Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
T»1 adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l 40795—2B188
12 inci Yıl, No. 3745
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÛDAF11Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
Cumartesi
27
AĞUSTOS
1949

%
Haraççı Kardeşler
LüKS AVRUPA
Çocuk arabalar) geldi
Beyoğlu —. Tel: 40678
Suriye bize neden
hazırlıkları tamamlandı
buğday satmıyor?
Korgeneral Şahap Gürlerin Orgeneralliğe Tümamiral Necati Özdenizin Koramiralliğe yükselecekleri Ankaradan bildiriliyor
İnanmalı mı?
ayın Cumhurbaşkanının, mufassal Ege seyahat ve demeçlerinden sonra,
Ankaraya dönmesini müteakip, siyasi faaliyette bir canlılık başladı. Kabine, bizzat Cumhurrei-sinin riyasetinde toplandı ve tatil dolayıslle şuraya buraya ser-
pilmiş olan Bakanlar da acele merkeze çağrıldı. Ağustosun son-
lanna ve tatilin en gevşek zamanlarında gösterilen bu faali- i yet derhal bir takını siyasî dedikodulara yol açtı.
Bir rivayete göre, İnönü, kabineye, İpnlr seyahatinde yaptığı vâitleıi tekrarhyarak, bunların tahakkuku hususunda, dikkat ve ihtimam göstermelerini dilemiştir. İzmir konuşmalarında, Halk Partisi genel başkanı bilhassa iki nokta üzerinde ısrarla durmuş idi. Türkler arasında, siyasi İhtilâf yüzünden dujıpan-lık olmaması, seçimlerin emniyetli bir şekilde yapılarak her hangi bir endişeye vatandaş vicdanında yer bırakılmaması...
Türkler arasında, siyasi ayrılıklar dolayısile husumet olması, esasen vârit değildir ve böyle bir hal, her hangi bir noktada, hiç görülmüyor. Olsa olsa, Demokrat Partinin büyük kongresinde, Heri sürülen bir düşünce Halk Partisi Genci Başkanını kuşkulan dırmıştır. Bilindiği gibi Ankara-da demokratlar seçimler sırasında milletin reyi çalınmak veya tahrif edilmek istenilirse buna bütün kuvvetlerile mümanaat e-d ece kİ erini teahhöt etmişlerdi. Bu andlaşmada yurttaş arasında behemehal bir husumet çıkacaktır, diye hüküm vermek için, gelecek seçimlerde de sandık o-yunlan yapılmak, reyler çalınmak ve sandıklar tağşiş edilmek kararlaşmış olmalıdır. Çünkü demokratların onları böyle kanun dışı bir durumun tahakkuku şart:na muallâktır. Milletin reylerine hürmet edecekler İçin her hangi bir endişe bahis mevzuu olmamak İcap eder.
İnönü husumet olmasın, vatan daşlar arasında kin kalmasın demekle iktifa etmemiş bu sözlerine muvazi olarak seçimin her türlü emniyet tertibatı He çevrileceğini vâdetmiştir. Esasen bu İkinci taahhüt yerine getirilirse birinci tahzirlerin vücut ve lüzumu dalıl kalmaz.
Evvelki gün gazetemizde, ayn bir sütunda, demokratlardan bîr gruptın inönüne çektikleri bir telgraftan bahsolunuyordu. Bu telgrafa göre demokratlar sayın Cumhurbaşkanından bir noktayı soruyorlar ve cevap istiyorlardı. Bu sual sorma ve cevap verme usulünü de bizzat Cumhurreisl İzmir seferinde tatbik ettiği ve bu çığın açtığı İçin bu vatandaş-lann sorusu da çok yersiz sayılamaz. Bu vatandaşlar diyorlardı kİ: Acaba saym Cumhurbaşkanımız 1916 Temmuz seçimlerinde dalâvera yapılıp yapılmadığı hususunda, nasıl bir kanaate sahiptirler? O intihapların temiz (Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Tümamiral Necati özdeniz
Korgeneral Kebap Gürler
Ankara. 26 (Hususi) — Millî Savunma Bakanlığı zat işleri dairesi günlerdenberi devam eden sıkı ve hummalı bir çalışma ile 30 Ağustos ordu terfi listesini hazırlamış bulunmaktadır. Listenin yann veya Öbür gün Cumhur başkanlığının tasdikine sunulma-
————
sı kuvvetle muhtemeldir. Miilî Samnma Bakanlığı ile teması bulunanların söylediklerine göre bu yılki terfi listesi hazırlığı bundan önceki yılların hiç birinde görülmlyen bir ketumiyet İçinde yapılmaktadır. Bu yılki (Devamı Sa. s 6ü. 8 da)
Ödemiş nutkunun sert olacağı bildiriliyor
DJP. Genel Başkanı’nın seyahat etmesi muhtemel olan 11 vo İlçelerde şimdiden hazırlıklar yapılmağa, başlanmıştır. Bu hazırlıklar bilhassa ödemiş’de pek muhteşem bir manzara arzetmek tedlr. Demokratların aylarca taşını, harcını kendi vasıtalariyle çektikleri ve kendi elleriyle bina ettikleri ödemiş ilçe merkezinin açılışının Celâl Bayann ziyaretinde yapılacak olması çok manalı görülmekte, bu, Demokratların İşbirliği üe neler yaratmağa muktedir olduklarını göstermek bakımından C.H.P. ye verilmiş maddi bir cevap olarak telâkki edilmektedir.
Eylül ayında D.P. ocak ve bucak kongrelerindi de başlaması dolayısiyle Bayarın bu seyahatinin çok önemli geçeceği ve mühim konuşmalara vesile olacağı etrafındaki tahminleri kuvvetlendirmektedir. Demokratlar Bayan çok uzak yerlerden otobüsler, hattâ kağnı arabalariyle ve kendi bandolariyle, köylüler de davul zurnalarla karşılıyacaktır.
(Devamı 6a. 5 8Ü. 3 de)
Bulgaristandan iltica eden
ırkdaşlarımız artıyor
C. Sait Barlas Gazetecilere
dün bu hususta izahat verdi
Suriyenin mahsulü tahmin edildiği kadar bol olmamış Suriye yerine Amerikadan buğday satın alacağız
Ankara 26 (Telefonla) — Bu akşam saat 19 da Devlet Baltanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Baxla3, Surlyeden alacağımız yüz bin ton buğdayın verllmlyeceği hak kındaki haber dolayıslyle bir Basın toplantısı yapmış ve aşağıdaki soruları cevaplandırmıştır.
Sual — Surlyenln Toprak Mahsul leri Ofisi İle yapmış olduğu buğday anlaşmasını feshettiğine dair gaze.
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Naziliğin dirilmesi
İhtimali
O emil Sait HarlaS, gazetecilere beyanatta ®ûhınwyW.,
Akı rt halinde göçedenTürlderin anlattıklar: Rusların Bulgarlara itimatları azalmış
Edirne: 26 (Telefonla) — Bufaa-rİBtandnn Türkiyeye göçmen ol devam etmektedir. Son bir kaç içindo 68 pasaportla 250 yo ya Türk yurda gelmiştir. Gelenlerin ekserisi Niğboli ve Varnalıdır. Bulga-ristanda mevcut sekiz yüz bi ten sekiz-bini yurdu gelmek racaat etmiştir. Bunların muameleleri biti beklemektedirler.
Göçmenlerin m Rusların Bulgurla mamıştır. , vo cephane bunları bir kullan acakl ler. Türklerin ana yurda göçleri kar şısında komünist Bulgar Türk muallimlerini toplıyurak bu göçii önlemek, Türkiycı tere ve Amorikaya kendisi ğını, Türkiycde açlık olduğ temek pagand
Son günlerde bir mülteci aktnma uğrayan EDİRNE
C. H. P. nin İstanbul
şekildedir. Şekerin kil ç 30, Yağ 40 liradır. Bulg enlerin üzerinde para bırak ı başka hudutta sırtlarında ki paltoları bile almaktadırlar. Türk okullarında Tiirkço kitap okutulma-
Unra yardım teşkilâtının yolladığı yiyecekler halka, «bunları eizo Stalin babanız gönderdi» diyo tovzi edilmektedir. Mescit vo camilerin
(Davamı Sa. s 8ü. 1 do)
İnönü geliyor
Başbakanın Pazartesi günü seyahate çıkıvoar
Ankara: 26 (Telefonla) — Reisicumhur İamot İnönü yanı İstonbula hareket edecektir.
Seçim bölgesi olan Sivas lisino bir tetkik gezisine ç lan Şemsettin Günaltay d teni günü h
Bu ihtimal, işgal makamlarını düşündürüyor |
Londra: 26 (BBC.) — Bu gece Londrada Dışişleri Bakanlığı tarafından boyan edildiğine gara Federal Alman aıikûlıiuû teŞeskül tnıftlk-tan sonro Almunyoda bir Nazi matbuatının canlanması tehlikesi, işgal makamlarını tehdide başlamıştır. Yo ni neşredilecek gazetelerden çoğu-, eski Naziler tarafından neşre-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Suriye hükümetinin
yeni garip kararı
Hududumuzdaki jandarma karakolları
askserî karakollarla takviye ediliyor
Nuhun gemisini arayan heyet Doğu Be yazıt da
Doğu Beyazıt, 26 (A.A.) — Ağrı dağında Nuh'un gemisini aramak üzere doktor Simith'in başkanlığında Mister Nogt, Mis-ter Newton, Mister Oggev ve Millî Eğitim Bakanlığını temsi-len Arkeolog Necati Dolunay ile bir Amerikalı ve bir Türk gazeteciden mürekkep heyet bugün saat 18,20 de ilçemize gelmiş ve Halkcvine misafir edilmişlerdir.
Reyhanlı: 26 (Arkadaşımız Tank Mümtaz Göztepe bildiriyor) — Suri-yo hükümeti hududumuz üzerinde bulunan Hamam vo Kurtdnğı rnıntu-kasındaki jandarma karakollarına i lâvoton ayrıca askerî karakollar sisine karar vcrmigtir. Karakoll inşasına bıı ay başında başlıma tır. Yeni tesis edilecek kara kuv lorinin merkozi Cindiris nahiyesi 1 ocaktır.
(Dovanıı Sa. 0 Sü. 3 de)
Bir Amerikalı
gzetecinin
Suriyeden dönen Orgeneral K& zım Orbay’m karşılanması... I
M.vekili namzetleri
görüşü
Harp Malûlleri günü
Namzetlerden biri Doktor Esat Durusoy olacakmış Kısmi seçimlerde C.H.P. nin gös tereceğl adayların kimler olacağı hakkında çeşitli rivayetler dolaşmakta, parti teşkilâtında bu konuda toplantılar tertip olunmaktadır.
Şimdilik yalnız C.H.P. nin gireceği anlaşılan kısmi seçimlerde. Demokrat ve Millet Partileri seçil me Iştlrâk etmlyeccklcrinden; gös terilen CJH.P. il adayların kazana çoklarına muhakkak nazariyle bakılmaktadır.
Buna rağmen C.H.P. nin İştirak nlsbetlnl arttırmak zaml gayret aarfcdecoği, bu şadı tomln yolunda da adaylarını halkın sevgisini kazanmış kimseler -smdan soçeceğl anlaşılmakta-
“ Türkiyeye yardım tngiliereye yardımdan daha elzemdir
İstanbul Valisi
J.H.P. mahfillerinde İsrarla söy lendlğlne göre. C.H,P, İstanbul taş. kllâtı, il Başkanı Cerrahpaşa hos-tahanesi başhekimi Dr. Esat Duru soyu namzet olarak gösterecektir. C.H.P. genel merkezi tarafından gösterilecek ikinci namzet etrafında bir çok İsimler ileri sUrtllmckto dlr. Fakat bunlar arasında en kuv vetli namzetler Divan âzası avu -kat Atıf Ödül ilo Şehir Meclisi fL-zosmdon İlham 1 Sancar ve Sırrı Enver Baturdur.
Merkezin bu Üç kuvvetli namzetten hangisini tercih edeceği meraJc la bekleıımcktdlre.
Müstakil olarak adaylığını koyanların zayiat şimdilik İkidir, Bun lar Safiye Hllsoytn Elbl Ha Dr. Triyondof Hoştur.
Takat ara geçimi için nam-
İzmir fuarının açılış töreninda bulunan Amerikan büyük elçisi Mr. Wordsworth dün hususî u-çağiyle İzmirden şehrimize gelmiş ve sefarethanede 680 Amerikan gazetesini temsil eden «Haerst Sendicate» njuhabirle-rinden John Sıngo ile görüşmüştür.
