CUMA
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruotmaniyo Noı 17
Tol adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20T95
Sayısı : 10 Kuruş
4
MART
1949
İnfilâk hâdisesinin doğurduğu facialar Tehlike bertaraf edilemediğinden yangın sahasına girmek dün de mümkün olamadı
Millî Savunma Bakanı tahkikat için geliyor
Arzettiği tehlike dolayısile enkazın kaldırılmasına askeri mütehassıslar nezaret edecek — C Savcısı hâdise hakkında tamamlayıcı malûmat Düne kadar 17 ölü tesbit edildi
veriyor
25 kol ve bacak bulundu
Genelkurmaya verilecek yeni şekil
Ankara; 3 (Hususî) — Askeri Şürânnı mesaisi bitmek üzeredir. Bugün Savunma Bakanlığınca şurâ üyelerine bir öğle yemeği verilmiştir.
öğrendiğimize göre Genelkurmay teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkında ki tasarının incelenmesi Askerî Şûrâca İkmal olunmuştur.
Güreşçilerimiz diin kendilerini Balyaya götürecek olan tayyare nhi merdiveninde (Foto Bilgini,
Güreşçilerimiz Avrupa
İnfilâk sahasında şeklini kaybetmiş bir ceset (Foto: (Bürhan - Yeni Sabah)
Sütlücede Karaağaç caddesinde Nuri paşa tapa ve mühimmat fabrikasında vukubulan müthiş infilâk ve maddî manevî bir çok zararları mucip olan müessif hâdise büyük bir teessür uyandırmıştır.
Yangın ve zaman zaman infilâklar 24 saat sonra dün geç vakfa kadar için için devam etmiştir.
Alman her türlü emniyet tedbirlerine rağmen tehlikenin tamamen bertaraf edildiğine kanaat verecek bir durum maalesef temin edilememiştir.
İdarî ve adli faaliyet
Dün sabahtan itibaren İstanbul savcısı İhsan Köknel, belediye reis muavini Muhtar Acar, emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal, itfaiye (Devamı Sa. 5 Su. 5)
★ ★ ★
Nuri Paşanın akıbeti...
Anıca&ı Halil Paşa ne diyor ?
f
İtfaiye miidiir muavini Muhtar Acarın yanında muharririmizle görüşüyor (Foto: Bürhan Yeni Sabah)
İstanbulu büyük bir tehlikeden
Müessif hâdisede işçilerini kurtaracak için demirlerin bulunduğu mahzene- giren vc bir daha bulunamıyan Nuri paşanın amcası Halil paşa, dün bir arkadaşımıza şunları söylemiştir: (Dovamı Sa. 5 Su. 4)
kurtaran cerur at^im: İtfaiye Müdür Muavini Tarık Özavcı ile bir konuşma:
Allah rızası
İçin mes'uller
Bulunsun
Sütlücede, evvelki akşam cereyan eden fada bütün İstanbullulara kan ağlattı. Masum ve fedakâr Türk evlâdının param parça cesetlerinin havalarda uçuşması ve yüzlerce aileniu eşsiz bir mateme boğulması bütün kalblerde derin bir yara açtı.
Kaza \Tiktiu ihtimali ve kazaya. boyun iğme, Müslüman ve Türklerin şiarıdır. Yalnız, kazanın hakikaten kaza olması ve ih mal ve aldınnamazlığm işde bü yük payı olmaması şarttır. Faka! maatteessüf. Sütlüce hailesinin sırf bir tesadüf neticesi olduğu hâdise şahitlerinin daha İlk sözlerinden anlaşılıyor. Bu kadar tehlikeli infilâk maddeleri yapan bir fabrika, şehrin mahallelerle kaplı bir çevresinde nasıl açılabilmiştir, betki kayıtsızlığım kendi lıayatile ödiyen Nuri (paşa) ya burada çalışmak müsaadesi nasıl verilmiştir? Askeri mühimmat fabrikaları umumiyetle şebir dışında kurulur ve umumun hayatı tehlikeye huİ?tfken na8'1 ülmuş meskûn F mUft,se8«y® şehrin
Uepolsnn
Bu kazlar görülmemiş Ikûbaiı' Hğo belediye müfettişleri, Sık-hat Bakanlığı müfettişleri, çu.
Bakanlığı uzmanları' müsaade ve müsa- I etmişlerdir? Yüz-
Iışma
nasıl
lerce Türk gencinin hayatını bu «ereco kolaylıkla tehlikeye na-J*’1 atmışlar da en ufak bir ten-kl(l ağ/ı açmamışlardır? Cidden yılacak bir keyfiyettir. Diğer y,°® Mr ,’*ln,n Ka,k‘*‘i dikkati çekecek malıivette-Patron, eıı tehlikeli İşleri iapan İşçilere saatte 30 gündelik verir ve bıı M» ,»p,lan
™ ve
«lb.ün.1,!. „lük.^|p
(Devamı 8a. e 8u. 4)
Beyruttan dönen H. C.
Yalçın’ın
beyanatı
A 'op - İsrail delegeleri Rodos anlamasını imzalıyorlar
Hiç şüphe yok ki İstanbul iki Mnrt gecesini büyük bir tehlike içinde geçirdi. Nuri Kılligil'e flit Sütlüce tapa ve mermi fabrikasında itfaiye grupu iyi ça-lışmasaydı ve mermi depolarıyla yangın yeri arasındaki irbl-bat kesilmeseydl, Sütlüceden Köprüye kadar Haliç kısmı berhava olacaktı.
istanbulu bir tehlikeden kurtarmak için hayatına zerre kadar kıymet vermeyen itfaiye Müdür Muavini Tarık özavcı-ııın ağzından müthiş anın tüyler ürpertici hikâyesini dinleyelim:
Tank özavcı'yı dün Belediyede görebildim. Şehit arkadaşları ve hâdisenin fecaati onu pek muztarip etmişti. Reis muavini
¥
Muhtar Acar, Tarık özavcı'yı göstererek:
— İşte, dedi; dünkü hâdisede büyük kahramanlık gösteren ve 2000 merminin önfilâkiııe mâni olmak içhı ölümü dahi göze alan itfaiye Müdür Muaviai Tarık özavcı..
Gayet mütevazi ve yaptığı •iş-(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
Dün hava alanında kalabalık bir sporcu kütlesi tarafından uğurlanan güreşçiler ilk maçlarını Bari’de İtalyanlarla yapacaklar
Avrupada muhtelif maçlar yapmak üzere seyahate çıkan millî güreş ekipimiz dün saat 15.50 do Yeşilköyden kalkan bir İsveç uçağile Bariye hareket etmiştir.
Güreşçilerimizi hava alanında beden terbiyesi İstanbul bölge müdürü Vahi Oktay, kalabalık bir sporcu kütlesi ve Millî Türk Talebe Birliği mensuplan uğur-lamıştır.
Uçağın hareketinden evvel Milli Türk Talebe Birliği adına kafile başkanı Vehbi Emreye bir bayrak hediye edilmiştir.
Güreşçilerimiz ilk maçlarını yarın Baride yapacaklardır.
Türk güreş ekipi şu suretle teşekkül etmiştir: Ağırda Mersinli Ahmet, 87 kiloda Adil Can-demir, Bektaş, 79 kiloda Yaşar Doğıı, 73 kiloda Servet Meriç, Mmrtnfa Yoylu, 62 kiloda Nurettin Zafer, 57 kiloda Nasuh Akar, 52 kiloda Halit Balamir, Ali Yücel, Ekipe bir doktor ile bir idareci antrenör refakat etmektedir. Güreş ekipimizin yapacağı müsabakalar şunlardır: 4 mart 949 da Bari’de greko -nımen (temsili), 5 mart 949 da Cenovada serbest (temsilî), 12 martta Bern'de greko - rumen (temsili), 13 mart 949 da Zü-rihde serbest (temsili), 17 mart ta Stokholmda serbest (temsilî), 18 martta Stokholmda greko - rumen (milli), 21 martta Eskilstunada serbest (temsilî), 23 martta Malmöde greko -rumen (temsilî), 2 nisan 949 da Brüksel'de greko - rumen (milli).
Güreşçilerimiz hareketlerinden evvel Yeşilköy de (Foto: Biirhan Yeni Sabah)
Amerika Savunma Bakanı
Forrestal istifa etti
Ordu Bakanı K. Royall’uı da çekilmesi bekleniyor
Vaşington, 3 (a.a.)‘ — «Afp>: Başkan Truman’m bugün Savın ma Bakanı James Forresta-liıı istifasını kabul etmesi vc yerine Louis A. Johson'u Savunma Bakanlığına tayin etmesi beklenmektedir. Beyaz Saray çevreleri Forrestal'İn istifası-
nın kabulü ve yerine Johson’un tayinini Başkan taralından bu akşam saat 21 (grat) de yapa* cağı basın konferansında açık* ianacağını bildirmektedir.
tyi haber alan mahfillere gÖ« re, Forrestal’in istifa n. ek tuba (Devamı Sa. 5 Su. 4)
iki belediye mühendisi rüşvet alırken yakalandılar
22 yıl devam eden Çin dahili harbi bitiyor mu?
İki taraf 15 martta yeniden müzakerelere başlıyorlar
I Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri Asırlar boyunca haşmetli devirler yaşıyan Osman I: İmparatorluğunun tarih mahfazasındaki mücevherlerini okuyucularımıza sunarken bir noktaya işaret etmek istiyoruz.
TürklyemJz, her zaman, bütün dünya milletlerinin vo dünyanın en büyük sanatkârlarının takdirlerine maz-har olmuştur. Eski asırlarda zaman zaman memleketiml-Kelen en meşhur ressam-puı ',lrtlu,nuzun şaheser a «lanın yapmışlardır.
Cn* S&bah, tarih merak- I »«m ve yurdunu seven oku-yucularma bu Urih ,nüc(n. herlerini sunmak için Avru pozla pek nefis olarak Ube- | dilmiş bulunan bu eşsiz. a|_ , albümleri büyük fedakârlık-larla temin etmiş bulunmak-tadır. Bu şaheserleri bir kaç güno kadar özlü tarih yazı-lan İle sayfalarımızda bulacaksınız.
