SARAY LOKANTASI
Sıhhatine hizmet ve güzel yemek insanın birinci ihtiyacıdır. Başta gelen Saray Lokantasının tuzsuz tereyağı ile pişirilen yemeklerinden istifade ediniz. -
KarakÖy Bebek durağı No. 31,
k.
>=
Sene 26 — No. 8959 — Fiat! her yerde 5 kuruştur.
AKŞAM
PAZARTESİ 27 Eylül 1943
YENİ BİR NEŞRİYAT EVİ Yeni bir seri. 1. inci cildi çıktı
Or. PASCAL E. ZOLA
Çeviren: II AMD İ VAROĞLU
100 Kr. Kitabcılarda arayınız. ÖLMEZ ESERLER NEŞRİYAT EVİ
Sahibi Necmeddin Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKSAM Matbaası
Dil bayramının 11 İnci yıldönümü
Istanbulda ve yurdun her tarafında büyük bir törenle kutlandı
Türk dil kurultayının Dolhıa-bahçe sarayında toplanışının on birinci dönüm yılı dün şehrimizdeki bütün Halkevlerinde parlak törenlerle kutlanmıştır.
Bu arada Beyoğlu Halkevinde yapılan törene İstiklâl' marşlle başlanmış ve bunu Ev reisinin dil konusu üzerinde bir söylevi taki-betmiştlr.
Kadıköy Halkevinde yapılan törene on sekiz otuzda başlanmıştır. Haydarpaşa edebiyat öğretmeni B. Behçet Yazar bir konferans vermiş ve bunu Güzel Sanatlar kolunun bir konseri taki-betmiştir.
Eminönü Halkevinde saat 21 de yapılan törene İstiklâl marşile başlanmış ve bunu müteakip B. Tahir Nejat Gençan «Tarih boyunca' Türk dili» mevzulu bir konferans vermiştir. Bundan sonra eski ve yeni dilden şiirler okunmuş ve eski dilden vatan ve Silistre ve yeni dilden de «okumuş olan» piyesleri temsil edilmiştir.
Ankara 26 (A.A.) — Türk dil kurumu genel merkez kurulu üyeleri, merkezde çalışan veya çalışmayan bir çok dilseverler, bugünkü dil bayramı dolayısile, saat 10,30 da Atatürk’ün muvakkat kabrini ziyaret ederek bir çe-
lenk koymuşlar ve büyük kurucu ve kurtarıcının mânevî huzurunda eğilmişlerdir.
Ankarada yapılan tören
Ankara 26 — Dil bayramının 11 ci yıldönümü münasebetile bugün bütün yurdda kutlama törenleri yapılmıştır.
Ankara Halkevinde dilseven-lerln teşkil ettiği büyük bir kalabalık huzurunda yapılan törene, İstiklâl marşile başlanmış ve bayramı dil kurumu yayın kol-başısı B. Behçet Kemal Çağlar açarak «Dil dâvası millî müdafaa meselesidir» diye Millî Şef’in verdiği şevkle dil devriminin yürüyüp gelişeceğini belirtmiş ve Türk istiklâli gibi Türk dilini kurtaran ve koruyan Ebedî Şef Atatürk İçin kalabalığı iki dakika ihtiram vakfesine davet etmiştir.
Bundan sonra kurum -genel sekreteri B. İbrahim Necmi Dilmen, Türk dil kurumunun ve dil bayramının mânâsım, belirten bir konuşma yapmış ve kurum üyesi B. Besim Atalay da öz Türkçe ile yazmış olduğu iki şiirini okumuştur.
B. Behçet Kemal Çağlar, gençlerin misalleri çok güzel okudukları bir dil konuşması yaptıktan sonra halk şiirleri söylenmiş ve törene son verilmiştir.
Memur maaşları
Bugünden itibaren verilmeğe başlandı
Memurların teşrinievvel maaşlarının verilmesine bugünden itibaren başlanmıştır, ikramiyelerin 15 teşrinievvelde tevziine başlanacağı söylenmekte ise de henüz bu hususta defterdarlığa emir gelmemiştir. Bugünlerle ikramiyelerin tevzii hakkında Ankaradan emir gelmesi beklenmektedir.
Japonyaya çifte taarruz
Hem Birmanyadan, hem de Pasıfikten yapılacak
Londra 26 (A.A.) — Kanada ve Birleşik Amerika askerî mahfilleri Japonlara karşı Birman-yada ve Pasifikte iki taraflı bir taarruz yapılacağım haber vermektedirler. Bu taarruz önümüzdeki ay içinde yapılacak ve Bir-manyanın zaptile Çin yolunun açılmasını hedef tutacaktır. Çin deniz aşın komisyonu âzasından Kanadada bulunan biri beyanatta bulunarak Japonların Müttefik baskısını Birmanyada iki ay içerisinde bertaraf edeceğini söylemiştir. İşte bundan dolayı New York Herald Tribüne gazetesi Japonlara nefes aldırmamak İçin katî ve serî bir taarruz yapılacağım haber vermektedir.
İtalya kıralı
Hükümet âzasile beraber cenubî İtalya’da bulunuyorlar
Londra 27 (A.A.) — Brindisl, deki Reuter ajansının hususî muhabiri, İtalyan kiralının prens Umberto’nun ve mareşal Badog-lionun cenup İtalya’da Müttefikler tarafından bundan bir müddet evvel işgal edilmiş olan bir şehire geldiklerini ve muvakkat Italyan hükümetini orada kurduklarım bildirmektedir. Kıral, bir aydanberi bu şehirde bulunmaktadır. İngiliz kuvvetleri bu şehrin müdafaaşmı temin etmektedir.
Fırsat zuhur ettiği takdirde yeni İtalyan hükümeti Romaya nakledilecektir. . .
Hariciye Vekili
Bir kaç gündenberi şehrimizde bulunan Hariciye Vekili B. Numan Me-nemencloğlu dün akşamki ekspresle Ankaraya dönmüştür.
Tütün kongresi
tzm'r 26 — Tütün kmgresnin önümüzdeki ayın 18 inde toplanması JsarM-rştınlmıştu. Hazırlıklar^ devam ediliyor.
kalyadaki
Ingiliz esirleri
Badoglio tarafdarlarîle beraber Almanlara karşı döğüşüyorlar
Londra 26 (A.A.) — Italyanm tesirin olması üzerine italyada bulunan binlerce esir Ingiliz askeri kurtarılmıştır. Bu askerler şimdi Almanlara karşı harbetmektedir. Berlin radyosu buna dair şunlan söylemiştir:
«Görünüşe göne, Ingilizler şimdi Badoglio taraftarlarile anlaşarak Napoliye girmek fikrindedirler. Yüzlerce askerden mürekkep guruplar daha şimdiden kuvvetlerimiz tarafından esir edilmiştir.»
İngiliz harb esirleri hakkında Berlin radyosu şu tafsilâtı da vermiştir:
«Şimal ve Orta İtalyada bulunan bütün İngiliz esirleri Almanyaya gönderilmişlerdir.
Şimdiye kadar Almanyaya otuz binden fazla esir gönderilmiştir. İtalyan kamplarında bekliyen on beş ilâ yirmi bin esir daha Almanyaya gönderilecektir.»
Ingilterede alınan mektuplara bakılacak olursa Almanlar Almanyada bulunan İngiliz esirlerini kömür madenlerinde çalışmak üzere zorlamak-tadılar.
Iktisad Vekili
Ispartada halıcılık hakkında tetkiklerde bulundu
İsparta 26 (A.A.) — İktisat
Vekili B. Fuat Sirmen, beraberlerinde Sümerbank umum müdürü ve diğer zevatla birlikte bugün saat 14 de şehrimize gelmiş ve istasyonda vali, komutan, Belediye, Parti ve teşekküller mümessilleri ve ileri gelenler tarafından karşılanmıştır.
Vekil', vilâyet, Belediye ve Partide ziyaretler yapmış, müteakiben iplik ve gülyağı fabrikalarile diğer fabrikaları gezerek memleketin halıcılık ve diğer endüstrisi üzerinde tetkikler yapmış, alâkalılardan gerekil malûmat almıştır.
Akşam, Halkevinde şerefine verilen ziyafette hazır bulunan vekil, bugün tetkikler yapmak üzere Eğridir’e gidecek ve Keçi-burlu’daki kükürt fabrikasını da gezecektir.
Maarif Vekili Izmirde
Vekil orada 4-5 gün kalacak
Bılıkesir 26 (A.A.) — Maarif Vekili Türk enstitüsünü, liseyi, erkek sanat oklunu gezmiş, öğretim ve eğitim iş-lerile ilgilenmiştir. Necatlbey öğretmen okulu salonunda ilk ve orta öğretim öğretmenlerinin toplantısına riyaset eden Vekil maarif işleri üzerinde kendilerile görüşmüştür.
Haşan Âli Yücel, saat 15 de köy enstitüsünü görmek üzere Savaşte-peye gitmiştir. Oradan İzm’.re geçecektir.
İzmir 26 — Dün geceyi Savaştepe-deki enstitüde geçiren Maarif Vekili Haşan Âli Yücel, akşam üzeri İzmlre gelmiş ve karşılanmıştır.
Vekil, kendisini karşılayanlarla beraber doğruca Kültür patika giderek parkr gezmiş, bir müddet istirahattan sonra Dil bayramı münasebetile Halkevinde yapılan törende hazır blulun-muştur.
Maarif Vekili dört beş gün kadar İzmlrde kalacak .kazalara da giderek hem Vekâlete ait tetkikler yapacak hem öe seçmenleri il» temas edecektir. . ,
BU SABAHKİ TELGRAFLAR
Müttefikler Napoli önünde Alman müdafaalarına girdiler
Sekizinci ordu Foggia ovasına girdi ve 13 mühim hava meydanı ele geçirdi
Londra 27 (Radyo) — Beşinci ordu Napoli istikametinde taarruzuna sarsılmadan devam ederek Saler-no’nun şimalindeki dağlarda kuvvetle tahkim edilmiş Alman müdafaa şebekesine girmiştir.
Almanlar iki geçitte ümitsiz bir mukavemet gösteriyorlarsa da hatlarının her an yarılması beklenmektedir. Müttefik kuvvetler, dağlann zirvelerine toplarını çıkarmak zorunda bulunmakta ve müşkül şartlar altında savaşmaktadır. Yakalanan Alman esirleri, top ateşi yüzünden bazı birliklerinin yüzde 50 nispetinde zayiata uğradıklarını söylemişlerdir.
Beşinci ordu birlikleri, süngü savaşları yaparak Salerno’nun 9,5 kilometre şimal batısında, Alman müdafaa hattının başlıca istinat noktalarından biri olan Diterseni’yi zap-teylemişlerdir.
