PAZAR
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdaroı Nuruosmanlyo Nos 17
Tel adresli «YENİ sabaHj
8TANBU
Telofonı 20798
ŞUBAT
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Yeni SES Opereti
1 Mart Salı akşamı saat
20.30 dan itibaren
HAVA - CIVA
Ekrem ve Cemal Reşit Rey kardeşle-lzel ve neş’ell operetleri. Tel: 49369
Yeni Sabah
Büdce müzakeresi
pazartesi biliyor
Amerikadaki kaçak paralardan
Dün T icar et - Ekonomi, Bay indir l ık ve Sağlık büdçeleri görüşüldü
doğan mühim bir münakaşa
Hafitlere verilen 5 dakikalık konuşma müddeti geniş itirazlara yol açtı
Ankara 26 (Hususi) — Meclis zumlu kadar tahsisat koıımamış-bu sabaah saat 10 da toplanarak tır. Hükümetçe el konulduğu söy Bayındırlık Bakanlığı büdcesinin lenen yol dâvası programı maa-müzakeresine devam etti, D. P. lesef seyrini kaybetmiştir. Mııh adına söz alan Kemal Zeytlnoğ- telif Bakanlık fen heyetlerinde lu dedi ki: toplanmış icraat heyetlerini bir
— Bu büdce tasarısı memle - araya toplamakta kârımız çok o-ketin ihtiyaçları karşısında lâ- lacaktır. Su işleri üzerinde de zımgelen mevkii alamamıştır, programlı ve sistemli çalışılma-Yollar ve köprüler bölümüne İÜ lıdır. Başlanmış olan İstanbul, ■ İzmir, ve Mersin limanları bir I an evvel bitirilmelidir. Doğu illerimiz için esaslı bir kalkınma piâ m yapmak zamanı çoktan gelmiş tir.
Kemal Zeytinoğlundan sonra (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Bayındırlık Bakanı Şevket Adatan
PETAİN
HASTA
92 yaşındaki mahpus Mareşali üç doktor tedavi ediyor
Paris: 26 (Nafen) — Frazısanın ati antik sahilleri açıklarında Yeu adasında mahpus bulunan 92 ya -şındakl mareşal Pötaln dün 3 dok-ter tarafından muayene edilmiş -Ur.
Gelecek
Bahara mı
Kaldı
Bu senek! büdce konuşmaları, Büyük BHUet Meclisinde eski usule bağlı bir şekilde cereyan etmekte devam edip gidiyor. Tasavvur buyrulsun ki sabah, öğleden sonra ve geceleyin üç oturum yapan Meclis, dört günde, yalnız büdçe-nin umumi heyeti üzerinde konuşmağı bitirmekle kalmamış, tekmil büdcenin yansından fazlasını kabul ve lastik etmiştir Yâni bir buçuk milyarın yedi yüz milyonu geçti bile... Günde iki yüz milyon masraf tasvip olunuyor. Bu güneşe kar dayanmıya-cağı gibi bu hıza da rakânı day nıaz ve tekmil büdçe iki gün s( ra tamamlanmış olur.
Bir sinema şeridinde bile bu derece sür’at yokken artık bn milyon ve milyar ılanslanmn iyiden iyiye elendiğine, incelendiğine inanmak cidden zor olur.
Halbuki bir büdcenin yalnız u-mumi heyeti üzerindeki konuşma laf haftalarca sürebilir ve sürme iidlr. Maliye Bakanı bu nutka i-to devletin bütün mali, sosyal, askerî, kültürel politikasını izah edecektir. Hükümetin ve kabinenin siyasî rengine, politik temayülüne göre bazı masraflar genişletilecek, bazı fasıllar daraltılacaktır. Gelir kaynaklan hususunda da yine kabine ve partilerin rcnklerino ve politikalarına göre bazen zengin tabaka, bazen orta halliler ve bazen de işçiler ağır tekliflere maruz kalacaklardır. Bu kadar geniş menfaatleri ilgilendiren bir konuşma günlerce milletvekilleri tarafından dinlenmeğe ve tenkid olunmağa malı “lur. Bu umumî konuşma ve ' teatisi bittikten sonradır ki üzerin.?*.fa,,llarB seçilir, onlar a‘l,m mücadele, de bir fiirl olur... Biz
ae bir türlü bu (>tin ,
frfraek kurular,,,,,,, nu,malan bir t»pl««r,hk zl t* içinde cereyan ediyor ve terce milyon ağız açılmadan k^_ bul ediliyor. Biliyoruz ki enrti. menlerde bu fasıl ve maddeler Üzerinde çok didinilmiştir anıma onlar nihayet bütün memleketin gözü önünde olmuyor kİ... Komisyon, tâli komisyon kapalı yer terdir; asıl murakabe, teftiş ve tenkid yeri Büyük Millet Meclisi Wl»lteüdür. Oradan açıkça ve memleket huzurunda her ra-"Am tartışma konusu olmalıdır
o vakit de büdçeler bu kadar «r'atJe geçemez... Milli Müdafaa budçesi üzerindo çok uzaktan yapılan az çok tenkldleri bile büyük bir başarı gibi göstermek, tonu yapabilmiş olmakla İftihar
Fransada komünist aleyhtarı savaş
Thorez ve arkadaşlarının doku nulmazlıklarının ilgası isteniyor
Paris: 26 (Nafen) — Fransada başgösteruıi? olun komünist aleyhtarı savaş süratle gelişmektedir. Bu savaşı İdare etmekte olan mil 11 emniyet müdürleri dün akşam ÎÇ'şleri Bakanlığında toplantıya çağrılmışlar ve bu toplantı esnasın da mühim bir çok meseleler göz -den geçirilmiştir.
Adliye Bakanlığının Humanite gazetesi müdürü Marcel Cachin,
C. Said Barlas ın suallerine karşılık H. Bayur sert bir makale yayınladı
“Barlas benim için “size acıyorum» diyor. Ben ise fena idarenin kurbanı olarak sefalet çeken milyonlarca yurddaşa acıyorum^
Ankara 26 (Telefonla) — Son MeclİB müzakereleri mlinasebeti-le yeniden ortaya atılmış olan Amerikan bankalarındaki kaçak paralar meselesi yüzünden Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Sait Barlas ile Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur arasında bir münakaşa başlamış bulunmakta -dır.
İki sene kadar önce matbuatta bıı meseleyi ilk defa ortaya koymuş olan Hikmet Bayurun gene son günlerde devamlı
rarlı neşriyat yapması karşısında Cemil Sait Barlas bir makale yayınlıyarak kendisinden şu sualleri sormakta idi:
Şimdi sizden son defa soruyorum :
1 — Amerikada, Ingilterede, Fransada, îsviçrede, Mısırda kim lerin kaçak parası vardır.
2 — Bunların miktarı nedir?
3 — Hükümetin şimdiye kadar bu hususta Amerikada yaptığı demarşlarda ne gibi eksik ta
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
ZINGAL DÂVASI
Hürriyeti. Ebediye cinayeti födleri dünkü duruşmada (Foto: Bilrhan - Yeni Sabah)
Aralarında sert bir mllnakaşd ccıcyan eden H. BayuY .Barlad
Komünist sözcü Fiorlmon Bontc vt komünist lider Meurlce Thorez,-in teşriî masuniyetlerinin kaldırılmasını portementoĞan talep ettiği bildirilmektedir.
Dün yapılan araştırmalar esna-smda memleketi müşkül duruma sokabilecek bir casusluk faaliyetinin tespit edilmiş olduğu da İlâve edilmektedir.
Milletlerarası Bankını mümessilleri
"Winston„ Izmirde
- ■■ —6uııu gtmıc
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 do) yapacaktır
Komutan, 60 kadar çocuğu gemiye davet elti İzmir 26 (Telefonla) — Amerikan donanmasına mensup yardımcı harb gemilerinden Winston bu sabah saat 12.20 de limanımı gelmiştir. Gemi komutanı, mü tad merasim yapıldıktan sonra “araya çıkarak İdarî makamları «yaret etmiştir.
60^kaandl^İZe göre’ iomutan, rin .khnaeslz Çocuğu yedi-
»mİ™ t'Slc"‘U™e>( 15in
gemye davet etmişti,. Bu dara te Hcbet edecek beled^aV^: siyaka çocuk yuvasından ve b mır çocuk esirgeme kurumun ' dan 60 kadar çocuk pazartesi sabahı gemiye götürülecek ve akşama kadar gemi komutanının misafiri olacaktır. Komutan, salı günü gemide bir basın toplantısı
Beynelmilel Banka Türkiyeye verecek mi ?
Hürriyeti ebediye j c. h. Partili
! gazeteciler
tepesindeki cinayet
Dünkii duruşmada, Mustafa isnad edilen suçu külliyen inkâr etti
Geçen yaz aylarında bir gece saat 22 sularında Hürriyeti Ebediye tepesinde bir cinayet fişlenmiş, Hamiyet Mert adında 18 yaş larında bir genç kız; bir otomobilde İhsan adında genç bir kereste tliccariyle direksiyon talimi yaparken tüfek kurşunu ile bayından vurularak ölmüştü.
Cinayeti işlemekten sanık olarak Mustafa Ulus ve Ali Ceylân adlarında iki jandarma eri yakalanmıştı.
Bu hazin cinayetin duruşmasına, kız kaçırmak ve öldürmek iudiasiyle dün 2 nci ağırceza mah kemesinde başlanmıştır.
Her iki sanığın hazır bulunduğu dünkü duruşmada sanıkların hüviyeti tesbit edildikten sonra Mustafa Ulusun sorgusu yapılmıştır
Mustafa Ulus hâdiseyi şöyle anlatmıştır.
— O gece nöbetçi idim. Nöbet esnasında bir siâlh sesi işittim. Nöbetten sonra arkadaşım Ati Ceylânla biraz eğlenelim, diye Âbidede Arab Mehmcdin gazinosuna gittik. Orada polisler bize bir silâh sesi âşitip işitmediğimizi sordular. Biz de: «îşttik» dedik ve sesin Mccidiyeköy tarafından geldiğini söyledik
Sonra biz gelip yattık. Gece yarısı bizi uyandırdılar. Yanımızda bir inzibat Üsteğmenile bir Asteğmen olduğu halde Şişli karakoluna götürdüler. İfadelerimizi aldılar, sonra da hapse gittik.
Benim hiç bir şeyden haberini yok. Een ne tüfek attım, ne de kimseyi öldürdüm »
Duruşma Ali Ceylânın sorgusu Â’n 31 Marta bırakılmıştır.
Partilerinden maddî, manevî yardım göremediklerinden şikâyet ediyorlar.
Dün saat 15 de C.H.P. ilçe mer Ecrinde C,H. Partililerin iştirâklle Basın kanunu ve Parti ile basın, aı asındaki münasebetleri incele -mek üzere bir toplantı yapılmış-
Toplantıyı ilçe balkanı Avukat Fehmi Atanç açtıktan sonra Hak kj Tarık söz alarak, parti ile babın arasındaki münasebetleri tah 111 etmiştir.
Hakkı Tarık Us, parti kongrele-ı'ıı de partinin bir gazetesi olma-d.ğı konusundan yapılan şikâyet -İtrin yersiz olduğunu; C.H.P. nin umdelerine inanmış ve onları mü öafaa surctUc C.HP. yl tutan gazetelerin mevcudiyetine işaretle; C.H.P. nin, nıudaflillğinl yapan ga zetclero ne maddi 110 de mânevi hususlarda yardım etmediğini söy İtmiştir. Bunu rağmen, hailem, C.H.P, yi tutan gazetelerin parti -den müzaharet gördüğü fikrini taşıdıklarından dolayı da bu gibi ga zete sahihlerinin holle nazarında r.'.sğdur oldukları belirtilmiştir.
Hâdiseler bu mevzudaki neşriyatımızın haklılığını göstermektedir
23 şubat tarihli nüshamızda Zln gaı dâvası hakkında Profesör Hıf zı Veldet’den aldığımız bir mektu-bu»kısa bir mütalca Uâvesile neş-ıcuniş ve bu bahsa tekrar döne -ceğimizi yazmıştık
Gazetemiz daha 1945 senesinde mokrasinln henüz bu kadar ge-l- akça ve bazı gazeteler için sü t dm vasıtası olmadığı sıralarda bu Zıngal işini ele almış İdi.
Daha o zaman Halk Partisi hü kûmetinin keyfi hareketini yersiz bulmuş ve eğer Zır.galın kabahati var ise buna karşı keyfi değil mah keme kararüe hareket etmek icap edeceğini yazmıştık. Esasen Halk Partisi hükümetlerinin böyle hare ketleri değil midir kİ memleketlinizin ticari İtibarını dış piyasalar da düşürmüştür.
Hiç bir ecnebi sermayesi memleketimizle alâkalanmıyor. Amerika ile yapılan anlaşmaya da Ame likahlann kendi sermayelerini himaye İçin kapitilâsyona benzer hü kimiler komaları işte hep, bizim takbih ettiğimiz bu gibi hareket -lerin neticesinden başka bir şey de ğ İldir.
Sayın Profosör mektubunda aynen memleket kesesinden on mil-ycıılarca liranın «kaybedilmesi teh ilkesine karşı» diye başbyarak vaktile, ve şimdi hükümetin ha -reket tarzını tenklddo no kadar (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Prof. Ali Fuat Başgil
Yeni bir
mi?
Bursada bir konferans veren Prof. Ali Fuad Başgil; milliyet* çi muhafazakâr bir partinin doğmasının lüzumunu belirtti.
— Yazısı 3 üncüde
Takvimden Bir Yaprak

