>
ÇABŞAMBA 25 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 1î Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sâ3»alı 12 inci Yıl, No. 8653 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFITYIZ Sayısı ı 10 Kunıg Amiral Ülgenin teftişleri Vaşington: 24 (AP) — Türk Donanması Başko . mutanı Oramlral Mehmet Ali Ülgen, Türklyeye deniz yardım programı Ue İlgili Birleşik Amerika deniz te . »İslerinde teftişte bulunmak üzere buraya gelmiştir.
Dünkü Mecliste seri tartışmalar Nihad Erim, D. P. yi ara seçimlere davet edince, Re fik Kor al tan da
C. H. P. yi umumî seçime dâvet etti
Emekliler kanunu tasarısı da Mecliste elektrikli bir hava yarattı, Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü teşkilât kanunu kabul edildi, muhalefet yeni kanunu anti demokratik buldu
Ağır hava
Memleketin siyasi havasındaki ağırlık ve gerginlik, her vesile ile, kendisini hissettirmektedir. Partiler arasındaki tartışmalar, a-deta çekişme manzarası gösteriyor. Başbakan ile Celâl Bayar a-rasında seçim emniyeti etrafındaki temaslar, tavzihler, tashihler, Hikmet Baytının Millî Şefi övme bahsindeki Ulusun neşriyatı ve Millet Partisi başkan inin verdiği demeçler. Cumhurbaşkanının yurt içinden gelen heyetleri ve hususi şahıslan kabul etmesin ilân tarzının doğurduğu tepkiler basılı her ufak ve büyük her vesile ile, sert konuşma ve mukabelelere sebep oluyor. Hele Büyük Millet Meclisinde radyodan çeşitli partilerin İstifade etmeleri dâvası, —Bu müzmin ve dört küsur yıldır sürüp giden dâva— Basın ve Yayın kanunu dolayıaile tekrar bahis mevzuu olunca Osman Könl ile Nihat E-rlm arasında çetin münakaşayı» yol açtı. Hakikaten HnJk Partisinin radyodan faydalan ması hudutsuz bir umman gibidir. Günün her saatinde, çeyrek asırdır, Türk milletinin kulaklarına doğru, yanlış binbir nakarat tekrarlanıp durmuştur da. Demokrat Parti başkanına, hattâ 1946 seçimleri sırasında bile bir çeyrek görüşmeğe müsaade edilmemiştir. Bu kadar dar ve sakat bir rihnlyet en toptancı ve müfrit memleketlerde bile görülmemiştir. Oralarda, faraza Polonyada; seçim sırasında muhalefet partisi liderine radyodan rahatça faydalanmak ve propagandasını yapmak imkânı sağlanmıştı. Var govadaki hükümetin müsaade ettiğine An karanın müsaade etmemesi dünyada benzerine tesadüf edilmez bir garibe ve fiiliyat ile gözler arasında, akıllara durgun iuk verecek bir tezad idi. Acaba Celâl Bayann belagat ve hitabetinde ne kudret ve sihir vardı ki yirnıl beş yıl günün her saat ve dakikasında Halk Partisi propagandası yapıldığı halde bunun tesirlerini Demokrat Parti başka m bir çeyrek içinde söküp atacakta İktidar partisinin zaafına, temelinin millete dayandığına kendisinin bile itimad etmediğine bu ürkekliğinden daha parlak bir delil bulanabilir mi?
İşte yeni kanun tasarısı dola-yısile bu eski dert tazelendi ve yine iktidar partisi çok hasislik He muhalefete seçimler sırasında loşa bir müddet konuşmak hakkını vermiyordu. Millet Partisinden Osman Köni bu müsaadeyi yeter bulmadı ve Halk Partisi radyo silâhından her gün ve her Saat faydalandığı halde muhalif-lero tahsis edilecek kayıtlı ve gartlı müddeti az buldu. Başbakan yardımcısı çok umumi cevaplar verdi ve son gi'.ııkrin modası haline gelen yeni bir silâh ve delili ileri sürdü. İladyo halikında ki hükümler hazırlanırken bütün yabancı devletlerin mevzuatı ka nştrnlmış, karşılaştırılmış ve böylelikle şimdiki tasan hazırlanmış! Bu ecnebi mevzuat, ikti-dann elinde, artık bir müdafaa kalkanı oldu. Matbuat hürriyetini zincirleyen hükümler mi değiştirilmek lâzım, gelsin ecnebi kanunlarında incelemeler, seçim emniyetini mi tesis etmek lcabe-diyor, gelsin dünya mevzuatım tetkikler, radyo hakkında hüküm ler mi koymak lâzım gelsin yabancı devletlerle mukayeseler... Amma o memleketlerdeki tatbikat ve fiiliyat hiç göz önüne ge-t'riliyor mu? Şu İngiltere ve I Firmada matbuat suçundan bir yılda kaz; kişi muhakeme ve malı kûm edilmiştir. Bizde bu nisbet Ae mlkdar nedir? İliç tetkik o-ftındıı mu? Devlet reisine hakaret suçundan mevkuten muhakc meşine başlanıp da sonra beraet kazananların ve
gıız ve günahsız halde
Cde tutulanların
ritn başka memleketlerdeki —ta-
tili demokratik örneklerden balı-
a »diyoruz— karşılaştırıldı mı?
CBİz bize benzeriz) diye bir ve-j
(Devamı ı 8a. 3 - sü. ö do)
Refik Koraltan ve Nihad Erim, mikrofon başında
Pariskonferansında
ilk görüş ayrılığı
C. Dayar Çankırııla konuştu
D. Parti ve seçimler
D. P. Başkanı seçimlerde hile ve fesada
asla imkân verılmi- I g yeceğini söyledi
Çankırı: 24 (Hususî surette gönderdiğimle arkadaşımı» Zihni Kanma» bildiriyor) — Bugün öğleden son ra Ankaradan ayrılan Demokrat Par ti başkanı Celâl Bayar ve Fuat Köprülü saat 15 do Çankınya geldiler.
Vişinskinin Almanyada yeni bir kontrol
konseyi tesisi teklifi reddedildi
ParİB: 24 (AP) — Bugün Rusya, ı sadl ve idari işleri tedvir edecek Almanya üzerindeki Dört Devlet bir Alman Devlet Konseyi kurul . kontrolünün yeniden İhyasını, lktL.1 masını t ettin1 etmiştir.
H. Bayur, Ulus’a
toptan cevap verdi
Millet Partisi genel başkanı Ulusun bahsettiği şeyler, herkesin bildiği şeylerdir ve beni sevenler veya sev-miyenler, bunları bilerek seviyorlar yahut sevmiyor-
_____________ tardı, diyor
Hikmet Bayur, konferalanııdan birini verirken
Yunanlılar, şimdide iftiraya başladılar
Atinada olup biten hâdiseleri Türk gazeteleri tahrif ediyorlarmış! ayıp ayıp!
Talebe Birliği yarın İnönü stadında büyük bir miting yaparak düşmanlara cevab verecek
zum Kitlenin cı eıo voruıgıuı ışuret ettikten sonra bu memleketti» hiirri yet mücadelelerinin çok eski tarihler do başladığı halde muvaffak olııma-yışının girişilen hareketlerin millete mal edilemeyişi vo kilçük bir »umrenin elinde kalışından ileri geldiğini, bu dofa üç Bencdenberi millî bir hareketi» geçildiğini belirtti.
Bayann konuşması
Köprülüden sonra kısa bir konuş ma yapan Celâl Bayar kendisini din loyen vo karşılamağa gelmiş olan mu azzam topluluğun ideal ve vicdan be raberliği ile çalışmaktan, memlekete hİBmet etmek aşkından kuvvet aldıklarını belirtti. D. P. programı ü-knnununun tatbikatındaki aksaklıklara işaret ederek sötleriue şöyle devam elti:
Dört Devlet Dışişleri Bakanları Konseyinde uzun bir demç veren Sovyetler Birliği Dışişleri Bakam Andrel Vichlnsky, Ruhr bölgesinin do Dört’ Büyüklerle Almanya İla hemhudut memleketlerin kontrolü altına konulmasını teklif etmiştir. Vlchlnsky bu kotrol konusu Ue 11. gili olarak 3 Benelux memleke . tiyle Danimarka, Polonya ve Çe-.ıos lovakyanın adlarını zikretmiştir. Vlchinsky’in teklif ettiği Ruhr'-un kontrolü İle İlgili bu teşkilâtta Alnıan iktisadi teşekküllerinin tem aticileri de yer alacaklardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Ankara; 24 Hususi) — Cumhuri yet Halk Partisinin organı Ulus ga zetesi, Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur aleyhinde bir ya zı daha neşretmiş ve buna atfen 1-kl İstanbul gazetesinde de yuzılar görülmüştür. Hikmet Bayur, bu yazılara toptan şu cevabı vermiş . tir:
1 — 1934 de Maarif Ve-.tililğin . den istifa etmemi kimse benden istemedi, hattâ Atatürk çekilmem . den memnun olmadı; ben kendi . ligimden yaptım, ve bunda İsrar ettim. Sebepleri: Büdçenin kısıl . ması, yani kurulmuş üniversitenin parasızlık yüzünden İşlemez bir ha le getirilmek İstenilmesi ve bazı illerde İlk okul öğretmenlerinin aylarca aylıksız bırakılması gibi o -laylardır. Çekilmemden bir kaç ay (Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 -)
Sapanca’da
“sokak
muharebesi
, r— Oçmaniar bu memleketin mad-ılt ve manevi servetidir. Elbette ki korumak lâzımdır.
Nitekim bu düşünce ile bir konun çıkarıldı. Fakat korunmadı. Or-(Devarnı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Silahlı kavga, birkaç saat devam etti
Adapazarı, 24 (Telefonla) — Bugün Sapaucada bir kahvehane içerisinde başlayıp çarşı içinde saatlerce devam eden bir silâh dövüşü olmuştur. Buraya akseden haberlerden öğrendiğime göre, kavganın tafsilâtı şudur:
Selâhaddin ve Sabalınddin Bilgi adında iki kardeş ile Galip ve Bedri adındaki şahıslar
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ao)
Ulusun
hiddeti
Seçim kanunu vesilesile Celâl Kayara şiddetle hücum ediyor ,
Tekirdağ gençleri, dün bir miting yaptılar. A. P. Ajansı, oydurma haberini nihayet te’vil yolunu tuttu, hatâ daktiloda imiş !..
Ingiltere Büyükelçisinin tertip ettiği kokteylpartide Ş. Saraçoğlu Ingiliz futbolcularHe tanışıyor
Bütün yurttan nefret ifade eden yazılar geliyor!
Okuyucularımızdan
yazılarını neşre
aldığımız protesto devam ediyoruz
Mersin 24 (Hususî) — Yunan halkının sporcularımıza gösterdikleri nazik(!) hareket burada nefretle karşılamıştır. Sözde dostlarımızın misafirperverlik -leri yalnız sporcular tarafından değil, ayni zamanda halk tarafından da takbih edilmektedir.
Mersinliler, Yunanlılara karşı
alınması gereken yeni hareket tarzında bütün yurttaşlariyle hemfikirdir. Meclise verilen sual takririne Başbakanın bir an evvel cevap vererek izahlarda bulunması beklenmektedir.
S ADI (Diğer telgraf ve mektuplar \ üncü sayfamızdadır.)
Türk millî futbol ekipine, A-tina stadında Yunanlıların yap-tıklan çirkin tecavüzü protesto maksadiyle Milli Türk Tılebİ Birliği, yarın saat 17,30 da İnönü stadında bir miting yapacak-tir. Ankara Üniversitesi temsilcileriyle şehrimiz spor klüplerinin de iştirak edecekleri bu mitingin hazırlıkları tamamlan mış ve dün reemen vilâyete müracaatla miting için irin alınmıştır.
Je)
(Devamı: 8a. 3 - «0-
İ Ziraat
Bankası, tahvilât
çıkaracak
Bugünkü Ulus gazetesi Başba . kan ŞemseJdin Günaltay'ın Seçim Kanunu hakkında Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar’dan düşüncesinin ne olduğunu sorduğu Millet Partisi buna cevap verdiği hal -de Demokrat Partinin buna cevap vermediğini Başbakanla Celâl Boyar arasında yapılan konuşma . dan sonra Celâl Bayar’ın arkadaşlarla konuşayım bir cevap veririm demesine rağmen bugüne kadar D. Parti Başmanından ne yazılı ne söz İÜ hiç bir cevap almanın nasip olmadığını. D.P, nin Boşat Genel baş kanı olduğu halde bütün ileri ge -lenlerin şurada burada sık sık ter tip ettikleri mitinglerde bol bol ko nuşurltırken memleketin en haya . ti mevzuu olan seçim konusunda hükümetin açık teklifine dut yemiş bülbül misali vermelerinin Bİya -sİ çevrelerde heyretla karşılan -dığını yazmakta ve D.P, Başkanına hatırlatalım icl hükümet cevap bek liyor demektedir.
Beyoğlu kaldırımı üzs rinde üstü örtülü ceset..
Beyoğlunda dün akşamki
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cinayet
Sındırgıh,Şerif Matbaamızda
Knkpınaı da “ Yeni Sabah M m altın saatini kazanan Türkiye Yağlı Güreş Başpehlivanı, Pehlivanköylü Mustafa ile Bahacskili İbraIıimi nasıl yendiğini
yor
Bir kadın yüzünden genç bir talebe, 18 yaşında bir genci bıçakla öldürdü
Dün akşam üzeri Beyoğlunda bir cinayet işlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüştür.
Ölen; Kasımpaşada Sakızağacı îplikçifınn sokağında oturan 18 yaşlarındaki Mehmet Er-bek adında muayyen bir işi ol-mıyan bir gençtir.
Bu cinayeti işlemekten sanık da; Tophane Sanat okulu son sınıf öğrencilerinden Fuad a-dında 22 yaşlarında Kayserili bir gençtir.
