Vanda zelzele hafif "iurette ve fasılalar ile devam ediyor
ŞAM
Sümerbank ile Etibank sermayelerinin arttırılması kararlaştırıldı
Sene 28 — No. 0632 — Flatl her yerde 10 kuruştur.
CUMA 28 Kasım 1945
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
On beş günlük Fransız buhranından çıkan neticeler
Fransada Yasacı Millet Meclisi bir ay önce seçildi. Bu meclis on fedi gün önce toplanarak hükümet Başkanlığına general de Gaulle’ü —hemen hemen oy birliği 1 e — getirdi» vatan dışında tek başına Fransız mukavemetini kurmuş olan generale karşı tam yerinde bir değerbilirlik gösterdi. Fakat de Gaulle, yeni hükümetini ancak on altı gün sonra. kurabildi.
□elen haberlere göre yen! Fransız Kabinesinde. Meclisin üç büyük partisinden beser Bakan vardır. Bu suretle hükümetteki temsil nispeti Mecliste partilerin «ayısına göre ayarlanmış oluyor.
General de Gaulle. Kabinesini kuruncaya kadar çok güçlük çekmiş. bü iki hafta içinde Fransa epeyce sarsıntılar geçirmiştir.
Bunun sebebi — kısa telgraf haberlerinden anlaşıldığına göre — komünist partisinin Milli Bavunma, Dışişleri, İçişleri Bakanlıklarından birini İstemiş olmasıdır. General de Gaulle ise, memleketin müdafaası, İç ve dış si va.se t j -gibi en ehemmiyetli idare dümenlerinin başına bir komünist Bakan getirmekten çekinmiştir. Gürültü bundan kopmuştur.
Komünistler, devlet işlerinde kendilerinin, diğer milletvekillerinden ayn tutulmasını haysiyet kırıcı bir muamele saymışlardır. Birkaç ay önce Paris Sosyalist kongresinde, komünistlerle birleşme teklifinin, bu partinin Moskova emrinde olmas Heri sürülerek reddedildiği hatırlanırsa, bu yenî hâdisenin komünist partisini ne derece incittiği kolayca anlaşılır.
General de GauUe bu üç başlıca Bakanlıklardan birini neden komünistlere vermediğini radyoda açıkça anlatmıştır. Bununla beraber yeni seçilen Mecliste, Fransız milletinin dileğiyle en büyük çoğunluğu elde etmiş olan bir partinin, herhangi bir sebeple. hükümette şu veya bu vazifeye yarar görülmemesindeki garabet -gizlenemez. Bu sebep, partinin sosyal ve politik programındaki doktrin aykırılığı ve bilhassa bu partiye vatan ve millet İşlerinde güvensizlik olursa durumdaki garabet büsbütün artar.
Fransız seçimlerinin neticesile hükümet kuruluşu arasında göze çarpan ilk uygunsuzluk bu-dur: Meclisin oy bîrllğile iş başına getirdiği Hükümet Başkanı ■— bilhassa general dp Gaulle yerinde bir adam — Mecliste en büyük çoğunluğa sahip partinin mesleğine ve siyasetine karşı çekingendir. Meclis, bu hâdiseden sonra da generali, komünistlerin toptan güvensizlik oylarına rağmen. tekrar Hükümet Başkanı seçtiğine göre de Gaulle, hareket tarzında yalnız değil demektir. Diğer İki parti, sosyalistler ve yeni Halk partisi generalin görüşünü benimsemişlerdir. Su halde komünist partisi, en büyük çoğunluğuna rağmen, devlet siyasetinde İkinci plâna düşmüş, kendisine yan gözle bakılan bir zümre haline girmiştir. Bunun, sonraki seçimlerde tesiri görülmemesi mümkün değildir.
General de Gaulle komünistleri almadan bir hükümet kurabilirdi. Çünkü Mecliste 151 komüniste karşılık öteki partilerden dört yüze yakın bir çoğunluğu vardı. Fakat böyle bir hükümet. seçimlerden çıkan millet İradesine uygun oimazdt. Bundan başka. Sosyalist partisi komünistler olmadıkça hükümete girmeyeceğini bildirmiştir.
On beş gün süren Fransız buhranından çıkan netice komünistlerle. arkasında büyük bir millet çoğunluğu olan de Gaulle arasında İlk çarpışmadır. Bıı mücadelede de Gaulle kazanmıştır.
Bu buhrandan çıkan ikinci netice Fransanln hâlâ eski «Partiler Demokrasisin usullerde bağlarını kesmemiş olmasıdır.
Amerikada, îngilterede dalma iki parti arasında buhransız ve gürültüsüz nöbet değiştirme sistemi. Lâtin demokrasilerine bir türlü yerleşememİştir. Buralarda Demokrasi, bir çok partilerin kavgası içinde, memleket menfaatlerini parti oyunlarına feda etmekten geri kalmıyor. Bu şekil demokrasinin en acıklı örneğini, en tehlikeli döneminde bile Yunanistan d a görüyoruz.
Fakat umulurdu kl Fransa gibi. tarihinin en karanlık felâketinden yeni kurtulmuş, yüksek Necmeddln Sadak (Arkası sahife 2 sütun 4 te)
llalyada da huhran
Liberal Bakanlar, dün istifalarını verdiler
Londra 25 (R) — ttalyada da siyasî buhran başlamıştır. Liberal Bakanlar, dün Başbakan Par-riye İstifalarını vermişlerdir. Maliye Bakanı Hiçi de İstifa etmiştir. Bir müddetten ber| liberaller. Başbakanı hükümet makinesinin başına daha pişkin ve tecrübeli adamlar getirmesi hususunda tazyik ediyorlardı. Bunlar, aynı zamanda Başbakana itimatları kalmadığını İhsas etmişler ve kendisini diktatörlük kurmak İstemekle itham ediyorlardı.
Yunan siyasî buhranı
B. BEVİH’İN YUHBNİSTBHA BİTMESİ İHTİMALİ VAR
Naip henüz istifasını geri almadı, Kıralcı gazeteler, İngiltereye çatıyorlar
Londra 23 (Radyo) — Atina’dan gelen son haberlere göre Yunan Kıral naibi Damasklnos'un İstifasını geri alması İçin Lknaa çalışılmaktadır. Başbakan M. SofulİB, bugüıı Kıra! naibin! görerek istifasında ısrar etmemesini İsteyecektir.
Kabine, dünkü ilk toplantısında buna karar vermiş ve Başbakanı da Damasklnos'u görmeğe memur etmiştir. Kıral naibi, şimdilik vazifesine devam ediyor. Başbakan muavini M, Çuderos İngiliz Dışişleri müsteşarı M. Mac Nell İle yaptığı görüşmeler hakkında İzahat vermiştir.
Yeni kabine, solcu BAM. partisinin tasvip ve müzaheretini kazanmıştır. Kırakılar yeni kabinenin ve plebisitin 1946 senesine tehirinden hiç mem-
nun değillerdir, Kıralcılar, İngiltere, Fransa ve Birleşik Amerikaya. protestolar gönderecek ve İngllterenln müdahale diye tavsif ettikleri tarzı hareketten dolayı şikâyet edeceklerdir.
Bevin Yunanistana gidecek mi?
Londra 23 (AA.) — M. Bevlu'ln yarın bizzat Yunanlstana gideceğine dair Atina'da dolaman şayialar Loıt-dra'nın İyi haber alan kaynaklarınca
teyldedllmemektedlr. Bu hususta bir yanlışlık olduğu söylenmektedir.
Bu, cereyan eden olaylar dolayısile Bakanın Atina'daki muhtelif şahsiyetlerle görüşmek üzere gitmesine mâni değildir.
(Arkası sahife 2; sütun 5 te)
NÜRKBERO MUHAKEMESİ
Dazi şefleri gösterilen vesikalardan hayretle kaldılar
Sanıklar, suçlu olmadıklarını iddia ettiler, Goering ancak kendi efalinden mesul olabileceğini söyledi
Ahırdağında soygunculuk
Maskeli haydutlar, bazı köylüleri çevirerek soydular
Adana 23 (Telefonla) — Şimdi Maraş'tan bildirildiğine göre, dün ak$am Maraş'm yakınında Ahırda-ğında bir soygunculuk vakası olmuştur. Hâdise hakkında şu malûmat verilmektedir:
Maraş'ın Süleymatılı kozasına bağlı Sarıgüzel köyünden şebre gelen bir köylü grupu, şehirden dönüşlerinde Ahırdağı mevkiinde elleri silâhlı bir kaç şahsın hücumun* maru» kalmışlardır. Yüzleri maskeli olan mütecavizler köylülerin hepsini birer ağaca bağladıktan sonra yanlarındaki paraları alarak kaçmışlardır.
Mütecavizlerin Süleymanlı köyünden Osman oğlu Halil Kara, Osman şimşir ve Murad adlarındaki Uç kardeşten aldıkları para yekûnu 20.000 liradan fazladır. Diğer köylülerden de para ve kıymetli eşya almışlardır. Jandarma müfrezeleri haydutların takibine koyulmuştur.
Memurların birer derece terfii
Tekaüt kanununda yapılacak değişiklik
Ankara 22 — Memur maaşlarının bir üst dereceye çıkarılması ve tekaüt kanununda yapılacak değişiklik hakkındakl lâyiha önümüzdeki bir iki gün İçinde Büyük Millet Meclisine verilecektir.
Üst derece maaşları karşılamak için 1946 yılı bütçesine lüzumlu tahsisat konmuştur.
Diğer taraftan tekaüt kanunu üzerinde de çalışmalara devam edilmektedir. Bu çalışmalar hayli ilerlemiştir. Yeni kanun tasarısına göre, tekaütlüğünü talep edenler 30 sene bile fiili hizmet etseler 52 yaşını doldurmamışlarsa tekaütlüğünü isteyemlye-cekl erdir.
Penisilin ithalâtı
Evvelâ Sıhhat Bakanlığına müracaat ederek müsaade almak lâzım
AZERBAYCAN İSYANI
Iran, Rusya ile müzakereye girişti
Moskovadan gelen haberler yakın bir anlaşma ümidini kuvvetlendirmiyor
Tahran 22 (AA.) — Brttonov* muhabirinin öğrendiğine göre. Azerbaycan'daki karışıklıkları bastırmak için kuzeye doğdu yürüyen, fakat Tahran'ın 160 kilometre kadar uzağında Şarlfâbad'da Sovyetler tarafından İlerlemesi durdurulan İH İran taburunun gerilerinde 6 bLn Rus asker! mevzi almıştır,
İran askerleri Kazvin'den 11 kilometre uzakta Şarlfâbad'a vardıkları zaman, içinde dört Sovyet subayı ve mltralyözlü dört erin bulunduğu bir clpotomoblll gelmiştir. Rualar İranlIlara Tahran'a dönmelerini emretmişlerdir. İraniı kumandan durmayı kabul etmiş, fakat hükümetinden talimat alıncıya kadar olduğu yerde kalacağını bildirmiştir. Kumandan, bir karar verlllnclye kadar Şarifâbad' da kalmak emrini almıştır.
Azerbaycan'daki durum hakkında görüşmelerde bulunmak üzere başında eski Başbakan şavam Saltaneh'ln
bulunduğu bir İran heyetinin Mosko-^ va’ya gönderilmesi tasarlanmaktadır.— Bu arada, İran Genelkurmayının b)rD-temsUcIM İran kuvvetlerinin Azer-CM baycan'a girmesi hususunda Rus kıı-'fc mandanlle görüşmelerde bulunmak O üzere Kazvln’dekl Sovyet genel karargâhına gitmiştir. Q
Moskova'dan gelen haberler, 7*” kında bir anlaşmaya varılacağı (imi- ™ dini kuvvetlendirmiyor. Ruslara göre, 0 karışıklıklar zengin toprak sahipleri > tarafından alınan tedip tedbirlerinin neticesidir. Ve bunlar devam ettiği takdirde Rus kuvvetlerini, belki ç»- t_ Hlmesl İçin teşblt edilen mart ayın-^-dan sonra da İran'ın kuzeyinde inak lüzumu hasıl olacaktır.
Iran Başbakanının demeci
Tahran 22 (A.A.) — İran Boşba- W kanı Hakimi, parlâmentoda, Axer- g* (Arkası sAlfe 2 ;sütun S ta) D
Esrarengiz bir cinayet
Haliç Fenerinde kahveci Iranlı Kasım odasında öldürüldü
Londra 23 (Radyo) — Dün Nürem-berg’de Nazi harb suçlularının muhakemesine devam edilmiştir. Dünkü mu hakeme esnasında Hiüer’ln İlk kabinesinde olup bitenler hakkında malûmat verildiği zaman suçlular hayrette kalmışlardır. Çünkü buna alt vesikaların Müttefiklerin eline geçtiğinden haberleri yoktu. Bu vesikalar, ancak İki gün evvel savcılığın eline geçmiştir.
