Yeni SES operetinde
Bu akşam Naat 20.30 da
Furıldak
‘N D I A
İpek bezli lâstikleri lıer taraf da
en fâzla kilometre yaparak en
yüksek neticeleri vermiştir.
Türkiye Umum Aceatası
Tevfik YILMAZ
Telif operet 8 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49303
Yeni Sabah
■ il ■ııııııı■ TmrBııı11■ 111ıııııı■ um
PERŞEMBE 3 ŞUBAT 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No. 8543 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Stalin, Truman'ı Rusya'ya çağırdı Stalin, Vaşington'a gitmeği arzu ediyorsa da doktorlarının müsaade etmediğini bildirdi
Meclisde Sorulara Verilen Cevablar
Soru sahihleri, Hükümetin plânsız iş gördüğünden ve rüzgârın esiş tarzına göre hareket ettiğinden şikâyette bulundular
Stalin, Truman Rusyaya gelmeği kabul etmediği takdirde kendisile Polonya veya Çekoslovakyada
Suiistimallerle
Savaş
uiistinıallcrle savaş lüzumuna artık Halk Partisi çoğunluğu da
kani' olmağa başladı ki kurduğu bir komisyon bu hususta bir rapor hazırladı ve bu rapor Grupun ilk aleni olan oturumunda konuşulmağa başlandı. Dünkü haberler, bu açık celsenin tafsilâtını getirdi. Birinci bakışta gözlere batan bir manzara var ki o da bu raporu din leyip bu iş hakkında karar vereceklerin arasında Atıf inanın da bulunmasıdır. Halbuki bu zatın Divânı Aliye şevki icab e-dip etmediğini tayin için yine Millet Meclisinin bir komisyonu çalışmakta ve raporunu da takdim etmek üzere bulunmaktadır. Binaenaleyh kanunen hiç bir mâni olmamakla beraber nezaketen oturuma bu zat gel-mi.vebilirdl.
Her ne hal ise. Halk Partisi suiistimal işini ele almak istiyor. Hazırlanan rapor anlaşılan sırf memurları hedef tntrouş ki dün konuşan hatibler hep memurlardan bahsettiler. Bize kalırsa bu İstikamete sevkedll-mekle daha başlangıçta büyük bir yanlışlığa düşülmüş olacaktır. Memurlar arasında şübhe-*lz fenalığa sapmış olanlar da vardır amma bütün suiistimallerin kaynağı memurlar değildir. Aleyhinde mahkeme tahkikatı açılalı iki küsur yıl olduğu halde halen o memuru işinden uzaklaştı nnıyan fakat bilâkis terfian ve terfihen daha İtinalı ve parlak vazifelere tâyin ve nakledenler acaba her hangi bir sual ve cevaba martız kalmamalımıdırlar? Faraza, bir kaç gtln evvel başyazımızda temas ettiğimiz ve mahkemenin bir türlü ele geçiremeyip İstinabe yolile muhaberede bulunduğu Nevyork ticaret ataşesi ve lâstik suiistimali mahkûmu Rii.şdü Diktürkün muhakemesinde adı sık sık geçen Cemil Conk'u, uzun yıllar, İş başından ■zaklaştırm iyonlarda en ufak bir vebal ve günah yok mudur?
Biz, kötü yollara sapan memurların sanıldığı kadar çok ve gösterilmek istenildiği kadar mebzul olduğuna inanmıyoruz. O kitle için çok temiz vatan evlâdlan vardır. Bununla beraber mal beyanı hiç fena bir usul değildir amma bunu sade memurlara hasretmek için •ebeb ııe? Bir çok politikacı lanrnız, icra mevkiinin mutena ve müstesna mevkilerini lş-ral etmiş ve hâlâ da etmekle olan zevatın niçin maf beyanına mecburiyetleri olmasın, Bakan. Başbakan, Meclis Reisi veya Mil letvekili olmak insanların )r •ab ve kitabdan masun kalına-1 ları İçin yine bir sebeb mi sayılacaktır? Hakikaten memur- , lara karşı böyle mal beyanı u-■uliine 1>£V} vurulacaksa —ki vu Kılmalıdır— bunu behemehal Bakan. Başbakan. Milletvekili, hasılı bütün kalbur üstüne gelen zevata tatbik etmelidir. En iyi ahlâk dersi, temiz örnekler vermektir. Fiilen hükümeti idare edenler ve onları ifimadlaı-ı makamlarında tutanlar, icabında, millet huzurunda, Iıesab verirlerse o zaman memurlardan hesab sormak çok kolay ve bir hardalı su içmek kadar basit O-iur amma yüksek mevkidekiler o mevkileri seyrederek böyle bir beyandan muaf tutulurlarsa tâli memur ve mttatahdem-lerle uğraşmakta hemen Jıiç b,r ialde melhuz değildir. Bir polis komiseri, bir hariciye me-jnuru mal beyanına mecbur e- I dilerek muhakemeye sevkohın-madı mı? Amma altın kaçırırken ecnebi memleketlerde vaka-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
buluşmağa da hazır olduğunu bildirdi
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — France - Soir gazetesinin özel baskısında inhisarını mahfuz tuttuğu bir haberde bildirdiğine göre, Sta lln, son beyanatını yaptığı Kingsboury Smi-th’e bir telgraf göndererek, başkan Truma-nın kendisini Vaşingtona davetten dolayı atik ranını bildirmiş ve sıhhî sebebler yüzünden deniz veya hava yolile uzun bir seyahati güze
alması imkânsızlığı karşısında başkan Tru- » manla Rusyada veya kabul attlğl takdirde « Polonya veya Çekoslovakyada buluşmayı bü- » yük bir memnunlukla kabul adeceğini ilâve » etmiştir.