Sanık Fııad; saat 18 e doğru Beyoğlunda İstiklâl caddesinde Saray sinemasının afişlerini sey rederken yanından geçen bir kadının dikkatini çekmesi üzerine onunla konuşmak İçin kendisini takibe başlamıştır.
Fuad kadını takip ederek 1-pek sinemasının önüne geldiği sırada Mehmet blrdcnblro ortaya çıkmış:
(— Ulan bana bak! Her kuşun eti yenmez» diye kendisini
(Dovamıı 8a. 3 - 6Ü. 8 d»)
C Bundan maksat köylüye S daha fasla yardım temin £ etmek.'.r
Ankara: 24 (Hususi) — Bugün, kil Mecliste Yusuf Tenglrşek Z1 -vaat Bankasının sermayesinin iki misli tahvil çıkarmağa yetkili salınması ve bundan elde edilecek pa ranın memleketin zirai istihsalini temsil eden köylllyo yilzde 3 faizle kredi şeklinde verilmesini istihdaf eden kanun tasarısının müstaceliyet le görülmesini istedi. Teklif kabul • dildikten sonra kürsüye gelen Ten glrşak dedi ki:
(Devamıı Sa. 3 • Sü. 2 do)
Bakanlığında Faaliyet
ULUNAY
İlah selâmot versin... Ticaret Bakanımız, doğmo hü -kûınot adamlarına nasıb olmayan bir motânot vo mekânotle makamlarında sebat ölmektedirler. Sayılı fırtınalardan olan hayat pahalılığının bu müthiş sağnağı da onu oradan koparamadıktan sonra artık sa yın Bakanımız İçin hiç bir şoyden ondişoyo mahal yoktur.
Fakat yalnız böylo nâzik demler-do orada kalmak maksadı temine kâfi değildir. Biraz da bir şeyler yapmalı) yahut yapar gibi görünmeli.
Bu cümleden olarak Tloarot Bakanlığı da ot moe’elesinl Toprak Mahsullorl Ofislno devredecekmiş 1 O Toprak Mahsullorl Ofislno kİ I-darosizllğl yüzünden blzo neler, no lor yodlrmlştlr... Bir yanda bir lokma ekmeği ağız tadı İle katık edo-nıozkon silolarda buğdaylar mahvoluyor, istasyonlarda mahsul yığınları yeşeriyordu; Haydarpaşa önün de mavnalardan denizo dökülon buğdayları vapurlardan seyrediyorduk I
Şimdi bu ofis ot İşini do eline a-lacak vo bugün dört yüz olllyo yo-dlğlmlz otl blzo klınbilir kaç dört yüz olllyo yodlrocokl
Dahası var... Ticaret Bakanlığı ayrıca uouz balık yodirmoğl de dü günmüş vo balık İşini do yino Toprak Mahaullerl Ofisine dovıotmoğl muvafık görmüş.
Dört otrafı donlz olan bu mernlo-
kotlo halk İki oln» balık yorı Pa-
lamutla uskumru... Bunun haricin deki balıklar yalnız bir sınıf nalk» mahsus lüks nesnolerüır. Halk laba kası bu balıkları akuvaryomlarda-kl nâdir deniz mahlûkları gibi Ba-lıkpazarlarında hayret vo alâka İle
seyrodorlor.
Bu sono Allah İstanbul halkını acıdı da bir «Kalkan curnatası'» Ih-

Ticaret Bakanlığı balık İşini de eline alırsa palamutla uskumruya da hasret kalaoağız... Memlekette ot yoksulluğu bütün şlddetllo for-manfermâ ikon canlı hayvan İhraç eden Tıoarot Bakanlığı no İçin palamutla uskumruya da bir mahreç
bulmasın...
Kılıcı, kalkanı, antikacıların ca-mokânlarındaki altın kakman kılıç kalkanlar kadar kıyınotll meta* haline gotironlor palamutla uskumruyu klmbilir no yapacaklar? Bu gidişle balığın şeklini unutmamak İçin Boğazda, limanda, Marmura-da Yunus balıklarının oünbüşünü
soyrotmekton başka çaro kalmaya-
Bunlardan başka Toprak Mahsulleri Ofisinin istihsal bölgoiorln-don buğdaydan gayrı pirinç, bulgur fasulyo, ınorolmok gibi maddeleri ye rinde satın alarak İstanbuldaki İstihlâk kooperatifleri vasıtasile halka ucuzca sattıracağına dair bir ınüjdo daha var kİ kooa koca ma-kalolor yazdıracak kadar ehomml-yotli bir mevzu teşkil eder.
insanın «GÖlgo ötme... Başka Ilı
aan istememi» dlyocogl goliyorl
Sındırgıh Şerif, dün matbaada arkadaşlarımızla beraber
.(Yazısı 5 incide)
>
ÇABŞAMBA 25 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 1î Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sâ3»alı 12 inci Yıl, No. 8653 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFITYIZ Sayısı ı 10 Kunıg Amiral Ülgenin teftişleri Vaşington: 24 (AP) — Türk Donanması Başko . mutanı Oramlral Mehmet Ali Ülgen, Türklyeye deniz yardım programı Ue İlgili Birleşik Amerika deniz te . »İslerinde teftişte bulunmak üzere buraya gelmiştir.
Dünkü Mecliste seri tartışmalar Nihad Erim, D. P. yi ara seçimlere davet edince, Re fik Kor al tan da
C. H. P. yi umumî seçime dâvet etti
Emekliler kanunu tasarısı da Mecliste elektrikli bir hava yarattı, Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü teşkilât kanunu kabul edildi, muhalefet yeni kanunu anti demokratik buldu
Ağır hava
Memleketin siyasi havasındaki ağırlık ve gerginlik, her vesile ile, kendisini hissettirmektedir. Partiler arasındaki tartışmalar, a-deta çekişme manzarası gösteriyor. Başbakan ile Celâl Bayar a-rasında seçim emniyeti etrafındaki temaslar, tavzihler, tashihler, Hikmet Baytının Millî Şefi övme bahsindeki Ulusun neşriyatı ve Millet Partisi başkan inin verdiği demeçler. Cumhurbaşkanının yurt içinden gelen heyetleri ve hususi şahıslan kabul etmesin ilân tarzının doğurduğu tepkiler basılı her ufak ve büyük her vesile ile, sert konuşma ve mukabelelere sebep oluyor. Hele Büyük Millet Meclisinde radyodan çeşitli partilerin İstifade etmeleri dâvası, —Bu müzmin ve dört küsur yıldır sürüp giden dâva— Basın ve Yayın kanunu dolayıaile tekrar bahis mevzuu olunca Osman Könl ile Nihat E-rlm arasında çetin münakaşayı» yol açtı. Hakikaten HnJk Partisinin radyodan faydalan ması hudutsuz bir umman gibidir. Günün her saatinde, çeyrek asırdır, Türk milletinin kulaklarına doğru, yanlış binbir nakarat tekrarlanıp durmuştur da. Demokrat Parti başkanına, hattâ 1946 seçimleri sırasında bile bir çeyrek görüşmeğe müsaade edilmemiştir. Bu kadar dar ve sakat bir rihnlyet en toptancı ve müfrit memleketlerde bile görülmemiştir. Oralarda, faraza Polonyada; seçim sırasında muhalefet partisi liderine radyodan rahatça faydalanmak ve propagandasını yapmak imkânı sağlanmıştı. Var govadaki hükümetin müsaade ettiğine An karanın müsaade etmemesi dünyada benzerine tesadüf edilmez bir garibe ve fiiliyat ile gözler arasında, akıllara durgun iuk verecek bir tezad idi. Acaba Celâl Bayann belagat ve hitabetinde ne kudret ve sihir vardı ki yirnıl beş yıl günün her saat ve dakikasında Halk Partisi propagandası yapıldığı halde bunun tesirlerini Demokrat Parti başka m bir çeyrek içinde söküp atacakta İktidar partisinin zaafına, temelinin millete dayandığına kendisinin bile itimad etmediğine bu ürkekliğinden daha parlak bir delil bulanabilir mi?
İşte yeni kanun tasarısı dola-yısile bu eski dert tazelendi ve yine iktidar partisi çok hasislik He muhalefete seçimler sırasında loşa bir müddet konuşmak hakkını vermiyordu. Millet Partisinden Osman Köni bu müsaadeyi yeter bulmadı ve Halk Partisi radyo silâhından her gün ve her Saat faydalandığı halde muhalif-lero tahsis edilecek kayıtlı ve gartlı müddeti az buldu. Başbakan yardımcısı çok umumi cevaplar verdi ve son gi'.ııkrin modası haline gelen yeni bir silâh ve delili ileri sürdü. İladyo halikında ki hükümler hazırlanırken bütün yabancı devletlerin mevzuatı ka nştrnlmış, karşılaştırılmış ve böylelikle şimdiki tasan hazırlanmış! Bu ecnebi mevzuat, ikti-dann elinde, artık bir müdafaa kalkanı oldu. Matbuat hürriyetini zincirleyen hükümler mi değiştirilmek lâzım, gelsin ecnebi kanunlarında incelemeler, seçim emniyetini mi tesis etmek lcabe-diyor, gelsin dünya mevzuatım tetkikler, radyo hakkında hüküm ler mi koymak lâzım gelsin yabancı devletlerle mukayeseler... Amma o memleketlerdeki tatbikat ve fiiliyat hiç göz önüne ge-t'riliyor mu? Şu İngiltere ve I Firmada matbuat suçundan bir yılda kaz; kişi muhakeme ve malı kûm edilmiştir. Bizde bu nisbet Ae mlkdar nedir? İliç tetkik o-ftındıı mu? Devlet reisine hakaret suçundan mevkuten muhakc meşine başlanıp da sonra beraet kazananların ve
gıız ve günahsız halde
Cde tutulanların
ritn başka memleketlerdeki —ta-
tili demokratik örneklerden balı-
a »diyoruz— karşılaştırıldı mı?
CBİz bize benzeriz) diye bir ve-j
(Devamı ı 8a. 3 - sü. ö do)
Refik Koraltan ve Nihad Erim, mikrofon başında
Pariskonferansında
ilk görüş ayrılığı
C. Dayar Çankırııla konuştu
D. Parti ve seçimler
D. P. Başkanı seçimlerde hile ve fesada
asla imkân verılmi- I g yeceğini söyledi
Çankırı: 24 (Hususî surette gönderdiğimle arkadaşımı» Zihni Kanma» bildiriyor) — Bugün öğleden son ra Ankaradan ayrılan Demokrat Par ti başkanı Celâl Bayar ve Fuat Köprülü saat 15 do Çankınya geldiler.
Vişinskinin Almanyada yeni bir kontrol
konseyi tesisi teklifi reddedildi
ParİB: 24 (AP) — Bugün Rusya, ı sadl ve idari işleri tedvir edecek Almanya üzerindeki Dört Devlet bir Alman Devlet Konseyi kurul . kontrolünün yeniden İhyasını, lktL.1 masını t ettin1 etmiştir.
H. Bayur, Ulus’a
toptan cevap verdi
Millet Partisi genel başkanı Ulusun bahsettiği şeyler, herkesin bildiği şeylerdir ve beni sevenler veya sev-miyenler, bunları bilerek seviyorlar yahut sevmiyor-
_____________ tardı, diyor
Hikmet Bayur, konferalanııdan birini verirken
Yunanlılar, şimdide iftiraya başladılar
Atinada olup biten hâdiseleri Türk gazeteleri tahrif ediyorlarmış! ayıp ayıp!
Talebe Birliği yarın İnönü stadında büyük bir miting yaparak düşmanlara cevab verecek
zum Kitlenin cı eıo voruıgıuı ışuret ettikten sonra bu memleketti» hiirri yet mücadelelerinin çok eski tarihler do başladığı halde muvaffak olııma-yışının girişilen hareketlerin millete mal edilemeyişi vo kilçük bir »umrenin elinde kalışından ileri geldiğini, bu dofa üç Bencdenberi millî bir hareketi» geçildiğini belirtti.
Bayann konuşması
Köprülüden sonra kısa bir konuş ma yapan Celâl Bayar kendisini din loyen vo karşılamağa gelmiş olan mu azzam topluluğun ideal ve vicdan be raberliği ile çalışmaktan, memlekete hİBmet etmek aşkından kuvvet aldıklarını belirtti. D. P. programı ü-knnununun tatbikatındaki aksaklıklara işaret ederek sötleriue şöyle devam elti:
Dört Devlet Dışişleri Bakanları Konseyinde uzun bir demç veren Sovyetler Birliği Dışişleri Bakam Andrel Vichlnsky, Ruhr bölgesinin do Dört’ Büyüklerle Almanya İla hemhudut memleketlerin kontrolü altına konulmasını teklif etmiştir. Vlchlnsky bu kotrol konusu Ue 11. gili olarak 3 Benelux memleke . tiyle Danimarka, Polonya ve Çe-.ıos lovakyanın adlarını zikretmiştir. Vlchinsky’in teklif ettiği Ruhr'-un kontrolü İle İlgili bu teşkilâtta Alnıan iktisadi teşekküllerinin tem aticileri de yer alacaklardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Ankara; 24 Hususi) — Cumhuri yet Halk Partisinin organı Ulus ga zetesi, Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur aleyhinde bir ya zı daha neşretmiş ve buna atfen 1-kl İstanbul gazetesinde de yuzılar görülmüştür. Hikmet Bayur, bu yazılara toptan şu cevabı vermiş . tir:
1 — 1934 de Maarif Ve-.tililğin . den istifa etmemi kimse benden istemedi, hattâ Atatürk çekilmem . den memnun olmadı; ben kendi . ligimden yaptım, ve bunda İsrar ettim. Sebepleri: Büdçenin kısıl . ması, yani kurulmuş üniversitenin parasızlık yüzünden İşlemez bir ha le getirilmek İstenilmesi ve bazı illerde İlk okul öğretmenlerinin aylarca aylıksız bırakılması gibi o -laylardır. Çekilmemden bir kaç ay (Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 -)
Sapanca’da
“sokak
muharebesi
, r— Oçmaniar bu memleketin mad-ılt ve manevi servetidir. Elbette ki korumak lâzımdır.
