NİSAN
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
1949
ÇARŞAMBA
27
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSSİ Bahçekapı Celâl bey Han No. 29 ____________İSTANBUL
Berlin ablukası
Suriye-Ördün
Amerika, ablukanın kaldırılması için Rusya ile temaslar yapıldığını açıkladı
kapatıldı
Almanyadaki Rus genel karargâhına ablukanın kaldırılması için tedbirler alınması emredildi
Herkesin
Anladığı Hakikat
Halk Partili bazı sanıyorlar ki iktidarı halaza İçin sarfettikleri gayretler, hattâ milli iradenin menfî o-lacağuıdan emin bulundukları tezahürünü önlemek İçin başvurdukları oyun ve hileler kimse tarafından anlaşılmamaktadır. O-yalama politikası, basımlarını lekeleme hususunda vesile uydurmada gösterilen boş inat, hattâ gülünç sayılacak mertebeye vardırılan Lsnadlar bu aradadır.
Şu Erzurum mektubu hikâyesine bir bakınız. Celâl Bayar bir din ulusu olarak tasvir ediliyor. Her şey akla gelebilir amma Ba-yann bir din ulusu, büyüğü olması kimin ve nereden aklına gelebilir? Bunu ancak Mareşale komünistlik İsnad etmeğe kadar cesaret ve cüreti ileri götürenler İleri sürebilir. Halk Partili mahfillerde deniyormuş kİ Bayatın İfşa ettiği mektup eski bir hikâyedir ve bu mektubu 75 yaşında ve ailesi tarafından hakkında bir hacir karan alınmak üzere mahkemeye başvurulmuş bir ihtiyar yazmıştır. Binaenaleyh ancak dudak bükülüp geçilecek bir hâdisedir. îyi fakat aynı zamanda öğreniyoruz kİ bu mektup dolayısi-le askeri makamlar takibata girişmiştir. Hattâ adlî teikikatın da yapıldığı söyleniyor. Bu kadar gülünç ve çocukça bir mektup İse bir takım demokratların isticvabı, tahkikatın derinleştirilmesi acaba neden icabetmiş? Halk Par tüllerin bu mühimsem ez konuşma tarziyle İcraat arasında açık bir tezad yok mu? Bu hareket tarzı da onların âdetleridir. Bir taraftan ehemmiyet vermez görünürler, diğer taraftan tertibata hız verirler. Seçim kanunu için de öyle olmuyor mu? Seçimin tam demokratik ve dürüst yapılmasına hangi Halk Partili aleyhtardır. En müfrit geçinenler bile milli İradenin tam tecellisini İsterler. Bunan böyle olmasını tabiî bulurlar anıma, bunu tahakkuk ettirecek tek bir adım atmak ıcin kaç yıldır bekliyoruz, belki de daha ne kadar bekliyeceğlz. Başbakan yardımcısı Nihat Erim, daha evvelki gün, Mecliste inceleme -lerden bahsetmedi mİ?
Şu Atıf inan hâdisesi de bu tarzın ayn bir delili değil midir? Buğday ihracı yolsuzluğu İddiaları tâ Peker zamanında başladı. Aradan İki küsur yıl geçti, hâlâ Atıf İnan hakkında Meclis tahkikata açılıp açılmaması kararı verilemedi. Üç aydan üç aya temdit kararlariyle komisyon ipe un sermek niyetinde olduğunu aşikâr bir tarzda göstermiş bulunuyor am. ma, bir milletvekili mecliste bu kadar gecikme ne oluyor? deyince, komisyonun başkanı, işi biti-remlyen bir heyetin reisi sıfatiy-le özür dileyeceğine ve biraz mahcup bir eda takınacağına, taallûl-den feryad edenlere gecikme yok., diye açık havada öğle vakti gü-neş yoktur der gibi göz göre, (Dsvvnı 8a. 8 8ü. 4 de)
Îttî Dtşişîer! Komiseri Vişinski selefi Molotofla görüşürken
Dünkü fecî kaza
Firenleri bozulan bir tramvay arabası dün Sultanahmet yokuşunu indikten sonra başka bir arabaya bindirdi. Bir çocuk parçalandı. Bir genç de yaralandı
Dün saat 13.30 sularında Sulta-nah medde Alemdar yokuşunda, Şişhane yokuşu faciasına benzer feci bir tramvay kazası olmuş -
Vatman Rıza Sancaktaroglu -nun idaresindeki 105 sayılı Beşik, taş — Fatih çift tramvayı Alemdar yokuşunun tam ortasına gel -dlği sırada frenleri bozulmuş ve baş döndüren bir eür’atle yokuş aşağı inmeğe başlamıştır. Bu vaziyet karşısında tarmvaydaki yolcular büyük bir telftşa düşmüş -ler ve hayatlarını kurtarmak için çareler araştırmaya başlamışlar .
Otomobil
yarışları
İNÖNÜ ZONGULDAKTA
Vaşington: 26 (A.A.) (Reu-ter) — Başkan Truman bugün İçişleri Bakanlığı ileri gelenlerin den Dr. Philip JeBsup ile Berlln-deki Sovyet ablukasının kaldın! masını mümkün kılacak teklif -ler hakkında görüşmede bulunmuştur.
Bu görüşmeden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan beyannamede 15 şubattanberl Philip Jessup ile Jakop Malik a-rasında cereyan eden gizli görüş meler gözden geçirilmiştir.
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 de)
FİLİSTİN
mütareke müzakeresi
Bugün Lozan’da başlıyacak
Londra: 28 (B. B. C.) — A-rap memleketlerile İsrail hükümeti arasındaki ihzari mütareke görüşmelerine yarın lsviçre-nin Lozan şehrinde başlanacaktır. Hava muhalefetinden dolayı İsrail ve Ürdün heyetleri Loza-na yarın muvasalat edebileceklerdir. Suriye, Lübnan, Mısır heyetleri Lozana varmıştır. Gö-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
\ Suriyede 20 bin kişi ) \ silâh altınâ çağırıldı /
Şam, 26 (A.A.) (afp» — Bugün bir basın toplantısında Hüsnü Zaim, Mısır seyahatinin Ürdün için beklenilmedik bir netice verdiğini, Suriyenin büyük bir Suriye devleti projesini kabul etmiyeceğini, Amman hükümeti tarafından alınan tedbirlere mukabele olarak Suriye - Ürdün hududunda askerî tedbirler alınmasını emrettiğini ve hududu geçerek Ürdün İle temasta bulunacak olanların derhal askerî mahkemeye verilerek İdam cezasına çarpılacaklarını bildirmiştir.
Hüsnü Zaim, bu beyanatında Ürdün ve Irak hükümetlerine kar şı şiddetli bir lisan kullanmış ve bu İki memleketi Araplar arasında nifak sokmakla itham eyle-
Şam, 26 (AA..) «afp» — Suriye devlet bakanı Albay Hüsnü Zaim'in bugün bildirdiğine göre, Ürdün hududuna asker yığılmış, bu hudut kapanmış ve 20 bin kişi silâh altına çağrılmıştır.
SURİYE - İSRAİL MÜTAREKE
— müzakereleri
Londra, 26 (BJ3.C.) — Haytadan bildirildiğine göre İsrail -Suriye mütareke müzakereleri hâlâ çıkmazdadır. Suriyelilerin Doğu Celile’yi ellerinden çıkarmak İstemedikleri bildiriliyor.
CumhurbaşkanıKastamonu halkına hitabede bulundu
"Muhtelif siyasi partilere mensup vatandaşlar birbirile düşman olmamalıdırlar,,
Zonguldak, 26 (Telefonla) — Bugün Karabük’de bulunacak o-lan Cumhurbaşkanı, gece geç vakit Zonguldağa gelecektir. Geceyi trende geçirecek olan Cumhurbaşkanı sabah saat 9 da şehre çıkncaktır. İnönü’nün Zongul-dakta ne kadar kalacağı belli değildir.
İNÖNÜ’NÜN HİTABESİ
Kastamonu, 26 (AA..) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, bu sabah Halkevlnde şu hitabe ile Kastamonululara veda ederek Araç’a doğru yola çıkmışlardır.
— Kastamonulular, aziz hem-şerilerim,
(Devamı Sa. S Su. 4)
Komünistlikten sanık
edildi
dır. Bu arada vatman tramvayı durduromıyacağını anlamış vc can (Devamı 8a. s SÜ. 7 de)
Eshi İtalyan müstemlekeleri
Londra; 26 (B.B.C.) — Birleş miş Milletler siyaset komitesi, bu akşam tekrar eski İtalyan müstemlekelerinin ne olacağı meselesini görüşmiye başlamıştır. İlk söz alan İtalyan temsilcisi, 8Ü. 2 do)
lstanbuldan iştirak edecek şoför' K. Özete ümitvar
Ankara Şoförler Cemiyetince 1 mayısta yapılmanı kararlaştın . lan otomobil yarışlarına karşı şeh rlrnlz şoförleri arasında rağbet günden güne artmaktadır. Yarış -(Devamı 8a: 6 8ü: 6 do)
“ Armu d vergisi,,
Mâliyemizi tecrübe tahtasına çevirmeğe kimsenin hakkı yoktur
Gelir vergisi „ sevdasından derhal vazgeçmeliyiz
Yazan: Avukat M. Teki Gül
ve mümkün ise icabına tevessül etmeyip vergiyi tahammül etmek akıl kân değildir. Böyle bir vergiyi vermek, âmme masraf larına lştirûk değil armut vasfına liyakat kesbetmek olur.
(Devamı: Sa. 4 Stt. 6 de)
Avrupanın iktisadi Kalkınması
Memleket dahilinde müteşek • kil içtimai ve İktisadi nizamları devirmeğe matuf cemiyetler teşkil etmek ve komünistlik propa gandası yapmak suçu İle Nured (Devamı Sa: 6 80: 2 do)
Prof. Villey’in dünkü konferansı
Muallimler Birliğinin teşebbüsüyle, şehrimizde bulunan Fransız ik Usadçılanndan Prof, Villey dün saat 18.15 te Eminönü Halkevi salonunda «Avrupa birliğinin iktisadi meseleleri» mevzulu bir konferans vermiştir.
Profesör bu konferansında Av rupanın iktisadi sahada dünkü ve bugünkü mevkiini belirtmiş ve İs tlkbajde Avrupanın lktiaaden nasıl bir vaziyet arzedeceğinl kendi gö -rüşüne göre etraflıca izah odorek (Devamı 8a. 5 8u. 6)
Cumhurbaşkanı bir yurt gezisinde
Aşırı cereyanlarla mücadele kanunu
Tasarı Meclise veriliyor
Dün C. H. P. Meclis grupunda yapılan müzakerelerde bir çok Milletvekili söz aldı
Ankara, 26 (Telefonla) — C. H. P. Meclis Grupu, bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplandı. 20,30 a kadar devam eden toplantıda 30 dan fazla milletvekili söz alarak
H. Uran Adanada
CHP. genel başkanvekili muhalif partilerin de ara seçimlere girmesini istiyor
Adana 26 (Hususi surette gön ■ derdiğimiz arkadaşımız Zihni Konin as bildiriyor) — C.H,P, Genel baş kan vekili Hilmi Uran, bugün saat 13,80 da Adana garında birkaç (Devamı: Sa, 5 SÜ, 3 do)
Ticaret Bakanı ve
hayat pahalılığı
Barlas, ucuzluğun temini bir mucizeye bağlıdır, diyor
Ofis, et satışlarında zarar etti
Ankara: 26 (Hususi) — Bugünı Ekonomi ve Ticaret Bakanı Co -mil Salt Barlas, İstanbul Valisinin Ankaraya gelmesi ve kendisini zil yaret etmesi dolayıslylo bu ziya-l
Grupa sunulan sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkındaki tasan etrafında fikirlerini açıkladı. Söz alanlar ara-Binda Sihaâ Tekelioğlu. Fahri Sarakaya, Reşit Tarakçıoğlu, Orhan Seyfi, Seyfullah Uslu, Hıfzı Oğuz ve komisyon adına Feridun Fikri Düşünsel de vardı. A-dalet Bakanı Fuat Sirmen hazırlanan rapor üzerinde geniş izahlarda bulundu.
Raporun okunmasını müteakip Faik Ahmet Barutçu, bu raporuD
hükümete tevdiini, hükümetin bir tasan halinde hazırlıyacağı esasların. Meclise getirilmesini ve Meclise gelen tasarının ica bedel* se'komisyonlarda tâdil edilebile-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nevyork, 26 (AP) Bayan Sadak dün, kocasının hasta olduğunu v« soğuk algınlığından dolayı yat ■« tığını söylemiştir.
