CUMA 26 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon 1 28708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3744 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı»,: 10 Kuruj İSli TEGE KÜVVET 5ÜRÜBÜ GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Şemsettin Günaltay kabinesi Ok kurulduğu günlerda Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile beraber...,-
C. Bayar İnönü'ye cevap verecek
Demokrat Parti Başkanı 3 Eylülde Ödemişte bir nutuk söyliyecek
Halk Partililerin “Üçüncü İnönü zaferi» diye vasıflandırdıkları Ege seyahati hakkında Demokrat Partinin görüşü bu suretle açıklanmış olacak
Kulağın ucu Göründü
amda, bir pazar sabahının alaca karanlığında, bir kaç subayın oynadığı dram üzerinden henüz on gün geçmeden, yeni idarenin mağfur ve şehit Hüsnü Zaim'in tuttuğu Türk dostluğu istikametinden inhiraf etmeğe başladığım gösteriyor. Hüsnü Zaim zamanında, Türkiyeye yüz bin ton buğday verilmesi için konuşmalar olmuş ve bazı esaslar kararlaşmıştı. Gazetemizin, dün aldığı inanılır haberlere göre, yeni Şam hükümeti Suriye milli menfaatlerim bahane ederdi bu muameleyi tamamlamağa razı olmamıştır ve Maliye Bakam menfi cevap vermiştir.
Bir buğday alış verişi işi nihayet fevkalâde mühim siyasi bir müzakere ve münakaşa değildir. Bedeli mukabilinde mal alıp vermek, iki komşu memleket için, daimi ve olağan hallerdendir. Nitekim Suriyeden bizden bilhassa hayvan ve et tedariki için sık sık müracaatlar vâki olur ve normal yollardan bu istekler terviç edilir.
Bizce bu durumda en büyük vebal ve günah Şam hükümetine değil bizzat Halk Partisi hükümetine terettüp eder ki basiretsizlik ve ileriyi görmemezlik, icap eden silo tertibatım düzenlememek yüzünden bizi, ekmek bulmak için böyle komşulara muhtaç eder. Bir ziraat memleketi o-lan Türklyemiz, kendisini beslemekten âciz değildir. Fakat İktidar geçen yılın bol mahsulünü bu yıla kadar saklamaktan âciz olduğu kadar, iki ay evvelden, bugünkü gelişmeyi tahmin ede-miyecek kadar uzak sezişten malı rumdur. Ziraat Bakam, bir kaç ay evvel, göğsünü gere gere Meclis kürsüsünden: Bu yıl mahsul boldur ve sıkıntı bahis mevzuu değildir, diyecek kadar cesur davranmıştı. Hoş böyle bir cesaretin manevi bir cezası da yok ya.
Bizim iç beceriksizliklerimizin neticesi olan bu kıtlık ve darlık yeni Suriye İdaresince, tatmin e-dilmeğe değer görülmemiştir. Bu her halde birinci nevi ve üstün dostluk tezahürü sayılmak zordur.
Diğer taraftan, bu alış veriş bahsinin dışında, Kâzım Or-bay da Şamdan ayrılmış ve mem leketimize dönmüştür. Hüsnü Zaim'in Suriye ordusunu düzene koymak ve talim ve tedrisine nezaret etmek ümidile ve şimdilik Birf hazırlayıcı bir inceleme yapmak üzere davet edilmiş olan askerî mütehassısımız faaliyetinin ilk safhasında, dönmeğe mec bur olmuştur. Filhakika Şamdan teşyii parlak olmuştur. Bizzat Sami Hunnavi uçak alanına kadar gelerek generalin elini sıkmıştır. Fakat bu nezaket ve gösteri Türk generalinin hizmetinden istiğna hasıl olduğu hakikatim bir türlü örtemez.
Esasen yeni İdare Irak ve Ürdün He birleşerek büyük bir Suriye yaratmak dâvasının hararet lı müdafilerinden terekküp etmektedir. 1-on d rodan dönmekte bulunan Nuri Sait paşa, Irak Başbakanı, Bağdat hükümetinin Suriyelilere zorla büyük bir Suriye esasını kabul ettirmeği asla düşünmediğini İfade etmiştir. Fakat bizzat bu yalanlama bu nevi projelerin kafalarda dolaştığına en kesin delildir. Ateş ol-nuyan yerde duman çıkmaz Türk meselinin her halde Arapçada bir karşılığı olmak lâzımdır.
Ürdün hükümdarının, lzmdra-da, İrak, IJrdün ve Suriye arasında gumriik birliği kurulması ile başlanacak bazı teşebbüsler de bulunacağını, dünya matbuat ve radyoları hikâye ediyorlar. Böyle bir gümrük birliği her halde Mareşal lfüsnü Zaim devrinde düşünülemezdi. Engel zorla ve katil yolile ortadan Kaldırıldıktan sonra, iktisadi ve kimbllir bilâhare siyasi birliğe de bir yol (Davamı 8a. 6 8Ü. 8 da)
Kabine üyeleri acele
Ankaraya çağrıldılar
Bakanlar Kurulu İnönü’nün başkanlığında toplandı, bugün de toplanacak
İnönü Istanbula hareketini tehir etti, iki Bakan Doğu seyahailerini geri bıraktılar, toplantılarda görüşüleceği tahmin edilen meseleler
Dün Bakırköyünde borular döşenirken..
Bakırköyün su derdi hallediliy or
Yıllardan sonra dün nihayet boru döşenmesi işine başlandı
Ankara: 25 (A.A.) — Bugün Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanının riyasetinde saat 17 dan 19 a kadar devam eden bir toplantı yapmıştır.
Bakanlar Kurulunun bugünkü fevkalâde toplantısı
Bizim iyi haber alan ‘ çevrelerden öğrendiğimize göro Bakanlar Kunı-
(Devamı 8a. 6 Sü. 6 da)
“ Çorum „ faciası
meşgulleri
Geminin büvarıst dahil bugün 4 kışı daha tevkif ediliyor
Bakırköyün au ihtiyacını kar,ılan.ak maksudilo Çırpıcı çayı- ( nndaki orleziyen kuyuları ile Bakırköy arasında dün saat 18.3ü 5
da yapılan bir merasimle su boruları döşenmeğe bağlanmıştır. J
Merasimde; Vali ve Belediye Iteisi Dr. Lûtfi Kırdar, C. H. P. J Hidaro kurulu başkam Esat Durusoy, Şehir Meclisi üyelerinden ( Ekrem Amaç ile kalabalık bir davetli kütlesi hazır bulunmuştur. } (□ovamı Sa. 5 8Ü. 7 de) 5
Ara seçimleri için
C. H. P. adayları
Çorum vapuru faciası adlî tahkikatının tamamlandığını, hâdisede mesuliyeti görülen beş kişinin tevkif edildiğini dün yazmıştık ..
Dosyayı tekrar alan savcılık, mahkemece gayri mevkuf bırakılan «Çorum» un süvarisi Edip Kurtkan ile vapurun ambar 1e-tifçisi Yakup Akyıldız, İğdır nak liyat ambarı sahibi Oruç Vurgun ve tüccar komisyoncu Enver U-ğurun da tevkiflerine lüzum gör-(Dovamı Sa. 5 SÜ. 3 de)
Ekrem Amaç, adayların tesbit edilmemiş olduğunu söylüyor DUn sabah gazetelerinden bazı, ları C.H.P. 11 idare Kurulunun top lan ılığını ve Kısmi seçimler için Ekrem Amaç, Meliha Avni Sözen ve Feridun Dirimtekln’ln namzetl olarak tesbit edildiğini y&zmışlur-«a da, bu haber hakikate uygun de fildir.
Ekrem Amaç, şunları söylemiş •
*— Namzcd seçiminde 11 İdare kumlu aaJAhlyetli değildir. Natu -zedlcr. Yoklama Kurulu tarafın -dan seçilecektir. Yoklama Kurulu, nu ise, Şehir Meclisi üyeleri, Bele -diye başkanı, Parti 11 idare Kurulu Üyeleri, İlçeler idare kurulla • rlle Bucak balkanları teşkil eder . ler.
Yoklama kurulu, gizli oyla nam zcdl seçecektir. Yoklama kumluna parti 11 idare Kumlu asla tesir e-
C.H,P, halen namzedini seçme -mlçtir ve yazılanlar doğru değil -dlr*
Churchill
Çörçil deniz banyosunda hastalandı
İzmir, 25 (Telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar bugün saat 19 da Çeşme'den îzml-re gelerek D.P. İzmir il parti merkezinde gece geç vakte kadar devam eden toplantıda hazır bulunmuştur. Bu toplantıya tz-mirde bulunan genel idare kurulu âzalarından Adnan Menderes. Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ile civar ilçelerden gelen idare heyeti âzaİan iştirak etmiş ve ödemişte 3 Eylülde yapılacak olan D.P. binasının açılış töreninde tatbik edilecek program hazırlanmıştır. (Devamı Sa. S Sü. 2 de)
I Büyük Suriye
projesi
«K. Abdullahın beyanata) »Mısırda fena karşılandı?
Kahire, 25 A.A. (afp) — El Mısri gazetesi dünkü nüshasında Kral Abdullah'ın Londra muhabirine verdiği beyanatı yayınlamaktadır.
Kral bu beyanatında ezcümle şöyle konuşmuştur:
«Şimdiki küçük hükümetler fazla işe yaramadıkları için Büyük Suriye'nin nihayet kurulacağını ve bu devletin Haşimiîer tarafından idare olunacağını ilân ederim.»
Bu beyanattan sonra Kahire radyosu dün akşamki yayınında Kral Abdullah’a şiddetle hücum ederek Büyük Suriye meselesi hakkında takındığı tavrı, fazla tefsire girlşmeksizin, tenkit etmiştir.
Yeni Suriye’yi tanıyan milletler
Bağdat, 25 A.A. (Basın - Yayın) — Ingiliz, Amerikan, Fransız ve Çek hükümetlerinin Yeni Suriye hükümetini resmen tanıdıkları bildirilmektedir.
Jüri heyeti dün, projeleri tetkik ederken
IYugoslavyada|
bir ihtilâl |
hazırlanıyor
Adalet Sarayı proje müsabakası
Netice belli oldu, Sedat Kıdem ve Emin Onatın projesi birinciliği kazandı
I Adalet Bakanlığı adına adliye müste şart Aziz Gezer, Milli Eğitim Bakan lığı adına Prof. Mimar Paul Bonata, Bayındırlık Bakanlığı adına îsviçro-(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
| İhtilâl 1 Ekim i j tarihli de başlıyacakmışg
Vaşington: 25 (A.A.) (Reuter>— Dışişleri Bakam Acheson, dün, Sovyet Rusyayı, Yugoslavya ile son notaları teoti ederken «kılıç şakırdatmakla» itham etmiştir.
Aoheson, komünistlerin sulh taarruzları ile Sovyet hükümetinin sert notalarını telif etmenin güç olduğunu tasrih ederek:
«Sovyet sulh perisi biraz boğaz olmuşa benziyor» demiş, Birleşik A-merikanın, Sovyet - Yugoslav m Una s e betlerini büyük bir alâka ile takıp etmekte olduğuna sözlerine ilâvo etmiştir.
(Devamı Sa. 5 Şü. 5 do)
İstanbul Valiliği meselesi
Giresun, İzmir seferini güçlükle yapabildi
Gemi yolda iki defa stop etti, yolcular gürültüden uyuyamadılar
İzmir, 25 (Telefonla) — Ame-rikadan son olarak alınan Giresun gemisinin makinelerinde çıkan arızalardan sonra bu gemi Karadeniz hattından alınıp lzmi-re verilmişti. En son olarak İzmir seferini papazı Giresun vapuru îstanbuldan hareketini müteakip biri Gelibolu önlerinde, diğeri de Çandarlı körfezinde olmak üzere iki defa stop etmiş, uzun uğraşmalardan a unra arızalar giderilerek İzmire gelebilmiştir.
Bozuk makinelerin çıkardığı müthiş gürültü yolculara gece uykusu uyutmamıştır.
Makineden anlıyanlara göre, Giresun gemisinin makinelerindeki anza sonradan olmayıp aslında mevcuttur.
Dünkü toplantıdan bir infiba..
