SALI 30 AĞUSTOS 1949 Sahibi x Safa Kılıçlıoğlu Idereı Nuruosmenlye Noı 17 Tel adreelı «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefonı «785—MİM. Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3748 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı.,, 10 Kuru, ll^ll Tsge Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE. DERMANSIZLIK VB SINIR ZAFİY ETİ.ERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
30 Ağustos Zafer
Tito, Amerikadan mali
Bayramı kutlanıyor
yardım v^borç istedi
BugünTaksimde bir Geçitresmi yapılacak
İstanbul gj mü?
Halk Partisi ileri gelenlerinin, memleketin bütün büyük dâvaları baklanda muhakeme ve görüş tarzları sakat olduğu, İcraatları ve aldıkları neticelerle esasen malûmdur. Bunu teyit ve tekide ihtiyaç olduğu da çok şüphelidir. Çünkü çeyrek asırlık politika, nihayet, verdiği meyvalarla ölçü lür. Türk yurdunun bu uzun fasıladan sonra elde ettiği sonuçlar apaşlkâredlr. Buna rağmen ba ten öyle demeçler oluyor -ki adeta karanlık gecede ortalığı aydın latan bir şimşek gibi, bütün bir zihniyeti tenvir ediyor. Onun tilerine bir porojoktör tutuyor.
Şimdi Trabzonda incelemelerde bulunan —ah bu inceleme seyahatleri— Tekel Bakanı Fazıl Şe-rafettin Börge kendisinin İstanbul valisi tâyin olunması ihtimali üzerine verdiği demeçte demiş ki: Bir Bakanın İstanbul valiliğine nasbedilmesine ihtiyaç yoktur. Çünkü İstanbul şiltmiş üç vilâyetimizden biridir ve her han gi bir vali orasını da mükemmelen idare eder.
Uzun müddet İstanbul Halk Partisi müfettişliği vazifesini görmüş olan bir zatın bu kadar nazari, bu kadar afakî, hakikat ve realitelerden bu derece uzak konuşması hayretler uyandırırdı. Eğer cidden bizim için, Halk Par tili zevatın icraatına hayret imkânı kalmış bulunsa İdi.
Saym Fazıl Şerafettin Bürge acaba bilmezml ki İstanbul, Ttir-kiyenln her hangi bir vilâyeti değildir. Ttirklyede intişar eden gazetelerin hemen hepsi, satış ve nüfuz bakımından en mühimleri, îstanbulda çıkar. En modern ve mükemmel matbaalar Babıâlide-dir. Gazete, mecmua, dergi ve İlmi neşriyatın acaba bir memleketin irfan hayatında hiç mi kıy meti yoktur ki bütün bunların te kâsüf ettiği bir muhit ile lıâlâ halkın Türkçe konuşmayı bilmediği son üniversiteliler seyahatinde tesbit edilen bir vilâyet yek diğerine asit olsun...
İstanbul yalnız neşriyat bakımından değil tedris bakımından da, Türkiyenin en mümtaz bir fehridir. Hattâ bu vâdide Ankara bile İstanbulla boy ölçüşmek imkânına malik değildir, üniversite ve yüksek mekteplerde, İstanbulda en az yirmi bin genç okumaktadır. Hattâ bizzat bu •özlerin faili Fazıl da çok mümkündür kİ tıp tahsilini İstanbul üniversitesinde yapmıştır.
Nüfus bakımından hangi vilâyetimiz, İstanbula, uzaktan dahi yaklaşabilmektedir ?
Mali takat ve memleket masraflarına yardım bakımından Istantsdlu müstesna mevkiini ihmal etmek veyahut küçümsememek kabil ve caiz midir? Saraçoğlu Şükrü, varlık vergisi diye, olağanüstü bir kasırga estirdiği vakit, bütün yurttan koparabildiği meblâğların üçte ikisini sade ve yalnız istanbuldan çekti. Şu halde ve bu duruma na (Devamı 8a. 7 SÜ. 6 de)
Moskova, Tito’nun başını getireceklere 1 milyon lira ikramiye verecek!
Rusya, bütün faaliyetini, Balkanlardaki imparatorluğunda teksif etmiş ve Tito’yu 6 ay içinde tasfiyeye karar vermiş
Berlindeki Batılı müttefik istihbarat çevreleri, Sovyetler Birliğinin önümüzdeki 6 ay zarfında Yu goslav lideri Tito’yu tasfiyeye çalışacağı hakkında yeni raporlar almışlardır.
Doğu Almanyadaki Sovyet makamlariyle dost Almanlar ara sında dolaşan bu haberlerde, Tifonun katlinden veya rejimine karşı Ruslar tarafından mülhem bir iç ayaklanmadan, en akla yakın ihtimaller olarak bahsedilmektedir.
Ayni raporlarda, Moskovanın, Güney - Doğu Avrupadaki Sov-vet peyki memleketleri Yugos- • lavyaya karşı doğrudan doğruya bir askerî taarruza sevketmek tehlikesini göze alacağına dair spekülasyonlar şüphe ile karşı-(Devamı Sa. 7 SÜ. 1 de)
Yugoslav başkenti Bel grad’dan bir görünüş...
Truman’ın
mühim bir
nutku
Başkan İktisadî prensiplerini izah etti
(Bugün 30 Ağustos Zaferinin 27 inci yıldönümüdür. 30 Ağustos, yakın tarihimizin karanlık günlerini aydınlatan ve Türk İstiklâlini dünyaya bir data tanıtan müstesna bir ehemmiyet ve kıymet taşıyan zaferlerimizden birinin, kazanıl ^dığı gündür. Kahraman Türk milletinin ve O’nun ordusunun
kazandığı bu zafer bugün yurdun her köşesinde olduğu gibi, i şehrimizde de parlak ve şerefine yaraşır törenlerle kutla- > nacaktır. ?;
Bu münasebetle, dün öğleden sonra şehir Türk bay- J raklarile donatılmış bulunmakta İd!... (Devamı 5 de) S
Q D A D iMuallâ-Bahtiye rakiplerini Mi u K yenerek şampiyon oldular
Rusya bize bir nota
Çift erkekler finalinde de Von Graunn - Harper çifti Cochet - Peten çiftini yenerek şan, piyon olau
verdi
Demokratik bilgi okulları açılacak
Maarif Şûrasında Demokratik Eğitim Komisyonunun raporu kabul edildi
Londra, 29 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Tru man, İktisadî programını izah eden mühim bir nutuk irat etmiş tir. Başkan nutkunda, demokratik milletlerin içişlerine karışmamak prensipine devam edileceğini, İktisadî kalkınmanın dünya sulhu için esas olduğunu söyliye-rek demiştir ki:
— Her yerde Sovyetlerin hür milletlerin sıkıntılarını uzatma
Devamı Sa. 7, Su. 6 da)
Ankara: 29 (A.A.) — Maarif Şûrası genel kurulu bugün saat 9.30 da İstanbul üniversitesi rektörü Ömer Celâl Sorç’ın başkanlığında toplanmış vo gündemde mevcut beş mevzuu incelemek üzere evvelco teşkil edilmiş komisyonların hasırladığı ra porları tetkike başlamıştır.
İlk olarak söz alan Millî Eğitim Bakanı Talisin Bıınguoğlu günlerce süren sıkı ve verimli çalışmalarından dotoyı komisyon üyelerimi teşekkürlerini bildirmiş ve komisyonlarca ha zırlanmış olan raporların üyelerin tenkit, tashih ve nihayet tasvibine
sunulmuş olduğuna söylemiştir.
Bakanın sözlerinden sonra De m oh ratik eğitim komisyonunun lıazırlj^ dığı rapor okunmuştur.
Ezcümlo şu temenniler ileri sürülmektedir:
1 — Disiplin ve imtihan yönetmelikleri başta olmak üzere eldo mevcut bütün yönetmeliklerin rapordaki e-saslara göre tâdili.
2 — Demokratik eğitim esaslarına
(Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Patlayıcı madde yapan fabrika r----------------- — ------------------------
( Vali, belediyeden müsaade alınmadan kaçak olarak ?
> çalışan Nuri paşa fabrikasının mes’ullerl hakkında (
> takibat yapılacağını söyledi J
Tekrar faaliyete geçtiğini haber verdiğimiz Nuri Killigil mühimmat fabrikasının bugünkü durumunu incelemek üzero ilgili komisyon dün vali muavini Fazıl Uybadınm başkanlığında üç saat süren bir toplantı yapmıştır.
Komisyon, yapılan tahkikatı gözden geçirmiş, alâkalı fabrika için,
Ortaköydeki tören
infilkktan sonra alınan emniyet ted birlerinin devamına karar vermiştir. Komisyonun bu karan, ilgililerle îç vo Savunma Bakanlıklarına du bildirilmiştir..
Valinin beyanatı
Hâdiso hakkında vali vo bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdar gazetecilere şunları söylemiştir:
(— Fabrikanın tekrar fauliyote geçtiğine dair bir haber yayıldı. Her no kadar eskiden alınma müsa-adenamosi varsa da malilin hâdise-(Devaını Sa. 7 SÜ. 5 do)
iki mühim
konferans
2 Eylül cuma günü saat 17 d» Şehzadebaşı Turan sineması yanında park tarafı numara 11 konak bahçesinde Ordinaryüs Profesör Vtısfi Raşit Sevig, inkılâpçılık ve Hikmet Bayur, Atatürk ve inkılâp hakkında birer konferans vereceklerdir. Giriş serbest-
Ruslar şehit kuryemizin tedavi masrafı için 3.300 lira istedi
M. T. A. Umum Müdürü İhsan
Ruhi istifa etti
Ankara 29 (Telefonla) — Mev-sûk olarak haber aldığımıza göre altı seneye yakın bir zaman-(Dovamı 8a. 7, 8u. a do)
Ortaköy deresinin kapatılmasına ve Kuruçeşme yolunun açılmasına dün baş lanaı
Ortaköy deresinin kapatılmadı VĞ Ortaköy - Kuruçeşme yolunun açılması işlerine dün öğleden sonra başlanmıştır. Bu münasebetle Ortaköyde dere ağzında ve yol başlangıcında törenler yapılmış ve kurbanlar kesilmiştir.
Törene Şehir Bandosunun çal-
dığı İstiklâl marşiyle başlunmış,
.Vali ve Belediye Başkam Doktor
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Cumhur Reisimizi karşılarken
ULUNAY
Lûtfi Kırdar bir hitabede bulunmuş, dere kapatılması işinin 15 Kasımda biteceğini, yolun da 1269 metro uzunluğunda, 17 metre ğenişliğlndo ve 661 bin liraya mal olacağını ve 31 Temmuz 1950 de biteceğini söylemiş-
Pazar günü istanbula Inmok üzero İstasyona goldlğlm zaman İki resmi polis gördüm ı biraz llorlılo bir köprünün altında da ylno polisler vardı. Trono bindim, bütün geçtiğim İstasyonlar, geçit yorlori polis dolu İdi. Haydarpaşa garında da polis kuvvetleri vardı. Bu tokayyüdat, Cıımhurrolslmlz İs met İnönü’nün İstanbula gelınelorl dolayısllo yapılıyormuş.
Niçin? Neden?
İsmet İnönü Cıımhurrclsldlr. Bu mlllottn okseriyoti kondlslni (Milli İradenin mümessili) olarak seçmiş, o makama oturtmuştur. Mlllotln kendi slnoslndon çıkardığı bir adamı böyle lüzumsuz tokayyüdat llo millotton ayırmak doğru mudur?
No oluyoruz?...
Bırakın, halk Cumhurrolslorinln yanına ollorinl kollarını sallıya sallıya gitsin; onun yüzüııo yakından baksın; çözlerini dininsin; Is-torso elini Öpsün, yüzünü öpsün. Başı sıkıldığı zaman hep beraber haşırnoşlr olacağını anlasın. Mu-tıabbot, sovgi böylo olur.
Tarlhto muvaffak oldukları gös-terllon adamlar böylo nnıvaflak olmuşlardır. Mademki halk İle başta bulunanlar arasında bir saray duvarı yoktur; o halde resmi bir polis duvarı da hiç olmasın.
İstasyonlardaki memurlar yolcuları öylo bir didoilyorlardı kİ İnsan suçlu gibi önüne bakmağa mecbur oluyordu. Helo Haydarpaşa garın-dahiler bütün gelen geçenleri tepo-don tırnağa kadar süzüyorlardı; bu da pek nâhoş bir variyet tevlit ediyordu.
Oomokratlk memleketlerin Dev-lot Reisleri hususi trene bile bın-mozlor. No zaman bir yero seyahat etseler tronden indikleri zaman teamül muolbinco doğru lokomotif® gldorlor vo makinistin elini sıkarlar. Diğer yolculardan farkları bun dan İbarettir.
Kaldı kİ Cumhurrolslmlzin Istan
bula gollşlorl rosnıi bir soyahat do
değildir. Nlhayot biraz İstirahat o-
dccoklor vo ylno vazifelerine av-
dot eyllcoklcrdlr.