Görüşmeyi müteakip kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza Mr. Sıngo demiştir kl:
«— Türkiye ve Yunanistana yapılacak askeri yardımın kesilmemiş olması çok yerinde bir harekettir. Maraiıall plânı tahsisatında da ayni şekilde karar verilmesi çok İsabetli olmuştur. İngiltere- kendine yapılan yardımın arttırılmasını talep etmiş. Kanaatimce Türkiye vo Yunanistan için bu yardım Ingiltereden daha elzemdir. '
tlvr ffirıiMdeıı harekete geçti
Tokat 26 (Hususi) — İlimizde yapılacak ııra seçim için gelen ta limat dahilinde 11 ve İlçelerde gerekil hazırlıklara başlanmıştır.
Rcam! müracaatlarını yakında yapacaklarını öğrendiğim adaylar, şimdilik şunlardır: Eski Tokat valini Sadrı Aka, Emekli General Hadi ve Adil ilo Erbaadan Ziya vo' Zileden Fuattır.
Yalcında başka adaylar da çıkma sı muhtemeldir. Bildirdiğim adaylar C.H.P. U ve bağımsızdırlar
hududunda yeni bir hâdise
Başka yere tayin edilmesi kararı niçin değiştirilmiş?
Cumhurbaşkanı'nın Ege seya-lği hakkındaki haberlerin nıahı-hati esnasında İstanbul Vali ve yeti, İnönü Ankaraya döndüktea Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırda- sonra anlaşılmış bulunmaktadır rın başka vazifeye tâyin edilcce- [ (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Turizm toplantısı
ULUNAY
Türklyo Turum vo Tanıtma Kurumu evvelki gün saat beşto momlokotlmlrln kalburüstü golon şahslyotlorlnln huzuru llo ilk İçtimaını yapmıştır. Toplantıyı bir hitabe ilo Cihat Baban açmış ve momlokotlmlzln yaptığı gayret vo hamlolcrln teşkilatlandırılması lüzumunu belirtmiş... Yani kısacası momlokotlınlzl garp muhitlerinde İyi tanıtarak yurdumuza tu-lolbotnıek çarolorlni arıyaoa-
Tahran: 26 (AP.) — Bir askeri sözcü tarafındnu bildirildiği «mühim miktarda» I Horaaıuı eyaleti hudud İran toprakların hudut muhafaza detli bir milcadc dotlo duvara otu
Bundan nıUsbet bir notleo alınacağını pok zannetmiyorum. Biz turizm mos’oloslnl yemek üstüno yenen bir yomlş gibi olo alıyoruz... Hani fantazlyo glbllordon...
Turizm, kolay halledilir bir dâva doğlldlr. Pok çok momlokollero bir gollr kaynağı toşkll odon bu ıııes'o-lo İçin para döknıoll para... Toplantı llo, lâfla olacak İş değildir.
Buraya turist gollrlp do no yapacağa? Evvelâ yol yok; sonra oglonoe yok; para sarfedooek yor
yok; hopsljiden vazgeçtik; seyyahları oturtacak, yatıraoak bir otol yok...
Üç yüz odalı, boş yüz odalı otol-lor yapılsa da seyyah celbine yalnız istanbulun mavi seması kifayet ot.
Böylo turizm llo ınoşgul olmak İ8llyonlor isvlçro, Fransız ve İtalyan (Rlviyera) farını tetkik etmelidirler.
Bir karnaval mevsimi, (Nis> e oluk gibi para akar. Bu sahil şohlr-teri kondılorlno ııılsaflrllgo gelenleri oğlendlro oğlondiro son nıotolik-lorlno kadar alırlar. Çok do t a zavallılar momlokotlorıno dönmek I-çln belodlyonln voroooğl bilot üoro-tlno muhtaç vaziyoltu bulunurlar.
Biz Iso daha seyyahlara pasaport
suhuleti yapmağı bile düşünmüyo-
ruz. Bu saydığım ınoınlokotlordo
gelen gidenler hükümetin şayet sı-
kı nozarotl altında bulundukları
halde (prkına bile varmazlar, poll-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
U Âfet ton kutlayan Bari Malulleri Ta kaimdi,,. (Taam S inci tavlada)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
T»1 adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l 40795—2B188
12 inci Yıl, No. 3745
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÛDAF11Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
Cumartesi
27
AĞUSTOS
1949

%
Haraççı Kardeşler
LüKS AVRUPA
Çocuk arabalar) geldi
Beyoğlu —. Tel: 40678
Suriye bize neden
hazırlıkları tamamlandı
buğday satmıyor?
Korgeneral Şahap Gürlerin Orgeneralliğe Tümamiral Necati Özdenizin Koramiralliğe yükselecekleri Ankaradan bildiriliyor
İnanmalı mı?
ayın Cumhurbaşkanının, mufassal Ege seyahat ve demeçlerinden sonra,
Ankaraya dönmesini müteakip, siyasi faaliyette bir canlılık başladı. Kabine, bizzat Cumhurrei-sinin riyasetinde toplandı ve tatil dolayıslle şuraya buraya ser-
pilmiş olan Bakanlar da acele merkeze çağrıldı. Ağustosun son-
lanna ve tatilin en gevşek zamanlarında gösterilen bu faali- i yet derhal bir takını siyasî dedikodulara yol açtı.
Bir rivayete göre, İnönü, kabineye, İpnlr seyahatinde yaptığı vâitleıi tekrarhyarak, bunların tahakkuku hususunda, dikkat ve ihtimam göstermelerini dilemiştir. İzmir konuşmalarında, Halk Partisi genel başkanı bilhassa iki nokta üzerinde ısrarla durmuş idi. Türkler arasında, siyasi İhtilâf yüzünden dujıpan-lık olmaması, seçimlerin emniyetli bir şekilde yapılarak her hangi bir endişeye vatandaş vicdanında yer bırakılmaması...
Türkler arasında, siyasi ayrılıklar dolayısile husumet olması, esasen vârit değildir ve böyle bir hal, her hangi bir noktada, hiç görülmüyor. Olsa olsa, Demokrat Partinin büyük kongresinde, Heri sürülen bir düşünce Halk Partisi Genci Başkanını kuşkulan dırmıştır. Bilindiği gibi Ankara-da demokratlar seçimler sırasında milletin reyi çalınmak veya tahrif edilmek istenilirse buna bütün kuvvetlerile mümanaat e-d ece kİ erini teahhöt etmişlerdi. Bu andlaşmada yurttaş arasında behemehal bir husumet çıkacaktır, diye hüküm vermek için, gelecek seçimlerde de sandık o-yunlan yapılmak, reyler çalınmak ve sandıklar tağşiş edilmek kararlaşmış olmalıdır. Çünkü demokratların onları böyle kanun dışı bir durumun tahakkuku şart:na muallâktır. Milletin reylerine hürmet edecekler İçin her hangi bir endişe bahis mevzuu olmamak İcap eder.
İnönü husumet olmasın, vatan daşlar arasında kin kalmasın demekle iktifa etmemiş bu sözlerine muvazi olarak seçimin her türlü emniyet tertibatı He çevrileceğini vâdetmiştir. Esasen bu İkinci taahhüt yerine getirilirse birinci tahzirlerin vücut ve lüzumu dalıl kalmaz.
Evvelki gün gazetemizde, ayn bir sütunda, demokratlardan bîr gruptın inönüne çektikleri bir telgraftan bahsolunuyordu. Bu telgrafa göre demokratlar sayın Cumhurbaşkanından bir noktayı soruyorlar ve cevap istiyorlardı. Bu sual sorma ve cevap verme usulünü de bizzat Cumhurreisl İzmir seferinde tatbik ettiği ve bu çığın açtığı İçin bu vatandaş-lann sorusu da çok yersiz sayılamaz. Bu vatandaşlar diyorlardı kİ: Acaba saym Cumhurbaşkanımız 1916 Temmuz seçimlerinde dalâvera yapılıp yapılmadığı hususunda, nasıl bir kanaate sahiptirler? O intihapların temiz (Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Tümamiral Necati özdeniz
Korgeneral Kebap Gürler
Ankara. 26 (Hususi) — Millî Savunma Bakanlığı zat işleri dairesi günlerdenberi devam eden sıkı ve hummalı bir çalışma ile 30 Ağustos ordu terfi listesini hazırlamış bulunmaktadır. Listenin yann veya Öbür gün Cumhur başkanlığının tasdikine sunulma-
————
sı kuvvetle muhtemeldir. Miilî Samnma Bakanlığı ile teması bulunanların söylediklerine göre bu yılki terfi listesi hazırlığı bundan önceki yılların hiç birinde görülmlyen bir ketumiyet İçinde yapılmaktadır. Bu yılki (Devamı Sa. s 6ü. 8 da)
Ödemiş nutkunun sert olacağı bildiriliyor
DJP. Genel Başkanı’nın seyahat etmesi muhtemel olan 11 vo İlçelerde şimdiden hazırlıklar yapılmağa, başlanmıştır. Bu hazırlıklar bilhassa ödemiş’de pek muhteşem bir manzara arzetmek tedlr. Demokratların aylarca taşını, harcını kendi vasıtalariyle çektikleri ve kendi elleriyle bina ettikleri ödemiş ilçe merkezinin açılışının Celâl Bayann ziyaretinde yapılacak olması çok manalı görülmekte, bu, Demokratların İşbirliği üe neler yaratmağa muktedir olduklarını göstermek bakımından C.H.P. ye verilmiş maddi bir cevap olarak telâkki edilmektedir.
Eylül ayında D.P. ocak ve bucak kongrelerindi de başlaması dolayısiyle Bayarın bu seyahatinin çok önemli geçeceği ve mühim konuşmalara vesile olacağı etrafındaki tahminleri kuvvetlendirmektedir. Demokratlar Bayan çok uzak yerlerden otobüsler, hattâ kağnı arabalariyle ve kendi bandolariyle, köylüler de davul zurnalarla karşılıyacaktır.
(Devamı 6a. 5 8Ü. 3 de)
Bulgaristandan iltica eden
ırkdaşlarımız artıyor
C. Sait Barlas Gazetecilere
dün bu hususta izahat verdi
Suriyenin mahsulü tahmin edildiği kadar bol olmamış Suriye yerine Amerikadan buğday satın alacağız
Ankara 26 (Telefonla) — Bu akşam saat 19 da Devlet Baltanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Baxla3, Surlyeden alacağımız yüz bin ton buğdayın verllmlyeceği hak kındaki haber dolayıslyle bir Basın toplantısı yapmış ve aşağıdaki soruları cevaplandırmıştır.
Sual — Surlyenln Toprak Mahsul leri Ofisi İle yapmış olduğu buğday anlaşmasını feshettiğine dair gaze.
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Naziliğin dirilmesi
İhtimali
O emil Sait HarlaS, gazetecilere beyanatta ®ûhınwyW.,
Akı rt halinde göçedenTürlderin anlattıklar: Rusların Bulgarlara itimatları azalmış
Edirne: 26 (Telefonla) — Bufaa-rİBtandnn Türkiyeye göçmen ol devam etmektedir. Son bir kaç içindo 68 pasaportla 250 yo ya Türk yurda gelmiştir. Gelenlerin ekserisi Niğboli ve Varnalıdır. Bulga-ristanda mevcut sekiz yüz bi ten sekiz-bini yurdu gelmek racaat etmiştir. Bunların muameleleri biti beklemektedirler.
Göçmenlerin m Rusların Bulgurla mamıştır. , vo cephane bunları bir kullan acakl ler. Türklerin ana yurda göçleri kar şısında komünist Bulgar Türk muallimlerini toplıyurak bu göçii önlemek, Türkiycı tere ve Amorikaya kendisi ğını, Türkiycde açlık olduğ temek pagand
Son günlerde bir mülteci aktnma uğrayan EDİRNE
C. H. P. nin İstanbul
şekildedir. Şekerin kil ç 30, Yağ 40 liradır. Bulg enlerin üzerinde para bırak ı başka hudutta sırtlarında ki paltoları bile almaktadırlar. Türk okullarında Tiirkço kitap okutulma-
Unra yardım teşkilâtının yolladığı yiyecekler halka, «bunları eizo Stalin babanız gönderdi» diyo tovzi edilmektedir. Mescit vo camilerin
(Davamı Sa. s 8ü. 1 do)
İnönü geliyor
Başbakanın Pazartesi günü seyahate çıkıvoar
Ankara: 26 (Telefonla) — Reisicumhur İamot İnönü yanı İstonbula hareket edecektir.
