PAZARTESİ 23 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 T»l adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ı 10795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3651 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı t 10 Kuruş GALİP CINGILLI Türkiye Demir vo Çelik Fabrikaları Mfıe«M»»n K Bayii Bilâmum profil ve İnşaat demirleri SATIŞ DEPOSU AÇILMIŞTIR ADRES : Galata, Tersane caddesi No. 261 Telefon : 42087 — Tolgraf : CINGILLI — İstanbul
Kısmî seçimler tehir edilecek
Hükümet, adlî teminat vermek için, C. H. P. ile temaslara geçti
C. H. P. nin bugünkü kanunla ve ufak ta'dille muhalefeti
e
İnönü Stadında miting yapılacak Üniversite gençliği Atinadaki spor skandalini perşembe günü stad'da protesto edecek
ara seçimlere götürmek yolundaki tazyiki iflâs etmiştir
Maziyi Unutmak İyidir amma eçmişin üstünden bir sün-ger geçirmek temayülü, llrtirlnr partisinde çok bariz bir surette göze çarpıyor. Eski fe-nıhk ve yolsuzluklar kendi talihlerine bırakılmalı, nazarlar hep İstikbale dikilmelidir.
Bu düşünce ve muhakeme tarzı ve tatbikatı büsbütün boş bir riyaset değildir. Bir defa bu hareket hattı vicdanları üzerinde bazı manevî baskılar duyan bir takım kimseleri rahatsız etmekten kurtarır. Diğer taraftan sonsuz bir tartışma ve çarpışma külfetinden vatandaşları korur. Bi-naenaleyh makul hudutlar içinde kalmak şartiyle, bir nisyan örtüsü ile maziyi kapamakta büyük mahzur yoktur. Ancak bu «mazi» hakikaten mazi olmağa liyakat kesbedecek kadar eskimiş olmalıdır. Yoksa daha dün olup bitenler, hâtırası memleket efkârında, canlı bulunan olaylar «geçmişe aittir» diye bir tarafa bırakılamaz ve bırakılmamalıdır. Çünkü gelecek dediğimiz şeyleri biraz da geçmişler hazırlar.
Bu düşünceleri, Millet Partisi adına hükümet baştanına, seçim dolayıslyle, yazılan bir mektup bize ilham etti. Sayın Giinaltay. çeşitli partilere seçim emniyeti hakkında düşüncelerini serduğu ■ırada Millet Partisine de müracaat etmiş, mütalâasını istifsar etmiştir. Parti adına verilen cevapta, muhterem Osman Koni, seçimler hususunda yeni bir emniyet tertibi almadan evvel, yâni yeni bir kanun tasarısı düşünmeden evvel, 1946 seçimi İle aralık intihaplar esnasında vazifelerini suiistimal ederek intihabata fesat karıştıranlar hakkında takibat yapılmasını İstemekte ve ancak geçen seçimlerde yolsuzluklar yapanlar cezalarını bulduktan sonradır kİ yeni emniyet tertipleri düşünülebileceğini ileri sürmektedir.
Bu düşünce tarzının varid ol- ‘ madiği ciddiyetle ileri sürülebilir mİ? Çünkü kendisinden şikâyet edilen seçimlerde yolsuz müdahale yapan İdare âmirlerine, o yolda hareket için kanun müsaade ■ etmiş miydi? Katiyen ve külliyen hapr. Hattâ lâkırdılara ve de- 1 meçlere bakılırsa o zamanki İçiş- 5 leri Bakanı da memurlarına ta- , rafsızhk ve kanuna riayet tevsi- ' ye etmişti amma, kanuna hürmet rimiyenler ve tarafsızlığı bozan-(Devamı: sa. 3 - 8ü. s ue) (
İsrail hükümetinin kurulmasının birinci yıldönümü münasebette Jf Mayısta Tel-Aviv’de yapılan gösterilerden (Foto: A.P.)
İsrail hükümetinde
pahalılıkla mücadele
Zarurî ihtiyaç maddelerinden vergi alınmıyacak, ekmek fiat-lerindeki fark, büdceden alınacak
Şehrimize akseden haberlerden anlaşıldığına göre İsrail hü kûmeti hayat pahalıhğile mücadele için esaslı ve pratik tedbirler almıştır. Nazariyeye boğulmamış bu tedbirlere göre hükû-
met, gıda maddelerinde nüfus başına 2700 kalori tutannda gıda listeleri hazırlıyacaktır. Bu miktar kalori, şimdiki Avrupa memleketleri vasatisinden yük-(Devamıı 3a. 3 - Sü. 8 de)
Özbekistanlı Türk
Ankara, 22 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zih-nî Kanmaz. telefonla bildiriyor) — D.P. Genelbaşkanı Celâl Boyar Kayseri nutklle İki büyük parti arasında seçim kanunu ve kısmî seçimler meselesinde husule gelen gerginlik havası el’an Ankara siyasî mahfillerinde devam etmektedir. Bayan n adlî te mlnatı ihtiva etmiyen bir kanunla D.P. nin seçimlere girml-yeceğini bildirmiş olması ve Baş (Devamı: 8a. 3 • 80. S da)
Millî heyecan ve nefret devam ediyor
A Ulusgend H.Bayura ; çatıyor!
ftŞe£’i övmekten çıkan münakaşanın devamı
Ankara, 22 (Hususî) — Bugünkü Ulus gazetesi (Bay Bayanın ciddî muhalifliği» başlığı altında Bayurua dünkü günü hayli sıkıntılı geçirdiğini söyledikten sonra, uzun yıllar Halk Partisi mebusu olan Hikmet Bayur, kendisinin ötedenberi Halk Partisinin gidişini beğenmediğini söylüyor, bu parti kendisini bir aralık Millî Eğitim Bakanlığına getlr-( Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Milliyetçiler
Moskova, Özbek Türkleri arasındaki milliyetçilik
cereyanını öldürmeğe çalışıyor
Londra: 22 (a.a.) — (İps) —
Müttefik basın muhabirleri, Sov yet makamlarının, Özbekistan mü n-evverlerl arasında bir müddetten beri bu Cumhuriyetin halkının men şelerinln ve bugünkü karakterinin Türk olduğunu hatırlatmak mak. aadllo girişilmiş olan ve şimdi yeni den başgöcteren temayüllerle meşgul olduklarım bildirmektedirler.
Moskova'nın emri ile Özbekistan da Taşkent civarında komünist
partisinin yeni bir kongre yapmıyn dâvet edildiği vo bu kongrede bir tok hatiplerin söz alara.ç «Dar bir milliyetçilik zihniyeti ile hareket eden vo affı kabil olmıyan milliyet çilik suçlan işbyen» Özbek münev yerlerini takbih ettikleri bildiril . mektedlr.
Komünist Parti genel sekreteri Yuaupov ezcümle şunlan söylemiştir;
(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 8 de)
C. Bayar seyahate çıkıyor
Ankara, 22 (Zihni Kanmaz’dan telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar salı günü otomobille Çankınya gidecektir. Bayar Çan-kından sonra Kastamoniye gidecek, burada yapılacak D.P. mitingine iştirâk edecektir. Bayarın Kastamonide mühim bir konuşma yapması muhtemeldir.
Bayar cuma günü Ankaraya dönecek vo cumartesi günü do Eskişehir D.P. 11 kongresinde hazır bulunacaktır.
Diğer taraftan partinin büyük kongresinin toplanma zamanı gittikçe yaklaşmaktadır. Büyük kongrenin Ankaradan başka bir şehirde toplantıya çağırılacağını tahmin edenler de vardır. Kongrenin kaç giın devam edeceği henüz malûm değildir.
Sındırgılı Şerif^Başpehlivan oldu
Kırkpınarda üç gün devam eden yağlı güreşler dün sona erdi, Sındırgılı Şerif Yeni Sabah n ın koyduğu altın saati de aldı
Atine Stadyomumdakl terbiyesi 2lere ithaf — Ankara Stadyom unda evvelki giin yapılan Q P. Rangers — D emir spor maçını Başbakan ve yardımcısı lngi liz Büyük Elgisile birlikte Şeref tribününde işte böyle ecentlmence» takip etmişlerdi. (Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Dörtler konferansı bugün başlıyacak
Berlinde dün de çarpışmalar oldu
Atlnada millî sporcularımıza yapılan çirkin tecavüz hâdiselerinin memlekette uyandırdığı he yecan ve nefret günden güne artmaktadır. İki gündenberi mat boamıza gerek şahsan vâki ziyaretlerden, gerekse telefon, mektup ve telgrafla yapılAn müracaatlardan, asıl milletimizin bu acı ve çirkin tecavüzlerden ne kadar derinden ve kalbden yaralandığını görmekle bîr kat di ha müteellim oluyoruz. Değil (Devamı: 8a. 6 - Sü. 1 de)
J. Forresfal intihar elti
Amerikanın eski Savunma Bakanı, sinir hastalığından m uzlar ip ti
Londra, 22 (B.B.C.) — Dörtler konferansı yarın Pariste baş-hyacaktır. Üç dışişleri bakanı, yâ nl Amerika, Ingiltere ve Fransa hariciye nazırlan; dün olduğu gibi bugün de kendi aralarında toplanarak konferansta takip edecekleri müşterek hareket hattı etrafında konuşmuşlardır. Dış bakanlan, konferans müzakerelerinin basma bildirilmesi şekli hak kında da aralarında anlaşmış-
vDavamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
10 aydan fasla devam eden Berlin ablukası kalktıktan sonra 12 Mayısta, Berlin ekspresine Fra nkfurt istasyonunda hareket işareti verilirken (Foto: A.P.) .
Şanghay kuşatıldı
I Sivil ve askeri şahsiyetler Şanghayı terkettiler
Londra, 22 (B.B.C.) — Çtall komünistleri Şanghay’ı kuşatmışlar, şehrin doğusunda bulunan Wang - Poo nehrinin ağzına doğru hızla ilerlemeğe başlamışlardır. Diplomatik muhabirimizin bildirdiğino bakılırsa, Çinin en büyük şehri olan Şanghay er geç düşecektir, fakat milliyetçi kuvvetler, son nefesine kadar müdafaaya azmetmişlerdir.
Nitekim bugün demeçte bulunan başbakan Li - Tsung - Yen, komünist esaretine karşı savaşın devam edeceğini bildirmiştir.
Millî kuvvetlerin yayınladığı tebliğlerde, komünist hücumlarının ağır kayıplarla püskürtüldü-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 de)
Arı - sakallı!
