Pazartesi 30 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Iduroı Nuruosmanlyo Noı 17 Yem Sabah ÂDİL HÜKÜMDAR SALÂHADDİN - İ EliÜB*
MAYIS 1949 T«l adrotlı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 12 inci Yıl, No. 3658 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayl81: 10 Kuruş İnsanlık camiasına armağan olarak. İlk fasikülü 10 - HAZİRAN - 194& ÇIKIYOR!..
Boyara göre yeni seçimler yakın
| Rusların i ! kaçırmak i istediği kadın
i Türk tabiiyetine geç- |
Demokrat Parti Başkanı Eskişehirde söylediği bir nutukta bunu bildirdi
İyi bir Örnek
C. Bayar Demokrat Partinin bu seçim sonunda iktidarı ele alacağına inanıyor Eskişehir, 29 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — D.P. Eskişehir îl- kongre si bu sabah saat 10 da Yeni Sinemada D.P. Başkanı Celâl Bayar, Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğr’J, Eskişehir Milletvekillerinden Kemal Zeytunoğlu, Abidin Potoğlu, genel kurul üyelerinden Fevzi Karaosmanoğlu ile Samed Ağa-oğlunun huzurile yapıldı.
Sinema salonu ve sinema dışındaki meydan kongreyi takip eden partililerle dolu idi. Ata-türkün ruhunu taziz için yapılan ihtiram duruşunu müteakip Lut fi Fevzi Karaosmanoğlu kongre başkanlığına seçildi. 11 idare kurulundan Aziz Zeytinoğlu okuduğu yıllık faaliyet raporu, il faaliyetinden çok iç politikada üq sene cereyan etmiş hâdiseleri ihtiva ediyor ve iktidarın millî haklan taksit taksit tanımakta olduğu belirtiliyordu.
Raporun okunmasından sonra birçok delegeler söz aldılar ve (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Azimli, dürüst ve suiistimallere herhangi blr şekilde gös yummak istemi yen bir bakanın, Halk Partili de olsa, hiç olmazsa kendi sahasında) az çok başarı elde edebilmesi kabil olduğunu bize Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas göstermiş bulunuyor. Dünkü gazetelerde çıkan bir tebliğ bu bakımdan çok dikkati çekecek mahiyettedir. Gniialtay kabinesinin bu uzvu, bakanlık sandalyesine oturduğu dakikadanberi büyük bir karar ve azimle suiistimal İle mücade- ' leye karar vermiş görünüyordu. Karışık İşlere karışmış kodaman ve yüksek mevkili memurları şu veya bu suretle işbaşından uzaklaştırdı. Galiba bazılarını açıkça bertaraf etti. Bazılarını, daha az 1 zarar verebilecekleri mevkilere nakletti ve Ekonomi İle Ticaret ! Bakanlığı gibi tkl yüklü teşkilâtın bütiin faaliyetiyle amelî surette uğraşmağa başladı. Genç bakanın mensup olduğu parti programı hakkmdaki acayip düşüncelerini ve kanaatlerini bu »titanlarda vaktiyle epeyce tenkit . ettiğimiz cihetle o yazılarımızdaki endişelerimiz yine tama-miyle bakidir. Fakat umumi politika istikametinden vazgeçilerek pratik hayat ve faaliyet tarzı incelenince büyük bir lıüsnü ni-hicrini, bu çalışmalarda görmemek kabil değildir.
Bakan, İş sahipleri İle mera-Bİmsiz ve doğrudan doğruya te-masi kendisine parola saymış ve gününün büyük bir kısmım, bu görüşmelere hasretmiştir amma, görüşmeler sırf afaki kalmamakta ve varılan neticeler derhal tatbik alanına konulmaktadır. Bu çalışma tarzında öyle uzun uzadıya muhaberelere, istişarelere, tahriratlara, cevaplara, intizara • ver bırakmamaktadır. Kabil olan 1 _________
hallerde hattâ telefonla \e mus- Ilınu k;‘r5' Ruiym.n ve.
tacel olarak pürüzler kaldırıl- reBe£| cevabı beklemekle vakit ge.
mağa çalışılmaktadır çirmiştir. Batılı diplomatların tah KU»,. ( A CA. Vm®
Butun bu M.
lan, eski itiyat ve huylarından n„ . J
kr.n ,ı.,ı,u l;, >.■ , ItW!■ AMÜMıli
«...uu.ı..r ı...L, AaaMaKH
tırn,. k i'U ı.ıt İttedirler Bun:k kar ₺l, ( tınıl Bırl.o, I, , |N
İnfiale kapılını» id e il. |,ı \n.,. ( r . . | ,v
dolu Ajjiim k..ı,..n,;, ı,H i
|el,|.g |„ r. (l. r. k, lı. rl . .
lıi/zat takıp etin.-.ilil
la»‘im- ..ın.ki. arala uıı.ı.k
İşlerin sterini kola m'.i şt ıra. a^mı 1
va.l.-.l. ııl. r vars., bu -ılııl. rııı I.. n dom. hal., r v. rılln. sm,
ki Demiryolu işçilerinin grevine son
lu seyrüseferini duHİurmaîan^zerJ dışişleri Bakanı Mister Bevin, Paris konferann açılır-
(Devamı: Sa. 3 - Su. 6 uaj kcn Rtia D^lcr^ komiseri Vi şinski'nin elini sıkarken. .
( miş bulunan bayau $ ? Sanovber Ankaraya t getirildi (
Ankara, 29 (Adil Akbay’dan telefonla) — Bundan bir müddet evvel hükümetimize iltica eden Sovyet sefareti memurlarından birisinin eşi Sanober'in, Ankara-dan giden Sovyet aefaretine men-Bup lig memur tarafından Adana-da, kaçırılmak latendlği yolunda haberler yayınlanmaktadır. Alâkadarlar nezdinde yaptığımız tah kikatta, filhakika Sanober’in Mos kovaya gitmemek için hükümetimize vaktiyle iltica ettiği ve Türk tabiiyetini aldığı, kocasının Mos-kovaya gönderildiği, kendisinin de Adanada oturmakta bulunduğu, bundan bir kaç gün evvel Sov yet sefarethanesinden bazı kimselerin kendisini kaçırması ihtimali neticesinde alakadarlarca alınan tedbirlerle, Sanober'in Ankaraya getirilerek kendisinin emniyet altına alındığı anlaşılmıştır. Sovyet sefarethanesi memurları da bugün öğleden sonra An-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 ac)
Üçüncü atom bombasının
macerası
Celâl Bayar ve Fuat Köprülü
Dört Dışişleri Bakanı
bugünde toplanıyor
VişinskininBatı davletlerinin teklifine red cevabı vermesi bekleniyor
Paris: 29 (ap) — Andrel VI . şlnsky pazar güntl. Balı devletleri nin Birleşmiş Almanya İçin teklif ettikleri plkna karşı Rusyanın
Japonyaya alılaınıyau bomba
Londra, 29 (Nafen) — «Üçün cü atom bombası* hakkında gayet enteresan bir açıklamada bulunulmuştur. Burada şerefine verilen bir ziyafette konuşan A-merikanın general Elektrik kum panyasmın umum müdürü Charles VVilsoıı Japonya üzerine gön derilen fakat patlamıyan üçüncü atom bombası hakkında şu izahatı vermiştir:
«Size şimdiye kadar ifşa edilmemiş bir hakikati anlatacağım. Üçüncü r.tom bambası Japonya üzerine gönderilmişti. Bunu taşıyan uçak Japon semalarına gel dlğl sıralarda Tokyo hükümeti teslim olacağını bildirdi. Bu va-(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 dc)
Komünist
Şanghay’da
Dün Fatih Sultan Melımedin türbesi önünde yapılan ihtifalden iki görünüş: İstiklâl Marşı oku nurken ve yüksek mimar Sedat Çetintaş konuşmasını yaparken (Foto: Burhan — Yeni SubahJI
Fethin 496 ncı yılı
dün törenle anıldı
Fatih Sultan Mehmed'in türbesi önünde
yapılan merasimde nutuklar söylendi
İlk olarak Türk Kültür Ocağı başkanı Faruk 5 Kadri Demirtaş böz almış ve Büyük Fatih’in > şahsiyeti, eserleri, askerliği ve âdil hareket- s lerini belirten bir"konuşma yaparak: j
(Devamı: 8a. 3 - 80. 7 de) (
Ilstanbulun 496 ncı fetih yılı münasebeti-le dün saat 11 de Fatih Sultan Mehmed’in, Fatih camiindeki türbesi önünde büyük bir tören yapılmıştır.
Törene istiklâl marşiyle başlanmıştır,
k_____________________________________
Geçim ve'
Düğün evinde çıkan kavga
hıklardan rica etmektedir. ? I
Bir fenalıkla ciddi ve saoıiml bir surette mücadele etmek istenilirse işte bu kadar kesin ve bu kadar azimli bir yol tutmak pek âlâ kabildir.
Amma Cemil Barlas memur olduğu bakanlığına ait meselelerde gösterdiği bu hassaslığı, bu titizliği partiyi ilgilendiren daha büyük memleket dâvalarımla niçin göstermez? O ayn bir dâvadır. Bu çalışkan zat pek iyi takdir edecek mevkidedir ki halkı, hükümete ve idareye ısındırmanın en kestirme yolu ve murakabenin en sağlam temeli matbuat hürriyetidir. Gazeteler, fikir ve yazı hürriyetine malik olabilmeler yalnız İktisat ve Ticaret Vekâletinde değil, hiç bir bakanlıkta herhangi bir mutavassıt barınamaz. Suiistimaller teşhir edilebilse ve matbuatın ağır zincirleri sanki bir mahkemede irniş gibi gazeteciyi Jsbata mecbur kıluıusa bakanlar, olan ve bitenlerden daha suhuletle haberdar olabilirler. Amma, Ticaret ve Ekonomi Bakanı, saha böyle şümuliendirilirse derhal parti icapları ve disiplin mülâhazalarıyla konuşmağa başlar ve aimıiiKi matbuat kanununun çok mükemmel o.dugunu ve fikir hürriyetini sağladığını söyler. Politika mikronu duşüynce ve hareketlerine karışmayınca, çok samimi ve hayırlı hareketlerde bulunanlar bile işe siyaset İhtirası ive endişeleri karışınca en doğru ji'ü İyiyi seçmekle ve ilân etmekte zorluklara uğrarlar. Amma bu közlerimizle yapılan iyi şeylerin değerini azaltmak istemiyoruz.
YENİ SABAM
Charlton Fener - Beşiktaş muhtelitini 5-0 yendi
Muhtelit santrforu Bülent İngiliz kalesini zorluyor.
Rııs konsolosluğu kapatıldı
Şanghay, 29 (A.P.) — Komünist işgali altında bulunan Şan-ghayda Rus konsolosluğu kapatılmıştır.
Konsolosluğa mensup bir sözcü, pazar günü şunları söylemiştir:
‘Şanghay hükümetimizin resmen tanımadığı bir rejim geldiği İçin artık açık kalamayız.»
Peiping ve Ticntsin do komünistlerin eline düştüğü vakit buralardaki Sovyet konsoloslukları da kapatılmıştı.
Rus resmi haberler ajansı Tass da pazar günü Şanghay bürosu- .
nun bir kaç güne kadar kopatıla- bu (Geçil cağını söylemiş ve şehirden haber I • >_
toplamak işine nihayet verildiği | için yakında buradan artık h"£a-göndermiyeccğini ilâve
“rî.-ftınnı-
seçim mitingleri
£ D. P., dün, Altınova ve Dikilide heyecanlı Ş mitingler yaptı
Ayvalık 29 (Hususî) — Bugün İzmir vo havalisi demokratlariy-le Balıkesir ve havalisi demokratlan, Altınova ve Dikili’de h-yecanlı mitingler '"havasından Du (Geçim v%)unmediğini, Eh-I no iştira.1,-aı Hürmüzan'ın bağım-I Asız bir hükümdar gibi day.nu»*-
da çıkan tatsız bir hâdise
4ürl parti h*»’1 -.'en binlerce de-.vAiat, güzergâhta yiyecek satan dükkânların kapatılmış, çeşme kurnalarının çıkarılmış ve (Dovaır.ı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Kampı terk eden millî takım güreşçileri neler anlatıyorlar
Bir kaç gün sonra bağlıyacak Av rupa güreş şampiyonası içlıı son hazırlıklar devam ederken güreşçi çalıştıkları Emlrgân kum
pında müessir bir hfldlsa cereyan etmiş ve kamp dugılmıştır. Güreşçi terin hemen hepsi bavullarını ula rak şehrimizdeki otellere yerleş m işlerdir.
Hâdlseyo acbcb olan mesele şudur: Bir kaç gün evvel İnönü sta sunda yapılan seçmeleri müteakip Yaşarla Celâl geç vakit tanıdıkları bir şoförün arabasına binerek kam pa gelmişlerdir. Biraz sonra ye nıelc tevzllno boşlanmış, güreşçüor kendilerini fiauüarso »tad dışında bakliyen vo sonra da buraya kadar getiren çofÖra vo muavlnlno do yo mek İkram etmek istemişlerdir.
