Pazartesi 26 EYLÜL Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adroslı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah Gdnde
1949 İSTANBUL Telefon t »703—28188 12 inci Yıl, No. 3793 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayın.: 10 Kuruş T/lMUO 'ÛZzMojl lakılm 6
İstanbul Valisi
t
Bevin
»■
nihayet değişiyor
Dr. Lûtfi Kırçlar? Manisalılarca ara seçime namzet gösterildi; valinin bııarzuyu red etmiyeceği anlaşılıyor
Lûtfi Kırdar, bugün, kararını ilân edecek
Herşey kanun Çerçevesi İçinde olmalı
Türkiyemizde demokratik gelişmeler devam edebilecekse bu, ancak bütün hareketlerimizin kanun çerçevesi içinde cereyan etmesine bağlıdır.
Kanun hükümlerine riayet hususunda önayak olmak vazifesi, tabiatiyle, hükümete ve iktidar partisine terettüp eder. İktidar ve çoğunluk partisi, şu veya bu vesile ile kanun hudutlarını aşar veyahut kanun hükümlerine uymakta taallül ederse başka partilere ve memlekete en fena bir Jrnek vermiş olur. Geçen 1946 Temmuz seçimlerinden yurdun gördüğü en büyük zarar, kanunun bizzat onu muhafazaya memur bazı vali, kaymakam ve jandarmalar tarafından ihlâl edilmesiydi.
Kanunun çiğnenmesi en büyük fenalık olduğu gibi, kanunun tatbikinde ayak sürtmeler, İşlerin sürüncemede kalması da iyi intibalar hırakmıyacak hallerdir. Maamafih hiç bir sebep ve bahane, bizi normal yollardan dışarı çıkmağa sevkedememelldir.
tznıirden bazı gazetelere akseden bir haber, bu bakımdan dikkati çekecek mahiyettedir. Hüviyeti tesbit edilmiş bir şahıs, duvarlara beyanname yapıştırarak Türkiyede de. tıpkı Suriyede son aylarda olduğu gibi, bir hükümet darbesi yapılmasını tavsiye etmekte, bir Hüsnü Zaim veya HunDavî teşebbüsü hayali peşinde koşmaktadır. Derhal tesbit etmek lâzımdır ki böyle bir düşünce Türk vatanına yapılacak en büyük bir İhanettir. Türkiye, milletlerarası itibara sahip bir devlet ve varlık olarak ayakta durmasını, büyük çapta bir ■ükûn ve istikrar ülkesi olmasına borçludur. Dış tehlikelerin vehamet ve ağırlığını hepimiz duymaktayız. Düşmanların, puro kurmuş beklemekte olduklarına şüphe yoktur. Her gün gelen haberler içinde, bizim uyanıklığımızı gevşetecek mahiyette hiç bir sızıntı yoktur. Bilâkis intiba* ve basiretimizin son haddine kadar gerilmesini istilzam eden şayialar birbirini kovalıyor. Bu şartlar altında herhangi bir Türkün, hattâ münferit ve tek de olsa, kafasından böyle kanunsuz hükümet darbeleri geçirmesi salim bir mantık ve akıldan nasibi olmamak mânasına gelmektedir.
Türkiye şiddet ve baskın politikalarına veda edeli tam çeyrek asır olmuştur. İttihat ve Terakkinin açtığı kötü askerî kıyam ve (Devamı Sa. 5 Sû. 5 do)
Dr. Lûtfi Kırdar, 939 senesi Aralık ayında lstanbulda vazife görmeğe geldiği gün, selefi Muhittin Üstündağ tarafından Hay-darpaşada istik bal edilirken. .
Manisa, 25 (Telefonla) - İstanbul Valili Dr. Lûtfi Kırdar’ın, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde Mıınisadan aday gösterileceğine dair tahminler, bugün tahakkuk etmiştir. Filhakika bugün toplanan Manisa seçim yoklama kurulunun, Dr. Lûtfi Kırdan ekseriyetle adaylığa seçtiği öğrenilmiştir. Ara seçim-lero diğer partiler iştirâk ctmiyccc-ğinden Dr. Lûtfi Kırdar kabul ği takdirde Manisadnn milletv ğine seçileceği şüphesiz gibidir, suretle, Dr. Lûtfi Kırdann İstanbul valiliğinden alınıp nhnmıyacnğı etrafındaki dedikodu ve tahminler do sona ermiş olacak, Kırdar, bu sur İstanbul valiliğinden uzaklaşmış ya uzaklaştırılmış bulur cak, bu tefsirlere bir d
(Devamı Sa.
Ingiliz Dış Bakanı bugün Vişinskiye cevap verecek
Londra 25 (B.B.C.) — Nevyork. ta toplantı halinde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yarın Mr. Bevin Rus Dışişleri Bakanı nın üç teklifine cevap verecektir.
Vlşlneklnln bu teklifleri şunlar -dır:
1 — Harp hazırlayan Amerika ve IngUterenln Genel Kurulca İt -ham edilmesi;
2 — Atom enerjisi ve silâhlan -nın kayıtsız ve şartsız kullanılma
(Devamı Sa. 8 8Ü ı 8 de)
D. P. Genel başkanı, dün Heybeliadada konu şutken.
Bayarın para mes’elesi
Atom infilâki hakkında
Mareşal T ita
Macaristan
Moskova da neşredilen tebliğ
Amerikan askeri erkânı toplantıya çağrıldı z—« —---A
n Londra, 25 (B.B.C.) — Bugün Moskova meydanlarında topla-jll
nan halk, hükümetin otom bombasına dair yayınladığı tebliği, ho- (i!
il parlörlerden dinlemiştir. Tebliğde, Rusyanın atom bombasını 1947.1(1
I] yılında bulduğu bildirilmiştir.
| Amerikan kurınny balkanları, perşembe günü yapacakları bir IS
II toplantıda atoma karsı Avrupa (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) (((
Tarsus yolcu gemisi dün sabah geldi
Gemi süvarisi Said Özege’nin deniz üzerindeki stop hâdisesi hakkında verdiği tafsilât
Istunbul - İzmir sür'at seferini yaparken makineleri »rızaya uğrs-TarsuB yolcu gemini diin sabah t 6 da limanımıza gelmiştir. Tsr-, Kabataş önlerinde demirledik-sonra umum müdür Cemil Par-gemiyo giderek izahat almıştır. Bugii
ycyo çekil
Diln kendisiyle k ımıta Turunsun ' , hftdino hakkında şunl (Devamı Sa. s Sü. ( de)
[SPORj Fenerbahçe Suriye ' TfiSzımını /-II
Yugoslavya
I
ve seçime dair fikirleri
Dün Heybelide konuşan, D. Parti Başkanı, Günaltay hükümetini, adliye teşkilâtını hırpalamak istemekle itham etti
D. Parti , seçim kanunu tasarısını inceleyen ilmi hey’ete, tenkidi ve tahlilî bir cevap verecek
Belgrad, 25 AA. (lps) — Maca-ristanın Belgrad büyük elçisine diin tevdi edilen notada Rajk dâvasında dinlenen strtnMarih rollerini iyi ez-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Demokrat Part i Heyboliada bucağının senelik kongresi dün saat 16 da Heybeliadadaki ocak lokalinde yapılmıştır. Kongrede; Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bsyar, genel idare kurulu üyelerinden Adnan Menderes, Fevzi Lûtfi Karaos-manoğlu, Kemâl özçoban, Celâl Ramazan oğlu, Kâmil Güder hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Yeni Sabah
Hac yolunda
Bir Amerikan gazetesi tarafından atom infilâkı dedikodularına ismi karıştırılan Albay Hartman
Alb. Hartman, yalanlıyor
Rıısyadaki atom infilâkını Trııman’a lıaber
verecek mevkide değilim
Ruayadokl atom İnfilakının Batı lılarca nasıl öğrenildiğine dair ileri sürülen mütalûa ve tahminler arasında bir tanesi, dünkü İstanbul gazetelerinden bazılarınca dikkate şayan görülmüş ve birinci sayfa -lorda resim ve başlıklarla tebarüz ettirilmişti.
Filhakika okuyuculanmızn da ha tırlayacaklan veçhile bu A.P. haberinde New-York Daly Newa ga zetesine atfen, atom infilâkım Tnı mana bildiren zatın Istanbuldakl Türk hava okulunda teknik müşavir Amerikan hava Albnyı George Hartman olduğu İddia olunuyordu. (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arkadaşımız Murad Sertoğlu’ mın Haç mektuplarını bir kaç giine kadar neşre başlıyoruz
takımını2-0 yendi
Ankarada
Bir Çek diplomatı. Tilrkiyeye iltica etmek istediğini bildirdi
Siyasî bir iltica
Londra, 25 (B.B.C.) — Ankıır dnki ÇoRoılovak sofnrofc oı biri, dün Tiirkiyo hükümeti derck, Türkiye
Ekrem Amaç, arkadaşları tara f ından samimiyet ve heyacanla tebrik ediliyor...
E. Amaç İstanbul adaylığına seçildi
16 Ekimde yapılacak olan ara seçimde Amaç, C. H. P. adına İstanbuldan namzet gösterilecek
Münhal bulunan iki İstanbul Milletvekilliği için 16 ekimde kt9 mî seçim yapılacağı malûmdur.
Muhalif partilerin seçime Igti-râk etmemesi İle şimdilik yegâne faaliyet C.H.P. nin kendi için de yaptığı çalışmalara inhisar etmektedir.
Bu cümleden olmak üzere seçim yoklama kurulu İstanbul C. H.P. teşkilâtının seçeceği nam-zeti tesbit etmek üzere dün sabah saat 10.30 da Parti merkez binasında bir toplantı yapmıştır.
Parti il başkanı Esat Duru-Boy seçimin talimatnameye göre gizli tutulması lâzım geldiğini
ve seçilecek adayın diğer illerden, tesbit edilecek namzetleri® (Devamı Sa. s Sü. « de)
Başbakan şehrimizde 1 Ekim İstanbul Sergisini aç. inak üzere davet edilen Başbakan Şemsettin Günaltay, bu sabah beraberinde Tekel Bakanı Fazıl Şe. raf ettin Bllrge olduğu halde An -karadan trenle şehrimize gelecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
(Devamı Sa. S Sü: 8 do)
Yine imar mes’elesi
ULUNAY
tefleri Kıbrıs’ta Lef koşa hava istasyonunda, Atsa Mr istirahat için, uçaktan iniyor Foto: (A.P.)
Hu yıl âlemi İslâm diirt iklim, dört köşesinden Cena-bı Hakkın Hac farizasını eda için Hicaz'a giden din kardeşlerimizin mecmuu 100 bine yakındır. Yalnız memleketimizden bu vazife! dinîyeyi eda için Hacca niyet etmiş Müslümanların sayısı 10 bini çoktan aşmıştır.
