilere, tâyini hakkında yazılanlardan başka bir şey bilmediğini, Ankara ile temasta bulunmadığını söylemiştir.
Diğer taraftan 6 Ekim İstanbul sergisinin açılışı münasebetiyle Vali Kırdarm, Cumhurbaşkanını şehrimize davet etmek û-zere Aukaraya gideceği söylenmektedir.
HoffmanÇiçek yerine sebze yetiştiriniz» diyor
Frankfurt 22 a.a. (United Preua) — Avrupa iktisadi İşbirliği ldaı c . clal Paul Hoffman, bugün bir ba. sın toplontiHihda Almanların zafer bahçeleri yaparak buralarda çl çek yerine yiyecek maddeleri ekmeleri lâzım geldiğini söylemiştir.
Bir Alman gazeteci tarafından Almanyada sökülen fabrikalara
I dair sorulan bir suale Hoffman
derhal «Bunu bırak» diye cevap ver
İmiş ve Alınanların hali hazırda
İşleyen fabrLkalurın İyi bir şekilde
çalışmasına bakmalarını, yoksa
sökülen bir kaç fabrika Ue meşgul
olmamalarını tavsiye etmiştir.
Doğuda 69 köy, hemen tamamen harap oldu. Yalnız Bicik köyünde 149 ölü var
Bingöl 22 (a.a.) Bingöl İline bağ biraz üstünde kısmen harap olmuş h Klgi ve Karlıova İlçelerinde vu- — n',n K--
kua gelen deprem felâketinden sonra, halen derlenen malûmata göre, Kiğı Uçesinin Hosnik bucağına ve Cerme bölgesine bağlı 36 köyde 122 ölü, 183 yaralı, 749 tamamen yıkılmış ev, bu miktarın
ev İle 020 hayvanın telef olduğu anlaşılmıştır.
Karlıova İlçesine bağlı 83 köyde 165 ölü, 102 yarak, 604 tamamen yıkılmış ev, 255 kısmen harap olmuş ev Ue 20 kayvanın öldüğü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vedat Dicleli Izmirde üç toplantı yaptı
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, zeytin yağı ihracına müsaade ediiemiyeceğtui söyledi İzmir 22 (Hususi) — Bugün İz. ı mir Ticaret Odasında Ticaret ve| Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli vo refukutinde bulunan loiuıisyen he. yelin işlirâkile İhracatçı tacirler, lo bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda söz ulun ihracatçı taciller. muhtelit dilekler le ruh ılımışlar, bunları Bakan, oirer blreı cevaplandırarak şahsan tukasa ta-lultar olmamakla beruber, nıem . lehel realitelerini düşünmek mec • buıiyetlnde bulunduğunu. bu6Ün bâzı tereddütleri davet ee.ığlnl gn düğünü söylemiş, İhracat rejimimi
i zın müphem ve zaman zaman de • : l ğlştlrllen bir rejim olarak görülmo ı meşini rica ederim, demiş ve zey -(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
f Bu gün başladı j
Islâm tarihinin en mühim safhası
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Yeni tarihi lofrlkamızı bugün üçünoü sahlfontlzde mutlaka takip odlnlz. Müellif yoni bir yazış tarzı ile, İslam tarihinin en mühim ve hoycoanlı safhası olan Halife Hazrotı Osman devrini çek ' tatlı bir üslûpla anlatmaktadır. Bu tolrika için aylardanborl tetkikler yapmakta bulunan arkadaşımız Kadircan Katlı, Hazrotı Osman eserinin şimdiye kadar yazdığı esorlor İçinde en çok muvaffak oln-nı bulunduğunu kaydolmoktodir.
k
Bu geminin uzun seferlere tahammül edemiyeceği anlaşıldı «Giresun» vapurunda husule gelen bazı teknik arızalardan dolayı uzun hatlarda çalışamıyaca-ğı tesbit olunmuştur.
Denizyolları idaresi, «Giresun» motörlü gemisini nisbeten daiıa kısa bir hat olan İzmir siir'at poı tasına tahsis etmlş ve bu geminin yapmakta olduğu Hopa şiir* at postasına da «Ordu» gemisi-(Devamı 8a. ö 8ü. 2 de)
r
elır

vergisini kimler ödeyecek?.
Golir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu iıah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
Bugün boşladık, dördüncü | sayfada okuyunuz.
lııılıa edilen bir hazîne
ULUNAY
ıu| omloketimlzde bir müte-hassıs curnatası var. Yol, köprü, madan, fabrikadan tutun do tuz mütehassısına kadar mov-cut. Bu mayanda bir do balık mütehassısı golmlş. Bu zat, kendisi I-çin hazırlanan bir motöra binmiş, Boğazın dışını. İçini akıntı ve ana-forlarllo tetkik eylomlş; oradan Marmaraya çıkmış Rumeli, Anadolu banliyö sahilini incelemiş A-doların civarını kulaçlamış. Nlha-yot bir rapor yazmış ve bu raporun başından dört satırını dostlarımdan birine okumuş; Amerikalı balık mütehassısı şöyle diyormuş t «Türklor balık tutmasını bilmezler; balık yemesini bllınezlor. E-ger balık yomoslnl bilselerdi balık tutmasını da bllocoklerdl. Bugün Boğaz vo Marınarada fenni surot-to tutulacak balık, Türklyeyo sonede yelmiş boş milyon dolar gotl-
Mütohassıs blrlnol flkrlndo haklıdır; İkinci düşüntosl on para etmez. Blzlor bolki tutmasını bllmo-ylz anıma balık yemesinin âlâsını
biliriz. Fakat balığı nereden bulalım da yiyelim? Mübarek ateş pahası... Garplıların önüne dol ne İle kılıç kobabını koyarsak parmak larını da beraber yorlor. Kağıtta fu rın barbunyayı rüyalarında bile görmemişlerdir; bir pisi, bir midye tavasını bizim gibi gevrek vo puf gibi kabarık pişirecek hangi millet vardır?
Diğer balıkları İse (Akuvaryom) dakl acayip mahlûklar gibi ancak balıkçı dükkânlarında soyrodlyo-
Anıorlkalının, acaba bizim Mar-marada «Ekâblr oğloncosl» olarak yapılan «Dinamitli balık avı» ndan haberi var mı?
Barbunya, Mercan gibi yuril balıkların yataklarını tahrip eden bu olnayot hakkında no düşünüyor? Holü o «trota» mıdır, no karın ağrısıdır. Dört kilo barbunya tutmak İçin boş yüz hattâ bin kilo balık yavrularını ınahvodon motörlorl görso no der?...
Bu tahrip âlotlorinin, arkaların.
(Davamı 8a. 8 Sü. 6 da)
Cenup Amerikanın meşhu/r, serenatlarından bir sahne..
J
1949
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanly» Not 11
LÜKS AVRUPA
Çocuk arabaları geldi
Tol adratlı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı îO7#s—aaiM
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
23
AĞUSTOS
12 inci Yıl, No. 3741
Rus tankları Yugoslav
hududuna yürüyor
iki memleket arasında bir harp kopması
ihtimalinden ciddiyetle bahsediliyor
Teati edilen notalarda son derece ağır kelimeler var. Belgrat, Yugoslavyadayaşıyan Rusları casuslukla itham ediyor Romanya Dışişleri Bakanı Anna Pauker: “Tito eşkiyası cinayetlerinin cezasını çekmeden daha uzun müddet yaşayamaz,, diyor
Beyoğlu — Tel: 10678
Suriye'de son hükümet darbesini yapan Albay Sami Hunnavvnin (ortada) son resmi., Ayaktakiler Alâmuddin Kavasla Amin Abuassaftır. (Foto: A-P)
İşte Netice
Tam Ankarada, Maarif Şûrası toplanırken, İstanbul üniversitesin o
mensup bazı gençler, Anadoluyu kalkındırma seyahatinden dönmüş bulunuyorlar. Bu gençlerin anlattıkları, Halk Partisinin yerini beş yıllık devamlı ve sürekli iktidarına karşı İndirilmiş, en ağır bir darbedir. Henüz propa-gaudalarile haşır neşir olmamış, gördüklerini, olduğu gibi anlatan bu aydınlar, Doğuda ziyaret ettikleri yüzlerce köyde ancak muh tartarın Türkçe bildiklerini ve diğer köylülerin dilimizi konuşmak tan âciz olduklarını tesbit eylemişlerdir.
