22 Ocak 1950
Pazar
SİYASİ İKTİSADİ
Sayı 53
10 Kuru;

1
J
■ « —-----------------
1 ğlu • Müellif Caddesi 6-8
Posta Kutusu 2100 Beyoğlu
Abone: Türkiye için seneliği 32 altı aylığt 17. üç aylığı & liradır Hariç memleketler iki mislidir
r
POLİTİKA
21/1/1950
Seçimler ile C. H. P. Kurultayı
ÎR zamandan beri tekrar edilmekte olmasına rağmen tazeliği üzerinde ısrar edilen haber, seçimlerin önümüzdeki nisan ayı içinde yapılacağı ve C. H. P. Kurultayının bunların neticesi alındıktan sonra toplanacağıdır. Üç küsur haftadan beri, bu iki unsurlu haber, hemen gün aşın denecek kadar sık zaman fasılaları dahilinde, intişar kabiliyetini muhafaza etmiştir.
Bugün, bu haberin iki unsuru arasında keşfedilen münasebet sayesinde, C. H. P. saflan arasında bir ikiliğin mevcut olduğu iddiasına kadar gidilmiş bulunuluyor, şöyle ki :
Kurultayın seçimlerden sonra toplanacağı farzedilince, Kurultayın toplantı tarihi malûm olduğundan (mayıs avı zarfında), seçimlerin nisanda yapılması kendiliğinden icap ediyor. Çünkü seçim mücadelesi için de bir miktar zaman ayırmak lâzım geliyor. Buraya kadan, hem fena değil, hem de mâsuna bir tahmin. Fakat, seçimlerin Kurultaydan öte bir tarihte yapılması teknik bakımdan pekâlâ mümkünken, bunların Kurultaydan beriye alınacağı tahmini, her nedense, bazı siyasî tef-sircileri, ikinci bir tahmin yapmaya teşvik etmiş bulunuyor.
Bu ikinci tahmine göre, C. Halk Partisinin, Kurultayı seçimlerden sonraya bırakması, Partide mevcut ikiliği, umumî seçimlerin neticeleri alınıncaya kadar idare etmek içindir.
Bizce, seçimleri dilediği tarihte yapmak, teşriî devrenin sonunda bulunduğumuza göre,
Hükümet' Partisinin ‘Hakkidir: Buna zaten itiraz eden de yoktur. Bu bakımdan, eğer seçim tarihini kabil olduğu kadar öne almak lâzımsa, Kurultay, tabi-atiyle daha sonra yapılacaktır. Bunun haricinde, bir parti kongresi. bir seçim mücadelesini açmaya ne derece müsaitse, seçimlerin akabinde, o partinin (ister iktidarda, ister muhalefette olsun) faaliyetlerini tanzim etmeye de o derece müsaittir.
Eğer partilerin seçimden ön ce mutlaka bir kongre akdetmeleri icap etseydi, ne D. P., ne de M. P. bu fırsatı ihmal etmezlerdi.
ikilik meselesine gelince, bunu seçimlerden sonra ortadan kaldırmak, elbette ki, daha kolaydır. Çünkü zafer gibi mağlûbiyetin de birleştirici hassalar! kuvvetlidir.
Reuter'in Hong-Kong'tan verdiği haber :

k
1


MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Tesis eden: HABİB EDIB TÖREHAN
İlânlar: 6 ncı aayfaua santimet resi 2 liradır. İlânlardan hiç bir mes’uliyet kabul edilmez
Büyük Millet Meclisi komisyonlarında
W — -
Telefon: 44756-44757 Santral
Telgraf Adresi: Hetlo. İstanbul
Amerika - İspanya münasebetleri
• •
Ba-ts-bir
- •
A MERtKA Dışişleri * ' kanı Dean Acheson,
panyaya dair ehemmiyetli beyanatta bulunarak, Birleşmiş
Milletlerin 1946 kararını bir hata olarak vasıflandırmıştır. Bu karar, bilindiği gibi, birçok memleketlerin İspanya nezdin-deki sefirlerini geri çekmelerine sebep olmuştur.
Acheson’a göre, Birleşmiş Milletlerin bu seferki toplantısında, Amerika, siyasî münasebetlerin yeniden kurulmasını istihdaf edecek bir hareketi des-tekliyecektir.
Amerikanın, İspanyaya karşı olan durumunu değiştirmesinde âmil olan sebepler, New-York siyası muhabirimize göre şunlardır :
1) General Franco’nun Ame-rikaya "diplomatik murahhas" olarak yolladığı Lequerica’nın buradaki siyasî mahfilleri kazanacak kadar zeki ve usta bir adam olması;
2) Lequerica’nın, İspanya mensucat fabrikaları için satın alınacak Amerikan pamuğu mev zuunda. cenup eyaletlerini temsil eden Ayan âzasının gözüne girmiştir;
3) Avrupanın müdafaasına ait askerî mülâhazalar.
Görülüyor ki, Asyadaki politikasında şimdilik mutedil bir hat takip eden Amerika. Avrupa kıtasında, Sovyet Rusyaya karşı, taarruzdadır.
Çin - Sovyet andlaşması Moskovada imzalandı,,

%
Seçim Kanunu müzakereleri
Vişinski "Sovyetler Birliğinin, dört Çin eyaletini ilhcA etmek niyetinde olmadığını beyan etti
bir
andlaşması ımzalan-
(Ap) — Sovyet Dış-Andre Vişinski. dün
Hong Kong 21 A.A. (Reuter) — Umumiyetle itimat olunur bir Çin kaynağına göre, bugün Moskova’da Mareşal Stalin ile Komünist Çin lideri Mao-Tse-Ttıng arasında Çin - Sovyet mıştır.
Moskova 21 işleri Bakanı
gece. Amerikanın Asya siyasetinin yeni muvaffakıyelsızlıklere uğrayacağı kanaatini izhar etmiştir
Bakanlık Basın Dairesi tarafından dün gece yayınlanan beş sahifelik beyanatında. Vişinski. Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson* un 12 ocak tarihli beyanatındaki iddialarını reddetmiştir. Acheson» Rus-yanın, Kuzey Çınde bulunan dört eyaleti ilhak ettiğini ileri sürmüştü. VI-shinsky, bu iddiaları gülünç olarak vasıflandırmıştır.
Vişinski. Rusyanın Mançurya, tç ve Dış Moğolistan ve Sıkiang’ı ilhak etmek üzere olduğu yolundaki iddiaları sureti kafiyede reddetmiştir. Bakan, Çin ve Rus münasebetlerinin, karşılıklı anlayış, dostluk ve mülki tamamiyete riayet esasları dairesinde geliştiğim de sözlerine ilâve etmiştir.
Komünist Çin. Hindiçini’yl ele geç i rm iye çalışıyor
Hong Kong 21 (Ap) — Çın Komünistleri dün. hâkimiyetlerim Hindiçi-nî’ye teşmil etmek maksadiyle yeni bir siyasî taarruza girişmişlerdir.
Batılı dipiomailan hayrette bırakan bir manevra ile Komünistler, çarşamba günü, “Vietnam Demokrat Cumhuriyeti”»! tanımışlardır
Sandıktan çıkan zarflara ait hükümler tesbit olundu
>•—
CarftCi
tngilterede seçim mücadelesi hızlandı
Churchill hücuma geçti
Vişinski. Birleşmiş Milletlerde
ı a « iuif ttd ■ nı • ıiı i h is* tnnn nııııım ıtııikiıvıııııı*
Londra 21 (YİRS) — Bugün Muhafazakârların seçim kampanyasını açan sabık İngiliz Başbakanı ve Muhafazakâr Partinin Lideri, ezcümle şunları söylemiştir:
“Tngilterede 23 şubatta vuku bulacak genel seçimler, İngilterenin bir millet olarak akıbetini tespit edecektir ve ona, yabancılardan sadaka almadan yaşamak imkânım verecektir,,
Mr. Churchill'e göre, devlet kontro-
dikkatten çekinmemesini tavsiye etti. Zira, İngiliz seçimleri en namuslu seçimleridir. Oylar gizli atılır, açık tasnif edilir ve bitaraf bir şekilde sayılır.
Muhafazakârların şayet iktidara gelirlerse tatbik edecekleri program esaslarından bazılarını zikreden sabık İngiliz Başbakanı, Ingilterede herkes için ortalama hayat standartının temin ve muhafaza edilmesinin başlıca
dünyanın
Ankara 21 (A.A.) — Seçim komisyonu bugün Denizli Milletvekili Dr. Behçet Uz’un Başkanlığında saat 10 da toplanmıştır.
Seçim Kanunu tasarısında, oyların sayılmasına müteallik maddelerin müzakeresine başlandı, kabul edilen esaslara göre:
Oylar aleni olarak sayılacaktır. Oy verme yerinde hazır bulunanlar sayımı takip edebileceklerdir. Oy verme müddeti tamam olunca, sandık kurulu başkanı bunu yüksek sesle ilân ettikten sonra, seçmen kütük listesinde yazılı olup oy vermiş olanların sayısı, isimleri hizasındaki imza ve parmak izleri sayılarak, kaç seçmenin oy vermiş olduğu ilân edilecektir. Bundan sonra, oy zarflarından kullanılmayanlar sayılıp oylarını veren seçmen sayısına eklenerek, sandık kuruluna teslim edilen zarf yekûnuna uygun olup olmadığı tesbit edilecektir. Nihayet, sandık, hazır bulunanların gözü önünde açılıp i-çindeki zarflar sayıldıktan sonra oylarını kullanmış olan seçmen sayısına uygun olup olmadığına bakılıp, fazla çıkan zarflar gelişigüzel ayrılarak yakılacaktır.
Oy pusulalarına adayların adları ve soyadlarımn yazılması mecburidir. Ancak yalnız ad ve soyaddan adayın kim olduğu tereddütsüz anlaşılmakta ise verilen oy muteberdir.
Muteber olmıyan oy pusulalarını tesbit eden 101 inci maddede sayılmış bulunan hallere diğerlerinin eklenmesi hakkında yapılan teklifler üzerinde uzun müzakereler yapılmıştır. Tasarıdaki maddeye göre:
1 — Sandık kuruluna verilen zarf-
BfTfTflrkBŞ TTJ e
Bakanı Chou Fı anmaya şid-
detli bir nota göndererek, Hindiçinl-de yaşıyan Çinlikr* Fransızların yaptıkları iddia olunan mezalimi protesto etmiştir.
Vietnam Demokrat Cunıluiriyeli-nin başında Moskovada yetişin iş Dr. Ho Chi Minh bul mmaktadA Mınh. Fransızların destekledikleri İmparator Bao Daı’ye m ıhasım bir durumdadır. Vietnam’ın mesahası takriben 20 milyon insan harındımıaktadır.
Kasım Gülek, Tokyo’da Mac Arthur’la konuştu
Tokyo 21 (A.A.ı (United Press) — Birleşmiş Milletler Kore Komisyonu Türk Delegesi Kasım Gülek bugün General Mac Arthur’ü ziyaret etmiştir.
Bu görüşmeden sonra demeçte bulunan Kasım Gülek, “Müttefik Yüksek Komutanı ile uzun ve dostane bir konuşma,, yaptığını söylemiş ve Generalin 1932 de Türkiye’yi ziyaretine ait hâtıralarından zevkle bahsettiğini ilâve etmiştir.
Türk Delegesi Seoııfe gitmek üzere pazartesi günü Tokyodan ayrılacaktır.
mm atı im asiyle büyük «-batta bir hürriyet, bollük ve fazla istihsale cioftnı bir adım
bir adım atılması arasında. İngiliz milleti. şimdi karar verecektir.
Bütün dünya nazarlarının İngiliz seçimlerine çevrilmiş olduğunu söyli-yen Churchill. İngiliz milletinin bu
lıofnzükArl».;’ '■ rrl/'n beri devem e-den tiihdi'b•i'’vı kesı tcıırtannayı
Vtotfe bilmekledir.
Churchill hitabım fiöyle bitirmiştir: "Reyleriniz üzerinde midelerinizin dcfiril, ıınan ve inancınızın hâkim olmasın, sizden bekliyorum.,,


z
A
Berlin ablukası
yeniden mi başlıyor ?
İran Şahı
Pakistan, ziyarei edecek
(Ç SAYFALARDA
lardan başka biçimde ve renkteki zarftan çıkan oy pusulaları.
2 — tmzalı, mühürlü veya seçmenin kim olduğunu belirten işaretli pusulalar ve böyle İşaretli zarftan çıkan pusulalar.
3 — İhtiva ettikleri isimlerden hiç biri sandık kurulunca okunamıyan oy pusulaları.
4 — Bir zarftan muhtelif isimleri havi olarak çıkan iki oy pusulası varsa, bu pusulalar muteber değildir.
Bu maddenin müzakeresi sırasında uzun münakaşalara sebep olan teklifler yapıldı.
Bu tasan ile kabul edilen sisteme göre, ancak birkaç ilden aday koymak menedilmiş, bir il içinde bir kaç listede adım bulundurmak muteber sayılmıştır.
Müstakillerle Parti adayl&rının aynı pusulada ve bir arada gösterilmemesi teklif edildi.
Parti adayları ile kendi isimlerini bir matbu oy pusulasına yazdırıp dağıtmak müstakil adaylar için kabil olduğu gibi, partiler de müstakil bir adayı aynı ilde kendi oy pusulalarında gösterebilirler. Eğer böyle oy pusulaları iptal edilirse, isimlerinin müstakil adaya ait oy pusulasına konulduğundan haberi dahi parti adaylarını bu oydan etmeye kimsenin hakkı talâası ileri sürülerek kabul edilmemiştir.
Bundan sonra 101 ve
deler aynen kabul olunmuş. 104 üncü maddeler Redaksiyon Heyetine verilerek saat 13 te oturum sona ermiştir.
Redaksiyon Heyeti, öğleden sonra Başbakan Yardımcısı Nihat Erim ve Adalet Bakanı Fuat Sirmen ile birlikte toplanarak tetkiklerde bulunmuştur.
ÜÇÜNCÜ
Gemilerimizi kendimiz yapmaktan niçin çekiniyoruz ?
Prof. Muh iddin Etingü DÖRDÜNCÜ
Edebiyatta lâubalilik Abdülhak Şinasi Hisar Tuna ile Karadeniz arasında yapılmakta olan muazzam kanal
Ali Demir
Klâsik tiyatro anlayışında ileri hamleler
Ayşe Nun
B E Ş î N C î
Yaş düşüncesi (Hikâye)
Spor