(Devamı Sa. 7 SÜ. 6 de)
Dünkü çift finallerinde Von a ramm . Serper fitli; Cochet ■ Peten çiftini fenerken...,
fYâzun: 5 inci sayfada/
SALI 30 AĞUSTOS 1949 Sahibi x Safa Kılıçlıoğlu Idereı Nuruosmenlye Noı 17 Tel adreelı «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefonı «785—MİM. Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3748 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı.,, 10 Kuru, ll^ll Tsge Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE. DERMANSIZLIK VB SINIR ZAFİY ETİ.ERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
30 Ağustos Zafer
Tito, Amerikadan mali
Bayramı kutlanıyor
yardım v^borç istedi
BugünTaksimde bir Geçitresmi yapılacak
İstanbul gj mü?
Halk Partisi ileri gelenlerinin, memleketin bütün büyük dâvaları baklanda muhakeme ve görüş tarzları sakat olduğu, İcraatları ve aldıkları neticelerle esasen malûmdur. Bunu teyit ve tekide ihtiyaç olduğu da çok şüphelidir. Çünkü çeyrek asırlık politika, nihayet, verdiği meyvalarla ölçü lür. Türk yurdunun bu uzun fasıladan sonra elde ettiği sonuçlar apaşlkâredlr. Buna rağmen ba ten öyle demeçler oluyor -ki adeta karanlık gecede ortalığı aydın latan bir şimşek gibi, bütün bir zihniyeti tenvir ediyor. Onun tilerine bir porojoktör tutuyor.
Şimdi Trabzonda incelemelerde bulunan —ah bu inceleme seyahatleri— Tekel Bakanı Fazıl Şe-rafettin Börge kendisinin İstanbul valisi tâyin olunması ihtimali üzerine verdiği demeçte demiş ki: Bir Bakanın İstanbul valiliğine nasbedilmesine ihtiyaç yoktur. Çünkü İstanbul şiltmiş üç vilâyetimizden biridir ve her han gi bir vali orasını da mükemmelen idare eder.
Uzun müddet İstanbul Halk Partisi müfettişliği vazifesini görmüş olan bir zatın bu kadar nazari, bu kadar afakî, hakikat ve realitelerden bu derece uzak konuşması hayretler uyandırırdı. Eğer cidden bizim için, Halk Par tili zevatın icraatına hayret imkânı kalmış bulunsa İdi.
Saym Fazıl Şerafettin Bürge acaba bilmezml ki İstanbul, Ttir-kiyenln her hangi bir vilâyeti değildir. Ttirklyede intişar eden gazetelerin hemen hepsi, satış ve nüfuz bakımından en mühimleri, îstanbulda çıkar. En modern ve mükemmel matbaalar Babıâlide-dir. Gazete, mecmua, dergi ve İlmi neşriyatın acaba bir memleketin irfan hayatında hiç mi kıy meti yoktur ki bütün bunların te kâsüf ettiği bir muhit ile lıâlâ halkın Türkçe konuşmayı bilmediği son üniversiteliler seyahatinde tesbit edilen bir vilâyet yek diğerine asit olsun...
İstanbul yalnız neşriyat bakımından değil tedris bakımından da, Türkiyenin en mümtaz bir fehridir. Hattâ bu vâdide Ankara bile İstanbulla boy ölçüşmek imkânına malik değildir, üniversite ve yüksek mekteplerde, İstanbulda en az yirmi bin genç okumaktadır. Hattâ bizzat bu •özlerin faili Fazıl da çok mümkündür kİ tıp tahsilini İstanbul üniversitesinde yapmıştır.
Nüfus bakımından hangi vilâyetimiz, İstanbula, uzaktan dahi yaklaşabilmektedir ?
Mali takat ve memleket masraflarına yardım bakımından Istantsdlu müstesna mevkiini ihmal etmek veyahut küçümsememek kabil ve caiz midir? Saraçoğlu Şükrü, varlık vergisi diye, olağanüstü bir kasırga estirdiği vakit, bütün yurttan koparabildiği meblâğların üçte ikisini sade ve yalnız istanbuldan çekti. Şu halde ve bu duruma na (Devamı 8a. 7 SÜ. 6 de)
Moskova, Tito’nun başını getireceklere 1 milyon lira ikramiye verecek!
Rusya, bütün faaliyetini, Balkanlardaki imparatorluğunda teksif etmiş ve Tito’yu 6 ay içinde tasfiyeye karar vermiş
Berlindeki Batılı müttefik istihbarat çevreleri, Sovyetler Birliğinin önümüzdeki 6 ay zarfında Yu goslav lideri Tito’yu tasfiyeye çalışacağı hakkında yeni raporlar almışlardır.
Doğu Almanyadaki Sovyet makamlariyle dost Almanlar ara sında dolaşan bu haberlerde, Tifonun katlinden veya rejimine karşı Ruslar tarafından mülhem bir iç ayaklanmadan, en akla yakın ihtimaller olarak bahsedilmektedir.
Ayni raporlarda, Moskovanın, Güney - Doğu Avrupadaki Sov-vet peyki memleketleri Yugos- • lavyaya karşı doğrudan doğruya bir askerî taarruza sevketmek tehlikesini göze alacağına dair spekülasyonlar şüphe ile karşı-(Devamı Sa. 7 SÜ. 1 de)
Yugoslav başkenti Bel grad’dan bir görünüş...
Truman’ın
mühim bir
nutku
Başkan İktisadî prensiplerini izah etti
(Bugün 30 Ağustos Zaferinin 27 inci yıldönümüdür. 30 Ağustos, yakın tarihimizin karanlık günlerini aydınlatan ve Türk İstiklâlini dünyaya bir data tanıtan müstesna bir ehemmiyet ve kıymet taşıyan zaferlerimizden birinin, kazanıl ^dığı gündür. Kahraman Türk milletinin ve O’nun ordusunun
kazandığı bu zafer bugün yurdun her köşesinde olduğu gibi, i şehrimizde de parlak ve şerefine yaraşır törenlerle kutla- > nacaktır. ?;
Bu münasebetle, dün öğleden sonra şehir Türk bay- J raklarile donatılmış bulunmakta İd!... (Devamı 5 de) S
Q D A D iMuallâ-Bahtiye rakiplerini Mi u K yenerek şampiyon oldular
Rusya bize bir nota
Çift erkekler finalinde de Von Graunn - Harper çifti Cochet - Peten çiftini yenerek şan, piyon olau
verdi
Demokratik bilgi okulları açılacak
Maarif Şûrasında Demokratik Eğitim Komisyonunun raporu kabul edildi
Londra, 29 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Tru man, İktisadî programını izah eden mühim bir nutuk irat etmiş tir. Başkan nutkunda, demokratik milletlerin içişlerine karışmamak prensipine devam edileceğini, İktisadî kalkınmanın dünya sulhu için esas olduğunu söyliye-rek demiştir ki:
— Her yerde Sovyetlerin hür milletlerin sıkıntılarını uzatma
Devamı Sa. 7, Su. 6 da)
Ankara: 29 (A.A.) — Maarif Şûrası genel kurulu bugün saat 9.30 da İstanbul üniversitesi rektörü Ömer Celâl Sorç’ın başkanlığında toplanmış vo gündemde mevcut beş mevzuu incelemek üzere evvelco teşkil edilmiş komisyonların hasırladığı ra porları tetkike başlamıştır.
İlk olarak söz alan Millî Eğitim Bakanı Talisin Bıınguoğlu günlerce süren sıkı ve verimli çalışmalarından dotoyı komisyon üyelerimi teşekkürlerini bildirmiş ve komisyonlarca ha zırlanmış olan raporların üyelerin tenkit, tashih ve nihayet tasvibine
sunulmuş olduğuna söylemiştir.
Bakanın sözlerinden sonra De m oh ratik eğitim komisyonunun lıazırlj^ dığı rapor okunmuştur.
Ezcümlo şu temenniler ileri sürülmektedir:
1 — Disiplin ve imtihan yönetmelikleri başta olmak üzere eldo mevcut bütün yönetmeliklerin rapordaki e-saslara göre tâdili.
2 — Demokratik eğitim esaslarına
(Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Patlayıcı madde yapan fabrika r----------------- — ------------------------
( Vali, belediyeden müsaade alınmadan kaçak olarak ?
> çalışan Nuri paşa fabrikasının mes’ullerl hakkında (
> takibat yapılacağını söyledi J
Tekrar faaliyete geçtiğini haber verdiğimiz Nuri Killigil mühimmat fabrikasının bugünkü durumunu incelemek üzero ilgili komisyon dün vali muavini Fazıl Uybadınm başkanlığında üç saat süren bir toplantı yapmıştır.
Komisyon, yapılan tahkikatı gözden geçirmiş, alâkalı fabrika için,
Ortaköydeki tören
infilkktan sonra alınan emniyet ted birlerinin devamına karar vermiştir. Komisyonun bu karan, ilgililerle îç vo Savunma Bakanlıklarına du bildirilmiştir..
Valinin beyanatı
Hâdiso hakkında vali vo bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdar gazetecilere şunları söylemiştir:
(— Fabrikanın tekrar fauliyote geçtiğine dair bir haber yayıldı. Her no kadar eskiden alınma müsa-adenamosi varsa da malilin hâdise-(Devaını Sa. 7 SÜ. 5 do)
iki mühim
konferans
2 Eylül cuma günü saat 17 d» Şehzadebaşı Turan sineması yanında park tarafı numara 11 konak bahçesinde Ordinaryüs Profesör Vtısfi Raşit Sevig, inkılâpçılık ve Hikmet Bayur, Atatürk ve inkılâp hakkında birer konferans vereceklerdir. Giriş serbest-
Ruslar şehit kuryemizin tedavi masrafı için 3.300 lira istedi
M. T. A. Umum Müdürü İhsan
Ruhi istifa etti
Ankara 29 (Telefonla) — Mev-sûk olarak haber aldığımıza göre altı seneye yakın bir zaman-(Dovamı 8a. 7, 8u. a do)
Ortaköy deresinin kapatılmasına ve Kuruçeşme yolunun açılmasına dün baş lanaı
Ortaköy deresinin kapatılmadı VĞ Ortaköy - Kuruçeşme yolunun açılması işlerine dün öğleden sonra başlanmıştır. Bu münasebetle Ortaköyde dere ağzında ve yol başlangıcında törenler yapılmış ve kurbanlar kesilmiştir.
Törene Şehir Bandosunun çal-
dığı İstiklâl marşiyle başlunmış,
.Vali ve Belediye Başkam Doktor
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Cumhur Reisimizi karşılarken
ULUNAY
Lûtfi Kırdar bir hitabede bulunmuş, dere kapatılması işinin 15 Kasımda biteceğini, yolun da 1269 metro uzunluğunda, 17 metre ğenişliğlndo ve 661 bin liraya mal olacağını ve 31 Temmuz 1950 de biteceğini söylemiş-
Pazar günü istanbula Inmok üzero İstasyona goldlğlm zaman İki resmi polis gördüm ı biraz llorlılo bir köprünün altında da ylno polisler vardı. Trono bindim, bütün geçtiğim İstasyonlar, geçit yorlori polis dolu İdi. Haydarpaşa garında da polis kuvvetleri vardı. Bu tokayyüdat, Cıımhurrolslmlz İs met İnönü’nün İstanbula gelınelorl dolayısllo yapılıyormuş.
Niçin? Neden?
İsmet İnönü Cıımhurrclsldlr. Bu mlllottn okseriyoti kondlslni (Milli İradenin mümessili) olarak seçmiş, o makama oturtmuştur. Mlllotln kendi slnoslndon çıkardığı bir adamı böyle lüzumsuz tokayyüdat llo millotton ayırmak doğru mudur?
No oluyoruz?...
Bırakın, halk Cumhurrolslorinln yanına ollorinl kollarını sallıya sallıya gitsin; onun yüzüııo yakından baksın; çözlerini dininsin; Is-torso elini Öpsün, yüzünü öpsün. Başı sıkıldığı zaman hep beraber haşırnoşlr olacağını anlasın. Mu-tıabbot, sovgi böylo olur.
Tarlhto muvaffak oldukları gös-terllon adamlar böylo nnıvaflak olmuşlardır. Mademki halk İle başta bulunanlar arasında bir saray duvarı yoktur; o halde resmi bir polis duvarı da hiç olmasın.
İstasyonlardaki memurlar yolcuları öylo bir didoilyorlardı kİ İnsan suçlu gibi önüne bakmağa mecbur oluyordu. Helo Haydarpaşa garın-dahiler bütün gelen geçenleri tepo-don tırnağa kadar süzüyorlardı; bu da pek nâhoş bir variyet tevlit ediyordu.
Oomokratlk memleketlerin Dev-lot Reisleri hususi trene bile bın-mozlor. No zaman bir yero seyahat etseler tronden indikleri zaman teamül muolbinco doğru lokomotif® gldorlor vo makinistin elini sıkarlar. Diğer yolculardan farkları bun dan İbarettir.
Kaldı kİ Cumhurrolslmlzin Istan
bula gollşlorl rosnıi bir soyahat do
değildir. Nlhayot biraz İstirahat o-
dccoklor vo ylno vazifelerine av-
dot eyllcoklcrdlr.
