Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
İdareı NuruocmanJye Noı 1T
12 inci Yıl, No. 3747
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Say m : 10 Kuruş
Pazartesi
29
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennt gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Babçekapı Celâlbey han No. 20 İSTANBUL
Yugoslavya nazik günler yaşıyor
Ordu terfi
Rus askerleri Yugoslav hududuna doğru akarken Sofya ve Moskovada mühim toplantılar yapılıyor
Hindistanda muhalif parti...
Fransız radyolarının yayınladıkları bir haber, yurdumuzda derin bir İntibah uyandırmak lâzımdır. İstiklâline kavuşalı henüz kâmil İki C1 olan Hindistanda, bir mükafat grupu kurulmuştur ve bu grup sosyal demokrat bir programa sahip olmak hevesindedir.
Yeni partinin uğrayacağı akıbetlerin ve başına gelecek maceraların, neler olabileceğini, şimdiden ve buradan, tâyin etmek, kabil değildir amma, basit hakikat ve vâkıa, ecnebi boyunduruğundan kurtulalı iki seneye zar »or varan, geniş bir memleket, derhal bir muhalefet partisinin lüzumuna inanmış ve bu imanını fiiliyata İntikal ettirmiştir.
Bizde demokratik bir İdare kurulmak arzusunun mazide derin kökleri vardır. Mükerrer denemeler yapılmıştır. Gülhane Hattı Hümayunu ve Osmanlı tebeasına mal ve can emniyeti ve kanaat masunluğu sağlamayı vâdederken, hakikatte, tam bir demokrasi temeli kurmak istiyordu. Padişahların, sadrâzam ve valilerin keyfî emir ve heveslerine artık tebea —gerek Müslüman, gerek Hıristiyan— manız kalmıyacak-lardı. Mahkemeler, tam bir istiklâl ve doğruluk içinde, hükümlerini verebileceklerdi. Bu Hattı Hü mayun yalnız memleket içine değil, dışarıya da teminat vermek İçin büyük Reşit paşa tarafından kaleme alınmış İdi. Padişah ve Osmanh devletinin bir nevi açık teahhüdü İdi. Bu teahhüt ve emniyetin verdiği manevî nüfuz ve kudretten dolayı, Kimyanın bize karşı açtığı harbde İngiltere, Fransa ve Sardunyayı, yanımızda bulduk ve 1856 Paris kongresi, Osmanlı İmparatorluğunu, Avrupa devletleri ailesi araşma aldı. Tıpkı bugünlerde Strasbourg-da toplanmakta olan Avrupa parlâmentosuna ve bakanlar komitesine çağırıldığımız ve ortak olduğumuz gibi... Amma Times gazetesi Türkiyenin böyle bir davete lâyık bulunmadığını İleri sürebilmek İçin hâlâ bîr takım deliller ve ipuçları bulabiliyor. Bu hususta dost memleketin büyük gazetesine az çok serzenişte bulunmakta haklı da olsak, kendi kusur ve kabalı ati erimizi gidermeğe çalışmağa mecburuz.
Sultan Azlz’in hal'l ve Muradın cuiûsunu İstilzam eden askeri ve sivil hareketin bir gayesi de Türkij’ede meşrutiyeti ve demokrasiyi ilân idi İkinci Abdül-hanıit, büyük bir maharetle hürriyet taraftarları İnkılâpçıların zihnine girdi ve dileklerini tatbik •derek bir kanunu esasi İlân etti. Fakat ilk fırsatta bu anayasa-(Davamı 8a. t, 8ü. 6 da)
A
İngiliz Devlet Bakanı Rusyayı itham ediyor
(Foto: (A.P.)
ITerfi eden subayların» isimlerini bildiriyoruz|
Ankara: 28 (a.a.) — Ordu terfi listesi aşağıdadır:
30.8.949'dan tümgeneralliğe yük ■elen tuğgeneraller:
Tuğgeneral Hüsnü Göktuğ. tuğgeneral Hamdl Turgay, Hv. tuğ -generali Asım Uçar, Tuğamiral Rıdvan Koral.
30.8.949’dan tuğgeneralliğe yük. selen albaylar:
P. alb. Kemal Niş. tank. ajb. Tahsin Yazıcı, Kur. alb. Mithat Akçakoca, Kur. Alb. Fahri Ozdl -lek, Kur. alb. Cevdet Suna, Hv. Kur. alb. Sabrl Gölaıart, Gv. Kur. alb, Fuat Uzgören.
80.8.949'dan yarbaylığa yükBC -len kurmay binbaşılar:
Cemal Âkbay, Hidayet Arkun, Enver Polataü, Mehmet Mete, A. Rıza Subaşı, Ethem özaykut, Muammer Ürgen. İrfan Baştug, Nihat Turgay. Zeki Okçu, 1. Yek ta Gürer, M. Enver Uluğ, Refet Ülgenalp, Nazml Karakoç, A. Cev det Timur, Abidln Tüzel, Salm Ut. ku, Fahrettin Öngör, A.'cahlt Tok göz, Kemalettin Seymen, Nâzım Akın, Reşit Umar, A. Kemal Dinç lor, Lütfü Hancıoglu, Halil Gündüz kim, Cahit Çaka.
30.8.949'dan binbaşılığa yükse -len kurmay yüzbaşılar:
H. ŞInasi Osma, Necmettin To -ros, B. Necati Oğan, A. Münip Dlnçkal, Raslm Savaşkan, M. Ze kİ Gökeakın, Enver Süel, îamoll Oray, Necdet Kızılkanat, Behçet özdemir, Vedat Akat, Ömer öz . kan, Naci Asutay, Tevfik Kara -han, Kemal Sonkaya. Şükrü Ünal, Ahmet Timürajp, özdecnlr Orhon, A. Fehmi Başar, Enver Ozansü, I (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de) I
Dün şehrimize gelen ismet İnönü kendisini karşılayanlar arasın! a (Foto Burhan — Yeni Sabah)
İnönü İstanbula geldi
Heybeli Adaya giden Cumhurbaşkanı Trakya manevralarında bulunacak
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Deraberinde refi-kası Bayan Mevhibo İnönü olduğu halde dün sabah husuBÎ bir trenle AnKaradan şehrimize gelmiştir. Vali ve Belediyo Reisi Dr. Lûtfi Kırdar ile Orgry neral Asım Tınaztepe, Cumhurbaşkanını Pendik’te karşılamışlardır.
İnönü, Haydarpaşada, Devlet Bakanı Cemil Sait « Barlas, Tarım Bakanı Cavit Oral, Ulaştırma Bakanı S Kemâl Satır, Emniyet Genel Müdürü, İstanbul Vi- I lâyet ve Belediye erkânı, O.H.P. manasları ve ka- 1 labalık bir halk kütlesi tarafındrn karşılanmıştır. ( (Devamı 8a. 8 8Ü. T de) |
Millet Partisinin dünkü toplantısı çok hararetli oldu
Hikmet Bayur, konuşmasında “Türk Milleti anlayışsızlığın zebunudur,, dedi

id, 28 A.A, (United Press) ca sıralanan mevzilerde Sovyofleri »lâhiyetli bir kaynaktan öğ-1 'asker yığdıkları lıakkındaki haberle
Yugoslav Başbakanı Mareşal Tito, bir ziyarette okunan nutku dinliyor
Belgrad, 28 A./ '
— Çok salLL.^^^1 ... v>-
renildiğino göre, halen Sofya’da toplananı olan kominformun askeri şefleri çok önemli bir tebliğ yayınlamak üzeredirler.
Ayni kaynaktan, Sovyet kıtaları-
nın ve »ırhlı birliklerinin Roma oyadan Yugoslavyaya doğnı geniş harekâtta bulundukları ve Macaristan ile Yugoslavya arasındaki hudut boyun-
silerde Sovyoilerin
de teyit edilmektedir.
Diğer taraftan öğrenildiğine göre, Romanya dışişleri bakanı Madam Anna Paukcr ile komünist partisi başkanı halen Moakovada olup, Tito YugoBİavyasına kurşı girişilecek mücadeleye ait tabyayı teBbit etmek için toplanan önemli bir konfo-(Devamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Htalhfin^
İran'ın S. Rusyayı şiddetli protestosu
Protestoya sebep Rusların, İran hududuna tfteaviiz ederek ordu mensuplarını zorla kaçırmalarıdır
Tahran, 28 A.A. (afp) — Bugünkü basın konferansında hcyjî)- f f netta bulunan İran Dışişleri Bakanı Ali Asker Hikmet, geçen ayın ij M 25 lndenborl Rus hududunda 8 hâdisenin ceroyan ettiğini resmen bil- J 8 dlrmlştlr. (Devamı 8a. S 8Ü. 8 do) S
S P 0 R Demsrsporu
: Bir tefsirci, bu emelleuin değişmediğini söylüyor
Londra: 28 (a.a.) (lps) — Evar «kutlanmadan geçen bir yıldönü -mü» başlıklı yazısında diyor kİ:
(23 ağustos kutlanmadan geçen bir yıldönümüdür. Zira 10 yıl evvel bu tarlhto Molotof Rlbbentrop'la Rus-Nazl paktını ve buna bağlı giz 11 protokolü İmzalamıştır. Molotof İmza merasiminden sonra kİ demecinde bu paktın tarihte bir tünüm noktası teşkil ettiğini söylemişti.
Bir bakıma haklıydı. Zira bu pakt Rusya’nın mütecaviz ve ya -yılma emelleri güden bir devlet o-larak yeniden Avrupa’ya dönüşünü ifade ediyordu. Ru3 hükümeti vak (Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Millet Partisi Fener bucağı dün törenle açılmış ve faaliyete geçmiştir. Bu münasobetlo Balntla Köprübaşı aemtindo Vodina caddesi 162 numarada Davut Ataor’in «Bahçeli Şen Çayevi» gazinosunda bir toplantı yapılmıştır. Toplantı geç vakte kadar devam etmiş, partili birçok hatipler muhtelif mevzularda hararetli konuşmalar yapmışlardır.
iki ana cadde arasında ve bir köşe başında bulunan toplantı yerinin etrafı kesif bir kalabalıkla hıncahınç dolu idi, dört tarafa konmuş olan hoparlörlerle konuşmalar kolayca i|i-tilebiliyordu. ,
Mareşal Çakmak'ın selâmı
Dünkü toplantıda bucak başkanı Celâl Yüco’nin açış söylevinden sonra Genoral Şefik Çakmak, kürsüyo (Dovamı 8a. 8 8ü. s de)
Çok kalabalık olan Millet Partisinin dünkü toplantısında içeriye giremiyen vatandaşlar di şardan takip ediyorlar (Foto Burhan — Yeni Sabah),
30 Ağustos
yarın
kutlanacak
Bir öğrenci kafilesi Afyona hareket etti
30 Ağustos Zafer Bayramı ya rın törenle kutlanacaktır. Yapı-
2-1 mağlup etti
Bir Amerikan
maliyeciler hey’eti geliyor
Hey’et istikraz projelerimizi tetkik edecek
lacak büyük geçit resmi İçin, Taksimdeki Şeref tribününün İn şaaı bugün bitirilecektir.
Diğer taraftan 30 ağustos D um.
lupınarda yapılacak olan merasime iştlrâk etmek Üzere İstanbul ünl versitesi İle Teknik Üniversiteyi
temBtl eden bir heyet’te
dün
bah Afyona hareket etmiştir.
Nuhun Gemisini arayacak heyet Ağrı Dağına hareket etti, fakat hudutta alıkouuldu
1^ Associated Pruaa'in Türkiye muhabiri Edwin B. Gr
Beyazıt’tan bildiriyor;
Nuhun gemisini ariyan beş Amerikalı bu sabah şafakla beraber. Ağrıdağ’a harekot otmişlerdir. Nuhun gemisinin mevcudiyeti tesbit edilinceye kadar en az birkaç gün geçecektir.
(Devamı 6a. 8 SU. 1 do)
ıld, Doğu
İstanbul Valiliği
Tekel Bakanı, her Vâlimiz istanbula lâyıktır, diyor Trabzon 28 a.a. (özel muhabirimizden) — Son günlerde ba a gazetelerde İstanbul Valisi doktor Lûtfi Kırdarın Şam elçi-[ llğine tayini ve boşalan İstanbul valiliğine de Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin Bürgeoin getirilmesi şayiaları üzerine Bıkanı ziyaret ederek bu husustaki düşüncelerini öğrenmek iste-
Bakan, bu haberi kesin olarak yalanlayarak şunları söyledi:
«Böylo bir şeyden malûmatım yok. On gündenberi Bakanlığımı zı alâlıader eden mevzular itza rinde incelemelerle meşgulüm. İs tanbul vilâyeti diğer altmış kİ vilâyetimiz içinde bir ilimizd r( Vali değişikliği mevzuu bahis n-luaca o’-tya Bakanlardan birisinin teçi’mesini düşünmek, benci ihtimal dahilinde değildir, Altmış İki vallmizlden her biri İstanbul valisi olmağa değer ;dar( âmirleridir.» ,
Goethe'nin 200cü doğum yıldönümü
Büyük Alman şairi Goelhe'nta doğumunun 200 üncü yıldönümü münasebetile dün saat 16 da Ü-niversite Konferans salonunda' bir anma töreni yapılmıştır.