Ankara: 3 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçın bugün şehrimize gelmiş ve ekspresle lstan-bula hareket etmiştir. Kendisine intihalarını sorduk dedi ki:
— Arap ve İsrail memleket-1 lerinde alâkalılar ve devlet ri cali ile temas ettik. Fikirlerini anladık. Filistin ve İsrail hükû metl ile sulh yapabilmek için evvelâ ortada mevcut çok mühim ve acele olarak halli lâzım-gelen bir muhacir meselesi vardır. Seyahatimiz esnasında sulbün İlk maddesi olarak bunu halletmek vazifesi karşısında kaldık. Arap memleketlerini do laşıp bu kanaate vardıktan sonra kendilerini ihzari mahiyette bir toplantıya davet etmeyi fay dalı gördük. Bunun için 21 mart ta Beyrutta bir buluşma olacak
(Dovamı Sa: 5 Sü: 2 do)
Şehid İtfaiyeciler
Bugün defnediliyor
Belediye ölenlerin ailelerine beşer bin lira veriyor
Evvelki akşam Sütlücedeki Nuri Killigil'e alt mermi ve tapa fabrikasında vukua gcleı anfiiâk neticesinde şehit olan Halıcıoğlu İtfaiye grupıııjdan fi itfaiyecimizin ailelerine Belediyece beşer bin liralık yardım edilmesine karar verilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Su. 3)
Yazan:
Niyazi Ahmet Banoğlu
ingilizler 15 milyon kilo iizlim alıyorlar
Ankara: 3 (Hususî) — İngiliz İaşe Nezareti temsilcileri ile yapılan müzakereler sonunda nlaan sonuna kadar îzmirden Ingiltereye kilosu 04 kuruştan 15 milyon kilo üzüm satışında bugün mutabak hasıl olmuştur. İlk üzüm partileri akşam üzeri teslime başlanmıştır.
Şimdi de
Mezarcıle r ■ greve başladılar
Nevyorlc: 3 (A.A) «United' Press» — Mezar kazıcılarının gre vl sebebllo Calvary mezarlığın aa 700 kadar çenet toplanmış -tır. Nevyork başpiskoposu kardinal Spcllman yanma yüz kadar papaz alarak bu cesetlerin gö -mülnıealno yardım etmek üzere bugün mezkûr mezarlığa gideceğini söylemiştir. Başka bir grup da yedi haftadanberi işçiniz kalan .Wcstehe8ter kontluğundaki mo -zarhga gidecektir.
Mühendisler ruhsatsız inşaat için para alıyorlarmış
Dün Emniyet Müdürlüğü hıc -'nurları Belediye Fen işleri Müdürlüğünde bir rüşvet hâdisesi meydana çıkarmışlar, Başmühendis İle bir mühendisi suçüstü yakalamışlardır.
Hâdise şöyle cmeyan etmiştir: Beyoğlundft manifaturacılık yu yan Ceylan ınnğaiası sahibi Ahmet Şahinin mağazasında yaptı-
Takvimden Bir Yaprak
Su Başıboş Şehir
Kortat Cemal Reşit ve Saray sinemaşı idarecilerde Foto Biirha»
Cortot'nun Resitalleri
VLUNAY
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruotmaniyo Noı 17
Tol adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20T95
Sayısı : 10 Kuruş
4
MART
1949
İnfilâk hâdisesinin doğurduğu facialar Tehlike bertaraf edilemediğinden yangın sahasına girmek dün de mümkün olamadı
Millî Savunma Bakanı tahkikat için geliyor
Arzettiği tehlike dolayısile enkazın kaldırılmasına askeri mütehassıslar nezaret edecek — C Savcısı hâdise hakkında tamamlayıcı malûmat Düne kadar 17 ölü tesbit edildi
veriyor
25 kol ve bacak bulundu
Genelkurmaya verilecek yeni şekil
Ankara; 3 (Hususî) — Askeri Şürânnı mesaisi bitmek üzeredir. Bugün Savunma Bakanlığınca şurâ üyelerine bir öğle yemeği verilmiştir.
öğrendiğimize göre Genelkurmay teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkında ki tasarının incelenmesi Askerî Şûrâca İkmal olunmuştur.
Güreşçilerimiz diin kendilerini Balyaya götürecek olan tayyare nhi merdiveninde (Foto Bilgini,
Güreşçilerimiz Avrupa
İnfilâk sahasında şeklini kaybetmiş bir ceset (Foto: (Bürhan - Yeni Sabah)
Sütlücede Karaağaç caddesinde Nuri paşa tapa ve mühimmat fabrikasında vukubulan müthiş infilâk ve maddî manevî bir çok zararları mucip olan müessif hâdise büyük bir teessür uyandırmıştır.
Yangın ve zaman zaman infilâklar 24 saat sonra dün geç vakfa kadar için için devam etmiştir.
Alman her türlü emniyet tedbirlerine rağmen tehlikenin tamamen bertaraf edildiğine kanaat verecek bir durum maalesef temin edilememiştir.
İdarî ve adli faaliyet
Dün sabahtan itibaren İstanbul savcısı İhsan Köknel, belediye reis muavini Muhtar Acar, emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal, itfaiye (Devamı Sa. 5 Su. 5)
★ ★ ★
Nuri Paşanın akıbeti...
Anıca&ı Halil Paşa ne diyor ?
f
İtfaiye miidiir muavini Muhtar Acarın yanında muharririmizle görüşüyor (Foto: Bürhan Yeni Sabah)
İstanbulu büyük bir tehlikeden
Müessif hâdisede işçilerini kurtaracak için demirlerin bulunduğu mahzene- giren vc bir daha bulunamıyan Nuri paşanın amcası Halil paşa, dün bir arkadaşımıza şunları söylemiştir: (Dovamı Sa. 5 Su. 4)
kurtaran cerur at^im: İtfaiye Müdür Muavini Tarık Özavcı ile bir konuşma:
Allah rızası
İçin mes'uller
Bulunsun
Sütlücede, evvelki akşam cereyan eden fada bütün İstanbullulara kan ağlattı. Masum ve fedakâr Türk evlâdının param parça cesetlerinin havalarda uçuşması ve yüzlerce aileniu eşsiz bir mateme boğulması bütün kalblerde derin bir yara açtı.
Kaza \Tiktiu ihtimali ve kazaya. boyun iğme, Müslüman ve Türklerin şiarıdır. Yalnız, kazanın hakikaten kaza olması ve ih mal ve aldınnamazlığm işde bü yük payı olmaması şarttır. Faka! maatteessüf. Sütlüce hailesinin sırf bir tesadüf neticesi olduğu hâdise şahitlerinin daha İlk sözlerinden anlaşılıyor. Bu kadar tehlikeli infilâk maddeleri yapan bir fabrika, şehrin mahallelerle kaplı bir çevresinde nasıl açılabilmiştir, betki kayıtsızlığım kendi lıayatile ödiyen Nuri (paşa) ya burada çalışmak müsaadesi nasıl verilmiştir? Askeri mühimmat fabrikaları umumiyetle şebir dışında kurulur ve umumun hayatı tehlikeye huİ?tfken na8'1 ülmuş meskûn F mUft,se8«y® şehrin
Uepolsnn
Bu kazlar görülmemiş Ikûbaiı' Hğo belediye müfettişleri, Sık-hat Bakanlığı müfettişleri, çu.
Bakanlığı uzmanları' müsaade ve müsa- I etmişlerdir? Yüz-
Iışma
nasıl
lerce Türk gencinin hayatını bu «ereco kolaylıkla tehlikeye na-J*’1 atmışlar da en ufak bir ten-kl(l ağ/ı açmamışlardır? Cidden yılacak bir keyfiyettir. Diğer y,°® Mr ,’*ln,n Ka,k‘*‘i dikkati çekecek malıivette-Patron, eıı tehlikeli İşleri iapan İşçilere saatte 30 gündelik verir ve bıı M» ,»p,lan
™ ve
«lb.ün.1,!. „lük.^|p
(Devamı 8a. e 8u. 4)
Beyruttan dönen H. C.
Yalçın’ın
beyanatı
A 'op - İsrail delegeleri Rodos anlamasını imzalıyorlar
Hiç şüphe yok ki İstanbul iki Mnrt gecesini büyük bir tehlike içinde geçirdi. Nuri Kılligil'e flit Sütlüce tapa ve mermi fabrikasında itfaiye grupu iyi ça-lışmasaydı ve mermi depolarıyla yangın yeri arasındaki irbl-bat kesilmeseydl, Sütlüceden Köprüye kadar Haliç kısmı berhava olacaktı.
istanbulu bir tehlikeden kurtarmak için hayatına zerre kadar kıymet vermeyen itfaiye Müdür Muavini Tarık özavcı-ııın ağzından müthiş anın tüyler ürpertici hikâyesini dinleyelim:
Tank özavcı'yı dün Belediyede görebildim. Şehit arkadaşları ve hâdisenin fecaati onu pek muztarip etmişti. Reis muavini
¥
Muhtar Acar, Tarık özavcı'yı göstererek:
— İşte, dedi; dünkü hâdisede büyük kahramanlık gösteren ve 2000 merminin önfilâkiııe mâni olmak içhı ölümü dahi göze alan itfaiye Müdür Muaviai Tarık özavcı..
Gayet mütevazi ve yaptığı •iş-(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
Dün hava alanında kalabalık bir sporcu kütlesi tarafından uğurlanan güreşçiler ilk maçlarını Bari’de İtalyanlarla yapacaklar
Avrupada muhtelif maçlar yapmak üzere seyahate çıkan millî güreş ekipimiz dün saat 15.50 do Yeşilköyden kalkan bir İsveç uçağile Bariye hareket etmiştir.
