Sahibi: Safa KılıçLıoğlu
İdare» Nuruosmaniye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8T A N B U L
Telefon ı W795—25188
12 inci Yıl, No. 3743
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Perşembe
25
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her novi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzome
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Suriye, Türkiyeye 100 bin ton buğday
satmaktan vazgeçti
Maliye Bakanı, memleket men f aatl erinin bunu icabettirmekte olduğunu iddia ediyor
Hüsnü Zaiın tarafından Suriyeye dâvet edilmiş olan Orgeneral Kâzım Orbay da memlekete döndü. Büyük Suriye projesi
Muhalefetin
Faydası
İkinci Dünj'a mücadelesinin, demokrasi tarafının za feriie neticelenmesi üzerine, yurdumuzda da, demokrasiyi taklit ve tatbik etmek hevesi kabardı. Bazılarının Amerika-dan gelme bir meta sandıkları bu hürriyet dâvası, hakikatte, Tiirklerin öz malıdır ve bu uğurda münevver Tiirklerin çok masum kanlan akmıştır. Sultan A-ziz ve Hamit devirlerinde mücadele açan aydın gençler, bu u-ğurda şehit düşen fedakârlar az değildir.
Amma iktidara yaslanmış olan lar, her defasında bu iç canlanma hareketini binbir bahane ile önlemişlerdir. Fakat bahanelerin başta geleni, dış tehlikedir. Sanki demokrasi sistemini kabul ve tatbik eden memleketler hiç dış tehlike ile muhat değillermiş gibi... Fransa (1789) ihtilâlinden sonra demokratik rejimi ve halk İdaresini tatbik ederken, bütün Avrupa devletlerile harp ediyordu. Bir Alman tehlikesi, bütün hayatı boyunca, Fransanın başında bir Damokles kılıcı gibi sallandığı halde söz ve yazı hürri-yetfııe tam ve kâmil riayet etmiştir.
Şn dakikada İtalya için haricî tehlike azımsanacak halde midir? İtalya sulh muahedesi mucibince her türlü silâhtan tecrit edilmiştir. Ufak bir inzibat kuvveti muhafaza edebilir. Halbuki komşusu Yugoslavya tepeden tırnağa kadar müsellahtır. Fazla olarak da, on dört milyona yakın İtalyan komünist partisine mensuptur ve Mecliste üçte bir âza bu partinin elindedir. Komünistlerin millî hudutları tanımadıkları düşünülürse İç ve dış tehlikenin ne kadar çok olduğu görülür. Fakat bu hal dahilde, fikir ve parti hürriyetini tahdit için bir vesile ve sebep sayılmaz. Hür riyet ve serbestlik müsait zamanlarda kullanılacak hayra m -lık elbise gibi saklanacak bir meta değildir. Milletler hürriyetlerine sahip oklukları nisbette, dış tehlikelere dayanma kudretleri artar.
(1914 - 18) harbinde Kleman-•o Başbakanlığa, ancak matbuat hürriyetinin sağladığı tenkitleri yaptığı için geldi ve Fransa-yı kurtardı. Yoksa Fransa, a-man harp sırası birliği bozmıya-lım, düşmana İp ucu vermiyelim dese idi, Briyanlann elinde bir hezimete pekala kayıp gidiyordu.
Dışarı zerre sızdırmıyan ve her şeyi gizil kapaklı olan Hltler mİ muvaffak oldu yoksa harp hatâlarını mecliste açıkça konuşan İngiltere mi?
Şu halde demokrasiyi cidden istiyorsak, korkmadan, bütün f hükümlerini kayıtsız şartsız yerine getirelim. Yazı ve fikir, toplanma serbestliğini Bağlıyalım, yü rüriükte olan toptancı kanunları —bunların mevcudiyetini Nl-
(Dovamı Sa. 5 80. S do)
Samklar dün sor guları yapılırken...
Ankara: 24 — Suriyo Maliye Bakanı, buğday ihracı hakkında evvelce yapılan anlaşmaların feshedildiğini bildirmiştir. Maliye Bakanı, memleket menfaatlerinin bunu icabettir-diğini ilâve etmiştir.
Yeni Sabah — Türkiyo hükümetinin, Suriycdcn 100 bin ton buğdoy satın almak için Hüsnü Zaiın idare-eile bîr anlaşma yapmış olduğu malûmdur. Hüsnü Zaimin öldürülmesi ile neticelenen hükümet darbesinden sonra Suriycdeki yeni idarenin, Tilr kiyeye buğday vermiyeceği hakkında çıkan şayiaların bu Burotle tnhah kuk safhasına girdiği görülmektedir.
Kâzım Orbayın uğurlanması
Ankara: 24 (A.A.) — Haber aldığımıza göre orgeneral Kâzım Or-bay, Şomdaki askerî tetkiklerini ta-
(Devamı 8a. s Sü. 3 do)
C. Boyar
geziye çıkıyor
Strasbourg’da Avrupa Birliği içtimalarının cereyan ettiği salonun görünüşü... (Foto: A-P)
D. P, Başkanı, bugün; İzm i re gelmiş olacak !
Fuat Köprülü teminat veriyor
Avrupa Konseyi
Çorum vapuru faciası mes’ulleı i tevkif edildi
Dün sorguları yapılarak tevkif edilenler şunlardır: İkinci kaptan Necati Bayramoğlu, tabanca mantarı imalcisi Lili Lagor, tabanca mantarı tüccarı Ahmet Bozkurt, İğdır anbarında müstahdem Adil Polat, nakliyatçı Akif Şenol; dört sanık da gayrı mevkuf olarak muhakeme edilecek
ıdaşıa da muhtelif şe-anarak sakatlanmasile manın adlî tahkikatı (Dovamı Sa. 5 8ü. 3 de)
Geçen temmuzun 9 uncu günü ah gamı «Çorum» vapurunda, Galata rıhtımına bağlı bulunduğu Birada, vuku btilan ve 62 vatandasın ölm
Mareşal Tito, bir kabul resminde dansederken...
Yugoslav ordusu
Tito’ya sadık
Yugoslav kara ve hava ordusuna meusııp kuvvetler, Yugoslavyayı her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına and içtiler Londra, 24 (B.B.C.) —Bugün,.
Yugoslav hava ve kara ordusuna mensup askerler, Yugoslavyayı, her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına dair and İçmişler-1
Kısmî seçim için C.H.P nin hazırlığı
Ara seçimlerin 16 Ekimden 21 Ekime bırakılması muhtemel Kısmî seçimlerin 16 ekim pazar günü yapılacağı, evvelce kararlaştırılmış ise de, bu tarihin 21 ekim pazar gününe tehiri kuv vetle muhtemeldir. Katî tarih, ancak 5 ekimde belli olacaktır. Seçime bir buçuk aydan fuzla zaman bulunduğu için C. H. P. namzed tesbitinde acele davı an mamaktadır. Esasen C. H. P. tesbit edeceği namzed aleyhinde menfî propaganda ve dedikodu yapılmasına meydan vermemek-gayesile, namzed seçimini, ekim ayında yapmağa karar vermiştir.
Diğer taraftan seçim hazırlıkları programı, dün Bakanlıkça vilâyete bildirilmiştir.
Buna göre, vilâyetçe 1 eylül-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 do)
dir. Askerler, bu kararlarını, Mareşal Titoya gönderdikleri bir mektupla açıklamışlardır. Mck-I tupta şöyfe deniliyor: «İçinde (Devamı 8a. a 80. 2 de)
Tenis turnuvası devam ediyor
İzmir, 24 (Telefonla) — Eylül ayında Ege bölgesinde büyük b'.r seyahate çıkacak olan D.P. Genel Başkanı, yarın şehrimize gelecek ve il idare kurulunun mutat toplantısında hazır bulunacaktır. Bu toplantıya halen İzm irde bulunan Genel Kurul üyeleri de iştirak (Devamı 6a. s Sü. 2 de)
Köprülü, İnönü’nün Eğedeki son nutkuna cevap vererek, D.P. iktidara gelirse, C.H.P. mensupları için en ufak bir endişeye mahal olmadığını belirtti
Ankara 24 (Hususi) — înönünün . Bert tartışmalar tekrar başlamış -seyahatlerinin sona ermesinden sonra Ankara gazetelerinde daha ağır başlı olmakla beraber hayli I
tır.
Bu meyanda bugünkü Zafer ga-(Devamı Sa. 5 6Ü.
Dün diploma alan istihkâm ve Demiryolu subayla rımız bir arada...
Kasım Gülek’de paranın birleştirilmesi lüzumunu müdafaa etti
Straabourg: 24 (A.A.) «Afp.> —• Avrupa asamblesinin bu sabahki oti romunda ekonomik meseior etrafında yapılan umumî müzakere sırasında söz ulan Türkiye delegen ve komisyon ikinci başkanı Kasım Gölek’ ezcümle şunlan söylemiştir: ,
(Devamı Sa. S SU. 1 de)
İstanbul
Valiliği
D. P. Lütfı Kırçların değişeceği haberini esefle karşıiayor
İstanbul vah' ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdar'ın, başka vazifeye tâyini hakkında verilen haberlerin efkârı umumiyetle ve matbuatta. inen fi tesir yarattığım göz önünde latan O. H. Partisinin bükûnıetlu te-
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
Diin gecede
arama - tarama
yapıldı
Bir adamın üzerinde
G H. P. nin
garip bir tefahürü
Bakırköyde açılan arleziyen kuyularını C. II. P. kendine mal
LnlnkiL karşılaşmalardan enstantane
.(Yazıaı 5 inci sayfadadır),
istihkâm
Okulunda
dünkü tören
Eyüpteki okulda dün istihkâm ve Demiryolu Subaylarımıza törenle diplomaları verildi latlhkâm ve Demiryolu Okulundan mezun olan 15 İstihkâm vo 7 demiryolu teğmenine dün sabah Eyüptoki okul binasında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
Merasimde; kara orduları komu (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
etmek istiyor
C. H.P. Bakırköy ilçesi tarafından evlere birer beyanname dağıtılarak Bakırköyde açılan ar-teziyen kuyularının C. H. P. ııin eseri olduğundan bahsedilmektedir.
Bunun üzerine harekete geçen Demokrat Parti Bakırköy IIçcjİ idare kurulu bu garip beyannameyi protesto etmiştir.
D. P.'İller, protestolarında şöyle demektedirler:
«Bakırköyde arteziyen kuyula-açılması fikri bundan on beş ne evvel Belediye Sular İdare-Bİ Müdürü Yusuf Ziya tarafından ileri sürülmüş ve Belediye tarafından da vâdedilmlşti. Aradın uzun seneler geçmesine rağmen bu vâad bir türllü. tahakkuk edememiş, nihayet yine Belediye tarafından buraya birkaç arteziyen kuyusu açılmıştı. Bakırkö-(Devamı Sa. s 8Ü. 2 do)
otel hırsızı yakalandı
Ankaradaki büyük otellerde hırsızlık yapan lllıan Bardak-çıoğlu İzmir de yakayı ele verdi
evvel Anknrudu kondîeino tiio -
vererek kaldığı
Atlantik paktı dün yürürlüğe girdi
Truman, paktın dünyanın her tarafında barışı koruyacağını söyledi
Vaşington, 24 (A-P) — Kuzey Amerika ile Batı Avrupayı müşterek bir savunma lttifakile birbirine bağlıyan ve 12 devletin İmzaladığı Atlantik paktı bugüu yürürlüğe girmiştir.