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — Moskova radyosu 8 Stalin tarafından bu sabah Amerikalı muha- « (Devanın Sa. 8 * 8ü. 1 de) g
Misafir Amiral Ankarada İnönü ile beraber
Misafir Amerikan filosu yarın gidiyor
Filo Komutanı Amiral Conolly bu sabah Ankaradan şehrimize dönmüş olaeak Amerikan filosu komutanı Or -amiral Conolly bu sabahki eksp -| resle Ankaradan şehrimize gele -ı çektir. Amiral Coııoüynin bugün İstanbul halkına bir mesaj yayın laması muhtemeldir.
Amerikan filosu yarın sabah!
Soru sahibi Nureddin Ünen dedi ki: “Hep yapacağız,
İstiklâl
Mahkemeleri
kanunu
Türk -Yunan
ilga tasarısı Adalet komisyonuna gönderildi
münasebatı
Sofulie, dosLİuğıın önemini belirtti
Atina: 2 (a.a) — «Atina ajansı bildiriyor) Başbakan Eofulls Mecliste hükümetin beyanname -sini okumuştur.
Beyannamede, bütlln milletin en alnsl düşmana karşı müeade -le ettiği şu anda demokrat siya -aet aleminin kahramanca dögü -şen silâhlı milli kuvvetlerin ya -
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 da)
Ankara: 2 (Hususi) — istiklâl mahkemelerinin lâğn hak-kındakl kanun tasarısı îg işleri komisyonundan adalet komisyonuna gönderilmiştir. Yalcında komisyonda görüşülecektir, istiklâl mahkemelerinin kaldırılması hususunda hükümet de mu tabık olduğundan tasarının komisyonca da kabulü muhakkak Bayılmaktadır.
diyorlar, fakat, gelecek sene ben aynı zevatı karşımda göremiyeceğim ki..„ Ankara, 2 (Hususi) — MecH« BÜı bugünkü toplantısında Kar» Milletvekili Hüsamettin Tuğa-cin Kars ilinin bazı çevrelerinde baş gösteren tohumluk ve yiyecek sıkıntısına dair sözlü eorusuna Ekonomi ve Ticaret Bakanı Barlas cevap vererek bu ilin bazı çevrelerinde ge"?a Beneye nazr^an biraz sıkıntı olduğunu 850 ton buğday ve 750 ton da arpanın tohumluk olarak gönderildiğini ayrıca Kızılay vasıtasıyla gönderilen 7500 lirayı hükümet kâfi bulmıyarak 30.000 lira daha gönderdiğini ve valiliğin verdiği rapora da-' yanılarak her türlü tedbirin a-* Tındığını bildirdi. Kürsüye geleli eoru sahibi yaptığı tetkikat ne tice8İnde bilhassa Çıldır ilçe* s'uln durumunun nazik öldüğü* nu belirterek 1625 ailenin müh* taç bir durumda olduğunu yapılan yardımın kâfi geleceğine e-ınin bulunmadığını söyledi, Bar Ias tekrar alman tedbirlerin va-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)’
Dünkü Mecliste konuşanlardan Bayındırlık Bakanı Şevket Adalaıı, Ticaret ve Ekonomi Bakam Cemil Sait Pars, Çanakkale Milletvekili Nureddin Önen
Ali Muhiddinin
evini soyan hırsız
On bin liralık altını çalan Yusuf aylarca sonra nasıl yakalandı, hâdiseyi nasıl anlatıyor?...
Karakol basan
saat 9.30 da limanımızdan ayrılacaktır. Filodan Columbus kru -vazörtt buradan Selâniğc gide -cek, Tarawa uçak gemisi ile İki muhrip ise Süveyş kanalı yolu İle Hint deniz! ve Pasifik!
Amerikaya dönecektir.
Hikmet Bayur hakkında bugün karar veriliyor
Mahkemenin vereceği karar ber tara! da büyük bir alâka ile bekleniyor
Ankara, 2 (Hususî) — Hikmet Bayur ve arkadaşları dâvasının kararı yarın (bugün) teftim edilecektir. Karar, büyük bir alâka ile beklenmektedir. Bi lindiği üzere 31 Ocak tarihli duıuşmada Hikmet Bayur vc arkadaşları müdafaalarını yapmışlardı. Hikmet Bayur mahkemede okuduğu müdafaanamc-sır.de mevzuubahis yazıda buç
unsuru olmadığını delillerile latarak beraetini istemişti.
