Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğhı
İdare ı Nuruosmanly» Noı 17
CUMA
23
eylül
1949
Tal adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı M798—28188
12 inci Yıl, No. 3792
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜÖAFIIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Eli Te2e Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Sterlin değerinin düşürülmesi geniş
yeni bir
notası
Celâl Bayat, İngiliz Lordu ile görü şiirken..
Rusların ’
Sterlinin düşmesirfen sonra Londra'dan gelen ilk resimler: Maliye Bakanı Cripps. sterlinin dil şürüldilğünü haber veriyor, Londra’da halk, kapalı bankalar önünde toplanmış bir halde...
siyasıakisleryaptı
Ingiliz Lortlar ve Avam kamarası fevkalâde toplantıya çağırıldı
Stafford Crıpps para ayarlanmasının sebeplerini izah edecek, muhalefet namına da Çörçil konuşacak
İyi işaretler
Amerikada, bugünlerde, yalnız para ve İktisat işleri değil, çok daha u-munıi politika müzakereleri de oluyor. Esasen Amerika, İngiltere, Kanada. Fransa arasındaki mali ve ekonomik temasların »ür’atle bir neticeye bağlanmağında ve sterlinin derhal kıymetten düşürülmesine muvafakatte en kuvvetli saik bu pürüzleri bir an evvel hallederek, politika alanına geçebilmek olmuştur.
Londra, dar menfaat çerçevesine saplanarak, sonsuz, mali mü nakaşalara girişse İdi çok zararlı bir oyun oynamış olurdu. Çünkü Amerika malî mahfilleri İngiliz lirasının kıymetten düşürülmesi lüzumuna tamamile inanmış bulunuyorlardı ve bu hareketi yapmamak için Cripps'in ileri sü receği her delili. Amerikanın sırtından geçinmek için, bir bahane telâkki edeceklerdi. Sterlinin sukutuna tekaüdüm eden günlerdeki Amerika gazetelerinin neşriyatı, hem en ciddî ve mühim organların yayınlan, Büyük Bri-tanyayı çok ağır İthamlara maruz bırakıyordu. Bu neşriyat ve havanın devamı çok ağır neticeler verebilirdi. Ingiltere de fazla hassasiyet gösterste ve görüşünde ısrar eylese İdi Büyük Britan-yanın kendi sterlin sahası kabuğuna çekilmesi ve daha fenası Doğu İle ve demir perde arkası İle ticari münasebetlerine hız vererek Amerikadan yüz çevirmesi gibi acı bir netice verebilirdi. Böyle bir halin bütün Avrupa ve dünya muvazenesini ne derece ihlâl edeceği apaçık idi. Şu dakikada bile, İngiltere Avrupa safında olmasına rağmen ve Amerikanın yardımı mev'ut iken cihan muvazenesi istikrarlı değildir, Sovyet askeri kuvveti terazinin gözünde ağır basmakta ve ancak atom bombası ile çılgın bir savlet durdurulabilmektedir. İngiltere - Amerika münasebetlerinde en ufak bir gedik cihanşümul tepkiler yaratabilirdi.
Paraya ve mâliyeye müteallik pürüzler iki, üç günde, VaşingtO-□un arzusu dairesinde, hallolun duktan sonra Mlster Berin siya-(Dtvamı Sa. 5 Sü. 6 da) ı
Yunan meselesinin müzakeresine Rusya
Çin delegesinin yardım talebi
itiraz etti.
Londra: 22 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler genel asamblesinde, bugün Ortadoğu meselelerinin olo alınması yolunda bir teklif vâki olmuştur. Teklif tabibi İrak delegesi Dr. Fadıl El Cemali, Ortadoğuda Israilin, A-rup haklarına riayet etmediği tnk-dirde barış mümkün olamayacağını belirterek, FilİBtinden ayrılan Arapların, Müsavilerin dehşet vo korku saçan hareketlerinden kaçtıklarını
(Devamı Sa. 6 Sü. s do)
kalyanın Atlantik Pak- | tına alınması dolayısileî Rusya Batıklara bir i nota verdi } Londra, 22 (A-P) — Rusya, İtalya, Ingiltere, Birleşik Amerika. Fransaya protesto notaları tevdi ederek, ıtalyanın Atlantik paktına girmesi keyfiyetinin Ital yan barış andlaşmasının İhlâli (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Seçim kanunu
Alman Cumhurbaşkanı Theodor Heusse arkadaşlarile görüşürken
İnönü, Alman Cumhur başkanını tebrik etti
Dün Alman Parlamentosu tartışmalı bir toplantı yaptı
Bonn: 22 (AP.) — Türkiye Cum-I Lurbaşkanı İsmet İnönü, yeni Al -manya cumhuriyetinin kuruluşu mü nasobetiîo Batı Almanya Cunıhurbaıj kanı Thedor Hcuss'o bugün bir tcbl rik mesajı göndermiştir. Başkan 1-
Ulaştırma Bakanı gemilerin sağlam olduğunu söylüyor
tasarısı ve
ilmi hey et
İlmi heyet başkanlığı siyasi partilere birer mektup yazarak 10 E-kime kadar mütaleala-rını bildirmelerini istedi ___________________
Bu ders yılında açılan okullar
Millî Eğitim Bakanı T. Banguoğlu dün geniş izahat verdi
Bıılgaristana kaçan üç genç hâdisesi
Hâdisede adı geçen bayan Hayriye kendi durumunu açıklıyor
Edirnede, Bulgoristan hududunda kaybolan Tuğrul Deliorman, Fahri Erdinç ve Ziya adlarındaki gençlerin Bulgaristana kaçtıkları kat’î ola rak tahakkuk etmiştir. Edirne valisi Fazlı Güleç dün saat 15 do İstanbul emniyet nıüdürlüğiino telefonla verdiği malûmatla üç gencin Bulgaris-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Başbakan, ilmi Heyette izahat veriyor
Ankara, 22 (A.A.) — Seçim kanunu projesini tetkikle vazifeli ilim heyeti başkanlığından tebliğ edilmiştir:
Hükümetçe hazırlatılan «Se-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Ingilterede büyük hava manevraları
Preveze zaferinin yıldönümü
Ankara, 22 (A.A.) — Milli Eğitim Baltanı Tahsin Banguoğlu aşa ğıdakl beyanatta bulunmuştur:
Bu yıl köylerimizde yapılan İlkokulların sayısı 1000 kadardır. 700 köyümüz yeniden okula kavuşuyor. 300 köyümüz de 3 sınıflı eğitmen. 11 okul yerine 6 sınıflı öğretmeni! okul açılıyor.
Okulu olan yerlerde sokakta çocuk bırakmamak ve çocukların de vamını Bağlamak üzere tedbirler aldık.
Bu yıl İlkokullarımız İçin bir l-§e bir adam esası üzerlnu rasyonel kadrolar hazırladık. Adam İsrafını önlemeğe mecburuz. Bunun ’.çlfl (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Bu mülakat 45 dakika
Ara seçimlerde İstanbul adayları
devam etti
Demokrat Parti genel başkanı Celâl Boyar, dün »sat 16 da tngili* hortlar Kamarası üyelerinden Lort Kinros’u kabul ederek kendisile 45 dakika kadar görüşmüştür.
Demokrat Parti genel idaro kurulu dün de Celâl Bayarm başkanlığında toplanarak müzakerelere devam o₺-miştir. Toplantının bugün de devam edoceği tahmin olunmaktadır.
Donanma giinü de 27 Eylülde törenle kutlanacak
91li senesi donanma günü 27 Eylülde Prevezo safarinin yıldönümü llo birlikte kutlanacaktır. Hasırlanan programa göre o gün 1 inci I-nönü, 2 inci İnönü, Murat Reis vo Oruç Reis dcnicoltılarile Yavuz vo diğer.harp gomilori Doimabahço ön-lerindo demirliyocoklordir.
Deniz Harp Okulu adına oaat 11 do Taksim âbidesine çelenk konacak ve merasimde 11.30 da Boşiktaşta Barbaros moydnnında başlıyacaktır.
Töreni müteakip büyük bir resmi geçit yapılacak vo öğleden sonra halk Yavuz, zırhlısını ve diğer gemileri
Atıf ödül ile Ekrem Amaç Istanbuldaki ara seçimde en kuvvetli iki namzet olarak görülüyor
Kısmi seçim için ‘ g adaylığını koymak . ■ ütero müracaat o-donlerin sayısının azlığı nazarı dikka- ,, OKŞta ti çökmektedir. 11- «HKS&Fl gililer, buna sebep çimloro az bir «a-man kalmasını gös-torıiıelrtedirler. ™
Bu arınla dun do C. H. P. Kartal o-cağı idnro hcyo -tinden Molımot Emin Sara, mür at ederek namzetliğini kovmuş vo bu suretle dışarıdan namzetliğini ko yanların sayısı 7 yo çıkmıştır.
Şehir Meclisi üyelerinden Ekrem Amaç ile eski İstanbul belediye reis muavinlerinden mütekait valilerden
(Devamı Sa. S SÜ. 8 da)
Ingiliz Tepkili uçakları bugün geliyor
Atıf ödül ve Ekrem A maç
İngiliz Hava Komutamda yarın şehrimize gelecek
21 Eylülde Eskişehire gelen İngiliz tepkili ve avcı uçakl.ın, bu sabah saat 9.30 da Yeşilköy hava alanına geleceklerdir. Filo komutanı Tuğgeneral Russel. as-* kert törenle karşılanacaktır.
Saat 21 de, av bölüğü İstanbul semasında uçuşlar yapacak vo İngiliz havacıları öğle yemeğini Flor yada yiyeceklerdir.
Bugün öğleden sonra saat 15 (Devamı Sa. 5 SÜ. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK.
Temizlik kontrolü
ULUNA?
V üksek tahsil gönçleri semt
1 Itlbarlle devama mecbur
pis tutan, yomoklerl
gönderilmek
Atlantik Paktına dahil genel kurmay başkanlan gizli toplantıya çağırıldı
Londra, 22 (B.B.C.) — Gole-cek cuma günü beş devletin iştirakiyle Ingilterede hava manevraları başlıyacaktır. Bu mu-(Dovaını Sa. s 8Ü. 7 do)
istenen mesai
Vttşington: 22 (A.A.) «United
Press) — Avrupaya silâh yardımı programı müzakerelerine ftyân mcc-lini bugün devam etmiştir.
