Ticaret Bakanlığı ihraç mallarımızı ucuzlatmak için tetkikler yapmağa başladı
Dış işleri Bakanı Mısıra geldi, cuma günü Ankara'da bulunacak
Sene 27 — No, 9622 — Fİatl her yerde 10 kuruştur.
ALI SI Temmuz 1048
Sahibi: Necmeddin Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Pot s dam konferansı daha bir kaç gün sürecek M. Attlee Londra’ya dönüyor, M. Bevin Potsdam’da kalacak
Yeni kararlar alınmasına lüzum gösteren meselelerin tetkiki icabederse İngiliz Başbakanı hafta sonunda tekrâr Potsdam’a dönecek
Truman İngiliz Kıralı ile görüşecek mi?
Almanya'da bütün yollar muhacir kalilelerile dolu
Londra 31 (R.) — Bu akşam sona frmesl beklenilen Potsdam konferansının daha birkaç gün devam edeceği anlaşılmaktadır. Konferans hakkında alınan yegâne haber, M. Truman, Attlee ve Mareşal Stalln'ln dün de toplanarak görüşmelerine devam ettiklerine dairdir. İngiliz parlâmentosunun açılma zamanı miinasebetlle M. Attlee, bu akşam Londraya gelecek, Dış İşleri Bakanı M. Bevin Pots-dam'da kalacaktır. Yeni kararlar Alınmasına lüzum gösteren meselelerin tetkik edilmesi İcabederse M, Attlee hafta sonunda Potsdam’a dönecektir.
Berlin 31 (Müttefik karargâhındaki htısusl muhabirimizden) — Potsdam konferansı görüşmelerine devam ediyor. Görüşmelerin bugün bitmesi ve akşam üzeri bir tebliğ neşi'e-dlltlesl ümldedillyor. Mamafih bu kati değildir.
Nevyork 3i (R.) — Potsdam konferansı üçüncü haftasına girmiş bulunuyor. Dün öğleden sonra M. Truman. Mareşal Stallıı ve M. Attlee yeniden görüşmüşlerdir. Görüşülen mesele hakkında hiçbir tafsilât verilmemektedir.
Potşdamda neşredilen resmi bir beyanat, görüşmelerin memnuniyet verici bir şekilde cereyan etmekte olduğunu bildirmektedir.
Alman-başkentinde bulunan müşahitlerin fikrlnce. Potsdam görüşmelerinin tam mân asiyi e samimi bir hava içinde cereyan etmesi, İngiltere, Amerika ve Sovyet Rusya arasında büyük bir anlaşmaya varılacağım göstermektedir.
New - York Tlmes'ln Potsdam’dakl muhabiri, son toplantılar esnasında Alman sanayiinin kontrolü meselesinde bir anlaşmaya varılmış olduğunu söylemektedir.
Times ne diyor?
Londra 30 (AA.) — Times gazetesinin siyasi muharriri şunları yazmaktadır: Potsdam konferansının tahmin edilen müddetten evvel dağılacağı ve konefrans programına dahil bulunup henüz halledilmemiş olan meselelerin görüşülmesinin daha sonraya bırakılacağı hakkında İleri sürülen mütalâalara Londra'da pek inanılmamaktadır. Churchlll’ln daha İlk günden Attlee'yi konferansın çalışmalarına lştlrâk ettirmekle çok akıllıca hareket etmiş bulunduğu bugün açıkça anlaşılmıştır.
Konferans devam ettikçe, murahhasları, gelecek kış karşılaşılacak güçlükler kadar düşündüren başka hiçbir şey yoktur. Çok müşkül zamanlar geçirileceği genel olarak kabul edilmektedir, ihtiyaç duyulan başlıca
şeyler kömür, yiyecek maddeleri, ham maddeler ve ulaştırmalardır.
Konferansta meşgul olunan tama-mlyle siyasi mâhiyette meseleler arasında, Ispanya'ya da yer verilecektir ve kuvvetle zannedildiğine göre, ÜÇ büyük şef, konferans çalışmalarına alt beyannamelerinin nihai metnini kalcnıe aldıkları zaman. Falanjist rejime karşı taklbedeceklerl hareket tarzını açık bir şekilde bildireceklerdir.
Müttefik Akdeniz hava kuvvetleri kumandanlığı lâğvedildi
Londra 31 (R.) — Müttefik Akdeniz kuvvetleri kumandanı mareşal Alexander tarafından neşredilen bir tebliğe göre. Müttefik Akdeniz hava kuvvetleri kumandanlığı lâğvedllmlş-tlr. Hava kuvvetler! Akdeniz kuvvetleri tarafından İdare edilecektir.
Al manyanın doğu hudutları
Londra 31 (R.) — Almanyanın doğu hudutları kararlaştırılmak üzeredir. Doğu Prusya, Pomeranya ve Sl-lezya'nın Polonyaya verilmesi, Polonya hududunun Öder nehrine kadar dayanması muhtemeldir. Buradaki Almanlar çıkarılacaklardır.
Plymouth limanında bir kaç saatlik görüşme ihtimali var
Londra 31 (R) — Başkan Truman ile İngiltere Kıralı’-um görüşmesi için plânlar hazırlanmaktadır. Bu plân» iara göre M, Truman Berlin'den Amerika’ya dönerken bir kaç saat İçin İngiltere'ye gelebilir, Bu hususta kati karar verilirse Amerika Cumhur Başkanı’nın bindiği gemi Plymountlı limanına uğrayacak, Kırai kendislle görüşmek üzere bu limana gidecektir.
B. Haşan Saka
Dışişleri Bakanı Mısır’a geldi
Adana 30 (Telefonla) — San Fran-cisco'dan dönmekte olan Dış Bakanı Haşan Saka İle yanındaki zevatın Mısır'a geldikleri haber alınmıştır. B. Haşan Saka'nın Ankara’ya gitmek üzere yarın Adana'dan geçmesi muhtemeldir.
Ankara 31 — B, Haşan Saka’nın cuma «ünü Ankara'ya muvasalat etmesi bekleniyor.
Büyük Millet Meclisi yarın toplanıyor
Ankara 30 — Meclis çarşambaya toplanacaktır. Gündeminde geçen toplantılardan artakalan bazı kanun tasarıları vardır.
Nazi rejiminin sefil hale getirdiği bu insanlar açıkta yatıyor, ot yiyor
Almanya'da açlık tehlikesi gittikçe artıyor Potsdam’da başlıca bu mesele görüşülüyor
Almanyada muhacir kafileleri
TOKYO BU SABAH YEHİDEN BOMBARDIMAN EDİLDİ
Amerikan muhripleri Şimiza limanım bombardıman ettiler, 3 gün içinde 95 gemi batırıldı
Cumhur
Başkanı
Dün Ankara’ya avdet etti
Yüzen adalar
İkisi şimdiden hazırlandı
Londra 31 (R.) — Bu sabah Japon-yaya denizden ve havadan yeni akınlar yapılmıştır. Amerikan torpido muhripleri Tokyo körfezinin güney batısındaki Buruğa körfezine girerek Şimiza Umanını bombardıman etmişlerdir. Bu liman 6 temmuzda uçaklar tarafından bombardıman •dtlmlştl. Dün Hamamatso'nun bombardımanında şimendifer tamirhaneleri, fabrikalar büyük hasara uğramıştır. Uçaklar Tokyo'ya yeni bir akın yapmışlardır. Japon uçakları bu akını önlemeğe kalkşmışlardır. 50 uçak düşürülmüş, 70 uçak hasara uğ-tatlmıştır. Bombalar hedefler üzerinde patlamış, büyük yangınlar çıkmıştır.
Uçaklar 3 gün İçinde 5 büyük Japon harb gemisini ve 90 ticaret gemisini batırmışlardır. Formoz adasına. Hindi Çlnl'ye de taarruz edilmiş, bu sulardaki ve Kore açıklarındaki gemiler üzerine bombalar atılmıştır.
Pasifik harb sahnesine sevkıyat
Londra 31 (O. W.İ.) — Amerikan ordusu umumî- karargâhından bildirildiğine göre 35000 askeri taşıt, Pasifik harb sahnoşlne sevkedllmek (ise redir,
Nevyork 31 (R.ı — Amiral Nlmllz umumî karargâhından bildirildiğine göre, büyük hava taarruzlarının b-.ş-Jfidığı 10 temmuz tarihinden beri 1078 Japon uçağı île 915 gemisi tah-ribedllmlş veya İşe yaramaz bir hale getirilmiştir.
Birmanya cephesinde
Nevyork 31 (R.) — Birmanya cephesinden gelen bîr habere göre, Japon birlikleri plrjr.c stoklarını tahrip ederek geri çekilmektedirler.
Singapour’a karşı hareket hazırlığı
Londra 31 (R.) — Ceylan'dan gelen bir habere göre, İngiliz mayln tarayıcıları Malaka boğazındaki nıa-
ylnlerî temizlemektedirler. Bu hareket. Singapur'a karşı peg yakında harekete geçileceğini tahmin ettirmektedir.
Her ay 270 bin ton bomba atılacak
New-York 31 (R.) — Vaşlngtondaıı radyo He konuşan general İcart, pek yakında Amerikan bomba uçaklarının Japonyaya her ay 270,000 ton bomba atacaklarını bildirmiştir. En faaliyeti! aylarda Almanyaya müttefik hava kuvvetleri ayda 185.000 ton bomba atmışlardı.
General Keruıey de, pek yakında Oklnawa adasından 3000 uçağın Ja-ponyanın kalbine saldıracağını söyler,İştir.
Mareşal StaKn’in babası öldü
Sofya 31 (R) — Mareşal Stal-lin’in babası ölmüştür. Bu zat eski bir ihtilâlci İdi. Lenln birçok defalar StaJin’in babasının Tifüsteki evinde kalmış, ihtilâl plânları hazırlamıştı
Ankara 30 (A.A.) — Cumhur Başkanı Milli Şef İsmet İnönü, yurd içindeki gezilerinden bugün avdet buyurmuşlar ve Büyük Millet Meclisi Başkanı Abdülhallit Renda, Başbakan vekili İç İşleri Bakanı Hilmi Uran, Cumhuriyet Halk Partisi Müstakil Grup Başkan vekili Ali Rina Tar-han, Bakanlar, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreter vekili Nafl Aluf Kansu, generaller, Ankara Valisi Bakanlıklar yüksek memurları tarafından karşılanmışlardır.
Başbakan Ankara’ya gitti
Bir müddetten beri şehrimizde İs tirahat etmekte olan Başbakan Şükrü Saraçoğlu, dtin akşamki ekspresle Ankara'ya hareket etmiştir.
Başbakanı, Vali. Parti Başkanı, Sıkı yönetim komutanı, şehrimizde bulunan Millet Vekilleri, Parti vilâyet ve belediye erkânı uğurlamalardır.
Adalet Bakanı Ali Rıza Türel de dün akşamki ekspresle Ankara'ya gitmiştir. Milli Eğitim Bakanı bu akşam hareket edecektir.
Londra 31 (AA.) — News Chro-nicle'ln sınai İşler muharriri şunları yazmaktadır: Yükleri ağır olan uçakların. İnebileceği ve motörlerinl benzinle doldurabileceği yüzen adalar İngiliz bilginleri tarafından imal edilmiştir. Bunların ikisi daha şimalden tecrübe kablUndcn kullanılmaktadır. Bu yüzen adalardan «Uenuphare» adını taşıyan ada, altı köşeli bir cisim şeklinde olan ve dalgaların mcddücczir hareketlerine uyan dombazlar üzerinde İnşa edilmiştir. Dombazların yukarı kısmı 700 ayak uzunluğunda ve 90 ayak geniş-lllğnde çelikten bir iniş pisti teşkil etmektedir. Şimdiye kadar hava şartları çok fena olduğu zamanlarda, uçaklar bu adadan istifade etmemişlerdir. İstikrar bulmağa muvaffak olunduğu takdirde, bu yüzen hava alanı, Atlantik hava servislerle de kullanılması gerekil noktalardan birini teşkil edecektir.
Odun, çelik ve bez kullanan diğer bir mucit, dalgaların meddücezlrlne uygun-bir yüzen hava alanı yapmıştır. Bu yüzen hava alanının uçak İniş pistleri hemen hemen su kenarındadır ve şimdiye kadar yapılan inişlerde hiç bir müşkülâtla karşılaşılın itmiştir.
Berlin 31 (Müttefik karargâhında-1 ki muhabirimizden) — Berlin’deki Sovyet kumandanlığı halkın, Almanya'nın başka taraflarından Berlin'e gelmesini yasak etmiştir. Buna sebep salgın hastalık tehlikesidir. Berlin'e her gün gelen binlerce halkı yerleştirmeğe imkân bulunamamaktadır. Bunlar şehrin kapılarında birikmekte ve korkunç bir kalabalık teşkil etmektedirler.
Almanlar şimdi, bir zamanlar Nazi orduları karşısında bütün Avrupa halkının maruz kaldığı sefaletle karşı karşıya bulunuyorlar. Bütün yollarda kadın, çocuk ve İhtiyarlardan mürekkep sonu gelmlyen kafileler ay-lardanber! serserlyane dolaşmakta, bir köyden diğer köye gidip gelmektedir. Hiç kimse bunlara yardım etmemekte ve muhacirler kendi hallerine bırakılmaktadırlar. Bu yersiz yurdsuz kimseler otlarla geçiniyor, geceler! açıkta yatıyor, içlerinde bir kaç parça çamaşır ve harabolmus evlerinden hâtıra olarak birkaç parça eşya bulunan çocuk arabalarını sürüp gidiyorlar.