Güreşçilerimizi hava alanında beden terbiyesi İstanbul bölge müdürü Vahi Oktay, kalabalık bir sporcu kütlesi ve Millî Türk Talebe Birliği mensuplan uğur-lamıştır.
Uçağın hareketinden evvel Milli Türk Talebe Birliği adına kafile başkanı Vehbi Emreye bir bayrak hediye edilmiştir.
Güreşçilerimiz ilk maçlarını yarın Baride yapacaklardır.
Türk güreş ekipi şu suretle teşekkül etmiştir: Ağırda Mersinli Ahmet, 87 kiloda Adil Can-demir, Bektaş, 79 kiloda Yaşar Doğıı, 73 kiloda Servet Meriç, Mmrtnfa Yoylu, 62 kiloda Nurettin Zafer, 57 kiloda Nasuh Akar, 52 kiloda Halit Balamir, Ali Yücel, Ekipe bir doktor ile bir idareci antrenör refakat etmektedir. Güreş ekipimizin yapacağı müsabakalar şunlardır: 4 mart 949 da Bari’de greko -nımen (temsili), 5 mart 949 da Cenovada serbest (temsilî), 12 martta Bern'de greko - rumen (temsili), 13 mart 949 da Zü-rihde serbest (temsili), 17 mart ta Stokholmda serbest (temsilî), 18 martta Stokholmda greko - rumen (milli), 21 martta Eskilstunada serbest (temsilî), 23 martta Malmöde greko -rumen (temsilî), 2 nisan 949 da Brüksel'de greko - rumen (milli).
Güreşçilerimiz hareketlerinden evvel Yeşilköy de (Foto: Biirhan Yeni Sabah)
Amerika Savunma Bakanı
Forrestal istifa etti
Ordu Bakanı K. Royall’uı da çekilmesi bekleniyor
Vaşington, 3 (a.a.)‘ — «Afp>: Başkan Truman’m bugün Savın ma Bakanı James Forresta-liıı istifasını kabul etmesi vc yerine Louis A. Johson'u Savunma Bakanlığına tayin etmesi beklenmektedir. Beyaz Saray çevreleri Forrestal'İn istifası-
nın kabulü ve yerine Johson’un tayinini Başkan taralından bu akşam saat 21 (grat) de yapa* cağı basın konferansında açık* ianacağını bildirmektedir.
tyi haber alan mahfillere gÖ« re, Forrestal’in istifa n. ek tuba (Devamı Sa. 5 Su. 4)
iki belediye mühendisi rüşvet alırken yakalandılar
22 yıl devam eden Çin dahili harbi bitiyor mu?
İki taraf 15 martta yeniden müzakerelere başlıyorlar
I Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri Asırlar boyunca haşmetli devirler yaşıyan Osman I: İmparatorluğunun tarih mahfazasındaki mücevherlerini okuyucularımıza sunarken bir noktaya işaret etmek istiyoruz.
TürklyemJz, her zaman, bütün dünya milletlerinin vo dünyanın en büyük sanatkârlarının takdirlerine maz-har olmuştur. Eski asırlarda zaman zaman memleketiml-Kelen en meşhur ressam-puı ',lrtlu,nuzun şaheser a «lanın yapmışlardır.
Cn* S&bah, tarih merak- I »«m ve yurdunu seven oku-yucularma bu Urih ,nüc(n. herlerini sunmak için Avru pozla pek nefis olarak Ube- | dilmiş bulunan bu eşsiz. a|_ , albümleri büyük fedakârlık-larla temin etmiş bulunmak-tadır. Bu şaheserleri bir kaç güno kadar özlü tarih yazı-lan İle sayfalarımızda bulacaksınız.
Ankara: 3 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçın bugün şehrimize gelmiş ve ekspresle lstan-bula hareket etmiştir. Kendisine intihalarını sorduk dedi ki:
— Arap ve İsrail memleket-1 lerinde alâkalılar ve devlet ri cali ile temas ettik. Fikirlerini anladık. Filistin ve İsrail hükû metl ile sulh yapabilmek için evvelâ ortada mevcut çok mühim ve acele olarak halli lâzım-gelen bir muhacir meselesi vardır. Seyahatimiz esnasında sulbün İlk maddesi olarak bunu halletmek vazifesi karşısında kaldık. Arap memleketlerini do laşıp bu kanaate vardıktan sonra kendilerini ihzari mahiyette bir toplantıya davet etmeyi fay dalı gördük. Bunun için 21 mart ta Beyrutta bir buluşma olacak
(Dovamı Sa: 5 Sü: 2 do)
Şehid İtfaiyeciler
Bugün defnediliyor
Belediye ölenlerin ailelerine beşer bin lira veriyor
Evvelki akşam Sütlücedeki Nuri Killigil'e alt mermi ve tapa fabrikasında vukua gcleı anfiiâk neticesinde şehit olan Halıcıoğlu İtfaiye grupıııjdan fi itfaiyecimizin ailelerine Belediyece beşer bin liralık yardım edilmesine karar verilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Su. 3)
Yazan:
Niyazi Ahmet Banoğlu
ingilizler 15 milyon kilo iizlim alıyorlar
Ankara: 3 (Hususî) — İngiliz İaşe Nezareti temsilcileri ile yapılan müzakereler sonunda nlaan sonuna kadar îzmirden Ingiltereye kilosu 04 kuruştan 15 milyon kilo üzüm satışında bugün mutabak hasıl olmuştur. İlk üzüm partileri akşam üzeri teslime başlanmıştır.
Şimdi de
Mezarcıle r ■ greve başladılar
Nevyorlc: 3 (A.A) «United' Press» — Mezar kazıcılarının gre vl sebebllo Calvary mezarlığın aa 700 kadar çenet toplanmış -tır. Nevyork başpiskoposu kardinal Spcllman yanma yüz kadar papaz alarak bu cesetlerin gö -mülnıealno yardım etmek üzere bugün mezkûr mezarlığa gideceğini söylemiştir. Başka bir grup da yedi haftadanberi işçiniz kalan .Wcstehe8ter kontluğundaki mo -zarhga gidecektir.
Mühendisler ruhsatsız inşaat için para alıyorlarmış
Dün Emniyet Müdürlüğü hıc -'nurları Belediye Fen işleri Müdürlüğünde bir rüşvet hâdisesi meydana çıkarmışlar, Başmühendis İle bir mühendisi suçüstü yakalamışlardır.
Hâdise şöyle cmeyan etmiştir: Beyoğlundft manifaturacılık yu yan Ceylan ınnğaiası sahibi Ahmet Şahinin mağazasında yaptı-
Takvimden Bir Yaprak
Su Başıboş Şehir
Kortat Cemal Reşit ve Saray sinemaşı idarecilerde Foto Biirha»
Cortot'nun Resitalleri
VLUNAY
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruotmaniyo Noı 17
Tol adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20T95
Sayısı : 10 Kuruş
4
MART
1949
İnfilâk hâdisesinin doğurduğu facialar Tehlike bertaraf edilemediğinden yangın sahasına girmek dün de mümkün olamadı
Millî Savunma Bakanı tahkikat için geliyor
Arzettiği tehlike dolayısile enkazın kaldırılmasına askeri mütehassıslar nezaret edecek — C Savcısı hâdise hakkında tamamlayıcı malûmat Düne kadar 17 ölü tesbit edildi
veriyor
25 kol ve bacak bulundu
Genelkurmaya verilecek yeni şekil
Ankara; 3 (Hususî) — Askeri Şürânnı mesaisi bitmek üzeredir. Bugün Savunma Bakanlığınca şurâ üyelerine bir öğle yemeği verilmiştir.
öğrendiğimize göre Genelkurmay teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkında ki tasarının incelenmesi Askerî Şûrâca İkmal olunmuştur.
Güreşçilerimiz diin kendilerini Balyaya götürecek olan tayyare nhi merdiveninde (Foto Bilgini,
Güreşçilerimiz Avrupa
İnfilâk sahasında şeklini kaybetmiş bir ceset (Foto: (Bürhan - Yeni Sabah)
Sütlücede Karaağaç caddesinde Nuri paşa tapa ve mühimmat fabrikasında vukubulan müthiş infilâk ve maddî manevî bir çok zararları mucip olan müessif hâdise büyük bir teessür uyandırmıştır.
Yangın ve zaman zaman infilâklar 24 saat sonra dün geç vakfa kadar için için devam etmiştir.
Alman her türlü emniyet tedbirlerine rağmen tehlikenin tamamen bertaraf edildiğine kanaat verecek bir durum maalesef temin edilememiştir.
İdarî ve adli faaliyet
Dün sabahtan itibaren İstanbul savcısı İhsan Köknel, belediye reis muavini Muhtar Acar, emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal, itfaiye (Devamı Sa. 5 Su. 5)
★ ★ ★
Nuri Paşanın akıbeti...
Anıca&ı Halil Paşa ne diyor ?
f
İtfaiye miidiir muavini Muhtar Acarın yanında muharririmizle görüşüyor (Foto: Bürhan Yeni Sabah)
İstanbulu büyük bir tehlikeden
Müessif hâdisede işçilerini kurtaracak için demirlerin bulunduğu mahzene- giren vc bir daha bulunamıyan Nuri paşanın amcası Halil paşa, dün bir arkadaşımıza şunları söylemiştir: (Dovamı Sa. 5 Su. 4)
kurtaran cerur at^im: İtfaiye Müdür Muavini Tarık Özavcı ile bir konuşma:
Allah rızası
İçin mes'uller
Bulunsun
Sütlücede, evvelki akşam cereyan eden fada bütün İstanbullulara kan ağlattı. Masum ve fedakâr Türk evlâdının param parça cesetlerinin havalarda uçuşması ve yüzlerce aileniu eşsiz bir mateme boğulması bütün kalblerde derin bir yara açtı.