Danslı çay hâdisesi
relin hayat pahalılığı mevz alâkadar olup olmadığını aoı zctccllere aşağıdaki cevabı mlştirs
(Davamı Sa. 8 8u. 1)
Bay Hilmi Uran
Amerikalı bahriyelilerin bu işte kabahatleri yoktur
Y.M.C.A. daki danslı çay münasebetiyle yaptığımız neşriyatın yanlış akisler yaptığını öğrenmiş bulunuyoruz. Biz İlk yazımızdan itibaren bu hâdisede Amerikan bahriyelilerini kabahatli bulmuş değiliz. Amerikan gemileri lima-
nımızı dostça ziyaret etmişler ve bu ziyaretleri esnasında şehrimizde nahoş bir hâdise vukua getirmiş değillerdir. Neşriyatımızın hedefi, Ware muhribi mürettebatını usulsüz ve hükümetten müsaade-(Devamı Sa: 5 Sü 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nâşid merhum için
uLLINAY
Türk Tanklarında Radyo
kadar amansız bir goçiyor. San'atkâr Naşid'i kaybedeli beş sene olmuş. Dun sahno san'atfcârları rahmetlinin mozarında bir ihtifal yaptılar vo bu suretle biıe bir kero daha ondan bahsetmek fırsatını vormi» oldular.
Nâşld'in kendine has bir san'at telâkkisi vo bu telâkkinin belki sahno nazariyatına biraz yanpürü go-lon taraflnrı vardı. Fakat bu aykırılık Nâşldln on kıymetli hususiyetidir.
Bu halk san’atkârını, biraz bönleri olan Abdurrozzak vo Kel Ha-Efendilerle karıştırmak doğru
Türk ordusuna bağlı tank larda en modern dahilî muhata be imkânlarını sağlamak gaye-sile tank birliklerindeki tankla ra ve keşif işlerinde kullanılacak jeep otomobillerinde radyo tesis edilmiştir. Yukarıdaki resimlerde Ankarada zırhlı otomobil okulundaki sınıfta Türk er ve erbaşları radyo tesisatı üzerinde çalışırken görülmektedir.
Onlar tulûat temsillerini kendi ■at hüvlyotlerlndo toplamak Is-or, bu euretlo oeylrollor üzerin-yapacakları tesiri kendilerinde mlhvorloştirmek Isterlordl.
Nâşld Iso sahnede hüviyetini »İh moği terelh eder vo hiç bir makyajla değiştiromiyeooğl çehresine ragınon san'at İdrâkini On rafa almak isterdi. O kadar kİ —her lehçeyi güzol taklld eylediği İçin— bazen, bilhassa orta oyunlarında (Kavuklu) nun şahslyotlnl taklldloro karışmak suretiyle zenginleştirmek İstediği do olurdu.
Müteassıp san atkarlar bunu bir. kusur tolâkkl oderlor. Fakat Nâşld, yalnız halkı düşündüğü için bu ma* selede usulperest olmamağı torclh ediyordu.
Nâşld, Sultan 2 nol Abdülhaml* din sarayında yetişmiştir. Hocası merhum Halim Beydir. Allah İkisine de rahmet etsin... Ben Halim Beyi meşrutiyetin İlânında gördüm. Hattâ hoca İle şakirdi beraber gördüm. Halim, -rol İcabı olarak- söz-de pantolonunun paçasından giren bir faronin vücudunda yukarıya doğru seyrini o kadar güzel yapar vo sonra gömleğinin yakasından fareyi öyle bir çıkarırdı ki bu derece tabiilik karşısında hayran olmamak kabil değildi.
Avrupadan döndüğüm zaman Nâşidl gayoslno varmış buldum. Hatırşinas adam, ovlmo kadar gelo-rok beni bir temslllno davet etti. Pordo arasında kendisini tebrik ettim; şu sözünü hiç unutmam:
— Ben, dedi, sahnoye çıktığım zaman kondlml evvelâ kendim beğenmeğe çalışırım. Buna muvaffak olursam, halkın da beni beğonoce-glne şüpho otnıonı...
Sonra terden sırsıklam çohrosh
nl göstererek İlâve 6ltlı
— Bu da pek kolay cimuyof
•fendimi
«Armut vergisi.» Fransız vergi kabil
edebiyatında bir tâbirdir. Buna,
kaçakçı argosile, «Enayi» vergi-
si denir. Bu tâbir İle Fransızla-
rın anlatmak istedikleri şudur:
§Öyle veya böyle bir tedbir İle mü
kellefiyet çenberi dışında kalmak
NİSAN
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
1949
ÇARŞAMBA
27
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSSİ Bahçekapı Celâl bey Han No. 29 ____________İSTANBUL
Berlin ablukası
Suriye-Ördün
Amerika, ablukanın kaldırılması için Rusya ile temaslar yapıldığını açıkladı
kapatıldı
Almanyadaki Rus genel karargâhına ablukanın kaldırılması için tedbirler alınması emredildi
Herkesin
Anladığı Hakikat
Halk Partili bazı sanıyorlar ki iktidarı halaza İçin sarfettikleri gayretler, hattâ milli iradenin menfî o-lacağuıdan emin bulundukları tezahürünü önlemek İçin başvurdukları oyun ve hileler kimse tarafından anlaşılmamaktadır. O-yalama politikası, basımlarını lekeleme hususunda vesile uydurmada gösterilen boş inat, hattâ gülünç sayılacak mertebeye vardırılan Lsnadlar bu aradadır.
Şu Erzurum mektubu hikâyesine bir bakınız. Celâl Bayar bir din ulusu olarak tasvir ediliyor. Her şey akla gelebilir amma Ba-yann bir din ulusu, büyüğü olması kimin ve nereden aklına gelebilir? Bunu ancak Mareşale komünistlik İsnad etmeğe kadar cesaret ve cüreti ileri götürenler İleri sürebilir. Halk Partili mahfillerde deniyormuş kİ Bayatın İfşa ettiği mektup eski bir hikâyedir ve bu mektubu 75 yaşında ve ailesi tarafından hakkında bir hacir karan alınmak üzere mahkemeye başvurulmuş bir ihtiyar yazmıştır. Binaenaleyh ancak dudak bükülüp geçilecek bir hâdisedir. îyi fakat aynı zamanda öğreniyoruz kİ bu mektup dolayısi-le askeri makamlar takibata girişmiştir. Hattâ adlî teikikatın da yapıldığı söyleniyor. Bu kadar gülünç ve çocukça bir mektup İse bir takım demokratların isticvabı, tahkikatın derinleştirilmesi acaba neden icabetmiş? Halk Par tüllerin bu mühimsem ez konuşma tarziyle İcraat arasında açık bir tezad yok mu? Bu hareket tarzı da onların âdetleridir. Bir taraftan ehemmiyet vermez görünürler, diğer taraftan tertibata hız verirler. Seçim kanunu için de öyle olmuyor mu? Seçimin tam demokratik ve dürüst yapılmasına hangi Halk Partili aleyhtardır. En müfrit geçinenler bile milli İradenin tam tecellisini İsterler. Bunan böyle olmasını tabiî bulurlar anıma, bunu tahakkuk ettirecek tek bir adım atmak ıcin kaç yıldır bekliyoruz, belki de daha ne kadar bekliyeceğlz. Başbakan yardımcısı Nihat Erim, daha evvelki gün, Mecliste inceleme -lerden bahsetmedi mİ?
Şu Atıf inan hâdisesi de bu tarzın ayn bir delili değil midir? Buğday ihracı yolsuzluğu İddiaları tâ Peker zamanında başladı. Aradan İki küsur yıl geçti, hâlâ Atıf İnan hakkında Meclis tahkikata açılıp açılmaması kararı verilemedi. Üç aydan üç aya temdit kararlariyle komisyon ipe un sermek niyetinde olduğunu aşikâr bir tarzda göstermiş bulunuyor am. ma, bir milletvekili mecliste bu kadar gecikme ne oluyor? deyince, komisyonun başkanı, işi biti-remlyen bir heyetin reisi sıfatiy-le özür dileyeceğine ve biraz mahcup bir eda takınacağına, taallûl-den feryad edenlere gecikme yok., diye açık havada öğle vakti gü-neş yoktur der gibi göz göre, (Dsvvnı 8a. 8 8ü. 4 de)
Îttî Dtşişîer! Komiseri Vişinski selefi Molotofla görüşürken
Dünkü fecî kaza
Firenleri bozulan bir tramvay arabası dün Sultanahmet yokuşunu indikten sonra başka bir arabaya bindirdi. Bir çocuk parçalandı. Bir genç de yaralandı
Dün saat 13.30 sularında Sulta-nah medde Alemdar yokuşunda, Şişhane yokuşu faciasına benzer feci bir tramvay kazası olmuş -
Vatman Rıza Sancaktaroglu -nun idaresindeki 105 sayılı Beşik, taş — Fatih çift tramvayı Alemdar yokuşunun tam ortasına gel -dlği sırada frenleri bozulmuş ve baş döndüren bir eür’atle yokuş aşağı inmeğe başlamıştır. Bu vaziyet karşısında tarmvaydaki yolcular büyük bir telftşa düşmüş -ler ve hayatlarını kurtarmak için çareler araştırmaya başlamışlar .
Otomobil
yarışları
İNÖNÜ ZONGULDAKTA
Vaşington: 26 (A.A.) (Reu-ter) — Başkan Truman bugün İçişleri Bakanlığı ileri gelenlerin den Dr. Philip JeBsup ile Berlln-deki Sovyet ablukasının kaldın! masını mümkün kılacak teklif -ler hakkında görüşmede bulunmuştur.
Bu görüşmeden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan beyannamede 15 şubattanberl Philip Jessup ile Jakop Malik a-rasında cereyan eden gizli görüş meler gözden geçirilmiştir.
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 de)
FİLİSTİN
mütareke müzakeresi
Bugün Lozan’da başlıyacak
Londra: 28 (B. B. C.) — A-rap memleketlerile İsrail hükümeti arasındaki ihzari mütareke görüşmelerine yarın lsviçre-nin Lozan şehrinde başlanacaktır. Hava muhalefetinden dolayı İsrail ve Ürdün heyetleri Loza-na yarın muvasalat edebileceklerdir. Suriye, Lübnan, Mısır heyetleri Lozana varmıştır. Gö-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
\ Suriyede 20 bin kişi ) \ silâh altınâ çağırıldı /
Şam, 26 (A.A.) (afp» — Bugün bir basın toplantısında Hüsnü Zaim, Mısır seyahatinin Ürdün için beklenilmedik bir netice verdiğini, Suriyenin büyük bir Suriye devleti projesini kabul etmiyeceğini, Amman hükümeti tarafından alınan tedbirlere mukabele olarak Suriye - Ürdün hududunda askerî tedbirler alınmasını emrettiğini ve hududu geçerek Ürdün İle temasta bulunacak olanların derhal askerî mahkemeye verilerek İdam cezasına çarpılacaklarını bildirmiştir.
Hüsnü Zaim, bu beyanatında Ürdün ve Irak hükümetlerine kar şı şiddetli bir lisan kullanmış ve bu İki memleketi Araplar arasında nifak sokmakla itham eyle-
Şam, 26 (AA..) «afp» — Suriye devlet bakanı Albay Hüsnü Zaim'in bugün bildirdiğine göre, Ürdün hududuna asker yığılmış, bu hudut kapanmış ve 20 bin kişi silâh altına çağrılmıştır.
SURİYE - İSRAİL MÜTAREKE
— müzakereleri
Londra, 26 (BJ3.C.) — Haytadan bildirildiğine göre İsrail -Suriye mütareke müzakereleri hâlâ çıkmazdadır. Suriyelilerin Doğu Celile’yi ellerinden çıkarmak İstemedikleri bildiriliyor.
CumhurbaşkanıKastamonu halkına hitabede bulundu
"Muhtelif siyasi partilere mensup vatandaşlar birbirile düşman olmamalıdırlar,,
Zonguldak, 26 (Telefonla) — Bugün Karabük’de bulunacak o-lan Cumhurbaşkanı, gece geç vakit Zonguldağa gelecektir. Geceyi trende geçirecek olan Cumhurbaşkanı sabah saat 9 da şehre çıkncaktır. İnönü’nün Zongul-dakta ne kadar kalacağı belli değildir.
İNÖNÜ’NÜN HİTABESİ
Kastamonu, 26 (AA..) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, bu sabah Halkevlnde şu hitabe ile Kastamonululara veda ederek Araç’a doğru yola çıkmışlardır.
