Yeni Sİâdbâlı
öH» J- ' -■ • _ .•._!₺-* GEN tül ZAFİYETTE. NEKAHA1 HAL
12 inci Yıl, No. 3824
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFHYİZ
CUMA 28 Sahibi: Safa Kılıçhoğln İdare: Nuruoemanlye Not 17
EKİM 1949 Tef adreefı «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon l «785 — 28188
Sayım 10 Kuruş
HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
r
Celâl Bayar, dün Hilmi
Uran'a cevap verdi
Bizim kararımız umumî e fkâra ilânedilmiştir Açık, sarîhmeselelerin te vile ihtiyacı yoktur
Dün Ankaraya dönen Bayar, husûmet andı hakkındaki düşünce lerini söylerken, seçim zamanına ait bir vak’ayı da ifşa etti
Sual yağmuru
Bir Kasını yâni Millet Meclisinin açılma tarihi yaklaştıkça, çeçitü partilerde hareket ve faaliyet de artmaktadır.
Bir taraftan Celâl Bayar. memleket içindeki seyahatlerine devam ederek evvelki gün MaJat-yada dün de Elazzğda çok ehemmiyetli nutuklar söyledi. Bilhassa iktidarın «Husumet Andı» diye vasıflandırdığı mevzun belki de onunca defa açıkladı. Hoşnutsuzluk ancak ve ancak seçim emniyetini ihlâl edenlere ve kanunun hükümlerini ayak altına alanlara karşı İzhar olunacaktır. Esasen sayın Cumhurbaşkanı İzmir seyahatlerinde kanunun muhafızı olduğunu dermeyan ettiğinden her kanunsuz hareketi önlemek vazifesi kendisine terettüp ediyor demektir. Yoksa sadece demokratlar tarafından kanunsuzluklar sâdir olursa sadece onlara karşı dikilmek her halde akıldan geçmemek lâzımdır. Bu şartlar altında Cumhurbaşkanı ve Demokrat Parti başkanı ayni gayelerle yâni kanunun muhafazası ve ta-m amil e tatbiki noktalarında İttifak ve tesanüt halinde bulunuyorlar. Eğer kelimelerin her a-ğızda başka bir mânası ve kavramı yok ise...
Diğer taraftan Büyük Millet Meclisi açılır nçtbnas Gtinaltsy kahine*dnin bir soru sağnağıua tutulacağı anlaşılıyor. Soruların bir kısmı Millet Partisi mensuplarından bir kısmı da Halk Tar-tüilerdeu gelmektedir. Halk Partililerin hükümeti sıygaya çekmeleri biraz garip görünürse de bunların soru ve sualleri hükümetin Demokratlara ve kullandıktan dillere karşı neden kâfi derecede sert davranmadığından uâşldlr. Faraza Celâl Bayar gûya Recep Peker İçin (yuhalatmak) tâbiri kullanmış, bu iddia ve rivayet doğru ise hükümetin mânevi şahsiyetini tahkirden dolayı niçin ve hangi muameleye tevessül olunduğu sorulacaktır.
Millet Partisi de üç takrir vermiştir. Birinde Cumhurbaşkanının kanunların hâmisi ve muhafızı rolünde ısrar etmesi üzerine bu İddianın Anayasanın hangi madde ve hükümlerine dayandığı ve hükümetin bu demeçler hakkında ne düşündüğüne dairdir.
Millet Partisi mensuplan «Milli Husumet» mes’elesl hakkında yâni doğrudan doğruya bir ihka-kı hak mahiyetini taşıyan mukadderat hakkında hükümetten İzahat Istemet^edlrler. Ayrıca seçim tasarısını İncelemek üzere kurulmuş bulunan ilmi heyete 1 ki Temyiz hâkiminin âza olarak seçilmesi hususunun Anyasanın 157 inci maddesile ne dereceye kadar telifi kabil olduğu hususu soruşturulmaktadır.
Görülüyor id Meclis açılır a-çılmaz. kabine, her taraftan sı-loştınlacak ve suallere maruz kalacaktır. (Devamı 8a. 8 8Ü. o da)c
i
Celâl Bayar Elâzığ’da son seyahatinde.
Bayar Elâzığdan hur beyanatta bul
nalı tatlı yolculuk arkadaşlığımızın hâ-mağhıp olarak veriyorum. Husumet Andı», «Millî Hu (Devamı Sa. 5 SU. 7 de)
Elâzığ: 27 (Hususî surette gönder ğimiz Celâl Boyara refakat edon kodoşunu Alûcttin Berk yazıyor)— Demokrat Parti başkanı Celâl Boyar bu sabah uçakla Ankaraya dönmüştür. Bayan uçak meydanında kalabalık bir demokrat kitlesi uğurlamış arada bir kaç Ege seyahati
ağır hücum
Meklcei Mükerreme sokaklarında Hac günleri haşaratı imha için kullanılan DJj.T. kamyonu ve bu işi yapan Filistinli mütehnssı s
Hac hâtıraları...
"Yeni Sabah„ ın
Birleşmiş Mîlletlerde
Cumhuriyet Bayramı bugün saat 13 de törenle başlıyor
Başbakan Şemseddin Gün al tay Ankara radyosunda bir nutukla Cumhuriyet Bayramını vatardaşlara kutlayacak ve bir yıllık çalışmaları anlatacak
Mareşal Mo ntgomerl yanyana.
Avam Kamarası
münakaşaları
!
Arafatta bu yıl Hacılar su sıkıntısı çekmediler
Yarın cumhuriyetin 26 ncı yıl dönümüdür. Bu münasebetle yur dun her köşesinde büyük törenler ve geçit resimlet yapılacaktır. Şehrimizde bayram hazırlıkları bu akşama kadar bitirilmiş olacaktır. Şehrin muhtelif yerle rine zafer taklan kurulmaktadır. Bayram bugün Başbakanın saat 13 te Ankara radyosunda yapacağı bir konuşma İle başlamış olacaktır. Bu yıl. geçit resimlerine halkın ayrı ayrı partiler halinde iştir&k ettirilmemesi ve balo verilmemesi, bayramın (Devamı 8a. S Sü. 8 de)
Fransadaki
kabine
buhranı
Bıdault’nun projesine Reynaud şiddetle itiraz etti
togilız hükümetinin tasarruf tedbirleri etrafında dün Avam Kamarasında şiddetli münakaşalar oldu
Londra: 27 (B B C.) — Ingiliz iş-I çi hükümetinin yeni tasarruf tedbirle ri etrafında bugün Avam Kamarasında yapılan müzakereler son dero-ıce şiddetli olmuştur. Eski muhafaza ‘
I kâr İngiliz hükümetinin Muliyo Nâzın alınnn tedbirleri acı bir lisanla tenkit ederken :
«— Sağlam bir Ingiliz ekonomisi (Devamı Sa. o SU. 6 da)
Cihad Arman’ın Notları
Bidault
Cihat Arman Pariste L’Eçuipe adlı spor gazetesi Mürettiphane sile Linotip dairesinde kendisine verilen Uahatı dinliyor
Yazısını lütfen 4 ncü sayfamızda okuyunuz
Şıli delegesi Rusyaya görülmemiş şekilde çullandı
Lake Success: 27 (A.A.) — V ted Prea — Birleşmiş milletler d yas! komisyonu Yunanistan mesele sini müzakere ederken Şlll delege sİ o kadar sert bir lisan kullan -
Rusların
Müslüman
düşmanlığı
Akademi
Çocuk Esirgeme Kurum u Rehinin dün yaptığı basın top lantısından bir intiha (Yazısı 2 nci sayfadadır)
Müslüman halk ne paha- j| sına olursa olsun Rus- I taştırılmak isteniyor (i]
Londra: 27 (A.A.) — (Lpe) — lalanı!e Rewtew mecmuası Rus lann IslAmlık aleyhindeki siyaset lerini takbih ederek diyor kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Lûtfi Kırdar
merasimle
uğurlandı
Emekliye ayrılacak Subaylar meselesi
Dün akşam Ankaraya giden eski valiye şoförler tezahürat yaptılar
Manisa milletvekili Dr. Lûtfi Kır-dur, dün akşam saat 20.30 da trenle Ankaraya hareket etmiştir. Kırçların Istanbuldan ayrılışı, büyük tezahürü sebep olmuştur.
Dr. Lûtfi Kırdar, hareketinden evvel saat 17 de Teknik Üniversite Talebe Birliğine, 18 de İstanbul otomobilciler vo şoförler cemiyetine veda ziyareti yapmıştır. Saat 18 30 da şoförler vo otomobilciler cemiyeti idnro heyeti otomobille Dr. Lûtfi Kınların Taksimdeki evinde ziyaretini iado etmişlerdir.
Dr. Kırdar şoförlerin samimî teza- _________________
hürleri arasında otomobile binmişi kıdemli olmak (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de) I
Bunların sayısının 800 değil 111 olduğu bildiriliyor
Konsoloslar Valiyi ziyaret etti Vali vo Belediye Başkanı Ord. Prof. Fohrcddin Kerim Gökay, dtln sabah vflftyctte şehrimizde bu lunan 40 kadar konsolosun tebriki nj kabul etmiştir. Konsoloslara en ................ hasebile Fransız (Dovamı Sa. 8 8ü. 2 de)
Müdürünün
beyanatı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Akademi Müdürü Zeki Faik t zer (Yazısı 5 inci savfadsıi(:)
Ankara: 27 (AA.) kamlardan öğrendiğini subayın bütçe mülâhazasiylo yo sovkodilcceklorino dair gazeteler, do çıkan bnbe kata aykırıdır.
