PAZAR 28 aCustos 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20785—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3746 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Rus ordusu Yugoslav hududuna
doğru harekete geçti
Arnavutluktan gelen hüviyeti meçhul uçaklar bir Yugoslav üssünü bombaladılar
Yugoslavya, hududa askerî birlikler gönderdi; Romanyanın Yugoslav hududundaki köylerinde sokağa çıkma yasağı kondu
[Ordu terfi listesi dün yüksek tasdikten çıktı
Fiume’dehi petrol tasfiyehanelerinin tahrip edildiği yalanlanıyor
Cereyan
0n kinci Dünya Harbini takip eden devrede, İki nt cereyanın, bütün dünyada ayni zamanda, müşahade edilmekte bulunduğunu tesbit kabildir.
Bir taraftan, bütün milletlere hürriyet ve istiklâllerini vermek, Avrupa devletlerinin sömürge o-larak kullandıkları sahaların sakinlerine kendi kendini idare hakkını tanımak, diğer taraftan da bir çok memleketleri milli hâkimiyetlerine rağmen milletlerarası veya üstü bir kuvvete bağlı bulundurmağa çalışılmak...
Birinci tip cereyanın örnekleri pek çoktur. Başta Hindistan ve Pakistan gibi iki muazzam cumhuriyet gelir. t)ç yüz elli milyonu aşan nüfuslarile bu iki yeni hükümet, bütün Asyada hattâ dünyada yeni bir çığırın müjdecileri sayılsa yeri vardır. Şimdiye kadar Büyük Britanya imparatorluğu tacının parlak birer incisi olan bu parçalar şimdi müstakildir ve kendi işlerini ken dileri görecek kudrettedir. Britanya imparatorluğu bağları gayet gevşektir. Asyada Endenoz-yalıiar, HollandalIlara karşı beş yıl mücadeleden sonra, şimdi Lâ-heyde bir yuvarlak masa etrafında toplanmışlar; tam istiklâl temeline dayanan bir federasyon teşkiline çalışmaktadırlar. Müstemlekelere hayat hakkı vermemek İçin en ziyade ayak diremekle maruf olan Fransız İdaresi de Çin Hlndistanına, oldukça geniş hürriyet ve İstiklâl vermiştir. Eski imparatoru da, uzlaşmayı tatbik etmek üzere, tekrar tahta İade eylemiştir. Tam istiklâl taraftarlarının hakiki mukavemetine rağmen, İmparator, Fransız meclisinin kabul ettiği uzlaşmayı fiiliyat sahasına çıkarmağa gayret etmektedir.
Blngazide yepyeni ve ldris El Bûnusinin başkanlığında, oldukça müstakil bir idare kurulmuştur. Trablus İçin de, buna yakın bir Şekil hazırlanmaktadır. Tunus, Fas ve Cezayir için de Fransa hü kûm eti, ufak tefek mahalli fedakârlıklar göstermiş İse de, temas ettiğimiz memleketler çapında bir İlerleme kaydedilmemiştir. Maa-mafih er geç, Barisin bütün inadına rağmen, bu memleketlerin de tam hürriyetlerini alacaklarını ummak kabildir. Şimal Afri-kadaki Mısır, Bingazi, Trablus tam istiklâl sahibi olunca, bütün bu memleketler tıpkı Tunus, Fas ve Cezayir gibi ayni ırk, din ve dilden kimselerle meskûn olduğu ve aralarına giren yabancı hudut ve memleketler mevcut bulunmadığı için, bu hürriyet alevinin sirayeti çok tabiidir. Esasen Fransa son zamanlarda, Bingazi Devamı 8a. 7, Su. e da)
Günün adamı haline gelen Mareşal Tito Yugoslav genelkurmay eski başkanile görüşürken...
Yunan iç harbi, Bulgar hududuna intikal etti
Belgrat: 27 (Al’.) — Yugoslavya bugün Romanya ile Rus hâkimiyeti no tâbi diğer kominformlu komşularını, Yugoslav toprağının bazı kısım lorum göz dikmiş olmakla suçlandır iniştir.
Mareşal Tito hükümetinin organı «Borba» bilhassa Romanyanın mün bit Banat tarım bölgesini ilhaka lıa-hişkâr olduğunu yazmaktadır. Buğday ve mısır yetiştiren zengin bir bölge olan Banat geçen harpte Yugoslavya kraliçesi Marie’nin yeğeni vo o zamanki Romanya kralı Michn el nezdindo yaptığı teşebbüs sayesinde Roınıınyaya geçmekten kurtul muştu.
Belgrad: 27 (A.A.) (ünited Press)
— Yugoslav komünist partisinin res mî gazetesi olan Borba, kominform liderlerini kendi memleketlerinin hal kını Yugoslavya aleyhine tahrike ça laşm akla itham ediyor ve Romanya ile olan hudutlarını Yugoslavynnın tahkim etmediğini yazıyor.
Belgrad: 27 (A.A.) «United Press)
— Triesteden gelen haberlere göro Yugoslavya Pola ve Fiumo bölgelerine askerî birlikler göndermiştir. Bu tedbirin kominform ajanlarının baltalama hareketlerini önlemek için alındığı sanılıyor. Perşembe günü Fi
(Devamı Sa. 7, Su. 3 do)
C..1_________________1__________________i
Ankora: 27 (A.A.) — 30 Ağustos tos tarihinde terfi edecek jandarma subay ve memurları listesi aşağıdadır:
Yarbaylıktan albaylığa yükseien-
lor:
Abdülbaki Çotin, Necati Eroğla,
Subaylarına ait liste
Mustafa Doğaner, İbrahim Akıncı, Ulvi Tuncay, Şevki Müftioğlu, Gün Güner, Remzi Tapkır, Şefik Kıyasî, Hilmi Gürel, Haydar Çelik, İbrahim Sungur, Riza Tekemen, Ali İr-man Atalay, Bamdı Ünal, Mazhar Ünsol, Siyamı Sunkar, Refik Toki-
naip, Münür Karamanoğlu, Etem Yardımoğlu, Hulki Atak, Hilmi Po-lat, Kâmil Birkan, Sıtkı Toğrul, Nuri Hünalp, Cemil Erdem, Kenan Erkut, Niyazi Özbek, Remzi Tun-ger, Abdurrahman Menekli, Salih' (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Şaşılacak bir cür’et
Tamir edilen Nuri Killigil fabrikasında yeniden ruhsatsız olarak patlayıcı madde yapılıyormuş
----
Zat er Bayramı
30 Ağustos bu yıl çok parlak bir şekilde kutlanacak
Yunan - Arnavutluk hududundaki harblerden sonra bu bölgede başlayan savaşlar devam ediyor
Vali hakkında yeni bir iddia
Şimdi de kendisinin Bern elçiliğine tâyin e-dileceğinden bahsediliyor
İstanbul vali ve belediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdor'm başka bir vnzifo yo tayininden şimdilik vazgeçilmiş olmakla borabre Ankarada çıkan bir gazete, Kırdur’ın Bern elçiliğine tayin ©dileceği konusu üzerinde ısrarla durmaktadır.
Diğer taraftan yeniden ortaya atılan söylentilere bakılırsa Dr. Lûtfi Kırdar, İstanbul vilâyet vo belediyo* sinin tefrikine kadar, bugünkü vazifesi başında kalacaktır. Ancak vilâyetle belediyo ayrıldıktan sonra Dr. Kırdar belediye reisliğine scçilecek-
(Dovamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Ajonura zı id.b.c.j — Atmadan ıaşıııyor. uepnecıen alınan Haber -gelen haberlerden. Yunan çeteclle-| 1er, bu havalide vahşi savaşlar ol-rlnln mukavemetinin Bulgar hu duğunu gösteriyor.
dudu mıntaknsmda sertleştiği an.| (Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Ticaret Bakanına sorulan sualler
Edremit Halhevinde sadece Bakan konuştu; Balıkesirde ise Dicleli, sual yağmuruna tutuldu
Balıkesir: 24 (Telefonla) — Ticaret vo Ekonomi Bakanı Ve- g dut Dicleli bugün şehrımizo gelmiş vo Hnlkovinin büyiikço bir k odasında bir toplantı yapmıştır. Toplantıya münhasıran şehrimiz » Ticaret Odası tarafından davet edilen C. H. P. li tacirler, bazı « memurlar vo bir tek Demokrat Partili işlirûk etmiştir. Bakan, « Cumhuriyet Halk Partisine mensu- (Dovamı Sa. 7, Su. 4 do)
Demirspor İst. Sporu 1-0 yendi
Mareşal iyileşti
Mareşal Fevzi Çakmak’ın sıhlı’ dunımu, gün geçtikçe İyileşmektedir. Mareşalin, hastahaneden yakında çıkacağı haber verilmektedir.
Ulaştırma Bakanı i Kemal Satır
30 Ağustos Zafer Bayramı, yurdun her köşesindo olduğa gibi şehrimizde do sah günü Taksim meyde nında şerefine yakışır bir törenle kutlanacaktır.
Hazırlanan programa göre, törene iştirak eden askeri birlikler saat 9.45 o kadar Taksim meydanında yerlorini almış olacaklar vo tören (Devamı Sa. 7, Su. 5 do)
Ulaştırma Bakanının demeci
Çorum faciası, motörlü gemiler, travers ihalesi, Meb’us kompartımanları
Evvelki akşam uçakla şehrimize gelen Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır dün Denizyollarında tetkiklerde bulunmuştur. Dün Denizyollarında gazetecileri kabul eden Bakan, muhtelif mesuleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbula birkaç gün tetkiklerde bulunmak üzere geldim. Çorum faciası hakkında yapılmakta olan İdarî tahkikat neti-' (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Yeni Adalet Sarayı nasıl olacak?
Müsabakayı kazanan projenin hususiyetleri — Mahkemeler nerelere yerleştirilecek ? — Halk binaya nasıl girecek? — Diğer projelerde neler var? — Türk yüksek mimarlarının muvaffakiyetleri — Binanın Sultanahmet meydanına bakan cephesi biraz daha geriye alınamaz mı?
Tuııı on altı yıl evvel bir gcco yarısı çıkan bir yangın, İstanbul Ad-liyo Şurayım kül «ittikten sonra, İs-tanbula sür'aLlo modern bir adliyo
dİ. İhtiyaç iso ftcil (I) di.
Fakat bu iş talihin garip bir cilvesi olarak uzadıkça uzadı; uzadık-
ça uzadı vo nihayet galiba urlık
ha-
Acı hâtırası unutulmayan infilâkin vuku bulduğu fabrikanın a» hasar gören bir binası...
İnönü bugün şehrimizde
ihmal ve dikkatsizliğin neticesi olarak, geçen mart ayında Sütlüce Nuri Killigil mühimmat fabrikasında bir infilâk olduğu ve 18 vatandaşımızın bu faciaya kurban gittiği malûmdur. Henüz bu facianın acısı unutulmamışken, aylarca evvel enkaz haline gelen bu fabrika hakkında, dün
Ankara 27 A.A.) — Cumhur Baş kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22 de beraberlerinde Bayan İnönü olduğu halde özel trenleriyle Istan bula hareket etmişlerdir.
Cumhur Başkanı g ırda Bajna -kan Şemsettin Gtlnaltay, Başbakan yardımcısı Nihat Ertm, Ba -kanlar, Büyük Millet Meclisi Başkan vekillerinden Raif Karadeniz, şehrimizde bulunan Milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurrahmon Nafiz GUrman, Ka -ra, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, Dışişleri Bakanlığı U-muml Kâtibi, Ankara Garnizon ve Merkez Komutanları. Askeri Şûra Üyeleri, Generaller, Ankara Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü tarafından uğurlanmışlardır.
M. Partisinin
toplantıları
vilâyete enteresan bir ihbar yapılmıştır.
Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bu ihbara göic, Nuri Killlgile alt bu fabrika, hâdiseden bir müddet sonra tadil e-dilerek, yeniden faaliyete geçecek bir vaziyete getirilmiş ve ruh (Dovamı Sa. 7, Su. 3 de)
Dilencilikle mücadele
gevşek gidiyor
Yakalanıp çalıştırılmağa veya memleketine yollananlar, bir vasıtadan inip ötekine binerek tekrar istanbula geliyorlar.
Belediye ve zabıtanın seneler-denberi devam eden mücadelesine rağmen Istanbulda dilenciliğin önüne geçilememiştir. Bilâkis son aylarda şehrin en işlek yerlerine kadar nüfuz eden dilenciler şehrin İçtimaî bünyesinde yüz kızartıcı bir leke teşkil etmektedir. Artık şehrin her tarafında dilenciliği bir meslek ittihaz eden profesyonel dilencilere sık sık tesadüf edilmektedir.
Hikmet Bayur işsizliğin sebeplerini anlattı
Dün Millet Partisi Galata Çeş-mcmeydanı ocağının açılış mera simi saat 17 de büyük bir kalabalık huzuriyle yapılmıştır. Bu münasebetle ocak başkunj Hüseyin Çöpçüoğlu bir konuşma yapmış, sıraaiyle Buhrl Eskikaya, a-vukat İhsan Altay Gürhon, Afif Hikmet Yamanoğlu, Nuri Lef-1er, Osman Bölükbuşı konuşmuşlar ve son sözü genel başkan Hik met Bayur alarak; partiye göste-(Dovamı Sa. 7 Sü. 6 de)
Tiirk-Yunan
maçında çıkan]
hâdise
Bu vaziyet karşısında zabıtanın dilencilerle yaptığı mücadelede mağlûp olduğu açıkça görülmektedir. Bunu bizzat zabıta ma murları da itiraf etmekte, vaziyetin bu şekilde ilânihaye devam edeceğini söylemektedirler.
İstanbul Emniyet 6 ncı şube Müdürlüğü dilencilerle elinden, geldiği kadar mücadele etmektedir.
(Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İnanmalı mı ?
ULUNAY
Yem Saoah dun nuşreylodi-ğl dlkkato değer bir başmakalede hükümetin ve İktidar par tisinin bazı şahslyotlorl tarafından seçim emniyeti hakkında yapılan vâltloro temas odorok «Vatandaşlar arasında toınonnl odilen yakınlığın temollni ancak İktidar partisinin ve hükümetin kurabileceğini İleri sürüyor.» doğrudur. Hükümet ve hükümetin dayandığı iktidar partisi iddiasında samimi İso millet arasında —siyasi görüş farkları dahi clsa— uomokratlk bir âhonk düzenlenmiş olur.
Momlokottoki bu ayrı Bayrılığın sobebl hükümetin İktidarı no pahasına olursa olsun olden çıkarmamak gayosidir. İktidar partisi ve hükûmot okserlyet prensibine uyarak buna razı olaoak mı?
(Yonl Sabah) ın «Sor sütün» u soruyor: «inanmalı mı?»
Ben do soruyorum: «inanmalı
mı?»
Millet do soruyor: «İnanmalı
mı?»
BU seçim dâvası dünkü bugünkü
bir mos'olo doğlldlr kİ...
Bu memlekot seçim hakkına 1808 do —sözüm ona— kavuştu. Daha bir dola başka momlokotlor gibi sandık başına gidip istediğine rey vcromodl.
Ben kırk sonedir sıyasotlo meşgul olduğum halde daha bir koro sandık başına gldorok reyimi kullanmış adam doğilim. Rey vorocok va-zlyotto İken dahi bundan Imtlnâ oylodlm. Çünkü vorooeğim rey benim tevoih oylodlğlm hedefe varmı-yacaktı. Buna emindim... O halda boşuna noyo zahmot edoyinı?
1808 moşrutlyotlndo bütün »oçln» lordo sopa vo hllo kullanıldı.
Hürriyet yoksulluğu İçin mlloa4 döle odon, İkinci Abdlllhaıııidin mutlak idaroslnl dovlron adamların İş başında bulundukları sonoler, zarfında yaptıkları hatâların on bü yüğü şüphoslz kİ ınilloll seçim hakkından mahrum otmolorldlr.
O zamanlar bir yordo seçimi kay-
betmek İhtimali movcut olunoa,
bu İhtimali ortadan kaldırmak İçin
hor vasıta nıllbah İdi.
Nolor, nolor yapılmadı? Başka
Dovamı Sa. 7, 8u. 8 da)
İhtilâfın halli için hakem hey'eti kurulacak
Kahire, 27 (A.A.) «Al’p» —
Milletlerarası futbol federas-
yonu başkanı Jules Rimet, Ati-
deniz dostluk kupası maçları mu
nasebetiyle Türk ve Yunan fede-
1 (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
kikat olması yaklaştı.
Maaıuııfih biz yiuo ihtiyatı elden
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 do»
ırayı yapılmasına kurar vorildi.
