Ticaret Bakanlığı ihracatı kolaylaştırmak için yeni tedbirler alıyor
J
AKŞA
M SİR0P ■
HEMOGLOBİN TEGE KANSIZLIKLARDA .GENEL ZAFİYETTE, HALSİZLİK .TAKATSİZLİKTE KULLANILIR

Sene 28 — No, 9673 — Fİatl her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ 24 Eylül 1945
Sahibi: Necmeddin Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Dünyanın geçirmeye
Ingiliz Büyük
başladığı tehlikeli
buhran ve Türkiye
Londra Dış işleri Hakanları Konferansının üçüncü haftası, On beş gün önce en kötümser olanların bile kestiremedikleri bir buhran İçinde başlıyor.
Biz kendi hesabımıza, harbin son yılından beri, savaşı birlikte zafere erdiren Müttefiklerin sulh işlerinde çok zor anlaşacaklarına inanmış olmakla beraber, ayrılıkların dünya havasım bu derece çok, bu kadar çabuk bulandıracağını asla düşünmemiştik. Harbin sonuna doğru, Müttefik, terin arasını açacak şekilde teh. ilkeli görülen bir Polonya «neşe, leşinin, bugünkü çeşitli ve derin ihtilâflar ortasında nasıl küçük, rararsız bir damla gibi kaldığını düşünmek geçmişle geleceği ayı. ran korkunç mesafeyi zihinlerde Biçmeye yeter sanırız,
İşin asıl üzücü ve ümit kırıcı tarafı şudur kİ üçler arasındaki her toplantı hep iyiye doğru bir adım havası yaratırken, yahut gerçekte böyle olmadığı halde herkes kırgınlığı gizleyecek avutucu sebepler, vesileler bulmaya çalışırken. Londra konuşma’an Doğu ile Batı arasında birdenbire büyük bir uçurum açmıştır.
Dış İşleri Bakanları Meclisinin geçen iki hafta içinde neler ko. nustuklan. ne gibi kararlara vardıkları bilinmiyorsa da şüphe gö. türmeyen hâdise, Beşlerin el at. tıklan meselelerden hiç birini, ne İtalya, ne Balkanlar sulhunu çözemedikleridir, Konferans hakkında gerek İngiliz, gerek Amerikan kaynaklarından sızan haberler ise Müttefikler arasındaki beraberliğin sona erdiğini göste. riyor, İngilterede, Amerikada hiç bir gazete yoktur kİ solcu veya sağcı, bu ümitsizlik havasını dü. zeltecek. yüreklere biraz ferahlık serpecek iyice bir haber veya gö. rüş bildirsin. Bilâkis her hafta basında, ortalığı daha fazla kı. zıştıracak yeni bir ayrılık sebebi meydana çıkıyor: Balkan hükümetlerinin şekli hakkmdakî zıddiyete Svoyet’erin Akdenize yer. leşmek emelleri katılmıştı. Sonra İran ve Eritre meseleleri çıktı, Şimdi, Sovyetlerin Macarsitanla lmza'amak istedikleri beş yıllık anlaşmanın — kî bütün Macaristan istihsallerinin yarısını Rus. yaya veriyor — Müttefik çevrelerinde yeniden hoşnutsuzluk uyandırdığı öğreniliyor.
Dikkate değer bir nokta da geçen haftanın bütün bu siyasi dedikodularına atom bombası ha. vadisinin de boyuna karıştırıl, masıdır. Birçok gizli acık konuş, malardan sonra, bu bomba sırrının Rusyaya verilmemesi ka. varlaşmış. Dikkat edilecek ikinci nokta da. Müttefik çevreterinden atom bombası tehdidi savruldukça Sovyet Rusyanm asın İsteklerini. kasten arttırır gibi görünmesidir.
Londra konferansının, başla, yan bu üçüncü haftası lam mâ. nasiie bir buhran dönemidir. Buhranın bu hafta içinde yatışarak. ayrılıkların anlaşmaya yüz tutması beklenemez. Beklenecek tek l’ıtl_____1, 1_._J ’" '
Dış işleri Bakanlarının ehemmiyetli meseleleri gözden geçirdik - diyerek memleketlerine dönmeleri, ve Londrada bira, kacakları muavinlerin konuşma, ya devam etmeleridir,
Sovyet Rusya, bütün İstekleri, ni ve nasıl bir su’h dünyası bek. lediğinl açıkça anlatmış oluyor. İngiltere ve Amerika ise karşılaş, tıkları dileklerin genişliğini ve enginliğini tamamile anlamış, ölçmüş bulunuyorlar. Bu suret, le, Londra konferansından sonra, karşılıklı bir düşünme, bir boy ölçüşme safhası başlıyacak, her İki taraf, kendi baslarına kalarak, dilekte ve fedakârlıkta ne. reye kadar gidebileceklerine karar verecekler, sonra gene bulu, saçaklardır. O zaman bir pazar. İık devresi başlıyacaktır.
İki taraf basınının da iştirak edeceği bu sinir yıpratma harbi
ihtimal, Londradakl tBazı
Bugün uçakla Ankara’ya geliyor
sonunda, işler artık kesin safhaya girecek, azim ve metanetin kimde olduğu anlaşılacak bîr taraf ricat edecektir.
Her halde, yılbaşına kadar dünya sulhunun şkıbet! iyice be. lireceğine inanıyoruz.
Gelecek aylar ne gibi ihtimaller gizlerse gizlesin, herhalde dünya, harbin başındaklne ben. zer, hattz görünüşte ondan çetin bir buhran geçiriyor. Çarpışan, emeller ve menfaatler hiç bir zaman bu derece büyük, geniş ve ehemmiyetli olmamıştı. Eğer geçici bir pazarlık değilse, dünya hegemonyası bahis mevzuudur.
Bu buhranın genişliğini kavramamak ne kadar affedilmez bir vurdumduymazlık İse Türk). ı yenin bu buhran dışında kaldı, ğım ve kalabileceğini sanmak o derece safdillik olur. Balkanlarla Afrikanın, Akdenizle Kırmızı denizin nüfuz ve egemenlik dâva, lannın çarpıştığı yolun tam or. tasında bulunuyoruz. Coğrafya kadar siyaset. Türkiyeyi her zamandan ziyade uyanık ve kuv. vetll durmaya davet ediyor.
Necmeddin Sadak
(Arkası sahife 2, sütun 5 de)
Ankara 24 (Telefonla» — Bir ay kadar evvel Londraya giden İngilterelim Ankara büyük elçisi bugün tayyare İle şehrimize gelecektir, öğrendiğime göre, büyük elçi. Dış İşleri Bakanı B. Haşan Saka ile görüştükten sonra İstanbul» gidecektir.
Tokyodaki Türk elçiliği erkânı sıhhattedir
Londra 23 (B. Y. U. M.) — Reu terin Tokyo’dan aldığı bir hnbere göre, Tilrklyenln Tokyo, büyük elçisi Muzaffer Göker İle elçilik erkânı ve Türk kolonisi sıhhattedirler.
Türklyenln Japonya İle siyasî münasebetlerini kestiği zaman, Türklyenln Japonları enterne etmesi üzerine, bunlar da Japon hükümeti rafından enterne edilmişlerdir.
Bulgaristan seçimi hakkında
Londra 24 (R.) — Sofyadan bildirildiğine göre, radikal partisi vatan cephesine katılmıştır. Sofya mahafl-11, bunun, vatan cephesinin Bulgar umumi efkârını temsil etmediği bıkkındaki şüpheleri dağıtacağı ümldet-mektedlr.
Londra mahaflllne göre, radikal partisi, âzası az küçük bir teşekküldür. Bu parti, .serbes yapılan 931 seçiminde ancak 8 mebus çıkarmıştı.
ta-
SOVYETLERİN PLÂNI, AHGLOSAKSONLARIN İTİRAZI
Bir Ingiliz gazetesine göre souyet Plânı Avrupada sulhun kurulmasını imkânsız kılmaktadır
Londra 24 (A.A.> — Observer gazetesi, «Rusyanın gözü denizde» ballıklı bir yazısında şunları yazmaktadır: «Sovyet güvenlik sisteminin umumi hatları gitgide daha çok belirmektedir. Harbin son safhalarında meydana çıkarılmış ve perçinlenmiş olan Doğu Avrupa kara bloku şimdiden Batı Avrupa ile Sovyet Birliği arasında .bir ıjıânla haline gelmiştir. Fakat bu mesele ancak Avrupanın batı kısmı tarafından mütalâa edildiği takdirde doğrudur Moskova’da bulunan toprak siyasetçileri meseleyi büsbütün başka bir zaviyeden mütalâa etmektedirler. Bu slvasller, Orta Avrupanın nispeten dar sahası üzerinde, Trlesteden Lubeck’e kadar uzanan himaye blokundan başka Ka-radenizden Arnavutluğa kadar uzanan 20Û0 kilometrelik bir yan ve güneyde Azerbaycan ve kuzeyde, yani Skandlnavya'da bıına benzer bir durum mütalâa etmektedirler.
Rusyanm, Karadenizli! bu kısmındaki siyaseti hayli olgunlaşmıştır. İranda güçlükler ortaya çıkmış, Tür-kiyeye karşL bir sinir harbi ve propaganda savaşlylc birlikte, asla resmen ortaya atılmamakla beraber, Boğazlarda üs ve Türfclyenln kuzey doğu toprakları hakkında belirli talepler yapılmıştır. Son günlerde İse Arap birliğinin faaliyeti hakkında İlgi gösterildiği ve teşvik edici bir tavır takınıldığı müşahede edilmiştir. Bütün bunlar aylardanberl açıkça devam etmektedir. Bununla beraber, atom enerjisi bertaraf edilse bL'e. böyle bir devirde Büyük Fetro veya Kalorina İhtiraslarının gerçekleşeml-yeceğlnl söylemek için bir askeri dehâya malik olmağa lüzum yoktur.
Şimdi Molotof, İngllizler tarafından Akdenlzde Mlnork adasının Rusyaya bırakılması teklifinin Katerina tarafından kati surette reddedillşlnln tesirini tamir etmeğe uğraşmaktadır
Ruslar kendi güvenlik sistemlerini bizzat kurmağa uğraşmakta ve bunu, Batı blokunu kurmağa ve gûya müşterek faaliyete sekle vurmağa uğraşanlara karşı giriştikleri hücumlar arkasında gizlemeğe çalışarak buyandan da özel coğrafi durumlarının zorlyle kapalı denizleri olan Karade-nlze, Paslfikte Oknotsk denizine ve pek tabiî olarak Baltığa giden yolları kontrol altına almak hususunda ısrar etmektedirler. Bütün bunlar şunu ifade eder kİ, eğer bugünkü maskesi altında emperyalizm bir harbe müncer olacak olursa, Rusya, Amerikalıların Paslflkteki ve İnglllzlerln Kuzey Afrlkada sağlamış oldukları avantajları taklldedecek ve hattâ onlardan ileri gitmeğe çalışacaktır.
Bugünkü görliş ve düşünüşleriyle
Ruslar, mûtat İnatlariyle her türlü emperyalist misali takibçdeccklerdlr. Çünkü Ruslar ne istediklerini biliyorlar. Rusların, İstanbuldan Tancaya ve Leros adasınadn Aden'e kadar olan «güvenlik plânları» bütün boğazlarda hiç olmazsa kısmi bir kontrolü gerektirmektedir. Plân, bundan sonra Rusya İçin, kuzeyde, daha az ehemmiyetli olmıyan Kiel kanalı ve Sound’un kontrolünü da âmir bulunacaktır. Şimdi Ruslar. aynen Müttefiklerin 1919 da Parlstekl hareket tarzlarını taklldetmektedlrler. Görünüşe göre, bu felâketli tecrübelerin tekrarına mâni olmak İçin İki çare vardır:
Bevin ve Byrnes, Molotof plânı üzerinde çalışarak, buna İtiraz edebilir ve İngiltere İle Amerikanın bu plâna muarız bulunduğunu ispat edcbllfr-ler. Zira bu plân Avrupa sulhunun ku rulmasını İmkânsız kılmaktadır. Be-vlin ve Byrnes bunu o kadar kuvvetle ileri sürebilirler kİ Rusya teşebbüsünden vazgeçmek zorunda kalır. İkinci çare olarak, müstakbel güvenlik hususunda İş birliği etmek gayesile .yeni bir gayret sarredlleblllr ve bu yolda Ruslnra İslediği üsler verilmekte beraber, buna mukabil, Doğu Avrupadakl kapalı bölgeler herkese açılır. Rusya, kendi kapılarını kapalı tuttuğu halde, herkesin, kapılarını kendisine açmasını ümidedemez.»
dikkatler
Testiyi kırmayanlara minnettarız...
Mahrukat ofisi ve revir âınir. likleri müştereken tedbir alıp İstanbul un İm seneki yakacak ihtiyacını temin etmişler Bir yıl için lüzumlu 300 bin çekiden 27(1 bin çeki odun daha bugünden ıistanbııldaymış. Kömürlerimizin de ehemmiyetli bir kısmı tedarik edilmiş, arkası geliyormuş.
