5 ağustostan itibaren nüfus başın 1 makara dağıtılmasına başlanacak
Meclisi
Yazan: ARİF ORUÇ
İngiliz muhalefet partileri naat] çakşırlar? Devlet İşleri nasıl kontrol edilir? Devlet adamları ve mebusların millete karşı mesuliyetleri.
Flatl 75 Kr. Satış yeri: Ankara caddesi SEMİH LÛTFİ KİTABEYİ
Sene 27 — No. 9625 — Flatı her yerde 10 kuruştur.
CUMA 8 Ağustos 1045
Sahibi: Necmeddta Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es - AKŞAM Matbaası
Beklerken
Konuşmaların son derece kapalı ve gizli tutulmasından sızlanan, haber almakta sabırsızlanan dünya efkârına daha iyi ders vermek İçin olacak ki Berlin konferansı biteli yirmi dört saati geçtiği halde, Potsdam’da yazılıp imzalandığı bildirilen resmi tebliğ yayınlanmadı. Bu satırlar gazetede çıktığı zaman tebliğ de belki açığa vurulmuş olacaktır. Harb sonu tarihinin en değerli vesikası vasfını taşıyacak olan bu tebliği okuyup incelemeyi beklerken söylenecek tek söz üçlerin, vardıkları netice ne olursa olsun, siyasî konuşmalarda eşine Taslanmamış bir sır tutma tekniğini elhak keşfetmiş olmalarıdır.
Eğer bu derece gizlilik, işlerin iyi gitmesine hizmet ediyorsa ziyafetlerden başka hiç bir haber sızdırınıyan üçler, en elverişli şart içinde çalışmadıklarını ileri süremezler.
Konferansın başarı ile bitmesine yaramış olması gereken başka bir şart da üçlerin bu defa, bazı gidip gelmelere rağmen, on iki gün konuşmak imkânını bulmalarıdır. Üçler, şimdiye kadar böyle uzun boylu başbaşa kalmamışlardı
Üç’eri iyi yola güden, kendilerine gelece^ hakkında istifadeli İlham kaynağı vazifesini görmüş olan Berlin yıkıntılarının korkunç dekorunu, Alman milletinin ve sağlı sollu gelip geçtikleri bütün Avrupanın aç ve çıplak manzarasını da unutmamalıdır
Nihayet, konferansın hayırlı sonuçlara vardığını — tebliği okumadan — sandıracak en kesin âmil, konferans kararlarını İngiltere adına işçi hükümeti şefinin imzalamış olmasıdır. Uzlaşmadaki güçlüklerin en büyük kısmını Sovyet Rusyamn Chur-chille ve partisine güvensizliği teşkil ettiğine göre önümüzdeki çetin yıllar İngiliz siyasetine sol-cuhlr partinin büyük çoğunlukla hâkim olması Sovyetlerin kuşkularını ve bu kuşkulardan doğan aşın emniyet tertiplerini bertaraf etmeye yetecek bir unsurdur. İngiliz ve Amerikan efkân karşısında Sovyetlerin bugünkü vazifesi, solcu bir hükümete bu en ehemmiyetli ilk adımında haşan kazandırıp kuvvet vermektir. Bunun için de Berlin konferansından daha uygun bir fırsat çıkamazdı.
Bunlar, göze görünen ve bilinen dış delillere göre verilmiş hükümlerdir. Bütün dünya, bu tarihî dönemde üç büyük devletin ne iş gördüğünü, ilkin resmî tebliğin çok şey söylemeyen basmakalıp dilinden, bilmece çö-zer gibi, anlamaya çalışacak, asıl hakikati de sonradan, işlerin gidişinden yavaş yavaş öğrenecektir.
Fakat, tam üçler konferansının bittiği gün Londrada çıkan, ve Londra radyosu tarafından boyuna tekrarlanan bir yazı hiç de hoş olmayan düşünceler uyandırıyor.
«Daily Mail» gazetesinin İranda bulunan ve oradan çıkan' muhabirine bakılırsa İranın yabancı ordular tarafından boşaltılması beklenmemelidir. Bilâkis, orada yerleşip kalma isteğine delâlet edecek işaretler çoktur.
İran bir harb sahası değildi. Müttefik orduların bu talihsiz memleketi işgal etmeleri düşmanca bir hareketten doğmamıştı. İran, Rusyaya gönderilen harb malzemesine yol açmak İçin Müttefiklere en dostça hizmeti görmüştür. Bu işgalin geçici olduğunu, orayı işgal eden büyük devletler, kendi Imzalarile taahhüt ettiler. Fakat İran yol olmaktan çıkalı hayli zaman geçti, İrandan çıkmaya kimse hevesli değildir. Sonradan petrol meselesi. Orta Şark rekabeti meselesi, Basra körfezi meselesi çıktı. Fakat bunların, Sovyet Rusya İle İngiltere arasında = son seçimlerin yarattığı değişmeden Sonra — iki devleti ayıran dâvalar olmaması beklenir. Nihayet,
Potsdam görüşmelerinde verilen kararlar
Evvelâ Almanyanın peyki devletlerle, sonra Almanya ile sulh muahedeleri hazırlanacak
Sovyetler Königsberg, Doğu Prusya’nın bir kısmını alacaklar, Polonya Öder, Niesse doğusundaki araziyi idare edecek ------------------------—■-------------
Franko ispanyası hariç bütün tarafsız memleketler birleşmiş milletler üyesi olabilecekler
Londra 3 CR.) — Potsdam’da verilen kararlara dair bu gec« resmi bir tebliğ neşredilmiştir. 8000 kelimeden mürekkep olan tebliğin büyük bir kısmı Almanya’ya dairdir. Tebliğin hülâsası şudur:
Almanya ve yanında harbetmlş olan diğer memleketlerle sulh şartlarını hazırlamak üzere Amerika, Ingiltere, Sovyetler, Fransa ve Çin Dış Bakanlarından mürekkep bir konsey teşkil edilecektir. Konsey İlk toplantısını 1 eylülde veya daha evvel Londra'da yapacaktır. Bu bej hükümetten başka diğer birleşmiş milletler erkânı kendilerine alt meselelerin müzakeresi esnasında davet edilebileceklerdir. Kurulan konseye rağmen üç büyükler aralarında İstişare hakkını muhafaza ederler.
Evvelâ İtalya, bundan sonra Macaristan, Romanya ve Bulgaristan ll.e sulh yapılacaktır. Almanya ile ancak uygun bir Alman hükümeti kurulduktan sonra sulh akdedilecektir.
Almanya
Alman kara, deniz, hava kuvvetleri tamamen yok edilecek, silâh, cephane, harb âletleri Müttefikler tarafından alınacak veya fcahrlbedl-lecektlr. Bütün Nazi kanunları kaldırılacak ve silâh, uçak, açık deniz gemisi İnşasına müsaade edilmlyecek-tir. Büyük ticaret kartelleri ve sendikalar dağıtılacak, Alman ekonomisi gayr! merkezi bir hale sokulacaktır. Almanya'da İstihsal zlraate ve sulhperver dahtll endüstriye münhasır bulunacaktır.
Almanya’da şimdilik merkezi hükümet bulunmiyacaktir. Almanya tazminat verecektir, Harb suçluları muhakeme edilecektir. Bunlara alt liste ay sonunda veya daha evvel neşredilecektir. Alman arazisi tâyin edllmlyen müddet İşgal altında kalacaktır.
Sovyetler Birliği Königsberg'e kadar Doğu Prusyayı, Polonya Oaer ve Neijje nehrine kadar Sliezya'yı idare edecektir. Könlsgberg şehrinin bulunduğu Şarkî Prusya’nın muayyen bir sahası ileride Sovyetlere İlhak edilecektir. İngiltere ve Amerika sulh konferansında bunu desteklemeği vadetmlşlerdlr.
Almanya'dan tazminat alınırken Alman milletine haricin yardımı olmadan yaşamasını mümkün kılacak vasıtalar bırakılacaktır. Sovyetler Birliği tarafından istenilen tazminat Sovyet İşgali altında bulunan Alman bölgesinden sulh ekonomisine lâzım olımyan sanayi teşkilâtının yüzde onunun Sovyetler Birliğine nakil ve Almanya'nın Bulgaristan. Finlandiya. Macaristan, Romanya, ve Doğu Avusturya'daki alacaklarile ödenecektir. Sovyetler Birliği Polonya'nın İstediği tazminatı, kendisine düşen hisseden verecektir. Sovyetler Birliği Almanya'da Müttefikler tarafından alınan altından hiç bîr şey Istemlye-c ektir.
Teslim olan Alman donanma ve ticaret filosunun tevzii hakkında tertibat alınacak ve İleride bir beyanname neşredilecektir.
Konferans, Sovyet hükümetinin muvakkat Avusturya hükümeti otoritesinin genişlemesi hakkındakl tekll-(Arka sı sahile 2; sütun 5 te)
bütün bu çekişmede İranın suçu nedir?
Bu bakımdan Iran işgali, üçler arasındaki anlaşmaya, diğer meseleferden önce, en açık deneme olacaktır. Çünkü en açık emperlyalist emeller Iranda çarpışıyor, En suçsuz, en kendi halinde milletlerin İstiklâli büyük devletler arasındaki rekabetlere kurban edilecek mİ, yoksa gerçekten İyi niyetler mi hâkim olacak? Bunu Berlin konferansının neticesinden anlayacağız,
Necıneddln Sadak
r
Londra’daki kanaat
Verilen kararlar Almanya-nın ve Avusturya’nın idaresine inhisar etmiştir
Türkiye ve İngiltere Boğazlar meselesinin iki taraflı anlaşmalarla tadilinin muteber olmıyacağı hususunda mutabık kalmışlardır
Londra 2 (A. A.) — Potsdam konferansı hakkında burada elde edilen işaretlere göre, üç büyüklerin görüşmesi gereken meselelerden bir çoğu nihayet daha sonra, barış konferansında halledilmek üzere, geriye bırakılmıştır. Almanya hudutlarının tâyin ve tesbitl, bu suretle geriye bırakılan meseleler arasındadır.
Potsdam’da Polonyalı temsilciler bulunmasına rağmen, Almanyanın doğu hudutları gibi batı hudutları hakkında da hiç bir karar alınmış olduğu söylenemeyecek gibidir.
İngilizlerle Amerikalıların, Avrupa hudutlarının ancak barış konferansında halledileceği prensibine bir istisna yapılmasına şiddetle İtiraz etmiş oldukları söylenmektedir. Bu hususta her hangi bir istisna, Trieste ve Ka-rentiya mukadderatının bir mesele halini almasına benzeyen ve önlenmesine çalışılan ihtilâflara sebebiyet verebilir, Yugoslavya hudutlarının tesbitl meselesinde de diğer ihtilâflar mevcuttur.
I Sovyet hükümetinin, Ermenistan hudutlarının tashihi için Türklyeyc telkinlerde bu-j lunduğu malûmdur. Zannedildiğine göre, Boğazlar meselesi. Montreuz andiaşmasın-da imzası bulunan devletler konferansına sunulacaktır. Türk ve İngiliz hükümetleri, Boğazlar meselesinin iki taraflı anlaşmalarla tadili keyfiyetinin muteber olamıyaca-ğı hususunda mutabık kalmışlardır.
Bu suretle, Potsdam’da alınan kararlar, netice itibarile, Almanya ve Avusturya’da ıniilkî, idari ve askeri makamların kurulmasına, ve bu memleketlerin tâbi tutulacakları yardım İşlerinin tesblt edilmesine inhisar etmiştir, denebilir.
M. Truman bir çok tavizler elde etmiş Potsdam 2 (A.A.) — Üç büyükler konferansının sonuna doğru Amerika Birleşik devletlerinin Rusya ve Ingll-t er eden bir çok tavizler elde ettiği sanılmaktadır.
BU SABAHKİ İNGİLİZ GAZETELERİNİN MÜTALÂALARI
News Chronicle Nazi zulmünden çok ıstırap çeken Hollanda, Belçika, Norveç, Yunanistan'dan bah-sedîlmemesinin dikkati çektiğini söylüyor
Londra 3 (R» — Bu sabahki gazeteler, Potsdam’da verilen kararları «Almanyanın mukadderatı kararlaştırıldı, Almanya ziraat memleket! oluyor, Almanya sebebolduğu zararları tazmin edecek. Alman militarizmi kökünden kaldırılıyor» gibi başlıklarla neşretmlşlerdlr.
Times gazetesi yazısına şu başlığı koymuştur: «Potsdam’da Almanya-nın İstikbali tâyin edildi.» Gazetelerin hepsi Almanya hakkında verilen kararların harfi harfine tatbik edileceğini yazıyor. tşçl partisinin gazetesi olan Daily Herald diyor kİ:
1919 sulhu İdealizme dayanıyordu,, bu defa mevkiini realizme bırakmaktadır.»