(Yeni Sabah), hu derece âlemşümul bir İslâmî veca ve istiğrak hareketinin bizzat içinde olmağı Müslüman okuyucularına karşı yapılması pek zarurî bir vazife ve hizmet saymıştır. Itu maksat ile, yazı ailesinden Murat Sertoğlu'nu Islâm âleminin mihrak ve kalbini ziyaret ve dinî vazifesini eda için Hicaza göndermiştir.
Yeni Sabah muharriri, hem mukaddes dinî vazifesini ifa edecek, bi izni Taalâ hac farizasını yerine getirecek, hem orada gördüklerini, duyduklarını hacca gidemiyen din kardeşlerimize bütün ihtişam ve ulviyeti, bütün kadiri yet ve merasimi ile bildirecektir.
Murat Sertoğlu'nun baştan başa dini vecd ve heyecanla meşbu bu nefis yazı serisini birkaç güne kadar muh terem ve uziz Müslüman okıtuueıılnrımıza sunacağız.
otmokân Zoynop Hanımefendinin Boyazıttn, sonoloreo Darülfünûn binası olarak momleko-tln İrfanına hlzmot eden konağı yandıktan sonra yorlno yapılan muhtoşom binalar, İhmal edllon İs-tnnbulun bu somtlnl birden deftlştl-rlyor. Yeni binaların yüzü suyu hürmetine o olvardakl harap âblde-lor do İhya odlllyor. Patrona Halil vak’asının tarihi dekoru olan Bo-yazıt hamamı tamir olunuyor; Veznecilerdeki Kuyucu Murat paşa medresesi de, o kadar güzol tamir odllmis kİ, pulat parmaklıkları pırıl pırıl parlıyor, eskisinden güzel olmuş. İşte İmar böylo olur. Binalar, âbideler birbirine bağlıdır. Bundan dolayı bu movzua dair yazdığımız yazılarda, İnşasına lüzum giirülon hostnhanelorln, moktep-lorln şohrln unutulmuş semtlerlno dağıtılmasını dalma İleri sürordlk. Mosolft Adliye Sarayı, bomboş bir saha olan Fatihte yapılsaydı dorhal o olvar şenlenir, kalabalıklaşır, ov-lorln ve dükkânların kıymetleri ar-
far, halk koslf mahallolerdon oralara doğru yayılırdı. Inıar plânı tatbik edilir de İstanbul limanı Marmaranın Rumeli kıyısına nakte-dllocok olursa tabiatıyla oraları bugünkü Karaköy ve EminBnü'nün ehemmiyetini alacaktır. Sonra Allah nasip edor do Garbın ekseri bol. delerinde şimendifer garlarının şehir dışında olması gibi, biz do Sirkeciyi şimendiferden vo dolavıslyle kömür tozundan, yağdan, kirden kurtarabilir vo Yedlkuleyl bir icrl-bot merkozl yapabilirsek, göbokll marul Ho heybetli hıyar yetiştirmekten başka bir Işo yaranııyan o saha derhal şenlenir, şeroflonlr, mamur vo âbâdan olur. Ona mukabil İstanbulun on güzol manzaralı somtlorlndon biri olan Slrkocl kiril otellerden, tükürüktü kahvolerdon halâs olur, tertemiz bir mahalle hallno gelir.
Bunlar zannolunduğu gibi ya-
pılmaz biror herifi himmeti doğll-
dlr. Buııun İçin bir Prost'dan
IDovamı Sa. 5 8Q. 8 d»)
Fenerbahçelilerle Bur iye takımının dünkü karsilaamns ından heyecanlı bir
/Yazısı: 5 İnci sayfada)
Pazartesi 26 EYLÜL Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adroslı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah Gdnde
1949 İSTANBUL Telefon t »703—28188 12 inci Yıl, No. 3793 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayın.: 10 Kuruş T/lMUO 'ÛZzMojl lakılm 6
İstanbul Valisi
t
Bevin
»■
nihayet değişiyor
Dr. Lûtfi Kırçlar? Manisalılarca ara seçime namzet gösterildi; valinin bııarzuyu red etmiyeceği anlaşılıyor
Lûtfi Kırdar, bugün, kararını ilân edecek
Herşey kanun Çerçevesi İçinde olmalı
Türkiyemizde demokratik gelişmeler devam edebilecekse bu, ancak bütün hareketlerimizin kanun çerçevesi içinde cereyan etmesine bağlıdır.
Kanun hükümlerine riayet hususunda önayak olmak vazifesi, tabiatiyle, hükümete ve iktidar partisine terettüp eder. İktidar ve çoğunluk partisi, şu veya bu vesile ile kanun hudutlarını aşar veyahut kanun hükümlerine uymakta taallül ederse başka partilere ve memlekete en fena bir Jrnek vermiş olur. Geçen 1946 Temmuz seçimlerinden yurdun gördüğü en büyük zarar, kanunun bizzat onu muhafazaya memur bazı vali, kaymakam ve jandarmalar tarafından ihlâl edilmesiydi.
Kanunun çiğnenmesi en büyük fenalık olduğu gibi, kanunun tatbikinde ayak sürtmeler, İşlerin sürüncemede kalması da iyi intibalar hırakmıyacak hallerdir. Maamafih hiç bir sebep ve bahane, bizi normal yollardan dışarı çıkmağa sevkedememelldir.
tznıirden bazı gazetelere akseden bir haber, bu bakımdan dikkati çekecek mahiyettedir. Hüviyeti tesbit edilmiş bir şahıs, duvarlara beyanname yapıştırarak Türkiyede de. tıpkı Suriyede son aylarda olduğu gibi, bir hükümet darbesi yapılmasını tavsiye etmekte, bir Hüsnü Zaim veya HunDavî teşebbüsü hayali peşinde koşmaktadır. Derhal tesbit etmek lâzımdır ki böyle bir düşünce Türk vatanına yapılacak en büyük bir İhanettir. Türkiye, milletlerarası itibara sahip bir devlet ve varlık olarak ayakta durmasını, büyük çapta bir ■ükûn ve istikrar ülkesi olmasına borçludur. Dış tehlikelerin vehamet ve ağırlığını hepimiz duymaktayız. Düşmanların, puro kurmuş beklemekte olduklarına şüphe yoktur. Her gün gelen haberler içinde, bizim uyanıklığımızı gevşetecek mahiyette hiç bir sızıntı yoktur. Bilâkis intiba* ve basiretimizin son haddine kadar gerilmesini istilzam eden şayialar birbirini kovalıyor. Bu şartlar altında herhangi bir Türkün, hattâ münferit ve tek de olsa, kafasından böyle kanunsuz hükümet darbeleri geçirmesi salim bir mantık ve akıldan nasibi olmamak mânasına gelmektedir.
Türkiye şiddet ve baskın politikalarına veda edeli tam çeyrek asır olmuştur. İttihat ve Terakkinin açtığı kötü askerî kıyam ve (Devamı Sa. 5 Sû. 5 do)
Dr. Lûtfi Kırdar, 939 senesi Aralık ayında lstanbulda vazife görmeğe geldiği gün, selefi Muhittin Üstündağ tarafından Hay-darpaşada istik bal edilirken. .
Manisa, 25 (Telefonla) - İstanbul Valili Dr. Lûtfi Kırdar’ın, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde Mıınisadan aday gösterileceğine dair tahminler, bugün tahakkuk etmiştir. Filhakika bugün toplanan Manisa seçim yoklama kurulunun, Dr. Lûtfi Kırdan ekseriyetle adaylığa seçtiği öğrenilmiştir. Ara seçim-lero diğer partiler iştirâk ctmiyccc-ğinden Dr. Lûtfi Kırdar kabul ği takdirde Manisadnn milletv ğine seçileceği şüphesiz gibidir, suretle, Dr. Lûtfi Kırdann İstanbul valiliğinden alınıp nhnmıyacnğı etrafındaki dedikodu ve tahminler do sona ermiş olacak, Kırdar, bu sur İstanbul valiliğinden uzaklaşmış ya uzaklaştırılmış bulur cak, bu tefsirlere bir d
(Devamı Sa.
Ingiliz Dış Bakanı bugün Vişinskiye cevap verecek
Londra 25 (B.B.C.) — Nevyork. ta toplantı halinde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yarın Mr. Bevin Rus Dışişleri Bakanı nın üç teklifine cevap verecektir.
Vlşlneklnln bu teklifleri şunlar -dır:
1 — Harp hazırlayan Amerika ve IngUterenln Genel Kurulca İt -ham edilmesi;
2 — Atom enerjisi ve silâhlan -nın kayıtsız ve şartsız kullanılma
(Devamı Sa. 8 8Ü ı 8 de)
D. P. Genel başkanı, dün Heybeliadada konu şutken.
Bayarın para mes’elesi
Atom infilâki hakkında
Mareşal T ita
Macaristan
Moskova da neşredilen tebliğ
Amerikan askeri erkânı toplantıya çağrıldı z—« —---A
n Londra, 25 (B.B.C.) — Bugün Moskova meydanlarında topla-jll
nan halk, hükümetin otom bombasına dair yayınladığı tebliği, ho- (i!
il parlörlerden dinlemiştir. Tebliğde, Rusyanın atom bombasını 1947.1(1
I] yılında bulduğu bildirilmiştir.
| Amerikan kurınny balkanları, perşembe günü yapacakları bir IS
II toplantıda atoma karsı Avrupa (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) (((
Tarsus yolcu gemisi dün sabah geldi
Gemi süvarisi Said Özege’nin deniz üzerindeki stop hâdisesi hakkında verdiği tafsilât
Istunbul - İzmir sür'at seferini yaparken makineleri »rızaya uğrs-TarsuB yolcu gemini diin sabah t 6 da limanımıza gelmiştir. Tsr-, Kabataş önlerinde demirledik-sonra umum müdür Cemil Par-gemiyo giderek izahat almıştır. Bugii
ycyo çekil
Diln kendisiyle k ımıta Turunsun ' , hftdino hakkında şunl (Devamı Sa. s Sü. ( de)
[SPORj Fenerbahçe Suriye ' TfiSzımını /-II
Yugoslavya
I
ve seçime dair fikirleri
Dün Heybelide konuşan, D. Parti Başkanı, Günaltay hükümetini, adliye teşkilâtını hırpalamak istemekle itham etti
D. Parti , seçim kanunu tasarısını inceleyen ilmi hey’ete, tenkidi ve tahlilî bir cevap verecek
Belgrad, 25 AA. (lps) — Maca-ristanın Belgrad büyük elçisine diin tevdi edilen notada Rajk dâvasında dinlenen strtnMarih rollerini iyi ez-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Demokrat Part i Heyboliada bucağının senelik kongresi dün saat 16 da Heybeliadadaki ocak lokalinde yapılmıştır. Kongrede; Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bsyar, genel idare kurulu üyelerinden Adnan Menderes, Fevzi Lûtfi Karaos-manoğlu, Kemâl özçoban, Celâl Ramazan oğlu, Kâmil Güder hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Yeni Sabah
Hac yolunda
Bir Amerikan gazetesi tarafından atom infilâkı dedikodularına ismi karıştırılan Albay Hartman
Alb. Hartman, yalanlıyor
Rıısyadaki atom infilâkını Trııman’a lıaber
verecek mevkide değilim
Ruayadokl atom İnfilakının Batı lılarca nasıl öğrenildiğine dair ileri sürülen mütalûa ve tahminler arasında bir tanesi, dünkü İstanbul gazetelerinden bazılarınca dikkate şayan görülmüş ve birinci sayfa -lorda resim ve başlıklarla tebarüz ettirilmişti.