Hiç kimse bunlarla alâkadar olmadığından çoğu açlıktan veya hastalıktan yol üzerinde düşüp ölmektedir. Bu muhacirlerden çoğu kaybettikleri âilelrrl erkânının ne olduğunu bilmiyorlar. Almanya’daki yollar. Nazi rejiminin sefil hale getirdiği in sanlarla doludur.
Açlık tehlikesi
Londra 31 (A.A.) — Daily Telegraph gazetesi. Avrupa hakkındakl başmakalesinde şunları yazmaktadır: M. Att^e İle Bevln’ln Potsdam'dakl gündemlerinde Avrupadaki sefaletten daha âcil bir mesele yoktur. Berlin ve Viyana halkını açlıktan ölmekten kurtarmak İçin bazı müşterek tedbir-
ler alınmışsa da, bu, geniş bir dâvanın sadece bir kısmını teşkil etmek-
tedir. Başkan Truman. Avrupaya yardım tedbirleri müşavirini Potsdam’a
çağırmıştır. Konferansın, çok karan-
lık
görünen ihtimaller! bir dereceye
kadar hafifletecek tedbirleri süratle
alacağını ihnldedebllirlz.
Avrupada bu sene mahsulün, kıtanın asgari İhtiyaçlarını temin edecek dereceden çok aşağı olması vakıa-
sını değiştirmeğe İmkân yoktur. Almanya, Alman ordularının tahrip
yağma ettikleri
memleketlerden bira»
daha İyi bir vaziyette bulunuyorsa
da,
Müttefik mütehassıslarının kanaatle-
rine göre, hattâ Almanyada bile, nüfusun üçte ikisin dahi yetecek yiyecek maddesi bulunamıyacaktır.
Her memlekette işçi, ziraat âleti ve taşıt fıkdanı mevcuttur. Toplanabilecek hasat güçlükle tevzi edilebilecektir. Amerika'dan alman resmi bir ra-
porda, mevcut şartların doğru bir tasviri yapılmaktadır. Potsdam konferansına sunulan tasarı, deniz aşın memleketlerden süratli bir . yardım gelmedikçe, bu kış binlerce İnsanın açlıktan ve soğuktan öteceğin! göstermektedir,
Bütün bu meselelerin anahtarı taşıt meselesidir ve burada taşıt İşi bir kömür İşi meselesi halini almaktadır. Eğer Avrupaya kâfi miktarda kömür verilecek olursa, sanayiin çarkları tesirli bir şekilde işlemeğe başlıyacak, ulaştırma ve tevzi sahasında terakkiler kaydedilecektir. Maden işçileri yetecek derecede gıda alamiyacak olurlarsa, ne Rulır madenleri, ne do Avrupanın diğer bir maden bölgesi kâfi mlkarda kömür İstihsal edemez. İngiltere dahi, deniz aşırı memleketlerden gelecek yiyecek maddesine muhtaçtır. İngllterenln vazifesi mey-
(Ar kası sahife 2, sütun 5 de,
Bestekâr Arif bey
(' * — Üç hükümdar zamanında
sarayın en mühim siması.
) A — Harem dairesine İstediği j zaman .girebilen insan.
I ★ — Dilimizde 1100 şarkı bıra-. kan sanatkâr,
I A- — Musikide pek çok usuller y bulan adam.
ir — Büyük Dede efendinin hakkında: (=O hepimizi geçecektir.» dediği musikişinas.
Ar — Nağmeleri hâlâ dilimizde dolaşan İnsan.
★ — Devrinde saray kadınlarının meftunu olduğu erkek.
j JL.' ■
Günler Geçerken
Yıldırıcı zamlar
Iran işçileri
Bir Moskova gazetesinin İran işçi teşkilâtına hücumu
DİKKATLER!
Rakamların dili
Moskova 31 (A.A.) — Sovyet sendikalarının Organı olan Trud gazetesi, İran'da İşçi teşekküllerinin gelişmesine mâni olduğunu söylediği İran İşçi teşkilâtına karşı şiddetli hücumlarda bulunmuştur. Gazete adı geçen İşçi teşekküllerinin Sovyet sendikaları İle münasebetleri göz önünde bulundurulacak olursa, maceracının biri olan eski Pıisbakan Seyld Ziyaeddlıı tarafından sevk ve İdare ccllen İrtica unsurlarını ve faşistleri telâşa düşürecek derecede büyük bir gell.jme kaydetmiş olduğuna İşaret eylemektedir.
Sicilli ticaret gazetesinde bir mensucat fabrikasının lcâr ve zarar durumu şöyltce neşrediliyor:
Sermaye: 500,000 Hra.
194-1 yılı gayri safî kârı: 814858 lira.
Kazanç vergisi, 42,667 lira ihtiyat akçesi vesaire ayrıldıktan sonra safi kâr: 445896 lira.
Yarıl bir senede yüzde yüze yakın meşru kâr.
Kumaşları niçin pahalı giydiğimize dair rakamların dili,,,
Üstelik bu, «meşru» bir hesaptır. Bir takını müessesti erin dolambaçlı yollardan ilâveten «gayri meşru» kârlar da temin ettiklerini giizöniinde tutmalı.
Vah ahali,,.
Yedikule ve Kurbağalıdere havagazı şirketleri satın alındıktan sonra bunları Elektrik idaresi işletmeğe başladı. Eskisinden dalıa iyi şekilde mi? Orasını pek bilmiyorum; bildiğim, bütün gazetelerde eski şirketler aleyhine el birliğile hücuma benziyetı yazıların tamamile kesilmesi değil de eksilmesidir. Zira daha geçen gün bizim (Dikkatler) sütununda Anadolu yakası halkının hava-gazmdan ziyade havaya para verdiği, yani gaz iyi gelmediği zaman boş hava tazyıkile saatin süratle işllyerek facia saydığı yanlıydı. Ben de şuna dikkat ediyorum: Kendi kahvemi kendim pişirmeği sevdiğimden Beyoğlu tarafında havagazının kıvamında gelmesi yüzünden bir kaç dakikada kaynıyan su, öteki tarafta iki misli zamana İhtiyaç, gösteriyor. Kahvenin ağır pişmesi makbulse de bahsimiz tiryakilik üzerine değildir.
Şimdi asıl tuhafı, Elektrik idaresi alâkalı Bakanlığa baş vurarak — tâbir burada yerindedlr —■ eski havagazı şirketlerinin hiiyük zarar ettiğini, zararın dayanılacak gibi olmadığını bildirmiş ve acele çare bulunmasını dilemiş. Akla gelen çare hepimizin düşündüğü ve korktuğu gibi ücretlere zamdır. Pek yakında o kararla karşılaşacağımıza şüphe etmiyoruz. Kiınse diyemez ki: «Mademki idare birdir, başka işletmelerden bol zam sayesinde her yıl fazla kazanılan milyonlardan bir kısmı havagazının açığını kapatmağa yarasın!»
Sonra şunlar sorulabilir: «Eski şirketler o zarara nasıl dayanıyorlardı? Kömür fiatlerl arttı mı? Yeni tesisat mı yapıldı? Memur maaşları bir kaç misil arttırıldı mi? Ortada yeni neler oldu ki bugünkü idarenin zararı dayamlamıyacak dereceyi buldu? Aynı ücret tarifesi ve aynı şartlar İyinde eski şirketlerin iflâs etmemelerindeki hikmet nedir?» Akıl, sır ermiyor!
Refik Halid Karay
Sahile 2
AKŞAM
31 Temmuz 1945
SÖZÜNBELİŞİ
“Akın,, gazetesinin ilânı etrafında
Geçen hafta. Mersinde çıkan «Akın» gazetesinin birinci sa-hifctûnde, çerçeve İçinde yayınlanan bîr İlân, denize yalnız girmekten zevk almıyan bir çapkının sularda oynaşmak özere bir kadın arkadaş aradığını, okul okuru olmamak şartile İsteklilerin gazete idarehanesine başvurmalımın «Akın» in okuyucularından rica ediyordu.
Biz her ne kadar İlânla işçi, kiralık ev, saldık arsa aranmasına 'tarafdar İsek de can sıkıntısını gidermek üzere gönül yoldaşı aranmasına tarafdar görünmemiş ve yazdığımız yazıda, gazetelerin bu gibi İsteklere alet olmaması gerektiğine işaret etmiştik.
Bu yazımızı okunıamakla beraber neler söylediğimizden haberdar olnn, «Akın» gazetesinin sahibi B. Ata Çelebi meslckdaşı-mız, aynı bahse dokunan bir meslekdaşınıla bana verdiği cevapta gayet serinkanlı ve o ilânı neşretmekle cemiyete bir hizmette bulunduğunu anlatarak «aferin» almaya çalışan bir celâdetle: «Gazete serbes bir kürsüdür. Memleketin iyi ve kötii taraflarını cemiyetin gidiş yollanın aksettirmekle mükelleftir. Devlet rejimine dokunmamak, vatandaşuı şalisi hakkım ihlâl etmemek şartile her şeyi yazar. Hususile ilân olursa, buna kimsenin bir kelime söylemeye hakkı yoktum diyor ve o ilânın da bugünkü cemiye-Ün gidiş tarzım açıkladığını ilâve ediyor.
Hayret! Gazetenin serbes bir kürsii olduğu eskiden beri söylenir. Fakat bu kürsünün hırsıza, uğursuza ve ahlaksıza da açık olduğu söylenmemiştir. Gazeteleri çıkaran insanların bir vazifeleri varsa o da böylelerinJn fırsat bulup kürsüye fırlamamalarına dikkat etmek, geldikleri zaman onları kovmaktır. Aksi takdirde suç ortağı anyan kasa hırsızından iffet soyguncusuna kadar her ahlâksız gazetedeki kürsünün duyurma mucizesinden faydalanmaya koşar.
Cemiyetin gidiş tarzını İlânların açıkladığı iddiası da yanlıştır Biz bu işi makalelerin gördüğünü, ve «Akın» gazetesindeki o İlânın da hâlâ gazete sahibinin gözünden nasılsa kaçtığını sanıyoruz. Şevket Rûdo
Uç yangın
Burgaz adasında fundalıklar tutuştu
Burgaz adası dün akşam büyük bir yangın tehlikesi atlamıştır. Saat en sekize doğru, adanın Hıristos ve Kalpazankaya mevkilerinde birdenbire fundalıklar tutuşmuş vc ateş kısa bir zamanda büyüm üştür. İtfaiye. temizlik İşleri teşkilâtı ve adalı halkın hep birlikte söndürme işinde çalışmalarına rağmen fundalık ve çam olmak üzere yüz Otuz dönüm bir saha tamamen yanmıştır. Bundan başka çam fidanlığı olarak kurulmuş bulunan bir sahada da altı yüz kadar çam fidanı yanmıştır. Yangının sebepleri hakkında alâkadar! arca tahkikat yapılmaktadır.
Dün akşam, eski Konya mebı u B- Hüsnü'nün Tarabyadakl köşkünde banyo sobası bacasından çıkan kıvılcımlarla kaplamalar tutumuş ve Lir miktar ahşap kısım yandıktan sonra İtfaiye tarafından söndürülmüştür.
Hllçte Keresteciler İskelesine bağlı •Allahkerlmn motörüniin makine dairesinde oksijen patlamasile bir yangın olmuş ve makine köşkü tama-m«n yandığın halde söndürülmüştür.
Akseki köylerinden birinde büyük bir yangın oldu
Antalya 30 (A.A.) — Akseki’nin
çimi köyünde çıkan bir yangında cami He halk odası da dahil olmak üzere kırk üç bina, on dokuz harman yanmıştır. Bu arada bir kısım hayvan da yanmıştır.
Bugün vali vekilinin başkanlığında Kızılay cemiyeti İdare heyeti VC diğer ilgililerin lştlraklle yapılan toplantıda yangın felâketine uğrı-ynnlara âcil olarak yapılacak yardım İşi görüşülmüş ve Kızılay tarafından derhal İki bin beş yüz lira gönderilmiştir. Bundan başka bir de yardim komitesi kurulmuş ve bu komite derhal çalışmaya başlamıştır
Gün Doğmadan Paris
EDEBÎ ROMAN
Yazan: Louis Bromfield Tercüme eden: Vâ - Nû
—Tefrika No. 16 1111 ■
daha mühim bir şey; derin ve gizil olan öyle bir şey kİ, İkisi de o bahse temas etmemişlerdi. Şimdi böyle bitkin halinde, delikanlı onun ne olduğunu tâyin edemlyecek.
Alhambra'da, kendi yerinde; yahut Majcirn'in orada, veya fit. Jean -aux -Bols sayfiyesinde, su kenarındaki mütevazı küçük villâda danueden genç kadını hayalinde canlandırmağa çalıştı. Göz önünde belirtmeğe bazan muvaffak oluyor, bazan olamıyordu. Zaman zaman Roxle'nfn hatları, sanki bir nevi sis İçindeymiş gibi ona pek karanlık görünüyordu.
(— Başımdan yaralandığım lçlıı böyle olacak ı diye düşünüyordu.