Atom enerjisi komisyonu başkanı Mc. Mahon, kanun projesinin olduğu kigi kabulünü istemiş vo demiştir ki:
Mc. Mahon, gemilerin ambarlarında Amorilcaya gönderilebilecek vo A-morikan limanlarında infilâk ettirilecek atom bombalarilo 35.000.000 iıı-ö.ıı oleini. . ..('i mı I KİeılBIllda bulun muştur. Mc. Mahon, silâhlanma programının kabulünden sonra başkan Trumnıı tarafından aşağıdaki mesajın Stalino gönderilmesini istemiştir:
«Sizinle görüşmek istiyorum. Bu
görüşmenin Vnşingtondu olmasını
(Devamı 8a. 5 SU. 1 do)
oldukları aşçı dükkânlarının plyaı-'oıların, köfteollerln vo lokantaların pisliğinden, murdarlığından yaka silkerek Sıhhat Müdürlüğüne müracaat otmlşler ve bu halin önüne geçilmesi İçin ricada bulunmuşlar. Doktor Faik Yargtoı da bu gibi İşlerde biraz «Ihtlsapıa-ğası Hüseyin Bey» İlk vardır; ü-şenmez, kalkar gldor bizzat meşgul olur. Bu sefer do öylo yapmış... Bütün oradaki yemok lokallerini
birer birer gozmlş, gonçlorln İddialarında haklı olduklarını anlamış ve dükkânları kiril olanlara bir mühlet vermiş. Bu müddet zarfında temizlenmelerini tavsiye etmiş... Pis
dükkânlar Sıhhat Müdürünün tav-
slyeslno rlayot odooeklor mİ, etml-yeooklor mİ? Orasını Iterldo görece ftlz. Fakat bu gibi osnafta bir kanaat vardın «Hükümet yasağı üç
atlle dükkâna uygun bir
do tabi-
dekorda
hazırlıyan esnaf devamlı surette kontrol edilmelidir.
Istanbulda bir Sıhhat teşkilâtı
vardır. Bu teşkilâta bağlı olan memurların miktarı yapacakları İşe göre azdır; yahut da teftiş edilecek yerlerin çokluğundan, boklenon netloo oldo edilemiyor.
Bu lokantalar öyle içeriye girip etrafa bir nazar atfotmeklo İçinden
çıkılır gibi değildir. Mutbağa girmeli mutbağa... O bulaşık yıkanan yalağı görmeli... Vıcık vıcık yağdır... Hor tarafta kurtlar yürür.
Ancak bunları gördükten sonra buraların vaziyeti hakkında bir fikir
odlnlleblllr... Halbuki
yemok yenen
yerlerin tomizllğini kontrol edon-lor çok defa mutbak kapısını aşıl* maz bir kalo duvarı zannediyorlar,
orada mıhlanıp kalıyorlar.
Bir tarihte Boykoza paça yeme-
ğo gitmiştim. Ne hlkmolso Boyko-
zun paçası o zamanlar pek meşhur
gün sürer.» derler; üç gün sonra
yino herkes bildiği havayı okur.
Momloketln sıhhati İle yakından
alâkası olan bu mes’elode dükkân-
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Batır dün gazeteciler lc beraber...
(Yazısı 5 inci sayfada)
tabak paça
du. Paçacı bize birer
Beşiktaştaki Barbaros heyke-
Ünden bir görünüş...
(Devamı 8a. S Sü. 8 da)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğhı
İdare ı Nuruosmanly» Noı 17
CUMA
23
eylül
1949
Tal adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı M798—28188
12 inci Yıl, No. 3792
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜÖAFIIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Eli Te2e Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Sterlin değerinin düşürülmesi geniş
yeni bir
notası
Celâl Bayat, İngiliz Lordu ile görü şiirken..
Rusların ’
Sterlinin düşmesirfen sonra Londra'dan gelen ilk resimler: Maliye Bakanı Cripps. sterlinin dil şürüldilğünü haber veriyor, Londra’da halk, kapalı bankalar önünde toplanmış bir halde...
siyasıakisleryaptı
Ingiliz Lortlar ve Avam kamarası fevkalâde toplantıya çağırıldı
Stafford Crıpps para ayarlanmasının sebeplerini izah edecek, muhalefet namına da Çörçil konuşacak
İyi işaretler
Amerikada, bugünlerde, yalnız para ve İktisat işleri değil, çok daha u-munıi politika müzakereleri de oluyor. Esasen Amerika, İngiltere, Kanada. Fransa arasındaki mali ve ekonomik temasların »ür’atle bir neticeye bağlanmağında ve sterlinin derhal kıymetten düşürülmesine muvafakatte en kuvvetli saik bu pürüzleri bir an evvel hallederek, politika alanına geçebilmek olmuştur.
Londra, dar menfaat çerçevesine saplanarak, sonsuz, mali mü nakaşalara girişse İdi çok zararlı bir oyun oynamış olurdu. Çünkü Amerika malî mahfilleri İngiliz lirasının kıymetten düşürülmesi lüzumuna tamamile inanmış bulunuyorlardı ve bu hareketi yapmamak için Cripps'in ileri sü receği her delili. Amerikanın sırtından geçinmek için, bir bahane telâkki edeceklerdi. Sterlinin sukutuna tekaüdüm eden günlerdeki Amerika gazetelerinin neşriyatı, hem en ciddî ve mühim organların yayınlan, Büyük Bri-tanyayı çok ağır İthamlara maruz bırakıyordu. Bu neşriyat ve havanın devamı çok ağır neticeler verebilirdi. Ingiltere de fazla hassasiyet gösterste ve görüşünde ısrar eylese İdi Büyük Britan-yanın kendi sterlin sahası kabuğuna çekilmesi ve daha fenası Doğu İle ve demir perde arkası İle ticari münasebetlerine hız vererek Amerikadan yüz çevirmesi gibi acı bir netice verebilirdi. Böyle bir halin bütün Avrupa ve dünya muvazenesini ne derece ihlâl edeceği apaçık idi. Şu dakikada bile, İngiltere Avrupa safında olmasına rağmen ve Amerikanın yardımı mev'ut iken cihan muvazenesi istikrarlı değildir, Sovyet askeri kuvveti terazinin gözünde ağır basmakta ve ancak atom bombası ile çılgın bir savlet durdurulabilmektedir. İngiltere - Amerika münasebetlerinde en ufak bir gedik cihanşümul tepkiler yaratabilirdi.
Paraya ve mâliyeye müteallik pürüzler iki, üç günde, VaşingtO-□un arzusu dairesinde, hallolun duktan sonra Mlster Berin siya-(Dtvamı Sa. 5 Sü. 6 da) ı
Yunan meselesinin müzakeresine Rusya
Çin delegesinin yardım talebi
itiraz etti.
Londra: 22 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler genel asamblesinde, bugün Ortadoğu meselelerinin olo alınması yolunda bir teklif vâki olmuştur. Teklif tabibi İrak delegesi Dr. Fadıl El Cemali, Ortadoğuda Israilin, A-rup haklarına riayet etmediği tnk-dirde barış mümkün olamayacağını belirterek, FilİBtinden ayrılan Arapların, Müsavilerin dehşet vo korku saçan hareketlerinden kaçtıklarını
(Devamı Sa. 6 Sü. s do)
kalyanın Atlantik Pak- | tına alınması dolayısileî Rusya Batıklara bir i nota verdi } Londra, 22 (A-P) — Rusya, İtalya, Ingiltere, Birleşik Amerika. Fransaya protesto notaları tevdi ederek, ıtalyanın Atlantik paktına girmesi keyfiyetinin Ital yan barış andlaşmasının İhlâli (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Seçim kanunu
Alman Cumhurbaşkanı Theodor Heusse arkadaşlarile görüşürken
İnönü, Alman Cumhur başkanını tebrik etti
Dün Alman Parlamentosu tartışmalı bir toplantı yaptı
Bonn: 22 (AP.) — Türkiye Cum-I Lurbaşkanı İsmet İnönü, yeni Al -manya cumhuriyetinin kuruluşu mü nasobetiîo Batı Almanya Cunıhurbaıj kanı Thedor Hcuss'o bugün bir tcbl rik mesajı göndermiştir. Başkan 1-
Ulaştırma Bakanı gemilerin sağlam olduğunu söylüyor
tasarısı ve
ilmi hey et
İlmi heyet başkanlığı siyasi partilere birer mektup yazarak 10 E-kime kadar mütaleala-rını bildirmelerini istedi ___________________
Bu ders yılında açılan okullar
Millî Eğitim Bakanı T. Banguoğlu dün geniş izahat verdi
Bıılgaristana kaçan üç genç hâdisesi
Hâdisede adı geçen bayan Hayriye kendi durumunu açıklıyor
Edirnede, Bulgoristan hududunda kaybolan Tuğrul Deliorman, Fahri Erdinç ve Ziya adlarındaki gençlerin Bulgaristana kaçtıkları kat’î ola rak tahakkuk etmiştir. Edirne valisi Fazlı Güleç dün saat 15 do İstanbul emniyet nıüdürlüğiino telefonla verdiği malûmatla üç gencin Bulgaris-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Başbakan, ilmi Heyette izahat veriyor
Ankara, 22 (A.A.) — Seçim kanunu projesini tetkikle vazifeli ilim heyeti başkanlığından tebliğ edilmiştir:
Hükümetçe hazırlatılan «Se-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Ingilterede büyük hava manevraları
Preveze zaferinin yıldönümü
Ankara, 22 (A.A.) — Milli Eğitim Baltanı Tahsin Banguoğlu aşa ğıdakl beyanatta bulunmuştur:
Bu yıl köylerimizde yapılan İlkokulların sayısı 1000 kadardır. 700 köyümüz yeniden okula kavuşuyor. 300 köyümüz de 3 sınıflı eğitmen. 11 okul yerine 6 sınıflı öğretmeni! okul açılıyor.
Okulu olan yerlerde sokakta çocuk bırakmamak ve çocukların de vamını Bağlamak üzere tedbirler aldık.