Üniversite profesörleri ile öt retmen ve kalabalık bir dinleyici kütlesinin hazır bulunduğu töreni; Adnan Adıvar bir konuş ma ile açmış, müteakiben Şârâ Bil, Goethe'nin hayatı ve eserleri hakkında bir konuşma yapmıştır.
Goethe'nin muhtelif şiirleri o-kuuduktan sonra tören sona ermiştir. Tören hakkındaki resmî miz 3 üncü sayfamızdadır.
VaUngton 28 a.a. (Afp) — Milletlerarası imar ve kalkınma bankası, tatbikleri için Türkiye hükümeti tarafından bir istİK -raz ta’crjed’len üç projeyi incele mele üzere Türkiyeye beş üyeden mürekkep bir heyet gönderecektir.
Bahis konusu projeler, huoa-b'in untrepolarının inşasına, sulama işlerine, feyezanların kon trolüne ve elektrik istihsal ede cek barajların inşasına ve limanların ıslâhına aittir.
Bankanın ödünç verme servisleri direktörü G. Stevvart Ma-son'un başkanlığında bulunacak olan heyet 12 Eylülde lstanbuı-du bulunmak tiıaavvurundadır.
Banka, geçen Ocakta, Türkl -i yenin İktisadî durumunu ve ban | ka tarafından finanse edlleblle-(Devamı 8a. o 8Ü. 5 de)
Avcılar Bayramı
Avcılar av mevsiminin açılmasını dün güzel bir törenle kutladılar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk Mûsikîsinin hakkı
ulu:’ay
Evvelki giin bir okuyucu, radyo müııasebetilo Türk mıılsiklsiiıe ait yazdığım iki fıkraya ta’rizen bir mektup göndermiş. Bu mektubu cevaplandırmayı, müdafaa eylediğim (koz) bakımından lüzumlu gördüm:
Etondlm ı
22 tarihi İle gönderdiğiniz mektubunuzdan, İstanbul radyosu, radyo programları, radyo musiki artistleri dolayısiylo yazdığım yazıların slzco lâyıklylo anlaşılmadığına kanaat gotlrdlğlm İçin bu yazıların hülâsasını bir daha tekrar etmek meoburlyetlndo kaldım.
Radyo, milletin malıdır; oksorl-yotin zovklno hlzmotlo mükellottlr. Türklyo oumhurlyotlndo oksorlyet «Milli Türk musikisini» sovlyor ve
ondan zovk alıyor. ZatiHlıniz bu musikiyi aköhno, örümooklı, sarhoş ıovkl» dlyo tahkir ödiyorsunuz. Asla buyurduğunuz gibi olmamakla beraber haklkaton öylo do olsa ıçln-do bulunduğumuz domokratik rojim ekseriyet pronsiplno istinat eylediği için halkın umumi temayülün» Ittlba’ etınoğo ıııooburuz Ekseriyet bu bahisto hata dahi oyleso demokrasi doıııok «okserlyotln hatası ekalliyetin sevabına tercih olunur.» do-mektlr.
işte bizim radyoyu tonkldlmU bu cophodondli). Mademki bu memlekette çoğunluğun zevki »ark mu. ■ikisine taraflard r, radyo programlarının da bu zevki tatmin oylemosl Icabodor. İstanbul radyosu, no yo-paoağını bilmez bir vaziyettedir.
(Devamı 8a. S 8ü. 8 da)
VTolo î€C7‘„‘,înî“ rmerbahçı fonıtlM» n ctiMri. kohn bir »Ocumu
Wto Hurban - rml Babobl Yuıll 5 Myflda
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
İdareı NuruocmanJye Noı 1T
12 inci Yıl, No. 3747
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Say m : 10 Kuruş
Pazartesi
29
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennt gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Babçekapı Celâlbey han No. 20 İSTANBUL
Yugoslavya nazik günler yaşıyor
Ordu terfi
Rus askerleri Yugoslav hududuna doğru akarken Sofya ve Moskovada mühim toplantılar yapılıyor
Hindistanda muhalif parti...
Fransız radyolarının yayınladıkları bir haber, yurdumuzda derin bir İntibah uyandırmak lâzımdır. İstiklâline kavuşalı henüz kâmil İki C1 olan Hindistanda, bir mükafat grupu kurulmuştur ve bu grup sosyal demokrat bir programa sahip olmak hevesindedir.
Yeni partinin uğrayacağı akıbetlerin ve başına gelecek maceraların, neler olabileceğini, şimdiden ve buradan, tâyin etmek, kabil değildir amma, basit hakikat ve vâkıa, ecnebi boyunduruğundan kurtulalı iki seneye zar »or varan, geniş bir memleket, derhal bir muhalefet partisinin lüzumuna inanmış ve bu imanını fiiliyata İntikal ettirmiştir.
Bizde demokratik bir İdare kurulmak arzusunun mazide derin kökleri vardır. Mükerrer denemeler yapılmıştır. Gülhane Hattı Hümayunu ve Osmanlı tebeasına mal ve can emniyeti ve kanaat masunluğu sağlamayı vâdederken, hakikatte, tam bir demokrasi temeli kurmak istiyordu. Padişahların, sadrâzam ve valilerin keyfî emir ve heveslerine artık tebea —gerek Müslüman, gerek Hıristiyan— manız kalmıyacak-lardı. Mahkemeler, tam bir istiklâl ve doğruluk içinde, hükümlerini verebileceklerdi. Bu Hattı Hü mayun yalnız memleket içine değil, dışarıya da teminat vermek İçin büyük Reşit paşa tarafından kaleme alınmış İdi. Padişah ve Osmanh devletinin bir nevi açık teahhüdü İdi. Bu teahhüt ve emniyetin verdiği manevî nüfuz ve kudretten dolayı, Kimyanın bize karşı açtığı harbde İngiltere, Fransa ve Sardunyayı, yanımızda bulduk ve 1856 Paris kongresi, Osmanlı İmparatorluğunu, Avrupa devletleri ailesi araşma aldı. Tıpkı bugünlerde Strasbourg-da toplanmakta olan Avrupa parlâmentosuna ve bakanlar komitesine çağırıldığımız ve ortak olduğumuz gibi... Amma Times gazetesi Türkiyenin böyle bir davete lâyık bulunmadığını İleri sürebilmek İçin hâlâ bîr takım deliller ve ipuçları bulabiliyor. Bu hususta dost memleketin büyük gazetesine az çok serzenişte bulunmakta haklı da olsak, kendi kusur ve kabalı ati erimizi gidermeğe çalışmağa mecburuz.
Sultan Azlz’in hal'l ve Muradın cuiûsunu İstilzam eden askeri ve sivil hareketin bir gayesi de Türkij’ede meşrutiyeti ve demokrasiyi ilân idi İkinci Abdül-hanıit, büyük bir maharetle hürriyet taraftarları İnkılâpçıların zihnine girdi ve dileklerini tatbik •derek bir kanunu esasi İlân etti. Fakat ilk fırsatta bu anayasa-(Davamı 8a. t, 8ü. 6 da)
A
İngiliz Devlet Bakanı Rusyayı itham ediyor
(Foto: (A.P.)
ITerfi eden subayların» isimlerini bildiriyoruz|
Ankara: 28 (a.a.) — Ordu terfi listesi aşağıdadır:
30.8.949'dan tümgeneralliğe yük ■elen tuğgeneraller:
Tuğgeneral Hüsnü Göktuğ. tuğgeneral Hamdl Turgay, Hv. tuğ -generali Asım Uçar, Tuğamiral Rıdvan Koral.
30.8.949’dan tuğgeneralliğe yük. selen albaylar:
P. alb. Kemal Niş. tank. ajb. Tahsin Yazıcı, Kur. alb. Mithat Akçakoca, Kur. Alb. Fahri Ozdl -lek, Kur. alb. Cevdet Suna, Hv. Kur. alb. Sabrl Gölaıart, Gv. Kur. alb, Fuat Uzgören.
80.8.949'dan yarbaylığa yükBC -len kurmay binbaşılar:
Cemal Âkbay, Hidayet Arkun, Enver Polataü, Mehmet Mete, A. Rıza Subaşı, Ethem özaykut, Muammer Ürgen. İrfan Baştug, Nihat Turgay. Zeki Okçu, 1. Yek ta Gürer, M. Enver Uluğ, Refet Ülgenalp, Nazml Karakoç, A. Cev det Timur, Abidln Tüzel, Salm Ut. ku, Fahrettin Öngör, A.'cahlt Tok göz, Kemalettin Seymen, Nâzım Akın, Reşit Umar, A. Kemal Dinç lor, Lütfü Hancıoglu, Halil Gündüz kim, Cahit Çaka.
30.8.949'dan binbaşılığa yükse -len kurmay yüzbaşılar:
H. ŞInasi Osma, Necmettin To -ros, B. Necati Oğan, A. Münip Dlnçkal, Raslm Savaşkan, M. Ze kİ Gökeakın, Enver Süel, îamoll Oray, Necdet Kızılkanat, Behçet özdemir, Vedat Akat, Ömer öz . kan, Naci Asutay, Tevfik Kara -han, Kemal Sonkaya. Şükrü Ünal, Ahmet Timürajp, özdecnlr Orhon, A. Fehmi Başar, Enver Ozansü, I (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de) I
Dün şehrimize gelen ismet İnönü kendisini karşılayanlar arasın! a (Foto Burhan — Yeni Sabah)
İnönü İstanbula geldi
Heybeli Adaya giden Cumhurbaşkanı Trakya manevralarında bulunacak
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Deraberinde refi-kası Bayan Mevhibo İnönü olduğu halde dün sabah husuBÎ bir trenle AnKaradan şehrimize gelmiştir. Vali ve Belediyo Reisi Dr. Lûtfi Kırdar ile Orgry neral Asım Tınaztepe, Cumhurbaşkanını Pendik’te karşılamışlardır.
İnönü, Haydarpaşada, Devlet Bakanı Cemil Sait « Barlas, Tarım Bakanı Cavit Oral, Ulaştırma Bakanı S Kemâl Satır, Emniyet Genel Müdürü, İstanbul Vi- I lâyet ve Belediye erkânı, O.H.P. manasları ve ka- 1 labalık bir halk kütlesi tarafındrn karşılanmıştır. ( (Devamı 8a. 8 8Ü. T de) |
Millet Partisinin dünkü toplantısı çok hararetli oldu
Hikmet Bayur, konuşmasında “Türk Milleti anlayışsızlığın zebunudur,, dedi

id, 28 A.A, (United Press) ca sıralanan mevzilerde Sovyofleri »lâhiyetli bir kaynaktan öğ-1 'asker yığdıkları lıakkındaki haberle
Yugoslav Başbakanı Mareşal Tito, bir ziyarette okunan nutku dinliyor
Belgrad, 28 A./ '
— Çok salLL.^^^1 ... v>-
renildiğino göre, halen Sofya’da toplananı olan kominformun askeri şefleri çok önemli bir tebliğ yayınlamak üzeredirler.
Ayni kaynaktan, Sovyet kıtaları-
nın ve »ırhlı birliklerinin Roma oyadan Yugoslavyaya doğnı geniş harekâtta bulundukları ve Macaristan ile Yugoslavya arasındaki hudut boyun-
silerde Sovyoilerin
de teyit edilmektedir.
