Cumartesi 23 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu idareı Nuruoomanlyo Not 17 Tol adroslı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 10705—28188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3712 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Mübarek Kadir Gecesi Yazan : Kadircan KAFLI (2 nci sayfamızda ok- yunuz)
Erimin Bayara sonfc“'| tarizi nahoş oldu Devleti!|
Moskova radyosu |
Moskova radyosu şimdi de Kürtiere
Sorulan sual şudur: Celâl Bayar’ın, 60 yaşına kadar hizmet ettiği “Efendi,, kimdir; Atatürk mü?
Üç yıl evvelki Seçimlerin Mes'ulleri
1 Temmuz; yurdun her tarafında, muhalefet par tileri ile Halk Partililerin, yaptıkları toplantı ve nutuklarla geçti. Biz eminiz ki insaflı vatandaşlar yâni Nihat Erimin Lonirde düşüncelerine müracaat ettiği tarafsız on altı milyonluk Türk kitlesi, bütün bu tartışma ve didişmelere sebebiyet vermiş olan (1946) hâdisesinin müseb-biblerini hoşnutsuzluk hattâ istikrah ile hatırlamıştır. Millet hâkimiyetine, reylerin masonluğuna el uzatanların cezasız kalması ve kanunsuz müdahalelerin mukabelesiz bırakılması âmme vicdanında öyle bir ıztırap ve teessür havası yaratmıştır ki aradan üç yıl gibi oldukça hatırı sayılan bir fasıla geçmiş olduğu halde herkes, o geçmiş günün acı tadını, damağında, tekrar ayni kuvvetle duymuştur.
Milletteki bu uyanıklık ve kıvraklık iktidarın gözünü ve kulağını dört açmalıdır. Halkevinde toplanan bazı Halk Partisi mensuplarının 21 Temmuz gününü milli bayram saymaları iltifata değmez. Olsa olsa o gün, intihap kabiliyeti sıfırdan aşağı olduğu hal d o seçilmiş bulunanların bayram yapacakları bir gündür amma bu bayram ancak hususî bir şekilde ve aile harîminde yapılabilir. Yoksa umumi toplantı halinde değil.
Halkevleri bu münasebetle, yine, Halkçılar tarafından siyasî maksatlarla kullanılmıştır. Hani demokratların içtimalanna bu evler bir türlü kapılarını açmıyorlardı. Çünkü buraları kültür kaynaklan İdi, politikanın, fesatlı havasına maruz buhındurul-mıyacaktı. Bu lâkırdıları sarfe-den Halk Parti zimamdarlan hâlâ ayni adamlardır ve vaitlerinin bu kadar açık ihlâlinden acaba hiç bir eziyet ve azap duymuyorlar mı? Millete karşı ve millet müvacehesinde verilen sözlerin bu kadar az tutulması, İstikbal için, halkta bir teminat makamı na kaim olacak mıdır? Sözle fiilin her dakika bu kadar tezat halinde olması Biyesi bir partiyi bir defa değil günde bir kaç defa mahvetmeğe yeter.
Halk Partili Ekrem Tur konuş masında matbuat ve gazetecilere hücum etmiş ve dinleyici Halk Partililer de kahrolsun gazeteciler diye haykırmışlardır. Hakikaten Ekrem Turun sinemacıların fiyat zammı talebini desteklediğini teşhir etmiş olan gazetecilere kin ve husumet bağlaması çok makul ve tabii İse de Halk Partili dinleyicilerin kendi keselerinde rahne açmak ve şehir hal-
(Devamı 8a. 5 8ü. 6 da)
Başbakan yardımcısı Nihat Erimle D. P. genel başkanı Bayar, konuşrlarken
İzmir, 22 (Hububî) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin bugünkü gazetelerde çıkan beyanata burada İyi karşılanmamıştır. Bilhassa, aydın ve İleri düşünüşleriyle temayüz ettiği bir müddet evvel kabul olunan ve profesörlükten politikaya atılan genç bir bakana asla yaluştınla-mıyacak sözlerin, bu son demeçte yer almış bulunması, elem u-yandırmıştar. D.P. Genel Başkanı Celâl Bayarla aralarında bir müddettenberi devam eden münakaşaya bir cevap teşkili İçin hazırlanmışa benziyen bu mülâ-katta gazeteci, Bakana şunu soruyor: (Devamı Sa. 5 8Ü. 8 do)
hücuma başladı $
Londra, 22 (Nafen) — Tanınmış Ingiliz yazarlarından John Rimclıe Londranın bir musevi gazetesi olan «Jevish Chronicle» de yazdığı bir yazıda şöyle demek tedir:
«Son günlerde Moskova ve Ba-kü radyoları vasıtasiyle yakın ve Orta Şark memleketlerine doğru yapılan radyo propagandasında ani bir değişiklik müşahede edil-
(Devamı Sa. s 8Ü. 8 de)
Truman’ın askerî yardım için Kongreye yem mesajı
Atlantik Paktının Âyan’da tasdikinden sonra Rusyanın, Amerikaya karşı muazzam bir propaganda savaşına girişeceği bildiriliyor
Yeni Riyo de Janeyro Büyükelçimiz Fuat Canm dün Ankara va-purile memuriyet mahalline hareket etmiştir. Yukarıdaki resim Fuat Carim’i vapurda göstermektedir.
Vaşlngton 22 a.a (United press) — Başkan Trum&nın yabancı nıern leketlere 1,450,000,000 dolarlık silâh yardımı programını kongreye daha sonra göndermeyo karar verdiği Öğrenilmişti, ilk malûmata göre, Başkan bu programı, bugün verecekti. Bu t&llk karan için hiç bir sebep zikr edilmemiştir,
Vaşlngton 22 a..a. (Reuter) — Başkan Trumamn önümüzdeki pazartesi günü kongreye Atlantik paktını desteklemek tlzere ecnebi memleketlere askeri yardım prog -ramı göndereceği bugün Beyaz Sa raydan bildirilmiştir.
Gazetelere beyanatta bulunan Başkan Trumamn basın sekreteri Charles P.ms, Trumamn silâhlan . ma hakkmdakl mesajını bu gün her İki meclise göndermek niyetini taşıdığım, fakat bunu pazartesi gü nüne geri bıraktığını söylemiştir.
Sanıldığına göre bahis mevzuu olan Fransaya askeri yardım mik. tan 1,450.000.000 dolardır. Bunun 1.130.000.000 dolan Kuzey Atlan -tik paktında Birleşik Amerikanın
(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 de)
İstanbul Emniyet Müdürlüğüne tâyin edilen Cemal Göktan İçişlerinde yapılan nakiller
Ödeneklerden kesilen kazanç vergisi işi
Devlet Şûrasına baş vurarak dâva açanlar, haklarını geri alıyorlar; şu halde, şamil bir karara varmak, mâliyenin vazifesi olmak lâzım geliyor
Yargıçlara, Savcılara, gem- ■ dan ayrı olarak her ay bir mik railere, profesörlere, valilere, tar temsil ödeneği verildiği umum müdürlere ve emsaline malûmdur. Yalnız, Maliye Ba -*5107 sayılı kanunla malların I (Dovamı Sa. 5 8ü. 5 do)
Radyo ile Şehir Toplantıları azalan Ankaraya gittiler
Eski Yugoslav
Kralına göre
C. H. P., tek partili ara seçimlere hazırlanıyor
Ekimde yapılacak seçime gösterilecek namzedler için teşkilâtta gizli toplantılar
İstanbuldan gösterilecek namzedler arasında, Dr. Esad Durusoy, Burhan Felek, Ekrem Amaç ve Meliha Avni’nin isimlerinden de bahsolunuyor
Rusya, Tito’dan kurtulmak
istiyor
Roma 22, (AP) — Eski Yugos-lav Kralı Peter, dün. Birleşik A -merlka Devletlerini, Yugoslav dev let reisi Mareşal Titonun Batıya karşı takınmakta olduğu dostane tavra dikkat etmeye davet etmiştir.
Peter, halen Yugoslavyada bir dahili ayaklanma olmasını İmkânsız olarak vasıflandırmış ve Titonun ancak Rusya tarafından devri leblleceğini kaydetmiştir.
Kral Peter:
«Rusya Tifodan kurtulmak iste -mektedir, bunu şiddetle arzu et -mektedir. Fakat Yugoslavya ile yapılacak mücadele şimdilik Rusya nın işine gelmez.» kanaatini izhar etmiştir.
Roma 22 a.a. (Afp) — Yetkili bir Italyan kaynağından belirtildi, ğine göre, Romada cereyan etmek te olan Italyan - Yugoslav ticaret müzakereleri Italyan heyetinin talebi üzerine kesilmiştir.
Dün, Resmî Gazetede ilân edildi
Ankara, 22 Hususî) — içişleri Bakanlığında yapılan tâyin ve nakilleri evvelce bildirmiştim. Resmi Gazete’de çıkan listede görülen İBİmler, evvelce Yeni Sabah'da intişar eden isimlerin aynidir.
Yine bugünkü Resmî Gazcte-ı de ilân edildiğine göre, açık bu-ı lunan başbakanlık müsteşar mua vinllğine Maliye Bakanlığı maliye tetkik kurulu başkanı Halil Ayan tâyin edilmiştir.