Nazi şeflerinin ef'al ve harekâtı hakkında Müttefiklerin elinde bulunan 2500 küsur vesika, tuz madenlerinde ve örme duvarlar arasında bulunmuştur Bilhassa Nazi şahsiyetlerinin ikbal ve mevkilerine alt iki grafik mahkemeye gösterildiği zaman suçlular, hayretlerinden don »kalmışlardır. Nazi harb suçlularının âdeta şeceresini gösteren bu grafiğin başında Hltler bulunmaktadır.
Dünkü muhakemede suçlular, birer birer ayağa kalkarak reisin sualine karşı suçsuz olduklarını İddi* etmişlerdir.
Nüremberg 22 (AA.) — Dün «uçlulara kendilerini suçlu kabul edip etmedikleri sorulduğu saman Goerlng ada söylemek İçin ayağa kalkmış ve demiştir ki:
Almanyanın mareşali «ıfatiyle, bütün şahsi harekâtımdan veya emirlerimle yapılmış hareketlerden dolayı mesuliyetimi kabul ediyorum. Fakat bütün bu hareketler münhasıran Alman halkının İyiliği için yapılmıştır, Führer'e yaptığım sadakat yemini dolayısile Alman halkı karsısında mesul bulunuyorum ve ancak bir Alman mahkemesi karşısına çıkarılabilirim. Mahkemenizin yetklstnl kabul etmemekle beraber lâzım gelen bütün İzahat! vermeğe ve bütün hakikati söylemeğe meaburum. Mama*
fliı bana karşı ileri sürülen ithamlara şu bakımdan İtiraz etmek İsterim kİ, bütün mesuliyetini deruhte ettiğim hareketler İçin bir suçlu gibi muamele görsem dahi diğer şahıslar tarafından malûmatım olmadan yapılan ve haber almış olsa İdim bizzat benim de kabul etmeyecek olduğum hareketlerden dolayı hiçbir mesuliyet tanımak İstemem.
DİKKATLER:
Müslüman mahallesinde salyangoz satanlar
Lâik Türkiye "Hilâl - Salip» kavgalarından ve bu kavgaların yarattığı taassup zihniyetinden elbette pek uzak ve İleri medeniyet safhasında yaşıyor. Kızılhaç ve Kızılay kardeştirler. O başka mevzu.
Fakat, garplılar, kendi tarihlerinin bir hâtırası olarak, bir takım müstahzarlarda, yahut firma remizlerinde, cumekân latiflerinde, llh, — teberrüken — haç şeklini tercih ederler.
Onlar orada öyledir diye, bir de bakıyoruz, blzdekl muadillerinde de haçlar...
Şikâyetimiz Müslüman Türk-lerln ticaret piyasasında sık sık göze çarpan bu İstavrozlardan ziyade, körii körüne bu taklitçi zihniyettendir.
İşin garibi. Müslüman mahallesinde salyangoa satanlar alıcı bulabiliyor.
Ankara 23 (Telefonla) — Bütün İlâçlar İçin olduğu gibi penisilin İthalâtı İçin de Sıhhat ve Sosyal Yardım Bakanlığına müracaat etmek lâzımdır. Bu Bakanlıktan müsaade aldıktan sonradır k! ithalâtçı birliklerine müracâat edilir. Birlikler, usulü dairesinde flat vesaire hakkında bazı tetkikler yaptıktan sonra İthal müsaadesini verirler. Sipariş için de akreditif icabedlyorsa Ticaret Bakanlığı yolu ile akreditif açtırılır.
Bu İtibarla penisilin hakkındakl müracaatlerln Ticaret Bakanlığınca veya onun emrinde bulunan blrllk-lerte kabul edilmemekte olduğu İddiası hakikate uygun değildir. Bu hususta tamamlayıcı malûmat olmak üzere geçen ay ve bu ay İçinde İzmir tıbbi ecza tacirlerine ceman 7500 şişe penisilin için Ticaret Bakanlığından akreditif açtınldığını kaydetmek kâfidir.
ithalât, malûm olduğu üzere Birleşik Amerika'dan yapılmaktadır.
İpekli kadın çorapları fiati yükselmiyecek
Ankara 22 — 60 bin çift ipekli kadın çorabının İhracına müsaade edildiği malûmdur. Ticaret Bakanlığının bildirdiğine göre İhraç işi, piyasada bir flat değişikliği yapmıyacaktır. Bununla beraber Ticaret Bakanlığı, bu tecrübenin neticesine göre leabe-derse, verdiği İhraç müsaadesini geri alabilecektir.
Savcılık ve zabıta dündenberl esrarlı bir cinayet tahkikatı İle meşgul bulunmaktadır.
Haliç Fenerinde Yıldırım caddesinde 21 numaralı dükkânda yetmiş üç yaşlarında Kasım Tor adında bir İranlı kahvecilik etmektedir. Birçok dükkânlar işeltmlş ve kimsesiz olduğu İçin bir hayli para biriktirmeğe muvaffak olmuştur.
Kasım; son olarak Fenerdeki kahveyi açmış ve dükkân üzerindeki odasında da tek başına yaşamağa başlamıştır, Kasım'ın. İran'da bir kardeşi, bir de Slrkecl'de tütüncülük eden Haydar isminde bir yeğeni vardır.
Evvelki gece, kahvesine gelmiş bir kısım müşterilerin geç vakte kadar oturmaları dolayısile geç yatmağa mecbur olan Kasım, odasına çekilmeden evvel mahalle bekçisine sabahleyin mutad saatte kendisini uyandırmasını söylemiş ve kısa bir müddet sonra da çekilip yatmıştır.
Sabahleyin saat beşte bekçi, kah-
venin kapısını bir hayli vurmuşsa da ses alamamış, bir saat kadar sonra da erkenci müşteriler birer birer gelmeğe başlamışlardır. Fakat hepsi, aynı sessizlikle karşılaşmışlardır.
Nihayet vaziyet şüpheyi catbetmlş. keyfiyetten zabıta haberdar edilmiş savcılığa malûmat verilmiş. Kasımın odasına girilince kendisi bir tarafla ölü olarak bulunmuştur. Adalet doktoru cesedi muayene edince kafa tası üzerinde keskLn bir âlet ile vurulmak sure ti 1 e açılmış derince bir yaraya tesadüf edilmiş ve barı kan lekeleri de görülmüştür.
Bu vaziyet karşısında cesedin morga kaldırtmasına lüzum gösterilmiş: diğer taraftan emniyet müdürlüğü alâkadar memurları tarafından tahkikata girişilince, hâdise gecesi bir kaç kişinin kahvede oturup İçki İçtikleri ve bu halin geç vakit'ere kadar devam ettiği öğrenilmiş ve bazı şahısların sorgu altına alınmasına lüzum görülmüştür. Tahkikata ehem mlyetle devam edilmektedir
r...............
Günler Geçerken
Avrupa: Esrarlı şato
ELLİ SENE EVVEL BİR ÖLÜM, PASTEUR
Yıllan: A. ADNAN ■ ADTVAR _ Y«nnM AKŞAM'da t________________________
Geçirdiğimiz bu harbin ve geçirilmesi harb kadar uzun, eziyetli siireceğl anlaşılan sulhun eski harblerde alışmadığımız eok garip hâdiseleri arasına bir de «kaybolma» keyfiyetini kahnuk İcabetler. Kimler kaybolmadı? Daha silâhlar patlamadan önce, İlhak sırası Avusturya Devlet Vekili birdenbire ortadan kayboluverdi, Ne oldu, nereye götürüldü, kurşuna nıı dizildi, zindana mı atıldı, tam yedi sene bir şey öğrenemedik. Daha sonraları Belçika kıralı da kayıplara karıştı, Fransa işgal edilince Hrre’ot, Blum, daha bir çoklan sırra kadem bastılar; hayat ve mematlarından yıllarca haber alınamadı: kâh öldükleri, kâh yaşadıkları hakkındakl söylentilerle umumî efkâr bir üzüldü, bir avundu.
Bunlar oladursun, Almanyadaki generaller, mareşaller arasında da bazdan ansızın kaybolmuşa dönüyorlardı. Gazetelerde ve ajans telgraflarında aylarca adlan yazılın radyolarda başarılan Bvülen bu adamların bir gün gelip de sihirbaz değneğine uğramışçasına sahneden slllnlvermelerl. artık bir daha namları anılmayıp nişanelerine raslanmaması da insanı şaşırtıyordu. Avrupa perili köşke, esrarlı şatoya dönmüştü: sanki masallardaki gibi yer yanlıp üstündeklnl kapıyor ve tekrar örtülüp eski halini alıyordu. Hattâ iş bir raddeye gelmişti kl yola çıkan bir uçak dolusu insan, havanın boşluğuna kanşmış gibi it bırakmadan yokoluverlyor, uzun soruşturmalardan, araştırmalardan, hayretler ve feryatlardan sonra birdenbire beklenmedik bir yerde, meselâ bir mahkeme önünde, suçlu «nfatile meydana çıkıvcrlyordıı. Bu saydiklanjn adlı sanlı kimselerdir; şöhretsizlerden kavbohıve-renler milyonları bulur. IToş, zamanı gelmiş, nihayet Pctalnler. havailer de aynı şekilde görünmez, bulunmaz olmuşlardı. Hâlâ da — meselâ Romanyadakl İki parti şef! gibi — kaybolanlar yok değildir. Hattâ bugünlerde birdenbire kaybolan Ingiliz askerleri Almanya'da aranılmaktadır,
«Kaybolman hâdiseleri sona ermedikçe, yani İdare mekanta-masından cinler elini çekip sihirbazca işler nihayet bulmadıkça Avrupada normal samanların geldiğine İnanmak akı] kân değildir,
Refik Halid Karay
Snhite 2
AHŞAM
SÖZÜN «ELİŞİ —
Ne yapalım ki
Yaş İlerledikçe İnsan rahat etmek İster. İşi hafifleme»; genç yafta hayatı kotan mak, yükselmek uğrunda katlanılan zorlu çalışmalar biraz gevfemeü; sabah karanlığında sokağa çıkıp gece yanlan işten yorgun argın dönmeler yerine kahvaltıyı keyifle yemeli, akşam Üstü de dünya şevklerinden tadacak vakti olmalı.
Evet olmalı ama insanın tuttuğu tş meydan v erirse. Belki ticaretle uğraşanlar İşlerin! yoluna koyduktan, yüklerini tuttuktan sonra böyle rahat bir ömre geçer İçine geç gider, hattâ ur-ramasa da olur. Belki başka mesleklerin de «onu böyle güllük güneşliktir. Fakat umulan rahatlığa İmkân vermeyen işlerin başında muhakkak ki memurluk, devlet memurluğu geliyor, tnsan İster en küçük memur, İster, bütttn ömrünü hizmet yolunda hnr-ccyıp başa geçmiş en yüksek memur olsun, eğer varlfe saat dokuzda başlıyorsa o saatte işinin başında bulunmak zorundadır. Hem de tam tersine bir zorluk. Bir kaç küçük memur işine vaktinde gelmese geniş bir memur kadrosunun bir kar noktası aksar. Fakat en büyük memur işine vaktinde gelmezse bütün kadronun aksaması ihtimali vardır.
Halbuki bizde böyle olmuyor. Küçük memurun İşine vaktinde, saati saatine gelmesi sağlanıyor da büyük memurun, meselâ umum müdürün, baş müdürün İşine gelmesi arzusuna kalıyor. Çoğu zaman bir baş müdürü yerinde bulmak için mutlaka saatin on veya on buçuk olmasını beklemek lâzımdır. Bu yüzden baş müdürün daireye gelmesi hâdisesine -teşrife adt takılmıştır. «Müdür geldi mi?., diye «oranmış. Hademe: Henfa «teşrif etmediler» cevabın»-.verir.
İnşaat işinde çalışan bir tanıdığını İşin başına son günlerde bir ecnebi mühendis getirildiğini söyledikten sonra İlâve etti:
— Eskiden bizim mühendisler İşin başına saat onda, baş mühendis on buçukta gelirdi. Beriki, sabah sekizde geldiği için herkes erkenci oldu. Böylece bir işten her gün İki buçuk saat kasandık.»
Evet, yaş İlerleyip makam yükseldikçe insan rahat etmek İster ama ne yapalım kİ memurluk bu dne kilerden değildir.
Şevket Rado
B. ATTLEE’NİN BEYANÂTI
Atom bombası sırrımın ifşası isabetli olamaz
Birleşmiş Milletler teşkilâtının henüz doğmuş olduğu bir anda bu kadar müthiş bir silâhın sırrını dünyaya yaymak ihtiyata uygun mudur?
23 Kasım 1945
Vanda fasılalar ile
zelzele devam ediyor
2 ölü, 21 yaralı var. İki köy tamamen haraboldu, merkezde 20 küsur ev yıkıldı, bir çok binalar barınamıyacak hale geldi
Ol tltıl'11*1* ***>11 iihimi ıııiBnııınııuı ııı ııı 111^10^111 rtıııırnMM
Spor şûrası
Şubatta toplanacak spor turasına kimler iştirak edecek?