Diğer taraftan öğrenildiğine göre, Romanya dışişleri bakanı Madam Anna Paukcr ile komünist partisi başkanı halen Moakovada olup, Tito YugoBİavyasına kurşı girişilecek mücadeleye ait tabyayı teBbit etmek için toplanan önemli bir konfo-(Devamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Htalhfin^
İran'ın S. Rusyayı şiddetli protestosu
Protestoya sebep Rusların, İran hududuna tfteaviiz ederek ordu mensuplarını zorla kaçırmalarıdır
Tahran, 28 A.A. (afp) — Bugünkü basın konferansında hcyjî)- f f netta bulunan İran Dışişleri Bakanı Ali Asker Hikmet, geçen ayın ij M 25 lndenborl Rus hududunda 8 hâdisenin ceroyan ettiğini resmen bil- J 8 dlrmlştlr. (Devamı 8a. S 8Ü. 8 do) S
S P 0 R Demsrsporu
: Bir tefsirci, bu emelleuin değişmediğini söylüyor
Londra: 28 (a.a.) (lps) — Evar «kutlanmadan geçen bir yıldönü -mü» başlıklı yazısında diyor kİ:
(23 ağustos kutlanmadan geçen bir yıldönümüdür. Zira 10 yıl evvel bu tarlhto Molotof Rlbbentrop'la Rus-Nazl paktını ve buna bağlı giz 11 protokolü İmzalamıştır. Molotof İmza merasiminden sonra kİ demecinde bu paktın tarihte bir tünüm noktası teşkil ettiğini söylemişti.
Bir bakıma haklıydı. Zira bu pakt Rusya’nın mütecaviz ve ya -yılma emelleri güden bir devlet o-larak yeniden Avrupa’ya dönüşünü ifade ediyordu. Ru3 hükümeti vak (Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Millet Partisi Fener bucağı dün törenle açılmış ve faaliyete geçmiştir. Bu münasobetlo Balntla Köprübaşı aemtindo Vodina caddesi 162 numarada Davut Ataor’in «Bahçeli Şen Çayevi» gazinosunda bir toplantı yapılmıştır. Toplantı geç vakte kadar devam etmiş, partili birçok hatipler muhtelif mevzularda hararetli konuşmalar yapmışlardır.
iki ana cadde arasında ve bir köşe başında bulunan toplantı yerinin etrafı kesif bir kalabalıkla hıncahınç dolu idi, dört tarafa konmuş olan hoparlörlerle konuşmalar kolayca i|i-tilebiliyordu. ,
Mareşal Çakmak'ın selâmı
Dünkü toplantıda bucak başkanı Celâl Yüco’nin açış söylevinden sonra Genoral Şefik Çakmak, kürsüyo (Dovamı 8a. 8 8ü. s de)
Çok kalabalık olan Millet Partisinin dünkü toplantısında içeriye giremiyen vatandaşlar di şardan takip ediyorlar (Foto Burhan — Yeni Sabah),
30 Ağustos
yarın
kutlanacak
Bir öğrenci kafilesi Afyona hareket etti
30 Ağustos Zafer Bayramı ya rın törenle kutlanacaktır. Yapı-
2-1 mağlup etti
Bir Amerikan
maliyeciler hey’eti geliyor
Hey’et istikraz projelerimizi tetkik edecek
lacak büyük geçit resmi İçin, Taksimdeki Şeref tribününün İn şaaı bugün bitirilecektir.
Diğer taraftan 30 ağustos D um.
lupınarda yapılacak olan merasime iştlrâk etmek Üzere İstanbul ünl versitesi İle Teknik Üniversiteyi
temBtl eden bir heyet’te
dün
bah Afyona hareket etmiştir.
Nuhun Gemisini arayacak heyet Ağrı Dağına hareket etti, fakat hudutta alıkouuldu
1^ Associated Pruaa'in Türkiye muhabiri Edwin B. Gr
Beyazıt’tan bildiriyor;
Nuhun gemisini ariyan beş Amerikalı bu sabah şafakla beraber. Ağrıdağ’a harekot otmişlerdir. Nuhun gemisinin mevcudiyeti tesbit edilinceye kadar en az birkaç gün geçecektir.
(Devamı 6a. 8 SU. 1 do)
ıld, Doğu
İstanbul Valiliği
Tekel Bakanı, her Vâlimiz istanbula lâyıktır, diyor Trabzon 28 a.a. (özel muhabirimizden) — Son günlerde ba a gazetelerde İstanbul Valisi doktor Lûtfi Kırdarın Şam elçi-[ llğine tayini ve boşalan İstanbul valiliğine de Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin Bürgeoin getirilmesi şayiaları üzerine Bıkanı ziyaret ederek bu husustaki düşüncelerini öğrenmek iste-
Bakan, bu haberi kesin olarak yalanlayarak şunları söyledi:
«Böylo bir şeyden malûmatım yok. On gündenberi Bakanlığımı zı alâlıader eden mevzular itza rinde incelemelerle meşgulüm. İs tanbul vilâyeti diğer altmış kİ vilâyetimiz içinde bir ilimizd r( Vali değişikliği mevzuu bahis n-luaca o’-tya Bakanlardan birisinin teçi’mesini düşünmek, benci ihtimal dahilinde değildir, Altmış İki vallmizlden her biri İstanbul valisi olmağa değer ;dar( âmirleridir.» ,
Goethe'nin 200cü doğum yıldönümü
Büyük Alman şairi Goelhe'nta doğumunun 200 üncü yıldönümü münasebetile dün saat 16 da Ü-niversite Konferans salonunda' bir anma töreni yapılmıştır.
Üniversite profesörleri ile öt retmen ve kalabalık bir dinleyici kütlesinin hazır bulunduğu töreni; Adnan Adıvar bir konuş ma ile açmış, müteakiben Şârâ Bil, Goethe'nin hayatı ve eserleri hakkında bir konuşma yapmıştır.
Goethe'nin muhtelif şiirleri o-kuuduktan sonra tören sona ermiştir. Tören hakkındaki resmî miz 3 üncü sayfamızdadır.
VaUngton 28 a.a. (Afp) — Milletlerarası imar ve kalkınma bankası, tatbikleri için Türkiye hükümeti tarafından bir istİK -raz ta’crjed’len üç projeyi incele mele üzere Türkiyeye beş üyeden mürekkep bir heyet gönderecektir.
Bahis konusu projeler, huoa-b'in untrepolarının inşasına, sulama işlerine, feyezanların kon trolüne ve elektrik istihsal ede cek barajların inşasına ve limanların ıslâhına aittir.
Bankanın ödünç verme servisleri direktörü G. Stevvart Ma-son'un başkanlığında bulunacak olan heyet 12 Eylülde lstanbuı-du bulunmak tiıaavvurundadır.
Banka, geçen Ocakta, Türkl -i yenin İktisadî durumunu ve ban | ka tarafından finanse edlleblle-(Devamı 8a. o 8Ü. 5 de)
Avcılar Bayramı
Avcılar av mevsiminin açılmasını dün güzel bir törenle kutladılar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk Mûsikîsinin hakkı
ulu:’ay
Evvelki giin bir okuyucu, radyo müııasebetilo Türk mıılsiklsiiıe ait yazdığım iki fıkraya ta’rizen bir mektup göndermiş. Bu mektubu cevaplandırmayı, müdafaa eylediğim (koz) bakımından lüzumlu gördüm:
Etondlm ı
22 tarihi İle gönderdiğiniz mektubunuzdan, İstanbul radyosu, radyo programları, radyo musiki artistleri dolayısiylo yazdığım yazıların slzco lâyıklylo anlaşılmadığına kanaat gotlrdlğlm İçin bu yazıların hülâsasını bir daha tekrar etmek meoburlyetlndo kaldım.
Radyo, milletin malıdır; oksorl-yotin zovklno hlzmotlo mükellottlr. Türklyo oumhurlyotlndo oksorlyet «Milli Türk musikisini» sovlyor ve
ondan zovk alıyor. ZatiHlıniz bu musikiyi aköhno, örümooklı, sarhoş ıovkl» dlyo tahkir ödiyorsunuz. Asla buyurduğunuz gibi olmamakla beraber haklkaton öylo do olsa ıçln-do bulunduğumuz domokratik rojim ekseriyet pronsiplno istinat eylediği için halkın umumi temayülün» Ittlba’ etınoğo ıııooburuz Ekseriyet bu bahisto hata dahi oyleso demokrasi doıııok «okserlyotln hatası ekalliyetin sevabına tercih olunur.» do-mektlr.
işte bizim radyoyu tonkldlmU bu cophodondli). Mademki bu memlekette çoğunluğun zevki »ark mu. ■ikisine taraflard r, radyo programlarının da bu zevki tatmin oylemosl Icabodor. İstanbul radyosu, no yo-paoağını bilmez bir vaziyettedir.
(Devamı 8a. S 8ü. 8 da)
VTolo î€C7‘„‘,înî“ rmerbahçı fonıtlM» n ctiMri. kohn bir »Ocumu
Wto Hurban - rml Babobl Yuıll 5 Myflda
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
İdareı NuruocmanJye Noı 1T
12 inci Yıl, No. 3747
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Say m : 10 Kuruş
Pazartesi
29
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennt gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Babçekapı Celâlbey han No. 20 İSTANBUL
Yugoslavya nazik günler yaşıyor
Ordu terfi
Rus askerleri Yugoslav hududuna doğru akarken Sofya ve Moskovada mühim toplantılar yapılıyor
Hindistanda muhalif parti...
Fransız radyolarının yayınladıkları bir haber, yurdumuzda derin bir İntibah uyandırmak lâzımdır. İstiklâline kavuşalı henüz kâmil İki C1 olan Hindistanda, bir mükafat grupu kurulmuştur ve bu grup sosyal demokrat bir programa sahip olmak hevesindedir.
Yeni partinin uğrayacağı akıbetlerin ve başına gelecek maceraların, neler olabileceğini, şimdiden ve buradan, tâyin etmek, kabil değildir amma, basit hakikat ve vâkıa, ecnebi boyunduruğundan kurtulalı iki seneye zar »or varan, geniş bir memleket, derhal bir muhalefet partisinin lüzumuna inanmış ve bu imanını fiiliyata İntikal ettirmiştir.
Bizde demokratik bir İdare kurulmak arzusunun mazide derin kökleri vardır. Mükerrer denemeler yapılmıştır. Gülhane Hattı Hümayunu ve Osmanlı tebeasına mal ve can emniyeti ve kanaat masunluğu sağlamayı vâdederken, hakikatte, tam bir demokrasi temeli kurmak istiyordu. Padişahların, sadrâzam ve valilerin keyfî emir ve heveslerine artık tebea —gerek Müslüman, gerek Hıristiyan— manız kalmıyacak-lardı. Mahkemeler, tam bir istiklâl ve doğruluk içinde, hükümlerini verebileceklerdi. Bu Hattı Hü mayun yalnız memleket içine değil, dışarıya da teminat vermek İçin büyük Reşit paşa tarafından kaleme alınmış İdi. Padişah ve Osmanh devletinin bir nevi açık teahhüdü İdi. Bu teahhüt ve emniyetin verdiği manevî nüfuz ve kudretten dolayı, Kimyanın bize karşı açtığı harbde İngiltere, Fransa ve Sardunyayı, yanımızda bulduk ve 1856 Paris kongresi, Osmanlı İmparatorluğunu, Avrupa devletleri ailesi araşma aldı. Tıpkı bugünlerde Strasbourg-da toplanmakta olan Avrupa parlâmentosuna ve bakanlar komitesine çağırıldığımız ve ortak olduğumuz gibi... Amma Times gazetesi Türkiyenin böyle bir davete lâyık bulunmadığını İleri sürebilmek İçin hâlâ bîr takım deliller ve ipuçları bulabiliyor. Bu hususta dost memleketin büyük gazetesine az çok serzenişte bulunmakta haklı da olsak, kendi kusur ve kabalı ati erimizi gidermeğe çalışmağa mecburuz.
Sultan Azlz’in hal'l ve Muradın cuiûsunu İstilzam eden askeri ve sivil hareketin bir gayesi de Türkij’ede meşrutiyeti ve demokrasiyi ilân idi İkinci Abdül-hanıit, büyük bir maharetle hürriyet taraftarları İnkılâpçıların zihnine girdi ve dileklerini tatbik •derek bir kanunu esasi İlân etti. Fakat ilk fırsatta bu anayasa-(Davamı 8a. t, 8ü. 6 da)
A
İngiliz Devlet Bakanı Rusyayı itham ediyor
(Foto: (A.P.)
ITerfi eden subayların» isimlerini bildiriyoruz|
Ankara: 28 (a.a.) — Ordu terfi listesi aşağıdadır:
30.8.949'dan tümgeneralliğe yük ■elen tuğgeneraller:
Tuğgeneral Hüsnü Göktuğ. tuğgeneral Hamdl Turgay, Hv. tuğ -generali Asım Uçar, Tuğamiral Rıdvan Koral.
30.8.949’dan tuğgeneralliğe yük. selen albaylar:
P. alb. Kemal Niş. tank. ajb. Tahsin Yazıcı, Kur. alb. Mithat Akçakoca, Kur. Alb. Fahri Ozdl -lek, Kur. alb. Cevdet Suna, Hv. Kur. alb. Sabrl Gölaıart, Gv. Kur. alb, Fuat Uzgören.