Daily Telegraph gazetesi diyor kİ
«Verilen kararlar mümmeidlr. Fakat herşey Müttefikler arasında anlaşmanın devamına ve kararların tatbik şekline bağlıdır. Anlaşma mucibince beş altı milyon Alman Polonya. Çekoslovakya ve Macarlstandan Almanyaya nakledilecektir. Bu güç
bir iştir, fakat tatbiki lâzımdır. Slavlarla Certnenler arasında esaslı bir hudut çizmek icabetler.»
News Chronicle gazetesi diyor kİ: «Tebliğde orta Avrupa hakkında hiç bir kayıt yoktur. Burada 919 senelerin hataları devam ettikçe Avrupada de- i varnlı sulh olamaz- Tebliğ Franco'ya karşı olan durumu açıkça bildirdiği halde küçük milletlerden hiç bahsetmiyor. Meselâ Hollanda, Norveç, Belçika, Yunanlsan gibi Nazi işgalinden büyük zararlar çeken memleketler hakkında hiç bir kayıt olmaması dikkati çekiyor.»
Paristeki kanaat
Paris 3 (A.A.) — Potsdam konferansından sonra yayınlanan uzun tebliğ, hiç bir şumuliü karar İhtiva etmemektedir. Paris'te hâkim olan umumi kanaate göre doğu hudutları, Almanyanın siyasi statüsü. Balkan ve Boğazlar meselesi gibi en dikenli meseleler beş devletin Dışişleri Bakanları tarafından yapılacak konferansa bırakılmıştır,
Bu sabah Haydarpaşada bir tramvay devrildi
İkisi ağır olmak üzere 21 yolcu yaralandı. Tramvay vatmanı ve biletçisi de yaralılar arasındadır
Bıı sabah saat yediyi beş geçe Ka-dıköyünden yolcularını alarak Üsktt-dara gitmek .üzere kalkan 12 numaralı tramvay arabası, Yeldeğlrmenl durağından da bir kaç yolcu aldıktan sonra hareket etmiş ve tam İbrahLm-ağa demiryolu köprüsünün altından geçeceği şırada devrilmiştir.
Yolun köprüye doğru İnen bu kısmı fazlaca meyilli olmakla beraber virajlıdır da. Araba aşağıya doğru İnmekte olduğundan frenleri tutmamış ve bu yüzden süratinin artması arabanın hızla köprüye doğru inmesine sebebiyet vermiştir. Vatman 165 yaka numaralı Ali Başaran viraja yaklaştığını görerek derhal tekerleklerin rayda kaymasını önleyecek olan kum borusuna el atmış ve raylara kum dökmek istemiş ise de bu anda kum borusunun tıkanmış olması feci kazayı meydana getirmiştir: Süratle yokuşu inen araba, viraja gelince raydan fırlamış ve yolun sol tarafına devrUmlştlr.
Tramvay Kadıkönünden Üsküdar-dakl Tekel tütün deposunda çalışmağa giden amele İle dolu İdi. Bu arada fstanbulda’kl vazifelerine Üsküdar yollle gelecek memurlar da bulunmakta İdi.
Kaza, derhal polise, diğer taraftan da cankurtarana haber verilmiştir Cankurtaran otomobili kaza mahalline geldiği vakit, devrilen tramvaydan çıkmağa çalışan yaralılarla karşılaşmış ve bunların hepsinin birden hastaneye nakline İmkân görülemediğinden çıkarılan yaralılar bir cankurtaranla Haydarpaşa Nymune hastanesine bir kaç seferde nakledilmişlerdir.
Öğrendiğimize göre kazada iklst ağır olmak üzere 21 yolcu vücutlarının muhtelif yerlerinden yaralanmışlardır. Tramvay biletçisi 154 yaka numaralı Ali akın ile vatman Ali Başaran da yaralılar arasındadır.
Diğer yaralıların İsimleri de şunlardır:
Kıymet Yürilkul, Saadet Savaş. Habibe Soysal, Rezan Everen, Emine Balçın, Halil Botsu, Fatma Dilek, AH Haydar Keper, ‘ Sabrlye Sezgin, Nimet çetin, İsmail Gören, Ohannes Asaryan, Esma T’ezer. Ertuğru! Tama/: Safiye Tangar, Sabri Kütükçü, Ahmet Arsman, Emine Görünlü. Zcr-la Tu t ay.
Son dakikada öğrendiğimize göre, yaralılardan on dokuzu, ilk tedavileri yapılarak evlerine gönderilmiş, ya raşı ağır görülen 4 kişi hastanede alıkonmuştur.
Bir taraftan Kadıköy savcı muavini B.Şerafettln Yenen diğer taraf-
tan da Üsküdar tramvayları hareket dairesi kaza etrafında tahkikat yan maktadır. LL_
Hareket dairesi İle konuştuO Tramvay arabasının sabahleyin d(Q-podan çıkmadan önce muayene edüp\| dlği, frenlerinin ve kum borusunu^ İşler halde olduğu tesblt edlldlkteıO sonra sefere çıkarıldığı bildirildi, Bununla beabre gerek frenin, gereksfe kum borusunun sonradan bir ânzay*-uğramasl ihtimalinden de bahsedllffi iniştir.__________________ d)
B. Haşan Saka a» _____________________ (D »t
Dönerken Beyrutta 2 gün kalacak S ■o Kahire 2 — B. Haşan Saka İskenJD deriye'ye gelmiş, İskenderiye başkon^J solosu tarafından şerefine bir zly.ıfe||) verilmiştir. Bir çok Amerikan gazete*— cisl kendisinden miilftkat almak içlO toplanmıştır.
Beyrut 3 (A.A,> — Reuter muhabiri bildiriyor: Memleketine gitmek üzere Londra'dan dönmekte bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Haşan Saka'nm pazar günü buraya gelmesi beklenmektedir. Hasarı Saka Beyrut'ta iki gün kalacak ve muhtemel olarak Lübnan hükûmetlle, Lübnan istiklâlinin Türkiye tarafından tanınması işini müzakere edecektir.
DİKKATLER»
Tâ ki ders olsun!
Ekseriya tüccann düsturu şu olmuştur:
«Malın pahalısını alayım ki, kâr haddi usulünce, kazancım daha fazla olsun. Pahalılıktan dolayı satılamaz diye kaygunı yoktur. Zira bu devirde her şey satılıyor. Keyfim keyiftir.»
İşte, diğer mallar arasında kalay da, ezcümle bu düşünce neticesi fiatlendi. fiatlendi. Şimdi:
— Aman!
Hariçten ucuz kalay geldiği için kalayların Türkiye dışına ihracı isteniyor. Tâ kî iflâslar olmasın,
İhraç etmemeli, varsın bir kaç kodaman İflâs etsin. Tâ ki ders olsun!
Günler Geçerken
Temizliğe doğru
Japonyaya bildirilen teslim şartlarının birincisi «bu memleketi dünya fütuhatı yolunda lıarbc sürüklemiş olan militarist z!h-niyet ve otoritenin yokedilmcsldir.» Militarizmin tarifi nedir? Kısacası şııdur: Bir millet üzerinde askerî unsurların ifrat derecede tahakkümü,,. Bu bakımdan Japonya, militarizmin dünya yüzündeki baş mümessilidir. Ara sıra sivillerin de sözü dinlendiği Al-manyayı ve hiç dr öyle bir ruh taşımadığı halde Mussolini’nin zorile, zorbalığile bir aralık zoraki militarist komedisini oynamış bulunan İtalyayı elbette solda sıfır bırakmıştır. Japonyada bu tahakkümden başka kuvvet yoktur, Süleymamn mührü militarist grupun elindedir. Üzerine bir tel hürriyet ışığı vurmamış en korkunç militarizm karanlığına orada raslanır işte Japon militarizminin de sonu nihayet geldi.
Ne denirse denilsin, neticeler küçümsensin, hattâ tenkid edilsin, dünya bir temizliğe doğru gidiyor. Arzın faşizmden, nazizmden kurtulduğu gibi şimdi tek örnek olarak ayakta durabilen Japon militarizminden de sıynlacağı gün pek yalandır. Şu var kİ, militarist devletler kalkacak, askeri devletler elbette kalacaktır; İkisi birbirine hiç benzemez. Meselâ Fransa bir zamanlar askerlikçe en kuvvetli devletti, fakat hiç de militarist değildi. Bugün askerlik rekorunu kırmış bulunan Amerika ve İngilterenİn militarist olmaları imkânsızdır. Fakat mareşal Montgomery’nin son demecinde işaret ettiği gibi «hiç bir müstebidin, başkalarının haklarını kolay kolay çlğniyeblleccği zehabına kapılmaması İçin İngilterenİn her zaman kuvvetli olması lâzımdır.»
Amcî-kada ve İngilterede generallerle mareşallerin seçimde oy vermekten başka rolleri bulunmadığına göre bu ülkelerde militarizm yok, vatan vazifesini yapan asker vardır. Bir milletin iç ve dış siyasetleri üzerinde tahakkümü olmıyan kuvvetli ordular ve ordu şefleriledir ki o milletin hürriyeti gibi istiklâli ve İstikbali kayrılabllir. Militarist mütecavizdir; her mütecaviz de sonunda belâsını bulur Askerlik ne kadar lüzumlu ise militarizm o kadar zararlıdır ve müşterek ültimatomda denildiği gibi sorumsuz militarizm usulü yeryüzünden kalkmadıkça yeni bir barış, güven ve adalet nizamının kurulması İmkânsızdır.
Refik Halid Karay
Sahlfe 2
AflŞAU
3 Ağustos 1945
SÖZÜN GELİŞİ
Çocuklar çok biliyor
A ma hangi çocuklar biliyor musunıAT Henüz ilk okula gitme-dört, beş, altı yaşındaki çocuklar! Geçen gün tramvayda böyle bir afacan baba sile konulurken şehir otobüs ve tramvaylarına dair mükemmel malûmata »ahiböldüğünü İspat etmekle kalmıyor, arada bir şehrin taşıt ihtiyacını karjtbyacak tedbirler de söylüyor, meselâ halk tramvayda bu kadar sıkışık bir halde giderken otobüs garajında dört otobüsün yatması sebebini bir türlü an-hyamıyor, sorduğu suallerle zavallı babasını çok müşkül durumlara sokuyordu:
— Baba, neden bu otobüsler garajda yatıyor?
— Lâstik yok da onun İçin oğlum.
— Halbuki İstiklâl caddesindeki otomobilcilerin vitrinlerinde lâstik dolu Neden onlardan almıyorlar?
— O lâstikler bunlara uyma m her halde! Hem bu garajda yatan otobüslerin motorini de bozuk.
— Babacığım, motörlcri bozuk olanlar İsvcçten gelen kibrit kutusu gibi otobüsler Amcam, tâmir ediliyorlar, demiyor mu İdi?
— İşte onlar tamir edilince İşlemeye çıkacak?
— Nasıl çıkarlar? Lâstikleri yokmuş ki?
— Lâstikleri de yakında gelecek oğlum,
— Peki, neden lâstlksiı almışlar?
Zavallı baba, hem çocuğunun sual sorup öğrenmek hevesini kırmak istemiyor, lıem dc bu çetin suallere cevap veremediği İçin sıkılıyordu Zamane çocukları tanı mânasile büyümüş de küçülmüş çocuklar. Handana binip attaya giden cins artık gelmiyor.
Vedat Nedim Tör'iin «Doğan Kardeşo adlı çocuk dergisinin yeni çıkan dördüncü sayısında 10 yaşındaki bir çocuk, zamane çocuklarının bilgi derecesini belirten müthiş bir karikatür çizmiş. Altında anne, dört yaşındaki çocuğuna bir otomobili göstererek: «Bak oğlum ne güzel düdüt!» diyince çocuk: «Ne düdütti anne, sek;z silindirli, konıpresörlü bir Studbaker otomobili » cevabını veriyor.
Bu çocuklar büyüdüğü zaman Tramvay, Otobüs İdaresi müdürü olacak zatın Allah yardımcısı olsun!
Şevket Rado
Orman yangınları
Mersin ormanlarında büyük yangınlar çıktı
Mersin 2 (A,A.) — İlimizin
Bilince ve Gülnar İlçeleri ormanlarında büyük yangınlar çıkmış ve her tarafı sarmıştır. Gelen yolcuların söylediğine göre, yangın bulutlan bütün Gülnar sahillerini örtmüş bulunmaktadır. Resmi makamlardan alman bilgiye göre, Silifke İle Mersin arasında Alata Ve Lamas ormanlarındaki yangının söndürülmesi İçin Mersinden ve SUifkeden söndürme aletleri gönderilmiş, ayrıca mühendisler ve Jandarma kıtaları da yangın mahalline gitmişlerdir.