Kaza \Tiktiu ihtimali ve kazaya. boyun iğme, Müslüman ve Türklerin şiarıdır. Yalnız, kazanın hakikaten kaza olması ve ih mal ve aldınnamazlığm işde bü yük payı olmaması şarttır. Faka! maatteessüf. Sütlüce hailesinin sırf bir tesadüf neticesi olduğu hâdise şahitlerinin daha İlk sözlerinden anlaşılıyor. Bu kadar tehlikeli infilâk maddeleri yapan bir fabrika, şehrin mahallelerle kaplı bir çevresinde nasıl açılabilmiştir, betki kayıtsızlığım kendi lıayatile ödiyen Nuri (paşa) ya burada çalışmak müsaadesi nasıl verilmiştir? Askeri mühimmat fabrikaları umumiyetle şebir dışında kurulur ve umumun hayatı tehlikeye huİ?tfken na8'1 ülmuş meskûn F mUft,se8«y® şehrin
Uepolsnn
Bu kazlar görülmemiş Ikûbaiı' Hğo belediye müfettişleri, Sık-hat Bakanlığı müfettişleri, çu.
Bakanlığı uzmanları' müsaade ve müsa- I etmişlerdir? Yüz-
Iışma
nasıl
lerce Türk gencinin hayatını bu «ereco kolaylıkla tehlikeye na-J*’1 atmışlar da en ufak bir ten-kl(l ağ/ı açmamışlardır? Cidden yılacak bir keyfiyettir. Diğer y,°® Mr ,’*ln,n Ka,k‘*‘i dikkati çekecek malıivette-Patron, eıı tehlikeli İşleri iapan İşçilere saatte 30 gündelik verir ve bıı M» ,»p,lan
™ ve
«lb.ün.1,!. „lük.^|p
(Devamı 8a. e 8u. 4)
Beyruttan dönen H. C.
Yalçın’ın
beyanatı
A 'op - İsrail delegeleri Rodos anlamasını imzalıyorlar
Hiç şüphe yok ki İstanbul iki Mnrt gecesini büyük bir tehlike içinde geçirdi. Nuri Kılligil'e flit Sütlüce tapa ve mermi fabrikasında itfaiye grupu iyi ça-lışmasaydı ve mermi depolarıyla yangın yeri arasındaki irbl-bat kesilmeseydl, Sütlüceden Köprüye kadar Haliç kısmı berhava olacaktı.
istanbulu bir tehlikeden kurtarmak için hayatına zerre kadar kıymet vermeyen itfaiye Müdür Muavini Tarık özavcı-ııın ağzından müthiş anın tüyler ürpertici hikâyesini dinleyelim:
Tank özavcı'yı dün Belediyede görebildim. Şehit arkadaşları ve hâdisenin fecaati onu pek muztarip etmişti. Reis muavini
¥
Muhtar Acar, Tarık özavcı'yı göstererek:
— İşte, dedi; dünkü hâdisede büyük kahramanlık gösteren ve 2000 merminin önfilâkiııe mâni olmak içhı ölümü dahi göze alan itfaiye Müdür Muaviai Tarık özavcı..
Gayet mütevazi ve yaptığı •iş-(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
Dün hava alanında kalabalık bir sporcu kütlesi tarafından uğurlanan güreşçiler ilk maçlarını Bari’de İtalyanlarla yapacaklar
Avrupada muhtelif maçlar yapmak üzere seyahate çıkan millî güreş ekipimiz dün saat 15.50 do Yeşilköyden kalkan bir İsveç uçağile Bariye hareket etmiştir.
Güreşçilerimizi hava alanında beden terbiyesi İstanbul bölge müdürü Vahi Oktay, kalabalık bir sporcu kütlesi ve Millî Türk Talebe Birliği mensuplan uğur-lamıştır.
Uçağın hareketinden evvel Milli Türk Talebe Birliği adına kafile başkanı Vehbi Emreye bir bayrak hediye edilmiştir.
Güreşçilerimiz ilk maçlarını yarın Baride yapacaklardır.
Türk güreş ekipi şu suretle teşekkül etmiştir: Ağırda Mersinli Ahmet, 87 kiloda Adil Can-demir, Bektaş, 79 kiloda Yaşar Doğıı, 73 kiloda Servet Meriç, Mmrtnfa Yoylu, 62 kiloda Nurettin Zafer, 57 kiloda Nasuh Akar, 52 kiloda Halit Balamir, Ali Yücel, Ekipe bir doktor ile bir idareci antrenör refakat etmektedir. Güreş ekipimizin yapacağı müsabakalar şunlardır: 4 mart 949 da Bari’de greko -nımen (temsili), 5 mart 949 da Cenovada serbest (temsilî), 12 martta Bern'de greko - rumen (temsili), 13 mart 949 da Zü-rihde serbest (temsili), 17 mart ta Stokholmda serbest (temsilî), 18 martta Stokholmda greko - rumen (milli), 21 martta Eskilstunada serbest (temsilî), 23 martta Malmöde greko -rumen (temsilî), 2 nisan 949 da Brüksel'de greko - rumen (milli).
Güreşçilerimiz hareketlerinden evvel Yeşilköy de (Foto: Biirhan Yeni Sabah)
Amerika Savunma Bakanı
Forrestal istifa etti
Ordu Bakanı K. Royall’uı da çekilmesi bekleniyor
Vaşington, 3 (a.a.)‘ — «Afp>: Başkan Truman’m bugün Savın ma Bakanı James Forresta-liıı istifasını kabul etmesi vc yerine Louis A. Johson'u Savunma Bakanlığına tayin etmesi beklenmektedir. Beyaz Saray çevreleri Forrestal'İn istifası-
nın kabulü ve yerine Johson’un tayinini Başkan taralından bu akşam saat 21 (grat) de yapa* cağı basın konferansında açık* ianacağını bildirmektedir.
tyi haber alan mahfillere gÖ« re, Forrestal’in istifa n. ek tuba (Devamı Sa. 5 Su. 4)
iki belediye mühendisi rüşvet alırken yakalandılar
22 yıl devam eden Çin dahili harbi bitiyor mu?
İki taraf 15 martta yeniden müzakerelere başlıyorlar
I Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri Asırlar boyunca haşmetli devirler yaşıyan Osman I: İmparatorluğunun tarih mahfazasındaki mücevherlerini okuyucularımıza sunarken bir noktaya işaret etmek istiyoruz.
TürklyemJz, her zaman, bütün dünya milletlerinin vo dünyanın en büyük sanatkârlarının takdirlerine maz-har olmuştur. Eski asırlarda zaman zaman memleketiml-Kelen en meşhur ressam-puı ',lrtlu,nuzun şaheser a «lanın yapmışlardır.
Cn* S&bah, tarih merak- I »«m ve yurdunu seven oku-yucularma bu Urih ,nüc(n. herlerini sunmak için Avru pozla pek nefis olarak Ube- | dilmiş bulunan bu eşsiz. a|_ , albümleri büyük fedakârlık-larla temin etmiş bulunmak-tadır. Bu şaheserleri bir kaç güno kadar özlü tarih yazı-lan İle sayfalarımızda bulacaksınız.
Ankara: 3 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçın bugün şehrimize gelmiş ve ekspresle lstan-bula hareket etmiştir. Kendisine intihalarını sorduk dedi ki:
— Arap ve İsrail memleket-1 lerinde alâkalılar ve devlet ri cali ile temas ettik. Fikirlerini anladık. Filistin ve İsrail hükû metl ile sulh yapabilmek için evvelâ ortada mevcut çok mühim ve acele olarak halli lâzım-gelen bir muhacir meselesi vardır. Seyahatimiz esnasında sulbün İlk maddesi olarak bunu halletmek vazifesi karşısında kaldık. Arap memleketlerini do laşıp bu kanaate vardıktan sonra kendilerini ihzari mahiyette bir toplantıya davet etmeyi fay dalı gördük. Bunun için 21 mart ta Beyrutta bir buluşma olacak
(Dovamı Sa: 5 Sü: 2 do)
Şehid İtfaiyeciler
Bugün defnediliyor
Belediye ölenlerin ailelerine beşer bin lira veriyor
Evvelki akşam Sütlücedeki Nuri Killigil'e alt mermi ve tapa fabrikasında vukua gcleı anfiiâk neticesinde şehit olan Halıcıoğlu İtfaiye grupıııjdan fi itfaiyecimizin ailelerine Belediyece beşer bin liralık yardım edilmesine karar verilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Su. 3)
Yazan:
Niyazi Ahmet Banoğlu
ingilizler 15 milyon kilo iizlim alıyorlar
Ankara: 3 (Hususî) — İngiliz İaşe Nezareti temsilcileri ile yapılan müzakereler sonunda nlaan sonuna kadar îzmirden Ingiltereye kilosu 04 kuruştan 15 milyon kilo üzüm satışında bugün mutabak hasıl olmuştur. İlk üzüm partileri akşam üzeri teslime başlanmıştır.
Şimdi de
Mezarcıle r ■ greve başladılar
Nevyorlc: 3 (A.A) «United' Press» — Mezar kazıcılarının gre vl sebebllo Calvary mezarlığın aa 700 kadar çenet toplanmış -tır. Nevyork başpiskoposu kardinal Spcllman yanma yüz kadar papaz alarak bu cesetlerin gö -mülnıealno yardım etmek üzere bugün mezkûr mezarlığa gideceğini söylemiştir. Başka bir grup da yedi haftadanberi işçiniz kalan .Wcstehe8ter kontluğundaki mo -zarhga gidecektir.
Mühendisler ruhsatsız inşaat için para alıyorlarmış
Dün Emniyet Müdürlüğü hıc -'nurları Belediye Fen işleri Müdürlüğünde bir rüşvet hâdisesi meydana çıkarmışlar, Başmühendis İle bir mühendisi suçüstü yakalamışlardır.