\ FENER - ISTANBULSPORU 2 - 0 YENDİ

Düu şehrimize gelen mümessiller memleketimizdeki tedkiklerini anlattılar
Bir aydanberi memleketimizde tetkikler yapan Beynelmilel banka mllmessillcri Mr. G. Stevvart Mr. Mason ve Mr. Diamond An -karadan şehrimize gelmişlerdir..
Mr. Mason dün Parkotelde ken dişile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycdeki tetkiklerimiz henüz bitmemiştir. Bu bakımdan neticesi hakkında birşey söyleye-miyeceğim. Anlıaruda hükümet makamlarile müzakereler yaptık ve hükümet bize döküman verme bakımından bütün kolaylıklara. .4 Sil. 0 do —.
Dünkü maçla Fenerin bir. hücumu, — Spor, sayfamız 6 cıdadır. '(Foto: Bilrhan • Yeni Sabah)
Bir San'at Görüşü
EHIR Tiyatrosundan İsti- bir artisti bazı roliordo hiç boğon a fası bazı gazetelere ınovzu modiğim çok olmuştur vo hiç bir ar* teşkil öden Cahldo Sonkıı, bir sino- tlstln: «Sen no biçim ınünekkldsin?, ma mecmuası llo yaptığı mülakatta Beni falân filân osorlerdo boğonlr • benim bir fıkrama tomas ediyor. Bu din... şimdi beğenmiyorsun.» dodigH bahis, dolaytsllo san’at mefhumuna nl İşitmedim. Eğer Cahido Sonku’yu dokunsa bu sütunda tokrar edilme- (Abdal) da (Sirano) da boğonmlşsonı ğo değınoz. Çünkü bir gazotonln fık* demek kİ, boğonllecok gibi İyi oynara sütunu adodi kİ... dedim kİ...» mış.
lerin nıuhasebo mizanı değildir. Bel- Sonra bu mübahasedo beğenip beki bu, sevimli san’atkârın san'at ğenmomek mes'elesl bahis mevzuu telâkklsindo İntibah husulüno yar« olmamıştı. Artist sahnodon çekilip, dıın eder. sinemaya geçeceğini söylodl. Ben de
Cahldo Sonku, kendisinin tlyat- «sinema İçin bir artiste, hünordon rodan ayrılmasının tiyatro İçin bir ziyade al yanak kiraz dudağın daha kayıp olmayacağı hakkındakl kana- lüzumlu olduğunu söylodlm.» Vo bu atime biraz alınmış... Bunda haksız- cophoden musta'ff san’atkârın sinedir. çünkü san’at bir ummandır, mada daha muvaffak olaoağını İleri Bu ummanın Içlndo Cahldo değil hat- sürdüm. Cahido: «Tiyatroda nıııvaf-tâ Cahldulorln bllo bir sorplntl kadar fak olamayan artistin daha güç bir ehemmiyeti yoktur. Kendini o koca İş olan film artistliğini becoromiyo-ummanı Ihato oıloook bir kudrette ooğinl bilmesi lâzım değil mlî» dİ-görmek vo hakikaten Şohlr Tiyatro- yor.
sundan ayrılışının o müossose için Film artistliğinin sahno arlıstll-bir ziya’ teşkil cdocoğino inanmak, ğindon daha güç olduğunu kabul et-Cahldo’nln Avrupadan döndükten mok san’at bilgisinin çok zail oldu-sonra «biz (Sirano) yu Garplilorden ğuna delâlet eden bir kanaattir. Kü-iyi oynuyoruz.s domoslno benzer. çildik bir soyahatto ecnebi lisanla-Blr nokta daha var: Bon bu san'- rının bütün gavamızına vukuf poyda atkârı (Abdal) vo (Sirano) piyeslo- oderok Garp san’at âlemi hakkında rlndo boğendlm... Fakat bir san’at - İnsanı sırtüstü yere yuvarlayacak,fl-kârı muvaffak olduğu piyeslerde bo- kirler beyan eden Cahldo Hanım kı-ğonmek ona bütün plyoslordo boğo - zımızın bu sözilo ylno bir aykırı gö-nllmek hakkını asla vormoz. Muvaf- rüşo kapıldığını görüyoruz.
fak olamadığı rollorl do olabilir. Bir Saçları kadar sükûtlarının da al-münokkld, bir artisti bir roldo boğc- tın olduğunu kabul etseler no İyi o-nlr, diğerlndo hırpalar. Bir roldo laoakl. takdir ettiğim hattâ gökloro çıkardığım mosolö, Mahınud Morali gibi
LILUNAY

PAZAR
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdaroı Nuruosmanlyo Nos 17
Tel adresli «YENİ sabaHj
8TANBU
Telofonı 20798
ŞUBAT
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Yeni SES Opereti
1 Mart Salı akşamı saat
20.30 dan itibaren
HAVA - CIVA
Ekrem ve Cemal Reşit Rey kardeşle-lzel ve neş’ell operetleri. Tel: 49369
Yeni Sabah
Büdce müzakeresi
pazartesi biliyor
Amerikadaki kaçak paralardan
Dün T icar et - Ekonomi, Bay indir l ık ve Sağlık büdçeleri görüşüldü
doğan mühim bir münakaşa
Hafitlere verilen 5 dakikalık konuşma müddeti geniş itirazlara yol açtı
Ankara 26 (Hususi) — Meclis zumlu kadar tahsisat koıımamış-bu sabaah saat 10 da toplanarak tır. Hükümetçe el konulduğu söy Bayındırlık Bakanlığı büdcesinin lenen yol dâvası programı maa-müzakeresine devam etti, D. P. lesef seyrini kaybetmiştir. Mııh adına söz alan Kemal Zeytlnoğ- telif Bakanlık fen heyetlerinde lu dedi ki: toplanmış icraat heyetlerini bir
— Bu büdce tasarısı memle - araya toplamakta kârımız çok o-ketin ihtiyaçları karşısında lâ- lacaktır. Su işleri üzerinde de zımgelen mevkii alamamıştır, programlı ve sistemli çalışılma-Yollar ve köprüler bölümüne İÜ lıdır. Başlanmış olan İstanbul, ■ İzmir, ve Mersin limanları bir I an evvel bitirilmelidir. Doğu illerimiz için esaslı bir kalkınma piâ m yapmak zamanı çoktan gelmiş tir.
Kemal Zeytinoğlundan sonra (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Bayındırlık Bakanı Şevket Adatan
PETAİN
HASTA
92 yaşındaki mahpus Mareşali üç doktor tedavi ediyor
Paris: 26 (Nafen) — Frazısanın ati antik sahilleri açıklarında Yeu adasında mahpus bulunan 92 ya -şındakl mareşal Pötaln dün 3 dok-ter tarafından muayene edilmiş -Ur.
Gelecek
Bahara mı
Kaldı
Bu senek! büdce konuşmaları, Büyük BHUet Meclisinde eski usule bağlı bir şekilde cereyan etmekte devam edip gidiyor. Tasavvur buyrulsun ki sabah, öğleden sonra ve geceleyin üç oturum yapan Meclis, dört günde, yalnız büdçe-nin umumi heyeti üzerinde konuşmağı bitirmekle kalmamış, tekmil büdcenin yansından fazlasını kabul ve lastik etmiştir Yâni bir buçuk milyarın yedi yüz milyonu geçti bile... Günde iki yüz milyon masraf tasvip olunuyor. Bu güneşe kar dayanmıya-cağı gibi bu hıza da rakânı day nıaz ve tekmil büdçe iki gün s( ra tamamlanmış olur.
Bir sinema şeridinde bile bu derece sür’at yokken artık bn milyon ve milyar ılanslanmn iyiden iyiye elendiğine, incelendiğine inanmak cidden zor olur.
Halbuki bir büdcenin yalnız u-mumi heyeti üzerindeki konuşma laf haftalarca sürebilir ve sürme iidlr. Maliye Bakanı bu nutka i-to devletin bütün mali, sosyal, askerî, kültürel politikasını izah edecektir. Hükümetin ve kabinenin siyasî rengine, politik temayülüne göre bazı masraflar genişletilecek, bazı fasıllar daraltılacaktır. Gelir kaynaklan hususunda da yine kabine ve partilerin rcnklerino ve politikalarına göre bazen zengin tabaka, bazen orta halliler ve bazen de işçiler ağır tekliflere maruz kalacaklardır. Bu kadar geniş menfaatleri ilgilendiren bir konuşma günlerce milletvekilleri tarafından dinlenmeğe ve tenkid olunmağa malı “lur. Bu umumî konuşma ve ' teatisi bittikten sonradır ki üzerin.?*.fa,,llarB seçilir, onlar a‘l,m mücadele, de bir fiirl olur... Biz
ae bir türlü bu (>tin ,
frfraek kurular,,,,,,, nu,malan bir t»pl««r,hk zl t* içinde cereyan ediyor ve terce milyon ağız açılmadan k^_ bul ediliyor. Biliyoruz ki enrti. menlerde bu fasıl ve maddeler Üzerinde çok didinilmiştir anıma onlar nihayet bütün memleketin gözü önünde olmuyor kİ... Komisyon, tâli komisyon kapalı yer terdir; asıl murakabe, teftiş ve tenkid yeri Büyük Millet Meclisi Wl»lteüdür. Oradan açıkça ve memleket huzurunda her ra-"Am tartışma konusu olmalıdır
o vakit de büdçeler bu kadar «r'atJe geçemez... Milli Müdafaa budçesi üzerindo çok uzaktan yapılan az çok tenkldleri bile büyük bir başarı gibi göstermek, tonu yapabilmiş olmakla İftihar
Fransada komünist aleyhtarı savaş
Thorez ve arkadaşlarının doku nulmazlıklarının ilgası isteniyor
Paris: 26 (Nafen) — Fransada başgösteruıi? olun komünist aleyhtarı savaş süratle gelişmektedir. Bu savaşı İdare etmekte olan mil 11 emniyet müdürleri dün akşam ÎÇ'şleri Bakanlığında toplantıya çağrılmışlar ve bu toplantı esnasın da mühim bir çok meseleler göz -den geçirilmiştir.
Adliye Bakanlığının Humanite gazetesi müdürü Marcel Cachin,
C. Said Barlas ın suallerine karşılık H. Bayur sert bir makale yayınladı
“Barlas benim için “size acıyorum» diyor. Ben ise fena idarenin kurbanı olarak sefalet çeken milyonlarca yurddaşa acıyorum^
Ankara 26 (Telefonla) — Son MeclİB müzakereleri mlinasebeti-le yeniden ortaya atılmış olan Amerikan bankalarındaki kaçak paralar meselesi yüzünden Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Sait Barlas ile Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur arasında bir münakaşa başlamış bulunmakta -dır.
İki sene kadar önce matbuatta bıı meseleyi ilk defa ortaya koymuş olan Hikmet Bayurun gene son günlerde devamlı
rarlı neşriyat yapması karşısında Cemil Sait Barlas bir makale yayınlıyarak kendisinden şu sualleri sormakta idi:
Şimdi sizden son defa soruyorum :
1 — Amerikada, Ingilterede, Fransada, îsviçrede, Mısırda kim lerin kaçak parası vardır.
2 — Bunların miktarı nedir?
3 — Hükümetin şimdiye kadar bu hususta Amerikada yaptığı demarşlarda ne gibi eksik ta
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
ZINGAL DÂVASI
Hürriyeti. Ebediye cinayeti födleri dünkü duruşmada (Foto: Bilrhan - Yeni Sabah)
Aralarında sert bir mllnakaşd ccıcyan eden H. BayuY .Barlad
Komünist sözcü Fiorlmon Bontc vt komünist lider Meurlce Thorez,-in teşriî masuniyetlerinin kaldırılmasını portementoĞan talep ettiği bildirilmektedir.
Dün yapılan araştırmalar esna-smda memleketi müşkül duruma sokabilecek bir casusluk faaliyetinin tespit edilmiş olduğu da İlâve edilmektedir.
Milletlerarası Bankını mümessilleri
"Winston„ Izmirde
- ■■ —6uııu gtmıc
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 do) yapacaktır
Komutan, 60 kadar çocuğu gemiye davet elti İzmir 26 (Telefonla) — Amerikan donanmasına mensup yardımcı harb gemilerinden Winston bu sabah saat 12.20 de limanımı gelmiştir. Gemi komutanı, mü tad merasim yapıldıktan sonra “araya çıkarak İdarî makamları «yaret etmiştir.
60^kaandl^İZe göre’ iomutan, rin .khnaeslz Çocuğu yedi-
»mİ™ t'Slc"‘U™e>( 15in
gemye davet etmişti,. Bu dara te Hcbet edecek beled^aV^: siyaka çocuk yuvasından ve b mır çocuk esirgeme kurumun ' dan 60 kadar çocuk pazartesi sabahı gemiye götürülecek ve akşama kadar gemi komutanının misafiri olacaktır. Komutan, salı günü gemide bir basın toplantısı
Beynelmilel Banka Türkiyeye verecek mi ?
Hürriyeti ebediye j c. h. Partili
! gazeteciler
tepesindeki cinayet
Dünkii duruşmada, Mustafa isnad edilen suçu külliyen inkâr etti
Geçen yaz aylarında bir gece saat 22 sularında Hürriyeti Ebediye tepesinde bir cinayet fişlenmiş, Hamiyet Mert adında 18 yaş larında bir genç kız; bir otomobilde İhsan adında genç bir kereste tliccariyle direksiyon talimi yaparken tüfek kurşunu ile bayından vurularak ölmüştü.
Cinayeti işlemekten sanık olarak Mustafa Ulus ve Ali Ceylân adlarında iki jandarma eri yakalanmıştı.
Bu hazin cinayetin duruşmasına, kız kaçırmak ve öldürmek iudiasiyle dün 2 nci ağırceza mah kemesinde başlanmıştır.
Her iki sanığın hazır bulunduğu dünkü duruşmada sanıkların hüviyeti tesbit edildikten sonra Mustafa Ulusun sorgusu yapılmıştır
Mustafa Ulus hâdiseyi şöyle anlatmıştır.
— O gece nöbetçi idim. Nöbet esnasında bir siâlh sesi işittim. Nöbetten sonra arkadaşım Ati Ceylânla biraz eğlenelim, diye Âbidede Arab Mehmcdin gazinosuna gittik. Orada polisler bize bir silâh sesi âşitip işitmediğimizi sordular. Biz de: «îşttik» dedik ve sesin Mccidiyeköy tarafından geldiğini söyledik
Sonra biz gelip yattık. Gece yarısı bizi uyandırdılar. Yanımızda bir inzibat Üsteğmenile bir Asteğmen olduğu halde Şişli karakoluna götürdüler. İfadelerimizi aldılar, sonra da hapse gittik.
Benim hiç bir şeyden haberini yok. Een ne tüfek attım, ne de kimseyi öldürdüm »
Duruşma Ali Ceylânın sorgusu Â’n 31 Marta bırakılmıştır.
Partilerinden maddî, manevî yardım göremediklerinden şikâyet ediyorlar.
Dün saat 15 de C.H.P. ilçe mer Ecrinde C,H. Partililerin iştirâklle Basın kanunu ve Parti ile basın, aı asındaki münasebetleri incele -mek üzere bir toplantı yapılmış-
Toplantıyı ilçe balkanı Avukat Fehmi Atanç açtıktan sonra Hak kj Tarık söz alarak, parti ile babın arasındaki münasebetleri tah 111 etmiştir.
Hakkı Tarık Us, parti kongrele-ı'ıı de partinin bir gazetesi olma-d.ğı konusundan yapılan şikâyet -İtrin yersiz olduğunu; C.H.P. nin umdelerine inanmış ve onları mü öafaa surctUc C.HP. yl tutan gazetelerin mevcudiyetine işaretle; C.H.P. nin, nıudaflillğinl yapan ga zetclero ne maddi 110 de mânevi hususlarda yardım etmediğini söy İtmiştir. Bunu rağmen, hailem, C.H.P, yi tutan gazetelerin parti -den müzaharet gördüğü fikrini taşıdıklarından dolayı da bu gibi ga zete sahihlerinin holle nazarında r.'.sğdur oldukları belirtilmiştir.
Hâdiseler bu mevzudaki neşriyatımızın haklılığını göstermektedir
23 şubat tarihli nüshamızda Zln gaı dâvası hakkında Profesör Hıf zı Veldet’den aldığımız bir mektu-bu»kısa bir mütalca Uâvesile neş-ıcuniş ve bu bahsa tekrar döne -ceğimizi yazmıştık
Gazetemiz daha 1945 senesinde mokrasinln henüz bu kadar ge-l- akça ve bazı gazeteler için sü t dm vasıtası olmadığı sıralarda bu Zıngal işini ele almış İdi.
Daha o zaman Halk Partisi hü kûmetinin keyfi hareketini yersiz bulmuş ve eğer Zır.galın kabahati var ise buna karşı keyfi değil mah keme kararüe hareket etmek icap edeceğini yazmıştık. Esasen Halk Partisi hükümetlerinin böyle hare ketleri değil midir kİ memleketlinizin ticari İtibarını dış piyasalar da düşürmüştür.
Hiç bir ecnebi sermayesi memleketimizle alâkalanmıyor. Amerika ile yapılan anlaşmaya da Ame likahlann kendi sermayelerini himaye İçin kapitilâsyona benzer hü kimiler komaları işte hep, bizim takbih ettiğimiz bu gibi hareket -lerin neticesinden başka bir şey de ğ İldir.
Sayın Profosör mektubunda aynen memleket kesesinden on mil-ycıılarca liranın «kaybedilmesi teh ilkesine karşı» diye başbyarak vaktile, ve şimdi hükümetin ha -reket tarzını tenklddo no kadar (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Prof. Ali Fuat Başgil
Yeni bir
mi?
Bursada bir konferans veren Prof. Ali Fuad Başgil; milliyet* çi muhafazakâr bir partinin doğmasının lüzumunu belirtti.
— Yazısı 3 üncüde
Takvimden Bir Yaprak