Sekizinci İngiliz ordusu Adriyatik sahili boyunca bir günde 40 kilometre ilerlemiş, Camosa şehrini zaptetmiş ve Ofanto nehrinin mansabı-na varmış ve Foggia ovasına girmiştir. Foggia civarında Almanlanh tahliye ettikleri 1 3 hava meydanı İngi-lizlerin eline düşmüştür. Bu hava meydanları Balkanlarda girişilecek harekâtı destleklemeğe yarayacaktır. Foggia ovası da zırhlı birliklerin ma-nevralardıa çok müsaittir. Sekizinci ordu Cenubî İtalyada Reggıo’ya çık-tığındanberi 480 kilometrelik bir ilerleme yapmıştır. *
Londra 27 (Radyo) —italyadan gelen son haberlere göre Mütteffi-ler Napoli önündeki Alman müdafaa hatlarına bir kilometre derinliğine girmişlerdir. Müttefik kuvvetler Napoliden 35 kilometre uzakta bulunuyorlar. Sekizinci ordu Apulia ovasına girmiştir. Montgomery’nin kuvvetleri Foggia şehrinden 40 kilometre mesafededirler.
Napoli ölü bir şehir halinde
Londra 2 7 (A.A.) — Napoli şehri üzerinde uçmuş olan bir muhabir, bu şehrin Pomıpei kadar ölü olduğunu, bacalardan duman çıkmadığını, sokaklarda hiçbir taşıt vasıtası görülmediğini söylemektedir.
Almanlar Foggia’yı boşaltmışlar
Nevyork 27 (A.A.) — Amerikan ajanslarının îtalyadaki muhabirleri, sekizinci ordunun ileri hareketi karşısında Almanların Foggia şehrini tahliye etmiş olduklarını bildirmektedir.
Ağır hava hücumları
Londra 27 (A.A.)— Ağır Amerikan bomba uçakları italyada bulunan Alman ordularına gönderilen takviye ve iaşelerin geçtikleri Bren-ner boğazını muvaffakiyetle bombalamışlardır. Bolzano demiryolu tesisleri çok büyük hasarlara uğramışlardır. Aynı zamanda ağır Amerikan bomba uçaklan general Rommel’in yeni karargâhının bulunduğu Vero-
na’ya da taarruz etmişlerdir.
Hava kuvvetleri kara harekâtım müessir surette desteklemeğe devam etmişlerdir.
Amerikanın Salerno’da kayıpları
Vaşington 26 (A.A.) — Harbiye Nazırlığının bildirdiğine göre 15 eylülde Amerikalıların Salerno’da verdikleri kayıplar 3490 ölü, yaralı ve kayıba varmaktdır.
Sovyetler beyaz Rusyaya girdiler
Kızılordu öncüleri eski Polonya hududundan 150 kilometre uzakta
Londra 27 (Radyo) — Sovyet orduları, Smolensk’in batısında iki noktadan Beyaz Rusyaya girmişlerdir. Bir kol eski Polonya hududundan 100 klometre üzerinde bulunan Vitebask üzerine yürümektedir. Rus öncüleri Polonya hududundan ancak 150 kilometre uzakta bulunuyorlar. Ruslar bu kesimde 2000 den fazla yeri kurtarmıştır. Başka bir kol da Roslav’dan Mogîbev’e yürümektedir. Ruslar, bu kesimde 15 - 25 kilometre ilerlemişlerdir. 250 den fazla meskûn yer, Ruslar tarafından zaptedilmiştir. Sovyet kuvvetleri süratle Gomel’e yaklaşmaktadırlar. Dün Gomel istikametinde 10 - 12 kilometre ilerlemişler ve 300 den fazla yeri kurtarmışlardır. .
Daha cenupta Kief, Kremençug, ve Dniepropetrovsk istikametlerinde taarruzlarına devam eden Sovyet kuvvetleri, bir çok noktalarda Dnie-per sahillerine varmışlar ve Alman kuvvetlerinin ardçılannı nehrin sağ yakasına sürmüşlerdir
Kuban’da Alman köprübaşısı 4 yerin daha sukutile biraz daha daralmıştır
Yugoslavya da muharebeler
Vatanseverler beş şehir daha zaptettiler
DİKKATLER:
Mezarlık ortasında ilkmektep
Rumelikavağında, mezarlık içinde bir ilkmektep binası 1943 senesinde yapılmıştır. Tanınmış bir doktorumuz bu hususta dikkatimizi cel-bediyor;
— Eski devirleri tasvir eden romanlarda karikatürleştirilen böyle bir yapı, bu senelerde havsalaya sığar mı? — diyor. — Umumî hıfzış-sıhha kanununun buna mâni olduğunu bir tarafa bıraksak bile, akıl ve mantık vardır. Böyle mezarlık ortasında ruhuna kasvet basan çocuklardan müspet bir netice alınması da beklenemez.
Yerden göğe kadar haklı buluyorum.
emaneti,
İkramiye — Rabbi
Alman ricatı artık duracak mı?
Berlin 27 (A.A.) — Askerî mahfiller Doğu cephesindeki ricat hareketinin artık durmak üzere olduğunu söylemektedirler. Fakat Rus taarruzunu durduracak olan bu müdafaa hattının nerede kurulmuş olduğu henüz bilinmemektedir.
Bazı haberler, Doğu cephesinin durulmağa başladığını bile bildiriyorlar. Fakat böyle bir şeyi iddia etmek için henüz vakit gelmemiştir.
Smolensk ıssız bir harabe halinde
Moskova 25 (A.A.l — Dünkü Kızıl Yıldız gazetesine göre Smolensk cumartesi günü sabah saat altıda İşgal edilmiştir. Gazete şunlan ilâve etmektedir:
Şehir sanki bir kasırga tardından silinip süpürülmüş gibi ıssız bir halde idi, her tarafta alevler yükselmekte ve kesif duman tabakası şehri ihata etmekte idi. Muc’ze kabilinden kaimış ancak bir kaç ev bu harabe İçinde i görünüyordu.
Akdeniz komisyonu
Sovyet murahhası B. Viçinski’nin hal tercümesi
Londra 27 (A.A.) — Hür Yugoslav radyosu dün Mihailoviç kuvvetlerinin şu resmî tebliğini yaymıştır.
• Dün yeniden Yugoslavlar 5 şehri düşmandan geri almışlardır. Spit yakınlarında şiddetli çarpışmalar olmaktadır. Bütün Alman taarruzları geri atılmıştır.
Stetine boyunca Almanlar ile çeteler arasında çarpışmalar devam ediyor. Suzak şehrinin büyük bir kısmı hâlâ Yugoslav vatanseverlerinin elinde bulunmaktadır.
İstirya eyaletinde, Hırvatlarla Slovenler Alman kuvvetlerini geri atmışlardır. Trieste - Fiume yolu boyunca ilerlemeler kaydedilmiştir.
Slovenyada çeteciler Julova şehrini işgal etmişlerdir.
Karadağda Yugoslav kuvvetleri temizleme hareketlerinde bulunmaktadırlar.
Vichy 27 (A.A.) — Moskova radyosu, M. Viçinski’nin Sovyet Rusyayı, Akdeniz meselelerile meşgul olacak olan Miittefiklerarası komisyonda temsil edeceğini bildirdi.
M. Viçinski kimdir?
Vıçinski 36 ve 37 senelerinde müddeiumumi vazifesini ifa etmekte idi. Komünizmin öncülerinin muhakemelerini idare eden Viçinski"’-dir. Stalin, kendisini sonradan Ge-peou'nun başına geçirmiştir. Viçinski meslekten yetişme diplomat değildir ve bu sefer yapacağı seyahat de memleketinin haricinde yapacağı ilk seyahat olacaktır.
Korsika’da savaşlar
Beyrut 27 (A.A.) — Korsikada, Fransız kuvvetleri Bastia şehrinin civarına gelmiş bulnmaktadıriar. Alınanlar durmadan çekilmektedirler.
Fransız çeteleri şimdi Bastia'ya 10 kilometre mesafede bulunmaktadır.
Tirpitz zırhlısı
Bir rivayete göre mürettebatı tarafından batırılmış
Beyrut 27 (A.A.) — Stokholm’dan gelen bir habere göre. Alman zırhlı® Tirpitz mürettebatı tarafından batırılmıştır.
Bu haber başka bir kaynaktan teyit edilmemiş bulunuyor .
Sahıfe 2
At koşulan
Barbaros ihtifali
Ce. Re.
edi-
Ağır cerh
Topkapıda oturan Habip, Zekerlya hnsinde birisi ile kavga etmiş, Zeke-riya. bıçakla Habibi ağırca yarlamış-tır. ___________
SÜZÜN GELİŞİ
M ahkemelerde
Depoda dursalar
Şu şehrin tramvayları bir âlemdir. Canınız biraz eğlenmek mi istiyor; tramvaya bininiz. Biraz sıkışsanız bile yolculuk sıracında er geç bir eğlence mevzuu çıkacak, hiç olmazsa nekre bir yolcu ile deryadil bir biletçi arasmda eğlenceli çene yarışları cereyan edecektir.
İtişip kakışarak biraz spor yapmak istiyorsanız tramvaya bininiz. Hele biraz sinirlerinizi oynatmak İstiyorsanız mutlaka tramvaya bininiz. En sağlam sinir bir tramvay yolculuğuna tahammül edemez.
Tramvay idaresi «sahanlıkta dört yolcu» kararını aldıktan ve bunu her ne pahasına olursa olsun yürütmeğe azmettikten sonra, bilhassa sabah tramvayları bir sinir hekimi için en mükemmel bir «asap gerginliği müşahede mahalli» halini alıyor.
Tramvay idaresi şu son yıllarda tramvayların hızlı mı, yoksa yavaş mı gitmeleri lâzımgeldiğinde büyük tereddütler geçiriyor. Bir zaman hızlı gitmek lüzumuna kani oldu. Bu fikri hakikat sahasına koymak için durak yerlerinin yansından fazlasını listeden çıkardı. O zaman tramvaylar o kadar hızlı gitmeğe başladılar ki bir kısım yolcular inmeğe vakit bulamadan son durak yerlerine geliverdiklerini görüyorlardı.
Sonra idare sürat fikrinden vazgeçti. Tramvayların yavaş gitmesini muvafık buldu. Bu maksadı temin için kaldırılan durak yerlerini ihya etmekle kalmadı, vatmanlara duraklar arasında da bir manda arabasından daha hızlı gitmemelerini emretti. Fakat bu sürat de fazla görülmüş olacak ki tramvayların manda arabalarından da geri kalmalarım temin edecek pek mükemmel bir karar aldı: Sahanlıkta dört yolcu karan!
Bu karar sayesinde tramvayların yürümesi hemen hemen bir tal:h işi haline gelmiştir. Yolcu bol olduğu için sahanlıkta duran yolculara daima bir beşincisi iltihak ediyor. Emir kulu olan vatmanlar fazla yolcunun inmesi için tramvayı bağlayıp bekliyorlar. Ne ramana kadar? Yolcu ne zaman inerse! Bir dakika, üç dakika, beş dakika, on dakika... Yolcu inadında bir saat İsrar etse tramvay bir saat durabilir. Arkasına otuz tramvay, yirmi otomobil sıralanıp o yolcunun inmesini bekliyebilir. Çünkü maksat tramvayı yürütmek değil, «sahanlıkta dört kişi» kararım yürütmektir.
Yürümeyen tramvayın İçindekilere gelince vapurlarını kaçırdıkları, işlerine geç kaldıkları için çıldıra dursunlar...
