t
V-'
11 İnci Yıl, No. 3626
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
PERŞEMBE
28
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
1’ i BASUR MEMELERİNE MAR$I
HEMORRA
Sayısı : 10 Kuruş
Dahilen de: (ELIKSIR ŞAHAP) Kullanmış.
Amerika - Rusya
lürk avcı
Ar/yv*urT'-j*r»‘*UVy“ı*ı*r*,ı*ı* •‘■^ı *ı - - - - - - - - - a««axxaaaaa*aaa»aaaaaa^aaaz
müzakereleri
uçakları
Amerika, Berlin ablukasının ne
zaman kaldırılacağını sordu
Parti için Tehlikeli
Müzakereler resmî mahiyet aldı
Sözler
icaret ve Ekonomi Bakanı sayın Cemil Sait Barlas, Halk Partili Ba-
kanlar arasında, İktidar sandalyesine geldikten sonra, en samimî ve dürüst konuşan, üzerine aldığı vazifeleri hakkile yapmak İçin gece gündüz çırpman bir sima olarak teressüm ediyor. Ayrıca karanlık yollara saparak şahsı veya yakınlan için servet toplama ihtirasile yanıp tutuşmuyor. Bilâkis Halk Partili olan me murlann bile yolsuzluklarına, tarafsız bir âmir gibi, sed çekmek istiyor.
Barlas, Halk Partisinin bir Bakanı olmak sıfatını taşımasa idi şüphesiz İd bütün sözleri daha şumullü ve mantıki bir mâna kazanırdı. Fakat ne yapalım ki kendisi çeyrek asırlık bir İdarenin bütün zincirleme mes’uliyeti-nln son halkasını teşkil etmektedir. Bu itibarla görüştüğü kadar rahat konuşacak durumda değildir. Faraza İş başına geldiği İlk günlerde verdiği demeçlerde: «Ben serbest Iktisad taraftarıyım» diye garip bir vecize ileri sürmüşlerdi. Altı oka mensup bir Bakan bu oklardan ve hükümlerinden tegafül edebilir mi? Eğer serbesti tarafd&n idiyseler Halk Partisi safında işleri ne idi? Maamafilı bu sözler makarna oturmanın ilk heyecanı İle sarfedilmiş cümleler sayıldı ve üzerinde çok durulmadı. Fakat, dün gazetelerde çıkan mufassal beyanat, bir partili ağzından çıktığı için, çok dikkati çekecek mahiyettedir. Sözler samimidir, kalbidir anıma ayni zamanda Halk Partisini itham edicidir de... Çünkü Barlas ne diyor: Bu hayat pahalılığı bugünün, dünün İşi değildir. Daha harbden evvel de 1938 tarihlerinde de bu Iıal memlekette vardı. Hattâ celbedi-ku İki yabancı mütehassıs Türki-yede hayatın başka memleketlerden yüzde otuz - kırk daha yüksek olduğunu ve bunun İlletlerini birbirinden ayn İki raporla bildirmişler. Şu halde fenalığın kök leri çok eskiden ve tâ on bir yıl evveline kadar çıkmaktadır... Güzel amma on bir yıl evvel iktidarda kimler ve hangi partiler vardı? Yine maalesef iş başından bir türlü ayrılmak istemiyen Halk Partisi değil mi? Bakan bu Bözlerile Halk Partisini hiç bir muhalefet partisinin itilam edemediği nisbette kabahatli ve müc rim bir hale sokuyor.
Tasavvur buyrulsun ki dünya çül ve gülistanlık iken henüz, (Devamı 8a. 5 8u. 4)
Bir Sovyet dergisi, Batıldarla dostluk taraftarı kesildi
Londra. 27 (B.B.C.) — Birle- ! şik Amerika hükümeti, Berlin ablukasının ne zaman ve hangi şartlarla kaldırılacağı hakkında resmî bir demeç yaymasını Sovyet hükümetinden istemiştir. Bu husustaki Amerikan notası, Bir leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından Rus delegesi Jacob Malik'e bu akşam tevdi edilmiştir. Notanın metni hakkında resmî bir demeç ' yayınlanmamışsa da muhabirlere göre notadan maksat, Berlin müzakerelerinin daha resmî bir şekilde yapılmasını sağlamaktır.
Jessup. Birleşmiş Milletlerde-
ki İngiliz ve Fransız delegeleri-le de görüşmüştür.
Londrada açıklandığına göre Ingilterenin bu mesele hakkın-daki görüşü şudur: Dört Dışişleri Bakanlan konferansı için bir tarih tesbitine itiraz edilmiye-cek, elverir ki abluka kaldırılmış olsun ve kabul edilmiyecek bir şart ileri sürülmesin. Yine Londrada işaret olunduğu veçhile Dışbakanlan meclisinin bir toplantı yapmak imkânı, batı Almanya kurulmasını tesire uğratmamasına zaten batılılar karar vermiş bulunuyordu.
(Devamı Sa: 5 80: S do)
Dün şehir üzerinde bir gösteri uçuşu yaptılar
Dün sabah 10.30 da Boğaz üzerinden gelmeğe başhyan 32 tane Thunderbolt avcı uşağı 1 saat nail d delle, Boğaziçi ve şehrimiz üzerin, de uçuş yapmışlardır.
Uçuş esnasında gerek uçakla -nnuzın, gerekse Istanbulun manzaraları renkli ve renksiz olarak filme alınmıştır. Bu filimler, de . velopo edildikten sonra Amcrücaya gönderilecek vo orada muhtelif sinemalarda birden gösterilmeğe baş lanacaktır.
Halk bu uçuşları alâka He takip etmiştir.
Amasya felâket ar e fesinde
Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet murahhası heyeti başkanı Gromiko
Çan Kay Şek, Şanghayda
Çinin müsta’fi Cumhurbaşkanı, dün neşrettiği beyannamede komünistlere karşı girişilen savaşta Çinlileri mücadeleye davet etti
Yeşilırmak yükseldi, Bayındırlık Bakanı acele otomobille hareket elti
Ankara: 27 (Hususî) — Anka-rada dolaşan şayialara göre A-masya yine sular altında kalmış-
tır. Yeşilırmağın taşması bir felâket halini almak istidadını gös temektedir. Bugün Amasya valiliğinden bir şifre alan Bayındır lık Bakanı Şevket Adalan, yanına İçişleri Bakam müsteşarını ve su işleri başkanını alarak otomo bille Amasyaya doğru hareket etmiştir.
Bakanın hareketi vaziyetin cid di olduğunu göstermektedir.
Turhal: 27 (A.A.) — Yeşilır-mak kenarına yaptırılan takviye setlerine rağmen taşkın suların setlerin bazı kısımlarını yıkması neticesi 8 ilâ 10 bin dönüm a-razi su altindaJ.kalmıştır.
Bulgar hududundaki tecavüz hâdisesi
Bulgar askerleri 45 koyunla
80 tavuğumuzuahp gittiler
Bu çirkin tecavüzün sebebi açlık
27
Edirne : (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Ze kl Metlner bildiriyor) — Üç gün önce akşam ÜBtü Bulgurlar tarafından Edirne sınırında bulu -nan Viran tekke ve Doğanca köylerimize ateş edildiğini evvelki gün yaz mıştık.
Bu sabah E-dirneye gelir Güzel Edirneden umumî bir görünüş
gelmez memleketimizde ve bilhassa Trakya bölgesinde haklı bir infial ve nefret uyandıran bu müessif hâdise etrafında, tahkikat yapmak üzere teca-
vilz ve soygunculuğun vuku-bulduğu 17 kilometre mesafedeki Doğanca köyü mıntaka-sma gittim, öğrendiğime göre; bugün bilhassa büyük bir aç-
lık telılikesile karşı karşıya bulunan Bulgar askerleri bir kaç gün ön- ; ce koyunculuk ' ve tabakçılıkla I geçinen hudut ( köylerimizdeki « vatandaşları - 5 mız arasında > panik çıkanp- ( onları kaçır - ( mak için bu ( mıntakaya ma- 2 kineli tüfekler 5 le yarım saat > kadar devamlı s ¥ ateş açmışlar (
ve akabinde hudut topraklan- ( miza giren 100 kadar asker 5 Hamzabeyli köyünden korucu > Ahmedin 45 koyununu ve yi- i (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) Ç
Mecliste nahoş bir hâdise
Londra: 27 (B.B.C.) — Mareşal Çan - Kay - Şek Şanghaya döndüğüne dair henüz teyit edil-miyen haber alınmıştır. Mareşal bugün Çin milletine hitaben neşrettiği bir beyannamede, Çinlileri, Japonlara karşı olduğu gibi komünistlere karşı mücadelede de azim ve beraberlikle harekete davet etmiş, nihaî zaferin üç sene içinde elde edileceğini bildirmiş ve şimdiki Çin cumhurbaşkanı Li Çung Ye'yi canla başla des tekleyeceğini söylemiş, komünist lider Mao'yu komünistlik uğruna Çin milletini mahvetmekle suç-landırmıştır.
Şanghay: 27 (A.A.) «United press) — Resmi Çin Ajansı, Çan-Kay-Şek'in , Şanghayın güneyin de bulunan köyünden yayınladığı şu demeci neşretmektedir:
Başkanlık mevkiimden çekil -miş olmama rağmen, memleketimizin fecî bir tehlikeyle karşılaştığı şu sırada bir vatandaş sıfu-tile vatanıma karşı vazifelerimden aynlamıyacağımı hissetmekteyim. Çin halkını terketmiyece-ğim. Komünistlere karşı da. Japonlara karşı savaşımızda göster diğimiz azimle, savaşmalıyız. Dahilî güçlükler yüzünden komü -nist rejimin üç seneye kadar yı-(Devamı 8a. s Sü. 2 de)
Çinde komünistlerin ilerleyiş istikametini gösteren harita
Fahri Kurlulüş ■ Cumhuriyet dâvası
Rize millctveldi' Dr. Fahri Kur. tuluş tarafından Cumhuriyet ga -zetesi aleyhine açılan dâvanın bi. rlncl duruşmasında yargıç Bekir Sıtla Kunt, kendi halikında, reddi hâkim, karan vennlş; dosyayı' Sav cılıga iade etmişti. Savcılık, bu kere, dosyayı İstanbul 10 uncu 4s. 11ye mahkemesine verdiğinden dâvaya bugün saat 10 da mezkûr mahkemedo tekrar başlanacaktır. Alâka İle takip edilen bu dâvada Fahri Kurtuluşun avukatı Halûk Ulug'dur.
Ankara 27 (Telefonla) — Bu gün Büyük Millet Meclisi toplantısında müzakereler cereyan e-derken çok müessif bir hâdise vukubulmuştur. Hâdisenin cereyan, tarzı şudur;
Eski generallerden Sivas Milletvekili Fikri Tirkcş, eskidenbe-ri kendisi hakkında bir gazetenin yaptığı neşriyattan dolayı gazetecilere muğberdi. Bugün gazetecilere tahsis edilen locanın yanında dinlenmek için ayrılan koridorda Vatan muhabirlerinden Tahsin Afşin ve Hürriyet muhabirlerinden Şemsettin (Devamı: Sa, 6 Sü, 3 de)
Yardımcı öğretmenler meaş kadrosuna alınıyor
Bakan, danslı çay hakkında hiç bir şey söyle-yemiyeceğini , Öğretmenler arasında tâyin yapılmıyacağını, bildirdi
Yakalanan
tarikatçiler
Fenerbahçe sevgisi
Hilmi Uran Urfa'ya gidiyor
F ransız tiyah o
deten trupla bulunan en kuvvetli Fransız artisti Jcan Marais t Yazısı 5 inci Sahlfede/
1 erkek 7 kadın dün Ankarada gizli âyin yaparken yakalandılar
Ankara, 27 (Telefonla) — Bu gün Ankarada Nakşibendi tari-katine mensup sekiz kişi yakalanarak adliyeye verilmişlerdir. ■Hâdisenin iç yüzü şudur:
Yenidoğan mahallesinde Rüs-tem sokağında emekli maliye me morlarından Ahmet Hamdi Güngör isminde bir hocanın tarikat müritlerinden Şefikn, Yadigâr, Zeynep, Sıdıka, Münire, Hatice ve Fikriye isminde yedi kadınla yaptıkları zikir, emniyet tarafından evvelce haber alınarak bir baskın yapılmıştır. Tarikat mensuplan suçüstü yakalanmış ve geç vakte kadar sorgularına devam edilmiştir. Sanıklar bunun bir ziyafet olduğunu, arada bir verdiklerini söylemişlerdir.
Zikir yapılan evde yapılan a-raştırmalarda beş yüzlük teşbihler, tarikatla ilgili el yazısı kitaplar bulunmuştur. Bu tarl-katle ilgili Mamak ve Kayaşın bazı köylerinde 25 kişi hakkında da soruşturmalara başlanmış tır.
Dün Adanada seçim işlerile meşgul oldu Adana, 27 (Husubî surette gön derdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — C.H.P. Genelbaşkan vekili Hilmi Uran bugün Toprak barajın yapılacağı Dilberler Sekisi deni-len mıntakada tetkikler yaptıktan sonra elektrik santralı su işleri tesisi ve yapılmakta olan bir köprüyü gezdi. Ve öğleden sonra da Adananın muhtelif esnaf teşekküllerinin mümessillerini kabul ederek kendilerile görüştü.