Bu sırada kuptaki İa^o mçmuru
(Dovamıı 8a. 3 • 3Ü, a do)
H. Cahid'in
Londra'da
Yüz kişi birbirine girdi Bir kişi yaralandı
Dün gece saat 22,30 sıralarında Yeşildirekte bir evin bahçesinde yapılmakta olan düğünde, Mahallenin delikanlıları ile davetli-
tuşmuşlardır. Vakanın mahiyeti Rudur:
Yeşildirekte oturan Nazmiye Minas İle Mehmet Yalçının düğün
hallenin delikanlıları He davetli- , , , c- , • >
lerden kalabalık bir grııp anlaşa- *en evlerinin bahçesinde ^ûzel
mamazlık yüzünden kavgaya tu-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
„ m - -Tiıır, ııa
Konfor lü■kn’,9t'r-
(Dovamıı Sa. 3 -e.‘alip bitir WWWWW»'‘*-«ltur- -
.(■ Charlton takımı ■a seyretmiş ve sol _»röwn «Topu çok havalan lar. Halbuki buna lüzum yok
beyanatı
Londra, 29 (A.A.) (afp» — France - Press Ajansının Londra muhabiri, Türk Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grupu Başkanvc-klli ve halen îngiltereyi ziyaret etmekte olan Türk parlâmento heyeti başkanı Hüseyin Cahld Yalçın'la yaptığı bir görüşmede, Yalçın’ın kendisine söylediği esas fikirleri şu Buretle hülâsa etmiştir:
«Ingiliz milletine karşı hudutsuz itimadım vardır. Fransaya gelince, Türkiye ile Fransa arasında mevcut bu derece eBkl dost luğu herhangi bir şeyin azaltabileceğini Banmıyorum. Umumiyet itibariyle bir taraftan İngiltere, Fransa ve Amerika, dlğeı taraftan da memleketim arasın-
(Dcvanııı Sa. 3 ■ 8Ü. 2 do) 1
.,..u alınmış oldu-JÇjcYnüşlerdir. Yakıcı biz güneş altında uzun bir yol kate-den halk, tabiatiyle susamış ve acıkmıştı. Demokratlaş blr oloh. La]^jJ>M^?r"uydurnıuşlar; açlın nıı ""sıoak su hazır. Buz dolabı içindekileri hor dem tazo tutan bir kilor... Öyle bir eve konlorlu ov diyorlar. Bunlar eskiden büyük masraflarla temin edilirdi vo yalnız bir sınıfa, pok zengin bir sınıfa mahsus bir imtiyazdı. Düğmeyi çovlrinco sıcak suyu akan bir hamam, eskiden haınamoı, külhancı vo yamağından Ibarot on aşağı Üç kişilik bir okip tarafından hazırlanırdı. O da çekilerle kütük yakmak şartiylo... Bugün havagazı yahut oloktrlk ocağında pişirilmiş yemek İçin muazzam blr mutfak, aşçıbaşı-sı, çorbacısı, hamurcusu, sebzecisi yamaklarlylo kalabalık blr aşçı heyetine lüzum vardı. Arabası da öy-lo... Kileri do öyle... Orta hlzmotl de öyle... Eski hayatın anoak İnsan kalabalığı llo doldurulan bu yaşayış tarzının belki İçtimai hayat bakımından —çok kişinin bu yüzden goçlnmosl dolayıslylo— İyi tarafları vardır Fakat bu lüksün büyük blr külfet olduğunu unutmamak Icabo-dor. Halbuki bugünkü konfor lüks değildir; İhtiyaçtır.
insanlar evvolâ odunu birbirine sürtorok atoş yakarlarmış,; sonra kavı Icad otınlşler; daha sonra kibrit çıkmış. Kibrit üq morhalo aştı diye onu lüks mü sayaoağız?
Topyekûn konfor adı vorllon bütün bu kolaylıklar bugünkü hayat tarzının vazgeçllomlyon İcaplarıdır. Bazan bunların lüzum hududunu aşan şekilleri do vardır j mesolâ blr ov için tolofon pok tabii olarak lüzumlu blr ûlottlr; fakat blr gazoto İçin tolofon blr ihtiyaçtır.
Tahaoiiln
Rusların kaçırır
^'r,ZBâh' w"»* âlofon İdaresine bu .u-ıatmak içindi.
tnaıûm olduğu üzoro dc «Yeni Sabah» bugünkü şokllylo İntişar vo hizmet çerçevesini çok genişletmiş ve nıonılekot matbuatında ön safta yer almış bir gazetedir; yurdun hor tarafında muhabirler temin eylemiş vo kendisini okuyucularına günü gü nüno yurd haberleri vermekle mükellef bilmiştir. Fakat itiraf edelim kİ bu çapta bir gazoto butaahhüdü-nü biricik tolofonla tomino imkân bulmak için çok sıkıntı çokiyor.
Kaldı kİ birçok meslekdaşları-mız bu işi müteaddit hatlarla yapıyorlar. «Yonl Sabah» aylardanberl bu moşru seboplori İleri sürerek lda« rodon bir ikinci tolofon tesisini İstediği haldo buna İmkân bulunamıyor; bir gazoto kendini hususi bir sahada ânımo hizmetine vakfeden bir müossosodlr, ofkârı umumiyenln nıâkosldlr, halkın dord ortağıdır.
Çok defa tolofonla verilmek Is-tonlion ohommlyotll bir haber, biricik telefonun Ankara, İzmir, Bur-zum görülon vak'aların muhabero-■I yüzündon akamete ugrayor.
Bir tek tolofon yurd haborlerlnl nıl, şohlr İstihbaratını mı, nıüosso-sonln idari mekanizmasının duru^ nıunu mu, yoksa tahakkukuna lüzum görülen vakıaların muhabore-slnl nıl tonıln etsin?
Bizim gençliğimizde gazetelerde çlzmoll, gamsolell gazetooller vardı; bunlara «Soyyar muhbir» denilirdi. Nasıl tekrar o dovro rucû’ odomozsok, okuyuoularımıza yurd haberleri vormok İçin do «Posta Tatarı» kullanamayız.
Bu Idartdo rnakuî vo mantıki
soboplcrl dlnloleook adaınlaı bulun-
duğuna inanmak İstiyoruz ı beklh
yoruz.
/Foto: Burhan — Yeni SabahJ
(Yazısı 3 üncü sayfamızda}.
Pazartesi 30 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Iduroı Nuruosmanlyo Noı 17 Yem Sabah ÂDİL HÜKÜMDAR SALÂHADDİN - İ EliÜB*
MAYIS 1949 T«l adrotlı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 12 inci Yıl, No. 3658 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayl81: 10 Kuruş İnsanlık camiasına armağan olarak. İlk fasikülü 10 - HAZİRAN - 194& ÇIKIYOR!..
Boyara göre yeni seçimler yakın
| Rusların i ! kaçırmak i istediği kadın
i Türk tabiiyetine geç- |
Demokrat Parti Başkanı Eskişehirde söylediği bir nutukta bunu bildirdi
İyi bir Örnek
C. Bayar Demokrat Partinin bu seçim sonunda iktidarı ele alacağına inanıyor Eskişehir, 29 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — D.P. Eskişehir îl- kongre si bu sabah saat 10 da Yeni Sinemada D.P. Başkanı Celâl Bayar, Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğr’J, Eskişehir Milletvekillerinden Kemal Zeytunoğlu, Abidin Potoğlu, genel kurul üyelerinden Fevzi Karaosmanoğlu ile Samed Ağa-oğlunun huzurile yapıldı.
Sinema salonu ve sinema dışındaki meydan kongreyi takip eden partililerle dolu idi. Ata-türkün ruhunu taziz için yapılan ihtiram duruşunu müteakip Lut fi Fevzi Karaosmanoğlu kongre başkanlığına seçildi. 11 idare kurulundan Aziz Zeytinoğlu okuduğu yıllık faaliyet raporu, il faaliyetinden çok iç politikada üq sene cereyan etmiş hâdiseleri ihtiva ediyor ve iktidarın millî haklan taksit taksit tanımakta olduğu belirtiliyordu.
Raporun okunmasından sonra birçok delegeler söz aldılar ve (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Azimli, dürüst ve suiistimallere herhangi blr şekilde gös yummak istemi yen bir bakanın, Halk Partili de olsa, hiç olmazsa kendi sahasında) az çok başarı elde edebilmesi kabil olduğunu bize Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas göstermiş bulunuyor. Dünkü gazetelerde çıkan bir tebliğ bu bakımdan çok dikkati çekecek mahiyettedir. Gniialtay kabinesinin bu uzvu, bakanlık sandalyesine oturduğu dakikadanberi büyük bir karar ve azimle suiistimal İle mücade- ' leye karar vermiş görünüyordu. Karışık İşlere karışmış kodaman ve yüksek mevkili memurları şu veya bu suretle işbaşından uzaklaştırdı. Galiba bazılarını açıkça bertaraf etti. Bazılarını, daha az 1 zarar verebilecekleri mevkilere nakletti ve Ekonomi İle Ticaret ! Bakanlığı gibi tkl yüklü teşkilâtın bütiin faaliyetiyle amelî surette uğraşmağa başladı. Genç bakanın mensup olduğu parti programı hakkmdaki acayip düşüncelerini ve kanaatlerini bu »titanlarda vaktiyle epeyce tenkit . ettiğimiz cihetle o yazılarımızdaki endişelerimiz yine tama-miyle bakidir. Fakat umumi politika istikametinden vazgeçilerek pratik hayat ve faaliyet tarzı incelenince büyük bir lıüsnü ni-hicrini, bu çalışmalarda görmemek kabil değildir.
Bakan, İş sahipleri İle mera-Bİmsiz ve doğrudan doğruya te-masi kendisine parola saymış ve gününün büyük bir kısmım, bu görüşmelere hasretmiştir amma, görüşmeler sırf afaki kalmamakta ve varılan neticeler derhal tatbik alanına konulmaktadır. Bu çalışma tarzında öyle uzun uzadıya muhaberelere, istişarelere, tahriratlara, cevaplara, intizara • ver bırakmamaktadır. Kabil olan 1 _________
hallerde hattâ telefonla \e mus- Ilınu k;‘r5' Ruiym.n ve.
tacel olarak pürüzler kaldırıl- reBe£| cevabı beklemekle vakit ge.
mağa çalışılmaktadır çirmiştir. Batılı diplomatların tah KU»,. ( A CA. Vm®
Butun bu M.
lan, eski itiyat ve huylarından n„ . J
kr.n ,ı.,ı,u l;, >.■ , ItW!■ AMÜMıli
«...uu.ı..r ı...L, AaaMaKH
tırn,. k i'U ı.ıt İttedirler Bun:k kar ₺l, ( tınıl Bırl.o, I, , |N
İnfiale kapılını» id e il. |,ı \n.,. ( r . . | ,v
dolu Ajjiim k..ı,..n,;, ı,H i
|el,|.g |„ r. (l. r. k, lı. rl . .
lıi/zat takıp etin.-.ilil
la»‘im- ..ın.ki. arala uıı.ı.k
İşlerin sterini kola m'.i şt ıra. a^mı 1
va.l.-.l. ııl. r vars., bu -ılııl. rııı I.. n dom. hal., r v. rılln. sm,
ki Demiryolu işçilerinin grevine son
lu seyrüseferini duHİurmaîan^zerJ dışişleri Bakanı Mister Bevin, Paris konferann açılır-
(Devamı: Sa. 3 - Su. 6 uaj kcn Rtia D^lcr^ komiseri Vi şinski'nin elini sıkarken. .
( miş bulunan bayau $ ? Sanovber Ankaraya t getirildi (
Ankara, 29 (Adil Akbay’dan telefonla) — Bundan bir müddet evvel hükümetimize iltica eden Sovyet sefareti memurlarından birisinin eşi Sanober'in, Ankara-dan giden Sovyet aefaretine men-Bup lig memur tarafından Adana-da, kaçırılmak latendlği yolunda haberler yayınlanmaktadır. Alâkadarlar nezdinde yaptığımız tah kikatta, filhakika Sanober’in Mos kovaya gitmemek için hükümetimize vaktiyle iltica ettiği ve Türk tabiiyetini aldığı, kocasının Mos-kovaya gönderildiği, kendisinin de Adanada oturmakta bulunduğu, bundan bir kaç gün evvel Sov yet sefarethanesinden bazı kimselerin kendisini kaçırması ihtimali neticesinde alakadarlarca alınan tedbirlerle, Sanober'in Ankaraya getirilerek kendisinin emniyet altına alındığı anlaşılmıştır. Sovyet sefarethanesi memurları da bugün öğleden sonra An-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 ac)
Üçüncü atom bombasının
macerası
Celâl Bayar ve Fuat Köprülü
Dört Dışişleri Bakanı
bugünde toplanıyor
VişinskininBatı davletlerinin teklifine red cevabı vermesi bekleniyor
Paris: 29 (ap) — Andrel VI . şlnsky pazar güntl. Balı devletleri nin Birleşmiş Almanya İçin teklif ettikleri plkna karşı Rusyanın
Japonyaya alılaınıyau bomba
Londra, 29 (Nafen) — «Üçün cü atom bombası* hakkında gayet enteresan bir açıklamada bulunulmuştur. Burada şerefine verilen bir ziyafette konuşan A-merikanın general Elektrik kum panyasmın umum müdürü Charles VVilsoıı Japonya üzerine gön derilen fakat patlamıyan üçüncü atom bombası hakkında şu izahatı vermiştir:
«Size şimdiye kadar ifşa edilmemiş bir hakikati anlatacağım. Üçüncü r.tom bambası Japonya üzerine gönderilmişti. Bunu taşıyan uçak Japon semalarına gel dlğl sıralarda Tokyo hükümeti teslim olacağını bildirdi. Bu va-(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 dc)
Komünist
Şanghay’da
Dün Fatih Sultan Melımedin türbesi önünde yapılan ihtifalden iki görünüş: İstiklâl Marşı oku nurken ve yüksek mimar Sedat Çetintaş konuşmasını yaparken (Foto: Burhan — Yeni SubahJI
Fethin 496 ncı yılı
dün törenle anıldı
Fatih Sultan Mehmed'in türbesi önünde
yapılan merasimde nutuklar söylendi
İlk olarak Türk Kültür Ocağı başkanı Faruk 5 Kadri Demirtaş böz almış ve Büyük Fatih’in > şahsiyeti, eserleri, askerliği ve âdil hareket- s lerini belirten bir"konuşma yaparak: j
(Devamı: 8a. 3 - 80. 7 de) (
Ilstanbulun 496 ncı fetih yılı münasebeti-le dün saat 11 de Fatih Sultan Mehmed’in, Fatih camiindeki türbesi önünde büyük bir tören yapılmıştır.
Törene istiklâl marşiyle başlanmıştır,
k_____________________________________
Geçim ve'
Düğün evinde çıkan kavga
hıklardan rica etmektedir. ? I
Bir fenalıkla ciddi ve saoıiml bir surette mücadele etmek istenilirse işte bu kadar kesin ve bu kadar azimli bir yol tutmak pek âlâ kabildir.
Amma Cemil Barlas memur olduğu bakanlığına ait meselelerde gösterdiği bu hassaslığı, bu titizliği partiyi ilgilendiren daha büyük memleket dâvalarımla niçin göstermez? O ayn bir dâvadır. Bu çalışkan zat pek iyi takdir edecek mevkidedir ki halkı, hükümete ve idareye ısındırmanın en kestirme yolu ve murakabenin en sağlam temeli matbuat hürriyetidir. Gazeteler, fikir ve yazı hürriyetine malik olabilmeler yalnız İktisat ve Ticaret Vekâletinde değil, hiç bir bakanlıkta herhangi bir mutavassıt barınamaz. Suiistimaller teşhir edilebilse ve matbuatın ağır zincirleri sanki bir mahkemede irniş gibi gazeteciyi Jsbata mecbur kıluıusa bakanlar, olan ve bitenlerden daha suhuletle haberdar olabilirler. Amma, Ticaret ve Ekonomi Bakanı, saha böyle şümuliendirilirse derhal parti icapları ve disiplin mülâhazalarıyla konuşmağa başlar ve aimıiiKi matbuat kanununun çok mükemmel o.dugunu ve fikir hürriyetini sağladığını söyler. Politika mikronu duşüynce ve hareketlerine karışmayınca, çok samimi ve hayırlı hareketlerde bulunanlar bile işe siyaset İhtirası ive endişeleri karışınca en doğru ji'ü İyiyi seçmekle ve ilân etmekte zorluklara uğrarlar. Amma bu közlerimizle yapılan iyi şeylerin değerini azaltmak istemiyoruz.