Seçim bölgesi olan Sivas lisino bir tetkik gezisine ç lan Şemsettin Günaltay d teni günü h
Bu ihtimal, işgal makamlarını düşündürüyor |
Londra: 26 (BBC.) — Bu gece Londrada Dışişleri Bakanlığı tarafından boyan edildiğine gara Federal Alman aıikûlıiuû teŞeskül tnıftlk-tan sonro Almunyoda bir Nazi matbuatının canlanması tehlikesi, işgal makamlarını tehdide başlamıştır. Yo ni neşredilecek gazetelerden çoğu-, eski Naziler tarafından neşre-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Suriye hükümetinin
yeni garip kararı
Hududumuzdaki jandarma karakolları
askserî karakollarla takviye ediliyor
Nuhun gemisini arayan heyet Doğu Be yazıt da
Doğu Beyazıt, 26 (A.A.) — Ağrı dağında Nuh'un gemisini aramak üzere doktor Simith'in başkanlığında Mister Nogt, Mis-ter Newton, Mister Oggev ve Millî Eğitim Bakanlığını temsi-len Arkeolog Necati Dolunay ile bir Amerikalı ve bir Türk gazeteciden mürekkep heyet bugün saat 18,20 de ilçemize gelmiş ve Halkcvine misafir edilmişlerdir.
Reyhanlı: 26 (Arkadaşımız Tank Mümtaz Göztepe bildiriyor) — Suri-yo hükümeti hududumuz üzerinde bulunan Hamam vo Kurtdnğı rnıntu-kasındaki jandarma karakollarına i lâvoton ayrıca askerî karakollar sisine karar vcrmigtir. Karakoll inşasına bıı ay başında başlıma tır. Yeni tesis edilecek kara kuv lorinin merkozi Cindiris nahiyesi 1 ocaktır.
(Dovanıı Sa. 0 Sü. 3 de)
Bir Amerikalı
gzetecinin
Suriyeden dönen Orgeneral K& zım Orbay’m karşılanması... I
M.vekili namzetleri
görüşü
Harp Malûlleri günü
Namzetlerden biri Doktor Esat Durusoy olacakmış Kısmi seçimlerde C.H.P. nin gös tereceğl adayların kimler olacağı hakkında çeşitli rivayetler dolaşmakta, parti teşkilâtında bu konuda toplantılar tertip olunmaktadır.
Şimdilik yalnız C.H.P. nin gireceği anlaşılan kısmi seçimlerde. Demokrat ve Millet Partileri seçil me Iştlrâk etmlyeccklcrinden; gös terilen CJH.P. il adayların kazana çoklarına muhakkak nazariyle bakılmaktadır.
Buna rağmen C.H.P. nin İştirak nlsbetlnl arttırmak zaml gayret aarfcdecoği, bu şadı tomln yolunda da adaylarını halkın sevgisini kazanmış kimseler -smdan soçeceğl anlaşılmakta-
“ Türkiyeye yardım tngiliereye yardımdan daha elzemdir
İstanbul Valisi
J.H.P. mahfillerinde İsrarla söy lendlğlne göre. C.H,P, İstanbul taş. kllâtı, il Başkanı Cerrahpaşa hos-tahanesi başhekimi Dr. Esat Duru soyu namzet olarak gösterecektir. C.H.P. genel merkezi tarafından gösterilecek ikinci namzet etrafında bir çok İsimler ileri sUrtllmckto dlr. Fakat bunlar arasında en kuv vetli namzetler Divan âzası avu -kat Atıf Ödül ilo Şehir Meclisi fL-zosmdon İlham 1 Sancar ve Sırrı Enver Baturdur.
Merkezin bu Üç kuvvetli namzetten hangisini tercih edeceği meraJc la bekleıımcktdlre.
Müstakil olarak adaylığını koyanların zayiat şimdilik İkidir, Bun lar Safiye Hllsoytn Elbl Ha Dr. Triyondof Hoştur.
Takat ara geçimi için nam-
İzmir fuarının açılış töreninda bulunan Amerikan büyük elçisi Mr. Wordsworth dün hususî u-çağiyle İzmirden şehrimize gelmiş ve sefarethanede 680 Amerikan gazetesini temsil eden «Haerst Sendicate» njuhabirle-rinden John Sıngo ile görüşmüştür.
Görüşmeyi müteakip kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza Mr. Sıngo demiştir kl:
«— Türkiye ve Yunanistana yapılacak askeri yardımın kesilmemiş olması çok yerinde bir harekettir. Maraiıall plânı tahsisatında da ayni şekilde karar verilmesi çok İsabetli olmuştur. İngiltere- kendine yapılan yardımın arttırılmasını talep etmiş. Kanaatimce Türkiye vo Yunanistan için bu yardım Ingiltereden daha elzemdir. '
tlvr ffirıiMdeıı harekete geçti
Tokat 26 (Hususi) — İlimizde yapılacak ııra seçim için gelen ta limat dahilinde 11 ve İlçelerde gerekil hazırlıklara başlanmıştır.
Rcam! müracaatlarını yakında yapacaklarını öğrendiğim adaylar, şimdilik şunlardır: Eski Tokat valini Sadrı Aka, Emekli General Hadi ve Adil ilo Erbaadan Ziya vo' Zileden Fuattır.
Yalcında başka adaylar da çıkma sı muhtemeldir. Bildirdiğim adaylar C.H.P. U ve bağımsızdırlar
hududunda yeni bir hâdise
Başka yere tayin edilmesi kararı niçin değiştirilmiş?
Cumhurbaşkanı'nın Ege seya-lği hakkındaki haberlerin nıahı-hati esnasında İstanbul Vali ve yeti, İnönü Ankaraya döndüktea Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırda- sonra anlaşılmış bulunmaktadır rın başka vazifeye tâyin edilcce- [ (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Turizm toplantısı
ULUNAY
Türklyo Turum vo Tanıtma Kurumu evvelki gün saat beşto momlokotlmlrln kalburüstü golon şahslyotlorlnln huzuru llo ilk İçtimaını yapmıştır. Toplantıyı bir hitabe ilo Cihat Baban açmış ve momlokotlmlzln yaptığı gayret vo hamlolcrln teşkilatlandırılması lüzumunu belirtmiş... Yani kısacası momlokotlınlzl garp muhitlerinde İyi tanıtarak yurdumuza tu-lolbotnıek çarolorlni arıyaoa-
Tahran: 26 (AP.) — Bir askeri sözcü tarafındnu bildirildiği «mühim miktarda» I Horaaıuı eyaleti hudud İran toprakların hudut muhafaza detli bir milcadc dotlo duvara otu
Bundan nıUsbet bir notleo alınacağını pok zannetmiyorum. Biz turizm mos’oloslnl yemek üstüno yenen bir yomlş gibi olo alıyoruz... Hani fantazlyo glbllordon...
Turizm, kolay halledilir bir dâva doğlldlr. Pok çok momlokollero bir gollr kaynağı toşkll odon bu ıııes'o-lo İçin para döknıoll para... Toplantı llo, lâfla olacak İş değildir.
Buraya turist gollrlp do no yapacağa? Evvelâ yol yok; sonra oglonoe yok; para sarfedooek yor
yok; hopsljiden vazgeçtik; seyyahları oturtacak, yatıraoak bir otol yok...
Üç yüz odalı, boş yüz odalı otol-lor yapılsa da seyyah celbine yalnız istanbulun mavi seması kifayet ot.
Böylo turizm llo ınoşgul olmak İ8llyonlor isvlçro, Fransız ve İtalyan (Rlviyera) farını tetkik etmelidirler.
Bir karnaval mevsimi, (Nis> e oluk gibi para akar. Bu sahil şohlr-teri kondılorlno ııılsaflrllgo gelenleri oğlendlro oğlondiro son nıotolik-lorlno kadar alırlar. Çok do t a zavallılar momlokotlorıno dönmek I-çln belodlyonln voroooğl bilot üoro-tlno muhtaç vaziyoltu bulunurlar.
Biz Iso daha seyyahlara pasaport
suhuleti yapmağı bile düşünmüyo-
ruz. Bu saydığım ınoınlokotlordo
gelen gidenler hükümetin şayet sı-
kı nozarotl altında bulundukları
halde (prkına bile varmazlar, poll-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
U Âfet ton kutlayan Bari Malulleri Ta kaimdi,,. (Taam S inci tavlada)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
T»1 adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l 40795—2B188
12 inci Yıl, No. 3745
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÛDAF11Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
Cumartesi
27
AĞUSTOS
1949

%
Haraççı Kardeşler
LüKS AVRUPA
Çocuk arabalar) geldi
Beyoğlu —. Tel: 40678
Suriye bize neden
hazırlıkları tamamlandı
buğday satmıyor?
Korgeneral Şahap Gürlerin Orgeneralliğe Tümamiral Necati Özdenizin Koramiralliğe yükselecekleri Ankaradan bildiriliyor
İnanmalı mı?
ayın Cumhurbaşkanının, mufassal Ege seyahat ve demeçlerinden sonra,
Ankaraya dönmesini müteakip, siyasi faaliyette bir canlılık başladı. Kabine, bizzat Cumhurrei-sinin riyasetinde toplandı ve tatil dolayıslle şuraya buraya ser-
pilmiş olan Bakanlar da acele merkeze çağrıldı. Ağustosun son-
lanna ve tatilin en gevşek zamanlarında gösterilen bu faali- i yet derhal bir takını siyasî dedikodulara yol açtı.
Bir rivayete göre, İnönü, kabineye, İpnlr seyahatinde yaptığı vâitleıi tekrarhyarak, bunların tahakkuku hususunda, dikkat ve ihtimam göstermelerini dilemiştir. İzmir konuşmalarında, Halk Partisi genel başkanı bilhassa iki nokta üzerinde ısrarla durmuş idi. Türkler arasında, siyasi İhtilâf yüzünden dujıpan-lık olmaması, seçimlerin emniyetli bir şekilde yapılarak her hangi bir endişeye vatandaş vicdanında yer bırakılmaması...
Türkler arasında, siyasi ayrılıklar dolayısile husumet olması, esasen vârit değildir ve böyle bir hal, her hangi bir noktada, hiç görülmüyor. Olsa olsa, Demokrat Partinin büyük kongresinde, Heri sürülen bir düşünce Halk Partisi Genci Başkanını kuşkulan dırmıştır. Bilindiği gibi Ankara-da demokratlar seçimler sırasında milletin reyi çalınmak veya tahrif edilmek istenilirse buna bütün kuvvetlerile mümanaat e-d ece kİ erini teahhöt etmişlerdi. Bu andlaşmada yurttaş arasında behemehal bir husumet çıkacaktır, diye hüküm vermek için, gelecek seçimlerde de sandık o-yunlan yapılmak, reyler çalınmak ve sandıklar tağşiş edilmek kararlaşmış olmalıdır. Çünkü demokratların onları böyle kanun dışı bir durumun tahakkuku şart:na muallâktır. Milletin reylerine hürmet edecekler İçin her hangi bir endişe bahis mevzuu olmamak İcap eder.
İnönü husumet olmasın, vatan daşlar arasında kin kalmasın demekle iktifa etmemiş bu sözlerine muvazi olarak seçimin her türlü emniyet tertibatı He çevrileceğini vâdetmiştir. Esasen bu İkinci taahhüt yerine getirilirse birinci tahzirlerin vücut ve lüzumu dalıl kalmaz.