Nitekim bu düşünce ile bir konun çıkarıldı. Fakat korunmadı. Or-(Devarnı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Silahlı kavga, birkaç saat devam etti
Adapazarı, 24 (Telefonla) — Bugün Sapaucada bir kahvehane içerisinde başlayıp çarşı içinde saatlerce devam eden bir silâh dövüşü olmuştur. Buraya akseden haberlerden öğrendiğime göre, kavganın tafsilâtı şudur:
Selâhaddin ve Sabalınddin Bilgi adında iki kardeş ile Galip ve Bedri adındaki şahıslar
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ao)
Ulusun
hiddeti
Seçim kanunu vesilesile Celâl Kayara şiddetle hücum ediyor ,
Tekirdağ gençleri, dün bir miting yaptılar. A. P. Ajansı, oydurma haberini nihayet te’vil yolunu tuttu, hatâ daktiloda imiş !..
Ingiltere Büyükelçisinin tertip ettiği kokteylpartide Ş. Saraçoğlu Ingiliz futbolcularHe tanışıyor
Bütün yurttan nefret ifade eden yazılar geliyor!
Okuyucularımızdan
yazılarını neşre
aldığımız protesto devam ediyoruz
Mersin 24 (Hususî) — Yunan halkının sporcularımıza gösterdikleri nazik(!) hareket burada nefretle karşılamıştır. Sözde dostlarımızın misafirperverlik -leri yalnız sporcular tarafından değil, ayni zamanda halk tarafından da takbih edilmektedir.
Mersinliler, Yunanlılara karşı
alınması gereken yeni hareket tarzında bütün yurttaşlariyle hemfikirdir. Meclise verilen sual takririne Başbakanın bir an evvel cevap vererek izahlarda bulunması beklenmektedir.
S ADI (Diğer telgraf ve mektuplar \ üncü sayfamızdadır.)
Türk millî futbol ekipine, A-tina stadında Yunanlıların yap-tıklan çirkin tecavüzü protesto maksadiyle Milli Türk Tılebİ Birliği, yarın saat 17,30 da İnönü stadında bir miting yapacak-tir. Ankara Üniversitesi temsilcileriyle şehrimiz spor klüplerinin de iştirak edecekleri bu mitingin hazırlıkları tamamlan mış ve dün reemen vilâyete müracaatla miting için irin alınmıştır.
Je)
(Devamı: 8a. 3 - «0-
İ Ziraat
Bankası, tahvilât
çıkaracak
Bugünkü Ulus gazetesi Başba . kan ŞemseJdin Günaltay'ın Seçim Kanunu hakkında Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar’dan düşüncesinin ne olduğunu sorduğu Millet Partisi buna cevap verdiği hal -de Demokrat Partinin buna cevap vermediğini Başbakanla Celâl Boyar arasında yapılan konuşma . dan sonra Celâl Bayar’ın arkadaşlarla konuşayım bir cevap veririm demesine rağmen bugüne kadar D. Parti Başmanından ne yazılı ne söz İÜ hiç bir cevap almanın nasip olmadığını. D.P, nin Boşat Genel baş kanı olduğu halde bütün ileri ge -lenlerin şurada burada sık sık ter tip ettikleri mitinglerde bol bol ko nuşurltırken memleketin en haya . ti mevzuu olan seçim konusunda hükümetin açık teklifine dut yemiş bülbül misali vermelerinin Bİya -sİ çevrelerde heyretla karşılan -dığını yazmakta ve D.P, Başkanına hatırlatalım icl hükümet cevap bek liyor demektedir.
Beyoğlu kaldırımı üzs rinde üstü örtülü ceset..
Beyoğlunda dün akşamki
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cinayet
Sındırgıh,Şerif Matbaamızda
Knkpınaı da “ Yeni Sabah M m altın saatini kazanan Türkiye Yağlı Güreş Başpehlivanı, Pehlivanköylü Mustafa ile Bahacskili İbraIıimi nasıl yendiğini
yor
Bir kadın yüzünden genç bir talebe, 18 yaşında bir genci bıçakla öldürdü
Dün akşam üzeri Beyoğlunda bir cinayet işlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüştür.
Ölen; Kasımpaşada Sakızağacı îplikçifınn sokağında oturan 18 yaşlarındaki Mehmet Er-bek adında muayyen bir işi ol-mıyan bir gençtir.
Bu cinayeti işlemekten sanık da; Tophane Sanat okulu son sınıf öğrencilerinden Fuad a-dında 22 yaşlarında Kayserili bir gençtir.
Sanık Fııad; saat 18 e doğru Beyoğlunda İstiklâl caddesinde Saray sinemasının afişlerini sey rederken yanından geçen bir kadının dikkatini çekmesi üzerine onunla konuşmak İçin kendisini takibe başlamıştır.
Fuad kadını takip ederek 1-pek sinemasının önüne geldiği sırada Mehmet blrdcnblro ortaya çıkmış:
(— Ulan bana bak! Her kuşun eti yenmez» diye kendisini
(Dovamıı 8a. 3 - 6Ü. 8 d»)
C Bundan maksat köylüye S daha fasla yardım temin £ etmek.'.r
Ankara: 24 (Hususi) — Bugün, kil Mecliste Yusuf Tenglrşek Z1 -vaat Bankasının sermayesinin iki misli tahvil çıkarmağa yetkili salınması ve bundan elde edilecek pa ranın memleketin zirai istihsalini temsil eden köylllyo yilzde 3 faizle kredi şeklinde verilmesini istihdaf eden kanun tasarısının müstaceliyet le görülmesini istedi. Teklif kabul • dildikten sonra kürsüye gelen Ten glrşak dedi ki:
(Devamıı Sa. 3 • Sü. 2 do)
Bakanlığında Faaliyet
ULUNAY
İlah selâmot versin... Ticaret Bakanımız, doğmo hü -kûınot adamlarına nasıb olmayan bir motânot vo mekânotle makamlarında sebat ölmektedirler. Sayılı fırtınalardan olan hayat pahalılığının bu müthiş sağnağı da onu oradan koparamadıktan sonra artık sa yın Bakanımız İçin hiç bir şoyden ondişoyo mahal yoktur.
Fakat yalnız böylo nâzik demler-do orada kalmak maksadı temine kâfi değildir. Biraz da bir şeyler yapmalı) yahut yapar gibi görünmeli.
Bu cümleden olarak Tloarot Bakanlığı da ot moe’elesinl Toprak Mahsullorl Ofislno devredecekmiş 1 O Toprak Mahsullorl Ofislno kİ I-darosizllğl yüzünden blzo neler, no lor yodlrmlştlr... Bir yanda bir lokma ekmeği ağız tadı İle katık edo-nıozkon silolarda buğdaylar mahvoluyor, istasyonlarda mahsul yığınları yeşeriyordu; Haydarpaşa önün de mavnalardan denizo dökülon buğdayları vapurlardan seyrediyorduk I
Şimdi bu ofis ot İşini do eline a-lacak vo bugün dört yüz olllyo yo-dlğlmlz otl blzo klınbilir kaç dört yüz olllyo yodlrocokl
Dahası var... Ticaret Bakanlığı ayrıca uouz balık yodirmoğl de dü günmüş vo balık İşini do yino Toprak Mahaullerl Ofisine dovıotmoğl muvafık görmüş.
Dört otrafı donlz olan bu mernlo-
kotlo halk İki oln» balık yorı Pa-
lamutla uskumru... Bunun haricin deki balıklar yalnız bir sınıf nalk» mahsus lüks nesnolerüır. Halk laba kası bu balıkları akuvaryomlarda-kl nâdir deniz mahlûkları gibi Ba-lıkpazarlarında hayret vo alâka İle
seyrodorlor.
Bu sono Allah İstanbul halkını acıdı da bir «Kalkan curnatası'» Ih-

Ticaret Bakanlığı balık İşini de eline alırsa palamutla uskumruya da hasret kalaoağız... Memlekette ot yoksulluğu bütün şlddetllo for-manfermâ ikon canlı hayvan İhraç eden Tıoarot Bakanlığı no İçin palamutla uskumruya da bir mahreç
bulmasın...
Kılıcı, kalkanı, antikacıların ca-mokânlarındaki altın kakman kılıç kalkanlar kadar kıyınotll meta* haline gotironlor palamutla uskumruyu klmbilir no yapacaklar? Bu gidişle balığın şeklini unutmamak İçin Boğazda, limanda, Marmura-da Yunus balıklarının oünbüşünü
soyrotmekton başka çaro kalmaya-
Bunlardan başka Toprak Mahsulleri Ofisinin istihsal bölgoiorln-don buğdaydan gayrı pirinç, bulgur fasulyo, ınorolmok gibi maddeleri ye rinde satın alarak İstanbuldaki İstihlâk kooperatifleri vasıtasile halka ucuzca sattıracağına dair bir ınüjdo daha var kİ kooa koca ma-kalolor yazdıracak kadar ehomml-yotli bir mevzu teşkil eder.
insanın «GÖlgo ötme... Başka Ilı
aan istememi» dlyocogl goliyorl
Sındırgıh Şerif, dün matbaada arkadaşlarımızla beraber
.(Yazısı 5 incide)
>
ÇABŞAMBA 25 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 1î Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sâ3»alı 12 inci Yıl, No. 8653 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFITYIZ Sayısı ı 10 Kunıg Amiral Ülgenin teftişleri Vaşington: 24 (AP) — Türk Donanması Başko . mutanı Oramlral Mehmet Ali Ülgen, Türklyeye deniz yardım programı Ue İlgili Birleşik Amerika deniz te . »İslerinde teftişte bulunmak üzere buraya gelmiştir.
Dünkü Mecliste seri tartışmalar Nihad Erim, D. P. yi ara seçimlere davet edince, Re fik Kor al tan da
C. H. P. yi umumî seçime dâvet etti
Emekliler kanunu tasarısı da Mecliste elektrikli bir hava yarattı, Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü teşkilât kanunu kabul edildi, muhalefet yeni kanunu anti demokratik buldu
Ağır hava
Memleketin siyasi havasındaki ağırlık ve gerginlik, her vesile ile, kendisini hissettirmektedir. Partiler arasındaki tartışmalar, a-deta çekişme manzarası gösteriyor. Başbakan ile Celâl Bayar a-rasında seçim emniyeti etrafındaki temaslar, tavzihler, tashihler, Hikmet Baytının Millî Şefi övme bahsindeki Ulusun neşriyatı ve Millet Partisi başkan inin verdiği demeçler. Cumhurbaşkanının yurt içinden gelen heyetleri ve hususi şahıslan kabul etmesin ilân tarzının doğurduğu tepkiler basılı her ufak ve büyük her vesile ile, sert konuşma ve mukabelelere sebep oluyor. Hele Büyük Millet Meclisinde radyodan çeşitli partilerin İstifade etmeleri dâvası, —Bu müzmin ve dört küsur yıldır sürüp giden dâva— Basın ve Yayın kanunu dolayıaile tekrar bahis mevzuu olunca Osman Könl ile Nihat E-rlm arasında çetin münakaşayı» yol açtı. Hakikaten HnJk Partisinin radyodan faydalan ması hudutsuz bir umman gibidir. Günün her saatinde, çeyrek asırdır, Türk milletinin kulaklarına doğru, yanlış binbir nakarat tekrarlanıp durmuştur da. Demokrat Parti başkanına, hattâ 1946 seçimleri sırasında bile bir çeyrek görüşmeğe müsaade edilmemiştir. Bu kadar dar ve sakat bir rihnlyet en toptancı ve müfrit memleketlerde bile görülmemiştir. Oralarda, faraza Polonyada; seçim sırasında muhalefet partisi liderine radyodan rahatça faydalanmak ve propagandasını yapmak imkânı sağlanmıştı. Var govadaki hükümetin müsaade ettiğine An karanın müsaade etmemesi dünyada benzerine tesadüf edilmez bir garibe ve fiiliyat ile gözler arasında, akıllara durgun iuk verecek bir tezad idi. Acaba Celâl Bayann belagat ve hitabetinde ne kudret ve sihir vardı ki yirnıl beş yıl günün her saat ve dakikasında Halk Partisi propagandası yapıldığı halde bunun tesirlerini Demokrat Parti başka m bir çeyrek içinde söküp atacakta İktidar partisinin zaafına, temelinin millete dayandığına kendisinin bile itimad etmediğine bu ürkekliğinden daha parlak bir delil bulanabilir mi?
İşte yeni kanun tasarısı dola-yısile bu eski dert tazelendi ve yine iktidar partisi çok hasislik He muhalefete seçimler sırasında loşa bir müddet konuşmak hakkını vermiyordu. Millet Partisinden Osman Köni bu müsaadeyi yeter bulmadı ve Halk Partisi radyo silâhından her gün ve her Saat faydalandığı halde muhalif-lero tahsis edilecek kayıtlı ve gartlı müddeti az buldu. Başbakan yardımcısı çok umumi cevaplar verdi ve son gi'.ııkrin modası haline gelen yeni bir silâh ve delili ileri sürdü. İladyo halikında ki hükümler hazırlanırken bütün yabancı devletlerin mevzuatı ka nştrnlmış, karşılaştırılmış ve böylelikle şimdiki tasan hazırlanmış! Bu ecnebi mevzuat, ikti-dann elinde, artık bir müdafaa kalkanı oldu. Matbuat hürriyetini zincirleyen hükümler mi değiştirilmek lâzım, gelsin ecnebi kanunlarında incelemeler, seçim emniyetini mi tesis etmek lcabe-diyor, gelsin dünya mevzuatım tetkikler, radyo hakkında hüküm ler mi koymak lâzım gelsin yabancı devletlerle mukayeseler... Amma o memleketlerdeki tatbikat ve fiiliyat hiç göz önüne ge-t'riliyor mu? Şu İngiltere ve I Firmada matbuat suçundan bir yılda kaz; kişi muhakeme ve malı kûm edilmiştir. Bizde bu nisbet Ae mlkdar nedir? İliç tetkik o-ftındıı mu? Devlet reisine hakaret suçundan mevkuten muhakc meşine başlanıp da sonra beraet kazananların ve
gıız ve günahsız halde
Cde tutulanların
ritn başka memleketlerdeki —ta-
tili demokratik örneklerden balı-
a »diyoruz— karşılaştırıldı mı?