Rumanyanın İstanbul Konsolosu iltica etti
olmıyan mahrum yoktur., mü-bu teklif de
102 nci mad-
103 ve
RüiAEuuü pazartem günü da toplanacaktır.
Bu hâdise hakkında, B. Oprescu’nun bizzat söyledikleri
Geçen sene mart aylarında memleketimize gelmiş olan Rumanyanın latan* bul Konsolosu Oprescu’nun eşiyle birlikte iltica etmek Üzere hükümetimize müracaat eylediği bir kaç günden beri şehrimiz diplomatik mahfillerinde şayi olmaktaydı.
Bu haberin sıhhatini tahkik etmek üzere dün akşam Parkotel salonlarında kendisine tesadüf eden bir arkadaşımızla nezaketle görüşen Oprescu, ilkönce bu haberin hakikate uygun olmadığını söylemiş, fakat Israrımız karşısında, keyfiyeti nereden duyduğumuzu öğrenmek istemiştir.
îltica etmek istemesindeki sebep ve âmiller hakkında hiç bir şey söylemek istemlyen Rumen Konsolosu: “Siz zaten her şeyi biliyorsunuz, bana hiç sormayınız. Bu hususta şimdilik size daha fazla malûmat veremiyeceğlm’’ demiştir^’ 1
Bu haberi neşretmemizde kendisi İçin bir mahzur olup olmadığı sualine de:
— Türk matbuatı istediği haberi neşretmekte serbest olduğundan buna mâni olmak hakkını kendimde göremiyorum. cevabını vermiştir.
öğrendiğimize göre, konsolosun ou _tAİebj lljjli ınateımJ^r tarafından |D.;c-İenmektcdİr. Netice yakında kendiline bildirilecektir.
•ı
w
Köylere yardım fonu hakkında kanun teklifi
İİİMLUJIİM
Finlandiyaya barındırmakla, varakaları ve
adası ürerinde Birletmiş Milletlerin sekreterlik inip edildiği «razı, East Rıver, yani çark nehri sahilinde olup milyoner sitesine alt diğer
New-York şehrinin on kalabalık mıntnkacı olan Manhattan binası yükseliyor. Binanın üzerinde
Rockfeller tarafından hediye olunmuştur. Sekreterlik binasından sonra Birle*mi* Milletler binaların inşaatına geçilecektir.
4 VMi Uft.' t 4
Berlin 21. A.A (United Pressı — Sovyet makamları Berimden Batı Almanya.va giden müteaddit kamyonu geri çevirmişlerdir. Bu, Berim ablııkns. kalktığından beri ilk önemli seyrüsefer kesilmesini teşkil ediyor. Resmi müttefik şahsiyetleri dün, demiryolu münakalâtında herhangi bir kısıntı tehdidi baş göster d iği takdirde hava köprüsünü tekrar kurmağa hazır bulunduklarım bildirmişlerdir.





Finlandiya, Rus notasına cevap verdi
Londra 21 (YİRS) — Yılbaşı arifesinde Sovyet Rusyanın Finlandiya-ya tevdi etmiş olduğu notaya cevabi nota. Fin Moskova Elçiliği tarafın- , dan Sovyet Dışişleri Bakanlığına tevdi edilmiştir.
Ruslar notalarında
300 harp mücrimini unlara sahte hüviyet
pasaportlar temin etmek ve bu hususta iki millet aracındaki andlaş-maları ihlâl etmekle itham etmekte ıdı. Cevabi notasında. Finlandiya, bütün ithamları reddederek, memleket dahilinde tevkif edilmiş bir kaç şahıstan maada, Rus harp mücrimi bulunmadığını, hiç kimseye sahte evrak temin etmemiş olduğunu bildirmiştir.
Bayındırlık Komisyonu içme suyu tesisatını ön nlâııa aldı. Diğer işleri il genel meclislerine bırai
teklifini
görüşü-yapmış-
Ankara 21 (Hususî muhabirimizden) — Bayındırlık Komisyonu bugün de Şükrü Sökmensüer (Gümüşhane) ve Akif îyidoğan (K8rs) tarafından yapılan köylere yardım fonu tesisi hakkmdaki kanun müzakere etmiştir.
Komisyon, şimdiye kadar len 7 maddede bazı tâdiller
tır. Teklife göre, köylerde sırasiyle içme suyu, küçüB sulama suyu, küçük kurutma ile küprü ve yol işlerinin yapılması uygun görülüyor ve bu işlerden biri bitmeden ötekine yardım edilmemesi esası vâzediliyor-du.
Komisyon ise içme suyunu en önde temin etmekle beraber, diğer işlerin sırasını mahallî ihtiyaçlara göre bucak heyetlerinin fikirleri alınarak ilçe idare heyetlerince her köy için tesbit edilecek program, il genel meclisi tarafından tasvip edildikten sonra tâyin edilmesi prensıpinl kabul etmiştir.
Buna göre köylerde yapılaauc işlerde takip edilecek sıra, her köy için hazırlanacak programdaki sıra olacaktır. Teklif projesinde tâdil edilen diğer bir madde de bir sene (artm-cfa toplanacak fonun her ilin köy nüfusuna göre tevzi edilmesi e-sasıdır.
Bayındırlık Komisyonu, bu maddeyi teklif sahiplerinin de iltıhakiyle şöyle tesbit etmiştir:
Fonun üçte bin köy nüfusu esasına göre, diğer üçte biri köy a-dedine göre, öteki üçte biri de her vilâyetin vüv ölçüsüne göre tevzi o-hınacak ve banların yekûnu her yıl her vilâyete tahsis edilecek fon miktarını teşkil edecektir. Ve ayrıca iller de aynı es^^,ıu*a tevfikan vilâyete tahsis edilen fbnu ilçelere tevzi edeceklerdir.
Komisyon pazartesi günü teklifin mütebaki maddelerim müzakereye bağlıyacaktır.



i R
Amorikadan donen Iran Sahi kızını kucaklıyor
Karaşi 21 A.A. (Reuter) — İran Şahı 2 hafta kalmak üzere 1 martta Karaşıye gidecektir.
Pakistan’ın Iran Büyük Elçisi Ga-ban Farali Han bu ziyaret için yapılmakta olan hazırlıkları tamamlamak üzere yakınan Karaşıye gelecektir.
Yahya Kental Bey atlının sıhhati düzeliyor
Bir müddetten beri Cerrahpaşa hasla-hanesinde tedavi altına alınmış bulunan büyük şairimiz Yahya Kemal Revatü-run Sıhhati düzelmektedir. Hastayı şehrimizin muhtelit teşekkülleri adına heyetler ziyaret etmekte ve kendisine şifalar dilemektedirler. Dün de C. H. P Müfettişi Prof. Sadi Irmak haatahane-ye giderek şairi yoklamış ve hatırını sormuştur.
Poris-lstanbul Greko-Romen güreş karşılaşmaları
Takımımız
müsabakaları
7 -1 kazandı
Spor haberlerimiz beşinci famızdachr.
500 üncü YIL HAZIRLIKLARI MÜNASEBETİYLE ;
ıı um
-e «
Fatihin ruhu — Galiba hâtırama hürmeten alacak, İstanbul tarafına pek dokunmamışlar, olduğu gibi kaimi*!..