Hikmet Bayurun müdafaana-mesi şöyle bitiyordu:
(Devamı Sa: 5 SU: 3 de)
sabıkalılar
tevkil edildi
Lo.ıdradakl
Rus elçisi geri çağırıldı
Londra: 2 (a.a) — «Reüter»
Yabancı diplomatik çevreler den bu akşam öğrenildiğine gü re Sovyetler Birliği Londra büyük elçisi Zarubin, Moskova'ya geri çağırılmıştır.
Portekiz Elçisi istifa etti
Portekizin Türkiye elçisi Rip-pada Damega sıhhî vaziyeti dolayısıyla vazifesinden istifa ettiğini hükümetine bildirmiş stifası kabul edilmiştir.
Dün Ankaradan şehrim gtlmiş olan M. Damega bir kaç güne kadar Porteklze gidecek-
Sabıkalılar dünkü duruşma esnasında
Küçükp ızaıda polise koymak, hakaret etmek v
ve bı • çak çekerek karakola taarruz et-(Dovamıı Sa. 3 - Sü. T do)
Büdce komisyonu bugün toplanıyor
Ankara: 2 (Hususî) — Büd-icomisyonu yarın (bugün) toplanarak yeni yıl büdcesl üzerindeki çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu münasebetle Maliye Bakanı, komisyonda izahat verrcektlr.
Dün memleketimizde ilk defa
Beyoğlu
»• Kaymakamlığı
ne iş gorur
Bu kuzu dahilinde, belediye miirakabesizllğinden şikâyetler ayyuka çıktı
Beyoğlunda birinci sınıf sinemalarda bilet karaborsacılığı alınış yürümüştür. Bu husustaki şikâyetler günden güne art-t'ğ' halde, bu İşle kimse alâkadar olmamaktadır. Beyoğlu belediye şubesinin vazifesini yap-mayışı şehirde eğlence vasıtası olan sinema mevzuu İle ilgilen-meğe lüzum görmemesi, bile karaborsacılarını büsbütün cc saretlendlrmektedlr. İyi filimle geçiren bliyilk sinemaların hol Icri karaborsacıların hiç çekinme den, alenen faaliyette bulunduk ları bir yer haline gelmiştir. On binlerce vatandaşın bu lıâll gör (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 de)
Amerikan futbolü oynandı
Bir müddet evvel sıra Ser -vllerde Amas -ya apartımanm da Hacı Bekir Ali Muhittin'ln dairesinden ça -in on bin 11-değerlnde bilin tabaka, bir altın kalem ve 6 adet altın liralık hırsızlı -
Samsunlu Yu -
su/ Ceylân ligi tahkikatı adliyeye İntikal et -
mlş bulunmaktadır.
Bu hırsız.ık etrr.lındaki tahkl -kat oldukça uzun sürmüş ve zaman zaman meraldi safhalara gir
Hâdise şöyle cereyan etmlştlK 5.9.948 gecesi yapılan hırsız -lık emniyete bildirilince tahkikata 2 nel şube müdür muavini Htl mi Orhun memur edilmiştir.
Bir kaç cepheden tahkikata başlayan Hilmi Orhun, bir gün Köprü İskelesi baş memuru Ce -vat ile konuşurken söz Hacı Be-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
cephemi aldı
Türk Ordusunun Sahra Topçuluğu Mütehassısları
Sovyetlerin, Çin komünistlerinin fazla kuvvetli bir hain gelmelerini arzu etmediği tahmin olunuyor
Şehrimizde misafir bulunan Amerikan denizcileri, dün İnönü stadında iki takım halinde Amerikan futbolü oynarlarken heyecanlı bir anda.. (Yazısı 3 ilildi sahifede)
Metris de Sahra Topçu. O-fcif/u kurslarını başarı ile bitiren mezunlar, «Savaş» milrakabesi bakımından lüzumlu tâlim ve terbiyeye tâbi tutulmaktadır. Kurs, Amerikanın Türkiye-ye yardım programına istinaden Birleşik Amerika yardım misyonunun kara kuvvetleri grupuna mensup topçuluk müşavirleri tarafından idare edilmiştir. Resimde, Türk subaylarının atış için lüzumlu olan zaviyeleri tesbit etmeden önce, güneşin irt ifamı gözden geçirip mevkileri kaydettikleri görülüyor.