Bu yıl İlkokullarımız İçin bir l-§e bir adam esası üzerlnu rasyonel kadrolar hazırladık. Adam İsrafını önlemeğe mecburuz. Bunun ’.çlfl (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Bu mülakat 45 dakika
Ara seçimlerde İstanbul adayları
devam etti
Demokrat Parti genel başkanı Celâl Boyar, dün »sat 16 da tngili* hortlar Kamarası üyelerinden Lort Kinros’u kabul ederek kendisile 45 dakika kadar görüşmüştür.
Demokrat Parti genel idaro kurulu dün de Celâl Bayarm başkanlığında toplanarak müzakerelere devam o₺-miştir. Toplantının bugün de devam edoceği tahmin olunmaktadır.
Donanma giinü de 27 Eylülde törenle kutlanacak
91li senesi donanma günü 27 Eylülde Prevezo safarinin yıldönümü llo birlikte kutlanacaktır. Hasırlanan programa göre o gün 1 inci I-nönü, 2 inci İnönü, Murat Reis vo Oruç Reis dcnicoltılarile Yavuz vo diğer.harp gomilori Doimabahço ön-lerindo demirliyocoklordir.
Deniz Harp Okulu adına oaat 11 do Taksim âbidesine çelenk konacak ve merasimde 11.30 da Boşiktaşta Barbaros moydnnında başlıyacaktır.
Töreni müteakip büyük bir resmi geçit yapılacak vo öğleden sonra halk Yavuz, zırhlısını ve diğer gemileri
Atıf ödül ile Ekrem Amaç Istanbuldaki ara seçimde en kuvvetli iki namzet olarak görülüyor
Kısmi seçim için ‘ g adaylığını koymak . ■ ütero müracaat o-donlerin sayısının azlığı nazarı dikka- ,, OKŞta ti çökmektedir. 11- «HKS&Fl gililer, buna sebep çimloro az bir «a-man kalmasını gös-torıiıelrtedirler. ™
Bu arınla dun do C. H. P. Kartal o-cağı idnro hcyo -tinden Molımot Emin Sara, mür at ederek namzetliğini kovmuş vo bu suretle dışarıdan namzetliğini ko yanların sayısı 7 yo çıkmıştır.
Şehir Meclisi üyelerinden Ekrem Amaç ile eski İstanbul belediye reis muavinlerinden mütekait valilerden
(Devamı Sa. S SÜ. 8 da)
Ingiliz Tepkili uçakları bugün geliyor
Atıf ödül ve Ekrem A maç
İngiliz Hava Komutamda yarın şehrimize gelecek
21 Eylülde Eskişehire gelen İngiliz tepkili ve avcı uçakl.ın, bu sabah saat 9.30 da Yeşilköy hava alanına geleceklerdir. Filo komutanı Tuğgeneral Russel. as-* kert törenle karşılanacaktır.
Saat 21 de, av bölüğü İstanbul semasında uçuşlar yapacak vo İngiliz havacıları öğle yemeğini Flor yada yiyeceklerdir.
Bugün öğleden sonra saat 15 (Devamı Sa. 5 SÜ. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK.
Temizlik kontrolü
ULUNA?
V üksek tahsil gönçleri semt
1 Itlbarlle devama mecbur
pis tutan, yomoklerl
gönderilmek
Atlantik Paktına dahil genel kurmay başkanlan gizli toplantıya çağırıldı
Londra, 22 (B.B.C.) — Gole-cek cuma günü beş devletin iştirakiyle Ingilterede hava manevraları başlıyacaktır. Bu mu-(Dovaını Sa. s 8Ü. 7 do)
istenen mesai
Vttşington: 22 (A.A.) «United
Press) — Avrupaya silâh yardımı programı müzakerelerine ftyân mcc-lini bugün devam etmiştir.
Atom enerjisi komisyonu başkanı Mc. Mahon, kanun projesinin olduğu kigi kabulünü istemiş vo demiştir ki:
Mc. Mahon, gemilerin ambarlarında Amorilcaya gönderilebilecek vo A-morikan limanlarında infilâk ettirilecek atom bombalarilo 35.000.000 iıı-ö.ıı oleini. . ..('i mı I KİeılBIllda bulun muştur. Mc. Mahon, silâhlanma programının kabulünden sonra başkan Trumnıı tarafından aşağıdaki mesajın Stalino gönderilmesini istemiştir:
«Sizinle görüşmek istiyorum. Bu
görüşmenin Vnşingtondu olmasını
(Devamı 8a. 5 SU. 1 do)
oldukları aşçı dükkânlarının plyaı-'oıların, köfteollerln vo lokantaların pisliğinden, murdarlığından yaka silkerek Sıhhat Müdürlüğüne müracaat otmlşler ve bu halin önüne geçilmesi İçin ricada bulunmuşlar. Doktor Faik Yargtoı da bu gibi İşlerde biraz «Ihtlsapıa-ğası Hüseyin Bey» İlk vardır; ü-şenmez, kalkar gldor bizzat meşgul olur. Bu sefer do öylo yapmış... Bütün oradaki yemok lokallerini
birer birer gozmlş, gonçlorln İddialarında haklı olduklarını anlamış ve dükkânları kiril olanlara bir mühlet vermiş. Bu müddet zarfında temizlenmelerini tavsiye etmiş... Pis
dükkânlar Sıhhat Müdürünün tav-
slyeslno rlayot odooeklor mİ, etml-yeooklor mİ? Orasını Iterldo görece ftlz. Fakat bu gibi osnafta bir kanaat vardın «Hükümet yasağı üç
atlle dükkâna uygun bir
do tabi-
dekorda
hazırlıyan esnaf devamlı surette kontrol edilmelidir.
Istanbulda bir Sıhhat teşkilâtı
vardır. Bu teşkilâta bağlı olan memurların miktarı yapacakları İşe göre azdır; yahut da teftiş edilecek yerlerin çokluğundan, boklenon netloo oldo edilemiyor.
Bu lokantalar öyle içeriye girip etrafa bir nazar atfotmeklo İçinden
çıkılır gibi değildir. Mutbağa girmeli mutbağa... O bulaşık yıkanan yalağı görmeli... Vıcık vıcık yağdır... Hor tarafta kurtlar yürür.
Ancak bunları gördükten sonra buraların vaziyeti hakkında bir fikir
odlnlleblllr... Halbuki
yemok yenen
yerlerin tomizllğini kontrol edon-lor çok defa mutbak kapısını aşıl* maz bir kalo duvarı zannediyorlar,
orada mıhlanıp kalıyorlar.
Bir tarihte Boykoza paça yeme-
ğo gitmiştim. Ne hlkmolso Boyko-
zun paçası o zamanlar pek meşhur
gün sürer.» derler; üç gün sonra
yino herkes bildiği havayı okur.
Momloketln sıhhati İle yakından
alâkası olan bu mes’elode dükkân-
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Batır dün gazeteciler lc beraber...
(Yazısı 5 inci sayfada)
tabak paça
du. Paçacı bize birer
Beşiktaştaki Barbaros heyke-
Ünden bir görünüş...
(Devamı 8a. S Sü. 8 da)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğhı
İdare ı Nuruosmanly» Noı 17
CUMA
23
eylül
1949
Tal adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı M798—28188
12 inci Yıl, No. 3792
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜÖAFIIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Eli Te2e Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Sterlin değerinin düşürülmesi geniş
yeni bir
notası
Celâl Bayat, İngiliz Lordu ile görü şiirken..
Rusların ’
Sterlinin düşmesirfen sonra Londra'dan gelen ilk resimler: Maliye Bakanı Cripps. sterlinin dil şürüldilğünü haber veriyor, Londra’da halk, kapalı bankalar önünde toplanmış bir halde...
siyasıakisleryaptı
Ingiliz Lortlar ve Avam kamarası fevkalâde toplantıya çağırıldı
Stafford Crıpps para ayarlanmasının sebeplerini izah edecek, muhalefet namına da Çörçil konuşacak
İyi işaretler
Amerikada, bugünlerde, yalnız para ve İktisat işleri değil, çok daha u-munıi politika müzakereleri de oluyor. Esasen Amerika, İngiltere, Kanada. Fransa arasındaki mali ve ekonomik temasların »ür’atle bir neticeye bağlanmağında ve sterlinin derhal kıymetten düşürülmesine muvafakatte en kuvvetli saik bu pürüzleri bir an evvel hallederek, politika alanına geçebilmek olmuştur.
Londra, dar menfaat çerçevesine saplanarak, sonsuz, mali mü nakaşalara girişse İdi çok zararlı bir oyun oynamış olurdu. Çünkü Amerika malî mahfilleri İngiliz lirasının kıymetten düşürülmesi lüzumuna tamamile inanmış bulunuyorlardı ve bu hareketi yapmamak için Cripps'in ileri sü receği her delili. Amerikanın sırtından geçinmek için, bir bahane telâkki edeceklerdi. Sterlinin sukutuna tekaüdüm eden günlerdeki Amerika gazetelerinin neşriyatı, hem en ciddî ve mühim organların yayınlan, Büyük Bri-tanyayı çok ağır İthamlara maruz bırakıyordu. Bu neşriyat ve havanın devamı çok ağır neticeler verebilirdi. Ingiltere de fazla hassasiyet gösterste ve görüşünde ısrar eylese İdi Büyük Britan-yanın kendi sterlin sahası kabuğuna çekilmesi ve daha fenası Doğu İle ve demir perde arkası İle ticari münasebetlerine hız vererek Amerikadan yüz çevirmesi gibi acı bir netice verebilirdi. Böyle bir halin bütün Avrupa ve dünya muvazenesini ne derece ihlâl edeceği apaçık idi. Şu dakikada bile, İngiltere Avrupa safında olmasına rağmen ve Amerikanın yardımı mev'ut iken cihan muvazenesi istikrarlı değildir, Sovyet askeri kuvveti terazinin gözünde ağır basmakta ve ancak atom bombası ile çılgın bir savlet durdurulabilmektedir. İngiltere - Amerika münasebetlerinde en ufak bir gedik cihanşümul tepkiler yaratabilirdi.
Paraya ve mâliyeye müteallik pürüzler iki, üç günde, VaşingtO-□un arzusu dairesinde, hallolun duktan sonra Mlster Berin siya-(Dtvamı Sa. 5 Sü. 6 da) ı
Yunan meselesinin müzakeresine Rusya
Çin delegesinin yardım talebi
itiraz etti.
