Yeni Sabah
12 inci Yıl, Nç. 8794 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Şayia, : 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N 8 U L
Telefon t 2O79S—551M
PAZAR
25
EYLÜL
1949
Rus atomunun Londra Vaşingtonda akisleri Amerika, atom bombası imalinde Rusyadan çok ileri bir durumda; Moskova sükût ediyor
Truman’ın ifşaatı, hayret uyandırmadı, batılı askerî erkân ve politikacılar halka sükûnet tavsiye ediyor. Trumana Rusyadaki atom infilâkını, Istanbulda bulunan bir Amerikan albayı bildirmiş
Rus ellerinde
Atom
Birleşmiş Milletlerin bu toplantısı birdenbire, he yecan uyandıran bir tebliğin neşredUmesine ve Tru-nıanın demecine fırsat vermiştir. Mlster Truman beyanatta bulunarak son haftalar içinde Rusların atom bombası patlattıklarına dair kat'i malûmatın elde edildiğini bütün Amerikan halkına ve dünyaya ilân etmiştir. Demokratik bir idarede, halkın her türlü geUşmelerden haberdar edilmesi temel kaide olduğundan, askerî bir sır sayılabilecek bu keyfiyet bile Cumhurbaşkanı tarafından herkese açıklanmıştır.
Esasen hiç bir fennî ve ilmi sırrın uzun müddet gizli kalmasına imkân ve ihtimal yoktur. Bilindiği gibi, atom araştırmaları, geçen harp içinde, yalnız A-tnerikalıiar değil Almanlar tarafından da yapılıyordu. Hattâ tngi Uz casusları Almanların nerede a-tom bombası imâline çalıştıklarını haber verdiklerinden, muharebe Jçinder Balhk kenarındaki- bu ufak kasaba bombalanmış idi. Binaenaleyh Alman bilginler a-tom keşfi yolunda idiler. Amerikalıların bu keşifte tekaüdüm etmeleri harbin ve dünyanın mukadderatını değiştirdi ve demokrasilerin cihane üstünlüğünü is-bat etti. Fakat bu faikıyet devam edip gidemezdi. Sovyetler de elde ettikleri Alman âlimlerinden ve casus şebekelerinin faaliyetlerinden faydalanarak bir gün a-tom bombası İmâline muvaffak olacaklardı. Bu İşin şimdi tahakkuk etmiş olduğu anlaşılıyor. Ha fırlardadır ki geçen yıllar zarfında o zamanki DLşişleri Bakanı Molotof: «Atom yapılması artık sır olmaktan çıkmıştır» demiş İdi. Bu ifadeden de Moskova-oın atom esrarına vâkıf olduğu anlaşılıyordu. Maamaflh Amerikalıların atom İşinde dört yıllık bir avanstan vardır ki bu mesafeyi Sovyetlerin katederek Va-şingtona yetişmesi kolay değildir. Hele atom bombası imâlinde İşe yarayan iptidaî maddelerin Bovyetlerde mebzul olarak bulun maması ve seri halinde imalâtın çok külfeti! oluşu iki dev devlet arasındaki mesafenin daima A-merika lehine çok açık kalacağını
Çelik ve demir sanayiinde ve petrol istihsalâtında Sovyetler Amerikalılann üçte biri seviyesinde bile değildir. Hele Amerika ile Ingilterenin bütün çalışma inıkânlannı birleştirdikleri farzolununca Moskovanın istihsal bakımından çok geride kaldığı görülür. Halbuki önümüzdeki harp —harp felâketi bir gün beşeriyetin başına gelecekse— bir İstihsal yarışı olacaktır.
Atom bombasının Ruslarca i-mâl olunduğu bir hakikat ise bu haberin şöyle İyi bir tesiri olması ihtimali de vardır: Ruslar, A-merikalıların ezici üstünlüğü ve kudreti karşısında kendilerini dûn bir mevkide gördükleri için korunma ve savunma ihtiyat ted birlerini çok geniş alıyorlar. Peyk devletlerden olsun bizzat geniş Rus topraklarından olsun hiç bir haberin sızmamasına çalışıyorlar ve nefsi Rusyavı kabil olduğu kadar peyk »--•-* çenberiie ihataya diyorlardı. Atom na az miktarda tnallk olmaları, belki ..........
duygusunu Moskovadan kaldırır ve bu suretle eşit kuvvetler arasında bir miivazene kurulmak ve cihanda hakikî barışı korumak hedefine doğru adım'-r atılmak kabil olur.
Birleşmiş Milletlerin toplu bulunduğu bir sırada Amerika, İngiltere ve Kanatlanın atom bomba sı hakkında tebliğler yayınlamaları sırf bir tesadüf eseri değildir. Soğuk harbe son verecek bir hal çaresinin konıi“ulması I-çin zemin ve zaman belki uygundur. Şimdiden bir kaç pürüzlü mesele hallolunabilir, Avusturya Bullıü Yunan İşi bu aradadır.
Devamı 8a. 7, Su. 6 da)
Rusyadaki atom infilâki hakkın da Truman’a haber verdiği bildirilen Amerikan Altının Haı-tman ....u... m. ....
J :....................... ,, umum ruıver vcraıgı oııaı-
nlen Amerikan Albayı Haıtman, eşi sinema yıldızı Elena Sheperd ile beraber Roma ’da... (Foto: A-P)
A.A. A.P. Nafen vo B BC, haber lorinden hülâsa edilmiştir:
Rusyadaki atom infilnki hakkında dün başkan Truman tarafından yapılan demeç biraz sonra İngiltere ve Kanada hükümetleri tarafından neşredilen tebliğler, Vaşington, Lon-Paris, Roma ve hemen diğer ikâmet merkezlerinde geniş andırmıştır Bugünkü ttıgi-ikan, Fransız vo İtalyan ga leri, haberi, birinci sayfalnrınde büyük başlıklarla neşretmişlordir. Gerek gazetelerin yazdıklarından, gerek Batı dünyasına mensup askerî erkân vo hükümet adamlarının verdikleri demeçlerden Rusyada bir a-tom infilâki olduğuna dair haberlerin hnyrot uyandırmadığı anlaşılıyor. A-merikan hükümet adamlarının, verdikleri demeçlerde, hnllca BÜkûnet tavsiye ettikleri do müşahede olun-
İnfilnk münavebetile domeçto bulunan kongre liderleri halkın heycca (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Tito, Macar
Hükümetini
protesto etti
Eski Macaristan Dışişleri Bakanı idama mahkûm
Ingiltere, şimdi de enflâsyon
tehlikesile karşı karşıya
Piyasamızda, kaçakçılık yapmak maksadile, altın toplanıldığı anlaşılıyor. Altınlar kapışılıyor!
Llondudno (Gal) 24 — (AP.) — İşçi Partisinin bîr mitingin- ' d® bugün deme Başbakan Clement Attlec, enflasyon teh- •
iizden sterlinin ucuzlatılmasından umu- I düştüğünü söylemiştir. '
(Devamı Sa. 7, 8u. 1 de)
inin belirdi menfaatleri
devlet gayret e-bombası-bile olsa madûnlnk
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
1 * t 9
Ingiliz Hava Mareşali İnönü’nün kabu Tünde. .■
Ingiliz Orta Doğu hava
komutanı dün geldi
İnönü tarafından kabul edilen Mareşal Dikson, iki memleket havacılarının iş birliği yapacağını söyledi
Budapeşte, 24 (A-P) — Maca-ristanın eski iki numaralı komünisti Lazslo Rajk ve kendisi,, c birlikte yargılanan 7 sanıktan ikisi bugün Budapeşte halk mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmişlerdir. Suçları «Macar hükümetini devirmek ve liderleri öldürmek için fesat kurmak» tır.
Geri kalan sanıklardan ikisi mliebbed hapis cezasına ve biri O yıl hapse mahkûm edilmişlerdir. Subay olan iki sanık hakkında hüküm verilmemiş ve bu şahıa-(Dovamı Sa. 7, 8u. 2 do)
Ingiliz Ortoşnrk lıavo kuvvetleri ıuçakla Yeşilköyo gelmiştir, komutanı Mareşal Sir William F. Mareşali hava meydanında Istar Dickson dün saat 11.30 da hususi biri (Davamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Kadeş vapuru da Izmirde bozuldu
Kadeş Çanakkale açıklarında bozulan Tarsus’un yolcularını almağa gitmişti
Dörtler
toplantısı
Ara seçimler 16 Ekimde yapılıyor
İçişleri Bakanlığı bir tebliğ neşretti
Ankara 24 (A.A.) — İçişleri Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 4918 sayılı kanunun 16 ncı maddesi mucibince kanunda yazılı süreler gözönllndc tutularak Bitil», Bursa, Erzincan, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin Muş. Tokat, ve Urfa İllerinde açık bulunan Milletveklllklerl İçin
(Devamı Sa. 7, Su. 8 do)
Batı Alnıanyada, hükümet merkezi Bonne'da olmak üzere bir Batı Almanya federal cumhuriyeti kurulduğu ve Batı Almanya hükümetinin de faaliyete geçtiği malûmdur. Bu münasebetle Eylülün 20 sinden itibaren Ba'ı Almanyadaki üçlü askerî hükümet şekli de tarihe karışmış bu lunmaktadtr. Yeni işgal statüsüne göre işgal komutanları, yukartki tarihten itibaren, Batı Al-manyada 'Yükselt Komiser» olarak vazife göreceklerdir. Yukarıdaki resimde, üç Batılı işgal komutanını yeni statüyü imzalar ken görüyorsunuz.. (Foto: A-P)
Izmirde büyük bir fabrika yandı
İzmir, 24 (Telefonla) — Bu I konsolosu M. Berbek'in sahibi gece saat 21,15 de lzmirin sanayi bulunduğu Şark Sanayi Kumpan mahaHesl olan Darağaç’da Şehit- yası Türk Anonim Şirketine ait ler caddesinde Belçikanın İzmir | (Devamı Sa. 7 8Ü. 4 do)
müfettişlikler ihdas etti
D. P. Genel
Arkadaşımız Murat Sert oğlu uçağa binerken...
I İzmir: 24 (Telefonla) — Porşem-be günü tstanbuldan hareket ederek kkalenin açıklarında makinelerin arıza yüzünden 2 geco bir gün in ortasında kalan Tarsus lüks yolcu gemisinin yolcuları bugün saat 17 de Kadeş vapurilo tamire getirilmiştir.
Kendilerile görüştüğüm yolcular hâdiseyi şöyle anlattılar:
— Çanakkaleye kadar normal geldik. Boğazı 6 mil geçtikten sonra ge ce saat 1,30 da gonıi demir attı. Yol cuların büyük bir kısmı uykuda oldukları İçin ilk önce bunun fnrkınn varamadılar. Fakat biraz sonra bü-yolcular uyandı. Merakla neti-ıcmeğo başladılar, mürettebatı makinelerdeki giderilmesi için gayretler (Devamı Sa. 7 SU. 7 de)
Üniversitede
yabancı dil imtihanı
'Dört Dışişleri Bakanı,
> önümüzdeki hafta
Amerikada toplanacak ;
Flushlng 24 (AP) — Dört devlet Dışişleri Bakanlarının geteceK hafta İçinde bir toplantı yapacak, lan bugün öğrenilmiştir.
Vlşinskfnin barış taarruzuna taarruz
Flushing Meadovvs 24 (A P) —* Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, toplanmıştır.
(Devamı Sa. 7, Su. S de)
Balıkesirde
bir uçağımız yandı
İçindekiler mucize kabilinden kurtuldu
İstanbul Birine» Genel Müfettişliğine Hüsnü Yaman tayin edildi
Demokrat Parti büyük kongresinin aldığı karara dayanarak genel idaro kurula İki genel müfettişlik İhdas etmiştir. Birinci genel mÜfottiçlik morkezi şehrimizde kurulmuş vo mü fettişliğe Hüsnü Yamau gotirilmiş-tfr.
Hüsnü Yaman mülkiyo mezunu -dur. 18 yıl öğretmenlik yapmış, iktisat ve ziraat Vekâletlerinde daire müdürlüğü, umum müdürlük ve mila teşarlık vazifelerinde bulunmuştur.
_____(Dovamı Sa. 7, Su. 7 do)
Suriyeyi yendi
M. Partisi
Samatya Bucağı


Dün yapılan toplantıda kurucular, D. P. ye, C. H. P. ye ve basına yine hücum ettiler
Millet Partisi Samatya, bucağının açılışı münıuıcbotilo dün «ant 10 ıhı siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıyı bucak başkanı Muharrem Camie bir konuşma ilo açmış vo müteakiben Fuat Anın söz almış vo matbuata, C, H. P. ilo D. P. ye şid detli hücumlarda bulunmuştur.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
Sabah
Hac yolunda
Arkadaşımız Sertoğlu Ciddeye vasıl oldu
Ilac farizesini eda için giden Murat Sertoğlunun ilk telgrafından satırlar
«İlk iş olarak iki rekât namaz kıldık ve hep bir ağızdan Tclbiye getirdik. Hep bir ağızdan getirilen bu Telbiye lıarikulâde muhteşem bir manzara arzedi-yordu. Kalpleri derin ve ulvi bir heyecan kaplamıştı. Herkes biiyük bir vecd içinde idi. İhrama bürünmekle Haccın farzlarından birini yerine getirmiş bulunuyoruz. Daha üç farzımız var. Yevmi arifede Ara-fatta vakfeye duracağız ve nihayet tavaf ziyaretini ifa edeceğiz.»
Arkadaşımız Murat Sertoğlunun ilk telgrafının tamamını 7 inci sayfada okuyacaksınız. Yeni Sabahın aziz Müslüman okuyucuları, Cenabı Hak nasip ederso, bir kııç güno kadar başlayacak olan Ifııc mektupları serisini, büyük bir haz vo istiğrak içinde takip edeceklerdir. Tarihi lslftmda ilk defa, Huo forizesi bütün haşmot vo ulviyeti vo tafsilâtilu matbuat sütunlarımı nksotmoklo ve on binlerce Müaliıınıının istifııdosino arzedilmektedir. Yeni Sabah, Müslüman okuyucularına karşı yaptığı bu hizmetten dolayı müfto-hh-dir.‘~~
Muvaffak olamıyan talebe dün bir Joplantı yaptılar
Üniversitenin bütün fakültelerinde lisan imtihanından muvaffak olamıyan ve yeni talimatname hükümleri gereğince mağdur olduklarını İddia eden 150 kadar üniversiteli dün saat 15 de Marmara lokalinde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Üniversitedeki lisan tedrisatının ak-(Dovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Şehit Yilzbaşı Muhteşem Esence.
Balıkesir: 24 (Hususî) — Bugün şclırimizo 8 kilometre Tepecik köyü civarına çi
(Devamı Sa:
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimi, Tekel ve inzibat
ULUNAY
Av mevsimi başlayalı kırlar, yamaçlar, fundalıklar avcı ile dolu... Fazla bıldıroın olduğu günlor sabahın pek orkon saatinden akşama kadar tüfek «oslo-rl aksediyor. Hor nvoı attığını yursa bıldıroınlar geçim yolunu mutlaka değiştirirlerdi. Fakat borekot versin çoğu avcı av mor'alarına nazar doğmosln diye kurşun döktüğü İçin bu lezzotll hayvanlar ağızlarının tadını bllonlerln hor sone (zü-Ika zevki) nl tatmin ediyorlar.
Her sene av movslml açıldıktan sonra TokellQ avcılar arasında dalma mes’ololor çıkar. Av İçin lüzumu olan kovan, barut, tapa, saçma, kartonun bir âhenk teşkil eylemesine İmkân yoktur.
Avoılar bu esil sporun bu boş şartını bir araya getlr-nıok İçin dalma sıkıntı çekerlor. Bunu bildiğimiz İçin mevsim başlamadan Tekel umum müdürü Hadi beyi ziyaret ottlm. Kondlslno bütün bu üzüntüleri tafsilâtı llo anlattım. Bu zat söylediklerimi a-Iflka İle dinledi ı Tekel kdareslndo
bu İşle meşgul olan kısmın şeflerini nezdlne dâvot ederok bu üzüntülerin İzalesi için alınması lâzımgolen tedbirler hakkında fikirlerini sor-
Nlhayot bana av malzcmolerlnds halkın İhtiyaçlarının temin edileceğini kat'I bir lisan llo bildirdi; hat-tâ bayilerde bu boş maddeden han glsl noksan olursa derhal kendisine telefon ötmekliğimi rica oylemok nezakotindo bulundu.
Şlmdlyo kadar buna lüzum görmedim. Çünkü Tekel, Tokol olalı İlk defa olarak İhtiyacımız olan malzemeyi bayilerde bulmak İmkânına malik oluyoruz. Bu İtibar İle umum müdüre alenen teşekkür borcunu burada edâ ediyorum.
Bazı avcı arkadaşlar belki ufak tefek aksaklıklar karşısında kalmış olabilirler. Fakat geçen soneleri düşünürlorso bu sonokl tedbirlerin kıymotlnl takdir oylcmelerl lâzın» gelir.
