Sahibi: Safa Kılıçboğlu
|dar« ı Nuruosmanlyo Noı İT
DİKİŞTE YENİLİK:
Elektrikli Portatif Dikin Makîn-'-'H
ÛÜmş NhJus RöTjrue
Tel adreolı «YENİ BABAHo
İSTANBUL
Telefon ı 207W—Î51M
12 inci Yıl, No. 3742
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Çarşamba
24
AĞUSTOS
1949
Boyoğlu Aamalımesçlt No. 17 Tel: 40381
Yugoslavyamn ikinci notası
Yugoslavya Rusya ile müsavi şartlar altında görüşmek istiyor
Doğuda yeni zelzelesi
ölen vatandaşlar sa -yısı ve hasar hakkında son rakkamlar
Moskovaya dün verilen ikinci bir notada Yugoslavya Rusyanın içişlerine karışamıyacağını bildirdi
Biten bir Seyahat
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü İzmir ve havalisine yaptığı uzunca bir seyahati, bitirerek Ankaraya döndü. Bu gezi, İster Cumlıurre-Lsi ister Halk Partisi genel başkanı sıfatile yapılmış olsun, meni lekette derin tepkiler yarattı. Filhakika Devlet Şefi çeşitli kasaba ve köylerde, halkla uzun temaslar ve görüşmeler yaptığı gibi, bütün eşkâl ve merasimine uygun, nutuklar da İrat etti.
Bizzat söylediklerine göre, bidayette, zelzele gören mmtakayı kısaca ziyaret maksadile yola çık mtş oldukları halde, üç dört gün olarak tasarladığı seyahati yirmi küsur güne İblâğa mecburiyet duymuştur.
Dün, Ankaraya dönen tnönü, seyahatinden çok memnun olduğunu defalarca tekrarlamış ve herkesten bu seyahat hakkında ne düşündüklerini ısrarla sual etmiştir. Hattâ şimdiye kadar, yürürlükte olan, protokol kaidelerini bozarak Ankara garında evvelâ resmî şahıslarla değil halkla görüşmüş, onlara iltifatlar yağdırmış ve sonra teşrifata dahil zevatla temas etmiştir.
Eşklşehlrden de ayrılırken halka «Canını size kurban Eskişehirliler» diye sevinç izhar etmiş ve tabii ayni şekilde «Biz size kurban» diye cevaplar almıştır.
Esasen Cumhurbaşkanımız, bütün bu Ege seferinde, evvelce her hangi bir bölgede yapmış olduğu seyahatlerle kıyaslânamıya tak büsbütün başka bir yol tutmuştur. Her, tarafta halkla, temas ve sohbet etmiş ve çok içten gelen sözler sarfeyîemiştir. Egelilerin kalbini kazanmak gayreti pek açık görünüyordu.
Bu seyahatin bilançosu yapılacak olursa, Cumhurreisi, iki fikir üzerinde ısrarla durmuştur:
1 — Yurttaşlar arasında, slya-»î kanaat yüzünden, düşmanlık Asla mevzuu bahis olmamalıdır.
2 — Seçimler emniyet altına alınmalı ve seçimlerin neticesine gerek iktidar, gerek muhalefet boyun eğmelidir.
Ayrıca, muhalefet çoğuuluk bağlıyacaksa, şimdiden, iktidara bazı teminat vermelidir. O teminat da Halk Partisi mensuplarının, muhalefet sıralarına geçtikleri vakit şimdiki muhalefetin fay dolandığı serbestlikten istifade e-debilmesidir.
Bu noktaların tahakkuku zarurî olduğu şüphesizdir. Esasen Celâl Sayar da, nutkunda tebarüz ettirmiş İdi ki bizde parti te-(Devamı Sa. 6 Su. 6 da)
tnönü, Eğeden avdeti nde Ankarada karşılanıyor
İçel Demokratlarının İnönü'ye bir telgrafı
Telgrafta: “ Sizce 21 Temmuzda hile ve zor kullanılmış mıdır? diye soıulmaktadır
IMeraiıı: 23 (Telefonla )— İçel demokratlan tarafından geçen- ( lerdo trva’da bir miting tertip edilmiş, miting 6onunda İnönü’ye J bir telgraf gönderilmişti, öğrendiğime göro telgrafın metni şu- (
(21 Temmuz milletvekilliği, il genel mecliüleri ve köy roulı- S tarlan seçiminde »izce zor kullanılmış vo hile yapılmış mıdır > Yapılmışsa bu, kimler tarafından vo hangi taraf lehine yapılmış- J tır? Bu husustaki kararınızı öğrenmek istiyoruz. Bu açıklama ne- ( (□ovamı Sa. 5 SU. 5 de) (
Kızılırmak’taki
bir köprü yandı
60 bin liraya malolan 81 metre uzunluğundaki köprünün yanmasında
kasıl ihtimali aranıyor
Belgrat: 23 (AP.) — Yugoslavya bu gece, İlci hükümet arasında anlaş mozlık doğuran bütün meselelerde Rusya ilo anlaşmaya taraftar oldu-
ğunu bildirmiştir.
Bu beyanat, Yugoslavyamn 31 Rus vatandaşını hapsetmekle itham eden Sovyet notasına verilen cevaba ek olarak yapılmıştır.
İstihbarat Bakanlığı tarafından yayınlanan notada, Yugoslavya, her iki hükümet tarafından kabul edi-
, Bingöl, Erzincan ve Tunceli illerinde ilço vo köylorindo hasara, zayiata sobop olmuştur. Bingöl ilinin Karlıova ilço merkozindo 33 köyünde 165 ölü, 102 yaralı vardır. 644 ev tamamen, 255 ev do oturul-mıyacak bir surotto yıkılmıştır. Bu azada ilçe hükümet binası, jandarma dairesi, ilkokul, belediye, Halkevi, cezaevi binalarıyla, memurların kira ilo oturdukları evler kâmilen yıkılmıştır. Huyvan zayiatı 20 dir.
Yine Bingöl ilinin Kiğı ilço merkezi ilo 36 köyündo 136 ölü ve 217 yarak vardır. 1500 ev tamamen, 500 ev (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
Sıtriyede manidar bazı nümayişler oluyor
Mareşal Hüsnü Zaim’in evinde yapılan araştırmada 1 milyon lira ve külliyetli miktarda mücevher bulundu
Hususî surette giden arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor
len milletlerarası mos’uliyct zihniye ti altında, bütün anlaşmazlık doğu-
Yugoslavya ayni zamanda, Rıısya-nın, Yugoslav dahilî işlerino karışmamasını istemokto ve dış meseleler halisinde kendi müstakil siyasetini takibo azmettiğini beyan etmektedir. (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Genelkurmay ikinci
Başkanlığı
Orgeneral İzzet Aksalur
Genelkurmay ikinci Başkanlığına tayin edildi
SPOR
Türkiyeye yeni askerî yardım
Amerikan Ayan Meclisi Hariciye Encümeni kararı tasdik etti
Vaşington: 23 (AP.) — Bugün Âyân Meclisine bağlı Dış Münasebet ler ve Silâhlı Servisler Karma komisyonları, Türkiye, Yunanistan, I-
yapılmasını
onaylamıştır.
Türkiyeye Marshall yardımı
Ankara 23 (A.A.) — Bir müd det önce Parise giden İktisadî işbirliği Türkiye icra komitesi başkanı Mr. Russel H. Dorr, An
karaya dönmüş bulunmaktadır. • Mr. Dorr kendisini ziyaret e-den bir muhabirimize aşağıdaki
beyanatta bulunmuştur:
— Türk matbuatının Marshall
(Davamı Sa. 5 SÜ. 1 de)
bir toplantı yaptı
Mütarekenin yıldönümü münasebetiyle vatanlarının biran evvel hürriyete
kavuşmasını temenni ettiler
Şehrimizde bulunan hür Rumcnler diln, 23 ağustos 1944 de imzalanan mütarekenin yıldönümünü tesit etmek üzere top . lanmışlardır. Toplantıda, Yunan konsolosu, Fransız İkisat ataşesi telinlerini bildirmek lstemiyen Amerikalı ve îngillzler, Harr>'i>’"nh Suphi Tannöver. Yavuz Abadan ve gazetecilerle
(Dovamı Sa. 3 Sü. 2 do)
Maarif Şûrası Komisyonları dün, bütün gün, çalıştılar
ikinci Ordu Müfettişliğine tayin edilen Orgeneral Muzaffer Tuğsavul
Ankara: 23 (A.A.) — İkinci ordu müfettişi orgeneral Hakkı Akoğuz’un açık olan yüksek askerî şûra üyeliği no, genelkurmay ikinci başkanı orgeneral Muzoffer Tuğsavul’un ikinci ordu müfettişliğine, üçüncü ordu mü fettişi orgeneral izzet Aksalur'un genelkurmay ikinci başkanlığına ve
Belediye Islâh
ediliyor
Marşal plânına dahil 16 memleketten malumat talebinde bulunuldu
İstanbul belediyesi teşkilâtını ıslah etmek vo halk hizmetlerini lâyık olduğu şekilde görmek maksadile, faaliyete geçilmiştir. Bu moyanda, be-lodiyo, Marşa! yardım plânına dahil İÜ memleket başkenti belediyo-(Dovamı Sa. 6 SU. 8 da)
Karamürsel Halkevinden gelen mektup
Karamürsel Halkevi Başkanı Fethi Erkinden aşağıdaki mektubu aldık:
«19 Cuma 1949 tarih vo 3737
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Diin Şamda iki nümayiş olmuştur. İkisi da dağıtılmıştır. Nümayişçiler yaka lanmış, bir kısmı sonradan ser -best bırakılmıştır.
Nümayişlerden birini, Hüsnü Zaim ve Büyük Suriye aleyhtarlan yapmıştır.
ikinci nümayiş, komünistler tarafından yapılmıştır. Burada diğer fırkalar gibi komünist fırkası da faaliyet halindedir. Fakat Mebusanda resmen temsil edilmiş değildir.
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Hüsnü Za-lmin müsadere olunan mücevher lerinden başka ecnebi ve şark devletlerinden muhafaza taburu1 ve silâh tedarik etmek üzere a-yırdığı bir milyon lira ele geçi-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
-A Şam Elçisi değişmiyor
Fakat, Ajans İstanbul valiliğinden hiç bahsetmiyor
Ankara: 23 (A.A.) — Şam elçimi zin değiştirileceği bıkkındaki riva-
yetlerin yersiz olduğu öğrenilmiştir
[Yeni Sabah — Anadolu Ajansının
Şam elçiliği hakkında verdiği yukarıdaki haber İstanbul vali vo belo
diye reisi Dr. Lûtfi Kırdar'ın Şam elçiliğine tâyin edileceği yolundaki söylentileri hatıra getiriyor. Ajans, Şam eliçliğinde değişiklik olmıyaca-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yabancı memleketlerdeki talebe
Komisyonların varacağı netice, Ankarada dikkat ve birazda endişe ile takibediliyor
Voroşılof’un
Romanyada bir nutku
Bunlar, bölge müfettişinin izni olmadan
Maarif Şûrası komisyonları ndan biri faaliyet halinde
memleket ve branş değiştiremiyecekler
Ankara: 23 (Hususî) — Yaban., menılekotlorde okuyan Türk öğronci lerinin, okuma şartl&rile ilgili yeni bir yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğe göro talebeler tarafından noterlikçe düzenlenecek yükleme se-ııodine yabancı memlekette okuduğu müddotço kendisine para gönderecek’ kinısonin bu paralan muntazam Rön dermeği kabul vo teahhüt ettiğine dair kayıt konacaktır. Bakanlığın yabancı memleketlerdeki talebo müfettişleri kendi bölgelerindeki özel kurumlar hesabına veya kendi paralar il o okuyan öğrenciler üzerinde, mutlak surotto denotlomo vo tefti» hakkını haizdir. Her öğrenci öğrenim, (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Atlantik paktı
Bugünden itibaren yürürlüğe giriyor
Londra: 23 (B.B.C.) — Birleşik Amerika devletleri Cumhurbaşkanı Truman, yarın, Atlantik paktının yürurluğo gırdığino dair bir beyanname yayınlıyacaktır.
