Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaro ı Nuruosmaniyo No: 17
T«l adresi: «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Telefon: 20795— 2518»
CUMA
22
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3711
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
21 Temmuz seçimleri protesto edildi
Dün. İstanbul D.P. itlerin Çember litaş sinemasında yaptıkları büyük toplantıda, hatipler, heyecanlı bir dille (21 Temr. ~t seçimlerini protesto ettiler... -(■
N. Erim'in son nutkundan bahseden CH P.
Genel Başkan Vekili, hükümetle parti arasında mutabakat bulunduğunu söyledi
Cumhuriyet„te çıkan bir beyanat tekzibediliyor
Yalanlamalar
Başladı
alk Partisi mensuplarının, ötedenberi huylandır, kalabalıkça bir top-
luluk önünde konuştukları valdt heyecana gelirler, kabarırlar ve rakip partiye karşı en sert, en katı tenlddlerde bulunurlar. Muhalifi irtica ile, düşmanla işibrliği etmekle, komünist olmakla memlekette ihtilâl yamtmakla, sokak kalabalıklarını ayaklandırmakla itham ederler. Fakat sonra ilgililer teessürlerinden adalet makamlarına baş vurunca derhal rio’at, tevil başlar ve bütün bu sözler gûya söylenmemiş olur. Maamafih mahkemeler Demokrat Parti başkanına haksız isnatlarda bulunan bazı şahısların mahkûm etmedi değil... Cevdet Kerim incedayı da, şark vilâyetlerimizde, serbest seçim yapılırsa Hasso ile Memolann Meclise dolacağından denı vurmuş fakat bilâhare bu çirkin sözlerin yurtta yarattığı kötü tepkiyi görünce, dilin kemiği olmadığı için, inkâr vadisine sapmış İdi.
Şimdi de Başbakan yardımcısı •ayan Nihat Erimle Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu, son seyahatte, kendilerine atfedilen İfadeleri topyekûn tekzip ediyorlar ve sadece Anadolu Ajansı say falannda İntişar eden demeçlerin sahih ve mevsuk olduğunu tekrarlıyorlar.
Nihat Erimin tekzibinde bilhassa Amerikalılann demokratlara güvenmedikleri hakkmdaki ifadenin vâki olmadığını tasrih etmesi bizce memnunluğu mucip olmuştur. Çünkü hatırlardadır ki bu demeç üzerinde bu sütunlarda uzun mütalealar yürüterek teessürümüzü açıklamıştık. Bu nevi ■özlerin sarfedilmemiş olması veyahut edilmiş ise şimdi red ve nefiy edilmesi çok yerindedir. iç kavgalarımız için hariçten delil Ve şahit İkame etmek gibi bozuk bir usule artık hiç baş vurmıya-lım... Ne Amerikanın tasvip etmemesini bir kusur ve kabahat sayalım ne de hattâ Sovyet radyolarının bir siyaset adamımız hakkmdaki düşüncelerini o şahsın leh ve aleyhinde bir propaganda vesilesi yapmı yalım. Bilhassa önümüzde seçim konuşmaları ve çatışmaları devri açıldığına göre çeşitli dünya radyo gazetelerinin, kendi zaviyelerinden bizim iç cereyanlarımızı mii-talea ve tahlil etmelerini, bir tak dlr veya tasdik vesilesi saymıya-lım. İktidar partisi acaba böyle I bir esası kabule yanaşır mı? Çün I kü dikkat edecek olursanız Halk Partisi ileri gelenleri, dalına amma daima, durum şu veya bu şekilde kötü gitti mi kabahattim hiç bahsetmez veya mes'uliyet ■ramağa lüzum görmez- Fakat kazara ufacık bir iyilik emaresi gördü mü derhal bunu hükümetin dirayetine, kullandığı memurların basiretine verir.
Bunun bariz ve dumanı üstünde bir numunesini göstereceğiz. Amerika ayanından iki zat Tür-kiyenin Atlantik paktına alınmamış olmasını teııkid eylemişler ve bu hareket hattının yanlış olduğunu söylemişlerdi. Derhal An-karanın yetkili kaynakları gazete çilere demişlerdir ki bu iki Amerikalı zatın İkiyle bize muvafık bir dil kulları ması Vaşingtonda Selim Sarper ile Feridun Cemalin mütemadi telkin ve gayretleri neticesidir.
İnsaf olunsun, eğer iki âyâıu lehimizde söz söylemesi bizim sı fir ve delegemizin himmeti ese olarak kabul edilecekse neden Atlantik paktına kabul edilmemiş olmamızı Dışişleri Bakanımızın beceriksizliğine, İhmaline veya kâfi gayret sarf etmemiş olmasına atf vo İsnat etmemeli ve neden bu yolda neşriyatta bulunan ve
(Davamı 8a. • 8ü. » da)
Mriık 21 Temmuz
tekrar edilemez
Yurdun her tarafında hatipler, sert ve şiddetli bir dille üç yıl evvelki
acı hâdiseyi protesto etti
Ankara: 21 (Telefonla) — Demokrat Parti bugün 21 Temmuz 946 seçimlerinin yıldönümü dolayısile Doğan bahçesinde bir toplantı yapmıştır.
Bahçe duvarlarına asılmış şu vecizeler göze çarpıyordu: «Millet iradesi tuz buz «dilemez», «Millî iradeye saygı göstermiyenlerin
sonu hüsrandır», «Yasamızdır Anayasa - baskı vermez bize tasa.»
Saat 18,45 açılan toplantıda ilk olarak kürsüye Demokrat Parti Ankara il İdare kurulu başkanı Osman Şevki Çiçekdağ gelerek; kapalı salon sahiplerinin her ne sebeptense (Devamı Sa. s Sü.
Amerikan Ayan Meclisi Atlantik Paktını kabul etti
Eaşkan Truman nutuk söylerken
Eaşkan Truman nutuk söylerken

"Radyo ile şehir toplantıları grubu
rr
Dünya turuna çıkan gruptan, 6 Amerikalı dün istanbula geldi
Diğer 18 kişinin bu sabah Ye-


Dünkü Cumhuriyet gazetesinde Nihat Erim’in beyanatı ve bunun C.H.P.’de yaptığı akisler etrafında çıkan yazı hakkında C.H.P. Genel Başkanvekili Hilmi Uran şu beyanatta bulunmuştur:
«Başbakan yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Nihat Erim’in oon yurt gezisinde iç politikamı-(Dovamı Sa. 5 80. 6 da)
Amerika Maliye Bakanı Snyder, Ankarada yaptığı basın toplantı sında... .■
Temmuz
Mes’ut bir bayram olarak kutlanmalıdır
Yu^osldvı/anın fcomünbt diktatörü Mareşal Tito
Vaşington: 2 1(A.A.) «United Press) — Kuzey Atlantik paktının âyân meclisi tarafından 13 muhalife karşı 82 oyla yâni gereken çoğunluktan 13 oy fazlasi-le tasdik edilmesi üzerine başkan Trumanın cuma günü kongreye Avrupanın silâhlandırılma bi için 1.130.000.000 dolar sarfını gerektirecek bir proğram arzet-mesi beklenmektedir. Bundan başka başkanın yine cuma günü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Mareşal
T”
İstanbul
Valisi de
değişecek mi?
İçişleri Bakanı dün tekzib
etti, fakat, Kır darın Bağdat
] Dünya turuna çıkmış bulunan tanınmış «Radyo ile şehir toplan tılan» grupundan 6 kişi dün bah şehrimize gelmiştir.

şilköy e gelmesi beklenmektedir, gelen heyet arasında bulu-programuı müessis ve idareye heyet reisi Mr. George Denny kendisi ile görüşen bir kadaşımıza aşağıdaki izahatı miştir:
«— Amerikanın Şehir Meclisi toplantıları adını taşıyan radyo programlarında, muhtelif konular üzerinde başka başka görüşlere sahip bulunan uzmanlar ve siyasi liderler mikrofon başına ge (irilir ve açık celse halinde yapılan tartışmalar sırasında halkın da konuşanlardan sorular sorması mümkün kılınır.
(Devamı 8a. a 8Ü. 6 da)
elçiliğinden bahsediliyor


21 Temmuz miinasebetile C. H. P. Eminönü ilçesi dün akşam saat 22 de Eminönü Halkevinde bir toplantı yapmıştır.
Bu toplantıda ilk olarak Eminönü ilçe başkanı Avukat Fehmi Ataç söz alarak toplantıyı aç mış ve sözlerine şunları Uâve etmiştir:
«— 21 Temmuz günü C. H. P. sinin şerefli tarihinde kutsal bir gün olarak yaşıyacaktır. Bu büyük günü huzurunuzla kutluyo-(Devaını Sa. 5 8ü. 7 do)
kaçacak
Kendisini kaçıracak olan uçağın hazırlandığı bildiriliyor
Mllâno, 21 (AP) — Milânoda intişar etmekte olnn «Î1 Corriere Lombarda» gazetesinin neşrettiği bir habere göre, Mareşal Tito ya kında uçakla Mekaikaya gitmeye lıazırlanm aktadır.
Bir şirket tarafından çıkarılmakta olan ve daima göze batacak haberler vermek isteyen ga-
Yeniden para ayarı şayiası dolaşıyor
Amerika Maliye Bakanı’nın Ankarayı ziyareti, bazı yorumlara yol açtı
Ankara, 21 (Hususî) — Amerika maliye bakanı bay Soyderiin avdetinden sonra memleketimizin yeni bir takım malî kararlar alacağı intibaı Ankarada ciddi olarak tahmin edilmektedir. Bu kararların yeni bir para ayarla-şeklinde ortaya çıkacağına (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do)
Kayseride bir hâdise
Avam Kamarası
YENİ ALINAN GİRESUN VAPURU
Giresun vapuru da limanımıza geldi
zete ayni zamanda, kominform'-

33 vatandaş Jandarmaya karşı geldikleri iddiasile tevkif edildi
Kayseri, 21 (Telefonla) — Şehri, ralze yakın bir mesafede ve Erd, yaşın eteğinde bulunan Hisarcık kö yünde muhiti heyecana aevkeden 33 kişinin tevkifi Ue neticele . bir hadise olmuştur.
dış politikayı
goruşuyor
Vapur Karadeniz hattına tahsis edildi, yolculuk biraz ferahlıyor
ağustos başında Yugoslavya
(De