Derken pek büyük bir yorgunluk duydu. Gözleri kapandı; uykuya daldı
Uyandığı vakit siyahlar giymiş, soluk ve tombul yüzünde kır saçları arkaya doğru taranmış bir küçük ve tıknaz kadının başucunda durarak kendisine baktığını gördü. Gözlerini açınca kadın güldü vc:
— Bonjur, şimdi artık epey İyileşti-
Ege adalarında
Solcu gazetelere karşı tazyik yapıldığı bildiriliyor
Nevyork 31 (R.) — Ncw - York Times gazetesinin muhabiri 8am Brewer Midilli adasından çektiği ve buraya biraz geç gelen, bir telgrafında Ege adalarındaki 'muhalefet basınına karşı yapılan cebir ve tazyiklere Yunan makamlarının göz yumduğunu bildirmekte ve ezcümle şöyle demektedir;
«Umumiyet Itlbarllo Yunan basını bugünlerde çok şiddetli bir ilamı kullanmaktadır. Fakat burada, Ege adalarında, siyasi hislerin harareti muhalefet gazetelerine karşı Gangsterlik hareketlerine sebebiyet vrmlş tir.
«Midilli'de 3 E. A. M. cı ve bir tek sağcı gazete vardır. Yalnız solcu gazeteler hücumlara maruz kalmıştır. Polis, suçluları bulamadığını bildirmektedir. E. A. M, gazetelerinden «EJefterl Lesborc, solcu gazetelere karşı yapılan hücumların tanınmış kimseler tarafından yapıldığını iddia etmekte, halbuki hükümet makamları bu taarruzların E. A. M. gaaetele rinln mevcudiyettir karşı halk arasındaki kızgınlım neticesi olduğunu söylemektedirler.
Komşu Sakız adasında, hükümet makamları solcu gazeteler tarafından kendilerine karşı yapılan taarruzlar! destekle ipli; olmakla İtham edilmektedir. Bu adalara gönderdiği basım malzemesinin âdilâne dağıtılmasını temin İçbı Unrra'nın Sakız volisine müracaat etmek zorunda kaldığı tesblt edilmiştir. 75.000 nüfusu olan bu adada 5 solcu gazete yardır. Kâğıt yokluğu yüzünden bu gazetelerin çoğu gayri muntazam bir surette İntişar etmektedir. Sisam adasında durum hemen hemen aynıdır. Buradaki 5 solcu gazetenin tirajı Ö.İOo ve üç sağcı gazetenin tirajı da 2.200 dür.»
ğini larkcdlyorum. - dedi.
Bir tepside, kâseyle et suyu vs iki francalacik getirmişti.
Delikanlı selâm verip sordu:
— Neredeyim? Neler oldu?
Kadın tepsiyi bıraktı;
— Yatakta oturabilecek kadar takatiniz var mı?
Kuvvetli kolunu hastanın omuzlarına dolayarak yastıkları düzeltti.
— Evet, pek iyiyim.
— Bu et suyunu İçince daha İyi olacaksınız.
Tepsiyi, Niçin dizleri üzerine koydu; kaşık kaşık içirmeğe başladı. Fakat erkek İtiraz etti:
— Ben kendim yiyebilirim.
Kuvvet verici, nefis, lezzetli bir et suyuydu.
— oy ley in, kuzum, ne oldu?.. Parlse ne oldu?
Kadın başını çevirip pencereden baktı, ve yavaş sesle:
— Parla düştü, -dedi.
Cümle gayet basitti. Fakat kadın bu söze, acı bir trajedinin fevkalâde vasfını verdi. Biçimsiz vc kara bir el-
Petain dâvası
Bulgaristanda
Dün M. Herriot şahitlik etti
Paris 30 (AA.) — Pötaln muhakemesinin bugünkü oturumunda Fransız saylavlar meclisi eski Başkanı E civar d Herriot dinlenmiştir.
Herriot, Lyon belediye başkanlığından kovulduğunu vc Pötaln tarafından tevkif ettirilmiş olduğunu hatırlatmış, fakat vereceği ifadenin hiç bir şahsi mahiyet taşımıyacağını temin etmiştir. Herriot şunları söylemiştir:
«— Jcanneny vc ben, daha yapılmadan evvel dahi, mütareke aleyhinde İdile. Askerlerin düşünceleri hilâfına olarak, Fransadan kurtan-lnblleceğl kurtarmak İcabedlyordu. Hım bu mesele, yalnız milli bir mesele değil, fakat aynı zamanda milletlerarası bir mesele İdi. 1940 ta Fran sanın yanıbaşında Ingiltere vardı ve geleneğine sadık olan İngllterenln mücadeleye sonuna kadar devam edeceği muhakkaktı.
Jeanneny ve ben, gitmek gerektiği nl söylemek üzere Cumhur Başkanı Lebrun'ün yanına çıktık. Fakat Lebrun, Pf-tain'ln muhalefeti ile karşılaşmakta olduğu cevabını verdi. Bununla beraber şu cihet kararlaştırıldı kİ hükümet, Chautempş'in ldurcslnde gidecek ve aynı zamanda Cumhur Başkanı ile İki meclis baştanları da Fransnyı terkedecckll. O zaman, bu hareketin lüzumu üzerinde aramızdaki anlaşma, tam ve mutlaktı. Fakat bu anlaşma, tutulma* rmştır.»
Herriot, İfadesine devam ederek Vichy rejimi hakkında tafsilât vermiş ve rejimi bir diktatörlük olarak vnsıfiûndırmıştır. Herriot, bu devredeki bazı hâdiseleri ve ezcümle Le-glon d’honneur lle Demlrhaçın yan-ynna yer alması suret He Paris'te İn-valldes’de yapılan askeri törenleri hatırlatmıştır. Herriot, nihayet, ifadesini tevkifi hâdisesi lie sona erdirmiştir.
Laval Paris’e gidecek mi?
Londra 31 (R.) — Ispanya'da bulunan Laval. Paris'e giderek Pâtaln' İn muhakemesinde şahitlik etmek İstediğini bildirmiştir. Lâval dün İspanya 'don ayrılmak üzere İken uçağının motörü bozulduğundan geriye dönmüştür. Lâval Fransa'ya gelirse muhakeme edilecektir.
Birleşik Amerika Komünist partisi
Londra radyosu 30 (A.A.) — Vâ-
şlngton'dft bir toplantı yapan komünistler, Birleşik Amerika'da komünist partisinin yeniden kurulmasını kabul etmişlerdir.
ChurchilI «Diz bağı nişanı» nı kabul etmedi
Londra 30 (A-A.) — Kıral George, eski Başbakan Mr. Wlnston Chur-chlll'e, harb içinde başardığı büyük hizmetlerden dolayı en büyük İngiliz nişanı olan »Dlzbağı nişanın m vermek İstemiştir. Mr. ChurchilI, Kı-raJdan bugünkü şartlar altında bu şövalye payesini reddetmek müsaadesini taicbcylemlştlr.
1348 tarlhnlde İhdas edildiğinden beri, bu nişan, asli olmıyanlardan yalnız üç kişiye verilmiştir. Bunlar tıraşında 8lr Austin ChamberlaLn de vardır.
İngiltere ve Arap memleketleri
Şam 31 (A.A.) — Suriye Başbakanı Faiz - el - Khoury, İngiliz İşçi partisinin geçimlerde kazandığı zaferin İngiliz - Arap münasebetleri üzerine ne gibi bir tesir yapacağı hakkında sorulan bir suale cevap vererek. İngll-terenin Arap devletlerine karşı takl-betmekte olduğu siyasetin değişmediğini ve değişmlyeceğlnl beyan etmlş-ir.
bise giyen alelâde küçük bir kadındı bu. Fransa’da böylelerl milyonlardır. Nic, onun hayatının ne hayat olduğunu biliyor. Kocası vardır, bir yahut İki çocuğu vardır. Kocasının küçük bir dükkânı olacak. Kadın da ona bu revnaksi2 ev hayatını temin etmekle beraber muhasebe İşlerini de İdare ediyor. Bayram günleri mağazada yardım ediyordur. Tanklar tarafından tehdldedildlğlnl gördüğü bahçeler şeklinde bir de küçük bahçeleri olacak; uzun yaz akşamları ve bütün aile siyah elbiseleriyle kiliseden döndüğü vakit, pazarları burada hep birlikte çalışırlar.
Erkek bu kadını İyi biliyor. Bu kadının basit hayatı bütün Fransayı temsil etmektedir. O harbi asla İstemedi. Biitün arzusu, kendi muhitiyle dolu olan sakin küçücük mevcudiyetine devam etmek. Onun rengi yok; İddiası -yok: rabıtalı ve muktesittir.
Hâtıraları boyunca yorucu ve can sıkıcı ne varsa ve ne yoksa bu kadın hepsini şahsında temsil ediyordu. Ve şimdi bu mütevazı ve şatafatsız odada, delikanlı kadının yanında; kadının hârlkulâde ve derin, vakarını, «Paris düştii.» dediği, başını çevirdiği, siyah, parlak gözlerindeki yaşları gizlediği sırada seziyor. Madem ki Paris hakkında ikisinin de hisleri aynı, kendinin kadına yakın oduğunu duydıı. Kadının Paris'i ve Nicky'ninkl apayrı
Gizli bir şebeke meydana çıkarıldı
Sofya 30 (R.) — Sofya’da çıkan Norod gazetesinin «Hainleri, başlıklı bir yazısında bildirildiğine göre şimdiki Bulgar vatan cephesi hükümetini devirmek maksadlyle Bulgaristan-da 20 temmuzdu bir muhalif şebeke meydana çıkarılmıştır.
Gazete, bu hususta yazdığı bir yazıda Bulgar milleti koynundu yılan yatırdığınım farkında değildir,, dedikten sonra bu yoldaki teşebbüslerin boşuna olduğunu ve bunların hükümetin, milletin merhametine bi-ğınarak kurtulanııyacnklarını yazmaktadır.
«Hainleri diye vasıflanan ve meydana çıkarılan bu . reakslyonerler grupu 9 eylül 1944 e kadar Bulgar faşist rejimi mensuplan İdi.
Kanunsuz surette ele geçirilen paralar
Sofya 30 (A.A.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor: Çifçi partisinin organı olarak tanınan Zemledelskozname gazetesi, gayri kanunî yollarla elde edilmiş mal vc emlâkin müsaderesine alt olup Bakanlar kuruluna sunulmuş bulunan bir kanun tasarısının metnini yayınlamaktadır. Bu kanun tasarısında, spekülâsyon veya diğer kanunsuz yollarla elde edilmiş bütün menkul ve gayri menkul emvalin, paranın ve aksiyonların devlet namına müsaderesi derpiş edilmektedir. Bu kanun tasarısındaki maddeler gereğince, müsadere hükümleri Kanuna muhalif olarak hareket eden varislere, ve vaslyflt yolu İle bu hakkı İktisap edenlere ve aynı zamanda, müsadere edilebilir mallara parasız olarak m-hip bulunan üçüncü şahıslara da tatbik edilecektir
Gl. de Gaulle’îin durumu
Londra 30 (A.A.) — Her ne kadar general de Gaulle’ün yeni Fransız anayasasına alt tasarısı dün akşam Fransız İstişare meclisi tarafından 19 oya karşı 210 oyla reddedilmişse de, Paris kaynaklı haberlerde ifade edilen mütalâalara göre, general de Gaulle’ ün Meclisin karan muhalif olduğu takdirde istifa edeceği hususunda tehditte bulunmasına rağ-man, bir uzlaşma sayesinde belki de vahim bir buhran önlenmiş olacaktır.
Bulgaristanda ekmek istihkakı azaltılıyor
Sofya 30 (A.A.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor: Devlet Batanı general Dobrl Tcrpechey, Sofya radyosunda iaşe makamları tarafından yapılan incelemeler netice-tinde hasadın zayıf olması yüzünden günlük ekmek İstihkakının 15 ağustos 1946 ya kadar aşağıda gösterildiği şekilde azaltılacağını bildirmiştir
Şehirlerde insan başına 400 gram ekmek, köylerde 600 gram buğday ve 400 gram mısır verilecektir.
Mihailoviç’in arkadaşlarının muhakemesi
Londra 31 (R.) — Yugoslav çeteler komutanı Mlhallovlç'İn çalışma arkadaşlarının muhakemesine dün Bel-grad’da başlanmıştır. Suçlulardan Ço-roriç’e göre, Mlhallovlç, Almanlarla temas ederek silâh teminine çalışmıştır. Eski Skopçlna âzasından Mustafa Molanlç'c göre. Almanlar Mlhallovlç çetelerine karşı müsamaha İle hareket etmişler, Mlhallovlç. çetelere Alınanlara karşı ateş etmemek emri vermiştir. Mustafa Molanlç kabahatli olduğunu kabul etmiştir. Mihalloviçin nerede bulunduğu bilinmiyor.