Londra: 22 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler genel asamblesinde, bugün Ortadoğu meselelerinin olo alınması yolunda bir teklif vâki olmuştur. Teklif tabibi İrak delegesi Dr. Fadıl El Cemali, Ortadoğuda Israilin, A-rup haklarına riayet etmediği tnk-dirde barış mümkün olamayacağını belirterek, FilİBtinden ayrılan Arapların, Müsavilerin dehşet vo korku saçan hareketlerinden kaçtıklarını
(Devamı Sa. 6 Sü. s do)
kalyanın Atlantik Pak- | tına alınması dolayısileî Rusya Batıklara bir i nota verdi } Londra, 22 (A-P) — Rusya, İtalya, Ingiltere, Birleşik Amerika. Fransaya protesto notaları tevdi ederek, ıtalyanın Atlantik paktına girmesi keyfiyetinin Ital yan barış andlaşmasının İhlâli (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Seçim kanunu
Alman Cumhurbaşkanı Theodor Heusse arkadaşlarile görüşürken
İnönü, Alman Cumhur başkanını tebrik etti
Dün Alman Parlamentosu tartışmalı bir toplantı yaptı
Bonn: 22 (AP.) — Türkiye Cum-I Lurbaşkanı İsmet İnönü, yeni Al -manya cumhuriyetinin kuruluşu mü nasobetiîo Batı Almanya Cunıhurbaıj kanı Thedor Hcuss'o bugün bir tcbl rik mesajı göndermiştir. Başkan 1-
Ulaştırma Bakanı gemilerin sağlam olduğunu söylüyor
tasarısı ve
ilmi hey et
İlmi heyet başkanlığı siyasi partilere birer mektup yazarak 10 E-kime kadar mütaleala-rını bildirmelerini istedi ___________________
Bu ders yılında açılan okullar
Millî Eğitim Bakanı T. Banguoğlu dün geniş izahat verdi
Bıılgaristana kaçan üç genç hâdisesi
Hâdisede adı geçen bayan Hayriye kendi durumunu açıklıyor
Edirnede, Bulgoristan hududunda kaybolan Tuğrul Deliorman, Fahri Erdinç ve Ziya adlarındaki gençlerin Bulgaristana kaçtıkları kat’î ola rak tahakkuk etmiştir. Edirne valisi Fazlı Güleç dün saat 15 do İstanbul emniyet nıüdürlüğiino telefonla verdiği malûmatla üç gencin Bulgaris-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Başbakan, ilmi Heyette izahat veriyor
Ankara, 22 (A.A.) — Seçim kanunu projesini tetkikle vazifeli ilim heyeti başkanlığından tebliğ edilmiştir:
Hükümetçe hazırlatılan «Se-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Ingilterede büyük hava manevraları
Preveze zaferinin yıldönümü
Ankara, 22 (A.A.) — Milli Eğitim Baltanı Tahsin Banguoğlu aşa ğıdakl beyanatta bulunmuştur:
Bu yıl köylerimizde yapılan İlkokulların sayısı 1000 kadardır. 700 köyümüz yeniden okula kavuşuyor. 300 köyümüz de 3 sınıflı eğitmen. 11 okul yerine 6 sınıflı öğretmeni! okul açılıyor.
Okulu olan yerlerde sokakta çocuk bırakmamak ve çocukların de vamını Bağlamak üzere tedbirler aldık.
Bu yıl İlkokullarımız İçin bir l-§e bir adam esası üzerlnu rasyonel kadrolar hazırladık. Adam İsrafını önlemeğe mecburuz. Bunun ’.çlfl (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Bu mülakat 45 dakika
Ara seçimlerde İstanbul adayları
devam etti
Demokrat Parti genel başkanı Celâl Boyar, dün »sat 16 da tngili* hortlar Kamarası üyelerinden Lort Kinros’u kabul ederek kendisile 45 dakika kadar görüşmüştür.
Demokrat Parti genel idaro kurulu dün de Celâl Bayarm başkanlığında toplanarak müzakerelere devam o₺-miştir. Toplantının bugün de devam edoceği tahmin olunmaktadır.
Donanma giinü de 27 Eylülde törenle kutlanacak
91li senesi donanma günü 27 Eylülde Prevezo safarinin yıldönümü llo birlikte kutlanacaktır. Hasırlanan programa göre o gün 1 inci I-nönü, 2 inci İnönü, Murat Reis vo Oruç Reis dcnicoltılarile Yavuz vo diğer.harp gomilori Doimabahço ön-lerindo demirliyocoklordir.
Deniz Harp Okulu adına oaat 11 do Taksim âbidesine çelenk konacak ve merasimde 11.30 da Boşiktaşta Barbaros moydnnında başlıyacaktır.
Töreni müteakip büyük bir resmi geçit yapılacak vo öğleden sonra halk Yavuz, zırhlısını ve diğer gemileri
Atıf ödül ile Ekrem Amaç Istanbuldaki ara seçimde en kuvvetli iki namzet olarak görülüyor
Kısmi seçim için ‘ g adaylığını koymak . ■ ütero müracaat o-donlerin sayısının azlığı nazarı dikka- ,, OKŞta ti çökmektedir. 11- «HKS&Fl gililer, buna sebep çimloro az bir «a-man kalmasını gös-torıiıelrtedirler. ™
Bu arınla dun do C. H. P. Kartal o-cağı idnro hcyo -tinden Molımot Emin Sara, mür at ederek namzetliğini kovmuş vo bu suretle dışarıdan namzetliğini ko yanların sayısı 7 yo çıkmıştır.
Şehir Meclisi üyelerinden Ekrem Amaç ile eski İstanbul belediye reis muavinlerinden mütekait valilerden
(Devamı Sa. S SÜ. 8 da)
Ingiliz Tepkili uçakları bugün geliyor
Atıf ödül ve Ekrem A maç
İngiliz Hava Komutamda yarın şehrimize gelecek
21 Eylülde Eskişehire gelen İngiliz tepkili ve avcı uçakl.ın, bu sabah saat 9.30 da Yeşilköy hava alanına geleceklerdir. Filo komutanı Tuğgeneral Russel. as-* kert törenle karşılanacaktır.
Saat 21 de, av bölüğü İstanbul semasında uçuşlar yapacak vo İngiliz havacıları öğle yemeğini Flor yada yiyeceklerdir.
Bugün öğleden sonra saat 15 (Devamı Sa. 5 SÜ. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK.
Temizlik kontrolü
ULUNA?
V üksek tahsil gönçleri semt
1 Itlbarlle devama mecbur
pis tutan, yomoklerl
gönderilmek
Atlantik Paktına dahil genel kurmay başkanlan gizli toplantıya çağırıldı
Londra, 22 (B.B.C.) — Gole-cek cuma günü beş devletin iştirakiyle Ingilterede hava manevraları başlıyacaktır. Bu mu-(Dovaını Sa. s 8Ü. 7 do)
istenen mesai
Vttşington: 22 (A.A.) «United
Press) — Avrupaya silâh yardımı programı müzakerelerine ftyân mcc-lini bugün devam etmiştir.
Atom enerjisi komisyonu başkanı Mc. Mahon, kanun projesinin olduğu kigi kabulünü istemiş vo demiştir ki:
Mc. Mahon, gemilerin ambarlarında Amorilcaya gönderilebilecek vo A-morikan limanlarında infilâk ettirilecek atom bombalarilo 35.000.000 iıı-ö.ıı oleini. . ..('i mı I KİeılBIllda bulun muştur. Mc. Mahon, silâhlanma programının kabulünden sonra başkan Trumnıı tarafından aşağıdaki mesajın Stalino gönderilmesini istemiştir:
«Sizinle görüşmek istiyorum. Bu
görüşmenin Vnşingtondu olmasını
(Devamı 8a. 5 SU. 1 do)
oldukları aşçı dükkânlarının plyaı-'oıların, köfteollerln vo lokantaların pisliğinden, murdarlığından yaka silkerek Sıhhat Müdürlüğüne müracaat otmlşler ve bu halin önüne geçilmesi İçin ricada bulunmuşlar. Doktor Faik Yargtoı da bu gibi İşlerde biraz «Ihtlsapıa-ğası Hüseyin Bey» İlk vardır; ü-şenmez, kalkar gldor bizzat meşgul olur. Bu sefer do öylo yapmış... Bütün oradaki yemok lokallerini
birer birer gozmlş, gonçlorln İddialarında haklı olduklarını anlamış ve dükkânları kiril olanlara bir mühlet vermiş. Bu müddet zarfında temizlenmelerini tavsiye etmiş... Pis
dükkânlar Sıhhat Müdürünün tav-
slyeslno rlayot odooeklor mİ, etml-yeooklor mİ? Orasını Iterldo görece ftlz. Fakat bu gibi osnafta bir kanaat vardın «Hükümet yasağı üç
atlle dükkâna uygun bir
do tabi-
dekorda
hazırlıyan esnaf devamlı surette kontrol edilmelidir.
Istanbulda bir Sıhhat teşkilâtı
vardır. Bu teşkilâta bağlı olan memurların miktarı yapacakları İşe göre azdır; yahut da teftiş edilecek yerlerin çokluğundan, boklenon netloo oldo edilemiyor.
Bu lokantalar öyle içeriye girip etrafa bir nazar atfotmeklo İçinden
çıkılır gibi değildir. Mutbağa girmeli mutbağa... O bulaşık yıkanan yalağı görmeli... Vıcık vıcık yağdır... Hor tarafta kurtlar yürür.
Ancak bunları gördükten sonra buraların vaziyeti hakkında bir fikir
odlnlleblllr... Halbuki
yemok yenen
yerlerin tomizllğini kontrol edon-lor çok defa mutbak kapısını aşıl* maz bir kalo duvarı zannediyorlar,
orada mıhlanıp kalıyorlar.
Bir tarihte Boykoza paça yeme-
ğo gitmiştim. Ne hlkmolso Boyko-
zun paçası o zamanlar pek meşhur
gün sürer.» derler; üç gün sonra
yino herkes bildiği havayı okur.
Momloketln sıhhati İle yakından
alâkası olan bu mes’elode dükkân-
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Batır dün gazeteciler lc beraber...
(Yazısı 5 inci sayfada)
tabak paça
du. Paçacı bize birer
Beşiktaştaki Barbaros heyke-
Ünden bir görünüş...