(Devamı Sa. 7 SÜ. 6 de)
Dünkü çift finallerinde Von a ramm . Serper fitli; Cochet ■ Peten çiftini fenerken...,
fYâzun: 5 inci sayfada/
SALI 30 AĞUSTOS 1949 Sahibi x Safa Kılıçlıoğlu Idereı Nuruosmenlye Noı 17 Tel adreelı «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefonı «785—MİM. Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3748 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı.,, 10 Kuru, ll^ll Tsge Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE. DERMANSIZLIK VB SINIR ZAFİY ETİ.ERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
30 Ağustos Zafer
Tito, Amerikadan mali
Bayramı kutlanıyor
yardım v^borç istedi
BugünTaksimde bir Geçitresmi yapılacak
İstanbul gj mü?
Halk Partisi ileri gelenlerinin, memleketin bütün büyük dâvaları baklanda muhakeme ve görüş tarzları sakat olduğu, İcraatları ve aldıkları neticelerle esasen malûmdur. Bunu teyit ve tekide ihtiyaç olduğu da çok şüphelidir. Çünkü çeyrek asırlık politika, nihayet, verdiği meyvalarla ölçü lür. Türk yurdunun bu uzun fasıladan sonra elde ettiği sonuçlar apaşlkâredlr. Buna rağmen ba ten öyle demeçler oluyor -ki adeta karanlık gecede ortalığı aydın latan bir şimşek gibi, bütün bir zihniyeti tenvir ediyor. Onun tilerine bir porojoktör tutuyor.
Şimdi Trabzonda incelemelerde bulunan —ah bu inceleme seyahatleri— Tekel Bakanı Fazıl Şe-rafettin Börge kendisinin İstanbul valisi tâyin olunması ihtimali üzerine verdiği demeçte demiş ki: Bir Bakanın İstanbul valiliğine nasbedilmesine ihtiyaç yoktur. Çünkü İstanbul şiltmiş üç vilâyetimizden biridir ve her han gi bir vali orasını da mükemmelen idare eder.
Uzun müddet İstanbul Halk Partisi müfettişliği vazifesini görmüş olan bir zatın bu kadar nazari, bu kadar afakî, hakikat ve realitelerden bu derece uzak konuşması hayretler uyandırırdı. Eğer cidden bizim için, Halk Par tili zevatın icraatına hayret imkânı kalmış bulunsa İdi.
Saym Fazıl Şerafettin Bürge acaba bilmezml ki İstanbul, Ttir-kiyenln her hangi bir vilâyeti değildir. Ttirklyede intişar eden gazetelerin hemen hepsi, satış ve nüfuz bakımından en mühimleri, îstanbulda çıkar. En modern ve mükemmel matbaalar Babıâlide-dir. Gazete, mecmua, dergi ve İlmi neşriyatın acaba bir memleketin irfan hayatında hiç mi kıy meti yoktur ki bütün bunların te kâsüf ettiği bir muhit ile lıâlâ halkın Türkçe konuşmayı bilmediği son üniversiteliler seyahatinde tesbit edilen bir vilâyet yek diğerine asit olsun...
İstanbul yalnız neşriyat bakımından değil tedris bakımından da, Türkiyenin en mümtaz bir fehridir. Hattâ bu vâdide Ankara bile İstanbulla boy ölçüşmek imkânına malik değildir, üniversite ve yüksek mekteplerde, İstanbulda en az yirmi bin genç okumaktadır. Hattâ bizzat bu •özlerin faili Fazıl da çok mümkündür kİ tıp tahsilini İstanbul üniversitesinde yapmıştır.
Nüfus bakımından hangi vilâyetimiz, İstanbula, uzaktan dahi yaklaşabilmektedir ?
Mali takat ve memleket masraflarına yardım bakımından Istantsdlu müstesna mevkiini ihmal etmek veyahut küçümsememek kabil ve caiz midir? Saraçoğlu Şükrü, varlık vergisi diye, olağanüstü bir kasırga estirdiği vakit, bütün yurttan koparabildiği meblâğların üçte ikisini sade ve yalnız istanbuldan çekti. Şu halde ve bu duruma na (Devamı 8a. 7 SÜ. 6 de)
Moskova, Tito’nun başını getireceklere 1 milyon lira ikramiye verecek!
Rusya, bütün faaliyetini, Balkanlardaki imparatorluğunda teksif etmiş ve Tito’yu 6 ay içinde tasfiyeye karar vermiş
Berlindeki Batılı müttefik istihbarat çevreleri, Sovyetler Birliğinin önümüzdeki 6 ay zarfında Yu goslav lideri Tito’yu tasfiyeye çalışacağı hakkında yeni raporlar almışlardır.
Doğu Almanyadaki Sovyet makamlariyle dost Almanlar ara sında dolaşan bu haberlerde, Tifonun katlinden veya rejimine karşı Ruslar tarafından mülhem bir iç ayaklanmadan, en akla yakın ihtimaller olarak bahsedilmektedir.
Ayni raporlarda, Moskovanın, Güney - Doğu Avrupadaki Sov-vet peyki memleketleri Yugos- • lavyaya karşı doğrudan doğruya bir askerî taarruza sevketmek tehlikesini göze alacağına dair spekülasyonlar şüphe ile karşı-(Devamı Sa. 7 SÜ. 1 de)
Yugoslav başkenti Bel grad’dan bir görünüş...
Truman’ın
mühim bir
nutku
Başkan İktisadî prensiplerini izah etti
(Bugün 30 Ağustos Zaferinin 27 inci yıldönümüdür. 30 Ağustos, yakın tarihimizin karanlık günlerini aydınlatan ve Türk İstiklâlini dünyaya bir data tanıtan müstesna bir ehemmiyet ve kıymet taşıyan zaferlerimizden birinin, kazanıl ^dığı gündür. Kahraman Türk milletinin ve O’nun ordusunun
kazandığı bu zafer bugün yurdun her köşesinde olduğu gibi, i şehrimizde de parlak ve şerefine yaraşır törenlerle kutla- > nacaktır. ?;
Bu münasebetle, dün öğleden sonra şehir Türk bay- J raklarile donatılmış bulunmakta İd!... (Devamı 5 de) S
Q D A D iMuallâ-Bahtiye rakiplerini Mi u K yenerek şampiyon oldular
Rusya bize bir nota
Çift erkekler finalinde de Von Graunn - Harper çifti Cochet - Peten çiftini yenerek şan, piyon olau
verdi
Demokratik bilgi okulları açılacak
Maarif Şûrasında Demokratik Eğitim Komisyonunun raporu kabul edildi
Londra, 29 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Tru man, İktisadî programını izah eden mühim bir nutuk irat etmiş tir. Başkan nutkunda, demokratik milletlerin içişlerine karışmamak prensipine devam edileceğini, İktisadî kalkınmanın dünya sulhu için esas olduğunu söyliye-rek demiştir ki:
— Her yerde Sovyetlerin hür milletlerin sıkıntılarını uzatma
Devamı Sa. 7, Su. 6 da)
Ankara: 29 (A.A.) — Maarif Şûrası genel kurulu bugün saat 9.30 da İstanbul üniversitesi rektörü Ömer Celâl Sorç’ın başkanlığında toplanmış vo gündemde mevcut beş mevzuu incelemek üzere evvelco teşkil edilmiş komisyonların hasırladığı ra porları tetkike başlamıştır.
İlk olarak söz alan Millî Eğitim Bakanı Talisin Bıınguoğlu günlerce süren sıkı ve verimli çalışmalarından dotoyı komisyon üyelerimi teşekkürlerini bildirmiş ve komisyonlarca ha zırlanmış olan raporların üyelerin tenkit, tashih ve nihayet tasvibine
sunulmuş olduğuna söylemiştir.
Bakanın sözlerinden sonra De m oh ratik eğitim komisyonunun lıazırlj^ dığı rapor okunmuştur.
Ezcümlo şu temenniler ileri sürülmektedir:
1 — Disiplin ve imtihan yönetmelikleri başta olmak üzere eldo mevcut bütün yönetmeliklerin rapordaki e-saslara göre tâdili.
2 — Demokratik eğitim esaslarına
(Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Patlayıcı madde yapan fabrika r----------------- — ------------------------
( Vali, belediyeden müsaade alınmadan kaçak olarak ?
> çalışan Nuri paşa fabrikasının mes’ullerl hakkında (
> takibat yapılacağını söyledi J
Tekrar faaliyete geçtiğini haber verdiğimiz Nuri Killigil mühimmat fabrikasının bugünkü durumunu incelemek üzero ilgili komisyon dün vali muavini Fazıl Uybadınm başkanlığında üç saat süren bir toplantı yapmıştır.
Komisyon, yapılan tahkikatı gözden geçirmiş, alâkalı fabrika için,
Ortaköydeki tören
infilkktan sonra alınan emniyet ted birlerinin devamına karar vermiştir. Komisyonun bu karan, ilgililerle îç vo Savunma Bakanlıklarına du bildirilmiştir..
Valinin beyanatı
Hâdiso hakkında vali vo bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdar gazetecilere şunları söylemiştir:
(— Fabrikanın tekrar fauliyote geçtiğine dair bir haber yayıldı. Her no kadar eskiden alınma müsa-adenamosi varsa da malilin hâdise-(Devaını Sa. 7 SÜ. 5 do)
iki mühim
konferans
2 Eylül cuma günü saat 17 d» Şehzadebaşı Turan sineması yanında park tarafı numara 11 konak bahçesinde Ordinaryüs Profesör Vtısfi Raşit Sevig, inkılâpçılık ve Hikmet Bayur, Atatürk ve inkılâp hakkında birer konferans vereceklerdir. Giriş serbest-
Ruslar şehit kuryemizin tedavi masrafı için 3.300 lira istedi
M. T. A. Umum Müdürü İhsan
Ruhi istifa etti
Ankara 29 (Telefonla) — Mev-sûk olarak haber aldığımıza göre altı seneye yakın bir zaman-(Dovamı 8a. 7, 8u. a do)
Ortaköy deresinin kapatılmasına ve Kuruçeşme yolunun açılmasına dün baş lanaı
Ortaköy deresinin kapatılmadı VĞ Ortaköy - Kuruçeşme yolunun açılması işlerine dün öğleden sonra başlanmıştır. Bu münasebetle Ortaköyde dere ağzında ve yol başlangıcında törenler yapılmış ve kurbanlar kesilmiştir.
Törene Şehir Bandosunun çal-
dığı İstiklâl marşiyle başlunmış,
.Vali ve Belediye Başkam Doktor
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Cumhur Reisimizi karşılarken
ULUNAY
Lûtfi Kırdar bir hitabede bulunmuş, dere kapatılması işinin 15 Kasımda biteceğini, yolun da 1269 metro uzunluğunda, 17 metre ğenişliğlndo ve 661 bin liraya mal olacağını ve 31 Temmuz 1950 de biteceğini söylemiş-
Pazar günü istanbula Inmok üzero İstasyona goldlğlm zaman İki resmi polis gördüm ı biraz llorlılo bir köprünün altında da ylno polisler vardı. Trono bindim, bütün geçtiğim İstasyonlar, geçit yorlori polis dolu İdi. Haydarpaşa garında da polis kuvvetleri vardı. Bu tokayyüdat, Cıımhurrolslmlz İs met İnönü’nün İstanbula gelınelorl dolayısllo yapılıyormuş.
Niçin? Neden?
İsmet İnönü Cıımhurrclsldlr. Bu mlllottn okseriyoti kondlslni (Milli İradenin mümessili) olarak seçmiş, o makama oturtmuştur. Mlllotln kendi slnoslndon çıkardığı bir adamı böyle lüzumsuz tokayyüdat llo millotton ayırmak doğru mudur?
No oluyoruz?...
Bırakın, halk Cumhurrolslorinln yanına ollorinl kollarını sallıya sallıya gitsin; onun yüzüııo yakından baksın; çözlerini dininsin; Is-torso elini Öpsün, yüzünü öpsün. Başı sıkıldığı zaman hep beraber haşırnoşlr olacağını anlasın. Mu-tıabbot, sovgi böylo olur.
Tarlhto muvaffak oldukları gös-terllon adamlar böylo nnıvaflak olmuşlardır. Mademki halk İle başta bulunanlar arasında bir saray duvarı yoktur; o halde resmi bir polis duvarı da hiç olmasın.
İstasyonlardaki memurlar yolcuları öylo bir didoilyorlardı kİ İnsan suçlu gibi önüne bakmağa mecbur oluyordu. Helo Haydarpaşa garın-dahiler bütün gelen geçenleri tepo-don tırnağa kadar süzüyorlardı; bu da pek nâhoş bir variyet tevlit ediyordu.
Oomokratlk memleketlerin Dev-lot Reisleri hususi trene bile bın-mozlor. No zaman bir yero seyahat etseler tronden indikleri zaman teamül muolbinco doğru lokomotif® gldorlor vo makinistin elini sıkarlar. Diğer yolculardan farkları bun dan İbarettir.
Kaldı kİ Cumhurrolslmlzin Istan
bula gollşlorl rosnıi bir soyahat do
değildir. Nlhayot biraz İstirahat o-
dccoklor vo ylno vazifelerine av-
dot eyllcoklcrdlr.