Bu tarihî olay, Başkan Truma-mn, andlaşmanın yürürlüğo girdiğini İlân eden bir beyannameyi imzalamasiyle, Türkiye saali-le 19,42 de cereyan etmiştir. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
50 santim uzunluğunda
bir bıçak çıktı
Emniyet 2 nci ve 6 ncı Şub« memurları ve Ahlâk Zabıtası'nın şehir dahilinde müştereken yaptıkları arama vo taramalara dün akgam da devam edilmiştir. Emniyet Müdürlüğünün önünden hareket eden 20 kişilik bir grup, evvelâ Tophane caddesine git" miş, bil1 hususî arabanın çalışma' karnesi olmadığı görülerek şoförün ehliyeti alınmış, müteakiben Tophanedeki içkili gazinolar aranmıştır. Burada Sadi Demir-doğra isimli bir şahısta 50 san-(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 de)
Polisin yeni bir hamlesi
ulunay
Acı bir kayıp
Vefalı Saim Ağabey dün vefat etti
Saım Ağabeyin cenazesi bugüu kaldırılacak
Vefa klUbU başkanlığından:
Vefa Lisesi mezunlarından, Vefa klübllnün kurucusu vo 1 nunuı. ralı üyesi. Vefa lisesini bitirenler cemiyeti başkanı. Vefa lisesi ve İngiliz Hlglı Sclıool olculu tarih
tcllorindo bir I
gıliz ilo Amerikalı bir binbaşının
ceketinin cebinden binlerco dolar vo ——----------- -------
Hollıındu markı ilo kıymetli eşya ça- > öğretmeni, eski futbol federasyo -lan, toıu yakalanacağı sırada yorgan nu üyesi ve futbol hakemi ve böl-
(Dovamı 8a. 6 80. 8 dol * (Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 do) I
Zabıta sokakta vo nakil vasıtalarında kadınlara söz atmak onları yakışık almıyan evza‘ vo hareketlerle rahatsız eden müte-arrızları suç üstü yakalayıp to'dlb ötmek için 40 kişilik bir oklp teşkil eylemiş. Hepsi sivil olan bu memurlar tramvaylarda, otobüslerde bu sırnaşık zamparalara dikkat c-docoklor; onlardan edopsizce bir hareket sildir olunoa yakalayıp hak-ıtırında lâzım gelen muamolayi yapacaklarmış.
Polis müdürünün bu kararını mlnnotlo karşılarız. Zira hakikaten şu son zamanlarda sokaklarda kadınlara odllon hürmetsizlik tahammül odilmoz hale geldi. Sokakta söz lo edilen teoavüz o kadar galiz vo re zlloo kl bu şartlar Içlndo bir baba İçin evlâdını köşo başındaki aklardan bir pakot sigara aldırmak üzc-ro göndornıoslno İmkân yok. Kapalı büyümüş aile kızlarının bu hayasızlıklar karsısında ayaklan dolaşıyor.
Söylenen sözlor, güldürücü, nükteli ve zarif sarakalar gibi olsa belki gülünür geçilir, fakat öyle değil «...
Halkın hor şeyden evvel, iştira» halini düşünen zabıta bu müstok-reh ağızlardan akıtılan lovsıyata pok haklı olarak artık müsaade o-
Sokakta böylo... Ya tramvaylarda... Kaç dola şahidi olduın. O sat* dalyo kutularına akça pakça bl« taze düştü mü? Fırsat kollıyan yalakalar yavaş yavaş rampa ediyorlar. Ondan sonra hor sarsıntıda hafif temaslar, yaelanışlar, düşüyormuş gibi yaparak tutunmalar... «Affedersiniz» lo karışık abanmalar...
Bazı kadınlar, kendilerini müdafaa ödiyorlar... Rampacılara göz-lorinln aklarını dovlrorokı
— Azıcık uzak dıının etendim» Bu kadar sokulmakta mâna ;w?
Gibi bir İhtarda bour.uyorıa', fa-(D ovamı Sa. s 6ü. b de)
Sahibi: Safa KılıçLıoğlu
İdare» Nuruosmaniye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8T A N B U L
Telefon ı W795—25188
12 inci Yıl, No. 3743
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Perşembe
25
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her novi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzome
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Suriye, Türkiyeye 100 bin ton buğday
satmaktan vazgeçti
Maliye Bakanı, memleket men f aatl erinin bunu icabettirmekte olduğunu iddia ediyor
Hüsnü Zaiın tarafından Suriyeye dâvet edilmiş olan Orgeneral Kâzım Orbay da memlekete döndü. Büyük Suriye projesi
Muhalefetin
Faydası
İkinci Dünj'a mücadelesinin, demokrasi tarafının za feriie neticelenmesi üzerine, yurdumuzda da, demokrasiyi taklit ve tatbik etmek hevesi kabardı. Bazılarının Amerika-dan gelme bir meta sandıkları bu hürriyet dâvası, hakikatte, Tiirklerin öz malıdır ve bu uğurda münevver Tiirklerin çok masum kanlan akmıştır. Sultan A-ziz ve Hamit devirlerinde mücadele açan aydın gençler, bu u-ğurda şehit düşen fedakârlar az değildir.
Amma iktidara yaslanmış olan lar, her defasında bu iç canlanma hareketini binbir bahane ile önlemişlerdir. Fakat bahanelerin başta geleni, dış tehlikedir. Sanki demokrasi sistemini kabul ve tatbik eden memleketler hiç dış tehlike ile muhat değillermiş gibi... Fransa (1789) ihtilâlinden sonra demokratik rejimi ve halk İdaresini tatbik ederken, bütün Avrupa devletlerile harp ediyordu. Bir Alman tehlikesi, bütün hayatı boyunca, Fransanın başında bir Damokles kılıcı gibi sallandığı halde söz ve yazı hürri-yetfııe tam ve kâmil riayet etmiştir.
Şn dakikada İtalya için haricî tehlike azımsanacak halde midir? İtalya sulh muahedesi mucibince her türlü silâhtan tecrit edilmiştir. Ufak bir inzibat kuvveti muhafaza edebilir. Halbuki komşusu Yugoslavya tepeden tırnağa kadar müsellahtır. Fazla olarak da, on dört milyona yakın İtalyan komünist partisine mensuptur ve Mecliste üçte bir âza bu partinin elindedir. Komünistlerin millî hudutları tanımadıkları düşünülürse İç ve dış tehlikenin ne kadar çok olduğu görülür. Fakat bu hal dahilde, fikir ve parti hürriyetini tahdit için bir vesile ve sebep sayılmaz. Hür riyet ve serbestlik müsait zamanlarda kullanılacak hayra m -lık elbise gibi saklanacak bir meta değildir. Milletler hürriyetlerine sahip oklukları nisbette, dış tehlikelere dayanma kudretleri artar.
(1914 - 18) harbinde Kleman-•o Başbakanlığa, ancak matbuat hürriyetinin sağladığı tenkitleri yaptığı için geldi ve Fransa-yı kurtardı. Yoksa Fransa, a-man harp sırası birliği bozmıya-lım, düşmana İp ucu vermiyelim dese idi, Briyanlann elinde bir hezimete pekala kayıp gidiyordu.
Dışarı zerre sızdırmıyan ve her şeyi gizil kapaklı olan Hltler mİ muvaffak oldu yoksa harp hatâlarını mecliste açıkça konuşan İngiltere mi?
Şu halde demokrasiyi cidden istiyorsak, korkmadan, bütün f hükümlerini kayıtsız şartsız yerine getirelim. Yazı ve fikir, toplanma serbestliğini Bağlıyalım, yü rüriükte olan toptancı kanunları —bunların mevcudiyetini Nl-
(Dovamı Sa. 5 80. S do)
Samklar dün sor guları yapılırken...
Ankara: 24 — Suriyo Maliye Bakanı, buğday ihracı hakkında evvelce yapılan anlaşmaların feshedildiğini bildirmiştir. Maliye Bakanı, memleket menfaatlerinin bunu icabettir-diğini ilâve etmiştir.
Yeni Sabah — Türkiyo hükümetinin, Suriycdcn 100 bin ton buğdoy satın almak için Hüsnü Zaiın idare-eile bîr anlaşma yapmış olduğu malûmdur. Hüsnü Zaimin öldürülmesi ile neticelenen hükümet darbesinden sonra Suriycdeki yeni idarenin, Tilr kiyeye buğday vermiyeceği hakkında çıkan şayiaların bu Burotle tnhah kuk safhasına girdiği görülmektedir.
Kâzım Orbayın uğurlanması
Ankara: 24 (A.A.) — Haber aldığımıza göre orgeneral Kâzım Or-bay, Şomdaki askerî tetkiklerini ta-
(Devamı 8a. s Sü. 3 do)
C. Boyar
geziye çıkıyor
Strasbourg’da Avrupa Birliği içtimalarının cereyan ettiği salonun görünüşü... (Foto: A-P)
D. P, Başkanı, bugün; İzm i re gelmiş olacak !
Fuat Köprülü teminat veriyor
Avrupa Konseyi
Çorum vapuru faciası mes’ulleı i tevkif edildi
Dün sorguları yapılarak tevkif edilenler şunlardır: İkinci kaptan Necati Bayramoğlu, tabanca mantarı imalcisi Lili Lagor, tabanca mantarı tüccarı Ahmet Bozkurt, İğdır anbarında müstahdem Adil Polat, nakliyatçı Akif Şenol; dört sanık da gayrı mevkuf olarak muhakeme edilecek
ıdaşıa da muhtelif şe-anarak sakatlanmasile manın adlî tahkikatı (Dovamı Sa. 5 8ü. 3 de)
Geçen temmuzun 9 uncu günü ah gamı «Çorum» vapurunda, Galata rıhtımına bağlı bulunduğu Birada, vuku btilan ve 62 vatandasın ölm
Mareşal Tito, bir kabul resminde dansederken...
Yugoslav ordusu
Tito’ya sadık
Yugoslav kara ve hava ordusuna meusııp kuvvetler, Yugoslavyayı her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına and içtiler Londra, 24 (B.B.C.) —Bugün,.
Yugoslav hava ve kara ordusuna mensup askerler, Yugoslavyayı, her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına dair and İçmişler-1
Kısmî seçim için C.H.P nin hazırlığı
Ara seçimlerin 16 Ekimden 21 Ekime bırakılması muhtemel Kısmî seçimlerin 16 ekim pazar günü yapılacağı, evvelce kararlaştırılmış ise de, bu tarihin 21 ekim pazar gününe tehiri kuv vetle muhtemeldir. Katî tarih, ancak 5 ekimde belli olacaktır. Seçime bir buçuk aydan fuzla zaman bulunduğu için C. H. P. namzed tesbitinde acele davı an mamaktadır. Esasen C. H. P. tesbit edeceği namzed aleyhinde menfî propaganda ve dedikodu yapılmasına meydan vermemek-gayesile, namzed seçimini, ekim ayında yapmağa karar vermiştir.
Diğer taraftan seçim hazırlıkları programı, dün Bakanlıkça vilâyete bildirilmiştir.
Buna göre, vilâyetçe 1 eylül-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 do)
dir. Askerler, bu kararlarını, Mareşal Titoya gönderdikleri bir mektupla açıklamışlardır. Mck-I tupta şöyfe deniliyor: «İçinde (Devamı 8a. a 80. 2 de)
Tenis turnuvası devam ediyor
İzmir, 24 (Telefonla) — Eylül ayında Ege bölgesinde büyük b'.r seyahate çıkacak olan D.P. Genel Başkanı, yarın şehrimize gelecek ve il idare kurulunun mutat toplantısında hazır bulunacaktır. Bu toplantıya halen İzm irde bulunan Genel Kurul üyeleri de iştirak (Devamı 6a. s Sü. 2 de)
Köprülü, İnönü’nün Eğedeki son nutkuna cevap vererek, D.P. iktidara gelirse, C.H.P. mensupları için en ufak bir endişeye mahal olmadığını belirtti
Ankara 24 (Hususi) — înönünün . Bert tartışmalar tekrar başlamış -seyahatlerinin sona ermesinden sonra Ankara gazetelerinde daha ağır başlı olmakla beraber hayli I
tır.