Bir komiser
muavini rüşvet alırkan tutuldu
Rüşvet almaktan dolayı bir emniyet memuru hakkında tâki -bata başlanmıştır. İddiaya göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü 2 nci Şube 1 nel kısım Komiser muavini Turanın bir müddetten -beri -bazı kimselerden rüşvet al -dıgı sezilmiş, dört gtln evvelde asker kaçağı Sami Erişten «200: (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 do)
Şangay: 2 (A.P) — Sovyetle* Birliğiyle Milli Çin hükümeti ara aındaki Sinkiang bölgesine şâmil bir ticaret şadlaşması akdedilmiş Ur. Bu durumu yorumlayan Şangay'daki müşahitler şunları ba -L'r emişlerdir:
Rusya belki de Çin komünist ■ lerlnin fazla kudretli bir hale gel melerinden korkmaktadır. Veya -hut Sovyetkr Birliği, komünistle rln askeri bakımdan, yutamıya • eaklan kadar büyük bir lokma çiğnemeye kalkıştıklarını hisset ■ inektedir.
Aynı zamanda Sovyetler Birli • ğinin, Çin'deki büyük elçisi NB V. Rosohln'f Millî hükümette bir* tikte Kanton'a göndermesi de yu karıda belirtilen kanaatlan tak • vlye etmiştir. İlgili çevrelere gö şj bir komünist zaferinin belir • (Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 dey

AKVİMDEN BİR YAPRAK
Artık bu zihniyeti bırakalım!
azotelerde sayın mlllotvc- hükümette bu zihniyet hâkini bu« killerimizden Cevdet Kerim tünüyorsa nafilo yöre ne kafeinimi» incodayının Aydında ver- zl yoralım no do çenemizi.Zira» .---------------------------------—v—ı Domokrasl, Cov •
U LU N A Y j dot Kerim inoedayı •
,_______-1 nın «Buna müsaade
edebilir miyiz?» dediği şeyin müsa* ado edilsin edilmesin tahakkuk oy* lemosldir.
Aman ölendim... Böylo şey olur mu?
Olur veya olmaz... Orasını bu rejimi tercih buyuran (Evlıyây-ı* Umûr) Efendilerimiz düşünsünler*
Hor momlokele, her millete hor ocnıaato, hor cemiyete, her 'erde göre Demokrasi olmaz.
Demokrasi, din gibidir; pazarlığa gelnıoz. Garbda sorbosf Demokrasi, Şarkta ınukayyed Demokrasi diye bir $oy olamaz.
Domokrasl demek her şoydon ev-
vel Domokrasi ilo idare odılon
momloket ahalisinin milletvekili in-
tihabında roylnl İstediğine verme-
sidir. Ylno sayın Cevdet Korim
İncodayının sözlorl ile ihtilâo ode-
— Lütfen sayfayı çevirinİB —
digi nutuktan bahse- r'-don fıkralar gördüm. . Cevdet Korim Inoe- — ■ dayı, Demokrasinin birdenbire gor çekloşmeslno imkân olmadığım, lazla serbestlyetin anarşiye ve diktatörlüğe yol açaoaftını eöyledikten sonra Şark vilâyetlerinde halkımızın oksorlyotlnln cahil bulunduğunu llorl sürorok:
— Ben oraya gittiğimde bir lakım klnısolerle talebolorin tercoıno-mantık yapması sayesinde konuş -tum. Eğer onları şimdi serbest bıraksak reylerini ya Hasoya ya Me-moya vorirler. Buna ınüsaado edebilir miyiz?
Demiş.
Memleketimizde tatbik edildiği, edilmekte olduğu, yahurt odilecoği hakkında hor gün sütun sütun yazı lar çıkan Domokraslnln sayın mil lotvoklllnln bu sözlori İle şlmdiyo kadar bir arpa boyu bile yor git-medlğlnl pok güzel anlamı» olduk.
Eğer Mealsin ekeerlyetlndo ve
Yeni SES operetinde
Bu akşam Naat 20.30 da
Furıldak
‘N D I A
İpek bezli lâstikleri lıer taraf da
en fâzla kilometre yaparak en
yüksek neticeleri vermiştir.
Türkiye Umum Aceatası
Tevfik YILMAZ
Telif operet 8 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49303
Yeni Sabah
■ il ■ııııııı■ TmrBııı11■ 111ıııııı■ um
PERŞEMBE 3 ŞUBAT 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No. 8543 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Stalin, Truman'ı Rusya'ya çağırdı Stalin, Vaşington'a gitmeği arzu ediyorsa da doktorlarının müsaade etmediğini bildirdi
Meclisde Sorulara Verilen Cevablar
Soru sahihleri, Hükümetin plânsız iş gördüğünden ve rüzgârın esiş tarzına göre hareket ettiğinden şikâyette bulundular
Stalin, Truman Rusyaya gelmeği kabul etmediği takdirde kendisile Polonya veya Çekoslovakyada
Suiistimallerle
Savaş
uiistinıallcrle savaş lüzumuna artık Halk Partisi çoğunluğu da
kani' olmağa başladı ki kurduğu bir komisyon bu hususta bir rapor hazırladı ve bu rapor Grupun ilk aleni olan oturumunda konuşulmağa başlandı. Dünkü haberler, bu açık celsenin tafsilâtını getirdi. Birinci bakışta gözlere batan bir manzara var ki o da bu raporu din leyip bu iş hakkında karar vereceklerin arasında Atıf inanın da bulunmasıdır. Halbuki bu zatın Divânı Aliye şevki icab e-dip etmediğini tayin için yine Millet Meclisinin bir komisyonu çalışmakta ve raporunu da takdim etmek üzere bulunmaktadır. Binaenaleyh kanunen hiç bir mâni olmamakla beraber nezaketen oturuma bu zat gel-mi.vebilirdl.