(Devamı Sa. 7 SÜ. 6 de)
Dünkü çift finallerinde Von a ramm . Serper fitli; Cochet ■ Peten çiftini fenerken...,
fYâzun: 5 inci sayfada/
SALI 30 AĞUSTOS 1949 Sahibi x Safa Kılıçlıoğlu Idereı Nuruosmenlye Noı 17 Tel adreelı «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefonı «785—MİM. Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3748 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı.,, 10 Kuru, ll^ll Tsge Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE. DERMANSIZLIK VB SINIR ZAFİY ETİ.ERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
30 Ağustos Zafer
Tito, Amerikadan mali
Bayramı kutlanıyor
yardım v^borç istedi
BugünTaksimde bir Geçitresmi yapılacak
İstanbul gj mü?
Halk Partisi ileri gelenlerinin, memleketin bütün büyük dâvaları baklanda muhakeme ve görüş tarzları sakat olduğu, İcraatları ve aldıkları neticelerle esasen malûmdur. Bunu teyit ve tekide ihtiyaç olduğu da çok şüphelidir. Çünkü çeyrek asırlık politika, nihayet, verdiği meyvalarla ölçü lür. Türk yurdunun bu uzun fasıladan sonra elde ettiği sonuçlar apaşlkâredlr. Buna rağmen ba ten öyle demeçler oluyor -ki adeta karanlık gecede ortalığı aydın latan bir şimşek gibi, bütün bir zihniyeti tenvir ediyor. Onun tilerine bir porojoktör tutuyor.
Şimdi Trabzonda incelemelerde bulunan —ah bu inceleme seyahatleri— Tekel Bakanı Fazıl Şe-rafettin Börge kendisinin İstanbul valisi tâyin olunması ihtimali üzerine verdiği demeçte demiş ki: Bir Bakanın İstanbul valiliğine nasbedilmesine ihtiyaç yoktur. Çünkü İstanbul şiltmiş üç vilâyetimizden biridir ve her han gi bir vali orasını da mükemmelen idare eder.
Uzun müddet İstanbul Halk Partisi müfettişliği vazifesini görmüş olan bir zatın bu kadar nazari, bu kadar afakî, hakikat ve realitelerden bu derece uzak konuşması hayretler uyandırırdı. Eğer cidden bizim için, Halk Par tili zevatın icraatına hayret imkânı kalmış bulunsa İdi.
Saym Fazıl Şerafettin Bürge acaba bilmezml ki İstanbul, Ttir-kiyenln her hangi bir vilâyeti değildir. Ttirklyede intişar eden gazetelerin hemen hepsi, satış ve nüfuz bakımından en mühimleri, îstanbulda çıkar. En modern ve mükemmel matbaalar Babıâlide-dir. Gazete, mecmua, dergi ve İlmi neşriyatın acaba bir memleketin irfan hayatında hiç mi kıy meti yoktur ki bütün bunların te kâsüf ettiği bir muhit ile lıâlâ halkın Türkçe konuşmayı bilmediği son üniversiteliler seyahatinde tesbit edilen bir vilâyet yek diğerine asit olsun...
İstanbul yalnız neşriyat bakımından değil tedris bakımından da, Türkiyenin en mümtaz bir fehridir. Hattâ bu vâdide Ankara bile İstanbulla boy ölçüşmek imkânına malik değildir, üniversite ve yüksek mekteplerde, İstanbulda en az yirmi bin genç okumaktadır. Hattâ bizzat bu •özlerin faili Fazıl da çok mümkündür kİ tıp tahsilini İstanbul üniversitesinde yapmıştır.
Nüfus bakımından hangi vilâyetimiz, İstanbula, uzaktan dahi yaklaşabilmektedir ?
Mali takat ve memleket masraflarına yardım bakımından Istantsdlu müstesna mevkiini ihmal etmek veyahut küçümsememek kabil ve caiz midir? Saraçoğlu Şükrü, varlık vergisi diye, olağanüstü bir kasırga estirdiği vakit, bütün yurttan koparabildiği meblâğların üçte ikisini sade ve yalnız istanbuldan çekti. Şu halde ve bu duruma na (Devamı 8a. 7 SÜ. 6 de)
Moskova, Tito’nun başını getireceklere 1 milyon lira ikramiye verecek!
Rusya, bütün faaliyetini, Balkanlardaki imparatorluğunda teksif etmiş ve Tito’yu 6 ay içinde tasfiyeye karar vermiş
Berlindeki Batılı müttefik istihbarat çevreleri, Sovyetler Birliğinin önümüzdeki 6 ay zarfında Yu goslav lideri Tito’yu tasfiyeye çalışacağı hakkında yeni raporlar almışlardır.
Doğu Almanyadaki Sovyet makamlariyle dost Almanlar ara sında dolaşan bu haberlerde, Tifonun katlinden veya rejimine karşı Ruslar tarafından mülhem bir iç ayaklanmadan, en akla yakın ihtimaller olarak bahsedilmektedir.
Ayni raporlarda, Moskovanın, Güney - Doğu Avrupadaki Sov-vet peyki memleketleri Yugos- • lavyaya karşı doğrudan doğruya bir askerî taarruza sevketmek tehlikesini göze alacağına dair spekülasyonlar şüphe ile karşı-(Devamı Sa. 7 SÜ. 1 de)
Yugoslav başkenti Bel grad’dan bir görünüş...
Truman’ın
mühim bir
nutku
Başkan İktisadî prensiplerini izah etti
(Bugün 30 Ağustos Zaferinin 27 inci yıldönümüdür. 30 Ağustos, yakın tarihimizin karanlık günlerini aydınlatan ve Türk İstiklâlini dünyaya bir data tanıtan müstesna bir ehemmiyet ve kıymet taşıyan zaferlerimizden birinin, kazanıl ^dığı gündür. Kahraman Türk milletinin ve O’nun ordusunun
kazandığı bu zafer bugün yurdun her köşesinde olduğu gibi, i şehrimizde de parlak ve şerefine yaraşır törenlerle kutla- > nacaktır. ?;
Bu münasebetle, dün öğleden sonra şehir Türk bay- J raklarile donatılmış bulunmakta İd!... (Devamı 5 de) S
Q D A D iMuallâ-Bahtiye rakiplerini Mi u K yenerek şampiyon oldular
Rusya bize bir nota
Çift erkekler finalinde de Von Graunn - Harper çifti Cochet - Peten çiftini yenerek şan, piyon olau
verdi
Demokratik bilgi okulları açılacak
Maarif Şûrasında Demokratik Eğitim Komisyonunun raporu kabul edildi
Londra, 29 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Tru man, İktisadî programını izah eden mühim bir nutuk irat etmiş tir. Başkan nutkunda, demokratik milletlerin içişlerine karışmamak prensipine devam edileceğini, İktisadî kalkınmanın dünya sulhu için esas olduğunu söyliye-rek demiştir ki:
— Her yerde Sovyetlerin hür milletlerin sıkıntılarını uzatma
Devamı Sa. 7, Su. 6 da)
Ankara: 29 (A.A.) — Maarif Şûrası genel kurulu bugün saat 9.30 da İstanbul üniversitesi rektörü Ömer Celâl Sorç’ın başkanlığında toplanmış vo gündemde mevcut beş mevzuu incelemek üzere evvelco teşkil edilmiş komisyonların hasırladığı ra porları tetkike başlamıştır.
İlk olarak söz alan Millî Eğitim Bakanı Talisin Bıınguoğlu günlerce süren sıkı ve verimli çalışmalarından dotoyı komisyon üyelerimi teşekkürlerini bildirmiş ve komisyonlarca ha zırlanmış olan raporların üyelerin tenkit, tashih ve nihayet tasvibine
sunulmuş olduğuna söylemiştir.
Bakanın sözlerinden sonra De m oh ratik eğitim komisyonunun lıazırlj^ dığı rapor okunmuştur.
Ezcümlo şu temenniler ileri sürülmektedir:
1 — Disiplin ve imtihan yönetmelikleri başta olmak üzere eldo mevcut bütün yönetmeliklerin rapordaki e-saslara göre tâdili.
2 — Demokratik eğitim esaslarına
(Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Patlayıcı madde yapan fabrika r----------------- — ------------------------
( Vali, belediyeden müsaade alınmadan kaçak olarak ?
> çalışan Nuri paşa fabrikasının mes’ullerl hakkında (
> takibat yapılacağını söyledi J
Tekrar faaliyete geçtiğini haber verdiğimiz Nuri Killigil mühimmat fabrikasının bugünkü durumunu incelemek üzero ilgili komisyon dün vali muavini Fazıl Uybadınm başkanlığında üç saat süren bir toplantı yapmıştır.
Komisyon, yapılan tahkikatı gözden geçirmiş, alâkalı fabrika için,
Ortaköydeki tören
infilkktan sonra alınan emniyet ted birlerinin devamına karar vermiştir. Komisyonun bu karan, ilgililerle îç vo Savunma Bakanlıklarına du bildirilmiştir..
Valinin beyanatı
Hâdiso hakkında vali vo bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdar gazetecilere şunları söylemiştir:
(— Fabrikanın tekrar fauliyote geçtiğine dair bir haber yayıldı. Her no kadar eskiden alınma müsa-adenamosi varsa da malilin hâdise-(Devaını Sa. 7 SÜ. 5 do)
iki mühim
konferans
2 Eylül cuma günü saat 17 d» Şehzadebaşı Turan sineması yanında park tarafı numara 11 konak bahçesinde Ordinaryüs Profesör Vtısfi Raşit Sevig, inkılâpçılık ve Hikmet Bayur, Atatürk ve inkılâp hakkında birer konferans vereceklerdir. Giriş serbest-
Ruslar şehit kuryemizin tedavi masrafı için 3.300 lira istedi
M. T. A. Umum Müdürü İhsan
Ruhi istifa etti
Ankara 29 (Telefonla) — Mev-sûk olarak haber aldığımıza göre altı seneye yakın bir zaman-(Dovamı 8a. 7, 8u. a do)
Ortaköy deresinin kapatılmasına ve Kuruçeşme yolunun açılmasına dün baş lanaı
Ortaköy deresinin kapatılmadı VĞ Ortaköy - Kuruçeşme yolunun açılması işlerine dün öğleden sonra başlanmıştır. Bu münasebetle Ortaköyde dere ağzında ve yol başlangıcında törenler yapılmış ve kurbanlar kesilmiştir.
Törene Şehir Bandosunun çal-
dığı İstiklâl marşiyle başlunmış,
.Vali ve Belediye Başkam Doktor
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Cumhur Reisimizi karşılarken
ULUNAY
Lûtfi Kırdar bir hitabede bulunmuş, dere kapatılması işinin 15 Kasımda biteceğini, yolun da 1269 metro uzunluğunda, 17 metre ğenişliğlndo ve 661 bin liraya mal olacağını ve 31 Temmuz 1950 de biteceğini söylemiş-
Pazar günü istanbula Inmok üzero İstasyona goldlğlm zaman İki resmi polis gördüm ı biraz llorlılo bir köprünün altında da ylno polisler vardı. Trono bindim, bütün geçtiğim İstasyonlar, geçit yorlori polis dolu İdi. Haydarpaşa garında da polis kuvvetleri vardı. Bu tokayyüdat, Cıımhurrolslmlz İs met İnönü’nün İstanbula gelınelorl dolayısllo yapılıyormuş.
Niçin? Neden?
İsmet İnönü Cıımhurrclsldlr. Bu mlllottn okseriyoti kondlslni (Milli İradenin mümessili) olarak seçmiş, o makama oturtmuştur. Mlllotln kendi slnoslndon çıkardığı bir adamı böyle lüzumsuz tokayyüdat llo millotton ayırmak doğru mudur?
No oluyoruz?...
Bırakın, halk Cumhurrolslorinln yanına ollorinl kollarını sallıya sallıya gitsin; onun yüzüııo yakından baksın; çözlerini dininsin; Is-torso elini Öpsün, yüzünü öpsün. Başı sıkıldığı zaman hep beraber haşırnoşlr olacağını anlasın. Mu-tıabbot, sovgi böylo olur.
Tarlhto muvaffak oldukları gös-terllon adamlar böylo nnıvaflak olmuşlardır. Mademki halk İle başta bulunanlar arasında bir saray duvarı yoktur; o halde resmi bir polis duvarı da hiç olmasın.
İstasyonlardaki memurlar yolcuları öylo bir didoilyorlardı kİ İnsan suçlu gibi önüne bakmağa mecbur oluyordu. Helo Haydarpaşa garın-dahiler bütün gelen geçenleri tepo-don tırnağa kadar süzüyorlardı; bu da pek nâhoş bir variyet tevlit ediyordu.
Oomokratlk memleketlerin Dev-lot Reisleri hususi trene bile bın-mozlor. No zaman bir yero seyahat etseler tronden indikleri zaman teamül muolbinco doğru lokomotif® gldorlor vo makinistin elini sıkarlar. Diğer yolculardan farkları bun dan İbarettir.
Kaldı kİ Cumhurrolslmlzin Istan
bula gollşlorl rosnıi bir soyahat do
değildir. Nlhayot biraz İstirahat o-
dccoklor vo ylno vazifelerine av-
dot eyllcoklcrdlr.