Diğer taraftan, Antalya valiliğine tâyin edilen lamail Hakkı-dan açılan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne, Emniyet Genel Müdürlüğü birinci daire başkanı Cemal Göktan’m tâyinine alt karar da bugünkü Resmî Gazetede yayınlanmıştır.
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi
Dünkü toplantıda, müteaddit tenkidler yapıldı ve terbiye meselesi görüşüldü
İstanbul Muallimler Birliğinin terbiye kongresi dün Baat 14.30 da Fen Fakültesi konferans Balonunda Prof Fındıkoğlunun kısa bir demeci ile açılmış ve çalışmalarına başlamıştır.
Sabahattin Ali’nin katli
dâvasına devam edildi
9 Ekim 1949 pazar giinü ya* pılması muhtemel olan ikinci kıa« mî seçimler için şehrimiz C.H.P, teşkilâta hazırlıklara başlamış* tır. Bilindiği gibi şehrimizde Sadi Bekter ve merhum Akil Muhtardan iki münhal milletvekilliği bulunmaktadır. Daha şimdi-I den namzet tâyini için C.H.P. o-(Devamı Sa. 5 80. 7 de)
Tekel Bakanı izahat
veriyor
D)r. Fazıl Şerafeddin Bürge bilhassa tütün durumunu açıkladı
Kırklareli ağır ceza mahkemesinde dün dinlenen
şahitler dikkate değer ifade verdiler
ll 22 (Husus! suretteIğırceza Mahkemesinde devam edil- rafından erkenden hınca
Kırklarcll 22 (Hususi surette] gönderdiğimiz arkadaşımız yazı -yor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarlstona kaçırırken öl -dürmekten aantk Ali Ertckinln duruşmasına bugün Kırklareli A -I
Saat 0.30 a doğru başlayan bu günkü duruşmada mahkeme salonu her zamankinden daha kalaba-Ilık olan dinleyici ve meraklılar to-
durulmuştu.
Mahkeme heyeti: Başkan Salih
(Dovamı Sa. o Sü. 1 do)
TEKEL BAKANI
Dr. Fazıl ^/afettin Bürge
Ankara: 22 (Telefonla) — Haber aldığıma göre Polq ( Rusyadan da memleketiri day satmak yolunda teşebbüs» ler yapılmıştır.
Alâkalılarca bu hususta henüz bir karar verilmiş değildir.
(Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Ampul fabrikasının temeli dün atıldı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Feridun Fikri Düşünsel’in cevabı
D.P. Runıelikavaği ocak idare kurulu başkanı Nuri SÜIÜn’dcn aldığımız bir mektubu dün aynen neşretnıişlik. Bu mektuba cevap olarak, Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel, aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Vapurun gecikmesi üzerine Kavağa çıktım. İki saat bekleneceği görüşülürken kaptan, eun-dalla Yenimahalleye isallmizi teklif edip Bandalı İndirtti. Bindik ise de, hava kötü olduğundan İki dakika sonra döndük.»
Ba’zı beyanat dolayısiyle
ULUNAY
Radyo ile tehir toplantıları Azalan Yeşilköy de Ankarava hareketlerinden az evvel lYazıst 5 cideJ
Cumartesi 23 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu idareı Nuruoomanlyo Not 17 Tol adroslı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 10705—28188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3712 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Mübarek Kadir Gecesi Yazan : Kadircan KAFLI (2 nci sayfamızda ok- yunuz)
Erimin Bayara sonfc“'| tarizi nahoş oldu Devleti!|
Moskova radyosu |
Moskova radyosu şimdi de Kürtiere
Sorulan sual şudur: Celâl Bayar’ın, 60 yaşına kadar hizmet ettiği “Efendi,, kimdir; Atatürk mü?
Üç yıl evvelki Seçimlerin Mes'ulleri
1 Temmuz; yurdun her tarafında, muhalefet par tileri ile Halk Partililerin, yaptıkları toplantı ve nutuklarla geçti. Biz eminiz ki insaflı vatandaşlar yâni Nihat Erimin Lonirde düşüncelerine müracaat ettiği tarafsız on altı milyonluk Türk kitlesi, bütün bu tartışma ve didişmelere sebebiyet vermiş olan (1946) hâdisesinin müseb-biblerini hoşnutsuzluk hattâ istikrah ile hatırlamıştır. Millet hâkimiyetine, reylerin masonluğuna el uzatanların cezasız kalması ve kanunsuz müdahalelerin mukabelesiz bırakılması âmme vicdanında öyle bir ıztırap ve teessür havası yaratmıştır ki aradan üç yıl gibi oldukça hatırı sayılan bir fasıla geçmiş olduğu halde herkes, o geçmiş günün acı tadını, damağında, tekrar ayni kuvvetle duymuştur.
Milletteki bu uyanıklık ve kıvraklık iktidarın gözünü ve kulağını dört açmalıdır. Halkevinde toplanan bazı Halk Partisi mensuplarının 21 Temmuz gününü milli bayram saymaları iltifata değmez. Olsa olsa o gün, intihap kabiliyeti sıfırdan aşağı olduğu hal d o seçilmiş bulunanların bayram yapacakları bir gündür amma bu bayram ancak hususî bir şekilde ve aile harîminde yapılabilir. Yoksa umumi toplantı halinde değil.
Halkevleri bu münasebetle, yine, Halkçılar tarafından siyasî maksatlarla kullanılmıştır. Hani demokratların içtimalanna bu evler bir türlü kapılarını açmıyorlardı. Çünkü buraları kültür kaynaklan İdi, politikanın, fesatlı havasına maruz buhındurul-mıyacaktı. Bu lâkırdıları sarfe-den Halk Parti zimamdarlan hâlâ ayni adamlardır ve vaitlerinin bu kadar açık ihlâlinden acaba hiç bir eziyet ve azap duymuyorlar mı? Millete karşı ve millet müvacehesinde verilen sözlerin bu kadar az tutulması, İstikbal için, halkta bir teminat makamı na kaim olacak mıdır? Sözle fiilin her dakika bu kadar tezat halinde olması Biyesi bir partiyi bir defa değil günde bir kaç defa mahvetmeğe yeter.
Halk Partili Ekrem Tur konuş masında matbuat ve gazetecilere hücum etmiş ve dinleyici Halk Partililer de kahrolsun gazeteciler diye haykırmışlardır. Hakikaten Ekrem Turun sinemacıların fiyat zammı talebini desteklediğini teşhir etmiş olan gazetecilere kin ve husumet bağlaması çok makul ve tabii İse de Halk Partili dinleyicilerin kendi keselerinde rahne açmak ve şehir hal-
(Devamı 8a. 5 8ü. 6 da)
Başbakan yardımcısı Nihat Erimle D. P. genel başkanı Bayar, konuşrlarken
İzmir, 22 (Hububî) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin bugünkü gazetelerde çıkan beyanata burada İyi karşılanmamıştır. Bilhassa, aydın ve İleri düşünüşleriyle temayüz ettiği bir müddet evvel kabul olunan ve profesörlükten politikaya atılan genç bir bakana asla yaluştınla-mıyacak sözlerin, bu son demeçte yer almış bulunması, elem u-yandırmıştar. D.P. Genel Başkanı Celâl Bayarla aralarında bir müddettenberi devam eden münakaşaya bir cevap teşkili İçin hazırlanmışa benziyen bu mülâ-katta gazeteci, Bakana şunu soruyor: (Devamı Sa. 5 8Ü. 8 do)
hücuma başladı $
Londra, 22 (Nafen) — Tanınmış Ingiliz yazarlarından John Rimclıe Londranın bir musevi gazetesi olan «Jevish Chronicle» de yazdığı bir yazıda şöyle demek tedir:
«Son günlerde Moskova ve Ba-kü radyoları vasıtasiyle yakın ve Orta Şark memleketlerine doğru yapılan radyo propagandasında ani bir değişiklik müşahede edil-
(Devamı Sa. s 8Ü. 8 de)
Truman’ın askerî yardım için Kongreye yem mesajı
Atlantik Paktının Âyan’da tasdikinden sonra Rusyanın, Amerikaya karşı muazzam bir propaganda savaşına girişeceği bildiriliyor
Yeni Riyo de Janeyro Büyükelçimiz Fuat Canm dün Ankara va-purile memuriyet mahalline hareket etmiştir. Yukarıdaki resim Fuat Carim’i vapurda göstermektedir.
Vaşlngton 22 a.a (United press) — Başkan Trum&nın yabancı nıern leketlere 1,450,000,000 dolarlık silâh yardımı programını kongreye daha sonra göndermeyo karar verdiği Öğrenilmişti, ilk malûmata göre, Başkan bu programı, bugün verecekti. Bu t&llk karan için hiç bir sebep zikr edilmemiştir,
Vaşlngton 22 a..a. (Reuter) — Başkan Trumamn önümüzdeki pazartesi günü kongreye Atlantik paktını desteklemek tlzere ecnebi memleketlere askeri yardım prog -ramı göndereceği bugün Beyaz Sa raydan bildirilmiştir.
Gazetelere beyanatta bulunan Başkan Trumamn basın sekreteri Charles P.ms, Trumamn silâhlan . ma hakkmdakl mesajını bu gün her İki meclise göndermek niyetini taşıdığım, fakat bunu pazartesi gü nüne geri bıraktığını söylemiştir.