Madenler için Amerika-ya alet ısmarlanacak
Ankara 3 (Telefonla) — Etibank genel müdûrlüğ’l maden tetkik ve rnstltüsü madenlerimiz İçin Amerika'ya yeni tesisat, fonda! âletleri ve boru ısmarlıyacaktır. Genel müdürlük bunun için bir firmadan îlat listesi İstemiştir.
Diğer taraftan Etibank şimdiye kadar madenden çıktığı gtb! Amerika* ya srvkedllmekte olan kromıa.ınuzm yurdumuzda temizlenerek ihraç edilmesini sağlamak makşaıl’yle vlne Amerika'ya tesisat sipariş edecektir.
Bu tesisat Raman dağı civarında kurulacaktır.
Harb okuhı 1926 mezunları
Ankara 2 — Harb okulu 1920 mezunlan bugün 19 uncu mezuniyet yıl-dunömlertnl Orduevlnde kutlamışlar, aralarında bulunmıyanlarla şehit arkadaşlarının hâtıralarını sevgi ve saygı İl? anmışlar d >r
Gün Doğmadan Paris
EDEBÎ ROMAN
Yazan: Louis Bronıfield Tercüme eden: Vâ - Nû
- Tefrika No 33 ——- , ■ ■ ——
«— Parlse dönmeliyim. Sevgili Pa-rlslm için, onu kurtarmak İçin dövüş-m eliyim >
Zira Paris, tanıdığı yegâne vatandı. Paris ona İyilik etmişti.
Birdenbire, Alman olan ne varsa hepsine karşı büyük bir tiksinti duydu. Derin bir nefret; zira, artık, benliğinde sesini duyuran kuvvet, yalnız Parls'UHk hüviyeti değil, aynı zamanda şairane Slavlık ve Haristen bile daha eski olan Asyalılık.
Sakin sakin kışladan çıktı. Zengin bir AvusturyalI ile muhavereye girişip bu adamın cebinden iki paket sigara arakladı. Para İstemiyordu ve ona İhtiyacı yoktu; hiç parası olmamıştı anrnın, buna rağmen İyi yaşamak için hayatını daima tertibine sokabilmişti,
Sonra, acele etmeksizin, iâkayıt lâ-kayıt, dikenli tel mâniasının İç yanını bir devretti. Bti kreşte, Budapeştede ve Almanyada da bu gibi kamplarda kapalı kalmıştı. Bunlardan hiçbiri onu tutamamıştı. Etrafını dolaştıktan sonra, bunun da kendisini zaptedeml-ytceğlnl anladı. Alelacele İnşa edili-
PETflİH İN MUHAKEMESİ
Mahkeme bugün Laval’i şahit olarak dinlemeğe karar verdi
Kazanç vergisi
Yeni kanan tasarısı yakında Meclise verilecek
Ankara 3 (Telefonla) — Kazanç vergisi sistemimizin değiştirilmesi konusu üzerinde Maliye Bakanlığında devam eden çalışmalar sona ermek üzeredir. Memleketimizin İhtiyaçlarına en uygun esaslara göre hasırlanmakta olası kanun tasarısının tasa bir zamanda tamamlanarak Büyük Millet Meclisine mınulcağı anlaşılmaktadır.
SParU 3 (AA) — Petaln mubake-eslnta bug-flnM onuncu otutumun-l şahltlorln dinlenmesine devam edilmeden evvel, müdafaa avukatları. Amerikan eski muhariplerinin mareşal Petaln’e karşı hayranlıklarını ifade eden telgraflarını okumuşlardır.
Bu telgrafın okunmasından sonra, Fransanın eski Varşova büyük elçisi Leon Noel şahit olarak dinlenmiştir. Mütarekeyi İmaajamnk üzere Rethon-des’a gitnıl? olan Fransız heyeti üyelerinden bulunan Leon Noel, Petaln’-, İn muhalifi olarak tanınmış olmasına rağmen, müdafaa şahidi sıfatiyle çağrılmıştır.
Elçi Almanya İle mütarekede gizli madde olmadığını. Almanyanın hareketi erile mütarekeyi ihlâl ettiğini. Laval’ln her noktada müsaadelerde bulunduğunu görünce İstifa ettiğini ■söylemiş ve ( O zaman pek âlâ mukavemet edilebilirdi* demiştir.
Büyük elçi Leon Noel’den sonra, yine müdafaa şahidi olarak general Bernard Scrlgny mahkeme huzuruna çıkmıştır. General, mahkeme salonuna girerken, mareşal Petaln’e hürmetkar bir selâm vermiştir. General Serlgny, ağır İşitmektedir. Laval İle Petaln arasındaki münasebetlerden bahseden general Serlgny, 1040 da Petaln in seyahati esnasında hiç bir defa İç siyaset meselelerinin bahis mevzuu edilmemiş olduğunu söylemiştir.
General Serlgny, sözlerini şöyle bitirmiştir: 1942 senesi kasım ayında, Müttefiklerin kuzey Afrikaya çıkmalarından sonra, mareşal Petaln‘1 kaçırıp Cezalr’e götürmek İstedim. Mareşal o zaman bana şu cevabı verdi: «Gitmek hakkına malik değilim. Fransızlara. sonuna kadar memlekette kalacağımı vadettlm. Vazifem, darbelerin ilk hızını kırmak için Vlchy’de kalmaktır.»
Esasen mareşal, nasıl gidebilirdi? Mareşal her defa Fransayı terketmek tehdidinde bulundukça, Bitler de kendisinin yerine Fransaya bir Alman gaulelter tayin edeceği tehdidini İleri sürmekte İdi. Bunun ne demek olduğunu anlarsınız. Mareşal Petaln, zafer ekili! yerine dikenli ekllll tercih etmiştir
General Sarlgny, mahkeme salonundan çıkarken mareşal Petain’ln elini sıkmıştır.
Bakanlar kurulu dün toplandı
Ankara 2 (A.A.) — Bakanlar Kurulu bugün saat 15.30 da Başbakanlıkta haftalık toplantısını yapmıştır.
Yeni ilçeler
Ankara 2 — Yeni kurulan Çan. Abana, Güneyce, Altınözü, Yerköy. Ardanuç, Perşembe, Keşap ve Lalapaşa İlçelerinin sınırlan tesblt edüe-rek Resmi Gazete ile neşredilmiştir.
Ankara Cumhuriyet savcısı terfi etti
Ankara 3 (Telefonla) — Adliye Bakanlığı Ankara Cumhuriyet savcısı Kemal Bora’yı ikinci defa olarak terfi” lâyık görmüş ve maaşım 90 liraya çıkarmıştır.
Bulgaristan’da seçim
Sofya 2 (R) — Komünist partisi kâtibi Cerdenkof seçim münasebeti le radyoda söylediği nutukta demiştir ki: «Vatan cephesi saflarında bulunan bazı kimseleri bizden ayrılmış, bize karşı cephe almıştır. Fakat Bulgar milleti reyini kullanmasını bile-çektir, n
İzmir Fuarını Ticaret Bakanı açacak
Ankara 3 (Telefonla) — İzmir fuarının Ticaret Bakanı B. RaJf Karadeniz tarafından 20 ağustosta törenle açılacağı öğrenilmiştir
Yargıç ve savcıların terfi listesi
Ankara 2 — Adalet Bakanlığı 230 kadar yargıç ve savcının terfllne ait listeyi yüksek tasdike sönmüştü. Liste tasdikten çıkmış ve terfi edenlere de tebligat yapılmıştır.
tşçi ücretleri indırilmiyecek
Ankara 2 — Hayat pahalılığını önlemek için Ekonomi Bakanlığında yapılan İncelemeler hayli ilerlemiştir. Bu İncelemeler arasında işçi ücretlerinin indirilmesinin bahis mevzuu olduğu hakkında bazı haberler çıkmıştı. KendİBİ ile konuştuğumuz sal&hl-yettar bir zat, bunların aslı olmadığını, İşçi ücretlerini İndirmek İçin ne bir toplantı yapıldığını, ne de her hangi bir toplantıda böyle bir şeyin görüşüldüğünü söyllyerek:
— Buna İmkân yoktur., demiştir.
vermiş bir yerdi burası. Alman ordusundan günden güne, gittikçe artan kurbanlarım biriktirdiği muvakkat bir yerdeydi. Buradan her hangi bir > esir kaçabilir; elverir kİ cesareti ve teşebbüsü olsun. Yegâne tehlike nöbet çinin, kurşunu. Lâkin esirlerden çoğu, büyük dehşet İçindeydi. İçlerinde en sefilleri, hayvanca bLr korku İle kö-türümieşmişe benziyorlardı. Yüzü koyun, saman üzerine uzanmışlar, yahut da oturup başlarını yeis İçinde avuçlarına almışlardı. Bir İhtiyar Yahudi, barakanın bir tarafına dayanmış, sanki Paris’in şimalinde, açık arazide değilmiş de Kudüs'teymiş gibi tazallüm ediyor.
Kendisinde korkudan eser yok. Yalnız, zindancılarına karşı kin var, nefret var, meydan okuyuş var: müstakbel kaçışının güçlükleri önünde bir nevi hc-yecan ve zevk var. Sargılar İçindeki başının ıstırabını unuttu, Güneşin batmasını sabırsızlıkla bekledi.
Bu lş tasavvurundan da dalyı kolay oldu. Yalnız ayakyoluna gitmesi
ve dolaşarak nöbet tutan nöbetçinin telin öte yanından geçmesi kâfi geldi. Pek kolay oldu; şayet, projektörler, mltralyozler ve her on metrede bekçiler bulunsaydı, daha büyük zevk duyacaktı. Bu seferki hiçbir şey değil. Bu tek. kaba nöbetçinin sadece uzaklaşmasını beklemesi icabetti. Derken, teller arasından hızla süzüldü; kampın etrafındaki karanlıkta kayboldu.
Cenuba giden yolları yıldızlar vnst-taslyle taklbedcrck biitiin gece yiirü-diî. Yollat hazan, tanıdığını zannettiği ormanlardan geçiyordu. Bazan da tarlalardan, Karanlıkta, levhalar üzerine parmağını sürerek sırf dokunma hassaslle İsimlerini okuduğu 3 küçük köyü bilemedi; ve buralardan geçti. Bunların adlan St. Pierre-sous-Bols, Angleb ve Pontvac, Üç dört kere, takatsizliği onu dinlenmeğe mecbur et-‘ ti. Üç dört kere de, yolun üzerinde bir arabanın soluk ışıklan görününce, hendeğe uzandı ve, gri arabalar kay-boluncıya kadar karanlıkta yattı.
şafak, Fransanın şimalinde dalma olduğu gibi, çîfllklerin ve kavak ağaçlarının dış geçitlerin! sıcak vo mavi bir sisle bozarak, yavaş yavaş söktü. Yol, koyu kurşuni bir renk aldı; sonra, nihayet, bembeyaz olup kendisin# hudut teşkil eden sık ormanlar ara- I sında uzandı, Bir tarafta sarmaşık-1 kurla kaplı büyük bir duvar İlk dön»-i
Potsdam görüşmeleri (Ba$ tarafı 1 inci sahifede) fin! tetkik etmiş ve bu meselenin Ingiliz ve Amerikan kuvvetlerinin Viyana şehrine girmesinden sonra tetkikini kararlaştırmıştır, Polonya
Polonya’nın batı hududu sulh konferansında kararlaştırılacaktır. O zamana kadar şu hattın batisındaki yer Polonya tarafından İdare edilecektir. Ballık kıyısında 8vlnemtrnde limanının batisından başlıyarag Odcr nehri boyu. Nelsse nehrinin batısını taklbederek Çekoslovakya hududu.
Sulh muahedeleri
Avrupa'da zafer neticesinde devamlı bir sulhu temin edecek şartların mümkün olduğu kadar silratle tesisini hedef güden müşterek siyaset hakkında aşağıdaki demeç Üzerine mutabık kalınmıştır.
Üç hükümet, İtalya’nın, Bulgaristan'ın, Finlandiya'nın, Macaristan’ın ve Romanya’nın bugün İçinde bulundukları gayri tabi! garlara, sulh muahedeleri akdi suretiyle mümkün olduğu kadar silratle son verilmesini arzuya şayan telâkki etmektedirler Üç hükümet, diğer Müttefik hükümetlerin bu noktayı nazara iştirak edeceklerini ümldet inektedirler. Üç hükümet, hesaplarına, İtalya İçin bir sulh muahedesi hazırlanmasını yen) Dış işleri Bakanları konseyinin yapacağı en âcil ve en mühim İşler arasına İthal etmişlerdir. Tanınmış demokrat İtalyan hükümetiyle böyle bir sulh muahedesinin akdi, üç bü-hükûmetln, birleşmiş milletlere dahil olmak hakkından! İtalyan talebini desteklemek arzularını gerçekleştirmelerini mükün kılacaktır.