Emir Said şehrimizde
Müslüman memleketlerde Mason teşkilâtını kuran Emir
İnönü’yü ue ziyaret edecek
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Birleşik Amerikanın sabık Savunma Bakanı Forrestal
Vaşington, 22 (AP.) — Eski Savunma Bakanı James Forrestal pazar günü yedi haftadanbe ri hasta bulunduğu Bethseba Maryland binasının 16 ncı katından kendini yere atmak su-retile ölmüştür. Eski Bakanın cesedi bornuzunun kuşağı boynunda bağlı olduğu halde üçüncü katın çıkıntısında bulunmuştur. Forrestal, sinirlerinden rahatsızdı.
Forrestalın odasında Yunanca yazılmış felsefi şiirleri havi bir kitap, hayat ve ölümden bahseden sayfaları açık olarak ve sayfaların üzerinde Forrestalın kendi el yazısile yazdığı bazı not larla beraber ele geçirilmiştir.
Hastalıane müdürü tuğamiral (Devamı: Sa. 3 - Sü. S da)
Su hasreti
«aklar birdenbire geldi. Dün kendimizi yazın on sıcak bir günündo sandık. Pek tabii olarak böylo bir günde vücut serlnlotlol bir mnyle İhtiyaç göstorlyor: Biz Şarklılar İçin hararet gideren tok mayi sudur. Yüreğimiz yandı mı veririz kondlmlzl suya... Fakat İstanbulda, şu nıonba sularlylo nam veren güzel İstanbulda su yoktur. Çeşmeler kurumuş vo kaldırılmış; sucular kapanmıştır. Şurada burada bin do bir kapalı şlşo İle su satan dükkâncılar bile, istlyonlero soğuk su vormozler... Nazlanırlar.
Böylo bir şehirde halk no yapsın? Sokaklarda 6u satan soyyar suculara başvuruyorlar.
Gazotolorln verdiği habere göro Vilâyet Sıhhat Müdürlüğü, Beledi-yoyo müracaatla bu soyyar sucuların su satmalarının mcnodllınosinl İstemiş; sebebi do, yapılan tahllllor notlooslndo bu suların hepsinin vo-rom; tifo; dlzunterl baslllorlnl muh-tovl olduğu görülmesi İmiş... Bolodlyo do derhal zabıtaya emir vor-mifi fimdi artık »eyyar »uoular sa-
uLUNAY
kaklarda su satamıyacaklar... Aia... Fakat halk hararotlni nasıl yıacro-cek, norodon su Içooek?
Böylo bir karar vermeli diama, şohirdo do çeşmeler yapmalı. Unutmamalı ki eskiden istanbulda adım başına muazzam çeşmeler vardı» yüreği yanan sapından zincirle taşa morbut, yayvan bakır tası goldu-rur, göğsüne akıta akıla içerdi.
Kırkçeşme suyu nedense turfa oldu; onu kuruttuk. Yerine no koyduk? Kapalı şişesi on kuruşa men* ba suyu... Kcseslno güvenen bora-
yan no yapar? No yapacak, sebilden istifade için Kandil gününü
Evvelâ şu lorkosu şohırdo ıçilo-oek su hallno koymalı da ondan
Belediye yalnız meneder, ötcslno karışmaz. Başka memleket boledl-yoiorl böylo vaziyetlerde adam tutarak halka su dağıtırlar...
İstanbul gibi bir şehro bir yu-
dum suya hasret çökeceğimiz kimin
aklına gelirdi?

PAZARTESİ 23 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 T»l adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ı 10795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3651 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı t 10 Kuruş GALİP CINGILLI Türkiye Demir vo Çelik Fabrikaları Mfıe«M»»n K Bayii Bilâmum profil ve İnşaat demirleri SATIŞ DEPOSU AÇILMIŞTIR ADRES : Galata, Tersane caddesi No. 261 Telefon : 42087 — Tolgraf : CINGILLI — İstanbul
Kısmî seçimler tehir edilecek
Hükümet, adlî teminat vermek için, C. H. P. ile temaslara geçti
C. H. P. nin bugünkü kanunla ve ufak ta'dille muhalefeti
e
İnönü Stadında miting yapılacak Üniversite gençliği Atinadaki spor skandalini perşembe günü stad'da protesto edecek
ara seçimlere götürmek yolundaki tazyiki iflâs etmiştir
Maziyi Unutmak İyidir amma eçmişin üstünden bir sün-ger geçirmek temayülü, llrtirlnr partisinde çok bariz bir surette göze çarpıyor. Eski fe-nıhk ve yolsuzluklar kendi talihlerine bırakılmalı, nazarlar hep İstikbale dikilmelidir.
Bu düşünce ve muhakeme tarzı ve tatbikatı büsbütün boş bir riyaset değildir. Bir defa bu hareket hattı vicdanları üzerinde bazı manevî baskılar duyan bir takım kimseleri rahatsız etmekten kurtarır. Diğer taraftan sonsuz bir tartışma ve çarpışma külfetinden vatandaşları korur. Bi-naenaleyh makul hudutlar içinde kalmak şartiyle, bir nisyan örtüsü ile maziyi kapamakta büyük mahzur yoktur. Ancak bu «mazi» hakikaten mazi olmağa liyakat kesbedecek kadar eskimiş olmalıdır. Yoksa daha dün olup bitenler, hâtırası memleket efkârında, canlı bulunan olaylar «geçmişe aittir» diye bir tarafa bırakılamaz ve bırakılmamalıdır. Çünkü gelecek dediğimiz şeyleri biraz da geçmişler hazırlar.
Bu düşünceleri, Millet Partisi adına hükümet baştanına, seçim dolayıslyle, yazılan bir mektup bize ilham etti. Sayın Giinaltay. çeşitli partilere seçim emniyeti hakkında düşüncelerini serduğu ■ırada Millet Partisine de müracaat etmiş, mütalâasını istifsar etmiştir. Parti adına verilen cevapta, muhterem Osman Koni, seçimler hususunda yeni bir emniyet tertibi almadan evvel, yâni yeni bir kanun tasarısı düşünmeden evvel, 1946 seçimi İle aralık intihaplar esnasında vazifelerini suiistimal ederek intihabata fesat karıştıranlar hakkında takibat yapılmasını İstemekte ve ancak geçen seçimlerde yolsuzluklar yapanlar cezalarını bulduktan sonradır kİ yeni emniyet tertipleri düşünülebileceğini ileri sürmektedir.
Bu düşünce tarzının varid ol- ‘ madiği ciddiyetle ileri sürülebilir mİ? Çünkü kendisinden şikâyet edilen seçimlerde yolsuz müdahale yapan İdare âmirlerine, o yolda hareket için kanun müsaade ■ etmiş miydi? Katiyen ve külliyen hapr. Hattâ lâkırdılara ve de- 1 meçlere bakılırsa o zamanki İçiş- 5 leri Bakanı da memurlarına ta- , rafsızhk ve kanuna riayet tevsi- ' ye etmişti amma, kanuna hürmet rimiyenler ve tarafsızlığı bozan-(Devamı: sa. 3 - 8ü. s ue) (
İsrail hükümetinin kurulmasının birinci yıldönümü münasebette Jf Mayısta Tel-Aviv’de yapılan gösterilerden (Foto: A.P.)
İsrail hükümetinde
pahalılıkla mücadele
Zarurî ihtiyaç maddelerinden vergi alınmıyacak, ekmek fiat-lerindeki fark, büdceden alınacak
Şehrimize akseden haberlerden anlaşıldığına göre İsrail hü kûmeti hayat pahalıhğile mücadele için esaslı ve pratik tedbirler almıştır. Nazariyeye boğulmamış bu tedbirlere göre hükû-
met, gıda maddelerinde nüfus başına 2700 kalori tutannda gıda listeleri hazırlıyacaktır. Bu miktar kalori, şimdiki Avrupa memleketleri vasatisinden yük-(Devamıı 3a. 3 - Sü. 8 de)
Özbekistanlı Türk
Ankara, 22 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zih-nî Kanmaz. telefonla bildiriyor) — D.P. Genelbaşkanı Celâl Boyar Kayseri nutklle İki büyük parti arasında seçim kanunu ve kısmî seçimler meselesinde husule gelen gerginlik havası el’an Ankara siyasî mahfillerinde devam etmektedir. Bayan n adlî te mlnatı ihtiva etmiyen bir kanunla D.P. nin seçimlere girml-yeceğini bildirmiş olması ve Baş (Devamı: 8a. 3 • 80. S da)
Millî heyecan ve nefret devam ediyor
A Ulusgend H.Bayura ; çatıyor!
ftŞe£’i övmekten çıkan münakaşanın devamı
Ankara, 22 (Hususî) — Bugünkü Ulus gazetesi (Bay Bayanın ciddî muhalifliği» başlığı altında Bayurua dünkü günü hayli sıkıntılı geçirdiğini söyledikten sonra, uzun yıllar Halk Partisi mebusu olan Hikmet Bayur, kendisinin ötedenberi Halk Partisinin gidişini beğenmediğini söylüyor, bu parti kendisini bir aralık Millî Eğitim Bakanlığına getlr-( Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Milliyetçiler
Moskova, Özbek Türkleri arasındaki milliyetçilik
cereyanını öldürmeğe çalışıyor
Londra: 22 (a.a.) — (İps) —
Müttefik basın muhabirleri, Sov yet makamlarının, Özbekistan mü n-evverlerl arasında bir müddetten beri bu Cumhuriyetin halkının men şelerinln ve bugünkü karakterinin Türk olduğunu hatırlatmak mak. aadllo girişilmiş olan ve şimdi yeni den başgöcteren temayüllerle meşgul olduklarım bildirmektedirler.
Moskova'nın emri ile Özbekistan da Taşkent civarında komünist
partisinin yeni bir kongre yapmıyn dâvet edildiği vo bu kongrede bir tok hatiplerin söz alara.ç «Dar bir milliyetçilik zihniyeti ile hareket eden vo affı kabil olmıyan milliyet çilik suçlan işbyen» Özbek münev yerlerini takbih ettikleri bildiril . mektedlr.
Komünist Parti genel sekreteri Yuaupov ezcümle şunlan söylemiştir;
(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 8 de)
C. Bayar seyahate çıkıyor
Ankara, 22 (Zihni Kanmaz’dan telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar salı günü otomobille Çankınya gidecektir. Bayar Çan-kından sonra Kastamoniye gidecek, burada yapılacak D.P. mitingine iştirâk edecektir. Bayarın Kastamonide mühim bir konuşma yapması muhtemeldir.