— Kastamonulular, aziz hem-şerilerim,
(Devamı Sa. S Su. 4)
Komünistlikten sanık
edildi
dır. Bu arada vatman tramvayı durduromıyacağını anlamış vc can (Devamı 8a. s SÜ. 7 de)
Eshi İtalyan müstemlekeleri
Londra; 26 (B.B.C.) — Birleş miş Milletler siyaset komitesi, bu akşam tekrar eski İtalyan müstemlekelerinin ne olacağı meselesini görüşmiye başlamıştır. İlk söz alan İtalyan temsilcisi, 8Ü. 2 do)
lstanbuldan iştirak edecek şoför' K. Özete ümitvar
Ankara Şoförler Cemiyetince 1 mayısta yapılmanı kararlaştın . lan otomobil yarışlarına karşı şeh rlrnlz şoförleri arasında rağbet günden güne artmaktadır. Yarış -(Devamı 8a: 6 8ü: 6 do)
“ Armu d vergisi,,
Mâliyemizi tecrübe tahtasına çevirmeğe kimsenin hakkı yoktur
Gelir vergisi „ sevdasından derhal vazgeçmeliyiz
Yazan: Avukat M. Teki Gül
ve mümkün ise icabına tevessül etmeyip vergiyi tahammül etmek akıl kân değildir. Böyle bir vergiyi vermek, âmme masraf larına lştirûk değil armut vasfına liyakat kesbetmek olur.
(Devamı: Sa. 4 Stt. 6 de)
Avrupanın iktisadi Kalkınması
Memleket dahilinde müteşek • kil içtimai ve İktisadi nizamları devirmeğe matuf cemiyetler teşkil etmek ve komünistlik propa gandası yapmak suçu İle Nured (Devamı Sa: 6 80: 2 do)
Prof. Villey’in dünkü konferansı
Muallimler Birliğinin teşebbüsüyle, şehrimizde bulunan Fransız ik Usadçılanndan Prof, Villey dün saat 18.15 te Eminönü Halkevi salonunda «Avrupa birliğinin iktisadi meseleleri» mevzulu bir konferans vermiştir.
Profesör bu konferansında Av rupanın iktisadi sahada dünkü ve bugünkü mevkiini belirtmiş ve İs tlkbajde Avrupanın lktiaaden nasıl bir vaziyet arzedeceğinl kendi gö -rüşüne göre etraflıca izah odorek (Devamı 8a. 5 8u. 6)
Cumhurbaşkanı bir yurt gezisinde
Aşırı cereyanlarla mücadele kanunu
Tasarı Meclise veriliyor
Dün C. H. P. Meclis grupunda yapılan müzakerelerde bir çok Milletvekili söz aldı
Ankara, 26 (Telefonla) — C. H. P. Meclis Grupu, bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplandı. 20,30 a kadar devam eden toplantıda 30 dan fazla milletvekili söz alarak
H. Uran Adanada
CHP. genel başkanvekili muhalif partilerin de ara seçimlere girmesini istiyor
Adana 26 (Hususi surette gön ■ derdiğimiz arkadaşımız Zihni Konin as bildiriyor) — C.H,P, Genel baş kan vekili Hilmi Uran, bugün saat 13,80 da Adana garında birkaç (Devamı: Sa, 5 SÜ, 3 do)
Ticaret Bakanı ve
hayat pahalılığı
Barlas, ucuzluğun temini bir mucizeye bağlıdır, diyor
Ofis, et satışlarında zarar etti
Ankara: 26 (Hususi) — Bugünı Ekonomi ve Ticaret Bakanı Co -mil Salt Barlas, İstanbul Valisinin Ankaraya gelmesi ve kendisini zil yaret etmesi dolayıslylo bu ziya-l
Grupa sunulan sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkındaki tasan etrafında fikirlerini açıkladı. Söz alanlar ara-Binda Sihaâ Tekelioğlu. Fahri Sarakaya, Reşit Tarakçıoğlu, Orhan Seyfi, Seyfullah Uslu, Hıfzı Oğuz ve komisyon adına Feridun Fikri Düşünsel de vardı. A-dalet Bakanı Fuat Sirmen hazırlanan rapor üzerinde geniş izahlarda bulundu.
Raporun okunmasını müteakip Faik Ahmet Barutçu, bu raporuD
hükümete tevdiini, hükümetin bir tasan halinde hazırlıyacağı esasların. Meclise getirilmesini ve Meclise gelen tasarının ica bedel* se'komisyonlarda tâdil edilebile-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nevyork, 26 (AP) Bayan Sadak dün, kocasının hasta olduğunu v« soğuk algınlığından dolayı yat ■« tığını söylemiştir.
Danslı çay hâdisesi
relin hayat pahalılığı mevz alâkadar olup olmadığını aoı zctccllere aşağıdaki cevabı mlştirs
(Davamı Sa. 8 8u. 1)
Bay Hilmi Uran
Amerikalı bahriyelilerin bu işte kabahatleri yoktur
Y.M.C.A. daki danslı çay münasebetiyle yaptığımız neşriyatın yanlış akisler yaptığını öğrenmiş bulunuyoruz. Biz İlk yazımızdan itibaren bu hâdisede Amerikan bahriyelilerini kabahatli bulmuş değiliz. Amerikan gemileri lima-
nımızı dostça ziyaret etmişler ve bu ziyaretleri esnasında şehrimizde nahoş bir hâdise vukua getirmiş değillerdir. Neşriyatımızın hedefi, Ware muhribi mürettebatını usulsüz ve hükümetten müsaade-(Devamı Sa: 5 Sü 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nâşid merhum için
uLLINAY
Türk Tanklarında Radyo
kadar amansız bir goçiyor. San'atkâr Naşid'i kaybedeli beş sene olmuş. Dun sahno san'atfcârları rahmetlinin mozarında bir ihtifal yaptılar vo bu suretle biıe bir kero daha ondan bahsetmek fırsatını vormi» oldular.
Nâşld'in kendine has bir san'at telâkkisi vo bu telâkkinin belki sahno nazariyatına biraz yanpürü go-lon taraflnrı vardı. Fakat bu aykırılık Nâşldln on kıymetli hususiyetidir.
Bu halk san’atkârını, biraz bönleri olan Abdurrozzak vo Kel Ha-Efendilerle karıştırmak doğru
Türk ordusuna bağlı tank larda en modern dahilî muhata be imkânlarını sağlamak gaye-sile tank birliklerindeki tankla ra ve keşif işlerinde kullanılacak jeep otomobillerinde radyo tesis edilmiştir. Yukarıdaki resimlerde Ankarada zırhlı otomobil okulundaki sınıfta Türk er ve erbaşları radyo tesisatı üzerinde çalışırken görülmektedir.
Onlar tulûat temsillerini kendi ■at hüvlyotlerlndo toplamak Is-or, bu euretlo oeylrollor üzerin-yapacakları tesiri kendilerinde mlhvorloştirmek Isterlordl.
Nâşld Iso sahnede hüviyetini »İh moği terelh eder vo hiç bir makyajla değiştiromiyeooğl çehresine ragınon san'at İdrâkini On rafa almak isterdi. O kadar kİ —her lehçeyi güzol taklld eylediği İçin— bazen, bilhassa orta oyunlarında (Kavuklu) nun şahslyotlnl taklldloro karışmak suretiyle zenginleştirmek İstediği do olurdu.
Müteassıp san atkarlar bunu bir. kusur tolâkkl oderlor. Fakat Nâşld, yalnız halkı düşündüğü için bu ma* selede usulperest olmamağı torclh ediyordu.
Nâşld, Sultan 2 nol Abdülhaml* din sarayında yetişmiştir. Hocası merhum Halim Beydir. Allah İkisine de rahmet etsin... Ben Halim Beyi meşrutiyetin İlânında gördüm. Hattâ hoca İle şakirdi beraber gördüm. Halim, -rol İcabı olarak- söz-de pantolonunun paçasından giren bir faronin vücudunda yukarıya doğru seyrini o kadar güzel yapar vo sonra gömleğinin yakasından fareyi öyle bir çıkarırdı ki bu derece tabiilik karşısında hayran olmamak kabil değildi.
Avrupadan döndüğüm zaman Nâşidl gayoslno varmış buldum. Hatırşinas adam, ovlmo kadar gelo-rok beni bir temslllno davet etti. Pordo arasında kendisini tebrik ettim; şu sözünü hiç unutmam:
— Ben, dedi, sahnoye çıktığım zaman kondlml evvelâ kendim beğenmeğe çalışırım. Buna muvaffak olursam, halkın da beni beğonoce-glne şüpho otnıonı...
Sonra terden sırsıklam çohrosh
nl göstererek İlâve 6ltlı
— Bu da pek kolay cimuyof
•fendimi
«Armut vergisi.» Fransız vergi kabil
edebiyatında bir tâbirdir. Buna,
kaçakçı argosile, «Enayi» vergi-
si denir. Bu tâbir İle Fransızla-
rın anlatmak istedikleri şudur:
§Öyle veya böyle bir tedbir İle mü
kellefiyet çenberi dışında kalmak
NİSAN
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
1949
ÇARŞAMBA
27
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSSİ Bahçekapı Celâl bey Han No. 29 ____________İSTANBUL
Berlin ablukası
Suriye-Ördün
Amerika, ablukanın kaldırılması için Rusya ile temaslar yapıldığını açıkladı
kapatıldı
Almanyadaki Rus genel karargâhına ablukanın kaldırılması için tedbirler alınması emredildi
Herkesin
Anladığı Hakikat
Halk Partili bazı sanıyorlar ki iktidarı halaza İçin sarfettikleri gayretler, hattâ milli iradenin menfî o-lacağuıdan emin bulundukları tezahürünü önlemek İçin başvurdukları oyun ve hileler kimse tarafından anlaşılmamaktadır. O-yalama politikası, basımlarını lekeleme hususunda vesile uydurmada gösterilen boş inat, hattâ gülünç sayılacak mertebeye vardırılan Lsnadlar bu aradadır.
Şu Erzurum mektubu hikâyesine bir bakınız. Celâl Bayar bir din ulusu olarak tasvir ediliyor. Her şey akla gelebilir amma Ba-yann bir din ulusu, büyüğü olması kimin ve nereden aklına gelebilir? Bunu ancak Mareşale komünistlik İsnad etmeğe kadar cesaret ve cüreti ileri götürenler İleri sürebilir. Halk Partili mahfillerde deniyormuş kİ Bayatın İfşa ettiği mektup eski bir hikâyedir ve bu mektubu 75 yaşında ve ailesi tarafından hakkında bir hacir karan alınmak üzere mahkemeye başvurulmuş bir ihtiyar yazmıştır. Binaenaleyh ancak dudak bükülüp geçilecek bir hâdisedir. îyi fakat aynı zamanda öğreniyoruz kİ bu mektup dolayısi-le askeri makamlar takibata girişmiştir. Hattâ adlî teikikatın da yapıldığı söyleniyor. Bu kadar gülünç ve çocukça bir mektup İse bir takım demokratların isticvabı, tahkikatın derinleştirilmesi acaba neden icabetmiş? Halk Par tüllerin bu mühimsem ez konuşma tarziyle İcraat arasında açık bir tezad yok mu? Bu hareket tarzı da onların âdetleridir. Bir taraftan ehemmiyet vermez görünürler, diğer taraftan tertibata hız verirler. Seçim kanunu için de öyle olmuyor mu? Seçimin tam demokratik ve dürüst yapılmasına hangi Halk Partili aleyhtardır. En müfrit geçinenler bile milli İradenin tam tecellisini İsterler. Bunan böyle olmasını tabiî bulurlar anıma, bunu tahakkuk ettirecek tek bir adım atmak ıcin kaç yıldır bekliyoruz, belki de daha ne kadar bekliyeceğlz. Başbakan yardımcısı Nihat Erim, daha evvelki gün, Mecliste inceleme -lerden bahsetmedi mİ?
Şu Atıf inan hâdisesi de bu tarzın ayn bir delili değil midir? Buğday ihracı yolsuzluğu İddiaları tâ Peker zamanında başladı. Aradan İki küsur yıl geçti, hâlâ Atıf İnan hakkında Meclis tahkikata açılıp açılmaması kararı verilemedi. Üç aydan üç aya temdit kararlariyle komisyon ipe un sermek niyetinde olduğunu aşikâr bir tarzda göstermiş bulunuyor am. ma, bir milletvekili mecliste bu kadar gecikme ne oluyor? deyince, komisyonun başkanı, işi biti-remlyen bir heyetin reisi sıfatiy-le özür dileyeceğine ve biraz mahcup bir eda takınacağına, taallûl-den feryad edenlere gecikme yok., diye açık havada öğle vakti gü-neş yoktur der gibi göz göre, (Dsvvnı 8a. 8 8ü. 4 de)
Îttî Dtşişîer! Komiseri Vişinski selefi Molotofla görüşürken
Dünkü fecî kaza
Firenleri bozulan bir tramvay arabası dün Sultanahmet yokuşunu indikten sonra başka bir arabaya bindirdi. Bir çocuk parçalandı. Bir genç de yaralandı
Dün saat 13.30 sularında Sulta-nah medde Alemdar yokuşunda, Şişhane yokuşu faciasına benzer feci bir tramvay kazası olmuş -
Vatman Rıza Sancaktaroglu -nun idaresindeki 105 sayılı Beşik, taş — Fatih çift tramvayı Alemdar yokuşunun tam ortasına gel -dlği sırada frenleri bozulmuş ve baş döndüren bir eür’atle yokuş aşağı inmeğe başlamıştır. Bu vaziyet karşısında tarmvaydaki yolcular büyük bir telftşa düşmüş -ler ve hayatlarını kurtarmak için çareler araştırmaya başlamışlar .