Üç hükümet. Diş İşleri Bakanları konseyine, Bulgaristan. Finlâdlya, Macaristan ve Romanya İle sulh muahedelerinin hazırlanması işini de vermişlerdir. Yukarıda İsmi geçen devletlerin tanmmış demokrat hükümetleriyle sulh muahedeleri akdi. f:ç hükümete, bu memleketlerin birleş m İş milletler üyeliğine namzetliklerini desteklemek İmkânını verecektir. Üç hükümet, yakın bir İstikbalde Finlandiya. Romanya, Bulgaristan ve Macaristan'la, İmkân nespetinde bu memleketlerle sulhun akdinden evvel diplomatik münasebetler tesisini ayrı ayrı tetkik etmeği kararlaştırmışlardır. Üç hükümet, Avrupa'da harbin neticelenmesinden doğan değişmiş şartlar dolayıslle Müttefik basın temsilcilerinin, Romanya. Bulgaristan. Macaristan ve Flnlândlya hâdiseleri hakkında bütün dünyaya haberler yayması bahsinde tanı bir serbestlden istifade edeceklerinden şüphe etmektedirler.
Diğer devletlerin birleşmiş milletler teşkilâtına kabulü bahsinde, flç hükümet, harb esnasında tarafsız kalmış olan ve fakat birleşmiş m ille der anayasasında tasrih edilmiş evsafı haiz bulunan devletlerin namzetliklerin! destekUyeceklerdlr. Yatan?, üç hükümet, kendi hesaplarına, bugünkü İspanyol hükümetinin ileri süreceği bir namzetliğe müzaheret ede-miyecekierlni sarih surette bildirmek mecburiyetinde bulunmaktadırlar. Çünkü. Mihver devletlerinin yardımı İle kurulmuj olan bugünkü Ispanyol hükümeti, menşei, mahiyeti, mazisi ve mütecaviz devletlerle yaptığı samimi işbirliği sebebiyle böyle Dİr namzetliği haklı gösterecek lüzumlu vasıfları haiz bulunmamaktadır.
Konferans araz! vesayeti hakkında Sovyet hükümetinin Heri sürdüğü teklifi tetkik etmiş ve İtalyaya alt bulunmuş olan bütün toprakların tasarrufunun İtalya ile sulh muahedesinin hazırlanması İle alâkalı olarak kararlaştırılması gerektiğini karar altına almıştır.
Alman halkının nakli
Üç hükümet, Polonyada. Çekoslo-vakyada ve Macarlstanda kalan Alman halkının ve Alman unsurlarının Al manyaya nakledilmesi gerektiğini kabul ederler. Yalnız büyük sayıda Almanın Almanyaya girmesi şimdiden İşgal makamlarının tahammül ettiği yükü daha ziyade arttıracağından. üç hükümet, bilhassa bu Almanların muhtelif İşgal bölgelerine hakkaniyet üzere taksimi meselesini göz önünde tutarak, meselenin evvelâ Al-manyadaki Müttefik kontrol konseyi tarafından tetkik edilmesi mütalâa-sındadır.Çekoslovak ve Polonya hûkû metlerlle Macarlst andaki kontrol konseyi yukarıda bahis mevzuu edilen vaziyetten haberdar edilmiş ve bunlardan, kontrol konseyindeki mümessillerinin hazırlıyacağı raporların alâkadar hükümetler tarafından tetkikine kadar bit nakilleri durdurmaları İstenmiştir.
Konferans esnasında, müşterek menfaatlere dokunan askeri meseleler üzerinde liç hükümet genel kurmay şefleri arasında görüşmeler vuku bulmuştur.
Tarafsız ve Birleşmiş milletler
Son harbde tarafsın kalmış olan memleketler, Franco İspanyası müstesna olmak üzere, Birleşmiş milletlere katılabileceklerdir.
Londra radyosu ne diyor?
Londra 3 (R) — Londra radyosu Potsdam tebliğinden bahsederken şöyle demiştir: «Bu tebliğ, hiç de beklenmlyen bir evsafı haizdir. Bu beyanname, Avrupa sulhunun esasına zemin teşkil etmektedir^
Malıkerjje, bundan sonra. İşgal devrinde Park belediye meclisi başkanlığını yapmış olan Charles Troohu’yu dlplemlşttr. Şahit, Cagoulo sağcı teşkilâtı şeflerinden Delonçle'u tanımaktadır. Delonele ile son defa 1940-1941 kışı İçinde görüşmüştür. Deloncle, kendisinden mareşal Petaln'ln hakiki düşüncelerinin ne olduğunu anlamak İstemiştir. Charles Trochu, mareşalin Cagoule’e mensup olmadığı fikrindedir,
Saat 17.10 da mahkeme 1 saat 25 dakikalık bir tatil yapmıştır. Bu uzun tatil esnasında mahkeme heyeti Laval'İn şahit olarak dinlenmesi lüzumu üzerinde görüşmüştür. Celse tekrar açıldığı zaman başkan Montgibaıiı demiştir ki: «Onu dinlememeği kimse anlıyamazdı. Bu sebeple, yarın saat 13.30 da onu dinlemeğe karar verdik.» Bu, salonda heyecan uyandırmıştır.
Baro başkanı Payen ayağa kalkmış ve Laval’in dinlenmesinden evvel diğer İfadeler alınmaz ve tahkikat yapılmazsa bunun İşi aydınlatmıyacnği fikrinde olduğunu söylemiştir. Payen şunları söylemiştir: «Bu, sıhhati kontrol edilmemiş teyld ve Tedler ihtiva edecektir. Binaenaleyh. Laval’in şe-hadetinden evvel normal bir adli bir tahkikat yapılabilmesi İçin tahkikatın tevsii hususunda karar verilmesi lâzımdır.»
Başsavcı Momet,. böyle bir talebi henüz zamansız telâkki ettiğini söylemiştir. Başsavcı şunları söylemiştir:
Laval’in dinlenmesini bekliyelim. Ben şahsan, onun İfadesinden fazla bir şey beklemiyorum. Bu İfadenin şekline göre, bir tevsii tahkikata mahal olııp olmadığını göreceğiz.»
Saat 17.15 de oturuma son verilecektir.
Lâval avukat bulamıyor
Paris 2 (A.A.) — Fransanın en çok nefret edilen adamı Laval henliz kendisini müdafaa edecek bir hukukçu bulamamıştır. Parts avukatlarının birçoğu müdafaayı üzerlerine almağı reddetmişlerdir.
Paris 3 (R.) — LAval’in karısı
aleyhinde de dâva açılmıştır. Kendisine suçlu olduğu bildirilmiştir. Lâva! bugün şahitlik edecektir. Adliye sarayım 1000 silâhlı polis muhafaza edecektir.
Anıt - Kabir dört yılda tamamlanacak
Ankara 3 (Telefonla) Ebedi Şet Attaürk'ün Rasattepe'de yapılmakta olan anıt - kabri Icln her yıl İki buçuk milyon lira hacanacak ve kabir dört yılda tamamlanacaktır.
Temmuz ayında görülen lekeli humma vakaları
Ankara 2 (AA) — Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 1945 yılı temmuz ayı İçinde bütün yurtta görülen lekellhumma sayısı 105 dlr. Üçe ve bucakları da dahil olduğu halde en çok vaka görülen Reler şöyledlr:
Erzurum'da 14, Gümüşhane'de 29, İstanbul'da. 20 vaka bildirilmiş olup diğerleri yurdun çeşitli yerlerinde dağınık bir haldedir.
Şu hale nazaran tifüs vakaları geçen aylara göre azalmış bulunmakla ise de, kış mevsiminin yaklnşnıast do-layıslle bu hastalığın artması ihtimali pek ziyadeleşmektedir.
Halkımızın temizliğe dikkat etmelerini ve mahalli sağbk teşknâtova parasız yapılmakta bulunan aşıdan kaçınmamalarını kendi sağlıkları adına rica ederiz,
meçe kadaf gidiyordu. Geniş bir malikâneyi koruyan duvarlardan biriydi bu. Delikanlı bunu, takriben bir kilometre kadar taklbettlkten sonra, birdenbire duvarın otuz metre kadar bir uzunlukta keslliverdlğinl gördü. Ormanın ortasında seyrekleştirilmiş ağaçların hasıl ettiği bir boşluk gözlerinin önünde belirdi, Aşağıda, su İle ve geniş bir çayırla çevrili olarak sakallın sisi ortasında sahte rönesans usulünde büyük bir şato belirdi; geniş hendeğinin suyu üzerinde yüzüyormuş hissin! veriyordu- Orman scyrel-tlsinln orta yerinde at üstünde bir adamın heykeli yükseliyordu. Sis içinde adamla at, hayaletlere benzemekteydi.
O anda birdenbire, delikanlı nerede bulunduğunu anladı. Burası Chan-tllly şatosuydu: hayalet süvari de Grnnd Cond«Ç İdi.
Buraya varması ne şans: burada kendisine yardım edecek insanlar bulacağından emin. Chantllly, âhırlarla, antrenörlerle, Jokeylerle ve tıpkı kendi gibi milliyetleri müphem İnsanlarla dolu. Veslkasızlığı burada diğer herhangi bir köydeklne nazaran daha as ciddi bir hal alıyor. Yol boyunca İlerlemeğe devam ederek şehir bsşlangıeındeki eskt evleri geçti; Duq d'Aumate kanallarının üzerindeki köprüleri de aşınca, nerede bulunduğunu katiyetle tesblt etti
(Arkası varF
Başkan Truman
Amerikaya hareket etti, dostane telgraflar çekildi
Londrn 3 (R.) _ Amerika Cumhur Başkanı M. Truman dün İngiliz Kıra-lile Renown zırhlısında görüşmüş, birlikte yemek yemiştir. Başkan Kıral İle 20 dakika hususi bir konuşma yapmıştır, m. Truman yemekten sonra Augusla kruvazörü İle Amerika'ya hareket etmiştir. Kıral telsizle şu mesajı* göndermiştir :
«Bütün Müttefiklerin girişmiş oldukları büyük dâvalar uğrunda çalıştıktan sonra, bugün memleketimi kısa ziyaretiniz sırasında sizinle buluşmuş olmak benim için büyük bir zevk teşkil etmiştir. Dönüş seyahatiniz İçin size en iyi temennilerimi sunar ve memleketinize sağ ve salim dönmeniz hususundaki dileklerimi bildiririm.»
M. Truman verdiği cevapta Kıralı ve İngiltere’yi tanıma^ fırsatına malik olduğundan dolayı memnuniyetini bildirmiş, her iki memleketin harbde olduğu gibi sulhte de İş birliği yapabileceği Ümidini izhar etmiştir. _____________
Bir Amerikan dergisinin makalesi
Londra 3 (A.A.) — Nevyork'tan gelen bir habere göre, Federal Reserve Bank Of New - York dergisinin son nüshasında, Türkiye, Belçika, Mısır, İsveç, Irak ve Fransayla İngiltere arasındaki mail anlaşmalar hakkında dikkat! çeken yazılar vardır.
Dergi bu anlaşmaların müsait tesirlerinin belki dc geçici olacağını, uzun vadeli tesirlerinin ise gayri müsait olabileceğini yazmaktadır.
Sovyet Rusya 4 PolonyalIyı serbes bıraktı
Moskova 2 (AA.) — Kızılordu gerilerinde baltalama hareketlerinde bululmuş olmak yüzünden geçen haziranda Moskova mahkemeleri tarafından hapse mahkfım edilmiş olan dört PolonyalI serbes bırakılmıştır.

Bestekâr Mascagnî öldü
Londra 2 (AA.) — Komadan bildirildiğine göre. «Cavallera Rustlcana» operasının bestekârı Mascagnî dün 83 yaşında olduğu halde ölmüştür,
Amerikanın 946 bütceaî
New-York 3 (R) — Birleşik Amerikanın 1940 senesi İçin bütçesi 85 milyar dolar olarak tespit edilmiştir.