Sanıldığına göre bahis mevzuu olan Fransaya askeri yardım mik. tan 1,450.000.000 dolardır. Bunun 1.130.000.000 dolan Kuzey Atlan -tik paktında Birleşik Amerikanın
(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 de)
İstanbul Emniyet Müdürlüğüne tâyin edilen Cemal Göktan İçişlerinde yapılan nakiller
Ödeneklerden kesilen kazanç vergisi işi
Devlet Şûrasına baş vurarak dâva açanlar, haklarını geri alıyorlar; şu halde, şamil bir karara varmak, mâliyenin vazifesi olmak lâzım geliyor
Yargıçlara, Savcılara, gem- ■ dan ayrı olarak her ay bir mik railere, profesörlere, valilere, tar temsil ödeneği verildiği umum müdürlere ve emsaline malûmdur. Yalnız, Maliye Ba -*5107 sayılı kanunla malların I (Dovamı Sa. 5 8ü. 5 do)
Radyo ile Şehir Toplantıları azalan Ankaraya gittiler
Eski Yugoslav
Kralına göre
C. H. P., tek partili ara seçimlere hazırlanıyor
Ekimde yapılacak seçime gösterilecek namzedler için teşkilâtta gizli toplantılar
İstanbuldan gösterilecek namzedler arasında, Dr. Esad Durusoy, Burhan Felek, Ekrem Amaç ve Meliha Avni’nin isimlerinden de bahsolunuyor
Rusya, Tito’dan kurtulmak
istiyor
Roma 22, (AP) — Eski Yugos-lav Kralı Peter, dün. Birleşik A -merlka Devletlerini, Yugoslav dev let reisi Mareşal Titonun Batıya karşı takınmakta olduğu dostane tavra dikkat etmeye davet etmiştir.
Peter, halen Yugoslavyada bir dahili ayaklanma olmasını İmkânsız olarak vasıflandırmış ve Titonun ancak Rusya tarafından devri leblleceğini kaydetmiştir.
Kral Peter:
«Rusya Tifodan kurtulmak iste -mektedir, bunu şiddetle arzu et -mektedir. Fakat Yugoslavya ile yapılacak mücadele şimdilik Rusya nın işine gelmez.» kanaatini izhar etmiştir.
Roma 22 a.a. (Afp) — Yetkili bir Italyan kaynağından belirtildi, ğine göre, Romada cereyan etmek te olan Italyan - Yugoslav ticaret müzakereleri Italyan heyetinin talebi üzerine kesilmiştir.
Dün, Resmî Gazetede ilân edildi
Ankara, 22 Hususî) — içişleri Bakanlığında yapılan tâyin ve nakilleri evvelce bildirmiştim. Resmi Gazete’de çıkan listede görülen İBİmler, evvelce Yeni Sabah'da intişar eden isimlerin aynidir.
Yine bugünkü Resmî Gazcte-ı de ilân edildiğine göre, açık bu-ı lunan başbakanlık müsteşar mua vinllğine Maliye Bakanlığı maliye tetkik kurulu başkanı Halil Ayan tâyin edilmiştir.
Diğer taraftan, Antalya valiliğine tâyin edilen lamail Hakkı-dan açılan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne, Emniyet Genel Müdürlüğü birinci daire başkanı Cemal Göktan’m tâyinine alt karar da bugünkü Resmî Gazetede yayınlanmıştır.
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi
Dünkü toplantıda, müteaddit tenkidler yapıldı ve terbiye meselesi görüşüldü
İstanbul Muallimler Birliğinin terbiye kongresi dün Baat 14.30 da Fen Fakültesi konferans Balonunda Prof Fındıkoğlunun kısa bir demeci ile açılmış ve çalışmalarına başlamıştır.
Sabahattin Ali’nin katli
dâvasına devam edildi
9 Ekim 1949 pazar giinü ya* pılması muhtemel olan ikinci kıa« mî seçimler için şehrimiz C.H.P, teşkilâta hazırlıklara başlamış* tır. Bilindiği gibi şehrimizde Sadi Bekter ve merhum Akil Muhtardan iki münhal milletvekilliği bulunmaktadır. Daha şimdi-I den namzet tâyini için C.H.P. o-(Devamı Sa. 5 80. 7 de)
Tekel Bakanı izahat
veriyor
D)r. Fazıl Şerafeddin Bürge bilhassa tütün durumunu açıkladı
Kırklareli ağır ceza mahkemesinde dün dinlenen
şahitler dikkate değer ifade verdiler
ll 22 (Husus! suretteIğırceza Mahkemesinde devam edil- rafından erkenden hınca
Kırklarcll 22 (Hususi surette] gönderdiğimiz arkadaşımız yazı -yor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarlstona kaçırırken öl -dürmekten aantk Ali Ertckinln duruşmasına bugün Kırklareli A -I
Saat 0.30 a doğru başlayan bu günkü duruşmada mahkeme salonu her zamankinden daha kalaba-Ilık olan dinleyici ve meraklılar to-
durulmuştu.
Mahkeme heyeti: Başkan Salih
(Dovamı Sa. o Sü. 1 do)
TEKEL BAKANI
Dr. Fazıl ^/afettin Bürge
Ankara: 22 (Telefonla) — Haber aldığıma göre Polq ( Rusyadan da memleketiri day satmak yolunda teşebbüs» ler yapılmıştır.
Alâkalılarca bu hususta henüz bir karar verilmiş değildir.
(Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Ampul fabrikasının temeli dün atıldı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Feridun Fikri Düşünsel’in cevabı
D.P. Runıelikavaği ocak idare kurulu başkanı Nuri SÜIÜn’dcn aldığımız bir mektubu dün aynen neşretnıişlik. Bu mektuba cevap olarak, Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel, aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Vapurun gecikmesi üzerine Kavağa çıktım. İki saat bekleneceği görüşülürken kaptan, eun-dalla Yenimahalleye isallmizi teklif edip Bandalı İndirtti. Bindik ise de, hava kötü olduğundan İki dakika sonra döndük.»
Ba’zı beyanat dolayısiyle
ULUNAY
Radyo ile tehir toplantıları Azalan Yeşilköy de Ankarava hareketlerinden az evvel lYazıst 5 cideJ
Cumartesi 23 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu idareı Nuruoomanlyo Not 17 Tol adroslı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 10705—28188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3712 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Mübarek Kadir Gecesi Yazan : Kadircan KAFLI (2 nci sayfamızda ok- yunuz)
Erimin Bayara sonfc“'| tarizi nahoş oldu Devleti!|
Moskova radyosu |
Moskova radyosu şimdi de Kürtiere
Sorulan sual şudur: Celâl Bayar’ın, 60 yaşına kadar hizmet ettiği “Efendi,, kimdir; Atatürk mü?
Üç yıl evvelki Seçimlerin Mes'ulleri
1 Temmuz; yurdun her tarafında, muhalefet par tileri ile Halk Partililerin, yaptıkları toplantı ve nutuklarla geçti. Biz eminiz ki insaflı vatandaşlar yâni Nihat Erimin Lonirde düşüncelerine müracaat ettiği tarafsız on altı milyonluk Türk kitlesi, bütün bu tartışma ve didişmelere sebebiyet vermiş olan (1946) hâdisesinin müseb-biblerini hoşnutsuzluk hattâ istikrah ile hatırlamıştır. Millet hâkimiyetine, reylerin masonluğuna el uzatanların cezasız kalması ve kanunsuz müdahalelerin mukabelesiz bırakılması âmme vicdanında öyle bir ıztırap ve teessür havası yaratmıştır ki aradan üç yıl gibi oldukça hatırı sayılan bir fasıla geçmiş olduğu halde herkes, o geçmiş günün acı tadını, damağında, tekrar ayni kuvvetle duymuştur.
Milletteki bu uyanıklık ve kıvraklık iktidarın gözünü ve kulağını dört açmalıdır. Halkevinde toplanan bazı Halk Partisi mensuplarının 21 Temmuz gününü milli bayram saymaları iltifata değmez. Olsa olsa o gün, intihap kabiliyeti sıfırdan aşağı olduğu hal d o seçilmiş bulunanların bayram yapacakları bir gündür amma bu bayram ancak hususî bir şekilde ve aile harîminde yapılabilir. Yoksa umumi toplantı halinde değil.
Halkevleri bu münasebetle, yine, Halkçılar tarafından siyasî maksatlarla kullanılmıştır. Hani demokratların içtimalanna bu evler bir türlü kapılarını açmıyorlardı. Çünkü buraları kültür kaynaklan İdi, politikanın, fesatlı havasına maruz buhındurul-mıyacaktı. Bu lâkırdıları sarfe-den Halk Parti zimamdarlan hâlâ ayni adamlardır ve vaitlerinin bu kadar açık ihlâlinden acaba hiç bir eziyet ve azap duymuyorlar mı? Millete karşı ve millet müvacehesinde verilen sözlerin bu kadar az tutulması, İstikbal için, halkta bir teminat makamı na kaim olacak mıdır? Sözle fiilin her dakika bu kadar tezat halinde olması Biyesi bir partiyi bir defa değil günde bir kaç defa mahvetmeğe yeter.