Para vardı... Münasip arsa iso ko-
li İslunbuldu pek kolay bulunabilir
Dün Kadıköy stadında oynanan . maçtan heyecanlı bir enstantane. (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
PAZAR 28 aCustos 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20785—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3746 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Rus ordusu Yugoslav hududuna
doğru harekete geçti
Arnavutluktan gelen hüviyeti meçhul uçaklar bir Yugoslav üssünü bombaladılar
Yugoslavya, hududa askerî birlikler gönderdi; Romanyanın Yugoslav hududundaki köylerinde sokağa çıkma yasağı kondu
[Ordu terfi listesi dün yüksek tasdikten çıktı
Fiume’dehi petrol tasfiyehanelerinin tahrip edildiği yalanlanıyor
Cereyan
0n kinci Dünya Harbini takip eden devrede, İki nt cereyanın, bütün dünyada ayni zamanda, müşahade edilmekte bulunduğunu tesbit kabildir.
Bir taraftan, bütün milletlere hürriyet ve istiklâllerini vermek, Avrupa devletlerinin sömürge o-larak kullandıkları sahaların sakinlerine kendi kendini idare hakkını tanımak, diğer taraftan da bir çok memleketleri milli hâkimiyetlerine rağmen milletlerarası veya üstü bir kuvvete bağlı bulundurmağa çalışılmak...
Birinci tip cereyanın örnekleri pek çoktur. Başta Hindistan ve Pakistan gibi iki muazzam cumhuriyet gelir. t)ç yüz elli milyonu aşan nüfuslarile bu iki yeni hükümet, bütün Asyada hattâ dünyada yeni bir çığırın müjdecileri sayılsa yeri vardır. Şimdiye kadar Büyük Britanya imparatorluğu tacının parlak birer incisi olan bu parçalar şimdi müstakildir ve kendi işlerini ken dileri görecek kudrettedir. Britanya imparatorluğu bağları gayet gevşektir. Asyada Endenoz-yalıiar, HollandalIlara karşı beş yıl mücadeleden sonra, şimdi Lâ-heyde bir yuvarlak masa etrafında toplanmışlar; tam istiklâl temeline dayanan bir federasyon teşkiline çalışmaktadırlar. Müstemlekelere hayat hakkı vermemek İçin en ziyade ayak diremekle maruf olan Fransız İdaresi de Çin Hlndistanına, oldukça geniş hürriyet ve İstiklâl vermiştir. Eski imparatoru da, uzlaşmayı tatbik etmek üzere, tekrar tahta İade eylemiştir. Tam istiklâl taraftarlarının hakiki mukavemetine rağmen, İmparator, Fransız meclisinin kabul ettiği uzlaşmayı fiiliyat sahasına çıkarmağa gayret etmektedir.
Blngazide yepyeni ve ldris El Bûnusinin başkanlığında, oldukça müstakil bir idare kurulmuştur. Trablus İçin de, buna yakın bir Şekil hazırlanmaktadır. Tunus, Fas ve Cezayir için de Fransa hü kûm eti, ufak tefek mahalli fedakârlıklar göstermiş İse de, temas ettiğimiz memleketler çapında bir İlerleme kaydedilmemiştir. Maa-mafih er geç, Barisin bütün inadına rağmen, bu memleketlerin de tam hürriyetlerini alacaklarını ummak kabildir. Şimal Afri-kadaki Mısır, Bingazi, Trablus tam istiklâl sahibi olunca, bütün bu memleketler tıpkı Tunus, Fas ve Cezayir gibi ayni ırk, din ve dilden kimselerle meskûn olduğu ve aralarına giren yabancı hudut ve memleketler mevcut bulunmadığı için, bu hürriyet alevinin sirayeti çok tabiidir. Esasen Fransa son zamanlarda, Bingazi Devamı 8a. 7, Su. e da)
Günün adamı haline gelen Mareşal Tito Yugoslav genelkurmay eski başkanile görüşürken...
Yunan iç harbi, Bulgar hududuna intikal etti
Belgrat: 27 (Al’.) — Yugoslavya bugün Romanya ile Rus hâkimiyeti no tâbi diğer kominformlu komşularını, Yugoslav toprağının bazı kısım lorum göz dikmiş olmakla suçlandır iniştir.
Mareşal Tito hükümetinin organı «Borba» bilhassa Romanyanın mün bit Banat tarım bölgesini ilhaka lıa-hişkâr olduğunu yazmaktadır. Buğday ve mısır yetiştiren zengin bir bölge olan Banat geçen harpte Yugoslavya kraliçesi Marie’nin yeğeni vo o zamanki Romanya kralı Michn el nezdindo yaptığı teşebbüs sayesinde Roınıınyaya geçmekten kurtul muştu.
Belgrad: 27 (A.A.) (ünited Press)
— Yugoslav komünist partisinin res mî gazetesi olan Borba, kominform liderlerini kendi memleketlerinin hal kını Yugoslavya aleyhine tahrike ça laşm akla itham ediyor ve Romanya ile olan hudutlarını Yugoslavynnın tahkim etmediğini yazıyor.
Belgrad: 27 (A.A.) «United Press)
— Triesteden gelen haberlere göro Yugoslavya Pola ve Fiumo bölgelerine askerî birlikler göndermiştir. Bu tedbirin kominform ajanlarının baltalama hareketlerini önlemek için alındığı sanılıyor. Perşembe günü Fi
(Devamı Sa. 7, Su. 3 do)
C..1_________________1__________________i
Ankora: 27 (A.A.) — 30 Ağustos tos tarihinde terfi edecek jandarma subay ve memurları listesi aşağıdadır:
Yarbaylıktan albaylığa yükseien-
lor:
Abdülbaki Çotin, Necati Eroğla,
Subaylarına ait liste
Mustafa Doğaner, İbrahim Akıncı, Ulvi Tuncay, Şevki Müftioğlu, Gün Güner, Remzi Tapkır, Şefik Kıyasî, Hilmi Gürel, Haydar Çelik, İbrahim Sungur, Riza Tekemen, Ali İr-man Atalay, Bamdı Ünal, Mazhar Ünsol, Siyamı Sunkar, Refik Toki-
naip, Münür Karamanoğlu, Etem Yardımoğlu, Hulki Atak, Hilmi Po-lat, Kâmil Birkan, Sıtkı Toğrul, Nuri Hünalp, Cemil Erdem, Kenan Erkut, Niyazi Özbek, Remzi Tun-ger, Abdurrahman Menekli, Salih' (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Şaşılacak bir cür’et
Tamir edilen Nuri Killigil fabrikasında yeniden ruhsatsız olarak patlayıcı madde yapılıyormuş
----
Zat er Bayramı
30 Ağustos bu yıl çok parlak bir şekilde kutlanacak
Yunan - Arnavutluk hududundaki harblerden sonra bu bölgede başlayan savaşlar devam ediyor
Vali hakkında yeni bir iddia
Şimdi de kendisinin Bern elçiliğine tâyin e-dileceğinden bahsediliyor
İstanbul vali ve belediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdor'm başka bir vnzifo yo tayininden şimdilik vazgeçilmiş olmakla borabre Ankarada çıkan bir gazete, Kırdur’ın Bern elçiliğine tayin ©dileceği konusu üzerinde ısrarla durmaktadır.
Diğer taraftan yeniden ortaya atılan söylentilere bakılırsa Dr. Lûtfi Kırdar, İstanbul vilâyet vo belediyo* sinin tefrikine kadar, bugünkü vazifesi başında kalacaktır. Ancak vilâyetle belediyo ayrıldıktan sonra Dr. Kırdar belediye reisliğine scçilecek-
(Dovamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Ajonura zı id.b.c.j — Atmadan ıaşıııyor. uepnecıen alınan Haber -gelen haberlerden. Yunan çeteclle-| 1er, bu havalide vahşi savaşlar ol-rlnln mukavemetinin Bulgar hu duğunu gösteriyor.
dudu mıntaknsmda sertleştiği an.| (Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Ticaret Bakanına sorulan sualler
Edremit Halhevinde sadece Bakan konuştu; Balıkesirde ise Dicleli, sual yağmuruna tutuldu
Balıkesir: 24 (Telefonla) — Ticaret vo Ekonomi Bakanı Ve- g dut Dicleli bugün şehrımizo gelmiş vo Hnlkovinin büyiikço bir k odasında bir toplantı yapmıştır. Toplantıya münhasıran şehrimiz » Ticaret Odası tarafından davet edilen C. H. P. li tacirler, bazı « memurlar vo bir tek Demokrat Partili işlirûk etmiştir. Bakan, « Cumhuriyet Halk Partisine mensu- (Dovamı Sa. 7, Su. 4 do)
Demirspor İst. Sporu 1-0 yendi
Mareşal iyileşti
Mareşal Fevzi Çakmak’ın sıhlı’ dunımu, gün geçtikçe İyileşmektedir. Mareşalin, hastahaneden yakında çıkacağı haber verilmektedir.
Ulaştırma Bakanı i Kemal Satır
30 Ağustos Zafer Bayramı, yurdun her köşesindo olduğa gibi şehrimizde do sah günü Taksim meyde nında şerefine yakışır bir törenle kutlanacaktır.
Hazırlanan programa göre, törene iştirak eden askeri birlikler saat 9.45 o kadar Taksim meydanında yerlorini almış olacaklar vo tören (Devamı Sa. 7, Su. 5 do)
Ulaştırma Bakanının demeci
Çorum faciası, motörlü gemiler, travers ihalesi, Meb’us kompartımanları
Evvelki akşam uçakla şehrimize gelen Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır dün Denizyollarında tetkiklerde bulunmuştur. Dün Denizyollarında gazetecileri kabul eden Bakan, muhtelif mesuleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbula birkaç gün tetkiklerde bulunmak üzere geldim. Çorum faciası hakkında yapılmakta olan İdarî tahkikat neti-' (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Yeni Adalet Sarayı nasıl olacak?
Müsabakayı kazanan projenin hususiyetleri — Mahkemeler nerelere yerleştirilecek ? — Halk binaya nasıl girecek? — Diğer projelerde neler var? — Türk yüksek mimarlarının muvaffakiyetleri — Binanın Sultanahmet meydanına bakan cephesi biraz daha geriye alınamaz mı?
Tuııı on altı yıl evvel bir gcco yarısı çıkan bir yangın, İstanbul Ad-liyo Şurayım kül «ittikten sonra, İs-tanbula sür'aLlo modern bir adliyo
dİ. İhtiyaç iso ftcil (I) di.
Fakat bu iş talihin garip bir cilvesi olarak uzadıkça uzadı; uzadık-
ça uzadı vo nihayet galiba urlık
ha-
Acı hâtırası unutulmayan infilâkin vuku bulduğu fabrikanın a» hasar gören bir binası...
İnönü bugün şehrimizde
ihmal ve dikkatsizliğin neticesi olarak, geçen mart ayında Sütlüce Nuri Killigil mühimmat fabrikasında bir infilâk olduğu ve 18 vatandaşımızın bu faciaya kurban gittiği malûmdur. Henüz bu facianın acısı unutulmamışken, aylarca evvel enkaz haline gelen bu fabrika hakkında, dün
Ankara 27 A.A.) — Cumhur Baş kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22 de beraberlerinde Bayan İnönü olduğu halde özel trenleriyle Istan bula hareket etmişlerdir.
Cumhur Başkanı g ırda Bajna -kan Şemsettin Gtlnaltay, Başbakan yardımcısı Nihat Ertm, Ba -kanlar, Büyük Millet Meclisi Başkan vekillerinden Raif Karadeniz, şehrimizde bulunan Milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurrahmon Nafiz GUrman, Ka -ra, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, Dışişleri Bakanlığı U-muml Kâtibi, Ankara Garnizon ve Merkez Komutanları. Askeri Şûra Üyeleri, Generaller, Ankara Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü tarafından uğurlanmışlardır.
M. Partisinin
toplantıları
vilâyete enteresan bir ihbar yapılmıştır.
Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bu ihbara göic, Nuri Killlgile alt bu fabrika, hâdiseden bir müddet sonra tadil e-dilerek, yeniden faaliyete geçecek bir vaziyete getirilmiş ve ruh (Dovamı Sa. 7, Su. 3 de)
Dilencilikle mücadele
gevşek gidiyor
Yakalanıp çalıştırılmağa veya memleketine yollananlar, bir vasıtadan inip ötekine binerek tekrar istanbula geliyorlar.
Belediye ve zabıtanın seneler-denberi devam eden mücadelesine rağmen Istanbulda dilenciliğin önüne geçilememiştir. Bilâkis son aylarda şehrin en işlek yerlerine kadar nüfuz eden dilenciler şehrin İçtimaî bünyesinde yüz kızartıcı bir leke teşkil etmektedir. Artık şehrin her tarafında dilenciliği bir meslek ittihaz eden profesyonel dilencilere sık sık tesadüf edilmektedir.
Hikmet Bayur işsizliğin sebeplerini anlattı
Dün Millet Partisi Galata Çeş-mcmeydanı ocağının açılış mera simi saat 17 de büyük bir kalabalık huzuriyle yapılmıştır. Bu münasebetle ocak başkunj Hüseyin Çöpçüoğlu bir konuşma yapmış, sıraaiyle Buhrl Eskikaya, a-vukat İhsan Altay Gürhon, Afif Hikmet Yamanoğlu, Nuri Lef-1er, Osman Bölükbuşı konuşmuşlar ve son sözü genel başkan Hik met Bayur alarak; partiye göste-(Dovamı Sa. 7 Sü. 6 de)
Tiirk-Yunan
maçında çıkan]
hâdise
Bu vaziyet karşısında zabıtanın dilencilerle yaptığı mücadelede mağlûp olduğu açıkça görülmektedir. Bunu bizzat zabıta ma murları da itiraf etmekte, vaziyetin bu şekilde ilânihaye devam edeceğini söylemektedirler.
İstanbul Emniyet 6 ncı şube Müdürlüğü dilencilerle elinden, geldiği kadar mücadele etmektedir.
(Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İnanmalı mı ?
ULUNAY
Yem Saoah dun nuşreylodi-ğl dlkkato değer bir başmakalede hükümetin ve İktidar par tisinin bazı şahslyotlorl tarafından seçim emniyeti hakkında yapılan vâltloro temas odorok «Vatandaşlar arasında toınonnl odilen yakınlığın temollni ancak İktidar partisinin ve hükümetin kurabileceğini İleri sürüyor.» doğrudur. Hükümet ve hükümetin dayandığı iktidar partisi iddiasında samimi İso millet arasında —siyasi görüş farkları dahi clsa— uomokratlk bir âhonk düzenlenmiş olur.
Momlokottoki bu ayrı Bayrılığın sobebl hükümetin İktidarı no pahasına olursa olsun olden çıkarmamak gayosidir. İktidar partisi ve hükûmot okserlyet prensibine uyarak buna razı olaoak mı?
(Yonl Sabah) ın «Sor sütün» u soruyor: «inanmalı mı?»
Ben do soruyorum: «inanmalı
mı?»
Millet do soruyor: «İnanmalı
mı?»
BU seçim dâvası dünkü bugünkü
bir mos'olo doğlldlr kİ...
Bu memlekot seçim hakkına 1808 do —sözüm ona— kavuştu. Daha bir dola başka momlokotlor gibi sandık başına gidip istediğine rey vcromodl.
Ben kırk sonedir sıyasotlo meşgul olduğum halde daha bir koro sandık başına gldorok reyimi kullanmış adam doğilim. Rey vorocok va-zlyotto İken dahi bundan Imtlnâ oylodlm. Çünkü vorooeğim rey benim tevoih oylodlğlm hedefe varmı-yacaktı. Buna emindim... O halda boşuna noyo zahmot edoyinı?
1808 moşrutlyotlndo bütün »oçln» lordo sopa vo hllo kullanıldı.
Hürriyet yoksulluğu İçin mlloa4 döle odon, İkinci Abdlllhaıııidin mutlak idaroslnl dovlron adamların İş başında bulundukları sonoler, zarfında yaptıkları hatâların on bü yüğü şüphoslz kİ ınilloll seçim hakkından mahrum otmolorldlr.
O zamanlar bir yordo seçimi kay-
betmek İhtimali movcut olunoa,
bu İhtimali ortadan kaldırmak İçin
hor vasıta nıllbah İdi.
Nolor, nolor yapılmadı? Başka
Dovamı Sa. 7, 8u. 8 da)
İhtilâfın halli için hakem hey'eti kurulacak
Kahire, 27 (A.A.) «Al’p» —
Milletlerarası futbol federas-
yonu başkanı Jules Rimet, Ati-
deniz dostluk kupası maçları mu
nasebetiyle Türk ve Yunan fede-
1 (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
kikat olması yaklaştı.
Maaıuııfih biz yiuo ihtiyatı elden
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 do»
ırayı yapılmasına kurar vorildi.