Sa. s Sü.
da)
Ankara Teknik
Öğretmen
Okulu yanılt
Ankara: 29 (Gece yarısından
sonra telefonla) — Ankara bu
gece mühim bir yangın hâdisesi-

daha sahne olmuştur. Gece ya
rısından sonra saat 2 ye doğru
Gazi Enstitüsü yanında, Teknik
öğretmen okulu binasında anî olarak bir yangın çıkmış, kısa bir
Amerikadan satın aldığımız 6 posta gemisinden 3 üncüsü olan «Giresun» gemisi 15 yolcu ve 50 ton yükle dün saat 12 de limanımıza gelmiş ve limanda bulunan gemiler tarafından düdükler ça-(Devamı Sa. 5'SÜ. 4 do)
Bevin ile Çörçil arasında sert tartışmalar oldu Londra, 21 (B.B.C.) — Bugün avam kamarasında dış siyasete dair görüşmeler başlamış, ili: sös alan Mr. Bevin. Avrupada sulhun tesis edilebilmesi için, en başta_ gelen şartın Almanya meselui olduğunu söylemiştir. Mumaileyhi (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
TAKVİMDEN Bili YAPRAK:
Asâyiş ön safda gelir
ULUhAY
sık
C on günlerdo gazotelerde yol kesen haydutlardan sık bahsedllnıeSo baylandı. Bü-
Gazeteler ylno İstanbul civarında bir sokak soygunculuğundan bahsetti.
yük bir kriminolog »cürüm yoktur; sebop vardır» diyor. Bu sebep, ne kadar kuvvetli olursa olsun bir
Bu vazlyot karşısında asayiş cı-
vatasını biraz daha sıkıştırr. ı ica-
Vali Dr. Lûtfi Kırdar
Idaro âmirleri arasımla yapılan değişiklikten sonra, İstanbul vali vo bolediyo butfkanı Dr. Lûtfi Kırdotın da bn«ka bir vazifeyo tâyin edileceği hakkımla ortada dulayan HÖylantilcr, düu sohriniir.de bulunan içimleri Baku uı tarafından tekzib odilmişlir.
(Dovamı 8a. ö 8Ü. 7 de)
zamanda bütün binayı sarmıştır, itfaiye yangını söndürmeğe çalış maktadır.
Yangının neden dolayı çıktığı ve koca binayı bir anda nasıl sardığı henüz malûm değildir. Ankaradaki Milli Eğitim Bakanlığı binası yangınından Bonra bu ■w-a».ı • tam •• I
okul binasının da gece yarısın- L 1*1 JLIİİŞIIİİSCİ dan sonra esrarlı bir şekilde yan- *
ması şimdilik garip bir tesadüf olarak telâkki edilmektedir. .
itfaiyenin gayretine rağmen yangının önlenerek binanın kurtulmasına imkân bulunamamış ve koca bina maalesef tamamen yan»
Feridun Fikri Düşünsel
Meclis Başkan Vekili Feridun
Boğaziçinde denizyolları vapurunun bir sandalı ile seyahat etti (Yazısı 5 inci sayfada)
momlokotln dahili durumunu teh-
bediyor.
Eski devirlerde yuruun
dit odocok şekilde açarsa bunu mazur
asayişsizliğe yol görmeğe imkân
yerlerinde sanki vardı. Bunlar bi
nu..tolif
yoktur.
Kanun kılı kırk yarıyor; fakat oozayı da kuvvetli veriyor. Buna rağmen kanunun şlddotl bu kabil vukuat kahramanlarının gözünü yıl
dırımyor.
Geçenlordo İzmir yolunu kes ve otomoblllori durdurarak soya
durmıyanlara da atoş ederek içln-dokllorl öldüron dört haydut yaka-
lanmıştı. Bunlar on boş llo on sekiz arasında kurt yavrularıdır; hallerini ıslah otmelerlno İmkân yoktur, çünkü haydutluğa yüksek lylen baş
niyeti
patantalı eşkıyalar r novl ortaçağ zih-
llo yaşadıkları muhiti nara-
oa keserler; adota halk ile kayna-
şırlar, hükümet bir tarafta, eşklya bir tarafta, halk bir tarafta herkes İşi İle gücü llo meşgul olur, vo o vazlyote göro bir Idaro kurulurdu.
Eşklya, hayatın heyecanlarından, hamaslyatından sayılırdı. Onların üzerine hikâyeler düzülür, vakıalar anlatılır... Falanın kızını filân eşklya çoyizlomlş, falan köylünün ölen öküzünün yorlno bir öküz alınış... denilir; nlhayot «su dostlsl su yolunda kırılır!» meseli llo bir (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Heyet Başkanı Georye Denny
laınışlardır.
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaro ı Nuruosmaniyo No: 17
T«l adresi: «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Telefon: 20795— 2518»
CUMA
22
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3711
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
21 Temmuz seçimleri protesto edildi
Dün. İstanbul D.P. itlerin Çember litaş sinemasında yaptıkları büyük toplantıda, hatipler, heyecanlı bir dille (21 Temr. ~t seçimlerini protesto ettiler... -(■
N. Erim'in son nutkundan bahseden CH P.
Genel Başkan Vekili, hükümetle parti arasında mutabakat bulunduğunu söyledi
Cumhuriyet„te çıkan bir beyanat tekzibediliyor
Yalanlamalar
Başladı
alk Partisi mensuplarının, ötedenberi huylandır, kalabalıkça bir top-
luluk önünde konuştukları valdt heyecana gelirler, kabarırlar ve rakip partiye karşı en sert, en katı tenlddlerde bulunurlar. Muhalifi irtica ile, düşmanla işibrliği etmekle, komünist olmakla memlekette ihtilâl yamtmakla, sokak kalabalıklarını ayaklandırmakla itham ederler. Fakat sonra ilgililer teessürlerinden adalet makamlarına baş vurunca derhal rio’at, tevil başlar ve bütün bu sözler gûya söylenmemiş olur. Maamafih mahkemeler Demokrat Parti başkanına haksız isnatlarda bulunan bazı şahısların mahkûm etmedi değil... Cevdet Kerim incedayı da, şark vilâyetlerimizde, serbest seçim yapılırsa Hasso ile Memolann Meclise dolacağından denı vurmuş fakat bilâhare bu çirkin sözlerin yurtta yarattığı kötü tepkiyi görünce, dilin kemiği olmadığı için, inkâr vadisine sapmış İdi.
Şimdi de Başbakan yardımcısı •ayan Nihat Erimle Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu, son seyahatte, kendilerine atfedilen İfadeleri topyekûn tekzip ediyorlar ve sadece Anadolu Ajansı say falannda İntişar eden demeçlerin sahih ve mevsuk olduğunu tekrarlıyorlar.
Nihat Erimin tekzibinde bilhassa Amerikalılann demokratlara güvenmedikleri hakkmdaki ifadenin vâki olmadığını tasrih etmesi bizce memnunluğu mucip olmuştur. Çünkü hatırlardadır ki bu demeç üzerinde bu sütunlarda uzun mütalealar yürüterek teessürümüzü açıklamıştık. Bu nevi ■özlerin sarfedilmemiş olması veyahut edilmiş ise şimdi red ve nefiy edilmesi çok yerindedir. iç kavgalarımız için hariçten delil Ve şahit İkame etmek gibi bozuk bir usule artık hiç baş vurmıya-lım... Ne Amerikanın tasvip etmemesini bir kusur ve kabahat sayalım ne de hattâ Sovyet radyolarının bir siyaset adamımız hakkmdaki düşüncelerini o şahsın leh ve aleyhinde bir propaganda vesilesi yapmı yalım. Bilhassa önümüzde seçim konuşmaları ve çatışmaları devri açıldığına göre çeşitli dünya radyo gazetelerinin, kendi zaviyelerinden bizim iç cereyanlarımızı mii-talea ve tahlil etmelerini, bir tak dlr veya tasdik vesilesi saymıya-lım. İktidar partisi acaba böyle I bir esası kabule yanaşır mı? Çün I kü dikkat edecek olursanız Halk Partisi ileri gelenleri, dalına amma daima, durum şu veya bu şekilde kötü gitti mi kabahattim hiç bahsetmez veya mes'uliyet ■ramağa lüzum görmez- Fakat kazara ufacık bir iyilik emaresi gördü mü derhal bunu hükümetin dirayetine, kullandığı memurların basiretine verir.
Bunun bariz ve dumanı üstünde bir numunesini göstereceğiz. Amerika ayanından iki zat Tür-kiyenin Atlantik paktına alınmamış olmasını teııkid eylemişler ve bu hareket hattının yanlış olduğunu söylemişlerdi. Derhal An-karanın yetkili kaynakları gazete çilere demişlerdir ki bu iki Amerikalı zatın İkiyle bize muvafık bir dil kulları ması Vaşingtonda Selim Sarper ile Feridun Cemalin mütemadi telkin ve gayretleri neticesidir.
İnsaf olunsun, eğer iki âyâıu lehimizde söz söylemesi bizim sı fir ve delegemizin himmeti ese olarak kabul edilecekse neden Atlantik paktına kabul edilmemiş olmamızı Dışişleri Bakanımızın beceriksizliğine, İhmaline veya kâfi gayret sarf etmemiş olmasına atf vo İsnat etmemeli ve neden bu yolda neşriyatta bulunan ve
(Davamı 8a. • 8ü. » da)
Mriık 21 Temmuz
tekrar edilemez
Yurdun her tarafında hatipler, sert ve şiddetli bir dille üç yıl evvelki
acı hâdiseyi protesto etti
Ankara: 21 (Telefonla) — Demokrat Parti bugün 21 Temmuz 946 seçimlerinin yıldönümü dolayısile Doğan bahçesinde bir toplantı yapmıştır.
Bahçe duvarlarına asılmış şu vecizeler göze çarpıyordu: «Millet iradesi tuz buz «dilemez», «Millî iradeye saygı göstermiyenlerin
sonu hüsrandır», «Yasamızdır Anayasa - baskı vermez bize tasa.»
Saat 18,45 açılan toplantıda ilk olarak kürsüye Demokrat Parti Ankara il İdare kurulu başkanı Osman Şevki Çiçekdağ gelerek; kapalı salon sahiplerinin her ne sebeptense (Devamı Sa. s Sü.
Amerikan Ayan Meclisi Atlantik Paktını kabul etti
Eaşkan Truman nutuk söylerken
Eaşkan Truman nutuk söylerken

"Radyo ile şehir toplantıları grubu
rr
Dünya turuna çıkan gruptan, 6 Amerikalı dün istanbula geldi
Diğer 18 kişinin bu sabah Ye-


Dünkü Cumhuriyet gazetesinde Nihat Erim’in beyanatı ve bunun C.H.P.’de yaptığı akisler etrafında çıkan yazı hakkında C.H.P. Genel Başkanvekili Hilmi Uran şu beyanatta bulunmuştur:
«Başbakan yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Nihat Erim’in oon yurt gezisinde iç politikamı-(Dovamı Sa. 5 80. 6 da)
Amerika Maliye Bakanı Snyder, Ankarada yaptığı basın toplantı sında... .■
Temmuz
Mes’ut bir bayram olarak kutlanmalıdır
Yu^osldvı/anın fcomünbt diktatörü Mareşal Tito
Vaşington: 2 1(A.A.) «United Press) — Kuzey Atlantik paktının âyân meclisi tarafından 13 muhalife karşı 82 oyla yâni gereken çoğunluktan 13 oy fazlasi-le tasdik edilmesi üzerine başkan Trumanın cuma günü kongreye Avrupanın silâhlandırılma bi için 1.130.000.000 dolar sarfını gerektirecek bir proğram arzet-mesi beklenmektedir. Bundan başka başkanın yine cuma günü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Mareşal
T”
İstanbul
Valisi de
değişecek mi?
İçişleri Bakanı dün tekzib
etti, fakat, Kır darın Bağdat
] Dünya turuna çıkmış bulunan tanınmış «Radyo ile şehir toplan tılan» grupundan 6 kişi dün bah şehrimize gelmiştir.