n
Sayfa 2




Schuma n'ın Almanya seyahatinden sonra
Fransanın görüşü

H
“Fransa için Saar meselesi yoktur,,
Fransız Dışişleri ttakam SchıımaH'ın Almanya seyahati hakkında mı//mb!rfrrbMürfcn tnoltbliaf almış bulunuyoruz, Srhuman'ın Almanyadaki temaslarının Prangadaki reaksiyonunu bildiren Paris büromuzun mektubu aşnflıdndir. Yarın aynı sütunlarda, Almanycnun görüşlerini aksettiren bir muhabirimizin mektubunu okuyacaktım*. Fransa - Aîmiiyo »ıdmıarbefjrriubı redaksiyonumuz tarafından hatırlanmış bir tahlilini do yakında gene bu sütunlarda bulacaksınız.
Ptrit, 18 (P*ris büromuz bildiriyor.)
Fransız Dışişleri Bakanı Schu-man’ın Batı Almanya Hükûmttly* le yaptığı tomasların» elle tutulan neticeler vermemle olması» Frenin umumi efkârını müleetılr etmlgtlr.
Ancak, Almnıı ve Fransız Bakanlarının, iki momlekot «raunda l|« birliği kurmak İgln karalıklı gb-rüsmelerdo bulunmuş olmaları, o derece alışılmamış bir mantara ve psikolojik bakımdan o kadar mühimdir ki» konuşmaların tarıı co-reyanı vo neticeler, blsıarur İkinci plânda kalmıştır.
Bonn görüşmelerinin temel mevzuunu Saar mesolesi teşkil otmiş-tlr. Meseleyi Almanlar aşmış ve Dr. Adenautr, Saar moselosl yeniden gözden geçirilmedikçe, İki memleket arasında anlaşmaya varmak İmkânı görmediğini, misafiri* ne anlatmıştır. Tok taraflı Fransız teşebbüslerinin Almanya tarafından hiç bir nrnnn kabul edi-lemiyeceğini beyan eden Adenâuor;
‘•Fransa, bu İtiraflarımın dinle-miyecek olursa, Almanyadaki Fransız dostluğu taraftarlarının variyeti çok zayıflıyacaktır." demiştir.
Schuman’ın verdiği cevap iso hulasaten sudun
“Biz görüeümüıü muhafaza ediyoruz. Yapmakta olduğum bu görüşmeler, Fransızlarla Saar’hlar a-rasında hâlen coreyan etmokte o-lan müıakorelor üzerinde, hiç bir veçhile müessir olabilecek mahiyeti haiz olamaz."
Bu cevap açıkça göstoriyor kİ» Fransa, politikasını değiştirmek niyetinde değildir ve bilâkis, meselâ» Saar kömürlerini 50 veys 90 sene müddetle kiralamak ve Saar İde-
KISA HABERLER
REVERS MESELESİ TAHKİKATI
I İÇİN BİR KOMİSYON
TEŞKİL EDİLDİ
I Paris 21 (AA.) (Unttrd Press) — f Fransız Milli Meclisi gayet mahrem bir [resmi raporun nasıl olup d(ı başkalarının eline geçtiğini araştıracak olan özel parlâmento komisyonunu kurmak Üzere çalışmaya başlamıştır. Meclis Bn kıpı Herrlot. hukuk İsleri, denizaşırı aklar vo milli tsuvunnın komle-
yo ”f ulan on iki kişilik bir komisyon te* etmctarihl İstemiştir. Bu komis-
yon iki yüksek rülbeli Fransız subayı İle Brezilya'ya kaçtığı söylenen mn.ee-Iraperest F (*r Pcyrc arasında ne gibi bir münr ’ bulunduğunu ve Vietnam'ın 1 teki temsilcisinin Fransız
Gonelkurn».. Balkanı General Revers tarafından Çın HindİBtanı takkındn hazırlanan raporu nasıl elde ettiğini araş-I tıracaktır.
MISIR LtBYA HUDUDU
AÇILDI
I Kahire 21. A.A (Afp) — Mısır ile Libya arasındaki hudut bugün yeniden a-çılmıştir.
Blngaziye sığınan Müslüman Kardeşler Teşekkülüne mensup vo tethlşçtllk-ten sanık İki kişinin Bingaal makamlarında Mısıra teslim ©dilmemelerinden dolayı, Mısır hükümeti, sekiz ay evvel hududu kapatmıştı.
Mislllemo olarak Mısırda enterne edilen iki Libyalı serbest bırakılmıştır .
INGİLTERE KIRALI SEÇİM BEYANNAMESİNİ İMZALADI
Londra 21 (YÎRS) — İngiliz Kiralı bugün Hususi Kabinesi İle yapmış olduğu bir içtima esnasında, hükümetin ho-çim kararını tasvip eden an'nnevl be-I yan namesini Irnaala mıjjtır.
Kıral aynı zam&nda şimdiki ParlA-mento'nun müddetini 24 ocak tarihine kadar uzatmıştır. O tarihten sonra
I Hususi Kabinesini bir içtimaa çağırırken yeni bir beyanname İle Parlftmcn-j toyu feshedeecktlr.
YUGOSLAV DIŞİŞLERİ BAKANI YENİ AMERİKAN ELÇİSİNİ KABUL ETTİ
| Londra 21 (YÎRS» — Amerikanın ye-ni Yugoslavya Sefiri bugün Yugoslav
1 Dışişleri Bakanı Kardely tarafından luı-bul edilmiş vc kendisiyle bir eaat ka-ı dar görüşmüştür. Görüşme hakkında bir tebliğ neçredilmemiştir.
recilerini, müstakil ve hükümran bir devlotin resmi mümosslllorl ol* bi tanımağa azmetmiştir.
Ruhr havzasının kontrolü. Batı Almanya devletinin Avrupa Birliğine kabulü vesaire gibi çok mühim meselelor varken. Almanların» Saar dâvasına bu kadar sıkı sarılmalarının başlıca sebebi, Fransız Hükümetinin, Saar'daki vaziyetini büsbütün takviye etmeğe karar vermiş olmasıdır. Notokim, Schuman, Paristen hareket etmesden evvel» Fransız Hükûmoll» Saar demiryollarını Fransız şjbokoslne bağlamak ve bölgeyi» kati olarak» Fransız gümrük huduau İçerisine almak üzere harekete geçmiştir.
Adonauer görüşmeler sırasında» Doğu Almanyanın durumunu da istismara çalışmış vo Saar’daki Fransız emrivakiinin kabulü üzo-rlne, Rusyanın, Doğu Almanyndan koparıp Polonyaya verdlül arazinin geri alınmasına da boyun eğmek İcap ottlğlni ileri sürmüştür. Hattâ Adenauorı
“Bir gün gelir do Moskova, Po-lonyaya verdiği Alman topraklarını, Doğu Almanyayn İade ederse, Sovyetler Birliğinin, Doğuda olsun» Batide olsun, bütün Almanlar üzerinde kazanacağı nüfuzu tasavvur edinızl.. Vo o zaman, Saar’tn ayrılmasına razı olan Bonn Hükümetinin halini bir düşünün!..” diyocok kadar ileri gitmiştir.
Bununla beraber, salâhlyotll me-haflldo söylendiğine göre Schu-man, tereddütler İçerisinde çırpınan Alman dovlet adamlarını, Al-manyanın Batı Alemine iltihak etmek sıırotiylc her şoyl kazanacağına Inandırabilmek İçin lüzumlu İkna kudretini göstermiştir.
İTALYADA KABİNE BUHRANI HALÂ DEVAM EDİYOR
Roıua 21, A A. (Reuteri — İtalyan Liberal Partisi, bugün, bundan 12 gün ovvel istifasını vermiş bulunun hükümetin yerine kurulacak koalisyon kabinesine İştirak etmcai hususunda yeni hükümeti kurmağa memur de Gasperi-nin teklifini reddetmiştir .
Eski koalisyona ıhll öteki üç parti. İncelemekte oiu Jari de Gneperinin programı haiçkındu ncntız görüşlerini bllclirmçmlşicrdlr.
Siyasi müşahitlerin, tahminine göro. do Gasperl dört partinin iştirakiyle bir koalisyon kabinesi kurmak teşebbüsünde muvaffak olamazsa, kendisine verilmiş ölen vftslfcyl deruhte etmekten vazgeçecektir.
Herkes de Gasperlnin, Cumhurbaşkanı Lulgl Elnnudl'ye yeni kabineyi kurmak vazifesini çoğunluk partisi olan Hıristiyan Demokrat Partisi nüfuzlu ü-yesi Attiliov Piccloni’ye vermesini tavsiye edeceği kanaatindedir .
BEVİN KAH İR E’DE
3 GÜN KALACAK
Londra 21 (AP) — Mısır’ın Londra Büyük Elçisi Abdülamr Paşa bugün uçukla Kahlreye hareket etmiştir. Ingiltere Dışişleri Bakanı Bevin önümüzdeki cuma gilnü Kahlreye gelip 3 gün kalacaktır. Mısır Büyük Elçisinin Bevln'lo Mısır Hükümeti makamları arasında coreyan edecek müzakeralero İştirak edeceği tahmin edilmektedir.
Coiombo'dakı İngiliz Milletler Camiası konferansından dönmekte olan Bevin Kıral Faruk tarafından kabul edilecek ve yeni Başbakan Nahoş Paşayı ziyaret edecektir. Amr Pşga Londra-dan hareketinden evvel gazetecilere verdiği demeçte şunları beyan etmiştir:
• t
YENİ BİR FÜZELİ BOMBA MODELİ
Washington 21 (A.A.) (Apf) — Bahriye Bakanlığından dün akşam bildirildiğine göre “Acrobee,, tipindeki bir Tüzeli bomba Alaska körfezinde tecrübe gemisi “Norton Sound.» tan muvaffakiyetle atılmıştır.
tMı.ooo metro kadar yükselen füzenin uc kısminde kozmik şuaların tetkiki için aletler yerleştirilmiştir.
1949 martından beri Norton Sound'un güvertesinden üçüncü defa olarak füse-II bir bomba atılmaktadır.
Mısır Hükümeti
Arap memleketlerindeki elçileri konferansa çağırdı
| Kıbrıs Mektupları |
Plebisit etrafında dönen entrikalar
Kahire 21 iAP) — Mısır Hükümeti, Arap ınemloketlorlndrkl bütün elçilerini, Arap Birliği konularlyle ilgili bir konferans için Kahireye düvel etmiştir. Keyfiyet bugün Dışişleri Ba-
Hidrojen bombasını İki yıl evvel İki Mısırlı âlim keyfetmiş
Knhlro 21 (AF) — Mısırlı bir illin tulaını» kendisiyle bir kimyager arkadaşının iki yıl evvel bir hidrojen bonılmsı i-cat etliklerini İleri sürmüştür. Mısırın ilgili makamları, em-niyet sebepleri dolnyiaiyle mucitlerin hüviyetleriyle keşiflerine dair teferruatın açıklan-mamasını İstemişlerdir,
Hor iki ilini adamı Mısırda büyük şöhret sahibidirler. Bilginlerden biri, A8SG0İHtcrf ProRg muhablrlylo yaptığı görüşmede, icada dair tam teferruatın yetkili Mısır makamlarımı verildiğini, icat ettiği bombanın esûs prensiplerinin, geliştirilmesi plûnlnştırılan Amerikan hidrojen bombası prensiplerinin aynı olup olmadığını tabl-atiyle bilmediğini söylemiş vo şunları ilâve etmiştir:
“Amerikan Hidrojen bombasının 10 milyon derece (santigradı ısı neşredeceği söylenll-mektedlr, GeliştlrdlgimiE bombanın neşredeceği ısı bu dereceye ulaşamıyacaktır.,»
Bilginler geliştirdikleri bombanın, hidrojene dayanan bir “yüksek InfilAk vo yangın,, bombası olduğunu söylemişlerdir.
Bilginlerden biri: “Bombanın seri imalâtı, yeni fabrikalar kurulmasını icap ettirmekle beraber, çok büyük tesislere lüzum yoktur,, demiş, bombanın fiilen imal edildiğini veya patlatılıp patlatılmadıgını açıklamaktan imtina etmiştir.
Mısır Ordusu Genelkurmay Başkanı Osman El Mahal Paşa da, bu konuyu yorumlamak istememiştir.
Ağa Hanın mücevherlerini, evvelce onları sigorta eden memurun çaldığı anlaşıldı
Polis, onun şeriki olan ve mücevherleri yanında saklayan adamı aramakladır
Paris 21 (AP) — Aslen İngiliz olup şimdi Fransız tâbiiyetini taşıyan esrarengiz bir şahıs Ağa Han’ın mücevherleri soygunculuğu vakaslyle İlgili olarak mevkuf bulunmaktadır. \Vatson adlı takriben 50 yaşlarındaki bu adam dün Strasburg’da tevkif edilmiş ve sorguya çekilmek üzere Marsilyaya getirilmiştir. Watson, harpten evvel, Ağa Hanla karısından çalınmış otan mücevherleri sigorta etmiş bulunan Londranın Lloyds kumpanyasında çalışmıştır.
Bu şahsın eşi, gazetecilere verdiği demeçte, Wataon’un harp sırasında yarbay rütbesiyle Fransız ordusunda hizmet ettiğini ve albay olarak ihtiyata çıkarıldığını söylemiştir. Kadının ifadesine göre, Watson, 1942 de gizli bir ödevle ve müteveffa general Henri Giraud İle birlikte Cezaylrde çalışmıştır, General Giraud o tarihte. Müttefiklerin Kuzey Afrikaya yaptıktan çıkarma hareketini hazır
kanı Balâhaddin tarafından gazetecilere bildirilmiştir. Bakan, konferans tarihinin henüz kesin olarak tespit edilmediğini söylemiştir.
Dışişleri Bakanı, Mısır’ın, silâhlı kuvvetlerini takviye İçin gözönllnde tllttugu programın Birleşik - Amerika’da yanlış tefsir edildiğini ve Mısır’a haksız olarak mütecaviz gayeler lahad edildiğini de beyan etmiştir.
16 ocakta Parlâmentoda okunan Kırnüyet mesajında, silâhlı kuvvetlerin geliştirilmesini ve harp endüstrileri kurulmasını gözönünde tutan yeni bir plân belirtilmiştir.
Dışişleri Bakanı Halâhaddln bu konuya temasla şunları beyan etmiştir: “Doftu vo Batı millet ve medeniyetleri orasındaki stratejik durumumuz, kuvvetimizin muhafazasını ve arttırılmasını âmirdir, Dostlarımız, vo biz. mor’iyotte bulunduğu müddetçe, Birleşmiş Milletler Bİlüh ambargosuna hürmet ettik. Ortadoğu memlekotle-rlne silâh sovkl yasağı, değişen »artlar dolayıslyle kaldırılınca, iç güvenliğimizin asgari İcaplarım yerine gc-tlrmogo giriştik, Mısırın mütecaviz, bir gaye bealadıgl yolundaki her türlü tefsirler tamamiyh asılaıadır. Mısır, Birleşmiş Milletler anayasası çerçevesi dahilinde bütün memleketlerle I-yİ münasebetler idame arzusundadır.”
Lâhey Milletlerarası Adalet Divanı
Bulgaristan, Maca-
ristan ve Rumanya
Lalıaye 21, A.A (Usls) - Beynelmilel Adalet Divanı, İkinci Dünya Harbinden sonra. Bulgaristan, Macaristan ve Romanya ile yapılan anlaşmalardaki insan haklarını alâkadar eden nıcsrlelviln aleni muhakemesine 28 şubatta bağlıyacaktır.
Batılı devletler bu Üç komünist
idaresini, anlaşınolorla tan (nsanlık haklarına İtham etmektedirler.
sağlanmış o-riayetsızli^le

lamak İçin gizlice bVajısadan Ceza-yire geçmişli
VVatson’ların Patisteki apartmanlarında general Giraud’mın bir resmi bulunmakta ve üzerinde şu İthaf 0-kunmaktadır; “Yüzbaşıma”.
Bayan Wataon, kocasının hususi hayatı hakkında pek fazla bir şeyler bilmediğini, fakat böyle bir soygunculuk hâdistsiyle ilgili olabileceğine hiç bir suretle İhtimal vermediğini söylemiştir.
Marsilya polisine göre. VVatson, soygunculuk hâdisesinin baş sanıklarından 43 yaşındaki Korsikah Paul Leca ile yakından tanışmaktadır. Leca» polta tarafından geceli gündüzlü aranmakta olup, Ağa Handan çalınan mücevherlerin kendisinde bulunduğu zannedilmektedir.
Aynı zamanda Marsilya polisine göre, VVatson» Ağa Hanın ev halkından biriyle de sıkı bir arkadaşlık kurmuştur.
İştirak etmiyenlere karşı aforoz tehdidi — Plebisitten sonra Amerikaya heyet gönderilecek — Kıbrıs dominyon olacakmış
Lefkoşe, (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Sen Sinod Meclisinin keyfi bir şekilde icrasına karar verdiği plehlsit yoluyla Kıbrıs’ın Yunantata-na İlhak edilmesi etrafında, bir haftadan beri seçmenler plebisit listelerini imza etnilye devam ediyorlar. Bu maksat için flâgcı ve solcu sendikala rta Rum Milli Partisi ve Komünist Akol Partisi birtaşnıişlerdlr»
Kilisenin yayınladığı bir beyannameye göre: plebisiti imza otmiyenler kilise tarafından aforoz edilecek, vatan haini vo dinsiz olarak ilân olunacaktır. Kilisenin bu ağır tehdidine karşı, binleri aşan Rumlnr, plebisit listelerini iınsu etmemiş bulunuyorlar» Altı gün zarfında SBO.OÖO seçmen yerine ancak 100.000 seçmen plebisit Halelerini Imzatamıştardır.
Hükümetin resmi tebliğini nazarı dikkate nlmıyan bazı Rum öğretmenleri yine plebisit listelerini imza et-mlşlordlr.
Kıbrıs Türklerinden de rey satın almak maksadiyle, mühim bir miktar paranın harcanmasına karar verildiği halde; Ada Türklerl bütün teşvikler ve vaadler korşısında lıer teklifi reddetmişler ve plebisit listelerini imza etmemişlerdir Rum basını isim vermeden bazı TÜrklerlıı de plebisit le-hlno rey verdiklerini İddia etmektedir. Halbuki diğer taraftan Türk ba-unı bu haberi yala ulamak tadır.
Pazar günü sona erecek otan plebisiti müteakip solcu ve sağcılardan müteşekkil bir heyet Amerikaya gönderilecektir.
Kıbrıs Türk Cemiyeti, Kıbrıs Hükümetinin plebisit meselesi etrafında sükütl hareketini beğenmemekte ve bu yüzden endişe duymaktadır.
Rufn basınının yeni bir Iddiosına göre; plebisiti müteakip İngiltere,

