Suriye hükümeti Fransa ile her türlü münasebeti kesti
fERŞBMBB 28 Hulran İHI
ÇEMBFRLİTAŞ SİNEMASI
Çamlaraltı Bahçesi
Memleketin tanınmış ses ve sahne sanatkârlarını bir arada ve bir aile toplantısı havası İçinde toplayacak, İstanbul cihetinin, en rahat ve sevilen köşesi olacaktır.
Sen» 27 No. 9589 — Fl&tl her yerdi 10 kuruştur,
Sahibi: Mecmeddtn Sadak — Neşriyat nrtMIlrü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
M. Truman Avrupa’ya geliyor
Amerikadan yükselen ahlâk, adalet, hürriyet sesi
Amerika Birleşik - Devletleri Başkanı M. Trumanın San -Fracisco konferansını kaparken söylediği nutuk milletler» güven vermek bakımından, hiç şüphesiz, konferansın hazırladığı yasadan daha kuvvetlidir.
Bugünkü ve gelecekteki zorluklardan hiç birini gizlemeyen, anlaşmazlık kaynağı meseleleri yani çizilecek yeni sınırlan, Al-manyanın kontrol şeklini, sulh şartlarını, Avrupa memleketlerinin hükümet şekillerini birer biçer sayan ve: «.İlerde karşılaşılacak diğer meselelerin çözülmesi güç olac ağını» söyleyen M. Tru-man. San - Franciscoda başarılan eserin ancak bir başlangıç olduğunu da inkâr etmiyor. San-Franciscoda «Barış, güven ve insanlık terakkisi için büyük bir alet yapılmıştır. Şimdi, dünyanın bu aleti kullanması lâzımdır.»
Amerika Devlet Başkanı, bu aleti iyi kullanmak gerektiğini, eğer kullanmakta kusur edilir, yahut bu alet bir devletin öz menfaatleri uğrunda kullanılırsa bu harbin ölülerine hiyanet edi’miş olacağını belirtiyor,
M. Trumanın bundan sonraki dünya ahlâkı için ortaya attığı prensipler en yüksek insanlık ve adalet duygularının İfadesidir: Kuvvetimiz ne kadar büyük olur-aa olsun, keyfimizin İstediği gibi (hareket edip her dilediğimizi yapmamak, Hç bir milletin zararına olarak herhangi bir şekilde İstifade temin etmeye kalkışmamak, «Bu harbden askerlikçe çok kuvvetli, çok silâhlı, çok talimli çıkan milletlerin, dünyaya hâkim olmak hakkını kendinde görmemesi»,
M Trumanın güzel nutkundaki bu ve bunlara benzer bütün cümleler, milletler arası dalet kitabının baş sahifesine altın harflerle yazılacak değerdedirler.
San - Franciscoda temeli atılan Birleşmiş Milletler güvenlik kurulu, yeryüzünde bu yüksek ahlâk ve adalet prensiplerini hâkim kılacak kudrette midir?
Bu harbden kuvvetli ve hazırlıklı çıktığı için etrafa saldırmak İsteyenleri bu kurul durdurabilir mi? Kendi menfaatlerine başkalarının hürriyet ve istiklâlini feda ederek her aklına geleni yapmak isteyeceklere engel ola-: cak tedbirleri bu yeni Milletler yasası alabilir mi?
M. Truman diyor ki: «Şayet bundan bir kaç yıl önce bu yasaya malik olsaydık şimdi ölmüş milyonlarca insan bugün hayatta bulunacaktı.»
Bundan önce, çok önce de bir yasa vardı. Onun da doğuş kaynağı Amerikanın Başkanı Wil-son’du.’Onda büyük devletlerin veto hakkı yoktu ve dünyayı sonradan ateşe veren üç saldırgan devlet. Japonya, İtalya, Almanya Milletler Cemiyetinde üye idiler. Bunların yaptıklarına ses çıkarılmadı ve bu harb o yüzden çıktı. Bugün, yeni kurulun herhangi bir harekete geçmesine engel olmak İçin bir «O’mazi» demesi yasa gereğince yeter görünen büyük devletlerden biri tecavüze kalkışırsa ne yapılabilir? Hiç. Eğer büyük devletlerden birinin hak-İizlığa, tecavüze kalkışması İmkânsız sayılıyor ve M. Trumanın umduğu gibi kuvvet sadece barışı korumaya yaııyacak İse bu yasaya ve bu zahmete lüzum yoktu. En büyük ordulara malik tlç devlet, birbirlerine güvenerek Ve dayanarak sulh bekçiliği edebilirlerdi.
Fakat M, Truman hayale sapan bir insan değildir. Geleceği
Sovyet isteklerinin Londra’da akisleri
Boğazlara ait hükümlerin tadilinin andlaşmayı imza eden bütün devletleri ilgilendirdiği bildiriliyor
Boğazlar statüsünün önümüzdeki üçler toplantısında incelenmesi muhtemel
Amerika Cumhur Başkam gelecek hafta hareket edecek
Daimî bir sulh muahedesi akdi için üçler toplantısına iştirak edeceğini söyledi
Amerika Dış işleri Bakanı M. Stettinius istifa
Londra 27 (AA.) — Reuterin siyasi muhabiri »unlan yazmaktadır:
Londrada resmi kaynaklardan alınan habere göre, Türldyenln İngiltere büyük elçlı Ruşen Eşref Ünaydın bugün öğleden sçnra Dış işleri Bakanlığına gitmiştir. îyl haber alan mahfiller. büyük elçinin San Franclsco’dakl Türk m uraha hs heyetine başkanlık eden Türkiye Dış İşleri Bakanı Haşan Sakanın görüşmelerde bulunmak üze-ref Lcndraya gelmesi teklifinde bulunduğu kan sathidedirler.
İyi malûmat alan mahfiller. Haşan Sakanın Londraya gelecek olursa, yapacağı görüşmelerin belki de Boğazların statüsüne mütaallk olacağı ka-naatindedlrler. Bu mahfiller aynı ramanda hûlen Montreu» mukavelesi hükümlerine tâbi bulunan Boğazlar statüsünün ve yakında yenilenmesi
gereken Rus - Türk dostluk paktına mütaallk meselelerin göründüğünden daha geniş bir alâka uyandırıcı mu-
niyette olduğu kanaatini beslcmekt»-dlrler.
Reuter’in ziyası muharriri ne eliyor?
Londra 27 (AA.) — Reuterln diplomatik muharriri yazıyor:
Boğazlardan geçişi tanzim eden Montreuı mukavelesinin Sovyet hükümeti tarafından Türk hükümetin» teklif edildiği söylenen tadili meselesinin doğuracağı birçok mühim neticeler sebeblle, üçler tarafından önümüzdeki Berlin buluşmasında incelenmesi muhtemeldir.
tnglll» hükümeti, Rusya tarafından Türklyeye bu meseleyi ortaya atan (Arkası sahlfe 2, sütun 4 de)
Ingiltere'nin dış siyaseti hakkında M. Eden in bir nutku
“Ingiltere’de bir sosyalist hükümetin Sovyetlerle daha iyi münasebet tesis edeceği iddiası hem sahte, hem tehlikelidir..
etti,
Londra 28 (R.)— Vaş'ngtondan bildirildiğin» gör», Amerika Cumhur Başkanı M. Truman dün ikim a şu demeçte bulunmuştur: «Daimi bir sulh mu ah edası akdi İçin çalışmak Üzere, Üçler toplantısına iştir âk etmek emeliyle gelecek hafta Avrupay* hareket edeceğim. Şimdi Birleşmiş ulusların anayasalına g*çen devamlı barışı temin etmek. İçin elimden geleni eslrgemlyeceğim.»
Vaşlngtondan bildirildiğin» gör», Amerika Âl! mahkem» âzasından Burna. Cumhur Başkanı 11» birli kt» Berllne gidecektir. Amerikanın meşhur hukukşlnaslartndan olan Burna, bundan evvel Rooseveltln seyahatinde kendisin» refakat etmişti. Bu def* M. Truman ile birlikte Avrupay* geleceği hakkındakl haber, kendisinin Amerika Dış Bakanlığına tâyin edileceği hakkındakl rivayetleri teyldet-mektedlr.
Amerika Dış Bakanı istifa etti
Londra 37 (R.) — Amerika Dış işleri Bakanı Mr. Stettinius bugün istifasını vermiş v» bu istifa Cumhur Başkanı Mr. Truman tarafından kabul edilmiştir.
Londra 20 (R.) — Amerika Dış İşleri Bakanı m. Stetlnius'un istifanı bekleniyordu. Amerikan anayasası muol-
istifası kabul e
Amerika DışLşler Bakanlığından istifa eden M, Stettlniu» bine», Cumhur Başkanı ölüre» yarin» Başkan muavini geçer. Başkan mua-
dildi
vinlne bir hal olursa o zaman bu vazifeyi Dış İşleri Bakanı deruhte eder. M. Truman, Dış İşleri Bakanının seçimle değil, tâyinle bu yere gelmiş olduğunu düşünerek bu şekli muvafık görmemiştir. M. Stettinius da kendl-»İnln M. Roosevelt tarafından tâyin edilmiş olduğunu düşünmüş ve Roose-velt'n ölümünün ertesi günü istifa etmiştir. Fakat Başkan Truman San Franclsco'ya gidecek Amerikan heyetine reislik etmek üzere yerinde kalmasını istemiştir. M. Stettinius bu İsteği kabul etmiştir. M. Stettinius, Dünya emniyet teşkilâtında Amerikan heyeti başkanlığına tâyin edilmiştir.
Yeni Dış İşleri Bakanı pazartesi günü tâyin edilecektir.
Mebusan adliye encümeni M. Truman’ın teklifini kabul etmedi
Vaşlngton 28 (R.) — Amerikan
Cumhur Başkanlığına geçen muavin ölürse, yerine Mebusan meclisi reisinin geçmesi hakkında M. Truman tarafından yapılan teklifi Meclis Adll-ya encümeni 9 reye karşı 10 reyi» reddetmiştir. Ret karan veren mebuslar bu teklifi tetkik etmek İçin daha uzun dikkat» ihtiyaç olduğunu söylemişlerdir.

Londra 28 (R) — Ingiltere Dışişleri Bakanı M. Eden seçim münasebeti!» dün akşam bir nutuk söylemiştir. M. Eden nutkunda demiştir ki:
«İlk vazifemiz Japonyaya karşı savaşı kazanmak v» Avrupada barışı kurmaktadır. Başta hudutların çizilmesi olmak üzere ortada halli Hızım gelen bir çok meseleler vardır, Ingil-terede bir sosyalist hükümetin Sovyetlerle daha İyi münasebet tesis edeceği mütalâasını 1leri sürenler bulunuyor. Bu iddia hem sahte, hem de tehlikelidir. Ohurchtil ile arkadaşları İş başında kahriftsa bugünkü siyasete devem edeceklerdir.»
Londra 28 (R) — İngiliz seçiminin neticesi hakkındakl kanaat» gör* muhafazakârların kazanması İhtimali dörde karşı yedi nispetinde çoktur.
Londra 27 (AA.) — M. ChurchlU'ln iki gün evvel başlıyan memleket İÇİ seçim gezisi, seçim mücadelesinin başlıca hâdisesi olmuştur. Cuhrchlll'» dün kuzey Ingllterede, şüphesiz kİ hiç bir Başbakana müyesser olmiyan bir karşılama yapılmıştır. Bilhassa Yorkshlre v« Lancashtre işçilerinden binlere» kişi otomobili» geçen Başbakanı alkışlamak kin yol boyunca birikmişlerdi. ChurchlU'ln bir kaç kelim» söyllyebilmesl İçin, her duruşunda otomobil muazzam bir kalabalık tarafından sarılmıştır.
Dün Churchlll en uzun nutkunu Manchırter'de söylemiş ve olağan üstü tezahürata yol açmıştır. Şehrin mşr-
M. Eden
kesinde en az 100.000 kişi bağırarak, alkışlıyarak, bayraklar sallıyarak geçit resmi yapıyor vb Başbaknın otomobilin» tırmanıyordu. H«y»cana g«-len seçiciler, arabanın etrafından kalabalığı dağıtmak Istlyen yüzlerce polis v* özel memurların te»kll ettiği kordonu yarmışlar d ir.
olduğu gibi görüyor ve diyor kİ: «Şayet istikbalde bu yasayı kullanmak İrade ve azmimiz sarsılırsa bugün hayatta bulunan milyonlarca insan da ölecektir.»
Bunun mânası açıktır. Milletlerin hürriyeti adına bunca fedakârlıklara katlanmış olan Amerika, hiç kimsenin menfaati uğruna milyonlarca ölüye İhanet etmek niyetinde değildir.
Hitler, dünya hâkimiyetine göz diktiği için İngiltere ve Amerika bu kadar mihneti göze aldılar ve Alman milleti yere serildi, Hltlerden boşalan yere aday kabul etmiyorlar.
San . Francisco konferansının eseri büyük bir başarı olabilir. Milletler, bundan dolayı kendi-
leri İçin ümit ve emniyet kapısı açıldığına inanabilirler. Fakat bizce, milletlere ümit v* güven vermekte M. Trumanın nutku San - Franclsconun eserini kat kat geçmiştir, çünkü bütün bu kurul ve tertiplere rağmen, daha uzun yıllar, milletler arası ahlâk ve adaletin gerçek bekçisi Amerika İle İngiltere, bu İki büyük demokrasi ve hürriyet ülkesi arasındaki sıkı birlik olacaktır.
Türk milleti, Yeni Dünyadan gelen bu en yetkili, en gür hürriyet ve adalet sesini, yüreğinde hiç eksilmeyen Ümit, cesaret ve kahramanlık duygularına kata kata, derin saygı ve sevinçle dinlemiştir.
Necmeddtn Sadak
Hitler’in falcılığı!
Askerî kararları yıldızlara bakarak venrmif
Londra 28 (AA.) — Açığavuruldu-ğung gör», IngUter» Harbiye Bakanlığı harb esnasında Bitlerin niyetlerini evvelden keşfetmek ve onlun akamete uğratmak İçin bir usule müracaat etmiştir. İngiliz makamları. Bitlerin ekseri kararları yıldızlara bakarak aldığı hakkında cerhedllmea deliller* maliktirler. Astrologların hüviyetleri ve kullandıkları usuller bLldlrllmekt* İdi.
İnglllzler de bir astrologa müracaat etmişlerdir. Bu astrolog en İne* tafor-rr tına kadar Hitler İn yıldızını çıkar -mıştır. Bu astrologun Mİı Macardır v» harb esnasında İngiliz ordusunda subaylık rütbesin! almıştır. Bu astrolog, illiler üzerine te a İr eden astrolojik hâdiseler hakkında her gün raporlar vermekte idi. Bu raporlar çok İyi neticeler vermişlerdir. Bir Alman taarruzu hazırlandığı zaman yıldızların vaziyeti, Hltlerin hücuma geçeceği anı kati olarak göstermekte idi.
Belçika kiralının istişareleri
Hruz eli es 28 (A.A.) — Umumiyetle tahmin edildiğine göre, kıral tarafından yapılan İstişareler hafta sonunda bitecektir, m.„,>iüiı..l.ııiH.iiı.mnrnnn
DİKKATLER:
Suriye ve Lübnan'da Fransız memurları azlediliyorlar
Halep’te yeni hâdiseler oldu, Suriyeli gençler Fransız kıtalarına taarruz ettiler
Halep şehrinin umumi görünüşü
Japon ziraatı
Saray bahçesine giil, sümbül, lâle gibi çiçekler dikilir. Japoriyada bilhassa krizantem dikilir. Harb Öyle bir şekil aldı kİ, Japon imparatorunun bahçesine bu yıl pirinç dikilecekmiş.
Durup durdukları yerde Uzak Doğu harbini körükleyen Japon-lar bununla kalmayıp milli ocak, lanna ayrıca incir de dikeceğe benzerler.
Atalar sözü vardır; Rüzgâr eker fırtına biçer.
Londra 20 (R.) — Suriye ve Lübnan hükümetleri 48 saat İçinde 80 Fran-■u mütehassı» v» memurunu azlet-r. işlerdir. Fransız siyasi mümessilliği yalnız evraka bakan bir memurun n zaretl altındadır. Suriye, Fransa 11» 1 çblr münasebette bulunmuyor.
Beyrut 27 (A A.) — «Beyrut» gazetesinin yazdığına göre. Lübnan hükümeti. bundan böyle M Plerr» Parti genel murahhas olarak tanımıyaca-ğım, fakat Fransız genel murahhaslığının. bir siyasi heyetin müttefik bir devlet nezdlnde yaptığı gibi, bir elçilik olarak, Lübnan hükûmettle doğrudan doğruya tema» edebileceğini Fransız genel murahhaslığına bildirmiştir Fransız gene! murahhaslığı şimdiye kadar bu hususta resmen haberdar edilmiş değildlr.
Yabancı memleketlerde Suriye’yi Mısır temsil edecek
Şam 27 (AA ) — Suriye hükümeti Türkiye ve siyasi temsilcisi btılunmı-
yan diğer memleketlerd* Surlyeyl tamall »tmaaint Mısır hükümetinden talabetmlştlr. Irak'tan. Irandaki Suriye menfaatlerini müdafaası rica edilmiştir.
Halep’te hâdiseler
Londra 28 (R.) — 8urlyell gençler Halep'te Fransız askerlerin» taarruz etmişlerdir. Taarruz Ingiliz kıtalar» gelinciye kadar devam etmiştir.
Berlin’e girecek İngiliz ve Amerikan kıtaları
Londra 28 (R) — Berlin 'e girecek olan İngiliz kıtalan Bruns-vig'te hazırlanmıştır. Kıtalann önünde yedinci zırhlı tümen bulunacaktır, Bu tümen Elâale-meyn. Tarablus. Tunus. Napoli, Roma, Hamburg muharebelerin* iştlrâk etmiştir,
Amerikalılar da Weimar’da hazırlanmışlardır. îki kol Berlin’e aynı zamanda girecektir.
Eahıfe 2
AKŞAM
28 Haziran 1945
SÖZÜN BELİŞİ
Fabrika deyince...
Geçenlerde, yine bu sütunda, İzmit kâğıt fabrikasının müşterilerine nisanda teslim edeceğini bildirdiği kâğıtları henüz imal edip gönderemediğinden bahsetmiştim. Bu kâğıtların tamamı değil ama bir kısmı nihayet gelebilmiş. Tanıdık kitapçılardan bir kaçını, aylarca evvel parasını yatırdıkları kâğıtları dükkânlarına naklederlerken gürdüm Yüzleri gülmüyordu.
Bu hayret edilecek bir şeydir. Çünkii beklenen, nc otursa olsun, geldi mi sevinç uyandırması tabiidir. Halbuki bir kitapçı bu kâğıtların kalitesinden şikâyet etti. . Pencere kâğıdı gibi» dedi «kitaplık kâğıdın kıvamını bulamıyor la muş \
Bir başka kitapçı flatlndcn dert yandı. Aylarca evvel topu ou bir buçuk lira üzerinden peşin para yutımuşlar. Şimdi kâğıtlar gelmiş, 20 kiisûr lira üzerinden ödemek IAxım geldiği kendilerine bildirilmiş.
Yürüdüm, başka bir kitapçıda kâğıtları ambalâj İçinde U>p top gördüm, Şikâyet inliyordu: Beş yüz tabaka kâğıdı bir ambn-lâj içine koymuşlar. Halbuki eskiden bin tabaka kâğıdı bir »m-balâja koyarlardı. Bir diıkkân dolusu kalın ambalâj kâğıdı ortada yığılmış duruyor taraf!
Bir kâğıt fabrikasına, hattâ bir kaç kâğıt fabrikasına İhtiyacımız vardır Netekinı birini vücuda getirmek İçin hem çok para, hem de çok enerji zarfettik. Nihayet fabrikamız oldu İster Türkiyedc olsun, ister başka memlekette olsun fabrika fabrikadır. Fabrika dediğiniz çıkaracağı malın evsafını müşteriler* önceden bildirir. Katalogunu hatırlar, örneklerini her bilyene gösterir, Müşteri, beğenip ısmarladığı malı atacağından emin olur. Fabrika kendisine ısmarlanan malı hangi tarihte demişse o tarihte teslim eder. Fabrika malının flatinl önceden bildirir İşine gelen sipariş eder; malı da mutlaka o fintten ahr.
Fabrikalara ve biitiin ciddi ticaret kuramlarına has olan şu flç esasa İzmit kâğıt fabrikamızı da titizlikle riayet ed*r görmek İstiyorsak bu. milli sanayiimizi n fena not alması bizi üzdüğü İçindir, Şevket Rado
Fransa’nın durumu
Frank kıymetinin düşürüleceği doğru değil
Bu yıl ticarî sahada esaslı bir kalkınma oiamıyacağı anlaşılıyor
Cumhur başkanı
Yüksek ziraat enstitüsü, fahrî profesörlük payesi verdi
Ankara 27 (A.A.) — Ankara Yüksek »İram enstitüsü yüksek divanınca, enstitünün kurucusu Türkiye Cumhur Balkanı M11U Şef ismet İnönü'ye Türkiye ziraat bilimini kurmada, ağ-rarpolltildn en çetin problemini çlf-çly! topraklandırma kanunu He yurdumuza en uygun esaslarla başarmada ve Türk köylüsünün kalkın mayını gerçekleştirmede yüksen himmetlerini takdirle Ankara Yüksek ziraat enstitüsü fahîl profesörlüğü payesi sunulmuş re fahri profesörlük diploması enstitünün yüksek divanını teşkil eden dekanlardan mürekkep bir heyet tarafından Cumhur Balkanımızın yüksek huzurlarına takdim edilmiştir.
Cumhur Balkanımız bu kadlrblll-elllklerinden dolayı memnuniyet ve teşekkürlerini beyan etmek suret İle heyete İltifat buyurmuşlardır
Başbakan fahrî ziraat doktoru
Ankara 27 (AA) — Çlfçlyl topraklandırma kanununun Büyük Millet Meclisince kabulü dolayısfle bu kanunla ziraat ilmine re Türk çlfçlslne yapılan büyük hizmeti şükran ve heyecanla karşılayan Ankara Yüksek ziraat enstitüsü öğretici ve öğrencilerinin hlaJerine tercüman olan enstitü yüksek divanı, Başbakanımız Şükrü Saracoğluna fahri ziraat doktoru ünvanını tevcih etmiş ve bu ün-van Başbakanımız tarafından mrm-nunlyetle kabul edilmiştir.
Meclis tarafından kabul edilen kanun tasarıları
Ankara 27 — Büyük MİU«t Meclisinin bugünkü oturumunda aşağıdaki beş kanun tasarısı müzakere ve kabul edilmiştir:
1 — Ulaştırma Bakanlığı kuruluş re görevleri, 2 — Su mahsulleri ve avcılığı işlerinin Ekonomi Bakanlığı görevleri İçine alınması, 3 — Beden Ur biyesi yüksek enstitüsünün inşaatını tamamlamak üzere genel müdürlük bütçesine 400.000 Hra ödenek İlâvesine, 4 — îş kazaları ve analık sigortalan, 5 — Sağlık Bakanlığı kadro cedvellnde değişiklik yapılmam.
Lâstik ayakkabı yerine ham kauçuk
Ankara 26 — Memleketimize mamul olarak ithal edilecek lâstik ayakkabıların yerine ham kauçuk getirildiği takdirde dışarıya az döviz çıkacağı gibi yerli sanayi de sarsılmıya-enktır. Tlcaref Bakanlığı bu konu üzerinde İncelemeler yapmaktadır.
Millî korunma kontrol büroları
Ticaret Bakanlığı, millî korunma kontrol büroları teşkilâtını değiştirmeğe karar vermiştir. Vilâyete bağlı bulunan millî korunma kontrol büroları bir tek 'Mir o halinde Ticaret Bakanlığı-a bağlanacak ve daha ehliyetli ■ emanlardan teşkil edilecektir, lakanlık, yeni teşkilâtın esasla nnı hazırlamaktadır.
Atina büyük elçimiz
Yaş haddi dolayısile emekliye ayrılıyor
Atina 27 (A-A_J _ Anadolu ajansam özel muhabiri bildiriyor t
Tür İri yenin Atina büyük elçisi B Enis Akaygen. yaş haddi dolayulle emekliye aylatacağından alyari partiler liderlerini ve dostlarını ziyaret etmektedir. B. Enis Altaygen on bej güne kadar Atina’dan hareket edecektir.
Bu hususta Kmbroa gazetesi şunları yazmaktadır:
«Yalnız muktedir bir diplomat ve Tilrk asaletini şahsında temsil eden bir insan değil, aynı umanda Yu-nanlstanın en hararetli dostlarından biri olan B. Akaygcn’e temennilerimizi sunarız. B A kay gen Türk - Yunan dostluğuna iman ediyordu. O, bu dostluğun, bu dostlağu kuranların Ventael»» ve Atatdrkün ona »ermek istedikleri bütün mânayı t a m amile kazanması için hararetle çalışmıştır.
Bu tarih! eaerdc. B. Akaygen bu İki kurucunun ve Lozan konferansından beri bu eser İçin çalışmış olan İsmet nönlTnün kıymetli bir yardımcısı olmuştur.
B. Akaygen dostluğun kuvvetlendirilmesi için bir an bile çalışmaktan geri kalmamıştır Yunan İst anın bu samimi dostunu tanıyanlar, B. Akay-gen’ln memleketine dönünce, derin ve samimi bir İmanla bağlandığı Türk -Yunan dostluğuna dalma alemdar olacağından emindirler »
Büyük Millet Meclisinde yaz tatili
Ankara 27 — Büyük Millet Meclisi yaz tatilini geri bırakarak mesaîsini uzatmıştır. Tatilin bir hafta sonra başlaması muhtemeldir.