YENİ SABAM
Charlton Fener - Beşiktaş muhtelitini 5-0 yendi
Muhtelit santrforu Bülent İngiliz kalesini zorluyor.
Rııs konsolosluğu kapatıldı
Şanghay, 29 (A.P.) — Komünist işgali altında bulunan Şan-ghayda Rus konsolosluğu kapatılmıştır.
Konsolosluğa mensup bir sözcü, pazar günü şunları söylemiştir:
‘Şanghay hükümetimizin resmen tanımadığı bir rejim geldiği İçin artık açık kalamayız.»
Peiping ve Ticntsin do komünistlerin eline düştüğü vakit buralardaki Sovyet konsoloslukları da kapatılmıştı.
Rus resmi haberler ajansı Tass da pazar günü Şanghay bürosu- .
nun bir kaç güne kadar kopatıla- bu (Geçil cağını söylemiş ve şehirden haber I • >_
toplamak işine nihayet verildiği | için yakında buradan artık h"£a-göndermiyeccğini ilâve
“rî.-ftınnı-
seçim mitingleri
£ D. P., dün, Altınova ve Dikilide heyecanlı Ş mitingler yaptı
Ayvalık 29 (Hususî) — Bugün İzmir vo havalisi demokratlariy-le Balıkesir ve havalisi demokratlan, Altınova ve Dikili’de h-yecanlı mitingler '"havasından Du (Geçim v%)unmediğini, Eh-I no iştira.1,-aı Hürmüzan'ın bağım-I Asız bir hükümdar gibi day.nu»*-
da çıkan tatsız bir hâdise
4ürl parti h*»’1 -.'en binlerce de-.vAiat, güzergâhta yiyecek satan dükkânların kapatılmış, çeşme kurnalarının çıkarılmış ve (Dovaır.ı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Kampı terk eden millî takım güreşçileri neler anlatıyorlar
Bir kaç gün sonra bağlıyacak Av rupa güreş şampiyonası içlıı son hazırlıklar devam ederken güreşçi çalıştıkları Emlrgân kum
pında müessir bir hfldlsa cereyan etmiş ve kamp dugılmıştır. Güreşçi terin hemen hepsi bavullarını ula rak şehrimizdeki otellere yerleş m işlerdir.
Hâdlseyo acbcb olan mesele şudur: Bir kaç gün evvel İnönü sta sunda yapılan seçmeleri müteakip Yaşarla Celâl geç vakit tanıdıkları bir şoförün arabasına binerek kam pa gelmişlerdir. Biraz sonra ye nıelc tevzllno boşlanmış, güreşçüor kendilerini fiauüarso »tad dışında bakliyen vo sonra da buraya kadar getiren çofÖra vo muavlnlno do yo mek İkram etmek istemişlerdir.
Bu sırada kuptaki İa^o mçmuru
(Dovamıı 8a. 3 • 3Ü, a do)
H. Cahid'in
Londra'da
Yüz kişi birbirine girdi Bir kişi yaralandı
Dün gece saat 22,30 sıralarında Yeşildirekte bir evin bahçesinde yapılmakta olan düğünde, Mahallenin delikanlıları ile davetli-
tuşmuşlardır. Vakanın mahiyeti Rudur:
Yeşildirekte oturan Nazmiye Minas İle Mehmet Yalçının düğün
hallenin delikanlıları He davetli- , , , c- , • >
lerden kalabalık bir grııp anlaşa- *en evlerinin bahçesinde ^ûzel
mamazlık yüzünden kavgaya tu-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
„ m - -Tiıır, ııa
Konfor lü■kn’,9t'r-
(Dovamıı Sa. 3 -e.‘alip bitir WWWWW»'‘*-«ltur- -
.(■ Charlton takımı ■a seyretmiş ve sol _»röwn «Topu çok havalan lar. Halbuki buna lüzum yok
beyanatı
Londra, 29 (A.A.) (afp» — France - Press Ajansının Londra muhabiri, Türk Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grupu Başkanvc-klli ve halen îngiltereyi ziyaret etmekte olan Türk parlâmento heyeti başkanı Hüseyin Cahld Yalçın'la yaptığı bir görüşmede, Yalçın’ın kendisine söylediği esas fikirleri şu Buretle hülâsa etmiştir:
«Ingiliz milletine karşı hudutsuz itimadım vardır. Fransaya gelince, Türkiye ile Fransa arasında mevcut bu derece eBkl dost luğu herhangi bir şeyin azaltabileceğini Banmıyorum. Umumiyet itibariyle bir taraftan İngiltere, Fransa ve Amerika, dlğeı taraftan da memleketim arasın-
(Dcvanııı Sa. 3 ■ 8Ü. 2 do) 1
.,..u alınmış oldu-JÇjcYnüşlerdir. Yakıcı biz güneş altında uzun bir yol kate-den halk, tabiatiyle susamış ve acıkmıştı. Demokratlaş blr oloh. La]^jJ>M^?r"uydurnıuşlar; açlın nıı ""sıoak su hazır. Buz dolabı içindekileri hor dem tazo tutan bir kilor... Öyle bir eve konlorlu ov diyorlar. Bunlar eskiden büyük masraflarla temin edilirdi vo yalnız bir sınıfa, pok zengin bir sınıfa mahsus bir imtiyazdı. Düğmeyi çovlrinco sıcak suyu akan bir hamam, eskiden haınamoı, külhancı vo yamağından Ibarot on aşağı Üç kişilik bir okip tarafından hazırlanırdı. O da çekilerle kütük yakmak şartiylo... Bugün havagazı yahut oloktrlk ocağında pişirilmiş yemek İçin muazzam blr mutfak, aşçıbaşı-sı, çorbacısı, hamurcusu, sebzecisi yamaklarlylo kalabalık blr aşçı heyetine lüzum vardı. Arabası da öy-lo... Kileri do öyle... Orta hlzmotl de öyle... Eski hayatın anoak İnsan kalabalığı llo doldurulan bu yaşayış tarzının belki İçtimai hayat bakımından —çok kişinin bu yüzden goçlnmosl dolayıslylo— İyi tarafları vardır Fakat bu lüksün büyük blr külfet olduğunu unutmamak Icabo-dor. Halbuki bugünkü konfor lüks değildir; İhtiyaçtır.
insanlar evvolâ odunu birbirine sürtorok atoş yakarlarmış,; sonra kavı Icad otınlşler; daha sonra kibrit çıkmış. Kibrit üq morhalo aştı diye onu lüks mü sayaoağız?
Topyekûn konfor adı vorllon bütün bu kolaylıklar bugünkü hayat tarzının vazgeçllomlyon İcaplarıdır. Bazan bunların lüzum hududunu aşan şekilleri do vardır j mesolâ blr ov için tolofon pok tabii olarak lüzumlu blr ûlottlr; fakat blr gazoto İçin tolofon blr ihtiyaçtır.
Tahaoiiln
Rusların kaçırır
^'r,ZBâh' w"»* âlofon İdaresine bu .u-ıatmak içindi.
tnaıûm olduğu üzoro dc «Yeni Sabah» bugünkü şokllylo İntişar vo hizmet çerçevesini çok genişletmiş ve nıonılekot matbuatında ön safta yer almış bir gazetedir; yurdun hor tarafında muhabirler temin eylemiş vo kendisini okuyucularına günü gü nüno yurd haberleri vermekle mükellef bilmiştir. Fakat itiraf edelim kİ bu çapta bir gazoto butaahhüdü-nü biricik tolofonla tomino imkân bulmak için çok sıkıntı çokiyor.
Kaldı kİ birçok meslekdaşları-mız bu işi müteaddit hatlarla yapıyorlar. «Yonl Sabah» aylardanberl bu moşru seboplori İleri sürerek lda« rodon bir ikinci tolofon tesisini İstediği haldo buna İmkân bulunamıyor; bir gazoto kendini hususi bir sahada ânımo hizmetine vakfeden bir müossosodlr, ofkârı umumiyenln nıâkosldlr, halkın dord ortağıdır.
Çok defa tolofonla verilmek Is-tonlion ohommlyotll bir haber, biricik telefonun Ankara, İzmir, Bur-zum görülon vak'aların muhabero-■I yüzündon akamete ugrayor.
Bir tek tolofon yurd haborlerlnl nıl, şohlr İstihbaratını mı, nıüosso-sonln idari mekanizmasının duru^ nıunu mu, yoksa tahakkukuna lüzum görülen vakıaların muhabore-slnl nıl tonıln etsin?
Bizim gençliğimizde gazetelerde çlzmoll, gamsolell gazetooller vardı; bunlara «Soyyar muhbir» denilirdi. Nasıl tekrar o dovro rucû’ odomozsok, okuyuoularımıza yurd haberleri vormok İçin do «Posta Tatarı» kullanamayız.
Bu Idartdo rnakuî vo mantıki
soboplcrl dlnloleook adaınlaı bulun-
duğuna inanmak İstiyoruz ı beklh
yoruz.
/Foto: Burhan — Yeni SabahJ
(Yazısı 3 üncü sayfamızda}.
Pazartesi 30 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Iduroı Nuruosmanlyo Noı 17 Yem Sabah ÂDİL HÜKÜMDAR SALÂHADDİN - İ EliÜB*
MAYIS 1949 T«l adrotlı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 12 inci Yıl, No. 3658 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayl81: 10 Kuruş İnsanlık camiasına armağan olarak. İlk fasikülü 10 - HAZİRAN - 194& ÇIKIYOR!..
Boyara göre yeni seçimler yakın
| Rusların i ! kaçırmak i istediği kadın
i Türk tabiiyetine geç- |
Demokrat Parti Başkanı Eskişehirde söylediği bir nutukta bunu bildirdi
İyi bir Örnek
C. Bayar Demokrat Partinin bu seçim sonunda iktidarı ele alacağına inanıyor Eskişehir, 29 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — D.P. Eskişehir îl- kongre si bu sabah saat 10 da Yeni Sinemada D.P. Başkanı Celâl Bayar, Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğr’J, Eskişehir Milletvekillerinden Kemal Zeytunoğlu, Abidin Potoğlu, genel kurul üyelerinden Fevzi Karaosmanoğlu ile Samed Ağa-oğlunun huzurile yapıldı.
Sinema salonu ve sinema dışındaki meydan kongreyi takip eden partililerle dolu idi. Ata-türkün ruhunu taziz için yapılan ihtiram duruşunu müteakip Lut fi Fevzi Karaosmanoğlu kongre başkanlığına seçildi. 11 idare kurulundan Aziz Zeytinoğlu okuduğu yıllık faaliyet raporu, il faaliyetinden çok iç politikada üq sene cereyan etmiş hâdiseleri ihtiva ediyor ve iktidarın millî haklan taksit taksit tanımakta olduğu belirtiliyordu.
Raporun okunmasından sonra birçok delegeler söz aldılar ve (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Azimli, dürüst ve suiistimallere herhangi blr şekilde gös yummak istemi yen bir bakanın, Halk Partili de olsa, hiç olmazsa kendi sahasında) az çok başarı elde edebilmesi kabil olduğunu bize Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas göstermiş bulunuyor. Dünkü gazetelerde çıkan bir tebliğ bu bakımdan çok dikkati çekecek mahiyettedir. Gniialtay kabinesinin bu uzvu, bakanlık sandalyesine oturduğu dakikadanberi büyük bir karar ve azimle suiistimal İle mücade- ' leye karar vermiş görünüyordu. Karışık İşlere karışmış kodaman ve yüksek mevkili memurları şu veya bu suretle işbaşından uzaklaştırdı. Galiba bazılarını açıkça bertaraf etti. Bazılarını, daha az 1 zarar verebilecekleri mevkilere nakletti ve Ekonomi İle Ticaret ! Bakanlığı gibi tkl yüklü teşkilâtın bütiin faaliyetiyle amelî surette uğraşmağa başladı. Genç bakanın mensup olduğu parti programı hakkmdaki acayip düşüncelerini ve kanaatlerini bu »titanlarda vaktiyle epeyce tenkit . ettiğimiz cihetle o yazılarımızdaki endişelerimiz yine tama-miyle bakidir. Fakat umumi politika istikametinden vazgeçilerek pratik hayat ve faaliyet tarzı incelenince büyük bir lıüsnü ni-hicrini, bu çalışmalarda görmemek kabil değildir.
Bakan, İş sahipleri İle mera-Bİmsiz ve doğrudan doğruya te-masi kendisine parola saymış ve gününün büyük bir kısmım, bu görüşmelere hasretmiştir amma, görüşmeler sırf afaki kalmamakta ve varılan neticeler derhal tatbik alanına konulmaktadır. Bu çalışma tarzında öyle uzun uzadıya muhaberelere, istişarelere, tahriratlara, cevaplara, intizara • ver bırakmamaktadır. Kabil olan 1 _________
hallerde hattâ telefonla \e mus- Ilınu k;‘r5' Ruiym.n ve.
tacel olarak pürüzler kaldırıl- reBe£| cevabı beklemekle vakit ge.
mağa çalışılmaktadır çirmiştir. Batılı diplomatların tah KU»,. ( A CA. Vm®
Butun bu M.
lan, eski itiyat ve huylarından n„ . J
kr.n ,ı.,ı,u l;, >.■ , ItW!■ AMÜMıli
«...uu.ı..r ı...L, AaaMaKH
tırn,. k i'U ı.ıt İttedirler Bun:k kar ₺l, ( tınıl Bırl.o, I, , |N
İnfiale kapılını» id e il. |,ı \n.,. ( r . . | ,v
dolu Ajjiim k..ı,..n,;, ı,H i
|el,|.g |„ r. (l. r. k, lı. rl . .
lıi/zat takıp etin.-.ilil
la»‘im- ..ın.ki. arala uıı.ı.k
İşlerin sterini kola m'.i şt ıra. a^mı 1
va.l.-.l. ııl. r vars., bu -ılııl. rııı I.. n dom. hal., r v. rılln. sm,
ki Demiryolu işçilerinin grevine son
lu seyrüseferini duHİurmaîan^zerJ dışişleri Bakanı Mister Bevin, Paris konferann açılır-
(Devamı: Sa. 3 - Su. 6 uaj kcn Rtia D^lcr^ komiseri Vi şinski'nin elini sıkarken. .