\ FENER - ISTANBULSPORU 2 - 0 YENDİ

Düu şehrimize gelen mümessiller memleketimizdeki tedkiklerini anlattılar
Bir aydanberi memleketimizde tetkikler yapan Beynelmilel banka mllmessillcri Mr. G. Stevvart Mr. Mason ve Mr. Diamond An -karadan şehrimize gelmişlerdir..
Mr. Mason dün Parkotelde ken dişile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycdeki tetkiklerimiz henüz bitmemiştir. Bu bakımdan neticesi hakkında birşey söyleye-miyeceğim. Anlıaruda hükümet makamlarile müzakereler yaptık ve hükümet bize döküman verme bakımından bütün kolaylıklara. .4 Sil. 0 do —.
Dünkü maçla Fenerin bir. hücumu, — Spor, sayfamız 6 cıdadır. '(Foto: Bilrhan • Yeni Sabah)
Bir San'at Görüşü
EHIR Tiyatrosundan İsti- bir artisti bazı roliordo hiç boğon a fası bazı gazetelere ınovzu modiğim çok olmuştur vo hiç bir ar* teşkil öden Cahldo Sonkıı, bir sino- tlstln: «Sen no biçim ınünekkldsin?, ma mecmuası llo yaptığı mülakatta Beni falân filân osorlerdo boğonlr • benim bir fıkrama tomas ediyor. Bu din... şimdi beğenmiyorsun.» dodigH bahis, dolaytsllo san’at mefhumuna nl İşitmedim. Eğer Cahido Sonku’yu dokunsa bu sütunda tokrar edilme- (Abdal) da (Sirano) da boğonmlşsonı ğo değınoz. Çünkü bir gazotonln fık* demek kİ, boğonllecok gibi İyi oynara sütunu adodi kİ... dedim kİ...» mış.
lerin nıuhasebo mizanı değildir. Bel- Sonra bu mübahasedo beğenip beki bu, sevimli san’atkârın san'at ğenmomek mes'elesl bahis mevzuu telâkklsindo İntibah husulüno yar« olmamıştı. Artist sahnodon çekilip, dıın eder. sinemaya geçeceğini söylodl. Ben de
Cahldo Sonku, kendisinin tlyat- «sinema İçin bir artiste, hünordon rodan ayrılmasının tiyatro İçin bir ziyade al yanak kiraz dudağın daha kayıp olmayacağı hakkındakl kana- lüzumlu olduğunu söylodlm.» Vo bu atime biraz alınmış... Bunda haksız- cophoden musta'ff san’atkârın sinedir. çünkü san’at bir ummandır, mada daha muvaffak olaoağını İleri Bu ummanın Içlndo Cahldo değil hat- sürdüm. Cahido: «Tiyatroda nıııvaf-tâ Cahldulorln bllo bir sorplntl kadar fak olamayan artistin daha güç bir ehemmiyeti yoktur. Kendini o koca İş olan film artistliğini becoromiyo-ummanı Ihato oıloook bir kudrette ooğinl bilmesi lâzım değil mlî» dİ-görmek vo hakikaten Şohlr Tiyatro- yor.
sundan ayrılışının o müossose için Film artistliğinin sahno arlıstll-bir ziya’ teşkil cdocoğino inanmak, ğindon daha güç olduğunu kabul et-Cahldo’nln Avrupadan döndükten mok san’at bilgisinin çok zail oldu-sonra «biz (Sirano) yu Garplilorden ğuna delâlet eden bir kanaattir. Kü-iyi oynuyoruz.s domoslno benzer. çildik bir soyahatto ecnebi lisanla-Blr nokta daha var: Bon bu san'- rının bütün gavamızına vukuf poyda atkârı (Abdal) vo (Sirano) piyeslo- oderok Garp san’at âlemi hakkında rlndo boğendlm... Fakat bir san’at - İnsanı sırtüstü yere yuvarlayacak,fl-kârı muvaffak olduğu piyeslerde bo- kirler beyan eden Cahldo Hanım kı-ğonmek ona bütün plyoslordo boğo - zımızın bu sözilo ylno bir aykırı gö-nllmek hakkını asla vormoz. Muvaf- rüşo kapıldığını görüyoruz.
fak olamadığı rollorl do olabilir. Bir Saçları kadar sükûtlarının da al-münokkld, bir artisti bir roldo boğc- tın olduğunu kabul etseler no İyi o-nlr, diğerlndo hırpalar. Bir roldo laoakl. takdir ettiğim hattâ gökloro çıkardığım mosolö, Mahınud Morali gibi
LILUNAY

