Celâl Bayar, hükümet tebliğinecevap verdi Bakanlar Kurulunun pazar günkü içtimaında evvelce Çankaya'nın tasvibine arzolunan tebliğin tasdik edildiği anlaşılıyor
Sinema biletlerine zam
Ankaradaki sert hava dün biraz yatıştı. Hikmet Bay ur "Bu tebliğle
Boyarın itibarım yükseltmek gayesi de güdülmüş olabilir,, diyor
Hükümetin
Tebliği
Hükümet, dün gazetelere bir tebliğ gönderdi. Başbakanlıktan verilen ve radyoda tekrarlanan bu metin Demokrat Parti büyük kongresinin dağılışı ferdasında, yayınlanmıştır. Anlaşılan demokrat kongre ve orada söylenen nutuk lar ve kabul edilen rapor ve izhar edilen dilekler, hükümet mahfillerinde çok ilgi ve endişe uyandırmıştır. Hattâ tebliğin edasına ve ifadesine bakılırsa, hükümet mahfillerinde, telâş bile vardır denilebilir.
Esasen Bakanlardan birinin sahiplerinden olduğu bir İstanbul gazetesine Ankaradan gönde rilen ve ilk sayfanın başına yerleştirilen haber ve ayni sütunlarda intişar eden Başbakan yar dımcısı Nihat Erimin demeci, evvelki gün, Ankarada heyecanlı bir havanın esmekte olduğu veyahut öyle gösterilmek istendiği anlatıyordu. Bakanlar Kurulunun gece yanlarına kadar sürekli toplantı yapması, pazar tatiline rağmen lçtimada bulunması hep fevkalâdelik belirtileri sayılıyordu.
Demokrat Parti kongresinin hükümet mahfillerinin ve Halk Partililerin ilgisini çekmesini tabii görmek lâzımdır. Kuvvetli bir muhalefet partisinin, yurdun her köşesinden gelen (1600) delegenin iştirâkile, akdettiği bir kongre, muhalefet için olduğu kadar İktidar partisi için de e-hemmiyeti haiz olmak icabeder. Temsilcilerin ileri sürecekleri fikir ve düşünceler memleketteki siyasi havayı göstermeğe yarıya cak en İyi bir barometre sayılabilir. Tek parti zamanında olduğu gibi yalnız bir çan sesi dinlemekle hakiki vaziyeti kavramak artık kabil değildir.
Demokrat Parti delegeleri, bir hafta süren, tartışma ve çarpışmalarda hangi noktalar üzerinde durdular? Bizce ferdin haklarını etraflı bir suretta koruya-mamış ve fert hakkının masunluğunu takviye etmemiş olan meşhur ihraç kararlarının tem-yizen incelenmesine karar vermek suretile kongre en isabetli bir adım atmış değildi. Fakat bu hareket dışında, umumi heyetin, üzerinde ısrar ettiği cihetler nelerdi? Seçim emniyetinin sağlanması ve Hürriyet Misakının behemehal tahakkukunun temini? Hürriyet Misakına, bazı delegeler, yeni bir ad da taktılar. Buna (Millî And) dediler.
İtiraf etmelidir ki Hürriyet Misakı denilen keyfiyet, bir parti programının malı olması Ica-beden husus değildir. Vicdan (Devamı Sa. S Sü. s do)
Devlet DenizydUan Umum Müd ilrü Cemil Parman makamında.
Denizyolları Umum
Müdürünün beyanatı
Kömüre yapılan zammı karşılamak için denizyolları idaresi ciddî tedbirler düşünüyor
Devlet Denizyolları idaresinin İktisadi Devlet teşekkülleri hali . ne getirilmesi İçin Bakanlıkta yapılan toplantılara IştİTâk etmek üzere Ankaraya giden Umum Müdür Cemil Parman dün sabah av. det etmiştir. Umum Müdür An . kara gemisinde gazetecilere seya -hatl hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
, (— Ankarada, Denizyollarının alacağı yeni şekil hakkında ya pılan toplantılara lştlrhk ettim. Toplantı bitti ve hazırlanan kanun tasarısı Bakanlık tarafından Başbakanlığa arzedildi. Bu kanun ta sansı Başbakanlığın tetkikinden geçerek Meclise sunulacak ve Mec İlsin tasvibiyle katiyet kesbedecek dr.»
Ankara: 28 (Gece yarısından sonra telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, bu gece 22,30 da gazetecileri davet ederek aşağıdaki beyanatı vermiştir:
— 28 tarihli gazetelerde neşredilen Günaltay hükümeti beyannamesi, partimizin büyük kongresini iç politika durumu ü-zerinde tesbit edilen müşahade ve varılan bazı neticeleri bahis mevzuu etmektedir. Mantıkî teselsüle ve ifadede vuzuha pek riayet edilemediği için olacak ki ilk bakışta bu beyannamenin neşrindeki hakikî maksadı lâyı-kile kavramak mümkün olamıyor. Aynen kendi ifadelerine gö re bundan maksat da Demokrat Parti tarafından son zamanlarda yaratılmak istenilen tedhiş ha vasmdan vatandaşların endişe etmemeleri ve her. derecedeki va Zilelilerin ürkmiyeceklerinden e-min olmalarını tavsiye *■ den iba ret gibi görünüyor. Eğer böyle se bu beyanname tamamile yer-(Devarnı Sa. s Sü. 1 da)
Vali Dr. Hırtlar
Ankaraya çağırıldı
Valinin, hükümetin tebliği üzerinde Başbakanla görüşeceği söyleniyor
halka hizmet imiş!
Kömüre yapılan zam neticesi o-larak navlun ve yolcu ücretlerinin artıp artmıyacağı halikındaki soruya Genel Müdür demiştir ki:
—Eşya navlunlarına zam yap -mıyacağız. Ancak kömüre yapı . lan bu zammı karşılayabilmek i -Çin yolcu ücretlerine bir mikdar zam yapmak mecburiyeti hasıl o-lacaktır. Bu artış ortalama olarak yüzde 20 mikdanndadır, Avrupa İktisadî yardım programı gere . ğince hazırladığımız raporda, üç deniz hattı, üç şehir hattı, vapuru De bir de Tanker talep ettik. Bize verilen cevapta şehir hattı ve deniz hattı vapurlarının verilmesine İmkân olmadığı bildirilmektedir. Vaziyet tekrar gözden geçirildi ve
(Devamı Sa. s Sü. 5 do) Başbakan yardımcısı N. Erim
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının daveti üzerine Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırda r, dün akşam Ankaraya hareket etmiştir.
Vali Kırdır hareketinden ön ce bir arkadaşımıza şunları soy İçmiştir:
*— 6 Ekimde Sergi ve Spor sarayında açılacak olan sana -yi sergisi hazırlıklarile meşgul olmak üzere Ankaraya gidiyo -rum. Faydasını gördüğümüz por tatif pazar yerlerinin çoğaltılma sı hususunda ilgili bakanlıkça temasta bulunacağım.
Tasdik edilmemiş imar plânla rı ve İstanbul Erkek lisesinin belediyemize devrile de meşgul olacağım işler arasındadır.»
Valinin seyahati 8 — 4 gün devam edecek ve Dr. Lûtfi Kır-dar, hükümetin son neşrettiği be yanname üzerinde de Başbakan la görüşecektir.
Bir kısım Şehir Meclisi azası, aşikâr hakikat karşısında, hâlâ, zam yapmadık, diyorlar
- İstanbul Şehir Meclisinin niçhia I tetkike lüzum görmeksizin, büyük | gelirler sağlıyan sinemacılara zata yapmakla düştüğü büyük hatâma menfi akisleri devam etmektedir. Halk, herşeyde bir ucuzlua bîlrten ken. Şehir Meclisinin, hd’ılmet pa litikasına dahi aykırı kararlar vermesi, pek manidar gör.l! n-ıde-
Dün akşam Ankaraya giden vali ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdann bu zam karon etra( tında da temaslarda bulunacagf zannedilmektedir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
«Ankara» mn dün İstanbul limanında alınmış resmi
Lüks Ankara yolcu gemisi dün geldi
Vapur, 8 Temmuz Cuma günü Batı Akdeniz hattı seferlerine başlıyor
Amerikadan satın aldığımız ye . nl 6 yolcu gemimizden İlki, (An .1 karo» yolcu gemisi dün saat 14 de limanımıza gelmiştir.
Ülev, Büyükdere gemileri yolcu I
Petrol araştırmaları
Türkiye kömür sanayiinin
kalkınmasında bir hamle
Üniversite
talebesinin
haklı isteği
Romandaki sondajişine yine başlandı; ilgililer neticeden ümidvar görünüyor
» Ankara: 28 (Hususi) — Maden tetkik arama enstitü* ( I
» sünden yetkili bir şahıs, bugün Raman dağındaki petrol
» arama çalışmaları hakkında şu beyanatta bulunmuştur:
« (— Raman dağındaki petrol arama işlerimize, kışın
« şiddetli soğuklarından sonra, 3 sondaj makinasını ayni za-
il manda işletmek suretile başlamış bulunuyoruz. Bunlar ara-
« sında halen 14 numaralı kuyuda çalışmakta olan büyük
5 (P OVaiîH Sa.^J J jZ
Hayvan ihracı
Camilerde kurulan mahyalar
n minarelerinde kurula n mahyalarda «Hos yeldin» yazılmıştır.
15 Temmuzda başlıyor
Ankara: 28 (A.A.) — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından bildiril . iniştir; r-
1 — 28.4.1919 tarihli ve 314 sayılı sirkülerimizle yayınlandığı ü. zere canlı hayvan ihracoatına 15
1949 da fiilen boşlanacak.
2 — 350 sayılı sirkülerimizle tes bit edilen pekli baki olup ancak mevsim şartlan ve iç piyasa ihtlya cı gözönüııdc tutlarak 300.000 baş olan koyun kontenjanı 150.000 başa indirilmiştir.
Mey va ve sebze gübre olarak kullanılıyor
Kozlu madenlerinin istihsali arttırılacak,maliyet fialları yüzde 40 nisbetinde düşecek
Tahrandaki |
görüşmeler
ı. gazetecilere şu demeçte bulunmuş - tur:
»— Türkiye’nin kömlir sanayii -ain kollanmasında büyük bir ham lo teşkil eden bir teşebbüsü sağ -layacak olan mukavelenin İmzasın da hazır bulunmaktan dolayı bahtiyarım.