Londra, 27 (B.B.C.) — Bugün kabine kurmak İçin itimat reyi îstlyen Bldaıılt’nun ekonomik va ılyet ve ücretler meselesinde ileri sürdüğü projeyi, daha evvel mec listen itimat alamıyan Mayer ve projelerine benzeten es (Devamı 8a. s Sü. 8 do)
Haşmet Orlıay mes’elesinden
Betül Aytun dün
Yerli ma'mulât
ULUNAY
çıkan dâva
t* vvolkl gün Ticaret ve Eko-" noml Bakanı Vedat Dlolc-II İstanbul sergisini gezmiş vo bazı pavlyonlarda durarak yeril rnamü-lâtı terfilp ve teşvik edecek sözlor sarfetmlş. Ezancümlo kendir vo keton sanayiini tomsll öden pavlyonda şöyle söylemiş:
— Slzo bir habor vereyim: Bakanlığımızda dovlot İşletmelerinin dışarıdan yapacağı ınübayaayı tetkik eden bir komisyon kuruldu. Bu komisyon mübayaa edilecek omtea-nın önco monılokotto İstihsal edilip odilmodlğlnl araştıracak; oğor İstihsal odillyorsa İthaline İzin vermeyecektir.
Bu yalnız bir habor doğll, alâkadarlar İçin bir müldodlr de... Dün-ılr momlokot İçin vatandaş-kondl malını satmaktan gü-olablllr? Fakat bu mes'olo yalnız toşokkül ottlğl habor vorllon komisyonun kararllo olmaz. Biraz (kallto) mos'oloslnl düzeltmekle r. Bir mağazaya girip «Sizde fa-şoy var mı?»
Dediniz mİ? Dükkânca dudak-
larını büküyor, «Var amma yorll...»
diyor ve lls£n-l- hâl İle bunun ps. ra verilip alınmağa değeri olmadığını adeta anlatıyor. Bazen «Ne yapalım efendim? Yeril olsun...» deyip satın alıyoruz; hiç bir zaman Avrupanınkl gibi olmuyor.
Lâvabo muslukları aldım... Pek kısa bir müddet sonra yalama ol* du; İçindeki tazyik kısmı kırıldu Yeril maınulâtından pencere mandalı aldım; govşedl; kağşadı; attık. Bu sefer yorlorlno daha fazla para verorok ecnebi malı aldım. Moııınıınuın... No kırılıyor, no gevşiyor. Norton böylo oluyor? Çünkü yorll İmalâtımızdan azami İstifade düşünerek «Horoz işi» dedikleri şoylor yapıyoruz.
Tloaret Bakanının bahscylodlğl komisyon kallto mes'closl İle meşgul olmalı. Hor momlckotln dünya piyasasında pul asmış malları varı Fransız köselesi, İngiliz kumaşı, Alman çeliği, Bulgar şayakları, Yunan pullukları diyoruz. Gönül İstiyor kİ bu arada bizim de bazı mamulatımızın, İstihsallerimizin namı söyionsln...
(Dovamı 8a. 8 Sü. 8 d»>
Haşmeti gördüğünü söyliyen Mustafa Raşaran beraet etti
Geçenlerde O. H. P. ni
binan bucağının «endik I
Ankarada Dr. Naci Arzun
suçu ile mahkûm bulunan Hajmc
Orbayıtı serbest olarak gezdiğini söy
(Devamı 8a. S 8Ü. s do)
(Yazısı B inci sayfadadır)
Erenköy hâdisesi dâvası danışmasında Betül Aytun
(Yazısı 5 »d sayfadadır)
Yeni Sİâdbâlı
öH» J- ' -■ • _ .•._!₺-* GEN tül ZAFİYETTE. NEKAHA1 HAL
12 inci Yıl, No. 3824
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFHYİZ
CUMA 28 Sahibi: Safa Kılıçhoğln İdare: Nuruoemanlye Not 17
EKİM 1949 Tef adreefı «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon l «785 — 28188
Sayım 10 Kuruş
HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
r
Celâl Bayar, dün Hilmi
Uran'a cevap verdi
Bizim kararımız umumî e fkâra ilânedilmiştir Açık, sarîhmeselelerin te vile ihtiyacı yoktur
Dün Ankaraya dönen Bayar, husûmet andı hakkındaki düşünce lerini söylerken, seçim zamanına ait bir vak’ayı da ifşa etti
Sual yağmuru
Bir Kasını yâni Millet Meclisinin açılma tarihi yaklaştıkça, çeçitü partilerde hareket ve faaliyet de artmaktadır.
Bir taraftan Celâl Bayar. memleket içindeki seyahatlerine devam ederek evvelki gün MaJat-yada dün de Elazzğda çok ehemmiyetli nutuklar söyledi. Bilhassa iktidarın «Husumet Andı» diye vasıflandırdığı mevzun belki de onunca defa açıkladı. Hoşnutsuzluk ancak ve ancak seçim emniyetini ihlâl edenlere ve kanunun hükümlerini ayak altına alanlara karşı İzhar olunacaktır. Esasen sayın Cumhurbaşkanı İzmir seyahatlerinde kanunun muhafızı olduğunu dermeyan ettiğinden her kanunsuz hareketi önlemek vazifesi kendisine terettüp ediyor demektir. Yoksa sadece demokratlar tarafından kanunsuzluklar sâdir olursa sadece onlara karşı dikilmek her halde akıldan geçmemek lâzımdır. Bu şartlar altında Cumhurbaşkanı ve Demokrat Parti başkanı ayni gayelerle yâni kanunun muhafazası ve ta-m amil e tatbiki noktalarında İttifak ve tesanüt halinde bulunuyorlar. Eğer kelimelerin her a-ğızda başka bir mânası ve kavramı yok ise...
Diğer taraftan Büyük Millet Meclisi açılır nçtbnas Gtinaltsy kahine*dnin bir soru sağnağıua tutulacağı anlaşılıyor. Soruların bir kısmı Millet Partisi mensuplarından bir kısmı da Halk Tar-tüilerdeu gelmektedir. Halk Partililerin hükümeti sıygaya çekmeleri biraz garip görünürse de bunların soru ve sualleri hükümetin Demokratlara ve kullandıktan dillere karşı neden kâfi derecede sert davranmadığından uâşldlr. Faraza Celâl Bayar gûya Recep Peker İçin (yuhalatmak) tâbiri kullanmış, bu iddia ve rivayet doğru ise hükümetin mânevi şahsiyetini tahkirden dolayı niçin ve hangi muameleye tevessül olunduğu sorulacaktır.
Millet Partisi de üç takrir vermiştir. Birinde Cumhurbaşkanının kanunların hâmisi ve muhafızı rolünde ısrar etmesi üzerine bu İddianın Anayasanın hangi madde ve hükümlerine dayandığı ve hükümetin bu demeçler hakkında ne düşündüğüne dairdir.
Millet Partisi mensuplan «Milli Husumet» mes’elesl hakkında yâni doğrudan doğruya bir ihka-kı hak mahiyetini taşıyan mukadderat hakkında hükümetten İzahat Istemet^edlrler. Ayrıca seçim tasarısını İncelemek üzere kurulmuş bulunan ilmi heyete 1 ki Temyiz hâkiminin âza olarak seçilmesi hususunun Anyasanın 157 inci maddesile ne dereceye kadar telifi kabil olduğu hususu soruşturulmaktadır.
Görülüyor id Meclis açılır a-çılmaz. kabine, her taraftan sı-loştınlacak ve suallere maruz kalacaktır. (Devamı 8a. 8 8Ü. o da)c
i
Celâl Bayar Elâzığ’da son seyahatinde.
Bayar Elâzığdan hur beyanatta bul
nalı tatlı yolculuk arkadaşlığımızın hâ-mağhıp olarak veriyorum. Husumet Andı», «Millî Hu (Devamı Sa. 5 SU. 7 de)
Elâzığ: 27 (Hususî surette gönder ğimiz Celâl Boyara refakat edon kodoşunu Alûcttin Berk yazıyor)— Demokrat Parti başkanı Celâl Boyar bu sabah uçakla Ankaraya dönmüştür. Bayan uçak meydanında kalabalık bir demokrat kitlesi uğurlamış arada bir kaç Ege seyahati
ağır hücum
Meklcei Mükerreme sokaklarında Hac günleri haşaratı imha için kullanılan DJj.T. kamyonu ve bu işi yapan Filistinli mütehnssı s
Hac hâtıraları...
"Yeni Sabah„ ın
Birleşmiş Mîlletlerde
Cumhuriyet Bayramı bugün saat 13 de törenle başlıyor
Başbakan Şemseddin Gün al tay Ankara radyosunda bir nutukla Cumhuriyet Bayramını vatardaşlara kutlayacak ve bir yıllık çalışmaları anlatacak
Mareşal Mo ntgomerl yanyana.
Avam Kamarası
münakaşaları
!