PAZAR
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdaroı Nuruosmanlyo Nos 17
Tel adresli «YENİ sabaHj
8TANBU
Telofonı 20798
ŞUBAT
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Yeni SES Opereti
1 Mart Salı akşamı saat
20.30 dan itibaren
HAVA - CIVA
Ekrem ve Cemal Reşit Rey kardeşle-lzel ve neş’ell operetleri. Tel: 49369
Yeni Sabah
Büdce müzakeresi
pazartesi biliyor
Amerikadaki kaçak paralardan
Dün T icar et - Ekonomi, Bay indir l ık ve Sağlık büdçeleri görüşüldü
doğan mühim bir münakaşa
Hafitlere verilen 5 dakikalık konuşma müddeti geniş itirazlara yol açtı
Ankara 26 (Hususi) — Meclis zumlu kadar tahsisat koıımamış-bu sabaah saat 10 da toplanarak tır. Hükümetçe el konulduğu söy Bayındırlık Bakanlığı büdcesinin lenen yol dâvası programı maa-müzakeresine devam etti, D. P. lesef seyrini kaybetmiştir. Mııh adına söz alan Kemal Zeytlnoğ- telif Bakanlık fen heyetlerinde lu dedi ki: toplanmış icraat heyetlerini bir
— Bu büdce tasarısı memle - araya toplamakta kârımız çok o-ketin ihtiyaçları karşısında lâ- lacaktır. Su işleri üzerinde de zımgelen mevkii alamamıştır, programlı ve sistemli çalışılma-Yollar ve köprüler bölümüne İÜ lıdır. Başlanmış olan İstanbul, ■ İzmir, ve Mersin limanları bir I an evvel bitirilmelidir. Doğu illerimiz için esaslı bir kalkınma piâ m yapmak zamanı çoktan gelmiş tir.
Kemal Zeytinoğlundan sonra (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Bayındırlık Bakanı Şevket Adatan
PETAİN
HASTA
92 yaşındaki mahpus Mareşali üç doktor tedavi ediyor
Paris: 26 (Nafen) — Frazısanın ati antik sahilleri açıklarında Yeu adasında mahpus bulunan 92 ya -şındakl mareşal Pötaln dün 3 dok-ter tarafından muayene edilmiş -Ur.
Gelecek
Bahara mı
Kaldı
Bu senek! büdce konuşmaları, Büyük BHUet Meclisinde eski usule bağlı bir şekilde cereyan etmekte devam edip gidiyor. Tasavvur buyrulsun ki sabah, öğleden sonra ve geceleyin üç oturum yapan Meclis, dört günde, yalnız büdçe-nin umumi heyeti üzerinde konuşmağı bitirmekle kalmamış, tekmil büdcenin yansından fazlasını kabul ve lastik etmiştir Yâni bir buçuk milyarın yedi yüz milyonu geçti bile... Günde iki yüz milyon masraf tasvip olunuyor. Bu güneşe kar dayanmıya-cağı gibi bu hıza da rakânı day nıaz ve tekmil büdçe iki gün s( ra tamamlanmış olur.
Bir sinema şeridinde bile bu derece sür’at yokken artık bn milyon ve milyar ılanslanmn iyiden iyiye elendiğine, incelendiğine inanmak cidden zor olur.
Halbuki bir büdcenin yalnız u-mumi heyeti üzerindeki konuşma laf haftalarca sürebilir ve sürme iidlr. Maliye Bakanı bu nutka i-to devletin bütün mali, sosyal, askerî, kültürel politikasını izah edecektir. Hükümetin ve kabinenin siyasî rengine, politik temayülüne göre bazı masraflar genişletilecek, bazı fasıllar daraltılacaktır. Gelir kaynaklan hususunda da yine kabine ve partilerin rcnklerino ve politikalarına göre bazen zengin tabaka, bazen orta halliler ve bazen de işçiler ağır tekliflere maruz kalacaklardır. Bu kadar geniş menfaatleri ilgilendiren bir konuşma günlerce milletvekilleri tarafından dinlenmeğe ve tenkid olunmağa malı “lur. Bu umumî konuşma ve ' teatisi bittikten sonradır ki üzerin.?*.fa,,llarB seçilir, onlar a‘l,m mücadele, de bir fiirl olur... Biz
ae bir türlü bu (>tin ,
frfraek kurular,,,,,,, nu,malan bir t»pl««r,hk zl t* içinde cereyan ediyor ve terce milyon ağız açılmadan k^_ bul ediliyor. Biliyoruz ki enrti. menlerde bu fasıl ve maddeler Üzerinde çok didinilmiştir anıma onlar nihayet bütün memleketin gözü önünde olmuyor kİ... Komisyon, tâli komisyon kapalı yer terdir; asıl murakabe, teftiş ve tenkid yeri Büyük Millet Meclisi Wl»lteüdür. Oradan açıkça ve memleket huzurunda her ra-"Am tartışma konusu olmalıdır
o vakit de büdçeler bu kadar «r'atJe geçemez... Milli Müdafaa budçesi üzerindo çok uzaktan yapılan az çok tenkldleri bile büyük bir başarı gibi göstermek, tonu yapabilmiş olmakla İftihar
Fransada komünist aleyhtarı savaş
Thorez ve arkadaşlarının doku nulmazlıklarının ilgası isteniyor
Paris: 26 (Nafen) — Fransada başgösteruıi? olun komünist aleyhtarı savaş süratle gelişmektedir. Bu savaşı İdare etmekte olan mil 11 emniyet müdürleri dün akşam ÎÇ'şleri Bakanlığında toplantıya çağrılmışlar ve bu toplantı esnasın da mühim bir çok meseleler göz -den geçirilmiştir.
Adliye Bakanlığının Humanite gazetesi müdürü Marcel Cachin,
C. Said Barlas ın suallerine karşılık H. Bayur sert bir makale yayınladı
“Barlas benim için “size acıyorum» diyor. Ben ise fena idarenin kurbanı olarak sefalet çeken milyonlarca yurddaşa acıyorum^
Ankara 26 (Telefonla) — Son MeclİB müzakereleri mlinasebeti-le yeniden ortaya atılmış olan Amerikan bankalarındaki kaçak paralar meselesi yüzünden Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Sait Barlas ile Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur arasında bir münakaşa başlamış bulunmakta -dır.
İki sene kadar önce matbuatta bıı meseleyi ilk defa ortaya koymuş olan Hikmet Bayurun gene son günlerde devamlı
rarlı neşriyat yapması karşısında Cemil Sait Barlas bir makale yayınlıyarak kendisinden şu sualleri sormakta idi:
Şimdi sizden son defa soruyorum :
1 — Amerikada, Ingilterede, Fransada, îsviçrede, Mısırda kim lerin kaçak parası vardır.
2 — Bunların miktarı nedir?
3 — Hükümetin şimdiye kadar bu hususta Amerikada yaptığı demarşlarda ne gibi eksik ta
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
ZINGAL DÂVASI
Hürriyeti. Ebediye cinayeti födleri dünkü duruşmada (Foto: Bilrhan - Yeni Sabah)
Aralarında sert bir mllnakaşd ccıcyan eden H. BayuY .Barlad
Komünist sözcü Fiorlmon Bontc vt komünist lider Meurlce Thorez,-in teşriî masuniyetlerinin kaldırılmasını portementoĞan talep ettiği bildirilmektedir.
Dün yapılan araştırmalar esna-smda memleketi müşkül duruma sokabilecek bir casusluk faaliyetinin tespit edilmiş olduğu da İlâve edilmektedir.
Milletlerarası Bankını mümessilleri
"Winston„ Izmirde
- ■■ —6uııu gtmıc
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 do) yapacaktır
Komutan, 60 kadar çocuğu gemiye davet elti İzmir 26 (Telefonla) — Amerikan donanmasına mensup yardımcı harb gemilerinden Winston bu sabah saat 12.20 de limanımı gelmiştir. Gemi komutanı, mü tad merasim yapıldıktan sonra “araya çıkarak İdarî makamları «yaret etmiştir.
60^kaandl^İZe göre’ iomutan, rin .khnaeslz Çocuğu yedi-
»mİ™ t'Slc"‘U™e>( 15in
gemye davet etmişti,. Bu dara te Hcbet edecek beled^aV^: siyaka çocuk yuvasından ve b mır çocuk esirgeme kurumun ' dan 60 kadar çocuk pazartesi sabahı gemiye götürülecek ve akşama kadar gemi komutanının misafiri olacaktır. Komutan, salı günü gemide bir basın toplantısı
Beynelmilel Banka Türkiyeye verecek mi ?
Hürriyeti ebediye j c. h. Partili
! gazeteciler
tepesindeki cinayet
Dünkii duruşmada, Mustafa isnad edilen suçu külliyen inkâr etti
Geçen yaz aylarında bir gece saat 22 sularında Hürriyeti Ebediye tepesinde bir cinayet fişlenmiş, Hamiyet Mert adında 18 yaş larında bir genç kız; bir otomobilde İhsan adında genç bir kereste tliccariyle direksiyon talimi yaparken tüfek kurşunu ile bayından vurularak ölmüştü.
Cinayeti işlemekten sanık olarak Mustafa Ulus ve Ali Ceylân adlarında iki jandarma eri yakalanmıştı.
Bu hazin cinayetin duruşmasına, kız kaçırmak ve öldürmek iudiasiyle dün 2 nci ağırceza mah kemesinde başlanmıştır.
Her iki sanığın hazır bulunduğu dünkü duruşmada sanıkların hüviyeti tesbit edildikten sonra Mustafa Ulusun sorgusu yapılmıştır
Mustafa Ulus hâdiseyi şöyle anlatmıştır.
— O gece nöbetçi idim. Nöbet esnasında bir siâlh sesi işittim. Nöbetten sonra arkadaşım Ati Ceylânla biraz eğlenelim, diye Âbidede Arab Mehmcdin gazinosuna gittik. Orada polisler bize bir silâh sesi âşitip işitmediğimizi sordular. Biz de: «îşttik» dedik ve sesin Mccidiyeköy tarafından geldiğini söyledik
Sonra biz gelip yattık. Gece yarısı bizi uyandırdılar. Yanımızda bir inzibat Üsteğmenile bir Asteğmen olduğu halde Şişli karakoluna götürdüler. İfadelerimizi aldılar, sonra da hapse gittik.
Benim hiç bir şeyden haberini yok. Een ne tüfek attım, ne de kimseyi öldürdüm »
Duruşma Ali Ceylânın sorgusu Â’n 31 Marta bırakılmıştır.
Partilerinden maddî, manevî yardım göremediklerinden şikâyet ediyorlar.
Dün saat 15 de C.H.P. ilçe mer Ecrinde C,H. Partililerin iştirâklle Basın kanunu ve Parti ile basın, aı asındaki münasebetleri incele -mek üzere bir toplantı yapılmış-
Toplantıyı ilçe balkanı Avukat Fehmi Atanç açtıktan sonra Hak kj Tarık söz alarak, parti ile babın arasındaki münasebetleri tah 111 etmiştir.
Hakkı Tarık Us, parti kongrele-ı'ıı de partinin bir gazetesi olma-d.ğı konusundan yapılan şikâyet -İtrin yersiz olduğunu; C.H.P. nin umdelerine inanmış ve onları mü öafaa surctUc C.HP. yl tutan gazetelerin mevcudiyetine işaretle; C.H.P. nin, nıudaflillğinl yapan ga zetclero ne maddi 110 de mânevi hususlarda yardım etmediğini söy İtmiştir. Bunu rağmen, hailem, C.H.P, yi tutan gazetelerin parti -den müzaharet gördüğü fikrini taşıdıklarından dolayı da bu gibi ga zete sahihlerinin holle nazarında r.'.sğdur oldukları belirtilmiştir.
Hâdiseler bu mevzudaki neşriyatımızın haklılığını göstermektedir
23 şubat tarihli nüshamızda Zln gaı dâvası hakkında Profesör Hıf zı Veldet’den aldığımız bir mektu-bu»kısa bir mütalca Uâvesile neş-ıcuniş ve bu bahsa tekrar döne -ceğimizi yazmıştık
Gazetemiz daha 1945 senesinde mokrasinln henüz bu kadar ge-l- akça ve bazı gazeteler için sü t dm vasıtası olmadığı sıralarda bu Zıngal işini ele almış İdi.
Daha o zaman Halk Partisi hü kûmetinin keyfi hareketini yersiz bulmuş ve eğer Zır.galın kabahati var ise buna karşı keyfi değil mah keme kararüe hareket etmek icap edeceğini yazmıştık. Esasen Halk Partisi hükümetlerinin böyle hare ketleri değil midir kİ memleketlinizin ticari İtibarını dış piyasalar da düşürmüştür.
Hiç bir ecnebi sermayesi memleketimizle alâkalanmıyor. Amerika ile yapılan anlaşmaya da Ame likahlann kendi sermayelerini himaye İçin kapitilâsyona benzer hü kimiler komaları işte hep, bizim takbih ettiğimiz bu gibi hareket -lerin neticesinden başka bir şey de ğ İldir.
Sayın Profosör mektubunda aynen memleket kesesinden on mil-ycıılarca liranın «kaybedilmesi teh ilkesine karşı» diye başbyarak vaktile, ve şimdi hükümetin ha -reket tarzını tenklddo no kadar (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Prof. Ali Fuat Başgil
Yeni bir
mi?
Bursada bir konferans veren Prof. Ali Fuad Başgil; milliyet* çi muhafazakâr bir partinin doğmasının lüzumunu belirtti.
— Yazısı 3 üncüde
Takvimden Bir Yaprak

\ FENER - ISTANBULSPORU 2 - 0 YENDİ

Düu şehrimize gelen mümessiller memleketimizdeki tedkiklerini anlattılar
Bir aydanberi memleketimizde tetkikler yapan Beynelmilel banka mllmessillcri Mr. G. Stevvart Mr. Mason ve Mr. Diamond An -karadan şehrimize gelmişlerdir..
Mr. Mason dün Parkotelde ken dişile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycdeki tetkiklerimiz henüz bitmemiştir. Bu bakımdan neticesi hakkında birşey söyleye-miyeceğim. Anlıaruda hükümet makamlarile müzakereler yaptık ve hükümet bize döküman verme bakımından bütün kolaylıklara. .4 Sil. 0 do —.
Dünkü maçla Fenerin bir. hücumu, — Spor, sayfamız 6 cıdadır. '(Foto: Bilrhan • Yeni Sabah)
Bir San'at Görüşü
EHIR Tiyatrosundan İsti- bir artisti bazı roliordo hiç boğon a fası bazı gazetelere ınovzu modiğim çok olmuştur vo hiç bir ar* teşkil öden Cahldo Sonkıı, bir sino- tlstln: «Sen no biçim ınünekkldsin?, ma mecmuası llo yaptığı mülakatta Beni falân filân osorlerdo boğonlr • benim bir fıkrama tomas ediyor. Bu din... şimdi beğenmiyorsun.» dodigH bahis, dolaytsllo san’at mefhumuna nl İşitmedim. Eğer Cahido Sonku’yu dokunsa bu sütunda tokrar edilme- (Abdal) da (Sirano) da boğonmlşsonı ğo değınoz. Çünkü bir gazotonln fık* demek kİ, boğonllecok gibi İyi oynara sütunu adodi kİ... dedim kİ...» mış.
lerin nıuhasebo mizanı değildir. Bel- Sonra bu mübahasedo beğenip beki bu, sevimli san’atkârın san'at ğenmomek mes'elesl bahis mevzuu telâkklsindo İntibah husulüno yar« olmamıştı. Artist sahnodon çekilip, dıın eder. sinemaya geçeceğini söylodl. Ben de
Cahldo Sonku, kendisinin tlyat- «sinema İçin bir artiste, hünordon rodan ayrılmasının tiyatro İçin bir ziyade al yanak kiraz dudağın daha kayıp olmayacağı hakkındakl kana- lüzumlu olduğunu söylodlm.» Vo bu atime biraz alınmış... Bunda haksız- cophoden musta'ff san’atkârın sinedir. çünkü san’at bir ummandır, mada daha muvaffak olaoağını İleri Bu ummanın Içlndo Cahldo değil hat- sürdüm. Cahido: «Tiyatroda nıııvaf-tâ Cahldulorln bllo bir sorplntl kadar fak olamayan artistin daha güç bir ehemmiyeti yoktur. Kendini o koca İş olan film artistliğini becoromiyo-ummanı Ihato oıloook bir kudrette ooğinl bilmesi lâzım değil mlî» dİ-görmek vo hakikaten Şohlr Tiyatro- yor.
sundan ayrılışının o müossose için Film artistliğinin sahno arlıstll-bir ziya’ teşkil cdocoğino inanmak, ğindon daha güç olduğunu kabul et-Cahldo’nln Avrupadan döndükten mok san’at bilgisinin çok zail oldu-sonra «biz (Sirano) yu Garplilorden ğuna delâlet eden bir kanaattir. Kü-iyi oynuyoruz.s domoslno benzer. çildik bir soyahatto ecnebi lisanla-Blr nokta daha var: Bon bu san'- rının bütün gavamızına vukuf poyda atkârı (Abdal) vo (Sirano) piyeslo- oderok Garp san’at âlemi hakkında rlndo boğendlm... Fakat bir san’at - İnsanı sırtüstü yere yuvarlayacak,fl-kârı muvaffak olduğu piyeslerde bo- kirler beyan eden Cahldo Hanım kı-ğonmek ona bütün plyoslordo boğo - zımızın bu sözilo ylno bir aykırı gö-nllmek hakkını asla vormoz. Muvaf- rüşo kapıldığını görüyoruz.
fak olamadığı rollorl do olabilir. Bir Saçları kadar sükûtlarının da al-münokkld, bir artisti bir roldo boğc- tın olduğunu kabul etseler no İyi o-nlr, diğerlndo hırpalar. Bir roldo laoakl. takdir ettiğim hattâ gökloro çıkardığım mosolö, Mahınud Morali gibi
LILUNAY