Ankara 22 (A.A.) — Beden terbiyesi umum müdürlüğünden bize verilen malûmata göre merkez danışma kurulu 12-13/11/1946 tarihlerinde toplanarak:
1 — Yunanlstanla milli futbol kar-şılaşmaa yapılması İçin umum müdürlüğe yetki verilmesine.
2 — Şubatta toplanacak baden eğitimi ve spor şûrasına çağrılacak temsile! üyelerin seçim şekillerinin aşağıda gösterilen esaslar dahilinde yapılmasına karar verilmiştir.
ai Merkez danışma kurulu seçilmiş üyeleri.
b» Danışma kurulunda temsil olunan 4 Bakanlıktan ve genelkurmaydan üçer temsilci,
c) Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri (bu temstldler Bakanlıkça seçilecektir.)
ç) Beden terbiyesi umum müdürü,
d) Vazife görmekte bulunan federasyon başkanlan.
e) Ankara ve İstanbul üniversiteleriyle teknik üniversitelerden birer temsilci,
f) Halkevleri spor kollan adına gönderilecek beş temsilci.
g> Teşkilâtlar! dahilinde üç senedir faal ve mflseccel gençlik kulübü olan Bakanlıklardan birer temsilci,
ğ) Basın blrllğince seçtirilecek birliğe dahil tanınmış spor yazarı.
h» IMS senesindeki mûseccel kulüp adedine göre sıraslyle birinciden Onııncuya kadar gelen 10 bölgenin danışma kurulunca seçilecek birer temsilcisi (İstekli halinde diğerleri do onuncu gibi çağrılacaktır.)
D Birisi atletizm olmak Üzere en az İki sporda 1945 yılı başına kadar üç yıl resmi müsabakalarını yapıp neticesini bildirmiş olan bölgelerden mü-seccel kulüp adedi S e kadar olanlardan 1, 10a kadar olanlardan 2, 15 o kadar 3, ve her 5 ve küsur için 1 er temsilci olmak Özere oradaki kulüplerin murahhasları tarafından aralarından veya dışardan seçilecek tem-M1 eller.
j) Bu murahhaslar taayyün ettikten sonra danışma kurulunca şahsan seçilecek öğretmen, hekim ve İhtisas erbabı.
Bakanlar kurulu toplandı
Ankara 22 (A.A.) — Bakanlar kurulu bugün saat 18,30 da Başbakanlıkta haftalık toplantı-«nı yapmıştır.
Bİr sabıkalı Alanya kaymakamını yaraladı Antalya 22 — Alanya kaymakamı, kahvesinde kumar oynatmasın! menettiği aabıkah kumarbazlardan Refik tarafından ağır surette yaralanmıştır. Yaralan tehlikeli olan kaymakam Memleket hastanesine kaldırılmıştır. Sabıkalı Refik yakalanmıştır ________________
Petrol ofiâi umum müdürü
Ankara 22 — İstatistik umum müdür muavini B. Turhan Celâl, petrol ofisi umum müdürlüğüne •saleteu tâyin edUmlftia,
Bir otomobil mağazaya girdi
Şoför, bir çocuğu kwf«rmak i#terken genç bir kadını çiğnedi a
Şoför Cemal. İdaresindeki taksi otomobilli» dün akşam Gala-tasaraydan Taksim'e giderken Ses tiyatrosu önünden geçtiği sırada yan sokaktan birdenbire karşısına çıkan bir çocukla karşılaşmıştır. Şoför Cemal, bu çocuğa çarpmamak için otomobili yana almağa çalışmışsa da bu arada tıel mağazasına girmiştir. Dükkânın önünd* bulunan 35 yaşlarında havan Rebla otomobilin a'tında kalmış, zavallı kadıncağızın avak kemikleri kırılmıştır. Yanılan tahkikattan sonra havan Reblanm Deniz hastanesi hastabakıcılarından öldüğü anlaşılmıştır Yaralı Denir hastanesine kaldırilmıstır
Şoför Cemal, önüne çıkan çocuğun hayatım kurtarmak İsterken yaptığı manevranın diğer bir vatandasın yaralanmasına sebep verdiğinden dolayı çok müteessir etdııAunu sövlemekte dtr.
Mağazanın camlan da kırılmıştır Bu şiddetli çarpmada otomobilin radvatörfl de parçalanmıştır.
Tahkikata devam ediliyor.
B. Bürhan Belgenin İstifası
Ankara M (Telefonla) — Basın vs Yayln umummüdûrlüğü etûd İşleri dairesi Asasından BÜthen Belge bu variresinden İstifa 'etmiştir
Türk - İngiliz ticarot anlaşması
Ankara M (Telefonla) — Diftyer! komisyona bu sabah saat onda toplanarak cTvete# akdedilen Türk - fn-gillz tteara» anlaşmasını mtbsakoreye taşi «iniştir.
İstanbul re İzmir ticaret odaları reisleri hnnüdeki Tkaret odaları kongresinde SİMİM ve p.akanhia bildirilen kararların tatbikatını taklbetmak ve bu hususta Bakanlıkla temaslarda bulunmak firara İzmir va İstanbul Tl-ooset odaları reislerinden müteşekkil Mr heyet yara An karaya gidecekti».
Meclis bütçe komisyonu
Ankara n. (TelefonlaJ — Bütçe bamtoyonu bugün de sut 10 da İop-laamıştır. Bvgfln Tartn Bakanlığı üe arman gtael madMüğO bOt-rferl ■firaka» edilmiştir.
Bartın vapurunun tamiri
İtersin vapurunun tamiratından sonra Bartm vapuru havuzlara atan-Etuşbz.
Vapurun tamiri ısa ay sürecek v* •M - «M Ma ö» baecfcoaca’tlif.
olacağına kani değilim. Bu keşif harb İçin de. sulh İçin de kullanılabilir. Birleşmiş milletler teşkilâtının henüz doğmuş olduğu btr anda bu kadar yıkıcı bir tesiri olan silahın sırrını dünyaya yaymak İhtiyata uygun düşer mi?
Bütün dünyanın, beyanatımıza hak vereceğini umuyorum. Bu İngiltere, ! Amerika ve Kanada tarafından halledilebilecek bir mesele değildir. Böyle bir İşe kalkışacak olsak gönü! bağlamı? olduğumuz dâvayı İnkâr etmiş oluruz.
Eden’in beyanatı
Muhalefet namına söz alan M. Eden. İleride, atom bombasının kullanılacağı bir harbe hiç bir nizam ve kanunla mâni olunamıyacağı keyfiyetini kabul etmiş ve demiştir ki:
Her yeni keşif, eski hükümranlık mefhumlarını gülünç ediyor. Hepimizin, hükümranlıktan ne anladığımızı açığa vurmamızdan başka hal tarzı göremiyorum. Milliyetçilik mefhumunun mütecaviz mahiyetini yok-etmek lâzımdır. Birleşmiş milletler anayasasının atom enerjisi keşfi aydınlığında tâdil edilmesi gerektir.
M. Eden bundan sonra Rusya İle olan münasebetler bahsine temas ederek şunları söylemiştir:
Sen günlerde Rusya ite aramızda şüphe ve endişelerin artmış olmasına herkes teessüf etmektedir. Ben her zaman şuna kant oldum kİ müstakbel sulh bizimle Rusya ve Amerika ara-sındakl anlaşmaya bağlıdır. Rusyanın dünya işlerine müsavat esası üzerinden Iştirâkin! çok istiyoruz. Rusya tarafından alman tedbirlerin bize matuf olmadığını biliyoruz Bizim aldığımız tedbirlerin de Rusyaya karsı olmadığım elbette kİ Rusyaya temin edebilirle.
■ Rus dostlarımıza şunu anlatmak , İsterim ki, onlar, memleketlerlnıla ..m.-j. j...,. ! arasındaki hakiki bir İşbirliğine an-
Daha şimdiden dünyanın geniş bu- cak Rus topraklarındaki gazete-caklannda mütekabil bir Itimad te-1 ellere bahşedilen serhertlri temin essüs etmiştir. İngiltere ila domln- • etmekle hâdlm olabilirler yonlanndan biri veya İngiltere yahut M. Eden bundan başka. Londra dominyonlarından biriyle Amerika «..«w-ewwtrf.il»»
arasında harb bahis mevzuu olamaz. Bence, devlet adamlarının vazifesi bu İtimadı bütün dünyaya teşmil etmektir.
Sulhsever ve tnsaniyetçl gayelere kullanılmak üzere fennin tekamülünü teşvik etmek İsteriz ve mütekabiliyet esasına mutlak surette riayet etmek şartlle her milletle esaslı bilgileri teatiye hazırız. Mütekabiliyet esasından İstifade arzusunun kati olduğunu belirtmek İsterim.
Atom bombasının imal usullerinin -----------------— .... „
diğer esaslı bilgiler gibi açıklanması i dış siyaseti hakkında çok mühim be-Istcniyor. Bunun isabeti! bir karar' yanana bulunacağı sanılmaktadır.
Londra 22 (A.A.) — Avam Kamarasında dışişlerine müteallik müzakereleri açan Başbakan M. Alilce Vaşlng-ton’da Başkan Truman ve Klng ue atom enerjisi hakkında yaptığı müzakerelerin kendi teşebbüsü İte başlamış olduğunu açıklayarak şunları söylemi :llr:
Bu meclisin; dünya İşlerinde Atlantik ötesindeki büyük cumhuriyetle İşbirliğini Azami dereceye çıkarmak arzusunda müttefik bulunduğunu Amerikanın anladığına kaniim.
En çok dikkat nazarıma çarpan şey. Kanada milletinin, şu müşkül anlarda İngi İte reye yardım İçin elinden geleni yapmıya hazır oluşudur,
Başkan, kendi kanaatlnce atom bombası meselesini diğer silâhların İstimali meselesinden ayırmağa İmkân olmadığını söylemi? ve sözlerine şöyle devam etmiştir:
Atom bombası tahrip sahasındaki keşiflerin en yenisidir, fakat sonuncusu da olmıyabllir. Bu keşif medeniyet yaşayacaksa, ilk ve ikinci dünya harbinin bir daha asla tekerrür etmemesi lüzumunu her şeyden daha iyi anlatmıştır. Muharip bir dünyada nizamlar kurmak imkânına inanmıyorum. Bu, Orta Çağ sonunda barutun istimalinin takbih edilmesi kabilinden beyhude bLr teşebbüs olur.
Birleşmiş milletler teşkilâtı, eğer bütün milletler bundan faydalanmak İsterlerse, harbe mâni olmak yolunda nizamı ve kanunu sağlamağa kadir bir teşkilâttır. Fakat nasıl ki İyi niyet olmayınca, sllâhlanmağa vazedilecek milletlerarası bir teftiş ve mü-rakabe mekanizması işliyemezse, ne kadar İtina İle vücuda getirilmiş olursa olsun, herhangi milletler arası teşkilât, milletler harbden vaz geçmedikçe ve harb tehdidini politikaları-, nın bir âleti olarak kullanmak usu; i itinâ terketmedlkçe, hiçbir ?eye ya-ramıy a çaktır
Van 22 (AA.) — Van v« Civarında vukubulan deprem hakkında toplanan haberlerden anlaşıldığın» göre, depremin gündüz vukubulrrtosr ve daha evvel duyulan tfiçOk sarsıntılardan halkın uyanık davranması sayesinde- büyük kayıp olmamıştır
Şehirdeki insan zayiatı, biri ağır olmak üzere 8 yaralıdan ibarettir, şimdiye kadar gelen haberlere göre, mülhakatta ds 2 ölü, 1 ağır ve 12 hafif yaraJı vardır. Kuruba? ve Pertek köyleri tamamen harabolmurdur. Zl-vljtan köyündeki binalarda dfl hasar oldukça fazladır.
Merkezde şimdiye kadar 20 den fazla evin yıkıldığını tesblt edllmlş-
tir. Bir çok binalar bannılamıyacak vaziyettedir. Şehre yağan karın kaim lığı 18 santimi bolmuş, bu İse açıkta
kalan. arın durumunu bir kat daha güçleştirmiştir Hükümet ve »gül makamlar derhal tedbir almışlar V* Ek yardım olarak bugün Erzurum’ dan 300 çadır gelmiş se bunlar derhal açıkta kalanlara dağıtılmıştır.
Kızılaym evvelce gönderdiği 26 bin ve bu defa yeniden gönderilen 10 bin lira ile kereste satın alınarak barakalar inşasına başLanmı.'jtır. Diyarbakır* dan da Van’daki felâketzedeler İçin kereste ve çivi gönderilmiştir. Hükümet daireleri için barakalar yapılmaktadır. Felâketzedeler için Bitlis* ten de para yardımı yapılmış,ayrıca 1500 kilo ekmek. 15 çadır ve 12 sanatkâr gönderilmiştir. Deprem fasılalarla ve hatif surette devam etmektedir.
Yunan siyasî buhranı
Uzak Doğu’da vaziyet karanlık
Kore’de ve Mançuri’de açlık ve sefalet
konferansının -muvaffakıyetslzilğe uğramasından duyduğu hayal sukutuna rağmen deha İyi neticeler alabilecek yeni bir toplantı tertip etmek üzere Dışişleri Bakanının gayret sarfetmekten geri kalmıyacağmı ümit ettiğin! söylemiştir.