Suat Hayri Ürgüplü
Türkiye Turizm Kurumu toplandı
Yeni teşekkül, memleketimizi dünyaya tanıtmağa ve turist celbine çalışacak
Türkiye Turizm ve Tanıtma Kurumu (Türktur), dün saat 17 de ilk umumi heyet İçtimaim yapmış
Toplantıyı müteşebbis heyet adına Cihat Baban açmış, kurumun kuruluşundaki maksat ve gayclo rl belirten bir konuşma yaparak sözlerlno şunları İlâve etmiştir:
(— Türldyemiz. yeni bir gelişmenin ortasındadır. Bu gelişmenin İçinde, muhtelif fikirler kanaatler ve hisler çarpışmaktadır. Türkiye dünya yüzünde müatehak olduğu mevki! İktisap 'etmek için hamleler ve gayretler yapmaktadır. Fakat ayni zamanda itiraf etmek lâ zımdır kİ bu hamle ve gayretler
organize edilmediği İçin dağınık ve semeresiz olmaktadır. Maksadımız bu ptlrtlzlü noktalan bertaraf ede rek, medeni dünya topluluğu lfiln-de memleketimizi tanıtarak haket-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Tramvay altında ölen ihtiyar
Suat Hayri Ürgüplü kendisi hakkioda çıkan şayiayı tekzip ediyot
Salahiyetli makamların ademi malûmat beyan etmeleri yüzünden, İstanbul vali ve belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdasın durumu henüz aydınlanmamıştı!1.
İstanbul valiliği için Sadi Ir-mak’tan sonra eski tekel bakam (Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Su ihrâç edecekmişiz
CLt-JAY
Denize giren İngiliz devlet adamı 74 yaşında
Nis: 25 (AL*.) — H'inston Çör-Çİl'in deniz banyosu yaparken üşüt
lüğü ve bu yüzden rahatsız bulundu ğu bugün sekreteri tarafından bildi-| Lort Benvorbrook'nn Nis yukınla-(Dovamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Gazotolorln evkafa dair verdiği haborler aralında bir su mos'elesl var. Evkaf Mısıra bol miktarda monba «uyu gönderecekmiş. Yalnız Denizyollarının nakil ücreti yüksek olduğu İçin yeni bir tarlfo hazırlanıyormuş. Eğor İş, Inoolonmo kalınlanma diye yılın» bulmazsa Mısırlılar, bizim güzol istanbulun nofls monba sularına kavuşacaklar... Yâni bizim yanında durduğumuz halde İşemediğimiz Taşdolcnlerl, Karakulakları ağız şapırdatarak nûş odeceklor vo: «H&zA asell» dlyo aralarında met-
Blzo gelince:
Çeşmo sâr-ı- morhamotdo bir içim
Dlyo Lûtfi Kırdar suyu tâbir e-dilen Torkosa yatacağız.
Zira tabiatın on bereketli bir sol-■oblll hallndo olan bu pırlanta şehrin her taralından şarıl şarıl akan güzol sularına biz dalına hasretiz. Bir bedduaya mı uğradık? No ol-duk? Hani esatirdeki (Tantal İr
kencesi) dodlklorl de bundan başka bir şey değildir.
Sokaklarda damacanalar dolusu İyi sular gldor. Nereye? Kime? Bilmeyiz. Hararetten yansak bir sucu dükkânından bir bardak Taş-delen yahut Karakulak Içemoylz. İstanbulun oldukça kaba sularından olan Kocataş bir bvçuv bardaktık şlşelorle satılır ve . "?« on kuruştur.
Kimse müdahalo edip bu neden böylodir? Donllmoz... Sebebi do ma lûındur: Halk İçecek su bulamasın, biraya saldırsın...
Norodo eski zamanların mermer şahnişli, ıslak çuhalı, dalma ölen çıngırağı ile herkesi buz gı'.l bardağı boş paraya Taşdolon suyu lç-moğo dâvet eden sucu dükkânları? Şair:
Humler şikeslo, Cim teki, yok viıcû(l-ı- nıoy.
Eldin esîr-i- kahve bizi... Hey zem&no bayi .
Demiş. «Yok vücûd-l- nn » şek-
(Oevemı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Zavallı ihtiyarın kan lar içindeki cesedi. .•
(Yazısı 2 nci sayfadadır)
Ekrem Amaç
(Devamı 8a. s 8ü. e da)
CUMA 26 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon 1 28708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3744 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı»,: 10 Kuruj İSli TEGE KÜVVET 5ÜRÜBÜ GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Şemsettin Günaltay kabinesi Ok kurulduğu günlerda Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile beraber...,-
C. Bayar İnönü'ye cevap verecek
Demokrat Parti Başkanı 3 Eylülde Ödemişte bir nutuk söyliyecek
Halk Partililerin “Üçüncü İnönü zaferi» diye vasıflandırdıkları Ege seyahati hakkında Demokrat Partinin görüşü bu suretle açıklanmış olacak
Kulağın ucu Göründü
amda, bir pazar sabahının alaca karanlığında, bir kaç subayın oynadığı dram üzerinden henüz on gün geçmeden, yeni idarenin mağfur ve şehit Hüsnü Zaim'in tuttuğu Türk dostluğu istikametinden inhiraf etmeğe başladığım gösteriyor. Hüsnü Zaim zamanında, Türkiyeye yüz bin ton buğday verilmesi için konuşmalar olmuş ve bazı esaslar kararlaşmıştı. Gazetemizin, dün aldığı inanılır haberlere göre, yeni Şam hükümeti Suriye milli menfaatlerim bahane ederdi bu muameleyi tamamlamağa razı olmamıştır ve Maliye Bakam menfi cevap vermiştir.
Bir buğday alış verişi işi nihayet fevkalâde mühim siyasi bir müzakere ve münakaşa değildir. Bedeli mukabilinde mal alıp vermek, iki komşu memleket için, daimi ve olağan hallerdendir. Nitekim Suriyeden bizden bilhassa hayvan ve et tedariki için sık sık müracaatlar vâki olur ve normal yollardan bu istekler terviç edilir.
Bizce bu durumda en büyük vebal ve günah Şam hükümetine değil bizzat Halk Partisi hükümetine terettüp eder ki basiretsizlik ve ileriyi görmemezlik, icap eden silo tertibatım düzenlememek yüzünden bizi, ekmek bulmak için böyle komşulara muhtaç eder. Bir ziraat memleketi o-lan Türklyemiz, kendisini beslemekten âciz değildir. Fakat İktidar geçen yılın bol mahsulünü bu yıla kadar saklamaktan âciz olduğu kadar, iki ay evvelden, bugünkü gelişmeyi tahmin ede-miyecek kadar uzak sezişten malı rumdur. Ziraat Bakam, bir kaç ay evvel, göğsünü gere gere Meclis kürsüsünden: Bu yıl mahsul boldur ve sıkıntı bahis mevzuu değildir, diyecek kadar cesur davranmıştı. Hoş böyle bir cesaretin manevi bir cezası da yok ya.
Bizim iç beceriksizliklerimizin neticesi olan bu kıtlık ve darlık yeni Suriye İdaresince, tatmin e-dilmeğe değer görülmemiştir. Bu her halde birinci nevi ve üstün dostluk tezahürü sayılmak zordur.
Diğer taraftan, bu alış veriş bahsinin dışında, Kâzım Or-bay da Şamdan ayrılmış ve mem leketimize dönmüştür. Hüsnü Zaim'in Suriye ordusunu düzene koymak ve talim ve tedrisine nezaret etmek ümidile ve şimdilik Birf hazırlayıcı bir inceleme yapmak üzere davet edilmiş olan askerî mütehassısımız faaliyetinin ilk safhasında, dönmeğe mec bur olmuştur. Filhakika Şamdan teşyii parlak olmuştur. Bizzat Sami Hunnavi uçak alanına kadar gelerek generalin elini sıkmıştır. Fakat bu nezaket ve gösteri Türk generalinin hizmetinden istiğna hasıl olduğu hakikatim bir türlü örtemez.
Esasen yeni İdare Irak ve Ürdün He birleşerek büyük bir Suriye yaratmak dâvasının hararet lı müdafilerinden terekküp etmektedir. 1-on d rodan dönmekte bulunan Nuri Sait paşa, Irak Başbakanı, Bağdat hükümetinin Suriyelilere zorla büyük bir Suriye esasını kabul ettirmeği asla düşünmediğini İfade etmiştir. Fakat bizzat bu yalanlama bu nevi projelerin kafalarda dolaştığına en kesin delildir. Ateş ol-nuyan yerde duman çıkmaz Türk meselinin her halde Arapçada bir karşılığı olmak lâzımdır.
Ürdün hükümdarının, lzmdra-da, İrak, IJrdün ve Suriye arasında gumriik birliği kurulması ile başlanacak bazı teşebbüsler de bulunacağını, dünya matbuat ve radyoları hikâye ediyorlar. Böyle bir gümrük birliği her halde Mareşal lfüsnü Zaim devrinde düşünülemezdi. Engel zorla ve katil yolile ortadan Kaldırıldıktan sonra, iktisadi ve kimbllir bilâhare siyasi birliğe de bir yol (Davamı 8a. 6 8Ü. 8 da)
Kabine üyeleri acele
Ankaraya çağrıldılar
Bakanlar Kurulu İnönü’nün başkanlığında toplandı, bugün de toplanacak
İnönü Istanbula hareketini tehir etti, iki Bakan Doğu seyahailerini geri bıraktılar, toplantılarda görüşüleceği tahmin edilen meseleler
Dün Bakırköyünde borular döşenirken..
Bakırköyün su derdi hallediliy or
Yıllardan sonra dün nihayet boru döşenmesi işine başlandı
Ankara: 25 (A.A.) — Bugün Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanının riyasetinde saat 17 dan 19 a kadar devam eden bir toplantı yapmıştır.
Bakanlar Kurulunun bugünkü fevkalâde toplantısı
Bizim iyi haber alan ‘ çevrelerden öğrendiğimize göro Bakanlar Kunı-
(Devamı 8a. 6 Sü. 6 da)
“ Çorum „ faciası
meşgulleri
Geminin büvarıst dahil bugün 4 kışı daha tevkif ediliyor
Bakırköyün au ihtiyacını kar,ılan.ak maksudilo Çırpıcı çayı- ( nndaki orleziyen kuyuları ile Bakırköy arasında dün saat 18.3ü 5
da yapılan bir merasimle su boruları döşenmeğe bağlanmıştır. J
Merasimde; Vali ve Belediye Iteisi Dr. Lûtfi Kırdar, C. H. P. J Hidaro kurulu başkam Esat Durusoy, Şehir Meclisi üyelerinden ( Ekrem Amaç ile kalabalık bir davetli kütlesi hazır bulunmuştur. } (□ovamı Sa. 5 8Ü. 7 de) 5
Ara seçimleri için
C. H. P. adayları
Çorum vapuru faciası adlî tahkikatının tamamlandığını, hâdisede mesuliyeti görülen beş kişinin tevkif edildiğini dün yazmıştık ..
Dosyayı tekrar alan savcılık, mahkemece gayri mevkuf bırakılan «Çorum» un süvarisi Edip Kurtkan ile vapurun ambar 1e-tifçisi Yakup Akyıldız, İğdır nak liyat ambarı sahibi Oruç Vurgun ve tüccar komisyoncu Enver U-ğurun da tevkiflerine lüzum gör-(Dovamı Sa. 5 SÜ. 3 de)
Ekrem Amaç, adayların tesbit edilmemiş olduğunu söylüyor DUn sabah gazetelerinden bazı, ları C.H.P. 11 idare Kurulunun top lan ılığını ve Kısmi seçimler için Ekrem Amaç, Meliha Avni Sözen ve Feridun Dirimtekln’ln namzetl olarak tesbit edildiğini y&zmışlur-«a da, bu haber hakikate uygun de fildir.
Ekrem Amaç, şunları söylemiş •
*— Namzcd seçiminde 11 İdare kumlu aaJAhlyetli değildir. Natu -zedlcr. Yoklama Kurulu tarafın -dan seçilecektir. Yoklama Kurulu, nu ise, Şehir Meclisi üyeleri, Bele -diye başkanı, Parti 11 idare Kurulu Üyeleri, İlçeler idare kurulla • rlle Bucak balkanları teşkil eder . ler.