(Devamı 8a. S Sü. 8 da)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğhı
İdare ı Nuruosmanly» Noı 17
CUMA
23
eylül
1949
Tal adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı M798—28188
12 inci Yıl, No. 3792
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜÖAFIIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Eli Te2e Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Sterlin değerinin düşürülmesi geniş
yeni bir
notası
Celâl Bayat, İngiliz Lordu ile görü şiirken..
Rusların ’
Sterlinin düşmesirfen sonra Londra'dan gelen ilk resimler: Maliye Bakanı Cripps. sterlinin dil şürüldilğünü haber veriyor, Londra’da halk, kapalı bankalar önünde toplanmış bir halde...
siyasıakisleryaptı
Ingiliz Lortlar ve Avam kamarası fevkalâde toplantıya çağırıldı
Stafford Crıpps para ayarlanmasının sebeplerini izah edecek, muhalefet namına da Çörçil konuşacak
İyi işaretler
Amerikada, bugünlerde, yalnız para ve İktisat işleri değil, çok daha u-munıi politika müzakereleri de oluyor. Esasen Amerika, İngiltere, Kanada. Fransa arasındaki mali ve ekonomik temasların »ür’atle bir neticeye bağlanmağında ve sterlinin derhal kıymetten düşürülmesine muvafakatte en kuvvetli saik bu pürüzleri bir an evvel hallederek, politika alanına geçebilmek olmuştur.
Londra, dar menfaat çerçevesine saplanarak, sonsuz, mali mü nakaşalara girişse İdi çok zararlı bir oyun oynamış olurdu. Çünkü Amerika malî mahfilleri İngiliz lirasının kıymetten düşürülmesi lüzumuna tamamile inanmış bulunuyorlardı ve bu hareketi yapmamak için Cripps'in ileri sü receği her delili. Amerikanın sırtından geçinmek için, bir bahane telâkki edeceklerdi. Sterlinin sukutuna tekaüdüm eden günlerdeki Amerika gazetelerinin neşriyatı, hem en ciddî ve mühim organların yayınlan, Büyük Bri-tanyayı çok ağır İthamlara maruz bırakıyordu. Bu neşriyat ve havanın devamı çok ağır neticeler verebilirdi. Ingiltere de fazla hassasiyet gösterste ve görüşünde ısrar eylese İdi Büyük Britan-yanın kendi sterlin sahası kabuğuna çekilmesi ve daha fenası Doğu İle ve demir perde arkası İle ticari münasebetlerine hız vererek Amerikadan yüz çevirmesi gibi acı bir netice verebilirdi. Böyle bir halin bütün Avrupa ve dünya muvazenesini ne derece ihlâl edeceği apaçık idi. Şu dakikada bile, İngiltere Avrupa safında olmasına rağmen ve Amerikanın yardımı mev'ut iken cihan muvazenesi istikrarlı değildir, Sovyet askeri kuvveti terazinin gözünde ağır basmakta ve ancak atom bombası ile çılgın bir savlet durdurulabilmektedir. İngiltere - Amerika münasebetlerinde en ufak bir gedik cihanşümul tepkiler yaratabilirdi.
Paraya ve mâliyeye müteallik pürüzler iki, üç günde, VaşingtO-□un arzusu dairesinde, hallolun duktan sonra Mlster Berin siya-(Dtvamı Sa. 5 Sü. 6 da) ı
Yunan meselesinin müzakeresine Rusya
Çin delegesinin yardım talebi
itiraz etti.
Londra: 22 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler genel asamblesinde, bugün Ortadoğu meselelerinin olo alınması yolunda bir teklif vâki olmuştur. Teklif tabibi İrak delegesi Dr. Fadıl El Cemali, Ortadoğuda Israilin, A-rup haklarına riayet etmediği tnk-dirde barış mümkün olamayacağını belirterek, FilİBtinden ayrılan Arapların, Müsavilerin dehşet vo korku saçan hareketlerinden kaçtıklarını
(Devamı Sa. 6 Sü. s do)
kalyanın Atlantik Pak- | tına alınması dolayısileî Rusya Batıklara bir i nota verdi } Londra, 22 (A-P) — Rusya, İtalya, Ingiltere, Birleşik Amerika. Fransaya protesto notaları tevdi ederek, ıtalyanın Atlantik paktına girmesi keyfiyetinin Ital yan barış andlaşmasının İhlâli (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Seçim kanunu
Alman Cumhurbaşkanı Theodor Heusse arkadaşlarile görüşürken
İnönü, Alman Cumhur başkanını tebrik etti
Dün Alman Parlamentosu tartışmalı bir toplantı yaptı
Bonn: 22 (AP.) — Türkiye Cum-I Lurbaşkanı İsmet İnönü, yeni Al -manya cumhuriyetinin kuruluşu mü nasobetiîo Batı Almanya Cunıhurbaıj kanı Thedor Hcuss'o bugün bir tcbl rik mesajı göndermiştir. Başkan 1-
Ulaştırma Bakanı gemilerin sağlam olduğunu söylüyor
tasarısı ve
ilmi hey et
İlmi heyet başkanlığı siyasi partilere birer mektup yazarak 10 E-kime kadar mütaleala-rını bildirmelerini istedi ___________________
Bu ders yılında açılan okullar
Millî Eğitim Bakanı T. Banguoğlu dün geniş izahat verdi
Bıılgaristana kaçan üç genç hâdisesi
Hâdisede adı geçen bayan Hayriye kendi durumunu açıklıyor
Edirnede, Bulgoristan hududunda kaybolan Tuğrul Deliorman, Fahri Erdinç ve Ziya adlarındaki gençlerin Bulgaristana kaçtıkları kat’î ola rak tahakkuk etmiştir. Edirne valisi Fazlı Güleç dün saat 15 do İstanbul emniyet nıüdürlüğiino telefonla verdiği malûmatla üç gencin Bulgaris-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Başbakan, ilmi Heyette izahat veriyor
Ankara, 22 (A.A.) — Seçim kanunu projesini tetkikle vazifeli ilim heyeti başkanlığından tebliğ edilmiştir:
Hükümetçe hazırlatılan «Se-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Ingilterede büyük hava manevraları
Preveze zaferinin yıldönümü
Ankara, 22 (A.A.) — Milli Eğitim Baltanı Tahsin Banguoğlu aşa ğıdakl beyanatta bulunmuştur:
Bu yıl köylerimizde yapılan İlkokulların sayısı 1000 kadardır. 700 köyümüz yeniden okula kavuşuyor. 300 köyümüz de 3 sınıflı eğitmen. 11 okul yerine 6 sınıflı öğretmeni! okul açılıyor.
Okulu olan yerlerde sokakta çocuk bırakmamak ve çocukların de vamını Bağlamak üzere tedbirler aldık.
Bu yıl İlkokullarımız İçin bir l-§e bir adam esası üzerlnu rasyonel kadrolar hazırladık. Adam İsrafını önlemeğe mecburuz. Bunun ’.çlfl (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Bu mülakat 45 dakika
Ara seçimlerde İstanbul adayları
devam etti
Demokrat Parti genel başkanı Celâl Boyar, dün »sat 16 da tngili* hortlar Kamarası üyelerinden Lort Kinros’u kabul ederek kendisile 45 dakika kadar görüşmüştür.
Demokrat Parti genel idaro kurulu dün de Celâl Bayarm başkanlığında toplanarak müzakerelere devam o₺-miştir. Toplantının bugün de devam edoceği tahmin olunmaktadır.
Donanma giinü de 27 Eylülde törenle kutlanacak
91li senesi donanma günü 27 Eylülde Prevezo safarinin yıldönümü llo birlikte kutlanacaktır. Hasırlanan programa göre o gün 1 inci I-nönü, 2 inci İnönü, Murat Reis vo Oruç Reis dcnicoltılarile Yavuz vo diğer.harp gomilori Doimabahço ön-lerindo demirliyocoklordir.
Deniz Harp Okulu adına oaat 11 do Taksim âbidesine çelenk konacak ve merasimde 11.30 da Boşiktaşta Barbaros moydnnında başlıyacaktır.
Töreni müteakip büyük bir resmi geçit yapılacak vo öğleden sonra halk Yavuz, zırhlısını ve diğer gemileri
Atıf ödül ile Ekrem Amaç Istanbuldaki ara seçimde en kuvvetli iki namzet olarak görülüyor
Kısmi seçim için ‘ g adaylığını koymak . ■ ütero müracaat o-donlerin sayısının azlığı nazarı dikka- ,, OKŞta ti çökmektedir. 11- «HKS&Fl gililer, buna sebep çimloro az bir «a-man kalmasını gös-torıiıelrtedirler. ™
Bu arınla dun do C. H. P. Kartal o-cağı idnro hcyo -tinden Molımot Emin Sara, mür at ederek namzetliğini kovmuş vo bu suretle dışarıdan namzetliğini ko yanların sayısı 7 yo çıkmıştır.
Şehir Meclisi üyelerinden Ekrem Amaç ile eski İstanbul belediye reis muavinlerinden mütekait valilerden
(Devamı Sa. S SÜ. 8 da)
Ingiliz Tepkili uçakları bugün geliyor
Atıf ödül ve Ekrem A maç
İngiliz Hava Komutamda yarın şehrimize gelecek
21 Eylülde Eskişehire gelen İngiliz tepkili ve avcı uçakl.ın, bu sabah saat 9.30 da Yeşilköy hava alanına geleceklerdir. Filo komutanı Tuğgeneral Russel. as-* kert törenle karşılanacaktır.
Saat 21 de, av bölüğü İstanbul semasında uçuşlar yapacak vo İngiliz havacıları öğle yemeğini Flor yada yiyeceklerdir.
Bugün öğleden sonra saat 15 (Devamı Sa. 5 SÜ. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK.
Temizlik kontrolü
ULUNA?
V üksek tahsil gönçleri semt
1 Itlbarlle devama mecbur
pis tutan, yomoklerl
gönderilmek
Atlantik Paktına dahil genel kurmay başkanlan gizli toplantıya çağırıldı
Londra, 22 (B.B.C.) — Gole-cek cuma günü beş devletin iştirakiyle Ingilterede hava manevraları başlıyacaktır. Bu mu-(Dovaını Sa. s 8Ü. 7 do)
istenen mesai
Vttşington: 22 (A.A.) «United
Press) — Avrupaya silâh yardımı programı müzakerelerine ftyân mcc-lini bugün devam etmiştir.