Akşama doğru Parti merkezinde yapılan büyük toplantıda, (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Jeaıı Cocteau
BU TANINMIŞ FRANSIZ SAN’-ATKARI VE TRUPU HAKKINDA REFİ' CEVAD ULUNAYIN YAZISI 4 ÜNCÜ SAYFAMIZ DADIR.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Miss Kay Lopez kendisini karşı tayan Fenerbahçe Kaptanı Ci-1 balı had A rmanla (Yazısı ö inci Sayfada)
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan öğleden sonra Milli E-ğitim Müdürlüğünde gazetecileri kabul ederek Millî Eğitim işleri-
Milli Eğitim Bakanı dün ga zetecilerle görüşürken.
ne ait meseleler hakkında aşağı daki izahatı vermiştir:
(— Yardımcı öğretmen arkadaşlarıma bu sefer iyi bir haberim
(Devamı: Sa, 5 8Ü, 3 de)
Çıkmaz
Sokak
ULUNAY
Ankara: 27 (Hususî) —içişleri Bakanlığının daveti üzerine bu gün toplanmış olan iller bankası genel kurulu bu münasebetle dil, tarih ve coğrafya fakültesinde bankanın muhtelif çalışma kollarından alınan neticeleri gösterir bir sergi açmıştır. Açılan sergiyi banka genel müdürü Hulki Alis-ûn dâvetlisi olarak sadece ba-temsilcileri gezdiler. Banka-malî vaziyetini gösterir grafikten başlanarak muhtelif bele diyelerin su, elektrik işleri ve şehir harita ve kat'î imar plânlarını ve açılan artezyenleri renkli veya renksiz resimler vo kabartma haritalarla gösteren faaliyetler hakkında basın mümes sillerine bizzat genel müdür Alis-L ve ilgili şube müdürleri izah , larda bulundular.
n hâdisolorl bakımın-sayın Tloaret ve Iktl-Cemil Salt Barlas Balında ofkâr-ı- umumiye-çok kondlsl llo meşgul odon bir şahalyottlr. Çünkü bugün İçin Tloarot vo İktisat Bakan» doınok tahammül odllomoz hale gelen «hayat pahalılığın nı hala yola koya-oak bütün salâhiyeti kendindo toplayan zat demektir.
Eh... Bugün bu muhtorom zat bu salâhlyotton ol yumuşdur. Hayat pahalılığından şlkâyot cdon bütürf gazotooilorl toplamış vo:
— Bu şartlar altında no gl-gi yol vo usullorlo hayatı uouzlat-mayı tavslyo odocoklor, görelim t
Dedlkton sonra momlekotin tloa-ri vo İktisadi durumu hakkında oiddon Içlor aoısı izahatta bulunmuş vo zımnen nrtık gemi azıya alan pahalılık kühoyfânını durduramı-yaoağını açıkça anlatmıştır.
Fakat no hayret kl bundan sonra değorll Bakanımız ylno İki Bakanlığı ulıdolorindo çömelmek şar-tllo o makamda kalmışlardır. Bl-
zlm bildiğimiz demokratik rojim* lordo böyle bir vaziyete hakim o-lamıyacağını kabul vo itiraf eden dovlot adamlarının o mes'ullyotton toborri İçin derhal çeklimolerl ka-dar tabii hiç bir harokot yoktur.
Amma dönecek kl muhteroın Cemil Salt Barlas bu İşin düzoleoe-ğlndon artık ümidini kostiği için yerine gelecek zatın da buna mu* vaffak olaooğına İnanmadığı oıhot* lo boşuna bir kabine hareketine İÜ* zum görmüyor.
O, büsbütün ayrı bir mos'oıodir, Cemil Salt Barla9 buna çare bulamaz da bir başkası pek güzel çare bulabilir. Kendllorl o makamda kaldıkça ve hayat pahalılığına çar* bulunamıyacağı kanaatlno sımsıkı bağlandıkça bir diğeri nasıl mücadeleye girebilir kl?l
Sonra muhterem Bakanın gazetecileri dâvet edip onları pahalılığa çaro bulunaınıyaoağına İnandırmak İçin bütün vesikaları «Tonkldcllo-rln» emirlerine tahsis ölmeği vft-doylcıııclerl do doğru doğildir.
(Devamı 8a. 5 Sü. 5 de)
ıırmeıerı ılım olunur.
— 5'179 —

t
V-'
11 İnci Yıl, No. 3626
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
PERŞEMBE
28
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
1’ i BASUR MEMELERİNE MAR$I
HEMORRA
Sayısı : 10 Kuruş
Dahilen de: (ELIKSIR ŞAHAP) Kullanmış.
Amerika - Rusya
lürk avcı
Ar/yv*urT'-j*r»‘*UVy“ı*ı*r*,ı*ı* •‘■^ı *ı - - - - - - - - - a««axxaaaaa*aaa»aaaaaa^aaaz
müzakereleri
uçakları
Amerika, Berlin ablukasının ne
zaman kaldırılacağını sordu
Parti için Tehlikeli
Müzakereler resmî mahiyet aldı
Sözler
icaret ve Ekonomi Bakanı sayın Cemil Sait Barlas, Halk Partili Ba-
kanlar arasında, İktidar sandalyesine geldikten sonra, en samimî ve dürüst konuşan, üzerine aldığı vazifeleri hakkile yapmak İçin gece gündüz çırpman bir sima olarak teressüm ediyor. Ayrıca karanlık yollara saparak şahsı veya yakınlan için servet toplama ihtirasile yanıp tutuşmuyor. Bilâkis Halk Partili olan me murlann bile yolsuzluklarına, tarafsız bir âmir gibi, sed çekmek istiyor.
Barlas, Halk Partisinin bir Bakanı olmak sıfatını taşımasa idi şüphesiz İd bütün sözleri daha şumullü ve mantıki bir mâna kazanırdı. Fakat ne yapalım ki kendisi çeyrek asırlık bir İdarenin bütün zincirleme mes’uliyeti-nln son halkasını teşkil etmektedir. Bu itibarla görüştüğü kadar rahat konuşacak durumda değildir. Faraza İş başına geldiği İlk günlerde verdiği demeçlerde: «Ben serbest Iktisad taraftarıyım» diye garip bir vecize ileri sürmüşlerdi. Altı oka mensup bir Bakan bu oklardan ve hükümlerinden tegafül edebilir mi? Eğer serbesti tarafd&n idiyseler Halk Partisi safında işleri ne idi? Maamafilı bu sözler makarna oturmanın ilk heyecanı İle sarfedilmiş cümleler sayıldı ve üzerinde çok durulmadı. Fakat, dün gazetelerde çıkan mufassal beyanat, bir partili ağzından çıktığı için, çok dikkati çekecek mahiyettedir. Sözler samimidir, kalbidir anıma ayni zamanda Halk Partisini itham edicidir de... Çünkü Barlas ne diyor: Bu hayat pahalılığı bugünün, dünün İşi değildir. Daha harbden evvel de 1938 tarihlerinde de bu Iıal memlekette vardı. Hattâ celbedi-ku İki yabancı mütehassıs Türki-yede hayatın başka memleketlerden yüzde otuz - kırk daha yüksek olduğunu ve bunun İlletlerini birbirinden ayn İki raporla bildirmişler. Şu halde fenalığın kök leri çok eskiden ve tâ on bir yıl evveline kadar çıkmaktadır... Güzel amma on bir yıl evvel iktidarda kimler ve hangi partiler vardı? Yine maalesef iş başından bir türlü ayrılmak istemiyen Halk Partisi değil mi? Bakan bu Bözlerile Halk Partisini hiç bir muhalefet partisinin itilam edemediği nisbette kabahatli ve müc rim bir hale sokuyor.
Tasavvur buyrulsun ki dünya çül ve gülistanlık iken henüz, (Devamı 8a. 5 8u. 4)
Bir Sovyet dergisi, Batıldarla dostluk taraftarı kesildi
Londra. 27 (B.B.C.) — Birle- ! şik Amerika hükümeti, Berlin ablukasının ne zaman ve hangi şartlarla kaldırılacağı hakkında resmî bir demeç yaymasını Sovyet hükümetinden istemiştir. Bu husustaki Amerikan notası, Bir leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından Rus delegesi Jacob Malik'e bu akşam tevdi edilmiştir. Notanın metni hakkında resmî bir demeç ' yayınlanmamışsa da muhabirlere göre notadan maksat, Berlin müzakerelerinin daha resmî bir şekilde yapılmasını sağlamaktır.
Jessup. Birleşmiş Milletlerde-
ki İngiliz ve Fransız delegeleri-le de görüşmüştür.
Londrada açıklandığına göre Ingilterenin bu mesele hakkın-daki görüşü şudur: Dört Dışişleri Bakanlan konferansı için bir tarih tesbitine itiraz edilmiye-cek, elverir ki abluka kaldırılmış olsun ve kabul edilmiyecek bir şart ileri sürülmesin. Yine Londrada işaret olunduğu veçhile Dışbakanlan meclisinin bir toplantı yapmak imkânı, batı Almanya kurulmasını tesire uğratmamasına zaten batılılar karar vermiş bulunuyordu.
(Devamı Sa: 5 80: S do)
Dün şehir üzerinde bir gösteri uçuşu yaptılar
Dün sabah 10.30 da Boğaz üzerinden gelmeğe başhyan 32 tane Thunderbolt avcı uşağı 1 saat nail d delle, Boğaziçi ve şehrimiz üzerin, de uçuş yapmışlardır.
Uçuş esnasında gerek uçakla -nnuzın, gerekse Istanbulun manzaraları renkli ve renksiz olarak filme alınmıştır. Bu filimler, de . velopo edildikten sonra Amcrücaya gönderilecek vo orada muhtelif sinemalarda birden gösterilmeğe baş lanacaktır.
Halk bu uçuşları alâka He takip etmiştir.
Amasya felâket ar e fesinde
Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet murahhası heyeti başkanı Gromiko
Çan Kay Şek, Şanghayda
Çinin müsta’fi Cumhurbaşkanı, dün neşrettiği beyannamede komünistlere karşı girişilen savaşta Çinlileri mücadeleye davet etti
Yeşilırmak yükseldi, Bayındırlık Bakanı acele otomobille hareket elti
Ankara: 27 (Hususî) — Anka-rada dolaşan şayialara göre A-masya yine sular altında kalmış-
tır. Yeşilırmağın taşması bir felâket halini almak istidadını gös temektedir. Bugün Amasya valiliğinden bir şifre alan Bayındır lık Bakanı Şevket Adalan, yanına İçişleri Bakam müsteşarını ve su işleri başkanını alarak otomo bille Amasyaya doğru hareket etmiştir.
Bakanın hareketi vaziyetin cid di olduğunu göstermektedir.
Turhal: 27 (A.A.) — Yeşilır-mak kenarına yaptırılan takviye setlerine rağmen taşkın suların setlerin bazı kısımlarını yıkması neticesi 8 ilâ 10 bin dönüm a-razi su altindaJ.kalmıştır.
Bulgar hududundaki tecavüz hâdisesi
Bulgar askerleri 45 koyunla
80 tavuğumuzuahp gittiler
Bu çirkin tecavüzün sebebi açlık
27
Edirne : (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Ze kl Metlner bildiriyor) — Üç gün önce akşam ÜBtü Bulgurlar tarafından Edirne sınırında bulu -nan Viran tekke ve Doğanca köylerimize ateş edildiğini evvelki gün yaz mıştık.
Bu sabah E-dirneye gelir Güzel Edirneden umumî bir görünüş
gelmez memleketimizde ve bilhassa Trakya bölgesinde haklı bir infial ve nefret uyandıran bu müessif hâdise etrafında, tahkikat yapmak üzere teca-
vilz ve soygunculuğun vuku-bulduğu 17 kilometre mesafedeki Doğanca köyü mıntaka-sma gittim, öğrendiğime göre; bugün bilhassa büyük bir aç-
lık telılikesile karşı karşıya bulunan Bulgar askerleri bir kaç gün ön- ; ce koyunculuk ' ve tabakçılıkla I geçinen hudut ( köylerimizdeki « vatandaşları - 5 mız arasında > panik çıkanp- ( onları kaçır - ( mak için bu ( mıntakaya ma- 2 kineli tüfekler 5 le yarım saat > kadar devamlı s ¥ ateş açmışlar (
ve akabinde hudut topraklan- ( miza giren 100 kadar asker 5 Hamzabeyli köyünden korucu > Ahmedin 45 koyununu ve yi- i (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) Ç
Mecliste nahoş bir hâdise
Londra: 27 (B.B.C.) — Mareşal Çan - Kay - Şek Şanghaya döndüğüne dair henüz teyit edil-miyen haber alınmıştır. Mareşal bugün Çin milletine hitaben neşrettiği bir beyannamede, Çinlileri, Japonlara karşı olduğu gibi komünistlere karşı mücadelede de azim ve beraberlikle harekete davet etmiş, nihaî zaferin üç sene içinde elde edileceğini bildirmiş ve şimdiki Çin cumhurbaşkanı Li Çung Ye'yi canla başla des tekleyeceğini söylemiş, komünist lider Mao'yu komünistlik uğruna Çin milletini mahvetmekle suç-landırmıştır.