Evvelki gün gazetemizde, ayn bir sütunda, demokratlardan bîr gruptın inönüne çektikleri bir telgraftan bahsolunuyordu. Bu telgrafa göre demokratlar sayın Cumhurbaşkanından bir noktayı soruyorlar ve cevap istiyorlardı. Bu sual sorma ve cevap verme usulünü de bizzat Cumhurreisl İzmir seferinde tatbik ettiği ve bu çığın açtığı İçin bu vatandaş-lann sorusu da çok yersiz sayılamaz. Bu vatandaşlar diyorlardı kİ: Acaba saym Cumhurbaşkanımız 1916 Temmuz seçimlerinde dalâvera yapılıp yapılmadığı hususunda, nasıl bir kanaate sahiptirler? O intihapların temiz (Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Tümamiral Necati özdeniz
Korgeneral Kebap Gürler
Ankara. 26 (Hususi) — Millî Savunma Bakanlığı zat işleri dairesi günlerdenberi devam eden sıkı ve hummalı bir çalışma ile 30 Ağustos ordu terfi listesini hazırlamış bulunmaktadır. Listenin yann veya Öbür gün Cumhur başkanlığının tasdikine sunulma-
————
sı kuvvetle muhtemeldir. Miilî Samnma Bakanlığı ile teması bulunanların söylediklerine göre bu yılki terfi listesi hazırlığı bundan önceki yılların hiç birinde görülmlyen bir ketumiyet İçinde yapılmaktadır. Bu yılki (Devamı Sa. s 6ü. 8 da)
Ödemiş nutkunun sert olacağı bildiriliyor
DJP. Genel Başkanı’nın seyahat etmesi muhtemel olan 11 vo İlçelerde şimdiden hazırlıklar yapılmağa, başlanmıştır. Bu hazırlıklar bilhassa ödemiş’de pek muhteşem bir manzara arzetmek tedlr. Demokratların aylarca taşını, harcını kendi vasıtalariyle çektikleri ve kendi elleriyle bina ettikleri ödemiş ilçe merkezinin açılışının Celâl Bayann ziyaretinde yapılacak olması çok manalı görülmekte, bu, Demokratların İşbirliği üe neler yaratmağa muktedir olduklarını göstermek bakımından C.H.P. ye verilmiş maddi bir cevap olarak telâkki edilmektedir.
Eylül ayında D.P. ocak ve bucak kongrelerindi de başlaması dolayısiyle Bayarın bu seyahatinin çok önemli geçeceği ve mühim konuşmalara vesile olacağı etrafındaki tahminleri kuvvetlendirmektedir. Demokratlar Bayan çok uzak yerlerden otobüsler, hattâ kağnı arabalariyle ve kendi bandolariyle, köylüler de davul zurnalarla karşılıyacaktır.
(Devamı 6a. 5 8Ü. 3 de)
Bulgaristandan iltica eden
ırkdaşlarımız artıyor
C. Sait Barlas Gazetecilere
dün bu hususta izahat verdi
Suriyenin mahsulü tahmin edildiği kadar bol olmamış Suriye yerine Amerikadan buğday satın alacağız
Ankara 26 (Telefonla) — Bu akşam saat 19 da Devlet Baltanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Baxla3, Surlyeden alacağımız yüz bin ton buğdayın verllmlyeceği hak kındaki haber dolayıslyle bir Basın toplantısı yapmış ve aşağıdaki soruları cevaplandırmıştır.
Sual — Surlyenln Toprak Mahsul leri Ofisi İle yapmış olduğu buğday anlaşmasını feshettiğine dair gaze.
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Naziliğin dirilmesi
İhtimali
O emil Sait HarlaS, gazetecilere beyanatta ®ûhınwyW.,
Akı rt halinde göçedenTürlderin anlattıklar: Rusların Bulgarlara itimatları azalmış
Edirne: 26 (Telefonla) — Bufaa-rİBtandnn Türkiyeye göçmen ol devam etmektedir. Son bir kaç içindo 68 pasaportla 250 yo ya Türk yurda gelmiştir. Gelenlerin ekserisi Niğboli ve Varnalıdır. Bulga-ristanda mevcut sekiz yüz bi ten sekiz-bini yurdu gelmek racaat etmiştir. Bunların muameleleri biti beklemektedirler.
Göçmenlerin m Rusların Bulgurla mamıştır. , vo cephane bunları bir kullan acakl ler. Türklerin ana yurda göçleri kar şısında komünist Bulgar Türk muallimlerini toplıyurak bu göçii önlemek, Türkiycı tere ve Amorikaya kendisi ğını, Türkiycde açlık olduğ temek pagand
Son günlerde bir mülteci aktnma uğrayan EDİRNE
C. H. P. nin İstanbul
şekildedir. Şekerin kil ç 30, Yağ 40 liradır. Bulg enlerin üzerinde para bırak ı başka hudutta sırtlarında ki paltoları bile almaktadırlar. Türk okullarında Tiirkço kitap okutulma-
Unra yardım teşkilâtının yolladığı yiyecekler halka, «bunları eizo Stalin babanız gönderdi» diyo tovzi edilmektedir. Mescit vo camilerin
(Davamı Sa. s 8ü. 1 do)
İnönü geliyor
Başbakanın Pazartesi günü seyahate çıkıvoar
Ankara: 26 (Telefonla) — Reisicumhur İamot İnönü yanı İstonbula hareket edecektir.
Seçim bölgesi olan Sivas lisino bir tetkik gezisine ç lan Şemsettin Günaltay d teni günü h
Bu ihtimal, işgal makamlarını düşündürüyor |
Londra: 26 (BBC.) — Bu gece Londrada Dışişleri Bakanlığı tarafından boyan edildiğine gara Federal Alman aıikûlıiuû teŞeskül tnıftlk-tan sonro Almunyoda bir Nazi matbuatının canlanması tehlikesi, işgal makamlarını tehdide başlamıştır. Yo ni neşredilecek gazetelerden çoğu-, eski Naziler tarafından neşre-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Suriye hükümetinin
yeni garip kararı
Hududumuzdaki jandarma karakolları
askserî karakollarla takviye ediliyor
Nuhun gemisini arayan heyet Doğu Be yazıt da
Doğu Beyazıt, 26 (A.A.) — Ağrı dağında Nuh'un gemisini aramak üzere doktor Simith'in başkanlığında Mister Nogt, Mis-ter Newton, Mister Oggev ve Millî Eğitim Bakanlığını temsi-len Arkeolog Necati Dolunay ile bir Amerikalı ve bir Türk gazeteciden mürekkep heyet bugün saat 18,20 de ilçemize gelmiş ve Halkcvine misafir edilmişlerdir.
Reyhanlı: 26 (Arkadaşımız Tank Mümtaz Göztepe bildiriyor) — Suri-yo hükümeti hududumuz üzerinde bulunan Hamam vo Kurtdnğı rnıntu-kasındaki jandarma karakollarına i lâvoton ayrıca askerî karakollar sisine karar vcrmigtir. Karakoll inşasına bıı ay başında başlıma tır. Yeni tesis edilecek kara kuv lorinin merkozi Cindiris nahiyesi 1 ocaktır.
(Dovanıı Sa. 0 Sü. 3 de)
Bir Amerikalı
gzetecinin
Suriyeden dönen Orgeneral K& zım Orbay’m karşılanması... I
M.vekili namzetleri
görüşü
Harp Malûlleri günü
Namzetlerden biri Doktor Esat Durusoy olacakmış Kısmi seçimlerde C.H.P. nin gös tereceğl adayların kimler olacağı hakkında çeşitli rivayetler dolaşmakta, parti teşkilâtında bu konuda toplantılar tertip olunmaktadır.
Şimdilik yalnız C.H.P. nin gireceği anlaşılan kısmi seçimlerde. Demokrat ve Millet Partileri seçil me Iştlrâk etmlyeccklcrinden; gös terilen CJH.P. il adayların kazana çoklarına muhakkak nazariyle bakılmaktadır.
Buna rağmen C.H.P. nin İştirak nlsbetlnl arttırmak zaml gayret aarfcdecoği, bu şadı tomln yolunda da adaylarını halkın sevgisini kazanmış kimseler -smdan soçeceğl anlaşılmakta-
“ Türkiyeye yardım tngiliereye yardımdan daha elzemdir
İstanbul Valisi
J.H.P. mahfillerinde İsrarla söy lendlğlne göre. C.H,P, İstanbul taş. kllâtı, il Başkanı Cerrahpaşa hos-tahanesi başhekimi Dr. Esat Duru soyu namzet olarak gösterecektir. C.H.P. genel merkezi tarafından gösterilecek ikinci namzet etrafında bir çok İsimler ileri sUrtllmckto dlr. Fakat bunlar arasında en kuv vetli namzetler Divan âzası avu -kat Atıf Ödül ilo Şehir Meclisi fL-zosmdon İlham 1 Sancar ve Sırrı Enver Baturdur.
Merkezin bu Üç kuvvetli namzetten hangisini tercih edeceği meraJc la bekleıımcktdlre.
Müstakil olarak adaylığını koyanların zayiat şimdilik İkidir, Bun lar Safiye Hllsoytn Elbl Ha Dr. Triyondof Hoştur.
Takat ara geçimi için nam-
İzmir fuarının açılış töreninda bulunan Amerikan büyük elçisi Mr. Wordsworth dün hususî u-çağiyle İzmirden şehrimize gelmiş ve sefarethanede 680 Amerikan gazetesini temsil eden «Haerst Sendicate» njuhabirle-rinden John Sıngo ile görüşmüştür.
Görüşmeyi müteakip kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza Mr. Sıngo demiştir kl:
«— Türkiye ve Yunanistana yapılacak askeri yardımın kesilmemiş olması çok yerinde bir harekettir. Maraiıall plânı tahsisatında da ayni şekilde karar verilmesi çok İsabetli olmuştur. İngiltere- kendine yapılan yardımın arttırılmasını talep etmiş. Kanaatimce Türkiye vo Yunanistan için bu yardım Ingiltereden daha elzemdir. '
tlvr ffirıiMdeıı harekete geçti
Tokat 26 (Hususi) — İlimizde yapılacak ııra seçim için gelen ta limat dahilinde 11 ve İlçelerde gerekil hazırlıklara başlanmıştır.
Rcam! müracaatlarını yakında yapacaklarını öğrendiğim adaylar, şimdilik şunlardır: Eski Tokat valini Sadrı Aka, Emekli General Hadi ve Adil ilo Erbaadan Ziya vo' Zileden Fuattır.
Yalcında başka adaylar da çıkma sı muhtemeldir. Bildirdiğim adaylar C.H.P. U ve bağımsızdırlar
hududunda yeni bir hâdise
Başka yere tayin edilmesi kararı niçin değiştirilmiş?
Cumhurbaşkanı'nın Ege seya-lği hakkındaki haberlerin nıahı-hati esnasında İstanbul Vali ve yeti, İnönü Ankaraya döndüktea Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırda- sonra anlaşılmış bulunmaktadır rın başka vazifeye tâyin edilcce- [ (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Turizm toplantısı
ULUNAY
Türklyo Turum vo Tanıtma Kurumu evvelki gün saat beşto momlokotlmlrln kalburüstü golon şahslyotlorlnln huzuru llo ilk İçtimaını yapmıştır. Toplantıyı bir hitabe ilo Cihat Baban açmış ve momlokotlmlzln yaptığı gayret vo hamlolcrln teşkilatlandırılması lüzumunu belirtmiş... Yani kısacası momlokotlınlzl garp muhitlerinde İyi tanıtarak yurdumuza tu-lolbotnıek çarolorlni arıyaoa-
Tahran: 26 (AP.) — Bir askeri sözcü tarafındnu bildirildiği «mühim miktarda» I Horaaıuı eyaleti hudud İran toprakların hudut muhafaza detli bir milcadc dotlo duvara otu
Bundan nıUsbet bir notleo alınacağını pok zannetmiyorum. Biz turizm mos’oloslnl yemek üstüno yenen bir yomlş gibi olo alıyoruz... Hani fantazlyo glbllordon...
Turizm, kolay halledilir bir dâva doğlldlr. Pok çok momlokollero bir gollr kaynağı toşkll odon bu ıııes'o-lo İçin para döknıoll para... Toplantı llo, lâfla olacak İş değildir.
Buraya turist gollrlp do no yapacağa? Evvelâ yol yok; sonra oglonoe yok; para sarfedooek yor
yok; hopsljiden vazgeçtik; seyyahları oturtacak, yatıraoak bir otol yok...
Üç yüz odalı, boş yüz odalı otol-lor yapılsa da seyyah celbine yalnız istanbulun mavi seması kifayet ot.
Böylo turizm llo ınoşgul olmak İ8llyonlor isvlçro, Fransız ve İtalyan (Rlviyera) farını tetkik etmelidirler.
Bir karnaval mevsimi, (Nis> e oluk gibi para akar. Bu sahil şohlr-teri kondılorlno ııılsaflrllgo gelenleri oğlendlro oğlondiro son nıotolik-lorlno kadar alırlar. Çok do t a zavallılar momlokotlorıno dönmek I-çln belodlyonln voroooğl bilot üoro-tlno muhtaç vaziyoltu bulunurlar.
Biz Iso daha seyyahlara pasaport
suhuleti yapmağı bile düşünmüyo-
ruz. Bu saydığım ınoınlokotlordo
gelen gidenler hükümetin şayet sı-
kı nozarotl altında bulundukları
halde (prkına bile varmazlar, poll-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
U Âfet ton kutlayan Bari Malulleri Ta kaimdi,,. (Taam S inci tavlada)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
T»1 adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l 40795—2B188
12 inci Yıl, No. 3745
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÛDAF11Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
Cumartesi
27
AĞUSTOS
1949

%
Haraççı Kardeşler
LüKS AVRUPA
Çocuk arabalar) geldi
Beyoğlu —. Tel: 40678
Suriye bize neden
hazırlıkları tamamlandı
buğday satmıyor?