Atom enerjisi komisyonu başkanı Mc. Mahon, kanun projesinin olduğu kigi kabulünü istemiş vo demiştir ki:
Mc. Mahon, gemilerin ambarlarında Amorilcaya gönderilebilecek vo A-morikan limanlarında infilâk ettirilecek atom bombalarilo 35.000.000 iıı-ö.ıı oleini. . ..('i mı I KİeılBIllda bulun muştur. Mc. Mahon, silâhlanma programının kabulünden sonra başkan Trumnıı tarafından aşağıdaki mesajın Stalino gönderilmesini istemiştir:
«Sizinle görüşmek istiyorum. Bu
görüşmenin Vnşingtondu olmasını
(Devamı 8a. 5 SU. 1 do)
oldukları aşçı dükkânlarının plyaı-'oıların, köfteollerln vo lokantaların pisliğinden, murdarlığından yaka silkerek Sıhhat Müdürlüğüne müracaat otmlşler ve bu halin önüne geçilmesi İçin ricada bulunmuşlar. Doktor Faik Yargtoı da bu gibi İşlerde biraz «Ihtlsapıa-ğası Hüseyin Bey» İlk vardır; ü-şenmez, kalkar gldor bizzat meşgul olur. Bu sefer do öylo yapmış... Bütün oradaki yemok lokallerini
birer birer gozmlş, gonçlorln İddialarında haklı olduklarını anlamış ve dükkânları kiril olanlara bir mühlet vermiş. Bu müddet zarfında temizlenmelerini tavsiye etmiş... Pis
dükkânlar Sıhhat Müdürünün tav-
slyeslno rlayot odooeklor mİ, etml-yeooklor mİ? Orasını Iterldo görece ftlz. Fakat bu gibi osnafta bir kanaat vardın «Hükümet yasağı üç
atlle dükkâna uygun bir
do tabi-
dekorda
hazırlıyan esnaf devamlı surette kontrol edilmelidir.
Istanbulda bir Sıhhat teşkilâtı
vardır. Bu teşkilâta bağlı olan memurların miktarı yapacakları İşe göre azdır; yahut da teftiş edilecek yerlerin çokluğundan, boklenon netloo oldo edilemiyor.
Bu lokantalar öyle içeriye girip etrafa bir nazar atfotmeklo İçinden
çıkılır gibi değildir. Mutbağa girmeli mutbağa... O bulaşık yıkanan yalağı görmeli... Vıcık vıcık yağdır... Hor tarafta kurtlar yürür.
Ancak bunları gördükten sonra buraların vaziyeti hakkında bir fikir
odlnlleblllr... Halbuki
yemok yenen
yerlerin tomizllğini kontrol edon-lor çok defa mutbak kapısını aşıl* maz bir kalo duvarı zannediyorlar,
orada mıhlanıp kalıyorlar.
Bir tarihte Boykoza paça yeme-
ğo gitmiştim. Ne hlkmolso Boyko-
zun paçası o zamanlar pek meşhur
gün sürer.» derler; üç gün sonra
yino herkes bildiği havayı okur.
Momloketln sıhhati İle yakından
alâkası olan bu mes’elode dükkân-
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Batır dün gazeteciler lc beraber...
(Yazısı 5 inci sayfada)
tabak paça
du. Paçacı bize birer
Beşiktaştaki Barbaros heyke-
Ünden bir görünüş...
(Devamı 8a. S Sü. 8 da)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğhı
İdare ı Nuruosmanly» Noı 17
CUMA
23
eylül
1949
Tal adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı M798—28188
12 inci Yıl, No. 3792
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜÖAFIIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Eli Te2e Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Sterlin değerinin düşürülmesi geniş
yeni bir
notası
Celâl Bayat, İngiliz Lordu ile görü şiirken..
Rusların ’
Sterlinin düşmesirfen sonra Londra'dan gelen ilk resimler: Maliye Bakanı Cripps. sterlinin dil şürüldilğünü haber veriyor, Londra’da halk, kapalı bankalar önünde toplanmış bir halde...
siyasıakisleryaptı
Ingiliz Lortlar ve Avam kamarası fevkalâde toplantıya çağırıldı
Stafford Crıpps para ayarlanmasının sebeplerini izah edecek, muhalefet namına da Çörçil konuşacak
İyi işaretler
Amerikada, bugünlerde, yalnız para ve İktisat işleri değil, çok daha u-munıi politika müzakereleri de oluyor. Esasen Amerika, İngiltere, Kanada. Fransa arasındaki mali ve ekonomik temasların »ür’atle bir neticeye bağlanmağında ve sterlinin derhal kıymetten düşürülmesine muvafakatte en kuvvetli saik bu pürüzleri bir an evvel hallederek, politika alanına geçebilmek olmuştur.
Londra, dar menfaat çerçevesine saplanarak, sonsuz, mali mü nakaşalara girişse İdi çok zararlı bir oyun oynamış olurdu. Çünkü Amerika malî mahfilleri İngiliz lirasının kıymetten düşürülmesi lüzumuna tamamile inanmış bulunuyorlardı ve bu hareketi yapmamak için Cripps'in ileri sü receği her delili. Amerikanın sırtından geçinmek için, bir bahane telâkki edeceklerdi. Sterlinin sukutuna tekaüdüm eden günlerdeki Amerika gazetelerinin neşriyatı, hem en ciddî ve mühim organların yayınlan, Büyük Bri-tanyayı çok ağır İthamlara maruz bırakıyordu. Bu neşriyat ve havanın devamı çok ağır neticeler verebilirdi. Ingiltere de fazla hassasiyet gösterste ve görüşünde ısrar eylese İdi Büyük Britan-yanın kendi sterlin sahası kabuğuna çekilmesi ve daha fenası Doğu İle ve demir perde arkası İle ticari münasebetlerine hız vererek Amerikadan yüz çevirmesi gibi acı bir netice verebilirdi. Böyle bir halin bütün Avrupa ve dünya muvazenesini ne derece ihlâl edeceği apaçık idi. Şu dakikada bile, İngiltere Avrupa safında olmasına rağmen ve Amerikanın yardımı mev'ut iken cihan muvazenesi istikrarlı değildir, Sovyet askeri kuvveti terazinin gözünde ağır basmakta ve ancak atom bombası ile çılgın bir savlet durdurulabilmektedir. İngiltere - Amerika münasebetlerinde en ufak bir gedik cihanşümul tepkiler yaratabilirdi.
Paraya ve mâliyeye müteallik pürüzler iki, üç günde, VaşingtO-□un arzusu dairesinde, hallolun duktan sonra Mlster Berin siya-(Dtvamı Sa. 5 Sü. 6 da) ı
Yunan meselesinin müzakeresine Rusya
Çin delegesinin yardım talebi
itiraz etti.
Londra: 22 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler genel asamblesinde, bugün Ortadoğu meselelerinin olo alınması yolunda bir teklif vâki olmuştur. Teklif tabibi İrak delegesi Dr. Fadıl El Cemali, Ortadoğuda Israilin, A-rup haklarına riayet etmediği tnk-dirde barış mümkün olamayacağını belirterek, FilİBtinden ayrılan Arapların, Müsavilerin dehşet vo korku saçan hareketlerinden kaçtıklarını
(Devamı Sa. 6 Sü. s do)
kalyanın Atlantik Pak- | tına alınması dolayısileî Rusya Batıklara bir i nota verdi } Londra, 22 (A-P) — Rusya, İtalya, Ingiltere, Birleşik Amerika. Fransaya protesto notaları tevdi ederek, ıtalyanın Atlantik paktına girmesi keyfiyetinin Ital yan barış andlaşmasının İhlâli (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Seçim kanunu
Alman Cumhurbaşkanı Theodor Heusse arkadaşlarile görüşürken
İnönü, Alman Cumhur başkanını tebrik etti
Dün Alman Parlamentosu tartışmalı bir toplantı yaptı
Bonn: 22 (AP.) — Türkiye Cum-I Lurbaşkanı İsmet İnönü, yeni Al -manya cumhuriyetinin kuruluşu mü nasobetiîo Batı Almanya Cunıhurbaıj kanı Thedor Hcuss'o bugün bir tcbl rik mesajı göndermiştir. Başkan 1-
Ulaştırma Bakanı gemilerin sağlam olduğunu söylüyor
tasarısı ve
ilmi hey et
İlmi heyet başkanlığı siyasi partilere birer mektup yazarak 10 E-kime kadar mütaleala-rını bildirmelerini istedi ___________________
Bu ders yılında açılan okullar
Millî Eğitim Bakanı T. Banguoğlu dün geniş izahat verdi
Bıılgaristana kaçan üç genç hâdisesi
Hâdisede adı geçen bayan Hayriye kendi durumunu açıklıyor
Edirnede, Bulgoristan hududunda kaybolan Tuğrul Deliorman, Fahri Erdinç ve Ziya adlarındaki gençlerin Bulgaristana kaçtıkları kat’î ola rak tahakkuk etmiştir. Edirne valisi Fazlı Güleç dün saat 15 do İstanbul emniyet nıüdürlüğiino telefonla verdiği malûmatla üç gencin Bulgaris-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Başbakan, ilmi Heyette izahat veriyor
Ankara, 22 (A.A.) — Seçim kanunu projesini tetkikle vazifeli ilim heyeti başkanlığından tebliğ edilmiştir:
Hükümetçe hazırlatılan «Se-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Ingilterede büyük hava manevraları
Preveze zaferinin yıldönümü
Ankara, 22 (A.A.) — Milli Eğitim Baltanı Tahsin Banguoğlu aşa ğıdakl beyanatta bulunmuştur:
Bu yıl köylerimizde yapılan İlkokulların sayısı 1000 kadardır. 700 köyümüz yeniden okula kavuşuyor. 300 köyümüz de 3 sınıflı eğitmen. 11 okul yerine 6 sınıflı öğretmeni! okul açılıyor.
Okulu olan yerlerde sokakta çocuk bırakmamak ve çocukların de vamını Bağlamak üzere tedbirler aldık.