80.8.949'dan yarbaylığa yükBC -len kurmay binbaşılar:
Cemal Âkbay, Hidayet Arkun, Enver Polataü, Mehmet Mete, A. Rıza Subaşı, Ethem özaykut, Muammer Ürgen. İrfan Baştug, Nihat Turgay. Zeki Okçu, 1. Yek ta Gürer, M. Enver Uluğ, Refet Ülgenalp, Nazml Karakoç, A. Cev det Timur, Abidln Tüzel, Salm Ut. ku, Fahrettin Öngör, A.'cahlt Tok göz, Kemalettin Seymen, Nâzım Akın, Reşit Umar, A. Kemal Dinç lor, Lütfü Hancıoglu, Halil Gündüz kim, Cahit Çaka.
30.8.949'dan binbaşılığa yükse -len kurmay yüzbaşılar:
H. ŞInasi Osma, Necmettin To -ros, B. Necati Oğan, A. Münip Dlnçkal, Raslm Savaşkan, M. Ze kİ Gökeakın, Enver Süel, îamoll Oray, Necdet Kızılkanat, Behçet özdemir, Vedat Akat, Ömer öz . kan, Naci Asutay, Tevfik Kara -han, Kemal Sonkaya. Şükrü Ünal, Ahmet Timürajp, özdecnlr Orhon, A. Fehmi Başar, Enver Ozansü, I (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de) I
Dün şehrimize gelen ismet İnönü kendisini karşılayanlar arasın! a (Foto Burhan — Yeni Sabah)
İnönü İstanbula geldi
Heybeli Adaya giden Cumhurbaşkanı Trakya manevralarında bulunacak
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Deraberinde refi-kası Bayan Mevhibo İnönü olduğu halde dün sabah husuBÎ bir trenle AnKaradan şehrimize gelmiştir. Vali ve Belediyo Reisi Dr. Lûtfi Kırdar ile Orgry neral Asım Tınaztepe, Cumhurbaşkanını Pendik’te karşılamışlardır.
İnönü, Haydarpaşada, Devlet Bakanı Cemil Sait « Barlas, Tarım Bakanı Cavit Oral, Ulaştırma Bakanı S Kemâl Satır, Emniyet Genel Müdürü, İstanbul Vi- I lâyet ve Belediye erkânı, O.H.P. manasları ve ka- 1 labalık bir halk kütlesi tarafındrn karşılanmıştır. ( (Devamı 8a. 8 8Ü. T de) |
Millet Partisinin dünkü toplantısı çok hararetli oldu
Hikmet Bayur, konuşmasında “Türk Milleti anlayışsızlığın zebunudur,, dedi

id, 28 A.A, (United Press) ca sıralanan mevzilerde Sovyofleri »lâhiyetli bir kaynaktan öğ-1 'asker yığdıkları lıakkındaki haberle
Yugoslav Başbakanı Mareşal Tito, bir ziyarette okunan nutku dinliyor
Belgrad, 28 A./ '
— Çok salLL.^^^1 ... v>-
renildiğino göre, halen Sofya’da toplananı olan kominformun askeri şefleri çok önemli bir tebliğ yayınlamak üzeredirler.
Ayni kaynaktan, Sovyet kıtaları-
nın ve »ırhlı birliklerinin Roma oyadan Yugoslavyaya doğnı geniş harekâtta bulundukları ve Macaristan ile Yugoslavya arasındaki hudut boyun-
silerde Sovyoilerin
de teyit edilmektedir.
Diğer taraftan öğrenildiğine göre, Romanya dışişleri bakanı Madam Anna Paukcr ile komünist partisi başkanı halen Moakovada olup, Tito YugoBİavyasına kurşı girişilecek mücadeleye ait tabyayı teBbit etmek için toplanan önemli bir konfo-(Devamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Htalhfin^
İran'ın S. Rusyayı şiddetli protestosu
Protestoya sebep Rusların, İran hududuna tfteaviiz ederek ordu mensuplarını zorla kaçırmalarıdır
Tahran, 28 A.A. (afp) — Bugünkü basın konferansında hcyjî)- f f netta bulunan İran Dışişleri Bakanı Ali Asker Hikmet, geçen ayın ij M 25 lndenborl Rus hududunda 8 hâdisenin ceroyan ettiğini resmen bil- J 8 dlrmlştlr. (Devamı 8a. S 8Ü. 8 do) S
S P 0 R Demsrsporu
: Bir tefsirci, bu emelleuin değişmediğini söylüyor
Londra: 28 (a.a.) (lps) — Evar «kutlanmadan geçen bir yıldönü -mü» başlıklı yazısında diyor kİ:
(23 ağustos kutlanmadan geçen bir yıldönümüdür. Zira 10 yıl evvel bu tarlhto Molotof Rlbbentrop'la Rus-Nazl paktını ve buna bağlı giz 11 protokolü İmzalamıştır. Molotof İmza merasiminden sonra kİ demecinde bu paktın tarihte bir tünüm noktası teşkil ettiğini söylemişti.
Bir bakıma haklıydı. Zira bu pakt Rusya’nın mütecaviz ve ya -yılma emelleri güden bir devlet o-larak yeniden Avrupa’ya dönüşünü ifade ediyordu. Ru3 hükümeti vak (Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Millet Partisi Fener bucağı dün törenle açılmış ve faaliyete geçmiştir. Bu münasobetlo Balntla Köprübaşı aemtindo Vodina caddesi 162 numarada Davut Ataor’in «Bahçeli Şen Çayevi» gazinosunda bir toplantı yapılmıştır. Toplantı geç vakte kadar devam etmiş, partili birçok hatipler muhtelif mevzularda hararetli konuşmalar yapmışlardır.
iki ana cadde arasında ve bir köşe başında bulunan toplantı yerinin etrafı kesif bir kalabalıkla hıncahınç dolu idi, dört tarafa konmuş olan hoparlörlerle konuşmalar kolayca i|i-tilebiliyordu. ,
Mareşal Çakmak'ın selâmı
Dünkü toplantıda bucak başkanı Celâl Yüco’nin açış söylevinden sonra Genoral Şefik Çakmak, kürsüyo (Dovamı 8a. 8 8ü. s de)
Çok kalabalık olan Millet Partisinin dünkü toplantısında içeriye giremiyen vatandaşlar di şardan takip ediyorlar (Foto Burhan — Yeni Sabah),
30 Ağustos
yarın
kutlanacak
Bir öğrenci kafilesi Afyona hareket etti
30 Ağustos Zafer Bayramı ya rın törenle kutlanacaktır. Yapı-
2-1 mağlup etti
Bir Amerikan
maliyeciler hey’eti geliyor
Hey’et istikraz projelerimizi tetkik edecek
lacak büyük geçit resmi İçin, Taksimdeki Şeref tribününün İn şaaı bugün bitirilecektir.
Diğer taraftan 30 ağustos D um.
lupınarda yapılacak olan merasime iştlrâk etmek Üzere İstanbul ünl versitesi İle Teknik Üniversiteyi
temBtl eden bir heyet’te
dün
bah Afyona hareket etmiştir.
Nuhun Gemisini arayacak heyet Ağrı Dağına hareket etti, fakat hudutta alıkouuldu
1^ Associated Pruaa'in Türkiye muhabiri Edwin B. Gr
Beyazıt’tan bildiriyor;
Nuhun gemisini ariyan beş Amerikalı bu sabah şafakla beraber. Ağrıdağ’a harekot otmişlerdir. Nuhun gemisinin mevcudiyeti tesbit edilinceye kadar en az birkaç gün geçecektir.
(Devamı 6a. 8 SU. 1 do)
ıld, Doğu
İstanbul Valiliği
Tekel Bakanı, her Vâlimiz istanbula lâyıktır, diyor Trabzon 28 a.a. (özel muhabirimizden) — Son günlerde ba a gazetelerde İstanbul Valisi doktor Lûtfi Kırdarın Şam elçi-[ llğine tayini ve boşalan İstanbul valiliğine de Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin Bürgeoin getirilmesi şayiaları üzerine Bıkanı ziyaret ederek bu husustaki düşüncelerini öğrenmek iste-
Bakan, bu haberi kesin olarak yalanlayarak şunları söyledi:
«Böylo bir şeyden malûmatım yok. On gündenberi Bakanlığımı zı alâlıader eden mevzular itza rinde incelemelerle meşgulüm. İs tanbul vilâyeti diğer altmış kİ vilâyetimiz içinde bir ilimizd r( Vali değişikliği mevzuu bahis n-luaca o’-tya Bakanlardan birisinin teçi’mesini düşünmek, benci ihtimal dahilinde değildir, Altmış İki vallmizlden her biri İstanbul valisi olmağa değer ;dar( âmirleridir.» ,
Goethe'nin 200cü doğum yıldönümü
Büyük Alman şairi Goelhe'nta doğumunun 200 üncü yıldönümü münasebetile dün saat 16 da Ü-niversite Konferans salonunda' bir anma töreni yapılmıştır.
Üniversite profesörleri ile öt retmen ve kalabalık bir dinleyici kütlesinin hazır bulunduğu töreni; Adnan Adıvar bir konuş ma ile açmış, müteakiben Şârâ Bil, Goethe'nin hayatı ve eserleri hakkında bir konuşma yapmıştır.
Goethe'nin muhtelif şiirleri o-kuuduktan sonra tören sona ermiştir. Tören hakkındaki resmî miz 3 üncü sayfamızdadır.
VaUngton 28 a.a. (Afp) — Milletlerarası imar ve kalkınma bankası, tatbikleri için Türkiye hükümeti tarafından bir istİK -raz ta’crjed’len üç projeyi incele mele üzere Türkiyeye beş üyeden mürekkep bir heyet gönderecektir.
Bahis konusu projeler, huoa-b'in untrepolarının inşasına, sulama işlerine, feyezanların kon trolüne ve elektrik istihsal ede cek barajların inşasına ve limanların ıslâhına aittir.
Bankanın ödünç verme servisleri direktörü G. Stevvart Ma-son'un başkanlığında bulunacak olan heyet 12 Eylülde lstanbuı-du bulunmak tiıaavvurundadır.
Banka, geçen Ocakta, Türkl -i yenin İktisadî durumunu ve ban | ka tarafından finanse edlleblle-(Devamı 8a. o 8Ü. 5 de)
Avcılar Bayramı
Avcılar av mevsiminin açılmasını dün güzel bir törenle kutladılar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk Mûsikîsinin hakkı
ulu:’ay
Evvelki giin bir okuyucu, radyo müııasebetilo Türk mıılsiklsiiıe ait yazdığım iki fıkraya ta’rizen bir mektup göndermiş. Bu mektubu cevaplandırmayı, müdafaa eylediğim (koz) bakımından lüzumlu gördüm:
Etondlm ı
22 tarihi İle gönderdiğiniz mektubunuzdan, İstanbul radyosu, radyo programları, radyo musiki artistleri dolayısiylo yazdığım yazıların slzco lâyıklylo anlaşılmadığına kanaat gotlrdlğlm İçin bu yazıların hülâsasını bir daha tekrar etmek meoburlyetlndo kaldım.
Radyo, milletin malıdır; oksorl-yotin zovklno hlzmotlo mükellottlr. Türklyo oumhurlyotlndo oksorlyet «Milli Türk musikisini» sovlyor ve
ondan zovk alıyor. ZatiHlıniz bu musikiyi aköhno, örümooklı, sarhoş ıovkl» dlyo tahkir ödiyorsunuz. Asla buyurduğunuz gibi olmamakla beraber haklkaton öylo do olsa ıçln-do bulunduğumuz domokratik rojim ekseriyet pronsiplno istinat eylediği için halkın umumi temayülün» Ittlba’ etınoğo ıııooburuz Ekseriyet bu bahisto hata dahi oyleso demokrasi doıııok «okserlyotln hatası ekalliyetin sevabına tercih olunur.» do-mektlr.
işte bizim radyoyu tonkldlmU bu cophodondli). Mademki bu memlekette çoğunluğun zevki »ark mu. ■ikisine taraflard r, radyo programlarının da bu zevki tatmin oylemosl Icabodor. İstanbul radyosu, no yo-paoağını bilmez bir vaziyettedir.