İnsanlar 1945 . 1946 da diin. yanın hemen her yerinde felâketli bir kış geçirecekler. Bazı vilâyetlerimizde yakıt işi sürün, ceınededir, îstanbıılun. pahalı dahi olsa, mahrukatı temin edil, mesi memnuniyet vericidir.
Öyle anormal bir dünyada yaşıyoruz ki, testiyi kırmaksızın su getiren sakalara minnettar ol. mamız gerekiyor.
Londra’da çıkmaza son vermek için çalışılıyor
Balkan işlerinde Ingiliz - Amerikan bloku ile Rusya arasında görüş farkı var
Bir anlaşma yolu bulunması için dün muhtelif heyetler
Q CL
Yugoslav topraklarındaki halka der-^ hal bazı maddeler göndermek sureti- 'fe le yardımda bulunacağı tasrih edlt-mektedir. Bulgarlstanın bu taahhil- C dü ne derece yerine getirdiği iyice O bilinmiyor. Diğer taraftan Dış İsleri " Bakanlan konferansı, Bulgaristan hakkındakl fikrini bildirmesi için şimdiye kadar Yunanlstana davette bulunmamıştır.
Pravdanın makalesi
Londra 24 (R.l — Moskovada çıkan
Pravda. gazetesi, Dış İşleri Bakanlan -O konseyinin görüşmelerinden batise- -q derken diyor kİ: «Görüşmeler güç- Q lüklere uğramakla beraber, harb ök -j-j nasında Müttefik memleketler ara-smdakl İş birliği, bertaraf edllemiya-cek hiçbir güçlük olmadığını göster- / \ iniştir. Ortaya heyecanlı şayialar çı-karanlar mürteci unsurlardır. Bunlar , , „ ı bir Batı blokunu ileri sürerek, Sov-
selesi gelir. Mütareke vesikasına ek yetler Birliğini tecrldetmek İstiyor-protokolda Bulgarlstanın Yunan ve I lar.»
arasında hususi mahiyette görüş meler- yapıldı
Paris 24 (R.) — Beşler konferansının çalışmaları İçin bir program tanzim vo görüşülecek meseleler tesblt. edilmişti. Bununla beraber, birkaç toplantıdan sonra, bütün meselelerin birlblrlerlne bağlı olduğu meydana çıkmıştır, o derecede kİ bunları ayırmak İmkânsız bir hol almıştır.
Bu çapraşık meselelere, dün biten hafta İçinde bir de Balkan meselesi katılmıştır. Balkan meselelerinin hayli çekişmeleri muclbolacağı sanılmaktadır. çekişmelerin halli de zamana mütevakkıf olacaktır.
İngiliz - Amerikan bloku İle Sovyet Rusya arasında Balkan devletleri hakkındakl görüş farkı, her iki tarafın mevkilerini muhafazada gösterdikleri ısrar dolayulle uzayıp gideceğe benziyor. Acaba bu taraflardan biri İnadından vazgeçecek mİ?.. Bunun hakkında bir hüküm vermek kolay olmiyacaktır. Mamafih bu hafta cereyan edecek plan müzâkereler bu hususta bizi aydınlatacaktır.
İlk toplantılarda âdeta bir müşahit vaziyeti almış olan ve bir aralık Sovyet Rusya tezlerini benimsemiş gibi görünen Amerika Dış İşleri Bakam M. Byrnes, son toplantılarda açıktan açığa İngiliz Dış İşleri Bakanı M. Bevln’ln fikirlerine İştirak sümektedir.
çin heyeti Avrupa işlerine müdahale etmemektedir. Fransız Dış İşleri Bekanı M. .Bldaıılt çok kgre her İki tarafın görüşlerini birleştirmeğe vo vukuu muhtemel lnkıtaları önlemeğe muvaffak olmuştur.
Çıkmaza son vermek için çalışılıyor
Londra 24 (R.) — Observer gazetesi, beş Dış Bakanının cuma akşamı yaptığı son toplantı hakkında «çıkmaza son vermek İçin bir gayret» diyor. Gazete, Balkan meselelerindeki fikir ayrılığının buhrana sebeboldu-ğunu yazmakta. Stınday Times ise şimdiye kadar hiçbir meselenin hai-ledllemedlğinl ileri sürmektedir.
Yarı resmi Londra mahfilleri ortada büyük güçlükler olmakla beraber vahim bir buhran bulunmadığını söylemektedir. Konferansın bu hafta toplantısına son verdiği zaman, hiç olmazsa. İki meseleyi halletmiş bulunacağı İleri sürülüyor. Bu meseleler Finlândlya ile sulh ve İrandaki kuvvetlerin çekilmesidir. İranın tahliyesi esas Itibarüe kararlaştırılmıştır. Yalnız bunun tarihi hakkında henüz bLr karar verilmemiştir.
Hususî görüşmeler
Beyrut 24 (R.) — 8on toplantıdan sonra Londradakl Beşler konferansı âzalûri oralarında büyük bir faaliyet göstermişler ve sık sık görüşmelerde bulunmuşlardır, Bu cümleden olarak Amerika Dış işleri Bakanı M. Byrnes, M. Bevin ile görüşmüş. Fransanın Moskova elçisi General Catroux dalıl M. Molotof'la müteaddit görüşmelerde bulunmuştur. Dün akşam M. Be-vlii M. Atttce İle uzun bir gürüşmo yapmıştır.
Bütün bu görüşmelerin konferansı çıkmazdan kurtaracağı iimldedll-mektedlr. Bu hafta sonunda konferans mesaisini bitirecektir. Bununla beraber müteaddit meseleler askıda kûlniLşa benziyor. Bunlar arasında Avusturya, Boğazlar ve Alman meşeleri bulunmaktadır,
Yunan - Bulgar hududu meselesi
Londrn 24 (R.) — Dış İşleri Bakanlarının Ikt glin meşgul oldukları Bulgar sulh antlaşması, Yunan - Bulgar hududu gibi çetin bir meseleyi ortaya çıkarmıştır. Yunan - Bulgar zıddiyeti bu lıarbdekl h&dlselerlo büsbütün zehirli bir mahiyet almıştır. Yunanlılar kuzeyden gelecek bir İstilâya karşı daha kuvvetli temlnnt İçin Rudıp dağlarının güneyinden geçen bugünkü hududun daha kuzeye alınmasını İstemişlerdir.
Diğer taraftan Bulgurlar Dedeağaç, Kavala veya Selânlktc bir mahreç istiyorlar.
Bundan sonra Bulgar tazminat me-
Kanada Başbakanı Londra’ya gitmiyor
Ottava 23 (A.A.) — Kanada Başbakanı. Londradakl Dışişleri kongresine gitmesi için İngiliz. Başbakanı tarafından yapılan dâvetl reddetmiştir.
Yeni ümitler
Konferans bugün daha ümitli olarak toplanıyor
Londra 24 (R) — Dış Bakanlan konferansı bu sabah on birde toplanacaktır, Dün bütün gün hususi görüşme, ler yapılmıştır. Bu görüşmelerin bir çok meseleler için bir bal çaresi bulunmasına yardım edeceği anlaşılmaktadır. Konferans bugün daha ümitli olarak toplanıyor.
E (D > (D
İtalya ile yapılacak
sulhun esasları
Amerikan radyosu Amerika'nın kararlaştırdığı esasları bildiriyor
Beyrut 24 (Ki — Amrelkan radyosu New - York Times gazetesine atfen Birleşik Amerikanın İtalya. İle yapılacak olan sulh hakkındakl niyetlerini açığa vurmaktadır. Bu habere göre Birleşik Amerika aşağıdaki esasları tesblt etmiştir:
1 — Umumi bir surette İtalyadan tazminat ve tamirat bedeli olarak birşey istenmeyecektir.
2 — İtalya - Yugoslavya arasında hudut Wilson hattı olarak kabul edilecek. yalnız Yugoslavya lehine ufak bir tashih yapılacaktır,
3 — Trlestc, İtalyaya verilecek. Bu şehrin deniz kısmı milletlerarası bir İdareye tâbi tutulacaktır,
4 — İtalya İle İsviçre arasında hudut deglşmlyecektlr.
5 — İtalya İle Fransa ve İtalya İle Avusturya arasındaki hudutlarda bazı küçük tashihler yapılacaktır.
d — İtalya. Arnavutluğu tahliye
edecektir.
I — İtalya, 12 Adayı Yunaıılstana verecektir.
8 — Zara Yugoslavyaya verilecek, Adrlyatiktekl diğer adalar İtalya elinde kalacaktır.
9 — Libya ve Eritre müstakil olacaklar ve istiklâlleri altı sene içinde tahakkuk edecektir. Bunlar mllleiler arası bir valinin İdaresine verilecek ve 7 azadan mürekkep bir konsey teşekkül edecektir.
10 — Somali dahi istlklâlne kavuşacak. fakat burası İçin bir tarih tesblt edilmemiştir.
II — İtalyanın kara, deniz kuvvetleri dâimi kontrol altında bulundurulacak ve İtalyan silâhlan Amerika, Fransa, Sovyet Rusya ve Ing’itrre arasında pay edilecektir.
12 — İtalya, hart uçaklarına malik olmiyacak, sivil uçaklar servis yapacaklardır.
Günler Geçerken
Derli toplu sözler
Halk dileklerinin dinlenmesi münasebetile bazı gazeteler ■ Bir dokun bin ah dinle kâse! fağfurdan» mısraını kullandılar. Ara sıra «Çelebi böyle olur bizde de konser dediğin» sözü de sütun, lorda yer alır. Malûm «şebiyeldayı müneccimle muvakkit ne bi. lir — Müptelâyı gama sor kim giceter kaç sâat?» Beyti de tek. rarlanmaz değildir. Bütün bu gibi darbımeselleşmiş mevzun sözlerin haddini aşmamak şûrtile yazılarımıza hoş bir çeşni kattığı, Şarkkâri güzel bir eda verdiği İnkâr olunamaz. Hele pek yerinde kullanılırsa tesirli düşeceği, maksadın daha iyi anlaşılmasına yardım edeceği şüphesizdir. Yazık ki yavaş yavaş hem lâkırdı sırasında, hem yazı arasında bu dedeler mirasından ve derli top. lu sözler hazînesinden faydalanamaz hale geliyoruz, en güzelleri, ni, öz Türkçe olanlarını bile unutmağa başlıyoruz.
Bir zamanlar makale çıkmazdı ki içinde «Rüzgârın önüne düşmeyen fiden» yorulur», «BAğban bîr giil için bin bâra hizmetkâr olur», »Yıkıldı gitti cihandan dayansın ehli kubur», «Taltl yâr olanın yâr sarar yâreslnl», «Gül yağırft iller sürünür çatlasa bülbül -, «Varakı mihri vefayı kim okur kim dinler-, «Sağ gözil eylemesin sol göze Allah muhtaç», «Atarlar taşı elbet dirahti ıııivedar üzre» gibi mısralar bulunmasın. Hele zemaneden şikâ. yet, ehiislzlere hiiıcum, türedileri zem için Divan Edebiyatında pek zengin bir mısra koleksiyonu vardır. Bizim gençliğimizdeki münakaşalarda muharrirler bunları birbirlerine karşı kullanmaktan geri durmazlardı. «Dehr İçinde hangi gün gördük ki akşam olmaya — Değil kürsüye vaiz, arşa çıksan âdem olmazsın — Elbette olur ev yıkanan hanesi viran — edâniye temellük Ariyet bir öınr içfn değmez — şecaat- arzederken merdi tabiî sirkatin sijyler — kişi noksanını bilmek gibi irfan olmaz — o mâhîier kİ derya içredir deryayı bilmezler» daha neler yoktur, neler!
Fiizulî en güzellerinden birini söylemiştir: «Sözü insan olur ama özü insan olmaz» gene o şah- «Elimizden ne gelür hayrı dua-elan gayrı» demiştir ki benim de dediğim ve diyeceğim budur
Refik Halici Karay
Sahile 2
SÖZÜN GELİŞİ
Memnun etmeyen rakamlar
Konuşma dilinde memnun edici kelimeler, aşağı yukarı bi. «birine benzediği halde rakamlar öyle değildir. Bir yüksek rakam bazan insanı sevindirir, hazan de aynı rakam iyi mânaya gelmediği için insanı üzer. Ama tuhaf bir huyumuz var, ara sıra fena mânaya gelen yüksek rakamlar da bizi memnun ediyor Evet, geçen yıl 5-3 milyon kilo tuz çıkarılmış, bu yıl 5" mlj. yon kilo tuz çıkarmaya muvaffak olnııışûz. Çok iyi, İnşallah daha da fazla çıkarır, tuzu bol eder, ucuzlatırız da. İstihsali göste. ren rakamların yükselmesi bizim için daima hayra alâmettir. Kendi ihtiyacımızı karşıladıktan başka dışarıya satacağımız için rakamın yükselmesi bizi ne kadar sevinilirse azdır.