PAZAR
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdaroı Nuruosmanlyo Nos 17
Tel adresli «YENİ sabaHj
8TANBU
Telofonı 20798
ŞUBAT
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Yeni SES Opereti
1 Mart Salı akşamı saat
20.30 dan itibaren
HAVA - CIVA
Ekrem ve Cemal Reşit Rey kardeşle-lzel ve neş’ell operetleri. Tel: 49369
Yeni Sabah
Büdce müzakeresi
pazartesi biliyor
Amerikadaki kaçak paralardan
Dün T icar et - Ekonomi, Bay indir l ık ve Sağlık büdçeleri görüşüldü
doğan mühim bir münakaşa
Hafitlere verilen 5 dakikalık konuşma müddeti geniş itirazlara yol açtı
Ankara 26 (Hususi) — Meclis zumlu kadar tahsisat koıımamış-bu sabaah saat 10 da toplanarak tır. Hükümetçe el konulduğu söy Bayındırlık Bakanlığı büdcesinin lenen yol dâvası programı maa-müzakeresine devam etti, D. P. lesef seyrini kaybetmiştir. Mııh adına söz alan Kemal Zeytlnoğ- telif Bakanlık fen heyetlerinde lu dedi ki: toplanmış icraat heyetlerini bir
— Bu büdce tasarısı memle - araya toplamakta kârımız çok o-ketin ihtiyaçları karşısında lâ- lacaktır. Su işleri üzerinde de zımgelen mevkii alamamıştır, programlı ve sistemli çalışılma-Yollar ve köprüler bölümüne İÜ lıdır. Başlanmış olan İstanbul, ■ İzmir, ve Mersin limanları bir I an evvel bitirilmelidir. Doğu illerimiz için esaslı bir kalkınma piâ m yapmak zamanı çoktan gelmiş tir.
Kemal Zeytinoğlundan sonra (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Bayındırlık Bakanı Şevket Adatan
PETAİN
HASTA
92 yaşındaki mahpus Mareşali üç doktor tedavi ediyor
Paris: 26 (Nafen) — Frazısanın ati antik sahilleri açıklarında Yeu adasında mahpus bulunan 92 ya -şındakl mareşal Pötaln dün 3 dok-ter tarafından muayene edilmiş -Ur.
Gelecek
Bahara mı
Kaldı
Bu senek! büdce konuşmaları, Büyük BHUet Meclisinde eski usule bağlı bir şekilde cereyan etmekte devam edip gidiyor. Tasavvur buyrulsun ki sabah, öğleden sonra ve geceleyin üç oturum yapan Meclis, dört günde, yalnız büdçe-nin umumi heyeti üzerinde konuşmağı bitirmekle kalmamış, tekmil büdcenin yansından fazlasını kabul ve lastik etmiştir Yâni bir buçuk milyarın yedi yüz milyonu geçti bile... Günde iki yüz milyon masraf tasvip olunuyor. Bu güneşe kar dayanmıya-cağı gibi bu hıza da rakânı day nıaz ve tekmil büdçe iki gün s( ra tamamlanmış olur.
Bir sinema şeridinde bile bu derece sür’at yokken artık bn milyon ve milyar ılanslanmn iyiden iyiye elendiğine, incelendiğine inanmak cidden zor olur.
Halbuki bir büdcenin yalnız u-mumi heyeti üzerindeki konuşma laf haftalarca sürebilir ve sürme iidlr. Maliye Bakanı bu nutka i-to devletin bütün mali, sosyal, askerî, kültürel politikasını izah edecektir. Hükümetin ve kabinenin siyasî rengine, politik temayülüne göre bazı masraflar genişletilecek, bazı fasıllar daraltılacaktır. Gelir kaynaklan hususunda da yine kabine ve partilerin rcnklerino ve politikalarına göre bazen zengin tabaka, bazen orta halliler ve bazen de işçiler ağır tekliflere maruz kalacaklardır. Bu kadar geniş menfaatleri ilgilendiren bir konuşma günlerce milletvekilleri tarafından dinlenmeğe ve tenkid olunmağa malı “lur. Bu umumî konuşma ve ' teatisi bittikten sonradır ki üzerin.?*.fa,,llarB seçilir, onlar a‘l,m mücadele, de bir fiirl olur... Biz
ae bir türlü bu (>tin ,
frfraek kurular,,,,,,, nu,malan bir t»pl««r,hk zl t* içinde cereyan ediyor ve terce milyon ağız açılmadan k^_ bul ediliyor. Biliyoruz ki enrti. menlerde bu fasıl ve maddeler Üzerinde çok didinilmiştir anıma onlar nihayet bütün memleketin gözü önünde olmuyor kİ... Komisyon, tâli komisyon kapalı yer terdir; asıl murakabe, teftiş ve tenkid yeri Büyük Millet Meclisi Wl»lteüdür. Oradan açıkça ve memleket huzurunda her ra-"Am tartışma konusu olmalıdır
o vakit de büdçeler bu kadar «r'atJe geçemez... Milli Müdafaa budçesi üzerindo çok uzaktan yapılan az çok tenkldleri bile büyük bir başarı gibi göstermek, tonu yapabilmiş olmakla İftihar
Fransada komünist aleyhtarı savaş
Thorez ve arkadaşlarının doku nulmazlıklarının ilgası isteniyor
Paris: 26 (Nafen) — Fransada başgösteruıi? olun komünist aleyhtarı savaş süratle gelişmektedir. Bu savaşı İdare etmekte olan mil 11 emniyet müdürleri dün akşam ÎÇ'şleri Bakanlığında toplantıya çağrılmışlar ve bu toplantı esnasın da mühim bir çok meseleler göz -den geçirilmiştir.
Adliye Bakanlığının Humanite gazetesi müdürü Marcel Cachin,
C. Said Barlas ın suallerine karşılık H. Bayur sert bir makale yayınladı
“Barlas benim için “size acıyorum» diyor. Ben ise fena idarenin kurbanı olarak sefalet çeken milyonlarca yurddaşa acıyorum^
Ankara 26 (Telefonla) — Son MeclİB müzakereleri mlinasebeti-le yeniden ortaya atılmış olan Amerikan bankalarındaki kaçak paralar meselesi yüzünden Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Sait Barlas ile Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur arasında bir münakaşa başlamış bulunmakta -dır.
İki sene kadar önce matbuatta bıı meseleyi ilk defa ortaya koymuş olan Hikmet Bayurun gene son günlerde devamlı
rarlı neşriyat yapması karşısında Cemil Sait Barlas bir makale yayınlıyarak kendisinden şu sualleri sormakta idi:
Şimdi sizden son defa soruyorum :
1 — Amerikada, Ingilterede, Fransada, îsviçrede, Mısırda kim lerin kaçak parası vardır.
2 — Bunların miktarı nedir?
3 — Hükümetin şimdiye kadar bu hususta Amerikada yaptığı demarşlarda ne gibi eksik ta
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
ZINGAL DÂVASI
Hürriyeti. Ebediye cinayeti födleri dünkü duruşmada (Foto: Bilrhan - Yeni Sabah)
Aralarında sert bir mllnakaşd ccıcyan eden H. BayuY .Barlad
Komünist sözcü Fiorlmon Bontc vt komünist lider Meurlce Thorez,-in teşriî masuniyetlerinin kaldırılmasını portementoĞan talep ettiği bildirilmektedir.
Dün yapılan araştırmalar esna-smda memleketi müşkül duruma sokabilecek bir casusluk faaliyetinin tespit edilmiş olduğu da İlâve edilmektedir.
Milletlerarası Bankını mümessilleri
"Winston„ Izmirde
- ■■ —6uııu gtmıc
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 do) yapacaktır
Komutan, 60 kadar çocuğu gemiye davet elti İzmir 26 (Telefonla) — Amerikan donanmasına mensup yardımcı harb gemilerinden Winston bu sabah saat 12.20 de limanımı gelmiştir. Gemi komutanı, mü tad merasim yapıldıktan sonra “araya çıkarak İdarî makamları «yaret etmiştir.
60^kaandl^İZe göre’ iomutan, rin .khnaeslz Çocuğu yedi-
»mİ™ t'Slc"‘U™e>( 15in
gemye davet etmişti,. Bu dara te Hcbet edecek beled^aV^: siyaka çocuk yuvasından ve b mır çocuk esirgeme kurumun ' dan 60 kadar çocuk pazartesi sabahı gemiye götürülecek ve akşama kadar gemi komutanının misafiri olacaktır. Komutan, salı günü gemide bir basın toplantısı
Beynelmilel Banka Türkiyeye verecek mi ?
Hürriyeti ebediye j c. h. Partili
! gazeteciler
tepesindeki cinayet
Dünkii duruşmada, Mustafa isnad edilen suçu külliyen inkâr etti
Geçen yaz aylarında bir gece saat 22 sularında Hürriyeti Ebediye tepesinde bir cinayet fişlenmiş, Hamiyet Mert adında 18 yaş larında bir genç kız; bir otomobilde İhsan adında genç bir kereste tliccariyle direksiyon talimi yaparken tüfek kurşunu ile bayından vurularak ölmüştü.
Cinayeti işlemekten sanık olarak Mustafa Ulus ve Ali Ceylân adlarında iki jandarma eri yakalanmıştı.
Bu hazin cinayetin duruşmasına, kız kaçırmak ve öldürmek iudiasiyle dün 2 nci ağırceza mah kemesinde başlanmıştır.
Her iki sanığın hazır bulunduğu dünkü duruşmada sanıkların hüviyeti tesbit edildikten sonra Mustafa Ulusun sorgusu yapılmıştır
Mustafa Ulus hâdiseyi şöyle anlatmıştır.
— O gece nöbetçi idim. Nöbet esnasında bir siâlh sesi işittim. Nöbetten sonra arkadaşım Ati Ceylânla biraz eğlenelim, diye Âbidede Arab Mehmcdin gazinosuna gittik. Orada polisler bize bir silâh sesi âşitip işitmediğimizi sordular. Biz de: «îşttik» dedik ve sesin Mccidiyeköy tarafından geldiğini söyledik
Sonra biz gelip yattık. Gece yarısı bizi uyandırdılar. Yanımızda bir inzibat Üsteğmenile bir Asteğmen olduğu halde Şişli karakoluna götürdüler. İfadelerimizi aldılar, sonra da hapse gittik.
Benim hiç bir şeyden haberini yok. Een ne tüfek attım, ne de kimseyi öldürdüm »
Duruşma Ali Ceylânın sorgusu Â’n 31 Marta bırakılmıştır.
Partilerinden maddî, manevî yardım göremediklerinden şikâyet ediyorlar.
Dün saat 15 de C.H.P. ilçe mer Ecrinde C,H. Partililerin iştirâklle Basın kanunu ve Parti ile basın, aı asındaki münasebetleri incele -mek üzere bir toplantı yapılmış-
Toplantıyı ilçe balkanı Avukat Fehmi Atanç açtıktan sonra Hak kj Tarık söz alarak, parti ile babın arasındaki münasebetleri tah 111 etmiştir.
Hakkı Tarık Us, parti kongrele-ı'ıı de partinin bir gazetesi olma-d.ğı konusundan yapılan şikâyet -İtrin yersiz olduğunu; C.H.P. nin umdelerine inanmış ve onları mü öafaa surctUc C.HP. yl tutan gazetelerin mevcudiyetine işaretle; C.H.P. nin, nıudaflillğinl yapan ga zetclero ne maddi 110 de mânevi hususlarda yardım etmediğini söy İtmiştir. Bunu rağmen, hailem, C.H.P, yi tutan gazetelerin parti -den müzaharet gördüğü fikrini taşıdıklarından dolayı da bu gibi ga zete sahihlerinin holle nazarında r.'.sğdur oldukları belirtilmiştir.
Hâdiseler bu mevzudaki neşriyatımızın haklılığını göstermektedir
23 şubat tarihli nüshamızda Zln gaı dâvası hakkında Profesör Hıf zı Veldet’den aldığımız bir mektu-bu»kısa bir mütalca Uâvesile neş-ıcuniş ve bu bahsa tekrar döne -ceğimizi yazmıştık
Gazetemiz daha 1945 senesinde mokrasinln henüz bu kadar ge-l- akça ve bazı gazeteler için sü t dm vasıtası olmadığı sıralarda bu Zıngal işini ele almış İdi.
Daha o zaman Halk Partisi hü kûmetinin keyfi hareketini yersiz bulmuş ve eğer Zır.galın kabahati var ise buna karşı keyfi değil mah keme kararüe hareket etmek icap edeceğini yazmıştık. Esasen Halk Partisi hükümetlerinin böyle hare ketleri değil midir kİ memleketlinizin ticari İtibarını dış piyasalar da düşürmüştür.
Hiç bir ecnebi sermayesi memleketimizle alâkalanmıyor. Amerika ile yapılan anlaşmaya da Ame likahlann kendi sermayelerini himaye İçin kapitilâsyona benzer hü kimiler komaları işte hep, bizim takbih ettiğimiz bu gibi hareket -lerin neticesinden başka bir şey de ğ İldir.
Sayın Profosör mektubunda aynen memleket kesesinden on mil-ycıılarca liranın «kaybedilmesi teh ilkesine karşı» diye başbyarak vaktile, ve şimdi hükümetin ha -reket tarzını tenklddo no kadar (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Prof. Ali Fuat Başgil
Yeni bir
mi?
Bursada bir konferans veren Prof. Ali Fuad Başgil; milliyet* çi muhafazakâr bir partinin doğmasının lüzumunu belirtti.
— Yazısı 3 üncüde
Takvimden Bir Yaprak