Halk Partili Ekrem Tur konuş masında matbuat ve gazetecilere hücum etmiş ve dinleyici Halk Partililer de kahrolsun gazeteciler diye haykırmışlardır. Hakikaten Ekrem Turun sinemacıların fiyat zammı talebini desteklediğini teşhir etmiş olan gazetecilere kin ve husumet bağlaması çok makul ve tabii İse de Halk Partili dinleyicilerin kendi keselerinde rahne açmak ve şehir hal-
(Devamı 8a. 5 8ü. 6 da)
Başbakan yardımcısı Nihat Erimle D. P. genel başkanı Bayar, konuşrlarken
İzmir, 22 (Hububî) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin bugünkü gazetelerde çıkan beyanata burada İyi karşılanmamıştır. Bilhassa, aydın ve İleri düşünüşleriyle temayüz ettiği bir müddet evvel kabul olunan ve profesörlükten politikaya atılan genç bir bakana asla yaluştınla-mıyacak sözlerin, bu son demeçte yer almış bulunması, elem u-yandırmıştar. D.P. Genel Başkanı Celâl Bayarla aralarında bir müddettenberi devam eden münakaşaya bir cevap teşkili İçin hazırlanmışa benziyen bu mülâ-katta gazeteci, Bakana şunu soruyor: (Devamı Sa. 5 8Ü. 8 do)
hücuma başladı $
Londra, 22 (Nafen) — Tanınmış Ingiliz yazarlarından John Rimclıe Londranın bir musevi gazetesi olan «Jevish Chronicle» de yazdığı bir yazıda şöyle demek tedir:
«Son günlerde Moskova ve Ba-kü radyoları vasıtasiyle yakın ve Orta Şark memleketlerine doğru yapılan radyo propagandasında ani bir değişiklik müşahede edil-
(Devamı Sa. s 8Ü. 8 de)
Truman’ın askerî yardım için Kongreye yem mesajı
Atlantik Paktının Âyan’da tasdikinden sonra Rusyanın, Amerikaya karşı muazzam bir propaganda savaşına girişeceği bildiriliyor
Yeni Riyo de Janeyro Büyükelçimiz Fuat Canm dün Ankara va-purile memuriyet mahalline hareket etmiştir. Yukarıdaki resim Fuat Carim’i vapurda göstermektedir.
Vaşlngton 22 a.a (United press) — Başkan Trum&nın yabancı nıern leketlere 1,450,000,000 dolarlık silâh yardımı programını kongreye daha sonra göndermeyo karar verdiği Öğrenilmişti, ilk malûmata göre, Başkan bu programı, bugün verecekti. Bu t&llk karan için hiç bir sebep zikr edilmemiştir,
Vaşlngton 22 a..a. (Reuter) — Başkan Trumamn önümüzdeki pazartesi günü kongreye Atlantik paktını desteklemek tlzere ecnebi memleketlere askeri yardım prog -ramı göndereceği bugün Beyaz Sa raydan bildirilmiştir.
Gazetelere beyanatta bulunan Başkan Trumamn basın sekreteri Charles P.ms, Trumamn silâhlan . ma hakkmdakl mesajını bu gün her İki meclise göndermek niyetini taşıdığım, fakat bunu pazartesi gü nüne geri bıraktığını söylemiştir.
Sanıldığına göre bahis mevzuu olan Fransaya askeri yardım mik. tan 1,450.000.000 dolardır. Bunun 1.130.000.000 dolan Kuzey Atlan -tik paktında Birleşik Amerikanın
(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 de)
İstanbul Emniyet Müdürlüğüne tâyin edilen Cemal Göktan İçişlerinde yapılan nakiller
Ödeneklerden kesilen kazanç vergisi işi
Devlet Şûrasına baş vurarak dâva açanlar, haklarını geri alıyorlar; şu halde, şamil bir karara varmak, mâliyenin vazifesi olmak lâzım geliyor
Yargıçlara, Savcılara, gem- ■ dan ayrı olarak her ay bir mik railere, profesörlere, valilere, tar temsil ödeneği verildiği umum müdürlere ve emsaline malûmdur. Yalnız, Maliye Ba -*5107 sayılı kanunla malların I (Dovamı Sa. 5 8ü. 5 do)
Radyo ile Şehir Toplantıları azalan Ankaraya gittiler
Eski Yugoslav
Kralına göre
C. H. P., tek partili ara seçimlere hazırlanıyor
Ekimde yapılacak seçime gösterilecek namzedler için teşkilâtta gizli toplantılar
İstanbuldan gösterilecek namzedler arasında, Dr. Esad Durusoy, Burhan Felek, Ekrem Amaç ve Meliha Avni’nin isimlerinden de bahsolunuyor
Rusya, Tito’dan kurtulmak
istiyor
Roma 22, (AP) — Eski Yugos-lav Kralı Peter, dün. Birleşik A -merlka Devletlerini, Yugoslav dev let reisi Mareşal Titonun Batıya karşı takınmakta olduğu dostane tavra dikkat etmeye davet etmiştir.
Peter, halen Yugoslavyada bir dahili ayaklanma olmasını İmkânsız olarak vasıflandırmış ve Titonun ancak Rusya tarafından devri leblleceğini kaydetmiştir.
Kral Peter:
«Rusya Tifodan kurtulmak iste -mektedir, bunu şiddetle arzu et -mektedir. Fakat Yugoslavya ile yapılacak mücadele şimdilik Rusya nın işine gelmez.» kanaatini izhar etmiştir.
Roma 22 a.a. (Afp) — Yetkili bir Italyan kaynağından belirtildi, ğine göre, Romada cereyan etmek te olan Italyan - Yugoslav ticaret müzakereleri Italyan heyetinin talebi üzerine kesilmiştir.
Dün, Resmî Gazetede ilân edildi
Ankara, 22 Hususî) — içişleri Bakanlığında yapılan tâyin ve nakilleri evvelce bildirmiştim. Resmi Gazete’de çıkan listede görülen İBİmler, evvelce Yeni Sabah'da intişar eden isimlerin aynidir.
Yine bugünkü Resmî Gazcte-ı de ilân edildiğine göre, açık bu-ı lunan başbakanlık müsteşar mua vinllğine Maliye Bakanlığı maliye tetkik kurulu başkanı Halil Ayan tâyin edilmiştir.
Diğer taraftan, Antalya valiliğine tâyin edilen lamail Hakkı-dan açılan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne, Emniyet Genel Müdürlüğü birinci daire başkanı Cemal Göktan’m tâyinine alt karar da bugünkü Resmî Gazetede yayınlanmıştır.
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi
Dünkü toplantıda, müteaddit tenkidler yapıldı ve terbiye meselesi görüşüldü
İstanbul Muallimler Birliğinin terbiye kongresi dün Baat 14.30 da Fen Fakültesi konferans Balonunda Prof Fındıkoğlunun kısa bir demeci ile açılmış ve çalışmalarına başlamıştır.
Sabahattin Ali’nin katli
dâvasına devam edildi
9 Ekim 1949 pazar giinü ya* pılması muhtemel olan ikinci kıa« mî seçimler için şehrimiz C.H.P, teşkilâta hazırlıklara başlamış* tır. Bilindiği gibi şehrimizde Sadi Bekter ve merhum Akil Muhtardan iki münhal milletvekilliği bulunmaktadır. Daha şimdi-I den namzet tâyini için C.H.P. o-(Devamı Sa. 5 80. 7 de)
Tekel Bakanı izahat
veriyor
D)r. Fazıl Şerafeddin Bürge bilhassa tütün durumunu açıkladı
Kırklareli ağır ceza mahkemesinde dün dinlenen
şahitler dikkate değer ifade verdiler
ll 22 (Husus! suretteIğırceza Mahkemesinde devam edil- rafından erkenden hınca
Kırklarcll 22 (Hususi surette] gönderdiğimiz arkadaşımız yazı -yor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarlstona kaçırırken öl -dürmekten aantk Ali Ertckinln duruşmasına bugün Kırklareli A -I
Saat 0.30 a doğru başlayan bu günkü duruşmada mahkeme salonu her zamankinden daha kalaba-Ilık olan dinleyici ve meraklılar to-
durulmuştu.
Mahkeme heyeti: Başkan Salih
(Dovamı Sa. o Sü. 1 do)
TEKEL BAKANI
Dr. Fazıl ^/afettin Bürge
Ankara: 22 (Telefonla) — Haber aldığıma göre Polq ( Rusyadan da memleketiri day satmak yolunda teşebbüs» ler yapılmıştır.
Alâkalılarca bu hususta henüz bir karar verilmiş değildir.
(Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Ampul fabrikasının temeli dün atıldı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Feridun Fikri Düşünsel’in cevabı
D.P. Runıelikavaği ocak idare kurulu başkanı Nuri SÜIÜn’dcn aldığımız bir mektubu dün aynen neşretnıişlik. Bu mektuba cevap olarak, Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel, aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Vapurun gecikmesi üzerine Kavağa çıktım. İki saat bekleneceği görüşülürken kaptan, eun-dalla Yenimahalleye isallmizi teklif edip Bandalı İndirtti. Bindik ise de, hava kötü olduğundan İki dakika sonra döndük.»