Şanghay: 27 (A.A.) «United press) — Resmi Çin Ajansı, Çan-Kay-Şek'in , Şanghayın güneyin de bulunan köyünden yayınladığı şu demeci neşretmektedir:
Başkanlık mevkiimden çekil -miş olmama rağmen, memleketimizin fecî bir tehlikeyle karşılaştığı şu sırada bir vatandaş sıfu-tile vatanıma karşı vazifelerimden aynlamıyacağımı hissetmekteyim. Çin halkını terketmiyece-ğim. Komünistlere karşı da. Japonlara karşı savaşımızda göster diğimiz azimle, savaşmalıyız. Dahilî güçlükler yüzünden komü -nist rejimin üç seneye kadar yı-(Devamı 8a. s Sü. 2 de)
Çinde komünistlerin ilerleyiş istikametini gösteren harita
Fahri Kurlulüş ■ Cumhuriyet dâvası
Rize millctveldi' Dr. Fahri Kur. tuluş tarafından Cumhuriyet ga -zetesi aleyhine açılan dâvanın bi. rlncl duruşmasında yargıç Bekir Sıtla Kunt, kendi halikında, reddi hâkim, karan vennlş; dosyayı' Sav cılıga iade etmişti. Savcılık, bu kere, dosyayı İstanbul 10 uncu 4s. 11ye mahkemesine verdiğinden dâvaya bugün saat 10 da mezkûr mahkemedo tekrar başlanacaktır. Alâka İle takip edilen bu dâvada Fahri Kurtuluşun avukatı Halûk Ulug'dur.
Ankara 27 (Telefonla) — Bu gün Büyük Millet Meclisi toplantısında müzakereler cereyan e-derken çok müessif bir hâdise vukubulmuştur. Hâdisenin cereyan, tarzı şudur;
Eski generallerden Sivas Milletvekili Fikri Tirkcş, eskidenbe-ri kendisi hakkında bir gazetenin yaptığı neşriyattan dolayı gazetecilere muğberdi. Bugün gazetecilere tahsis edilen locanın yanında dinlenmek için ayrılan koridorda Vatan muhabirlerinden Tahsin Afşin ve Hürriyet muhabirlerinden Şemsettin (Devamı: Sa, 6 Sü, 3 de)
Yardımcı öğretmenler meaş kadrosuna alınıyor
Bakan, danslı çay hakkında hiç bir şey söyle-yemiyeceğini , Öğretmenler arasında tâyin yapılmıyacağını, bildirdi
Yakalanan
tarikatçiler
Fenerbahçe sevgisi
Hilmi Uran Urfa'ya gidiyor
F ransız tiyah o
deten trupla bulunan en kuvvetli Fransız artisti Jcan Marais t Yazısı 5 inci Sahlfede/
1 erkek 7 kadın dün Ankarada gizli âyin yaparken yakalandılar
Ankara, 27 (Telefonla) — Bu gün Ankarada Nakşibendi tari-katine mensup sekiz kişi yakalanarak adliyeye verilmişlerdir. ■Hâdisenin iç yüzü şudur:
Yenidoğan mahallesinde Rüs-tem sokağında emekli maliye me morlarından Ahmet Hamdi Güngör isminde bir hocanın tarikat müritlerinden Şefikn, Yadigâr, Zeynep, Sıdıka, Münire, Hatice ve Fikriye isminde yedi kadınla yaptıkları zikir, emniyet tarafından evvelce haber alınarak bir baskın yapılmıştır. Tarikat mensuplan suçüstü yakalanmış ve geç vakte kadar sorgularına devam edilmiştir. Sanıklar bunun bir ziyafet olduğunu, arada bir verdiklerini söylemişlerdir.
Zikir yapılan evde yapılan a-raştırmalarda beş yüzlük teşbihler, tarikatla ilgili el yazısı kitaplar bulunmuştur. Bu tarl-katle ilgili Mamak ve Kayaşın bazı köylerinde 25 kişi hakkında da soruşturmalara başlanmış tır.
Dün Adanada seçim işlerile meşgul oldu Adana, 27 (Husubî surette gön derdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — C.H.P. Genelbaşkan vekili Hilmi Uran bugün Toprak barajın yapılacağı Dilberler Sekisi deni-len mıntakada tetkikler yaptıktan sonra elektrik santralı su işleri tesisi ve yapılmakta olan bir köprüyü gezdi. Ve öğleden sonra da Adananın muhtelif esnaf teşekküllerinin mümessillerini kabul ederek kendilerile görüştü.
Akşama doğru Parti merkezinde yapılan büyük toplantıda, (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Jeaıı Cocteau
BU TANINMIŞ FRANSIZ SAN’-ATKARI VE TRUPU HAKKINDA REFİ' CEVAD ULUNAYIN YAZISI 4 ÜNCÜ SAYFAMIZ DADIR.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Miss Kay Lopez kendisini karşı tayan Fenerbahçe Kaptanı Ci-1 balı had A rmanla (Yazısı ö inci Sayfada)
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan öğleden sonra Milli E-ğitim Müdürlüğünde gazetecileri kabul ederek Millî Eğitim işleri-
Milli Eğitim Bakanı dün ga zetecilerle görüşürken.
ne ait meseleler hakkında aşağı daki izahatı vermiştir:
(— Yardımcı öğretmen arkadaşlarıma bu sefer iyi bir haberim
(Devamı: Sa, 5 8Ü, 3 de)
Çıkmaz
Sokak
ULUNAY
Ankara: 27 (Hususî) —içişleri Bakanlığının daveti üzerine bu gün toplanmış olan iller bankası genel kurulu bu münasebetle dil, tarih ve coğrafya fakültesinde bankanın muhtelif çalışma kollarından alınan neticeleri gösterir bir sergi açmıştır. Açılan sergiyi banka genel müdürü Hulki Alis-ûn dâvetlisi olarak sadece ba-temsilcileri gezdiler. Banka-malî vaziyetini gösterir grafikten başlanarak muhtelif bele diyelerin su, elektrik işleri ve şehir harita ve kat'î imar plânlarını ve açılan artezyenleri renkli veya renksiz resimler vo kabartma haritalarla gösteren faaliyetler hakkında basın mümes sillerine bizzat genel müdür Alis-L ve ilgili şube müdürleri izah , larda bulundular.
n hâdisolorl bakımın-sayın Tloaret ve Iktl-Cemil Salt Barlas Balında ofkâr-ı- umumiye-çok kondlsl llo meşgul odon bir şahalyottlr. Çünkü bugün İçin Tloarot vo İktisat Bakan» doınok tahammül odllomoz hale gelen «hayat pahalılığın nı hala yola koya-oak bütün salâhiyeti kendindo toplayan zat demektir.
Eh... Bugün bu muhtorom zat bu salâhlyotton ol yumuşdur. Hayat pahalılığından şlkâyot cdon bütürf gazotooilorl toplamış vo:
— Bu şartlar altında no gl-gi yol vo usullorlo hayatı uouzlat-mayı tavslyo odocoklor, görelim t
Dedlkton sonra momlekotin tloa-ri vo İktisadi durumu hakkında oiddon Içlor aoısı izahatta bulunmuş vo zımnen nrtık gemi azıya alan pahalılık kühoyfânını durduramı-yaoağını açıkça anlatmıştır.
Fakat no hayret kl bundan sonra değorll Bakanımız ylno İki Bakanlığı ulıdolorindo çömelmek şar-tllo o makamda kalmışlardır. Bl-
zlm bildiğimiz demokratik rojim* lordo böyle bir vaziyete hakim o-lamıyacağını kabul vo itiraf eden dovlot adamlarının o mes'ullyotton toborri İçin derhal çeklimolerl ka-dar tabii hiç bir harokot yoktur.
Amma dönecek kl muhteroın Cemil Salt Barlas bu İşin düzoleoe-ğlndon artık ümidini kostiği için yerine gelecek zatın da buna mu* vaffak olaooğına İnanmadığı oıhot* lo boşuna bir kabine hareketine İÜ* zum görmüyor.
O, büsbütün ayrı bir mos'oıodir, Cemil Salt Barla9 buna çare bulamaz da bir başkası pek güzel çare bulabilir. Kendllorl o makamda kaldıkça ve hayat pahalılığına çar* bulunamıyacağı kanaatlno sımsıkı bağlandıkça bir diğeri nasıl mücadeleye girebilir kl?l
Sonra muhterem Bakanın gazetecileri dâvet edip onları pahalılığa çaro bulunaınıyaoağına İnandırmak İçin bütün vesikaları «Tonkldcllo-rln» emirlerine tahsis ölmeği vft-doylcıııclerl do doğru doğildir.
(Devamı 8a. 5 Sü. 5 de)
ıırmeıerı ılım olunur.
— 5'179 —

t
V-'
11 İnci Yıl, No. 3626
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
PERŞEMBE
28
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
1’ i BASUR MEMELERİNE MAR$I
HEMORRA
Sayısı : 10 Kuruş
Dahilen de: (ELIKSIR ŞAHAP) Kullanmış.
Amerika - Rusya
lürk avcı
Ar/yv*urT'-j*r»‘*UVy“ı*ı*r*,ı*ı* •‘■^ı *ı - - - - - - - - - a««axxaaaaa*aaa»aaaaaa^aaaz
müzakereleri
uçakları
Amerika, Berlin ablukasının ne
zaman kaldırılacağını sordu
Parti için Tehlikeli
Müzakereler resmî mahiyet aldı
Sözler
icaret ve Ekonomi Bakanı sayın Cemil Sait Barlas, Halk Partili Ba-
kanlar arasında, İktidar sandalyesine geldikten sonra, en samimî ve dürüst konuşan, üzerine aldığı vazifeleri hakkile yapmak İçin gece gündüz çırpman bir sima olarak teressüm ediyor. Ayrıca karanlık yollara saparak şahsı veya yakınlan için servet toplama ihtirasile yanıp tutuşmuyor. Bilâkis Halk Partili olan me murlann bile yolsuzluklarına, tarafsız bir âmir gibi, sed çekmek istiyor.
Barlas, Halk Partisinin bir Bakanı olmak sıfatını taşımasa idi şüphesiz İd bütün sözleri daha şumullü ve mantıki bir mâna kazanırdı. Fakat ne yapalım ki kendisi çeyrek asırlık bir İdarenin bütün zincirleme mes’uliyeti-nln son halkasını teşkil etmektedir. Bu itibarla görüştüğü kadar rahat konuşacak durumda değildir. Faraza İş başına geldiği İlk günlerde verdiği demeçlerde: «Ben serbest Iktisad taraftarıyım» diye garip bir vecize ileri sürmüşlerdi. Altı oka mensup bir Bakan bu oklardan ve hükümlerinden tegafül edebilir mi? Eğer serbesti tarafd&n idiyseler Halk Partisi safında işleri ne idi? Maamafilı bu sözler makarna oturmanın ilk heyecanı İle sarfedilmiş cümleler sayıldı ve üzerinde çok durulmadı. Fakat, dün gazetelerde çıkan mufassal beyanat, bir partili ağzından çıktığı için, çok dikkati çekecek mahiyettedir. Sözler samimidir, kalbidir anıma ayni zamanda Halk Partisini itham edicidir de... Çünkü Barlas ne diyor: Bu hayat pahalılığı bugünün, dünün İşi değildir. Daha harbden evvel de 1938 tarihlerinde de bu Iıal memlekette vardı. Hattâ celbedi-ku İki yabancı mütehassıs Türki-yede hayatın başka memleketlerden yüzde otuz - kırk daha yüksek olduğunu ve bunun İlletlerini birbirinden ayn İki raporla bildirmişler. Şu halde fenalığın kök leri çok eskiden ve tâ on bir yıl evveline kadar çıkmaktadır... Güzel amma on bir yıl evvel iktidarda kimler ve hangi partiler vardı? Yine maalesef iş başından bir türlü ayrılmak istemiyen Halk Partisi değil mi? Bakan bu Bözlerile Halk Partisini hiç bir muhalefet partisinin itilam edemediği nisbette kabahatli ve müc rim bir hale sokuyor.
Tasavvur buyrulsun ki dünya çül ve gülistanlık iken henüz, (Devamı 8a. 5 8u. 4)
Bir Sovyet dergisi, Batıldarla dostluk taraftarı kesildi
Londra. 27 (B.B.C.) — Birle- ! şik Amerika hükümeti, Berlin ablukasının ne zaman ve hangi şartlarla kaldırılacağı hakkında resmî bir demeç yaymasını Sovyet hükümetinden istemiştir. Bu husustaki Amerikan notası, Bir leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından Rus delegesi Jacob Malik'e bu akşam tevdi edilmiştir. Notanın metni hakkında resmî bir demeç ' yayınlanmamışsa da muhabirlere göre notadan maksat, Berlin müzakerelerinin daha resmî bir şekilde yapılmasını sağlamaktır.
Jessup. Birleşmiş Milletlerde-
ki İngiliz ve Fransız delegeleri-le de görüşmüştür.