Tramvaylar yollarda duracaklarına, depolarında dursalar nasıl olur dersiniz? Şevket Rado
Lig maçları
Beşiktaşlılar, İstanbulspora 12 gol atarak rekor yaptı
Bugün türbesi önünde yapılacak
Türk donanmasmm Preveze önlerinde kazandığı büyük ve eşsiz zaferin yıl dönümü mûnasebetile bugün büyük Türk denizcisi Barbarnsun Be-jikt aştaki türbesi ziyaret edilecektir, ihtifale mektepler, Deniz lcaret lisesi ve Deniz erleri İştirak edecekler-
İzmirde affedilecek varlık vergisi tutarı
İzmir 26 — Şehrimizde affedilecek varlık vergisi tutarının üç buçuk, dört milyon lira kadar tutacağı tahmin ediliyor.
Bir kadın dağa kaçırıldı
İzmir 26 — İnclraltmdan otomobille Izmlre gelmekte olan Hatiçe adında bir kadın, yanındaki dört erkek tarafından zorla otomobilden indirilerek dağa götülrülmüştûr. Vaka faillerinden İkisi yakalanmıştır. Diğer ikisi aranmaktadır.
Bir hırsız yaralı olarak yakalandı
Beykoz civarında bir evden 388 lira He bir hayli eşya çalarak kaçan Recep Beykoz janadrma karakolunun üçüncü kat penceresinden sokağa atiıya-rak kaçmak istemiş İse de atlayınca belinden ve başından ağır yaralanarak düştüğü yerde kalmıştır. Yaralı hırsız Recep hastaneye kaldınlıruş-
Dün Ankarada başladı ve dürprizli oldu
fukara 26 — Sonbahar at yarışıma bugün Şehir hipodromunda kalabalık bir seyirci kütlesi önünde başlandı. Koşular çok sürprizli oldu. Neticeleri bildiriyorum:
Birinci koşu: Kıvırcık birinci, Fer-hunde ikinci, Serencam üçüncü geldiler. Ganyan 630 kuruş verdi.
ikinci koşu: Hümayun birinci, Nilüfer ikinci, Yavuz üçüncü oldular. Ganyan 195 kuruş verdi.
Üçüncü koşu: Sürtük birinciliği, Bugün ikinciliği, Diyana üçüncülüğü kazanılar. Ganyan 760, plaseler 345, 225 verdi.
Dördüncü koşu: Bu koşunun birincisi Dabi, İkincisi Sava, üçüncüsü de Ceylân Tek’tir. Ganyan 750, plâseler 225 ve 130 kuruş verdi.
Beşinci koşu: Şenkız birinci. Demet ikinci. Konca üçüncü geldiler. Ganyan 340 kuruş verdi. Bu koşuda Konca'nın eğeri kaydığından, binicisi Filip yere düşmüş, kaza hafif atlatılmıştır.
Altıncı koşu: Poyraz, tek başına koşmuştur.
Üçüncü ve dördüncü koşular arasındaki Sürtük - Dabi çifte bahsi 114 lira vermiştir.
İzmirde kadın yüzünden cinayet
İzmir 26 —— Kemalpaşada oturan Halil Şahin adında biri, Mustafa üstündağ adında bir genci, bağ kulübesinde öldürmüştür. Cinayet, bir kadın yüzünden işlenmiştir. Halil Şahin yakalanmıştır. Tahkikata de. vam ediliyor.
Ug maçlarının ikinci hafta karşılaşmalarına dün Fenerbahçe, Şeref, Fatih ve AnadoluhisaT sahalarında devam edilmiş ve karşılaşmalar normal neticelerle kapanmıştır. Müsabakaların tafsilâtını sırasile bildiriyoruz:
Kasımpaşa 4 —
Süleymaniye 2
Fenerbahçe stadında günün ilk maçı Kasımpaşa ile Süleymaniye takınılan arasında yapıldı. Hakem Mehmet Reşadıri idare ettiği bu maça her iki takım da en kuvvetli kadrolarile çıkmışlardı. Oyunun ilk dakikaları mütevazin hücumlar arasında geçmişse de yavaş yavaş Ka-sımpaşalılar üstünlük kurarak rakiplerini sıkıştırmağa başlamışlardır. Bunun neticesi olarak Hayri vasıta-sile üst üste iki gol kazanmışlardır. Devre sonuna doğru Hüsameddin üçüncü golü çıkarmış ve devre 3-0 Kasımpaşa lehine kapanmıştır.
ikinci devreye Süleymaniyeliler canlı başlamış ve İbrahim, takımının ilk golünü yapmıştır. Buna hemen mukabele eden Kasınıpaşalılar son dakikada bir gol daha yiyerek maçı 4-2 bitirmişlerdir.
Galatasaray 2 - Hisar 1
Fener stadının ikinci maçı Galata-sarayla Hisar arasında yapılmıştır. Hakem Şamillin idare ettiği bu karşılaşmaya takmalar şu şekilde çıkmışlardı:
Galatasaray: Osman - Faruk, Salim _ Orhan, Arif, Mustafa . Hikmet, Gündüz, Cemil, Muzaffer, Gazanfer.
Hisar: İbrahim - Ahmet, Fuat -Nureddin, Cahit, Afif, Saim, Orhan, Rebiî, Semih, Mehmet.
Maçın başlamasile derhal hâkimiyeti alan Sankırmızılılann Hisar kalesini sarmalan çok sayılı bir galebe elde edecekleri zehabını uyandırmış ise de genç Hisarhlann enerjik müdafaası bu ümitleri suya düşürmüştür. Büyük güçlüklerle Cemil vasıta-sile bir gol çıkaran GalatasaraylIlar devreyi 1 - 0 galip bitirmişlerdir.
İkinci devrede Hisarhlann beraberliği temin etmesi Galatasaray! büsbütün telâşa düşürdü ise de gene Cemil vasıtasile yaptıklan gol sarı-kırmızılılan beraberlikten kurtardı ve maç son dakikada büyük tehlikeler atlatan Galatasaray'ın 2 - 1 ga-Lebesile bitti. Genç Hisarlılan iki haftadır üst üste çıkardıkları yüksek oyundan dolayı tebrik ederiz;
Fenerbahçe 5 - Beykoz 0
Fener stadmın son karşılaşması Fenerbahçe ile Beykoz arasında yapıldı. Hakem Saminin idare ettiği maça takımlar şu şekilde çıkmışlardı:
Fenerbahçe: Cihat - Şevket, Murat - Naci, Esat, Lebıp _ Fikret, İbrahim, Müzdat, Rebiî, Halit.
Beykoz: Süleyman - Bahadır, Mehmet - Emin, Raci, Fikret - Zeki, Memduh, Ali, Şahap, Ali.
Sanlâcivıertliler oyuna büyük bir _____________
emniyetle başladılar ve kolaylıkla heyetine muvaffakiyetler dileriz.
I Telefondaki ses*
I Yazan: Bruce Graeme Tercüme eden: (Vâ - Nû)
Tefrika No. 93 J
— Dinle beni k&rataf — diyerek sadede geldi, — Sen dün beni şatta. Bu ihanetinden dolayı her ne paketliyorsan onu sana yapabilecek vaziyetteyim. Fakat kurtulman için bir tek açık kapı bırakıyorum: Ya bütün soracağım suallere bu sefer beni aldatmadan düpedüz cevaplar Verirsin, ve ben de buna mukabil sana beş sterlin toka ederim. Yahut da...
öyle bir nazarla muhatabını süzdü ki, adam, karşısında zıngır zıngır titremeğe başladı.
VerreH, dükkâncının omuzunu bırakmadan:
— Söyle! Hangi yolu seçiyorsun? - dedi.
Adam, yüzü allak bullak, fakat yeniden para kazanmak hırsile bakışları parıldıyarak:
— Yemin ederim... Cenabı Hakkın huzurunda yemin ederim. Size hakikati olduğa gibi söyliyeceğim
efendim.
Verrell, cevap verdi:
— Bu takdirde çok iyi yaparsın. İşte ben de yemin ediyorum. - dedi.
— Buyurunuz.
— Sizin bana, dün bütün arattıklarınız, daha evvelden size öğretilmiş sözler mi idi? Geleceğimi biliyordunuz; ve ders almıştınız, öyle mi?
Adam, başım sallıyarak:
— Evet - dedi.
— Ben de böyle tahmin etmiştim zaten. Şimdi, M. t. N. Need hakkında bütün bildiklerinizi bana anlatın I
— Ona dair hiç malûmatım yok. Verrell, şiddetle haykırdı:
— Ne?...
Bu «Ne?> tezgâhtan yerinden sıçrattı.
— İşte bütün namusumla sizi temin ediyorum ki, bu meseleye dair hiçbir şey bilmiyorum. Bütün bildiğim: Unun buradan, bu adrese ge-
Sandık içinde mücevherleri, altınları görünce kendi ağzı da sandık kapağı gibi açık kalmış!
hâkimiyeti kurdular. Ve ilk on dakika içinde İbrahim, Fikret, Müzdat vasıtasile üç gol yaptılar. Devre, Fenerin hâkimiyeti altında 3-0 nihayeti endi,
İkinci devrede Fenerlilerin üstünlüğü devam etti. Ve Beykoz kalecisinin güzel oynamasından ancak iki gol daftıa yapabilen Fenerliler maçı 5-0 kazandılar.
Vefa 6 - Davutpaşa 1
Şeref stadında günün ilk maçı Vefa ile Davutpaşa arasında yapıldı. Hakem Hüsnünün idare ettiği bu maça takımlar mutat kadrolarile çıktılar. Oyunun ilk devresi umumiyet itibarile karşılıklı geçti. Ve takımlar birer gol yarak devreyi 1-1 bitirdiler.
İkinci devrede emektar yeşilbe-yazlılar açıldılar. Ve üst üste beş gol daha yaparak 6 - 1 gibi açık bir sayı farkile maçı kazandılar.
Beşiktaş 12 - î. Spor 1
Şeref stadının son maçı şampiyon Beşik taşla Istanbulspor arasında yapıldı. Hakem Tarık'ın idare ettiği bu maça takımlar şu şekilde çıkmışlardı:
Beşiktaş: Mehmet Ali . Hiristo, İbrahim - Hüseyin, Saim, Rifat -Sabri, Kemal, Hakkı, Şeref, Şükrü.
1. Spor: Fikret - Mustafa, Sefer -Bekir, Rüştü, Toros - Vakur, Salâ-haddin, Turan, Mükerrem, Kadir.
Oyunun hemen bidayetinden itibaren hâkimiyeti kuran Beşiktaşlılar yüksek kalitede bir maç çıkararak Is-tanbulspor kalesini mütemadi bir tazyik altına aldılar. Ve bunun neticesi olarak kolaylıkla ve üst üste beş gol yaparak devreyi 5-0 bitirdiler, ler
ikinci devre bir gol panayırı halinde geçti. İstanbulsporun dağınık oyunundan istifade eden siyahbe-yazlılar yedikleri bir gole mukabil tam yedi gol daha yaparak maçı 12-1 gibi yüksek bir sayı farkile kazandılar. Ve bu suretle mevsimin gol rekorunu da tesis etmiş oldular. Si-yabbeyazlılan tebrik ederiz.
lirine! küme maçları
Muhtelif sahalarda yapılan ikinci küme maçlarında şu neticeler alınmıştır: Demirspor 5 - Hasköy 2, Tak »im 5 - Elektrik 2, Haliç I . Unka-panO, Alemdar 8 - İstiklâl 0, Galata 4 - Kurtuluş 0, Hilâl 7 - Rumeli-SûsarO, Boğaziçi 1 - Sarıyer 0, Anadolu J - Beylerbeyi 1, Eyüp Topka-pşya hükmen galip.