Otomobil
yarışları
İNÖNÜ ZONGULDAKTA
Vaşington: 26 (A.A.) (Reu-ter) — Başkan Truman bugün İçişleri Bakanlığı ileri gelenlerin den Dr. Philip JeBsup ile Berlln-deki Sovyet ablukasının kaldın! masını mümkün kılacak teklif -ler hakkında görüşmede bulunmuştur.
Bu görüşmeden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan beyannamede 15 şubattanberl Philip Jessup ile Jakop Malik a-rasında cereyan eden gizli görüş meler gözden geçirilmiştir.
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 de)
FİLİSTİN
mütareke müzakeresi
Bugün Lozan’da başlıyacak
Londra: 28 (B. B. C.) — A-rap memleketlerile İsrail hükümeti arasındaki ihzari mütareke görüşmelerine yarın lsviçre-nin Lozan şehrinde başlanacaktır. Hava muhalefetinden dolayı İsrail ve Ürdün heyetleri Loza-na yarın muvasalat edebileceklerdir. Suriye, Lübnan, Mısır heyetleri Lozana varmıştır. Gö-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
\ Suriyede 20 bin kişi ) \ silâh altınâ çağırıldı /
Şam, 26 (A.A.) (afp» — Bugün bir basın toplantısında Hüsnü Zaim, Mısır seyahatinin Ürdün için beklenilmedik bir netice verdiğini, Suriyenin büyük bir Suriye devleti projesini kabul etmiyeceğini, Amman hükümeti tarafından alınan tedbirlere mukabele olarak Suriye - Ürdün hududunda askerî tedbirler alınmasını emrettiğini ve hududu geçerek Ürdün İle temasta bulunacak olanların derhal askerî mahkemeye verilerek İdam cezasına çarpılacaklarını bildirmiştir.
Hüsnü Zaim, bu beyanatında Ürdün ve Irak hükümetlerine kar şı şiddetli bir lisan kullanmış ve bu İki memleketi Araplar arasında nifak sokmakla itham eyle-
Şam, 26 (AA..) «afp» — Suriye devlet bakanı Albay Hüsnü Zaim'in bugün bildirdiğine göre, Ürdün hududuna asker yığılmış, bu hudut kapanmış ve 20 bin kişi silâh altına çağrılmıştır.
SURİYE - İSRAİL MÜTAREKE
— müzakereleri
Londra, 26 (BJ3.C.) — Haytadan bildirildiğine göre İsrail -Suriye mütareke müzakereleri hâlâ çıkmazdadır. Suriyelilerin Doğu Celile’yi ellerinden çıkarmak İstemedikleri bildiriliyor.
CumhurbaşkanıKastamonu halkına hitabede bulundu
"Muhtelif siyasi partilere mensup vatandaşlar birbirile düşman olmamalıdırlar,,
Zonguldak, 26 (Telefonla) — Bugün Karabük’de bulunacak o-lan Cumhurbaşkanı, gece geç vakit Zonguldağa gelecektir. Geceyi trende geçirecek olan Cumhurbaşkanı sabah saat 9 da şehre çıkncaktır. İnönü’nün Zongul-dakta ne kadar kalacağı belli değildir.
İNÖNÜ’NÜN HİTABESİ
Kastamonu, 26 (AA..) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, bu sabah Halkevlnde şu hitabe ile Kastamonululara veda ederek Araç’a doğru yola çıkmışlardır.
— Kastamonulular, aziz hem-şerilerim,
(Devamı Sa. S Su. 4)
Komünistlikten sanık
edildi
dır. Bu arada vatman tramvayı durduromıyacağını anlamış vc can (Devamı 8a. s SÜ. 7 de)
Eshi İtalyan müstemlekeleri
Londra; 26 (B.B.C.) — Birleş miş Milletler siyaset komitesi, bu akşam tekrar eski İtalyan müstemlekelerinin ne olacağı meselesini görüşmiye başlamıştır. İlk söz alan İtalyan temsilcisi, 8Ü. 2 do)
lstanbuldan iştirak edecek şoför' K. Özete ümitvar
Ankara Şoförler Cemiyetince 1 mayısta yapılmanı kararlaştın . lan otomobil yarışlarına karşı şeh rlrnlz şoförleri arasında rağbet günden güne artmaktadır. Yarış -(Devamı 8a: 6 8ü: 6 do)
“ Armu d vergisi,,
Mâliyemizi tecrübe tahtasına çevirmeğe kimsenin hakkı yoktur
Gelir vergisi „ sevdasından derhal vazgeçmeliyiz
Yazan: Avukat M. Teki Gül
ve mümkün ise icabına tevessül etmeyip vergiyi tahammül etmek akıl kân değildir. Böyle bir vergiyi vermek, âmme masraf larına lştirûk değil armut vasfına liyakat kesbetmek olur.
(Devamı: Sa. 4 Stt. 6 de)
Avrupanın iktisadi Kalkınması
Memleket dahilinde müteşek • kil içtimai ve İktisadi nizamları devirmeğe matuf cemiyetler teşkil etmek ve komünistlik propa gandası yapmak suçu İle Nured (Devamı Sa: 6 80: 2 do)
Prof. Villey’in dünkü konferansı
Muallimler Birliğinin teşebbüsüyle, şehrimizde bulunan Fransız ik Usadçılanndan Prof, Villey dün saat 18.15 te Eminönü Halkevi salonunda «Avrupa birliğinin iktisadi meseleleri» mevzulu bir konferans vermiştir.
Profesör bu konferansında Av rupanın iktisadi sahada dünkü ve bugünkü mevkiini belirtmiş ve İs tlkbajde Avrupanın lktiaaden nasıl bir vaziyet arzedeceğinl kendi gö -rüşüne göre etraflıca izah odorek (Devamı 8a. 5 8u. 6)
Cumhurbaşkanı bir yurt gezisinde
Aşırı cereyanlarla mücadele kanunu
Tasarı Meclise veriliyor
Dün C. H. P. Meclis grupunda yapılan müzakerelerde bir çok Milletvekili söz aldı
Ankara, 26 (Telefonla) — C. H. P. Meclis Grupu, bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplandı. 20,30 a kadar devam eden toplantıda 30 dan fazla milletvekili söz alarak
H. Uran Adanada
CHP. genel başkanvekili muhalif partilerin de ara seçimlere girmesini istiyor
Adana 26 (Hususi surette gön ■ derdiğimiz arkadaşımız Zihni Konin as bildiriyor) — C.H,P, Genel baş kan vekili Hilmi Uran, bugün saat 13,80 da Adana garında birkaç (Devamı: Sa, 5 SÜ, 3 do)
Ticaret Bakanı ve
hayat pahalılığı
Barlas, ucuzluğun temini bir mucizeye bağlıdır, diyor
Ofis, et satışlarında zarar etti
Ankara: 26 (Hususi) — Bugünı Ekonomi ve Ticaret Bakanı Co -mil Salt Barlas, İstanbul Valisinin Ankaraya gelmesi ve kendisini zil yaret etmesi dolayıslylo bu ziya-l
Grupa sunulan sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkındaki tasan etrafında fikirlerini açıkladı. Söz alanlar ara-Binda Sihaâ Tekelioğlu. Fahri Sarakaya, Reşit Tarakçıoğlu, Orhan Seyfi, Seyfullah Uslu, Hıfzı Oğuz ve komisyon adına Feridun Fikri Düşünsel de vardı. A-dalet Bakanı Fuat Sirmen hazırlanan rapor üzerinde geniş izahlarda bulundu.
Raporun okunmasını müteakip Faik Ahmet Barutçu, bu raporuD
hükümete tevdiini, hükümetin bir tasan halinde hazırlıyacağı esasların. Meclise getirilmesini ve Meclise gelen tasarının ica bedel* se'komisyonlarda tâdil edilebile-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nevyork, 26 (AP) Bayan Sadak dün, kocasının hasta olduğunu v« soğuk algınlığından dolayı yat ■« tığını söylemiştir.
Danslı çay hâdisesi
relin hayat pahalılığı mevz alâkadar olup olmadığını aoı zctccllere aşağıdaki cevabı mlştirs
(Davamı Sa. 8 8u. 1)
Bay Hilmi Uran
Amerikalı bahriyelilerin bu işte kabahatleri yoktur
Y.M.C.A. daki danslı çay münasebetiyle yaptığımız neşriyatın yanlış akisler yaptığını öğrenmiş bulunuyoruz. Biz İlk yazımızdan itibaren bu hâdisede Amerikan bahriyelilerini kabahatli bulmuş değiliz. Amerikan gemileri lima-
nımızı dostça ziyaret etmişler ve bu ziyaretleri esnasında şehrimizde nahoş bir hâdise vukua getirmiş değillerdir. Neşriyatımızın hedefi, Ware muhribi mürettebatını usulsüz ve hükümetten müsaade-(Devamı Sa: 5 Sü 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nâşid merhum için
uLLINAY
Türk Tanklarında Radyo
kadar amansız bir goçiyor. San'atkâr Naşid'i kaybedeli beş sene olmuş. Dun sahno san'atfcârları rahmetlinin mozarında bir ihtifal yaptılar vo bu suretle biıe bir kero daha ondan bahsetmek fırsatını vormi» oldular.
Nâşld'in kendine has bir san'at telâkkisi vo bu telâkkinin belki sahno nazariyatına biraz yanpürü go-lon taraflnrı vardı. Fakat bu aykırılık Nâşldln on kıymetli hususiyetidir.
Bu halk san’atkârını, biraz bönleri olan Abdurrozzak vo Kel Ha-Efendilerle karıştırmak doğru
Türk ordusuna bağlı tank larda en modern dahilî muhata be imkânlarını sağlamak gaye-sile tank birliklerindeki tankla ra ve keşif işlerinde kullanılacak jeep otomobillerinde radyo tesis edilmiştir. Yukarıdaki resimlerde Ankarada zırhlı otomobil okulundaki sınıfta Türk er ve erbaşları radyo tesisatı üzerinde çalışırken görülmektedir.
Onlar tulûat temsillerini kendi ■at hüvlyotlerlndo toplamak Is-or, bu euretlo oeylrollor üzerin-yapacakları tesiri kendilerinde mlhvorloştirmek Isterlordl.
Nâşld Iso sahnede hüviyetini »İh moği terelh eder vo hiç bir makyajla değiştiromiyeooğl çehresine ragınon san'at İdrâkini On rafa almak isterdi. O kadar kİ —her lehçeyi güzol taklld eylediği İçin— bazen, bilhassa orta oyunlarında (Kavuklu) nun şahslyotlnl taklldloro karışmak suretiyle zenginleştirmek İstediği do olurdu.
Müteassıp san atkarlar bunu bir. kusur tolâkkl oderlor. Fakat Nâşld, yalnız halkı düşündüğü için bu ma* selede usulperest olmamağı torclh ediyordu.
Nâşld, Sultan 2 nol Abdülhaml* din sarayında yetişmiştir. Hocası merhum Halim Beydir. Allah İkisine de rahmet etsin... Ben Halim Beyi meşrutiyetin İlânında gördüm. Hattâ hoca İle şakirdi beraber gördüm. Halim, -rol İcabı olarak- söz-de pantolonunun paçasından giren bir faronin vücudunda yukarıya doğru seyrini o kadar güzel yapar vo sonra gömleğinin yakasından fareyi öyle bir çıkarırdı ki bu derece tabiilik karşısında hayran olmamak kabil değildi.
Avrupadan döndüğüm zaman Nâşidl gayoslno varmış buldum. Hatırşinas adam, ovlmo kadar gelo-rok beni bir temslllno davet etti. Pordo arasında kendisini tebrik ettim; şu sözünü hiç unutmam:
— Ben, dedi, sahnoye çıktığım zaman kondlml evvelâ kendim beğenmeğe çalışırım. Buna muvaffak olursam, halkın da beni beğonoce-glne şüpho otnıonı...