Para vardı... Münasip arsa iso ko-
li İslunbuldu pek kolay bulunabilir
Dün Kadıköy stadında oynanan . maçtan heyecanlı bir enstantane. (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
PAZAR 28 aCustos 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20785—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3746 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Rus ordusu Yugoslav hududuna
doğru harekete geçti
Arnavutluktan gelen hüviyeti meçhul uçaklar bir Yugoslav üssünü bombaladılar
Yugoslavya, hududa askerî birlikler gönderdi; Romanyanın Yugoslav hududundaki köylerinde sokağa çıkma yasağı kondu
[Ordu terfi listesi dün yüksek tasdikten çıktı
Fiume’dehi petrol tasfiyehanelerinin tahrip edildiği yalanlanıyor
Cereyan
0n kinci Dünya Harbini takip eden devrede, İki nt cereyanın, bütün dünyada ayni zamanda, müşahade edilmekte bulunduğunu tesbit kabildir.
Bir taraftan, bütün milletlere hürriyet ve istiklâllerini vermek, Avrupa devletlerinin sömürge o-larak kullandıkları sahaların sakinlerine kendi kendini idare hakkını tanımak, diğer taraftan da bir çok memleketleri milli hâkimiyetlerine rağmen milletlerarası veya üstü bir kuvvete bağlı bulundurmağa çalışılmak...
Birinci tip cereyanın örnekleri pek çoktur. Başta Hindistan ve Pakistan gibi iki muazzam cumhuriyet gelir. t)ç yüz elli milyonu aşan nüfuslarile bu iki yeni hükümet, bütün Asyada hattâ dünyada yeni bir çığırın müjdecileri sayılsa yeri vardır. Şimdiye kadar Büyük Britanya imparatorluğu tacının parlak birer incisi olan bu parçalar şimdi müstakildir ve kendi işlerini ken dileri görecek kudrettedir. Britanya imparatorluğu bağları gayet gevşektir. Asyada Endenoz-yalıiar, HollandalIlara karşı beş yıl mücadeleden sonra, şimdi Lâ-heyde bir yuvarlak masa etrafında toplanmışlar; tam istiklâl temeline dayanan bir federasyon teşkiline çalışmaktadırlar. Müstemlekelere hayat hakkı vermemek İçin en ziyade ayak diremekle maruf olan Fransız İdaresi de Çin Hlndistanına, oldukça geniş hürriyet ve İstiklâl vermiştir. Eski imparatoru da, uzlaşmayı tatbik etmek üzere, tekrar tahta İade eylemiştir. Tam istiklâl taraftarlarının hakiki mukavemetine rağmen, İmparator, Fransız meclisinin kabul ettiği uzlaşmayı fiiliyat sahasına çıkarmağa gayret etmektedir.
Blngazide yepyeni ve ldris El Bûnusinin başkanlığında, oldukça müstakil bir idare kurulmuştur. Trablus İçin de, buna yakın bir Şekil hazırlanmaktadır. Tunus, Fas ve Cezayir için de Fransa hü kûm eti, ufak tefek mahalli fedakârlıklar göstermiş İse de, temas ettiğimiz memleketler çapında bir İlerleme kaydedilmemiştir. Maa-mafih er geç, Barisin bütün inadına rağmen, bu memleketlerin de tam hürriyetlerini alacaklarını ummak kabildir. Şimal Afri-kadaki Mısır, Bingazi, Trablus tam istiklâl sahibi olunca, bütün bu memleketler tıpkı Tunus, Fas ve Cezayir gibi ayni ırk, din ve dilden kimselerle meskûn olduğu ve aralarına giren yabancı hudut ve memleketler mevcut bulunmadığı için, bu hürriyet alevinin sirayeti çok tabiidir. Esasen Fransa son zamanlarda, Bingazi Devamı 8a. 7, Su. e da)
Günün adamı haline gelen Mareşal Tito Yugoslav genelkurmay eski başkanile görüşürken...
Yunan iç harbi, Bulgar hududuna intikal etti
Belgrat: 27 (Al’.) — Yugoslavya bugün Romanya ile Rus hâkimiyeti no tâbi diğer kominformlu komşularını, Yugoslav toprağının bazı kısım lorum göz dikmiş olmakla suçlandır iniştir.
Mareşal Tito hükümetinin organı «Borba» bilhassa Romanyanın mün bit Banat tarım bölgesini ilhaka lıa-hişkâr olduğunu yazmaktadır. Buğday ve mısır yetiştiren zengin bir bölge olan Banat geçen harpte Yugoslavya kraliçesi Marie’nin yeğeni vo o zamanki Romanya kralı Michn el nezdindo yaptığı teşebbüs sayesinde Roınıınyaya geçmekten kurtul muştu.
Belgrad: 27 (A.A.) (ünited Press)
— Yugoslav komünist partisinin res mî gazetesi olan Borba, kominform liderlerini kendi memleketlerinin hal kını Yugoslavya aleyhine tahrike ça laşm akla itham ediyor ve Romanya ile olan hudutlarını Yugoslavynnın tahkim etmediğini yazıyor.
Belgrad: 27 (A.A.) «United Press)
— Triesteden gelen haberlere göro Yugoslavya Pola ve Fiumo bölgelerine askerî birlikler göndermiştir. Bu tedbirin kominform ajanlarının baltalama hareketlerini önlemek için alındığı sanılıyor. Perşembe günü Fi
(Devamı Sa. 7, Su. 3 do)
C..1_________________1__________________i
Ankora: 27 (A.A.) — 30 Ağustos tos tarihinde terfi edecek jandarma subay ve memurları listesi aşağıdadır:
Yarbaylıktan albaylığa yükseien-
lor:
Abdülbaki Çotin, Necati Eroğla,
Subaylarına ait liste
Mustafa Doğaner, İbrahim Akıncı, Ulvi Tuncay, Şevki Müftioğlu, Gün Güner, Remzi Tapkır, Şefik Kıyasî, Hilmi Gürel, Haydar Çelik, İbrahim Sungur, Riza Tekemen, Ali İr-man Atalay, Bamdı Ünal, Mazhar Ünsol, Siyamı Sunkar, Refik Toki-
naip, Münür Karamanoğlu, Etem Yardımoğlu, Hulki Atak, Hilmi Po-lat, Kâmil Birkan, Sıtkı Toğrul, Nuri Hünalp, Cemil Erdem, Kenan Erkut, Niyazi Özbek, Remzi Tun-ger, Abdurrahman Menekli, Salih' (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Şaşılacak bir cür’et
Tamir edilen Nuri Killigil fabrikasında yeniden ruhsatsız olarak patlayıcı madde yapılıyormuş
----
Zat er Bayramı
30 Ağustos bu yıl çok parlak bir şekilde kutlanacak
Yunan - Arnavutluk hududundaki harblerden sonra bu bölgede başlayan savaşlar devam ediyor
Vali hakkında yeni bir iddia
Şimdi de kendisinin Bern elçiliğine tâyin e-dileceğinden bahsediliyor
İstanbul vali ve belediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdor'm başka bir vnzifo yo tayininden şimdilik vazgeçilmiş olmakla borabre Ankarada çıkan bir gazete, Kırdur’ın Bern elçiliğine tayin ©dileceği konusu üzerinde ısrarla durmaktadır.
Diğer taraftan yeniden ortaya atılan söylentilere bakılırsa Dr. Lûtfi Kırdar, İstanbul vilâyet vo belediyo* sinin tefrikine kadar, bugünkü vazifesi başında kalacaktır. Ancak vilâyetle belediyo ayrıldıktan sonra Dr. Kırdar belediye reisliğine scçilecek-
(Dovamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Ajonura zı id.b.c.j — Atmadan ıaşıııyor. uepnecıen alınan Haber -gelen haberlerden. Yunan çeteclle-| 1er, bu havalide vahşi savaşlar ol-rlnln mukavemetinin Bulgar hu duğunu gösteriyor.
dudu mıntaknsmda sertleştiği an.| (Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Ticaret Bakanına sorulan sualler
Edremit Halhevinde sadece Bakan konuştu; Balıkesirde ise Dicleli, sual yağmuruna tutuldu
Balıkesir: 24 (Telefonla) — Ticaret vo Ekonomi Bakanı Ve- g dut Dicleli bugün şehrımizo gelmiş vo Hnlkovinin büyiikço bir k odasında bir toplantı yapmıştır. Toplantıya münhasıran şehrimiz » Ticaret Odası tarafından davet edilen C. H. P. li tacirler, bazı « memurlar vo bir tek Demokrat Partili işlirûk etmiştir. Bakan, « Cumhuriyet Halk Partisine mensu- (Dovamı Sa. 7, Su. 4 do)
Demirspor İst. Sporu 1-0 yendi
Mareşal iyileşti
Mareşal Fevzi Çakmak’ın sıhlı’ dunımu, gün geçtikçe İyileşmektedir. Mareşalin, hastahaneden yakında çıkacağı haber verilmektedir.
Ulaştırma Bakanı i Kemal Satır
30 Ağustos Zafer Bayramı, yurdun her köşesindo olduğa gibi şehrimizde do sah günü Taksim meyde nında şerefine yakışır bir törenle kutlanacaktır.
Hazırlanan programa göre, törene iştirak eden askeri birlikler saat 9.45 o kadar Taksim meydanında yerlorini almış olacaklar vo tören (Devamı Sa. 7, Su. 5 do)
Ulaştırma Bakanının demeci
Çorum faciası, motörlü gemiler, travers ihalesi, Meb’us kompartımanları
Evvelki akşam uçakla şehrimize gelen Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır dün Denizyollarında tetkiklerde bulunmuştur. Dün Denizyollarında gazetecileri kabul eden Bakan, muhtelif mesuleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbula birkaç gün tetkiklerde bulunmak üzere geldim. Çorum faciası hakkında yapılmakta olan İdarî tahkikat neti-' (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Yeni Adalet Sarayı nasıl olacak?
Müsabakayı kazanan projenin hususiyetleri — Mahkemeler nerelere yerleştirilecek ? — Halk binaya nasıl girecek? — Diğer projelerde neler var? — Türk yüksek mimarlarının muvaffakiyetleri — Binanın Sultanahmet meydanına bakan cephesi biraz daha geriye alınamaz mı?
Tuııı on altı yıl evvel bir gcco yarısı çıkan bir yangın, İstanbul Ad-liyo Şurayım kül «ittikten sonra, İs-tanbula sür'aLlo modern bir adliyo
dİ. İhtiyaç iso ftcil (I) di.
Fakat bu iş talihin garip bir cilvesi olarak uzadıkça uzadı; uzadık-
ça uzadı vo nihayet galiba urlık
ha-
Acı hâtırası unutulmayan infilâkin vuku bulduğu fabrikanın a» hasar gören bir binası...
İnönü bugün şehrimizde
ihmal ve dikkatsizliğin neticesi olarak, geçen mart ayında Sütlüce Nuri Killigil mühimmat fabrikasında bir infilâk olduğu ve 18 vatandaşımızın bu faciaya kurban gittiği malûmdur. Henüz bu facianın acısı unutulmamışken, aylarca evvel enkaz haline gelen bu fabrika hakkında, dün
Ankara 27 A.A.) — Cumhur Baş kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22 de beraberlerinde Bayan İnönü olduğu halde özel trenleriyle Istan bula hareket etmişlerdir.
Cumhur Başkanı g ırda Bajna -kan Şemsettin Gtlnaltay, Başbakan yardımcısı Nihat Ertm, Ba -kanlar, Büyük Millet Meclisi Başkan vekillerinden Raif Karadeniz, şehrimizde bulunan Milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurrahmon Nafiz GUrman, Ka -ra, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, Dışişleri Bakanlığı U-muml Kâtibi, Ankara Garnizon ve Merkez Komutanları. Askeri Şûra Üyeleri, Generaller, Ankara Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü tarafından uğurlanmışlardır.
M. Partisinin
toplantıları
vilâyete enteresan bir ihbar yapılmıştır.
Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bu ihbara göic, Nuri Killlgile alt bu fabrika, hâdiseden bir müddet sonra tadil e-dilerek, yeniden faaliyete geçecek bir vaziyete getirilmiş ve ruh (Dovamı Sa. 7, Su. 3 de)
Dilencilikle mücadele
gevşek gidiyor
Yakalanıp çalıştırılmağa veya memleketine yollananlar, bir vasıtadan inip ötekine binerek tekrar istanbula geliyorlar.
Belediye ve zabıtanın seneler-denberi devam eden mücadelesine rağmen Istanbulda dilenciliğin önüne geçilememiştir. Bilâkis son aylarda şehrin en işlek yerlerine kadar nüfuz eden dilenciler şehrin İçtimaî bünyesinde yüz kızartıcı bir leke teşkil etmektedir. Artık şehrin her tarafında dilenciliği bir meslek ittihaz eden profesyonel dilencilere sık sık tesadüf edilmektedir.
Hikmet Bayur işsizliğin sebeplerini anlattı
Dün Millet Partisi Galata Çeş-mcmeydanı ocağının açılış mera simi saat 17 de büyük bir kalabalık huzuriyle yapılmıştır. Bu münasebetle ocak başkunj Hüseyin Çöpçüoğlu bir konuşma yapmış, sıraaiyle Buhrl Eskikaya, a-vukat İhsan Altay Gürhon, Afif Hikmet Yamanoğlu, Nuri Lef-1er, Osman Bölükbuşı konuşmuşlar ve son sözü genel başkan Hik met Bayur alarak; partiye göste-(Dovamı Sa. 7 Sü. 6 de)
Tiirk-Yunan
maçında çıkan]
hâdise
Bu vaziyet karşısında zabıtanın dilencilerle yaptığı mücadelede mağlûp olduğu açıkça görülmektedir. Bunu bizzat zabıta ma murları da itiraf etmekte, vaziyetin bu şekilde ilânihaye devam edeceğini söylemektedirler.
İstanbul Emniyet 6 ncı şube Müdürlüğü dilencilerle elinden, geldiği kadar mücadele etmektedir.
(Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İnanmalı mı ?
ULUNAY
Yem Saoah dun nuşreylodi-ğl dlkkato değer bir başmakalede hükümetin ve İktidar par tisinin bazı şahslyotlorl tarafından seçim emniyeti hakkında yapılan vâltloro temas odorok «Vatandaşlar arasında toınonnl odilen yakınlığın temollni ancak İktidar partisinin ve hükümetin kurabileceğini İleri sürüyor.» doğrudur. Hükümet ve hükümetin dayandığı iktidar partisi iddiasında samimi İso millet arasında —siyasi görüş farkları dahi clsa— uomokratlk bir âhonk düzenlenmiş olur.
Momlokottoki bu ayrı Bayrılığın sobebl hükümetin İktidarı no pahasına olursa olsun olden çıkarmamak gayosidir. İktidar partisi ve hükûmot okserlyet prensibine uyarak buna razı olaoak mı?
(Yonl Sabah) ın «Sor sütün» u soruyor: «inanmalı mı?»
Ben do soruyorum: «inanmalı
mı?»
Millet do soruyor: «İnanmalı
mı?»
BU seçim dâvası dünkü bugünkü
bir mos'olo doğlldlr kİ...
Bu memlekot seçim hakkına 1808 do —sözüm ona— kavuştu. Daha bir dola başka momlokotlor gibi sandık başına gidip istediğine rey vcromodl.
Ben kırk sonedir sıyasotlo meşgul olduğum halde daha bir koro sandık başına gldorok reyimi kullanmış adam doğilim. Rey vorocok va-zlyotto İken dahi bundan Imtlnâ oylodlm. Çünkü vorooeğim rey benim tevoih oylodlğlm hedefe varmı-yacaktı. Buna emindim... O halda boşuna noyo zahmot edoyinı?
1808 moşrutlyotlndo bütün »oçln» lordo sopa vo hllo kullanıldı.
Hürriyet yoksulluğu İçin mlloa4 döle odon, İkinci Abdlllhaıııidin mutlak idaroslnl dovlron adamların İş başında bulundukları sonoler, zarfında yaptıkları hatâların on bü yüğü şüphoslz kİ ınilloll seçim hakkından mahrum otmolorldlr.
O zamanlar bir yordo seçimi kay-
betmek İhtimali movcut olunoa,
bu İhtimali ortadan kaldırmak İçin
hor vasıta nıllbah İdi.
Nolor, nolor yapılmadı? Başka
Dovamı Sa. 7, 8u. 8 da)
İhtilâfın halli için hakem hey'eti kurulacak
Kahire, 27 (A.A.) «Al’p» —
Milletlerarası futbol federas-
yonu başkanı Jules Rimet, Ati-
deniz dostluk kupası maçları mu
nasebetiyle Türk ve Yunan fede-
1 (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
kikat olması yaklaştı.
Maaıuııfih biz yiuo ihtiyatı elden
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 do»
ırayı yapılmasına kurar vorildi.