Galatasarayın yeni idare heyeti
Galatasaray kulübünün mutat senelik kongresi yapılmış ve reisliğe Osman Dardağan, umumî kâtipliğe Avni Nuri Meserretçioğlu, veznedarlığa Vamık Gezen, muhasebeciliğe Adnan Akıska, umumî kaptanlığa Adil Giray,yurt müdafaasına Refik Selim oğlu seçilmişlerdir. Yeni idare
Yirmi yaşlarında, esmer, yakışıklı bir delikanlı. Ayni yaşlarda, sanşın. mütenasip vücutlu bir kadın. Yüzü pek çirkin değil amma, göaei de denilemez. Güzellik telâkkisi zevklere göre değiştiğine nazaran, bu hususta fikir beyan etmemek daha doğru. Genç bayanın giyimi, kuşamı da giL zelliğe epeyce yardım ediyor... Yaşlı, fakat lüks tuvaletli, şık giyinmiş bir kadın daha var. Bu, sarışın genç kadının ev sahibi imiş!.. Esmer, yakışıklı delikanlının annesile kız kardeşi de mahkemeye gelmişler,.. Delikanlı hırsızlıktan suçlu, üç kadın da suç ortaklığından maznun... Sultanahmet birinci sulh ceza mahkemesinde sorgulan yapıldı. Hâkim, evvelâ delikanlıya sordu:
— Sen, evinde hizmet ettiğin ba-yan(„.) nın mücevherlerini, parsını çalmışsın. Doğru mu bu iddia?..
Yanına sıralanas kadınlara bir göz attıktan sonra cevap verdi:
— Bay hâkm!.. Kapım iyice kilitle de, komşularını hırsız tutma I derler. İnsan oğlu çiğ süt emmiştir; ne kadar iyi huylu olsa, bir fırsat bulunca kötülüğe de meyledlverir. Allah sizi İnandırsın ki ben bu işi lstemiye-rek zorla yaptım gibi birşey...
— Ne demek istiyorsun? Açık söyle bakalım!.. Bunlan çal! diye seni zorlayan mı oldu?..
— Hayır efendim!.. Dışarıdan kimse zorlamadı; mücevherlerle paralar zorladı beni. Malûm ya; insanın terbiyesini biçime sokan en baş şey, kendi kendine öğrendiği şeylerdir. Benim de biraz okumam, yazmam var amma, ne de olsa bir hizmetçi parçasıyım. Aldığım terbiye,kendi kendime öteden beriden kaptığım şeylerdir. Biri beni önüne alıp da; «Oğlum! şu İşler kötüdür, şunlar iyidir» diye bir terbiye dersi vermedi kİ... Eski duvar kntnıklnrtnrtan çıkan «arma şıklar gibi kendi kendimize, eğri büğrü yetişmişiz. Benden beklenecek terbiye de bu kadar olur İşte... Bu İşi de terbiye kıtlığından yaptığımı sonradan farket-tim. Müsaade ederseniz anlatayım.
— Seni dinliyorum Fakat lâkırdıyı böyle uzatma!..
— Efendim !Bir gün evde kimse yoktu. Bayanın oda kapısı da açık duruyordu. Hangi şeytan; «İçeriye glr-sene! Bundan iyi fırsat mı olur? Ne duruyorsun?» diye arkamdan dürtmeğe başladı. Farkına varmadan yürümüşüm. Kendimi odanın İçinde buldum. Bayanın sandığının anahtarı da masanın üzerinde duruyordu, alıp kilidi açtım... Bay hâkim! Sandığın kapağını kaldırır kaldırmaz mücevherlerin, altın liraların karşımda pırıldadığını görünce, benim ağzım da sandık kapağı gibi bir karış açık kaldı. Sarhoş mu oldum, aklımı mı oynattım? Vallahi de bülâhlde bilemiyorum... Sokağa çıktığım zaman ceplerimin altınlarla, mücevherlerle dolu olduğunu farkettlm.
— Neler aldın sandıktan?..
— Söyledim ya, bay hâkim! Ben algımın farkında değilim. Sonradan ceplerimde bulduklarım şunlardı: Yirmi İki tane sapsan altın lira, bir gerdanlık, dört tane altın saat, iki kordon, üç tane yüzük, kravat iğnesi, göğüs iğnesi, gümüş çatal, kaşık takınılan, bin beş yüz tane de kâğıt lira.
Dua eder gibi ellerini açtı:
____Çok şükür Allahıma ki, hâlâ aklım başımda duruyor... Bay hâkim! Benim gibi bir hizmetçi parçası bu kadar malı avucunda görür de aklını oynatmaz mı?..
— Sonra ne yaptın?..
— Sonra efendim; kendi kedime düşündüm: Şimdi benİstanbulda kalırsam, bu İşi benim yanıma kâr bırakmazlar. Polisler yakama yapışırlar, hem paralar gider, hem hapishaneyi boylarım. En doğrusu buradan savuşmaktır... Ertesi gün vapura atladığım gibi Zonguldağı boyladım bay
hâkim... Eh, cepler para, mücevher, altın dolu. Su gibi harcasam yine tükenmek bilmez. Bu yaşa kadar hlz-meitçilik te canıma tak demiş. Genç adamım, eğlenip keyfime bakayım dedim. Şu kadının evinde şu genç bayanla tanıştım.
— O kadının evine niçin gittin? Bu genç kadın orada ne arıyormuş?.
Utana sıkıla, yavaş sesle;
— Bay hâkim, dedi. Orası para İle girilen eğlence evlerinden biridir. Yani randevu evi. Bu genç kadın da ev sahibi olan şu kadının sermayelerinden... Orada bununla tanıştık... Eh, benim gönül kuşum onun san saçlarına kondu, onun kuşu da benim altınlann, mücevherlerin üzerine kanat açtı, dost olduk. Bir zaman orada kaldık, bin beş yüz lira kâğıt parayı orada safayı hatıria beraberce yedik. Fakat bay hâkim! Zonguldak ufacık bir yer. Oranın eğlencesi benim cebimdeki paralara uymuyor ki... Bir gün sevgilime; hadi İstanbula ’ gidelim! Orada bir ev tutarız, nikâh kıydırırız, sultanlar gibi yaşarız, dedim. Kalktık, İstanbula geldik. Ev sahibi kadın da beraber geldi. Biz burada annemin evine misafir oduk. Kâğıt paralar tükendiği için mücevherleri satmak istedim. Hizmetkârlıkta çektiğim kahırların acısını çıkarmak için gece gündüz para yiyip eğlenmek istiyordum. Bay hâkim!.. Gel gelelim; kötülük insanın yanma kalmıyor vesselam. Sanki Zonguldakta rahatlık batmış da, kendi ayağımla teslim olmaya gelmişim gibi burada polisler enseme yapışıverdiler. Ne olacak? Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkânıdır, işte, suçumu inkâr etmiyorum. Yaptığınım cezasını çekeceğim elbet. Hapishanede geçecek günleri de, şimdiye kadar yaptığım eğlencelere sayarım.
Zonguldağm san saçlı dilberi dinlendi; o da maznun delikanlıyı kendi çalıştığı eve gelen müşteriler arasında görüp tanıştığını söyliyerek:
— Bana kendsinin miras yedi bir zengin olduğunu söyledi. «Seni çok sevdim, bu evden çık, İstanbula gidelim de nikâhla evlenelim» dedi. Eh, İnsan böyle bir fırsat bulur da, Zonguldağm randevu evi köşelerinde ser-mayelik yapacağım diye inat eder mi bay hâkim?.. Adam genç, cepleri para oldu, benimle de evlenmek İstiyor. Daha durur muyum ben?.. Hemen kalktık, beraber İstanbula geldik. Ben onun hırsız olduğunu nereden bileyim? Yakalandıktan sonra foyası meydana çıktı amma, iş işten geçti. Ben onun hırsız olduğunu bilseydim, Zonguldakdaki kurulmuş tez. gâhımı bozar da peşine takılıp İstanbula gelir mi idim?.. Nasıl olsa bi« gün yakalanacağını düşünmez miydim? Biz feleğin çemberinden geçmişiz bay hâkim! Olacak şeyleri olmadan ev vel hesaplarız Randevu evinde dikiş tutturup çalışabilmek için insanın kafası, gözü de makine gibi işlemeli. Fakat bu sefer para şeytanı beni yanılttı, çürük tahtaya bastım. Bu suçta benim bir alâkam yoktur.
Ev sahibi kadın, maznunun hırsızlığından haberi »imartığını, kendisi olduğunu mektebe yazdırmak İçin onlarla beraber İstanbula geldiğini İddia etti. Maznunun annesile kız kardeşi de bu hırsızlık vakasından malûmatları olmadığını, kendisi bu paralarla mücevherleri; «Bir arkadaşımın emanetidir. Ben saklıyacağım da sonra alacak» diye eve götürüp onları da aldattığını söylediler. Mahkeme, maznun delikanlıyı tevkif etti, Diğerleri şimdilik serbes bırakıldılar. Tahkikatın devamı için evrakın da müddeiumumîliğe iadesin karar verildi.


len mektupları aldığıydı. Bana da, sizin meseleden dolayı para verdiğiydi.
Verrell, muhatabını yemek ister gibi gözlerile süzerek:
— Bütün bildiğin bunlaT mı? -dedi.
— Şayet, bütün bildiğim bunlar değilse, Allah belâmı versin, efendim. Yalnız bir seferinde bana sordu: Kendisine yardım edebilecek adam bulabilir mi idim? dedi.
— AAıl...
Bu nida, delikanlının sinesinden koptu.
— Demek ki siz de, kendisinin istediği malûmatı verdiniz?
Muharrir, bu suali endişe ile sormuştu. Cevabın müspet olarak gelmesini canü gönülden arzu yordu.
Muhataıbı:
— Evet, efendim. - dedi. Verrell, rahat bir nefes aldıı
— O heriflerin adresini bana ver bakayım.
— Baş üstüne efendim... İki kişi sağlık verdimi Alfred Jones ki Bloomsbury Rod’da 77 numarada oturuyor. İstasyonun tam alt tarafımda. Fred Williams ki, Framfield Rod’da 73 numarada oturuyor.
— Bunlan Need'in tuttuğuna emin misin?
— Zannederim... Evet.
— Pekâlâ! Şimdi bir sual daha: İsmini Need diye bildiren o adam, dün buradan mektuplarını bizzat mı almağa geldi?
— Hayır, efendim. Alfred Jones geldi,
Verrell, dükkâncının yüzüne doğru, vadettiği beş sterlini attı.
— Al bakalım. Fakat yanlış ve yahut eksik bir şey söyledınse gözet kendini! Karşına gene çıkanm.
Gerisingeri döndü; istasyon yolunu tutturdu.