Bayar cuma günü Ankaraya dönecek vo cumartesi günü do Eskişehir D.P. 11 kongresinde hazır bulunacaktır.
Diğer taraftan partinin büyük kongresinin toplanma zamanı gittikçe yaklaşmaktadır. Büyük kongrenin Ankaradan başka bir şehirde toplantıya çağırılacağını tahmin edenler de vardır. Kongrenin kaç giın devam edeceği henüz malûm değildir.
Sındırgılı Şerif^Başpehlivan oldu
Kırkpınarda üç gün devam eden yağlı güreşler dün sona erdi, Sındırgılı Şerif Yeni Sabah n ın koyduğu altın saati de aldı
Atine Stadyomumdakl terbiyesi 2lere ithaf — Ankara Stadyom unda evvelki giin yapılan Q P. Rangers — D emir spor maçını Başbakan ve yardımcısı lngi liz Büyük Elgisile birlikte Şeref tribününde işte böyle ecentlmence» takip etmişlerdi. (Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Dörtler konferansı bugün başlıyacak
Berlinde dün de çarpışmalar oldu
Atlnada millî sporcularımıza yapılan çirkin tecavüz hâdiselerinin memlekette uyandırdığı he yecan ve nefret günden güne artmaktadır. İki gündenberi mat boamıza gerek şahsan vâki ziyaretlerden, gerekse telefon, mektup ve telgrafla yapılAn müracaatlardan, asıl milletimizin bu acı ve çirkin tecavüzlerden ne kadar derinden ve kalbden yaralandığını görmekle bîr kat di ha müteellim oluyoruz. Değil (Devamı: 8a. 6 - Sü. 1 de)
J. Forresfal intihar elti
Amerikanın eski Savunma Bakanı, sinir hastalığından m uzlar ip ti
Londra, 22 (B.B.C.) — Dörtler konferansı yarın Pariste baş-hyacaktır. Üç dışişleri bakanı, yâ nl Amerika, Ingiltere ve Fransa hariciye nazırlan; dün olduğu gibi bugün de kendi aralarında toplanarak konferansta takip edecekleri müşterek hareket hattı etrafında konuşmuşlardır. Dış bakanlan, konferans müzakerelerinin basma bildirilmesi şekli hak kında da aralarında anlaşmış-
vDavamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
10 aydan fasla devam eden Berlin ablukası kalktıktan sonra 12 Mayısta, Berlin ekspresine Fra nkfurt istasyonunda hareket işareti verilirken (Foto: A.P.) .
Şanghay kuşatıldı
I Sivil ve askeri şahsiyetler Şanghayı terkettiler
Londra, 22 (B.B.C.) — Çtall komünistleri Şanghay’ı kuşatmışlar, şehrin doğusunda bulunan Wang - Poo nehrinin ağzına doğru hızla ilerlemeğe başlamışlardır. Diplomatik muhabirimizin bildirdiğino bakılırsa, Çinin en büyük şehri olan Şanghay er geç düşecektir, fakat milliyetçi kuvvetler, son nefesine kadar müdafaaya azmetmişlerdir.
Nitekim bugün demeçte bulunan başbakan Li - Tsung - Yen, komünist esaretine karşı savaşın devam edeceğini bildirmiştir.
Millî kuvvetlerin yayınladığı tebliğlerde, komünist hücumlarının ağır kayıplarla püskürtüldü-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 de)
Arı - sakallı!
Emir Said şehrimizde
Müslüman memleketlerde Mason teşkilâtını kuran Emir
İnönü’yü ue ziyaret edecek
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Birleşik Amerikanın sabık Savunma Bakanı Forrestal
Vaşington, 22 (AP.) — Eski Savunma Bakanı James Forrestal pazar günü yedi haftadanbe ri hasta bulunduğu Bethseba Maryland binasının 16 ncı katından kendini yere atmak su-retile ölmüştür. Eski Bakanın cesedi bornuzunun kuşağı boynunda bağlı olduğu halde üçüncü katın çıkıntısında bulunmuştur. Forrestal, sinirlerinden rahatsızdı.
Forrestalın odasında Yunanca yazılmış felsefi şiirleri havi bir kitap, hayat ve ölümden bahseden sayfaları açık olarak ve sayfaların üzerinde Forrestalın kendi el yazısile yazdığı bazı not larla beraber ele geçirilmiştir.
Hastalıane müdürü tuğamiral (Devamı: Sa. 3 - Sü. S da)
Su hasreti
«aklar birdenbire geldi. Dün kendimizi yazın on sıcak bir günündo sandık. Pek tabii olarak böylo bir günde vücut serlnlotlol bir mnyle İhtiyaç göstorlyor: Biz Şarklılar İçin hararet gideren tok mayi sudur. Yüreğimiz yandı mı veririz kondlmlzl suya... Fakat İstanbulda, şu nıonba sularlylo nam veren güzel İstanbulda su yoktur. Çeşmeler kurumuş vo kaldırılmış; sucular kapanmıştır. Şurada burada bin do bir kapalı şlşo İle su satan dükkâncılar bile, istlyonlero soğuk su vormozler... Nazlanırlar.
Böylo bir şehirde halk no yapsın? Sokaklarda 6u satan soyyar suculara başvuruyorlar.
Gazotolorln verdiği habere göro Vilâyet Sıhhat Müdürlüğü, Beledi-yoyo müracaatla bu soyyar sucuların su satmalarının mcnodllınosinl İstemiş; sebebi do, yapılan tahllllor notlooslndo bu suların hepsinin vo-rom; tifo; dlzunterl baslllorlnl muh-tovl olduğu görülmesi İmiş... Bolodlyo do derhal zabıtaya emir vor-mifi fimdi artık »eyyar »uoular sa-
uLUNAY
kaklarda su satamıyacaklar... Aia... Fakat halk hararotlni nasıl yıacro-cek, norodon su Içooek?
Böylo bir karar vermeli diama, şohirdo do çeşmeler yapmalı. Unutmamalı ki eskiden istanbulda adım başına muazzam çeşmeler vardı» yüreği yanan sapından zincirle taşa morbut, yayvan bakır tası goldu-rur, göğsüne akıta akıla içerdi.
Kırkçeşme suyu nedense turfa oldu; onu kuruttuk. Yerine no koyduk? Kapalı şişesi on kuruşa men* ba suyu... Kcseslno güvenen bora-
yan no yapar? No yapacak, sebilden istifade için Kandil gününü
Evvelâ şu lorkosu şohırdo ıçilo-oek su hallno koymalı da ondan
Belediye yalnız meneder, ötcslno karışmaz. Başka memleket boledl-yoiorl böylo vaziyetlerde adam tutarak halka su dağıtırlar...
İstanbul gibi bir şehro bir yu-
dum suya hasret çökeceğimiz kimin
aklına gelirdi?

PAZARTESİ 23 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 T»l adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ı 10795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3651 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı t 10 Kuruş GALİP CINGILLI Türkiye Demir vo Çelik Fabrikaları Mfıe«M»»n K Bayii Bilâmum profil ve İnşaat demirleri SATIŞ DEPOSU AÇILMIŞTIR ADRES : Galata, Tersane caddesi No. 261 Telefon : 42087 — Tolgraf : CINGILLI — İstanbul
Kısmî seçimler tehir edilecek
Hükümet, adlî teminat vermek için, C. H. P. ile temaslara geçti
C. H. P. nin bugünkü kanunla ve ufak ta'dille muhalefeti
e
İnönü Stadında miting yapılacak Üniversite gençliği Atinadaki spor skandalini perşembe günü stad'da protesto edecek
ara seçimlere götürmek yolundaki tazyiki iflâs etmiştir
Maziyi Unutmak İyidir amma eçmişin üstünden bir sün-ger geçirmek temayülü, llrtirlnr partisinde çok bariz bir surette göze çarpıyor. Eski fe-nıhk ve yolsuzluklar kendi talihlerine bırakılmalı, nazarlar hep İstikbale dikilmelidir.
Bu düşünce ve muhakeme tarzı ve tatbikatı büsbütün boş bir riyaset değildir. Bir defa bu hareket hattı vicdanları üzerinde bazı manevî baskılar duyan bir takım kimseleri rahatsız etmekten kurtarır. Diğer taraftan sonsuz bir tartışma ve çarpışma külfetinden vatandaşları korur. Bi-naenaleyh makul hudutlar içinde kalmak şartiyle, bir nisyan örtüsü ile maziyi kapamakta büyük mahzur yoktur. Ancak bu «mazi» hakikaten mazi olmağa liyakat kesbedecek kadar eskimiş olmalıdır. Yoksa daha dün olup bitenler, hâtırası memleket efkârında, canlı bulunan olaylar «geçmişe aittir» diye bir tarafa bırakılamaz ve bırakılmamalıdır. Çünkü gelecek dediğimiz şeyleri biraz da geçmişler hazırlar.
Bu düşünceleri, Millet Partisi adına hükümet baştanına, seçim dolayıslyle, yazılan bir mektup bize ilham etti. Sayın Giinaltay. çeşitli partilere seçim emniyeti hakkında düşüncelerini serduğu ■ırada Millet Partisine de müracaat etmiş, mütalâasını istifsar etmiştir. Parti adına verilen cevapta, muhterem Osman Koni, seçimler hususunda yeni bir emniyet tertibi almadan evvel, yâni yeni bir kanun tasarısı düşünmeden evvel, 1946 seçimi İle aralık intihaplar esnasında vazifelerini suiistimal ederek intihabata fesat karıştıranlar hakkında takibat yapılmasını İstemekte ve ancak geçen seçimlerde yolsuzluklar yapanlar cezalarını bulduktan sonradır kİ yeni emniyet tertipleri düşünülebileceğini ileri sürmektedir.
Bu düşünce tarzının varid ol- ‘ madiği ciddiyetle ileri sürülebilir mİ? Çünkü kendisinden şikâyet edilen seçimlerde yolsuz müdahale yapan İdare âmirlerine, o yolda hareket için kanun müsaade ■ etmiş miydi? Katiyen ve külliyen hapr. Hattâ lâkırdılara ve de- 1 meçlere bakılırsa o zamanki İçiş- 5 leri Bakanı da memurlarına ta- , rafsızhk ve kanuna riayet tevsi- ' ye etmişti amma, kanuna hürmet rimiyenler ve tarafsızlığı bozan-(Devamı: sa. 3 - 8ü. s ue) (
İsrail hükümetinin kurulmasının birinci yıldönümü münasebette Jf Mayısta Tel-Aviv’de yapılan gösterilerden (Foto: A.P.)