Bu meyanda bugünkü Zafer ga-(Devamı Sa. 5 6Ü.
Dün diploma alan istihkâm ve Demiryolu subayla rımız bir arada...
Kasım Gülek’de paranın birleştirilmesi lüzumunu müdafaa etti
Straabourg: 24 (A.A.) «Afp.> —• Avrupa asamblesinin bu sabahki oti romunda ekonomik meseior etrafında yapılan umumî müzakere sırasında söz ulan Türkiye delegen ve komisyon ikinci başkanı Kasım Gölek’ ezcümle şunlan söylemiştir: ,
(Devamı Sa. S SU. 1 de)
İstanbul
Valiliği
D. P. Lütfı Kırçların değişeceği haberini esefle karşıiayor
İstanbul vah' ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdar'ın, başka vazifeye tâyini hakkında verilen haberlerin efkârı umumiyetle ve matbuatta. inen fi tesir yarattığım göz önünde latan O. H. Partisinin bükûnıetlu te-
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
Diin gecede
arama - tarama
yapıldı
Bir adamın üzerinde
G H. P. nin
garip bir tefahürü
Bakırköyde açılan arleziyen kuyularını C. II. P. kendine mal
LnlnkiL karşılaşmalardan enstantane
.(Yazıaı 5 inci sayfadadır),
istihkâm
Okulunda
dünkü tören
Eyüpteki okulda dün istihkâm ve Demiryolu Subaylarımıza törenle diplomaları verildi latlhkâm ve Demiryolu Okulundan mezun olan 15 İstihkâm vo 7 demiryolu teğmenine dün sabah Eyüptoki okul binasında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
Merasimde; kara orduları komu (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
etmek istiyor
C. H.P. Bakırköy ilçesi tarafından evlere birer beyanname dağıtılarak Bakırköyde açılan ar-teziyen kuyularının C. H. P. ııin eseri olduğundan bahsedilmektedir.
Bunun üzerine harekete geçen Demokrat Parti Bakırköy IIçcjİ idare kurulu bu garip beyannameyi protesto etmiştir.
D. P.'İller, protestolarında şöyle demektedirler:
«Bakırköyde arteziyen kuyula-açılması fikri bundan on beş ne evvel Belediye Sular İdare-Bİ Müdürü Yusuf Ziya tarafından ileri sürülmüş ve Belediye tarafından da vâdedilmlşti. Aradın uzun seneler geçmesine rağmen bu vâad bir türllü. tahakkuk edememiş, nihayet yine Belediye tarafından buraya birkaç arteziyen kuyusu açılmıştı. Bakırkö-(Devamı Sa. s 8Ü. 2 do)
otel hırsızı yakalandı
Ankaradaki büyük otellerde hırsızlık yapan lllıan Bardak-çıoğlu İzmir de yakayı ele verdi
evvel Anknrudu kondîeino tiio -
vererek kaldığı
Atlantik paktı dün yürürlüğe girdi
Truman, paktın dünyanın her tarafında barışı koruyacağını söyledi
Vaşington, 24 (A-P) — Kuzey Amerika ile Batı Avrupayı müşterek bir savunma lttifakile birbirine bağlıyan ve 12 devletin İmzaladığı Atlantik paktı bugüu yürürlüğe girmiştir.
Bu tarihî olay, Başkan Truma-mn, andlaşmanın yürürlüğo girdiğini İlân eden bir beyannameyi imzalamasiyle, Türkiye saali-le 19,42 de cereyan etmiştir. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
50 santim uzunluğunda
bir bıçak çıktı
Emniyet 2 nci ve 6 ncı Şub« memurları ve Ahlâk Zabıtası'nın şehir dahilinde müştereken yaptıkları arama vo taramalara dün akgam da devam edilmiştir. Emniyet Müdürlüğünün önünden hareket eden 20 kişilik bir grup, evvelâ Tophane caddesine git" miş, bil1 hususî arabanın çalışma' karnesi olmadığı görülerek şoförün ehliyeti alınmış, müteakiben Tophanedeki içkili gazinolar aranmıştır. Burada Sadi Demir-doğra isimli bir şahısta 50 san-(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 de)
Polisin yeni bir hamlesi
ulunay
Acı bir kayıp
Vefalı Saim Ağabey dün vefat etti
Saım Ağabeyin cenazesi bugüu kaldırılacak
Vefa klUbU başkanlığından:
Vefa Lisesi mezunlarından, Vefa klübllnün kurucusu vo 1 nunuı. ralı üyesi. Vefa lisesini bitirenler cemiyeti başkanı. Vefa lisesi ve İngiliz Hlglı Sclıool olculu tarih
tcllorindo bir I
gıliz ilo Amerikalı bir binbaşının
ceketinin cebinden binlerco dolar vo ——----------- -------
Hollıındu markı ilo kıymetli eşya ça- > öğretmeni, eski futbol federasyo -lan, toıu yakalanacağı sırada yorgan nu üyesi ve futbol hakemi ve böl-
(Dovamı 8a. 6 80. 8 dol * (Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 do) I
Zabıta sokakta vo nakil vasıtalarında kadınlara söz atmak onları yakışık almıyan evza‘ vo hareketlerle rahatsız eden müte-arrızları suç üstü yakalayıp to'dlb ötmek için 40 kişilik bir oklp teşkil eylemiş. Hepsi sivil olan bu memurlar tramvaylarda, otobüslerde bu sırnaşık zamparalara dikkat c-docoklor; onlardan edopsizce bir hareket sildir olunoa yakalayıp hak-ıtırında lâzım gelen muamolayi yapacaklarmış.
Polis müdürünün bu kararını mlnnotlo karşılarız. Zira hakikaten şu son zamanlarda sokaklarda kadınlara odllon hürmetsizlik tahammül odilmoz hale geldi. Sokakta söz lo edilen teoavüz o kadar galiz vo re zlloo kl bu şartlar Içlndo bir baba İçin evlâdını köşo başındaki aklardan bir pakot sigara aldırmak üzc-ro göndornıoslno İmkân yok. Kapalı büyümüş aile kızlarının bu hayasızlıklar karsısında ayaklan dolaşıyor.
Söylenen sözlor, güldürücü, nükteli ve zarif sarakalar gibi olsa belki gülünür geçilir, fakat öyle değil «...
Halkın hor şeyden evvel, iştira» halini düşünen zabıta bu müstok-reh ağızlardan akıtılan lovsıyata pok haklı olarak artık müsaade o-
Sokakta böylo... Ya tramvaylarda... Kaç dola şahidi olduın. O sat* dalyo kutularına akça pakça bl« taze düştü mü? Fırsat kollıyan yalakalar yavaş yavaş rampa ediyorlar. Ondan sonra hor sarsıntıda hafif temaslar, yaelanışlar, düşüyormuş gibi yaparak tutunmalar... «Affedersiniz» lo karışık abanmalar...
Bazı kadınlar, kendilerini müdafaa ödiyorlar... Rampacılara göz-lorinln aklarını dovlrorokı
— Azıcık uzak dıının etendim» Bu kadar sokulmakta mâna ;w?
Gibi bir İhtarda bour.uyorıa', fa-(D ovamı Sa. s 6ü. b de)
Sahibi: Safa KılıçLıoğlu
İdare» Nuruosmaniye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8T A N B U L
Telefon ı W795—25188
12 inci Yıl, No. 3743
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Perşembe
25
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her novi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzome
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Suriye, Türkiyeye 100 bin ton buğday
satmaktan vazgeçti
Maliye Bakanı, memleket men f aatl erinin bunu icabettirmekte olduğunu iddia ediyor
Hüsnü Zaiın tarafından Suriyeye dâvet edilmiş olan Orgeneral Kâzım Orbay da memlekete döndü. Büyük Suriye projesi
Muhalefetin
Faydası
İkinci Dünj'a mücadelesinin, demokrasi tarafının za feriie neticelenmesi üzerine, yurdumuzda da, demokrasiyi taklit ve tatbik etmek hevesi kabardı. Bazılarının Amerika-dan gelme bir meta sandıkları bu hürriyet dâvası, hakikatte, Tiirklerin öz malıdır ve bu uğurda münevver Tiirklerin çok masum kanlan akmıştır. Sultan A-ziz ve Hamit devirlerinde mücadele açan aydın gençler, bu u-ğurda şehit düşen fedakârlar az değildir.
Amma iktidara yaslanmış olan lar, her defasında bu iç canlanma hareketini binbir bahane ile önlemişlerdir. Fakat bahanelerin başta geleni, dış tehlikedir. Sanki demokrasi sistemini kabul ve tatbik eden memleketler hiç dış tehlike ile muhat değillermiş gibi... Fransa (1789) ihtilâlinden sonra demokratik rejimi ve halk İdaresini tatbik ederken, bütün Avrupa devletlerile harp ediyordu. Bir Alman tehlikesi, bütün hayatı boyunca, Fransanın başında bir Damokles kılıcı gibi sallandığı halde söz ve yazı hürri-yetfııe tam ve kâmil riayet etmiştir.
Şn dakikada İtalya için haricî tehlike azımsanacak halde midir? İtalya sulh muahedesi mucibince her türlü silâhtan tecrit edilmiştir. Ufak bir inzibat kuvveti muhafaza edebilir. Halbuki komşusu Yugoslavya tepeden tırnağa kadar müsellahtır. Fazla olarak da, on dört milyona yakın İtalyan komünist partisine mensuptur ve Mecliste üçte bir âza bu partinin elindedir. Komünistlerin millî hudutları tanımadıkları düşünülürse İç ve dış tehlikenin ne kadar çok olduğu görülür. Fakat bu hal dahilde, fikir ve parti hürriyetini tahdit için bir vesile ve sebep sayılmaz. Hür riyet ve serbestlik müsait zamanlarda kullanılacak hayra m -lık elbise gibi saklanacak bir meta değildir. Milletler hürriyetlerine sahip oklukları nisbette, dış tehlikelere dayanma kudretleri artar.
(1914 - 18) harbinde Kleman-•o Başbakanlığa, ancak matbuat hürriyetinin sağladığı tenkitleri yaptığı için geldi ve Fransa-yı kurtardı. Yoksa Fransa, a-man harp sırası birliği bozmıya-lım, düşmana İp ucu vermiyelim dese idi, Briyanlann elinde bir hezimete pekala kayıp gidiyordu.
Dışarı zerre sızdırmıyan ve her şeyi gizil kapaklı olan Hltler mİ muvaffak oldu yoksa harp hatâlarını mecliste açıkça konuşan İngiltere mi?
Şu halde demokrasiyi cidden istiyorsak, korkmadan, bütün f hükümlerini kayıtsız şartsız yerine getirelim. Yazı ve fikir, toplanma serbestliğini Bağlıyalım, yü rüriükte olan toptancı kanunları —bunların mevcudiyetini Nl-
(Dovamı Sa. 5 80. S do)
Samklar dün sor guları yapılırken...
Ankara: 24 — Suriyo Maliye Bakanı, buğday ihracı hakkında evvelce yapılan anlaşmaların feshedildiğini bildirmiştir. Maliye Bakanı, memleket menfaatlerinin bunu icabettir-diğini ilâve etmiştir.