Londrada açıklandığına göre Ingilterenin bu mesele hakkın-daki görüşü şudur: Dört Dışişleri Bakanlan konferansı için bir tarih tesbitine itiraz edilmiye-cek, elverir ki abluka kaldırılmış olsun ve kabul edilmiyecek bir şart ileri sürülmesin. Yine Londrada işaret olunduğu veçhile Dışbakanlan meclisinin bir toplantı yapmak imkânı, batı Almanya kurulmasını tesire uğratmamasına zaten batılılar karar vermiş bulunuyordu.
(Devamı Sa: 5 80: S do)
Dün şehir üzerinde bir gösteri uçuşu yaptılar
Dün sabah 10.30 da Boğaz üzerinden gelmeğe başhyan 32 tane Thunderbolt avcı uşağı 1 saat nail d delle, Boğaziçi ve şehrimiz üzerin, de uçuş yapmışlardır.
Uçuş esnasında gerek uçakla -nnuzın, gerekse Istanbulun manzaraları renkli ve renksiz olarak filme alınmıştır. Bu filimler, de . velopo edildikten sonra Amcrücaya gönderilecek vo orada muhtelif sinemalarda birden gösterilmeğe baş lanacaktır.
Halk bu uçuşları alâka He takip etmiştir.
Amasya felâket ar e fesinde
Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet murahhası heyeti başkanı Gromiko
Çan Kay Şek, Şanghayda
Çinin müsta’fi Cumhurbaşkanı, dün neşrettiği beyannamede komünistlere karşı girişilen savaşta Çinlileri mücadeleye davet etti
Yeşilırmak yükseldi, Bayındırlık Bakanı acele otomobille hareket elti
Ankara: 27 (Hususî) — Anka-rada dolaşan şayialara göre A-masya yine sular altında kalmış-
tır. Yeşilırmağın taşması bir felâket halini almak istidadını gös temektedir. Bugün Amasya valiliğinden bir şifre alan Bayındır lık Bakanı Şevket Adalan, yanına İçişleri Bakam müsteşarını ve su işleri başkanını alarak otomo bille Amasyaya doğru hareket etmiştir.
Bakanın hareketi vaziyetin cid di olduğunu göstermektedir.
Turhal: 27 (A.A.) — Yeşilır-mak kenarına yaptırılan takviye setlerine rağmen taşkın suların setlerin bazı kısımlarını yıkması neticesi 8 ilâ 10 bin dönüm a-razi su altindaJ.kalmıştır.
Bulgar hududundaki tecavüz hâdisesi
Bulgar askerleri 45 koyunla
80 tavuğumuzuahp gittiler
Bu çirkin tecavüzün sebebi açlık
27
Edirne : (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Ze kl Metlner bildiriyor) — Üç gün önce akşam ÜBtü Bulgurlar tarafından Edirne sınırında bulu -nan Viran tekke ve Doğanca köylerimize ateş edildiğini evvelki gün yaz mıştık.
Bu sabah E-dirneye gelir Güzel Edirneden umumî bir görünüş
gelmez memleketimizde ve bilhassa Trakya bölgesinde haklı bir infial ve nefret uyandıran bu müessif hâdise etrafında, tahkikat yapmak üzere teca-
vilz ve soygunculuğun vuku-bulduğu 17 kilometre mesafedeki Doğanca köyü mıntaka-sma gittim, öğrendiğime göre; bugün bilhassa büyük bir aç-
lık telılikesile karşı karşıya bulunan Bulgar askerleri bir kaç gün ön- ; ce koyunculuk ' ve tabakçılıkla I geçinen hudut ( köylerimizdeki « vatandaşları - 5 mız arasında > panik çıkanp- ( onları kaçır - ( mak için bu ( mıntakaya ma- 2 kineli tüfekler 5 le yarım saat > kadar devamlı s ¥ ateş açmışlar (
ve akabinde hudut topraklan- ( miza giren 100 kadar asker 5 Hamzabeyli köyünden korucu > Ahmedin 45 koyununu ve yi- i (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) Ç
Mecliste nahoş bir hâdise
Londra: 27 (B.B.C.) — Mareşal Çan - Kay - Şek Şanghaya döndüğüne dair henüz teyit edil-miyen haber alınmıştır. Mareşal bugün Çin milletine hitaben neşrettiği bir beyannamede, Çinlileri, Japonlara karşı olduğu gibi komünistlere karşı mücadelede de azim ve beraberlikle harekete davet etmiş, nihaî zaferin üç sene içinde elde edileceğini bildirmiş ve şimdiki Çin cumhurbaşkanı Li Çung Ye'yi canla başla des tekleyeceğini söylemiş, komünist lider Mao'yu komünistlik uğruna Çin milletini mahvetmekle suç-landırmıştır.
Şanghay: 27 (A.A.) «United press) — Resmi Çin Ajansı, Çan-Kay-Şek'in , Şanghayın güneyin de bulunan köyünden yayınladığı şu demeci neşretmektedir:
Başkanlık mevkiimden çekil -miş olmama rağmen, memleketimizin fecî bir tehlikeyle karşılaştığı şu sırada bir vatandaş sıfu-tile vatanıma karşı vazifelerimden aynlamıyacağımı hissetmekteyim. Çin halkını terketmiyece-ğim. Komünistlere karşı da. Japonlara karşı savaşımızda göster diğimiz azimle, savaşmalıyız. Dahilî güçlükler yüzünden komü -nist rejimin üç seneye kadar yı-(Devamı 8a. s Sü. 2 de)
Çinde komünistlerin ilerleyiş istikametini gösteren harita
Fahri Kurlulüş ■ Cumhuriyet dâvası
Rize millctveldi' Dr. Fahri Kur. tuluş tarafından Cumhuriyet ga -zetesi aleyhine açılan dâvanın bi. rlncl duruşmasında yargıç Bekir Sıtla Kunt, kendi halikında, reddi hâkim, karan vennlş; dosyayı' Sav cılıga iade etmişti. Savcılık, bu kere, dosyayı İstanbul 10 uncu 4s. 11ye mahkemesine verdiğinden dâvaya bugün saat 10 da mezkûr mahkemedo tekrar başlanacaktır. Alâka İle takip edilen bu dâvada Fahri Kurtuluşun avukatı Halûk Ulug'dur.
Ankara 27 (Telefonla) — Bu gün Büyük Millet Meclisi toplantısında müzakereler cereyan e-derken çok müessif bir hâdise vukubulmuştur. Hâdisenin cereyan, tarzı şudur;
Eski generallerden Sivas Milletvekili Fikri Tirkcş, eskidenbe-ri kendisi hakkında bir gazetenin yaptığı neşriyattan dolayı gazetecilere muğberdi. Bugün gazetecilere tahsis edilen locanın yanında dinlenmek için ayrılan koridorda Vatan muhabirlerinden Tahsin Afşin ve Hürriyet muhabirlerinden Şemsettin (Devamı: Sa, 6 Sü, 3 de)
Yardımcı öğretmenler meaş kadrosuna alınıyor
Bakan, danslı çay hakkında hiç bir şey söyle-yemiyeceğini , Öğretmenler arasında tâyin yapılmıyacağını, bildirdi
Yakalanan
tarikatçiler
Fenerbahçe sevgisi
Hilmi Uran Urfa'ya gidiyor
F ransız tiyah o
deten trupla bulunan en kuvvetli Fransız artisti Jcan Marais t Yazısı 5 inci Sahlfede/
1 erkek 7 kadın dün Ankarada gizli âyin yaparken yakalandılar
Ankara, 27 (Telefonla) — Bu gün Ankarada Nakşibendi tari-katine mensup sekiz kişi yakalanarak adliyeye verilmişlerdir. ■Hâdisenin iç yüzü şudur:
Yenidoğan mahallesinde Rüs-tem sokağında emekli maliye me morlarından Ahmet Hamdi Güngör isminde bir hocanın tarikat müritlerinden Şefikn, Yadigâr, Zeynep, Sıdıka, Münire, Hatice ve Fikriye isminde yedi kadınla yaptıkları zikir, emniyet tarafından evvelce haber alınarak bir baskın yapılmıştır. Tarikat mensuplan suçüstü yakalanmış ve geç vakte kadar sorgularına devam edilmiştir. Sanıklar bunun bir ziyafet olduğunu, arada bir verdiklerini söylemişlerdir.
Zikir yapılan evde yapılan a-raştırmalarda beş yüzlük teşbihler, tarikatla ilgili el yazısı kitaplar bulunmuştur. Bu tarl-katle ilgili Mamak ve Kayaşın bazı köylerinde 25 kişi hakkında da soruşturmalara başlanmış tır.
Dün Adanada seçim işlerile meşgul oldu Adana, 27 (Husubî surette gön derdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — C.H.P. Genelbaşkan vekili Hilmi Uran bugün Toprak barajın yapılacağı Dilberler Sekisi deni-len mıntakada tetkikler yaptıktan sonra elektrik santralı su işleri tesisi ve yapılmakta olan bir köprüyü gezdi. Ve öğleden sonra da Adananın muhtelif esnaf teşekküllerinin mümessillerini kabul ederek kendilerile görüştü.
Akşama doğru Parti merkezinde yapılan büyük toplantıda, (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Jeaıı Cocteau
BU TANINMIŞ FRANSIZ SAN’-ATKARI VE TRUPU HAKKINDA REFİ' CEVAD ULUNAYIN YAZISI 4 ÜNCÜ SAYFAMIZ DADIR.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Miss Kay Lopez kendisini karşı tayan Fenerbahçe Kaptanı Ci-1 balı had A rmanla (Yazısı ö inci Sayfada)
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan öğleden sonra Milli E-ğitim Müdürlüğünde gazetecileri kabul ederek Millî Eğitim işleri-
Milli Eğitim Bakanı dün ga zetecilerle görüşürken.
ne ait meseleler hakkında aşağı daki izahatı vermiştir:
(— Yardımcı öğretmen arkadaşlarıma bu sefer iyi bir haberim
(Devamı: Sa, 5 8Ü, 3 de)
Çıkmaz
Sokak
ULUNAY
Ankara: 27 (Hususî) —içişleri Bakanlığının daveti üzerine bu gün toplanmış olan iller bankası genel kurulu bu münasebetle dil, tarih ve coğrafya fakültesinde bankanın muhtelif çalışma kollarından alınan neticeleri gösterir bir sergi açmıştır. Açılan sergiyi banka genel müdürü Hulki Alis-ûn dâvetlisi olarak sadece ba-temsilcileri gezdiler. Banka-malî vaziyetini gösterir grafikten başlanarak muhtelif bele diyelerin su, elektrik işleri ve şehir harita ve kat'î imar plânlarını ve açılan artezyenleri renkli veya renksiz resimler vo kabartma haritalarla gösteren faaliyetler hakkında basın mümes sillerine bizzat genel müdür Alis-L ve ilgili şube müdürleri izah , larda bulundular.
n hâdisolorl bakımın-sayın Tloaret ve Iktl-Cemil Salt Barlas Balında ofkâr-ı- umumiye-çok kondlsl llo meşgul odon bir şahalyottlr. Çünkü bugün İçin Tloarot vo İktisat Bakan» doınok tahammül odllomoz hale gelen «hayat pahalılığın nı hala yola koya-oak bütün salâhiyeti kendindo toplayan zat demektir.
Eh... Bugün bu muhtorom zat bu salâhlyotton ol yumuşdur. Hayat pahalılığından şlkâyot cdon bütürf gazotooilorl toplamış vo:
— Bu şartlar altında no gl-gi yol vo usullorlo hayatı uouzlat-mayı tavslyo odocoklor, görelim t
Dedlkton sonra momlekotin tloa-ri vo İktisadi durumu hakkında oiddon Içlor aoısı izahatta bulunmuş vo zımnen nrtık gemi azıya alan pahalılık kühoyfânını durduramı-yaoağını açıkça anlatmıştır.
Fakat no hayret kl bundan sonra değorll Bakanımız ylno İki Bakanlığı ulıdolorindo çömelmek şar-tllo o makamda kalmışlardır. Bl-
zlm bildiğimiz demokratik rojim* lordo böyle bir vaziyete hakim o-lamıyacağını kabul vo itiraf eden dovlot adamlarının o mes'ullyotton toborri İçin derhal çeklimolerl ka-dar tabii hiç bir harokot yoktur.
Amma dönecek kl muhteroın Cemil Salt Barlas bu İşin düzoleoe-ğlndon artık ümidini kostiği için yerine gelecek zatın da buna mu* vaffak olaooğına İnanmadığı oıhot* lo boşuna bir kabine hareketine İÜ* zum görmüyor.
O, büsbütün ayrı bir mos'oıodir, Cemil Salt Barla9 buna çare bulamaz da bir başkası pek güzel çare bulabilir. Kendllorl o makamda kaldıkça ve hayat pahalılığına çar* bulunamıyacağı kanaatlno sımsıkı bağlandıkça bir diğeri nasıl mücadeleye girebilir kl?l
Sonra muhterem Bakanın gazetecileri dâvet edip onları pahalılığa çaro bulunaınıyaoağına İnandırmak İçin bütün vesikaları «Tonkldcllo-rln» emirlerine tahsis ölmeği vft-doylcıııclerl do doğru doğildir.
(Devamı 8a. 5 Sü. 5 de)
ıırmeıerı ılım olunur.