Sonra terden sırsıklam çohrosh
nl göstererek İlâve 6ltlı
— Bu da pek kolay cimuyof
•fendimi
«Armut vergisi.» Fransız vergi kabil
edebiyatında bir tâbirdir. Buna,
kaçakçı argosile, «Enayi» vergi-
si denir. Bu tâbir İle Fransızla-
rın anlatmak istedikleri şudur:
§Öyle veya böyle bir tedbir İle mü
kellefiyet çenberi dışında kalmak
NİSAN
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
1949
ÇARŞAMBA
27
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSSİ Bahçekapı Celâl bey Han No. 29 ____________İSTANBUL
Berlin ablukası
Suriye-Ördün
Amerika, ablukanın kaldırılması için Rusya ile temaslar yapıldığını açıkladı
kapatıldı
Almanyadaki Rus genel karargâhına ablukanın kaldırılması için tedbirler alınması emredildi
Herkesin
Anladığı Hakikat
Halk Partili bazı sanıyorlar ki iktidarı halaza İçin sarfettikleri gayretler, hattâ milli iradenin menfî o-lacağuıdan emin bulundukları tezahürünü önlemek İçin başvurdukları oyun ve hileler kimse tarafından anlaşılmamaktadır. O-yalama politikası, basımlarını lekeleme hususunda vesile uydurmada gösterilen boş inat, hattâ gülünç sayılacak mertebeye vardırılan Lsnadlar bu aradadır.
Şu Erzurum mektubu hikâyesine bir bakınız. Celâl Bayar bir din ulusu olarak tasvir ediliyor. Her şey akla gelebilir amma Ba-yann bir din ulusu, büyüğü olması kimin ve nereden aklına gelebilir? Bunu ancak Mareşale komünistlik İsnad etmeğe kadar cesaret ve cüreti ileri götürenler İleri sürebilir. Halk Partili mahfillerde deniyormuş kİ Bayatın İfşa ettiği mektup eski bir hikâyedir ve bu mektubu 75 yaşında ve ailesi tarafından hakkında bir hacir karan alınmak üzere mahkemeye başvurulmuş bir ihtiyar yazmıştır. Binaenaleyh ancak dudak bükülüp geçilecek bir hâdisedir. îyi fakat aynı zamanda öğreniyoruz kİ bu mektup dolayısi-le askeri makamlar takibata girişmiştir. Hattâ adlî teikikatın da yapıldığı söyleniyor. Bu kadar gülünç ve çocukça bir mektup İse bir takım demokratların isticvabı, tahkikatın derinleştirilmesi acaba neden icabetmiş? Halk Par tüllerin bu mühimsem ez konuşma tarziyle İcraat arasında açık bir tezad yok mu? Bu hareket tarzı da onların âdetleridir. Bir taraftan ehemmiyet vermez görünürler, diğer taraftan tertibata hız verirler. Seçim kanunu için de öyle olmuyor mu? Seçimin tam demokratik ve dürüst yapılmasına hangi Halk Partili aleyhtardır. En müfrit geçinenler bile milli İradenin tam tecellisini İsterler. Bunan böyle olmasını tabiî bulurlar anıma, bunu tahakkuk ettirecek tek bir adım atmak ıcin kaç yıldır bekliyoruz, belki de daha ne kadar bekliyeceğlz. Başbakan yardımcısı Nihat Erim, daha evvelki gün, Mecliste inceleme -lerden bahsetmedi mİ?
Şu Atıf inan hâdisesi de bu tarzın ayn bir delili değil midir? Buğday ihracı yolsuzluğu İddiaları tâ Peker zamanında başladı. Aradan İki küsur yıl geçti, hâlâ Atıf İnan hakkında Meclis tahkikata açılıp açılmaması kararı verilemedi. Üç aydan üç aya temdit kararlariyle komisyon ipe un sermek niyetinde olduğunu aşikâr bir tarzda göstermiş bulunuyor am. ma, bir milletvekili mecliste bu kadar gecikme ne oluyor? deyince, komisyonun başkanı, işi biti-remlyen bir heyetin reisi sıfatiy-le özür dileyeceğine ve biraz mahcup bir eda takınacağına, taallûl-den feryad edenlere gecikme yok., diye açık havada öğle vakti gü-neş yoktur der gibi göz göre, (Dsvvnı 8a. 8 8ü. 4 de)
Îttî Dtşişîer! Komiseri Vişinski selefi Molotofla görüşürken
Dünkü fecî kaza
Firenleri bozulan bir tramvay arabası dün Sultanahmet yokuşunu indikten sonra başka bir arabaya bindirdi. Bir çocuk parçalandı. Bir genç de yaralandı
Dün saat 13.30 sularında Sulta-nah medde Alemdar yokuşunda, Şişhane yokuşu faciasına benzer feci bir tramvay kazası olmuş -
Vatman Rıza Sancaktaroglu -nun idaresindeki 105 sayılı Beşik, taş — Fatih çift tramvayı Alemdar yokuşunun tam ortasına gel -dlği sırada frenleri bozulmuş ve baş döndüren bir eür’atle yokuş aşağı inmeğe başlamıştır. Bu vaziyet karşısında tarmvaydaki yolcular büyük bir telftşa düşmüş -ler ve hayatlarını kurtarmak için çareler araştırmaya başlamışlar .
Otomobil
yarışları
İNÖNÜ ZONGULDAKTA
Vaşington: 26 (A.A.) (Reu-ter) — Başkan Truman bugün İçişleri Bakanlığı ileri gelenlerin den Dr. Philip JeBsup ile Berlln-deki Sovyet ablukasının kaldın! masını mümkün kılacak teklif -ler hakkında görüşmede bulunmuştur.
Bu görüşmeden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan beyannamede 15 şubattanberl Philip Jessup ile Jakop Malik a-rasında cereyan eden gizli görüş meler gözden geçirilmiştir.
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 de)
FİLİSTİN
mütareke müzakeresi
Bugün Lozan’da başlıyacak
Londra: 28 (B. B. C.) — A-rap memleketlerile İsrail hükümeti arasındaki ihzari mütareke görüşmelerine yarın lsviçre-nin Lozan şehrinde başlanacaktır. Hava muhalefetinden dolayı İsrail ve Ürdün heyetleri Loza-na yarın muvasalat edebileceklerdir. Suriye, Lübnan, Mısır heyetleri Lozana varmıştır. Gö-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
\ Suriyede 20 bin kişi ) \ silâh altınâ çağırıldı /
Şam, 26 (A.A.) (afp» — Bugün bir basın toplantısında Hüsnü Zaim, Mısır seyahatinin Ürdün için beklenilmedik bir netice verdiğini, Suriyenin büyük bir Suriye devleti projesini kabul etmiyeceğini, Amman hükümeti tarafından alınan tedbirlere mukabele olarak Suriye - Ürdün hududunda askerî tedbirler alınmasını emrettiğini ve hududu geçerek Ürdün İle temasta bulunacak olanların derhal askerî mahkemeye verilerek İdam cezasına çarpılacaklarını bildirmiştir.
Hüsnü Zaim, bu beyanatında Ürdün ve Irak hükümetlerine kar şı şiddetli bir lisan kullanmış ve bu İki memleketi Araplar arasında nifak sokmakla itham eyle-
Şam, 26 (AA..) «afp» — Suriye devlet bakanı Albay Hüsnü Zaim'in bugün bildirdiğine göre, Ürdün hududuna asker yığılmış, bu hudut kapanmış ve 20 bin kişi silâh altına çağrılmıştır.
SURİYE - İSRAİL MÜTAREKE
— müzakereleri
Londra, 26 (BJ3.C.) — Haytadan bildirildiğine göre İsrail -Suriye mütareke müzakereleri hâlâ çıkmazdadır. Suriyelilerin Doğu Celile’yi ellerinden çıkarmak İstemedikleri bildiriliyor.
CumhurbaşkanıKastamonu halkına hitabede bulundu
"Muhtelif siyasi partilere mensup vatandaşlar birbirile düşman olmamalıdırlar,,
Zonguldak, 26 (Telefonla) — Bugün Karabük’de bulunacak o-lan Cumhurbaşkanı, gece geç vakit Zonguldağa gelecektir. Geceyi trende geçirecek olan Cumhurbaşkanı sabah saat 9 da şehre çıkncaktır. İnönü’nün Zongul-dakta ne kadar kalacağı belli değildir.
İNÖNÜ’NÜN HİTABESİ
Kastamonu, 26 (AA..) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, bu sabah Halkevlnde şu hitabe ile Kastamonululara veda ederek Araç’a doğru yola çıkmışlardır.
— Kastamonulular, aziz hem-şerilerim,
(Devamı Sa. S Su. 4)
Komünistlikten sanık
edildi
dır. Bu arada vatman tramvayı durduromıyacağını anlamış vc can (Devamı 8a. s SÜ. 7 de)
Eshi İtalyan müstemlekeleri
Londra; 26 (B.B.C.) — Birleş miş Milletler siyaset komitesi, bu akşam tekrar eski İtalyan müstemlekelerinin ne olacağı meselesini görüşmiye başlamıştır. İlk söz alan İtalyan temsilcisi, 8Ü. 2 do)
lstanbuldan iştirak edecek şoför' K. Özete ümitvar
Ankara Şoförler Cemiyetince 1 mayısta yapılmanı kararlaştın . lan otomobil yarışlarına karşı şeh rlrnlz şoförleri arasında rağbet günden güne artmaktadır. Yarış -(Devamı 8a: 6 8ü: 6 do)
“ Armu d vergisi,,
Mâliyemizi tecrübe tahtasına çevirmeğe kimsenin hakkı yoktur
Gelir vergisi „ sevdasından derhal vazgeçmeliyiz
Yazan: Avukat M. Teki Gül
ve mümkün ise icabına tevessül etmeyip vergiyi tahammül etmek akıl kân değildir. Böyle bir vergiyi vermek, âmme masraf larına lştirûk değil armut vasfına liyakat kesbetmek olur.
(Devamı: Sa. 4 Stt. 6 de)
Avrupanın iktisadi Kalkınması
Memleket dahilinde müteşek • kil içtimai ve İktisadi nizamları devirmeğe matuf cemiyetler teşkil etmek ve komünistlik propa gandası yapmak suçu İle Nured (Devamı Sa: 6 80: 2 do)
Prof. Villey’in dünkü konferansı
Muallimler Birliğinin teşebbüsüyle, şehrimizde bulunan Fransız ik Usadçılanndan Prof, Villey dün saat 18.15 te Eminönü Halkevi salonunda «Avrupa birliğinin iktisadi meseleleri» mevzulu bir konferans vermiştir.
Profesör bu konferansında Av rupanın iktisadi sahada dünkü ve bugünkü mevkiini belirtmiş ve İs tlkbajde Avrupanın lktiaaden nasıl bir vaziyet arzedeceğinl kendi gö -rüşüne göre etraflıca izah odorek (Devamı 8a. 5 8u. 6)
Cumhurbaşkanı bir yurt gezisinde
Aşırı cereyanlarla mücadele kanunu
Tasarı Meclise veriliyor
Dün C. H. P. Meclis grupunda yapılan müzakerelerde bir çok Milletvekili söz aldı
Ankara, 26 (Telefonla) — C. H. P. Meclis Grupu, bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplandı. 20,30 a kadar devam eden toplantıda 30 dan fazla milletvekili söz alarak
H. Uran Adanada
CHP. genel başkanvekili muhalif partilerin de ara seçimlere girmesini istiyor
Adana 26 (Hususi surette gön ■ derdiğimiz arkadaşımız Zihni Konin as bildiriyor) — C.H,P, Genel baş kan vekili Hilmi Uran, bugün saat 13,80 da Adana garında birkaç (Devamı: Sa, 5 SÜ, 3 do)
Ticaret Bakanı ve
hayat pahalılığı
Barlas, ucuzluğun temini bir mucizeye bağlıdır, diyor
Ofis, et satışlarında zarar etti
Ankara: 26 (Hususi) — Bugünı Ekonomi ve Ticaret Bakanı Co -mil Salt Barlas, İstanbul Valisinin Ankaraya gelmesi ve kendisini zil yaret etmesi dolayıslylo bu ziya-l
Grupa sunulan sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkındaki tasan etrafında fikirlerini açıkladı. Söz alanlar ara-Binda Sihaâ Tekelioğlu. Fahri Sarakaya, Reşit Tarakçıoğlu, Orhan Seyfi, Seyfullah Uslu, Hıfzı Oğuz ve komisyon adına Feridun Fikri Düşünsel de vardı. A-dalet Bakanı Fuat Sirmen hazırlanan rapor üzerinde geniş izahlarda bulundu.
Raporun okunmasını müteakip Faik Ahmet Barutçu, bu raporuD
hükümete tevdiini, hükümetin bir tasan halinde hazırlıyacağı esasların. Meclise getirilmesini ve Meclise gelen tasarının ica bedel* se'komisyonlarda tâdil edilebile-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nevyork, 26 (AP) Bayan Sadak dün, kocasının hasta olduğunu v« soğuk algınlığından dolayı yat ■« tığını söylemiştir.