Baş döndürücü inkılâplar yaparak asırları kucakladığını bin-bir vecize halinde İstanbul sokak lanna asanlar, bütün yurdu nasıl aldattıklarını ve hakikatte memleketin hayrına matuf hareketlerde ne derece yaya kaldıklarını şimdi başlarını önlerine e-ğerek itiraf etmeli ve kabahatlerinin affı için —lâik oldukları 1-çin Cenabı Hakka niyaz etmezler fakat— Tilrk milletinin yüksek müsamaha ve necabetine sığtn-malıdırJar. Halbuki onlar böyle bir his duyacaklara pek benzemiyor. Çünkü bu neticeler mey donda ve el ile tutulacak giM iken hâlâ: Biz bu mübarek yurdu tecrübesiz demokratlara nasıl bırakabiliriz diye söylenmeğe nefislerinde cüret- ve cesaret duyuyorlar.
Fakat gençlerin tâ doğu İllerine kadar sefer ve seyahat etmelerine pek İhtiyaç yok. Bizzat Istonbulda şahidi oldukları manzaralar, iktidarın her nevi kabiliyetten mahrum olduğuna kesin deliller göstermiyor mu?
Bütün medeniyet âleminin görü önünde, Avrupa ve Asyanm m ili tokasın d a Atatürk’ün Ifade-Bİle dünyanın incisi olan gıı şehirde halkın seyrüsefer İçin çektiği gündelik azap ve Iztirap beceriksizliğin ta kendisi değil midir? Hiç bir sefer vasıtamız yoktur ki, tramvay, tünel, otobüs veya vapur, insan günün her hangi bir Baatinde, rahatça (Davamı Sa. 8 6ü. e da)
Maarif Şûrası
Ankarada_açıldı
Bir hitabede bulunan Başbakan, gençlerin Demokrasiyi anlamış olarak yetiştirilmelerini istedi Ankara: 22 (Husus!) — Maarifi
Şûrâsı bugiln saat 10 da dil, tarih, coğrafya fakültesinde Başbakan Şeni Bettin Günaltayın bir nutku ile açıl- |
Inııştır. Başbakan sözlerine başlamadan evvel hazır bulunanları Atatürkü anmak için 8 dakika saygı duruğuna (Devamı 8a. o 8ü. 3 de)
Harp
Akademisi
mezunları
Dün törenle
Londra: 22 (AP.) — Yugoslav komünist partisinin orgum olan Borba gazetesi, bugünkü başmakalesinde ItuByayı; YugOBİnvyadu bulunan Rus tabaalarını casus olarak kullanmakla itham etmektedir.
Borba bu makalesini, daki Rus vatandaşların çin, «tedbirler» almakla tehdit öden bir Rus notasına cevaben yazmıştır. Başmakale, resmî Yugoslav ajansı Tanjug tarafından yayınlanmış vo Loudradan dinlenmiştir.
(Devamı Sa. s Sü. 7 de)
C. Başkanı Eskişehırde de bîr hitabede bulundu
Ankara : 22 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 22 gön süren Ege seyahatlerinden bu akşam saat 21.15 do özel trenloriylo Ankaraya dönmüşlerdir. Cumhurbaşkanının be raberlerinde Baytın İnönü, kızı
Bayındırlık Bakanı Şevket Ad alan bulunuyorlardı.
Tren gara girerken orada toplan -mış bulunan ve başka bir treni bek-liyen yolcuların kendilerine gösterdi (Devamı 8a. 8 8J. 2 do)
zarureti
Doğ tullerimizden Er sı
bir görünüşü
Başkan T r u m a n dünkü nutkunda bu
diplomalarını aldılar
Kara, hava, deniz harp akademi leri ile yüksek levazım ukulu 840 yılı mezunlarına diploma tevzii tö ranl dün saat 16 da Harp Akademisinde yapılmıştır.
(Devamı Sa. s 8ü. 2 do)
Göynük ormanı cinayeti
dâvasına dün devam edildi
Kadrîyenin giydiği elbiseler mahkemede Vecihiye gösterildi ve tanıyıp tanımadığı soruldu
Yeni Sabahlın Dünya turu
•- *. z . '-*₺ '
Esat Mahmut Karakurt, Şili’de büyük bir alâka ile karşılandı
yakınları kayıp!
Kâzım Orbay, bugün Surıyeden ayrılıyor
İskenderun 22 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor) —« Hudut üzerinde görüştüğüm sahibi salâhiyet bir şahsiyetten, Suriyeda kİ kaynaşmaların hakiki mânasını aydınlatan malûmatı aldım, ismi -nln ifşa edilmemesini ısrarla rica eden bu zatın bana söylediğine re; merhum Hüsnü Zalmln en yakın adamlarından Albay Fevzi, Milis muhafız komutanı Binbaşı Ömer ve Yüzbaşı Enver İle öldürülen eski Başvekil Muhsin Barrsf zlnln kardeşi, son hükümet d3rbe-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Giresun vapurunda teknik arıza
« elıemmiyelle durdu
Miami: 22 (A.A.) «Afp.» — Ih?, gün eski muhariplere bir hitabede buluDan başkan Iraman ezcümle ı demiştir ki:
«— Yabancı milletlero yapılacak bir milyar (150 milyon dolarlık askeri yardım programı barışı temin için katlanılan masruflar cümlesinden ■ dir.
Programın hedefi tccavüsün önüno geçmektir. Biz vo dostlarımız her hangi bir milletle mücadeleye giriş-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Bolu, 22 (Hususî surette giden arkadaşımız Alftattln Berk bildiriyor) — Göynük ormanı cinayeti dâvasına bu sabah Bolu ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir. Saat 9,30'a doğru sanık Vecihl Baras, Rüstem Işın ve Hadi Uysaler, jandarmaların nezaretinde mahkemeye alındıkları zaman salonda bulunanların sayısı yirmi kişiyi geçmiyordu. Sanık Vecihl Baras'ın babaBi Mehmet Faik Baras da daha bir güıı evvelden Boluya gelmiş, oğlu ila ceza evindo görüşmüştü. Kendisi bugünkü duruşmayı da mahkeme salonunun arka sıralarından takip etti. Mahkeme heyeti henüz yerlerini almamıştı. Bir ara ağır ara kapıdan seslene-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 do)
Alınanlara
İktisadî Öğütler
Son zelzelede can
Valinin değişeceği
haberi
Dr.
Lûtii Kırçlar dün vilâyet ve Belediyede çalıştı
Vali vo Belediye Buşkanı Dr. Lûtfi Kırdar, bir baltalık istirahattan sonra Yalovadan dönmüş ve dün sabahtan itibaren vazifesine başlamıştır.
Valinin, istanbuldan alınacağına dair haber ve söylentiler devam etmektedir. Bu söyletiler.n hakiki mahiyeti bugünlerde belli olacaktır.
Cumhurbaşkanı İnönü, Ankaraya dönmüştür-.
Dün, vali, kendisiyle konuşan gazetecilere, tâyini hakkında yazılanlardan başka bir şey bilmediğini, Ankara ile temasta bulunmadığını söylemiştir.
Diğer taraftan 6 Ekim İstanbul sergisinin açılışı münasebetiyle Vali Kırdarm, Cumhurbaşkanını şehrimize davet etmek û-zere Aukaraya gideceği söylenmektedir.
HoffmanÇiçek yerine sebze yetiştiriniz» diyor
Frankfurt 22 a.a. (United Preua) — Avrupa iktisadi İşbirliği ldaı c . clal Paul Hoffman, bugün bir ba. sın toplontiHihda Almanların zafer bahçeleri yaparak buralarda çl çek yerine yiyecek maddeleri ekmeleri lâzım geldiğini söylemiştir.
Bir Alman gazeteci tarafından Almanyada sökülen fabrikalara
I dair sorulan bir suale Hoffman
derhal «Bunu bırak» diye cevap ver
İmiş ve Alınanların hali hazırda
İşleyen fabrLkalurın İyi bir şekilde
çalışmasına bakmalarını, yoksa
sökülen bir kaç fabrika Ue meşgul
olmamalarını tavsiye etmiştir.
Doğuda 69 köy, hemen tamamen harap oldu. Yalnız Bicik köyünde 149 ölü var
Bingöl 22 (a.a.) Bingöl İline bağ biraz üstünde kısmen harap olmuş h Klgi ve Karlıova İlçelerinde vu- — n',n K--
kua gelen deprem felâketinden sonra, halen derlenen malûmata göre, Kiğı Uçesinin Hosnik bucağına ve Cerme bölgesine bağlı 36 köyde 122 ölü, 183 yaralı, 749 tamamen yıkılmış ev, bu miktarın
ev İle 020 hayvanın telef olduğu anlaşılmıştır.