— 5'179 —

t
V-'
11 İnci Yıl, No. 3626
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
PERŞEMBE
28
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
1’ i BASUR MEMELERİNE MAR$I
HEMORRA
Sayısı : 10 Kuruş
Dahilen de: (ELIKSIR ŞAHAP) Kullanmış.
Amerika - Rusya
lürk avcı
Ar/yv*urT'-j*r»‘*UVy“ı*ı*r*,ı*ı* •‘■^ı *ı - - - - - - - - - a««axxaaaaa*aaa»aaaaaa^aaaz
müzakereleri
uçakları
Amerika, Berlin ablukasının ne
zaman kaldırılacağını sordu
Parti için Tehlikeli
Müzakereler resmî mahiyet aldı
Sözler
icaret ve Ekonomi Bakanı sayın Cemil Sait Barlas, Halk Partili Ba-
kanlar arasında, İktidar sandalyesine geldikten sonra, en samimî ve dürüst konuşan, üzerine aldığı vazifeleri hakkile yapmak İçin gece gündüz çırpman bir sima olarak teressüm ediyor. Ayrıca karanlık yollara saparak şahsı veya yakınlan için servet toplama ihtirasile yanıp tutuşmuyor. Bilâkis Halk Partili olan me murlann bile yolsuzluklarına, tarafsız bir âmir gibi, sed çekmek istiyor.
Barlas, Halk Partisinin bir Bakanı olmak sıfatını taşımasa idi şüphesiz İd bütün sözleri daha şumullü ve mantıki bir mâna kazanırdı. Fakat ne yapalım ki kendisi çeyrek asırlık bir İdarenin bütün zincirleme mes’uliyeti-nln son halkasını teşkil etmektedir. Bu itibarla görüştüğü kadar rahat konuşacak durumda değildir. Faraza İş başına geldiği İlk günlerde verdiği demeçlerde: «Ben serbest Iktisad taraftarıyım» diye garip bir vecize ileri sürmüşlerdi. Altı oka mensup bir Bakan bu oklardan ve hükümlerinden tegafül edebilir mi? Eğer serbesti tarafd&n idiyseler Halk Partisi safında işleri ne idi? Maamafilı bu sözler makarna oturmanın ilk heyecanı İle sarfedilmiş cümleler sayıldı ve üzerinde çok durulmadı. Fakat, dün gazetelerde çıkan mufassal beyanat, bir partili ağzından çıktığı için, çok dikkati çekecek mahiyettedir. Sözler samimidir, kalbidir anıma ayni zamanda Halk Partisini itham edicidir de... Çünkü Barlas ne diyor: Bu hayat pahalılığı bugünün, dünün İşi değildir. Daha harbden evvel de 1938 tarihlerinde de bu Iıal memlekette vardı. Hattâ celbedi-ku İki yabancı mütehassıs Türki-yede hayatın başka memleketlerden yüzde otuz - kırk daha yüksek olduğunu ve bunun İlletlerini birbirinden ayn İki raporla bildirmişler. Şu halde fenalığın kök leri çok eskiden ve tâ on bir yıl evveline kadar çıkmaktadır... Güzel amma on bir yıl evvel iktidarda kimler ve hangi partiler vardı? Yine maalesef iş başından bir türlü ayrılmak istemiyen Halk Partisi değil mi? Bakan bu Bözlerile Halk Partisini hiç bir muhalefet partisinin itilam edemediği nisbette kabahatli ve müc rim bir hale sokuyor.
Tasavvur buyrulsun ki dünya çül ve gülistanlık iken henüz, (Devamı 8a. 5 8u. 4)
Bir Sovyet dergisi, Batıldarla dostluk taraftarı kesildi
Londra. 27 (B.B.C.) — Birle- ! şik Amerika hükümeti, Berlin ablukasının ne zaman ve hangi şartlarla kaldırılacağı hakkında resmî bir demeç yaymasını Sovyet hükümetinden istemiştir. Bu husustaki Amerikan notası, Bir leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından Rus delegesi Jacob Malik'e bu akşam tevdi edilmiştir. Notanın metni hakkında resmî bir demeç ' yayınlanmamışsa da muhabirlere göre notadan maksat, Berlin müzakerelerinin daha resmî bir şekilde yapılmasını sağlamaktır.
Jessup. Birleşmiş Milletlerde-
ki İngiliz ve Fransız delegeleri-le de görüşmüştür.
Londrada açıklandığına göre Ingilterenin bu mesele hakkın-daki görüşü şudur: Dört Dışişleri Bakanlan konferansı için bir tarih tesbitine itiraz edilmiye-cek, elverir ki abluka kaldırılmış olsun ve kabul edilmiyecek bir şart ileri sürülmesin. Yine Londrada işaret olunduğu veçhile Dışbakanlan meclisinin bir toplantı yapmak imkânı, batı Almanya kurulmasını tesire uğratmamasına zaten batılılar karar vermiş bulunuyordu.
(Devamı Sa: 5 80: S do)
Dün şehir üzerinde bir gösteri uçuşu yaptılar
Dün sabah 10.30 da Boğaz üzerinden gelmeğe başhyan 32 tane Thunderbolt avcı uşağı 1 saat nail d delle, Boğaziçi ve şehrimiz üzerin, de uçuş yapmışlardır.
Uçuş esnasında gerek uçakla -nnuzın, gerekse Istanbulun manzaraları renkli ve renksiz olarak filme alınmıştır. Bu filimler, de . velopo edildikten sonra Amcrücaya gönderilecek vo orada muhtelif sinemalarda birden gösterilmeğe baş lanacaktır.
Halk bu uçuşları alâka He takip etmiştir.
Amasya felâket ar e fesinde
Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet murahhası heyeti başkanı Gromiko
Çan Kay Şek, Şanghayda
Çinin müsta’fi Cumhurbaşkanı, dün neşrettiği beyannamede komünistlere karşı girişilen savaşta Çinlileri mücadeleye davet etti
Yeşilırmak yükseldi, Bayındırlık Bakanı acele otomobille hareket elti
Ankara: 27 (Hususî) — Anka-rada dolaşan şayialara göre A-masya yine sular altında kalmış-
tır. Yeşilırmağın taşması bir felâket halini almak istidadını gös temektedir. Bugün Amasya valiliğinden bir şifre alan Bayındır lık Bakanı Şevket Adalan, yanına İçişleri Bakam müsteşarını ve su işleri başkanını alarak otomo bille Amasyaya doğru hareket etmiştir.
Bakanın hareketi vaziyetin cid di olduğunu göstermektedir.
Turhal: 27 (A.A.) — Yeşilır-mak kenarına yaptırılan takviye setlerine rağmen taşkın suların setlerin bazı kısımlarını yıkması neticesi 8 ilâ 10 bin dönüm a-razi su altindaJ.kalmıştır.
Bulgar hududundaki tecavüz hâdisesi
Bulgar askerleri 45 koyunla
80 tavuğumuzuahp gittiler
Bu çirkin tecavüzün sebebi açlık
27
Edirne : (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Ze kl Metlner bildiriyor) — Üç gün önce akşam ÜBtü Bulgurlar tarafından Edirne sınırında bulu -nan Viran tekke ve Doğanca köylerimize ateş edildiğini evvelki gün yaz mıştık.
Bu sabah E-dirneye gelir Güzel Edirneden umumî bir görünüş
gelmez memleketimizde ve bilhassa Trakya bölgesinde haklı bir infial ve nefret uyandıran bu müessif hâdise etrafında, tahkikat yapmak üzere teca-
vilz ve soygunculuğun vuku-bulduğu 17 kilometre mesafedeki Doğanca köyü mıntaka-sma gittim, öğrendiğime göre; bugün bilhassa büyük bir aç-
lık telılikesile karşı karşıya bulunan Bulgar askerleri bir kaç gün ön- ; ce koyunculuk ' ve tabakçılıkla I geçinen hudut ( köylerimizdeki « vatandaşları - 5 mız arasında > panik çıkanp- ( onları kaçır - ( mak için bu ( mıntakaya ma- 2 kineli tüfekler 5 le yarım saat > kadar devamlı s ¥ ateş açmışlar (
ve akabinde hudut topraklan- ( miza giren 100 kadar asker 5 Hamzabeyli köyünden korucu > Ahmedin 45 koyununu ve yi- i (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) Ç
Mecliste nahoş bir hâdise
Londra: 27 (B.B.C.) — Mareşal Çan - Kay - Şek Şanghaya döndüğüne dair henüz teyit edil-miyen haber alınmıştır. Mareşal bugün Çin milletine hitaben neşrettiği bir beyannamede, Çinlileri, Japonlara karşı olduğu gibi komünistlere karşı mücadelede de azim ve beraberlikle harekete davet etmiş, nihaî zaferin üç sene içinde elde edileceğini bildirmiş ve şimdiki Çin cumhurbaşkanı Li Çung Ye'yi canla başla des tekleyeceğini söylemiş, komünist lider Mao'yu komünistlik uğruna Çin milletini mahvetmekle suç-landırmıştır.
Şanghay: 27 (A.A.) «United press) — Resmi Çin Ajansı, Çan-Kay-Şek'in , Şanghayın güneyin de bulunan köyünden yayınladığı şu demeci neşretmektedir:
Başkanlık mevkiimden çekil -miş olmama rağmen, memleketimizin fecî bir tehlikeyle karşılaştığı şu sırada bir vatandaş sıfu-tile vatanıma karşı vazifelerimden aynlamıyacağımı hissetmekteyim. Çin halkını terketmiyece-ğim. Komünistlere karşı da. Japonlara karşı savaşımızda göster diğimiz azimle, savaşmalıyız. Dahilî güçlükler yüzünden komü -nist rejimin üç seneye kadar yı-(Devamı 8a. s Sü. 2 de)
Çinde komünistlerin ilerleyiş istikametini gösteren harita
Fahri Kurlulüş ■ Cumhuriyet dâvası
Rize millctveldi' Dr. Fahri Kur. tuluş tarafından Cumhuriyet ga -zetesi aleyhine açılan dâvanın bi. rlncl duruşmasında yargıç Bekir Sıtla Kunt, kendi halikında, reddi hâkim, karan vennlş; dosyayı' Sav cılıga iade etmişti. Savcılık, bu kere, dosyayı İstanbul 10 uncu 4s. 11ye mahkemesine verdiğinden dâvaya bugün saat 10 da mezkûr mahkemedo tekrar başlanacaktır. Alâka İle takip edilen bu dâvada Fahri Kurtuluşun avukatı Halûk Ulug'dur.
Ankara 27 (Telefonla) — Bu gün Büyük Millet Meclisi toplantısında müzakereler cereyan e-derken çok müessif bir hâdise vukubulmuştur. Hâdisenin cereyan, tarzı şudur;
Eski generallerden Sivas Milletvekili Fikri Tirkcş, eskidenbe-ri kendisi hakkında bir gazetenin yaptığı neşriyattan dolayı gazetecilere muğberdi. Bugün gazetecilere tahsis edilen locanın yanında dinlenmek için ayrılan koridorda Vatan muhabirlerinden Tahsin Afşin ve Hürriyet muhabirlerinden Şemsettin (Devamı: Sa, 6 Sü, 3 de)
Yardımcı öğretmenler meaş kadrosuna alınıyor
Bakan, danslı çay hakkında hiç bir şey söyle-yemiyeceğini , Öğretmenler arasında tâyin yapılmıyacağını, bildirdi
Yakalanan
tarikatçiler
Fenerbahçe sevgisi
Hilmi Uran Urfa'ya gidiyor
F ransız tiyah o
deten trupla bulunan en kuvvetli Fransız artisti Jcan Marais t Yazısı 5 inci Sahlfede/
1 erkek 7 kadın dün Ankarada gizli âyin yaparken yakalandılar
Ankara, 27 (Telefonla) — Bu gün Ankarada Nakşibendi tari-katine mensup sekiz kişi yakalanarak adliyeye verilmişlerdir. ■Hâdisenin iç yüzü şudur:
Yenidoğan mahallesinde Rüs-tem sokağında emekli maliye me morlarından Ahmet Hamdi Güngör isminde bir hocanın tarikat müritlerinden Şefikn, Yadigâr, Zeynep, Sıdıka, Münire, Hatice ve Fikriye isminde yedi kadınla yaptıkları zikir, emniyet tarafından evvelce haber alınarak bir baskın yapılmıştır. Tarikat mensuplan suçüstü yakalanmış ve geç vakte kadar sorgularına devam edilmiştir. Sanıklar bunun bir ziyafet olduğunu, arada bir verdiklerini söylemişlerdir.
Zikir yapılan evde yapılan a-raştırmalarda beş yüzlük teşbihler, tarikatla ilgili el yazısı kitaplar bulunmuştur. Bu tarl-katle ilgili Mamak ve Kayaşın bazı köylerinde 25 kişi hakkında da soruşturmalara başlanmış tır.
Dün Adanada seçim işlerile meşgul oldu Adana, 27 (Husubî surette gön derdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — C.H.P. Genelbaşkan vekili Hilmi Uran bugün Toprak barajın yapılacağı Dilberler Sekisi deni-len mıntakada tetkikler yaptıktan sonra elektrik santralı su işleri tesisi ve yapılmakta olan bir köprüyü gezdi. Ve öğleden sonra da Adananın muhtelif esnaf teşekküllerinin mümessillerini kabul ederek kendilerile görüştü.