Atlantik paktıoa dahil bütün tnem lekotk-r, paktı tandık ederek bir vo-•■koyı Birleşik Aıııorıka Dışışlorı Bakanlığına göndermişlerdir. Paktı, en oun tasdik öden Fransa olmuş-
26 Ağustos günü için hazırlıklar
Kurtuluş buvıışııııını tam ve kat’î ruzun başladığı 2ü Ağustos öUına günü suat 10.30 da, Türkiye Harp
(Dovamı 8a. S Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lûtfi Kırdar giderse...
ULUNAY
Şu son günlordo İstanbul valisi ve bolodiyo rolsl Dok-tor Lûtfi Kırdar'ın başka bir ıııe-murlyote nakledlleoeğino dair matbuatta dovamlı neşriyat gördük. Gazotolerln oksorlyotl bir yandan bu hâvadisi vorlrkon bir yandan da bu ayrılıştan duydukları teessür vo tolohhüfü makalo vo fıkralarla belirttiler.
Bugün Lûtfi Kırdar'ın mevkiinde kalması için edllon temenniler oksoriyot hududunu geçmiş, honıon hemen mütteflkan yapılmakta bulunmuştur. Eğer Lûtfi Kırdar hakkında bugün bir plebisit yapılsa vali nln yerinden kıpırdamıyacağına şüp ho yoktur.
Lûtfi Kırdar'ı halka ve halkın ofkârını tomsil öden matbuata böyle sevdiren âmil nodlrî No için bu zatı blrdon tutmağa başladık? Zira unutmamalı kİ belediyomlz şehrin bütün İhtiyaçlarını karşılıyarak blz-lorl memnun edecek vazlyotto değildir. Günlük İhtiyaçlara tomas odon pek çok mes'oleior bir türlü hallo-dllomomiştir. Bunu hor gün löylü-
yorduk. ,
Böylo olduğu haldo Lûtfi Kır-dar'ı kaybc.nıek İstemiyoruz. Bunun sebebi nodlr?
Bence birdenbire feveran eden bu muhabbet tezahürünün iki mühim sobebl vardır:
1 — «Gelenin gideni artaması» korkusu.
2 — Lûtfi Kırdar'ın demokrasiye samlmlyotlo taraftar ve onun zahirine İnanır bir adam olması.
Lûtfi Kırdar hiç bir zaman umumi efkârı hlço sayarak:
Ko desinler Aftos yârin on parmağı kınalı l
Diyen valilerden doğlidl.
Kendisi İlo halk arasında gazoto-lerdon bir köprü kurmuştu. Bu köp rü bazon uzayor, İnceliyor, zayıflıyor fakat asla kopmuyordu. Bazon do köprünün ayaklarının daha zlya-do salöbot kcıOott'ğinl görüyor-duk; bu ınünasebotl pek güzel idare ediyordu.
Lûtfi Kırdar'ın ycrlno golecok
zat aoaba bu hususta beklonon kb
jDevanu 8a. ö SU. ö da)
sayılı gazetenizin birinci sayfa-
(Duvamı 8a. 6 8ü. 8 do)
Dünkü müsabakalara giren tenisçilerden bazıları
^Yazısı 2 ncide)
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
|dar« ı Nuruosmanlyo Noı İT
DİKİŞTE YENİLİK:
Elektrikli Portatif Dikin Makîn-'-'H
ÛÜmş NhJus RöTjrue
Tel adreolı «YENİ BABAHo
İSTANBUL
Telefon ı 207W—Î51M
12 inci Yıl, No. 3742
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Çarşamba
24
AĞUSTOS
1949
Boyoğlu Aamalımesçlt No. 17 Tel: 40381
Yugoslavyamn ikinci notası
Yugoslavya Rusya ile müsavi şartlar altında görüşmek istiyor
Doğuda yeni zelzelesi
ölen vatandaşlar sa -yısı ve hasar hakkında son rakkamlar
Moskovaya dün verilen ikinci bir notada Yugoslavya Rusyanın içişlerine karışamıyacağını bildirdi
Biten bir Seyahat
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü İzmir ve havalisine yaptığı uzunca bir seyahati, bitirerek Ankaraya döndü. Bu gezi, İster Cumlıurre-Lsi ister Halk Partisi genel başkanı sıfatile yapılmış olsun, meni lekette derin tepkiler yarattı. Filhakika Devlet Şefi çeşitli kasaba ve köylerde, halkla uzun temaslar ve görüşmeler yaptığı gibi, bütün eşkâl ve merasimine uygun, nutuklar da İrat etti.
Bizzat söylediklerine göre, bidayette, zelzele gören mmtakayı kısaca ziyaret maksadile yola çık mtş oldukları halde, üç dört gün olarak tasarladığı seyahati yirmi küsur güne İblâğa mecburiyet duymuştur.
Dün, Ankaraya dönen tnönü, seyahatinden çok memnun olduğunu defalarca tekrarlamış ve herkesten bu seyahat hakkında ne düşündüklerini ısrarla sual etmiştir. Hattâ şimdiye kadar, yürürlükte olan, protokol kaidelerini bozarak Ankara garında evvelâ resmî şahıslarla değil halkla görüşmüş, onlara iltifatlar yağdırmış ve sonra teşrifata dahil zevatla temas etmiştir.
Eşklşehlrden de ayrılırken halka «Canını size kurban Eskişehirliler» diye sevinç izhar etmiş ve tabii ayni şekilde «Biz size kurban» diye cevaplar almıştır.
Esasen Cumhurbaşkanımız, bütün bu Ege seferinde, evvelce her hangi bir bölgede yapmış olduğu seyahatlerle kıyaslânamıya tak büsbütün başka bir yol tutmuştur. Her, tarafta halkla, temas ve sohbet etmiş ve çok içten gelen sözler sarfeyîemiştir. Egelilerin kalbini kazanmak gayreti pek açık görünüyordu.
Bu seyahatin bilançosu yapılacak olursa, Cumhurreisi, iki fikir üzerinde ısrarla durmuştur:
1 — Yurttaşlar arasında, slya-»î kanaat yüzünden, düşmanlık Asla mevzuu bahis olmamalıdır.
2 — Seçimler emniyet altına alınmalı ve seçimlerin neticesine gerek iktidar, gerek muhalefet boyun eğmelidir.
Ayrıca, muhalefet çoğuuluk bağlıyacaksa, şimdiden, iktidara bazı teminat vermelidir. O teminat da Halk Partisi mensuplarının, muhalefet sıralarına geçtikleri vakit şimdiki muhalefetin fay dolandığı serbestlikten istifade e-debilmesidir.
Bu noktaların tahakkuku zarurî olduğu şüphesizdir. Esasen Celâl Sayar da, nutkunda tebarüz ettirmiş İdi ki bizde parti te-(Devamı Sa. 6 Su. 6 da)
tnönü, Eğeden avdeti nde Ankarada karşılanıyor
İçel Demokratlarının İnönü'ye bir telgrafı
Telgrafta: “ Sizce 21 Temmuzda hile ve zor kullanılmış mıdır? diye soıulmaktadır
IMeraiıı: 23 (Telefonla )— İçel demokratlan tarafından geçen- ( lerdo trva’da bir miting tertip edilmiş, miting 6onunda İnönü’ye J bir telgraf gönderilmişti, öğrendiğime göro telgrafın metni şu- (
(21 Temmuz milletvekilliği, il genel mecliüleri ve köy roulı- S tarlan seçiminde »izce zor kullanılmış vo hile yapılmış mıdır > Yapılmışsa bu, kimler tarafından vo hangi taraf lehine yapılmış- J tır? Bu husustaki kararınızı öğrenmek istiyoruz. Bu açıklama ne- ( (□ovamı Sa. 5 SU. 5 de) (
Kızılırmak’taki
bir köprü yandı
60 bin liraya malolan 81 metre uzunluğundaki köprünün yanmasında
kasıl ihtimali aranıyor
Belgrat: 23 (AP.) — Yugoslavya bu gece, İlci hükümet arasında anlaş mozlık doğuran bütün meselelerde Rusya ilo anlaşmaya taraftar oldu-
ğunu bildirmiştir.
Bu beyanat, Yugoslavyamn 31 Rus vatandaşını hapsetmekle itham eden Sovyet notasına verilen cevaba ek olarak yapılmıştır.
İstihbarat Bakanlığı tarafından yayınlanan notada, Yugoslavya, her iki hükümet tarafından kabul edi-
, Bingöl, Erzincan ve Tunceli illerinde ilço vo köylorindo hasara, zayiata sobop olmuştur. Bingöl ilinin Karlıova ilço merkozindo 33 köyünde 165 ölü, 102 yaralı vardır. 644 ev tamamen, 255 ev do oturul-mıyacak bir surotto yıkılmıştır. Bu azada ilçe hükümet binası, jandarma dairesi, ilkokul, belediye, Halkevi, cezaevi binalarıyla, memurların kira ilo oturdukları evler kâmilen yıkılmıştır. Huyvan zayiatı 20 dir.
Yine Bingöl ilinin Kiğı ilço merkezi ilo 36 köyündo 136 ölü ve 217 yarak vardır. 1500 ev tamamen, 500 ev (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
Sıtriyede manidar bazı nümayişler oluyor
Mareşal Hüsnü Zaim’in evinde yapılan araştırmada 1 milyon lira ve külliyetli miktarda mücevher bulundu
Hususî surette giden arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor
len milletlerarası mos’uliyct zihniye ti altında, bütün anlaşmazlık doğu-
Yugoslavya ayni zamanda, Rıısya-nın, Yugoslav dahilî işlerino karışmamasını istemokto ve dış meseleler halisinde kendi müstakil siyasetini takibo azmettiğini beyan etmektedir. (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Genelkurmay ikinci
Başkanlığı
Orgeneral İzzet Aksalur
Genelkurmay ikinci Başkanlığına tayin edildi
SPOR
Türkiyeye yeni askerî yardım
Amerikan Ayan Meclisi Hariciye Encümeni kararı tasdik etti
Vaşington: 23 (AP.) — Bugün Âyân Meclisine bağlı Dış Münasebet ler ve Silâhlı Servisler Karma komisyonları, Türkiye, Yunanistan, I-
yapılmasını
onaylamıştır.