Filhakika okuyuculanmızn da ha tırlayacaklan veçhile bu A.P. haberinde New-York Daly Newa ga zetesine atfen, atom infilâkım Tnı mana bildiren zatın Istanbuldakl Türk hava okulunda teknik müşavir Amerikan hava Albnyı George Hartman olduğu İddia olunuyordu. (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arkadaşımız Murad Sertoğlu’ mın Haç mektuplarını bir kaç giine kadar neşre başlıyoruz
takımını2-0 yendi
Ankarada
Bir Çek diplomatı. Tilrkiyeye iltica etmek istediğini bildirdi
Siyasî bir iltica
Londra, 25 (B.B.C.) — Ankıır dnki ÇoRoılovak sofnrofc oı biri, dün Tiirkiyo hükümeti derck, Türkiye
Ekrem Amaç, arkadaşları tara f ından samimiyet ve heyacanla tebrik ediliyor...
E. Amaç İstanbul adaylığına seçildi
16 Ekimde yapılacak olan ara seçimde Amaç, C. H. P. adına İstanbuldan namzet gösterilecek
Münhal bulunan iki İstanbul Milletvekilliği için 16 ekimde kt9 mî seçim yapılacağı malûmdur.
Muhalif partilerin seçime Igti-râk etmemesi İle şimdilik yegâne faaliyet C.H.P. nin kendi için de yaptığı çalışmalara inhisar etmektedir.
Bu cümleden olmak üzere seçim yoklama kurulu İstanbul C. H.P. teşkilâtının seçeceği nam-zeti tesbit etmek üzere dün sabah saat 10.30 da Parti merkez binasında bir toplantı yapmıştır.
Parti il başkanı Esat Duru-Boy seçimin talimatnameye göre gizli tutulması lâzım geldiğini
ve seçilecek adayın diğer illerden, tesbit edilecek namzetleri® (Devamı Sa. s Sü. « de)
Başbakan şehrimizde 1 Ekim İstanbul Sergisini aç. inak üzere davet edilen Başbakan Şemsettin Günaltay, bu sabah beraberinde Tekel Bakanı Fazıl Şe. raf ettin Bllrge olduğu halde An -karadan trenle şehrimize gelecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
(Devamı Sa. S Sü: 8 do)
Yine imar mes’elesi
ULUNAY
tefleri Kıbrıs’ta Lef koşa hava istasyonunda, Atsa Mr istirahat için, uçaktan iniyor Foto: (A.P.)
Hu yıl âlemi İslâm diirt iklim, dört köşesinden Cena-bı Hakkın Hac farizasını eda için Hicaz'a giden din kardeşlerimizin mecmuu 100 bine yakındır. Yalnız memleketimizden bu vazife! dinîyeyi eda için Hacca niyet etmiş Müslümanların sayısı 10 bini çoktan aşmıştır.
(Yeni Sabah), hu derece âlemşümul bir İslâmî veca ve istiğrak hareketinin bizzat içinde olmağı Müslüman okuyucularına karşı yapılması pek zarurî bir vazife ve hizmet saymıştır. Itu maksat ile, yazı ailesinden Murat Sertoğlu'nu Islâm âleminin mihrak ve kalbini ziyaret ve dinî vazifesini eda için Hicaza göndermiştir.
Yeni Sabah muharriri, hem mukaddes dinî vazifesini ifa edecek, bi izni Taalâ hac farizasını yerine getirecek, hem orada gördüklerini, duyduklarını hacca gidemiyen din kardeşlerimize bütün ihtişam ve ulviyeti, bütün kadiri yet ve merasimi ile bildirecektir.
Murat Sertoğlu'nun baştan başa dini vecd ve heyecanla meşbu bu nefis yazı serisini birkaç güne kadar muh terem ve uziz Müslüman okıtuueıılnrımıza sunacağız.
otmokân Zoynop Hanımefendinin Boyazıttn, sonoloreo Darülfünûn binası olarak momleko-tln İrfanına hlzmot eden konağı yandıktan sonra yorlno yapılan muhtoşom binalar, İhmal edllon İs-tnnbulun bu somtlnl birden deftlştl-rlyor. Yeni binaların yüzü suyu hürmetine o olvardakl harap âblde-lor do İhya odlllyor. Patrona Halil vak’asının tarihi dekoru olan Bo-yazıt hamamı tamir olunuyor; Veznecilerdeki Kuyucu Murat paşa medresesi de, o kadar güzol tamir odllmis kİ, pulat parmaklıkları pırıl pırıl parlıyor, eskisinden güzel olmuş. İşte İmar böylo olur. Binalar, âbideler birbirine bağlıdır. Bundan dolayı bu movzua dair yazdığımız yazılarda, İnşasına lüzum giirülon hostnhanelorln, moktep-lorln şohrln unutulmuş semtlerlno dağıtılmasını dalma İleri sürordlk. Mosolft Adliye Sarayı, bomboş bir saha olan Fatihte yapılsaydı dorhal o olvar şenlenir, kalabalıklaşır, ov-lorln ve dükkânların kıymetleri ar-
far, halk koslf mahallolerdon oralara doğru yayılırdı. Inıar plânı tatbik edilir de İstanbul limanı Marmaranın Rumeli kıyısına nakte-dllocok olursa tabiatıyla oraları bugünkü Karaköy ve EminBnü'nün ehemmiyetini alacaktır. Sonra Allah nasip edor do Garbın ekseri bol. delerinde şimendifer garlarının şehir dışında olması gibi, biz do Sirkeciyi şimendiferden vo dolavıslyle kömür tozundan, yağdan, kirden kurtarabilir vo Yedlkuleyl bir icrl-bot merkozl yapabilirsek, göbokll marul Ho heybetli hıyar yetiştirmekten başka bir Işo yaranııyan o saha derhal şenlenir, şeroflonlr, mamur vo âbâdan olur. Ona mukabil İstanbulun on güzol manzaralı somtlorlndon biri olan Slrkocl kiril otellerden, tükürüktü kahvolerdon halâs olur, tertemiz bir mahalle hallno gelir.
Bunlar zannolunduğu gibi ya-
pılmaz biror herifi himmeti doğll-
dlr. Buııun İçin bir Prost'dan
IDovamı Sa. 5 8Q. 8 d»)
Fenerbahçelilerle Bur iye takımının dünkü karsilaamns ından heyecanlı bir
/Yazısı: 5 İnci sayfada)
Pazartesi 26 EYLÜL Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adroslı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah Gdnde
1949 İSTANBUL Telefon t »703—28188 12 inci Yıl, No. 3793 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayın.: 10 Kuruş T/lMUO 'ÛZzMojl lakılm 6
İstanbul Valisi
t
Bevin
»■
nihayet değişiyor
Dr. Lûtfi Kırçlar? Manisalılarca ara seçime namzet gösterildi; valinin bııarzuyu red etmiyeceği anlaşılıyor
Lûtfi Kırdar, bugün, kararını ilân edecek
Herşey kanun Çerçevesi İçinde olmalı
Türkiyemizde demokratik gelişmeler devam edebilecekse bu, ancak bütün hareketlerimizin kanun çerçevesi içinde cereyan etmesine bağlıdır.
Kanun hükümlerine riayet hususunda önayak olmak vazifesi, tabiatiyle, hükümete ve iktidar partisine terettüp eder. İktidar ve çoğunluk partisi, şu veya bu vesile ile kanun hudutlarını aşar veyahut kanun hükümlerine uymakta taallül ederse başka partilere ve memlekete en fena bir Jrnek vermiş olur. Geçen 1946 Temmuz seçimlerinden yurdun gördüğü en büyük zarar, kanunun bizzat onu muhafazaya memur bazı vali, kaymakam ve jandarmalar tarafından ihlâl edilmesiydi.
Kanunun çiğnenmesi en büyük fenalık olduğu gibi, kanunun tatbikinde ayak sürtmeler, İşlerin sürüncemede kalması da iyi intibalar hırakmıyacak hallerdir. Maamafih hiç bir sebep ve bahane, bizi normal yollardan dışarı çıkmağa sevkedememelldir.
tznıirden bazı gazetelere akseden bir haber, bu bakımdan dikkati çekecek mahiyettedir. Hüviyeti tesbit edilmiş bir şahıs, duvarlara beyanname yapıştırarak Türkiyede de. tıpkı Suriyede son aylarda olduğu gibi, bir hükümet darbesi yapılmasını tavsiye etmekte, bir Hüsnü Zaim veya HunDavî teşebbüsü hayali peşinde koşmaktadır. Derhal tesbit etmek lâzımdır ki böyle bir düşünce Türk vatanına yapılacak en büyük bir İhanettir. Türkiye, milletlerarası itibara sahip bir devlet ve varlık olarak ayakta durmasını, büyük çapta bir ■ükûn ve istikrar ülkesi olmasına borçludur. Dış tehlikelerin vehamet ve ağırlığını hepimiz duymaktayız. Düşmanların, puro kurmuş beklemekte olduklarına şüphe yoktur. Her gün gelen haberler içinde, bizim uyanıklığımızı gevşetecek mahiyette hiç bir sızıntı yoktur. Bilâkis intiba* ve basiretimizin son haddine kadar gerilmesini istilzam eden şayialar birbirini kovalıyor. Bu şartlar altında herhangi bir Türkün, hattâ münferit ve tek de olsa, kafasından böyle kanunsuz hükümet darbeleri geçirmesi salim bir mantık ve akıldan nasibi olmamak mânasına gelmektedir.
Türkiye şiddet ve baskın politikalarına veda edeli tam çeyrek asır olmuştur. İttihat ve Terakkinin açtığı kötü askerî kıyam ve (Devamı Sa. 5 Sû. 5 do)
Dr. Lûtfi Kırdar, 939 senesi Aralık ayında lstanbulda vazife görmeğe geldiği gün, selefi Muhittin Üstündağ tarafından Hay-darpaşada istik bal edilirken. .