Akşama doğru Parti merkezinde yapılan büyük toplantıda, (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Jeaıı Cocteau
BU TANINMIŞ FRANSIZ SAN’-ATKARI VE TRUPU HAKKINDA REFİ' CEVAD ULUNAYIN YAZISI 4 ÜNCÜ SAYFAMIZ DADIR.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Miss Kay Lopez kendisini karşı tayan Fenerbahçe Kaptanı Ci-1 balı had A rmanla (Yazısı ö inci Sayfada)
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan öğleden sonra Milli E-ğitim Müdürlüğünde gazetecileri kabul ederek Millî Eğitim işleri-
Milli Eğitim Bakanı dün ga zetecilerle görüşürken.
ne ait meseleler hakkında aşağı daki izahatı vermiştir:
(— Yardımcı öğretmen arkadaşlarıma bu sefer iyi bir haberim
(Devamı: Sa, 5 8Ü, 3 de)
Çıkmaz
Sokak
ULUNAY
Ankara: 27 (Hususî) —içişleri Bakanlığının daveti üzerine bu gün toplanmış olan iller bankası genel kurulu bu münasebetle dil, tarih ve coğrafya fakültesinde bankanın muhtelif çalışma kollarından alınan neticeleri gösterir bir sergi açmıştır. Açılan sergiyi banka genel müdürü Hulki Alis-ûn dâvetlisi olarak sadece ba-temsilcileri gezdiler. Banka-malî vaziyetini gösterir grafikten başlanarak muhtelif bele diyelerin su, elektrik işleri ve şehir harita ve kat'î imar plânlarını ve açılan artezyenleri renkli veya renksiz resimler vo kabartma haritalarla gösteren faaliyetler hakkında basın mümes sillerine bizzat genel müdür Alis-L ve ilgili şube müdürleri izah , larda bulundular.
n hâdisolorl bakımın-sayın Tloaret ve Iktl-Cemil Salt Barlas Balında ofkâr-ı- umumiye-çok kondlsl llo meşgul odon bir şahalyottlr. Çünkü bugün İçin Tloarot vo İktisat Bakan» doınok tahammül odllomoz hale gelen «hayat pahalılığın nı hala yola koya-oak bütün salâhiyeti kendindo toplayan zat demektir.
Eh... Bugün bu muhtorom zat bu salâhlyotton ol yumuşdur. Hayat pahalılığından şlkâyot cdon bütürf gazotooilorl toplamış vo:
— Bu şartlar altında no gl-gi yol vo usullorlo hayatı uouzlat-mayı tavslyo odocoklor, görelim t
Dedlkton sonra momlekotin tloa-ri vo İktisadi durumu hakkında oiddon Içlor aoısı izahatta bulunmuş vo zımnen nrtık gemi azıya alan pahalılık kühoyfânını durduramı-yaoağını açıkça anlatmıştır.
Fakat no hayret kl bundan sonra değorll Bakanımız ylno İki Bakanlığı ulıdolorindo çömelmek şar-tllo o makamda kalmışlardır. Bl-
zlm bildiğimiz demokratik rojim* lordo böyle bir vaziyete hakim o-lamıyacağını kabul vo itiraf eden dovlot adamlarının o mes'ullyotton toborri İçin derhal çeklimolerl ka-dar tabii hiç bir harokot yoktur.
Amma dönecek kl muhteroın Cemil Salt Barlas bu İşin düzoleoe-ğlndon artık ümidini kostiği için yerine gelecek zatın da buna mu* vaffak olaooğına İnanmadığı oıhot* lo boşuna bir kabine hareketine İÜ* zum görmüyor.
O, büsbütün ayrı bir mos'oıodir, Cemil Salt Barla9 buna çare bulamaz da bir başkası pek güzel çare bulabilir. Kendllorl o makamda kaldıkça ve hayat pahalılığına çar* bulunamıyacağı kanaatlno sımsıkı bağlandıkça bir diğeri nasıl mücadeleye girebilir kl?l
Sonra muhterem Bakanın gazetecileri dâvet edip onları pahalılığa çaro bulunaınıyaoağına İnandırmak İçin bütün vesikaları «Tonkldcllo-rln» emirlerine tahsis ölmeği vft-doylcıııclerl do doğru doğildir.
(Devamı 8a. 5 Sü. 5 de)
ıırmeıerı ılım olunur.
— 5'179 —

t
V-'
11 İnci Yıl, No. 3626
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
PERŞEMBE
28
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
1’ i BASUR MEMELERİNE MAR$I
HEMORRA
Sayısı : 10 Kuruş
Dahilen de: (ELIKSIR ŞAHAP) Kullanmış.
Amerika - Rusya
lürk avcı
Ar/yv*urT'-j*r»‘*UVy“ı*ı*r*,ı*ı* •‘■^ı *ı - - - - - - - - - a««axxaaaaa*aaa»aaaaaa^aaaz
müzakereleri
uçakları
Amerika, Berlin ablukasının ne
zaman kaldırılacağını sordu
Parti için Tehlikeli
Müzakereler resmî mahiyet aldı
Sözler
icaret ve Ekonomi Bakanı sayın Cemil Sait Barlas, Halk Partili Ba-
kanlar arasında, İktidar sandalyesine geldikten sonra, en samimî ve dürüst konuşan, üzerine aldığı vazifeleri hakkile yapmak İçin gece gündüz çırpman bir sima olarak teressüm ediyor. Ayrıca karanlık yollara saparak şahsı veya yakınlan için servet toplama ihtirasile yanıp tutuşmuyor. Bilâkis Halk Partili olan me murlann bile yolsuzluklarına, tarafsız bir âmir gibi, sed çekmek istiyor.
Barlas, Halk Partisinin bir Bakanı olmak sıfatını taşımasa idi şüphesiz İd bütün sözleri daha şumullü ve mantıki bir mâna kazanırdı. Fakat ne yapalım ki kendisi çeyrek asırlık bir İdarenin bütün zincirleme mes’uliyeti-nln son halkasını teşkil etmektedir. Bu itibarla görüştüğü kadar rahat konuşacak durumda değildir. Faraza İş başına geldiği İlk günlerde verdiği demeçlerde: «Ben serbest Iktisad taraftarıyım» diye garip bir vecize ileri sürmüşlerdi. Altı oka mensup bir Bakan bu oklardan ve hükümlerinden tegafül edebilir mi? Eğer serbesti tarafd&n idiyseler Halk Partisi safında işleri ne idi? Maamafilı bu sözler makarna oturmanın ilk heyecanı İle sarfedilmiş cümleler sayıldı ve üzerinde çok durulmadı. Fakat, dün gazetelerde çıkan mufassal beyanat, bir partili ağzından çıktığı için, çok dikkati çekecek mahiyettedir. Sözler samimidir, kalbidir anıma ayni zamanda Halk Partisini itham edicidir de... Çünkü Barlas ne diyor: Bu hayat pahalılığı bugünün, dünün İşi değildir. Daha harbden evvel de 1938 tarihlerinde de bu Iıal memlekette vardı. Hattâ celbedi-ku İki yabancı mütehassıs Türki-yede hayatın başka memleketlerden yüzde otuz - kırk daha yüksek olduğunu ve bunun İlletlerini birbirinden ayn İki raporla bildirmişler. Şu halde fenalığın kök leri çok eskiden ve tâ on bir yıl evveline kadar çıkmaktadır... Güzel amma on bir yıl evvel iktidarda kimler ve hangi partiler vardı? Yine maalesef iş başından bir türlü ayrılmak istemiyen Halk Partisi değil mi? Bakan bu Bözlerile Halk Partisini hiç bir muhalefet partisinin itilam edemediği nisbette kabahatli ve müc rim bir hale sokuyor.
Tasavvur buyrulsun ki dünya çül ve gülistanlık iken henüz, (Devamı 8a. 5 8u. 4)
Bir Sovyet dergisi, Batıldarla dostluk taraftarı kesildi
Londra. 27 (B.B.C.) — Birle- ! şik Amerika hükümeti, Berlin ablukasının ne zaman ve hangi şartlarla kaldırılacağı hakkında resmî bir demeç yaymasını Sovyet hükümetinden istemiştir. Bu husustaki Amerikan notası, Bir leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından Rus delegesi Jacob Malik'e bu akşam tevdi edilmiştir. Notanın metni hakkında resmî bir demeç ' yayınlanmamışsa da muhabirlere göre notadan maksat, Berlin müzakerelerinin daha resmî bir şekilde yapılmasını sağlamaktır.
Jessup. Birleşmiş Milletlerde-
ki İngiliz ve Fransız delegeleri-le de görüşmüştür.
Londrada açıklandığına göre Ingilterenin bu mesele hakkın-daki görüşü şudur: Dört Dışişleri Bakanlan konferansı için bir tarih tesbitine itiraz edilmiye-cek, elverir ki abluka kaldırılmış olsun ve kabul edilmiyecek bir şart ileri sürülmesin. Yine Londrada işaret olunduğu veçhile Dışbakanlan meclisinin bir toplantı yapmak imkânı, batı Almanya kurulmasını tesire uğratmamasına zaten batılılar karar vermiş bulunuyordu.
(Devamı Sa: 5 80: S do)
Dün şehir üzerinde bir gösteri uçuşu yaptılar
Dün sabah 10.30 da Boğaz üzerinden gelmeğe başhyan 32 tane Thunderbolt avcı uşağı 1 saat nail d delle, Boğaziçi ve şehrimiz üzerin, de uçuş yapmışlardır.
Uçuş esnasında gerek uçakla -nnuzın, gerekse Istanbulun manzaraları renkli ve renksiz olarak filme alınmıştır. Bu filimler, de . velopo edildikten sonra Amcrücaya gönderilecek vo orada muhtelif sinemalarda birden gösterilmeğe baş lanacaktır.
Halk bu uçuşları alâka He takip etmiştir.
Amasya felâket ar e fesinde
Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet murahhası heyeti başkanı Gromiko
Çan Kay Şek, Şanghayda
Çinin müsta’fi Cumhurbaşkanı, dün neşrettiği beyannamede komünistlere karşı girişilen savaşta Çinlileri mücadeleye davet etti
Yeşilırmak yükseldi, Bayındırlık Bakanı acele otomobille hareket elti
Ankara: 27 (Hususî) — Anka-rada dolaşan şayialara göre A-masya yine sular altında kalmış-
tır. Yeşilırmağın taşması bir felâket halini almak istidadını gös temektedir. Bugün Amasya valiliğinden bir şifre alan Bayındır lık Bakanı Şevket Adalan, yanına İçişleri Bakam müsteşarını ve su işleri başkanını alarak otomo bille Amasyaya doğru hareket etmiştir.
Bakanın hareketi vaziyetin cid di olduğunu göstermektedir.
Turhal: 27 (A.A.) — Yeşilır-mak kenarına yaptırılan takviye setlerine rağmen taşkın suların setlerin bazı kısımlarını yıkması neticesi 8 ilâ 10 bin dönüm a-razi su altindaJ.kalmıştır.
Bulgar hududundaki tecavüz hâdisesi
Bulgar askerleri 45 koyunla
80 tavuğumuzuahp gittiler
Bu çirkin tecavüzün sebebi açlık
27
Edirne : (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Ze kl Metlner bildiriyor) — Üç gün önce akşam ÜBtü Bulgurlar tarafından Edirne sınırında bulu -nan Viran tekke ve Doğanca köylerimize ateş edildiğini evvelki gün yaz mıştık.
Bu sabah E-dirneye gelir Güzel Edirneden umumî bir görünüş
gelmez memleketimizde ve bilhassa Trakya bölgesinde haklı bir infial ve nefret uyandıran bu müessif hâdise etrafında, tahkikat yapmak üzere teca-
vilz ve soygunculuğun vuku-bulduğu 17 kilometre mesafedeki Doğanca köyü mıntaka-sma gittim, öğrendiğime göre; bugün bilhassa büyük bir aç-
lık telılikesile karşı karşıya bulunan Bulgar askerleri bir kaç gün ön- ; ce koyunculuk ' ve tabakçılıkla I geçinen hudut ( köylerimizdeki « vatandaşları - 5 mız arasında > panik çıkanp- ( onları kaçır - ( mak için bu ( mıntakaya ma- 2 kineli tüfekler 5 le yarım saat > kadar devamlı s ¥ ateş açmışlar (
ve akabinde hudut topraklan- ( miza giren 100 kadar asker 5 Hamzabeyli köyünden korucu > Ahmedin 45 koyununu ve yi- i (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) Ç
Mecliste nahoş bir hâdise
Londra: 27 (B.B.C.) — Mareşal Çan - Kay - Şek Şanghaya döndüğüne dair henüz teyit edil-miyen haber alınmıştır. Mareşal bugün Çin milletine hitaben neşrettiği bir beyannamede, Çinlileri, Japonlara karşı olduğu gibi komünistlere karşı mücadelede de azim ve beraberlikle harekete davet etmiş, nihaî zaferin üç sene içinde elde edileceğini bildirmiş ve şimdiki Çin cumhurbaşkanı Li Çung Ye'yi canla başla des tekleyeceğini söylemiş, komünist lider Mao'yu komünistlik uğruna Çin milletini mahvetmekle suç-landırmıştır.