Fakat küçük bir hastanenin bir yıldaki çalışmasını koııtrola gidenlere, kendilerine*bu yıl 1000 hasta yatakta, 17,000 hasta da ayakta tedavi edildiği, bu rakamların geçen scnekilerden çok faz. Ta o’duğu söylendiği zaman memnun olmamalıdır.
Gerçi işin memnun olacak tarafı yok değildir Madem ki hastaneye bu kadar insan başvurmuş hepsi de tedavi edilmiştir, pjcrrn hastaneye! Ama bu rakamlar ne kadar çok hastamız oldu, ğunu da haber veriyor. îstanbulda çok hastane vardır, her biri, ne de, ihtiyaca kâfi gelmediği için yeni yeni paviyonlar. yeni ye. ni yataklar eklemeye çalışıyoruz. Ne zaman «filân hastanenin yatak sayısı arttı» tarzında bir haber okusam yüreğim sızlar. Bilirim ki onlar da hemen dolacaktır. Niçin hasta sayısı hu ka. dar fazla? Niçin hu kadar çok hastalanıyoruz? Neden bunca hastane, bunca yatak hastalarımıza kâfi gelmiyor?
Bilirim, fctanbula yurdun her tarafından hasta gelir. Buradakiler bir milyonun değil milyonların hastanesidir. Fakat ne de olsa hasta rakamlarının çoğalması bizi memnun etmemelidir. Ne raman «filân hastaneden lüzum olmadığı için yiiz yatak kaldırılmıştır» haberini okursak o zaman sıhhat durumumuzu gösteren bu rakam bizi sevindirir.
Şevket Rado
Filistin’de gerginlik
İngiltere yeniden apker gönderiyor
Beyrut 24 (R.) — Fiüstlnden blldl-rildîŞine göre, burada vaziyet hâd bir şekil almak üzeredir. Filistin siyasi şefleri perşembe günü Kudüs’e davet edilmişlerdir.
Emin membaiarden verilen habere göre BJcaz Kıralı İbnlssuud, Yah udilerin Filisttne girmelerine. İcabında silâhla mâni olacağını bildirmiştir. Londradakl İşçi partisi Filistin meselesinin almış olduğu cereyandan dola;. ı endişe duymaktadır. Tedbirlerde geç kalındığı fikri hâkimdir. 20 güne kadar Filistin meselesi en hâd bııhron devresine girmiş -olacaktır.
Farla 24 (R.J — Londradan bildiriliyor: Filistin meselesinin son günlerde almış olduğu cereyan dolayıslte İngiltere hükümeti, bn memlekete yeniden asker göndermeğe karar vermiştir. Mısırdan kuvvet gönderildiği gibi, şimdi Almanyada bulunan 8 inci orduya mensup birkaç tümen de Fîlistlne gitmek İçin yola çıkarılmıştır.
Filistin’de Yahudi muhacereti
Londra 24 (AJı.) — Gazeteler, Başkan Truma.nın İngiliz kabinesine şah si bir mektup göndererek yüz bin ya-hudlnln Filistine muhacereti hakkın da yalı udi idaresi tarafından, yapılan talebi desteklediğini teyldetmekte-rilrler. _________________
Fransa’da seçim
Belediye seçiminde sosyalistler kazandılar
Londra 24 (R.) — Reuter ajansıma Paris muhabirinin bildirdiğine göre, Fransada Belediye seçimleri dün başlamıştır. Sosyalistler oldukça büyük kazançlar elde etmişlerdir. Dört Bakan yeniden seçilmiştir. Eski Başbakan Herrlot, Lyon şehrinde 10 bin oy çokluğıyle yeniden seçilmiştir.
Gün Doğmadan Paris
EDEBÎ ROMAN
Yazan: Louis Bromfield Tercüme eden: Vâ 7 Nû
.... Tefrika
Leon'un hatlarını görmenin dalma ehemmiyeti vardı Kendisi İyi tanındığı zaman, ağzının söylemediği birçok şeyleri çehresinden anlamanın imkânı vardı.
Lâkin şu anda vakit geceydi.
Yolun sonuna vardılar; köşeyi döndükleri zaman Leon blrlslle epeyce çarpıştı.
Haykırdı: *
— Hey! Dikkat edin!
Karanlıktan, La Biche’kn cırtlak aesi duyuldu:
Vay, sen misin, Leon?
Sokağa sapacak mültecilere haber vermek İçin orada bekliyordu. Karşı köşede İse Fllomena nöbet bekliyordu: Köpeğinden mahrum, yahuz başına. La Blchele birlikte şu .plânı kurmuşlardı: Biri geçecek olursa, ona karanlıkta çarpacaklardı, şayet Almansa, 'Özür dlliyeceklerdi; şayet mülteci İse, geri yolLıyacaklardı. Subayla çavuş, bütün akşamlarını Lul-gi'de geçirmişlerdi; fareleri kapanda yakalamak İstemişlerdi; lâkin bir tanesi bile gelmemişti.
*♦*
Cezair Fas, Tu nusun istiklâli
Arap birliği Sovyetlerle münasebet kuruyor
Kahire 23 (R) — Arap birliği genel «kretfrl Arap birliğinin doğu ve batı memleketleri arasında hiç bir fark gözetmlyeceğlnl, Cezair, Faş ve Tunus'un istiklâlleri istenildiğini, yatanda Rusya ile münasebet tesis edileceğini söylemiştir.
Mısır’ın bîr notası
Londra 23 Mısır hükümeti ln-glltereyc bir nota vererek Mısırdaki İngiliz kıtalarının çekilmesini istemiştir.
Mısırdaki kanaat
Kahire 23 (A.A.) — France Presse ajansı muhabiri bildiriyor: Hazırlanan barışın Veraslllcs kadar dahi değeri olnuyacaktır. Orta Şarka dair İngiliz, siyasetini hülâsa eden Londra tebliği ve Italyan sömürgelerinin âkl-betl hususunda büyük devletlerin takındıkları tavır Mısır basınında bu fikri uyandırmıştır.
Habeşistan’ın bir isteği
Adisababa 23 fA.A.) — Habeş hükümeti 20 eylülde Dışişleri Bakanlan konferansına verdiği muhtırayt yayınlamıştır. Bu muhtırada hükümet. İtalya ile akdolunacak nihai sulhun temcilerini atmak üzere toplanacak olan konferansta Habeşlstanın, mti-meslllerl vasıtaslle nokta! nazarını müdafaa etmek hakkını İstemektedir
Eulgaristanda müşterek ziraat usulü bırakıldı
Sofya 23 (A.A.) — Bulgar Tarım Bakanı yapmış olduğu bir demeçte Bulgar hükümetinin kollektlf ziraat konusu etrafındaki tekliflerini geri aldığını söylemiştir. Siyasi mahfiller. Bulgar hükümetinin karşılaşmış olduğu mukavemet yüzünden ve seçimlerde «Vatan cephesi» partisinin müzaheretini elde etmek için bu şekilde harekete mecbur olduğu kanaatindedir.
No. 60 —
Binbaşı yine sahneye en yafan locadaydı; temsilden sonra Roxle'nlıı giyinme odasına geldi. Yüzü soluk, gözleri korkunç bir manzara arzedl-yordu. Sanki uzun zamandır uyuma-nuştı. Leon'un tavsiyesi üzerine, genç karlın evvelâ samimiyet taklidi yaparak dedi kİ:
— Istırap çekmiş gibi bir haliniz var. Fena bir şey mİ var?
Bu »lâka, Almanın hoşuna gitti.
— Hayır, bir şey yok. Fazla çalışmak ve mesuHyetll Jşıerlc uğraşmak yüzünden. Vaziyet günden güne vahimleşiyor. Bin gece adımlanınizdan biri öldürüldü Sert davranmamız, mukabelebllmiall yapmamız lâzım geliyor.
Kadın derhal Nic'i düşünüp cevap verdi:
— Mukabelebilmlslller aalma yanlıştır. Bu tedbir İşleri ancak vahimleştir).-.
Tehlike karşısında nanl umulmadık bir sevinç duyduysa, rendi mürailiğinden de birdenbire zevk duydu. Şunu keşfediverdi ki, Mata Harl rolü oynamanın bir İnşirahı olacaktır
Halkın dilekleri
Kartal, Yakacık, Pendik halkı dün şikâyet ve isteklerini bildirdiler
İstanbul ilçelerinde halkın dilek, ve şikâyetlerini dinleyen Milletvekilleri dün de Kartallılarla görüşmüş» lerdir. Milletvekili B. Ziya Karamürsel, Kartallıların geçen yılkl dileklerinin ilgili makamlara bildirildiğini ve bunların bir kısmının'yerine getirildiğini söyllyerek demiştir kİ:
— Köylü arkadaşlar geçen yıl hâl talimatnamesinden şikâyet etmişlerdi. Bu hususta vali ve belediye r''lslle ve hal müdiirlle görüştük. Dileklerl-nls İmkân nispetinde yerine gctjrlle-cEktir. Bir de İlçenize hâkim tayinini istemiştin?. AdLlyc Bakanlle görüştük. Bir çok hâkimlerin askere çağrılmaları yüzünden şimdilik arzunuz yerine getirllemlycccktlr.
Kartal'ın İmar plânı olmadığı batkındaki şikâyetler de İncelendi. Kartal'ın plânı olduğunu öğrendik. Falmt baza köylerin belediye hudutları İçine alınması mümkün görünmüyor.
Zeylin ağaçlarının ıslahı hakkında Tarım Bakanlığım arzularınızı bildirmiştik.
Kartal'ın çimento fabrikası halfandaki dileklerin imkân nispetinde yerine getirildiğini de bize bildirdiler. .
Bunun üzerine söz alan bir vatandaş:
— çimento fabrikasında İstenilen hiç bir şey yapılmamıştır. Bu fabrika âdeta bir Belçika müstemlekesidir, amele de bu müstemlekenin esiri gibidir. iktisat müdürü gelir, fabrika müdürü ile Yakacık'ta içki içer. Fabrikayı teftişe gelen müfettiş geleceğini bir hafta evvel haber verir. Ayrıca İktisat Bakanı fabrikayı teftiş edip gitti, diye şikâyetleri önlemek isterler. Günde 8 saat toz İçinde çalışan ameleye maske verilmez. Hasta olan işçilere bakılmaz. İşletme müdürünün hastalar İçin 130 kuruşu geçecek fl-atte İlâç yazılmamasını doktora tembih ettiğini İspat «lerlm. 10-15 yıldan beri çalışan fabrikada sakat olan işçilere de yardim edilmez. {Bu sırada sakat bir amele Milletvekillerine birer dilekçe dağıttı.) Fabrika ha bugün, ha yarın elimizden alınacak diye hiç bir şeyle alâkadar olunmuyor.
Söz alan diğer bir vatandaş da:
— Ben Yakacık'ln otobüslerinden bahsedeceğim. 15 er kişilik otobüslere 60 kişi biniyor. Lâstlkslzlikten 3 yeni otobüs de garajda duruyor.' Bu mevsimde çok kalabalık olan Yakacık otobüssiizlük yüzünden çok S1-! tantr çekmektedir. Bize 8 lâstik versinler.
Diğer bir vatandaş da:
— Yakacık’ın İman için 30 bin lira konulmuş. Fakat bu para yctmiyecek, dedi.
İlçeden İlgili zatlar bu mevzu üzerinde söz alarak para yetişmezse yeniden ödenek bulacağını söylediler.
Ayni zat:
— İstanbul belediyesinin kefaletile bankadan para alarak Yakacık’ta bir otel yaptıralım. Köyümüz şenlensin. Bir de Yakacık’ın tam ortaspıda bulunan Prensesin köşkünde bir sanatoryum yapılacakmış. Bu olursa Yakacık mahvolur, dedi. Milletvekilleri bu dilekleri dikkate alacaklarını vadettlKr.
Söz alan Yakacık’Iı bir vatandaş da:
— Dertlerimizden biri de kükürt meselesidir. Bağlarımız küllemeden haraboldu. Kiikürtün geç verilmesi, verilenin de İkinci nevi olması bu yıl mahsulü yüzde 30 - 40 nispetinde azalttı, Bu hal devam ederse önümüzdeki yıl hiç mahsul alamıyacağız. dedi. Milletvekilleri bu hususu da not ettiler.
Diğer bir vatandaş da:
— Yakacık bakımsızdır. Köyümüz de belediye hudutları İçine alınsın. Bu hududun İçinde olmamaktan çok za
ve kendisinin bunda İstidadı da vardır.
İlk akşam yaptığı gthl. bu sefer de, erkek kadının mantosunu tuttu,
— Sizin mAkulleşlşlnİ7dcn pek memnunum! - dedi
îlk defa olarak erkek Rokle'nln elini aldı, canını acıtacak kadar hızla sıktı.