şilköy e gelmesi beklenmektedir, gelen heyet arasında bulu-programuı müessis ve idareye heyet reisi Mr. George Denny kendisi ile görüşen bir kadaşımıza aşağıdaki izahatı miştir:
«— Amerikanın Şehir Meclisi toplantıları adını taşıyan radyo programlarında, muhtelif konular üzerinde başka başka görüşlere sahip bulunan uzmanlar ve siyasi liderler mikrofon başına ge (irilir ve açık celse halinde yapılan tartışmalar sırasında halkın da konuşanlardan sorular sorması mümkün kılınır.
(Devamı 8a. a 8Ü. 6 da)
elçiliğinden bahsediliyor


21 Temmuz miinasebetile C. H. P. Eminönü ilçesi dün akşam saat 22 de Eminönü Halkevinde bir toplantı yapmıştır.
Bu toplantıda ilk olarak Eminönü ilçe başkanı Avukat Fehmi Ataç söz alarak toplantıyı aç mış ve sözlerine şunları Uâve etmiştir:
«— 21 Temmuz günü C. H. P. sinin şerefli tarihinde kutsal bir gün olarak yaşıyacaktır. Bu büyük günü huzurunuzla kutluyo-(Devaını Sa. 5 8ü. 7 do)
kaçacak
Kendisini kaçıracak olan uçağın hazırlandığı bildiriliyor
Mllâno, 21 (AP) — Milânoda intişar etmekte olnn «Î1 Corriere Lombarda» gazetesinin neşrettiği bir habere göre, Mareşal Tito ya kında uçakla Mekaikaya gitmeye lıazırlanm aktadır.
Bir şirket tarafından çıkarılmakta olan ve daima göze batacak haberler vermek isteyen ga-
Yeniden para ayarı şayiası dolaşıyor
Amerika Maliye Bakanı’nın Ankarayı ziyareti, bazı yorumlara yol açtı
Ankara, 21 (Hususî) — Amerika maliye bakanı bay Soyderiin avdetinden sonra memleketimizin yeni bir takım malî kararlar alacağı intibaı Ankarada ciddi olarak tahmin edilmektedir. Bu kararların yeni bir para ayarla-şeklinde ortaya çıkacağına (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do)
Kayseride bir hâdise
Avam Kamarası
YENİ ALINAN GİRESUN VAPURU
Giresun vapuru da limanımıza geldi
zete ayni zamanda, kominform'-

33 vatandaş Jandarmaya karşı geldikleri iddiasile tevkif edildi
Kayseri, 21 (Telefonla) — Şehri, ralze yakın bir mesafede ve Erd, yaşın eteğinde bulunan Hisarcık kö yünde muhiti heyecana aevkeden 33 kişinin tevkifi Ue neticele . bir hadise olmuştur.
dış politikayı
goruşuyor
Vapur Karadeniz hattına tahsis edildi, yolculuk biraz ferahlıyor
ağustos başında Yugoslavya
(De



Sa. s Sü.
da)
Ankara Teknik
Öğretmen
Okulu yanılt
Ankara: 29 (Gece yarısından
sonra telefonla) — Ankara bu
gece mühim bir yangın hâdisesi-

daha sahne olmuştur. Gece ya
rısından sonra saat 2 ye doğru
Gazi Enstitüsü yanında, Teknik
öğretmen okulu binasında anî olarak bir yangın çıkmış, kısa bir
Amerikadan satın aldığımız 6 posta gemisinden 3 üncüsü olan «Giresun» gemisi 15 yolcu ve 50 ton yükle dün saat 12 de limanımıza gelmiş ve limanda bulunan gemiler tarafından düdükler ça-(Devamı Sa. 5'SÜ. 4 do)
Bevin ile Çörçil arasında sert tartışmalar oldu Londra, 21 (B.B.C.) — Bugün avam kamarasında dış siyasete dair görüşmeler başlamış, ili: sös alan Mr. Bevin. Avrupada sulhun tesis edilebilmesi için, en başta_ gelen şartın Almanya meselui olduğunu söylemiştir. Mumaileyhi (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
TAKVİMDEN Bili YAPRAK:
Asâyiş ön safda gelir
ULUhAY
sık
C on günlerdo gazotelerde yol kesen haydutlardan sık bahsedllnıeSo baylandı. Bü-
Gazeteler ylno İstanbul civarında bir sokak soygunculuğundan bahsetti.
yük bir kriminolog »cürüm yoktur; sebop vardır» diyor. Bu sebep, ne kadar kuvvetli olursa olsun bir
Bu vazlyot karşısında asayiş cı-
vatasını biraz daha sıkıştırr. ı ica-
Vali Dr. Lûtfi Kırdar
Idaro âmirleri arasımla yapılan değişiklikten sonra, İstanbul vali vo bolediyo butfkanı Dr. Lûtfi Kırdotın da bn«ka bir vazifeyo tâyin edileceği hakkımla ortada dulayan HÖylantilcr, düu sohriniir.de bulunan içimleri Baku uı tarafından tekzib odilmişlir.
(Dovamı 8a. ö 8Ü. 7 de)
zamanda bütün binayı sarmıştır, itfaiye yangını söndürmeğe çalış maktadır.
Yangının neden dolayı çıktığı ve koca binayı bir anda nasıl sardığı henüz malûm değildir. Ankaradaki Milli Eğitim Bakanlığı binası yangınından Bonra bu ■w-a».ı • tam •• I
okul binasının da gece yarısın- L 1*1 JLIİİŞIIİİSCİ dan sonra esrarlı bir şekilde yan- *
ması şimdilik garip bir tesadüf olarak telâkki edilmektedir. .
itfaiyenin gayretine rağmen yangının önlenerek binanın kurtulmasına imkân bulunamamış ve koca bina maalesef tamamen yan»
Feridun Fikri Düşünsel
Meclis Başkan Vekili Feridun
Boğaziçinde denizyolları vapurunun bir sandalı ile seyahat etti (Yazısı 5 inci sayfada)
momlokotln dahili durumunu teh-
bediyor.
Eski devirlerde yuruun
dit odocok şekilde açarsa bunu mazur
asayişsizliğe yol görmeğe imkân
yerlerinde sanki vardı. Bunlar bi
nu..tolif
yoktur.
Kanun kılı kırk yarıyor; fakat oozayı da kuvvetli veriyor. Buna rağmen kanunun şlddotl bu kabil vukuat kahramanlarının gözünü yıl
dırımyor.
Geçenlordo İzmir yolunu kes ve otomoblllori durdurarak soya
durmıyanlara da atoş ederek içln-dokllorl öldüron dört haydut yaka-
lanmıştı. Bunlar on boş llo on sekiz arasında kurt yavrularıdır; hallerini ıslah otmelerlno İmkân yoktur, çünkü haydutluğa yüksek lylen baş
niyeti
patantalı eşkıyalar r novl ortaçağ zih-
llo yaşadıkları muhiti nara-
oa keserler; adota halk ile kayna-
şırlar, hükümet bir tarafta, eşklya bir tarafta, halk bir tarafta herkes İşi İle gücü llo meşgul olur, vo o vazlyote göro bir Idaro kurulurdu.
Eşklya, hayatın heyecanlarından, hamaslyatından sayılırdı. Onların üzerine hikâyeler düzülür, vakıalar anlatılır... Falanın kızını filân eşklya çoyizlomlş, falan köylünün ölen öküzünün yorlno bir öküz alınış... denilir; nlhayot «su dostlsl su yolunda kırılır!» meseli llo bir (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Heyet Başkanı Georye Denny
laınışlardır.
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaro ı Nuruosmaniyo No: 17
T«l adresi: «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Telefon: 20795— 2518»
CUMA
22
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3711
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
21 Temmuz seçimleri protesto edildi
Dün. İstanbul D.P. itlerin Çember litaş sinemasında yaptıkları büyük toplantıda, hatipler, heyecanlı bir dille (21 Temr. ~t seçimlerini protesto ettiler... -(■
N. Erim'in son nutkundan bahseden CH P.
Genel Başkan Vekili, hükümetle parti arasında mutabakat bulunduğunu söyledi
Cumhuriyet„te çıkan bir beyanat tekzibediliyor
Yalanlamalar
Başladı
alk Partisi mensuplarının, ötedenberi huylandır, kalabalıkça bir top-
luluk önünde konuştukları valdt heyecana gelirler, kabarırlar ve rakip partiye karşı en sert, en katı tenlddlerde bulunurlar. Muhalifi irtica ile, düşmanla işibrliği etmekle, komünist olmakla memlekette ihtilâl yamtmakla, sokak kalabalıklarını ayaklandırmakla itham ederler. Fakat sonra ilgililer teessürlerinden adalet makamlarına baş vurunca derhal rio’at, tevil başlar ve bütün bu sözler gûya söylenmemiş olur. Maamafih mahkemeler Demokrat Parti başkanına haksız isnatlarda bulunan bazı şahısların mahkûm etmedi değil... Cevdet Kerim incedayı da, şark vilâyetlerimizde, serbest seçim yapılırsa Hasso ile Memolann Meclise dolacağından denı vurmuş fakat bilâhare bu çirkin sözlerin yurtta yarattığı kötü tepkiyi görünce, dilin kemiği olmadığı için, inkâr vadisine sapmış İdi.
Şimdi de Başbakan yardımcısı •ayan Nihat Erimle Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu, son seyahatte, kendilerine atfedilen İfadeleri topyekûn tekzip ediyorlar ve sadece Anadolu Ajansı say falannda İntişar eden demeçlerin sahih ve mevsuk olduğunu tekrarlıyorlar.
Nihat Erimin tekzibinde bilhassa Amerikalılann demokratlara güvenmedikleri hakkmdaki ifadenin vâki olmadığını tasrih etmesi bizce memnunluğu mucip olmuştur. Çünkü hatırlardadır ki bu demeç üzerinde bu sütunlarda uzun mütalealar yürüterek teessürümüzü açıklamıştık. Bu nevi ■özlerin sarfedilmemiş olması veyahut edilmiş ise şimdi red ve nefiy edilmesi çok yerindedir. iç kavgalarımız için hariçten delil Ve şahit İkame etmek gibi bozuk bir usule artık hiç baş vurmıya-lım... Ne Amerikanın tasvip etmemesini bir kusur ve kabahat sayalım ne de hattâ Sovyet radyolarının bir siyaset adamımız hakkmdaki düşüncelerini o şahsın leh ve aleyhinde bir propaganda vesilesi yapmı yalım. Bilhassa önümüzde seçim konuşmaları ve çatışmaları devri açıldığına göre çeşitli dünya radyo gazetelerinin, kendi zaviyelerinden bizim iç cereyanlarımızı mii-talea ve tahlil etmelerini, bir tak dlr veya tasdik vesilesi saymıya-lım. İktidar partisi acaba böyle I bir esası kabule yanaşır mı? Çün I kü dikkat edecek olursanız Halk Partisi ileri gelenleri, dalına amma daima, durum şu veya bu şekilde kötü gitti mi kabahattim hiç bahsetmez veya mes'uliyet ■ramağa lüzum görmez- Fakat kazara ufacık bir iyilik emaresi gördü mü derhal bunu hükümetin dirayetine, kullandığı memurların basiretine verir.
Bunun bariz ve dumanı üstünde bir numunesini göstereceğiz. Amerika ayanından iki zat Tür-kiyenin Atlantik paktına alınmamış olmasını teııkid eylemişler ve bu hareket hattının yanlış olduğunu söylemişlerdi. Derhal An-karanın yetkili kaynakları gazete çilere demişlerdir ki bu iki Amerikalı zatın İkiyle bize muvafık bir dil kulları ması Vaşingtonda Selim Sarper ile Feridun Cemalin mütemadi telkin ve gayretleri neticesidir.
İnsaf olunsun, eğer iki âyâıu lehimizde söz söylemesi bizim sı fir ve delegemizin himmeti ese olarak kabul edilecekse neden Atlantik paktına kabul edilmemiş olmamızı Dışişleri Bakanımızın beceriksizliğine, İhmaline veya kâfi gayret sarf etmemiş olmasına atf vo İsnat etmemeli ve neden bu yolda neşriyatta bulunan ve
(Davamı 8a. • 8ü. » da)
Mriık 21 Temmuz
tekrar edilemez
Yurdun her tarafında hatipler, sert ve şiddetli bir dille üç yıl evvelki
acı hâdiseyi protesto etti
Ankara: 21 (Telefonla) — Demokrat Parti bugün 21 Temmuz 946 seçimlerinin yıldönümü dolayısile Doğan bahçesinde bir toplantı yapmıştır.
Bahçe duvarlarına asılmış şu vecizeler göze çarpıyordu: «Millet iradesi tuz buz «dilemez», «Millî iradeye saygı göstermiyenlerin
sonu hüsrandır», «Yasamızdır Anayasa - baskı vermez bize tasa.»
Saat 18,45 açılan toplantıda ilk olarak kürsüye Demokrat Parti Ankara il İdare kurulu başkanı Osman Şevki Çiçekdağ gelerek; kapalı salon sahiplerinin her ne sebeptense (Devamı Sa. s Sü.
Amerikan Ayan Meclisi Atlantik Paktını kabul etti
Eaşkan Truman nutuk söylerken
Eaşkan Truman nutuk söylerken