Bizde av sporu tanzim edilme-
miştir. Momleketlmizdo ne avın *•
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Dünkü maçtan bir enstantane , (Yazısı 7 nel sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, Nç. 8794 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Şayia, : 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N 8 U L
Telefon t 2O79S—551M
PAZAR
25
EYLÜL
1949
Rus atomunun Londra Vaşingtonda akisleri Amerika, atom bombası imalinde Rusyadan çok ileri bir durumda; Moskova sükût ediyor
Truman’ın ifşaatı, hayret uyandırmadı, batılı askerî erkân ve politikacılar halka sükûnet tavsiye ediyor. Trumana Rusyadaki atom infilâkını, Istanbulda bulunan bir Amerikan albayı bildirmiş
Rus ellerinde
Atom
Birleşmiş Milletlerin bu toplantısı birdenbire, he yecan uyandıran bir tebliğin neşredUmesine ve Tru-nıanın demecine fırsat vermiştir. Mlster Truman beyanatta bulunarak son haftalar içinde Rusların atom bombası patlattıklarına dair kat'i malûmatın elde edildiğini bütün Amerikan halkına ve dünyaya ilân etmiştir. Demokratik bir idarede, halkın her türlü geUşmelerden haberdar edilmesi temel kaide olduğundan, askerî bir sır sayılabilecek bu keyfiyet bile Cumhurbaşkanı tarafından herkese açıklanmıştır.
Esasen hiç bir fennî ve ilmi sırrın uzun müddet gizli kalmasına imkân ve ihtimal yoktur. Bilindiği gibi, atom araştırmaları, geçen harp içinde, yalnız A-tnerikalıiar değil Almanlar tarafından da yapılıyordu. Hattâ tngi Uz casusları Almanların nerede a-tom bombası imâline çalıştıklarını haber verdiklerinden, muharebe Jçinder Balhk kenarındaki- bu ufak kasaba bombalanmış idi. Binaenaleyh Alman bilginler a-tom keşfi yolunda idiler. Amerikalıların bu keşifte tekaüdüm etmeleri harbin ve dünyanın mukadderatını değiştirdi ve demokrasilerin cihane üstünlüğünü is-bat etti. Fakat bu faikıyet devam edip gidemezdi. Sovyetler de elde ettikleri Alman âlimlerinden ve casus şebekelerinin faaliyetlerinden faydalanarak bir gün a-tom bombası İmâline muvaffak olacaklardı. Bu İşin şimdi tahakkuk etmiş olduğu anlaşılıyor. Ha fırlardadır ki geçen yıllar zarfında o zamanki DLşişleri Bakanı Molotof: «Atom yapılması artık sır olmaktan çıkmıştır» demiş İdi. Bu ifadeden de Moskova-oın atom esrarına vâkıf olduğu anlaşılıyordu. Maamaflh Amerikalıların atom İşinde dört yıllık bir avanstan vardır ki bu mesafeyi Sovyetlerin katederek Va-şingtona yetişmesi kolay değildir. Hele atom bombası imâlinde İşe yarayan iptidaî maddelerin Bovyetlerde mebzul olarak bulun maması ve seri halinde imalâtın çok külfeti! oluşu iki dev devlet arasındaki mesafenin daima A-merika lehine çok açık kalacağını
Çelik ve demir sanayiinde ve petrol istihsalâtında Sovyetler Amerikalılann üçte biri seviyesinde bile değildir. Hele Amerika ile Ingilterenin bütün çalışma inıkânlannı birleştirdikleri farzolununca Moskovanın istihsal bakımından çok geride kaldığı görülür. Halbuki önümüzdeki harp —harp felâketi bir gün beşeriyetin başına gelecekse— bir İstihsal yarışı olacaktır.
Atom bombasının Ruslarca i-mâl olunduğu bir hakikat ise bu haberin şöyle İyi bir tesiri olması ihtimali de vardır: Ruslar, A-merikalıların ezici üstünlüğü ve kudreti karşısında kendilerini dûn bir mevkide gördükleri için korunma ve savunma ihtiyat ted birlerini çok geniş alıyorlar. Peyk devletlerden olsun bizzat geniş Rus topraklarından olsun hiç bir haberin sızmamasına çalışıyorlar ve nefsi Rusyavı kabil olduğu kadar peyk »--•-* çenberiie ihataya diyorlardı. Atom na az miktarda tnallk olmaları, belki ..........
duygusunu Moskovadan kaldırır ve bu suretle eşit kuvvetler arasında bir miivazene kurulmak ve cihanda hakikî barışı korumak hedefine doğru adım'-r atılmak kabil olur.
Birleşmiş Milletlerin toplu bulunduğu bir sırada Amerika, İngiltere ve Kanatlanın atom bomba sı hakkında tebliğler yayınlamaları sırf bir tesadüf eseri değildir. Soğuk harbe son verecek bir hal çaresinin konıi“ulması I-çin zemin ve zaman belki uygundur. Şimdiden bir kaç pürüzlü mesele hallolunabilir, Avusturya Bullıü Yunan İşi bu aradadır.
Devamı 8a. 7, Su. 6 da)
Rusyadaki atom infilâki hakkın da Truman’a haber verdiği bildirilen Amerikan Altının Haı-tman ....u... m. ....
J :....................... ,, umum ruıver vcraıgı oııaı-
nlen Amerikan Albayı Haıtman, eşi sinema yıldızı Elena Sheperd ile beraber Roma ’da... (Foto: A-P)
A.A. A.P. Nafen vo B BC, haber lorinden hülâsa edilmiştir:
Rusyadaki atom infilnki hakkında dün başkan Truman tarafından yapılan demeç biraz sonra İngiltere ve Kanada hükümetleri tarafından neşredilen tebliğler, Vaşington, Lon-Paris, Roma ve hemen diğer ikâmet merkezlerinde geniş andırmıştır Bugünkü ttıgi-ikan, Fransız vo İtalyan ga leri, haberi, birinci sayfalnrınde büyük başlıklarla neşretmişlordir. Gerek gazetelerin yazdıklarından, gerek Batı dünyasına mensup askerî erkân vo hükümet adamlarının verdikleri demeçlerden Rusyada bir a-tom infilâki olduğuna dair haberlerin hnyrot uyandırmadığı anlaşılıyor. A-merikan hükümet adamlarının, verdikleri demeçlerde, hnllca BÜkûnet tavsiye ettikleri do müşahede olun-
İnfilnk münavebetile domeçto bulunan kongre liderleri halkın heycca (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Tito, Macar
Hükümetini
protesto etti
Eski Macaristan Dışişleri Bakanı idama mahkûm
Ingiltere, şimdi de enflâsyon
tehlikesile karşı karşıya
Piyasamızda, kaçakçılık yapmak maksadile, altın toplanıldığı anlaşılıyor. Altınlar kapışılıyor!
Llondudno (Gal) 24 — (AP.) — İşçi Partisinin bîr mitingin- ' d® bugün deme Başbakan Clement Attlec, enflasyon teh- •
iizden sterlinin ucuzlatılmasından umu- I düştüğünü söylemiştir. '
(Devamı Sa. 7, 8u. 1 de)
inin belirdi menfaatleri
devlet gayret e-bombası-bile olsa madûnlnk
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
1 * t 9
Ingiliz Hava Mareşali İnönü’nün kabu Tünde. .■
Ingiliz Orta Doğu hava
komutanı dün geldi
İnönü tarafından kabul edilen Mareşal Dikson, iki memleket havacılarının iş birliği yapacağını söyledi
Budapeşte, 24 (A-P) — Maca-ristanın eski iki numaralı komünisti Lazslo Rajk ve kendisi,, c birlikte yargılanan 7 sanıktan ikisi bugün Budapeşte halk mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmişlerdir. Suçları «Macar hükümetini devirmek ve liderleri öldürmek için fesat kurmak» tır.
Geri kalan sanıklardan ikisi mliebbed hapis cezasına ve biri O yıl hapse mahkûm edilmişlerdir. Subay olan iki sanık hakkında hüküm verilmemiş ve bu şahıa-(Dovamı Sa. 7, 8u. 2 do)
Ingiliz Ortoşnrk lıavo kuvvetleri ıuçakla Yeşilköyo gelmiştir, komutanı Mareşal Sir William F. Mareşali hava meydanında Istar Dickson dün saat 11.30 da hususi biri (Davamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Kadeş vapuru da Izmirde bozuldu
Kadeş Çanakkale açıklarında bozulan Tarsus’un yolcularını almağa gitmişti
Dörtler
toplantısı
Ara seçimler 16 Ekimde yapılıyor
İçişleri Bakanlığı bir tebliğ neşretti
Ankara 24 (A.A.) — İçişleri Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 4918 sayılı kanunun 16 ncı maddesi mucibince kanunda yazılı süreler gözönllndc tutularak Bitil», Bursa, Erzincan, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin Muş. Tokat, ve Urfa İllerinde açık bulunan Milletveklllklerl İçin
(Devamı Sa. 7, Su. 8 do)
Batı Alnıanyada, hükümet merkezi Bonne'da olmak üzere bir Batı Almanya federal cumhuriyeti kurulduğu ve Batı Almanya hükümetinin de faaliyete geçtiği malûmdur. Bu münasebetle Eylülün 20 sinden itibaren Ba'ı Almanyadaki üçlü askerî hükümet şekli de tarihe karışmış bu lunmaktadtr. Yeni işgal statüsüne göre işgal komutanları, yukartki tarihten itibaren, Batı Al-manyada 'Yükselt Komiser» olarak vazife göreceklerdir. Yukarıdaki resimde, üç Batılı işgal komutanını yeni statüyü imzalar ken görüyorsunuz.. (Foto: A-P)
Izmirde büyük bir fabrika yandı
İzmir, 24 (Telefonla) — Bu I konsolosu M. Berbek'in sahibi gece saat 21,15 de lzmirin sanayi bulunduğu Şark Sanayi Kumpan mahaHesl olan Darağaç’da Şehit- yası Türk Anonim Şirketine ait ler caddesinde Belçikanın İzmir | (Devamı Sa. 7 8Ü. 4 do)
müfettişlikler ihdas etti
D. P. Genel
Arkadaşımız Murat Sert oğlu uçağa binerken...
I İzmir: 24 (Telefonla) — Porşem-be günü tstanbuldan hareket ederek kkalenin açıklarında makinelerin arıza yüzünden 2 geco bir gün in ortasında kalan Tarsus lüks yolcu gemisinin yolcuları bugün saat 17 de Kadeş vapurilo tamire getirilmiştir.
Kendilerile görüştüğüm yolcular hâdiseyi şöyle anlattılar:
— Çanakkaleye kadar normal geldik. Boğazı 6 mil geçtikten sonra ge ce saat 1,30 da gonıi demir attı. Yol cuların büyük bir kısmı uykuda oldukları İçin ilk önce bunun fnrkınn varamadılar. Fakat biraz sonra bü-yolcular uyandı. Merakla neti-ıcmeğo başladılar, mürettebatı makinelerdeki giderilmesi için gayretler (Devamı Sa. 7 SU. 7 de)
Üniversitede
yabancı dil imtihanı
'Dört Dışişleri Bakanı,
> önümüzdeki hafta
Amerikada toplanacak ;
Flushlng 24 (AP) — Dört devlet Dışişleri Bakanlarının geteceK hafta İçinde bir toplantı yapacak, lan bugün öğrenilmiştir.
Vlşinskfnin barış taarruzuna taarruz
Flushing Meadovvs 24 (A P) —* Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, toplanmıştır.
(Devamı Sa. 7, Su. S de)
Balıkesirde
bir uçağımız yandı
İçindekiler mucize kabilinden kurtuldu
İstanbul Birine» Genel Müfettişliğine Hüsnü Yaman tayin edildi
Demokrat Parti büyük kongresinin aldığı karara dayanarak genel idaro kurula İki genel müfettişlik İhdas etmiştir. Birinci genel mÜfottiçlik morkezi şehrimizde kurulmuş vo mü fettişliğe Hüsnü Yamau gotirilmiş-tfr.
Hüsnü Yaman mülkiyo mezunu -dur. 18 yıl öğretmenlik yapmış, iktisat ve ziraat Vekâletlerinde daire müdürlüğü, umum müdürlük ve mila teşarlık vazifelerinde bulunmuştur.
_____(Dovamı Sa. 7, Su. 7 do)
Suriyeyi yendi
M. Partisi
Samatya Bucağı


Dün yapılan toplantıda kurucular, D. P. ye, C. H. P. ye ve basına yine hücum ettiler
Millet Partisi Samatya, bucağının açılışı münıuıcbotilo dün «ant 10 ıhı siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıyı bucak başkanı Muharrem Camie bir konuşma ilo açmış vo müteakiben Fuat Anın söz almış vo matbuata, C, H. P. ilo D. P. ye şid detli hücumlarda bulunmuştur.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
Sabah
Hac yolunda
Arkadaşımız Sertoğlu Ciddeye vasıl oldu
Ilac farizesini eda için giden Murat Sertoğlunun ilk telgrafından satırlar
«İlk iş olarak iki rekât namaz kıldık ve hep bir ağızdan Tclbiye getirdik. Hep bir ağızdan getirilen bu Telbiye lıarikulâde muhteşem bir manzara arzedi-yordu. Kalpleri derin ve ulvi bir heyecan kaplamıştı. Herkes biiyük bir vecd içinde idi. İhrama bürünmekle Haccın farzlarından birini yerine getirmiş bulunuyoruz. Daha üç farzımız var. Yevmi arifede Ara-fatta vakfeye duracağız ve nihayet tavaf ziyaretini ifa edeceğiz.»
Arkadaşımız Murat Sertoğlunun ilk telgrafının tamamını 7 inci sayfada okuyacaksınız. Yeni Sabahın aziz Müslüman okuyucuları, Cenabı Hak nasip ederso, bir kııç güno kadar başlayacak olan Ifııc mektupları serisini, büyük bir haz vo istiğrak içinde takip edeceklerdir. Tarihi lslftmda ilk defa, Huo forizesi bütün haşmot vo ulviyeti vo tafsilâtilu matbuat sütunlarımı nksotmoklo ve on binlerce Müaliıınıının istifııdosino arzedilmektedir. Yeni Sabah, Müslüman okuyucularına karşı yaptığı bu hizmetten dolayı müfto-hh-dir.‘~~
Muvaffak olamıyan talebe dün bir Joplantı yaptılar
Üniversitenin bütün fakültelerinde lisan imtihanından muvaffak olamıyan ve yeni talimatname hükümleri gereğince mağdur olduklarını İddia eden 150 kadar üniversiteli dün saat 15 de Marmara lokalinde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Üniversitedeki lisan tedrisatının ak-(Dovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Şehit Yilzbaşı Muhteşem Esence.
Balıkesir: 24 (Hususî) — Bugün şclırimizo 8 kilometre Tepecik köyü civarına çi
(Devamı Sa:
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimi, Tekel ve inzibat
ULUNAY
Av mevsimi başlayalı kırlar, yamaçlar, fundalıklar avcı ile dolu... Fazla bıldıroın olduğu günlor sabahın pek orkon saatinden akşama kadar tüfek «oslo-rl aksediyor. Hor nvoı attığını yursa bıldıroınlar geçim yolunu mutlaka değiştirirlerdi. Fakat borekot versin çoğu avcı av mor'alarına nazar doğmosln diye kurşun döktüğü İçin bu lezzotll hayvanlar ağızlarının tadını bllonlerln hor sone (zü-Ika zevki) nl tatmin ediyorlar.
Her sene av movslml açıldıktan sonra TokellQ avcılar arasında dalma mes’ololor çıkar. Av İçin lüzumu olan kovan, barut, tapa, saçma, kartonun bir âhenk teşkil eylemesine İmkân yoktur.
Avoılar bu esil sporun bu boş şartını bir araya getlr-nıok İçin dalma sıkıntı çekerlor. Bunu bildiğimiz İçin mevsim başlamadan Tekel umum müdürü Hadi beyi ziyaret ottlm. Kondlslno bütün bu üzüntüleri tafsilâtı llo anlattım. Bu zat söylediklerimi a-Iflka İle dinledi ı Tekel kdareslndo
bu İşle meşgul olan kısmın şeflerini nezdlne dâvot ederok bu üzüntülerin İzalesi için alınması lâzımgolen tedbirler hakkında fikirlerini sor-
Nlhayot bana av malzcmolerlnds halkın İhtiyaçlarının temin edileceğini kat'I bir lisan llo bildirdi; hat-tâ bayilerde bu boş maddeden han glsl noksan olursa derhal kendisine telefon ötmekliğimi rica oylemok nezakotindo bulundu.
Şlmdlyo kadar buna lüzum görmedim. Çünkü Tekel, Tokol olalı İlk defa olarak İhtiyacımız olan malzemeyi bayilerde bulmak İmkânına malik oluyoruz. Bu İtibar İle umum müdüre alenen teşekkür borcunu burada edâ ediyorum.
Bazı avcı arkadaşlar belki ufak tefek aksaklıklar karşısında kalmış olabilirler. Fakat geçen soneleri düşünürlorso bu sonokl tedbirlerin kıymotlnl takdir oylcmelerl lâzın» gelir.