( miş bulunan bayau $ ? Sanovber Ankaraya t getirildi (
Ankara, 29 (Adil Akbay’dan telefonla) — Bundan bir müddet evvel hükümetimize iltica eden Sovyet sefareti memurlarından birisinin eşi Sanober'in, Ankara-dan giden Sovyet aefaretine men-Bup lig memur tarafından Adana-da, kaçırılmak latendlği yolunda haberler yayınlanmaktadır. Alâkadarlar nezdinde yaptığımız tah kikatta, filhakika Sanober’in Mos kovaya gitmemek için hükümetimize vaktiyle iltica ettiği ve Türk tabiiyetini aldığı, kocasının Mos-kovaya gönderildiği, kendisinin de Adanada oturmakta bulunduğu, bundan bir kaç gün evvel Sov yet sefarethanesinden bazı kimselerin kendisini kaçırması ihtimali neticesinde alakadarlarca alınan tedbirlerle, Sanober'in Ankaraya getirilerek kendisinin emniyet altına alındığı anlaşılmıştır. Sovyet sefarethanesi memurları da bugün öğleden sonra An-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 ac)
Üçüncü atom bombasının
macerası
Celâl Bayar ve Fuat Köprülü
Dört Dışişleri Bakanı
bugünde toplanıyor
VişinskininBatı davletlerinin teklifine red cevabı vermesi bekleniyor
Paris: 29 (ap) — Andrel VI . şlnsky pazar güntl. Balı devletleri nin Birleşmiş Almanya İçin teklif ettikleri plkna karşı Rusyanın
Japonyaya alılaınıyau bomba
Londra, 29 (Nafen) — «Üçün cü atom bombası* hakkında gayet enteresan bir açıklamada bulunulmuştur. Burada şerefine verilen bir ziyafette konuşan A-merikanın general Elektrik kum panyasmın umum müdürü Charles VVilsoıı Japonya üzerine gön derilen fakat patlamıyan üçüncü atom bombası hakkında şu izahatı vermiştir:
«Size şimdiye kadar ifşa edilmemiş bir hakikati anlatacağım. Üçüncü r.tom bambası Japonya üzerine gönderilmişti. Bunu taşıyan uçak Japon semalarına gel dlğl sıralarda Tokyo hükümeti teslim olacağını bildirdi. Bu va-(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 dc)
Komünist
Şanghay’da
Dün Fatih Sultan Melımedin türbesi önünde yapılan ihtifalden iki görünüş: İstiklâl Marşı oku nurken ve yüksek mimar Sedat Çetintaş konuşmasını yaparken (Foto: Burhan — Yeni SubahJI
Fethin 496 ncı yılı
dün törenle anıldı
Fatih Sultan Mehmed'in türbesi önünde
yapılan merasimde nutuklar söylendi
İlk olarak Türk Kültür Ocağı başkanı Faruk 5 Kadri Demirtaş böz almış ve Büyük Fatih’in > şahsiyeti, eserleri, askerliği ve âdil hareket- s lerini belirten bir"konuşma yaparak: j
(Devamı: 8a. 3 - 80. 7 de) (
Ilstanbulun 496 ncı fetih yılı münasebeti-le dün saat 11 de Fatih Sultan Mehmed’in, Fatih camiindeki türbesi önünde büyük bir tören yapılmıştır.
Törene istiklâl marşiyle başlanmıştır,
k_____________________________________
Geçim ve'
Düğün evinde çıkan kavga
hıklardan rica etmektedir. ? I
Bir fenalıkla ciddi ve saoıiml bir surette mücadele etmek istenilirse işte bu kadar kesin ve bu kadar azimli bir yol tutmak pek âlâ kabildir.
Amma Cemil Barlas memur olduğu bakanlığına ait meselelerde gösterdiği bu hassaslığı, bu titizliği partiyi ilgilendiren daha büyük memleket dâvalarımla niçin göstermez? O ayn bir dâvadır. Bu çalışkan zat pek iyi takdir edecek mevkidedir ki halkı, hükümete ve idareye ısındırmanın en kestirme yolu ve murakabenin en sağlam temeli matbuat hürriyetidir. Gazeteler, fikir ve yazı hürriyetine malik olabilmeler yalnız İktisat ve Ticaret Vekâletinde değil, hiç bir bakanlıkta herhangi bir mutavassıt barınamaz. Suiistimaller teşhir edilebilse ve matbuatın ağır zincirleri sanki bir mahkemede irniş gibi gazeteciyi Jsbata mecbur kıluıusa bakanlar, olan ve bitenlerden daha suhuletle haberdar olabilirler. Amma, Ticaret ve Ekonomi Bakanı, saha böyle şümuliendirilirse derhal parti icapları ve disiplin mülâhazalarıyla konuşmağa başlar ve aimıiiKi matbuat kanununun çok mükemmel o.dugunu ve fikir hürriyetini sağladığını söyler. Politika mikronu duşüynce ve hareketlerine karışmayınca, çok samimi ve hayırlı hareketlerde bulunanlar bile işe siyaset İhtirası ive endişeleri karışınca en doğru ji'ü İyiyi seçmekle ve ilân etmekte zorluklara uğrarlar. Amma bu közlerimizle yapılan iyi şeylerin değerini azaltmak istemiyoruz.
YENİ SABAM
Charlton Fener - Beşiktaş muhtelitini 5-0 yendi
Muhtelit santrforu Bülent İngiliz kalesini zorluyor.
Rııs konsolosluğu kapatıldı
Şanghay, 29 (A.P.) — Komünist işgali altında bulunan Şan-ghayda Rus konsolosluğu kapatılmıştır.
Konsolosluğa mensup bir sözcü, pazar günü şunları söylemiştir:
‘Şanghay hükümetimizin resmen tanımadığı bir rejim geldiği İçin artık açık kalamayız.»
Peiping ve Ticntsin do komünistlerin eline düştüğü vakit buralardaki Sovyet konsoloslukları da kapatılmıştı.
Rus resmi haberler ajansı Tass da pazar günü Şanghay bürosu- .
nun bir kaç güne kadar kopatıla- bu (Geçil cağını söylemiş ve şehirden haber I • >_
toplamak işine nihayet verildiği | için yakında buradan artık h"£a-göndermiyeccğini ilâve
“rî.-ftınnı-
seçim mitingleri
£ D. P., dün, Altınova ve Dikilide heyecanlı Ş mitingler yaptı
Ayvalık 29 (Hususî) — Bugün İzmir vo havalisi demokratlariy-le Balıkesir ve havalisi demokratlan, Altınova ve Dikili’de h-yecanlı mitingler '"havasından Du (Geçim v%)unmediğini, Eh-I no iştira.1,-aı Hürmüzan'ın bağım-I Asız bir hükümdar gibi day.nu»*-
da çıkan tatsız bir hâdise
4ürl parti h*»’1 -.'en binlerce de-.vAiat, güzergâhta yiyecek satan dükkânların kapatılmış, çeşme kurnalarının çıkarılmış ve (Dovaır.ı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Kampı terk eden millî takım güreşçileri neler anlatıyorlar
Bir kaç gün sonra bağlıyacak Av rupa güreş şampiyonası içlıı son hazırlıklar devam ederken güreşçi çalıştıkları Emlrgân kum
pında müessir bir hfldlsa cereyan etmiş ve kamp dugılmıştır. Güreşçi terin hemen hepsi bavullarını ula rak şehrimizdeki otellere yerleş m işlerdir.
Hâdlseyo acbcb olan mesele şudur: Bir kaç gün evvel İnönü sta sunda yapılan seçmeleri müteakip Yaşarla Celâl geç vakit tanıdıkları bir şoförün arabasına binerek kam pa gelmişlerdir. Biraz sonra ye nıelc tevzllno boşlanmış, güreşçüor kendilerini fiauüarso »tad dışında bakliyen vo sonra da buraya kadar getiren çofÖra vo muavlnlno do yo mek İkram etmek istemişlerdir.
Bu sırada kuptaki İa^o mçmuru
(Dovamıı 8a. 3 • 3Ü, a do)
H. Cahid'in
Londra'da
Yüz kişi birbirine girdi Bir kişi yaralandı
Dün gece saat 22,30 sıralarında Yeşildirekte bir evin bahçesinde yapılmakta olan düğünde, Mahallenin delikanlıları ile davetli-
tuşmuşlardır. Vakanın mahiyeti Rudur:
Yeşildirekte oturan Nazmiye Minas İle Mehmet Yalçının düğün
hallenin delikanlıları He davetli- , , , c- , • >
lerden kalabalık bir grııp anlaşa- *en evlerinin bahçesinde ^ûzel
mamazlık yüzünden kavgaya tu-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
„ m - -Tiıır, ııa
Konfor lü■kn’,9t'r-
(Dovamıı Sa. 3 -e.‘alip bitir WWWWW»'‘*-«ltur- -
.(■ Charlton takımı ■a seyretmiş ve sol _»röwn «Topu çok havalan lar. Halbuki buna lüzum yok
beyanatı
Londra, 29 (A.A.) (afp» — France - Press Ajansının Londra muhabiri, Türk Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grupu Başkanvc-klli ve halen îngiltereyi ziyaret etmekte olan Türk parlâmento heyeti başkanı Hüseyin Cahld Yalçın'la yaptığı bir görüşmede, Yalçın’ın kendisine söylediği esas fikirleri şu Buretle hülâsa etmiştir:
«Ingiliz milletine karşı hudutsuz itimadım vardır. Fransaya gelince, Türkiye ile Fransa arasında mevcut bu derece eBkl dost luğu herhangi bir şeyin azaltabileceğini Banmıyorum. Umumiyet itibariyle bir taraftan İngiltere, Fransa ve Amerika, dlğeı taraftan da memleketim arasın-
(Dcvanııı Sa. 3 ■ 8Ü. 2 do) 1
.,..u alınmış oldu-JÇjcYnüşlerdir. Yakıcı biz güneş altında uzun bir yol kate-den halk, tabiatiyle susamış ve acıkmıştı. Demokratlaş blr oloh. La]^jJ>M^?r"uydurnıuşlar; açlın nıı ""sıoak su hazır. Buz dolabı içindekileri hor dem tazo tutan bir kilor... Öyle bir eve konlorlu ov diyorlar. Bunlar eskiden büyük masraflarla temin edilirdi vo yalnız bir sınıfa, pok zengin bir sınıfa mahsus bir imtiyazdı. Düğmeyi çovlrinco sıcak suyu akan bir hamam, eskiden haınamoı, külhancı vo yamağından Ibarot on aşağı Üç kişilik bir okip tarafından hazırlanırdı. O da çekilerle kütük yakmak şartiylo... Bugün havagazı yahut oloktrlk ocağında pişirilmiş yemek İçin muazzam blr mutfak, aşçıbaşı-sı, çorbacısı, hamurcusu, sebzecisi yamaklarlylo kalabalık blr aşçı heyetine lüzum vardı. Arabası da öy-lo... Kileri do öyle... Orta hlzmotl de öyle... Eski hayatın anoak İnsan kalabalığı llo doldurulan bu yaşayış tarzının belki İçtimai hayat bakımından —çok kişinin bu yüzden goçlnmosl dolayıslylo— İyi tarafları vardır Fakat bu lüksün büyük blr külfet olduğunu unutmamak Icabo-dor. Halbuki bugünkü konfor lüks değildir; İhtiyaçtır.
insanlar evvolâ odunu birbirine sürtorok atoş yakarlarmış,; sonra kavı Icad otınlşler; daha sonra kibrit çıkmış. Kibrit üq morhalo aştı diye onu lüks mü sayaoağız?
Topyekûn konfor adı vorllon bütün bu kolaylıklar bugünkü hayat tarzının vazgeçllomlyon İcaplarıdır. Bazan bunların lüzum hududunu aşan şekilleri do vardır j mesolâ blr ov için tolofon pok tabii olarak lüzumlu blr ûlottlr; fakat blr gazoto İçin tolofon blr ihtiyaçtır.
Tahaoiiln
Rusların kaçırır
^'r,ZBâh' w"»* âlofon İdaresine bu .u-ıatmak içindi.
tnaıûm olduğu üzoro dc «Yeni Sabah» bugünkü şokllylo İntişar vo hizmet çerçevesini çok genişletmiş ve nıonılekot matbuatında ön safta yer almış bir gazetedir; yurdun hor tarafında muhabirler temin eylemiş vo kendisini okuyucularına günü gü nüno yurd haberleri vermekle mükellef bilmiştir. Fakat itiraf edelim kİ bu çapta bir gazoto butaahhüdü-nü biricik tolofonla tomino imkân bulmak için çok sıkıntı çokiyor.
Kaldı kİ birçok meslekdaşları-mız bu işi müteaddit hatlarla yapıyorlar. «Yonl Sabah» aylardanberl bu moşru seboplori İleri sürerek lda« rodon bir ikinci tolofon tesisini İstediği haldo buna İmkân bulunamıyor; bir gazoto kendini hususi bir sahada ânımo hizmetine vakfeden bir müossosodlr, ofkârı umumiyenln nıâkosldlr, halkın dord ortağıdır.
Çok defa tolofonla verilmek Is-tonlion ohommlyotll bir haber, biricik telefonun Ankara, İzmir, Bur-zum görülon vak'aların muhabero-■I yüzündon akamete ugrayor.
Bir tek tolofon yurd haborlerlnl nıl, şohlr İstihbaratını mı, nıüosso-sonln idari mekanizmasının duru^ nıunu mu, yoksa tahakkukuna lüzum görülen vakıaların muhabore-slnl nıl tonıln etsin?
Bizim gençliğimizde gazetelerde çlzmoll, gamsolell gazetooller vardı; bunlara «Soyyar muhbir» denilirdi. Nasıl tekrar o dovro rucû’ odomozsok, okuyuoularımıza yurd haberleri vormok İçin do «Posta Tatarı» kullanamayız.
Bu Idartdo rnakuî vo mantıki
soboplcrl dlnloleook adaınlaı bulun-
duğuna inanmak İstiyoruz ı beklh
yoruz.
/Foto: Burhan — Yeni SabahJ
(Yazısı 3 üncü sayfamızda}.