Parti müstakil grupunun toplantısı
Ankara 27 (A.A.) — C.H.P, müstakil grupu başkan vekilliğinden: C.H.P. müstakil grupu, 27/8/1945 çarşamba günü, Balkan vekili, İstanbul Milletvekili Ali Rânâ Tarhan’ın reisliğinde toplanmış ve güdenml gereğince, Gümrük ve Tekel Bakanlığı İşlerine dair hazırlanmış olan raporu, Bakanın huzurile incelemiştir. Sayın Bakan rapordaki konular hakkında görüşlerini İfade etmiş ve söz alan üyelerin İleri sürdükleri görüşler üzerine de aydınlatıcı demeçte bulunmuştur. _
İzmit’in kurtuluşunun yıldönümü
İzmit 28 (Telefonla) — İzml-tin kurtuluşunun yirmi beşinci yıldönümü bugün coşkun tezahüratla kutlanmaktadır. Sabahın ilk saatlerinden İtibaren şehir baştan başa bayraklarla donatılmıştır. Saat 9 da şanlı askerlerimiz muhtelif semtlerden şehre girdiler ve alkışlandılar. Şu dakikalarda binlerce İzmitli Atatürk anıtı önünde toplanmıştır. Nutuklar söylenmekte, mızıka marşlar çalmaktadır.
BULGARİSTAN'DA İSYAN ÇIKMASINDAN KORKULUYOR
Vatan cephesi millî politikası faşist ayaklanmalarına karşı geleceğini bildirdi
Sofya radyosu 27 (B. Y. U. M.) — Vatan cephesi milli komitesinin Bulgar milletine hitaben neşrettiği bir beyannamede deniliyor kİ:
«Faşistler yıkılmıştır. Lâkin ölmemi ştir. Onlar, dahilde ve hariçte vatan cephesini yıkmağa çalışmaktadırlar. Onlar vatan cephesi safına nifak sokmağa çalışmaktadırlar. Onlar bu alçakça hareketlerini Avrupa ve Ame-rtkada gayrı memnunların türediği ve Bulgartatand* * İntihapların yapılacağı zamana tesadüf ettirmek istemişlerdir. Bu tehlikeyi benimeseme-mek bir hatadır. Bununla beraber bu isyankâr hareketleri ezmek İçin vatan cephesi bütün İmkânları haizdir. Vatan cephesi, faşist ayaklanmalara karşı gelecektir. Vatan cephen! nifakçı unsurlara karşı, Bulgarlstanın alnındaki siyah lekeyi silmiş olan Bulgar ordusuna ve bfttfln işçi ordusuna güvenmektedir. Faşist unsurlar tamimiyle yokedllmelldlr >
Sovyet Genel kurmay Balkanının raporu
Moskova radyosu XI (B. Y. U. M.) — Sovyetler Birliği Yüksek Şûr&sına,
Penisilin’in harikaları
Çekilen dişler tekrar yerlerine talalabîlecek
Londra 28 (A.A.) — Şimdi
çürük dişler çekilip penisilin JJe tedavi edildikten sonra tekrar çenedeki yerine takılarak kök salmaları sağlanmaktadır. Bu tecrübe, sir Aleıander Flemlng'in penisilin! keşfetmiş olduğu Londra'nın 3aint Mary hastanesinde yapılmıştır Yapılan İncelemelerde, yalnız kökü hastn olan sağlam dişlerin tedavisi temin edilmiştir.
Tipik bir vaka üzerinde yapılan tecrübeden sonra kökün etrafında kemik teşekkül ettiği ve dişin bir köprü kaldıracak kadar sağlam yerleşmiş olduğu görülmüştür, Bu uyul, ancak bazı dişler daha sağlam iken tatbik edl-lebllmektedir.
Cüzzama karşı ilâç
Londra 28 (A.A,) — Veremle mücadele alanında yapılan yeni keşifler, ciizzam hastalığına karşı bir ilâcın bulunabileceği ümidini vermiştir. Bu. İngiliz imparatorluğu yardim cemiyetinin senelik toplantısında bildirilmiştir. Bu toplantıda söz alan cemiyetin tap sekreter! doktor Muir, muhtelif hastalıkların tedavisi İçin yeni İlâçların keşfinde son seneler zarfında ehemmiyetli adımlar atıldığını söylemiştir.
Değişmez ve dar gelirlilere şeker
Ankara 27 — Değişmez ve dar gelirlilerle dul ve yetimlere eskisi gibi temmuz, ağustos ve eylül için üç aylık şeker dağıtılmasına 2 temmuzda başlanacaktır.
İzmît otomatik telefon şebekesi
İzmit 28 (Telefonla) — Uzun müddetten beri gayretle çalışılarak tesisatı yapılan şehrimiz otomatik telefon şebekesi bugün saat 15 te törenle İşlemeğe baş-Uyacaktır. Şimdilik 500 abone olan şebeke İcabında 1000 e çıkarılacaktır.
Sıtma savaşını baltalıyan
Ankara 27 (Telefonla) — Dün Ankara birinci asliye ceza mahkemesinde sıtma savaşını baltalamak sıtçllc yargılanan Kayaşta oturan Ali Kılıç 50 Hra para «ezanına mahkûm edilmiştir, Al! Kılıç, müteaddit defolar kendisine ihtar edildiği halde, sivrisinek üremesine meydan veren atı birikintilerini temizlemediğini İtiraf etmiş ve şahitlerin deıfndeslle suç sabit goril lınüştür.
Acımtırak ekmekler
Bon günlerde fatnnbulda çıkarılan ekmeklerin biraz acımtrak olduğu hakkında yapılan şikâyetler üzerinde belediye İncelemeler yaptırmıştır. Muhtelif fırınlardan alınan nümunc-ler bu şikayetleri haklı gösterecek mahiyetledir. Fırıncılar bu halin ofis tarafından Verilen unların bozukluğundan meydana gelmekte olduğunu Söylemektedirler.
Genelkurmay Başkanı An ton ov tarafından. ordunun bir kısmının terhis edilmesi İçin sunulan raporda ezcüm-1* şöyle denilmektedir:
«Mareşal Stalin'ln dediği gibi ana yurdumuzun özgcnllğt uğrunda verdiğimiz kurbanlar ve halkın bu uğurda çektiği ıstıraplar boşa gitmiş değildir, âlav milletlerinin kendi mevcudiyetlerini muhafaza için ezel! düşmana karşı yaptığı mücadelede «nferle neticeyi elde etmişlerdir. Bundan böyle Avrupada Slav milletler! bayrağı dalgalanacaktır. Düşmana karşı yürütülen mücadelenin en ağır yükü Slav milletlerinin omuzlannn yüklenmiştir. Bu İse Blov milletlerinin kazandığı zaferi azametli kılmaktadır.»
Rapor şöyle devam ediyor:
«Savaş İçin yalnız büyük ordu değil, o nispette teknik malzeme de lâzımdır. Ordu teknik malzeme He donatılmalıdır. Kızılordu bu harbde barış zamanındaki kadrosuna nazaran beş misil fazlalaşmıştır. Harbin İkinci yarısında Kızıl ordunun tank mevcudu bnnş devresine nazaran on beş misil artmıştır.!
Raporda bundan sonra 13 sınıfın terhisi talebedl İmcidedir.
Sovvet isteklerinin Londrada akisleri
(Baş tarafı I Ind sahifede)
her hangi bir nota, verilmiş olduğundan şimdiye kadar haberdar edilmemiştir. Bu yüzden resmi mahfillerde en büyük ihtlyatk&rbk muhafaza olunmaktadır.
Sarih malûmat mecvudolnıadığın-dan, buradaki diplomatik mahfiller, Sovyet tekliflerinin mahiyeti hakkında ancak tahminlerde bulunmaktadırlar. Sanıldığına göre, hakikate en yakın gibi gözüken faraziye, Sovyet tekliflerinin Tuna munsnbı hakkında daha evvel Sovyetler Birliği tarafından Romanya He yapılan anlaşmadaki tekliflere benzediğidir. Bu. hâlen yürürlük» bulunan statünün Boğazların müşterek bir Türk - Rus kon-troluna taklibini lntaeedecrk ve bahis mevzuu olan bölgede Sovyet kıtalarının bulundurulmasını İhtiva eyll-yecekllr.
Gene sanıldığına göre, müzakereler, yalnız Boğazlar meselesine değil, fakat aynı samanda kontrolü hemen hemen bizzat Boğazlardaki kadar ehemmiyetli olan On İki ada İle Ege adnJanntn İstikbaline de şamil olacaktır.
Montreus mukavelenamesinin dokuz fikirlinden Bulgaristan ve Roman yanın eski düşman devlet, Ja-ponyanın hâlen düşman devlet olmak haysiyetleri!# meselede oy sahibi bulunmamaları yüzünden durum bir derece karışık bir mahiyet arzetmekte-dlr. Mukavelenamenin geri kalan Akitleri, Sovyetler Birliği, Fransa, Yugoslavya, İngiltere. Türkiye ve Yunanistan dır.
Montreu» Mukavelenamesi, 1050 yılındım evvel feshedllemez. Fakat mukavelename, her S yılda tâdiller İçin bazı kolaylıkları İhtiva eylemektedir. İçinde bulunduğumuz bej yıllık müddet. önümüzdeki yılın temmuz ayında sona ermektedir.
Şu cihet de kaydedllmeldir kİ, Amerika Birleşik devletlerinin bu mukavelename Aklilerinden bulunmamasına rnğmen, bir sivil Amerikan hava heyeti hâlen tstnnbulda bulunmakta ve Nevyork - İstanbul - Hindistan hava servisi yapmak üzere İstanbul hava meydanının genişletilmesini müzakere etmektedir.
Türk efkârının çok sinirli olduğunu gösteren bazı emareler bulunmakla beraber, Rus tekUflerlnln arazi taleplerini de ihtiva ettiğine İşaret eden hiçbir şey mevcut değildir
Montreu* mukavelenamesinin her hangi bir tâdili, bir âkit tarafından teklif ve bazı maddeler İlâvesi ise 1k! başka âkit tarafından müzaheret edilmelidir. Bugünkü vaziyette. Bov-yet hükümeti, Fransız ve Yugoslav hükümetlerinin mtisaharetlne güvenebilir.
Londra mahfillerinin mütalâası
Londra 27 (AA.) — Sovyet hükümetinin geçen cuma günü, Ankaraya bir nota vererek. İki memleket arasında askıda bulunan meselelerin halli İçin müzakerelere girişilmek arzusu İzhar ettiğine dair haber hakkında Londrada teyldedlcl mnlflmııt yoktur.
Yetkili mahfillerde, münhasıran Rus - Türk meselelerinin İki taraf arasında halline hiçbir mâni görülmemektedir,
Bunu mukabil, bugünkü safhada, Muntreu» anlaşmasındaki Brğazlara alt hükümlerin tâdilinin bahis mevzuu olmiyacağı ve Boğazlar statüsünün antlaşmayı İman Ismış olun bütün devletleri İlgilendirdiği bildirilmekle iktifa edllmektedr.
Londra 27 (A.A.) — Yorkalürc Foat
Paris 28 (R> — Fransız frangının| dolara nispetle kıymetinin düşürüleceği bıkkındaki haber yalnnlan-nuştır.
Londra 27 (AA.I — Financial Nevra'ün Pnrlstekl özel muhabiri şu haberi bildiriyor:
İktisadi durgunluk ve siyasi kararsızlık Frnnsnya hâkim olmakta devam ediyor. Bu yıl. ticari sahada esaslı bir kalkınma yapılmjyacafı gitgide daha aşikâr olarak görünmektedir. Kömür kıtlığı her zamankinden fazla hissediliyor. Elektrik istihsali şöyle böyle Idamo ettrllmfk-tedlr. Trenle taşınan malların miktarından Iş hacminin harbdca evvelkinin Üçte İkisi kadar olduğu anlaşılmaktadır. Kurtuluştan sonra bir çok İktisadi teşebbüsler, yeni esham çıkarmak ve istikrazlar yapmak suretti» kaynaklarını çoğaltmışlarsa da bu nakit membaları da kurumuş gibidir.
Muhabir, slyaSI durum hakkında şunları yazıyor: «Bugün bahis mevzuu olan mesela seçicilerin bir müessifler meclisi mİ, yoksa 1875 ann-yosasına uygun olarak bir âyan ve bîr saylavla meclisi mi seçeceklerdir Memlekette İstikrarlı hükümetler temin «demlyen eski anayasanın yeniden gövden geçirilmesi lüzumu hakkında hemen hemen umum! bir kanaat mevcuttur.»
Paris civarında gizli bir Alman çetesi meydana çıkarıldı
Londra 28 1A.AJ — Haber alındırma göre. Farta bölgesi poBsl kuvvetli bir radyo cihazına sahip ve
KÜÇÜK HABERLER
* Beyoğlunda Halk dağıtma birliği ezasından Hlrtsto İsminde biri, bLr müddetten bor! Toplu Milli korunma mahkemesinde vazifeyi suiistimal suçundan yargılanmakta İdi. Hlrlsto-nun duruşması dün bilmiş v« yedi ay hapse konulmasına karar verilmiştir.
Niyazı adında bir polis memuru da rüşvet almak suçundan yiQc dün aynı mahkemede altı ay hapse mahkûm edilmiştir.
W Çanak kalede oturan on yaşlarında Hüseyin isminde bir çocuk Ahmet İsminde bir arkadaşı tarafından götüne atılan büyük ve kuru bir tezek parçasile ağır surette yaralanmış ve Çanakkale savcıhğı çocuğu İstanbul adliyecine gondcrimlştlr.
Hüseyin, dün adliye doktoru B, bzet İşçan tarafından muayene edilmiş ve sıhhi vaziyeti tehlikeli görüldüğünden Şişil Çocuk hastanesine gönderilmiştir.
if Gb latada Doğruyoida Fana yolun muşamba İmalâthanesinde katran parlaması suretlie bir İştial vukua gelmiş ve bu «ırada İşçilerden elli yaşlarında Paskal İsminde biri muhtelif yerlerinden ehemmiyetli surette yanmıştır. Hayatı tehlikede görülen Paskal Beyoğlu hastanesine ystınl-m ıştır.
* Kırk İki bin lira lhtllftj suçundan mevkuf Aksaray postanesi müdürü Sadi İşın ile onu bu suç* teşvik*”" mevkuf Aflfrtıln yargılanmaların? dün birinci Toplu MIH! korunma mahkemesinde devam edilmiş ve Afi-fcnLn mübayaat yaptığı kuyumcu şahit olarak dinlenmiştir. Bu şahit. Sndiyi tanımadığını, Af iten in şık sık gelip kendisinden mt1c*vherat aldığını söylemiştir.
Aflfenln Bnbneakldc emlâk! olup olmadığı oradaki tapu İdaresinden sorulmuştu. Bu sorguya cevap gelmediği anlaşıldığından bunun tekidi için duruşma başka güne bırakıldı.
* 0lbal| tütün fabrikası memurlarından Büsameddln, tediye vc avans bordrolarında tahrifat yaparak bin dokuz yüz kırk Ura Ihtllâs «uçundan birinci ağır ceza mahkemesinde yargılanmış ve dün üç buçuk «ene müddetle ağır hapse konulmasına karar verilmiştir.
Sultan Mahmut türbesindeki kurşun hırsızlığı devam etmektedir. Buçlulnnn bulunması ve bu hırsızlığa son verilmesi tçln gerekil tedbirlerin alınması hakkında Milli Eğitim müdürlüğü dün yeniden vilâyete müracaat ctnılstir.
gazetesinin Londra muhabiri yazıyor* «Boğazların müstakbel statüsü, pek muhtemel olarak, önümüzdeki Chur-clılll - Stalln - Truman görüşmesinde tetkik edilecek meselrlerden birini tcşkH edecektir. Sandığıma göre bu. önümüzdeki ttylor zarfında bnhsinl çok İşiteceğimi* bir mevzu olncaklır.
öğrenildiğine güre, Rusya, yeni Rus - Türk dostluk muahedesinin şartlarından birinin Boğazlar statü-ft'uıün tftdlıl teşkil edeceğinden Türk-lerl haberdar etmiştir *
Muhabir, bundan sonra Montrcu» mukavelenamesine telmihte bulunmakta ve verdiği hnberl »öyle bitirmekledir:
«Bu mukavelenamenin tâclUl, aralarında İngiltere de olmak llr.cre başka devletlere de tesir edecektir.»
Oestapo üyelerinden müteşekkil giril bir Alman çetesini meydana çıkarmıştır Bu Işdc, Amerikan askeri polisi ve gizil teşkilâtı, Fransız polisine yardım etmişlerdir. Çetenin başında Louls Schmldl bulunmaktadır. 38 yaşında bir Alsash olan ve 1928 dan beri Oçstapo hesabına çalışan Sehmidt, Paris dolaylarındaki apıır-tımnnmda tevkif edilmiştir.
Fransa - İspanya
Londra 37 fAA.) — Fwcnfng Newsf ün siyasi muharriri. Fransnnın belki d« iki üç hafta sarTında Ispanya ita münasebetlerini keseceğini itimada değer kaynaklardan öğrenildiğini bildirmektedir. Söylendiğine göre, Fransız hükümeti, Fransız danışma kurulunun Franco'yu İstifaya davet »dilmesini talebeden karnımdan beri bu tedbiri düşünmektedir
De Gnulle hükümeti şimdiye kadar üç sebepten dolayı harekete germekten çekinmiştir: ispanyadan yiyecek maddeleri almak, LAval'ln hudut dışı edilmesini temin etmek vc kuzey Afrlkadn bulunan Fransız vatandaşlarının gemi yokluğu dolayısile İspanya yoluyla Fransayn avdeti için anlaşmalar yapmak.
Fakat Franttı. şimdi hududu kapamış ve bu suretle yiyecek maddelerinin ispanyadan geçmesini imkânsız kıldığı gibi F’rannz vatandaşlarının da geçmesini çok gıiçhşUrnuş-tlr. Netice İtibari Je, dolambaçlı bir Siyaset Fransaya hiç bir şey kaznr.dır-mıyaeaktır. Muharririn llnve ettiğine göre. Fransa bu tedbiri aldıktan sonra, diğer m«mH ketlerin de aynı şeyi yapması muhtemeldir

Bir tiftik şirketi
kuruluyor
Dün Ankara’da bir toplantı yapıldı
Ankara 27 — Büyük tiftik tüccar vc müstahslllcrile Sıimerbank iplik mnesseses! müdürü ve daha bir çok İlgililerin lştırakîle dün Türkiye Yittik demeği g»nel merkezinde olağan üstü bir toplantı yapllmısttr. Gündeme alma konular üzerinde mutabık kalındıktan «onr* iplik, muhtelif kumaşlar, kürk ve şapka imalı işi 11e uğraşmak üzero bir .Türk liftik enstitüleri kombinası ve tiftik ticaret! anonim şirketi» kurulmasına ve çıkarılacak hisse senetlerinin ikişer liraya satılmasına karar verllmtattr.
$irket!n merkezi Ankarada olacak vc fabrikalar cn elverişli jerFrde açılacaktır Şirketin Ur de ticaret kısmı bulunacak. İç ye diş satışlarla mergul olacaktır
B. Muhıddin Üattindağ aleyhinde bîr dâva
Belediye eski hukuk müşavir! B. Rlfat Miiyyct'ln eşi bayan Behlye, döı ! nçt! asliye hukuk mahkemesine mÜrhei'-'ln bir dava açmıştır Bayan B*1! e, eski vali ve belediye relri B. MuhlddLn Üst ön dağ tarafından anar-tunnn ve eşyasının elinden alındığını ldd’a »tmektedlr Mahkeme dün ha davaya bakmış ve B Üst undasın vekilinin müdafaaya alt noktaları ve cevaplan hazırlaması İçin muhakemeyi 18 temmuza bırakmıştır
27 fi 1945 flatleri
Londra üzerine 1 sterlin 5.22
Nevyork üzerine 100 dolar 130.M
Cenevre 100 İsviçre Fr 30.015
Madrid üzerine 101) peseta 12.89
Stokholm üzerine 100 kuron 31.1325
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 5 falall İkramiyeler:
1933 Ergani 25.—
1938 lkrnmiy«ıl 22.30
Milli Müdafaa 22.40
Demiryolu ikramlycll 90.—
% 7 falıll Tahvilleri
Sivas - Erzurum T 20.30
Sivas - Erzurum 2-7 2(1 40
1911 Demiryolu I ao.—
1041 Demiryolu n 20.70
1941 Demiryolu IH 20.75
MllU Müdafaa 1 20.30
M1U1 Müdafaa n 10 80
Milli Müdafaa m J9.59
Anadolu Demiryolu Grupuj
Tahviller 1-2 OB.—
Hisse senetleri % flO 30.—
Mümessil senet 52.—
Hisse senetleri:
Merkez Bankası ISO
T. bi Bankası 14 di
T. Ticaret Bankası (1 "0
Aslan Çimento 9.-
AtTÎN
Borsa dışında
Gulden 84.20
Reşadiye 37.40
İngiliz 43-20
KÜiçe ıBk gramı) BM
28 Haziran 1945
AHŞAM
Sahile 3
AKŞAMDAN AKŞAMA «.Korkmamak hürriyeti»
San Francisco konferansı bitti. Dünyada artık yeni bir Anayasa hükmünü yürütecek. Herkes gibi dikkatle hülâsasını okudum: Bir takım teşkilât,,, Genel kurullar, sekreterlikler, encümenler... Ana çizgilerde Atlantik beyannamesi ve Dunıbarton Oaks buna esas teşkil ediyor. Ruhlarımızı ve hareketlerimizi bu yeni Anayasaya samimiyetle uyduracağız. Bunu benimsemeğe çalışacağız.
Fakat doğrusunu isterseniz, Rna hürriyetler denen türlü sevgili hürriyetler arasında biri var ki, ne mene şey .olduğuna bir türlü akıl erdiremedim:
«Korkmamak hürriyeti.» Düşünüyor, taşınıyorum. An-lıyamıyorum. «Korkmamakta hürsün!» diyecekle!1. Fakat bu, bir bakıma da «haddin varsa korkma!» mı demektir? Bildiğimiz lisanlardaki karşılığı mı yanlış? Kaideyi kaleme alan mı mantıkça sürçmüş? Korkmamak hürriyeti nasıl olabilir? Pek vu-tuhsuz, pek karanlık bir şey... .
Bunu düşündüğüm ve bir türlü halledemediğim sırada, bahçe-de bir kurt köpeği belirdi. Ne korkunç şey! İsmi üstünde: Bir bakuna kurt, bir bakıma köpek. Kanlı kanlı gözleri, şimşek gibi dişleri, diken diken tüyleri var. Haydi ben ondan korkmıyayım: İriyim. Esasen köpeklere karşı tıhsunlı gibiyim. Bana saldırmadıklarım tecrübe ettiğimden içimde daima emniyet vardır. Kazara hırlarsa, işte şu sürahiyi de kafasına indiririm. Fakat yerimde sinirli bir bayan olsa, na-Bil ödü kopmaz? Ona nasıl:
— Korkmamakta hürsün! -deriz?
Canavar, başı boş... Koklıya-rak yürüdü. Duvarın dibine vardı. Orada, bir delikten yeni sütten kesilerek istiklâline kavuşmuş bir kedi yavrusu çıkmıştı. Köpek onu kestirdi O da meselenin farkına vararak, dört pençesini ve dişlerini kullanarak, savunma gruplarım böyleee beşleş-tirınek için en taktik ve .stratejik pozunu aldı: Sırtüstü yattı.
Korkmamakta acaba hür mü?... Korkmuyor mu?... Orasını bilemem, o cihete güvenemem. Lâkin dedesi o yaman kaplanın balta girmemiş cangıllarda kendini nesli tükenmiş ejderlere, devlere karşı koruması kabilinden koruyor.
Bir can hevlj haykırış haykırdı. olmadı. Bir can hevli saldırış saldırdı, oldu: Beş müdafaa gru-punu birden köpeğin ağzına, burnuna geçirdi. Tırnaklan ve dişleri vazifelerini mükehnmel gördüler. Koca köpek, kuyruğunu kısarak, cüssesinden beklenmez viyaklamalarla burnundan kan damlayarak tırısı tutturdu, çekti, gitti.
Tabiat böyle; cemiyetse, eski medeniyetlerde Allahtan korkmağı, kuldan utanmağı bulmuştu. Şimdi, «korkmamak hürriyeti» ni bulup yeni ve kutsal arsıulusal Anayasaya bunu başlıca temel taşı yapmış.
«Korkmamak hürriyeti» nin temel taşı da şayet, kedi yavrusunda bile gördüğümüz «korkmamak cesareti» ise, işte ona diyeceğimiz yoktur.
(Vâ - Nû)
Satışa çıkarılan ithal malları
İst, DUsiz2a.de handa Abdi Demirde madeni şişe kapsülü, İst. Tah-takale cad. de Cam Porselen T. A. ş. ne et makinesi Ve bıçağı, Gal. MLner-va handa Ali Tansevcre suni değirmen taşı, Taksim bahçesi karşısında Tatkoya oto akşamı, İst. 4 üncü Vakıf handa Ahmet Ethem Buldanoğluna radyo kulaklığı, Gal. Perşembepazar-da Dlmotenls Vakadimesa bisiklet Belası, demir port bagaj, el anahtarı. Taksim Talimhane cad. otokar Alber Guaklle oto akşamı, İst. Mahmudiye handa Vasllyadis ve Arhelaosa esans, İst. Kısmet handa Kasan Özlşe arjl-rol, Sultanhamam Vasıf Çınar sokakta Aşer Y. Nahmlsa ağaç düğme, Gal. Bo-vaglmyan handa Hans Geel-muydene madeni boya, Gal. Tünel cad. de Türkiye Tohum magasına çiçek tohumlan, Mehmet paşa banda Celebon îllel’e Bakalit tozu, Tuhafçı handa Nazım Kulaça Bakalit tozu İst. 4 üncü Vakit handa Sokonl Vakuma parafin. İst. Katırcıoğlu handa Agop Çubukçıyana yün kaşkol. Ankara Bakanlar cad. de Mehmet De-mlrtürke yün kuma?. Eyüp Bahariye cad. de Sadıkoğlu Mustafa Ahmede yıknamış yün, Sultanhamam Kaput-çular sokakta Şükrü Tezere kıl ipliği, Talıtakale 14 de Jaft Vltalt Toledo nczdlnde Ar Bereslte zımpara kâğıdı, Valde handa Umlge İncir T. A. Ş. ne tıbbi balık yagi.