"Radyo ile şehir toplantıları grubu
rr
Dünya turuna çıkan gruptan, 6 Amerikalı dün istanbula geldi
Diğer 18 kişinin bu sabah Ye-


Dünkü Cumhuriyet gazetesinde Nihat Erim’in beyanatı ve bunun C.H.P.’de yaptığı akisler etrafında çıkan yazı hakkında C.H.P. Genel Başkanvekili Hilmi Uran şu beyanatta bulunmuştur:
«Başbakan yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Nihat Erim’in oon yurt gezisinde iç politikamı-(Dovamı Sa. 5 80. 6 da)
Amerika Maliye Bakanı Snyder, Ankarada yaptığı basın toplantı sında... .■
Temmuz
Mes’ut bir bayram olarak kutlanmalıdır
Yu^osldvı/anın fcomünbt diktatörü Mareşal Tito
Vaşington: 2 1(A.A.) «United Press) — Kuzey Atlantik paktının âyân meclisi tarafından 13 muhalife karşı 82 oyla yâni gereken çoğunluktan 13 oy fazlasi-le tasdik edilmesi üzerine başkan Trumanın cuma günü kongreye Avrupanın silâhlandırılma bi için 1.130.000.000 dolar sarfını gerektirecek bir proğram arzet-mesi beklenmektedir. Bundan başka başkanın yine cuma günü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Mareşal
T”
İstanbul
Valisi de
değişecek mi?
İçişleri Bakanı dün tekzib
etti, fakat, Kır darın Bağdat
] Dünya turuna çıkmış bulunan tanınmış «Radyo ile şehir toplan tılan» grupundan 6 kişi dün bah şehrimize gelmiştir.

şilköy e gelmesi beklenmektedir, gelen heyet arasında bulu-programuı müessis ve idareye heyet reisi Mr. George Denny kendisi ile görüşen bir kadaşımıza aşağıdaki izahatı miştir:
«— Amerikanın Şehir Meclisi toplantıları adını taşıyan radyo programlarında, muhtelif konular üzerinde başka başka görüşlere sahip bulunan uzmanlar ve siyasi liderler mikrofon başına ge (irilir ve açık celse halinde yapılan tartışmalar sırasında halkın da konuşanlardan sorular sorması mümkün kılınır.
(Devamı 8a. a 8Ü. 6 da)
elçiliğinden bahsediliyor


21 Temmuz miinasebetile C. H. P. Eminönü ilçesi dün akşam saat 22 de Eminönü Halkevinde bir toplantı yapmıştır.
Bu toplantıda ilk olarak Eminönü ilçe başkanı Avukat Fehmi Ataç söz alarak toplantıyı aç mış ve sözlerine şunları Uâve etmiştir:
«— 21 Temmuz günü C. H. P. sinin şerefli tarihinde kutsal bir gün olarak yaşıyacaktır. Bu büyük günü huzurunuzla kutluyo-(Devaını Sa. 5 8ü. 7 do)
kaçacak
Kendisini kaçıracak olan uçağın hazırlandığı bildiriliyor
Mllâno, 21 (AP) — Milânoda intişar etmekte olnn «Î1 Corriere Lombarda» gazetesinin neşrettiği bir habere göre, Mareşal Tito ya kında uçakla Mekaikaya gitmeye lıazırlanm aktadır.
Bir şirket tarafından çıkarılmakta olan ve daima göze batacak haberler vermek isteyen ga-
Yeniden para ayarı şayiası dolaşıyor
Amerika Maliye Bakanı’nın Ankarayı ziyareti, bazı yorumlara yol açtı
Ankara, 21 (Hususî) — Amerika maliye bakanı bay Soyderiin avdetinden sonra memleketimizin yeni bir takım malî kararlar alacağı intibaı Ankarada ciddi olarak tahmin edilmektedir. Bu kararların yeni bir para ayarla-şeklinde ortaya çıkacağına (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do)
Kayseride bir hâdise
Avam Kamarası
YENİ ALINAN GİRESUN VAPURU
Giresun vapuru da limanımıza geldi
zete ayni zamanda, kominform'-

33 vatandaş Jandarmaya karşı geldikleri iddiasile tevkif edildi
Kayseri, 21 (Telefonla) — Şehri, ralze yakın bir mesafede ve Erd, yaşın eteğinde bulunan Hisarcık kö yünde muhiti heyecana aevkeden 33 kişinin tevkifi Ue neticele . bir hadise olmuştur.
dış politikayı
goruşuyor
Vapur Karadeniz hattına tahsis edildi, yolculuk biraz ferahlıyor
ağustos başında Yugoslavya
(De



Sa. s Sü.
da)
Ankara Teknik
Öğretmen
Okulu yanılt
Ankara: 29 (Gece yarısından
sonra telefonla) — Ankara bu
gece mühim bir yangın hâdisesi-