Korgeneral Şahap Gürlerin Orgeneralliğe Tümamiral Necati Özdenizin Koramiralliğe yükselecekleri Ankaradan bildiriliyor
İnanmalı mı?
ayın Cumhurbaşkanının, mufassal Ege seyahat ve demeçlerinden sonra,
Ankaraya dönmesini müteakip, siyasi faaliyette bir canlılık başladı. Kabine, bizzat Cumhurrei-sinin riyasetinde toplandı ve tatil dolayıslle şuraya buraya ser-
pilmiş olan Bakanlar da acele merkeze çağrıldı. Ağustosun son-
lanna ve tatilin en gevşek zamanlarında gösterilen bu faali- i yet derhal bir takını siyasî dedikodulara yol açtı.
Bir rivayete göre, İnönü, kabineye, İpnlr seyahatinde yaptığı vâitleıi tekrarhyarak, bunların tahakkuku hususunda, dikkat ve ihtimam göstermelerini dilemiştir. İzmir konuşmalarında, Halk Partisi genel başkanı bilhassa iki nokta üzerinde ısrarla durmuş idi. Türkler arasında, siyasi İhtilâf yüzünden dujıpan-lık olmaması, seçimlerin emniyetli bir şekilde yapılarak her hangi bir endişeye vatandaş vicdanında yer bırakılmaması...
Türkler arasında, siyasi ayrılıklar dolayısile husumet olması, esasen vârit değildir ve böyle bir hal, her hangi bir noktada, hiç görülmüyor. Olsa olsa, Demokrat Partinin büyük kongresinde, Heri sürülen bir düşünce Halk Partisi Genci Başkanını kuşkulan dırmıştır. Bilindiği gibi Ankara-da demokratlar seçimler sırasında milletin reyi çalınmak veya tahrif edilmek istenilirse buna bütün kuvvetlerile mümanaat e-d ece kİ erini teahhöt etmişlerdi. Bu andlaşmada yurttaş arasında behemehal bir husumet çıkacaktır, diye hüküm vermek için, gelecek seçimlerde de sandık o-yunlan yapılmak, reyler çalınmak ve sandıklar tağşiş edilmek kararlaşmış olmalıdır. Çünkü demokratların onları böyle kanun dışı bir durumun tahakkuku şart:na muallâktır. Milletin reylerine hürmet edecekler İçin her hangi bir endişe bahis mevzuu olmamak İcap eder.
İnönü husumet olmasın, vatan daşlar arasında kin kalmasın demekle iktifa etmemiş bu sözlerine muvazi olarak seçimin her türlü emniyet tertibatı He çevrileceğini vâdetmiştir. Esasen bu İkinci taahhüt yerine getirilirse birinci tahzirlerin vücut ve lüzumu dalıl kalmaz.
Evvelki gün gazetemizde, ayn bir sütunda, demokratlardan bîr gruptın inönüne çektikleri bir telgraftan bahsolunuyordu. Bu telgrafa göre demokratlar sayın Cumhurbaşkanından bir noktayı soruyorlar ve cevap istiyorlardı. Bu sual sorma ve cevap verme usulünü de bizzat Cumhurreisl İzmir seferinde tatbik ettiği ve bu çığın açtığı İçin bu vatandaş-lann sorusu da çok yersiz sayılamaz. Bu vatandaşlar diyorlardı kİ: Acaba saym Cumhurbaşkanımız 1916 Temmuz seçimlerinde dalâvera yapılıp yapılmadığı hususunda, nasıl bir kanaate sahiptirler? O intihapların temiz (Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Tümamiral Necati özdeniz
Korgeneral Kebap Gürler
Ankara. 26 (Hususi) — Millî Savunma Bakanlığı zat işleri dairesi günlerdenberi devam eden sıkı ve hummalı bir çalışma ile 30 Ağustos ordu terfi listesini hazırlamış bulunmaktadır. Listenin yann veya Öbür gün Cumhur başkanlığının tasdikine sunulma-
————
sı kuvvetle muhtemeldir. Miilî Samnma Bakanlığı ile teması bulunanların söylediklerine göre bu yılki terfi listesi hazırlığı bundan önceki yılların hiç birinde görülmlyen bir ketumiyet İçinde yapılmaktadır. Bu yılki (Devamı Sa. s 6ü. 8 da)
Ödemiş nutkunun sert olacağı bildiriliyor
DJP. Genel Başkanı’nın seyahat etmesi muhtemel olan 11 vo İlçelerde şimdiden hazırlıklar yapılmağa, başlanmıştır. Bu hazırlıklar bilhassa ödemiş’de pek muhteşem bir manzara arzetmek tedlr. Demokratların aylarca taşını, harcını kendi vasıtalariyle çektikleri ve kendi elleriyle bina ettikleri ödemiş ilçe merkezinin açılışının Celâl Bayann ziyaretinde yapılacak olması çok manalı görülmekte, bu, Demokratların İşbirliği üe neler yaratmağa muktedir olduklarını göstermek bakımından C.H.P. ye verilmiş maddi bir cevap olarak telâkki edilmektedir.
Eylül ayında D.P. ocak ve bucak kongrelerindi de başlaması dolayısiyle Bayarın bu seyahatinin çok önemli geçeceği ve mühim konuşmalara vesile olacağı etrafındaki tahminleri kuvvetlendirmektedir. Demokratlar Bayan çok uzak yerlerden otobüsler, hattâ kağnı arabalariyle ve kendi bandolariyle, köylüler de davul zurnalarla karşılıyacaktır.
(Devamı 6a. 5 8Ü. 3 de)
Bulgaristandan iltica eden
ırkdaşlarımız artıyor
C. Sait Barlas Gazetecilere
dün bu hususta izahat verdi
Suriyenin mahsulü tahmin edildiği kadar bol olmamış Suriye yerine Amerikadan buğday satın alacağız
Ankara 26 (Telefonla) — Bu akşam saat 19 da Devlet Baltanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Baxla3, Surlyeden alacağımız yüz bin ton buğdayın verllmlyeceği hak kındaki haber dolayıslyle bir Basın toplantısı yapmış ve aşağıdaki soruları cevaplandırmıştır.
Sual — Surlyenln Toprak Mahsul leri Ofisi İle yapmış olduğu buğday anlaşmasını feshettiğine dair gaze.
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Naziliğin dirilmesi
İhtimali
O emil Sait HarlaS, gazetecilere beyanatta ®ûhınwyW.,
Akı rt halinde göçedenTürlderin anlattıklar: Rusların Bulgarlara itimatları azalmış
Edirne: 26 (Telefonla) — Bufaa-rİBtandnn Türkiyeye göçmen ol devam etmektedir. Son bir kaç içindo 68 pasaportla 250 yo ya Türk yurda gelmiştir. Gelenlerin ekserisi Niğboli ve Varnalıdır. Bulga-ristanda mevcut sekiz yüz bi ten sekiz-bini yurdu gelmek racaat etmiştir. Bunların muameleleri biti beklemektedirler.
Göçmenlerin m Rusların Bulgurla mamıştır. , vo cephane bunları bir kullan acakl ler. Türklerin ana yurda göçleri kar şısında komünist Bulgar Türk muallimlerini toplıyurak bu göçii önlemek, Türkiycı tere ve Amorikaya kendisi ğını, Türkiycde açlık olduğ temek pagand
Son günlerde bir mülteci aktnma uğrayan EDİRNE
C. H. P. nin İstanbul
şekildedir. Şekerin kil ç 30, Yağ 40 liradır. Bulg enlerin üzerinde para bırak ı başka hudutta sırtlarında ki paltoları bile almaktadırlar. Türk okullarında Tiirkço kitap okutulma-
Unra yardım teşkilâtının yolladığı yiyecekler halka, «bunları eizo Stalin babanız gönderdi» diyo tovzi edilmektedir. Mescit vo camilerin
(Davamı Sa. s 8ü. 1 do)
İnönü geliyor
Başbakanın Pazartesi günü seyahate çıkıvoar
Ankara: 26 (Telefonla) — Reisicumhur İamot İnönü yanı İstonbula hareket edecektir.
Seçim bölgesi olan Sivas lisino bir tetkik gezisine ç lan Şemsettin Günaltay d teni günü h
Bu ihtimal, işgal makamlarını düşündürüyor |
Londra: 26 (BBC.) — Bu gece Londrada Dışişleri Bakanlığı tarafından boyan edildiğine gara Federal Alman aıikûlıiuû teŞeskül tnıftlk-tan sonro Almunyoda bir Nazi matbuatının canlanması tehlikesi, işgal makamlarını tehdide başlamıştır. Yo ni neşredilecek gazetelerden çoğu-, eski Naziler tarafından neşre-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Suriye hükümetinin
yeni garip kararı
Hududumuzdaki jandarma karakolları
askserî karakollarla takviye ediliyor
Nuhun gemisini arayan heyet Doğu Be yazıt da
Doğu Beyazıt, 26 (A.A.) — Ağrı dağında Nuh'un gemisini aramak üzere doktor Simith'in başkanlığında Mister Nogt, Mis-ter Newton, Mister Oggev ve Millî Eğitim Bakanlığını temsi-len Arkeolog Necati Dolunay ile bir Amerikalı ve bir Türk gazeteciden mürekkep heyet bugün saat 18,20 de ilçemize gelmiş ve Halkcvine misafir edilmişlerdir.
Reyhanlı: 26 (Arkadaşımız Tank Mümtaz Göztepe bildiriyor) — Suri-yo hükümeti hududumuz üzerinde bulunan Hamam vo Kurtdnğı rnıntu-kasındaki jandarma karakollarına i lâvoton ayrıca askerî karakollar sisine karar vcrmigtir. Karakoll inşasına bıı ay başında başlıma tır. Yeni tesis edilecek kara kuv lorinin merkozi Cindiris nahiyesi 1 ocaktır.
(Dovanıı Sa. 0 Sü. 3 de)
Bir Amerikalı
gzetecinin
Suriyeden dönen Orgeneral K& zım Orbay’m karşılanması... I
M.vekili namzetleri
görüşü
Harp Malûlleri günü
Namzetlerden biri Doktor Esat Durusoy olacakmış Kısmi seçimlerde C.H.P. nin gös tereceğl adayların kimler olacağı hakkında çeşitli rivayetler dolaşmakta, parti teşkilâtında bu konuda toplantılar tertip olunmaktadır.
Şimdilik yalnız C.H.P. nin gireceği anlaşılan kısmi seçimlerde. Demokrat ve Millet Partileri seçil me Iştlrâk etmlyeccklcrinden; gös terilen CJH.P. il adayların kazana çoklarına muhakkak nazariyle bakılmaktadır.
Buna rağmen C.H.P. nin İştirak nlsbetlnl arttırmak zaml gayret aarfcdecoği, bu şadı tomln yolunda da adaylarını halkın sevgisini kazanmış kimseler -smdan soçeceğl anlaşılmakta-
“ Türkiyeye yardım tngiliereye yardımdan daha elzemdir
İstanbul Valisi
J.H.P. mahfillerinde İsrarla söy lendlğlne göre. C.H,P, İstanbul taş. kllâtı, il Başkanı Cerrahpaşa hos-tahanesi başhekimi Dr. Esat Duru soyu namzet olarak gösterecektir. C.H.P. genel merkezi tarafından gösterilecek ikinci namzet etrafında bir çok İsimler ileri sUrtllmckto dlr. Fakat bunlar arasında en kuv vetli namzetler Divan âzası avu -kat Atıf Ödül ilo Şehir Meclisi fL-zosmdon İlham 1 Sancar ve Sırrı Enver Baturdur.
Merkezin bu Üç kuvvetli namzetten hangisini tercih edeceği meraJc la bekleıımcktdlre.
Müstakil olarak adaylığını koyanların zayiat şimdilik İkidir, Bun lar Safiye Hllsoytn Elbl Ha Dr. Triyondof Hoştur.
Takat ara geçimi için nam-
İzmir fuarının açılış töreninda bulunan Amerikan büyük elçisi Mr. Wordsworth dün hususî u-çağiyle İzmirden şehrimize gelmiş ve sefarethanede 680 Amerikan gazetesini temsil eden «Haerst Sendicate» njuhabirle-rinden John Sıngo ile görüşmüştür.