(Devamı 8a. S 8ü. 8 da)
VTolo î€C7‘„‘,înî“ rmerbahçı fonıtlM» n ctiMri. kohn bir »Ocumu
Wto Hurban - rml Babobl Yuıll 5 Myflda
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
İdareı NuruocmanJye Noı 1T
12 inci Yıl, No. 3747
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Say m : 10 Kuruş
Pazartesi
29
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennt gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Babçekapı Celâlbey han No. 20 İSTANBUL
Yugoslavya nazik günler yaşıyor
Ordu terfi
Rus askerleri Yugoslav hududuna doğru akarken Sofya ve Moskovada mühim toplantılar yapılıyor
Hindistanda muhalif parti...
Fransız radyolarının yayınladıkları bir haber, yurdumuzda derin bir İntibah uyandırmak lâzımdır. İstiklâline kavuşalı henüz kâmil İki C1 olan Hindistanda, bir mükafat grupu kurulmuştur ve bu grup sosyal demokrat bir programa sahip olmak hevesindedir.
Yeni partinin uğrayacağı akıbetlerin ve başına gelecek maceraların, neler olabileceğini, şimdiden ve buradan, tâyin etmek, kabil değildir amma, basit hakikat ve vâkıa, ecnebi boyunduruğundan kurtulalı iki seneye zar »or varan, geniş bir memleket, derhal bir muhalefet partisinin lüzumuna inanmış ve bu imanını fiiliyata İntikal ettirmiştir.
Bizde demokratik bir İdare kurulmak arzusunun mazide derin kökleri vardır. Mükerrer denemeler yapılmıştır. Gülhane Hattı Hümayunu ve Osmanlı tebeasına mal ve can emniyeti ve kanaat masunluğu sağlamayı vâdederken, hakikatte, tam bir demokrasi temeli kurmak istiyordu. Padişahların, sadrâzam ve valilerin keyfî emir ve heveslerine artık tebea —gerek Müslüman, gerek Hıristiyan— manız kalmıyacak-lardı. Mahkemeler, tam bir istiklâl ve doğruluk içinde, hükümlerini verebileceklerdi. Bu Hattı Hü mayun yalnız memleket içine değil, dışarıya da teminat vermek İçin büyük Reşit paşa tarafından kaleme alınmış İdi. Padişah ve Osmanh devletinin bir nevi açık teahhüdü İdi. Bu teahhüt ve emniyetin verdiği manevî nüfuz ve kudretten dolayı, Kimyanın bize karşı açtığı harbde İngiltere, Fransa ve Sardunyayı, yanımızda bulduk ve 1856 Paris kongresi, Osmanlı İmparatorluğunu, Avrupa devletleri ailesi araşma aldı. Tıpkı bugünlerde Strasbourg-da toplanmakta olan Avrupa parlâmentosuna ve bakanlar komitesine çağırıldığımız ve ortak olduğumuz gibi... Amma Times gazetesi Türkiyenin böyle bir davete lâyık bulunmadığını İleri sürebilmek İçin hâlâ bîr takım deliller ve ipuçları bulabiliyor. Bu hususta dost memleketin büyük gazetesine az çok serzenişte bulunmakta haklı da olsak, kendi kusur ve kabalı ati erimizi gidermeğe çalışmağa mecburuz.
Sultan Azlz’in hal'l ve Muradın cuiûsunu İstilzam eden askeri ve sivil hareketin bir gayesi de Türkij’ede meşrutiyeti ve demokrasiyi ilân idi İkinci Abdül-hanıit, büyük bir maharetle hürriyet taraftarları İnkılâpçıların zihnine girdi ve dileklerini tatbik •derek bir kanunu esasi İlân etti. Fakat ilk fırsatta bu anayasa-(Davamı 8a. t, 8ü. 6 da)
A
İngiliz Devlet Bakanı Rusyayı itham ediyor
(Foto: (A.P.)
ITerfi eden subayların» isimlerini bildiriyoruz|
Ankara: 28 (a.a.) — Ordu terfi listesi aşağıdadır:
30.8.949'dan tümgeneralliğe yük ■elen tuğgeneraller:
Tuğgeneral Hüsnü Göktuğ. tuğgeneral Hamdl Turgay, Hv. tuğ -generali Asım Uçar, Tuğamiral Rıdvan Koral.
30.8.949’dan tuğgeneralliğe yük. selen albaylar:
P. alb. Kemal Niş. tank. ajb. Tahsin Yazıcı, Kur. alb. Mithat Akçakoca, Kur. Alb. Fahri Ozdl -lek, Kur. alb. Cevdet Suna, Hv. Kur. alb. Sabrl Gölaıart, Gv. Kur. alb, Fuat Uzgören.
80.8.949'dan yarbaylığa yükBC -len kurmay binbaşılar:
Cemal Âkbay, Hidayet Arkun, Enver Polataü, Mehmet Mete, A. Rıza Subaşı, Ethem özaykut, Muammer Ürgen. İrfan Baştug, Nihat Turgay. Zeki Okçu, 1. Yek ta Gürer, M. Enver Uluğ, Refet Ülgenalp, Nazml Karakoç, A. Cev det Timur, Abidln Tüzel, Salm Ut. ku, Fahrettin Öngör, A.'cahlt Tok göz, Kemalettin Seymen, Nâzım Akın, Reşit Umar, A. Kemal Dinç lor, Lütfü Hancıoglu, Halil Gündüz kim, Cahit Çaka.
30.8.949'dan binbaşılığa yükse -len kurmay yüzbaşılar:
H. ŞInasi Osma, Necmettin To -ros, B. Necati Oğan, A. Münip Dlnçkal, Raslm Savaşkan, M. Ze kİ Gökeakın, Enver Süel, îamoll Oray, Necdet Kızılkanat, Behçet özdemir, Vedat Akat, Ömer öz . kan, Naci Asutay, Tevfik Kara -han, Kemal Sonkaya. Şükrü Ünal, Ahmet Timürajp, özdecnlr Orhon, A. Fehmi Başar, Enver Ozansü, I (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de) I
Dün şehrimize gelen ismet İnönü kendisini karşılayanlar arasın! a (Foto Burhan — Yeni Sabah)
İnönü İstanbula geldi
Heybeli Adaya giden Cumhurbaşkanı Trakya manevralarında bulunacak
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Deraberinde refi-kası Bayan Mevhibo İnönü olduğu halde dün sabah husuBÎ bir trenle AnKaradan şehrimize gelmiştir. Vali ve Belediyo Reisi Dr. Lûtfi Kırdar ile Orgry neral Asım Tınaztepe, Cumhurbaşkanını Pendik’te karşılamışlardır.
İnönü, Haydarpaşada, Devlet Bakanı Cemil Sait « Barlas, Tarım Bakanı Cavit Oral, Ulaştırma Bakanı S Kemâl Satır, Emniyet Genel Müdürü, İstanbul Vi- I lâyet ve Belediye erkânı, O.H.P. manasları ve ka- 1 labalık bir halk kütlesi tarafındrn karşılanmıştır. ( (Devamı 8a. 8 8Ü. T de) |
Millet Partisinin dünkü toplantısı çok hararetli oldu
Hikmet Bayur, konuşmasında “Türk Milleti anlayışsızlığın zebunudur,, dedi

id, 28 A.A, (United Press) ca sıralanan mevzilerde Sovyofleri »lâhiyetli bir kaynaktan öğ-1 'asker yığdıkları lıakkındaki haberle
Yugoslav Başbakanı Mareşal Tito, bir ziyarette okunan nutku dinliyor
Belgrad, 28 A./ '
— Çok salLL.^^^1 ... v>-
renildiğino göre, halen Sofya’da toplananı olan kominformun askeri şefleri çok önemli bir tebliğ yayınlamak üzeredirler.
Ayni kaynaktan, Sovyet kıtaları-
nın ve »ırhlı birliklerinin Roma oyadan Yugoslavyaya doğnı geniş harekâtta bulundukları ve Macaristan ile Yugoslavya arasındaki hudut boyun-
silerde Sovyoilerin
de teyit edilmektedir.
Diğer taraftan öğrenildiğine göre, Romanya dışişleri bakanı Madam Anna Paukcr ile komünist partisi başkanı halen Moakovada olup, Tito YugoBİavyasına kurşı girişilecek mücadeleye ait tabyayı teBbit etmek için toplanan önemli bir konfo-(Devamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Htalhfin^
İran'ın S. Rusyayı şiddetli protestosu
Protestoya sebep Rusların, İran hududuna tfteaviiz ederek ordu mensuplarını zorla kaçırmalarıdır
Tahran, 28 A.A. (afp) — Bugünkü basın konferansında hcyjî)- f f netta bulunan İran Dışişleri Bakanı Ali Asker Hikmet, geçen ayın ij M 25 lndenborl Rus hududunda 8 hâdisenin ceroyan ettiğini resmen bil- J 8 dlrmlştlr. (Devamı 8a. S 8Ü. 8 do) S
S P 0 R Demsrsporu
: Bir tefsirci, bu emelleuin değişmediğini söylüyor
Londra: 28 (a.a.) (lps) — Evar «kutlanmadan geçen bir yıldönü -mü» başlıklı yazısında diyor kİ:
(23 ağustos kutlanmadan geçen bir yıldönümüdür. Zira 10 yıl evvel bu tarlhto Molotof Rlbbentrop'la Rus-Nazl paktını ve buna bağlı giz 11 protokolü İmzalamıştır. Molotof İmza merasiminden sonra kİ demecinde bu paktın tarihte bir tünüm noktası teşkil ettiğini söylemişti.
Bir bakıma haklıydı. Zira bu pakt Rusya’nın mütecaviz ve ya -yılma emelleri güden bir devlet o-larak yeniden Avrupa’ya dönüşünü ifade ediyordu. Ru3 hükümeti vak (Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Millet Partisi Fener bucağı dün törenle açılmış ve faaliyete geçmiştir. Bu münasobetlo Balntla Köprübaşı aemtindo Vodina caddesi 162 numarada Davut Ataor’in «Bahçeli Şen Çayevi» gazinosunda bir toplantı yapılmıştır. Toplantı geç vakte kadar devam etmiş, partili birçok hatipler muhtelif mevzularda hararetli konuşmalar yapmışlardır.
iki ana cadde arasında ve bir köşe başında bulunan toplantı yerinin etrafı kesif bir kalabalıkla hıncahınç dolu idi, dört tarafa konmuş olan hoparlörlerle konuşmalar kolayca i|i-tilebiliyordu. ,
Mareşal Çakmak'ın selâmı
Dünkü toplantıda bucak başkanı Celâl Yüco’nin açış söylevinden sonra Genoral Şefik Çakmak, kürsüyo (Dovamı 8a. 8 8ü. s de)
Çok kalabalık olan Millet Partisinin dünkü toplantısında içeriye giremiyen vatandaşlar di şardan takip ediyorlar (Foto Burhan — Yeni Sabah),
30 Ağustos
yarın
kutlanacak
Bir öğrenci kafilesi Afyona hareket etti
30 Ağustos Zafer Bayramı ya rın törenle kutlanacaktır. Yapı-
2-1 mağlup etti
Bir Amerikan
maliyeciler hey’eti geliyor
Hey’et istikraz projelerimizi tetkik edecek
lacak büyük geçit resmi İçin, Taksimdeki Şeref tribününün İn şaaı bugün bitirilecektir.
Diğer taraftan 30 ağustos D um.
lupınarda yapılacak olan merasime iştlrâk etmek Üzere İstanbul ünl versitesi İle Teknik Üniversiteyi
temBtl eden bir heyet’te
dün
bah Afyona hareket etmiştir.
Nuhun Gemisini arayacak heyet Ağrı Dağına hareket etti, fakat hudutta alıkouuldu
1^ Associated Pruaa'in Türkiye muhabiri Edwin B. Gr
Beyazıt’tan bildiriyor;
Nuhun gemisini ariyan beş Amerikalı bu sabah şafakla beraber. Ağrıdağ’a harekot otmişlerdir. Nuhun gemisinin mevcudiyeti tesbit edilinceye kadar en az birkaç gün geçecektir.
(Devamı 6a. 8 SU. 1 do)
ıld, Doğu
İstanbul Valiliği
Tekel Bakanı, her Vâlimiz istanbula lâyıktır, diyor Trabzon 28 a.a. (özel muhabirimizden) — Son günlerde ba a gazetelerde İstanbul Valisi doktor Lûtfi Kırdarın Şam elçi-[ llğine tayini ve boşalan İstanbul valiliğine de Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin Bürgeoin getirilmesi şayiaları üzerine Bıkanı ziyaret ederek bu husustaki düşüncelerini öğrenmek iste-
Bakan, bu haberi kesin olarak yalanlayarak şunları söyledi:
«Böylo bir şeyden malûmatım yok. On gündenberi Bakanlığımı zı alâlıader eden mevzular itza rinde incelemelerle meşgulüm. İs tanbul vilâyeti diğer altmış kİ vilâyetimiz içinde bir ilimizd r( Vali değişikliği mevzuu bahis n-luaca o’-tya Bakanlardan birisinin teçi’mesini düşünmek, benci ihtimal dahilinde değildir, Altmış İki vallmizlden her biri İstanbul valisi olmağa değer ;dar( âmirleridir.» ,
Goethe'nin 200cü doğum yıldönümü
Büyük Alman şairi Goelhe'nta doğumunun 200 üncü yıldönümü münasebetile dün saat 16 da Ü-niversite Konferans salonunda' bir anma töreni yapılmıştır.