Hâdise şöyle cmeyan etmiştir: Beyoğlundft manifaturacılık yu yan Ceylan ınnğaiası sahibi Ahmet Şahinin mağazasında yaptı-
Takvimden Bir Yaprak
Su Başıboş Şehir
Kortat Cemal Reşit ve Saray sinemaşı idarecilerde Foto Biirha»
Cortot'nun Resitalleri
VLUNAY
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruotmaniyo Noı 17
Tol adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20T95
Sayısı : 10 Kuruş
4
MART
1949
İnfilâk hâdisesinin doğurduğu facialar Tehlike bertaraf edilemediğinden yangın sahasına girmek dün de mümkün olamadı
Millî Savunma Bakanı tahkikat için geliyor
Arzettiği tehlike dolayısile enkazın kaldırılmasına askeri mütehassıslar nezaret edecek — C Savcısı hâdise hakkında tamamlayıcı malûmat Düne kadar 17 ölü tesbit edildi
veriyor
25 kol ve bacak bulundu
Genelkurmaya verilecek yeni şekil
Ankara; 3 (Hususî) — Askeri Şürânnı mesaisi bitmek üzeredir. Bugün Savunma Bakanlığınca şurâ üyelerine bir öğle yemeği verilmiştir.
öğrendiğimize göre Genelkurmay teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkında ki tasarının incelenmesi Askerî Şûrâca İkmal olunmuştur.
Güreşçilerimiz diin kendilerini Balyaya götürecek olan tayyare nhi merdiveninde (Foto Bilgini,
Güreşçilerimiz Avrupa
İnfilâk sahasında şeklini kaybetmiş bir ceset (Foto: (Bürhan - Yeni Sabah)
Sütlücede Karaağaç caddesinde Nuri paşa tapa ve mühimmat fabrikasında vukubulan müthiş infilâk ve maddî manevî bir çok zararları mucip olan müessif hâdise büyük bir teessür uyandırmıştır.
Yangın ve zaman zaman infilâklar 24 saat sonra dün geç vakfa kadar için için devam etmiştir.
Alman her türlü emniyet tedbirlerine rağmen tehlikenin tamamen bertaraf edildiğine kanaat verecek bir durum maalesef temin edilememiştir.
İdarî ve adli faaliyet
Dün sabahtan itibaren İstanbul savcısı İhsan Köknel, belediye reis muavini Muhtar Acar, emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal, itfaiye (Devamı Sa. 5 Su. 5)
★ ★ ★
Nuri Paşanın akıbeti...
Anıca&ı Halil Paşa ne diyor ?
f
İtfaiye miidiir muavini Muhtar Acarın yanında muharririmizle görüşüyor (Foto: Bürhan Yeni Sabah)
İstanbulu büyük bir tehlikeden
Müessif hâdisede işçilerini kurtaracak için demirlerin bulunduğu mahzene- giren vc bir daha bulunamıyan Nuri paşanın amcası Halil paşa, dün bir arkadaşımıza şunları söylemiştir: (Dovamı Sa. 5 Su. 4)
kurtaran cerur at^im: İtfaiye Müdür Muavini Tarık Özavcı ile bir konuşma:
Allah rızası
İçin mes'uller
Bulunsun
Sütlücede, evvelki akşam cereyan eden fada bütün İstanbullulara kan ağlattı. Masum ve fedakâr Türk evlâdının param parça cesetlerinin havalarda uçuşması ve yüzlerce aileniu eşsiz bir mateme boğulması bütün kalblerde derin bir yara açtı.
Kaza \Tiktiu ihtimali ve kazaya. boyun iğme, Müslüman ve Türklerin şiarıdır. Yalnız, kazanın hakikaten kaza olması ve ih mal ve aldınnamazlığm işde bü yük payı olmaması şarttır. Faka! maatteessüf. Sütlüce hailesinin sırf bir tesadüf neticesi olduğu hâdise şahitlerinin daha İlk sözlerinden anlaşılıyor. Bu kadar tehlikeli infilâk maddeleri yapan bir fabrika, şehrin mahallelerle kaplı bir çevresinde nasıl açılabilmiştir, betki kayıtsızlığım kendi lıayatile ödiyen Nuri (paşa) ya burada çalışmak müsaadesi nasıl verilmiştir? Askeri mühimmat fabrikaları umumiyetle şebir dışında kurulur ve umumun hayatı tehlikeye huİ?tfken na8'1 ülmuş meskûn F mUft,se8«y® şehrin
Uepolsnn
Bu kazlar görülmemiş Ikûbaiı' Hğo belediye müfettişleri, Sık-hat Bakanlığı müfettişleri, çu.
Bakanlığı uzmanları' müsaade ve müsa- I etmişlerdir? Yüz-
Iışma
nasıl
lerce Türk gencinin hayatını bu «ereco kolaylıkla tehlikeye na-J*’1 atmışlar da en ufak bir ten-kl(l ağ/ı açmamışlardır? Cidden yılacak bir keyfiyettir. Diğer y,°® Mr ,’*ln,n Ka,k‘*‘i dikkati çekecek malıivette-Patron, eıı tehlikeli İşleri iapan İşçilere saatte 30 gündelik verir ve bıı M» ,»p,lan
™ ve
«lb.ün.1,!. „lük.^|p
(Devamı 8a. e 8u. 4)
Beyruttan dönen H. C.
Yalçın’ın
beyanatı
A 'op - İsrail delegeleri Rodos anlamasını imzalıyorlar
Hiç şüphe yok ki İstanbul iki Mnrt gecesini büyük bir tehlike içinde geçirdi. Nuri Kılligil'e flit Sütlüce tapa ve mermi fabrikasında itfaiye grupu iyi ça-lışmasaydı ve mermi depolarıyla yangın yeri arasındaki irbl-bat kesilmeseydl, Sütlüceden Köprüye kadar Haliç kısmı berhava olacaktı.
istanbulu bir tehlikeden kurtarmak için hayatına zerre kadar kıymet vermeyen itfaiye Müdür Muavini Tarık özavcı-ııın ağzından müthiş anın tüyler ürpertici hikâyesini dinleyelim:
Tank özavcı'yı dün Belediyede görebildim. Şehit arkadaşları ve hâdisenin fecaati onu pek muztarip etmişti. Reis muavini
¥
Muhtar Acar, Tarık özavcı'yı göstererek:
— İşte, dedi; dünkü hâdisede büyük kahramanlık gösteren ve 2000 merminin önfilâkiııe mâni olmak içhı ölümü dahi göze alan itfaiye Müdür Muaviai Tarık özavcı..
Gayet mütevazi ve yaptığı •iş-(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
Dün hava alanında kalabalık bir sporcu kütlesi tarafından uğurlanan güreşçiler ilk maçlarını Bari’de İtalyanlarla yapacaklar
Avrupada muhtelif maçlar yapmak üzere seyahate çıkan millî güreş ekipimiz dün saat 15.50 do Yeşilköyden kalkan bir İsveç uçağile Bariye hareket etmiştir.
Güreşçilerimizi hava alanında beden terbiyesi İstanbul bölge müdürü Vahi Oktay, kalabalık bir sporcu kütlesi ve Millî Türk Talebe Birliği mensuplan uğur-lamıştır.
Uçağın hareketinden evvel Milli Türk Talebe Birliği adına kafile başkanı Vehbi Emreye bir bayrak hediye edilmiştir.
Güreşçilerimiz ilk maçlarını yarın Baride yapacaklardır.
Türk güreş ekipi şu suretle teşekkül etmiştir: Ağırda Mersinli Ahmet, 87 kiloda Adil Can-demir, Bektaş, 79 kiloda Yaşar Doğıı, 73 kiloda Servet Meriç, Mmrtnfa Yoylu, 62 kiloda Nurettin Zafer, 57 kiloda Nasuh Akar, 52 kiloda Halit Balamir, Ali Yücel, Ekipe bir doktor ile bir idareci antrenör refakat etmektedir. Güreş ekipimizin yapacağı müsabakalar şunlardır: 4 mart 949 da Bari’de greko -nımen (temsili), 5 mart 949 da Cenovada serbest (temsilî), 12 martta Bern'de greko - rumen (temsili), 13 mart 949 da Zü-rihde serbest (temsili), 17 mart ta Stokholmda serbest (temsilî), 18 martta Stokholmda greko - rumen (milli), 21 martta Eskilstunada serbest (temsilî), 23 martta Malmöde greko -rumen (temsilî), 2 nisan 949 da Brüksel'de greko - rumen (milli).
Güreşçilerimiz hareketlerinden evvel Yeşilköy de (Foto: Biirhan Yeni Sabah)
Amerika Savunma Bakanı
Forrestal istifa etti
Ordu Bakanı K. Royall’uı da çekilmesi bekleniyor
Vaşington, 3 (a.a.)‘ — «Afp>: Başkan Truman’m bugün Savın ma Bakanı James Forresta-liıı istifasını kabul etmesi vc yerine Louis A. Johson'u Savunma Bakanlığına tayin etmesi beklenmektedir. Beyaz Saray çevreleri Forrestal'İn istifası-
nın kabulü ve yerine Johson’un tayinini Başkan taralından bu akşam saat 21 (grat) de yapa* cağı basın konferansında açık* ianacağını bildirmektedir.
tyi haber alan mahfillere gÖ« re, Forrestal’in istifa n. ek tuba (Devamı Sa. 5 Su. 4)
iki belediye mühendisi rüşvet alırken yakalandılar
22 yıl devam eden Çin dahili harbi bitiyor mu?
İki taraf 15 martta yeniden müzakerelere başlıyorlar
I Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri Asırlar boyunca haşmetli devirler yaşıyan Osman I: İmparatorluğunun tarih mahfazasındaki mücevherlerini okuyucularımıza sunarken bir noktaya işaret etmek istiyoruz.
TürklyemJz, her zaman, bütün dünya milletlerinin vo dünyanın en büyük sanatkârlarının takdirlerine maz-har olmuştur. Eski asırlarda zaman zaman memleketiml-Kelen en meşhur ressam-puı ',lrtlu,nuzun şaheser a «lanın yapmışlardır.
Cn* S&bah, tarih merak- I »«m ve yurdunu seven oku-yucularma bu Urih ,nüc(n. herlerini sunmak için Avru pozla pek nefis olarak Ube- | dilmiş bulunan bu eşsiz. a|_ , albümleri büyük fedakârlık-larla temin etmiş bulunmak-tadır. Bu şaheserleri bir kaç güno kadar özlü tarih yazı-lan İle sayfalarımızda bulacaksınız.