Manisa, 25 (Telefonla) - İstanbul Valili Dr. Lûtfi Kırdar’ın, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde Mıınisadan aday gösterileceğine dair tahminler, bugün tahakkuk etmiştir. Filhakika bugün toplanan Manisa seçim yoklama kurulunun, Dr. Lûtfi Kırdan ekseriyetle adaylığa seçtiği öğrenilmiştir. Ara seçim-lero diğer partiler iştirâk ctmiyccc-ğinden Dr. Lûtfi Kırdar kabul ği takdirde Manisadnn milletv ğine seçileceği şüphesiz gibidir, suretle, Dr. Lûtfi Kırdann İstanbul valiliğinden alınıp nhnmıyacnğı etrafındaki dedikodu ve tahminler do sona ermiş olacak, Kırdar, bu sur İstanbul valiliğinden uzaklaşmış ya uzaklaştırılmış bulur cak, bu tefsirlere bir d
(Devamı Sa.
Ingiliz Dış Bakanı bugün Vişinskiye cevap verecek
Londra 25 (B.B.C.) — Nevyork. ta toplantı halinde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yarın Mr. Bevin Rus Dışişleri Bakanı nın üç teklifine cevap verecektir.
Vlşlneklnln bu teklifleri şunlar -dır:
1 — Harp hazırlayan Amerika ve IngUterenln Genel Kurulca İt -ham edilmesi;
2 — Atom enerjisi ve silâhlan -nın kayıtsız ve şartsız kullanılma
(Devamı Sa. 8 8Ü ı 8 de)
D. P. Genel başkanı, dün Heybeliadada konu şutken.
Bayarın para mes’elesi
Atom infilâki hakkında
Mareşal T ita
Macaristan
Moskova da neşredilen tebliğ
Amerikan askeri erkânı toplantıya çağrıldı z—« —---A
n Londra, 25 (B.B.C.) — Bugün Moskova meydanlarında topla-jll
nan halk, hükümetin otom bombasına dair yayınladığı tebliği, ho- (i!
il parlörlerden dinlemiştir. Tebliğde, Rusyanın atom bombasını 1947.1(1
I] yılında bulduğu bildirilmiştir.
| Amerikan kurınny balkanları, perşembe günü yapacakları bir IS
II toplantıda atoma karsı Avrupa (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) (((
Tarsus yolcu gemisi dün sabah geldi
Gemi süvarisi Said Özege’nin deniz üzerindeki stop hâdisesi hakkında verdiği tafsilât
Istunbul - İzmir sür'at seferini yaparken makineleri »rızaya uğrs-TarsuB yolcu gemini diin sabah t 6 da limanımıza gelmiştir. Tsr-, Kabataş önlerinde demirledik-sonra umum müdür Cemil Par-gemiyo giderek izahat almıştır. Bugii
ycyo çekil
Diln kendisiyle k ımıta Turunsun ' , hftdino hakkında şunl (Devamı Sa. s Sü. ( de)
[SPORj Fenerbahçe Suriye ' TfiSzımını /-II
Yugoslavya
I
ve seçime dair fikirleri
Dün Heybelide konuşan, D. Parti Başkanı, Günaltay hükümetini, adliye teşkilâtını hırpalamak istemekle itham etti
D. Parti , seçim kanunu tasarısını inceleyen ilmi hey’ete, tenkidi ve tahlilî bir cevap verecek
Belgrad, 25 AA. (lps) — Maca-ristanın Belgrad büyük elçisine diin tevdi edilen notada Rajk dâvasında dinlenen strtnMarih rollerini iyi ez-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Demokrat Part i Heyboliada bucağının senelik kongresi dün saat 16 da Heybeliadadaki ocak lokalinde yapılmıştır. Kongrede; Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bsyar, genel idare kurulu üyelerinden Adnan Menderes, Fevzi Lûtfi Karaos-manoğlu, Kemâl özçoban, Celâl Ramazan oğlu, Kâmil Güder hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Yeni Sabah
Hac yolunda
Bir Amerikan gazetesi tarafından atom infilâkı dedikodularına ismi karıştırılan Albay Hartman
Alb. Hartman, yalanlıyor
Rıısyadaki atom infilâkını Trııman’a lıaber
verecek mevkide değilim
Ruayadokl atom İnfilakının Batı lılarca nasıl öğrenildiğine dair ileri sürülen mütalûa ve tahminler arasında bir tanesi, dünkü İstanbul gazetelerinden bazılarınca dikkate şayan görülmüş ve birinci sayfa -lorda resim ve başlıklarla tebarüz ettirilmişti.
Filhakika okuyuculanmızn da ha tırlayacaklan veçhile bu A.P. haberinde New-York Daly Newa ga zetesine atfen, atom infilâkım Tnı mana bildiren zatın Istanbuldakl Türk hava okulunda teknik müşavir Amerikan hava Albnyı George Hartman olduğu İddia olunuyordu. (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arkadaşımız Murad Sertoğlu’ mın Haç mektuplarını bir kaç giine kadar neşre başlıyoruz
takımını2-0 yendi
Ankarada
Bir Çek diplomatı. Tilrkiyeye iltica etmek istediğini bildirdi
Siyasî bir iltica
Londra, 25 (B.B.C.) — Ankıır dnki ÇoRoılovak sofnrofc oı biri, dün Tiirkiyo hükümeti derck, Türkiye
Ekrem Amaç, arkadaşları tara f ından samimiyet ve heyacanla tebrik ediliyor...
E. Amaç İstanbul adaylığına seçildi
16 Ekimde yapılacak olan ara seçimde Amaç, C. H. P. adına İstanbuldan namzet gösterilecek
Münhal bulunan iki İstanbul Milletvekilliği için 16 ekimde kt9 mî seçim yapılacağı malûmdur.
Muhalif partilerin seçime Igti-râk etmemesi İle şimdilik yegâne faaliyet C.H.P. nin kendi için de yaptığı çalışmalara inhisar etmektedir.
Bu cümleden olmak üzere seçim yoklama kurulu İstanbul C. H.P. teşkilâtının seçeceği nam-zeti tesbit etmek üzere dün sabah saat 10.30 da Parti merkez binasında bir toplantı yapmıştır.
Parti il başkanı Esat Duru-Boy seçimin talimatnameye göre gizli tutulması lâzım geldiğini
ve seçilecek adayın diğer illerden, tesbit edilecek namzetleri® (Devamı Sa. s Sü. « de)
Başbakan şehrimizde 1 Ekim İstanbul Sergisini aç. inak üzere davet edilen Başbakan Şemsettin Günaltay, bu sabah beraberinde Tekel Bakanı Fazıl Şe. raf ettin Bllrge olduğu halde An -karadan trenle şehrimize gelecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
(Devamı Sa. S Sü: 8 do)
Yine imar mes’elesi
ULUNAY
tefleri Kıbrıs’ta Lef koşa hava istasyonunda, Atsa Mr istirahat için, uçaktan iniyor Foto: (A.P.)
Hu yıl âlemi İslâm diirt iklim, dört köşesinden Cena-bı Hakkın Hac farizasını eda için Hicaz'a giden din kardeşlerimizin mecmuu 100 bine yakındır. Yalnız memleketimizden bu vazife! dinîyeyi eda için Hacca niyet etmiş Müslümanların sayısı 10 bini çoktan aşmıştır.
(Yeni Sabah), hu derece âlemşümul bir İslâmî veca ve istiğrak hareketinin bizzat içinde olmağı Müslüman okuyucularına karşı yapılması pek zarurî bir vazife ve hizmet saymıştır. Itu maksat ile, yazı ailesinden Murat Sertoğlu'nu Islâm âleminin mihrak ve kalbini ziyaret ve dinî vazifesini eda için Hicaza göndermiştir.
Yeni Sabah muharriri, hem mukaddes dinî vazifesini ifa edecek, bi izni Taalâ hac farizasını yerine getirecek, hem orada gördüklerini, duyduklarını hacca gidemiyen din kardeşlerimize bütün ihtişam ve ulviyeti, bütün kadiri yet ve merasimi ile bildirecektir.
Murat Sertoğlu'nun baştan başa dini vecd ve heyecanla meşbu bu nefis yazı serisini birkaç güne kadar muh terem ve uziz Müslüman okıtuueıılnrımıza sunacağız.
otmokân Zoynop Hanımefendinin Boyazıttn, sonoloreo Darülfünûn binası olarak momleko-tln İrfanına hlzmot eden konağı yandıktan sonra yorlno yapılan muhtoşom binalar, İhmal edllon İs-tnnbulun bu somtlnl birden deftlştl-rlyor. Yeni binaların yüzü suyu hürmetine o olvardakl harap âblde-lor do İhya odlllyor. Patrona Halil vak’asının tarihi dekoru olan Bo-yazıt hamamı tamir olunuyor; Veznecilerdeki Kuyucu Murat paşa medresesi de, o kadar güzol tamir odllmis kİ, pulat parmaklıkları pırıl pırıl parlıyor, eskisinden güzel olmuş. İşte İmar böylo olur. Binalar, âbideler birbirine bağlıdır. Bundan dolayı bu movzua dair yazdığımız yazılarda, İnşasına lüzum giirülon hostnhanelorln, moktep-lorln şohrln unutulmuş semtlerlno dağıtılmasını dalma İleri sürordlk. Mosolft Adliye Sarayı, bomboş bir saha olan Fatihte yapılsaydı dorhal o olvar şenlenir, kalabalıklaşır, ov-lorln ve dükkânların kıymetleri ar-
far, halk koslf mahallolerdon oralara doğru yayılırdı. Inıar plânı tatbik edilir de İstanbul limanı Marmaranın Rumeli kıyısına nakte-dllocok olursa tabiatıyla oraları bugünkü Karaköy ve EminBnü'nün ehemmiyetini alacaktır. Sonra Allah nasip edor do Garbın ekseri bol. delerinde şimendifer garlarının şehir dışında olması gibi, biz do Sirkeciyi şimendiferden vo dolavıslyle kömür tozundan, yağdan, kirden kurtarabilir vo Yedlkuleyl bir icrl-bot merkozl yapabilirsek, göbokll marul Ho heybetli hıyar yetiştirmekten başka bir Işo yaranııyan o saha derhal şenlenir, şeroflonlr, mamur vo âbâdan olur. Ona mukabil İstanbulun on güzol manzaralı somtlorlndon biri olan Slrkocl kiril otellerden, tükürüktü kahvolerdon halâs olur, tertemiz bir mahalle hallno gelir.