Karlıova İlçesine bağlı 83 köyde 165 ölü, 102 yarak, 604 tamamen yıkılmış ev, 255 kısmen harap olmuş ev Ue 20 kayvanın öldüğü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vedat Dicleli Izmirde üç toplantı yaptı
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, zeytin yağı ihracına müsaade ediiemiyeceğtui söyledi İzmir 22 (Hususi) — Bugün İz. ı mir Ticaret Odasında Ticaret ve| Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli vo refukutinde bulunan loiuıisyen he. yelin işlirâkile İhracatçı tacirler, lo bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda söz ulun ihracatçı taciller. muhtelit dilekler le ruh ılımışlar, bunları Bakan, oirer blreı cevaplandırarak şahsan tukasa ta-lultar olmamakla beruber, nıem . lehel realitelerini düşünmek mec • buıiyetlnde bulunduğunu. bu6Ün bâzı tereddütleri davet ee.ığlnl gn düğünü söylemiş, İhracat rejimimi
i zın müphem ve zaman zaman de • : l ğlştlrllen bir rejim olarak görülmo ı meşini rica ederim, demiş ve zey -(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
f Bu gün başladı j
Islâm tarihinin en mühim safhası
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Yeni tarihi lofrlkamızı bugün üçünoü sahlfontlzde mutlaka takip odlnlz. Müellif yoni bir yazış tarzı ile, İslam tarihinin en mühim ve hoycoanlı safhası olan Halife Hazrotı Osman devrini çek ' tatlı bir üslûpla anlatmaktadır. Bu tolrika için aylardanborl tetkikler yapmakta bulunan arkadaşımız Kadircan Katlı, Hazrotı Osman eserinin şimdiye kadar yazdığı esorlor İçinde en çok muvaffak oln-nı bulunduğunu kaydolmoktodir.
k
Bu geminin uzun seferlere tahammül edemiyeceği anlaşıldı «Giresun» vapurunda husule gelen bazı teknik arızalardan dolayı uzun hatlarda çalışamıyaca-ğı tesbit olunmuştur.
Denizyolları idaresi, «Giresun» motörlü gemisini nisbeten daiıa kısa bir hat olan İzmir siir'at poı tasına tahsis etmlş ve bu geminin yapmakta olduğu Hopa şiir* at postasına da «Ordu» gemisi-(Devamı 8a. ö 8ü. 2 de)
r
elır

vergisini kimler ödeyecek?.
Golir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu iıah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
Bugün boşladık, dördüncü | sayfada okuyunuz.
lııılıa edilen bir hazîne
ULUNAY
ıu| omloketimlzde bir müte-hassıs curnatası var. Yol, köprü, madan, fabrikadan tutun do tuz mütehassısına kadar mov-cut. Bu mayanda bir do balık mütehassısı golmlş. Bu zat, kendisi I-çin hazırlanan bir motöra binmiş, Boğazın dışını. İçini akıntı ve ana-forlarllo tetkik eylomlş; oradan Marmaraya çıkmış Rumeli, Anadolu banliyö sahilini incelemiş A-doların civarını kulaçlamış. Nlha-yot bir rapor yazmış ve bu raporun başından dört satırını dostlarımdan birine okumuş; Amerikalı balık mütehassısı şöyle diyormuş t «Türklor balık tutmasını bilmezler; balık yemesini bllınezlor. E-ger balık yomoslnl bilselerdi balık tutmasını da bllocoklerdl. Bugün Boğaz vo Marınarada fenni surot-to tutulacak balık, Türklyeyo sonede yelmiş boş milyon dolar gotl-
Mütohassıs blrlnol flkrlndo haklıdır; İkinci düşüntosl on para etmez. Blzlor bolki tutmasını bllmo-ylz anıma balık yemesinin âlâsını
biliriz. Fakat balığı nereden bulalım da yiyelim? Mübarek ateş pahası... Garplıların önüne dol ne İle kılıç kobabını koyarsak parmak larını da beraber yorlor. Kağıtta fu rın barbunyayı rüyalarında bile görmemişlerdir; bir pisi, bir midye tavasını bizim gibi gevrek vo puf gibi kabarık pişirecek hangi millet vardır?
Diğer balıkları İse (Akuvaryom) dakl acayip mahlûklar gibi ancak balıkçı dükkânlarında soyrodlyo-
Anıorlkalının, acaba bizim Mar-marada «Ekâblr oğloncosl» olarak yapılan «Dinamitli balık avı» ndan haberi var mı?
Barbunya, Mercan gibi yuril balıkların yataklarını tahrip eden bu olnayot hakkında no düşünüyor? Holü o «trota» mıdır, no karın ağrısıdır. Dört kilo barbunya tutmak İçin boş yüz hattâ bin kilo balık yavrularını ınahvodon motörlorl görso no der?...
Bu tahrip âlotlorinin, arkaların.
(Davamı 8a. 8 Sü. 6 da)
Cenup Amerikanın meşhu/r, serenatlarından bir sahne..
J
1949
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanly» Not 11
LÜKS AVRUPA
Çocuk arabaları geldi
Tol adratlı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı îO7#s—aaiM
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
23
AĞUSTOS
12 inci Yıl, No. 3741
Rus tankları Yugoslav
hududuna yürüyor
iki memleket arasında bir harp kopması
ihtimalinden ciddiyetle bahsediliyor
Teati edilen notalarda son derece ağır kelimeler var. Belgrat, Yugoslavyadayaşıyan Rusları casuslukla itham ediyor Romanya Dışişleri Bakanı Anna Pauker: “Tito eşkiyası cinayetlerinin cezasını çekmeden daha uzun müddet yaşayamaz,, diyor
Beyoğlu — Tel: 10678
Suriye'de son hükümet darbesini yapan Albay Sami Hunnavvnin (ortada) son resmi., Ayaktakiler Alâmuddin Kavasla Amin Abuassaftır. (Foto: A-P)
İşte Netice
Tam Ankarada, Maarif Şûrası toplanırken, İstanbul üniversitesin o
mensup bazı gençler, Anadoluyu kalkındırma seyahatinden dönmüş bulunuyorlar. Bu gençlerin anlattıkları, Halk Partisinin yerini beş yıllık devamlı ve sürekli iktidarına karşı İndirilmiş, en ağır bir darbedir. Henüz propa-gaudalarile haşır neşir olmamış, gördüklerini, olduğu gibi anlatan bu aydınlar, Doğuda ziyaret ettikleri yüzlerce köyde ancak muh tartarın Türkçe bildiklerini ve diğer köylülerin dilimizi konuşmak tan âciz olduklarını tesbit eylemişlerdir.
Baş döndürücü inkılâplar yaparak asırları kucakladığını bin-bir vecize halinde İstanbul sokak lanna asanlar, bütün yurdu nasıl aldattıklarını ve hakikatte memleketin hayrına matuf hareketlerde ne derece yaya kaldıklarını şimdi başlarını önlerine e-ğerek itiraf etmeli ve kabahatlerinin affı için —lâik oldukları 1-çin Cenabı Hakka niyaz etmezler fakat— Tilrk milletinin yüksek müsamaha ve necabetine sığtn-malıdırJar. Halbuki onlar böyle bir his duyacaklara pek benzemiyor. Çünkü bu neticeler mey donda ve el ile tutulacak giM iken hâlâ: Biz bu mübarek yurdu tecrübesiz demokratlara nasıl bırakabiliriz diye söylenmeğe nefislerinde cüret- ve cesaret duyuyorlar.
Fakat gençlerin tâ doğu İllerine kadar sefer ve seyahat etmelerine pek İhtiyaç yok. Bizzat Istonbulda şahidi oldukları manzaralar, iktidarın her nevi kabiliyetten mahrum olduğuna kesin deliller göstermiyor mu?
Bütün medeniyet âleminin görü önünde, Avrupa ve Asyanm m ili tokasın d a Atatürk’ün Ifade-Bİle dünyanın incisi olan gıı şehirde halkın seyrüsefer İçin çektiği gündelik azap ve Iztirap beceriksizliğin ta kendisi değil midir? Hiç bir sefer vasıtamız yoktur ki, tramvay, tünel, otobüs veya vapur, insan günün her hangi bir Baatinde, rahatça (Davamı Sa. 8 6ü. e da)
Maarif Şûrası
Ankarada_açıldı
Bir hitabede bulunan Başbakan, gençlerin Demokrasiyi anlamış olarak yetiştirilmelerini istedi Ankara: 22 (Husus!) — Maarifi
Şûrâsı bugiln saat 10 da dil, tarih, coğrafya fakültesinde Başbakan Şeni Bettin Günaltayın bir nutku ile açıl- |
Inııştır. Başbakan sözlerine başlamadan evvel hazır bulunanları Atatürkü anmak için 8 dakika saygı duruğuna (Devamı 8a. o 8ü. 3 de)
Harp
Akademisi
mezunları
Dün törenle
Londra: 22 (AP.) — Yugoslav komünist partisinin orgum olan Borba gazetesi, bugünkü başmakalesinde ItuByayı; YugOBİnvyadu bulunan Rus tabaalarını casus olarak kullanmakla itham etmektedir.