Türkiye, bu suyede kömlir sona yilnl kalkındırmak ve harpten ev-vei olduğu gibi şimdi de ihracatta bulunmak ve muhtaç Avrupaya yardım etmek suretilo hem Mars-hall planının gayesine ve hem de kendi ekonomisinin kalkınmasına hizmet etmiş olacaktır.
Daha sonra Amerikan firması sahiplerinden Mr. Golden Hamil -ton da bir konuşma yapmış ve Mr. Golden Hamllton, «İnşaata ne zaman başlanacağı»» halikında bir gazeteci tarafından sorulan suale imza tarihinden itibaren altı ay zarfında başlanacağını bildirmiş .
25 kilometre uzunluğundaki bir kaya İçindo bir tünel meydana (Davamı Sa. S Sü. 7 de)
Şehir Meclisinin otobüslerde tenzilâtı kaldırması büyük siyasî gaf oldu
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye ve malûllera tenzilâtlı tarife ile pasolu seyahate son vermiş olmasını, İçişleri Bakanlığı ve C. H. Partisi Genel merkezinin siyasî bir hadise yapılmış bir gaf olarak ele almış olduğu anlaşılmaktadır, C. H. P. tahkikat yapmak üzere İstanbul milletvekili Ali Riza Ar» yu vazifelendirmiştir.
Otabüsler hakkında alınan kararı, C. H. Partisi, Meclis Üyelerinin politika taktiğinden mahrum olmaları sebebile atfetmekte olduğu İsrarla söylenmekte ve bu gibi zevatın bundan böyle Şehir Meclisi üyeliğine seçilmiye-ceği anlaşılmaktadır.
Bu arada, büyük imkânsızlıklarla tahsillerine devam eden yük sek tahsil gençliğile, müşkül vaziyette bulunan malûl gaziler d» gadre uğramıştır.
İstanbul milletvekili Ali Riza Arı, dün talebeleri ve bazı şehit Meclisi üyelerile C. H. P. il baş-kam Dr. Esad Duru soy ve meoj lis azasından Said Keşleri dinlemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Şehir Meclisinin ikinci hatası
ULUNAY
Sâdabâd paktının gcnişle-tilnıesile ilgili değil Tahran: 28 (AA.) .Alp) — Tahran görüşmelerinin iki taraflı vasfı üzerinde' ısrar eden ve yakında ak-tedilecek olan anlaşmanın sadece İran ve Iraka §a-mil olup iki memleket arasında harbdenberi askıda kalmış meselelere taallûk ettiğini belirten yetkili 1-ran ve Irak sözcüleri: «Tuh ran görüşmelerinde ortado-ğuda bir müslüman paktın dan bahsetmek mevsimsizdir* fikrini ileri sürmektedirler.
(Dovamı 8a. S 8Ü. o da)
Otomobil ve
motosiklet
yarışları
Yarışlara girecek olanlar kayıtlarını bir an önce yaptırmalıdır
Otomobil yarışları hazırlığı devam etmektedir. İstanbul otomobil sahipleri derneği dünyanın her tarafındaki acentalarlıı temasa geçerek yarışı ehemmi -yetile mütenasip bir şekle sok mağa çalışmaktadır. Her firmanın en az birer otomobil ile ya-(Dovamı SA a 8Ü. a dol
Bu hazin durum karşı-ne söylemek lâzım bilmiyoruz
istihsal bölgelerinden alınan
malûmatta bolluk ve ucuzluk
karşısında malım satmayan seb
ze ve meyvacılar mallarını tek-
rar toprağa vermek için bunla-
1 Devamı 8a. 6 Sü. 7 dal
Celâl Bayar, hükümet tebliğinecevap verdi Bakanlar Kurulunun pazar günkü içtimaında evvelce Çankaya'nın tasvibine arzolunan tebliğin tasdik edildiği anlaşılıyor
Sinema biletlerine zam
Ankaradaki sert hava dün biraz yatıştı. Hikmet Bay ur "Bu tebliğle
Boyarın itibarım yükseltmek gayesi de güdülmüş olabilir,, diyor
Hükümetin
Tebliği
Hükümet, dün gazetelere bir tebliğ gönderdi. Başbakanlıktan verilen ve radyoda tekrarlanan bu metin Demokrat Parti büyük kongresinin dağılışı ferdasında, yayınlanmıştır. Anlaşılan demokrat kongre ve orada söylenen nutuk lar ve kabul edilen rapor ve izhar edilen dilekler, hükümet mahfillerinde çok ilgi ve endişe uyandırmıştır. Hattâ tebliğin edasına ve ifadesine bakılırsa, hükümet mahfillerinde, telâş bile vardır denilebilir.
Esasen Bakanlardan birinin sahiplerinden olduğu bir İstanbul gazetesine Ankaradan gönde rilen ve ilk sayfanın başına yerleştirilen haber ve ayni sütunlarda intişar eden Başbakan yar dımcısı Nihat Erimin demeci, evvelki gün, Ankarada heyecanlı bir havanın esmekte olduğu veyahut öyle gösterilmek istendiği anlatıyordu. Bakanlar Kurulunun gece yanlarına kadar sürekli toplantı yapması, pazar tatiline rağmen lçtimada bulunması hep fevkalâdelik belirtileri sayılıyordu.
Demokrat Parti kongresinin hükümet mahfillerinin ve Halk Partililerin ilgisini çekmesini tabii görmek lâzımdır. Kuvvetli bir muhalefet partisinin, yurdun her köşesinden gelen (1600) delegenin iştirâkile, akdettiği bir kongre, muhalefet için olduğu kadar İktidar partisi için de e-hemmiyeti haiz olmak icabeder. Temsilcilerin ileri sürecekleri fikir ve düşünceler memleketteki siyasi havayı göstermeğe yarıya cak en İyi bir barometre sayılabilir. Tek parti zamanında olduğu gibi yalnız bir çan sesi dinlemekle hakiki vaziyeti kavramak artık kabil değildir.
Demokrat Parti delegeleri, bir hafta süren, tartışma ve çarpışmalarda hangi noktalar üzerinde durdular? Bizce ferdin haklarını etraflı bir suretta koruya-mamış ve fert hakkının masunluğunu takviye etmemiş olan meşhur ihraç kararlarının tem-yizen incelenmesine karar vermek suretile kongre en isabetli bir adım atmış değildi. Fakat bu hareket dışında, umumi heyetin, üzerinde ısrar ettiği cihetler nelerdi? Seçim emniyetinin sağlanması ve Hürriyet Misakının behemehal tahakkukunun temini? Hürriyet Misakına, bazı delegeler, yeni bir ad da taktılar. Buna (Millî And) dediler.
İtiraf etmelidir ki Hürriyet Misakı denilen keyfiyet, bir parti programının malı olması Ica-beden husus değildir. Vicdan (Devamı Sa. S Sü. s do)
Devlet DenizydUan Umum Müd ilrü Cemil Parman makamında.
Denizyolları Umum
Müdürünün beyanatı
Kömüre yapılan zammı karşılamak için denizyolları idaresi ciddî tedbirler düşünüyor
Devlet Denizyolları idaresinin İktisadi Devlet teşekkülleri hali . ne getirilmesi İçin Bakanlıkta yapılan toplantılara IştİTâk etmek üzere Ankaraya giden Umum Müdür Cemil Parman dün sabah av. det etmiştir. Umum Müdür An . kara gemisinde gazetecilere seya -hatl hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
, (— Ankarada, Denizyollarının alacağı yeni şekil hakkında ya pılan toplantılara lştlrhk ettim. Toplantı bitti ve hazırlanan kanun tasarısı Bakanlık tarafından Başbakanlığa arzedildi. Bu kanun ta sansı Başbakanlığın tetkikinden geçerek Meclise sunulacak ve Mec İlsin tasvibiyle katiyet kesbedecek dr.»
Ankara: 28 (Gece yarısından sonra telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, bu gece 22,30 da gazetecileri davet ederek aşağıdaki beyanatı vermiştir:
— 28 tarihli gazetelerde neşredilen Günaltay hükümeti beyannamesi, partimizin büyük kongresini iç politika durumu ü-zerinde tesbit edilen müşahade ve varılan bazı neticeleri bahis mevzuu etmektedir. Mantıkî teselsüle ve ifadede vuzuha pek riayet edilemediği için olacak ki ilk bakışta bu beyannamenin neşrindeki hakikî maksadı lâyı-kile kavramak mümkün olamıyor. Aynen kendi ifadelerine gö re bundan maksat da Demokrat Parti tarafından son zamanlarda yaratılmak istenilen tedhiş ha vasmdan vatandaşların endişe etmemeleri ve her. derecedeki va Zilelilerin ürkmiyeceklerinden e-min olmalarını tavsiye *■ den iba ret gibi görünüyor. Eğer böyle se bu beyanname tamamile yer-(Devarnı Sa. s Sü. 1 da)
Vali Dr. Hırtlar
Ankaraya çağırıldı
Valinin, hükümetin tebliği üzerinde Başbakanla görüşeceği söyleniyor
halka hizmet imiş!
Kömüre yapılan zam neticesi o-larak navlun ve yolcu ücretlerinin artıp artmıyacağı halikındaki soruya Genel Müdür demiştir ki:
—Eşya navlunlarına zam yap -mıyacağız. Ancak kömüre yapı . lan bu zammı karşılayabilmek i -Çin yolcu ücretlerine bir mikdar zam yapmak mecburiyeti hasıl o-lacaktır. Bu artış ortalama olarak yüzde 20 mikdanndadır, Avrupa İktisadî yardım programı gere . ğince hazırladığımız raporda, üç deniz hattı, üç şehir hattı, vapuru De bir de Tanker talep ettik. Bize verilen cevapta şehir hattı ve deniz hattı vapurlarının verilmesine İmkân olmadığı bildirilmektedir. Vaziyet tekrar gözden geçirildi ve
(Devamı Sa. s Sü. 5 do) Başbakan yardımcısı N. Erim
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının daveti üzerine Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırda r, dün akşam Ankaraya hareket etmiştir.
Vali Kırdır hareketinden ön ce bir arkadaşımıza şunları soy İçmiştir:
*— 6 Ekimde Sergi ve Spor sarayında açılacak olan sana -yi sergisi hazırlıklarile meşgul olmak üzere Ankaraya gidiyo -rum. Faydasını gördüğümüz por tatif pazar yerlerinin çoğaltılma sı hususunda ilgili bakanlıkça temasta bulunacağım.
Tasdik edilmemiş imar plânla rı ve İstanbul Erkek lisesinin belediyemize devrile de meşgul olacağım işler arasındadır.»