«**
Verrell, ertesi cuma akşamı, Bob-bie’yı almağa gittiği vakit, danset-mek arzusunu hiç de hissetmiyordu. Bununla beraber tam sekiz buçukta randevuya gitti.
Genç kız, hazırdı; ve hizmetçi Verrell’i hole aldığı vakit, merdivenlerden iniyordu.
Delikanlı, karşılaştığı bu güzellik i ve zarafet manzarası karşısında âde-. ta büyülendi. Bir elini trabzana dayamış, öbür eli işveyle mantosunda miss Dunn, bir sanatkârın karşısında modellik ediyor gibiydi. Ressam
Le Titien, onun şu ışık vurmuş saçlarını, ve vücudunu, şu ahenkli ve çevik şeklini eserlerinden birinde şüphesiz ki ebedîleştirebilirdi.
Bir müddet gözleri, sevgilisinin gözlerinde, öylece durdu. Sonra kımıldamak zarureti füsunu bozdu. ikisi de rüyadan hakikate geçtiler.
Verrell, insiyaki bir hareketle, bir elini kalbinin üstüne koydu. Şiddetli çarpıntıyı durdurmak istiyor gibiydi. Bu sırada genç kız, ona yaklaştı. Erkek, göz kapaklarını indirdi. Bakışlarındaki harareti gizlemek istiyordu. Kalbinde yanan arzuyu, biy an içinde meydana vurmaktan çekiniyordu. Kız yanına yaklaşıncıya kadar, soğukkanlılığını tekrar buldu.
Yan yana yürüdüler.
Bobbie, otomobilde kendini, genç erkeğin yanında bulunca, vücudunun büyük bir sevinçle sarsıldığını hissetti. Tek kelime söyliyemiyordu. Hislerinin bir sözle, ve sesinin bir tonile faşolmasından korkuyordu. Lâkin, sokak fenerlerinin ziyasına her yaklaşışta yanındakinin profiline kaçamak bir nazarla bakıyor, sevdiği bu çehre üzerindeki ifadelerifı çırpınışından zevk duyuyordu.
(Arkası var)
Kahve tevziata
Bu sabahtan itibaren nüfus başına 200 gram kahve tevziine başlanacaktır. İnhisarlar İdaresi, kahvelerin kâ-ğıtsız tartılacağını bayilere bildirmiştir. Bu emre aykın hareket edenler cezalandırılacaklardır.
—• Takvim •—ı
Ramazan 27 — Hızır 115 '
imsak Güneş öğle ikindi Ak. Yatsı E 10.13 11,53 6.05 9.27 12.00 1
5.13 6,53 13,05 16.25 18,59 20
27 Eylül 1943
A K Ş A M
Sahife 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Mesleklerin nezaketi
Sizi telefondan anyan bir zatla konuşuyorsunuz. Muhavereniz >u noktada:
— Çok teessüf ettim... Bunu yapmamalıydınız...
(Fakat, bu sözlerin biraz sert kaçtığım düşündüğünüz için tashihe hazırlanıyorsunuz: «... Hoş ehemmiyeti de yok a... Bu bahsi kapı yalım... E... Anlatın, siz nasılamız?—» diyeceksiniz.)
Parantez içindeki bu sözleri söylemenize imkân kalmadan, şrrak, telefon kapanıyor. Karşı taraftaki intiba barizdir:
Yüzüne telefonu kapattınız!
Dostunuz bir daha sizi aramıyor. Bundan da bCIli... Siz de onu bulamıyorsunuz: Adresini bilmezsiniz. Telefon ettiği yer kim bilir neresidir. Nihayet bir kere tramvayda gidiyordunuz. Onu köprü üzerinde gördünüz. Başını çevirerek geçti... Haklıdır elbette... Kendisini tahkir ettiniz!... Selâmı sabahı kesmiştir... Zira, böyle reseptörü suratına çalmanız yüzünden — kendi menfaatinizi çiğniyerek — ona da büyük bir iş kaybettirdiniz... Size yalvaracak değildi ya: Dürüşt muameleniz karşısında zarara razı oldu. ,
Halbuki o gün kendisine tahkir etmediniz vallahi... Tam biraz diyapazonu yükselterek: «Çok teessüf ettim... Bunu yapmamalıydınız...» demiş ve pişman olmuştunuz ki, şehirler arası merkezinden muhavereyi kestiler.
Hattâ çok daha eskiden şöyle bir âdet vardı: Muhaverenin ortasında bir kadın sesi belirir:
— Sizi Bükreşten arıyorlar... -der; müsaade almadan muhavereyi keserdi.
Biz, gazetede «müsaade almaksızın» kesmenin dahi aleyhinde bulunmuştuk:
«— Her ecnebi diyardan çağrılış her şehir içi konuşmasından mühim değildir. Belki ben buradaki ile söze devam niyetindeyim! Belki Bükreş umurumda değildir...» demiştik.
Halbuki meselâ 20765 numarası. 25 eylül cumartesi günü 11 i 45 geçe, böyle bir ihbara hacet görülmeksizin muhaveresinden mahrum bırakıldı. Üstelik de, aranan o numara değilmiş.
Mesele bir meslek nezaketi meselesidir:
— Sizi Bükreşten arıyorlar. Müsaadenizle konuşmanızı keseceğiz - demeli.
Ve, her mesleğin kendine göre bir nezaketi olacağını bilmeli.
Yine misal olarak gösteriyorum:
İstanbul tarafının tramvaylarındaki biletçiler birinci mevkide çalıştıkları müddetçe şaşılacak derecede naziktirler. Bahusus üstü başı temiz insanlara karşı. Mevki ikinci, üst baş fena olursa muamele değişir. Bununla beraber, tramvay biletçilerini, Münkir ve Nekir sualine maruz kalmıya-rak doğruca cennete girecek kadar mübarek ve çilekeş saymak. ne yapsalar mazur görmeliyiz. Zira, içinde çalıştıkları cen-dereli hayata, bizler, bir çeyrek süren yolculukta dayanamıyo-yoruz.
Halbuki Kadıköy tarafının biletçilerinde böyle bir anane yok. Bir taraftan bir tarafa bağırarak konuşurlar, şakalaşırlar. (Hepsi değilse bile basılan...)
Bir biletçi böyle olamaz... Bir kayıkçı müşteri taşırken ıslık çalamaz... Bir garson karşınızda sigara içemez... Bir berber sarımsak yiyemez...
Hülâsa, her mesleğin kendine göre âdabı var... Bizde meslek işleri o derece âvâre ki, işe alınan adamlara vanm yamalak teknik cihetleri öğretiyoruz; yahut öğrettik sanıyoruz. Meslek nezaketi diye bir şey olduğunu, o işin ne gibi lâubalilikleri, yahut kabalıktan kaldırmıyacağım aklımıza bile getirmiyoruz.
(Vâ - Nû)
t
Fazla hayvan geldiği halde bir türlü düşmüyor
Ticaret borsasa; kasaplık hayvan fiatlerinl inceliyor. Şehrimize fazla miktarda hayvan getiril, diği halde et flütlerinde matlup ucuzluğun temin edflemiyeceği görülmüştür. Mezbahadaki satış fiatini, müstahsilin malını satmakla mükellef olan celepler tesbit ve ilân ediyorlar. Her satıştan komisyon hakkı alan celeplerin fazla istifadeleri bakımından fiati düşürmiyecekleri tabiîdir.
Yapılan tetkiklerden sonra kasaplık hayvanların İstihsal bölgelerinde satın alınırken fatura usulünün könulması kabil olup olamıyacağı anlaşılacaktır. Flütleri düşürmek İçin yeni formül aranmaktadır._________
Pahalı ayakkabılar
Ismarlama kadın ve «kek ayakkabılarını altmışar liraya satarken suç üstünde yakalanan Beyoğhmda-ki lüks kundura mağazalarından mühim bir kısmmm haklarında Millî Korunma müddeiumumîliğince takibat yapıldığı ve bunlardan bazılarına mahkûmiyet karan verildiği yazılmıştı.
Bu gibi kundura mağaza! annın 60 liraya saltıklan ayakkabılardan normal kâr haddinden başka her satışta 12-15 lira fazla para aldıkları tesbit edilmişti. Sıkı takiplerden sonra bile fiatleTde bir ucuzluk olamamıştır.
Bu sefer yeni hileye baş vuran ayakkabıcılar vitrine ucuz kalitede! ayakkabı koyarak nazarı dikkati çekmemeğe çalışıyorlar. Bölge Sanayi birliği son günlerde fazla miktarda deri getirildiğini ve deri satış Batinin ucuz olduğunu tesbit etmiştir. Deri, ler, ayakkabıcılar tarafından saklanmaktadır. ___________
Kaçak unlar
Evvelki gün Çerkesköyünden __
kecl İstasyonuna gelen trende zabıta memurları araştırma yapmışlardır. Trenle İstanbula gelen İbiş adında bir adamın 90 kilo, Galip adında birinin 64 kilo, Nadiye adında bir kadının 98 kilo, Nalme, Kadriye, Kâtibe adlarında üç kadının da 184 kilo unu yüksek fiatle satmak üzere kaçak olarak getirdikleri görülmüştür. Unlar müsadere edilmiş, sahipleri hakkında evrak tanzim olunarak mahkemeye verilmiştir.
Sir-
RADYO
7.55
DANS - ŞARKI Muazzam Mizansen tamamile Renkli

Nafia Vekâletinden:
ADALAR ŞARKISI
Baş Rollerde: BETTY GRABLE
VİCTOR MATURE — JAC OAKİE
Biletler bugünden aldınlabllir. Tel: 40868
Her filmi bir harika, her yarattığı bir şaheser olan I EROLL FLYNN — OLİVIA de HAVİLAND’ın ,
Zafer âbidesi Renkli â
KAHRAMANLAR DİYARI
Bu Perşembe Akşamı L Â L E’de ■aMMHav'
YARIN AKŞAM "ISUMERE SİNEMASINDA
En güzel ve ihtiraslı filmlerin dehâkâr Yıldızı İRENE dunne ile PRESTON FOSTER ve ROBERT MONTGOMERY tarafından yaratılan ve BAYRAM için intihap edilen ÇALINMIŞ BUSELER Süper Filmi başlıyor. ŞEFKAT... AŞK... İHTİRAS REKABETİ... BİR MAŞUKANIN BÜTÜN HAYATI. .. bhkm
Eksiltmeye konulan iş:
1 — Eskişehir Su işleri dokuzuncu şube müdürlüğü bölgesi içinde bulunan Porsuk çayı üzerindeki Gökçekısık civarında yapılacak Porsuk baraj inşaatı; mukavele ve şartnamelerinde değişiklik yapılarak yeniden eksiltmeye çıkarılmıştır.
Tahmin edilen keşif bedeli fiat vahidi esası üzerinden (5926400) lira (00) kuruştur.
2 — Eksiltme 4/10/943 tarihine raslıyan pazartesi günü saat 15 te Ankarada Su işleri reisliği binası içinde toplanan Su eksiltme komisyonu odasında kapalı zarf usulile yapılacaktır.