Her ne hal ise. Halk Partisi suiistimal işini ele almak istiyor. Hazırlanan rapor anlaşılan sırf memurları hedef tntrouş ki dün konuşan hatibler hep memurlardan bahsettiler. Bize kalırsa bu İstikamete sevkedll-mekle daha başlangıçta büyük bir yanlışlığa düşülmüş olacaktır. Memurlar arasında şübhe-*lz fenalığa sapmış olanlar da vardır amma bütün suiistimallerin kaynağı memurlar değildir. Aleyhinde mahkeme tahkikatı açılalı iki küsur yıl olduğu halde halen o memuru işinden uzaklaştı nnıyan fakat bilâkis terfian ve terfihen daha İtinalı ve parlak vazifelere tâyin ve nakledenler acaba her hangi bir sual ve cevaba martız kalmamalımıdırlar? Faraza, bir kaç gtln evvel başyazımızda temas ettiğimiz ve mahkemenin bir türlü ele geçiremeyip İstinabe yolile muhaberede bulunduğu Nevyork ticaret ataşesi ve lâstik suiistimali mahkûmu Rii.şdü Diktürkün muhakemesinde adı sık sık geçen Cemil Conk'u, uzun yıllar, İş başından ■zaklaştırm iyonlarda en ufak bir vebal ve günah yok mudur?
Biz, kötü yollara sapan memurların sanıldığı kadar çok ve gösterilmek istenildiği kadar mebzul olduğuna inanmıyoruz. O kitle için çok temiz vatan evlâdlan vardır. Bununla beraber mal beyanı hiç fena bir usul değildir amma bunu sade memurlara hasretmek için •ebeb ııe? Bir çok politikacı lanrnız, icra mevkiinin mutena ve müstesna mevkilerini lş-ral etmiş ve hâlâ da etmekle olan zevatın niçin maf beyanına mecburiyetleri olmasın, Bakan. Başbakan, Meclis Reisi veya Mil letvekili olmak insanların )r •ab ve kitabdan masun kalına-1 ları İçin yine bir sebeb mi sayılacaktır? Hakikaten memur- , lara karşı böyle mal beyanı u-■uliine 1>£V} vurulacaksa —ki vu Kılmalıdır— bunu behemehal Bakan. Başbakan. Milletvekili, hasılı bütün kalbur üstüne gelen zevata tatbik etmelidir. En iyi ahlâk dersi, temiz örnekler vermektir. Fiilen hükümeti idare edenler ve onları ifimadlaı-ı makamlarında tutanlar, icabında, millet huzurunda, Iıesab verirlerse o zaman memurlardan hesab sormak çok kolay ve bir hardalı su içmek kadar basit O-iur amma yüksek mevkidekiler o mevkileri seyrederek böyle bir beyandan muaf tutulurlarsa tâli memur ve mttatahdem-lerle uğraşmakta hemen Jıiç b,r ialde melhuz değildir. Bir polis komiseri, bir hariciye me-jnuru mal beyanına mecbur e- I dilerek muhakemeye sevkohın-madı mı? Amma altın kaçırırken ecnebi memleketlerde vaka-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
buluşmağa da hazır olduğunu bildirdi
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — France - Soir gazetesinin özel baskısında inhisarını mahfuz tuttuğu bir haberde bildirdiğine göre, Sta lln, son beyanatını yaptığı Kingsboury Smi-th’e bir telgraf göndererek, başkan Truma-nın kendisini Vaşingtona davetten dolayı atik ranını bildirmiş ve sıhhî sebebler yüzünden deniz veya hava yolile uzun bir seyahati güze
alması imkânsızlığı karşısında başkan Tru- » manla Rusyada veya kabul attlğl takdirde « Polonya veya Çekoslovakyada buluşmayı bü- » yük bir memnunlukla kabul adeceğini ilâve » etmiştir.
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — Moskova radyosu 8 Stalin tarafından bu sabah Amerikalı muha- « (Devanın Sa. 8 * 8ü. 1 de) g
Misafir Amiral Ankarada İnönü ile beraber
Misafir Amerikan filosu yarın gidiyor
Filo Komutanı Amiral Conolly bu sabah Ankaradan şehrimize dönmüş olaeak Amerikan filosu komutanı Or -amiral Conolly bu sabahki eksp -| resle Ankaradan şehrimize gele -ı çektir. Amiral Coııoüynin bugün İstanbul halkına bir mesaj yayın laması muhtemeldir.