Makara ve piramidon!..
Mangal
Kif için ı i indiden teminine çalışılıyor
Dün belediyede İlgililerin lştirakUc bir toplantı yapılarak şehrin yakacak durumu görüşülmüştür. Geçen kil mangal kömürü yüzünden îstanbulda çekilen sıkıntı göz önünde tutularak yapılması gerekli işlere şimdiden başlanması lüzumunda herkes müttefiktir. İstanbul civarında bulunan devlet ormanlarının orman' revlı ftmlrllğlne geçmesi yüzünden buralardan İstihsal edilecek mahrukata ve İhtiyaca göre düzen verilmesi bu yıl geçen yıllardan daha kolaylıkla mümkün olacaktır. Belediyenin, mahrukat ofisinin, revir âmlrllğlnln, evkaf müdürlüğünün bu İşle alâkalıların Iştlraklle yapılacak büyük bir toplantı İle taşın şehre lüzumlu mahrukatın ve bilhassa mangal kömürünün kolay ve normal flatlerle getirilmesi hususunda bir İş birliği temin edilecektir.
Odun kesme mevsiminden beri, yani mart ayından itibaren İstanbu-la on milyon kilo mangal kömürü getirtilmiştir. Bu mevsimde şehirde bol miktarda mangal kömürü bulunmakta ve bir kısım halk kışlık kömür İhtiyacını şimdiden temin etmektedir. İstanbuia dört ay zarfında getirilen on milyon kilo mangal kömürünün üçte ikisi Bulgarlstandan alınmıştır.
şile mıntakasııyia bulunan devlet ormanları lşletmesHe o civarda oturan köylüler arasında zaman zaman bazı ânlaşmazlıklar hasıl olmaktadır. Bu anlaşmazlıklar yüzünden mahkemelerde yetmişten fazla dâva görülmektedir. Evvelki gün belediyede reis muavini B. Rifat Yenal”ln başkanlığında orman idaresi memurlarının da Iştlraklle yapılan toplantıda anlaşmazlıkların sebepleri görüşülmüş ve gerek köylülerin gerekse orman İşletmelerinin menfaatlerin! sağlıyacak gerekil işlerin yapılmasına (tarar verilmiştir.
Deri darlığı
Son günlerde yeniden arttı, sanayi birliği inceliyor
De’rl sakıntısı son günlerde yeniden artmıştır. Beykoz kundura ‘fabrikası hesabına Sümerbank'ın getirttiği ve getirteceği derilerden piyasaya tahsis edinilecek miktar pek azdır.
oflEjilerln müracaatı üzerine İstanbul bölgesi, sanayi birliği, bu konuyu yeniden incelemeğe lüzum görmüştür. Deri ftha'll Ekonomi Bakanlığını ilgilendirdiği kadar Ticaret Bakanlığını da alâkadar etmektedir. Bölge sanayi "birliği, bu hususu göz önünde bulundurarak bu İşte beraber ce çalışılması için İstanbul ticaret odasına müracaat etmiştir. Sanayi birliğinin müracaatlne ticaret odası müspet cevap verirse deri konusu beraberce müzakere edilecek ve konuşma neticesi ticaret ve Ekonomi Bakanlıklarına bildirilecektir.
İyi der! bulunamadığından ayakkabıların dayanıklıcı derecesi gittikçe azalıyor, yalnız, son zamanlarda piyasaya çok fazla Lezar geldiğinden kadınların ayakkabıları bu deriden yapılmaktadır.
Ünivecrsite ve yükesk okullar askerlik kampı
544 - 945 ders yılı üniversite ve yüksek okullar askerlik kampları iki devre olarak Ayazağa’da yapılacaktır.
Birinci devre 4 temmuz çarşamba günü başlıyacak ve Teknik üniversite. Tıp, Fen, Orman fakülteler İle, Oü-zel sanatlar, Teknik okulu girecektir.
İkinci devreye 30 temmuzda başlanacak Hukuk, iktisat, Edebiyat fa-kiiltek-rlle, Yüksek İktisat v« Ticaret okulu iştirak, edecektir.
4 temmuz çarşamba günü birinci devreye girecek olan yüksek tahsil gençliği askerlik elbiselerini giymiş bir şeklide saat onda Hürriyeti ebediye tepesinde toplanacaklar buradan bando başta olmak üzere Ayazağa kamp mahalline gideceklerdir.
Çimenleri çiğneyenler
Edlrnekapı İle Fatih arasında ra-füjlerdekl çimenleri çiğnlyenlcrdan 137 kişi hakkında yıldırım cezası tatbik edilmiştir. Cezai mesuliyeti haiz olmıyan çocukların velileri hakkında takibat yapılmaktadır. Bundan başka belediye, çimenlerin çiğnenmemesi İçin refüzlerin muhtelif yerlerine levhalar koydurmuştur.
Fatih tramvay durağında meydana getirilen çimenli sahanın tramvay yoluna çok yakın olması v» çimenleri korumak için etrafına dikenli tellerin konulması tramvaylardan inenleri rahatsa etmektedir. Dün belediye, tramvay idaresine bir yazı göndererek durağa çok yakın olan bu çimenli kısmın kaldırılmasını va idareye göre hoş görünecek şekilde beton bir döşeme yaptırılmasını bildirmiştir.
Et işi düzelemedi
Belediye kasaplık hayvan satanları dinliyor - Esnaf odası bir rapor hazırladı
Dün şehrimize orta Anadoludan 5000 den fazla koyun getirilmiştir. Bir ay sonra Erzurum'la diğer doğu Anadolu illerinden günde 4-3 bin arasında koyun getirileceği hakkında haberler alınmıştır. Bu sene havaların oldukça kurak gitmesi yüzünden hayvanların beslenmesi güçlenmiştir. Bu zorluk hayvanların satılmaları zaruretini hasıl etmektedir. Bu sene yurdun her bölgesinde ve bilhassa doğu Anadoluda kasaplık hayvan çok boldur.
Son on gün zarfında İstanbul a ihtiyaçtan çok fazla sığır gelmektedir, çoğu orta Anadolu malı olan sığırların canlı fiatlerl düşüktür. Piyasada çok alışveriş olduğu zamanlar İstanbul getirilen sığırların ancak yarısı satılabiliyor. Hayvanların çoğu bakımsızlıktan zayıf düşmüşlerdir. Şehrimize bundan sonra daha fazla sığır getirileceği, flatlerln de daha ziyade düşeceği söylenmektedir.
Diğer Taraftan B. Mehmet Turan isminde celeplik ve komüsyonculuk eden bir zat, koyun etini, kışa kadar olan be? aylık müddet İçinde, toptan 200 kuruşa vermek suretlle bütün İstanbulini koyun eti ihtiyacını karşılı yabüeceğlnl söylemektedir. Toptan 200 kuruşa olan et perakende ancak 222 kuruşa satılabilecektir. Koyun etinin perakende âzami flatı 210 kuruştur. Önümüzde de büyük bir bolluk olacağı söylenmekte İken bu cins etlerin kilosunda 12 kuruş arttırılmasını her halde belediye kabul etmlye-cektlr. Şehrin beş aylık koyun eti ihtiyacını temin edeceğini söyllyen zat henilz belediyeye resmen müracaat
etmemiştir. Bundan başka Ankara ve İstanbulun hor cins ot ihtiyacını kar-şılıyacak bir şirketin kurulması bahis mevzuu olduğu söylentileri de piyasada dolaşmaktadır.
İyi cins et satışlarında görülen kara borsa faaliyeti hâlâ ortadan kaldırılamamıştır. Et İşleri İle uğraşanların her zümresi kabahati diğer zümreye atmak suretlle işin İçinden çıkmağa çalışıyor.
Son günlerde keçi kesiminin do artmış olması kasapların (jilelerini açığa vurdur muş tur.
Harb senelerinde mezbahada çok fazla manda eti kesildiği ve manda etleri beyaz olduğundan kasaplarda ufak parçalar halinde ve koyun etlerinin arasında bulundurularak koyun eti yerine verildiğini yazmıştık.
Kasaplar. Esnaf Odasına kayıtlı bulunduğundan İstanbul Esnaf Odası da et konusunu ele almış ve bir rapor hazırlamıştır. Odanın raporu yakında Belediyeye verilecektir. Raporda, şimdiki şeklin esaslı bir şekilde değiştirilmesi İstenmektedir, Önce kontrol İşlerini kolaylaştırmak için pay mahallinden itibaren bir sığır, keçi, manda, koyun veya kuzunun kasaba gidişine kadar geçen sahrasını kayıtlara dayanılarak takibi İcabetmektedlr. Ondan sonra kasaplar daimi şekilde kontroldan geçirilmeli ve her hangi bir parça etin hangi toptancıdan, celepten veya müstahsilden alındığı bulunup çıkarılmalıdır.
Belediye, kasaplık hayvan satanları dinlemektedir.
Sebze ve meyva lialleri loptan fiatler geçen sene kinden daha ucuz olduğu halde halk faydalanamıyor
Belediye perakende meyva ve sebze flütlerini bir türlü tanzim edemediğinden toptan flatlerdeki ucuzluktan müstehlikler faydalanamamaktadır.
Belediye tarafından hazırlanan günlük İstatistik cetveline göre geçen sene Hal’de satılan taze sebze ve meyvaların toptan fiatlerl bu senekl satış Hallerinden daha yüksektir. Buna da sebep. Hal idaresinin günlük toptan satış fi ati erini bu sene daha sıkı bir şekilde murakabe edişidir. Geçen sene aynı günde kilosu 60 kuruşa satılan Tarsus domatesleri bu sene 35, 100 kuruşa satılan Tarsus paptlıcanı 75, 75 kuruşa verilen Ayşe kadın fasulyesi bu sene de 75. 45 kuruşa satılan taze yaprak 35, tanesi 32 kuruşa verilen enginarlar 30 kuruştur. Perakende fiatler kontrolden geçirilmediğinden geçen senekl flütlerle bu senekllerl mukayese etmek imkânı yoktur.
Qeçen yıl 175 kuruş olan mostralık frenk çileği bu sene 170, 110 kuruş olan karabûdur kirazı bu sene 50. 170 kuruş olan ekstra şeftali 160, 75 kuruş olan Turgutlu armudu 40. 170 kuruş Olan Akça armudu 100, 40 kuruş olan yeşil erik 25. 30 kuruş olan vişne 25 kuruşa verilmiştir.
Rakamlardan da anlaşılacağı gibi flatlerde geçen seneye nazaran bariz bir düşüklük vardır. Fiat düşüklüğünün müstehlike aksettlrllemeylşlnln sebepler! şöyle anlatılıyor:
— Müstahsil, İstanbuldakl satışlarda sebze ve mcyvanın iyi para ettiğini görerek her sene istihsalini bir miktar daha arttırdı. Böyleee istihsal harb senelerinden evvelkine nazaran çok fazla arttı, İyi bir muraka-
Üsküdarda açılacak kız lisesi
Üsküdarlılar, yıllardan beri istedikleri kız lisesinin bu ders yılından itibaren faaliyete geçmesini Bağlamak için geçen hafta şehrimize gelen Mili! Eğitim Bakanı Haşan Ali Yücel'e müracaat etmişlerdir. B. Haşan Ali Yücel bu dileği çok yerinde bulmuş ve lisenin 1945 - 1948 öğretim yılından itibaren faaliyete geçmesi İçin Milli Eğitim müdürlüğüne gerekli ttalima-tı vermiştir.
Millî Eğitim müdür muavinlerinden Baha Dürder, tas lisesi İçin Bağlar-başında münasip görülen binayı dün gezmiştir. Eylülde başlıyacak yeni Öğretim yılına kadar hazırlanması için binanın lüzumlu tamirlerine hemen başlanacaktır. Milli Eğitim müdürü B. Halil Vedat Fi rattı bu İşle çok yatandan meşgul olmaktadır.
Araba çarpmif
Suadlye'do Oturan Dr. Ihsan Arif oğlu Fuat özgün dün motosiklette Atatürk bulvarından Fatih’e giderken 4037 plâkalı arabanın çarpma-slio muhtelif yelerinden yorftlan-
LflUüUL
İmar faaliyeti
Belediye buna hız vermek istiyor
Harb dolayışlie îstanbulda mümkün mertebe azaltılan İmar faaliyetinin 1948 yılı bütçeslle arttırılmasına esas ltlbarlle karar verilmiştir. 1946 yılı bütçesi kasım ayında toplanacak Umumi mecliste konuşulacak ve 1946 yılı bütçesi de — İlk defa olarak — ocak ayından itibaren yürürlüğe girecektir. Bu bakımdan yeni bütçenin hazırlıklarına eylül ayında başlanacaktır. Yeni bütçede şehrin imar faaliyeti İçin mümkün olduğu kadar fazla tahsisat ayrılacaktır, Önümüzde kİ yılın imar faaliyeti. İstanbulun be? yüzüncü yıldönümü münasebetle trs-bit edilen İmar programının tatbikine geçilmek suretlle başarıiacaktır. Ancak bu programın hepsini tatbik etmek Belediyenin mali kudretlle uygun olmadığından, bu yıldan itibaren bu hususta hükümetin de yardımı temin edilecektir.
İstanbulun beş yüzüncü yıldönümünü kutlamak üzere hazırlanan geniş program için yapılacak masrafı devlet hazînesinden temin etmek üzere hazırlanan kanun tasarısının yeni yıl devlet bütçesinin kabulündep evvel, Büyük Millet Meclisi tarafından konuşularak kabul edilmesi ihtimali çoktur. Kanun neşredildikten sonra Belediye, bu geniş program içinde doğrudan doğruya kendisine taallûk eden kısımları ayıracak ve kati çalışmaya bağlıyacaktır.
Belediye, şimdilik şehirdeki dar caddelerin dönemeç yerlerini kaldırmağa başlamıştır. Netekim Aksaray -Topkapı üzerindeki bazı dar köşeler ve umumiyetle caddeyi darlaştıran bir kısım binalar tramvay bütçeslle kaldırılmaktadır. Bu suretle bilhassa Çapa ile Topkapı arasındaki yol hayU genişlemiş olacaktır.
Belediye, tramvay caddeleri. Tramvay İdaresi tarafından yapılmak, diğer caddeler de Belediye bütçesinden temin edilmek suretlle şehirde mevcut bütiin dar köşeleri kaldırmağa karar vermiştir. Bu hususta bir proje hazırlanmadadır. Bu proje, en çok dar ve seyrüseferi en çok aksatan kısımlardan başlamak suretlle tatbik mevkiine konulacaktır.
be teşkilâtının bulunmayışı ve İşlerin İyi organize edilebilecek şekle sokul-mayışı fazla İstihsal karşısında istifade İmkânlarını azaltıyor.
Manav ve seyyar satıcılar tuttura-blldiklerl gibi mal satışına devam ettiği müddetçe ucuzluktan halkın istifadesi olamıyacaktır. Bir seyyar satıcı veya manav her gün az sebze ve meyva satarak fazla kâr etmek İster. Bir maldan on kilo satıp yüz kuruş kazanmaktansa be? kilo satıp aynı paray ıkazanmak ona daha ehven geliyor.»
Esnaf odasının tetkikleri
İstanbul esnaf odası İstanbul halkının normal flat üzerinden sebze ve meyva yiyebilmesi İçin yaptığı incelemeleri bitirmiş ve bir rapor hazırlı-yarak belediye reisliğine vermiştir. Raporda, bugünkü usullerin müstehlikin aleyhine olduğu misallerle an’a-tılarak satışları halkın lehine çevirmek için harekete geçmek lâzım geldiği bildirilmiştir. Sebze ve meyva rintlerinin ihtikâr derecesinde yükseltilmesi. bilhassa mallar Hal'dcn çıktıktan sonra başlamaktadır. Hal’den sonraki satışlar kontrol edildiği takdirde kâr hadlerinden çok fazla kazanç temin edenler meydana çıkarı-I labllecektlr. Buradaki satış fiatlerl' ni ayarlamak için günü gününe is- [ tlhsal mintakasi belediyelerinden müstahsilin satış hatim almak lâzımdır.
Perakende satışlarda, ticaret odaları, esnaf odaları ve ticaret borsalan kanununa göre esnaf odasının belediyeye faydalı olabileceği da hatırlatılmıştır.
Balık avı için hazırlıklar
Amerika tarafından Tllrklyeden balık alınarak açlık olan yakın memleketlere sevkedUeceflni ve bu hususta Amerikan firmaları İle Ticaret Bakanlığı arasında anlaşmaya varıldığını yazmıştık,
İstanbul balıkçıları aralarında toplantılar yaparak balık avı, konserve, tuzlama ve satış işlerini incelemişler ve aralamdan seçtikleri heyeti dün ak/am Ajnkaraya göndermişlerdir. Heyet bir müstahsil, bir konserveoi ve bir de İhracatçıdan ibarettir. Tt-careb Bakanlığı İle lâzım gelen temaslar yapıldıktan sonra İstanbul* dönülecektir.
Balık İhracı mevsimi yaklaşmaktadır. Geçen ihraç mevsiminde balıkların eatıdmıyarak heder olduğu ve birçok günler denize çJkllmadjğı malûmdur, Yeni meraimde böl miktarda ihracat yapılabileceğinden kalıkçılar KlyadMİle memnun dur.
A Hayrı QQr »dulda bir çoouk dün Edlrnekapı tramvayıma bzsamaBmda giderken, itfaiyj arooöBünün aadms-slne nıaru* kelmiş ve ayaklftrıpjjân jfarAİan'nityiıv.
Ticaret müdürlüğünde toplantılar yapılması düşünülüyor
Avrupa harbi bittikten sonra İthalât ve İhracat İşleri önemli bir safhaya girdiğinden mıntaka ticaret müdürlüğünde birlikler, ticaret odası, sanayi birliği genel kâtipleri ve mın-takn İktisat müdürünün İştiraki İle muayyen zamanlarda toplantılar yapılması düşünülüyor.
Esnaf muayene cüzdanları
Esnaf, muayene cüzdanlarını boş olarak Belediye şubelerinden ellLşer kuruş mukabilinde satın almakta ve Esnaf Odasına doldurtup tasdik ettirmektedir. Esnaf Odası. Belediyeye müracaat ederek boş cüzdanların ellişer kuruş mukabilinde Odaya verilmesini istemiştir. Böyleee esnaf, doğrudan doğruya muayene cüzdanını kolayca Odadan alabilecektir.
Kari mektubu
Posta telgraf memurlarının bir isteği
Biz posta telgraf memurla-ruıdan işletme servisinde bulunup maaşı aslisi 40 liraya kadar olanlara ldarete birer takını elbise ve ayakkabı verilmesi Umum müdürlüğümüzce tensip ulaştırma Bakanlığınca da onanmış bulunduğunu matbuat havadisleri meyanmda okumuştuk.
Bilâhara öğrendiğimize göre mal! mevzuat bakımından her Maliye Bakanı gibi sayın Esat Sümer’in (şimdiye kadar cart ol-mıyan bu usulün neden icabettigl) mütalâasile tasavvurun tahakkukuna mâni olduğu haberi de kalbierlmlzi sızlatmıştır.
Devlet teşkilâtı lçlndo Emniyet, Demir v« Denizyolları, Ordu m«n-sublnl, düuıÜk teşkilâtı öteden beri tovSte «Jlegeldiğl aşikârdır. Posta, tcıgrpf ve telefin İdaresi mensuplarını1" devlet ve millete olan hizmetleri bu teşkilâtlardan daha mı as tfıemmlyrtt haizdir?
Geçen yıllarda posta telgraf mensuplarına Demlyollan, Denizyolları, Emniyet ldırekrlnd» olduğu gibi ayrıca birer kab öğle yemeği verilmesi Yüksek Mecliste münakaşa mevzuu oldu. Eski Maliye Bakaru, buna engel olmuştu. Birim gibi az maaşla çok çalışanlara karçı daha lütuf kâr hareket edilmelini rlo» ederle.
M DOĞAN
_______________________________
Aynen işitilmiş bir konuşma:
— Nasıl teşekkür edeceğimizi bilmiyoruz doğrusu... Ne kadar makbule geçtiğini tahmin edemezsiniz. Tekrar tekrar teşekkür ederiz,
İki genç kadının hakikaten can ve yürekten teşekkürleri karşısında zayıf bir erkek utanıyor, ellerini uçuşturuyor:
— Aman efendim... Sözü mü olur?. Ne ehemmiyeti var?. Rica ederim. Beni mahcup ediyorsunuz... diye mınldaruyordu.
Lâkin kadınlardan biri susunca öteki teşekküre başlıyordu:
— Ne diyorsunuz efendim?.. Bu zamanda!., Doğrusu hakikaten bizi minnettar ettiniz. Son derecede teşekkür ederiz. Öteki-ı ı lcri nerede buldunuz?..
— İki arkadaşa ait idiler efen-f» din>...
— Çok çok teşekkür ederiz.
Acaba bu erkek bu iki kadına O ne hediye etmiş olacaktı.,, Ka- j-dullardan biri gülerek ilâve etti: o
—■ Hem üçü de beyaz eicn-'JZ dini!.. Ne kadar nadide bir hedi-L_ y»t_ ŞJ
Biraz sonra iş anlaşıldı. Me-ğcr erkek bekârmış ve elinden ££ dikiş filân da gelmezmiş. Yine P kendi tarzında iki arkadaşının'1” da makara haklarını almışlar. S*' Ve bu adam üç makarayı [hem-0 üçü de beyazmış!] bu genç ka-"O dınlara hediye etmiş., kendisin ® kullanamıyaçağı makaralar bu CÜ kadar makbule geçmiş!, CD
Zemane hediyesi!, zs
Bu konuşmayı dinleyen tamdık şu hikâyeyi anlattı:
— Daha tuhafını söyliyeyim. Zerafetine pek hayran olduğum bir genç bayan vardı. Gayet de burnu büyüktür ha., geçenlerde bir yerde konuşuyoruz. Bu bayan:
— Ah dedi, iki piramidon olsa... Bulamıyorum ki., alışığım da...
Aklıma geldi. Fi tarihinde birisi yutayım diye bana iki piramidon vermişti, İnce bir kâğıda sarılı olarak ceketimin yan cebine koymuştum. Aylardan beri durur. Biri kırılmış, toz haline gelmiş. Öteki bütün. Çıkardım. Onların bu kınk dökük, perişan, hattâ biraz da kirlenmiş halinden utana utana verdim. Nasıl bir teşekkürle aldı!. Tarif edemem. Sonra düşündüm ki bir zamanlar o minimini piramidon şişelerinden bir tane alıp evdeld çekmecelerden birisine atmıştım.
Bunu söyledim:
— Eğer bulursam stze takdim ederim... dedim.
Artık etrafımda pervane oldu:
— Çarşamba günleri benim çayıma beklerim. Muhakkak beklerim,,, diyordu. Ne iltifat!,-.
Zaman neleri hediye haline
getirdi!.
Hikmet Feridun Es
Yangını haber veren âlet
Dün Teknik üniversitede tecrübeleri yapıldı
Dün saat 16 da Teknik Üniversitede, Püzaat isminde genç bir mühendisin ’cadettlğl otomatLk olarak yangın İhbar eden ve söndüren âıetln tecrübesi yapiJnuştir.
Tecrübede Teknik Üniversite profesörleri, Belediye va İtfaiye âmirleri. Basın mensupları, Tramvay. Elektrik U. müdürü B. Hulkl Ereni, Esnaf teşekkülleri başkanları bulunmuşlardır.
Evvelâ madeni eşya sanatkârları istihlâk koopetlfl reisi B. Necati Çelik-soy birkaç sözle B. PüzanFın yaptığı âletin pratik ehemmiyetini anlatmıştır. Müteakiben âletin yapıcısı B. Püzant söz alarak âletinin dayandığı riyazi esasları ve bu âletin benzen olan diğerlerinden daha mütekâmil olduğunu bildirerek tecrübeye geçmiştir.
Alet, esası hararetten müteessir olan bir yayın bir elektrik devresi husule getirerek yangını haber verme zillerini çalıştırmasıdır.
Tecrübe İştial kabiliyeti yüksek olan petrol ve emsali gibi maddeleri» tekrar olunmuş, hepsi müspet netle* vermiştir. Bu âletin maliyeti bugünkü malzeme değerlle 250 liradır. Tecrübeyi taklbeden fen adamları âleti beğenmişlerdir.
* Denizyolları İdaresi, bu sene seferleri birleştirilen Boğaziçi, Kadıköy va Adalar tarifelerini İncelemektedir. Değiştirilmesi veya İlâvesi l&âm gelen seferler en kısa zamanda düzenlenecektir.
sahlfe 4
AR|AM
28 Haziran 1945
^Tarihten SahVfeleiF '
Gurbette bir masal kahramanı!