CBİz bize benzeriz) diye bir ve-j
(Devamı ı 8a. 3 - sü. ö do)
Refik Koraltan ve Nihad Erim, mikrofon başında
Pariskonferansında
ilk görüş ayrılığı
C. Dayar Çankırııla konuştu
D. Parti ve seçimler
D. P. Başkanı seçimlerde hile ve fesada
asla imkân verılmi- I g yeceğini söyledi
Çankırı: 24 (Hususî surette gönderdiğimle arkadaşımı» Zihni Kanma» bildiriyor) — Bugün öğleden son ra Ankaradan ayrılan Demokrat Par ti başkanı Celâl Bayar ve Fuat Köprülü saat 15 do Çankınya geldiler.
Vişinskinin Almanyada yeni bir kontrol
konseyi tesisi teklifi reddedildi
ParİB: 24 (AP) — Bugün Rusya, ı sadl ve idari işleri tedvir edecek Almanya üzerindeki Dört Devlet bir Alman Devlet Konseyi kurul . kontrolünün yeniden İhyasını, lktL.1 masını t ettin1 etmiştir.
H. Bayur, Ulus’a
toptan cevap verdi
Millet Partisi genel başkanı Ulusun bahsettiği şeyler, herkesin bildiği şeylerdir ve beni sevenler veya sev-miyenler, bunları bilerek seviyorlar yahut sevmiyor-
_____________ tardı, diyor
Hikmet Bayur, konferalanııdan birini verirken
Yunanlılar, şimdide iftiraya başladılar
Atinada olup biten hâdiseleri Türk gazeteleri tahrif ediyorlarmış! ayıp ayıp!
Talebe Birliği yarın İnönü stadında büyük bir miting yaparak düşmanlara cevab verecek
zum Kitlenin cı eıo voruıgıuı ışuret ettikten sonra bu memleketti» hiirri yet mücadelelerinin çok eski tarihler do başladığı halde muvaffak olııma-yışının girişilen hareketlerin millete mal edilemeyişi vo kilçük bir »umrenin elinde kalışından ileri geldiğini, bu dofa üç Bencdenberi millî bir hareketi» geçildiğini belirtti.
Bayann konuşması
Köprülüden sonra kısa bir konuş ma yapan Celâl Bayar kendisini din loyen vo karşılamağa gelmiş olan mu azzam topluluğun ideal ve vicdan be raberliği ile çalışmaktan, memlekete hİBmet etmek aşkından kuvvet aldıklarını belirtti. D. P. programı ü-knnununun tatbikatındaki aksaklıklara işaret ederek sötleriue şöyle devam elti:
Dört Devlet Dışişleri Bakanları Konseyinde uzun bir demç veren Sovyetler Birliği Dışişleri Bakam Andrel Vichlnsky, Ruhr bölgesinin do Dört’ Büyüklerle Almanya İla hemhudut memleketlerin kontrolü altına konulmasını teklif etmiştir. Vlchlnsky bu kotrol konusu Ue 11. gili olarak 3 Benelux memleke . tiyle Danimarka, Polonya ve Çe-.ıos lovakyanın adlarını zikretmiştir. Vlchinsky’in teklif ettiği Ruhr'-un kontrolü İle İlgili bu teşkilâtta Alnıan iktisadi teşekküllerinin tem aticileri de yer alacaklardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Ankara; 24 Hususi) — Cumhuri yet Halk Partisinin organı Ulus ga zetesi, Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur aleyhinde bir ya zı daha neşretmiş ve buna atfen 1-kl İstanbul gazetesinde de yuzılar görülmüştür. Hikmet Bayur, bu yazılara toptan şu cevabı vermiş . tir:
1 — 1934 de Maarif Ve-.tililğin . den istifa etmemi kimse benden istemedi, hattâ Atatürk çekilmem . den memnun olmadı; ben kendi . ligimden yaptım, ve bunda İsrar ettim. Sebepleri: Büdçenin kısıl . ması, yani kurulmuş üniversitenin parasızlık yüzünden İşlemez bir ha le getirilmek İstenilmesi ve bazı illerde İlk okul öğretmenlerinin aylarca aylıksız bırakılması gibi o -laylardır. Çekilmemden bir kaç ay (Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 -)
Sapanca’da
“sokak
muharebesi
, r— Oçmaniar bu memleketin mad-ılt ve manevi servetidir. Elbette ki korumak lâzımdır.
Nitekim bu düşünce ile bir konun çıkarıldı. Fakat korunmadı. Or-(Devarnı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Silahlı kavga, birkaç saat devam etti
Adapazarı, 24 (Telefonla) — Bugün Sapaucada bir kahvehane içerisinde başlayıp çarşı içinde saatlerce devam eden bir silâh dövüşü olmuştur. Buraya akseden haberlerden öğrendiğime göre, kavganın tafsilâtı şudur:
Selâhaddin ve Sabalınddin Bilgi adında iki kardeş ile Galip ve Bedri adındaki şahıslar
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ao)
Ulusun
hiddeti
Seçim kanunu vesilesile Celâl Kayara şiddetle hücum ediyor ,
Tekirdağ gençleri, dün bir miting yaptılar. A. P. Ajansı, oydurma haberini nihayet te’vil yolunu tuttu, hatâ daktiloda imiş !..
Ingiltere Büyükelçisinin tertip ettiği kokteylpartide Ş. Saraçoğlu Ingiliz futbolcularHe tanışıyor
Bütün yurttan nefret ifade eden yazılar geliyor!
Okuyucularımızdan
yazılarını neşre
aldığımız protesto devam ediyoruz
Mersin 24 (Hususî) — Yunan halkının sporcularımıza gösterdikleri nazik(!) hareket burada nefretle karşılamıştır. Sözde dostlarımızın misafirperverlik -leri yalnız sporcular tarafından değil, ayni zamanda halk tarafından da takbih edilmektedir.
Mersinliler, Yunanlılara karşı
alınması gereken yeni hareket tarzında bütün yurttaşlariyle hemfikirdir. Meclise verilen sual takririne Başbakanın bir an evvel cevap vererek izahlarda bulunması beklenmektedir.
S ADI (Diğer telgraf ve mektuplar \ üncü sayfamızdadır.)
Türk millî futbol ekipine, A-tina stadında Yunanlıların yap-tıklan çirkin tecavüzü protesto maksadiyle Milli Türk Tılebİ Birliği, yarın saat 17,30 da İnönü stadında bir miting yapacak-tir. Ankara Üniversitesi temsilcileriyle şehrimiz spor klüplerinin de iştirak edecekleri bu mitingin hazırlıkları tamamlan mış ve dün reemen vilâyete müracaatla miting için irin alınmıştır.
Je)
(Devamı: 8a. 3 - «0-
İ Ziraat
Bankası, tahvilât
çıkaracak
Bugünkü Ulus gazetesi Başba . kan ŞemseJdin Günaltay'ın Seçim Kanunu hakkında Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar’dan düşüncesinin ne olduğunu sorduğu Millet Partisi buna cevap verdiği hal -de Demokrat Partinin buna cevap vermediğini Başbakanla Celâl Boyar arasında yapılan konuşma . dan sonra Celâl Bayar’ın arkadaşlarla konuşayım bir cevap veririm demesine rağmen bugüne kadar D. Parti Başmanından ne yazılı ne söz İÜ hiç bir cevap almanın nasip olmadığını. D.P, nin Boşat Genel baş kanı olduğu halde bütün ileri ge -lenlerin şurada burada sık sık ter tip ettikleri mitinglerde bol bol ko nuşurltırken memleketin en haya . ti mevzuu olan seçim konusunda hükümetin açık teklifine dut yemiş bülbül misali vermelerinin Bİya -sİ çevrelerde heyretla karşılan -dığını yazmakta ve D.P, Başkanına hatırlatalım icl hükümet cevap bek liyor demektedir.
Beyoğlu kaldırımı üzs rinde üstü örtülü ceset..
Beyoğlunda dün akşamki
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cinayet
Sındırgıh,Şerif Matbaamızda
Knkpınaı da “ Yeni Sabah M m altın saatini kazanan Türkiye Yağlı Güreş Başpehlivanı, Pehlivanköylü Mustafa ile Bahacskili İbraIıimi nasıl yendiğini
yor
Bir kadın yüzünden genç bir talebe, 18 yaşında bir genci bıçakla öldürdü
Dün akşam üzeri Beyoğlunda bir cinayet işlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüştür.
Ölen; Kasımpaşada Sakızağacı îplikçifınn sokağında oturan 18 yaşlarındaki Mehmet Er-bek adında muayyen bir işi ol-mıyan bir gençtir.
Bu cinayeti işlemekten sanık da; Tophane Sanat okulu son sınıf öğrencilerinden Fuad a-dında 22 yaşlarında Kayserili bir gençtir.
Sanık Fııad; saat 18 e doğru Beyoğlunda İstiklâl caddesinde Saray sinemasının afişlerini sey rederken yanından geçen bir kadının dikkatini çekmesi üzerine onunla konuşmak İçin kendisini takibe başlamıştır.
Fuad kadını takip ederek 1-pek sinemasının önüne geldiği sırada Mehmet blrdcnblro ortaya çıkmış:
(— Ulan bana bak! Her kuşun eti yenmez» diye kendisini
(Dovamıı 8a. 3 - 6Ü. 8 d»)
C Bundan maksat köylüye S daha fasla yardım temin £ etmek.'.r
Ankara: 24 (Hususi) — Bugün, kil Mecliste Yusuf Tenglrşek Z1 -vaat Bankasının sermayesinin iki misli tahvil çıkarmağa yetkili salınması ve bundan elde edilecek pa ranın memleketin zirai istihsalini temsil eden köylllyo yilzde 3 faizle kredi şeklinde verilmesini istihdaf eden kanun tasarısının müstaceliyet le görülmesini istedi. Teklif kabul • dildikten sonra kürsüye gelen Ten glrşak dedi ki:
(Devamıı Sa. 3 • Sü. 2 do)
Bakanlığında Faaliyet
ULUNAY
İlah selâmot versin... Ticaret Bakanımız, doğmo hü -kûınot adamlarına nasıb olmayan bir motânot vo mekânotle makamlarında sebat ölmektedirler. Sayılı fırtınalardan olan hayat pahalılığının bu müthiş sağnağı da onu oradan koparamadıktan sonra artık sa yın Bakanımız İçin hiç bir şoyden ondişoyo mahal yoktur.
Fakat yalnız böylo nâzik demler-do orada kalmak maksadı temine kâfi değildir. Biraz da bir şeyler yapmalı) yahut yapar gibi görünmeli.
Bu cümleden olarak Tloarot Bakanlığı da ot moe’elesinl Toprak Mahsullorl Ofislno devredecekmiş 1 O Toprak Mahsullorl Ofislno kİ I-darosizllğl yüzünden blzo neler, no lor yodlrmlştlr... Bir yanda bir lokma ekmeği ağız tadı İle katık edo-nıozkon silolarda buğdaylar mahvoluyor, istasyonlarda mahsul yığınları yeşeriyordu; Haydarpaşa önün de mavnalardan denizo dökülon buğdayları vapurlardan seyrediyorduk I
Şimdi bu ofis ot İşini do eline a-lacak vo bugün dört yüz olllyo yo-dlğlmlz otl blzo klınbilir kaç dört yüz olllyo yodlrocokl
Dahası var... Ticaret Bakanlığı ayrıca uouz balık yodirmoğl de dü günmüş vo balık İşini do yino Toprak Mahaullerl Ofisine dovıotmoğl muvafık görmüş.
Dört otrafı donlz olan bu mernlo-
kotlo halk İki oln» balık yorı Pa-
lamutla uskumru... Bunun haricin deki balıklar yalnız bir sınıf nalk» mahsus lüks nesnolerüır. Halk laba kası bu balıkları akuvaryomlarda-kl nâdir deniz mahlûkları gibi Ba-lıkpazarlarında hayret vo alâka İle
seyrodorlor.
Bu sono Allah İstanbul halkını acıdı da bir «Kalkan curnatası'» Ih-

Ticaret Bakanlığı balık İşini de eline alırsa palamutla uskumruya da hasret kalaoağız... Memlekette ot yoksulluğu bütün şlddetllo for-manfermâ ikon canlı hayvan İhraç eden Tıoarot Bakanlığı no İçin palamutla uskumruya da bir mahreç
bulmasın...
Kılıcı, kalkanı, antikacıların ca-mokânlarındaki altın kakman kılıç kalkanlar kadar kıyınotll meta* haline gotironlor palamutla uskumruyu klmbilir no yapacaklar? Bu gidişle balığın şeklini unutmamak İçin Boğazda, limanda, Marmura-da Yunus balıklarının oünbüşünü
soyrotmekton başka çaro kalmaya-
Bunlardan başka Toprak Mahsulleri Ofisinin istihsal bölgoiorln-don buğdaydan gayrı pirinç, bulgur fasulyo, ınorolmok gibi maddeleri ye rinde satın alarak İstanbuldaki İstihlâk kooperatifleri vasıtasile halka ucuzca sattıracağına dair bir ınüjdo daha var kİ kooa koca ma-kalolor yazdıracak kadar ehomml-yotli bir mevzu teşkil eder.
insanın «GÖlgo ötme... Başka Ilı
aan istememi» dlyocogl goliyorl
Sındırgıh Şerif, dün matbaada arkadaşlarımızla beraber
.(Yazısı 5 incide)
>
ÇABŞAMBA 25 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 1î Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sâ3»alı 12 inci Yıl, No. 8653 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFITYIZ Sayısı ı 10 Kunıg Amiral Ülgenin teftişleri Vaşington: 24 (AP) — Türk Donanması Başko . mutanı Oramlral Mehmet Ali Ülgen, Türklyeye deniz yardım programı Ue İlgili Birleşik Amerika deniz te . »İslerinde teftişte bulunmak üzere buraya gelmiştir.
