Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—291(8
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYÎİ

Çarşam ba
28
EYLÜL
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3797
4#ayısı i 10 Kuruş
Başbakanın, matbuatajngi|jz işçi hükümeti dair yeni beyanatı çok zor bir durumda
Günaltay, basın ailesi arasına da bazı soysuzların sokulabileceğini, bunların tasfiyesi gerektiğini söyledi
»
Ingiliz Parlâmentosu, Sterlinin düşürülmesi ilemeydana çıkan vaziyeti incelemek üzere üç
Başbakan, İstanbul Valisinin vazifesine devam ettiğini, bu makamdan ayrılıp ayrdmıyacağmın da ara seçimden sonra belli olacağını ifade elti
günsürecek fevkalâde toplantılarına başladı
Para durumu
“ ngiliz lirasının değerinde |] indirme yapıldıktan son-U ra Büyük Britanya camiasında olup bitenler ve Ingiliz gazetelerinin neşriyatı çok dikkati çekecek ve bütün memleketleri ilgilendirecek bir mahiyet taşıyor.
İlk hamlede, Amcrikada stok halinde bulunan, bütün Ingiliz otomobilleri satılmış, adeta kapı-şılmıştır. Fakat bıı hal hep böyle devam edip gidemez. Çünkü tn-gilterede derhal ekmek pahalı-laşnıış ve işçiler de, zaten istedikleri gündeliklere zam dâvasını daha şiddetle desteklemeğe başlamışlardır. Devalüasyon yüzün -den iç piyasada fiatlar ve ücretler yükselecek olursa harice satış yapmak imkânları, çok uzun müddet, sürüp gitnriyecek demektir. Maliyet fiatlannm yükselmesi muvakkat olan ihraç kabiliyetini kısa bir zamanda felce uğratacaktır. Bu takdirde son a-meliyeden elde edilen fayda çabuk zail olacaktır.
Buna mukabil lngilterenin Av-rupada kimse ile istişare etmeden, hiç olmazsa Fransanın bu husustaki düşüncesini öğrenmeden böyle bir harekete baş vurması, Pariste hiç iyi karşılanmamıştır. Muttasıl Avrupa birliğinden, Batı İttihadından bahsetmek fakat para bozmak gibi en hayati bir meselede en yakın ve Dgffl komşusuna danışmamak, birbirile telifi kabil söz ve hareketler sayılmamaktadır. Bu hususta Fransada duyulan teessürü eski Başbakanlardan ve Maliye Nazırlarından Paul Reyna-nd açıkça İfade etmiştir.
Bilhassa Fransız kabinesini uzun ve bir yıl süren gayretler-le, Fransız frankının durumunu hayli düzeltmiş ve bir nevî İstikrar sağlamış idi. Şimdi bütün gayretler bir dakikada ve kendi fiili olmaksızın, sırf İngiliz kararile berhava olmuş ve yeni bir kararsızlık ve güvensizdik devri açılmıştır.
tngillz kararında dünyayı hayrette bırakan bir nokta da Maliye Bakanı (Cripps) in Vaşlngtonda müzakereler neticesinde sterün değerini düşürmeğe karar verdik ten ve karan cebine koyduktan sınra bile avdet İçin (Maurita-nia) vapuruna bindiği sırada hâ-' lâ tngillz lirasında bir sukut ya-pılmtyarağına dair kesin teminat ( vermesidir. Hakikatle bu kadar ' tezat halinde olan ve yirmi dört . saat sonra hâdiselere İntibak et-miyeeeği belli olan bir İddia ve teminatın neden sarfına lüzum görüldüğü pek İyi anlaşılmıyor. Çünkü nihayet Cripps: «Para meselesi hakkında hiç bir şey •öyliyecek değilim yahut eski I-fadelerlme ekliyecek yeni bir demecim yoktur» diyebilirdi. îngl-
(Devamı 8a. 5 80. 6 da)
İngiliz uçakları
itham ediyor
bugün dönüyorlar
Başbakan Şemsettin
Başbakan Şemsettin GUnaltay, dün sabah evinde İşletmeler Bakanı Münir Bilseü kabul etmiş, kendisinden İst anbuldakl fabrika ve tesislerin durumu hakkında izahat almıştır.
GUnaltay, dün, gazetecilerle ber aber vilâyetten çıkarken
Başbakan öğleden sonra Vllâye..1 te gelerek. Vali İle hazırlanmakta • olan Sergi Sarayı ve şehre taallûk ■ eden diğer meseleler etrafında u -zun bir konvşma yapmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hâşim Işcan ve İstanbul
Tilo da Belgrad’daki Macar diplomatlarını $ hudut harici etti
Cemil Said Barlas
dün bir demeç verdi
Valiliği
| Dr. Kırdar milletvekili seçildiği taktirde İstanbıdun imârı bakımından Hâşinı işcanın tâyininde isabet (törenler çoktur
DavJet Bakanı, Bayarın para meselesine dair yaptığı konuşmayı açıklamasını beklediğini söyledi
Rusya’ya ödünç verilen gemiler
Sovyetler, harp içinde kendisine verilen bu 31 gemiyi Amerikaya iadeye karar verdi
Vaşlngton, 27 (A.A.) — (afp) Harp İçinde ödünç verme ve kiralama kanunu gereğince Birlc-gik Amerika tarafından Sovyet Rusyaya verilen 27 firkateyn ve 3 buz kıran gemisinin Amerika ya ladealnl aağlıyan bir anlaş-
Preveze zaferi yıl dönümü dün
kutlandı
Italyan ordusu
Deniz, kara ve hava kuvvetleri takviye ediliyor
Belgrad, 27 (A.A.) — (United Press): Yugoslavya, Macarista-nı müttefiklerle akdettiği barış andlaşmasını ihlâl etmekle suç-landırmıştır.
Yugoslav hükümeti, barış and laşması gereğince Macaristanm rî\jgosTavyaya 70 milyon'dolar Vermesi lâzım geldiğini hatırlat makta ve şimdiye kadar böyle bir tediyede bulunmamış olduğu nu bildirmektedir.
Diğer taraftan Yugoslav hükümeti, Belgrattaki Macar elçiliğine mensup 9 diplomatı bugiln (Devamı Sa. 5 SO. 3 do)
Başim Işcan
îı tanbul valisinin değişeceği kat’i alarak anlaşıldıktan sonra, şimdi do (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Vampirler, dün Ankarada Etimesgut h^va alanında çeşitli gösteriler yaptılar
Ankara: 27 (Hususî) — Dünden-1 dakika devam eden uçuş gösterileri beri şehrimizde misafir bulunan 32 | yapmıştır.
inci İngiliz av bölüğü bu sabah saat j Gösterileri, Dışişleri Bak.rnı Nec-11 do Etimesgut hava olanında 45 I (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Kış saati 1 Ekimde başlıyor
Ankara 27 (A.A.) — 5 Şubat 1946 tarihli 3/6049 saydı Bakanlar Kurulu karan gereğince, memleke timizde bu yıl «-kış saati» 1 Ekim Cumartesi gününü 2 Ekim 1949 Pa zar gününe bağlayan gece yarısından itibaren taLbik edilecektir.
Yukarıda bildirilen tarihte saat-ler tam gece yansında bir saat ge- I rl alınacaktır.
Yeni Sahaty
Londra, 27 (B.B.C.) — îtalyan hükümeti barış anlaşmasının nü saade ettiği nisbette ordusunu yeniden teşkilâtlandırmaya karar vermiştir. Kara ordusu âit-mî kadroya çıkartılacaktır. Donanma yeniden takviye edilecektir. Bu arada hava ordusu teşkilâtlandırıldıkça ve tepkili avet uçakları satın alınacaktır. Bu hususta Romada müzakerelere başlanmıştır. îtalyan hüküm°ti hava kuvvetlerinin modern bir gekllde teçhizatlanması için bir plân hazırlamıştır.
Bu seneki îtalyan milli savun ma bütçesi 3 milyar lirete yükselmiştir.
Üniversite talebesi Dolmabahçe sarayında defteri imzalıyorlar..
İnönü, dün Üniversite talebe heyetini kabul etti
h-HAC YOLUNDA..’
Arkadaşımız Murat
Sertoğlu yazıyor
İthalâtçı aleyhindeki karar
Merkez Bankası iade edilen akreditifleri yeni kurdan ödüyor
Başbakan basma verdiği demeçte t «Paramızın devalüe edilmiyeceğînl, prim usulüne baş vurulmıyBcağmı» söylediği halde, piyasanın tatmin o-’ lunmadığınt dün yatmıştık. Şemsettin G Ünal tayın beyanatı esnasında »Başka türlü tedbirler alacağız» sikti! bilâkis hükümetin devalüasyona doğru gitmeğe hatırlanmakta bulunduğu zehabını uyandırmış, altına hû (Devamı Sa. 8 Sü. « do)
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü dün Dolmabahçe sarayında, İstanbul ü-niversitosi ve Yüksek okulları adına kendilerini ziyarete gelen Milli Türk Talcbo Birliği başkanı Suphi Bay-knn, başkanvekili Orhan Birgit, genel sekreter Suat Ballar, muhasip Tekin Yücel, idare kurula üyelerinden Orhan Cankat ve Şefkatliyi kabul etmiştir.
Cumhurbaşkanı, birlik üyelerinin, birliğo çalışmalarına olvorişli bir lokal temini üzerindeki dileklerini İlgililere bildireceğini vait buyurmuş, birlik çalışmaları ve Millî Türk Tale bo Birliği tarafından hazırlanmakta (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Kurban
Bayramı
İstanbul Müftülüğünden bildiril» miştir:
2/10 949 tarihine müsadif Pazar günü Zilhiccenin dokuzu olmaklai arefe, 3/10/949 Pazartesi günü da Kurban Bayramı olduğu ilân olu.