(Devamı Sa. 7 SÜ. 6 de)
Dünkü çift finallerinde Von a ramm . Serper fitli; Cochet ■ Peten çiftini fenerken...,
fYâzun: 5 inci sayfada/
SALI 30 AĞUSTOS 1949 Sahibi x Safa Kılıçlıoğlu Idereı Nuruosmenlye Noı 17 Tel adreelı «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefonı «785—MİM. Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3748 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı.,, 10 Kuru, ll^ll Tsge Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE. DERMANSIZLIK VB SINIR ZAFİY ETİ.ERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
30 Ağustos Zafer
Tito, Amerikadan mali
Bayramı kutlanıyor
yardım v^borç istedi
BugünTaksimde bir Geçitresmi yapılacak
İstanbul gj mü?
Halk Partisi ileri gelenlerinin, memleketin bütün büyük dâvaları baklanda muhakeme ve görüş tarzları sakat olduğu, İcraatları ve aldıkları neticelerle esasen malûmdur. Bunu teyit ve tekide ihtiyaç olduğu da çok şüphelidir. Çünkü çeyrek asırlık politika, nihayet, verdiği meyvalarla ölçü lür. Türk yurdunun bu uzun fasıladan sonra elde ettiği sonuçlar apaşlkâredlr. Buna rağmen ba ten öyle demeçler oluyor -ki adeta karanlık gecede ortalığı aydın latan bir şimşek gibi, bütün bir zihniyeti tenvir ediyor. Onun tilerine bir porojoktör tutuyor.
Şimdi Trabzonda incelemelerde bulunan —ah bu inceleme seyahatleri— Tekel Bakanı Fazıl Şe-rafettin Börge kendisinin İstanbul valisi tâyin olunması ihtimali üzerine verdiği demeçte demiş ki: Bir Bakanın İstanbul valiliğine nasbedilmesine ihtiyaç yoktur. Çünkü İstanbul şiltmiş üç vilâyetimizden biridir ve her han gi bir vali orasını da mükemmelen idare eder.
Uzun müddet İstanbul Halk Partisi müfettişliği vazifesini görmüş olan bir zatın bu kadar nazari, bu kadar afakî, hakikat ve realitelerden bu derece uzak konuşması hayretler uyandırırdı. Eğer cidden bizim için, Halk Par tili zevatın icraatına hayret imkânı kalmış bulunsa İdi.
Saym Fazıl Şerafettin Bürge acaba bilmezml ki İstanbul, Ttir-kiyenln her hangi bir vilâyeti değildir. Ttirklyede intişar eden gazetelerin hemen hepsi, satış ve nüfuz bakımından en mühimleri, îstanbulda çıkar. En modern ve mükemmel matbaalar Babıâlide-dir. Gazete, mecmua, dergi ve İlmi neşriyatın acaba bir memleketin irfan hayatında hiç mi kıy meti yoktur ki bütün bunların te kâsüf ettiği bir muhit ile lıâlâ halkın Türkçe konuşmayı bilmediği son üniversiteliler seyahatinde tesbit edilen bir vilâyet yek diğerine asit olsun...
İstanbul yalnız neşriyat bakımından değil tedris bakımından da, Türkiyenin en mümtaz bir fehridir. Hattâ bu vâdide Ankara bile İstanbulla boy ölçüşmek imkânına malik değildir, üniversite ve yüksek mekteplerde, İstanbulda en az yirmi bin genç okumaktadır. Hattâ bizzat bu •özlerin faili Fazıl da çok mümkündür kİ tıp tahsilini İstanbul üniversitesinde yapmıştır.
Nüfus bakımından hangi vilâyetimiz, İstanbula, uzaktan dahi yaklaşabilmektedir ?
Mali takat ve memleket masraflarına yardım bakımından Istantsdlu müstesna mevkiini ihmal etmek veyahut küçümsememek kabil ve caiz midir? Saraçoğlu Şükrü, varlık vergisi diye, olağanüstü bir kasırga estirdiği vakit, bütün yurttan koparabildiği meblâğların üçte ikisini sade ve yalnız istanbuldan çekti. Şu halde ve bu duruma na (Devamı 8a. 7 SÜ. 6 de)
Moskova, Tito’nun başını getireceklere 1 milyon lira ikramiye verecek!
Rusya, bütün faaliyetini, Balkanlardaki imparatorluğunda teksif etmiş ve Tito’yu 6 ay içinde tasfiyeye karar vermiş
Berlindeki Batılı müttefik istihbarat çevreleri, Sovyetler Birliğinin önümüzdeki 6 ay zarfında Yu goslav lideri Tito’yu tasfiyeye çalışacağı hakkında yeni raporlar almışlardır.
Doğu Almanyadaki Sovyet makamlariyle dost Almanlar ara sında dolaşan bu haberlerde, Tifonun katlinden veya rejimine karşı Ruslar tarafından mülhem bir iç ayaklanmadan, en akla yakın ihtimaller olarak bahsedilmektedir.
Ayni raporlarda, Moskovanın, Güney - Doğu Avrupadaki Sov-vet peyki memleketleri Yugos- • lavyaya karşı doğrudan doğruya bir askerî taarruza sevketmek tehlikesini göze alacağına dair spekülasyonlar şüphe ile karşı-(Devamı Sa. 7 SÜ. 1 de)
Yugoslav başkenti Bel grad’dan bir görünüş...
Truman’ın
mühim bir
nutku
Başkan İktisadî prensiplerini izah etti
(Bugün 30 Ağustos Zaferinin 27 inci yıldönümüdür. 30 Ağustos, yakın tarihimizin karanlık günlerini aydınlatan ve Türk İstiklâlini dünyaya bir data tanıtan müstesna bir ehemmiyet ve kıymet taşıyan zaferlerimizden birinin, kazanıl ^dığı gündür. Kahraman Türk milletinin ve O’nun ordusunun
kazandığı bu zafer bugün yurdun her köşesinde olduğu gibi, i şehrimizde de parlak ve şerefine yaraşır törenlerle kutla- > nacaktır. ?;
Bu münasebetle, dün öğleden sonra şehir Türk bay- J raklarile donatılmış bulunmakta İd!... (Devamı 5 de) S
Q D A D iMuallâ-Bahtiye rakiplerini Mi u K yenerek şampiyon oldular
Rusya bize bir nota
Çift erkekler finalinde de Von Graunn - Harper çifti Cochet - Peten çiftini yenerek şan, piyon olau
verdi
Demokratik bilgi okulları açılacak
Maarif Şûrasında Demokratik Eğitim Komisyonunun raporu kabul edildi
Londra, 29 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Tru man, İktisadî programını izah eden mühim bir nutuk irat etmiş tir. Başkan nutkunda, demokratik milletlerin içişlerine karışmamak prensipine devam edileceğini, İktisadî kalkınmanın dünya sulhu için esas olduğunu söyliye-rek demiştir ki:
— Her yerde Sovyetlerin hür milletlerin sıkıntılarını uzatma
Devamı Sa. 7, Su. 6 da)
Ankara: 29 (A.A.) — Maarif Şûrası genel kurulu bugün saat 9.30 da İstanbul üniversitesi rektörü Ömer Celâl Sorç’ın başkanlığında toplanmış vo gündemde mevcut beş mevzuu incelemek üzere evvelco teşkil edilmiş komisyonların hasırladığı ra porları tetkike başlamıştır.
İlk olarak söz alan Millî Eğitim Bakanı Talisin Bıınguoğlu günlerce süren sıkı ve verimli çalışmalarından dotoyı komisyon üyelerimi teşekkürlerini bildirmiş ve komisyonlarca ha zırlanmış olan raporların üyelerin tenkit, tashih ve nihayet tasvibine
sunulmuş olduğuna söylemiştir.
Bakanın sözlerinden sonra De m oh ratik eğitim komisyonunun lıazırlj^ dığı rapor okunmuştur.
Ezcümlo şu temenniler ileri sürülmektedir:
1 — Disiplin ve imtihan yönetmelikleri başta olmak üzere eldo mevcut bütün yönetmeliklerin rapordaki e-saslara göre tâdili.
2 — Demokratik eğitim esaslarına
(Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Patlayıcı madde yapan fabrika r----------------- — ------------------------
( Vali, belediyeden müsaade alınmadan kaçak olarak ?
> çalışan Nuri paşa fabrikasının mes’ullerl hakkında (
> takibat yapılacağını söyledi J
Tekrar faaliyete geçtiğini haber verdiğimiz Nuri Killigil mühimmat fabrikasının bugünkü durumunu incelemek üzero ilgili komisyon dün vali muavini Fazıl Uybadınm başkanlığında üç saat süren bir toplantı yapmıştır.
Komisyon, yapılan tahkikatı gözden geçirmiş, alâkalı fabrika için,
Ortaköydeki tören
infilkktan sonra alınan emniyet ted birlerinin devamına karar vermiştir. Komisyonun bu karan, ilgililerle îç vo Savunma Bakanlıklarına du bildirilmiştir..
Valinin beyanatı
Hâdiso hakkında vali vo bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdar gazetecilere şunları söylemiştir:
(— Fabrikanın tekrar fauliyote geçtiğine dair bir haber yayıldı. Her no kadar eskiden alınma müsa-adenamosi varsa da malilin hâdise-(Devaını Sa. 7 SÜ. 5 do)
iki mühim
konferans
2 Eylül cuma günü saat 17 d» Şehzadebaşı Turan sineması yanında park tarafı numara 11 konak bahçesinde Ordinaryüs Profesör Vtısfi Raşit Sevig, inkılâpçılık ve Hikmet Bayur, Atatürk ve inkılâp hakkında birer konferans vereceklerdir. Giriş serbest-
Ruslar şehit kuryemizin tedavi masrafı için 3.300 lira istedi
M. T. A. Umum Müdürü İhsan
Ruhi istifa etti
Ankara 29 (Telefonla) — Mev-sûk olarak haber aldığımıza göre altı seneye yakın bir zaman-(Dovamı 8a. 7, 8u. a do)
Ortaköy deresinin kapatılmasına ve Kuruçeşme yolunun açılmasına dün baş lanaı
Ortaköy deresinin kapatılmadı VĞ Ortaköy - Kuruçeşme yolunun açılması işlerine dün öğleden sonra başlanmıştır. Bu münasebetle Ortaköyde dere ağzında ve yol başlangıcında törenler yapılmış ve kurbanlar kesilmiştir.
Törene Şehir Bandosunun çal-
dığı İstiklâl marşiyle başlunmış,
.Vali ve Belediye Başkam Doktor
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Cumhur Reisimizi karşılarken
ULUNAY
Lûtfi Kırdar bir hitabede bulunmuş, dere kapatılması işinin 15 Kasımda biteceğini, yolun da 1269 metro uzunluğunda, 17 metre ğenişliğlndo ve 661 bin liraya mal olacağını ve 31 Temmuz 1950 de biteceğini söylemiş-
Pazar günü istanbula Inmok üzero İstasyona goldlğlm zaman İki resmi polis gördüm ı biraz llorlılo bir köprünün altında da ylno polisler vardı. Trono bindim, bütün geçtiğim İstasyonlar, geçit yorlori polis dolu İdi. Haydarpaşa garında da polis kuvvetleri vardı. Bu tokayyüdat, Cıımhurrolslmlz İs met İnönü’nün İstanbula gelınelorl dolayısllo yapılıyormuş.
Niçin? Neden?
İsmet İnönü Cıımhurrclsldlr. Bu mlllottn okseriyoti kondlslni (Milli İradenin mümessili) olarak seçmiş, o makama oturtmuştur. Mlllotln kendi slnoslndon çıkardığı bir adamı böyle lüzumsuz tokayyüdat llo millotton ayırmak doğru mudur?
No oluyoruz?...
Bırakın, halk Cumhurrolslorinln yanına ollorinl kollarını sallıya sallıya gitsin; onun yüzüııo yakından baksın; çözlerini dininsin; Is-torso elini Öpsün, yüzünü öpsün. Başı sıkıldığı zaman hep beraber haşırnoşlr olacağını anlasın. Mu-tıabbot, sovgi böylo olur.
Tarlhto muvaffak oldukları gös-terllon adamlar böylo nnıvaflak olmuşlardır. Mademki halk İle başta bulunanlar arasında bir saray duvarı yoktur; o halde resmi bir polis duvarı da hiç olmasın.
İstasyonlardaki memurlar yolcuları öylo bir didoilyorlardı kİ İnsan suçlu gibi önüne bakmağa mecbur oluyordu. Helo Haydarpaşa garın-dahiler bütün gelen geçenleri tepo-don tırnağa kadar süzüyorlardı; bu da pek nâhoş bir variyet tevlit ediyordu.
Oomokratlk memleketlerin Dev-lot Reisleri hususi trene bile bın-mozlor. No zaman bir yero seyahat etseler tronden indikleri zaman teamül muolbinco doğru lokomotif® gldorlor vo makinistin elini sıkarlar. Diğer yolculardan farkları bun dan İbarettir.
Kaldı kİ Cumhurrolslmlzin Istan
bula gollşlorl rosnıi bir soyahat do
değildir. Nlhayot biraz İstirahat o-
dccoklor vo ylno vazifelerine av-
dot eyllcoklcrdlr.