Arafatta bu yıl Hacılar su sıkıntısı çekmediler
Yarın cumhuriyetin 26 ncı yıl dönümüdür. Bu münasebetle yur dun her köşesinde büyük törenler ve geçit resimlet yapılacaktır. Şehrimizde bayram hazırlıkları bu akşama kadar bitirilmiş olacaktır. Şehrin muhtelif yerle rine zafer taklan kurulmaktadır. Bayram bugün Başbakanın saat 13 te Ankara radyosunda yapacağı bir konuşma İle başlamış olacaktır. Bu yıl. geçit resimlerine halkın ayrı ayrı partiler halinde iştir&k ettirilmemesi ve balo verilmemesi, bayramın (Devamı 8a. S Sü. 8 de)
Fransadaki
kabine
buhranı
Bıdault’nun projesine Reynaud şiddetle itiraz etti
togilız hükümetinin tasarruf tedbirleri etrafında dün Avam Kamarasında şiddetli münakaşalar oldu
Londra: 27 (B B C.) — Ingiliz iş-I çi hükümetinin yeni tasarruf tedbirle ri etrafında bugün Avam Kamarasında yapılan müzakereler son dero-ıce şiddetli olmuştur. Eski muhafaza ‘
I kâr İngiliz hükümetinin Muliyo Nâzın alınnn tedbirleri acı bir lisanla tenkit ederken :
«— Sağlam bir Ingiliz ekonomisi (Devamı Sa. o SU. 6 da)
Cihad Arman’ın Notları
Bidault
Cihat Arman Pariste L’Eçuipe adlı spor gazetesi Mürettiphane sile Linotip dairesinde kendisine verilen Uahatı dinliyor
Yazısını lütfen 4 ncü sayfamızda okuyunuz
Şıli delegesi Rusyaya görülmemiş şekilde çullandı
Lake Success: 27 (A.A.) — V ted Prea — Birleşmiş milletler d yas! komisyonu Yunanistan mesele sini müzakere ederken Şlll delege sİ o kadar sert bir lisan kullan -
Rusların
Müslüman
düşmanlığı
Akademi
Çocuk Esirgeme Kurum u Rehinin dün yaptığı basın top lantısından bir intiha (Yazısı 2 nci sayfadadır)
Müslüman halk ne paha- j| sına olursa olsun Rus- I taştırılmak isteniyor (i]
Londra: 27 (A.A.) — (Lpe) — lalanı!e Rewtew mecmuası Rus lann IslAmlık aleyhindeki siyaset lerini takbih ederek diyor kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Lûtfi Kırdar
merasimle
uğurlandı
Emekliye ayrılacak Subaylar meselesi
Dün akşam Ankaraya giden eski valiye şoförler tezahürat yaptılar
Manisa milletvekili Dr. Lûtfi Kır-dur, dün akşam saat 20.30 da trenle Ankaraya hareket etmiştir. Kırçların Istanbuldan ayrılışı, büyük tezahürü sebep olmuştur.
Dr. Lûtfi Kırdar, hareketinden evvel saat 17 de Teknik Üniversite Talebe Birliğine, 18 de İstanbul otomobilciler vo şoförler cemiyetine veda ziyareti yapmıştır. Saat 18 30 da şoförler vo otomobilciler cemiyeti idnro heyeti otomobille Dr. Lûtfi Kınların Taksimdeki evinde ziyaretini iado etmişlerdir.
Dr. Kırdar şoförlerin samimî teza- _________________
hürleri arasında otomobile binmişi kıdemli olmak (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de) I
Bunların sayısının 800 değil 111 olduğu bildiriliyor
Konsoloslar Valiyi ziyaret etti Vali vo Belediye Başkanı Ord. Prof. Fohrcddin Kerim Gökay, dtln sabah vflftyctte şehrimizde bu lunan 40 kadar konsolosun tebriki nj kabul etmiştir. Konsoloslara en ................ hasebile Fransız (Dovamı Sa. 8 8ü. 2 de)
Müdürünün
beyanatı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Akademi Müdürü Zeki Faik t zer (Yazısı 5 inci savfadsıi(:)
Ankara: 27 (AA.) kamlardan öğrendiğini subayın bütçe mülâhazasiylo yo sovkodilcceklorino dair gazeteler, do çıkan bnbe kata aykırıdır.
Londra, 27 (B.B.C.) — Bugün kabine kurmak İçin itimat reyi îstlyen Bldaıılt’nun ekonomik va ılyet ve ücretler meselesinde ileri sürdüğü projeyi, daha evvel mec listen itimat alamıyan Mayer ve projelerine benzeten es (Devamı 8a. s Sü. 8 do)
Haşmet Orlıay mes’elesinden
Betül Aytun dün
Yerli ma'mulât
ULUNAY
çıkan dâva
t* vvolkl gün Ticaret ve Eko-" noml Bakanı Vedat Dlolc-II İstanbul sergisini gezmiş vo bazı pavlyonlarda durarak yeril rnamü-lâtı terfilp ve teşvik edecek sözlor sarfetmlş. Ezancümlo kendir vo keton sanayiini tomsll öden pavlyonda şöyle söylemiş:
— Slzo bir habor vereyim: Bakanlığımızda dovlot İşletmelerinin dışarıdan yapacağı ınübayaayı tetkik eden bir komisyon kuruldu. Bu komisyon mübayaa edilecek omtea-nın önco monılokotto İstihsal edilip odilmodlğlnl araştıracak; oğor İstihsal odillyorsa İthaline İzin vermeyecektir.
Bu yalnız bir habor doğll, alâkadarlar İçin bir müldodlr de... Dün-ılr momlokot İçin vatandaş-kondl malını satmaktan gü-olablllr? Fakat bu mes'olo yalnız toşokkül ottlğl habor vorllon komisyonun kararllo olmaz. Biraz (kallto) mos'oloslnl düzeltmekle r. Bir mağazaya girip «Sizde fa-şoy var mı?»
Dediniz mİ? Dükkânca dudak-
larını büküyor, «Var amma yorll...»
diyor ve lls£n-l- hâl İle bunun ps. ra verilip alınmağa değeri olmadığını adeta anlatıyor. Bazen «Ne yapalım efendim? Yeril olsun...» deyip satın alıyoruz; hiç bir zaman Avrupanınkl gibi olmuyor.
Lâvabo muslukları aldım... Pek kısa bir müddet sonra yalama ol* du; İçindeki tazyik kısmı kırıldu Yeril maınulâtından pencere mandalı aldım; govşedl; kağşadı; attık. Bu sefer yorlorlno daha fazla para verorok ecnebi malı aldım. Moııınıınuın... No kırılıyor, no gevşiyor. Norton böylo oluyor? Çünkü yorll İmalâtımızdan azami İstifade düşünerek «Horoz işi» dedikleri şoylor yapıyoruz.
Tloaret Bakanının bahscylodlğl komisyon kallto mes'closl İle meşgul olmalı. Hor momlckotln dünya piyasasında pul asmış malları varı Fransız köselesi, İngiliz kumaşı, Alman çeliği, Bulgar şayakları, Yunan pullukları diyoruz. Gönül İstiyor kİ bu arada bizim de bazı mamulatımızın, İstihsallerimizin namı söyionsln...
(Dovamı 8a. 8 Sü. 8 d»>
Haşmeti gördüğünü söyliyen Mustafa Raşaran beraet etti
Geçenlerde O. H. P. ni
binan bucağının «endik I
Ankarada Dr. Naci Arzun
suçu ile mahkûm bulunan Hajmc
Orbayıtı serbest olarak gezdiğini söy
(Devamı 8a. S 8Ü. s do)
(Yazısı B inci sayfadadır)
Erenköy hâdisesi dâvası danışmasında Betül Aytun
(Yazısı 5 »d sayfadadır)
Yeni Sİâdbâlı
öH» J- ' -■ • _ .•._!₺-* GEN tül ZAFİYETTE. NEKAHA1 HAL
12 inci Yıl, No. 3824
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFHYİZ
CUMA 28 Sahibi: Safa Kılıçhoğln İdare: Nuruoemanlye Not 17
EKİM 1949 Tef adreefı «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon l «785 — 28188
Sayım 10 Kuruş
HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
r
Celâl Bayar, dün Hilmi
Uran'a cevap verdi
Bizim kararımız umumî e fkâra ilânedilmiştir Açık, sarîhmeselelerin te vile ihtiyacı yoktur
Dün Ankaraya dönen Bayar, husûmet andı hakkındaki düşünce lerini söylerken, seçim zamanına ait bir vak’ayı da ifşa etti
Sual yağmuru
Bir Kasını yâni Millet Meclisinin açılma tarihi yaklaştıkça, çeçitü partilerde hareket ve faaliyet de artmaktadır.
Bir taraftan Celâl Bayar. memleket içindeki seyahatlerine devam ederek evvelki gün MaJat-yada dün de Elazzğda çok ehemmiyetli nutuklar söyledi. Bilhassa iktidarın «Husumet Andı» diye vasıflandırdığı mevzun belki de onunca defa açıkladı. Hoşnutsuzluk ancak ve ancak seçim emniyetini ihlâl edenlere ve kanunun hükümlerini ayak altına alanlara karşı İzhar olunacaktır. Esasen sayın Cumhurbaşkanı İzmir seyahatlerinde kanunun muhafızı olduğunu dermeyan ettiğinden her kanunsuz hareketi önlemek vazifesi kendisine terettüp ediyor demektir. Yoksa sadece demokratlar tarafından kanunsuzluklar sâdir olursa sadece onlara karşı dikilmek her halde akıldan geçmemek lâzımdır. Bu şartlar altında Cumhurbaşkanı ve Demokrat Parti başkanı ayni gayelerle yâni kanunun muhafazası ve ta-m amil e tatbiki noktalarında İttifak ve tesanüt halinde bulunuyorlar. Eğer kelimelerin her a-ğızda başka bir mânası ve kavramı yok ise...
Diğer taraftan Büyük Millet Meclisi açılır nçtbnas Gtinaltsy kahine*dnin bir soru sağnağıua tutulacağı anlaşılıyor. Soruların bir kısmı Millet Partisi mensuplarından bir kısmı da Halk Tar-tüilerdeu gelmektedir. Halk Partililerin hükümeti sıygaya çekmeleri biraz garip görünürse de bunların soru ve sualleri hükümetin Demokratlara ve kullandıktan dillere karşı neden kâfi derecede sert davranmadığından uâşldlr. Faraza Celâl Bayar gûya Recep Peker İçin (yuhalatmak) tâbiri kullanmış, bu iddia ve rivayet doğru ise hükümetin mânevi şahsiyetini tahkirden dolayı niçin ve hangi muameleye tevessül olunduğu sorulacaktır.
Millet Partisi de üç takrir vermiştir. Birinde Cumhurbaşkanının kanunların hâmisi ve muhafızı rolünde ısrar etmesi üzerine bu İddianın Anayasanın hangi madde ve hükümlerine dayandığı ve hükümetin bu demeçler hakkında ne düşündüğüne dairdir.