C. H. Partisinde ikilik
Ankara 21 (Hususi muhabirimizden) — C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Um» partinin iç durumu hak-kuvta bazı İstanbul gazetelerinde yapılan son neşriyat hakkında bir demeç vermiştir. Bu yazıları görüp görmediği sualine cevaben Genel Başkan Vekili demiştir ki,
“— Evet, bugünkü yazı hulasâla-rım okurken, bir takım İstanbul gazetelerinin parti mensupları arasında yeni bir seçim ve Kurultay ihtilâfı yüzünden, hızibleşmeler belirdiği-
U11UWXJ HİtUliMHiHtKM***
Ankara Teknik Ziraat
Teşkilâtı toplantısı
Ankara 21 (Hususi muhabirimizden) — Ankara Teknik Ziraat Teşkilâtı» yıllık toplantısını bugün Ticaret ve Sanayi Odası salonunda yapmıştır. Vali Avni Doğan bir nutukla kongreyi açmış ve teşkilâtta vazifeli ziraatçıların çalışmalarını överek, İlk sözü Tanın Bakanına vermiştir.
Tarım Bakanı, umumiyetle ziraat teşkilâtının başarılı mesaisine temas ederek bu yılın bir taraftan kuraklık dolayisiyle acı hâtırası unutulmıyn-cıık bir yıl olmakla beraber, öte taraftan Hükümetçe alınan tedbirler, ve bu arada ziraat teşkilâtının muvaffak ve hamleli çalışmalariyle bir rekor yılı teşkil ettiğini söylemiş ve köylüye 143 bin ton tohumluk dağıtıldığını açıklamıştır. Bunun Anka
Kıbrisı dominyon olarak tanıyacaktır. Londradan alınarak neşredilen bu haberin iddiasına nazaran, İngiliz Sosyalist Partisi mensuplarının bu konuda temaslar yapmakta oldukları Heri sürülmektedir.
Not; Bu haberin »(»n fıkrasının doğru obıınıyacotı. bundan birkaç gün ovvel bizzat Iligdir. Dışişleri Bakanlım tâScdlStl tarafından ronrıım ifade edilmiştir. Yukarıdaki haberden anlaşılmaktadır kİ. adadaki Rumler plrblHl(ierinI ehemmiyetli göaterebilrnok İçin propagandalarına devam etmektedirler.
İzmirli gençler bugün, Kıbrıs için toplanıyorlar
İzmir 21 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Yarın saat 15,30 da yüksek taludl gençliğinin, İşçi sendi-kıılariyle birlikte tertip edeceği Kıbrıs toplantısı arifesinde lzrnirde gençler arasında büyük bir heyecan vardır. Yarınki toplantıya 9 Eylül Gençlik Derneği ile civar vilâyetlerden gelen heyetler de katılacaktır. Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu Talebe Derneği miting münasebetiyle halka şu beyannameyi neşret-miştir:
“Aziz vatandaş!
85.000 vataiKtaşımısı kızıl idarenin elinde asta bırakmıyacag’imızı. kalblerlmizin Kıbrıslı kardeşlerimizin kalbleriyle beraber çarptığını bir kere dahR göstermek ve ispat etmek için bu toplantıya senin de iştirakini bekleriz. İzmir gençliği» seni de aralarında görmekle haklı 'olarak büyük bir gurur duyacaktır.,,
ni mevzu diye ele aldıklarını ve bizden mevcutlara İlâveten bu defa da ıslahatçılar, tasfiyeciler diye yeni yem zümreler çıkardıklarını gördüm. Yanlış malûmat edinmiş olduklarını anlıyorum. Kendilerinin endişelerini gidermiş olmak için açıklıyayım ki, merak edilecek bir halimiz yoktur. Birbirimizden pek memnunuz. Hole Hükümetle parti aracında su sızma-maktadır. Tam bir tesanüt ve ahenk içinde çalışıyoruz ve büyük seçime doğru gidiyoruz..,
ra vilâyetine isabet eden payı 11 bin tondur.
Bakan, Valiye ve mesai arkadaşlarına teşekkür ederek sözlerini bl-tlrmiştİL
Bundan sonra Ankara Teknik Ziraat Müdürü Tarık Rona. 1949 yılı raporunu okumuş ve 1950 İçin hazırlanan program tasarısı Üzerlndo izahat vermiştir.
Toplantıda bulunan Ziraat Fakültesi profesörleri, Bakanlık mütehassıstan, teşekküller temsilcileri ve iki köylü söz almışlar ve teknik teşkilâtın başarılı çalışmalarını belirterek, bazı temennilerde bulunmuşlardır. Reye konulan rapor, ittifakla kabul edilmiştir.
Yıldız-poyraz fırtınası devam ediyor
Dün gemi ve uçak seferleri aksadı. Karadenizdeki gemiler limanlarda kalddar
DUn haştayan Yıldı* Poyra* fırtınası yüzünden gemiler Karadenlze Çikama-mışlardır.
Uçak neferleri de güçlükle yapılabil* miş. aaat 9 (ln kalkmanı IA»ım gHsn Ankara uçıığı ancak 3.5 (ta kolkhbll-miş. 2 de gelmesi İcap eden İzmir UÇa-^ı da ancak 0.30 da havu alanına ine-İ> ilmiş tir.
Marmara vapur seferlerini yapan ga* mllor denizdeki tıpı yüsündan birer ikişer saat gecikme ile limanımıza vara* bilmişlerdir.
Karadenizdcn gelmeni beklenen Aksu vapuru Ereftlı limanında kalmıştır. Bu geminin yarın gelrneal bekleniyor. Yeşilköy Meteoroloji İstasyonundan bize verilen malûmata «öre, bugün rüzgArıa şiddetini muhafaza etmesi ve harara* tin daha fasla düşmeni muhtemeldir. Yağış devam edecektir.
Kuraya oturan İngiliz şilebi heııür kurtulamadı
Geçen hattâ Derlnorde karaya oturan İngiliz bandıralı Eınplre State gemisi* nin yüzdllrüleblimeal İçin eşyalarının bnıjM ul marnına başlanmıştır. lmros tahllnlyo gemisi hâdlae yerinde kurtarma ameliyoalno başlamıştır. DlŞer taraftan gemiyi sigorta eden Amerikan kumpanyası tarar miktarını tenblt etmek ü«ere bir müfottie göndermiştir.
İstanbul'un 500 üncü yıldönümü ve Fetih Yıllarını Kutlama Derneği
ÎManbulun boş yüıllncü fatih yılım kutlamak İçin kurulmakta olan cemiyetin İsmi “lalanbuiun Beş Yliaüncü Yıldönümü vo Fetih Yıllarını Kutlama Derneği., olarak tespit ile n'iaamnameal do hazırlanmıştır.
Kutlama Derneğinin müteşebbis heyeti ilk toplantısını Vali ve Belediye Başkanmin dn husuriylc yaparak nizamnameyi gösdon geçirmiş ve uygun bülûtak kabul etmiştir. Derneğin fahri reisi İstanbul Vali ve Belediye Başkam olacaktır.
Valinin başkanlığında toplanan resmi komite, ccmiyot teşekkül ettikten sonra bu (oşokkülle işbirliği yapmak için şehrimizin fikir, sanat ve tarih mensuplarının, yani bu işlerde maddi ve manevi yardımlarda bulunacak otan savatın davet edilmelerine, aynı zamanda isti-yenlerin cornlyoto âza olabilmelerine karar vermiştir.
Cemiyetin, fahri ve asil olmak üzere iki türlü Asası bulunacaktır. Dernek, fetih yıldönümü kutlandıktan sonra dağılmayacak, diğer senelerdeki kutlama İşleri.ı ta de meşgul olacaktır.
Toplantıda kabul edilen nizamname tabettirilerek isteyenlere dağıtılacaktır.
Devletlerarası Avukatlar Birliğinin kongresi
Bundan bir müddet evvel Devletlerarası Avukatlar Birliğinin İkinci reisi Dr Nchru Hmdtatann giderken Yeşilköy Hava alanında gazetecilerle yap-tığı bir görtışmedo. Birliğin büro lop-lantiMm 17 nisamla latnnbulda yapması ihl.irnnhnden bahaptmiştl.
Bu içtimai m ganise etmek için birlik numına vazifelendirilen Avukat İsmail Kental Elhlr’le görüştük:
Birçok ınemtakettare alt baro başkan-hırivlc temas etmrslne rağmen bu defa-kl içtimain İstanbuldu yapılmasınla çok zayıf bir Ihtln nl dahilinde olduğunu, daha ziyade ya Suriye veya LÜbnanda yapılacağını ve şubat ayı İçinde Cenevre’de nktedilerek toplantıda kati bir karar verileceğini bildirmiştir.
Maliye Enstitüsü, yarın merasimle açılıyor tutanbul üniversitesi iktlHnt FakUlt*-elne bağlı olarak kurulmasına karar Verilen Maliye Enstitüsü önümüzdeki pnzarleei günü yapılacak olan bir tö-renio açılacaktır.
Telefon müracaat numaralan yarın değişiyor
Pazartesi gününden İtibaren şehrimizin bazı telefon numaralarında değişiklik yapılacnkiır. Zamanı bildiren saat eskiden (35> numaradan öğrenilirken şimdi (û5ı numara çevrilecektir Bilinmeyen numaralar yine (01) numara-dan, şehirler ve milletlerarası konuşmalar (03) den İstenecek. Arızalar (02) numaraya bildirilecektir.
■041UU i ^X|
Bursada bir yangın
Bursa (A.A.) — Gümüşçeken mahallesindeki terzi dükkânından çıkan bir yangın neticesinde üç ev, iki dükkân yanmıştır. Zarar iki yüz bin lira cuarında tahmin olunmaktadır.
Çamlıbel yolu açıldı
YıklızeH 21 (A.A.) — Karlar yüzünden bir müddetten beri kapalı olan Çamlıbel yolu bugün seyrüsefere açılmıştır.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOGLU
PANORAMA
- 53 -
Bundan başka, pek de komşu canlısı, eh-bap düşkünü idi bu HUseyn Efendi. Gerçi, münasebetlerini dostluğa kadar derinleştirdiği veya herhangi bir kimseye candan bağlandığı, yahut da bu insancıl mizacının, onu, “İnsaniyet perverlik” denilen yüksek hislere kadar kapıp götürdüğü şimdiye kadar hiç lşltllmemlşti ama, şuna buna bir kötülük işlediği, iki yüzlülük ettiği, açık kalplilikten, doğru sözlülükten ayrıldığı da hiç görülmemişti.
Muavin Niyazi Bey» Mansur Zâdeyl pek zeki, pek anlayışlı da bulurdu ve okuması yazması hemen yok denilecek bu basit görünüşlü adamın ağzından çıkan bazı sözler karşısında hayrete düşmekten kendini alamazdı. Çok defa, sıkıntılı zamanlarında onun sohbetinden hisseler çıkardığı, teâelll bulduğu da olmuştur. Bundan dolayıdır kİ, Hüseyn Efendi, kendisini çağırınca âdeta sevindi. Bir an İçin ruhunu sa-ran gamlı düşüncelerin kara bulutundan sıyrılır gibi oldu t
“— Hay Allah senden razı olsun, Hüseyn Efendi. Ben de nereye gideceğimi, kiminle dertleşeceğimi bilemiyordum. Öylesine dalgın dalgın yürüyüp gidiyordum.
Gel heitj c.tu> b^tdımj ani hata
sana bendi elimle bh» kehve #Wavin
Beyi
Önündeki mangal, yaz kış, zaten, bunun için dururdu. Zira, Mansur Zâde, kahveyi kahveciden getirtmeği hiç sevmezdi. Böyle bir hareketi aklın almayacağı bir taraf telâkki ederdi. Bir fincan kahvenin on paraya geldiği eski devirlerde bile bir takım ince hesaplar yaparak bu 10 para He evde üç fincan kahve içHebileceğinl kendi kendine ispat etmiş ve ona göre harekete karar vermiş bulunan. Hüseyn Efendi, bu bir fincan kahvenin 100 paraya derken Uç kuruşa çıktığı böyle bir zamanda, misafirlerine kaışı-kl hancıdan, hem de kendi kiracısı otan hancıdan nasıl kahve ikram edebilirdi? Bundan başka, kahveni kahvesinin ne tadı, ne kokusu vardı. İçine kim bilir, neler katıp karıştırırlardı. MnnHur Zâdenln İse bu dünyada tek iplllâsı amber köpüklü, kalın telvell, buram buram kokan kahveye itil.
Bir küçücük maşayla mangalın iyice küllerini deştikten sonra yarıya kadar bulanık bir su ita dolu beş fincanlık bakır bir cezveyi kararmağa yüz tutmuş bir avuç ateş kırıntısının içine BÜrerken başını kaldırmaksızın yavaş yavaş sordu:
“— Ne oldu, senin o (koparatif) İşi, Allah aşkına?...
Muavin Niyazi Boy, babına gelen felâketten ona, hiç değilse, üç dört defa bahsetmiş olmakla beraber bir kere daha ayhı hazin huhsı tazelemekten yüksünmedi. Nasıl yükaünebilırdl ki, onun derdini dinlemekten artık herkesin bıkıp usandığı ve onu görür görmez nice yakın ahbaplarının bile yollarını değiştirip kaçtığı bir sırada bu âlicenap adam, kendini beşinci defa dinlemek lûtfıınu gösteriyordu, Niyazi Bey, derin desin içim çektikten sonra kâh mahzun, kâh Öfke-H’btaöeale hikâyeyi yeni baştan anlatmaya başladı. Mansur 59ftde hâlâ elinde tuttuğu maşanın
uciyle yanıp yanmadıkları pek belli oıiıuyan kömür parçalarını bakır cezvenin etrafına diziyor ve onu» can kulağiyle dinler görünüyordu. Fakat, Niyazi Beyin, bu hikâyeyi hemen hemen aynı kelimeler, aynı tâbirler, hattâ aynı nidalarla, aynı yüz ve göz oynatmalarıyla yeni baştan tekrar edişi onu, hirdenbiıe sahırsıztandırır gibi oldu vo kalın kaşlarının altından karşısındakini sert sert süzerek;
“— Sen» şimdi, bunları bırak» Muavin Bey! İşin sonu ne oldu? Sonu... diye mırıldandı.
Sonu mu? Zavallı Niyazi Bey, şaşırıp kalmıştı. Bu kadar Ani bir tarzda ortasından kesilen sözlerine, şimdi, neresinden alıp devam edeceğini bilemiyordu. Bir kaç defa yutkundu» yutkundu. Yüzünün her bir çizgisi ayrı ayrı oynuyor vo Mansur ZAdeye İfadesini tamaınlyle kaybetmiş gözlerle bakıyordu. Mansur ZAdtıl t
“— Canım; dedi. Sen bana «on defa, paranı kurtarmak için bir dâva açacağımı bundan bir şey çıkmazsa meclise İstida vereceğim, fllAn falan demiştin, hani.... işte onu anlamak İstiyo-
rum.
Muavin Niyazi Bey, neden sonra kendini toparlayıp şöyle söylenmeye başladı:
“— Tabii, yedirir miyim, hakkımı? Tabii uğraşacağım, her çareye başvuracağım. Banim vaziyetimde bir kaç kişi daha var. Hop birlik çalışacağız, çabnlıyacağız. Ama, bu arkadaşlar dâvadan bir şey çıkmaz diyorlar. Sen nt dersin Hüseyn Efendi?
Mansur Zâde, Niyazi Beyi, uzun, oldukça uzun bir müddet cevapsız bıraktıktan ve nihayet, pişip kıvamına gelmiş kahveyi bakır cezveden birer kâse büyüklüğünde kulpsuz iki fincana itina ile doldurduktan sonra; bunlardan bir tanesini Niyazi Beye uzatarak dedi ki:
“— Eh, zor, zor maslahat .. çok zor! Bana
gösterdiğin o mukavelenameyi öyle hinoğluca yazmışlar, senin elini kolunu Öyle bir sımsıkı bağlamışlar kİ, no kadar bocalasan içinden sıy-rıtamazHin, Sen bunu okumadan mı imzaladın be mübarek adam? Kaç yıl mürekkep yalamışsın; kaç yıl maliye memurluğu gibi en mühim bir vazifede kanunlar, nizamlarla haşırneşir olmuşsun; doğrusu aklım almıyor şu ettiğin cahilliği.
Fincanından epeyce büyük bir gürültü ile bir kaç yudum çekti:
11— Nasıl, iyi olmuş mu kahvem? diye sordu.
Muavin Niyazi Bevin yüreği, Mansur ZAde başka bir lâfa atlıyacak korkusu ile tıp tıp atmaya başladı ve hemen açılmak Üzere otan şu kahve bahsini kapamak için:
“— Kimin aklımı gelirdi» Hüseyn Efendi? dedi. Başında Servet Bey gibi adamlar bulunan bir teşebbüsün bu kadar çürük olacağı.,.
Mansur ZAde kıskıs gülmeye başladı.
“— Servet Beyin işinde bir çürüklük yok, dedi. Onun İşi sağlam, hem çok sağlam,,. Asıl çürük otan sizin durumunuz; ortak mı diyorsunuz nedir, onların durumu! Görürsün yakında kokusu çıkar, öbürleri de —kaç kişiydi» bu ortaklar? — Yüz elli... hah, o yüz elli kişi do bir bir senin vaziyetine düşecekler vç ağızlarını açıp bir şey söyliyomiyeceklerdlr. Herif, hepinizin elini kolunu öyle bir bağlamış, öyle bir bağla-mış kİ...
Muavin Niyazi Beyin yüzü, artık, hiç tanın-rmyacak derecede karışıp bulanmaktaydı. Mensur ZAde, arası ra “istihareye,, yatmış bir adam gibi gözlerini kapayıp derin derin düşünerek, hazan da dalgın dalgın sokağa bakarak konuştuğu için bu yüzün geçirmekte bulunduğu ihtilâçtan haberi yoktu:
“— Servet Bey. Servet Bey. deyip durursun. İşte, asıl o, işin başında olduğundan dolayı gözünüzü dört açmanız lâzımgelirdi ya... Bak, gözünü dört açmadığı İçin Sırrı Beye neler oldu! Ne saç, ne sakal! Herif yolunmuş hindiye döndü.
Muavin Niyazi Beyin, kendine şaşkın gözlerle baktığını görerek:
“— Yahu, herif iflâs etti; herif topu attı bel. diye bağırdı.
Ve bu sayhayı koparırken iki dizi Üstünde dimdik dikilmiş; verdiği haberin Niyazi Beyde uyandırması lAzımgelen heyecanı pek yakından görmek istlyorınuşçasına eğıle eğile, kafasını. tA onun burnuna kadar sokmuştu. Fakat, ne garip şeydi bu! Niyazi Bey. onun bahsettiği hâdiseye herhangi bir ehemmiyet vermek şöyle dursun, hattA ağzından çıkan sözü hiç işitmemiş görünüyordu. Mansur ZAde, hâlâ, iki dizi üstünde dimdik durarak ve biraz arkaya kaykılarak tekrar etti:
“— Evet; Sırrı Bey topu attı; hem belki biraz da «İzin koparatif yüaUnden! Biraz dedimse, bunun hikmeti var. Sor da söyleyivereyim sana; emme, elâlemin ağzında dolaşanları değil, benim bildiklerimi!
NiyaMİ Bey, hiç bir şey sormadı, ama Mansur ZAde o sormuş da cevabını veriyormuş gibi yine «özüne devam etti.
“— Bankasına borcu ne kadardı biliyor musun? Tam üç milyon Ura!!! Dile kolay tam üç milyon... Bunun karşılığı varmış diyeceksin, karşılığı var, var emme, üç milyonun faizi de var. Para durmadan doğurur, durmadan doğurur. Karşılık dediğin şey ise kısır kan gibi hep alır, hiç vermez.
285