(Devamı Sa. 7 SÜ. 6 de)
Dünkü çift finallerinde Von a ramm . Serper fitli; Cochet ■ Peten çiftini fenerken...,
fYâzun: 5 inci sayfada/
SALI 30 AĞUSTOS 1949 Sahibi x Safa Kılıçlıoğlu Idereı Nuruosmenlye Noı 17 Tel adreelı «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefonı «785—MİM. Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3748 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı.,, 10 Kuru, ll^ll Tsge Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE. DERMANSIZLIK VB SINIR ZAFİY ETİ.ERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
30 Ağustos Zafer
Tito, Amerikadan mali
Bayramı kutlanıyor
yardım v^borç istedi
BugünTaksimde bir Geçitresmi yapılacak
İstanbul gj mü?
Halk Partisi ileri gelenlerinin, memleketin bütün büyük dâvaları baklanda muhakeme ve görüş tarzları sakat olduğu, İcraatları ve aldıkları neticelerle esasen malûmdur. Bunu teyit ve tekide ihtiyaç olduğu da çok şüphelidir. Çünkü çeyrek asırlık politika, nihayet, verdiği meyvalarla ölçü lür. Türk yurdunun bu uzun fasıladan sonra elde ettiği sonuçlar apaşlkâredlr. Buna rağmen ba ten öyle demeçler oluyor -ki adeta karanlık gecede ortalığı aydın latan bir şimşek gibi, bütün bir zihniyeti tenvir ediyor. Onun tilerine bir porojoktör tutuyor.
Şimdi Trabzonda incelemelerde bulunan —ah bu inceleme seyahatleri— Tekel Bakanı Fazıl Şe-rafettin Börge kendisinin İstanbul valisi tâyin olunması ihtimali üzerine verdiği demeçte demiş ki: Bir Bakanın İstanbul valiliğine nasbedilmesine ihtiyaç yoktur. Çünkü İstanbul şiltmiş üç vilâyetimizden biridir ve her han gi bir vali orasını da mükemmelen idare eder.
Uzun müddet İstanbul Halk Partisi müfettişliği vazifesini görmüş olan bir zatın bu kadar nazari, bu kadar afakî, hakikat ve realitelerden bu derece uzak konuşması hayretler uyandırırdı. Eğer cidden bizim için, Halk Par tili zevatın icraatına hayret imkânı kalmış bulunsa İdi.
Saym Fazıl Şerafettin Bürge acaba bilmezml ki İstanbul, Ttir-kiyenln her hangi bir vilâyeti değildir. Ttirklyede intişar eden gazetelerin hemen hepsi, satış ve nüfuz bakımından en mühimleri, îstanbulda çıkar. En modern ve mükemmel matbaalar Babıâlide-dir. Gazete, mecmua, dergi ve İlmi neşriyatın acaba bir memleketin irfan hayatında hiç mi kıy meti yoktur ki bütün bunların te kâsüf ettiği bir muhit ile lıâlâ halkın Türkçe konuşmayı bilmediği son üniversiteliler seyahatinde tesbit edilen bir vilâyet yek diğerine asit olsun...
İstanbul yalnız neşriyat bakımından değil tedris bakımından da, Türkiyenin en mümtaz bir fehridir. Hattâ bu vâdide Ankara bile İstanbulla boy ölçüşmek imkânına malik değildir, üniversite ve yüksek mekteplerde, İstanbulda en az yirmi bin genç okumaktadır. Hattâ bizzat bu •özlerin faili Fazıl da çok mümkündür kİ tıp tahsilini İstanbul üniversitesinde yapmıştır.
Nüfus bakımından hangi vilâyetimiz, İstanbula, uzaktan dahi yaklaşabilmektedir ?
Mali takat ve memleket masraflarına yardım bakımından Istantsdlu müstesna mevkiini ihmal etmek veyahut küçümsememek kabil ve caiz midir? Saraçoğlu Şükrü, varlık vergisi diye, olağanüstü bir kasırga estirdiği vakit, bütün yurttan koparabildiği meblâğların üçte ikisini sade ve yalnız istanbuldan çekti. Şu halde ve bu duruma na (Devamı 8a. 7 SÜ. 6 de)
Moskova, Tito’nun başını getireceklere 1 milyon lira ikramiye verecek!
Rusya, bütün faaliyetini, Balkanlardaki imparatorluğunda teksif etmiş ve Tito’yu 6 ay içinde tasfiyeye karar vermiş
Berlindeki Batılı müttefik istihbarat çevreleri, Sovyetler Birliğinin önümüzdeki 6 ay zarfında Yu goslav lideri Tito’yu tasfiyeye çalışacağı hakkında yeni raporlar almışlardır.
Doğu Almanyadaki Sovyet makamlariyle dost Almanlar ara sında dolaşan bu haberlerde, Tifonun katlinden veya rejimine karşı Ruslar tarafından mülhem bir iç ayaklanmadan, en akla yakın ihtimaller olarak bahsedilmektedir.
Ayni raporlarda, Moskovanın, Güney - Doğu Avrupadaki Sov-vet peyki memleketleri Yugos- • lavyaya karşı doğrudan doğruya bir askerî taarruza sevketmek tehlikesini göze alacağına dair spekülasyonlar şüphe ile karşı-(Devamı Sa. 7 SÜ. 1 de)
Yugoslav başkenti Bel grad’dan bir görünüş...
Truman’ın
mühim bir
nutku
Başkan İktisadî prensiplerini izah etti
(Bugün 30 Ağustos Zaferinin 27 inci yıldönümüdür. 30 Ağustos, yakın tarihimizin karanlık günlerini aydınlatan ve Türk İstiklâlini dünyaya bir data tanıtan müstesna bir ehemmiyet ve kıymet taşıyan zaferlerimizden birinin, kazanıl ^dığı gündür. Kahraman Türk milletinin ve O’nun ordusunun
kazandığı bu zafer bugün yurdun her köşesinde olduğu gibi, i şehrimizde de parlak ve şerefine yaraşır törenlerle kutla- > nacaktır. ?;
Bu münasebetle, dün öğleden sonra şehir Türk bay- J raklarile donatılmış bulunmakta İd!... (Devamı 5 de) S
Q D A D iMuallâ-Bahtiye rakiplerini Mi u K yenerek şampiyon oldular
Rusya bize bir nota
Çift erkekler finalinde de Von Graunn - Harper çifti Cochet - Peten çiftini yenerek şan, piyon olau
verdi
Demokratik bilgi okulları açılacak
Maarif Şûrasında Demokratik Eğitim Komisyonunun raporu kabul edildi
Londra, 29 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Tru man, İktisadî programını izah eden mühim bir nutuk irat etmiş tir. Başkan nutkunda, demokratik milletlerin içişlerine karışmamak prensipine devam edileceğini, İktisadî kalkınmanın dünya sulhu için esas olduğunu söyliye-rek demiştir ki:
— Her yerde Sovyetlerin hür milletlerin sıkıntılarını uzatma
Devamı Sa. 7, Su. 6 da)
Ankara: 29 (A.A.) — Maarif Şûrası genel kurulu bugün saat 9.30 da İstanbul üniversitesi rektörü Ömer Celâl Sorç’ın başkanlığında toplanmış vo gündemde mevcut beş mevzuu incelemek üzere evvelco teşkil edilmiş komisyonların hasırladığı ra porları tetkike başlamıştır.
İlk olarak söz alan Millî Eğitim Bakanı Talisin Bıınguoğlu günlerce süren sıkı ve verimli çalışmalarından dotoyı komisyon üyelerimi teşekkürlerini bildirmiş ve komisyonlarca ha zırlanmış olan raporların üyelerin tenkit, tashih ve nihayet tasvibine
sunulmuş olduğuna söylemiştir.
Bakanın sözlerinden sonra De m oh ratik eğitim komisyonunun lıazırlj^ dığı rapor okunmuştur.
Ezcümlo şu temenniler ileri sürülmektedir:
1 — Disiplin ve imtihan yönetmelikleri başta olmak üzere eldo mevcut bütün yönetmeliklerin rapordaki e-saslara göre tâdili.
2 — Demokratik eğitim esaslarına
(Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Patlayıcı madde yapan fabrika r----------------- — ------------------------
( Vali, belediyeden müsaade alınmadan kaçak olarak ?
> çalışan Nuri paşa fabrikasının mes’ullerl hakkında (
> takibat yapılacağını söyledi J
Tekrar faaliyete geçtiğini haber verdiğimiz Nuri Killigil mühimmat fabrikasının bugünkü durumunu incelemek üzero ilgili komisyon dün vali muavini Fazıl Uybadınm başkanlığında üç saat süren bir toplantı yapmıştır.
Komisyon, yapılan tahkikatı gözden geçirmiş, alâkalı fabrika için,
Ortaköydeki tören
infilkktan sonra alınan emniyet ted birlerinin devamına karar vermiştir. Komisyonun bu karan, ilgililerle îç vo Savunma Bakanlıklarına du bildirilmiştir..
Valinin beyanatı
Hâdiso hakkında vali vo bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdar gazetecilere şunları söylemiştir:
(— Fabrikanın tekrar fauliyote geçtiğine dair bir haber yayıldı. Her no kadar eskiden alınma müsa-adenamosi varsa da malilin hâdise-(Devaını Sa. 7 SÜ. 5 do)
iki mühim
konferans
2 Eylül cuma günü saat 17 d» Şehzadebaşı Turan sineması yanında park tarafı numara 11 konak bahçesinde Ordinaryüs Profesör Vtısfi Raşit Sevig, inkılâpçılık ve Hikmet Bayur, Atatürk ve inkılâp hakkında birer konferans vereceklerdir. Giriş serbest-
Ruslar şehit kuryemizin tedavi masrafı için 3.300 lira istedi
M. T. A. Umum Müdürü İhsan
Ruhi istifa etti
Ankara 29 (Telefonla) — Mev-sûk olarak haber aldığımıza göre altı seneye yakın bir zaman-(Dovamı 8a. 7, 8u. a do)
Ortaköy deresinin kapatılmasına ve Kuruçeşme yolunun açılmasına dün baş lanaı
Ortaköy deresinin kapatılmadı VĞ Ortaköy - Kuruçeşme yolunun açılması işlerine dün öğleden sonra başlanmıştır. Bu münasebetle Ortaköyde dere ağzında ve yol başlangıcında törenler yapılmış ve kurbanlar kesilmiştir.
Törene Şehir Bandosunun çal-
dığı İstiklâl marşiyle başlunmış,
.Vali ve Belediye Başkam Doktor
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Cumhur Reisimizi karşılarken
ULUNAY
Lûtfi Kırdar bir hitabede bulunmuş, dere kapatılması işinin 15 Kasımda biteceğini, yolun da 1269 metro uzunluğunda, 17 metre ğenişliğlndo ve 661 bin liraya mal olacağını ve 31 Temmuz 1950 de biteceğini söylemiş-
Pazar günü istanbula Inmok üzero İstasyona goldlğlm zaman İki resmi polis gördüm ı biraz llorlılo bir köprünün altında da ylno polisler vardı. Trono bindim, bütün geçtiğim İstasyonlar, geçit yorlori polis dolu İdi. Haydarpaşa garında da polis kuvvetleri vardı. Bu tokayyüdat, Cıımhurrolslmlz İs met İnönü’nün İstanbula gelınelorl dolayısllo yapılıyormuş.
Niçin? Neden?
İsmet İnönü Cıımhurrclsldlr. Bu mlllottn okseriyoti kondlslni (Milli İradenin mümessili) olarak seçmiş, o makama oturtmuştur. Mlllotln kendi slnoslndon çıkardığı bir adamı böyle lüzumsuz tokayyüdat llo millotton ayırmak doğru mudur?
No oluyoruz?...
Bırakın, halk Cumhurrolslorinln yanına ollorinl kollarını sallıya sallıya gitsin; onun yüzüııo yakından baksın; çözlerini dininsin; Is-torso elini Öpsün, yüzünü öpsün. Başı sıkıldığı zaman hep beraber haşırnoşlr olacağını anlasın. Mu-tıabbot, sovgi böylo olur.
Tarlhto muvaffak oldukları gös-terllon adamlar böylo nnıvaflak olmuşlardır. Mademki halk İle başta bulunanlar arasında bir saray duvarı yoktur; o halde resmi bir polis duvarı da hiç olmasın.
İstasyonlardaki memurlar yolcuları öylo bir didoilyorlardı kİ İnsan suçlu gibi önüne bakmağa mecbur oluyordu. Helo Haydarpaşa garın-dahiler bütün gelen geçenleri tepo-don tırnağa kadar süzüyorlardı; bu da pek nâhoş bir variyet tevlit ediyordu.
Oomokratlk memleketlerin Dev-lot Reisleri hususi trene bile bın-mozlor. No zaman bir yero seyahat etseler tronden indikleri zaman teamül muolbinco doğru lokomotif® gldorlor vo makinistin elini sıkarlar. Diğer yolculardan farkları bun dan İbarettir.
Kaldı kİ Cumhurrolslmlzin Istan
bula gollşlorl rosnıi bir soyahat do
değildir. Nlhayot biraz İstirahat o-
dccoklor vo ylno vazifelerine av-
dot eyllcoklcrdlr.