Şişli camiinin temeli atılırken
Ingilterede sağır çocukların okutulması
Dural pınirl Maun oğlu Fahreddln Şam »alisi serdar Hafız paşanı» tazyiklerinden kurtulmak üzere OsmanlI devleti aleyhine müttefiki olan Tos-ksna diikasının yanına sığınmak İçin uzun bir deniz seyahati ihtiyarına mecburiyet hissetmişti. Bu «oyahatte, ayrıldığı güzel diyarını bir daha ne vakit» ve nasıl göreceğini düşünecek üzülüyordu.
Denize alışm&mjştı; yolda korsanlara tutulmak İhtimali de vardı. Hafız paşanın elinden kurtulmuşken Türk korsanlarına yakalanıp İstanbu-jn esir götürülmek pek garip bir tecelli olurdu!
Sayda Umanından aynı zamanda hareket etmiş olan ilç gemi blrlblrlnl taklbederek Kandiye önlerine kadar gelmişti. Burada bir rırtma koptu. Gemller blribirinden uzaklaştılar. Fahreddln Felemenk gemisinde IdL Fakat acaba İki Fransız gemisi ne olmuştu? Bunlara binmiş olan sevgili karısını, küçük kamı, adamı Hacı Keyvan He hazînelerini, kendilerine refakat eden Snydtı Fransa konsolo-şile İpek hamulesini bir daha göre-miyeeek miydi?
Kolanda gemisi fırtınadan kazasız kurtuldu.
Elli günlük bir seyahatten aonrn LJ-vurnû limanına, varıldı, Fahreddln karaya çıkmak 1çln «ele e diyor du-Fakat bu garp limanında yolcular İçin ikmali zaruri olan bazı kayıtlar ve merasim vardı. Gemiye Medlçlle-nn bayrağım taşıyan bir kayık geldi; tercümanları. karantina memurlarını getirdi. Memurlar Şarklıları görünce, kaptana sert bir tavırla:
— Getirdiğin bu Muhammedi'ler kimlerdir?
Sorusunu iradeltller. Vâkıa Llvur-no ya şimdiye kadar korsanlar tarafından bir çok esir milsliümanlar getirilmişti Fakat birinci defa idi kİ limana böyle serbes bir müslüman gurup u geliyordu.
Fahreddin, aralarında durduğu adamlarından ayrıldı. O daha İlk anda sempati kazanmak, takdir ve hürmet celbctmek İstiyordu. Bir sığıntı gibi ilttcag&h aramak İçin değil, bir müttefik gibi geldiğinin bilinmesini arzu ediyordu.
— Ben Lübnan emirlylm. Memleketim Tûrkler tarafından istilâya uğradı. Türk kuvvetine galip gelebilmek için müttefikim asil Floransa «enyft-rünün yardımına ihtiyacım var. Beni bu deniz seyahatini İhtiyara sevkeden de İşte bu limittir.
Bu sözler İtalyanca}'a tercüme edilince çehrelerde bir kılşaylş görüldü. Memurlar bu kızarak boylu, beyaz sa-nklı, yakası kopçah. geniş ve arkaya doğru atılmış meşlahh. garip kıyafetli. fakat vakarlı adamı meraklı nazarlarla süzüyorlardı.
Kayık avdet etti. Yolcuların karaya çıkmaları emrini getirdi. Şehrin valisi Düreö prensUe maiyetine bir konak tahsis etti. Fahreddln, sâri hastalıkları ditti zannolunan kokulu otların yakıldığı dumanlı bir odada «tathlr re tlt!r> olunduktan sonra bu kadar merasimden, ıtriyattan şaşkın bir halde Toskana toprağına ayak bastı. Kudumuna İntizar eden vali kendisini nUmladt:
— Lübnan emîri Fahreddln olduğunuz sahi ml?„. diye sordu.
— Evet! Muvasalatımdan müttefikim grondükû haberdar ediniz!
Fahreddln. ikametine tahsis olunan konaktan matyetlle birlikte şehri dolaşmağa çıktı. Limandaki faaliyete hayret etti. Buran bildiği Suriye limanlarına benzemiyordu. çinden, Amerikadan gelmiş gemiler bile bulunduğu söyleniyordu. Yeni ve yüksek evlerin pencerelerinden yüzleri açık kadınlar kendilerini seyrediyor, pervasızca eğilerek gülümsüyorlardı.
Fahreddln bunları görünce, bindiği gemiye refakat eden Fransız gemilerinden birinde kalmış sevgilisini düşündü. Acaba blir korsanın eline mİ, harla kolları arasına mı düşmüştü?
Fahreddlnln merakım, endişesini gidermek İçin Toskana hükümeti Ro-mndakl elçisine iki Fransız gemljd Napoli, Sicilya, Malta limanlarında görünecek olurlarsa hemen Llvurno’-ya yollanmalarını temin etmesini bildirdi. Papa Beşinci Ple’den de hükümeti limanlan İçin bu yolda ricalarda bulunuldu.
Beş gün sıkıntı İçinde geçti. Nihayet kasım ayının dokuzunda İki Fransız gemisi Livumo'ya vardı. Hâlâ korkusu geçmlyen Hacı Key'van Türk korsanlarına tesadüf ettiklerini, müslü-man olduklarını bildirdikleri halde korsanların taarruza kalkıştıklarını, fakat bu sırada fırtınanın knrsnn gemilerin! kendilerinden uzaklaştırdığını anlattı,
Fahreddln, yabancı nazarlara mâruz bırakmak istemediği hareminin karaya geceleyin çıkarılmasını istedi. Hnremflt* birlikte Flnrnnraya gitmeği münasip ^örmediği için, kadınları Ll-vupmo’dakl konakta bırakacaktı. Fakat by evin ne kadar da çok penceresi vardı? Fahreddln bunların birçoğunu Ğrdürttü; kapattı. Altmış yaşında İken genç bir karısı olan Hacı Keyvan da evinde aynı tertibatı aldı.
Hükümet, şehirde muteber misafirlerinin dillerine, âdetlerine vâkıf esirler bulmakta müşkülât çekmedi ve bunlardan birkaçını Emir İle maiyetinin hizmetini! verdi
Falıreddln Floronsadn Şarklı bir
prens lUbarile karşılanmak istiyordu.
Seyahat İçin teklif oludan arabayı reddetti. Dünyada bir Arap atma değebilecek bir taşıt olabilir miydi? ikinci Kozmo'nın gönderdiği bir mabeyinci onu Floransada şan ve şerefine lâyık bir surette karşılanacağım bUdirdt.
Atlar hazırlandı 1818 kasım ayının on birinde maiyetinde Hacı Keyvan 11c Bayda Fransız konsolosu, bir tercüman İle bir Toskana generali »e bir kâtip olduğu halde Llvumo'dtın hareket etti.
Yolda gördüğü medeniyet, eserlerini takdir ve hayret nazarltırlle temaşa ediyordu. Orandük. Fahreddln! istikbale Türklerle çok savaşmış olan amiralini memur etti. Medlçi sancağının dalgalandığı bir villâda grandü-kün amcası. Floransa kapılarında Me-dtçi hanedanından diğer bir sat şerefli misafire hürmetli muamelelerde bulundular.
Nihayet Llvurno'dan hareketlerinden yedi gün sonra akşam üstü Flo-ransaya vardı Fitti sarayında gran-dük Kozma, deniz aşırı uzak yoldan gelmiş bu esrarlı misafiri şahane bir haşmet ve debdebe içinde karşıladı.
Fahreddln bu mülAkatın kendisine ne hozırlıyacağıru düşünüyordu. Kendisince memleketinden kaçması bir harb hud'asından başka bir şey değildi şimdi grandükUn filö bir ittifak elde edebilecek miydi? mtv'ul yardım bant, harb âletleri, kalyonlar şeklinde teceU! edecek miydi?
Şimdiye kadar o. aleyhinde tertJ.be-diicn entrikaları keşifte, bunlan düşmanları aleyhine çevirmek te maharet göstermişti; ei altından dağıttığı altınların kudretine de vâkıltL Ancak Avruparun bankerleri olan bu Medl-çller kırallara para vere vere kendileri de hakiki hükümdarlar sırasına geçmiştiler. Şimdi kcndlslle Kazma arasında oynanacak slyar.l partisinin öndüiü Lübnanın talihi idil
Sofu bir hırls’dyan olan Kozma muhatabına bakarken mukaddes toprakları. Kudüs'ü düşünüyordu.
Bu İlk buluşmada ikramlardan, karşılıklı tetkiklerden sonra Kozma misafirine bir ziyafet tertibettl.
Fahreddln bu Ana kadar kendisinin Deyrillkamer sarayında veregeldiğl ziyafetlerin parlaklığına kan! idi, Fakat bu Medlçi sarayında gördüğü ftlA-ylş, servet, İhtişam bildiklerinin, hattâ düşündüklerinin fevkinde olduğunu kendi kendine İtiraf etmek zaruretinde kaldı.
Sofraya grandüşes riyaset ediyordu. Mblsesinin göğsündeki açıklığa nazarları İsabet ettikçe Fahreddln âdeta sıkılıyordu. Yanındaki senyörler kadınla takellüfsüz konuşuyorlardı: o da yapılan komplimanlara tebessümle mukabele ediyordu. Fahreddln bir hükümdarın zevcesini erkek nazarlarının heveslerine nasıl mâruz bırakabildiğine içinden şaşıyordu.
Grandüşes, ziyafetin hitamında uzun etekleri yerde sürünerek eğlence salonuna geçti. Herkes de onu taklbettl. Orandük göstereceği lüks 11e Şarklı misafirini hayretler İçinde bırakmak istiyordu Fahreddln de bu hırlstiyan prensini kendi dâvasına nasıl kazanacağını mülâhaza ediyordu. Eğlenceler seyredilirken Floransak İle Gürzü arasında gönül okşayıcı tatlı sözler taali olunuyordu.
Dünü beyi Floransa beyinin servetinin kendi hazînelerinden üstün olduğunu gördüğü İçin fhıriyede İkna kudretini tecrübe etmiş olduğu altınlarla burada İş görfllemJyoceğlnl takdir ediyordu. Bu sebeple kendisinde bulunmıyanı vadetmeğ» koyuldu. Hıristiyanlarca mübarek topraklara yapılması elzem bir Haçlı seferinde gaye olacak Kudüs şehrini kendi emri altında gibi gösterdi.
Sayda'da bir Toskana konsolosluğu da açılacaktı. İkinci Kozma bu »aitlerden hoşlanıyordu; Haçlı seferi projesi onu teshir ediyor gibi görünüyordu. Kolayca kazanılabilecek bir şan ve şeref rnddedllemezdl. Fakat o muhatabının sözlerini kararsızca dinlemekle İktifa ediyor, kendini kaptırmıyordu.
Bu banker oğlu para İşlerinde müm-siktl! İmanlı İdi amma böyle bir seferin bütün masrafını yalnızca yüklenecek kadar hesapsız hareket edemedi! Körü körtine bir İmanla yapılacak İsrafların zamanı çoktan geçmişti!
Bir de bu Lübnan Emlrlnln kuvveti iddia ettiği kadar büyük müydü? Bundan şüphe ediyordu. O Lübnan-dan ayrıldığındnnberi birçok vakalar oraları karıştırmış olabilirdi. Banker sıla tll e hesap, diplomat sıfatlle de endişe ediyordu.
Kozma nihayet kararsızların kararını verdi! Yani vakit kazanmak ve teminat aramak cihetini ihtiyar etti. Vükelâsı Ua müzakereden sonra Ro-ma’da elçisini İspanya kıralı ile pupayı bu teşebbüs" İştirake İkna eylemeğe memur etti.
Elçi kalben Osm anlı devleti aleyhine bir hırlstiyan hükümdarları ittihadının hararetli bir müdafii İdi. Papaya Lübnan Emlrlnln OsmanlI boyunduruğundan kurtulmak için yirmi bin kişilik ordusu beklemekle olduğunu, Toskana grandftkilnün durumu anlamak Üzere şarka bir heyet göndereceğini söyledikten sonra Papayı:
— Fahreddln Fİ aratmada gördüğü ülliBderdeH azametin ruhani tesir! altındadır. Tflrklerden kurtulmak
Zengin bir kaynaktan müjdeler
Vakıflar idaresi Şişli meydanını sllsllyecck bir cam! binasının temel alma törenini 82. 8. 45 günü kalabalık bir davetli huzurunda yaptı. Bu caminin yapılması için (GürünI soyadı taşıyan Yusuf ve Şükrü kardeşlerin ırklarına ve şerefli milli tarihlerine yaraşır bir Jestle yüz bin lira teberdi ederek Vakıflar İdaresini bu güzel he tahrik ettiklerini öğrendik. Bu Jestin daha parlak benzerlerini de zikrederek ve mili! tarihimizin yüce geleneklerine dayanarak çok önemli bir noktayı belirtmek İsterim.
v»v
Türk ruhunda (yapıcılık) öyle köklü bir haslettir kİ bütün tarih boyunca onu felce uğratabilmiş kuvvetlere tesadüf etmek zordur.
Selçukller etraflarını saran haçlı ordulnrllc savaşırken mimarları yurtlarını sanat bedlalari !le süslemekten fariğ olmuyorlardı. Selçuk sultanları bir taraftan dış düşmanlarla, beri taraftan saltanat kavgaları İle uğraşırken yurdun her tarafında yer yor yükselmekte olan mimari anıtların kapılarındaki mermer kitabelere:
!/f eınıamilstuUanülmuazzam şe-ftfnşaâöâizam... tbil! fetih...)
Gibi cümleler hâkkedllmektc devam ediyordu.
On üçüncü asır sonlarında Selçuk saltanatı Inhilâl ederken Bıvastakl Darülhadls medresesi ve Kastamonu-ı’.aki Marstan Rdlı hastane ve birçok benzerlerinde görüldüğü gibi tlhanlıların tazyiki altında ortada adını kitabede anmağa lâyık otoriter bir Türk sultanı bulunmadığı zamanlarda bile Türk büyükleri yapıcılıktan yine geri durmamışlar yer yer sosyal mimari anıtlarını sıralamakta devam etmişlerdir
OsmanlI devri de böyledir. Edirne-dek! mühim anıtlarımızdan eski cam! Yıldırım oğullarının açtığı fllret devri mahsulüdür. Yekdiğcrlle saltanat kavgası yapan kardeşlerden Süleyman başlamış Muşta tamamlamağa uğraşmış ve fakat Mehmet Çelebi ta-mamlıyabl Imlştlr.
Türk orduları orta Avrupaya akın ettikleri zamanlar beraber taşıdıkları İmar orduları ele geçen topraklan mimari eserlerle süslemekte vakit geçirmiyorlardı. Daha 1521 de kanuni Süleyman Belgrat muhasarasında iken İstanbul Emini Ömer ağanın (ömrünü kurtarabildiğimizi zannettiğim İbrahim paşa sarayının! tamiratı hakkındnki raporlarını karargâhında günü gününe İstiyor okuyor ve drektifler veriyordu. On yedinci asırda Imparntorlnk sarayı rezalet, kon ve ateş kazanı gibi kaynarken Yeni cami ve Sultanahmet gibi şaheserler yine yükseliyordu.
işte böylelikle vücut bulmuş olan Türk mlmnrl anıtlarının on dokuzuncu cehalet. wının tahribatından arta kalabilmiş olan miktarı da bugün baş döndürücü sayıdadır ki bunların yan harabe halinde bulunanları çoğunluk tutmaktadır.
•••
Çoğunun harap ve sayısının baş döndürücü olduğunu söylediğim bu eski eserlerimizin mahdut miktarda olanları devlet hazînesinden yapılmış fakat mütebakisi Türk milletinin ruhundaki yapıcılık hasletinin, verimi olmuştur. Sultan yaptırmış, karısı yaptırmış, vezirler, beylerbeyleri ve bunların karılan yaptırmış, paşası, ağası ve nihayet kasabı, samancısı ■okçusu hülâsa eli biraz para tutabilen her Türk bir medrese bir mescit ve bir çeşme olsun yine yaptırmıştır. Bu suretle mevcut Türk anıtlan hükümet malı olarak değil koltektlf bir çalışma ve fedakârlık mahsulü olarak millet mali olarak vücut bulmuştur.
İmparatorluk devrinin en varlıklı zamanlarında bile devlete yük edilmeden milletin sıraladığı bu medeniyet anıtlarımızı bugün (delik büyük
Tosya'da Abdürrahman paşa camiini tamir ettirenlerin elebaşısı B. Osman Bayiler
Çeviren: Zeria Ömeri
için kendisine lüzumu olan kuvvet verilirse o da. Dflrzller de hıristlyan-lığı kabul edeceklerdir. Her halde teşebbüste muvaffakiyet elvermezse Fahreddln Lübnandtıkl hazîneleri alıp avdet etmek İçin birkaç gemi tahsis edileceğini ve hayatını Tos-kanada Allahm lûtfuna şükrederek geçirmeği umuyor.
Yolunda sözlerle teşvik ediyordu.
Fahreddln artık bir masal kahramanı olmuştu. Nesebi ilk haçlılar komutanı Goclfroy de Bonlllon1* vardığı söyleniyordu.
Fahreddln Floransada tanıştığı Gülse prensi gibi hıristlyan büyükleri arasında kendisine bir mevki yapmak, onlarla birleşmek İstiyordu.
Menfada geçirdiği her gün her türlü vesayetten âri olarak Lübnan vahdetini temin yolundaki meramım İstihsal için gayretini arttırıyordu. Ancak Papanın cevabı bu hararet üzerine bir soğuk duş tesir! yaptı: Papa diyordu kİ: (Kış yaklaştı. Baharda, ihtiyaç hasıl olursa, hırlstlyanlığın menfaatleri göz önünde tutulacaktır.)
Bu cevap Maanoftlu için ttolyada geçirdiği günlerde tik hayal sukutu oldul
O bundan sonra daha birçok üzüntüler geçirecekti! Yalnız üzüntülere UeğIL istiskallere dc moruz kalacaktıl
Bflleyoıciıı ffdnl İri om
yama küçük) nazarlyesinin mefhumu ağırlığı altında yurt ve mUlet kalkınmasına çalışan Cumhuriyet hükümetine yüklemek ve her şeyi ondan İstemek doğru olamaz.
Unutmamalıdır kJ vekille bunları yapanlar bir kanun zoru İle değil milli nıh ve vicdanlardan fışkıralı yüce bir şuurun fertlerdeki tezahürü verimi olarak vücut bulmuştur. Babaların yaptığı lıcr güzel şey! aynı kanı taşıyan çocukları muhafaza eder, bununla mükelleftir.
***
Yukarı kİ realist mütalâalardan sonra sözümü bu iddiamın gerçekliğini ispat eden diğer belirlilere, müjdelere getiriyorum:
092 yılında Tosyada Koca 8inan atölyesinin yapmış olduğu Abdurrah-man paşa camisi geçen yer sarsıntısında çok zedelenmiştir. Minaresi yıkılmış sun cemaat mahalli kısmen çökmüş, kubbeleri duvarları çatlamış binanın genel durumu tehlikeli bir hal atmıştır. Fakat çok geçmeden bu binayı kurtarmak için TosyalIlar harekete geçmişlerdir.
Geçen, yoz büromda meşgul İken TosyalI tüccar Osman Boyner beni ziyarete geldi. Vakıflar idaresine baş vurulduğunu ve İki yüz bin Ura gitse bunu TosyalIların »ereceğini söyledi ve benden yardım istedi. Bu göğüs kabartıcı mili! teşebbüsün sahibini nasıl bir heyecanla karşıhyacağımı tahmin kolaydır. Ben de öyle yaptım, hattâ Tosyaya kadar gidip binayı yerinde tetkLk fırsatını bulabildim.
Asıl yapının sahibi olan Vakıflar möoöcsesl İse bu yüce duygulu vatandaşın teşebbüsünü gereği gibi karşılamış, mimar göndererek 138 bin liralık tamir keşfi yaptırmış, şimdi de tamir ameliyatına başlanmıştır.
Bu miktarın elli bin lirasını Tos-yadakl evinde çektiğim resmini bu sütunlara armağan ettiğim Osman Boyner, eUl bin lirasını da yine TosyalI Ömer Maliki, mütebakisini dc Tosyamn diğer halkı taahhüt etmişlerdir.
Diğer bir olay da Yedlkulerte yine Sinan atölyesinin malı olan Hacı £v-hat camisinin tamir edilişidir. Bunu da 993 yılında Hacı Evhat İsminde bir kasap yaptırmış yirmi boş yıl evvel bir yangında yanarak dört duvar ve bir minaresi İle hüzün verici bir harabe halinde İdi. Bunu da o mahallenin zenginlerinden Rahmi Gezer Vakıflar idaresine baş vurarak tamire başlamıştır. Bugüne kadar m&srafuı on beş bin! aşmış olduğunu tahmin edebiliriz. Ameliyat devam ediyor.
Adlarını tekrarlamaktan zevk duyduğum şerefli vatandaşlarım Osman Boyner ve Ömer Mülkileri. Yusuf ve Şükrü Gürünler!, Rahmi Gezerleri bıı konuda birer milU kahraman gibi selâmlarken bunların yurdun her köşesinde çoğalmasını İsteriz. Ztra hükümet gücü yettiği kadar bu İşi benimsemiş olduğu halde yetişebilmesi imkânsız denecek kadar büyüktür. Eski eserler dâvası yalnız bir hükümet İşi değil aynı zamanda milletin yakından İlgi göstermesi gerekil milli b!r kültür ve medeniyet dâvasıdır.
Y. Mimar S. Çeünfoş
Halk evleri ve Kurumları|]
ingUtere’do ve Wales'de eğitim sistemini tamamen değiştirmiş ve yenilemiş olan ı»41 eğitim yasası aynı zamanda muhtelif arızalan olan çocukların da öğretimini ihtiva etmektedir. Yeni yoaa sağır çocuklar için de mühim bir değişiklik göstermemekle beraber hususi bir tedrl.se tâbi tutulacak çocuklar için mahalli eğilim makamlarına geniş «alâhlyc t ve ödevler vermiştir. Bu da okula giren çocukların sıkı bir muayeneye tâbi lutuUnalnr|l(j yapılmaktadır. Bu muayene dara senesi esnasında sık, şık tekrarlanır. Daimi sağır olan çocuklara hususi bir tedris sistem! tatbik edlllır. Hafif sağırlarda bu usu) normal mekteplerde tatbik edilir. Sağırlık tam vç konuşmaya mâni olduğu takdirde hususi bir okulda tedris edilir. Sağırlar için esaslı İki tip okul vardır:
Yatılı okullar: Bunların yirmi biri müstakil cemiyetler tarafından sekizi de mahaUl eğitim makamları tarafından kontrol edilirler.
Nehari okullar: Sağırlar İçin otuz yedi nehari okul olup bunların hepsi da mahalli eğitim makamlarının İdaresin dedlrler. Yukarıda sayılan İlk okullardan maada hususi birkaç okul daha vardır. Bunlardan bir! de .sağırlıkla birlikte başka arızalan da olanlar İçindir. Meselâ körlük, akli gerileme vesaire gibi. Bu. Londra belediyesi İdarisindedir.
Yatılı ve nehzri okullar arasındaki en esaslı fark büyüklüklerinde »e verdikleri İmkânlardadır. Yatılı okullara hem uzaklardan, hem yakın yerlerden okurlar gelir. Bunlar senede muayyen tatil müddetleri için evlerine dönerler. Bundan dolayı bunlar İçin esas cemiyet hayatı okula münhasır kalır.
Nehari okula gidenler cemiyet hayatını daha İyi tanımîüc İmkânım bulurlar: zira *»lerlnde yattıkları ve yaşadıkları için etraflarında daha çeşitti İnsanlar görerek kendiliklerinden bu hayatı kavurabilirler.
Buna mukabil büyük bir yatılı okulda yüzme havuzlan, oyun alanları. İyi gıda, muntazam uyku gibi nehari okullarda temin edllemlyecek faydalar bulunabilir
Sağırlık öyle büyük bir engeldir kİ aile ve öğretmenler el birliğiyle çocuğu oyun ve sporda arkadaşlığa alıştırmaklarsa nehari okul talebesi okul saatleri haricinde yalnız, knlmıya-mahkûm olabilir. İngiliz Eğitim Bakanlığı her sağır çocuğun içinden okuma ve konuşma kabiliyetin! kazanmasına çalışmaktadır. Bunun İçin çocuk İlk okula girişinde sözlü tedris iHrtılij tatbik edilir. Eğer muayyen bir zaman zarfındaki (iki sene) netice elde edilememişse hususî bir sınıfa gönderilerek burada ya sessiz metodla veya parmak İşaret-lerlle İçinden okumayı birleştiren bir usulle tedris edilir.
Kulaktan tedris metodiaruu anlı-yabilmek İçin sağır okullarındaki tasnif esaslarını iyice tetkik etmek lâzımdır. Burada dört esas âmil vardır:
Çocuğun işitme kabiliyeti (eğer varsa), akil kabiliyet, okula giriş yaşı ve daha evvel gördüğü tecrübe ve tedris.
Yapılan tetkiklere göre bir sağır okulundaki Okurların yüzde yetmişi az çok işitebilirler. Bunların yüzde kırkı (A grupu) konuşan birinin normal sesini vç bazan da daha hafif sözleri yardımsız veya her hangi bir duyma cihazllc İşitebilirler. Yüzde otuzu (B grupu) ancak konuşan bir adamın yüksek Sesini kuvvetli bir duyma clhazilc veya kulaklarının pek yakınından IşltebUlrler. Geri kalan yüzde otuz (C grupu) tamamen sağırdırlar. Bu üç grupa mensup çocukların tedrisi de İşlime kabiliyetlerine göre muhtelif metotlarla yapılmaktadır.