Millet Partisi mensuplan «Milli Husumet» mes’elesl hakkında yâni doğrudan doğruya bir ihka-kı hak mahiyetini taşıyan mukadderat hakkında hükümetten İzahat Istemet^edlrler. Ayrıca seçim tasarısını İncelemek üzere kurulmuş bulunan ilmi heyete 1 ki Temyiz hâkiminin âza olarak seçilmesi hususunun Anyasanın 157 inci maddesile ne dereceye kadar telifi kabil olduğu hususu soruşturulmaktadır.
Görülüyor id Meclis açılır a-çılmaz. kabine, her taraftan sı-loştınlacak ve suallere maruz kalacaktır. (Devamı 8a. 8 8Ü. o da)c
i
Celâl Bayar Elâzığ’da son seyahatinde.
Bayar Elâzığdan hur beyanatta bul
nalı tatlı yolculuk arkadaşlığımızın hâ-mağhıp olarak veriyorum. Husumet Andı», «Millî Hu (Devamı Sa. 5 SU. 7 de)
Elâzığ: 27 (Hususî surette gönder ğimiz Celâl Boyara refakat edon kodoşunu Alûcttin Berk yazıyor)— Demokrat Parti başkanı Celâl Boyar bu sabah uçakla Ankaraya dönmüştür. Bayan uçak meydanında kalabalık bir demokrat kitlesi uğurlamış arada bir kaç Ege seyahati
ağır hücum
Meklcei Mükerreme sokaklarında Hac günleri haşaratı imha için kullanılan DJj.T. kamyonu ve bu işi yapan Filistinli mütehnssı s
Hac hâtıraları...
"Yeni Sabah„ ın
Birleşmiş Mîlletlerde
Cumhuriyet Bayramı bugün saat 13 de törenle başlıyor
Başbakan Şemseddin Gün al tay Ankara radyosunda bir nutukla Cumhuriyet Bayramını vatardaşlara kutlayacak ve bir yıllık çalışmaları anlatacak
Mareşal Mo ntgomerl yanyana.
Avam Kamarası
münakaşaları
!
Arafatta bu yıl Hacılar su sıkıntısı çekmediler
Yarın cumhuriyetin 26 ncı yıl dönümüdür. Bu münasebetle yur dun her köşesinde büyük törenler ve geçit resimlet yapılacaktır. Şehrimizde bayram hazırlıkları bu akşama kadar bitirilmiş olacaktır. Şehrin muhtelif yerle rine zafer taklan kurulmaktadır. Bayram bugün Başbakanın saat 13 te Ankara radyosunda yapacağı bir konuşma İle başlamış olacaktır. Bu yıl. geçit resimlerine halkın ayrı ayrı partiler halinde iştir&k ettirilmemesi ve balo verilmemesi, bayramın (Devamı 8a. S Sü. 8 de)
Fransadaki
kabine
buhranı
Bıdault’nun projesine Reynaud şiddetle itiraz etti
togilız hükümetinin tasarruf tedbirleri etrafında dün Avam Kamarasında şiddetli münakaşalar oldu
Londra: 27 (B B C.) — Ingiliz iş-I çi hükümetinin yeni tasarruf tedbirle ri etrafında bugün Avam Kamarasında yapılan müzakereler son dero-ıce şiddetli olmuştur. Eski muhafaza ‘
I kâr İngiliz hükümetinin Muliyo Nâzın alınnn tedbirleri acı bir lisanla tenkit ederken :
«— Sağlam bir Ingiliz ekonomisi (Devamı Sa. o SU. 6 da)
Cihad Arman’ın Notları
Bidault
Cihat Arman Pariste L’Eçuipe adlı spor gazetesi Mürettiphane sile Linotip dairesinde kendisine verilen Uahatı dinliyor
Yazısını lütfen 4 ncü sayfamızda okuyunuz
Şıli delegesi Rusyaya görülmemiş şekilde çullandı
Lake Success: 27 (A.A.) — V ted Prea — Birleşmiş milletler d yas! komisyonu Yunanistan mesele sini müzakere ederken Şlll delege sİ o kadar sert bir lisan kullan -
Rusların
Müslüman
düşmanlığı
Akademi
Çocuk Esirgeme Kurum u Rehinin dün yaptığı basın top lantısından bir intiha (Yazısı 2 nci sayfadadır)
Müslüman halk ne paha- j| sına olursa olsun Rus- I taştırılmak isteniyor (i]
Londra: 27 (A.A.) — (Lpe) — lalanı!e Rewtew mecmuası Rus lann IslAmlık aleyhindeki siyaset lerini takbih ederek diyor kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Lûtfi Kırdar
merasimle
uğurlandı
Emekliye ayrılacak Subaylar meselesi
Dün akşam Ankaraya giden eski valiye şoförler tezahürat yaptılar
Manisa milletvekili Dr. Lûtfi Kır-dur, dün akşam saat 20.30 da trenle Ankaraya hareket etmiştir. Kırçların Istanbuldan ayrılışı, büyük tezahürü sebep olmuştur.
Dr. Lûtfi Kırdar, hareketinden evvel saat 17 de Teknik Üniversite Talebe Birliğine, 18 de İstanbul otomobilciler vo şoförler cemiyetine veda ziyareti yapmıştır. Saat 18 30 da şoförler vo otomobilciler cemiyeti idnro heyeti otomobille Dr. Lûtfi Kınların Taksimdeki evinde ziyaretini iado etmişlerdir.
Dr. Kırdar şoförlerin samimî teza- _________________
hürleri arasında otomobile binmişi kıdemli olmak (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de) I
Bunların sayısının 800 değil 111 olduğu bildiriliyor
Konsoloslar Valiyi ziyaret etti Vali vo Belediye Başkanı Ord. Prof. Fohrcddin Kerim Gökay, dtln sabah vflftyctte şehrimizde bu lunan 40 kadar konsolosun tebriki nj kabul etmiştir. Konsoloslara en ................ hasebile Fransız (Dovamı Sa. 8 8ü. 2 de)
Müdürünün
beyanatı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Akademi Müdürü Zeki Faik t zer (Yazısı 5 inci savfadsıi(:)
Ankara: 27 (AA.) kamlardan öğrendiğini subayın bütçe mülâhazasiylo yo sovkodilcceklorino dair gazeteler, do çıkan bnbe kata aykırıdır.
Londra, 27 (B.B.C.) — Bugün kabine kurmak İçin itimat reyi îstlyen Bldaıılt’nun ekonomik va ılyet ve ücretler meselesinde ileri sürdüğü projeyi, daha evvel mec listen itimat alamıyan Mayer ve projelerine benzeten es (Devamı 8a. s Sü. 8 do)
Haşmet Orlıay mes’elesinden
Betül Aytun dün
Yerli ma'mulât
ULUNAY
çıkan dâva
t* vvolkl gün Ticaret ve Eko-" noml Bakanı Vedat Dlolc-II İstanbul sergisini gezmiş vo bazı pavlyonlarda durarak yeril rnamü-lâtı terfilp ve teşvik edecek sözlor sarfetmlş. Ezancümlo kendir vo keton sanayiini tomsll öden pavlyonda şöyle söylemiş:
— Slzo bir habor vereyim: Bakanlığımızda dovlot İşletmelerinin dışarıdan yapacağı ınübayaayı tetkik eden bir komisyon kuruldu. Bu komisyon mübayaa edilecek omtea-nın önco monılokotto İstihsal edilip odilmodlğlnl araştıracak; oğor İstihsal odillyorsa İthaline İzin vermeyecektir.
Bu yalnız bir habor doğll, alâkadarlar İçin bir müldodlr de... Dün-ılr momlokot İçin vatandaş-kondl malını satmaktan gü-olablllr? Fakat bu mes'olo yalnız toşokkül ottlğl habor vorllon komisyonun kararllo olmaz. Biraz (kallto) mos'oloslnl düzeltmekle r. Bir mağazaya girip «Sizde fa-şoy var mı?»
Dediniz mİ? Dükkânca dudak-
larını büküyor, «Var amma yorll...»
diyor ve lls£n-l- hâl İle bunun ps. ra verilip alınmağa değeri olmadığını adeta anlatıyor. Bazen «Ne yapalım efendim? Yeril olsun...» deyip satın alıyoruz; hiç bir zaman Avrupanınkl gibi olmuyor.
Lâvabo muslukları aldım... Pek kısa bir müddet sonra yalama ol* du; İçindeki tazyik kısmı kırıldu Yeril maınulâtından pencere mandalı aldım; govşedl; kağşadı; attık. Bu sefer yorlorlno daha fazla para verorok ecnebi malı aldım. Moııınıınuın... No kırılıyor, no gevşiyor. Norton böylo oluyor? Çünkü yorll İmalâtımızdan azami İstifade düşünerek «Horoz işi» dedikleri şoylor yapıyoruz.
Tloaret Bakanının bahscylodlğl komisyon kallto mes'closl İle meşgul olmalı. Hor momlckotln dünya piyasasında pul asmış malları varı Fransız köselesi, İngiliz kumaşı, Alman çeliği, Bulgar şayakları, Yunan pullukları diyoruz. Gönül İstiyor kİ bu arada bizim de bazı mamulatımızın, İstihsallerimizin namı söyionsln...