Ba’zı beyanat dolayısiyle
ULUNAY
Radyo ile tehir toplantıları Azalan Yeşilköy de Ankarava hareketlerinden az evvel lYazıst 5 cideJ
Cumartesi 23 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu idareı Nuruoomanlyo Not 17 Tol adroslı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 10705—28188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3712 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Mübarek Kadir Gecesi Yazan : Kadircan KAFLI (2 nci sayfamızda ok- yunuz)
Erimin Bayara sonfc“'| tarizi nahoş oldu Devleti!|
Moskova radyosu |
Moskova radyosu şimdi de Kürtiere
Sorulan sual şudur: Celâl Bayar’ın, 60 yaşına kadar hizmet ettiği “Efendi,, kimdir; Atatürk mü?
Üç yıl evvelki Seçimlerin Mes'ulleri
1 Temmuz; yurdun her tarafında, muhalefet par tileri ile Halk Partililerin, yaptıkları toplantı ve nutuklarla geçti. Biz eminiz ki insaflı vatandaşlar yâni Nihat Erimin Lonirde düşüncelerine müracaat ettiği tarafsız on altı milyonluk Türk kitlesi, bütün bu tartışma ve didişmelere sebebiyet vermiş olan (1946) hâdisesinin müseb-biblerini hoşnutsuzluk hattâ istikrah ile hatırlamıştır. Millet hâkimiyetine, reylerin masonluğuna el uzatanların cezasız kalması ve kanunsuz müdahalelerin mukabelesiz bırakılması âmme vicdanında öyle bir ıztırap ve teessür havası yaratmıştır ki aradan üç yıl gibi oldukça hatırı sayılan bir fasıla geçmiş olduğu halde herkes, o geçmiş günün acı tadını, damağında, tekrar ayni kuvvetle duymuştur.
Milletteki bu uyanıklık ve kıvraklık iktidarın gözünü ve kulağını dört açmalıdır. Halkevinde toplanan bazı Halk Partisi mensuplarının 21 Temmuz gününü milli bayram saymaları iltifata değmez. Olsa olsa o gün, intihap kabiliyeti sıfırdan aşağı olduğu hal d o seçilmiş bulunanların bayram yapacakları bir gündür amma bu bayram ancak hususî bir şekilde ve aile harîminde yapılabilir. Yoksa umumi toplantı halinde değil.
Halkevleri bu münasebetle, yine, Halkçılar tarafından siyasî maksatlarla kullanılmıştır. Hani demokratların içtimalanna bu evler bir türlü kapılarını açmıyorlardı. Çünkü buraları kültür kaynaklan İdi, politikanın, fesatlı havasına maruz buhındurul-mıyacaktı. Bu lâkırdıları sarfe-den Halk Parti zimamdarlan hâlâ ayni adamlardır ve vaitlerinin bu kadar açık ihlâlinden acaba hiç bir eziyet ve azap duymuyorlar mı? Millete karşı ve millet müvacehesinde verilen sözlerin bu kadar az tutulması, İstikbal için, halkta bir teminat makamı na kaim olacak mıdır? Sözle fiilin her dakika bu kadar tezat halinde olması Biyesi bir partiyi bir defa değil günde bir kaç defa mahvetmeğe yeter.
Halk Partili Ekrem Tur konuş masında matbuat ve gazetecilere hücum etmiş ve dinleyici Halk Partililer de kahrolsun gazeteciler diye haykırmışlardır. Hakikaten Ekrem Turun sinemacıların fiyat zammı talebini desteklediğini teşhir etmiş olan gazetecilere kin ve husumet bağlaması çok makul ve tabii İse de Halk Partili dinleyicilerin kendi keselerinde rahne açmak ve şehir hal-
(Devamı 8a. 5 8ü. 6 da)
Başbakan yardımcısı Nihat Erimle D. P. genel başkanı Bayar, konuşrlarken
İzmir, 22 (Hububî) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin bugünkü gazetelerde çıkan beyanata burada İyi karşılanmamıştır. Bilhassa, aydın ve İleri düşünüşleriyle temayüz ettiği bir müddet evvel kabul olunan ve profesörlükten politikaya atılan genç bir bakana asla yaluştınla-mıyacak sözlerin, bu son demeçte yer almış bulunması, elem u-yandırmıştar. D.P. Genel Başkanı Celâl Bayarla aralarında bir müddettenberi devam eden münakaşaya bir cevap teşkili İçin hazırlanmışa benziyen bu mülâ-katta gazeteci, Bakana şunu soruyor: (Devamı Sa. 5 8Ü. 8 do)
hücuma başladı $
Londra, 22 (Nafen) — Tanınmış Ingiliz yazarlarından John Rimclıe Londranın bir musevi gazetesi olan «Jevish Chronicle» de yazdığı bir yazıda şöyle demek tedir:
«Son günlerde Moskova ve Ba-kü radyoları vasıtasiyle yakın ve Orta Şark memleketlerine doğru yapılan radyo propagandasında ani bir değişiklik müşahede edil-
(Devamı Sa. s 8Ü. 8 de)
Truman’ın askerî yardım için Kongreye yem mesajı
Atlantik Paktının Âyan’da tasdikinden sonra Rusyanın, Amerikaya karşı muazzam bir propaganda savaşına girişeceği bildiriliyor
Yeni Riyo de Janeyro Büyükelçimiz Fuat Canm dün Ankara va-purile memuriyet mahalline hareket etmiştir. Yukarıdaki resim Fuat Carim’i vapurda göstermektedir.
Vaşlngton 22 a.a (United press) — Başkan Trum&nın yabancı nıern leketlere 1,450,000,000 dolarlık silâh yardımı programını kongreye daha sonra göndermeyo karar verdiği Öğrenilmişti, ilk malûmata göre, Başkan bu programı, bugün verecekti. Bu t&llk karan için hiç bir sebep zikr edilmemiştir,
Vaşlngton 22 a..a. (Reuter) — Başkan Trumamn önümüzdeki pazartesi günü kongreye Atlantik paktını desteklemek tlzere ecnebi memleketlere askeri yardım prog -ramı göndereceği bugün Beyaz Sa raydan bildirilmiştir.
Gazetelere beyanatta bulunan Başkan Trumamn basın sekreteri Charles P.ms, Trumamn silâhlan . ma hakkmdakl mesajını bu gün her İki meclise göndermek niyetini taşıdığım, fakat bunu pazartesi gü nüne geri bıraktığını söylemiştir.
Sanıldığına göre bahis mevzuu olan Fransaya askeri yardım mik. tan 1,450.000.000 dolardır. Bunun 1.130.000.000 dolan Kuzey Atlan -tik paktında Birleşik Amerikanın
(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 de)
İstanbul Emniyet Müdürlüğüne tâyin edilen Cemal Göktan İçişlerinde yapılan nakiller
Ödeneklerden kesilen kazanç vergisi işi
Devlet Şûrasına baş vurarak dâva açanlar, haklarını geri alıyorlar; şu halde, şamil bir karara varmak, mâliyenin vazifesi olmak lâzım geliyor
Yargıçlara, Savcılara, gem- ■ dan ayrı olarak her ay bir mik railere, profesörlere, valilere, tar temsil ödeneği verildiği umum müdürlere ve emsaline malûmdur. Yalnız, Maliye Ba -*5107 sayılı kanunla malların I (Dovamı Sa. 5 8ü. 5 do)
Radyo ile Şehir Toplantıları azalan Ankaraya gittiler
Eski Yugoslav
Kralına göre
C. H. P., tek partili ara seçimlere hazırlanıyor
Ekimde yapılacak seçime gösterilecek namzedler için teşkilâtta gizli toplantılar
İstanbuldan gösterilecek namzedler arasında, Dr. Esad Durusoy, Burhan Felek, Ekrem Amaç ve Meliha Avni’nin isimlerinden de bahsolunuyor
Rusya, Tito’dan kurtulmak
istiyor
Roma 22, (AP) — Eski Yugos-lav Kralı Peter, dün. Birleşik A -merlka Devletlerini, Yugoslav dev let reisi Mareşal Titonun Batıya karşı takınmakta olduğu dostane tavra dikkat etmeye davet etmiştir.
Peter, halen Yugoslavyada bir dahili ayaklanma olmasını İmkânsız olarak vasıflandırmış ve Titonun ancak Rusya tarafından devri leblleceğini kaydetmiştir.
Kral Peter:
«Rusya Tifodan kurtulmak iste -mektedir, bunu şiddetle arzu et -mektedir. Fakat Yugoslavya ile yapılacak mücadele şimdilik Rusya nın işine gelmez.» kanaatini izhar etmiştir.
Roma 22 a.a. (Afp) — Yetkili bir Italyan kaynağından belirtildi, ğine göre, Romada cereyan etmek te olan Italyan - Yugoslav ticaret müzakereleri Italyan heyetinin talebi üzerine kesilmiştir.
Dün, Resmî Gazetede ilân edildi
Ankara, 22 Hususî) — içişleri Bakanlığında yapılan tâyin ve nakilleri evvelce bildirmiştim. Resmi Gazete’de çıkan listede görülen İBİmler, evvelce Yeni Sabah'da intişar eden isimlerin aynidir.
Yine bugünkü Resmî Gazcte-ı de ilân edildiğine göre, açık bu-ı lunan başbakanlık müsteşar mua vinllğine Maliye Bakanlığı maliye tetkik kurulu başkanı Halil Ayan tâyin edilmiştir.
Diğer taraftan, Antalya valiliğine tâyin edilen lamail Hakkı-dan açılan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne, Emniyet Genel Müdürlüğü birinci daire başkanı Cemal Göktan’m tâyinine alt karar da bugünkü Resmî Gazetede yayınlanmıştır.