— Her zaamnki gibisiniz. Hep gll-Selsiniz.
Genç kadın kendinde bir değişiklik hasıl olduğunu anladı; bunun ânl yakınhğıyle, yahut mürailiğiyle hiçbir alâkası yoktu. Erke!:, gülümsedi; Roxle de onun İlk defa olarak tebessüm ettiği intibaına kapıldı.
— Gelini — dedi. — Kamım aç.
Tout Parls’ye tekrar gittiler. Burası mûtat yerleri olmuştu; zira başka her hangi bir taraftan daha fena değildi. Az ışıklıydı; modası da yoktu. Binbaşı, burada, alkov içindeki masayı her akşam, gece yansına kadar kendine saklatıyordu.
Şampanya da ısmarladı. Genç kızın:
— Geçen sefer şampanya sizi neşelendi rmc-mlştll - demesi üzerine cevap verdi:
— Veda İçin... Yarın Berlin'e dönüyorum.
Roxle, gönlünde bir rahatlık duydu.
Erkek:
rar görmekteyiz, dedi. Kentlisine bunun İçin yapılması icabeden İş Milletvekili B. Vehbi Sandal tarafından izah edildi.
Bir Maltepe'U de:
— Maltepe, de lÇino suyumuz yoktur. Su şebekesi eskidir, dedi. Belediye reisi de lâzım olan börülann Karabük'te yapılanının metresi 16 Ura, îngll te reden gelecek olanların 2,5! Jira olduğunu söyledi ve bu İşle meşgul bulunduğunu İlâve etti.
Pendlk'll bir vatandaş da Pcndlk'iıı su derdinden bahsetti. Bu İşin halli İçin 2,5 yıldır çalışıldığını, fakat bir netice alınamadığını söyledi. Kaymakam gecikmenin sebebini izah etti.
Bir vatandaş, da:
— Memleketi İmar ediyoruz, diye evleri yıkıyorlar. Bu yüzden vatandaşlar evsiz, barksız kalıyor. Biz böyle İmar İstemiyoruz. Evvelâ tv yâ-ptlsm, sonra ev yıkılsın. dedi.
Bunun üzerine B. Ziya Karamürsel İçişleri Bakanlığının vilâyete bu hususta bir tamim gönderdiğini, bundan sonra evlerin yıkılmıyacağjnı söyledi.
Kartalın sosyal yardım İşiyle uğraşan bir zatin da, İlçede 155 fakir var. sosyal yardım İçin yılda 1200 lira veriliyor. Bu kadar para asla kâfi değildir, demesi üzerine Milletvekilleri tahsisatın arttırılacağına dair kaymakamdan ve belediye reisinden vadakırak vatandaşa bildirdiler.
Diğer bir vatandaş da odun ve kömür meselesinden bahsederek:
— 20 kilometrelik yerden kesip getirdiğimiz odunların kilosunu 70 paraya. 35 kilometrelik yerden yakıp getirdiğimiz kömürün kilosunu da 15 kuruşa satıyoruz. Bu işler bir mühendisin keyfine bırakılmıştır. Hakkımız kayboluyor, dedi,
B, Ziya Karamürsel, bu derdi bir kaç yerde daha dinlediklerini, bunun İçin Tarım Bakanlığı nezdlnde teşebbüse glrişlldlğlnl bildirdi.
Bir vatandaş da Milletvekillerini tanımak arzusunu gösterdi. Bu arzu da yerine getirildikten sonra konuşmalar sona erdi.
Anvers limanı
Amerikaya kiralandığı haberi yalanlanıyor
Bruxlles 24 (A.A.) — Belçika Başbakanı Van Acker Anvers’ln 90 sene müddetlc Birleşik Amerikaya kiralandığı ve Müttefik memleketlere Belçlkadan kömür ihraç edildiği halikındaki haberleri yalanlamıştır.
Başbakan ezcümle şöyle demiştir:
«Hakikat şudur İd, Belçika makamları şimdiye kadar askeri İhtiyaçlar İçin kullanılmış olan Anvers tesislerini teslim almaya başlamışlardır. Müttefikler gayri kanuni ticarete mani olmak İçin Belçika - Alman hududu üzerindeki Alman arazisinde bir yasak bölge tesisine karar vermiştir. Bu hususta şimdiye kadar alınmış olan tedbirler mcmıiunlyet verici olmamıştı Zira, kaçakçılar askerî taşıtları kullanmakta İdiler.
İngiliz askerleri Alman kadmlarile evlenemiyecekler Londra 24 (R) — Almanyada. ki İngiliz kuvvetleri kumandanı mareşal Montgomery İngiliz as. kerterinin Alman kızlarile evlen, meşini yasak etmiştir. Mareşal subay ve erlerin terhislerinin bi_ raz geciktiğini resmen haber ver. mistir.
— Bundan dolayı esefleniyor musunuz? - diye sordu.
— Evet. — {Birdenbire yeni bir asabiyete kapıldı.) — Ne zaman bir dostumdan ayrıtsam teessüf ederim.
— Geri döneceğim.
— Ne vakit?
— O ciheti bilmiyorum. Hemşirem evlenecek. Düğününe gidiyorum. Yapacak işlerim de var. Bitirince gelirim.
Aktris kadehini kaldırın:
— Seyahatinizin mesut geçmesi şerefine | - dedi.
Sonra şöyle düşündü:
(— İfrata vardırmama lıyım.»
Hemşiresine ve varacağı adama dair sualler Bordu.
Binbaşı:
— Gayet güzeldlrl — diye anlatmağa başladı. — Uzun boyludur, pek düzgün en damlıdır, sarışındır, Serveti olmamakla beraber, pek lyL bir İzdivaç yapıyor. Bir albayla evleniyor. Bu zat kendisinden yaşlıdır amma, cidden İyi bir ailedendir. Beyaz evde oturduğumuz sıralar komşumuzdu. Onun da soyu, blzlmklle aynı tarlh-lerdenberl Bllezyada yaşamış. İki sülâle hep tanışmış. Bu gayet rabıtalı, gayet sağlam bir İzdivaçtır. Hemşirem, Bakla bir kızdır, entelektüel çeşnilidir. Eğitim sorvtalnde çalışıyor ve felsefeyle yen! dini öğreniyor. Führer,
CAıkan r«w)
Japon imparatoru çekilmiyor
EXin gece verilen haber doğrL değil
Londra 24 (R) — Çımking
radyosu diin gece verdiği bir haberde Japon İmparatorunun 13 yaşındaki oğlu lehine tahttan çekildiğini bİIdlsmiştir, Tokyo, da Gî. Mac Arthur karargâhında yüksek rütbeli bir zabit, böyle bîr şeyin bahis mevzuu bile olmadı, ğmı söylemiştir.
İmparator dün sonbahar törenlerine iştirâk etmiştir, Böylece istifası haberinin asılsız olduğu, nu gösteriyor. Amerikan ve Ja. pon polisleri, törene gelenlerin Üzerlerini aramışlardır.
Atom bombası
İngiliz Ticaret Nazırının bir nutku
Londra 23 (A.A.) — Bu akşam müstakbel dünya emniyeti hakkında bir nutuk söyliyen Ticaret Bakanı Slr Staffort Krlps, atom bombasının milletlerin üzerinde DemokJes'ln kılıcı gibi asılı bulunduğuna İşaret etmiş ve milletler bu yeni kudreti İnsanlık lehinde kullanmadıkları takdirde mahvolmağa namzet bulunduk larını ilâve etmiştir.
Atom bombası hâdisesinin siyaset sahnesini kökünden değiştirdiğini, a-tom sırrının uzun zaman gizli kalabileceğini tasavvur etmenin manasız bir şey olduğunu söyliyen Bakan:
(— eni bir harb, milli ve beynelmilel bir İntihar demek olacaktır. Bu yeni harbin gayesi bulunmıyacak ve netice herkes için kati ve felâketli bir hezimet teşkil edecektir. Anlaşma İşini herkes üzerine almalı ve bunu sadece yorulmuş bir kaç devlet ada-mma bırakmamalıdır.» demiştir.
Truman mesuliyeti üzerine alıyor
Londra 24 (R.) — Amerika Cumhur Başkanı TTuman, atom enerjisinin gelecekteki gelişmesi mesuliyetini üzerine alacağını söylemiştir. Başkan, Ticaret Nazırı WıRaec'tn. bombanın sırrının Ruslara bildirilmesini İstediği hakkmdak! haberin asılsız olduğunu İlâve etmiştir
İngiliz - Amerikan para görüşmeleri
Londra 24 (R) — Ingiliz .
Amerikan para görüşmelerinin 6 hafta, hattâ daha fazla sflrmeM muhtemeldir. Görüşme netice versin vermesin, müzakere bitin, ce Britanya imparatorluk ticaret konferansı toplanacaktır.
Dünyanın geçirmeye başladtğt 'tehlikeli buhran ve Türkiye (Baş tarafı 1 inci sahifede)
Biten harbin, sulh ve sükûnet dönemine kavuşarak, nihayet rahat nefes alacaklarını, dertlerine1 çare bulacaklarını uman mîllet, ler için bu, kötü bir talihsizlik, tir. Fakat bu talihsizlikte, harb içindeki müstesna durum gibi,, yalnız değiliz. Tehlike yoktur, rahat edebiliriz diyebilmek İçin, önümüzdeki çetin buhranın sona ermesi lâzımdır.
Son olduğu şüphe götürmeyen, fakat ciddîliği asla ihmale gelmeyen bu dönemin kısa olması, nı, zararsız geçmesini dilemek, ten başka elimizden bir şey gel. m ez. Elimizden gelen tek şey, lıer zamandan fazla içerde kuvvetli olmaktır.
Dünyanın geçirdiği ve neye varacağı belli olmayan bu buh. ran karşısında hükümetin İlk vazifesi — Millî savunma kaygılan dışında — millî dayanıklı, ğin temeli olan ekonomi işlerine, hayat pahalılığına ciddî ehem, miyet vermektir. Bu alanda ya. pılacak işlerimiz hem çok, hem aceledir. Fakat bunlar nihayet, bir rejim dâvası gibi karışık ve karıştırıcı işler değildir. Her hükümetin, her günlük basit İşle, ridlr.
Dünyanın, bilhassa Avrupanın ve Avrupada bire komşu böl gele, rln geçirdiği bu buhran karşısında. milletin iki ayağını bîr papuca koydurarak, memleketin nizamını bozacak ve bir zaman içirt olsun bizi zayıf düşürecek, acele rejim değişiklikleri isteyen, lerin aklına şaşmaktan kendimi, zl alamıyoruz. Bunları düşünüp tartışacak sakin ve mesut gün. teri bekliyemeyen teze anlı! ar acaba hangi fırsatı kaçırmaktan korkuyorlar, anlamıyoruz,
Nccmeddln Sadak
3000 dolara bir uçak
Amerikada sivillere satış başladı
Londra 24 (R) — Amerikad* sivillere uçak satışına başlanmıştır. Satılan uçaklar 3 kişiliktir ve bagaj yeri de vardır. Sürati saat, te 175 kilometredir. Aldığı ben. Kinle 800 kilometre gidebilir.
Yeni uçaklar 3000 dolara ve parası taksitle verilmek üzere satılıyor.
Sovyet - Macar anlaşması
İngiliz resmî mahfillerinin düşüncesi
Londra 23 (Usis) — Sovyet - Macar paktı İngilterede endişe doğurmuştur. Ingiliz resmi kaynaklarına göre bu pakt bütün doğu Avrupa iktisadi, siyasi hayalını kontrol altına almak için girişilen Sovyet seferinde atılıpış başka bir adımdır Ingiltere anlaşma hakkında Birleşik Amerika hükûmetlle istişare halindedir.
İngiliz resmi beyanatında, Sovyet-Jer Birliğinin 5 büyük devlet grupu-mın diğer âzaları tarafından tanınmış her hangi bir hükümetle anlaşma aktetineğe hakkı olup olmadığı bahis mevzuu edilmektedir
Londra 24 (A-A.ı — Dün imzalandığı bildirilen Rus - Macar İktisadi anlaşması, bilhassa şu noktalardan dolayı Londra'da İngiliz hükümeti tarafından hususi bir mevzu teşkil etmiştir.
1 — Müttefik kontrol komisyonuna dahil bir Müttefik devletin yine ayni komisyonda bulunan diğer hükümetlerle istişarede bulunmadan ve onların muvafakatlarını almadan böyle eski bir düşmanla böyle bir anlaşma imzalanması mantık! bir hareket midir?
2 — Şimdi Macaristanda olduğu gibi, halk tarafından seçilmemiş olan muvakkat bir hükümet böyle bir anlaşma İmzalamak yetkisini hab midir?
3 — Tuna üzerindeki nakliyat meselesini ortaya koyan bu anlaşma bu nehirde yapılacak nakliyat hakkın-dnkl eski beynelmilel anlaşmaları nazar! İtibara almış mıdır?