Türkiyeye Marshall yardımı
Ankara 23 (A.A.) — Bir müd det önce Parise giden İktisadî işbirliği Türkiye icra komitesi başkanı Mr. Russel H. Dorr, An
karaya dönmüş bulunmaktadır. • Mr. Dorr kendisini ziyaret e-den bir muhabirimize aşağıdaki
beyanatta bulunmuştur:
— Türk matbuatının Marshall
(Davamı Sa. 5 SÜ. 1 de)
bir toplantı yaptı
Mütarekenin yıldönümü münasebetiyle vatanlarının biran evvel hürriyete
kavuşmasını temenni ettiler
Şehrimizde bulunan hür Rumcnler diln, 23 ağustos 1944 de imzalanan mütarekenin yıldönümünü tesit etmek üzere top . lanmışlardır. Toplantıda, Yunan konsolosu, Fransız İkisat ataşesi telinlerini bildirmek lstemiyen Amerikalı ve îngillzler, Harr>'i>’"nh Suphi Tannöver. Yavuz Abadan ve gazetecilerle
(Dovamı Sa. 3 Sü. 2 do)
Maarif Şûrası Komisyonları dün, bütün gün, çalıştılar
ikinci Ordu Müfettişliğine tayin edilen Orgeneral Muzaffer Tuğsavul
Ankara: 23 (A.A.) — İkinci ordu müfettişi orgeneral Hakkı Akoğuz’un açık olan yüksek askerî şûra üyeliği no, genelkurmay ikinci başkanı orgeneral Muzoffer Tuğsavul’un ikinci ordu müfettişliğine, üçüncü ordu mü fettişi orgeneral izzet Aksalur'un genelkurmay ikinci başkanlığına ve
Belediye Islâh
ediliyor
Marşal plânına dahil 16 memleketten malumat talebinde bulunuldu
İstanbul belediyesi teşkilâtını ıslah etmek vo halk hizmetlerini lâyık olduğu şekilde görmek maksadile, faaliyete geçilmiştir. Bu moyanda, be-lodiyo, Marşa! yardım plânına dahil İÜ memleket başkenti belediyo-(Dovamı Sa. 6 SU. 8 da)
Karamürsel Halkevinden gelen mektup
Karamürsel Halkevi Başkanı Fethi Erkinden aşağıdaki mektubu aldık:
«19 Cuma 1949 tarih vo 3737
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Diin Şamda iki nümayiş olmuştur. İkisi da dağıtılmıştır. Nümayişçiler yaka lanmış, bir kısmı sonradan ser -best bırakılmıştır.
Nümayişlerden birini, Hüsnü Zaim ve Büyük Suriye aleyhtarlan yapmıştır.
ikinci nümayiş, komünistler tarafından yapılmıştır. Burada diğer fırkalar gibi komünist fırkası da faaliyet halindedir. Fakat Mebusanda resmen temsil edilmiş değildir.
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Hüsnü Za-lmin müsadere olunan mücevher lerinden başka ecnebi ve şark devletlerinden muhafaza taburu1 ve silâh tedarik etmek üzere a-yırdığı bir milyon lira ele geçi-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
-A Şam Elçisi değişmiyor
Fakat, Ajans İstanbul valiliğinden hiç bahsetmiyor
Ankara: 23 (A.A.) — Şam elçimi zin değiştirileceği bıkkındaki riva-
yetlerin yersiz olduğu öğrenilmiştir
[Yeni Sabah — Anadolu Ajansının
Şam elçiliği hakkında verdiği yukarıdaki haber İstanbul vali vo belo
diye reisi Dr. Lûtfi Kırdar'ın Şam elçiliğine tâyin edileceği yolundaki söylentileri hatıra getiriyor. Ajans, Şam eliçliğinde değişiklik olmıyaca-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yabancı memleketlerdeki talebe
Komisyonların varacağı netice, Ankarada dikkat ve birazda endişe ile takibediliyor
Voroşılof’un
Romanyada bir nutku
Bunlar, bölge müfettişinin izni olmadan
Maarif Şûrası komisyonları ndan biri faaliyet halinde
memleket ve branş değiştiremiyecekler
Ankara: 23 (Hususî) — Yaban., menılekotlorde okuyan Türk öğronci lerinin, okuma şartl&rile ilgili yeni bir yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğe göro talebeler tarafından noterlikçe düzenlenecek yükleme se-ııodine yabancı memlekette okuduğu müddotço kendisine para gönderecek’ kinısonin bu paralan muntazam Rön dermeği kabul vo teahhüt ettiğine dair kayıt konacaktır. Bakanlığın yabancı memleketlerdeki talebo müfettişleri kendi bölgelerindeki özel kurumlar hesabına veya kendi paralar il o okuyan öğrenciler üzerinde, mutlak surotto denotlomo vo tefti» hakkını haizdir. Her öğrenci öğrenim, (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Atlantik paktı
Bugünden itibaren yürürlüğe giriyor
Londra: 23 (B.B.C.) — Birleşik Amerika devletleri Cumhurbaşkanı Truman, yarın, Atlantik paktının yürurluğo gırdığino dair bir beyanname yayınlıyacaktır.
Atlantik paktıoa dahil bütün tnem lekotk-r, paktı tandık ederek bir vo-•■koyı Birleşik Aıııorıka Dışışlorı Bakanlığına göndermişlerdir. Paktı, en oun tasdik öden Fransa olmuş-
26 Ağustos günü için hazırlıklar
Kurtuluş buvıışııııını tam ve kat’î ruzun başladığı 2ü Ağustos öUına günü suat 10.30 da, Türkiye Harp
(Dovamı 8a. S Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lûtfi Kırdar giderse...
ULUNAY
Şu son günlordo İstanbul valisi ve bolodiyo rolsl Dok-tor Lûtfi Kırdar'ın başka bir ıııe-murlyote nakledlleoeğino dair matbuatta dovamlı neşriyat gördük. Gazotolerln oksorlyotl bir yandan bu hâvadisi vorlrkon bir yandan da bu ayrılıştan duydukları teessür vo tolohhüfü makalo vo fıkralarla belirttiler.
Bugün Lûtfi Kırdar'ın mevkiinde kalması için edllon temenniler oksoriyot hududunu geçmiş, honıon hemen mütteflkan yapılmakta bulunmuştur. Eğer Lûtfi Kırdar hakkında bugün bir plebisit yapılsa vali nln yerinden kıpırdamıyacağına şüp ho yoktur.
Lûtfi Kırdar'ı halka ve halkın ofkârını tomsil öden matbuata böyle sevdiren âmil nodlrî No için bu zatı blrdon tutmağa başladık? Zira unutmamalı kİ belediyomlz şehrin bütün İhtiyaçlarını karşılıyarak blz-lorl memnun edecek vazlyotto değildir. Günlük İhtiyaçlara tomas odon pek çok mes'oleior bir türlü hallo-dllomomiştir. Bunu hor gün löylü-
yorduk. ,
Böylo olduğu haldo Lûtfi Kır-dar'ı kaybc.nıek İstemiyoruz. Bunun sebebi nodlr?
Bence birdenbire feveran eden bu muhabbet tezahürünün iki mühim sobebl vardır:
1 — «Gelenin gideni artaması» korkusu.
2 — Lûtfi Kırdar'ın demokrasiye samlmlyotlo taraftar ve onun zahirine İnanır bir adam olması.
Lûtfi Kırdar hiç bir zaman umumi efkârı hlço sayarak:
Ko desinler Aftos yârin on parmağı kınalı l
Diyen valilerden doğlidl.
Kendisi İlo halk arasında gazoto-lerdon bir köprü kurmuştu. Bu köp rü bazon uzayor, İnceliyor, zayıflıyor fakat asla kopmuyordu. Bazon do köprünün ayaklarının daha zlya-do salöbot kcıOott'ğinl görüyor-duk; bu ınünasebotl pek güzel idare ediyordu.
Lûtfi Kırdar'ın ycrlno golecok
zat aoaba bu hususta beklonon kb
jDevanu 8a. ö SU. ö da)
sayılı gazetenizin birinci sayfa-
(Duvamı 8a. 6 8ü. 8 do)
Dünkü müsabakalara giren tenisçilerden bazıları
^Yazısı 2 ncide)
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
|dar« ı Nuruosmanlyo Noı İT
DİKİŞTE YENİLİK:
Elektrikli Portatif Dikin Makîn-'-'H
ÛÜmş NhJus RöTjrue
Tel adreolı «YENİ BABAHo
İSTANBUL
Telefon ı 207W—Î51M
12 inci Yıl, No. 3742
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Çarşamba
24
AĞUSTOS
1949
Boyoğlu Aamalımesçlt No. 17 Tel: 40381
Yugoslavyamn ikinci notası
Yugoslavya Rusya ile müsavi şartlar altında görüşmek istiyor
Doğuda yeni zelzelesi
ölen vatandaşlar sa -yısı ve hasar hakkında son rakkamlar
Moskovaya dün verilen ikinci bir notada Yugoslavya Rusyanın içişlerine karışamıyacağını bildirdi
Biten bir Seyahat
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü İzmir ve havalisine yaptığı uzunca bir seyahati, bitirerek Ankaraya döndü. Bu gezi, İster Cumlıurre-Lsi ister Halk Partisi genel başkanı sıfatile yapılmış olsun, meni lekette derin tepkiler yarattı. Filhakika Devlet Şefi çeşitli kasaba ve köylerde, halkla uzun temaslar ve görüşmeler yaptığı gibi, bütün eşkâl ve merasimine uygun, nutuklar da İrat etti.
Bizzat söylediklerine göre, bidayette, zelzele gören mmtakayı kısaca ziyaret maksadile yola çık mtş oldukları halde, üç dört gün olarak tasarladığı seyahati yirmi küsur güne İblâğa mecburiyet duymuştur.
Dün, Ankaraya dönen tnönü, seyahatinden çok memnun olduğunu defalarca tekrarlamış ve herkesten bu seyahat hakkında ne düşündüklerini ısrarla sual etmiştir. Hattâ şimdiye kadar, yürürlükte olan, protokol kaidelerini bozarak Ankara garında evvelâ resmî şahıslarla değil halkla görüşmüş, onlara iltifatlar yağdırmış ve sonra teşrifata dahil zevatla temas etmiştir.
Eşklşehlrden de ayrılırken halka «Canını size kurban Eskişehirliler» diye sevinç izhar etmiş ve tabii ayni şekilde «Biz size kurban» diye cevaplar almıştır.
Esasen Cumhurbaşkanımız, bütün bu Ege seferinde, evvelce her hangi bir bölgede yapmış olduğu seyahatlerle kıyaslânamıya tak büsbütün başka bir yol tutmuştur. Her, tarafta halkla, temas ve sohbet etmiş ve çok içten gelen sözler sarfeyîemiştir. Egelilerin kalbini kazanmak gayreti pek açık görünüyordu.
Bu seyahatin bilançosu yapılacak olursa, Cumhurreisi, iki fikir üzerinde ısrarla durmuştur:
1 — Yurttaşlar arasında, slya-»î kanaat yüzünden, düşmanlık Asla mevzuu bahis olmamalıdır.
2 — Seçimler emniyet altına alınmalı ve seçimlerin neticesine gerek iktidar, gerek muhalefet boyun eğmelidir.
Ayrıca, muhalefet çoğuuluk bağlıyacaksa, şimdiden, iktidara bazı teminat vermelidir. O teminat da Halk Partisi mensuplarının, muhalefet sıralarına geçtikleri vakit şimdiki muhalefetin fay dolandığı serbestlikten istifade e-debilmesidir.