şeyerdJ: Ev sahibesi İçin o şehir, büyük ve güzel bir beldedir kİ, oraya, takriben senede üç defa gidilir. Gale-ries Laf ayette'ten, yahut Bazar de lHötel de Ville'den alışveriş yapılır. Ucuz bir lokantada yemek yenir. Alışverişe devam olunur, evine vaktinde yetişmek, kocasının ve çocuklarının yemeğini fazarlamak için banliyö trenine acele edilir. Nlcky’nln Paris'i ışıklar şehridir. Neşe, şampanyadır. Maxlm'in, Rttz’in, yarışların Paris'idir. Dünyada başka hiçbir şehrin ulaşamadığı neşe ve şatafat şehridir
Fakat her İkisine birden nJdolan aynı zamanda bahçe duvarı dibinde, kendi yanıbaşında vurulup ölen o garaj makinisti ufak tefek Chlco'ya da alt bulunan diğer bir Paris var. Bu, bütün FransA'lılara. büyüklerine küçüklerine, zenginlerine ve fakirlerine, akıllılarına ve aptallarına aidolan bir Paris’tir. Zira, bunların hepsi asırlar-danberl onun yaratılmasına lştlrâk ettiler. Bu Paris. Fransız olan her şeyin fideliğidir. Cömert bir Paris’ti bu. Bir yoruma göre de timsaldir. Dünyaya verilen bir örnektir. Kaçanları, bedbahtları ve kendisi gibi vatanı ol-nuyanlan kabul etmişti. Burada dünyanın öteki kısımlarına büyük hazineler cömertçe saçılmıştı; düşünce, hak, sanat Ve güzellik hazîneleri.
(Arkası rar)
Almanya’da bütün yollar muhacir kafilelerile dolu
(Baş tarafı 1 infii sahifede)
dundadır: Kendi kaynaklarından
mümkün olduğu kadar fazla randı-, man elde etmek ve Batı yarım fcüre-slylo diğer yerlerden gelecek kaynakların büyük bir kısmının kıtaya ulaşmasını temin etmek, hiç şüphesiz M. Attlce ve Bevjn, böyle bir İş birliğine girişmeğe hazır bulunuyorlar.
Berlin ’in hali
Londra 31 (A.A.) — Evening Standard gazetesinin Berlin muhabiri, Alman başkentinde bugün mevcut feci şartları anlatırken bu şehri kalbi parçalanmış kadınların şehri olarak tasvir etmekte ve binlerce erkeğin bu kış ölüme mahkûm olduklarını yazmaktadır.
Muharrir şöyle diyor: Berllndekl Alman halkı ezilmiş, iimldlnl kaybetmiş, şaşırmış, muti ve galiplerin hoşuna gitmek İçin bütün gayretlerini sarfeden insanlar haline gelmiştir.
Berllnln nüfusu şimdi takriben 3 milyon kadardır. Bunun ekseriyeti kâfi gıda bulamamaktadır. Üç İşgal devleti, Berlin dışından şehre patates, meyva ve sebze getirmek İçin nakil vasıtalarını birleştirmişlerdir. İsk&r) vaziyeti fecidir. BerUnlilerln büyük bir kısmı mahzenlerde ve harabolınuş binaların İçinde yaşamaktadır. Askeri doktorlar, binlerce Berlinllnlıi soğuktan veya açlıktan öleceğini, yahut da intihar etmek zorunda kalacağını itiraf etmektedirler. Berllndekl vaziyet aşağı yukarı bütün memleketlerde müşahede edilmektedir. Almanlar, tarihlerinde hiç görmedikleri şekilde borçlarını ödüyorlar.
Bayındırlık ve Ekonomi Bakanları Karabük’te Zonguldak 30 (A-A.) — Dün Ereğli limanının temelatma töreninden sonra Bayındırlık Bakanı Sırrı Day lle Ekonomi Bakanı Fuat Slrmen ve yanlarındaki zatlar motörle Kandilliye giderek kömür işletmelerini, Çamlı ve Armutlu tesislerini gezmişler ve gece buraya dönmüşlerdir.
Bayındırlık ve Ekonomi Bakanlan kısa bir müddet Zonguldakta kaldıktan sonra Karabük’e gitmek üzere trenle yollarına devam etmişlerdir.
B. 8ırrı Day ve B. Fuat Slrmen bugün Karabük'teki tesislerde İncelemelerde bulunacaklar ve akşam An-i karaya dönmek özere Karabük'ten ayrılacaklardır.
Tıbbî müstahzaratta kâr haddi
Ankara 30 — Tıbbi müstahzaratta kâr haddi t ahdide dllmlştlr. Lâboratu-var sahipleri buna İtiraz etmişlerdir. Sağlık Bakanlığı yakında lâboratuvar sahiplerini toplantıya çağıracaktır.
Sümerbank mallarından alman kömür hissesi
Ankara 30 — Sümer Bank mamullerinden alınan kömür hissesinden vazgeçilmesi için tetkikler yapılmaktadır. Bundan vazgeçildiği takdirde, Sümer Bank mamulleri yüzde (20) ucuzlatılarak satılabilecektir.
Muamele vergisi
Ekonomi Bakanlığı muamele vergisinin tadili hakkmdakl teklifleri incelemektedir^ Maliye Bakanlığı da bu konu lle meşguldür. îstanbııldaki Ugi.ll makamlardan bu mesele hakkında raporlar İstenmiştir. Ayrıca Ticaret Bakanlığı, muamele vergisinin bugünkü tatbik şeklinden çıtan mahzurları tetkik ediyor.
■jk Aksaray postalıanesln müdürü bulunduğu çırada lprk İki bin lira Ihtilâs etmek suçundan mevkuf Sadi Işın ile kendisini bu suça tahrik ettiği İddlaslle tevkif edilmiş olan Afl-fenln duruşmaları dün bir numaralı toplu milli korunma mahkemesinde sona ermiş vc savcı, Sadi'nin lhtllâs suçundan tecziyesini, Aflfenln de be-raetlnl İstemiştir. Duruşma, kararın bildirilmesi İçin başka güne bırakılmıştır.
■fc Bosatncı Yenlkarye halkı denize akan lâğımların kokusundan ve onların etrafından sızan 3ulann tevll-dettiğl sivrisineklerden şikâyet etmektedir. Ayrıca her hangi bir vaka zuhurunda İki dakika mesafede bulunan polisin müdahale edemlyerek, Maltepe Jandarmasına müracaat meselesi de şikâyet mevzuudur.
Buz dolaplarını satıştan imtina etmekten maznun Karekln Fesçlyan dün İkinci Toplu Millî korunma mahkemesinde mevkufen muhakeme edilmiştir. Mahkeme 5000 lira kefaletle tahliye kararı vermiştir.
Alman tankları köprü inşaatında kullanılıyor Linz 31 CR.) — Tamamlanmış ve tamamlanmamış Alman tankları halen Amerikan askeri hükümetinin İdaresi altında Avusturyadakl köprü, lokomotif ve vagon tamiratında kullanılmaktadır. Avusturyadakl günlük çelik İstihsali şimdi 60 tona çıkmıştır. ‘ Amerikalılar şimdiye kadar yüzden, fazla kamyon ve lokomotifle birçok! köprüler tamir etmişlerdir. [
Alman fabrikaları
yaşamakta^
Fakat Kı-Jr:
çalışacak
Paris 31 (R.) — Mareşal Zukof neşrettiği bir emirname lie Sovyet İşgali altındaki Alman fabrikalarının 15 ağustostan İtibaren çalışmağa başlamaları lâzım geldiğini bildirmiştik Sahibi bulunnuyan fabrikaların İşletilmesi için Belediyeler müdür veya mühendis tâyin edeceklerdir. işliye-mlyecek halde olan fabrikalar bildirilecektir. Fabrikaların yaptıkları eşyaya 044 flat listesine uygun para verilecektir.
Berlin Sovyet kumandanının demeci
Berlin 31 (R.) — Alman başkentindeki Sovyet kuvvetlerinin kumandanı general Gorbatov, İlk basın toplantısında şöyle demiştir:
Hltlerln ölmüş olduğunu İspat (vipnl I hiçbir delil mevcut değildir. Canlı blrf**) Hitlerln bir yerde gizilce olması ihtimali mevcuttur, zılordunun işgali altında bulunan böl-' N gede Hitler mevcut değildir. Almanla-'ta rın çoğu yanlış İfadeler vererek İşi karıştırmaktadırlar. Nazller, gizil fa- C allyetlerine cesaret verebilmek Içln.O Hitlerln ölmemiş olduğunu durmadan" yj u.
Kızılordu, bir Alman gizli mukave- CD metinin muvcudlyetlnden haberdar- ** dır. Bu kuvvet, baltalama hareketleri- Q) ne girişmekte ve Almanların şehirle- Q) rlnl temizlemelerine mâni olmaktadır.*— Bunlar, şehirlerin kalkınması İçin el- . zem otlan eksperlerin faaliyete geçme- 2*1 lerlnl menetmişlerdir. Bu İç kuvvetli İaşe İşini de güçleştirmektedirler,
İngiliz seçiminin son neticesi
Londra 31 (R.) — İngiltere ünıver* siteleri seçim İşlerini bitirmişlerdir Oksford İki müstakil millet vekili seçmiştir. Kambrlç üniversitesi de bir muhafazakâr ve bir müstakil seçmiştir. Londra üniversitesi reylerini bir milli müstakile vermiştir. Galles üniversiteleri bir Liberal Milletvekili seçmişlerdir. Avam kamarasında son vaziyet şöylcdlr:
Hükümet tarafı; İşçi; 388, Liberal; 11, Müstakil; 14, Müstakil İşcl; 3. Komünist: 2. Komonvelt; 1, Yekûn 410
Muhalefet tarafı; Muhafazakâr; 195, Millî Liberal; 14. Millî; 1. Liberal; 1, Yekûn 211.
Şimdilik 4 Milletvekilliği münhaldır. 3 yer. seçimler yapılırken, ölmüş olan Milletvekillerinin yerleridir. 6 seçim neticesi de henüz belli değildir, dir.
102 katlı binaya çarpan uçak
Nevyork 31 (R.) — Sabah gazeteleri Emplr State’ln pazartesi sabahı kapılarını açmış olduğunu bildirmekte ve bu kaza etrafında şu tafsilâtı vermektedirler:
«Bu kazadan bir mucize eseri olarak kurtulanlar arasında Madam Bethy Oliver var. Bethy 19 uncu kattan aşağıya düşmüş olan asansörün memuru İdi. Bethy, kendisine sualler soran gazetecilere şöyle demiştir: «Bir aralık sanki ayaklarım yerden kesilmişti. Havada duruyordum. Düşmemek’'İçin etrafımdaki şeylere tutunmağa çalışıyordum.»
BORSJ
30/7/1045 fiatlerl
Londra üzerine 1 sterlin 5.22
Nevyork üzerine 100 dolar 132.—
Cenevre 1QO İsviçre Fr 3C3255
Madrid üzerine 100 pezeta 12.89
Stokholm Üzerine 100 kuron 31.1325
ESHAM VE TAHVlLİT
% 5 faizli İkramiyeler:
1933 Ergani 24.30
1938 İkramiye!! İ2.—
Milli Müdafaa 22.—
Demiryolu İkramiyen 98 —
% 7 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum 1 20.—
Sivas - Erzurum 2-7 20.10
1941 Demiryolu I 20.03
1941 Demiryolu n 19.60
1941 Demiryolu III 19.30
Milli Müdafaa I 20.25
Millî Müdafaa n 19.55
Milli Müdafaa HT 19.62
Anadolu Demiryolu Grupui
Tahviller 1-2 04.50
Hisse senetleri % 60 35.50
Mümessil! senet 46.50
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 143.50
T. tş Bankası 14.70
T. Ticaret Bankası 425
Aslan Çimento 8.90
Borsa dışında
ALTIN FtATLERJ
Gulden 35.90
Reşadiye 38.15
tnglllz 44.15
Külçe (Bir gramı) 5 63
M ’T’îl.kvİlll
şaban 21 — Hızır 87
tmsak Güneş öğle tklndl Ak Valsı
E. 7.25 » 28 4 53 8.40 12.00 1.49
V. 3.52 5 55 1320 B 18 20 27 22.11
31 Tenımua 1045
A8ŞÎM
Sahife 3
akşamdan akşama
Yıkıcı fırkalar
ve
Yapıcı fırkalar
İttihat ve Terakki’niıı karşısına çıkan Hürriyet ve İtilâf fırkasının zihniyetini unutmıyaıılar. aramızda hâlâ çok olsa gerektir. İttihatçı ne derse, ««Itilâfçı», sanki onun tersini söylemeği meslek edinmişti Yeni bir teşekkül olduğu için, İttihat ve Terak-ki’nin de bütün dedikleri ve diyecekleri ilk gününden itibaren muntazam bir üslûba sokulmuş değildi. Bu cemiyet, zaman içinde ve gittikçe daralan mekân ve imkânlar içinde istihalelere tabi oluyordu, îtilâfçı da, menfi riılıi-le, geriye doğru çekilmek azmile:
— Olmaz efendim, olamaz efendim... - diyip duruyordu.
Bu sebeple, gayri memnun o-lup da siyasî faaliyete girişmek, İttihat ve Terakki’yi zaafa uğratmak istiyenlerin çoğu, blribiderine benzemeseler ve aynı şeyi istemeseler bile, İtilâfçılığm rengi belirsiz, soluk bayrağı altında toplandılar. Düşmanlan saydıktan cemiyetin faaliyetlerinden bazılarını zaman zaman için için beğenmelerine rağmen, beğenmemiş göründüler. Bundan dolayıdır ki, bu memleketin siyaset tarihi, Hürriyet ve İtilâf fırkasına kötü bir damga basmıştır.
Zuhurları mukadder görünen yeni fırkalar böyle bir acınacak hâle düşmekten kurtulabilirler. Hele dünyanın bugünkü gidişine göre Türkiyede hemen yarın değilse öbürgiin kurulacak Çifçi partisi ve İşçi partisi, vazıh mahiyetleri sayesinde böyle «isteme-eük» cü partiler olmaktan yakayı sıyırır, yapıcı parti olabilirler. Memleketin onlara ihtiyacı vardır. Bu tarz partilerin faaliyet pahalan İçtimaî hayatımızda boş bırakılmıştır. Her adımda noksanlarını duyuyoruz.