Para vardı... Münasip arsa iso ko-
li İslunbuldu pek kolay bulunabilir
Dün Kadıköy stadında oynanan . maçtan heyecanlı bir enstantane. (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
PAZAR 28 aCustos 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20785—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3746 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Rus ordusu Yugoslav hududuna
doğru harekete geçti
Arnavutluktan gelen hüviyeti meçhul uçaklar bir Yugoslav üssünü bombaladılar
Yugoslavya, hududa askerî birlikler gönderdi; Romanyanın Yugoslav hududundaki köylerinde sokağa çıkma yasağı kondu
[Ordu terfi listesi dün yüksek tasdikten çıktı
Fiume’dehi petrol tasfiyehanelerinin tahrip edildiği yalanlanıyor
Cereyan
0n kinci Dünya Harbini takip eden devrede, İki nt cereyanın, bütün dünyada ayni zamanda, müşahade edilmekte bulunduğunu tesbit kabildir.
Bir taraftan, bütün milletlere hürriyet ve istiklâllerini vermek, Avrupa devletlerinin sömürge o-larak kullandıkları sahaların sakinlerine kendi kendini idare hakkını tanımak, diğer taraftan da bir çok memleketleri milli hâkimiyetlerine rağmen milletlerarası veya üstü bir kuvvete bağlı bulundurmağa çalışılmak...
Birinci tip cereyanın örnekleri pek çoktur. Başta Hindistan ve Pakistan gibi iki muazzam cumhuriyet gelir. t)ç yüz elli milyonu aşan nüfuslarile bu iki yeni hükümet, bütün Asyada hattâ dünyada yeni bir çığırın müjdecileri sayılsa yeri vardır. Şimdiye kadar Büyük Britanya imparatorluğu tacının parlak birer incisi olan bu parçalar şimdi müstakildir ve kendi işlerini ken dileri görecek kudrettedir. Britanya imparatorluğu bağları gayet gevşektir. Asyada Endenoz-yalıiar, HollandalIlara karşı beş yıl mücadeleden sonra, şimdi Lâ-heyde bir yuvarlak masa etrafında toplanmışlar; tam istiklâl temeline dayanan bir federasyon teşkiline çalışmaktadırlar. Müstemlekelere hayat hakkı vermemek İçin en ziyade ayak diremekle maruf olan Fransız İdaresi de Çin Hlndistanına, oldukça geniş hürriyet ve İstiklâl vermiştir. Eski imparatoru da, uzlaşmayı tatbik etmek üzere, tekrar tahta İade eylemiştir. Tam istiklâl taraftarlarının hakiki mukavemetine rağmen, İmparator, Fransız meclisinin kabul ettiği uzlaşmayı fiiliyat sahasına çıkarmağa gayret etmektedir.
Blngazide yepyeni ve ldris El Bûnusinin başkanlığında, oldukça müstakil bir idare kurulmuştur. Trablus İçin de, buna yakın bir Şekil hazırlanmaktadır. Tunus, Fas ve Cezayir için de Fransa hü kûm eti, ufak tefek mahalli fedakârlıklar göstermiş İse de, temas ettiğimiz memleketler çapında bir İlerleme kaydedilmemiştir. Maa-mafih er geç, Barisin bütün inadına rağmen, bu memleketlerin de tam hürriyetlerini alacaklarını ummak kabildir. Şimal Afri-kadaki Mısır, Bingazi, Trablus tam istiklâl sahibi olunca, bütün bu memleketler tıpkı Tunus, Fas ve Cezayir gibi ayni ırk, din ve dilden kimselerle meskûn olduğu ve aralarına giren yabancı hudut ve memleketler mevcut bulunmadığı için, bu hürriyet alevinin sirayeti çok tabiidir. Esasen Fransa son zamanlarda, Bingazi Devamı 8a. 7, Su. e da)
Günün adamı haline gelen Mareşal Tito Yugoslav genelkurmay eski başkanile görüşürken...
Yunan iç harbi, Bulgar hududuna intikal etti
Belgrat: 27 (Al’.) — Yugoslavya bugün Romanya ile Rus hâkimiyeti no tâbi diğer kominformlu komşularını, Yugoslav toprağının bazı kısım lorum göz dikmiş olmakla suçlandır iniştir.
Mareşal Tito hükümetinin organı «Borba» bilhassa Romanyanın mün bit Banat tarım bölgesini ilhaka lıa-hişkâr olduğunu yazmaktadır. Buğday ve mısır yetiştiren zengin bir bölge olan Banat geçen harpte Yugoslavya kraliçesi Marie’nin yeğeni vo o zamanki Romanya kralı Michn el nezdindo yaptığı teşebbüs sayesinde Roınıınyaya geçmekten kurtul muştu.
Belgrad: 27 (A.A.) (ünited Press)
— Yugoslav komünist partisinin res mî gazetesi olan Borba, kominform liderlerini kendi memleketlerinin hal kını Yugoslavya aleyhine tahrike ça laşm akla itham ediyor ve Romanya ile olan hudutlarını Yugoslavynnın tahkim etmediğini yazıyor.
Belgrad: 27 (A.A.) «United Press)
— Triesteden gelen haberlere göro Yugoslavya Pola ve Fiumo bölgelerine askerî birlikler göndermiştir. Bu tedbirin kominform ajanlarının baltalama hareketlerini önlemek için alındığı sanılıyor. Perşembe günü Fi
(Devamı Sa. 7, Su. 3 do)
C..1_________________1__________________i
Ankora: 27 (A.A.) — 30 Ağustos tos tarihinde terfi edecek jandarma subay ve memurları listesi aşağıdadır:
Yarbaylıktan albaylığa yükseien-
lor:
Abdülbaki Çotin, Necati Eroğla,
Subaylarına ait liste
Mustafa Doğaner, İbrahim Akıncı, Ulvi Tuncay, Şevki Müftioğlu, Gün Güner, Remzi Tapkır, Şefik Kıyasî, Hilmi Gürel, Haydar Çelik, İbrahim Sungur, Riza Tekemen, Ali İr-man Atalay, Bamdı Ünal, Mazhar Ünsol, Siyamı Sunkar, Refik Toki-
naip, Münür Karamanoğlu, Etem Yardımoğlu, Hulki Atak, Hilmi Po-lat, Kâmil Birkan, Sıtkı Toğrul, Nuri Hünalp, Cemil Erdem, Kenan Erkut, Niyazi Özbek, Remzi Tun-ger, Abdurrahman Menekli, Salih' (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Şaşılacak bir cür’et
Tamir edilen Nuri Killigil fabrikasında yeniden ruhsatsız olarak patlayıcı madde yapılıyormuş
----
Zat er Bayramı
30 Ağustos bu yıl çok parlak bir şekilde kutlanacak
Yunan - Arnavutluk hududundaki harblerden sonra bu bölgede başlayan savaşlar devam ediyor
Vali hakkında yeni bir iddia
Şimdi de kendisinin Bern elçiliğine tâyin e-dileceğinden bahsediliyor
İstanbul vali ve belediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdor'm başka bir vnzifo yo tayininden şimdilik vazgeçilmiş olmakla borabre Ankarada çıkan bir gazete, Kırdur’ın Bern elçiliğine tayin ©dileceği konusu üzerinde ısrarla durmaktadır.
Diğer taraftan yeniden ortaya atılan söylentilere bakılırsa Dr. Lûtfi Kırdar, İstanbul vilâyet vo belediyo* sinin tefrikine kadar, bugünkü vazifesi başında kalacaktır. Ancak vilâyetle belediyo ayrıldıktan sonra Dr. Kırdar belediye reisliğine scçilecek-
(Dovamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Ajonura zı id.b.c.j — Atmadan ıaşıııyor. uepnecıen alınan Haber -gelen haberlerden. Yunan çeteclle-| 1er, bu havalide vahşi savaşlar ol-rlnln mukavemetinin Bulgar hu duğunu gösteriyor.
dudu mıntaknsmda sertleştiği an.| (Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Ticaret Bakanına sorulan sualler
Edremit Halhevinde sadece Bakan konuştu; Balıkesirde ise Dicleli, sual yağmuruna tutuldu
Balıkesir: 24 (Telefonla) — Ticaret vo Ekonomi Bakanı Ve- g dut Dicleli bugün şehrımizo gelmiş vo Hnlkovinin büyiikço bir k odasında bir toplantı yapmıştır. Toplantıya münhasıran şehrimiz » Ticaret Odası tarafından davet edilen C. H. P. li tacirler, bazı « memurlar vo bir tek Demokrat Partili işlirûk etmiştir. Bakan, « Cumhuriyet Halk Partisine mensu- (Dovamı Sa. 7, Su. 4 do)
Demirspor İst. Sporu 1-0 yendi
Mareşal iyileşti
Mareşal Fevzi Çakmak’ın sıhlı’ dunımu, gün geçtikçe İyileşmektedir. Mareşalin, hastahaneden yakında çıkacağı haber verilmektedir.
Ulaştırma Bakanı i Kemal Satır
30 Ağustos Zafer Bayramı, yurdun her köşesindo olduğa gibi şehrimizde do sah günü Taksim meyde nında şerefine yakışır bir törenle kutlanacaktır.
Hazırlanan programa göre, törene iştirak eden askeri birlikler saat 9.45 o kadar Taksim meydanında yerlorini almış olacaklar vo tören (Devamı Sa. 7, Su. 5 do)
Ulaştırma Bakanının demeci
Çorum faciası, motörlü gemiler, travers ihalesi, Meb’us kompartımanları
Evvelki akşam uçakla şehrimize gelen Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır dün Denizyollarında tetkiklerde bulunmuştur. Dün Denizyollarında gazetecileri kabul eden Bakan, muhtelif mesuleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbula birkaç gün tetkiklerde bulunmak üzere geldim. Çorum faciası hakkında yapılmakta olan İdarî tahkikat neti-' (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Yeni Adalet Sarayı nasıl olacak?
Müsabakayı kazanan projenin hususiyetleri — Mahkemeler nerelere yerleştirilecek ? — Halk binaya nasıl girecek? — Diğer projelerde neler var? — Türk yüksek mimarlarının muvaffakiyetleri — Binanın Sultanahmet meydanına bakan cephesi biraz daha geriye alınamaz mı?
Tuııı on altı yıl evvel bir gcco yarısı çıkan bir yangın, İstanbul Ad-liyo Şurayım kül «ittikten sonra, İs-tanbula sür'aLlo modern bir adliyo
dİ. İhtiyaç iso ftcil (I) di.
Fakat bu iş talihin garip bir cilvesi olarak uzadıkça uzadı; uzadık-
ça uzadı vo nihayet galiba urlık
ha-
Acı hâtırası unutulmayan infilâkin vuku bulduğu fabrikanın a» hasar gören bir binası...
İnönü bugün şehrimizde
ihmal ve dikkatsizliğin neticesi olarak, geçen mart ayında Sütlüce Nuri Killigil mühimmat fabrikasında bir infilâk olduğu ve 18 vatandaşımızın bu faciaya kurban gittiği malûmdur. Henüz bu facianın acısı unutulmamışken, aylarca evvel enkaz haline gelen bu fabrika hakkında, dün
Ankara 27 A.A.) — Cumhur Baş kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22 de beraberlerinde Bayan İnönü olduğu halde özel trenleriyle Istan bula hareket etmişlerdir.
Cumhur Başkanı g ırda Bajna -kan Şemsettin Gtlnaltay, Başbakan yardımcısı Nihat Ertm, Ba -kanlar, Büyük Millet Meclisi Başkan vekillerinden Raif Karadeniz, şehrimizde bulunan Milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurrahmon Nafiz GUrman, Ka -ra, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, Dışişleri Bakanlığı U-muml Kâtibi, Ankara Garnizon ve Merkez Komutanları. Askeri Şûra Üyeleri, Generaller, Ankara Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü tarafından uğurlanmışlardır.
M. Partisinin
toplantıları
vilâyete enteresan bir ihbar yapılmıştır.
Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bu ihbara göic, Nuri Killlgile alt bu fabrika, hâdiseden bir müddet sonra tadil e-dilerek, yeniden faaliyete geçecek bir vaziyete getirilmiş ve ruh (Dovamı Sa. 7, Su. 3 de)
Dilencilikle mücadele
gevşek gidiyor
Yakalanıp çalıştırılmağa veya memleketine yollananlar, bir vasıtadan inip ötekine binerek tekrar istanbula geliyorlar.
Belediye ve zabıtanın seneler-denberi devam eden mücadelesine rağmen Istanbulda dilenciliğin önüne geçilememiştir. Bilâkis son aylarda şehrin en işlek yerlerine kadar nüfuz eden dilenciler şehrin İçtimaî bünyesinde yüz kızartıcı bir leke teşkil etmektedir. Artık şehrin her tarafında dilenciliği bir meslek ittihaz eden profesyonel dilencilere sık sık tesadüf edilmektedir.
Hikmet Bayur işsizliğin sebeplerini anlattı
Dün Millet Partisi Galata Çeş-mcmeydanı ocağının açılış mera simi saat 17 de büyük bir kalabalık huzuriyle yapılmıştır. Bu münasebetle ocak başkunj Hüseyin Çöpçüoğlu bir konuşma yapmış, sıraaiyle Buhrl Eskikaya, a-vukat İhsan Altay Gürhon, Afif Hikmet Yamanoğlu, Nuri Lef-1er, Osman Bölükbuşı konuşmuşlar ve son sözü genel başkan Hik met Bayur alarak; partiye göste-(Dovamı Sa. 7 Sü. 6 de)
Tiirk-Yunan
maçında çıkan]
hâdise
Bu vaziyet karşısında zabıtanın dilencilerle yaptığı mücadelede mağlûp olduğu açıkça görülmektedir. Bunu bizzat zabıta ma murları da itiraf etmekte, vaziyetin bu şekilde ilânihaye devam edeceğini söylemektedirler.
İstanbul Emniyet 6 ncı şube Müdürlüğü dilencilerle elinden, geldiği kadar mücadele etmektedir.
(Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İnanmalı mı ?
ULUNAY
Yem Saoah dun nuşreylodi-ğl dlkkato değer bir başmakalede hükümetin ve İktidar par tisinin bazı şahslyotlorl tarafından seçim emniyeti hakkında yapılan vâltloro temas odorok «Vatandaşlar arasında toınonnl odilen yakınlığın temollni ancak İktidar partisinin ve hükümetin kurabileceğini İleri sürüyor.» doğrudur. Hükümet ve hükümetin dayandığı iktidar partisi iddiasında samimi İso millet arasında —siyasi görüş farkları dahi clsa— uomokratlk bir âhonk düzenlenmiş olur.
Momlokottoki bu ayrı Bayrılığın sobebl hükümetin İktidarı no pahasına olursa olsun olden çıkarmamak gayosidir. İktidar partisi ve hükûmot okserlyet prensibine uyarak buna razı olaoak mı?
(Yonl Sabah) ın «Sor sütün» u soruyor: «inanmalı mı?»
Ben do soruyorum: «inanmalı
mı?»
Millet do soruyor: «İnanmalı
mı?»
BU seçim dâvası dünkü bugünkü
bir mos'olo doğlldlr kİ...
Bu memlekot seçim hakkına 1808 do —sözüm ona— kavuştu. Daha bir dola başka momlokotlor gibi sandık başına gidip istediğine rey vcromodl.
Ben kırk sonedir sıyasotlo meşgul olduğum halde daha bir koro sandık başına gldorok reyimi kullanmış adam doğilim. Rey vorocok va-zlyotto İken dahi bundan Imtlnâ oylodlm. Çünkü vorooeğim rey benim tevoih oylodlğlm hedefe varmı-yacaktı. Buna emindim... O halda boşuna noyo zahmot edoyinı?
1808 moşrutlyotlndo bütün »oçln» lordo sopa vo hllo kullanıldı.
Hürriyet yoksulluğu İçin mlloa4 döle odon, İkinci Abdlllhaıııidin mutlak idaroslnl dovlron adamların İş başında bulundukları sonoler, zarfında yaptıkları hatâların on bü yüğü şüphoslz kİ ınilloll seçim hakkından mahrum otmolorldlr.
O zamanlar bir yordo seçimi kay-
betmek İhtimali movcut olunoa,
bu İhtimali ortadan kaldırmak İçin
hor vasıta nıllbah İdi.
Nolor, nolor yapılmadı? Başka
Dovamı Sa. 7, 8u. 8 da)
İhtilâfın halli için hakem hey'eti kurulacak
Kahire, 27 (A.A.) «Al’p» —
Milletlerarası futbol federas-
yonu başkanı Jules Rimet, Ati-
deniz dostluk kupası maçları mu
nasebetiyle Türk ve Yunan fede-
1 (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
kikat olması yaklaştı.
Maaıuııfih biz yiuo ihtiyatı elden
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 do»
ırayı yapılmasına kurar vorildi.