daha sahne olmuştur. Gece ya
rısından sonra saat 2 ye doğru
Gazi Enstitüsü yanında, Teknik
öğretmen okulu binasında anî olarak bir yangın çıkmış, kısa bir
Amerikadan satın aldığımız 6 posta gemisinden 3 üncüsü olan «Giresun» gemisi 15 yolcu ve 50 ton yükle dün saat 12 de limanımıza gelmiş ve limanda bulunan gemiler tarafından düdükler ça-(Devamı Sa. 5'SÜ. 4 do)
Bevin ile Çörçil arasında sert tartışmalar oldu Londra, 21 (B.B.C.) — Bugün avam kamarasında dış siyasete dair görüşmeler başlamış, ili: sös alan Mr. Bevin. Avrupada sulhun tesis edilebilmesi için, en başta_ gelen şartın Almanya meselui olduğunu söylemiştir. Mumaileyhi (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
TAKVİMDEN Bili YAPRAK:
Asâyiş ön safda gelir
ULUhAY
sık
C on günlerdo gazotelerde yol kesen haydutlardan sık bahsedllnıeSo baylandı. Bü-
Gazeteler ylno İstanbul civarında bir sokak soygunculuğundan bahsetti.
yük bir kriminolog »cürüm yoktur; sebop vardır» diyor. Bu sebep, ne kadar kuvvetli olursa olsun bir
Bu vazlyot karşısında asayiş cı-
vatasını biraz daha sıkıştırr. ı ica-
Vali Dr. Lûtfi Kırdar
Idaro âmirleri arasımla yapılan değişiklikten sonra, İstanbul vali vo bolediyo butfkanı Dr. Lûtfi Kırdotın da bn«ka bir vazifeyo tâyin edileceği hakkımla ortada dulayan HÖylantilcr, düu sohriniir.de bulunan içimleri Baku uı tarafından tekzib odilmişlir.
(Dovamı 8a. ö 8Ü. 7 de)
zamanda bütün binayı sarmıştır, itfaiye yangını söndürmeğe çalış maktadır.
Yangının neden dolayı çıktığı ve koca binayı bir anda nasıl sardığı henüz malûm değildir. Ankaradaki Milli Eğitim Bakanlığı binası yangınından Bonra bu ■w-a».ı • tam •• I
okul binasının da gece yarısın- L 1*1 JLIİİŞIIİİSCİ dan sonra esrarlı bir şekilde yan- *
ması şimdilik garip bir tesadüf olarak telâkki edilmektedir. .
itfaiyenin gayretine rağmen yangının önlenerek binanın kurtulmasına imkân bulunamamış ve koca bina maalesef tamamen yan»
Feridun Fikri Düşünsel
Meclis Başkan Vekili Feridun
Boğaziçinde denizyolları vapurunun bir sandalı ile seyahat etti (Yazısı 5 inci sayfada)
momlokotln dahili durumunu teh-
bediyor.
Eski devirlerde yuruun
dit odocok şekilde açarsa bunu mazur
asayişsizliğe yol görmeğe imkân
yerlerinde sanki vardı. Bunlar bi
nu..tolif
yoktur.
Kanun kılı kırk yarıyor; fakat oozayı da kuvvetli veriyor. Buna rağmen kanunun şlddotl bu kabil vukuat kahramanlarının gözünü yıl
dırımyor.
Geçenlordo İzmir yolunu kes ve otomoblllori durdurarak soya
durmıyanlara da atoş ederek içln-dokllorl öldüron dört haydut yaka-
lanmıştı. Bunlar on boş llo on sekiz arasında kurt yavrularıdır; hallerini ıslah otmelerlno İmkân yoktur, çünkü haydutluğa yüksek lylen baş
niyeti
patantalı eşkıyalar r novl ortaçağ zih-
llo yaşadıkları muhiti nara-
oa keserler; adota halk ile kayna-
şırlar, hükümet bir tarafta, eşklya bir tarafta, halk bir tarafta herkes İşi İle gücü llo meşgul olur, vo o vazlyote göro bir Idaro kurulurdu.
Eşklya, hayatın heyecanlarından, hamaslyatından sayılırdı. Onların üzerine hikâyeler düzülür, vakıalar anlatılır... Falanın kızını filân eşklya çoyizlomlş, falan köylünün ölen öküzünün yorlno bir öküz alınış... denilir; nlhayot «su dostlsl su yolunda kırılır!» meseli llo bir (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Heyet Başkanı Georye Denny
laınışlardır.
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaro ı Nuruosmaniyo No: 17
T«l adresi: «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Telefon: 20795— 2518»
CUMA
22
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3711
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
21 Temmuz seçimleri protesto edildi
Dün. İstanbul D.P. itlerin Çember litaş sinemasında yaptıkları büyük toplantıda, hatipler, heyecanlı bir dille (21 Temr. ~t seçimlerini protesto ettiler... -(■
N. Erim'in son nutkundan bahseden CH P.
Genel Başkan Vekili, hükümetle parti arasında mutabakat bulunduğunu söyledi
Cumhuriyet„te çıkan bir beyanat tekzibediliyor
Yalanlamalar
Başladı
alk Partisi mensuplarının, ötedenberi huylandır, kalabalıkça bir top-
luluk önünde konuştukları valdt heyecana gelirler, kabarırlar ve rakip partiye karşı en sert, en katı tenlddlerde bulunurlar. Muhalifi irtica ile, düşmanla işibrliği etmekle, komünist olmakla memlekette ihtilâl yamtmakla, sokak kalabalıklarını ayaklandırmakla itham ederler. Fakat sonra ilgililer teessürlerinden adalet makamlarına baş vurunca derhal rio’at, tevil başlar ve bütün bu sözler gûya söylenmemiş olur. Maamafih mahkemeler Demokrat Parti başkanına haksız isnatlarda bulunan bazı şahısların mahkûm etmedi değil... Cevdet Kerim incedayı da, şark vilâyetlerimizde, serbest seçim yapılırsa Hasso ile Memolann Meclise dolacağından denı vurmuş fakat bilâhare bu çirkin sözlerin yurtta yarattığı kötü tepkiyi görünce, dilin kemiği olmadığı için, inkâr vadisine sapmış İdi.
Şimdi de Başbakan yardımcısı •ayan Nihat Erimle Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu, son seyahatte, kendilerine atfedilen İfadeleri topyekûn tekzip ediyorlar ve sadece Anadolu Ajansı say falannda İntişar eden demeçlerin sahih ve mevsuk olduğunu tekrarlıyorlar.
Nihat Erimin tekzibinde bilhassa Amerikalılann demokratlara güvenmedikleri hakkmdaki ifadenin vâki olmadığını tasrih etmesi bizce memnunluğu mucip olmuştur. Çünkü hatırlardadır ki bu demeç üzerinde bu sütunlarda uzun mütalealar yürüterek teessürümüzü açıklamıştık. Bu nevi ■özlerin sarfedilmemiş olması veyahut edilmiş ise şimdi red ve nefiy edilmesi çok yerindedir. iç kavgalarımız için hariçten delil Ve şahit İkame etmek gibi bozuk bir usule artık hiç baş vurmıya-lım... Ne Amerikanın tasvip etmemesini bir kusur ve kabahat sayalım ne de hattâ Sovyet radyolarının bir siyaset adamımız hakkmdaki düşüncelerini o şahsın leh ve aleyhinde bir propaganda vesilesi yapmı yalım. Bilhassa önümüzde seçim konuşmaları ve çatışmaları devri açıldığına göre çeşitli dünya radyo gazetelerinin, kendi zaviyelerinden bizim iç cereyanlarımızı mii-talea ve tahlil etmelerini, bir tak dlr veya tasdik vesilesi saymıya-lım. İktidar partisi acaba böyle I bir esası kabule yanaşır mı? Çün I kü dikkat edecek olursanız Halk Partisi ileri gelenleri, dalına amma daima, durum şu veya bu şekilde kötü gitti mi kabahattim hiç bahsetmez veya mes'uliyet ■ramağa lüzum görmez- Fakat kazara ufacık bir iyilik emaresi gördü mü derhal bunu hükümetin dirayetine, kullandığı memurların basiretine verir.
Bunun bariz ve dumanı üstünde bir numunesini göstereceğiz. Amerika ayanından iki zat Tür-kiyenin Atlantik paktına alınmamış olmasını teııkid eylemişler ve bu hareket hattının yanlış olduğunu söylemişlerdi. Derhal An-karanın yetkili kaynakları gazete çilere demişlerdir ki bu iki Amerikalı zatın İkiyle bize muvafık bir dil kulları ması Vaşingtonda Selim Sarper ile Feridun Cemalin mütemadi telkin ve gayretleri neticesidir.
İnsaf olunsun, eğer iki âyâıu lehimizde söz söylemesi bizim sı fir ve delegemizin himmeti ese olarak kabul edilecekse neden Atlantik paktına kabul edilmemiş olmamızı Dışişleri Bakanımızın beceriksizliğine, İhmaline veya kâfi gayret sarf etmemiş olmasına atf vo İsnat etmemeli ve neden bu yolda neşriyatta bulunan ve
(Davamı 8a. • 8ü. » da)
Mriık 21 Temmuz
tekrar edilemez
Yurdun her tarafında hatipler, sert ve şiddetli bir dille üç yıl evvelki
acı hâdiseyi protesto etti
Ankara: 21 (Telefonla) — Demokrat Parti bugün 21 Temmuz 946 seçimlerinin yıldönümü dolayısile Doğan bahçesinde bir toplantı yapmıştır.
Bahçe duvarlarına asılmış şu vecizeler göze çarpıyordu: «Millet iradesi tuz buz «dilemez», «Millî iradeye saygı göstermiyenlerin
sonu hüsrandır», «Yasamızdır Anayasa - baskı vermez bize tasa.»
Saat 18,45 açılan toplantıda ilk olarak kürsüye Demokrat Parti Ankara il İdare kurulu başkanı Osman Şevki Çiçekdağ gelerek; kapalı salon sahiplerinin her ne sebeptense (Devamı Sa. s Sü.
Amerikan Ayan Meclisi Atlantik Paktını kabul etti
Eaşkan Truman nutuk söylerken
Eaşkan Truman nutuk söylerken

"Radyo ile şehir toplantıları grubu
rr
Dünya turuna çıkan gruptan, 6 Amerikalı dün istanbula geldi
Diğer 18 kişinin bu sabah Ye-


Dünkü Cumhuriyet gazetesinde Nihat Erim’in beyanatı ve bunun C.H.P.’de yaptığı akisler etrafında çıkan yazı hakkında C.H.P. Genel Başkanvekili Hilmi Uran şu beyanatta bulunmuştur:
«Başbakan yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Nihat Erim’in oon yurt gezisinde iç politikamı-(Dovamı Sa. 5 80. 6 da)
Amerika Maliye Bakanı Snyder, Ankarada yaptığı basın toplantı sında... .■
Temmuz
Mes’ut bir bayram olarak kutlanmalıdır
Yu^osldvı/anın fcomünbt diktatörü Mareşal Tito
Vaşington: 2 1(A.A.) «United Press) — Kuzey Atlantik paktının âyân meclisi tarafından 13 muhalife karşı 82 oyla yâni gereken çoğunluktan 13 oy fazlasi-le tasdik edilmesi üzerine başkan Trumanın cuma günü kongreye Avrupanın silâhlandırılma bi için 1.130.000.000 dolar sarfını gerektirecek bir proğram arzet-mesi beklenmektedir. Bundan başka başkanın yine cuma günü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Mareşal
T”
İstanbul
Valisi de
değişecek mi?
İçişleri Bakanı dün tekzib
etti, fakat, Kır darın Bağdat
] Dünya turuna çıkmış bulunan tanınmış «Radyo ile şehir toplan tılan» grupundan 6 kişi dün bah şehrimize gelmiştir.

şilköy e gelmesi beklenmektedir, gelen heyet arasında bulu-programuı müessis ve idareye heyet reisi Mr. George Denny kendisi ile görüşen bir kadaşımıza aşağıdaki izahatı miştir:
«— Amerikanın Şehir Meclisi toplantıları adını taşıyan radyo programlarında, muhtelif konular üzerinde başka başka görüşlere sahip bulunan uzmanlar ve siyasi liderler mikrofon başına ge (irilir ve açık celse halinde yapılan tartışmalar sırasında halkın da konuşanlardan sorular sorması mümkün kılınır.
(Devamı 8a. a 8Ü. 6 da)
elçiliğinden bahsediliyor


21 Temmuz miinasebetile C. H. P. Eminönü ilçesi dün akşam saat 22 de Eminönü Halkevinde bir toplantı yapmıştır.
Bu toplantıda ilk olarak Eminönü ilçe başkanı Avukat Fehmi Ataç söz alarak toplantıyı aç mış ve sözlerine şunları Uâve etmiştir:
«— 21 Temmuz günü C. H. P. sinin şerefli tarihinde kutsal bir gün olarak yaşıyacaktır. Bu büyük günü huzurunuzla kutluyo-(Devaını Sa. 5 8ü. 7 do)
kaçacak
Kendisini kaçıracak olan uçağın hazırlandığı bildiriliyor
Mllâno, 21 (AP) — Milânoda intişar etmekte olnn «Î1 Corriere Lombarda» gazetesinin neşrettiği bir habere göre, Mareşal Tito ya kında uçakla Mekaikaya gitmeye lıazırlanm aktadır.
Bir şirket tarafından çıkarılmakta olan ve daima göze batacak haberler vermek isteyen ga-
Yeniden para ayarı şayiası dolaşıyor
Amerika Maliye Bakanı’nın Ankarayı ziyareti, bazı yorumlara yol açtı
Ankara, 21 (Hususî) — Amerika maliye bakanı bay Soyderiin avdetinden sonra memleketimizin yeni bir takım malî kararlar alacağı intibaı Ankarada ciddi olarak tahmin edilmektedir. Bu kararların yeni bir para ayarla-şeklinde ortaya çıkacağına (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do)
Kayseride bir hâdise
Avam Kamarası
YENİ ALINAN GİRESUN VAPURU
Giresun vapuru da limanımıza geldi
zete ayni zamanda, kominform'-

33 vatandaş Jandarmaya karşı geldikleri iddiasile tevkif edildi
Kayseri, 21 (Telefonla) — Şehri, ralze yakın bir mesafede ve Erd, yaşın eteğinde bulunan Hisarcık kö yünde muhiti heyecana aevkeden 33 kişinin tevkifi Ue neticele . bir hadise olmuştur.
dış politikayı
goruşuyor
Vapur Karadeniz hattına tahsis edildi, yolculuk biraz ferahlıyor
ağustos başında Yugoslavya
(De