■Çifçi partisi» denince bunun ne olabileceğini tarif etmek güç gibi görünür. Zira «Çifçi» gibi şamil bir isim altına cins cins ve menfaatleri yekdiğerine «id. insanlar gizlenmiştir: Son toprak kanuniie hodbinliği darbelenen bir derebeği bakiyesi, murabahacı artığı, ali kıran baş kesen, nalıncı keseri gibi kendi tarafına yontan kalbur üstü zümresi vardır. İkinci tabakası da hem mülkiyet, hem çalışma şartlarına dayanan orta ve kalabalık bölümüdür ki, yeni toprak kanunu, böy-felerini daha da arttırıp kuvvetlendirecek. Bir Jile, ev, alât, hayvan, para noksanı yüzünden tamamile mülkiyetsiz köylüler vardır. Gerçe, nazariye itibarile. memlekette topraksız köylü kalmaması icabeder. Fakat bizdeki toprak kanunlarının ağa babaları olan kanunlar, geçen asırlarda bir çok memleketlerde yapıldığı ve tatbik sahasına itina İle geç tiği halde, gene eçir rençberle-rîn ortadan kalkması mümkün o-lamamıştır, Nasıl olabilir ki, ziraat amelesi bulunmazsa, kanunun müsaade ettiği büyük mülkiyetleri işletmek için kel kuvve. Ii bulunmaz. Binaenaleyh, her şeye rağmen mülkiyetsiz köylüler mevcut kalacaktır.
Sol ve demokrat mânada Çifçi partisi, öyle sanıyorum, bir eli mülkiyette, bir eli. işte olan orta tiraatçi sınıfın fırkası olacaktır. Bu parti, toprak kanununun tatbikatından başlayıp ziraat hayatının «aman ve mekân İçinde İcabeti ireceği türlü dilekleri ziraat nüfusumuzun lehine olarak yoracak, bu uğurda mücadele edecektir. Böyle bir fırka, THrki-yenin siyasi ve İçtimaî bünyesi için «yapıcı» vasfında bir fırkadır. Çünkü bünyesinde «meknuz ve mündemiç» ve Allah vergisi denek şekilde vazıh bir programı vardır
Adına «Sosyalist fırka» denildin, «Sosyal demokrat fırka» denilsin, yahut daha basit olarak «tsçi fırkası» denilsin, şehirlerdeki kol ve dimağ ecirlerile köylerdeki ecirlerin bütün memleket ölçüsünde hayatlarım lyHeştir-meği ve İstikballerini sağlamağı gaye edinecek ve dünyadaki sosyal yeniliklere adım uyduracak fırkanın da, en yapıcı vasıfta, İstikbali en aydın bir parti olacağında şüphe yoktur, Şiiphe olmadığını, dünyanın gidişi gösteriyor.
(VA - NÛ)
Bir ihtikâr dâvası
Galatada yazıhanesi bulunan tüccardan Adil Araboğlu İle motör tamir atölyesi sahibi Hami Yolok'un tutuk olarak yargılanmalarına, İstanbul İkinci toplu milli korunma mahkemesince başlanmıştır.
Adilin 962 Ura 44 kuruştan aldığı beş kompresörden İki tanesini 5200 liraya sattığı, bu suretle 2890 lira fahiş kâr ettiği, Haminin de sonradan bunları tamir ettiğine dair 2126 liralık asılsız bir fatura hazırladığı İleri sürülmektedir. Sorgular yapılmış, yargılanma şahitlerin dinlenmesi İçin bırakılmıştır.
Üsküdar ikinci orta okulu binası
tlsküdarda İkinci orta okul binası Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kira İle tutulmakta idi. Kontrat müddeti tamamlanan bina, İsteği üzerine sahibine teslim edilmiştir. Önümüzdeki ders yılında ikinci orta okul öğrencileri. uygun görülecek diğer bir orta okulda, çifte öğretim yapmak suretiyle tahsillerine devam edeceklerdir. _____
Haydarpaşa köprüsü esas inşaatı bitti
Bayındırlık Bakanlığı İle belediye tarafından müştereken yapılmakta olan Haydarpaşa - Kadıköy köprüsünün esas inşaatı sona ermiştir. Şimdi yaya kaldırımları yapılmakta ve köprüyü aydınlatacak lâmbalar asılmaktadır. Haydarpaşa He- Kadıköy arasındaki mesafeyi çok kısaltacak olan bu köprüden tramvaylar da geçecektir, Bu suretle tramvayı Haydarpaşa İskelesine kadar uzatmak da mümkün olabilecektir. Köprü, İnşaatı tamamlanınca törenle açılacaktır._
RADYO
Bugünkü program
18 Dans orkestrası, 18-80 Konufjpa, 18.46 Dans orkestrası, 19 H1 borler, 19.20 Geçmişte bugün, 19.95 Baz eserleri, 10.45 Konuşma: (Posta kutusu), 20 Şan soloları, 20.15 Radyo gacetesi, M.45 Mandolin birliği. 111.05 Balon orkestrası, »1 .45 TnrUbl Türk mufil-klal, 22.80 Mtak (PL), »2.45 Habor-
Yonn sabahki program
7.10 Mürlkl 5.46 Haberi»,
8 Müzik: CPİL 12.30 Şarkılar, İfl.4fi Haberler, İ8 flalon orkestrası.
[ŞEHİR HABERLERİ]
İrmik tevziatı
Yağ fabrikatörleri Ankaradan döndüler
Ankara’da yapılan toplantılarda varılan kararlar — Bu sene zeytinyağt rekoltesi 40 bin ve nebati yağ da 10 bin ton tahmin ediliyor
ihraç mallarını ucuzlatmak
Ticaret Bakanlığı bu meseleyi tetkik ediyor
Bakanlıklardan seçilen bir komisyon hayatı ucuzlatmak İçin alınacak tedbirleri tesbite çalışmaktadır. Ticaret Bakanlığı, bizimle öteden beri ticari münasebet tesis etmiş ve bundan sonra münasebet tesis edecek memleketlerle yaptığı temaslarda ihraç mallarımızın flatlerinl ucuzlatmak zaruretini duymuştur. İhraç mallarımızın flatlcrl. İthal edeceğimiz malların fiatlerlnden en az yiizde kırk yüksek olduğundan mallarımıza müşteri çıkmamaktadır.
İleride dövizsiz kalmamak, mallarımızı satmak ve fazla İthalât yapabilmek İçin İhraç mallarımızın flütleri düşürülecektir. Bu hususta İncelemelere başlanmıştır. Bizimle ticari münasebeti bulunan ve bize mal verecek olan memleketlerden getirilmesi zarurî olan malların memleketimiz için satış fiatlerl öğrenilmektedir. Ticaret Bakanlığı buralardan mal alabilmemiz ve mukabilinde mal verebilmemiz İçin bazı esaslar tesblt etmiştir. Bu esaslara uyularak yakında harekete geçilecektir.
İhraç mallarımızda ucuzluğa doğru gidilmesi diğer hazı kayıtların knJdı-ı rılmasına, başka maddelerin ucuzlatılmasına. İnhisar maddeleri flatleri-nln düşürülmesine bağlıdır. Onun İçin Bakanlıklar, bu İşle kendilerini ayrı ayrı ilgilendirmişlerdir. Yalnız İhraç mallarının ucuzlatılması İle İktifa olunmıyarak memlekette satılan her maddenin bugünkünden ucuza satılması İçin bazı kararlar alınacaktır. Bu kararlan almak İçin Ankrada İlgili ticarethane mümessillerinin iştirakleri İle toplantılar da yapılacaktır.
Kasapların kontrolü
Et flatlerlnln yeniden ucuzlatılması üzerine kasapların kontrolü devam ediyor. Yen! karar gazetelerle İlân edilmiş ve pazar gününden İtibaren yürürlüğe girmiştir. Belediyenin bu İlânı ve kasapların sayısına göre az olan kontrol eleman i la bu işin istenilen neticeyi vermesi oldukça güçtür. Et flatlerlnl ucuzlatmak lstemlyen kasapların kontrol una halkın da hizmet etmesi beklenmektedir. Yeni flat ilân edilmiştir. Bu flatlerden fazlaya! et satmak Istlyen kasapların belediyeye İhbar edilmesi kontrolü kolaylaştıracaktır. Verilen bir kararla halk tarafından yapılacak her İhbar ciddiyetle nazan itibara alınacaktır.
Toptan et satışlarını tanzim etmek üzere dün belediye müfettiş ve murakıplarından bir kısmı mezbahada uzun müddet meşgul olmuşlardır.
Satışa çıkarılan ithal malları
, fst. Barnatan Handa Komlsyöû Kontuarına pırlanta, dal. Mahmudiye Cad. Migırdiç Beyazclyan'a Kösele makine kayışı. Gal. Ünyon Handa Atlas Ltd.’e elektrik motöril, İ3t. Volta Handa Asri Diş deposuna dişçi malzemesi, Fincancılarda M. Beşlr ve M Şefik Harlri'ye Arap zamkı, İst. Ka-tırcıoğlu Handa Agop çubukçlyana ayakkabı diası. İst- Hasırcılar 44 ta Mordo Rodrlk’e süleycn, TahtakaJe Dar Handa tsrael D. Bchar’a blsülfat dö sud. Tahtakale Cad. 31 de İsrael ve Sami Saltl’ye asit klorldrlk ve sülfürik, İst. Yurımşişecl Hıînda Romllos Çlleni'ye esans, Gal. Hezaran Handa Kenan Kulay’a gomalaktı, Yedikule Kaziıçeşmede Aleko Dulo’ya boyalı vernik, İst. Emlnbey Handa İshak Sadok'a dum düğme, M. Beşlr ve M-Şefik Harlri'ye sedef düğme, İst. Tütün gümrük Kemerli sokakta Fahri Umur’a sedef düğme, İst. Barnatan Handa Natan S. Eskenazi’ye Bentleys Code kitabı, İshak Sadok'a kadın mantoluğu, İstiklâl Cad. JorJ F. Ko-tero'ya yün mensucat, Sultanhamam Nuri Abdurrahmarı Maltaoğlu’na erkek yünlüsü ve yünlü mensucat, İst. Kurukahvecl Handa Rafall Puller’e yün mensucat. İst. Dördüncü Vakıf Han karşısında A. Levi ve D. Delarey-na’ya Jartiyer ve askı, Eyüp Mensucat fabrikasına yün muhalr İpliği, Gal. Karaköy Palas’ta K. Parusladls'e güderi, Gal. Karaköy Palas'ta İsrael Ovadia, L. Markuzon’a müstamel boş çuval, Gal. Rıhtım Cad. İktisat Handa Ziya Tardu nezdlnde Jozef Bcn-mayor’a sargılık kâğıt «İzmir Birliğinden».
Ticaret Bakanlığının daıetl üzerine i Ankaraya gitmiş olan zeytinyağı ve nebati yağ fabrikatörleri İstanbula dönmüşlerdir. Bakanlıkta yapılan toplantılar samimi bir hava İçinde geçmiş ve fabrikatörler Ticaret Bakanlığına mufassal bir rapor vermişlerdir. Ayrıca Bakanlık müfettişleri İstihsal yerlerinde yap tıkları İncelemelere ait raporlarını hazırlıyaıak Ticaret Bakanlığına sunmuşlardır.
Bakanlık, her İki raporu İnceledikten sonra zeytinyağı, nebati yağlar sadeyağ, margarin ve turyagı haklındaki kararını Bakanlar kumlundan geçirdikten sonra tatbik mevkiine kıyacaktır. Şimdiden varılan neticeye göre her çeşit yağ satışlarında mer'l şeklin mahzurları görülmüş ve yeni İstihsal zamanına kadar bu kararların değiştirilmesi bir zaruret olmuştur.
Ticaret Bakanlığında yapılalı toplantılarda şu kararlara varılmıştır:
1 — Ticaret Bakanlığı, yağ işleri İle uğraşanlarla İşbirliği yapmalıdır. Beraber hareket edildiği takdirde tatbikatta görülecek mahzurlar vaktinde anlaşılmış ve değiştirilmesi cihetine gidilmiş olacaktır.
2 — 510 numaralı katarnamede «mal sahipleri bu malları satışa ar-zetmeğe mecburdur» ibaresinin değiştirilmesi lâzımdır. Bu maddeye uyularak İstihsal edilen zeytinyağları bek letiimeden ve ilerideki avlar için stok edilmeden satışa çıkarılmış ve bir takım kimseler tarafından toplatılarak yağ yokluğuna sebebiyet verilmiştir.
3 — Yağ yapılacak zeytinin kilosuna konan 22 kuruş flat değlşmlyecek-tir. Ancak müstahsile bir kâr hakkı ilâve etmelidir.
4 — Yağlık zeytinden, başka her çeşit zeytine de flat konmak suretlle zeytinlerin kaçırılmasına mâni olunacaktır.
5 — Hükümetin aynen topladığı yüzde kırk miktardan arla kalan zey-tinyağlarm satışı serbest olmalıdır. Ancak bir sataş flatı konmalıdır.