Valinin seyahati 8 — 4 gün devam edecek ve Dr. Lûtfi Kır-dar, hükümetin son neşrettiği be yanname üzerinde de Başbakan la görüşecektir.
Bir kısım Şehir Meclisi azası, aşikâr hakikat karşısında, hâlâ, zam yapmadık, diyorlar
- İstanbul Şehir Meclisinin niçhia I tetkike lüzum görmeksizin, büyük | gelirler sağlıyan sinemacılara zata yapmakla düştüğü büyük hatâma menfi akisleri devam etmektedir. Halk, herşeyde bir ucuzlua bîlrten ken. Şehir Meclisinin, hd’ılmet pa litikasına dahi aykırı kararlar vermesi, pek manidar gör.l! n-ıde-
Dün akşam Ankaraya giden vali ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdann bu zam karon etra( tında da temaslarda bulunacagf zannedilmektedir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
«Ankara» mn dün İstanbul limanında alınmış resmi
Lüks Ankara yolcu gemisi dün geldi
Vapur, 8 Temmuz Cuma günü Batı Akdeniz hattı seferlerine başlıyor
Amerikadan satın aldığımız ye . nl 6 yolcu gemimizden İlki, (An .1 karo» yolcu gemisi dün saat 14 de limanımıza gelmiştir.
Ülev, Büyükdere gemileri yolcu I
Petrol araştırmaları
Türkiye kömür sanayiinin
kalkınmasında bir hamle
Üniversite
talebesinin
haklı isteği
Romandaki sondajişine yine başlandı; ilgililer neticeden ümidvar görünüyor
» Ankara: 28 (Hususi) — Maden tetkik arama enstitü* ( I
» sünden yetkili bir şahıs, bugün Raman dağındaki petrol
» arama çalışmaları hakkında şu beyanatta bulunmuştur:
« (— Raman dağındaki petrol arama işlerimize, kışın
« şiddetli soğuklarından sonra, 3 sondaj makinasını ayni za-
il manda işletmek suretile başlamış bulunuyoruz. Bunlar ara-
« sında halen 14 numaralı kuyuda çalışmakta olan büyük
5 (P OVaiîH Sa.^J J jZ
Hayvan ihracı
Camilerde kurulan mahyalar
n minarelerinde kurula n mahyalarda «Hos yeldin» yazılmıştır.
15 Temmuzda başlıyor
Ankara: 28 (A.A.) — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından bildiril . iniştir; r-
1 — 28.4.1919 tarihli ve 314 sayılı sirkülerimizle yayınlandığı ü. zere canlı hayvan ihracoatına 15
1949 da fiilen boşlanacak.
2 — 350 sayılı sirkülerimizle tes bit edilen pekli baki olup ancak mevsim şartlan ve iç piyasa ihtlya cı gözönüııdc tutlarak 300.000 baş olan koyun kontenjanı 150.000 başa indirilmiştir.
Mey va ve sebze gübre olarak kullanılıyor
Kozlu madenlerinin istihsali arttırılacak,maliyet fialları yüzde 40 nisbetinde düşecek
Tahrandaki |
görüşmeler
ı. gazetecilere şu demeçte bulunmuş - tur:
»— Türkiye’nin kömlir sanayii -ain kollanmasında büyük bir ham lo teşkil eden bir teşebbüsü sağ -layacak olan mukavelenin İmzasın da hazır bulunmaktan dolayı bahtiyarım.
Türkiye, bu suyede kömlir sona yilnl kalkındırmak ve harpten ev-vei olduğu gibi şimdi de ihracatta bulunmak ve muhtaç Avrupaya yardım etmek suretilo hem Mars-hall planının gayesine ve hem de kendi ekonomisinin kalkınmasına hizmet etmiş olacaktır.
Daha sonra Amerikan firması sahiplerinden Mr. Golden Hamil -ton da bir konuşma yapmış ve Mr. Golden Hamllton, «İnşaata ne zaman başlanacağı»» halikında bir gazeteci tarafından sorulan suale imza tarihinden itibaren altı ay zarfında başlanacağını bildirmiş .
25 kilometre uzunluğundaki bir kaya İçindo bir tünel meydana (Davamı Sa. S Sü. 7 de)
Şehir Meclisinin otobüslerde tenzilâtı kaldırması büyük siyasî gaf oldu
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye ve malûllera tenzilâtlı tarife ile pasolu seyahate son vermiş olmasını, İçişleri Bakanlığı ve C. H. Partisi Genel merkezinin siyasî bir hadise yapılmış bir gaf olarak ele almış olduğu anlaşılmaktadır, C. H. P. tahkikat yapmak üzere İstanbul milletvekili Ali Riza Ar» yu vazifelendirmiştir.
Otabüsler hakkında alınan kararı, C. H. Partisi, Meclis Üyelerinin politika taktiğinden mahrum olmaları sebebile atfetmekte olduğu İsrarla söylenmekte ve bu gibi zevatın bundan böyle Şehir Meclisi üyeliğine seçilmiye-ceği anlaşılmaktadır.
Bu arada, büyük imkânsızlıklarla tahsillerine devam eden yük sek tahsil gençliğile, müşkül vaziyette bulunan malûl gaziler d» gadre uğramıştır.
İstanbul milletvekili Ali Riza Arı, dün talebeleri ve bazı şehit Meclisi üyelerile C. H. P. il baş-kam Dr. Esad Duru soy ve meoj lis azasından Said Keşleri dinlemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Şehir Meclisinin ikinci hatası
ULUNAY
Sâdabâd paktının gcnişle-tilnıesile ilgili değil Tahran: 28 (AA.) .Alp) — Tahran görüşmelerinin iki taraflı vasfı üzerinde' ısrar eden ve yakında ak-tedilecek olan anlaşmanın sadece İran ve Iraka §a-mil olup iki memleket arasında harbdenberi askıda kalmış meselelere taallûk ettiğini belirten yetkili 1-ran ve Irak sözcüleri: «Tuh ran görüşmelerinde ortado-ğuda bir müslüman paktın dan bahsetmek mevsimsizdir* fikrini ileri sürmektedirler.
(Dovamı 8a. S 8Ü. o da)
Otomobil ve
motosiklet
yarışları
Yarışlara girecek olanlar kayıtlarını bir an önce yaptırmalıdır
Otomobil yarışları hazırlığı devam etmektedir. İstanbul otomobil sahipleri derneği dünyanın her tarafındaki acentalarlıı temasa geçerek yarışı ehemmi -yetile mütenasip bir şekle sok mağa çalışmaktadır. Her firmanın en az birer otomobil ile ya-(Dovamı SA a 8Ü. a dol
Bu hazin durum karşı-ne söylemek lâzım bilmiyoruz
istihsal bölgelerinden alınan
malûmatta bolluk ve ucuzluk
karşısında malım satmayan seb
ze ve meyvacılar mallarını tek-
rar toprağa vermek için bunla-
1 Devamı 8a. 6 Sü. 7 dal
Celâl Bayar, hükümet tebliğinecevap verdi Bakanlar Kurulunun pazar günkü içtimaında evvelce Çankaya'nın tasvibine arzolunan tebliğin tasdik edildiği anlaşılıyor
Sinema biletlerine zam
Ankaradaki sert hava dün biraz yatıştı. Hikmet Bay ur "Bu tebliğle
Boyarın itibarım yükseltmek gayesi de güdülmüş olabilir,, diyor
Hükümetin
Tebliği
Hükümet, dün gazetelere bir tebliğ gönderdi. Başbakanlıktan verilen ve radyoda tekrarlanan bu metin Demokrat Parti büyük kongresinin dağılışı ferdasında, yayınlanmıştır. Anlaşılan demokrat kongre ve orada söylenen nutuk lar ve kabul edilen rapor ve izhar edilen dilekler, hükümet mahfillerinde çok ilgi ve endişe uyandırmıştır. Hattâ tebliğin edasına ve ifadesine bakılırsa, hükümet mahfillerinde, telâş bile vardır denilebilir.
Esasen Bakanlardan birinin sahiplerinden olduğu bir İstanbul gazetesine Ankaradan gönde rilen ve ilk sayfanın başına yerleştirilen haber ve ayni sütunlarda intişar eden Başbakan yar dımcısı Nihat Erimin demeci, evvelki gün, Ankarada heyecanlı bir havanın esmekte olduğu veyahut öyle gösterilmek istendiği anlatıyordu. Bakanlar Kurulunun gece yanlarına kadar sürekli toplantı yapması, pazar tatiline rağmen lçtimada bulunması hep fevkalâdelik belirtileri sayılıyordu.
Demokrat Parti kongresinin hükümet mahfillerinin ve Halk Partililerin ilgisini çekmesini tabii görmek lâzımdır. Kuvvetli bir muhalefet partisinin, yurdun her köşesinden gelen (1600) delegenin iştirâkile, akdettiği bir kongre, muhalefet için olduğu kadar İktidar partisi için de e-hemmiyeti haiz olmak icabeder. Temsilcilerin ileri sürecekleri fikir ve düşünceler memleketteki siyasi havayı göstermeğe yarıya cak en İyi bir barometre sayılabilir. Tek parti zamanında olduğu gibi yalnız bir çan sesi dinlemekle hakiki vaziyeti kavramak artık kabil değildir.
Demokrat Parti delegeleri, bir hafta süren, tartışma ve çarpışmalarda hangi noktalar üzerinde durdular? Bizce ferdin haklarını etraflı bir suretta koruya-mamış ve fert hakkının masunluğunu takviye etmemiş olan meşhur ihraç kararlarının tem-yizen incelenmesine karar vermek suretile kongre en isabetli bir adım atmış değildi. Fakat bu hareket dışında, umumi heyetin, üzerinde ısrar ettiği cihetler nelerdi? Seçim emniyetinin sağlanması ve Hürriyet Misakının behemehal tahakkukunun temini? Hürriyet Misakına, bazı delegeler, yeni bir ad da taktılar. Buna (Millî And) dediler.
İtiraf etmelidir ki Hürriyet Misakı denilen keyfiyet, bir parti programının malı olması Ica-beden husus değildir. Vicdan (Devamı Sa. S Sü. s do)
Devlet DenizydUan Umum Müd ilrü Cemil Parman makamında.