\ FENER - ISTANBULSPORU 2 - 0 YENDİ

Düu şehrimize gelen mümessiller memleketimizdeki tedkiklerini anlattılar
Bir aydanberi memleketimizde tetkikler yapan Beynelmilel banka mllmessillcri Mr. G. Stevvart Mr. Mason ve Mr. Diamond An -karadan şehrimize gelmişlerdir..
Mr. Mason dün Parkotelde ken dişile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycdeki tetkiklerimiz henüz bitmemiştir. Bu bakımdan neticesi hakkında birşey söyleye-miyeceğim. Anlıaruda hükümet makamlarile müzakereler yaptık ve hükümet bize döküman verme bakımından bütün kolaylıklara. .4 Sil. 0 do —.
Dünkü maçla Fenerin bir. hücumu, — Spor, sayfamız 6 cıdadır. '(Foto: Bilrhan • Yeni Sabah)
Bir San'at Görüşü
EHIR Tiyatrosundan İsti- bir artisti bazı roliordo hiç boğon a fası bazı gazetelere ınovzu modiğim çok olmuştur vo hiç bir ar* teşkil öden Cahldo Sonkıı, bir sino- tlstln: «Sen no biçim ınünekkldsin?, ma mecmuası llo yaptığı mülakatta Beni falân filân osorlerdo boğonlr • benim bir fıkrama tomas ediyor. Bu din... şimdi beğenmiyorsun.» dodigH bahis, dolaytsllo san’at mefhumuna nl İşitmedim. Eğer Cahido Sonku’yu dokunsa bu sütunda tokrar edilme- (Abdal) da (Sirano) da boğonmlşsonı ğo değınoz. Çünkü bir gazotonln fık* demek kİ, boğonllecok gibi İyi oynara sütunu adodi kİ... dedim kİ...» mış.
lerin nıuhasebo mizanı değildir. Bel- Sonra bu mübahasedo beğenip beki bu, sevimli san’atkârın san'at ğenmomek mes'elesl bahis mevzuu telâkklsindo İntibah husulüno yar« olmamıştı. Artist sahnodon çekilip, dıın eder. sinemaya geçeceğini söylodl. Ben de
Cahldo Sonku, kendisinin tlyat- «sinema İçin bir artiste, hünordon rodan ayrılmasının tiyatro İçin bir ziyade al yanak kiraz dudağın daha kayıp olmayacağı hakkındakl kana- lüzumlu olduğunu söylodlm.» Vo bu atime biraz alınmış... Bunda haksız- cophoden musta'ff san’atkârın sinedir. çünkü san’at bir ummandır, mada daha muvaffak olaoağını İleri Bu ummanın Içlndo Cahldo değil hat- sürdüm. Cahido: «Tiyatroda nıııvaf-tâ Cahldulorln bllo bir sorplntl kadar fak olamayan artistin daha güç bir ehemmiyeti yoktur. Kendini o koca İş olan film artistliğini becoromiyo-ummanı Ihato oıloook bir kudrette ooğinl bilmesi lâzım değil mlî» dİ-görmek vo hakikaten Şohlr Tiyatro- yor.
sundan ayrılışının o müossose için Film artistliğinin sahno arlıstll-bir ziya’ teşkil cdocoğino inanmak, ğindon daha güç olduğunu kabul et-Cahldo’nln Avrupadan döndükten mok san’at bilgisinin çok zail oldu-sonra «biz (Sirano) yu Garplilorden ğuna delâlet eden bir kanaattir. Kü-iyi oynuyoruz.s domoslno benzer. çildik bir soyahatto ecnebi lisanla-Blr nokta daha var: Bon bu san'- rının bütün gavamızına vukuf poyda atkârı (Abdal) vo (Sirano) piyeslo- oderok Garp san’at âlemi hakkında rlndo boğendlm... Fakat bir san’at - İnsanı sırtüstü yere yuvarlayacak,fl-kârı muvaffak olduğu piyeslerde bo- kirler beyan eden Cahldo Hanım kı-ğonmek ona bütün plyoslordo boğo - zımızın bu sözilo ylno bir aykırı gö-nllmek hakkını asla vormoz. Muvaf- rüşo kapıldığını görüyoruz.
fak olamadığı rollorl do olabilir. Bir Saçları kadar sükûtlarının da al-münokkld, bir artisti bir roldo boğc- tın olduğunu kabul etseler no İyi o-nlr, diğerlndo hırpalar. Bir roldo laoakl. takdir ettiğim hattâ gökloro çıkardığım mosolö, Mahınud Morali gibi
LILUNAY

PAZAR
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdaroı Nuruosmanlyo Nos 17
Tel adresli «YENİ sabaHj
8TANBU
Telofonı 20798
ŞUBAT
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Yeni SES Opereti
1 Mart Salı akşamı saat
20.30 dan itibaren
HAVA - CIVA
Ekrem ve Cemal Reşit Rey kardeşle-lzel ve neş’ell operetleri. Tel: 49369
Yeni Sabah
Büdce müzakeresi
pazartesi biliyor
Amerikadaki kaçak paralardan
Dün T icar et - Ekonomi, Bay indir l ık ve Sağlık büdçeleri görüşüldü
doğan mühim bir münakaşa
Hafitlere verilen 5 dakikalık konuşma müddeti geniş itirazlara yol açtı
Ankara 26 (Hususi) — Meclis zumlu kadar tahsisat koıımamış-bu sabaah saat 10 da toplanarak tır. Hükümetçe el konulduğu söy Bayındırlık Bakanlığı büdcesinin lenen yol dâvası programı maa-müzakeresine devam etti, D. P. lesef seyrini kaybetmiştir. Mııh adına söz alan Kemal Zeytlnoğ- telif Bakanlık fen heyetlerinde lu dedi ki: toplanmış icraat heyetlerini bir
— Bu büdce tasarısı memle - araya toplamakta kârımız çok o-ketin ihtiyaçları karşısında lâ- lacaktır. Su işleri üzerinde de zımgelen mevkii alamamıştır, programlı ve sistemli çalışılma-Yollar ve köprüler bölümüne İÜ lıdır. Başlanmış olan İstanbul, ■ İzmir, ve Mersin limanları bir I an evvel bitirilmelidir. Doğu illerimiz için esaslı bir kalkınma piâ m yapmak zamanı çoktan gelmiş tir.
Kemal Zeytinoğlundan sonra (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Bayındırlık Bakanı Şevket Adatan
PETAİN
HASTA
92 yaşındaki mahpus Mareşali üç doktor tedavi ediyor
Paris: 26 (Nafen) — Frazısanın ati antik sahilleri açıklarında Yeu adasında mahpus bulunan 92 ya -şındakl mareşal Pötaln dün 3 dok-ter tarafından muayene edilmiş -Ur.
Gelecek
Bahara mı
Kaldı
Bu senek! büdce konuşmaları, Büyük BHUet Meclisinde eski usule bağlı bir şekilde cereyan etmekte devam edip gidiyor. Tasavvur buyrulsun ki sabah, öğleden sonra ve geceleyin üç oturum yapan Meclis, dört günde, yalnız büdçe-nin umumi heyeti üzerinde konuşmağı bitirmekle kalmamış, tekmil büdcenin yansından fazlasını kabul ve lastik etmiştir Yâni bir buçuk milyarın yedi yüz milyonu geçti bile... Günde iki yüz milyon masraf tasvip olunuyor. Bu güneşe kar dayanmıya-cağı gibi bu hıza da rakânı day nıaz ve tekmil büdçe iki gün s( ra tamamlanmış olur.
Bir sinema şeridinde bile bu derece sür’at yokken artık bn milyon ve milyar ılanslanmn iyiden iyiye elendiğine, incelendiğine inanmak cidden zor olur.
Halbuki bir büdcenin yalnız u-mumi heyeti üzerindeki konuşma laf haftalarca sürebilir ve sürme iidlr. Maliye Bakanı bu nutka i-to devletin bütün mali, sosyal, askerî, kültürel politikasını izah edecektir. Hükümetin ve kabinenin siyasî rengine, politik temayülüne göre bazı masraflar genişletilecek, bazı fasıllar daraltılacaktır. Gelir kaynaklan hususunda da yine kabine ve partilerin rcnklerino ve politikalarına göre bazen zengin tabaka, bazen orta halliler ve bazen de işçiler ağır tekliflere maruz kalacaklardır. Bu kadar geniş menfaatleri ilgilendiren bir konuşma günlerce milletvekilleri tarafından dinlenmeğe ve tenkid olunmağa malı “lur. Bu umumî konuşma ve ' teatisi bittikten sonradır ki üzerin.?*.fa,,llarB seçilir, onlar a‘l,m mücadele, de bir fiirl olur... Biz
ae bir türlü bu (>tin ,
frfraek kurular,,,,,,, nu,malan bir t»pl««r,hk zl t* içinde cereyan ediyor ve terce milyon ağız açılmadan k^_ bul ediliyor. Biliyoruz ki enrti. menlerde bu fasıl ve maddeler Üzerinde çok didinilmiştir anıma onlar nihayet bütün memleketin gözü önünde olmuyor kİ... Komisyon, tâli komisyon kapalı yer terdir; asıl murakabe, teftiş ve tenkid yeri Büyük Millet Meclisi Wl»lteüdür. Oradan açıkça ve memleket huzurunda her ra-"Am tartışma konusu olmalıdır
o vakit de büdçeler bu kadar «r'atJe geçemez... Milli Müdafaa budçesi üzerindo çok uzaktan yapılan az çok tenkldleri bile büyük bir başarı gibi göstermek, tonu yapabilmiş olmakla İftihar
Fransada komünist aleyhtarı savaş
Thorez ve arkadaşlarının doku nulmazlıklarının ilgası isteniyor
Paris: 26 (Nafen) — Fransada başgösteruıi? olun komünist aleyhtarı savaş süratle gelişmektedir. Bu savaşı İdare etmekte olan mil 11 emniyet müdürleri dün akşam ÎÇ'şleri Bakanlığında toplantıya çağrılmışlar ve bu toplantı esnasın da mühim bir çok meseleler göz -den geçirilmiştir.
Adliye Bakanlığının Humanite gazetesi müdürü Marcel Cachin,
C. Said Barlas ın suallerine karşılık H. Bayur sert bir makale yayınladı
“Barlas benim için “size acıyorum» diyor. Ben ise fena idarenin kurbanı olarak sefalet çeken milyonlarca yurddaşa acıyorum^
Ankara 26 (Telefonla) — Son MeclİB müzakereleri mlinasebeti-le yeniden ortaya atılmış olan Amerikan bankalarındaki kaçak paralar meselesi yüzünden Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Sait Barlas ile Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur arasında bir münakaşa başlamış bulunmakta -dır.
İki sene kadar önce matbuatta bıı meseleyi ilk defa ortaya koymuş olan Hikmet Bayurun gene son günlerde devamlı
rarlı neşriyat yapması karşısında Cemil Sait Barlas bir makale yayınlıyarak kendisinden şu sualleri sormakta idi:
Şimdi sizden son defa soruyorum :
1 — Amerikada, Ingilterede, Fransada, îsviçrede, Mısırda kim lerin kaçak parası vardır.
2 — Bunların miktarı nedir?
3 — Hükümetin şimdiye kadar bu hususta Amerikada yaptığı demarşlarda ne gibi eksik ta
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
ZINGAL DÂVASI
Hürriyeti. Ebediye cinayeti födleri dünkü duruşmada (Foto: Bilrhan - Yeni Sabah)
Aralarında sert bir mllnakaşd ccıcyan eden H. BayuY .Barlad
Komünist sözcü Fiorlmon Bontc vt komünist lider Meurlce Thorez,-in teşriî masuniyetlerinin kaldırılmasını portementoĞan talep ettiği bildirilmektedir.
Dün yapılan araştırmalar esna-smda memleketi müşkül duruma sokabilecek bir casusluk faaliyetinin tespit edilmiş olduğu da İlâve edilmektedir.
Milletlerarası Bankını mümessilleri
"Winston„ Izmirde
- ■■ —6uııu gtmıc
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 do) yapacaktır
Komutan, 60 kadar çocuğu gemiye davet elti İzmir 26 (Telefonla) — Amerikan donanmasına mensup yardımcı harb gemilerinden Winston bu sabah saat 12.20 de limanımı gelmiştir. Gemi komutanı, mü tad merasim yapıldıktan sonra “araya çıkarak İdarî makamları «yaret etmiştir.
60^kaandl^İZe göre’ iomutan, rin .khnaeslz Çocuğu yedi-
»mİ™ t'Slc"‘U™e>( 15in
gemye davet etmişti,. Bu dara te Hcbet edecek beled^aV^: siyaka çocuk yuvasından ve b mır çocuk esirgeme kurumun ' dan 60 kadar çocuk pazartesi sabahı gemiye götürülecek ve akşama kadar gemi komutanının misafiri olacaktır. Komutan, salı günü gemide bir basın toplantısı
Beynelmilel Banka Türkiyeye verecek mi ?
Hürriyeti ebediye j c. h. Partili
! gazeteciler
tepesindeki cinayet
Dünkii duruşmada, Mustafa isnad edilen suçu külliyen inkâr etti
Geçen yaz aylarında bir gece saat 22 sularında Hürriyeti Ebediye tepesinde bir cinayet fişlenmiş, Hamiyet Mert adında 18 yaş larında bir genç kız; bir otomobilde İhsan adında genç bir kereste tliccariyle direksiyon talimi yaparken tüfek kurşunu ile bayından vurularak ölmüştü.
Cinayeti işlemekten sanık olarak Mustafa Ulus ve Ali Ceylân adlarında iki jandarma eri yakalanmıştı.
Bu hazin cinayetin duruşmasına, kız kaçırmak ve öldürmek iudiasiyle dün 2 nci ağırceza mah kemesinde başlanmıştır.
Her iki sanığın hazır bulunduğu dünkü duruşmada sanıkların hüviyeti tesbit edildikten sonra Mustafa Ulusun sorgusu yapılmıştır
Mustafa Ulus hâdiseyi şöyle anlatmıştır.
— O gece nöbetçi idim. Nöbet esnasında bir siâlh sesi işittim. Nöbetten sonra arkadaşım Ati Ceylânla biraz eğlenelim, diye Âbidede Arab Mehmcdin gazinosuna gittik. Orada polisler bize bir silâh sesi âşitip işitmediğimizi sordular. Biz de: «îşttik» dedik ve sesin Mccidiyeköy tarafından geldiğini söyledik
Sonra biz gelip yattık. Gece yarısı bizi uyandırdılar. Yanımızda bir inzibat Üsteğmenile bir Asteğmen olduğu halde Şişli karakoluna götürdüler. İfadelerimizi aldılar, sonra da hapse gittik.
Benim hiç bir şeyden haberini yok. Een ne tüfek attım, ne de kimseyi öldürdüm »
Duruşma Ali Ceylânın sorgusu Â’n 31 Marta bırakılmıştır.
Partilerinden maddî, manevî yardım göremediklerinden şikâyet ediyorlar.
Dün saat 15 de C.H.P. ilçe mer Ecrinde C,H. Partililerin iştirâklle Basın kanunu ve Parti ile basın, aı asındaki münasebetleri incele -mek üzere bir toplantı yapılmış-
Toplantıyı ilçe balkanı Avukat Fehmi Atanç açtıktan sonra Hak kj Tarık söz alarak, parti ile babın arasındaki münasebetleri tah 111 etmiştir.
Hakkı Tarık Us, parti kongrele-ı'ıı de partinin bir gazetesi olma-d.ğı konusundan yapılan şikâyet -İtrin yersiz olduğunu; C.H.P. nin umdelerine inanmış ve onları mü öafaa surctUc C.HP. yl tutan gazetelerin mevcudiyetine işaretle; C.H.P. nin, nıudaflillğinl yapan ga zetclero ne maddi 110 de mânevi hususlarda yardım etmediğini söy İtmiştir. Bunu rağmen, hailem, C.H.P, yi tutan gazetelerin parti -den müzaharet gördüğü fikrini taşıdıklarından dolayı da bu gibi ga zete sahihlerinin holle nazarında r.'.sğdur oldukları belirtilmiştir.
Hâdiseler bu mevzudaki neşriyatımızın haklılığını göstermektedir
23 şubat tarihli nüshamızda Zln gaı dâvası hakkında Profesör Hıf zı Veldet’den aldığımız bir mektu-bu»kısa bir mütalca Uâvesile neş-ıcuniş ve bu bahsa tekrar döne -ceğimizi yazmıştık
Gazetemiz daha 1945 senesinde mokrasinln henüz bu kadar ge-l- akça ve bazı gazeteler için sü t dm vasıtası olmadığı sıralarda bu Zıngal işini ele almış İdi.
Daha o zaman Halk Partisi hü kûmetinin keyfi hareketini yersiz bulmuş ve eğer Zır.galın kabahati var ise buna karşı keyfi değil mah keme kararüe hareket etmek icap edeceğini yazmıştık. Esasen Halk Partisi hükümetlerinin böyle hare ketleri değil midir kİ memleketlinizin ticari İtibarını dış piyasalar da düşürmüştür.
Hiç bir ecnebi sermayesi memleketimizle alâkalanmıyor. Amerika ile yapılan anlaşmaya da Ame likahlann kendi sermayelerini himaye İçin kapitilâsyona benzer hü kimiler komaları işte hep, bizim takbih ettiğimiz bu gibi hareket -lerin neticesinden başka bir şey de ğ İldir.
Sayın Profosör mektubunda aynen memleket kesesinden on mil-ycıılarca liranın «kaybedilmesi teh ilkesine karşı» diye başbyarak vaktile, ve şimdi hükümetin ha -reket tarzını tenklddo no kadar (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Prof. Ali Fuat Başgil
Yeni bir
mi?
Bursada bir konferans veren Prof. Ali Fuad Başgil; milliyet* çi muhafazakâr bir partinin doğmasının lüzumunu belirtti.
— Yazısı 3 üncüde
Takvimden Bir Yaprak