Para vardı... Münasip arsa iso ko-
li İslunbuldu pek kolay bulunabilir
Dün Kadıköy stadında oynanan . maçtan heyecanlı bir enstantane. (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
PAZAR 28 aCustos 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20785—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3746 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Rus ordusu Yugoslav hududuna
doğru harekete geçti
Arnavutluktan gelen hüviyeti meçhul uçaklar bir Yugoslav üssünü bombaladılar
Yugoslavya, hududa askerî birlikler gönderdi; Romanyanın Yugoslav hududundaki köylerinde sokağa çıkma yasağı kondu
[Ordu terfi listesi dün yüksek tasdikten çıktı
Fiume’dehi petrol tasfiyehanelerinin tahrip edildiği yalanlanıyor
Cereyan
0n kinci Dünya Harbini takip eden devrede, İki nt cereyanın, bütün dünyada ayni zamanda, müşahade edilmekte bulunduğunu tesbit kabildir.
Bir taraftan, bütün milletlere hürriyet ve istiklâllerini vermek, Avrupa devletlerinin sömürge o-larak kullandıkları sahaların sakinlerine kendi kendini idare hakkını tanımak, diğer taraftan da bir çok memleketleri milli hâkimiyetlerine rağmen milletlerarası veya üstü bir kuvvete bağlı bulundurmağa çalışılmak...
Birinci tip cereyanın örnekleri pek çoktur. Başta Hindistan ve Pakistan gibi iki muazzam cumhuriyet gelir. t)ç yüz elli milyonu aşan nüfuslarile bu iki yeni hükümet, bütün Asyada hattâ dünyada yeni bir çığırın müjdecileri sayılsa yeri vardır. Şimdiye kadar Büyük Britanya imparatorluğu tacının parlak birer incisi olan bu parçalar şimdi müstakildir ve kendi işlerini ken dileri görecek kudrettedir. Britanya imparatorluğu bağları gayet gevşektir. Asyada Endenoz-yalıiar, HollandalIlara karşı beş yıl mücadeleden sonra, şimdi Lâ-heyde bir yuvarlak masa etrafında toplanmışlar; tam istiklâl temeline dayanan bir federasyon teşkiline çalışmaktadırlar. Müstemlekelere hayat hakkı vermemek İçin en ziyade ayak diremekle maruf olan Fransız İdaresi de Çin Hlndistanına, oldukça geniş hürriyet ve İstiklâl vermiştir. Eski imparatoru da, uzlaşmayı tatbik etmek üzere, tekrar tahta İade eylemiştir. Tam istiklâl taraftarlarının hakiki mukavemetine rağmen, İmparator, Fransız meclisinin kabul ettiği uzlaşmayı fiiliyat sahasına çıkarmağa gayret etmektedir.
Blngazide yepyeni ve ldris El Bûnusinin başkanlığında, oldukça müstakil bir idare kurulmuştur. Trablus İçin de, buna yakın bir Şekil hazırlanmaktadır. Tunus, Fas ve Cezayir için de Fransa hü kûm eti, ufak tefek mahalli fedakârlıklar göstermiş İse de, temas ettiğimiz memleketler çapında bir İlerleme kaydedilmemiştir. Maa-mafih er geç, Barisin bütün inadına rağmen, bu memleketlerin de tam hürriyetlerini alacaklarını ummak kabildir. Şimal Afri-kadaki Mısır, Bingazi, Trablus tam istiklâl sahibi olunca, bütün bu memleketler tıpkı Tunus, Fas ve Cezayir gibi ayni ırk, din ve dilden kimselerle meskûn olduğu ve aralarına giren yabancı hudut ve memleketler mevcut bulunmadığı için, bu hürriyet alevinin sirayeti çok tabiidir. Esasen Fransa son zamanlarda, Bingazi Devamı 8a. 7, Su. e da)
Günün adamı haline gelen Mareşal Tito Yugoslav genelkurmay eski başkanile görüşürken...
Yunan iç harbi, Bulgar hududuna intikal etti
Belgrat: 27 (Al’.) — Yugoslavya bugün Romanya ile Rus hâkimiyeti no tâbi diğer kominformlu komşularını, Yugoslav toprağının bazı kısım lorum göz dikmiş olmakla suçlandır iniştir.
Mareşal Tito hükümetinin organı «Borba» bilhassa Romanyanın mün bit Banat tarım bölgesini ilhaka lıa-hişkâr olduğunu yazmaktadır. Buğday ve mısır yetiştiren zengin bir bölge olan Banat geçen harpte Yugoslavya kraliçesi Marie’nin yeğeni vo o zamanki Romanya kralı Michn el nezdindo yaptığı teşebbüs sayesinde Roınıınyaya geçmekten kurtul muştu.
Belgrad: 27 (A.A.) (ünited Press)
— Yugoslav komünist partisinin res mî gazetesi olan Borba, kominform liderlerini kendi memleketlerinin hal kını Yugoslavya aleyhine tahrike ça laşm akla itham ediyor ve Romanya ile olan hudutlarını Yugoslavynnın tahkim etmediğini yazıyor.
Belgrad: 27 (A.A.) «United Press)
— Triesteden gelen haberlere göro Yugoslavya Pola ve Fiumo bölgelerine askerî birlikler göndermiştir. Bu tedbirin kominform ajanlarının baltalama hareketlerini önlemek için alındığı sanılıyor. Perşembe günü Fi
(Devamı Sa. 7, Su. 3 do)
C..1_________________1__________________i
Ankora: 27 (A.A.) — 30 Ağustos tos tarihinde terfi edecek jandarma subay ve memurları listesi aşağıdadır:
Yarbaylıktan albaylığa yükseien-
lor:
Abdülbaki Çotin, Necati Eroğla,
Subaylarına ait liste
Mustafa Doğaner, İbrahim Akıncı, Ulvi Tuncay, Şevki Müftioğlu, Gün Güner, Remzi Tapkır, Şefik Kıyasî, Hilmi Gürel, Haydar Çelik, İbrahim Sungur, Riza Tekemen, Ali İr-man Atalay, Bamdı Ünal, Mazhar Ünsol, Siyamı Sunkar, Refik Toki-
naip, Münür Karamanoğlu, Etem Yardımoğlu, Hulki Atak, Hilmi Po-lat, Kâmil Birkan, Sıtkı Toğrul, Nuri Hünalp, Cemil Erdem, Kenan Erkut, Niyazi Özbek, Remzi Tun-ger, Abdurrahman Menekli, Salih' (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Şaşılacak bir cür’et
Tamir edilen Nuri Killigil fabrikasında yeniden ruhsatsız olarak patlayıcı madde yapılıyormuş
----
Zat er Bayramı
30 Ağustos bu yıl çok parlak bir şekilde kutlanacak
Yunan - Arnavutluk hududundaki harblerden sonra bu bölgede başlayan savaşlar devam ediyor
Vali hakkında yeni bir iddia
Şimdi de kendisinin Bern elçiliğine tâyin e-dileceğinden bahsediliyor
İstanbul vali ve belediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdor'm başka bir vnzifo yo tayininden şimdilik vazgeçilmiş olmakla borabre Ankarada çıkan bir gazete, Kırdur’ın Bern elçiliğine tayin ©dileceği konusu üzerinde ısrarla durmaktadır.
Diğer taraftan yeniden ortaya atılan söylentilere bakılırsa Dr. Lûtfi Kırdar, İstanbul vilâyet vo belediyo* sinin tefrikine kadar, bugünkü vazifesi başında kalacaktır. Ancak vilâyetle belediyo ayrıldıktan sonra Dr. Kırdar belediye reisliğine scçilecek-
(Dovamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Ajonura zı id.b.c.j — Atmadan ıaşıııyor. uepnecıen alınan Haber -gelen haberlerden. Yunan çeteclle-| 1er, bu havalide vahşi savaşlar ol-rlnln mukavemetinin Bulgar hu duğunu gösteriyor.
dudu mıntaknsmda sertleştiği an.| (Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Ticaret Bakanına sorulan sualler
Edremit Halhevinde sadece Bakan konuştu; Balıkesirde ise Dicleli, sual yağmuruna tutuldu
Balıkesir: 24 (Telefonla) — Ticaret vo Ekonomi Bakanı Ve- g dut Dicleli bugün şehrımizo gelmiş vo Hnlkovinin büyiikço bir k odasında bir toplantı yapmıştır. Toplantıya münhasıran şehrimiz » Ticaret Odası tarafından davet edilen C. H. P. li tacirler, bazı « memurlar vo bir tek Demokrat Partili işlirûk etmiştir. Bakan, « Cumhuriyet Halk Partisine mensu- (Dovamı Sa. 7, Su. 4 do)
Demirspor İst. Sporu 1-0 yendi
Mareşal iyileşti
Mareşal Fevzi Çakmak’ın sıhlı’ dunımu, gün geçtikçe İyileşmektedir. Mareşalin, hastahaneden yakında çıkacağı haber verilmektedir.
Ulaştırma Bakanı i Kemal Satır
30 Ağustos Zafer Bayramı, yurdun her köşesindo olduğa gibi şehrimizde do sah günü Taksim meyde nında şerefine yakışır bir törenle kutlanacaktır.
Hazırlanan programa göre, törene iştirak eden askeri birlikler saat 9.45 o kadar Taksim meydanında yerlorini almış olacaklar vo tören (Devamı Sa. 7, Su. 5 do)
Ulaştırma Bakanının demeci
Çorum faciası, motörlü gemiler, travers ihalesi, Meb’us kompartımanları
Evvelki akşam uçakla şehrimize gelen Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır dün Denizyollarında tetkiklerde bulunmuştur. Dün Denizyollarında gazetecileri kabul eden Bakan, muhtelif mesuleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbula birkaç gün tetkiklerde bulunmak üzere geldim. Çorum faciası hakkında yapılmakta olan İdarî tahkikat neti-' (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Yeni Adalet Sarayı nasıl olacak?
Müsabakayı kazanan projenin hususiyetleri — Mahkemeler nerelere yerleştirilecek ? — Halk binaya nasıl girecek? — Diğer projelerde neler var? — Türk yüksek mimarlarının muvaffakiyetleri — Binanın Sultanahmet meydanına bakan cephesi biraz daha geriye alınamaz mı?
Tuııı on altı yıl evvel bir gcco yarısı çıkan bir yangın, İstanbul Ad-liyo Şurayım kül «ittikten sonra, İs-tanbula sür'aLlo modern bir adliyo
dİ. İhtiyaç iso ftcil (I) di.
Fakat bu iş talihin garip bir cilvesi olarak uzadıkça uzadı; uzadık-
ça uzadı vo nihayet galiba urlık
ha-
Acı hâtırası unutulmayan infilâkin vuku bulduğu fabrikanın a» hasar gören bir binası...
İnönü bugün şehrimizde
ihmal ve dikkatsizliğin neticesi olarak, geçen mart ayında Sütlüce Nuri Killigil mühimmat fabrikasında bir infilâk olduğu ve 18 vatandaşımızın bu faciaya kurban gittiği malûmdur. Henüz bu facianın acısı unutulmamışken, aylarca evvel enkaz haline gelen bu fabrika hakkında, dün
Ankara 27 A.A.) — Cumhur Baş kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22 de beraberlerinde Bayan İnönü olduğu halde özel trenleriyle Istan bula hareket etmişlerdir.
Cumhur Başkanı g ırda Bajna -kan Şemsettin Gtlnaltay, Başbakan yardımcısı Nihat Ertm, Ba -kanlar, Büyük Millet Meclisi Başkan vekillerinden Raif Karadeniz, şehrimizde bulunan Milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurrahmon Nafiz GUrman, Ka -ra, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, Dışişleri Bakanlığı U-muml Kâtibi, Ankara Garnizon ve Merkez Komutanları. Askeri Şûra Üyeleri, Generaller, Ankara Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü tarafından uğurlanmışlardır.
M. Partisinin
toplantıları
vilâyete enteresan bir ihbar yapılmıştır.
Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bu ihbara göic, Nuri Killlgile alt bu fabrika, hâdiseden bir müddet sonra tadil e-dilerek, yeniden faaliyete geçecek bir vaziyete getirilmiş ve ruh (Dovamı Sa. 7, Su. 3 de)
Dilencilikle mücadele
gevşek gidiyor
Yakalanıp çalıştırılmağa veya memleketine yollananlar, bir vasıtadan inip ötekine binerek tekrar istanbula geliyorlar.
Belediye ve zabıtanın seneler-denberi devam eden mücadelesine rağmen Istanbulda dilenciliğin önüne geçilememiştir. Bilâkis son aylarda şehrin en işlek yerlerine kadar nüfuz eden dilenciler şehrin İçtimaî bünyesinde yüz kızartıcı bir leke teşkil etmektedir. Artık şehrin her tarafında dilenciliği bir meslek ittihaz eden profesyonel dilencilere sık sık tesadüf edilmektedir.
Hikmet Bayur işsizliğin sebeplerini anlattı
Dün Millet Partisi Galata Çeş-mcmeydanı ocağının açılış mera simi saat 17 de büyük bir kalabalık huzuriyle yapılmıştır. Bu münasebetle ocak başkunj Hüseyin Çöpçüoğlu bir konuşma yapmış, sıraaiyle Buhrl Eskikaya, a-vukat İhsan Altay Gürhon, Afif Hikmet Yamanoğlu, Nuri Lef-1er, Osman Bölükbuşı konuşmuşlar ve son sözü genel başkan Hik met Bayur alarak; partiye göste-(Dovamı Sa. 7 Sü. 6 de)
Tiirk-Yunan
maçında çıkan]
hâdise
Bu vaziyet karşısında zabıtanın dilencilerle yaptığı mücadelede mağlûp olduğu açıkça görülmektedir. Bunu bizzat zabıta ma murları da itiraf etmekte, vaziyetin bu şekilde ilânihaye devam edeceğini söylemektedirler.
İstanbul Emniyet 6 ncı şube Müdürlüğü dilencilerle elinden, geldiği kadar mücadele etmektedir.
(Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İnanmalı mı ?
ULUNAY
Yem Saoah dun nuşreylodi-ğl dlkkato değer bir başmakalede hükümetin ve İktidar par tisinin bazı şahslyotlorl tarafından seçim emniyeti hakkında yapılan vâltloro temas odorok «Vatandaşlar arasında toınonnl odilen yakınlığın temollni ancak İktidar partisinin ve hükümetin kurabileceğini İleri sürüyor.» doğrudur. Hükümet ve hükümetin dayandığı iktidar partisi iddiasında samimi İso millet arasında —siyasi görüş farkları dahi clsa— uomokratlk bir âhonk düzenlenmiş olur.
Momlokottoki bu ayrı Bayrılığın sobebl hükümetin İktidarı no pahasına olursa olsun olden çıkarmamak gayosidir. İktidar partisi ve hükûmot okserlyet prensibine uyarak buna razı olaoak mı?
(Yonl Sabah) ın «Sor sütün» u soruyor: «inanmalı mı?»
Ben do soruyorum: «inanmalı
mı?»
Millet do soruyor: «İnanmalı
mı?»
BU seçim dâvası dünkü bugünkü
bir mos'olo doğlldlr kİ...
Bu memlekot seçim hakkına 1808 do —sözüm ona— kavuştu. Daha bir dola başka momlokotlor gibi sandık başına gidip istediğine rey vcromodl.
Ben kırk sonedir sıyasotlo meşgul olduğum halde daha bir koro sandık başına gldorok reyimi kullanmış adam doğilim. Rey vorocok va-zlyotto İken dahi bundan Imtlnâ oylodlm. Çünkü vorooeğim rey benim tevoih oylodlğlm hedefe varmı-yacaktı. Buna emindim... O halda boşuna noyo zahmot edoyinı?
1808 moşrutlyotlndo bütün »oçln» lordo sopa vo hllo kullanıldı.
Hürriyet yoksulluğu İçin mlloa4 döle odon, İkinci Abdlllhaıııidin mutlak idaroslnl dovlron adamların İş başında bulundukları sonoler, zarfında yaptıkları hatâların on bü yüğü şüphoslz kİ ınilloll seçim hakkından mahrum otmolorldlr.
O zamanlar bir yordo seçimi kay-
betmek İhtimali movcut olunoa,
bu İhtimali ortadan kaldırmak İçin
hor vasıta nıllbah İdi.
Nolor, nolor yapılmadı? Başka
Dovamı Sa. 7, 8u. 8 da)
İhtilâfın halli için hakem hey'eti kurulacak
Kahire, 27 (A.A.) «Al’p» —
Milletlerarası futbol federas-
yonu başkanı Jules Rimet, Ati-
deniz dostluk kupası maçları mu
nasebetiyle Türk ve Yunan fede-
1 (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
kikat olması yaklaştı.
Maaıuııfih biz yiuo ihtiyatı elden
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 do»
ırayı yapılmasına kurar vorildi.