Yeni Sabah — Türkiyo hükümetinin, Suriycdcn 100 bin ton buğdoy satın almak için Hüsnü Zaiın idare-eile bîr anlaşma yapmış olduğu malûmdur. Hüsnü Zaimin öldürülmesi ile neticelenen hükümet darbesinden sonra Suriycdeki yeni idarenin, Tilr kiyeye buğday vermiyeceği hakkında çıkan şayiaların bu Burotle tnhah kuk safhasına girdiği görülmektedir.
Kâzım Orbayın uğurlanması
Ankara: 24 (A.A.) — Haber aldığımıza göre orgeneral Kâzım Or-bay, Şomdaki askerî tetkiklerini ta-
(Devamı 8a. s Sü. 3 do)
C. Boyar
geziye çıkıyor
Strasbourg’da Avrupa Birliği içtimalarının cereyan ettiği salonun görünüşü... (Foto: A-P)
D. P, Başkanı, bugün; İzm i re gelmiş olacak !
Fuat Köprülü teminat veriyor
Avrupa Konseyi
Çorum vapuru faciası mes’ulleı i tevkif edildi
Dün sorguları yapılarak tevkif edilenler şunlardır: İkinci kaptan Necati Bayramoğlu, tabanca mantarı imalcisi Lili Lagor, tabanca mantarı tüccarı Ahmet Bozkurt, İğdır anbarında müstahdem Adil Polat, nakliyatçı Akif Şenol; dört sanık da gayrı mevkuf olarak muhakeme edilecek
ıdaşıa da muhtelif şe-anarak sakatlanmasile manın adlî tahkikatı (Dovamı Sa. 5 8ü. 3 de)
Geçen temmuzun 9 uncu günü ah gamı «Çorum» vapurunda, Galata rıhtımına bağlı bulunduğu Birada, vuku btilan ve 62 vatandasın ölm
Mareşal Tito, bir kabul resminde dansederken...
Yugoslav ordusu
Tito’ya sadık
Yugoslav kara ve hava ordusuna meusııp kuvvetler, Yugoslavyayı her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına and içtiler Londra, 24 (B.B.C.) —Bugün,.
Yugoslav hava ve kara ordusuna mensup askerler, Yugoslavyayı, her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına dair and İçmişler-1
Kısmî seçim için C.H.P nin hazırlığı
Ara seçimlerin 16 Ekimden 21 Ekime bırakılması muhtemel Kısmî seçimlerin 16 ekim pazar günü yapılacağı, evvelce kararlaştırılmış ise de, bu tarihin 21 ekim pazar gününe tehiri kuv vetle muhtemeldir. Katî tarih, ancak 5 ekimde belli olacaktır. Seçime bir buçuk aydan fuzla zaman bulunduğu için C. H. P. namzed tesbitinde acele davı an mamaktadır. Esasen C. H. P. tesbit edeceği namzed aleyhinde menfî propaganda ve dedikodu yapılmasına meydan vermemek-gayesile, namzed seçimini, ekim ayında yapmağa karar vermiştir.
Diğer taraftan seçim hazırlıkları programı, dün Bakanlıkça vilâyete bildirilmiştir.
Buna göre, vilâyetçe 1 eylül-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 do)
dir. Askerler, bu kararlarını, Mareşal Titoya gönderdikleri bir mektupla açıklamışlardır. Mck-I tupta şöyfe deniliyor: «İçinde (Devamı 8a. a 80. 2 de)
Tenis turnuvası devam ediyor
İzmir, 24 (Telefonla) — Eylül ayında Ege bölgesinde büyük b'.r seyahate çıkacak olan D.P. Genel Başkanı, yarın şehrimize gelecek ve il idare kurulunun mutat toplantısında hazır bulunacaktır. Bu toplantıya halen İzm irde bulunan Genel Kurul üyeleri de iştirak (Devamı 6a. s Sü. 2 de)
Köprülü, İnönü’nün Eğedeki son nutkuna cevap vererek, D.P. iktidara gelirse, C.H.P. mensupları için en ufak bir endişeye mahal olmadığını belirtti
Ankara 24 (Hususi) — înönünün . Bert tartışmalar tekrar başlamış -seyahatlerinin sona ermesinden sonra Ankara gazetelerinde daha ağır başlı olmakla beraber hayli I
tır.
Bu meyanda bugünkü Zafer ga-(Devamı Sa. 5 6Ü.
Dün diploma alan istihkâm ve Demiryolu subayla rımız bir arada...
Kasım Gülek’de paranın birleştirilmesi lüzumunu müdafaa etti
Straabourg: 24 (A.A.) «Afp.> —• Avrupa asamblesinin bu sabahki oti romunda ekonomik meseior etrafında yapılan umumî müzakere sırasında söz ulan Türkiye delegen ve komisyon ikinci başkanı Kasım Gölek’ ezcümle şunlan söylemiştir: ,
(Devamı Sa. S SU. 1 de)
İstanbul
Valiliği
D. P. Lütfı Kırçların değişeceği haberini esefle karşıiayor
İstanbul vah' ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdar'ın, başka vazifeye tâyini hakkında verilen haberlerin efkârı umumiyetle ve matbuatta. inen fi tesir yarattığım göz önünde latan O. H. Partisinin bükûnıetlu te-
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
Diin gecede
arama - tarama
yapıldı
Bir adamın üzerinde
G H. P. nin
garip bir tefahürü
Bakırköyde açılan arleziyen kuyularını C. II. P. kendine mal
LnlnkiL karşılaşmalardan enstantane
.(Yazıaı 5 inci sayfadadır),
istihkâm
Okulunda
dünkü tören
Eyüpteki okulda dün istihkâm ve Demiryolu Subaylarımıza törenle diplomaları verildi latlhkâm ve Demiryolu Okulundan mezun olan 15 İstihkâm vo 7 demiryolu teğmenine dün sabah Eyüptoki okul binasında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
Merasimde; kara orduları komu (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
etmek istiyor
C. H.P. Bakırköy ilçesi tarafından evlere birer beyanname dağıtılarak Bakırköyde açılan ar-teziyen kuyularının C. H. P. ııin eseri olduğundan bahsedilmektedir.
Bunun üzerine harekete geçen Demokrat Parti Bakırköy IIçcjİ idare kurulu bu garip beyannameyi protesto etmiştir.
D. P.'İller, protestolarında şöyle demektedirler:
«Bakırköyde arteziyen kuyula-açılması fikri bundan on beş ne evvel Belediye Sular İdare-Bİ Müdürü Yusuf Ziya tarafından ileri sürülmüş ve Belediye tarafından da vâdedilmlşti. Aradın uzun seneler geçmesine rağmen bu vâad bir türllü. tahakkuk edememiş, nihayet yine Belediye tarafından buraya birkaç arteziyen kuyusu açılmıştı. Bakırkö-(Devamı Sa. s 8Ü. 2 do)
otel hırsızı yakalandı
Ankaradaki büyük otellerde hırsızlık yapan lllıan Bardak-çıoğlu İzmir de yakayı ele verdi
evvel Anknrudu kondîeino tiio -
vererek kaldığı
Atlantik paktı dün yürürlüğe girdi
Truman, paktın dünyanın her tarafında barışı koruyacağını söyledi
Vaşington, 24 (A-P) — Kuzey Amerika ile Batı Avrupayı müşterek bir savunma lttifakile birbirine bağlıyan ve 12 devletin İmzaladığı Atlantik paktı bugüu yürürlüğe girmiştir.
Bu tarihî olay, Başkan Truma-mn, andlaşmanın yürürlüğo girdiğini İlân eden bir beyannameyi imzalamasiyle, Türkiye saali-le 19,42 de cereyan etmiştir. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
50 santim uzunluğunda
bir bıçak çıktı
Emniyet 2 nci ve 6 ncı Şub« memurları ve Ahlâk Zabıtası'nın şehir dahilinde müştereken yaptıkları arama vo taramalara dün akgam da devam edilmiştir. Emniyet Müdürlüğünün önünden hareket eden 20 kişilik bir grup, evvelâ Tophane caddesine git" miş, bil1 hususî arabanın çalışma' karnesi olmadığı görülerek şoförün ehliyeti alınmış, müteakiben Tophanedeki içkili gazinolar aranmıştır. Burada Sadi Demir-doğra isimli bir şahısta 50 san-(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 de)
Polisin yeni bir hamlesi
ulunay
Acı bir kayıp
Vefalı Saim Ağabey dün vefat etti
Saım Ağabeyin cenazesi bugüu kaldırılacak
Vefa klUbU başkanlığından:
Vefa Lisesi mezunlarından, Vefa klübllnün kurucusu vo 1 nunuı. ralı üyesi. Vefa lisesini bitirenler cemiyeti başkanı. Vefa lisesi ve İngiliz Hlglı Sclıool olculu tarih
tcllorindo bir I
gıliz ilo Amerikalı bir binbaşının
ceketinin cebinden binlerco dolar vo ——----------- -------
Hollıındu markı ilo kıymetli eşya ça- > öğretmeni, eski futbol federasyo -lan, toıu yakalanacağı sırada yorgan nu üyesi ve futbol hakemi ve böl-
(Dovamı 8a. 6 80. 8 dol * (Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 do) I
Zabıta sokakta vo nakil vasıtalarında kadınlara söz atmak onları yakışık almıyan evza‘ vo hareketlerle rahatsız eden müte-arrızları suç üstü yakalayıp to'dlb ötmek için 40 kişilik bir oklp teşkil eylemiş. Hepsi sivil olan bu memurlar tramvaylarda, otobüslerde bu sırnaşık zamparalara dikkat c-docoklor; onlardan edopsizce bir hareket sildir olunoa yakalayıp hak-ıtırında lâzım gelen muamolayi yapacaklarmış.
Polis müdürünün bu kararını mlnnotlo karşılarız. Zira hakikaten şu son zamanlarda sokaklarda kadınlara odllon hürmetsizlik tahammül odilmoz hale geldi. Sokakta söz lo edilen teoavüz o kadar galiz vo re zlloo kl bu şartlar Içlndo bir baba İçin evlâdını köşo başındaki aklardan bir pakot sigara aldırmak üzc-ro göndornıoslno İmkân yok. Kapalı büyümüş aile kızlarının bu hayasızlıklar karsısında ayaklan dolaşıyor.
Söylenen sözlor, güldürücü, nükteli ve zarif sarakalar gibi olsa belki gülünür geçilir, fakat öyle değil «...
Halkın hor şeyden evvel, iştira» halini düşünen zabıta bu müstok-reh ağızlardan akıtılan lovsıyata pok haklı olarak artık müsaade o-
Sokakta böylo... Ya tramvaylarda... Kaç dola şahidi olduın. O sat* dalyo kutularına akça pakça bl« taze düştü mü? Fırsat kollıyan yalakalar yavaş yavaş rampa ediyorlar. Ondan sonra hor sarsıntıda hafif temaslar, yaelanışlar, düşüyormuş gibi yaparak tutunmalar... «Affedersiniz» lo karışık abanmalar...
Bazı kadınlar, kendilerini müdafaa ödiyorlar... Rampacılara göz-lorinln aklarını dovlrorokı
— Azıcık uzak dıının etendim» Bu kadar sokulmakta mâna ;w?