Avam kamarasında müzakere devam edecek
Londra 23 (R) — Bugün Avam Kamarası müzakerelerine devam edecektir. M. Berinin söz olacağı bildirilmektedir. M. Bevinln tngilterenln
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Kıralcı gazetelerin Ingiltere’ye hücumları Atina 23 (AA.) — Kıral taraftan basın İngiltereye şiddetle hücum etmektedir.
Elllmkun Ema gazetesi «unlan yazmaktadır:
Demokrasi hürriyetleri hakkında en dürüst telâkki hangisidir? Rusla-rınkl mi, İnglüzlerlnkl mi? En dürüst telâkkinin Sovyet telâkkisi olduğunu söylemeği bize vicdanımız emrediyor. Zira Ruslar, fethettikleri milletleri tahakküm altına almak İçin bahane aramıyorlar. Kuşlar mütehakklm, bar bar, Ruslar herşey. Kabul. Fakat hiç olmazsa müraî değiller.
Vradyni gazetesi İse şöyle diyor:
Daha düne kadar Lübnan ve Var-klza anlaşmasını garanti eden dostumuz ve müttefikimiz İngllizler çimdi niçin tehdltkâr ve hakaretsiniz bir tarzda politika değiştiriyorlar. Çünkü İççi kabinesinin tngilizleri dostumuz değil de ondan. Harb sonrası İngllte-res! artık harbin İdamesinde ve zaferin kazanılmasında âmil olan ahlâki kıymetlerle İdare edilmiyor. Yunanistan E. A. M. a ve komünizme terkedilmiştir. Fakat ne E. A M,, ne komünizm, ne de diktatörlük önünde Yunanlılar kollarını kavuşturup bekle miy eneklerdir.
Buhrandan evvel olup bitenler
AUna 22 (AA.) — Anadolu ajansımın özel muhabiri bildiriyor:
Hükümet teşkili ödevinin liberal şefi M 8oful!s*e verilmesinden önce olup bitenleri açıklamağa değer mahiyettedir, Naip Damaskinos, siyasi şeflerle yaptığı «on İki toplantıda, kendisiyle hükümet ve İngiltere Dışişleri müsteşarı M. Mac Nell arasında
Vnnanirfana, ekonomik yarti ırada bulunulması hakkında yapılan görüşmeleri anlatmış ve İngiliz cevabini bildirmiştir, Bu cevaba göre, yardımda bulunulması, bir koalisyon kabinesi kurulmasına, fena bir hava yaratmağa elverişli mahiyette olduğu İçin referandum meselesinin 1548 yılına kadar geciktirilmesine ve seçim tarihinin Müttefik mürıhitlerln yapacağı tahkikat neticesine göre tesbltlne bağlı bulunmaktadır.
Naip, siyasi partilerden memleket menfaatinin gerektirdiği kuvvetli bir hükümetin teşkil! için anlaşmaların! istemiştir.
Liberallerin lideri Solulis, Terakkl-sevenlerin lideri Kafandaris ve eski Başbakanlardan Tsuderos. Plastiraa ve Vulgaris Müttefik telkinlerine mutabık olduklarını bildirmiş, fakat Halkçı partinin İdare heyeti âzası bu telkinleri kabul etmemişlerdir.
Halkçıların bu muhalefeti karşısında. Naip liberallerin şefi Sotulls’e açık kart vermeğe karar vermiş ve SofuLLs, Tsuderos’la birlikte Ingiliz büyük elçiliğine giderek Mac Ne» ve büyük elçî Leeperle uzun btr görüşme yapmıştır.
Sofnlls bu görüşmeden sonra derhal istişarelerine başlamış ve kabinesini kurmuştur.
Siyasî buhranın, bu gelişmesi karşımda, KıraLcı mahfiller IngUterenln YunanislandaH siyaseti hakkında hoşnutsuzluklarını bildirmiş, üu politikayı IngUterenln Rusyaya yaptığı bir taviz olarak vasıflandırmışlardır.
Sofulu kiralın beyanatını tenkidetti
Beyrut 23 (R) — Yeni Yunan kabinesi ilk toplantısını dün yapmıştır. Yapmış olduğu bir demeçte. SofuiİS, Yunan Kıralmm beyanatını tenktdet-mlştir.

Brazzaville 38 (R) — Uzak Şarktan alman haberler pek karanlıktır. Buralarda dahili harb alıp vermektedir. Bundan maada Coree ve Mançuryada açlık ve sefalet son raddeyi bulmuştur. Coree’den alınan bir haber son derece şayanı dikkattir. Malûm olduğu üzere Coree'de Sovyet Rusya ve Birleşik Amerika işgal kuvvetleri bulunmaktadır. Bundan istifade ederek memlekette solcular ile sağcılar gru-pu teşekkül etmiştir. Solcular Amerikalıları sağcılık propagandası yapmakla ittlham etmektedirler. Buna karşı sağcılar, Sovyet Rusya makamlarını solculuk propagandası yapmakla ittlham etmektedirler. Geç vakit alınan bir habere göre solcular ve «ağcılar aralarında anlaşarak Coree'deki Sovyetler İle Amerikalıların memleketten çıkmalarını istemişlerdir. Bunlar aralarındaki İhtilâfı kendi kendilerine halledeceklerini bildirmişler.
Rusya Mançuriden askerini çekmiyor
Brazzaville 23 (R) — Mançuride hüküm «Ören vaziyet ve kargaşalıklar dolayulle Sovyet Rusya buradaki kuvvetlerin! geri çekmeği tehir etmiştir.
Ankara’da kümes hayvanlarında hastalık görüldü
Ankara 23 — Buradaki kümes hayvanlarında salgın halinde veba hastalığı görülmüştür, Hastalık önleninceye kadar bütün kanatlı hayvanlar kümeslerinde kalacaktır. Vilâyet, salgın H« savaş İçin veteriner ekipleri teşkil etmiştir.
On beş günlük Fransız buhranından çıkan neticeler
(Baş tarafı 1 inci sahifede) bir kültür ve medeniyet ülkesinde geçmiş hâdiselerden ve çöküntü âmillerinden ders alınsın, denenmiş eski sistemlerden vazgeçilsin. Bugünkü Meclisin sadece yeni bir Anayasa yapmak İçin seçildiği, yedi ay sonra dağılarak yeıij Anayasaya göre tekrar seçimler yapılacağı, ve bugünkü hükümetin de ancak altı ay iş göreceği, yani sürekli bir program güdemiyeceğl düşünülürse Fransanın geçirdiği bu kısa buhranı dahi anlamak gtlç olur.
Bununla beraber bugünkü zorlukların yarınki sürekli Fransız rejimini hazırlamaya yardım ettiği de inkâr olunamaz. Bunlar öyle İmtihanlardır kİ gideceği yolu bulmaya çalışan milletlere, kötü günlerden ve unutma devrelerinden sonra, kendi kendini tanıyıp öğretmeye yarar. Bir ay önceki seçimler muayyen bir vazife İçin kargaşalık, açlık, sefalet günlerinde yapılmıştı. Yedi ay. Fransız milleti gibi olgun ve Heri bir millet için kalkınıp toplanmaya, daha huzur ve sükûnla düşünüp karar vermeye yetecek bir müddettir. Yedi aylık tecrübe Fransaya çok şey öğretecektir. Ancak gelecek seçimlerin değeri yalnız Fransa bakımından değil, yeni bir istikamet olarak Avrupa milletleri bakımından da ehemmiyeti! olacaktır.
N’ecmeddln Sadak
—• Takvim •—■
Zilhicce 18 — Kasım 16 İmsak Gûnes Ö?lr tklndl Ak Ta ta E. 12.!û 2-11 715 » 45 12 00 1,36 V. 513 «57 12.00 14 31 15 45 18 25
Azerbaycan isyanı
(Baş tarafı 1 inci sahifede) baycan meselesi hakkında «öyllyecek bir «özü olmadığını bildirmiş »e Sovyet makamlarlle yaptığı görüşmelerin meınnvnluk verici bir şekilde devam ettiğini ilâve etmiştir.
Fransız gazetelerinin mütalâalar!
Paris 23 (AA.) — Parla basınının bir kısmı Azerbanya hâdiselerini incelemektedir.
Bu hususta «L'Aurore» gazetesi şunları yazmaktadır:
Bu hareketi «delftde bir infirat gibi göstermek çok kolay bir Iş olduğu gibi, bunu, mahalli polis kuvvetleri ve mülk sahipleri tarafından zulme uğrıyan bir demokrasi hareketli e izah etmek de saflıktır. Sebebi daha yakında aramalıdır. Bu oefer de dâva gene petrol dâvasıdır.
Gazete şunlan İlâve ediyor:
İş! genişletecek olursak bahis mevzuu olan Arap memleketleri meselesi ve bütün dalı budağı İle Asya dâvasıdır. Sulhtenberl ilk defa olarak Üç büyük emperyalizm gürültüsüz ve fakat hiçbir zaman alelâde bir rekabet meselesi telâkki edjlemlyecek olan bLr ihtilâfa düşmüşlerdir. Ve bulunacak nihai hal tara hakkında şimdiden hiçbir şey söylememekle beraber Kaz-vin ve Tebriz müsademelerinin bütün Orta Şark’ta ergeç doğuracağı akisler bugünden tahmin edilebilir.
Çorap fabrikasında bir kaza
Kuruçeşme de Çorap fabrikasında caLışan Şaziye adında btr ku. bu «a-bah, makine başında çalışırken «açlarını «Arş» denilen kısma kaptırmış ve kafatasının deriri. tamamen komikten ayrılmıştır. Bu faal kazaya uğrayan. Şaziye, berayı tedavi glta Yurduna kaldırılmıştır.
Sermayeleri arttırılacak bankalar
Ankara 22 — Büyük Millet Meclisi iktisat komisyonu, Sfl-merbank sermayesinin 150 milyondan 200 milyon liraya, Etl-bank sermayesinin de 100 milyondan 150 milyon liraya çıkarılması hakkında Ekonomi Pa-kanbŞı tarafından yapılan teklifi kabul etmiştir. Bu teklif, 270 milyon lira totanndak! beş yıllık İktisadî kalkınma programı ile alâkalıdır.
Korkunç yeni bir silâh
Stokhohn 23 (A A.) — Hâlen burada İsveçli âlim , profesör Manne Sreg Bahn tarafından İmal edilen ve Siklotron ile bfi-Hln canlı mahlûklar bir kilometre mesafeden İmha edileceklerdir. Bu profesör Nobel mükâfatını kapanmıştır.
Ingiltereden çalınan uçak meselesi
Brazzaville 23 (R> — tngütereda çalman son sistem uçak meselesi günden güne büyümektedir. Halk bu meseleye karşı bir İlgi göstermektedir. Gazeteler bu çalınma meselesine sütunlar ayırmışlardır-
BORSA
22/1V1945 flatleri
Londra üzerine l sterlin 8.2.4
Nevyork üzerine 100 dolar 130.50
Cene^Tç 100 tsvlçre FY 30.3255
Madrid üzerine 100 pezeta Î2.83
StokhoiiE ürerine 100 kuron 31.1328
BORSA DIŞINDA
ALTIN itATLERt
Reşadiye 34 80
Gulden 33-1J
Ingtllı 42.04
Külçe ıBtr grunUl BAt
23 Kasım 1945
1BŞİM
Sahlfe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Türkçerûn önemli meseleleri
Alı karada bu pazartesi bejine i dil kurultayı toplanıyor. Bc$ gün görecek. Bu münasebetle ajağıki faalleri kendi kendime sorup ce-Tap I arını da kendim vereyim t
1 — Yaşasaydı hâlâ ortaçağda bir edlb halinde bulunacak olan Ahmet Hâştzn sanat heyecanını Ünde için fu tâbirleri kullanıyordu:
«Refreti beşti» w af İrası ml-p«sl sinayı kahr»„, Ziya Gbkalp garp usulündeki modem milliyetçi fikirleri Tilrkiyedc yayabilmek için Arapça yeni kelimeler Icadediyordu: «Mefkûre» ve «say-rurct> gibi... Çok kiiçük sınıflarda lii Türk öğrencilerine |u terimlerle ders verDiyordu: «Müselles iü'mütesavi fil'adla»,,, Ga-«eteler, «ba'dehu». ■ binası alâ islik • ve «âmedeni lâklâk» gibi dilde yaşamayan « a m d m ând e tâbiratı gûnagûn» He doluydu. Di| inkılâbı Türkçeyi boyla tesellüm etti, «Devrin telâkkilerine ve milletin İhtiyaçlarına elverişlidir!. diyebilir miydi?
CEVAP: Dil İnkılâbı zaruriydi.