Bu .son nokta hakkında yetkili mahfillerde bildirildiğine göre İngiltere 1356 dan 1040 senesine kadar imzalanmış olan Tuna ile ilgili bütün anlaşmalara iştirak etmiş ve yalnız, 1940 senesinde dost bulundukları sırada Sovyet Rusya İle HltlSr Alman-yası arasında İmzalanan anlaşmada hariç bırakılmıştı.

Hindistan işi
Kongre partisi İngiliz teklifini reddetti
Londra 24 (R.) — Hint kongre partisi tam komite halinde toplanarak VVarell'ln tekliflerin) reddetmiştir. Red sebebi olarak bu tekliflerin Hln-distana kongrece İstenilen İstiklâli sağlamadığı gösterilmektedir.
Hint kongre partisinin bu kararı Londrada inkisara sebebolmuştur.
Sovyetler ve Gl. de Gaulle
Moskova 23 (A.A.) — .Kızıl Yıldız» Sovyet gazetesinin muharrirlerinden Kari Hoffman bugün bir tazısında general de Gaulle'ü İspanya İle yaptığı ticaret anlaşmasından dolayı tenklfl etmekte ve kendisini batı blo-kıı fikrin! terviç edenlerden olmakla İtham eylemektedir.
Churchill in hazırlığı
Londra 24 (A.A ) — İngiliz Muhalefet lideri M. Winston Churchill, 9 ekimde toplantı devresine başlıya-cak olan parlâmento İçin şimdiden hazırlıklarda bulunmak üzere, İtalya ve Fransadan yaptığı seyahhatten gelecek hafta înglltereye dönecektir.
Kaza değil cinayetmiş
Geçenlerde Erenköy’de Kozyat.ığın-da Acem AH İsminde birine ait tuğla Jıarmanında çalışan Mustafa Kürekçi isminde biri, sırtında tuğlalarla gitmekte iken meçhul bir yerden gelen bir silâh, sesini müteakip yaralanarak dllşmün, ölmüştü.
O zamanki tahkikatta bir kaza kurşununa kurban gittiği sanılan Mustafa Kiirekçl'nln cesedi Morga kaldırılmış. Morg bu husustaki raporunu İki gün evvel vermiştir. Morg raporunda Mustafa Kllrekçl'nln yüz metre mesafeden atılan bir tabanca kur-şunlle Bldürlümüş olduğu ve hâdisenin bir cinayet mahiyetinde bulunJ duğu beyan edilmektedir.
Bu hale nazarsın, Müstafinin hjf İntikam sovklle ve taammUde'n öldü» rüldüğü Rnlaşıldığmdem soruşturmaların derinleştirilmesine başlanmıştır.
I
AKŞAMDAN AKŞAMA
İki türlü demokrasi
Demokrasinin türHi türlü te. lâkki edildiği, bu telâkkilerin de iki ana kola ayrıldığı dikkati çe. kiyor. Birincisinin son tarifini İngiliz sosyalistleri yaptı: «Çoğunluğun azınlığa da hürriyet veren hükümeti» imiş Yani bir memlekette meşhur dört hürri. riyet olacak: bunlarla seçim yapılacak; ekseriyeti teşkil edenler hükümeti ele alacaklarsa da, ekalliyettekilcrc yine dört hür. rtyetlerini bırakacaklar. Gelecek İntihabatta çoğunluğun kimde olduğu tekrar meydana çıkacak. İlh..4 Garp demokrasisi bu...
Komünist usulünün böyle ol. madiği malûm... O rejimin bir İsmi de «Proleter diktatörlüğü» dür ve bu ad. Bolşeviklere düş. manian tarafından değil, bizzat kendi liderleri tarafından veril, mistir Moskova’daki Kızıl mey. dan «Yaşasın Proleter diktatörlüğü» ibaresini taşıyan bayraklarla senelerce donandı. Ve son. ra bir istihale görüldü: Sovyet anayasası.
Bizim yaşadığımız kapitalist dünyada akıl erdiril enıeyen Sov. yet demokrasisi nedir?
Yine Lenincı nazariyecilere gö. re: Medeniyetin ilerleyişi, insan, lığı nasıl olsa sosyalizme götürü, yor. Halbuki istihsal vasıtaları, nın mülkiyetini ellerinde tutan sınıf bu tarihi ve zaruri inkişafa mâni olmaktadır; daha da tehlikeli suretlerle olacaktır. Menfaati sosyalizmde bulunan Proletar. ya. bir dünya inkılâbı yapmalıdır. Esasen, bu. onun tarihî bir ödevidir Eski hâkim sınıfların teşkilâtı yerine sosyalizmi tahakkuk ettîrinciye kadar, Proletarya, bir diktatörlük kurmalıdır. Hakiki demokrasi ancak sınıfsız bir cemiyette olabilir Ve «diktatörlükte hürriyet elden gi, der!» diye korkmamalı: Proleter diktatörlüğü geçici bir safhadır; ondan hakikî demokrasi doğacaktır. İçtimaî sınıflar mevcut, ken —- yani kapitalist nizamın, da — hakikî demokrasi olacağını İddia etmek aldatıcı bir şeydir
Komünist görüşü, taslak halinde. işte budur.
Batıdan doğuya, buna cevap oTarak nasıl haykırdıkları da malûm... Son günlerde İngiliz sosyalistlerinin bile tenkidkâr fikirleri gazetelerde yer buldu. Karşılıklı aynalar halinde sonsuz itiraz ve mukabil itirazlar daha da sürüp gidebilir. «Hangisi haklı» nın cevabım verebilecek mevkide ise, her halde biz değiliz.
Ancak şu kadarı var H, yek. pare bir âlem saydıkları dünyanın «ihtilâl çıkarmağa en müsait noktasında ve en müsait anında» yani Petrograd'da ve 1917 de hükümeti birdenbire ele alan Bolşevikler, rejimlerinin biitiin dünyaya hemen yayılanla. dığını gördüler; Rusya'ya hâkim olmakla iktifa edip onun harice kapalı hudutları içinde sınıfsız bir cemiyeti tahakkuk ettirecek, terini; er geç garp memleketleri kapitalizm ile idare edilemez hale günce de dünya sosyalizminin hep birlikte tahakkuk ettirileceğini umdular. — Yine nazariye, çilere göre Sovyet memleketle, ri. her bakımdan «kendi kendine yeter» bir cihandır; gerek arazi kıymetleri, gerek nüfus seviyesi bakımından 8 . 10 defa küçül, tülmüş bij- Arz minyatürüdür. Öyleyse burada, İlini, fen, sanat ve zihniyetçe beşeriyetin en ileri zümreleri bulunduğu gibi Afrl. kah'ya. Patagonyah’ya, “* " tanlı’ya, Malezyalı’ya eden cemaatlerin Çarlık mirasları da vardır. Tecrübeye böyle bir memlekette girişildi,
Bugün, sosyalistlerin zaferin, den sonra bile İngiltere’de, bii. tün müstemlekelerdeki bütün fertlerin rey vermelerine dayanan bîr müşterek rejim kurulama, mıstar. Ve bugün, dünya henüz Üçlerim, Beşleriln tertibile İdare olunuyor. Demek ki bu zaviye, den, garp demokrasileri de ■— İç. timaî sınıfların mevcudiyeti dikkate alınmasa dahi — bütün İn. sanlık ölçüsünde demokrasi olamadılar; noksandırlar. Tam demokrasi, yalnız Amerika’nın değil. yalnız Amerikalıların değil, dünyadaki tekmil küçük, millet kavim ve kabilelerin her renkteki İnsanlarının da reylerini umuınî çorbaya çeşni verdiği gün tabak, kuk edecektir. Bir nevi diktatörlük (yahut, tâbiri miilAyhnleştl-reTîm: Geri kalmışlara siyasi,
(Vâ . NÛ) (Arkası 4 üncü sahlfede)
Hindi», tekabül
ihracatta Fenerbahçe - Galata
kolaylık
Ticaret Bakanlığı yeni tedbirler alıyor
I
Tlcaert Bakanlığı İhracatta daha İleri hamleler yapılabilmek İçin hare kete geçmiştir. Bu İş için evvelâ mallarımızın tip ve standardı meselesi ele alınacak ve memlekette yetiş ?n büliin ürünlerin kalitelerini gösteren broşürler bastırılacaktır.
Bu faaliyette Bakanlık resen hareket etmiyecek, ancak Ticaret ve Sanayi odalarının bu alandaki faaliyetlerini deştekllyeeektlr. Ayrıca İhraç maddelerinin kaliteleri aynı maddeleri İstihsal edip İhraceden memleketlerdeki eşlerinden daha yüksek olması için müstahsile bilgi vermek maksadlyle Ticaret Bakanlığı İle Tarım dır.
Bakanlığı i? birliği yapacaklar-
Tereyağı
TereyağcıJar fire nispetini arttırmak istiyorlar
Şehrimizdeki tereyağı lmalclk'rinln yağların fire nispetini yüzde 11 den 22 - 25 e çıkarmak İçin Sıhhat Bakanlığına müracaat ettiklerini evvelce yazmıştık.
Aldığımız malûmata göre tereyağ-cıların bu müracaatı Sıhhat Bakanlığınca muvafık görülmüş, yalnız fire nispetinin ve tereyağı durumunun bir kere daha İncelenmesi İçin dilekçe hıfzısıhha komisyonuna havale edilmiştir.
Mesele komisyonda görüşülecek ve lüzum görülürse mevcut İmalathanelerden birinde tecrübe yapmak yoluna gidilecektir. Eğer fire nispeti yüzde 17 den 22 veya 25 e çıkarılırsa tereyağı İmalâtı yüzde 40 - 50 nispetinde artacak ve flatler de 80 - 100 kuruş ucuzlayacaktır.
Sıhhat Bakanlığı alâkadarlara bu meselede nazari değil tamamile ameli vaziyete uyan bir karara varmaları İçin gereken emri vermiştir.
Yunanlılar palamut almak istiyorlar Ynr.anLılar memleketimizden çok miktarda palamut almak üzere müracaatta bulunmaktadırlar Bu palamutlar bilhassa harbde hasara uğrayıp ancak son zamanlarda tamir edilebilen Midilli'deki «Oaleks» fabrikasında «oaleks» imali İçin kullanılacaktır. Oaleks deri sanayiinde kullanılan çok kuvvetli bir maddedir.
Tütün kıyma bıçaklarını bileyecek makine yapıldı
Tekel’in tütün fabrikalarındaki tütün kıyma bıçakları bir iki «eneden-berl körleşmiş, münakale İmkânlarının olmaması ve son zamanlarda bıçaklan bileyen fabrikaların bulunduğu Almanyanm çökmesi İle büsbütün âtıl ve İş görmez bir hae girmişti.
Tekel Bakanlığı bu işi yeril olarak yapmak İmkânlarını bulmuştur.
Fabrika usatlarından Dursun ustu adında bir usta, uzun çalışmalar ve tecrübeler sonunda nihayet bıçakları bileyebilecek tamamen yeril bir makine teadehniştir.
Bundan boöyle kıyım Tİİrkiyeçle bllencbllcccktLr.
Bu ■ güç İşi muvaffakiyetle başaran Dursun usta Tekel Bakanlığı tarafından para mükftfatiyie taltif edilmiştir.
İstatistik umum müdürü Adana’da
Adana 23 (Telefonla! — Nüfus sayımı hazırlıklarına devam edilmektedir. İstatistik umum müdürü B. Oo-lâl Aybar buraya gelerek hazırlıkları gözden geçirmiştir. Adana 650, köyleri de 159 bölgeye ayrılmıştır. Nüfus sayımında vazife görecekler bu bölgelere ayrılmışlardır.
bıçaklan
Unkapanı Eminönü
İstimlâk edilecek binalara kıymet takdir ediliyor
Unkapanı - Eminönü sahasının açılması İçin Unkapanından Hale kadar olan kısımdaki binaların kıymeti takdir edilmektedir. Burada dört, beş yüz bina vardır. Bu İş İçin İki komisyon çalışıyor. Belediye, sahanın açılması İçin 3 milyon Ura istikraz etmişti. Bu paranın faizi mütemadiyen işlediği için işlerin süratle ileri etlim esine çalışılmaktadır.
Belediye bu salındaki binaları 1b-tlmlftk edecektir. Kısım kısım istimlâkler binaların değerlerini arttırmaktadır, Atatürk bulvarı etrafındaki binalar bulvar açıldıktan sonra İstimlâk edildiklerinden, Belediye çok zarar etmiştir.
Malatyada ismet İnönü anıtı
Malatya 22 (AA.) — Milli Şef İsmet İnönü'nün yapılmakta olan anıtlarının konulacağı hükümet alanının tanzimine başlanmıştır Bu İşlerle anıt kaidesinin ve gene bu meydanda yapılacak çeşmenin İnşası dün müteahhide verilmiştir.
Hürse»
Bugünden İtibaren sabahlan Hür-ses adında yeni bir gazete çıkmağa başlamıştır. Tebrik eder, muvaffakiyet dileriz.