N

o

» Oo*k 1050
YBNt İstanbul
Sayfa: 5
4
Yaş düşüncesi
Robert
Lynne, Davicüe rastladığı laman, Martha* nın verdiği partiden ayrılmak uicrc idi. Gaysl kalabalık olan partinin ballıca mevzuunu Oa-vid hakkındaki dşd ıkodular teş* ediyordu.Da* Cr^nc genç mımardı.Kı-zamanda.
da* bir ulaş-Geniş o-
iri ya-
Stııart
Öğleden güzellik ds-ediyordu,
nârln
Dün geceki Greko- Romen güreşler
İstanbul takımı, Paris takımını
7’1 mağlûp etti
Gecenin en güzel güreşi, Halil Kaya İle Bielle arasında oldu
GÖRÜŞLER :
DERTLE
RİMİZ
Otuz baş ya-olan Martha’ya nlşpetle Hele gül-daha
Lynne? diye
dedi.
İçinde, yaşı*
kil vid bir sa
projelonnl girdiği kocaman binalardan ha yüksek şöhrete ıtlıştı. mutlu,
pılı ve kumraldı. Sinde pek genç görünüyordu, düğü ve konuştuğu saman
da gençleşiyordu. Lynne da oluı betine batmıştı) fakat Mertha'nın akline on yaş daha küçük görünüyordu.
Partiden sonraki üç hafta zarfında Lynne, Davld'l boş defa gördü. Son karşılaşmalarında Da-vldı
— Kaç ynıındaıın, aöıe başladı.
Lynne, "Yirmi baş,. Bilhassa ton on yıl
nı glılemek hulusunda pek titiz davranıyordu. Zaten onu etraflıoa tanımıyanlar yaşını küçük göstermek İçin aarfottlğl on yıllık bu küçük yalanı pek farkodemezlerdl. Sözü ila gOsterişI orasında o dar yakın bir uygunluk vardı.
Son karşılaşmayı müteakip birlerini daha aık gördüler vo ay sonra evlendiler. Evlenmo danına Davıd'in yaşı yirmi Lynno’nınki yirmi beş olarak I dadilmiştl. Güzel bir balayı ren karı-koca Long Island'da küçük bir eve yerleştiler. Lynne. Da-vld’i çok seviyor ve onunla mesut olacağına inanıyordu.
İlk yıllar gayet şakin ve tatlı geçti. Tiyatrolar, gece kulüpleri, hafta sonu eğlenceleri birbiri arkasından geliyor ve bütün zamanı dolduruyordu.
Evlenmelerinin üçüncü yılında, yani Lynne’nîn otuz sekizinci doğum yılından sonra zalim zaman artık tesirlerini göstermeye başlamıştı. Tehlike çanının vurmak filere olduğunu farkeden Lynne» oecelerini kocasına hasrederken gündüzleri tamamen kendi kendine kalıyor ve günün bu devrelini kendine bakmakla geçiriyordu.
Günün her saatinde yapacaklarını muntazam bir programa bağlamıştı. Sabahları, yüzü ve gerdanı kalın krem tabakasiyle örtülü olduğu halde yatağında uza-
kfi-
bir-bir c üz-altı, kay-geçi-
nıyor, aonri •alonlsrına vam Onda»
vucudunun yor* yun adalelerine maıajla yeni kuvvet vorlll-yordu. En kılı kırk yaran gözler bilo, itina ilo boyanan saçlarındaki kırları farkodemez d i. Saat beşe doğru yepyeni ve taptaze bir ruha bürünmüş olarak sokağa çıkardı. Genç Da-vld Crane’nln
karın elbotte genç olmalıydı. Hareketlerini, evlilik anlayışım idnro eden fikir gerçekten bu (dl. Onun İçin, dam Balonlarında çocuklar gibi güler, kotar, zıp zıp zıplardı.
Eıkl doıtlarını pek aramazlardı. Yalnız bir yıl önce» o da yalnız bir defa olmak üzere» Marth ı Levvla’i ziyaret etmişlerdi. Karı-koca hayatında ilk fırtına o gün başladı.
Bu eıkıcı hava İle David'in şüpheli bakışları arazında bir münasebet var gibi görünüyordu. 8of-rada» odada, birlikte bulundukları hor yerde David’in bakışlarını dalma kendi üzerinde hleseden Lynne, çenesini hafifço yukarı kaldırdığı zaman onun gözlerini kendi gözlerinde buluyordu. Sonra bu ısrarlı bakışları bir buz sütunu Qİbl kırıyor. gözlerini yumuyordu. Fakat fantezileri üzerinde yükselen itimat hisleri, çok goçmoden» yerlerini korku İte karışık bir tolÂşa terko-dlyor ve dah^ başlangıçta yaşı hakkında söylediği yalanı hatırlı-yarak» "İhtimal hakikati biliyor,, diyo düşünüyordu. Lynne. David’n sahip olmanın tek şartı olarak, yasını gizlemeye karar vermişti. Btı şüphe içine düşor düşmez, artık onu kaybettiğino kanaat getirdi.
David’lc Lynne’nîn hayatları iste böyle geçiyordu.
Nihayet kampanalar başladı. O gün karşı ler. David, “ hayal dansı dum„
gerçek bir ovlilîk ve buna çalıştım, yo için çalışıyor nılmışım. Simdi yolu değiştir,, olmıyacak.
Daha genç ruhlu bir erekekle yaşamak ihtlyacındasın. Benim dc daha yaşlı bir kadına ihtiyacım olduğu gibi.. Kararımı verdim: Boşanma muamolemiz sona erince Martha Levvls'lo evleneceğim.
"Hoş geldiniz,, dedi, halkıı teker teker takdim sonra müsabakalara bnş-
Fehmi
Büyükmutlu Dore’ tuşla yendi.
Olcay Brunettint’yl
İstanbul Parla Greko - Romen güreş takımları, dün gece Spor ve Sergi Sarayında mahşerî bir kalabalık ö-nünde karşılaştılar. Saat 21 de ilk önce Fransız takımı, onu takiben de Türk takımı mindere çıktılar. Vali ve Belediye Başkanı Fahroddln Kerim Gökay İstanbul şehri namına misafirlere Güreşçiler edilrlkten lan di.
52 kilo:
yi 11 dok. 35 aa,
57 kilo: Kenan ittifakla yendi.
62 kilo: Halil Kaya Bielle’ye güzel bir güreşten sonra 5 dak. 16 aa-myedo tuşla galip.
67 kilo: Mehmet Oktav Vendalne Andrâ’yi ittifakla kazandı.
73 kilo: Cheancau Yahya Kalkanı ittifakla yendi.
79 kilo: Haydar Zafer Brunaud’u sayı hesabiyle yendi.
87 kilo: Rızık Demir Davidovlcfye ittifakla galip geldi.
Ağır: Sabrı Demlray Gantzer’l ittifakla yendi.
Netıcedo, İstanbul takımı takımını 7-1 mağlûp etti.
Parie
Bu geceki güreşler
çalmaya karşıya idi-Evlilik hayatımızın bir olmasını Istemlyor-
dıye sözs başladı: — Bunun olmasını istedim Seni de aynı ga-sanıyordum. Yasana, "Tuttuğun
desem bile faydası Sen genç ve güzelsin.
Çeviren: H. ÇAKIR
Gülünç vakalar arasında
Kader gülerse...
Şiir ve saksı
Kader, Samos adasında hüküm süren Polikratese 40 sene mütemadiyen gülmüştü.
İhtıyarhyan hükümdar belki felâket ânı gelmiştir niye bütün servetini mücevherle zincire tahvil Fakat yanlış gün balıkçılar
avlayıp hükümdara Balığın karnı meydana çıktı.
müzeyyen bir altın ettirip denize attırdı, hesaplamıştı. Ertesi çok büyük bir balık hediye ettiler,
açılınca altın zincir

Bu gece Spor ve Sergi Sarayında Paris güreş takımına karşı Ankara Greko-Ronıen takımı §u kadro çıkacaktır: kiloda kiloda kiloda kiloda kiloda kiloda kiloda
ile
Halil Balam ir, Nn.su i ı Akar, Ahmet Bulut, Tovflk Yüce Ali Üzdenıir, Celâl Atik
Adil Candonılr,
5?
Ö7
62
67
73
79
87
Ağınla Muharrem Candaş,
Ankaradaki lik maçları
Ankara 21, (Hususi muhabirimizden) — Şehrimizde lik maçlarına bugün devam edilmiştir. Birinci kümede, Emniyet Kalespor’a 4-1 galip gelmiştir. Harp Okulu ile Hacettepe a-rasında ikinci maç sahanın karla kaplı ve havanın yağışlı olması do-layisıyle yapılamamıştır.