Borba bu makalesini, daki Rus vatandaşların çin, «tedbirler» almakla tehdit öden bir Rus notasına cevaben yazmıştır. Başmakale, resmî Yugoslav ajansı Tanjug tarafından yayınlanmış vo Loudradan dinlenmiştir.
(Devamı Sa. s Sü. 7 de)
C. Başkanı Eskişehırde de bîr hitabede bulundu
Ankara : 22 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 22 gön süren Ege seyahatlerinden bu akşam saat 21.15 do özel trenloriylo Ankaraya dönmüşlerdir. Cumhurbaşkanının be raberlerinde Baytın İnönü, kızı
Bayındırlık Bakanı Şevket Ad alan bulunuyorlardı.
Tren gara girerken orada toplan -mış bulunan ve başka bir treni bek-liyen yolcuların kendilerine gösterdi (Devamı 8a. 8 8J. 2 do)
zarureti
Doğ tullerimizden Er sı
bir görünüşü
Başkan T r u m a n dünkü nutkunda bu
diplomalarını aldılar
Kara, hava, deniz harp akademi leri ile yüksek levazım ukulu 840 yılı mezunlarına diploma tevzii tö ranl dün saat 16 da Harp Akademisinde yapılmıştır.
(Devamı Sa. s 8ü. 2 do)
Göynük ormanı cinayeti
dâvasına dün devam edildi
Kadrîyenin giydiği elbiseler mahkemede Vecihiye gösterildi ve tanıyıp tanımadığı soruldu
Yeni Sabahlın Dünya turu
•- *. z . '-*₺ '
Esat Mahmut Karakurt, Şili’de büyük bir alâka ile karşılandı
yakınları kayıp!
Kâzım Orbay, bugün Surıyeden ayrılıyor
İskenderun 22 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor) —« Hudut üzerinde görüştüğüm sahibi salâhiyet bir şahsiyetten, Suriyeda kİ kaynaşmaların hakiki mânasını aydınlatan malûmatı aldım, ismi -nln ifşa edilmemesini ısrarla rica eden bu zatın bana söylediğine re; merhum Hüsnü Zalmln en yakın adamlarından Albay Fevzi, Milis muhafız komutanı Binbaşı Ömer ve Yüzbaşı Enver İle öldürülen eski Başvekil Muhsin Barrsf zlnln kardeşi, son hükümet d3rbe-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Giresun vapurunda teknik arıza
« elıemmiyelle durdu
Miami: 22 (A.A.) «Afp.» — Ih?, gün eski muhariplere bir hitabede buluDan başkan Iraman ezcümle ı demiştir ki:
«— Yabancı milletlero yapılacak bir milyar (150 milyon dolarlık askeri yardım programı barışı temin için katlanılan masruflar cümlesinden ■ dir.
Programın hedefi tccavüsün önüno geçmektir. Biz vo dostlarımız her hangi bir milletle mücadeleye giriş-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Bolu, 22 (Hususî surette giden arkadaşımız Alftattln Berk bildiriyor) — Göynük ormanı cinayeti dâvasına bu sabah Bolu ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir. Saat 9,30'a doğru sanık Vecihl Baras, Rüstem Işın ve Hadi Uysaler, jandarmaların nezaretinde mahkemeye alındıkları zaman salonda bulunanların sayısı yirmi kişiyi geçmiyordu. Sanık Vecihl Baras'ın babaBi Mehmet Faik Baras da daha bir güıı evvelden Boluya gelmiş, oğlu ila ceza evindo görüşmüştü. Kendisi bugünkü duruşmayı da mahkeme salonunun arka sıralarından takip etti. Mahkeme heyeti henüz yerlerini almamıştı. Bir ara ağır ara kapıdan seslene-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 do)
Alınanlara
İktisadî Öğütler
Son zelzelede can
Valinin değişeceği
haberi
Dr.
Lûtii Kırçlar dün vilâyet ve Belediyede çalıştı
Vali vo Belediye Buşkanı Dr. Lûtfi Kırdar, bir baltalık istirahattan sonra Yalovadan dönmüş ve dün sabahtan itibaren vazifesine başlamıştır.
Valinin, istanbuldan alınacağına dair haber ve söylentiler devam etmektedir. Bu söyletiler.n hakiki mahiyeti bugünlerde belli olacaktır.
Cumhurbaşkanı İnönü, Ankaraya dönmüştür-.
Dün, vali, kendisiyle konuşan gazetecilere, tâyini hakkında yazılanlardan başka bir şey bilmediğini, Ankara ile temasta bulunmadığını söylemiştir.
Diğer taraftan 6 Ekim İstanbul sergisinin açılışı münasebetiyle Vali Kırdarm, Cumhurbaşkanını şehrimize davet etmek û-zere Aukaraya gideceği söylenmektedir.
HoffmanÇiçek yerine sebze yetiştiriniz» diyor
Frankfurt 22 a.a. (United Preua) — Avrupa iktisadi İşbirliği ldaı c . clal Paul Hoffman, bugün bir ba. sın toplontiHihda Almanların zafer bahçeleri yaparak buralarda çl çek yerine yiyecek maddeleri ekmeleri lâzım geldiğini söylemiştir.
Bir Alman gazeteci tarafından Almanyada sökülen fabrikalara
I dair sorulan bir suale Hoffman
derhal «Bunu bırak» diye cevap ver
İmiş ve Alınanların hali hazırda
İşleyen fabrLkalurın İyi bir şekilde
çalışmasına bakmalarını, yoksa
sökülen bir kaç fabrika Ue meşgul
olmamalarını tavsiye etmiştir.
Doğuda 69 köy, hemen tamamen harap oldu. Yalnız Bicik köyünde 149 ölü var
Bingöl 22 (a.a.) Bingöl İline bağ biraz üstünde kısmen harap olmuş h Klgi ve Karlıova İlçelerinde vu- — n',n K--
kua gelen deprem felâketinden sonra, halen derlenen malûmata göre, Kiğı Uçesinin Hosnik bucağına ve Cerme bölgesine bağlı 36 köyde 122 ölü, 183 yaralı, 749 tamamen yıkılmış ev, bu miktarın
ev İle 020 hayvanın telef olduğu anlaşılmıştır.
Karlıova İlçesine bağlı 83 köyde 165 ölü, 102 yarak, 604 tamamen yıkılmış ev, 255 kısmen harap olmuş ev Ue 20 kayvanın öldüğü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vedat Dicleli Izmirde üç toplantı yaptı
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, zeytin yağı ihracına müsaade ediiemiyeceğtui söyledi İzmir 22 (Hususi) — Bugün İz. ı mir Ticaret Odasında Ticaret ve| Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli vo refukutinde bulunan loiuıisyen he. yelin işlirâkile İhracatçı tacirler, lo bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda söz ulun ihracatçı taciller. muhtelit dilekler le ruh ılımışlar, bunları Bakan, oirer blreı cevaplandırarak şahsan tukasa ta-lultar olmamakla beruber, nıem . lehel realitelerini düşünmek mec • buıiyetlnde bulunduğunu. bu6Ün bâzı tereddütleri davet ee.ığlnl gn düğünü söylemiş, İhracat rejimimi
i zın müphem ve zaman zaman de • : l ğlştlrllen bir rejim olarak görülmo ı meşini rica ederim, demiş ve zey -(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
f Bu gün başladı j
Islâm tarihinin en mühim safhası
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Yeni tarihi lofrlkamızı bugün üçünoü sahlfontlzde mutlaka takip odlnlz. Müellif yoni bir yazış tarzı ile, İslam tarihinin en mühim ve hoycoanlı safhası olan Halife Hazrotı Osman devrini çek ' tatlı bir üslûpla anlatmaktadır. Bu tolrika için aylardanborl tetkikler yapmakta bulunan arkadaşımız Kadircan Katlı, Hazrotı Osman eserinin şimdiye kadar yazdığı esorlor İçinde en çok muvaffak oln-nı bulunduğunu kaydolmoktodir.
k
Bu geminin uzun seferlere tahammül edemiyeceği anlaşıldı «Giresun» vapurunda husule gelen bazı teknik arızalardan dolayı uzun hatlarda çalışamıyaca-ğı tesbit olunmuştur.