Yoklama kurulu, gizli oyla nam zcdl seçecektir. Yoklama kumluna parti 11 idare Kumlu asla tesir e-
C.H,P, halen namzedini seçme -mlçtir ve yazılanlar doğru değil -dlr*
Churchill
Çörçil deniz banyosunda hastalandı
İzmir, 25 (Telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar bugün saat 19 da Çeşme'den îzml-re gelerek D.P. İzmir il parti merkezinde gece geç vakte kadar devam eden toplantıda hazır bulunmuştur. Bu toplantıya tz-mirde bulunan genel idare kurulu âzalarından Adnan Menderes. Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ile civar ilçelerden gelen idare heyeti âzaİan iştirak etmiş ve ödemişte 3 Eylülde yapılacak olan D.P. binasının açılış töreninde tatbik edilecek program hazırlanmıştır. (Devamı Sa. S Sü. 2 de)
I Büyük Suriye
projesi
«K. Abdullahın beyanata) »Mısırda fena karşılandı?
Kahire, 25 A.A. (afp) — El Mısri gazetesi dünkü nüshasında Kral Abdullah'ın Londra muhabirine verdiği beyanatı yayınlamaktadır.
Kral bu beyanatında ezcümle şöyle konuşmuştur:
«Şimdiki küçük hükümetler fazla işe yaramadıkları için Büyük Suriye'nin nihayet kurulacağını ve bu devletin Haşimiîer tarafından idare olunacağını ilân ederim.»
Bu beyanattan sonra Kahire radyosu dün akşamki yayınında Kral Abdullah’a şiddetle hücum ederek Büyük Suriye meselesi hakkında takındığı tavrı, fazla tefsire girlşmeksizin, tenkit etmiştir.
Yeni Suriye’yi tanıyan milletler
Bağdat, 25 A.A. (Basın - Yayın) — Ingiliz, Amerikan, Fransız ve Çek hükümetlerinin Yeni Suriye hükümetini resmen tanıdıkları bildirilmektedir.
Jüri heyeti dün, projeleri tetkik ederken
IYugoslavyada|
bir ihtilâl |
hazırlanıyor
Adalet Sarayı proje müsabakası
Netice belli oldu, Sedat Kıdem ve Emin Onatın projesi birinciliği kazandı
I Adalet Bakanlığı adına adliye müste şart Aziz Gezer, Milli Eğitim Bakan lığı adına Prof. Mimar Paul Bonata, Bayındırlık Bakanlığı adına îsviçro-(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
| İhtilâl 1 Ekim i j tarihli de başlıyacakmışg
Vaşington: 25 (A.A.) (Reuter>— Dışişleri Bakam Acheson, dün, Sovyet Rusyayı, Yugoslavya ile son notaları teoti ederken «kılıç şakırdatmakla» itham etmiştir.
Aoheson, komünistlerin sulh taarruzları ile Sovyet hükümetinin sert notalarını telif etmenin güç olduğunu tasrih ederek:
«Sovyet sulh perisi biraz boğaz olmuşa benziyor» demiş, Birleşik A-merikanın, Sovyet - Yugoslav m Una s e betlerini büyük bir alâka ile takıp etmekte olduğuna sözlerine ilâvo etmiştir.
(Devamı Sa. 5 Şü. 5 do)
İstanbul Valiliği meselesi
Giresun, İzmir seferini güçlükle yapabildi
Gemi yolda iki defa stop etti, yolcular gürültüden uyuyamadılar
İzmir, 25 (Telefonla) — Ame-rikadan son olarak alınan Giresun gemisinin makinelerinde çıkan arızalardan sonra bu gemi Karadeniz hattından alınıp lzmi-re verilmişti. En son olarak İzmir seferini papazı Giresun vapuru îstanbuldan hareketini müteakip biri Gelibolu önlerinde, diğeri de Çandarlı körfezinde olmak üzere iki defa stop etmiş, uzun uğraşmalardan a unra arızalar giderilerek İzmire gelebilmiştir.
Bozuk makinelerin çıkardığı müthiş gürültü yolculara gece uykusu uyutmamıştır.
Makineden anlıyanlara göre, Giresun gemisinin makinelerindeki anza sonradan olmayıp aslında mevcuttur.
Dünkü toplantıdan bir infiba..
Suat Hayri Ürgüplü
Türkiye Turizm Kurumu toplandı
Yeni teşekkül, memleketimizi dünyaya tanıtmağa ve turist celbine çalışacak
Türkiye Turizm ve Tanıtma Kurumu (Türktur), dün saat 17 de ilk umumi heyet İçtimaim yapmış
Toplantıyı müteşebbis heyet adına Cihat Baban açmış, kurumun kuruluşundaki maksat ve gayclo rl belirten bir konuşma yaparak sözlerlno şunları İlâve etmiştir:
(— Türldyemiz. yeni bir gelişmenin ortasındadır. Bu gelişmenin İçinde, muhtelif fikirler kanaatler ve hisler çarpışmaktadır. Türkiye dünya yüzünde müatehak olduğu mevki! İktisap 'etmek için hamleler ve gayretler yapmaktadır. Fakat ayni zamanda itiraf etmek lâ zımdır kİ bu hamle ve gayretler
organize edilmediği İçin dağınık ve semeresiz olmaktadır. Maksadımız bu ptlrtlzlü noktalan bertaraf ede rek, medeni dünya topluluğu lfiln-de memleketimizi tanıtarak haket-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Tramvay altında ölen ihtiyar
Suat Hayri Ürgüplü kendisi hakkioda çıkan şayiayı tekzip ediyot
Salahiyetli makamların ademi malûmat beyan etmeleri yüzünden, İstanbul vali ve belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdasın durumu henüz aydınlanmamıştı!1.
İstanbul valiliği için Sadi Ir-mak’tan sonra eski tekel bakam (Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Su ihrâç edecekmişiz
CLt-JAY
Denize giren İngiliz devlet adamı 74 yaşında
Nis: 25 (AL*.) — H'inston Çör-Çİl'in deniz banyosu yaparken üşüt
lüğü ve bu yüzden rahatsız bulundu ğu bugün sekreteri tarafından bildi-| Lort Benvorbrook'nn Nis yukınla-(Dovamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Gazotolorln evkafa dair verdiği haborler aralında bir su mos'elesl var. Evkaf Mısıra bol miktarda monba «uyu gönderecekmiş. Yalnız Denizyollarının nakil ücreti yüksek olduğu İçin yeni bir tarlfo hazırlanıyormuş. Eğor İş, Inoolonmo kalınlanma diye yılın» bulmazsa Mısırlılar, bizim güzol istanbulun nofls monba sularına kavuşacaklar... Yâni bizim yanında durduğumuz halde İşemediğimiz Taşdolcnlerl, Karakulakları ağız şapırdatarak nûş odeceklor vo: «H&zA asell» dlyo aralarında met-
Blzo gelince:
Çeşmo sâr-ı- morhamotdo bir içim
Dlyo Lûtfi Kırdar suyu tâbir e-dilen Torkosa yatacağız.
Zira tabiatın on bereketli bir sol-■oblll hallndo olan bu pırlanta şehrin her taralından şarıl şarıl akan güzol sularına biz dalına hasretiz. Bir bedduaya mı uğradık? No ol-duk? Hani esatirdeki (Tantal İr
kencesi) dodlklorl de bundan başka bir şey değildir.
Sokaklarda damacanalar dolusu İyi sular gldor. Nereye? Kime? Bilmeyiz. Hararetten yansak bir sucu dükkânından bir bardak Taş-delen yahut Karakulak Içemoylz. İstanbulun oldukça kaba sularından olan Kocataş bir bvçuv bardaktık şlşelorle satılır ve . "?« on kuruştur.
Kimse müdahalo edip bu neden böylodir? Donllmoz... Sebebi do ma lûındur: Halk İçecek su bulamasın, biraya saldırsın...
Norodo eski zamanların mermer şahnişli, ıslak çuhalı, dalma ölen çıngırağı ile herkesi buz gı'.l bardağı boş paraya Taşdolon suyu lç-moğo dâvet eden sucu dükkânları? Şair:
Humler şikeslo, Cim teki, yok viıcû(l-ı- nıoy.
Eldin esîr-i- kahve bizi... Hey zem&no bayi .
Demiş. «Yok vücûd-l- nn » şek-
(Oevemı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Zavallı ihtiyarın kan lar içindeki cesedi. .•
(Yazısı 2 nci sayfadadır)
Ekrem Amaç
(Devamı 8a. s 8ü. e da)
CUMA 26 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon 1 28708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3744 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı»,: 10 Kuruj İSli TEGE KÜVVET 5ÜRÜBÜ GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Şemsettin Günaltay kabinesi Ok kurulduğu günlerda Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile beraber...,-
C. Bayar İnönü'ye cevap verecek
Demokrat Parti Başkanı 3 Eylülde Ödemişte bir nutuk söyliyecek
Halk Partililerin “Üçüncü İnönü zaferi» diye vasıflandırdıkları Ege seyahati hakkında Demokrat Partinin görüşü bu suretle açıklanmış olacak
Kulağın ucu Göründü
amda, bir pazar sabahının alaca karanlığında, bir kaç subayın oynadığı dram üzerinden henüz on gün geçmeden, yeni idarenin mağfur ve şehit Hüsnü Zaim'in tuttuğu Türk dostluğu istikametinden inhiraf etmeğe başladığım gösteriyor. Hüsnü Zaim zamanında, Türkiyeye yüz bin ton buğday verilmesi için konuşmalar olmuş ve bazı esaslar kararlaşmıştı. Gazetemizin, dün aldığı inanılır haberlere göre, yeni Şam hükümeti Suriye milli menfaatlerim bahane ederdi bu muameleyi tamamlamağa razı olmamıştır ve Maliye Bakam menfi cevap vermiştir.
Bir buğday alış verişi işi nihayet fevkalâde mühim siyasi bir müzakere ve münakaşa değildir. Bedeli mukabilinde mal alıp vermek, iki komşu memleket için, daimi ve olağan hallerdendir. Nitekim Suriyeden bizden bilhassa hayvan ve et tedariki için sık sık müracaatlar vâki olur ve normal yollardan bu istekler terviç edilir.
Bizce bu durumda en büyük vebal ve günah Şam hükümetine değil bizzat Halk Partisi hükümetine terettüp eder ki basiretsizlik ve ileriyi görmemezlik, icap eden silo tertibatım düzenlememek yüzünden bizi, ekmek bulmak için böyle komşulara muhtaç eder. Bir ziraat memleketi o-lan Türklyemiz, kendisini beslemekten âciz değildir. Fakat İktidar geçen yılın bol mahsulünü bu yıla kadar saklamaktan âciz olduğu kadar, iki ay evvelden, bugünkü gelişmeyi tahmin ede-miyecek kadar uzak sezişten malı rumdur. Ziraat Bakam, bir kaç ay evvel, göğsünü gere gere Meclis kürsüsünden: Bu yıl mahsul boldur ve sıkıntı bahis mevzuu değildir, diyecek kadar cesur davranmıştı. Hoş böyle bir cesaretin manevi bir cezası da yok ya.
Bizim iç beceriksizliklerimizin neticesi olan bu kıtlık ve darlık yeni Suriye İdaresince, tatmin e-dilmeğe değer görülmemiştir. Bu her halde birinci nevi ve üstün dostluk tezahürü sayılmak zordur.
Diğer taraftan, bu alış veriş bahsinin dışında, Kâzım Or-bay da Şamdan ayrılmış ve mem leketimize dönmüştür. Hüsnü Zaim'in Suriye ordusunu düzene koymak ve talim ve tedrisine nezaret etmek ümidile ve şimdilik Birf hazırlayıcı bir inceleme yapmak üzere davet edilmiş olan askerî mütehassısımız faaliyetinin ilk safhasında, dönmeğe mec bur olmuştur. Filhakika Şamdan teşyii parlak olmuştur. Bizzat Sami Hunnavi uçak alanına kadar gelerek generalin elini sıkmıştır. Fakat bu nezaket ve gösteri Türk generalinin hizmetinden istiğna hasıl olduğu hakikatim bir türlü örtemez.
Esasen yeni İdare Irak ve Ürdün He birleşerek büyük bir Suriye yaratmak dâvasının hararet lı müdafilerinden terekküp etmektedir. 1-on d rodan dönmekte bulunan Nuri Sait paşa, Irak Başbakanı, Bağdat hükümetinin Suriyelilere zorla büyük bir Suriye esasını kabul ettirmeği asla düşünmediğini İfade etmiştir. Fakat bizzat bu yalanlama bu nevi projelerin kafalarda dolaştığına en kesin delildir. Ateş ol-nuyan yerde duman çıkmaz Türk meselinin her halde Arapçada bir karşılığı olmak lâzımdır.