Bizde av sporu tanzim edilme-
miştir. Momleketlmizdo ne avın *•
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Dünkü maçtan bir enstantane , (Yazısı 7 nel sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, Nç. 8794 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Şayia, : 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N 8 U L
Telefon t 2O79S—551M
PAZAR
25
EYLÜL
1949
Rus atomunun Londra Vaşingtonda akisleri Amerika, atom bombası imalinde Rusyadan çok ileri bir durumda; Moskova sükût ediyor
Truman’ın ifşaatı, hayret uyandırmadı, batılı askerî erkân ve politikacılar halka sükûnet tavsiye ediyor. Trumana Rusyadaki atom infilâkını, Istanbulda bulunan bir Amerikan albayı bildirmiş
Rus ellerinde
Atom
Birleşmiş Milletlerin bu toplantısı birdenbire, he yecan uyandıran bir tebliğin neşredUmesine ve Tru-nıanın demecine fırsat vermiştir. Mlster Truman beyanatta bulunarak son haftalar içinde Rusların atom bombası patlattıklarına dair kat'i malûmatın elde edildiğini bütün Amerikan halkına ve dünyaya ilân etmiştir. Demokratik bir idarede, halkın her türlü geUşmelerden haberdar edilmesi temel kaide olduğundan, askerî bir sır sayılabilecek bu keyfiyet bile Cumhurbaşkanı tarafından herkese açıklanmıştır.
Esasen hiç bir fennî ve ilmi sırrın uzun müddet gizli kalmasına imkân ve ihtimal yoktur. Bilindiği gibi, atom araştırmaları, geçen harp içinde, yalnız A-tnerikalıiar değil Almanlar tarafından da yapılıyordu. Hattâ tngi Uz casusları Almanların nerede a-tom bombası imâline çalıştıklarını haber verdiklerinden, muharebe Jçinder Balhk kenarındaki- bu ufak kasaba bombalanmış idi. Binaenaleyh Alman bilginler a-tom keşfi yolunda idiler. Amerikalıların bu keşifte tekaüdüm etmeleri harbin ve dünyanın mukadderatını değiştirdi ve demokrasilerin cihane üstünlüğünü is-bat etti. Fakat bu faikıyet devam edip gidemezdi. Sovyetler de elde ettikleri Alman âlimlerinden ve casus şebekelerinin faaliyetlerinden faydalanarak bir gün a-tom bombası İmâline muvaffak olacaklardı. Bu İşin şimdi tahakkuk etmiş olduğu anlaşılıyor. Ha fırlardadır ki geçen yıllar zarfında o zamanki DLşişleri Bakanı Molotof: «Atom yapılması artık sır olmaktan çıkmıştır» demiş İdi. Bu ifadeden de Moskova-oın atom esrarına vâkıf olduğu anlaşılıyordu. Maamaflh Amerikalıların atom İşinde dört yıllık bir avanstan vardır ki bu mesafeyi Sovyetlerin katederek Va-şingtona yetişmesi kolay değildir. Hele atom bombası imâlinde İşe yarayan iptidaî maddelerin Bovyetlerde mebzul olarak bulun maması ve seri halinde imalâtın çok külfeti! oluşu iki dev devlet arasındaki mesafenin daima A-merika lehine çok açık kalacağını
Çelik ve demir sanayiinde ve petrol istihsalâtında Sovyetler Amerikalılann üçte biri seviyesinde bile değildir. Hele Amerika ile Ingilterenin bütün çalışma inıkânlannı birleştirdikleri farzolununca Moskovanın istihsal bakımından çok geride kaldığı görülür. Halbuki önümüzdeki harp —harp felâketi bir gün beşeriyetin başına gelecekse— bir İstihsal yarışı olacaktır.
Atom bombasının Ruslarca i-mâl olunduğu bir hakikat ise bu haberin şöyle İyi bir tesiri olması ihtimali de vardır: Ruslar, A-merikalıların ezici üstünlüğü ve kudreti karşısında kendilerini dûn bir mevkide gördükleri için korunma ve savunma ihtiyat ted birlerini çok geniş alıyorlar. Peyk devletlerden olsun bizzat geniş Rus topraklarından olsun hiç bir haberin sızmamasına çalışıyorlar ve nefsi Rusyavı kabil olduğu kadar peyk »--•-* çenberiie ihataya diyorlardı. Atom na az miktarda tnallk olmaları, belki ..........
duygusunu Moskovadan kaldırır ve bu suretle eşit kuvvetler arasında bir miivazene kurulmak ve cihanda hakikî barışı korumak hedefine doğru adım'-r atılmak kabil olur.
Birleşmiş Milletlerin toplu bulunduğu bir sırada Amerika, İngiltere ve Kanatlanın atom bomba sı hakkında tebliğler yayınlamaları sırf bir tesadüf eseri değildir. Soğuk harbe son verecek bir hal çaresinin konıi“ulması I-çin zemin ve zaman belki uygundur. Şimdiden bir kaç pürüzlü mesele hallolunabilir, Avusturya Bullıü Yunan İşi bu aradadır.
Devamı 8a. 7, Su. 6 da)
Rusyadaki atom infilâki hakkın da Truman’a haber verdiği bildirilen Amerikan Altının Haı-tman ....u... m. ....
J :....................... ,, umum ruıver vcraıgı oııaı-
nlen Amerikan Albayı Haıtman, eşi sinema yıldızı Elena Sheperd ile beraber Roma ’da... (Foto: A-P)
A.A. A.P. Nafen vo B BC, haber lorinden hülâsa edilmiştir:
Rusyadaki atom infilnki hakkında dün başkan Truman tarafından yapılan demeç biraz sonra İngiltere ve Kanada hükümetleri tarafından neşredilen tebliğler, Vaşington, Lon-Paris, Roma ve hemen diğer ikâmet merkezlerinde geniş andırmıştır Bugünkü ttıgi-ikan, Fransız vo İtalyan ga leri, haberi, birinci sayfalnrınde büyük başlıklarla neşretmişlordir. Gerek gazetelerin yazdıklarından, gerek Batı dünyasına mensup askerî erkân vo hükümet adamlarının verdikleri demeçlerden Rusyada bir a-tom infilâki olduğuna dair haberlerin hnyrot uyandırmadığı anlaşılıyor. A-merikan hükümet adamlarının, verdikleri demeçlerde, hnllca BÜkûnet tavsiye ettikleri do müşahede olun-
İnfilnk münavebetile domeçto bulunan kongre liderleri halkın heycca (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Tito, Macar
Hükümetini
protesto etti
Eski Macaristan Dışişleri Bakanı idama mahkûm
Ingiltere, şimdi de enflâsyon
tehlikesile karşı karşıya
Piyasamızda, kaçakçılık yapmak maksadile, altın toplanıldığı anlaşılıyor. Altınlar kapışılıyor!
Llondudno (Gal) 24 — (AP.) — İşçi Partisinin bîr mitingin- ' d® bugün deme Başbakan Clement Attlec, enflasyon teh- •
iizden sterlinin ucuzlatılmasından umu- I düştüğünü söylemiştir. '
(Devamı Sa. 7, 8u. 1 de)
inin belirdi menfaatleri
devlet gayret e-bombası-bile olsa madûnlnk
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
1 * t 9
Ingiliz Hava Mareşali İnönü’nün kabu Tünde. .■
Ingiliz Orta Doğu hava
komutanı dün geldi
İnönü tarafından kabul edilen Mareşal Dikson, iki memleket havacılarının iş birliği yapacağını söyledi
Budapeşte, 24 (A-P) — Maca-ristanın eski iki numaralı komünisti Lazslo Rajk ve kendisi,, c birlikte yargılanan 7 sanıktan ikisi bugün Budapeşte halk mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmişlerdir. Suçları «Macar hükümetini devirmek ve liderleri öldürmek için fesat kurmak» tır.
Geri kalan sanıklardan ikisi mliebbed hapis cezasına ve biri O yıl hapse mahkûm edilmişlerdir. Subay olan iki sanık hakkında hüküm verilmemiş ve bu şahıa-(Dovamı Sa. 7, 8u. 2 do)
Ingiliz Ortoşnrk lıavo kuvvetleri ıuçakla Yeşilköyo gelmiştir, komutanı Mareşal Sir William F. Mareşali hava meydanında Istar Dickson dün saat 11.30 da hususi biri (Davamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Kadeş vapuru da Izmirde bozuldu
Kadeş Çanakkale açıklarında bozulan Tarsus’un yolcularını almağa gitmişti
Dörtler
toplantısı
Ara seçimler 16 Ekimde yapılıyor
İçişleri Bakanlığı bir tebliğ neşretti
Ankara 24 (A.A.) — İçişleri Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 4918 sayılı kanunun 16 ncı maddesi mucibince kanunda yazılı süreler gözönllndc tutularak Bitil», Bursa, Erzincan, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin Muş. Tokat, ve Urfa İllerinde açık bulunan Milletveklllklerl İçin
(Devamı Sa. 7, Su. 8 do)
Batı Alnıanyada, hükümet merkezi Bonne'da olmak üzere bir Batı Almanya federal cumhuriyeti kurulduğu ve Batı Almanya hükümetinin de faaliyete geçtiği malûmdur. Bu münasebetle Eylülün 20 sinden itibaren Ba'ı Almanyadaki üçlü askerî hükümet şekli de tarihe karışmış bu lunmaktadtr. Yeni işgal statüsüne göre işgal komutanları, yukartki tarihten itibaren, Batı Al-manyada 'Yükselt Komiser» olarak vazife göreceklerdir. Yukarıdaki resimde, üç Batılı işgal komutanını yeni statüyü imzalar ken görüyorsunuz.. (Foto: A-P)
Izmirde büyük bir fabrika yandı
İzmir, 24 (Telefonla) — Bu I konsolosu M. Berbek'in sahibi gece saat 21,15 de lzmirin sanayi bulunduğu Şark Sanayi Kumpan mahaHesl olan Darağaç’da Şehit- yası Türk Anonim Şirketine ait ler caddesinde Belçikanın İzmir | (Devamı Sa. 7 8Ü. 4 do)
müfettişlikler ihdas etti
D. P. Genel
Arkadaşımız Murat Sert oğlu uçağa binerken...
I İzmir: 24 (Telefonla) — Porşem-be günü tstanbuldan hareket ederek kkalenin açıklarında makinelerin arıza yüzünden 2 geco bir gün in ortasında kalan Tarsus lüks yolcu gemisinin yolcuları bugün saat 17 de Kadeş vapurilo tamire getirilmiştir.
Kendilerile görüştüğüm yolcular hâdiseyi şöyle anlattılar:
— Çanakkaleye kadar normal geldik. Boğazı 6 mil geçtikten sonra ge ce saat 1,30 da gonıi demir attı. Yol cuların büyük bir kısmı uykuda oldukları İçin ilk önce bunun fnrkınn varamadılar. Fakat biraz sonra bü-yolcular uyandı. Merakla neti-ıcmeğo başladılar, mürettebatı makinelerdeki giderilmesi için gayretler (Devamı Sa. 7 SU. 7 de)
Üniversitede
yabancı dil imtihanı
'Dört Dışişleri Bakanı,
> önümüzdeki hafta
Amerikada toplanacak ;
Flushlng 24 (AP) — Dört devlet Dışişleri Bakanlarının geteceK hafta İçinde bir toplantı yapacak, lan bugün öğrenilmiştir.
Vlşinskfnin barış taarruzuna taarruz
Flushing Meadovvs 24 (A P) —* Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, toplanmıştır.
(Devamı Sa. 7, Su. S de)
Balıkesirde
bir uçağımız yandı
İçindekiler mucize kabilinden kurtuldu
İstanbul Birine» Genel Müfettişliğine Hüsnü Yaman tayin edildi
Demokrat Parti büyük kongresinin aldığı karara dayanarak genel idaro kurula İki genel müfettişlik İhdas etmiştir. Birinci genel mÜfottiçlik morkezi şehrimizde kurulmuş vo mü fettişliğe Hüsnü Yamau gotirilmiş-tfr.
Hüsnü Yaman mülkiyo mezunu -dur. 18 yıl öğretmenlik yapmış, iktisat ve ziraat Vekâletlerinde daire müdürlüğü, umum müdürlük ve mila teşarlık vazifelerinde bulunmuştur.
_____(Dovamı Sa. 7, Su. 7 do)
Suriyeyi yendi
M. Partisi
Samatya Bucağı


Dün yapılan toplantıda kurucular, D. P. ye, C. H. P. ye ve basına yine hücum ettiler
Millet Partisi Samatya, bucağının açılışı münıuıcbotilo dün «ant 10 ıhı siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıyı bucak başkanı Muharrem Camie bir konuşma ilo açmış vo müteakiben Fuat Anın söz almış vo matbuata, C, H. P. ilo D. P. ye şid detli hücumlarda bulunmuştur.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
Sabah
Hac yolunda
Arkadaşımız Sertoğlu Ciddeye vasıl oldu
Ilac farizesini eda için giden Murat Sertoğlunun ilk telgrafından satırlar
«İlk iş olarak iki rekât namaz kıldık ve hep bir ağızdan Tclbiye getirdik. Hep bir ağızdan getirilen bu Telbiye lıarikulâde muhteşem bir manzara arzedi-yordu. Kalpleri derin ve ulvi bir heyecan kaplamıştı. Herkes biiyük bir vecd içinde idi. İhrama bürünmekle Haccın farzlarından birini yerine getirmiş bulunuyoruz. Daha üç farzımız var. Yevmi arifede Ara-fatta vakfeye duracağız ve nihayet tavaf ziyaretini ifa edeceğiz.»
Arkadaşımız Murat Sertoğlunun ilk telgrafının tamamını 7 inci sayfada okuyacaksınız. Yeni Sabahın aziz Müslüman okuyucuları, Cenabı Hak nasip ederso, bir kııç güno kadar başlayacak olan Ifııc mektupları serisini, büyük bir haz vo istiğrak içinde takip edeceklerdir. Tarihi lslftmda ilk defa, Huo forizesi bütün haşmot vo ulviyeti vo tafsilâtilu matbuat sütunlarımı nksotmoklo ve on binlerce Müaliıınıının istifııdosino arzedilmektedir. Yeni Sabah, Müslüman okuyucularına karşı yaptığı bu hizmetten dolayı müfto-hh-dir.‘~~
Muvaffak olamıyan talebe dün bir Joplantı yaptılar
Üniversitenin bütün fakültelerinde lisan imtihanından muvaffak olamıyan ve yeni talimatname hükümleri gereğince mağdur olduklarını İddia eden 150 kadar üniversiteli dün saat 15 de Marmara lokalinde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Üniversitedeki lisan tedrisatının ak-(Dovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Şehit Yilzbaşı Muhteşem Esence.
Balıkesir: 24 (Hususî) — Bugün şclırimizo 8 kilometre Tepecik köyü civarına çi
(Devamı Sa:
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimi, Tekel ve inzibat
ULUNAY
Av mevsimi başlayalı kırlar, yamaçlar, fundalıklar avcı ile dolu... Fazla bıldıroın olduğu günlor sabahın pek orkon saatinden akşama kadar tüfek «oslo-rl aksediyor. Hor nvoı attığını yursa bıldıroınlar geçim yolunu mutlaka değiştirirlerdi. Fakat borekot versin çoğu avcı av mor'alarına nazar doğmosln diye kurşun döktüğü İçin bu lezzotll hayvanlar ağızlarının tadını bllonlerln hor sone (zü-Ika zevki) nl tatmin ediyorlar.
Her sene av movslml açıldıktan sonra TokellQ avcılar arasında dalma mes’ololor çıkar. Av İçin lüzumu olan kovan, barut, tapa, saçma, kartonun bir âhenk teşkil eylemesine İmkân yoktur.
Avoılar bu esil sporun bu boş şartını bir araya getlr-nıok İçin dalma sıkıntı çekerlor. Bunu bildiğimiz İçin mevsim başlamadan Tekel umum müdürü Hadi beyi ziyaret ottlm. Kondlslno bütün bu üzüntüleri tafsilâtı llo anlattım. Bu zat söylediklerimi a-Iflka İle dinledi ı Tekel kdareslndo
bu İşle meşgul olan kısmın şeflerini nezdlne dâvot ederok bu üzüntülerin İzalesi için alınması lâzımgolen tedbirler hakkında fikirlerini sor-
Nlhayot bana av malzcmolerlnds halkın İhtiyaçlarının temin edileceğini kat'I bir lisan llo bildirdi; hat-tâ bayilerde bu boş maddeden han glsl noksan olursa derhal kendisine telefon ötmekliğimi rica oylemok nezakotindo bulundu.
Şlmdlyo kadar buna lüzum görmedim. Çünkü Tekel, Tokol olalı İlk defa olarak İhtiyacımız olan malzemeyi bayilerde bulmak İmkânına malik oluyoruz. Bu İtibar İle umum müdüre alenen teşekkür borcunu burada edâ ediyorum.
Bazı avcı arkadaşlar belki ufak tefek aksaklıklar karşısında kalmış olabilirler. Fakat geçen soneleri düşünürlorso bu sonokl tedbirlerin kıymotlnl takdir oylcmelerl lâzın» gelir.