Denizyolları Umum
Müdürünün beyanatı
Kömüre yapılan zammı karşılamak için denizyolları idaresi ciddî tedbirler düşünüyor
Devlet Denizyolları idaresinin İktisadi Devlet teşekkülleri hali . ne getirilmesi İçin Bakanlıkta yapılan toplantılara IştİTâk etmek üzere Ankaraya giden Umum Müdür Cemil Parman dün sabah av. det etmiştir. Umum Müdür An . kara gemisinde gazetecilere seya -hatl hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
, (— Ankarada, Denizyollarının alacağı yeni şekil hakkında ya pılan toplantılara lştlrhk ettim. Toplantı bitti ve hazırlanan kanun tasarısı Bakanlık tarafından Başbakanlığa arzedildi. Bu kanun ta sansı Başbakanlığın tetkikinden geçerek Meclise sunulacak ve Mec İlsin tasvibiyle katiyet kesbedecek dr.»
Ankara: 28 (Gece yarısından sonra telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, bu gece 22,30 da gazetecileri davet ederek aşağıdaki beyanatı vermiştir:
— 28 tarihli gazetelerde neşredilen Günaltay hükümeti beyannamesi, partimizin büyük kongresini iç politika durumu ü-zerinde tesbit edilen müşahade ve varılan bazı neticeleri bahis mevzuu etmektedir. Mantıkî teselsüle ve ifadede vuzuha pek riayet edilemediği için olacak ki ilk bakışta bu beyannamenin neşrindeki hakikî maksadı lâyı-kile kavramak mümkün olamıyor. Aynen kendi ifadelerine gö re bundan maksat da Demokrat Parti tarafından son zamanlarda yaratılmak istenilen tedhiş ha vasmdan vatandaşların endişe etmemeleri ve her. derecedeki va Zilelilerin ürkmiyeceklerinden e-min olmalarını tavsiye *■ den iba ret gibi görünüyor. Eğer böyle se bu beyanname tamamile yer-(Devarnı Sa. s Sü. 1 da)
Vali Dr. Hırtlar
Ankaraya çağırıldı
Valinin, hükümetin tebliği üzerinde Başbakanla görüşeceği söyleniyor
halka hizmet imiş!
Kömüre yapılan zam neticesi o-larak navlun ve yolcu ücretlerinin artıp artmıyacağı halikındaki soruya Genel Müdür demiştir ki:
—Eşya navlunlarına zam yap -mıyacağız. Ancak kömüre yapı . lan bu zammı karşılayabilmek i -Çin yolcu ücretlerine bir mikdar zam yapmak mecburiyeti hasıl o-lacaktır. Bu artış ortalama olarak yüzde 20 mikdanndadır, Avrupa İktisadî yardım programı gere . ğince hazırladığımız raporda, üç deniz hattı, üç şehir hattı, vapuru De bir de Tanker talep ettik. Bize verilen cevapta şehir hattı ve deniz hattı vapurlarının verilmesine İmkân olmadığı bildirilmektedir. Vaziyet tekrar gözden geçirildi ve
(Devamı Sa. s Sü. 5 do) Başbakan yardımcısı N. Erim
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının daveti üzerine Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırda r, dün akşam Ankaraya hareket etmiştir.
Vali Kırdır hareketinden ön ce bir arkadaşımıza şunları soy İçmiştir:
*— 6 Ekimde Sergi ve Spor sarayında açılacak olan sana -yi sergisi hazırlıklarile meşgul olmak üzere Ankaraya gidiyo -rum. Faydasını gördüğümüz por tatif pazar yerlerinin çoğaltılma sı hususunda ilgili bakanlıkça temasta bulunacağım.
Tasdik edilmemiş imar plânla rı ve İstanbul Erkek lisesinin belediyemize devrile de meşgul olacağım işler arasındadır.»
Valinin seyahati 8 — 4 gün devam edecek ve Dr. Lûtfi Kır-dar, hükümetin son neşrettiği be yanname üzerinde de Başbakan la görüşecektir.
Bir kısım Şehir Meclisi azası, aşikâr hakikat karşısında, hâlâ, zam yapmadık, diyorlar
- İstanbul Şehir Meclisinin niçhia I tetkike lüzum görmeksizin, büyük | gelirler sağlıyan sinemacılara zata yapmakla düştüğü büyük hatâma menfi akisleri devam etmektedir. Halk, herşeyde bir ucuzlua bîlrten ken. Şehir Meclisinin, hd’ılmet pa litikasına dahi aykırı kararlar vermesi, pek manidar gör.l! n-ıde-
Dün akşam Ankaraya giden vali ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdann bu zam karon etra( tında da temaslarda bulunacagf zannedilmektedir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
«Ankara» mn dün İstanbul limanında alınmış resmi
Lüks Ankara yolcu gemisi dün geldi
Vapur, 8 Temmuz Cuma günü Batı Akdeniz hattı seferlerine başlıyor
Amerikadan satın aldığımız ye . nl 6 yolcu gemimizden İlki, (An .1 karo» yolcu gemisi dün saat 14 de limanımıza gelmiştir.
Ülev, Büyükdere gemileri yolcu I
Petrol araştırmaları
Türkiye kömür sanayiinin
kalkınmasında bir hamle
Üniversite
talebesinin
haklı isteği
Romandaki sondajişine yine başlandı; ilgililer neticeden ümidvar görünüyor
» Ankara: 28 (Hususi) — Maden tetkik arama enstitü* ( I
» sünden yetkili bir şahıs, bugün Raman dağındaki petrol
» arama çalışmaları hakkında şu beyanatta bulunmuştur:
« (— Raman dağındaki petrol arama işlerimize, kışın
« şiddetli soğuklarından sonra, 3 sondaj makinasını ayni za-
il manda işletmek suretile başlamış bulunuyoruz. Bunlar ara-
« sında halen 14 numaralı kuyuda çalışmakta olan büyük
5 (P OVaiîH Sa.^J J jZ
Hayvan ihracı
Camilerde kurulan mahyalar
n minarelerinde kurula n mahyalarda «Hos yeldin» yazılmıştır.
15 Temmuzda başlıyor
Ankara: 28 (A.A.) — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından bildiril . iniştir; r-
1 — 28.4.1919 tarihli ve 314 sayılı sirkülerimizle yayınlandığı ü. zere canlı hayvan ihracoatına 15
1949 da fiilen boşlanacak.
2 — 350 sayılı sirkülerimizle tes bit edilen pekli baki olup ancak mevsim şartlan ve iç piyasa ihtlya cı gözönüııdc tutlarak 300.000 baş olan koyun kontenjanı 150.000 başa indirilmiştir.
Mey va ve sebze gübre olarak kullanılıyor
Kozlu madenlerinin istihsali arttırılacak,maliyet fialları yüzde 40 nisbetinde düşecek
Tahrandaki |
görüşmeler
ı. gazetecilere şu demeçte bulunmuş - tur:
»— Türkiye’nin kömlir sanayii -ain kollanmasında büyük bir ham lo teşkil eden bir teşebbüsü sağ -layacak olan mukavelenin İmzasın da hazır bulunmaktan dolayı bahtiyarım.
Türkiye, bu suyede kömlir sona yilnl kalkındırmak ve harpten ev-vei olduğu gibi şimdi de ihracatta bulunmak ve muhtaç Avrupaya yardım etmek suretilo hem Mars-hall planının gayesine ve hem de kendi ekonomisinin kalkınmasına hizmet etmiş olacaktır.
Daha sonra Amerikan firması sahiplerinden Mr. Golden Hamil -ton da bir konuşma yapmış ve Mr. Golden Hamllton, «İnşaata ne zaman başlanacağı»» halikında bir gazeteci tarafından sorulan suale imza tarihinden itibaren altı ay zarfında başlanacağını bildirmiş .
25 kilometre uzunluğundaki bir kaya İçindo bir tünel meydana (Davamı Sa. S Sü. 7 de)
Şehir Meclisinin otobüslerde tenzilâtı kaldırması büyük siyasî gaf oldu
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye ve malûllera tenzilâtlı tarife ile pasolu seyahate son vermiş olmasını, İçişleri Bakanlığı ve C. H. Partisi Genel merkezinin siyasî bir hadise yapılmış bir gaf olarak ele almış olduğu anlaşılmaktadır, C. H. P. tahkikat yapmak üzere İstanbul milletvekili Ali Riza Ar» yu vazifelendirmiştir.
Otabüsler hakkında alınan kararı, C. H. Partisi, Meclis Üyelerinin politika taktiğinden mahrum olmaları sebebile atfetmekte olduğu İsrarla söylenmekte ve bu gibi zevatın bundan böyle Şehir Meclisi üyeliğine seçilmiye-ceği anlaşılmaktadır.
Bu arada, büyük imkânsızlıklarla tahsillerine devam eden yük sek tahsil gençliğile, müşkül vaziyette bulunan malûl gaziler d» gadre uğramıştır.
İstanbul milletvekili Ali Riza Arı, dün talebeleri ve bazı şehit Meclisi üyelerile C. H. P. il baş-kam Dr. Esad Duru soy ve meoj lis azasından Said Keşleri dinlemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Şehir Meclisinin ikinci hatası
ULUNAY
Sâdabâd paktının gcnişle-tilnıesile ilgili değil Tahran: 28 (AA.) .Alp) — Tahran görüşmelerinin iki taraflı vasfı üzerinde' ısrar eden ve yakında ak-tedilecek olan anlaşmanın sadece İran ve Iraka §a-mil olup iki memleket arasında harbdenberi askıda kalmış meselelere taallûk ettiğini belirten yetkili 1-ran ve Irak sözcüleri: «Tuh ran görüşmelerinde ortado-ğuda bir müslüman paktın dan bahsetmek mevsimsizdir* fikrini ileri sürmektedirler.