İsrail hükümetinde
pahalılıkla mücadele
Zarurî ihtiyaç maddelerinden vergi alınmıyacak, ekmek fiat-lerindeki fark, büdceden alınacak
Şehrimize akseden haberlerden anlaşıldığına göre İsrail hü kûmeti hayat pahalıhğile mücadele için esaslı ve pratik tedbirler almıştır. Nazariyeye boğulmamış bu tedbirlere göre hükû-
met, gıda maddelerinde nüfus başına 2700 kalori tutannda gıda listeleri hazırlıyacaktır. Bu miktar kalori, şimdiki Avrupa memleketleri vasatisinden yük-(Devamıı 3a. 3 - Sü. 8 de)
Özbekistanlı Türk
Ankara, 22 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zih-nî Kanmaz. telefonla bildiriyor) — D.P. Genelbaşkanı Celâl Boyar Kayseri nutklle İki büyük parti arasında seçim kanunu ve kısmî seçimler meselesinde husule gelen gerginlik havası el’an Ankara siyasî mahfillerinde devam etmektedir. Bayan n adlî te mlnatı ihtiva etmiyen bir kanunla D.P. nin seçimlere girml-yeceğini bildirmiş olması ve Baş (Devamı: 8a. 3 • 80. S da)
Millî heyecan ve nefret devam ediyor
A Ulusgend H.Bayura ; çatıyor!
ftŞe£’i övmekten çıkan münakaşanın devamı
Ankara, 22 (Hususî) — Bugünkü Ulus gazetesi (Bay Bayanın ciddî muhalifliği» başlığı altında Bayurua dünkü günü hayli sıkıntılı geçirdiğini söyledikten sonra, uzun yıllar Halk Partisi mebusu olan Hikmet Bayur, kendisinin ötedenberi Halk Partisinin gidişini beğenmediğini söylüyor, bu parti kendisini bir aralık Millî Eğitim Bakanlığına getlr-( Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Milliyetçiler
Moskova, Özbek Türkleri arasındaki milliyetçilik
cereyanını öldürmeğe çalışıyor
Londra: 22 (a.a.) — (İps) —
Müttefik basın muhabirleri, Sov yet makamlarının, Özbekistan mü n-evverlerl arasında bir müddetten beri bu Cumhuriyetin halkının men şelerinln ve bugünkü karakterinin Türk olduğunu hatırlatmak mak. aadllo girişilmiş olan ve şimdi yeni den başgöcteren temayüllerle meşgul olduklarım bildirmektedirler.
Moskova'nın emri ile Özbekistan da Taşkent civarında komünist
partisinin yeni bir kongre yapmıyn dâvet edildiği vo bu kongrede bir tok hatiplerin söz alara.ç «Dar bir milliyetçilik zihniyeti ile hareket eden vo affı kabil olmıyan milliyet çilik suçlan işbyen» Özbek münev yerlerini takbih ettikleri bildiril . mektedlr.
Komünist Parti genel sekreteri Yuaupov ezcümle şunlan söylemiştir;
(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 8 de)
C. Bayar seyahate çıkıyor
Ankara, 22 (Zihni Kanmaz’dan telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar salı günü otomobille Çankınya gidecektir. Bayar Çan-kından sonra Kastamoniye gidecek, burada yapılacak D.P. mitingine iştirâk edecektir. Bayarın Kastamonide mühim bir konuşma yapması muhtemeldir.
Bayar cuma günü Ankaraya dönecek vo cumartesi günü do Eskişehir D.P. 11 kongresinde hazır bulunacaktır.
Diğer taraftan partinin büyük kongresinin toplanma zamanı gittikçe yaklaşmaktadır. Büyük kongrenin Ankaradan başka bir şehirde toplantıya çağırılacağını tahmin edenler de vardır. Kongrenin kaç giın devam edeceği henüz malûm değildir.
Sındırgılı Şerif^Başpehlivan oldu
Kırkpınarda üç gün devam eden yağlı güreşler dün sona erdi, Sındırgılı Şerif Yeni Sabah n ın koyduğu altın saati de aldı
Atine Stadyomumdakl terbiyesi 2lere ithaf — Ankara Stadyom unda evvelki giin yapılan Q P. Rangers — D emir spor maçını Başbakan ve yardımcısı lngi liz Büyük Elgisile birlikte Şeref tribününde işte böyle ecentlmence» takip etmişlerdi. (Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Dörtler konferansı bugün başlıyacak
Berlinde dün de çarpışmalar oldu
Atlnada millî sporcularımıza yapılan çirkin tecavüz hâdiselerinin memlekette uyandırdığı he yecan ve nefret günden güne artmaktadır. İki gündenberi mat boamıza gerek şahsan vâki ziyaretlerden, gerekse telefon, mektup ve telgrafla yapılAn müracaatlardan, asıl milletimizin bu acı ve çirkin tecavüzlerden ne kadar derinden ve kalbden yaralandığını görmekle bîr kat di ha müteellim oluyoruz. Değil (Devamı: 8a. 6 - Sü. 1 de)
J. Forresfal intihar elti
Amerikanın eski Savunma Bakanı, sinir hastalığından m uzlar ip ti
Londra, 22 (B.B.C.) — Dörtler konferansı yarın Pariste baş-hyacaktır. Üç dışişleri bakanı, yâ nl Amerika, Ingiltere ve Fransa hariciye nazırlan; dün olduğu gibi bugün de kendi aralarında toplanarak konferansta takip edecekleri müşterek hareket hattı etrafında konuşmuşlardır. Dış bakanlan, konferans müzakerelerinin basma bildirilmesi şekli hak kında da aralarında anlaşmış-
vDavamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
10 aydan fasla devam eden Berlin ablukası kalktıktan sonra 12 Mayısta, Berlin ekspresine Fra nkfurt istasyonunda hareket işareti verilirken (Foto: A.P.) .
Şanghay kuşatıldı
I Sivil ve askeri şahsiyetler Şanghayı terkettiler
Londra, 22 (B.B.C.) — Çtall komünistleri Şanghay’ı kuşatmışlar, şehrin doğusunda bulunan Wang - Poo nehrinin ağzına doğru hızla ilerlemeğe başlamışlardır. Diplomatik muhabirimizin bildirdiğino bakılırsa, Çinin en büyük şehri olan Şanghay er geç düşecektir, fakat milliyetçi kuvvetler, son nefesine kadar müdafaaya azmetmişlerdir.
Nitekim bugün demeçte bulunan başbakan Li - Tsung - Yen, komünist esaretine karşı savaşın devam edeceğini bildirmiştir.
Millî kuvvetlerin yayınladığı tebliğlerde, komünist hücumlarının ağır kayıplarla püskürtüldü-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 de)
Arı - sakallı!
Emir Said şehrimizde
Müslüman memleketlerde Mason teşkilâtını kuran Emir
İnönü’yü ue ziyaret edecek
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Birleşik Amerikanın sabık Savunma Bakanı Forrestal
Vaşington, 22 (AP.) — Eski Savunma Bakanı James Forrestal pazar günü yedi haftadanbe ri hasta bulunduğu Bethseba Maryland binasının 16 ncı katından kendini yere atmak su-retile ölmüştür. Eski Bakanın cesedi bornuzunun kuşağı boynunda bağlı olduğu halde üçüncü katın çıkıntısında bulunmuştur. Forrestal, sinirlerinden rahatsızdı.
Forrestalın odasında Yunanca yazılmış felsefi şiirleri havi bir kitap, hayat ve ölümden bahseden sayfaları açık olarak ve sayfaların üzerinde Forrestalın kendi el yazısile yazdığı bazı not larla beraber ele geçirilmiştir.
Hastalıane müdürü tuğamiral (Devamı: Sa. 3 - Sü. S da)
Su hasreti
«aklar birdenbire geldi. Dün kendimizi yazın on sıcak bir günündo sandık. Pek tabii olarak böylo bir günde vücut serlnlotlol bir mnyle İhtiyaç göstorlyor: Biz Şarklılar İçin hararet gideren tok mayi sudur. Yüreğimiz yandı mı veririz kondlmlzl suya... Fakat İstanbulda, şu nıonba sularlylo nam veren güzel İstanbulda su yoktur. Çeşmeler kurumuş vo kaldırılmış; sucular kapanmıştır. Şurada burada bin do bir kapalı şlşo İle su satan dükkâncılar bile, istlyonlero soğuk su vormozler... Nazlanırlar.
Böylo bir şehirde halk no yapsın? Sokaklarda 6u satan soyyar suculara başvuruyorlar.
Gazotolorln verdiği habere göro Vilâyet Sıhhat Müdürlüğü, Beledi-yoyo müracaatla bu soyyar sucuların su satmalarının mcnodllınosinl İstemiş; sebebi do, yapılan tahllllor notlooslndo bu suların hepsinin vo-rom; tifo; dlzunterl baslllorlnl muh-tovl olduğu görülmesi İmiş... Bolodlyo do derhal zabıtaya emir vor-mifi fimdi artık »eyyar »uoular sa-
uLUNAY
kaklarda su satamıyacaklar... Aia... Fakat halk hararotlni nasıl yıacro-cek, norodon su Içooek?
Böylo bir karar vermeli diama, şohirdo do çeşmeler yapmalı. Unutmamalı ki eskiden istanbulda adım başına muazzam çeşmeler vardı» yüreği yanan sapından zincirle taşa morbut, yayvan bakır tası goldu-rur, göğsüne akıta akıla içerdi.
Kırkçeşme suyu nedense turfa oldu; onu kuruttuk. Yerine no koyduk? Kapalı şişesi on kuruşa men* ba suyu... Kcseslno güvenen bora-
yan no yapar? No yapacak, sebilden istifade için Kandil gününü
Evvelâ şu lorkosu şohırdo ıçilo-oek su hallno koymalı da ondan
Belediye yalnız meneder, ötcslno karışmaz. Başka memleket boledl-yoiorl böylo vaziyetlerde adam tutarak halka su dağıtırlar...
İstanbul gibi bir şehro bir yu-
dum suya hasret çökeceğimiz kimin
aklına gelirdi?