Bu noktaların tahakkuku zarurî olduğu şüphesizdir. Esasen Celâl Sayar da, nutkunda tebarüz ettirmiş İdi ki bizde parti te-(Devamı Sa. 6 Su. 6 da)
tnönü, Eğeden avdeti nde Ankarada karşılanıyor
İçel Demokratlarının İnönü'ye bir telgrafı
Telgrafta: “ Sizce 21 Temmuzda hile ve zor kullanılmış mıdır? diye soıulmaktadır
IMeraiıı: 23 (Telefonla )— İçel demokratlan tarafından geçen- ( lerdo trva’da bir miting tertip edilmiş, miting 6onunda İnönü’ye J bir telgraf gönderilmişti, öğrendiğime göro telgrafın metni şu- (
(21 Temmuz milletvekilliği, il genel mecliüleri ve köy roulı- S tarlan seçiminde »izce zor kullanılmış vo hile yapılmış mıdır > Yapılmışsa bu, kimler tarafından vo hangi taraf lehine yapılmış- J tır? Bu husustaki kararınızı öğrenmek istiyoruz. Bu açıklama ne- ( (□ovamı Sa. 5 SU. 5 de) (
Kızılırmak’taki
bir köprü yandı
60 bin liraya malolan 81 metre uzunluğundaki köprünün yanmasında
kasıl ihtimali aranıyor
Belgrat: 23 (AP.) — Yugoslavya bu gece, İlci hükümet arasında anlaş mozlık doğuran bütün meselelerde Rusya ilo anlaşmaya taraftar oldu-
ğunu bildirmiştir.
Bu beyanat, Yugoslavyamn 31 Rus vatandaşını hapsetmekle itham eden Sovyet notasına verilen cevaba ek olarak yapılmıştır.
İstihbarat Bakanlığı tarafından yayınlanan notada, Yugoslavya, her iki hükümet tarafından kabul edi-
, Bingöl, Erzincan ve Tunceli illerinde ilço vo köylorindo hasara, zayiata sobop olmuştur. Bingöl ilinin Karlıova ilço merkozindo 33 köyünde 165 ölü, 102 yaralı vardır. 644 ev tamamen, 255 ev do oturul-mıyacak bir surotto yıkılmıştır. Bu azada ilçe hükümet binası, jandarma dairesi, ilkokul, belediye, Halkevi, cezaevi binalarıyla, memurların kira ilo oturdukları evler kâmilen yıkılmıştır. Huyvan zayiatı 20 dir.
Yine Bingöl ilinin Kiğı ilço merkezi ilo 36 köyündo 136 ölü ve 217 yarak vardır. 1500 ev tamamen, 500 ev (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
Sıtriyede manidar bazı nümayişler oluyor
Mareşal Hüsnü Zaim’in evinde yapılan araştırmada 1 milyon lira ve külliyetli miktarda mücevher bulundu
Hususî surette giden arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor
len milletlerarası mos’uliyct zihniye ti altında, bütün anlaşmazlık doğu-
Yugoslavya ayni zamanda, Rıısya-nın, Yugoslav dahilî işlerino karışmamasını istemokto ve dış meseleler halisinde kendi müstakil siyasetini takibo azmettiğini beyan etmektedir. (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Genelkurmay ikinci
Başkanlığı
Orgeneral İzzet Aksalur
Genelkurmay ikinci Başkanlığına tayin edildi
SPOR
Türkiyeye yeni askerî yardım
Amerikan Ayan Meclisi Hariciye Encümeni kararı tasdik etti
Vaşington: 23 (AP.) — Bugün Âyân Meclisine bağlı Dış Münasebet ler ve Silâhlı Servisler Karma komisyonları, Türkiye, Yunanistan, I-
yapılmasını
onaylamıştır.
Türkiyeye Marshall yardımı
Ankara 23 (A.A.) — Bir müd det önce Parise giden İktisadî işbirliği Türkiye icra komitesi başkanı Mr. Russel H. Dorr, An
karaya dönmüş bulunmaktadır. • Mr. Dorr kendisini ziyaret e-den bir muhabirimize aşağıdaki
beyanatta bulunmuştur:
— Türk matbuatının Marshall
(Davamı Sa. 5 SÜ. 1 de)
bir toplantı yaptı
Mütarekenin yıldönümü münasebetiyle vatanlarının biran evvel hürriyete
kavuşmasını temenni ettiler
Şehrimizde bulunan hür Rumcnler diln, 23 ağustos 1944 de imzalanan mütarekenin yıldönümünü tesit etmek üzere top . lanmışlardır. Toplantıda, Yunan konsolosu, Fransız İkisat ataşesi telinlerini bildirmek lstemiyen Amerikalı ve îngillzler, Harr>'i>’"nh Suphi Tannöver. Yavuz Abadan ve gazetecilerle
(Dovamı Sa. 3 Sü. 2 do)
Maarif Şûrası Komisyonları dün, bütün gün, çalıştılar
ikinci Ordu Müfettişliğine tayin edilen Orgeneral Muzaffer Tuğsavul
Ankara: 23 (A.A.) — İkinci ordu müfettişi orgeneral Hakkı Akoğuz’un açık olan yüksek askerî şûra üyeliği no, genelkurmay ikinci başkanı orgeneral Muzoffer Tuğsavul’un ikinci ordu müfettişliğine, üçüncü ordu mü fettişi orgeneral izzet Aksalur'un genelkurmay ikinci başkanlığına ve
Belediye Islâh
ediliyor
Marşal plânına dahil 16 memleketten malumat talebinde bulunuldu
İstanbul belediyesi teşkilâtını ıslah etmek vo halk hizmetlerini lâyık olduğu şekilde görmek maksadile, faaliyete geçilmiştir. Bu moyanda, be-lodiyo, Marşa! yardım plânına dahil İÜ memleket başkenti belediyo-(Dovamı Sa. 6 SU. 8 da)
Karamürsel Halkevinden gelen mektup
Karamürsel Halkevi Başkanı Fethi Erkinden aşağıdaki mektubu aldık:
«19 Cuma 1949 tarih vo 3737
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Diin Şamda iki nümayiş olmuştur. İkisi da dağıtılmıştır. Nümayişçiler yaka lanmış, bir kısmı sonradan ser -best bırakılmıştır.
Nümayişlerden birini, Hüsnü Zaim ve Büyük Suriye aleyhtarlan yapmıştır.
ikinci nümayiş, komünistler tarafından yapılmıştır. Burada diğer fırkalar gibi komünist fırkası da faaliyet halindedir. Fakat Mebusanda resmen temsil edilmiş değildir.
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Hüsnü Za-lmin müsadere olunan mücevher lerinden başka ecnebi ve şark devletlerinden muhafaza taburu1 ve silâh tedarik etmek üzere a-yırdığı bir milyon lira ele geçi-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
-A Şam Elçisi değişmiyor
Fakat, Ajans İstanbul valiliğinden hiç bahsetmiyor
Ankara: 23 (A.A.) — Şam elçimi zin değiştirileceği bıkkındaki riva-
yetlerin yersiz olduğu öğrenilmiştir
[Yeni Sabah — Anadolu Ajansının
Şam elçiliği hakkında verdiği yukarıdaki haber İstanbul vali vo belo
diye reisi Dr. Lûtfi Kırdar'ın Şam elçiliğine tâyin edileceği yolundaki söylentileri hatıra getiriyor. Ajans, Şam eliçliğinde değişiklik olmıyaca-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yabancı memleketlerdeki talebe
Komisyonların varacağı netice, Ankarada dikkat ve birazda endişe ile takibediliyor
Voroşılof’un
Romanyada bir nutku
Bunlar, bölge müfettişinin izni olmadan
Maarif Şûrası komisyonları ndan biri faaliyet halinde
memleket ve branş değiştiremiyecekler
Ankara: 23 (Hususî) — Yaban., menılekotlorde okuyan Türk öğronci lerinin, okuma şartl&rile ilgili yeni bir yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğe göro talebeler tarafından noterlikçe düzenlenecek yükleme se-ııodine yabancı memlekette okuduğu müddotço kendisine para gönderecek’ kinısonin bu paralan muntazam Rön dermeği kabul vo teahhüt ettiğine dair kayıt konacaktır. Bakanlığın yabancı memleketlerdeki talebo müfettişleri kendi bölgelerindeki özel kurumlar hesabına veya kendi paralar il o okuyan öğrenciler üzerinde, mutlak surotto denotlomo vo tefti» hakkını haizdir. Her öğrenci öğrenim, (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Atlantik paktı
Bugünden itibaren yürürlüğe giriyor
Londra: 23 (B.B.C.) — Birleşik Amerika devletleri Cumhurbaşkanı Truman, yarın, Atlantik paktının yürurluğo gırdığino dair bir beyanname yayınlıyacaktır.
Atlantik paktıoa dahil bütün tnem lekotk-r, paktı tandık ederek bir vo-•■koyı Birleşik Aıııorıka Dışışlorı Bakanlığına göndermişlerdir. Paktı, en oun tasdik öden Fransa olmuş-
26 Ağustos günü için hazırlıklar
Kurtuluş buvıışııııını tam ve kat’î ruzun başladığı 2ü Ağustos öUına günü suat 10.30 da, Türkiye Harp
(Dovamı 8a. S Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lûtfi Kırdar giderse...
ULUNAY
Şu son günlordo İstanbul valisi ve bolodiyo rolsl Dok-tor Lûtfi Kırdar'ın başka bir ıııe-murlyote nakledlleoeğino dair matbuatta dovamlı neşriyat gördük. Gazotolerln oksorlyotl bir yandan bu hâvadisi vorlrkon bir yandan da bu ayrılıştan duydukları teessür vo tolohhüfü makalo vo fıkralarla belirttiler.
Bugün Lûtfi Kırdar'ın mevkiinde kalması için edllon temenniler oksoriyot hududunu geçmiş, honıon hemen mütteflkan yapılmakta bulunmuştur. Eğer Lûtfi Kırdar hakkında bugün bir plebisit yapılsa vali nln yerinden kıpırdamıyacağına şüp ho yoktur.
Lûtfi Kırdar'ı halka ve halkın ofkârını tomsil öden matbuata böyle sevdiren âmil nodlrî No için bu zatı blrdon tutmağa başladık? Zira unutmamalı kİ belediyomlz şehrin bütün İhtiyaçlarını karşılıyarak blz-lorl memnun edecek vazlyotto değildir. Günlük İhtiyaçlara tomas odon pek çok mes'oleior bir türlü hallo-dllomomiştir. Bunu hor gün löylü-
yorduk. ,
Böylo olduğu haldo Lûtfi Kır-dar'ı kaybc.nıek İstemiyoruz. Bunun sebebi nodlr?
Bence birdenbire feveran eden bu muhabbet tezahürünün iki mühim sobebl vardır:
1 — «Gelenin gideni artaması» korkusu.
2 — Lûtfi Kırdar'ın demokrasiye samlmlyotlo taraftar ve onun zahirine İnanır bir adam olması.
Lûtfi Kırdar hiç bir zaman umumi efkârı hlço sayarak:
Ko desinler Aftos yârin on parmağı kınalı l
Diyen valilerden doğlidl.
Kendisi İlo halk arasında gazoto-lerdon bir köprü kurmuştu. Bu köp rü bazon uzayor, İnceliyor, zayıflıyor fakat asla kopmuyordu. Bazon do köprünün ayaklarının daha zlya-do salöbot kcıOott'ğinl görüyor-duk; bu ınünasebotl pek güzel idare ediyordu.