(Dovamı 8a. S 8Ü. o da)
Otomobil ve
motosiklet
yarışları
Yarışlara girecek olanlar kayıtlarını bir an önce yaptırmalıdır
Otomobil yarışları hazırlığı devam etmektedir. İstanbul otomobil sahipleri derneği dünyanın her tarafındaki acentalarlıı temasa geçerek yarışı ehemmi -yetile mütenasip bir şekle sok mağa çalışmaktadır. Her firmanın en az birer otomobil ile ya-(Dovamı SA a 8Ü. a dol
Bu hazin durum karşı-ne söylemek lâzım bilmiyoruz
istihsal bölgelerinden alınan
malûmatta bolluk ve ucuzluk
karşısında malım satmayan seb
ze ve meyvacılar mallarını tek-
rar toprağa vermek için bunla-
1 Devamı 8a. 6 Sü. 7 dal
Celâl Bayar, hükümet tebliğinecevap verdi Bakanlar Kurulunun pazar günkü içtimaında evvelce Çankaya'nın tasvibine arzolunan tebliğin tasdik edildiği anlaşılıyor
Sinema biletlerine zam
Ankaradaki sert hava dün biraz yatıştı. Hikmet Bay ur "Bu tebliğle
Boyarın itibarım yükseltmek gayesi de güdülmüş olabilir,, diyor
Hükümetin
Tebliği
Hükümet, dün gazetelere bir tebliğ gönderdi. Başbakanlıktan verilen ve radyoda tekrarlanan bu metin Demokrat Parti büyük kongresinin dağılışı ferdasında, yayınlanmıştır. Anlaşılan demokrat kongre ve orada söylenen nutuk lar ve kabul edilen rapor ve izhar edilen dilekler, hükümet mahfillerinde çok ilgi ve endişe uyandırmıştır. Hattâ tebliğin edasına ve ifadesine bakılırsa, hükümet mahfillerinde, telâş bile vardır denilebilir.
Esasen Bakanlardan birinin sahiplerinden olduğu bir İstanbul gazetesine Ankaradan gönde rilen ve ilk sayfanın başına yerleştirilen haber ve ayni sütunlarda intişar eden Başbakan yar dımcısı Nihat Erimin demeci, evvelki gün, Ankarada heyecanlı bir havanın esmekte olduğu veyahut öyle gösterilmek istendiği anlatıyordu. Bakanlar Kurulunun gece yanlarına kadar sürekli toplantı yapması, pazar tatiline rağmen lçtimada bulunması hep fevkalâdelik belirtileri sayılıyordu.
Demokrat Parti kongresinin hükümet mahfillerinin ve Halk Partililerin ilgisini çekmesini tabii görmek lâzımdır. Kuvvetli bir muhalefet partisinin, yurdun her köşesinden gelen (1600) delegenin iştirâkile, akdettiği bir kongre, muhalefet için olduğu kadar İktidar partisi için de e-hemmiyeti haiz olmak icabeder. Temsilcilerin ileri sürecekleri fikir ve düşünceler memleketteki siyasi havayı göstermeğe yarıya cak en İyi bir barometre sayılabilir. Tek parti zamanında olduğu gibi yalnız bir çan sesi dinlemekle hakiki vaziyeti kavramak artık kabil değildir.
Demokrat Parti delegeleri, bir hafta süren, tartışma ve çarpışmalarda hangi noktalar üzerinde durdular? Bizce ferdin haklarını etraflı bir suretta koruya-mamış ve fert hakkının masunluğunu takviye etmemiş olan meşhur ihraç kararlarının tem-yizen incelenmesine karar vermek suretile kongre en isabetli bir adım atmış değildi. Fakat bu hareket dışında, umumi heyetin, üzerinde ısrar ettiği cihetler nelerdi? Seçim emniyetinin sağlanması ve Hürriyet Misakının behemehal tahakkukunun temini? Hürriyet Misakına, bazı delegeler, yeni bir ad da taktılar. Buna (Millî And) dediler.
İtiraf etmelidir ki Hürriyet Misakı denilen keyfiyet, bir parti programının malı olması Ica-beden husus değildir. Vicdan (Devamı Sa. S Sü. s do)
Devlet DenizydUan Umum Müd ilrü Cemil Parman makamında.
Denizyolları Umum
Müdürünün beyanatı
Kömüre yapılan zammı karşılamak için denizyolları idaresi ciddî tedbirler düşünüyor
Devlet Denizyolları idaresinin İktisadi Devlet teşekkülleri hali . ne getirilmesi İçin Bakanlıkta yapılan toplantılara IştİTâk etmek üzere Ankaraya giden Umum Müdür Cemil Parman dün sabah av. det etmiştir. Umum Müdür An . kara gemisinde gazetecilere seya -hatl hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
, (— Ankarada, Denizyollarının alacağı yeni şekil hakkında ya pılan toplantılara lştlrhk ettim. Toplantı bitti ve hazırlanan kanun tasarısı Bakanlık tarafından Başbakanlığa arzedildi. Bu kanun ta sansı Başbakanlığın tetkikinden geçerek Meclise sunulacak ve Mec İlsin tasvibiyle katiyet kesbedecek dr.»
Ankara: 28 (Gece yarısından sonra telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, bu gece 22,30 da gazetecileri davet ederek aşağıdaki beyanatı vermiştir:
— 28 tarihli gazetelerde neşredilen Günaltay hükümeti beyannamesi, partimizin büyük kongresini iç politika durumu ü-zerinde tesbit edilen müşahade ve varılan bazı neticeleri bahis mevzuu etmektedir. Mantıkî teselsüle ve ifadede vuzuha pek riayet edilemediği için olacak ki ilk bakışta bu beyannamenin neşrindeki hakikî maksadı lâyı-kile kavramak mümkün olamıyor. Aynen kendi ifadelerine gö re bundan maksat da Demokrat Parti tarafından son zamanlarda yaratılmak istenilen tedhiş ha vasmdan vatandaşların endişe etmemeleri ve her. derecedeki va Zilelilerin ürkmiyeceklerinden e-min olmalarını tavsiye *■ den iba ret gibi görünüyor. Eğer böyle se bu beyanname tamamile yer-(Devarnı Sa. s Sü. 1 da)
Vali Dr. Hırtlar
Ankaraya çağırıldı
Valinin, hükümetin tebliği üzerinde Başbakanla görüşeceği söyleniyor
halka hizmet imiş!
Kömüre yapılan zam neticesi o-larak navlun ve yolcu ücretlerinin artıp artmıyacağı halikındaki soruya Genel Müdür demiştir ki:
—Eşya navlunlarına zam yap -mıyacağız. Ancak kömüre yapı . lan bu zammı karşılayabilmek i -Çin yolcu ücretlerine bir mikdar zam yapmak mecburiyeti hasıl o-lacaktır. Bu artış ortalama olarak yüzde 20 mikdanndadır, Avrupa İktisadî yardım programı gere . ğince hazırladığımız raporda, üç deniz hattı, üç şehir hattı, vapuru De bir de Tanker talep ettik. Bize verilen cevapta şehir hattı ve deniz hattı vapurlarının verilmesine İmkân olmadığı bildirilmektedir. Vaziyet tekrar gözden geçirildi ve
(Devamı Sa. s Sü. 5 do) Başbakan yardımcısı N. Erim
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının daveti üzerine Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırda r, dün akşam Ankaraya hareket etmiştir.
Vali Kırdır hareketinden ön ce bir arkadaşımıza şunları soy İçmiştir:
*— 6 Ekimde Sergi ve Spor sarayında açılacak olan sana -yi sergisi hazırlıklarile meşgul olmak üzere Ankaraya gidiyo -rum. Faydasını gördüğümüz por tatif pazar yerlerinin çoğaltılma sı hususunda ilgili bakanlıkça temasta bulunacağım.
Tasdik edilmemiş imar plânla rı ve İstanbul Erkek lisesinin belediyemize devrile de meşgul olacağım işler arasındadır.»
Valinin seyahati 8 — 4 gün devam edecek ve Dr. Lûtfi Kır-dar, hükümetin son neşrettiği be yanname üzerinde de Başbakan la görüşecektir.
Bir kısım Şehir Meclisi azası, aşikâr hakikat karşısında, hâlâ, zam yapmadık, diyorlar
- İstanbul Şehir Meclisinin niçhia I tetkike lüzum görmeksizin, büyük | gelirler sağlıyan sinemacılara zata yapmakla düştüğü büyük hatâma menfi akisleri devam etmektedir. Halk, herşeyde bir ucuzlua bîlrten ken. Şehir Meclisinin, hd’ılmet pa litikasına dahi aykırı kararlar vermesi, pek manidar gör.l! n-ıde-
Dün akşam Ankaraya giden vali ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdann bu zam karon etra( tında da temaslarda bulunacagf zannedilmektedir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
«Ankara» mn dün İstanbul limanında alınmış resmi
Lüks Ankara yolcu gemisi dün geldi
Vapur, 8 Temmuz Cuma günü Batı Akdeniz hattı seferlerine başlıyor
Amerikadan satın aldığımız ye . nl 6 yolcu gemimizden İlki, (An .1 karo» yolcu gemisi dün saat 14 de limanımıza gelmiştir.
Ülev, Büyükdere gemileri yolcu I
Petrol araştırmaları
Türkiye kömür sanayiinin
kalkınmasında bir hamle
Üniversite
talebesinin
haklı isteği
Romandaki sondajişine yine başlandı; ilgililer neticeden ümidvar görünüyor
» Ankara: 28 (Hususi) — Maden tetkik arama enstitü* ( I
» sünden yetkili bir şahıs, bugün Raman dağındaki petrol
» arama çalışmaları hakkında şu beyanatta bulunmuştur:
« (— Raman dağındaki petrol arama işlerimize, kışın
« şiddetli soğuklarından sonra, 3 sondaj makinasını ayni za-
il manda işletmek suretile başlamış bulunuyoruz. Bunlar ara-
« sında halen 14 numaralı kuyuda çalışmakta olan büyük
5 (P OVaiîH Sa.^J J jZ
Hayvan ihracı
Camilerde kurulan mahyalar
n minarelerinde kurula n mahyalarda «Hos yeldin» yazılmıştır.
15 Temmuzda başlıyor
Ankara: 28 (A.A.) — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından bildiril . iniştir; r-
1 — 28.4.1919 tarihli ve 314 sayılı sirkülerimizle yayınlandığı ü. zere canlı hayvan ihracoatına 15
1949 da fiilen boşlanacak.
2 — 350 sayılı sirkülerimizle tes bit edilen pekli baki olup ancak mevsim şartlan ve iç piyasa ihtlya cı gözönüııdc tutlarak 300.000 baş olan koyun kontenjanı 150.000 başa indirilmiştir.
Mey va ve sebze gübre olarak kullanılıyor
Kozlu madenlerinin istihsali arttırılacak,maliyet fialları yüzde 40 nisbetinde düşecek
Tahrandaki |
görüşmeler
ı. gazetecilere şu demeçte bulunmuş - tur:
»— Türkiye’nin kömlir sanayii -ain kollanmasında büyük bir ham lo teşkil eden bir teşebbüsü sağ -layacak olan mukavelenin İmzasın da hazır bulunmaktan dolayı bahtiyarım.