G — Bugünkü yağ darlığı, sadece zeytinyağına müdahale edilmesinden doğmuştur. Bundan sonra yağ darlığını önlemek için her çeşit yağa, zey-
ölüm
Şûrâyı devlet Azasından merhum Mustafa Arif Akglin, Amasya ortaokulu öğretmenlerlndea Osman Tev-fik Akgün, Devlet Demiryolları yol müfettişi İsmail Akglin, Dr. İbrahim Besim Akgün, Hasibe Akgün ile Ra-t?Ja Ayunel'ln bpbalaıı, lıâklm Osman Ylkmntt AltıneVln kaptnpederl:
Avukat MEHMET BEŞİM AKGÜN Hakkın tâlımoüno kavuşmuştur. Cenaze namazı bugünkü sah günü ikindi namazını müteakip Teşvikiye camisinde kılındıktan sonra Ferlköy-dek! makberl mahsusuna defnedilecektir.
Allah rahmet öylesin
I tlnyağına yapılan ’ müdahale yapılmalıdır.
7 — Nebati yağlara flat tesblt edilirken dalma zeytinyağından aşağı flat konmalıdır. Bu düşüklük en az yüzde on olmalıdır. Yani, bir kilo zeytinyağı 200 kuruşa satılırken, fındık yağı l«0 kuruş olmalıdır.
8 — Zeytinyağının satışında konan kâr haddi fazladır. Toptancı ve perakendeci kâr haddi İndirilmelidir. Tesblt edilecek yeııL kâr hadlerinden başka bir fire esası kabul edilmemelidir.
0 — Yağ darlığını başka şekilde önlemek İçin aynen toplanacak yağlardan bir kısmını. Amerlkaya ihraccde-rek mukabilinde hayvani yağ getirilmelidir. Böylece Amerikalıların yapmış oldukları teklif de yerine getirilmiş olacaktır. Ayrıca İngiltere hükümeti İle temas ederek vel.talln yağı İmalinde kullanılan kobranın memleketimize de satılmasına dair müsaade alınmalıdır.
10 — Müstahsilin fazla yemeklik yağ yapabilmesi için bazı kayıtların hafifletilmesine çalışılırı ıh. muamele vergisi kaçakçılığına müsait olan ve sayısı 200 den (679) a çıkan mengene yağ İmalâthaneleri hakkında yeni müeyyideler vazedilmektedir.
11 — Sabuna satış flatı konmalı ve mevcut kâr hadleri yükse* olduğundan indirilmelidir.
Bıı senekl zeytinyağı rekoltesi 40 bin ton, nebati yağ on bin ton olarak tesblt edilmiştir. Geçen senekl zeytinyağı rekoltesi 25 bin tonu biraz aşmıştır.
Zeytinyağı satışı serbes bırakılacak mı?
Ankara 30 — Memleketimizin yemeklik yağ lhtlyacile ilgili konulan İncelemek İçin toplanan komisyonun hazırladığı ve Ticaret Bakanlığına sunduğu rapora göre önümüzdeki rekolte elverişli olduğu takdirde zeytinyağı serbes bırakılacaktır. Fındık, susam, kendir, ayçiçeği gibi biitün tohumlu maddelerden ş/ağ çıkarılması kararlaştırılmıştır. Bu sebeple bütün tohumlu maddelerin İhracı yasak edilecektir.
Belediye, tevziatın daha bir müddet devamı için Bakanlığa başvuracak
Halka dağıtılmasına başlanan yarımşar kilo irmiği ilk partide karşılamak üzere toprak mahsulleri ofisi bakkallara yetmiş birer kiloluk 2399 çuval İrmik tevzi etmişti. 342 bin kişinin istihkakını karşılıyacak miktarda olan bu irmikten şimdiye kadar bakkallar tarafından ancak 90 bin kişilik İrmiğin hesabı kapatılmıştır. Bu hale göre bakkallarda daha 250 bin kişilik İrmik mevcut olmak lâzımdır, Diğer taraftan bazı kimseler İstihkakları olan İrmiği alamadıklarını söylemektedirler. Şehirde birçok semtlerdeki mutemet bakkallarda hakikaten İrmik kalmadığı da anlaşılmıştır. Ofis de halk İrmiğe rağbet etmiyor diye şehrin tam İhtiyacı nispetinde bu maddeyi zamanında hazırlatmnnuştır, irmik tevziatı verilen karar mucibince yarın sona ermektedir. Bıı karışık durum karşısında İrmik tevziatının bir müddet daha uzatılması için belediye Ticaret Bakanlığına müracaat etmeğe karar vermiştir,
Belediye kadrosu
Belediye- hesap İşleri müdürlüğü, Belediyeye bağlı dairelere birer tamim öndererek 1946 yılı kadroların-! da değişiklik olup olmadığını sormuştur. Yeni bütçenin hazıdanışına esas olacak olan bu malûmatın usulen yılbaşından en geç İki ay evvel Belediyeye bildirilmesi lcabediyor. Daireler yeni kadrolarının tesbltjlt meşgul olmağa başlamışlardır.
Tramvayların son durakta boşaltılmıya-cağı doğru değil
Dün bir refikimiz, son durakla tramvayların boşaltılması emrinin Belediyece yürürlükten kaldırıldığını yazıyordu.
Yaptığımız tahkikat sonunda bu haberin doğru olmadığını öğrendik. Dün malûmatına müracaat ettiğimiz alâkalı bir zat da biz® şunları söyledi:
(— Nasıl bir kimse tek başına tramvaya binerek, arabaya binecek yolcuların parasını ödemek suretlle tramvayı kendi emrinde hareket ettirmezse, son durakta tamvayı terkti miyen yolcu bilet parasım verse de arabadan gene İndirilmelidir, çünkii pafmakhklarda arabaya binmek İçin birçok yolcu sıra bekliyor. Biz bu usulü kaldırmak değil, bilâkis buna herkesin riayet etmesi için İcabeden tedbirleri almak fikrindeyiz. Ancak bu usul sayesinde parmaklıklardan bit fayda hasıl ve tramvaylarda yer bulmak kabil olur.»
B. Nuri Demirağ’ın istidası Bakanlığa gönderildi
Milli Kalkınma adında bir parti kurmak Istlyen B. Nuri Demirağ’ın vilâyete verdiği ikinci İstida tetkik edilmiş, usulüne uygun görülerek istida ile İlişik nizamname İç İşleri Bakanlığına gönderilmiştir.
P harfiyle un tevziata devam ediyor
Mart ve nisan aylarına mahsus ekmek kartlarının P kuponlyle halka dağıtılmakta olan ikişer kilo undan şimdiye kadar 650 bin kişi İstihkakını almıştır. Bu hususta- verilen karar gereğince un tevziatı, ikinci bir dağıtmaya kadar devam edecektir. Ofisin temmuz ve ağustos aylarına mahsus ekmek kartları kuponlarından biriyle yeniden un. dağıtmak üzere ha-mrliıklurda bulunduğu Öğrenilmiştir. Yeni tevziat başlayıncaya kadnr P kupönlarlle un almak mümkündür. Bu durumu göz önünde tutan belediye, dün tovzl eden bakkalların hesabını tamamile kapamamıştır. Tev-slat devam diyor.
D. grupu sergisi açıldı
D. Gurupunun 14 üncü resim sergisi dün Güzel Sanatlar Akademisinde, Milli Eğitim Bakanı B. Haşan Âli Yücel tarafından açılmıştır. Açılışta Vali ve Belediye reisi ve birçok zevat bulunmuştur.
Sergide 130 eser vardır. Sergi 15 gün açık bulunacaktır.
Öğrencilerin askerlik tecil kâğıtlarına pul yapıştırılacak
Okullar tarafından öğrencilere verilen askerlik tecil kâğıtlarına pul yapıştırılıp yapıştırılmıyacağı uzun müddettenberl lhtilâflı bir mesele olarak devam etmekte, bu varakalar kâh pullu, kâh pulsuz bir şekilde muamele görmekte İdi. Bu karışıklığa son vermek üzere Milli Eğitim müdürlüğü, pul müdürlüğüne müracaat etmişti. Alınan cevapta bu varakalara 31 kuruşluk pulun yapıştırılması Icabettiğl bildirilmekledir. Milli Eğitim müdürlüğü bunu bütün, okullara tamim edecektir.
Ekmeklik unlar
unların evsafını niçin Toprak mahsulleri ofisi belediyeye bildirmiyor
Bazı semtlerde ekmeklerin İstenilen evsafta çıkmaması üzerine belediye muhtelif fırınlardan un ve ekmek numuneleri almış, bunları tahlil edilmek üzere klmyahaneye göndermişti. Bu tahlilden alınan netice ile ekmek ve unların haiz olmaları İcabeden kanuni evsafın karşılaştırılması lâzımdır. Ancak bu karşılaştırma İle ekmek ve unların hileli olup olmadıkları meydana çıkabilecektir.
Hal böyle iken Toprak mahsulleri ofisi, bir türlü un ve ekmeklerin haiz olmaları icabeden evsafı belediyeye bildirmemektedir. Evsaf bildirilmeyince kimyahanede yapılan tahlilden de bir netice elde edilemiyor.
Söylendiğine göre ofisin belediyeye un ve ekmeklerin haiz olmaları teabe-den evsafı göndermeylşlnln sebebi bir İhmal eseri değildir. Yurdun mtı'nirijfl 1 bölgelerinden gelen buğdayların kaJi-f» tcsl daima aynı olmadığı gibi unlaraJr1 İlâve edilen mısır ve çavdar mlktar^-da her zaman değişmektedir. Bu hal£N son vermek İçin ofisle beledlyenlıffe buna bir çare bulması IcnbcrU r O
Beyaz peynir bol ~
Yapılan hesaba göre bu senek i be-ı-yaz peynir miktarı geçen seneklnden© bir misli fazladır. İstanbul buzhane- > terindeki teneke mevcudu da ona gö-Qj redir. Buzhanelerde bulundurulan peynirler, marttan itibaren, ellerinde*— parası bulunanlar tarafından — İleride flatlerin yükseltileceği zamana*** saklanmak üzere — alınmıştır. Alıcr^* olmadığından buzhanelerde duraıTQ peynirlerden her buzhane bir sene(|) İçin bir tenekeden 110 - 120 kuruş al-'tt maktadır. Geçen sene peynir satışı S kârlı olmuştu. Yeni sene peynir mah-Q sülünün geçen seneden bir misil fazlgf oluşu bundan 1leri geliyor.
Geçen haftalara göre teneke başında 2,15 Ura, düşüklük olmuştur. Kış aylarında peynir satışı hararetlendiğinden ma! sahipleri o günleri beklemektedir.
Deri ithali hakkındaki karar bekleniyor
Deri İthali hakkında Ekonomi Bakanlığının bu günlerde alacağı karar bekleniyor.
Beykoz kundura fabrikasına bir Senede dört bin ton deri kontenjanı verilmişti. Fakat bir senede bundan daha fazla deri ithaline İmkân görülemediğinden senelik İthalâttan bir kısmı Beykoz fabrikasına ayrılacak, mütebaki kısmı da hususi fabrikalara bırakılacaktır. Bununla beraber kontenjan tutan genel ihtiyacı karşılamaktan uzaktır.
Hem para biriktirmek, hem de bir ev sahibi olmak
İmkânlarım size bir İ K R A M İ Ti E L 1 AİLE ciisdanı sağlar.
Ağustos 1945 sonunu kadar cüzdan alanlar, 181-16 E V kurasına İştirak edebilirler.
YAPI ve KREDİ BANKASI A Ş.
HALİDE PİŞKİN ■ İHSAN BALKIR
Bu akşam Kadıköy SÜREYYA Bahçesinde
ARŞIN MAL ALAN
Büyük Kafkas opereti 4 perde
Bu akşamdan İtibaren ■■■■■«
Sanatkâr ZATİ SUNGUR
Şahane temsillerine
Şehremini İNŞİRAH Bahçesinde başlıyor.
Yüksek Ziraat Enstitüsü Rektörlüğünden:
Kfistitüde mevcut tecrüba hayvanları IçLn aşağıda cins ve miktarı yazıh 4 kalem hayvan yemi kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
Eksiltme 7.8.945 salı günü saat 11 de Rektörlük binasındaki komisyon tarafından yapılacaktır
Piksin meye gireceklerin kapalı zarflarım eksiltme saatinden bir saat önceye kadar Levazım amirliğine ve teminatlarım Enstitü Muhasebe vez-neslno yatırmaları.
Şartnamesini görmek te daha Amirliğine müracaatları.
Cinsi Miktarı
Pancar 25.000 kg.
Kuru et 100.000 »
Keten küsbesl 2.000 >
Keten tohumu 500 >
İzahat olmak isteyenlerin Levazım
Fiyatı Tutan Teminatı
20. Krş. 6000 L. 375 lira
15 > 15000 > 1125 >
25 > 500 > 37,50 >
75 > 375 > 9825 29 >
Teknik üniversitesi satmalına komisyonundan:
Teknik üniversitemiz matbaasında tabbettirilen kitapların tertip ücreti heber standart sahifesl 2 lira 25 kuruştan kapalı zarf usulü eksiltmeye konulmuştur. 5000 sahife olan bu tertip ücretinin İlk teminatı 850 liradır. Eksiltme 0/8/945 tarihinde pazartesi günü saat, 11 de yapılacaktır, Fazla malûmat için rektörlüğe müracaat olunması. ________(9836)_____
Millî eğitim bakanlığından:
çalışma Bakanlığı hesabınn Sosyal Sigortacılık öğrenmek Üzere yabancı memleketlere gönderilecek öğrenciler İçLn açılacak İmtihanlara, iktisat Fakültesi mezunlarından da alınacağı İlân olunur. (10192)
Bamfe 4
A
A M
31 Temmuz 194S
KARDOL
Deniz tutmasına ve aaâbî sinir nöbetlerine karşı damla her eczanede bulunur.