Danslı çay hâdisesi
relin hayat pahalılığı mevz alâkadar olup olmadığını aoı zctccllere aşağıdaki cevabı mlştirs
(Davamı Sa. 8 8u. 1)
Bay Hilmi Uran
Amerikalı bahriyelilerin bu işte kabahatleri yoktur
Y.M.C.A. daki danslı çay münasebetiyle yaptığımız neşriyatın yanlış akisler yaptığını öğrenmiş bulunuyoruz. Biz İlk yazımızdan itibaren bu hâdisede Amerikan bahriyelilerini kabahatli bulmuş değiliz. Amerikan gemileri lima-
nımızı dostça ziyaret etmişler ve bu ziyaretleri esnasında şehrimizde nahoş bir hâdise vukua getirmiş değillerdir. Neşriyatımızın hedefi, Ware muhribi mürettebatını usulsüz ve hükümetten müsaade-(Devamı Sa: 5 Sü 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nâşid merhum için
uLLINAY
Türk Tanklarında Radyo
kadar amansız bir goçiyor. San'atkâr Naşid'i kaybedeli beş sene olmuş. Dun sahno san'atfcârları rahmetlinin mozarında bir ihtifal yaptılar vo bu suretle biıe bir kero daha ondan bahsetmek fırsatını vormi» oldular.
Nâşld'in kendine has bir san'at telâkkisi vo bu telâkkinin belki sahno nazariyatına biraz yanpürü go-lon taraflnrı vardı. Fakat bu aykırılık Nâşldln on kıymetli hususiyetidir.
Bu halk san’atkârını, biraz bönleri olan Abdurrozzak vo Kel Ha-Efendilerle karıştırmak doğru
Türk ordusuna bağlı tank larda en modern dahilî muhata be imkânlarını sağlamak gaye-sile tank birliklerindeki tankla ra ve keşif işlerinde kullanılacak jeep otomobillerinde radyo tesis edilmiştir. Yukarıdaki resimlerde Ankarada zırhlı otomobil okulundaki sınıfta Türk er ve erbaşları radyo tesisatı üzerinde çalışırken görülmektedir.
Onlar tulûat temsillerini kendi ■at hüvlyotlerlndo toplamak Is-or, bu euretlo oeylrollor üzerin-yapacakları tesiri kendilerinde mlhvorloştirmek Isterlordl.
Nâşld Iso sahnede hüviyetini »İh moği terelh eder vo hiç bir makyajla değiştiromiyeooğl çehresine ragınon san'at İdrâkini On rafa almak isterdi. O kadar kİ —her lehçeyi güzol taklld eylediği İçin— bazen, bilhassa orta oyunlarında (Kavuklu) nun şahslyotlnl taklldloro karışmak suretiyle zenginleştirmek İstediği do olurdu.
Müteassıp san atkarlar bunu bir. kusur tolâkkl oderlor. Fakat Nâşld, yalnız halkı düşündüğü için bu ma* selede usulperest olmamağı torclh ediyordu.
Nâşld, Sultan 2 nol Abdülhaml* din sarayında yetişmiştir. Hocası merhum Halim Beydir. Allah İkisine de rahmet etsin... Ben Halim Beyi meşrutiyetin İlânında gördüm. Hattâ hoca İle şakirdi beraber gördüm. Halim, -rol İcabı olarak- söz-de pantolonunun paçasından giren bir faronin vücudunda yukarıya doğru seyrini o kadar güzel yapar vo sonra gömleğinin yakasından fareyi öyle bir çıkarırdı ki bu derece tabiilik karşısında hayran olmamak kabil değildi.
Avrupadan döndüğüm zaman Nâşidl gayoslno varmış buldum. Hatırşinas adam, ovlmo kadar gelo-rok beni bir temslllno davet etti. Pordo arasında kendisini tebrik ettim; şu sözünü hiç unutmam:
— Ben, dedi, sahnoye çıktığım zaman kondlml evvelâ kendim beğenmeğe çalışırım. Buna muvaffak olursam, halkın da beni beğonoce-glne şüpho otnıonı...
Sonra terden sırsıklam çohrosh
nl göstererek İlâve 6ltlı
— Bu da pek kolay cimuyof
•fendimi
«Armut vergisi.» Fransız vergi kabil
edebiyatında bir tâbirdir. Buna,
kaçakçı argosile, «Enayi» vergi-
si denir. Bu tâbir İle Fransızla-
rın anlatmak istedikleri şudur:
§Öyle veya böyle bir tedbir İle mü
kellefiyet çenberi dışında kalmak
NİSAN
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
1949
ÇARŞAMBA
27
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSSİ Bahçekapı Celâl bey Han No. 29 ____________İSTANBUL
Berlin ablukası
Suriye-Ördün
Amerika, ablukanın kaldırılması için Rusya ile temaslar yapıldığını açıkladı
kapatıldı
Almanyadaki Rus genel karargâhına ablukanın kaldırılması için tedbirler alınması emredildi
Herkesin
Anladığı Hakikat
Halk Partili bazı sanıyorlar ki iktidarı halaza İçin sarfettikleri gayretler, hattâ milli iradenin menfî o-lacağuıdan emin bulundukları tezahürünü önlemek İçin başvurdukları oyun ve hileler kimse tarafından anlaşılmamaktadır. O-yalama politikası, basımlarını lekeleme hususunda vesile uydurmada gösterilen boş inat, hattâ gülünç sayılacak mertebeye vardırılan Lsnadlar bu aradadır.
Şu Erzurum mektubu hikâyesine bir bakınız. Celâl Bayar bir din ulusu olarak tasvir ediliyor. Her şey akla gelebilir amma Ba-yann bir din ulusu, büyüğü olması kimin ve nereden aklına gelebilir? Bunu ancak Mareşale komünistlik İsnad etmeğe kadar cesaret ve cüreti ileri götürenler İleri sürebilir. Halk Partili mahfillerde deniyormuş kİ Bayatın İfşa ettiği mektup eski bir hikâyedir ve bu mektubu 75 yaşında ve ailesi tarafından hakkında bir hacir karan alınmak üzere mahkemeye başvurulmuş bir ihtiyar yazmıştır. Binaenaleyh ancak dudak bükülüp geçilecek bir hâdisedir. îyi fakat aynı zamanda öğreniyoruz kİ bu mektup dolayısi-le askeri makamlar takibata girişmiştir. Hattâ adlî teikikatın da yapıldığı söyleniyor. Bu kadar gülünç ve çocukça bir mektup İse bir takım demokratların isticvabı, tahkikatın derinleştirilmesi acaba neden icabetmiş? Halk Par tüllerin bu mühimsem ez konuşma tarziyle İcraat arasında açık bir tezad yok mu? Bu hareket tarzı da onların âdetleridir. Bir taraftan ehemmiyet vermez görünürler, diğer taraftan tertibata hız verirler. Seçim kanunu için de öyle olmuyor mu? Seçimin tam demokratik ve dürüst yapılmasına hangi Halk Partili aleyhtardır. En müfrit geçinenler bile milli İradenin tam tecellisini İsterler. Bunan böyle olmasını tabiî bulurlar anıma, bunu tahakkuk ettirecek tek bir adım atmak ıcin kaç yıldır bekliyoruz, belki de daha ne kadar bekliyeceğlz. Başbakan yardımcısı Nihat Erim, daha evvelki gün, Mecliste inceleme -lerden bahsetmedi mİ?
Şu Atıf inan hâdisesi de bu tarzın ayn bir delili değil midir? Buğday ihracı yolsuzluğu İddiaları tâ Peker zamanında başladı. Aradan İki küsur yıl geçti, hâlâ Atıf İnan hakkında Meclis tahkikata açılıp açılmaması kararı verilemedi. Üç aydan üç aya temdit kararlariyle komisyon ipe un sermek niyetinde olduğunu aşikâr bir tarzda göstermiş bulunuyor am. ma, bir milletvekili mecliste bu kadar gecikme ne oluyor? deyince, komisyonun başkanı, işi biti-remlyen bir heyetin reisi sıfatiy-le özür dileyeceğine ve biraz mahcup bir eda takınacağına, taallûl-den feryad edenlere gecikme yok., diye açık havada öğle vakti gü-neş yoktur der gibi göz göre, (Dsvvnı 8a. 8 8ü. 4 de)
Îttî Dtşişîer! Komiseri Vişinski selefi Molotofla görüşürken
Dünkü fecî kaza
Firenleri bozulan bir tramvay arabası dün Sultanahmet yokuşunu indikten sonra başka bir arabaya bindirdi. Bir çocuk parçalandı. Bir genç de yaralandı
Dün saat 13.30 sularında Sulta-nah medde Alemdar yokuşunda, Şişhane yokuşu faciasına benzer feci bir tramvay kazası olmuş -
Vatman Rıza Sancaktaroglu -nun idaresindeki 105 sayılı Beşik, taş — Fatih çift tramvayı Alemdar yokuşunun tam ortasına gel -dlği sırada frenleri bozulmuş ve baş döndüren bir eür’atle yokuş aşağı inmeğe başlamıştır. Bu vaziyet karşısında tarmvaydaki yolcular büyük bir telftşa düşmüş -ler ve hayatlarını kurtarmak için çareler araştırmaya başlamışlar .
Otomobil
yarışları
İNÖNÜ ZONGULDAKTA
Vaşington: 26 (A.A.) (Reu-ter) — Başkan Truman bugün İçişleri Bakanlığı ileri gelenlerin den Dr. Philip JeBsup ile Berlln-deki Sovyet ablukasının kaldın! masını mümkün kılacak teklif -ler hakkında görüşmede bulunmuştur.
Bu görüşmeden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan beyannamede 15 şubattanberl Philip Jessup ile Jakop Malik a-rasında cereyan eden gizli görüş meler gözden geçirilmiştir.
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 de)
FİLİSTİN
mütareke müzakeresi
Bugün Lozan’da başlıyacak
Londra: 28 (B. B. C.) — A-rap memleketlerile İsrail hükümeti arasındaki ihzari mütareke görüşmelerine yarın lsviçre-nin Lozan şehrinde başlanacaktır. Hava muhalefetinden dolayı İsrail ve Ürdün heyetleri Loza-na yarın muvasalat edebileceklerdir. Suriye, Lübnan, Mısır heyetleri Lozana varmıştır. Gö-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
\ Suriyede 20 bin kişi ) \ silâh altınâ çağırıldı /
Şam, 26 (A.A.) (afp» — Bugün bir basın toplantısında Hüsnü Zaim, Mısır seyahatinin Ürdün için beklenilmedik bir netice verdiğini, Suriyenin büyük bir Suriye devleti projesini kabul etmiyeceğini, Amman hükümeti tarafından alınan tedbirlere mukabele olarak Suriye - Ürdün hududunda askerî tedbirler alınmasını emrettiğini ve hududu geçerek Ürdün İle temasta bulunacak olanların derhal askerî mahkemeye verilerek İdam cezasına çarpılacaklarını bildirmiştir.
Hüsnü Zaim, bu beyanatında Ürdün ve Irak hükümetlerine kar şı şiddetli bir lisan kullanmış ve bu İki memleketi Araplar arasında nifak sokmakla itham eyle-
Şam, 26 (AA..) «afp» — Suriye devlet bakanı Albay Hüsnü Zaim'in bugün bildirdiğine göre, Ürdün hududuna asker yığılmış, bu hudut kapanmış ve 20 bin kişi silâh altına çağrılmıştır.
SURİYE - İSRAİL MÜTAREKE
— müzakereleri
Londra, 26 (BJ3.C.) — Haytadan bildirildiğine göre İsrail -Suriye mütareke müzakereleri hâlâ çıkmazdadır. Suriyelilerin Doğu Celile’yi ellerinden çıkarmak İstemedikleri bildiriliyor.
CumhurbaşkanıKastamonu halkına hitabede bulundu
"Muhtelif siyasi partilere mensup vatandaşlar birbirile düşman olmamalıdırlar,,
Zonguldak, 26 (Telefonla) — Bugün Karabük’de bulunacak o-lan Cumhurbaşkanı, gece geç vakit Zonguldağa gelecektir. Geceyi trende geçirecek olan Cumhurbaşkanı sabah saat 9 da şehre çıkncaktır. İnönü’nün Zongul-dakta ne kadar kalacağı belli değildir.
İNÖNÜ’NÜN HİTABESİ
Kastamonu, 26 (AA..) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, bu sabah Halkevlnde şu hitabe ile Kastamonululara veda ederek Araç’a doğru yola çıkmışlardır.