(Dovamı 8a. 8 Sü. 8 d»>
Haşmeti gördüğünü söyliyen Mustafa Raşaran beraet etti
Geçenlerde O. H. P. ni
binan bucağının «endik I
Ankarada Dr. Naci Arzun
suçu ile mahkûm bulunan Hajmc
Orbayıtı serbest olarak gezdiğini söy
(Devamı 8a. S 8Ü. s do)
(Yazısı B inci sayfadadır)
Erenköy hâdisesi dâvası danışmasında Betül Aytun
(Yazısı 5 »d sayfadadır)
Yeni Sİâdbâlı
öH» J- ' -■ • _ .•._!₺-* GEN tül ZAFİYETTE. NEKAHA1 HAL
12 inci Yıl, No. 3824
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFHYİZ
CUMA 28 Sahibi: Safa Kılıçhoğln İdare: Nuruoemanlye Not 17
EKİM 1949 Tef adreefı «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon l «785 — 28188
Sayım 10 Kuruş
HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
r
Celâl Bayar, dün Hilmi
Uran'a cevap verdi
Bizim kararımız umumî e fkâra ilânedilmiştir Açık, sarîhmeselelerin te vile ihtiyacı yoktur
Dün Ankaraya dönen Bayar, husûmet andı hakkındaki düşünce lerini söylerken, seçim zamanına ait bir vak’ayı da ifşa etti
Sual yağmuru
Bir Kasını yâni Millet Meclisinin açılma tarihi yaklaştıkça, çeçitü partilerde hareket ve faaliyet de artmaktadır.
Bir taraftan Celâl Bayar. memleket içindeki seyahatlerine devam ederek evvelki gün MaJat-yada dün de Elazzğda çok ehemmiyetli nutuklar söyledi. Bilhassa iktidarın «Husumet Andı» diye vasıflandırdığı mevzun belki de onunca defa açıkladı. Hoşnutsuzluk ancak ve ancak seçim emniyetini ihlâl edenlere ve kanunun hükümlerini ayak altına alanlara karşı İzhar olunacaktır. Esasen sayın Cumhurbaşkanı İzmir seyahatlerinde kanunun muhafızı olduğunu dermeyan ettiğinden her kanunsuz hareketi önlemek vazifesi kendisine terettüp ediyor demektir. Yoksa sadece demokratlar tarafından kanunsuzluklar sâdir olursa sadece onlara karşı dikilmek her halde akıldan geçmemek lâzımdır. Bu şartlar altında Cumhurbaşkanı ve Demokrat Parti başkanı ayni gayelerle yâni kanunun muhafazası ve ta-m amil e tatbiki noktalarında İttifak ve tesanüt halinde bulunuyorlar. Eğer kelimelerin her a-ğızda başka bir mânası ve kavramı yok ise...
Diğer taraftan Büyük Millet Meclisi açılır nçtbnas Gtinaltsy kahine*dnin bir soru sağnağıua tutulacağı anlaşılıyor. Soruların bir kısmı Millet Partisi mensuplarından bir kısmı da Halk Tar-tüilerdeu gelmektedir. Halk Partililerin hükümeti sıygaya çekmeleri biraz garip görünürse de bunların soru ve sualleri hükümetin Demokratlara ve kullandıktan dillere karşı neden kâfi derecede sert davranmadığından uâşldlr. Faraza Celâl Bayar gûya Recep Peker İçin (yuhalatmak) tâbiri kullanmış, bu iddia ve rivayet doğru ise hükümetin mânevi şahsiyetini tahkirden dolayı niçin ve hangi muameleye tevessül olunduğu sorulacaktır.
Millet Partisi de üç takrir vermiştir. Birinde Cumhurbaşkanının kanunların hâmisi ve muhafızı rolünde ısrar etmesi üzerine bu İddianın Anayasanın hangi madde ve hükümlerine dayandığı ve hükümetin bu demeçler hakkında ne düşündüğüne dairdir.
Millet Partisi mensuplan «Milli Husumet» mes’elesl hakkında yâni doğrudan doğruya bir ihka-kı hak mahiyetini taşıyan mukadderat hakkında hükümetten İzahat Istemet^edlrler. Ayrıca seçim tasarısını İncelemek üzere kurulmuş bulunan ilmi heyete 1 ki Temyiz hâkiminin âza olarak seçilmesi hususunun Anyasanın 157 inci maddesile ne dereceye kadar telifi kabil olduğu hususu soruşturulmaktadır.
Görülüyor id Meclis açılır a-çılmaz. kabine, her taraftan sı-loştınlacak ve suallere maruz kalacaktır. (Devamı 8a. 8 8Ü. o da)c
i
Celâl Bayar Elâzığ’da son seyahatinde.
Bayar Elâzığdan hur beyanatta bul
nalı tatlı yolculuk arkadaşlığımızın hâ-mağhıp olarak veriyorum. Husumet Andı», «Millî Hu (Devamı Sa. 5 SU. 7 de)
Elâzığ: 27 (Hususî surette gönder ğimiz Celâl Boyara refakat edon kodoşunu Alûcttin Berk yazıyor)— Demokrat Parti başkanı Celâl Boyar bu sabah uçakla Ankaraya dönmüştür. Bayan uçak meydanında kalabalık bir demokrat kitlesi uğurlamış arada bir kaç Ege seyahati
ağır hücum
Meklcei Mükerreme sokaklarında Hac günleri haşaratı imha için kullanılan DJj.T. kamyonu ve bu işi yapan Filistinli mütehnssı s
Hac hâtıraları...
"Yeni Sabah„ ın
Birleşmiş Mîlletlerde
Cumhuriyet Bayramı bugün saat 13 de törenle başlıyor
Başbakan Şemseddin Gün al tay Ankara radyosunda bir nutukla Cumhuriyet Bayramını vatardaşlara kutlayacak ve bir yıllık çalışmaları anlatacak
Mareşal Mo ntgomerl yanyana.
Avam Kamarası
münakaşaları
!
Arafatta bu yıl Hacılar su sıkıntısı çekmediler
Yarın cumhuriyetin 26 ncı yıl dönümüdür. Bu münasebetle yur dun her köşesinde büyük törenler ve geçit resimlet yapılacaktır. Şehrimizde bayram hazırlıkları bu akşama kadar bitirilmiş olacaktır. Şehrin muhtelif yerle rine zafer taklan kurulmaktadır. Bayram bugün Başbakanın saat 13 te Ankara radyosunda yapacağı bir konuşma İle başlamış olacaktır. Bu yıl. geçit resimlerine halkın ayrı ayrı partiler halinde iştir&k ettirilmemesi ve balo verilmemesi, bayramın (Devamı 8a. S Sü. 8 de)
Fransadaki
kabine
buhranı
Bıdault’nun projesine Reynaud şiddetle itiraz etti
togilız hükümetinin tasarruf tedbirleri etrafında dün Avam Kamarasında şiddetli münakaşalar oldu
Londra: 27 (B B C.) — Ingiliz iş-I çi hükümetinin yeni tasarruf tedbirle ri etrafında bugün Avam Kamarasında yapılan müzakereler son dero-ıce şiddetli olmuştur. Eski muhafaza ‘
I kâr İngiliz hükümetinin Muliyo Nâzın alınnn tedbirleri acı bir lisanla tenkit ederken :
«— Sağlam bir Ingiliz ekonomisi (Devamı Sa. o SU. 6 da)
Cihad Arman’ın Notları
Bidault
Cihat Arman Pariste L’Eçuipe adlı spor gazetesi Mürettiphane sile Linotip dairesinde kendisine verilen Uahatı dinliyor
Yazısını lütfen 4 ncü sayfamızda okuyunuz
Şıli delegesi Rusyaya görülmemiş şekilde çullandı
Lake Success: 27 (A.A.) — V ted Prea — Birleşmiş milletler d yas! komisyonu Yunanistan mesele sini müzakere ederken Şlll delege sİ o kadar sert bir lisan kullan -
Rusların
Müslüman
düşmanlığı
Akademi
Çocuk Esirgeme Kurum u Rehinin dün yaptığı basın top lantısından bir intiha (Yazısı 2 nci sayfadadır)
Müslüman halk ne paha- j| sına olursa olsun Rus- I taştırılmak isteniyor (i]
Londra: 27 (A.A.) — (Lpe) — lalanı!e Rewtew mecmuası Rus lann IslAmlık aleyhindeki siyaset lerini takbih ederek diyor kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Lûtfi Kırdar
merasimle
uğurlandı
Emekliye ayrılacak Subaylar meselesi
Dün akşam Ankaraya giden eski valiye şoförler tezahürat yaptılar
Manisa milletvekili Dr. Lûtfi Kır-dur, dün akşam saat 20.30 da trenle Ankaraya hareket etmiştir. Kırçların Istanbuldan ayrılışı, büyük tezahürü sebep olmuştur.
Dr. Lûtfi Kırdar, hareketinden evvel saat 17 de Teknik Üniversite Talebe Birliğine, 18 de İstanbul otomobilciler vo şoförler cemiyetine veda ziyareti yapmıştır. Saat 18 30 da şoförler vo otomobilciler cemiyeti idnro heyeti otomobille Dr. Lûtfi Kınların Taksimdeki evinde ziyaretini iado etmişlerdir.
Dr. Kırdar şoförlerin samimî teza- _________________
hürleri arasında otomobile binmişi kıdemli olmak (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de) I
Bunların sayısının 800 değil 111 olduğu bildiriliyor
Konsoloslar Valiyi ziyaret etti Vali vo Belediye Başkanı Ord. Prof. Fohrcddin Kerim Gökay, dtln sabah vflftyctte şehrimizde bu lunan 40 kadar konsolosun tebriki nj kabul etmiştir. Konsoloslara en ................ hasebile Fransız (Dovamı Sa. 8 8ü. 2 de)
Müdürünün
beyanatı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Akademi Müdürü Zeki Faik t zer (Yazısı 5 inci savfadsıi(:)
Ankara: 27 (AA.) kamlardan öğrendiğini subayın bütçe mülâhazasiylo yo sovkodilcceklorino dair gazeteler, do çıkan bnbe kata aykırıdır.