Denizyolları idaresi, «Giresun» motörlü gemisini nisbeten daiıa kısa bir hat olan İzmir siir'at poı tasına tahsis etmlş ve bu geminin yapmakta olduğu Hopa şiir* at postasına da «Ordu» gemisi-(Devamı 8a. ö 8ü. 2 de)
r
elır

vergisini kimler ödeyecek?.
Golir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu iıah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
Bugün boşladık, dördüncü | sayfada okuyunuz.
lııılıa edilen bir hazîne
ULUNAY
ıu| omloketimlzde bir müte-hassıs curnatası var. Yol, köprü, madan, fabrikadan tutun do tuz mütehassısına kadar mov-cut. Bu mayanda bir do balık mütehassısı golmlş. Bu zat, kendisi I-çin hazırlanan bir motöra binmiş, Boğazın dışını. İçini akıntı ve ana-forlarllo tetkik eylomlş; oradan Marmaraya çıkmış Rumeli, Anadolu banliyö sahilini incelemiş A-doların civarını kulaçlamış. Nlha-yot bir rapor yazmış ve bu raporun başından dört satırını dostlarımdan birine okumuş; Amerikalı balık mütehassısı şöyle diyormuş t «Türklor balık tutmasını bilmezler; balık yemesini bllınezlor. E-ger balık yomoslnl bilselerdi balık tutmasını da bllocoklerdl. Bugün Boğaz vo Marınarada fenni surot-to tutulacak balık, Türklyeyo sonede yelmiş boş milyon dolar gotl-
Mütohassıs blrlnol flkrlndo haklıdır; İkinci düşüntosl on para etmez. Blzlor bolki tutmasını bllmo-ylz anıma balık yemesinin âlâsını
biliriz. Fakat balığı nereden bulalım da yiyelim? Mübarek ateş pahası... Garplıların önüne dol ne İle kılıç kobabını koyarsak parmak larını da beraber yorlor. Kağıtta fu rın barbunyayı rüyalarında bile görmemişlerdir; bir pisi, bir midye tavasını bizim gibi gevrek vo puf gibi kabarık pişirecek hangi millet vardır?
Diğer balıkları İse (Akuvaryom) dakl acayip mahlûklar gibi ancak balıkçı dükkânlarında soyrodlyo-
Anıorlkalının, acaba bizim Mar-marada «Ekâblr oğloncosl» olarak yapılan «Dinamitli balık avı» ndan haberi var mı?
Barbunya, Mercan gibi yuril balıkların yataklarını tahrip eden bu olnayot hakkında no düşünüyor? Holü o «trota» mıdır, no karın ağrısıdır. Dört kilo barbunya tutmak İçin boş yüz hattâ bin kilo balık yavrularını ınahvodon motörlorl görso no der?...
Bu tahrip âlotlorinin, arkaların.
(Davamı 8a. 8 Sü. 6 da)
Cenup Amerikanın meşhu/r, serenatlarından bir sahne..
J
1949
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanly» Not 11
LÜKS AVRUPA
Çocuk arabaları geldi
Tol adratlı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı îO7#s—aaiM
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
23
AĞUSTOS
12 inci Yıl, No. 3741
Rus tankları Yugoslav
hududuna yürüyor
iki memleket arasında bir harp kopması
ihtimalinden ciddiyetle bahsediliyor
Teati edilen notalarda son derece ağır kelimeler var. Belgrat, Yugoslavyadayaşıyan Rusları casuslukla itham ediyor Romanya Dışişleri Bakanı Anna Pauker: “Tito eşkiyası cinayetlerinin cezasını çekmeden daha uzun müddet yaşayamaz,, diyor
Beyoğlu — Tel: 10678
Suriye'de son hükümet darbesini yapan Albay Sami Hunnavvnin (ortada) son resmi., Ayaktakiler Alâmuddin Kavasla Amin Abuassaftır. (Foto: A-P)
İşte Netice
Tam Ankarada, Maarif Şûrası toplanırken, İstanbul üniversitesin o
mensup bazı gençler, Anadoluyu kalkındırma seyahatinden dönmüş bulunuyorlar. Bu gençlerin anlattıkları, Halk Partisinin yerini beş yıllık devamlı ve sürekli iktidarına karşı İndirilmiş, en ağır bir darbedir. Henüz propa-gaudalarile haşır neşir olmamış, gördüklerini, olduğu gibi anlatan bu aydınlar, Doğuda ziyaret ettikleri yüzlerce köyde ancak muh tartarın Türkçe bildiklerini ve diğer köylülerin dilimizi konuşmak tan âciz olduklarını tesbit eylemişlerdir.
Baş döndürücü inkılâplar yaparak asırları kucakladığını bin-bir vecize halinde İstanbul sokak lanna asanlar, bütün yurdu nasıl aldattıklarını ve hakikatte memleketin hayrına matuf hareketlerde ne derece yaya kaldıklarını şimdi başlarını önlerine e-ğerek itiraf etmeli ve kabahatlerinin affı için —lâik oldukları 1-çin Cenabı Hakka niyaz etmezler fakat— Tilrk milletinin yüksek müsamaha ve necabetine sığtn-malıdırJar. Halbuki onlar böyle bir his duyacaklara pek benzemiyor. Çünkü bu neticeler mey donda ve el ile tutulacak giM iken hâlâ: Biz bu mübarek yurdu tecrübesiz demokratlara nasıl bırakabiliriz diye söylenmeğe nefislerinde cüret- ve cesaret duyuyorlar.
Fakat gençlerin tâ doğu İllerine kadar sefer ve seyahat etmelerine pek İhtiyaç yok. Bizzat Istonbulda şahidi oldukları manzaralar, iktidarın her nevi kabiliyetten mahrum olduğuna kesin deliller göstermiyor mu?
Bütün medeniyet âleminin görü önünde, Avrupa ve Asyanm m ili tokasın d a Atatürk’ün Ifade-Bİle dünyanın incisi olan gıı şehirde halkın seyrüsefer İçin çektiği gündelik azap ve Iztirap beceriksizliğin ta kendisi değil midir? Hiç bir sefer vasıtamız yoktur ki, tramvay, tünel, otobüs veya vapur, insan günün her hangi bir Baatinde, rahatça (Davamı Sa. 8 6ü. e da)
Maarif Şûrası
Ankarada_açıldı
Bir hitabede bulunan Başbakan, gençlerin Demokrasiyi anlamış olarak yetiştirilmelerini istedi Ankara: 22 (Husus!) — Maarifi
Şûrâsı bugiln saat 10 da dil, tarih, coğrafya fakültesinde Başbakan Şeni Bettin Günaltayın bir nutku ile açıl- |
Inııştır. Başbakan sözlerine başlamadan evvel hazır bulunanları Atatürkü anmak için 8 dakika saygı duruğuna (Devamı 8a. o 8ü. 3 de)
Harp
Akademisi
mezunları
Dün törenle
Londra: 22 (AP.) — Yugoslav komünist partisinin orgum olan Borba gazetesi, bugünkü başmakalesinde ItuByayı; YugOBİnvyadu bulunan Rus tabaalarını casus olarak kullanmakla itham etmektedir.
Borba bu makalesini, daki Rus vatandaşların çin, «tedbirler» almakla tehdit öden bir Rus notasına cevaben yazmıştır. Başmakale, resmî Yugoslav ajansı Tanjug tarafından yayınlanmış vo Loudradan dinlenmiştir.
(Devamı Sa. s Sü. 7 de)
C. Başkanı Eskişehırde de bîr hitabede bulundu
Ankara : 22 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 22 gön süren Ege seyahatlerinden bu akşam saat 21.15 do özel trenloriylo Ankaraya dönmüşlerdir. Cumhurbaşkanının be raberlerinde Baytın İnönü, kızı
Bayındırlık Bakanı Şevket Ad alan bulunuyorlardı.
Tren gara girerken orada toplan -mış bulunan ve başka bir treni bek-liyen yolcuların kendilerine gösterdi (Devamı 8a. 8 8J. 2 do)
zarureti
Doğ tullerimizden Er sı
bir görünüşü
Başkan T r u m a n dünkü nutkunda bu
diplomalarını aldılar
Kara, hava, deniz harp akademi leri ile yüksek levazım ukulu 840 yılı mezunlarına diploma tevzii tö ranl dün saat 16 da Harp Akademisinde yapılmıştır.