Bizde av sporu tanzim edilme-
miştir. Momleketlmizdo ne avın *•
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Dünkü maçtan bir enstantane , (Yazısı 7 nel sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, Nç. 8794 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Şayia, : 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N 8 U L
Telefon t 2O79S—551M
PAZAR
25
EYLÜL
1949
Rus atomunun Londra Vaşingtonda akisleri Amerika, atom bombası imalinde Rusyadan çok ileri bir durumda; Moskova sükût ediyor
Truman’ın ifşaatı, hayret uyandırmadı, batılı askerî erkân ve politikacılar halka sükûnet tavsiye ediyor. Trumana Rusyadaki atom infilâkını, Istanbulda bulunan bir Amerikan albayı bildirmiş
Rus ellerinde
Atom
Birleşmiş Milletlerin bu toplantısı birdenbire, he yecan uyandıran bir tebliğin neşredUmesine ve Tru-nıanın demecine fırsat vermiştir. Mlster Truman beyanatta bulunarak son haftalar içinde Rusların atom bombası patlattıklarına dair kat'i malûmatın elde edildiğini bütün Amerikan halkına ve dünyaya ilân etmiştir. Demokratik bir idarede, halkın her türlü geUşmelerden haberdar edilmesi temel kaide olduğundan, askerî bir sır sayılabilecek bu keyfiyet bile Cumhurbaşkanı tarafından herkese açıklanmıştır.
Esasen hiç bir fennî ve ilmi sırrın uzun müddet gizli kalmasına imkân ve ihtimal yoktur. Bilindiği gibi, atom araştırmaları, geçen harp içinde, yalnız A-tnerikalıiar değil Almanlar tarafından da yapılıyordu. Hattâ tngi Uz casusları Almanların nerede a-tom bombası imâline çalıştıklarını haber verdiklerinden, muharebe Jçinder Balhk kenarındaki- bu ufak kasaba bombalanmış idi. Binaenaleyh Alman bilginler a-tom keşfi yolunda idiler. Amerikalıların bu keşifte tekaüdüm etmeleri harbin ve dünyanın mukadderatını değiştirdi ve demokrasilerin cihane üstünlüğünü is-bat etti. Fakat bu faikıyet devam edip gidemezdi. Sovyetler de elde ettikleri Alman âlimlerinden ve casus şebekelerinin faaliyetlerinden faydalanarak bir gün a-tom bombası İmâline muvaffak olacaklardı. Bu İşin şimdi tahakkuk etmiş olduğu anlaşılıyor. Ha fırlardadır ki geçen yıllar zarfında o zamanki DLşişleri Bakanı Molotof: «Atom yapılması artık sır olmaktan çıkmıştır» demiş İdi. Bu ifadeden de Moskova-oın atom esrarına vâkıf olduğu anlaşılıyordu. Maamaflh Amerikalıların atom İşinde dört yıllık bir avanstan vardır ki bu mesafeyi Sovyetlerin katederek Va-şingtona yetişmesi kolay değildir. Hele atom bombası imâlinde İşe yarayan iptidaî maddelerin Bovyetlerde mebzul olarak bulun maması ve seri halinde imalâtın çok külfeti! oluşu iki dev devlet arasındaki mesafenin daima A-merika lehine çok açık kalacağını
Çelik ve demir sanayiinde ve petrol istihsalâtında Sovyetler Amerikalılann üçte biri seviyesinde bile değildir. Hele Amerika ile Ingilterenin bütün çalışma inıkânlannı birleştirdikleri farzolununca Moskovanın istihsal bakımından çok geride kaldığı görülür. Halbuki önümüzdeki harp —harp felâketi bir gün beşeriyetin başına gelecekse— bir İstihsal yarışı olacaktır.
Atom bombasının Ruslarca i-mâl olunduğu bir hakikat ise bu haberin şöyle İyi bir tesiri olması ihtimali de vardır: Ruslar, A-merikalıların ezici üstünlüğü ve kudreti karşısında kendilerini dûn bir mevkide gördükleri için korunma ve savunma ihtiyat ted birlerini çok geniş alıyorlar. Peyk devletlerden olsun bizzat geniş Rus topraklarından olsun hiç bir haberin sızmamasına çalışıyorlar ve nefsi Rusyavı kabil olduğu kadar peyk »--•-* çenberiie ihataya diyorlardı. Atom na az miktarda tnallk olmaları, belki ..........
duygusunu Moskovadan kaldırır ve bu suretle eşit kuvvetler arasında bir miivazene kurulmak ve cihanda hakikî barışı korumak hedefine doğru adım'-r atılmak kabil olur.
Birleşmiş Milletlerin toplu bulunduğu bir sırada Amerika, İngiltere ve Kanatlanın atom bomba sı hakkında tebliğler yayınlamaları sırf bir tesadüf eseri değildir. Soğuk harbe son verecek bir hal çaresinin konıi“ulması I-çin zemin ve zaman belki uygundur. Şimdiden bir kaç pürüzlü mesele hallolunabilir, Avusturya Bullıü Yunan İşi bu aradadır.
Devamı 8a. 7, Su. 6 da)
Rusyadaki atom infilâki hakkın da Truman’a haber verdiği bildirilen Amerikan Altının Haı-tman ....u... m. ....
J :....................... ,, umum ruıver vcraıgı oııaı-
nlen Amerikan Albayı Haıtman, eşi sinema yıldızı Elena Sheperd ile beraber Roma ’da... (Foto: A-P)
A.A. A.P. Nafen vo B BC, haber lorinden hülâsa edilmiştir:
Rusyadaki atom infilnki hakkında dün başkan Truman tarafından yapılan demeç biraz sonra İngiltere ve Kanada hükümetleri tarafından neşredilen tebliğler, Vaşington, Lon-Paris, Roma ve hemen diğer ikâmet merkezlerinde geniş andırmıştır Bugünkü ttıgi-ikan, Fransız vo İtalyan ga leri, haberi, birinci sayfalnrınde büyük başlıklarla neşretmişlordir. Gerek gazetelerin yazdıklarından, gerek Batı dünyasına mensup askerî erkân vo hükümet adamlarının verdikleri demeçlerden Rusyada bir a-tom infilâki olduğuna dair haberlerin hnyrot uyandırmadığı anlaşılıyor. A-merikan hükümet adamlarının, verdikleri demeçlerde, hnllca BÜkûnet tavsiye ettikleri do müşahede olun-
İnfilnk münavebetile domeçto bulunan kongre liderleri halkın heycca (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Tito, Macar
Hükümetini
protesto etti
Eski Macaristan Dışişleri Bakanı idama mahkûm
Ingiltere, şimdi de enflâsyon
tehlikesile karşı karşıya
Piyasamızda, kaçakçılık yapmak maksadile, altın toplanıldığı anlaşılıyor. Altınlar kapışılıyor!
Llondudno (Gal) 24 — (AP.) — İşçi Partisinin bîr mitingin- ' d® bugün deme Başbakan Clement Attlec, enflasyon teh- •
iizden sterlinin ucuzlatılmasından umu- I düştüğünü söylemiştir. '
(Devamı Sa. 7, 8u. 1 de)
inin belirdi menfaatleri
devlet gayret e-bombası-bile olsa madûnlnk
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
1 * t 9
Ingiliz Hava Mareşali İnönü’nün kabu Tünde. .■
Ingiliz Orta Doğu hava
komutanı dün geldi
İnönü tarafından kabul edilen Mareşal Dikson, iki memleket havacılarının iş birliği yapacağını söyledi
Budapeşte, 24 (A-P) — Maca-ristanın eski iki numaralı komünisti Lazslo Rajk ve kendisi,, c birlikte yargılanan 7 sanıktan ikisi bugün Budapeşte halk mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmişlerdir. Suçları «Macar hükümetini devirmek ve liderleri öldürmek için fesat kurmak» tır.
Geri kalan sanıklardan ikisi mliebbed hapis cezasına ve biri O yıl hapse mahkûm edilmişlerdir. Subay olan iki sanık hakkında hüküm verilmemiş ve bu şahıa-(Dovamı Sa. 7, 8u. 2 do)
Ingiliz Ortoşnrk lıavo kuvvetleri ıuçakla Yeşilköyo gelmiştir, komutanı Mareşal Sir William F. Mareşali hava meydanında Istar Dickson dün saat 11.30 da hususi biri (Davamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Kadeş vapuru da Izmirde bozuldu
Kadeş Çanakkale açıklarında bozulan Tarsus’un yolcularını almağa gitmişti
Dörtler
toplantısı
Ara seçimler 16 Ekimde yapılıyor
İçişleri Bakanlığı bir tebliğ neşretti
Ankara 24 (A.A.) — İçişleri Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 4918 sayılı kanunun 16 ncı maddesi mucibince kanunda yazılı süreler gözönllndc tutularak Bitil», Bursa, Erzincan, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin Muş. Tokat, ve Urfa İllerinde açık bulunan Milletveklllklerl İçin
(Devamı Sa. 7, Su. 8 do)
Batı Alnıanyada, hükümet merkezi Bonne'da olmak üzere bir Batı Almanya federal cumhuriyeti kurulduğu ve Batı Almanya hükümetinin de faaliyete geçtiği malûmdur. Bu münasebetle Eylülün 20 sinden itibaren Ba'ı Almanyadaki üçlü askerî hükümet şekli de tarihe karışmış bu lunmaktadtr. Yeni işgal statüsüne göre işgal komutanları, yukartki tarihten itibaren, Batı Al-manyada 'Yükselt Komiser» olarak vazife göreceklerdir. Yukarıdaki resimde, üç Batılı işgal komutanını yeni statüyü imzalar ken görüyorsunuz.. (Foto: A-P)
Izmirde büyük bir fabrika yandı
İzmir, 24 (Telefonla) — Bu I konsolosu M. Berbek'in sahibi gece saat 21,15 de lzmirin sanayi bulunduğu Şark Sanayi Kumpan mahaHesl olan Darağaç’da Şehit- yası Türk Anonim Şirketine ait ler caddesinde Belçikanın İzmir | (Devamı Sa. 7 8Ü. 4 do)
müfettişlikler ihdas etti
D. P. Genel
Arkadaşımız Murat Sert oğlu uçağa binerken...
I İzmir: 24 (Telefonla) — Porşem-be günü tstanbuldan hareket ederek kkalenin açıklarında makinelerin arıza yüzünden 2 geco bir gün in ortasında kalan Tarsus lüks yolcu gemisinin yolcuları bugün saat 17 de Kadeş vapurilo tamire getirilmiştir.
Kendilerile görüştüğüm yolcular hâdiseyi şöyle anlattılar:
— Çanakkaleye kadar normal geldik. Boğazı 6 mil geçtikten sonra ge ce saat 1,30 da gonıi demir attı. Yol cuların büyük bir kısmı uykuda oldukları İçin ilk önce bunun fnrkınn varamadılar. Fakat biraz sonra bü-yolcular uyandı. Merakla neti-ıcmeğo başladılar, mürettebatı makinelerdeki giderilmesi için gayretler (Devamı Sa. 7 SU. 7 de)
Üniversitede
yabancı dil imtihanı
'Dört Dışişleri Bakanı,
> önümüzdeki hafta
Amerikada toplanacak ;
Flushlng 24 (AP) — Dört devlet Dışişleri Bakanlarının geteceK hafta İçinde bir toplantı yapacak, lan bugün öğrenilmiştir.
Vlşinskfnin barış taarruzuna taarruz
Flushing Meadovvs 24 (A P) —* Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, toplanmıştır.
(Devamı Sa. 7, Su. S de)
Balıkesirde
bir uçağımız yandı
İçindekiler mucize kabilinden kurtuldu
İstanbul Birine» Genel Müfettişliğine Hüsnü Yaman tayin edildi
Demokrat Parti büyük kongresinin aldığı karara dayanarak genel idaro kurula İki genel müfettişlik İhdas etmiştir. Birinci genel mÜfottiçlik morkezi şehrimizde kurulmuş vo mü fettişliğe Hüsnü Yamau gotirilmiş-tfr.
Hüsnü Yaman mülkiyo mezunu -dur. 18 yıl öğretmenlik yapmış, iktisat ve ziraat Vekâletlerinde daire müdürlüğü, umum müdürlük ve mila teşarlık vazifelerinde bulunmuştur.
_____(Dovamı Sa. 7, Su. 7 do)
Suriyeyi yendi
M. Partisi
Samatya Bucağı


Dün yapılan toplantıda kurucular, D. P. ye, C. H. P. ye ve basına yine hücum ettiler
Millet Partisi Samatya, bucağının açılışı münıuıcbotilo dün «ant 10 ıhı siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıyı bucak başkanı Muharrem Camie bir konuşma ilo açmış vo müteakiben Fuat Anın söz almış vo matbuata, C, H. P. ilo D. P. ye şid detli hücumlarda bulunmuştur.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
Sabah
Hac yolunda
Arkadaşımız Sertoğlu Ciddeye vasıl oldu
Ilac farizesini eda için giden Murat Sertoğlunun ilk telgrafından satırlar
«İlk iş olarak iki rekât namaz kıldık ve hep bir ağızdan Tclbiye getirdik. Hep bir ağızdan getirilen bu Telbiye lıarikulâde muhteşem bir manzara arzedi-yordu. Kalpleri derin ve ulvi bir heyecan kaplamıştı. Herkes biiyük bir vecd içinde idi. İhrama bürünmekle Haccın farzlarından birini yerine getirmiş bulunuyoruz. Daha üç farzımız var. Yevmi arifede Ara-fatta vakfeye duracağız ve nihayet tavaf ziyaretini ifa edeceğiz.»
Arkadaşımız Murat Sertoğlunun ilk telgrafının tamamını 7 inci sayfada okuyacaksınız. Yeni Sabahın aziz Müslüman okuyucuları, Cenabı Hak nasip ederso, bir kııç güno kadar başlayacak olan Ifııc mektupları serisini, büyük bir haz vo istiğrak içinde takip edeceklerdir. Tarihi lslftmda ilk defa, Huo forizesi bütün haşmot vo ulviyeti vo tafsilâtilu matbuat sütunlarımı nksotmoklo ve on binlerce Müaliıınıının istifııdosino arzedilmektedir. Yeni Sabah, Müslüman okuyucularına karşı yaptığı bu hizmetten dolayı müfto-hh-dir.‘~~
Muvaffak olamıyan talebe dün bir Joplantı yaptılar
Üniversitenin bütün fakültelerinde lisan imtihanından muvaffak olamıyan ve yeni talimatname hükümleri gereğince mağdur olduklarını İddia eden 150 kadar üniversiteli dün saat 15 de Marmara lokalinde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Üniversitedeki lisan tedrisatının ak-(Dovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Şehit Yilzbaşı Muhteşem Esence.
Balıkesir: 24 (Hususî) — Bugün şclırimizo 8 kilometre Tepecik köyü civarına çi
(Devamı Sa:
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimi, Tekel ve inzibat
ULUNAY
Av mevsimi başlayalı kırlar, yamaçlar, fundalıklar avcı ile dolu... Fazla bıldıroın olduğu günlor sabahın pek orkon saatinden akşama kadar tüfek «oslo-rl aksediyor. Hor nvoı attığını yursa bıldıroınlar geçim yolunu mutlaka değiştirirlerdi. Fakat borekot versin çoğu avcı av mor'alarına nazar doğmosln diye kurşun döktüğü İçin bu lezzotll hayvanlar ağızlarının tadını bllonlerln hor sone (zü-Ika zevki) nl tatmin ediyorlar.
Her sene av movslml açıldıktan sonra TokellQ avcılar arasında dalma mes’ololor çıkar. Av İçin lüzumu olan kovan, barut, tapa, saçma, kartonun bir âhenk teşkil eylemesine İmkân yoktur.
Avoılar bu esil sporun bu boş şartını bir araya getlr-nıok İçin dalma sıkıntı çekerlor. Bunu bildiğimiz İçin mevsim başlamadan Tekel umum müdürü Hadi beyi ziyaret ottlm. Kondlslno bütün bu üzüntüleri tafsilâtı llo anlattım. Bu zat söylediklerimi a-Iflka İle dinledi ı Tekel kdareslndo
bu İşle meşgul olan kısmın şeflerini nezdlne dâvot ederok bu üzüntülerin İzalesi için alınması lâzımgolen tedbirler hakkında fikirlerini sor-
Nlhayot bana av malzcmolerlnds halkın İhtiyaçlarının temin edileceğini kat'I bir lisan llo bildirdi; hat-tâ bayilerde bu boş maddeden han glsl noksan olursa derhal kendisine telefon ötmekliğimi rica oylemok nezakotindo bulundu.
Şlmdlyo kadar buna lüzum görmedim. Çünkü Tekel, Tokol olalı İlk defa olarak İhtiyacımız olan malzemeyi bayilerde bulmak İmkânına malik oluyoruz. Bu İtibar İle umum müdüre alenen teşekkür borcunu burada edâ ediyorum.
Bazı avcı arkadaşlar belki ufak tefek aksaklıklar karşısında kalmış olabilirler. Fakat geçen soneleri düşünürlorso bu sonokl tedbirlerin kıymotlnl takdir oylcmelerl lâzın» gelir.