Dünkü Mecliste seri tartışmalar Nihad Erim, D. P. yi ara seçimlere davet edince, Re fik Kor al tan da
C. H. P. yi umumî seçime dâvet etti
Emekliler kanunu tasarısı da Mecliste elektrikli bir hava yarattı, Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü teşkilât kanunu kabul edildi, muhalefet yeni kanunu anti demokratik buldu
Ağır hava
Memleketin siyasi havasındaki ağırlık ve gerginlik, her vesile ile, kendisini hissettirmektedir. Partiler arasındaki tartışmalar, a-deta çekişme manzarası gösteriyor. Başbakan ile Celâl Bayar a-rasında seçim emniyeti etrafındaki temaslar, tavzihler, tashihler, Hikmet Baytının Millî Şefi övme bahsindeki Ulusun neşriyatı ve Millet Partisi başkan inin verdiği demeçler. Cumhurbaşkanının yurt içinden gelen heyetleri ve hususi şahıslan kabul etmesin ilân tarzının doğurduğu tepkiler basılı her ufak ve büyük her vesile ile, sert konuşma ve mukabelelere sebep oluyor. Hele Büyük Millet Meclisinde radyodan çeşitli partilerin İstifade etmeleri dâvası, —Bu müzmin ve dört küsur yıldır sürüp giden dâva— Basın ve Yayın kanunu dolayıaile tekrar bahis mevzuu olunca Osman Könl ile Nihat E-rlm arasında çetin münakaşayı» yol açtı. Hakikaten HnJk Partisinin radyodan faydalan ması hudutsuz bir umman gibidir. Günün her saatinde, çeyrek asırdır, Türk milletinin kulaklarına doğru, yanlış binbir nakarat tekrarlanıp durmuştur da. Demokrat Parti başkanına, hattâ 1946 seçimleri sırasında bile bir çeyrek görüşmeğe müsaade edilmemiştir. Bu kadar dar ve sakat bir rihnlyet en toptancı ve müfrit memleketlerde bile görülmemiştir. Oralarda, faraza Polonyada; seçim sırasında muhalefet partisi liderine radyodan rahatça faydalanmak ve propagandasını yapmak imkânı sağlanmıştı. Var govadaki hükümetin müsaade ettiğine An karanın müsaade etmemesi dünyada benzerine tesadüf edilmez bir garibe ve fiiliyat ile gözler arasında, akıllara durgun iuk verecek bir tezad idi. Acaba Celâl Bayann belagat ve hitabetinde ne kudret ve sihir vardı ki yirnıl beş yıl günün her saat ve dakikasında Halk Partisi propagandası yapıldığı halde bunun tesirlerini Demokrat Parti başka m bir çeyrek içinde söküp atacakta İktidar partisinin zaafına, temelinin millete dayandığına kendisinin bile itimad etmediğine bu ürkekliğinden daha parlak bir delil bulanabilir mi?
İşte yeni kanun tasarısı dola-yısile bu eski dert tazelendi ve yine iktidar partisi çok hasislik He muhalefete seçimler sırasında loşa bir müddet konuşmak hakkını vermiyordu. Millet Partisinden Osman Köni bu müsaadeyi yeter bulmadı ve Halk Partisi radyo silâhından her gün ve her Saat faydalandığı halde muhalif-lero tahsis edilecek kayıtlı ve gartlı müddeti az buldu. Başbakan yardımcısı çok umumi cevaplar verdi ve son gi'.ııkrin modası haline gelen yeni bir silâh ve delili ileri sürdü. İladyo halikında ki hükümler hazırlanırken bütün yabancı devletlerin mevzuatı ka nştrnlmış, karşılaştırılmış ve böylelikle şimdiki tasan hazırlanmış! Bu ecnebi mevzuat, ikti-dann elinde, artık bir müdafaa kalkanı oldu. Matbuat hürriyetini zincirleyen hükümler mi değiştirilmek lâzım, gelsin ecnebi kanunlarında incelemeler, seçim emniyetini mi tesis etmek lcabe-diyor, gelsin dünya mevzuatım tetkikler, radyo hakkında hüküm ler mi koymak lâzım gelsin yabancı devletlerle mukayeseler... Amma o memleketlerdeki tatbikat ve fiiliyat hiç göz önüne ge-t'riliyor mu? Şu İngiltere ve I Firmada matbuat suçundan bir yılda kaz; kişi muhakeme ve malı kûm edilmiştir. Bizde bu nisbet Ae mlkdar nedir? İliç tetkik o-ftındıı mu? Devlet reisine hakaret suçundan mevkuten muhakc meşine başlanıp da sonra beraet kazananların ve
gıız ve günahsız halde
Cde tutulanların
ritn başka memleketlerdeki —ta-
tili demokratik örneklerden balı-
a »diyoruz— karşılaştırıldı mı?
CBİz bize benzeriz) diye bir ve-j
(Devamı ı 8a. 3 - sü. ö do)
Refik Koraltan ve Nihad Erim, mikrofon başında
Pariskonferansında
ilk görüş ayrılığı
C. Dayar Çankırııla konuştu
D. Parti ve seçimler
D. P. Başkanı seçimlerde hile ve fesada
asla imkân verılmi- I g yeceğini söyledi
Çankırı: 24 (Hususî surette gönderdiğimle arkadaşımı» Zihni Kanma» bildiriyor) — Bugün öğleden son ra Ankaradan ayrılan Demokrat Par ti başkanı Celâl Bayar ve Fuat Köprülü saat 15 do Çankınya geldiler.
Vişinskinin Almanyada yeni bir kontrol
konseyi tesisi teklifi reddedildi
ParİB: 24 (AP) — Bugün Rusya, ı sadl ve idari işleri tedvir edecek Almanya üzerindeki Dört Devlet bir Alman Devlet Konseyi kurul . kontrolünün yeniden İhyasını, lktL.1 masını t ettin1 etmiştir.
H. Bayur, Ulus’a
toptan cevap verdi
Millet Partisi genel başkanı Ulusun bahsettiği şeyler, herkesin bildiği şeylerdir ve beni sevenler veya sev-miyenler, bunları bilerek seviyorlar yahut sevmiyor-
_____________ tardı, diyor
Hikmet Bayur, konferalanııdan birini verirken
Yunanlılar, şimdide iftiraya başladılar
Atinada olup biten hâdiseleri Türk gazeteleri tahrif ediyorlarmış! ayıp ayıp!
Talebe Birliği yarın İnönü stadında büyük bir miting yaparak düşmanlara cevab verecek
zum Kitlenin cı eıo voruıgıuı ışuret ettikten sonra bu memleketti» hiirri yet mücadelelerinin çok eski tarihler do başladığı halde muvaffak olııma-yışının girişilen hareketlerin millete mal edilemeyişi vo kilçük bir »umrenin elinde kalışından ileri geldiğini, bu dofa üç Bencdenberi millî bir hareketi» geçildiğini belirtti.
Bayann konuşması
Köprülüden sonra kısa bir konuş ma yapan Celâl Bayar kendisini din loyen vo karşılamağa gelmiş olan mu azzam topluluğun ideal ve vicdan be raberliği ile çalışmaktan, memlekete hİBmet etmek aşkından kuvvet aldıklarını belirtti. D. P. programı ü-knnununun tatbikatındaki aksaklıklara işaret ederek sötleriue şöyle devam elti:
Dört Devlet Dışişleri Bakanları Konseyinde uzun bir demç veren Sovyetler Birliği Dışişleri Bakam Andrel Vichlnsky, Ruhr bölgesinin do Dört’ Büyüklerle Almanya İla hemhudut memleketlerin kontrolü altına konulmasını teklif etmiştir. Vlchlnsky bu kotrol konusu Ue 11. gili olarak 3 Benelux memleke . tiyle Danimarka, Polonya ve Çe-.ıos lovakyanın adlarını zikretmiştir. Vlchinsky’in teklif ettiği Ruhr'-un kontrolü İle İlgili bu teşkilâtta Alnıan iktisadi teşekküllerinin tem aticileri de yer alacaklardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Ankara; 24 Hususi) — Cumhuri yet Halk Partisinin organı Ulus ga zetesi, Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur aleyhinde bir ya zı daha neşretmiş ve buna atfen 1-kl İstanbul gazetesinde de yuzılar görülmüştür. Hikmet Bayur, bu yazılara toptan şu cevabı vermiş . tir:
1 — 1934 de Maarif Ve-.tililğin . den istifa etmemi kimse benden istemedi, hattâ Atatürk çekilmem . den memnun olmadı; ben kendi . ligimden yaptım, ve bunda İsrar ettim. Sebepleri: Büdçenin kısıl . ması, yani kurulmuş üniversitenin parasızlık yüzünden İşlemez bir ha le getirilmek İstenilmesi ve bazı illerde İlk okul öğretmenlerinin aylarca aylıksız bırakılması gibi o -laylardır. Çekilmemden bir kaç ay (Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 -)
Sapanca’da
“sokak
muharebesi
, r— Oçmaniar bu memleketin mad-ılt ve manevi servetidir. Elbette ki korumak lâzımdır.
Nitekim bu düşünce ile bir konun çıkarıldı. Fakat korunmadı. Or-(Devarnı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Silahlı kavga, birkaç saat devam etti
Adapazarı, 24 (Telefonla) — Bugün Sapaucada bir kahvehane içerisinde başlayıp çarşı içinde saatlerce devam eden bir silâh dövüşü olmuştur. Buraya akseden haberlerden öğrendiğime göre, kavganın tafsilâtı şudur:
Selâhaddin ve Sabalınddin Bilgi adında iki kardeş ile Galip ve Bedri adındaki şahıslar
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ao)
Ulusun
hiddeti
Seçim kanunu vesilesile Celâl Kayara şiddetle hücum ediyor ,
Tekirdağ gençleri, dün bir miting yaptılar. A. P. Ajansı, oydurma haberini nihayet te’vil yolunu tuttu, hatâ daktiloda imiş !..
Ingiltere Büyükelçisinin tertip ettiği kokteylpartide Ş. Saraçoğlu Ingiliz futbolcularHe tanışıyor
Bütün yurttan nefret ifade eden yazılar geliyor!
Okuyucularımızdan
yazılarını neşre
aldığımız protesto devam ediyoruz
Mersin 24 (Hususî) — Yunan halkının sporcularımıza gösterdikleri nazik(!) hareket burada nefretle karşılamıştır. Sözde dostlarımızın misafirperverlik -leri yalnız sporcular tarafından değil, ayni zamanda halk tarafından da takbih edilmektedir.
Mersinliler, Yunanlılara karşı
alınması gereken yeni hareket tarzında bütün yurttaşlariyle hemfikirdir. Meclise verilen sual takririne Başbakanın bir an evvel cevap vererek izahlarda bulunması beklenmektedir.
S ADI (Diğer telgraf ve mektuplar \ üncü sayfamızdadır.)
Türk millî futbol ekipine, A-tina stadında Yunanlıların yap-tıklan çirkin tecavüzü protesto maksadiyle Milli Türk Tılebİ Birliği, yarın saat 17,30 da İnönü stadında bir miting yapacak-tir. Ankara Üniversitesi temsilcileriyle şehrimiz spor klüplerinin de iştirak edecekleri bu mitingin hazırlıkları tamamlan mış ve dün reemen vilâyete müracaatla miting için irin alınmıştır.
Je)
(Devamı: 8a. 3 - «0-
İ Ziraat
Bankası, tahvilât
çıkaracak
Bugünkü Ulus gazetesi Başba . kan ŞemseJdin Günaltay'ın Seçim Kanunu hakkında Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar’dan düşüncesinin ne olduğunu sorduğu Millet Partisi buna cevap verdiği hal -de Demokrat Partinin buna cevap vermediğini Başbakanla Celâl Boyar arasında yapılan konuşma . dan sonra Celâl Bayar’ın arkadaşlarla konuşayım bir cevap veririm demesine rağmen bugüne kadar D. Parti Başmanından ne yazılı ne söz İÜ hiç bir cevap almanın nasip olmadığını. D.P, nin Boşat Genel baş kanı olduğu halde bütün ileri ge -lenlerin şurada burada sık sık ter tip ettikleri mitinglerde bol bol ko nuşurltırken memleketin en haya . ti mevzuu olan seçim konusunda hükümetin açık teklifine dut yemiş bülbül misali vermelerinin Bİya -sİ çevrelerde heyretla karşılan -dığını yazmakta ve D.P, Başkanına hatırlatalım icl hükümet cevap bek liyor demektedir.
Beyoğlu kaldırımı üzs rinde üstü örtülü ceset..
Beyoğlunda dün akşamki
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cinayet
Sındırgıh,Şerif Matbaamızda
Knkpınaı da “ Yeni Sabah M m altın saatini kazanan Türkiye Yağlı Güreş Başpehlivanı, Pehlivanköylü Mustafa ile Bahacskili İbraIıimi nasıl yendiğini
yor
Bir kadın yüzünden genç bir talebe, 18 yaşında bir genci bıçakla öldürdü
Dün akşam üzeri Beyoğlunda bir cinayet işlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüştür.
Ölen; Kasımpaşada Sakızağacı îplikçifınn sokağında oturan 18 yaşlarındaki Mehmet Er-bek adında muayyen bir işi ol-mıyan bir gençtir.
Bu cinayeti işlemekten sanık da; Tophane Sanat okulu son sınıf öğrencilerinden Fuad a-dında 22 yaşlarında Kayserili bir gençtir.