Armudun içinden çıkan arılar
Beykoz deri fabrikası İşçilerinden Enver, dün akşam yemekten sonra armut yemekte İken bunların arasından çıkan üç an Enver'in boğazını iğnelemişler ve ameleyi nefes alamaz bir hale getirmişlerdir. Enver, Nümune hastanesine yatırılmıştır
•fr Bcyoğlunda Bostanbaşında Kenan sokağmda oturan Kattan ve Anlksl İsminde İki kadın dün akşam yemeğini yedikten sonra zehlrlcnmS alâlmi göstermiş, tedavileri yapılmak üzere Beyoğlu hastanesine kaldırılmıştır.
2/8/1945 flütleri
5J2
130.50
30.3255
12.89
31.1325
Londra üzerine 1 sterlin Nfevyork üzerine 100 dolar Cenevre 100 tsvlçre Fr Madrid üzerine 100 pezeta SLokholm üzerine 100 kuron
ESHAM VE TAHVİLAT % 5 faizi! ikramiyeler: 1933 Ergani
18-38 İkramiyen
Mü» Müdafaa
Demiryolu ikromlyell % 7 faJzl! Tahviller:
Sivas - Erzurum 1 Sivas - Erzurum 2-7 1941 Demiryolu 1
1941 Demiryolu n
1941 Demiryolu IH Milli Müdafaa I MIHI Müdafaa II MIHI Müdafaa m Anadolu Demiryolu ürııput Tahviller 1-2
Hisse senetleri % 00 Mümessil senet Hisse senetleri: Merkez Bankası
T. İş Bankası T. Ticaret Bankası Aslan Çimento
Börsa dışında ALTIN FİATLERİ
Gulden Reşadiye İngiliz
Külçe (B!r gramü
24.80
İ2 —
22.—
98.50
20.—
20.20
Z0.20
19.75
19.30
20.15
.19.58
19.70
04.50
35.50
40.76
144.—
14.70
4.9B
8.98
35.05
37.08
43.00
5.69
I
Yatsı I
—• Takvim •—
imsak Oilneş öğle tklndl Ak Yatffll şaban M — Hıar 90
E 1.39 9.S4 4,00 8 51 13.0(1 l.«
V, 3.B7 5 58 13.20 1115 20 23 23.13
3 Ağustos 1945
AKŞAM
Sahi fe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Biz, sınıfsız bir millet olmadığımıza göre.-.
Fırka kuranların, daha da kurmak isteyenlerin ilân ettikleri programlara ve tasavvur ettikleri işlere bakılacak olursa, bunların fırka mefhumunu pek anlamadıkları meydana çıkıyor.
Kimi C.H.P.’nin programından dışarı adım atmıyacağuu söylüyor. Kimi de ahlâk ve istikamet düsturlarını ileri sürüyor. Sanki mevcut tek partinin içinde kalarak da aynı zatlar ahlâk ve istikameti va zedemezlerıniş gibi... Fırkalar bir takım ahlâk ve tefelsüf mektepleri midir? Elbette değildir Fırkalar, sarih içtimai menfaatlerin kollektif avukatlığını yapar; onların sağlanması için mücadele eder. Ve bazı fırkalar da, hak bildiği bu yoldan umum cemiyete adımlar attırmağa kalkar Bizde de durum böyle olacaktır. Çok fırkalı bir rejim ortasında Cumhuriyet Halk Partisi de yeni şartlara göre daha sınıfı bir karakter alacak; teşebbüsü ve sermayeyi himaye kasdında olanlar, bir nevi devletçilik, belki de sosyalizmi çeşnili devletçilik yapmak isteyenlerden ayrılacaktır. Zaten şimdiden iki zıt meylin mevcudiyeti hususi muhaverelerde hissediliyor; bu ayrılış, tam amile «sınıfın bir ayrılıktır. Cereyanlardan biri, sermayeli sınıfın ekmeğine yağ sürer. Öbürü ise, onu baskı altına alır, güder, budar.
Köy ölçüsünde de tıplu böyle bir manzarayla karşılaştık. Aynı C.H.P.’nin azasından bazıları, topark kanunu münakaşa edilirken, üç dereceye ayrılması iktiza eden köylünün üst ve en zengin tabakasının menfaatlerini güttüler: şayet çok partili bir rejimde yaşasaydık, bu zatların mııanzlarile aynı parti çerçevesi içinde bulunmamaları lâzım gelirdi,
İşte, siyâsi partileri, — ahlak hocalığı yahut tefelsüf bakımından değil — böyle, İçtimaî sınıfların ve zümrelerin menfaatleri bakımından mütalâa etmek, onlara göre tasnif etmek İcabeder. Böyle düşünülürse herkesin nazari ve pratik yerlerini tâyin mümkün olur, Bazan de nazariye pratik hayattan ağır basar; idealizm galebe çalar; bakarsınız, şahsen filânca İçtimai sınıfın mensubu olan insan, cemiyetin İçlude en mağdur gördüğü yahut da cemiyetin geçirdiği İnkılâplar cihetinden en sağlam kalmasını dilediği başka bir sınıf ve zümrenin safında fikir yürütür, faaliyet sarfeder.
Gerçe, ortada bir de: «Biz sınıfsız, zümresiz bir milletli» tarzındaki yüksek vecize mevcut... Fakat bu veclzeyl acaba «bizde sınıf yok» mânasına mı, yoksa •sınıflar vahim şekilde beiirıııe-meli, İçtimaî haksızlıklar çoğalma malı!» mânasına mı almalı?
İkinci yoruma tarafdar olmamız daha münasip ve alallıcadır. Zira birinci anlayış, hakikati görmemekle eştir. Bizde nasıl sınıflar olmaz ki, olduğunu; şu meşum ikinci umumî harb dola-yıslle sınıf farklarının gittikçe arttığını görmek için fasla nazariye İncel emel erine ihtiyaç yoktur. Gören göz kılavuz istemiyor. Görünen köy de kılavuz istemiyor.
Bugün mevcut içtimai sınıflardan bilhassa şimdiye kadar teşkilâtsız, müdafaasız kalmış • köyde ve şehirde sırf çalışmakla hayatlarım kazananların» teşkilâtını ve müdafaasını yapmağa ihtiyaç vardır. Bir sınıf ve zümrenin siyasî ve içtimai teşkilâtını hariçten başkaları değil, bizzat o İçtimaî durumdaki İnsanlar yapar, doğrudur. Lâkin yukarda da anlattığım gibi, sırf idealizm noktasından, cemiyetin hakkaniyetli bir cemiyet «İması balonundan, diğer sınıflardaki İnsanların da maddi ve mânevi Inıkânlarile bu uğurda mücadele etmeleri kabildir; dünyanın başka taraflarında da bu gibi idealistlerin ön ayak oldukları göriil-müştür, •
Hülâsa, siyasî fırka niyetine herkesi güldüren ahlâk ve İsti- : kamet cemiyeti kurmak yerine siyasî fırka kurmak isteyen ehil- , yelli kimseler hakikî siyasî fırkalar kurmalıdırlar.
(Vfi. - NÛ)
Nüfus başına
2 kilo un
6
ağustostan itibaren tevziata başlanıyor
Sümer bank Ingil te reden gelen kumaşların 10 bin metresini satın aldı
Doğan Sağlık şirketi
Mahrukat ihtiyacı
İstanbul’a civar ormanlardan 20 milyon kilo kömür getirilecek
Vilâyetten tebliğ edilmiştir: 1 — a Ağustos 945 pazartesi gününden İtibaren İstanbul Belediyesi hudutları İçinde (Kartal İlçesi dahil) oturan gerek değişmez gelirli ve gerekse dl-ğer halka Temmuz - Ağustos 945 dönemi ekmek kartlarının (Y) kuponu mukabili Ağır İşçi. Büyük. Küçük ayırt edilmeksizin nüfus başına İkişer kilo un satışına İzinli bakkallarla, Memur İstihlâk Kooperatifi tarafından başlanacaktır.
2 — Birisi 79/81 randımanlı diğeri 74/78 randımanlı olmak üzere satılacak un lkl tiptir. Halk bu unlardan hangisinden İsterse o tipten alacaktır. Yalnız 79/81 randımanlı undan alırsa kese kâğıtsiz kilosuna (50) kuruş, 74/7# randımanlı undan alınırsa yine kese kâğıtsız (59) kuruş verecektir.
8 ncı maddede yazılı uzak eemt bakkalları bu fiatlere (20) şer para zamla (50.5) vo (59,5) kuruştan satış yapacaklardır.
3 — t¥) kuponu İle dağıtılacak İkişer klîcı unun dağıtımı muayyen bir tarihte nlhayetknmeylp diğer bir un dağıtımı başlayıncaya kadar devam edecektir.
4 — İzinli bakkallar sattıkları unlara mukabil topladıkları (Y) kuponlarını lkl yüzerlik olarak yapıştırarak haftanın çarşamba vG cuma günleri Belediye iktisat müdürlüğü sayım kısmına getirip caydıracaklardır.
tngllteredcn İthal edilen yünlü kumaşların Yeril Mallar Pazarlan mtt-essesesl müdürlüğü tarafından mübft-yaa edilerek Ankaradakl mağazaya yollandığı yazılmıştı, şimdiye kadar on bin metre elbiselik İnce kuma? satın alınarak Ankaraya gönderilmiştir. Sümer Bank genel müdürlüğü, bu kumaşları lüzum göreceği Bakanlık ve kurul mensuplarına bedeli mukabilinde dağıtacaktır, ithal edilen yünlü kumaşlar, mübayaa edilenden çok fazladır. Bunlar • mantoluk. paltoluk ve şayak tâbir edilen c\ns kumaşlardır. Sümer Bank hesabına yalnız elbiselik ince yünlü kumaşlar satın alınmıştır. Geriye kalan her cins kumaşların serbesçe satılması lâzım gelmektedir. Muayyen flat üzerinden alınması lcabeden binlerce metre paltoluk, mantoluk ve elbiselik kumaşlar ortadan kaybolmuş ve tamamen kara borsaya İntikal etmiştir.
Ticaret Bakanlığı kontrolörleri parti parti kumaş teftişlerine başlamışlardır, Faturasız mal alıp satanların yakalanmasına çalışılmaktadır. Bilhassa terziler yoklanıyor.
Kara boTsaya düşürülen her çeşit kumaşın miktarı fazladır. Bilâ istisna her terzi şimdi bol bol elbise yapmaktadır.
Sümer Bank fabrikalarının yeril yünlü kumaş İmalâtı devam ediyor. Şimdi İmal edilenler Ankara iline gönderiliyor. Ay başına kadar Anka-ranın İhtiyacı tamamen önlenmiş olacağından, diğer İllerde olduğu gibi, Ankarada da yeri! yünlü kumaş tevzii bağlıyacaktır.
İlk umumi heyet toplantının yaptı
6 — Uzak semtler şunlardır: Adalar, Kartal, Bakırköy, Yeşilköy, Rami, Kızıl toprak (dahil) sonraki semtler: Mecldlyeköy, Çamlıca, Kısıklı, Anadoluhlsarından (dahil) sonraki Boğazın Anadolu sahili, Rume-lihlsarmdan (dahil) sonraki Rumeli sahilidir.
C — Mart - Nisan 945 ekmek kartlarındaki (P) kuponlyle dağıtılmakta olan ikişer kllq un satışına 4 Ağustos 945 cumartesi günü akşamı nihayet verilecek ve izinli bakkallar topladıkları bu kuponları en geç 6 Ağustos 945 pazartesi günü akşamına kadar saydırarak hesaplarını kapatacaklardır.
Bu tarihten aonra sayım yapılmı-yacaktır. Ve bu devreye alt unlardan ellerinde kalanlar derhal bir beyanname İle bunu Belediye İktisat İşleri müdürlüğüne bildireceklerdir.
Satışa çıkarılan ithal malları
Beyoğlu Yeğli sok. No. 18 da Flllm-cllik T. A. Ş. ne boş sinema filmi, Gol. çınar handa Al! Nuri ve ŞM. ne matkap Uzgâht, Fincancılarda M. Beş İr ve M. Şefik Harirlye kalay, Ay-vansaray kumaş fab. Mlhael çikvaş-vlllye asit asetik, İst. 4 üncü Vakıf handa Sokonl Vakum'a parafin, Ye-dlkule Kazhçeşmede B. Danon M Mendaya anilin boya, İst. Menaşe handa İlgi Ticarete dum düğme, Gal. Ömer Ef. handa İhsan Günataya asit sülfrlk, İst, K. Ticaret handa Türkiye Eczacıları Deposuna tıbbi ecza, sülfür dö karbon, lksllcn ve peru pelesengi, İst. Camcı başı handa Hayim Pinha-sa derece, Gal. Manhayhn handa Talât Kılıcoğluna kraft kâğıdı, İst. Tahmis so. No. 9 da Yapl Halyorlye Selofan kâğıdı, İst. 8akaçeşme sok. 14 de Ümit şamlıogluna zımpara kâğıdı, İst. Büyük Yen! handa Sırrı Cmgunere basma, İst. Maksudlye handa mihael Bçnyamlnoğluna Mo-halr tiftik İpliği. Sirkeci Ralli handa Mehmet Naci Kelclke ham tilki , postu, Gal. Rıhtım cad. İktisat handa Ziya Tardu ve Levl Şt1. nezdinde Joaef N. Benmayora Sargılik kâğıt (İzmir Birliğinden).