— Kastamonulular, aziz hem-şerilerim,
(Devamı Sa. S Su. 4)
Komünistlikten sanık
edildi
dır. Bu arada vatman tramvayı durduromıyacağını anlamış vc can (Devamı 8a. s SÜ. 7 de)
Eshi İtalyan müstemlekeleri
Londra; 26 (B.B.C.) — Birleş miş Milletler siyaset komitesi, bu akşam tekrar eski İtalyan müstemlekelerinin ne olacağı meselesini görüşmiye başlamıştır. İlk söz alan İtalyan temsilcisi, 8Ü. 2 do)
lstanbuldan iştirak edecek şoför' K. Özete ümitvar
Ankara Şoförler Cemiyetince 1 mayısta yapılmanı kararlaştın . lan otomobil yarışlarına karşı şeh rlrnlz şoförleri arasında rağbet günden güne artmaktadır. Yarış -(Devamı 8a: 6 8ü: 6 do)
“ Armu d vergisi,,
Mâliyemizi tecrübe tahtasına çevirmeğe kimsenin hakkı yoktur
Gelir vergisi „ sevdasından derhal vazgeçmeliyiz
Yazan: Avukat M. Teki Gül
ve mümkün ise icabına tevessül etmeyip vergiyi tahammül etmek akıl kân değildir. Böyle bir vergiyi vermek, âmme masraf larına lştirûk değil armut vasfına liyakat kesbetmek olur.
(Devamı: Sa. 4 Stt. 6 de)
Avrupanın iktisadi Kalkınması
Memleket dahilinde müteşek • kil içtimai ve İktisadi nizamları devirmeğe matuf cemiyetler teşkil etmek ve komünistlik propa gandası yapmak suçu İle Nured (Devamı Sa: 6 80: 2 do)
Prof. Villey’in dünkü konferansı
Muallimler Birliğinin teşebbüsüyle, şehrimizde bulunan Fransız ik Usadçılanndan Prof, Villey dün saat 18.15 te Eminönü Halkevi salonunda «Avrupa birliğinin iktisadi meseleleri» mevzulu bir konferans vermiştir.
Profesör bu konferansında Av rupanın iktisadi sahada dünkü ve bugünkü mevkiini belirtmiş ve İs tlkbajde Avrupanın lktiaaden nasıl bir vaziyet arzedeceğinl kendi gö -rüşüne göre etraflıca izah odorek (Devamı 8a. 5 8u. 6)
Cumhurbaşkanı bir yurt gezisinde
Aşırı cereyanlarla mücadele kanunu
Tasarı Meclise veriliyor
Dün C. H. P. Meclis grupunda yapılan müzakerelerde bir çok Milletvekili söz aldı
Ankara, 26 (Telefonla) — C. H. P. Meclis Grupu, bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplandı. 20,30 a kadar devam eden toplantıda 30 dan fazla milletvekili söz alarak
H. Uran Adanada
CHP. genel başkanvekili muhalif partilerin de ara seçimlere girmesini istiyor
Adana 26 (Hususi surette gön ■ derdiğimiz arkadaşımız Zihni Konin as bildiriyor) — C.H,P, Genel baş kan vekili Hilmi Uran, bugün saat 13,80 da Adana garında birkaç (Devamı: Sa, 5 SÜ, 3 do)
Ticaret Bakanı ve
hayat pahalılığı
Barlas, ucuzluğun temini bir mucizeye bağlıdır, diyor
Ofis, et satışlarında zarar etti
Ankara: 26 (Hususi) — Bugünı Ekonomi ve Ticaret Bakanı Co -mil Salt Barlas, İstanbul Valisinin Ankaraya gelmesi ve kendisini zil yaret etmesi dolayıslylo bu ziya-l
Grupa sunulan sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkındaki tasan etrafında fikirlerini açıkladı. Söz alanlar ara-Binda Sihaâ Tekelioğlu. Fahri Sarakaya, Reşit Tarakçıoğlu, Orhan Seyfi, Seyfullah Uslu, Hıfzı Oğuz ve komisyon adına Feridun Fikri Düşünsel de vardı. A-dalet Bakanı Fuat Sirmen hazırlanan rapor üzerinde geniş izahlarda bulundu.
Raporun okunmasını müteakip Faik Ahmet Barutçu, bu raporuD
hükümete tevdiini, hükümetin bir tasan halinde hazırlıyacağı esasların. Meclise getirilmesini ve Meclise gelen tasarının ica bedel* se'komisyonlarda tâdil edilebile-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nevyork, 26 (AP) Bayan Sadak dün, kocasının hasta olduğunu v« soğuk algınlığından dolayı yat ■« tığını söylemiştir.
Danslı çay hâdisesi
relin hayat pahalılığı mevz alâkadar olup olmadığını aoı zctccllere aşağıdaki cevabı mlştirs
(Davamı Sa. 8 8u. 1)
Bay Hilmi Uran
Amerikalı bahriyelilerin bu işte kabahatleri yoktur
Y.M.C.A. daki danslı çay münasebetiyle yaptığımız neşriyatın yanlış akisler yaptığını öğrenmiş bulunuyoruz. Biz İlk yazımızdan itibaren bu hâdisede Amerikan bahriyelilerini kabahatli bulmuş değiliz. Amerikan gemileri lima-
nımızı dostça ziyaret etmişler ve bu ziyaretleri esnasında şehrimizde nahoş bir hâdise vukua getirmiş değillerdir. Neşriyatımızın hedefi, Ware muhribi mürettebatını usulsüz ve hükümetten müsaade-(Devamı Sa: 5 Sü 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nâşid merhum için
uLLINAY
Türk Tanklarında Radyo
kadar amansız bir goçiyor. San'atkâr Naşid'i kaybedeli beş sene olmuş. Dun sahno san'atfcârları rahmetlinin mozarında bir ihtifal yaptılar vo bu suretle biıe bir kero daha ondan bahsetmek fırsatını vormi» oldular.
Nâşld'in kendine has bir san'at telâkkisi vo bu telâkkinin belki sahno nazariyatına biraz yanpürü go-lon taraflnrı vardı. Fakat bu aykırılık Nâşldln on kıymetli hususiyetidir.
Bu halk san’atkârını, biraz bönleri olan Abdurrozzak vo Kel Ha-Efendilerle karıştırmak doğru
Türk ordusuna bağlı tank larda en modern dahilî muhata be imkânlarını sağlamak gaye-sile tank birliklerindeki tankla ra ve keşif işlerinde kullanılacak jeep otomobillerinde radyo tesis edilmiştir. Yukarıdaki resimlerde Ankarada zırhlı otomobil okulundaki sınıfta Türk er ve erbaşları radyo tesisatı üzerinde çalışırken görülmektedir.
Onlar tulûat temsillerini kendi ■at hüvlyotlerlndo toplamak Is-or, bu euretlo oeylrollor üzerin-yapacakları tesiri kendilerinde mlhvorloştirmek Isterlordl.
Nâşld Iso sahnede hüviyetini »İh moği terelh eder vo hiç bir makyajla değiştiromiyeooğl çehresine ragınon san'at İdrâkini On rafa almak isterdi. O kadar kİ —her lehçeyi güzol taklld eylediği İçin— bazen, bilhassa orta oyunlarında (Kavuklu) nun şahslyotlnl taklldloro karışmak suretiyle zenginleştirmek İstediği do olurdu.
Müteassıp san atkarlar bunu bir. kusur tolâkkl oderlor. Fakat Nâşld, yalnız halkı düşündüğü için bu ma* selede usulperest olmamağı torclh ediyordu.
Nâşld, Sultan 2 nol Abdülhaml* din sarayında yetişmiştir. Hocası merhum Halim Beydir. Allah İkisine de rahmet etsin... Ben Halim Beyi meşrutiyetin İlânında gördüm. Hattâ hoca İle şakirdi beraber gördüm. Halim, -rol İcabı olarak- söz-de pantolonunun paçasından giren bir faronin vücudunda yukarıya doğru seyrini o kadar güzel yapar vo sonra gömleğinin yakasından fareyi öyle bir çıkarırdı ki bu derece tabiilik karşısında hayran olmamak kabil değildi.
Avrupadan döndüğüm zaman Nâşidl gayoslno varmış buldum. Hatırşinas adam, ovlmo kadar gelo-rok beni bir temslllno davet etti. Pordo arasında kendisini tebrik ettim; şu sözünü hiç unutmam:
— Ben, dedi, sahnoye çıktığım zaman kondlml evvelâ kendim beğenmeğe çalışırım. Buna muvaffak olursam, halkın da beni beğonoce-glne şüpho otnıonı...
Sonra terden sırsıklam çohrosh
nl göstererek İlâve 6ltlı
— Bu da pek kolay cimuyof
•fendimi
«Armut vergisi.» Fransız vergi kabil
edebiyatında bir tâbirdir. Buna,
kaçakçı argosile, «Enayi» vergi-
si denir. Bu tâbir İle Fransızla-
rın anlatmak istedikleri şudur:
§Öyle veya böyle bir tedbir İle mü
kellefiyet çenberi dışında kalmak
NİSAN
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
1949
ÇARŞAMBA
27
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe alt bütün malzeme
J. SARAGOSSİ Bahçekapı Celâl bey Han No. 29 ____________İSTANBUL
Berlin ablukası
Suriye-Ördün
Amerika, ablukanın kaldırılması için Rusya ile temaslar yapıldığını açıkladı
kapatıldı
Almanyadaki Rus genel karargâhına ablukanın kaldırılması için tedbirler alınması emredildi
Herkesin
Anladığı Hakikat
Halk Partili bazı sanıyorlar ki iktidarı halaza İçin sarfettikleri gayretler, hattâ milli iradenin menfî o-lacağuıdan emin bulundukları tezahürünü önlemek İçin başvurdukları oyun ve hileler kimse tarafından anlaşılmamaktadır. O-yalama politikası, basımlarını lekeleme hususunda vesile uydurmada gösterilen boş inat, hattâ gülünç sayılacak mertebeye vardırılan Lsnadlar bu aradadır.
Şu Erzurum mektubu hikâyesine bir bakınız. Celâl Bayar bir din ulusu olarak tasvir ediliyor. Her şey akla gelebilir amma Ba-yann bir din ulusu, büyüğü olması kimin ve nereden aklına gelebilir? Bunu ancak Mareşale komünistlik İsnad etmeğe kadar cesaret ve cüreti ileri götürenler İleri sürebilir. Halk Partili mahfillerde deniyormuş kİ Bayatın İfşa ettiği mektup eski bir hikâyedir ve bu mektubu 75 yaşında ve ailesi tarafından hakkında bir hacir karan alınmak üzere mahkemeye başvurulmuş bir ihtiyar yazmıştır. Binaenaleyh ancak dudak bükülüp geçilecek bir hâdisedir. îyi fakat aynı zamanda öğreniyoruz kİ bu mektup dolayısi-le askeri makamlar takibata girişmiştir. Hattâ adlî teikikatın da yapıldığı söyleniyor. Bu kadar gülünç ve çocukça bir mektup İse bir takım demokratların isticvabı, tahkikatın derinleştirilmesi acaba neden icabetmiş? Halk Par tüllerin bu mühimsem ez konuşma tarziyle İcraat arasında açık bir tezad yok mu? Bu hareket tarzı da onların âdetleridir. Bir taraftan ehemmiyet vermez görünürler, diğer taraftan tertibata hız verirler. Seçim kanunu için de öyle olmuyor mu? Seçimin tam demokratik ve dürüst yapılmasına hangi Halk Partili aleyhtardır. En müfrit geçinenler bile milli İradenin tam tecellisini İsterler. Bunan böyle olmasını tabiî bulurlar anıma, bunu tahakkuk ettirecek tek bir adım atmak ıcin kaç yıldır bekliyoruz, belki de daha ne kadar bekliyeceğlz. Başbakan yardımcısı Nihat Erim, daha evvelki gün, Mecliste inceleme -lerden bahsetmedi mİ?
Şu Atıf inan hâdisesi de bu tarzın ayn bir delili değil midir? Buğday ihracı yolsuzluğu İddiaları tâ Peker zamanında başladı. Aradan İki küsur yıl geçti, hâlâ Atıf İnan hakkında Meclis tahkikata açılıp açılmaması kararı verilemedi. Üç aydan üç aya temdit kararlariyle komisyon ipe un sermek niyetinde olduğunu aşikâr bir tarzda göstermiş bulunuyor am. ma, bir milletvekili mecliste bu kadar gecikme ne oluyor? deyince, komisyonun başkanı, işi biti-remlyen bir heyetin reisi sıfatiy-le özür dileyeceğine ve biraz mahcup bir eda takınacağına, taallûl-den feryad edenlere gecikme yok., diye açık havada öğle vakti gü-neş yoktur der gibi göz göre, (Dsvvnı 8a. 8 8ü. 4 de)
Îttî Dtşişîer! Komiseri Vişinski selefi Molotofla görüşürken
Dünkü fecî kaza
Firenleri bozulan bir tramvay arabası dün Sultanahmet yokuşunu indikten sonra başka bir arabaya bindirdi. Bir çocuk parçalandı. Bir genç de yaralandı
Dün saat 13.30 sularında Sulta-nah medde Alemdar yokuşunda, Şişhane yokuşu faciasına benzer feci bir tramvay kazası olmuş -
Vatman Rıza Sancaktaroglu -nun idaresindeki 105 sayılı Beşik, taş — Fatih çift tramvayı Alemdar yokuşunun tam ortasına gel -dlği sırada frenleri bozulmuş ve baş döndüren bir eür’atle yokuş aşağı inmeğe başlamıştır. Bu vaziyet karşısında tarmvaydaki yolcular büyük bir telftşa düşmüş -ler ve hayatlarını kurtarmak için çareler araştırmaya başlamışlar .