\ FENER - ISTANBULSPORU 2 - 0 YENDİ

Düu şehrimize gelen mümessiller memleketimizdeki tedkiklerini anlattılar
Bir aydanberi memleketimizde tetkikler yapan Beynelmilel banka mllmessillcri Mr. G. Stevvart Mr. Mason ve Mr. Diamond An -karadan şehrimize gelmişlerdir..
Mr. Mason dün Parkotelde ken dişile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycdeki tetkiklerimiz henüz bitmemiştir. Bu bakımdan neticesi hakkında birşey söyleye-miyeceğim. Anlıaruda hükümet makamlarile müzakereler yaptık ve hükümet bize döküman verme bakımından bütün kolaylıklara. .4 Sil. 0 do —.
Dünkü maçla Fenerin bir. hücumu, — Spor, sayfamız 6 cıdadır. '(Foto: Bilrhan • Yeni Sabah)
Bir San'at Görüşü
EHIR Tiyatrosundan İsti- bir artisti bazı roliordo hiç boğon a fası bazı gazetelere ınovzu modiğim çok olmuştur vo hiç bir ar* teşkil öden Cahldo Sonkıı, bir sino- tlstln: «Sen no biçim ınünekkldsin?, ma mecmuası llo yaptığı mülakatta Beni falân filân osorlerdo boğonlr • benim bir fıkrama tomas ediyor. Bu din... şimdi beğenmiyorsun.» dodigH bahis, dolaytsllo san’at mefhumuna nl İşitmedim. Eğer Cahido Sonku’yu dokunsa bu sütunda tokrar edilme- (Abdal) da (Sirano) da boğonmlşsonı ğo değınoz. Çünkü bir gazotonln fık* demek kİ, boğonllecok gibi İyi oynara sütunu adodi kİ... dedim kİ...» mış.
lerin nıuhasebo mizanı değildir. Bel- Sonra bu mübahasedo beğenip beki bu, sevimli san’atkârın san'at ğenmomek mes'elesl bahis mevzuu telâkklsindo İntibah husulüno yar« olmamıştı. Artist sahnodon çekilip, dıın eder. sinemaya geçeceğini söylodl. Ben de
Cahldo Sonku, kendisinin tlyat- «sinema İçin bir artiste, hünordon rodan ayrılmasının tiyatro İçin bir ziyade al yanak kiraz dudağın daha kayıp olmayacağı hakkındakl kana- lüzumlu olduğunu söylodlm.» Vo bu atime biraz alınmış... Bunda haksız- cophoden musta'ff san’atkârın sinedir. çünkü san’at bir ummandır, mada daha muvaffak olaoağını İleri Bu ummanın Içlndo Cahldo değil hat- sürdüm. Cahido: «Tiyatroda nıııvaf-tâ Cahldulorln bllo bir sorplntl kadar fak olamayan artistin daha güç bir ehemmiyeti yoktur. Kendini o koca İş olan film artistliğini becoromiyo-ummanı Ihato oıloook bir kudrette ooğinl bilmesi lâzım değil mlî» dİ-görmek vo hakikaten Şohlr Tiyatro- yor.
sundan ayrılışının o müossose için Film artistliğinin sahno arlıstll-bir ziya’ teşkil cdocoğino inanmak, ğindon daha güç olduğunu kabul et-Cahldo’nln Avrupadan döndükten mok san’at bilgisinin çok zail oldu-sonra «biz (Sirano) yu Garplilorden ğuna delâlet eden bir kanaattir. Kü-iyi oynuyoruz.s domoslno benzer. çildik bir soyahatto ecnebi lisanla-Blr nokta daha var: Bon bu san'- rının bütün gavamızına vukuf poyda atkârı (Abdal) vo (Sirano) piyeslo- oderok Garp san’at âlemi hakkında rlndo boğendlm... Fakat bir san’at - İnsanı sırtüstü yere yuvarlayacak,fl-kârı muvaffak olduğu piyeslerde bo- kirler beyan eden Cahldo Hanım kı-ğonmek ona bütün plyoslordo boğo - zımızın bu sözilo ylno bir aykırı gö-nllmek hakkını asla vormoz. Muvaf- rüşo kapıldığını görüyoruz.
fak olamadığı rollorl do olabilir. Bir Saçları kadar sükûtlarının da al-münokkld, bir artisti bir roldo boğc- tın olduğunu kabul etseler no İyi o-nlr, diğerlndo hırpalar. Bir roldo laoakl. takdir ettiğim hattâ gökloro çıkardığım mosolö, Mahınud Morali gibi
LILUNAY