Ürdün hükümdarının, lzmdra-da, İrak, IJrdün ve Suriye arasında gumriik birliği kurulması ile başlanacak bazı teşebbüsler de bulunacağını, dünya matbuat ve radyoları hikâye ediyorlar. Böyle bir gümrük birliği her halde Mareşal lfüsnü Zaim devrinde düşünülemezdi. Engel zorla ve katil yolile ortadan Kaldırıldıktan sonra, iktisadi ve kimbllir bilâhare siyasi birliğe de bir yol (Davamı 8a. 6 8Ü. 8 da)
Kabine üyeleri acele
Ankaraya çağrıldılar
Bakanlar Kurulu İnönü’nün başkanlığında toplandı, bugün de toplanacak
İnönü Istanbula hareketini tehir etti, iki Bakan Doğu seyahailerini geri bıraktılar, toplantılarda görüşüleceği tahmin edilen meseleler
Dün Bakırköyünde borular döşenirken..
Bakırköyün su derdi hallediliy or
Yıllardan sonra dün nihayet boru döşenmesi işine başlandı
Ankara: 25 (A.A.) — Bugün Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanının riyasetinde saat 17 dan 19 a kadar devam eden bir toplantı yapmıştır.
Bakanlar Kurulunun bugünkü fevkalâde toplantısı
Bizim iyi haber alan ‘ çevrelerden öğrendiğimize göro Bakanlar Kunı-
(Devamı 8a. 6 Sü. 6 da)
“ Çorum „ faciası
meşgulleri
Geminin büvarıst dahil bugün 4 kışı daha tevkif ediliyor
Bakırköyün au ihtiyacını kar,ılan.ak maksudilo Çırpıcı çayı- ( nndaki orleziyen kuyuları ile Bakırköy arasında dün saat 18.3ü 5
da yapılan bir merasimle su boruları döşenmeğe bağlanmıştır. J
Merasimde; Vali ve Belediye Iteisi Dr. Lûtfi Kırdar, C. H. P. J Hidaro kurulu başkam Esat Durusoy, Şehir Meclisi üyelerinden ( Ekrem Amaç ile kalabalık bir davetli kütlesi hazır bulunmuştur. } (□ovamı Sa. 5 8Ü. 7 de) 5
Ara seçimleri için
C. H. P. adayları
Çorum vapuru faciası adlî tahkikatının tamamlandığını, hâdisede mesuliyeti görülen beş kişinin tevkif edildiğini dün yazmıştık ..
Dosyayı tekrar alan savcılık, mahkemece gayri mevkuf bırakılan «Çorum» un süvarisi Edip Kurtkan ile vapurun ambar 1e-tifçisi Yakup Akyıldız, İğdır nak liyat ambarı sahibi Oruç Vurgun ve tüccar komisyoncu Enver U-ğurun da tevkiflerine lüzum gör-(Dovamı Sa. 5 SÜ. 3 de)
Ekrem Amaç, adayların tesbit edilmemiş olduğunu söylüyor DUn sabah gazetelerinden bazı, ları C.H.P. 11 idare Kurulunun top lan ılığını ve Kısmi seçimler için Ekrem Amaç, Meliha Avni Sözen ve Feridun Dirimtekln’ln namzetl olarak tesbit edildiğini y&zmışlur-«a da, bu haber hakikate uygun de fildir.
Ekrem Amaç, şunları söylemiş •
*— Namzcd seçiminde 11 İdare kumlu aaJAhlyetli değildir. Natu -zedlcr. Yoklama Kurulu tarafın -dan seçilecektir. Yoklama Kurulu, nu ise, Şehir Meclisi üyeleri, Bele -diye başkanı, Parti 11 idare Kurulu Üyeleri, İlçeler idare kurulla • rlle Bucak balkanları teşkil eder . ler.
Yoklama kurulu, gizli oyla nam zcdl seçecektir. Yoklama kumluna parti 11 idare Kumlu asla tesir e-
C.H,P, halen namzedini seçme -mlçtir ve yazılanlar doğru değil -dlr*
Churchill
Çörçil deniz banyosunda hastalandı
İzmir, 25 (Telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar bugün saat 19 da Çeşme'den îzml-re gelerek D.P. İzmir il parti merkezinde gece geç vakte kadar devam eden toplantıda hazır bulunmuştur. Bu toplantıya tz-mirde bulunan genel idare kurulu âzalarından Adnan Menderes. Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ile civar ilçelerden gelen idare heyeti âzaİan iştirak etmiş ve ödemişte 3 Eylülde yapılacak olan D.P. binasının açılış töreninde tatbik edilecek program hazırlanmıştır. (Devamı Sa. S Sü. 2 de)
I Büyük Suriye
projesi
«K. Abdullahın beyanata) »Mısırda fena karşılandı?
Kahire, 25 A.A. (afp) — El Mısri gazetesi dünkü nüshasında Kral Abdullah'ın Londra muhabirine verdiği beyanatı yayınlamaktadır.
Kral bu beyanatında ezcümle şöyle konuşmuştur:
«Şimdiki küçük hükümetler fazla işe yaramadıkları için Büyük Suriye'nin nihayet kurulacağını ve bu devletin Haşimiîer tarafından idare olunacağını ilân ederim.»
Bu beyanattan sonra Kahire radyosu dün akşamki yayınında Kral Abdullah’a şiddetle hücum ederek Büyük Suriye meselesi hakkında takındığı tavrı, fazla tefsire girlşmeksizin, tenkit etmiştir.
Yeni Suriye’yi tanıyan milletler
Bağdat, 25 A.A. (Basın - Yayın) — Ingiliz, Amerikan, Fransız ve Çek hükümetlerinin Yeni Suriye hükümetini resmen tanıdıkları bildirilmektedir.
Jüri heyeti dün, projeleri tetkik ederken
IYugoslavyada|
bir ihtilâl |
hazırlanıyor
Adalet Sarayı proje müsabakası
Netice belli oldu, Sedat Kıdem ve Emin Onatın projesi birinciliği kazandı
I Adalet Bakanlığı adına adliye müste şart Aziz Gezer, Milli Eğitim Bakan lığı adına Prof. Mimar Paul Bonata, Bayındırlık Bakanlığı adına îsviçro-(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
| İhtilâl 1 Ekim i j tarihli de başlıyacakmışg
Vaşington: 25 (A.A.) (Reuter>— Dışişleri Bakam Acheson, dün, Sovyet Rusyayı, Yugoslavya ile son notaları teoti ederken «kılıç şakırdatmakla» itham etmiştir.
Aoheson, komünistlerin sulh taarruzları ile Sovyet hükümetinin sert notalarını telif etmenin güç olduğunu tasrih ederek:
«Sovyet sulh perisi biraz boğaz olmuşa benziyor» demiş, Birleşik A-merikanın, Sovyet - Yugoslav m Una s e betlerini büyük bir alâka ile takıp etmekte olduğuna sözlerine ilâvo etmiştir.
(Devamı Sa. 5 Şü. 5 do)
İstanbul Valiliği meselesi
Giresun, İzmir seferini güçlükle yapabildi
Gemi yolda iki defa stop etti, yolcular gürültüden uyuyamadılar
İzmir, 25 (Telefonla) — Ame-rikadan son olarak alınan Giresun gemisinin makinelerinde çıkan arızalardan sonra bu gemi Karadeniz hattından alınıp lzmi-re verilmişti. En son olarak İzmir seferini papazı Giresun vapuru îstanbuldan hareketini müteakip biri Gelibolu önlerinde, diğeri de Çandarlı körfezinde olmak üzere iki defa stop etmiş, uzun uğraşmalardan a unra arızalar giderilerek İzmire gelebilmiştir.
Bozuk makinelerin çıkardığı müthiş gürültü yolculara gece uykusu uyutmamıştır.
Makineden anlıyanlara göre, Giresun gemisinin makinelerindeki anza sonradan olmayıp aslında mevcuttur.
Dünkü toplantıdan bir infiba..
Suat Hayri Ürgüplü
Türkiye Turizm Kurumu toplandı
Yeni teşekkül, memleketimizi dünyaya tanıtmağa ve turist celbine çalışacak
Türkiye Turizm ve Tanıtma Kurumu (Türktur), dün saat 17 de ilk umumi heyet İçtimaim yapmış
Toplantıyı müteşebbis heyet adına Cihat Baban açmış, kurumun kuruluşundaki maksat ve gayclo rl belirten bir konuşma yaparak sözlerlno şunları İlâve etmiştir:
(— Türldyemiz. yeni bir gelişmenin ortasındadır. Bu gelişmenin İçinde, muhtelif fikirler kanaatler ve hisler çarpışmaktadır. Türkiye dünya yüzünde müatehak olduğu mevki! İktisap 'etmek için hamleler ve gayretler yapmaktadır. Fakat ayni zamanda itiraf etmek lâ zımdır kİ bu hamle ve gayretler
organize edilmediği İçin dağınık ve semeresiz olmaktadır. Maksadımız bu ptlrtlzlü noktalan bertaraf ede rek, medeni dünya topluluğu lfiln-de memleketimizi tanıtarak haket-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Tramvay altında ölen ihtiyar
Suat Hayri Ürgüplü kendisi hakkioda çıkan şayiayı tekzip ediyot
Salahiyetli makamların ademi malûmat beyan etmeleri yüzünden, İstanbul vali ve belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdasın durumu henüz aydınlanmamıştı!1.
İstanbul valiliği için Sadi Ir-mak’tan sonra eski tekel bakam (Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Su ihrâç edecekmişiz
CLt-JAY
Denize giren İngiliz devlet adamı 74 yaşında
Nis: 25 (AL*.) — H'inston Çör-Çİl'in deniz banyosu yaparken üşüt
lüğü ve bu yüzden rahatsız bulundu ğu bugün sekreteri tarafından bildi-| Lort Benvorbrook'nn Nis yukınla-(Dovamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Gazotolorln evkafa dair verdiği haborler aralında bir su mos'elesl var. Evkaf Mısıra bol miktarda monba «uyu gönderecekmiş. Yalnız Denizyollarının nakil ücreti yüksek olduğu İçin yeni bir tarlfo hazırlanıyormuş. Eğor İş, Inoolonmo kalınlanma diye yılın» bulmazsa Mısırlılar, bizim güzol istanbulun nofls monba sularına kavuşacaklar... Yâni bizim yanında durduğumuz halde İşemediğimiz Taşdolcnlerl, Karakulakları ağız şapırdatarak nûş odeceklor vo: «H&zA asell» dlyo aralarında met-
Blzo gelince:
Çeşmo sâr-ı- morhamotdo bir içim
Dlyo Lûtfi Kırdar suyu tâbir e-dilen Torkosa yatacağız.
Zira tabiatın on bereketli bir sol-■oblll hallndo olan bu pırlanta şehrin her taralından şarıl şarıl akan güzol sularına biz dalına hasretiz. Bir bedduaya mı uğradık? No ol-duk? Hani esatirdeki (Tantal İr
kencesi) dodlklorl de bundan başka bir şey değildir.
Sokaklarda damacanalar dolusu İyi sular gldor. Nereye? Kime? Bilmeyiz. Hararetten yansak bir sucu dükkânından bir bardak Taş-delen yahut Karakulak Içemoylz. İstanbulun oldukça kaba sularından olan Kocataş bir bvçuv bardaktık şlşelorle satılır ve . "?« on kuruştur.
Kimse müdahalo edip bu neden böylodir? Donllmoz... Sebebi do ma lûındur: Halk İçecek su bulamasın, biraya saldırsın...
Norodo eski zamanların mermer şahnişli, ıslak çuhalı, dalma ölen çıngırağı ile herkesi buz gı'.l bardağı boş paraya Taşdolon suyu lç-moğo dâvet eden sucu dükkânları? Şair:
Humler şikeslo, Cim teki, yok viıcû(l-ı- nıoy.
Eldin esîr-i- kahve bizi... Hey zem&no bayi .