Eski şairlerin eserleri sokaklarda terennüm edilirdi.
Filok3en adlı bir şair bir gün A-tına sokaklarında dolaşırken bir şiirinin çömlekçiler tarafından .yanlış olarak terennüm edildiğini duyar duymaz, orada dizilen kâseleri, des-ttlerl ve saksıları kırıp döktü. Zavallı adamlara da şöyle bağırdı:
Ingilterede lik maçları
Londra 21 iYİRSj — Ingilterede havaların soğukluğuna rağmen bugün de yapılan birinci lik maçlar a-şağıdakı neticeleri vermiştir: Chelsea - Fulham 0-0 Liverpool - Birmingham 2-0 Manchester City - Nesvcastle U Portsmouth - Huddeısfield 4-0 Stoke City - Manchester U. 3-1 Sunderland - Derby County 6-1 Wcdverhampton W - Everton 1-1
1-1
— Siz eserimi mahvediyorsunuz, ben de sizin eserlerinizi mahvettim.
Joe Louis’e meydan okuyorlar
Londra 21 (Y1RS) — Ağır slklet boks şampiyonu Ezznıd Charles, dün ringten çekilmiş bulunan, dünya şampiyonu Joe Louis’e meydan okuyarak, Unvanını müdafaa etmesini kendisinden istemiştir.
1
Şehrimize gelen Fransız güreş takımını teşkil eden güreşçilerin imzalı karikatürleri
Galatasaray 3 - Istanbulspor 1
Durgun geçen birinci devre, 0 - 0 a bitti. Goller, canlı geçen ikinci devrenin sonlarında japıldı
Garbisi nbosuk oyunu bütlin akınla-rın heba olmasına sebebiyet veriyor.
Birinci devre her iki tarafın çıkardığı sönük bir oyundan sonra kayda değer bi rhususlyet gösterhıeden 0.0 sona erdi,
İkinci devrenin başları da birinci devreki minval üzere oynanıyor. İlk anların tutukluğu geçtikten sonra her iki tarafın da bir netice almak için gayret sarfettiğl göze çarpıyor., nihayet sekizinci dakikada sağdan çekilen çok güzel bir korneri Gündüz kafa ile Istanbulspor ağlarına takarak birinci golü yaptı. Birden bire başhyan tipi, rüzgârın istikameti itibariyle Istanbulspor aleyhine bir vazıyet yaratıyor. 15 inci dakikada Gündüzle çarpışması neticesi îstan-bulspor kalecisi hafif bir baygınlık geçirdi. Galatasaray tamamiyle hâkim oynamağa başladı. Sarı siyahtılar tehlike üzerine tehlike geçiriyorlar. Hiç beklenmedik bir anda soldan inkişaf eden bir Istanbulspor akının-da sağ açık güzel bir şutla beraberliği temin etti. Akabinde de İsfendi-yarın korner çizgisine kadar sürüp ortaladığı topu Gündüz gene mükemmel bir kafa vııruşiyle gole çevirerek Galatasarayın ikinci golünü kaydetti. Karşılıklı yapılan bu goller oyuna hız verdi, şimdi oyun seri ye canlı oynanıyor.. otuzuncu dakikada GalatasaraylIlar da pltamanll güzel bir a-kın neticesi üçüncü gollerini de yaptılar, Bundan sonra karşılıklı geçen akınl&rdan bir netice çıkmadı ve Galatasaray 3-1 sahadan galip ayrıldı.
Galatasaray ile Istanbulspor arasında yapılan İkinci maça hakem Sulhi Garanın idaresinde saat 15’t^ başlandı. Liktckı dördüncülk mevkilerini mu hafaza etmeleri bakımından bilhassa îstanbulsporlular için bu maçın e-hemmiyetı büyüktü. Oyuna Galatasaray başladı. Sarı kıımızıhların akını-m daha ortalarda kolaylıkla kesen Jstanbulsporlular derhal mukabil hücuma geçtiler ise de bir semere elde edemediler. Bermûlat saha gene çok bozuk. Oyun mütevazın cereyan ediyor. Beşlnoi dakikada Istanbulspor sağ müdaftlnln bl ı İskasından faydalanarak topu kapan Gündüz, kaleye üç metre kadar yakın olduğu halde gol yapamadı. Biraz sonra da İsfen-diyar kalecinin lüzumsuz yere çıkması dolayısiyle boş bıraıtığı kaleye topu atamadı. Oyun derledikçe Snrıkırmı-2i1darın mahsûs bir üstünlüğü göze çarpıyor. Istanbulsporlular şuurlu bir müdafaa sistemi tatbik ederek Galatasaray akınlarını kolaylıkla kesiyorlar. Oyunun 25 inci dakikasında olduğumuz halde htr iki tarafın da henÜ2 güzel, anlayışlı bir akımna şahit olamadık. Şimdiye kadar en fazla dikkat nazarı çeken husus, hakemin fanteziye kaçan ıdaıe tarzı oluyor... Galatasarayın çektiği sağlı sollu kornerler isabetsiz bir vuruş neticesi av-ta gidiyor.. 35 inci dakikada Bölendin kale yakınlarında frikikten çektiği kuvvetli bir şut da top kalenin Üst direğine çarptı. Istanbulsporlular bu suretle büyük bir tehlikeyi tavuştur-muş oldular. Galatasaray takımında