Londra, 27 (B.B.C.) — Bugün kabine kurmak İçin itimat reyi îstlyen Bldaıılt’nun ekonomik va ılyet ve ücretler meselesinde ileri sürdüğü projeyi, daha evvel mec listen itimat alamıyan Mayer ve projelerine benzeten es (Devamı 8a. s Sü. 8 do)
Haşmet Orlıay mes’elesinden
Betül Aytun dün
Yerli ma'mulât
ULUNAY
çıkan dâva
t* vvolkl gün Ticaret ve Eko-" noml Bakanı Vedat Dlolc-II İstanbul sergisini gezmiş vo bazı pavlyonlarda durarak yeril rnamü-lâtı terfilp ve teşvik edecek sözlor sarfetmlş. Ezancümlo kendir vo keton sanayiini tomsll öden pavlyonda şöyle söylemiş:
— Slzo bir habor vereyim: Bakanlığımızda dovlot İşletmelerinin dışarıdan yapacağı ınübayaayı tetkik eden bir komisyon kuruldu. Bu komisyon mübayaa edilecek omtea-nın önco monılokotto İstihsal edilip odilmodlğlnl araştıracak; oğor İstihsal odillyorsa İthaline İzin vermeyecektir.
Bu yalnız bir habor doğll, alâkadarlar İçin bir müldodlr de... Dün-ılr momlokot İçin vatandaş-kondl malını satmaktan gü-olablllr? Fakat bu mes'olo yalnız toşokkül ottlğl habor vorllon komisyonun kararllo olmaz. Biraz (kallto) mos'oloslnl düzeltmekle r. Bir mağazaya girip «Sizde fa-şoy var mı?»
Dediniz mİ? Dükkânca dudak-
larını büküyor, «Var amma yorll...»
diyor ve lls£n-l- hâl İle bunun ps. ra verilip alınmağa değeri olmadığını adeta anlatıyor. Bazen «Ne yapalım efendim? Yeril olsun...» deyip satın alıyoruz; hiç bir zaman Avrupanınkl gibi olmuyor.
Lâvabo muslukları aldım... Pek kısa bir müddet sonra yalama ol* du; İçindeki tazyik kısmı kırıldu Yeril maınulâtından pencere mandalı aldım; govşedl; kağşadı; attık. Bu sefer yorlorlno daha fazla para verorok ecnebi malı aldım. Moııınıınuın... No kırılıyor, no gevşiyor. Norton böylo oluyor? Çünkü yorll İmalâtımızdan azami İstifade düşünerek «Horoz işi» dedikleri şoylor yapıyoruz.
Tloaret Bakanının bahscylodlğl komisyon kallto mes'closl İle meşgul olmalı. Hor momlckotln dünya piyasasında pul asmış malları varı Fransız köselesi, İngiliz kumaşı, Alman çeliği, Bulgar şayakları, Yunan pullukları diyoruz. Gönül İstiyor kİ bu arada bizim de bazı mamulatımızın, İstihsallerimizin namı söyionsln...
(Dovamı 8a. 8 Sü. 8 d»>
Haşmeti gördüğünü söyliyen Mustafa Raşaran beraet etti
Geçenlerde O. H. P. ni
binan bucağının «endik I
Ankarada Dr. Naci Arzun
suçu ile mahkûm bulunan Hajmc
Orbayıtı serbest olarak gezdiğini söy
(Devamı 8a. S 8Ü. s do)
(Yazısı B inci sayfadadır)
Erenköy hâdisesi dâvası danışmasında Betül Aytun
(Yazısı 5 »d sayfadadır)
Yeni Sİâdbâlı
öH» J- ' -■ • _ .•._!₺-* GEN tül ZAFİYETTE. NEKAHA1 HAL
12 inci Yıl, No. 3824
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFHYİZ
CUMA 28 Sahibi: Safa Kılıçhoğln İdare: Nuruoemanlye Not 17
EKİM 1949 Tef adreefı «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon l «785 — 28188
Sayım 10 Kuruş
HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
r
Celâl Bayar, dün Hilmi
Uran'a cevap verdi
Bizim kararımız umumî e fkâra ilânedilmiştir Açık, sarîhmeselelerin te vile ihtiyacı yoktur
Dün Ankaraya dönen Bayar, husûmet andı hakkındaki düşünce lerini söylerken, seçim zamanına ait bir vak’ayı da ifşa etti
Sual yağmuru
Bir Kasını yâni Millet Meclisinin açılma tarihi yaklaştıkça, çeçitü partilerde hareket ve faaliyet de artmaktadır.
Bir taraftan Celâl Bayar. memleket içindeki seyahatlerine devam ederek evvelki gün MaJat-yada dün de Elazzğda çok ehemmiyetli nutuklar söyledi. Bilhassa iktidarın «Husumet Andı» diye vasıflandırdığı mevzun belki de onunca defa açıkladı. Hoşnutsuzluk ancak ve ancak seçim emniyetini ihlâl edenlere ve kanunun hükümlerini ayak altına alanlara karşı İzhar olunacaktır. Esasen sayın Cumhurbaşkanı İzmir seyahatlerinde kanunun muhafızı olduğunu dermeyan ettiğinden her kanunsuz hareketi önlemek vazifesi kendisine terettüp ediyor demektir. Yoksa sadece demokratlar tarafından kanunsuzluklar sâdir olursa sadece onlara karşı dikilmek her halde akıldan geçmemek lâzımdır. Bu şartlar altında Cumhurbaşkanı ve Demokrat Parti başkanı ayni gayelerle yâni kanunun muhafazası ve ta-m amil e tatbiki noktalarında İttifak ve tesanüt halinde bulunuyorlar. Eğer kelimelerin her a-ğızda başka bir mânası ve kavramı yok ise...
Diğer taraftan Büyük Millet Meclisi açılır nçtbnas Gtinaltsy kahine*dnin bir soru sağnağıua tutulacağı anlaşılıyor. Soruların bir kısmı Millet Partisi mensuplarından bir kısmı da Halk Tar-tüilerdeu gelmektedir. Halk Partililerin hükümeti sıygaya çekmeleri biraz garip görünürse de bunların soru ve sualleri hükümetin Demokratlara ve kullandıktan dillere karşı neden kâfi derecede sert davranmadığından uâşldlr. Faraza Celâl Bayar gûya Recep Peker İçin (yuhalatmak) tâbiri kullanmış, bu iddia ve rivayet doğru ise hükümetin mânevi şahsiyetini tahkirden dolayı niçin ve hangi muameleye tevessül olunduğu sorulacaktır.
Millet Partisi de üç takrir vermiştir. Birinde Cumhurbaşkanının kanunların hâmisi ve muhafızı rolünde ısrar etmesi üzerine bu İddianın Anayasanın hangi madde ve hükümlerine dayandığı ve hükümetin bu demeçler hakkında ne düşündüğüne dairdir.
Millet Partisi mensuplan «Milli Husumet» mes’elesl hakkında yâni doğrudan doğruya bir ihka-kı hak mahiyetini taşıyan mukadderat hakkında hükümetten İzahat Istemet^edlrler. Ayrıca seçim tasarısını İncelemek üzere kurulmuş bulunan ilmi heyete 1 ki Temyiz hâkiminin âza olarak seçilmesi hususunun Anyasanın 157 inci maddesile ne dereceye kadar telifi kabil olduğu hususu soruşturulmaktadır.
Görülüyor id Meclis açılır a-çılmaz. kabine, her taraftan sı-loştınlacak ve suallere maruz kalacaktır. (Devamı 8a. 8 8Ü. o da)c
i
Celâl Bayar Elâzığ’da son seyahatinde.
Bayar Elâzığdan hur beyanatta bul
nalı tatlı yolculuk arkadaşlığımızın hâ-mağhıp olarak veriyorum. Husumet Andı», «Millî Hu (Devamı Sa. 5 SU. 7 de)
Elâzığ: 27 (Hususî surette gönder ğimiz Celâl Boyara refakat edon kodoşunu Alûcttin Berk yazıyor)— Demokrat Parti başkanı Celâl Boyar bu sabah uçakla Ankaraya dönmüştür. Bayan uçak meydanında kalabalık bir demokrat kitlesi uğurlamış arada bir kaç Ege seyahati
ağır hücum
Meklcei Mükerreme sokaklarında Hac günleri haşaratı imha için kullanılan DJj.T. kamyonu ve bu işi yapan Filistinli mütehnssı s
Hac hâtıraları...
"Yeni Sabah„ ın
Birleşmiş Mîlletlerde
Cumhuriyet Bayramı bugün saat 13 de törenle başlıyor
Başbakan Şemseddin Gün al tay Ankara radyosunda bir nutukla Cumhuriyet Bayramını vatardaşlara kutlayacak ve bir yıllık çalışmaları anlatacak
Mareşal Mo ntgomerl yanyana.
Avam Kamarası
münakaşaları
!