3 — istekliler eksiltme şartnamesi, mukavele projesi, bayındırlık işleri genel şartnamesi, umumî su işleri fennî şartnamesi ile hususî ve fennî şartnameleri ve projeleri 50 lira karşılığında Su işleri reisliğinden alabilirler.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin (191542) liralık muvakkat teminat vermesi ve eksiltmenin yapılacağı günden en az üç gün evvel bir dilekçe ile Nafia Vekâletine müracaat ederek bu işe mahsul olmak üzere vesika almaları ve bu vesikayı göstermeleri şarttır.
Bu müddet içinde vesika isteğinde bulunmıyanlar eksiltmeye giremezler,
5 — İsteklilerin teklif mektuplarını ikinci maddede yazılı saatten bir saat öncesine kadar Su işleri reisliğine makbuz karşılığında verme-* feri lâzımdır.
Postada olan gecikmeler kabul edilmez, (7797)
^Sinema tarihinde KADIKÖ YÜNÜN ilk büyük binası olmak N şerefini alan SÜREYYA SİNEMASI
Yeni mevsime büyük faaliyetlerden ilham, eşsiz filimlerden kudret alarak başlamak için BU AKŞAM kapanıyor 30 Eylül Perşembe akşamı günlerdenberi Beyoğlu LÂLE Sinemasında hayranlıkla alkışlanan
DOROTHY LAMOUR veWİLLİAM HOLDEN’in
Son zaferi olan
FİLO GELİYOR
b—— Şaheserile yeni mevsimine bağlıyacağını müjdeler. —d
Konservatuar Müdürlüğünden:
Kayıt ve kaydı yenileme muamelelerine başlanmıştır. Türk musikisi nazariyatı, batı musikisi nazariyatı, (şan. piyano, keman, viyolonsel) ve saire öğretilir, isteklilerin pazartesi ve perşembe günleri saat 14 den 17 ye kadar Tepebaşmdaki konservatuar müdürlüğüne müracaat edebilirler. «9600»
Manifatura ticaretile iştigal eden tacirlere:
1 — Ticaret Vekaletinin teşebbüsile kontenjanının temin olunarak Hindistandaki mümessili vasıtasile mahallinde mubayaa ettirilip ithalâtçı tacirlerimiz tarafından memlekete ithal edilmiş ve edilecek olan mensucatın halka dağıtılmasına ait talimatı ihlva eden ve Odamıza gönderilmiş olan istihlâkin tanzimine ve teşkilâtlandırılmasına dair 21/8/943 tarih ve 15 No. lu sirkülerde yazılı işlerin Odamıza kayıtlı meslek mensuplan tarafından ifası için 4355 numaralı Ticaret odalan kanununun muvakkat, maddesi hükmüne tevfikan Odamızm vazifelendirildiği Ticaret Vekâletinin 20/9/943 tarih ve 6/9447 sayılı yazı ile tebliğ kılınmıştır.
2 — Mezkûr sirkülerle alâkalı bulunan müesseselerin bu sirküler hükümlerine göre hareket etmesi lâzım geldiği aksi halde sözü geçen kanun maddesinde yazılı cezayı hükümlerin ilgili makamlarca tatbiki cihetine gidileceği tebliğ ve ilân olunur. «9734»
4000 adet kayın kalas alınacak
Devlet Demiryolları Umum Müdürlüğü Merkez dokuzuncu Satmalına Komisyon Reisliğinden:
Muhammen bedeli (22000) lira olan 4000 adet kayın kalas 11/10/943 Pazartesi günü saat 15 te kapalı zarf usulile Ankarada İdare binasında toplanan Merkez 9 uncu Komisyonca satın alınacaktır.
Bu işe girmek isteyenlerin (1650) liralık muvakkat teminat ile kanunun tâyin ettiği vesikaları ve tekliflerini aynı gün saat 15 e kadar adı geçen komisyon reisliğine vermeleri lâzımdır.
Şartnameler parasız olarak Ankarada Malzeme Dairesinden, Hay-darpaşada Tesellüm ve Sevk Şefliğinden temin olunur. (9648)
Yerli Mallar pazarındaki eşya
Sümer Bank Yerli Mallar Pazarlan Mağazalar müdürlüğü, mağza-zalardaki satış işlerini intizama koy. mağa çalışıyor. Mağazalarda şahlan malların miktan yeniden tesbit edilmiştir. Cuma günü yapılan bir toplantıda, satış işleri hakkında yeni kararlar alınmıştır.
Yerli Mallar Pazarları Mağazalar müdürlüğü emrindeki mamul eşya miktarı çok fazladır. Yeniden yapılan siparişlerle mamul eşya stok miktarı artıyor. Verilen bir kraria yeni alınan mamul eşyanın mevcut depo, larda saklanması kabil olamadığından, yeniden birkaç depo kiralanmasına başlanmıştır.
Kauçuklanmış bezden mamul hava borusu vantüp imal ettirilecek Ereğli Kömürleri İşletme Umum Müdürlüğünden
İşletmemizce 16/9/943 te ihalesi ilân edilen Vantüp işinin görülen lüzum üzerine müddeti temdit edilmiştir.
İşletmemiz için 42 santimetre kutrunda (15000); 30 santimetre kutrunda 5000 metre vantüp imalettirilecektir.
Talip olanların şartnameyi görmek üzere: Ereğli kömürleri işletmesi — Zonguldak,
Eti Bank umum müdürlüğü — Ankara,
Eti Bank İstanbul bürosu — İstanbul,
adreslerine müracaatları ve birer metre numune ile fiat ve diğer hususata ait teklifleri, kapalı zarf içinde olarak 5 birinciteşrin 943 tarihinde saat 14 e kadar Zonguldakta Ereğli kömürleri işletmesi beş sekreterliğine teslim etmiş bulunmalanlâzımdır.
Posta ile bu adrese gönderilecek olan teklifler, tesbit edilen saate kadar gelmediği takdirde, nazarı itibara alınmıyacaktır.
Talipler tekliflerine % 7,5 muvakkat teminat mektubu bağlıyacaklardır.
İşletme ihaleyi icrada serbestin (9641)
Kamyon örtüsü yaptırılacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Umum müdürlüğünden
Bezi ofisimizden verilmek, diğer malzemesi müteahhide ait olmak ve çok kısa bir zamanda teslim edilmek şartile 4X5 metre ebadında ve dört kenarlarında 50 şer santim aralıklı demir pullu ve urganlarile beraber 100 adet kamyon örtüsü yaptırılacaktır.
Taliplerin kararlaştıracakları fiat tutarının % 7,5 nispetinde mu-Y^kat teminatlarile birlikte teklif mektuplarını kapalı olarak 28/9/ 1943 salı günü akşamına kadar Umum müdürlük Malzeme işleri dairesine tevdi etmeleri ilân olunur. (9660)
Devlet Deniz Yolları İşletme Umum Müdürlüğü İlânları
27/9/943 — 3/10/943 tarihlerine kadar muhtelif hatlarımıza kalkacak vapurların isimleri ve kalkış gün ve saatleri ve kalkacakları rıhtımlar Karadeniz hattı
Mudanya hattı
Bandırma hattı
Erzincan belediyesinden:
1 — Yeni Erzincan şehrin kati imar plân «ekiz adet ahşap Karkas bina inşaat edilecektir.
2 — Tutarları yekûnu seksen sekiz bin lira muvakkat teminatı altı bin altı yüz liradır.
3 — Kapah zarflı eksiltmesi 4/10/943 pazartesi günü saat on altıda Erzincan belediye binasında toplanacak olan Encümende yapılacaktır.
4 — Bu işe ait tekmil evrak Erzincan Nafıa Müdürlüğünde görülebilir.
5 — Talipler Erzincan Nafıa Müdürlüğünden ehliyet vesikası simaları
6 — Bu gün evler İhalenin müteahhide tebliği gününden itibaren bir ay zarfında bitirilmiş olacaktır.
7 — Yapılacak işin kırk dört bin lirası derhal verilecek diğer kırk dört
bin lirası İçin 4126 sayılı kanunla belediyeye hâzineden ftraz edilen paradan 944 malî yılında ödenmek üzere bono verilecektir._______«9520»
mevkilerinde örnek
Karabiga hattı
İmroz hattı
Ayvalık hattı
İzmir (Sâr’at)
Çanakkale (Sür*at)
— Çarşamba 5.00 de (İzmir), Cuma 5.00 de (Cumhuriyet) Galata rıhtımından.
— Pazar 5.00 de (Erzurum) Galata rıhtımından.
— Pazartesi 4.00 de (Ansrfarta) sirkeci nhtımm-
— Pazartesi, Salı 9.00 da, Çarşamba, Perşembe 16.00 da, Cuma 14.00 de, Cumartesi ve Pazar 9.00 da (Trak) Galata nhtımmdan.
— Pazartesi, Cuma 8.15 de (Sus) Galata rıhtımından. Aynca Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi 20.00 de (Çanakkale) Tophane nhtımmdan.
»- Salı ve Cuma 10.00 da (Bursa) Tophane nhtt-nund;ın.
>— Pazar 9.00 da (Ülgen) Tophane rıhtımından.
— Çarşamba 10.00 da (Saadet) Cumartesi 12.00 de (Antalya) Sirkeci rıhtımından.
— Perşembe 11.00 de (Tırhan) Pazar 11.00 de (Ege) Galata nhtımmdan.
— Cumartesi 8.30 da (Sus) Galata, rıhtımından.
(9782)
Doktor Seniha Güravl\
Doktor Aziz Sarsılmaz I nişanlandılar I
26/9/1943 |
NASRETTİN HOCA
DÜĞÜNDE
Sizi 2 saat durmadan güldürecek filim. Baş rollerde:
HAZIM
FERDİ TAYFUR — SAİT NECLA — KÂNİ — REŞİT
ZATÎ SUNGUR
MÜZEYYEN SENAR
ve
SADETTİN KAYNAK
Sümerbank İplik ve dokuma fabrikaları mü-essesesi Bakırköy bez fabrikası müdürlüğünden:
Dokuma işçisi aranıyor
1 — Fabrikamız dokuma kısmında çalışmak üzere tecrübeli dokuma işçileri alınacaktır.
2 — İyi çalışanlar verilen akort ücret ile günde 7 liraya kadar kar zanabilirler.
3 — Aynca hergün bir öğün parasız sıcak yemek ile bir bütün ekmek yine parasız olarak verilir.
4 — Sabit gelirli memurlara yapılan gıda maddeleri ve giyim eşyaları tevziatı gibi bu işçilere de maliyet fiatma eşya ve erzak verilir.
5 — İşine muntazam surette devam edenlere aynca aylık kazançları % 10 fazlasile ödenir.
6 — isteklilerin fabrika idaresine başvurmaları.
KARADENİZ* POSTALARI
1 — İstanbuldan 29 Eylül 943 Çarşamba sabahı kalkacak postadan itibaren Karadeniz hatlan seyir programlan değiştirilmiştir,
2 — 29 Eylülden itibaren Karadeniz postalan İstanbuldan her hafta ÇARŞABMA ve CUMA sabahlan kalkacak, Çarşamba postası Rlzeye ve Cuma postası Hopaya kadar gidip dönecektir.
İstanbuldan gidecek yolcuların Sah ve Perşembe geceleri saat 24 de kadar vapura binmiş olmalan lâzımdır.