PAZARTESİ 23 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 T»l adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ı 10795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3651 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı t 10 Kuruş GALİP CINGILLI Türkiye Demir vo Çelik Fabrikaları Mfıe«M»»n K Bayii Bilâmum profil ve İnşaat demirleri SATIŞ DEPOSU AÇILMIŞTIR ADRES : Galata, Tersane caddesi No. 261 Telefon : 42087 — Tolgraf : CINGILLI — İstanbul
Kısmî seçimler tehir edilecek
Hükümet, adlî teminat vermek için, C. H. P. ile temaslara geçti
C. H. P. nin bugünkü kanunla ve ufak ta'dille muhalefeti
e
İnönü Stadında miting yapılacak Üniversite gençliği Atinadaki spor skandalini perşembe günü stad'da protesto edecek
ara seçimlere götürmek yolundaki tazyiki iflâs etmiştir
Maziyi Unutmak İyidir amma eçmişin üstünden bir sün-ger geçirmek temayülü, llrtirlnr partisinde çok bariz bir surette göze çarpıyor. Eski fe-nıhk ve yolsuzluklar kendi talihlerine bırakılmalı, nazarlar hep İstikbale dikilmelidir.
Bu düşünce ve muhakeme tarzı ve tatbikatı büsbütün boş bir riyaset değildir. Bir defa bu hareket hattı vicdanları üzerinde bazı manevî baskılar duyan bir takım kimseleri rahatsız etmekten kurtarır. Diğer taraftan sonsuz bir tartışma ve çarpışma külfetinden vatandaşları korur. Bi-naenaleyh makul hudutlar içinde kalmak şartiyle, bir nisyan örtüsü ile maziyi kapamakta büyük mahzur yoktur. Ancak bu «mazi» hakikaten mazi olmağa liyakat kesbedecek kadar eskimiş olmalıdır. Yoksa daha dün olup bitenler, hâtırası memleket efkârında, canlı bulunan olaylar «geçmişe aittir» diye bir tarafa bırakılamaz ve bırakılmamalıdır. Çünkü gelecek dediğimiz şeyleri biraz da geçmişler hazırlar.
Bu düşünceleri, Millet Partisi adına hükümet baştanına, seçim dolayıslyle, yazılan bir mektup bize ilham etti. Sayın Giinaltay. çeşitli partilere seçim emniyeti hakkında düşüncelerini serduğu ■ırada Millet Partisine de müracaat etmiş, mütalâasını istifsar etmiştir. Parti adına verilen cevapta, muhterem Osman Koni, seçimler hususunda yeni bir emniyet tertibi almadan evvel, yâni yeni bir kanun tasarısı düşünmeden evvel, 1946 seçimi İle aralık intihaplar esnasında vazifelerini suiistimal ederek intihabata fesat karıştıranlar hakkında takibat yapılmasını İstemekte ve ancak geçen seçimlerde yolsuzluklar yapanlar cezalarını bulduktan sonradır kİ yeni emniyet tertipleri düşünülebileceğini ileri sürmektedir.
Bu düşünce tarzının varid ol- ‘ madiği ciddiyetle ileri sürülebilir mİ? Çünkü kendisinden şikâyet edilen seçimlerde yolsuz müdahale yapan İdare âmirlerine, o yolda hareket için kanun müsaade ■ etmiş miydi? Katiyen ve külliyen hapr. Hattâ lâkırdılara ve de- 1 meçlere bakılırsa o zamanki İçiş- 5 leri Bakanı da memurlarına ta- , rafsızhk ve kanuna riayet tevsi- ' ye etmişti amma, kanuna hürmet rimiyenler ve tarafsızlığı bozan-(Devamı: sa. 3 - 8ü. s ue) (
İsrail hükümetinin kurulmasının birinci yıldönümü münasebette Jf Mayısta Tel-Aviv’de yapılan gösterilerden (Foto: A.P.)
İsrail hükümetinde
pahalılıkla mücadele
Zarurî ihtiyaç maddelerinden vergi alınmıyacak, ekmek fiat-lerindeki fark, büdceden alınacak
Şehrimize akseden haberlerden anlaşıldığına göre İsrail hü kûmeti hayat pahalıhğile mücadele için esaslı ve pratik tedbirler almıştır. Nazariyeye boğulmamış bu tedbirlere göre hükû-
met, gıda maddelerinde nüfus başına 2700 kalori tutannda gıda listeleri hazırlıyacaktır. Bu miktar kalori, şimdiki Avrupa memleketleri vasatisinden yük-(Devamıı 3a. 3 - Sü. 8 de)
Özbekistanlı Türk
Ankara, 22 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zih-nî Kanmaz. telefonla bildiriyor) — D.P. Genelbaşkanı Celâl Boyar Kayseri nutklle İki büyük parti arasında seçim kanunu ve kısmî seçimler meselesinde husule gelen gerginlik havası el’an Ankara siyasî mahfillerinde devam etmektedir. Bayan n adlî te mlnatı ihtiva etmiyen bir kanunla D.P. nin seçimlere girml-yeceğini bildirmiş olması ve Baş (Devamı: 8a. 3 • 80. S da)
Millî heyecan ve nefret devam ediyor
A Ulusgend H.Bayura ; çatıyor!
ftŞe£’i övmekten çıkan münakaşanın devamı
Ankara, 22 (Hususî) — Bugünkü Ulus gazetesi (Bay Bayanın ciddî muhalifliği» başlığı altında Bayurua dünkü günü hayli sıkıntılı geçirdiğini söyledikten sonra, uzun yıllar Halk Partisi mebusu olan Hikmet Bayur, kendisinin ötedenberi Halk Partisinin gidişini beğenmediğini söylüyor, bu parti kendisini bir aralık Millî Eğitim Bakanlığına getlr-( Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Milliyetçiler
Moskova, Özbek Türkleri arasındaki milliyetçilik
cereyanını öldürmeğe çalışıyor
Londra: 22 (a.a.) — (İps) —
Müttefik basın muhabirleri, Sov yet makamlarının, Özbekistan mü n-evverlerl arasında bir müddetten beri bu Cumhuriyetin halkının men şelerinln ve bugünkü karakterinin Türk olduğunu hatırlatmak mak. aadllo girişilmiş olan ve şimdi yeni den başgöcteren temayüllerle meşgul olduklarım bildirmektedirler.
Moskova'nın emri ile Özbekistan da Taşkent civarında komünist
partisinin yeni bir kongre yapmıyn dâvet edildiği vo bu kongrede bir tok hatiplerin söz alara.ç «Dar bir milliyetçilik zihniyeti ile hareket eden vo affı kabil olmıyan milliyet çilik suçlan işbyen» Özbek münev yerlerini takbih ettikleri bildiril . mektedlr.
Komünist Parti genel sekreteri Yuaupov ezcümle şunlan söylemiştir;
(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 8 de)
C. Bayar seyahate çıkıyor
Ankara, 22 (Zihni Kanmaz’dan telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar salı günü otomobille Çankınya gidecektir. Bayar Çan-kından sonra Kastamoniye gidecek, burada yapılacak D.P. mitingine iştirâk edecektir. Bayarın Kastamonide mühim bir konuşma yapması muhtemeldir.
Bayar cuma günü Ankaraya dönecek vo cumartesi günü do Eskişehir D.P. 11 kongresinde hazır bulunacaktır.
Diğer taraftan partinin büyük kongresinin toplanma zamanı gittikçe yaklaşmaktadır. Büyük kongrenin Ankaradan başka bir şehirde toplantıya çağırılacağını tahmin edenler de vardır. Kongrenin kaç giın devam edeceği henüz malûm değildir.
Sındırgılı Şerif^Başpehlivan oldu
Kırkpınarda üç gün devam eden yağlı güreşler dün sona erdi, Sındırgılı Şerif Yeni Sabah n ın koyduğu altın saati de aldı
Atine Stadyomumdakl terbiyesi 2lere ithaf — Ankara Stadyom unda evvelki giin yapılan Q P. Rangers — D emir spor maçını Başbakan ve yardımcısı lngi liz Büyük Elgisile birlikte Şeref tribününde işte böyle ecentlmence» takip etmişlerdi. (Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Dörtler konferansı bugün başlıyacak
Berlinde dün de çarpışmalar oldu
Atlnada millî sporcularımıza yapılan çirkin tecavüz hâdiselerinin memlekette uyandırdığı he yecan ve nefret günden güne artmaktadır. İki gündenberi mat boamıza gerek şahsan vâki ziyaretlerden, gerekse telefon, mektup ve telgrafla yapılAn müracaatlardan, asıl milletimizin bu acı ve çirkin tecavüzlerden ne kadar derinden ve kalbden yaralandığını görmekle bîr kat di ha müteellim oluyoruz. Değil (Devamı: 8a. 6 - Sü. 1 de)
J. Forresfal intihar elti
Amerikanın eski Savunma Bakanı, sinir hastalığından m uzlar ip ti
Londra, 22 (B.B.C.) — Dörtler konferansı yarın Pariste baş-hyacaktır. Üç dışişleri bakanı, yâ nl Amerika, Ingiltere ve Fransa hariciye nazırlan; dün olduğu gibi bugün de kendi aralarında toplanarak konferansta takip edecekleri müşterek hareket hattı etrafında konuşmuşlardır. Dış bakanlan, konferans müzakerelerinin basma bildirilmesi şekli hak kında da aralarında anlaşmış-
vDavamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
10 aydan fasla devam eden Berlin ablukası kalktıktan sonra 12 Mayısta, Berlin ekspresine Fra nkfurt istasyonunda hareket işareti verilirken (Foto: A.P.) .
Şanghay kuşatıldı
I Sivil ve askeri şahsiyetler Şanghayı terkettiler
Londra, 22 (B.B.C.) — Çtall komünistleri Şanghay’ı kuşatmışlar, şehrin doğusunda bulunan Wang - Poo nehrinin ağzına doğru hızla ilerlemeğe başlamışlardır. Diplomatik muhabirimizin bildirdiğino bakılırsa, Çinin en büyük şehri olan Şanghay er geç düşecektir, fakat milliyetçi kuvvetler, son nefesine kadar müdafaaya azmetmişlerdir.
Nitekim bugün demeçte bulunan başbakan Li - Tsung - Yen, komünist esaretine karşı savaşın devam edeceğini bildirmiştir.
Millî kuvvetlerin yayınladığı tebliğlerde, komünist hücumlarının ağır kayıplarla püskürtüldü-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 de)
Arı - sakallı!