Nüfus başına
1 makara
5 ağustostan itibaren dağıtmaya başlanacak
Halka nüfus başına birer makara dağıtılmasına karar verilmiştir. Yerli Mallar Pâ2arlle şubeleri tarafından yapılacak olan tevziata 5 ağustosu başlancakkır. Tevziat ekmek kartlarının başlıklarlle olacaktır. Muhtelif cinslerde olan makaraların flatlerl de muhteliftir. Ayrıca İplikle İş gören esnafa da İhtiyaçları nispetinde makara verilecektir.
Balık ihraç vergisi kaldırılıyor
Balak İhracı esnasında yüzde 12 İhraç vergisinin kaldırılmasına dair Ekonomi Bakanlığının teklifini Maliye Bakanlığı kabul etmiştir. Teklif Bakanlar Kurulundan geçirildikten sonra Resmi Gazete’de çıkacak ve tatbik mevkiine konacaktır,
ANKARA RADYOSU Bugünkü program
18 Balon orkestrası, 18.45 Müzik: (Pl.), 19 Haberler, 10.20 Geçmişte bugün, 19.25 Peşrev, taksim ve şarkılar,
19.45 Konuşma: (İktisat saati). 20 Müzik: (?!.), 20.)5 Radyo gazetesi,
20.45 Temsil, 21.30 Serbes saat, 21.45 Tarih! Türk musikisi, 22.15 Haftanın spor hareketleri, 22.30 Dans müziği (Pl,), 2245 Haberler.
Yarın sabahki program
7 30 Müzik: (PL). 7 45 Haberler, 8 Müzik: (Pl.), 12.30 Salon orkestrası. 12 46 Haberler, lg Orkestra, 13.30 Şarkı ve türküler, 14 müzik: (Pl.)
Kuruluş haberini evvelce verdiğimiz Doğan Sağlık şirketi Uk umum! heyeti toplanmıştır. Memleketimizde gittikçe artan bir İstekle kurulması ve sayılarının çoğalması beklenen hastane, İstirahat ve kür yerler!, sanatoryum, prevantoryum, dispanser ve doğumevi gibi sağlık müesseseler! vücuda getlr-r_ek ve İşletmek maksadını taşıyan Doğan Sağlık şirketi, memleketimizde daha çok sosyal mevzularda çalışan Doğan .Sigorta Şirketinin başında çalışanların fikrinden doğmuş ve bu düşünceyi gene aynı kurumun inls-yatlfl ile teşekkül eden Yapı ve Kredi Bankası desteklemiştir.
Umumi heyeti İdare eden İdare Meclisi reis vekili bay Kâzım Taşkent'in de hissedarlarla yaptığı hasbıhalde bildirdiği gibi, teşebbüs büyük bir alâka İte karşılanmış ve çalışmaları teşvik edici bir arzu İle mühim İştirakler temin edilmiştir.
Doğan Sağlık şirketi, hayat, yangın, nakliyat, gibi birçok nevileri memleketimizde tatbik edilmekte olan sigortacılığımıza, Avrupada pek çok s..yılan bulunan sağlık sigorta sandıklarını da İlâveye çalışacaktır. Bu mevzuun İçinde. İlk olarak bir hastane kurulması gelmektedir. Bu suretle sandığa dahil olanlar ödeyecekleri bir primle muayene ve tedavi edilmek ve hattâ ameliyatlarını yaptırmak İmkânlarını kolayca elde edeceklerdir. ______________
Toprak Mahsulleri ofisi eski alım müdürünün duruşması
Ankara 2 — Haksız mal edinmekten sanık Toprak mahsulleri ofisinin eski alım müdürü Nur! Orak’ın duruşmasına başlanmıştır.
Nuri Orak 943 de ofisten ayrılarak İstanbulda ticaret ve teahhüt tş-lerlle İştigale başlamıştır. Kendisinin gelir kaynaklarİle yaşayışı arasında-I ’ nispetsizliğin nazarı dikkati celbet-r es! üzerine tahkikata başlanmış ve sanık mal beyanına davet edilmiştir. Nuri Orak jruşma sonunda tevkil edilmiştir._____________
Erkek sanat enstitüleri
Ankara 2 — Erkek Sanat enstitüleri ile Erkek orta Sanat ve Yapı usta okullarında da her sene birer sergi açılmasına karar verilmiştir. 6ergl müddetlnce atelyeler de halka açık bulundurulacaktır.
İki aya yakjn bir müddetten beri devam eden şehrin mahrukat meselesine alt görüşmeler sona ermiştir. Bu konuşmalar neticesinde geçen yıl-Inrda olduğu gibi, halkın sıkıntı çek-meksldn ucuz odun ve mangal kömürü bulabilmesi İçin lüzumlu tedbirlerin alındığı temin edilmektedir. Civar revir Amirlikleri şehre 20 milyon mangal kömürü verebileceklerini bildirmişlerdir. Bu kömürler İstanbulda şimdiden tesblt edilmeğe başlanan büyük depolara biriktirilecek ve şehirde perakende mahrukat satan dürüst kimselere satılmak sure-tlle halka İntikal ettirilecektir. 1945 yılı başından beri şehre tüccarlar vasıtaslle 10 milyon kilo kadar mangal kömürü getirilmiş ve bunların büyük bir kısmı satılmıştır. Bundan sonra tüccarların lkl milyon kilo kömür daha getirebileceklerine muhakkak nazarlle bakılmaktadır.
Ormanlar devlet eline geçtikten sonra da tüccarların elinde bulunan, ormanlardan kömürlük odun tedarikine mahsus ruhsatnameler bu yıl da mer'l bulunmaktadır. Esasen revir Amirliklerinin hazır Uyacakları kömürün çoğu da ormanların civanrfda bultman köylüler tarafından istihsal edilecektir. Mahrukat ofisinin de bu yıla mahsus sipariş edilmiş kömürleri vardır kİ o kömürler de şehirde satılacaktır.
Bundan başka bu yıl kok kömürü almak İçin müracaat eden vatandaşların verdikler! beyanname sayısı 88 bin kadardır. Geçen seneye nazaran
11 bin fazla olan bu yekûn az miktarda da olsa şehirde mangal kömürü istihlâkini azaltacaktır.
Bu suretle şehrin yıllık âzami İhtiyacı olarak hesap edilen 35 milyon kilo kömürün 32 milyon kilosu temin edilmiş bulunmaktadır. Geri kalan üç milyon kilonun da 6 ay zarfında Bul-garlstandan getirilecek kömürlerle telâfi edileceği tabii görülmektedir.
Evvelce de yazdığımız gibi şehirde odun yü2ündcn bir sıkıntı asla bahis mavzuu değildir. Bütün gayretler mangal kömürünü kış müddetlnce devamlı olarak şehre getirmeği temin etmek ve perakende kömür satıcılarını kömürsüzlük yüzünden kapalı bulundurmamaktır.
Şehirde perakende mahrukat satanlar tesblt ettirilmiştir Bunların sayısı bugün 608 ü bulmaktadır. Mut i telif semtlere dağılmış bulunan b satıcıların çoğu revir amirliklerin! I bayileri haline getirilecektir. punls tek flatle ve tuzsuz, kuru kömür sate caklardır.
Ayrıca fakir halkın da durumu t kounşmalarda bahis mevzuu edilmlı tir. Geçen yıl nispeten 32 miktard yapılan parasız kömür dağıtımını bu sene daha geniş ölçüde olmasın karar verilmiştir.
Dün Belediye reis muavini B. R! f&t Yen alin başkanlığında Belediye de mahrukat meselesini görüşme üzere bir toplantı daha yapılmıştı Toplantıda Belediye İktisat işte müdürü. Mahrukat ofisi umum mü dürü, Revir âmiri ve diğer İlgililer ha zır bulunmuşlardır
KÜÇÜK HABERLER

Bir bileziği el çabuklığile aşırmış
Hâdlye adında bir kadın Kapalı çarşıda kuyumcu Haçiğin dükkânın girerek bir bilezik satın alacağını söj lemiş ve çıkarılan bileziklerden birini el çabukluğıyle çantasına atmıştır. Hâdlye, diğer bir bilezik İçin pazarlıkta uyuşamadjğını İleri sürerek dışarı çıkmış, fakat sayarak Hâdlyenin önüne koyduğu bileziklerden bir tanesinin eksik olduğunu gören kuyumcu, kadını hemen yakalamıştır. Hâdlye, zabıtada suçunu İtiraf etmiş:
— Onu, bu hafta içinde evlenecek bir akrabama hediye edecektim., demiştir.
Hâdlye bugün savcılığa teslim edilecektir.
Bozuk ekmekler kimya-hanede tahlil ettirildi
Bazı semtlerde bozuk çıkan ekmeklerin athlll edilmek üzere klmyaha-neye gönderildiğini yazmıştık. Bu ekmek ve unlar tahlil ettirilmiştir. Hileyi meydana çıkarmak için mukayeseye imkân verecek olan niimu-ne unlar da ofis tarafından belediyeye gönderilmiştir. Kimayehanede biriken ve bozuk olduğu tahmin edilen bir çok un ve ekmeklerden alınan neticeler yakında belediyeye bildirilecektir.
Tahlil sonunda hileleri meydana çıkan fırıncı ve değirmenciler Milli korunma mahkemesine verilecekleri gibi, bundan sonra da kontrol işine daha sıkı bir şekilde devam olunacaktır.
Nüfus «ayımı hazırlıkları
Pirim ayında yapılacak olan genel nüfus sayımına alt hazırlıklar İlerlemektedir. Sayımın tam yapılabilmesini temin etmek İçin İç Bakanlığı vilâyetlere timim yaparak numaralama İşlerinin hızlandırılmasını bildirmişti Ayrıca vilâyetlerde nüfus sayım büroları kurularak çalışamaya başlanılmıştır.
öğretmen yetiştirmek için li«e ve orta okullara öğrenci alınacak
Ankara 2 — Liseyi bitirdikten sonra Bakanlığın gösterdiği yüksek tahsil müesseselerlnln birinde öğretmen yetiştirilmek üzer t İlse ve ortaokullara müsabaka İmtihanı Ue parasız yatılı öğrenci alınacaktır. İmtihanlar itse ve orta okullarda yapılacaktır. Türkçe ve edebiyat İmtihanları 1 eylül cu-r. artesl, metamatlk İmtihanları da 3 eylül pazartesi günü yapılacaktır
-Ar Sarıyerle Yenimahalle arasındaki halk son haftalarda sivrisineklerden rahatsızdırlar. Denize dökülen lağımlar ve o civarda bulunan kuyu ve çukurlar daha sıkı kontroldün geçirildiği takdirde tekrar birkaç ay önceki hale dönülebilecektir. İlgililerden bu hususun temini İstenmektedir.
Ar Yünlü mensucatın hileli satışlarına son vermek İçin Ekonomi Bakanlığı tarafından her fabrika ve İmalâthanenin dokuduğu mensucata kendi markasını İşlemesi esasının kabulü üzerine, Istan bulda ilgililerin yapmakta oldukları toplantılardan bir netice alınamadığını yazmıştık.
Ekonomi Bakanlığı, toplantıya çağırılan mensucatçılar bir neticeye varamazlarsa bu esasları Bakanlık mütehassıslarına yaptırıp tatbik mevkll-r koyacaktır.
★ İstanbul Vilâyetine bağlı İlkokullar 17 eylülde öğrenci kayıtlarına bağlıyacaklardır. Bu yıl 1938 doğumluların birinci sınıflara kayıtları yapılacaktır. İlkokullar 1946 - 1948 yılı öğre timine 1 ekimde başlıyacaklardır.
Diğer taraftan 1944 - 1945 öğretim yılına alt İlkokulların faaliyetini belirten seyyar sergi lkl gün Usküdarda halka gösterildikten sonra dün KadL-köyde kaymakamlık dairesinin önün-dı halka teşhir edilmiştir.
-fc Küçükayasofya'da oturan germin. adında bir kadın evvelki gün sarhoş olduğu halde denize girmiş, bir müddet yüzdükten sonru kuvveti kesilmiştir. Şernıin, akıntıya kapılmış olduğundan geri dönememlş ve boğulmuştur.