Harb birçok sağır okullarının faaliyetlerini. baltalamıştır. Sporlar, oyunlar, dans ve gezintiler gibi eğlence şekilleri çocukların büyük şehirlerden tahliyesi, karartma ve daha başka sebeplerden yapılamaz olmuştur. Fakat bütün bunlara rağmen fedakâr öğretmenler okurlarının saadet ve sevinci İçin bütün zorluklara karşı koyarak derslerine vo küçüklerin sıhhatte bulundurulmasına devam etmişlerdir
BULMACA
1 2 3 4 a 6 1
îTTüv 1İ
Mevlût
Anntmlz Saadet Kulakçının ölümünün kırkıncı giinü olan 29/'6/945 cuma günü ruhuna Göztepe camiinde İkindi namazını müteakip Mev-lûd okunacağından akraba ve tanıdıkların teşrifi reca olunur.
Dr- Nejat Kulakçı
KLASİK BALE YILDIZIMIZ
t> S/A
KARAKUŞ vt\
KIRÇ KIĞI 1 (JMl lltAllli-*' gjiinr «wıU
ÇAKTI R-
K u öTT lûy. 7>iH_
LiUfciB
8oldan sağa »• yukarıdan aşağı:
11 — Şans oyunu.
2 — Uyumayan kişi-
3 — Çok koyu reçel - Çehre.
4 — Israrla.
5 — Tersi herkesle muarefesi var demektir.
8 — Yandan fırlar - Tersi keder! bırakın demektir.
1 — Beyaz bir çiçek.
8 — Bir saz sanatkârı - İkametgâh - Yaklaş.
9 — Tersi unsur demektir - Kıra-llçe.
W — Başına «O» gelirse bir gün olur - Asillik.
NOSUNDA
0 YNAYA
GEÇEN BULMACANIN HALLİ Soldan sağa ve yukarıdan aşağı: 1 — Sabun, Bere, 2 — Alamlnufc, 3 — Basana ak. Ne. 4 — Uman, Fener, S — Nlm. Himaye, 8 — NafUelIk. 7 — Bükemiyor. 8 — Et, Nalolck. 9 —• Neyire, 10 — Ezerek, Kış
"■■■■■ JİUGtİN MATİNELERDHN İTİBAREN
SARAY Sinemasında
S Büyük illim birden
1 - G i Z L i ORDU (Türia:e ®feW)
2 ' Maydanek Alman Ölüm Kampı.
3SPOROU GENÇLİK

A Eminönü Halkevinden: 1 — 1 Temmuz Deniz Bayramı mtinasebc-tlle pazar günü Evimiz spor şubesi saat (18J ıfe Çengelköy Kuleli Usesl-lo Lldn arasında kendi yüzücülerimiz tarafından bir Boğazı geçme müsabakan tertlbedllmiştir. Bu müsabaka İki kategori Üzerindedir. Mesai e 2000 metredir İlgililerin Spor şubemize baş vurmaları. 2 — Aynı gün geee saat (21) de Evimiz salonunda: A — Konferans: Deniz Ticaret mektebi öğretmenlerinden Hayri Baran. B _ Temsil: (Bir Gem!) Temsil şubesi tarafından.
Eminönü Halkevinden: Sinema makinesini de kullanabilecek ehliyetti bir elektrikçiye İhtiyaç Yardır. İsteklilerin her gün zaat (14) den lifti a kadar Ettiniz İdare nıiidürlii-giıne müracaatları.
Bugün matinelerden itibaren nin görülmemiş İki filimli büyük programlanıun İkincisi.
’Aı
L A L E
1 - HAVA FEDAİLERİ
(Devil Dogs of the aır)
JAMES CAGNEY — PAT O’BRİEN
2 - ÇİN GANGSTERLERİ
(Torehy Blane'in Chlnatown)
GIJENDA FARRELL — B Mac I.AME
Kadıköy SÜEYYA’da BUGÜN
1 — J U A R E Z
FAUL MUNt — BETTE DAVİS 2—TALİH YOLU (Treet ot Chance)
H BUROESti MEREDİTH — Cl.AİKE TREVOR a
1
iller bankası ve köylerimiz
Milletin tarihinde înf*nü devrinin içtima! ve iktisadi bakımdan en bariz vasfı köycülük olacaktır, Bir devlet, memleketin her i şile uğraşır, her istikamette ilerleyiş ve yükseliş sağlamağa çalışır. Fakat muayyen bir devrede devlete rengini, üslûbunu veren büyük devlet adamları, gayretlerini, dikkatlerini bir kaç, hazan bir tek konu üzerine teksif ederler. Onlar İçin her teşebbüs esas mevzua dönmek, ona yardım etmek, onu kuvvetlendir, mek İçin bir vesiledir.
Esasen millet kalkınma İşinin, siyasette, bir sistem haline konması zarurîdir. Sistemleştirme hazan mevzuların hattâ ehemmiyetli taraflarını İhmali, kısmen tek görüşle hareketi İcabet-tirebillr. Fakat politika, icraat nihayet' ilim yapmak değil, iş görmektir, mümkünler arasında, şah s! kavrayışlara göre, bir seçme yapmaktır.
Memlekette, asırlardan beri, muhakkak en çok ihmal edilmiş o'an köylerimiz, çifçilerimizdir. Milletin tarihinde, dünya medeniyetinde rol oynamış, mimarlar, fikir adamları, sanatkârlar, hele büyük asker ve devlet adanılan pek çoktur. İmparatorluk devrinde Türkiye güzel, mamur şehirler kurmuş ve yaşatmıştır. Fakat bütün zenginliği, ümranı, süsü, sefaheti, fikir ve güzellik kaynaşmalarını İçlerinde toplı-yan şehirlerin arkasındaki köyler, hattâ kasabalar en İptidaî şekillerini asırlarla muhafaza etmişler, çifçilerimiz, değil medenî hayata, hattâ insan yaşayışına bile bir türlü kavuşamamışlardır.
İktisat hayatında mübadeleye Işt.râk eden tararların her birinin kârlı çıkması lâzım geldiğini iddia ederiz. İlerlemiş, millî şuura sahip cemiyetlerde bu muhakkak böyledir. Ancak sömürge rıhniyet.ile çalışan, zenginleşen şehirlerle mahsul satışı ve ma-mûl alışı yapan köylerimiz maalesef, asırlarla, ancak en İptida! bir hayat sürecek kadar beslenmiş, hattâ çifçinln refahının artması onu tembelliğe sevkeder gibi bir mütearifel münevverler tarafından bile kabul edilmiştir.
Bir zaman şehirlerimiz halkının terkibi ve ticaretimizin rengi belki bu sömürgeci zihniyeti, gayri meşru bir çocuk gibi, doğurmuştu. Bugün vaziyet değişti, fakat belki bir nevi atalet kanunu İcabı, şehirlerimizin köylü-ve bakışı el’an eski sömürgeci gelenekten tamamen aynlamadı. Telkin neticesinde şehirler halkının köylere yakınlaşmasını, bu sayede çifçilerlmlzln refah seviyelerinin yükselmesini beklemek İçin çok sabır ister.
Köyü ve köylüyü yükseltmek İçin onları içlerinden kuvvetlendirmek, yavaş yavaş şehirlerin, kasaba tüccarının karşısında benliğine sahip, kuvvetine güvenen bir varlık haline getirmek lâzımdır.
İşte Cumhuriyet hükümeti, bilhassa İnönü devrinde, dâvayı bu cepheden ele almış, Ahenkli bir sisteme bağlamıştır. Köy enstitüler! sistemin birinci parçasıdır. Bunlar sayesinde köylere hem randımanlı çalışma metotları. hem de insan gibi yaşama istekler! girecektir. Anlamak, istemek belki başta gelir, bundan sonra istenileni yapma İmkânlarını vermek lâzımdır. ,
Ancak, bazı hükümleri hakkında ne düşünülürse düşünülsün. çtfçlyi topraklandırma kanunu, daha İyi, daha medeni bir tarzda çalışmak ve yaşamak is-, teyen köylüye toprak, canlı, cansız yardımcı alet, ev ve İşletme sermayesi vererek maddî imkânları temin edecektir, îşln fikrî, mânevi kısmından sonra, maddî tarafı da böylece sağlanmış olacaktır.
Tatbikatta görülecek bazı zayıf noktalar, her halde, zamanla kanun yazımın dikkat nazarını çeker ve esasında, gayesinde oy birüğîle karşılanmış olan çlfciyl topraklandırma, mekanizması lüzumlu görülen bazı değişikliklere uğrar.
Sistemin birinci vc İkinci parçaları köylüyü takviye ederek kövii yükseltmek esasına dayan-
maktadır, Bu esasa göre sisteme ilâve edilecek daha bazı Unsur lar olabilir: Gerek İnsan, gerek yardımcı hayvanların sıhhati İçin yapılacak teşkilât gibi. Yeni bir uzuv He köylüyü vs köyü yükseltme sistemi bugün çok kuvvetlenmiş bulunuyor
13/6/945 te Millet Meclisince kabul edilen İller bankası kanunu belki hiç dikkat nazarım çekmeden, fakat çok esaslı bazı hükümlerde, köy dâvasının bütün devlet icraatına hâkim olduğunu bir daha İspat etmektedir.
Belediyeler bankası, çerçevesini genişleterek, İller bankası olmaktadır. 100 milyon lira sermaye 11? kurulan bu müessese, gerek Belediyelere, gerek hususi idarelere, bilhassa İmar işlerinde. büyük yardımlarda bulunabilecektir Mevzuun, bu tarafı üzerinde durmak İstemiyoruz.
Ası’ mühim, yeni ve yukarıda incelediğimiz sistem 11e alâkalı noktalan belirtmek lâzımdır.
Sermayenin yüzde otuzu köylere ait olacaktır ve bu Belediye ve özel idareler İçin olduğu gibi kendi gelirlerinden kesilerek değil. fakat bankanın kârlarından ayrılarak tedrici olarak temin edilecektir. Köyler, hiç bir fedakârlığa katlanmadan zamanla bankanın % 30 sermayesine sahip olacaklardır. Bu. yeni kurulan müessesenln köyler lehine İlk hususiyetidir. Fakat buna daha esaslı ve devamlı bir hizmet de ilâve edilmektedir.
Her sene tahakkuk edecek kârdan İhtiyat akçeleri, ikramiyeler ve 30 köy sermayesi payı ayrıldıktan sonra kalanın % 50 si «köy gelirlerini arttırarak» bunlann kalkınmalarına yardım etmek için, köy tüzel kişiliği adına ve hesabına geçirilir. Her yıl bu hesaba geçen paralardan, o yıl kaç köyün faydalanacağı, genel kurulca kararlaştırılır. Bu suretle sayısı kararlaştırılacak köylerin hangileri olacağını ve hangi köyler İçin ne tedarik edileceğini veya ne yapılacağım îç İşleri Bakanlığının talimatına göre İdare meclisi, belki eder.
Köyler için bu pay He tedarik olunacak akarların, mümkün olduğu kadar, köylüce üzerinde imece suretile çalışabilecek neviden olması gözönünde bulundurulur.»
En ağır başlı devlet adamlarımızdan birinin hizmetile hazırlanmış olan bu kanun gürültüsüz, şatafatsız olarak Millet Meclisinden geçirildi. İçinde «köyü» bir kül olarak kalkmdıncı bir mekanizma taşıyan bu kanun, devletin, köy ve köylü dâvasında, hâdiselere göre değişen amatörce fikirlerden değil, fakat esaslı ve devamlı, bir manzumeye, sisteme dayanan bir doktrinden mülhem olduğunu, kat! olarak göstermektedir,
İktisadi işlerimizin bazan anarşik bir idareye tâbi tutulduğunu veya bir düzene bağlanmadığını çekinmeden göstermeği bir vazife bLldİğimi» gibi, köylü ve köy dâvasındaki sistemli siyaset! tebarüz ettirmekten de büyük bir haz duymaktayız.
tç İşleri Bakanını, tevazuunu rencide etmek pahasına da olsa, iller bankasına verdiği İstikametten dolayı tebrik etmek isteriz.
CEVAT NİZAMİ
TANIMADIĞIMIZ MEŞHURLAR:
Abdülhamit, Teodor Kasabı niçin kabul etmemişti?
Teodor Kasapla beraber o gün saraya müthiş bir telgraf da gelmişti!...
-------—
Huzura kabul hikâyesi — Bu cuma hazır ol!., — Teodor Kasap ve orta oyunu — İşkilli Memo — Molyer ve orta oyunu! — Kasap saraya gidiyor — Bomba meselesi — Saraya gelen telgraf!., — Bomba kimin başında patladı?. — Kör talih — Medreseye giden sarıklı Rum vatandaş — Fransa hükümetinden nişan — Teodor Kasap gönüllü..

Garip bir «huzura kabul» hikâyesi... «Sarı Yusuf» romanı bitince Abdülhamit Teodor Ka-sâp'ı yakından görmek, huzuru* na kabul etmek, onunla konuş* mak İstemişti. Evvelce de yazdığımız gibi, saraya girdikten sonra. kendisine hususi roman yazdığı halde Teodor Kasap Abdül-hamlt tarafından daha huzura kabul edilmiş değildi.
Bir çarşamba günü baş mabeyinci Teodor Kasap’a:
— Efendimiz bu cuma günü sizi huzuru şahaneye kabul buyuracaklardır... dedi Teodor Kasap bilhassa bir cihetten buna memnun oldu. Fırsatını bulursa Yi’diz sarayındaki tiyatrodan bahsedecekti. Zira kendisi orta oyunu tarzında, fakat mümkün olduğu kadar garp tiyatro tekniğinden de istifade ederek yeni bir tiyatro tarzını tutturmak istiyordu. Neteklm adapte ettiği İşkilli Memo bunun bir tecrübesi ydl. Teodor Kasap bunu Moll-âre’den adapte ettiği halde üstüne »Orta oyunu» diye yazmıştı.
Bunun da sebebi şuydu: Kasap dalma halkın büyük alâkasını çekmek isterdi. O devirde orta oyunu pek büyük bir rağbet görmekteydi. Yalnız pek fazla Avrupalılık taslıyanlar arasında:
— Böyle temasa mı olur?.. Açık saçık konuşmalar... Suflör-süzlükl.. Böyle İptidaî şey oT-mazi., diyenler de vardı.
Teodor Kasap bu yeri! temaşa tarzını katiyen atmak İstemiyor, bilâkis garptan bir çok şeyler alarak onu kuvvetlendirmeğe bakıyordu, Halkın rağbetinden ne İçin istifade edilmiyecekti?. Ancak seyirciyi tiyatroya çekmek İçin Teodor Kasap, orta oyununu — İsmine uymasa dahi — orta yerden sahneye getirmek istiyordu. Sahneye halkın pek tuttuğu bu tarzda eserler koymak İstiyordu, Bu belki de bir nevi orta oyununu modemize etmek olacaktı. Hattâ uluslararası tiyatro edebiyatından piyesler alarak, orta oyunu tekniğine göre bunları yazıp, sahneye koymak ve mümkünse suflörsüz oynatmak..
Bu belki bira» tulûatı andıracaktı. Tekeriemelerile veBalresi-le, diğer orta oyunu kıymetlerinden İstifade eden bir tarz., bugün dahi bunu yapmakla pek modern bir tltatro tarzı elde etmiş oTunur sanırım. Mütehassislan ne eder bilmiyorum.
Biz bunu burada bırakıp Teodor Kasap’ın Abdülhamit tarafından huzura kabulü meselesine dönelim.
Bomba.-
Hattâ daha İyisi bunu, o günü Teodor KasapHa birlikte geçlr-
Karaman (Akşam) — Fahriye Vural Blçki-Dlklş yurdu mezunlarının sene sonu dolayısUe meydana getirdiği eserlerden mürekkep olarak Halkevi salonunda bir sergi açılmıştır, Sergide kızlarımızın ince şevkleri takdirle karşılanmıştır. Resim bu sene mezun olanları gösteriyor.
Saraydakl tiyatronun sahnesi re miş olan yeğeni bay Lâzarides-ten dinüyellm:
— Cuma günü İdi. Mektep olmadığı İçin ben de evde bulunuyordum. Kasap hazırlandı. Yeni elbiselerini giydi. Fesi kalıplı. Bu huzura kabulde gazete çıkarmak İçin bir müsaade de lstiyecektl. Bu müsaadeyi alacağına şüpheli olduğu İçin pek heyecanlı idi. Zira gazete çıkarmamak yüzünden:
' — Paslanacağım. Yazıya göreceğim geldi...
Diyordu. Böyle şikâyet ettikçe kendisine — yazı yazmak kurt-larrnı dökmesi İçin — husus! romanlar ısmarlanıyordu. O cuma giyindi, kuşandı. Çıktı, saraya gitti. Aradan pek az zaman geçmişti kİ kös kös geldi. Yüzünden düşen bin parçaf..
Etrafını sarıp sorduk:
— Ne oldu?. Çıktın mı?.
— Çıkamadı mİ..
— Sebep?
— Talihimiz buraya da yetişti.
Ve biraz sonra İşi tamamlle anlattı. Teodor Kasap saraya geldiği dakikada Abdülhamlde bir telgraf getirmişlerdi. Bu telgraf Petersburgtan geliyordu. Ve Nihilistler o günü Rus Çarına bomba atmışlardı. Kızıl Sultan bu telgrafı okur okumaz o derece tevahhuş etmişti ki derhal dairesine çekilmiş:
— Hiç kimseyi kabul etmlye-oeğlm... emrini vermişti.
Teodor Kasap gazete çıkarmak müsaadesini alamadan eve döndüğü zaman bu işin de nüktesini yapıyor ve:
— Nihilistlerin Petersburg’ta attıkları bomba Yıldız sarayında biçare Kasap’ın kafasında patladı,,. Ve bizim gazete müsaadesin! uçurdu... diyordu.
Teodor Kasap ölünciye kadar sarayın kitapçı başılığında kaldı. 1905 senesinde vefat etti
Onun hak kındaki yazımızı bitirmeden öne? şuraya işaret etmek isteriz. Teodor Kasap’a dair yazılmış yazılarda, bilhassa edebiyat tarihlerinin hemen hepsinde kendisinden bahsedilirken şöyle denilir;
«Teodor Kasap Türk kültürü-
kapalı perdesi, yanda locaları ne büyük hizmetler etmiş bir Ermeni vatandaşımızdır.»
Vakıa Türk kültürüne büyük hizmetler etmiş, büyük Ermeni vatandaşlarımız olduğu şüphesizdir. Lâkin Teodor Kasap herkesin bildiğinin, aksine olarak, Ermeni değildi. Ve Türkiyedekl en eski Rum ailelerinden birine mensuptu.
Bu aileye mensup çocuklardan bazılarının tahslllerile Ziya paşa, Namık Kemal gibi kimseler meşgul olmuşlardır. Ailenin İçinde Türk kültürüne hizmet etmek bakımından Teodor Kasap yalnız değildir. Ailenin muhtelif kollarında Öyle kimseler vardır ki kimi medreseden icazet almış, kimi Müslüman Ismile, sarıklı ve cübbeli olarak Bayezlt camisindeki gece derslerine Iştlrâk etmiştir. İçlerinde gayet iyi Arapça, 'farsça bilenler ve Hristi-yan oldukları halde hat üstatları vardır. Ailede karikatür ve mizah kabiliyeti irsi bir vergidir.
Fransa hükümetinden nişan
Teodor Kasap’ın Fransa hükümetinden alınmış bir de nişanı vardj. Bu nişanın da hikâyesini anlatarak Teodor Kasap hakkındak! tetkikimizi tamamlt-yalun.
Teodor Kasap son derecede taşkın ve enerjili ruh il e, bilhassa gençlik zamanında kabına sığa-mıyordu, Kafkasyadan dönüşünde îtalyadan geçiyorlardı, Sol-ferino’da Teodor kasap gönüllü yazıldı. O zamanlar İtalya -Avusturya harblle Fransa yakından alâkadar oluyordu. Harbde gösterdiği cesaret ve yararlık Fransa hükümetinin dikkatini çekti. Ve kendisine nişan verildi.
Kasap heyecanı seven insandı.
Hikmet Feridun Es
NOT — Kütüphane ve koleksiyonların haricinde Teodor Kasap’ın hayatı hakkında bana malûmat vermek lûttunda bulunan Ailesi, bilhassa yeğenleri avulcal bay Lazarldes, karikatürist bay Togo ve Teodor Ka-sap’ın terekesinden «atın aldığı, onun saray hayatına alt bazı evrakını bana vermek nezaketini gösteren bay Cihat faner’e teşekkür ederim. — H. F.
Osaka şehri
Bon zamanlarda hava kuvvetlerinin taarruzuna uğrıyan Osaka Japon yanın en mühim sanayi şehridir ve büyüklük Itlbarile Tokyo'dan sonra gelir. Osaka’da 3.200.000 kişi yaşamaktadır. O civarda bulunan Kyoto ve Kobe şehlrlerlle birlikte Osaka'nın nüfusu, »000.000 a yükselmektedir,
Osaka, Honshu adasının doğu -merkez kısmında küçük bir sahil ovasında bulunmaktadır. Şehrin daha garbinde Osaka gölü, vardır. Fakat, diğer S tasım, oldukça yüksek dağlarla çerçevelenmiştir. Körfez kısmındaki Osaka limanı, ticaret kısmından başka harb cemileri İnşa eden Japon-yanın belit başlı tezgâhlarına maliktir. 1935 senesinde bu limana takriben 24.000 gemi girmişti, Aynı zamanda şehir, ehemmiyetli bir hava yolu noktasıdır. Burası. Japonyada hava yollarile yapılan yolcu servisi-’ nln merkezini te*vi| pimdir t» A İr
Şehir, o» ____..*t cenup »e oauda
bulunan büyük Kobe Umanına elektrik tramvay ve demlryollarlle bs lanmıştır. Osaka’nın 187 murabba I lometrelik bir mesahası var d r î birden tavnehb Yono nehri ve kanal geçme; dJr. Burada, oetı demir ve Bambudan yapılmış kdpı ler vardır.
Bir şamanlar şehir Japonya'; başlıca tenvirat sanayiinin merkez teşkil ediyordu. Birçok senelerden! rl Japonyadaki belli başlı silâh fa rikal arının bulunduğu yer olmuş t Osaka’da gerek hava vc gerekse ( nlz müdafaası için gayet büyük Sember vardır. Şehirde; esaslı çe llerile uğraşan İmalâthane'“t. değ menler, uçak fabrikaları, petrol tı fly eh arşeleri ve otomobil fabrlkal vard>r
Sıtmaya karşı ilâç bulmak için tecrıibeleı
Birleşik Amerika'da cemiyete jt ur oldukları sabit olarak tevkif e len ve ömürlerinin mühim bir kısmını ceza evlerinde geçirmek mecburiyetinde kalan mahkûmlar, fen âleminde yapılan araştırmalara hizmet ederek, beşeriyetin Amansız düşmanı olan mikroplara karşı gönüllü olarak savaşmaktadırlar
Birleşik Amerika eyaletlerinden Oeorglanın Atlanta şehri hapishanesi, Illlnols'da eyalet cezaevi ve New-Jersey'dekl eyalet hapishanelerinde yatan mevkuflardan 800 kişi, sıtmaya karşı yüzde yüz bir deva bulmak gayeslle yapılan tıbbi e •—onlara hizmet maksadiyle üzerlerinde tecrübeler yapılması İçin gönüllü olarak müracaat etmişlerdir. Sıtma mikrobu üzerinde araştırmalar yapan mütehassıs doktorlar. İnsan vücudu üzerinde yapılan lâboratuvar etütleri için hapishane hayatini, ideal bulmuşlardır. Üzerlerinde muhtelif tecrübeler yapılacak şahısların, aynı gıda İle beslenmeleri, aynı saatte uyumaları. ve ben bir arada bulunmaları lcabettiğlnden, bunun ancak ceza evlerinde mükemmel surette tatbik edilebileceği nazarı İtibara alınmış, ve yukarıda ismi geçen Uç ceza evinde modern lAboratuvarlar kurularak hummalı bir faaliyete girişilmiştir.
Sıtma mücadelesine gönüllü olarak İştirak eden ve kendilerine sıtma mikrobu aşılanarak üzerlerinde muhtelif tecrübeler yapılan mevkufların insaniyete ettikleri bu hizmetlerine mukabil, cezalarının kısaltılması, veya affedilmeleri düşünülmemiştir. Bu günüllü mevkuflar, sırf vatana ve beşeriyete yardım maksadlle bu mücadelede tecrübe tahtası olmağı kabul etmişlerdir.
Hapishanelerde yapılmakta olan tecrübe ve araştırmalar, sıtmanın bugün tıp Alemini tehdlJeden ciddi bir mesele olarak üzerlhde duruldufrunu İspata kAfldir.
ELİŞLERİ
YAZ YÜN İŞLERİ SAYISI
TARİHLER
EBUBEKİR HAZIM TEPEYRAN Hatıralarının 4 üncü Fasikülü BUGÜN ÇIKTI Btitilıı gazete bayilerinde bulunur. Fialı 50 kuruştur. TÜRKİYE YAYINEVİ - İstanbul
Bngiiu çıktı
En güzel bluzlar - lileier - Ceketler - Süveterler - Lizozler - Çocuk elbiseleri - Erkekler içtn yelek ve kazaklar vj.vj. Bütün gazete bayilerinde bulunur.