Demiş. «Yok vücûd-l- nn » şek-
(Oevemı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Zavallı ihtiyarın kan lar içindeki cesedi. .•
(Yazısı 2 nci sayfadadır)
Ekrem Amaç
(Devamı 8a. s 8ü. e da)
CUMA 26 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon 1 28708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3744 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı»,: 10 Kuruj İSli TEGE KÜVVET 5ÜRÜBÜ GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Şemsettin Günaltay kabinesi Ok kurulduğu günlerda Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile beraber...,-
C. Bayar İnönü'ye cevap verecek
Demokrat Parti Başkanı 3 Eylülde Ödemişte bir nutuk söyliyecek
Halk Partililerin “Üçüncü İnönü zaferi» diye vasıflandırdıkları Ege seyahati hakkında Demokrat Partinin görüşü bu suretle açıklanmış olacak
Kulağın ucu Göründü
amda, bir pazar sabahının alaca karanlığında, bir kaç subayın oynadığı dram üzerinden henüz on gün geçmeden, yeni idarenin mağfur ve şehit Hüsnü Zaim'in tuttuğu Türk dostluğu istikametinden inhiraf etmeğe başladığım gösteriyor. Hüsnü Zaim zamanında, Türkiyeye yüz bin ton buğday verilmesi için konuşmalar olmuş ve bazı esaslar kararlaşmıştı. Gazetemizin, dün aldığı inanılır haberlere göre, yeni Şam hükümeti Suriye milli menfaatlerim bahane ederdi bu muameleyi tamamlamağa razı olmamıştır ve Maliye Bakam menfi cevap vermiştir.
Bir buğday alış verişi işi nihayet fevkalâde mühim siyasi bir müzakere ve münakaşa değildir. Bedeli mukabilinde mal alıp vermek, iki komşu memleket için, daimi ve olağan hallerdendir. Nitekim Suriyeden bizden bilhassa hayvan ve et tedariki için sık sık müracaatlar vâki olur ve normal yollardan bu istekler terviç edilir.
Bizce bu durumda en büyük vebal ve günah Şam hükümetine değil bizzat Halk Partisi hükümetine terettüp eder ki basiretsizlik ve ileriyi görmemezlik, icap eden silo tertibatım düzenlememek yüzünden bizi, ekmek bulmak için böyle komşulara muhtaç eder. Bir ziraat memleketi o-lan Türklyemiz, kendisini beslemekten âciz değildir. Fakat İktidar geçen yılın bol mahsulünü bu yıla kadar saklamaktan âciz olduğu kadar, iki ay evvelden, bugünkü gelişmeyi tahmin ede-miyecek kadar uzak sezişten malı rumdur. Ziraat Bakam, bir kaç ay evvel, göğsünü gere gere Meclis kürsüsünden: Bu yıl mahsul boldur ve sıkıntı bahis mevzuu değildir, diyecek kadar cesur davranmıştı. Hoş böyle bir cesaretin manevi bir cezası da yok ya.
Bizim iç beceriksizliklerimizin neticesi olan bu kıtlık ve darlık yeni Suriye İdaresince, tatmin e-dilmeğe değer görülmemiştir. Bu her halde birinci nevi ve üstün dostluk tezahürü sayılmak zordur.
Diğer taraftan, bu alış veriş bahsinin dışında, Kâzım Or-bay da Şamdan ayrılmış ve mem leketimize dönmüştür. Hüsnü Zaim'in Suriye ordusunu düzene koymak ve talim ve tedrisine nezaret etmek ümidile ve şimdilik Birf hazırlayıcı bir inceleme yapmak üzere davet edilmiş olan askerî mütehassısımız faaliyetinin ilk safhasında, dönmeğe mec bur olmuştur. Filhakika Şamdan teşyii parlak olmuştur. Bizzat Sami Hunnavi uçak alanına kadar gelerek generalin elini sıkmıştır. Fakat bu nezaket ve gösteri Türk generalinin hizmetinden istiğna hasıl olduğu hakikatim bir türlü örtemez.
Esasen yeni İdare Irak ve Ürdün He birleşerek büyük bir Suriye yaratmak dâvasının hararet lı müdafilerinden terekküp etmektedir. 1-on d rodan dönmekte bulunan Nuri Sait paşa, Irak Başbakanı, Bağdat hükümetinin Suriyelilere zorla büyük bir Suriye esasını kabul ettirmeği asla düşünmediğini İfade etmiştir. Fakat bizzat bu yalanlama bu nevi projelerin kafalarda dolaştığına en kesin delildir. Ateş ol-nuyan yerde duman çıkmaz Türk meselinin her halde Arapçada bir karşılığı olmak lâzımdır.
Ürdün hükümdarının, lzmdra-da, İrak, IJrdün ve Suriye arasında gumriik birliği kurulması ile başlanacak bazı teşebbüsler de bulunacağını, dünya matbuat ve radyoları hikâye ediyorlar. Böyle bir gümrük birliği her halde Mareşal lfüsnü Zaim devrinde düşünülemezdi. Engel zorla ve katil yolile ortadan Kaldırıldıktan sonra, iktisadi ve kimbllir bilâhare siyasi birliğe de bir yol (Davamı 8a. 6 8Ü. 8 da)
Kabine üyeleri acele
Ankaraya çağrıldılar
Bakanlar Kurulu İnönü’nün başkanlığında toplandı, bugün de toplanacak
İnönü Istanbula hareketini tehir etti, iki Bakan Doğu seyahailerini geri bıraktılar, toplantılarda görüşüleceği tahmin edilen meseleler
Dün Bakırköyünde borular döşenirken..
Bakırköyün su derdi hallediliy or
Yıllardan sonra dün nihayet boru döşenmesi işine başlandı
Ankara: 25 (A.A.) — Bugün Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanının riyasetinde saat 17 dan 19 a kadar devam eden bir toplantı yapmıştır.
Bakanlar Kurulunun bugünkü fevkalâde toplantısı
Bizim iyi haber alan ‘ çevrelerden öğrendiğimize göro Bakanlar Kunı-
(Devamı 8a. 6 Sü. 6 da)
“ Çorum „ faciası
meşgulleri
Geminin büvarıst dahil bugün 4 kışı daha tevkif ediliyor
Bakırköyün au ihtiyacını kar,ılan.ak maksudilo Çırpıcı çayı- ( nndaki orleziyen kuyuları ile Bakırköy arasında dün saat 18.3ü 5
da yapılan bir merasimle su boruları döşenmeğe bağlanmıştır. J
Merasimde; Vali ve Belediye Iteisi Dr. Lûtfi Kırdar, C. H. P. J Hidaro kurulu başkam Esat Durusoy, Şehir Meclisi üyelerinden ( Ekrem Amaç ile kalabalık bir davetli kütlesi hazır bulunmuştur. } (□ovamı Sa. 5 8Ü. 7 de) 5
Ara seçimleri için
C. H. P. adayları
Çorum vapuru faciası adlî tahkikatının tamamlandığını, hâdisede mesuliyeti görülen beş kişinin tevkif edildiğini dün yazmıştık ..
Dosyayı tekrar alan savcılık, mahkemece gayri mevkuf bırakılan «Çorum» un süvarisi Edip Kurtkan ile vapurun ambar 1e-tifçisi Yakup Akyıldız, İğdır nak liyat ambarı sahibi Oruç Vurgun ve tüccar komisyoncu Enver U-ğurun da tevkiflerine lüzum gör-(Dovamı Sa. 5 SÜ. 3 de)
Ekrem Amaç, adayların tesbit edilmemiş olduğunu söylüyor DUn sabah gazetelerinden bazı, ları C.H.P. 11 idare Kurulunun top lan ılığını ve Kısmi seçimler için Ekrem Amaç, Meliha Avni Sözen ve Feridun Dirimtekln’ln namzetl olarak tesbit edildiğini y&zmışlur-«a da, bu haber hakikate uygun de fildir.
Ekrem Amaç, şunları söylemiş •
*— Namzcd seçiminde 11 İdare kumlu aaJAhlyetli değildir. Natu -zedlcr. Yoklama Kurulu tarafın -dan seçilecektir. Yoklama Kurulu, nu ise, Şehir Meclisi üyeleri, Bele -diye başkanı, Parti 11 idare Kurulu Üyeleri, İlçeler idare kurulla • rlle Bucak balkanları teşkil eder . ler.
Yoklama kurulu, gizli oyla nam zcdl seçecektir. Yoklama kumluna parti 11 idare Kumlu asla tesir e-
C.H,P, halen namzedini seçme -mlçtir ve yazılanlar doğru değil -dlr*
Churchill
Çörçil deniz banyosunda hastalandı
İzmir, 25 (Telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar bugün saat 19 da Çeşme'den îzml-re gelerek D.P. İzmir il parti merkezinde gece geç vakte kadar devam eden toplantıda hazır bulunmuştur. Bu toplantıya tz-mirde bulunan genel idare kurulu âzalarından Adnan Menderes. Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ile civar ilçelerden gelen idare heyeti âzaİan iştirak etmiş ve ödemişte 3 Eylülde yapılacak olan D.P. binasının açılış töreninde tatbik edilecek program hazırlanmıştır. (Devamı Sa. S Sü. 2 de)
I Büyük Suriye
projesi
«K. Abdullahın beyanata) »Mısırda fena karşılandı?
Kahire, 25 A.A. (afp) — El Mısri gazetesi dünkü nüshasında Kral Abdullah'ın Londra muhabirine verdiği beyanatı yayınlamaktadır.
Kral bu beyanatında ezcümle şöyle konuşmuştur:
«Şimdiki küçük hükümetler fazla işe yaramadıkları için Büyük Suriye'nin nihayet kurulacağını ve bu devletin Haşimiîer tarafından idare olunacağını ilân ederim.»
Bu beyanattan sonra Kahire radyosu dün akşamki yayınında Kral Abdullah’a şiddetle hücum ederek Büyük Suriye meselesi hakkında takındığı tavrı, fazla tefsire girlşmeksizin, tenkit etmiştir.
Yeni Suriye’yi tanıyan milletler
Bağdat, 25 A.A. (Basın - Yayın) — Ingiliz, Amerikan, Fransız ve Çek hükümetlerinin Yeni Suriye hükümetini resmen tanıdıkları bildirilmektedir.
Jüri heyeti dün, projeleri tetkik ederken
IYugoslavyada|
bir ihtilâl |
hazırlanıyor
Adalet Sarayı proje müsabakası
Netice belli oldu, Sedat Kıdem ve Emin Onatın projesi birinciliği kazandı
I Adalet Bakanlığı adına adliye müste şart Aziz Gezer, Milli Eğitim Bakan lığı adına Prof. Mimar Paul Bonata, Bayındırlık Bakanlığı adına îsviçro-(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
| İhtilâl 1 Ekim i j tarihli de başlıyacakmışg
Vaşington: 25 (A.A.) (Reuter>— Dışişleri Bakam Acheson, dün, Sovyet Rusyayı, Yugoslavya ile son notaları teoti ederken «kılıç şakırdatmakla» itham etmiştir.
Aoheson, komünistlerin sulh taarruzları ile Sovyet hükümetinin sert notalarını telif etmenin güç olduğunu tasrih ederek:
«Sovyet sulh perisi biraz boğaz olmuşa benziyor» demiş, Birleşik A-merikanın, Sovyet - Yugoslav m Una s e betlerini büyük bir alâka ile takıp etmekte olduğuna sözlerine ilâvo etmiştir.
(Devamı Sa. 5 Şü. 5 do)
İstanbul Valiliği meselesi
Giresun, İzmir seferini güçlükle yapabildi
Gemi yolda iki defa stop etti, yolcular gürültüden uyuyamadılar
İzmir, 25 (Telefonla) — Ame-rikadan son olarak alınan Giresun gemisinin makinelerinde çıkan arızalardan sonra bu gemi Karadeniz hattından alınıp lzmi-re verilmişti. En son olarak İzmir seferini papazı Giresun vapuru îstanbuldan hareketini müteakip biri Gelibolu önlerinde, diğeri de Çandarlı körfezinde olmak üzere iki defa stop etmiş, uzun uğraşmalardan a unra arızalar giderilerek İzmire gelebilmiştir.
Bozuk makinelerin çıkardığı müthiş gürültü yolculara gece uykusu uyutmamıştır.
Makineden anlıyanlara göre, Giresun gemisinin makinelerindeki anza sonradan olmayıp aslında mevcuttur.
Dünkü toplantıdan bir infiba..