Arafatta bu yıl Hacılar su sıkıntısı çekmediler
Yarın cumhuriyetin 26 ncı yıl dönümüdür. Bu münasebetle yur dun her köşesinde büyük törenler ve geçit resimlet yapılacaktır. Şehrimizde bayram hazırlıkları bu akşama kadar bitirilmiş olacaktır. Şehrin muhtelif yerle rine zafer taklan kurulmaktadır. Bayram bugün Başbakanın saat 13 te Ankara radyosunda yapacağı bir konuşma İle başlamış olacaktır. Bu yıl. geçit resimlerine halkın ayrı ayrı partiler halinde iştir&k ettirilmemesi ve balo verilmemesi, bayramın (Devamı 8a. S Sü. 8 de)
Fransadaki
kabine
buhranı
Bıdault’nun projesine Reynaud şiddetle itiraz etti
togilız hükümetinin tasarruf tedbirleri etrafında dün Avam Kamarasında şiddetli münakaşalar oldu
Londra: 27 (B B C.) — Ingiliz iş-I çi hükümetinin yeni tasarruf tedbirle ri etrafında bugün Avam Kamarasında yapılan müzakereler son dero-ıce şiddetli olmuştur. Eski muhafaza ‘
I kâr İngiliz hükümetinin Muliyo Nâzın alınnn tedbirleri acı bir lisanla tenkit ederken :
«— Sağlam bir Ingiliz ekonomisi (Devamı Sa. o SU. 6 da)
Cihad Arman’ın Notları
Bidault
Cihat Arman Pariste L’Eçuipe adlı spor gazetesi Mürettiphane sile Linotip dairesinde kendisine verilen Uahatı dinliyor
Yazısını lütfen 4 ncü sayfamızda okuyunuz
Şıli delegesi Rusyaya görülmemiş şekilde çullandı
Lake Success: 27 (A.A.) — V ted Prea — Birleşmiş milletler d yas! komisyonu Yunanistan mesele sini müzakere ederken Şlll delege sİ o kadar sert bir lisan kullan -
Rusların
Müslüman
düşmanlığı
Akademi
Çocuk Esirgeme Kurum u Rehinin dün yaptığı basın top lantısından bir intiha (Yazısı 2 nci sayfadadır)
Müslüman halk ne paha- j| sına olursa olsun Rus- I taştırılmak isteniyor (i]
Londra: 27 (A.A.) — (Lpe) — lalanı!e Rewtew mecmuası Rus lann IslAmlık aleyhindeki siyaset lerini takbih ederek diyor kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Lûtfi Kırdar
merasimle
uğurlandı
Emekliye ayrılacak Subaylar meselesi
Dün akşam Ankaraya giden eski valiye şoförler tezahürat yaptılar
Manisa milletvekili Dr. Lûtfi Kır-dur, dün akşam saat 20.30 da trenle Ankaraya hareket etmiştir. Kırçların Istanbuldan ayrılışı, büyük tezahürü sebep olmuştur.
Dr. Lûtfi Kırdar, hareketinden evvel saat 17 de Teknik Üniversite Talebe Birliğine, 18 de İstanbul otomobilciler vo şoförler cemiyetine veda ziyareti yapmıştır. Saat 18 30 da şoförler vo otomobilciler cemiyeti idnro heyeti otomobille Dr. Lûtfi Kınların Taksimdeki evinde ziyaretini iado etmişlerdir.
Dr. Kırdar şoförlerin samimî teza- _________________
hürleri arasında otomobile binmişi kıdemli olmak (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de) I
Bunların sayısının 800 değil 111 olduğu bildiriliyor
Konsoloslar Valiyi ziyaret etti Vali vo Belediye Başkanı Ord. Prof. Fohrcddin Kerim Gökay, dtln sabah vflftyctte şehrimizde bu lunan 40 kadar konsolosun tebriki nj kabul etmiştir. Konsoloslara en ................ hasebile Fransız (Dovamı Sa. 8 8ü. 2 de)
Müdürünün
beyanatı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Akademi Müdürü Zeki Faik t zer (Yazısı 5 inci savfadsıi(:)
Ankara: 27 (AA.) kamlardan öğrendiğini subayın bütçe mülâhazasiylo yo sovkodilcceklorino dair gazeteler, do çıkan bnbe kata aykırıdır.
Londra, 27 (B.B.C.) — Bugün kabine kurmak İçin itimat reyi îstlyen Bldaıılt’nun ekonomik va ılyet ve ücretler meselesinde ileri sürdüğü projeyi, daha evvel mec listen itimat alamıyan Mayer ve projelerine benzeten es (Devamı 8a. s Sü. 8 do)
Haşmet Orlıay mes’elesinden
Betül Aytun dün
Yerli ma'mulât
ULUNAY
çıkan dâva
t* vvolkl gün Ticaret ve Eko-" noml Bakanı Vedat Dlolc-II İstanbul sergisini gezmiş vo bazı pavlyonlarda durarak yeril rnamü-lâtı terfilp ve teşvik edecek sözlor sarfetmlş. Ezancümlo kendir vo keton sanayiini tomsll öden pavlyonda şöyle söylemiş:
— Slzo bir habor vereyim: Bakanlığımızda dovlot İşletmelerinin dışarıdan yapacağı ınübayaayı tetkik eden bir komisyon kuruldu. Bu komisyon mübayaa edilecek omtea-nın önco monılokotto İstihsal edilip odilmodlğlnl araştıracak; oğor İstihsal odillyorsa İthaline İzin vermeyecektir.
Bu yalnız bir habor doğll, alâkadarlar İçin bir müldodlr de... Dün-ılr momlokot İçin vatandaş-kondl malını satmaktan gü-olablllr? Fakat bu mes'olo yalnız toşokkül ottlğl habor vorllon komisyonun kararllo olmaz. Biraz (kallto) mos'oloslnl düzeltmekle r. Bir mağazaya girip «Sizde fa-şoy var mı?»
Dediniz mİ? Dükkânca dudak-
larını büküyor, «Var amma yorll...»
diyor ve lls£n-l- hâl İle bunun ps. ra verilip alınmağa değeri olmadığını adeta anlatıyor. Bazen «Ne yapalım efendim? Yeril olsun...» deyip satın alıyoruz; hiç bir zaman Avrupanınkl gibi olmuyor.
Lâvabo muslukları aldım... Pek kısa bir müddet sonra yalama ol* du; İçindeki tazyik kısmı kırıldu Yeril maınulâtından pencere mandalı aldım; govşedl; kağşadı; attık. Bu sefer yorlorlno daha fazla para verorok ecnebi malı aldım. Moııınıınuın... No kırılıyor, no gevşiyor. Norton böylo oluyor? Çünkü yorll İmalâtımızdan azami İstifade düşünerek «Horoz işi» dedikleri şoylor yapıyoruz.
Tloaret Bakanının bahscylodlğl komisyon kallto mes'closl İle meşgul olmalı. Hor momlckotln dünya piyasasında pul asmış malları varı Fransız köselesi, İngiliz kumaşı, Alman çeliği, Bulgar şayakları, Yunan pullukları diyoruz. Gönül İstiyor kİ bu arada bizim de bazı mamulatımızın, İstihsallerimizin namı söyionsln...
(Dovamı 8a. 8 Sü. 8 d»>
Haşmeti gördüğünü söyliyen Mustafa Raşaran beraet etti
Geçenlerde O. H. P. ni
binan bucağının «endik I
Ankarada Dr. Naci Arzun
suçu ile mahkûm bulunan Hajmc
Orbayıtı serbest olarak gezdiğini söy
(Devamı 8a. S 8Ü. s do)
(Yazısı B inci sayfadadır)
Erenköy hâdisesi dâvası danışmasında Betül Aytun
(Yazısı 5 »d sayfadadır)
Yeni Sİâdbâlı
öH» J- ' -■ • _ .•._!₺-* GEN tül ZAFİYETTE. NEKAHA1 HAL
12 inci Yıl, No. 3824
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFHYİZ
CUMA 28 Sahibi: Safa Kılıçhoğln İdare: Nuruoemanlye Not 17
EKİM 1949 Tef adreefı «YBNİ SABAH» İSTANBUL Telefon l «785 — 28188
Sayım 10 Kuruş
HAL-
LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
r
Celâl Bayar, dün Hilmi
Uran'a cevap verdi
Bizim kararımız umumî e fkâra ilânedilmiştir Açık, sarîhmeselelerin te vile ihtiyacı yoktur
Dün Ankaraya dönen Bayar, husûmet andı hakkındaki düşünce lerini söylerken, seçim zamanına ait bir vak’ayı da ifşa etti
Sual yağmuru
Bir Kasını yâni Millet Meclisinin açılma tarihi yaklaştıkça, çeçitü partilerde hareket ve faaliyet de artmaktadır.
Bir taraftan Celâl Bayar. memleket içindeki seyahatlerine devam ederek evvelki gün MaJat-yada dün de Elazzğda çok ehemmiyetli nutuklar söyledi. Bilhassa iktidarın «Husumet Andı» diye vasıflandırdığı mevzun belki de onunca defa açıkladı. Hoşnutsuzluk ancak ve ancak seçim emniyetini ihlâl edenlere ve kanunun hükümlerini ayak altına alanlara karşı İzhar olunacaktır. Esasen sayın Cumhurbaşkanı İzmir seyahatlerinde kanunun muhafızı olduğunu dermeyan ettiğinden her kanunsuz hareketi önlemek vazifesi kendisine terettüp ediyor demektir. Yoksa sadece demokratlar tarafından kanunsuzluklar sâdir olursa sadece onlara karşı dikilmek her halde akıldan geçmemek lâzımdır. Bu şartlar altında Cumhurbaşkanı ve Demokrat Parti başkanı ayni gayelerle yâni kanunun muhafazası ve ta-m amil e tatbiki noktalarında İttifak ve tesanüt halinde bulunuyorlar. Eğer kelimelerin her a-ğızda başka bir mânası ve kavramı yok ise...
Diğer taraftan Büyük Millet Meclisi açılır nçtbnas Gtinaltsy kahine*dnin bir soru sağnağıua tutulacağı anlaşılıyor. Soruların bir kısmı Millet Partisi mensuplarından bir kısmı da Halk Tar-tüilerdeu gelmektedir. Halk Partililerin hükümeti sıygaya çekmeleri biraz garip görünürse de bunların soru ve sualleri hükümetin Demokratlara ve kullandıktan dillere karşı neden kâfi derecede sert davranmadığından uâşldlr. Faraza Celâl Bayar gûya Recep Peker İçin (yuhalatmak) tâbiri kullanmış, bu iddia ve rivayet doğru ise hükümetin mânevi şahsiyetini tahkirden dolayı niçin ve hangi muameleye tevessül olunduğu sorulacaktır.
Millet Partisi de üç takrir vermiştir. Birinde Cumhurbaşkanının kanunların hâmisi ve muhafızı rolünde ısrar etmesi üzerine bu İddianın Anayasanın hangi madde ve hükümlerine dayandığı ve hükümetin bu demeçler hakkında ne düşündüğüne dairdir.