Para vardı... Münasip arsa iso ko-
li İslunbuldu pek kolay bulunabilir
Dün Kadıköy stadında oynanan . maçtan heyecanlı bir enstantane. (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
PAZAR 28 aCustos 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20785—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3746 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Rus ordusu Yugoslav hududuna
doğru harekete geçti
Arnavutluktan gelen hüviyeti meçhul uçaklar bir Yugoslav üssünü bombaladılar
Yugoslavya, hududa askerî birlikler gönderdi; Romanyanın Yugoslav hududundaki köylerinde sokağa çıkma yasağı kondu
[Ordu terfi listesi dün yüksek tasdikten çıktı
Fiume’dehi petrol tasfiyehanelerinin tahrip edildiği yalanlanıyor
Cereyan
0n kinci Dünya Harbini takip eden devrede, İki nt cereyanın, bütün dünyada ayni zamanda, müşahade edilmekte bulunduğunu tesbit kabildir.
Bir taraftan, bütün milletlere hürriyet ve istiklâllerini vermek, Avrupa devletlerinin sömürge o-larak kullandıkları sahaların sakinlerine kendi kendini idare hakkını tanımak, diğer taraftan da bir çok memleketleri milli hâkimiyetlerine rağmen milletlerarası veya üstü bir kuvvete bağlı bulundurmağa çalışılmak...
Birinci tip cereyanın örnekleri pek çoktur. Başta Hindistan ve Pakistan gibi iki muazzam cumhuriyet gelir. t)ç yüz elli milyonu aşan nüfuslarile bu iki yeni hükümet, bütün Asyada hattâ dünyada yeni bir çığırın müjdecileri sayılsa yeri vardır. Şimdiye kadar Büyük Britanya imparatorluğu tacının parlak birer incisi olan bu parçalar şimdi müstakildir ve kendi işlerini ken dileri görecek kudrettedir. Britanya imparatorluğu bağları gayet gevşektir. Asyada Endenoz-yalıiar, HollandalIlara karşı beş yıl mücadeleden sonra, şimdi Lâ-heyde bir yuvarlak masa etrafında toplanmışlar; tam istiklâl temeline dayanan bir federasyon teşkiline çalışmaktadırlar. Müstemlekelere hayat hakkı vermemek İçin en ziyade ayak diremekle maruf olan Fransız İdaresi de Çin Hlndistanına, oldukça geniş hürriyet ve İstiklâl vermiştir. Eski imparatoru da, uzlaşmayı tatbik etmek üzere, tekrar tahta İade eylemiştir. Tam istiklâl taraftarlarının hakiki mukavemetine rağmen, İmparator, Fransız meclisinin kabul ettiği uzlaşmayı fiiliyat sahasına çıkarmağa gayret etmektedir.
Blngazide yepyeni ve ldris El Bûnusinin başkanlığında, oldukça müstakil bir idare kurulmuştur. Trablus İçin de, buna yakın bir Şekil hazırlanmaktadır. Tunus, Fas ve Cezayir için de Fransa hü kûm eti, ufak tefek mahalli fedakârlıklar göstermiş İse de, temas ettiğimiz memleketler çapında bir İlerleme kaydedilmemiştir. Maa-mafih er geç, Barisin bütün inadına rağmen, bu memleketlerin de tam hürriyetlerini alacaklarını ummak kabildir. Şimal Afri-kadaki Mısır, Bingazi, Trablus tam istiklâl sahibi olunca, bütün bu memleketler tıpkı Tunus, Fas ve Cezayir gibi ayni ırk, din ve dilden kimselerle meskûn olduğu ve aralarına giren yabancı hudut ve memleketler mevcut bulunmadığı için, bu hürriyet alevinin sirayeti çok tabiidir. Esasen Fransa son zamanlarda, Bingazi Devamı 8a. 7, Su. e da)
Günün adamı haline gelen Mareşal Tito Yugoslav genelkurmay eski başkanile görüşürken...
Yunan iç harbi, Bulgar hududuna intikal etti
Belgrat: 27 (Al’.) — Yugoslavya bugün Romanya ile Rus hâkimiyeti no tâbi diğer kominformlu komşularını, Yugoslav toprağının bazı kısım lorum göz dikmiş olmakla suçlandır iniştir.
Mareşal Tito hükümetinin organı «Borba» bilhassa Romanyanın mün bit Banat tarım bölgesini ilhaka lıa-hişkâr olduğunu yazmaktadır. Buğday ve mısır yetiştiren zengin bir bölge olan Banat geçen harpte Yugoslavya kraliçesi Marie’nin yeğeni vo o zamanki Romanya kralı Michn el nezdindo yaptığı teşebbüs sayesinde Roınıınyaya geçmekten kurtul muştu.
Belgrad: 27 (A.A.) (ünited Press)
— Yugoslav komünist partisinin res mî gazetesi olan Borba, kominform liderlerini kendi memleketlerinin hal kını Yugoslavya aleyhine tahrike ça laşm akla itham ediyor ve Romanya ile olan hudutlarını Yugoslavynnın tahkim etmediğini yazıyor.
Belgrad: 27 (A.A.) «United Press)
— Triesteden gelen haberlere göro Yugoslavya Pola ve Fiumo bölgelerine askerî birlikler göndermiştir. Bu tedbirin kominform ajanlarının baltalama hareketlerini önlemek için alındığı sanılıyor. Perşembe günü Fi
(Devamı Sa. 7, Su. 3 do)
C..1_________________1__________________i
Ankora: 27 (A.A.) — 30 Ağustos tos tarihinde terfi edecek jandarma subay ve memurları listesi aşağıdadır:
Yarbaylıktan albaylığa yükseien-
lor:
Abdülbaki Çotin, Necati Eroğla,
Subaylarına ait liste
Mustafa Doğaner, İbrahim Akıncı, Ulvi Tuncay, Şevki Müftioğlu, Gün Güner, Remzi Tapkır, Şefik Kıyasî, Hilmi Gürel, Haydar Çelik, İbrahim Sungur, Riza Tekemen, Ali İr-man Atalay, Bamdı Ünal, Mazhar Ünsol, Siyamı Sunkar, Refik Toki-
naip, Münür Karamanoğlu, Etem Yardımoğlu, Hulki Atak, Hilmi Po-lat, Kâmil Birkan, Sıtkı Toğrul, Nuri Hünalp, Cemil Erdem, Kenan Erkut, Niyazi Özbek, Remzi Tun-ger, Abdurrahman Menekli, Salih' (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Şaşılacak bir cür’et
Tamir edilen Nuri Killigil fabrikasında yeniden ruhsatsız olarak patlayıcı madde yapılıyormuş
----
Zat er Bayramı
30 Ağustos bu yıl çok parlak bir şekilde kutlanacak
Yunan - Arnavutluk hududundaki harblerden sonra bu bölgede başlayan savaşlar devam ediyor
Vali hakkında yeni bir iddia
Şimdi de kendisinin Bern elçiliğine tâyin e-dileceğinden bahsediliyor
İstanbul vali ve belediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdor'm başka bir vnzifo yo tayininden şimdilik vazgeçilmiş olmakla borabre Ankarada çıkan bir gazete, Kırdur’ın Bern elçiliğine tayin ©dileceği konusu üzerinde ısrarla durmaktadır.
Diğer taraftan yeniden ortaya atılan söylentilere bakılırsa Dr. Lûtfi Kırdar, İstanbul vilâyet vo belediyo* sinin tefrikine kadar, bugünkü vazifesi başında kalacaktır. Ancak vilâyetle belediyo ayrıldıktan sonra Dr. Kırdar belediye reisliğine scçilecek-
(Dovamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Ajonura zı id.b.c.j — Atmadan ıaşıııyor. uepnecıen alınan Haber -gelen haberlerden. Yunan çeteclle-| 1er, bu havalide vahşi savaşlar ol-rlnln mukavemetinin Bulgar hu duğunu gösteriyor.
dudu mıntaknsmda sertleştiği an.| (Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Ticaret Bakanına sorulan sualler
Edremit Halhevinde sadece Bakan konuştu; Balıkesirde ise Dicleli, sual yağmuruna tutuldu
Balıkesir: 24 (Telefonla) — Ticaret vo Ekonomi Bakanı Ve- g dut Dicleli bugün şehrımizo gelmiş vo Hnlkovinin büyiikço bir k odasında bir toplantı yapmıştır. Toplantıya münhasıran şehrimiz » Ticaret Odası tarafından davet edilen C. H. P. li tacirler, bazı « memurlar vo bir tek Demokrat Partili işlirûk etmiştir. Bakan, « Cumhuriyet Halk Partisine mensu- (Dovamı Sa. 7, Su. 4 do)
Demirspor İst. Sporu 1-0 yendi
Mareşal iyileşti
Mareşal Fevzi Çakmak’ın sıhlı’ dunımu, gün geçtikçe İyileşmektedir. Mareşalin, hastahaneden yakında çıkacağı haber verilmektedir.
Ulaştırma Bakanı i Kemal Satır
30 Ağustos Zafer Bayramı, yurdun her köşesindo olduğa gibi şehrimizde do sah günü Taksim meyde nında şerefine yakışır bir törenle kutlanacaktır.
Hazırlanan programa göre, törene iştirak eden askeri birlikler saat 9.45 o kadar Taksim meydanında yerlorini almış olacaklar vo tören (Devamı Sa. 7, Su. 5 do)
Ulaştırma Bakanının demeci
Çorum faciası, motörlü gemiler, travers ihalesi, Meb’us kompartımanları
Evvelki akşam uçakla şehrimize gelen Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır dün Denizyollarında tetkiklerde bulunmuştur. Dün Denizyollarında gazetecileri kabul eden Bakan, muhtelif mesuleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbula birkaç gün tetkiklerde bulunmak üzere geldim. Çorum faciası hakkında yapılmakta olan İdarî tahkikat neti-' (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Yeni Adalet Sarayı nasıl olacak?
Müsabakayı kazanan projenin hususiyetleri — Mahkemeler nerelere yerleştirilecek ? — Halk binaya nasıl girecek? — Diğer projelerde neler var? — Türk yüksek mimarlarının muvaffakiyetleri — Binanın Sultanahmet meydanına bakan cephesi biraz daha geriye alınamaz mı?
Tuııı on altı yıl evvel bir gcco yarısı çıkan bir yangın, İstanbul Ad-liyo Şurayım kül «ittikten sonra, İs-tanbula sür'aLlo modern bir adliyo
dİ. İhtiyaç iso ftcil (I) di.
Fakat bu iş talihin garip bir cilvesi olarak uzadıkça uzadı; uzadık-
ça uzadı vo nihayet galiba urlık
ha-
Acı hâtırası unutulmayan infilâkin vuku bulduğu fabrikanın a» hasar gören bir binası...
İnönü bugün şehrimizde
ihmal ve dikkatsizliğin neticesi olarak, geçen mart ayında Sütlüce Nuri Killigil mühimmat fabrikasında bir infilâk olduğu ve 18 vatandaşımızın bu faciaya kurban gittiği malûmdur. Henüz bu facianın acısı unutulmamışken, aylarca evvel enkaz haline gelen bu fabrika hakkında, dün
Ankara 27 A.A.) — Cumhur Baş kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22 de beraberlerinde Bayan İnönü olduğu halde özel trenleriyle Istan bula hareket etmişlerdir.
Cumhur Başkanı g ırda Bajna -kan Şemsettin Gtlnaltay, Başbakan yardımcısı Nihat Ertm, Ba -kanlar, Büyük Millet Meclisi Başkan vekillerinden Raif Karadeniz, şehrimizde bulunan Milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurrahmon Nafiz GUrman, Ka -ra, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, Dışişleri Bakanlığı U-muml Kâtibi, Ankara Garnizon ve Merkez Komutanları. Askeri Şûra Üyeleri, Generaller, Ankara Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü tarafından uğurlanmışlardır.
M. Partisinin
toplantıları
vilâyete enteresan bir ihbar yapılmıştır.
Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bu ihbara göic, Nuri Killlgile alt bu fabrika, hâdiseden bir müddet sonra tadil e-dilerek, yeniden faaliyete geçecek bir vaziyete getirilmiş ve ruh (Dovamı Sa. 7, Su. 3 de)
Dilencilikle mücadele
gevşek gidiyor
Yakalanıp çalıştırılmağa veya memleketine yollananlar, bir vasıtadan inip ötekine binerek tekrar istanbula geliyorlar.
Belediye ve zabıtanın seneler-denberi devam eden mücadelesine rağmen Istanbulda dilenciliğin önüne geçilememiştir. Bilâkis son aylarda şehrin en işlek yerlerine kadar nüfuz eden dilenciler şehrin İçtimaî bünyesinde yüz kızartıcı bir leke teşkil etmektedir. Artık şehrin her tarafında dilenciliği bir meslek ittihaz eden profesyonel dilencilere sık sık tesadüf edilmektedir.
Hikmet Bayur işsizliğin sebeplerini anlattı
Dün Millet Partisi Galata Çeş-mcmeydanı ocağının açılış mera simi saat 17 de büyük bir kalabalık huzuriyle yapılmıştır. Bu münasebetle ocak başkunj Hüseyin Çöpçüoğlu bir konuşma yapmış, sıraaiyle Buhrl Eskikaya, a-vukat İhsan Altay Gürhon, Afif Hikmet Yamanoğlu, Nuri Lef-1er, Osman Bölükbuşı konuşmuşlar ve son sözü genel başkan Hik met Bayur alarak; partiye göste-(Dovamı Sa. 7 Sü. 6 de)
Tiirk-Yunan
maçında çıkan]
hâdise
Bu vaziyet karşısında zabıtanın dilencilerle yaptığı mücadelede mağlûp olduğu açıkça görülmektedir. Bunu bizzat zabıta ma murları da itiraf etmekte, vaziyetin bu şekilde ilânihaye devam edeceğini söylemektedirler.
İstanbul Emniyet 6 ncı şube Müdürlüğü dilencilerle elinden, geldiği kadar mücadele etmektedir.
(Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İnanmalı mı ?
ULUNAY
Yem Saoah dun nuşreylodi-ğl dlkkato değer bir başmakalede hükümetin ve İktidar par tisinin bazı şahslyotlorl tarafından seçim emniyeti hakkında yapılan vâltloro temas odorok «Vatandaşlar arasında toınonnl odilen yakınlığın temollni ancak İktidar partisinin ve hükümetin kurabileceğini İleri sürüyor.» doğrudur. Hükümet ve hükümetin dayandığı iktidar partisi iddiasında samimi İso millet arasında —siyasi görüş farkları dahi clsa— uomokratlk bir âhonk düzenlenmiş olur.
Momlokottoki bu ayrı Bayrılığın sobebl hükümetin İktidarı no pahasına olursa olsun olden çıkarmamak gayosidir. İktidar partisi ve hükûmot okserlyet prensibine uyarak buna razı olaoak mı?
(Yonl Sabah) ın «Sor sütün» u soruyor: «inanmalı mı?»
Ben do soruyorum: «inanmalı
mı?»
Millet do soruyor: «İnanmalı
mı?»
BU seçim dâvası dünkü bugünkü
bir mos'olo doğlldlr kİ...
Bu memlekot seçim hakkına 1808 do —sözüm ona— kavuştu. Daha bir dola başka momlokotlor gibi sandık başına gidip istediğine rey vcromodl.
Ben kırk sonedir sıyasotlo meşgul olduğum halde daha bir koro sandık başına gldorok reyimi kullanmış adam doğilim. Rey vorocok va-zlyotto İken dahi bundan Imtlnâ oylodlm. Çünkü vorooeğim rey benim tevoih oylodlğlm hedefe varmı-yacaktı. Buna emindim... O halda boşuna noyo zahmot edoyinı?
1808 moşrutlyotlndo bütün »oçln» lordo sopa vo hllo kullanıldı.
Hürriyet yoksulluğu İçin mlloa4 döle odon, İkinci Abdlllhaıııidin mutlak idaroslnl dovlron adamların İş başında bulundukları sonoler, zarfında yaptıkları hatâların on bü yüğü şüphoslz kİ ınilloll seçim hakkından mahrum otmolorldlr.
O zamanlar bir yordo seçimi kay-
betmek İhtimali movcut olunoa,
bu İhtimali ortadan kaldırmak İçin
hor vasıta nıllbah İdi.
Nolor, nolor yapılmadı? Başka
Dovamı Sa. 7, 8u. 8 da)
İhtilâfın halli için hakem hey'eti kurulacak
Kahire, 27 (A.A.) «Al’p» —
Milletlerarası futbol federas-
yonu başkanı Jules Rimet, Ati-
deniz dostluk kupası maçları mu
nasebetiyle Türk ve Yunan fede-
1 (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
kikat olması yaklaştı.
Maaıuııfih biz yiuo ihtiyatı elden
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 do»
ırayı yapılmasına kurar vorildi.