Türkiye, bu suyede kömlir sona yilnl kalkındırmak ve harpten ev-vei olduğu gibi şimdi de ihracatta bulunmak ve muhtaç Avrupaya yardım etmek suretilo hem Mars-hall planının gayesine ve hem de kendi ekonomisinin kalkınmasına hizmet etmiş olacaktır.
Daha sonra Amerikan firması sahiplerinden Mr. Golden Hamil -ton da bir konuşma yapmış ve Mr. Golden Hamllton, «İnşaata ne zaman başlanacağı»» halikında bir gazeteci tarafından sorulan suale imza tarihinden itibaren altı ay zarfında başlanacağını bildirmiş .
25 kilometre uzunluğundaki bir kaya İçindo bir tünel meydana (Davamı Sa. S Sü. 7 de)
Şehir Meclisinin otobüslerde tenzilâtı kaldırması büyük siyasî gaf oldu
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye ve malûllera tenzilâtlı tarife ile pasolu seyahate son vermiş olmasını, İçişleri Bakanlığı ve C. H. Partisi Genel merkezinin siyasî bir hadise yapılmış bir gaf olarak ele almış olduğu anlaşılmaktadır, C. H. P. tahkikat yapmak üzere İstanbul milletvekili Ali Riza Ar» yu vazifelendirmiştir.
Otabüsler hakkında alınan kararı, C. H. Partisi, Meclis Üyelerinin politika taktiğinden mahrum olmaları sebebile atfetmekte olduğu İsrarla söylenmekte ve bu gibi zevatın bundan böyle Şehir Meclisi üyeliğine seçilmiye-ceği anlaşılmaktadır.
Bu arada, büyük imkânsızlıklarla tahsillerine devam eden yük sek tahsil gençliğile, müşkül vaziyette bulunan malûl gaziler d» gadre uğramıştır.
İstanbul milletvekili Ali Riza Arı, dün talebeleri ve bazı şehit Meclisi üyelerile C. H. P. il baş-kam Dr. Esad Duru soy ve meoj lis azasından Said Keşleri dinlemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Şehir Meclisinin ikinci hatası
ULUNAY
Sâdabâd paktının gcnişle-tilnıesile ilgili değil Tahran: 28 (AA.) .Alp) — Tahran görüşmelerinin iki taraflı vasfı üzerinde' ısrar eden ve yakında ak-tedilecek olan anlaşmanın sadece İran ve Iraka §a-mil olup iki memleket arasında harbdenberi askıda kalmış meselelere taallûk ettiğini belirten yetkili 1-ran ve Irak sözcüleri: «Tuh ran görüşmelerinde ortado-ğuda bir müslüman paktın dan bahsetmek mevsimsizdir* fikrini ileri sürmektedirler.
(Dovamı 8a. S 8Ü. o da)
Otomobil ve
motosiklet
yarışları
Yarışlara girecek olanlar kayıtlarını bir an önce yaptırmalıdır
Otomobil yarışları hazırlığı devam etmektedir. İstanbul otomobil sahipleri derneği dünyanın her tarafındaki acentalarlıı temasa geçerek yarışı ehemmi -yetile mütenasip bir şekle sok mağa çalışmaktadır. Her firmanın en az birer otomobil ile ya-(Dovamı SA a 8Ü. a dol
Bu hazin durum karşı-ne söylemek lâzım bilmiyoruz
istihsal bölgelerinden alınan
malûmatta bolluk ve ucuzluk
karşısında malım satmayan seb
ze ve meyvacılar mallarını tek-
rar toprağa vermek için bunla-
1 Devamı 8a. 6 Sü. 7 dal
Celâl Bayar, hükümet tebliğinecevap verdi Bakanlar Kurulunun pazar günkü içtimaında evvelce Çankaya'nın tasvibine arzolunan tebliğin tasdik edildiği anlaşılıyor
Sinema biletlerine zam
Ankaradaki sert hava dün biraz yatıştı. Hikmet Bay ur "Bu tebliğle
Boyarın itibarım yükseltmek gayesi de güdülmüş olabilir,, diyor
Hükümetin
Tebliği
Hükümet, dün gazetelere bir tebliğ gönderdi. Başbakanlıktan verilen ve radyoda tekrarlanan bu metin Demokrat Parti büyük kongresinin dağılışı ferdasında, yayınlanmıştır. Anlaşılan demokrat kongre ve orada söylenen nutuk lar ve kabul edilen rapor ve izhar edilen dilekler, hükümet mahfillerinde çok ilgi ve endişe uyandırmıştır. Hattâ tebliğin edasına ve ifadesine bakılırsa, hükümet mahfillerinde, telâş bile vardır denilebilir.
Esasen Bakanlardan birinin sahiplerinden olduğu bir İstanbul gazetesine Ankaradan gönde rilen ve ilk sayfanın başına yerleştirilen haber ve ayni sütunlarda intişar eden Başbakan yar dımcısı Nihat Erimin demeci, evvelki gün, Ankarada heyecanlı bir havanın esmekte olduğu veyahut öyle gösterilmek istendiği anlatıyordu. Bakanlar Kurulunun gece yanlarına kadar sürekli toplantı yapması, pazar tatiline rağmen lçtimada bulunması hep fevkalâdelik belirtileri sayılıyordu.
Demokrat Parti kongresinin hükümet mahfillerinin ve Halk Partililerin ilgisini çekmesini tabii görmek lâzımdır. Kuvvetli bir muhalefet partisinin, yurdun her köşesinden gelen (1600) delegenin iştirâkile, akdettiği bir kongre, muhalefet için olduğu kadar İktidar partisi için de e-hemmiyeti haiz olmak icabeder. Temsilcilerin ileri sürecekleri fikir ve düşünceler memleketteki siyasi havayı göstermeğe yarıya cak en İyi bir barometre sayılabilir. Tek parti zamanında olduğu gibi yalnız bir çan sesi dinlemekle hakiki vaziyeti kavramak artık kabil değildir.
Demokrat Parti delegeleri, bir hafta süren, tartışma ve çarpışmalarda hangi noktalar üzerinde durdular? Bizce ferdin haklarını etraflı bir suretta koruya-mamış ve fert hakkının masunluğunu takviye etmemiş olan meşhur ihraç kararlarının tem-yizen incelenmesine karar vermek suretile kongre en isabetli bir adım atmış değildi. Fakat bu hareket dışında, umumi heyetin, üzerinde ısrar ettiği cihetler nelerdi? Seçim emniyetinin sağlanması ve Hürriyet Misakının behemehal tahakkukunun temini? Hürriyet Misakına, bazı delegeler, yeni bir ad da taktılar. Buna (Millî And) dediler.
İtiraf etmelidir ki Hürriyet Misakı denilen keyfiyet, bir parti programının malı olması Ica-beden husus değildir. Vicdan (Devamı Sa. S Sü. s do)
Devlet DenizydUan Umum Müd ilrü Cemil Parman makamında.
Denizyolları Umum
Müdürünün beyanatı
Kömüre yapılan zammı karşılamak için denizyolları idaresi ciddî tedbirler düşünüyor
Devlet Denizyolları idaresinin İktisadi Devlet teşekkülleri hali . ne getirilmesi İçin Bakanlıkta yapılan toplantılara IştİTâk etmek üzere Ankaraya giden Umum Müdür Cemil Parman dün sabah av. det etmiştir. Umum Müdür An . kara gemisinde gazetecilere seya -hatl hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
, (— Ankarada, Denizyollarının alacağı yeni şekil hakkında ya pılan toplantılara lştlrhk ettim. Toplantı bitti ve hazırlanan kanun tasarısı Bakanlık tarafından Başbakanlığa arzedildi. Bu kanun ta sansı Başbakanlığın tetkikinden geçerek Meclise sunulacak ve Mec İlsin tasvibiyle katiyet kesbedecek dr.»
Ankara: 28 (Gece yarısından sonra telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, bu gece 22,30 da gazetecileri davet ederek aşağıdaki beyanatı vermiştir:
— 28 tarihli gazetelerde neşredilen Günaltay hükümeti beyannamesi, partimizin büyük kongresini iç politika durumu ü-zerinde tesbit edilen müşahade ve varılan bazı neticeleri bahis mevzuu etmektedir. Mantıkî teselsüle ve ifadede vuzuha pek riayet edilemediği için olacak ki ilk bakışta bu beyannamenin neşrindeki hakikî maksadı lâyı-kile kavramak mümkün olamıyor. Aynen kendi ifadelerine gö re bundan maksat da Demokrat Parti tarafından son zamanlarda yaratılmak istenilen tedhiş ha vasmdan vatandaşların endişe etmemeleri ve her. derecedeki va Zilelilerin ürkmiyeceklerinden e-min olmalarını tavsiye *■ den iba ret gibi görünüyor. Eğer böyle se bu beyanname tamamile yer-(Devarnı Sa. s Sü. 1 da)
Vali Dr. Hırtlar
Ankaraya çağırıldı
Valinin, hükümetin tebliği üzerinde Başbakanla görüşeceği söyleniyor
halka hizmet imiş!
Kömüre yapılan zam neticesi o-larak navlun ve yolcu ücretlerinin artıp artmıyacağı halikındaki soruya Genel Müdür demiştir ki:
—Eşya navlunlarına zam yap -mıyacağız. Ancak kömüre yapı . lan bu zammı karşılayabilmek i -Çin yolcu ücretlerine bir mikdar zam yapmak mecburiyeti hasıl o-lacaktır. Bu artış ortalama olarak yüzde 20 mikdanndadır, Avrupa İktisadî yardım programı gere . ğince hazırladığımız raporda, üç deniz hattı, üç şehir hattı, vapuru De bir de Tanker talep ettik. Bize verilen cevapta şehir hattı ve deniz hattı vapurlarının verilmesine İmkân olmadığı bildirilmektedir. Vaziyet tekrar gözden geçirildi ve
(Devamı Sa. s Sü. 5 do) Başbakan yardımcısı N. Erim
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının daveti üzerine Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırda r, dün akşam Ankaraya hareket etmiştir.
Vali Kırdır hareketinden ön ce bir arkadaşımıza şunları soy İçmiştir:
*— 6 Ekimde Sergi ve Spor sarayında açılacak olan sana -yi sergisi hazırlıklarile meşgul olmak üzere Ankaraya gidiyo -rum. Faydasını gördüğümüz por tatif pazar yerlerinin çoğaltılma sı hususunda ilgili bakanlıkça temasta bulunacağım.
Tasdik edilmemiş imar plânla rı ve İstanbul Erkek lisesinin belediyemize devrile de meşgul olacağım işler arasındadır.»