(Devamı Sa. s 8ü. 2 do)
Göynük ormanı cinayeti
dâvasına dün devam edildi
Kadrîyenin giydiği elbiseler mahkemede Vecihiye gösterildi ve tanıyıp tanımadığı soruldu
Yeni Sabahlın Dünya turu
•- *. z . '-*₺ '
Esat Mahmut Karakurt, Şili’de büyük bir alâka ile karşılandı
yakınları kayıp!
Kâzım Orbay, bugün Surıyeden ayrılıyor
İskenderun 22 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor) —« Hudut üzerinde görüştüğüm sahibi salâhiyet bir şahsiyetten, Suriyeda kİ kaynaşmaların hakiki mânasını aydınlatan malûmatı aldım, ismi -nln ifşa edilmemesini ısrarla rica eden bu zatın bana söylediğine re; merhum Hüsnü Zalmln en yakın adamlarından Albay Fevzi, Milis muhafız komutanı Binbaşı Ömer ve Yüzbaşı Enver İle öldürülen eski Başvekil Muhsin Barrsf zlnln kardeşi, son hükümet d3rbe-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Giresun vapurunda teknik arıza
« elıemmiyelle durdu
Miami: 22 (A.A.) «Afp.» — Ih?, gün eski muhariplere bir hitabede buluDan başkan Iraman ezcümle ı demiştir ki:
«— Yabancı milletlero yapılacak bir milyar (150 milyon dolarlık askeri yardım programı barışı temin için katlanılan masruflar cümlesinden ■ dir.
Programın hedefi tccavüsün önüno geçmektir. Biz vo dostlarımız her hangi bir milletle mücadeleye giriş-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Bolu, 22 (Hususî surette giden arkadaşımız Alftattln Berk bildiriyor) — Göynük ormanı cinayeti dâvasına bu sabah Bolu ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir. Saat 9,30'a doğru sanık Vecihl Baras, Rüstem Işın ve Hadi Uysaler, jandarmaların nezaretinde mahkemeye alındıkları zaman salonda bulunanların sayısı yirmi kişiyi geçmiyordu. Sanık Vecihl Baras'ın babaBi Mehmet Faik Baras da daha bir güıı evvelden Boluya gelmiş, oğlu ila ceza evindo görüşmüştü. Kendisi bugünkü duruşmayı da mahkeme salonunun arka sıralarından takip etti. Mahkeme heyeti henüz yerlerini almamıştı. Bir ara ağır ara kapıdan seslene-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 do)
Alınanlara
İktisadî Öğütler
Son zelzelede can
Valinin değişeceği
haberi
Dr.
Lûtii Kırçlar dün vilâyet ve Belediyede çalıştı
Vali vo Belediye Buşkanı Dr. Lûtfi Kırdar, bir baltalık istirahattan sonra Yalovadan dönmüş ve dün sabahtan itibaren vazifesine başlamıştır.
Valinin, istanbuldan alınacağına dair haber ve söylentiler devam etmektedir. Bu söyletiler.n hakiki mahiyeti bugünlerde belli olacaktır.
Cumhurbaşkanı İnönü, Ankaraya dönmüştür-.
Dün, vali, kendisiyle konuşan gazetecilere, tâyini hakkında yazılanlardan başka bir şey bilmediğini, Ankara ile temasta bulunmadığını söylemiştir.
Diğer taraftan 6 Ekim İstanbul sergisinin açılışı münasebetiyle Vali Kırdarm, Cumhurbaşkanını şehrimize davet etmek û-zere Aukaraya gideceği söylenmektedir.
HoffmanÇiçek yerine sebze yetiştiriniz» diyor
Frankfurt 22 a.a. (United Preua) — Avrupa iktisadi İşbirliği ldaı c . clal Paul Hoffman, bugün bir ba. sın toplontiHihda Almanların zafer bahçeleri yaparak buralarda çl çek yerine yiyecek maddeleri ekmeleri lâzım geldiğini söylemiştir.
Bir Alman gazeteci tarafından Almanyada sökülen fabrikalara
I dair sorulan bir suale Hoffman
derhal «Bunu bırak» diye cevap ver
İmiş ve Alınanların hali hazırda
İşleyen fabrLkalurın İyi bir şekilde
çalışmasına bakmalarını, yoksa
sökülen bir kaç fabrika Ue meşgul
olmamalarını tavsiye etmiştir.
Doğuda 69 köy, hemen tamamen harap oldu. Yalnız Bicik köyünde 149 ölü var
Bingöl 22 (a.a.) Bingöl İline bağ biraz üstünde kısmen harap olmuş h Klgi ve Karlıova İlçelerinde vu- — n',n K--
kua gelen deprem felâketinden sonra, halen derlenen malûmata göre, Kiğı Uçesinin Hosnik bucağına ve Cerme bölgesine bağlı 36 köyde 122 ölü, 183 yaralı, 749 tamamen yıkılmış ev, bu miktarın
ev İle 020 hayvanın telef olduğu anlaşılmıştır.
Karlıova İlçesine bağlı 83 köyde 165 ölü, 102 yarak, 604 tamamen yıkılmış ev, 255 kısmen harap olmuş ev Ue 20 kayvanın öldüğü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vedat Dicleli Izmirde üç toplantı yaptı
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, zeytin yağı ihracına müsaade ediiemiyeceğtui söyledi İzmir 22 (Hususi) — Bugün İz. ı mir Ticaret Odasında Ticaret ve| Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli vo refukutinde bulunan loiuıisyen he. yelin işlirâkile İhracatçı tacirler, lo bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda söz ulun ihracatçı taciller. muhtelit dilekler le ruh ılımışlar, bunları Bakan, oirer blreı cevaplandırarak şahsan tukasa ta-lultar olmamakla beruber, nıem . lehel realitelerini düşünmek mec • buıiyetlnde bulunduğunu. bu6Ün bâzı tereddütleri davet ee.ığlnl gn düğünü söylemiş, İhracat rejimimi
i zın müphem ve zaman zaman de • : l ğlştlrllen bir rejim olarak görülmo ı meşini rica ederim, demiş ve zey -(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
f Bu gün başladı j
Islâm tarihinin en mühim safhası
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Yeni tarihi lofrlkamızı bugün üçünoü sahlfontlzde mutlaka takip odlnlz. Müellif yoni bir yazış tarzı ile, İslam tarihinin en mühim ve hoycoanlı safhası olan Halife Hazrotı Osman devrini çek ' tatlı bir üslûpla anlatmaktadır. Bu tolrika için aylardanborl tetkikler yapmakta bulunan arkadaşımız Kadircan Katlı, Hazrotı Osman eserinin şimdiye kadar yazdığı esorlor İçinde en çok muvaffak oln-nı bulunduğunu kaydolmoktodir.
k
Bu geminin uzun seferlere tahammül edemiyeceği anlaşıldı «Giresun» vapurunda husule gelen bazı teknik arızalardan dolayı uzun hatlarda çalışamıyaca-ğı tesbit olunmuştur.
Denizyolları idaresi, «Giresun» motörlü gemisini nisbeten daiıa kısa bir hat olan İzmir siir'at poı tasına tahsis etmlş ve bu geminin yapmakta olduğu Hopa şiir* at postasına da «Ordu» gemisi-(Devamı 8a. ö 8ü. 2 de)
r
elır

vergisini kimler ödeyecek?.
Golir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu iıah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
Bugün boşladık, dördüncü | sayfada okuyunuz.
lııılıa edilen bir hazîne
ULUNAY
ıu| omloketimlzde bir müte-hassıs curnatası var. Yol, köprü, madan, fabrikadan tutun do tuz mütehassısına kadar mov-cut. Bu mayanda bir do balık mütehassısı golmlş. Bu zat, kendisi I-çin hazırlanan bir motöra binmiş, Boğazın dışını. İçini akıntı ve ana-forlarllo tetkik eylomlş; oradan Marmaraya çıkmış Rumeli, Anadolu banliyö sahilini incelemiş A-doların civarını kulaçlamış. Nlha-yot bir rapor yazmış ve bu raporun başından dört satırını dostlarımdan birine okumuş; Amerikalı balık mütehassısı şöyle diyormuş t «Türklor balık tutmasını bilmezler; balık yemesini bllınezlor. E-ger balık yomoslnl bilselerdi balık tutmasını da bllocoklerdl. Bugün Boğaz vo Marınarada fenni surot-to tutulacak balık, Türklyeyo sonede yelmiş boş milyon dolar gotl-
Mütohassıs blrlnol flkrlndo haklıdır; İkinci düşüntosl on para etmez. Blzlor bolki tutmasını bllmo-ylz anıma balık yemesinin âlâsını
biliriz. Fakat balığı nereden bulalım da yiyelim? Mübarek ateş pahası... Garplıların önüne dol ne İle kılıç kobabını koyarsak parmak larını da beraber yorlor. Kağıtta fu rın barbunyayı rüyalarında bile görmemişlerdir; bir pisi, bir midye tavasını bizim gibi gevrek vo puf gibi kabarık pişirecek hangi millet vardır?