Millet Partisi mensuplan «Milli Husumet» mes’elesl hakkında yâni doğrudan doğruya bir ihka-kı hak mahiyetini taşıyan mukadderat hakkında hükümetten İzahat Istemet^edlrler. Ayrıca seçim tasarısını İncelemek üzere kurulmuş bulunan ilmi heyete 1 ki Temyiz hâkiminin âza olarak seçilmesi hususunun Anyasanın 157 inci maddesile ne dereceye kadar telifi kabil olduğu hususu soruşturulmaktadır.
Görülüyor id Meclis açılır a-çılmaz. kabine, her taraftan sı-loştınlacak ve suallere maruz kalacaktır. (Devamı 8a. 8 8Ü. o da)c
i
Celâl Bayar Elâzığ’da son seyahatinde.
Bayar Elâzığdan hur beyanatta bul
nalı tatlı yolculuk arkadaşlığımızın hâ-mağhıp olarak veriyorum. Husumet Andı», «Millî Hu (Devamı Sa. 5 SU. 7 de)
Elâzığ: 27 (Hususî surette gönder ğimiz Celâl Boyara refakat edon kodoşunu Alûcttin Berk yazıyor)— Demokrat Parti başkanı Celâl Boyar bu sabah uçakla Ankaraya dönmüştür. Bayan uçak meydanında kalabalık bir demokrat kitlesi uğurlamış arada bir kaç Ege seyahati
ağır hücum
Meklcei Mükerreme sokaklarında Hac günleri haşaratı imha için kullanılan DJj.T. kamyonu ve bu işi yapan Filistinli mütehnssı s
Hac hâtıraları...
"Yeni Sabah„ ın
Birleşmiş Mîlletlerde
Cumhuriyet Bayramı bugün saat 13 de törenle başlıyor
Başbakan Şemseddin Gün al tay Ankara radyosunda bir nutukla Cumhuriyet Bayramını vatardaşlara kutlayacak ve bir yıllık çalışmaları anlatacak
Mareşal Mo ntgomerl yanyana.
Avam Kamarası
münakaşaları
!
Arafatta bu yıl Hacılar su sıkıntısı çekmediler
Yarın cumhuriyetin 26 ncı yıl dönümüdür. Bu münasebetle yur dun her köşesinde büyük törenler ve geçit resimlet yapılacaktır. Şehrimizde bayram hazırlıkları bu akşama kadar bitirilmiş olacaktır. Şehrin muhtelif yerle rine zafer taklan kurulmaktadır. Bayram bugün Başbakanın saat 13 te Ankara radyosunda yapacağı bir konuşma İle başlamış olacaktır. Bu yıl. geçit resimlerine halkın ayrı ayrı partiler halinde iştir&k ettirilmemesi ve balo verilmemesi, bayramın (Devamı 8a. S Sü. 8 de)
Fransadaki
kabine
buhranı
Bıdault’nun projesine Reynaud şiddetle itiraz etti
togilız hükümetinin tasarruf tedbirleri etrafında dün Avam Kamarasında şiddetli münakaşalar oldu
Londra: 27 (B B C.) — Ingiliz iş-I çi hükümetinin yeni tasarruf tedbirle ri etrafında bugün Avam Kamarasında yapılan müzakereler son dero-ıce şiddetli olmuştur. Eski muhafaza ‘
I kâr İngiliz hükümetinin Muliyo Nâzın alınnn tedbirleri acı bir lisanla tenkit ederken :
«— Sağlam bir Ingiliz ekonomisi (Devamı Sa. o SU. 6 da)
Cihad Arman’ın Notları
Bidault
Cihat Arman Pariste L’Eçuipe adlı spor gazetesi Mürettiphane sile Linotip dairesinde kendisine verilen Uahatı dinliyor
Yazısını lütfen 4 ncü sayfamızda okuyunuz
Şıli delegesi Rusyaya görülmemiş şekilde çullandı
Lake Success: 27 (A.A.) — V ted Prea — Birleşmiş milletler d yas! komisyonu Yunanistan mesele sini müzakere ederken Şlll delege sİ o kadar sert bir lisan kullan -
Rusların
Müslüman
düşmanlığı
Akademi
Çocuk Esirgeme Kurum u Rehinin dün yaptığı basın top lantısından bir intiha (Yazısı 2 nci sayfadadır)
Müslüman halk ne paha- j| sına olursa olsun Rus- I taştırılmak isteniyor (i]
Londra: 27 (A.A.) — (Lpe) — lalanı!e Rewtew mecmuası Rus lann IslAmlık aleyhindeki siyaset lerini takbih ederek diyor kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Lûtfi Kırdar
merasimle
uğurlandı
Emekliye ayrılacak Subaylar meselesi
Dün akşam Ankaraya giden eski valiye şoförler tezahürat yaptılar
Manisa milletvekili Dr. Lûtfi Kır-dur, dün akşam saat 20.30 da trenle Ankaraya hareket etmiştir. Kırçların Istanbuldan ayrılışı, büyük tezahürü sebep olmuştur.
Dr. Lûtfi Kırdar, hareketinden evvel saat 17 de Teknik Üniversite Talebe Birliğine, 18 de İstanbul otomobilciler vo şoförler cemiyetine veda ziyareti yapmıştır. Saat 18 30 da şoförler vo otomobilciler cemiyeti idnro heyeti otomobille Dr. Lûtfi Kınların Taksimdeki evinde ziyaretini iado etmişlerdir.
Dr. Kırdar şoförlerin samimî teza- _________________
hürleri arasında otomobile binmişi kıdemli olmak (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de) I
Bunların sayısının 800 değil 111 olduğu bildiriliyor
Konsoloslar Valiyi ziyaret etti Vali vo Belediye Başkanı Ord. Prof. Fohrcddin Kerim Gökay, dtln sabah vflftyctte şehrimizde bu lunan 40 kadar konsolosun tebriki nj kabul etmiştir. Konsoloslara en ................ hasebile Fransız (Dovamı Sa. 8 8ü. 2 de)
Müdürünün
beyanatı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Akademi Müdürü Zeki Faik t zer (Yazısı 5 inci savfadsıi(:)
Ankara: 27 (AA.) kamlardan öğrendiğini subayın bütçe mülâhazasiylo yo sovkodilcceklorino dair gazeteler, do çıkan bnbe kata aykırıdır.
Londra, 27 (B.B.C.) — Bugün kabine kurmak İçin itimat reyi îstlyen Bldaıılt’nun ekonomik va ılyet ve ücretler meselesinde ileri sürdüğü projeyi, daha evvel mec listen itimat alamıyan Mayer ve projelerine benzeten es (Devamı 8a. s Sü. 8 do)
Haşmet Orlıay mes’elesinden
Betül Aytun dün
Yerli ma'mulât
ULUNAY
çıkan dâva
t* vvolkl gün Ticaret ve Eko-" noml Bakanı Vedat Dlolc-II İstanbul sergisini gezmiş vo bazı pavlyonlarda durarak yeril rnamü-lâtı terfilp ve teşvik edecek sözlor sarfetmlş. Ezancümlo kendir vo keton sanayiini tomsll öden pavlyonda şöyle söylemiş:
— Slzo bir habor vereyim: Bakanlığımızda dovlot İşletmelerinin dışarıdan yapacağı ınübayaayı tetkik eden bir komisyon kuruldu. Bu komisyon mübayaa edilecek omtea-nın önco monılokotto İstihsal edilip odilmodlğlnl araştıracak; oğor İstihsal odillyorsa İthaline İzin vermeyecektir.
Bu yalnız bir habor doğll, alâkadarlar İçin bir müldodlr de... Dün-ılr momlokot İçin vatandaş-kondl malını satmaktan gü-olablllr? Fakat bu mes'olo yalnız toşokkül ottlğl habor vorllon komisyonun kararllo olmaz. Biraz (kallto) mos'oloslnl düzeltmekle r. Bir mağazaya girip «Sizde fa-şoy var mı?»
Dediniz mİ? Dükkânca dudak-
larını büküyor, «Var amma yorll...»
diyor ve lls£n-l- hâl İle bunun ps. ra verilip alınmağa değeri olmadığını adeta anlatıyor. Bazen «Ne yapalım efendim? Yeril olsun...» deyip satın alıyoruz; hiç bir zaman Avrupanınkl gibi olmuyor.
Lâvabo muslukları aldım... Pek kısa bir müddet sonra yalama ol* du; İçindeki tazyik kısmı kırıldu Yeril maınulâtından pencere mandalı aldım; govşedl; kağşadı; attık. Bu sefer yorlorlno daha fazla para verorok ecnebi malı aldım. Moııınıınuın... No kırılıyor, no gevşiyor. Norton böylo oluyor? Çünkü yorll İmalâtımızdan azami İstifade düşünerek «Horoz işi» dedikleri şoylor yapıyoruz.
Tloaret Bakanının bahscylodlğl komisyon kallto mes'closl İle meşgul olmalı. Hor momlckotln dünya piyasasında pul asmış malları varı Fransız köselesi, İngiliz kumaşı, Alman çeliği, Bulgar şayakları, Yunan pullukları diyoruz. Gönül İstiyor kİ bu arada bizim de bazı mamulatımızın, İstihsallerimizin namı söyionsln...
(Dovamı 8a. 8 Sü. 8 d»>
Haşmeti gördüğünü söyliyen Mustafa Raşaran beraet etti
Geçenlerde O. H. P. ni
binan bucağının «endik I
Ankarada Dr. Naci Arzun
suçu ile mahkûm bulunan Hajmc
Orbayıtı serbest olarak gezdiğini söy
(Devamı 8a. S 8Ü. s do)
(Yazısı B inci sayfadadır)
Erenköy hâdisesi dâvası danışmasında Betül Aytun
(Yazısı 5 »d sayfadadır)

Comments (0)