Bu yıl İlkokullarımız İçin bir l-§e bir adam esası üzerlnu rasyonel kadrolar hazırladık. Adam İsrafını önlemeğe mecburuz. Bunun ’.çlfl (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Bu mülakat 45 dakika
Ara seçimlerde İstanbul adayları
devam etti
Demokrat Parti genel başkanı Celâl Boyar, dün »sat 16 da tngili* hortlar Kamarası üyelerinden Lort Kinros’u kabul ederek kendisile 45 dakika kadar görüşmüştür.
Demokrat Parti genel idaro kurulu dün de Celâl Bayarm başkanlığında toplanarak müzakerelere devam o₺-miştir. Toplantının bugün de devam edoceği tahmin olunmaktadır.
Donanma giinü de 27 Eylülde törenle kutlanacak
91li senesi donanma günü 27 Eylülde Prevezo safarinin yıldönümü llo birlikte kutlanacaktır. Hasırlanan programa göre o gün 1 inci I-nönü, 2 inci İnönü, Murat Reis vo Oruç Reis dcnicoltılarile Yavuz vo diğer.harp gomilori Doimabahço ön-lerindo demirliyocoklordir.
Deniz Harp Okulu adına oaat 11 do Taksim âbidesine çelenk konacak ve merasimde 11.30 da Boşiktaşta Barbaros moydnnında başlıyacaktır.
Töreni müteakip büyük bir resmi geçit yapılacak vo öğleden sonra halk Yavuz, zırhlısını ve diğer gemileri
Atıf ödül ile Ekrem Amaç Istanbuldaki ara seçimde en kuvvetli iki namzet olarak görülüyor
Kısmi seçim için ‘ g adaylığını koymak . ■ ütero müracaat o-donlerin sayısının azlığı nazarı dikka- ,, OKŞta ti çökmektedir. 11- «HKS&Fl gililer, buna sebep çimloro az bir «a-man kalmasını gös-torıiıelrtedirler. ™
Bu arınla dun do C. H. P. Kartal o-cağı idnro hcyo -tinden Molımot Emin Sara, mür at ederek namzetliğini kovmuş vo bu suretle dışarıdan namzetliğini ko yanların sayısı 7 yo çıkmıştır.
Şehir Meclisi üyelerinden Ekrem Amaç ile eski İstanbul belediye reis muavinlerinden mütekait valilerden
(Devamı Sa. S SÜ. 8 da)
Ingiliz Tepkili uçakları bugün geliyor
Atıf ödül ve Ekrem A maç
İngiliz Hava Komutamda yarın şehrimize gelecek
21 Eylülde Eskişehire gelen İngiliz tepkili ve avcı uçakl.ın, bu sabah saat 9.30 da Yeşilköy hava alanına geleceklerdir. Filo komutanı Tuğgeneral Russel. as-* kert törenle karşılanacaktır.
Saat 21 de, av bölüğü İstanbul semasında uçuşlar yapacak vo İngiliz havacıları öğle yemeğini Flor yada yiyeceklerdir.
Bugün öğleden sonra saat 15 (Devamı Sa. 5 SÜ. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK.
Temizlik kontrolü
ULUNA?
V üksek tahsil gönçleri semt
1 Itlbarlle devama mecbur
pis tutan, yomoklerl
gönderilmek
Atlantik Paktına dahil genel kurmay başkanlan gizli toplantıya çağırıldı
Londra, 22 (B.B.C.) — Gole-cek cuma günü beş devletin iştirakiyle Ingilterede hava manevraları başlıyacaktır. Bu mu-(Dovaını Sa. s 8Ü. 7 do)
istenen mesai
Vttşington: 22 (A.A.) «United
Press) — Avrupaya silâh yardımı programı müzakerelerine ftyân mcc-lini bugün devam etmiştir.
Atom enerjisi komisyonu başkanı Mc. Mahon, kanun projesinin olduğu kigi kabulünü istemiş vo demiştir ki:
Mc. Mahon, gemilerin ambarlarında Amorilcaya gönderilebilecek vo A-morikan limanlarında infilâk ettirilecek atom bombalarilo 35.000.000 iıı-ö.ıı oleini. . ..('i mı I KİeılBIllda bulun muştur. Mc. Mahon, silâhlanma programının kabulünden sonra başkan Trumnıı tarafından aşağıdaki mesajın Stalino gönderilmesini istemiştir:
«Sizinle görüşmek istiyorum. Bu
görüşmenin Vnşingtondu olmasını
(Devamı 8a. 5 SU. 1 do)
oldukları aşçı dükkânlarının plyaı-'oıların, köfteollerln vo lokantaların pisliğinden, murdarlığından yaka silkerek Sıhhat Müdürlüğüne müracaat otmlşler ve bu halin önüne geçilmesi İçin ricada bulunmuşlar. Doktor Faik Yargtoı da bu gibi İşlerde biraz «Ihtlsapıa-ğası Hüseyin Bey» İlk vardır; ü-şenmez, kalkar gldor bizzat meşgul olur. Bu sefer do öylo yapmış... Bütün oradaki yemok lokallerini
birer birer gozmlş, gonçlorln İddialarında haklı olduklarını anlamış ve dükkânları kiril olanlara bir mühlet vermiş. Bu müddet zarfında temizlenmelerini tavsiye etmiş... Pis
dükkânlar Sıhhat Müdürünün tav-
slyeslno rlayot odooeklor mİ, etml-yeooklor mİ? Orasını Iterldo görece ftlz. Fakat bu gibi osnafta bir kanaat vardın «Hükümet yasağı üç
atlle dükkâna uygun bir
do tabi-
dekorda
hazırlıyan esnaf devamlı surette kontrol edilmelidir.
Istanbulda bir Sıhhat teşkilâtı
vardır. Bu teşkilâta bağlı olan memurların miktarı yapacakları İşe göre azdır; yahut da teftiş edilecek yerlerin çokluğundan, boklenon netloo oldo edilemiyor.
Bu lokantalar öyle içeriye girip etrafa bir nazar atfotmeklo İçinden
çıkılır gibi değildir. Mutbağa girmeli mutbağa... O bulaşık yıkanan yalağı görmeli... Vıcık vıcık yağdır... Hor tarafta kurtlar yürür.
Ancak bunları gördükten sonra buraların vaziyeti hakkında bir fikir
odlnlleblllr... Halbuki
yemok yenen
yerlerin tomizllğini kontrol edon-lor çok defa mutbak kapısını aşıl* maz bir kalo duvarı zannediyorlar,
orada mıhlanıp kalıyorlar.
Bir tarihte Boykoza paça yeme-
ğo gitmiştim. Ne hlkmolso Boyko-
zun paçası o zamanlar pek meşhur
gün sürer.» derler; üç gün sonra
yino herkes bildiği havayı okur.
Momloketln sıhhati İle yakından
alâkası olan bu mes’elode dükkân-
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Batır dün gazeteciler lc beraber...
(Yazısı 5 inci sayfada)
tabak paça
du. Paçacı bize birer
Beşiktaştaki Barbaros heyke-
Ünden bir görünüş...
(Devamı 8a. S Sü. 8 da)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçlıoğhı
İdare ı Nuruosmanly» Noı 17
CUMA
23
eylül
1949
Tal adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı M798—28188
12 inci Yıl, No. 3792
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜÖAFIIYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Eli Te2e Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Sterlin değerinin düşürülmesi geniş
yeni bir
notası
Celâl Bayat, İngiliz Lordu ile görü şiirken..
Rusların ’
Sterlinin düşmesirfen sonra Londra'dan gelen ilk resimler: Maliye Bakanı Cripps. sterlinin dil şürüldilğünü haber veriyor, Londra’da halk, kapalı bankalar önünde toplanmış bir halde...
siyasıakisleryaptı
Ingiliz Lortlar ve Avam kamarası fevkalâde toplantıya çağırıldı
Stafford Crıpps para ayarlanmasının sebeplerini izah edecek, muhalefet namına da Çörçil konuşacak
İyi işaretler
Amerikada, bugünlerde, yalnız para ve İktisat işleri değil, çok daha u-munıi politika müzakereleri de oluyor. Esasen Amerika, İngiltere, Kanada. Fransa arasındaki mali ve ekonomik temasların »ür’atle bir neticeye bağlanmağında ve sterlinin derhal kıymetten düşürülmesine muvafakatte en kuvvetli saik bu pürüzleri bir an evvel hallederek, politika alanına geçebilmek olmuştur.
Londra, dar menfaat çerçevesine saplanarak, sonsuz, mali mü nakaşalara girişse İdi çok zararlı bir oyun oynamış olurdu. Çünkü Amerika malî mahfilleri İngiliz lirasının kıymetten düşürülmesi lüzumuna tamamile inanmış bulunuyorlardı ve bu hareketi yapmamak için Cripps'in ileri sü receği her delili. Amerikanın sırtından geçinmek için, bir bahane telâkki edeceklerdi. Sterlinin sukutuna tekaüdüm eden günlerdeki Amerika gazetelerinin neşriyatı, hem en ciddî ve mühim organların yayınlan, Büyük Bri-tanyayı çok ağır İthamlara maruz bırakıyordu. Bu neşriyat ve havanın devamı çok ağır neticeler verebilirdi. Ingiltere de fazla hassasiyet gösterste ve görüşünde ısrar eylese İdi Büyük Britan-yanın kendi sterlin sahası kabuğuna çekilmesi ve daha fenası Doğu İle ve demir perde arkası İle ticari münasebetlerine hız vererek Amerikadan yüz çevirmesi gibi acı bir netice verebilirdi. Böyle bir halin bütün Avrupa ve dünya muvazenesini ne derece ihlâl edeceği apaçık idi. Şu dakikada bile, İngiltere Avrupa safında olmasına rağmen ve Amerikanın yardımı mev'ut iken cihan muvazenesi istikrarlı değildir, Sovyet askeri kuvveti terazinin gözünde ağır basmakta ve ancak atom bombası ile çılgın bir savlet durdurulabilmektedir. İngiltere - Amerika münasebetlerinde en ufak bir gedik cihanşümul tepkiler yaratabilirdi.
Paraya ve mâliyeye müteallik pürüzler iki, üç günde, VaşingtO-□un arzusu dairesinde, hallolun duktan sonra Mlster Berin siya-(Dtvamı Sa. 5 Sü. 6 da) ı
Yunan meselesinin müzakeresine Rusya
Çin delegesinin yardım talebi
itiraz etti.