EHed mor, ayaklan mor, burnu mor, kulağı mor. Görünen görünmeyen her yerinin şiddetli soğuktan morarmış olduğu pek aşikâr. Bilmem kİ bu vücut, bu dehşotli ayaza ne kadar tahammül edebilir?
Kapınızdan İçeri elindeki bakır tasını uzatarak:
— Annem çok hasta çorba plşlrdb nlzse istiyor.
Sesi titrek. Belki hicap, belki soğuktan.
Elinize verdiğim albümün sayfasını lütfen çevirin.
Köprüdesiniz, kirli paçavraları sarılı bir kadın, gözleri — hakikaten — görmeyen genç bir çocuğun elinden çekiyor, bu yürütmek değil bir nevi sürüklemek, rastgele oraya buraya çekiştirmek oluyor. Önünüzde arsız bir gülüşle durup zavallı sakat yavru-cağızı gösteriyor:
— Anadan doğma kördür beyim, merhametinizden ne koparsa...
Sırnaşık sese kulaklarınızı tıkamak isterken gözleriniz boş, — mânâsız değil — bin oir mânaya gelen gözlere takılırsınız, o zaman içinizden binbir tel kopar feryat eder.
Lütfen bir sayfa daha döndürüve-rinlz.
Zalim rüzgârın altında elindeki beş on nane şekerini satmak için çırpman
9U yavrunun sol kolu omuzundan^oH» tur. Herhangi bir tabiat hâdisesi btt çocuğu bir uzuvdan mahrum yarat* mış. Felek bu hain silleyi hangi günahını ödetmek için atmış. Bunu yalnız yaradan bilir. Karşınızda^ başını yok olan kolunun tarafına lğerek durur:
— Abla şeker alsana az kaldı bit* ■in de eve gideyim, kolum yok merhamet et...
Gözlerine bakarsanız, sesindeki arsız ifadeden çok uzaktır. Çekmiş insanlara mahsus bir sis, bakışlarını bulandırmıştır. Karşısında titrediğinizi hissedersiniz.
Misalleri çoğaltmak mümkündür. Fakat bu acı mevzuda sabrınızı suiistimal etmek istemem.
Uzaktan, sadece bir acıma hissiyle kendime mal ettiğim bu dertlerin yalnız bana ait olduğuna kani değilim, Zannımca halledilmesi lüzumlu bu nevi sokak sahnelerindeki feci oyuna, arzu ve iradeleri harici katılan sakat yavruların derdi; ne benim, ne de beş on çocuğun derdi olmalıdır.
Bu, derdim değildir, (ferdimizdir. Devası cemiyete ait dert, benim olduğu kadar sizin de derdinizdir, yani; derdimizdir.
Selma Aykut
Fenerbahçe 9
oz 0
Oyun, sonuna kadar Fenerbahçenin bariz hâkimiyeti altında
DUn İnönü stadyumunda üçüncü hafta lik maçları karşılaşmalarına, Fenerbahçe Beykoz, Galataaarayia Istanbulspor maçlariyle devam edildi.
İlk karşılaşma, hakem Feridun Kılıcın idaresinde Fenerbahçe ile Beykoz arasında oynandı. Oyuna Sa-rı-Lâcivcrtlıler çok seri başladılar. Sağdan Erolün sürerek ortaladığı topa yetişen Lefter güzel bir vuruşla ilk golü attı. Muhacim hattının güzel anlaşması, Fenerbahçenin gol adedinin fazla olacağını daha İlk dakikalarda belli ediyordu. Netekİm güzel bir oyun çıkaran Lefterin müdafaa oyuncuları arasından yaptığı ortaya Hallt yetişerek İkinci golü çıkardı. Devre 2-Û kapandı.
Fenerliler İkinci devreye Lefterl sağaçığa, Erolü eağiçe, M. Aliyi de soliçe alarak girdiler.
Oyun başlar başlamaz, Cemal ü-çüncü golü Beykoz kalesine attı. Birbiri arkasına artan Fener hücumlarında Beykoz müdafaasının bocalamasından istifade eden Lefter kale-
geçti
ciyi de geçerek dördüncü golü çıkar dı. Sagaçıkta kıvrak ve seri bir o-yun tutturan betler, tek başına üç gol daha attı. Beykozluların sertliğe kaçmaları aleyhlerine oluyordu. Cemal ve Müjdat vasıtasiyle iki gol daha kazanan Fenerliler, sahadan 9-0 galip ayrıldılar. Sarı-Lâcivertli-ler bu açık farklı neticeyi, muhacim hattının, bilhassa çok güzel oyun çıkaran Lefterin sayesinde kazandılar.
Fenerbahçe; Cihat — Kâmil, Hilmi — Müjdat, SamLm, Nusret — E-rol, M. Ali, Cemal, Lefter, Hallt.
Beykoz: Selmaa — Mehmet, Nurettin - Fikri, Refet» Fehmi — Hikmet, Sami, İdrta, Orhan, Gazanfer^
Bugünkü maçlar
Bugün İnönü stadyumunda maçlarına; Kasımpa - Emniyet; şiktaş - Vefa karşılaşmalarlyle vam edilecektir, ikinci maç saat
lik Be-de-llk maç saat 13 te,
14.45 tedir.
M. Alinin gutunu Beykoz kalecisi uzaklaştırırken
Sy ^*1
* M
A v E>r^ w
Hicri 1950 Kumı
K. Ahir OCAK KL »ani
3 22 f
I3«‘J PAZAR 1865
Vakit Vasati Elan)
Güneş 7,18 2.06
öftie 12 26 7.14
İkindi 14 58 9.46
Akşam 17.13 12.00
Yatsı 18 19 1 36
îmsâlc 5.37 12.25
Atatürk inkılâp Musrtl: Fer-şembsden maada her gün lü-12 ve 14-17.
Tnpknpı anrayıı PaırırteJil-Çarşamba - Cumartesi saat L3.3U-17 Telt. (21000).
Ayasofya: Paıartesl - Balı - Çarşamba - Perşembe - Cuma, saat 10 - İS: Cumartesi, Pazar, eaat 13 - 10. Tclf. (21750).
Arkeoloji Çarşamba, Cuma, Pazar günleri 13 ten 16 ya kadar.
Eski ijıırk Eterleri Bubrnll Çar-çanıbri Cumn Pnınr. 10 dan 12 vr kader. Tclf
Türk ve Islâm Enerleri; Hah. Perşembe Paxar sanr 13 30-16,30. 7V)f (2lKXü)
l»ıdnınhuhçe Deniz Htlzesl: CU-
nnu'insl inat 13-17 ts|f (812M) Pazar 9-18,
Belediye Miızeslı varı Perşembeden Atatilru mnadn Bul-har
gün 10-12 ve 14-17
Trvfik Fikret Asljun MUseslı Bebek. Perşembeden maade her gün 10-12 vo 14-17.
İ7mlr:
Antikite 'lüzrxl (3324), Her ğün (M2 i» 30-17 Cumnricslt 11-17 a-çıktır
Heyuğlu 44(>i“ u»*uhuy (10872
İstanbul 24222 OskÜdar 60915
Ank/iffi 00 (•»•••» • 'iiiia 6055
letaniru) H«*>oğlü 44MH
Anadolu yakası imâda
Ankara 01
İzmir 2251
İzmir 2222, Karşıyaka 5055
M.HİK I İ1Ai KÜLAHI ı
Saat 20.80 da.
DUAM KİMMİI (42157) Tebeflr Dairesi.
KOMEDİ KISMİ: (40409) Kayseri Gülleri*
MUAMMElt KAKACA OPEKE-Tî: Bizim Sokak.
İTENİ SES OPEHETİ ı (49360) 15 to v© 20.45 de Hediyelik Gelin.
ANKARA TİYATROLARI ı Saat 20 de.
BÜYÜKTE (10370-40) Bir Komiser Geldi.
küçükte anım i Antigon ve âoapln'ln Dolapları.
t/ MI ıt
ÖEIIÎII TİYATROMU! (2364) His* sel Şayia._________
TAKSİM H. GAZtNOSÜl FrilB Kerten urksatrasi. Trio Banman. Du'i Gürümlay (Bisiklet akropntları). Yan (Slhlrbaı).
PAVYON- Trio de Morena
IIEİUGH ( llir/il
AKIN (S071B> 1 - Yuvanı (Arop filmi). 2 — Kovboylar Kıralı.
Al.KAZAK (42562ı 1 - İntikam
Kurşunlan. 2 — Kanlı Ponç»-
AR (44894) Seven Kalbler
atlas —
Meçhul Arkada;
(Comrade ♦ X)
Cl&pk Gsble Hcddy Lamarr
Tel î 4OKİ5
ELİIAMKA 148Ö93> Seven Knlbler. İNCİ (h5595) Manon.
İPEK (44289) Vahşi IntlKam.
LALE (43505) Yaylâ Kaplam.
MELEK (40880) Harrov Kumarbazı (İkinci hafta).
SAltAY (41836) Manon,
S( M ER ıi2Ai>lı Deniş Kızının Aşkı.
SlAlPAltk (H3M8) I - Yaşa mak Arzusu 2 - Tarzan Ormanlar Prensi.
SARK (40380) Er rnoydanı.
Tali H2K0
Vahşi
İntikam
(Coroner Creek) Knndulph Scott - Mar(ure( ( lı.ımpıtn
ŞIK (43720) ı — feşıl Yunus So* kağı. 2 — Talihim Olsaydı TAKSİM (13191) Çete.
TAN (80740) 1 - Kadın Düşmanı. 2 — Gece YariHi.
YENİ (841.37) 1 - Rlr ftuiun Havan. 2 — Tatlı Yalan,
YILDIZ (42847) Asilzade Silâh-şör.
('NAL (49306) 1 — Santa Antonyo Afllnnı. 2 — Denişler Kıraliçesi.
ÇİÇEK SİNEMAMI: 1 - Yılanlı MAbuds. 2 — Sanfransiekö Güzeli.
İMTANBVL CİHETİ
ALEMDAR (88888) 1 - Ana i«-tırabı 2 — Debrall Ha^an Sinemacılar Kıralı ,
ÇEMBERLİTAÖ (22513/ Aaılzadc Silâhşor.
FEK AH: 1 - Modern Venüs. 2 — Vatan Kahramanı.
HALK (21904) 1 Dana ilAheal. 2 - Gönüller Melikesi.
İHTANIM l (22387) 1 — Casuelnr Çarpışıyor, 2 — Sevimli Rüya AZAK (23512) 1 — Mağlûp Edll-mlyenler. 2 — ölüm Korkusu
II BAN (22127) 1 - Mnğlllp E-dilmiycnicr. 2 — ölüm Korkusu.
MARMARA (23K60) Kafkoa Kahramanı.
Harrov Kumarbazı
(Fox»m of Harrow)
Rex ll.ırrihon - MaııriTi»
(» Hurra
Tel t 4OM8
MİLLİ (22962) 1 - Ana İstılahı. 2 — Debıell Haşan Sinemacılar Kıralı.
KISMET (21904) 1 - .ŞarlO A*aer 2 — Kör (Arnp filmi).
YENİ (Bakırköy 16-126) 1 - haptan Kid. 2 — Cinayet Saati.
KADIKÖY CİHETİ
HÂLE (60112) 1 — ölmeyen Aşk. 2 — Filipin Anlan).
O PEK A (60821) 1 Tabanca la r Patlarken. 2 — Altın Kelepçeler.
SÜREYYA (80882) 1 - Leylâklar Açarken. 2 — Kura Maske.
YELDEÖlll.MENt 1 - Saltanat deviren gOzde. 2 — Kıskanç kadın. 3 — Aile «nndeti.
a
ÜSKt'DAR CİHETİ
HAT.E (60002) 1 - Unutulmtynn MazI. 1 — Parisli. Son GHnlorl
SUNAR Monte Krfato ve Monte KriHtonun intikamı — Cani kaçıyor.
ANKARA
ANKARA (23432) Berlin EkHpro-0İ.
BÜYÜK (16031) ölümden Kuvvetli.
PARK (11131ı Bir Yabancı (Türkçe).
8( MER (1W»2 1 - Kaplan t’cn-
çeil. 2 — Kendi Kurşuniyle ULUS (22294) İHtıkini Fedaileri. SÜS (1407D Bir Yabancı • Türkçe).
YENİ (14010) Ihtıran Kurbanları.
GAR GAZİNOSU: Solrra De E«-pana. (lepanyo) koro atrnka-yonıı).
ANKAItAPAl.A> PAVİYONV ı Viyana StavignuK Revüsü İZMİR
EI.IfAMRA: Müvrlm Gönüller, TAYYARE: Ncw-York Kararı, LAi.Ei i — Çnnghny Ekspresi.
2 — Varyete Güzelleri.
T AN: 1 — Şanghay Ekspresi. 2— Varyete uüzellai'İ,
YENlı l — Gönül Kum .severse, 2 - ŞehraaRlın DoftUliL
KARŞIYAKA 4 İHETİ
St MER: Aşksız Yaşannıaz. MELEK: I - Renkli Sürprizler.
2 Otlum Rlr Kahramandı.
Hnıı . 1(1. A ı... .a »ianılar-
dan bir (IcmtU It.oo Ankara: Hep beraber «öylKelim «Yurttan
••YENİ İSTANHl L„ un İHIKÜÛ İçin tavsiye ettiftl pruKramlari Dahilde ı
Saat: 15,30 İstanbul: Raühma-ninoff 1 İnci piyano konçeıto-«u. — IH.oo Ankara: İnce »az, Hlcazkâr haslı. — 21.00 talan-bul: Fransa - Türkiye güreş müsabakaları. Sergi Sarayından yayım. — 31.15 tnlanbul: Faali Heyeti konseri» Sualılll faslı,
Hariçte:
Saat: 16.13 Londra: Max Brüch linçi keman konçertosu. Sollat Nona Lleddel. İlâveten Shuberl
6 noı aenfonlsl, — 18.15 Londra; Hafit piyano eserleri.
ai’Mİer koronu) — 12.80 Ankara: Telden tele. — 12.50 Ankara: Oyun havaları (İnce wız takımı), li.ui) İRtanbul: Şarkı vo türküler. Saz eserleri. — 15.00 İstanbul: Şarkı ve tıırküior (Pl.). — IH.00 Ankara: ince anz tHicash ti ı sil). - İILİI lntnn-bul: Saz eaeıierl, şarkı ve türküler. *— 20.13 İstanbul: Karışık şarkı ve türküler. — 21.18 İMtnnhııl: FamiI Heyeti ıSuKiılll faali), (Güreşler yayınlanmadı-fcı tekdirde bû program neşrnlu-nnen ktır).
KLASİK BATİ MÜZİĞİ:
Saat: lo.oo Londra: Dinleyici İstekleri). — i2.00 Londra : Delille dan muhtelif eserler. — 1.3.15 Londra: Operalardan parkalar (Pl.). — 15.80 İainnltul: Rach-nınninoff l ln« I piyano konçertonu gollsi Şarj Rachnınnlnoff, Eııgeno Ormundy idarehlnric F|-lAdelflya mlıORİraaı. - 16.15
Londra î Mı* Brııch 1 inci keman konçertoau. Solist Nona, Liedıieih İlâveten Hchuiıert 8 cı atnfnnlı - 3LOO İstanbul; Mozart Bol MirBr senfonisi. Toa-canini idaresinde NHC senfoni orkestrası
HAFİF IIATI MÜZİĞİ:
Saat: 8.13 Ankara.: Günaydın (Pl ). — 11.00 Londra: P)Aklarla hafif müzik — II.30 Ankara: Salon (okr«ira«ı. — 15.13
Loıvira,: l'ptar York ve orkca-Ira o Srrcnodlnr. 1-1.15 l.pn-drn 1 Hafif piyano eanrlarl.
im..30 İstanbul: Varyete mlızlgl, kabare şarkıları. — 10.50 An-
kartı: Akşam karma müziği (PL). — n).ı.'» İstanbul; Mamio. Un kuarteti. — 20.15 Londra: Muhtelif luiJlf eaorler. — 20.30 Anknın. Sanat heveslileri. — 20.33 İstanbul: Piyanist Frank Banta’dan hafif sololar (Pl.). — 20.43 Ankara: Hafif melodiler (Pl.). — 87.13 Londra: Pavlyort nrkentraaı. — 18.45 İstanbul: Hafif geco müsiftl (Pl.).
DANM MÜZİĞİ)
Saat; 8..30 Londra: Ray Martin dans orkestrası. — 13.15 Ankara: Dans müziği (Pl.), — 13.20 İstanbul: Ra»iyo Tango orkestrası. Orhan Avşar idaresinde.
13.15 Ankara: Dans rnilzigi.
(PL). — 13.45 İstanbul: Pattı Dugan. caz şarkıları (Pl.) —
13.15 İstanbul: Kavicr Cugat orkestrasından »lana nıüzlğl (Pl)
18.00 İstanbul: Dans müziği (PL). — 10.20 Ankara: Yarını simi t dans müziği (PL). — 22.15 Ankara: Dhiib ınüzigl (PL). — 87. .30 İNtanbul: Dans müziği (PL). — 23.00 İstanbul: Tino Aossl’den şarkılar (PLh — 23.15 İstanbul: Dıına müziği (PL).
llt'SrSl PROGRAMLAR?
Knnıı*»rnıi:
11.15 İstanbul: Tiyatroya dair bir hasbıhal t. Galip Arcun.
— 18.30 BBC: Türkçe neşriyatı, "Köyden mektup,, Sir \Vynd-ham Deedes,
Trmıil:
1105 Ankara. Pazar skeçl. — 91.80 Londra: Amold Fb nnctt’ln "The Card” adlı piyesinin I Ün-oü kısmı.
Müzik:
0,13 Ankara: Dinleyici işlekleri.
— 10.00 Londra: Dinleyici istekleri IKlAalk Bat» müziği).
31.(M) Anlıııra*. Müzikle gezi (Pl) 23.00 Londra Windı^ıu tiyatrosundan vnryvie programı.
TÜRKÇE HAllEKLERt
Ankara ve Utıııılıııl H.ulvolıtrı: saat: 8.3(1. ıd.oo, lo.oü. 22.48.
13.30 Ankara, öglo GnsştesL 20 15 Ankara: Radyo Gazetesi. ”Amerikanın >r*»l.» : Saat 19.15, (L3 İH ve İH metre).
Londra Radyosu; Saat 7.15, İh. 15 ve 23,öf) (19,91; 2192. 31.32 vc 49 19 metre).
SI’OR HABERLERİ;
7.30 Londra.
|M, ifi Bltf’ ’i ıırkçu neşriyatı»
IH.ÛO İstanbul»
22.00 Ankara.
GELECEK .OLAN I ÇAMLAR
12.30 K.L.M. (HolAnda) Tahran ve Atlnndan.
12.50 D.H.Y. (Türle) îzmifden.
13.30 P.A.A. (Amerikan) Basra, Şamdan.
14.15 A F. (Franaıs) Paris, Roma vo At İnadım.
16.20 D.H.Y. (Türk) Adana, An-karadan.
GİDECEK OLAN UÇAKLAR
13.30 K.L.M. (Holânda) Roma, Amsterdama.
13.50 D.H.Y. (Türk) lznılre.
14.30 P A.A. »Amerikan) Brüksel, Londra, Boston, New-Yorka.
16.20 D.H.Y. (Türk) Ankara, A-dunaya.
GELE( EK OLAN VAPURLAR
16.30 Etrüak, Iamirden, 21 - Sus, Mudaııyadan.
GİDRÜEK olan vapvrlar
5.— Cumhuriyeti Karadenlıe.
9.— Sus, Mıırlanyayn.
İS.— Anlalya, Çnııakkaleye.
GELECEK OLAN RKHPltEBLER
6.48 Semplon «Avrupa).
S. 30 Ankara.
gidecek OLAN EKNPREKLER 18.1u Ankara^
2130 Hvmnlnn ıAvrupa).
Eııiıiıımıl t
Snlnhnltlıı iÇnışıluıpı) Beyazıt. İstanbul, EnılnÜnÜ, H, Hulûsİ, Kllçültımsar.
A 1x1 il 1 lıııdIr, Alemdar. Ey II pı
Avvanaaray, Şifa.
Beslktııui
Nııll Hallt, Köylçl. Del «»Ulu t
Beyoğlu Mntknviç İstlklAl C. 402 k Galatasaray İstiklâl Ö 841 Taksim Erluğrul» Finısaga 27. îaınct, Cumhuriyet C. 149 Gala iti Kura koy, KarakÖy C. 5. ÇlşH Maçka. Maçka C. 67.
,, Fariköy, Ergvnckon C. 76. ıiıısk»»\ Haskö.v eoz. KıiMmpıtMi Merkez.
Fatih:
Muharrem, Sehzadebaş), Harun. Aksaray.
E, Rıdvan, Hamutva NtIKhct. Şehremini. M. Fuat. Karagümrük.
Soldun snıiH.
1 — Kadın 4es »anatknriıırımız-dnn. 2 — Şair. Erkek elbisesin* den, 3 — Asil. Çocuk yemeği. 4— Nida. Kavga. Hüy/ı. 5 — Ferahlık, Tavır. 6 — Küçük esnaftan, 7 — Bir şobriınia. S — Alık. Bir nota. Bir renk, l) — Cakam. Bir nota. 10 — Dünya, öğle vakti.
Yukardan naağlt
1 — Bir kumar çeşidi. Vücudun kısımlarından. 2 — Cefa. Bir hayvan. 3 — Tanrı. .Bir kadın a-dı. I — iman eden. Bir Arap harfinin okunuşu. 5 — (Tersi) A#u. 6 — Knmrr, Bir ıneyva. 7 —■ Büyüme. Bir sınav çeşidi. M — Bİr nota. Kırallçe. 9 — Devam ettir-ınu, Hnnn. 10 — Bir renk. Rahat. 1>('NKÜ III LMACAMN HAİLİ
Naldan safta:
1 - Hamiyet. 2 — Alnın. Hu* bat» 3 — Zarar. Nuri, i — AL Cuma. Ar. 5 — Reçel. Ebe, 0 — Tanelenıe» 7 — Tail. 8 — E*6n, Ni. İm. 9 — Denemek. Kİ. 10 — İmanı. Tacir.
İnkardan nsıığıl
I — Hazar. Kedi» 2 — Atalet» Zem. 3 Mor. Çalana. I — Imaçan. Nem» 5 — Rulet. 6 — Eş. L5nct. 7 — Tuna. Ellka. H — Bu. Tfiınl. 9 — Harabe. İki. 10 — Tire.
r ■ iı- ______________
Hüsamettin» Fener,
I sklhlnr;
Çarnlıyurt.
Kadı kli y t
YoldeğirınenL
Fonnryolıı. A
Eren Itdy.
A. Cafer (Bostancı) Büyükadn: Merkez. Hoj beilııdn: Hoybeliada. ANKARA
Merkez (12709)
Gürny (22324)
Sebat (11009)!
İZMİR
Çankayn Alsnncak. mınt
Şifa. Komeraltı
Tilkilik, Bnarnohanc »»
Knrataş. Yalılar •»
Yeni, Eşref paşa M