Gibi bir İhtarda bour.uyorıa', fa-(D ovamı Sa. s 6ü. b de)
Sahibi: Safa KılıçLıoğlu
İdare» Nuruosmaniye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8T A N B U L
Telefon ı W795—25188
12 inci Yıl, No. 3743
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Perşembe
25
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her novi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzome
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Suriye, Türkiyeye 100 bin ton buğday
satmaktan vazgeçti
Maliye Bakanı, memleket men f aatl erinin bunu icabettirmekte olduğunu iddia ediyor
Hüsnü Zaiın tarafından Suriyeye dâvet edilmiş olan Orgeneral Kâzım Orbay da memlekete döndü. Büyük Suriye projesi
Muhalefetin
Faydası
İkinci Dünj'a mücadelesinin, demokrasi tarafının za feriie neticelenmesi üzerine, yurdumuzda da, demokrasiyi taklit ve tatbik etmek hevesi kabardı. Bazılarının Amerika-dan gelme bir meta sandıkları bu hürriyet dâvası, hakikatte, Tiirklerin öz malıdır ve bu uğurda münevver Tiirklerin çok masum kanlan akmıştır. Sultan A-ziz ve Hamit devirlerinde mücadele açan aydın gençler, bu u-ğurda şehit düşen fedakârlar az değildir.
Amma iktidara yaslanmış olan lar, her defasında bu iç canlanma hareketini binbir bahane ile önlemişlerdir. Fakat bahanelerin başta geleni, dış tehlikedir. Sanki demokrasi sistemini kabul ve tatbik eden memleketler hiç dış tehlike ile muhat değillermiş gibi... Fransa (1789) ihtilâlinden sonra demokratik rejimi ve halk İdaresini tatbik ederken, bütün Avrupa devletlerile harp ediyordu. Bir Alman tehlikesi, bütün hayatı boyunca, Fransanın başında bir Damokles kılıcı gibi sallandığı halde söz ve yazı hürri-yetfııe tam ve kâmil riayet etmiştir.
Şn dakikada İtalya için haricî tehlike azımsanacak halde midir? İtalya sulh muahedesi mucibince her türlü silâhtan tecrit edilmiştir. Ufak bir inzibat kuvveti muhafaza edebilir. Halbuki komşusu Yugoslavya tepeden tırnağa kadar müsellahtır. Fazla olarak da, on dört milyona yakın İtalyan komünist partisine mensuptur ve Mecliste üçte bir âza bu partinin elindedir. Komünistlerin millî hudutları tanımadıkları düşünülürse İç ve dış tehlikenin ne kadar çok olduğu görülür. Fakat bu hal dahilde, fikir ve parti hürriyetini tahdit için bir vesile ve sebep sayılmaz. Hür riyet ve serbestlik müsait zamanlarda kullanılacak hayra m -lık elbise gibi saklanacak bir meta değildir. Milletler hürriyetlerine sahip oklukları nisbette, dış tehlikelere dayanma kudretleri artar.
(1914 - 18) harbinde Kleman-•o Başbakanlığa, ancak matbuat hürriyetinin sağladığı tenkitleri yaptığı için geldi ve Fransa-yı kurtardı. Yoksa Fransa, a-man harp sırası birliği bozmıya-lım, düşmana İp ucu vermiyelim dese idi, Briyanlann elinde bir hezimete pekala kayıp gidiyordu.
Dışarı zerre sızdırmıyan ve her şeyi gizil kapaklı olan Hltler mİ muvaffak oldu yoksa harp hatâlarını mecliste açıkça konuşan İngiltere mi?
Şu halde demokrasiyi cidden istiyorsak, korkmadan, bütün f hükümlerini kayıtsız şartsız yerine getirelim. Yazı ve fikir, toplanma serbestliğini Bağlıyalım, yü rüriükte olan toptancı kanunları —bunların mevcudiyetini Nl-
(Dovamı Sa. 5 80. S do)
Samklar dün sor guları yapılırken...
Ankara: 24 — Suriyo Maliye Bakanı, buğday ihracı hakkında evvelce yapılan anlaşmaların feshedildiğini bildirmiştir. Maliye Bakanı, memleket menfaatlerinin bunu icabettir-diğini ilâve etmiştir.
Yeni Sabah — Türkiyo hükümetinin, Suriycdcn 100 bin ton buğdoy satın almak için Hüsnü Zaiın idare-eile bîr anlaşma yapmış olduğu malûmdur. Hüsnü Zaimin öldürülmesi ile neticelenen hükümet darbesinden sonra Suriycdeki yeni idarenin, Tilr kiyeye buğday vermiyeceği hakkında çıkan şayiaların bu Burotle tnhah kuk safhasına girdiği görülmektedir.
Kâzım Orbayın uğurlanması
Ankara: 24 (A.A.) — Haber aldığımıza göre orgeneral Kâzım Or-bay, Şomdaki askerî tetkiklerini ta-
(Devamı 8a. s Sü. 3 do)
C. Boyar
geziye çıkıyor
Strasbourg’da Avrupa Birliği içtimalarının cereyan ettiği salonun görünüşü... (Foto: A-P)
D. P, Başkanı, bugün; İzm i re gelmiş olacak !
Fuat Köprülü teminat veriyor
Avrupa Konseyi
Çorum vapuru faciası mes’ulleı i tevkif edildi
Dün sorguları yapılarak tevkif edilenler şunlardır: İkinci kaptan Necati Bayramoğlu, tabanca mantarı imalcisi Lili Lagor, tabanca mantarı tüccarı Ahmet Bozkurt, İğdır anbarında müstahdem Adil Polat, nakliyatçı Akif Şenol; dört sanık da gayrı mevkuf olarak muhakeme edilecek
ıdaşıa da muhtelif şe-anarak sakatlanmasile manın adlî tahkikatı (Dovamı Sa. 5 8ü. 3 de)
Geçen temmuzun 9 uncu günü ah gamı «Çorum» vapurunda, Galata rıhtımına bağlı bulunduğu Birada, vuku btilan ve 62 vatandasın ölm
Mareşal Tito, bir kabul resminde dansederken...
Yugoslav ordusu
Tito’ya sadık
Yugoslav kara ve hava ordusuna meusııp kuvvetler, Yugoslavyayı her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına and içtiler Londra, 24 (B.B.C.) —Bugün,.
Yugoslav hava ve kara ordusuna mensup askerler, Yugoslavyayı, her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına dair and İçmişler-1
Kısmî seçim için C.H.P nin hazırlığı
Ara seçimlerin 16 Ekimden 21 Ekime bırakılması muhtemel Kısmî seçimlerin 16 ekim pazar günü yapılacağı, evvelce kararlaştırılmış ise de, bu tarihin 21 ekim pazar gününe tehiri kuv vetle muhtemeldir. Katî tarih, ancak 5 ekimde belli olacaktır. Seçime bir buçuk aydan fuzla zaman bulunduğu için C. H. P. namzed tesbitinde acele davı an mamaktadır. Esasen C. H. P. tesbit edeceği namzed aleyhinde menfî propaganda ve dedikodu yapılmasına meydan vermemek-gayesile, namzed seçimini, ekim ayında yapmağa karar vermiştir.
Diğer taraftan seçim hazırlıkları programı, dün Bakanlıkça vilâyete bildirilmiştir.
Buna göre, vilâyetçe 1 eylül-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 do)
dir. Askerler, bu kararlarını, Mareşal Titoya gönderdikleri bir mektupla açıklamışlardır. Mck-I tupta şöyfe deniliyor: «İçinde (Devamı 8a. a 80. 2 de)
Tenis turnuvası devam ediyor
İzmir, 24 (Telefonla) — Eylül ayında Ege bölgesinde büyük b'.r seyahate çıkacak olan D.P. Genel Başkanı, yarın şehrimize gelecek ve il idare kurulunun mutat toplantısında hazır bulunacaktır. Bu toplantıya halen İzm irde bulunan Genel Kurul üyeleri de iştirak (Devamı 6a. s Sü. 2 de)
Köprülü, İnönü’nün Eğedeki son nutkuna cevap vererek, D.P. iktidara gelirse, C.H.P. mensupları için en ufak bir endişeye mahal olmadığını belirtti
Ankara 24 (Hususi) — înönünün . Bert tartışmalar tekrar başlamış -seyahatlerinin sona ermesinden sonra Ankara gazetelerinde daha ağır başlı olmakla beraber hayli I
tır.
Bu meyanda bugünkü Zafer ga-(Devamı Sa. 5 6Ü.
Dün diploma alan istihkâm ve Demiryolu subayla rımız bir arada...
Kasım Gülek’de paranın birleştirilmesi lüzumunu müdafaa etti
Straabourg: 24 (A.A.) «Afp.> —• Avrupa asamblesinin bu sabahki oti romunda ekonomik meseior etrafında yapılan umumî müzakere sırasında söz ulan Türkiye delegen ve komisyon ikinci başkanı Kasım Gölek’ ezcümle şunlan söylemiştir: ,
(Devamı Sa. S SU. 1 de)
İstanbul
Valiliği
D. P. Lütfı Kırçların değişeceği haberini esefle karşıiayor
İstanbul vah' ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdar'ın, başka vazifeye tâyini hakkında verilen haberlerin efkârı umumiyetle ve matbuatta. inen fi tesir yarattığım göz önünde latan O. H. Partisinin bükûnıetlu te-
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
Diin gecede
arama - tarama
yapıldı
Bir adamın üzerinde
G H. P. nin
garip bir tefahürü
Bakırköyde açılan arleziyen kuyularını C. II. P. kendine mal
LnlnkiL karşılaşmalardan enstantane
.(Yazıaı 5 inci sayfadadır),
istihkâm
Okulunda
dünkü tören
Eyüpteki okulda dün istihkâm ve Demiryolu Subaylarımıza törenle diplomaları verildi latlhkâm ve Demiryolu Okulundan mezun olan 15 İstihkâm vo 7 demiryolu teğmenine dün sabah Eyüptoki okul binasında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
Merasimde; kara orduları komu (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
etmek istiyor
C. H.P. Bakırköy ilçesi tarafından evlere birer beyanname dağıtılarak Bakırköyde açılan ar-teziyen kuyularının C. H. P. ııin eseri olduğundan bahsedilmektedir.
Bunun üzerine harekete geçen Demokrat Parti Bakırköy IIçcjİ idare kurulu bu garip beyannameyi protesto etmiştir.
D. P.'İller, protestolarında şöyle demektedirler:
«Bakırköyde arteziyen kuyula-açılması fikri bundan on beş ne evvel Belediye Sular İdare-Bİ Müdürü Yusuf Ziya tarafından ileri sürülmüş ve Belediye tarafından da vâdedilmlşti. Aradın uzun seneler geçmesine rağmen bu vâad bir türllü. tahakkuk edememiş, nihayet yine Belediye tarafından buraya birkaç arteziyen kuyusu açılmıştı. Bakırkö-(Devamı Sa. s 8Ü. 2 do)
otel hırsızı yakalandı
Ankaradaki büyük otellerde hırsızlık yapan lllıan Bardak-çıoğlu İzmir de yakayı ele verdi
evvel Anknrudu kondîeino tiio -
vererek kaldığı
Atlantik paktı dün yürürlüğe girdi
Truman, paktın dünyanın her tarafında barışı koruyacağını söyledi
Vaşington, 24 (A-P) — Kuzey Amerika ile Batı Avrupayı müşterek bir savunma lttifakile birbirine bağlıyan ve 12 devletin İmzaladığı Atlantik paktı bugüu yürürlüğe girmiştir.