Diğer balıkları İse (Akuvaryom) dakl acayip mahlûklar gibi ancak balıkçı dükkânlarında soyrodlyo-
Anıorlkalının, acaba bizim Mar-marada «Ekâblr oğloncosl» olarak yapılan «Dinamitli balık avı» ndan haberi var mı?
Barbunya, Mercan gibi yuril balıkların yataklarını tahrip eden bu olnayot hakkında no düşünüyor? Holü o «trota» mıdır, no karın ağrısıdır. Dört kilo barbunya tutmak İçin boş yüz hattâ bin kilo balık yavrularını ınahvodon motörlorl görso no der?...
Bu tahrip âlotlorinin, arkaların.
(Davamı 8a. 8 Sü. 6 da)
Cenup Amerikanın meşhu/r, serenatlarından bir sahne..
J
1949
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanly» Not 11
LÜKS AVRUPA
Çocuk arabaları geldi
Tol adratlı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı îO7#s—aaiM
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ
23
AĞUSTOS
12 inci Yıl, No. 3741
Rus tankları Yugoslav
hududuna yürüyor
iki memleket arasında bir harp kopması
ihtimalinden ciddiyetle bahsediliyor
Teati edilen notalarda son derece ağır kelimeler var. Belgrat, Yugoslavyadayaşıyan Rusları casuslukla itham ediyor Romanya Dışişleri Bakanı Anna Pauker: “Tito eşkiyası cinayetlerinin cezasını çekmeden daha uzun müddet yaşayamaz,, diyor
Beyoğlu — Tel: 10678
Suriye'de son hükümet darbesini yapan Albay Sami Hunnavvnin (ortada) son resmi., Ayaktakiler Alâmuddin Kavasla Amin Abuassaftır. (Foto: A-P)
İşte Netice
Tam Ankarada, Maarif Şûrası toplanırken, İstanbul üniversitesin o
mensup bazı gençler, Anadoluyu kalkındırma seyahatinden dönmüş bulunuyorlar. Bu gençlerin anlattıkları, Halk Partisinin yerini beş yıllık devamlı ve sürekli iktidarına karşı İndirilmiş, en ağır bir darbedir. Henüz propa-gaudalarile haşır neşir olmamış, gördüklerini, olduğu gibi anlatan bu aydınlar, Doğuda ziyaret ettikleri yüzlerce köyde ancak muh tartarın Türkçe bildiklerini ve diğer köylülerin dilimizi konuşmak tan âciz olduklarını tesbit eylemişlerdir.
Baş döndürücü inkılâplar yaparak asırları kucakladığını bin-bir vecize halinde İstanbul sokak lanna asanlar, bütün yurdu nasıl aldattıklarını ve hakikatte memleketin hayrına matuf hareketlerde ne derece yaya kaldıklarını şimdi başlarını önlerine e-ğerek itiraf etmeli ve kabahatlerinin affı için —lâik oldukları 1-çin Cenabı Hakka niyaz etmezler fakat— Tilrk milletinin yüksek müsamaha ve necabetine sığtn-malıdırJar. Halbuki onlar böyle bir his duyacaklara pek benzemiyor. Çünkü bu neticeler mey donda ve el ile tutulacak giM iken hâlâ: Biz bu mübarek yurdu tecrübesiz demokratlara nasıl bırakabiliriz diye söylenmeğe nefislerinde cüret- ve cesaret duyuyorlar.
Fakat gençlerin tâ doğu İllerine kadar sefer ve seyahat etmelerine pek İhtiyaç yok. Bizzat Istonbulda şahidi oldukları manzaralar, iktidarın her nevi kabiliyetten mahrum olduğuna kesin deliller göstermiyor mu?
Bütün medeniyet âleminin görü önünde, Avrupa ve Asyanm m ili tokasın d a Atatürk’ün Ifade-Bİle dünyanın incisi olan gıı şehirde halkın seyrüsefer İçin çektiği gündelik azap ve Iztirap beceriksizliğin ta kendisi değil midir? Hiç bir sefer vasıtamız yoktur ki, tramvay, tünel, otobüs veya vapur, insan günün her hangi bir Baatinde, rahatça (Davamı Sa. 8 6ü. e da)
Maarif Şûrası
Ankarada_açıldı
Bir hitabede bulunan Başbakan, gençlerin Demokrasiyi anlamış olarak yetiştirilmelerini istedi Ankara: 22 (Husus!) — Maarifi
Şûrâsı bugiln saat 10 da dil, tarih, coğrafya fakültesinde Başbakan Şeni Bettin Günaltayın bir nutku ile açıl- |
Inııştır. Başbakan sözlerine başlamadan evvel hazır bulunanları Atatürkü anmak için 8 dakika saygı duruğuna (Devamı 8a. o 8ü. 3 de)
Harp
Akademisi
mezunları
Dün törenle
Londra: 22 (AP.) — Yugoslav komünist partisinin orgum olan Borba gazetesi, bugünkü başmakalesinde ItuByayı; YugOBİnvyadu bulunan Rus tabaalarını casus olarak kullanmakla itham etmektedir.
Borba bu makalesini, daki Rus vatandaşların çin, «tedbirler» almakla tehdit öden bir Rus notasına cevaben yazmıştır. Başmakale, resmî Yugoslav ajansı Tanjug tarafından yayınlanmış vo Loudradan dinlenmiştir.
(Devamı Sa. s Sü. 7 de)
C. Başkanı Eskişehırde de bîr hitabede bulundu
Ankara : 22 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 22 gön süren Ege seyahatlerinden bu akşam saat 21.15 do özel trenloriylo Ankaraya dönmüşlerdir. Cumhurbaşkanının be raberlerinde Baytın İnönü, kızı
Bayındırlık Bakanı Şevket Ad alan bulunuyorlardı.
Tren gara girerken orada toplan -mış bulunan ve başka bir treni bek-liyen yolcuların kendilerine gösterdi (Devamı 8a. 8 8J. 2 do)
zarureti
Doğ tullerimizden Er sı
bir görünüşü
Başkan T r u m a n dünkü nutkunda bu
diplomalarını aldılar
Kara, hava, deniz harp akademi leri ile yüksek levazım ukulu 840 yılı mezunlarına diploma tevzii tö ranl dün saat 16 da Harp Akademisinde yapılmıştır.
(Devamı Sa. s 8ü. 2 do)
Göynük ormanı cinayeti
dâvasına dün devam edildi
Kadrîyenin giydiği elbiseler mahkemede Vecihiye gösterildi ve tanıyıp tanımadığı soruldu
Yeni Sabahlın Dünya turu
•- *. z . '-*₺ '
Esat Mahmut Karakurt, Şili’de büyük bir alâka ile karşılandı
yakınları kayıp!
Kâzım Orbay, bugün Surıyeden ayrılıyor
İskenderun 22 (Arkadaşımız Ta» nk Mümtaz Göztepe bildiriyor) —« Hudut üzerinde görüştüğüm sahibi salâhiyet bir şahsiyetten, Suriyeda kİ kaynaşmaların hakiki mânasını aydınlatan malûmatı aldım, ismi -nln ifşa edilmemesini ısrarla rica eden bu zatın bana söylediğine re; merhum Hüsnü Zalmln en yakın adamlarından Albay Fevzi, Milis muhafız komutanı Binbaşı Ömer ve Yüzbaşı Enver İle öldürülen eski Başvekil Muhsin Barrsf zlnln kardeşi, son hükümet d3rbe-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Giresun vapurunda teknik arıza
« elıemmiyelle durdu
Miami: 22 (A.A.) «Afp.» — Ih?, gün eski muhariplere bir hitabede buluDan başkan Iraman ezcümle ı demiştir ki:
«— Yabancı milletlero yapılacak bir milyar (150 milyon dolarlık askeri yardım programı barışı temin için katlanılan masruflar cümlesinden ■ dir.