Ankara: 3 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçın bugün şehrimize gelmiş ve ekspresle lstan-bula hareket etmiştir. Kendisine intihalarını sorduk dedi ki:
— Arap ve İsrail memleket-1 lerinde alâkalılar ve devlet ri cali ile temas ettik. Fikirlerini anladık. Filistin ve İsrail hükû metl ile sulh yapabilmek için evvelâ ortada mevcut çok mühim ve acele olarak halli lâzım-gelen bir muhacir meselesi vardır. Seyahatimiz esnasında sulbün İlk maddesi olarak bunu halletmek vazifesi karşısında kaldık. Arap memleketlerini do laşıp bu kanaate vardıktan sonra kendilerini ihzari mahiyette bir toplantıya davet etmeyi fay dalı gördük. Bunun için 21 mart ta Beyrutta bir buluşma olacak
(Dovamı Sa: 5 Sü: 2 do)
Şehid İtfaiyeciler
Bugün defnediliyor
Belediye ölenlerin ailelerine beşer bin lira veriyor
Evvelki akşam Sütlücedeki Nuri Killigil'e alt mermi ve tapa fabrikasında vukua gcleı anfiiâk neticesinde şehit olan Halıcıoğlu İtfaiye grupıııjdan fi itfaiyecimizin ailelerine Belediyece beşer bin liralık yardım edilmesine karar verilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Su. 3)
Yazan:
Niyazi Ahmet Banoğlu
ingilizler 15 milyon kilo iizlim alıyorlar
Ankara: 3 (Hususî) — İngiliz İaşe Nezareti temsilcileri ile yapılan müzakereler sonunda nlaan sonuna kadar îzmirden Ingiltereye kilosu 04 kuruştan 15 milyon kilo üzüm satışında bugün mutabak hasıl olmuştur. İlk üzüm partileri akşam üzeri teslime başlanmıştır.
Şimdi de
Mezarcıle r ■ greve başladılar
Nevyorlc: 3 (A.A) «United' Press» — Mezar kazıcılarının gre vl sebebllo Calvary mezarlığın aa 700 kadar çenet toplanmış -tır. Nevyork başpiskoposu kardinal Spcllman yanma yüz kadar papaz alarak bu cesetlerin gö -mülnıealno yardım etmek üzere bugün mezkûr mezarlığa gideceğini söylemiştir. Başka bir grup da yedi haftadanberi işçiniz kalan .Wcstehe8ter kontluğundaki mo -zarhga gidecektir.
Mühendisler ruhsatsız inşaat için para alıyorlarmış
Dün Emniyet Müdürlüğü hıc -'nurları Belediye Fen işleri Müdürlüğünde bir rüşvet hâdisesi meydana çıkarmışlar, Başmühendis İle bir mühendisi suçüstü yakalamışlardır.
Hâdise şöyle cmeyan etmiştir: Beyoğlundft manifaturacılık yu yan Ceylan ınnğaiası sahibi Ahmet Şahinin mağazasında yaptı-
Takvimden Bir Yaprak
Su Başıboş Şehir
Kortat Cemal Reşit ve Saray sinemaşı idarecilerde Foto Biirha»
Cortot'nun Resitalleri
VLUNAY
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruotmaniyo Noı 17
Tol adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20T95
Sayısı : 10 Kuruş
4
MART
1949
İnfilâk hâdisesinin doğurduğu facialar Tehlike bertaraf edilemediğinden yangın sahasına girmek dün de mümkün olamadı
Millî Savunma Bakanı tahkikat için geliyor
Arzettiği tehlike dolayısile enkazın kaldırılmasına askeri mütehassıslar nezaret edecek — C Savcısı hâdise hakkında tamamlayıcı malûmat Düne kadar 17 ölü tesbit edildi
veriyor
25 kol ve bacak bulundu
Genelkurmaya verilecek yeni şekil
Ankara; 3 (Hususî) — Askeri Şürânnı mesaisi bitmek üzeredir. Bugün Savunma Bakanlığınca şurâ üyelerine bir öğle yemeği verilmiştir.
öğrendiğimize göre Genelkurmay teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkında ki tasarının incelenmesi Askerî Şûrâca İkmal olunmuştur.
Güreşçilerimiz diin kendilerini Balyaya götürecek olan tayyare nhi merdiveninde (Foto Bilgini,
Güreşçilerimiz Avrupa
İnfilâk sahasında şeklini kaybetmiş bir ceset (Foto: (Bürhan - Yeni Sabah)
Sütlücede Karaağaç caddesinde Nuri paşa tapa ve mühimmat fabrikasında vukubulan müthiş infilâk ve maddî manevî bir çok zararları mucip olan müessif hâdise büyük bir teessür uyandırmıştır.
Yangın ve zaman zaman infilâklar 24 saat sonra dün geç vakfa kadar için için devam etmiştir.
Alman her türlü emniyet tedbirlerine rağmen tehlikenin tamamen bertaraf edildiğine kanaat verecek bir durum maalesef temin edilememiştir.
İdarî ve adli faaliyet
Dün sabahtan itibaren İstanbul savcısı İhsan Köknel, belediye reis muavini Muhtar Acar, emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal, itfaiye (Devamı Sa. 5 Su. 5)
★ ★ ★
Nuri Paşanın akıbeti...
Anıca&ı Halil Paşa ne diyor ?
f
İtfaiye miidiir muavini Muhtar Acarın yanında muharririmizle görüşüyor (Foto: Bürhan Yeni Sabah)
İstanbulu büyük bir tehlikeden
Müessif hâdisede işçilerini kurtaracak için demirlerin bulunduğu mahzene- giren vc bir daha bulunamıyan Nuri paşanın amcası Halil paşa, dün bir arkadaşımıza şunları söylemiştir: (Dovamı Sa. 5 Su. 4)
kurtaran cerur at^im: İtfaiye Müdür Muavini Tarık Özavcı ile bir konuşma:
Allah rızası
İçin mes'uller
Bulunsun
Sütlücede, evvelki akşam cereyan eden fada bütün İstanbullulara kan ağlattı. Masum ve fedakâr Türk evlâdının param parça cesetlerinin havalarda uçuşması ve yüzlerce aileniu eşsiz bir mateme boğulması bütün kalblerde derin bir yara açtı.
Kaza \Tiktiu ihtimali ve kazaya. boyun iğme, Müslüman ve Türklerin şiarıdır. Yalnız, kazanın hakikaten kaza olması ve ih mal ve aldınnamazlığm işde bü yük payı olmaması şarttır. Faka! maatteessüf. Sütlüce hailesinin sırf bir tesadüf neticesi olduğu hâdise şahitlerinin daha İlk sözlerinden anlaşılıyor. Bu kadar tehlikeli infilâk maddeleri yapan bir fabrika, şehrin mahallelerle kaplı bir çevresinde nasıl açılabilmiştir, betki kayıtsızlığım kendi lıayatile ödiyen Nuri (paşa) ya burada çalışmak müsaadesi nasıl verilmiştir? Askeri mühimmat fabrikaları umumiyetle şebir dışında kurulur ve umumun hayatı tehlikeye huİ?tfken na8'1 ülmuş meskûn F mUft,se8«y® şehrin
Uepolsnn
Bu kazlar görülmemiş Ikûbaiı' Hğo belediye müfettişleri, Sık-hat Bakanlığı müfettişleri, çu.
Bakanlığı uzmanları' müsaade ve müsa- I etmişlerdir? Yüz-
Iışma
nasıl
lerce Türk gencinin hayatını bu «ereco kolaylıkla tehlikeye na-J*’1 atmışlar da en ufak bir ten-kl(l ağ/ı açmamışlardır? Cidden yılacak bir keyfiyettir. Diğer y,°® Mr ,’*ln,n Ka,k‘*‘i dikkati çekecek malıivette-Patron, eıı tehlikeli İşleri iapan İşçilere saatte 30 gündelik verir ve bıı M» ,»p,lan
™ ve
«lb.ün.1,!. „lük.^|p
(Devamı 8a. e 8u. 4)
Beyruttan dönen H. C.
Yalçın’ın
beyanatı
A 'op - İsrail delegeleri Rodos anlamasını imzalıyorlar
Hiç şüphe yok ki İstanbul iki Mnrt gecesini büyük bir tehlike içinde geçirdi. Nuri Kılligil'e flit Sütlüce tapa ve mermi fabrikasında itfaiye grupu iyi ça-lışmasaydı ve mermi depolarıyla yangın yeri arasındaki irbl-bat kesilmeseydl, Sütlüceden Köprüye kadar Haliç kısmı berhava olacaktı.
istanbulu bir tehlikeden kurtarmak için hayatına zerre kadar kıymet vermeyen itfaiye Müdür Muavini Tarık özavcı-ııın ağzından müthiş anın tüyler ürpertici hikâyesini dinleyelim:
Tank özavcı'yı dün Belediyede görebildim. Şehit arkadaşları ve hâdisenin fecaati onu pek muztarip etmişti. Reis muavini
¥
Muhtar Acar, Tarık özavcı'yı göstererek:
— İşte, dedi; dünkü hâdisede büyük kahramanlık gösteren ve 2000 merminin önfilâkiııe mâni olmak içhı ölümü dahi göze alan itfaiye Müdür Muaviai Tarık özavcı..
Gayet mütevazi ve yaptığı •iş-(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
Dün hava alanında kalabalık bir sporcu kütlesi tarafından uğurlanan güreşçiler ilk maçlarını Bari’de İtalyanlarla yapacaklar
Avrupada muhtelif maçlar yapmak üzere seyahate çıkan millî güreş ekipimiz dün saat 15.50 do Yeşilköyden kalkan bir İsveç uçağile Bariye hareket etmiştir.
Güreşçilerimizi hava alanında beden terbiyesi İstanbul bölge müdürü Vahi Oktay, kalabalık bir sporcu kütlesi ve Millî Türk Talebe Birliği mensuplan uğur-lamıştır.