îstajıbulda Bayram namazı
Yaz saatile
Saat Dakika
7 43
Hava K'.'rumumuzıın ve Kızılay Kurumu ile Çocuk Esirgeme Ku -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
“Türklerîn, Kâbeye ve Medincde Rcsulüllahın mübarek ve pak ravzasına karşı gösterdikleri aaar-ü ihtiram, tslânı âleminin dillerinde ve gönüllerinde şükranla yaşamaktadır*
lero karşı hususî bir sempati duyu- ‘
Gazetecilik hayntımın en heyecan-lı röportajını yaptığıma knniim. Hiç; bir zaman bu deroco heyecan duyma . ; mıştırn. Hicazda, teneffüs edilen is- ! • lami hava ile beraber Türk medeni- ; yetinin izleri vo Müslüman Türklo- [ rin yaptıkları hizmetin eserleri biriz • şekildo gözlo görülüyor.
Beytülolıramı ziyaretten vo nıcna- ; sik ITaceı yerine getirdikten sonra -Resulullah Efendimizin mübarek ka-birlerini ziyaret dahi tslftm edeb vo ; terbiyesinin iktiza ettirdiği bir dini ’ vecibedir. Allah kısmet cdorso bu I vazifeyi do oda edeceğiz.
(Kübe) niu Cennetten çıkarıldık- > tan sonra ilk defa Hasreti Adem tarafından bina olunduğu rivayet olu- , ■ nur. Tarilıo göre, Hasreti İbrahim i- ’, lo oğlu Hasreti İsmail bina oylemiş- (; ilerinin müstesna bir mevkii olduğu-A rkdaşımiz Murat, Sertoğlvnun*™^- ^ra?,İn,t
Anu söylemeliyim. Bşzi çok iyi karşı-Hacca hareketinden evvel Istan-1,1 Hacerı oğ u maı io e e .;
Hadımr. Hicazljlar, Müslüman Türk- bulda alınmış resmi (Devamı 8a. 5 Sü. 8 dal J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Temenni
ULUNAY
yaratmıştır.» dermiş.
Yine Yeıarlzado Mustafa luot Efendi merhum da büyük bir hattat vo musikişinas İdi. (ta'llk) hattında bir toceddüt göstermiştir. Her ne kadar bazı namlı hattatlar bu yeniliği (ta'l'k) o karşı yapılmaması lâzım gelon bir lâûballlik telâkki oylomlşlorso de Mustafa İzzet ofondl merhumun bu nevi hatta başka bir keskinlik verdiğine şüp ho yoktur.
Pek yakınlarda kaybettiğimiz do-do bu aileye mensup İdi.
Bestekâr Yosarl Asımın bu san’-at silsilesinin müstasno bir halkası olup olmadığını bilmiyorum... Fakat bu değerli zat da bu aileye mensup İse hiç hayret etmem
Yesarl Asım «Kanaatin tüken*
nıoz bir hazine olduğuna» kail bu-
lunduğu İçin dlğor bazı musikişi-
naslar gibi müstesna üoretlerle pi-
yasada Isbatı vüout etmomeğl he-
(Devamı Sa. 8 8ü. e da)
iHin Beşiktaşta Barbar orun tür besi önünde uçurtan törenden Mr infiba (Yansı B inci sayfadadv)
Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—291(8
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYÎİ

Çarşam ba
28
EYLÜL
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3797
4#ayısı i 10 Kuruş
Başbakanın, matbuatajngi|jz işçi hükümeti dair yeni beyanatı çok zor bir durumda
Günaltay, basın ailesi arasına da bazı soysuzların sokulabileceğini, bunların tasfiyesi gerektiğini söyledi
»
Ingiliz Parlâmentosu, Sterlinin düşürülmesi ilemeydana çıkan vaziyeti incelemek üzere üç
Başbakan, İstanbul Valisinin vazifesine devam ettiğini, bu makamdan ayrılıp ayrdmıyacağmın da ara seçimden sonra belli olacağını ifade elti
günsürecek fevkalâde toplantılarına başladı
Para durumu
“ ngiliz lirasının değerinde |] indirme yapıldıktan son-U ra Büyük Britanya camiasında olup bitenler ve Ingiliz gazetelerinin neşriyatı çok dikkati çekecek ve bütün memleketleri ilgilendirecek bir mahiyet taşıyor.
İlk hamlede, Amcrikada stok halinde bulunan, bütün Ingiliz otomobilleri satılmış, adeta kapı-şılmıştır. Fakat bıı hal hep böyle devam edip gidemez. Çünkü tn-gilterede derhal ekmek pahalı-laşnıış ve işçiler de, zaten istedikleri gündeliklere zam dâvasını daha şiddetle desteklemeğe başlamışlardır. Devalüasyon yüzün -den iç piyasada fiatlar ve ücretler yükselecek olursa harice satış yapmak imkânları, çok uzun müddet, sürüp gitnriyecek demektir. Maliyet fiatlannm yükselmesi muvakkat olan ihraç kabiliyetini kısa bir zamanda felce uğratacaktır. Bu takdirde son a-meliyeden elde edilen fayda çabuk zail olacaktır.
Buna mukabil lngilterenin Av-rupada kimse ile istişare etmeden, hiç olmazsa Fransanın bu husustaki düşüncesini öğrenmeden böyle bir harekete baş vurması, Pariste hiç iyi karşılanmamıştır. Muttasıl Avrupa birliğinden, Batı İttihadından bahsetmek fakat para bozmak gibi en hayati bir meselede en yakın ve Dgffl komşusuna danışmamak, birbirile telifi kabil söz ve hareketler sayılmamaktadır. Bu hususta Fransada duyulan teessürü eski Başbakanlardan ve Maliye Nazırlarından Paul Reyna-nd açıkça İfade etmiştir.
Bilhassa Fransız kabinesini uzun ve bir yıl süren gayretler-le, Fransız frankının durumunu hayli düzeltmiş ve bir nevî İstikrar sağlamış idi. Şimdi bütün gayretler bir dakikada ve kendi fiili olmaksızın, sırf İngiliz kararile berhava olmuş ve yeni bir kararsızlık ve güvensizdik devri açılmıştır.
tngillz kararında dünyayı hayrette bırakan bir nokta da Maliye Bakanı (Cripps) in Vaşlngtonda müzakereler neticesinde sterün değerini düşürmeğe karar verdik ten ve karan cebine koyduktan sınra bile avdet İçin (Maurita-nia) vapuruna bindiği sırada hâ-' lâ tngillz lirasında bir sukut ya-pılmtyarağına dair kesin teminat ( vermesidir. Hakikatle bu kadar ' tezat halinde olan ve yirmi dört . saat sonra hâdiselere İntibak et-miyeeeği belli olan bir İddia ve teminatın neden sarfına lüzum görüldüğü pek İyi anlaşılmıyor. Çünkü nihayet Cripps: «Para meselesi hakkında hiç bir şey •öyliyecek değilim yahut eski I-fadelerlme ekliyecek yeni bir demecim yoktur» diyebilirdi. îngl-
(Devamı 8a. 5 80. 6 da)
İngiliz uçakları
itham ediyor
bugün dönüyorlar
Başbakan Şemsettin
Başbakan Şemsettin GUnaltay, dün sabah evinde İşletmeler Bakanı Münir Bilseü kabul etmiş, kendisinden İst anbuldakl fabrika ve tesislerin durumu hakkında izahat almıştır.
GUnaltay, dün, gazetecilerle ber aber vilâyetten çıkarken
Başbakan öğleden sonra Vllâye..1 te gelerek. Vali İle hazırlanmakta • olan Sergi Sarayı ve şehre taallûk ■ eden diğer meseleler etrafında u -zun bir konvşma yapmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hâşim Işcan ve İstanbul
Tilo da Belgrad’daki Macar diplomatlarını $ hudut harici etti
Cemil Said Barlas
dün bir demeç verdi
Valiliği
| Dr. Kırdar milletvekili seçildiği taktirde İstanbıdun imârı bakımından Hâşinı işcanın tâyininde isabet (törenler çoktur
DavJet Bakanı, Bayarın para meselesine dair yaptığı konuşmayı açıklamasını beklediğini söyledi
Rusya’ya ödünç verilen gemiler
Sovyetler, harp içinde kendisine verilen bu 31 gemiyi Amerikaya iadeye karar verdi
Vaşlngton, 27 (A.A.) — (afp) Harp İçinde ödünç verme ve kiralama kanunu gereğince Birlc-gik Amerika tarafından Sovyet Rusyaya verilen 27 firkateyn ve 3 buz kıran gemisinin Amerika ya ladealnl aağlıyan bir anlaş-
Preveze zaferi yıl dönümü dün
kutlandı
Italyan ordusu
Deniz, kara ve hava kuvvetleri takviye ediliyor
Belgrad, 27 (A.A.) — (United Press): Yugoslavya, Macarista-nı müttefiklerle akdettiği barış andlaşmasını ihlâl etmekle suç-landırmıştır.
Yugoslav hükümeti, barış and laşması gereğince Macaristanm rî\jgosTavyaya 70 milyon'dolar Vermesi lâzım geldiğini hatırlat makta ve şimdiye kadar böyle bir tediyede bulunmamış olduğu nu bildirmektedir.