Bizde av sporu tanzim edilme-
miştir. Momleketlmizdo ne avın *•
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Dünkü maçtan bir enstantane , (Yazısı 7 nel sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, Nç. 8794 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Şayia, : 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N 8 U L
Telefon t 2O79S—551M
PAZAR
25
EYLÜL
1949
Rus atomunun Londra Vaşingtonda akisleri Amerika, atom bombası imalinde Rusyadan çok ileri bir durumda; Moskova sükût ediyor
Truman’ın ifşaatı, hayret uyandırmadı, batılı askerî erkân ve politikacılar halka sükûnet tavsiye ediyor. Trumana Rusyadaki atom infilâkını, Istanbulda bulunan bir Amerikan albayı bildirmiş
Rus ellerinde
Atom
Birleşmiş Milletlerin bu toplantısı birdenbire, he yecan uyandıran bir tebliğin neşredUmesine ve Tru-nıanın demecine fırsat vermiştir. Mlster Truman beyanatta bulunarak son haftalar içinde Rusların atom bombası patlattıklarına dair kat'i malûmatın elde edildiğini bütün Amerikan halkına ve dünyaya ilân etmiştir. Demokratik bir idarede, halkın her türlü geUşmelerden haberdar edilmesi temel kaide olduğundan, askerî bir sır sayılabilecek bu keyfiyet bile Cumhurbaşkanı tarafından herkese açıklanmıştır.
Esasen hiç bir fennî ve ilmi sırrın uzun müddet gizli kalmasına imkân ve ihtimal yoktur. Bilindiği gibi, atom araştırmaları, geçen harp içinde, yalnız A-tnerikalıiar değil Almanlar tarafından da yapılıyordu. Hattâ tngi Uz casusları Almanların nerede a-tom bombası imâline çalıştıklarını haber verdiklerinden, muharebe Jçinder Balhk kenarındaki- bu ufak kasaba bombalanmış idi. Binaenaleyh Alman bilginler a-tom keşfi yolunda idiler. Amerikalıların bu keşifte tekaüdüm etmeleri harbin ve dünyanın mukadderatını değiştirdi ve demokrasilerin cihane üstünlüğünü is-bat etti. Fakat bu faikıyet devam edip gidemezdi. Sovyetler de elde ettikleri Alman âlimlerinden ve casus şebekelerinin faaliyetlerinden faydalanarak bir gün a-tom bombası İmâline muvaffak olacaklardı. Bu İşin şimdi tahakkuk etmiş olduğu anlaşılıyor. Ha fırlardadır ki geçen yıllar zarfında o zamanki DLşişleri Bakanı Molotof: «Atom yapılması artık sır olmaktan çıkmıştır» demiş İdi. Bu ifadeden de Moskova-oın atom esrarına vâkıf olduğu anlaşılıyordu. Maamaflh Amerikalıların atom İşinde dört yıllık bir avanstan vardır ki bu mesafeyi Sovyetlerin katederek Va-şingtona yetişmesi kolay değildir. Hele atom bombası imâlinde İşe yarayan iptidaî maddelerin Bovyetlerde mebzul olarak bulun maması ve seri halinde imalâtın çok külfeti! oluşu iki dev devlet arasındaki mesafenin daima A-merika lehine çok açık kalacağını
Çelik ve demir sanayiinde ve petrol istihsalâtında Sovyetler Amerikalılann üçte biri seviyesinde bile değildir. Hele Amerika ile Ingilterenin bütün çalışma inıkânlannı birleştirdikleri farzolununca Moskovanın istihsal bakımından çok geride kaldığı görülür. Halbuki önümüzdeki harp —harp felâketi bir gün beşeriyetin başına gelecekse— bir İstihsal yarışı olacaktır.
Atom bombasının Ruslarca i-mâl olunduğu bir hakikat ise bu haberin şöyle İyi bir tesiri olması ihtimali de vardır: Ruslar, A-merikalıların ezici üstünlüğü ve kudreti karşısında kendilerini dûn bir mevkide gördükleri için korunma ve savunma ihtiyat ted birlerini çok geniş alıyorlar. Peyk devletlerden olsun bizzat geniş Rus topraklarından olsun hiç bir haberin sızmamasına çalışıyorlar ve nefsi Rusyavı kabil olduğu kadar peyk »--•-* çenberiie ihataya diyorlardı. Atom na az miktarda tnallk olmaları, belki ..........
duygusunu Moskovadan kaldırır ve bu suretle eşit kuvvetler arasında bir miivazene kurulmak ve cihanda hakikî barışı korumak hedefine doğru adım'-r atılmak kabil olur.
Birleşmiş Milletlerin toplu bulunduğu bir sırada Amerika, İngiltere ve Kanatlanın atom bomba sı hakkında tebliğler yayınlamaları sırf bir tesadüf eseri değildir. Soğuk harbe son verecek bir hal çaresinin konıi“ulması I-çin zemin ve zaman belki uygundur. Şimdiden bir kaç pürüzlü mesele hallolunabilir, Avusturya Bullıü Yunan İşi bu aradadır.
Devamı 8a. 7, Su. 6 da)
Rusyadaki atom infilâki hakkın da Truman’a haber verdiği bildirilen Amerikan Altının Haı-tman ....u... m. ....
J :....................... ,, umum ruıver vcraıgı oııaı-
nlen Amerikan Albayı Haıtman, eşi sinema yıldızı Elena Sheperd ile beraber Roma ’da... (Foto: A-P)
A.A. A.P. Nafen vo B BC, haber lorinden hülâsa edilmiştir:
Rusyadaki atom infilnki hakkında dün başkan Truman tarafından yapılan demeç biraz sonra İngiltere ve Kanada hükümetleri tarafından neşredilen tebliğler, Vaşington, Lon-Paris, Roma ve hemen diğer ikâmet merkezlerinde geniş andırmıştır Bugünkü ttıgi-ikan, Fransız vo İtalyan ga leri, haberi, birinci sayfalnrınde büyük başlıklarla neşretmişlordir. Gerek gazetelerin yazdıklarından, gerek Batı dünyasına mensup askerî erkân vo hükümet adamlarının verdikleri demeçlerden Rusyada bir a-tom infilâki olduğuna dair haberlerin hnyrot uyandırmadığı anlaşılıyor. A-merikan hükümet adamlarının, verdikleri demeçlerde, hnllca BÜkûnet tavsiye ettikleri do müşahede olun-
İnfilnk münavebetile domeçto bulunan kongre liderleri halkın heycca (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Tito, Macar
Hükümetini
protesto etti
Eski Macaristan Dışişleri Bakanı idama mahkûm
Ingiltere, şimdi de enflâsyon
tehlikesile karşı karşıya
Piyasamızda, kaçakçılık yapmak maksadile, altın toplanıldığı anlaşılıyor. Altınlar kapışılıyor!
Llondudno (Gal) 24 — (AP.) — İşçi Partisinin bîr mitingin- ' d® bugün deme Başbakan Clement Attlec, enflasyon teh- •
iizden sterlinin ucuzlatılmasından umu- I düştüğünü söylemiştir. '
(Devamı Sa. 7, 8u. 1 de)
inin belirdi menfaatleri
devlet gayret e-bombası-bile olsa madûnlnk
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
1 * t 9
Ingiliz Hava Mareşali İnönü’nün kabu Tünde. .■
Ingiliz Orta Doğu hava
komutanı dün geldi
İnönü tarafından kabul edilen Mareşal Dikson, iki memleket havacılarının iş birliği yapacağını söyledi
Budapeşte, 24 (A-P) — Maca-ristanın eski iki numaralı komünisti Lazslo Rajk ve kendisi,, c birlikte yargılanan 7 sanıktan ikisi bugün Budapeşte halk mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmişlerdir. Suçları «Macar hükümetini devirmek ve liderleri öldürmek için fesat kurmak» tır.
Geri kalan sanıklardan ikisi mliebbed hapis cezasına ve biri O yıl hapse mahkûm edilmişlerdir. Subay olan iki sanık hakkında hüküm verilmemiş ve bu şahıa-(Dovamı Sa. 7, 8u. 2 do)
Ingiliz Ortoşnrk lıavo kuvvetleri ıuçakla Yeşilköyo gelmiştir, komutanı Mareşal Sir William F. Mareşali hava meydanında Istar Dickson dün saat 11.30 da hususi biri (Davamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Kadeş vapuru da Izmirde bozuldu
Kadeş Çanakkale açıklarında bozulan Tarsus’un yolcularını almağa gitmişti
Dörtler
toplantısı
Ara seçimler 16 Ekimde yapılıyor
İçişleri Bakanlığı bir tebliğ neşretti
Ankara 24 (A.A.) — İçişleri Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 4918 sayılı kanunun 16 ncı maddesi mucibince kanunda yazılı süreler gözönllndc tutularak Bitil», Bursa, Erzincan, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin Muş. Tokat, ve Urfa İllerinde açık bulunan Milletveklllklerl İçin
(Devamı Sa. 7, Su. 8 do)
Batı Alnıanyada, hükümet merkezi Bonne'da olmak üzere bir Batı Almanya federal cumhuriyeti kurulduğu ve Batı Almanya hükümetinin de faaliyete geçtiği malûmdur. Bu münasebetle Eylülün 20 sinden itibaren Ba'ı Almanyadaki üçlü askerî hükümet şekli de tarihe karışmış bu lunmaktadtr. Yeni işgal statüsüne göre işgal komutanları, yukartki tarihten itibaren, Batı Al-manyada 'Yükselt Komiser» olarak vazife göreceklerdir. Yukarıdaki resimde, üç Batılı işgal komutanını yeni statüyü imzalar ken görüyorsunuz.. (Foto: A-P)
Izmirde büyük bir fabrika yandı
İzmir, 24 (Telefonla) — Bu I konsolosu M. Berbek'in sahibi gece saat 21,15 de lzmirin sanayi bulunduğu Şark Sanayi Kumpan mahaHesl olan Darağaç’da Şehit- yası Türk Anonim Şirketine ait ler caddesinde Belçikanın İzmir | (Devamı Sa. 7 8Ü. 4 do)
müfettişlikler ihdas etti
D. P. Genel
Arkadaşımız Murat Sert oğlu uçağa binerken...
I İzmir: 24 (Telefonla) — Porşem-be günü tstanbuldan hareket ederek kkalenin açıklarında makinelerin arıza yüzünden 2 geco bir gün in ortasında kalan Tarsus lüks yolcu gemisinin yolcuları bugün saat 17 de Kadeş vapurilo tamire getirilmiştir.
Kendilerile görüştüğüm yolcular hâdiseyi şöyle anlattılar:
— Çanakkaleye kadar normal geldik. Boğazı 6 mil geçtikten sonra ge ce saat 1,30 da gonıi demir attı. Yol cuların büyük bir kısmı uykuda oldukları İçin ilk önce bunun fnrkınn varamadılar. Fakat biraz sonra bü-yolcular uyandı. Merakla neti-ıcmeğo başladılar, mürettebatı makinelerdeki giderilmesi için gayretler (Devamı Sa. 7 SU. 7 de)
Üniversitede
yabancı dil imtihanı
'Dört Dışişleri Bakanı,
> önümüzdeki hafta
Amerikada toplanacak ;
Flushlng 24 (AP) — Dört devlet Dışişleri Bakanlarının geteceK hafta İçinde bir toplantı yapacak, lan bugün öğrenilmiştir.
Vlşinskfnin barış taarruzuna taarruz
Flushing Meadovvs 24 (A P) —* Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, toplanmıştır.
(Devamı Sa. 7, Su. S de)
Balıkesirde
bir uçağımız yandı
İçindekiler mucize kabilinden kurtuldu
İstanbul Birine» Genel Müfettişliğine Hüsnü Yaman tayin edildi
Demokrat Parti büyük kongresinin aldığı karara dayanarak genel idaro kurula İki genel müfettişlik İhdas etmiştir. Birinci genel mÜfottiçlik morkezi şehrimizde kurulmuş vo mü fettişliğe Hüsnü Yamau gotirilmiş-tfr.
Hüsnü Yaman mülkiyo mezunu -dur. 18 yıl öğretmenlik yapmış, iktisat ve ziraat Vekâletlerinde daire müdürlüğü, umum müdürlük ve mila teşarlık vazifelerinde bulunmuştur.
_____(Dovamı Sa. 7, Su. 7 do)
Suriyeyi yendi
M. Partisi
Samatya Bucağı


Dün yapılan toplantıda kurucular, D. P. ye, C. H. P. ye ve basına yine hücum ettiler
Millet Partisi Samatya, bucağının açılışı münıuıcbotilo dün «ant 10 ıhı siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıyı bucak başkanı Muharrem Camie bir konuşma ilo açmış vo müteakiben Fuat Anın söz almış vo matbuata, C, H. P. ilo D. P. ye şid detli hücumlarda bulunmuştur.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
Sabah
Hac yolunda
Arkadaşımız Sertoğlu Ciddeye vasıl oldu
Ilac farizesini eda için giden Murat Sertoğlunun ilk telgrafından satırlar
«İlk iş olarak iki rekât namaz kıldık ve hep bir ağızdan Tclbiye getirdik. Hep bir ağızdan getirilen bu Telbiye lıarikulâde muhteşem bir manzara arzedi-yordu. Kalpleri derin ve ulvi bir heyecan kaplamıştı. Herkes biiyük bir vecd içinde idi. İhrama bürünmekle Haccın farzlarından birini yerine getirmiş bulunuyoruz. Daha üç farzımız var. Yevmi arifede Ara-fatta vakfeye duracağız ve nihayet tavaf ziyaretini ifa edeceğiz.»
Arkadaşımız Murat Sertoğlunun ilk telgrafının tamamını 7 inci sayfada okuyacaksınız. Yeni Sabahın aziz Müslüman okuyucuları, Cenabı Hak nasip ederso, bir kııç güno kadar başlayacak olan Ifııc mektupları serisini, büyük bir haz vo istiğrak içinde takip edeceklerdir. Tarihi lslftmda ilk defa, Huo forizesi bütün haşmot vo ulviyeti vo tafsilâtilu matbuat sütunlarımı nksotmoklo ve on binlerce Müaliıınıının istifııdosino arzedilmektedir. Yeni Sabah, Müslüman okuyucularına karşı yaptığı bu hizmetten dolayı müfto-hh-dir.‘~~
Muvaffak olamıyan talebe dün bir Joplantı yaptılar
Üniversitenin bütün fakültelerinde lisan imtihanından muvaffak olamıyan ve yeni talimatname hükümleri gereğince mağdur olduklarını İddia eden 150 kadar üniversiteli dün saat 15 de Marmara lokalinde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Üniversitedeki lisan tedrisatının ak-(Dovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Şehit Yilzbaşı Muhteşem Esence.
Balıkesir: 24 (Hususî) — Bugün şclırimizo 8 kilometre Tepecik köyü civarına çi
(Devamı Sa:
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimi, Tekel ve inzibat
ULUNAY
Av mevsimi başlayalı kırlar, yamaçlar, fundalıklar avcı ile dolu... Fazla bıldıroın olduğu günlor sabahın pek orkon saatinden akşama kadar tüfek «oslo-rl aksediyor. Hor nvoı attığını yursa bıldıroınlar geçim yolunu mutlaka değiştirirlerdi. Fakat borekot versin çoğu avcı av mor'alarına nazar doğmosln diye kurşun döktüğü İçin bu lezzotll hayvanlar ağızlarının tadını bllonlerln hor sone (zü-Ika zevki) nl tatmin ediyorlar.
Her sene av movslml açıldıktan sonra TokellQ avcılar arasında dalma mes’ololor çıkar. Av İçin lüzumu olan kovan, barut, tapa, saçma, kartonun bir âhenk teşkil eylemesine İmkân yoktur.
Avoılar bu esil sporun bu boş şartını bir araya getlr-nıok İçin dalma sıkıntı çekerlor. Bunu bildiğimiz İçin mevsim başlamadan Tekel umum müdürü Hadi beyi ziyaret ottlm. Kondlslno bütün bu üzüntüleri tafsilâtı llo anlattım. Bu zat söylediklerimi a-Iflka İle dinledi ı Tekel kdareslndo
bu İşle meşgul olan kısmın şeflerini nezdlne dâvot ederok bu üzüntülerin İzalesi için alınması lâzımgolen tedbirler hakkında fikirlerini sor-
Nlhayot bana av malzcmolerlnds halkın İhtiyaçlarının temin edileceğini kat'I bir lisan llo bildirdi; hat-tâ bayilerde bu boş maddeden han glsl noksan olursa derhal kendisine telefon ötmekliğimi rica oylemok nezakotindo bulundu.
Şlmdlyo kadar buna lüzum görmedim. Çünkü Tekel, Tokol olalı İlk defa olarak İhtiyacımız olan malzemeyi bayilerde bulmak İmkânına malik oluyoruz. Bu İtibar İle umum müdüre alenen teşekkür borcunu burada edâ ediyorum.
Bazı avcı arkadaşlar belki ufak tefek aksaklıklar karşısında kalmış olabilirler. Fakat geçen soneleri düşünürlorso bu sonokl tedbirlerin kıymotlnl takdir oylcmelerl lâzın» gelir.