Görüşmeyi müteakip kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza Mr. Sıngo demiştir kl:
«— Türkiye ve Yunanistana yapılacak askeri yardımın kesilmemiş olması çok yerinde bir harekettir. Maraiıall plânı tahsisatında da ayni şekilde karar verilmesi çok İsabetli olmuştur. İngiltere- kendine yapılan yardımın arttırılmasını talep etmiş. Kanaatimce Türkiye vo Yunanistan için bu yardım Ingiltereden daha elzemdir. '
tlvr ffirıiMdeıı harekete geçti
Tokat 26 (Hususi) — İlimizde yapılacak ııra seçim için gelen ta limat dahilinde 11 ve İlçelerde gerekil hazırlıklara başlanmıştır.
Rcam! müracaatlarını yakında yapacaklarını öğrendiğim adaylar, şimdilik şunlardır: Eski Tokat valini Sadrı Aka, Emekli General Hadi ve Adil ilo Erbaadan Ziya vo' Zileden Fuattır.
Yalcında başka adaylar da çıkma sı muhtemeldir. Bildirdiğim adaylar C.H.P. U ve bağımsızdırlar
hududunda yeni bir hâdise
Başka yere tayin edilmesi kararı niçin değiştirilmiş?
Cumhurbaşkanı'nın Ege seya-lği hakkındaki haberlerin nıahı-hati esnasında İstanbul Vali ve yeti, İnönü Ankaraya döndüktea Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırda- sonra anlaşılmış bulunmaktadır rın başka vazifeye tâyin edilcce- [ (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Turizm toplantısı
ULUNAY
Türklyo Turum vo Tanıtma Kurumu evvelki gün saat beşto momlokotlmlrln kalburüstü golon şahslyotlorlnln huzuru llo ilk İçtimaını yapmıştır. Toplantıyı bir hitabe ilo Cihat Baban açmış ve momlokotlmlzln yaptığı gayret vo hamlolcrln teşkilatlandırılması lüzumunu belirtmiş... Yani kısacası momlokotlınlzl garp muhitlerinde İyi tanıtarak yurdumuza tu-lolbotnıek çarolorlni arıyaoa-
Tahran: 26 (AP.) — Bir askeri sözcü tarafındnu bildirildiği «mühim miktarda» I Horaaıuı eyaleti hudud İran toprakların hudut muhafaza detli bir milcadc dotlo duvara otu
Bundan nıUsbet bir notleo alınacağını pok zannetmiyorum. Biz turizm mos’oloslnl yemek üstüno yenen bir yomlş gibi olo alıyoruz... Hani fantazlyo glbllordon...
Turizm, kolay halledilir bir dâva doğlldlr. Pok çok momlokollero bir gollr kaynağı toşkll odon bu ıııes'o-lo İçin para döknıoll para... Toplantı llo, lâfla olacak İş değildir.
Buraya turist gollrlp do no yapacağa? Evvelâ yol yok; sonra oglonoe yok; para sarfedooek yor
yok; hopsljiden vazgeçtik; seyyahları oturtacak, yatıraoak bir otol yok...
Üç yüz odalı, boş yüz odalı otol-lor yapılsa da seyyah celbine yalnız istanbulun mavi seması kifayet ot.
Böylo turizm llo ınoşgul olmak İ8llyonlor isvlçro, Fransız ve İtalyan (Rlviyera) farını tetkik etmelidirler.
Bir karnaval mevsimi, (Nis> e oluk gibi para akar. Bu sahil şohlr-teri kondılorlno ııılsaflrllgo gelenleri oğlendlro oğlondiro son nıotolik-lorlno kadar alırlar. Çok do t a zavallılar momlokotlorıno dönmek I-çln belodlyonln voroooğl bilot üoro-tlno muhtaç vaziyoltu bulunurlar.
Biz Iso daha seyyahlara pasaport
suhuleti yapmağı bile düşünmüyo-
ruz. Bu saydığım ınoınlokotlordo
gelen gidenler hükümetin şayet sı-
kı nozarotl altında bulundukları
halde (prkına bile varmazlar, poll-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
U Âfet ton kutlayan Bari Malulleri Ta kaimdi,,. (Taam S inci tavlada)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
T»1 adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l 40795—2B188
12 inci Yıl, No. 3745
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÛDAF11Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
Cumartesi
27
AĞUSTOS
1949

%
Haraççı Kardeşler
LüKS AVRUPA
Çocuk arabalar) geldi
Beyoğlu —. Tel: 40678
Suriye bize neden
hazırlıkları tamamlandı
buğday satmıyor?
Korgeneral Şahap Gürlerin Orgeneralliğe Tümamiral Necati Özdenizin Koramiralliğe yükselecekleri Ankaradan bildiriliyor
İnanmalı mı?
ayın Cumhurbaşkanının, mufassal Ege seyahat ve demeçlerinden sonra,
Ankaraya dönmesini müteakip, siyasi faaliyette bir canlılık başladı. Kabine, bizzat Cumhurrei-sinin riyasetinde toplandı ve tatil dolayıslle şuraya buraya ser-
pilmiş olan Bakanlar da acele merkeze çağrıldı. Ağustosun son-
lanna ve tatilin en gevşek zamanlarında gösterilen bu faali- i yet derhal bir takını siyasî dedikodulara yol açtı.
Bir rivayete göre, İnönü, kabineye, İpnlr seyahatinde yaptığı vâitleıi tekrarhyarak, bunların tahakkuku hususunda, dikkat ve ihtimam göstermelerini dilemiştir. İzmir konuşmalarında, Halk Partisi genel başkanı bilhassa iki nokta üzerinde ısrarla durmuş idi. Türkler arasında, siyasi İhtilâf yüzünden dujıpan-lık olmaması, seçimlerin emniyetli bir şekilde yapılarak her hangi bir endişeye vatandaş vicdanında yer bırakılmaması...
Türkler arasında, siyasi ayrılıklar dolayısile husumet olması, esasen vârit değildir ve böyle bir hal, her hangi bir noktada, hiç görülmüyor. Olsa olsa, Demokrat Partinin büyük kongresinde, Heri sürülen bir düşünce Halk Partisi Genci Başkanını kuşkulan dırmıştır. Bilindiği gibi Ankara-da demokratlar seçimler sırasında milletin reyi çalınmak veya tahrif edilmek istenilirse buna bütün kuvvetlerile mümanaat e-d ece kİ erini teahhöt etmişlerdi. Bu andlaşmada yurttaş arasında behemehal bir husumet çıkacaktır, diye hüküm vermek için, gelecek seçimlerde de sandık o-yunlan yapılmak, reyler çalınmak ve sandıklar tağşiş edilmek kararlaşmış olmalıdır. Çünkü demokratların onları böyle kanun dışı bir durumun tahakkuku şart:na muallâktır. Milletin reylerine hürmet edecekler İçin her hangi bir endişe bahis mevzuu olmamak İcap eder.
İnönü husumet olmasın, vatan daşlar arasında kin kalmasın demekle iktifa etmemiş bu sözlerine muvazi olarak seçimin her türlü emniyet tertibatı He çevrileceğini vâdetmiştir. Esasen bu İkinci taahhüt yerine getirilirse birinci tahzirlerin vücut ve lüzumu dalıl kalmaz.
Evvelki gün gazetemizde, ayn bir sütunda, demokratlardan bîr gruptın inönüne çektikleri bir telgraftan bahsolunuyordu. Bu telgrafa göre demokratlar sayın Cumhurbaşkanından bir noktayı soruyorlar ve cevap istiyorlardı. Bu sual sorma ve cevap verme usulünü de bizzat Cumhurreisl İzmir seferinde tatbik ettiği ve bu çığın açtığı İçin bu vatandaş-lann sorusu da çok yersiz sayılamaz. Bu vatandaşlar diyorlardı kİ: Acaba saym Cumhurbaşkanımız 1916 Temmuz seçimlerinde dalâvera yapılıp yapılmadığı hususunda, nasıl bir kanaate sahiptirler? O intihapların temiz (Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Tümamiral Necati özdeniz
Korgeneral Kebap Gürler
Ankara. 26 (Hususi) — Millî Savunma Bakanlığı zat işleri dairesi günlerdenberi devam eden sıkı ve hummalı bir çalışma ile 30 Ağustos ordu terfi listesini hazırlamış bulunmaktadır. Listenin yann veya Öbür gün Cumhur başkanlığının tasdikine sunulma-
————
sı kuvvetle muhtemeldir. Miilî Samnma Bakanlığı ile teması bulunanların söylediklerine göre bu yılki terfi listesi hazırlığı bundan önceki yılların hiç birinde görülmlyen bir ketumiyet İçinde yapılmaktadır. Bu yılki (Devamı Sa. s 6ü. 8 da)
Ödemiş nutkunun sert olacağı bildiriliyor
DJP. Genel Başkanı’nın seyahat etmesi muhtemel olan 11 vo İlçelerde şimdiden hazırlıklar yapılmağa, başlanmıştır. Bu hazırlıklar bilhassa ödemiş’de pek muhteşem bir manzara arzetmek tedlr. Demokratların aylarca taşını, harcını kendi vasıtalariyle çektikleri ve kendi elleriyle bina ettikleri ödemiş ilçe merkezinin açılışının Celâl Bayann ziyaretinde yapılacak olması çok manalı görülmekte, bu, Demokratların İşbirliği üe neler yaratmağa muktedir olduklarını göstermek bakımından C.H.P. ye verilmiş maddi bir cevap olarak telâkki edilmektedir.
Eylül ayında D.P. ocak ve bucak kongrelerindi de başlaması dolayısiyle Bayarın bu seyahatinin çok önemli geçeceği ve mühim konuşmalara vesile olacağı etrafındaki tahminleri kuvvetlendirmektedir. Demokratlar Bayan çok uzak yerlerden otobüsler, hattâ kağnı arabalariyle ve kendi bandolariyle, köylüler de davul zurnalarla karşılıyacaktır.
(Devamı 6a. 5 8Ü. 3 de)
Bulgaristandan iltica eden
ırkdaşlarımız artıyor
C. Sait Barlas Gazetecilere
dün bu hususta izahat verdi
Suriyenin mahsulü tahmin edildiği kadar bol olmamış Suriye yerine Amerikadan buğday satın alacağız
Ankara 26 (Telefonla) — Bu akşam saat 19 da Devlet Baltanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Baxla3, Surlyeden alacağımız yüz bin ton buğdayın verllmlyeceği hak kındaki haber dolayıslyle bir Basın toplantısı yapmış ve aşağıdaki soruları cevaplandırmıştır.
Sual — Surlyenln Toprak Mahsul leri Ofisi İle yapmış olduğu buğday anlaşmasını feshettiğine dair gaze.
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Naziliğin dirilmesi
İhtimali
O emil Sait HarlaS, gazetecilere beyanatta ®ûhınwyW.,
Akı rt halinde göçedenTürlderin anlattıklar: Rusların Bulgarlara itimatları azalmış
Edirne: 26 (Telefonla) — Bufaa-rİBtandnn Türkiyeye göçmen ol devam etmektedir. Son bir kaç içindo 68 pasaportla 250 yo ya Türk yurda gelmiştir. Gelenlerin ekserisi Niğboli ve Varnalıdır. Bulga-ristanda mevcut sekiz yüz bi ten sekiz-bini yurdu gelmek racaat etmiştir. Bunların muameleleri biti beklemektedirler.
Göçmenlerin m Rusların Bulgurla mamıştır. , vo cephane bunları bir kullan acakl ler. Türklerin ana yurda göçleri kar şısında komünist Bulgar Türk muallimlerini toplıyurak bu göçii önlemek, Türkiycı tere ve Amorikaya kendisi ğını, Türkiycde açlık olduğ temek pagand
Son günlerde bir mülteci aktnma uğrayan EDİRNE
C. H. P. nin İstanbul
şekildedir. Şekerin kil ç 30, Yağ 40 liradır. Bulg enlerin üzerinde para bırak ı başka hudutta sırtlarında ki paltoları bile almaktadırlar. Türk okullarında Tiirkço kitap okutulma-
Unra yardım teşkilâtının yolladığı yiyecekler halka, «bunları eizo Stalin babanız gönderdi» diyo tovzi edilmektedir. Mescit vo camilerin
(Davamı Sa. s 8ü. 1 do)
İnönü geliyor
Başbakanın Pazartesi günü seyahate çıkıvoar
Ankara: 26 (Telefonla) — Reisicumhur İamot İnönü yanı İstonbula hareket edecektir.