Bunlar zannolunduğu gibi ya-
pılmaz biror herifi himmeti doğll-
dlr. Buııun İçin bir Prost'dan
IDovamı Sa. 5 8Q. 8 d»)
Fenerbahçelilerle Bur iye takımının dünkü karsilaamns ından heyecanlı bir
/Yazısı: 5 İnci sayfada)
Pazartesi 26 EYLÜL Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adroslı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah Gdnde
1949 İSTANBUL Telefon t »703—28188 12 inci Yıl, No. 3793 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayın.: 10 Kuruş T/lMUO 'ÛZzMojl lakılm 6
İstanbul Valisi
t
Bevin
»■
nihayet değişiyor
Dr. Lûtfi Kırçlar? Manisalılarca ara seçime namzet gösterildi; valinin bııarzuyu red etmiyeceği anlaşılıyor
Lûtfi Kırdar, bugün, kararını ilân edecek
Herşey kanun Çerçevesi İçinde olmalı
Türkiyemizde demokratik gelişmeler devam edebilecekse bu, ancak bütün hareketlerimizin kanun çerçevesi içinde cereyan etmesine bağlıdır.
Kanun hükümlerine riayet hususunda önayak olmak vazifesi, tabiatiyle, hükümete ve iktidar partisine terettüp eder. İktidar ve çoğunluk partisi, şu veya bu vesile ile kanun hudutlarını aşar veyahut kanun hükümlerine uymakta taallül ederse başka partilere ve memlekete en fena bir Jrnek vermiş olur. Geçen 1946 Temmuz seçimlerinden yurdun gördüğü en büyük zarar, kanunun bizzat onu muhafazaya memur bazı vali, kaymakam ve jandarmalar tarafından ihlâl edilmesiydi.
Kanunun çiğnenmesi en büyük fenalık olduğu gibi, kanunun tatbikinde ayak sürtmeler, İşlerin sürüncemede kalması da iyi intibalar hırakmıyacak hallerdir. Maamafih hiç bir sebep ve bahane, bizi normal yollardan dışarı çıkmağa sevkedememelldir.
tznıirden bazı gazetelere akseden bir haber, bu bakımdan dikkati çekecek mahiyettedir. Hüviyeti tesbit edilmiş bir şahıs, duvarlara beyanname yapıştırarak Türkiyede de. tıpkı Suriyede son aylarda olduğu gibi, bir hükümet darbesi yapılmasını tavsiye etmekte, bir Hüsnü Zaim veya HunDavî teşebbüsü hayali peşinde koşmaktadır. Derhal tesbit etmek lâzımdır ki böyle bir düşünce Türk vatanına yapılacak en büyük bir İhanettir. Türkiye, milletlerarası itibara sahip bir devlet ve varlık olarak ayakta durmasını, büyük çapta bir ■ükûn ve istikrar ülkesi olmasına borçludur. Dış tehlikelerin vehamet ve ağırlığını hepimiz duymaktayız. Düşmanların, puro kurmuş beklemekte olduklarına şüphe yoktur. Her gün gelen haberler içinde, bizim uyanıklığımızı gevşetecek mahiyette hiç bir sızıntı yoktur. Bilâkis intiba* ve basiretimizin son haddine kadar gerilmesini istilzam eden şayialar birbirini kovalıyor. Bu şartlar altında herhangi bir Türkün, hattâ münferit ve tek de olsa, kafasından böyle kanunsuz hükümet darbeleri geçirmesi salim bir mantık ve akıldan nasibi olmamak mânasına gelmektedir.
Türkiye şiddet ve baskın politikalarına veda edeli tam çeyrek asır olmuştur. İttihat ve Terakkinin açtığı kötü askerî kıyam ve (Devamı Sa. 5 Sû. 5 do)
Dr. Lûtfi Kırdar, 939 senesi Aralık ayında lstanbulda vazife görmeğe geldiği gün, selefi Muhittin Üstündağ tarafından Hay-darpaşada istik bal edilirken. .
Manisa, 25 (Telefonla) - İstanbul Valili Dr. Lûtfi Kırdar’ın, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde Mıınisadan aday gösterileceğine dair tahminler, bugün tahakkuk etmiştir. Filhakika bugün toplanan Manisa seçim yoklama kurulunun, Dr. Lûtfi Kırdan ekseriyetle adaylığa seçtiği öğrenilmiştir. Ara seçim-lero diğer partiler iştirâk ctmiyccc-ğinden Dr. Lûtfi Kırdar kabul ği takdirde Manisadnn milletv ğine seçileceği şüphesiz gibidir, suretle, Dr. Lûtfi Kırdann İstanbul valiliğinden alınıp nhnmıyacnğı etrafındaki dedikodu ve tahminler do sona ermiş olacak, Kırdar, bu sur İstanbul valiliğinden uzaklaşmış ya uzaklaştırılmış bulur cak, bu tefsirlere bir d
(Devamı Sa.
Ingiliz Dış Bakanı bugün Vişinskiye cevap verecek
Londra 25 (B.B.C.) — Nevyork. ta toplantı halinde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yarın Mr. Bevin Rus Dışişleri Bakanı nın üç teklifine cevap verecektir.
Vlşlneklnln bu teklifleri şunlar -dır:
1 — Harp hazırlayan Amerika ve IngUterenln Genel Kurulca İt -ham edilmesi;
2 — Atom enerjisi ve silâhlan -nın kayıtsız ve şartsız kullanılma
(Devamı Sa. 8 8Ü ı 8 de)
D. P. Genel başkanı, dün Heybeliadada konu şutken.
Bayarın para mes’elesi
Atom infilâki hakkında
Mareşal T ita
Macaristan
Moskova da neşredilen tebliğ
Amerikan askeri erkânı toplantıya çağrıldı z—« —---A
n Londra, 25 (B.B.C.) — Bugün Moskova meydanlarında topla-jll
nan halk, hükümetin otom bombasına dair yayınladığı tebliği, ho- (i!
il parlörlerden dinlemiştir. Tebliğde, Rusyanın atom bombasını 1947.1(1
I] yılında bulduğu bildirilmiştir.
| Amerikan kurınny balkanları, perşembe günü yapacakları bir IS
II toplantıda atoma karsı Avrupa (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) (((
Tarsus yolcu gemisi dün sabah geldi
Gemi süvarisi Said Özege’nin deniz üzerindeki stop hâdisesi hakkında verdiği tafsilât
Istunbul - İzmir sür'at seferini yaparken makineleri »rızaya uğrs-TarsuB yolcu gemini diin sabah t 6 da limanımıza gelmiştir. Tsr-, Kabataş önlerinde demirledik-sonra umum müdür Cemil Par-gemiyo giderek izahat almıştır. Bugii
ycyo çekil
Diln kendisiyle k ımıta Turunsun ' , hftdino hakkında şunl (Devamı Sa. s Sü. ( de)
[SPORj Fenerbahçe Suriye ' TfiSzımını /-II
Yugoslavya
I
ve seçime dair fikirleri
Dün Heybelide konuşan, D. Parti Başkanı, Günaltay hükümetini, adliye teşkilâtını hırpalamak istemekle itham etti
D. Parti , seçim kanunu tasarısını inceleyen ilmi hey’ete, tenkidi ve tahlilî bir cevap verecek
Belgrad, 25 AA. (lps) — Maca-ristanın Belgrad büyük elçisine diin tevdi edilen notada Rajk dâvasında dinlenen strtnMarih rollerini iyi ez-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Demokrat Part i Heyboliada bucağının senelik kongresi dün saat 16 da Heybeliadadaki ocak lokalinde yapılmıştır. Kongrede; Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bsyar, genel idare kurulu üyelerinden Adnan Menderes, Fevzi Lûtfi Karaos-manoğlu, Kemâl özçoban, Celâl Ramazan oğlu, Kâmil Güder hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Yeni Sabah
Hac yolunda
Bir Amerikan gazetesi tarafından atom infilâkı dedikodularına ismi karıştırılan Albay Hartman
Alb. Hartman, yalanlıyor
Rıısyadaki atom infilâkını Trııman’a lıaber
verecek mevkide değilim
Ruayadokl atom İnfilakının Batı lılarca nasıl öğrenildiğine dair ileri sürülen mütalûa ve tahminler arasında bir tanesi, dünkü İstanbul gazetelerinden bazılarınca dikkate şayan görülmüş ve birinci sayfa -lorda resim ve başlıklarla tebarüz ettirilmişti.
Filhakika okuyuculanmızn da ha tırlayacaklan veçhile bu A.P. haberinde New-York Daly Newa ga zetesine atfen, atom infilâkım Tnı mana bildiren zatın Istanbuldakl Türk hava okulunda teknik müşavir Amerikan hava Albnyı George Hartman olduğu İddia olunuyordu. (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arkadaşımız Murad Sertoğlu’ mın Haç mektuplarını bir kaç giine kadar neşre başlıyoruz
takımını2-0 yendi
Ankarada
Bir Çek diplomatı. Tilrkiyeye iltica etmek istediğini bildirdi
Siyasî bir iltica
Londra, 25 (B.B.C.) — Ankıır dnki ÇoRoılovak sofnrofc oı biri, dün Tiirkiyo hükümeti derck, Türkiye
Ekrem Amaç, arkadaşları tara f ından samimiyet ve heyacanla tebrik ediliyor...
E. Amaç İstanbul adaylığına seçildi
16 Ekimde yapılacak olan ara seçimde Amaç, C. H. P. adına İstanbuldan namzet gösterilecek
Münhal bulunan iki İstanbul Milletvekilliği için 16 ekimde kt9 mî seçim yapılacağı malûmdur.
Muhalif partilerin seçime Igti-râk etmemesi İle şimdilik yegâne faaliyet C.H.P. nin kendi için de yaptığı çalışmalara inhisar etmektedir.
Bu cümleden olmak üzere seçim yoklama kurulu İstanbul C. H.P. teşkilâtının seçeceği nam-zeti tesbit etmek üzere dün sabah saat 10.30 da Parti merkez binasında bir toplantı yapmıştır.
Parti il başkanı Esat Duru-Boy seçimin talimatnameye göre gizli tutulması lâzım geldiğini
ve seçilecek adayın diğer illerden, tesbit edilecek namzetleri® (Devamı Sa. s Sü. « de)
Başbakan şehrimizde 1 Ekim İstanbul Sergisini aç. inak üzere davet edilen Başbakan Şemsettin Günaltay, bu sabah beraberinde Tekel Bakanı Fazıl Şe. raf ettin Bllrge olduğu halde An -karadan trenle şehrimize gelecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
(Devamı Sa. S Sü: 8 do)
Yine imar mes’elesi
ULUNAY
tefleri Kıbrıs’ta Lef koşa hava istasyonunda, Atsa Mr istirahat için, uçaktan iniyor Foto: (A.P.)
Hu yıl âlemi İslâm diirt iklim, dört köşesinden Cena-bı Hakkın Hac farizasını eda için Hicaz'a giden din kardeşlerimizin mecmuu 100 bine yakındır. Yalnız memleketimizden bu vazife! dinîyeyi eda için Hacca niyet etmiş Müslümanların sayısı 10 bini çoktan aşmıştır.