Lûtfi Kırdar'ın ycrlno golecok
zat aoaba bu hususta beklonon kb
jDevanu 8a. ö SU. ö da)
sayılı gazetenizin birinci sayfa-
(Duvamı 8a. 6 8ü. 8 do)
Dünkü müsabakalara giren tenisçilerden bazıları
^Yazısı 2 ncide)
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
|dar« ı Nuruosmanlyo Noı İT
DİKİŞTE YENİLİK:
Elektrikli Portatif Dikin Makîn-'-'H
ÛÜmş NhJus RöTjrue
Tel adreolı «YENİ BABAHo
İSTANBUL
Telefon ı 207W—Î51M
12 inci Yıl, No. 3742
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Çarşamba
24
AĞUSTOS
1949
Boyoğlu Aamalımesçlt No. 17 Tel: 40381
Yugoslavyamn ikinci notası
Yugoslavya Rusya ile müsavi şartlar altında görüşmek istiyor
Doğuda yeni zelzelesi
ölen vatandaşlar sa -yısı ve hasar hakkında son rakkamlar
Moskovaya dün verilen ikinci bir notada Yugoslavya Rusyanın içişlerine karışamıyacağını bildirdi
Biten bir Seyahat
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü İzmir ve havalisine yaptığı uzunca bir seyahati, bitirerek Ankaraya döndü. Bu gezi, İster Cumlıurre-Lsi ister Halk Partisi genel başkanı sıfatile yapılmış olsun, meni lekette derin tepkiler yarattı. Filhakika Devlet Şefi çeşitli kasaba ve köylerde, halkla uzun temaslar ve görüşmeler yaptığı gibi, bütün eşkâl ve merasimine uygun, nutuklar da İrat etti.
Bizzat söylediklerine göre, bidayette, zelzele gören mmtakayı kısaca ziyaret maksadile yola çık mtş oldukları halde, üç dört gün olarak tasarladığı seyahati yirmi küsur güne İblâğa mecburiyet duymuştur.
Dün, Ankaraya dönen tnönü, seyahatinden çok memnun olduğunu defalarca tekrarlamış ve herkesten bu seyahat hakkında ne düşündüklerini ısrarla sual etmiştir. Hattâ şimdiye kadar, yürürlükte olan, protokol kaidelerini bozarak Ankara garında evvelâ resmî şahıslarla değil halkla görüşmüş, onlara iltifatlar yağdırmış ve sonra teşrifata dahil zevatla temas etmiştir.
Eşklşehlrden de ayrılırken halka «Canını size kurban Eskişehirliler» diye sevinç izhar etmiş ve tabii ayni şekilde «Biz size kurban» diye cevaplar almıştır.
Esasen Cumhurbaşkanımız, bütün bu Ege seferinde, evvelce her hangi bir bölgede yapmış olduğu seyahatlerle kıyaslânamıya tak büsbütün başka bir yol tutmuştur. Her, tarafta halkla, temas ve sohbet etmiş ve çok içten gelen sözler sarfeyîemiştir. Egelilerin kalbini kazanmak gayreti pek açık görünüyordu.
Bu seyahatin bilançosu yapılacak olursa, Cumhurreisi, iki fikir üzerinde ısrarla durmuştur:
1 — Yurttaşlar arasında, slya-»î kanaat yüzünden, düşmanlık Asla mevzuu bahis olmamalıdır.
2 — Seçimler emniyet altına alınmalı ve seçimlerin neticesine gerek iktidar, gerek muhalefet boyun eğmelidir.
Ayrıca, muhalefet çoğuuluk bağlıyacaksa, şimdiden, iktidara bazı teminat vermelidir. O teminat da Halk Partisi mensuplarının, muhalefet sıralarına geçtikleri vakit şimdiki muhalefetin fay dolandığı serbestlikten istifade e-debilmesidir.
Bu noktaların tahakkuku zarurî olduğu şüphesizdir. Esasen Celâl Sayar da, nutkunda tebarüz ettirmiş İdi ki bizde parti te-(Devamı Sa. 6 Su. 6 da)
tnönü, Eğeden avdeti nde Ankarada karşılanıyor
İçel Demokratlarının İnönü'ye bir telgrafı
Telgrafta: “ Sizce 21 Temmuzda hile ve zor kullanılmış mıdır? diye soıulmaktadır
IMeraiıı: 23 (Telefonla )— İçel demokratlan tarafından geçen- ( lerdo trva’da bir miting tertip edilmiş, miting 6onunda İnönü’ye J bir telgraf gönderilmişti, öğrendiğime göro telgrafın metni şu- (
(21 Temmuz milletvekilliği, il genel mecliüleri ve köy roulı- S tarlan seçiminde »izce zor kullanılmış vo hile yapılmış mıdır > Yapılmışsa bu, kimler tarafından vo hangi taraf lehine yapılmış- J tır? Bu husustaki kararınızı öğrenmek istiyoruz. Bu açıklama ne- ( (□ovamı Sa. 5 SU. 5 de) (
Kızılırmak’taki
bir köprü yandı
60 bin liraya malolan 81 metre uzunluğundaki köprünün yanmasında
kasıl ihtimali aranıyor
Belgrat: 23 (AP.) — Yugoslavya bu gece, İlci hükümet arasında anlaş mozlık doğuran bütün meselelerde Rusya ilo anlaşmaya taraftar oldu-
ğunu bildirmiştir.
Bu beyanat, Yugoslavyamn 31 Rus vatandaşını hapsetmekle itham eden Sovyet notasına verilen cevaba ek olarak yapılmıştır.
İstihbarat Bakanlığı tarafından yayınlanan notada, Yugoslavya, her iki hükümet tarafından kabul edi-
, Bingöl, Erzincan ve Tunceli illerinde ilço vo köylorindo hasara, zayiata sobop olmuştur. Bingöl ilinin Karlıova ilço merkozindo 33 köyünde 165 ölü, 102 yaralı vardır. 644 ev tamamen, 255 ev do oturul-mıyacak bir surotto yıkılmıştır. Bu azada ilçe hükümet binası, jandarma dairesi, ilkokul, belediye, Halkevi, cezaevi binalarıyla, memurların kira ilo oturdukları evler kâmilen yıkılmıştır. Huyvan zayiatı 20 dir.
Yine Bingöl ilinin Kiğı ilço merkezi ilo 36 köyündo 136 ölü ve 217 yarak vardır. 1500 ev tamamen, 500 ev (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
Sıtriyede manidar bazı nümayişler oluyor
Mareşal Hüsnü Zaim’in evinde yapılan araştırmada 1 milyon lira ve külliyetli miktarda mücevher bulundu
Hususî surette giden arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor
len milletlerarası mos’uliyct zihniye ti altında, bütün anlaşmazlık doğu-
Yugoslavya ayni zamanda, Rıısya-nın, Yugoslav dahilî işlerino karışmamasını istemokto ve dış meseleler halisinde kendi müstakil siyasetini takibo azmettiğini beyan etmektedir. (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Genelkurmay ikinci
Başkanlığı
Orgeneral İzzet Aksalur
Genelkurmay ikinci Başkanlığına tayin edildi
SPOR
Türkiyeye yeni askerî yardım
Amerikan Ayan Meclisi Hariciye Encümeni kararı tasdik etti
Vaşington: 23 (AP.) — Bugün Âyân Meclisine bağlı Dış Münasebet ler ve Silâhlı Servisler Karma komisyonları, Türkiye, Yunanistan, I-
yapılmasını
onaylamıştır.
Türkiyeye Marshall yardımı
Ankara 23 (A.A.) — Bir müd det önce Parise giden İktisadî işbirliği Türkiye icra komitesi başkanı Mr. Russel H. Dorr, An
karaya dönmüş bulunmaktadır. • Mr. Dorr kendisini ziyaret e-den bir muhabirimize aşağıdaki
beyanatta bulunmuştur:
— Türk matbuatının Marshall
(Davamı Sa. 5 SÜ. 1 de)
bir toplantı yaptı
Mütarekenin yıldönümü münasebetiyle vatanlarının biran evvel hürriyete
kavuşmasını temenni ettiler
Şehrimizde bulunan hür Rumcnler diln, 23 ağustos 1944 de imzalanan mütarekenin yıldönümünü tesit etmek üzere top . lanmışlardır. Toplantıda, Yunan konsolosu, Fransız İkisat ataşesi telinlerini bildirmek lstemiyen Amerikalı ve îngillzler, Harr>'i>’"nh Suphi Tannöver. Yavuz Abadan ve gazetecilerle
(Dovamı Sa. 3 Sü. 2 do)
Maarif Şûrası Komisyonları dün, bütün gün, çalıştılar
ikinci Ordu Müfettişliğine tayin edilen Orgeneral Muzaffer Tuğsavul
Ankara: 23 (A.A.) — İkinci ordu müfettişi orgeneral Hakkı Akoğuz’un açık olan yüksek askerî şûra üyeliği no, genelkurmay ikinci başkanı orgeneral Muzoffer Tuğsavul’un ikinci ordu müfettişliğine, üçüncü ordu mü fettişi orgeneral izzet Aksalur'un genelkurmay ikinci başkanlığına ve
Belediye Islâh
ediliyor
Marşal plânına dahil 16 memleketten malumat talebinde bulunuldu
İstanbul belediyesi teşkilâtını ıslah etmek vo halk hizmetlerini lâyık olduğu şekilde görmek maksadile, faaliyete geçilmiştir. Bu moyanda, be-lodiyo, Marşa! yardım plânına dahil İÜ memleket başkenti belediyo-(Dovamı Sa. 6 SU. 8 da)
Karamürsel Halkevinden gelen mektup
Karamürsel Halkevi Başkanı Fethi Erkinden aşağıdaki mektubu aldık:
«19 Cuma 1949 tarih vo 3737
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Diin Şamda iki nümayiş olmuştur. İkisi da dağıtılmıştır. Nümayişçiler yaka lanmış, bir kısmı sonradan ser -best bırakılmıştır.
Nümayişlerden birini, Hüsnü Zaim ve Büyük Suriye aleyhtarlan yapmıştır.
ikinci nümayiş, komünistler tarafından yapılmıştır. Burada diğer fırkalar gibi komünist fırkası da faaliyet halindedir. Fakat Mebusanda resmen temsil edilmiş değildir.
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Hüsnü Za-lmin müsadere olunan mücevher lerinden başka ecnebi ve şark devletlerinden muhafaza taburu1 ve silâh tedarik etmek üzere a-yırdığı bir milyon lira ele geçi-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
-A Şam Elçisi değişmiyor
Fakat, Ajans İstanbul valiliğinden hiç bahsetmiyor
Ankara: 23 (A.A.) — Şam elçimi zin değiştirileceği bıkkındaki riva-
yetlerin yersiz olduğu öğrenilmiştir
[Yeni Sabah — Anadolu Ajansının
Şam elçiliği hakkında verdiği yukarıdaki haber İstanbul vali vo belo
diye reisi Dr. Lûtfi Kırdar'ın Şam elçiliğine tâyin edileceği yolundaki söylentileri hatıra getiriyor. Ajans, Şam eliçliğinde değişiklik olmıyaca-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yabancı memleketlerdeki talebe
Komisyonların varacağı netice, Ankarada dikkat ve birazda endişe ile takibediliyor
Voroşılof’un
Romanyada bir nutku
Bunlar, bölge müfettişinin izni olmadan
Maarif Şûrası komisyonları ndan biri faaliyet halinde
memleket ve branş değiştiremiyecekler
Ankara: 23 (Hususî) — Yaban., menılekotlorde okuyan Türk öğronci lerinin, okuma şartl&rile ilgili yeni bir yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğe göro talebeler tarafından noterlikçe düzenlenecek yükleme se-ııodine yabancı memlekette okuduğu müddotço kendisine para gönderecek’ kinısonin bu paralan muntazam Rön dermeği kabul vo teahhüt ettiğine dair kayıt konacaktır. Bakanlığın yabancı memleketlerdeki talebo müfettişleri kendi bölgelerindeki özel kurumlar hesabına veya kendi paralar il o okuyan öğrenciler üzerinde, mutlak surotto denotlomo vo tefti» hakkını haizdir. Her öğrenci öğrenim, (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Atlantik paktı
Bugünden itibaren yürürlüğe giriyor
Londra: 23 (B.B.C.) — Birleşik Amerika devletleri Cumhurbaşkanı Truman, yarın, Atlantik paktının yürurluğo gırdığino dair bir beyanname yayınlıyacaktır.