Sa. s Sü.
da)
Ankara Teknik
Öğretmen
Okulu yanılt
Ankara: 29 (Gece yarısından
sonra telefonla) — Ankara bu
gece mühim bir yangın hâdisesi-

daha sahne olmuştur. Gece ya
rısından sonra saat 2 ye doğru
Gazi Enstitüsü yanında, Teknik
öğretmen okulu binasında anî olarak bir yangın çıkmış, kısa bir
Amerikadan satın aldığımız 6 posta gemisinden 3 üncüsü olan «Giresun» gemisi 15 yolcu ve 50 ton yükle dün saat 12 de limanımıza gelmiş ve limanda bulunan gemiler tarafından düdükler ça-(Devamı Sa. 5'SÜ. 4 do)
Bevin ile Çörçil arasında sert tartışmalar oldu Londra, 21 (B.B.C.) — Bugün avam kamarasında dış siyasete dair görüşmeler başlamış, ili: sös alan Mr. Bevin. Avrupada sulhun tesis edilebilmesi için, en başta_ gelen şartın Almanya meselui olduğunu söylemiştir. Mumaileyhi (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
TAKVİMDEN Bili YAPRAK:
Asâyiş ön safda gelir
ULUhAY
sık
C on günlerdo gazotelerde yol kesen haydutlardan sık bahsedllnıeSo baylandı. Bü-
Gazeteler ylno İstanbul civarında bir sokak soygunculuğundan bahsetti.
yük bir kriminolog »cürüm yoktur; sebop vardır» diyor. Bu sebep, ne kadar kuvvetli olursa olsun bir
Bu vazlyot karşısında asayiş cı-
vatasını biraz daha sıkıştırr. ı ica-
Vali Dr. Lûtfi Kırdar
Idaro âmirleri arasımla yapılan değişiklikten sonra, İstanbul vali vo bolediyo butfkanı Dr. Lûtfi Kırdotın da bn«ka bir vazifeyo tâyin edileceği hakkımla ortada dulayan HÖylantilcr, düu sohriniir.de bulunan içimleri Baku uı tarafından tekzib odilmişlir.
(Dovamı 8a. ö 8Ü. 7 de)
zamanda bütün binayı sarmıştır, itfaiye yangını söndürmeğe çalış maktadır.
Yangının neden dolayı çıktığı ve koca binayı bir anda nasıl sardığı henüz malûm değildir. Ankaradaki Milli Eğitim Bakanlığı binası yangınından Bonra bu ■w-a».ı • tam •• I
okul binasının da gece yarısın- L 1*1 JLIİİŞIIİİSCİ dan sonra esrarlı bir şekilde yan- *
ması şimdilik garip bir tesadüf olarak telâkki edilmektedir. .
itfaiyenin gayretine rağmen yangının önlenerek binanın kurtulmasına imkân bulunamamış ve koca bina maalesef tamamen yan»
Feridun Fikri Düşünsel
Meclis Başkan Vekili Feridun
Boğaziçinde denizyolları vapurunun bir sandalı ile seyahat etti (Yazısı 5 inci sayfada)
momlokotln dahili durumunu teh-
bediyor.
Eski devirlerde yuruun
dit odocok şekilde açarsa bunu mazur
asayişsizliğe yol görmeğe imkân
yerlerinde sanki vardı. Bunlar bi
nu..tolif
yoktur.
Kanun kılı kırk yarıyor; fakat oozayı da kuvvetli veriyor. Buna rağmen kanunun şlddotl bu kabil vukuat kahramanlarının gözünü yıl
dırımyor.
Geçenlordo İzmir yolunu kes ve otomoblllori durdurarak soya
durmıyanlara da atoş ederek içln-dokllorl öldüron dört haydut yaka-
lanmıştı. Bunlar on boş llo on sekiz arasında kurt yavrularıdır; hallerini ıslah otmelerlno İmkân yoktur, çünkü haydutluğa yüksek lylen baş
niyeti
patantalı eşkıyalar r novl ortaçağ zih-
llo yaşadıkları muhiti nara-
oa keserler; adota halk ile kayna-
şırlar, hükümet bir tarafta, eşklya bir tarafta, halk bir tarafta herkes İşi İle gücü llo meşgul olur, vo o vazlyote göro bir Idaro kurulurdu.
Eşklya, hayatın heyecanlarından, hamaslyatından sayılırdı. Onların üzerine hikâyeler düzülür, vakıalar anlatılır... Falanın kızını filân eşklya çoyizlomlş, falan köylünün ölen öküzünün yorlno bir öküz alınış... denilir; nlhayot «su dostlsl su yolunda kırılır!» meseli llo bir (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Heyet Başkanı Georye Denny
laınışlardır.
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaro ı Nuruosmaniyo No: 17
T«l adresi: «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Telefon: 20795— 2518»
CUMA
22
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3711
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
21 Temmuz seçimleri protesto edildi
Dün. İstanbul D.P. itlerin Çember litaş sinemasında yaptıkları büyük toplantıda, hatipler, heyecanlı bir dille (21 Temr. ~t seçimlerini protesto ettiler... -(■
N. Erim'in son nutkundan bahseden CH P.
Genel Başkan Vekili, hükümetle parti arasında mutabakat bulunduğunu söyledi
Cumhuriyet„te çıkan bir beyanat tekzibediliyor
Yalanlamalar
Başladı
alk Partisi mensuplarının, ötedenberi huylandır, kalabalıkça bir top-
luluk önünde konuştukları valdt heyecana gelirler, kabarırlar ve rakip partiye karşı en sert, en katı tenlddlerde bulunurlar. Muhalifi irtica ile, düşmanla işibrliği etmekle, komünist olmakla memlekette ihtilâl yamtmakla, sokak kalabalıklarını ayaklandırmakla itham ederler. Fakat sonra ilgililer teessürlerinden adalet makamlarına baş vurunca derhal rio’at, tevil başlar ve bütün bu sözler gûya söylenmemiş olur. Maamafih mahkemeler Demokrat Parti başkanına haksız isnatlarda bulunan bazı şahısların mahkûm etmedi değil... Cevdet Kerim incedayı da, şark vilâyetlerimizde, serbest seçim yapılırsa Hasso ile Memolann Meclise dolacağından denı vurmuş fakat bilâhare bu çirkin sözlerin yurtta yarattığı kötü tepkiyi görünce, dilin kemiği olmadığı için, inkâr vadisine sapmış İdi.
Şimdi de Başbakan yardımcısı •ayan Nihat Erimle Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu, son seyahatte, kendilerine atfedilen İfadeleri topyekûn tekzip ediyorlar ve sadece Anadolu Ajansı say falannda İntişar eden demeçlerin sahih ve mevsuk olduğunu tekrarlıyorlar.
Nihat Erimin tekzibinde bilhassa Amerikalılann demokratlara güvenmedikleri hakkmdaki ifadenin vâki olmadığını tasrih etmesi bizce memnunluğu mucip olmuştur. Çünkü hatırlardadır ki bu demeç üzerinde bu sütunlarda uzun mütalealar yürüterek teessürümüzü açıklamıştık. Bu nevi ■özlerin sarfedilmemiş olması veyahut edilmiş ise şimdi red ve nefiy edilmesi çok yerindedir. iç kavgalarımız için hariçten delil Ve şahit İkame etmek gibi bozuk bir usule artık hiç baş vurmıya-lım... Ne Amerikanın tasvip etmemesini bir kusur ve kabahat sayalım ne de hattâ Sovyet radyolarının bir siyaset adamımız hakkmdaki düşüncelerini o şahsın leh ve aleyhinde bir propaganda vesilesi yapmı yalım. Bilhassa önümüzde seçim konuşmaları ve çatışmaları devri açıldığına göre çeşitli dünya radyo gazetelerinin, kendi zaviyelerinden bizim iç cereyanlarımızı mii-talea ve tahlil etmelerini, bir tak dlr veya tasdik vesilesi saymıya-lım. İktidar partisi acaba böyle I bir esası kabule yanaşır mı? Çün I kü dikkat edecek olursanız Halk Partisi ileri gelenleri, dalına amma daima, durum şu veya bu şekilde kötü gitti mi kabahattim hiç bahsetmez veya mes'uliyet ■ramağa lüzum görmez- Fakat kazara ufacık bir iyilik emaresi gördü mü derhal bunu hükümetin dirayetine, kullandığı memurların basiretine verir.
Bunun bariz ve dumanı üstünde bir numunesini göstereceğiz. Amerika ayanından iki zat Tür-kiyenin Atlantik paktına alınmamış olmasını teııkid eylemişler ve bu hareket hattının yanlış olduğunu söylemişlerdi. Derhal An-karanın yetkili kaynakları gazete çilere demişlerdir ki bu iki Amerikalı zatın İkiyle bize muvafık bir dil kulları ması Vaşingtonda Selim Sarper ile Feridun Cemalin mütemadi telkin ve gayretleri neticesidir.
İnsaf olunsun, eğer iki âyâıu lehimizde söz söylemesi bizim sı fir ve delegemizin himmeti ese olarak kabul edilecekse neden Atlantik paktına kabul edilmemiş olmamızı Dışişleri Bakanımızın beceriksizliğine, İhmaline veya kâfi gayret sarf etmemiş olmasına atf vo İsnat etmemeli ve neden bu yolda neşriyatta bulunan ve
(Davamı 8a. • 8ü. » da)
Mriık 21 Temmuz
tekrar edilemez
Yurdun her tarafında hatipler, sert ve şiddetli bir dille üç yıl evvelki
acı hâdiseyi protesto etti
Ankara: 21 (Telefonla) — Demokrat Parti bugün 21 Temmuz 946 seçimlerinin yıldönümü dolayısile Doğan bahçesinde bir toplantı yapmıştır.
Bahçe duvarlarına asılmış şu vecizeler göze çarpıyordu: «Millet iradesi tuz buz «dilemez», «Millî iradeye saygı göstermiyenlerin
sonu hüsrandır», «Yasamızdır Anayasa - baskı vermez bize tasa.»
Saat 18,45 açılan toplantıda ilk olarak kürsüye Demokrat Parti Ankara il İdare kurulu başkanı Osman Şevki Çiçekdağ gelerek; kapalı salon sahiplerinin her ne sebeptense (Devamı Sa. s Sü.
Amerikan Ayan Meclisi Atlantik Paktını kabul etti
Eaşkan Truman nutuk söylerken
Eaşkan Truman nutuk söylerken

"Radyo ile şehir toplantıları grubu
rr
Dünya turuna çıkan gruptan, 6 Amerikalı dün istanbula geldi
Diğer 18 kişinin bu sabah Ye-


Dünkü Cumhuriyet gazetesinde Nihat Erim’in beyanatı ve bunun C.H.P.’de yaptığı akisler etrafında çıkan yazı hakkında C.H.P. Genel Başkanvekili Hilmi Uran şu beyanatta bulunmuştur:
«Başbakan yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Nihat Erim’in oon yurt gezisinde iç politikamı-(Dovamı Sa. 5 80. 6 da)
Amerika Maliye Bakanı Snyder, Ankarada yaptığı basın toplantı sında... .■
Temmuz
Mes’ut bir bayram olarak kutlanmalıdır
Yu^osldvı/anın fcomünbt diktatörü Mareşal Tito
Vaşington: 2 1(A.A.) «United Press) — Kuzey Atlantik paktının âyân meclisi tarafından 13 muhalife karşı 82 oyla yâni gereken çoğunluktan 13 oy fazlasi-le tasdik edilmesi üzerine başkan Trumanın cuma günü kongreye Avrupanın silâhlandırılma bi için 1.130.000.000 dolar sarfını gerektirecek bir proğram arzet-mesi beklenmektedir. Bundan başka başkanın yine cuma günü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Mareşal
T”
İstanbul
Valisi de
değişecek mi?
İçişleri Bakanı dün tekzib
etti, fakat, Kır darın Bağdat
] Dünya turuna çıkmış bulunan tanınmış «Radyo ile şehir toplan tılan» grupundan 6 kişi dün bah şehrimize gelmiştir.