Pazartesi 30 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Iduroı Nuruosmanlyo Noı 17 Yem Sabah ÂDİL HÜKÜMDAR SALÂHADDİN - İ EliÜB*
MAYIS 1949 T«l adrotlı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 12 inci Yıl, No. 3658 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayl81: 10 Kuruş İnsanlık camiasına armağan olarak. İlk fasikülü 10 - HAZİRAN - 194& ÇIKIYOR!..
Boyara göre yeni seçimler yakın
| Rusların i ! kaçırmak i istediği kadın
i Türk tabiiyetine geç- |
Demokrat Parti Başkanı Eskişehirde söylediği bir nutukta bunu bildirdi
İyi bir Örnek
C. Bayar Demokrat Partinin bu seçim sonunda iktidarı ele alacağına inanıyor Eskişehir, 29 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — D.P. Eskişehir îl- kongre si bu sabah saat 10 da Yeni Sinemada D.P. Başkanı Celâl Bayar, Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğr’J, Eskişehir Milletvekillerinden Kemal Zeytunoğlu, Abidin Potoğlu, genel kurul üyelerinden Fevzi Karaosmanoğlu ile Samed Ağa-oğlunun huzurile yapıldı.
Sinema salonu ve sinema dışındaki meydan kongreyi takip eden partililerle dolu idi. Ata-türkün ruhunu taziz için yapılan ihtiram duruşunu müteakip Lut fi Fevzi Karaosmanoğlu kongre başkanlığına seçildi. 11 idare kurulundan Aziz Zeytinoğlu okuduğu yıllık faaliyet raporu, il faaliyetinden çok iç politikada üq sene cereyan etmiş hâdiseleri ihtiva ediyor ve iktidarın millî haklan taksit taksit tanımakta olduğu belirtiliyordu.
Raporun okunmasından sonra birçok delegeler söz aldılar ve (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Azimli, dürüst ve suiistimallere herhangi blr şekilde gös yummak istemi yen bir bakanın, Halk Partili de olsa, hiç olmazsa kendi sahasında) az çok başarı elde edebilmesi kabil olduğunu bize Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas göstermiş bulunuyor. Dünkü gazetelerde çıkan bir tebliğ bu bakımdan çok dikkati çekecek mahiyettedir. Gniialtay kabinesinin bu uzvu, bakanlık sandalyesine oturduğu dakikadanberi büyük bir karar ve azimle suiistimal İle mücade- ' leye karar vermiş görünüyordu. Karışık İşlere karışmış kodaman ve yüksek mevkili memurları şu veya bu suretle işbaşından uzaklaştırdı. Galiba bazılarını açıkça bertaraf etti. Bazılarını, daha az 1 zarar verebilecekleri mevkilere nakletti ve Ekonomi İle Ticaret ! Bakanlığı gibi tkl yüklü teşkilâtın bütiin faaliyetiyle amelî surette uğraşmağa başladı. Genç bakanın mensup olduğu parti programı hakkmdaki acayip düşüncelerini ve kanaatlerini bu »titanlarda vaktiyle epeyce tenkit . ettiğimiz cihetle o yazılarımızdaki endişelerimiz yine tama-miyle bakidir. Fakat umumi politika istikametinden vazgeçilerek pratik hayat ve faaliyet tarzı incelenince büyük bir lıüsnü ni-hicrini, bu çalışmalarda görmemek kabil değildir.
Bakan, İş sahipleri İle mera-Bİmsiz ve doğrudan doğruya te-masi kendisine parola saymış ve gününün büyük bir kısmım, bu görüşmelere hasretmiştir amma, görüşmeler sırf afaki kalmamakta ve varılan neticeler derhal tatbik alanına konulmaktadır. Bu çalışma tarzında öyle uzun uzadıya muhaberelere, istişarelere, tahriratlara, cevaplara, intizara • ver bırakmamaktadır. Kabil olan 1 _________
hallerde hattâ telefonla \e mus- Ilınu k;‘r5' Ruiym.n ve.
tacel olarak pürüzler kaldırıl- reBe£| cevabı beklemekle vakit ge.
mağa çalışılmaktadır çirmiştir. Batılı diplomatların tah KU»,. ( A CA. Vm®
Butun bu M.
lan, eski itiyat ve huylarından n„ . J
kr.n ,ı.,ı,u l;, >.■ , ItW!■ AMÜMıli
«...uu.ı..r ı...L, AaaMaKH
tırn,. k i'U ı.ıt İttedirler Bun:k kar ₺l, ( tınıl Bırl.o, I, , |N
İnfiale kapılını» id e il. |,ı \n.,. ( r . . | ,v
dolu Ajjiim k..ı,..n,;, ı,H i
|el,|.g |„ r. (l. r. k, lı. rl . .
lıi/zat takıp etin.-.ilil
la»‘im- ..ın.ki. arala uıı.ı.k
İşlerin sterini kola m'.i şt ıra. a^mı 1
va.l.-.l. ııl. r vars., bu -ılııl. rııı I.. n dom. hal., r v. rılln. sm,
ki Demiryolu işçilerinin grevine son
lu seyrüseferini duHİurmaîan^zerJ dışişleri Bakanı Mister Bevin, Paris konferann açılır-
(Devamı: Sa. 3 - Su. 6 uaj kcn Rtia D^lcr^ komiseri Vi şinski'nin elini sıkarken. .
( miş bulunan bayau $ ? Sanovber Ankaraya t getirildi (
Ankara, 29 (Adil Akbay’dan telefonla) — Bundan bir müddet evvel hükümetimize iltica eden Sovyet sefareti memurlarından birisinin eşi Sanober'in, Ankara-dan giden Sovyet aefaretine men-Bup lig memur tarafından Adana-da, kaçırılmak latendlği yolunda haberler yayınlanmaktadır. Alâkadarlar nezdinde yaptığımız tah kikatta, filhakika Sanober’in Mos kovaya gitmemek için hükümetimize vaktiyle iltica ettiği ve Türk tabiiyetini aldığı, kocasının Mos-kovaya gönderildiği, kendisinin de Adanada oturmakta bulunduğu, bundan bir kaç gün evvel Sov yet sefarethanesinden bazı kimselerin kendisini kaçırması ihtimali neticesinde alakadarlarca alınan tedbirlerle, Sanober'in Ankaraya getirilerek kendisinin emniyet altına alındığı anlaşılmıştır. Sovyet sefarethanesi memurları da bugün öğleden sonra An-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 ac)
Üçüncü atom bombasının
macerası
Celâl Bayar ve Fuat Köprülü
Dört Dışişleri Bakanı
bugünde toplanıyor
VişinskininBatı davletlerinin teklifine red cevabı vermesi bekleniyor
Paris: 29 (ap) — Andrel VI . şlnsky pazar güntl. Balı devletleri nin Birleşmiş Almanya İçin teklif ettikleri plkna karşı Rusyanın
Japonyaya alılaınıyau bomba
Londra, 29 (Nafen) — «Üçün cü atom bombası* hakkında gayet enteresan bir açıklamada bulunulmuştur. Burada şerefine verilen bir ziyafette konuşan A-merikanın general Elektrik kum panyasmın umum müdürü Charles VVilsoıı Japonya üzerine gön derilen fakat patlamıyan üçüncü atom bombası hakkında şu izahatı vermiştir:
«Size şimdiye kadar ifşa edilmemiş bir hakikati anlatacağım. Üçüncü r.tom bambası Japonya üzerine gönderilmişti. Bunu taşıyan uçak Japon semalarına gel dlğl sıralarda Tokyo hükümeti teslim olacağını bildirdi. Bu va-(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 dc)
Komünist
Şanghay’da
Dün Fatih Sultan Melımedin türbesi önünde yapılan ihtifalden iki görünüş: İstiklâl Marşı oku nurken ve yüksek mimar Sedat Çetintaş konuşmasını yaparken (Foto: Burhan — Yeni SubahJI
Fethin 496 ncı yılı
dün törenle anıldı
Fatih Sultan Mehmed'in türbesi önünde
yapılan merasimde nutuklar söylendi
İlk olarak Türk Kültür Ocağı başkanı Faruk 5 Kadri Demirtaş böz almış ve Büyük Fatih’in > şahsiyeti, eserleri, askerliği ve âdil hareket- s lerini belirten bir"konuşma yaparak: j
(Devamı: 8a. 3 - 80. 7 de) (
Ilstanbulun 496 ncı fetih yılı münasebeti-le dün saat 11 de Fatih Sultan Mehmed’in, Fatih camiindeki türbesi önünde büyük bir tören yapılmıştır.
Törene istiklâl marşiyle başlanmıştır,
k_____________________________________
Geçim ve'
Düğün evinde çıkan kavga
hıklardan rica etmektedir. ? I
Bir fenalıkla ciddi ve saoıiml bir surette mücadele etmek istenilirse işte bu kadar kesin ve bu kadar azimli bir yol tutmak pek âlâ kabildir.
Amma Cemil Barlas memur olduğu bakanlığına ait meselelerde gösterdiği bu hassaslığı, bu titizliği partiyi ilgilendiren daha büyük memleket dâvalarımla niçin göstermez? O ayn bir dâvadır. Bu çalışkan zat pek iyi takdir edecek mevkidedir ki halkı, hükümete ve idareye ısındırmanın en kestirme yolu ve murakabenin en sağlam temeli matbuat hürriyetidir. Gazeteler, fikir ve yazı hürriyetine malik olabilmeler yalnız İktisat ve Ticaret Vekâletinde değil, hiç bir bakanlıkta herhangi bir mutavassıt barınamaz. Suiistimaller teşhir edilebilse ve matbuatın ağır zincirleri sanki bir mahkemede irniş gibi gazeteciyi Jsbata mecbur kıluıusa bakanlar, olan ve bitenlerden daha suhuletle haberdar olabilirler. Amma, Ticaret ve Ekonomi Bakanı, saha böyle şümuliendirilirse derhal parti icapları ve disiplin mülâhazalarıyla konuşmağa başlar ve aimıiiKi matbuat kanununun çok mükemmel o.dugunu ve fikir hürriyetini sağladığını söyler. Politika mikronu duşüynce ve hareketlerine karışmayınca, çok samimi ve hayırlı hareketlerde bulunanlar bile işe siyaset İhtirası ive endişeleri karışınca en doğru ji'ü İyiyi seçmekle ve ilân etmekte zorluklara uğrarlar. Amma bu közlerimizle yapılan iyi şeylerin değerini azaltmak istemiyoruz.
YENİ SABAM
Charlton Fener - Beşiktaş muhtelitini 5-0 yendi
Muhtelit santrforu Bülent İngiliz kalesini zorluyor.
Rııs konsolosluğu kapatıldı
Şanghay, 29 (A.P.) — Komünist işgali altında bulunan Şan-ghayda Rus konsolosluğu kapatılmıştır.
Konsolosluğa mensup bir sözcü, pazar günü şunları söylemiştir:
‘Şanghay hükümetimizin resmen tanımadığı bir rejim geldiği İçin artık açık kalamayız.»
Peiping ve Ticntsin do komünistlerin eline düştüğü vakit buralardaki Sovyet konsoloslukları da kapatılmıştı.
Rus resmi haberler ajansı Tass da pazar günü Şanghay bürosu- .
nun bir kaç güne kadar kopatıla- bu (Geçil cağını söylemiş ve şehirden haber I • >_
toplamak işine nihayet verildiği | için yakında buradan artık h"£a-göndermiyeccğini ilâve
“rî.-ftınnı-
seçim mitingleri
£ D. P., dün, Altınova ve Dikilide heyecanlı Ş mitingler yaptı
Ayvalık 29 (Hususî) — Bugün İzmir vo havalisi demokratlariy-le Balıkesir ve havalisi demokratlan, Altınova ve Dikili’de h-yecanlı mitingler '"havasından Du (Geçim v%)unmediğini, Eh-I no iştira.1,-aı Hürmüzan'ın bağım-I Asız bir hükümdar gibi day.nu»*-
da çıkan tatsız bir hâdise
4ürl parti h*»’1 -.'en binlerce de-.vAiat, güzergâhta yiyecek satan dükkânların kapatılmış, çeşme kurnalarının çıkarılmış ve (Dovaır.ı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Kampı terk eden millî takım güreşçileri neler anlatıyorlar
Bir kaç gün sonra bağlıyacak Av rupa güreş şampiyonası içlıı son hazırlıklar devam ederken güreşçi çalıştıkları Emlrgân kum
pında müessir bir hfldlsa cereyan etmiş ve kamp dugılmıştır. Güreşçi terin hemen hepsi bavullarını ula rak şehrimizdeki otellere yerleş m işlerdir.
Hâdlseyo acbcb olan mesele şudur: Bir kaç gün evvel İnönü sta sunda yapılan seçmeleri müteakip Yaşarla Celâl geç vakit tanıdıkları bir şoförün arabasına binerek kam pa gelmişlerdir. Biraz sonra ye nıelc tevzllno boşlanmış, güreşçüor kendilerini fiauüarso »tad dışında bakliyen vo sonra da buraya kadar getiren çofÖra vo muavlnlno do yo mek İkram etmek istemişlerdir.