Atlantik paktıoa dahil bütün tnem lekotk-r, paktı tandık ederek bir vo-•■koyı Birleşik Aıııorıka Dışışlorı Bakanlığına göndermişlerdir. Paktı, en oun tasdik öden Fransa olmuş-
26 Ağustos günü için hazırlıklar
Kurtuluş buvıışııııını tam ve kat’î ruzun başladığı 2ü Ağustos öUına günü suat 10.30 da, Türkiye Harp
(Dovamı 8a. S Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lûtfi Kırdar giderse...
ULUNAY
Şu son günlordo İstanbul valisi ve bolodiyo rolsl Dok-tor Lûtfi Kırdar'ın başka bir ıııe-murlyote nakledlleoeğino dair matbuatta dovamlı neşriyat gördük. Gazotolerln oksorlyotl bir yandan bu hâvadisi vorlrkon bir yandan da bu ayrılıştan duydukları teessür vo tolohhüfü makalo vo fıkralarla belirttiler.
Bugün Lûtfi Kırdar'ın mevkiinde kalması için edllon temenniler oksoriyot hududunu geçmiş, honıon hemen mütteflkan yapılmakta bulunmuştur. Eğer Lûtfi Kırdar hakkında bugün bir plebisit yapılsa vali nln yerinden kıpırdamıyacağına şüp ho yoktur.
Lûtfi Kırdar'ı halka ve halkın ofkârını tomsil öden matbuata böyle sevdiren âmil nodlrî No için bu zatı blrdon tutmağa başladık? Zira unutmamalı kİ belediyomlz şehrin bütün İhtiyaçlarını karşılıyarak blz-lorl memnun edecek vazlyotto değildir. Günlük İhtiyaçlara tomas odon pek çok mes'oleior bir türlü hallo-dllomomiştir. Bunu hor gün löylü-
yorduk. ,
Böylo olduğu haldo Lûtfi Kır-dar'ı kaybc.nıek İstemiyoruz. Bunun sebebi nodlr?
Bence birdenbire feveran eden bu muhabbet tezahürünün iki mühim sobebl vardır:
1 — «Gelenin gideni artaması» korkusu.
2 — Lûtfi Kırdar'ın demokrasiye samlmlyotlo taraftar ve onun zahirine İnanır bir adam olması.
Lûtfi Kırdar hiç bir zaman umumi efkârı hlço sayarak:
Ko desinler Aftos yârin on parmağı kınalı l
Diyen valilerden doğlidl.
Kendisi İlo halk arasında gazoto-lerdon bir köprü kurmuştu. Bu köp rü bazon uzayor, İnceliyor, zayıflıyor fakat asla kopmuyordu. Bazon do köprünün ayaklarının daha zlya-do salöbot kcıOott'ğinl görüyor-duk; bu ınünasebotl pek güzel idare ediyordu.
Lûtfi Kırdar'ın ycrlno golecok
zat aoaba bu hususta beklonon kb
jDevanu 8a. ö SU. ö da)
sayılı gazetenizin birinci sayfa-
(Duvamı 8a. 6 8ü. 8 do)
Dünkü müsabakalara giren tenisçilerden bazıları
^Yazısı 2 ncide)
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
|dar« ı Nuruosmanlyo Noı İT
DİKİŞTE YENİLİK:
Elektrikli Portatif Dikin Makîn-'-'H
ÛÜmş NhJus RöTjrue
Tel adreolı «YENİ BABAHo
İSTANBUL
Telefon ı 207W—Î51M
12 inci Yıl, No. 3742
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Çarşamba
24
AĞUSTOS
1949
Boyoğlu Aamalımesçlt No. 17 Tel: 40381
Yugoslavyamn ikinci notası
Yugoslavya Rusya ile müsavi şartlar altında görüşmek istiyor
Doğuda yeni zelzelesi
ölen vatandaşlar sa -yısı ve hasar hakkında son rakkamlar
Moskovaya dün verilen ikinci bir notada Yugoslavya Rusyanın içişlerine karışamıyacağını bildirdi
Biten bir Seyahat
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü İzmir ve havalisine yaptığı uzunca bir seyahati, bitirerek Ankaraya döndü. Bu gezi, İster Cumlıurre-Lsi ister Halk Partisi genel başkanı sıfatile yapılmış olsun, meni lekette derin tepkiler yarattı. Filhakika Devlet Şefi çeşitli kasaba ve köylerde, halkla uzun temaslar ve görüşmeler yaptığı gibi, bütün eşkâl ve merasimine uygun, nutuklar da İrat etti.
Bizzat söylediklerine göre, bidayette, zelzele gören mmtakayı kısaca ziyaret maksadile yola çık mtş oldukları halde, üç dört gün olarak tasarladığı seyahati yirmi küsur güne İblâğa mecburiyet duymuştur.
Dün, Ankaraya dönen tnönü, seyahatinden çok memnun olduğunu defalarca tekrarlamış ve herkesten bu seyahat hakkında ne düşündüklerini ısrarla sual etmiştir. Hattâ şimdiye kadar, yürürlükte olan, protokol kaidelerini bozarak Ankara garında evvelâ resmî şahıslarla değil halkla görüşmüş, onlara iltifatlar yağdırmış ve sonra teşrifata dahil zevatla temas etmiştir.
Eşklşehlrden de ayrılırken halka «Canını size kurban Eskişehirliler» diye sevinç izhar etmiş ve tabii ayni şekilde «Biz size kurban» diye cevaplar almıştır.
Esasen Cumhurbaşkanımız, bütün bu Ege seferinde, evvelce her hangi bir bölgede yapmış olduğu seyahatlerle kıyaslânamıya tak büsbütün başka bir yol tutmuştur. Her, tarafta halkla, temas ve sohbet etmiş ve çok içten gelen sözler sarfeyîemiştir. Egelilerin kalbini kazanmak gayreti pek açık görünüyordu.
Bu seyahatin bilançosu yapılacak olursa, Cumhurreisi, iki fikir üzerinde ısrarla durmuştur:
1 — Yurttaşlar arasında, slya-»î kanaat yüzünden, düşmanlık Asla mevzuu bahis olmamalıdır.
2 — Seçimler emniyet altına alınmalı ve seçimlerin neticesine gerek iktidar, gerek muhalefet boyun eğmelidir.
Ayrıca, muhalefet çoğuuluk bağlıyacaksa, şimdiden, iktidara bazı teminat vermelidir. O teminat da Halk Partisi mensuplarının, muhalefet sıralarına geçtikleri vakit şimdiki muhalefetin fay dolandığı serbestlikten istifade e-debilmesidir.
Bu noktaların tahakkuku zarurî olduğu şüphesizdir. Esasen Celâl Sayar da, nutkunda tebarüz ettirmiş İdi ki bizde parti te-(Devamı Sa. 6 Su. 6 da)
tnönü, Eğeden avdeti nde Ankarada karşılanıyor
İçel Demokratlarının İnönü'ye bir telgrafı
Telgrafta: “ Sizce 21 Temmuzda hile ve zor kullanılmış mıdır? diye soıulmaktadır
IMeraiıı: 23 (Telefonla )— İçel demokratlan tarafından geçen- ( lerdo trva’da bir miting tertip edilmiş, miting 6onunda İnönü’ye J bir telgraf gönderilmişti, öğrendiğime göro telgrafın metni şu- (
(21 Temmuz milletvekilliği, il genel mecliüleri ve köy roulı- S tarlan seçiminde »izce zor kullanılmış vo hile yapılmış mıdır > Yapılmışsa bu, kimler tarafından vo hangi taraf lehine yapılmış- J tır? Bu husustaki kararınızı öğrenmek istiyoruz. Bu açıklama ne- ( (□ovamı Sa. 5 SU. 5 de) (
Kızılırmak’taki
bir köprü yandı
60 bin liraya malolan 81 metre uzunluğundaki köprünün yanmasında
kasıl ihtimali aranıyor
Belgrat: 23 (AP.) — Yugoslavya bu gece, İlci hükümet arasında anlaş mozlık doğuran bütün meselelerde Rusya ilo anlaşmaya taraftar oldu-
ğunu bildirmiştir.
Bu beyanat, Yugoslavyamn 31 Rus vatandaşını hapsetmekle itham eden Sovyet notasına verilen cevaba ek olarak yapılmıştır.
İstihbarat Bakanlığı tarafından yayınlanan notada, Yugoslavya, her iki hükümet tarafından kabul edi-
, Bingöl, Erzincan ve Tunceli illerinde ilço vo köylorindo hasara, zayiata sobop olmuştur. Bingöl ilinin Karlıova ilço merkozindo 33 köyünde 165 ölü, 102 yaralı vardır. 644 ev tamamen, 255 ev do oturul-mıyacak bir surotto yıkılmıştır. Bu azada ilçe hükümet binası, jandarma dairesi, ilkokul, belediye, Halkevi, cezaevi binalarıyla, memurların kira ilo oturdukları evler kâmilen yıkılmıştır. Huyvan zayiatı 20 dir.
Yine Bingöl ilinin Kiğı ilço merkezi ilo 36 köyündo 136 ölü ve 217 yarak vardır. 1500 ev tamamen, 500 ev (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
Sıtriyede manidar bazı nümayişler oluyor
Mareşal Hüsnü Zaim’in evinde yapılan araştırmada 1 milyon lira ve külliyetli miktarda mücevher bulundu
Hususî surette giden arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor
len milletlerarası mos’uliyct zihniye ti altında, bütün anlaşmazlık doğu-
Yugoslavya ayni zamanda, Rıısya-nın, Yugoslav dahilî işlerino karışmamasını istemokto ve dış meseleler halisinde kendi müstakil siyasetini takibo azmettiğini beyan etmektedir. (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Genelkurmay ikinci
Başkanlığı
Orgeneral İzzet Aksalur
Genelkurmay ikinci Başkanlığına tayin edildi
SPOR
Türkiyeye yeni askerî yardım
Amerikan Ayan Meclisi Hariciye Encümeni kararı tasdik etti
Vaşington: 23 (AP.) — Bugün Âyân Meclisine bağlı Dış Münasebet ler ve Silâhlı Servisler Karma komisyonları, Türkiye, Yunanistan, I-
yapılmasını
onaylamıştır.