(Yeni Sabah), hu derece âlemşümul bir İslâmî veca ve istiğrak hareketinin bizzat içinde olmağı Müslüman okuyucularına karşı yapılması pek zarurî bir vazife ve hizmet saymıştır. Itu maksat ile, yazı ailesinden Murat Sertoğlu'nu Islâm âleminin mihrak ve kalbini ziyaret ve dinî vazifesini eda için Hicaza göndermiştir.
Yeni Sabah muharriri, hem mukaddes dinî vazifesini ifa edecek, bi izni Taalâ hac farizasını yerine getirecek, hem orada gördüklerini, duyduklarını hacca gidemiyen din kardeşlerimize bütün ihtişam ve ulviyeti, bütün kadiri yet ve merasimi ile bildirecektir.
Murat Sertoğlu'nun baştan başa dini vecd ve heyecanla meşbu bu nefis yazı serisini birkaç güne kadar muh terem ve uziz Müslüman okıtuueıılnrımıza sunacağız.
otmokân Zoynop Hanımefendinin Boyazıttn, sonoloreo Darülfünûn binası olarak momleko-tln İrfanına hlzmot eden konağı yandıktan sonra yorlno yapılan muhtoşom binalar, İhmal edllon İs-tnnbulun bu somtlnl birden deftlştl-rlyor. Yeni binaların yüzü suyu hürmetine o olvardakl harap âblde-lor do İhya odlllyor. Patrona Halil vak’asının tarihi dekoru olan Bo-yazıt hamamı tamir olunuyor; Veznecilerdeki Kuyucu Murat paşa medresesi de, o kadar güzol tamir odllmis kİ, pulat parmaklıkları pırıl pırıl parlıyor, eskisinden güzel olmuş. İşte İmar böylo olur. Binalar, âbideler birbirine bağlıdır. Bundan dolayı bu movzua dair yazdığımız yazılarda, İnşasına lüzum giirülon hostnhanelorln, moktep-lorln şohrln unutulmuş semtlerlno dağıtılmasını dalma İleri sürordlk. Mosolft Adliye Sarayı, bomboş bir saha olan Fatihte yapılsaydı dorhal o olvar şenlenir, kalabalıklaşır, ov-lorln ve dükkânların kıymetleri ar-
far, halk koslf mahallolerdon oralara doğru yayılırdı. Inıar plânı tatbik edilir de İstanbul limanı Marmaranın Rumeli kıyısına nakte-dllocok olursa tabiatıyla oraları bugünkü Karaköy ve EminBnü'nün ehemmiyetini alacaktır. Sonra Allah nasip edor do Garbın ekseri bol. delerinde şimendifer garlarının şehir dışında olması gibi, biz do Sirkeciyi şimendiferden vo dolavıslyle kömür tozundan, yağdan, kirden kurtarabilir vo Yedlkuleyl bir icrl-bot merkozl yapabilirsek, göbokll marul Ho heybetli hıyar yetiştirmekten başka bir Işo yaranııyan o saha derhal şenlenir, şeroflonlr, mamur vo âbâdan olur. Ona mukabil İstanbulun on güzol manzaralı somtlorlndon biri olan Slrkocl kiril otellerden, tükürüktü kahvolerdon halâs olur, tertemiz bir mahalle hallno gelir.
Bunlar zannolunduğu gibi ya-
pılmaz biror herifi himmeti doğll-
dlr. Buııun İçin bir Prost'dan
IDovamı Sa. 5 8Q. 8 d»)
Fenerbahçelilerle Bur iye takımının dünkü karsilaamns ından heyecanlı bir
/Yazısı: 5 İnci sayfada)
Pazartesi 26 EYLÜL Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adroslı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah Gdnde
1949 İSTANBUL Telefon t »703—28188 12 inci Yıl, No. 3793 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayın.: 10 Kuruş T/lMUO 'ÛZzMojl lakılm 6
İstanbul Valisi
t
Bevin
»■
nihayet değişiyor
Dr. Lûtfi Kırçlar? Manisalılarca ara seçime namzet gösterildi; valinin bııarzuyu red etmiyeceği anlaşılıyor
Lûtfi Kırdar, bugün, kararını ilân edecek
Herşey kanun Çerçevesi İçinde olmalı
Türkiyemizde demokratik gelişmeler devam edebilecekse bu, ancak bütün hareketlerimizin kanun çerçevesi içinde cereyan etmesine bağlıdır.
Kanun hükümlerine riayet hususunda önayak olmak vazifesi, tabiatiyle, hükümete ve iktidar partisine terettüp eder. İktidar ve çoğunluk partisi, şu veya bu vesile ile kanun hudutlarını aşar veyahut kanun hükümlerine uymakta taallül ederse başka partilere ve memlekete en fena bir Jrnek vermiş olur. Geçen 1946 Temmuz seçimlerinden yurdun gördüğü en büyük zarar, kanunun bizzat onu muhafazaya memur bazı vali, kaymakam ve jandarmalar tarafından ihlâl edilmesiydi.
Kanunun çiğnenmesi en büyük fenalık olduğu gibi, kanunun tatbikinde ayak sürtmeler, İşlerin sürüncemede kalması da iyi intibalar hırakmıyacak hallerdir. Maamafih hiç bir sebep ve bahane, bizi normal yollardan dışarı çıkmağa sevkedememelldir.
tznıirden bazı gazetelere akseden bir haber, bu bakımdan dikkati çekecek mahiyettedir. Hüviyeti tesbit edilmiş bir şahıs, duvarlara beyanname yapıştırarak Türkiyede de. tıpkı Suriyede son aylarda olduğu gibi, bir hükümet darbesi yapılmasını tavsiye etmekte, bir Hüsnü Zaim veya HunDavî teşebbüsü hayali peşinde koşmaktadır. Derhal tesbit etmek lâzımdır ki böyle bir düşünce Türk vatanına yapılacak en büyük bir İhanettir. Türkiye, milletlerarası itibara sahip bir devlet ve varlık olarak ayakta durmasını, büyük çapta bir ■ükûn ve istikrar ülkesi olmasına borçludur. Dış tehlikelerin vehamet ve ağırlığını hepimiz duymaktayız. Düşmanların, puro kurmuş beklemekte olduklarına şüphe yoktur. Her gün gelen haberler içinde, bizim uyanıklığımızı gevşetecek mahiyette hiç bir sızıntı yoktur. Bilâkis intiba* ve basiretimizin son haddine kadar gerilmesini istilzam eden şayialar birbirini kovalıyor. Bu şartlar altında herhangi bir Türkün, hattâ münferit ve tek de olsa, kafasından böyle kanunsuz hükümet darbeleri geçirmesi salim bir mantık ve akıldan nasibi olmamak mânasına gelmektedir.
Türkiye şiddet ve baskın politikalarına veda edeli tam çeyrek asır olmuştur. İttihat ve Terakkinin açtığı kötü askerî kıyam ve (Devamı Sa. 5 Sû. 5 do)
Dr. Lûtfi Kırdar, 939 senesi Aralık ayında lstanbulda vazife görmeğe geldiği gün, selefi Muhittin Üstündağ tarafından Hay-darpaşada istik bal edilirken. .
Manisa, 25 (Telefonla) - İstanbul Valili Dr. Lûtfi Kırdar’ın, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde Mıınisadan aday gösterileceğine dair tahminler, bugün tahakkuk etmiştir. Filhakika bugün toplanan Manisa seçim yoklama kurulunun, Dr. Lûtfi Kırdan ekseriyetle adaylığa seçtiği öğrenilmiştir. Ara seçim-lero diğer partiler iştirâk ctmiyccc-ğinden Dr. Lûtfi Kırdar kabul ği takdirde Manisadnn milletv ğine seçileceği şüphesiz gibidir, suretle, Dr. Lûtfi Kırdann İstanbul valiliğinden alınıp nhnmıyacnğı etrafındaki dedikodu ve tahminler do sona ermiş olacak, Kırdar, bu sur İstanbul valiliğinden uzaklaşmış ya uzaklaştırılmış bulur cak, bu tefsirlere bir d
(Devamı Sa.
Ingiliz Dış Bakanı bugün Vişinskiye cevap verecek
Londra 25 (B.B.C.) — Nevyork. ta toplantı halinde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yarın Mr. Bevin Rus Dışişleri Bakanı nın üç teklifine cevap verecektir.
Vlşlneklnln bu teklifleri şunlar -dır:
1 — Harp hazırlayan Amerika ve IngUterenln Genel Kurulca İt -ham edilmesi;
2 — Atom enerjisi ve silâhlan -nın kayıtsız ve şartsız kullanılma
(Devamı Sa. 8 8Ü ı 8 de)
D. P. Genel başkanı, dün Heybeliadada konu şutken.
Bayarın para mes’elesi
Atom infilâki hakkında
Mareşal T ita
Macaristan
Moskova da neşredilen tebliğ
Amerikan askeri erkânı toplantıya çağrıldı z—« —---A
n Londra, 25 (B.B.C.) — Bugün Moskova meydanlarında topla-jll
nan halk, hükümetin otom bombasına dair yayınladığı tebliği, ho- (i!
il parlörlerden dinlemiştir. Tebliğde, Rusyanın atom bombasını 1947.1(1
I] yılında bulduğu bildirilmiştir.
| Amerikan kurınny balkanları, perşembe günü yapacakları bir IS
II toplantıda atoma karsı Avrupa (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) (((
Tarsus yolcu gemisi dün sabah geldi
Gemi süvarisi Said Özege’nin deniz üzerindeki stop hâdisesi hakkında verdiği tafsilât
Istunbul - İzmir sür'at seferini yaparken makineleri »rızaya uğrs-TarsuB yolcu gemini diin sabah t 6 da limanımıza gelmiştir. Tsr-, Kabataş önlerinde demirledik-sonra umum müdür Cemil Par-gemiyo giderek izahat almıştır. Bugii
ycyo çekil
Diln kendisiyle k ımıta Turunsun ' , hftdino hakkında şunl (Devamı Sa. s Sü. ( de)
[SPORj Fenerbahçe Suriye ' TfiSzımını /-II
Yugoslavya
I
ve seçime dair fikirleri
Dün Heybelide konuşan, D. Parti Başkanı, Günaltay hükümetini, adliye teşkilâtını hırpalamak istemekle itham etti
D. Parti , seçim kanunu tasarısını inceleyen ilmi hey’ete, tenkidi ve tahlilî bir cevap verecek
Belgrad, 25 AA. (lps) — Maca-ristanın Belgrad büyük elçisine diin tevdi edilen notada Rajk dâvasında dinlenen strtnMarih rollerini iyi ez-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Demokrat Part i Heyboliada bucağının senelik kongresi dün saat 16 da Heybeliadadaki ocak lokalinde yapılmıştır. Kongrede; Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bsyar, genel idare kurulu üyelerinden Adnan Menderes, Fevzi Lûtfi Karaos-manoğlu, Kemâl özçoban, Celâl Ramazan oğlu, Kâmil Güder hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Yeni Sabah
Hac yolunda
Bir Amerikan gazetesi tarafından atom infilâkı dedikodularına ismi karıştırılan Albay Hartman
Alb. Hartman, yalanlıyor
Rıısyadaki atom infilâkını Trııman’a lıaber
verecek mevkide değilim
Ruayadokl atom İnfilakının Batı lılarca nasıl öğrenildiğine dair ileri sürülen mütalûa ve tahminler arasında bir tanesi, dünkü İstanbul gazetelerinden bazılarınca dikkate şayan görülmüş ve birinci sayfa -lorda resim ve başlıklarla tebarüz ettirilmişti.