2 — Zorlamalı bir İnkılâp olmasaydı da, tabii revişine bira-forsaydı.,, Bir çok münferit edib-ler, konuşulan dili yazı dili haline nasıl olsa sokuyorlardı,
CEVAP: O yolla valnıa «Retre-fl hestin ferin ve «Âmedeni lâklâk n ların önüne geçilirdi. ¥enl mefhumlar ve terimler dâvası halledilemezdi,
3 — İkinci cevaptan anlaşıldı-ğnıa göre, dil inkılâbının sahası terimler ve yeni mefhumları İfade edebilmeğe elverişli tâbirler yaratmak olmalıdır. Öyle mi? Yaşayan dili değiştirmeğe uğraşıp Osmanlı canın kusurunu tekrar ki mam alı: Konuşulan dille yazı dili arasında ikilik yaratmamalı. Yazı dilini halkın anla-yamıyacağı hale sökmamalı. Bu İlkİrdc misiniz?
CEVAP: Evet. Fakat medrese ıstılahlarının bile halk diline tesirini unutmamalıyız. «Müselles İll'mütesavi üPadlan ve «sayru-ret" yerine kabullendiğimle ve daha da benimslyeccğimlz yeni Türkçe kelimelerin konuşma diline tesir etmlyeceğinl İleri sürersek dil kaide ve kanunlarını iyi anhyamamıŞt» demektir. Nete-krm o yolla şu bir kaç senede bir çok yeni kelimeyi halk benimsedi, a
4 — Mademki bunca ilmi terim ve tâbirleri yeniliyûniz, ırkları Arapça ve Farsça olan, konuşma dili kelimelerini de kapı dışarı etsek, yerlerine öz Türkçelerini koysak... Daha İyi olmaz mı?
CEVAP: 'Daha iyin yİ bırakın, mümkün dahi otamaz. Dil İnkılâbını bu suretle zayıf düşürürüz, eğlence ve istihfafımız mevzuu yaparız. O tehlikeler zuhur bile etti. Tarih boyunca konuşma diline girebilmiş bütün Arap ve Fars kelimeleri, ıstılahları, tâbirleri. hattâ meselleri, mısraları Türkçenin malıdır Onlan çıkarmağa kalkmakla Türkçentn va-ten fakir olan Tûgatçestn! daraltırız. Meselâ bir klâsik kitabı tercüme edemeyiz. Türkçeyi. «konuşma dili daha zengin, yazı dili daha fakir» garip bir lisan haline sokarız. Halbuki başka dPferde manzara aksidir.
5 — Her şeye rağmen bugün Türkcede bir ikilik yok mu? Gençler, tarim yadigârı Türkçe-ye İntikal etmiş pek çok kelime, tâbir, mesel ve mısraları bilmiyor. Eskiler, okullarda tedris edilen terimleri anlamıyor.
CEVAP: Tarih yadigârları da. oku! terimleri de Türkçemlrin malıdır. Bir Türk münevveri, dilini ivi bilmekle mükelleftir,
6 — Her gün yeni terim, her-gün yeni terim’... Boyuna öğrenecek miyiz?... Ti»rkrç öğrenmekten ecnebi dil Öğrenmeğe fırsat kalmıyor!
CEVAP: Hayat her gün İlerliyor Penisilin, atom enerjisi. E1, f» T gibi beynelmilel yeni mefhumların karşılığını nasıl Öğreniyoruz. MIHI ha vatımızın yeni mefhnmîarile doğacak ycTti tâbirleri de öğreniriz. Bu çetin diinvada yasamak kolay im?
(Vâ - NO)
MecidiyekÖyünde satılan arsalar
Bunlardan çoğa üzerinde bina yapmış olanlar tarafından satın alınmaktadır
EVLENME
Şehrimiz avukatlarından Nazın! Nur! Koksalın kıa İlham Koksal ile tüccar Haşan Tahsin So/aalın oğlu gcıı; hariciyecilerimizden LonaU Boy-«ai'nı düzünler! d tin gece Taksim Belediye Garlnomnda J"çkin davetliler huzurunda İcra edilmiştir.
Cl«nç Millere saadetler temenni •dlriz.
[ŞEHİR HABERLERij
Otobüs garajı
Elektrik, Tramvay umum müdürlüğü izahat veriyor
Denizyolları yolcu biletleri
Yataklı Vagonlar Şirketi ile anlaşma imzalandı
Denizyollarının dahilde ve hariçte biletlerini satmak üzer o yataklı vagonlar şirketila umum müdürlük, ara anda yapılan anlaşma dün imzalanmıştır. Bu anlaşmaya gör» şirket ufak bir komisyon karşılığında bilet satışlarını yapacaktır.
Danlzyoli arının acenteleri yine eskisi gibi satışlarına devam edacek-lerdir, Gerek memleket limanları arasındaki seferlerde ve gerekse memleket harici limanlar arasındaki seferler lçtn bilet satışı anlaşmaya dahildir
Şimdiye kadar Denizyollarının ts-kanderlye, Beyrut va diğer ytr-lerde acenteleri bulunmadığı için Doğu Akdnta seferini yapan vapurlar buralardan yolcu olamıyorlardı. Ytnl anlaşma sayesinde her taraftan bilet »atışı yapılacak ve vapura binmek kabil olabilecektir.
Diğer taraftan Doğu Akdenls seferleri için yapılmakta olan menfî propagandanın mahiyeti anlaşılmışta. Bu propagandalar Denizyolları nm oralarda acenteliğinin bulunmamasını fırsat bilerek acentelik koparmak lstiyenler tarafından yapılmaktadır.
Çocuk sayımı
7-16 yaşındaki çocuklar yarın »ayılacak
ÎJk öğretim çağında bulunan çocukların sayısını ve bunlar arasında okullara devam etmiyenleri, ayrıca da bütün okur yazarları tesblt etmek için yarın sabah saftt dokuzdan itibaren yapılacak olan çocuk sayımına alt hazırlıklar tamamlanmıştır. İdse, orta, sanat ve öğretmen okullarüe İlkokul öğretmenlerine, orta dereceLİ okulların son sınıflarında bulunan öğrencilere ve muhtarlara V&llllk tarafından sayım vazifesi verilmiştir.
Bütün şehir. tice vo köylerde yapılacak çocuk »ayımı İçin 20 bin kişi vazife almıştır. Bunlar, yarın sabah tâyin edildikleri bölgelerde muhtarların refakatinde ev ev dolaşarak 1929 -1938 yıllan arasında doğanları, yani 7-16 yaş arasında oldukları İçin mecburi tahsil çağında bulunanları yazacaklardır. Bu yaşlarda bulunup okullara devam eden öğrencilere okulları taraf m dan resimli birer vesika verilmiştir. Vesikası olmıyan çocukların okullara devam etmedikleri anlaşılacaktır. Çocuk gizlenmemesi İçin de ekmek kartı tevzi cetvellerlle ev nüfusları kntorol edilecektir. Bundan başka kaç yaşında olursa olsun, okur yazar olanlar da tesblt edilecektir.
Bayımın neticesi iki gün İçinde belli olacak, hiçbir yerde çalışmadıklan halde ilkokullara devam etmlyen çocukların normal öğretim yapan okullara, iş yerlerinde çalışan veya evlerde hizmetçi veya evlâtlık olarak bannan çocukların da akşam kurslarına devam etmeleri temin olunacaktır. Bu yıl akşam kurslarına 3822 çalışan çocuk devam ediyor.
Amerikanın ihracını serbes bıraktığı 8 madde
Aldığımız malûmata göre, Amerika hükümeti yılbaşından İtibaren İhracı sarbes bırakılacak sek!» maddeyi Hân etmiştir.
Bu maddeler arasında bilhassa tabii kauçuk, pamuk ipliği, otomobil ve bazı kimyevî maddeler vardır.
biracı serbaa bırakılan maddeler İçin memleketimizden derhal akreditif açılacaktır.
Bulgarûtanla ticaretimiz gelişmeğe başladı
Son haftalar İçinde Türk - Bulgar ticareti göze çarpan gelişmeler kaydetmeğe başlamıştır.
Ticaretin gelişmesi için gerek Bulgar ve gerek memleketimiz ticari mahfillerinde çalışılmaktadır.
Bulgarlstonda Tilrklya ile ticaret yapmak İçin yani şirketlerin kurulduğu do haber Yerilmektedir. Bulgurlar, memleketlml»d«n bilhassa bakır, va-leka. boru, naftalin, balmumu, taze balık İstemektedir.
Buna karşılık olarak oradan porselen eşya, cam, güiyağı, manga! kömürü ve ban makineler gelebilecektir.
Bu akşam saat 20.30 da
DRAM KISMİ ■ANATKİR âŞKj
KO.MEDj KISMI SÖYLEMELİ MİT
Tramvay İdaresi tarafından otobüsler İçin Amerlkaya sipariş edilecek garaj hakkında geçende bir fıkra neşretmlştlk. Elektrik, Tramvay umum müdürlüğünden bu hususa dair şu malûmat verilmektedir:
«Sürp Agop'takl muvakkat garaj yakında yıkılacağından. Şişlide tramvay arabalığı yanındaki arsamızda 36 araba sığa bilecek büyüklükte, İskeleti tamamen betonarme bir garaj projesi yapıldı. Bu bina 500 bin liraya malo-lacaktı. Fakat yakında otobüs adedinin artacağı göz önünde tutularak, bu binanın İki misil büyütülmesi ve ayrıca bir de tamir atelyesl İlâvesi düşünülmüştür. Bu takdirde 7500 M 2 mesahasına baliğ olan garajın betonarme olaTâk inşası İçin takriben 1,250,000 liranın sarfı lâzım gelmektedir, \
Ağır ve masraflı olan betonarme İnşaattan sarfınazar edilerek, bu gibi garaj binalarının birçoklarında olduğu gibi, demir İskelet olarak yapılması ciheti düşünülmüş ve bir fikir edinebilmek İçin Amerlkada bazı firmalara flat sorulmuştur. Alınan cevaplar pek cesaret verici görüldüğünden ve şimdiki muvakkat garaj m da pek yakında yıkılması mecburiyeti karşısında bulunulduğundan, müstaceliyet kesbeden bu mesele için, İdaremlzce verilen şekil ve eb'ada ve tanzim edilen fenni şartnameye tamamen uygun olmak üzere, makalenizde bahsedildiği gibi — eski kelepir portatif bir gaarj — değil de tamamlle yeni ve sabit bir garaj binasının demir iskele-
Umumî Meclis
Kömür fiatı
Dün kömür işine dair görüşmeler oldu
Umumi meclis, dün İkinci reis vekili B. Abdülkadlr Karamürselln başkanlığı altında toplanmıştır. Meclise gelen bazı teklifler alâkalı encümenlere havale edildikten sonra gelen mazbatalar okunmuştur. Bu arada Kartal kazasına tabi Pendlk'in bir bucak (nahiye) olarak teşkili hakkında Vilâye İdare heyeti kararının Mülkiye encümeni tarafından da tasvl-bedlldlğlne dair bir mazbata da kabul edilmiştir.
Bundan sonra âzadan B. Zahit Ural
söz alarak dedi ki:
— Bugün gazetelerin birinde bir karikatür çıktı. Son konan kömür narhın bizim meclisimizle alâkadar gösteriliyor. Filhakika kömüre flat konma İşinin uzayıp gitmesi halkın biraz canını sıkmıştır. Fakat meclisi âlinizin bu işle alâkası yoktur. Bu efkârı umumlyeye yanlış aksettiriliyor. Riyaset makamı bu İşle alâkadar olmuş mudur?
Reis muavini B. Rlfat Yenai — «Evet, böyle bir karikatür gördük. Filhakika Umumi meclisin kömüre konan flatle hiçbir alâkası yoktur.» dedlken sonra, mangal kömürüne Daimi encümende nasıl flat konduğunu ve Daimi encümenin koyduğu 17,5 kuruş flatln Vilâyet İdare heyeti tarafından 18 kuruşa nasıl çıkarıldığımı hikâye ettikten sonra dedi kİ:
— Karikatür, cereyanı ahvale zıt olarak neşrediimişir. Hakikate uygun değildir. Bu karikatür üzerine yarın bir tekzip göndererek keyfiyeti tavzih edeceğiz.
Daimi encümenden B. Ekrem Tur, Daimi encümen tarafından konulun fiatLn Vilâyet İdare heyeti tarafından arttırıldığını, halbuki Vilâyet İdare heyetinin kanunen, encümen kararını ya tasdik veya reddedebileceğini, fakat flatl değlştiremiyeceğinl söyledi. ______________________________
Meclisin Çatalca âzası B. Naci söz cl seçmen sayısının milletvekili seçl-alarak, kendisinin bir kömür İstihsal ~... - -..............
merkezi olan Çatal çayı temsil ettiğine İşaret ettikten sonra mangal kömürüne toplan olarak 15 kuruş flat konmasını da fazla bulduğunu söyll-yerek dedi kİ:
— Bu sene tüccar 12 kuruştan yukarı Devlet- İşletmesinden kömür almamıştır. Tahmil ve tahliye masrafı da 40 paradan fazla değildir. Nihayet toptan kömürün 13 kuruştan fazlaya satılmaması lâzım gelirdi.