Fiati 30 kuruştur. TÜRKİYE YAYINEVİ - İstanbul
Sahlfe «
[XR=[ Bir rüyanın hâtırası J
AKŞAM
28 Haziran 1945
«HİÇ siz, ÜÇ buçuk sene her gece I Ona o kadar alışmıştım U dört mütemadiyen aynı rüyayı gördünüz geoe sıra İle rüyama girmese Adeta mü?., zannetmiyorum. Halbuki ben ' —-vi
tamam üç buçuk yıl her gece rüyamda ayın kadım gördüm...*
Bunu söyUyfn yol arkadaşım lokantan vagonun penceresinden dışarıya baktı. Tren büyük, uzun bir demir köprünün üstünden geçiyordu. Mehtaplı bir gece ve pırıl pırıl akan geni» bir dere... Arkadaşım hikayesine devam etti:
— Evet, üç buçuk sene, hemen hemen her gece aynı kadın rüyalarıma girdi. Bilmediğimiz. gitmediğimiz, görmediğimiz şehirler rüyalarımıza girmezmiş I.. İnsanlar için vasiyet öyle değil. Netekim h«r gece rüyalarıma giren bu genç kadını ben hiç tanımıyorum. Yani etrafımda gördüğüm. tanıdığım veya rastladığım, bildiğim bir kadın değildi. Geceleri, göa kapaklarımın arkasthdan çikıve-ren bu genç kadın hayatta yoktu. Her gece onu göre göre Adeta ezberlemiştim. O derecede kİ şimdi bile sanki yaşamış gibi bu kadını size tarif edebilirim. Açık renk gözleri vardı. Ve bu gözlerden garip bir ışıltı dağılıyordu. Yüzündeki pürüzlere, çizgilere kadar biliyordum. Hattâ deha tuhafını söyliyeylm mİ?- Bilirsin ki ben az buçuk ressamundır. Ve gece rüyama giren kadını o kadar iyi tanıyordum kİ onun büyük boyda bir de resmini yaptım. Sanki model karşısında çalışmış gibi bu resmi yaparken hiç bir gölgede, hiç bir çizgide, hiç bir renkte yanılmadım, çünkü £> gayet İyi tanıdığım bir insandı. Ken-dİstle h»r gece sebahlara kadar beraberdik. Tablo hakikaten gürel oldu. One soluk, esrarlı bir kurşuni renk verdim. Bir sisin İçinden çıkar gibi görünen haya! tam bir «rüya İnsanı» İdi
Resimde onu görenler:
— Ne kadar canlı 1.. diyorlar. Ban-
ları modelimi soruyorlar. Yer yû-eünde böyle bir İnsan yaşamadığını ve bu kadım rüyamda gördüğümü •öyledlğlm zaman inanmıyorlar, hattâ şaka ettiğimi sanarak gülüyorlar. •
Üç buçuk sene İçinde bu her geçe beraber olduğumuz kadınla o kadar kaynaşmıştım kİ aramızda bir neyi akrabalık kurulmuştu. Onunla sevişiyor. bozan kavga ediyor, bozan seyahate çıkıyor. Hazan şakalMO'ot' duk.
Hasta olup da ateşler içinde yatağımda kendimi kaybettiğim zaman derhal baş ucumda beliriyordu. Çok vefalı bir insandı. Ve hararetim yükseldiği zamanlar eğilip yüzüme bakıyordu. Gözlerimi açıncıya kadar yanımdan uzaklaşmıyordu.
Tuhaf birşty amma, hayatımda hiç evlenmediğim İçin, hiç bir kadınla bu kadar uzun zaman ve bu derece yakın bulunmamıştım. Kimsem de yoktu. Bu itibarla en yakından tanıdığım Jşadın o İdi. tnanılmıyacak, hayatta olamıyacag kadar güaeldl. Hakikatin bütün güzelliğini aldığı gibi, hayalden de çok istifade etmişti
Her gece rüyama ayrı bir kostümle. ayn bir entari Ue giriyordu, şimdi şu esnada onun sevdiğim entarilerini bUe hatırlıyorum. Meselâ ateş rengi göğüs ve sırtı açık bir elbisesi vardı kİ bununla rüyalarımda bir ihtiras alevi gibi dolaşır dururdu. Bu elbise çok hoşuma giderdi.
Sonra siyah kadifeden _ tuvaleti kendisine gayet yakışırdı. Her gece ayn bir tuvaleti» karşıma çıkan bu bana alt kadın ne derecede masrafsızdı da..
Yol arkadaşım gülümsedi. Lokantalı vagon garsonuna bir şiş» 4» rap daha Söyledi. Garip hikâyesin» şöyle devam etti:
— Geceler! müthiş eğlenlyorduk. Her gece bir yere giderdik- Barlar, büyük gezintiler yapardık. Sabahleyin uyandığım zaman bej para harcamadığımı göriir, gülümserdim. Halbuki bütün gece mükemmel surette eğlenmlştlm’..
kendisini göreceğim gelirdi. Hakiki bir sevgilinin her şeyi onda vardı. Meselâ kıskançtı. Bir gene yine rüyama giren başka bir kadını benimle yakalamış ve kıyametleri koparmıştı. Yalnız rüyalarımdaki kadınlan değil, gündüz, uyanıkken gördüğüm canlı kadınlan da kıskanırdı. Ve gece rüyalar başlayınca fenden dalma gündüzkfl canlılar hakkında hesap sorardı. Nelerime karışmazdı kİ?-. Sarhoş, midem bozuk ve yan sızmış bir halde eve dönsem bir as soma tepeme dikilir, şefkatli bir zevce haille, bu kadar çok içtiğim İçin bana darılır ve nihayet başıma buz koyar ve serin parmaklan He. bol kolonya ile şakaklarımı oğardı... Ne harikulade bir kadınI...
Üç buçuk «cne. bir hayal olmasına rağmen, hayatımın en mühim kadını olarak yaşadı
Bir aralık bir doktor arkadaşım beni muayene etti. Ve midemde küçük bir ameliyat yapılmasını söyledi. Israr etti. Hakikaten çok hazımsızlık çekiyordum. Barsnklarım da bu yüzden berbattı.
Ameliyat oldum, öyle pek mühim bir ameliyat değildi amma hakikaten pek faydasını gördüm. Bütün hazımsızlığım tamamlle dilseldi. Lâkin bu mide İşlerimin dttaelmeslle beraber müthiş bir şeyin farkına vardım. Üç buçuk sene bütün gecelerin! benimle geçiren Aslıhan — bir hayale isim bile koymuştum — ortadan kaybolmuştu.
Artık rüyalarıma uğramaz olmuştu. Beni büsbütün bırakmıştı. Oece-l*rl onu görmek İçin uzun uzun kendirini düşünerek zorla rüyama sokmak İstiyordum. Nafllei- delmiyordu. Adeta haklld sevgiliden ayrılmış gibi üzüldüm. Ona ne kadar alışmıştım. Üç buçuk sene beraberi.. Dile kolay. O kadar İyi ve güzel bir insan. îşl doktor arkadaşıma anlattım:
— Artık onu rüyalarımda görmüyorum... Daha doğrusu hiç rüya görmüyorum... dedim.
Güldü:
— İyi ya- Memnun ol. Demek miden vs bsrsakların iyi çalışıyor. , dedi
Şu «İlim* ne kadar maddidir. Halbuki ben şimdi tekrar ona dönmek İçin eski halimde olmağı İsterim...
Arkadaşım ikinci şişe şarabı da bitirmişti. Lokanta vagonundan kalktık. Kompartmanlara çekilerek yattık.
Ertesi .
memnun gördüm:
— Müjde... Yine kavuştuk. Bu gece geldi. Akşam İki şişe şarap midemi. barsaklarımı bosmuş... Yln» hastayım amma... Ona kavuştum... diyordu.
Ingilterede çalışan 238 petrol kuyusu vardır
Bunlardan senede 300,000 ton petrol çıkarılıyor, petrol damarları sunî zelzele çukurlan çıkarılıyor
açmak auretile meydana

günü koridorda onu pek
(Bir yıldır)
Ö AKŞAM S
Abone bedeli
Türkiye Ecnebi
bir gece
2800 kuruş 5400 kuruş 1500 t 2000 e
C00 > 1800 •
tebdili İçin alil kuruşluk
8eneU*
8 Aylık
3 Aylık
Adrce . .
pu! gönderilmelidir Aksi takdirde adres deftteürlimez.
Telefonlarımız Başmuharrir: 20585 Yun İğleri: 20765 - İdare: 2W1 Müdür: 20407
Recep 18 — Hızır 64
İmsak Güneş öğle İkindi Ak Yatsı
E. 8.25 8 48 4.32 3.33 12.00 2.03
V. 3.10 5.31 13.17 17.18 20 43 22.48
İdarehane Babıftll civan
Acımuslug sokak No. 13
Ingllterede petrol kuyularının mevcudiyeti, bundan tam yüz sene evvo-llnden bilinmekteydi, Fakat yerli petrol İstihsalini temin İçin yapılan ilk ciddi teşebbüs 1»18 senesinin ilkbaharına toslıyor. Sondaj amellyesln» memleketin İki muhtelif kısmında başlanılmıştı. 1922 senesine doğru İn-gllterede 15 kadar petrol kuyusu açılmış olduğu halde tetlhsaıât memnuniyet uyandırıcı bir şeklide değildi.
Harbin patlaması üzerine Büyük Brllanyada yekûnu 20 yi bulan mın-takada 61 adet sondaj amcliyesl tecrübe edilmişti. 193» senesinin mayısında çok derin olmıyan kuyularda petrol bulunmuştu. 1039 senesinin temmuz ayı içerisinde 670 metre derinlikte başka bir petrol kuyusu daha keşfedilmekle beraber buradan bir günde elde ededilen petrol miktarı 12 ton olarak tesblt edilmişti.
1939 eylülünde bir kumpanya da ceman 967 ton petrol istihsal etmişti. Mevzuubahls petrol kuyusunun aylık vasat! İstihsali 238 ton olup, buna İlâveten başka bir kuyudan da ayda 70 ton petrol temin ediliyordu.
1941 senesinde cereyan eden deniz harplerinden dolayı memlekette mevcut petrolün son damlasına kadar istihsali bir zaruret haline ge'mlştir. O zaman Petrol Nazırı porlâmcnto âzasından mlster Geoffrey Lloyd, tn-gllterede senede ancak 25000 ton petrol istihsal edildiğini İşaret etmiş, aynı zamanda da memleketin bütün İhtiyacının karşılanabilmesi İçin bu miktarın vasati olarak 100,000 tona çıkarılması lüzumunu belirtmişti.
1943 senesine kadar İngllteredekl petrol işi. ecnebi petrol kuyularından avdet eden mahir İngiliz teknisyenlerinin elinde bulunmakta idi. 1945 senesi iptidalarında Amerikadan gelen sondaj müteahhitle (inin lştlrakile mahir İşçi yekûnu bir hayli artmıştır.
İstihsal kuyularını mümkün olan çabuklukla tamamlamak mecburiyeti karşısında sondaj amellyesine lâzım gelen sürati verebilmek İçin bu İşe husus! bir ehemmiyet atfedildi. Bunun neticesinde, sonraj amellyesl-ne boşlandıktan yedi gün kadar kısa bir zaman zarfında bir petrol kuyusu tamamlanarak istihsale başlanmış ve ağır sondaj makinelerinin bir noktadan diğerine nakil 12 saat gibi az bir zamana İndirilmişti.
Bir makinenin bir yerden diğer bir yere naklinden hemen 24 saat sonra 292 metre derinlikte bir ( kuyu açması» hâdisesi bugün bir rekor teşkil etmektedir.
Bu faaliyetlerin parlak bir neticesi olmak üzere İngtlterede 238 adet faal petrol kuyusu süratle tamamlanmıştır. Aylık petrol istihsali harb bldaye-
Kahır Yüzünden Lütuf
Yazuıı: P Wentwo»th Tercüme eden: Vâ . Nû ' ı Tefrika No 59 - —
Her halde q alil madam Brown'ı kaybolan kızı yüzünden tekrar ıstıraplara düşürmemeli, onu Annl» sebebiyle bir kere daha kahretmem eli. Acaba kuzeninin bahsettiği Flash Annle de kim? Sakın, Annl» BroWn olmasın! Artık bu iki şahsiyet arasında bir rabıta olduğundan şüph» etmemeğe başlamıştı. Demek, |enny-nln kardeşi kalp para işlerine de burnunu sokmuş! Zavallı İhtiyar madam Brown!
Evvelki günlerin hâdiseleri, yavaş yavaş, esrarengiz olmaktan çıkıyor, anlaşılır hale geliyordu.
şayet. Annle Brown kalpazanların faaliyetine İştirak ediyorsa, onlar İçin Forsham'dakl Yeni Evden daha müsait neresi tasavvur edilebilirdi? Zira, bu evin perili diye de adı çıkmıştı. Çimdi artık, buradan kiracıları niçin kaçırdıkları, kendiliğinden belli oluyordu, Bu binaya başkalarının yerleşmeni tabii kimsenin işine gelmiyordu
Ne yapmalı? Acaba cürüm ortakları yakayı ele vermeden Annl» Browna haber vererek onu kurtarmalı mı? Fakat bu takdirde de, Jullen, meselenin diğer bir cephesiyle d» uğraşmak
mecburlyetind» kalıyordu. Annle Brovm'la Flash Annle'nln aynı şahsiyet olduğu anlaşıldığı takdirde ue yapacağını kararlaştırması lâzımdı. Garibi şu kİ, Annle'nln şahsiyetini genç âlim, bir sefer mürebblye matmazel Lemolne'da, öbür sefer de Nita Klng'de keşfeder gibi olmuştu. Bu gece, İki kadını da görmeğe v» bu tereddüdüne bir nihayet vermeğe azmetti.
Madam Mordandı bakıcı kadına gönderen Anita Klng’di. Bakıcı madam Thompson, Ledllngton’a telefon ettiği vakit, o da bu kasabada bulunuyordu. Diğer cihetten, bir gün evvel, Anita Klng. Ferdlnand Milleri ziyaret etmişti.
Tren, Forshnm'a muayyen saatte geldi, fullen, işgal ettiği bt^hçıvan kulübesin» kadar yaya yürüdü. Ban kâğıtlar almak üzer» oraya girdi. Bay Miller de trend» kendisiyle beraber gelmişti. O evvelden, bisikletini garda bıraktığı için daha süratli gitmek imkânını buldu. Jullen, Foraham İstikametine yaya yürüdüğü sırada, somur-tuk süratiyle Miller aks! İstikamete gitti.
Varsın o somurtuk olsun, bllâkte
Basın ve Yayın Genel Müdürlüğünden:
flo dan 80 liraya kadar asli maaşlı (İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça Farsça, Bulgarca, Sırpça, Elence, Orduca fHinduca) dilleri için İstanbulda. Ankarada ve tzmlrde 10. 7. 045 tarihinde yapılacak müsabaka lmtlhanl-le mütercimler alınacaktır.
Memurin kanununun 4 üncü maddesindeki evsafı haiz olanlar arasında kazanacaklara lüzum görüldüğü takdirde ayrıca mikrofon tecrübesin» de tabi tutulduktan sonra 3658 sayılı kanunun 6 ncı maddesin» tevfikan liyakatleri derecesine göre maaş verilecektir. t
En az orta mektep mezunu bulunan taliplerin, sarih adresleri lusa hal tercümeleri ve 4.5X8 iki fotoğraflarını ekllyeceklerl birer dllakş» II» İstanbulda Çemberlltaş palasta Basın ve Yayın genel müdürlüğü mintaka müdürlüğüne, Ankarada genel müdürlüğe, tzmlrde Anadolu ajansı mümessilliğine 0. 7- 945 tarihine kadar müracaat ederek giriş vesikası almaları.
(853»)
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden t
İnşaat servisimizin merkez ve taşra teşkilâtında çalıştırılmak üzer» inşaat işlerinde tecrübeli mühendis ve fen memuruna ihtiyacımı* vardır.
İlgililerin veslkalarlle beraber genel müdürlüğümüze müracaatları ilân olunur. (8540)
Çorap ve Dokuma Mamûlâtı Satılacak
İmralı Cezaevi müdürlüğünden:
Cezaevinin çorap ve dokuma mamûlâtı 29 6. 945~larlhlnd« saat 14 de Zindan hanındaki İmralı ardiyesinde satılacaktır. Alıcıların me*kfLr günde saat 10 dan 12 ye kadar ardiyede bulunan memuruna müracaatla mamulAtı görüp teklif mektuplarını vermeleri. (8513)
KURU OT ALINACAK
tinde 300 ton lk«n 1943 senesinde bu miktar 9000 tona yükseltilmiş, harb devresi zarfında 300.000 ton, yani 354 milyon litreye yakın bir İstihsal temin edilmiştir.
Büyük Brltanyada çıkan ham petrol fevkal&da evsafı haizdir. Bu petrol yüksek kalitede müstahzar İmali için mühim ham maddeleri ihtiva etmektedir. Meselâ tayyare benzini, benzol, petrol, yani gaz yağı ve parafin gibi.
Britanyada münasip petrol kuyularını keşif için en münasip metot zelzele usulü idi. Satıhta husule getirilen suni İnfilâklar ve o andaki zelzele dalgasının münasip bir mesafeden Ölçülmesi yeraltı bünye ve teşekküllerinin tefsirini mümkün kılmaktadır. İnfilâkları husule getirmek için 30 İlâ 45 metre arasında alçak çukurlar açılır. Bu çukurların dibinde az miktarda konulan infilâk maddesi patlatılır. Harb esnasında petrol bulma amelt-yeslnde 1800 kadar suni zelzele çukuru açılmasına İhtiyaç hasıl olmuştu kİ, bu da 3300 Km. karelik bir sahayı kapbyan mıntakayı İçine almıştır.
Petrol havzasında mühendis ve jeoloji mütehassısları İçin depo, yazıhane. atelye ve husus! lftboratuvarlar inşa ettirmek ve bundan başka da uzunluğu 40 Km. ye baliğ olan yolun yapılması lüzumu hasıl o'du. Petrolün tasfiyehanelere vagonlarla nakli için en yakın demiryolu hattına kadar petrol borusu döşendi. Ecnebi diyarlardan gelen mahir İngiliz tcknlslyen-leri tarafından petrol havzalarında bine yakın İngiliz işçisi yetiştirildi. Petrol sahasında henüz amele evlerinin teste edilmemiş olması, uz-ık şehirlerde oturan işçilerin vesaiti nakliye İle getirilip götürülmelerin! İca-betllrdl. Bütün bu İşçilere sondaj sahasında teste olunan merkezi bir kantinden sıcak yemek tevzi edilmekle beraber, uzak yerlerden gelenler de nazarı İtibara alınarak vesaiti nakil -yelerde de büfeler İhdas edilmiştLr.
Petrol İstihsalinde dikkat edilecek bir mesele de, ziraat» mümkün mertebe az zarar verecek şekilde işe devam etmektir. Sondaj ameliyesi yapılan yerlerdeki köylerin tabii güzelliklerini bozmamak esas şartlardan biridir. Bu sebeple bir yerde faaliyet biter bitmez derhal makine ve diğer âlât oradan kaldırılıp yerler mümkün olduğu kadar temizlendikten sonra t erke dilmektedir. Bııno nazaran toprak yığını ortasında ancak birkaç metre murabbaındakl sahayı İşgal eden bir petrol kuyusu mevcut kalıyor. eaıuneauu uıuuınu» »uuu«-u.
Kuyulardaki petrol, pompalanmak j ra İlâveten bazı kömür mmtakaları suretlle satha çıkarılmaktadır. Bu vo zamanla lşllyecek diğer birçok ma-pompalar 12 santim yüksekliğindeki denler de keşfedilmiştir.
Jullen memnundu, ümit içindeydi.. Zihnini işgal eden bütün can sıkıcı meseleleri kafasından uzaklaştırmaya çalıştı. Kuzeninin ona söylediği bir sözü düşünüp duruyordu. Evet, bir erkeğin akşam üstü evine dönüp de gü-
zel bir aile hayatına kavuşmasından daha zevkli ne olabilirdi?
İlk gençliğinden beri, hayalini oya-lıyan bir mesut ev tablosu vardı ki, artık behemehal ona kavuşmak İstiyordu.
Senelerden beri, ya bir ovd» ya bir kulübede yaşamıştı. Aile evi denen o tatlı hurimde, İnglllzlerln Hora» dedikleri o mesut yuvadan mahrum kalmıştı. Halbuki İşte, Amabel, ona bunu vadedlyordu.
içeriye girdi. Pardesüsünü ve şapkasını çıkararak onu çağırdı.
Ses yokl
Merdivenlerden koşaraktan çıktı.
Küçük salonun kapısı açık. Fakat oda boşl
Koridora tekrar çıktı ve tekrar saa-londl. Bütün diğer kapılar kapalıydı. Hiç cevap gelmiyordu.
Biraz endişeye düşüp solona döndü. ZL11 çaldı. Jenny'nln sofaya geldiğini fark edince haykırdı:
— Bayan Grey nerede?
Bilmiyorum, efendim. Burada değil mİ?
— Hayır. Sçn (J* Çık bak. Kendi odasında yahut Mtes Millerin odasın-

Ankara Belediyesind en
1 — Belediye müstahdemini İçin yaptırılacak (764) kışlık elbise on beş gün müddetle ve kapalı zarf usulüe ı y« ’—’—
konuimuftur.
2 — Muhammen bedeli (30560) liradır,
3 — Teminatı (2292) Uradır.
4 — Teminat Belediye merkez veznesine yatırılacaktır
5 — Bunun 10/7/945 Salı günü saat 11 de talibine ihâl«l mu-
karrer bulunduğundan şartname ve kumaş nümunesinl görmek İsteyenlerin her gün Encümen kalemine müracaatları ve isteklilerin de 940 numaralı kanunun 32 inci maddesi sarahati veçhile tanzim edecekleri teklif mektuplarını ihale günü olan 10/7/945 Salı günü saat ona kadar Belediye dairesinde müteşekkil Encümene vermeleri. (8307)
YENİ YAYIN
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
18 00 M. S. ayayı, Dans orkestrası, 10.45 Hafif şarkılar. 19.00 Haberler. 19.20 Geçmişte bugün. 19.25 Fasıl. 19 50 Konuşma, 20.00 Opera aryaları. 20.15 Radyo Gazetesi. 20 +5 Karışık şarkılar. 21.15 Konuşma. 21.30 Senfoni orkestrası, 22.30 Dans müziği (pl,), 22 45 M. S- ayarı ve Haberler.
Yarın sabahki program
7.30 M. S. ayan ve Müzik (pl ). 7.45 Haberler, 8.00 Müzik (pl.I. 1230 M. S. ayan, Şarkılar, 12.45 Haberler. 13.00 Salon orkestrası.
ÇİFTE CADILAR
Türkiye Yayınevl’niD neşrine başladığı .Sahne Yayını, şeririnin 10 uncu kitabı olan ve Karagöz temsilleri kısmına dahil bulunan «ÇtFTB CADILAR* isimli ee*r çıkmıştır. Fİ ati 50 kuruştur.
sessiz elektrik motörlerlle işlemekte olup kuyuların üzerine kurulmaktadır. Petrol kuyular: civarında ekseriya "hiç bir fena kokuya rastlanmadığı gibi orada petrol mevcudiyetini gösterebilecek pek az emareye tesadüf edilir.
Bu ameliyeler, petrol Istlhsalâtına ilâveten şimdiye kadar Büyük Brltan-yanın yeraltı membaları hakkında meçhul kalmış bazı malûmatın elde edilmesini mümkün kılmıştır. Bunla-
KOLSUZ KAHRAMAN
Memleketimizde tarihi Türk romanları çığrunı ilk defa olarak açan ve son der«ce muvaffakiyetle devam ettiren Abdullah Ziya Kozanoğlu’-nun yazdığı «KOLSUZ KAHRAMAN. 3 üncü defa basılmış olmasiyle oku-kuyucuları tarafından ne kadar çok sevildiğini ispat etmiştir. Türkiye Yayınevi. 80 kuruş.
GÖRÜŞLERİM
Eski Hariciye Vekili Tevflk Rüştü Aras'ın dünkü, bugünkü ve yarınki dünya meselelerine alt görüşlerini bir araya toplayan bu eser, Semih Lût-fl Kltabevl tarafından neşredilmiştir. Bu eser, on beş sene Türkiye Hariciye Vekâletinde bulunmuş olan bir zatin görüşlerin! tesblt ettiği İçin bütün okuyucularca alâka ve merakla okunmağa lâyıktır.
EGömlekişT
UİK1NC1 SkMŞ GO.ULKKV1 |
■Tel: 20096 Sirkeci ■■■*
da olmaaın? Hem, Mlss Miller nerede?
— Ledllngton'a bu sabahkL trenle gitti.
Jullen, kaşlarını çattı, fakat cevap vermedi. Miller ailesinin, burada bir kaç gündür pek mühim rol oynadığına kanaat getirmişti.
Efendi ile hizmetçi, Amabei‘1 bütün odalarda aradılar. Sonra, Jenny, madara Greyin dışarı çıkmış olması fikrini İleri sürdü.
— çay zamanında burada mıydı?
— Evet, efendim. Bay Bronson saat dörtten evvel geldi fakat çaya kalmak istemedi. O gittikten sonra tepsisini bayan Grsy*» getirdim. Her zaman Adetimi* olduğu gibi, saat beşte de tepsiyi alını ya geldim.
— Saat beşte burada mıydı?
— Evet. Ocağın önllnd» isınıyordu.
— Çıktığını işitmedin mi?
— Hayır, işitmedim. İşittiğim biricik şey, bay Mili arla kapıyı çaldığı oldu.
— Bay Miller ha? t(e zaman geldi?
— Tara slzdon »vvej, efendim. Madam Greyl görmesini çok İstiyordu. Ben kendisini aradığım sırada o da sofada bekledi. Madamı bulamadığı için çok müteessirdi. Mlss Millerin bütün gün burada bulunmadığım söylediğim zaman, küfürler savurarak buradan gitti. İhtimal kİ. küfür ettiğini zannodlyorumdttr.
memlştlr.
Bir sükût hüküm sürdü. Jullen:
— Pekâlâ. Jenny, — dedi. — Çekilebilirsin. İhtimal madam Grey dışarı çıkmıştır.