Türkiyeye Marshall yardımı
Ankara 23 (A.A.) — Bir müd det önce Parise giden İktisadî işbirliği Türkiye icra komitesi başkanı Mr. Russel H. Dorr, An
karaya dönmüş bulunmaktadır. • Mr. Dorr kendisini ziyaret e-den bir muhabirimize aşağıdaki
beyanatta bulunmuştur:
— Türk matbuatının Marshall
(Davamı Sa. 5 SÜ. 1 de)
bir toplantı yaptı
Mütarekenin yıldönümü münasebetiyle vatanlarının biran evvel hürriyete
kavuşmasını temenni ettiler
Şehrimizde bulunan hür Rumcnler diln, 23 ağustos 1944 de imzalanan mütarekenin yıldönümünü tesit etmek üzere top . lanmışlardır. Toplantıda, Yunan konsolosu, Fransız İkisat ataşesi telinlerini bildirmek lstemiyen Amerikalı ve îngillzler, Harr>'i>’"nh Suphi Tannöver. Yavuz Abadan ve gazetecilerle
(Dovamı Sa. 3 Sü. 2 do)
Maarif Şûrası Komisyonları dün, bütün gün, çalıştılar
ikinci Ordu Müfettişliğine tayin edilen Orgeneral Muzaffer Tuğsavul
Ankara: 23 (A.A.) — İkinci ordu müfettişi orgeneral Hakkı Akoğuz’un açık olan yüksek askerî şûra üyeliği no, genelkurmay ikinci başkanı orgeneral Muzoffer Tuğsavul’un ikinci ordu müfettişliğine, üçüncü ordu mü fettişi orgeneral izzet Aksalur'un genelkurmay ikinci başkanlığına ve
Belediye Islâh
ediliyor
Marşal plânına dahil 16 memleketten malumat talebinde bulunuldu
İstanbul belediyesi teşkilâtını ıslah etmek vo halk hizmetlerini lâyık olduğu şekilde görmek maksadile, faaliyete geçilmiştir. Bu moyanda, be-lodiyo, Marşa! yardım plânına dahil İÜ memleket başkenti belediyo-(Dovamı Sa. 6 SU. 8 da)
Karamürsel Halkevinden gelen mektup
Karamürsel Halkevi Başkanı Fethi Erkinden aşağıdaki mektubu aldık:
«19 Cuma 1949 tarih vo 3737
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Diin Şamda iki nümayiş olmuştur. İkisi da dağıtılmıştır. Nümayişçiler yaka lanmış, bir kısmı sonradan ser -best bırakılmıştır.
Nümayişlerden birini, Hüsnü Zaim ve Büyük Suriye aleyhtarlan yapmıştır.
ikinci nümayiş, komünistler tarafından yapılmıştır. Burada diğer fırkalar gibi komünist fırkası da faaliyet halindedir. Fakat Mebusanda resmen temsil edilmiş değildir.
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Hüsnü Za-lmin müsadere olunan mücevher lerinden başka ecnebi ve şark devletlerinden muhafaza taburu1 ve silâh tedarik etmek üzere a-yırdığı bir milyon lira ele geçi-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
-A Şam Elçisi değişmiyor
Fakat, Ajans İstanbul valiliğinden hiç bahsetmiyor
Ankara: 23 (A.A.) — Şam elçimi zin değiştirileceği bıkkındaki riva-
yetlerin yersiz olduğu öğrenilmiştir
[Yeni Sabah — Anadolu Ajansının
Şam elçiliği hakkında verdiği yukarıdaki haber İstanbul vali vo belo
diye reisi Dr. Lûtfi Kırdar'ın Şam elçiliğine tâyin edileceği yolundaki söylentileri hatıra getiriyor. Ajans, Şam eliçliğinde değişiklik olmıyaca-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yabancı memleketlerdeki talebe
Komisyonların varacağı netice, Ankarada dikkat ve birazda endişe ile takibediliyor
Voroşılof’un
Romanyada bir nutku
Bunlar, bölge müfettişinin izni olmadan
Maarif Şûrası komisyonları ndan biri faaliyet halinde
memleket ve branş değiştiremiyecekler
Ankara: 23 (Hususî) — Yaban., menılekotlorde okuyan Türk öğronci lerinin, okuma şartl&rile ilgili yeni bir yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğe göro talebeler tarafından noterlikçe düzenlenecek yükleme se-ııodine yabancı memlekette okuduğu müddotço kendisine para gönderecek’ kinısonin bu paralan muntazam Rön dermeği kabul vo teahhüt ettiğine dair kayıt konacaktır. Bakanlığın yabancı memleketlerdeki talebo müfettişleri kendi bölgelerindeki özel kurumlar hesabına veya kendi paralar il o okuyan öğrenciler üzerinde, mutlak surotto denotlomo vo tefti» hakkını haizdir. Her öğrenci öğrenim, (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Atlantik paktı
Bugünden itibaren yürürlüğe giriyor
Londra: 23 (B.B.C.) — Birleşik Amerika devletleri Cumhurbaşkanı Truman, yarın, Atlantik paktının yürurluğo gırdığino dair bir beyanname yayınlıyacaktır.
Atlantik paktıoa dahil bütün tnem lekotk-r, paktı tandık ederek bir vo-•■koyı Birleşik Aıııorıka Dışışlorı Bakanlığına göndermişlerdir. Paktı, en oun tasdik öden Fransa olmuş-
26 Ağustos günü için hazırlıklar
Kurtuluş buvıışııııını tam ve kat’î ruzun başladığı 2ü Ağustos öUına günü suat 10.30 da, Türkiye Harp
(Dovamı 8a. S Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lûtfi Kırdar giderse...
ULUNAY
Şu son günlordo İstanbul valisi ve bolodiyo rolsl Dok-tor Lûtfi Kırdar'ın başka bir ıııe-murlyote nakledlleoeğino dair matbuatta dovamlı neşriyat gördük. Gazotolerln oksorlyotl bir yandan bu hâvadisi vorlrkon bir yandan da bu ayrılıştan duydukları teessür vo tolohhüfü makalo vo fıkralarla belirttiler.
Bugün Lûtfi Kırdar'ın mevkiinde kalması için edllon temenniler oksoriyot hududunu geçmiş, honıon hemen mütteflkan yapılmakta bulunmuştur. Eğer Lûtfi Kırdar hakkında bugün bir plebisit yapılsa vali nln yerinden kıpırdamıyacağına şüp ho yoktur.
Lûtfi Kırdar'ı halka ve halkın ofkârını tomsil öden matbuata böyle sevdiren âmil nodlrî No için bu zatı blrdon tutmağa başladık? Zira unutmamalı kİ belediyomlz şehrin bütün İhtiyaçlarını karşılıyarak blz-lorl memnun edecek vazlyotto değildir. Günlük İhtiyaçlara tomas odon pek çok mes'oleior bir türlü hallo-dllomomiştir. Bunu hor gün löylü-
yorduk. ,
Böylo olduğu haldo Lûtfi Kır-dar'ı kaybc.nıek İstemiyoruz. Bunun sebebi nodlr?
Bence birdenbire feveran eden bu muhabbet tezahürünün iki mühim sobebl vardır:
1 — «Gelenin gideni artaması» korkusu.
2 — Lûtfi Kırdar'ın demokrasiye samlmlyotlo taraftar ve onun zahirine İnanır bir adam olması.
Lûtfi Kırdar hiç bir zaman umumi efkârı hlço sayarak:
Ko desinler Aftos yârin on parmağı kınalı l
Diyen valilerden doğlidl.
Kendisi İlo halk arasında gazoto-lerdon bir köprü kurmuştu. Bu köp rü bazon uzayor, İnceliyor, zayıflıyor fakat asla kopmuyordu. Bazon do köprünün ayaklarının daha zlya-do salöbot kcıOott'ğinl görüyor-duk; bu ınünasebotl pek güzel idare ediyordu.
Lûtfi Kırdar'ın ycrlno golecok
zat aoaba bu hususta beklonon kb
jDevanu 8a. ö SU. ö da)
sayılı gazetenizin birinci sayfa-
(Duvamı 8a. 6 8ü. 8 do)
Dünkü müsabakalara giren tenisçilerden bazıları
^Yazısı 2 ncide)
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
|dar« ı Nuruosmanlyo Noı İT
DİKİŞTE YENİLİK:
Elektrikli Portatif Dikin Makîn-'-'H
ÛÜmş NhJus RöTjrue
Tel adreolı «YENİ BABAHo
İSTANBUL
Telefon ı 207W—Î51M
12 inci Yıl, No. 3742
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Çarşamba
24
AĞUSTOS
1949
Boyoğlu Aamalımesçlt No. 17 Tel: 40381
Yugoslavyamn ikinci notası
Yugoslavya Rusya ile müsavi şartlar altında görüşmek istiyor
Doğuda yeni zelzelesi
ölen vatandaşlar sa -yısı ve hasar hakkında son rakkamlar
Moskovaya dün verilen ikinci bir notada Yugoslavya Rusyanın içişlerine karışamıyacağını bildirdi
Biten bir Seyahat
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü İzmir ve havalisine yaptığı uzunca bir seyahati, bitirerek Ankaraya döndü. Bu gezi, İster Cumlıurre-Lsi ister Halk Partisi genel başkanı sıfatile yapılmış olsun, meni lekette derin tepkiler yarattı. Filhakika Devlet Şefi çeşitli kasaba ve köylerde, halkla uzun temaslar ve görüşmeler yaptığı gibi, bütün eşkâl ve merasimine uygun, nutuklar da İrat etti.
Bizzat söylediklerine göre, bidayette, zelzele gören mmtakayı kısaca ziyaret maksadile yola çık mtş oldukları halde, üç dört gün olarak tasarladığı seyahati yirmi küsur güne İblâğa mecburiyet duymuştur.
Dün, Ankaraya dönen tnönü, seyahatinden çok memnun olduğunu defalarca tekrarlamış ve herkesten bu seyahat hakkında ne düşündüklerini ısrarla sual etmiştir. Hattâ şimdiye kadar, yürürlükte olan, protokol kaidelerini bozarak Ankara garında evvelâ resmî şahıslarla değil halkla görüşmüş, onlara iltifatlar yağdırmış ve sonra teşrifata dahil zevatla temas etmiştir.
Eşklşehlrden de ayrılırken halka «Canını size kurban Eskişehirliler» diye sevinç izhar etmiş ve tabii ayni şekilde «Biz size kurban» diye cevaplar almıştır.
Esasen Cumhurbaşkanımız, bütün bu Ege seferinde, evvelce her hangi bir bölgede yapmış olduğu seyahatlerle kıyaslânamıya tak büsbütün başka bir yol tutmuştur. Her, tarafta halkla, temas ve sohbet etmiş ve çok içten gelen sözler sarfeyîemiştir. Egelilerin kalbini kazanmak gayreti pek açık görünüyordu.
Bu seyahatin bilançosu yapılacak olursa, Cumhurreisi, iki fikir üzerinde ısrarla durmuştur:
1 — Yurttaşlar arasında, slya-»î kanaat yüzünden, düşmanlık Asla mevzuu bahis olmamalıdır.
2 — Seçimler emniyet altına alınmalı ve seçimlerin neticesine gerek iktidar, gerek muhalefet boyun eğmelidir.
Ayrıca, muhalefet çoğuuluk bağlıyacaksa, şimdiden, iktidara bazı teminat vermelidir. O teminat da Halk Partisi mensuplarının, muhalefet sıralarına geçtikleri vakit şimdiki muhalefetin fay dolandığı serbestlikten istifade e-debilmesidir.