PAZAR
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdaroı Nuruosmanlyo Nos 17
Tel adresli «YENİ sabaHj
8TANBU
Telofonı 20798
ŞUBAT
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Yeni SES Opereti
1 Mart Salı akşamı saat
20.30 dan itibaren
HAVA - CIVA
Ekrem ve Cemal Reşit Rey kardeşle-lzel ve neş’ell operetleri. Tel: 49369
Yeni Sabah
Büdce müzakeresi
pazartesi biliyor
Amerikadaki kaçak paralardan
Dün T icar et - Ekonomi, Bay indir l ık ve Sağlık büdçeleri görüşüldü
doğan mühim bir münakaşa
Hafitlere verilen 5 dakikalık konuşma müddeti geniş itirazlara yol açtı
Ankara 26 (Hususi) — Meclis zumlu kadar tahsisat koıımamış-bu sabaah saat 10 da toplanarak tır. Hükümetçe el konulduğu söy Bayındırlık Bakanlığı büdcesinin lenen yol dâvası programı maa-müzakeresine devam etti, D. P. lesef seyrini kaybetmiştir. Mııh adına söz alan Kemal Zeytlnoğ- telif Bakanlık fen heyetlerinde lu dedi ki: toplanmış icraat heyetlerini bir
— Bu büdce tasarısı memle - araya toplamakta kârımız çok o-ketin ihtiyaçları karşısında lâ- lacaktır. Su işleri üzerinde de zımgelen mevkii alamamıştır, programlı ve sistemli çalışılma-Yollar ve köprüler bölümüne İÜ lıdır. Başlanmış olan İstanbul, ■ İzmir, ve Mersin limanları bir I an evvel bitirilmelidir. Doğu illerimiz için esaslı bir kalkınma piâ m yapmak zamanı çoktan gelmiş tir.
Kemal Zeytinoğlundan sonra (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Bayındırlık Bakanı Şevket Adatan
PETAİN
HASTA
92 yaşındaki mahpus Mareşali üç doktor tedavi ediyor
Paris: 26 (Nafen) — Frazısanın ati antik sahilleri açıklarında Yeu adasında mahpus bulunan 92 ya -şındakl mareşal Pötaln dün 3 dok-ter tarafından muayene edilmiş -Ur.
Gelecek
Bahara mı
Kaldı
Bu senek! büdce konuşmaları, Büyük BHUet Meclisinde eski usule bağlı bir şekilde cereyan etmekte devam edip gidiyor. Tasavvur buyrulsun ki sabah, öğleden sonra ve geceleyin üç oturum yapan Meclis, dört günde, yalnız büdçe-nin umumi heyeti üzerinde konuşmağı bitirmekle kalmamış, tekmil büdcenin yansından fazlasını kabul ve lastik etmiştir Yâni bir buçuk milyarın yedi yüz milyonu geçti bile... Günde iki yüz milyon masraf tasvip olunuyor. Bu güneşe kar dayanmıya-cağı gibi bu hıza da rakânı day nıaz ve tekmil büdçe iki gün s( ra tamamlanmış olur.
Bir sinema şeridinde bile bu derece sür’at yokken artık bn milyon ve milyar ılanslanmn iyiden iyiye elendiğine, incelendiğine inanmak cidden zor olur.
Halbuki bir büdcenin yalnız u-mumi heyeti üzerindeki konuşma laf haftalarca sürebilir ve sürme iidlr. Maliye Bakanı bu nutka i-to devletin bütün mali, sosyal, askerî, kültürel politikasını izah edecektir. Hükümetin ve kabinenin siyasî rengine, politik temayülüne göre bazı masraflar genişletilecek, bazı fasıllar daraltılacaktır. Gelir kaynaklan hususunda da yine kabine ve partilerin rcnklerino ve politikalarına göre bazen zengin tabaka, bazen orta halliler ve bazen de işçiler ağır tekliflere maruz kalacaklardır. Bu kadar geniş menfaatleri ilgilendiren bir konuşma günlerce milletvekilleri tarafından dinlenmeğe ve tenkid olunmağa malı “lur. Bu umumî konuşma ve ' teatisi bittikten sonradır ki üzerin.?*.fa,,llarB seçilir, onlar a‘l,m mücadele, de bir fiirl olur... Biz
ae bir türlü bu (>tin ,
frfraek kurular,,,,,,, nu,malan bir t»pl««r,hk zl t* içinde cereyan ediyor ve terce milyon ağız açılmadan k^_ bul ediliyor. Biliyoruz ki enrti. menlerde bu fasıl ve maddeler Üzerinde çok didinilmiştir anıma onlar nihayet bütün memleketin gözü önünde olmuyor kİ... Komisyon, tâli komisyon kapalı yer terdir; asıl murakabe, teftiş ve tenkid yeri Büyük Millet Meclisi Wl»lteüdür. Oradan açıkça ve memleket huzurunda her ra-"Am tartışma konusu olmalıdır
o vakit de büdçeler bu kadar «r'atJe geçemez... Milli Müdafaa budçesi üzerindo çok uzaktan yapılan az çok tenkldleri bile büyük bir başarı gibi göstermek, tonu yapabilmiş olmakla İftihar
Fransada komünist aleyhtarı savaş
Thorez ve arkadaşlarının doku nulmazlıklarının ilgası isteniyor
Paris: 26 (Nafen) — Fransada başgösteruıi? olun komünist aleyhtarı savaş süratle gelişmektedir. Bu savaşı İdare etmekte olan mil 11 emniyet müdürleri dün akşam ÎÇ'şleri Bakanlığında toplantıya çağrılmışlar ve bu toplantı esnasın da mühim bir çok meseleler göz -den geçirilmiştir.
Adliye Bakanlığının Humanite gazetesi müdürü Marcel Cachin,
C. Said Barlas ın suallerine karşılık H. Bayur sert bir makale yayınladı
“Barlas benim için “size acıyorum» diyor. Ben ise fena idarenin kurbanı olarak sefalet çeken milyonlarca yurddaşa acıyorum^
Ankara 26 (Telefonla) — Son MeclİB müzakereleri mlinasebeti-le yeniden ortaya atılmış olan Amerikan bankalarındaki kaçak paralar meselesi yüzünden Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Sait Barlas ile Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur arasında bir münakaşa başlamış bulunmakta -dır.
İki sene kadar önce matbuatta bıı meseleyi ilk defa ortaya koymuş olan Hikmet Bayurun gene son günlerde devamlı
rarlı neşriyat yapması karşısında Cemil Sait Barlas bir makale yayınlıyarak kendisinden şu sualleri sormakta idi:
Şimdi sizden son defa soruyorum :
1 — Amerikada, Ingilterede, Fransada, îsviçrede, Mısırda kim lerin kaçak parası vardır.
2 — Bunların miktarı nedir?
3 — Hükümetin şimdiye kadar bu hususta Amerikada yaptığı demarşlarda ne gibi eksik ta
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
ZINGAL DÂVASI
Hürriyeti. Ebediye cinayeti födleri dünkü duruşmada (Foto: Bilrhan - Yeni Sabah)
Aralarında sert bir mllnakaşd ccıcyan eden H. BayuY .Barlad
Komünist sözcü Fiorlmon Bontc vt komünist lider Meurlce Thorez,-in teşriî masuniyetlerinin kaldırılmasını portementoĞan talep ettiği bildirilmektedir.
Dün yapılan araştırmalar esna-smda memleketi müşkül duruma sokabilecek bir casusluk faaliyetinin tespit edilmiş olduğu da İlâve edilmektedir.
Milletlerarası Bankını mümessilleri
"Winston„ Izmirde
- ■■ —6uııu gtmıc
(Devamı: 8a. 3 - 8ü. 5 do) yapacaktır
Komutan, 60 kadar çocuğu gemiye davet elti İzmir 26 (Telefonla) — Amerikan donanmasına mensup yardımcı harb gemilerinden Winston bu sabah saat 12.20 de limanımı gelmiştir. Gemi komutanı, mü tad merasim yapıldıktan sonra “araya çıkarak İdarî makamları «yaret etmiştir.
60^kaandl^İZe göre’ iomutan, rin .khnaeslz Çocuğu yedi-
»mİ™ t'Slc"‘U™e>( 15in
gemye davet etmişti,. Bu dara te Hcbet edecek beled^aV^: siyaka çocuk yuvasından ve b mır çocuk esirgeme kurumun ' dan 60 kadar çocuk pazartesi sabahı gemiye götürülecek ve akşama kadar gemi komutanının misafiri olacaktır. Komutan, salı günü gemide bir basın toplantısı
Beynelmilel Banka Türkiyeye verecek mi ?
Hürriyeti ebediye j c. h. Partili
! gazeteciler
tepesindeki cinayet
Dünkii duruşmada, Mustafa isnad edilen suçu külliyen inkâr etti
Geçen yaz aylarında bir gece saat 22 sularında Hürriyeti Ebediye tepesinde bir cinayet fişlenmiş, Hamiyet Mert adında 18 yaş larında bir genç kız; bir otomobilde İhsan adında genç bir kereste tliccariyle direksiyon talimi yaparken tüfek kurşunu ile bayından vurularak ölmüştü.
Cinayeti işlemekten sanık olarak Mustafa Ulus ve Ali Ceylân adlarında iki jandarma eri yakalanmıştı.
Bu hazin cinayetin duruşmasına, kız kaçırmak ve öldürmek iudiasiyle dün 2 nci ağırceza mah kemesinde başlanmıştır.
Her iki sanığın hazır bulunduğu dünkü duruşmada sanıkların hüviyeti tesbit edildikten sonra Mustafa Ulusun sorgusu yapılmıştır
Mustafa Ulus hâdiseyi şöyle anlatmıştır.
— O gece nöbetçi idim. Nöbet esnasında bir siâlh sesi işittim. Nöbetten sonra arkadaşım Ati Ceylânla biraz eğlenelim, diye Âbidede Arab Mehmcdin gazinosuna gittik. Orada polisler bize bir silâh sesi âşitip işitmediğimizi sordular. Biz de: «îşttik» dedik ve sesin Mccidiyeköy tarafından geldiğini söyledik
Sonra biz gelip yattık. Gece yarısı bizi uyandırdılar. Yanımızda bir inzibat Üsteğmenile bir Asteğmen olduğu halde Şişli karakoluna götürdüler. İfadelerimizi aldılar, sonra da hapse gittik.
Benim hiç bir şeyden haberini yok. Een ne tüfek attım, ne de kimseyi öldürdüm »
Duruşma Ali Ceylânın sorgusu Â’n 31 Marta bırakılmıştır.
Partilerinden maddî, manevî yardım göremediklerinden şikâyet ediyorlar.
Dün saat 15 de C.H.P. ilçe mer Ecrinde C,H. Partililerin iştirâklle Basın kanunu ve Parti ile basın, aı asındaki münasebetleri incele -mek üzere bir toplantı yapılmış-
Toplantıyı ilçe balkanı Avukat Fehmi Atanç açtıktan sonra Hak kj Tarık söz alarak, parti ile babın arasındaki münasebetleri tah 111 etmiştir.
Hakkı Tarık Us, parti kongrele-ı'ıı de partinin bir gazetesi olma-d.ğı konusundan yapılan şikâyet -İtrin yersiz olduğunu; C.H.P. nin umdelerine inanmış ve onları mü öafaa surctUc C.HP. yl tutan gazetelerin mevcudiyetine işaretle; C.H.P. nin, nıudaflillğinl yapan ga zetclero ne maddi 110 de mânevi hususlarda yardım etmediğini söy İtmiştir. Bunu rağmen, hailem, C.H.P, yi tutan gazetelerin parti -den müzaharet gördüğü fikrini taşıdıklarından dolayı da bu gibi ga zete sahihlerinin holle nazarında r.'.sğdur oldukları belirtilmiştir.
Hâdiseler bu mevzudaki neşriyatımızın haklılığını göstermektedir
23 şubat tarihli nüshamızda Zln gaı dâvası hakkında Profesör Hıf zı Veldet’den aldığımız bir mektu-bu»kısa bir mütalca Uâvesile neş-ıcuniş ve bu bahsa tekrar döne -ceğimizi yazmıştık
Gazetemiz daha 1945 senesinde mokrasinln henüz bu kadar ge-l- akça ve bazı gazeteler için sü t dm vasıtası olmadığı sıralarda bu Zıngal işini ele almış İdi.
Daha o zaman Halk Partisi hü kûmetinin keyfi hareketini yersiz bulmuş ve eğer Zır.galın kabahati var ise buna karşı keyfi değil mah keme kararüe hareket etmek icap edeceğini yazmıştık. Esasen Halk Partisi hükümetlerinin böyle hare ketleri değil midir kİ memleketlinizin ticari İtibarını dış piyasalar da düşürmüştür.
Hiç bir ecnebi sermayesi memleketimizle alâkalanmıyor. Amerika ile yapılan anlaşmaya da Ame likahlann kendi sermayelerini himaye İçin kapitilâsyona benzer hü kimiler komaları işte hep, bizim takbih ettiğimiz bu gibi hareket -lerin neticesinden başka bir şey de ğ İldir.
Sayın Profosör mektubunda aynen memleket kesesinden on mil-ycıılarca liranın «kaybedilmesi teh ilkesine karşı» diye başbyarak vaktile, ve şimdi hükümetin ha -reket tarzını tenklddo no kadar (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Prof. Ali Fuat Başgil
Yeni bir
mi?
Bursada bir konferans veren Prof. Ali Fuad Başgil; milliyet* çi muhafazakâr bir partinin doğmasının lüzumunu belirtti.
— Yazısı 3 üncüde
Takvimden Bir Yaprak

\ FENER - ISTANBULSPORU 2 - 0 YENDİ

Düu şehrimize gelen mümessiller memleketimizdeki tedkiklerini anlattılar
Bir aydanberi memleketimizde tetkikler yapan Beynelmilel banka mllmessillcri Mr. G. Stevvart Mr. Mason ve Mr. Diamond An -karadan şehrimize gelmişlerdir..
Mr. Mason dün Parkotelde ken dişile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycdeki tetkiklerimiz henüz bitmemiştir. Bu bakımdan neticesi hakkında birşey söyleye-miyeceğim. Anlıaruda hükümet makamlarile müzakereler yaptık ve hükümet bize döküman verme bakımından bütün kolaylıklara. .4 Sil. 0 do —.
Dünkü maçla Fenerin bir. hücumu, — Spor, sayfamız 6 cıdadır. '(Foto: Bilrhan • Yeni Sabah)
Bir San'at Görüşü
EHIR Tiyatrosundan İsti- bir artisti bazı roliordo hiç boğon a fası bazı gazetelere ınovzu modiğim çok olmuştur vo hiç bir ar* teşkil öden Cahldo Sonkıı, bir sino- tlstln: «Sen no biçim ınünekkldsin?, ma mecmuası llo yaptığı mülakatta Beni falân filân osorlerdo boğonlr • benim bir fıkrama tomas ediyor. Bu din... şimdi beğenmiyorsun.» dodigH bahis, dolaytsllo san’at mefhumuna nl İşitmedim. Eğer Cahido Sonku’yu dokunsa bu sütunda tokrar edilme- (Abdal) da (Sirano) da boğonmlşsonı ğo değınoz. Çünkü bir gazotonln fık* demek kİ, boğonllecok gibi İyi oynara sütunu adodi kİ... dedim kİ...» mış.
lerin nıuhasebo mizanı değildir. Bel- Sonra bu mübahasedo beğenip beki bu, sevimli san’atkârın san'at ğenmomek mes'elesl bahis mevzuu telâkklsindo İntibah husulüno yar« olmamıştı. Artist sahnodon çekilip, dıın eder. sinemaya geçeceğini söylodl. Ben de
Cahldo Sonku, kendisinin tlyat- «sinema İçin bir artiste, hünordon rodan ayrılmasının tiyatro İçin bir ziyade al yanak kiraz dudağın daha kayıp olmayacağı hakkındakl kana- lüzumlu olduğunu söylodlm.» Vo bu atime biraz alınmış... Bunda haksız- cophoden musta'ff san’atkârın sinedir. çünkü san’at bir ummandır, mada daha muvaffak olaoağını İleri Bu ummanın Içlndo Cahldo değil hat- sürdüm. Cahido: «Tiyatroda nıııvaf-tâ Cahldulorln bllo bir sorplntl kadar fak olamayan artistin daha güç bir ehemmiyeti yoktur. Kendini o koca İş olan film artistliğini becoromiyo-ummanı Ihato oıloook bir kudrette ooğinl bilmesi lâzım değil mlî» dİ-görmek vo hakikaten Şohlr Tiyatro- yor.
sundan ayrılışının o müossose için Film artistliğinin sahno arlıstll-bir ziya’ teşkil cdocoğino inanmak, ğindon daha güç olduğunu kabul et-Cahldo’nln Avrupadan döndükten mok san’at bilgisinin çok zail oldu-sonra «biz (Sirano) yu Garplilorden ğuna delâlet eden bir kanaattir. Kü-iyi oynuyoruz.s domoslno benzer. çildik bir soyahatto ecnebi lisanla-Blr nokta daha var: Bon bu san'- rının bütün gavamızına vukuf poyda atkârı (Abdal) vo (Sirano) piyeslo- oderok Garp san’at âlemi hakkında rlndo boğendlm... Fakat bir san’at - İnsanı sırtüstü yere yuvarlayacak,fl-kârı muvaffak olduğu piyeslerde bo- kirler beyan eden Cahldo Hanım kı-ğonmek ona bütün plyoslordo boğo - zımızın bu sözilo ylno bir aykırı gö-nllmek hakkını asla vormoz. Muvaf- rüşo kapıldığını görüyoruz.
fak olamadığı rollorl do olabilir. Bir Saçları kadar sükûtlarının da al-münokkld, bir artisti bir roldo boğc- tın olduğunu kabul etseler no İyi o-nlr, diğerlndo hırpalar. Bir roldo laoakl. takdir ettiğim hattâ gökloro çıkardığım mosolö, Mahınud Morali gibi
LILUNAY

Comments (0)