Amerikan filosu yarın sabah!
Soru sahibi Nureddin Ünen dedi ki: “Hep yapacağız,
İstiklâl
Mahkemeleri
kanunu
Türk -Yunan
ilga tasarısı Adalet komisyonuna gönderildi
münasebatı
Sofulie, dosLİuğıın önemini belirtti
Atina: 2 (a.a) — «Atina ajansı bildiriyor) Başbakan Eofulls Mecliste hükümetin beyanname -sini okumuştur.
Beyannamede, bütlln milletin en alnsl düşmana karşı müeade -le ettiği şu anda demokrat siya -aet aleminin kahramanca dögü -şen silâhlı milli kuvvetlerin ya -
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 da)
Ankara: 2 (Hususi) — istiklâl mahkemelerinin lâğn hak-kındakl kanun tasarısı îg işleri komisyonundan adalet komisyonuna gönderilmiştir. Yalcında komisyonda görüşülecektir, istiklâl mahkemelerinin kaldırılması hususunda hükümet de mu tabık olduğundan tasarının komisyonca da kabulü muhakkak Bayılmaktadır.
diyorlar, fakat, gelecek sene ben aynı zevatı karşımda göremiyeceğim ki..„ Ankara, 2 (Hususi) — MecH« BÜı bugünkü toplantısında Kar» Milletvekili Hüsamettin Tuğa-cin Kars ilinin bazı çevrelerinde baş gösteren tohumluk ve yiyecek sıkıntısına dair sözlü eorusuna Ekonomi ve Ticaret Bakanı Barlas cevap vererek bu ilin bazı çevrelerinde ge"?a Beneye nazr^an biraz sıkıntı olduğunu 850 ton buğday ve 750 ton da arpanın tohumluk olarak gönderildiğini ayrıca Kızılay vasıtasıyla gönderilen 7500 lirayı hükümet kâfi bulmıyarak 30.000 lira daha gönderdiğini ve valiliğin verdiği rapora da-' yanılarak her türlü tedbirin a-* Tındığını bildirdi. Kürsüye geleli eoru sahibi yaptığı tetkikat ne tice8İnde bilhassa Çıldır ilçe* s'uln durumunun nazik öldüğü* nu belirterek 1625 ailenin müh* taç bir durumda olduğunu yapılan yardımın kâfi geleceğine e-ınin bulunmadığını söyledi, Bar Ias tekrar alman tedbirlerin va-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)’
Dünkü Mecliste konuşanlardan Bayındırlık Bakanı Şevket Adalaıı, Ticaret ve Ekonomi Bakam Cemil Sait Pars, Çanakkale Milletvekili Nureddin Önen
Ali Muhiddinin
evini soyan hırsız
On bin liralık altını çalan Yusuf aylarca sonra nasıl yakalandı, hâdiseyi nasıl anlatıyor?...
Karakol basan
saat 9.30 da limanımızdan ayrılacaktır. Filodan Columbus kru -vazörtt buradan Selâniğc gide -cek, Tarawa uçak gemisi ile İki muhrip ise Süveyş kanalı yolu İle Hint deniz! ve Pasifik!
Amerikaya dönecektir.
Hikmet Bayur hakkında bugün karar veriliyor
Mahkemenin vereceği karar ber tara! da büyük bir alâka ile bekleniyor
Ankara, 2 (Hususî) — Hikmet Bayur ve arkadaşları dâvasının kararı yarın (bugün) teftim edilecektir. Karar, büyük bir alâka ile beklenmektedir. Bi lindiği üzere 31 Ocak tarihli duıuşmada Hikmet Bayur vc arkadaşları müdafaalarını yapmışlardı. Hikmet Bayur mahkemede okuduğu müdafaanamc-sır.de mevzuubahis yazıda buç
unsuru olmadığını delillerile latarak beraetini istemişti.
Hikmet Bayurun müdafaana-mesi şöyle bitiyordu:
(Devamı Sa: 5 SU: 3 de)
sabıkalılar
tevkil edildi
Lo.ıdradakl
Rus elçisi geri çağırıldı
Londra: 2 (a.a) — «Reüter»
Yabancı diplomatik çevreler den bu akşam öğrenildiğine gü re Sovyetler Birliği Londra büyük elçisi Zarubin, Moskova'ya geri çağırılmıştır.
Portekiz Elçisi istifa etti
Portekizin Türkiye elçisi Rip-pada Damega sıhhî vaziyeti dolayısıyla vazifesinden istifa ettiğini hükümetine bildirmiş stifası kabul edilmiştir.
Dün Ankaradan şehrim gtlmiş olan M. Damega bir kaç güne kadar Porteklze gidecek-
Sabıkalılar dünkü duruşma esnasında
Küçükp ızaıda polise koymak, hakaret etmek v
ve bı • çak çekerek karakola taarruz et-(Dovamıı Sa. 3 - Sü. T do)
Büdce komisyonu bugün toplanıyor
Ankara: 2 (Hususî) — Büd-icomisyonu yarın (bugün) toplanarak yeni yıl büdcesl üzerindeki çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu münasebetle Maliye Bakanı, komisyonda izahat verrcektlr.