Bizde av sporu tanzim edilme-
miştir. Momleketlmizdo ne avın *•
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Dünkü maçtan bir enstantane , (Yazısı 7 nel sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, Nç. 8794 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Şayia, : 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N 8 U L
Telefon t 2O79S—551M
PAZAR
25
EYLÜL
1949
Rus atomunun Londra Vaşingtonda akisleri Amerika, atom bombası imalinde Rusyadan çok ileri bir durumda; Moskova sükût ediyor
Truman’ın ifşaatı, hayret uyandırmadı, batılı askerî erkân ve politikacılar halka sükûnet tavsiye ediyor. Trumana Rusyadaki atom infilâkını, Istanbulda bulunan bir Amerikan albayı bildirmiş
Rus ellerinde
Atom
Birleşmiş Milletlerin bu toplantısı birdenbire, he yecan uyandıran bir tebliğin neşredUmesine ve Tru-nıanın demecine fırsat vermiştir. Mlster Truman beyanatta bulunarak son haftalar içinde Rusların atom bombası patlattıklarına dair kat'i malûmatın elde edildiğini bütün Amerikan halkına ve dünyaya ilân etmiştir. Demokratik bir idarede, halkın her türlü geUşmelerden haberdar edilmesi temel kaide olduğundan, askerî bir sır sayılabilecek bu keyfiyet bile Cumhurbaşkanı tarafından herkese açıklanmıştır.
Esasen hiç bir fennî ve ilmi sırrın uzun müddet gizli kalmasına imkân ve ihtimal yoktur. Bilindiği gibi, atom araştırmaları, geçen harp içinde, yalnız A-tnerikalıiar değil Almanlar tarafından da yapılıyordu. Hattâ tngi Uz casusları Almanların nerede a-tom bombası imâline çalıştıklarını haber verdiklerinden, muharebe Jçinder Balhk kenarındaki- bu ufak kasaba bombalanmış idi. Binaenaleyh Alman bilginler a-tom keşfi yolunda idiler. Amerikalıların bu keşifte tekaüdüm etmeleri harbin ve dünyanın mukadderatını değiştirdi ve demokrasilerin cihane üstünlüğünü is-bat etti. Fakat bu faikıyet devam edip gidemezdi. Sovyetler de elde ettikleri Alman âlimlerinden ve casus şebekelerinin faaliyetlerinden faydalanarak bir gün a-tom bombası İmâline muvaffak olacaklardı. Bu İşin şimdi tahakkuk etmiş olduğu anlaşılıyor. Ha fırlardadır ki geçen yıllar zarfında o zamanki DLşişleri Bakanı Molotof: «Atom yapılması artık sır olmaktan çıkmıştır» demiş İdi. Bu ifadeden de Moskova-oın atom esrarına vâkıf olduğu anlaşılıyordu. Maamaflh Amerikalıların atom İşinde dört yıllık bir avanstan vardır ki bu mesafeyi Sovyetlerin katederek Va-şingtona yetişmesi kolay değildir. Hele atom bombası imâlinde İşe yarayan iptidaî maddelerin Bovyetlerde mebzul olarak bulun maması ve seri halinde imalâtın çok külfeti! oluşu iki dev devlet arasındaki mesafenin daima A-merika lehine çok açık kalacağını
Çelik ve demir sanayiinde ve petrol istihsalâtında Sovyetler Amerikalılann üçte biri seviyesinde bile değildir. Hele Amerika ile Ingilterenin bütün çalışma inıkânlannı birleştirdikleri farzolununca Moskovanın istihsal bakımından çok geride kaldığı görülür. Halbuki önümüzdeki harp —harp felâketi bir gün beşeriyetin başına gelecekse— bir İstihsal yarışı olacaktır.
Atom bombasının Ruslarca i-mâl olunduğu bir hakikat ise bu haberin şöyle İyi bir tesiri olması ihtimali de vardır: Ruslar, A-merikalıların ezici üstünlüğü ve kudreti karşısında kendilerini dûn bir mevkide gördükleri için korunma ve savunma ihtiyat ted birlerini çok geniş alıyorlar. Peyk devletlerden olsun bizzat geniş Rus topraklarından olsun hiç bir haberin sızmamasına çalışıyorlar ve nefsi Rusyavı kabil olduğu kadar peyk »--•-* çenberiie ihataya diyorlardı. Atom na az miktarda tnallk olmaları, belki ..........
duygusunu Moskovadan kaldırır ve bu suretle eşit kuvvetler arasında bir miivazene kurulmak ve cihanda hakikî barışı korumak hedefine doğru adım'-r atılmak kabil olur.
Birleşmiş Milletlerin toplu bulunduğu bir sırada Amerika, İngiltere ve Kanatlanın atom bomba sı hakkında tebliğler yayınlamaları sırf bir tesadüf eseri değildir. Soğuk harbe son verecek bir hal çaresinin konıi“ulması I-çin zemin ve zaman belki uygundur. Şimdiden bir kaç pürüzlü mesele hallolunabilir, Avusturya Bullıü Yunan İşi bu aradadır.
Devamı 8a. 7, Su. 6 da)
Rusyadaki atom infilâki hakkın da Truman’a haber verdiği bildirilen Amerikan Altının Haı-tman ....u... m. ....
J :....................... ,, umum ruıver vcraıgı oııaı-
nlen Amerikan Albayı Haıtman, eşi sinema yıldızı Elena Sheperd ile beraber Roma ’da... (Foto: A-P)
A.A. A.P. Nafen vo B BC, haber lorinden hülâsa edilmiştir:
Rusyadaki atom infilnki hakkında dün başkan Truman tarafından yapılan demeç biraz sonra İngiltere ve Kanada hükümetleri tarafından neşredilen tebliğler, Vaşington, Lon-Paris, Roma ve hemen diğer ikâmet merkezlerinde geniş andırmıştır Bugünkü ttıgi-ikan, Fransız vo İtalyan ga leri, haberi, birinci sayfalnrınde büyük başlıklarla neşretmişlordir. Gerek gazetelerin yazdıklarından, gerek Batı dünyasına mensup askerî erkân vo hükümet adamlarının verdikleri demeçlerden Rusyada bir a-tom infilâki olduğuna dair haberlerin hnyrot uyandırmadığı anlaşılıyor. A-merikan hükümet adamlarının, verdikleri demeçlerde, hnllca BÜkûnet tavsiye ettikleri do müşahede olun-
İnfilnk münavebetile domeçto bulunan kongre liderleri halkın heycca (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Tito, Macar
Hükümetini
protesto etti
Eski Macaristan Dışişleri Bakanı idama mahkûm
Ingiltere, şimdi de enflâsyon
tehlikesile karşı karşıya
Piyasamızda, kaçakçılık yapmak maksadile, altın toplanıldığı anlaşılıyor. Altınlar kapışılıyor!
Llondudno (Gal) 24 — (AP.) — İşçi Partisinin bîr mitingin- ' d® bugün deme Başbakan Clement Attlec, enflasyon teh- •
iizden sterlinin ucuzlatılmasından umu- I düştüğünü söylemiştir. '
(Devamı Sa. 7, 8u. 1 de)
inin belirdi menfaatleri
devlet gayret e-bombası-bile olsa madûnlnk
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
1 * t 9
Ingiliz Hava Mareşali İnönü’nün kabu Tünde. .■
Ingiliz Orta Doğu hava
komutanı dün geldi
İnönü tarafından kabul edilen Mareşal Dikson, iki memleket havacılarının iş birliği yapacağını söyledi
Budapeşte, 24 (A-P) — Maca-ristanın eski iki numaralı komünisti Lazslo Rajk ve kendisi,, c birlikte yargılanan 7 sanıktan ikisi bugün Budapeşte halk mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmişlerdir. Suçları «Macar hükümetini devirmek ve liderleri öldürmek için fesat kurmak» tır.
Geri kalan sanıklardan ikisi mliebbed hapis cezasına ve biri O yıl hapse mahkûm edilmişlerdir. Subay olan iki sanık hakkında hüküm verilmemiş ve bu şahıa-(Dovamı Sa. 7, 8u. 2 do)
Ingiliz Ortoşnrk lıavo kuvvetleri ıuçakla Yeşilköyo gelmiştir, komutanı Mareşal Sir William F. Mareşali hava meydanında Istar Dickson dün saat 11.30 da hususi biri (Davamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Kadeş vapuru da Izmirde bozuldu
Kadeş Çanakkale açıklarında bozulan Tarsus’un yolcularını almağa gitmişti
Dörtler
toplantısı
Ara seçimler 16 Ekimde yapılıyor
İçişleri Bakanlığı bir tebliğ neşretti
Ankara 24 (A.A.) — İçişleri Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 4918 sayılı kanunun 16 ncı maddesi mucibince kanunda yazılı süreler gözönllndc tutularak Bitil», Bursa, Erzincan, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin Muş. Tokat, ve Urfa İllerinde açık bulunan Milletveklllklerl İçin
(Devamı Sa. 7, Su. 8 do)
Batı Alnıanyada, hükümet merkezi Bonne'da olmak üzere bir Batı Almanya federal cumhuriyeti kurulduğu ve Batı Almanya hükümetinin de faaliyete geçtiği malûmdur. Bu münasebetle Eylülün 20 sinden itibaren Ba'ı Almanyadaki üçlü askerî hükümet şekli de tarihe karışmış bu lunmaktadtr. Yeni işgal statüsüne göre işgal komutanları, yukartki tarihten itibaren, Batı Al-manyada 'Yükselt Komiser» olarak vazife göreceklerdir. Yukarıdaki resimde, üç Batılı işgal komutanını yeni statüyü imzalar ken görüyorsunuz.. (Foto: A-P)
Izmirde büyük bir fabrika yandı
İzmir, 24 (Telefonla) — Bu I konsolosu M. Berbek'in sahibi gece saat 21,15 de lzmirin sanayi bulunduğu Şark Sanayi Kumpan mahaHesl olan Darağaç’da Şehit- yası Türk Anonim Şirketine ait ler caddesinde Belçikanın İzmir | (Devamı Sa. 7 8Ü. 4 do)
müfettişlikler ihdas etti
D. P. Genel
Arkadaşımız Murat Sert oğlu uçağa binerken...
I İzmir: 24 (Telefonla) — Porşem-be günü tstanbuldan hareket ederek kkalenin açıklarında makinelerin arıza yüzünden 2 geco bir gün in ortasında kalan Tarsus lüks yolcu gemisinin yolcuları bugün saat 17 de Kadeş vapurilo tamire getirilmiştir.
Kendilerile görüştüğüm yolcular hâdiseyi şöyle anlattılar:
— Çanakkaleye kadar normal geldik. Boğazı 6 mil geçtikten sonra ge ce saat 1,30 da gonıi demir attı. Yol cuların büyük bir kısmı uykuda oldukları İçin ilk önce bunun fnrkınn varamadılar. Fakat biraz sonra bü-yolcular uyandı. Merakla neti-ıcmeğo başladılar, mürettebatı makinelerdeki giderilmesi için gayretler (Devamı Sa. 7 SU. 7 de)
Üniversitede
yabancı dil imtihanı
'Dört Dışişleri Bakanı,
> önümüzdeki hafta
Amerikada toplanacak ;
Flushlng 24 (AP) — Dört devlet Dışişleri Bakanlarının geteceK hafta İçinde bir toplantı yapacak, lan bugün öğrenilmiştir.
Vlşinskfnin barış taarruzuna taarruz
Flushing Meadovvs 24 (A P) —* Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, toplanmıştır.
(Devamı Sa. 7, Su. S de)
Balıkesirde
bir uçağımız yandı
İçindekiler mucize kabilinden kurtuldu
İstanbul Birine» Genel Müfettişliğine Hüsnü Yaman tayin edildi
Demokrat Parti büyük kongresinin aldığı karara dayanarak genel idaro kurula İki genel müfettişlik İhdas etmiştir. Birinci genel mÜfottiçlik morkezi şehrimizde kurulmuş vo mü fettişliğe Hüsnü Yamau gotirilmiş-tfr.
Hüsnü Yaman mülkiyo mezunu -dur. 18 yıl öğretmenlik yapmış, iktisat ve ziraat Vekâletlerinde daire müdürlüğü, umum müdürlük ve mila teşarlık vazifelerinde bulunmuştur.
_____(Dovamı Sa. 7, Su. 7 do)
Suriyeyi yendi
M. Partisi
Samatya Bucağı


Dün yapılan toplantıda kurucular, D. P. ye, C. H. P. ye ve basına yine hücum ettiler
Millet Partisi Samatya, bucağının açılışı münıuıcbotilo dün «ant 10 ıhı siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıyı bucak başkanı Muharrem Camie bir konuşma ilo açmış vo müteakiben Fuat Anın söz almış vo matbuata, C, H. P. ilo D. P. ye şid detli hücumlarda bulunmuştur.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
Sabah
Hac yolunda
Arkadaşımız Sertoğlu Ciddeye vasıl oldu
Ilac farizesini eda için giden Murat Sertoğlunun ilk telgrafından satırlar
«İlk iş olarak iki rekât namaz kıldık ve hep bir ağızdan Tclbiye getirdik. Hep bir ağızdan getirilen bu Telbiye lıarikulâde muhteşem bir manzara arzedi-yordu. Kalpleri derin ve ulvi bir heyecan kaplamıştı. Herkes biiyük bir vecd içinde idi. İhrama bürünmekle Haccın farzlarından birini yerine getirmiş bulunuyoruz. Daha üç farzımız var. Yevmi arifede Ara-fatta vakfeye duracağız ve nihayet tavaf ziyaretini ifa edeceğiz.»
Arkadaşımız Murat Sertoğlunun ilk telgrafının tamamını 7 inci sayfada okuyacaksınız. Yeni Sabahın aziz Müslüman okuyucuları, Cenabı Hak nasip ederso, bir kııç güno kadar başlayacak olan Ifııc mektupları serisini, büyük bir haz vo istiğrak içinde takip edeceklerdir. Tarihi lslftmda ilk defa, Huo forizesi bütün haşmot vo ulviyeti vo tafsilâtilu matbuat sütunlarımı nksotmoklo ve on binlerce Müaliıınıının istifııdosino arzedilmektedir. Yeni Sabah, Müslüman okuyucularına karşı yaptığı bu hizmetten dolayı müfto-hh-dir.‘~~
Muvaffak olamıyan talebe dün bir Joplantı yaptılar
Üniversitenin bütün fakültelerinde lisan imtihanından muvaffak olamıyan ve yeni talimatname hükümleri gereğince mağdur olduklarını İddia eden 150 kadar üniversiteli dün saat 15 de Marmara lokalinde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Üniversitedeki lisan tedrisatının ak-(Dovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Şehit Yilzbaşı Muhteşem Esence.
Balıkesir: 24 (Hususî) — Bugün şclırimizo 8 kilometre Tepecik köyü civarına çi
(Devamı Sa:
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimi, Tekel ve inzibat
ULUNAY
Av mevsimi başlayalı kırlar, yamaçlar, fundalıklar avcı ile dolu... Fazla bıldıroın olduğu günlor sabahın pek orkon saatinden akşama kadar tüfek «oslo-rl aksediyor. Hor nvoı attığını yursa bıldıroınlar geçim yolunu mutlaka değiştirirlerdi. Fakat borekot versin çoğu avcı av mor'alarına nazar doğmosln diye kurşun döktüğü İçin bu lezzotll hayvanlar ağızlarının tadını bllonlerln hor sone (zü-Ika zevki) nl tatmin ediyorlar.
Her sene av movslml açıldıktan sonra TokellQ avcılar arasında dalma mes’ololor çıkar. Av İçin lüzumu olan kovan, barut, tapa, saçma, kartonun bir âhenk teşkil eylemesine İmkân yoktur.
Avoılar bu esil sporun bu boş şartını bir araya getlr-nıok İçin dalma sıkıntı çekerlor. Bunu bildiğimiz İçin mevsim başlamadan Tekel umum müdürü Hadi beyi ziyaret ottlm. Kondlslno bütün bu üzüntüleri tafsilâtı llo anlattım. Bu zat söylediklerimi a-Iflka İle dinledi ı Tekel kdareslndo
bu İşle meşgul olan kısmın şeflerini nezdlne dâvot ederok bu üzüntülerin İzalesi için alınması lâzımgolen tedbirler hakkında fikirlerini sor-
Nlhayot bana av malzcmolerlnds halkın İhtiyaçlarının temin edileceğini kat'I bir lisan llo bildirdi; hat-tâ bayilerde bu boş maddeden han glsl noksan olursa derhal kendisine telefon ötmekliğimi rica oylemok nezakotindo bulundu.
Şlmdlyo kadar buna lüzum görmedim. Çünkü Tekel, Tokol olalı İlk defa olarak İhtiyacımız olan malzemeyi bayilerde bulmak İmkânına malik oluyoruz. Bu İtibar İle umum müdüre alenen teşekkür borcunu burada edâ ediyorum.
Bazı avcı arkadaşlar belki ufak tefek aksaklıklar karşısında kalmış olabilirler. Fakat geçen soneleri düşünürlorso bu sonokl tedbirlerin kıymotlnl takdir oylcmelerl lâzın» gelir.