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi
Dünkü toplantıda, müteaddit tenkidler yapıldı ve terbiye meselesi görüşüldü
İstanbul Muallimler Birliğinin terbiye kongresi dün Baat 14.30 da Fen Fakültesi konferans Balonunda Prof Fındıkoğlunun kısa bir demeci ile açılmış ve çalışmalarına başlamıştır.
Sabahattin Ali’nin katli
dâvasına devam edildi
9 Ekim 1949 pazar giinü ya* pılması muhtemel olan ikinci kıa« mî seçimler için şehrimiz C.H.P, teşkilâta hazırlıklara başlamış* tır. Bilindiği gibi şehrimizde Sadi Bekter ve merhum Akil Muhtardan iki münhal milletvekilliği bulunmaktadır. Daha şimdi-I den namzet tâyini için C.H.P. o-(Devamı Sa. 5 80. 7 de)
Tekel Bakanı izahat
veriyor
D)r. Fazıl Şerafeddin Bürge bilhassa tütün durumunu açıkladı
Kırklareli ağır ceza mahkemesinde dün dinlenen
şahitler dikkate değer ifade verdiler
ll 22 (Husus! suretteIğırceza Mahkemesinde devam edil- rafından erkenden hınca
Kırklarcll 22 (Hususi surette] gönderdiğimiz arkadaşımız yazı -yor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarlstona kaçırırken öl -dürmekten aantk Ali Ertckinln duruşmasına bugün Kırklareli A -I
Saat 0.30 a doğru başlayan bu günkü duruşmada mahkeme salonu her zamankinden daha kalaba-Ilık olan dinleyici ve meraklılar to-
durulmuştu.
Mahkeme heyeti: Başkan Salih
(Dovamı Sa. o Sü. 1 do)
TEKEL BAKANI
Dr. Fazıl ^/afettin Bürge
Ankara: 22 (Telefonla) — Haber aldığıma göre Polq ( Rusyadan da memleketiri day satmak yolunda teşebbüs» ler yapılmıştır.
Alâkalılarca bu hususta henüz bir karar verilmiş değildir.
(Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Ampul fabrikasının temeli dün atıldı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Feridun Fikri Düşünsel’in cevabı
D.P. Runıelikavaği ocak idare kurulu başkanı Nuri SÜIÜn’dcn aldığımız bir mektubu dün aynen neşretnıişlik. Bu mektuba cevap olarak, Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel, aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Vapurun gecikmesi üzerine Kavağa çıktım. İki saat bekleneceği görüşülürken kaptan, eun-dalla Yenimahalleye isallmizi teklif edip Bandalı İndirtti. Bindik ise de, hava kötü olduğundan İki dakika sonra döndük.»
Ba’zı beyanat dolayısiyle
ULUNAY
Radyo ile tehir toplantıları Azalan Yeşilköy de Ankarava hareketlerinden az evvel lYazıst 5 cideJ
Cumartesi 23 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu idareı Nuruoomanlyo Not 17 Tol adroslı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 10705—28188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3712 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Mübarek Kadir Gecesi Yazan : Kadircan KAFLI (2 nci sayfamızda ok- yunuz)
Erimin Bayara sonfc“'| tarizi nahoş oldu Devleti!|
Moskova radyosu |
Moskova radyosu şimdi de Kürtiere
Sorulan sual şudur: Celâl Bayar’ın, 60 yaşına kadar hizmet ettiği “Efendi,, kimdir; Atatürk mü?
Üç yıl evvelki Seçimlerin Mes'ulleri
1 Temmuz; yurdun her tarafında, muhalefet par tileri ile Halk Partililerin, yaptıkları toplantı ve nutuklarla geçti. Biz eminiz ki insaflı vatandaşlar yâni Nihat Erimin Lonirde düşüncelerine müracaat ettiği tarafsız on altı milyonluk Türk kitlesi, bütün bu tartışma ve didişmelere sebebiyet vermiş olan (1946) hâdisesinin müseb-biblerini hoşnutsuzluk hattâ istikrah ile hatırlamıştır. Millet hâkimiyetine, reylerin masonluğuna el uzatanların cezasız kalması ve kanunsuz müdahalelerin mukabelesiz bırakılması âmme vicdanında öyle bir ıztırap ve teessür havası yaratmıştır ki aradan üç yıl gibi oldukça hatırı sayılan bir fasıla geçmiş olduğu halde herkes, o geçmiş günün acı tadını, damağında, tekrar ayni kuvvetle duymuştur.
Milletteki bu uyanıklık ve kıvraklık iktidarın gözünü ve kulağını dört açmalıdır. Halkevinde toplanan bazı Halk Partisi mensuplarının 21 Temmuz gününü milli bayram saymaları iltifata değmez. Olsa olsa o gün, intihap kabiliyeti sıfırdan aşağı olduğu hal d o seçilmiş bulunanların bayram yapacakları bir gündür amma bu bayram ancak hususî bir şekilde ve aile harîminde yapılabilir. Yoksa umumi toplantı halinde değil.
Halkevleri bu münasebetle, yine, Halkçılar tarafından siyasî maksatlarla kullanılmıştır. Hani demokratların içtimalanna bu evler bir türlü kapılarını açmıyorlardı. Çünkü buraları kültür kaynaklan İdi, politikanın, fesatlı havasına maruz buhındurul-mıyacaktı. Bu lâkırdıları sarfe-den Halk Parti zimamdarlan hâlâ ayni adamlardır ve vaitlerinin bu kadar açık ihlâlinden acaba hiç bir eziyet ve azap duymuyorlar mı? Millete karşı ve millet müvacehesinde verilen sözlerin bu kadar az tutulması, İstikbal için, halkta bir teminat makamı na kaim olacak mıdır? Sözle fiilin her dakika bu kadar tezat halinde olması Biyesi bir partiyi bir defa değil günde bir kaç defa mahvetmeğe yeter.
Halk Partili Ekrem Tur konuş masında matbuat ve gazetecilere hücum etmiş ve dinleyici Halk Partililer de kahrolsun gazeteciler diye haykırmışlardır. Hakikaten Ekrem Turun sinemacıların fiyat zammı talebini desteklediğini teşhir etmiş olan gazetecilere kin ve husumet bağlaması çok makul ve tabii İse de Halk Partili dinleyicilerin kendi keselerinde rahne açmak ve şehir hal-
(Devamı 8a. 5 8ü. 6 da)
Başbakan yardımcısı Nihat Erimle D. P. genel başkanı Bayar, konuşrlarken
İzmir, 22 (Hububî) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin bugünkü gazetelerde çıkan beyanata burada İyi karşılanmamıştır. Bilhassa, aydın ve İleri düşünüşleriyle temayüz ettiği bir müddet evvel kabul olunan ve profesörlükten politikaya atılan genç bir bakana asla yaluştınla-mıyacak sözlerin, bu son demeçte yer almış bulunması, elem u-yandırmıştar. D.P. Genel Başkanı Celâl Bayarla aralarında bir müddettenberi devam eden münakaşaya bir cevap teşkili İçin hazırlanmışa benziyen bu mülâ-katta gazeteci, Bakana şunu soruyor: (Devamı Sa. 5 8Ü. 8 do)
hücuma başladı $
Londra, 22 (Nafen) — Tanınmış Ingiliz yazarlarından John Rimclıe Londranın bir musevi gazetesi olan «Jevish Chronicle» de yazdığı bir yazıda şöyle demek tedir:
«Son günlerde Moskova ve Ba-kü radyoları vasıtasiyle yakın ve Orta Şark memleketlerine doğru yapılan radyo propagandasında ani bir değişiklik müşahede edil-
(Devamı Sa. s 8Ü. 8 de)
Truman’ın askerî yardım için Kongreye yem mesajı
Atlantik Paktının Âyan’da tasdikinden sonra Rusyanın, Amerikaya karşı muazzam bir propaganda savaşına girişeceği bildiriliyor
Yeni Riyo de Janeyro Büyükelçimiz Fuat Canm dün Ankara va-purile memuriyet mahalline hareket etmiştir. Yukarıdaki resim Fuat Carim’i vapurda göstermektedir.
Vaşlngton 22 a.a (United press) — Başkan Trum&nın yabancı nıern leketlere 1,450,000,000 dolarlık silâh yardımı programını kongreye daha sonra göndermeyo karar verdiği Öğrenilmişti, ilk malûmata göre, Başkan bu programı, bugün verecekti. Bu t&llk karan için hiç bir sebep zikr edilmemiştir,
Vaşlngton 22 a..a. (Reuter) — Başkan Trumamn önümüzdeki pazartesi günü kongreye Atlantik paktını desteklemek tlzere ecnebi memleketlere askeri yardım prog -ramı göndereceği bugün Beyaz Sa raydan bildirilmiştir.
Gazetelere beyanatta bulunan Başkan Trumamn basın sekreteri Charles P.ms, Trumamn silâhlan . ma hakkmdakl mesajını bu gün her İki meclise göndermek niyetini taşıdığım, fakat bunu pazartesi gü nüne geri bıraktığını söylemiştir.