Emir Said şehrimizde
Müslüman memleketlerde Mason teşkilâtını kuran Emir
İnönü’yü ue ziyaret edecek
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Birleşik Amerikanın sabık Savunma Bakanı Forrestal
Vaşington, 22 (AP.) — Eski Savunma Bakanı James Forrestal pazar günü yedi haftadanbe ri hasta bulunduğu Bethseba Maryland binasının 16 ncı katından kendini yere atmak su-retile ölmüştür. Eski Bakanın cesedi bornuzunun kuşağı boynunda bağlı olduğu halde üçüncü katın çıkıntısında bulunmuştur. Forrestal, sinirlerinden rahatsızdı.
Forrestalın odasında Yunanca yazılmış felsefi şiirleri havi bir kitap, hayat ve ölümden bahseden sayfaları açık olarak ve sayfaların üzerinde Forrestalın kendi el yazısile yazdığı bazı not larla beraber ele geçirilmiştir.
Hastalıane müdürü tuğamiral (Devamı: Sa. 3 - Sü. S da)
Su hasreti
«aklar birdenbire geldi. Dün kendimizi yazın on sıcak bir günündo sandık. Pek tabii olarak böylo bir günde vücut serlnlotlol bir mnyle İhtiyaç göstorlyor: Biz Şarklılar İçin hararet gideren tok mayi sudur. Yüreğimiz yandı mı veririz kondlmlzl suya... Fakat İstanbulda, şu nıonba sularlylo nam veren güzel İstanbulda su yoktur. Çeşmeler kurumuş vo kaldırılmış; sucular kapanmıştır. Şurada burada bin do bir kapalı şlşo İle su satan dükkâncılar bile, istlyonlero soğuk su vormozler... Nazlanırlar.
Böylo bir şehirde halk no yapsın? Sokaklarda 6u satan soyyar suculara başvuruyorlar.
Gazotolorln verdiği habere göro Vilâyet Sıhhat Müdürlüğü, Beledi-yoyo müracaatla bu soyyar sucuların su satmalarının mcnodllınosinl İstemiş; sebebi do, yapılan tahllllor notlooslndo bu suların hepsinin vo-rom; tifo; dlzunterl baslllorlnl muh-tovl olduğu görülmesi İmiş... Bolodlyo do derhal zabıtaya emir vor-mifi fimdi artık »eyyar »uoular sa-
uLUNAY
kaklarda su satamıyacaklar... Aia... Fakat halk hararotlni nasıl yıacro-cek, norodon su Içooek?
Böylo bir karar vermeli diama, şohirdo do çeşmeler yapmalı. Unutmamalı ki eskiden istanbulda adım başına muazzam çeşmeler vardı» yüreği yanan sapından zincirle taşa morbut, yayvan bakır tası goldu-rur, göğsüne akıta akıla içerdi.
Kırkçeşme suyu nedense turfa oldu; onu kuruttuk. Yerine no koyduk? Kapalı şişesi on kuruşa men* ba suyu... Kcseslno güvenen bora-
yan no yapar? No yapacak, sebilden istifade için Kandil gününü
Evvelâ şu lorkosu şohırdo ıçilo-oek su hallno koymalı da ondan
Belediye yalnız meneder, ötcslno karışmaz. Başka memleket boledl-yoiorl böylo vaziyetlerde adam tutarak halka su dağıtırlar...
İstanbul gibi bir şehro bir yu-
dum suya hasret çökeceğimiz kimin
aklına gelirdi?

PAZARTESİ 23 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 T»l adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ı 10795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3651 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı t 10 Kuruş GALİP CINGILLI Türkiye Demir vo Çelik Fabrikaları Mfıe«M»»n K Bayii Bilâmum profil ve İnşaat demirleri SATIŞ DEPOSU AÇILMIŞTIR ADRES : Galata, Tersane caddesi No. 261 Telefon : 42087 — Tolgraf : CINGILLI — İstanbul
Kısmî seçimler tehir edilecek
Hükümet, adlî teminat vermek için, C. H. P. ile temaslara geçti
C. H. P. nin bugünkü kanunla ve ufak ta'dille muhalefeti
e
İnönü Stadında miting yapılacak Üniversite gençliği Atinadaki spor skandalini perşembe günü stad'da protesto edecek
ara seçimlere götürmek yolundaki tazyiki iflâs etmiştir
Maziyi Unutmak İyidir amma eçmişin üstünden bir sün-ger geçirmek temayülü, llrtirlnr partisinde çok bariz bir surette göze çarpıyor. Eski fe-nıhk ve yolsuzluklar kendi talihlerine bırakılmalı, nazarlar hep İstikbale dikilmelidir.
Bu düşünce ve muhakeme tarzı ve tatbikatı büsbütün boş bir riyaset değildir. Bir defa bu hareket hattı vicdanları üzerinde bazı manevî baskılar duyan bir takım kimseleri rahatsız etmekten kurtarır. Diğer taraftan sonsuz bir tartışma ve çarpışma külfetinden vatandaşları korur. Bi-naenaleyh makul hudutlar içinde kalmak şartiyle, bir nisyan örtüsü ile maziyi kapamakta büyük mahzur yoktur. Ancak bu «mazi» hakikaten mazi olmağa liyakat kesbedecek kadar eskimiş olmalıdır. Yoksa daha dün olup bitenler, hâtırası memleket efkârında, canlı bulunan olaylar «geçmişe aittir» diye bir tarafa bırakılamaz ve bırakılmamalıdır. Çünkü gelecek dediğimiz şeyleri biraz da geçmişler hazırlar.
Bu düşünceleri, Millet Partisi adına hükümet baştanına, seçim dolayıslyle, yazılan bir mektup bize ilham etti. Sayın Giinaltay. çeşitli partilere seçim emniyeti hakkında düşüncelerini serduğu ■ırada Millet Partisine de müracaat etmiş, mütalâasını istifsar etmiştir. Parti adına verilen cevapta, muhterem Osman Koni, seçimler hususunda yeni bir emniyet tertibi almadan evvel, yâni yeni bir kanun tasarısı düşünmeden evvel, 1946 seçimi İle aralık intihaplar esnasında vazifelerini suiistimal ederek intihabata fesat karıştıranlar hakkında takibat yapılmasını İstemekte ve ancak geçen seçimlerde yolsuzluklar yapanlar cezalarını bulduktan sonradır kİ yeni emniyet tertipleri düşünülebileceğini ileri sürmektedir.
Bu düşünce tarzının varid ol- ‘ madiği ciddiyetle ileri sürülebilir mİ? Çünkü kendisinden şikâyet edilen seçimlerde yolsuz müdahale yapan İdare âmirlerine, o yolda hareket için kanun müsaade ■ etmiş miydi? Katiyen ve külliyen hapr. Hattâ lâkırdılara ve de- 1 meçlere bakılırsa o zamanki İçiş- 5 leri Bakanı da memurlarına ta- , rafsızhk ve kanuna riayet tevsi- ' ye etmişti amma, kanuna hürmet rimiyenler ve tarafsızlığı bozan-(Devamı: sa. 3 - 8ü. s ue) (
İsrail hükümetinin kurulmasının birinci yıldönümü münasebette Jf Mayısta Tel-Aviv’de yapılan gösterilerden (Foto: A.P.)
İsrail hükümetinde
pahalılıkla mücadele
Zarurî ihtiyaç maddelerinden vergi alınmıyacak, ekmek fiat-lerindeki fark, büdceden alınacak
Şehrimize akseden haberlerden anlaşıldığına göre İsrail hü kûmeti hayat pahalıhğile mücadele için esaslı ve pratik tedbirler almıştır. Nazariyeye boğulmamış bu tedbirlere göre hükû-
met, gıda maddelerinde nüfus başına 2700 kalori tutannda gıda listeleri hazırlıyacaktır. Bu miktar kalori, şimdiki Avrupa memleketleri vasatisinden yük-(Devamıı 3a. 3 - Sü. 8 de)
Özbekistanlı Türk
Ankara, 22 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zih-nî Kanmaz. telefonla bildiriyor) — D.P. Genelbaşkanı Celâl Boyar Kayseri nutklle İki büyük parti arasında seçim kanunu ve kısmî seçimler meselesinde husule gelen gerginlik havası el’an Ankara siyasî mahfillerinde devam etmektedir. Bayan n adlî te mlnatı ihtiva etmiyen bir kanunla D.P. nin seçimlere girml-yeceğini bildirmiş olması ve Baş (Devamı: 8a. 3 • 80. S da)
Millî heyecan ve nefret devam ediyor
A Ulusgend H.Bayura ; çatıyor!
ftŞe£’i övmekten çıkan münakaşanın devamı
Ankara, 22 (Hususî) — Bugünkü Ulus gazetesi (Bay Bayanın ciddî muhalifliği» başlığı altında Bayurua dünkü günü hayli sıkıntılı geçirdiğini söyledikten sonra, uzun yıllar Halk Partisi mebusu olan Hikmet Bayur, kendisinin ötedenberi Halk Partisinin gidişini beğenmediğini söylüyor, bu parti kendisini bir aralık Millî Eğitim Bakanlığına getlr-( Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Milliyetçiler
Moskova, Özbek Türkleri arasındaki milliyetçilik
cereyanını öldürmeğe çalışıyor
Londra: 22 (a.a.) — (İps) —
Müttefik basın muhabirleri, Sov yet makamlarının, Özbekistan mü n-evverlerl arasında bir müddetten beri bu Cumhuriyetin halkının men şelerinln ve bugünkü karakterinin Türk olduğunu hatırlatmak mak. aadllo girişilmiş olan ve şimdi yeni den başgöcteren temayüllerle meşgul olduklarım bildirmektedirler.
Moskova'nın emri ile Özbekistan da Taşkent civarında komünist
partisinin yeni bir kongre yapmıyn dâvet edildiği vo bu kongrede bir tok hatiplerin söz alara.ç «Dar bir milliyetçilik zihniyeti ile hareket eden vo affı kabil olmıyan milliyet çilik suçlan işbyen» Özbek münev yerlerini takbih ettikleri bildiril . mektedlr.
Komünist Parti genel sekreteri Yuaupov ezcümle şunlan söylemiştir;
(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 8 de)
C. Bayar seyahate çıkıyor
Ankara, 22 (Zihni Kanmaz’dan telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar salı günü otomobille Çankınya gidecektir. Bayar Çan-kından sonra Kastamoniye gidecek, burada yapılacak D.P. mitingine iştirâk edecektir. Bayarın Kastamonide mühim bir konuşma yapması muhtemeldir.