Üniversite profesörleri ile öt retmen ve kalabalık bir dinleyici kütlesinin hazır bulunduğu töreni; Adnan Adıvar bir konuş ma ile açmış, müteakiben Şârâ Bil, Goethe'nin hayatı ve eserleri hakkında bir konuşma yapmıştır.
Goethe'nin muhtelif şiirleri o-kuuduktan sonra tören sona ermiştir. Tören hakkındaki resmî miz 3 üncü sayfamızdadır.
VaUngton 28 a.a. (Afp) — Milletlerarası imar ve kalkınma bankası, tatbikleri için Türkiye hükümeti tarafından bir istİK -raz ta’crjed’len üç projeyi incele mele üzere Türkiyeye beş üyeden mürekkep bir heyet gönderecektir.
Bahis konusu projeler, huoa-b'in untrepolarının inşasına, sulama işlerine, feyezanların kon trolüne ve elektrik istihsal ede cek barajların inşasına ve limanların ıslâhına aittir.
Bankanın ödünç verme servisleri direktörü G. Stevvart Ma-son'un başkanlığında bulunacak olan heyet 12 Eylülde lstanbuı-du bulunmak tiıaavvurundadır.
Banka, geçen Ocakta, Türkl -i yenin İktisadî durumunu ve ban | ka tarafından finanse edlleblle-(Devamı 8a. o 8Ü. 5 de)
Avcılar Bayramı
Avcılar av mevsiminin açılmasını dün güzel bir törenle kutladılar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk Mûsikîsinin hakkı
ulu:’ay
Evvelki giin bir okuyucu, radyo müııasebetilo Türk mıılsiklsiiıe ait yazdığım iki fıkraya ta’rizen bir mektup göndermiş. Bu mektubu cevaplandırmayı, müdafaa eylediğim (koz) bakımından lüzumlu gördüm:
Etondlm ı
22 tarihi İle gönderdiğiniz mektubunuzdan, İstanbul radyosu, radyo programları, radyo musiki artistleri dolayısiylo yazdığım yazıların slzco lâyıklylo anlaşılmadığına kanaat gotlrdlğlm İçin bu yazıların hülâsasını bir daha tekrar etmek meoburlyetlndo kaldım.
Radyo, milletin malıdır; oksorl-yotin zovklno hlzmotlo mükellottlr. Türklyo oumhurlyotlndo oksorlyet «Milli Türk musikisini» sovlyor ve
ondan zovk alıyor. ZatiHlıniz bu musikiyi aköhno, örümooklı, sarhoş ıovkl» dlyo tahkir ödiyorsunuz. Asla buyurduğunuz gibi olmamakla beraber haklkaton öylo do olsa ıçln-do bulunduğumuz domokratik rojim ekseriyet pronsiplno istinat eylediği için halkın umumi temayülün» Ittlba’ etınoğo ıııooburuz Ekseriyet bu bahisto hata dahi oyleso demokrasi doıııok «okserlyotln hatası ekalliyetin sevabına tercih olunur.» do-mektlr.
işte bizim radyoyu tonkldlmU bu cophodondli). Mademki bu memlekette çoğunluğun zevki »ark mu. ■ikisine taraflard r, radyo programlarının da bu zevki tatmin oylemosl Icabodor. İstanbul radyosu, no yo-paoağını bilmez bir vaziyettedir.
(Devamı 8a. S 8ü. 8 da)
VTolo î€C7‘„‘,înî“ rmerbahçı fonıtlM» n ctiMri. kohn bir »Ocumu
Wto Hurban - rml Babobl Yuıll 5 Myflda
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
İdareı NuruocmanJye Noı 1T
12 inci Yıl, No. 3747
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Say m : 10 Kuruş
Pazartesi
29
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennt gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Babçekapı Celâlbey han No. 20 İSTANBUL
Yugoslavya nazik günler yaşıyor
Ordu terfi
Rus askerleri Yugoslav hududuna doğru akarken Sofya ve Moskovada mühim toplantılar yapılıyor
Hindistanda muhalif parti...
Fransız radyolarının yayınladıkları bir haber, yurdumuzda derin bir İntibah uyandırmak lâzımdır. İstiklâline kavuşalı henüz kâmil İki C1 olan Hindistanda, bir mükafat grupu kurulmuştur ve bu grup sosyal demokrat bir programa sahip olmak hevesindedir.
Yeni partinin uğrayacağı akıbetlerin ve başına gelecek maceraların, neler olabileceğini, şimdiden ve buradan, tâyin etmek, kabil değildir amma, basit hakikat ve vâkıa, ecnebi boyunduruğundan kurtulalı iki seneye zar »or varan, geniş bir memleket, derhal bir muhalefet partisinin lüzumuna inanmış ve bu imanını fiiliyata İntikal ettirmiştir.
Bizde demokratik bir İdare kurulmak arzusunun mazide derin kökleri vardır. Mükerrer denemeler yapılmıştır. Gülhane Hattı Hümayunu ve Osmanlı tebeasına mal ve can emniyeti ve kanaat masunluğu sağlamayı vâdederken, hakikatte, tam bir demokrasi temeli kurmak istiyordu. Padişahların, sadrâzam ve valilerin keyfî emir ve heveslerine artık tebea —gerek Müslüman, gerek Hıristiyan— manız kalmıyacak-lardı. Mahkemeler, tam bir istiklâl ve doğruluk içinde, hükümlerini verebileceklerdi. Bu Hattı Hü mayun yalnız memleket içine değil, dışarıya da teminat vermek İçin büyük Reşit paşa tarafından kaleme alınmış İdi. Padişah ve Osmanh devletinin bir nevi açık teahhüdü İdi. Bu teahhüt ve emniyetin verdiği manevî nüfuz ve kudretten dolayı, Kimyanın bize karşı açtığı harbde İngiltere, Fransa ve Sardunyayı, yanımızda bulduk ve 1856 Paris kongresi, Osmanlı İmparatorluğunu, Avrupa devletleri ailesi araşma aldı. Tıpkı bugünlerde Strasbourg-da toplanmakta olan Avrupa parlâmentosuna ve bakanlar komitesine çağırıldığımız ve ortak olduğumuz gibi... Amma Times gazetesi Türkiyenin böyle bir davete lâyık bulunmadığını İleri sürebilmek İçin hâlâ bîr takım deliller ve ipuçları bulabiliyor. Bu hususta dost memleketin büyük gazetesine az çok serzenişte bulunmakta haklı da olsak, kendi kusur ve kabalı ati erimizi gidermeğe çalışmağa mecburuz.
Sultan Azlz’in hal'l ve Muradın cuiûsunu İstilzam eden askeri ve sivil hareketin bir gayesi de Türkij’ede meşrutiyeti ve demokrasiyi ilân idi İkinci Abdül-hanıit, büyük bir maharetle hürriyet taraftarları İnkılâpçıların zihnine girdi ve dileklerini tatbik •derek bir kanunu esasi İlân etti. Fakat ilk fırsatta bu anayasa-(Davamı 8a. t, 8ü. 6 da)
A
İngiliz Devlet Bakanı Rusyayı itham ediyor
(Foto: (A.P.)
ITerfi eden subayların» isimlerini bildiriyoruz|
Ankara: 28 (a.a.) — Ordu terfi listesi aşağıdadır:
30.8.949'dan tümgeneralliğe yük ■elen tuğgeneraller:
Tuğgeneral Hüsnü Göktuğ. tuğgeneral Hamdl Turgay, Hv. tuğ -generali Asım Uçar, Tuğamiral Rıdvan Koral.
30.8.949’dan tuğgeneralliğe yük. selen albaylar:
P. alb. Kemal Niş. tank. ajb. Tahsin Yazıcı, Kur. alb. Mithat Akçakoca, Kur. Alb. Fahri Ozdl -lek, Kur. alb. Cevdet Suna, Hv. Kur. alb. Sabrl Gölaıart, Gv. Kur. alb, Fuat Uzgören.
80.8.949'dan yarbaylığa yükBC -len kurmay binbaşılar:
Cemal Âkbay, Hidayet Arkun, Enver Polataü, Mehmet Mete, A. Rıza Subaşı, Ethem özaykut, Muammer Ürgen. İrfan Baştug, Nihat Turgay. Zeki Okçu, 1. Yek ta Gürer, M. Enver Uluğ, Refet Ülgenalp, Nazml Karakoç, A. Cev det Timur, Abidln Tüzel, Salm Ut. ku, Fahrettin Öngör, A.'cahlt Tok göz, Kemalettin Seymen, Nâzım Akın, Reşit Umar, A. Kemal Dinç lor, Lütfü Hancıoglu, Halil Gündüz kim, Cahit Çaka.
30.8.949'dan binbaşılığa yükse -len kurmay yüzbaşılar:
H. ŞInasi Osma, Necmettin To -ros, B. Necati Oğan, A. Münip Dlnçkal, Raslm Savaşkan, M. Ze kİ Gökeakın, Enver Süel, îamoll Oray, Necdet Kızılkanat, Behçet özdemir, Vedat Akat, Ömer öz . kan, Naci Asutay, Tevfik Kara -han, Kemal Sonkaya. Şükrü Ünal, Ahmet Timürajp, özdecnlr Orhon, A. Fehmi Başar, Enver Ozansü, I (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de) I
Dün şehrimize gelen ismet İnönü kendisini karşılayanlar arasın! a (Foto Burhan — Yeni Sabah)
İnönü İstanbula geldi
Heybeli Adaya giden Cumhurbaşkanı Trakya manevralarında bulunacak
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Deraberinde refi-kası Bayan Mevhibo İnönü olduğu halde dün sabah husuBÎ bir trenle AnKaradan şehrimize gelmiştir. Vali ve Belediyo Reisi Dr. Lûtfi Kırdar ile Orgry neral Asım Tınaztepe, Cumhurbaşkanını Pendik’te karşılamışlardır.
İnönü, Haydarpaşada, Devlet Bakanı Cemil Sait « Barlas, Tarım Bakanı Cavit Oral, Ulaştırma Bakanı S Kemâl Satır, Emniyet Genel Müdürü, İstanbul Vi- I lâyet ve Belediye erkânı, O.H.P. manasları ve ka- 1 labalık bir halk kütlesi tarafındrn karşılanmıştır. ( (Devamı 8a. 8 8Ü. T de) |
Millet Partisinin dünkü toplantısı çok hararetli oldu
Hikmet Bayur, konuşmasında “Türk Milleti anlayışsızlığın zebunudur,, dedi

id, 28 A.A, (United Press) ca sıralanan mevzilerde Sovyofleri »lâhiyetli bir kaynaktan öğ-1 'asker yığdıkları lıakkındaki haberle
Yugoslav Başbakanı Mareşal Tito, bir ziyarette okunan nutku dinliyor
Belgrad, 28 A./ '
— Çok salLL.^^^1 ... v>-
renildiğino göre, halen Sofya’da toplananı olan kominformun askeri şefleri çok önemli bir tebliğ yayınlamak üzeredirler.
Ayni kaynaktan, Sovyet kıtaları-
nın ve »ırhlı birliklerinin Roma oyadan Yugoslavyaya doğnı geniş harekâtta bulundukları ve Macaristan ile Yugoslavya arasındaki hudut boyun-
silerde Sovyoilerin
de teyit edilmektedir.