Bu tarihî olay, Başkan Truma-mn, andlaşmanın yürürlüğo girdiğini İlân eden bir beyannameyi imzalamasiyle, Türkiye saali-le 19,42 de cereyan etmiştir. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
50 santim uzunluğunda
bir bıçak çıktı
Emniyet 2 nci ve 6 ncı Şub« memurları ve Ahlâk Zabıtası'nın şehir dahilinde müştereken yaptıkları arama vo taramalara dün akgam da devam edilmiştir. Emniyet Müdürlüğünün önünden hareket eden 20 kişilik bir grup, evvelâ Tophane caddesine git" miş, bil1 hususî arabanın çalışma' karnesi olmadığı görülerek şoförün ehliyeti alınmış, müteakiben Tophanedeki içkili gazinolar aranmıştır. Burada Sadi Demir-doğra isimli bir şahısta 50 san-(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 de)
Polisin yeni bir hamlesi
ulunay
Acı bir kayıp
Vefalı Saim Ağabey dün vefat etti
Saım Ağabeyin cenazesi bugüu kaldırılacak
Vefa klUbU başkanlığından:
Vefa Lisesi mezunlarından, Vefa klübllnün kurucusu vo 1 nunuı. ralı üyesi. Vefa lisesini bitirenler cemiyeti başkanı. Vefa lisesi ve İngiliz Hlglı Sclıool olculu tarih
tcllorindo bir I
gıliz ilo Amerikalı bir binbaşının
ceketinin cebinden binlerco dolar vo ——----------- -------
Hollıındu markı ilo kıymetli eşya ça- > öğretmeni, eski futbol federasyo -lan, toıu yakalanacağı sırada yorgan nu üyesi ve futbol hakemi ve böl-
(Dovamı 8a. 6 80. 8 dol * (Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 do) I
Zabıta sokakta vo nakil vasıtalarında kadınlara söz atmak onları yakışık almıyan evza‘ vo hareketlerle rahatsız eden müte-arrızları suç üstü yakalayıp to'dlb ötmek için 40 kişilik bir oklp teşkil eylemiş. Hepsi sivil olan bu memurlar tramvaylarda, otobüslerde bu sırnaşık zamparalara dikkat c-docoklor; onlardan edopsizce bir hareket sildir olunoa yakalayıp hak-ıtırında lâzım gelen muamolayi yapacaklarmış.
Polis müdürünün bu kararını mlnnotlo karşılarız. Zira hakikaten şu son zamanlarda sokaklarda kadınlara odllon hürmetsizlik tahammül odilmoz hale geldi. Sokakta söz lo edilen teoavüz o kadar galiz vo re zlloo kl bu şartlar Içlndo bir baba İçin evlâdını köşo başındaki aklardan bir pakot sigara aldırmak üzc-ro göndornıoslno İmkân yok. Kapalı büyümüş aile kızlarının bu hayasızlıklar karsısında ayaklan dolaşıyor.
Söylenen sözlor, güldürücü, nükteli ve zarif sarakalar gibi olsa belki gülünür geçilir, fakat öyle değil «...
Halkın hor şeyden evvel, iştira» halini düşünen zabıta bu müstok-reh ağızlardan akıtılan lovsıyata pok haklı olarak artık müsaade o-
Sokakta böylo... Ya tramvaylarda... Kaç dola şahidi olduın. O sat* dalyo kutularına akça pakça bl« taze düştü mü? Fırsat kollıyan yalakalar yavaş yavaş rampa ediyorlar. Ondan sonra hor sarsıntıda hafif temaslar, yaelanışlar, düşüyormuş gibi yaparak tutunmalar... «Affedersiniz» lo karışık abanmalar...
Bazı kadınlar, kendilerini müdafaa ödiyorlar... Rampacılara göz-lorinln aklarını dovlrorokı
— Azıcık uzak dıının etendim» Bu kadar sokulmakta mâna ;w?
Gibi bir İhtarda bour.uyorıa', fa-(D ovamı Sa. s 6ü. b de)
Sahibi: Safa KılıçLıoğlu
İdare» Nuruosmaniye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8T A N B U L
Telefon ı W795—25188
12 inci Yıl, No. 3743
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Perşembe
25
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her novi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzome
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Suriye, Türkiyeye 100 bin ton buğday
satmaktan vazgeçti
Maliye Bakanı, memleket men f aatl erinin bunu icabettirmekte olduğunu iddia ediyor
Hüsnü Zaiın tarafından Suriyeye dâvet edilmiş olan Orgeneral Kâzım Orbay da memlekete döndü. Büyük Suriye projesi
Muhalefetin
Faydası
İkinci Dünj'a mücadelesinin, demokrasi tarafının za feriie neticelenmesi üzerine, yurdumuzda da, demokrasiyi taklit ve tatbik etmek hevesi kabardı. Bazılarının Amerika-dan gelme bir meta sandıkları bu hürriyet dâvası, hakikatte, Tiirklerin öz malıdır ve bu uğurda münevver Tiirklerin çok masum kanlan akmıştır. Sultan A-ziz ve Hamit devirlerinde mücadele açan aydın gençler, bu u-ğurda şehit düşen fedakârlar az değildir.
Amma iktidara yaslanmış olan lar, her defasında bu iç canlanma hareketini binbir bahane ile önlemişlerdir. Fakat bahanelerin başta geleni, dış tehlikedir. Sanki demokrasi sistemini kabul ve tatbik eden memleketler hiç dış tehlike ile muhat değillermiş gibi... Fransa (1789) ihtilâlinden sonra demokratik rejimi ve halk İdaresini tatbik ederken, bütün Avrupa devletlerile harp ediyordu. Bir Alman tehlikesi, bütün hayatı boyunca, Fransanın başında bir Damokles kılıcı gibi sallandığı halde söz ve yazı hürri-yetfııe tam ve kâmil riayet etmiştir.
Şn dakikada İtalya için haricî tehlike azımsanacak halde midir? İtalya sulh muahedesi mucibince her türlü silâhtan tecrit edilmiştir. Ufak bir inzibat kuvveti muhafaza edebilir. Halbuki komşusu Yugoslavya tepeden tırnağa kadar müsellahtır. Fazla olarak da, on dört milyona yakın İtalyan komünist partisine mensuptur ve Mecliste üçte bir âza bu partinin elindedir. Komünistlerin millî hudutları tanımadıkları düşünülürse İç ve dış tehlikenin ne kadar çok olduğu görülür. Fakat bu hal dahilde, fikir ve parti hürriyetini tahdit için bir vesile ve sebep sayılmaz. Hür riyet ve serbestlik müsait zamanlarda kullanılacak hayra m -lık elbise gibi saklanacak bir meta değildir. Milletler hürriyetlerine sahip oklukları nisbette, dış tehlikelere dayanma kudretleri artar.
(1914 - 18) harbinde Kleman-•o Başbakanlığa, ancak matbuat hürriyetinin sağladığı tenkitleri yaptığı için geldi ve Fransa-yı kurtardı. Yoksa Fransa, a-man harp sırası birliği bozmıya-lım, düşmana İp ucu vermiyelim dese idi, Briyanlann elinde bir hezimete pekala kayıp gidiyordu.
Dışarı zerre sızdırmıyan ve her şeyi gizil kapaklı olan Hltler mİ muvaffak oldu yoksa harp hatâlarını mecliste açıkça konuşan İngiltere mi?
Şu halde demokrasiyi cidden istiyorsak, korkmadan, bütün f hükümlerini kayıtsız şartsız yerine getirelim. Yazı ve fikir, toplanma serbestliğini Bağlıyalım, yü rüriükte olan toptancı kanunları —bunların mevcudiyetini Nl-
(Dovamı Sa. 5 80. S do)
Samklar dün sor guları yapılırken...
Ankara: 24 — Suriyo Maliye Bakanı, buğday ihracı hakkında evvelce yapılan anlaşmaların feshedildiğini bildirmiştir. Maliye Bakanı, memleket menfaatlerinin bunu icabettir-diğini ilâve etmiştir.
Yeni Sabah — Türkiyo hükümetinin, Suriycdcn 100 bin ton buğdoy satın almak için Hüsnü Zaiın idare-eile bîr anlaşma yapmış olduğu malûmdur. Hüsnü Zaimin öldürülmesi ile neticelenen hükümet darbesinden sonra Suriycdeki yeni idarenin, Tilr kiyeye buğday vermiyeceği hakkında çıkan şayiaların bu Burotle tnhah kuk safhasına girdiği görülmektedir.
Kâzım Orbayın uğurlanması
Ankara: 24 (A.A.) — Haber aldığımıza göre orgeneral Kâzım Or-bay, Şomdaki askerî tetkiklerini ta-
(Devamı 8a. s Sü. 3 do)
C. Boyar
geziye çıkıyor
Strasbourg’da Avrupa Birliği içtimalarının cereyan ettiği salonun görünüşü... (Foto: A-P)
D. P, Başkanı, bugün; İzm i re gelmiş olacak !
Fuat Köprülü teminat veriyor
Avrupa Konseyi
Çorum vapuru faciası mes’ulleı i tevkif edildi
Dün sorguları yapılarak tevkif edilenler şunlardır: İkinci kaptan Necati Bayramoğlu, tabanca mantarı imalcisi Lili Lagor, tabanca mantarı tüccarı Ahmet Bozkurt, İğdır anbarında müstahdem Adil Polat, nakliyatçı Akif Şenol; dört sanık da gayrı mevkuf olarak muhakeme edilecek
ıdaşıa da muhtelif şe-anarak sakatlanmasile manın adlî tahkikatı (Dovamı Sa. 5 8ü. 3 de)
Geçen temmuzun 9 uncu günü ah gamı «Çorum» vapurunda, Galata rıhtımına bağlı bulunduğu Birada, vuku btilan ve 62 vatandasın ölm
Mareşal Tito, bir kabul resminde dansederken...
Yugoslav ordusu
Tito’ya sadık
Yugoslav kara ve hava ordusuna meusııp kuvvetler, Yugoslavyayı her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına and içtiler Londra, 24 (B.B.C.) —Bugün,.
Yugoslav hava ve kara ordusuna mensup askerler, Yugoslavyayı, her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına dair and İçmişler-1
Kısmî seçim için C.H.P nin hazırlığı
Ara seçimlerin 16 Ekimden 21 Ekime bırakılması muhtemel Kısmî seçimlerin 16 ekim pazar günü yapılacağı, evvelce kararlaştırılmış ise de, bu tarihin 21 ekim pazar gününe tehiri kuv vetle muhtemeldir. Katî tarih, ancak 5 ekimde belli olacaktır. Seçime bir buçuk aydan fuzla zaman bulunduğu için C. H. P. namzed tesbitinde acele davı an mamaktadır. Esasen C. H. P. tesbit edeceği namzed aleyhinde menfî propaganda ve dedikodu yapılmasına meydan vermemek-gayesile, namzed seçimini, ekim ayında yapmağa karar vermiştir.
Diğer taraftan seçim hazırlıkları programı, dün Bakanlıkça vilâyete bildirilmiştir.
Buna göre, vilâyetçe 1 eylül-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 do)
dir. Askerler, bu kararlarını, Mareşal Titoya gönderdikleri bir mektupla açıklamışlardır. Mck-I tupta şöyfe deniliyor: «İçinde (Devamı 8a. a 80. 2 de)
Tenis turnuvası devam ediyor
İzmir, 24 (Telefonla) — Eylül ayında Ege bölgesinde büyük b'.r seyahate çıkacak olan D.P. Genel Başkanı, yarın şehrimize gelecek ve il idare kurulunun mutat toplantısında hazır bulunacaktır. Bu toplantıya halen İzm irde bulunan Genel Kurul üyeleri de iştirak (Devamı 6a. s Sü. 2 de)
Köprülü, İnönü’nün Eğedeki son nutkuna cevap vererek, D.P. iktidara gelirse, C.H.P. mensupları için en ufak bir endişeye mahal olmadığını belirtti
Ankara 24 (Hususi) — înönünün . Bert tartışmalar tekrar başlamış -seyahatlerinin sona ermesinden sonra Ankara gazetelerinde daha ağır başlı olmakla beraber hayli I
tır.