Sanık Fııad; saat 18 e doğru Beyoğlunda İstiklâl caddesinde Saray sinemasının afişlerini sey rederken yanından geçen bir kadının dikkatini çekmesi üzerine onunla konuşmak İçin kendisini takibe başlamıştır.
Fuad kadını takip ederek 1-pek sinemasının önüne geldiği sırada Mehmet blrdcnblro ortaya çıkmış:
(— Ulan bana bak! Her kuşun eti yenmez» diye kendisini
(Dovamıı 8a. 3 - 6Ü. 8 d»)
C Bundan maksat köylüye S daha fasla yardım temin £ etmek.'.r
Ankara: 24 (Hususi) — Bugün, kil Mecliste Yusuf Tenglrşek Z1 -vaat Bankasının sermayesinin iki misli tahvil çıkarmağa yetkili salınması ve bundan elde edilecek pa ranın memleketin zirai istihsalini temsil eden köylllyo yilzde 3 faizle kredi şeklinde verilmesini istihdaf eden kanun tasarısının müstaceliyet le görülmesini istedi. Teklif kabul • dildikten sonra kürsüye gelen Ten glrşak dedi ki:
(Devamıı Sa. 3 • Sü. 2 do)
Bakanlığında Faaliyet
ULUNAY
İlah selâmot versin... Ticaret Bakanımız, doğmo hü -kûınot adamlarına nasıb olmayan bir motânot vo mekânotle makamlarında sebat ölmektedirler. Sayılı fırtınalardan olan hayat pahalılığının bu müthiş sağnağı da onu oradan koparamadıktan sonra artık sa yın Bakanımız İçin hiç bir şoyden ondişoyo mahal yoktur.
Fakat yalnız böylo nâzik demler-do orada kalmak maksadı temine kâfi değildir. Biraz da bir şeyler yapmalı) yahut yapar gibi görünmeli.
Bu cümleden olarak Tloarot Bakanlığı da ot moe’elesinl Toprak Mahsullorl Ofislno devredecekmiş 1 O Toprak Mahsullorl Ofislno kİ I-darosizllğl yüzünden blzo neler, no lor yodlrmlştlr... Bir yanda bir lokma ekmeği ağız tadı İle katık edo-nıozkon silolarda buğdaylar mahvoluyor, istasyonlarda mahsul yığınları yeşeriyordu; Haydarpaşa önün de mavnalardan denizo dökülon buğdayları vapurlardan seyrediyorduk I
Şimdi bu ofis ot İşini do eline a-lacak vo bugün dört yüz olllyo yo-dlğlmlz otl blzo klınbilir kaç dört yüz olllyo yodlrocokl
Dahası var... Ticaret Bakanlığı ayrıca uouz balık yodirmoğl de dü günmüş vo balık İşini do yino Toprak Mahaullerl Ofisine dovıotmoğl muvafık görmüş.
Dört otrafı donlz olan bu mernlo-
kotlo halk İki oln» balık yorı Pa-
lamutla uskumru... Bunun haricin deki balıklar yalnız bir sınıf nalk» mahsus lüks nesnolerüır. Halk laba kası bu balıkları akuvaryomlarda-kl nâdir deniz mahlûkları gibi Ba-lıkpazarlarında hayret vo alâka İle
seyrodorlor.
Bu sono Allah İstanbul halkını acıdı da bir «Kalkan curnatası'» Ih-

Ticaret Bakanlığı balık İşini de eline alırsa palamutla uskumruya da hasret kalaoağız... Memlekette ot yoksulluğu bütün şlddetllo for-manfermâ ikon canlı hayvan İhraç eden Tıoarot Bakanlığı no İçin palamutla uskumruya da bir mahreç
bulmasın...
Kılıcı, kalkanı, antikacıların ca-mokânlarındaki altın kakman kılıç kalkanlar kadar kıyınotll meta* haline gotironlor palamutla uskumruyu klmbilir no yapacaklar? Bu gidişle balığın şeklini unutmamak İçin Boğazda, limanda, Marmura-da Yunus balıklarının oünbüşünü
soyrotmekton başka çaro kalmaya-
Bunlardan başka Toprak Mahsulleri Ofisinin istihsal bölgoiorln-don buğdaydan gayrı pirinç, bulgur fasulyo, ınorolmok gibi maddeleri ye rinde satın alarak İstanbuldaki İstihlâk kooperatifleri vasıtasile halka ucuzca sattıracağına dair bir ınüjdo daha var kİ kooa koca ma-kalolor yazdıracak kadar ehomml-yotli bir mevzu teşkil eder.
insanın «GÖlgo ötme... Başka Ilı
aan istememi» dlyocogl goliyorl
Sındırgıh Şerif, dün matbaada arkadaşlarımızla beraber
.(Yazısı 5 incide)
>
ÇABŞAMBA 25 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 1î Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sâ3»alı 12 inci Yıl, No. 8653 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFITYIZ Sayısı ı 10 Kunıg Amiral Ülgenin teftişleri Vaşington: 24 (AP) — Türk Donanması Başko . mutanı Oramlral Mehmet Ali Ülgen, Türklyeye deniz yardım programı Ue İlgili Birleşik Amerika deniz te . »İslerinde teftişte bulunmak üzere buraya gelmiştir.
Dünkü Mecliste seri tartışmalar Nihad Erim, D. P. yi ara seçimlere davet edince, Re fik Kor al tan da
C. H. P. yi umumî seçime dâvet etti
Emekliler kanunu tasarısı da Mecliste elektrikli bir hava yarattı, Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü teşkilât kanunu kabul edildi, muhalefet yeni kanunu anti demokratik buldu
Ağır hava
Memleketin siyasi havasındaki ağırlık ve gerginlik, her vesile ile, kendisini hissettirmektedir. Partiler arasındaki tartışmalar, a-deta çekişme manzarası gösteriyor. Başbakan ile Celâl Bayar a-rasında seçim emniyeti etrafındaki temaslar, tavzihler, tashihler, Hikmet Baytının Millî Şefi övme bahsindeki Ulusun neşriyatı ve Millet Partisi başkan inin verdiği demeçler. Cumhurbaşkanının yurt içinden gelen heyetleri ve hususi şahıslan kabul etmesin ilân tarzının doğurduğu tepkiler basılı her ufak ve büyük her vesile ile, sert konuşma ve mukabelelere sebep oluyor. Hele Büyük Millet Meclisinde radyodan çeşitli partilerin İstifade etmeleri dâvası, —Bu müzmin ve dört küsur yıldır sürüp giden dâva— Basın ve Yayın kanunu dolayıaile tekrar bahis mevzuu olunca Osman Könl ile Nihat E-rlm arasında çetin münakaşayı» yol açtı. Hakikaten HnJk Partisinin radyodan faydalan ması hudutsuz bir umman gibidir. Günün her saatinde, çeyrek asırdır, Türk milletinin kulaklarına doğru, yanlış binbir nakarat tekrarlanıp durmuştur da. Demokrat Parti başkanına, hattâ 1946 seçimleri sırasında bile bir çeyrek görüşmeğe müsaade edilmemiştir. Bu kadar dar ve sakat bir rihnlyet en toptancı ve müfrit memleketlerde bile görülmemiştir. Oralarda, faraza Polonyada; seçim sırasında muhalefet partisi liderine radyodan rahatça faydalanmak ve propagandasını yapmak imkânı sağlanmıştı. Var govadaki hükümetin müsaade ettiğine An karanın müsaade etmemesi dünyada benzerine tesadüf edilmez bir garibe ve fiiliyat ile gözler arasında, akıllara durgun iuk verecek bir tezad idi. Acaba Celâl Bayann belagat ve hitabetinde ne kudret ve sihir vardı ki yirnıl beş yıl günün her saat ve dakikasında Halk Partisi propagandası yapıldığı halde bunun tesirlerini Demokrat Parti başka m bir çeyrek içinde söküp atacakta İktidar partisinin zaafına, temelinin millete dayandığına kendisinin bile itimad etmediğine bu ürkekliğinden daha parlak bir delil bulanabilir mi?
İşte yeni kanun tasarısı dola-yısile bu eski dert tazelendi ve yine iktidar partisi çok hasislik He muhalefete seçimler sırasında loşa bir müddet konuşmak hakkını vermiyordu. Millet Partisinden Osman Köni bu müsaadeyi yeter bulmadı ve Halk Partisi radyo silâhından her gün ve her Saat faydalandığı halde muhalif-lero tahsis edilecek kayıtlı ve gartlı müddeti az buldu. Başbakan yardımcısı çok umumi cevaplar verdi ve son gi'.ııkrin modası haline gelen yeni bir silâh ve delili ileri sürdü. İladyo halikında ki hükümler hazırlanırken bütün yabancı devletlerin mevzuatı ka nştrnlmış, karşılaştırılmış ve böylelikle şimdiki tasan hazırlanmış! Bu ecnebi mevzuat, ikti-dann elinde, artık bir müdafaa kalkanı oldu. Matbuat hürriyetini zincirleyen hükümler mi değiştirilmek lâzım, gelsin ecnebi kanunlarında incelemeler, seçim emniyetini mi tesis etmek lcabe-diyor, gelsin dünya mevzuatım tetkikler, radyo hakkında hüküm ler mi koymak lâzım gelsin yabancı devletlerle mukayeseler... Amma o memleketlerdeki tatbikat ve fiiliyat hiç göz önüne ge-t'riliyor mu? Şu İngiltere ve I Firmada matbuat suçundan bir yılda kaz; kişi muhakeme ve malı kûm edilmiştir. Bizde bu nisbet Ae mlkdar nedir? İliç tetkik o-ftındıı mu? Devlet reisine hakaret suçundan mevkuten muhakc meşine başlanıp da sonra beraet kazananların ve
gıız ve günahsız halde
Cde tutulanların
ritn başka memleketlerdeki —ta-
tili demokratik örneklerden balı-
a »diyoruz— karşılaştırıldı mı?
CBİz bize benzeriz) diye bir ve-j
(Devamı ı 8a. 3 - sü. ö do)
Refik Koraltan ve Nihad Erim, mikrofon başında
Pariskonferansında
ilk görüş ayrılığı
C. Dayar Çankırııla konuştu
D. Parti ve seçimler
D. P. Başkanı seçimlerde hile ve fesada
asla imkân verılmi- I g yeceğini söyledi
Çankırı: 24 (Hususî surette gönderdiğimle arkadaşımı» Zihni Kanma» bildiriyor) — Bugün öğleden son ra Ankaradan ayrılan Demokrat Par ti başkanı Celâl Bayar ve Fuat Köprülü saat 15 do Çankınya geldiler.
Vişinskinin Almanyada yeni bir kontrol
konseyi tesisi teklifi reddedildi
ParİB: 24 (AP) — Bugün Rusya, ı sadl ve idari işleri tedvir edecek Almanya üzerindeki Dört Devlet bir Alman Devlet Konseyi kurul . kontrolünün yeniden İhyasını, lktL.1 masını t ettin1 etmiştir.
H. Bayur, Ulus’a
toptan cevap verdi
Millet Partisi genel başkanı Ulusun bahsettiği şeyler, herkesin bildiği şeylerdir ve beni sevenler veya sev-miyenler, bunları bilerek seviyorlar yahut sevmiyor-
_____________ tardı, diyor
Hikmet Bayur, konferalanııdan birini verirken
Yunanlılar, şimdide iftiraya başladılar
Atinada olup biten hâdiseleri Türk gazeteleri tahrif ediyorlarmış! ayıp ayıp!
Talebe Birliği yarın İnönü stadında büyük bir miting yaparak düşmanlara cevab verecek
zum Kitlenin cı eıo voruıgıuı ışuret ettikten sonra bu memleketti» hiirri yet mücadelelerinin çok eski tarihler do başladığı halde muvaffak olııma-yışının girişilen hareketlerin millete mal edilemeyişi vo kilçük bir »umrenin elinde kalışından ileri geldiğini, bu dofa üç Bencdenberi millî bir hareketi» geçildiğini belirtti.
Bayann konuşması
Köprülüden sonra kısa bir konuş ma yapan Celâl Bayar kendisini din loyen vo karşılamağa gelmiş olan mu azzam topluluğun ideal ve vicdan be raberliği ile çalışmaktan, memlekete hİBmet etmek aşkından kuvvet aldıklarını belirtti. D. P. programı ü-knnununun tatbikatındaki aksaklıklara işaret ederek sötleriue şöyle devam elti:
Dört Devlet Dışişleri Bakanları Konseyinde uzun bir demç veren Sovyetler Birliği Dışişleri Bakam Andrel Vichlnsky, Ruhr bölgesinin do Dört’ Büyüklerle Almanya İla hemhudut memleketlerin kontrolü altına konulmasını teklif etmiştir. Vlchlnsky bu kotrol konusu Ue 11. gili olarak 3 Benelux memleke . tiyle Danimarka, Polonya ve Çe-.ıos lovakyanın adlarını zikretmiştir. Vlchinsky’in teklif ettiği Ruhr'-un kontrolü İle İlgili bu teşkilâtta Alnıan iktisadi teşekküllerinin tem aticileri de yer alacaklardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Ankara; 24 Hususi) — Cumhuri yet Halk Partisinin organı Ulus ga zetesi, Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur aleyhinde bir ya zı daha neşretmiş ve buna atfen 1-kl İstanbul gazetesinde de yuzılar görülmüştür. Hikmet Bayur, bu yazılara toptan şu cevabı vermiş . tir:
1 — 1934 de Maarif Ve-.tililğin . den istifa etmemi kimse benden istemedi, hattâ Atatürk çekilmem . den memnun olmadı; ben kendi . ligimden yaptım, ve bunda İsrar ettim. Sebepleri: Büdçenin kısıl . ması, yani kurulmuş üniversitenin parasızlık yüzünden İşlemez bir ha le getirilmek İstenilmesi ve bazı illerde İlk okul öğretmenlerinin aylarca aylıksız bırakılması gibi o -laylardır. Çekilmemden bir kaç ay (Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 -)
Sapanca’da
“sokak
muharebesi
, r— Oçmaniar bu memleketin mad-ılt ve manevi servetidir. Elbette ki korumak lâzımdır.