Bu noktaların tahakkuku zarurî olduğu şüphesizdir. Esasen Celâl Sayar da, nutkunda tebarüz ettirmiş İdi ki bizde parti te-(Devamı Sa. 6 Su. 6 da)
tnönü, Eğeden avdeti nde Ankarada karşılanıyor
İçel Demokratlarının İnönü'ye bir telgrafı
Telgrafta: “ Sizce 21 Temmuzda hile ve zor kullanılmış mıdır? diye soıulmaktadır
IMeraiıı: 23 (Telefonla )— İçel demokratlan tarafından geçen- ( lerdo trva’da bir miting tertip edilmiş, miting 6onunda İnönü’ye J bir telgraf gönderilmişti, öğrendiğime göro telgrafın metni şu- (
(21 Temmuz milletvekilliği, il genel mecliüleri ve köy roulı- S tarlan seçiminde »izce zor kullanılmış vo hile yapılmış mıdır > Yapılmışsa bu, kimler tarafından vo hangi taraf lehine yapılmış- J tır? Bu husustaki kararınızı öğrenmek istiyoruz. Bu açıklama ne- ( (□ovamı Sa. 5 SU. 5 de) (
Kızılırmak’taki
bir köprü yandı
60 bin liraya malolan 81 metre uzunluğundaki köprünün yanmasında
kasıl ihtimali aranıyor
Belgrat: 23 (AP.) — Yugoslavya bu gece, İlci hükümet arasında anlaş mozlık doğuran bütün meselelerde Rusya ilo anlaşmaya taraftar oldu-
ğunu bildirmiştir.
Bu beyanat, Yugoslavyamn 31 Rus vatandaşını hapsetmekle itham eden Sovyet notasına verilen cevaba ek olarak yapılmıştır.
İstihbarat Bakanlığı tarafından yayınlanan notada, Yugoslavya, her iki hükümet tarafından kabul edi-
, Bingöl, Erzincan ve Tunceli illerinde ilço vo köylorindo hasara, zayiata sobop olmuştur. Bingöl ilinin Karlıova ilço merkozindo 33 köyünde 165 ölü, 102 yaralı vardır. 644 ev tamamen, 255 ev do oturul-mıyacak bir surotto yıkılmıştır. Bu azada ilçe hükümet binası, jandarma dairesi, ilkokul, belediye, Halkevi, cezaevi binalarıyla, memurların kira ilo oturdukları evler kâmilen yıkılmıştır. Huyvan zayiatı 20 dir.
Yine Bingöl ilinin Kiğı ilço merkezi ilo 36 köyündo 136 ölü ve 217 yarak vardır. 1500 ev tamamen, 500 ev (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
Sıtriyede manidar bazı nümayişler oluyor
Mareşal Hüsnü Zaim’in evinde yapılan araştırmada 1 milyon lira ve külliyetli miktarda mücevher bulundu
Hususî surette giden arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor
len milletlerarası mos’uliyct zihniye ti altında, bütün anlaşmazlık doğu-
Yugoslavya ayni zamanda, Rıısya-nın, Yugoslav dahilî işlerino karışmamasını istemokto ve dış meseleler halisinde kendi müstakil siyasetini takibo azmettiğini beyan etmektedir. (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Genelkurmay ikinci
Başkanlığı
Orgeneral İzzet Aksalur
Genelkurmay ikinci Başkanlığına tayin edildi
SPOR
Türkiyeye yeni askerî yardım
Amerikan Ayan Meclisi Hariciye Encümeni kararı tasdik etti
Vaşington: 23 (AP.) — Bugün Âyân Meclisine bağlı Dış Münasebet ler ve Silâhlı Servisler Karma komisyonları, Türkiye, Yunanistan, I-
yapılmasını
onaylamıştır.
Türkiyeye Marshall yardımı
Ankara 23 (A.A.) — Bir müd det önce Parise giden İktisadî işbirliği Türkiye icra komitesi başkanı Mr. Russel H. Dorr, An
karaya dönmüş bulunmaktadır. • Mr. Dorr kendisini ziyaret e-den bir muhabirimize aşağıdaki
beyanatta bulunmuştur:
— Türk matbuatının Marshall
(Davamı Sa. 5 SÜ. 1 de)
bir toplantı yaptı
Mütarekenin yıldönümü münasebetiyle vatanlarının biran evvel hürriyete
kavuşmasını temenni ettiler
Şehrimizde bulunan hür Rumcnler diln, 23 ağustos 1944 de imzalanan mütarekenin yıldönümünü tesit etmek üzere top . lanmışlardır. Toplantıda, Yunan konsolosu, Fransız İkisat ataşesi telinlerini bildirmek lstemiyen Amerikalı ve îngillzler, Harr>'i>’"nh Suphi Tannöver. Yavuz Abadan ve gazetecilerle
(Dovamı Sa. 3 Sü. 2 do)
Maarif Şûrası Komisyonları dün, bütün gün, çalıştılar
ikinci Ordu Müfettişliğine tayin edilen Orgeneral Muzaffer Tuğsavul
Ankara: 23 (A.A.) — İkinci ordu müfettişi orgeneral Hakkı Akoğuz’un açık olan yüksek askerî şûra üyeliği no, genelkurmay ikinci başkanı orgeneral Muzoffer Tuğsavul’un ikinci ordu müfettişliğine, üçüncü ordu mü fettişi orgeneral izzet Aksalur'un genelkurmay ikinci başkanlığına ve
Belediye Islâh
ediliyor
Marşal plânına dahil 16 memleketten malumat talebinde bulunuldu
İstanbul belediyesi teşkilâtını ıslah etmek vo halk hizmetlerini lâyık olduğu şekilde görmek maksadile, faaliyete geçilmiştir. Bu moyanda, be-lodiyo, Marşa! yardım plânına dahil İÜ memleket başkenti belediyo-(Dovamı Sa. 6 SU. 8 da)
Karamürsel Halkevinden gelen mektup
Karamürsel Halkevi Başkanı Fethi Erkinden aşağıdaki mektubu aldık:
«19 Cuma 1949 tarih vo 3737
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Diin Şamda iki nümayiş olmuştur. İkisi da dağıtılmıştır. Nümayişçiler yaka lanmış, bir kısmı sonradan ser -best bırakılmıştır.
Nümayişlerden birini, Hüsnü Zaim ve Büyük Suriye aleyhtarlan yapmıştır.
ikinci nümayiş, komünistler tarafından yapılmıştır. Burada diğer fırkalar gibi komünist fırkası da faaliyet halindedir. Fakat Mebusanda resmen temsil edilmiş değildir.
Beyrut 23 (Arkadaşımız Raif Oğan bildiriyor) — Hüsnü Za-lmin müsadere olunan mücevher lerinden başka ecnebi ve şark devletlerinden muhafaza taburu1 ve silâh tedarik etmek üzere a-yırdığı bir milyon lira ele geçi-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
-A Şam Elçisi değişmiyor
Fakat, Ajans İstanbul valiliğinden hiç bahsetmiyor
Ankara: 23 (A.A.) — Şam elçimi zin değiştirileceği bıkkındaki riva-
yetlerin yersiz olduğu öğrenilmiştir
[Yeni Sabah — Anadolu Ajansının
Şam elçiliği hakkında verdiği yukarıdaki haber İstanbul vali vo belo
diye reisi Dr. Lûtfi Kırdar'ın Şam elçiliğine tâyin edileceği yolundaki söylentileri hatıra getiriyor. Ajans, Şam eliçliğinde değişiklik olmıyaca-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yabancı memleketlerdeki talebe
Komisyonların varacağı netice, Ankarada dikkat ve birazda endişe ile takibediliyor
Voroşılof’un
Romanyada bir nutku
Bunlar, bölge müfettişinin izni olmadan
Maarif Şûrası komisyonları ndan biri faaliyet halinde
memleket ve branş değiştiremiyecekler
Ankara: 23 (Hususî) — Yaban., menılekotlorde okuyan Türk öğronci lerinin, okuma şartl&rile ilgili yeni bir yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğe göro talebeler tarafından noterlikçe düzenlenecek yükleme se-ııodine yabancı memlekette okuduğu müddotço kendisine para gönderecek’ kinısonin bu paralan muntazam Rön dermeği kabul vo teahhüt ettiğine dair kayıt konacaktır. Bakanlığın yabancı memleketlerdeki talebo müfettişleri kendi bölgelerindeki özel kurumlar hesabına veya kendi paralar il o okuyan öğrenciler üzerinde, mutlak surotto denotlomo vo tefti» hakkını haizdir. Her öğrenci öğrenim, (Dovamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Atlantik paktı
Bugünden itibaren yürürlüğe giriyor
Londra: 23 (B.B.C.) — Birleşik Amerika devletleri Cumhurbaşkanı Truman, yarın, Atlantik paktının yürurluğo gırdığino dair bir beyanname yayınlıyacaktır.
Atlantik paktıoa dahil bütün tnem lekotk-r, paktı tandık ederek bir vo-•■koyı Birleşik Aıııorıka Dışışlorı Bakanlığına göndermişlerdir. Paktı, en oun tasdik öden Fransa olmuş-
26 Ağustos günü için hazırlıklar
Kurtuluş buvıışııııını tam ve kat’î ruzun başladığı 2ü Ağustos öUına günü suat 10.30 da, Türkiye Harp
(Dovamı 8a. S Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Lûtfi Kırdar giderse...
ULUNAY
Şu son günlordo İstanbul valisi ve bolodiyo rolsl Dok-tor Lûtfi Kırdar'ın başka bir ıııe-murlyote nakledlleoeğino dair matbuatta dovamlı neşriyat gördük. Gazotolerln oksorlyotl bir yandan bu hâvadisi vorlrkon bir yandan da bu ayrılıştan duydukları teessür vo tolohhüfü makalo vo fıkralarla belirttiler.
Bugün Lûtfi Kırdar'ın mevkiinde kalması için edllon temenniler oksoriyot hududunu geçmiş, honıon hemen mütteflkan yapılmakta bulunmuştur. Eğer Lûtfi Kırdar hakkında bugün bir plebisit yapılsa vali nln yerinden kıpırdamıyacağına şüp ho yoktur.
Lûtfi Kırdar'ı halka ve halkın ofkârını tomsil öden matbuata böyle sevdiren âmil nodlrî No için bu zatı blrdon tutmağa başladık? Zira unutmamalı kİ belediyomlz şehrin bütün İhtiyaçlarını karşılıyarak blz-lorl memnun edecek vazlyotto değildir. Günlük İhtiyaçlara tomas odon pek çok mes'oleior bir türlü hallo-dllomomiştir. Bunu hor gün löylü-
yorduk. ,
Böylo olduğu haldo Lûtfi Kır-dar'ı kaybc.nıek İstemiyoruz. Bunun sebebi nodlr?
Bence birdenbire feveran eden bu muhabbet tezahürünün iki mühim sobebl vardır:
1 — «Gelenin gideni artaması» korkusu.
2 — Lûtfi Kırdar'ın demokrasiye samlmlyotlo taraftar ve onun zahirine İnanır bir adam olması.
Lûtfi Kırdar hiç bir zaman umumi efkârı hlço sayarak:
Ko desinler Aftos yârin on parmağı kınalı l
Diyen valilerden doğlidl.
Kendisi İlo halk arasında gazoto-lerdon bir köprü kurmuştu. Bu köp rü bazon uzayor, İnceliyor, zayıflıyor fakat asla kopmuyordu. Bazon do köprünün ayaklarının daha zlya-do salöbot kcıOott'ğinl görüyor-duk; bu ınünasebotl pek güzel idare ediyordu.
Lûtfi Kırdar'ın ycrlno golecok
zat aoaba bu hususta beklonon kb
jDevanu 8a. ö SU. ö da)
sayılı gazetenizin birinci sayfa-
(Duvamı 8a. 6 8ü. 8 do)
Dünkü müsabakalara giren tenisçilerden bazıları
^Yazısı 2 ncide)

Comments (0)