(Devamı Sa. 7 SÜ. 6 de)
Dünkü çift finallerinde Von a ramm . Serper fitli; Cochet ■ Peten çiftini fenerken...,
fYâzun: 5 inci sayfada/
SALI 30 AĞUSTOS 1949 Sahibi x Safa Kılıçlıoğlu Idereı Nuruosmenlye Noı 17 Tel adreelı «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefonı «785—MİM. Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3748 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı.,, 10 Kuru, ll^ll Tsge Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE. DERMANSIZLIK VB SINIR ZAFİY ETİ.ERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
30 Ağustos Zafer
Tito, Amerikadan mali
Bayramı kutlanıyor
yardım v^borç istedi
BugünTaksimde bir Geçitresmi yapılacak
İstanbul gj mü?
Halk Partisi ileri gelenlerinin, memleketin bütün büyük dâvaları baklanda muhakeme ve görüş tarzları sakat olduğu, İcraatları ve aldıkları neticelerle esasen malûmdur. Bunu teyit ve tekide ihtiyaç olduğu da çok şüphelidir. Çünkü çeyrek asırlık politika, nihayet, verdiği meyvalarla ölçü lür. Türk yurdunun bu uzun fasıladan sonra elde ettiği sonuçlar apaşlkâredlr. Buna rağmen ba ten öyle demeçler oluyor -ki adeta karanlık gecede ortalığı aydın latan bir şimşek gibi, bütün bir zihniyeti tenvir ediyor. Onun tilerine bir porojoktör tutuyor.
Şimdi Trabzonda incelemelerde bulunan —ah bu inceleme seyahatleri— Tekel Bakanı Fazıl Şe-rafettin Börge kendisinin İstanbul valisi tâyin olunması ihtimali üzerine verdiği demeçte demiş ki: Bir Bakanın İstanbul valiliğine nasbedilmesine ihtiyaç yoktur. Çünkü İstanbul şiltmiş üç vilâyetimizden biridir ve her han gi bir vali orasını da mükemmelen idare eder.
Uzun müddet İstanbul Halk Partisi müfettişliği vazifesini görmüş olan bir zatın bu kadar nazari, bu kadar afakî, hakikat ve realitelerden bu derece uzak konuşması hayretler uyandırırdı. Eğer cidden bizim için, Halk Par tili zevatın icraatına hayret imkânı kalmış bulunsa İdi.
Saym Fazıl Şerafettin Bürge acaba bilmezml ki İstanbul, Ttir-kiyenln her hangi bir vilâyeti değildir. Ttirklyede intişar eden gazetelerin hemen hepsi, satış ve nüfuz bakımından en mühimleri, îstanbulda çıkar. En modern ve mükemmel matbaalar Babıâlide-dir. Gazete, mecmua, dergi ve İlmi neşriyatın acaba bir memleketin irfan hayatında hiç mi kıy meti yoktur ki bütün bunların te kâsüf ettiği bir muhit ile lıâlâ halkın Türkçe konuşmayı bilmediği son üniversiteliler seyahatinde tesbit edilen bir vilâyet yek diğerine asit olsun...
İstanbul yalnız neşriyat bakımından değil tedris bakımından da, Türkiyenin en mümtaz bir fehridir. Hattâ bu vâdide Ankara bile İstanbulla boy ölçüşmek imkânına malik değildir, üniversite ve yüksek mekteplerde, İstanbulda en az yirmi bin genç okumaktadır. Hattâ bizzat bu •özlerin faili Fazıl da çok mümkündür kİ tıp tahsilini İstanbul üniversitesinde yapmıştır.
Nüfus bakımından hangi vilâyetimiz, İstanbula, uzaktan dahi yaklaşabilmektedir ?
Mali takat ve memleket masraflarına yardım bakımından Istantsdlu müstesna mevkiini ihmal etmek veyahut küçümsememek kabil ve caiz midir? Saraçoğlu Şükrü, varlık vergisi diye, olağanüstü bir kasırga estirdiği vakit, bütün yurttan koparabildiği meblâğların üçte ikisini sade ve yalnız istanbuldan çekti. Şu halde ve bu duruma na (Devamı 8a. 7 SÜ. 6 de)
Moskova, Tito’nun başını getireceklere 1 milyon lira ikramiye verecek!
Rusya, bütün faaliyetini, Balkanlardaki imparatorluğunda teksif etmiş ve Tito’yu 6 ay içinde tasfiyeye karar vermiş
Berlindeki Batılı müttefik istihbarat çevreleri, Sovyetler Birliğinin önümüzdeki 6 ay zarfında Yu goslav lideri Tito’yu tasfiyeye çalışacağı hakkında yeni raporlar almışlardır.
Doğu Almanyadaki Sovyet makamlariyle dost Almanlar ara sında dolaşan bu haberlerde, Tifonun katlinden veya rejimine karşı Ruslar tarafından mülhem bir iç ayaklanmadan, en akla yakın ihtimaller olarak bahsedilmektedir.
Ayni raporlarda, Moskovanın, Güney - Doğu Avrupadaki Sov-vet peyki memleketleri Yugos- • lavyaya karşı doğrudan doğruya bir askerî taarruza sevketmek tehlikesini göze alacağına dair spekülasyonlar şüphe ile karşı-(Devamı Sa. 7 SÜ. 1 de)
Yugoslav başkenti Bel grad’dan bir görünüş...
Truman’ın
mühim bir
nutku
Başkan İktisadî prensiplerini izah etti
(Bugün 30 Ağustos Zaferinin 27 inci yıldönümüdür. 30 Ağustos, yakın tarihimizin karanlık günlerini aydınlatan ve Türk İstiklâlini dünyaya bir data tanıtan müstesna bir ehemmiyet ve kıymet taşıyan zaferlerimizden birinin, kazanıl ^dığı gündür. Kahraman Türk milletinin ve O’nun ordusunun
kazandığı bu zafer bugün yurdun her köşesinde olduğu gibi, i şehrimizde de parlak ve şerefine yaraşır törenlerle kutla- > nacaktır. ?;
Bu münasebetle, dün öğleden sonra şehir Türk bay- J raklarile donatılmış bulunmakta İd!... (Devamı 5 de) S
Q D A D iMuallâ-Bahtiye rakiplerini Mi u K yenerek şampiyon oldular
Rusya bize bir nota
Çift erkekler finalinde de Von Graunn - Harper çifti Cochet - Peten çiftini yenerek şan, piyon olau
verdi
Demokratik bilgi okulları açılacak
Maarif Şûrasında Demokratik Eğitim Komisyonunun raporu kabul edildi
Londra, 29 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Tru man, İktisadî programını izah eden mühim bir nutuk irat etmiş tir. Başkan nutkunda, demokratik milletlerin içişlerine karışmamak prensipine devam edileceğini, İktisadî kalkınmanın dünya sulhu için esas olduğunu söyliye-rek demiştir ki:
— Her yerde Sovyetlerin hür milletlerin sıkıntılarını uzatma
Devamı Sa. 7, Su. 6 da)
Ankara: 29 (A.A.) — Maarif Şûrası genel kurulu bugün saat 9.30 da İstanbul üniversitesi rektörü Ömer Celâl Sorç’ın başkanlığında toplanmış vo gündemde mevcut beş mevzuu incelemek üzere evvelco teşkil edilmiş komisyonların hasırladığı ra porları tetkike başlamıştır.
İlk olarak söz alan Millî Eğitim Bakanı Talisin Bıınguoğlu günlerce süren sıkı ve verimli çalışmalarından dotoyı komisyon üyelerimi teşekkürlerini bildirmiş ve komisyonlarca ha zırlanmış olan raporların üyelerin tenkit, tashih ve nihayet tasvibine
sunulmuş olduğuna söylemiştir.
Bakanın sözlerinden sonra De m oh ratik eğitim komisyonunun lıazırlj^ dığı rapor okunmuştur.
Ezcümlo şu temenniler ileri sürülmektedir:
1 — Disiplin ve imtihan yönetmelikleri başta olmak üzere eldo mevcut bütün yönetmeliklerin rapordaki e-saslara göre tâdili.
2 — Demokratik eğitim esaslarına
(Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Patlayıcı madde yapan fabrika r----------------- — ------------------------
( Vali, belediyeden müsaade alınmadan kaçak olarak ?
> çalışan Nuri paşa fabrikasının mes’ullerl hakkında (
> takibat yapılacağını söyledi J
Tekrar faaliyete geçtiğini haber verdiğimiz Nuri Killigil mühimmat fabrikasının bugünkü durumunu incelemek üzero ilgili komisyon dün vali muavini Fazıl Uybadınm başkanlığında üç saat süren bir toplantı yapmıştır.
Komisyon, yapılan tahkikatı gözden geçirmiş, alâkalı fabrika için,
Ortaköydeki tören
infilkktan sonra alınan emniyet ted birlerinin devamına karar vermiştir. Komisyonun bu karan, ilgililerle îç vo Savunma Bakanlıklarına du bildirilmiştir..
Valinin beyanatı
Hâdiso hakkında vali vo bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdar gazetecilere şunları söylemiştir:
(— Fabrikanın tekrar fauliyote geçtiğine dair bir haber yayıldı. Her no kadar eskiden alınma müsa-adenamosi varsa da malilin hâdise-(Devaını Sa. 7 SÜ. 5 do)
iki mühim
konferans
2 Eylül cuma günü saat 17 d» Şehzadebaşı Turan sineması yanında park tarafı numara 11 konak bahçesinde Ordinaryüs Profesör Vtısfi Raşit Sevig, inkılâpçılık ve Hikmet Bayur, Atatürk ve inkılâp hakkında birer konferans vereceklerdir. Giriş serbest-
Ruslar şehit kuryemizin tedavi masrafı için 3.300 lira istedi
M. T. A. Umum Müdürü İhsan
Ruhi istifa etti
Ankara 29 (Telefonla) — Mev-sûk olarak haber aldığımıza göre altı seneye yakın bir zaman-(Dovamı 8a. 7, 8u. a do)
Ortaköy deresinin kapatılmasına ve Kuruçeşme yolunun açılmasına dün baş lanaı
Ortaköy deresinin kapatılmadı VĞ Ortaköy - Kuruçeşme yolunun açılması işlerine dün öğleden sonra başlanmıştır. Bu münasebetle Ortaköyde dere ağzında ve yol başlangıcında törenler yapılmış ve kurbanlar kesilmiştir.
Törene Şehir Bandosunun çal-
dığı İstiklâl marşiyle başlunmış,
.Vali ve Belediye Başkam Doktor
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Cumhur Reisimizi karşılarken
ULUNAY
Lûtfi Kırdar bir hitabede bulunmuş, dere kapatılması işinin 15 Kasımda biteceğini, yolun da 1269 metro uzunluğunda, 17 metre ğenişliğlndo ve 661 bin liraya mal olacağını ve 31 Temmuz 1950 de biteceğini söylemiş-
Pazar günü istanbula Inmok üzero İstasyona goldlğlm zaman İki resmi polis gördüm ı biraz llorlılo bir köprünün altında da ylno polisler vardı. Trono bindim, bütün geçtiğim İstasyonlar, geçit yorlori polis dolu İdi. Haydarpaşa garında da polis kuvvetleri vardı. Bu tokayyüdat, Cıımhurrolslmlz İs met İnönü’nün İstanbula gelınelorl dolayısllo yapılıyormuş.
Niçin? Neden?
İsmet İnönü Cıımhurrclsldlr. Bu mlllottn okseriyoti kondlslni (Milli İradenin mümessili) olarak seçmiş, o makama oturtmuştur. Mlllotln kendi slnoslndon çıkardığı bir adamı böyle lüzumsuz tokayyüdat llo millotton ayırmak doğru mudur?
No oluyoruz?...
Bırakın, halk Cumhurrolslorinln yanına ollorinl kollarını sallıya sallıya gitsin; onun yüzüııo yakından baksın; çözlerini dininsin; Is-torso elini Öpsün, yüzünü öpsün. Başı sıkıldığı zaman hep beraber haşırnoşlr olacağını anlasın. Mu-tıabbot, sovgi böylo olur.
Tarlhto muvaffak oldukları gös-terllon adamlar böylo nnıvaflak olmuşlardır. Mademki halk İle başta bulunanlar arasında bir saray duvarı yoktur; o halde resmi bir polis duvarı da hiç olmasın.
İstasyonlardaki memurlar yolcuları öylo bir didoilyorlardı kİ İnsan suçlu gibi önüne bakmağa mecbur oluyordu. Helo Haydarpaşa garın-dahiler bütün gelen geçenleri tepo-don tırnağa kadar süzüyorlardı; bu da pek nâhoş bir variyet tevlit ediyordu.
Oomokratlk memleketlerin Dev-lot Reisleri hususi trene bile bın-mozlor. No zaman bir yero seyahat etseler tronden indikleri zaman teamül muolbinco doğru lokomotif® gldorlor vo makinistin elini sıkarlar. Diğer yolculardan farkları bun dan İbarettir.
Kaldı kİ Cumhurrolslmlzin Istan
bula gollşlorl rosnıi bir soyahat do
değildir. Nlhayot biraz İstirahat o-
dccoklor vo ylno vazifelerine av-
dot eyllcoklcrdlr.