şilköy e gelmesi beklenmektedir, gelen heyet arasında bulu-programuı müessis ve idareye heyet reisi Mr. George Denny kendisi ile görüşen bir kadaşımıza aşağıdaki izahatı miştir:
«— Amerikanın Şehir Meclisi toplantıları adını taşıyan radyo programlarında, muhtelif konular üzerinde başka başka görüşlere sahip bulunan uzmanlar ve siyasi liderler mikrofon başına ge (irilir ve açık celse halinde yapılan tartışmalar sırasında halkın da konuşanlardan sorular sorması mümkün kılınır.
(Devamı 8a. a 8Ü. 6 da)
elçiliğinden bahsediliyor


21 Temmuz miinasebetile C. H. P. Eminönü ilçesi dün akşam saat 22 de Eminönü Halkevinde bir toplantı yapmıştır.
Bu toplantıda ilk olarak Eminönü ilçe başkanı Avukat Fehmi Ataç söz alarak toplantıyı aç mış ve sözlerine şunları Uâve etmiştir:
«— 21 Temmuz günü C. H. P. sinin şerefli tarihinde kutsal bir gün olarak yaşıyacaktır. Bu büyük günü huzurunuzla kutluyo-(Devaını Sa. 5 8ü. 7 do)
kaçacak
Kendisini kaçıracak olan uçağın hazırlandığı bildiriliyor
Mllâno, 21 (AP) — Milânoda intişar etmekte olnn «Î1 Corriere Lombarda» gazetesinin neşrettiği bir habere göre, Mareşal Tito ya kında uçakla Mekaikaya gitmeye lıazırlanm aktadır.
Bir şirket tarafından çıkarılmakta olan ve daima göze batacak haberler vermek isteyen ga-
Yeniden para ayarı şayiası dolaşıyor
Amerika Maliye Bakanı’nın Ankarayı ziyareti, bazı yorumlara yol açtı
Ankara, 21 (Hususî) — Amerika maliye bakanı bay Soyderiin avdetinden sonra memleketimizin yeni bir takım malî kararlar alacağı intibaı Ankarada ciddi olarak tahmin edilmektedir. Bu kararların yeni bir para ayarla-şeklinde ortaya çıkacağına (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do)
Kayseride bir hâdise
Avam Kamarası
YENİ ALINAN GİRESUN VAPURU
Giresun vapuru da limanımıza geldi
zete ayni zamanda, kominform'-

33 vatandaş Jandarmaya karşı geldikleri iddiasile tevkif edildi
Kayseri, 21 (Telefonla) — Şehri, ralze yakın bir mesafede ve Erd, yaşın eteğinde bulunan Hisarcık kö yünde muhiti heyecana aevkeden 33 kişinin tevkifi Ue neticele . bir hadise olmuştur.
dış politikayı
goruşuyor
Vapur Karadeniz hattına tahsis edildi, yolculuk biraz ferahlıyor
ağustos başında Yugoslavya
(De



Sa. s Sü.
da)
Ankara Teknik
Öğretmen
Okulu yanılt
Ankara: 29 (Gece yarısından
sonra telefonla) — Ankara bu
gece mühim bir yangın hâdisesi-

daha sahne olmuştur. Gece ya
rısından sonra saat 2 ye doğru
Gazi Enstitüsü yanında, Teknik
öğretmen okulu binasında anî olarak bir yangın çıkmış, kısa bir
Amerikadan satın aldığımız 6 posta gemisinden 3 üncüsü olan «Giresun» gemisi 15 yolcu ve 50 ton yükle dün saat 12 de limanımıza gelmiş ve limanda bulunan gemiler tarafından düdükler ça-(Devamı Sa. 5'SÜ. 4 do)
Bevin ile Çörçil arasında sert tartışmalar oldu Londra, 21 (B.B.C.) — Bugün avam kamarasında dış siyasete dair görüşmeler başlamış, ili: sös alan Mr. Bevin. Avrupada sulhun tesis edilebilmesi için, en başta_ gelen şartın Almanya meselui olduğunu söylemiştir. Mumaileyhi (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
TAKVİMDEN Bili YAPRAK:
Asâyiş ön safda gelir
ULUhAY
sık
C on günlerdo gazotelerde yol kesen haydutlardan sık bahsedllnıeSo baylandı. Bü-
Gazeteler ylno İstanbul civarında bir sokak soygunculuğundan bahsetti.
yük bir kriminolog »cürüm yoktur; sebop vardır» diyor. Bu sebep, ne kadar kuvvetli olursa olsun bir
Bu vazlyot karşısında asayiş cı-
vatasını biraz daha sıkıştırr. ı ica-
Vali Dr. Lûtfi Kırdar
Idaro âmirleri arasımla yapılan değişiklikten sonra, İstanbul vali vo bolediyo butfkanı Dr. Lûtfi Kırdotın da bn«ka bir vazifeyo tâyin edileceği hakkımla ortada dulayan HÖylantilcr, düu sohriniir.de bulunan içimleri Baku uı tarafından tekzib odilmişlir.
(Dovamı 8a. ö 8Ü. 7 de)
zamanda bütün binayı sarmıştır, itfaiye yangını söndürmeğe çalış maktadır.
Yangının neden dolayı çıktığı ve koca binayı bir anda nasıl sardığı henüz malûm değildir. Ankaradaki Milli Eğitim Bakanlığı binası yangınından Bonra bu ■w-a».ı • tam •• I
okul binasının da gece yarısın- L 1*1 JLIİİŞIIİİSCİ dan sonra esrarlı bir şekilde yan- *
ması şimdilik garip bir tesadüf olarak telâkki edilmektedir. .
itfaiyenin gayretine rağmen yangının önlenerek binanın kurtulmasına imkân bulunamamış ve koca bina maalesef tamamen yan»
Feridun Fikri Düşünsel
Meclis Başkan Vekili Feridun
Boğaziçinde denizyolları vapurunun bir sandalı ile seyahat etti (Yazısı 5 inci sayfada)
momlokotln dahili durumunu teh-
bediyor.
Eski devirlerde yuruun
dit odocok şekilde açarsa bunu mazur
asayişsizliğe yol görmeğe imkân
yerlerinde sanki vardı. Bunlar bi
nu..tolif
yoktur.
Kanun kılı kırk yarıyor; fakat oozayı da kuvvetli veriyor. Buna rağmen kanunun şlddotl bu kabil vukuat kahramanlarının gözünü yıl
dırımyor.
Geçenlordo İzmir yolunu kes ve otomoblllori durdurarak soya
durmıyanlara da atoş ederek içln-dokllorl öldüron dört haydut yaka-
lanmıştı. Bunlar on boş llo on sekiz arasında kurt yavrularıdır; hallerini ıslah otmelerlno İmkân yoktur, çünkü haydutluğa yüksek lylen baş
niyeti
patantalı eşkıyalar r novl ortaçağ zih-
llo yaşadıkları muhiti nara-
oa keserler; adota halk ile kayna-
şırlar, hükümet bir tarafta, eşklya bir tarafta, halk bir tarafta herkes İşi İle gücü llo meşgul olur, vo o vazlyote göro bir Idaro kurulurdu.
Eşklya, hayatın heyecanlarından, hamaslyatından sayılırdı. Onların üzerine hikâyeler düzülür, vakıalar anlatılır... Falanın kızını filân eşklya çoyizlomlş, falan köylünün ölen öküzünün yorlno bir öküz alınış... denilir; nlhayot «su dostlsl su yolunda kırılır!» meseli llo bir (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Heyet Başkanı Georye Denny
laınışlardır.
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaro ı Nuruosmaniyo No: 17
T«l adresi: «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Telefon: 20795— 2518»
CUMA
22
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3711
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
21 Temmuz seçimleri protesto edildi
Dün. İstanbul D.P. itlerin Çember litaş sinemasında yaptıkları büyük toplantıda, hatipler, heyecanlı bir dille (21 Temr. ~t seçimlerini protesto ettiler... -(■
N. Erim'in son nutkundan bahseden CH P.
Genel Başkan Vekili, hükümetle parti arasında mutabakat bulunduğunu söyledi
Cumhuriyet„te çıkan bir beyanat tekzibediliyor
Yalanlamalar
Başladı
alk Partisi mensuplarının, ötedenberi huylandır, kalabalıkça bir top-
luluk önünde konuştukları valdt heyecana gelirler, kabarırlar ve rakip partiye karşı en sert, en katı tenlddlerde bulunurlar. Muhalifi irtica ile, düşmanla işibrliği etmekle, komünist olmakla memlekette ihtilâl yamtmakla, sokak kalabalıklarını ayaklandırmakla itham ederler. Fakat sonra ilgililer teessürlerinden adalet makamlarına baş vurunca derhal rio’at, tevil başlar ve bütün bu sözler gûya söylenmemiş olur. Maamafih mahkemeler Demokrat Parti başkanına haksız isnatlarda bulunan bazı şahısların mahkûm etmedi değil... Cevdet Kerim incedayı da, şark vilâyetlerimizde, serbest seçim yapılırsa Hasso ile Memolann Meclise dolacağından denı vurmuş fakat bilâhare bu çirkin sözlerin yurtta yarattığı kötü tepkiyi görünce, dilin kemiği olmadığı için, inkâr vadisine sapmış İdi.
Şimdi de Başbakan yardımcısı •ayan Nihat Erimle Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu, son seyahatte, kendilerine atfedilen İfadeleri topyekûn tekzip ediyorlar ve sadece Anadolu Ajansı say falannda İntişar eden demeçlerin sahih ve mevsuk olduğunu tekrarlıyorlar.
Nihat Erimin tekzibinde bilhassa Amerikalılann demokratlara güvenmedikleri hakkmdaki ifadenin vâki olmadığını tasrih etmesi bizce memnunluğu mucip olmuştur. Çünkü hatırlardadır ki bu demeç üzerinde bu sütunlarda uzun mütalealar yürüterek teessürümüzü açıklamıştık. Bu nevi ■özlerin sarfedilmemiş olması veyahut edilmiş ise şimdi red ve nefiy edilmesi çok yerindedir. iç kavgalarımız için hariçten delil Ve şahit İkame etmek gibi bozuk bir usule artık hiç baş vurmıya-lım... Ne Amerikanın tasvip etmemesini bir kusur ve kabahat sayalım ne de hattâ Sovyet radyolarının bir siyaset adamımız hakkmdaki düşüncelerini o şahsın leh ve aleyhinde bir propaganda vesilesi yapmı yalım. Bilhassa önümüzde seçim konuşmaları ve çatışmaları devri açıldığına göre çeşitli dünya radyo gazetelerinin, kendi zaviyelerinden bizim iç cereyanlarımızı mii-talea ve tahlil etmelerini, bir tak dlr veya tasdik vesilesi saymıya-lım. İktidar partisi acaba böyle I bir esası kabule yanaşır mı? Çün I kü dikkat edecek olursanız Halk Partisi ileri gelenleri, dalına amma daima, durum şu veya bu şekilde kötü gitti mi kabahattim hiç bahsetmez veya mes'uliyet ■ramağa lüzum görmez- Fakat kazara ufacık bir iyilik emaresi gördü mü derhal bunu hükümetin dirayetine, kullandığı memurların basiretine verir.
Bunun bariz ve dumanı üstünde bir numunesini göstereceğiz. Amerika ayanından iki zat Tür-kiyenin Atlantik paktına alınmamış olmasını teııkid eylemişler ve bu hareket hattının yanlış olduğunu söylemişlerdi. Derhal An-karanın yetkili kaynakları gazete çilere demişlerdir ki bu iki Amerikalı zatın İkiyle bize muvafık bir dil kulları ması Vaşingtonda Selim Sarper ile Feridun Cemalin mütemadi telkin ve gayretleri neticesidir.
İnsaf olunsun, eğer iki âyâıu lehimizde söz söylemesi bizim sı fir ve delegemizin himmeti ese olarak kabul edilecekse neden Atlantik paktına kabul edilmemiş olmamızı Dışişleri Bakanımızın beceriksizliğine, İhmaline veya kâfi gayret sarf etmemiş olmasına atf vo İsnat etmemeli ve neden bu yolda neşriyatta bulunan ve
(Davamı 8a. • 8ü. » da)
Mriık 21 Temmuz
tekrar edilemez
Yurdun her tarafında hatipler, sert ve şiddetli bir dille üç yıl evvelki
acı hâdiseyi protesto etti
Ankara: 21 (Telefonla) — Demokrat Parti bugün 21 Temmuz 946 seçimlerinin yıldönümü dolayısile Doğan bahçesinde bir toplantı yapmıştır.
Bahçe duvarlarına asılmış şu vecizeler göze çarpıyordu: «Millet iradesi tuz buz «dilemez», «Millî iradeye saygı göstermiyenlerin
sonu hüsrandır», «Yasamızdır Anayasa - baskı vermez bize tasa.»
Saat 18,45 açılan toplantıda ilk olarak kürsüye Demokrat Parti Ankara il İdare kurulu başkanı Osman Şevki Çiçekdağ gelerek; kapalı salon sahiplerinin her ne sebeptense (Devamı Sa. s Sü.
Amerikan Ayan Meclisi Atlantik Paktını kabul etti
Eaşkan Truman nutuk söylerken
Eaşkan Truman nutuk söylerken