Suat Hayri Ürgüplü
Türkiye Turizm Kurumu toplandı
Yeni teşekkül, memleketimizi dünyaya tanıtmağa ve turist celbine çalışacak
Türkiye Turizm ve Tanıtma Kurumu (Türktur), dün saat 17 de ilk umumi heyet İçtimaim yapmış
Toplantıyı müteşebbis heyet adına Cihat Baban açmış, kurumun kuruluşundaki maksat ve gayclo rl belirten bir konuşma yaparak sözlerlno şunları İlâve etmiştir:
(— Türldyemiz. yeni bir gelişmenin ortasındadır. Bu gelişmenin İçinde, muhtelif fikirler kanaatler ve hisler çarpışmaktadır. Türkiye dünya yüzünde müatehak olduğu mevki! İktisap 'etmek için hamleler ve gayretler yapmaktadır. Fakat ayni zamanda itiraf etmek lâ zımdır kİ bu hamle ve gayretler
organize edilmediği İçin dağınık ve semeresiz olmaktadır. Maksadımız bu ptlrtlzlü noktalan bertaraf ede rek, medeni dünya topluluğu lfiln-de memleketimizi tanıtarak haket-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Tramvay altında ölen ihtiyar
Suat Hayri Ürgüplü kendisi hakkioda çıkan şayiayı tekzip ediyot
Salahiyetli makamların ademi malûmat beyan etmeleri yüzünden, İstanbul vali ve belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdasın durumu henüz aydınlanmamıştı!1.
İstanbul valiliği için Sadi Ir-mak’tan sonra eski tekel bakam (Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Su ihrâç edecekmişiz
CLt-JAY
Denize giren İngiliz devlet adamı 74 yaşında
Nis: 25 (AL*.) — H'inston Çör-Çİl'in deniz banyosu yaparken üşüt
lüğü ve bu yüzden rahatsız bulundu ğu bugün sekreteri tarafından bildi-| Lort Benvorbrook'nn Nis yukınla-(Dovamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Gazotolorln evkafa dair verdiği haborler aralında bir su mos'elesl var. Evkaf Mısıra bol miktarda monba «uyu gönderecekmiş. Yalnız Denizyollarının nakil ücreti yüksek olduğu İçin yeni bir tarlfo hazırlanıyormuş. Eğor İş, Inoolonmo kalınlanma diye yılın» bulmazsa Mısırlılar, bizim güzol istanbulun nofls monba sularına kavuşacaklar... Yâni bizim yanında durduğumuz halde İşemediğimiz Taşdolcnlerl, Karakulakları ağız şapırdatarak nûş odeceklor vo: «H&zA asell» dlyo aralarında met-
Blzo gelince:
Çeşmo sâr-ı- morhamotdo bir içim
Dlyo Lûtfi Kırdar suyu tâbir e-dilen Torkosa yatacağız.
Zira tabiatın on bereketli bir sol-■oblll hallndo olan bu pırlanta şehrin her taralından şarıl şarıl akan güzol sularına biz dalına hasretiz. Bir bedduaya mı uğradık? No ol-duk? Hani esatirdeki (Tantal İr
kencesi) dodlklorl de bundan başka bir şey değildir.
Sokaklarda damacanalar dolusu İyi sular gldor. Nereye? Kime? Bilmeyiz. Hararetten yansak bir sucu dükkânından bir bardak Taş-delen yahut Karakulak Içemoylz. İstanbulun oldukça kaba sularından olan Kocataş bir bvçuv bardaktık şlşelorle satılır ve . "?« on kuruştur.
Kimse müdahalo edip bu neden böylodir? Donllmoz... Sebebi do ma lûındur: Halk İçecek su bulamasın, biraya saldırsın...
Norodo eski zamanların mermer şahnişli, ıslak çuhalı, dalma ölen çıngırağı ile herkesi buz gı'.l bardağı boş paraya Taşdolon suyu lç-moğo dâvet eden sucu dükkânları? Şair:
Humler şikeslo, Cim teki, yok viıcû(l-ı- nıoy.
Eldin esîr-i- kahve bizi... Hey zem&no bayi .
Demiş. «Yok vücûd-l- nn » şek-
(Oevemı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Zavallı ihtiyarın kan lar içindeki cesedi. .•
(Yazısı 2 nci sayfadadır)
Ekrem Amaç
(Devamı 8a. s 8ü. e da)
CUMA 26 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon 1 28708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3744 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı»,: 10 Kuruj İSli TEGE KÜVVET 5ÜRÜBÜ GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Şemsettin Günaltay kabinesi Ok kurulduğu günlerda Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile beraber...,-
C. Bayar İnönü'ye cevap verecek
Demokrat Parti Başkanı 3 Eylülde Ödemişte bir nutuk söyliyecek
Halk Partililerin “Üçüncü İnönü zaferi» diye vasıflandırdıkları Ege seyahati hakkında Demokrat Partinin görüşü bu suretle açıklanmış olacak
Kulağın ucu Göründü
amda, bir pazar sabahının alaca karanlığında, bir kaç subayın oynadığı dram üzerinden henüz on gün geçmeden, yeni idarenin mağfur ve şehit Hüsnü Zaim'in tuttuğu Türk dostluğu istikametinden inhiraf etmeğe başladığım gösteriyor. Hüsnü Zaim zamanında, Türkiyeye yüz bin ton buğday verilmesi için konuşmalar olmuş ve bazı esaslar kararlaşmıştı. Gazetemizin, dün aldığı inanılır haberlere göre, yeni Şam hükümeti Suriye milli menfaatlerim bahane ederdi bu muameleyi tamamlamağa razı olmamıştır ve Maliye Bakam menfi cevap vermiştir.
Bir buğday alış verişi işi nihayet fevkalâde mühim siyasi bir müzakere ve münakaşa değildir. Bedeli mukabilinde mal alıp vermek, iki komşu memleket için, daimi ve olağan hallerdendir. Nitekim Suriyeden bizden bilhassa hayvan ve et tedariki için sık sık müracaatlar vâki olur ve normal yollardan bu istekler terviç edilir.
Bizce bu durumda en büyük vebal ve günah Şam hükümetine değil bizzat Halk Partisi hükümetine terettüp eder ki basiretsizlik ve ileriyi görmemezlik, icap eden silo tertibatım düzenlememek yüzünden bizi, ekmek bulmak için böyle komşulara muhtaç eder. Bir ziraat memleketi o-lan Türklyemiz, kendisini beslemekten âciz değildir. Fakat İktidar geçen yılın bol mahsulünü bu yıla kadar saklamaktan âciz olduğu kadar, iki ay evvelden, bugünkü gelişmeyi tahmin ede-miyecek kadar uzak sezişten malı rumdur. Ziraat Bakam, bir kaç ay evvel, göğsünü gere gere Meclis kürsüsünden: Bu yıl mahsul boldur ve sıkıntı bahis mevzuu değildir, diyecek kadar cesur davranmıştı. Hoş böyle bir cesaretin manevi bir cezası da yok ya.
Bizim iç beceriksizliklerimizin neticesi olan bu kıtlık ve darlık yeni Suriye İdaresince, tatmin e-dilmeğe değer görülmemiştir. Bu her halde birinci nevi ve üstün dostluk tezahürü sayılmak zordur.
Diğer taraftan, bu alış veriş bahsinin dışında, Kâzım Or-bay da Şamdan ayrılmış ve mem leketimize dönmüştür. Hüsnü Zaim'in Suriye ordusunu düzene koymak ve talim ve tedrisine nezaret etmek ümidile ve şimdilik Birf hazırlayıcı bir inceleme yapmak üzere davet edilmiş olan askerî mütehassısımız faaliyetinin ilk safhasında, dönmeğe mec bur olmuştur. Filhakika Şamdan teşyii parlak olmuştur. Bizzat Sami Hunnavi uçak alanına kadar gelerek generalin elini sıkmıştır. Fakat bu nezaket ve gösteri Türk generalinin hizmetinden istiğna hasıl olduğu hakikatim bir türlü örtemez.
Esasen yeni İdare Irak ve Ürdün He birleşerek büyük bir Suriye yaratmak dâvasının hararet lı müdafilerinden terekküp etmektedir. 1-on d rodan dönmekte bulunan Nuri Sait paşa, Irak Başbakanı, Bağdat hükümetinin Suriyelilere zorla büyük bir Suriye esasını kabul ettirmeği asla düşünmediğini İfade etmiştir. Fakat bizzat bu yalanlama bu nevi projelerin kafalarda dolaştığına en kesin delildir. Ateş ol-nuyan yerde duman çıkmaz Türk meselinin her halde Arapçada bir karşılığı olmak lâzımdır.
Ürdün hükümdarının, lzmdra-da, İrak, IJrdün ve Suriye arasında gumriik birliği kurulması ile başlanacak bazı teşebbüsler de bulunacağını, dünya matbuat ve radyoları hikâye ediyorlar. Böyle bir gümrük birliği her halde Mareşal lfüsnü Zaim devrinde düşünülemezdi. Engel zorla ve katil yolile ortadan Kaldırıldıktan sonra, iktisadi ve kimbllir bilâhare siyasi birliğe de bir yol (Davamı 8a. 6 8Ü. 8 da)
Kabine üyeleri acele
Ankaraya çağrıldılar
Bakanlar Kurulu İnönü’nün başkanlığında toplandı, bugün de toplanacak
İnönü Istanbula hareketini tehir etti, iki Bakan Doğu seyahailerini geri bıraktılar, toplantılarda görüşüleceği tahmin edilen meseleler
Dün Bakırköyünde borular döşenirken..
Bakırköyün su derdi hallediliy or
Yıllardan sonra dün nihayet boru döşenmesi işine başlandı
Ankara: 25 (A.A.) — Bugün Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanının riyasetinde saat 17 dan 19 a kadar devam eden bir toplantı yapmıştır.
Bakanlar Kurulunun bugünkü fevkalâde toplantısı
Bizim iyi haber alan ‘ çevrelerden öğrendiğimize göro Bakanlar Kunı-
(Devamı 8a. 6 Sü. 6 da)
“ Çorum „ faciası
meşgulleri
Geminin büvarıst dahil bugün 4 kışı daha tevkif ediliyor
Bakırköyün au ihtiyacını kar,ılan.ak maksudilo Çırpıcı çayı- ( nndaki orleziyen kuyuları ile Bakırköy arasında dün saat 18.3ü 5
da yapılan bir merasimle su boruları döşenmeğe bağlanmıştır. J
Merasimde; Vali ve Belediye Iteisi Dr. Lûtfi Kırdar, C. H. P. J Hidaro kurulu başkam Esat Durusoy, Şehir Meclisi üyelerinden ( Ekrem Amaç ile kalabalık bir davetli kütlesi hazır bulunmuştur. } (□ovamı Sa. 5 8Ü. 7 de) 5
Ara seçimleri için
C. H. P. adayları
Çorum vapuru faciası adlî tahkikatının tamamlandığını, hâdisede mesuliyeti görülen beş kişinin tevkif edildiğini dün yazmıştık ..
Dosyayı tekrar alan savcılık, mahkemece gayri mevkuf bırakılan «Çorum» un süvarisi Edip Kurtkan ile vapurun ambar 1e-tifçisi Yakup Akyıldız, İğdır nak liyat ambarı sahibi Oruç Vurgun ve tüccar komisyoncu Enver U-ğurun da tevkiflerine lüzum gör-(Dovamı Sa. 5 SÜ. 3 de)
Ekrem Amaç, adayların tesbit edilmemiş olduğunu söylüyor DUn sabah gazetelerinden bazı, ları C.H.P. 11 idare Kurulunun top lan ılığını ve Kısmi seçimler için Ekrem Amaç, Meliha Avni Sözen ve Feridun Dirimtekln’ln namzetl olarak tesbit edildiğini y&zmışlur-«a da, bu haber hakikate uygun de fildir.
Ekrem Amaç, şunları söylemiş •
*— Namzcd seçiminde 11 İdare kumlu aaJAhlyetli değildir. Natu -zedlcr. Yoklama Kurulu tarafın -dan seçilecektir. Yoklama Kurulu, nu ise, Şehir Meclisi üyeleri, Bele -diye başkanı, Parti 11 idare Kurulu Üyeleri, İlçeler idare kurulla • rlle Bucak balkanları teşkil eder . ler.