B. Rlfat Yenai. kömür lşlerlle alâkalı bhlunanİ3nn Daim! encümende dinlendiklerini ve hesapların İnceden İnceye yapılarak flat tâyin edildiğini söyledi.
B.Halil Hilmi Uyguner, Daimi encümen tarafından konulan karan Vilâyet tdare heyetinin tâdile salâhiyeti olup olmadığım sordu.
Reis muavini B. Rlfat Yenai. Belediye kanununun 16 inci maddesinin 43 üncü fıkrasını anlatı, Encümen tarafından konulan flat üzerine. Vilâyet tdaj^ heyetinin kararını riyaset makamının, müstehlikin fazla llatle kömür almamasını temin etmek mnk- , «adile bir ar. evvel İlân ettiğini ve bu ' Reislik makamlle Umumi meclisin fl-hususta takdir hakkını kullandığını Reisin; makamıyla Umumî meclis fi-lzai'i etti. 1 kir birliği halinde bulunduğu anloşıl-
Netlcede, kömüre âzami Hat koy-. (jı ve konuşulacak başka İş olmadı-mak manulyfe Umumi meclUla alA- Çından, oturuma soü wUdk
ti] o oluklu eternltten mürekkep çatı örtüsü, camları ve çinko gibi esasen hariçten getirtmek mecburiyetinde bulunulan akşamı hakkında İngiltere yb Amerikanın en tanınmış firmalarından kati teklifler İstenilmiştir.
delen müteaddit tekliflerde umumiyete demir akşamı 350 ton ve diğer akşamı takriben 200 ton kadar olan bu kısmen mamul malzemenin fob flatl 18000 İngiliz lirası raddesindedlr kl, nakliyat, sigorta ve saire dahil, İstanbul# teslim flatl 160.000 Türk liralı kadar tutacakır.
Esasen mezkûr garaj binası yalnız demir İskeletten İbaret olmayıp bunun tamamlie yeril malzeme İle burada yapılması lcabeden ve takriben 500,000 liraya baliğ olacak temel, duvar, grobeton, sıva, boya ve saire ile demir akşamı ve diğer malzemenin montaj işleri de vardır. Tahmin! keşfe göre böyle bir binanın tekmil maliyet flatl 050 - 700,000 liraya baliğ olmaktadır kİ, betonarme İnşaatta nlsbeten aradaki fark 5 - 600,000 îlra gibi mühim bir tasarruf temin etmektedir. Buna mukabil harice dövizle sipariş edilecek kısım yalnız 13.000 İngiliz lirası tutacaktır. Kaldı kİ İnşaat betonarme olarak yapılsa dahi, cam, çinko ve efemi t gibi akşamın gene hariçten döviz mukabili temin edilmesi icabeder.
Hülâsa, harice sipariş edilecek malzeme, garaj binasının heyeti umuml-yesl olmayıp, bunun ancak zarurî olan ve memleketimizde bulunmıyan cilz! bir kısmıdır.
Belediye, kömürcülerin kontroluna başladı
Belediyenin mangal kömürüne alt toptan ve perakende âzami satış fiat-lerl hakkındakl karan, İlân edilmek sure t He dün sabahtan İtibaren yürürlüğe girmiştir. İsanbulda odun ve kömür satan 600 den ziyade esnafın satış fiatlerl kontrol edilmeğe başlanmıştır. Ticaret ve Esnaf odalarına kayıtlı olmak şartlle kömür İşiyle uğraşanlar, şehrimiz Orman İşletmesi müdürlüğü depolarından kömür alıp satabilecekleri gibi, İstihsal bölgelerinden aldıkları mahrukatı şehrimizde satmak suretile İşletmenin bayiliğini yapabileceklerdir,
Tesblt edilen âzami flatten fazlasına kömür satanlara bir daha kömür ' verllmlyecektlr.
Vali ve Belediye reisliği tarafından Hân edilen flat kararnamesine göre, mangal kömürünün kilosu toptan on beş buçuk, perakende 18 kuruştan satılacağından, Rumeli, Anadolu, Bulgarya, meşe ve gürgen gibi nevilerine göre adlar alan cinsler ve bunların ellemeleri perakende kilosu 18 kuruşu geçmemek şartlle münasip flatlerle satılacaklardır.
Münhal Milletvekillikleri
Açık bulunan İstanbul milletvekilliği seçimi İçin hazırlık emrinin geldiğini yazmıştık. Dün bir gazete, ikinci seçmenler sayısının ölüm, başka yere nakil gibi azalması takdirinde, İkinci seçmenler sayısının mürettep miktara göre tamamlanması için evvel fı ikinci seçmen, bundan sonra da milletvekili seçimi yapılacağını yazıyordu.
İntihap kanununun hükümlerine göre, sayısı azalan İkinci seçmenlerin mürettep sayıya çıkarılması İçin birinci seçmenlerin seçime davet edilmeler! lâzımdır Fakat bugünkü Ikln-
mlıle mâni olmadığı tahmin ediliyor. Beçlmln 2 aralık 1945 pazar günü yapılması İçin yakında emir gelmesi beklenmektedir.
Halka dağıtılacak sabunlar getirtiliyor
Ticaret Bakanlığının şehrimize, halka satılmak üzere tahsis ettiği 100 ton sabunun tstanbula getirilmesi devam etmektedir. Nakil İşinin pazartesiye kadar tamamlanacağı ümfdedlll-yor, önümüzdeki hafta sabun satışlarına başlanabilecektir.
Vilâyet Dağıtma komisyonu tevzi şeklini henüz kararlaştırılmadıysa da sabunların aile başına ve ailelerin nüfus sayılan da heaabedllmek s metile. ekmek karılarındaki harflerden blrlle satılması uygun görülmektedir.
Bundan başka devam eden makara tevziatının yalnız Yeril Mallar mağaralarında değil, her İlçede müteaddit bayiler tarafından satılması uygun ı görülmüştür.
İstanbul defterdarlığı mitil Emlâk müdürlüğü bir mûddcttenberl Balmumcu çtfiiğl arazisindeki arsaları satılığa çıkarmışta. Satılacak arazi Mecldlyeköyü İle beraber Yıldız sırtlarından bir kısmını, bu arada B*-şlktaşta Ihlamur deresine kadar uzanan yerleri İçine alan çok geniş bir sahadır.
Satılığa çıkarılan «gayrî menkul»-lerden çoğu arsa halinde olmakla beraber bir kısmının da üzerlerinde bina İnşa edilmiştir.
Balmumcu erazlsi, Sultan Meelt devrlndenberl boş bir halde, bulunduğundan birçok kimseler, seçtikleri erazl üzerine birer bina yapmışlardı. Bu binalar vaktiyle — tapuca tescil edllmlyen — «mabeyin senetleri» ile satılmak suretiyle elden ele geçmekte idi. Bu hal kanunu medeninin tatbiki tarihine kadar sürmüştür Kanunu medenî tatbik edildikten sonra — çoğu geceleri yapılan — bu binaların kanuna göre yıktırılarak haal-nel hassadırh mâliyeye gecen bu erazlye defterdarlığın fiilen el koyması lâzımdı. Kanunî vaziyet bu merkezde İken köy haline gelmiş, imaî edilmiş bir yerin binalarını yıkmak doğru görülmemiş ve 1936 tarihinde Vekiller Heyeti tarafından bîr karar verilmişti.
Bu karara göre erazlnln her bir parçasına 1936 senesi rayicine göre birer kıymet konacaktır, Erazl, İşgal edenler tarafından bina yapmak, ağaç dikmek ve sair suretle ihya edilmiş İse bunlar «muhyin olarak kabul edilecek ve bu erazl, bu kıymet üzerinden kendilerine tefviz edilerek namlarına tapusu verilecekti.
Vekiller Heyetinin bu kararı üzerine kaymakamın reisliği altında komisyonlar teşkil edilmiş, Balmumcu Çitliğinin bütün erazlsi birer birer gezilerek, kıymet konularak İşgal edenler» tebliğ edilmişti. Fakat verilen müddet geçtiği halde şnglllerden birçoğu İşgal ettikleri erazinln parasını ödeyerek tapularım almamışlardır. Aradan altı senelik bir müd-
B. Tevfik Fikret Sılay Anka ra ya hareket etti
Büyük MUet Meclisi başkan vekilliğine seçilen Fart! Vilâyet İdare heyeti eski başkanı B. Tevfik Fikret Sılay. Parti başkanlığı İşlerini yeni başkan B. Alâeddln Tiridoğluna devrettiğinden, dün akşamki trenle şehrimizden Ankaraya hareket etmiştir.
B. Tevfik Fikret Sılay, Haydarpaşa istasyonunda Vali, Parti başkam, Vilâyet, Belediye. Parti erkânı ve Umumi meclis Asalarından mürekkep büyük bir kalabalık tarafından uğıir-İanm ıştır,
Ekonomi Bakanlığı teşkilâtı normal zamanların icaplarına, uydurulacak
Aldığımız malûmata göre Ekonomi Bakanlığı teşkilâtını nrrmal zamanın icaplarına uydurmak maksadlyle tetkikler yapmaktadır.
Teşkilâtın genişlemesi için bir proje hazırlanacak ve bu proje kanun haline getirilecektir.
Yeni teşkilâtta mıntaka İktisat müdürlüklerinin vazifeleri genişletilecektir. Ayrıca müdürler de muhtelif mevzular üzerinde çalışacak şeflikler arasında İş bölümü yapacaklardır.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin Türkiyedeki Büyük Elçiliği ilân ediyor
Türklyede ikamet eden ve kendi Sovyet vatandaşlığının muamelesini yaptırmak istiyen Ukranla ve Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist cumhuriyetlerin garp eyaletlerinin vatandaşları 1945 sene Aralık ayının 31 İne kadar SSCB - nln Ankaradakl Büyük Elçiliğinde veya SSCB-nln istanbuldokl Başkonsolosiurmnöa kaydedilmelidirler. Kaydetme yukarıda adı geçen dairelere gelmek ve kendileri gelmediği takdirde hususi bir arlze İle milli (Folonya) pasaportlarını posta İle göndermek .suretiyle yapılabilir.
1945 sene Aralık ayının 31 İne kadar kendilerini kaydettlrmlyen mezkûr vatandaşlar SSCB vatandaşlığına umum! esaslara binaen «Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin vatandaşlık» kanunu S - cü maddesine esasen kabul edilebileceklerdir.
pangaitı YENi Sinema—
Yeni müsteclri Recfp Kcinahlıoğlunun yeni koyduğu tabi! ve güzel sesli Zclsa makinelerde,. ve her hafta birbirinden güzel seçme ritimleri-3e daha yaz mevsiminde sinema dahilinde yaptığı tadilatla rutubet ve «alre gibi mahzurların önlen meri sayesinde müşterilerinin günden güne artan rağbet re sevgisini kazanmaktadır.
Bundan cesaret alan müessesemlı bu gün matinelerden İtibaren senenin unutulmaz ve seyrine doyum olmaz İki btlyttk filmini takdim etmekle zevk duyar.
Dan3, müzik, şarkı v« neşeden yatarılmış tamamen renkli büyük şaheser,
1 — YILDIZLAR YILDIZI (Htilo Frlsco Hello) I Baş rollerde: ALİCE FA YE — JOHN PAYNE — JAK OAKÎE
2 — GANGSTERLER ÇETESİ ey e can vc Macera filmi ■ Suvarede balkon numaralıdır, yerlerinizi gündüzden kapatın».
Tel: 84137.
DtKKAT- S n nıı-nı* dalma uu-na günl rl program
det geçtikten sonra defterdarlık, henüz muallâkta kalan erazlyl mülkiyet bakımından halletmek İçin bugünkü rayice göre yeniden kıymetlendirmiş ve bunları satılığa çıkarmıştır. satış, Arttırma ve eksiltme kanununun hükümlerine göre yapılın akadır.
Şimdi üzerinde bina yapılan ve satılığa çıkarılan erazl başlıca iki hukuki vaziyette bulunmaktadır: Arsa kıymetleri, üzerindeki binaların kıymetinden fazla olanlar veya bina kıymetleri arsalann kıymetinden fazla olanlar.
Şayet arsanın kıymeti binadan fazla ise medeni kanunun hükümlerine göre binanın yıktırılarak enkazının bina sahibine verilmesi ve arsanın satılığa çıkarılması lâzım gelir. Defterdarlık, arsasının kıymeti yüksek olan binaları yıkmak cihetine gitmemekte ve bu vaziyeti halletmek İçin mahkemeye müracaat etmektedir.
Satılığa çıkarılan arsalar İçinde üzerindeki binadan fazla kıymette olanlar ancak dört beşi geçmemektedir.
Çokluğu teşkil eden arsalar da üzerindeki binanın kıymetinden fazladır. Bu arsalar — konan kıymet üzerinden — doğrudan doğruya müzayedeye çıkarılmaktadır. Bu gibi arsaların çoğuna yine bina üzerindeki mal sahipleri talip olmaktadırlar.