KİMYASER HÜSAMEDDİN İdrar, Kan ve sair.tahliller. Eminönü, Emlûk Eytam bankası karşısında İzzet Bey han No._8
LİDO Ortaköy Tel. 84446 perşembe akşamı 2/8/946 da
MEKKA GECESİ
Büyük Gala
Varyete — Dans — Eğlenceleı
Masalarınızı Tutunuz
İstanbul milli korunma müddeiumumiliğinden: 945 - 463. 444. 465.
403. 457. 468. 469.
Yüksek flatla akarpira denilen, hayvanlara mahsus İlâç satmak suretlle milli korunma kanununa aykırı harekette bulunmaktan sanıklar, Karaköy Ablt han İkinci kat 46. No. da tüccar Mehmet oğlu 310 D. lu Mahmut Şerbetçi, Pangaltı Eşrefefendl sokak 22 No. da oturur Sami oğlu 330 D. İU Fikret Devrlmer, Beyoğlu yeril mallar mağazasında memur Raşlt oğlu 329 D. Iu Mehmet Ataker, Oh Fransız ajansında memur Rone oğlu 1911 D. lu Fransova Ros ve Pangaltı Eşref-efendl sokak 114 No. da oturur Mlha-yık çeşmecl ve Ankara caddesi 41 No. da terzi Ahmet oğlu 330 D. lu Mustafa Lâdik, ve Sultanhamam caddesi Kefeli Tevflk 0 No. da terzi Ali oğlu 328. D. lu Bahri Demlrbller haklarında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul İkinci milli korunma yargıçlığında yapılan duruşma sonunda: Sanıkların sabit görülen fiillerinden dolayı hareketlerine uyan milli korunma kanununun muaddel 32. 59.1' 0359/3 üncü maddelerine tevfikan Mlhailln 80 lira. Bahri ve Muştalanın 80 er lira, Mahmut Şerbetçinin 75 Ura. Flkretln 75 Ura, Mehmet Atak er ve Fransovanın 50 şer Ura ağır para cezalarile tecziyelerine ve Mahmut Şerbetçinin 15 gün müddetle kapatılmasına ve bu müddet İçinde ticaretten menine ve hilkmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 15. 9. 843 tarih ve 943/746 sayılı karar katileşmekle İlân olunur.
_____________(10251)_________
Adalar sulh mahkemesi memurluğundan; 945/61
Büyükada Nlzamköprü mevkii sokak 6 numarada İken ikametgâhı I meçhul kalan Amelia'ya,
Mustafa Saim Kıvılcımlarla va İnci Saim Kıvılcımlarla müştereken mutasarrıf bulunduğunuz Büyükada Nizam mahalle ve sokağında pafta 50, ada 172, parsel 1, kapı yeni 10 numaralı Şehzade Sultan Mehmet vakfından mukûtaalı arsanın lzalel şu yu suretlle satılmasına karar verilmiş olduğundan açık arttırmaya konulmuştur.
Birinci arttırma 20. 8. 945 tarihine rastlıyan pazartesi giinü saat 14 den 18 ya kadar mahkemede İcra olunacaktır, Muhammen kıymetinin, yüzde yetmiş beşini bulursa müşteriye İhale olunur. Bulmazsa en çok arttıranın taahhüdü baki kalmak üzere on gün daha uzatılıp arttırma 31. 8. 945 tarihine müsadif cuma günü aynı mahal ve saatte İcra ve en çok arttırana lhalel katlyesl yapılacağı tebliğ yerine kaim olmak üzere ilân olunur.
______________(10270?____________
Üsküdar asliye hukuk yargıçlığından: 945/951
Davacı Üsküdar Tavaşl Haşan ağa mahallesi İn adiye Mektep sokak No. 10 da mukim. Huriye tarafından dâvâlı Üsküdar İnkılâp mahallesi Büyük Hamam sokak No, 18 da mukim Ömer aleyhine açılan boşanma dâvasının yapılmakta olan, duruşmasında:
Dâvâlı Ömerin adresinin meçhull-yetlne binaen dâva arzuhali ve davetiye 14/6/945 tarih ve 9575 sayılı Akşam gazetesi İle İlân edildiği halde İlânda yazılı duruşma gününde mumaileyh Ömer gelmediği ıglbl tarafından bir vekil göndermedlğldcn hakkında verilen gıyap katarının da eskisi gibi gazete He llânen tebliğine karar verildiğinden dâvâlı ömerin duruşma günü olan 12/9/946 çarşamba günü saat 10,30 da mahkemeye gelmediği veya tarafından da bir vekil göndermediği takdirde hakkında gıyaben muhakemeye devam olunacağı kararı makamına kaim olmak üzere İlân olunur. (10234)
Zayi — 931 - 932_ senesinde Yıldız Hâkimiyeti Milliye 'ilk mektebinden aldığım şehadetnameyl kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. Tabir Derim
Zayi — İstanbul limanının 1809 sicil numarasında kayıtlı Aralan İsmindeki motörlü takanın 5758 No. h sicil tasdiknamesini zayi ettiğimizden yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Mehmet Çınar, Restti Çınar Mahmut Çmw
GÖZEN
KREM ve PUDRASI
Cildi korur, besler, gençleştirir. Her yerde arayınız.
Büyükpostane Cad. 5, İstanbul.
İlân
ikinci yasak bölgeye girmekten sanık aslen Bulgarlstanuı Dağ köyü halkından olup, İskân İçin Şar kışlanın Gemerek bucağına gönderilen Ahmet oğlu 1024 doğumlu Hüseyin Dülger bugüne kadar yapılan aramalarda bulunamamıştır.
Askeri muhakeme usulü kanununun 216 inci maddesi gereğlnqp kayıp sanığın .15 gün zarımda 1 No. lu Sıkıyönetim Mahkemesinde tahkikat yargıçlığına müracaat etmesi veya oturduğu mahalli bildirmesi, aksi takdirde hakkında askeri muhakeme usulü kanununun 215 ncı maddesi hükmünün tatbik olunacağı llânen ihtar olunur.
Sıkıyönetim K. Korg. Sabit Noyon
Zayi — Askerlik muamelem yazılı nüfus kâğıdımı kaybettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur. Feriköy Avukat caddesi 92 No.
Lâtif Gülâç
Zayi — İstanbul Emniyet Sandığındaki 78310 numaralı hesaba alt mührüm zayi edilmiştir. Yenisi alınacağından eskisinin hükmü olmadığı İlân olunur.
Taksim, Taşkışla caddesi No. 3 Mustafa Demlröz
Adalar sulh mahkemesi satış memurluğundan;
Mustafa Saim Kıvılcımlar. Amalla ve İnci Saim Kıvılcımların müştereken mutasarrıf bulundukları Büyük-da Nizam mahalle ve sokağında pafta 50 ada 172 parsel 1, kapı yeni 10 numaralı Şehzade Sultan Mehmet vakfından mukataalı arsa kabili taksim olmadığından İzaleyi şuyu suretti e açık arttırmaya konulmuştur.
Arsa 3300 metre murabbamdadır Kıymeti muhammenesl 19800 liradır Dellâlİye İhale pulu ve 20 senelik taviz bedeli müşteriye aittir, vergi ve belediye rüsumu bedeli müzayededen tenzil olunur. Müzayedeye İştirak edenler kıymeti muhammenenln yüzde yedi buçuğu nispetinde pey akçesi vermeleri veyt milli bir bankanın teminat mektubunu İbraz etmeleri lâzımdır. Birinci arttırma 20/8/946 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 14 den 18 ya kadar mahkemede icra olunacaktır. Muhammen kıymetinin yüzde yetmiş beşini bulursa müşteriye ihale olunur. Bulmazsa en çok arttıranın taahhüdü baki kalmak üzere 10 gün daha uzatılıp İkinci arttırma 31/8/945 cuma günü aynı mahal ve saatte icra olunacak ve en çok arttırana İhaleyi katlyesl yapılacaktır.
İpotek sahibi alacaklılarla diğer alâkadarların ve İrtLfak hakkı sahiplerinin gayri menkul üzerindeki haklarını hususlle masraf ve faize dair olan iddialarını evrakı miisbl-telerlle İlân tarihinden itibaren 15 gün zarfında bildirmeleri muktezi-dlr. Aksi takdirde hakları tapu slcll-111e sabit olmayanlar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar.
Daha fazla malûmat almak isteyenlerin herkesin görebilmesi İçin 10/8/945 trlhlnden itibaren açık bulundurulacak açık arttırma şartna-mesile dosyadaki vesaiki görebilecekleri İlân olunur. (10271)
İstanbul milli korunma savcılığından: İlâm: 945/1056
Usulsüz fatura tanzim etmek suretiyle milli korunma kanununa muhalefetten suçlu Fincancılar caddesi 18 No. lu mağazada kâtip Bohor oğlu 325 doğumlu Slmento Abeaşuan hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (2) No. Iu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fitlinden dolayı hareketine uyan milli korunma K. nun muaddel 31-4, 59-5, 63 üncü maddelerine tevfikan 50 lira ağır para cezaslyle tecziyesine, 7 gün müddetle ticarethanesinin kapatılmasına ve bu müddet zarfında ticaretten menine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 16. 11. 944 tarih ve 945/1346 saydı karar katileşmekle İlân olunur. Akşam gazeteslle neşrolunacaktır. ________________(10232i_______
Kartal Kadastro Müdürlüğünden:
Kartal - Pendik hududunu teşkil eden yolun bitişiğinde ve Pendik bak-terlyolojihanesl ve müştemilâtı dahil olmak iizere doğrusu eskiden Yakacık şimdi Sarmaşık sokağı batısı eskiden, yol şimdi Kartal - Pendik hududunu teşkil eden yol kuzeyi hat boyu caddesi güneyi eskiden Bağdat şimdi Ankara caddesi ve denize İnen Kaıılı-kuyu mevkiini içerisine alarnk deniz İte çevrili sahanın kadastrosunun yapılmasına başlanacağından beyannamelerin hazırlanması İçin İlgililerin İlân tarihinden İtibaren 5 gün İçinde Kartalda tapu sicil muhafızlığındaki postalara müracaatla beyannamelerini almaları ve bu 5 gün bitiminden İtibaren bir ay içinde beyannamelerini doldurarak tapu veya belgelerlle geri vermeleri kadastro kanununun 19 uncu maddesi mucibince ilûıı olu-aıı₺ ııo2w
SATILIK ARSALAR
İstanbul defterdarlığından:
Kıymeti Teminat!
Dosya No. Cinsi Lira Ur.
62301/2432 Beyoğlu, Bülbül mah. Dereotu so. 603 ada, 24 parsel, eski 30 yeni 50, 61 kapı sayılı 19.25
55100/1898 M2 arsa. Beyoğlu, eski Tatavla yeni Hacı Ahmet mah. Bostan so. eski 26 yeni 52 kapı sayılı 48.79 M t 1
52301/1481 M2 arsa. Beyoğlu, Bülbül mah. Irmak so. 557 ada. 6 parsel eski 9 yeni 27 kapı sayılı 36.5o M2 98 8
55100/5200 arsa. Üsküdar, -eski Yenimahalle yeni Pazarbaşı mah. Fıçıcı so. en eski 41. eski 29, yeni 41 73 «
55100/5627 kapı sayılı 185.25 M2 arsa. Üsküdar, (Bıığlarbaşı) eski Yenimahalle yeni Murat Reis mah. Allâme so. eski 159, 101 yeni 143/1, 145 kapı sayılı 53.43 M2 ar- 47 4
55100/6024 sanın 8/18 hissesi. Üsküdar, (Nuhkuyusu) eşkl Yenimahalle yeni Pazarbaşı mah. eski Dibek yeni Şair Talât so. en eski 20 eski ıo yeni 8 kıçpı sa- 24 9
71/10961 yılı 52.25 M2 arsa. Eminönü, (Çarşıkapı) Molla Fenari mah. tskillb hanı so. 254 ada, 95 parsel, eski 13 yeni 15 kapı sayılı 110 M2 arsanın 5760/40320 hissesi. (Üzerinde başkasına alt 37 3
52301/4218 bina vardır. Eminönü, (Lâleli» Kemalpaşa mah. Çukur Çeşme so. 913 ada, 118 Parsel, 29 taj sayılı 110 e
52153/226 166 M2 arsa. Sarıyer, «ski BoyocLköy, yeni Emirgân malı, eski Hekim Ata, yeni Koru cad. eski 70 ye- 1320 99
55100/1732 nl 78 kapı sayılı 17.50 M2 arsa. Boğaziçi. Boyacıköy, eski Yedinci yen! Yedekçi Hüseyin so. eski 27 yeni 25 kapı sayılı 27 3
52301/2841 204 M2 arsa. Kadıköy, (Kalamış) Zühtüpaşa mah. İtrl-dede so. 260 ada. *40 parsel, esk! 17 mük. 82 7
52151/493 kapı, taj 3 sayılı 118,75 m2 arsa. Eminönü, (Aksaray) Mimar Kemal mah. Meslhpaşa so. 765 ada. 49 parsel, eski 19 357 27
kapı sayılı 57 M2 arsa. 570 43
Yukarda yazılı gayri menkuller 17/8/945 cuma saat 14 de MIUİ Emlâk
Türk Hava Kurumu Etimesgut Uçak Fabrikasına iki denetçi (Mürakip) alınacak
Etimesgut uçak fabrikamız teknik denetçiliği İçin aşağıda yazılı vasıfları taşıyan bir Denetçi «Müraklb» ve bir yardımcısı alınacaktır. Denetçiye 600 liraya kadar, denetçi yardımcısına da 400 liraya kadar aylık ücret verilecektir.