Ar Dün Alemdar'da bir fotoğrafhaneye girerek resmini çektirmek IsLl-yen biri, makine karşısında kalb sektesinden ölmüştür. Ölünün hüviyeti henüz tesblt edilememiştir.
> Kadın çantası fabrikası sahibi olduğunu söyllyen Mehmet İsminde biri, Florya’dan dönmekte olan Marya adında genç bir kadına sokularak:
— Çantanız çok hoşuma gitU. Eşini yapmak İsterim-
Demiş ve çantayı bir hayli tetkik etlikten sonra ara İstasyonlardan birinde İnmiştir. Marya, çantasındaki 55 liranın yerinde yeller estiğini görünce zabıtaya müracaat etmiş, Mehmet yakalanmıştır. Mehmet suçunu İtiraf etmiştir.
Ar Dün vilâyette bütün kaymakamların iştiraklle bir toplantı yapılmış, nerelerde İçkili yerlerin kapanması gerektiği hakkında görüşülmüştür.
Tasarruf paralarını İkramiyen Aile Cüzdanı'na yatırıp İşletenler
değerleri 35.000 - 40.000 lira tutan
EV ve ARSA îkramiyell kuralara İştirak hakkını da
Kazanmış olurlar, Eylül 1946 EV kurası İçin cüzdanlar
31 Ağustos 1945 akşamına kadar
alınmalıdır, '
YAPI, ve KREDİ BANKASI A, Ş.

FİBUZAN BASOL
Ue
I ORHAN DİKMEN |
Evlendiler
I İstanbul 2/8/045
İçkili lokanta ve gazinolar
İçkili lokanta ve gazinoların müddet evvel tarifeleri yeniden tesblt edilmişti. Bugün meri bulunan yeni tarifeye göre, her hangi neviden bir şişe İçki, lüks lokanta ve gazinolarda flatlnden yüzde yüz elU, birinci sınıflarda yüzde yüz, ikinci sınıflarda yüzde yetmiş bey, üçüncü sınıflarda da yüzde elli fazlaslle satılmaktadır. Eski tarifede bu kâr hadleri daha eksik olduğu gibi, ayrıca müşteriye Üç porsiyon da parasız meze verilirdi. Şimdi yürürlükte olan tarifede bu mezeler kaldırıldığı gibi, kâr nispetleri de arttırılmıştır.
İçkili lokanta ve gazino İşletmek kürk bir İş olduğundan, her gün birçok müracaatlar yapılmaktadır.
Diğer taraftan bu gibi yerler! İşletenler. müesseselerlnl bir sınıf yükseltmek İçin türlü yollara sapmakta ve mütemadiyen Belediyeye müracaat etmekte idiler. Bu durum karşısında' Belediye bir hafta evvel sınıf değiştirilmesi İçin yapılacak müracaatların .
kabili edtlmlyeceğlnl İlgililere bildir- t şerifinde okunacaktır, mlştfr. , kardeşlerimiz davetlidir.
bir
Suadiye
PLAJ Gazinosunda
0 Ağustos pazartesi 21 den İtibaren
BİZİM GECE
Devlet konservatuvarı tiyatro ve Opera sanatkârları şerefine ve zengin programa iştiraklerde. Gazinoda yerlerinizi şimdiden ayırtınız.
Em. Halkevi S. Y. S. düzenlenmiştir.
Mevlûdu şerif
Şeyhülislâm merhum Hüsnü efendinin oğlu Devlet Şûrası âzasından Ra-şld çeiebloğjunun mahdumu merhum Sadunun Şerifi dördüncü müsadif ikindi namazını müteakip Yeraltı camii ’ * Bütün cLIn
MeVlÜdU ağustosun glintine cumartesi
Kitap Bastırılacak
Baytndırlık Bakanlığı İst. Malzeme Grup
Amirliğinden''
ölçü ve vasıfları aşağıda yazılı 500 adet kitap basımı 3100 lira muhammen bedel üzerinden kapak zart usullyle eksiltmeye konulmuştur.
Bastırılacak kitabın eb’adı 08X100, 1/18 ve sahlfelerde yazının kapayacağı kısım 26X42 kadrat, yazı 10 punto olmak ve resim altı ynzılarlyi» başlık yazıları gurup Amirliğince beğenilecek harflerle dizilmek şarttır.
Eksiltmesi 6. 8. 945 pazartesi günü saat 15 de Galatada Karaköy Perçemli sokak Cemaat hanında gurup Amirliği eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Kitap hakkında bilgi edinmek, orijinal ve resimleri ve şartlaşma kâğıtlarını görmek ve İncelemek İçin gurup Amirliği bürosuna başvurulması.
İstekli matbaaların bil İş İçin, (232,50) liralık geçici teminat makbuzu veya banka teminat mektubu Ue 945 yılında ticaret odasına basımevi sahibi olarak kayıtlı bulunduklarını ve halen faaliyette olduklarını bildirir belgelerin! ve teklif mektuplarını havi olacak zarflarını, 2490 sayılı eksiltme kanununun 32 İnci maddesi çerçevesinde düzenltyerek eksiltme günü saat 14 de kadar komisyon başkanlığına vermeleri. (0673)
3 Ağustos 1945
Baîılie 4
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
i“Gömlekiş"i
| BİRİNCİ SİNİP ÇÖMLEKÇİ | ■■■■■ Te): 20098 Sirkeci ■■■■
SATILIK KOTRA
Amerikan «NATİONAL» tipi, yeni bir kotra acele satılıktır. Müracaat: Moda Deniz Kulübü, Ahmet RtLs.
Zayl — Fener nüfus memurluğundan aldığım nüfus cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. 1931 doğumlu
Rıza oğlu İsmail Badll
KİMYAGER HUSAMEDDİN İdrar, Kan ve sair tahliller. Eminönü, Emlâk Eytam bankası karşısında İzzet Bey han No. 0
Zayi — Bursa Erkek lisesinden aldığım 13/9/939 tarih ve 3520 No. lı tasUknamcml zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü olmadıkını bildiririm.
Fahri oğlu Hüseyin Fuat SLrel
Zayi — Kadıköy malmüdürlüğiln-den aldığım 557114 No. lı maaş cüzdanımı kaybettim. Yenisini çıkara-•ğğundan eskisinin hükmü yoktur, vezneciler Zeynepkâmll sokak 48 No.
Fikri Agun
Türk Hava Kurumu Etimesgut Uçak Fabrikasına iki denetçi (Mürakip) alınacak
Etimesgut uçak fabrikama teknik- denetçiliği tçin aşağıda yazılı sıflan taşıyan bir Denetçi «Müraklb» ve bir yardımcısı alınacaktır,
notçlye 800 liraya kadar, denetçi yardımcısına da 400 liraya kadar aylık ücret verilecektir.
A — Memurin kanunundaki «artları haiz olmak,
B — Askerlikle İlgisi olmamak,
•C — Yüksek tahsil görmüş olmak,
Ç — İşletme ve maliyet muhasebelerine hakklylo vâkıf olmak,
D — İktisat, ticaret ve maliye bilgileri çok kuvvetli olmak,
E — Yaşı 55 den yutan olmamak,
«Bu vasıfları taşıyan isteklilerden tayyar» veya maklno mühendisi olanlar tercih edilecektir.
İstekliler bir dilekçe ve kısa tercüme! haUe Türk Hava kurumu başkanlığına müracaat etmelidirler. (9999)
J
750 Takım kanalı yaka elbise ve kasket
500 „ işçi elbisesi ve kasketi
500 kat yarımastarlı palto diktirilecektir
İ. E. T. T. İŞLETMELERİNDEN:
Geçici teminat
]
Açık bulunan 120 Lira ücretli miifetttş muavinlikleri için yazılı ve sözlü imtihan açılmıştır. İmtihan îstanbulda yapılacaktır.
imtihana kabul edilebilmek İçin bunlara muadil Ecnebi okullarından mezun olmak.
A — İktisat veya Hukuk Fi külteleriyle Siyasal Bilgiler ve Yüksek Ticaret v? İktisat okullarından veya aşağıdaki şartlar aranır.
B — İmtihan gününde 30 dan yukarı yaşta olmamak,
C — Sıhhi durumu İklim değişikliklerine ve her çeşit yolculuk güçlüklerine dayanmağa müsait olmak.
D — Ahlâk ve seciye bakımından müfettişlik mesleğinde kalmasına mâni bir hail bulunmamak.
E — Fim askerlik hizmetini yapmış olmak veya tecilli bulunmak.
İstekli olanların 10/8/945 gününe kadar dilekçe Ue Genel Müdürlüğü-müracaat etmeleri ve dilekçelerine;
1 — Nüfus kâğıdı asıl veya tasdikli örneği.
2 — Tahsil vesikası asıl veva tasdikli örneği.
3 — İyi hal kâğıdını.
4 — Askerlik vesikası asıl veya tasdikli ömeğlnL
5 — 4,5x6 boyunda altı fotoğrafı.
6 — Tam teşkilâtlı hastanenin sıhhî raporunu. (İsteyenlerin sıhhi
muayeneleri idarece yaptırılır.) eklemeleri gerektir.
İmtihana kabulü ehil görülenlere nerede vg hangi günde imtihan edilecekleri ya2i İle bUdlrlllr. Diğer İsteklilere de vesikaları geri gönderilerek neticeden bilgi verilir.
İmtihan Konuları:
ne
*
MuAomoıcn B.
4.— Lira )
3.90 > )
335 » )
1.25 » )
1.— » )
dikimi Lşl 8/8/945 pazartesi günü saat konulmuştur.
004.49
iktisattan: tstlhsal, Tedavül İnkisam, İstihlak bahisleri. Ticaret hesap ve Usulü deftcriden, Basit ve mürekkep faiz, Iskonto, faizli besaoı cariler, ticari muhasebe.
Flnanstan: Bütçe, (ihzarı, '.asdikt tatbiki, kontrolü) vergiler, vergi nazari yel Prl vasıtalı vasıtasız vergiler.
Hukua; idare Hukuku (Vilâyetler idaresi, Danıştay, Memurlu kanunu, Memurin muhakemat kanunu. Ceza Hukuku: Devlet İdaresi ve ammenin itimadı ve mal aleyhindeki suçlara müteallik hükümler. Ceza usulü: Vazife ve salâhiyet bahisleri.
Tahkikat usulerlne ait hükümler.
Ticari Hukuk: Kara Ticaret kanunu.
Medeni Hukuk: İcra hizmet kefalet, akitleri, zaman aşımı hükümleri. Ecnebi dilleri: Fransızca, İngilizce, Almanca dillerinden biri dikte tercüme. (9252)
Eğlenceler kaynağı

Millî Eğitim Bakanlığından :
Ortaoıcuuaraa Türkçe, Maiamat'K, Tabiiye. İngilizce, Fransızcu, Alınanca, Resim ve Müzik öğretmen Muavini olmak istlyenler için 12 Eylül 1945, tarihinde başlamak ve 22 Eylül 194$ tarihinde' sona ermek üzere Ankara Gazi Eğilim Enstitüsünde ve İstanbul’da Yüksek öğretmen okulunda bir İmtihan açılacaktır. (Resim v. Müzik derslerinin imtihan) yalnız Gazi Eğitim Enstitüsünde yal ılacaktır.)
I — Bu İmtihanlara girmek İstlyenler aşağıda yazılı şartlan taşımaları lâzımdır.
A) Türk olmak
B) 2o den aşağı ve 45 den yukarıyaşta olmamak
C) Tam devreli liseden veya 4 veyaö veya 6 yıllık öğretmen okulundan mezun olmak. (Olgunluk İmtihanı İhdas edildiği tarihten sonra liseden mezun olanların olgunluk İmtihanını vermiş olmaları ve öğretmen çkulu mezunlanma en az İH yü İlk okullarda öğretmenlik yapmış bulunmaları şarttır.)
n — İmtihana gireceklerin aşağıda yazılı belgelerini bir dilekçeye Bağlıyarak 15 Ağustos 194$ tarihine kadar Milli Eğitim Bakanlığına gân-öermeleri lâzımdır.
A) Nüfus hüviyet cüzdanı (Tas tikli örneği).
B) Okul Diplomasi (Aslı gönderilecektir.)
C) Doğruluk kâğıdı (öğretmenler için lüzumu yoktur.)
D) Sağlık kurulu raporu (Milli Eğitim İdarelerinde mevcut örneğine uygun olacaktır.)
E) Dört adet 4x8 boyunda kaa tonsuz fotoğraf.