Uçağın hareketinden evvel Milli Türk Talebe Birliği adına kafile başkanı Vehbi Emreye bir bayrak hediye edilmiştir.
Güreşçilerimiz ilk maçlarını yarın Baride yapacaklardır.
Türk güreş ekipi şu suretle teşekkül etmiştir: Ağırda Mersinli Ahmet, 87 kiloda Adil Can-demir, Bektaş, 79 kiloda Yaşar Doğıı, 73 kiloda Servet Meriç, Mmrtnfa Yoylu, 62 kiloda Nurettin Zafer, 57 kiloda Nasuh Akar, 52 kiloda Halit Balamir, Ali Yücel, Ekipe bir doktor ile bir idareci antrenör refakat etmektedir. Güreş ekipimizin yapacağı müsabakalar şunlardır: 4 mart 949 da Bari’de greko -nımen (temsili), 5 mart 949 da Cenovada serbest (temsilî), 12 martta Bern'de greko - rumen (temsili), 13 mart 949 da Zü-rihde serbest (temsili), 17 mart ta Stokholmda serbest (temsilî), 18 martta Stokholmda greko - rumen (milli), 21 martta Eskilstunada serbest (temsilî), 23 martta Malmöde greko -rumen (temsilî), 2 nisan 949 da Brüksel'de greko - rumen (milli).
Güreşçilerimiz hareketlerinden evvel Yeşilköy de (Foto: Biirhan Yeni Sabah)
Amerika Savunma Bakanı
Forrestal istifa etti
Ordu Bakanı K. Royall’uı da çekilmesi bekleniyor
Vaşington, 3 (a.a.)‘ — «Afp>: Başkan Truman’m bugün Savın ma Bakanı James Forresta-liıı istifasını kabul etmesi vc yerine Louis A. Johson'u Savunma Bakanlığına tayin etmesi beklenmektedir. Beyaz Saray çevreleri Forrestal'İn istifası-
nın kabulü ve yerine Johson’un tayinini Başkan taralından bu akşam saat 21 (grat) de yapa* cağı basın konferansında açık* ianacağını bildirmektedir.
tyi haber alan mahfillere gÖ« re, Forrestal’in istifa n. ek tuba (Devamı Sa. 5 Su. 4)
iki belediye mühendisi rüşvet alırken yakalandılar
22 yıl devam eden Çin dahili harbi bitiyor mu?
İki taraf 15 martta yeniden müzakerelere başlıyorlar
I Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri Asırlar boyunca haşmetli devirler yaşıyan Osman I: İmparatorluğunun tarih mahfazasındaki mücevherlerini okuyucularımıza sunarken bir noktaya işaret etmek istiyoruz.
TürklyemJz, her zaman, bütün dünya milletlerinin vo dünyanın en büyük sanatkârlarının takdirlerine maz-har olmuştur. Eski asırlarda zaman zaman memleketiml-Kelen en meşhur ressam-puı ',lrtlu,nuzun şaheser a «lanın yapmışlardır.
Cn* S&bah, tarih merak- I »«m ve yurdunu seven oku-yucularma bu Urih ,nüc(n. herlerini sunmak için Avru pozla pek nefis olarak Ube- | dilmiş bulunan bu eşsiz. a|_ , albümleri büyük fedakârlık-larla temin etmiş bulunmak-tadır. Bu şaheserleri bir kaç güno kadar özlü tarih yazı-lan İle sayfalarımızda bulacaksınız.
Ankara: 3 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçın bugün şehrimize gelmiş ve ekspresle lstan-bula hareket etmiştir. Kendisine intihalarını sorduk dedi ki:
— Arap ve İsrail memleket-1 lerinde alâkalılar ve devlet ri cali ile temas ettik. Fikirlerini anladık. Filistin ve İsrail hükû metl ile sulh yapabilmek için evvelâ ortada mevcut çok mühim ve acele olarak halli lâzım-gelen bir muhacir meselesi vardır. Seyahatimiz esnasında sulbün İlk maddesi olarak bunu halletmek vazifesi karşısında kaldık. Arap memleketlerini do laşıp bu kanaate vardıktan sonra kendilerini ihzari mahiyette bir toplantıya davet etmeyi fay dalı gördük. Bunun için 21 mart ta Beyrutta bir buluşma olacak
(Dovamı Sa: 5 Sü: 2 do)
Şehid İtfaiyeciler
Bugün defnediliyor
Belediye ölenlerin ailelerine beşer bin lira veriyor
Evvelki akşam Sütlücedeki Nuri Killigil'e alt mermi ve tapa fabrikasında vukua gcleı anfiiâk neticesinde şehit olan Halıcıoğlu İtfaiye grupıııjdan fi itfaiyecimizin ailelerine Belediyece beşer bin liralık yardım edilmesine karar verilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Su. 3)
Yazan:
Niyazi Ahmet Banoğlu
ingilizler 15 milyon kilo iizlim alıyorlar
Ankara: 3 (Hususî) — İngiliz İaşe Nezareti temsilcileri ile yapılan müzakereler sonunda nlaan sonuna kadar îzmirden Ingiltereye kilosu 04 kuruştan 15 milyon kilo üzüm satışında bugün mutabak hasıl olmuştur. İlk üzüm partileri akşam üzeri teslime başlanmıştır.
Şimdi de
Mezarcıle r ■ greve başladılar
Nevyorlc: 3 (A.A) «United' Press» — Mezar kazıcılarının gre vl sebebllo Calvary mezarlığın aa 700 kadar çenet toplanmış -tır. Nevyork başpiskoposu kardinal Spcllman yanma yüz kadar papaz alarak bu cesetlerin gö -mülnıealno yardım etmek üzere bugün mezkûr mezarlığa gideceğini söylemiştir. Başka bir grup da yedi haftadanberi işçiniz kalan .Wcstehe8ter kontluğundaki mo -zarhga gidecektir.
Mühendisler ruhsatsız inşaat için para alıyorlarmış
Dün Emniyet Müdürlüğü hıc -'nurları Belediye Fen işleri Müdürlüğünde bir rüşvet hâdisesi meydana çıkarmışlar, Başmühendis İle bir mühendisi suçüstü yakalamışlardır.
Hâdise şöyle cmeyan etmiştir: Beyoğlundft manifaturacılık yu yan Ceylan ınnğaiası sahibi Ahmet Şahinin mağazasında yaptı-
Takvimden Bir Yaprak
Su Başıboş Şehir
Kortat Cemal Reşit ve Saray sinemaşı idarecilerde Foto Biirha»
Cortot'nun Resitalleri
VLUNAY
CUMA
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruotmaniyo Noı 17
Tol adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20T95
Sayısı : 10 Kuruş
4
MART
1949
İnfilâk hâdisesinin doğurduğu facialar Tehlike bertaraf edilemediğinden yangın sahasına girmek dün de mümkün olamadı
Millî Savunma Bakanı tahkikat için geliyor
Arzettiği tehlike dolayısile enkazın kaldırılmasına askeri mütehassıslar nezaret edecek — C Savcısı hâdise hakkında tamamlayıcı malûmat Düne kadar 17 ölü tesbit edildi
veriyor
25 kol ve bacak bulundu
Genelkurmaya verilecek yeni şekil
Ankara; 3 (Hususî) — Askeri Şürânnı mesaisi bitmek üzeredir. Bugün Savunma Bakanlığınca şurâ üyelerine bir öğle yemeği verilmiştir.
öğrendiğimize göre Genelkurmay teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkında ki tasarının incelenmesi Askerî Şûrâca İkmal olunmuştur.
Güreşçilerimiz diin kendilerini Balyaya götürecek olan tayyare nhi merdiveninde (Foto Bilgini,
Güreşçilerimiz Avrupa
İnfilâk sahasında şeklini kaybetmiş bir ceset (Foto: (Bürhan - Yeni Sabah)
Sütlücede Karaağaç caddesinde Nuri paşa tapa ve mühimmat fabrikasında vukubulan müthiş infilâk ve maddî manevî bir çok zararları mucip olan müessif hâdise büyük bir teessür uyandırmıştır.
Yangın ve zaman zaman infilâklar 24 saat sonra dün geç vakfa kadar için için devam etmiştir.
Alman her türlü emniyet tedbirlerine rağmen tehlikenin tamamen bertaraf edildiğine kanaat verecek bir durum maalesef temin edilememiştir.
İdarî ve adli faaliyet
Dün sabahtan itibaren İstanbul savcısı İhsan Köknel, belediye reis muavini Muhtar Acar, emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal, itfaiye (Devamı Sa. 5 Su. 5)
★ ★ ★
Nuri Paşanın akıbeti...
Anıca&ı Halil Paşa ne diyor ?
f
İtfaiye miidiir muavini Muhtar Acarın yanında muharririmizle görüşüyor (Foto: Bürhan Yeni Sabah)
İstanbulu büyük bir tehlikeden
Müessif hâdisede işçilerini kurtaracak için demirlerin bulunduğu mahzene- giren vc bir daha bulunamıyan Nuri paşanın amcası Halil paşa, dün bir arkadaşımıza şunları söylemiştir: (Dovamı Sa. 5 Su. 4)
kurtaran cerur at^im: İtfaiye Müdür Muavini Tarık Özavcı ile bir konuşma:
Allah rızası
İçin mes'uller
Bulunsun
Sütlücede, evvelki akşam cereyan eden fada bütün İstanbullulara kan ağlattı. Masum ve fedakâr Türk evlâdının param parça cesetlerinin havalarda uçuşması ve yüzlerce aileniu eşsiz bir mateme boğulması bütün kalblerde derin bir yara açtı.