Sivasta bir pastîrmahane yapılacak
Sivas (Akşam) — Belediye eski mezbahada asri bir pastırmahâne yaptırmağa karar vermiş ve bu htt-susta gerekil hanrlıktûMi geçilmiştir.
Londra 28 (R) — Çin'de m», reşal Çarıg.Kay.Şek J]e komünist lideri arasındaki görüşme mu. vaffatayetle neticelenmiştir. Komünistler, muhtelit bir hükümet kurulursa birlik yaratmak İçin bütün kuvveti erile çalıaaoaklan-m söylemişlerdik.
sarayı 3-0 yendi
Sanlâcivertliler ikinci devrenin sonlarına doğru güzel oynayarak galebeyi temin ettiler
Geçen seneden geriye kalan İstanbul kupasının dömlfinal karşılaşması dün Şeref stadında İki ezeli rakip Fenerbahçe - Galatasaray arasında yapıldı ve heyecanlı bir oyundan sonra Sanlâcivertliler 3 - ü gibi sç,k bir sayı farkıylc galip gelerek Be-şiktaşla oynamak üzere finale kaldılar.
Dün Şeref stadını 18 bini aşan muazzam bir kalabalık hıncahınç doldurmuştu. Bir hafta evrel yüksek bir oyundan sonra İngîllzleri yenen Fe nerbahçe takımının Galatasaıayı nasıl olsa mağlûbedeceğl yolunda tahmin yürütenler ve stadı bu düşünce ile dolduran Sarıiaeiverili taraftarlar oyun boşladıktan sonrabıı tahminlerinde çok aldandıklarını anladılrv, Fenerbahçe fazla esen rüzgârları lehine alarak oyuna başladığı ve zaman zaman Galatasaray kaksl önünde oynadığı halde, birinci devreyi golsüz olarak berabere bitirdi.
GalatasaraylIlar zayıf bir kadro He oynamalarına rağmen, b’.'hıiss İkinci devre bidayetinde Fenerbahçeyl çok sıkıştırdılar. Bu sırada ellerine geçen muhtelif fırsatları gerek. Cihadın fevkalâde kurtarışlar yapması ve gerekse muhacimlerinin bu fırsatları iyi kullanamaması yüzünden kaçırdılar.
Fenerbahçelilerin İkinci devrenin 20 net dakikasından sonra ve biitiin enerjilerini kullanarak kısa paslı meşhur sistemlerini tatb'k etmeğe boşladıkları görüldü. Ve ancak ondan sonra ovuna hâkim olarak galibiyeti temine muvaffak oldular. Maç bu sıralarda biraz futbol* benzedi. Diğer zamanlar karşılıklı şekilde ve kalitesi düşü» olarak cereyan etti.
Maçın tafsilâtı
İki eakl rakip tam saat !8 da taraftarlarının çılgınca alkışları arasınd-ı sahaya çıkarak şu şekilde dizildiler:
Fenerbahçe: Cihat - Murat, Nu-nıan - Salâhaddln, Haili, Ömer -Erol. Naci. Adnan, Samlm, Hali t.
Galatasaray: Erdoğan - İsmet, Bülent - Turgan, ATİf, İsmail - Man-nıut, Rehâ. Şahap, Muzaffer. Mustafa.
Hakem; şazi Teze an.
Oyuna Galatasaray başladı. Fenerbahçe rüzgârı lehine almıştı. Maçın İlk dakikalarında Galatasaray takımı çok İhtiyatlı hareket ediyor, buna mukabil Fenerlilerde nefislerine itimat seziliyordu. Dakikalar İlerledikçe rüzgâr avantajına rağmen bir tür İli Galatasaray müdafaasını aşamıyan Fener muhacimleri işin pek kolay olmadığına İnanmışlardı.
ettirdikleri altınlarının Galatasaray müdafii BülendJu karşısında muvaffak olamadığını görünce bu sefer hücumları sola geçirdiler. Fakat Haildin çalışması da Galatasaray müdafaası karşısında fazla bir iş yapamadı. Ve birinci devre Gaiatasaraym canlı müdafaası ve Fenerin randıman verniyen oyunu altında 0 - 0 berabere nihayettendi.
İkinci devreye rüzgârı lehine alarak başlıyan Sarıkırmızıııiann göz açıp kapayıncıya kadar Fener kalesine dayandığı görüldü. Ve bu sırada bütün enerjilerini kullanarak tam 20 dakika Fenerbahçe karşısında üstünlük tesis ettiler.
Bu üstünlük sırasında Reha ve Şahap İki mühim fırsat yakaladılarsa da maçın neticesini tâyin edecek bu fırsatları havaya dikerek kaçırdılar.
Vaziyetin tehlikeye girdiğini hisseden Fenerliler yavaş yavaş açılarak oyunu Galatasaray sahasına intikal ettirdiler. Ve maç güzel ve heyecanlı bir şekle döküldü. Nihayet fam 22 nci dakikada sol İç mevkiinden topu kapan Hallt, önüne geçen müdaflleri de geçerek muhtelif müdahalelere rağmen, sıkı bir şütle SanlâcLverth taraftarları coşturan birinci golü yaptı. Bu sayı Fenerlileri fazlaslte hızlandırdı. Ve 30 uncu dakikada Narinin pasını İyi kullanan Erol ikinci golü de yapınca Fenerbailçenin galebesi garantilendi;.
Arlık ınaçın geri kalan kısmında GalatasaraylIlar mücade-’ey1 terket-mİ?. Fenerbahçeliler bilâkis hızlanmışlardı. Ve bıı şekilde devam eden oyunun sonlarına doğru Naci ustaca bir vuruşla Fenerin üçüncü golünü de çıkardı. Ve maç d» bu surette Fener-bahçenin 3-0 galebeslle ve Galatasaray'ın geçen senenin kupa maçlarından tasflyesllc sona erdi.
NURKUT
- 0;
Diğer maçlar
Dün Şeref stadında Fener - Galatasaray maçı oynanırken diğer afatlarda da yeni mevsim kupa ve lig maçlarına devam edilmiştir. Vefa stadında Taksim - Beylerbeyine 3-0, Emniyet - Hilâle 5 - n. Alemdar -Defterdara 3 - 0: Galatasaray stadında da Beyoğlu - Elektriğe 8-1. Kasımpaşa - İstanbulspora İki saatlik maçta 3-2: Bakırköy sahasında Sümespor - Unkapamna 10 - 1, Top-kapı - İstiklâle t - 0. Burutgüctt -Eyübe 1-0 galip gelmişlerdir
Şeref stadında büyük maçtan evvel Beşlktaşln Vefa arasında hususi bir maç yapılmış ve Bes'ktaş 4-2
Sağ taraftan Erol va.sıtaille teksif Vefayı mağlûbetmlştir
KÜÇÜK HABERLER
* İstanbulda tele tip ekmek çıkarılması İçin Belediyenin Ticaret Bakanlığına yaptığı müracaata henüz oevap gelmemiştir. Bil yüzden Belediye Bakanlığa yaptığı müracaatı yenilemiştir.
* Gerek belediyenin gerekse tramvay idaresinin, sabah ve akşam okulların bulunduğu semtlerden muhtelif istikametlere öğretmen tramvayları İşletmeğe karar verdiğimi yazmıştık. Okulların açılmaalle tatbik edilmeğe başlanacak olan seferlerin teşkiline esas olmak Üzere belediye, lüzumlu malûmatı Milli Eğitim müdürlüğünden İstemiştir. Müdürlük cevap verir vermez tramvayların hareket saatleri. gidip gelecekleri semtler ve araba sayısı tesblt edilecektir.
■k Dün Köprli’dcn 21.30 da Kadl-köyüne hareket eden vapur Baray-burnu tinlerinde. Boğazdan gelen Tarzınevln vapurlle çarpışmıştır. Her İki vapur derhal tornistan yaptıkları İçin zarar olmamış, yalnız yolcular
it Lise ve ortaokullar çarşamba günü açılacaktır.
it Slvrlhlsardan bildirildiğine göre, Karacakaya köyünden Mehmet, karısı âıdıkanm başka bir erkekle münasebette bulunduğunu duymuş ve ladini 11 yerinden bıçoklıyarak öldürmüştür. Kanttı, zabıtaya teslim olmuştur.
Uçan bombalara karşı kullanılan mermi
Londra 23 (R) — Harb esna, sında uçan bombaya ve fedai uçağına karşı muvaffakiyetle kullanılan bir mermi hakkında şimdi malûmat verilmektedir Bu merminin ucunda küçük bir radyo cihazı bulunuyordu, Mermi bir uçağa yaklaşınca patlıyor ye uçağı imha ediyordu. Ingiliz ler tarafından yapılan bu keşif Amerlkaya bildirilmişti.
Çin’de anlaşma
Londra Î8 (R) — Çin'de
İstanbul’un nüfusu milyonu açacak
Nüfus «ayımı hazırlıklarına devam «dilmektedir, İstanbul nüfusunun bu defa milyonu aşacağı tahmin edll-;tnektodlr. Yapılan nûmçrotaj İşinden şehirde 130 ,000 ev, 40,000 etrafı kapalı area ve dükkân olduğu anlaşıi-mıştır. Şu vasiyete göre bir meskene 10 nüfus isabet etmektedir.
Uç adımda Türkiye rekoru kırıldı
1 — Ccznil 22.6, 2 —
1 — Adnan 523, 2 —
Atletizm federasyonu tarafından tcrtlbedllcn Türkiye ferdi atletizm birincilikleri dün Fenerbahçe stadında yapılmış ve gelecek hafta Amerikan ve Yunan atletlerine karşı yapılacak müsabakalara atletlerimizin hazırlıklı oldukları elde ettikleri İyi derecelerden anlaşılmıştır. Teknik neticeler şunlardır;
100 metre: 1 — Cezmi 10,e. 2 — Hüseyin.
200- metre: Hüseyin.
400 metre: Raşlt.
800 metre: Şeydi.
1500 metre: 1 — Eşref 4.07.3, 2— Rıza.
6000 metre: 1— Mustafa 15.39.8. 2— Osman.
110 engelli: 1 Erdal 15ö, 2 — Merih.
400 engelli: 1 — Raşlt 50.3, 2 — Cevdet.
Disk: 1 — Arat 37,00, 2 — Atıf.
Cirit: 1 — Mehmet 48 70, 2 — Va-rak-
Otllle: 1 — Arat 13.01, 2 — Mehmet, üç adım: 1 — Oüner 14.78, 2 — Ruhi (yeni Türkiye rekoru)
Uzun,: 1 — Levent 8.8*, 2 — Güner.
Yüksek: 1 — Melih 1.75, 2 — Mehmet.
Sırık: l — Muhlddln Î70, 2 — Münir.
Müsabakaları mûtaakıp birinci gelen atletlere eski atletler ve federasyon erkânı tarafından ortaya konan kupalar merasimle verilmiştir.
Sivasta büyük bir P.T.T, binası kuruluyor
Sivas (Akşam) — Şehrimizde P. T. T. binasının İnşa edilmesi için bütiin hazırlıklar bitmiştir. Binanın yapılmasına bu yıl başlanacakta-
Galata, Sümer Bank binası. Telefon: 44969
Bugün matinelerden başlamak üzere
TAKSİM Sinemasında
KADERİN 0YUNCA6I
Türkçe sözlü vo şarkılı Şark filimlerintn en müessiri. Baş Rolde: KIZIM DUYMASIN filminin unutulmaz yılızı
M ARI Q UİN I
Türkçe şarkıları; AKİLE ARTUN — NECMİ A1ZA Üvey bir annenin zulmüne İsyan edip evini tepkeden bir zavallı kımn elim maceraları. Acaba sonunda mukadderat onu düş_ l^tüğli uçurumdan çıkarıp ona ümit ve eaadet verecek ml? d
Yarın akşam 9 da
SÜMER SİNEMASINDA
Günün en büyük muamması
HİTLER ÖLDÜ MÜ?
(Is Hitler Dead)
Hitler'm. hayatını korumak için aldığı tedbirler. Aimanyada. M mezalim . Hitler gençliği noal yetişiyor ve sonunda Hitler mi Öldü?
LUDVVİG DONATH — GALE SONDERGAARD
FRÎTZ KARTNER — LUDttîG STASSEL
Viyanalı meşhur rejisörlerden JOE MAG'ın eseri,
tlâvvten: TARAVA MUHAREBESİ
Türkçe süslü ve bütün renkli bir şaheser
RADYO
ANKARA RADYOMU
Bugünkü program
18.00 Dans orkestrası. 18.45 Hatıl şarkılar (pl.>, 19.00 Flaberter, 19.20 Gerinişte bugün. 19.25 Saz eserleri, 10.50 Kitap saati, 20,00 Vlyotons i roloinrı, 20,15 Radyo Gazetesi 2045 Yurtlan sesler. 21.15 Konuşma, 21.30 Senfoni Orkestrası, 22.30 Dans mfr-zfğl (pl.l, 22.45 Haberler.