Filhakika okuyuculanmızn da ha tırlayacaklan veçhile bu A.P. haberinde New-York Daly Newa ga zetesine atfen, atom infilâkım Tnı mana bildiren zatın Istanbuldakl Türk hava okulunda teknik müşavir Amerikan hava Albnyı George Hartman olduğu İddia olunuyordu. (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arkadaşımız Murad Sertoğlu’ mın Haç mektuplarını bir kaç giine kadar neşre başlıyoruz
takımını2-0 yendi
Ankarada
Bir Çek diplomatı. Tilrkiyeye iltica etmek istediğini bildirdi
Siyasî bir iltica
Londra, 25 (B.B.C.) — Ankıır dnki ÇoRoılovak sofnrofc oı biri, dün Tiirkiyo hükümeti derck, Türkiye
Ekrem Amaç, arkadaşları tara f ından samimiyet ve heyacanla tebrik ediliyor...
E. Amaç İstanbul adaylığına seçildi
16 Ekimde yapılacak olan ara seçimde Amaç, C. H. P. adına İstanbuldan namzet gösterilecek
Münhal bulunan iki İstanbul Milletvekilliği için 16 ekimde kt9 mî seçim yapılacağı malûmdur.
Muhalif partilerin seçime Igti-râk etmemesi İle şimdilik yegâne faaliyet C.H.P. nin kendi için de yaptığı çalışmalara inhisar etmektedir.
Bu cümleden olmak üzere seçim yoklama kurulu İstanbul C. H.P. teşkilâtının seçeceği nam-zeti tesbit etmek üzere dün sabah saat 10.30 da Parti merkez binasında bir toplantı yapmıştır.
Parti il başkanı Esat Duru-Boy seçimin talimatnameye göre gizli tutulması lâzım geldiğini
ve seçilecek adayın diğer illerden, tesbit edilecek namzetleri® (Devamı Sa. s Sü. « de)
Başbakan şehrimizde 1 Ekim İstanbul Sergisini aç. inak üzere davet edilen Başbakan Şemsettin Günaltay, bu sabah beraberinde Tekel Bakanı Fazıl Şe. raf ettin Bllrge olduğu halde An -karadan trenle şehrimize gelecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
(Devamı Sa. S Sü: 8 do)
Yine imar mes’elesi
ULUNAY
tefleri Kıbrıs’ta Lef koşa hava istasyonunda, Atsa Mr istirahat için, uçaktan iniyor Foto: (A.P.)
Hu yıl âlemi İslâm diirt iklim, dört köşesinden Cena-bı Hakkın Hac farizasını eda için Hicaz'a giden din kardeşlerimizin mecmuu 100 bine yakındır. Yalnız memleketimizden bu vazife! dinîyeyi eda için Hacca niyet etmiş Müslümanların sayısı 10 bini çoktan aşmıştır.
(Yeni Sabah), hu derece âlemşümul bir İslâmî veca ve istiğrak hareketinin bizzat içinde olmağı Müslüman okuyucularına karşı yapılması pek zarurî bir vazife ve hizmet saymıştır. Itu maksat ile, yazı ailesinden Murat Sertoğlu'nu Islâm âleminin mihrak ve kalbini ziyaret ve dinî vazifesini eda için Hicaza göndermiştir.
Yeni Sabah muharriri, hem mukaddes dinî vazifesini ifa edecek, bi izni Taalâ hac farizasını yerine getirecek, hem orada gördüklerini, duyduklarını hacca gidemiyen din kardeşlerimize bütün ihtişam ve ulviyeti, bütün kadiri yet ve merasimi ile bildirecektir.
Murat Sertoğlu'nun baştan başa dini vecd ve heyecanla meşbu bu nefis yazı serisini birkaç güne kadar muh terem ve uziz Müslüman okıtuueıılnrımıza sunacağız.
otmokân Zoynop Hanımefendinin Boyazıttn, sonoloreo Darülfünûn binası olarak momleko-tln İrfanına hlzmot eden konağı yandıktan sonra yorlno yapılan muhtoşom binalar, İhmal edllon İs-tnnbulun bu somtlnl birden deftlştl-rlyor. Yeni binaların yüzü suyu hürmetine o olvardakl harap âblde-lor do İhya odlllyor. Patrona Halil vak’asının tarihi dekoru olan Bo-yazıt hamamı tamir olunuyor; Veznecilerdeki Kuyucu Murat paşa medresesi de, o kadar güzol tamir odllmis kİ, pulat parmaklıkları pırıl pırıl parlıyor, eskisinden güzel olmuş. İşte İmar böylo olur. Binalar, âbideler birbirine bağlıdır. Bundan dolayı bu movzua dair yazdığımız yazılarda, İnşasına lüzum giirülon hostnhanelorln, moktep-lorln şohrln unutulmuş semtlerlno dağıtılmasını dalma İleri sürordlk. Mosolft Adliye Sarayı, bomboş bir saha olan Fatihte yapılsaydı dorhal o olvar şenlenir, kalabalıklaşır, ov-lorln ve dükkânların kıymetleri ar-
far, halk koslf mahallolerdon oralara doğru yayılırdı. Inıar plânı tatbik edilir de İstanbul limanı Marmaranın Rumeli kıyısına nakte-dllocok olursa tabiatıyla oraları bugünkü Karaköy ve EminBnü'nün ehemmiyetini alacaktır. Sonra Allah nasip edor do Garbın ekseri bol. delerinde şimendifer garlarının şehir dışında olması gibi, biz do Sirkeciyi şimendiferden vo dolavıslyle kömür tozundan, yağdan, kirden kurtarabilir vo Yedlkuleyl bir icrl-bot merkozl yapabilirsek, göbokll marul Ho heybetli hıyar yetiştirmekten başka bir Işo yaranııyan o saha derhal şenlenir, şeroflonlr, mamur vo âbâdan olur. Ona mukabil İstanbulun on güzol manzaralı somtlorlndon biri olan Slrkocl kiril otellerden, tükürüktü kahvolerdon halâs olur, tertemiz bir mahalle hallno gelir.
Bunlar zannolunduğu gibi ya-
pılmaz biror herifi himmeti doğll-
dlr. Buııun İçin bir Prost'dan
IDovamı Sa. 5 8Q. 8 d»)
Fenerbahçelilerle Bur iye takımının dünkü karsilaamns ından heyecanlı bir
/Yazısı: 5 İnci sayfada)
Pazartesi 26 EYLÜL Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adroslı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah Gdnde
1949 İSTANBUL Telefon t »703—28188 12 inci Yıl, No. 3793 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayın.: 10 Kuruş T/lMUO 'ÛZzMojl lakılm 6
İstanbul Valisi
t
Bevin
»■
nihayet değişiyor
Dr. Lûtfi Kırçlar? Manisalılarca ara seçime namzet gösterildi; valinin bııarzuyu red etmiyeceği anlaşılıyor
Lûtfi Kırdar, bugün, kararını ilân edecek
Herşey kanun Çerçevesi İçinde olmalı
Türkiyemizde demokratik gelişmeler devam edebilecekse bu, ancak bütün hareketlerimizin kanun çerçevesi içinde cereyan etmesine bağlıdır.
Kanun hükümlerine riayet hususunda önayak olmak vazifesi, tabiatiyle, hükümete ve iktidar partisine terettüp eder. İktidar ve çoğunluk partisi, şu veya bu vesile ile kanun hudutlarını aşar veyahut kanun hükümlerine uymakta taallül ederse başka partilere ve memlekete en fena bir Jrnek vermiş olur. Geçen 1946 Temmuz seçimlerinden yurdun gördüğü en büyük zarar, kanunun bizzat onu muhafazaya memur bazı vali, kaymakam ve jandarmalar tarafından ihlâl edilmesiydi.
Kanunun çiğnenmesi en büyük fenalık olduğu gibi, kanunun tatbikinde ayak sürtmeler, İşlerin sürüncemede kalması da iyi intibalar hırakmıyacak hallerdir. Maamafih hiç bir sebep ve bahane, bizi normal yollardan dışarı çıkmağa sevkedememelldir.
tznıirden bazı gazetelere akseden bir haber, bu bakımdan dikkati çekecek mahiyettedir. Hüviyeti tesbit edilmiş bir şahıs, duvarlara beyanname yapıştırarak Türkiyede de. tıpkı Suriyede son aylarda olduğu gibi, bir hükümet darbesi yapılmasını tavsiye etmekte, bir Hüsnü Zaim veya HunDavî teşebbüsü hayali peşinde koşmaktadır. Derhal tesbit etmek lâzımdır ki böyle bir düşünce Türk vatanına yapılacak en büyük bir İhanettir. Türkiye, milletlerarası itibara sahip bir devlet ve varlık olarak ayakta durmasını, büyük çapta bir ■ükûn ve istikrar ülkesi olmasına borçludur. Dış tehlikelerin vehamet ve ağırlığını hepimiz duymaktayız. Düşmanların, puro kurmuş beklemekte olduklarına şüphe yoktur. Her gün gelen haberler içinde, bizim uyanıklığımızı gevşetecek mahiyette hiç bir sızıntı yoktur. Bilâkis intiba* ve basiretimizin son haddine kadar gerilmesini istilzam eden şayialar birbirini kovalıyor. Bu şartlar altında herhangi bir Türkün, hattâ münferit ve tek de olsa, kafasından böyle kanunsuz hükümet darbeleri geçirmesi salim bir mantık ve akıldan nasibi olmamak mânasına gelmektedir.
Türkiye şiddet ve baskın politikalarına veda edeli tam çeyrek asır olmuştur. İttihat ve Terakkinin açtığı kötü askerî kıyam ve (Devamı Sa. 5 Sû. 5 do)
Dr. Lûtfi Kırdar, 939 senesi Aralık ayında lstanbulda vazife görmeğe geldiği gün, selefi Muhittin Üstündağ tarafından Hay-darpaşada istik bal edilirken. .