Yoklama kurulu, gizli oyla nam zcdl seçecektir. Yoklama kumluna parti 11 idare Kumlu asla tesir e-
C.H,P, halen namzedini seçme -mlçtir ve yazılanlar doğru değil -dlr*
Churchill
Çörçil deniz banyosunda hastalandı
İzmir, 25 (Telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar bugün saat 19 da Çeşme'den îzml-re gelerek D.P. İzmir il parti merkezinde gece geç vakte kadar devam eden toplantıda hazır bulunmuştur. Bu toplantıya tz-mirde bulunan genel idare kurulu âzalarından Adnan Menderes. Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ile civar ilçelerden gelen idare heyeti âzaİan iştirak etmiş ve ödemişte 3 Eylülde yapılacak olan D.P. binasının açılış töreninde tatbik edilecek program hazırlanmıştır. (Devamı Sa. S Sü. 2 de)
I Büyük Suriye
projesi
«K. Abdullahın beyanata) »Mısırda fena karşılandı?
Kahire, 25 A.A. (afp) — El Mısri gazetesi dünkü nüshasında Kral Abdullah'ın Londra muhabirine verdiği beyanatı yayınlamaktadır.
Kral bu beyanatında ezcümle şöyle konuşmuştur:
«Şimdiki küçük hükümetler fazla işe yaramadıkları için Büyük Suriye'nin nihayet kurulacağını ve bu devletin Haşimiîer tarafından idare olunacağını ilân ederim.»
Bu beyanattan sonra Kahire radyosu dün akşamki yayınında Kral Abdullah’a şiddetle hücum ederek Büyük Suriye meselesi hakkında takındığı tavrı, fazla tefsire girlşmeksizin, tenkit etmiştir.
Yeni Suriye’yi tanıyan milletler
Bağdat, 25 A.A. (Basın - Yayın) — Ingiliz, Amerikan, Fransız ve Çek hükümetlerinin Yeni Suriye hükümetini resmen tanıdıkları bildirilmektedir.
Jüri heyeti dün, projeleri tetkik ederken
IYugoslavyada|
bir ihtilâl |
hazırlanıyor
Adalet Sarayı proje müsabakası
Netice belli oldu, Sedat Kıdem ve Emin Onatın projesi birinciliği kazandı
I Adalet Bakanlığı adına adliye müste şart Aziz Gezer, Milli Eğitim Bakan lığı adına Prof. Mimar Paul Bonata, Bayındırlık Bakanlığı adına îsviçro-(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
| İhtilâl 1 Ekim i j tarihli de başlıyacakmışg
Vaşington: 25 (A.A.) (Reuter>— Dışişleri Bakam Acheson, dün, Sovyet Rusyayı, Yugoslavya ile son notaları teoti ederken «kılıç şakırdatmakla» itham etmiştir.
Aoheson, komünistlerin sulh taarruzları ile Sovyet hükümetinin sert notalarını telif etmenin güç olduğunu tasrih ederek:
«Sovyet sulh perisi biraz boğaz olmuşa benziyor» demiş, Birleşik A-merikanın, Sovyet - Yugoslav m Una s e betlerini büyük bir alâka ile takıp etmekte olduğuna sözlerine ilâvo etmiştir.
(Devamı Sa. 5 Şü. 5 do)
İstanbul Valiliği meselesi
Giresun, İzmir seferini güçlükle yapabildi
Gemi yolda iki defa stop etti, yolcular gürültüden uyuyamadılar
İzmir, 25 (Telefonla) — Ame-rikadan son olarak alınan Giresun gemisinin makinelerinde çıkan arızalardan sonra bu gemi Karadeniz hattından alınıp lzmi-re verilmişti. En son olarak İzmir seferini papazı Giresun vapuru îstanbuldan hareketini müteakip biri Gelibolu önlerinde, diğeri de Çandarlı körfezinde olmak üzere iki defa stop etmiş, uzun uğraşmalardan a unra arızalar giderilerek İzmire gelebilmiştir.
Bozuk makinelerin çıkardığı müthiş gürültü yolculara gece uykusu uyutmamıştır.
Makineden anlıyanlara göre, Giresun gemisinin makinelerindeki anza sonradan olmayıp aslında mevcuttur.
Dünkü toplantıdan bir infiba..
Suat Hayri Ürgüplü
Türkiye Turizm Kurumu toplandı
Yeni teşekkül, memleketimizi dünyaya tanıtmağa ve turist celbine çalışacak
Türkiye Turizm ve Tanıtma Kurumu (Türktur), dün saat 17 de ilk umumi heyet İçtimaim yapmış
Toplantıyı müteşebbis heyet adına Cihat Baban açmış, kurumun kuruluşundaki maksat ve gayclo rl belirten bir konuşma yaparak sözlerlno şunları İlâve etmiştir:
(— Türldyemiz. yeni bir gelişmenin ortasındadır. Bu gelişmenin İçinde, muhtelif fikirler kanaatler ve hisler çarpışmaktadır. Türkiye dünya yüzünde müatehak olduğu mevki! İktisap 'etmek için hamleler ve gayretler yapmaktadır. Fakat ayni zamanda itiraf etmek lâ zımdır kİ bu hamle ve gayretler
organize edilmediği İçin dağınık ve semeresiz olmaktadır. Maksadımız bu ptlrtlzlü noktalan bertaraf ede rek, medeni dünya topluluğu lfiln-de memleketimizi tanıtarak haket-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Tramvay altında ölen ihtiyar
Suat Hayri Ürgüplü kendisi hakkioda çıkan şayiayı tekzip ediyot
Salahiyetli makamların ademi malûmat beyan etmeleri yüzünden, İstanbul vali ve belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdasın durumu henüz aydınlanmamıştı!1.
İstanbul valiliği için Sadi Ir-mak’tan sonra eski tekel bakam (Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Su ihrâç edecekmişiz
CLt-JAY
Denize giren İngiliz devlet adamı 74 yaşında
Nis: 25 (AL*.) — H'inston Çör-Çİl'in deniz banyosu yaparken üşüt
lüğü ve bu yüzden rahatsız bulundu ğu bugün sekreteri tarafından bildi-| Lort Benvorbrook'nn Nis yukınla-(Dovamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Gazotolorln evkafa dair verdiği haborler aralında bir su mos'elesl var. Evkaf Mısıra bol miktarda monba «uyu gönderecekmiş. Yalnız Denizyollarının nakil ücreti yüksek olduğu İçin yeni bir tarlfo hazırlanıyormuş. Eğor İş, Inoolonmo kalınlanma diye yılın» bulmazsa Mısırlılar, bizim güzol istanbulun nofls monba sularına kavuşacaklar... Yâni bizim yanında durduğumuz halde İşemediğimiz Taşdolcnlerl, Karakulakları ağız şapırdatarak nûş odeceklor vo: «H&zA asell» dlyo aralarında met-
Blzo gelince:
Çeşmo sâr-ı- morhamotdo bir içim
Dlyo Lûtfi Kırdar suyu tâbir e-dilen Torkosa yatacağız.
Zira tabiatın on bereketli bir sol-■oblll hallndo olan bu pırlanta şehrin her taralından şarıl şarıl akan güzol sularına biz dalına hasretiz. Bir bedduaya mı uğradık? No ol-duk? Hani esatirdeki (Tantal İr
kencesi) dodlklorl de bundan başka bir şey değildir.
Sokaklarda damacanalar dolusu İyi sular gldor. Nereye? Kime? Bilmeyiz. Hararetten yansak bir sucu dükkânından bir bardak Taş-delen yahut Karakulak Içemoylz. İstanbulun oldukça kaba sularından olan Kocataş bir bvçuv bardaktık şlşelorle satılır ve . "?« on kuruştur.
Kimse müdahalo edip bu neden böylodir? Donllmoz... Sebebi do ma lûındur: Halk İçecek su bulamasın, biraya saldırsın...
Norodo eski zamanların mermer şahnişli, ıslak çuhalı, dalma ölen çıngırağı ile herkesi buz gı'.l bardağı boş paraya Taşdolon suyu lç-moğo dâvet eden sucu dükkânları? Şair:
Humler şikeslo, Cim teki, yok viıcû(l-ı- nıoy.
Eldin esîr-i- kahve bizi... Hey zem&no bayi .
Demiş. «Yok vücûd-l- nn » şek-
(Oevemı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Zavallı ihtiyarın kan lar içindeki cesedi. .•
(Yazısı 2 nci sayfadadır)
Ekrem Amaç
(Devamı 8a. s 8ü. e da)
CUMA 26 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon 1 28708—28188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3744 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı»,: 10 Kuruj İSli TEGE KÜVVET 5ÜRÜBÜ GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Şemsettin Günaltay kabinesi Ok kurulduğu günlerda Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile beraber...,-
C. Bayar İnönü'ye cevap verecek
Demokrat Parti Başkanı 3 Eylülde Ödemişte bir nutuk söyliyecek
Halk Partililerin “Üçüncü İnönü zaferi» diye vasıflandırdıkları Ege seyahati hakkında Demokrat Partinin görüşü bu suretle açıklanmış olacak
Kulağın ucu Göründü
amda, bir pazar sabahının alaca karanlığında, bir kaç subayın oynadığı dram üzerinden henüz on gün geçmeden, yeni idarenin mağfur ve şehit Hüsnü Zaim'in tuttuğu Türk dostluğu istikametinden inhiraf etmeğe başladığım gösteriyor. Hüsnü Zaim zamanında, Türkiyeye yüz bin ton buğday verilmesi için konuşmalar olmuş ve bazı esaslar kararlaşmıştı. Gazetemizin, dün aldığı inanılır haberlere göre, yeni Şam hükümeti Suriye milli menfaatlerim bahane ederdi bu muameleyi tamamlamağa razı olmamıştır ve Maliye Bakam menfi cevap vermiştir.
Bir buğday alış verişi işi nihayet fevkalâde mühim siyasi bir müzakere ve münakaşa değildir. Bedeli mukabilinde mal alıp vermek, iki komşu memleket için, daimi ve olağan hallerdendir. Nitekim Suriyeden bizden bilhassa hayvan ve et tedariki için sık sık müracaatlar vâki olur ve normal yollardan bu istekler terviç edilir.
Bizce bu durumda en büyük vebal ve günah Şam hükümetine değil bizzat Halk Partisi hükümetine terettüp eder ki basiretsizlik ve ileriyi görmemezlik, icap eden silo tertibatım düzenlememek yüzünden bizi, ekmek bulmak için böyle komşulara muhtaç eder. Bir ziraat memleketi o-lan Türklyemiz, kendisini beslemekten âciz değildir. Fakat İktidar geçen yılın bol mahsulünü bu yıla kadar saklamaktan âciz olduğu kadar, iki ay evvelden, bugünkü gelişmeyi tahmin ede-miyecek kadar uzak sezişten malı rumdur. Ziraat Bakam, bir kaç ay evvel, göğsünü gere gere Meclis kürsüsünden: Bu yıl mahsul boldur ve sıkıntı bahis mevzuu değildir, diyecek kadar cesur davranmıştı. Hoş böyle bir cesaretin manevi bir cezası da yok ya.
Bizim iç beceriksizliklerimizin neticesi olan bu kıtlık ve darlık yeni Suriye İdaresince, tatmin e-dilmeğe değer görülmemiştir. Bu her halde birinci nevi ve üstün dostluk tezahürü sayılmak zordur.
Diğer taraftan, bu alış veriş bahsinin dışında, Kâzım Or-bay da Şamdan ayrılmış ve mem leketimize dönmüştür. Hüsnü Zaim'in Suriye ordusunu düzene koymak ve talim ve tedrisine nezaret etmek ümidile ve şimdilik Birf hazırlayıcı bir inceleme yapmak üzere davet edilmiş olan askerî mütehassısımız faaliyetinin ilk safhasında, dönmeğe mec bur olmuştur. Filhakika Şamdan teşyii parlak olmuştur. Bizzat Sami Hunnavi uçak alanına kadar gelerek generalin elini sıkmıştır. Fakat bu nezaket ve gösteri Türk generalinin hizmetinden istiğna hasıl olduğu hakikatim bir türlü örtemez.
Esasen yeni İdare Irak ve Ürdün He birleşerek büyük bir Suriye yaratmak dâvasının hararet lı müdafilerinden terekküp etmektedir. 1-on d rodan dönmekte bulunan Nuri Sait paşa, Irak Başbakanı, Bağdat hükümetinin Suriyelilere zorla büyük bir Suriye esasını kabul ettirmeği asla düşünmediğini İfade etmiştir. Fakat bizzat bu yalanlama bu nevi projelerin kafalarda dolaştığına en kesin delildir. Ateş ol-nuyan yerde duman çıkmaz Türk meselinin her halde Arapçada bir karşılığı olmak lâzımdır.