Bunun için defterdarlık — gazetelerle ilân etmekle beraber — hususî surette erazlyl İşgal edenlere birer mektup yazarak müzayedeye İştirak temeğe kendilerini davet etmektedir. Erazinln üzerindeki şagll müzaypde-ye iştirak etmezse erazl alıcının, bina sahibi He uyuşması külfetini kabul etmesi şartlyle ^satılmaktadır. Bina sahipleriyle uğraşmak ve belki dc mahkemeye düşmek gibi külfet ve zorluklardan dolayı müzayedeye cihardan arsalara hariçten pek az talip çıkmaktadır.
Hulâsa satılığa çıkarılan crari gene üzerindeki bina sahiplerine satılmaktadır.

Hariçten yumurtalarımıza fazla istek var
8on günlerde bilhassa İspanya başta o]mak üzere birçok memleket!'r-den yumurtalarımıza çok İstek vardır.
Alıcılar, Hatların hayli pahalı olmasına rağmen yine yumurta İstemektedirler. Yumurta fiatlerl gün-dengüne de yükselmektedir. İri yumurtanın 1440 lık sandığı 125 liraya kadar çıkmışta.. Ulaklar 105 - 110 liraya kadar satılmaktadır.
Harice yakında tik parti bin sandık yumurta gönderilecektir.
VEFAT
Ankara Askeri aşı hazırlama mli-esseseal müdürü ve Adalet Bakanlığı doktoru bakteriyolog binbaşı RazI Man er eşi ve rahmetli yarbay İhsan Kurtarcan kerimesi
HANDAN MANER memleketin en güzide doktorlarının İhtimamlarına rağmen tutulduğu hastalıktan kurtulomıyarak henüz genç yaşında ve geride küçük bir yavru bırakarak hayata gözlçrlnl yummuştur. Cenazesi bugün öğle namazını müteakip Ankarada Hacı Bayram camiinden kaldırılıp orada son istirahat yerine tevdi olunacaktır. Kederli ailesi ile aile dostlarına candan baş sağlığı dileriz.
A B9
23 Kasım11945
«ahire 4
Van zelzelesi felâketzedelerine yardım
Üç gün evvel Van bölgesinde vukua (den yer depremi felâketinden za-far gören yurtdaşlara muhtelit makamlar ve teşekküller tarafından gerekil yardımlar yapılmaktadır. Dep-niden bina inşa emek İçin de teşebbüslere girişilmiştir.
Bu maksatla dün Van vilâyeti, şehrimiz valiliğine gönderdiği bir telgrafla 4000 kilo inşaat çlriri Ute-mlştir.
Vilâyet, şehrimizde çivi imal eda» fabrikalara çivilerin hazırlanmuuu bildirmiş, mallan nakledecek ambar temin olunmuştur. Ayrıca d» Van vilâyetinde çivilerin teslim alınması İÇln burada bir mutemedin Urtn «İlmesi İstenmiştir.
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
18 M. S, ayarı v» Radyo salon orkestrası, 18.30 Konuşma, 18.45 Şarkılar, 10 M. 3. ayarı, Habertor. İfiJO Geçmişte bugün, 19.25 Karışık şarkılar, 19.45 Konuşma, 20 Dört «asil koro, 20.15 Radyo gazeten, 2*48 Trinril 21.30 Serbo saat, 24..48 Tariki Tü>k müziği. 22.16 Dvorak PUnolu Kdla-tet, 2Î.45 M. S- ayarı ve Haberler.
Yarın sabahki program
7.30 M. 8. ayan ve Müzik: (■Fİ.), 7.41 Haber İM, 8 Mtlzlk: İPİ.).
1130 M. 8. ayarı, şarkılar, 12.46 Haberler, 11 Radyo salan orkestran, 18.86 şarkı ve türküler, 1150 Oumhur Başkanı armoni mürikOM.
Tamir edilecek Denizyolları iskeleleri
Devlet Denizyolları İdaresi Böğas-Iclndeld iskelelerden bu sene tamire çn çok muhtaç olanlarını derhal yaptıracaktır. Bu sene tamiri yapılacak İskeleler şimdilik Kandilli, Paşabah-jesi, Beylerbeyi ve Kanlıeadır.
Tahsisat azlığı yüzünden lUndllUs muvakkaten tamiri yapılan bu İskeleler peyderpey betona tahvil olunacak-
Diğer taraftan Anadolu yakam iskelelerinden. Maltepe, Kartal iskeleleriyle Ada İskelelerinden birkaçı da feu kış tamir olunarak yoz mevsimine yetiştirilecektir.
Denizyolları idaresi, bütün İskelelerin beton ve aynı tipte olmam kararındadır. Bu kararın tatbikin*, mal-geme Üstlerinin ucuzlamasını mütaa-kıp geçilecektir,
Zayi — Yalvaç orta okulundan 341 - 942 ders senesi eylûa avında almış olduğum bitirme ehliyetimi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Adras: Süleyman oğ. Nuh Boroğlu 33», Sofular mahalleri No. 188 Yalvaç
Zayi ilânı — İstanbul Esnaf odfc-suıdan aldığım 10639 saydı grup vesikasını zayi ettim. Yenisini çıkaracağından eskisinin bir kıymeti kalmadığı İlân olunur.
Mejunct Çelilkkol Yeşildkek No. 12 de
Zayi — Samatya nüfus memurluğundan altlığım nüfus kâğıdımla blr-llkts Fatih askerlik şubelinde ka-yatlı askerlik tezkerem İstanbul asliye dördüncü hukuk hâkimliğinin 945/135 dosya numarası kaybolmuştur. Yenilerini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
316 doğumlu Mümin Gülsün
Edirnede Beden Eğitimi öğretmen okulu
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Edirnede açılmasına karar verilen beden eğitimi orta öğretmen okulunun hazırlıkları tamamlanmış, okula kabul edilecek öğrenciler seçilmiştir. Yeni okul pazar günü törenle açılacak, pazartesinden İtibaren de öğretime başlıyacaktır. Okula bu yıl İlse ve öretmen okulu mezunlarından sınavla 60 öğlenci kabul edilmiştir. Önümüzdeki ders yılında öğrenci sayısı 250 ye yükseltilecek, bu suretle orta okullarla liselerin beden terbiyesi öğretmen İhtiyacı karşılanacaktır.
Kadıköy 2 nel Sulh Hukuk Yargıçlığından :
Ölen ve terekesine Yargıçlığımızda el konulan Naciyenln terekesi arasında bulunan menkul eşyasının 30/11/345 cuma günü saat 14 te ve bitmediği takdirde 11/12/945 salı günü aynı saatte devam olunmak üzere Kadıköy Moda cadde»! Leylâk sokak 20 numaralı evde açık arttırma suretlle satılmasına karar verilmiştir.
İsteklilerin yazılı gün ve saatte satış yerinde bulunmaları yayınlanır.
(15449)
Üsküdar meydanındaki tarihî çeşmenin yeri değiştirilecek
Üsküdar meydanında kısmen topluğa gömülmüş bir durumda olan, ve 200 yıl kadar evvel damat İbrahim paşa zamanında yaptırılmış bulunan tarihi çeşmenin yerinin değiştirilmesi İçin etütler yapılmaktadır. Meydanın gittikçe .yükselmesi yüzünden bugün yarısı örtülmüş olan bu eser, şimdiki yerinden kaldırılarak geride bulunan parkın İçine yerleştirilecektir, çeşmenin nakit İşiyle mütehassıs B. Prost bizzat meşgul oluyor.
İstanbul Asliye Üçüncü Hukuk Yargıçlığından :
Ferlhan Çıkla tarafından evvelce Kasımpaşa ZLncLrllkuyu caddesi 230 No. lı evde oturmakta iken yeni İkametgâhının. belirsiz olduğu tahakkuk eden Cemili Çıkla aleyhine mahkemenin 945/847 NO, lı dosyası ile açılan boşanma dâvasının muayyen celsesinde dâvâlı, Uânen tebligata rağmen gelmemiş olduğundan hakkında gıyap karan ittihaz ve llftnen tebliğine karar verilerek mahkeme 17/12/945 saat 14 e talik edilmiş ve gıyap karan mahkeme divanhanesine talik kılınmış olduğundan dâvâlı Cemilin mezkûr gün ve saatte mahkemede hazır bulunmadığı veya bir vekil göndermediği takdirde gıyabında tahkikata devam edilerek bir daha oturuma alınmayacağı Hân olunur. (15448)
Beyoğlu ikinci Noterliğine:
Azlin ame
Azlcdcnler: Şaklr Zümre ve refikası Zellha Zümre. Maçka Teşvikiye Cad. Belveder Apt. No. 2
Azledilen: Selâhatfin Kumbaracıbaşî. Galata Tünel caddesi No. 37 de Beyoğlu İkinci noteri!ğlnce 20 Mayıs 1940 tarih ve 5808 yevmiye numaralı ve eylül 1941 tarihli vekâletnamelerimizle muhatap damadımız Bclâhattin Kumbaracıbaşı'yı umumi vekil tayin etmiştik. Bu kere vekâletine nihayet vermiş olduğumuzdan bunun kendisine tebliği tarihinden İtibaren bu vekâletnamelerin hükmü kalmadığının ve binaenaleyh vekâletnamelerde yazılı haklardan kendisini ıskat ettiğimizi ve bundan böyle îıer hangi bir İşimizi görmeğe bir gûna salâhiyeti kalmadığını mübeyyln işbu azF.namenln mumaileyhe usulen tebliğini saygılarımızla dileri.
14 Kasım 1945 İmza
Şaklr Zümre
Bu suret dairede 14 Kasım 945 tarih 10625 sayıda saklı nüshasına ■uygun olup istek üzerine «Akşam» gazetesinde neşredilmek üzere üç nüsha olarak kendilerine verilmiştir-
İmza Zellha Zümre
Beyoğlu İktfıcl noteri Hilmi Umar
Açık eksiltme ilânı
lata nbul defterdardı ğından ı
Keşif bedeli Dosya No, Lira K_ Sİ 1213-5/1 6996,40
Lira
525 Beşiktaş. Şeref stadında yaptırılacak müteferrik onarma işi.
Yukarıda yazılı stadın onarma işi açık eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltme, 10. 12. 945 pazartesi saat 15 de Millî Emlâk müdürlüğündeki komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin en az bir teahhütte (3000) liralık iş yaptıklarına dair idarelerinden almış oldukları belgelere dayanarak İstanbul İline başvurup eksiltme gününden (ara verme günleri hariç) üç gün evvel alınmış yeterlik ve 945 yılı ticaret odası belgeleri ve te-pıinat makbuzlarile komisyon*, keşif ve sair evrakı görmek İşin de sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (15459)
Yorgancıların ve döşemecilerin Dikkat Nazarına:
İktisat Vekâletince pamuk tahsisi yapılmıştır. Talop olunan mlk-darin fıçte biri İlk parti olarak veriliyor.
Vaktinde müracaat etmiş bulunan esnafın bedelini Kapalı Çarşı merkezinden
örücüler caddesi Büyük Zafran hanındaki kooperatif ____
Öğrenerek parayı en geç 27 Kasan 1945 akşamına kadar Beyazıt İş Bankasındaki 94 No. Iı hesabımıza yatırmaları lâzımdır. Vaktinde parasal yatırım yanların pamuğu Kooperatifçe alınnuyacağmdon hakları yanacaktır. Keyfiyet ehemmiyetle rica olunur.
Yorgancı ve Döşemeci Kooperatifi
ÇELİK ■ BOYA TÜRK ANONİM ŞİRKETİNDEN: isvlçrenin tanınmış kimyevi maddeler, tıbbi müatahiaiat yapan fabrikalarından biri olan
C i B A Anonim Şirketi tün 1/11/945 tarihinden itibaren sınai boyalar re yardımcı kimyevi maddeler kısmının
Türkiye Umumt Acenteliği
al deruhte etmiş olduğumu® kıymetli müğterllerimta* saygı İle arzederlı. Siparişlerin daha kolay ve süratle icraa İçin her türlü teşkilât ikmal editaışl'tlr.
Boyaların kullanış tarzlarını mahallerinde alâkadar müesse-seselere göstermek ve yeni usuller hakkında fennî İzahatı vermek üzere İki mütehassıs mühendisimiz üeratslz olarak müşterilerimizin emirlerine âmadedlr.
Verilecek siparişlerin kısa zamanda ve müsait şartlar dahilinde yerine getirilmesi İçin bütün tertibatın alındığını saygı ile arzeder, kıymetli itimat ve teveccühlerinizin devamını dileriz.
Çelik - Boya 7. A. Ş.
Ankara Han kat 6 Galata - İstanbul Telefon: 44122
Kartal malrhüdürlüğünden:
Muhammen Teminat kıymeti akçesi
Dosya No. 8155-110
Cinai ye mevkii
Yeni kariye Kavaklıbayır mevkiinde 14 kapı 12 ada 2 parsel sayılı evin 3/8 hissesi.
Yenlkarlye Başıbüyükyolu 09 kapı, 117 ada,
9 parsel sayılı 344 metre murabbaı arsa.
Yealkariye Başibüylikyolu 9/1 31 ada 18 parsel sayılı 374 metre murabbaı arsanın 1/3 hlşşeşl.