Dün memleketimizde ilk defa
Beyoğlu
»• Kaymakamlığı
ne iş gorur
Bu kuzu dahilinde, belediye miirakabesizllğinden şikâyetler ayyuka çıktı
Beyoğlunda birinci sınıf sinemalarda bilet karaborsacılığı alınış yürümüştür. Bu husustaki şikâyetler günden güne art-t'ğ' halde, bu İşle kimse alâkadar olmamaktadır. Beyoğlu belediye şubesinin vazifesini yap-mayışı şehirde eğlence vasıtası olan sinema mevzuu İle ilgilen-meğe lüzum görmemesi, bile karaborsacılarını büsbütün cc saretlendlrmektedlr. İyi filimle geçiren bliyilk sinemaların hol Icri karaborsacıların hiç çekinme den, alenen faaliyette bulunduk ları bir yer haline gelmiştir. On binlerce vatandaşın bu lıâll gör (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 de)
Amerikan futbolü oynandı
Bir müddet evvel sıra Ser -vllerde Amas -ya apartımanm da Hacı Bekir Ali Muhittin'ln dairesinden ça -in on bin 11-değerlnde bilin tabaka, bir altın kalem ve 6 adet altın liralık hırsızlı -
Samsunlu Yu -
su/ Ceylân ligi tahkikatı adliyeye İntikal et -
mlş bulunmaktadır.
Bu hırsız.ık etrr.lındaki tahkl -kat oldukça uzun sürmüş ve zaman zaman meraldi safhalara gir
Hâdise şöyle cereyan etmlştlK 5.9.948 gecesi yapılan hırsız -lık emniyete bildirilince tahkikata 2 nel şube müdür muavini Htl mi Orhun memur edilmiştir.
Bir kaç cepheden tahkikata başlayan Hilmi Orhun, bir gün Köprü İskelesi baş memuru Ce -vat ile konuşurken söz Hacı Be-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
cephemi aldı
Türk Ordusunun Sahra Topçuluğu Mütehassısları
Sovyetlerin, Çin komünistlerinin fazla kuvvetli bir hain gelmelerini arzu etmediği tahmin olunuyor
Şehrimizde misafir bulunan Amerikan denizcileri, dün İnönü stadında iki takım halinde Amerikan futbolü oynarlarken heyecanlı bir anda.. (Yazısı 3 ilildi sahifede)
Metris de Sahra Topçu. O-fcif/u kurslarını başarı ile bitiren mezunlar, «Savaş» milrakabesi bakımından lüzumlu tâlim ve terbiyeye tâbi tutulmaktadır. Kurs, Amerikanın Türkiye-ye yardım programına istinaden Birleşik Amerika yardım misyonunun kara kuvvetleri grupuna mensup topçuluk müşavirleri tarafından idare edilmiştir. Resimde, Türk subaylarının atış için lüzumlu olan zaviyeleri tesbit etmeden önce, güneşin irt ifamı gözden geçirip mevkileri kaydettikleri görülüyor.
Bir komiser
muavini rüşvet alırkan tutuldu
Rüşvet almaktan dolayı bir emniyet memuru hakkında tâki -bata başlanmıştır. İddiaya göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü 2 nci Şube 1 nel kısım Komiser muavini Turanın bir müddetten -beri -bazı kimselerden rüşvet al -dıgı sezilmiş, dört gtln evvelde asker kaçağı Sami Erişten «200: (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 do)
Şangay: 2 (A.P) — Sovyetle* Birliğiyle Milli Çin hükümeti ara aındaki Sinkiang bölgesine şâmil bir ticaret şadlaşması akdedilmiş Ur. Bu durumu yorumlayan Şangay'daki müşahitler şunları ba -L'r emişlerdir:
Rusya belki de Çin komünist ■ lerlnin fazla kudretli bir hale gel melerinden korkmaktadır. Veya -hut Sovyetkr Birliği, komünistle rln askeri bakımdan, yutamıya • eaklan kadar büyük bir lokma çiğnemeye kalkıştıklarını hisset ■ inektedir.
Aynı zamanda Sovyetler Birli • ğinin, Çin'deki büyük elçisi NB V. Rosohln'f Millî hükümette bir* tikte Kanton'a göndermesi de yu karıda belirtilen kanaatlan tak • vlye etmiştir. İlgili çevrelere gö şj bir komünist zaferinin belir • (Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 dey

AKVİMDEN BİR YAPRAK
Artık bu zihniyeti bırakalım!
azotelerde sayın mlllotvc- hükümette bu zihniyet hâkini bu« killerimizden Cevdet Kerim tünüyorsa nafilo yöre ne kafeinimi» incodayının Aydında ver- zl yoralım no do çenemizi.Zira» .---------------------------------—v—ı Domokrasl, Cov •
U LU N A Y j dot Kerim inoedayı •
,_______-1 nın «Buna müsaade
edebilir miyiz?» dediği şeyin müsa* ado edilsin edilmesin tahakkuk oy* lemosldir.