Yarın sabahki program
7.3o Orkestra ( serleri (pli, 7.45 Haberler. 8.00 Orkestra «serleri tpl.l, 12.30 Karışık şarkılar. 12.45 Haberler, 13.00 Salon orkestrası.
Adana’nın yakacak ihtiyacı
Adana 23 (Telefonla) — Güney devlet ormanları İşlet meşin de incelemelerde bulunan Orman Ü. müdû-B. Nâzım Balı buraya peımiş. yakacak İhtiyacı etrafında öriedlyede yapılan toplantıya başkanlık etmiştir, B. Nâzım Batı toplantıdan sonra İncelemelerine devam etmek üzere Os-maniyeye gitmiş, oradan dn Kayserl-ye hareket etmiştir.
Kangal’da sahte doktor suçüstü yakalandı
Sivas (Akşamı — Kangal ilçesinin EsklkarahLsar, Tahtalı, viısırviran. ve civar köylerinde kendilerine seyyar doktor süsü veren İbrahim ve kardeşi Allşan birçok bardaları sözde muayene ve tedavi ederlerken suç üstü yakalanarak Cumhurivet savcılığına verilmişlerdir
Amiral Karamürsel’in kabri tamri edilecek
Ankara 23 (Telefonla» — Karamürsel’den bildirildiğine göre, ilk Türk amJarll ve Karamürsel'in fatihi Amiral Karamürsel'in kabrinin tamiri İçin Milli Savunma Bakanlığı 85 bin lira tahsisat vermiştir. Kahr'n projesi bir mimara yaptırılmıştır. Kabir etrafında bulunan üç harap evin Belediyece bir türlü istimlâk edilememesi, kabrin inşasını geciktirmektedir.

Sahlfe ♦
AKŞAMDAN AKŞAMA
iki türlü demokrasi
__ Gömleki?
BİRİNCİ SINIF GÖMLEKÇI I $ Sirkeci Hamldlye cad. 27 7
I—M— Tet; 20090—1
(Baş 3 üncü sahlfedc) İçtimaî ve iktisadi rehberlik) garp demokrasilerinde de varılır.
Acaba ayrı yollardan yiirüye. rck, iki demokrasi, birbirlerine bir gün kavuşacaklar mi?
Hitler’in ' tecavüzüne kadar, hariçten bakanlar, Sovyetleri pek çürük bir mevcudiyet sayıyorlar, dı. Bolşevikler bu harbin imtihanından muvaffakiyetle çıkıp iddianın aksini ispat ettücr. Bilindiği gibi, daha da kuvvetlendiler, İnkılâbın ilk senelerinde sırf Proleter diktatörlüğü ile duran komünist partisi. şayet şimdi garp usulünce de uınuıııî intiha, bata kalksa, yani yanı başında partiler kurdutsa; ve Rooscvclt’in ruhunu şadedecek bir sadakatle dört hürriyete riayetkar olsa, harbdeki imtihan notlan gösteriyor ki. — çok muhtemel — ekseriyette kalacaktır: «Slavları Cermen istilâsından muhafaza ettin!» diye, büyük Petro bile ona mezarından reyini verecek, tir
Şimdi bir dc, grap demokrasi, ferinin Afrika’yı, Patagonya'yı ve tekmil kavim ve aşiretleri içi. ne alarak bugünkünden daha, ileri bir müsavi reyli demokrasi burmaları kalıyor. İki demokrasinin boy ölçiişebilnıeleri için, hakikaten de, bu şart, el/.em gibi mantığa çarpmaktadır. Çünkü Rusya, kendisinden istenilen çok firkalt, serbes propagandalı umu. mî seçimi yaptığı takdirde papazı da, mülkiyetçi köylüsü de, dükkâncısı da. zenaatkân da. ve
r»H IİLIT 3 tiuı uuMrlıcrlt tim {ti muhli 75 w
Kâğıt satışı
Türk Hava Kurumu İstanbul vilâyeti şubesinden:
Kurumlunuzun Cağaloğlundaki binasında birikmiş olan kese, -kâğıdına elverişli kırpıntı kâğıtlarla kullanılmış va kullanma, iriş luzumsuz defterler açık arttırmaya konmuştur.
28/eyIû!/945 cuma günü, saat on beşte İhalesi yapılacaktır, Alıcıların arttırma gün ve saatinde Cağaloğlundaki Kurum binasındaki komisyona baş vurmaları, (12665)
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
■|
bunlardan maada Dağıstanlısı da, Moğol’u da, Kırgız’ı da ka. bile kabile, Sovyet anayasasının bugünkü müsaadelerinden ziya, dc işe karışmış; hepsi Sovyet dünyasının mukadderatına kendi meşrep ve seviyelerine göre «müessir olmuş bulunacaktır.
Görülüyor ki son hedefe hangi demokrasinin daha yakın ol. düğünü tâyin edecek hüküm o kadar ceffelkalem verilemez, İki ayn demokrasi, belki bu adım, lardan sonra birbirlerine ziyade ayak uyduracaklar: glo Sakson âlemile Slav âlemi, beşeriyetin geri kalmış kısımlarl. le de kolkola. yanyana, çarpış, madan, sendelemeden yürüye. çeklerdir.
daha An-
(Vâ . NÛ)
Satılık emlâk
İstanbul Defterdarlığından:
Dosya No. Cinsi -
Kıymeti Teminatı Lira Lira
Sarıyer, Yenimahalle eski Birinci yeni Selimiye so. tskl 31, 33 yeni 39, 41 kapı sayılı bahçeli ahşap ev 4/6 payı. Beyoğlu. (Mecidiyeköy) Meşrutiyet mah. Kelek so. 4 patta. 10 ûda, 2 parsel sayılı 51 M2 arsa (üzerinde başkasına ait bhıa vardır.) Beyoğlu, (Mecidiyeköy Meşrutiyet mah. Sütlü aralığı pafta 4. ada 5, parsel 12 sayılı 51 M2 arsa, (üzerinde başkasına alt bina vardır.) Beşiktaş, (Mecidiyeköy) Meşrutiyet mah. İlhan so. 4 pafta, 4 ada, 30 parsel sayılı 80 M2 arsa (üzerldne başkasına ati bina vardır.) Beyoğlu, (Mecidiyeköy) Meşurltyet mah. Kevser so. 4 pafta, 5 ada, 9 parsel sayılı 58 M2 arsa, (üzerinde başkasına alt bina vardır.)
Üsküdar, «ski Altunızade yeni Osmaniye î mah. eski Çıkmaz Hekim Lambo yeni Emin bey ve Gömeç so, eski 4, yeni 2 kapı sayılı 2022460 M2 tarlanın 3402/3696 payı. Boğaziçi, Beykoz Mescit so. eski 69 yeni 5 kapı sayılı ahşap evin 1/2 payı. Yeşilköy, Köylçl mah. eski Eczacı yeni Demirci çıkmaza so. esW VB yen! ö kapı sayılı 60 M2 ahşap ev.
Eminönü, (Zlndankapi)Rüstempaşa mah. Canbaz hanı cad. (Büyük Çukur han 1 inci kat) eski 46 yeni 1 kapı sayılı kagir mağazanın 165/1080 payı (58 M2) Beşiktaş, (Mecidiyeköy) Meşrutiyet mah. İlhan so. 4 pafta. 4 ada, 26 parsel sayılı 256.50 M2 arsa (üzerinde başkasına alt bina vardır)
Yukarıda yazılı gayrlmeııkulicr 12/10/945 cuma günü saat Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma çaktır.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus çüzdaniarlle komls-yona, fazla bilgi için sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. (12569)
F.3/4524
51217-903
51217-804
61217-786
51217-801
İh. 2/264
52302/2008
1/14
52301/4352
61217/782
1622
122
21
31
35
3882
540
480
734
120
14
2
3
8
3
277
41
30
58
10
de Milli İle satıla-
Yeşilköy Tohum üretme çifliği müdürlüğünden:
6 . 17/Eylûl/1945 Cumhuriyet ve 12 . 26/Eylûl/1945 akşam gazetelerıle yapılacak inşaat İlânındaki eksiltmenin kapalı zarf usulile yapılacağı açıklanır.(12723)
Ysjpil İ O@FD 0O&HB
Bayındırlık Bakanlığından:
Fatsa kasabasının İmar plânı düzenlenmesi 1§I götürü esas üzerinden kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
İşin keşif bedeli 3500 liradır.
Eksiltme 4. ll)zB45 tarlhtne rastlayan perşembe günü saat 15 de Bayındırlık Bakanlığı yapı ve imar işleri eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Ekşitmeye girebilmek İçin isteklilerin:
1 — Usulü dairesinde 262.5 (Ikl yüz altmş İki buçıık) liralık geçici teminat vermeleri.
2 — 1/10/945 güllü akşamına kadar yazı ile Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek bu İş İçin yeterlik belgesi almaları.
Eksiltmeye ait kâğıtlar yapı ve imar İşleri reisliğinde görülebilir.
Teklif mektuplardın 2490 sayılı kanunun tariflerine uygun olarak İhale saatinden bir saat evveline kadar makbuz karşılığında eksiltme komisyonu başkanlığına verilmesi lâzımdır.
Vaktinde yapılmamış müracaatlar ve zamanında yapılmamış tekliflerle postada vaki oia^ak gecikmeler nazarı İtibara alınmaz. (12399)
Bayındırlık Bakanlığından:
Sahası, gelecekte gcr^ekleşmcsıle beraber 190 hektar ola.ı Taşköprü kasabasının hail hazır haritasının alınması İşi açık eksiltme usuliyle eksiltmeye konulmuştur.
İşin keşif bedeli 6250 liradır.
Eksiltme (10.945 tarlnine raslıyan perşembe günü saat 11 de Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri E kslltme komisyonunda yapılacaktır.
Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin.
1 — Usulü dairesinde 468.75 (dört yüz altmış sekiz Hra yetmiş beş kuruşluk* geçici teminat vermeleri.
2 — 1.10.945 günü akşamına Kadar yazı 11c Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek hu iş için yeterlik belgesi almaları lâzımdır
Eksiltmeye alt kâğıtlar Yapı ve İmar işleri reisliğinde görülebilir (12398)
1 — Ahırkapı bakim evinde birikmiş 17034 kilo kasıntı _lpl pazarlıkla satılacaktır.
2 — Pazarlık 28/9/945 cuma günü saat 10 da Kabataş Genel Müdürlük Levazım şubesindeki satış komisyonunda yapılacaktır.
3 — Şartlaşma her giin adı geçen şubeden alınabilir. Nümune Ahır-kapı tütün bakım evinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte % 7,5 güvenme paralarıyla birlikte mezlclir komisyona müracaatları İlân olunur..
5 — İdare İhalede Serbesttir.
*
1 — Ahırkapıda bakım evinde birikmiş 10,000 kilo yamalık çul, çuval ve kanaviçe pazarlkla satılıktır.
Pazarlık, 28. 9. 945 cuma günü saat 10 da Kabataşta genel müdürlük levazım şubesindeki satış komisyonunda yapılacaktır.
3 _ Şartlaşma her gün adı geçen şubeden alınabilir. Nümune Ahır-kapı tütün balcını evinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte % 7,5 güvenme paralariyle birlikte mezkûr komisyona müracaatları Hân olunur.
5 — İdare İhalede serbesttir. 12552)
(12551)
Gümrük Muhafaza Genel Komutanlığı İstanbul Levazım amirliği Satın alma Komisyonundan:
7000 jr çamaşırı dikimi açık eksiltmeye konulmuştur Muhammen bedeli 3150 lira, İlk teminatı 236 lira. 25 kuruştur.
Eksiltme 5 ekim 945 cuma günü saat 15 dedir.
Şartname her gün komisyonda görülebilir. İsteklilerin Galata Mum-hane caddesi No, 54 deki komisyona müracaatları. (12495)
Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Fakültesine öğrenci yazılma ve alınma şartları
»Yüksek Ziraat Mühendisi*. «Yüksek Orman Mühendisle ve «VetMj-ner Hekim, yetiştirmek üzere Ankar? — *
Veteriner ve Orman Fakültelerine L se yatılı), (Yatısız) öğrenci alınacaktır.
İsteklilerin l/Eklm/1045 pazart 81 sek Ziraat Enstitüsü Rektörlüğüne ve terlner işleri Miidürlüğü'ne başvurn alan gerektir.
1 — İstenLlen Belgeler:
a) Hangi Fakülteye ve nasıl öğrenci (Parasız yatılı, paralı yatalı, yatısız) olarak girmek IstedlğJnl bildirir bir dilekçe;
b) Lise bitirme diploması veya belgesinin aslı;
c) Devlet olgunluk diploması veya belgesinin aslı (olgunluk dlplo-.masının veya belgesinin sınav gühiine kadar verilmesi lâzımdır.)
d) Nüfus kimlik cüzdanı örneği;
e) Aşı kâğıdı;
t) Örneği Enstitü Rektörlüğünden veya İl Ziraat, Orman, Veteriner Müdürlüklerinden alınacak tam teşekküllü hastane kurulu raporu;
g> İyi hal bflgesl;
h) 12 aded belgelik fotoğraf.