Valinin seyahati 8 — 4 gün devam edecek ve Dr. Lûtfi Kır-dar, hükümetin son neşrettiği be yanname üzerinde de Başbakan la görüşecektir.
Bir kısım Şehir Meclisi azası, aşikâr hakikat karşısında, hâlâ, zam yapmadık, diyorlar
- İstanbul Şehir Meclisinin niçhia I tetkike lüzum görmeksizin, büyük | gelirler sağlıyan sinemacılara zata yapmakla düştüğü büyük hatâma menfi akisleri devam etmektedir. Halk, herşeyde bir ucuzlua bîlrten ken. Şehir Meclisinin, hd’ılmet pa litikasına dahi aykırı kararlar vermesi, pek manidar gör.l! n-ıde-
Dün akşam Ankaraya giden vali ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdann bu zam karon etra( tında da temaslarda bulunacagf zannedilmektedir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
«Ankara» mn dün İstanbul limanında alınmış resmi
Lüks Ankara yolcu gemisi dün geldi
Vapur, 8 Temmuz Cuma günü Batı Akdeniz hattı seferlerine başlıyor
Amerikadan satın aldığımız ye . nl 6 yolcu gemimizden İlki, (An .1 karo» yolcu gemisi dün saat 14 de limanımıza gelmiştir.
Ülev, Büyükdere gemileri yolcu I
Petrol araştırmaları
Türkiye kömür sanayiinin
kalkınmasında bir hamle
Üniversite
talebesinin
haklı isteği
Romandaki sondajişine yine başlandı; ilgililer neticeden ümidvar görünüyor
» Ankara: 28 (Hususi) — Maden tetkik arama enstitü* ( I
» sünden yetkili bir şahıs, bugün Raman dağındaki petrol
» arama çalışmaları hakkında şu beyanatta bulunmuştur:
« (— Raman dağındaki petrol arama işlerimize, kışın
« şiddetli soğuklarından sonra, 3 sondaj makinasını ayni za-
il manda işletmek suretile başlamış bulunuyoruz. Bunlar ara-
« sında halen 14 numaralı kuyuda çalışmakta olan büyük
5 (P OVaiîH Sa.^J J jZ
Hayvan ihracı
Camilerde kurulan mahyalar
n minarelerinde kurula n mahyalarda «Hos yeldin» yazılmıştır.
15 Temmuzda başlıyor
Ankara: 28 (A.A.) — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından bildiril . iniştir; r-
1 — 28.4.1919 tarihli ve 314 sayılı sirkülerimizle yayınlandığı ü. zere canlı hayvan ihracoatına 15
1949 da fiilen boşlanacak.
2 — 350 sayılı sirkülerimizle tes bit edilen pekli baki olup ancak mevsim şartlan ve iç piyasa ihtlya cı gözönüııdc tutlarak 300.000 baş olan koyun kontenjanı 150.000 başa indirilmiştir.
Mey va ve sebze gübre olarak kullanılıyor
Kozlu madenlerinin istihsali arttırılacak,maliyet fialları yüzde 40 nisbetinde düşecek
Tahrandaki |
görüşmeler
ı. gazetecilere şu demeçte bulunmuş - tur:
»— Türkiye’nin kömlir sanayii -ain kollanmasında büyük bir ham lo teşkil eden bir teşebbüsü sağ -layacak olan mukavelenin İmzasın da hazır bulunmaktan dolayı bahtiyarım.
Türkiye, bu suyede kömlir sona yilnl kalkındırmak ve harpten ev-vei olduğu gibi şimdi de ihracatta bulunmak ve muhtaç Avrupaya yardım etmek suretilo hem Mars-hall planının gayesine ve hem de kendi ekonomisinin kalkınmasına hizmet etmiş olacaktır.
Daha sonra Amerikan firması sahiplerinden Mr. Golden Hamil -ton da bir konuşma yapmış ve Mr. Golden Hamllton, «İnşaata ne zaman başlanacağı»» halikında bir gazeteci tarafından sorulan suale imza tarihinden itibaren altı ay zarfında başlanacağını bildirmiş .
25 kilometre uzunluğundaki bir kaya İçindo bir tünel meydana (Davamı Sa. S Sü. 7 de)
Şehir Meclisinin otobüslerde tenzilâtı kaldırması büyük siyasî gaf oldu
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye ve malûllera tenzilâtlı tarife ile pasolu seyahate son vermiş olmasını, İçişleri Bakanlığı ve C. H. Partisi Genel merkezinin siyasî bir hadise yapılmış bir gaf olarak ele almış olduğu anlaşılmaktadır, C. H. P. tahkikat yapmak üzere İstanbul milletvekili Ali Riza Ar» yu vazifelendirmiştir.
Otabüsler hakkında alınan kararı, C. H. Partisi, Meclis Üyelerinin politika taktiğinden mahrum olmaları sebebile atfetmekte olduğu İsrarla söylenmekte ve bu gibi zevatın bundan böyle Şehir Meclisi üyeliğine seçilmiye-ceği anlaşılmaktadır.
Bu arada, büyük imkânsızlıklarla tahsillerine devam eden yük sek tahsil gençliğile, müşkül vaziyette bulunan malûl gaziler d» gadre uğramıştır.
İstanbul milletvekili Ali Riza Arı, dün talebeleri ve bazı şehit Meclisi üyelerile C. H. P. il baş-kam Dr. Esad Duru soy ve meoj lis azasından Said Keşleri dinlemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Şehir Meclisinin ikinci hatası
ULUNAY
Sâdabâd paktının gcnişle-tilnıesile ilgili değil Tahran: 28 (AA.) .Alp) — Tahran görüşmelerinin iki taraflı vasfı üzerinde' ısrar eden ve yakında ak-tedilecek olan anlaşmanın sadece İran ve Iraka §a-mil olup iki memleket arasında harbdenberi askıda kalmış meselelere taallûk ettiğini belirten yetkili 1-ran ve Irak sözcüleri: «Tuh ran görüşmelerinde ortado-ğuda bir müslüman paktın dan bahsetmek mevsimsizdir* fikrini ileri sürmektedirler.
(Dovamı 8a. S 8Ü. o da)
Otomobil ve
motosiklet
yarışları
Yarışlara girecek olanlar kayıtlarını bir an önce yaptırmalıdır
Otomobil yarışları hazırlığı devam etmektedir. İstanbul otomobil sahipleri derneği dünyanın her tarafındaki acentalarlıı temasa geçerek yarışı ehemmi -yetile mütenasip bir şekle sok mağa çalışmaktadır. Her firmanın en az birer otomobil ile ya-(Dovamı SA a 8Ü. a dol
Bu hazin durum karşı-ne söylemek lâzım bilmiyoruz
istihsal bölgelerinden alınan
malûmatta bolluk ve ucuzluk
karşısında malım satmayan seb
ze ve meyvacılar mallarını tek-
rar toprağa vermek için bunla-
1 Devamı 8a. 6 Sü. 7 dal
Celâl Bayar, hükümet tebliğinecevap verdi Bakanlar Kurulunun pazar günkü içtimaında evvelce Çankaya'nın tasvibine arzolunan tebliğin tasdik edildiği anlaşılıyor
Sinema biletlerine zam
Ankaradaki sert hava dün biraz yatıştı. Hikmet Bay ur "Bu tebliğle
Boyarın itibarım yükseltmek gayesi de güdülmüş olabilir,, diyor
Hükümetin
Tebliği
Hükümet, dün gazetelere bir tebliğ gönderdi. Başbakanlıktan verilen ve radyoda tekrarlanan bu metin Demokrat Parti büyük kongresinin dağılışı ferdasında, yayınlanmıştır. Anlaşılan demokrat kongre ve orada söylenen nutuk lar ve kabul edilen rapor ve izhar edilen dilekler, hükümet mahfillerinde çok ilgi ve endişe uyandırmıştır. Hattâ tebliğin edasına ve ifadesine bakılırsa, hükümet mahfillerinde, telâş bile vardır denilebilir.
Esasen Bakanlardan birinin sahiplerinden olduğu bir İstanbul gazetesine Ankaradan gönde rilen ve ilk sayfanın başına yerleştirilen haber ve ayni sütunlarda intişar eden Başbakan yar dımcısı Nihat Erimin demeci, evvelki gün, Ankarada heyecanlı bir havanın esmekte olduğu veyahut öyle gösterilmek istendiği anlatıyordu. Bakanlar Kurulunun gece yanlarına kadar sürekli toplantı yapması, pazar tatiline rağmen lçtimada bulunması hep fevkalâdelik belirtileri sayılıyordu.
Demokrat Parti kongresinin hükümet mahfillerinin ve Halk Partililerin ilgisini çekmesini tabii görmek lâzımdır. Kuvvetli bir muhalefet partisinin, yurdun her köşesinden gelen (1600) delegenin iştirâkile, akdettiği bir kongre, muhalefet için olduğu kadar İktidar partisi için de e-hemmiyeti haiz olmak icabeder. Temsilcilerin ileri sürecekleri fikir ve düşünceler memleketteki siyasi havayı göstermeğe yarıya cak en İyi bir barometre sayılabilir. Tek parti zamanında olduğu gibi yalnız bir çan sesi dinlemekle hakiki vaziyeti kavramak artık kabil değildir.
Demokrat Parti delegeleri, bir hafta süren, tartışma ve çarpışmalarda hangi noktalar üzerinde durdular? Bizce ferdin haklarını etraflı bir suretta koruya-mamış ve fert hakkının masunluğunu takviye etmemiş olan meşhur ihraç kararlarının tem-yizen incelenmesine karar vermek suretile kongre en isabetli bir adım atmış değildi. Fakat bu hareket dışında, umumi heyetin, üzerinde ısrar ettiği cihetler nelerdi? Seçim emniyetinin sağlanması ve Hürriyet Misakının behemehal tahakkukunun temini? Hürriyet Misakına, bazı delegeler, yeni bir ad da taktılar. Buna (Millî And) dediler.
İtiraf etmelidir ki Hürriyet Misakı denilen keyfiyet, bir parti programının malı olması Ica-beden husus değildir. Vicdan (Devamı Sa. S Sü. s do)
Devlet DenizydUan Umum Müd ilrü Cemil Parman makamında.