Diğer taraftan Yugoslav hükümeti, Belgrattaki Macar elçiliğine mensup 9 diplomatı bugiln (Devamı Sa. 5 SO. 3 do)
Başim Işcan
îı tanbul valisinin değişeceği kat’i alarak anlaşıldıktan sonra, şimdi do (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Vampirler, dün Ankarada Etimesgut h^va alanında çeşitli gösteriler yaptılar
Ankara: 27 (Hususî) — Dünden-1 dakika devam eden uçuş gösterileri beri şehrimizde misafir bulunan 32 | yapmıştır.
inci İngiliz av bölüğü bu sabah saat j Gösterileri, Dışişleri Bak.rnı Nec-11 do Etimesgut hava olanında 45 I (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Kış saati 1 Ekimde başlıyor
Ankara 27 (A.A.) — 5 Şubat 1946 tarihli 3/6049 saydı Bakanlar Kurulu karan gereğince, memleke timizde bu yıl «-kış saati» 1 Ekim Cumartesi gününü 2 Ekim 1949 Pa zar gününe bağlayan gece yarısından itibaren taLbik edilecektir.
Yukarıda bildirilen tarihte saat-ler tam gece yansında bir saat ge- I rl alınacaktır.
Yeni Sahaty
Londra, 27 (B.B.C.) — îtalyan hükümeti barış anlaşmasının nü saade ettiği nisbette ordusunu yeniden teşkilâtlandırmaya karar vermiştir. Kara ordusu âit-mî kadroya çıkartılacaktır. Donanma yeniden takviye edilecektir. Bu arada hava ordusu teşkilâtlandırıldıkça ve tepkili avet uçakları satın alınacaktır. Bu hususta Romada müzakerelere başlanmıştır. îtalyan hüküm°ti hava kuvvetlerinin modern bir gekllde teçhizatlanması için bir plân hazırlamıştır.
Bu seneki îtalyan milli savun ma bütçesi 3 milyar lirete yükselmiştir.
Üniversite talebesi Dolmabahçe sarayında defteri imzalıyorlar..
İnönü, dün Üniversite talebe heyetini kabul etti
h-HAC YOLUNDA..’
Arkadaşımız Murat
Sertoğlu yazıyor
İthalâtçı aleyhindeki karar
Merkez Bankası iade edilen akreditifleri yeni kurdan ödüyor
Başbakan basma verdiği demeçte t «Paramızın devalüe edilmiyeceğînl, prim usulüne baş vurulmıyBcağmı» söylediği halde, piyasanın tatmin o-’ lunmadığınt dün yatmıştık. Şemsettin G Ünal tayın beyanatı esnasında »Başka türlü tedbirler alacağız» sikti! bilâkis hükümetin devalüasyona doğru gitmeğe hatırlanmakta bulunduğu zehabını uyandırmış, altına hû (Devamı Sa. 8 Sü. « do)
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü dün Dolmabahçe sarayında, İstanbul ü-niversitosi ve Yüksek okulları adına kendilerini ziyarete gelen Milli Türk Talcbo Birliği başkanı Suphi Bay-knn, başkanvekili Orhan Birgit, genel sekreter Suat Ballar, muhasip Tekin Yücel, idare kurula üyelerinden Orhan Cankat ve Şefkatliyi kabul etmiştir.
Cumhurbaşkanı, birlik üyelerinin, birliğo çalışmalarına olvorişli bir lokal temini üzerindeki dileklerini İlgililere bildireceğini vait buyurmuş, birlik çalışmaları ve Millî Türk Tale bo Birliği tarafından hazırlanmakta (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Kurban
Bayramı
İstanbul Müftülüğünden bildiril» miştir:
2/10 949 tarihine müsadif Pazar günü Zilhiccenin dokuzu olmaklai arefe, 3/10/949 Pazartesi günü da Kurban Bayramı olduğu ilân olu.
îstajıbulda Bayram namazı
Yaz saatile
Saat Dakika
7 43
Hava K'.'rumumuzıın ve Kızılay Kurumu ile Çocuk Esirgeme Ku -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
“Türklerîn, Kâbeye ve Medincde Rcsulüllahın mübarek ve pak ravzasına karşı gösterdikleri aaar-ü ihtiram, tslânı âleminin dillerinde ve gönüllerinde şükranla yaşamaktadır*
lero karşı hususî bir sempati duyu- ‘
Gazetecilik hayntımın en heyecan-lı röportajını yaptığıma knniim. Hiç; bir zaman bu deroco heyecan duyma . ; mıştırn. Hicazda, teneffüs edilen is- ! • lami hava ile beraber Türk medeni- ; yetinin izleri vo Müslüman Türklo- [ rin yaptıkları hizmetin eserleri biriz • şekildo gözlo görülüyor.
Beytülolıramı ziyaretten vo nıcna- ; sik ITaceı yerine getirdikten sonra -Resulullah Efendimizin mübarek ka-birlerini ziyaret dahi tslftm edeb vo ; terbiyesinin iktiza ettirdiği bir dini ’ vecibedir. Allah kısmet cdorso bu I vazifeyi do oda edeceğiz.
(Kübe) niu Cennetten çıkarıldık- > tan sonra ilk defa Hasreti Adem tarafından bina olunduğu rivayet olu- , ■ nur. Tarilıo göre, Hasreti İbrahim i- ’, lo oğlu Hasreti İsmail bina oylemiş- (; ilerinin müstesna bir mevkii olduğu-A rkdaşımiz Murat, Sertoğlvnun*™^- ^ra?,İn,t
Anu söylemeliyim. Bşzi çok iyi karşı-Hacca hareketinden evvel Istan-1,1 Hacerı oğ u maı io e e .;
Hadımr. Hicazljlar, Müslüman Türk- bulda alınmış resmi (Devamı 8a. 5 Sü. 8 dal J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Temenni
ULUNAY
yaratmıştır.» dermiş.
Yine Yeıarlzado Mustafa luot Efendi merhum da büyük bir hattat vo musikişinas İdi. (ta'llk) hattında bir toceddüt göstermiştir. Her ne kadar bazı namlı hattatlar bu yeniliği (ta'l'k) o karşı yapılmaması lâzım gelon bir lâûballlik telâkki oylomlşlorso de Mustafa İzzet ofondl merhumun bu nevi hatta başka bir keskinlik verdiğine şüp ho yoktur.
Pek yakınlarda kaybettiğimiz do-do bu aileye mensup İdi.
Bestekâr Yosarl Asımın bu san’-at silsilesinin müstasno bir halkası olup olmadığını bilmiyorum... Fakat bu değerli zat da bu aileye mensup İse hiç hayret etmem
Yesarl Asım «Kanaatin tüken*
nıoz bir hazine olduğuna» kail bu-
lunduğu İçin dlğor bazı musikişi-
naslar gibi müstesna üoretlerle pi-
yasada Isbatı vüout etmomeğl he-
(Devamı Sa. 8 8ü. e da)
iHin Beşiktaşta Barbar orun tür besi önünde uçurtan törenden Mr infiba (Yansı B inci sayfadadv)
Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—291(8
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYÎİ

Çarşam ba
28
EYLÜL
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3797
4#ayısı i 10 Kuruş
Başbakanın, matbuatajngi|jz işçi hükümeti dair yeni beyanatı çok zor bir durumda
Günaltay, basın ailesi arasına da bazı soysuzların sokulabileceğini, bunların tasfiyesi gerektiğini söyledi
»
Ingiliz Parlâmentosu, Sterlinin düşürülmesi ilemeydana çıkan vaziyeti incelemek üzere üç
Başbakan, İstanbul Valisinin vazifesine devam ettiğini, bu makamdan ayrılıp ayrdmıyacağmın da ara seçimden sonra belli olacağını ifade elti
günsürecek fevkalâde toplantılarına başladı
Para durumu
“ ngiliz lirasının değerinde |] indirme yapıldıktan son-U ra Büyük Britanya camiasında olup bitenler ve Ingiliz gazetelerinin neşriyatı çok dikkati çekecek ve bütün memleketleri ilgilendirecek bir mahiyet taşıyor.
İlk hamlede, Amcrikada stok halinde bulunan, bütün Ingiliz otomobilleri satılmış, adeta kapı-şılmıştır. Fakat bıı hal hep böyle devam edip gidemez. Çünkü tn-gilterede derhal ekmek pahalı-laşnıış ve işçiler de, zaten istedikleri gündeliklere zam dâvasını daha şiddetle desteklemeğe başlamışlardır. Devalüasyon yüzün -den iç piyasada fiatlar ve ücretler yükselecek olursa harice satış yapmak imkânları, çok uzun müddet, sürüp gitnriyecek demektir. Maliyet fiatlannm yükselmesi muvakkat olan ihraç kabiliyetini kısa bir zamanda felce uğratacaktır. Bu takdirde son a-meliyeden elde edilen fayda çabuk zail olacaktır.
Buna mukabil lngilterenin Av-rupada kimse ile istişare etmeden, hiç olmazsa Fransanın bu husustaki düşüncesini öğrenmeden böyle bir harekete baş vurması, Pariste hiç iyi karşılanmamıştır. Muttasıl Avrupa birliğinden, Batı İttihadından bahsetmek fakat para bozmak gibi en hayati bir meselede en yakın ve Dgffl komşusuna danışmamak, birbirile telifi kabil söz ve hareketler sayılmamaktadır. Bu hususta Fransada duyulan teessürü eski Başbakanlardan ve Maliye Nazırlarından Paul Reyna-nd açıkça İfade etmiştir.