3 — Halen mer’tvette bulunan program mucibince İstanbuldan Salı sabahlan kalkmakta olan Rize postalarının hareket günleri 29 Eylülden itibaren Çarşambaya tahvil edildiği cihetle 28 Eylül Salı sabahı İstanbuldan Rize hattına vapur kalkmıyacaktır.
4 — Halen haftada bir defa istanbuldan Pazar sabahlan kalkmakta olan Samsun hattı postalan — İstanbuldan 3 Birinciteşrin 943 Pazar sabah? kalkacak seferden sonra — on beş günde bir defa yapılacaktır.
5 — Samsun hattı postalarının on beş günde bir defa yapılması dolayı-slle İstanbuldan 11 Birinciteşrin 943 tarihinde kalkacak postadan İtibaren Bartın hattı posalan İneboluya kadar seferlerini temdit edeceklerdir.
6 — Yeni seyir programlanna göre postaların gidiş ve dönüşte hangi iskelelere uğrayacakları Acentelerimizden öğrentieblllr. (9789)
(9479)
Deniz Müsteşarlığından:
Mersinde bulunan Deniz Harb okulu ile Heybeliadada bulunan Deniz telsiz elektrik fen tatbikat okulu için Y iikesk mühendis okulu mezunu birer elektrik ve birer makine öğretmeni 3656 sayılı kanun hükümleri dahilinde ücretle alınacak isteklilerin Ankarada Deniz Zat işleri şubesine. Mersinde ve Istabulda okul müdürlüklerine müracaat etmeleri. (9294)
İstanbul Emniyet Baş Müfettişliğinden:
1 — İstanbul Mmtakası Emniyet başmüfettişliği memurlarına yaptırılacak olan 22 kat sivil elbiatnin yerli malından Ve mevcut nümunele-rine göre muhammen bedeli 75 - 80 Hra üzerinden imaliyesi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — İhale 5/10/943 günü saat 10 da İstanbul Vilâyeti binasında Emniyet başmüfettişliği dairesinde toplanacak komisyonda yapılacaktır.
3 — Taliplerin % 7,5 hesabile teminatı olan 123 Hra 75 kuruşu havi makbuzlarile birlikte mezkûr komisyona mürcaatlan. 9563)
İnhisarlar Tekirdağ şarap fabrikası müdürlüğünden :
Fabrikamızda işçi helaları ve hamamı yaptırılacaktır. Keşif bedeli 6247.78 liradır. Açık eksiltmesi 8/10/943 cuma günü saat 15 te Tekir, dağında kâin mezkûr fabrikada yapılacaktır. Taliplerin evrakları ve yüzde 7,5 teminat akçelerile birlikte adı geçen fabrikaya müracaatları.
Fazla malûmat almak istiyenler her an fabrika müdürlüğüne müracaat edebilir. (9535)
Kocaeli Vilâyetinden:
İzmit - Derince yolunun 1X740 kilometresinde Ağdere kemerli köprüsünün tamiri vıe bunun yanına 2X300 metre arzında ahşap döşemeli kagir köprü inşası ve dıere yatağının yüz metre tulunda tathiri hususu açık eksiltmeye vazedilmiştir. İhale Biriciteşrinin 4 üncü pazartesi günü saat on birde Vilâyet makamında yapılacaktır. Keşif bedeH 1166 lira 31 kuruştur. İsteklilerin o gün zikredilen saatte 687 buçuk liralık muvakkat teminat mektubu wya Banka makbuzu Ticaret odası kayıt vesikası ve Nafiadan alacakları fenni ehliyet vesikası ile Vilâyel makamına ve şartnamesini görmek istiyenlerin de encümen kalemine müracaatları. (9419)
Sahife 4
AKŞAM
27 Eylül 1943
| SlGNAL/ın fevkalâde cazip yeni bir |
| nüshası şimdi çıkmıştırF]
| Meraklı yazılar I Görülecek resimler! [ | Muhteşem nadide renkli fotoğraflar! |
’Satılık zeytinlik" ve bağ UCUZ FİYATLA Sanatoryum ve Prevantoryum İnşasına müsait Kartalın suyu ve havasile meşhur Soğanlık köyünde (Yakacığa 15 dakika mesafede) takriben 25 dönüm arazi İçinde 10 - 15 yaşında 300 den fazla iyi bakılmış zeytin ağacı yüze yakın kiraz, İncir, vesair meyva ağaçları. Binlerce kütük bağ (Merhum Eşref Bey bağı) gezmek için Bay Kâzıma müracaat.
—— Türküye Dahiflönde —
KURU UZUM İŞİ YAPANLARIN ■■■ Nazarı Dikkatine ■■ erler
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ ' T U ! 1 V )
Sermayesi: 190,000 VUlL!/
Türk lirasıdır, , X--
| Resimli büyük Avrupa mecmuasının ]
[ son derecede alâka celbeden
| bir sayısı I SlGNAL’m yeni nüshası |
Satılık köşk
ve etrafında MEYVA bahçesi UCUZ FİYATLA Mütekaitler, nekahat halindeki hastalar, sayfiyeye ihtiyacı olanlar için fırsat Kartalın suyu ve havasile meşhur Soğanlık köyünde (Yakacığa 15 dakika mesafede) 4249 metre murabbaı bahçe içinde içinde yeni ve sağlam yapılmış kagir iki katlı köşk. Müştemilâtı yedi oda, bir banyo, mutfak, kiler. İki helâdır. Bahçe İçinde incir, vişne, kiraz, kayısı, dut, ceviz, badem, erik ve sair meyva ağacı mevcuttur. Derinliği az suyu çok, kuyusu vardır. Gezmek için Bay Kâzıma müracaat.
Merkezi: IZMlR
Telgraf adresi: ERLER — İZMİR
Mektup adresi: ERLER
______________________ Türk Anonim şirketi İZMİR Yaıım asra yakın bir zamandanberl Izmlrden Avrupaya kuru üzüm İhraç eden mütehassıs zevat tarafından teşkil edilen şirketimiz dahilde üzüm sarfiyatının arttığını gördüğünden, Türkiye Devlet Demiryollarının bütün istasyonlarile Devlet Denizyollarının uğradığı İskeleler İçin asgari yüz kutuluk partiye kadar şimendifere veya vapura teslim mal satmakta ve bu suretle sipariş kabul etmekte olduğunu Türkiyemiz dahilinde kuru üzüm işlle iştigal eden tüccar, müteahhit, bakkal ve manavların nazarı dikkatine arzederlz.
Her telgraf ve mektuba hemen cevap verilir. İki yüz elli kutudan aşağı siparişlerden ayrıca on lira* masraf alınır.
t
İstanbul Ticaret (forsasından
Umumî karar
1 — Borsaya dahil maddeler üzerine iş yapanlar İstanbul Ticaret Borsasınca kendilerinden istenilen malûmatı doğru olarak vermeğe mecburdurlar.
2 — Hakikate uymayan malûmat ve beyanname verdikleri veya istenilen malûmatı vermemekte İsrar eyledikleri Borsa idare hey’eti tarafından tesbit olunanlar hakkında Borsa meclisi kararile 4355 sayılı Borsalar kanununun 34 üncü maddesi mucibince (25) liradan (200) liraya kadar ve itiyat halinde (200) liradan (1000) liraya kadar para cezası hükmedilecek ve bu ceza kararı icra dairesi marifetile infaz edi-leoektir.
3 — Borsaya hakikate Uymayan malûmat ve beyanname verenler hakkında ceza kanununun ahkâmı umumiyesi veçhile takibatı lâzime icrası icap eden ahvalde lâzım gelen kanunî muamelesi ayrıca ifa edilecektir.
4 — 4355 — sayılı Borsalar kanununun 34 üncü maddesine istinaden ittihaz edilmiş olan işbu umumî karar I /Teşriniewel/943 tarihinden itibaren tatbik olunacağı ilân olunur.
İstanbul Ticaret Borsasından:
Umumî karar
10/5/943 günlü ve 2/19900 sayılı kararname ile mer'iyete kona. lan Ticaret ve Sanayi .Odaları, Esnaf odalan ve Ticaret Borsalan nizamnamesinin 32 nci maddesi hükmüne tevfikan Borsaya dahil maddeler üzerine yapılan alım ve satımların şart ve fiatlan akitler ve tellâllar tara-f ndan alım ve satımın yaptıkları günde bir meyanname ile Borsa idare Iveyetine bildirmeleri ve tesçil ettirmeleri lâzım geldiğinden bu hükme uygun hareket etmiyenlerin bu muameleleri Borsa harici muamele addedilerek (4355) sayılı kanunun (33) üncü maddesinin ikinci fıkrası mucibince para cezasına çarptırılmalarına karar verildiği ilân olunur.
«■ Bayanların ™ Hayatında Yenilik!
HELLO! H E L L O! Burada M U M
Ben, 1 Birinci Teşrin 943 e rastlayan Cuma günü
ROMANS'I Açıyorum.
Saat 17 den 19 a kadar yalnız Bayanlara Komple çay, süt, kahve, soğuk veyahut sıcak hususî pastalar ile yenildiği kadar yenilecektir. Fiyatı yalnız 2 liradır.
Saat 20 den 1 e kadar. Herkese bol çeşitli çerez ve aperitif ve envai en seçme içkiler. Yemekler, en nefis kar gibi İran pilâvı ile pamuk gibi yumuşak Kafkas şaşlığı. Samarkand pilâvı, Cengiz Han kavurması, File Vertel, envai balıklar ve Romans’m hususi soğuk yemeklerile, çerezleri yeyip beğenmeden para alınmaz.
Sinema çıkışında MUM çorbasını, güzel bir müzikle içmeyi unutmayınız. Fiyat L lira,
DİKKAT: ıstanbulda ilk defa olmak üzere MUM sistemi, hem şans denemek, hem de yemek yemek. Pazar, Sah ve Perşembe günlerine mahsus olarak lokantaya giren 10 uncu, 20 inci ve 30 uncu müşteri her ne yerse lokanta hesabına olacaktır. Müdüriyet MUM
Ne olabilir?
DERMOJEN
Yanık, Çatlak, Ekzama ve Cild yaralarına fevkalâde İyi gelir. Derinin tazelenmesine ve yenilenmesine hizmet eder.
FRENGİ ve
BELSOĞUKLUĞUNA Tutulmamak İçin • PROTEJİH
W Kullanmalıdır. ■
Ekzamin
EKZEMANIN HUSUSİ İLACIDIR
butun yaralara
■Doktor Horhoruni
I Eminönündeki muayeneha-I nesinde hastalannı tedaviyi ■ başlamıştır.
EsaBBEBB
Mazotla işler 10 B. kuvvetinde bir Dizel motörü satılıktır. I
Müracaat: Fındıklı No, 126 /
562
Devlet Ziraat işletmeleri Kurumu İstanbul Bürosundan; MAMUL VE HAM Karagül derisi satılacaktır
1 —- Muhtelif nevilerde 556 parça mamul karagül derisi ile parça boyanmamış ham karagül derisi satışa çıkarılmıştır.
2 — Bu hususta hazırlanan şart ıame Istanbulda Balıkpazarında Süngercilerde 83 numarada kâin Büto merkezinden tedarik edilebilir. Telefon: 24738.
Malların heyeti mecmuası büroda mevcuttur. Her zaman görülebilir.