Sanıldığına göre bahis mevzuu olan Fransaya askeri yardım mik. tan 1,450.000.000 dolardır. Bunun 1.130.000.000 dolan Kuzey Atlan -tik paktında Birleşik Amerikanın
(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 de)
İstanbul Emniyet Müdürlüğüne tâyin edilen Cemal Göktan İçişlerinde yapılan nakiller
Ödeneklerden kesilen kazanç vergisi işi
Devlet Şûrasına baş vurarak dâva açanlar, haklarını geri alıyorlar; şu halde, şamil bir karara varmak, mâliyenin vazifesi olmak lâzım geliyor
Yargıçlara, Savcılara, gem- ■ dan ayrı olarak her ay bir mik railere, profesörlere, valilere, tar temsil ödeneği verildiği umum müdürlere ve emsaline malûmdur. Yalnız, Maliye Ba -*5107 sayılı kanunla malların I (Dovamı Sa. 5 8ü. 5 do)
Radyo ile Şehir Toplantıları azalan Ankaraya gittiler
Eski Yugoslav
Kralına göre
C. H. P., tek partili ara seçimlere hazırlanıyor
Ekimde yapılacak seçime gösterilecek namzedler için teşkilâtta gizli toplantılar
İstanbuldan gösterilecek namzedler arasında, Dr. Esad Durusoy, Burhan Felek, Ekrem Amaç ve Meliha Avni’nin isimlerinden de bahsolunuyor
Rusya, Tito’dan kurtulmak
istiyor
Roma 22, (AP) — Eski Yugos-lav Kralı Peter, dün. Birleşik A -merlka Devletlerini, Yugoslav dev let reisi Mareşal Titonun Batıya karşı takınmakta olduğu dostane tavra dikkat etmeye davet etmiştir.
Peter, halen Yugoslavyada bir dahili ayaklanma olmasını İmkânsız olarak vasıflandırmış ve Titonun ancak Rusya tarafından devri leblleceğini kaydetmiştir.
Kral Peter:
«Rusya Tifodan kurtulmak iste -mektedir, bunu şiddetle arzu et -mektedir. Fakat Yugoslavya ile yapılacak mücadele şimdilik Rusya nın işine gelmez.» kanaatini izhar etmiştir.
Roma 22 a.a. (Afp) — Yetkili bir Italyan kaynağından belirtildi, ğine göre, Romada cereyan etmek te olan Italyan - Yugoslav ticaret müzakereleri Italyan heyetinin talebi üzerine kesilmiştir.
Dün, Resmî Gazetede ilân edildi
Ankara, 22 Hususî) — içişleri Bakanlığında yapılan tâyin ve nakilleri evvelce bildirmiştim. Resmi Gazete’de çıkan listede görülen İBİmler, evvelce Yeni Sabah'da intişar eden isimlerin aynidir.
Yine bugünkü Resmî Gazcte-ı de ilân edildiğine göre, açık bu-ı lunan başbakanlık müsteşar mua vinllğine Maliye Bakanlığı maliye tetkik kurulu başkanı Halil Ayan tâyin edilmiştir.
Diğer taraftan, Antalya valiliğine tâyin edilen lamail Hakkı-dan açılan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne, Emniyet Genel Müdürlüğü birinci daire başkanı Cemal Göktan’m tâyinine alt karar da bugünkü Resmî Gazetede yayınlanmıştır.
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi
Dünkü toplantıda, müteaddit tenkidler yapıldı ve terbiye meselesi görüşüldü
İstanbul Muallimler Birliğinin terbiye kongresi dün Baat 14.30 da Fen Fakültesi konferans Balonunda Prof Fındıkoğlunun kısa bir demeci ile açılmış ve çalışmalarına başlamıştır.
Sabahattin Ali’nin katli
dâvasına devam edildi
9 Ekim 1949 pazar giinü ya* pılması muhtemel olan ikinci kıa« mî seçimler için şehrimiz C.H.P, teşkilâta hazırlıklara başlamış* tır. Bilindiği gibi şehrimizde Sadi Bekter ve merhum Akil Muhtardan iki münhal milletvekilliği bulunmaktadır. Daha şimdi-I den namzet tâyini için C.H.P. o-(Devamı Sa. 5 80. 7 de)
Tekel Bakanı izahat
veriyor
D)r. Fazıl Şerafeddin Bürge bilhassa tütün durumunu açıkladı
Kırklareli ağır ceza mahkemesinde dün dinlenen
şahitler dikkate değer ifade verdiler
ll 22 (Husus! suretteIğırceza Mahkemesinde devam edil- rafından erkenden hınca
Kırklarcll 22 (Hususi surette] gönderdiğimiz arkadaşımız yazı -yor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarlstona kaçırırken öl -dürmekten aantk Ali Ertckinln duruşmasına bugün Kırklareli A -I
Saat 0.30 a doğru başlayan bu günkü duruşmada mahkeme salonu her zamankinden daha kalaba-Ilık olan dinleyici ve meraklılar to-
durulmuştu.
Mahkeme heyeti: Başkan Salih
(Dovamı Sa. o Sü. 1 do)
TEKEL BAKANI
Dr. Fazıl ^/afettin Bürge
Ankara: 22 (Telefonla) — Haber aldığıma göre Polq ( Rusyadan da memleketiri day satmak yolunda teşebbüs» ler yapılmıştır.
Alâkalılarca bu hususta henüz bir karar verilmiş değildir.
(Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Ampul fabrikasının temeli dün atıldı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Feridun Fikri Düşünsel’in cevabı
D.P. Runıelikavaği ocak idare kurulu başkanı Nuri SÜIÜn’dcn aldığımız bir mektubu dün aynen neşretnıişlik. Bu mektuba cevap olarak, Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel, aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Vapurun gecikmesi üzerine Kavağa çıktım. İki saat bekleneceği görüşülürken kaptan, eun-dalla Yenimahalleye isallmizi teklif edip Bandalı İndirtti. Bindik ise de, hava kötü olduğundan İki dakika sonra döndük.»
Ba’zı beyanat dolayısiyle
ULUNAY
Radyo ile tehir toplantıları Azalan Yeşilköy de Ankarava hareketlerinden az evvel lYazıst 5 cideJ
Cumartesi 23 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu idareı Nuruoomanlyo Not 17 Tol adroslı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 10705—28188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3712 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z Say.sı : 10 Kuruş Mübarek Kadir Gecesi Yazan : Kadircan KAFLI (2 nci sayfamızda ok- yunuz)
Erimin Bayara sonfc“'| tarizi nahoş oldu Devleti!|
Moskova radyosu |
Moskova radyosu şimdi de Kürtiere
Sorulan sual şudur: Celâl Bayar’ın, 60 yaşına kadar hizmet ettiği “Efendi,, kimdir; Atatürk mü?
Üç yıl evvelki Seçimlerin Mes'ulleri
1 Temmuz; yurdun her tarafında, muhalefet par tileri ile Halk Partililerin, yaptıkları toplantı ve nutuklarla geçti. Biz eminiz ki insaflı vatandaşlar yâni Nihat Erimin Lonirde düşüncelerine müracaat ettiği tarafsız on altı milyonluk Türk kitlesi, bütün bu tartışma ve didişmelere sebebiyet vermiş olan (1946) hâdisesinin müseb-biblerini hoşnutsuzluk hattâ istikrah ile hatırlamıştır. Millet hâkimiyetine, reylerin masonluğuna el uzatanların cezasız kalması ve kanunsuz müdahalelerin mukabelesiz bırakılması âmme vicdanında öyle bir ıztırap ve teessür havası yaratmıştır ki aradan üç yıl gibi oldukça hatırı sayılan bir fasıla geçmiş olduğu halde herkes, o geçmiş günün acı tadını, damağında, tekrar ayni kuvvetle duymuştur.
Milletteki bu uyanıklık ve kıvraklık iktidarın gözünü ve kulağını dört açmalıdır. Halkevinde toplanan bazı Halk Partisi mensuplarının 21 Temmuz gününü milli bayram saymaları iltifata değmez. Olsa olsa o gün, intihap kabiliyeti sıfırdan aşağı olduğu hal d o seçilmiş bulunanların bayram yapacakları bir gündür amma bu bayram ancak hususî bir şekilde ve aile harîminde yapılabilir. Yoksa umumi toplantı halinde değil.
Halkevleri bu münasebetle, yine, Halkçılar tarafından siyasî maksatlarla kullanılmıştır. Hani demokratların içtimalanna bu evler bir türlü kapılarını açmıyorlardı. Çünkü buraları kültür kaynaklan İdi, politikanın, fesatlı havasına maruz buhındurul-mıyacaktı. Bu lâkırdıları sarfe-den Halk Parti zimamdarlan hâlâ ayni adamlardır ve vaitlerinin bu kadar açık ihlâlinden acaba hiç bir eziyet ve azap duymuyorlar mı? Millete karşı ve millet müvacehesinde verilen sözlerin bu kadar az tutulması, İstikbal için, halkta bir teminat makamı na kaim olacak mıdır? Sözle fiilin her dakika bu kadar tezat halinde olması Biyesi bir partiyi bir defa değil günde bir kaç defa mahvetmeğe yeter.