Jenny aşağı İndi, fullen de odanın İçinde bir aşağı bir yukarı dolaşmağa başladı. Buraya gelirken ne kadar neşeliydi. Şimdi o keyfinden eser kalmamıştı.
Peki amma. Amabel, böyle bir saatte v» böyle bir havada niçin sokağa çıkmış olabilir? Bir kere daha odada dolaştığı sırada, yazı masası üzerinde kurutma kâğıdı Ue yarı yarıya kapalı bir kâğıt dikkatini çekti. Durdu. tltrS-yen elleriyle bu kâğıdı aldı ve şu cümleyi okudu:
«Ben buna tahammül edemem.»
Yan Amabel’indi. Bir bloknottan koparılmış bir kâğıt üzerine yazılmıştı. Alt kısmı kopuktu.
«Ben buna tahammül edemem.»
Bu sözleri okuyunca, Jullen dehşet İçinde kaldı.
Anna Miller, bütün gün burada yokmuş. Amabel, yapyalnızmış. Acaba nasıl bir hâdise cereyan etti de kadıncağız nasıl bir dehşetin tesirinde kaldı da gttmeden evvel bu cümleyi buraya karaladı. Hem nereye gitti?
Oenç âlim, kendini toplamaya çabaladı Berkeley'lerl düşündü. Kendl-
Bclkl de »t-İJİ, nişanlısına, başı sıkıştığı takdirde
Berkeley’lere gitmesini söylememiş miydi? Her halde. Amabel oraya git-mls' olacak!
Her hangi bir gürültüden korkmuş olabilir. Berkeley’lere giderken, gidişinin sebebini anlatmak için, bu cümleyi buraya karalamıştır.
Jullen evden ayrıldı. Fakat tam çıkmıştı kİ. kendisine. Amabel’ln bu düşündüğü tarzda hareket etmemiş olması kanaati geldi. Jenny’y» haber vermeden buradan kaçacak kadar dehşete kapılmış olmamalıydı! şayet bu şeklide kaçtıysa, her halde dehşetinin hududu yokmuştur.
Berkeley'lerln fümttarma girdiği vakit, haykırıverdi:’
— Amabel burada mı?
Lady Suzanne, hayretle:
— Hayır. - dedi.
Jullen'ln yüzü öyle bir korku lfad» elti ki, karı koca yerinden sıçradı. Suzanne, kendisine şöyle haykırdığı vakit. bu ümide ne kadar dört elle sarılmış olduğunu o zaman anladı.
— Hayır, Amabel burada yok. Fakat no oluyorsun, kuzum? Pek endişeye düşmüşe benziyorsun, Jullen!
Genç âlimin gözleri kararıyordu
— İzah edemem. Şu anda size oir şey söyllyemem. Derhal telefon etmeliyi*. Londra'ya telefon etmeliyiz Suzanne.
(Arkası var»
28 Haziran ı. ı
Sahife 7
Hastane ve sıhhî müessesatta açık olan mütehassıslıklarla merkez hükümet tababetlerine ait liste:
Kırklarelt merkez Hükümet Tababet
İŞ ARI YANLAR
TECRÜBELİ MÜHENDİS — Ücretiz yahut işttrâk suretiyle !ş aramaktadır. H. A. 8. römnru De Akşam ga-■ttestao mektupta müracaat
978
— 2
MUHAHÎP İŞ ARIYOR — Mufca-fe-be turalüna âşinâ. fabrika, ttearetha-aeterdc çalışmış eski yeni yazlylc defter tutmasını bilen muhasip. Ak-gam'da (14. H) rümuzuna mektupla mfiraCMt 429
YÜKSEK MÜHENDİS — (Uzun tecrübeli) birlikte çalışmak müteahhit, sermayeli arkadaş arıyor. Tekliflerin «Akşamı da İnşaat rümuzuna rica, 445
İNŞAATLARDA YILLARCA ÇALIŞMIŞ — Muhasebeden anlar, eski, yeni yazı bilir, daktilo İle sürftUl yazar. Muhasebe, dosya işlerine vakıf İnşaatlarda ambar şefliklerinde uzun müddet bulunmuş genç İş arıyor. Taşraya da gidebilir. Akşamda H. C. A. TÜm uzuna. 495 — 2
2 IŞÇÎ ARIYANLAR
YAZISI DÜZGÜN — Makine He •eri yazı yazabilen bir bayan memura ihtiyaç vardır. Fincancılar, Rızapaşa yokuşu 51 No. da Kula Mensucat Fabrikasına müracaat. 391
MÜREBBİYE ARANIYOR — 12 ve 8 yaşında iki kız çocuğu İçin tercihan İngilizce bilen bir mürebblye aranıyor. Hal tercümesi, istenilen ücret ve fotoğraflı mektuplarını Suadiye eczanesine göndermeleri. 428 — 1
KÂĞIT YAPIŞTIRMA İŞLERİNDE — İKİ bayana ihtiyaç vardır. İsteklilerin Ankara caddesi Reşit Efendi han 119 numarada Hattat HAmİt matbaasına müracaat. 488 —
EŞYA
SATILIK
YENİ VE MÜKEMMEL KELVİNA-TÖR — (Buz dolabı) satılıktır. K — 3 — 1940 model. Görmek için Şişli, Osmanbey tramvay durağı. Ralf paşa Apart 198/4 Telefon saat 10-12 arasında 23866 bay Zckt._490 — 2
SATILIK PİYANO — Tarihi kıymette fevkalâde. Alman markalı kuyruklu bir piyano satılıktır. Her gün saat 10 - 17 ye kadar 24152 No. ya telefonla müracaat. 491 — 3
PASTIRMA MAKİNESİ — Gayet iyi vaziyettedir. Acele satılık. Galata Necatfbfy caddesi 239 No. 11 bakkala müracaat. 492 — 1
KAHVE DEĞİRMENİ — Ingiliz markalı 16 numaralı pek az kullanılmış motörü ve sair akşamı Mttamam mevcuttur. Galata Necatlbey caddesi 239 No. lı bakkala. 493 — 1
BİSİKLET TANDEM SATILIKTIR — Maçka Hali apartunanında parası için telefon 36.221 459 — 1
SATILIK BÜZ DOLABI — Kelvlna-tör marka 040 modeli dört ayaklı büyük buz dolabı Aksaray Ordu caddesi No. 379 kasap dökkânma.
380
SATILIK MÜCELLİT MAKİNESİ — 4 kollu pres 56 - 75 x 1.80 defter dikiş makinesi, zımba makinesi Sirkeci Ebussuut caddesi 55 müracaat.
484 — 2
8 AT ILIK SANDAL — 6 metre boy 1,45 genişlik kürek güne, tentesi döşemekle pazarlıksız 400 Hra görmek İçin Kurbağalıderede Fener kulübü kayıkhaneclsl Mehmtt Yorgancıya. Almak için 22229 numaraya telefon 4Ö5 —
RADYO TAMİRHANESİ İÇİN — Alman yapısı mükemmel bir Ölçü Aleti satılıktır. Şişhane yokuşu Okçum usa Ca. No. 68 ya müracaat.
461- 4
SATILIK KUPA ARABASI — Fransız mamulatı müceddet kupa arabası acele satılıktır. İsteyenler Yağ İskelesi Sarraf Emin sokak No. 6 müracaatları. 434
BİRA MAKİNESİ — Bütün tefer-rüatlle satılıktır. Beşiktaş Orta Bahçe caddesi No. 80 inhisar bâyil HII-mlye müracaat. 442 -
Kiralık — Satılık
SATILIK EV — Samatya caddesi 200 No. 4 odalı kagir su, elektrik tesisatı mevcut sarnıç, kuyu. Beyoğlu A.'nlıamami 20/1 eczanenin karşısına müracaat. 334 __
>000 LİRADAN 10000 LİRAYA KADAR — Her tarafta satılık evler. Müracaat Ferdi Seleiı Türk Emlâk Ga-tata - Ömreâblt han 2/23 Tel. 42368 4P6 —2
18000 LİRADAN 200000 LİRAYA KADAR — Her tarafta satılık değerli apartmanlar. Ferdi Selek Türk Emlâk Galata - ömerâblt han 2/23 Tel. 42368 497 _ 2
20000 LİRADAN 150000 LİRAYA KADAR — Sayfiye yerlerinde villâlar ve yalılar satılıktır. Ferdi Selek Türk Emlâk Galat» - Ömerâblt han 2/23 Tel. 4236S 498 — 2
38000 LİRAYA — Büyflkderede fevkalâde konforlu ve möbleli bahçeli denize nasır villâ satılıktır. Ferdi Se-İtk Türk Emlâk Galata - ömerâblt han 2/23 Tel. 42368 499 — 2
95000 LİRAYA — Bebekte kaloriferli bahçeli manzaralt fevkalâde satılık vUlft. Ferdi Selek Tiirk Emlâk Galata - Ömerâblt han 2/23 Tel. 42368 500 — 2
GÖZTEPEDEN KÜÇÜK YALIYA KADAR — 45000 liradan 100000 liraya kadar satılık 30 parça villâ. Ferdi Selek Türk Emlâk Galata - ömerâblt han 2/23 Tel. 42368 501 — 2
EMLÂKLERİNİ KİRAYA VERMEK— Ve idaresini teorinden atmak İsteyenlerin Emlâk Evime müracaatları. Ferdi Sdek Türk Emlâk Galata -ömerâblt han 1/23 Tel. 42368. 502 —2
KADIKÖYÜNDE — 15000 liradan 50000 liraya kadar satılık evler. Ferdi Selek Türk Emlâk Galata - ömerâblt han 2/23 Tel. 42368 503 — 2
BEBEK TARABYA ARASINDA — Yazlık 3 ay İçin yalı veya köşk eşyalı kira İle istenmektedir. Müracaat Pe-rapalas oteli kapıcısına telefon 44810 494 — 1
DEVREN SATILIK BAKKAL DÜKKÂN — Htr işe yarar cadde üstünde devren satılıktır. Harbiye Ha-lâskârgazl cad. No. 18 müracaat 489 — İ
8ATILTK BAÖ — Yakacık civarında 8000 kütük yetişmiş Ve temiz bir bağ müsait flatle satılıktır. İstlyen-lerln Soğanlı köyü muhtarı bay Behcete müracaatları. 488 — 1
SATILIK KONAK — Etyemez tramvay durağında yüz metre cepheli 50 metre derinlik büyük arsa üzernlde Marmara denizine hâkim sam a tor yom olmağa elverişli 76 No. 11 miiştemllâtl-le birlikte safclıktır. Her gün öğleye kadar içindekilere müracaatları. 354
KİRALIK MAĞAZA — Mahmutpu-şa civarında iki kat elektrik testea-tmı havi. İmalâthane, atölye için elverişli. Mahmutpaşa Tarakçılar ead-desl 38 No. B. Haşana M- 437 — 1
1STANBULUN EN İŞLEK PİYASA YERİNDE — Ayda 1400 Ura İradı olan bir akar satılıktır. Sirkeci Ankara caddesi No. M Telefon 20310, 449
KİRALIK YAZLIK KÖŞK - Denize bir dakika yedi ve dört odaJı möb-le olarak kiralıktır. ÇUtehavuzlar Çıkmaz Deniş sokak 8 numaraya müracaat. 4S0
METRESİ 65 LİRAYA ARSA -ÇUtehavuzlar Ue Göztepe tramvay yolu üzerinde M»t 12 - 14 Tel. 43721. 440
KİRALIK KONAK ARANIYOR — Sultanahmetle Şehzadcbaşı oranında, tramvay caddesin,, mümkün mertebe-jTÜun. Fındıklı, Taksim, Beşiktaş (Akaretler) ftçkenl İçinde, kısmen kârglr. öğrenci yurdu olmağa elverişli. hâlen boş veya ağustos sonunda boş teslim edilebilecek kiralık büyük konak aranmaktadır. (P. K. 1609 -Galata) adresine yazılması 350 — 4
SATILIK EMLÂK ARANIYOR — Apartman, ev, yalı, villâ, dükkân, arsalarını satmak istlycnlerin (Deney Emlâke». Galata rıhtımında Kefeli Hüseyin han 2 telefon 43840 351 — 3
SATHJK KÖŞK — Elektrik, sarnıç, kuyusu, İki dönüm bahçeli meyva ağaçlı ayrıca ufak evi bulunan Üsküdar - TophaneMoğlu AltunIzade 58 No. Görüşme üzere: Büyük Çarşı Çuhacı Han sokağı 20 No. Telefon 20358 380 — 1
SATILIK — Dikiş makaraları fabrikası, İyi dikiş İpliği yapan, emniyetli usta elinde çalışan makara fabrikası muntazam İşler halde acele satılacaktır, tst. çakmakçılar, Büyük Yeni han, 2/33 Fehmi. Telf: 20879 366 1
BEYOĞLUNDA — İngiliz sefaret-1 hanesi arkasında Tarlabaşı caddesine yakın 27 daireli muazzam kâgir İki apaıtman bir dükkânın yarısı çok acele satılıktır. Müracaat Kadıköy. ÇUtehavuzlar Hazırcevap sok. No. 13 427
ORTAKÖYDE — Denize çok yakın kârgir depo ile yanındaki arsa satılıktır. Galata. Nur Han No. 13, saat 10 İlâ 17. Telefon; 43265. 471 — 3
ANKARADA —■ Ycnlşehlrde 4 oda bir hol kaloriferli parke döşeli havadar bir apartman dairesini İstan-bulda bir apartman dalrcslle değişmek İstiyorum. Daha büyün d’lr'" tercih edilir. İstenirse eşya da mübadele edilebilir. İstanbul 41885 Ankara 3243 490 _ 2
SATILIK KÂR GİR APARTIMAN — Cihangirin en iyi mevkiinde 3 katlı üçer odalı konforlu aynea arkasında arsası olan apnrtıman 28000 liraya. (Deney Emlâk) tarafından satışa çıkarılmıştır. Galata rıhtımında
Kefeli Hüseyin han 2 TeL 43840 487 — 2
SATILIK ARSA — Kızıltoprakta Kalamış denizi kenarında cephesi 15 derinliği 55 metre İnşaat müsaadesi alınmış, İmar variyeti fevkalâde bir arsa 14000 liraya satılıktır. (Deney Emlâk*») müracaat. Galata Kefeli Hüseyin han 2 Tel. 43840 488 — 2
ACELE DEVREN SATILIK RADYOCU DÜKKÂNI — Şişhane yokuşu Okçum usa Ca, No. M ya müracaat. 480 — 4
KADIKÖYÜNDE — Gazi Osman paşa sokağında 25 No. Iı apartman 2-3 odalı dairesi kfrahktır Bol güneş açık hava hem sayfiye hem kışlık. yeni yapıdır. Kavuğu», terkos. elektrik. 3 No. lı daireye müracaat. 477 —
SATILIK EV (4200) MAKTÜAN — Üst: İki oda, bir sofa, bir helfı. Zemin: Mutfak, ev altı, helâ, tulumbftlı sarnıç, elektrik, bahçe, kuyu tulum-balı. Beşiktaş Türk Ali mahallesi Hattat Tahsin sokak (80) Telffon: 21396 468 — 1
SATILIK EV — Tamire İhtiyacı olmayan dört oda İki mutfak, su. elektrik. havagazı, hamamlı boş teslim. Beyoğlu Tarlabaşı Çukur sokaktan giriniz Trişe sokak 4 No. 474 — 2
SATILIK TARLA — Sillvrlye 8 Km. Küçük Kılıçlı köyüne bitişik bir parçada 210 dönüm İyi bakılmış tarla acele satılıktır. Müracaat: Post» kutusu 2268 Beyoğlu 469 — 4
KÜÇÜK YALIDA SATILIK YER — Villâ inşasına müsait, üç tarafı yol, 7662 metre terbUnde. Divanyolu caddesi No. 9 da Emlâk komisyoncusuna müracaat. Tel: 21807 472 — 1
KİRALIK KÖŞK — Kandilli tepesinde 12 dönümlük meyva bahçeai içinde 3 oda İki sofayı fevkalâde manzaralı bir köşk mevsimllg veya senelik müstakil olarak ehven flatle kiralıktır. Müracaat; Kandillide sebzeci Mustafa Artvlnc. 457 — 1
SULTANAHMET — Üçler mahallesi Aşmalı sokak No. 26 nezareti kâ-mileri elektrik terkos kullanışlı yarım kâgir dört oda iki sofa bir mutfak ulak bahçe sahibi elinden acele satılıktır. Dizdarlye Medrese S. No. 19 müracaat. 462 — 1
SATILIK YARIM KÂGİR EV — 5 oda, İki salon, bir mutfak, elektrik. 1800 metre bahçeli Çapa - Odabaşı camisi yanında Kelâmı Tekke sokak 10 No. ya müracaat. 484 —t
SATILIK KARGIR APARTIMAN — Bıyoğlunda Parmakkapıda, 4 katil 7 odalı her katında terko®. elektrik, havagazı mevcut Iratlı, bir apartman 18000 liraya satılıktır. (DPncy Emlâk'*) müracaat. Galata rıhtımında Kefeli Hüseyin han No. 2 Tel. 43840 490 — 3
HEYBELİDE — Lozan Zaferi caddesindeki 48 No. lı yeni ev. dükkan-larile birlikte satılıktır. Aranılan bütün evsafı haizdir. Cumartesi, pazardan başka günkr görülür. İçindekilere. 466 —
BEBEKTE VİLLÂ. MONREPO SATILIYOR — Bebeğin sırlındadır.1 Şişliden araba yolu vardır. Villânın hllârdo salonu İle dokuz odast da parkedir. M ey vrtl ıklar ve çamlıklar dokuz dönüm bahçe fevkalâde manzara 35000 liraya acele. Evlş - Akşam 478 — 1
TOPHANE FIRINI SATILIYOR — Kirası ayda yüz liradır. 30 çuval işlenebilir. Demirbaş olarak motörü hamur makinesi kazanı ve kasaları mevcuttur. Satış bedeli 16000 Hradır. Eviş - Akşam 479 — 1
KİRALIK KÖŞK — Boğazlçindc Eınirgânda «Koru Cad. 1/1* fevkalâde nezaretli büyük bahçe vc garajlı bir kârgir köşk acele kiralıktır, ts-tcyenleim içindekilere müracaatı. «0 — 1
DEVREN SATILIK BOYAHANE -İşler vaziyette, kazanlar, santrifuş. otortıatlk çamaşiT yıkama makinesi ve saire. MüTacaat: Ketenciler, Kuru Kahveci han No. 21 - 22 Hulûsl Inboratuvarı. Eminönü. 485 — 2
SATILIK KÂRGİR EV — Kadikeylin d e Cevizlikte fevkolâde manzaralı 8 odalı, konforlu, telefonlu, havuzlu bahçesi, kfirglr müKeıumel ev boş teslim 32000 liraya (D'ney Emlâk) tarafından satışa çıkarıldı. Galata Kefeli Hüseyin han 2 Tel. 43340 489 — 2
BÜYÜKADADA — Beş odalı kâgir •V satılık veya kısmen kiralıktır. Pazarlan saat 10 - 17 ye kadar Kumsalda Topuz sokağında 9 No. da Şe-flk’a müracaat. 508 —
DEVREN SATILIK YAZIHANE — Möbleli ve telefonla İki oda tlcaret-gâlıa elverişli. Telefon: 43423 Niyazi (Delikana) müracaat. 471 — 2
KADIKÖY — Kalamış Fenerbahçe caddesi tramvay üzerinde ve deniz kenarında geniş bahçeli bir köşkün birinci katı kiralıktır. Müracaat Tel: 21724_________________________407 — 1
SATILIK EV — 4 oda biri camekânlı. mutfak, elektrik, su, bahçesi Eyüp Sallhpaşa caddesi 18 üçten sonra müracaat. 505 —
Mardin > •Slvaa » > ’
Gümüşhane memleket hast. operatör
Siirt ■ • r
Bingöl * > >
Muş » « »
Ağrı > > »
Van * > *
Bitlis ■ > »
Çorum memleket hast Dahiliye MüL
Erzincan ■ ■ — ■
Van .
A ksaray »
Kilis > » » a
Siirt »
(Ayrıca 300 lira baştababet ücreti de verilecektir.) —
Konya Doğum ve çocuk bakımevi çocuk mütehassıslığı Erzurum » > » >
Kara
Van
k
»
k
İNGİLİZCE. ALMANCA. FRANSIZCA — Tecrübeli muallim, tarafından hususi veya grup halinde çabuk ”e esaslı ayrı bir usulle dera verilir. Akşam da (Yüksek Lisan) riimuzuna mektupta müracaat. 453 — 1
KOLEJ MEZUNU BAYAN _ Orta -Use talebelerini yüzde yüz muvaffakiyetle İkmal lmlthanuıa hazırlar Evlere gidebilir. Akşamda «İngilizce Derz» rumuzuna mektupla müracaat 476 — 2
UCUZ FRANSIZCA DERSİ — Fransa d a okumuş İlse öğretmeni ucuz ve kolay mctodla ders vermekledir. Bir defa deneyiniz. Fatih: Eski Şlfaha-ne Emin apartmanı kat (5)
494
— 1
CANLI HAYVAN ÜZERİNE — Bir komisyon yazıhanesi açmak istiyorum. Bu İşten anlayan birisile ve yahut genişletmek Istlyen diğer birlsl-le çalışmak İstiyorum. Lüzumu kadar sermaye verilecektir. Müracaat: Ar-navulköy 36,248 telefon. 504 — 2
MEKTUP LA BIN LU Al,DİKİNİZ
Gazetemiz idarehanesini adres olarak göstermiş olan karilerimizden
C.C — A. — Tecrübeli _
RJl — Tezgâhtar
namlarına gelen mektuplun İdarehanemizden aldırmaları rica olunur.
Sayın halka
Kavaklıdere İsmi m alâmeti farikası tescil edilmiş bulunduğundan, bunları taşıyan her türlü şişe ve ka-bm başkası tarafından kullanılması kanunen meneclildiği ve hilâfında hareket edenler hakkında 1 Ağustos 1945 tarihinden itibaren kanuni takibata geçileceği aon defa Hân ohuıur.
Kavaklıdere Şarapları Ltd. Ştl.
>

»
>
Niğde Memleket hastanesi Röntgen mütehaa.
Bursa memleket hastanesi Röntgen mütehas.
İstanbul Hususi İdare Verem Dispanseri Röntgen MÜteA
Trabzon Memleket hastanesi Röntgen mütehassıslığı Tokat
Denizli
Kayseri Antalya
Yozgat
İzmit Belediye Süt çocuğu muayene ve müşavere evi mütehassıslığı Kayseri Belediye Süt çocuğu muayene ve müşavere evi mütehassıslığı Erzurum Doğum ve Çocuk bakımevi Doğum mütehassıslığı Çorum > a > > >
Van » > > > >
Çorum Memleket Hastanesi Cildiye mütehassısığı Diyarbakır Nümune • > »
r Emrazı zühreviye hastanesi bnkterlyoloğluğu
Aydın Memleket Hastanesi Kulak mütehassıslığı Yozgat » > » »
Manisa 1 » >
Erzurum Nümune > > »
İzmir Memleket hastanesi kulak mtrthassıslrğî Kilis Memleket hastanesi Nisaiye mütehassıslığı Kastamonu Memleket hastanesi Nisaiye mütehassıslığı Sivas Nümıme hastanesi Nisaiye mttehassıriıgı Erzurum Memleket hastanesi Nisaiye mütehassBhğt Erzlnean hastanesi göz mütehassıslığı Erzurum Nümune hastanesi kuduz mütehassıslığı Dlyanbakır kuduz tedavi müeasesesl müdürlüğü
1 iste killer mn aşlarını teadül kanunu hükümlerine güre v» şahsi vaziyetleri ltibarlle alırlar.
2 — İstekliler bulundukları mahal Bağlık müdürlüklerine veya Sağlık Sosyal Yardım Bakanlığına istida üe müracaat etmelidirler. (83291

Sınavla bir atelye şefi alınacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel müdürlüğünden:
Nakliyat şubemizin onarma a tel y esine aşağıda yazılı nitelikleri taşıyan bir atelye şefi alınacaktır.
1 — Devlet memuru olmak İçin gerekil haklara sahip olmak.
2 — En az bir orta okulu veya teknik, sanat okullarından birini bitirmiş bulunmak,
3 — Benzin motörlerlnln onarma ve revizyonlle en az 10 yıl uğraştığına inandırıcı belgeler göstermek,
4 — Bir onarma atelyeslnl en az üç yıl başlıbaşma yönetmiş olmak,
5 — Devlet yazı ve İşlem kurullarında bilgisi bulunmak,
6 — Atclyede, otomobil onaruru ile İlgili elektrik, oksijen kaynağı, marangoz ve sıcak demir İşleri bölümleri de bulunduğundan, bu bölümlerde çalışan usta ve işçilerin işlerini gereği gibi denetllyecek genel bilgilere sahip olmak.
Yukarıdaki şartlan özünde toplayan İstekliler arasında yapılacak sınavda kazanacak olana yeterlik derecesine göre barem dışı 300 liraya kadar ücret verilecektir.
İsteklilerin en geç 5. 7. 1945 gününe kadar gereklt belgeleriyle birlikte ofisimiz nakliyat şubesi müdürlüğüne başvurmaları İlân olunur. (9219)
M. B. S. deniz müsteşarları Hasköy Taşkızak havuz ve fabrikaları müdürlüğünden:
1 — Fabrikalarımızın açtk bulunan motörcü ustalıklarına birinci sınıf ehliyeti haiz, elinde bonservis ve vesikaları bulunan motorcu ustaları alınacaktır.
2 — Bu ustalara yapılacak ameli ve nazari imtihanda gösterecekleri ehliyete göre saatte 110 kuruşa kadar ücret verilecektir.