Bizde av sporu tanzim edilme-
miştir. Momleketlmizdo ne avın *•
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Dünkü maçtan bir enstantane , (Yazısı 7 nel sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, Nç. 8794 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Şayia, : 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N 8 U L
Telefon t 2O79S—551M
PAZAR
25
EYLÜL
1949
Rus atomunun Londra Vaşingtonda akisleri Amerika, atom bombası imalinde Rusyadan çok ileri bir durumda; Moskova sükût ediyor
Truman’ın ifşaatı, hayret uyandırmadı, batılı askerî erkân ve politikacılar halka sükûnet tavsiye ediyor. Trumana Rusyadaki atom infilâkını, Istanbulda bulunan bir Amerikan albayı bildirmiş
Rus ellerinde
Atom
Birleşmiş Milletlerin bu toplantısı birdenbire, he yecan uyandıran bir tebliğin neşredUmesine ve Tru-nıanın demecine fırsat vermiştir. Mlster Truman beyanatta bulunarak son haftalar içinde Rusların atom bombası patlattıklarına dair kat'i malûmatın elde edildiğini bütün Amerikan halkına ve dünyaya ilân etmiştir. Demokratik bir idarede, halkın her türlü geUşmelerden haberdar edilmesi temel kaide olduğundan, askerî bir sır sayılabilecek bu keyfiyet bile Cumhurbaşkanı tarafından herkese açıklanmıştır.
Esasen hiç bir fennî ve ilmi sırrın uzun müddet gizli kalmasına imkân ve ihtimal yoktur. Bilindiği gibi, atom araştırmaları, geçen harp içinde, yalnız A-tnerikalıiar değil Almanlar tarafından da yapılıyordu. Hattâ tngi Uz casusları Almanların nerede a-tom bombası imâline çalıştıklarını haber verdiklerinden, muharebe Jçinder Balhk kenarındaki- bu ufak kasaba bombalanmış idi. Binaenaleyh Alman bilginler a-tom keşfi yolunda idiler. Amerikalıların bu keşifte tekaüdüm etmeleri harbin ve dünyanın mukadderatını değiştirdi ve demokrasilerin cihane üstünlüğünü is-bat etti. Fakat bu faikıyet devam edip gidemezdi. Sovyetler de elde ettikleri Alman âlimlerinden ve casus şebekelerinin faaliyetlerinden faydalanarak bir gün a-tom bombası İmâline muvaffak olacaklardı. Bu İşin şimdi tahakkuk etmiş olduğu anlaşılıyor. Ha fırlardadır ki geçen yıllar zarfında o zamanki DLşişleri Bakanı Molotof: «Atom yapılması artık sır olmaktan çıkmıştır» demiş İdi. Bu ifadeden de Moskova-oın atom esrarına vâkıf olduğu anlaşılıyordu. Maamaflh Amerikalıların atom İşinde dört yıllık bir avanstan vardır ki bu mesafeyi Sovyetlerin katederek Va-şingtona yetişmesi kolay değildir. Hele atom bombası imâlinde İşe yarayan iptidaî maddelerin Bovyetlerde mebzul olarak bulun maması ve seri halinde imalâtın çok külfeti! oluşu iki dev devlet arasındaki mesafenin daima A-merika lehine çok açık kalacağını
Çelik ve demir sanayiinde ve petrol istihsalâtında Sovyetler Amerikalılann üçte biri seviyesinde bile değildir. Hele Amerika ile Ingilterenin bütün çalışma inıkânlannı birleştirdikleri farzolununca Moskovanın istihsal bakımından çok geride kaldığı görülür. Halbuki önümüzdeki harp —harp felâketi bir gün beşeriyetin başına gelecekse— bir İstihsal yarışı olacaktır.
Atom bombasının Ruslarca i-mâl olunduğu bir hakikat ise bu haberin şöyle İyi bir tesiri olması ihtimali de vardır: Ruslar, A-merikalıların ezici üstünlüğü ve kudreti karşısında kendilerini dûn bir mevkide gördükleri için korunma ve savunma ihtiyat ted birlerini çok geniş alıyorlar. Peyk devletlerden olsun bizzat geniş Rus topraklarından olsun hiç bir haberin sızmamasına çalışıyorlar ve nefsi Rusyavı kabil olduğu kadar peyk »--•-* çenberiie ihataya diyorlardı. Atom na az miktarda tnallk olmaları, belki ..........
duygusunu Moskovadan kaldırır ve bu suretle eşit kuvvetler arasında bir miivazene kurulmak ve cihanda hakikî barışı korumak hedefine doğru adım'-r atılmak kabil olur.
Birleşmiş Milletlerin toplu bulunduğu bir sırada Amerika, İngiltere ve Kanatlanın atom bomba sı hakkında tebliğler yayınlamaları sırf bir tesadüf eseri değildir. Soğuk harbe son verecek bir hal çaresinin konıi“ulması I-çin zemin ve zaman belki uygundur. Şimdiden bir kaç pürüzlü mesele hallolunabilir, Avusturya Bullıü Yunan İşi bu aradadır.
Devamı 8a. 7, Su. 6 da)
Rusyadaki atom infilâki hakkın da Truman’a haber verdiği bildirilen Amerikan Altının Haı-tman ....u... m. ....
J :....................... ,, umum ruıver vcraıgı oııaı-
nlen Amerikan Albayı Haıtman, eşi sinema yıldızı Elena Sheperd ile beraber Roma ’da... (Foto: A-P)
A.A. A.P. Nafen vo B BC, haber lorinden hülâsa edilmiştir:
Rusyadaki atom infilnki hakkında dün başkan Truman tarafından yapılan demeç biraz sonra İngiltere ve Kanada hükümetleri tarafından neşredilen tebliğler, Vaşington, Lon-Paris, Roma ve hemen diğer ikâmet merkezlerinde geniş andırmıştır Bugünkü ttıgi-ikan, Fransız vo İtalyan ga leri, haberi, birinci sayfalnrınde büyük başlıklarla neşretmişlordir. Gerek gazetelerin yazdıklarından, gerek Batı dünyasına mensup askerî erkân vo hükümet adamlarının verdikleri demeçlerden Rusyada bir a-tom infilâki olduğuna dair haberlerin hnyrot uyandırmadığı anlaşılıyor. A-merikan hükümet adamlarının, verdikleri demeçlerde, hnllca BÜkûnet tavsiye ettikleri do müşahede olun-
İnfilnk münavebetile domeçto bulunan kongre liderleri halkın heycca (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Tito, Macar
Hükümetini
protesto etti
Eski Macaristan Dışişleri Bakanı idama mahkûm
Ingiltere, şimdi de enflâsyon
tehlikesile karşı karşıya
Piyasamızda, kaçakçılık yapmak maksadile, altın toplanıldığı anlaşılıyor. Altınlar kapışılıyor!
Llondudno (Gal) 24 — (AP.) — İşçi Partisinin bîr mitingin- ' d® bugün deme Başbakan Clement Attlec, enflasyon teh- •
iizden sterlinin ucuzlatılmasından umu- I düştüğünü söylemiştir. '
(Devamı Sa. 7, 8u. 1 de)
inin belirdi menfaatleri
devlet gayret e-bombası-bile olsa madûnlnk
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
1 * t 9
Ingiliz Hava Mareşali İnönü’nün kabu Tünde. .■
Ingiliz Orta Doğu hava
komutanı dün geldi
İnönü tarafından kabul edilen Mareşal Dikson, iki memleket havacılarının iş birliği yapacağını söyledi
Budapeşte, 24 (A-P) — Maca-ristanın eski iki numaralı komünisti Lazslo Rajk ve kendisi,, c birlikte yargılanan 7 sanıktan ikisi bugün Budapeşte halk mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmişlerdir. Suçları «Macar hükümetini devirmek ve liderleri öldürmek için fesat kurmak» tır.
Geri kalan sanıklardan ikisi mliebbed hapis cezasına ve biri O yıl hapse mahkûm edilmişlerdir. Subay olan iki sanık hakkında hüküm verilmemiş ve bu şahıa-(Dovamı Sa. 7, 8u. 2 do)
Ingiliz Ortoşnrk lıavo kuvvetleri ıuçakla Yeşilköyo gelmiştir, komutanı Mareşal Sir William F. Mareşali hava meydanında Istar Dickson dün saat 11.30 da hususi biri (Davamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Kadeş vapuru da Izmirde bozuldu
Kadeş Çanakkale açıklarında bozulan Tarsus’un yolcularını almağa gitmişti
Dörtler
toplantısı
Ara seçimler 16 Ekimde yapılıyor
İçişleri Bakanlığı bir tebliğ neşretti
Ankara 24 (A.A.) — İçişleri Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 4918 sayılı kanunun 16 ncı maddesi mucibince kanunda yazılı süreler gözönllndc tutularak Bitil», Bursa, Erzincan, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin Muş. Tokat, ve Urfa İllerinde açık bulunan Milletveklllklerl İçin
(Devamı Sa. 7, Su. 8 do)
Batı Alnıanyada, hükümet merkezi Bonne'da olmak üzere bir Batı Almanya federal cumhuriyeti kurulduğu ve Batı Almanya hükümetinin de faaliyete geçtiği malûmdur. Bu münasebetle Eylülün 20 sinden itibaren Ba'ı Almanyadaki üçlü askerî hükümet şekli de tarihe karışmış bu lunmaktadtr. Yeni işgal statüsüne göre işgal komutanları, yukartki tarihten itibaren, Batı Al-manyada 'Yükselt Komiser» olarak vazife göreceklerdir. Yukarıdaki resimde, üç Batılı işgal komutanını yeni statüyü imzalar ken görüyorsunuz.. (Foto: A-P)
Izmirde büyük bir fabrika yandı
İzmir, 24 (Telefonla) — Bu I konsolosu M. Berbek'in sahibi gece saat 21,15 de lzmirin sanayi bulunduğu Şark Sanayi Kumpan mahaHesl olan Darağaç’da Şehit- yası Türk Anonim Şirketine ait ler caddesinde Belçikanın İzmir | (Devamı Sa. 7 8Ü. 4 do)
müfettişlikler ihdas etti
D. P. Genel
Arkadaşımız Murat Sert oğlu uçağa binerken...
I İzmir: 24 (Telefonla) — Porşem-be günü tstanbuldan hareket ederek kkalenin açıklarında makinelerin arıza yüzünden 2 geco bir gün in ortasında kalan Tarsus lüks yolcu gemisinin yolcuları bugün saat 17 de Kadeş vapurilo tamire getirilmiştir.
Kendilerile görüştüğüm yolcular hâdiseyi şöyle anlattılar:
— Çanakkaleye kadar normal geldik. Boğazı 6 mil geçtikten sonra ge ce saat 1,30 da gonıi demir attı. Yol cuların büyük bir kısmı uykuda oldukları İçin ilk önce bunun fnrkınn varamadılar. Fakat biraz sonra bü-yolcular uyandı. Merakla neti-ıcmeğo başladılar, mürettebatı makinelerdeki giderilmesi için gayretler (Devamı Sa. 7 SU. 7 de)
Üniversitede
yabancı dil imtihanı
'Dört Dışişleri Bakanı,
> önümüzdeki hafta
Amerikada toplanacak ;
Flushlng 24 (AP) — Dört devlet Dışişleri Bakanlarının geteceK hafta İçinde bir toplantı yapacak, lan bugün öğrenilmiştir.
Vlşinskfnin barış taarruzuna taarruz
Flushing Meadovvs 24 (A P) —* Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, toplanmıştır.
(Devamı Sa. 7, Su. S de)
Balıkesirde
bir uçağımız yandı
İçindekiler mucize kabilinden kurtuldu
İstanbul Birine» Genel Müfettişliğine Hüsnü Yaman tayin edildi
Demokrat Parti büyük kongresinin aldığı karara dayanarak genel idaro kurula İki genel müfettişlik İhdas etmiştir. Birinci genel mÜfottiçlik morkezi şehrimizde kurulmuş vo mü fettişliğe Hüsnü Yamau gotirilmiş-tfr.
Hüsnü Yaman mülkiyo mezunu -dur. 18 yıl öğretmenlik yapmış, iktisat ve ziraat Vekâletlerinde daire müdürlüğü, umum müdürlük ve mila teşarlık vazifelerinde bulunmuştur.
_____(Dovamı Sa. 7, Su. 7 do)
Suriyeyi yendi
M. Partisi
Samatya Bucağı


Dün yapılan toplantıda kurucular, D. P. ye, C. H. P. ye ve basına yine hücum ettiler
Millet Partisi Samatya, bucağının açılışı münıuıcbotilo dün «ant 10 ıhı siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıyı bucak başkanı Muharrem Camie bir konuşma ilo açmış vo müteakiben Fuat Anın söz almış vo matbuata, C, H. P. ilo D. P. ye şid detli hücumlarda bulunmuştur.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
Sabah
Hac yolunda
Arkadaşımız Sertoğlu Ciddeye vasıl oldu
Ilac farizesini eda için giden Murat Sertoğlunun ilk telgrafından satırlar
«İlk iş olarak iki rekât namaz kıldık ve hep bir ağızdan Tclbiye getirdik. Hep bir ağızdan getirilen bu Telbiye lıarikulâde muhteşem bir manzara arzedi-yordu. Kalpleri derin ve ulvi bir heyecan kaplamıştı. Herkes biiyük bir vecd içinde idi. İhrama bürünmekle Haccın farzlarından birini yerine getirmiş bulunuyoruz. Daha üç farzımız var. Yevmi arifede Ara-fatta vakfeye duracağız ve nihayet tavaf ziyaretini ifa edeceğiz.»
Arkadaşımız Murat Sertoğlunun ilk telgrafının tamamını 7 inci sayfada okuyacaksınız. Yeni Sabahın aziz Müslüman okuyucuları, Cenabı Hak nasip ederso, bir kııç güno kadar başlayacak olan Ifııc mektupları serisini, büyük bir haz vo istiğrak içinde takip edeceklerdir. Tarihi lslftmda ilk defa, Huo forizesi bütün haşmot vo ulviyeti vo tafsilâtilu matbuat sütunlarımı nksotmoklo ve on binlerce Müaliıınıının istifııdosino arzedilmektedir. Yeni Sabah, Müslüman okuyucularına karşı yaptığı bu hizmetten dolayı müfto-hh-dir.‘~~
Muvaffak olamıyan talebe dün bir Joplantı yaptılar
Üniversitenin bütün fakültelerinde lisan imtihanından muvaffak olamıyan ve yeni talimatname hükümleri gereğince mağdur olduklarını İddia eden 150 kadar üniversiteli dün saat 15 de Marmara lokalinde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Üniversitedeki lisan tedrisatının ak-(Dovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Şehit Yilzbaşı Muhteşem Esence.
Balıkesir: 24 (Hususî) — Bugün şclırimizo 8 kilometre Tepecik köyü civarına çi
(Devamı Sa:
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimi, Tekel ve inzibat
ULUNAY
Av mevsimi başlayalı kırlar, yamaçlar, fundalıklar avcı ile dolu... Fazla bıldıroın olduğu günlor sabahın pek orkon saatinden akşama kadar tüfek «oslo-rl aksediyor. Hor nvoı attığını yursa bıldıroınlar geçim yolunu mutlaka değiştirirlerdi. Fakat borekot versin çoğu avcı av mor'alarına nazar doğmosln diye kurşun döktüğü İçin bu lezzotll hayvanlar ağızlarının tadını bllonlerln hor sone (zü-Ika zevki) nl tatmin ediyorlar.
Her sene av movslml açıldıktan sonra TokellQ avcılar arasında dalma mes’ololor çıkar. Av İçin lüzumu olan kovan, barut, tapa, saçma, kartonun bir âhenk teşkil eylemesine İmkân yoktur.
Avoılar bu esil sporun bu boş şartını bir araya getlr-nıok İçin dalma sıkıntı çekerlor. Bunu bildiğimiz İçin mevsim başlamadan Tekel umum müdürü Hadi beyi ziyaret ottlm. Kondlslno bütün bu üzüntüleri tafsilâtı llo anlattım. Bu zat söylediklerimi a-Iflka İle dinledi ı Tekel kdareslndo
bu İşle meşgul olan kısmın şeflerini nezdlne dâvot ederok bu üzüntülerin İzalesi için alınması lâzımgolen tedbirler hakkında fikirlerini sor-
Nlhayot bana av malzcmolerlnds halkın İhtiyaçlarının temin edileceğini kat'I bir lisan llo bildirdi; hat-tâ bayilerde bu boş maddeden han glsl noksan olursa derhal kendisine telefon ötmekliğimi rica oylemok nezakotindo bulundu.
Şlmdlyo kadar buna lüzum görmedim. Çünkü Tekel, Tokol olalı İlk defa olarak İhtiyacımız olan malzemeyi bayilerde bulmak İmkânına malik oluyoruz. Bu İtibar İle umum müdüre alenen teşekkür borcunu burada edâ ediyorum.
Bazı avcı arkadaşlar belki ufak tefek aksaklıklar karşısında kalmış olabilirler. Fakat geçen soneleri düşünürlorso bu sonokl tedbirlerin kıymotlnl takdir oylcmelerl lâzın» gelir.