Seçim bölgesi olan Sivas lisino bir tetkik gezisine ç lan Şemsettin Günaltay d teni günü h
Bu ihtimal, işgal makamlarını düşündürüyor |
Londra: 26 (BBC.) — Bu gece Londrada Dışişleri Bakanlığı tarafından boyan edildiğine gara Federal Alman aıikûlıiuû teŞeskül tnıftlk-tan sonro Almunyoda bir Nazi matbuatının canlanması tehlikesi, işgal makamlarını tehdide başlamıştır. Yo ni neşredilecek gazetelerden çoğu-, eski Naziler tarafından neşre-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Suriye hükümetinin
yeni garip kararı
Hududumuzdaki jandarma karakolları
askserî karakollarla takviye ediliyor
Nuhun gemisini arayan heyet Doğu Be yazıt da
Doğu Beyazıt, 26 (A.A.) — Ağrı dağında Nuh'un gemisini aramak üzere doktor Simith'in başkanlığında Mister Nogt, Mis-ter Newton, Mister Oggev ve Millî Eğitim Bakanlığını temsi-len Arkeolog Necati Dolunay ile bir Amerikalı ve bir Türk gazeteciden mürekkep heyet bugün saat 18,20 de ilçemize gelmiş ve Halkcvine misafir edilmişlerdir.
Reyhanlı: 26 (Arkadaşımız Tank Mümtaz Göztepe bildiriyor) — Suri-yo hükümeti hududumuz üzerinde bulunan Hamam vo Kurtdnğı rnıntu-kasındaki jandarma karakollarına i lâvoton ayrıca askerî karakollar sisine karar vcrmigtir. Karakoll inşasına bıı ay başında başlıma tır. Yeni tesis edilecek kara kuv lorinin merkozi Cindiris nahiyesi 1 ocaktır.
(Dovanıı Sa. 0 Sü. 3 de)
Bir Amerikalı
gzetecinin
Suriyeden dönen Orgeneral K& zım Orbay’m karşılanması... I
M.vekili namzetleri
görüşü
Harp Malûlleri günü
Namzetlerden biri Doktor Esat Durusoy olacakmış Kısmi seçimlerde C.H.P. nin gös tereceğl adayların kimler olacağı hakkında çeşitli rivayetler dolaşmakta, parti teşkilâtında bu konuda toplantılar tertip olunmaktadır.
Şimdilik yalnız C.H.P. nin gireceği anlaşılan kısmi seçimlerde. Demokrat ve Millet Partileri seçil me Iştlrâk etmlyeccklcrinden; gös terilen CJH.P. il adayların kazana çoklarına muhakkak nazariyle bakılmaktadır.
Buna rağmen C.H.P. nin İştirak nlsbetlnl arttırmak zaml gayret aarfcdecoği, bu şadı tomln yolunda da adaylarını halkın sevgisini kazanmış kimseler -smdan soçeceğl anlaşılmakta-
“ Türkiyeye yardım tngiliereye yardımdan daha elzemdir
İstanbul Valisi
J.H.P. mahfillerinde İsrarla söy lendlğlne göre. C.H,P, İstanbul taş. kllâtı, il Başkanı Cerrahpaşa hos-tahanesi başhekimi Dr. Esat Duru soyu namzet olarak gösterecektir. C.H.P. genel merkezi tarafından gösterilecek ikinci namzet etrafında bir çok İsimler ileri sUrtllmckto dlr. Fakat bunlar arasında en kuv vetli namzetler Divan âzası avu -kat Atıf Ödül ilo Şehir Meclisi fL-zosmdon İlham 1 Sancar ve Sırrı Enver Baturdur.
Merkezin bu Üç kuvvetli namzetten hangisini tercih edeceği meraJc la bekleıımcktdlre.
Müstakil olarak adaylığını koyanların zayiat şimdilik İkidir, Bun lar Safiye Hllsoytn Elbl Ha Dr. Triyondof Hoştur.
Takat ara geçimi için nam-
İzmir fuarının açılış töreninda bulunan Amerikan büyük elçisi Mr. Wordsworth dün hususî u-çağiyle İzmirden şehrimize gelmiş ve sefarethanede 680 Amerikan gazetesini temsil eden «Haerst Sendicate» njuhabirle-rinden John Sıngo ile görüşmüştür.
Görüşmeyi müteakip kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza Mr. Sıngo demiştir kl:
«— Türkiye ve Yunanistana yapılacak askeri yardımın kesilmemiş olması çok yerinde bir harekettir. Maraiıall plânı tahsisatında da ayni şekilde karar verilmesi çok İsabetli olmuştur. İngiltere- kendine yapılan yardımın arttırılmasını talep etmiş. Kanaatimce Türkiye vo Yunanistan için bu yardım Ingiltereden daha elzemdir. '
tlvr ffirıiMdeıı harekete geçti
Tokat 26 (Hususi) — İlimizde yapılacak ııra seçim için gelen ta limat dahilinde 11 ve İlçelerde gerekil hazırlıklara başlanmıştır.
Rcam! müracaatlarını yakında yapacaklarını öğrendiğim adaylar, şimdilik şunlardır: Eski Tokat valini Sadrı Aka, Emekli General Hadi ve Adil ilo Erbaadan Ziya vo' Zileden Fuattır.
Yalcında başka adaylar da çıkma sı muhtemeldir. Bildirdiğim adaylar C.H.P. U ve bağımsızdırlar
hududunda yeni bir hâdise
Başka yere tayin edilmesi kararı niçin değiştirilmiş?
Cumhurbaşkanı'nın Ege seya-lği hakkındaki haberlerin nıahı-hati esnasında İstanbul Vali ve yeti, İnönü Ankaraya döndüktea Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırda- sonra anlaşılmış bulunmaktadır rın başka vazifeye tâyin edilcce- [ (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Turizm toplantısı
ULUNAY
Türklyo Turum vo Tanıtma Kurumu evvelki gün saat beşto momlokotlmlrln kalburüstü golon şahslyotlorlnln huzuru llo ilk İçtimaını yapmıştır. Toplantıyı bir hitabe ilo Cihat Baban açmış ve momlokotlmlzln yaptığı gayret vo hamlolcrln teşkilatlandırılması lüzumunu belirtmiş... Yani kısacası momlokotlınlzl garp muhitlerinde İyi tanıtarak yurdumuza tu-lolbotnıek çarolorlni arıyaoa-
Tahran: 26 (AP.) — Bir askeri sözcü tarafındnu bildirildiği «mühim miktarda» I Horaaıuı eyaleti hudud İran toprakların hudut muhafaza detli bir milcadc dotlo duvara otu
Bundan nıUsbet bir notleo alınacağını pok zannetmiyorum. Biz turizm mos’oloslnl yemek üstüno yenen bir yomlş gibi olo alıyoruz... Hani fantazlyo glbllordon...
Turizm, kolay halledilir bir dâva doğlldlr. Pok çok momlokollero bir gollr kaynağı toşkll odon bu ıııes'o-lo İçin para döknıoll para... Toplantı llo, lâfla olacak İş değildir.
Buraya turist gollrlp do no yapacağa? Evvelâ yol yok; sonra oglonoe yok; para sarfedooek yor
yok; hopsljiden vazgeçtik; seyyahları oturtacak, yatıraoak bir otol yok...
Üç yüz odalı, boş yüz odalı otol-lor yapılsa da seyyah celbine yalnız istanbulun mavi seması kifayet ot.
Böylo turizm llo ınoşgul olmak İ8llyonlor isvlçro, Fransız ve İtalyan (Rlviyera) farını tetkik etmelidirler.
Bir karnaval mevsimi, (Nis> e oluk gibi para akar. Bu sahil şohlr-teri kondılorlno ııılsaflrllgo gelenleri oğlendlro oğlondiro son nıotolik-lorlno kadar alırlar. Çok do t a zavallılar momlokotlorıno dönmek I-çln belodlyonln voroooğl bilot üoro-tlno muhtaç vaziyoltu bulunurlar.
Biz Iso daha seyyahlara pasaport
suhuleti yapmağı bile düşünmüyo-
ruz. Bu saydığım ınoınlokotlordo
gelen gidenler hükümetin şayet sı-
kı nozarotl altında bulundukları
halde (prkına bile varmazlar, poll-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
U Âfet ton kutlayan Bari Malulleri Ta kaimdi,,. (Taam S inci tavlada)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17
T»1 adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l 40795—2B188
12 inci Yıl, No. 3745
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÛDAF11Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
Cumartesi
27
AĞUSTOS
1949

%
Haraççı Kardeşler
LüKS AVRUPA
Çocuk arabalar) geldi
Beyoğlu —. Tel: 40678
Suriye bize neden
hazırlıkları tamamlandı
buğday satmıyor?
Korgeneral Şahap Gürlerin Orgeneralliğe Tümamiral Necati Özdenizin Koramiralliğe yükselecekleri Ankaradan bildiriliyor
İnanmalı mı?
ayın Cumhurbaşkanının, mufassal Ege seyahat ve demeçlerinden sonra,
Ankaraya dönmesini müteakip, siyasi faaliyette bir canlılık başladı. Kabine, bizzat Cumhurrei-sinin riyasetinde toplandı ve tatil dolayıslle şuraya buraya ser-
pilmiş olan Bakanlar da acele merkeze çağrıldı. Ağustosun son-
lanna ve tatilin en gevşek zamanlarında gösterilen bu faali- i yet derhal bir takını siyasî dedikodulara yol açtı.
Bir rivayete göre, İnönü, kabineye, İpnlr seyahatinde yaptığı vâitleıi tekrarhyarak, bunların tahakkuku hususunda, dikkat ve ihtimam göstermelerini dilemiştir. İzmir konuşmalarında, Halk Partisi genel başkanı bilhassa iki nokta üzerinde ısrarla durmuş idi. Türkler arasında, siyasi İhtilâf yüzünden dujıpan-lık olmaması, seçimlerin emniyetli bir şekilde yapılarak her hangi bir endişeye vatandaş vicdanında yer bırakılmaması...
Türkler arasında, siyasi ayrılıklar dolayısile husumet olması, esasen vârit değildir ve böyle bir hal, her hangi bir noktada, hiç görülmüyor. Olsa olsa, Demokrat Partinin büyük kongresinde, Heri sürülen bir düşünce Halk Partisi Genci Başkanını kuşkulan dırmıştır. Bilindiği gibi Ankara-da demokratlar seçimler sırasında milletin reyi çalınmak veya tahrif edilmek istenilirse buna bütün kuvvetlerile mümanaat e-d ece kİ erini teahhöt etmişlerdi. Bu andlaşmada yurttaş arasında behemehal bir husumet çıkacaktır, diye hüküm vermek için, gelecek seçimlerde de sandık o-yunlan yapılmak, reyler çalınmak ve sandıklar tağşiş edilmek kararlaşmış olmalıdır. Çünkü demokratların onları böyle kanun dışı bir durumun tahakkuku şart:na muallâktır. Milletin reylerine hürmet edecekler İçin her hangi bir endişe bahis mevzuu olmamak İcap eder.
İnönü husumet olmasın, vatan daşlar arasında kin kalmasın demekle iktifa etmemiş bu sözlerine muvazi olarak seçimin her türlü emniyet tertibatı He çevrileceğini vâdetmiştir. Esasen bu İkinci taahhüt yerine getirilirse birinci tahzirlerin vücut ve lüzumu dalıl kalmaz.
Evvelki gün gazetemizde, ayn bir sütunda, demokratlardan bîr gruptın inönüne çektikleri bir telgraftan bahsolunuyordu. Bu telgrafa göre demokratlar sayın Cumhurbaşkanından bir noktayı soruyorlar ve cevap istiyorlardı. Bu sual sorma ve cevap verme usulünü de bizzat Cumhurreisl İzmir seferinde tatbik ettiği ve bu çığın açtığı İçin bu vatandaş-lann sorusu da çok yersiz sayılamaz. Bu vatandaşlar diyorlardı kİ: Acaba saym Cumhurbaşkanımız 1916 Temmuz seçimlerinde dalâvera yapılıp yapılmadığı hususunda, nasıl bir kanaate sahiptirler? O intihapların temiz (Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Tümamiral Necati özdeniz
Korgeneral Kebap Gürler
Ankara. 26 (Hususi) — Millî Savunma Bakanlığı zat işleri dairesi günlerdenberi devam eden sıkı ve hummalı bir çalışma ile 30 Ağustos ordu terfi listesini hazırlamış bulunmaktadır. Listenin yann veya Öbür gün Cumhur başkanlığının tasdikine sunulma-
————
sı kuvvetle muhtemeldir. Miilî Samnma Bakanlığı ile teması bulunanların söylediklerine göre bu yılki terfi listesi hazırlığı bundan önceki yılların hiç birinde görülmlyen bir ketumiyet İçinde yapılmaktadır. Bu yılki (Devamı Sa. s 6ü. 8 da)
Ödemiş nutkunun sert olacağı bildiriliyor
DJP. Genel Başkanı’nın seyahat etmesi muhtemel olan 11 vo İlçelerde şimdiden hazırlıklar yapılmağa, başlanmıştır. Bu hazırlıklar bilhassa ödemiş’de pek muhteşem bir manzara arzetmek tedlr. Demokratların aylarca taşını, harcını kendi vasıtalariyle çektikleri ve kendi elleriyle bina ettikleri ödemiş ilçe merkezinin açılışının Celâl Bayann ziyaretinde yapılacak olması çok manalı görülmekte, bu, Demokratların İşbirliği üe neler yaratmağa muktedir olduklarını göstermek bakımından C.H.P. ye verilmiş maddi bir cevap olarak telâkki edilmektedir.