Halk Partili Ekrem Tur konuş masında matbuat ve gazetecilere hücum etmiş ve dinleyici Halk Partililer de kahrolsun gazeteciler diye haykırmışlardır. Hakikaten Ekrem Turun sinemacıların fiyat zammı talebini desteklediğini teşhir etmiş olan gazetecilere kin ve husumet bağlaması çok makul ve tabii İse de Halk Partili dinleyicilerin kendi keselerinde rahne açmak ve şehir hal-
(Devamı 8a. 5 8ü. 6 da)
Başbakan yardımcısı Nihat Erimle D. P. genel başkanı Bayar, konuşrlarken
İzmir, 22 (Hububî) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin bugünkü gazetelerde çıkan beyanata burada İyi karşılanmamıştır. Bilhassa, aydın ve İleri düşünüşleriyle temayüz ettiği bir müddet evvel kabul olunan ve profesörlükten politikaya atılan genç bir bakana asla yaluştınla-mıyacak sözlerin, bu son demeçte yer almış bulunması, elem u-yandırmıştar. D.P. Genel Başkanı Celâl Bayarla aralarında bir müddettenberi devam eden münakaşaya bir cevap teşkili İçin hazırlanmışa benziyen bu mülâ-katta gazeteci, Bakana şunu soruyor: (Devamı Sa. 5 8Ü. 8 do)
hücuma başladı $
Londra, 22 (Nafen) — Tanınmış Ingiliz yazarlarından John Rimclıe Londranın bir musevi gazetesi olan «Jevish Chronicle» de yazdığı bir yazıda şöyle demek tedir:
«Son günlerde Moskova ve Ba-kü radyoları vasıtasiyle yakın ve Orta Şark memleketlerine doğru yapılan radyo propagandasında ani bir değişiklik müşahede edil-
(Devamı Sa. s 8Ü. 8 de)
Truman’ın askerî yardım için Kongreye yem mesajı
Atlantik Paktının Âyan’da tasdikinden sonra Rusyanın, Amerikaya karşı muazzam bir propaganda savaşına girişeceği bildiriliyor
Yeni Riyo de Janeyro Büyükelçimiz Fuat Canm dün Ankara va-purile memuriyet mahalline hareket etmiştir. Yukarıdaki resim Fuat Carim’i vapurda göstermektedir.
Vaşlngton 22 a.a (United press) — Başkan Trum&nın yabancı nıern leketlere 1,450,000,000 dolarlık silâh yardımı programını kongreye daha sonra göndermeyo karar verdiği Öğrenilmişti, ilk malûmata göre, Başkan bu programı, bugün verecekti. Bu t&llk karan için hiç bir sebep zikr edilmemiştir,
Vaşlngton 22 a..a. (Reuter) — Başkan Trumamn önümüzdeki pazartesi günü kongreye Atlantik paktını desteklemek tlzere ecnebi memleketlere askeri yardım prog -ramı göndereceği bugün Beyaz Sa raydan bildirilmiştir.
Gazetelere beyanatta bulunan Başkan Trumamn basın sekreteri Charles P.ms, Trumamn silâhlan . ma hakkmdakl mesajını bu gün her İki meclise göndermek niyetini taşıdığım, fakat bunu pazartesi gü nüne geri bıraktığını söylemiştir.
Sanıldığına göre bahis mevzuu olan Fransaya askeri yardım mik. tan 1,450.000.000 dolardır. Bunun 1.130.000.000 dolan Kuzey Atlan -tik paktında Birleşik Amerikanın
(Dovamı 8a. 6 8ü. 8 de)
İstanbul Emniyet Müdürlüğüne tâyin edilen Cemal Göktan İçişlerinde yapılan nakiller
Ödeneklerden kesilen kazanç vergisi işi
Devlet Şûrasına baş vurarak dâva açanlar, haklarını geri alıyorlar; şu halde, şamil bir karara varmak, mâliyenin vazifesi olmak lâzım geliyor
Yargıçlara, Savcılara, gem- ■ dan ayrı olarak her ay bir mik railere, profesörlere, valilere, tar temsil ödeneği verildiği umum müdürlere ve emsaline malûmdur. Yalnız, Maliye Ba -*5107 sayılı kanunla malların I (Dovamı Sa. 5 8ü. 5 do)
Radyo ile Şehir Toplantıları azalan Ankaraya gittiler
Eski Yugoslav
Kralına göre
C. H. P., tek partili ara seçimlere hazırlanıyor
Ekimde yapılacak seçime gösterilecek namzedler için teşkilâtta gizli toplantılar
İstanbuldan gösterilecek namzedler arasında, Dr. Esad Durusoy, Burhan Felek, Ekrem Amaç ve Meliha Avni’nin isimlerinden de bahsolunuyor
Rusya, Tito’dan kurtulmak
istiyor
Roma 22, (AP) — Eski Yugos-lav Kralı Peter, dün. Birleşik A -merlka Devletlerini, Yugoslav dev let reisi Mareşal Titonun Batıya karşı takınmakta olduğu dostane tavra dikkat etmeye davet etmiştir.
Peter, halen Yugoslavyada bir dahili ayaklanma olmasını İmkânsız olarak vasıflandırmış ve Titonun ancak Rusya tarafından devri leblleceğini kaydetmiştir.
Kral Peter:
«Rusya Tifodan kurtulmak iste -mektedir, bunu şiddetle arzu et -mektedir. Fakat Yugoslavya ile yapılacak mücadele şimdilik Rusya nın işine gelmez.» kanaatini izhar etmiştir.
Roma 22 a.a. (Afp) — Yetkili bir Italyan kaynağından belirtildi, ğine göre, Romada cereyan etmek te olan Italyan - Yugoslav ticaret müzakereleri Italyan heyetinin talebi üzerine kesilmiştir.
Dün, Resmî Gazetede ilân edildi
Ankara, 22 Hususî) — içişleri Bakanlığında yapılan tâyin ve nakilleri evvelce bildirmiştim. Resmi Gazete’de çıkan listede görülen İBİmler, evvelce Yeni Sabah'da intişar eden isimlerin aynidir.
Yine bugünkü Resmî Gazcte-ı de ilân edildiğine göre, açık bu-ı lunan başbakanlık müsteşar mua vinllğine Maliye Bakanlığı maliye tetkik kurulu başkanı Halil Ayan tâyin edilmiştir.
Diğer taraftan, Antalya valiliğine tâyin edilen lamail Hakkı-dan açılan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne, Emniyet Genel Müdürlüğü birinci daire başkanı Cemal Göktan’m tâyinine alt karar da bugünkü Resmî Gazetede yayınlanmıştır.
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi
Dünkü toplantıda, müteaddit tenkidler yapıldı ve terbiye meselesi görüşüldü
İstanbul Muallimler Birliğinin terbiye kongresi dün Baat 14.30 da Fen Fakültesi konferans Balonunda Prof Fındıkoğlunun kısa bir demeci ile açılmış ve çalışmalarına başlamıştır.
Sabahattin Ali’nin katli
dâvasına devam edildi
9 Ekim 1949 pazar giinü ya* pılması muhtemel olan ikinci kıa« mî seçimler için şehrimiz C.H.P, teşkilâta hazırlıklara başlamış* tır. Bilindiği gibi şehrimizde Sadi Bekter ve merhum Akil Muhtardan iki münhal milletvekilliği bulunmaktadır. Daha şimdi-I den namzet tâyini için C.H.P. o-(Devamı Sa. 5 80. 7 de)
Tekel Bakanı izahat
veriyor
D)r. Fazıl Şerafeddin Bürge bilhassa tütün durumunu açıkladı
Kırklareli ağır ceza mahkemesinde dün dinlenen
şahitler dikkate değer ifade verdiler
ll 22 (Husus! suretteIğırceza Mahkemesinde devam edil- rafından erkenden hınca
Kırklarcll 22 (Hususi surette] gönderdiğimiz arkadaşımız yazı -yor) — Solcu muharrir Sabahattin Aliyi Bulgarlstona kaçırırken öl -dürmekten aantk Ali Ertckinln duruşmasına bugün Kırklareli A -I
Saat 0.30 a doğru başlayan bu günkü duruşmada mahkeme salonu her zamankinden daha kalaba-Ilık olan dinleyici ve meraklılar to-
durulmuştu.
Mahkeme heyeti: Başkan Salih
(Dovamı Sa. o Sü. 1 do)
TEKEL BAKANI
Dr. Fazıl ^/afettin Bürge
Ankara: 22 (Telefonla) — Haber aldığıma göre Polq ( Rusyadan da memleketiri day satmak yolunda teşebbüs» ler yapılmıştır.
Alâkalılarca bu hususta henüz bir karar verilmiş değildir.
(Dovamı Sa. s 8Ü. 4 do)
Ampul fabrikasının temeli dün atıldı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Feridun Fikri Düşünsel’in cevabı
D.P. Runıelikavaği ocak idare kurulu başkanı Nuri SÜIÜn’dcn aldığımız bir mektubu dün aynen neşretnıişlik. Bu mektuba cevap olarak, Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel, aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Vapurun gecikmesi üzerine Kavağa çıktım. İki saat bekleneceği görüşülürken kaptan, eun-dalla Yenimahalleye isallmizi teklif edip Bandalı İndirtti. Bindik ise de, hava kötü olduğundan İki dakika sonra döndük.»
Ba’zı beyanat dolayısiyle
ULUNAY
Radyo ile tehir toplantıları Azalan Yeşilköy de Ankarava hareketlerinden az evvel lYazıst 5 cideJ

Comments (0)