(Devamı Sa. 7 SÜ. 6 de)
Dünkü çift finallerinde Von a ramm . Serper fitli; Cochet ■ Peten çiftini fenerken...,
fYâzun: 5 inci sayfada/
SALI 30 AĞUSTOS 1949 Sahibi x Safa Kılıçlıoğlu Idereı Nuruosmenlye Noı 17 Tel adreelı «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefonı «785—MİM. Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3748 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayı.,, 10 Kuru, ll^ll Tsge Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE. DERMANSIZLIK VB SINIR ZAFİY ETİ.ERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
30 Ağustos Zafer
Tito, Amerikadan mali
Bayramı kutlanıyor
yardım v^borç istedi
BugünTaksimde bir Geçitresmi yapılacak
İstanbul gj mü?
Halk Partisi ileri gelenlerinin, memleketin bütün büyük dâvaları baklanda muhakeme ve görüş tarzları sakat olduğu, İcraatları ve aldıkları neticelerle esasen malûmdur. Bunu teyit ve tekide ihtiyaç olduğu da çok şüphelidir. Çünkü çeyrek asırlık politika, nihayet, verdiği meyvalarla ölçü lür. Türk yurdunun bu uzun fasıladan sonra elde ettiği sonuçlar apaşlkâredlr. Buna rağmen ba ten öyle demeçler oluyor -ki adeta karanlık gecede ortalığı aydın latan bir şimşek gibi, bütün bir zihniyeti tenvir ediyor. Onun tilerine bir porojoktör tutuyor.
Şimdi Trabzonda incelemelerde bulunan —ah bu inceleme seyahatleri— Tekel Bakanı Fazıl Şe-rafettin Börge kendisinin İstanbul valisi tâyin olunması ihtimali üzerine verdiği demeçte demiş ki: Bir Bakanın İstanbul valiliğine nasbedilmesine ihtiyaç yoktur. Çünkü İstanbul şiltmiş üç vilâyetimizden biridir ve her han gi bir vali orasını da mükemmelen idare eder.
Uzun müddet İstanbul Halk Partisi müfettişliği vazifesini görmüş olan bir zatın bu kadar nazari, bu kadar afakî, hakikat ve realitelerden bu derece uzak konuşması hayretler uyandırırdı. Eğer cidden bizim için, Halk Par tili zevatın icraatına hayret imkânı kalmış bulunsa İdi.
Saym Fazıl Şerafettin Bürge acaba bilmezml ki İstanbul, Ttir-kiyenln her hangi bir vilâyeti değildir. Ttirklyede intişar eden gazetelerin hemen hepsi, satış ve nüfuz bakımından en mühimleri, îstanbulda çıkar. En modern ve mükemmel matbaalar Babıâlide-dir. Gazete, mecmua, dergi ve İlmi neşriyatın acaba bir memleketin irfan hayatında hiç mi kıy meti yoktur ki bütün bunların te kâsüf ettiği bir muhit ile lıâlâ halkın Türkçe konuşmayı bilmediği son üniversiteliler seyahatinde tesbit edilen bir vilâyet yek diğerine asit olsun...
İstanbul yalnız neşriyat bakımından değil tedris bakımından da, Türkiyenin en mümtaz bir fehridir. Hattâ bu vâdide Ankara bile İstanbulla boy ölçüşmek imkânına malik değildir, üniversite ve yüksek mekteplerde, İstanbulda en az yirmi bin genç okumaktadır. Hattâ bizzat bu •özlerin faili Fazıl da çok mümkündür kİ tıp tahsilini İstanbul üniversitesinde yapmıştır.
Nüfus bakımından hangi vilâyetimiz, İstanbula, uzaktan dahi yaklaşabilmektedir ?
Mali takat ve memleket masraflarına yardım bakımından Istantsdlu müstesna mevkiini ihmal etmek veyahut küçümsememek kabil ve caiz midir? Saraçoğlu Şükrü, varlık vergisi diye, olağanüstü bir kasırga estirdiği vakit, bütün yurttan koparabildiği meblâğların üçte ikisini sade ve yalnız istanbuldan çekti. Şu halde ve bu duruma na (Devamı 8a. 7 SÜ. 6 de)
Moskova, Tito’nun başını getireceklere 1 milyon lira ikramiye verecek!
Rusya, bütün faaliyetini, Balkanlardaki imparatorluğunda teksif etmiş ve Tito’yu 6 ay içinde tasfiyeye karar vermiş
Berlindeki Batılı müttefik istihbarat çevreleri, Sovyetler Birliğinin önümüzdeki 6 ay zarfında Yu goslav lideri Tito’yu tasfiyeye çalışacağı hakkında yeni raporlar almışlardır.
Doğu Almanyadaki Sovyet makamlariyle dost Almanlar ara sında dolaşan bu haberlerde, Tifonun katlinden veya rejimine karşı Ruslar tarafından mülhem bir iç ayaklanmadan, en akla yakın ihtimaller olarak bahsedilmektedir.
Ayni raporlarda, Moskovanın, Güney - Doğu Avrupadaki Sov-vet peyki memleketleri Yugos- • lavyaya karşı doğrudan doğruya bir askerî taarruza sevketmek tehlikesini göze alacağına dair spekülasyonlar şüphe ile karşı-(Devamı Sa. 7 SÜ. 1 de)
Yugoslav başkenti Bel grad’dan bir görünüş...
Truman’ın
mühim bir
nutku
Başkan İktisadî prensiplerini izah etti
(Bugün 30 Ağustos Zaferinin 27 inci yıldönümüdür. 30 Ağustos, yakın tarihimizin karanlık günlerini aydınlatan ve Türk İstiklâlini dünyaya bir data tanıtan müstesna bir ehemmiyet ve kıymet taşıyan zaferlerimizden birinin, kazanıl ^dığı gündür. Kahraman Türk milletinin ve O’nun ordusunun
kazandığı bu zafer bugün yurdun her köşesinde olduğu gibi, i şehrimizde de parlak ve şerefine yaraşır törenlerle kutla- > nacaktır. ?;
Bu münasebetle, dün öğleden sonra şehir Türk bay- J raklarile donatılmış bulunmakta İd!... (Devamı 5 de) S
Q D A D iMuallâ-Bahtiye rakiplerini Mi u K yenerek şampiyon oldular
Rusya bize bir nota
Çift erkekler finalinde de Von Graunn - Harper çifti Cochet - Peten çiftini yenerek şan, piyon olau
verdi
Demokratik bilgi okulları açılacak
Maarif Şûrasında Demokratik Eğitim Komisyonunun raporu kabul edildi
Londra, 29 (B.B.C.) — Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Tru man, İktisadî programını izah eden mühim bir nutuk irat etmiş tir. Başkan nutkunda, demokratik milletlerin içişlerine karışmamak prensipine devam edileceğini, İktisadî kalkınmanın dünya sulhu için esas olduğunu söyliye-rek demiştir ki:
— Her yerde Sovyetlerin hür milletlerin sıkıntılarını uzatma
Devamı Sa. 7, Su. 6 da)
Ankara: 29 (A.A.) — Maarif Şûrası genel kurulu bugün saat 9.30 da İstanbul üniversitesi rektörü Ömer Celâl Sorç’ın başkanlığında toplanmış vo gündemde mevcut beş mevzuu incelemek üzere evvelco teşkil edilmiş komisyonların hasırladığı ra porları tetkike başlamıştır.
İlk olarak söz alan Millî Eğitim Bakanı Talisin Bıınguoğlu günlerce süren sıkı ve verimli çalışmalarından dotoyı komisyon üyelerimi teşekkürlerini bildirmiş ve komisyonlarca ha zırlanmış olan raporların üyelerin tenkit, tashih ve nihayet tasvibine
sunulmuş olduğuna söylemiştir.
Bakanın sözlerinden sonra De m oh ratik eğitim komisyonunun lıazırlj^ dığı rapor okunmuştur.
Ezcümlo şu temenniler ileri sürülmektedir:
1 — Disiplin ve imtihan yönetmelikleri başta olmak üzere eldo mevcut bütün yönetmeliklerin rapordaki e-saslara göre tâdili.
2 — Demokratik eğitim esaslarına
(Devamı 8a. 7, Su. 2 de)
Patlayıcı madde yapan fabrika r----------------- — ------------------------
( Vali, belediyeden müsaade alınmadan kaçak olarak ?
> çalışan Nuri paşa fabrikasının mes’ullerl hakkında (
> takibat yapılacağını söyledi J
Tekrar faaliyete geçtiğini haber verdiğimiz Nuri Killigil mühimmat fabrikasının bugünkü durumunu incelemek üzero ilgili komisyon dün vali muavini Fazıl Uybadınm başkanlığında üç saat süren bir toplantı yapmıştır.
Komisyon, yapılan tahkikatı gözden geçirmiş, alâkalı fabrika için,
Ortaköydeki tören
infilkktan sonra alınan emniyet ted birlerinin devamına karar vermiştir. Komisyonun bu karan, ilgililerle îç vo Savunma Bakanlıklarına du bildirilmiştir..
Valinin beyanatı
Hâdiso hakkında vali vo bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kırdar gazetecilere şunları söylemiştir:
(— Fabrikanın tekrar fauliyote geçtiğine dair bir haber yayıldı. Her no kadar eskiden alınma müsa-adenamosi varsa da malilin hâdise-(Devaını Sa. 7 SÜ. 5 do)
iki mühim
konferans
2 Eylül cuma günü saat 17 d» Şehzadebaşı Turan sineması yanında park tarafı numara 11 konak bahçesinde Ordinaryüs Profesör Vtısfi Raşit Sevig, inkılâpçılık ve Hikmet Bayur, Atatürk ve inkılâp hakkında birer konferans vereceklerdir. Giriş serbest-
Ruslar şehit kuryemizin tedavi masrafı için 3.300 lira istedi
M. T. A. Umum Müdürü İhsan
Ruhi istifa etti
Ankara 29 (Telefonla) — Mev-sûk olarak haber aldığımıza göre altı seneye yakın bir zaman-(Dovamı 8a. 7, 8u. a do)
Ortaköy deresinin kapatılmasına ve Kuruçeşme yolunun açılmasına dün baş lanaı
Ortaköy deresinin kapatılmadı VĞ Ortaköy - Kuruçeşme yolunun açılması işlerine dün öğleden sonra başlanmıştır. Bu münasebetle Ortaköyde dere ağzında ve yol başlangıcında törenler yapılmış ve kurbanlar kesilmiştir.
Törene Şehir Bandosunun çal-
dığı İstiklâl marşiyle başlunmış,
.Vali ve Belediye Başkam Doktor
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Cumhur Reisimizi karşılarken
ULUNAY
Lûtfi Kırdar bir hitabede bulunmuş, dere kapatılması işinin 15 Kasımda biteceğini, yolun da 1269 metro uzunluğunda, 17 metre ğenişliğlndo ve 661 bin liraya mal olacağını ve 31 Temmuz 1950 de biteceğini söylemiş-
Pazar günü istanbula Inmok üzero İstasyona goldlğlm zaman İki resmi polis gördüm ı biraz llorlılo bir köprünün altında da ylno polisler vardı. Trono bindim, bütün geçtiğim İstasyonlar, geçit yorlori polis dolu İdi. Haydarpaşa garında da polis kuvvetleri vardı. Bu tokayyüdat, Cıımhurrolslmlz İs met İnönü’nün İstanbula gelınelorl dolayısllo yapılıyormuş.
Niçin? Neden?
İsmet İnönü Cıımhurrclsldlr. Bu mlllottn okseriyoti kondlslni (Milli İradenin mümessili) olarak seçmiş, o makama oturtmuştur. Mlllotln kendi slnoslndon çıkardığı bir adamı böyle lüzumsuz tokayyüdat llo millotton ayırmak doğru mudur?
No oluyoruz?...
Bırakın, halk Cumhurrolslorinln yanına ollorinl kollarını sallıya sallıya gitsin; onun yüzüııo yakından baksın; çözlerini dininsin; Is-torso elini Öpsün, yüzünü öpsün. Başı sıkıldığı zaman hep beraber haşırnoşlr olacağını anlasın. Mu-tıabbot, sovgi böylo olur.
Tarlhto muvaffak oldukları gös-terllon adamlar böylo nnıvaflak olmuşlardır. Mademki halk İle başta bulunanlar arasında bir saray duvarı yoktur; o halde resmi bir polis duvarı da hiç olmasın.
İstasyonlardaki memurlar yolcuları öylo bir didoilyorlardı kİ İnsan suçlu gibi önüne bakmağa mecbur oluyordu. Helo Haydarpaşa garın-dahiler bütün gelen geçenleri tepo-don tırnağa kadar süzüyorlardı; bu da pek nâhoş bir variyet tevlit ediyordu.
Oomokratlk memleketlerin Dev-lot Reisleri hususi trene bile bın-mozlor. No zaman bir yero seyahat etseler tronden indikleri zaman teamül muolbinco doğru lokomotif® gldorlor vo makinistin elini sıkarlar. Diğer yolculardan farkları bun dan İbarettir.
Kaldı kİ Cumhurrolslmlzin Istan
bula gollşlorl rosnıi bir soyahat do
değildir. Nlhayot biraz İstirahat o-
dccoklor vo ylno vazifelerine av-
dot eyllcoklcrdlr.
(Devamı Sa. 7 SÜ. 6 de)
Dünkü çift finallerinde Von a ramm . Serper fitli; Cochet ■ Peten çiftini fenerken...,
fYâzun: 5 inci sayfada/

Comments (0)