Otomobil
yarışları
İNÖNÜ ZONGULDAKTA
Vaşington: 26 (A.A.) (Reu-ter) — Başkan Truman bugün İçişleri Bakanlığı ileri gelenlerin den Dr. Philip JeBsup ile Berlln-deki Sovyet ablukasının kaldın! masını mümkün kılacak teklif -ler hakkında görüşmede bulunmuştur.
Bu görüşmeden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan beyannamede 15 şubattanberl Philip Jessup ile Jakop Malik a-rasında cereyan eden gizli görüş meler gözden geçirilmiştir.
(Devamı Sa. 8 8Ü. 6 de)
FİLİSTİN
mütareke müzakeresi
Bugün Lozan’da başlıyacak
Londra: 28 (B. B. C.) — A-rap memleketlerile İsrail hükümeti arasındaki ihzari mütareke görüşmelerine yarın lsviçre-nin Lozan şehrinde başlanacaktır. Hava muhalefetinden dolayı İsrail ve Ürdün heyetleri Loza-na yarın muvasalat edebileceklerdir. Suriye, Lübnan, Mısır heyetleri Lozana varmıştır. Gö-(Dovamı Sa. 8 Sü. 1 do)
\ Suriyede 20 bin kişi ) \ silâh altınâ çağırıldı /
Şam, 26 (A.A.) (afp» — Bugün bir basın toplantısında Hüsnü Zaim, Mısır seyahatinin Ürdün için beklenilmedik bir netice verdiğini, Suriyenin büyük bir Suriye devleti projesini kabul etmiyeceğini, Amman hükümeti tarafından alınan tedbirlere mukabele olarak Suriye - Ürdün hududunda askerî tedbirler alınmasını emrettiğini ve hududu geçerek Ürdün İle temasta bulunacak olanların derhal askerî mahkemeye verilerek İdam cezasına çarpılacaklarını bildirmiştir.
Hüsnü Zaim, bu beyanatında Ürdün ve Irak hükümetlerine kar şı şiddetli bir lisan kullanmış ve bu İki memleketi Araplar arasında nifak sokmakla itham eyle-
Şam, 26 (AA..) «afp» — Suriye devlet bakanı Albay Hüsnü Zaim'in bugün bildirdiğine göre, Ürdün hududuna asker yığılmış, bu hudut kapanmış ve 20 bin kişi silâh altına çağrılmıştır.
SURİYE - İSRAİL MÜTAREKE
— müzakereleri
Londra, 26 (BJ3.C.) — Haytadan bildirildiğine göre İsrail -Suriye mütareke müzakereleri hâlâ çıkmazdadır. Suriyelilerin Doğu Celile’yi ellerinden çıkarmak İstemedikleri bildiriliyor.
CumhurbaşkanıKastamonu halkına hitabede bulundu
"Muhtelif siyasi partilere mensup vatandaşlar birbirile düşman olmamalıdırlar,,
Zonguldak, 26 (Telefonla) — Bugün Karabük’de bulunacak o-lan Cumhurbaşkanı, gece geç vakit Zonguldağa gelecektir. Geceyi trende geçirecek olan Cumhurbaşkanı sabah saat 9 da şehre çıkncaktır. İnönü’nün Zongul-dakta ne kadar kalacağı belli değildir.
İNÖNÜ’NÜN HİTABESİ
Kastamonu, 26 (AA..) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, bu sabah Halkevlnde şu hitabe ile Kastamonululara veda ederek Araç’a doğru yola çıkmışlardır.
— Kastamonulular, aziz hem-şerilerim,
(Devamı Sa. S Su. 4)
Komünistlikten sanık
edildi
dır. Bu arada vatman tramvayı durduromıyacağını anlamış vc can (Devamı 8a. s SÜ. 7 de)
Eshi İtalyan müstemlekeleri
Londra; 26 (B.B.C.) — Birleş miş Milletler siyaset komitesi, bu akşam tekrar eski İtalyan müstemlekelerinin ne olacağı meselesini görüşmiye başlamıştır. İlk söz alan İtalyan temsilcisi, 8Ü. 2 do)
lstanbuldan iştirak edecek şoför' K. Özete ümitvar
Ankara Şoförler Cemiyetince 1 mayısta yapılmanı kararlaştın . lan otomobil yarışlarına karşı şeh rlrnlz şoförleri arasında rağbet günden güne artmaktadır. Yarış -(Devamı 8a: 6 8ü: 6 do)
“ Armu d vergisi,,
Mâliyemizi tecrübe tahtasına çevirmeğe kimsenin hakkı yoktur
Gelir vergisi „ sevdasından derhal vazgeçmeliyiz
Yazan: Avukat M. Teki Gül
ve mümkün ise icabına tevessül etmeyip vergiyi tahammül etmek akıl kân değildir. Böyle bir vergiyi vermek, âmme masraf larına lştirûk değil armut vasfına liyakat kesbetmek olur.
(Devamı: Sa. 4 Stt. 6 de)
Avrupanın iktisadi Kalkınması
Memleket dahilinde müteşek • kil içtimai ve İktisadi nizamları devirmeğe matuf cemiyetler teşkil etmek ve komünistlik propa gandası yapmak suçu İle Nured (Devamı Sa: 6 80: 2 do)
Prof. Villey’in dünkü konferansı
Muallimler Birliğinin teşebbüsüyle, şehrimizde bulunan Fransız ik Usadçılanndan Prof, Villey dün saat 18.15 te Eminönü Halkevi salonunda «Avrupa birliğinin iktisadi meseleleri» mevzulu bir konferans vermiştir.
Profesör bu konferansında Av rupanın iktisadi sahada dünkü ve bugünkü mevkiini belirtmiş ve İs tlkbajde Avrupanın lktiaaden nasıl bir vaziyet arzedeceğinl kendi gö -rüşüne göre etraflıca izah odorek (Devamı 8a. 5 8u. 6)
Cumhurbaşkanı bir yurt gezisinde
Aşırı cereyanlarla mücadele kanunu
Tasarı Meclise veriliyor
Dün C. H. P. Meclis grupunda yapılan müzakerelerde bir çok Milletvekili söz aldı
Ankara, 26 (Telefonla) — C. H. P. Meclis Grupu, bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplandı. 20,30 a kadar devam eden toplantıda 30 dan fazla milletvekili söz alarak
H. Uran Adanada
CHP. genel başkanvekili muhalif partilerin de ara seçimlere girmesini istiyor
Adana 26 (Hususi surette gön ■ derdiğimiz arkadaşımız Zihni Konin as bildiriyor) — C.H,P, Genel baş kan vekili Hilmi Uran, bugün saat 13,80 da Adana garında birkaç (Devamı: Sa, 5 SÜ, 3 do)
Ticaret Bakanı ve
hayat pahalılığı
Barlas, ucuzluğun temini bir mucizeye bağlıdır, diyor
Ofis, et satışlarında zarar etti
Ankara: 26 (Hususi) — Bugünı Ekonomi ve Ticaret Bakanı Co -mil Salt Barlas, İstanbul Valisinin Ankaraya gelmesi ve kendisini zil yaret etmesi dolayıslylo bu ziya-l
Grupa sunulan sağ ve sol cereyanlara karşı alınacak tedbirler hakkındaki tasan etrafında fikirlerini açıkladı. Söz alanlar ara-Binda Sihaâ Tekelioğlu. Fahri Sarakaya, Reşit Tarakçıoğlu, Orhan Seyfi, Seyfullah Uslu, Hıfzı Oğuz ve komisyon adına Feridun Fikri Düşünsel de vardı. A-dalet Bakanı Fuat Sirmen hazırlanan rapor üzerinde geniş izahlarda bulundu.
Raporun okunmasını müteakip Faik Ahmet Barutçu, bu raporuD
hükümete tevdiini, hükümetin bir tasan halinde hazırlıyacağı esasların. Meclise getirilmesini ve Meclise gelen tasarının ica bedel* se'komisyonlarda tâdil edilebile-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nevyork, 26 (AP) Bayan Sadak dün, kocasının hasta olduğunu v« soğuk algınlığından dolayı yat ■« tığını söylemiştir.
Danslı çay hâdisesi
relin hayat pahalılığı mevz alâkadar olup olmadığını aoı zctccllere aşağıdaki cevabı mlştirs
(Davamı Sa. 8 8u. 1)
Bay Hilmi Uran
Amerikalı bahriyelilerin bu işte kabahatleri yoktur
Y.M.C.A. daki danslı çay münasebetiyle yaptığımız neşriyatın yanlış akisler yaptığını öğrenmiş bulunuyoruz. Biz İlk yazımızdan itibaren bu hâdisede Amerikan bahriyelilerini kabahatli bulmuş değiliz. Amerikan gemileri lima-
nımızı dostça ziyaret etmişler ve bu ziyaretleri esnasında şehrimizde nahoş bir hâdise vukua getirmiş değillerdir. Neşriyatımızın hedefi, Ware muhribi mürettebatını usulsüz ve hükümetten müsaade-(Devamı Sa: 5 Sü 4 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Nâşid merhum için
uLLINAY
Türk Tanklarında Radyo
kadar amansız bir goçiyor. San'atkâr Naşid'i kaybedeli beş sene olmuş. Dun sahno san'atfcârları rahmetlinin mozarında bir ihtifal yaptılar vo bu suretle biıe bir kero daha ondan bahsetmek fırsatını vormi» oldular.
Nâşld'in kendine has bir san'at telâkkisi vo bu telâkkinin belki sahno nazariyatına biraz yanpürü go-lon taraflnrı vardı. Fakat bu aykırılık Nâşldln on kıymetli hususiyetidir.
Bu halk san’atkârını, biraz bönleri olan Abdurrozzak vo Kel Ha-Efendilerle karıştırmak doğru
Türk ordusuna bağlı tank larda en modern dahilî muhata be imkânlarını sağlamak gaye-sile tank birliklerindeki tankla ra ve keşif işlerinde kullanılacak jeep otomobillerinde radyo tesis edilmiştir. Yukarıdaki resimlerde Ankarada zırhlı otomobil okulundaki sınıfta Türk er ve erbaşları radyo tesisatı üzerinde çalışırken görülmektedir.
Onlar tulûat temsillerini kendi ■at hüvlyotlerlndo toplamak Is-or, bu euretlo oeylrollor üzerin-yapacakları tesiri kendilerinde mlhvorloştirmek Isterlordl.
Nâşld Iso sahnede hüviyetini »İh moği terelh eder vo hiç bir makyajla değiştiromiyeooğl çehresine ragınon san'at İdrâkini On rafa almak isterdi. O kadar kİ —her lehçeyi güzol taklld eylediği İçin— bazen, bilhassa orta oyunlarında (Kavuklu) nun şahslyotlnl taklldloro karışmak suretiyle zenginleştirmek İstediği do olurdu.
Müteassıp san atkarlar bunu bir. kusur tolâkkl oderlor. Fakat Nâşld, yalnız halkı düşündüğü için bu ma* selede usulperest olmamağı torclh ediyordu.
Nâşld, Sultan 2 nol Abdülhaml* din sarayında yetişmiştir. Hocası merhum Halim Beydir. Allah İkisine de rahmet etsin... Ben Halim Beyi meşrutiyetin İlânında gördüm. Hattâ hoca İle şakirdi beraber gördüm. Halim, -rol İcabı olarak- söz-de pantolonunun paçasından giren bir faronin vücudunda yukarıya doğru seyrini o kadar güzel yapar vo sonra gömleğinin yakasından fareyi öyle bir çıkarırdı ki bu derece tabiilik karşısında hayran olmamak kabil değildi.
Avrupadan döndüğüm zaman Nâşidl gayoslno varmış buldum. Hatırşinas adam, ovlmo kadar gelo-rok beni bir temslllno davet etti. Pordo arasında kendisini tebrik ettim; şu sözünü hiç unutmam:
— Ben, dedi, sahnoye çıktığım zaman kondlml evvelâ kendim beğenmeğe çalışırım. Buna muvaffak olursam, halkın da beni beğonoce-glne şüpho otnıonı...
Sonra terden sırsıklam çohrosh
nl göstererek İlâve 6ltlı
— Bu da pek kolay cimuyof
•fendimi
«Armut vergisi.» Fransız vergi kabil
edebiyatında bir tâbirdir. Buna,
kaçakçı argosile, «Enayi» vergi-
si denir. Bu tâbir İle Fransızla-
rın anlatmak istedikleri şudur:
§Öyle veya böyle bir tedbir İle mü
kellefiyet çenberi dışında kalmak

Comments (0)