Bilhassa Fransız kabinesini uzun ve bir yıl süren gayretler-le, Fransız frankının durumunu hayli düzeltmiş ve bir nevî İstikrar sağlamış idi. Şimdi bütün gayretler bir dakikada ve kendi fiili olmaksızın, sırf İngiliz kararile berhava olmuş ve yeni bir kararsızlık ve güvensizdik devri açılmıştır.
tngillz kararında dünyayı hayrette bırakan bir nokta da Maliye Bakanı (Cripps) in Vaşlngtonda müzakereler neticesinde sterün değerini düşürmeğe karar verdik ten ve karan cebine koyduktan sınra bile avdet İçin (Maurita-nia) vapuruna bindiği sırada hâ-' lâ tngillz lirasında bir sukut ya-pılmtyarağına dair kesin teminat ( vermesidir. Hakikatle bu kadar ' tezat halinde olan ve yirmi dört . saat sonra hâdiselere İntibak et-miyeeeği belli olan bir İddia ve teminatın neden sarfına lüzum görüldüğü pek İyi anlaşılmıyor. Çünkü nihayet Cripps: «Para meselesi hakkında hiç bir şey •öyliyecek değilim yahut eski I-fadelerlme ekliyecek yeni bir demecim yoktur» diyebilirdi. îngl-
(Devamı 8a. 5 80. 6 da)
İngiliz uçakları
itham ediyor
bugün dönüyorlar
Başbakan Şemsettin
Başbakan Şemsettin GUnaltay, dün sabah evinde İşletmeler Bakanı Münir Bilseü kabul etmiş, kendisinden İst anbuldakl fabrika ve tesislerin durumu hakkında izahat almıştır.
GUnaltay, dün, gazetecilerle ber aber vilâyetten çıkarken
Başbakan öğleden sonra Vllâye..1 te gelerek. Vali İle hazırlanmakta • olan Sergi Sarayı ve şehre taallûk ■ eden diğer meseleler etrafında u -zun bir konvşma yapmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hâşim Işcan ve İstanbul
Tilo da Belgrad’daki Macar diplomatlarını $ hudut harici etti
Cemil Said Barlas
dün bir demeç verdi
Valiliği
| Dr. Kırdar milletvekili seçildiği taktirde İstanbıdun imârı bakımından Hâşinı işcanın tâyininde isabet (törenler çoktur
DavJet Bakanı, Bayarın para meselesine dair yaptığı konuşmayı açıklamasını beklediğini söyledi
Rusya’ya ödünç verilen gemiler
Sovyetler, harp içinde kendisine verilen bu 31 gemiyi Amerikaya iadeye karar verdi
Vaşlngton, 27 (A.A.) — (afp) Harp İçinde ödünç verme ve kiralama kanunu gereğince Birlc-gik Amerika tarafından Sovyet Rusyaya verilen 27 firkateyn ve 3 buz kıran gemisinin Amerika ya ladealnl aağlıyan bir anlaş-
Preveze zaferi yıl dönümü dün
kutlandı
Italyan ordusu
Deniz, kara ve hava kuvvetleri takviye ediliyor
Belgrad, 27 (A.A.) — (United Press): Yugoslavya, Macarista-nı müttefiklerle akdettiği barış andlaşmasını ihlâl etmekle suç-landırmıştır.
Yugoslav hükümeti, barış and laşması gereğince Macaristanm rî\jgosTavyaya 70 milyon'dolar Vermesi lâzım geldiğini hatırlat makta ve şimdiye kadar böyle bir tediyede bulunmamış olduğu nu bildirmektedir.
Diğer taraftan Yugoslav hükümeti, Belgrattaki Macar elçiliğine mensup 9 diplomatı bugiln (Devamı Sa. 5 SO. 3 do)
Başim Işcan
îı tanbul valisinin değişeceği kat’i alarak anlaşıldıktan sonra, şimdi do (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Vampirler, dün Ankarada Etimesgut h^va alanında çeşitli gösteriler yaptılar
Ankara: 27 (Hususî) — Dünden-1 dakika devam eden uçuş gösterileri beri şehrimizde misafir bulunan 32 | yapmıştır.
inci İngiliz av bölüğü bu sabah saat j Gösterileri, Dışişleri Bak.rnı Nec-11 do Etimesgut hava olanında 45 I (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Kış saati 1 Ekimde başlıyor
Ankara 27 (A.A.) — 5 Şubat 1946 tarihli 3/6049 saydı Bakanlar Kurulu karan gereğince, memleke timizde bu yıl «-kış saati» 1 Ekim Cumartesi gününü 2 Ekim 1949 Pa zar gününe bağlayan gece yarısından itibaren taLbik edilecektir.
Yukarıda bildirilen tarihte saat-ler tam gece yansında bir saat ge- I rl alınacaktır.
Yeni Sahaty
Londra, 27 (B.B.C.) — îtalyan hükümeti barış anlaşmasının nü saade ettiği nisbette ordusunu yeniden teşkilâtlandırmaya karar vermiştir. Kara ordusu âit-mî kadroya çıkartılacaktır. Donanma yeniden takviye edilecektir. Bu arada hava ordusu teşkilâtlandırıldıkça ve tepkili avet uçakları satın alınacaktır. Bu hususta Romada müzakerelere başlanmıştır. îtalyan hüküm°ti hava kuvvetlerinin modern bir gekllde teçhizatlanması için bir plân hazırlamıştır.
Bu seneki îtalyan milli savun ma bütçesi 3 milyar lirete yükselmiştir.
Üniversite talebesi Dolmabahçe sarayında defteri imzalıyorlar..
İnönü, dün Üniversite talebe heyetini kabul etti
h-HAC YOLUNDA..’
Arkadaşımız Murat
Sertoğlu yazıyor
İthalâtçı aleyhindeki karar
Merkez Bankası iade edilen akreditifleri yeni kurdan ödüyor
Başbakan basma verdiği demeçte t «Paramızın devalüe edilmiyeceğînl, prim usulüne baş vurulmıyBcağmı» söylediği halde, piyasanın tatmin o-’ lunmadığınt dün yatmıştık. Şemsettin G Ünal tayın beyanatı esnasında »Başka türlü tedbirler alacağız» sikti! bilâkis hükümetin devalüasyona doğru gitmeğe hatırlanmakta bulunduğu zehabını uyandırmış, altına hû (Devamı Sa. 8 Sü. « do)
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü dün Dolmabahçe sarayında, İstanbul ü-niversitosi ve Yüksek okulları adına kendilerini ziyarete gelen Milli Türk Talcbo Birliği başkanı Suphi Bay-knn, başkanvekili Orhan Birgit, genel sekreter Suat Ballar, muhasip Tekin Yücel, idare kurula üyelerinden Orhan Cankat ve Şefkatliyi kabul etmiştir.
Cumhurbaşkanı, birlik üyelerinin, birliğo çalışmalarına olvorişli bir lokal temini üzerindeki dileklerini İlgililere bildireceğini vait buyurmuş, birlik çalışmaları ve Millî Türk Tale bo Birliği tarafından hazırlanmakta (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Kurban
Bayramı
İstanbul Müftülüğünden bildiril» miştir:
2/10 949 tarihine müsadif Pazar günü Zilhiccenin dokuzu olmaklai arefe, 3/10/949 Pazartesi günü da Kurban Bayramı olduğu ilân olu.
îstajıbulda Bayram namazı
Yaz saatile
Saat Dakika
7 43
Hava K'.'rumumuzıın ve Kızılay Kurumu ile Çocuk Esirgeme Ku -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
“Türklerîn, Kâbeye ve Medincde Rcsulüllahın mübarek ve pak ravzasına karşı gösterdikleri aaar-ü ihtiram, tslânı âleminin dillerinde ve gönüllerinde şükranla yaşamaktadır*
lero karşı hususî bir sempati duyu- ‘
Gazetecilik hayntımın en heyecan-lı röportajını yaptığıma knniim. Hiç; bir zaman bu deroco heyecan duyma . ; mıştırn. Hicazda, teneffüs edilen is- ! • lami hava ile beraber Türk medeni- ; yetinin izleri vo Müslüman Türklo- [ rin yaptıkları hizmetin eserleri biriz • şekildo gözlo görülüyor.
Beytülolıramı ziyaretten vo nıcna- ; sik ITaceı yerine getirdikten sonra -Resulullah Efendimizin mübarek ka-birlerini ziyaret dahi tslftm edeb vo ; terbiyesinin iktiza ettirdiği bir dini ’ vecibedir. Allah kısmet cdorso bu I vazifeyi do oda edeceğiz.
(Kübe) niu Cennetten çıkarıldık- > tan sonra ilk defa Hasreti Adem tarafından bina olunduğu rivayet olu- , ■ nur. Tarilıo göre, Hasreti İbrahim i- ’, lo oğlu Hasreti İsmail bina oylemiş- (; ilerinin müstesna bir mevkii olduğu-A rkdaşımiz Murat, Sertoğlvnun*™^- ^ra?,İn,t
Anu söylemeliyim. Bşzi çok iyi karşı-Hacca hareketinden evvel Istan-1,1 Hacerı oğ u maı io e e .;
Hadımr. Hicazljlar, Müslüman Türk- bulda alınmış resmi (Devamı 8a. 5 Sü. 8 dal J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Temenni
ULUNAY
yaratmıştır.» dermiş.
Yine Yeıarlzado Mustafa luot Efendi merhum da büyük bir hattat vo musikişinas İdi. (ta'llk) hattında bir toceddüt göstermiştir. Her ne kadar bazı namlı hattatlar bu yeniliği (ta'l'k) o karşı yapılmaması lâzım gelon bir lâûballlik telâkki oylomlşlorso de Mustafa İzzet ofondl merhumun bu nevi hatta başka bir keskinlik verdiğine şüp ho yoktur.
Pek yakınlarda kaybettiğimiz do-do bu aileye mensup İdi.