Diğer taraftan öğrenildiğine göre, Romanya dışişleri bakanı Madam Anna Paukcr ile komünist partisi başkanı halen Moakovada olup, Tito YugoBİavyasına kurşı girişilecek mücadeleye ait tabyayı teBbit etmek için toplanan önemli bir konfo-(Devamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Htalhfin^
İran'ın S. Rusyayı şiddetli protestosu
Protestoya sebep Rusların, İran hududuna tfteaviiz ederek ordu mensuplarını zorla kaçırmalarıdır
Tahran, 28 A.A. (afp) — Bugünkü basın konferansında hcyjî)- f f netta bulunan İran Dışişleri Bakanı Ali Asker Hikmet, geçen ayın ij M 25 lndenborl Rus hududunda 8 hâdisenin ceroyan ettiğini resmen bil- J 8 dlrmlştlr. (Devamı 8a. S 8Ü. 8 do) S
S P 0 R Demsrsporu
: Bir tefsirci, bu emelleuin değişmediğini söylüyor
Londra: 28 (a.a.) (lps) — Evar «kutlanmadan geçen bir yıldönü -mü» başlıklı yazısında diyor kİ:
(23 ağustos kutlanmadan geçen bir yıldönümüdür. Zira 10 yıl evvel bu tarlhto Molotof Rlbbentrop'la Rus-Nazl paktını ve buna bağlı giz 11 protokolü İmzalamıştır. Molotof İmza merasiminden sonra kİ demecinde bu paktın tarihte bir tünüm noktası teşkil ettiğini söylemişti.
Bir bakıma haklıydı. Zira bu pakt Rusya’nın mütecaviz ve ya -yılma emelleri güden bir devlet o-larak yeniden Avrupa’ya dönüşünü ifade ediyordu. Ru3 hükümeti vak (Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Millet Partisi Fener bucağı dün törenle açılmış ve faaliyete geçmiştir. Bu münasobetlo Balntla Köprübaşı aemtindo Vodina caddesi 162 numarada Davut Ataor’in «Bahçeli Şen Çayevi» gazinosunda bir toplantı yapılmıştır. Toplantı geç vakte kadar devam etmiş, partili birçok hatipler muhtelif mevzularda hararetli konuşmalar yapmışlardır.
iki ana cadde arasında ve bir köşe başında bulunan toplantı yerinin etrafı kesif bir kalabalıkla hıncahınç dolu idi, dört tarafa konmuş olan hoparlörlerle konuşmalar kolayca i|i-tilebiliyordu. ,
Mareşal Çakmak'ın selâmı
Dünkü toplantıda bucak başkanı Celâl Yüco’nin açış söylevinden sonra Genoral Şefik Çakmak, kürsüyo (Dovamı 8a. 8 8ü. s de)
Çok kalabalık olan Millet Partisinin dünkü toplantısında içeriye giremiyen vatandaşlar di şardan takip ediyorlar (Foto Burhan — Yeni Sabah),
30 Ağustos
yarın
kutlanacak
Bir öğrenci kafilesi Afyona hareket etti
30 Ağustos Zafer Bayramı ya rın törenle kutlanacaktır. Yapı-
2-1 mağlup etti
Bir Amerikan
maliyeciler hey’eti geliyor
Hey’et istikraz projelerimizi tetkik edecek
lacak büyük geçit resmi İçin, Taksimdeki Şeref tribününün İn şaaı bugün bitirilecektir.
Diğer taraftan 30 ağustos D um.
lupınarda yapılacak olan merasime iştlrâk etmek Üzere İstanbul ünl versitesi İle Teknik Üniversiteyi
temBtl eden bir heyet’te
dün
bah Afyona hareket etmiştir.
Nuhun Gemisini arayacak heyet Ağrı Dağına hareket etti, fakat hudutta alıkouuldu
1^ Associated Pruaa'in Türkiye muhabiri Edwin B. Gr
Beyazıt’tan bildiriyor;
Nuhun gemisini ariyan beş Amerikalı bu sabah şafakla beraber. Ağrıdağ’a harekot otmişlerdir. Nuhun gemisinin mevcudiyeti tesbit edilinceye kadar en az birkaç gün geçecektir.
(Devamı 6a. 8 SU. 1 do)
ıld, Doğu
İstanbul Valiliği
Tekel Bakanı, her Vâlimiz istanbula lâyıktır, diyor Trabzon 28 a.a. (özel muhabirimizden) — Son günlerde ba a gazetelerde İstanbul Valisi doktor Lûtfi Kırdarın Şam elçi-[ llğine tayini ve boşalan İstanbul valiliğine de Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin Bürgeoin getirilmesi şayiaları üzerine Bıkanı ziyaret ederek bu husustaki düşüncelerini öğrenmek iste-
Bakan, bu haberi kesin olarak yalanlayarak şunları söyledi:
«Böylo bir şeyden malûmatım yok. On gündenberi Bakanlığımı zı alâlıader eden mevzular itza rinde incelemelerle meşgulüm. İs tanbul vilâyeti diğer altmış kİ vilâyetimiz içinde bir ilimizd r( Vali değişikliği mevzuu bahis n-luaca o’-tya Bakanlardan birisinin teçi’mesini düşünmek, benci ihtimal dahilinde değildir, Altmış İki vallmizlden her biri İstanbul valisi olmağa değer ;dar( âmirleridir.» ,
Goethe'nin 200cü doğum yıldönümü
Büyük Alman şairi Goelhe'nta doğumunun 200 üncü yıldönümü münasebetile dün saat 16 da Ü-niversite Konferans salonunda' bir anma töreni yapılmıştır.
Üniversite profesörleri ile öt retmen ve kalabalık bir dinleyici kütlesinin hazır bulunduğu töreni; Adnan Adıvar bir konuş ma ile açmış, müteakiben Şârâ Bil, Goethe'nin hayatı ve eserleri hakkında bir konuşma yapmıştır.
Goethe'nin muhtelif şiirleri o-kuuduktan sonra tören sona ermiştir. Tören hakkındaki resmî miz 3 üncü sayfamızdadır.
VaUngton 28 a.a. (Afp) — Milletlerarası imar ve kalkınma bankası, tatbikleri için Türkiye hükümeti tarafından bir istİK -raz ta’crjed’len üç projeyi incele mele üzere Türkiyeye beş üyeden mürekkep bir heyet gönderecektir.
Bahis konusu projeler, huoa-b'in untrepolarının inşasına, sulama işlerine, feyezanların kon trolüne ve elektrik istihsal ede cek barajların inşasına ve limanların ıslâhına aittir.
Bankanın ödünç verme servisleri direktörü G. Stevvart Ma-son'un başkanlığında bulunacak olan heyet 12 Eylülde lstanbuı-du bulunmak tiıaavvurundadır.
Banka, geçen Ocakta, Türkl -i yenin İktisadî durumunu ve ban | ka tarafından finanse edlleblle-(Devamı 8a. o 8Ü. 5 de)
Avcılar Bayramı
Avcılar av mevsiminin açılmasını dün güzel bir törenle kutladılar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk Mûsikîsinin hakkı
ulu:’ay
Evvelki giin bir okuyucu, radyo müııasebetilo Türk mıılsiklsiiıe ait yazdığım iki fıkraya ta’rizen bir mektup göndermiş. Bu mektubu cevaplandırmayı, müdafaa eylediğim (koz) bakımından lüzumlu gördüm:
Etondlm ı
22 tarihi İle gönderdiğiniz mektubunuzdan, İstanbul radyosu, radyo programları, radyo musiki artistleri dolayısiylo yazdığım yazıların slzco lâyıklylo anlaşılmadığına kanaat gotlrdlğlm İçin bu yazıların hülâsasını bir daha tekrar etmek meoburlyetlndo kaldım.
Radyo, milletin malıdır; oksorl-yotin zovklno hlzmotlo mükellottlr. Türklyo oumhurlyotlndo oksorlyet «Milli Türk musikisini» sovlyor ve
ondan zovk alıyor. ZatiHlıniz bu musikiyi aköhno, örümooklı, sarhoş ıovkl» dlyo tahkir ödiyorsunuz. Asla buyurduğunuz gibi olmamakla beraber haklkaton öylo do olsa ıçln-do bulunduğumuz domokratik rojim ekseriyet pronsiplno istinat eylediği için halkın umumi temayülün» Ittlba’ etınoğo ıııooburuz Ekseriyet bu bahisto hata dahi oyleso demokrasi doıııok «okserlyotln hatası ekalliyetin sevabına tercih olunur.» do-mektlr.
işte bizim radyoyu tonkldlmU bu cophodondli). Mademki bu memlekette çoğunluğun zevki »ark mu. ■ikisine taraflard r, radyo programlarının da bu zevki tatmin oylemosl Icabodor. İstanbul radyosu, no yo-paoağını bilmez bir vaziyettedir.
(Devamı 8a. S 8ü. 8 da)
VTolo î€C7‘„‘,înî“ rmerbahçı fonıtlM» n ctiMri. kohn bir »Ocumu
Wto Hurban - rml Babobl Yuıll 5 Myflda
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
İdareı NuruocmanJye Noı 1T
12 inci Yıl, No. 3747
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Say m : 10 Kuruş
Pazartesi
29
AĞUSTOS
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennt gözlük Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Babçekapı Celâlbey han No. 20 İSTANBUL
Yugoslavya nazik günler yaşıyor
Ordu terfi
Rus askerleri Yugoslav hududuna doğru akarken Sofya ve Moskovada mühim toplantılar yapılıyor
Hindistanda muhalif parti...
Fransız radyolarının yayınladıkları bir haber, yurdumuzda derin bir İntibah uyandırmak lâzımdır. İstiklâline kavuşalı henüz kâmil İki C1 olan Hindistanda, bir mükafat grupu kurulmuştur ve bu grup sosyal demokrat bir programa sahip olmak hevesindedir.
Yeni partinin uğrayacağı akıbetlerin ve başına gelecek maceraların, neler olabileceğini, şimdiden ve buradan, tâyin etmek, kabil değildir amma, basit hakikat ve vâkıa, ecnebi boyunduruğundan kurtulalı iki seneye zar »or varan, geniş bir memleket, derhal bir muhalefet partisinin lüzumuna inanmış ve bu imanını fiiliyata İntikal ettirmiştir.
Bizde demokratik bir İdare kurulmak arzusunun mazide derin kökleri vardır. Mükerrer denemeler yapılmıştır. Gülhane Hattı Hümayunu ve Osmanlı tebeasına mal ve can emniyeti ve kanaat masunluğu sağlamayı vâdederken, hakikatte, tam bir demokrasi temeli kurmak istiyordu. Padişahların, sadrâzam ve valilerin keyfî emir ve heveslerine artık tebea —gerek Müslüman, gerek Hıristiyan— manız kalmıyacak-lardı. Mahkemeler, tam bir istiklâl ve doğruluk içinde, hükümlerini verebileceklerdi. Bu Hattı Hü mayun yalnız memleket içine değil, dışarıya da teminat vermek İçin büyük Reşit paşa tarafından kaleme alınmış İdi. Padişah ve Osmanh devletinin bir nevi açık teahhüdü İdi. Bu teahhüt ve emniyetin verdiği manevî nüfuz ve kudretten dolayı, Kimyanın bize karşı açtığı harbde İngiltere, Fransa ve Sardunyayı, yanımızda bulduk ve 1856 Paris kongresi, Osmanlı İmparatorluğunu, Avrupa devletleri ailesi araşma aldı. Tıpkı bugünlerde Strasbourg-da toplanmakta olan Avrupa parlâmentosuna ve bakanlar komitesine çağırıldığımız ve ortak olduğumuz gibi... Amma Times gazetesi Türkiyenin böyle bir davete lâyık bulunmadığını İleri sürebilmek İçin hâlâ bîr takım deliller ve ipuçları bulabiliyor. Bu hususta dost memleketin büyük gazetesine az çok serzenişte bulunmakta haklı da olsak, kendi kusur ve kabalı ati erimizi gidermeğe çalışmağa mecburuz.
Sultan Azlz’in hal'l ve Muradın cuiûsunu İstilzam eden askeri ve sivil hareketin bir gayesi de Türkij’ede meşrutiyeti ve demokrasiyi ilân idi İkinci Abdül-hanıit, büyük bir maharetle hürriyet taraftarları İnkılâpçıların zihnine girdi ve dileklerini tatbik •derek bir kanunu esasi İlân etti. Fakat ilk fırsatta bu anayasa-(Davamı 8a. t, 8ü. 6 da)
A
İngiliz Devlet Bakanı Rusyayı itham ediyor
(Foto: (A.P.)
ITerfi eden subayların» isimlerini bildiriyoruz|
Ankara: 28 (a.a.) — Ordu terfi listesi aşağıdadır:
30.8.949'dan tümgeneralliğe yük ■elen tuğgeneraller:
Tuğgeneral Hüsnü Göktuğ. tuğgeneral Hamdl Turgay, Hv. tuğ -generali Asım Uçar, Tuğamiral Rıdvan Koral.
30.8.949’dan tuğgeneralliğe yük. selen albaylar:
P. alb. Kemal Niş. tank. ajb. Tahsin Yazıcı, Kur. alb. Mithat Akçakoca, Kur. Alb. Fahri Ozdl -lek, Kur. alb. Cevdet Suna, Hv. Kur. alb. Sabrl Gölaıart, Gv. Kur. alb, Fuat Uzgören.