Bu sırada kuptaki İa^o mçmuru
(Dovamıı 8a. 3 • 3Ü, a do)
H. Cahid'in
Londra'da
Yüz kişi birbirine girdi Bir kişi yaralandı
Dün gece saat 22,30 sıralarında Yeşildirekte bir evin bahçesinde yapılmakta olan düğünde, Mahallenin delikanlıları ile davetli-
tuşmuşlardır. Vakanın mahiyeti Rudur:
Yeşildirekte oturan Nazmiye Minas İle Mehmet Yalçının düğün
hallenin delikanlıları He davetli- , , , c- , • >
lerden kalabalık bir grııp anlaşa- *en evlerinin bahçesinde ^ûzel
mamazlık yüzünden kavgaya tu-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
„ m - -Tiıır, ııa
Konfor lü■kn’,9t'r-
(Dovamıı Sa. 3 -e.‘alip bitir WWWWW»'‘*-«ltur- -
.(■ Charlton takımı ■a seyretmiş ve sol _»röwn «Topu çok havalan lar. Halbuki buna lüzum yok
beyanatı
Londra, 29 (A.A.) (afp» — France - Press Ajansının Londra muhabiri, Türk Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grupu Başkanvc-klli ve halen îngiltereyi ziyaret etmekte olan Türk parlâmento heyeti başkanı Hüseyin Cahld Yalçın'la yaptığı bir görüşmede, Yalçın’ın kendisine söylediği esas fikirleri şu Buretle hülâsa etmiştir:
«Ingiliz milletine karşı hudutsuz itimadım vardır. Fransaya gelince, Türkiye ile Fransa arasında mevcut bu derece eBkl dost luğu herhangi bir şeyin azaltabileceğini Banmıyorum. Umumiyet itibariyle bir taraftan İngiltere, Fransa ve Amerika, dlğeı taraftan da memleketim arasın-
(Dcvanııı Sa. 3 ■ 8Ü. 2 do) 1
.,..u alınmış oldu-JÇjcYnüşlerdir. Yakıcı biz güneş altında uzun bir yol kate-den halk, tabiatiyle susamış ve acıkmıştı. Demokratlaş blr oloh. La]^jJ>M^?r"uydurnıuşlar; açlın nıı ""sıoak su hazır. Buz dolabı içindekileri hor dem tazo tutan bir kilor... Öyle bir eve konlorlu ov diyorlar. Bunlar eskiden büyük masraflarla temin edilirdi vo yalnız bir sınıfa, pok zengin bir sınıfa mahsus bir imtiyazdı. Düğmeyi çovlrinco sıcak suyu akan bir hamam, eskiden haınamoı, külhancı vo yamağından Ibarot on aşağı Üç kişilik bir okip tarafından hazırlanırdı. O da çekilerle kütük yakmak şartiylo... Bugün havagazı yahut oloktrlk ocağında pişirilmiş yemek İçin muazzam blr mutfak, aşçıbaşı-sı, çorbacısı, hamurcusu, sebzecisi yamaklarlylo kalabalık blr aşçı heyetine lüzum vardı. Arabası da öy-lo... Kileri do öyle... Orta hlzmotl de öyle... Eski hayatın anoak İnsan kalabalığı llo doldurulan bu yaşayış tarzının belki İçtimai hayat bakımından —çok kişinin bu yüzden goçlnmosl dolayıslylo— İyi tarafları vardır Fakat bu lüksün büyük blr külfet olduğunu unutmamak Icabo-dor. Halbuki bugünkü konfor lüks değildir; İhtiyaçtır.
insanlar evvolâ odunu birbirine sürtorok atoş yakarlarmış,; sonra kavı Icad otınlşler; daha sonra kibrit çıkmış. Kibrit üq morhalo aştı diye onu lüks mü sayaoağız?
Topyekûn konfor adı vorllon bütün bu kolaylıklar bugünkü hayat tarzının vazgeçllomlyon İcaplarıdır. Bazan bunların lüzum hududunu aşan şekilleri do vardır j mesolâ blr ov için tolofon pok tabii olarak lüzumlu blr ûlottlr; fakat blr gazoto İçin tolofon blr ihtiyaçtır.
Tahaoiiln
Rusların kaçırır
^'r,ZBâh' w"»* âlofon İdaresine bu .u-ıatmak içindi.
tnaıûm olduğu üzoro dc «Yeni Sabah» bugünkü şokllylo İntişar vo hizmet çerçevesini çok genişletmiş ve nıonılekot matbuatında ön safta yer almış bir gazetedir; yurdun hor tarafında muhabirler temin eylemiş vo kendisini okuyucularına günü gü nüno yurd haberleri vermekle mükellef bilmiştir. Fakat itiraf edelim kİ bu çapta bir gazoto butaahhüdü-nü biricik tolofonla tomino imkân bulmak için çok sıkıntı çokiyor.
Kaldı kİ birçok meslekdaşları-mız bu işi müteaddit hatlarla yapıyorlar. «Yonl Sabah» aylardanberl bu moşru seboplori İleri sürerek lda« rodon bir ikinci tolofon tesisini İstediği haldo buna İmkân bulunamıyor; bir gazoto kendini hususi bir sahada ânımo hizmetine vakfeden bir müossosodlr, ofkârı umumiyenln nıâkosldlr, halkın dord ortağıdır.
Çok defa tolofonla verilmek Is-tonlion ohommlyotll bir haber, biricik telefonun Ankara, İzmir, Bur-zum görülon vak'aların muhabero-■I yüzündon akamete ugrayor.
Bir tek tolofon yurd haborlerlnl nıl, şohlr İstihbaratını mı, nıüosso-sonln idari mekanizmasının duru^ nıunu mu, yoksa tahakkukuna lüzum görülen vakıaların muhabore-slnl nıl tonıln etsin?
Bizim gençliğimizde gazetelerde çlzmoll, gamsolell gazetooller vardı; bunlara «Soyyar muhbir» denilirdi. Nasıl tekrar o dovro rucû’ odomozsok, okuyuoularımıza yurd haberleri vormok İçin do «Posta Tatarı» kullanamayız.
Bu Idartdo rnakuî vo mantıki
soboplcrl dlnloleook adaınlaı bulun-
duğuna inanmak İstiyoruz ı beklh
yoruz.
/Foto: Burhan — Yeni SabahJ
(Yazısı 3 üncü sayfamızda}.
Pazartesi 30 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Iduroı Nuruosmanlyo Noı 17 Yem Sabah ÂDİL HÜKÜMDAR SALÂHADDİN - İ EliÜB*
MAYIS 1949 T«l adrotlı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 12 inci Yıl, No. 3658 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayl81: 10 Kuruş İnsanlık camiasına armağan olarak. İlk fasikülü 10 - HAZİRAN - 194& ÇIKIYOR!..
Boyara göre yeni seçimler yakın
| Rusların i ! kaçırmak i istediği kadın
i Türk tabiiyetine geç- |
Demokrat Parti Başkanı Eskişehirde söylediği bir nutukta bunu bildirdi
İyi bir Örnek
C. Bayar Demokrat Partinin bu seçim sonunda iktidarı ele alacağına inanıyor Eskişehir, 29 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — D.P. Eskişehir îl- kongre si bu sabah saat 10 da Yeni Sinemada D.P. Başkanı Celâl Bayar, Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğr’J, Eskişehir Milletvekillerinden Kemal Zeytunoğlu, Abidin Potoğlu, genel kurul üyelerinden Fevzi Karaosmanoğlu ile Samed Ağa-oğlunun huzurile yapıldı.
Sinema salonu ve sinema dışındaki meydan kongreyi takip eden partililerle dolu idi. Ata-türkün ruhunu taziz için yapılan ihtiram duruşunu müteakip Lut fi Fevzi Karaosmanoğlu kongre başkanlığına seçildi. 11 idare kurulundan Aziz Zeytinoğlu okuduğu yıllık faaliyet raporu, il faaliyetinden çok iç politikada üq sene cereyan etmiş hâdiseleri ihtiva ediyor ve iktidarın millî haklan taksit taksit tanımakta olduğu belirtiliyordu.
Raporun okunmasından sonra birçok delegeler söz aldılar ve (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Azimli, dürüst ve suiistimallere herhangi blr şekilde gös yummak istemi yen bir bakanın, Halk Partili de olsa, hiç olmazsa kendi sahasında) az çok başarı elde edebilmesi kabil olduğunu bize Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas göstermiş bulunuyor. Dünkü gazetelerde çıkan bir tebliğ bu bakımdan çok dikkati çekecek mahiyettedir. Gniialtay kabinesinin bu uzvu, bakanlık sandalyesine oturduğu dakikadanberi büyük bir karar ve azimle suiistimal İle mücade- ' leye karar vermiş görünüyordu. Karışık İşlere karışmış kodaman ve yüksek mevkili memurları şu veya bu suretle işbaşından uzaklaştırdı. Galiba bazılarını açıkça bertaraf etti. Bazılarını, daha az 1 zarar verebilecekleri mevkilere nakletti ve Ekonomi İle Ticaret ! Bakanlığı gibi tkl yüklü teşkilâtın bütiin faaliyetiyle amelî surette uğraşmağa başladı. Genç bakanın mensup olduğu parti programı hakkmdaki acayip düşüncelerini ve kanaatlerini bu »titanlarda vaktiyle epeyce tenkit . ettiğimiz cihetle o yazılarımızdaki endişelerimiz yine tama-miyle bakidir. Fakat umumi politika istikametinden vazgeçilerek pratik hayat ve faaliyet tarzı incelenince büyük bir lıüsnü ni-hicrini, bu çalışmalarda görmemek kabil değildir.
Bakan, İş sahipleri İle mera-Bİmsiz ve doğrudan doğruya te-masi kendisine parola saymış ve gününün büyük bir kısmım, bu görüşmelere hasretmiştir amma, görüşmeler sırf afaki kalmamakta ve varılan neticeler derhal tatbik alanına konulmaktadır. Bu çalışma tarzında öyle uzun uzadıya muhaberelere, istişarelere, tahriratlara, cevaplara, intizara • ver bırakmamaktadır. Kabil olan 1 _________
hallerde hattâ telefonla \e mus- Ilınu k;‘r5' Ruiym.n ve.
tacel olarak pürüzler kaldırıl- reBe£| cevabı beklemekle vakit ge.
mağa çalışılmaktadır çirmiştir. Batılı diplomatların tah KU»,. ( A CA. Vm®
Butun bu M.
lan, eski itiyat ve huylarından n„ . J
kr.n ,ı.,ı,u l;, >.■ , ItW!■ AMÜMıli
«...uu.ı..r ı...L, AaaMaKH
tırn,. k i'U ı.ıt İttedirler Bun:k kar ₺l, ( tınıl Bırl.o, I, , |N
İnfiale kapılını» id e il. |,ı \n.,. ( r . . | ,v
dolu Ajjiim k..ı,..n,;, ı,H i
|el,|.g |„ r. (l. r. k, lı. rl . .
lıi/zat takıp etin.-.ilil
la»‘im- ..ın.ki. arala uıı.ı.k
İşlerin sterini kola m'.i şt ıra. a^mı 1
va.l.-.l. ııl. r vars., bu -ılııl. rııı I.. n dom. hal., r v. rılln. sm,
ki Demiryolu işçilerinin grevine son
lu seyrüseferini duHİurmaîan^zerJ dışişleri Bakanı Mister Bevin, Paris konferann açılır-
(Devamı: Sa. 3 - Su. 6 uaj kcn Rtia D^lcr^ komiseri Vi şinski'nin elini sıkarken. .
( miş bulunan bayau $ ? Sanovber Ankaraya t getirildi (
Ankara, 29 (Adil Akbay’dan telefonla) — Bundan bir müddet evvel hükümetimize iltica eden Sovyet sefareti memurlarından birisinin eşi Sanober'in, Ankara-dan giden Sovyet aefaretine men-Bup lig memur tarafından Adana-da, kaçırılmak latendlği yolunda haberler yayınlanmaktadır. Alâkadarlar nezdinde yaptığımız tah kikatta, filhakika Sanober’in Mos kovaya gitmemek için hükümetimize vaktiyle iltica ettiği ve Türk tabiiyetini aldığı, kocasının Mos-kovaya gönderildiği, kendisinin de Adanada oturmakta bulunduğu, bundan bir kaç gün evvel Sov yet sefarethanesinden bazı kimselerin kendisini kaçırması ihtimali neticesinde alakadarlarca alınan tedbirlerle, Sanober'in Ankaraya getirilerek kendisinin emniyet altına alındığı anlaşılmıştır. Sovyet sefarethanesi memurları da bugün öğleden sonra An-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 ac)
Üçüncü atom bombasının
macerası
Celâl Bayar ve Fuat Köprülü
Dört Dışişleri Bakanı
bugünde toplanıyor
VişinskininBatı davletlerinin teklifine red cevabı vermesi bekleniyor
Paris: 29 (ap) — Andrel VI . şlnsky pazar güntl. Balı devletleri nin Birleşmiş Almanya İçin teklif ettikleri plkna karşı Rusyanın
Japonyaya alılaınıyau bomba
Londra, 29 (Nafen) — «Üçün cü atom bombası* hakkında gayet enteresan bir açıklamada bulunulmuştur. Burada şerefine verilen bir ziyafette konuşan A-merikanın general Elektrik kum panyasmın umum müdürü Charles VVilsoıı Japonya üzerine gön derilen fakat patlamıyan üçüncü atom bombası hakkında şu izahatı vermiştir:
«Size şimdiye kadar ifşa edilmemiş bir hakikati anlatacağım. Üçüncü r.tom bambası Japonya üzerine gönderilmişti. Bunu taşıyan uçak Japon semalarına gel dlğl sıralarda Tokyo hükümeti teslim olacağını bildirdi. Bu va-(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 dc)
Komünist
Şanghay’da
Dün Fatih Sultan Melımedin türbesi önünde yapılan ihtifalden iki görünüş: İstiklâl Marşı oku nurken ve yüksek mimar Sedat Çetintaş konuşmasını yaparken (Foto: Burhan — Yeni SubahJI
Fethin 496 ncı yılı
dün törenle anıldı
Fatih Sultan Mehmed'in türbesi önünde
yapılan merasimde nutuklar söylendi
İlk olarak Türk Kültür Ocağı başkanı Faruk 5 Kadri Demirtaş böz almış ve Büyük Fatih’in > şahsiyeti, eserleri, askerliği ve âdil hareket- s lerini belirten bir"konuşma yaparak: j
(Devamı: 8a. 3 - 80. 7 de) (
Ilstanbulun 496 ncı fetih yılı münasebeti-le dün saat 11 de Fatih Sultan Mehmed’in, Fatih camiindeki türbesi önünde büyük bir tören yapılmıştır.
Törene istiklâl marşiyle başlanmıştır,
k_____________________________________
Geçim ve'
Düğün evinde çıkan kavga
hıklardan rica etmektedir. ? I
Bir fenalıkla ciddi ve saoıiml bir surette mücadele etmek istenilirse işte bu kadar kesin ve bu kadar azimli bir yol tutmak pek âlâ kabildir.
Amma Cemil Barlas memur olduğu bakanlığına ait meselelerde gösterdiği bu hassaslığı, bu titizliği partiyi ilgilendiren daha büyük memleket dâvalarımla niçin göstermez? O ayn bir dâvadır. Bu çalışkan zat pek iyi takdir edecek mevkidedir ki halkı, hükümete ve idareye ısındırmanın en kestirme yolu ve murakabenin en sağlam temeli matbuat hürriyetidir. Gazeteler, fikir ve yazı hürriyetine malik olabilmeler yalnız İktisat ve Ticaret Vekâletinde değil, hiç bir bakanlıkta herhangi bir mutavassıt barınamaz. Suiistimaller teşhir edilebilse ve matbuatın ağır zincirleri sanki bir mahkemede irniş gibi gazeteciyi Jsbata mecbur kıluıusa bakanlar, olan ve bitenlerden daha suhuletle haberdar olabilirler. Amma, Ticaret ve Ekonomi Bakanı, saha böyle şümuliendirilirse derhal parti icapları ve disiplin mülâhazalarıyla konuşmağa başlar ve aimıiiKi matbuat kanununun çok mükemmel o.dugunu ve fikir hürriyetini sağladığını söyler. Politika mikronu duşüynce ve hareketlerine karışmayınca, çok samimi ve hayırlı hareketlerde bulunanlar bile işe siyaset İhtirası ive endişeleri karışınca en doğru ji'ü İyiyi seçmekle ve ilân etmekte zorluklara uğrarlar. Amma bu közlerimizle yapılan iyi şeylerin değerini azaltmak istemiyoruz.