Ürdün hükümdarının, lzmdra-da, İrak, IJrdün ve Suriye arasında gumriik birliği kurulması ile başlanacak bazı teşebbüsler de bulunacağını, dünya matbuat ve radyoları hikâye ediyorlar. Böyle bir gümrük birliği her halde Mareşal lfüsnü Zaim devrinde düşünülemezdi. Engel zorla ve katil yolile ortadan Kaldırıldıktan sonra, iktisadi ve kimbllir bilâhare siyasi birliğe de bir yol (Davamı 8a. 6 8Ü. 8 da)
Kabine üyeleri acele
Ankaraya çağrıldılar
Bakanlar Kurulu İnönü’nün başkanlığında toplandı, bugün de toplanacak
İnönü Istanbula hareketini tehir etti, iki Bakan Doğu seyahailerini geri bıraktılar, toplantılarda görüşüleceği tahmin edilen meseleler
Dün Bakırköyünde borular döşenirken..
Bakırköyün su derdi hallediliy or
Yıllardan sonra dün nihayet boru döşenmesi işine başlandı
Ankara: 25 (A.A.) — Bugün Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanının riyasetinde saat 17 dan 19 a kadar devam eden bir toplantı yapmıştır.
Bakanlar Kurulunun bugünkü fevkalâde toplantısı
Bizim iyi haber alan ‘ çevrelerden öğrendiğimize göro Bakanlar Kunı-
(Devamı 8a. 6 Sü. 6 da)
“ Çorum „ faciası
meşgulleri
Geminin büvarıst dahil bugün 4 kışı daha tevkif ediliyor
Bakırköyün au ihtiyacını kar,ılan.ak maksudilo Çırpıcı çayı- ( nndaki orleziyen kuyuları ile Bakırköy arasında dün saat 18.3ü 5
da yapılan bir merasimle su boruları döşenmeğe bağlanmıştır. J
Merasimde; Vali ve Belediye Iteisi Dr. Lûtfi Kırdar, C. H. P. J Hidaro kurulu başkam Esat Durusoy, Şehir Meclisi üyelerinden ( Ekrem Amaç ile kalabalık bir davetli kütlesi hazır bulunmuştur. } (□ovamı Sa. 5 8Ü. 7 de) 5
Ara seçimleri için
C. H. P. adayları
Çorum vapuru faciası adlî tahkikatının tamamlandığını, hâdisede mesuliyeti görülen beş kişinin tevkif edildiğini dün yazmıştık ..
Dosyayı tekrar alan savcılık, mahkemece gayri mevkuf bırakılan «Çorum» un süvarisi Edip Kurtkan ile vapurun ambar 1e-tifçisi Yakup Akyıldız, İğdır nak liyat ambarı sahibi Oruç Vurgun ve tüccar komisyoncu Enver U-ğurun da tevkiflerine lüzum gör-(Dovamı Sa. 5 SÜ. 3 de)
Ekrem Amaç, adayların tesbit edilmemiş olduğunu söylüyor DUn sabah gazetelerinden bazı, ları C.H.P. 11 idare Kurulunun top lan ılığını ve Kısmi seçimler için Ekrem Amaç, Meliha Avni Sözen ve Feridun Dirimtekln’ln namzetl olarak tesbit edildiğini y&zmışlur-«a da, bu haber hakikate uygun de fildir.
Ekrem Amaç, şunları söylemiş •
*— Namzcd seçiminde 11 İdare kumlu aaJAhlyetli değildir. Natu -zedlcr. Yoklama Kurulu tarafın -dan seçilecektir. Yoklama Kurulu, nu ise, Şehir Meclisi üyeleri, Bele -diye başkanı, Parti 11 idare Kurulu Üyeleri, İlçeler idare kurulla • rlle Bucak balkanları teşkil eder . ler.
Yoklama kurulu, gizli oyla nam zcdl seçecektir. Yoklama kumluna parti 11 idare Kumlu asla tesir e-
C.H,P, halen namzedini seçme -mlçtir ve yazılanlar doğru değil -dlr*
Churchill
Çörçil deniz banyosunda hastalandı
İzmir, 25 (Telefonla) — D.P. Genel Başkanı Celâl Bayar bugün saat 19 da Çeşme'den îzml-re gelerek D.P. İzmir il parti merkezinde gece geç vakte kadar devam eden toplantıda hazır bulunmuştur. Bu toplantıya tz-mirde bulunan genel idare kurulu âzalarından Adnan Menderes. Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ile civar ilçelerden gelen idare heyeti âzaİan iştirak etmiş ve ödemişte 3 Eylülde yapılacak olan D.P. binasının açılış töreninde tatbik edilecek program hazırlanmıştır. (Devamı Sa. S Sü. 2 de)
I Büyük Suriye
projesi
«K. Abdullahın beyanata) »Mısırda fena karşılandı?
Kahire, 25 A.A. (afp) — El Mısri gazetesi dünkü nüshasında Kral Abdullah'ın Londra muhabirine verdiği beyanatı yayınlamaktadır.
Kral bu beyanatında ezcümle şöyle konuşmuştur:
«Şimdiki küçük hükümetler fazla işe yaramadıkları için Büyük Suriye'nin nihayet kurulacağını ve bu devletin Haşimiîer tarafından idare olunacağını ilân ederim.»
Bu beyanattan sonra Kahire radyosu dün akşamki yayınında Kral Abdullah’a şiddetle hücum ederek Büyük Suriye meselesi hakkında takındığı tavrı, fazla tefsire girlşmeksizin, tenkit etmiştir.
Yeni Suriye’yi tanıyan milletler
Bağdat, 25 A.A. (Basın - Yayın) — Ingiliz, Amerikan, Fransız ve Çek hükümetlerinin Yeni Suriye hükümetini resmen tanıdıkları bildirilmektedir.
Jüri heyeti dün, projeleri tetkik ederken
IYugoslavyada|
bir ihtilâl |
hazırlanıyor
Adalet Sarayı proje müsabakası
Netice belli oldu, Sedat Kıdem ve Emin Onatın projesi birinciliği kazandı
I Adalet Bakanlığı adına adliye müste şart Aziz Gezer, Milli Eğitim Bakan lığı adına Prof. Mimar Paul Bonata, Bayındırlık Bakanlığı adına îsviçro-(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
| İhtilâl 1 Ekim i j tarihli de başlıyacakmışg
Vaşington: 25 (A.A.) (Reuter>— Dışişleri Bakam Acheson, dün, Sovyet Rusyayı, Yugoslavya ile son notaları teoti ederken «kılıç şakırdatmakla» itham etmiştir.
Aoheson, komünistlerin sulh taarruzları ile Sovyet hükümetinin sert notalarını telif etmenin güç olduğunu tasrih ederek:
«Sovyet sulh perisi biraz boğaz olmuşa benziyor» demiş, Birleşik A-merikanın, Sovyet - Yugoslav m Una s e betlerini büyük bir alâka ile takıp etmekte olduğuna sözlerine ilâvo etmiştir.
(Devamı Sa. 5 Şü. 5 do)
İstanbul Valiliği meselesi
Giresun, İzmir seferini güçlükle yapabildi
Gemi yolda iki defa stop etti, yolcular gürültüden uyuyamadılar
İzmir, 25 (Telefonla) — Ame-rikadan son olarak alınan Giresun gemisinin makinelerinde çıkan arızalardan sonra bu gemi Karadeniz hattından alınıp lzmi-re verilmişti. En son olarak İzmir seferini papazı Giresun vapuru îstanbuldan hareketini müteakip biri Gelibolu önlerinde, diğeri de Çandarlı körfezinde olmak üzere iki defa stop etmiş, uzun uğraşmalardan a unra arızalar giderilerek İzmire gelebilmiştir.
Bozuk makinelerin çıkardığı müthiş gürültü yolculara gece uykusu uyutmamıştır.
Makineden anlıyanlara göre, Giresun gemisinin makinelerindeki anza sonradan olmayıp aslında mevcuttur.
Dünkü toplantıdan bir infiba..
Suat Hayri Ürgüplü
Türkiye Turizm Kurumu toplandı
Yeni teşekkül, memleketimizi dünyaya tanıtmağa ve turist celbine çalışacak
Türkiye Turizm ve Tanıtma Kurumu (Türktur), dün saat 17 de ilk umumi heyet İçtimaim yapmış
Toplantıyı müteşebbis heyet adına Cihat Baban açmış, kurumun kuruluşundaki maksat ve gayclo rl belirten bir konuşma yaparak sözlerlno şunları İlâve etmiştir:
(— Türldyemiz. yeni bir gelişmenin ortasındadır. Bu gelişmenin İçinde, muhtelif fikirler kanaatler ve hisler çarpışmaktadır. Türkiye dünya yüzünde müatehak olduğu mevki! İktisap 'etmek için hamleler ve gayretler yapmaktadır. Fakat ayni zamanda itiraf etmek lâ zımdır kİ bu hamle ve gayretler
organize edilmediği İçin dağınık ve semeresiz olmaktadır. Maksadımız bu ptlrtlzlü noktalan bertaraf ede rek, medeni dünya topluluğu lfiln-de memleketimizi tanıtarak haket-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Tramvay altında ölen ihtiyar
Suat Hayri Ürgüplü kendisi hakkioda çıkan şayiayı tekzip ediyot
Salahiyetli makamların ademi malûmat beyan etmeleri yüzünden, İstanbul vali ve belediye reisi Dr. Lûtfi Kırdasın durumu henüz aydınlanmamıştı!1.
İstanbul valiliği için Sadi Ir-mak’tan sonra eski tekel bakam (Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Su ihrâç edecekmişiz
CLt-JAY
Denize giren İngiliz devlet adamı 74 yaşında
Nis: 25 (AL*.) — H'inston Çör-Çİl'in deniz banyosu yaparken üşüt
lüğü ve bu yüzden rahatsız bulundu ğu bugün sekreteri tarafından bildi-| Lort Benvorbrook'nn Nis yukınla-(Dovamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Gazotolorln evkafa dair verdiği haborler aralında bir su mos'elesl var. Evkaf Mısıra bol miktarda monba «uyu gönderecekmiş. Yalnız Denizyollarının nakil ücreti yüksek olduğu İçin yeni bir tarlfo hazırlanıyormuş. Eğor İş, Inoolonmo kalınlanma diye yılın» bulmazsa Mısırlılar, bizim güzol istanbulun nofls monba sularına kavuşacaklar... Yâni bizim yanında durduğumuz halde İşemediğimiz Taşdolcnlerl, Karakulakları ağız şapırdatarak nûş odeceklor vo: «H&zA asell» dlyo aralarında met-
Blzo gelince:
Çeşmo sâr-ı- morhamotdo bir içim
Dlyo Lûtfi Kırdar suyu tâbir e-dilen Torkosa yatacağız.
Zira tabiatın on bereketli bir sol-■oblll hallndo olan bu pırlanta şehrin her taralından şarıl şarıl akan güzol sularına biz dalına hasretiz. Bir bedduaya mı uğradık? No ol-duk? Hani esatirdeki (Tantal İr
kencesi) dodlklorl de bundan başka bir şey değildir.
Sokaklarda damacanalar dolusu İyi sular gldor. Nereye? Kime? Bilmeyiz. Hararetten yansak bir sucu dükkânından bir bardak Taş-delen yahut Karakulak Içemoylz. İstanbulun oldukça kaba sularından olan Kocataş bir bvçuv bardaktık şlşelorle satılır ve . "?« on kuruştur.
Kimse müdahalo edip bu neden böylodir? Donllmoz... Sebebi do ma lûındur: Halk İçecek su bulamasın, biraya saldırsın...
Norodo eski zamanların mermer şahnişli, ıslak çuhalı, dalma ölen çıngırağı ile herkesi buz gı'.l bardağı boş paraya Taşdolon suyu lç-moğo dâvet eden sucu dükkânları? Şair:
Humler şikeslo, Cim teki, yok viıcû(l-ı- nıoy.
Eldin esîr-i- kahve bizi... Hey zem&no bayi .
Demiş. «Yok vücûd-l- nn » şek-
(Oevemı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Zavallı ihtiyarın kan lar içindeki cesedi. .•
(Yazısı 2 nci sayfadadır)
Ekrem Amaç
(Devamı 8a. s 8ü. e da)

Comments (0)