Bestekâr Yosarl Asımın bu san’-at silsilesinin müstasno bir halkası olup olmadığını bilmiyorum... Fakat bu değerli zat da bu aileye mensup İse hiç hayret etmem
Yesarl Asım «Kanaatin tüken*
nıoz bir hazine olduğuna» kail bu-
lunduğu İçin dlğor bazı musikişi-
naslar gibi müstesna üoretlerle pi-
yasada Isbatı vüout etmomeğl he-
(Devamı Sa. 8 8ü. e da)
iHin Beşiktaşta Barbar orun tür besi önünde uçurtan törenden Mr infiba (Yansı B inci sayfadadv)
Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—291(8
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYÎİ

Çarşam ba
28
EYLÜL
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3797
4#ayısı i 10 Kuruş
Başbakanın, matbuatajngi|jz işçi hükümeti dair yeni beyanatı çok zor bir durumda
Günaltay, basın ailesi arasına da bazı soysuzların sokulabileceğini, bunların tasfiyesi gerektiğini söyledi
»
Ingiliz Parlâmentosu, Sterlinin düşürülmesi ilemeydana çıkan vaziyeti incelemek üzere üç
Başbakan, İstanbul Valisinin vazifesine devam ettiğini, bu makamdan ayrılıp ayrdmıyacağmın da ara seçimden sonra belli olacağını ifade elti
günsürecek fevkalâde toplantılarına başladı
Para durumu
“ ngiliz lirasının değerinde |] indirme yapıldıktan son-U ra Büyük Britanya camiasında olup bitenler ve Ingiliz gazetelerinin neşriyatı çok dikkati çekecek ve bütün memleketleri ilgilendirecek bir mahiyet taşıyor.
İlk hamlede, Amcrikada stok halinde bulunan, bütün Ingiliz otomobilleri satılmış, adeta kapı-şılmıştır. Fakat bıı hal hep böyle devam edip gidemez. Çünkü tn-gilterede derhal ekmek pahalı-laşnıış ve işçiler de, zaten istedikleri gündeliklere zam dâvasını daha şiddetle desteklemeğe başlamışlardır. Devalüasyon yüzün -den iç piyasada fiatlar ve ücretler yükselecek olursa harice satış yapmak imkânları, çok uzun müddet, sürüp gitnriyecek demektir. Maliyet fiatlannm yükselmesi muvakkat olan ihraç kabiliyetini kısa bir zamanda felce uğratacaktır. Bu takdirde son a-meliyeden elde edilen fayda çabuk zail olacaktır.
Buna mukabil lngilterenin Av-rupada kimse ile istişare etmeden, hiç olmazsa Fransanın bu husustaki düşüncesini öğrenmeden böyle bir harekete baş vurması, Pariste hiç iyi karşılanmamıştır. Muttasıl Avrupa birliğinden, Batı İttihadından bahsetmek fakat para bozmak gibi en hayati bir meselede en yakın ve Dgffl komşusuna danışmamak, birbirile telifi kabil söz ve hareketler sayılmamaktadır. Bu hususta Fransada duyulan teessürü eski Başbakanlardan ve Maliye Nazırlarından Paul Reyna-nd açıkça İfade etmiştir.
Bilhassa Fransız kabinesini uzun ve bir yıl süren gayretler-le, Fransız frankının durumunu hayli düzeltmiş ve bir nevî İstikrar sağlamış idi. Şimdi bütün gayretler bir dakikada ve kendi fiili olmaksızın, sırf İngiliz kararile berhava olmuş ve yeni bir kararsızlık ve güvensizdik devri açılmıştır.
tngillz kararında dünyayı hayrette bırakan bir nokta da Maliye Bakanı (Cripps) in Vaşlngtonda müzakereler neticesinde sterün değerini düşürmeğe karar verdik ten ve karan cebine koyduktan sınra bile avdet İçin (Maurita-nia) vapuruna bindiği sırada hâ-' lâ tngillz lirasında bir sukut ya-pılmtyarağına dair kesin teminat ( vermesidir. Hakikatle bu kadar ' tezat halinde olan ve yirmi dört . saat sonra hâdiselere İntibak et-miyeeeği belli olan bir İddia ve teminatın neden sarfına lüzum görüldüğü pek İyi anlaşılmıyor. Çünkü nihayet Cripps: «Para meselesi hakkında hiç bir şey •öyliyecek değilim yahut eski I-fadelerlme ekliyecek yeni bir demecim yoktur» diyebilirdi. îngl-
(Devamı 8a. 5 80. 6 da)
İngiliz uçakları
itham ediyor
bugün dönüyorlar
Başbakan Şemsettin
Başbakan Şemsettin GUnaltay, dün sabah evinde İşletmeler Bakanı Münir Bilseü kabul etmiş, kendisinden İst anbuldakl fabrika ve tesislerin durumu hakkında izahat almıştır.
GUnaltay, dün, gazetecilerle ber aber vilâyetten çıkarken
Başbakan öğleden sonra Vllâye..1 te gelerek. Vali İle hazırlanmakta • olan Sergi Sarayı ve şehre taallûk ■ eden diğer meseleler etrafında u -zun bir konvşma yapmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hâşim Işcan ve İstanbul
Tilo da Belgrad’daki Macar diplomatlarını $ hudut harici etti
Cemil Said Barlas
dün bir demeç verdi
Valiliği
| Dr. Kırdar milletvekili seçildiği taktirde İstanbıdun imârı bakımından Hâşinı işcanın tâyininde isabet (törenler çoktur
DavJet Bakanı, Bayarın para meselesine dair yaptığı konuşmayı açıklamasını beklediğini söyledi
Rusya’ya ödünç verilen gemiler
Sovyetler, harp içinde kendisine verilen bu 31 gemiyi Amerikaya iadeye karar verdi
Vaşlngton, 27 (A.A.) — (afp) Harp İçinde ödünç verme ve kiralama kanunu gereğince Birlc-gik Amerika tarafından Sovyet Rusyaya verilen 27 firkateyn ve 3 buz kıran gemisinin Amerika ya ladealnl aağlıyan bir anlaş-
Preveze zaferi yıl dönümü dün
kutlandı
Italyan ordusu
Deniz, kara ve hava kuvvetleri takviye ediliyor
Belgrad, 27 (A.A.) — (United Press): Yugoslavya, Macarista-nı müttefiklerle akdettiği barış andlaşmasını ihlâl etmekle suç-landırmıştır.
Yugoslav hükümeti, barış and laşması gereğince Macaristanm rî\jgosTavyaya 70 milyon'dolar Vermesi lâzım geldiğini hatırlat makta ve şimdiye kadar böyle bir tediyede bulunmamış olduğu nu bildirmektedir.
Diğer taraftan Yugoslav hükümeti, Belgrattaki Macar elçiliğine mensup 9 diplomatı bugiln (Devamı Sa. 5 SO. 3 do)
Başim Işcan
îı tanbul valisinin değişeceği kat’i alarak anlaşıldıktan sonra, şimdi do (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Vampirler, dün Ankarada Etimesgut h^va alanında çeşitli gösteriler yaptılar
Ankara: 27 (Hususî) — Dünden-1 dakika devam eden uçuş gösterileri beri şehrimizde misafir bulunan 32 | yapmıştır.
inci İngiliz av bölüğü bu sabah saat j Gösterileri, Dışişleri Bak.rnı Nec-11 do Etimesgut hava olanında 45 I (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Kış saati 1 Ekimde başlıyor
Ankara 27 (A.A.) — 5 Şubat 1946 tarihli 3/6049 saydı Bakanlar Kurulu karan gereğince, memleke timizde bu yıl «-kış saati» 1 Ekim Cumartesi gününü 2 Ekim 1949 Pa zar gününe bağlayan gece yarısından itibaren taLbik edilecektir.
Yukarıda bildirilen tarihte saat-ler tam gece yansında bir saat ge- I rl alınacaktır.
Yeni Sahaty
Londra, 27 (B.B.C.) — îtalyan hükümeti barış anlaşmasının nü saade ettiği nisbette ordusunu yeniden teşkilâtlandırmaya karar vermiştir. Kara ordusu âit-mî kadroya çıkartılacaktır. Donanma yeniden takviye edilecektir. Bu arada hava ordusu teşkilâtlandırıldıkça ve tepkili avet uçakları satın alınacaktır. Bu hususta Romada müzakerelere başlanmıştır. îtalyan hüküm°ti hava kuvvetlerinin modern bir gekllde teçhizatlanması için bir plân hazırlamıştır.
Bu seneki îtalyan milli savun ma bütçesi 3 milyar lirete yükselmiştir.
Üniversite talebesi Dolmabahçe sarayında defteri imzalıyorlar..
İnönü, dün Üniversite talebe heyetini kabul etti
h-HAC YOLUNDA..’
Arkadaşımız Murat
Sertoğlu yazıyor
İthalâtçı aleyhindeki karar
Merkez Bankası iade edilen akreditifleri yeni kurdan ödüyor
Başbakan basma verdiği demeçte t «Paramızın devalüe edilmiyeceğînl, prim usulüne baş vurulmıyBcağmı» söylediği halde, piyasanın tatmin o-’ lunmadığınt dün yatmıştık. Şemsettin G Ünal tayın beyanatı esnasında »Başka türlü tedbirler alacağız» sikti! bilâkis hükümetin devalüasyona doğru gitmeğe hatırlanmakta bulunduğu zehabını uyandırmış, altına hû (Devamı Sa. 8 Sü. « do)
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü dün Dolmabahçe sarayında, İstanbul ü-niversitosi ve Yüksek okulları adına kendilerini ziyarete gelen Milli Türk Talcbo Birliği başkanı Suphi Bay-knn, başkanvekili Orhan Birgit, genel sekreter Suat Ballar, muhasip Tekin Yücel, idare kurula üyelerinden Orhan Cankat ve Şefkatliyi kabul etmiştir.
Cumhurbaşkanı, birlik üyelerinin, birliğo çalışmalarına olvorişli bir lokal temini üzerindeki dileklerini İlgililere bildireceğini vait buyurmuş, birlik çalışmaları ve Millî Türk Tale bo Birliği tarafından hazırlanmakta (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Kurban
Bayramı
İstanbul Müftülüğünden bildiril» miştir:
2/10 949 tarihine müsadif Pazar günü Zilhiccenin dokuzu olmaklai arefe, 3/10/949 Pazartesi günü da Kurban Bayramı olduğu ilân olu.