Nitekim bu düşünce ile bir konun çıkarıldı. Fakat korunmadı. Or-(Devarnı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Silahlı kavga, birkaç saat devam etti
Adapazarı, 24 (Telefonla) — Bugün Sapaucada bir kahvehane içerisinde başlayıp çarşı içinde saatlerce devam eden bir silâh dövüşü olmuştur. Buraya akseden haberlerden öğrendiğime göre, kavganın tafsilâtı şudur:
Selâhaddin ve Sabalınddin Bilgi adında iki kardeş ile Galip ve Bedri adındaki şahıslar
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ao)
Ulusun
hiddeti
Seçim kanunu vesilesile Celâl Kayara şiddetle hücum ediyor ,
Tekirdağ gençleri, dün bir miting yaptılar. A. P. Ajansı, oydurma haberini nihayet te’vil yolunu tuttu, hatâ daktiloda imiş !..
Ingiltere Büyükelçisinin tertip ettiği kokteylpartide Ş. Saraçoğlu Ingiliz futbolcularHe tanışıyor
Bütün yurttan nefret ifade eden yazılar geliyor!
Okuyucularımızdan
yazılarını neşre
aldığımız protesto devam ediyoruz
Mersin 24 (Hususî) — Yunan halkının sporcularımıza gösterdikleri nazik(!) hareket burada nefretle karşılamıştır. Sözde dostlarımızın misafirperverlik -leri yalnız sporcular tarafından değil, ayni zamanda halk tarafından da takbih edilmektedir.
Mersinliler, Yunanlılara karşı
alınması gereken yeni hareket tarzında bütün yurttaşlariyle hemfikirdir. Meclise verilen sual takririne Başbakanın bir an evvel cevap vererek izahlarda bulunması beklenmektedir.
S ADI (Diğer telgraf ve mektuplar \ üncü sayfamızdadır.)
Türk millî futbol ekipine, A-tina stadında Yunanlıların yap-tıklan çirkin tecavüzü protesto maksadiyle Milli Türk Tılebİ Birliği, yarın saat 17,30 da İnönü stadında bir miting yapacak-tir. Ankara Üniversitesi temsilcileriyle şehrimiz spor klüplerinin de iştirak edecekleri bu mitingin hazırlıkları tamamlan mış ve dün reemen vilâyete müracaatla miting için irin alınmıştır.
Je)
(Devamı: 8a. 3 - «0-
İ Ziraat
Bankası, tahvilât
çıkaracak
Bugünkü Ulus gazetesi Başba . kan ŞemseJdin Günaltay'ın Seçim Kanunu hakkında Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar’dan düşüncesinin ne olduğunu sorduğu Millet Partisi buna cevap verdiği hal -de Demokrat Partinin buna cevap vermediğini Başbakanla Celâl Boyar arasında yapılan konuşma . dan sonra Celâl Bayar’ın arkadaşlarla konuşayım bir cevap veririm demesine rağmen bugüne kadar D. Parti Başmanından ne yazılı ne söz İÜ hiç bir cevap almanın nasip olmadığını. D.P, nin Boşat Genel baş kanı olduğu halde bütün ileri ge -lenlerin şurada burada sık sık ter tip ettikleri mitinglerde bol bol ko nuşurltırken memleketin en haya . ti mevzuu olan seçim konusunda hükümetin açık teklifine dut yemiş bülbül misali vermelerinin Bİya -sİ çevrelerde heyretla karşılan -dığını yazmakta ve D.P, Başkanına hatırlatalım icl hükümet cevap bek liyor demektedir.
Beyoğlu kaldırımı üzs rinde üstü örtülü ceset..
Beyoğlunda dün akşamki
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cinayet
Sındırgıh,Şerif Matbaamızda
Knkpınaı da “ Yeni Sabah M m altın saatini kazanan Türkiye Yağlı Güreş Başpehlivanı, Pehlivanköylü Mustafa ile Bahacskili İbraIıimi nasıl yendiğini
yor
Bir kadın yüzünden genç bir talebe, 18 yaşında bir genci bıçakla öldürdü
Dün akşam üzeri Beyoğlunda bir cinayet işlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüştür.
Ölen; Kasımpaşada Sakızağacı îplikçifınn sokağında oturan 18 yaşlarındaki Mehmet Er-bek adında muayyen bir işi ol-mıyan bir gençtir.
Bu cinayeti işlemekten sanık da; Tophane Sanat okulu son sınıf öğrencilerinden Fuad a-dında 22 yaşlarında Kayserili bir gençtir.
Sanık Fııad; saat 18 e doğru Beyoğlunda İstiklâl caddesinde Saray sinemasının afişlerini sey rederken yanından geçen bir kadının dikkatini çekmesi üzerine onunla konuşmak İçin kendisini takibe başlamıştır.
Fuad kadını takip ederek 1-pek sinemasının önüne geldiği sırada Mehmet blrdcnblro ortaya çıkmış:
(— Ulan bana bak! Her kuşun eti yenmez» diye kendisini
(Dovamıı 8a. 3 - 6Ü. 8 d»)
C Bundan maksat köylüye S daha fasla yardım temin £ etmek.'.r
Ankara: 24 (Hususi) — Bugün, kil Mecliste Yusuf Tenglrşek Z1 -vaat Bankasının sermayesinin iki misli tahvil çıkarmağa yetkili salınması ve bundan elde edilecek pa ranın memleketin zirai istihsalini temsil eden köylllyo yilzde 3 faizle kredi şeklinde verilmesini istihdaf eden kanun tasarısının müstaceliyet le görülmesini istedi. Teklif kabul • dildikten sonra kürsüye gelen Ten glrşak dedi ki:
(Devamıı Sa. 3 • Sü. 2 do)
Bakanlığında Faaliyet
ULUNAY
İlah selâmot versin... Ticaret Bakanımız, doğmo hü -kûınot adamlarına nasıb olmayan bir motânot vo mekânotle makamlarında sebat ölmektedirler. Sayılı fırtınalardan olan hayat pahalılığının bu müthiş sağnağı da onu oradan koparamadıktan sonra artık sa yın Bakanımız İçin hiç bir şoyden ondişoyo mahal yoktur.
Fakat yalnız böylo nâzik demler-do orada kalmak maksadı temine kâfi değildir. Biraz da bir şeyler yapmalı) yahut yapar gibi görünmeli.
Bu cümleden olarak Tloarot Bakanlığı da ot moe’elesinl Toprak Mahsullorl Ofislno devredecekmiş 1 O Toprak Mahsullorl Ofislno kİ I-darosizllğl yüzünden blzo neler, no lor yodlrmlştlr... Bir yanda bir lokma ekmeği ağız tadı İle katık edo-nıozkon silolarda buğdaylar mahvoluyor, istasyonlarda mahsul yığınları yeşeriyordu; Haydarpaşa önün de mavnalardan denizo dökülon buğdayları vapurlardan seyrediyorduk I
Şimdi bu ofis ot İşini do eline a-lacak vo bugün dört yüz olllyo yo-dlğlmlz otl blzo klınbilir kaç dört yüz olllyo yodlrocokl
Dahası var... Ticaret Bakanlığı ayrıca uouz balık yodirmoğl de dü günmüş vo balık İşini do yino Toprak Mahaullerl Ofisine dovıotmoğl muvafık görmüş.
Dört otrafı donlz olan bu mernlo-
kotlo halk İki oln» balık yorı Pa-
lamutla uskumru... Bunun haricin deki balıklar yalnız bir sınıf nalk» mahsus lüks nesnolerüır. Halk laba kası bu balıkları akuvaryomlarda-kl nâdir deniz mahlûkları gibi Ba-lıkpazarlarında hayret vo alâka İle
seyrodorlor.
Bu sono Allah İstanbul halkını acıdı da bir «Kalkan curnatası'» Ih-

Ticaret Bakanlığı balık İşini de eline alırsa palamutla uskumruya da hasret kalaoağız... Memlekette ot yoksulluğu bütün şlddetllo for-manfermâ ikon canlı hayvan İhraç eden Tıoarot Bakanlığı no İçin palamutla uskumruya da bir mahreç
bulmasın...
Kılıcı, kalkanı, antikacıların ca-mokânlarındaki altın kakman kılıç kalkanlar kadar kıyınotll meta* haline gotironlor palamutla uskumruyu klmbilir no yapacaklar? Bu gidişle balığın şeklini unutmamak İçin Boğazda, limanda, Marmura-da Yunus balıklarının oünbüşünü
soyrotmekton başka çaro kalmaya-
Bunlardan başka Toprak Mahsulleri Ofisinin istihsal bölgoiorln-don buğdaydan gayrı pirinç, bulgur fasulyo, ınorolmok gibi maddeleri ye rinde satın alarak İstanbuldaki İstihlâk kooperatifleri vasıtasile halka ucuzca sattıracağına dair bir ınüjdo daha var kİ kooa koca ma-kalolor yazdıracak kadar ehomml-yotli bir mevzu teşkil eder.
insanın «GÖlgo ötme... Başka Ilı
aan istememi» dlyocogl goliyorl
Sındırgıh Şerif, dün matbaada arkadaşlarımızla beraber
.(Yazısı 5 incide)
>
ÇABŞAMBA 25 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 1î Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sâ3»alı 12 inci Yıl, No. 8653 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFITYIZ Sayısı ı 10 Kunıg Amiral Ülgenin teftişleri Vaşington: 24 (AP) — Türk Donanması Başko . mutanı Oramlral Mehmet Ali Ülgen, Türklyeye deniz yardım programı Ue İlgili Birleşik Amerika deniz te . »İslerinde teftişte bulunmak üzere buraya gelmiştir.
Dünkü Mecliste seri tartışmalar Nihad Erim, D. P. yi ara seçimlere davet edince, Re fik Kor al tan da
C. H. P. yi umumî seçime dâvet etti
Emekliler kanunu tasarısı da Mecliste elektrikli bir hava yarattı, Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü teşkilât kanunu kabul edildi, muhalefet yeni kanunu anti demokratik buldu
Ağır hava
Memleketin siyasi havasındaki ağırlık ve gerginlik, her vesile ile, kendisini hissettirmektedir. Partiler arasındaki tartışmalar, a-deta çekişme manzarası gösteriyor. Başbakan ile Celâl Bayar a-rasında seçim emniyeti etrafındaki temaslar, tavzihler, tashihler, Hikmet Baytının Millî Şefi övme bahsindeki Ulusun neşriyatı ve Millet Partisi başkan inin verdiği demeçler. Cumhurbaşkanının yurt içinden gelen heyetleri ve hususi şahıslan kabul etmesin ilân tarzının doğurduğu tepkiler basılı her ufak ve büyük her vesile ile, sert konuşma ve mukabelelere sebep oluyor. Hele Büyük Millet Meclisinde radyodan çeşitli partilerin İstifade etmeleri dâvası, —Bu müzmin ve dört küsur yıldır sürüp giden dâva— Basın ve Yayın kanunu dolayıaile tekrar bahis mevzuu olunca Osman Könl ile Nihat E-rlm arasında çetin münakaşayı» yol açtı. Hakikaten HnJk Partisinin radyodan faydalan ması hudutsuz bir umman gibidir. Günün her saatinde, çeyrek asırdır, Türk milletinin kulaklarına doğru, yanlış binbir nakarat tekrarlanıp durmuştur da. Demokrat Parti başkanına, hattâ 1946 seçimleri sırasında bile bir çeyrek görüşmeğe müsaade edilmemiştir. Bu kadar dar ve sakat bir rihnlyet en toptancı ve müfrit memleketlerde bile görülmemiştir. Oralarda, faraza Polonyada; seçim sırasında muhalefet partisi liderine radyodan rahatça faydalanmak ve propagandasını yapmak imkânı sağlanmıştı. Var govadaki hükümetin müsaade ettiğine An karanın müsaade etmemesi dünyada benzerine tesadüf edilmez bir garibe ve fiiliyat ile gözler arasında, akıllara durgun iuk verecek bir tezad idi. Acaba Celâl Bayann belagat ve hitabetinde ne kudret ve sihir vardı ki yirnıl beş yıl günün her saat ve dakikasında Halk Partisi propagandası yapıldığı halde bunun tesirlerini Demokrat Parti başka m bir çeyrek içinde söküp atacakta İktidar partisinin zaafına, temelinin millete dayandığına kendisinin bile itimad etmediğine bu ürkekliğinden daha parlak bir delil bulanabilir mi?
İşte yeni kanun tasarısı dola-yısile bu eski dert tazelendi ve yine iktidar partisi çok hasislik He muhalefete seçimler sırasında loşa bir müddet konuşmak hakkını vermiyordu. Millet Partisinden Osman Köni bu müsaadeyi yeter bulmadı ve Halk Partisi radyo silâhından her gün ve her Saat faydalandığı halde muhalif-lero tahsis edilecek kayıtlı ve gartlı müddeti az buldu. Başbakan yardımcısı çok umumi cevaplar verdi ve son gi'.ııkrin modası haline gelen yeni bir silâh ve delili ileri sürdü. İladyo halikında ki hükümler hazırlanırken bütün yabancı devletlerin mevzuatı ka nştrnlmış, karşılaştırılmış ve böylelikle şimdiki tasan hazırlanmış! Bu ecnebi mevzuat, ikti-dann elinde, artık bir müdafaa kalkanı oldu. Matbuat hürriyetini zincirleyen hükümler mi değiştirilmek lâzım, gelsin ecnebi kanunlarında incelemeler, seçim emniyetini mi tesis etmek lcabe-diyor, gelsin dünya mevzuatım tetkikler, radyo hakkında hüküm ler mi koymak lâzım gelsin yabancı devletlerle mukayeseler... Amma o memleketlerdeki tatbikat ve fiiliyat hiç göz önüne ge-t'riliyor mu? Şu İngiltere ve I Firmada matbuat suçundan bir yılda kaz; kişi muhakeme ve malı kûm edilmiştir. Bizde bu nisbet Ae mlkdar nedir? İliç tetkik o-ftındıı mu? Devlet reisine hakaret suçundan mevkuten muhakc meşine başlanıp da sonra beraet kazananların ve
gıız ve günahsız halde
Cde tutulanların
ritn başka memleketlerdeki —ta-
tili demokratik örneklerden balı-
a »diyoruz— karşılaştırıldı mı?