Manisa, 25 (Telefonla) - İstanbul Valili Dr. Lûtfi Kırdar’ın, 16 Ekimde yapılacak olan ara seçimlerinde Mıınisadan aday gösterileceğine dair tahminler, bugün tahakkuk etmiştir. Filhakika bugün toplanan Manisa seçim yoklama kurulunun, Dr. Lûtfi Kırdan ekseriyetle adaylığa seçtiği öğrenilmiştir. Ara seçim-lero diğer partiler iştirâk ctmiyccc-ğinden Dr. Lûtfi Kırdar kabul ği takdirde Manisadnn milletv ğine seçileceği şüphesiz gibidir, suretle, Dr. Lûtfi Kırdann İstanbul valiliğinden alınıp nhnmıyacnğı etrafındaki dedikodu ve tahminler do sona ermiş olacak, Kırdar, bu sur İstanbul valiliğinden uzaklaşmış ya uzaklaştırılmış bulur cak, bu tefsirlere bir d
(Devamı Sa.
Ingiliz Dış Bakanı bugün Vişinskiye cevap verecek
Londra 25 (B.B.C.) — Nevyork. ta toplantı halinde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yarın Mr. Bevin Rus Dışişleri Bakanı nın üç teklifine cevap verecektir.
Vlşlneklnln bu teklifleri şunlar -dır:
1 — Harp hazırlayan Amerika ve IngUterenln Genel Kurulca İt -ham edilmesi;
2 — Atom enerjisi ve silâhlan -nın kayıtsız ve şartsız kullanılma
(Devamı Sa. 8 8Ü ı 8 de)
D. P. Genel başkanı, dün Heybeliadada konu şutken.
Bayarın para mes’elesi
Atom infilâki hakkında
Mareşal T ita
Macaristan
Moskova da neşredilen tebliğ
Amerikan askeri erkânı toplantıya çağrıldı z—« —---A
n Londra, 25 (B.B.C.) — Bugün Moskova meydanlarında topla-jll
nan halk, hükümetin otom bombasına dair yayınladığı tebliği, ho- (i!
il parlörlerden dinlemiştir. Tebliğde, Rusyanın atom bombasını 1947.1(1
I] yılında bulduğu bildirilmiştir.
| Amerikan kurınny balkanları, perşembe günü yapacakları bir IS
II toplantıda atoma karsı Avrupa (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de) (((
Tarsus yolcu gemisi dün sabah geldi
Gemi süvarisi Said Özege’nin deniz üzerindeki stop hâdisesi hakkında verdiği tafsilât
Istunbul - İzmir sür'at seferini yaparken makineleri »rızaya uğrs-TarsuB yolcu gemini diin sabah t 6 da limanımıza gelmiştir. Tsr-, Kabataş önlerinde demirledik-sonra umum müdür Cemil Par-gemiyo giderek izahat almıştır. Bugii
ycyo çekil
Diln kendisiyle k ımıta Turunsun ' , hftdino hakkında şunl (Devamı Sa. s Sü. ( de)
[SPORj Fenerbahçe Suriye ' TfiSzımını /-II
Yugoslavya
I
ve seçime dair fikirleri
Dün Heybelide konuşan, D. Parti Başkanı, Günaltay hükümetini, adliye teşkilâtını hırpalamak istemekle itham etti
D. Parti , seçim kanunu tasarısını inceleyen ilmi hey’ete, tenkidi ve tahlilî bir cevap verecek
Belgrad, 25 AA. (lps) — Maca-ristanın Belgrad büyük elçisine diin tevdi edilen notada Rajk dâvasında dinlenen strtnMarih rollerini iyi ez-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Demokrat Part i Heyboliada bucağının senelik kongresi dün saat 16 da Heybeliadadaki ocak lokalinde yapılmıştır. Kongrede; Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bsyar, genel idare kurulu üyelerinden Adnan Menderes, Fevzi Lûtfi Karaos-manoğlu, Kemâl özçoban, Celâl Ramazan oğlu, Kâmil Güder hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Yeni Sabah
Hac yolunda
Bir Amerikan gazetesi tarafından atom infilâkı dedikodularına ismi karıştırılan Albay Hartman
Alb. Hartman, yalanlıyor
Rıısyadaki atom infilâkını Trııman’a lıaber
verecek mevkide değilim
Ruayadokl atom İnfilakının Batı lılarca nasıl öğrenildiğine dair ileri sürülen mütalûa ve tahminler arasında bir tanesi, dünkü İstanbul gazetelerinden bazılarınca dikkate şayan görülmüş ve birinci sayfa -lorda resim ve başlıklarla tebarüz ettirilmişti.
Filhakika okuyuculanmızn da ha tırlayacaklan veçhile bu A.P. haberinde New-York Daly Newa ga zetesine atfen, atom infilâkım Tnı mana bildiren zatın Istanbuldakl Türk hava okulunda teknik müşavir Amerikan hava Albnyı George Hartman olduğu İddia olunuyordu. (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arkadaşımız Murad Sertoğlu’ mın Haç mektuplarını bir kaç giine kadar neşre başlıyoruz
takımını2-0 yendi
Ankarada
Bir Çek diplomatı. Tilrkiyeye iltica etmek istediğini bildirdi
Siyasî bir iltica
Londra, 25 (B.B.C.) — Ankıır dnki ÇoRoılovak sofnrofc oı biri, dün Tiirkiyo hükümeti derck, Türkiye
Ekrem Amaç, arkadaşları tara f ından samimiyet ve heyacanla tebrik ediliyor...
E. Amaç İstanbul adaylığına seçildi
16 Ekimde yapılacak olan ara seçimde Amaç, C. H. P. adına İstanbuldan namzet gösterilecek
Münhal bulunan iki İstanbul Milletvekilliği için 16 ekimde kt9 mî seçim yapılacağı malûmdur.
Muhalif partilerin seçime Igti-râk etmemesi İle şimdilik yegâne faaliyet C.H.P. nin kendi için de yaptığı çalışmalara inhisar etmektedir.
Bu cümleden olmak üzere seçim yoklama kurulu İstanbul C. H.P. teşkilâtının seçeceği nam-zeti tesbit etmek üzere dün sabah saat 10.30 da Parti merkez binasında bir toplantı yapmıştır.
Parti il başkanı Esat Duru-Boy seçimin talimatnameye göre gizli tutulması lâzım geldiğini
ve seçilecek adayın diğer illerden, tesbit edilecek namzetleri® (Devamı Sa. s Sü. « de)
Başbakan şehrimizde 1 Ekim İstanbul Sergisini aç. inak üzere davet edilen Başbakan Şemsettin Günaltay, bu sabah beraberinde Tekel Bakanı Fazıl Şe. raf ettin Bllrge olduğu halde An -karadan trenle şehrimize gelecektir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
(Devamı Sa. S Sü: 8 do)
Yine imar mes’elesi
ULUNAY
tefleri Kıbrıs’ta Lef koşa hava istasyonunda, Atsa Mr istirahat için, uçaktan iniyor Foto: (A.P.)
Hu yıl âlemi İslâm diirt iklim, dört köşesinden Cena-bı Hakkın Hac farizasını eda için Hicaz'a giden din kardeşlerimizin mecmuu 100 bine yakındır. Yalnız memleketimizden bu vazife! dinîyeyi eda için Hacca niyet etmiş Müslümanların sayısı 10 bini çoktan aşmıştır.
(Yeni Sabah), hu derece âlemşümul bir İslâmî veca ve istiğrak hareketinin bizzat içinde olmağı Müslüman okuyucularına karşı yapılması pek zarurî bir vazife ve hizmet saymıştır. Itu maksat ile, yazı ailesinden Murat Sertoğlu'nu Islâm âleminin mihrak ve kalbini ziyaret ve dinî vazifesini eda için Hicaza göndermiştir.
Yeni Sabah muharriri, hem mukaddes dinî vazifesini ifa edecek, bi izni Taalâ hac farizasını yerine getirecek, hem orada gördüklerini, duyduklarını hacca gidemiyen din kardeşlerimize bütün ihtişam ve ulviyeti, bütün kadiri yet ve merasimi ile bildirecektir.
Murat Sertoğlu'nun baştan başa dini vecd ve heyecanla meşbu bu nefis yazı serisini birkaç güne kadar muh terem ve uziz Müslüman okıtuueıılnrımıza sunacağız.
otmokân Zoynop Hanımefendinin Boyazıttn, sonoloreo Darülfünûn binası olarak momleko-tln İrfanına hlzmot eden konağı yandıktan sonra yorlno yapılan muhtoşom binalar, İhmal edllon İs-tnnbulun bu somtlnl birden deftlştl-rlyor. Yeni binaların yüzü suyu hürmetine o olvardakl harap âblde-lor do İhya odlllyor. Patrona Halil vak’asının tarihi dekoru olan Bo-yazıt hamamı tamir olunuyor; Veznecilerdeki Kuyucu Murat paşa medresesi de, o kadar güzol tamir odllmis kİ, pulat parmaklıkları pırıl pırıl parlıyor, eskisinden güzel olmuş. İşte İmar böylo olur. Binalar, âbideler birbirine bağlıdır. Bundan dolayı bu movzua dair yazdığımız yazılarda, İnşasına lüzum giirülon hostnhanelorln, moktep-lorln şohrln unutulmuş semtlerlno dağıtılmasını dalma İleri sürordlk. Mosolft Adliye Sarayı, bomboş bir saha olan Fatihte yapılsaydı dorhal o olvar şenlenir, kalabalıklaşır, ov-lorln ve dükkânların kıymetleri ar-
far, halk koslf mahallolerdon oralara doğru yayılırdı. Inıar plânı tatbik edilir de İstanbul limanı Marmaranın Rumeli kıyısına nakte-dllocok olursa tabiatıyla oraları bugünkü Karaköy ve EminBnü'nün ehemmiyetini alacaktır. Sonra Allah nasip edor do Garbın ekseri bol. delerinde şimendifer garlarının şehir dışında olması gibi, biz do Sirkeciyi şimendiferden vo dolavıslyle kömür tozundan, yağdan, kirden kurtarabilir vo Yedlkuleyl bir icrl-bot merkozl yapabilirsek, göbokll marul Ho heybetli hıyar yetiştirmekten başka bir Işo yaranııyan o saha derhal şenlenir, şeroflonlr, mamur vo âbâdan olur. Ona mukabil İstanbulun on güzol manzaralı somtlorlndon biri olan Slrkocl kiril otellerden, tükürüktü kahvolerdon halâs olur, tertemiz bir mahalle hallno gelir.
Bunlar zannolunduğu gibi ya-
pılmaz biror herifi himmeti doğll-
dlr. Buııun İçin bir Prost'dan
IDovamı Sa. 5 8Q. 8 d»)
Fenerbahçelilerle Bur iye takımının dünkü karsilaamns ından heyecanlı bir
/Yazısı: 5 İnci sayfada)

Comments (0)