80.8.949'dan yarbaylığa yükBC -len kurmay binbaşılar:
Cemal Âkbay, Hidayet Arkun, Enver Polataü, Mehmet Mete, A. Rıza Subaşı, Ethem özaykut, Muammer Ürgen. İrfan Baştug, Nihat Turgay. Zeki Okçu, 1. Yek ta Gürer, M. Enver Uluğ, Refet Ülgenalp, Nazml Karakoç, A. Cev det Timur, Abidln Tüzel, Salm Ut. ku, Fahrettin Öngör, A.'cahlt Tok göz, Kemalettin Seymen, Nâzım Akın, Reşit Umar, A. Kemal Dinç lor, Lütfü Hancıoglu, Halil Gündüz kim, Cahit Çaka.
30.8.949'dan binbaşılığa yükse -len kurmay yüzbaşılar:
H. ŞInasi Osma, Necmettin To -ros, B. Necati Oğan, A. Münip Dlnçkal, Raslm Savaşkan, M. Ze kİ Gökeakın, Enver Süel, îamoll Oray, Necdet Kızılkanat, Behçet özdemir, Vedat Akat, Ömer öz . kan, Naci Asutay, Tevfik Kara -han, Kemal Sonkaya. Şükrü Ünal, Ahmet Timürajp, özdecnlr Orhon, A. Fehmi Başar, Enver Ozansü, I (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de) I
Dün şehrimize gelen ismet İnönü kendisini karşılayanlar arasın! a (Foto Burhan — Yeni Sabah)
İnönü İstanbula geldi
Heybeli Adaya giden Cumhurbaşkanı Trakya manevralarında bulunacak
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Deraberinde refi-kası Bayan Mevhibo İnönü olduğu halde dün sabah husuBÎ bir trenle AnKaradan şehrimize gelmiştir. Vali ve Belediyo Reisi Dr. Lûtfi Kırdar ile Orgry neral Asım Tınaztepe, Cumhurbaşkanını Pendik’te karşılamışlardır.
İnönü, Haydarpaşada, Devlet Bakanı Cemil Sait « Barlas, Tarım Bakanı Cavit Oral, Ulaştırma Bakanı S Kemâl Satır, Emniyet Genel Müdürü, İstanbul Vi- I lâyet ve Belediye erkânı, O.H.P. manasları ve ka- 1 labalık bir halk kütlesi tarafındrn karşılanmıştır. ( (Devamı 8a. 8 8Ü. T de) |
Millet Partisinin dünkü toplantısı çok hararetli oldu
Hikmet Bayur, konuşmasında “Türk Milleti anlayışsızlığın zebunudur,, dedi

id, 28 A.A, (United Press) ca sıralanan mevzilerde Sovyofleri »lâhiyetli bir kaynaktan öğ-1 'asker yığdıkları lıakkındaki haberle
Yugoslav Başbakanı Mareşal Tito, bir ziyarette okunan nutku dinliyor
Belgrad, 28 A./ '
— Çok salLL.^^^1 ... v>-
renildiğino göre, halen Sofya’da toplananı olan kominformun askeri şefleri çok önemli bir tebliğ yayınlamak üzeredirler.
Ayni kaynaktan, Sovyet kıtaları-
nın ve »ırhlı birliklerinin Roma oyadan Yugoslavyaya doğnı geniş harekâtta bulundukları ve Macaristan ile Yugoslavya arasındaki hudut boyun-
silerde Sovyoilerin
de teyit edilmektedir.
Diğer taraftan öğrenildiğine göre, Romanya dışişleri bakanı Madam Anna Paukcr ile komünist partisi başkanı halen Moakovada olup, Tito YugoBİavyasına kurşı girişilecek mücadeleye ait tabyayı teBbit etmek için toplanan önemli bir konfo-(Devamı 8a. 6 8Ü. 3 de)
Htalhfin^
İran'ın S. Rusyayı şiddetli protestosu
Protestoya sebep Rusların, İran hududuna tfteaviiz ederek ordu mensuplarını zorla kaçırmalarıdır
Tahran, 28 A.A. (afp) — Bugünkü basın konferansında hcyjî)- f f netta bulunan İran Dışişleri Bakanı Ali Asker Hikmet, geçen ayın ij M 25 lndenborl Rus hududunda 8 hâdisenin ceroyan ettiğini resmen bil- J 8 dlrmlştlr. (Devamı 8a. S 8Ü. 8 do) S
S P 0 R Demsrsporu
: Bir tefsirci, bu emelleuin değişmediğini söylüyor
Londra: 28 (a.a.) (lps) — Evar «kutlanmadan geçen bir yıldönü -mü» başlıklı yazısında diyor kİ:
(23 ağustos kutlanmadan geçen bir yıldönümüdür. Zira 10 yıl evvel bu tarlhto Molotof Rlbbentrop'la Rus-Nazl paktını ve buna bağlı giz 11 protokolü İmzalamıştır. Molotof İmza merasiminden sonra kİ demecinde bu paktın tarihte bir tünüm noktası teşkil ettiğini söylemişti.
Bir bakıma haklıydı. Zira bu pakt Rusya’nın mütecaviz ve ya -yılma emelleri güden bir devlet o-larak yeniden Avrupa’ya dönüşünü ifade ediyordu. Ru3 hükümeti vak (Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Millet Partisi Fener bucağı dün törenle açılmış ve faaliyete geçmiştir. Bu münasobetlo Balntla Köprübaşı aemtindo Vodina caddesi 162 numarada Davut Ataor’in «Bahçeli Şen Çayevi» gazinosunda bir toplantı yapılmıştır. Toplantı geç vakte kadar devam etmiş, partili birçok hatipler muhtelif mevzularda hararetli konuşmalar yapmışlardır.
iki ana cadde arasında ve bir köşe başında bulunan toplantı yerinin etrafı kesif bir kalabalıkla hıncahınç dolu idi, dört tarafa konmuş olan hoparlörlerle konuşmalar kolayca i|i-tilebiliyordu. ,
Mareşal Çakmak'ın selâmı
Dünkü toplantıda bucak başkanı Celâl Yüco’nin açış söylevinden sonra Genoral Şefik Çakmak, kürsüyo (Dovamı 8a. 8 8ü. s de)
Çok kalabalık olan Millet Partisinin dünkü toplantısında içeriye giremiyen vatandaşlar di şardan takip ediyorlar (Foto Burhan — Yeni Sabah),
30 Ağustos
yarın
kutlanacak
Bir öğrenci kafilesi Afyona hareket etti
30 Ağustos Zafer Bayramı ya rın törenle kutlanacaktır. Yapı-
2-1 mağlup etti
Bir Amerikan
maliyeciler hey’eti geliyor
Hey’et istikraz projelerimizi tetkik edecek
lacak büyük geçit resmi İçin, Taksimdeki Şeref tribününün İn şaaı bugün bitirilecektir.
Diğer taraftan 30 ağustos D um.
lupınarda yapılacak olan merasime iştlrâk etmek Üzere İstanbul ünl versitesi İle Teknik Üniversiteyi
temBtl eden bir heyet’te
dün
bah Afyona hareket etmiştir.
Nuhun Gemisini arayacak heyet Ağrı Dağına hareket etti, fakat hudutta alıkouuldu
1^ Associated Pruaa'in Türkiye muhabiri Edwin B. Gr
Beyazıt’tan bildiriyor;
Nuhun gemisini ariyan beş Amerikalı bu sabah şafakla beraber. Ağrıdağ’a harekot otmişlerdir. Nuhun gemisinin mevcudiyeti tesbit edilinceye kadar en az birkaç gün geçecektir.
(Devamı 6a. 8 SU. 1 do)
ıld, Doğu
İstanbul Valiliği
Tekel Bakanı, her Vâlimiz istanbula lâyıktır, diyor Trabzon 28 a.a. (özel muhabirimizden) — Son günlerde ba a gazetelerde İstanbul Valisi doktor Lûtfi Kırdarın Şam elçi-[ llğine tayini ve boşalan İstanbul valiliğine de Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin Bürgeoin getirilmesi şayiaları üzerine Bıkanı ziyaret ederek bu husustaki düşüncelerini öğrenmek iste-
Bakan, bu haberi kesin olarak yalanlayarak şunları söyledi:
«Böylo bir şeyden malûmatım yok. On gündenberi Bakanlığımı zı alâlıader eden mevzular itza rinde incelemelerle meşgulüm. İs tanbul vilâyeti diğer altmış kİ vilâyetimiz içinde bir ilimizd r( Vali değişikliği mevzuu bahis n-luaca o’-tya Bakanlardan birisinin teçi’mesini düşünmek, benci ihtimal dahilinde değildir, Altmış İki vallmizlden her biri İstanbul valisi olmağa değer ;dar( âmirleridir.» ,
Goethe'nin 200cü doğum yıldönümü
Büyük Alman şairi Goelhe'nta doğumunun 200 üncü yıldönümü münasebetile dün saat 16 da Ü-niversite Konferans salonunda' bir anma töreni yapılmıştır.
Üniversite profesörleri ile öt retmen ve kalabalık bir dinleyici kütlesinin hazır bulunduğu töreni; Adnan Adıvar bir konuş ma ile açmış, müteakiben Şârâ Bil, Goethe'nin hayatı ve eserleri hakkında bir konuşma yapmıştır.
Goethe'nin muhtelif şiirleri o-kuuduktan sonra tören sona ermiştir. Tören hakkındaki resmî miz 3 üncü sayfamızdadır.
VaUngton 28 a.a. (Afp) — Milletlerarası imar ve kalkınma bankası, tatbikleri için Türkiye hükümeti tarafından bir istİK -raz ta’crjed’len üç projeyi incele mele üzere Türkiyeye beş üyeden mürekkep bir heyet gönderecektir.
Bahis konusu projeler, huoa-b'in untrepolarının inşasına, sulama işlerine, feyezanların kon trolüne ve elektrik istihsal ede cek barajların inşasına ve limanların ıslâhına aittir.
Bankanın ödünç verme servisleri direktörü G. Stevvart Ma-son'un başkanlığında bulunacak olan heyet 12 Eylülde lstanbuı-du bulunmak tiıaavvurundadır.
Banka, geçen Ocakta, Türkl -i yenin İktisadî durumunu ve ban | ka tarafından finanse edlleblle-(Devamı 8a. o 8Ü. 5 de)
Avcılar Bayramı
Avcılar av mevsiminin açılmasını dün güzel bir törenle kutladılar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk Mûsikîsinin hakkı
ulu:’ay
Evvelki giin bir okuyucu, radyo müııasebetilo Türk mıılsiklsiiıe ait yazdığım iki fıkraya ta’rizen bir mektup göndermiş. Bu mektubu cevaplandırmayı, müdafaa eylediğim (koz) bakımından lüzumlu gördüm:
Etondlm ı
22 tarihi İle gönderdiğiniz mektubunuzdan, İstanbul radyosu, radyo programları, radyo musiki artistleri dolayısiylo yazdığım yazıların slzco lâyıklylo anlaşılmadığına kanaat gotlrdlğlm İçin bu yazıların hülâsasını bir daha tekrar etmek meoburlyetlndo kaldım.
Radyo, milletin malıdır; oksorl-yotin zovklno hlzmotlo mükellottlr. Türklyo oumhurlyotlndo oksorlyet «Milli Türk musikisini» sovlyor ve
ondan zovk alıyor. ZatiHlıniz bu musikiyi aköhno, örümooklı, sarhoş ıovkl» dlyo tahkir ödiyorsunuz. Asla buyurduğunuz gibi olmamakla beraber haklkaton öylo do olsa ıçln-do bulunduğumuz domokratik rojim ekseriyet pronsiplno istinat eylediği için halkın umumi temayülün» Ittlba’ etınoğo ıııooburuz Ekseriyet bu bahisto hata dahi oyleso demokrasi doıııok «okserlyotln hatası ekalliyetin sevabına tercih olunur.» do-mektlr.
işte bizim radyoyu tonkldlmU bu cophodondli). Mademki bu memlekette çoğunluğun zevki »ark mu. ■ikisine taraflard r, radyo programlarının da bu zevki tatmin oylemosl Icabodor. İstanbul radyosu, no yo-paoağını bilmez bir vaziyettedir.
(Devamı 8a. S 8ü. 8 da)
VTolo î€C7‘„‘,înî“ rmerbahçı fonıtlM» n ctiMri. kohn bir »Ocumu
Wto Hurban - rml Babobl Yuıll 5 Myflda

Comments (0)