Bu meyanda bugünkü Zafer ga-(Devamı Sa. 5 6Ü.
Dün diploma alan istihkâm ve Demiryolu subayla rımız bir arada...
Kasım Gülek’de paranın birleştirilmesi lüzumunu müdafaa etti
Straabourg: 24 (A.A.) «Afp.> —• Avrupa asamblesinin bu sabahki oti romunda ekonomik meseior etrafında yapılan umumî müzakere sırasında söz ulan Türkiye delegen ve komisyon ikinci başkanı Kasım Gölek’ ezcümle şunlan söylemiştir: ,
(Devamı Sa. S SU. 1 de)
İstanbul
Valiliği
D. P. Lütfı Kırçların değişeceği haberini esefle karşıiayor
İstanbul vah' ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdar'ın, başka vazifeye tâyini hakkında verilen haberlerin efkârı umumiyetle ve matbuatta. inen fi tesir yarattığım göz önünde latan O. H. Partisinin bükûnıetlu te-
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
Diin gecede
arama - tarama
yapıldı
Bir adamın üzerinde
G H. P. nin
garip bir tefahürü
Bakırköyde açılan arleziyen kuyularını C. II. P. kendine mal
LnlnkiL karşılaşmalardan enstantane
.(Yazıaı 5 inci sayfadadır),
istihkâm
Okulunda
dünkü tören
Eyüpteki okulda dün istihkâm ve Demiryolu Subaylarımıza törenle diplomaları verildi latlhkâm ve Demiryolu Okulundan mezun olan 15 İstihkâm vo 7 demiryolu teğmenine dün sabah Eyüptoki okul binasında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
Merasimde; kara orduları komu (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
etmek istiyor
C. H.P. Bakırköy ilçesi tarafından evlere birer beyanname dağıtılarak Bakırköyde açılan ar-teziyen kuyularının C. H. P. ııin eseri olduğundan bahsedilmektedir.
Bunun üzerine harekete geçen Demokrat Parti Bakırköy IIçcjİ idare kurulu bu garip beyannameyi protesto etmiştir.
D. P.'İller, protestolarında şöyle demektedirler:
«Bakırköyde arteziyen kuyula-açılması fikri bundan on beş ne evvel Belediye Sular İdare-Bİ Müdürü Yusuf Ziya tarafından ileri sürülmüş ve Belediye tarafından da vâdedilmlşti. Aradın uzun seneler geçmesine rağmen bu vâad bir türllü. tahakkuk edememiş, nihayet yine Belediye tarafından buraya birkaç arteziyen kuyusu açılmıştı. Bakırkö-(Devamı Sa. s 8Ü. 2 do)
otel hırsızı yakalandı
Ankaradaki büyük otellerde hırsızlık yapan lllıan Bardak-çıoğlu İzmir de yakayı ele verdi
evvel Anknrudu kondîeino tiio -
vererek kaldığı
Atlantik paktı dün yürürlüğe girdi
Truman, paktın dünyanın her tarafında barışı koruyacağını söyledi
Vaşington, 24 (A-P) — Kuzey Amerika ile Batı Avrupayı müşterek bir savunma lttifakile birbirine bağlıyan ve 12 devletin İmzaladığı Atlantik paktı bugüu yürürlüğe girmiştir.
Bu tarihî olay, Başkan Truma-mn, andlaşmanın yürürlüğo girdiğini İlân eden bir beyannameyi imzalamasiyle, Türkiye saali-le 19,42 de cereyan etmiştir. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
50 santim uzunluğunda
bir bıçak çıktı
Emniyet 2 nci ve 6 ncı Şub« memurları ve Ahlâk Zabıtası'nın şehir dahilinde müştereken yaptıkları arama vo taramalara dün akgam da devam edilmiştir. Emniyet Müdürlüğünün önünden hareket eden 20 kişilik bir grup, evvelâ Tophane caddesine git" miş, bil1 hususî arabanın çalışma' karnesi olmadığı görülerek şoförün ehliyeti alınmış, müteakiben Tophanedeki içkili gazinolar aranmıştır. Burada Sadi Demir-doğra isimli bir şahısta 50 san-(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 de)
Polisin yeni bir hamlesi
ulunay
Acı bir kayıp
Vefalı Saim Ağabey dün vefat etti
Saım Ağabeyin cenazesi bugüu kaldırılacak
Vefa klUbU başkanlığından:
Vefa Lisesi mezunlarından, Vefa klübllnün kurucusu vo 1 nunuı. ralı üyesi. Vefa lisesini bitirenler cemiyeti başkanı. Vefa lisesi ve İngiliz Hlglı Sclıool olculu tarih
tcllorindo bir I
gıliz ilo Amerikalı bir binbaşının
ceketinin cebinden binlerco dolar vo ——----------- -------
Hollıındu markı ilo kıymetli eşya ça- > öğretmeni, eski futbol federasyo -lan, toıu yakalanacağı sırada yorgan nu üyesi ve futbol hakemi ve böl-
(Dovamı 8a. 6 80. 8 dol * (Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 do) I
Zabıta sokakta vo nakil vasıtalarında kadınlara söz atmak onları yakışık almıyan evza‘ vo hareketlerle rahatsız eden müte-arrızları suç üstü yakalayıp to'dlb ötmek için 40 kişilik bir oklp teşkil eylemiş. Hepsi sivil olan bu memurlar tramvaylarda, otobüslerde bu sırnaşık zamparalara dikkat c-docoklor; onlardan edopsizce bir hareket sildir olunoa yakalayıp hak-ıtırında lâzım gelen muamolayi yapacaklarmış.
Polis müdürünün bu kararını mlnnotlo karşılarız. Zira hakikaten şu son zamanlarda sokaklarda kadınlara odllon hürmetsizlik tahammül odilmoz hale geldi. Sokakta söz lo edilen teoavüz o kadar galiz vo re zlloo kl bu şartlar Içlndo bir baba İçin evlâdını köşo başındaki aklardan bir pakot sigara aldırmak üzc-ro göndornıoslno İmkân yok. Kapalı büyümüş aile kızlarının bu hayasızlıklar karsısında ayaklan dolaşıyor.
Söylenen sözlor, güldürücü, nükteli ve zarif sarakalar gibi olsa belki gülünür geçilir, fakat öyle değil «...
Halkın hor şeyden evvel, iştira» halini düşünen zabıta bu müstok-reh ağızlardan akıtılan lovsıyata pok haklı olarak artık müsaade o-
Sokakta böylo... Ya tramvaylarda... Kaç dola şahidi olduın. O sat* dalyo kutularına akça pakça bl« taze düştü mü? Fırsat kollıyan yalakalar yavaş yavaş rampa ediyorlar. Ondan sonra hor sarsıntıda hafif temaslar, yaelanışlar, düşüyormuş gibi yaparak tutunmalar... «Affedersiniz» lo karışık abanmalar...
Bazı kadınlar, kendilerini müdafaa ödiyorlar... Rampacılara göz-lorinln aklarını dovlrorokı
— Azıcık uzak dıının etendim» Bu kadar sokulmakta mâna ;w?
Gibi bir İhtarda bour.uyorıa', fa-(D ovamı Sa. s 6ü. b de)
Sahibi: Safa KılıçLıoğlu
İdare» Nuruosmaniye Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8T A N B U L
Telefon ı W795—25188
12 inci Yıl, No. 3743
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Perşembe
25
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her novi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzome
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâlbey han No. 29 İSTANBUL
Suriye, Türkiyeye 100 bin ton buğday
satmaktan vazgeçti
Maliye Bakanı, memleket men f aatl erinin bunu icabettirmekte olduğunu iddia ediyor
Hüsnü Zaiın tarafından Suriyeye dâvet edilmiş olan Orgeneral Kâzım Orbay da memlekete döndü. Büyük Suriye projesi
Muhalefetin
Faydası
İkinci Dünj'a mücadelesinin, demokrasi tarafının za feriie neticelenmesi üzerine, yurdumuzda da, demokrasiyi taklit ve tatbik etmek hevesi kabardı. Bazılarının Amerika-dan gelme bir meta sandıkları bu hürriyet dâvası, hakikatte, Tiirklerin öz malıdır ve bu uğurda münevver Tiirklerin çok masum kanlan akmıştır. Sultan A-ziz ve Hamit devirlerinde mücadele açan aydın gençler, bu u-ğurda şehit düşen fedakârlar az değildir.
Amma iktidara yaslanmış olan lar, her defasında bu iç canlanma hareketini binbir bahane ile önlemişlerdir. Fakat bahanelerin başta geleni, dış tehlikedir. Sanki demokrasi sistemini kabul ve tatbik eden memleketler hiç dış tehlike ile muhat değillermiş gibi... Fransa (1789) ihtilâlinden sonra demokratik rejimi ve halk İdaresini tatbik ederken, bütün Avrupa devletlerile harp ediyordu. Bir Alman tehlikesi, bütün hayatı boyunca, Fransanın başında bir Damokles kılıcı gibi sallandığı halde söz ve yazı hürri-yetfııe tam ve kâmil riayet etmiştir.
Şn dakikada İtalya için haricî tehlike azımsanacak halde midir? İtalya sulh muahedesi mucibince her türlü silâhtan tecrit edilmiştir. Ufak bir inzibat kuvveti muhafaza edebilir. Halbuki komşusu Yugoslavya tepeden tırnağa kadar müsellahtır. Fazla olarak da, on dört milyona yakın İtalyan komünist partisine mensuptur ve Mecliste üçte bir âza bu partinin elindedir. Komünistlerin millî hudutları tanımadıkları düşünülürse İç ve dış tehlikenin ne kadar çok olduğu görülür. Fakat bu hal dahilde, fikir ve parti hürriyetini tahdit için bir vesile ve sebep sayılmaz. Hür riyet ve serbestlik müsait zamanlarda kullanılacak hayra m -lık elbise gibi saklanacak bir meta değildir. Milletler hürriyetlerine sahip oklukları nisbette, dış tehlikelere dayanma kudretleri artar.
(1914 - 18) harbinde Kleman-•o Başbakanlığa, ancak matbuat hürriyetinin sağladığı tenkitleri yaptığı için geldi ve Fransa-yı kurtardı. Yoksa Fransa, a-man harp sırası birliği bozmıya-lım, düşmana İp ucu vermiyelim dese idi, Briyanlann elinde bir hezimete pekala kayıp gidiyordu.
Dışarı zerre sızdırmıyan ve her şeyi gizil kapaklı olan Hltler mİ muvaffak oldu yoksa harp hatâlarını mecliste açıkça konuşan İngiltere mi?
Şu halde demokrasiyi cidden istiyorsak, korkmadan, bütün f hükümlerini kayıtsız şartsız yerine getirelim. Yazı ve fikir, toplanma serbestliğini Bağlıyalım, yü rüriükte olan toptancı kanunları —bunların mevcudiyetini Nl-
(Dovamı Sa. 5 80. S do)
Samklar dün sor guları yapılırken...
Ankara: 24 — Suriyo Maliye Bakanı, buğday ihracı hakkında evvelce yapılan anlaşmaların feshedildiğini bildirmiştir. Maliye Bakanı, memleket menfaatlerinin bunu icabettir-diğini ilâve etmiştir.