YENİ SABAM
Charlton Fener - Beşiktaş muhtelitini 5-0 yendi
Muhtelit santrforu Bülent İngiliz kalesini zorluyor.
Rııs konsolosluğu kapatıldı
Şanghay, 29 (A.P.) — Komünist işgali altında bulunan Şan-ghayda Rus konsolosluğu kapatılmıştır.
Konsolosluğa mensup bir sözcü, pazar günü şunları söylemiştir:
‘Şanghay hükümetimizin resmen tanımadığı bir rejim geldiği İçin artık açık kalamayız.»
Peiping ve Ticntsin do komünistlerin eline düştüğü vakit buralardaki Sovyet konsoloslukları da kapatılmıştı.
Rus resmi haberler ajansı Tass da pazar günü Şanghay bürosu- .
nun bir kaç güne kadar kopatıla- bu (Geçil cağını söylemiş ve şehirden haber I • >_
toplamak işine nihayet verildiği | için yakında buradan artık h"£a-göndermiyeccğini ilâve
“rî.-ftınnı-
seçim mitingleri
£ D. P., dün, Altınova ve Dikilide heyecanlı Ş mitingler yaptı
Ayvalık 29 (Hususî) — Bugün İzmir vo havalisi demokratlariy-le Balıkesir ve havalisi demokratlan, Altınova ve Dikili’de h-yecanlı mitingler '"havasından Du (Geçim v%)unmediğini, Eh-I no iştira.1,-aı Hürmüzan'ın bağım-I Asız bir hükümdar gibi day.nu»*-
da çıkan tatsız bir hâdise
4ürl parti h*»’1 -.'en binlerce de-.vAiat, güzergâhta yiyecek satan dükkânların kapatılmış, çeşme kurnalarının çıkarılmış ve (Dovaır.ı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Kampı terk eden millî takım güreşçileri neler anlatıyorlar
Bir kaç gün sonra bağlıyacak Av rupa güreş şampiyonası içlıı son hazırlıklar devam ederken güreşçi çalıştıkları Emlrgân kum
pında müessir bir hfldlsa cereyan etmiş ve kamp dugılmıştır. Güreşçi terin hemen hepsi bavullarını ula rak şehrimizdeki otellere yerleş m işlerdir.
Hâdlseyo acbcb olan mesele şudur: Bir kaç gün evvel İnönü sta sunda yapılan seçmeleri müteakip Yaşarla Celâl geç vakit tanıdıkları bir şoförün arabasına binerek kam pa gelmişlerdir. Biraz sonra ye nıelc tevzllno boşlanmış, güreşçüor kendilerini fiauüarso »tad dışında bakliyen vo sonra da buraya kadar getiren çofÖra vo muavlnlno do yo mek İkram etmek istemişlerdir.
Bu sırada kuptaki İa^o mçmuru
(Dovamıı 8a. 3 • 3Ü, a do)
H. Cahid'in
Londra'da
Yüz kişi birbirine girdi Bir kişi yaralandı
Dün gece saat 22,30 sıralarında Yeşildirekte bir evin bahçesinde yapılmakta olan düğünde, Mahallenin delikanlıları ile davetli-
tuşmuşlardır. Vakanın mahiyeti Rudur:
Yeşildirekte oturan Nazmiye Minas İle Mehmet Yalçının düğün
hallenin delikanlıları He davetli- , , , c- , • >
lerden kalabalık bir grııp anlaşa- *en evlerinin bahçesinde ^ûzel
mamazlık yüzünden kavgaya tu-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
„ m - -Tiıır, ııa
Konfor lü■kn’,9t'r-
(Dovamıı Sa. 3 -e.‘alip bitir WWWWW»'‘*-«ltur- -
.(■ Charlton takımı ■a seyretmiş ve sol _»röwn «Topu çok havalan lar. Halbuki buna lüzum yok
beyanatı
Londra, 29 (A.A.) (afp» — France - Press Ajansının Londra muhabiri, Türk Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grupu Başkanvc-klli ve halen îngiltereyi ziyaret etmekte olan Türk parlâmento heyeti başkanı Hüseyin Cahld Yalçın'la yaptığı bir görüşmede, Yalçın’ın kendisine söylediği esas fikirleri şu Buretle hülâsa etmiştir:
«Ingiliz milletine karşı hudutsuz itimadım vardır. Fransaya gelince, Türkiye ile Fransa arasında mevcut bu derece eBkl dost luğu herhangi bir şeyin azaltabileceğini Banmıyorum. Umumiyet itibariyle bir taraftan İngiltere, Fransa ve Amerika, dlğeı taraftan da memleketim arasın-
(Dcvanııı Sa. 3 ■ 8Ü. 2 do) 1
.,..u alınmış oldu-JÇjcYnüşlerdir. Yakıcı biz güneş altında uzun bir yol kate-den halk, tabiatiyle susamış ve acıkmıştı. Demokratlaş blr oloh. La]^jJ>M^?r"uydurnıuşlar; açlın nıı ""sıoak su hazır. Buz dolabı içindekileri hor dem tazo tutan bir kilor... Öyle bir eve konlorlu ov diyorlar. Bunlar eskiden büyük masraflarla temin edilirdi vo yalnız bir sınıfa, pok zengin bir sınıfa mahsus bir imtiyazdı. Düğmeyi çovlrinco sıcak suyu akan bir hamam, eskiden haınamoı, külhancı vo yamağından Ibarot on aşağı Üç kişilik bir okip tarafından hazırlanırdı. O da çekilerle kütük yakmak şartiylo... Bugün havagazı yahut oloktrlk ocağında pişirilmiş yemek İçin muazzam blr mutfak, aşçıbaşı-sı, çorbacısı, hamurcusu, sebzecisi yamaklarlylo kalabalık blr aşçı heyetine lüzum vardı. Arabası da öy-lo... Kileri do öyle... Orta hlzmotl de öyle... Eski hayatın anoak İnsan kalabalığı llo doldurulan bu yaşayış tarzının belki İçtimai hayat bakımından —çok kişinin bu yüzden goçlnmosl dolayıslylo— İyi tarafları vardır Fakat bu lüksün büyük blr külfet olduğunu unutmamak Icabo-dor. Halbuki bugünkü konfor lüks değildir; İhtiyaçtır.
insanlar evvolâ odunu birbirine sürtorok atoş yakarlarmış,; sonra kavı Icad otınlşler; daha sonra kibrit çıkmış. Kibrit üq morhalo aştı diye onu lüks mü sayaoağız?
Topyekûn konfor adı vorllon bütün bu kolaylıklar bugünkü hayat tarzının vazgeçllomlyon İcaplarıdır. Bazan bunların lüzum hududunu aşan şekilleri do vardır j mesolâ blr ov için tolofon pok tabii olarak lüzumlu blr ûlottlr; fakat blr gazoto İçin tolofon blr ihtiyaçtır.
Tahaoiiln
Rusların kaçırır
^'r,ZBâh' w"»* âlofon İdaresine bu .u-ıatmak içindi.
tnaıûm olduğu üzoro dc «Yeni Sabah» bugünkü şokllylo İntişar vo hizmet çerçevesini çok genişletmiş ve nıonılekot matbuatında ön safta yer almış bir gazetedir; yurdun hor tarafında muhabirler temin eylemiş vo kendisini okuyucularına günü gü nüno yurd haberleri vermekle mükellef bilmiştir. Fakat itiraf edelim kİ bu çapta bir gazoto butaahhüdü-nü biricik tolofonla tomino imkân bulmak için çok sıkıntı çokiyor.
Kaldı kİ birçok meslekdaşları-mız bu işi müteaddit hatlarla yapıyorlar. «Yonl Sabah» aylardanberl bu moşru seboplori İleri sürerek lda« rodon bir ikinci tolofon tesisini İstediği haldo buna İmkân bulunamıyor; bir gazoto kendini hususi bir sahada ânımo hizmetine vakfeden bir müossosodlr, ofkârı umumiyenln nıâkosldlr, halkın dord ortağıdır.
Çok defa tolofonla verilmek Is-tonlion ohommlyotll bir haber, biricik telefonun Ankara, İzmir, Bur-zum görülon vak'aların muhabero-■I yüzündon akamete ugrayor.
Bir tek tolofon yurd haborlerlnl nıl, şohlr İstihbaratını mı, nıüosso-sonln idari mekanizmasının duru^ nıunu mu, yoksa tahakkukuna lüzum görülen vakıaların muhabore-slnl nıl tonıln etsin?
Bizim gençliğimizde gazetelerde çlzmoll, gamsolell gazetooller vardı; bunlara «Soyyar muhbir» denilirdi. Nasıl tekrar o dovro rucû’ odomozsok, okuyuoularımıza yurd haberleri vormok İçin do «Posta Tatarı» kullanamayız.
Bu Idartdo rnakuî vo mantıki
soboplcrl dlnloleook adaınlaı bulun-
duğuna inanmak İstiyoruz ı beklh
yoruz.
/Foto: Burhan — Yeni SabahJ
(Yazısı 3 üncü sayfamızda}.
Pazartesi 30 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Iduroı Nuruosmanlyo Noı 17 Yem Sabah ÂDİL HÜKÜMDAR SALÂHADDİN - İ EliÜB*
MAYIS 1949 T«l adrotlı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 12 inci Yıl, No. 3658 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayl81: 10 Kuruş İnsanlık camiasına armağan olarak. İlk fasikülü 10 - HAZİRAN - 194& ÇIKIYOR!..
Boyara göre yeni seçimler yakın
| Rusların i ! kaçırmak i istediği kadın
i Türk tabiiyetine geç- |
Demokrat Parti Başkanı Eskişehirde söylediği bir nutukta bunu bildirdi
İyi bir Örnek
C. Bayar Demokrat Partinin bu seçim sonunda iktidarı ele alacağına inanıyor Eskişehir, 29 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz telefonla bildiriyor) — D.P. Eskişehir îl- kongre si bu sabah saat 10 da Yeni Sinemada D.P. Başkanı Celâl Bayar, Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğr’J, Eskişehir Milletvekillerinden Kemal Zeytunoğlu, Abidin Potoğlu, genel kurul üyelerinden Fevzi Karaosmanoğlu ile Samed Ağa-oğlunun huzurile yapıldı.
Sinema salonu ve sinema dışındaki meydan kongreyi takip eden partililerle dolu idi. Ata-türkün ruhunu taziz için yapılan ihtiram duruşunu müteakip Lut fi Fevzi Karaosmanoğlu kongre başkanlığına seçildi. 11 idare kurulundan Aziz Zeytinoğlu okuduğu yıllık faaliyet raporu, il faaliyetinden çok iç politikada üq sene cereyan etmiş hâdiseleri ihtiva ediyor ve iktidarın millî haklan taksit taksit tanımakta olduğu belirtiliyordu.
Raporun okunmasından sonra birçok delegeler söz aldılar ve (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Azimli, dürüst ve suiistimallere herhangi blr şekilde gös yummak istemi yen bir bakanın, Halk Partili de olsa, hiç olmazsa kendi sahasında) az çok başarı elde edebilmesi kabil olduğunu bize Ekonomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas göstermiş bulunuyor. Dünkü gazetelerde çıkan bir tebliğ bu bakımdan çok dikkati çekecek mahiyettedir. Gniialtay kabinesinin bu uzvu, bakanlık sandalyesine oturduğu dakikadanberi büyük bir karar ve azimle suiistimal İle mücade- ' leye karar vermiş görünüyordu. Karışık İşlere karışmış kodaman ve yüksek mevkili memurları şu veya bu suretle işbaşından uzaklaştırdı. Galiba bazılarını açıkça bertaraf etti. Bazılarını, daha az 1 zarar verebilecekleri mevkilere nakletti ve Ekonomi İle Ticaret ! Bakanlığı gibi tkl yüklü teşkilâtın bütiin faaliyetiyle amelî surette uğraşmağa başladı. Genç bakanın mensup olduğu parti programı hakkmdaki acayip düşüncelerini ve kanaatlerini bu »titanlarda vaktiyle epeyce tenkit . ettiğimiz cihetle o yazılarımızdaki endişelerimiz yine tama-miyle bakidir. Fakat umumi politika istikametinden vazgeçilerek pratik hayat ve faaliyet tarzı incelenince büyük bir lıüsnü ni-hicrini, bu çalışmalarda görmemek kabil değildir.
Bakan, İş sahipleri İle mera-Bİmsiz ve doğrudan doğruya te-masi kendisine parola saymış ve gününün büyük bir kısmım, bu görüşmelere hasretmiştir amma, görüşmeler sırf afaki kalmamakta ve varılan neticeler derhal tatbik alanına konulmaktadır. Bu çalışma tarzında öyle uzun uzadıya muhaberelere, istişarelere, tahriratlara, cevaplara, intizara • ver bırakmamaktadır. Kabil olan 1 _________
hallerde hattâ telefonla \e mus- Ilınu k;‘r5' Ruiym.n ve.
tacel olarak pürüzler kaldırıl- reBe£| cevabı beklemekle vakit ge.
mağa çalışılmaktadır çirmiştir. Batılı diplomatların tah KU»,. ( A CA. Vm®
Butun bu M.
lan, eski itiyat ve huylarından n„ . J
kr.n ,ı.,ı,u l;, >.■ , ItW!■ AMÜMıli
«...uu.ı..r ı...L, AaaMaKH
tırn,. k i'U ı.ıt İttedirler Bun:k kar ₺l, ( tınıl Bırl.o, I, , |N
İnfiale kapılını» id e il. |,ı \n.,. ( r . . | ,v
dolu Ajjiim k..ı,..n,;, ı,H i
|el,|.g |„ r. (l. r. k, lı. rl . .
lıi/zat takıp etin.-.ilil
la»‘im- ..ın.ki. arala uıı.ı.k
İşlerin sterini kola m'.i şt ıra. a^mı 1
va.l.-.l. ııl. r vars., bu -ılııl. rııı I.. n dom. hal., r v. rılln. sm,
ki Demiryolu işçilerinin grevine son
lu seyrüseferini duHİurmaîan^zerJ dışişleri Bakanı Mister Bevin, Paris konferann açılır-
(Devamı: Sa. 3 - Su. 6 uaj kcn Rtia D^lcr^ komiseri Vi şinski'nin elini sıkarken. .