Programın hedefi tccavüsün önüno geçmektir. Biz vo dostlarımız her hangi bir milletle mücadeleye giriş-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Bolu, 22 (Hususî surette giden arkadaşımız Alftattln Berk bildiriyor) — Göynük ormanı cinayeti dâvasına bu sabah Bolu ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir. Saat 9,30'a doğru sanık Vecihl Baras, Rüstem Işın ve Hadi Uysaler, jandarmaların nezaretinde mahkemeye alındıkları zaman salonda bulunanların sayısı yirmi kişiyi geçmiyordu. Sanık Vecihl Baras'ın babaBi Mehmet Faik Baras da daha bir güıı evvelden Boluya gelmiş, oğlu ila ceza evindo görüşmüştü. Kendisi bugünkü duruşmayı da mahkeme salonunun arka sıralarından takip etti. Mahkeme heyeti henüz yerlerini almamıştı. Bir ara ağır ara kapıdan seslene-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 do)
Alınanlara
İktisadî Öğütler
Son zelzelede can
Valinin değişeceği
haberi
Dr.
Lûtii Kırçlar dün vilâyet ve Belediyede çalıştı
Vali vo Belediye Buşkanı Dr. Lûtfi Kırdar, bir baltalık istirahattan sonra Yalovadan dönmüş ve dün sabahtan itibaren vazifesine başlamıştır.
Valinin, istanbuldan alınacağına dair haber ve söylentiler devam etmektedir. Bu söyletiler.n hakiki mahiyeti bugünlerde belli olacaktır.
Cumhurbaşkanı İnönü, Ankaraya dönmüştür-.
Dün, vali, kendisiyle konuşan gazetecilere, tâyini hakkında yazılanlardan başka bir şey bilmediğini, Ankara ile temasta bulunmadığını söylemiştir.
Diğer taraftan 6 Ekim İstanbul sergisinin açılışı münasebetiyle Vali Kırdarm, Cumhurbaşkanını şehrimize davet etmek û-zere Aukaraya gideceği söylenmektedir.
HoffmanÇiçek yerine sebze yetiştiriniz» diyor
Frankfurt 22 a.a. (United Preua) — Avrupa iktisadi İşbirliği ldaı c . clal Paul Hoffman, bugün bir ba. sın toplontiHihda Almanların zafer bahçeleri yaparak buralarda çl çek yerine yiyecek maddeleri ekmeleri lâzım geldiğini söylemiştir.
Bir Alman gazeteci tarafından Almanyada sökülen fabrikalara
I dair sorulan bir suale Hoffman
derhal «Bunu bırak» diye cevap ver
İmiş ve Alınanların hali hazırda
İşleyen fabrLkalurın İyi bir şekilde
çalışmasına bakmalarını, yoksa
sökülen bir kaç fabrika Ue meşgul
olmamalarını tavsiye etmiştir.
Doğuda 69 köy, hemen tamamen harap oldu. Yalnız Bicik köyünde 149 ölü var
Bingöl 22 (a.a.) Bingöl İline bağ biraz üstünde kısmen harap olmuş h Klgi ve Karlıova İlçelerinde vu- — n',n K--
kua gelen deprem felâketinden sonra, halen derlenen malûmata göre, Kiğı Uçesinin Hosnik bucağına ve Cerme bölgesine bağlı 36 köyde 122 ölü, 183 yaralı, 749 tamamen yıkılmış ev, bu miktarın
ev İle 020 hayvanın telef olduğu anlaşılmıştır.
Karlıova İlçesine bağlı 83 köyde 165 ölü, 102 yarak, 604 tamamen yıkılmış ev, 255 kısmen harap olmuş ev Ue 20 kayvanın öldüğü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vedat Dicleli Izmirde üç toplantı yaptı
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, zeytin yağı ihracına müsaade ediiemiyeceğtui söyledi İzmir 22 (Hususi) — Bugün İz. ı mir Ticaret Odasında Ticaret ve| Ekonomi Bakanı Vedat Dicleli vo refukutinde bulunan loiuıisyen he. yelin işlirâkile İhracatçı tacirler, lo bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda söz ulun ihracatçı taciller. muhtelit dilekler le ruh ılımışlar, bunları Bakan, oirer blreı cevaplandırarak şahsan tukasa ta-lultar olmamakla beruber, nıem . lehel realitelerini düşünmek mec • buıiyetlnde bulunduğunu. bu6Ün bâzı tereddütleri davet ee.ığlnl gn düğünü söylemiş, İhracat rejimimi
i zın müphem ve zaman zaman de • : l ğlştlrllen bir rejim olarak görülmo ı meşini rica ederim, demiş ve zey -(Devamı 8a. 8 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
f Bu gün başladı j
Islâm tarihinin en mühim safhası
Hazret-i Osman
Yazan: Kadırcan Katlı
Yeni tarihi lofrlkamızı bugün üçünoü sahlfontlzde mutlaka takip odlnlz. Müellif yoni bir yazış tarzı ile, İslam tarihinin en mühim ve hoycoanlı safhası olan Halife Hazrotı Osman devrini çek ' tatlı bir üslûpla anlatmaktadır. Bu tolrika için aylardanborl tetkikler yapmakta bulunan arkadaşımız Kadircan Katlı, Hazrotı Osman eserinin şimdiye kadar yazdığı esorlor İçinde en çok muvaffak oln-nı bulunduğunu kaydolmoktodir.
k
Bu geminin uzun seferlere tahammül edemiyeceği anlaşıldı «Giresun» vapurunda husule gelen bazı teknik arızalardan dolayı uzun hatlarda çalışamıyaca-ğı tesbit olunmuştur.
Denizyolları idaresi, «Giresun» motörlü gemisini nisbeten daiıa kısa bir hat olan İzmir siir'at poı tasına tahsis etmlş ve bu geminin yapmakta olduğu Hopa şiir* at postasına da «Ordu» gemisi-(Devamı 8a. ö 8ü. 2 de)
r
elır

vergisini kimler ödeyecek?.
Golir vergisi kanununa göre çeşitli mükelleflerin durumunu iıah eden bu enteresan yazı serisinin İlgili vatandaşlar tarafından son derece alâka İle takip edileceğine eminiz.
Bugün boşladık, dördüncü | sayfada okuyunuz.
lııılıa edilen bir hazîne
ULUNAY
ıu| omloketimlzde bir müte-hassıs curnatası var. Yol, köprü, madan, fabrikadan tutun do tuz mütehassısına kadar mov-cut. Bu mayanda bir do balık mütehassısı golmlş. Bu zat, kendisi I-çin hazırlanan bir motöra binmiş, Boğazın dışını. İçini akıntı ve ana-forlarllo tetkik eylomlş; oradan Marmaraya çıkmış Rumeli, Anadolu banliyö sahilini incelemiş A-doların civarını kulaçlamış. Nlha-yot bir rapor yazmış ve bu raporun başından dört satırını dostlarımdan birine okumuş; Amerikalı balık mütehassısı şöyle diyormuş t «Türklor balık tutmasını bilmezler; balık yemesini bllınezlor. E-ger balık yomoslnl bilselerdi balık tutmasını da bllocoklerdl. Bugün Boğaz vo Marınarada fenni surot-to tutulacak balık, Türklyeyo sonede yelmiş boş milyon dolar gotl-
Mütohassıs blrlnol flkrlndo haklıdır; İkinci düşüntosl on para etmez. Blzlor bolki tutmasını bllmo-ylz anıma balık yemesinin âlâsını
biliriz. Fakat balığı nereden bulalım da yiyelim? Mübarek ateş pahası... Garplıların önüne dol ne İle kılıç kobabını koyarsak parmak larını da beraber yorlor. Kağıtta fu rın barbunyayı rüyalarında bile görmemişlerdir; bir pisi, bir midye tavasını bizim gibi gevrek vo puf gibi kabarık pişirecek hangi millet vardır?
Diğer balıkları İse (Akuvaryom) dakl acayip mahlûklar gibi ancak balıkçı dükkânlarında soyrodlyo-
Anıorlkalının, acaba bizim Mar-marada «Ekâblr oğloncosl» olarak yapılan «Dinamitli balık avı» ndan haberi var mı?
Barbunya, Mercan gibi yuril balıkların yataklarını tahrip eden bu olnayot hakkında no düşünüyor? Holü o «trota» mıdır, no karın ağrısıdır. Dört kilo barbunya tutmak İçin boş yüz hattâ bin kilo balık yavrularını ınahvodon motörlorl görso no der?...
Bu tahrip âlotlorinin, arkaların.
(Davamı 8a. 8 Sü. 6 da)
Cenup Amerikanın meşhu/r, serenatlarından bir sahne..
J

Comments (0)