A — Memurin kanunundaki şartları haiz olmak,
B — Askerlikle ilgisi olmamak,
C — Yüksek tahşU görmüş olmak,
ç — İşletme ve maliyet muhasebelerin») hakklyle vâkıf olmak,
D — iktisat, ticaret ve maliye bilgileri çok kuvvetli olmak,
E — Yaşı 55 den yukarı olmamak,
(Bu vasıflan taşıyan İsteklilerden tayyare veya makine mühendisi olanlar tercih edilecektir.
İstekliler bir dilekçe ve Jcısa tercümel halle Türk Hava kurumu başkanlığına müracaat etmelidirler. (9999)
Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma İle satılacaktır, isteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarile komisyona, fazla bilgi İçin sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. (10081)
KİRALIK TARLA
İstanbul defterdarlığından:
Senelik kira teminatı Dosya No._______Cinsi________________________bedeli lira Hra
51335-13 Boğaziçi, Baltalluıanında Küçükdere mevkiinin! 45 4
dere üstündeki 27579 M2 tarla )
Yukarıda yazılı tarla 15. 8. 945 çarşamba saat 14 de mtlll emlâk müdürlüğündeki komisyonda 15 8. 945 den 31. 13. 940 ya kadar ve senelik kira bedeli peşinen verilmek şartile açık arttırma İle kiraya verilecektir.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarlle komlsyo-jıa, fazla bilgi İçin sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (10135)_
Maliye Bakanlığından'
Mevcut 3750 adet ağaç yazı takımlarına mahsus kâğıtlıklara takılacak madenî akşamın yaptırılması açık eksiltmeye konulmuştur Bu işi yapabileceklerin 6/8/945 pazartesi günü saat 11 de Beşlİctaşta Devlet kırtasiye ve matbua deposu müdürlüğüne baş vurmaları.
Şartname ve numuneleri İsmi geçen depoda görülebilir, (10112)
İstanbul sıhhî kurumlar arttırma ve eksiltme komisyonundan:
Bakırköy Akıl ve Asabi hastalıklar hastanesinin «585» adet karyola tamiri İşi kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 1. 8. 943 çarşamba günü saat 15,30 da Cağaloğlunda Sağlık ve 9osyal Yardım müdürlüğü binasındaki komisyonda yapılacaktır.
2 — Muhammen bedel beher adet karyola tamiri için «20> yirmi liradır.
3 — İlk teminatı: (877 lira 50 kuruştur.»
4 — isteklileri şartnameyi çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
5 — İsteklilerin cari çeneye ait ticaret odası vesikası He grup vesikası
ve 2496 sayılı kanun hükümlerine göre hazırlıyacakiarı teklif mektuplarını bu İşe yeter İlk teminat makbuzlarlle birlikte İhale saatinden bir saat evvel makbuz mukabilinde komisyona vermeleri. (9210)___________
İnşaat ilânı
Beden terbiyesi İstanbul bölgesi başkanlığından :
1 — Dolmabahçede yaptırılmakta olan İnönü Stadyumunun. 421.459 lira 07 kuruş keşif bedelli 3 üncü kısım inşaatı, taş kaplama, döşeme, sıva. doğrama ve sair İnce İşleri görülen ilizum Üzerine kapalı zarf usulü ile tekrar eksiltmeye vazedilmiştir.
2 — İhale 15/Ağustos/945 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 16 da Taksimde Sıraseivilerde Bölge binasında toplanacak komisyonda İcra edilecektir.
3 — Bu İşe mahsus roukavvat teminat akçesi 22.323 liradır.
4 — Eksiltmeye alt keşif ve mukavele örnekleri her gün Bölge muhasebesinden 20 Ura bedel mukabilinde alınabilir.
5 — İşe girecek müteahhitlerin Y. Mlnıar veya Y. Mühendis olmaları, olmadığı takdirde bir Y. Mimar veya Y. Mühendisle -ortak olarak İşi taahhüt etmeleri lâzımdır.
6 — İsteklilerin bir defada 300.090 liralık bir bina taahhüdü İşini lâyıklyle İfa ettiklerini bildirir bir resmi daireden alınmış vesika İle blr-llket aynı taahhüt içinde veya ayrı bir taahhütte esaslı ve bu vasıfta bir taş kaplama İşini muvaffakiyetle yaptığını gösterir yine resmi bir makamdan alınmış veslkalarlyle en geç ll/Ağustos/945 cumartesi günü saat 12 ye kadar Bölge müdürlüğüne yazı İle müracaat ederek ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
7 — Taliplerin ehliyet vesikası, muvakkat teminat makbuzu, eksiltme evrakının İmzalı bir nüshası ve bu yıla alt Ticaret odası vesikasını havi zarflarını İhale tarihimden en geç bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde Bölge muhasebesine vermeleri lüzumu ilân olunur. (10279)
Hakkâri valiliğinden t
1 — İlimiz merkezinde 27 temmuz 945 tarihinde kapalı zarf u-sıüile İhalesi icra kılınacak olan iki memur evine talip zuhur etmediğinden memur evi 15 gün müddetle açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Bir çatı altındaki bu iki memur evinin muhammen bedeli 24241 lira 86 kuruştur.
3 _ Taliplerin muvakkat teminat ve kanunî belgelerlle birlik-
te 14 ağustos 945 salı gününe kadar Hakkâri daim!' encümenine müracaat etmeleri.________________(10242)______________________
Daktilo Alınacak
Sümer Bank iplik ve dokuma fabrikaları müesse-seki Bakırköy bez fabrikası müdürlüğünden!
Ereğli bez fabrikamız barem harici kadrosunda münhal bulunan 85 lira tahslsatlı doktlloluğa müsabaka imtihanı ila bir daktilo alınacaktır.
Müsabaka imtihanı 3/8/1945 cuma günü saat 12 de Bakırköy bez fabrikasında yapılacaktır,
| İsteklilerin Bakırköy bez fabrikası müdürlüğüne müracaatları j ilân olunur. (10245)
Teknik üniversite satın alma komisyonundan
Teknik üniversitemize açık eksiltme usullyle 300 çeki odun satın alınacaktır. Beher çekisinin yurt binasına teslim fiatı 15 liradır, ilk teminatı 335 Uradır.
Eksiltme 2. 8. 1945 perşembe günü saat 10 da yapılacaktır. Fazla malûmat almak İçin rektörlüğe müracaat, (9270)
Tarım Bakanlığından
1 — Mersin • Alata teknik bahçıvanlık okulunun içme suyu tesisatı için 25. 7. 1945 tarihli çarşamba günü saat 15 de kapalı zarf usulü He yapılan eksiltmede teklif olunan bedel lâyık hadde görülmediğinden eksiltmesinin 10 ağustos 1945 cuma günii saat 15 de pazarlık suretlle yapılmasına karar verilmiştir.
2 — Bu tesisatın, tahmini keşif bedeli (122.470) lira (91) kuruş olup, muvakkat teminat (7374) liradır.
3 — Eksiltme şartnamesi ve diğer evrak (6) lira mukabilinde Bakanlık levazım müdürlüğünden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girmek Istlyen müteahhitlerin Bakanlıktan bir vesika almaları şarttır, isteklilerin bu vesikayı alabilmeleri İçin resmi tatil günleri hariç olarak eksiltme tarihinden en az iiç gün evvel bir dilekçe İle Bakanlığa müracaat ederek, dilekçelerinde bir kalemde bu İşe benzer (56.000) elli bin liralık bir tesisat İşini muvaffakiyetle İkmal ettiklerine dair resmi dairelerden verilmiş vesikayı raptetmeleri şarttır. İsteklilerin gerek mali vaziyetleri ve gerekse teknik teşkilâtlan ve halen taahhütlerinde mevcut İş vaziyetleri ve şhndlye kadar yaptıkları diğer bütün işlerdeki derece! muvaffakiyetleri tetkik edilerek komisyonca haklannda edinilecek kanaatin müspet bulunması lâzımdır.
5 — Taliplerin pazarlık için belU gün ve saatte Bakanlık inşaat komisyonunda hazır bulunmaları İlân olunur. (10239)
Kadıköy Vakıflar Direktörlüğü ilânları
Muhamm en kıymeti M uva kkat teminat Li. Kr. Ll. Kr.
3121 20 234 19
Kuzguncuk mahallesinin Çarşı caddesinde eski ve yen! 19 kapı 51 ta| ve eski Dere Fırını sokağında eski ve yeni 2, 4 No. U evvelce arsa şimdi harap üç dükkânLn mülkiyeti satılmak üzere açık arttırmaya çıkarılmıştır.
İhalesi 15/8/945 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 15 dedir, isteklilerin temlnatlarlle Kadıköy Vakıflar müdürlüğü Akarat ve Maiı-lûlâ kalemine müracaatları. (10247)
Devlet orman işletmesi Osmaniye müdürlüğünden:
Eksiltmeye konan mal; Odun
Mahal ve mevkii Mlkdar ve cinsi Muhammen bedeU İlk teminatı
Müddet!
İhale şekli
İhale tarihi
İhale yeri
1 — Yukarda cinsi
: Dörtyol bölgesinin 129 No : 20800 kental odun
: a 180» kuruş beher kentali : 2808 lira
.11
havz&sı
: 15 gün
: Açık eksiltme
: 7/8/945 salı günü saat 11
: Devlet orman İşletmesi Osmaniye Müdürlüğü yazılı 20800 kental odunun kesim ve Dörtyol depo
mahalline nakil ve istif İşi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Bu İşe alt şartname Orman Genel Müdürlüğünde, Adana, Osmaniye Devlet Orman İşletmesi müdürlûklerlle Dörtyol, İskenderun bölge şefliklerinde görülebilir.
3 — Taliplerin İhale gününde evrakı müsblte ve Uk teminatları İle
komisyona müracaatları. (10140)
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi İlânları
Bir defaya ve 31/7/945 salı gününe münhasır olmak üzere Haydarpaşadan saat 19,30 da Ankaraya hareket edecek olan 10 No. lı yolcu katan işietilmiyecektir. Bunun yerine mezkûr tarihte Haydarpaşadan aynı saatte hareket etmek üzere 1010 No, h seri bir yolcu treni işletilecek ve Ankaraya 1/8/1945 tarihinde saat 11,02 de varacaktır. Bu trenin bir kısım ara istasyonlarda- duruşu yoktur ve âdi yolcu trenleri ücret tarifesine tâbidir. Fazla malûmat için Haydarpaşa ganna müracaat edilmesi İlân olunur.
(10191)
Ticaret Bakanlığından:
K. 593 sayılı kararla kabul edilen ücretli milli korunma konrrolörlûk-lerlndcn kadroları açık bulunan üter kontrolörlüklerine yüksek okul mezunları alınacaktır. Ücretler 140 liradan 400 Uraya kadardır
Aranılan yeterlikte olanlara, barem derecesine bakılmaksızın kadro ücretleri tam olarak verilebilecektir.
Maaşlı memurluktan nakletmek Istlyenlerln dairelerinden İzin alması, İstifa etmiş bulunanların da istifalarının üzerinden üç ay geçmiş bulunması şarttır. Bu gibilerin milli korunma kanunu gereğince memurluk ve tekaütlük hakları saklı kalacaktır.
İsteklilerin askerlik ödevlerin! yapmış veya tecil edilmiş olmaları şarttır. Memur olan veya memurluktan İstifa İle ayrılmış bulunan İstekliler dilekçelerine yalnız tasdikli sicil özleriyle askerlik belgeleri örneklerini. memur olmiyanlar da tahsil ve askerlik belgeleriyle nüfus kâğıdı örneklerini bağlıyacaklardır.
İsteklilerin en çok 10. 8. 1945 cuma günü akşamına kadar Bakanlığımıza müracaatları Hân olunur. (10195)
İstanbul Sıhhî kurumlar arttırma ve eksiltme komisyonundan:
İstanbul yatılı tıp öğrenci yurdunun Ankaraya naklolunacak eşyaları İçin 223 adet kafes sandık ile 2 adet ambalâj sandığı yapılması işinin 3/8/945 cuma günü yapılacak ekşitmesinden şimdilik sarfınazar edilmiştir.
19 temmuz günlü Son Telgraf, 24 temmuz günlü Yeni Sabah ve 29 temmuz günlü Akşam gazetelerinde çıkan bu İşe alt İlâmmış hükü msüzdür. (10281)
Avarya kanaviçeler satılacaktır
İstanbul memurlar istihlâk kooperatifi müdürlüğünden:
Küçükpazardakl ambarımızda bulunan 3577 metre avarya kanaviçe 2/8/945 tarihine müsadif perşembe günü saat üçte açık arttırma ile satılacaktır. İsteklilerin belli gün ve saatte Galata Eski Gümrük sokağı. Ada hanındaki şirketimiz mftrke-zine müracaatları. (10249)

Comments (0)