( miş bulunan bayau $ ? Sanovber Ankaraya t getirildi (
Ankara, 29 (Adil Akbay’dan telefonla) — Bundan bir müddet evvel hükümetimize iltica eden Sovyet sefareti memurlarından birisinin eşi Sanober'in, Ankara-dan giden Sovyet aefaretine men-Bup lig memur tarafından Adana-da, kaçırılmak latendlği yolunda haberler yayınlanmaktadır. Alâkadarlar nezdinde yaptığımız tah kikatta, filhakika Sanober’in Mos kovaya gitmemek için hükümetimize vaktiyle iltica ettiği ve Türk tabiiyetini aldığı, kocasının Mos-kovaya gönderildiği, kendisinin de Adanada oturmakta bulunduğu, bundan bir kaç gün evvel Sov yet sefarethanesinden bazı kimselerin kendisini kaçırması ihtimali neticesinde alakadarlarca alınan tedbirlerle, Sanober'in Ankaraya getirilerek kendisinin emniyet altına alındığı anlaşılmıştır. Sovyet sefarethanesi memurları da bugün öğleden sonra An-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 8 ac)
Üçüncü atom bombasının
macerası
Celâl Bayar ve Fuat Köprülü
Dört Dışişleri Bakanı
bugünde toplanıyor
VişinskininBatı davletlerinin teklifine red cevabı vermesi bekleniyor
Paris: 29 (ap) — Andrel VI . şlnsky pazar güntl. Balı devletleri nin Birleşmiş Almanya İçin teklif ettikleri plkna karşı Rusyanın
Japonyaya alılaınıyau bomba
Londra, 29 (Nafen) — «Üçün cü atom bombası* hakkında gayet enteresan bir açıklamada bulunulmuştur. Burada şerefine verilen bir ziyafette konuşan A-merikanın general Elektrik kum panyasmın umum müdürü Charles VVilsoıı Japonya üzerine gön derilen fakat patlamıyan üçüncü atom bombası hakkında şu izahatı vermiştir:
«Size şimdiye kadar ifşa edilmemiş bir hakikati anlatacağım. Üçüncü r.tom bambası Japonya üzerine gönderilmişti. Bunu taşıyan uçak Japon semalarına gel dlğl sıralarda Tokyo hükümeti teslim olacağını bildirdi. Bu va-(Dovamı Sa; 3. Sü; 4 dc)
Komünist
Şanghay’da
Dün Fatih Sultan Melımedin türbesi önünde yapılan ihtifalden iki görünüş: İstiklâl Marşı oku nurken ve yüksek mimar Sedat Çetintaş konuşmasını yaparken (Foto: Burhan — Yeni SubahJI
Fethin 496 ncı yılı
dün törenle anıldı
Fatih Sultan Mehmed'in türbesi önünde
yapılan merasimde nutuklar söylendi
İlk olarak Türk Kültür Ocağı başkanı Faruk 5 Kadri Demirtaş böz almış ve Büyük Fatih’in > şahsiyeti, eserleri, askerliği ve âdil hareket- s lerini belirten bir"konuşma yaparak: j
(Devamı: 8a. 3 - 80. 7 de) (
Ilstanbulun 496 ncı fetih yılı münasebeti-le dün saat 11 de Fatih Sultan Mehmed’in, Fatih camiindeki türbesi önünde büyük bir tören yapılmıştır.
Törene istiklâl marşiyle başlanmıştır,
k_____________________________________
Geçim ve'
Düğün evinde çıkan kavga
hıklardan rica etmektedir. ? I
Bir fenalıkla ciddi ve saoıiml bir surette mücadele etmek istenilirse işte bu kadar kesin ve bu kadar azimli bir yol tutmak pek âlâ kabildir.
Amma Cemil Barlas memur olduğu bakanlığına ait meselelerde gösterdiği bu hassaslığı, bu titizliği partiyi ilgilendiren daha büyük memleket dâvalarımla niçin göstermez? O ayn bir dâvadır. Bu çalışkan zat pek iyi takdir edecek mevkidedir ki halkı, hükümete ve idareye ısındırmanın en kestirme yolu ve murakabenin en sağlam temeli matbuat hürriyetidir. Gazeteler, fikir ve yazı hürriyetine malik olabilmeler yalnız İktisat ve Ticaret Vekâletinde değil, hiç bir bakanlıkta herhangi bir mutavassıt barınamaz. Suiistimaller teşhir edilebilse ve matbuatın ağır zincirleri sanki bir mahkemede irniş gibi gazeteciyi Jsbata mecbur kıluıusa bakanlar, olan ve bitenlerden daha suhuletle haberdar olabilirler. Amma, Ticaret ve Ekonomi Bakanı, saha böyle şümuliendirilirse derhal parti icapları ve disiplin mülâhazalarıyla konuşmağa başlar ve aimıiiKi matbuat kanununun çok mükemmel o.dugunu ve fikir hürriyetini sağladığını söyler. Politika mikronu duşüynce ve hareketlerine karışmayınca, çok samimi ve hayırlı hareketlerde bulunanlar bile işe siyaset İhtirası ive endişeleri karışınca en doğru ji'ü İyiyi seçmekle ve ilân etmekte zorluklara uğrarlar. Amma bu közlerimizle yapılan iyi şeylerin değerini azaltmak istemiyoruz.
YENİ SABAM
Charlton Fener - Beşiktaş muhtelitini 5-0 yendi
Muhtelit santrforu Bülent İngiliz kalesini zorluyor.
Rııs konsolosluğu kapatıldı
Şanghay, 29 (A.P.) — Komünist işgali altında bulunan Şan-ghayda Rus konsolosluğu kapatılmıştır.
Konsolosluğa mensup bir sözcü, pazar günü şunları söylemiştir:
‘Şanghay hükümetimizin resmen tanımadığı bir rejim geldiği İçin artık açık kalamayız.»
Peiping ve Ticntsin do komünistlerin eline düştüğü vakit buralardaki Sovyet konsoloslukları da kapatılmıştı.
Rus resmi haberler ajansı Tass da pazar günü Şanghay bürosu- .
nun bir kaç güne kadar kopatıla- bu (Geçil cağını söylemiş ve şehirden haber I • >_
toplamak işine nihayet verildiği | için yakında buradan artık h"£a-göndermiyeccğini ilâve
“rî.-ftınnı-
seçim mitingleri
£ D. P., dün, Altınova ve Dikilide heyecanlı Ş mitingler yaptı
Ayvalık 29 (Hususî) — Bugün İzmir vo havalisi demokratlariy-le Balıkesir ve havalisi demokratlan, Altınova ve Dikili’de h-yecanlı mitingler '"havasından Du (Geçim v%)unmediğini, Eh-I no iştira.1,-aı Hürmüzan'ın bağım-I Asız bir hükümdar gibi day.nu»*-
da çıkan tatsız bir hâdise
4ürl parti h*»’1 -.'en binlerce de-.vAiat, güzergâhta yiyecek satan dükkânların kapatılmış, çeşme kurnalarının çıkarılmış ve (Dovaır.ı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Kampı terk eden millî takım güreşçileri neler anlatıyorlar
Bir kaç gün sonra bağlıyacak Av rupa güreş şampiyonası içlıı son hazırlıklar devam ederken güreşçi çalıştıkları Emlrgân kum
pında müessir bir hfldlsa cereyan etmiş ve kamp dugılmıştır. Güreşçi terin hemen hepsi bavullarını ula rak şehrimizdeki otellere yerleş m işlerdir.
Hâdlseyo acbcb olan mesele şudur: Bir kaç gün evvel İnönü sta sunda yapılan seçmeleri müteakip Yaşarla Celâl geç vakit tanıdıkları bir şoförün arabasına binerek kam pa gelmişlerdir. Biraz sonra ye nıelc tevzllno boşlanmış, güreşçüor kendilerini fiauüarso »tad dışında bakliyen vo sonra da buraya kadar getiren çofÖra vo muavlnlno do yo mek İkram etmek istemişlerdir.
Bu sırada kuptaki İa^o mçmuru
(Dovamıı 8a. 3 • 3Ü, a do)
H. Cahid'in
Londra'da
Yüz kişi birbirine girdi Bir kişi yaralandı
Dün gece saat 22,30 sıralarında Yeşildirekte bir evin bahçesinde yapılmakta olan düğünde, Mahallenin delikanlıları ile davetli-
tuşmuşlardır. Vakanın mahiyeti Rudur:
Yeşildirekte oturan Nazmiye Minas İle Mehmet Yalçının düğün
hallenin delikanlıları He davetli- , , , c- , • >
lerden kalabalık bir grııp anlaşa- *en evlerinin bahçesinde ^ûzel
mamazlık yüzünden kavgaya tu-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
„ m - -Tiıır, ııa
Konfor lü■kn’,9t'r-
(Dovamıı Sa. 3 -e.‘alip bitir WWWWW»'‘*-«ltur- -
.(■ Charlton takımı ■a seyretmiş ve sol _»röwn «Topu çok havalan lar. Halbuki buna lüzum yok
beyanatı
Londra, 29 (A.A.) (afp» — France - Press Ajansının Londra muhabiri, Türk Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grupu Başkanvc-klli ve halen îngiltereyi ziyaret etmekte olan Türk parlâmento heyeti başkanı Hüseyin Cahld Yalçın'la yaptığı bir görüşmede, Yalçın’ın kendisine söylediği esas fikirleri şu Buretle hülâsa etmiştir:
«Ingiliz milletine karşı hudutsuz itimadım vardır. Fransaya gelince, Türkiye ile Fransa arasında mevcut bu derece eBkl dost luğu herhangi bir şeyin azaltabileceğini Banmıyorum. Umumiyet itibariyle bir taraftan İngiltere, Fransa ve Amerika, dlğeı taraftan da memleketim arasın-
(Dcvanııı Sa. 3 ■ 8Ü. 2 do) 1
.,..u alınmış oldu-JÇjcYnüşlerdir. Yakıcı biz güneş altında uzun bir yol kate-den halk, tabiatiyle susamış ve acıkmıştı. Demokratlaş blr oloh. La]^jJ>M^?r"uydurnıuşlar; açlın nıı ""sıoak su hazır. Buz dolabı içindekileri hor dem tazo tutan bir kilor... Öyle bir eve konlorlu ov diyorlar. Bunlar eskiden büyük masraflarla temin edilirdi vo yalnız bir sınıfa, pok zengin bir sınıfa mahsus bir imtiyazdı. Düğmeyi çovlrinco sıcak suyu akan bir hamam, eskiden haınamoı, külhancı vo yamağından Ibarot on aşağı Üç kişilik bir okip tarafından hazırlanırdı. O da çekilerle kütük yakmak şartiylo... Bugün havagazı yahut oloktrlk ocağında pişirilmiş yemek İçin muazzam blr mutfak, aşçıbaşı-sı, çorbacısı, hamurcusu, sebzecisi yamaklarlylo kalabalık blr aşçı heyetine lüzum vardı. Arabası da öy-lo... Kileri do öyle... Orta hlzmotl de öyle... Eski hayatın anoak İnsan kalabalığı llo doldurulan bu yaşayış tarzının belki İçtimai hayat bakımından —çok kişinin bu yüzden goçlnmosl dolayıslylo— İyi tarafları vardır Fakat bu lüksün büyük blr külfet olduğunu unutmamak Icabo-dor. Halbuki bugünkü konfor lüks değildir; İhtiyaçtır.
insanlar evvolâ odunu birbirine sürtorok atoş yakarlarmış,; sonra kavı Icad otınlşler; daha sonra kibrit çıkmış. Kibrit üq morhalo aştı diye onu lüks mü sayaoağız?
Topyekûn konfor adı vorllon bütün bu kolaylıklar bugünkü hayat tarzının vazgeçllomlyon İcaplarıdır. Bazan bunların lüzum hududunu aşan şekilleri do vardır j mesolâ blr ov için tolofon pok tabii olarak lüzumlu blr ûlottlr; fakat blr gazoto İçin tolofon blr ihtiyaçtır.
Tahaoiiln
Rusların kaçırır
^'r,ZBâh' w"»* âlofon İdaresine bu .u-ıatmak içindi.
tnaıûm olduğu üzoro dc «Yeni Sabah» bugünkü şokllylo İntişar vo hizmet çerçevesini çok genişletmiş ve nıonılekot matbuatında ön safta yer almış bir gazetedir; yurdun hor tarafında muhabirler temin eylemiş vo kendisini okuyucularına günü gü nüno yurd haberleri vermekle mükellef bilmiştir. Fakat itiraf edelim kİ bu çapta bir gazoto butaahhüdü-nü biricik tolofonla tomino imkân bulmak için çok sıkıntı çokiyor.
Kaldı kİ birçok meslekdaşları-mız bu işi müteaddit hatlarla yapıyorlar. «Yonl Sabah» aylardanberl bu moşru seboplori İleri sürerek lda« rodon bir ikinci tolofon tesisini İstediği haldo buna İmkân bulunamıyor; bir gazoto kendini hususi bir sahada ânımo hizmetine vakfeden bir müossosodlr, ofkârı umumiyenln nıâkosldlr, halkın dord ortağıdır.
Çok defa tolofonla verilmek Is-tonlion ohommlyotll bir haber, biricik telefonun Ankara, İzmir, Bur-zum görülon vak'aların muhabero-■I yüzündon akamete ugrayor.
Bir tek tolofon yurd haborlerlnl nıl, şohlr İstihbaratını mı, nıüosso-sonln idari mekanizmasının duru^ nıunu mu, yoksa tahakkukuna lüzum görülen vakıaların muhabore-slnl nıl tonıln etsin?
Bizim gençliğimizde gazetelerde çlzmoll, gamsolell gazetooller vardı; bunlara «Soyyar muhbir» denilirdi. Nasıl tekrar o dovro rucû’ odomozsok, okuyuoularımıza yurd haberleri vormok İçin do «Posta Tatarı» kullanamayız.
Bu Idartdo rnakuî vo mantıki
soboplcrl dlnloleook adaınlaı bulun-
duğuna inanmak İstiyoruz ı beklh
yoruz.
/Foto: Burhan — Yeni SabahJ
(Yazısı 3 üncü sayfamızda}.

Comments (0)