Bayar cuma günü Ankaraya dönecek vo cumartesi günü do Eskişehir D.P. 11 kongresinde hazır bulunacaktır.
Diğer taraftan partinin büyük kongresinin toplanma zamanı gittikçe yaklaşmaktadır. Büyük kongrenin Ankaradan başka bir şehirde toplantıya çağırılacağını tahmin edenler de vardır. Kongrenin kaç giın devam edeceği henüz malûm değildir.
Sındırgılı Şerif^Başpehlivan oldu
Kırkpınarda üç gün devam eden yağlı güreşler dün sona erdi, Sındırgılı Şerif Yeni Sabah n ın koyduğu altın saati de aldı
Atine Stadyomumdakl terbiyesi 2lere ithaf — Ankara Stadyom unda evvelki giin yapılan Q P. Rangers — D emir spor maçını Başbakan ve yardımcısı lngi liz Büyük Elgisile birlikte Şeref tribününde işte böyle ecentlmence» takip etmişlerdi. (Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Dörtler konferansı bugün başlıyacak
Berlinde dün de çarpışmalar oldu
Atlnada millî sporcularımıza yapılan çirkin tecavüz hâdiselerinin memlekette uyandırdığı he yecan ve nefret günden güne artmaktadır. İki gündenberi mat boamıza gerek şahsan vâki ziyaretlerden, gerekse telefon, mektup ve telgrafla yapılAn müracaatlardan, asıl milletimizin bu acı ve çirkin tecavüzlerden ne kadar derinden ve kalbden yaralandığını görmekle bîr kat di ha müteellim oluyoruz. Değil (Devamı: 8a. 6 - Sü. 1 de)
J. Forresfal intihar elti
Amerikanın eski Savunma Bakanı, sinir hastalığından m uzlar ip ti
Londra, 22 (B.B.C.) — Dörtler konferansı yarın Pariste baş-hyacaktır. Üç dışişleri bakanı, yâ nl Amerika, Ingiltere ve Fransa hariciye nazırlan; dün olduğu gibi bugün de kendi aralarında toplanarak konferansta takip edecekleri müşterek hareket hattı etrafında konuşmuşlardır. Dış bakanlan, konferans müzakerelerinin basma bildirilmesi şekli hak kında da aralarında anlaşmış-
vDavamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
10 aydan fasla devam eden Berlin ablukası kalktıktan sonra 12 Mayısta, Berlin ekspresine Fra nkfurt istasyonunda hareket işareti verilirken (Foto: A.P.) .
Şanghay kuşatıldı
I Sivil ve askeri şahsiyetler Şanghayı terkettiler
Londra, 22 (B.B.C.) — Çtall komünistleri Şanghay’ı kuşatmışlar, şehrin doğusunda bulunan Wang - Poo nehrinin ağzına doğru hızla ilerlemeğe başlamışlardır. Diplomatik muhabirimizin bildirdiğino bakılırsa, Çinin en büyük şehri olan Şanghay er geç düşecektir, fakat milliyetçi kuvvetler, son nefesine kadar müdafaaya azmetmişlerdir.
Nitekim bugün demeçte bulunan başbakan Li - Tsung - Yen, komünist esaretine karşı savaşın devam edeceğini bildirmiştir.
Millî kuvvetlerin yayınladığı tebliğlerde, komünist hücumlarının ağır kayıplarla püskürtüldü-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 de)
Arı - sakallı!
Emir Said şehrimizde
Müslüman memleketlerde Mason teşkilâtını kuran Emir
İnönü’yü ue ziyaret edecek
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Birleşik Amerikanın sabık Savunma Bakanı Forrestal
Vaşington, 22 (AP.) — Eski Savunma Bakanı James Forrestal pazar günü yedi haftadanbe ri hasta bulunduğu Bethseba Maryland binasının 16 ncı katından kendini yere atmak su-retile ölmüştür. Eski Bakanın cesedi bornuzunun kuşağı boynunda bağlı olduğu halde üçüncü katın çıkıntısında bulunmuştur. Forrestal, sinirlerinden rahatsızdı.
Forrestalın odasında Yunanca yazılmış felsefi şiirleri havi bir kitap, hayat ve ölümden bahseden sayfaları açık olarak ve sayfaların üzerinde Forrestalın kendi el yazısile yazdığı bazı not larla beraber ele geçirilmiştir.
Hastalıane müdürü tuğamiral (Devamı: Sa. 3 - Sü. S da)
Su hasreti
«aklar birdenbire geldi. Dün kendimizi yazın on sıcak bir günündo sandık. Pek tabii olarak böylo bir günde vücut serlnlotlol bir mnyle İhtiyaç göstorlyor: Biz Şarklılar İçin hararet gideren tok mayi sudur. Yüreğimiz yandı mı veririz kondlmlzl suya... Fakat İstanbulda, şu nıonba sularlylo nam veren güzel İstanbulda su yoktur. Çeşmeler kurumuş vo kaldırılmış; sucular kapanmıştır. Şurada burada bin do bir kapalı şlşo İle su satan dükkâncılar bile, istlyonlero soğuk su vormozler... Nazlanırlar.
Böylo bir şehirde halk no yapsın? Sokaklarda 6u satan soyyar suculara başvuruyorlar.
Gazotolorln verdiği habere göro Vilâyet Sıhhat Müdürlüğü, Beledi-yoyo müracaatla bu soyyar sucuların su satmalarının mcnodllınosinl İstemiş; sebebi do, yapılan tahllllor notlooslndo bu suların hepsinin vo-rom; tifo; dlzunterl baslllorlnl muh-tovl olduğu görülmesi İmiş... Bolodlyo do derhal zabıtaya emir vor-mifi fimdi artık »eyyar »uoular sa-
uLUNAY
kaklarda su satamıyacaklar... Aia... Fakat halk hararotlni nasıl yıacro-cek, norodon su Içooek?
Böylo bir karar vermeli diama, şohirdo do çeşmeler yapmalı. Unutmamalı ki eskiden istanbulda adım başına muazzam çeşmeler vardı» yüreği yanan sapından zincirle taşa morbut, yayvan bakır tası goldu-rur, göğsüne akıta akıla içerdi.
Kırkçeşme suyu nedense turfa oldu; onu kuruttuk. Yerine no koyduk? Kapalı şişesi on kuruşa men* ba suyu... Kcseslno güvenen bora-
yan no yapar? No yapacak, sebilden istifade için Kandil gününü
Evvelâ şu lorkosu şohırdo ıçilo-oek su hallno koymalı da ondan
Belediye yalnız meneder, ötcslno karışmaz. Başka memleket boledl-yoiorl böylo vaziyetlerde adam tutarak halka su dağıtırlar...
İstanbul gibi bir şehro bir yu-
dum suya hasret çökeceğimiz kimin
aklına gelirdi?

PAZARTESİ 23 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 T»l adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ı 10795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3651 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı t 10 Kuruş GALİP CINGILLI Türkiye Demir vo Çelik Fabrikaları Mfıe«M»»n K Bayii Bilâmum profil ve İnşaat demirleri SATIŞ DEPOSU AÇILMIŞTIR ADRES : Galata, Tersane caddesi No. 261 Telefon : 42087 — Tolgraf : CINGILLI — İstanbul
Kısmî seçimler tehir edilecek
Hükümet, adlî teminat vermek için, C. H. P. ile temaslara geçti
C. H. P. nin bugünkü kanunla ve ufak ta'dille muhalefeti
e
İnönü Stadında miting yapılacak Üniversite gençliği Atinadaki spor skandalini perşembe günü stad'da protesto edecek
ara seçimlere götürmek yolundaki tazyiki iflâs etmiştir
Maziyi Unutmak İyidir amma eçmişin üstünden bir sün-ger geçirmek temayülü, llrtirlnr partisinde çok bariz bir surette göze çarpıyor. Eski fe-nıhk ve yolsuzluklar kendi talihlerine bırakılmalı, nazarlar hep İstikbale dikilmelidir.
Bu düşünce ve muhakeme tarzı ve tatbikatı büsbütün boş bir riyaset değildir. Bir defa bu hareket hattı vicdanları üzerinde bazı manevî baskılar duyan bir takım kimseleri rahatsız etmekten kurtarır. Diğer taraftan sonsuz bir tartışma ve çarpışma külfetinden vatandaşları korur. Bi-naenaleyh makul hudutlar içinde kalmak şartiyle, bir nisyan örtüsü ile maziyi kapamakta büyük mahzur yoktur. Ancak bu «mazi» hakikaten mazi olmağa liyakat kesbedecek kadar eskimiş olmalıdır. Yoksa daha dün olup bitenler, hâtırası memleket efkârında, canlı bulunan olaylar «geçmişe aittir» diye bir tarafa bırakılamaz ve bırakılmamalıdır. Çünkü gelecek dediğimiz şeyleri biraz da geçmişler hazırlar.
Bu düşünceleri, Millet Partisi adına hükümet baştanına, seçim dolayıslyle, yazılan bir mektup bize ilham etti. Sayın Giinaltay. çeşitli partilere seçim emniyeti hakkında düşüncelerini serduğu ■ırada Millet Partisine de müracaat etmiş, mütalâasını istifsar etmiştir. Parti adına verilen cevapta, muhterem Osman Koni, seçimler hususunda yeni bir emniyet tertibi almadan evvel, yâni yeni bir kanun tasarısı düşünmeden evvel, 1946 seçimi İle aralık intihaplar esnasında vazifelerini suiistimal ederek intihabata fesat karıştıranlar hakkında takibat yapılmasını İstemekte ve ancak geçen seçimlerde yolsuzluklar yapanlar cezalarını bulduktan sonradır kİ yeni emniyet tertipleri düşünülebileceğini ileri sürmektedir.
Bu düşünce tarzının varid ol- ‘ madiği ciddiyetle ileri sürülebilir mİ? Çünkü kendisinden şikâyet edilen seçimlerde yolsuz müdahale yapan İdare âmirlerine, o yolda hareket için kanun müsaade ■ etmiş miydi? Katiyen ve külliyen hapr. Hattâ lâkırdılara ve de- 1 meçlere bakılırsa o zamanki İçiş- 5 leri Bakanı da memurlarına ta- , rafsızhk ve kanuna riayet tevsi- ' ye etmişti amma, kanuna hürmet rimiyenler ve tarafsızlığı bozan-(Devamı: sa. 3 - 8ü. s ue) (
İsrail hükümetinin kurulmasının birinci yıldönümü münasebette Jf Mayısta Tel-Aviv’de yapılan gösterilerden (Foto: A.P.)