"Radyo ile şehir toplantıları grubu
rr
Dünya turuna çıkan gruptan, 6 Amerikalı dün istanbula geldi
Diğer 18 kişinin bu sabah Ye-


Dünkü Cumhuriyet gazetesinde Nihat Erim’in beyanatı ve bunun C.H.P.’de yaptığı akisler etrafında çıkan yazı hakkında C.H.P. Genel Başkanvekili Hilmi Uran şu beyanatta bulunmuştur:
«Başbakan yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Nihat Erim’in oon yurt gezisinde iç politikamı-(Dovamı Sa. 5 80. 6 da)
Amerika Maliye Bakanı Snyder, Ankarada yaptığı basın toplantı sında... .■
Temmuz
Mes’ut bir bayram olarak kutlanmalıdır
Yu^osldvı/anın fcomünbt diktatörü Mareşal Tito
Vaşington: 2 1(A.A.) «United Press) — Kuzey Atlantik paktının âyân meclisi tarafından 13 muhalife karşı 82 oyla yâni gereken çoğunluktan 13 oy fazlasi-le tasdik edilmesi üzerine başkan Trumanın cuma günü kongreye Avrupanın silâhlandırılma bi için 1.130.000.000 dolar sarfını gerektirecek bir proğram arzet-mesi beklenmektedir. Bundan başka başkanın yine cuma günü (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Mareşal
T”
İstanbul
Valisi de
değişecek mi?
İçişleri Bakanı dün tekzib
etti, fakat, Kır darın Bağdat
] Dünya turuna çıkmış bulunan tanınmış «Radyo ile şehir toplan tılan» grupundan 6 kişi dün bah şehrimize gelmiştir.

şilköy e gelmesi beklenmektedir, gelen heyet arasında bulu-programuı müessis ve idareye heyet reisi Mr. George Denny kendisi ile görüşen bir kadaşımıza aşağıdaki izahatı miştir:
«— Amerikanın Şehir Meclisi toplantıları adını taşıyan radyo programlarında, muhtelif konular üzerinde başka başka görüşlere sahip bulunan uzmanlar ve siyasi liderler mikrofon başına ge (irilir ve açık celse halinde yapılan tartışmalar sırasında halkın da konuşanlardan sorular sorması mümkün kılınır.
(Devamı 8a. a 8Ü. 6 da)
elçiliğinden bahsediliyor


21 Temmuz miinasebetile C. H. P. Eminönü ilçesi dün akşam saat 22 de Eminönü Halkevinde bir toplantı yapmıştır.
Bu toplantıda ilk olarak Eminönü ilçe başkanı Avukat Fehmi Ataç söz alarak toplantıyı aç mış ve sözlerine şunları Uâve etmiştir:
«— 21 Temmuz günü C. H. P. sinin şerefli tarihinde kutsal bir gün olarak yaşıyacaktır. Bu büyük günü huzurunuzla kutluyo-(Devaını Sa. 5 8ü. 7 do)
kaçacak
Kendisini kaçıracak olan uçağın hazırlandığı bildiriliyor
Mllâno, 21 (AP) — Milânoda intişar etmekte olnn «Î1 Corriere Lombarda» gazetesinin neşrettiği bir habere göre, Mareşal Tito ya kında uçakla Mekaikaya gitmeye lıazırlanm aktadır.
Bir şirket tarafından çıkarılmakta olan ve daima göze batacak haberler vermek isteyen ga-
Yeniden para ayarı şayiası dolaşıyor
Amerika Maliye Bakanı’nın Ankarayı ziyareti, bazı yorumlara yol açtı
Ankara, 21 (Hususî) — Amerika maliye bakanı bay Soyderiin avdetinden sonra memleketimizin yeni bir takım malî kararlar alacağı intibaı Ankarada ciddi olarak tahmin edilmektedir. Bu kararların yeni bir para ayarla-şeklinde ortaya çıkacağına (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do)
Kayseride bir hâdise
Avam Kamarası
YENİ ALINAN GİRESUN VAPURU
Giresun vapuru da limanımıza geldi
zete ayni zamanda, kominform'-

33 vatandaş Jandarmaya karşı geldikleri iddiasile tevkif edildi
Kayseri, 21 (Telefonla) — Şehri, ralze yakın bir mesafede ve Erd, yaşın eteğinde bulunan Hisarcık kö yünde muhiti heyecana aevkeden 33 kişinin tevkifi Ue neticele . bir hadise olmuştur.
dış politikayı
goruşuyor
Vapur Karadeniz hattına tahsis edildi, yolculuk biraz ferahlıyor
ağustos başında Yugoslavya
(De



Sa. s Sü.
da)
Ankara Teknik
Öğretmen
Okulu yanılt
Ankara: 29 (Gece yarısından
sonra telefonla) — Ankara bu
gece mühim bir yangın hâdisesi-

daha sahne olmuştur. Gece ya
rısından sonra saat 2 ye doğru
Gazi Enstitüsü yanında, Teknik
öğretmen okulu binasında anî olarak bir yangın çıkmış, kısa bir
Amerikadan satın aldığımız 6 posta gemisinden 3 üncüsü olan «Giresun» gemisi 15 yolcu ve 50 ton yükle dün saat 12 de limanımıza gelmiş ve limanda bulunan gemiler tarafından düdükler ça-(Devamı Sa. 5'SÜ. 4 do)
Bevin ile Çörçil arasında sert tartışmalar oldu Londra, 21 (B.B.C.) — Bugün avam kamarasında dış siyasete dair görüşmeler başlamış, ili: sös alan Mr. Bevin. Avrupada sulhun tesis edilebilmesi için, en başta_ gelen şartın Almanya meselui olduğunu söylemiştir. Mumaileyhi (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
TAKVİMDEN Bili YAPRAK:
Asâyiş ön safda gelir
ULUhAY
sık
C on günlerdo gazotelerde yol kesen haydutlardan sık bahsedllnıeSo baylandı. Bü-
Gazeteler ylno İstanbul civarında bir sokak soygunculuğundan bahsetti.
yük bir kriminolog »cürüm yoktur; sebop vardır» diyor. Bu sebep, ne kadar kuvvetli olursa olsun bir
Bu vazlyot karşısında asayiş cı-
vatasını biraz daha sıkıştırr. ı ica-
Vali Dr. Lûtfi Kırdar
Idaro âmirleri arasımla yapılan değişiklikten sonra, İstanbul vali vo bolediyo butfkanı Dr. Lûtfi Kırdotın da bn«ka bir vazifeyo tâyin edileceği hakkımla ortada dulayan HÖylantilcr, düu sohriniir.de bulunan içimleri Baku uı tarafından tekzib odilmişlir.
(Dovamı 8a. ö 8Ü. 7 de)
zamanda bütün binayı sarmıştır, itfaiye yangını söndürmeğe çalış maktadır.
Yangının neden dolayı çıktığı ve koca binayı bir anda nasıl sardığı henüz malûm değildir. Ankaradaki Milli Eğitim Bakanlığı binası yangınından Bonra bu ■w-a».ı • tam •• I
okul binasının da gece yarısın- L 1*1 JLIİİŞIIİİSCİ dan sonra esrarlı bir şekilde yan- *
ması şimdilik garip bir tesadüf olarak telâkki edilmektedir. .
itfaiyenin gayretine rağmen yangının önlenerek binanın kurtulmasına imkân bulunamamış ve koca bina maalesef tamamen yan»
Feridun Fikri Düşünsel
Meclis Başkan Vekili Feridun
Boğaziçinde denizyolları vapurunun bir sandalı ile seyahat etti (Yazısı 5 inci sayfada)
momlokotln dahili durumunu teh-
bediyor.
Eski devirlerde yuruun
dit odocok şekilde açarsa bunu mazur
asayişsizliğe yol görmeğe imkân
yerlerinde sanki vardı. Bunlar bi
nu..tolif
yoktur.
Kanun kılı kırk yarıyor; fakat oozayı da kuvvetli veriyor. Buna rağmen kanunun şlddotl bu kabil vukuat kahramanlarının gözünü yıl
dırımyor.
Geçenlordo İzmir yolunu kes ve otomoblllori durdurarak soya
durmıyanlara da atoş ederek içln-dokllorl öldüron dört haydut yaka-
lanmıştı. Bunlar on boş llo on sekiz arasında kurt yavrularıdır; hallerini ıslah otmelerlno İmkân yoktur, çünkü haydutluğa yüksek lylen baş
niyeti
patantalı eşkıyalar r novl ortaçağ zih-
llo yaşadıkları muhiti nara-
oa keserler; adota halk ile kayna-
şırlar, hükümet bir tarafta, eşklya bir tarafta, halk bir tarafta herkes İşi İle gücü llo meşgul olur, vo o vazlyote göro bir Idaro kurulurdu.
Eşklya, hayatın heyecanlarından, hamaslyatından sayılırdı. Onların üzerine hikâyeler düzülür, vakıalar anlatılır... Falanın kızını filân eşklya çoyizlomlş, falan köylünün ölen öküzünün yorlno bir öküz alınış... denilir; nlhayot «su dostlsl su yolunda kırılır!» meseli llo bir (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Heyet Başkanı Georye Denny
laınışlardır.

Comments (0)