Ayrıca pahalılık, aile ve çocuk «amlan da verileceği meklert de fabrikadan temin olunacaktır.
3 — Bu İşe İstekli olanların Hasköy Taşkısak Havuz müdürlüğüne müracaatları ilân olunur.
gibi öğle ye-
ve Fabrikaları (8278)
Gümrük Muhafaza Genel Komutanlığı İstanbul Levazım amirliği Satmalına Komisyonundan:
Muhammen bedel İlk teminatı
Lira Kuruş Lira Kuruş Qftn ve saat İşin çeşidi
Tlnsi ve miktarı
300 muhafaza memuru kaputu dikimi ve 91 tanesinin şartnamesine göre müteahhidin namı hesabına noksanlarının tamamlanması.
2283.500 kilo yünlü ve pamuklu kumaş kırpıntıları satılacaktır.
22 kalem hurda eşya toptan v® ayrı
ayrı satışı. , — .
Yukarıda cins ve miktarı gösterilen eşyaların hizalarında yazalı günlerde eksiltme ve açık arttırmaları yapılacaktır. Şartnameler her gün görülebilir. İsteklileri Galata Mumhane caddesi No. 54 deki Lv. A. satınalma komisyonuna müracaatları. (8239)
8P9 30
906 40
855
87
40
45
15
9/7/945 Pazartesi Mat 10,30
9/Temy945 pazartesi saat 15
9/Tem./945 pazartesi sat 15,30
TESİSAT YAPTIRILACAK
Eksiltme pazarlıkla
Açık
Arttırma Açık Arttırma
Türk Hava Kurumu Genel Merkezinden:
t — Eksiltmeye konulan İş: Türk Hava Kurumu Etimesgut Tayyare Fabrikası kantin ve,mûştcmilAtı*binanı «A. elektrik tesisatı, «B» sıhhi tesisat. «C» kalorifer, l.—L-L .. ,—‘rr* . *• U"J
muvakkat teminat ve diğer şerait aşağıda gösterilmiştir:
mülhak ve çamaşırhane tesisatı olup keşif bedelleri.
Tesisatın çeşidi
Keşif bedeli Lira Kuruş
Muvakkat Te.
Lira Kr
Ehliyetname alabilmek için müteahhitlerin göstereceği vesikadaki İş tutan 939 senesi Keşif evrak bedeli LlraK.
4 50
2 50
eylııl ayından
evvel sonra
Lira Kr. Lira Kr.
25.000 — 50 000 —
14.000 — 30.000 —
4,948
9.019
A — Elektrik tesisatı 73.975
B — Sıhhi tesisat 40.285
C — Kalorifer mutfak ve çamaşırhane tesisatı 397.402
İşin tekmili 311.642
2 — Eksiltme 6/7/045 cuma günü saat 15 de _
tınalnıa komisyonunda kapalı zarf usullyle yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye girebilmek için İsteklilerin usulü dairesinde muvakkat temlna ^vermeleri ve buna benzer bir tesisat işini bir defada bir mukavele İle taahhüt ederek muvaffakiyetle ikmal etliğine ve muvakkat kabulünü yaptırdığına dair yukarda yazılı vesikaları göstererek Türk Hava Kutumu Başkanlığından ihale tarihinden on geç üç gün evvel yazıyla müracaat ederek ihaleye gir' bilmek üzere bir ehliyetname almaları ve bunu teklif zarflarının İçine koymaları şarttır.
4 — İsteklilerin usulü dairesinde hazırlayacakları teklif mektuplarını İkinci maddede yazılı saatten bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde komisyon ba kanlığına teslim etmeleri lâzımdır.
6 — Türk Hava Kurumu ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (8178)
37
42
79
Türk Hava
11.120
18.215
Kurumu Genel
12
71
13 —
20 —
65.000 — 130.000
100.000 — 200.000 —
merkezinde toplanacak olan Sa-
Bahlfe 8
Kazanç vergisinin ve karne-II mükelleflerin birinci taksiti
ve ünvatı tezkerelerinin tecdit ve tepdill
Kazanç, Buhran, Milli Müdafaa VB maktu vergilerle karneli mükelleflere mahsus verginin birinci taksitini bu ayın sonuna kadar ödemek lâzımdır. Bu müddet zarfında vergilerini 6de-miyen ve Unvan tezkeresini tebdil etmlyen mükelleflerin vergileri % 10 cezasile alınır. Karilerimizin bu hususa dikkatini çekeriz.
■■M Dı Ihsan Sam' ■(■■■■ öksürük Şurubu öksürük ve nefes darlığı, boğmaca ve kızamık öksürükleri için pek tesirli ilâçtır.
^■İB Herke» kullanabilir ■■■■
. KATİP ARANIYOR -
İstanbula yakın bir vilâyette. Toptancı Bakkaliye mağazasında çalışabilecek işten anlıyan bir kâtibe ihtiyaç vardır.
Tütüngûmrük Yağcılar sokak 27 No. ya müracaat.
[-Dr. Suphi Arın-:
idrar yollan ve tenasül hastalıkları I
Tnksİn^ıraservHer^^^928^J
TMBMT. 3ı YÂKMVUT.Ui. Ç£YR£KMfr.75i.
İngilizce - Türkçe
Fransızca, Alınanca ticari muhaberesini müstakil olarak yapabilen. bu lisanlarda tercüme ihtisası bulunan komüsyon ve ithalât işlerini İyi bilen, ve yazıhane İdare edebilecek vaziyette olan bir genç, ciddi bir milessesede İş aramaktadır. Alâkadarların İstanbul pos-tn kutusu 627 ye müracantlcrl,
a
HERKESİN TllALET SABUNUDUR
AKŞAM

Güzel ANKARA Gazozu
Ankara Elektrik ve Havagazı
İşletme Müessesesinden:
1 — Milesscsenıizln ihtiyacı olan muhtelif kuturda kazan ve siyah çekme gaz boruları ve İrtibat parçaları almaç aktır.
3 — Bu İş için gerekli şartname Müessese Alım Satım ve Tesisat şubesinden parasız verilir.
8 — Tekliflerin 29'8'945 tarihine kadar Müessese Umum Müdürlüğü-ne verilmesi lâzımdır
İstanbul Belediyesi İlânları
Tahmin bedeli
İlk teminat
349,50
3118,00
3200,00
2180,70
1875.00
233.85
240,00
135,55
140,62
J 28 Haziran 1948
Mısır ihraç fiatları hakkında:
İthalâtçı ve İhracatçı Birlikleri Umumi Kâtipliğinden
ihracına müsaadş edilen miBinn Hallerinde değişiklik yapıldığı TopraJs Mahsulleri Ofisi Umum Müdürlüğünden bildirilmiştir. Bu konuda bilgilenmek İsteyenlerin Hubuabt, Bakliyat ve'Yağlı Tohumlar ihracatçıları Birliği Bürosuna başvurmaları rica olunur.
^8570^
]
Fatih tamir atelyesl İçin alınacak 7 kalem kereste
Fatih t-amlr atelyesl İçin alınacak 9 kalem demir malzeme
Motörlil taşıt lâstiklerinin tamirinde kullanılmak üzere alınacak bin kutu sıcak lâstik yaması,
Ekmek kartlarının tabında kullanılmak üzere alınacak 205 kilo matbna mürekkebi ve 30 kHo vernik Belediyece kaldırılacak ücretli cenazeler için alınacak 125 adet çelenk
Tahmin bedellerile İlk teminat miktarları yukarıda yazılı işler ayrı ayrı açık eksiltmeye konulmuştur. Şartnameleri zabıt ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir, ihaleleri 9/7 945 pazartesi günü saat 14 te danmt encümende yapılacaktır. İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektupları ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgelerle birlikte ihale günü belirti saatte daimi encümende bulunmaları, (8350»
HURDA DEMİR SATIŞI
Ereğli kömürleri işletmesi umum ■ Müdürlüğünden
İşletmemizin Zonguldak meıkezlnde v(abölgelerde mevcut takriben 880 ton sıkletinde hurda demiri kapalı zarfla yapılan arttırması neticesinde verilen flat haddi lâyıkında görülmediğinden bahsi geçen hurdalar yeniden ve yine kapalı zarfla satışa çıkarılmıştır. -
Bu satışa alt muaddel şartnameyi almak lstlyenlerln: Zonguldakta: Ereğli kömürleri işletmesi umum müdürlüğün», Ankarada: Etlbank umum müdürlüğüne, istanbulda: Etlbank İstanbul şubesi müdürlüğüne müracaatları Icabeder.
8atışn girmek IsLlycnierin maktuan 5000 liralık pey akçesi vermeleri lâzımdır.
Batış kapalı-zarf usullyle 4 temmuz 1945 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 18 da E K İ. ticaret grupu müdürlüğünde yapılacaktır.
8atışa gireceklerin teklif mektuplarile pey akçesi makbuzlarını zarflarının İhale günll en geç 15 e kadar E K İ. baş sekreterliğine vermiş olmaları şarttır.
Bu hususta daha fazla bilgi edinmek İsteyenlerin Zonguldakta EJC. t. ticaret grupu müdürlüğüne müracaatları lâzımdır.
İşletme satışı yapıp yapmamakta serbesttir. (M84)
İstanbul milli korunma savcılığından: İlâm: 944T005
İslanbulû ekmek satmak suretlle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst. Fatih Sultan Selim Tabak Yunus İmam çıkmazı 46 No. da oturur seyyar satıcı Mehmet oğlu 1330 doğumlu Ömer şense» hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (1) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dcğayı hareketine uyan Milli korunma kanununun muaddel 21, 57, 3. 63 üncü maddelerine tevfikan on lira ağır para cezasile tecziyesine, ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 27. 6. 44 tarih ve 44/1239 sayıh karar katileşmekle ilân olunur. Akşam ga-zetesile neşrolunacaktır (8507)
Satılık pres ve otoklav
Alman mamulatı İki adet otoklav ve iki adet hidrolik pres satılıktır.
Ankara - Kavaklıdere Şarapları Limited Şirketine müracaat. Tel- 6532
51270-26'4
Doğramacı Ustaları Aranıyor
İnşa edilmekte olan İstanbul Üniversitesi fen fakültesinin doğrama İşleri Bey antta Veznecilerdeki inşaat yerinde kurulmuş bulunan atölyede yaptırılacaktır. Çalışına* latlyen birinci sınıf doğramacı us-
Kiralık bahçe, bostan, arsa ve gazino yeri
İstanbul Defterdarlığından:
Dosya No.
51332-29
Cinsi
Senelik kira bedeli Teminatı Lira Lira
Türkiye KömUr Satış ve Tevzi MUessesesi İstanbul Şubesinden:
LİNYİT KÖMÜRÜ SATIŞI
Garp Linyitleri işletmesi Müeşsesestnln Llnyltleerl satışa çıkarılmıştır.
al 3oma / Değirmiş» / Tavşanlı İşletmelerinin PARÇA Linyit Kömürü;
b) Kuruçeşme Depomuzda, müşterinin vesaitine yüklenmiş olarak, teslim;
by 1 version of 2PDF
— BİR RİCA —
Evvelce Okçu Musa caddesi 110 No, lı mağazada ticaret »den Namık Atak ve Adil Ölçer firması âzalarından bay Adil ölçerin mağazamıza müracaatı veya adresini bildirmesi ehemmiyetle rica olunur.
ELEKTRİKA
şair Ziya paşa caddesi
» ÜROLOG - OPERATÖR Dr. M. ALİ TEZSEZER İdrar yolları ve. tenasül hastalıkları mütehassısı, cağaloğlu eczanesi yanında 30/3 sant 9 - 19 a kadar
51213-0/2
Boğaziçi, Ballallmanı boğazında, köprü yanında evvelce Mehmet Uluçam’a kiraya verilmiş olan ve «Kuleli bostan» adiyle blH-nen bahçe.
Beşiktaş, Yenimahalle, Posta cad. evvelce Halil Eşgör'e kiraya verilmiş olan 52 kapı sayılı bostan.
Kadıköy, Zühtüpaşa mah eski Fener, yani Kalamış İsketesi so. evvelce Halil Hakse-ven'e kimya verilmiş olun 1403 M2 kahvehane yeri.
Kadıköy, Zühtüpaşa mah Dalyan so. Ralli Karavolûro İşgalindeki 3185-M2 arsa.
Yukarda yazılı gayri menkuller 1! '7/945 çarşamba saat 14 Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda 11-7''945 den 31/12/948 ya kadar açık arttırma He kiraya verilecektir.
isteklilerin geçle! teminat mnkbuzları ve nüfııs cüzdanlarlle komisyona, fazla bilgi İçin sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (8142)
205
111
45
18
3
9
Asliye Hukuk Yargaçlığın-
TONU 30 LİRA
cı Bütün ihtiyaç sahiplerine, fabrikalara ve kömürcülere motörle veya depoda tamamen serbest olarak verilir.
d) Satış Yeri:
Yeni Yolcu Salonu 3. cü kat 1 No. lı oda
7145 GALATA
Galata No. 55.
40015 aranılabillr.
telefon numarasından
TAVZİH
27. 8. 945 günlü nüshamızda çıkan ve İstanbul Teknik okulu »atın alma komisyonu tarafından verilen yiyecek maddeleri eksiltmesi ilânının başlığı yanlışlıkla ( Tonik satın alma komisyonundan» şeklinde çıkmıştır. «Teknik okulu satın alma komisyonundan» olarak tavzih ve tashih olunur.
Artvin dan:
Artvin biyesinin . _ oğullarından Yusuf oğlu Osman karısı Ayşe Güt dal tarafından aynı köyden Kurban oğullarından Mehmet oğlu dayıa Mustafa ila Kurban oğlu Mehmet karısı nenesi Kıymetin umumi cihan harbinde 1330 senesinde köylerinden hicret etmek suretlle ayrılmış ve 1330 tarihinden bu güne kadar hayat ve nvmatlarından hiç bir haber alınamamış olup harbin tehlikeli zamanlarında kaybolmuş olduklarından her ikisinin gaipliklerine karar verilmesi dâva lle istenmekte öldüğündün Hân tarihinden itibaren bir sene zarfında, yukarda adlan geçen Mustafa ve karısı Kıymetten haber ve malûmatı olanların bıı müddet teinde mahkememize malûmat vermeleri Hân olunur. (8450i
vilâyetine bağlı Şlry* na-Aşağımaden köyünden Esat
Amer kan Lisan ve Ticaret Dersanesi
2 Temmuz - 6 Eylül 1945: YAZ DEVRESİ
İNGıL'ZCE ■ FRANSIZCA ve SPOR DERSLERİ
Ortaokul ve o çağda gençlerin müracaatı kabul olunur. Kayıt ve kabul başlamıştır. Alemdar cadde»! No. 23. Tel: 21737.
Kartal Belediyesinde nr
1 — 16/7/945 tarihine rastlıyan pazartesi günü saat 1« d» Kartal belediye daimi encümeni odasında 11104 lira 52 kuru» keşif bedelli parke kaldırım ve beton tretuvar kanalizasyon İle yeni yapılacak beton yay* yol kapalı zarf usullie ihalesi yapılmak üzere eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Mukavele eksiltme bayındırlık İşleri genel hususi ve fenni şartnameleri proje keşif hülâsaslle buna mütefcrrl evrak Kartal fen İşleri bürosunda veya muhasebede görülebilir.
3 — Muvakkat teminat 832 lira 80 kuruştur.
4 — Bu İşe gireceklerin mimar, mühendis, fen memuru, olmaları ve-
ya böyle bir fen adamını İnşaatın başında bulunduracaklarını noterlikten lastikli bir teahhütname He temin etmeleri. Şartnameler evsafındaki muamelelerini İhaleden be» giin. evvel belediyeye getirmeleri ve *•-gar! be» bin liralık bu İşe benzer 1» yaptığına dair idarelerinden almış oldukları vesikalara istinaden Kartal belediyesi fen işleri şefliğinden eksiltme tarihinden 3 gün evvel dilekçe ila alınmış ehliyet te 1MB yılın* alt ticaret odası vesikası ve muvakkat teminat makbuzu veya mektubu İle beraber usulü dairesinde İhzar edecekleri teklif mektuplarını havi kapalı zarfların İhale günü saat 15 »e kadar daimi encümen başkanlığına vermeleri 1£ •imdir. (8517ı
r- ORTAK ARIYANLARA:
■ Hâlen faaliyetle bir İşi olup 10.000 liraya kadar sermayedar şerik isti- I f yenlerin ciddi tekliflerini İstanbul 1885 Posta kutusuna bildirmeleri. I,1
Beşikdüzü Köy Enstitüsü Müdürlüğünden:
1 — Cinsi: Ekmeklik un, miktarı: Yetmiş bin kilo, Matı: Kırk kuru» tutarı: Yirmi «ekiz bin lira, muvakkat teminatı: 2100 lira. Cinsi: sığır ati. miktarı: 20,000 kilo, Matı: 80 kuruş, tutarı: 10,000 Hra. Teminatı: 1200 lira,
2 — Beşlkdüzü köy enstitüsü ve eğitmen kursunun yedi aylık İhtiyacı olup 20 haziran 1945 gününde yapılan eksiltmede talip zuhur etmediğinden bir ay İçinde pazarlıkla alınması kararlaştırılmıştır. Pazarlık B temmuz 1945 perşembe günü saat 10 da Beşlkdllzü köy enstitüsünde idare binasında yapılacaktır.
S — İsteklilerin 2490 »ayılı kanunun 2, 3, 4 üncü maddelerindeki ev-safı h»lx olmaları şarttır, (85H)
dle
4
Milli
Hakkâri Bayındırlık Müdürlüğünden!
1 — Hakkâri merkezinde kapalı zarf usullyle İki memur evi yapılacaktır.
2 — Muhammen bedeli yirmi dört bin iki yüz kırk bir lira seksen altı kuruştur.
3 — Bu İşe alt, şartname, keşlin* m» ve sair evrak Hakkâri ti Daimi Encümen kaleminde görülebilir.
4 — İhale 945 Temmuı ayının 18 inci pazartesi günü öğleden sonra Encümen salonunda saat 16,30 da yapılacaktır.
5 — İstenilen kanun! belgeleri İbraz etmek mecburiyetindedirler.
8 — Muvakkat teminat 1818 lira 4 kuruştur. (8501)
D. Denizyolları ve Limanları Mensupları Yardım Cemiyeti Reisliğinden:
Cemiyetimizin umumi heyeti 9. 7. 1945 tarihine müsadif pazartesi günü saat 11 de aşağıdaki ruznameyl müzakere etmek üzere D. Denizyolları ve Umanları işletme umum müdürlük binasında sureti adlyede toplanacak tır.
RUZNAME: 1 — İdare heyeti raporunun okunması, 2 — 944 senesi bllânçosunun tetkik ve tasdlklle idare heyetinin ibrası, 3 — 945 senesin» alt yedi aylık bütçenin tertip ve tasdiki. 4 — müddetleri hitam bulan İdare heyetinin yeniden seçilmesi.
D. Denizyolları ve Limanları Mensupları Yardım Cemiyeti Reisliğinden:
Cemiyetimizin umumi heyeti 9. 7. 1945 tarihine müsadif pazartesi günü fevkalâde olarak aşağıdaki ruznameyl müzakere etmek üzer* D. Denizyolları ve limanları İşletme umum müdürlüğü binasında ve saat 11.80 d* toplanacaktır.
RUZNAME: Cemiyet esas nizamnamesinin 9 uncu maddesinin tadili vs 4, 12 !nc! maddelerine birer fıkra İlâvesi.
Kadıköy Vakıflar Müdürlüğünden t
_ Sokağı__________î
Kadir ağa Çavuş deresi Cami mektep Ekmekçi bayın
Dıvar dibi
Kısıklı yerler 31/12/845 som
Aylık kirası
No.su çinsl_________ Lira Kr.
45 Barak* 3
119 Dükkân 2
11 • 3
30 * 8
3 Baraka ars* 7
25 ta] 23 ahır 8
ıuna kadar kiraya verilmek üzere
Semt ve mahallesi
Oörtep*
Üsküdar Murat reis
Erenköy Suadiy» Beykoz Yalı köy Üsküdar Sellroly»
* Altunizad»
Yukarıda yazılı , . „ - ____________________________, -_______________
açık arttırmaya çıkarılmıştır, ihaleleri 4/7/946 çarşamba günü »ant 14 d» yapılacağından isteklilerin Kadıköy Vakıflar müdürlüğü Akarat kalemin» gelmeleri. (8344)
00
50
80
00 00 oo
Teknik üniversite yatı yurdu satın alma komisyonundan!
İstanbul Teknik Üniversite Yatı yurdunun 50,000 parçadan ibaret çamaşır yıkaması kapalı zart usullyle eksiltmeye konmuştur. Muhammen flat 10,500, İlk teminatı 787,50 liradır.
Araı edenler düzenlenmiş şartnamesini her gün Yatı yurdunda görebilirler.
Eksiltme 11/7/945 günü saat 15 te aümüşsuyunda Yatı yurdunda yapılacağından İsteklilerin 2490 sayılı kanunun hükümlerine uygun olarak tekliflerini havi kapalı zarflarını belli saatten bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına makbuz mukabili vermeleri lüzumu ve postada olacak gecikmelerin kabul edllomlyeceği İlân olunur. (8339)
TASHİH — 24, 26 Haziran günlü nüshalarımızda çıkan yukardakl İlânın dördüncü satırındaki düzenlenmiş kelimesi düzeltilmiş olarak yanlış neşredilmiştir. Düzenlenmiş olarak tashih olunur.
İstanbul Vilâyetinden*:
1 — Mayıs - Haziran aylarına mahsus ekmek karnelerinin «b- kup-jn-larlle halka yapılmakta olan zeytinyağı dağıtımına 10. 7. 1945 sah akşamı son verilecektir.
3 — Mutemet bakkallar dağıtım sırasında aldıkları zeytinyağları mukabilinde topladıkları «U» kuponlarla mevcut zeytlnyoğlarınır mlktıvım 14. 7. 1945 tarihine kadar belediye İktisat müdürlüğü ekmek bürosuna tevdi edeceklerdir.
5 — Mutemet bakkaUar ellerinde mevcut boş varilleri 13. 7. 1945 tarihine kadar ticaret ofisi depolarına tesHm edeceklerdir.
4 — Dağıtım sonu doiayısHe bölgelerinde zeytinyağı bulomıyanlar, İstanbul memurlar istihlâk kooperatifinin Eminönü. Taksim ve Radikalindeki mağazalarından zeytlnyağlarını 10. 7. 1945 tarihine kadar alabilirler.
18440)
Kapalı Eksiltme ilanı
Devlet kitapları mütedavil sermayesi müdürlüğünden:
.10 temmuz 945 tarih salı gilnü saat 15 te İstanbulda Sultanahmet. Ayasofy* arkası Maarif matbaası dahilinde Devet Kltaparı Mütedavil Sermayesi müdürlüğünde eksiltme komisyonu odasında «24475.18» Hra keşif bedelli İstanbul Maarif Matbaası Kantin binası kat ilâvesi İnşaatı kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
Mukavele, eksiltme, Bayındırlık işleri genel, hususi ve fenni şartnameleri. proje keşif hülâsaslle buna mütefcrrl diğer evrak Müdürlük Ayniyat dairesinde görülecektir.
Muvakkat teminat 1835 Ura 64 kuruştur.
İsteklilerin teklif mektupları ve en az bir taahhütte teknik mahiyette bu işe benzer İş yaptığına dair idarelerinden almış olduğu vesikalara istinaden İstanbul Vilâyetine müracaatla eksiltme tarihinden, tatil günleri hariç, üç gün evvel alınmış ehliyet ve 845 yılma alt Ticaret odası vesikalarını havi kapalı zarflarını 10 temmuz 945 salı günü saat 14 e kadar MilU Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları Mütedavil Sermayesi müdürlüğüne vermeleri. (8223)
]
ı — Kırşehir'de yaptırılacak şaraphane İnşası İşi pazarlığa konulmuştur.
2 — Muhammen bedel 49932.01 lir® olup teminatı 7489.80 liradır.
3 — Posarlık 3/7/945 salı günü saat 10 da Kabataşta genel müdürlük levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır,
4 — Pazarlığa girebilmek ve şartlaşma alabilmek için taliplerin, bundan evvel asgari 30.000 liralık bu gibi işleri muvaffakiyetle yapmış olduklarına dair gösterecekleri vesaikle genel müdürlük İnşaat şubesinden birer ehliyet vesikası almış olmaları lâzımdır.
5 — Şartlaşma her gün adı geçen şubeden 248 kuruş mukabilinde alınabilir.
8 — İsteklilerin belirli gün ve saatte mezkûr komisyona müracaatları ilân olunur. (8444)
[
Tekel U.‘ Müdürlüğü ilânları
Tiirk Tütün Limited Şirketinden;
Yaprak tütün dizilerinden çıkarılan takriben beş bin kilo kadar sicim parçalan 5 temmu* 1945 tarihinde saat on birde pazarlıkta satılacaktır.
Nümunelerl şirketin Ünyon Hanındaki merkezinde ve heyeti mecmuası Salıpacan tramvay durağındaki depodadır.
istekliler her gün müracaat edip görebilirler.
İstanbul Mahrukat Ofisi Umum Müdürlüğünden:
Mahrukat Ofisi dairesi Galatâda Gümrük arkasında Alemdar hanının blmlci katında 106 : 110 numaralı odalara nakletrajştlr. Yeni telefon numarası - 42241 • dlr. (8533)
Devlet Deniz Yolları ve Limanları işletme Umum Müdürlüğü İlânları
Cide'ye kadar gitmekte olan Bartın yolu postaları Istanbul-dan 1 Temmuz 945 tarihinde kalkacak seferden itibaren İnebolu-ya kadar uzatılmıştır. (8569)

Comments (0)