İsrail hükümetinde
pahalılıkla mücadele
Zarurî ihtiyaç maddelerinden vergi alınmıyacak, ekmek fiat-lerindeki fark, büdceden alınacak
Şehrimize akseden haberlerden anlaşıldığına göre İsrail hü kûmeti hayat pahalıhğile mücadele için esaslı ve pratik tedbirler almıştır. Nazariyeye boğulmamış bu tedbirlere göre hükû-
met, gıda maddelerinde nüfus başına 2700 kalori tutannda gıda listeleri hazırlıyacaktır. Bu miktar kalori, şimdiki Avrupa memleketleri vasatisinden yük-(Devamıı 3a. 3 - Sü. 8 de)
Özbekistanlı Türk
Ankara, 22 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zih-nî Kanmaz. telefonla bildiriyor) — D.P. Genelbaşkanı Celâl Boyar Kayseri nutklle İki büyük parti arasında seçim kanunu ve kısmî seçimler meselesinde husule gelen gerginlik havası el’an Ankara siyasî mahfillerinde devam etmektedir. Bayan n adlî te mlnatı ihtiva etmiyen bir kanunla D.P. nin seçimlere girml-yeceğini bildirmiş olması ve Baş (Devamı: 8a. 3 • 80. S da)
Millî heyecan ve nefret devam ediyor
A Ulusgend H.Bayura ; çatıyor!
ftŞe£’i övmekten çıkan münakaşanın devamı
Ankara, 22 (Hususî) — Bugünkü Ulus gazetesi (Bay Bayanın ciddî muhalifliği» başlığı altında Bayurua dünkü günü hayli sıkıntılı geçirdiğini söyledikten sonra, uzun yıllar Halk Partisi mebusu olan Hikmet Bayur, kendisinin ötedenberi Halk Partisinin gidişini beğenmediğini söylüyor, bu parti kendisini bir aralık Millî Eğitim Bakanlığına getlr-( Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Milliyetçiler
Moskova, Özbek Türkleri arasındaki milliyetçilik
cereyanını öldürmeğe çalışıyor
Londra: 22 (a.a.) — (İps) —
Müttefik basın muhabirleri, Sov yet makamlarının, Özbekistan mü n-evverlerl arasında bir müddetten beri bu Cumhuriyetin halkının men şelerinln ve bugünkü karakterinin Türk olduğunu hatırlatmak mak. aadllo girişilmiş olan ve şimdi yeni den başgöcteren temayüllerle meşgul olduklarım bildirmektedirler.
Moskova'nın emri ile Özbekistan da Taşkent civarında komünist
partisinin yeni bir kongre yapmıyn dâvet edildiği vo bu kongrede bir tok hatiplerin söz alara.ç «Dar bir milliyetçilik zihniyeti ile hareket eden vo affı kabil olmıyan milliyet çilik suçlan işbyen» Özbek münev yerlerini takbih ettikleri bildiril . mektedlr.
Komünist Parti genel sekreteri Yuaupov ezcümle şunlan söylemiştir;
(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 8 de)
C. Bayar seyahate çıkıyor
Ankara, 22 (Zihni Kanmaz’dan telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar salı günü otomobille Çankınya gidecektir. Bayar Çan-kından sonra Kastamoniye gidecek, burada yapılacak D.P. mitingine iştirâk edecektir. Bayarın Kastamonide mühim bir konuşma yapması muhtemeldir.
Bayar cuma günü Ankaraya dönecek vo cumartesi günü do Eskişehir D.P. 11 kongresinde hazır bulunacaktır.
Diğer taraftan partinin büyük kongresinin toplanma zamanı gittikçe yaklaşmaktadır. Büyük kongrenin Ankaradan başka bir şehirde toplantıya çağırılacağını tahmin edenler de vardır. Kongrenin kaç giın devam edeceği henüz malûm değildir.
Sındırgılı Şerif^Başpehlivan oldu
Kırkpınarda üç gün devam eden yağlı güreşler dün sona erdi, Sındırgılı Şerif Yeni Sabah n ın koyduğu altın saati de aldı
Atine Stadyomumdakl terbiyesi 2lere ithaf — Ankara Stadyom unda evvelki giin yapılan Q P. Rangers — D emir spor maçını Başbakan ve yardımcısı lngi liz Büyük Elgisile birlikte Şeref tribününde işte böyle ecentlmence» takip etmişlerdi. (Foto: Ankara — Yeni Sabah)
Dörtler konferansı bugün başlıyacak
Berlinde dün de çarpışmalar oldu
Atlnada millî sporcularımıza yapılan çirkin tecavüz hâdiselerinin memlekette uyandırdığı he yecan ve nefret günden güne artmaktadır. İki gündenberi mat boamıza gerek şahsan vâki ziyaretlerden, gerekse telefon, mektup ve telgrafla yapılAn müracaatlardan, asıl milletimizin bu acı ve çirkin tecavüzlerden ne kadar derinden ve kalbden yaralandığını görmekle bîr kat di ha müteellim oluyoruz. Değil (Devamı: 8a. 6 - Sü. 1 de)
J. Forresfal intihar elti
Amerikanın eski Savunma Bakanı, sinir hastalığından m uzlar ip ti
Londra, 22 (B.B.C.) — Dörtler konferansı yarın Pariste baş-hyacaktır. Üç dışişleri bakanı, yâ nl Amerika, Ingiltere ve Fransa hariciye nazırlan; dün olduğu gibi bugün de kendi aralarında toplanarak konferansta takip edecekleri müşterek hareket hattı etrafında konuşmuşlardır. Dış bakanlan, konferans müzakerelerinin basma bildirilmesi şekli hak kında da aralarında anlaşmış-
vDavamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
10 aydan fasla devam eden Berlin ablukası kalktıktan sonra 12 Mayısta, Berlin ekspresine Fra nkfurt istasyonunda hareket işareti verilirken (Foto: A.P.) .
Şanghay kuşatıldı
I Sivil ve askeri şahsiyetler Şanghayı terkettiler
Londra, 22 (B.B.C.) — Çtall komünistleri Şanghay’ı kuşatmışlar, şehrin doğusunda bulunan Wang - Poo nehrinin ağzına doğru hızla ilerlemeğe başlamışlardır. Diplomatik muhabirimizin bildirdiğino bakılırsa, Çinin en büyük şehri olan Şanghay er geç düşecektir, fakat milliyetçi kuvvetler, son nefesine kadar müdafaaya azmetmişlerdir.
Nitekim bugün demeçte bulunan başbakan Li - Tsung - Yen, komünist esaretine karşı savaşın devam edeceğini bildirmiştir.
Millî kuvvetlerin yayınladığı tebliğlerde, komünist hücumlarının ağır kayıplarla püskürtüldü-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 de)
Arı - sakallı!
Emir Said şehrimizde
Müslüman memleketlerde Mason teşkilâtını kuran Emir
İnönü’yü ue ziyaret edecek
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Birleşik Amerikanın sabık Savunma Bakanı Forrestal
Vaşington, 22 (AP.) — Eski Savunma Bakanı James Forrestal pazar günü yedi haftadanbe ri hasta bulunduğu Bethseba Maryland binasının 16 ncı katından kendini yere atmak su-retile ölmüştür. Eski Bakanın cesedi bornuzunun kuşağı boynunda bağlı olduğu halde üçüncü katın çıkıntısında bulunmuştur. Forrestal, sinirlerinden rahatsızdı.
Forrestalın odasında Yunanca yazılmış felsefi şiirleri havi bir kitap, hayat ve ölümden bahseden sayfaları açık olarak ve sayfaların üzerinde Forrestalın kendi el yazısile yazdığı bazı not larla beraber ele geçirilmiştir.
Hastalıane müdürü tuğamiral (Devamı: Sa. 3 - Sü. S da)
Su hasreti
«aklar birdenbire geldi. Dün kendimizi yazın on sıcak bir günündo sandık. Pek tabii olarak böylo bir günde vücut serlnlotlol bir mnyle İhtiyaç göstorlyor: Biz Şarklılar İçin hararet gideren tok mayi sudur. Yüreğimiz yandı mı veririz kondlmlzl suya... Fakat İstanbulda, şu nıonba sularlylo nam veren güzel İstanbulda su yoktur. Çeşmeler kurumuş vo kaldırılmış; sucular kapanmıştır. Şurada burada bin do bir kapalı şlşo İle su satan dükkâncılar bile, istlyonlero soğuk su vormozler... Nazlanırlar.
Böylo bir şehirde halk no yapsın? Sokaklarda 6u satan soyyar suculara başvuruyorlar.
Gazotolorln verdiği habere göro Vilâyet Sıhhat Müdürlüğü, Beledi-yoyo müracaatla bu soyyar sucuların su satmalarının mcnodllınosinl İstemiş; sebebi do, yapılan tahllllor notlooslndo bu suların hepsinin vo-rom; tifo; dlzunterl baslllorlnl muh-tovl olduğu görülmesi İmiş... Bolodlyo do derhal zabıtaya emir vor-mifi fimdi artık »eyyar »uoular sa-
uLUNAY
kaklarda su satamıyacaklar... Aia... Fakat halk hararotlni nasıl yıacro-cek, norodon su Içooek?
Böylo bir karar vermeli diama, şohirdo do çeşmeler yapmalı. Unutmamalı ki eskiden istanbulda adım başına muazzam çeşmeler vardı» yüreği yanan sapından zincirle taşa morbut, yayvan bakır tası goldu-rur, göğsüne akıta akıla içerdi.
Kırkçeşme suyu nedense turfa oldu; onu kuruttuk. Yerine no koyduk? Kapalı şişesi on kuruşa men* ba suyu... Kcseslno güvenen bora-
yan no yapar? No yapacak, sebilden istifade için Kandil gününü
Evvelâ şu lorkosu şohırdo ıçilo-oek su hallno koymalı da ondan
Belediye yalnız meneder, ötcslno karışmaz. Başka memleket boledl-yoiorl böylo vaziyetlerde adam tutarak halka su dağıtırlar...
İstanbul gibi bir şehro bir yu-
dum suya hasret çökeceğimiz kimin
aklına gelirdi?

Comments (0)