Yakardaki yazılı kâğıtları tam Imıyan veya vaktinde getlrmlyen yahut da göndermlyenlerle pulsuz ba vurmalar gelmemiş sayılır.
2 — (Yatılı) öğrencilerin yaşı 17b den küçük ve a25* den büyük olamaz. (Parasız yatılı) öğrencilerin seçim sınavlarında basan sağlamaları şarttır
3 — Secim sınavları Ankara'da Yüksek Ziraat Enstltüsü'nde ve İs-
tanbul’da Sultanahmet’te günlerde yapılacaktır; Türkçc (Kompozisyon) Matema-.lk (emsali İkidir) Botanik Zooloji Fizik Yabancı dil (Almanca Fransızca İngilizce) 4 Kimya : 5
Yüksek Ziraat Enstitüsü ZlrUfc mezunu (Parasız yatılı), (Paralı
akşamıma kadar Ankara'da Yük-İstanbul'da Rektörlük adına Vo-
Yüksek İl tlsat ve Ticaret Okulu’nda aşağıdaki
: 2/Ekln/1045 Salı
: 2 » * Salı
: 3 * ■ Çarşamba
: 3 » > Çarşamba
: 4 > » Perşembe
»
I.
İstanbul Belediyesi İlânları
1
Yalova - Karamürsel yolu üzerindeki ahşap Sarısu köprüsü, nün tamiri açık eksiltmeye konulmuştur Keşif bedeli 4998 lira 80 kuruş ve ilk teminatı 374 lira 91 kuruştur. Keşif ve şartnamesi zabıt ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir, ihalesi 4/10/945 perşembe günü saat 14 de daimî encümende yapılacaktır. isteklilerin ilk teminat makbuz veya mektupları, ihale tarl. hinden üç gün evvel Vilâyet Nafıa Müdürlüğüne müracaatla alacakları fenni ehliyet ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgelerle birlikte ihale günü belirli saatte Daimî Encümende bulunmaları. (12512)
I— Satılık Kıymetli Emlâk (-
M Sahibinin vefatı haseblle Şehzadebaşı caddesinde köşe başındaki
■ Eczane blnaslle yaumdskl tütüncü dükkânı ve üzeriııekl bina
■ Fevzlye caddesinde 10 ve 12 numaralı manav ve marangoz dükkânları
■ satılıktır.
126 metre murabbaı sathındaki bu iki. dükkân yeni İmar plânı mu
I ciblnce 30 metrelik ana caddeye 25 metrelik bir cephe ile çıkmakta-
■ dır. Bu dört parça mülk maktuan 45 bin liraya verilecekti;. Taliplerin | Aşirefendi caddesinde 32 No ,da 2 nc! katta B. Muhtara müracaatları
d akı I ve I ilan I
mu | kta- I erLn I tları |
ve
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığından:
Yatılı Tıp öğrenet Yurduna girmek İçin Bakanlığımıza baş vuranlar kadro İhtiyacından çok fazla olduğundan, kayıtlar kapanmıştır 18 eylül 1945 tarihinden sonraki müracaatlar kabul edilmiyecektlr. (12247)
Fatih 3 .üncü Sulh Hukuk Mahkemesinden: 944/35 T,
kelepir emlâk almak isteyenlere
ÇOK GÜZEL BİR FIRSAT
Aksaray Slnekllbakkal Mezarlık çıkmazı S. 3 numaralı bin metre bahçesi bulunan Marmara ve Adalara ve İstanbulun diğer cihetlerine fevkalâde nezareti ulan 3 katlı, her katta elektrik, Terkos ve havagazı tesisatları olan İçi dışı yağlı boya 11 oda. üç sofalı mükemmel bir ev He Cerrahpaşa caddesinde 73 numaralı, ikisi 110 ar M2, diğeri 317 M2 sahalı üç arsa açık arttırma suretlle Fatih 3 üncü Sulh Hukuk Mahkemesi kaleminde 27'0/945 saat 10 da satılacaktır. Fazla tafsilât is* tiyenlerln mahkeme kalemine müracaatları ilân olunur
Millî Eğitim Bakanlığından:
Ankara İsmet Paşa Kız Enstitüsü pansiyonuna bu öğretim yılı paralı yatılı öğrenci alınnııyacağından başka İllerde oturan İlk ve ortaokul mezunlarından öğrenllmlerlne Kız enstitülerinde paralı yatıh tlarak devam etmek Istiyenlerln İstanbul Kudıköy, Manisa İsmet İnönü Kız enstitüsü pansiyonlarından birine yazılmak üzere bu okulların müdürlükle* rlne başvurmaları ilân olunur. Kadıköy Kız enstitüsünün yıllık pansiyon ücreti (430), Manisa İsme; İnönü Kız enstitüsünün (360) Uradır
* (12696)
Yapı işleri ilânı
Bayındırlık Bakanlığından:
Ünye Kasabasının İmar plânı düzenlenmesi Lşi götürü esas üzerinden kapalı zsyf usulü 11c eksiltmeye çıkarılmıştır.
İşin keşif bedeli 5500 liradır.
Eksiltme 4/10/945 tarihline rfcslayan perşembe günü saat 16 da Bayındırlık Bakanlığı yapı ve imar işleri eksiltme komisyonunda yapılacak tır.
Eksiltmtye girebilme^ İçin İsteklilerin;
1 — Usulü dairesinde 412,5 (Dört yüz on iki buçuk) liralık geçici teminat vermeleri.
2 — 1/10/945 günü akşamına kadar yazı ile Bayındırlık Başkanlığına müracaat ederek bu iş İçin yeterlik belgesi almaları lâzımdır.
Eksiltmeye ait kâğıtlar yapı ve imar İşleri Relşllğlnde görülebilir.
Teklif mektuplarını 2490 sayılı kanunun tariflerine uygun olarak ihale saatinden bir saat evveline kadar makbuz karşılığında eksiltme komlsyoou başkanlığına verilmesi lâzımdır.
Vaktinde yapılmamış müracaatlar ve zamanında yapılmamış tekliflerle postada vaki olacak gecikmeler nazarı İtibara alınmaz. (12400)
Yapı işleri ilânı
Bayındırlık Bakanlığından:
Sahası gelecekte gerçekleşmeslle beraber 125 hektar olan Devrekani kasabasının halihazır haritasının alınması lş! açık eksiltme usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
işin keşif bedel -3250 liradr.
Eksiltme 4/10/945 tarihine rastlayan perşembe günü saat 10 da Bayındırlık Bakanlığı yapı ve İmar işleri eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin:
1 — Usulü dairesinde 318,75 (üç yüz on sekiz lira 75 kuruşluk) geçici teminat vermeler! lâzımdır,
2 — 1/10/945 akşamına kadar yazı ile Bayındırlık bakanlığına müraca at ederek bu te için yeterlik belgesi almaları lğzımdır.
Eksiltmeye ait kâğıtlar yapı ve imar işleri reisliğinde aörüleblllr.
(12397)
• 14,00 de » 9,00 da
4 — (Paralı yatılı > Öğrencilerden (sürekli tatil süresi dışan) bir öğretim yılı için üç taksitte (birinci taksit öğretim başlangıcında, İknlcLM Ocak, üçüncüsü Mart ayları başında- ödenecek karşılığı olarak «450* dört yüz elli Ura alınır.
5 — (Parasız yatılı) olarak seçilen öğrenciler 15/Ekim/1945 tarihin-
den önce Rektörlük Talebe ve Öğretim işleri Âmlrllğt'nden alınacak örneğe uygun bir yüklenme senedi vermedikçe Öğrenci Yurdu'na kabıı> edilmezler. (10048
Pcrşembe Cuma
Mutlaka Kütahya kiremidi
a — Toprak evsafının üstünlüğü.
b — Modern ve teknik vasıtalarla yapılışı.
c — Blrlblrlnl güzel kenetlejişı.
d — Yıllar geçtikçe güzelleşen nar çiçeği rengi.
e — Hava, Güneş, Yağmur tesirlerine mukavemeti''1
f — Akıntılara meydan vermeyi?!.
GÖZ ÖNÜNE ALINIRSA YAPILAN İNŞAATIN UZUN YILLAR YENİLİĞİNİ KORUYABİLMESİ İÇİN MUTLAKA ÇATILARIN KÜTAHYA KİREMİDİLE ÖRTÜLMESİ LÂZUMDIR.
SÜMERBANK KÜTAHYA KERAMİK KERARMİK Tel: Kütahya — Keramlk
(12300)
Çam tomruğu satışı
Devlet Orman İşletmesi Afyon Müdürlüğünden
1 — İşletme müdürlüğümüzün 5. İnci Burgaz - Ahurdağ bölgesinin Banaz istasyonu son deposunda 3 No. lu İstifte mevcut 243 adede denk 183.699 metreküp çam tomruğu açık arttırma suretlle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 28. 9. 945 tarihine rastlayan cuma günü saat 16 İşletme müdürlüğümüz merkezinde komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Beher metreküpünün muhammen bedeli 56 lira 90 kuruştur.
4 — Muvakkat teminat % 7.5 hesabile 698 Ura 59 kuruştur.
5 — Açık arttırma şartnamesi Ankarada orman genel müdürlüğünde Kütahya. Uşak, Tavşanlı. Eskişehir Burdur, Denizli, Afyon müdürlüklerinde ve Burgaz, Ahurdağ, Banaz bölge şefliklerinde her gün görille-blUr.
6 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte komisyona müracaatları.
(12539)
de
Türkiye Kömür Satış ve Tevzi Müessesesî İstanbul uŞbesinden
Linyit Kömürü Satışı
Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesinin Linyitleri satışa çıkarılmıştır.
• a) Soma, Değirmisaz, Tavşanlı İşletmelerinin PARÇA Linyit kömürü; b) Kuruçeşme depomuzda, müşterinin vesaitine yüklenmiş olarak, teslim;
TONU 30 LiRA
o) Biitün İhtiyaç sahiplerine, fabrikalara ve kömürcülere motörle veya depoda tamamen serbest olarak verilir.
d) Satış yeri:
'Yeni Yolcu Salonu 3. cü kat 1 No. lu oda
(12302)
GALATA
Satılık mamul çam kerestesi
Devlet Orman İşletmesi Manavgat
M üdürlüğünden :
1 — Üçırmak bölgesinin İnönü son deposunda mevcut 3558 adede denk 408 metreküp 219 deslmetreküp çam kerestesi metreküpü 100 liradan açık arttırmaya konulmuştur,
2 — Arttırma 29/0/945 cumartesi günü saat 11 de İşletmede yapılacaktır,
3 — Muvakkat teminat 3061 lira 64 kuruştur.
4 — Şartname orman Genel Müdürlüğünde İşletmede Antalya, Alanya, Mersin, Adana işletme Müdürlükleriyle Akseki bölge şefliğinde görülebilir.
5 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte işletmeye müracaatları ilân
olunur. (12524
Şose ve Köprüler İstanbul Bölge müdürlüğünde^:
1 — ElLi sekiz adet takemetro teodoUt. nlvo ve mümasil fennî Metin onarım İşleri açık eksLltmeye çıkarılmıştır.
2 — onarma İşinin muhammen “ ■ — -.........
3 — Geçici güvenme 160 lira 80
4 — Eksiltme 1.10.945 pazartesi kak Cemaat hanı ikinci katta Bölge
5 — Eksiltmeye girebilmek İçin
ce bir defada en az 90Û liralık fenni ____...CT __________o.....J,„
birlikte Bölge müdürlüğüne müracaat ederek fenni ehliyet vesikası alınması lâzımdır.
8 — İsteklilerin: Müdürlük sorumlu saymanlığına yatırıp mukabilinde alacakları geçici güvenme makbuzu 11e birlikte fenni ehliyet vesikası va kanunen gösterilmesi gereken diğer belgeleriyle birlikte İhale günü belirli saatte Bölge müdürlüğünde bulunmaları gereklidir.
7 — İstekliler her gün Bölge müdürlüğünden bu İşe alt fenni evrakı görebilirler. (12376)
bedeli 2144 liradır, kuruştur.
çünii saat 15 te Salata Perçemli so-müdürlüğünde yapılacaktır.
27.9.945 günü saat 17 ye kadar ewel-âlet tamir etiğine daire belgeleriyle
HER NEVİ ve STİL MOBİLYALARLA ——
Karyola, sandalya, masa, hasır koltuklar ve çocuk arabaları zarif. I dayanıldı ve ucuzdur. Rlzapaşa yokuşunda 66 No. İ
AHMET FEVZİ — ASRÎ MOBİLYA________________I
Mağazasından tedarik edeblllrslnlz.N">“"™®«»«J

Comments (0)