Para vardı... Münasip arsa iso ko-
li İslunbuldu pek kolay bulunabilir
Dün Kadıköy stadında oynanan . maçtan heyecanlı bir enstantane. (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
PAZAR 28 aCustos 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20785—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3746 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Rus ordusu Yugoslav hududuna
doğru harekete geçti
Arnavutluktan gelen hüviyeti meçhul uçaklar bir Yugoslav üssünü bombaladılar
Yugoslavya, hududa askerî birlikler gönderdi; Romanyanın Yugoslav hududundaki köylerinde sokağa çıkma yasağı kondu
[Ordu terfi listesi dün yüksek tasdikten çıktı
Fiume’dehi petrol tasfiyehanelerinin tahrip edildiği yalanlanıyor
Cereyan
0n kinci Dünya Harbini takip eden devrede, İki nt cereyanın, bütün dünyada ayni zamanda, müşahade edilmekte bulunduğunu tesbit kabildir.
Bir taraftan, bütün milletlere hürriyet ve istiklâllerini vermek, Avrupa devletlerinin sömürge o-larak kullandıkları sahaların sakinlerine kendi kendini idare hakkını tanımak, diğer taraftan da bir çok memleketleri milli hâkimiyetlerine rağmen milletlerarası veya üstü bir kuvvete bağlı bulundurmağa çalışılmak...
Birinci tip cereyanın örnekleri pek çoktur. Başta Hindistan ve Pakistan gibi iki muazzam cumhuriyet gelir. t)ç yüz elli milyonu aşan nüfuslarile bu iki yeni hükümet, bütün Asyada hattâ dünyada yeni bir çığırın müjdecileri sayılsa yeri vardır. Şimdiye kadar Büyük Britanya imparatorluğu tacının parlak birer incisi olan bu parçalar şimdi müstakildir ve kendi işlerini ken dileri görecek kudrettedir. Britanya imparatorluğu bağları gayet gevşektir. Asyada Endenoz-yalıiar, HollandalIlara karşı beş yıl mücadeleden sonra, şimdi Lâ-heyde bir yuvarlak masa etrafında toplanmışlar; tam istiklâl temeline dayanan bir federasyon teşkiline çalışmaktadırlar. Müstemlekelere hayat hakkı vermemek İçin en ziyade ayak diremekle maruf olan Fransız İdaresi de Çin Hlndistanına, oldukça geniş hürriyet ve İstiklâl vermiştir. Eski imparatoru da, uzlaşmayı tatbik etmek üzere, tekrar tahta İade eylemiştir. Tam istiklâl taraftarlarının hakiki mukavemetine rağmen, İmparator, Fransız meclisinin kabul ettiği uzlaşmayı fiiliyat sahasına çıkarmağa gayret etmektedir.
Blngazide yepyeni ve ldris El Bûnusinin başkanlığında, oldukça müstakil bir idare kurulmuştur. Trablus İçin de, buna yakın bir Şekil hazırlanmaktadır. Tunus, Fas ve Cezayir için de Fransa hü kûm eti, ufak tefek mahalli fedakârlıklar göstermiş İse de, temas ettiğimiz memleketler çapında bir İlerleme kaydedilmemiştir. Maa-mafih er geç, Barisin bütün inadına rağmen, bu memleketlerin de tam hürriyetlerini alacaklarını ummak kabildir. Şimal Afri-kadaki Mısır, Bingazi, Trablus tam istiklâl sahibi olunca, bütün bu memleketler tıpkı Tunus, Fas ve Cezayir gibi ayni ırk, din ve dilden kimselerle meskûn olduğu ve aralarına giren yabancı hudut ve memleketler mevcut bulunmadığı için, bu hürriyet alevinin sirayeti çok tabiidir. Esasen Fransa son zamanlarda, Bingazi Devamı 8a. 7, Su. e da)
Günün adamı haline gelen Mareşal Tito Yugoslav genelkurmay eski başkanile görüşürken...
Yunan iç harbi, Bulgar hududuna intikal etti
Belgrat: 27 (Al’.) — Yugoslavya bugün Romanya ile Rus hâkimiyeti no tâbi diğer kominformlu komşularını, Yugoslav toprağının bazı kısım lorum göz dikmiş olmakla suçlandır iniştir.
Mareşal Tito hükümetinin organı «Borba» bilhassa Romanyanın mün bit Banat tarım bölgesini ilhaka lıa-hişkâr olduğunu yazmaktadır. Buğday ve mısır yetiştiren zengin bir bölge olan Banat geçen harpte Yugoslavya kraliçesi Marie’nin yeğeni vo o zamanki Romanya kralı Michn el nezdindo yaptığı teşebbüs sayesinde Roınıınyaya geçmekten kurtul muştu.
Belgrad: 27 (A.A.) (ünited Press)
— Yugoslav komünist partisinin res mî gazetesi olan Borba, kominform liderlerini kendi memleketlerinin hal kını Yugoslavya aleyhine tahrike ça laşm akla itham ediyor ve Romanya ile olan hudutlarını Yugoslavynnın tahkim etmediğini yazıyor.
Belgrad: 27 (A.A.) «United Press)
— Triesteden gelen haberlere göro Yugoslavya Pola ve Fiumo bölgelerine askerî birlikler göndermiştir. Bu tedbirin kominform ajanlarının baltalama hareketlerini önlemek için alındığı sanılıyor. Perşembe günü Fi
(Devamı Sa. 7, Su. 3 do)
C..1_________________1__________________i
Ankora: 27 (A.A.) — 30 Ağustos tos tarihinde terfi edecek jandarma subay ve memurları listesi aşağıdadır:
Yarbaylıktan albaylığa yükseien-
lor:
Abdülbaki Çotin, Necati Eroğla,
Subaylarına ait liste
Mustafa Doğaner, İbrahim Akıncı, Ulvi Tuncay, Şevki Müftioğlu, Gün Güner, Remzi Tapkır, Şefik Kıyasî, Hilmi Gürel, Haydar Çelik, İbrahim Sungur, Riza Tekemen, Ali İr-man Atalay, Bamdı Ünal, Mazhar Ünsol, Siyamı Sunkar, Refik Toki-
naip, Münür Karamanoğlu, Etem Yardımoğlu, Hulki Atak, Hilmi Po-lat, Kâmil Birkan, Sıtkı Toğrul, Nuri Hünalp, Cemil Erdem, Kenan Erkut, Niyazi Özbek, Remzi Tun-ger, Abdurrahman Menekli, Salih' (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Şaşılacak bir cür’et
Tamir edilen Nuri Killigil fabrikasında yeniden ruhsatsız olarak patlayıcı madde yapılıyormuş
----
Zat er Bayramı
30 Ağustos bu yıl çok parlak bir şekilde kutlanacak
Yunan - Arnavutluk hududundaki harblerden sonra bu bölgede başlayan savaşlar devam ediyor
Vali hakkında yeni bir iddia
Şimdi de kendisinin Bern elçiliğine tâyin e-dileceğinden bahsediliyor
İstanbul vali ve belediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdor'm başka bir vnzifo yo tayininden şimdilik vazgeçilmiş olmakla borabre Ankarada çıkan bir gazete, Kırdur’ın Bern elçiliğine tayin ©dileceği konusu üzerinde ısrarla durmaktadır.
Diğer taraftan yeniden ortaya atılan söylentilere bakılırsa Dr. Lûtfi Kırdar, İstanbul vilâyet vo belediyo* sinin tefrikine kadar, bugünkü vazifesi başında kalacaktır. Ancak vilâyetle belediyo ayrıldıktan sonra Dr. Kırdar belediye reisliğine scçilecek-
(Dovamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Ajonura zı id.b.c.j — Atmadan ıaşıııyor. uepnecıen alınan Haber -gelen haberlerden. Yunan çeteclle-| 1er, bu havalide vahşi savaşlar ol-rlnln mukavemetinin Bulgar hu duğunu gösteriyor.
dudu mıntaknsmda sertleştiği an.| (Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Ticaret Bakanına sorulan sualler
Edremit Halhevinde sadece Bakan konuştu; Balıkesirde ise Dicleli, sual yağmuruna tutuldu
Balıkesir: 24 (Telefonla) — Ticaret vo Ekonomi Bakanı Ve- g dut Dicleli bugün şehrımizo gelmiş vo Hnlkovinin büyiikço bir k odasında bir toplantı yapmıştır. Toplantıya münhasıran şehrimiz » Ticaret Odası tarafından davet edilen C. H. P. li tacirler, bazı « memurlar vo bir tek Demokrat Partili işlirûk etmiştir. Bakan, « Cumhuriyet Halk Partisine mensu- (Dovamı Sa. 7, Su. 4 do)
Demirspor İst. Sporu 1-0 yendi
Mareşal iyileşti
Mareşal Fevzi Çakmak’ın sıhlı’ dunımu, gün geçtikçe İyileşmektedir. Mareşalin, hastahaneden yakında çıkacağı haber verilmektedir.
Ulaştırma Bakanı i Kemal Satır
30 Ağustos Zafer Bayramı, yurdun her köşesindo olduğa gibi şehrimizde do sah günü Taksim meyde nında şerefine yakışır bir törenle kutlanacaktır.
Hazırlanan programa göre, törene iştirak eden askeri birlikler saat 9.45 o kadar Taksim meydanında yerlorini almış olacaklar vo tören (Devamı Sa. 7, Su. 5 do)
Ulaştırma Bakanının demeci
Çorum faciası, motörlü gemiler, travers ihalesi, Meb’us kompartımanları
Evvelki akşam uçakla şehrimize gelen Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır dün Denizyollarında tetkiklerde bulunmuştur. Dün Denizyollarında gazetecileri kabul eden Bakan, muhtelif mesuleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbula birkaç gün tetkiklerde bulunmak üzere geldim. Çorum faciası hakkında yapılmakta olan İdarî tahkikat neti-' (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Yeni Adalet Sarayı nasıl olacak?
Müsabakayı kazanan projenin hususiyetleri — Mahkemeler nerelere yerleştirilecek ? — Halk binaya nasıl girecek? — Diğer projelerde neler var? — Türk yüksek mimarlarının muvaffakiyetleri — Binanın Sultanahmet meydanına bakan cephesi biraz daha geriye alınamaz mı?
Tuııı on altı yıl evvel bir gcco yarısı çıkan bir yangın, İstanbul Ad-liyo Şurayım kül «ittikten sonra, İs-tanbula sür'aLlo modern bir adliyo
dİ. İhtiyaç iso ftcil (I) di.
Fakat bu iş talihin garip bir cilvesi olarak uzadıkça uzadı; uzadık-
ça uzadı vo nihayet galiba urlık
ha-
Acı hâtırası unutulmayan infilâkin vuku bulduğu fabrikanın a» hasar gören bir binası...
İnönü bugün şehrimizde
ihmal ve dikkatsizliğin neticesi olarak, geçen mart ayında Sütlüce Nuri Killigil mühimmat fabrikasında bir infilâk olduğu ve 18 vatandaşımızın bu faciaya kurban gittiği malûmdur. Henüz bu facianın acısı unutulmamışken, aylarca evvel enkaz haline gelen bu fabrika hakkında, dün
Ankara 27 A.A.) — Cumhur Baş kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22 de beraberlerinde Bayan İnönü olduğu halde özel trenleriyle Istan bula hareket etmişlerdir.
Cumhur Başkanı g ırda Bajna -kan Şemsettin Gtlnaltay, Başbakan yardımcısı Nihat Ertm, Ba -kanlar, Büyük Millet Meclisi Başkan vekillerinden Raif Karadeniz, şehrimizde bulunan Milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurrahmon Nafiz GUrman, Ka -ra, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, Dışişleri Bakanlığı U-muml Kâtibi, Ankara Garnizon ve Merkez Komutanları. Askeri Şûra Üyeleri, Generaller, Ankara Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü tarafından uğurlanmışlardır.
M. Partisinin
toplantıları
vilâyete enteresan bir ihbar yapılmıştır.
Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bu ihbara göic, Nuri Killlgile alt bu fabrika, hâdiseden bir müddet sonra tadil e-dilerek, yeniden faaliyete geçecek bir vaziyete getirilmiş ve ruh (Dovamı Sa. 7, Su. 3 de)
Dilencilikle mücadele
gevşek gidiyor
Yakalanıp çalıştırılmağa veya memleketine yollananlar, bir vasıtadan inip ötekine binerek tekrar istanbula geliyorlar.
Belediye ve zabıtanın seneler-denberi devam eden mücadelesine rağmen Istanbulda dilenciliğin önüne geçilememiştir. Bilâkis son aylarda şehrin en işlek yerlerine kadar nüfuz eden dilenciler şehrin İçtimaî bünyesinde yüz kızartıcı bir leke teşkil etmektedir. Artık şehrin her tarafında dilenciliği bir meslek ittihaz eden profesyonel dilencilere sık sık tesadüf edilmektedir.
Hikmet Bayur işsizliğin sebeplerini anlattı
Dün Millet Partisi Galata Çeş-mcmeydanı ocağının açılış mera simi saat 17 de büyük bir kalabalık huzuriyle yapılmıştır. Bu münasebetle ocak başkunj Hüseyin Çöpçüoğlu bir konuşma yapmış, sıraaiyle Buhrl Eskikaya, a-vukat İhsan Altay Gürhon, Afif Hikmet Yamanoğlu, Nuri Lef-1er, Osman Bölükbuşı konuşmuşlar ve son sözü genel başkan Hik met Bayur alarak; partiye göste-(Dovamı Sa. 7 Sü. 6 de)
Tiirk-Yunan
maçında çıkan]
hâdise
Bu vaziyet karşısında zabıtanın dilencilerle yaptığı mücadelede mağlûp olduğu açıkça görülmektedir. Bunu bizzat zabıta ma murları da itiraf etmekte, vaziyetin bu şekilde ilânihaye devam edeceğini söylemektedirler.
İstanbul Emniyet 6 ncı şube Müdürlüğü dilencilerle elinden, geldiği kadar mücadele etmektedir.
(Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İnanmalı mı ?
ULUNAY
Yem Saoah dun nuşreylodi-ğl dlkkato değer bir başmakalede hükümetin ve İktidar par tisinin bazı şahslyotlorl tarafından seçim emniyeti hakkında yapılan vâltloro temas odorok «Vatandaşlar arasında toınonnl odilen yakınlığın temollni ancak İktidar partisinin ve hükümetin kurabileceğini İleri sürüyor.» doğrudur. Hükümet ve hükümetin dayandığı iktidar partisi iddiasında samimi İso millet arasında —siyasi görüş farkları dahi clsa— uomokratlk bir âhonk düzenlenmiş olur.
Momlokottoki bu ayrı Bayrılığın sobebl hükümetin İktidarı no pahasına olursa olsun olden çıkarmamak gayosidir. İktidar partisi ve hükûmot okserlyet prensibine uyarak buna razı olaoak mı?
(Yonl Sabah) ın «Sor sütün» u soruyor: «inanmalı mı?»
Ben do soruyorum: «inanmalı
mı?»
Millet do soruyor: «İnanmalı
mı?»
BU seçim dâvası dünkü bugünkü
bir mos'olo doğlldlr kİ...
Bu memlekot seçim hakkına 1808 do —sözüm ona— kavuştu. Daha bir dola başka momlokotlor gibi sandık başına gidip istediğine rey vcromodl.
Ben kırk sonedir sıyasotlo meşgul olduğum halde daha bir koro sandık başına gldorok reyimi kullanmış adam doğilim. Rey vorocok va-zlyotto İken dahi bundan Imtlnâ oylodlm. Çünkü vorooeğim rey benim tevoih oylodlğlm hedefe varmı-yacaktı. Buna emindim... O halda boşuna noyo zahmot edoyinı?
1808 moşrutlyotlndo bütün »oçln» lordo sopa vo hllo kullanıldı.
Hürriyet yoksulluğu İçin mlloa4 döle odon, İkinci Abdlllhaıııidin mutlak idaroslnl dovlron adamların İş başında bulundukları sonoler, zarfında yaptıkları hatâların on bü yüğü şüphoslz kİ ınilloll seçim hakkından mahrum otmolorldlr.
O zamanlar bir yordo seçimi kay-
betmek İhtimali movcut olunoa,
bu İhtimali ortadan kaldırmak İçin
hor vasıta nıllbah İdi.
Nolor, nolor yapılmadı? Başka
Dovamı Sa. 7, 8u. 8 da)
İhtilâfın halli için hakem hey'eti kurulacak
Kahire, 27 (A.A.) «Al’p» —
Milletlerarası futbol federas-
yonu başkanı Jules Rimet, Ati-
deniz dostluk kupası maçları mu
nasebetiyle Türk ve Yunan fede-
1 (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
kikat olması yaklaştı.
Maaıuııfih biz yiuo ihtiyatı elden
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 do»
ırayı yapılmasına kurar vorildi.