F) öğretmen okula mezunlarının Uk okullardaki hizmet müddetlerini gösteren Milli Eğitim müdürlüğünden alınmış onanlı ödev fişi- (9357)
BÜYÜKDERE BEYAZ PARK'da
Ekzötlk danslar kraliçesi
Yarın akşam
Müzeyyen Senar Işıl
ve arkadaşları konseri, _
Bayan A D A L E T 'in yeni repertuvarı SAZ — CAZ — VARYETE — KOMEDİ — Dans
Sümerbank Kütahya Keramik Fabrikası Müdürlüğünden
Kûtahyada vagon teslimi:
Kiremit 17-18 Tuğla 3,5 kuruştur.
Mevcudumuz vardır. Siparişlerin derhal karşılanacağım açık-teriz (9917)

Milli Eğitim Bakanlığından:
1 — Erkek Teknlg öğretim OkuUarı yatılı öğrencileri içki lüzumlu olup bezleri Bakanlıkça verilmek şar tiyle (2000) takım dahili elbisenin dikimi pazarlıkla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (7.000) lira olup geçici teminat (525) Uradır.
3 — Eksiltme 8/VHI/1945 tarihine rastlıyan pazartesi günü saat (11,30) da Evkaf apartmanı 4 üncü katta Bakanlık Teknik Büro Müdürlüğü dairesinde toplanacak Arttırma, Eksiltme ve thal» Komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartname ve örnekler çalışma saatleri dahilinde Bakanlık Teknik Büro Müdürlüğünde görülebilir.
5 — İsteklilerin gerekli vesaikle birlikte belli gün ve saatte komisyona müracaatları.
8 — Dikim İşi Ankarada Bakanlığın göstereceği bir yerde yapılacaktır. (10352)
Millî Eğitim Bakanlığından:
' 1 — Erkek Teknik Öğretim OkuUarı yatalı öğrencileri için lüzumlu
♦}up kumaş ve astarlan Bakanlıkça verilmek şartlyle 800 takım ha-•lcl elbise dikiıpl pazarlıkla cksHtmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli 8800 Ura olup geçici teminatı 860 liradır.
3 — Şartname v» örnekleri tatil günleri hariç her gün Büyük Evkaf Ağartmanı 4 üncü katta Bakanlık Teknik Büro Müdürlüğünde görüle-
4 — Eksiltme 7 VIII 1945 tarihine rastlayan salı günü saat 18 da Büyük Evkaf apartmanı 4 üncü katta Bakanlık Teknik Büro Müdürlüğü dairesinde toplanacak olan Arttırma, Eksiltme ve îhale komlsyonun-» yapılacaktır,
5 — Eksiltmeye gireceklerin kanunun icabettlrdlği vesaikle birlikte muayyen gün ve saatte komisyona müracaatlar.
6 — Bu dikim lşl Ankarada Bakanlığın göstereceği yerde yapılacak-
(10351)
Ankara belediyesinden:
1 — Şehrin muhtelif kısımlarında bulunan otobüs bekleme yerleri üzeri-
ne yaptırılacak demir örtü İşi on beş gün müddetle ve kapalı zarf usullyh eksiltmeye konulmuştur. .
2 — Muhammen bedeli (77,780) liradır.
3 — Teminatı (5,139) Hradır.
4 —Teminat Belediye Merkez veznesine yatırılacaktır.
5 — Bu he girmek istlyenlcrln Ticaret odasına kayıtlı bulunmaları ve ve bu gibi (40) bin liralık demir işlerini yaptığına dair vesika İle ihaleden üç gün evvel Belediye Reisliğine müracaat ederek bu İşe girebilmek İçin ehliyet vesikası alarak bunları teklif mektubuna eklemesi şarttır.
6 — Bu İşin 21/8/945 salı günü saat II de talibine İhalesi mukarrer
bulunduğundan, şartname ve krokisini görmek tstlyenlerln her gün Encümen kalemine müracaatları ve İsteklilerin de 2490 numaralı kanunun 32 n-d maddesi sarahati veçhile tanzim edecekleri teklif mektuplarını ihale günü olan 21/8/945 salı günü saat ona kadar Belediye encümenine vermeleri. (10229)
İnşaat ilânı
Beden terbiyesi İstanbul bölgesi başkanlığından :
1 — Dolmabahçede yaptırılmakta olan İnönü Stadyomunun 421.459 lira 07 kuruş keşif bedelli 3 üncü kısım inşaatı, taş kaplama, döşeme, sıva, doğrama ve sair ince İşleri görülen lüzum üzerise kapalı zarf usulü ile tekrar eksiltmeye vazedilmiştir.
2 — İhale 15/Ağustos/945 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 16 da Taksimde Sıraselvilerde Bölge binasında toplanacak komisyonda İcra edilecektir.
3 — Bu işe mahsus mukavvat teminat akçesi 22.323 liradır.
4 — Eksiltmeye alt keşif ve mukavele örnekleri her gün Bölge muhasebesinden 20 Hra bedel mukabilinde alınabilir.
3 — İşe girecek müteahhitlerin T- Mimar veya Y. Mühendis olmaları, olmadığı takdirde bir Y. Mimar veya Y. Mühendisle ortak olarak lşl taahhüt etmeleri lâzımdır.
8 — İsteklilerin bir defada 300-000 liralık bir bina taahhüdü işini l&yıkiyle İfa ettiklerini bildirir bir resmi daireden alınmış vesika Ue blr-Ilket aynı taahhüt içinde veya ayn bir taahhütte esaslı ve bu vasıfta bir taş kaplama işini muvaffakiyetle yaptığını gösterir yine resmi bir makamdan almmış vesikalariyle en geç ll/Ağustos/945 cumartesi günü saat 12 ye kadar Bölge müdürlüğüne yon ile müracaat ederek ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
7 — Taliplerin ehliyet vesikası, muvakkat teminat makbuzu, eksiltme evrakının imzalı bir nüshası ve bu yıla alt Ticaret odası vesikasını havi zarflarını İhale tarihinden en geç bir saat evveline kadar makbus mukabilinde Bölge muhasebesine vermeleri lüzumu Hân olunur. (10279)
Sökülür takılır çelik silolar kurdurulacaktır
Toprak Mahıulleri Ofisi genel Müdürlüğünden
1 — Aşağıda yazılı yerlerde ve sayıda sökülür, takılır çelik siloların temel inşaatı ve demir akşamı kurulması lşl açık eksHtme suretiyle ihale edilecektir.
Öğrenci alınacak
Maden tetkik ve arama enstitüsü genel direktörlüğünden :
Yatılı ve parasız olan Zonguldak Maden Teknisyen Okuluna seçme «mavi İle öğrenci alınacaktır.
Bu teknik okulun biri teorik diğer! pratik olmak üzere ikişer sömestre ayrılmış dört yılhk öğrenimi vardır. Okula en az orta okul öğrenimini bitirmiş olanlar alındığına ve öğrenim süresi dört yıl olduğuna göre, mezunları 3656 sayılı kanunun 3 üncü maddesinin D fıkrası hükmünden faydalanacak derecede öğrenim görmüş sayılacaklar ve askerlikte yedek subay hakkını haiz olacaklardır.
Aşağıda yazılı şartları haiz olan İsteklilerin en geç 21/8/1945 günüSe kadar Zonguldak'ta adı geçen okul müdürlüğüne va İstanbulda Topun e iskele Cad. 14/18 No. da Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Bürosuna veslkalarlle başvurmaları gereklidir.
1 — Türk olmak.
2 — Sıhhatli olmak, bulaşıcı bir hastalığı bulunmamak,
3 — Azası noksan ve sakat olmamak, bünyesi öğrenime ve madenciliğe elverişli bulunmak, ((Sınavı kazananların sağlık muayenesi Zonguldak'ta yapılacaktır).
4 — En az orta okul öğrenimi veya bir sanat okulunu mak veya kendisine liseye gLrme hakkını veren bir raz etmek.
8 — 15 yaşından küçük ve 18 yaşından büyük olmamak, fl — Kabul sınavında kazanmak, (bu sınav otta okul göre Türkçe, Geometri, Cebir ve Fizikten ibarettir.)
7 — iyi hal ve ahlâk sahibi olmak, (öğrenime ara vermemiş olanlardan böyle bir belge aranmaz.)
® ~ Yazılı sınavları kazananların bir de sözlü sınavları yapılmak üzere yol masrafları okulca verilerek Zoııguldağa gönderileceklerdir.
o — 0 adet vesika fotoğrafı vermek.
19 — Sınuv 23/8/945 perşembe günü Zonguldak ve İstanbulda yapılacaklar. (9957)
Sümerbank Genel Müdürlüğünden
Teknik Mütercim alınacak
3659 sayılı kanunun 10 uncu maddesine tâbi 2 teknik mütercim alınacaktır,
İngilizce teknik tercüme işlerinde çalışmış veya bu lisan üzerine teknik tahsil görmüş olmak lâzımdır. Robert Kollej mühendis kısmı mezunları tercih edilir, İsteklilerin bankamız zat İşleri müdürlüğüne 15/8/945 gününe kadar müracaat etmeleri bildirilir.
İlân Tashihi
Gazetemizin 25, 26, 27 temmuz 1945 tarihli nüshalarında neşredilen ve Kızılay derneği İstanbul deposu direktörlüğünden verilen
Tahmin edl- Eğreti Eksiltmenin ya- len bedel akçesi Eksiltmenin
Kurulacak yer Adet pılacağı yer L K. L. K. Oünii Saati
Erzurum
Dinar
Aksaray
İnay
Çardak Sandıklı
Tercan
2 — Çelik
Ofis Genel ---------- —------------------------------.------
3 — Bu İşe İstekli olanların en geç İhale tarihinden bir giln öncesine kadar Ankara'da Toprak Mahsulleri Ofisi inşaat Müdürlüğüne bal vurarak bu İşi yapabileceklerine dair vesika almaları lâzımdır.
4 —■ Eksiltmeye girmek isteyenlerin en geç eksiltme saatinden İki saat Önce lâzım gelen eğreti güven akçelerini Genel Müdürlük veznesin» yatırmış olmaları lâzımdır.
5 — Ofis İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.___________( 10231)
L.
12 Ankara 2472 70 200 — 7/8/945 16-30
12 2632 02 200 — *
24 5099 62 400 — *
16 3393 32 250 — »
18 3442 12 260 — » ■
16 » 3351 79 250 — • »
20 » 4067 60 310 — • •
siloların kurulmasına ait keşif evrakı ve projeler Ankara'-Mü dür lüğü binasındaki Malzeme Müdürlüğünde görülebilir.
da



bitirmiş ol-veslkayı 1b-
programına
serlevhaU ilânda (Ensülin geldi) kelimeleri daktilo hatası olarak (Ensülin gelmiş) şeklinde yazıldığı görüldüğünden keyfiyet tavzih ve tashih olunur,
İstanbul Vakıflar direktörlüğü İlânları
Muhammen kıymeti pey parası
Lira Kr. Ura Kr.
500 00
37 50
1
Ankara Fen Fakültesi Dekanlığından:
1 __Ankara fen fakültesine, İstanbul üniversitesi fen fakültesi do-
çentlik imtihanı talimatnamesindeki esaslara göre, 1 genel matematik. 1 matematik analiz, 1 astronomi. 1 denel fizik. I genel fizik. 2 geneı kimya. 1 fislko kimya doçenti alınacaktır. (Talimatname örneği Ankara fen fakültesinden Istenileblllr)
2 — Tezler, 4 nüsha olaruk 10. Vin. 1945 gününe kadar Ankara fan fakültesi dekanlığına gelmiş bulunmalıdır.
3 — Tezler hakkındakl karar, 1945 ekim ayının İlk haftası içinde bildirilecek, diğer imtihanlar, ekim ayı sonuna kadar yapılmış olacaktır.
İsteklilerin, (hal tercümelerini, doğum tarihlerini ve öğrenimlerini da bildiren) dilekçelerini 10 VHI. 1945 gününe kadar fakültemize göndermeleri;(9921)

Samatyada Sancakdar Hayrettin mahallesinin İnekçi sokağında 39 sayılı evin enkazı. (1399 > H.
Yukarıda yazılı enkaz açık arttnma He satılacaktır.
ihalesi 18/8/945 eumnrkci giiııu saat 10 da yapılacağından taliplerin pey parularile birlikte İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü Malüûlât kalemine gelmeleri. otû-icS;
Maliye Bakanlığından-
Mevcut 3750 adet ağaç yazı takımlarına mahsus kâğıtlıklara takılacak madenî akşamın yaptırılması açık eksiltmeye konulmuştur Bu işi yapabileceklerin û/8/945 pazartesi günü saat 11 de Beşlktaşta Devlet kırtasiye ve matbua deposu müdürlüğüne baş vurmaları,
Şartname ve numuneleri ismı geçen depoda görülebilir
(îoııi)

Comments (0)