Denizyolları Umum
Müdürünün beyanatı
Kömüre yapılan zammı karşılamak için denizyolları idaresi ciddî tedbirler düşünüyor
Devlet Denizyolları idaresinin İktisadi Devlet teşekkülleri hali . ne getirilmesi İçin Bakanlıkta yapılan toplantılara IştİTâk etmek üzere Ankaraya giden Umum Müdür Cemil Parman dün sabah av. det etmiştir. Umum Müdür An . kara gemisinde gazetecilere seya -hatl hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:
, (— Ankarada, Denizyollarının alacağı yeni şekil hakkında ya pılan toplantılara lştlrhk ettim. Toplantı bitti ve hazırlanan kanun tasarısı Bakanlık tarafından Başbakanlığa arzedildi. Bu kanun ta sansı Başbakanlığın tetkikinden geçerek Meclise sunulacak ve Mec İlsin tasvibiyle katiyet kesbedecek dr.»
Ankara: 28 (Gece yarısından sonra telefonla) — Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, bu gece 22,30 da gazetecileri davet ederek aşağıdaki beyanatı vermiştir:
— 28 tarihli gazetelerde neşredilen Günaltay hükümeti beyannamesi, partimizin büyük kongresini iç politika durumu ü-zerinde tesbit edilen müşahade ve varılan bazı neticeleri bahis mevzuu etmektedir. Mantıkî teselsüle ve ifadede vuzuha pek riayet edilemediği için olacak ki ilk bakışta bu beyannamenin neşrindeki hakikî maksadı lâyı-kile kavramak mümkün olamıyor. Aynen kendi ifadelerine gö re bundan maksat da Demokrat Parti tarafından son zamanlarda yaratılmak istenilen tedhiş ha vasmdan vatandaşların endişe etmemeleri ve her. derecedeki va Zilelilerin ürkmiyeceklerinden e-min olmalarını tavsiye *■ den iba ret gibi görünüyor. Eğer böyle se bu beyanname tamamile yer-(Devarnı Sa. s Sü. 1 da)
Vali Dr. Hırtlar
Ankaraya çağırıldı
Valinin, hükümetin tebliği üzerinde Başbakanla görüşeceği söyleniyor
halka hizmet imiş!
Kömüre yapılan zam neticesi o-larak navlun ve yolcu ücretlerinin artıp artmıyacağı halikındaki soruya Genel Müdür demiştir ki:
—Eşya navlunlarına zam yap -mıyacağız. Ancak kömüre yapı . lan bu zammı karşılayabilmek i -Çin yolcu ücretlerine bir mikdar zam yapmak mecburiyeti hasıl o-lacaktır. Bu artış ortalama olarak yüzde 20 mikdanndadır, Avrupa İktisadî yardım programı gere . ğince hazırladığımız raporda, üç deniz hattı, üç şehir hattı, vapuru De bir de Tanker talep ettik. Bize verilen cevapta şehir hattı ve deniz hattı vapurlarının verilmesine İmkân olmadığı bildirilmektedir. Vaziyet tekrar gözden geçirildi ve
(Devamı Sa. s Sü. 5 do) Başbakan yardımcısı N. Erim
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının daveti üzerine Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırda r, dün akşam Ankaraya hareket etmiştir.
Vali Kırdır hareketinden ön ce bir arkadaşımıza şunları soy İçmiştir:
*— 6 Ekimde Sergi ve Spor sarayında açılacak olan sana -yi sergisi hazırlıklarile meşgul olmak üzere Ankaraya gidiyo -rum. Faydasını gördüğümüz por tatif pazar yerlerinin çoğaltılma sı hususunda ilgili bakanlıkça temasta bulunacağım.
Tasdik edilmemiş imar plânla rı ve İstanbul Erkek lisesinin belediyemize devrile de meşgul olacağım işler arasındadır.»
Valinin seyahati 8 — 4 gün devam edecek ve Dr. Lûtfi Kır-dar, hükümetin son neşrettiği be yanname üzerinde de Başbakan la görüşecektir.
Bir kısım Şehir Meclisi azası, aşikâr hakikat karşısında, hâlâ, zam yapmadık, diyorlar
- İstanbul Şehir Meclisinin niçhia I tetkike lüzum görmeksizin, büyük | gelirler sağlıyan sinemacılara zata yapmakla düştüğü büyük hatâma menfi akisleri devam etmektedir. Halk, herşeyde bir ucuzlua bîlrten ken. Şehir Meclisinin, hd’ılmet pa litikasına dahi aykırı kararlar vermesi, pek manidar gör.l! n-ıde-
Dün akşam Ankaraya giden vali ve belediye başkam Dr. Lûtfi Kırdann bu zam karon etra( tında da temaslarda bulunacagf zannedilmektedir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
«Ankara» mn dün İstanbul limanında alınmış resmi
Lüks Ankara yolcu gemisi dün geldi
Vapur, 8 Temmuz Cuma günü Batı Akdeniz hattı seferlerine başlıyor
Amerikadan satın aldığımız ye . nl 6 yolcu gemimizden İlki, (An .1 karo» yolcu gemisi dün saat 14 de limanımıza gelmiştir.
Ülev, Büyükdere gemileri yolcu I
Petrol araştırmaları
Türkiye kömür sanayiinin
kalkınmasında bir hamle
Üniversite
talebesinin
haklı isteği
Romandaki sondajişine yine başlandı; ilgililer neticeden ümidvar görünüyor
» Ankara: 28 (Hususi) — Maden tetkik arama enstitü* ( I
» sünden yetkili bir şahıs, bugün Raman dağındaki petrol
» arama çalışmaları hakkında şu beyanatta bulunmuştur:
« (— Raman dağındaki petrol arama işlerimize, kışın
« şiddetli soğuklarından sonra, 3 sondaj makinasını ayni za-
il manda işletmek suretile başlamış bulunuyoruz. Bunlar ara-
« sında halen 14 numaralı kuyuda çalışmakta olan büyük
5 (P OVaiîH Sa.^J J jZ
Hayvan ihracı
Camilerde kurulan mahyalar
n minarelerinde kurula n mahyalarda «Hos yeldin» yazılmıştır.
15 Temmuzda başlıyor
Ankara: 28 (A.A.) — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından bildiril . iniştir; r-
1 — 28.4.1919 tarihli ve 314 sayılı sirkülerimizle yayınlandığı ü. zere canlı hayvan ihracoatına 15
1949 da fiilen boşlanacak.
2 — 350 sayılı sirkülerimizle tes bit edilen pekli baki olup ancak mevsim şartlan ve iç piyasa ihtlya cı gözönüııdc tutlarak 300.000 baş olan koyun kontenjanı 150.000 başa indirilmiştir.
Mey va ve sebze gübre olarak kullanılıyor
Kozlu madenlerinin istihsali arttırılacak,maliyet fialları yüzde 40 nisbetinde düşecek
Tahrandaki |
görüşmeler
ı. gazetecilere şu demeçte bulunmuş - tur:
»— Türkiye’nin kömlir sanayii -ain kollanmasında büyük bir ham lo teşkil eden bir teşebbüsü sağ -layacak olan mukavelenin İmzasın da hazır bulunmaktan dolayı bahtiyarım.
Türkiye, bu suyede kömlir sona yilnl kalkındırmak ve harpten ev-vei olduğu gibi şimdi de ihracatta bulunmak ve muhtaç Avrupaya yardım etmek suretilo hem Mars-hall planının gayesine ve hem de kendi ekonomisinin kalkınmasına hizmet etmiş olacaktır.
Daha sonra Amerikan firması sahiplerinden Mr. Golden Hamil -ton da bir konuşma yapmış ve Mr. Golden Hamllton, «İnşaata ne zaman başlanacağı»» halikında bir gazeteci tarafından sorulan suale imza tarihinden itibaren altı ay zarfında başlanacağını bildirmiş .
25 kilometre uzunluğundaki bir kaya İçindo bir tünel meydana (Davamı Sa. S Sü. 7 de)
Şehir Meclisinin otobüslerde tenzilâtı kaldırması büyük siyasî gaf oldu
İstanbul Şehir Meclisinin otobüslerde talebeye ve malûllera tenzilâtlı tarife ile pasolu seyahate son vermiş olmasını, İçişleri Bakanlığı ve C. H. Partisi Genel merkezinin siyasî bir hadise yapılmış bir gaf olarak ele almış olduğu anlaşılmaktadır, C. H. P. tahkikat yapmak üzere İstanbul milletvekili Ali Riza Ar» yu vazifelendirmiştir.
Otabüsler hakkında alınan kararı, C. H. Partisi, Meclis Üyelerinin politika taktiğinden mahrum olmaları sebebile atfetmekte olduğu İsrarla söylenmekte ve bu gibi zevatın bundan böyle Şehir Meclisi üyeliğine seçilmiye-ceği anlaşılmaktadır.
Bu arada, büyük imkânsızlıklarla tahsillerine devam eden yük sek tahsil gençliğile, müşkül vaziyette bulunan malûl gaziler d» gadre uğramıştır.
İstanbul milletvekili Ali Riza Arı, dün talebeleri ve bazı şehit Meclisi üyelerile C. H. P. il baş-kam Dr. Esad Duru soy ve meoj lis azasından Said Keşleri dinlemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Şehir Meclisinin ikinci hatası
ULUNAY
Sâdabâd paktının gcnişle-tilnıesile ilgili değil Tahran: 28 (AA.) .Alp) — Tahran görüşmelerinin iki taraflı vasfı üzerinde' ısrar eden ve yakında ak-tedilecek olan anlaşmanın sadece İran ve Iraka §a-mil olup iki memleket arasında harbdenberi askıda kalmış meselelere taallûk ettiğini belirten yetkili 1-ran ve Irak sözcüleri: «Tuh ran görüşmelerinde ortado-ğuda bir müslüman paktın dan bahsetmek mevsimsizdir* fikrini ileri sürmektedirler.
(Dovamı 8a. S 8Ü. o da)
Otomobil ve
motosiklet
yarışları
Yarışlara girecek olanlar kayıtlarını bir an önce yaptırmalıdır
Otomobil yarışları hazırlığı devam etmektedir. İstanbul otomobil sahipleri derneği dünyanın her tarafındaki acentalarlıı temasa geçerek yarışı ehemmi -yetile mütenasip bir şekle sok mağa çalışmaktadır. Her firmanın en az birer otomobil ile ya-(Dovamı SA a 8Ü. a dol
Bu hazin durum karşı-ne söylemek lâzım bilmiyoruz
istihsal bölgelerinden alınan
malûmatta bolluk ve ucuzluk
karşısında malım satmayan seb
ze ve meyvacılar mallarını tek-
rar toprağa vermek için bunla-
1 Devamı 8a. 6 Sü. 7 dal

Comments (0)