Şanghay: 27 (A.A.) «United press) — Resmi Çin Ajansı, Çan-Kay-Şek'in , Şanghayın güneyin de bulunan köyünden yayınladığı şu demeci neşretmektedir:
Başkanlık mevkiimden çekil -miş olmama rağmen, memleketimizin fecî bir tehlikeyle karşılaştığı şu sırada bir vatandaş sıfu-tile vatanıma karşı vazifelerimden aynlamıyacağımı hissetmekteyim. Çin halkını terketmiyece-ğim. Komünistlere karşı da. Japonlara karşı savaşımızda göster diğimiz azimle, savaşmalıyız. Dahilî güçlükler yüzünden komü -nist rejimin üç seneye kadar yı-(Devamı 8a. s Sü. 2 de)
Çinde komünistlerin ilerleyiş istikametini gösteren harita
Fahri Kurlulüş ■ Cumhuriyet dâvası
Rize millctveldi' Dr. Fahri Kur. tuluş tarafından Cumhuriyet ga -zetesi aleyhine açılan dâvanın bi. rlncl duruşmasında yargıç Bekir Sıtla Kunt, kendi halikında, reddi hâkim, karan vennlş; dosyayı' Sav cılıga iade etmişti. Savcılık, bu kere, dosyayı İstanbul 10 uncu 4s. 11ye mahkemesine verdiğinden dâvaya bugün saat 10 da mezkûr mahkemedo tekrar başlanacaktır. Alâka İle takip edilen bu dâvada Fahri Kurtuluşun avukatı Halûk Ulug'dur.
Ankara 27 (Telefonla) — Bu gün Büyük Millet Meclisi toplantısında müzakereler cereyan e-derken çok müessif bir hâdise vukubulmuştur. Hâdisenin cereyan, tarzı şudur;
Eski generallerden Sivas Milletvekili Fikri Tirkcş, eskidenbe-ri kendisi hakkında bir gazetenin yaptığı neşriyattan dolayı gazetecilere muğberdi. Bugün gazetecilere tahsis edilen locanın yanında dinlenmek için ayrılan koridorda Vatan muhabirlerinden Tahsin Afşin ve Hürriyet muhabirlerinden Şemsettin (Devamı: Sa, 6 Sü, 3 de)
Yardımcı öğretmenler meaş kadrosuna alınıyor
Bakan, danslı çay hakkında hiç bir şey söyle-yemiyeceğini , Öğretmenler arasında tâyin yapılmıyacağını, bildirdi
Yakalanan
tarikatçiler
Fenerbahçe sevgisi
Hilmi Uran Urfa'ya gidiyor
F ransız tiyah o
deten trupla bulunan en kuvvetli Fransız artisti Jcan Marais t Yazısı 5 inci Sahlfede/
1 erkek 7 kadın dün Ankarada gizli âyin yaparken yakalandılar
Ankara, 27 (Telefonla) — Bu gün Ankarada Nakşibendi tari-katine mensup sekiz kişi yakalanarak adliyeye verilmişlerdir. ■Hâdisenin iç yüzü şudur:
Yenidoğan mahallesinde Rüs-tem sokağında emekli maliye me morlarından Ahmet Hamdi Güngör isminde bir hocanın tarikat müritlerinden Şefikn, Yadigâr, Zeynep, Sıdıka, Münire, Hatice ve Fikriye isminde yedi kadınla yaptıkları zikir, emniyet tarafından evvelce haber alınarak bir baskın yapılmıştır. Tarikat mensuplan suçüstü yakalanmış ve geç vakte kadar sorgularına devam edilmiştir. Sanıklar bunun bir ziyafet olduğunu, arada bir verdiklerini söylemişlerdir.
Zikir yapılan evde yapılan a-raştırmalarda beş yüzlük teşbihler, tarikatla ilgili el yazısı kitaplar bulunmuştur. Bu tarl-katle ilgili Mamak ve Kayaşın bazı köylerinde 25 kişi hakkında da soruşturmalara başlanmış tır.
Dün Adanada seçim işlerile meşgul oldu Adana, 27 (Husubî surette gön derdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — C.H.P. Genelbaşkan vekili Hilmi Uran bugün Toprak barajın yapılacağı Dilberler Sekisi deni-len mıntakada tetkikler yaptıktan sonra elektrik santralı su işleri tesisi ve yapılmakta olan bir köprüyü gezdi. Ve öğleden sonra da Adananın muhtelif esnaf teşekküllerinin mümessillerini kabul ederek kendilerile görüştü.
Akşama doğru Parti merkezinde yapılan büyük toplantıda, (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Jeaıı Cocteau
BU TANINMIŞ FRANSIZ SAN’-ATKARI VE TRUPU HAKKINDA REFİ' CEVAD ULUNAYIN YAZISI 4 ÜNCÜ SAYFAMIZ DADIR.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Miss Kay Lopez kendisini karşı tayan Fenerbahçe Kaptanı Ci-1 balı had A rmanla (Yazısı ö inci Sayfada)
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan öğleden sonra Milli E-ğitim Müdürlüğünde gazetecileri kabul ederek Millî Eğitim işleri-
Milli Eğitim Bakanı dün ga zetecilerle görüşürken.
ne ait meseleler hakkında aşağı daki izahatı vermiştir:
(— Yardımcı öğretmen arkadaşlarıma bu sefer iyi bir haberim
(Devamı: Sa, 5 8Ü, 3 de)
Çıkmaz
Sokak
ULUNAY
Ankara: 27 (Hususî) —içişleri Bakanlığının daveti üzerine bu gün toplanmış olan iller bankası genel kurulu bu münasebetle dil, tarih ve coğrafya fakültesinde bankanın muhtelif çalışma kollarından alınan neticeleri gösterir bir sergi açmıştır. Açılan sergiyi banka genel müdürü Hulki Alis-ûn dâvetlisi olarak sadece ba-temsilcileri gezdiler. Banka-malî vaziyetini gösterir grafikten başlanarak muhtelif bele diyelerin su, elektrik işleri ve şehir harita ve kat'î imar plânlarını ve açılan artezyenleri renkli veya renksiz resimler vo kabartma haritalarla gösteren faaliyetler hakkında basın mümes sillerine bizzat genel müdür Alis-L ve ilgili şube müdürleri izah , larda bulundular.
n hâdisolorl bakımın-sayın Tloaret ve Iktl-Cemil Salt Barlas Balında ofkâr-ı- umumiye-çok kondlsl llo meşgul odon bir şahalyottlr. Çünkü bugün İçin Tloarot vo İktisat Bakan» doınok tahammül odllomoz hale gelen «hayat pahalılığın nı hala yola koya-oak bütün salâhiyeti kendindo toplayan zat demektir.
Eh... Bugün bu muhtorom zat bu salâhlyotton ol yumuşdur. Hayat pahalılığından şlkâyot cdon bütürf gazotooilorl toplamış vo:
— Bu şartlar altında no gl-gi yol vo usullorlo hayatı uouzlat-mayı tavslyo odocoklor, görelim t
Dedlkton sonra momlekotin tloa-ri vo İktisadi durumu hakkında oiddon Içlor aoısı izahatta bulunmuş vo zımnen nrtık gemi azıya alan pahalılık kühoyfânını durduramı-yaoağını açıkça anlatmıştır.
Fakat no hayret kl bundan sonra değorll Bakanımız ylno İki Bakanlığı ulıdolorindo çömelmek şar-tllo o makamda kalmışlardır. Bl-
zlm bildiğimiz demokratik rojim* lordo böyle bir vaziyete hakim o-lamıyacağını kabul vo itiraf eden dovlot adamlarının o mes'ullyotton toborri İçin derhal çeklimolerl ka-dar tabii hiç bir harokot yoktur.
Amma dönecek kl muhteroın Cemil Salt Barlas bu İşin düzoleoe-ğlndon artık ümidini kostiği için yerine gelecek zatın da buna mu* vaffak olaooğına İnanmadığı oıhot* lo boşuna bir kabine hareketine İÜ* zum görmüyor.
O, büsbütün ayrı bir mos'oıodir, Cemil Salt Barla9 buna çare bulamaz da bir başkası pek güzel çare bulabilir. Kendllorl o makamda kaldıkça ve hayat pahalılığına çar* bulunamıyacağı kanaatlno sımsıkı bağlandıkça bir diğeri nasıl mücadeleye girebilir kl?l
Sonra muhterem Bakanın gazetecileri dâvet edip onları pahalılığa çaro bulunaınıyaoağına İnandırmak İçin bütün vesikaları «Tonkldcllo-rln» emirlerine tahsis ölmeği vft-doylcıııclerl do doğru doğildir.
(Devamı 8a. 5 Sü. 5 de)
ıırmeıerı ılım olunur.
— 5'179 —

t
V-'
11 İnci Yıl, No. 3626
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
PERŞEMBE
28
NİSAN
1949
Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
1’ i BASUR MEMELERİNE MAR$I
HEMORRA
Sayısı : 10 Kuruş
Dahilen de: (ELIKSIR ŞAHAP) Kullanmış.
Amerika - Rusya
lürk avcı
Ar/yv*urT'-j*r»‘*UVy“ı*ı*r*,ı*ı* •‘■^ı *ı - - - - - - - - - a««axxaaaaa*aaa»aaaaaa^aaaz
müzakereleri
uçakları
Amerika, Berlin ablukasının ne
zaman kaldırılacağını sordu
Parti için Tehlikeli
Müzakereler resmî mahiyet aldı
Sözler
icaret ve Ekonomi Bakanı sayın Cemil Sait Barlas, Halk Partili Ba-
kanlar arasında, İktidar sandalyesine geldikten sonra, en samimî ve dürüst konuşan, üzerine aldığı vazifeleri hakkile yapmak İçin gece gündüz çırpman bir sima olarak teressüm ediyor. Ayrıca karanlık yollara saparak şahsı veya yakınlan için servet toplama ihtirasile yanıp tutuşmuyor. Bilâkis Halk Partili olan me murlann bile yolsuzluklarına, tarafsız bir âmir gibi, sed çekmek istiyor.
Barlas, Halk Partisinin bir Bakanı olmak sıfatını taşımasa idi şüphesiz İd bütün sözleri daha şumullü ve mantıki bir mâna kazanırdı. Fakat ne yapalım ki kendisi çeyrek asırlık bir İdarenin bütün zincirleme mes’uliyeti-nln son halkasını teşkil etmektedir. Bu itibarla görüştüğü kadar rahat konuşacak durumda değildir. Faraza İş başına geldiği İlk günlerde verdiği demeçlerde: «Ben serbest Iktisad taraftarıyım» diye garip bir vecize ileri sürmüşlerdi. Altı oka mensup bir Bakan bu oklardan ve hükümlerinden tegafül edebilir mi? Eğer serbesti tarafd&n idiyseler Halk Partisi safında işleri ne idi? Maamafilı bu sözler makarna oturmanın ilk heyecanı İle sarfedilmiş cümleler sayıldı ve üzerinde çok durulmadı. Fakat, dün gazetelerde çıkan mufassal beyanat, bir partili ağzından çıktığı için, çok dikkati çekecek mahiyettedir. Sözler samimidir, kalbidir anıma ayni zamanda Halk Partisini itham edicidir de... Çünkü Barlas ne diyor: Bu hayat pahalılığı bugünün, dünün İşi değildir. Daha harbden evvel de 1938 tarihlerinde de bu Iıal memlekette vardı. Hattâ celbedi-ku İki yabancı mütehassıs Türki-yede hayatın başka memleketlerden yüzde otuz - kırk daha yüksek olduğunu ve bunun İlletlerini birbirinden ayn İki raporla bildirmişler. Şu halde fenalığın kök leri çok eskiden ve tâ on bir yıl evveline kadar çıkmaktadır... Güzel amma on bir yıl evvel iktidarda kimler ve hangi partiler vardı? Yine maalesef iş başından bir türlü ayrılmak istemiyen Halk Partisi değil mi? Bakan bu Bözlerile Halk Partisini hiç bir muhalefet partisinin itilam edemediği nisbette kabahatli ve müc rim bir hale sokuyor.
Tasavvur buyrulsun ki dünya çül ve gülistanlık iken henüz, (Devamı 8a. 5 8u. 4)
Bir Sovyet dergisi, Batıldarla dostluk taraftarı kesildi
Londra. 27 (B.B.C.) — Birle- ! şik Amerika hükümeti, Berlin ablukasının ne zaman ve hangi şartlarla kaldırılacağı hakkında resmî bir demeç yaymasını Sovyet hükümetinden istemiştir. Bu husustaki Amerikan notası, Bir leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından Rus delegesi Jacob Malik'e bu akşam tevdi edilmiştir. Notanın metni hakkında resmî bir demeç ' yayınlanmamışsa da muhabirlere göre notadan maksat, Berlin müzakerelerinin daha resmî bir şekilde yapılmasını sağlamaktır.
Jessup. Birleşmiş Milletlerde-
ki İngiliz ve Fransız delegeleri-le de görüşmüştür.