Kaza \Tiktiu ihtimali ve kazaya. boyun iğme, Müslüman ve Türklerin şiarıdır. Yalnız, kazanın hakikaten kaza olması ve ih mal ve aldınnamazlığm işde bü yük payı olmaması şarttır. Faka! maatteessüf. Sütlüce hailesinin sırf bir tesadüf neticesi olduğu hâdise şahitlerinin daha İlk sözlerinden anlaşılıyor. Bu kadar tehlikeli infilâk maddeleri yapan bir fabrika, şehrin mahallelerle kaplı bir çevresinde nasıl açılabilmiştir, betki kayıtsızlığım kendi lıayatile ödiyen Nuri (paşa) ya burada çalışmak müsaadesi nasıl verilmiştir? Askeri mühimmat fabrikaları umumiyetle şebir dışında kurulur ve umumun hayatı tehlikeye huİ?tfken na8'1 ülmuş meskûn F mUft,se8«y® şehrin
Uepolsnn
Bu kazlar görülmemiş Ikûbaiı' Hğo belediye müfettişleri, Sık-hat Bakanlığı müfettişleri, çu.
Bakanlığı uzmanları' müsaade ve müsa- I etmişlerdir? Yüz-
Iışma
nasıl
lerce Türk gencinin hayatını bu «ereco kolaylıkla tehlikeye na-J*’1 atmışlar da en ufak bir ten-kl(l ağ/ı açmamışlardır? Cidden yılacak bir keyfiyettir. Diğer y,°® Mr ,’*ln,n Ka,k‘*‘i dikkati çekecek malıivette-Patron, eıı tehlikeli İşleri iapan İşçilere saatte 30 gündelik verir ve bıı M» ,»p,lan
™ ve
«lb.ün.1,!. „lük.^|p
(Devamı 8a. e 8u. 4)
Beyruttan dönen H. C.
Yalçın’ın
beyanatı
A 'op - İsrail delegeleri Rodos anlamasını imzalıyorlar
Hiç şüphe yok ki İstanbul iki Mnrt gecesini büyük bir tehlike içinde geçirdi. Nuri Kılligil'e flit Sütlüce tapa ve mermi fabrikasında itfaiye grupu iyi ça-lışmasaydı ve mermi depolarıyla yangın yeri arasındaki irbl-bat kesilmeseydl, Sütlüceden Köprüye kadar Haliç kısmı berhava olacaktı.
istanbulu bir tehlikeden kurtarmak için hayatına zerre kadar kıymet vermeyen itfaiye Müdür Muavini Tarık özavcı-ııın ağzından müthiş anın tüyler ürpertici hikâyesini dinleyelim:
Tank özavcı'yı dün Belediyede görebildim. Şehit arkadaşları ve hâdisenin fecaati onu pek muztarip etmişti. Reis muavini
¥
Muhtar Acar, Tarık özavcı'yı göstererek:
— İşte, dedi; dünkü hâdisede büyük kahramanlık gösteren ve 2000 merminin önfilâkiııe mâni olmak içhı ölümü dahi göze alan itfaiye Müdür Muaviai Tarık özavcı..
Gayet mütevazi ve yaptığı •iş-(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
Dün hava alanında kalabalık bir sporcu kütlesi tarafından uğurlanan güreşçiler ilk maçlarını Bari’de İtalyanlarla yapacaklar
Avrupada muhtelif maçlar yapmak üzere seyahate çıkan millî güreş ekipimiz dün saat 15.50 do Yeşilköyden kalkan bir İsveç uçağile Bariye hareket etmiştir.
Güreşçilerimizi hava alanında beden terbiyesi İstanbul bölge müdürü Vahi Oktay, kalabalık bir sporcu kütlesi ve Millî Türk Talebe Birliği mensuplan uğur-lamıştır.
Uçağın hareketinden evvel Milli Türk Talebe Birliği adına kafile başkanı Vehbi Emreye bir bayrak hediye edilmiştir.
Güreşçilerimiz ilk maçlarını yarın Baride yapacaklardır.
Türk güreş ekipi şu suretle teşekkül etmiştir: Ağırda Mersinli Ahmet, 87 kiloda Adil Can-demir, Bektaş, 79 kiloda Yaşar Doğıı, 73 kiloda Servet Meriç, Mmrtnfa Yoylu, 62 kiloda Nurettin Zafer, 57 kiloda Nasuh Akar, 52 kiloda Halit Balamir, Ali Yücel, Ekipe bir doktor ile bir idareci antrenör refakat etmektedir. Güreş ekipimizin yapacağı müsabakalar şunlardır: 4 mart 949 da Bari’de greko -nımen (temsili), 5 mart 949 da Cenovada serbest (temsilî), 12 martta Bern'de greko - rumen (temsili), 13 mart 949 da Zü-rihde serbest (temsili), 17 mart ta Stokholmda serbest (temsilî), 18 martta Stokholmda greko - rumen (milli), 21 martta Eskilstunada serbest (temsilî), 23 martta Malmöde greko -rumen (temsilî), 2 nisan 949 da Brüksel'de greko - rumen (milli).
Güreşçilerimiz hareketlerinden evvel Yeşilköy de (Foto: Biirhan Yeni Sabah)
Amerika Savunma Bakanı
Forrestal istifa etti
Ordu Bakanı K. Royall’uı da çekilmesi bekleniyor
Vaşington, 3 (a.a.)‘ — «Afp>: Başkan Truman’m bugün Savın ma Bakanı James Forresta-liıı istifasını kabul etmesi vc yerine Louis A. Johson'u Savunma Bakanlığına tayin etmesi beklenmektedir. Beyaz Saray çevreleri Forrestal'İn istifası-
nın kabulü ve yerine Johson’un tayinini Başkan taralından bu akşam saat 21 (grat) de yapa* cağı basın konferansında açık* ianacağını bildirmektedir.
tyi haber alan mahfillere gÖ« re, Forrestal’in istifa n. ek tuba (Devamı Sa. 5 Su. 4)
iki belediye mühendisi rüşvet alırken yakalandılar
22 yıl devam eden Çin dahili harbi bitiyor mu?
İki taraf 15 martta yeniden müzakerelere başlıyorlar
I Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri Asırlar boyunca haşmetli devirler yaşıyan Osman I: İmparatorluğunun tarih mahfazasındaki mücevherlerini okuyucularımıza sunarken bir noktaya işaret etmek istiyoruz.
TürklyemJz, her zaman, bütün dünya milletlerinin vo dünyanın en büyük sanatkârlarının takdirlerine maz-har olmuştur. Eski asırlarda zaman zaman memleketiml-Kelen en meşhur ressam-puı ',lrtlu,nuzun şaheser a «lanın yapmışlardır.
Cn* S&bah, tarih merak- I »«m ve yurdunu seven oku-yucularma bu Urih ,nüc(n. herlerini sunmak için Avru pozla pek nefis olarak Ube- | dilmiş bulunan bu eşsiz. a|_ , albümleri büyük fedakârlık-larla temin etmiş bulunmak-tadır. Bu şaheserleri bir kaç güno kadar özlü tarih yazı-lan İle sayfalarımızda bulacaksınız.
Ankara: 3 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçın bugün şehrimize gelmiş ve ekspresle lstan-bula hareket etmiştir. Kendisine intihalarını sorduk dedi ki:
— Arap ve İsrail memleket-1 lerinde alâkalılar ve devlet ri cali ile temas ettik. Fikirlerini anladık. Filistin ve İsrail hükû metl ile sulh yapabilmek için evvelâ ortada mevcut çok mühim ve acele olarak halli lâzım-gelen bir muhacir meselesi vardır. Seyahatimiz esnasında sulbün İlk maddesi olarak bunu halletmek vazifesi karşısında kaldık. Arap memleketlerini do laşıp bu kanaate vardıktan sonra kendilerini ihzari mahiyette bir toplantıya davet etmeyi fay dalı gördük. Bunun için 21 mart ta Beyrutta bir buluşma olacak
(Dovamı Sa: 5 Sü: 2 do)
Şehid İtfaiyeciler
Bugün defnediliyor
Belediye ölenlerin ailelerine beşer bin lira veriyor
Evvelki akşam Sütlücedeki Nuri Killigil'e alt mermi ve tapa fabrikasında vukua gcleı anfiiâk neticesinde şehit olan Halıcıoğlu İtfaiye grupıııjdan fi itfaiyecimizin ailelerine Belediyece beşer bin liralık yardım edilmesine karar verilmiştir.
(Dovamı Sa. 6 Su. 3)
Yazan:
Niyazi Ahmet Banoğlu
ingilizler 15 milyon kilo iizlim alıyorlar
Ankara: 3 (Hususî) — İngiliz İaşe Nezareti temsilcileri ile yapılan müzakereler sonunda nlaan sonuna kadar îzmirden Ingiltereye kilosu 04 kuruştan 15 milyon kilo üzüm satışında bugün mutabak hasıl olmuştur. İlk üzüm partileri akşam üzeri teslime başlanmıştır.
Şimdi de
Mezarcıle r ■ greve başladılar
Nevyorlc: 3 (A.A) «United' Press» — Mezar kazıcılarının gre vl sebebllo Calvary mezarlığın aa 700 kadar çenet toplanmış -tır. Nevyork başpiskoposu kardinal Spcllman yanma yüz kadar papaz alarak bu cesetlerin gö -mülnıealno yardım etmek üzere bugün mezkûr mezarlığa gideceğini söylemiştir. Başka bir grup da yedi haftadanberi işçiniz kalan .Wcstehe8ter kontluğundaki mo -zarhga gidecektir.
Mühendisler ruhsatsız inşaat için para alıyorlarmış
Dün Emniyet Müdürlüğü hıc -'nurları Belediye Fen işleri Müdürlüğünde bir rüşvet hâdisesi meydana çıkarmışlar, Başmühendis İle bir mühendisi suçüstü yakalamışlardır.
Hâdise şöyle cmeyan etmiştir: Beyoğlundft manifaturacılık yu yan Ceylan ınnğaiası sahibi Ahmet Şahinin mağazasında yaptı-
Takvimden Bir Yaprak
Su Başıboş Şehir
Kortat Cemal Reşit ve Saray sinemaşı idarecilerde Foto Biirha»
Cortot'nun Resitalleri
VLUNAY

Comments (0)