îstajıbulda Bayram namazı
Yaz saatile
Saat Dakika
7 43
Hava K'.'rumumuzıın ve Kızılay Kurumu ile Çocuk Esirgeme Ku -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
“Türklerîn, Kâbeye ve Medincde Rcsulüllahın mübarek ve pak ravzasına karşı gösterdikleri aaar-ü ihtiram, tslânı âleminin dillerinde ve gönüllerinde şükranla yaşamaktadır*
lero karşı hususî bir sempati duyu- ‘
Gazetecilik hayntımın en heyecan-lı röportajını yaptığıma knniim. Hiç; bir zaman bu deroco heyecan duyma . ; mıştırn. Hicazda, teneffüs edilen is- ! • lami hava ile beraber Türk medeni- ; yetinin izleri vo Müslüman Türklo- [ rin yaptıkları hizmetin eserleri biriz • şekildo gözlo görülüyor.
Beytülolıramı ziyaretten vo nıcna- ; sik ITaceı yerine getirdikten sonra -Resulullah Efendimizin mübarek ka-birlerini ziyaret dahi tslftm edeb vo ; terbiyesinin iktiza ettirdiği bir dini ’ vecibedir. Allah kısmet cdorso bu I vazifeyi do oda edeceğiz.
(Kübe) niu Cennetten çıkarıldık- > tan sonra ilk defa Hasreti Adem tarafından bina olunduğu rivayet olu- , ■ nur. Tarilıo göre, Hasreti İbrahim i- ’, lo oğlu Hasreti İsmail bina oylemiş- (; ilerinin müstesna bir mevkii olduğu-A rkdaşımiz Murat, Sertoğlvnun*™^- ^ra?,İn,t
Anu söylemeliyim. Bşzi çok iyi karşı-Hacca hareketinden evvel Istan-1,1 Hacerı oğ u maı io e e .;
Hadımr. Hicazljlar, Müslüman Türk- bulda alınmış resmi (Devamı 8a. 5 Sü. 8 dal J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Temenni
ULUNAY
yaratmıştır.» dermiş.
Yine Yeıarlzado Mustafa luot Efendi merhum da büyük bir hattat vo musikişinas İdi. (ta'llk) hattında bir toceddüt göstermiştir. Her ne kadar bazı namlı hattatlar bu yeniliği (ta'l'k) o karşı yapılmaması lâzım gelon bir lâûballlik telâkki oylomlşlorso de Mustafa İzzet ofondl merhumun bu nevi hatta başka bir keskinlik verdiğine şüp ho yoktur.
Pek yakınlarda kaybettiğimiz do-do bu aileye mensup İdi.
Bestekâr Yosarl Asımın bu san’-at silsilesinin müstasno bir halkası olup olmadığını bilmiyorum... Fakat bu değerli zat da bu aileye mensup İse hiç hayret etmem
Yesarl Asım «Kanaatin tüken*
nıoz bir hazine olduğuna» kail bu-
lunduğu İçin dlğor bazı musikişi-
naslar gibi müstesna üoretlerle pi-
yasada Isbatı vüout etmomeğl he-
(Devamı Sa. 8 8ü. e da)
iHin Beşiktaşta Barbar orun tür besi önünde uçurtan törenden Mr infiba (Yansı B inci sayfadadv)
Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—291(8
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYÎİ

Çarşam ba
28
EYLÜL
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3797
4#ayısı i 10 Kuruş
Başbakanın, matbuatajngi|jz işçi hükümeti dair yeni beyanatı çok zor bir durumda
Günaltay, basın ailesi arasına da bazı soysuzların sokulabileceğini, bunların tasfiyesi gerektiğini söyledi
»
Ingiliz Parlâmentosu, Sterlinin düşürülmesi ilemeydana çıkan vaziyeti incelemek üzere üç
Başbakan, İstanbul Valisinin vazifesine devam ettiğini, bu makamdan ayrılıp ayrdmıyacağmın da ara seçimden sonra belli olacağını ifade elti
günsürecek fevkalâde toplantılarına başladı
Para durumu
“ ngiliz lirasının değerinde |] indirme yapıldıktan son-U ra Büyük Britanya camiasında olup bitenler ve Ingiliz gazetelerinin neşriyatı çok dikkati çekecek ve bütün memleketleri ilgilendirecek bir mahiyet taşıyor.
İlk hamlede, Amcrikada stok halinde bulunan, bütün Ingiliz otomobilleri satılmış, adeta kapı-şılmıştır. Fakat bıı hal hep böyle devam edip gidemez. Çünkü tn-gilterede derhal ekmek pahalı-laşnıış ve işçiler de, zaten istedikleri gündeliklere zam dâvasını daha şiddetle desteklemeğe başlamışlardır. Devalüasyon yüzün -den iç piyasada fiatlar ve ücretler yükselecek olursa harice satış yapmak imkânları, çok uzun müddet, sürüp gitnriyecek demektir. Maliyet fiatlannm yükselmesi muvakkat olan ihraç kabiliyetini kısa bir zamanda felce uğratacaktır. Bu takdirde son a-meliyeden elde edilen fayda çabuk zail olacaktır.
Buna mukabil lngilterenin Av-rupada kimse ile istişare etmeden, hiç olmazsa Fransanın bu husustaki düşüncesini öğrenmeden böyle bir harekete baş vurması, Pariste hiç iyi karşılanmamıştır. Muttasıl Avrupa birliğinden, Batı İttihadından bahsetmek fakat para bozmak gibi en hayati bir meselede en yakın ve Dgffl komşusuna danışmamak, birbirile telifi kabil söz ve hareketler sayılmamaktadır. Bu hususta Fransada duyulan teessürü eski Başbakanlardan ve Maliye Nazırlarından Paul Reyna-nd açıkça İfade etmiştir.
Bilhassa Fransız kabinesini uzun ve bir yıl süren gayretler-le, Fransız frankının durumunu hayli düzeltmiş ve bir nevî İstikrar sağlamış idi. Şimdi bütün gayretler bir dakikada ve kendi fiili olmaksızın, sırf İngiliz kararile berhava olmuş ve yeni bir kararsızlık ve güvensizdik devri açılmıştır.
tngillz kararında dünyayı hayrette bırakan bir nokta da Maliye Bakanı (Cripps) in Vaşlngtonda müzakereler neticesinde sterün değerini düşürmeğe karar verdik ten ve karan cebine koyduktan sınra bile avdet İçin (Maurita-nia) vapuruna bindiği sırada hâ-' lâ tngillz lirasında bir sukut ya-pılmtyarağına dair kesin teminat ( vermesidir. Hakikatle bu kadar ' tezat halinde olan ve yirmi dört . saat sonra hâdiselere İntibak et-miyeeeği belli olan bir İddia ve teminatın neden sarfına lüzum görüldüğü pek İyi anlaşılmıyor. Çünkü nihayet Cripps: «Para meselesi hakkında hiç bir şey •öyliyecek değilim yahut eski I-fadelerlme ekliyecek yeni bir demecim yoktur» diyebilirdi. îngl-
(Devamı 8a. 5 80. 6 da)
İngiliz uçakları
itham ediyor
bugün dönüyorlar
Başbakan Şemsettin
Başbakan Şemsettin GUnaltay, dün sabah evinde İşletmeler Bakanı Münir Bilseü kabul etmiş, kendisinden İst anbuldakl fabrika ve tesislerin durumu hakkında izahat almıştır.
GUnaltay, dün, gazetecilerle ber aber vilâyetten çıkarken
Başbakan öğleden sonra Vllâye..1 te gelerek. Vali İle hazırlanmakta • olan Sergi Sarayı ve şehre taallûk ■ eden diğer meseleler etrafında u -zun bir konvşma yapmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hâşim Işcan ve İstanbul
Tilo da Belgrad’daki Macar diplomatlarını $ hudut harici etti
Cemil Said Barlas
dün bir demeç verdi
Valiliği
| Dr. Kırdar milletvekili seçildiği taktirde İstanbıdun imârı bakımından Hâşinı işcanın tâyininde isabet (törenler çoktur
DavJet Bakanı, Bayarın para meselesine dair yaptığı konuşmayı açıklamasını beklediğini söyledi
Rusya’ya ödünç verilen gemiler
Sovyetler, harp içinde kendisine verilen bu 31 gemiyi Amerikaya iadeye karar verdi
Vaşlngton, 27 (A.A.) — (afp) Harp İçinde ödünç verme ve kiralama kanunu gereğince Birlc-gik Amerika tarafından Sovyet Rusyaya verilen 27 firkateyn ve 3 buz kıran gemisinin Amerika ya ladealnl aağlıyan bir anlaş-
Preveze zaferi yıl dönümü dün
kutlandı
Italyan ordusu
Deniz, kara ve hava kuvvetleri takviye ediliyor
Belgrad, 27 (A.A.) — (United Press): Yugoslavya, Macarista-nı müttefiklerle akdettiği barış andlaşmasını ihlâl etmekle suç-landırmıştır.
Yugoslav hükümeti, barış and laşması gereğince Macaristanm rî\jgosTavyaya 70 milyon'dolar Vermesi lâzım geldiğini hatırlat makta ve şimdiye kadar böyle bir tediyede bulunmamış olduğu nu bildirmektedir.