2
ı
iflMi hm H ıa ucmobm
I
Sayfa 6
YENİ İSTANBUL
SİYASİ İKTİSADİ
YENİ İSTANBUL
MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Sahibi:
YENİ İSTANBUL NEŞRİYAT LIMITED ŞİRKETİ MÜDÜRÜ! FARUK A. SUNTER
>
Tekel
İstanbul
Bu sayıda yazı İşlerini fiilen idare cdon • Faruk A. SÜNTER
» : Basıldığı yor ;
\ ENİ İSTANBUL MATBAACILIK IJMİTED ŞtKKETİ MATBAASI



Alman TOTAL Mamulâtı
Muhtelit tip ve kapasitedeki portatif ve sftbit» kuru, tozlu, sulu CO 2 gazlı» köpüklü söndürme vasıtalariyle
Âdi ve parlayıcı maddeler yangınlarına karşı EMNİYETİNİZİ SAĞLAR
Türkiye Umumi Vekili
STANDARD ÎŞ LTD. Şr.
Sadi B. Dilek Sr.
Müessese adrs.: Galata. Bankalar Cad. Banka sokak Roman han Telefon: 40784
Mağaza adresi: Taksim.,, Garaj Tramvay durağı. ERK Ap. altında
Telefon: 82696



Mektup adresi: P.K, 2118 Beyoğlu
lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll
ikinci sayfamızdaki siyasi, üçüncü sayfamızdaki iktisadi, dördüncü sayfamızdaki kültürel başmakalelerde ileri sürülecek fikirler tama men yazarlarına aittir
Başmüdürlüğünden
Belediye hudutlariyie Küçükçckmece, Küçük-Kartnl. Pendik ve Yakacık. Anadolu ve her türlü şişeli (Bira ve Şarap hariç) fabrikalardan
— İstanbul şehri
yalı, Maltepe,
ıa £ ı 1. I ı E * - ♦ ’
mehkavagı, mıntakaları dahilindeki
ve ispirtoların yilere tevzii üc vıl müddetle taahhüde bağlanacaktır.
Ru-içkl ba-
Yukarda sayılan sahalar, Beyoğlu - İstanbul - Anadolu yakası (Adalar dahil) olmak üzere Uç bölgeye ayrılmış olup her biri ayrı ayrı taahhüde bağlanacaktır.
ÖLÜM
3
Gaziantep Milletvekili Erpekli General Aşir Atlı’nm kardeşi Avukat stajyerlerinden Atlı ve İstatistik Genel Müdür-
tügü memurlarından Senlh At* lı’nın babası. Nazlı Ath’nın eşi harp malûlü ve Tekel Başmüdürlüğü memurlarından,
Salih
4
— Bu husustaki taahhüt esaslarını İhtiva eden sözleşme tasarısı Başmüdürlüğümüzde mevcut olup. talep halinde İlgililere bedelsiz olarak verilecektir.
ZEKİ ATLI
20/1/1950 cuma günü saat 17.30 da ani olarak hakkın rahmetine kavuşmuştur.
Merhuma Tanrıdan mağfiret, kederli ailesine başsağlığı dileriz.
GÖZ HEKİMİ
5
6
7
Dr
Murad Ramı
Aydın
Beyoğlu Parmakkapı, imam sokağı No. 2, Tel: 41563
Hudson 1948
Radyolu kaloriferli az Kullanılmış İyi vaziyette lüks tak si müsait fiyatla acele satı İlktir. îş saatlerinde 29266 ya telefon
Artık kar ve tipiden ve her türlü soğukalgınlıklarından hiç
korkmayınız.
— Sözleşme dışında ve sözleşme konusu İle İlgili olan her türlü İzahat ve malûmatı arzu edenler. Başmüdürlüğümüzden alabilirler.
— İlgililerin, yazılı tekliflerini en geç 2-2-1950 tarihine tesadüf eden perşembe günü akşamı saat 17 ye kadar Başmüdürlüğümüze vermeleri lâzımdır.
— Teklif sahipleri haklarında nerelerden referans lstenllebüe-cebini, teklif mektuplarında kaydetmelidirler.
— İdaremiz, tekliflerden en müsait telâkki ettiğini seçmekte serbesttir (567)
AMERİKAN MECMUALARI
BAYANLARIN DİKKAT NAZARLARINA :
Dünyaca meşhur, zengin münderecatlı ve moda âleminin en son ve en zarif modellerini muhtevi VVOMAN'S HOME COMPANİON Mecmuasının Ocak sayısı piyasaya dağıtılmıştır. Şehrimizin bütün kitapçı ve tütüncü dükkânlarından ısrarla arayınız.
Umum Mümessili
AMERİKAN KİTABEVİ - M AZ AR AK İS
Amerikan aylık
Beyoğlu, Kumbaracı yokuşu No. 132/1


ır nimiu munmuMRiiîiııiHiı ı w
Türkiye İmar Bankası
1.500.000 Kuruluşu: 1928
Sermayesi:

22 Oca.k 19W
İNGÎLTERENİN MEŞHUR
ENNI
Ingiltere Dahiliye Nezareti, 7.000 motopomp
DENNIS
fabrikalarından satın almıştır.
DENNIS
DENNIS
■A î/
4
**
Devlet Hava Yollan tarafından senelerden beri kemali memnuniyetle kullanılmakta olan açık şoför mahaHİ komple arozöz.
DENNIS Motopompu 6 muhtelif anızdan yangına su İşlerken
1 TONDAN 4 TONA KADAR MUHTELİF TIP ve KAPASİTEDE
Suyun söndüremediği elektrik ve kimyevi yangınları söndüren modem
Fabrikaları mamulatı 70 beygir kuvvetinde 4 silindirli, 4 zamanlı, benzin motorlu ÇİFT KADEMELİ, tamamen fosfor bronzdan nâmul DENNIS fabrikalarının 146208 No patentini haiz, yüksek tazyikli pompalı, ÇİFT PİSTONLU HAVA TAHLİYE pompas vasıtasiyle birkaç saniyede 8 - 9 metre derinlikten suyu cezbeden pompalı, cihanşümul şöhreti haiz yangın motopompı
KIDDE
gazlı yangın söndürme makineleriyle mücehhez
DENNIS
köpük cihazlı, Tazyikli su ile sokak yıkama ve sulama tertibatlı son sistem
>ENNIS arozözleri, memleketimiz ihtiyaçlarına en uygun ve yedek parçası gayet bol olduğundan, ihtiyaç halinde âzami (5 gün içinde teslim edilir.
8 silindirli ROLLS ROYCE motorlu, kapalı, açık şoför mahalli arozözlerimiz, 3 ay içinde teslim edilir. İngiltere Çalışma Bakanlığı, 78 arozöz yeniden IKE-'N N İ S fabrikalarına sipariş vermiştir.

DENNIS
Bros. Ltd.

• 9
TÜRKİYE GENEL VEKİLİ:
TEVFÎK RAGIB ÜLER
Posta fctthısM ( M09
Vadesiz tasarruf tevdiatına % 4,5
Vadeli tasarruf tevdiatına % 6
Faiz verilir ve vadeli mevduat faizleri aylık olarak ödenir
• •>
M
Beyogiu, Kumbaracı yokuşu No. 132/1
(Tekel Genel Müdürlüğü İlânları |
M

AMERİKAN MECMUALARI
BAYANLARIN DİKKAT NAZARLARINA
Yeni Postahane arkasında Aşirefendl caddesi No: 35/37
NEOKALMİNA kaşeleri
Her eczahanede bol miktarda bulunmaktadır.
Gazetemizde neşrolunan bütün
resimleri» klişeleri
mjmsA
Hcvra//,/
KULLANINIZ!
rCITROEN
ROMATİZMA
AĞRILARINA KARŞI
BAŞ, DİŞ ROMATİZMA AĞRILARINA GRİP. NEZLE NEVRALJİYE
KARSI

Malzeme Alım Şubesinden
1 — Mevcut şartnşujıesi mucibince cem’an 1765 metre yuvarlak
kayış müteahhit nam ve hesabına pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 31,1.1950 «salı günü saat 10 da Kabataş Genel
Müdürlük Malzeme Alım Şubesindeki komisyonda yapıla çaktır.
3 — Şartnameleri her gün sözü geçen şubede görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte 216 liralık güvenme pa-
rası ve kanuni vesaikle birlikte mezkûr komisyona müra-caatları ilân olunur. •
5 — tdare kısmen veya tamamen ihale edip etmemekte veya
kısım kısım, ayrı ayrı taliplere ihale etmekte serbesttir. (766)
l nmnttı *»*••*(?*! mmffiım

SAYIN BAYANLAR -----------
Yeni gelen gayet zarif ve sağlam
ELDİVEN - ÇOCUK KİLOT ve MUŞAMBALARI Sıcak su TORBALARI ile sair lâstik eşya çeşitlerini lütfen görünüz.
TAKSİM ECZANESİ - Beyoğlu
Klimsch - Horika
• d
TELEFON I «7Î.56
Galata, Perşembepazarı, Aslan Han 6 ncı kat
"teessürle bayılanlara, (Çarpıntıya. Sinir buhranlarına NEVROL CEMM 20 DAMLASI DERHAL FERAHLANDIRIR. EVLERİNİZDEMUIIAKA BULUNDURUNUZ
T. C. ZİRAAT BANKASI
BAHÇEKAPI ŞUBESİ
Dünyaca meşhur, zengin münderecatlı ve moda âleminin en son ve en zarif modellerini muhtevi Amerikan aylık LADÎES HOME JOURNAL Mecmuasının Ocak sayısı piyasaya dağıtılmıştır. Şehrimizin bütün kitapçı ve tütüncü dükkânlarından ısrarla arayınız.
Umum Mümessili
AMERİKAN KİTABEVİ - M AZ AR AK İS
30/1/1950 tarihinde açılacaktır.
KEKEMELERE; Kekemelik hususi bir metotla ıslah olunur. Fazla tafsilât İçin: Bayan A. Narter, Şişli, posta kutusu No. 32 ye mek-
tupla müracaat
1 _l
En Son Paris Modası
BAHAR LEK BORDÜR
REYYE ve EKOSE KADIN
Yünlülerini mutlak» araymız
Markaya dikkat

Adresi : Sümerhan, Bahçekapı
Telefon: Hususi merkez 24817
ULTRAMİN
DİS KREMİ
1883 den beri dünyaca tanınmış
Türkiye Mümessili
H. AKILLI. Balıcckapı. İstanbul
ENGLÎSH STENOGHAPHER with perfect knowledge of Ger-nıan and basic knowledge of Turkish \vith several years of experlence is desirous to work at a seriöUB business concern.
Applv under No. 356

SPEZIALFABRIK UND GROSSHANDLUNG FÜR REPRODUKTIONSBEDARF
_______
FRANKFURT/MAIN • ALT E MAINZER GASSE 57
Tarafından teçhiz edilmiş, modern ve kifayetli klişe atelyemizde hazırlanmıştır.
Çeşitli kitap satışı, mâkul fiyatlar ; büyüklere ve küçüklere hitap eden eserler.
Austria Kitap Evi
Beyoğlu, Kumbaracı Yokuşu 124, Lebon yanında timi ve edebî kitaplar için her türlü sipariş, gazete ve mecmualara abone kabul edilir.
Hususiyet ve evsafı itibarla tamamen ayrı bir mevki sahibi Fransız arabası
ünden Çekişil” CITROEN arabalarından mahdut bir parti, Istanbula müteveccihen yola çıkmıştır.
iyat tenzilâtından istifade ederek, kendi arabalarını şimdiden ayırtmak üzere Sayın Müşterilerimizin Bürolarımızı teşrif etmeleri rica olunur.
Sergi yeri ve yedek parça deposu
FRAN6 - OTO LÎMİTED ştRKETİ
Tepebaşı Caddesi. Tel. 49482
CITROEN
Tüi’kiye Mümessilleri
FRANS . OTO LİMİT
ŞİRKETİ
Galata, Kuto Han. Tel 44747
• • • w»
CİTROBN SERVİS İSTASYONU
Nişantaşı, Vali Konağı CaddesL Tel. 84242

Comments (0)