Londrada açıklandığına göre Ingilterenin bu mesele hakkın-daki görüşü şudur: Dört Dışişleri Bakanlan konferansı için bir tarih tesbitine itiraz edilmiye-cek, elverir ki abluka kaldırılmış olsun ve kabul edilmiyecek bir şart ileri sürülmesin. Yine Londrada işaret olunduğu veçhile Dışbakanlan meclisinin bir toplantı yapmak imkânı, batı Almanya kurulmasını tesire uğratmamasına zaten batılılar karar vermiş bulunuyordu.
(Devamı Sa: 5 80: S do)
Dün şehir üzerinde bir gösteri uçuşu yaptılar
Dün sabah 10.30 da Boğaz üzerinden gelmeğe başhyan 32 tane Thunderbolt avcı uşağı 1 saat nail d delle, Boğaziçi ve şehrimiz üzerin, de uçuş yapmışlardır.
Uçuş esnasında gerek uçakla -nnuzın, gerekse Istanbulun manzaraları renkli ve renksiz olarak filme alınmıştır. Bu filimler, de . velopo edildikten sonra Amcrücaya gönderilecek vo orada muhtelif sinemalarda birden gösterilmeğe baş lanacaktır.
Halk bu uçuşları alâka He takip etmiştir.
Amasya felâket ar e fesinde
Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet murahhası heyeti başkanı Gromiko
Çan Kay Şek, Şanghayda
Çinin müsta’fi Cumhurbaşkanı, dün neşrettiği beyannamede komünistlere karşı girişilen savaşta Çinlileri mücadeleye davet etti
Yeşilırmak yükseldi, Bayındırlık Bakanı acele otomobille hareket elti
Ankara: 27 (Hususî) — Anka-rada dolaşan şayialara göre A-masya yine sular altında kalmış-
tır. Yeşilırmağın taşması bir felâket halini almak istidadını gös temektedir. Bugün Amasya valiliğinden bir şifre alan Bayındır lık Bakanı Şevket Adalan, yanına İçişleri Bakam müsteşarını ve su işleri başkanını alarak otomo bille Amasyaya doğru hareket etmiştir.
Bakanın hareketi vaziyetin cid di olduğunu göstermektedir.
Turhal: 27 (A.A.) — Yeşilır-mak kenarına yaptırılan takviye setlerine rağmen taşkın suların setlerin bazı kısımlarını yıkması neticesi 8 ilâ 10 bin dönüm a-razi su altindaJ.kalmıştır.
Bulgar hududundaki tecavüz hâdisesi
Bulgar askerleri 45 koyunla
80 tavuğumuzuahp gittiler
Bu çirkin tecavüzün sebebi açlık
27
Edirne : (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Ze kl Metlner bildiriyor) — Üç gün önce akşam ÜBtü Bulgurlar tarafından Edirne sınırında bulu -nan Viran tekke ve Doğanca köylerimize ateş edildiğini evvelki gün yaz mıştık.
Bu sabah E-dirneye gelir Güzel Edirneden umumî bir görünüş
gelmez memleketimizde ve bilhassa Trakya bölgesinde haklı bir infial ve nefret uyandıran bu müessif hâdise etrafında, tahkikat yapmak üzere teca-
vilz ve soygunculuğun vuku-bulduğu 17 kilometre mesafedeki Doğanca köyü mıntaka-sma gittim, öğrendiğime göre; bugün bilhassa büyük bir aç-
lık telılikesile karşı karşıya bulunan Bulgar askerleri bir kaç gün ön- ; ce koyunculuk ' ve tabakçılıkla I geçinen hudut ( köylerimizdeki « vatandaşları - 5 mız arasında > panik çıkanp- ( onları kaçır - ( mak için bu ( mıntakaya ma- 2 kineli tüfekler 5 le yarım saat > kadar devamlı s ¥ ateş açmışlar (
ve akabinde hudut topraklan- ( miza giren 100 kadar asker 5 Hamzabeyli köyünden korucu > Ahmedin 45 koyununu ve yi- i (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) Ç
Mecliste nahoş bir hâdise
Londra: 27 (B.B.C.) — Mareşal Çan - Kay - Şek Şanghaya döndüğüne dair henüz teyit edil-miyen haber alınmıştır. Mareşal bugün Çin milletine hitaben neşrettiği bir beyannamede, Çinlileri, Japonlara karşı olduğu gibi komünistlere karşı mücadelede de azim ve beraberlikle harekete davet etmiş, nihaî zaferin üç sene içinde elde edileceğini bildirmiş ve şimdiki Çin cumhurbaşkanı Li Çung Ye'yi canla başla des tekleyeceğini söylemiş, komünist lider Mao'yu komünistlik uğruna Çin milletini mahvetmekle suç-landırmıştır.
Şanghay: 27 (A.A.) «United press) — Resmi Çin Ajansı, Çan-Kay-Şek'in , Şanghayın güneyin de bulunan köyünden yayınladığı şu demeci neşretmektedir:
Başkanlık mevkiimden çekil -miş olmama rağmen, memleketimizin fecî bir tehlikeyle karşılaştığı şu sırada bir vatandaş sıfu-tile vatanıma karşı vazifelerimden aynlamıyacağımı hissetmekteyim. Çin halkını terketmiyece-ğim. Komünistlere karşı da. Japonlara karşı savaşımızda göster diğimiz azimle, savaşmalıyız. Dahilî güçlükler yüzünden komü -nist rejimin üç seneye kadar yı-(Devamı 8a. s Sü. 2 de)
Çinde komünistlerin ilerleyiş istikametini gösteren harita
Fahri Kurlulüş ■ Cumhuriyet dâvası
Rize millctveldi' Dr. Fahri Kur. tuluş tarafından Cumhuriyet ga -zetesi aleyhine açılan dâvanın bi. rlncl duruşmasında yargıç Bekir Sıtla Kunt, kendi halikında, reddi hâkim, karan vennlş; dosyayı' Sav cılıga iade etmişti. Savcılık, bu kere, dosyayı İstanbul 10 uncu 4s. 11ye mahkemesine verdiğinden dâvaya bugün saat 10 da mezkûr mahkemedo tekrar başlanacaktır. Alâka İle takip edilen bu dâvada Fahri Kurtuluşun avukatı Halûk Ulug'dur.
Ankara 27 (Telefonla) — Bu gün Büyük Millet Meclisi toplantısında müzakereler cereyan e-derken çok müessif bir hâdise vukubulmuştur. Hâdisenin cereyan, tarzı şudur;
Eski generallerden Sivas Milletvekili Fikri Tirkcş, eskidenbe-ri kendisi hakkında bir gazetenin yaptığı neşriyattan dolayı gazetecilere muğberdi. Bugün gazetecilere tahsis edilen locanın yanında dinlenmek için ayrılan koridorda Vatan muhabirlerinden Tahsin Afşin ve Hürriyet muhabirlerinden Şemsettin (Devamı: Sa, 6 Sü, 3 de)
Yardımcı öğretmenler meaş kadrosuna alınıyor
Bakan, danslı çay hakkında hiç bir şey söyle-yemiyeceğini , Öğretmenler arasında tâyin yapılmıyacağını, bildirdi
Yakalanan
tarikatçiler
Fenerbahçe sevgisi
Hilmi Uran Urfa'ya gidiyor
F ransız tiyah o
deten trupla bulunan en kuvvetli Fransız artisti Jcan Marais t Yazısı 5 inci Sahlfede/
1 erkek 7 kadın dün Ankarada gizli âyin yaparken yakalandılar
Ankara, 27 (Telefonla) — Bu gün Ankarada Nakşibendi tari-katine mensup sekiz kişi yakalanarak adliyeye verilmişlerdir. ■Hâdisenin iç yüzü şudur:
Yenidoğan mahallesinde Rüs-tem sokağında emekli maliye me morlarından Ahmet Hamdi Güngör isminde bir hocanın tarikat müritlerinden Şefikn, Yadigâr, Zeynep, Sıdıka, Münire, Hatice ve Fikriye isminde yedi kadınla yaptıkları zikir, emniyet tarafından evvelce haber alınarak bir baskın yapılmıştır. Tarikat mensuplan suçüstü yakalanmış ve geç vakte kadar sorgularına devam edilmiştir. Sanıklar bunun bir ziyafet olduğunu, arada bir verdiklerini söylemişlerdir.
Zikir yapılan evde yapılan a-raştırmalarda beş yüzlük teşbihler, tarikatla ilgili el yazısı kitaplar bulunmuştur. Bu tarl-katle ilgili Mamak ve Kayaşın bazı köylerinde 25 kişi hakkında da soruşturmalara başlanmış tır.
Dün Adanada seçim işlerile meşgul oldu Adana, 27 (Husubî surette gön derdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — C.H.P. Genelbaşkan vekili Hilmi Uran bugün Toprak barajın yapılacağı Dilberler Sekisi deni-len mıntakada tetkikler yaptıktan sonra elektrik santralı su işleri tesisi ve yapılmakta olan bir köprüyü gezdi. Ve öğleden sonra da Adananın muhtelif esnaf teşekküllerinin mümessillerini kabul ederek kendilerile görüştü.
Akşama doğru Parti merkezinde yapılan büyük toplantıda, (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Jeaıı Cocteau
BU TANINMIŞ FRANSIZ SAN’-ATKARI VE TRUPU HAKKINDA REFİ' CEVAD ULUNAYIN YAZISI 4 ÜNCÜ SAYFAMIZ DADIR.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Miss Kay Lopez kendisini karşı tayan Fenerbahçe Kaptanı Ci-1 balı had A rmanla (Yazısı ö inci Sayfada)
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekspresle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan öğleden sonra Milli E-ğitim Müdürlüğünde gazetecileri kabul ederek Millî Eğitim işleri-
Milli Eğitim Bakanı dün ga zetecilerle görüşürken.
ne ait meseleler hakkında aşağı daki izahatı vermiştir:
(— Yardımcı öğretmen arkadaşlarıma bu sefer iyi bir haberim
(Devamı: Sa, 5 8Ü, 3 de)
Çıkmaz
Sokak
ULUNAY
Ankara: 27 (Hususî) —içişleri Bakanlığının daveti üzerine bu gün toplanmış olan iller bankası genel kurulu bu münasebetle dil, tarih ve coğrafya fakültesinde bankanın muhtelif çalışma kollarından alınan neticeleri gösterir bir sergi açmıştır. Açılan sergiyi banka genel müdürü Hulki Alis-ûn dâvetlisi olarak sadece ba-temsilcileri gezdiler. Banka-malî vaziyetini gösterir grafikten başlanarak muhtelif bele diyelerin su, elektrik işleri ve şehir harita ve kat'î imar plânlarını ve açılan artezyenleri renkli veya renksiz resimler vo kabartma haritalarla gösteren faaliyetler hakkında basın mümes sillerine bizzat genel müdür Alis-L ve ilgili şube müdürleri izah , larda bulundular.
n hâdisolorl bakımın-sayın Tloaret ve Iktl-Cemil Salt Barlas Balında ofkâr-ı- umumiye-çok kondlsl llo meşgul odon bir şahalyottlr. Çünkü bugün İçin Tloarot vo İktisat Bakan» doınok tahammül odllomoz hale gelen «hayat pahalılığın nı hala yola koya-oak bütün salâhiyeti kendindo toplayan zat demektir.
Eh... Bugün bu muhtorom zat bu salâhlyotton ol yumuşdur. Hayat pahalılığından şlkâyot cdon bütürf gazotooilorl toplamış vo:
— Bu şartlar altında no gl-gi yol vo usullorlo hayatı uouzlat-mayı tavslyo odocoklor, görelim t
Dedlkton sonra momlekotin tloa-ri vo İktisadi durumu hakkında oiddon Içlor aoısı izahatta bulunmuş vo zımnen nrtık gemi azıya alan pahalılık kühoyfânını durduramı-yaoağını açıkça anlatmıştır.
Fakat no hayret kl bundan sonra değorll Bakanımız ylno İki Bakanlığı ulıdolorindo çömelmek şar-tllo o makamda kalmışlardır. Bl-
zlm bildiğimiz demokratik rojim* lordo böyle bir vaziyete hakim o-lamıyacağını kabul vo itiraf eden dovlot adamlarının o mes'ullyotton toborri İçin derhal çeklimolerl ka-dar tabii hiç bir harokot yoktur.
Amma dönecek kl muhteroın Cemil Salt Barlas bu İşin düzoleoe-ğlndon artık ümidini kostiği için yerine gelecek zatın da buna mu* vaffak olaooğına İnanmadığı oıhot* lo boşuna bir kabine hareketine İÜ* zum görmüyor.
O, büsbütün ayrı bir mos'oıodir, Cemil Salt Barla9 buna çare bulamaz da bir başkası pek güzel çare bulabilir. Kendllorl o makamda kaldıkça ve hayat pahalılığına çar* bulunamıyacağı kanaatlno sımsıkı bağlandıkça bir diğeri nasıl mücadeleye girebilir kl?l
Sonra muhterem Bakanın gazetecileri dâvet edip onları pahalılığa çaro bulunaınıyaoağına İnandırmak İçin bütün vesikaları «Tonkldcllo-rln» emirlerine tahsis ölmeği vft-doylcıııclerl do doğru doğildir.
(Devamı 8a. 5 Sü. 5 de)
ıırmeıerı ılım olunur.
— 5'179 —

Comments (0)