8261-71 Yenlkarlys Hüsnlye caddesi 10/11 kapı 30 ada
8 parsel sayılı 274 metre murabbaı arsanın 1/3 hissesi.
I Maltepe Küçük sokak 2 kapı, 252 ada, 2 parsel sayıl) 284 metre murabbaı arsa.
) Maltepe Yeni sokak 10 kapı, 226 ada, 8 parsel sayılı 88.50 metre murabbaı arsa.
8 Maltepe Karaağaç sokak 11 kapı, 319 ada.
0 pareel sayılı 29,50 metre murabbaı arsa.
Maltepe Tarla sokak 23 kapı, 245 ada, 3 parsel sayılı evin 5/20 hissesi.
Maltepe Beşçeşmeler sokak yeni 17 kapı, 222 ada, 11 parsel sayılı maa aralık kâglr ahır.
Kartal Ankara caddesi yeni 1 taj 5 sayılı 46,50 metre murabbaı arsa.
“Yukarıda yazılı gayri menkuller 7/12/945 cuma günü saat 14 müdürlüğünde müteşekkil komisyonda ayrı ayrı açık arttırma İle satılacaktır.
İsteklilerin geçici teminat makbuz ve nüfus tezkereme birlikte belli gün ve saatte komisyona ve fazla İzahat al'mak İsteyenlerin Malmüdürlük Milli. Emlâk servisine müracaatları İlân olunur. (15248)
8201-246
8280-762
8169-100
8260-50
8154-22
8260-72
180
ııa
876
183
213
111
46
540
600
100
13
13
16
16
4
41
8 de Mal-
İstanbul Tartm Okulu sabit sermaye çiftliğinden
1 — Mektebimiz mamullerinden tahminen 300 kilo kaşar peyniri kilosu 280 kuruş flatle açık arttırma İle satılacaktır.
2 — Arttırma Balıkpazarında Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu satış bürosunda 8/Aralık/945 perşembe günü saat 11 de yapılacaktır
3 — Muhammen kıymeti 840 Hra olup muvakkat teminat 03 Uradır, şartname her gün m?sal saatleri dahilinde sözü geçen kurumda görülebilir.
İsteklilere duyurulur.
(15331)
E Marangozlara Müjde... "“1
Avrupa malı ve orijinal ambalajlı /1
_İK ŞERİT TESTERE MAKİNESİ
Satılıktır. Eminönü meydanı No. 22, Tel: 22400
Ofisimizden yağ alan bakkallara
Ticaret Ofisi Umum Müdürlüğünden:
1 — Varil ve tenekelerin boşalır boşalmaz geri verilmesi,
2 — Eylül ve ekim ayları için verilmiş otan yağların hesaplarının
tezeldsn kesilmesi ehemmiyetle rica olunur. (15338)
Devlet Deniz Yolları ve Limanları İşletme Umum Müdürlüğü ilânları
1 — Anadolu Cankurtaran bölgesinde YÖnburnunda Sis topu barakasında ve Rıva, Karaburun ve Gelera tahlisiye binalarında- yapılacak onarım İşleri pazarlıkla eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu işlerin keşif tutarı (6957) lira (41) kuruştur.
3 — Geçici güvenme (521) lira (80) kuruştur.
4 — Eksiltme kâğftiarı her gün Yapı şubesinde görülebilir.
5 — İsteklilerin, eksiltme şartnamesinin 4 üncii maddesinde yazılı belgeleri 50 kuruşluk pul ve bir fotoğraf İle birlikte — eksiltme gününden tatil günleri dışında en az yedi gün önceye kadar — bir dilekçeye ekli-yerek Genel Müdürlüğe vermeleri ve alacakları yeterlik belgesini pazarlığın yapılacağı 4712/1945 salt günü saat 14 de Tophanedeki eski muhasebe binası içindeki Genel Müdürlük Satın Alma Komisyonuna baş vurarak vermeleri lâzımdır.
6 — Genel Müdürlük ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (15496)
"Gümüş çatal bıçak takımı "
Paris İşi fevkalâde bir şekilde İşlenmiş 129 parçadan mürekkep komple takım 29 Kasım perşembe günü satışa çıkarılmak üzere San-dal Bedesteninde teşhir edilmektedir.
Boş tenekeler satılacaktır
İstanbul memurlar kooperatifi müdürlüğünden t
Küçükpazardaki ambarımızda 89 adet peynir tenekesi, 117 adet yağ tenekesi, 40 adet zeytinyağı tenekelerimiz açık arttırma ile satılacağından isteklilerin ihaleye müsadif 27. 11. 945 salı günü saat on beşte Galatada eski Gümrük sokağında Âda handaki Şirketimizin merkezine müracaatları, (15433)
Boş çuvallar satılacaktır
İstanbul memurlar kooperatifi müdürlüğünden!
Küçükpazardaki ambarımızda mevcut kısmen sağlam, kısmen sakat 2600 adet şeker, 89 adet sabun. 90 adet erzak. 12 adet soda, 18 adet kâğıttan imal edilmiş çuvallarımız açık arttırma İle satılacağından isteklilerin ihaleye müsadif 26.11. 945 pazartesi günü saat 15 de Galatada eski Gümrük sokağında Ada handa Şirketimizin merkezine müracaatları, (15434)
Pazar günleri son tünel seferleri
î. E. T. T. umum müdürlüğünden:
Tünelin pazar günlerine mahsus son seferlerinin saat 21 de yapılacağı sayın halka İlân olunur, (15454)
TALEBE ALINACAK
Maden tetkik ve arama enstitüsü genel müdürlüğünden :
Zonguldak Maden Başçavuş okulunun aralık 1945 yılında başlıyacak devreri için seçme sınavı İle yatılı ve parınız talebe alınacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığınca ikinci, derecede Orta ihtlsa* okulu olarak kabul edilen bu Teknik okulun, birinci senesi pratik, diğer iki senesinin biri pratik, diğeri teorik olmak üzer» ikişer sömestlre aynimi? üç senelik öğrenim «üreri vardır.
Aşağıda yazılı maddelere uygun belge verebilen İsteklilerin en geç 27 11,1045 akşamına kadar dllekçelerileZonguldak Maden Teknisyen mektebi müdürlüğüne başvurmaları gereklidir.
1 — Türk olmak,
1 — Doğruluk kâğıdı göstermek (1944 - 1948 ders yılı mezunlarından bu aranmaz.)
Bulaşıcı hastalığı olmamak, sağlık durumu maden ocaklarında pratik çalışmağa uygun bulunmak (sağlLk muayenesi Zonguldakta yapılacaktır) .
4 — İlkokulu bitirme diploma veya belgesi göstermek,
5 — 18 yaşına girmiş ve 25 yaşını geçmemi? bulunmak,
8 — Nüfus cüzdanı ve 12 adet vesika fotoğrafı vermek.
istekliler 28.11.945 te Zonguldak Maden Teknisyen Mektebinde ilkokul derslerinden yazılı sınava girecekler ve kazananlar sağlık muayenesinden sonra pratik stajlarına başlamak üzere ocaklara dağıtılacaklardır. 15261)
Devlet Orman işletmesi
İzmit Müdürlüğünden
Yapılacak İş
Mahal ve mevkii Miktar ve cinsi : Muhammen bedeli, İlk teminatı Müddeti İhale şekli İhal tarihi i
İhale yeri
1 — Yukarıda yazılı odunların kesim, nakil ve İstif İşi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Buna alt şartname Ankarada Orman Genel müdürlüğünde, Geyve, Karasu. Adapazar ve İzmit İşletme müdürlükleriyle Çayırköy Orman Bölge şefliklerinde görülebilir.
3 — Taliplerin İhale gününde evrakı müsblte ve ilk temlnatlarlle komisyona müracaatları. (15242)
: Kesim, nakil, isti fişi
; Çayırköy bölgesi Mustafa Gabeş ormanı : 3000 kental odun
,: Beher kentali 200 kuruş
: % 7,5 hesabiyle 450 lira
1 31.8.945
: Açık eksiltme
ı 26.11.945 pazartesi günü saat 15 te
: İzmit İşletme müdürlüğü binasında.
Stajyer alınacak:
iller Bankasından:
Maden tetkik ve arama enstitüsünöe Bankamız namına (4) Hra yevmiye ile stajyer sondör olarak çalışmak ve bllâhara şehir ve kasabalarımızın İçme su İhtiyaçlarını karşılamak İçin açılacak sondaj kuyuları inşaatına nezaret etmek üzere sanat enstitüleri mezunlarından 4 adet stajyer alınacaktır.
Aşağıdaki şartlan haiz olanların 3. 12. 1945 günü akşamına kadar ellerindeki belgelerle Bankamıza yazı İle müracaat etmeleri İlân olunur.
1) Sanat enstitüsünden iyi veya pek İyi derece İle mezun olmak,
2) Yaşı 20 den aşağı olmamak,
3) Sıhhi duruniu her iklimde çalışmağa müsait bulunmak. (15257*

İstanbul üniversitesi Konferansları
REKTÖRLÜKTEN:
Üniversite serbest konferanslarından birincisi 27. XI, 1945 salı günfl saat 18 de konferans salonunda profesör F. Arndt tarafından verilecektir. Konferansın konusu (Çekirdek energlsL ve atomik bomba» dır. Konferans salonu herkese açıktır. (15327)
[
Tekel U. Müdürlüğü ilânları

]
1 — Bir adet römorkör kapalı zarf usullyle satın alınacaktır,
2 — Muhammen bedel 25.000 lira olup geçici teminatı 1875 liradır.
3 — Eksiltme 14. 12. 945 cuma günü saat 11 de Kabataşta genel müdürlük levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye girebilmek İçin taliplerin satmak istedikleri römorkörlerini 7. 12. 945 cuma günü Clball.de nakliyat şubesinde toplanacak olan fen heyetine muayene ettirerek eksiltmeye girebileceklerine dair ve sika almaları İçin-mezkûr tarihten evvel genel müdürlük levazım şubesine müracaat İle römorkörlerini kaydettirmeleri lâzımdır.
5 — Şartlaşma her gün adı geçen şubeden alınabilir. İzmir ve Ankara başmüdürlüklerinde görülebilir.
6 — İsteklilerin mühürlü fiat teklif mektuplarını kanuni vesaikte güvenme parası makbuzu veya banka teminat mektubunu İhtiva edecek olan kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar mezkûr komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde vermeleri ilân olunur.
7 __ Postada vukua gelecek gecikmeler kabul olunmaz. (15359)

Muhammen
Satın alınacak Miktarı bedel
malzeme________________Adet____ Lira Kr._________~________________
Torna tezgâhı 2 19700 00 1477 50 11
Takım bileme tezgâhı 1 5424 00 406 80 11.30
1 __ Yukarıda yazılı malzeme kapalı zarf ıısull/le satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedel ve geçici teminatları hizalarında gösteril-mlştlr.-
3 — Eksiltme 11/12/945 salı giinü hizalarında gösterilen saatlerde Ka-bataşta Genel müdürlük Levazım şubesindeki alim komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartlaşma her gün adı geçen şubeden alınabilir. Ankara, İzmir Baş müdürlüklerinde görülebilir.
5 — Eksiltmeye gireceklerin mühürlü fiyat teklif mektuplarım, kanuni vesaikle güvenme paraa makbuzu veya banka teminat mektubunu ihtiva edecek olan kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar mezkûr komisyon başkanlığına makbul mukablllnd» vermeleri ilâ» olunur.
g___Postada vukua gelecek gecikmeler kabul olun mat.
Geçici teminat Eksiltme
Lira Kr, saati
(15381)
Ankara Tıp Fakültesi Dekanlığından
I. İsveç Stille Fabrikası mamûlâtı 424 muhtelif parça çelik alAtı cerrahiye alınacaktır.
n. Kapalı zarf usulile eksiltme 29 Kasım 1949 tarihine raa-layan Perşembe günü saat 15 te Okullar Saymanlığında teşekkül eden komisyonda yapılacaktır.
III. Bu İşin tahmin edilen fiat bedeli 10,270 Ura 8« kuruştur.
IV. Eksiltmeye gireceklerin bir gün evvel 770 lira 81 kuruş muvakkat teminatı Okullar Saydamlığı veznesine yatırmışı olmaları lazımdır.
V. Teklif mektuplarına yukarıda İkinci maddede yazık saatte Komisyona getirilerek komisyon, reisliğine makbuz mukabilinde verilmelidir. (15203)
Gümrük Muhafaza Genel Komutanlığı latanbul Levazım amirliği satın alma komisyonundan!
7009 er çamaşırının açık eksiltme İle dikimi müteahhit namı hesabına eksiltmeye konmuştur. Muhanunon bedeli 3150 lira ilk teminatı »M Ura 96 kuruştur. Eksiltme 80 kasım 945 günü Sfifit 15 dedir.
Şartname her gün komisyonda görülebilir .
isteklilerin galata mumhaae caddesi No. 54 deki komisyona müracaatla». (15139)

Comments (0)