Bizde av sporu tanzim edilme-
miştir. Momleketlmizdo ne avın *•
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Dünkü maçtan bir enstantane , (Yazısı 7 nel sayfadadır)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, Nç. 8794 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Şayia, : 10 Kuruj
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N 8 U L
Telefon t 2O79S—551M
PAZAR
25
EYLÜL
1949
Rus atomunun Londra Vaşingtonda akisleri Amerika, atom bombası imalinde Rusyadan çok ileri bir durumda; Moskova sükût ediyor
Truman’ın ifşaatı, hayret uyandırmadı, batılı askerî erkân ve politikacılar halka sükûnet tavsiye ediyor. Trumana Rusyadaki atom infilâkını, Istanbulda bulunan bir Amerikan albayı bildirmiş
Rus ellerinde
Atom
Birleşmiş Milletlerin bu toplantısı birdenbire, he yecan uyandıran bir tebliğin neşredUmesine ve Tru-nıanın demecine fırsat vermiştir. Mlster Truman beyanatta bulunarak son haftalar içinde Rusların atom bombası patlattıklarına dair kat'i malûmatın elde edildiğini bütün Amerikan halkına ve dünyaya ilân etmiştir. Demokratik bir idarede, halkın her türlü geUşmelerden haberdar edilmesi temel kaide olduğundan, askerî bir sır sayılabilecek bu keyfiyet bile Cumhurbaşkanı tarafından herkese açıklanmıştır.
Esasen hiç bir fennî ve ilmi sırrın uzun müddet gizli kalmasına imkân ve ihtimal yoktur. Bilindiği gibi, atom araştırmaları, geçen harp içinde, yalnız A-tnerikalıiar değil Almanlar tarafından da yapılıyordu. Hattâ tngi Uz casusları Almanların nerede a-tom bombası imâline çalıştıklarını haber verdiklerinden, muharebe Jçinder Balhk kenarındaki- bu ufak kasaba bombalanmış idi. Binaenaleyh Alman bilginler a-tom keşfi yolunda idiler. Amerikalıların bu keşifte tekaüdüm etmeleri harbin ve dünyanın mukadderatını değiştirdi ve demokrasilerin cihane üstünlüğünü is-bat etti. Fakat bu faikıyet devam edip gidemezdi. Sovyetler de elde ettikleri Alman âlimlerinden ve casus şebekelerinin faaliyetlerinden faydalanarak bir gün a-tom bombası İmâline muvaffak olacaklardı. Bu İşin şimdi tahakkuk etmiş olduğu anlaşılıyor. Ha fırlardadır ki geçen yıllar zarfında o zamanki DLşişleri Bakanı Molotof: «Atom yapılması artık sır olmaktan çıkmıştır» demiş İdi. Bu ifadeden de Moskova-oın atom esrarına vâkıf olduğu anlaşılıyordu. Maamaflh Amerikalıların atom İşinde dört yıllık bir avanstan vardır ki bu mesafeyi Sovyetlerin katederek Va-şingtona yetişmesi kolay değildir. Hele atom bombası imâlinde İşe yarayan iptidaî maddelerin Bovyetlerde mebzul olarak bulun maması ve seri halinde imalâtın çok külfeti! oluşu iki dev devlet arasındaki mesafenin daima A-merika lehine çok açık kalacağını
Çelik ve demir sanayiinde ve petrol istihsalâtında Sovyetler Amerikalılann üçte biri seviyesinde bile değildir. Hele Amerika ile Ingilterenin bütün çalışma inıkânlannı birleştirdikleri farzolununca Moskovanın istihsal bakımından çok geride kaldığı görülür. Halbuki önümüzdeki harp —harp felâketi bir gün beşeriyetin başına gelecekse— bir İstihsal yarışı olacaktır.
Atom bombasının Ruslarca i-mâl olunduğu bir hakikat ise bu haberin şöyle İyi bir tesiri olması ihtimali de vardır: Ruslar, A-merikalıların ezici üstünlüğü ve kudreti karşısında kendilerini dûn bir mevkide gördükleri için korunma ve savunma ihtiyat ted birlerini çok geniş alıyorlar. Peyk devletlerden olsun bizzat geniş Rus topraklarından olsun hiç bir haberin sızmamasına çalışıyorlar ve nefsi Rusyavı kabil olduğu kadar peyk »--•-* çenberiie ihataya diyorlardı. Atom na az miktarda tnallk olmaları, belki ..........
duygusunu Moskovadan kaldırır ve bu suretle eşit kuvvetler arasında bir miivazene kurulmak ve cihanda hakikî barışı korumak hedefine doğru adım'-r atılmak kabil olur.
Birleşmiş Milletlerin toplu bulunduğu bir sırada Amerika, İngiltere ve Kanatlanın atom bomba sı hakkında tebliğler yayınlamaları sırf bir tesadüf eseri değildir. Soğuk harbe son verecek bir hal çaresinin konıi“ulması I-çin zemin ve zaman belki uygundur. Şimdiden bir kaç pürüzlü mesele hallolunabilir, Avusturya Bullıü Yunan İşi bu aradadır.
Devamı 8a. 7, Su. 6 da)
Rusyadaki atom infilâki hakkın da Truman’a haber verdiği bildirilen Amerikan Altının Haı-tman ....u... m. ....
J :....................... ,, umum ruıver vcraıgı oııaı-
nlen Amerikan Albayı Haıtman, eşi sinema yıldızı Elena Sheperd ile beraber Roma ’da... (Foto: A-P)
A.A. A.P. Nafen vo B BC, haber lorinden hülâsa edilmiştir:
Rusyadaki atom infilnki hakkında dün başkan Truman tarafından yapılan demeç biraz sonra İngiltere ve Kanada hükümetleri tarafından neşredilen tebliğler, Vaşington, Lon-Paris, Roma ve hemen diğer ikâmet merkezlerinde geniş andırmıştır Bugünkü ttıgi-ikan, Fransız vo İtalyan ga leri, haberi, birinci sayfalnrınde büyük başlıklarla neşretmişlordir. Gerek gazetelerin yazdıklarından, gerek Batı dünyasına mensup askerî erkân vo hükümet adamlarının verdikleri demeçlerden Rusyada bir a-tom infilâki olduğuna dair haberlerin hnyrot uyandırmadığı anlaşılıyor. A-merikan hükümet adamlarının, verdikleri demeçlerde, hnllca BÜkûnet tavsiye ettikleri do müşahede olun-
İnfilnk münavebetile domeçto bulunan kongre liderleri halkın heycca (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Tito, Macar
Hükümetini
protesto etti
Eski Macaristan Dışişleri Bakanı idama mahkûm
Ingiltere, şimdi de enflâsyon
tehlikesile karşı karşıya
Piyasamızda, kaçakçılık yapmak maksadile, altın toplanıldığı anlaşılıyor. Altınlar kapışılıyor!
Llondudno (Gal) 24 — (AP.) — İşçi Partisinin bîr mitingin- ' d® bugün deme Başbakan Clement Attlec, enflasyon teh- •
iizden sterlinin ucuzlatılmasından umu- I düştüğünü söylemiştir. '
(Devamı Sa. 7, 8u. 1 de)
inin belirdi menfaatleri
devlet gayret e-bombası-bile olsa madûnlnk
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
1 * t 9
Ingiliz Hava Mareşali İnönü’nün kabu Tünde. .■
Ingiliz Orta Doğu hava
komutanı dün geldi
İnönü tarafından kabul edilen Mareşal Dikson, iki memleket havacılarının iş birliği yapacağını söyledi
Budapeşte, 24 (A-P) — Maca-ristanın eski iki numaralı komünisti Lazslo Rajk ve kendisi,, c birlikte yargılanan 7 sanıktan ikisi bugün Budapeşte halk mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmişlerdir. Suçları «Macar hükümetini devirmek ve liderleri öldürmek için fesat kurmak» tır.
Geri kalan sanıklardan ikisi mliebbed hapis cezasına ve biri O yıl hapse mahkûm edilmişlerdir. Subay olan iki sanık hakkında hüküm verilmemiş ve bu şahıa-(Dovamı Sa. 7, 8u. 2 do)
Ingiliz Ortoşnrk lıavo kuvvetleri ıuçakla Yeşilköyo gelmiştir, komutanı Mareşal Sir William F. Mareşali hava meydanında Istar Dickson dün saat 11.30 da hususi biri (Davamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Kadeş vapuru da Izmirde bozuldu
Kadeş Çanakkale açıklarında bozulan Tarsus’un yolcularını almağa gitmişti
Dörtler
toplantısı
Ara seçimler 16 Ekimde yapılıyor
İçişleri Bakanlığı bir tebliğ neşretti
Ankara 24 (A.A.) — İçişleri Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 4918 sayılı kanunun 16 ncı maddesi mucibince kanunda yazılı süreler gözönllndc tutularak Bitil», Bursa, Erzincan, İçel, İstanbul, Kars, Kastamonu, Manisa, Mardin Muş. Tokat, ve Urfa İllerinde açık bulunan Milletveklllklerl İçin
(Devamı Sa. 7, Su. 8 do)
Batı Alnıanyada, hükümet merkezi Bonne'da olmak üzere bir Batı Almanya federal cumhuriyeti kurulduğu ve Batı Almanya hükümetinin de faaliyete geçtiği malûmdur. Bu münasebetle Eylülün 20 sinden itibaren Ba'ı Almanyadaki üçlü askerî hükümet şekli de tarihe karışmış bu lunmaktadtr. Yeni işgal statüsüne göre işgal komutanları, yukartki tarihten itibaren, Batı Al-manyada 'Yükselt Komiser» olarak vazife göreceklerdir. Yukarıdaki resimde, üç Batılı işgal komutanını yeni statüyü imzalar ken görüyorsunuz.. (Foto: A-P)
Izmirde büyük bir fabrika yandı
İzmir, 24 (Telefonla) — Bu I konsolosu M. Berbek'in sahibi gece saat 21,15 de lzmirin sanayi bulunduğu Şark Sanayi Kumpan mahaHesl olan Darağaç’da Şehit- yası Türk Anonim Şirketine ait ler caddesinde Belçikanın İzmir | (Devamı Sa. 7 8Ü. 4 do)
müfettişlikler ihdas etti
D. P. Genel
Arkadaşımız Murat Sert oğlu uçağa binerken...
I İzmir: 24 (Telefonla) — Porşem-be günü tstanbuldan hareket ederek kkalenin açıklarında makinelerin arıza yüzünden 2 geco bir gün in ortasında kalan Tarsus lüks yolcu gemisinin yolcuları bugün saat 17 de Kadeş vapurilo tamire getirilmiştir.
Kendilerile görüştüğüm yolcular hâdiseyi şöyle anlattılar:
— Çanakkaleye kadar normal geldik. Boğazı 6 mil geçtikten sonra ge ce saat 1,30 da gonıi demir attı. Yol cuların büyük bir kısmı uykuda oldukları İçin ilk önce bunun fnrkınn varamadılar. Fakat biraz sonra bü-yolcular uyandı. Merakla neti-ıcmeğo başladılar, mürettebatı makinelerdeki giderilmesi için gayretler (Devamı Sa. 7 SU. 7 de)
Üniversitede
yabancı dil imtihanı
'Dört Dışişleri Bakanı,
> önümüzdeki hafta
Amerikada toplanacak ;
Flushlng 24 (AP) — Dört devlet Dışişleri Bakanlarının geteceK hafta İçinde bir toplantı yapacak, lan bugün öğrenilmiştir.
Vlşinskfnin barış taarruzuna taarruz
Flushing Meadovvs 24 (A P) —* Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, toplanmıştır.
(Devamı Sa. 7, Su. S de)
Balıkesirde
bir uçağımız yandı
İçindekiler mucize kabilinden kurtuldu
İstanbul Birine» Genel Müfettişliğine Hüsnü Yaman tayin edildi
Demokrat Parti büyük kongresinin aldığı karara dayanarak genel idaro kurula İki genel müfettişlik İhdas etmiştir. Birinci genel mÜfottiçlik morkezi şehrimizde kurulmuş vo mü fettişliğe Hüsnü Yamau gotirilmiş-tfr.
Hüsnü Yaman mülkiyo mezunu -dur. 18 yıl öğretmenlik yapmış, iktisat ve ziraat Vekâletlerinde daire müdürlüğü, umum müdürlük ve mila teşarlık vazifelerinde bulunmuştur.
_____(Dovamı Sa. 7, Su. 7 do)
Suriyeyi yendi
M. Partisi
Samatya Bucağı


Dün yapılan toplantıda kurucular, D. P. ye, C. H. P. ye ve basına yine hücum ettiler
Millet Partisi Samatya, bucağının açılışı münıuıcbotilo dün «ant 10 ıhı siyasî bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıyı bucak başkanı Muharrem Camie bir konuşma ilo açmış vo müteakiben Fuat Anın söz almış vo matbuata, C, H. P. ilo D. P. ye şid detli hücumlarda bulunmuştur.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 6 da)
Sabah
Hac yolunda
Arkadaşımız Sertoğlu Ciddeye vasıl oldu
Ilac farizesini eda için giden Murat Sertoğlunun ilk telgrafından satırlar
«İlk iş olarak iki rekât namaz kıldık ve hep bir ağızdan Tclbiye getirdik. Hep bir ağızdan getirilen bu Telbiye lıarikulâde muhteşem bir manzara arzedi-yordu. Kalpleri derin ve ulvi bir heyecan kaplamıştı. Herkes biiyük bir vecd içinde idi. İhrama bürünmekle Haccın farzlarından birini yerine getirmiş bulunuyoruz. Daha üç farzımız var. Yevmi arifede Ara-fatta vakfeye duracağız ve nihayet tavaf ziyaretini ifa edeceğiz.»
Arkadaşımız Murat Sertoğlunun ilk telgrafının tamamını 7 inci sayfada okuyacaksınız. Yeni Sabahın aziz Müslüman okuyucuları, Cenabı Hak nasip ederso, bir kııç güno kadar başlayacak olan Ifııc mektupları serisini, büyük bir haz vo istiğrak içinde takip edeceklerdir. Tarihi lslftmda ilk defa, Huo forizesi bütün haşmot vo ulviyeti vo tafsilâtilu matbuat sütunlarımı nksotmoklo ve on binlerce Müaliıınıının istifııdosino arzedilmektedir. Yeni Sabah, Müslüman okuyucularına karşı yaptığı bu hizmetten dolayı müfto-hh-dir.‘~~
Muvaffak olamıyan talebe dün bir Joplantı yaptılar
Üniversitenin bütün fakültelerinde lisan imtihanından muvaffak olamıyan ve yeni talimatname hükümleri gereğince mağdur olduklarını İddia eden 150 kadar üniversiteli dün saat 15 de Marmara lokalinde bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Üniversitedeki lisan tedrisatının ak-(Dovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Şehit Yilzbaşı Muhteşem Esence.
Balıkesir: 24 (Hususî) — Bugün şclırimizo 8 kilometre Tepecik köyü civarına çi
(Devamı Sa:
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimi, Tekel ve inzibat
ULUNAY
Av mevsimi başlayalı kırlar, yamaçlar, fundalıklar avcı ile dolu... Fazla bıldıroın olduğu günlor sabahın pek orkon saatinden akşama kadar tüfek «oslo-rl aksediyor. Hor nvoı attığını yursa bıldıroınlar geçim yolunu mutlaka değiştirirlerdi. Fakat borekot versin çoğu avcı av mor'alarına nazar doğmosln diye kurşun döktüğü İçin bu lezzotll hayvanlar ağızlarının tadını bllonlerln hor sone (zü-Ika zevki) nl tatmin ediyorlar.
Her sene av movslml açıldıktan sonra TokellQ avcılar arasında dalma mes’ololor çıkar. Av İçin lüzumu olan kovan, barut, tapa, saçma, kartonun bir âhenk teşkil eylemesine İmkân yoktur.
Avoılar bu esil sporun bu boş şartını bir araya getlr-nıok İçin dalma sıkıntı çekerlor. Bunu bildiğimiz İçin mevsim başlamadan Tekel umum müdürü Hadi beyi ziyaret ottlm. Kondlslno bütün bu üzüntüleri tafsilâtı llo anlattım. Bu zat söylediklerimi a-Iflka İle dinledi ı Tekel kdareslndo
bu İşle meşgul olan kısmın şeflerini nezdlne dâvot ederok bu üzüntülerin İzalesi için alınması lâzımgolen tedbirler hakkında fikirlerini sor-
Nlhayot bana av malzcmolerlnds halkın İhtiyaçlarının temin edileceğini kat'I bir lisan llo bildirdi; hat-tâ bayilerde bu boş maddeden han glsl noksan olursa derhal kendisine telefon ötmekliğimi rica oylemok nezakotindo bulundu.
Şlmdlyo kadar buna lüzum görmedim. Çünkü Tekel, Tokol olalı İlk defa olarak İhtiyacımız olan malzemeyi bayilerde bulmak İmkânına malik oluyoruz. Bu İtibar İle umum müdüre alenen teşekkür borcunu burada edâ ediyorum.
Bazı avcı arkadaşlar belki ufak tefek aksaklıklar karşısında kalmış olabilirler. Fakat geçen soneleri düşünürlorso bu sonokl tedbirlerin kıymotlnl takdir oylcmelerl lâzın» gelir.
Bizde av sporu tanzim edilme-
miştir. Momleketlmizdo ne avın *•
Devamı 8a. 7, 8u. 6 da)
Dünkü maçtan bir enstantane , (Yazısı 7 nel sayfadadır)

Comments (0)