Para vardı... Münasip arsa iso ko-
li İslunbuldu pek kolay bulunabilir
Dün Kadıköy stadında oynanan . maçtan heyecanlı bir enstantane. (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
PAZAR 28 aCustos 1949 Sahibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20785—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3746 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş IHI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Rus ordusu Yugoslav hududuna
doğru harekete geçti
Arnavutluktan gelen hüviyeti meçhul uçaklar bir Yugoslav üssünü bombaladılar
Yugoslavya, hududa askerî birlikler gönderdi; Romanyanın Yugoslav hududundaki köylerinde sokağa çıkma yasağı kondu
[Ordu terfi listesi dün yüksek tasdikten çıktı
Fiume’dehi petrol tasfiyehanelerinin tahrip edildiği yalanlanıyor
Cereyan
0n kinci Dünya Harbini takip eden devrede, İki nt cereyanın, bütün dünyada ayni zamanda, müşahade edilmekte bulunduğunu tesbit kabildir.
Bir taraftan, bütün milletlere hürriyet ve istiklâllerini vermek, Avrupa devletlerinin sömürge o-larak kullandıkları sahaların sakinlerine kendi kendini idare hakkını tanımak, diğer taraftan da bir çok memleketleri milli hâkimiyetlerine rağmen milletlerarası veya üstü bir kuvvete bağlı bulundurmağa çalışılmak...
Birinci tip cereyanın örnekleri pek çoktur. Başta Hindistan ve Pakistan gibi iki muazzam cumhuriyet gelir. t)ç yüz elli milyonu aşan nüfuslarile bu iki yeni hükümet, bütün Asyada hattâ dünyada yeni bir çığırın müjdecileri sayılsa yeri vardır. Şimdiye kadar Büyük Britanya imparatorluğu tacının parlak birer incisi olan bu parçalar şimdi müstakildir ve kendi işlerini ken dileri görecek kudrettedir. Britanya imparatorluğu bağları gayet gevşektir. Asyada Endenoz-yalıiar, HollandalIlara karşı beş yıl mücadeleden sonra, şimdi Lâ-heyde bir yuvarlak masa etrafında toplanmışlar; tam istiklâl temeline dayanan bir federasyon teşkiline çalışmaktadırlar. Müstemlekelere hayat hakkı vermemek İçin en ziyade ayak diremekle maruf olan Fransız İdaresi de Çin Hlndistanına, oldukça geniş hürriyet ve İstiklâl vermiştir. Eski imparatoru da, uzlaşmayı tatbik etmek üzere, tekrar tahta İade eylemiştir. Tam istiklâl taraftarlarının hakiki mukavemetine rağmen, İmparator, Fransız meclisinin kabul ettiği uzlaşmayı fiiliyat sahasına çıkarmağa gayret etmektedir.
Blngazide yepyeni ve ldris El Bûnusinin başkanlığında, oldukça müstakil bir idare kurulmuştur. Trablus İçin de, buna yakın bir Şekil hazırlanmaktadır. Tunus, Fas ve Cezayir için de Fransa hü kûm eti, ufak tefek mahalli fedakârlıklar göstermiş İse de, temas ettiğimiz memleketler çapında bir İlerleme kaydedilmemiştir. Maa-mafih er geç, Barisin bütün inadına rağmen, bu memleketlerin de tam hürriyetlerini alacaklarını ummak kabildir. Şimal Afri-kadaki Mısır, Bingazi, Trablus tam istiklâl sahibi olunca, bütün bu memleketler tıpkı Tunus, Fas ve Cezayir gibi ayni ırk, din ve dilden kimselerle meskûn olduğu ve aralarına giren yabancı hudut ve memleketler mevcut bulunmadığı için, bu hürriyet alevinin sirayeti çok tabiidir. Esasen Fransa son zamanlarda, Bingazi Devamı 8a. 7, Su. e da)
Günün adamı haline gelen Mareşal Tito Yugoslav genelkurmay eski başkanile görüşürken...
Yunan iç harbi, Bulgar hududuna intikal etti
Belgrat: 27 (Al’.) — Yugoslavya bugün Romanya ile Rus hâkimiyeti no tâbi diğer kominformlu komşularını, Yugoslav toprağının bazı kısım lorum göz dikmiş olmakla suçlandır iniştir.
Mareşal Tito hükümetinin organı «Borba» bilhassa Romanyanın mün bit Banat tarım bölgesini ilhaka lıa-hişkâr olduğunu yazmaktadır. Buğday ve mısır yetiştiren zengin bir bölge olan Banat geçen harpte Yugoslavya kraliçesi Marie’nin yeğeni vo o zamanki Romanya kralı Michn el nezdindo yaptığı teşebbüs sayesinde Roınıınyaya geçmekten kurtul muştu.
Belgrad: 27 (A.A.) (ünited Press)
— Yugoslav komünist partisinin res mî gazetesi olan Borba, kominform liderlerini kendi memleketlerinin hal kını Yugoslavya aleyhine tahrike ça laşm akla itham ediyor ve Romanya ile olan hudutlarını Yugoslavynnın tahkim etmediğini yazıyor.
Belgrad: 27 (A.A.) «United Press)
— Triesteden gelen haberlere göro Yugoslavya Pola ve Fiumo bölgelerine askerî birlikler göndermiştir. Bu tedbirin kominform ajanlarının baltalama hareketlerini önlemek için alındığı sanılıyor. Perşembe günü Fi
(Devamı Sa. 7, Su. 3 do)
C..1_________________1__________________i
Ankora: 27 (A.A.) — 30 Ağustos tos tarihinde terfi edecek jandarma subay ve memurları listesi aşağıdadır:
Yarbaylıktan albaylığa yükseien-
lor:
Abdülbaki Çotin, Necati Eroğla,
Subaylarına ait liste
Mustafa Doğaner, İbrahim Akıncı, Ulvi Tuncay, Şevki Müftioğlu, Gün Güner, Remzi Tapkır, Şefik Kıyasî, Hilmi Gürel, Haydar Çelik, İbrahim Sungur, Riza Tekemen, Ali İr-man Atalay, Bamdı Ünal, Mazhar Ünsol, Siyamı Sunkar, Refik Toki-
naip, Münür Karamanoğlu, Etem Yardımoğlu, Hulki Atak, Hilmi Po-lat, Kâmil Birkan, Sıtkı Toğrul, Nuri Hünalp, Cemil Erdem, Kenan Erkut, Niyazi Özbek, Remzi Tun-ger, Abdurrahman Menekli, Salih' (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Şaşılacak bir cür’et
Tamir edilen Nuri Killigil fabrikasında yeniden ruhsatsız olarak patlayıcı madde yapılıyormuş
----
Zat er Bayramı
30 Ağustos bu yıl çok parlak bir şekilde kutlanacak
Yunan - Arnavutluk hududundaki harblerden sonra bu bölgede başlayan savaşlar devam ediyor
Vali hakkında yeni bir iddia
Şimdi de kendisinin Bern elçiliğine tâyin e-dileceğinden bahsediliyor
İstanbul vali ve belediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdor'm başka bir vnzifo yo tayininden şimdilik vazgeçilmiş olmakla borabre Ankarada çıkan bir gazete, Kırdur’ın Bern elçiliğine tayin ©dileceği konusu üzerinde ısrarla durmaktadır.
Diğer taraftan yeniden ortaya atılan söylentilere bakılırsa Dr. Lûtfi Kırdar, İstanbul vilâyet vo belediyo* sinin tefrikine kadar, bugünkü vazifesi başında kalacaktır. Ancak vilâyetle belediyo ayrıldıktan sonra Dr. Kırdar belediye reisliğine scçilecek-
(Dovamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Ajonura zı id.b.c.j — Atmadan ıaşıııyor. uepnecıen alınan Haber -gelen haberlerden. Yunan çeteclle-| 1er, bu havalide vahşi savaşlar ol-rlnln mukavemetinin Bulgar hu duğunu gösteriyor.
dudu mıntaknsmda sertleştiği an.| (Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Ticaret Bakanına sorulan sualler
Edremit Halhevinde sadece Bakan konuştu; Balıkesirde ise Dicleli, sual yağmuruna tutuldu
Balıkesir: 24 (Telefonla) — Ticaret vo Ekonomi Bakanı Ve- g dut Dicleli bugün şehrımizo gelmiş vo Hnlkovinin büyiikço bir k odasında bir toplantı yapmıştır. Toplantıya münhasıran şehrimiz » Ticaret Odası tarafından davet edilen C. H. P. li tacirler, bazı « memurlar vo bir tek Demokrat Partili işlirûk etmiştir. Bakan, « Cumhuriyet Halk Partisine mensu- (Dovamı Sa. 7, Su. 4 do)
Demirspor İst. Sporu 1-0 yendi
Mareşal iyileşti
Mareşal Fevzi Çakmak’ın sıhlı’ dunımu, gün geçtikçe İyileşmektedir. Mareşalin, hastahaneden yakında çıkacağı haber verilmektedir.
Ulaştırma Bakanı i Kemal Satır
30 Ağustos Zafer Bayramı, yurdun her köşesindo olduğa gibi şehrimizde do sah günü Taksim meyde nında şerefine yakışır bir törenle kutlanacaktır.
Hazırlanan programa göre, törene iştirak eden askeri birlikler saat 9.45 o kadar Taksim meydanında yerlorini almış olacaklar vo tören (Devamı Sa. 7, Su. 5 do)
Ulaştırma Bakanının demeci
Çorum faciası, motörlü gemiler, travers ihalesi, Meb’us kompartımanları
Evvelki akşam uçakla şehrimize gelen Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır dün Denizyollarında tetkiklerde bulunmuştur. Dün Denizyollarında gazetecileri kabul eden Bakan, muhtelif mesuleler hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
«— İstanbula birkaç gün tetkiklerde bulunmak üzere geldim. Çorum faciası hakkında yapılmakta olan İdarî tahkikat neti-' (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Yeni Adalet Sarayı nasıl olacak?
Müsabakayı kazanan projenin hususiyetleri — Mahkemeler nerelere yerleştirilecek ? — Halk binaya nasıl girecek? — Diğer projelerde neler var? — Türk yüksek mimarlarının muvaffakiyetleri — Binanın Sultanahmet meydanına bakan cephesi biraz daha geriye alınamaz mı?
Tuııı on altı yıl evvel bir gcco yarısı çıkan bir yangın, İstanbul Ad-liyo Şurayım kül «ittikten sonra, İs-tanbula sür'aLlo modern bir adliyo
dİ. İhtiyaç iso ftcil (I) di.
Fakat bu iş talihin garip bir cilvesi olarak uzadıkça uzadı; uzadık-
ça uzadı vo nihayet galiba urlık
ha-
Acı hâtırası unutulmayan infilâkin vuku bulduğu fabrikanın a» hasar gören bir binası...
İnönü bugün şehrimizde
ihmal ve dikkatsizliğin neticesi olarak, geçen mart ayında Sütlüce Nuri Killigil mühimmat fabrikasında bir infilâk olduğu ve 18 vatandaşımızın bu faciaya kurban gittiği malûmdur. Henüz bu facianın acısı unutulmamışken, aylarca evvel enkaz haline gelen bu fabrika hakkında, dün
Ankara 27 A.A.) — Cumhur Baş kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22 de beraberlerinde Bayan İnönü olduğu halde özel trenleriyle Istan bula hareket etmişlerdir.
Cumhur Başkanı g ırda Bajna -kan Şemsettin Gtlnaltay, Başbakan yardımcısı Nihat Ertm, Ba -kanlar, Büyük Millet Meclisi Başkan vekillerinden Raif Karadeniz, şehrimizde bulunan Milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurrahmon Nafiz GUrman, Ka -ra, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, Dışişleri Bakanlığı U-muml Kâtibi, Ankara Garnizon ve Merkez Komutanları. Askeri Şûra Üyeleri, Generaller, Ankara Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü tarafından uğurlanmışlardır.
M. Partisinin
toplantıları
vilâyete enteresan bir ihbar yapılmıştır.
Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bu ihbara göic, Nuri Killlgile alt bu fabrika, hâdiseden bir müddet sonra tadil e-dilerek, yeniden faaliyete geçecek bir vaziyete getirilmiş ve ruh (Dovamı Sa. 7, Su. 3 de)
Dilencilikle mücadele
gevşek gidiyor
Yakalanıp çalıştırılmağa veya memleketine yollananlar, bir vasıtadan inip ötekine binerek tekrar istanbula geliyorlar.
Belediye ve zabıtanın seneler-denberi devam eden mücadelesine rağmen Istanbulda dilenciliğin önüne geçilememiştir. Bilâkis son aylarda şehrin en işlek yerlerine kadar nüfuz eden dilenciler şehrin İçtimaî bünyesinde yüz kızartıcı bir leke teşkil etmektedir. Artık şehrin her tarafında dilenciliği bir meslek ittihaz eden profesyonel dilencilere sık sık tesadüf edilmektedir.
Hikmet Bayur işsizliğin sebeplerini anlattı
Dün Millet Partisi Galata Çeş-mcmeydanı ocağının açılış mera simi saat 17 de büyük bir kalabalık huzuriyle yapılmıştır. Bu münasebetle ocak başkunj Hüseyin Çöpçüoğlu bir konuşma yapmış, sıraaiyle Buhrl Eskikaya, a-vukat İhsan Altay Gürhon, Afif Hikmet Yamanoğlu, Nuri Lef-1er, Osman Bölükbuşı konuşmuşlar ve son sözü genel başkan Hik met Bayur alarak; partiye göste-(Dovamı Sa. 7 Sü. 6 de)
Tiirk-Yunan
maçında çıkan]
hâdise
Bu vaziyet karşısında zabıtanın dilencilerle yaptığı mücadelede mağlûp olduğu açıkça görülmektedir. Bunu bizzat zabıta ma murları da itiraf etmekte, vaziyetin bu şekilde ilânihaye devam edeceğini söylemektedirler.
İstanbul Emniyet 6 ncı şube Müdürlüğü dilencilerle elinden, geldiği kadar mücadele etmektedir.
(Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İnanmalı mı ?
ULUNAY
Yem Saoah dun nuşreylodi-ğl dlkkato değer bir başmakalede hükümetin ve İktidar par tisinin bazı şahslyotlorl tarafından seçim emniyeti hakkında yapılan vâltloro temas odorok «Vatandaşlar arasında toınonnl odilen yakınlığın temollni ancak İktidar partisinin ve hükümetin kurabileceğini İleri sürüyor.» doğrudur. Hükümet ve hükümetin dayandığı iktidar partisi iddiasında samimi İso millet arasında —siyasi görüş farkları dahi clsa— uomokratlk bir âhonk düzenlenmiş olur.
Momlokottoki bu ayrı Bayrılığın sobebl hükümetin İktidarı no pahasına olursa olsun olden çıkarmamak gayosidir. İktidar partisi ve hükûmot okserlyet prensibine uyarak buna razı olaoak mı?
(Yonl Sabah) ın «Sor sütün» u soruyor: «inanmalı mı?»
Ben do soruyorum: «inanmalı
mı?»
Millet do soruyor: «İnanmalı
mı?»
BU seçim dâvası dünkü bugünkü
bir mos'olo doğlldlr kİ...
Bu memlekot seçim hakkına 1808 do —sözüm ona— kavuştu. Daha bir dola başka momlokotlor gibi sandık başına gidip istediğine rey vcromodl.
Ben kırk sonedir sıyasotlo meşgul olduğum halde daha bir koro sandık başına gldorok reyimi kullanmış adam doğilim. Rey vorocok va-zlyotto İken dahi bundan Imtlnâ oylodlm. Çünkü vorooeğim rey benim tevoih oylodlğlm hedefe varmı-yacaktı. Buna emindim... O halda boşuna noyo zahmot edoyinı?
1808 moşrutlyotlndo bütün »oçln» lordo sopa vo hllo kullanıldı.
Hürriyet yoksulluğu İçin mlloa4 döle odon, İkinci Abdlllhaıııidin mutlak idaroslnl dovlron adamların İş başında bulundukları sonoler, zarfında yaptıkları hatâların on bü yüğü şüphoslz kİ ınilloll seçim hakkından mahrum otmolorldlr.
O zamanlar bir yordo seçimi kay-
betmek İhtimali movcut olunoa,
bu İhtimali ortadan kaldırmak İçin
hor vasıta nıllbah İdi.
Nolor, nolor yapılmadı? Başka
Dovamı Sa. 7, 8u. 8 da)
İhtilâfın halli için hakem hey'eti kurulacak
Kahire, 27 (A.A.) «Al’p» —
Milletlerarası futbol federas-
yonu başkanı Jules Rimet, Ati-
deniz dostluk kupası maçları mu
nasebetiyle Türk ve Yunan fede-
1 (Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
kikat olması yaklaştı.
Maaıuııfih biz yiuo ihtiyatı elden
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 do»
ırayı yapılmasına kurar vorildi.
Para vardı... Münasip arsa iso ko-
li İslunbuldu pek kolay bulunabilir
Dün Kadıköy stadında oynanan . maçtan heyecanlı bir enstantane. (Foto: Burhan - Yeni Sabah)

Comments (0)