Londra: 22 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler genel asamblesinde, bugün Ortadoğu meselelerinin olo alınması yolunda bir teklif vâki olmuştur. Teklif tabibi İrak delegesi Dr. Fadıl El Cemali, Ortadoğuda Israilin, A-rup haklarına riayet etmediği tnk-dirde barış mümkün olamayacağını belirterek, FilİBtinden ayrılan Arapların, Müsavilerin dehşet vo korku saçan hareketlerinden kaçtıklarını
(Devamı Sa. 6 Sü. s do)
kalyanın Atlantik Pak- | tına alınması dolayısileî Rusya Batıklara bir i nota verdi } Londra, 22 (A-P) — Rusya, İtalya, Ingiltere, Birleşik Amerika. Fransaya protesto notaları tevdi ederek, ıtalyanın Atlantik paktına girmesi keyfiyetinin Ital yan barış andlaşmasının İhlâli (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Seçim kanunu
Alman Cumhurbaşkanı Theodor Heusse arkadaşlarile görüşürken
İnönü, Alman Cumhur başkanını tebrik etti
Dün Alman Parlamentosu tartışmalı bir toplantı yaptı
Bonn: 22 (AP.) — Türkiye Cum-I Lurbaşkanı İsmet İnönü, yeni Al -manya cumhuriyetinin kuruluşu mü nasobetiîo Batı Almanya Cunıhurbaıj kanı Thedor Hcuss'o bugün bir tcbl rik mesajı göndermiştir. Başkan 1-
Ulaştırma Bakanı gemilerin sağlam olduğunu söylüyor
tasarısı ve
ilmi hey et
İlmi heyet başkanlığı siyasi partilere birer mektup yazarak 10 E-kime kadar mütaleala-rını bildirmelerini istedi ___________________
Bu ders yılında açılan okullar
Millî Eğitim Bakanı T. Banguoğlu dün geniş izahat verdi
Bıılgaristana kaçan üç genç hâdisesi
Hâdisede adı geçen bayan Hayriye kendi durumunu açıklıyor
Edirnede, Bulgoristan hududunda kaybolan Tuğrul Deliorman, Fahri Erdinç ve Ziya adlarındaki gençlerin Bulgaristana kaçtıkları kat’î ola rak tahakkuk etmiştir. Edirne valisi Fazlı Güleç dün saat 15 do İstanbul emniyet nıüdürlüğiino telefonla verdiği malûmatla üç gencin Bulgaris-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Başbakan, ilmi Heyette izahat veriyor
Ankara, 22 (A.A.) — Seçim kanunu projesini tetkikle vazifeli ilim heyeti başkanlığından tebliğ edilmiştir:
Hükümetçe hazırlatılan «Se-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
Ingilterede büyük hava manevraları
Preveze zaferinin yıldönümü
Ankara, 22 (A.A.) — Milli Eğitim Baltanı Tahsin Banguoğlu aşa ğıdakl beyanatta bulunmuştur:
Bu yıl köylerimizde yapılan İlkokulların sayısı 1000 kadardır. 700 köyümüz yeniden okula kavuşuyor. 300 köyümüz de 3 sınıflı eğitmen. 11 okul yerine 6 sınıflı öğretmeni! okul açılıyor.
Okulu olan yerlerde sokakta çocuk bırakmamak ve çocukların de vamını Bağlamak üzere tedbirler aldık.
Bu yıl İlkokullarımız İçin bir l-§e bir adam esası üzerlnu rasyonel kadrolar hazırladık. Adam İsrafını önlemeğe mecburuz. Bunun ’.çlfl (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Bu mülakat 45 dakika
Ara seçimlerde İstanbul adayları
devam etti
Demokrat Parti genel başkanı Celâl Boyar, dün »sat 16 da tngili* hortlar Kamarası üyelerinden Lort Kinros’u kabul ederek kendisile 45 dakika kadar görüşmüştür.
Demokrat Parti genel idaro kurulu dün de Celâl Bayarm başkanlığında toplanarak müzakerelere devam o₺-miştir. Toplantının bugün de devam edoceği tahmin olunmaktadır.
Donanma giinü de 27 Eylülde törenle kutlanacak
91li senesi donanma günü 27 Eylülde Prevezo safarinin yıldönümü llo birlikte kutlanacaktır. Hasırlanan programa göre o gün 1 inci I-nönü, 2 inci İnönü, Murat Reis vo Oruç Reis dcnicoltılarile Yavuz vo diğer.harp gomilori Doimabahço ön-lerindo demirliyocoklordir.
Deniz Harp Okulu adına oaat 11 do Taksim âbidesine çelenk konacak ve merasimde 11.30 da Boşiktaşta Barbaros moydnnında başlıyacaktır.
Töreni müteakip büyük bir resmi geçit yapılacak vo öğleden sonra halk Yavuz, zırhlısını ve diğer gemileri
Atıf ödül ile Ekrem Amaç Istanbuldaki ara seçimde en kuvvetli iki namzet olarak görülüyor
Kısmi seçim için ‘ g adaylığını koymak . ■ ütero müracaat o-donlerin sayısının azlığı nazarı dikka- ,, OKŞta ti çökmektedir. 11- «HKS&Fl gililer, buna sebep çimloro az bir «a-man kalmasını gös-torıiıelrtedirler. ™
Bu arınla dun do C. H. P. Kartal o-cağı idnro hcyo -tinden Molımot Emin Sara, mür at ederek namzetliğini kovmuş vo bu suretle dışarıdan namzetliğini ko yanların sayısı 7 yo çıkmıştır.
Şehir Meclisi üyelerinden Ekrem Amaç ile eski İstanbul belediye reis muavinlerinden mütekait valilerden
(Devamı Sa. S SÜ. 8 da)
Ingiliz Tepkili uçakları bugün geliyor
Atıf ödül ve Ekrem A maç
İngiliz Hava Komutamda yarın şehrimize gelecek
21 Eylülde Eskişehire gelen İngiliz tepkili ve avcı uçakl.ın, bu sabah saat 9.30 da Yeşilköy hava alanına geleceklerdir. Filo komutanı Tuğgeneral Russel. as-* kert törenle karşılanacaktır.
Saat 21 de, av bölüğü İstanbul semasında uçuşlar yapacak vo İngiliz havacıları öğle yemeğini Flor yada yiyeceklerdir.
Bugün öğleden sonra saat 15 (Devamı Sa. 5 SÜ. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK.
Temizlik kontrolü
ULUNA?
V üksek tahsil gönçleri semt
1 Itlbarlle devama mecbur
pis tutan, yomoklerl
gönderilmek
Atlantik Paktına dahil genel kurmay başkanlan gizli toplantıya çağırıldı
Londra, 22 (B.B.C.) — Gole-cek cuma günü beş devletin iştirakiyle Ingilterede hava manevraları başlıyacaktır. Bu mu-(Dovaını Sa. s 8Ü. 7 do)
istenen mesai
Vttşington: 22 (A.A.) «United
Press) — Avrupaya silâh yardımı programı müzakerelerine ftyân mcc-lini bugün devam etmiştir.
Atom enerjisi komisyonu başkanı Mc. Mahon, kanun projesinin olduğu kigi kabulünü istemiş vo demiştir ki:
Mc. Mahon, gemilerin ambarlarında Amorilcaya gönderilebilecek vo A-morikan limanlarında infilâk ettirilecek atom bombalarilo 35.000.000 iıı-ö.ıı oleini. . ..('i mı I KİeılBIllda bulun muştur. Mc. Mahon, silâhlanma programının kabulünden sonra başkan Trumnıı tarafından aşağıdaki mesajın Stalino gönderilmesini istemiştir:
«Sizinle görüşmek istiyorum. Bu
görüşmenin Vnşingtondu olmasını
(Devamı 8a. 5 SU. 1 do)
oldukları aşçı dükkânlarının plyaı-'oıların, köfteollerln vo lokantaların pisliğinden, murdarlığından yaka silkerek Sıhhat Müdürlüğüne müracaat otmlşler ve bu halin önüne geçilmesi İçin ricada bulunmuşlar. Doktor Faik Yargtoı da bu gibi İşlerde biraz «Ihtlsapıa-ğası Hüseyin Bey» İlk vardır; ü-şenmez, kalkar gldor bizzat meşgul olur. Bu sefer do öylo yapmış... Bütün oradaki yemok lokallerini
birer birer gozmlş, gonçlorln İddialarında haklı olduklarını anlamış ve dükkânları kiril olanlara bir mühlet vermiş. Bu müddet zarfında temizlenmelerini tavsiye etmiş... Pis
dükkânlar Sıhhat Müdürünün tav-
slyeslno rlayot odooeklor mİ, etml-yeooklor mİ? Orasını Iterldo görece ftlz. Fakat bu gibi osnafta bir kanaat vardın «Hükümet yasağı üç
atlle dükkâna uygun bir
do tabi-
dekorda
hazırlıyan esnaf devamlı surette kontrol edilmelidir.
Istanbulda bir Sıhhat teşkilâtı
vardır. Bu teşkilâta bağlı olan memurların miktarı yapacakları İşe göre azdır; yahut da teftiş edilecek yerlerin çokluğundan, boklenon netloo oldo edilemiyor.
Bu lokantalar öyle içeriye girip etrafa bir nazar atfotmeklo İçinden
çıkılır gibi değildir. Mutbağa girmeli mutbağa... O bulaşık yıkanan yalağı görmeli... Vıcık vıcık yağdır... Hor tarafta kurtlar yürür.
Ancak bunları gördükten sonra buraların vaziyeti hakkında bir fikir
odlnlleblllr... Halbuki
yemok yenen
yerlerin tomizllğini kontrol edon-lor çok defa mutbak kapısını aşıl* maz bir kalo duvarı zannediyorlar,
orada mıhlanıp kalıyorlar.
Bir tarihte Boykoza paça yeme-
ğo gitmiştim. Ne hlkmolso Boyko-
zun paçası o zamanlar pek meşhur
gün sürer.» derler; üç gün sonra
yino herkes bildiği havayı okur.
Momloketln sıhhati İle yakından
alâkası olan bu mes’elode dükkân-
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Batır dün gazeteciler lc beraber...
(Yazısı 5 inci sayfada)
tabak paça
du. Paçacı bize birer
Beşiktaştaki Barbaros heyke-
Ünden bir görünüş...
(Devamı 8a. S Sü. 8 da)

Comments (0)