3 — Muvakkat teminat 1500-------liradır. Taliplerin tekliflerini
29 9 '943 tarihinde çarşamba günü saat üçe kadar Büro merkezine t-vdi eylemeleri lâzımdır..
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Umum idaresi ilânları
Üsküdar Asliye Hukuk hâkimliğinden : 943/139
Albert Andreon vereseleri karısı Linda Franca ve oğlu Arthor Edvin ve kızlan Enil Lllyan ve Rut Pain tarafından mukaddema Boğaziçi Kandilli Küçüksu caddesi Yalı boyu 7 numarada ikamet etmekteler iken beş sene eweı Belçlkaya gittikleri ve halen İkametgâhlan meçhul: olduğu anlaşılan Albert Gılavanl ve-' reseler! zevcesi Eme Glavanl ve kızlan Juon ve Marta Glavanı aleyhine açılan haczin fekki dâasından dolayı llânen tebligata rağmen M. aleyhler mahkemeye gelmediklerinden hakla-nnda gıyap karan ittihazına ve duruşmanın 12/10/943 salı saat 10 a ta-| İlkine karar verilmiş ve bu baptaki gıyap karan da tebliğ makamına kaim olmak_ üzere mahkeme divanhanesine asılmış olduğundan M. aleyhlerin mezkûr günde yine gelmedikleri surette tahkikata gıyaplannda devam ve icap eden karar ittihaz olunacağı ilân olunur.
Gayet kıymetli 8 kırat
TEKTAŞ KOLYE
30 Eylül 943 perşembe günü saat 14 de Sandal Bedesteninde müzayede ile satılacaktır.
Şimdiden
Türkçe, Almanca, Fransızca bilen bir
Muhasip aranıyor
Müracaat: Cermanya Han No. 44, İstanbul —
Çatalcanın izzettin Köyünde satılık
ARSA ve TARLALAR
İNŞAAT İLANI
Ereğli kömürleri işletmesi umum müdürlüğünden:
1 — İşletmenin Kozlu 1 7 mıntakasındaki 4 işçi yatakhanesi, 1 işçi yemekhanesi v.e 1 pansiyon inşaatı kapalı zarf usulü ve vahidi fiat esasile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Çimento, İşletmenin Zonguldak ambarından tonu 60 liradan müteahhdide verilecektir.
3 — Bu inşaatın tahmin edilen bedeli (445,184.81) liradır.
4 — İnşaatın mukavele projesinde piyasa ve fiat değişiklikleri nazarı itibara alınmıştır.
5 —Muvakkat teminat miktarı (22,250.—) liradır.
6 — Eksiltme evrakını görmek istiy enler Zonguldakta İşletmenin imar ve inşa grubu müdürlüğüne, Ankarada Eti Bank İnşaat müdürlüğüne ve Istanbulda Eti Bank Bürosuna müracaat edebilirler.
7 —-Eksiltme 11/10/1943 pazartesi günü saat (15) te Zonguldakta Ereğli kömürleri şletmesi umum müdürlüğünde yapılacaktır.
8 — Teklif zarfları eksiltme şartnamesine göre tanzim edilmiş olarak ihale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde İşletme Umum müdürlük Baş sekreterliğine teslim edilmiş olacaktır. Postada vaki olabilecek gecikmeler nazarı itibara alınmıyacaktır.
9 — İşletme ihaleyi icrada serbesttir.
İstanbul Belediyesi ilânları
Tahmin bedeli 2100,00
İlk eminatı
157,50
(9800)
Mecmuunun muhammen bedeli 9000 lira olan Doğançay - Geyve arasında Kim. 1 48 de çıkarılacak ceman 2000 metTe mikâbı moloz taşı kapalı zarfla eksiltmeye çıkanlmıştr.
Şartnamesi mucibince beher metre mikâbı taşın muhammen bedeli 450 kuruştur.
Muvakkat teminat 675 liradır.
Eksiltme 15/10/943 tarihine raslıyan cuma günü saat 15 te Haydarpaşada I inci işletme komisyonunda yapılacaktır.
İsteklilerin muvakkat teminat makbuzlarını ihtiva edecek olan teklif zarflarını eksiltmeden bir saat evveline kadar komisyona vermiş olmaları lâzımdır.
Fazla izahat ve şartname almak için işletmeye mÜTacaat edilmelidir. (9599)

Muhammen bedeli (9600) dokuz bin altı yüz lira olan (4000) dört bin kilo ikinci kat denizaltı boyası (13 birinciteşrin 943) çarşamba günü saat (15,30) on beş otuzda Haydarpaşada Gar binası dahiûndeki komisyon tarafından kapalı zarf uuslile satın alınacaktır.
Bu işe girmek istiyenlerin (720) yedi yüz yirmi liralık muvakkat teminat, kanunun tâyin ettiği vesikalarla tekliflerini muhtelvi zarflarını aynı gün saat (14,30) on dört otuza kadar komisyon reisliğine vermeleri lâzımdır.
Bu işe ajt şartnameler komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
(9784)
Sümerbank İstanbul şubesi Müdürlüğünden
Çatalcanın izzettin köyünde Bankamıza süt olup bulunduğu mevki ile evsafı ve tapu senetlerine göre miktarları aşağıda yazılan arsa ve tarlalar satılıktır. Talip olanların yazı ile veya bizzat Ankarada Ulus meydanında umumî müdürlüğümüze veya Istanbulda Ga-latada Bankalar caddesinde bulunan şubemize müracaatla tekliflerini bildirmeleri ilân olunur.
1 — İzzettin köyünde Çatalca sokağında 1372 metre ve 652 desimetre murabbaı bir kıta arsa,
2 — İzzettin köyünde Köy içinde 746 metre ve 933 desimetre murabbaı bir kıta arsa,
3 — Çatalca İzzettin köyünde Kısır Tarla mevkiinde 5 hektar ve 6077 met.-e murabbaı bir kıta tarla,
4 — İzzettin köyünde Taşlı Pınar mevkiinde 6 hektar ve 6190 metre murabbaı bir kıta tarla,
i 5 — İzzettin köyünde Çatal Tarla mevkiinde 4 hektar ve 5046 metre murabbaı bir kıta tarla,
6 — izzettin köyünde Kara Pınar mevkinide 4 hektar 1 362 metre murabbaı bir kıta tarla,
7 — İzzettin köyünde Soğan Tarla mevkiinde 67 metre ve 326 desimetre murabbaı bir kıta tarla,
8 — İzzettin köyünde Soğan Tarla mevkiinde 3216 metr.e ve 652 desimetre murabbaı bir kıta taria,
9 — Çatalca kazası Poyraz Dere mevkiinde 1838 metre mu-rabbaı bir kıta tarla,
10 — İzzettin köyünde Arpalık mevkiinde 2297 metre ve 652 desimetre murabbaı bir kıta tarla,
11 — İzzettin köyünde Arpalık mevkiinde 2412 metre ve 582 desimetre murabbaı bir kıta tarla,
! 12 — İzzettin köyünde Arpalık mefvkiinde 2297 metre ve 652
desimetre murabbaı bir kıta tarla,
1 3 — Çatalcanın Nakkaş kariyesinde Pınar Dere mevkiinde 4135 metre ve 652 desimetre murabbaı bir kıta tarla.
Mütercim Aranıyor
Türkçeden Almancıya ve Almancadan Türkçeye bihakkın tercümeye vakıf tecrübeli bir mütercim aranıyor. Kuvvetli tercüme yapamayacakların müracaat etmemeleri. (Mütercim) rümuzile İstanbul 176 Posta kutusu adresine yazılması.
Devlet Denizyolları İşletme Umum Müdürlüğünden:
İşletmemize ait, Kemerburgaz nahiyesine üç kilometre mesafede Kurt Kemeri mevkiinde bulunan 110 M 3 154 desimetre mikâbı hacminde muhtelif ebadda 1 35 adet meşe kerestesinin Azapkapıdaki Haliç Havuzlar fabrikasına nakli işi pazarlıkla ihale edilecektir. Bu işe talip olan-alnn 338,75 lira muvakkat teminatlarile birlikte 4/10/1943 pazartesi günü İdare merkezindeki Alım satım komisyonuna gelmeleri. Şartnamesi her gün komisyon reisliğinde görülebilir. (9745)
Eyüp kazası yollan için alınacak 200 metre mikâbı taş ve 50 metre mikâbı kum.
Vilâyet Nafla Müdürlüğü için alınacak tersim levazımı.
Karaağaç müessesatı mezbaha kısmı 4çln alınacak galvanizli boru ve salreden ibaret (18.» kalem malzeme.
Motorlu nakil vesaiti için alınacak 23 adet akimlâtör ve 21 adet akimlâtör kutusu.
Mezarlıklar Müdürlüğü için alınacak muhtelif cins malzeme.
Köprüler için alınacak 5 kalem boya.
Köprüler için alınacak 8 ton muhtelif ebadda perçin çivisi ve 2 ton U demiri ve saç levha. Tamiratı mütemadiye işlerinde kullanılmak üzere alınacak boya malzemesi Taksim merasim tribünü için alnacak kereste. İstanbul, Beyoğlu ve Üsküdar sari hastalıklar mücadele merkezleri için yaptınlacak 80 adet eşya zarfı.
Tahmin bedelleri ile ilk teminat miktarları yukarıda yazılı işler ayrı ,ayn açık eksiltmeye konulmuştur. Şartnameleri Zabıt ve Muamelât Müdürlüğü kaleminde görülebilir. İhaleleri 7/10/943 perşembe günü saat 14 de Daimî Encümende yapılacaktır. Taliplerin ilk teminat makbuz veya mektupları ve kanunen ibrazı lâzım gelen diğer vesikalarlla ihale günü muayyen saatta Daimi Encümende bulunmaları. (9604)
İstanbul Mıntaka Liman Riyaseti Mubayaa Komisyonundan:
Mevcut tekneye konulmak üzere 20 ilâ 300 beygir kuvvetinde benzin veya mazotla müteharrik müceddet veya müstamel bir motor makini esi 9/10/943 tarihine müsadif cumartesi günü saat 11 de kapalı zarfla eksiltmesi yapılacaktır.
Müceddet motor makinesinin kıymeti muhammenesi 6000, muvakkat teminat 450, müstamel motor makinesinin muhahmen bedeli 3200, muvakkat teminatı 240 liradır. Şartnamesi komisyonda her gün görülebilir.
İsteklilerin vakti muayyenden en geç bir saat evveline kadar Galetada rıhtım üzerinde Mıntaka Uman reisliği binasında müteşekkil komisyona kanunî şekil ve ahkâmına göre zarflarını vermeleri ilân olunur. (9627)
599,97
2369,50
4358,00
2904,00
4162,60
2000,00
1026,40
45,00
178,00
328,87
312,50
150,00
76,98
Devlet Denizyolları işletme Umum Müdürlüğünden:
İşletmemiz gaz gemJJerile diğer gemilerine güverte mürettebatından usta gemici, dümenci ve gemici, makine mürettebatından da yağcı, ateşçi, kömürcü alınacaktır.
Mevcut veslkalarile birlikte Zat İsleri müdürlüğüne müracaat edilmesi. (9696*

Comments (0)