Diğer taraftan Yugoslav hükümeti, Belgrattaki Macar elçiliğine mensup 9 diplomatı bugiln (Devamı Sa. 5 SO. 3 do)
Başim Işcan
îı tanbul valisinin değişeceği kat’i alarak anlaşıldıktan sonra, şimdi do (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Vampirler, dün Ankarada Etimesgut h^va alanında çeşitli gösteriler yaptılar
Ankara: 27 (Hususî) — Dünden-1 dakika devam eden uçuş gösterileri beri şehrimizde misafir bulunan 32 | yapmıştır.
inci İngiliz av bölüğü bu sabah saat j Gösterileri, Dışişleri Bak.rnı Nec-11 do Etimesgut hava olanında 45 I (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Kış saati 1 Ekimde başlıyor
Ankara 27 (A.A.) — 5 Şubat 1946 tarihli 3/6049 saydı Bakanlar Kurulu karan gereğince, memleke timizde bu yıl «-kış saati» 1 Ekim Cumartesi gününü 2 Ekim 1949 Pa zar gününe bağlayan gece yarısından itibaren taLbik edilecektir.
Yukarıda bildirilen tarihte saat-ler tam gece yansında bir saat ge- I rl alınacaktır.
Yeni Sahaty
Londra, 27 (B.B.C.) — îtalyan hükümeti barış anlaşmasının nü saade ettiği nisbette ordusunu yeniden teşkilâtlandırmaya karar vermiştir. Kara ordusu âit-mî kadroya çıkartılacaktır. Donanma yeniden takviye edilecektir. Bu arada hava ordusu teşkilâtlandırıldıkça ve tepkili avet uçakları satın alınacaktır. Bu hususta Romada müzakerelere başlanmıştır. îtalyan hüküm°ti hava kuvvetlerinin modern bir gekllde teçhizatlanması için bir plân hazırlamıştır.
Bu seneki îtalyan milli savun ma bütçesi 3 milyar lirete yükselmiştir.
Üniversite talebesi Dolmabahçe sarayında defteri imzalıyorlar..
İnönü, dün Üniversite talebe heyetini kabul etti
h-HAC YOLUNDA..’
Arkadaşımız Murat
Sertoğlu yazıyor
İthalâtçı aleyhindeki karar
Merkez Bankası iade edilen akreditifleri yeni kurdan ödüyor
Başbakan basma verdiği demeçte t «Paramızın devalüe edilmiyeceğînl, prim usulüne baş vurulmıyBcağmı» söylediği halde, piyasanın tatmin o-’ lunmadığınt dün yatmıştık. Şemsettin G Ünal tayın beyanatı esnasında »Başka türlü tedbirler alacağız» sikti! bilâkis hükümetin devalüasyona doğru gitmeğe hatırlanmakta bulunduğu zehabını uyandırmış, altına hû (Devamı Sa. 8 Sü. « do)
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü dün Dolmabahçe sarayında, İstanbul ü-niversitosi ve Yüksek okulları adına kendilerini ziyarete gelen Milli Türk Talcbo Birliği başkanı Suphi Bay-knn, başkanvekili Orhan Birgit, genel sekreter Suat Ballar, muhasip Tekin Yücel, idare kurula üyelerinden Orhan Cankat ve Şefkatliyi kabul etmiştir.
Cumhurbaşkanı, birlik üyelerinin, birliğo çalışmalarına olvorişli bir lokal temini üzerindeki dileklerini İlgililere bildireceğini vait buyurmuş, birlik çalışmaları ve Millî Türk Tale bo Birliği tarafından hazırlanmakta (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Kurban
Bayramı
İstanbul Müftülüğünden bildiril» miştir:
2/10 949 tarihine müsadif Pazar günü Zilhiccenin dokuzu olmaklai arefe, 3/10/949 Pazartesi günü da Kurban Bayramı olduğu ilân olu.
îstajıbulda Bayram namazı
Yaz saatile
Saat Dakika
7 43
Hava K'.'rumumuzıın ve Kızılay Kurumu ile Çocuk Esirgeme Ku -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
“Türklerîn, Kâbeye ve Medincde Rcsulüllahın mübarek ve pak ravzasına karşı gösterdikleri aaar-ü ihtiram, tslânı âleminin dillerinde ve gönüllerinde şükranla yaşamaktadır*
lero karşı hususî bir sempati duyu- ‘
Gazetecilik hayntımın en heyecan-lı röportajını yaptığıma knniim. Hiç; bir zaman bu deroco heyecan duyma . ; mıştırn. Hicazda, teneffüs edilen is- ! • lami hava ile beraber Türk medeni- ; yetinin izleri vo Müslüman Türklo- [ rin yaptıkları hizmetin eserleri biriz • şekildo gözlo görülüyor.
Beytülolıramı ziyaretten vo nıcna- ; sik ITaceı yerine getirdikten sonra -Resulullah Efendimizin mübarek ka-birlerini ziyaret dahi tslftm edeb vo ; terbiyesinin iktiza ettirdiği bir dini ’ vecibedir. Allah kısmet cdorso bu I vazifeyi do oda edeceğiz.
(Kübe) niu Cennetten çıkarıldık- > tan sonra ilk defa Hasreti Adem tarafından bina olunduğu rivayet olu- , ■ nur. Tarilıo göre, Hasreti İbrahim i- ’, lo oğlu Hasreti İsmail bina oylemiş- (; ilerinin müstesna bir mevkii olduğu-A rkdaşımiz Murat, Sertoğlvnun*™^- ^ra?,İn,t
Anu söylemeliyim. Bşzi çok iyi karşı-Hacca hareketinden evvel Istan-1,1 Hacerı oğ u maı io e e .;
Hadımr. Hicazljlar, Müslüman Türk- bulda alınmış resmi (Devamı 8a. 5 Sü. 8 dal J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Temenni
ULUNAY
yaratmıştır.» dermiş.
Yine Yeıarlzado Mustafa luot Efendi merhum da büyük bir hattat vo musikişinas İdi. (ta'llk) hattında bir toceddüt göstermiştir. Her ne kadar bazı namlı hattatlar bu yeniliği (ta'l'k) o karşı yapılmaması lâzım gelon bir lâûballlik telâkki oylomlşlorso de Mustafa İzzet ofondl merhumun bu nevi hatta başka bir keskinlik verdiğine şüp ho yoktur.
Pek yakınlarda kaybettiğimiz do-do bu aileye mensup İdi.
Bestekâr Yosarl Asımın bu san’-at silsilesinin müstasno bir halkası olup olmadığını bilmiyorum... Fakat bu değerli zat da bu aileye mensup İse hiç hayret etmem
Yesarl Asım «Kanaatin tüken*
nıoz bir hazine olduğuna» kail bu-
lunduğu İçin dlğor bazı musikişi-
naslar gibi müstesna üoretlerle pi-
yasada Isbatı vüout etmomeğl he-
(Devamı Sa. 8 8ü. e da)
iHin Beşiktaşta Barbar orun tür besi önünde uçurtan törenden Mr infiba (Yansı B inci sayfadadv)
Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—291(8
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYÎİ

Çarşam ba
28
EYLÜL
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3797
4#ayısı i 10 Kuruş
Başbakanın, matbuatajngi|jz işçi hükümeti dair yeni beyanatı çok zor bir durumda
Günaltay, basın ailesi arasına da bazı soysuzların sokulabileceğini, bunların tasfiyesi gerektiğini söyledi
»
Ingiliz Parlâmentosu, Sterlinin düşürülmesi ilemeydana çıkan vaziyeti incelemek üzere üç
Başbakan, İstanbul Valisinin vazifesine devam ettiğini, bu makamdan ayrılıp ayrdmıyacağmın da ara seçimden sonra belli olacağını ifade elti
günsürecek fevkalâde toplantılarına başladı
Para durumu
“ ngiliz lirasının değerinde |] indirme yapıldıktan son-U ra Büyük Britanya camiasında olup bitenler ve Ingiliz gazetelerinin neşriyatı çok dikkati çekecek ve bütün memleketleri ilgilendirecek bir mahiyet taşıyor.
İlk hamlede, Amcrikada stok halinde bulunan, bütün Ingiliz otomobilleri satılmış, adeta kapı-şılmıştır. Fakat bıı hal hep böyle devam edip gidemez. Çünkü tn-gilterede derhal ekmek pahalı-laşnıış ve işçiler de, zaten istedikleri gündeliklere zam dâvasını daha şiddetle desteklemeğe başlamışlardır. Devalüasyon yüzün -den iç piyasada fiatlar ve ücretler yükselecek olursa harice satış yapmak imkânları, çok uzun müddet, sürüp gitnriyecek demektir. Maliyet fiatlannm yükselmesi muvakkat olan ihraç kabiliyetini kısa bir zamanda felce uğratacaktır. Bu takdirde son a-meliyeden elde edilen fayda çabuk zail olacaktır.
Buna mukabil lngilterenin Av-rupada kimse ile istişare etmeden, hiç olmazsa Fransanın bu husustaki düşüncesini öğrenmeden böyle bir harekete baş vurması, Pariste hiç iyi karşılanmamıştır. Muttasıl Avrupa birliğinden, Batı İttihadından bahsetmek fakat para bozmak gibi en hayati bir meselede en yakın ve Dgffl komşusuna danışmamak, birbirile telifi kabil söz ve hareketler sayılmamaktadır. Bu hususta Fransada duyulan teessürü eski Başbakanlardan ve Maliye Nazırlarından Paul Reyna-nd açıkça İfade etmiştir.