CBİz bize benzeriz) diye bir ve-j
(Devamı ı 8a. 3 - sü. ö do)
Refik Koraltan ve Nihad Erim, mikrofon başında
Pariskonferansında
ilk görüş ayrılığı
C. Dayar Çankırııla konuştu
D. Parti ve seçimler
D. P. Başkanı seçimlerde hile ve fesada
asla imkân verılmi- I g yeceğini söyledi
Çankırı: 24 (Hususî surette gönderdiğimle arkadaşımı» Zihni Kanma» bildiriyor) — Bugün öğleden son ra Ankaradan ayrılan Demokrat Par ti başkanı Celâl Bayar ve Fuat Köprülü saat 15 do Çankınya geldiler.
Vişinskinin Almanyada yeni bir kontrol
konseyi tesisi teklifi reddedildi
ParİB: 24 (AP) — Bugün Rusya, ı sadl ve idari işleri tedvir edecek Almanya üzerindeki Dört Devlet bir Alman Devlet Konseyi kurul . kontrolünün yeniden İhyasını, lktL.1 masını t ettin1 etmiştir.
H. Bayur, Ulus’a
toptan cevap verdi
Millet Partisi genel başkanı Ulusun bahsettiği şeyler, herkesin bildiği şeylerdir ve beni sevenler veya sev-miyenler, bunları bilerek seviyorlar yahut sevmiyor-
_____________ tardı, diyor
Hikmet Bayur, konferalanııdan birini verirken
Yunanlılar, şimdide iftiraya başladılar
Atinada olup biten hâdiseleri Türk gazeteleri tahrif ediyorlarmış! ayıp ayıp!
Talebe Birliği yarın İnönü stadında büyük bir miting yaparak düşmanlara cevab verecek
zum Kitlenin cı eıo voruıgıuı ışuret ettikten sonra bu memleketti» hiirri yet mücadelelerinin çok eski tarihler do başladığı halde muvaffak olııma-yışının girişilen hareketlerin millete mal edilemeyişi vo kilçük bir »umrenin elinde kalışından ileri geldiğini, bu dofa üç Bencdenberi millî bir hareketi» geçildiğini belirtti.
Bayann konuşması
Köprülüden sonra kısa bir konuş ma yapan Celâl Bayar kendisini din loyen vo karşılamağa gelmiş olan mu azzam topluluğun ideal ve vicdan be raberliği ile çalışmaktan, memlekete hİBmet etmek aşkından kuvvet aldıklarını belirtti. D. P. programı ü-knnununun tatbikatındaki aksaklıklara işaret ederek sötleriue şöyle devam elti:
Dört Devlet Dışişleri Bakanları Konseyinde uzun bir demç veren Sovyetler Birliği Dışişleri Bakam Andrel Vichlnsky, Ruhr bölgesinin do Dört’ Büyüklerle Almanya İla hemhudut memleketlerin kontrolü altına konulmasını teklif etmiştir. Vlchlnsky bu kotrol konusu Ue 11. gili olarak 3 Benelux memleke . tiyle Danimarka, Polonya ve Çe-.ıos lovakyanın adlarını zikretmiştir. Vlchinsky’in teklif ettiği Ruhr'-un kontrolü İle İlgili bu teşkilâtta Alnıan iktisadi teşekküllerinin tem aticileri de yer alacaklardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Ankara; 24 Hususi) — Cumhuri yet Halk Partisinin organı Ulus ga zetesi, Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur aleyhinde bir ya zı daha neşretmiş ve buna atfen 1-kl İstanbul gazetesinde de yuzılar görülmüştür. Hikmet Bayur, bu yazılara toptan şu cevabı vermiş . tir:
1 — 1934 de Maarif Ve-.tililğin . den istifa etmemi kimse benden istemedi, hattâ Atatürk çekilmem . den memnun olmadı; ben kendi . ligimden yaptım, ve bunda İsrar ettim. Sebepleri: Büdçenin kısıl . ması, yani kurulmuş üniversitenin parasızlık yüzünden İşlemez bir ha le getirilmek İstenilmesi ve bazı illerde İlk okul öğretmenlerinin aylarca aylıksız bırakılması gibi o -laylardır. Çekilmemden bir kaç ay (Devamı: 8a. 3 - SÜ. 6 -)
Sapanca’da
“sokak
muharebesi
, r— Oçmaniar bu memleketin mad-ılt ve manevi servetidir. Elbette ki korumak lâzımdır.
Nitekim bu düşünce ile bir konun çıkarıldı. Fakat korunmadı. Or-(Devarnı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Silahlı kavga, birkaç saat devam etti
Adapazarı, 24 (Telefonla) — Bugün Sapaucada bir kahvehane içerisinde başlayıp çarşı içinde saatlerce devam eden bir silâh dövüşü olmuştur. Buraya akseden haberlerden öğrendiğime göre, kavganın tafsilâtı şudur:
Selâhaddin ve Sabalınddin Bilgi adında iki kardeş ile Galip ve Bedri adındaki şahıslar
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 ao)
Ulusun
hiddeti
Seçim kanunu vesilesile Celâl Kayara şiddetle hücum ediyor ,
Tekirdağ gençleri, dün bir miting yaptılar. A. P. Ajansı, oydurma haberini nihayet te’vil yolunu tuttu, hatâ daktiloda imiş !..
Ingiltere Büyükelçisinin tertip ettiği kokteylpartide Ş. Saraçoğlu Ingiliz futbolcularHe tanışıyor
Bütün yurttan nefret ifade eden yazılar geliyor!
Okuyucularımızdan
yazılarını neşre
aldığımız protesto devam ediyoruz
Mersin 24 (Hususî) — Yunan halkının sporcularımıza gösterdikleri nazik(!) hareket burada nefretle karşılamıştır. Sözde dostlarımızın misafirperverlik -leri yalnız sporcular tarafından değil, ayni zamanda halk tarafından da takbih edilmektedir.
Mersinliler, Yunanlılara karşı
alınması gereken yeni hareket tarzında bütün yurttaşlariyle hemfikirdir. Meclise verilen sual takririne Başbakanın bir an evvel cevap vererek izahlarda bulunması beklenmektedir.
S ADI (Diğer telgraf ve mektuplar \ üncü sayfamızdadır.)
Türk millî futbol ekipine, A-tina stadında Yunanlıların yap-tıklan çirkin tecavüzü protesto maksadiyle Milli Türk Tılebİ Birliği, yarın saat 17,30 da İnönü stadında bir miting yapacak-tir. Ankara Üniversitesi temsilcileriyle şehrimiz spor klüplerinin de iştirak edecekleri bu mitingin hazırlıkları tamamlan mış ve dün reemen vilâyete müracaatla miting için irin alınmıştır.
Je)
(Devamı: 8a. 3 - «0-
İ Ziraat
Bankası, tahvilât
çıkaracak
Bugünkü Ulus gazetesi Başba . kan ŞemseJdin Günaltay'ın Seçim Kanunu hakkında Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar’dan düşüncesinin ne olduğunu sorduğu Millet Partisi buna cevap verdiği hal -de Demokrat Partinin buna cevap vermediğini Başbakanla Celâl Boyar arasında yapılan konuşma . dan sonra Celâl Bayar’ın arkadaşlarla konuşayım bir cevap veririm demesine rağmen bugüne kadar D. Parti Başmanından ne yazılı ne söz İÜ hiç bir cevap almanın nasip olmadığını. D.P, nin Boşat Genel baş kanı olduğu halde bütün ileri ge -lenlerin şurada burada sık sık ter tip ettikleri mitinglerde bol bol ko nuşurltırken memleketin en haya . ti mevzuu olan seçim konusunda hükümetin açık teklifine dut yemiş bülbül misali vermelerinin Bİya -sİ çevrelerde heyretla karşılan -dığını yazmakta ve D.P, Başkanına hatırlatalım icl hükümet cevap bek liyor demektedir.
Beyoğlu kaldırımı üzs rinde üstü örtülü ceset..
Beyoğlunda dün akşamki
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
cinayet
Sındırgıh,Şerif Matbaamızda
Knkpınaı da “ Yeni Sabah M m altın saatini kazanan Türkiye Yağlı Güreş Başpehlivanı, Pehlivanköylü Mustafa ile Bahacskili İbraIıimi nasıl yendiğini
yor
Bir kadın yüzünden genç bir talebe, 18 yaşında bir genci bıçakla öldürdü
Dün akşam üzeri Beyoğlunda bir cinayet işlenmiş, bir genç bıçaklanarak öldürülmüştür.
Ölen; Kasımpaşada Sakızağacı îplikçifınn sokağında oturan 18 yaşlarındaki Mehmet Er-bek adında muayyen bir işi ol-mıyan bir gençtir.
Bu cinayeti işlemekten sanık da; Tophane Sanat okulu son sınıf öğrencilerinden Fuad a-dında 22 yaşlarında Kayserili bir gençtir.
Sanık Fııad; saat 18 e doğru Beyoğlunda İstiklâl caddesinde Saray sinemasının afişlerini sey rederken yanından geçen bir kadının dikkatini çekmesi üzerine onunla konuşmak İçin kendisini takibe başlamıştır.
Fuad kadını takip ederek 1-pek sinemasının önüne geldiği sırada Mehmet blrdcnblro ortaya çıkmış:
(— Ulan bana bak! Her kuşun eti yenmez» diye kendisini
(Dovamıı 8a. 3 - 6Ü. 8 d»)
C Bundan maksat köylüye S daha fasla yardım temin £ etmek.'.r
Ankara: 24 (Hususi) — Bugün, kil Mecliste Yusuf Tenglrşek Z1 -vaat Bankasının sermayesinin iki misli tahvil çıkarmağa yetkili salınması ve bundan elde edilecek pa ranın memleketin zirai istihsalini temsil eden köylllyo yilzde 3 faizle kredi şeklinde verilmesini istihdaf eden kanun tasarısının müstaceliyet le görülmesini istedi. Teklif kabul • dildikten sonra kürsüye gelen Ten glrşak dedi ki:
(Devamıı Sa. 3 • Sü. 2 do)
Bakanlığında Faaliyet
ULUNAY
İlah selâmot versin... Ticaret Bakanımız, doğmo hü -kûınot adamlarına nasıb olmayan bir motânot vo mekânotle makamlarında sebat ölmektedirler. Sayılı fırtınalardan olan hayat pahalılığının bu müthiş sağnağı da onu oradan koparamadıktan sonra artık sa yın Bakanımız İçin hiç bir şoyden ondişoyo mahal yoktur.
Fakat yalnız böylo nâzik demler-do orada kalmak maksadı temine kâfi değildir. Biraz da bir şeyler yapmalı) yahut yapar gibi görünmeli.
Bu cümleden olarak Tloarot Bakanlığı da ot moe’elesinl Toprak Mahsullorl Ofislno devredecekmiş 1 O Toprak Mahsullorl Ofislno kİ I-darosizllğl yüzünden blzo neler, no lor yodlrmlştlr... Bir yanda bir lokma ekmeği ağız tadı İle katık edo-nıozkon silolarda buğdaylar mahvoluyor, istasyonlarda mahsul yığınları yeşeriyordu; Haydarpaşa önün de mavnalardan denizo dökülon buğdayları vapurlardan seyrediyorduk I
Şimdi bu ofis ot İşini do eline a-lacak vo bugün dört yüz olllyo yo-dlğlmlz otl blzo klınbilir kaç dört yüz olllyo yodlrocokl
Dahası var... Ticaret Bakanlığı ayrıca uouz balık yodirmoğl de dü günmüş vo balık İşini do yino Toprak Mahaullerl Ofisine dovıotmoğl muvafık görmüş.
Dört otrafı donlz olan bu mernlo-
kotlo halk İki oln» balık yorı Pa-
lamutla uskumru... Bunun haricin deki balıklar yalnız bir sınıf nalk» mahsus lüks nesnolerüır. Halk laba kası bu balıkları akuvaryomlarda-kl nâdir deniz mahlûkları gibi Ba-lıkpazarlarında hayret vo alâka İle
seyrodorlor.
Bu sono Allah İstanbul halkını acıdı da bir «Kalkan curnatası'» Ih-

Ticaret Bakanlığı balık İşini de eline alırsa palamutla uskumruya da hasret kalaoağız... Memlekette ot yoksulluğu bütün şlddetllo for-manfermâ ikon canlı hayvan İhraç eden Tıoarot Bakanlığı no İçin palamutla uskumruya da bir mahreç
bulmasın...
Kılıcı, kalkanı, antikacıların ca-mokânlarındaki altın kakman kılıç kalkanlar kadar kıyınotll meta* haline gotironlor palamutla uskumruyu klmbilir no yapacaklar? Bu gidişle balığın şeklini unutmamak İçin Boğazda, limanda, Marmura-da Yunus balıklarının oünbüşünü
soyrotmekton başka çaro kalmaya-
Bunlardan başka Toprak Mahsulleri Ofisinin istihsal bölgoiorln-don buğdaydan gayrı pirinç, bulgur fasulyo, ınorolmok gibi maddeleri ye rinde satın alarak İstanbuldaki İstihlâk kooperatifleri vasıtasile halka ucuzca sattıracağına dair bir ınüjdo daha var kİ kooa koca ma-kalolor yazdıracak kadar ehomml-yotli bir mevzu teşkil eder.
insanın «GÖlgo ötme... Başka Ilı
aan istememi» dlyocogl goliyorl
Sındırgıh Şerif, dün matbaada arkadaşlarımızla beraber
.(Yazısı 5 incide)

Comments (0)