Yeni Sabah — Türkiyo hükümetinin, Suriycdcn 100 bin ton buğdoy satın almak için Hüsnü Zaiın idare-eile bîr anlaşma yapmış olduğu malûmdur. Hüsnü Zaimin öldürülmesi ile neticelenen hükümet darbesinden sonra Suriycdeki yeni idarenin, Tilr kiyeye buğday vermiyeceği hakkında çıkan şayiaların bu Burotle tnhah kuk safhasına girdiği görülmektedir.
Kâzım Orbayın uğurlanması
Ankara: 24 (A.A.) — Haber aldığımıza göre orgeneral Kâzım Or-bay, Şomdaki askerî tetkiklerini ta-
(Devamı 8a. s Sü. 3 do)
C. Boyar
geziye çıkıyor
Strasbourg’da Avrupa Birliği içtimalarının cereyan ettiği salonun görünüşü... (Foto: A-P)
D. P, Başkanı, bugün; İzm i re gelmiş olacak !
Fuat Köprülü teminat veriyor
Avrupa Konseyi
Çorum vapuru faciası mes’ulleı i tevkif edildi
Dün sorguları yapılarak tevkif edilenler şunlardır: İkinci kaptan Necati Bayramoğlu, tabanca mantarı imalcisi Lili Lagor, tabanca mantarı tüccarı Ahmet Bozkurt, İğdır anbarında müstahdem Adil Polat, nakliyatçı Akif Şenol; dört sanık da gayrı mevkuf olarak muhakeme edilecek
ıdaşıa da muhtelif şe-anarak sakatlanmasile manın adlî tahkikatı (Dovamı Sa. 5 8ü. 3 de)
Geçen temmuzun 9 uncu günü ah gamı «Çorum» vapurunda, Galata rıhtımına bağlı bulunduğu Birada, vuku btilan ve 62 vatandasın ölm
Mareşal Tito, bir kabul resminde dansederken...
Yugoslav ordusu
Tito’ya sadık
Yugoslav kara ve hava ordusuna meusııp kuvvetler, Yugoslavyayı her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına and içtiler Londra, 24 (B.B.C.) —Bugün,.
Yugoslav hava ve kara ordusuna mensup askerler, Yugoslavyayı, her hangi bir hücuma karşı koruyacaklarına dair and İçmişler-1
Kısmî seçim için C.H.P nin hazırlığı
Ara seçimlerin 16 Ekimden 21 Ekime bırakılması muhtemel Kısmî seçimlerin 16 ekim pazar günü yapılacağı, evvelce kararlaştırılmış ise de, bu tarihin 21 ekim pazar gününe tehiri kuv vetle muhtemeldir. Katî tarih, ancak 5 ekimde belli olacaktır. Seçime bir buçuk aydan fuzla zaman bulunduğu için C. H. P. namzed tesbitinde acele davı an mamaktadır. Esasen C. H. P. tesbit edeceği namzed aleyhinde menfî propaganda ve dedikodu yapılmasına meydan vermemek-gayesile, namzed seçimini, ekim ayında yapmağa karar vermiştir.
Diğer taraftan seçim hazırlıkları programı, dün Bakanlıkça vilâyete bildirilmiştir.
Buna göre, vilâyetçe 1 eylül-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 do)
dir. Askerler, bu kararlarını, Mareşal Titoya gönderdikleri bir mektupla açıklamışlardır. Mck-I tupta şöyfe deniliyor: «İçinde (Devamı 8a. a 80. 2 de)
Tenis turnuvası devam ediyor
İzmir, 24 (Telefonla) — Eylül ayında Ege bölgesinde büyük b'.r seyahate çıkacak olan D.P. Genel Başkanı, yarın şehrimize gelecek ve il idare kurulunun mutat toplantısında hazır bulunacaktır. Bu toplantıya halen İzm irde bulunan Genel Kurul üyeleri de iştirak (Devamı 6a. s Sü. 2 de)
Köprülü, İnönü’nün Eğedeki son nutkuna cevap vererek, D.P. iktidara gelirse, C.H.P. mensupları için en ufak bir endişeye mahal olmadığını belirtti
Ankara 24 (Hususi) — înönünün . Bert tartışmalar tekrar başlamış -seyahatlerinin sona ermesinden sonra Ankara gazetelerinde daha ağır başlı olmakla beraber hayli I
tır.
Bu meyanda bugünkü Zafer ga-(Devamı Sa. 5 6Ü.
Dün diploma alan istihkâm ve Demiryolu subayla rımız bir arada...
Kasım Gülek’de paranın birleştirilmesi lüzumunu müdafaa etti
Straabourg: 24 (A.A.) «Afp.> —• Avrupa asamblesinin bu sabahki oti romunda ekonomik meseior etrafında yapılan umumî müzakere sırasında söz ulan Türkiye delegen ve komisyon ikinci başkanı Kasım Gölek’ ezcümle şunlan söylemiştir: ,
(Devamı Sa. S SU. 1 de)
İstanbul
Valiliği
D. P. Lütfı Kırçların değişeceği haberini esefle karşıiayor
İstanbul vah' ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdar'ın, başka vazifeye tâyini hakkında verilen haberlerin efkârı umumiyetle ve matbuatta. inen fi tesir yarattığım göz önünde latan O. H. Partisinin bükûnıetlu te-
(Dovanıı Sa. 5 Sü. 1 de)
Diin gecede
arama - tarama
yapıldı
Bir adamın üzerinde
G H. P. nin
garip bir tefahürü
Bakırköyde açılan arleziyen kuyularını C. II. P. kendine mal
LnlnkiL karşılaşmalardan enstantane
.(Yazıaı 5 inci sayfadadır),
istihkâm
Okulunda
dünkü tören
Eyüpteki okulda dün istihkâm ve Demiryolu Subaylarımıza törenle diplomaları verildi latlhkâm ve Demiryolu Okulundan mezun olan 15 İstihkâm vo 7 demiryolu teğmenine dün sabah Eyüptoki okul binasında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
Merasimde; kara orduları komu (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 de)
etmek istiyor
C. H.P. Bakırköy ilçesi tarafından evlere birer beyanname dağıtılarak Bakırköyde açılan ar-teziyen kuyularının C. H. P. ııin eseri olduğundan bahsedilmektedir.
Bunun üzerine harekete geçen Demokrat Parti Bakırköy IIçcjİ idare kurulu bu garip beyannameyi protesto etmiştir.
D. P.'İller, protestolarında şöyle demektedirler:
«Bakırköyde arteziyen kuyula-açılması fikri bundan on beş ne evvel Belediye Sular İdare-Bİ Müdürü Yusuf Ziya tarafından ileri sürülmüş ve Belediye tarafından da vâdedilmlşti. Aradın uzun seneler geçmesine rağmen bu vâad bir türllü. tahakkuk edememiş, nihayet yine Belediye tarafından buraya birkaç arteziyen kuyusu açılmıştı. Bakırkö-(Devamı Sa. s 8Ü. 2 do)
otel hırsızı yakalandı
Ankaradaki büyük otellerde hırsızlık yapan lllıan Bardak-çıoğlu İzmir de yakayı ele verdi
evvel Anknrudu kondîeino tiio -
vererek kaldığı
Atlantik paktı dün yürürlüğe girdi
Truman, paktın dünyanın her tarafında barışı koruyacağını söyledi
Vaşington, 24 (A-P) — Kuzey Amerika ile Batı Avrupayı müşterek bir savunma lttifakile birbirine bağlıyan ve 12 devletin İmzaladığı Atlantik paktı bugüu yürürlüğe girmiştir.
Bu tarihî olay, Başkan Truma-mn, andlaşmanın yürürlüğo girdiğini İlân eden bir beyannameyi imzalamasiyle, Türkiye saali-le 19,42 de cereyan etmiştir. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
50 santim uzunluğunda
bir bıçak çıktı
Emniyet 2 nci ve 6 ncı Şub« memurları ve Ahlâk Zabıtası'nın şehir dahilinde müştereken yaptıkları arama vo taramalara dün akgam da devam edilmiştir. Emniyet Müdürlüğünün önünden hareket eden 20 kişilik bir grup, evvelâ Tophane caddesine git" miş, bil1 hususî arabanın çalışma' karnesi olmadığı görülerek şoförün ehliyeti alınmış, müteakiben Tophanedeki içkili gazinolar aranmıştır. Burada Sadi Demir-doğra isimli bir şahısta 50 san-(Dovamı Sa. 6 Sü. 7 de)
Polisin yeni bir hamlesi
ulunay
Acı bir kayıp
Vefalı Saim Ağabey dün vefat etti
Saım Ağabeyin cenazesi bugüu kaldırılacak
Vefa klUbU başkanlığından:
Vefa Lisesi mezunlarından, Vefa klübllnün kurucusu vo 1 nunuı. ralı üyesi. Vefa lisesini bitirenler cemiyeti başkanı. Vefa lisesi ve İngiliz Hlglı Sclıool olculu tarih
tcllorindo bir I
gıliz ilo Amerikalı bir binbaşının
ceketinin cebinden binlerco dolar vo ——----------- -------
Hollıındu markı ilo kıymetli eşya ça- > öğretmeni, eski futbol federasyo -lan, toıu yakalanacağı sırada yorgan nu üyesi ve futbol hakemi ve böl-
(Dovamı 8a. 6 80. 8 dol * (Dovamı 8a. 5 8Ü. 8 do) I
Zabıta sokakta vo nakil vasıtalarında kadınlara söz atmak onları yakışık almıyan evza‘ vo hareketlerle rahatsız eden müte-arrızları suç üstü yakalayıp to'dlb ötmek için 40 kişilik bir oklp teşkil eylemiş. Hepsi sivil olan bu memurlar tramvaylarda, otobüslerde bu sırnaşık zamparalara dikkat c-docoklor; onlardan edopsizce bir hareket sildir olunoa yakalayıp hak-ıtırında lâzım gelen muamolayi yapacaklarmış.
Polis müdürünün bu kararını mlnnotlo karşılarız. Zira hakikaten şu son zamanlarda sokaklarda kadınlara odllon hürmetsizlik tahammül odilmoz hale geldi. Sokakta söz lo edilen teoavüz o kadar galiz vo re zlloo kl bu şartlar Içlndo bir baba İçin evlâdını köşo başındaki aklardan bir pakot sigara aldırmak üzc-ro göndornıoslno İmkân yok. Kapalı büyümüş aile kızlarının bu hayasızlıklar karsısında ayaklan dolaşıyor.
Söylenen sözlor, güldürücü, nükteli ve zarif sarakalar gibi olsa belki gülünür geçilir, fakat öyle değil «...
Halkın hor şeyden evvel, iştira» halini düşünen zabıta bu müstok-reh ağızlardan akıtılan lovsıyata pok haklı olarak artık müsaade o-
Sokakta böylo... Ya tramvaylarda... Kaç dola şahidi olduın. O sat* dalyo kutularına akça pakça bl« taze düştü mü? Fırsat kollıyan yalakalar yavaş yavaş rampa ediyorlar. Ondan sonra hor sarsıntıda hafif temaslar, yaelanışlar, düşüyormuş gibi yaparak tutunmalar... «Affedersiniz» lo karışık abanmalar...
Bazı kadınlar, kendilerini müdafaa ödiyorlar... Rampacılara göz-lorinln aklarını dovlrorokı
— Azıcık uzak dıının etendim» Bu kadar sokulmakta mâna ;w?
Gibi bir İhtarda bour.uyorıa', fa-(D ovamı Sa. s 6ü. b de)

Comments (0)