Bilhassa Fransız kabinesini uzun ve bir yıl süren gayretler-le, Fransız frankının durumunu hayli düzeltmiş ve bir nevî İstikrar sağlamış idi. Şimdi bütün gayretler bir dakikada ve kendi fiili olmaksızın, sırf İngiliz kararile berhava olmuş ve yeni bir kararsızlık ve güvensizdik devri açılmıştır.
tngillz kararında dünyayı hayrette bırakan bir nokta da Maliye Bakanı (Cripps) in Vaşlngtonda müzakereler neticesinde sterün değerini düşürmeğe karar verdik ten ve karan cebine koyduktan sınra bile avdet İçin (Maurita-nia) vapuruna bindiği sırada hâ-' lâ tngillz lirasında bir sukut ya-pılmtyarağına dair kesin teminat ( vermesidir. Hakikatle bu kadar ' tezat halinde olan ve yirmi dört . saat sonra hâdiselere İntibak et-miyeeeği belli olan bir İddia ve teminatın neden sarfına lüzum görüldüğü pek İyi anlaşılmıyor. Çünkü nihayet Cripps: «Para meselesi hakkında hiç bir şey •öyliyecek değilim yahut eski I-fadelerlme ekliyecek yeni bir demecim yoktur» diyebilirdi. îngl-
(Devamı 8a. 5 80. 6 da)
İngiliz uçakları
itham ediyor
bugün dönüyorlar
Başbakan Şemsettin
Başbakan Şemsettin GUnaltay, dün sabah evinde İşletmeler Bakanı Münir Bilseü kabul etmiş, kendisinden İst anbuldakl fabrika ve tesislerin durumu hakkında izahat almıştır.
GUnaltay, dün, gazetecilerle ber aber vilâyetten çıkarken
Başbakan öğleden sonra Vllâye..1 te gelerek. Vali İle hazırlanmakta • olan Sergi Sarayı ve şehre taallûk ■ eden diğer meseleler etrafında u -zun bir konvşma yapmıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hâşim Işcan ve İstanbul
Tilo da Belgrad’daki Macar diplomatlarını $ hudut harici etti
Cemil Said Barlas
dün bir demeç verdi
Valiliği
| Dr. Kırdar milletvekili seçildiği taktirde İstanbıdun imârı bakımından Hâşinı işcanın tâyininde isabet (törenler çoktur
DavJet Bakanı, Bayarın para meselesine dair yaptığı konuşmayı açıklamasını beklediğini söyledi
Rusya’ya ödünç verilen gemiler
Sovyetler, harp içinde kendisine verilen bu 31 gemiyi Amerikaya iadeye karar verdi
Vaşlngton, 27 (A.A.) — (afp) Harp İçinde ödünç verme ve kiralama kanunu gereğince Birlc-gik Amerika tarafından Sovyet Rusyaya verilen 27 firkateyn ve 3 buz kıran gemisinin Amerika ya ladealnl aağlıyan bir anlaş-
Preveze zaferi yıl dönümü dün
kutlandı
Italyan ordusu
Deniz, kara ve hava kuvvetleri takviye ediliyor
Belgrad, 27 (A.A.) — (United Press): Yugoslavya, Macarista-nı müttefiklerle akdettiği barış andlaşmasını ihlâl etmekle suç-landırmıştır.
Yugoslav hükümeti, barış and laşması gereğince Macaristanm rî\jgosTavyaya 70 milyon'dolar Vermesi lâzım geldiğini hatırlat makta ve şimdiye kadar böyle bir tediyede bulunmamış olduğu nu bildirmektedir.
Diğer taraftan Yugoslav hükümeti, Belgrattaki Macar elçiliğine mensup 9 diplomatı bugiln (Devamı Sa. 5 SO. 3 do)
Başim Işcan
îı tanbul valisinin değişeceği kat’i alarak anlaşıldıktan sonra, şimdi do (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Vampirler, dün Ankarada Etimesgut h^va alanında çeşitli gösteriler yaptılar
Ankara: 27 (Hususî) — Dünden-1 dakika devam eden uçuş gösterileri beri şehrimizde misafir bulunan 32 | yapmıştır.
inci İngiliz av bölüğü bu sabah saat j Gösterileri, Dışişleri Bak.rnı Nec-11 do Etimesgut hava olanında 45 I (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Kış saati 1 Ekimde başlıyor
Ankara 27 (A.A.) — 5 Şubat 1946 tarihli 3/6049 saydı Bakanlar Kurulu karan gereğince, memleke timizde bu yıl «-kış saati» 1 Ekim Cumartesi gününü 2 Ekim 1949 Pa zar gününe bağlayan gece yarısından itibaren taLbik edilecektir.
Yukarıda bildirilen tarihte saat-ler tam gece yansında bir saat ge- I rl alınacaktır.
Yeni Sahaty
Londra, 27 (B.B.C.) — îtalyan hükümeti barış anlaşmasının nü saade ettiği nisbette ordusunu yeniden teşkilâtlandırmaya karar vermiştir. Kara ordusu âit-mî kadroya çıkartılacaktır. Donanma yeniden takviye edilecektir. Bu arada hava ordusu teşkilâtlandırıldıkça ve tepkili avet uçakları satın alınacaktır. Bu hususta Romada müzakerelere başlanmıştır. îtalyan hüküm°ti hava kuvvetlerinin modern bir gekllde teçhizatlanması için bir plân hazırlamıştır.
Bu seneki îtalyan milli savun ma bütçesi 3 milyar lirete yükselmiştir.
Üniversite talebesi Dolmabahçe sarayında defteri imzalıyorlar..
İnönü, dün Üniversite talebe heyetini kabul etti
h-HAC YOLUNDA..’
Arkadaşımız Murat
Sertoğlu yazıyor
İthalâtçı aleyhindeki karar
Merkez Bankası iade edilen akreditifleri yeni kurdan ödüyor
Başbakan basma verdiği demeçte t «Paramızın devalüe edilmiyeceğînl, prim usulüne baş vurulmıyBcağmı» söylediği halde, piyasanın tatmin o-’ lunmadığınt dün yatmıştık. Şemsettin G Ünal tayın beyanatı esnasında »Başka türlü tedbirler alacağız» sikti! bilâkis hükümetin devalüasyona doğru gitmeğe hatırlanmakta bulunduğu zehabını uyandırmış, altına hû (Devamı Sa. 8 Sü. « do)
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü dün Dolmabahçe sarayında, İstanbul ü-niversitosi ve Yüksek okulları adına kendilerini ziyarete gelen Milli Türk Talcbo Birliği başkanı Suphi Bay-knn, başkanvekili Orhan Birgit, genel sekreter Suat Ballar, muhasip Tekin Yücel, idare kurula üyelerinden Orhan Cankat ve Şefkatliyi kabul etmiştir.
Cumhurbaşkanı, birlik üyelerinin, birliğo çalışmalarına olvorişli bir lokal temini üzerindeki dileklerini İlgililere bildireceğini vait buyurmuş, birlik çalışmaları ve Millî Türk Tale bo Birliği tarafından hazırlanmakta (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Kurban
Bayramı
İstanbul Müftülüğünden bildiril» miştir:
2/10 949 tarihine müsadif Pazar günü Zilhiccenin dokuzu olmaklai arefe, 3/10/949 Pazartesi günü da Kurban Bayramı olduğu ilân olu.
îstajıbulda Bayram namazı
Yaz saatile
Saat Dakika
7 43
Hava K'.'rumumuzıın ve Kızılay Kurumu ile Çocuk Esirgeme Ku -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
“Türklerîn, Kâbeye ve Medincde Rcsulüllahın mübarek ve pak ravzasına karşı gösterdikleri aaar-ü ihtiram, tslânı âleminin dillerinde ve gönüllerinde şükranla yaşamaktadır*
lero karşı hususî bir sempati duyu- ‘
Gazetecilik hayntımın en heyecan-lı röportajını yaptığıma knniim. Hiç; bir zaman bu deroco heyecan duyma . ; mıştırn. Hicazda, teneffüs edilen is- ! • lami hava ile beraber Türk medeni- ; yetinin izleri vo Müslüman Türklo- [ rin yaptıkları hizmetin eserleri biriz • şekildo gözlo görülüyor.
Beytülolıramı ziyaretten vo nıcna- ; sik ITaceı yerine getirdikten sonra -Resulullah Efendimizin mübarek ka-birlerini ziyaret dahi tslftm edeb vo ; terbiyesinin iktiza ettirdiği bir dini ’ vecibedir. Allah kısmet cdorso bu I vazifeyi do oda edeceğiz.
(Kübe) niu Cennetten çıkarıldık- > tan sonra ilk defa Hasreti Adem tarafından bina olunduğu rivayet olu- , ■ nur. Tarilıo göre, Hasreti İbrahim i- ’, lo oğlu Hasreti İsmail bina oylemiş- (; ilerinin müstesna bir mevkii olduğu-A rkdaşımiz Murat, Sertoğlvnun*™^- ^ra?,İn,t
Anu söylemeliyim. Bşzi çok iyi karşı-Hacca hareketinden evvel Istan-1,1 Hacerı oğ u maı io e e .;
Hadımr. Hicazljlar, Müslüman Türk- bulda alınmış resmi (Devamı 8a. 5 Sü. 8 dal J
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Temenni
ULUNAY
yaratmıştır.» dermiş.
Yine Yeıarlzado Mustafa luot Efendi merhum da büyük bir hattat vo musikişinas İdi. (ta'llk) hattında bir toceddüt göstermiştir. Her ne kadar bazı namlı hattatlar bu yeniliği (ta'l'k) o karşı yapılmaması lâzım gelon bir lâûballlik telâkki oylomlşlorso de Mustafa İzzet ofondl merhumun bu nevi hatta başka bir keskinlik verdiğine şüp ho yoktur.
Pek yakınlarda kaybettiğimiz do-do bu aileye mensup İdi.
Bestekâr Yosarl Asımın bu san’-at silsilesinin müstasno bir halkası olup olmadığını bilmiyorum... Fakat bu değerli zat da bu aileye mensup İse hiç hayret etmem
Yesarl Asım «Kanaatin tüken*
nıoz bir hazine olduğuna» kail bu-
lunduğu İçin dlğor bazı musikişi-
naslar gibi müstesna üoretlerle pi-
yasada Isbatı vüout etmomeğl he-
(Devamı Sa. 8 8ü. e da)
iHin Beşiktaşta Barbar orun tür besi önünde uçurtan törenden Mr infiba (Yansı B inci sayfadadv)

Comments (0)