Eylül ayında D.P. ocak ve bucak kongrelerindi de başlaması dolayısiyle Bayarın bu seyahatinin çok önemli geçeceği ve mühim konuşmalara vesile olacağı etrafındaki tahminleri kuvvetlendirmektedir. Demokratlar Bayan çok uzak yerlerden otobüsler, hattâ kağnı arabalariyle ve kendi bandolariyle, köylüler de davul zurnalarla karşılıyacaktır.
(Devamı 6a. 5 8Ü. 3 de)
Bulgaristandan iltica eden
ırkdaşlarımız artıyor
C. Sait Barlas Gazetecilere
dün bu hususta izahat verdi
Suriyenin mahsulü tahmin edildiği kadar bol olmamış Suriye yerine Amerikadan buğday satın alacağız
Ankara 26 (Telefonla) — Bu akşam saat 19 da Devlet Baltanı ve Dışişleri Bakan vekili Cemil Salt Baxla3, Surlyeden alacağımız yüz bin ton buğdayın verllmlyeceği hak kındaki haber dolayıslyle bir Basın toplantısı yapmış ve aşağıdaki soruları cevaplandırmıştır.
Sual — Surlyenln Toprak Mahsul leri Ofisi İle yapmış olduğu buğday anlaşmasını feshettiğine dair gaze.
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Naziliğin dirilmesi
İhtimali
O emil Sait HarlaS, gazetecilere beyanatta ®ûhınwyW.,
Akı rt halinde göçedenTürlderin anlattıklar: Rusların Bulgarlara itimatları azalmış
Edirne: 26 (Telefonla) — Bufaa-rİBtandnn Türkiyeye göçmen ol devam etmektedir. Son bir kaç içindo 68 pasaportla 250 yo ya Türk yurda gelmiştir. Gelenlerin ekserisi Niğboli ve Varnalıdır. Bulga-ristanda mevcut sekiz yüz bi ten sekiz-bini yurdu gelmek racaat etmiştir. Bunların muameleleri biti beklemektedirler.
Göçmenlerin m Rusların Bulgurla mamıştır. , vo cephane bunları bir kullan acakl ler. Türklerin ana yurda göçleri kar şısında komünist Bulgar Türk muallimlerini toplıyurak bu göçii önlemek, Türkiycı tere ve Amorikaya kendisi ğını, Türkiycde açlık olduğ temek pagand
Son günlerde bir mülteci aktnma uğrayan EDİRNE
C. H. P. nin İstanbul
şekildedir. Şekerin kil ç 30, Yağ 40 liradır. Bulg enlerin üzerinde para bırak ı başka hudutta sırtlarında ki paltoları bile almaktadırlar. Türk okullarında Tiirkço kitap okutulma-
Unra yardım teşkilâtının yolladığı yiyecekler halka, «bunları eizo Stalin babanız gönderdi» diyo tovzi edilmektedir. Mescit vo camilerin
(Davamı Sa. s 8ü. 1 do)
İnönü geliyor
Başbakanın Pazartesi günü seyahate çıkıvoar
Ankara: 26 (Telefonla) — Reisicumhur İamot İnönü yanı İstonbula hareket edecektir.
Seçim bölgesi olan Sivas lisino bir tetkik gezisine ç lan Şemsettin Günaltay d teni günü h
Bu ihtimal, işgal makamlarını düşündürüyor |
Londra: 26 (BBC.) — Bu gece Londrada Dışişleri Bakanlığı tarafından boyan edildiğine gara Federal Alman aıikûlıiuû teŞeskül tnıftlk-tan sonro Almunyoda bir Nazi matbuatının canlanması tehlikesi, işgal makamlarını tehdide başlamıştır. Yo ni neşredilecek gazetelerden çoğu-, eski Naziler tarafından neşre-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Suriye hükümetinin
yeni garip kararı
Hududumuzdaki jandarma karakolları
askserî karakollarla takviye ediliyor
Nuhun gemisini arayan heyet Doğu Be yazıt da
Doğu Beyazıt, 26 (A.A.) — Ağrı dağında Nuh'un gemisini aramak üzere doktor Simith'in başkanlığında Mister Nogt, Mis-ter Newton, Mister Oggev ve Millî Eğitim Bakanlığını temsi-len Arkeolog Necati Dolunay ile bir Amerikalı ve bir Türk gazeteciden mürekkep heyet bugün saat 18,20 de ilçemize gelmiş ve Halkcvine misafir edilmişlerdir.
Reyhanlı: 26 (Arkadaşımız Tank Mümtaz Göztepe bildiriyor) — Suri-yo hükümeti hududumuz üzerinde bulunan Hamam vo Kurtdnğı rnıntu-kasındaki jandarma karakollarına i lâvoton ayrıca askerî karakollar sisine karar vcrmigtir. Karakoll inşasına bıı ay başında başlıma tır. Yeni tesis edilecek kara kuv lorinin merkozi Cindiris nahiyesi 1 ocaktır.
(Dovanıı Sa. 0 Sü. 3 de)
Bir Amerikalı
gzetecinin
Suriyeden dönen Orgeneral K& zım Orbay’m karşılanması... I
M.vekili namzetleri
görüşü
Harp Malûlleri günü
Namzetlerden biri Doktor Esat Durusoy olacakmış Kısmi seçimlerde C.H.P. nin gös tereceğl adayların kimler olacağı hakkında çeşitli rivayetler dolaşmakta, parti teşkilâtında bu konuda toplantılar tertip olunmaktadır.
Şimdilik yalnız C.H.P. nin gireceği anlaşılan kısmi seçimlerde. Demokrat ve Millet Partileri seçil me Iştlrâk etmlyeccklcrinden; gös terilen CJH.P. il adayların kazana çoklarına muhakkak nazariyle bakılmaktadır.
Buna rağmen C.H.P. nin İştirak nlsbetlnl arttırmak zaml gayret aarfcdecoği, bu şadı tomln yolunda da adaylarını halkın sevgisini kazanmış kimseler -smdan soçeceğl anlaşılmakta-
“ Türkiyeye yardım tngiliereye yardımdan daha elzemdir
İstanbul Valisi
J.H.P. mahfillerinde İsrarla söy lendlğlne göre. C.H,P, İstanbul taş. kllâtı, il Başkanı Cerrahpaşa hos-tahanesi başhekimi Dr. Esat Duru soyu namzet olarak gösterecektir. C.H.P. genel merkezi tarafından gösterilecek ikinci namzet etrafında bir çok İsimler ileri sUrtllmckto dlr. Fakat bunlar arasında en kuv vetli namzetler Divan âzası avu -kat Atıf Ödül ilo Şehir Meclisi fL-zosmdon İlham 1 Sancar ve Sırrı Enver Baturdur.
Merkezin bu Üç kuvvetli namzetten hangisini tercih edeceği meraJc la bekleıımcktdlre.
Müstakil olarak adaylığını koyanların zayiat şimdilik İkidir, Bun lar Safiye Hllsoytn Elbl Ha Dr. Triyondof Hoştur.
Takat ara geçimi için nam-
İzmir fuarının açılış töreninda bulunan Amerikan büyük elçisi Mr. Wordsworth dün hususî u-çağiyle İzmirden şehrimize gelmiş ve sefarethanede 680 Amerikan gazetesini temsil eden «Haerst Sendicate» njuhabirle-rinden John Sıngo ile görüşmüştür.
Görüşmeyi müteakip kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza Mr. Sıngo demiştir kl:
«— Türkiye ve Yunanistana yapılacak askeri yardımın kesilmemiş olması çok yerinde bir harekettir. Maraiıall plânı tahsisatında da ayni şekilde karar verilmesi çok İsabetli olmuştur. İngiltere- kendine yapılan yardımın arttırılmasını talep etmiş. Kanaatimce Türkiye vo Yunanistan için bu yardım Ingiltereden daha elzemdir. '
tlvr ffirıiMdeıı harekete geçti
Tokat 26 (Hususi) — İlimizde yapılacak ııra seçim için gelen ta limat dahilinde 11 ve İlçelerde gerekil hazırlıklara başlanmıştır.
Rcam! müracaatlarını yakında yapacaklarını öğrendiğim adaylar, şimdilik şunlardır: Eski Tokat valini Sadrı Aka, Emekli General Hadi ve Adil ilo Erbaadan Ziya vo' Zileden Fuattır.
Yalcında başka adaylar da çıkma sı muhtemeldir. Bildirdiğim adaylar C.H.P. U ve bağımsızdırlar
hududunda yeni bir hâdise
Başka yere tayin edilmesi kararı niçin değiştirilmiş?
Cumhurbaşkanı'nın Ege seya-lği hakkındaki haberlerin nıahı-hati esnasında İstanbul Vali ve yeti, İnönü Ankaraya döndüktea Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırda- sonra anlaşılmış bulunmaktadır rın başka vazifeye tâyin edilcce- [ (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Turizm toplantısı
ULUNAY
Türklyo Turum vo Tanıtma Kurumu evvelki gün saat beşto momlokotlmlrln kalburüstü golon şahslyotlorlnln huzuru llo ilk İçtimaını yapmıştır. Toplantıyı bir hitabe ilo Cihat Baban açmış ve momlokotlmlzln yaptığı gayret vo hamlolcrln teşkilatlandırılması lüzumunu belirtmiş... Yani kısacası momlokotlınlzl garp muhitlerinde İyi tanıtarak yurdumuza tu-lolbotnıek çarolorlni arıyaoa-
Tahran: 26 (AP.) — Bir askeri sözcü tarafındnu bildirildiği «mühim miktarda» I Horaaıuı eyaleti hudud İran toprakların hudut muhafaza detli bir milcadc dotlo duvara otu
Bundan nıUsbet bir notleo alınacağını pok zannetmiyorum. Biz turizm mos’oloslnl yemek üstüno yenen bir yomlş gibi olo alıyoruz... Hani fantazlyo glbllordon...
Turizm, kolay halledilir bir dâva doğlldlr. Pok çok momlokollero bir gollr kaynağı toşkll odon bu ıııes'o-lo İçin para döknıoll para... Toplantı llo, lâfla olacak İş değildir.
Buraya turist gollrlp do no yapacağa? Evvelâ yol yok; sonra oglonoe yok; para sarfedooek yor
yok; hopsljiden vazgeçtik; seyyahları oturtacak, yatıraoak bir otol yok...
Üç yüz odalı, boş yüz odalı otol-lor yapılsa da seyyah celbine yalnız istanbulun mavi seması kifayet ot.
Böylo turizm llo ınoşgul olmak İ8llyonlor isvlçro, Fransız ve İtalyan (Rlviyera) farını tetkik etmelidirler.
Bir karnaval mevsimi, (Nis> e oluk gibi para akar. Bu sahil şohlr-teri kondılorlno ııılsaflrllgo gelenleri oğlendlro oğlondiro son nıotolik-lorlno kadar alırlar. Çok do t a zavallılar momlokotlorıno dönmek I-çln belodlyonln voroooğl bilot üoro-tlno muhtaç vaziyoltu bulunurlar.
Biz Iso daha seyyahlara pasaport
suhuleti yapmağı bile düşünmüyo-
ruz. Bu saydığım ınoınlokotlordo
gelen gidenler hükümetin şayet sı-
kı nozarotl altında bulundukları
halde (prkına bile varmazlar, poll-
(Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
U Âfet ton kutlayan Bari Malulleri Ta kaimdi,,. (Taam S inci tavlada)

Comments (0)