Aman ölendim... Böylo şey olur mu?
Olur veya olmaz... Orasını bu rejimi tercih buyuran (Evlıyây-ı* Umûr) Efendilerimiz düşünsünler*
Hor momlokele, her millete hor ocnıaato, hor cemiyete, her 'erde göre Demokrasi olmaz.
Demokrasi, din gibidir; pazarlığa gelnıoz. Garbda sorbosf Demokrasi, Şarkta ınukayyed Demokrasi diye bir $oy olamaz.
Domokrasl demek her şoydon ev-
vel Domokrasi ilo idare odılon
momloket ahalisinin milletvekili in-
tihabında roylnl İstediğine verme-
sidir. Ylno sayın Cevdet Korim
İncodayının sözlorl ile ihtilâo ode-
— Lütfen sayfayı çevirinİB —
digi nutuktan bahse- r'-don fıkralar gördüm. . Cevdet Korim Inoe- — ■ dayı, Demokrasinin birdenbire gor çekloşmeslno imkân olmadığım, lazla serbestlyetin anarşiye ve diktatörlüğe yol açaoaftını eöyledikten sonra Şark vilâyetlerinde halkımızın oksorlyotlnln cahil bulunduğunu llorl sürorok:
— Ben oraya gittiğimde bir lakım klnısolerle talebolorin tercoıno-mantık yapması sayesinde konuş -tum. Eğer onları şimdi serbest bıraksak reylerini ya Hasoya ya Me-moya vorirler. Buna ınüsaado edebilir miyiz?
Demiş.
Memleketimizde tatbik edildiği, edilmekte olduğu, yahurt odilecoği hakkında hor gün sütun sütun yazı lar çıkan Domokraslnln sayın mil lotvoklllnln bu sözlori İle şlmdiyo kadar bir arpa boyu bile yor git-medlğlnl pok güzel anlamı» olduk.
Eğer Mealsin ekeerlyetlndo ve
Yeni SES operetinde
Bu akşam Naat 20.30 da
Furıldak
‘N D I A
İpek bezli lâstikleri lıer taraf da
en fâzla kilometre yaparak en
yüksek neticeleri vermiştir.
Türkiye Umum Aceatası
Tevfik YILMAZ
Telif operet 8 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49303
Yeni Sabah
■ il ■ııııııı■ TmrBııı11■ 111ıııııı■ um
PERŞEMBE 3 ŞUBAT 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No. 8543 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Stalin, Truman'ı Rusya'ya çağırdı Stalin, Vaşington'a gitmeği arzu ediyorsa da doktorlarının müsaade etmediğini bildirdi
Meclisde Sorulara Verilen Cevablar
Soru sahihleri, Hükümetin plânsız iş gördüğünden ve rüzgârın esiş tarzına göre hareket ettiğinden şikâyette bulundular
Stalin, Truman Rusyaya gelmeği kabul etmediği takdirde kendisile Polonya veya Çekoslovakyada
Suiistimallerle
Savaş
uiistinıallcrle savaş lüzumuna artık Halk Partisi çoğunluğu da
kani' olmağa başladı ki kurduğu bir komisyon bu hususta bir rapor hazırladı ve bu rapor Grupun ilk aleni olan oturumunda konuşulmağa başlandı. Dünkü haberler, bu açık celsenin tafsilâtını getirdi. Birinci bakışta gözlere batan bir manzara var ki o da bu raporu din leyip bu iş hakkında karar vereceklerin arasında Atıf inanın da bulunmasıdır. Halbuki bu zatın Divânı Aliye şevki icab e-dip etmediğini tayin için yine Millet Meclisinin bir komisyonu çalışmakta ve raporunu da takdim etmek üzere bulunmaktadır. Binaenaleyh kanunen hiç bir mâni olmamakla beraber nezaketen oturuma bu zat gel-mi.vebilirdl.
Her ne hal ise. Halk Partisi suiistimal işini ele almak istiyor. Hazırlanan rapor anlaşılan sırf memurları hedef tntrouş ki dün konuşan hatibler hep memurlardan bahsettiler. Bize kalırsa bu İstikamete sevkedll-mekle daha başlangıçta büyük bir yanlışlığa düşülmüş olacaktır. Memurlar arasında şübhe-*lz fenalığa sapmış olanlar da vardır amma bütün suiistimallerin kaynağı memurlar değildir. Aleyhinde mahkeme tahkikatı açılalı iki küsur yıl olduğu halde halen o memuru işinden uzaklaştı nnıyan fakat bilâkis terfian ve terfihen daha İtinalı ve parlak vazifelere tâyin ve nakledenler acaba her hangi bir sual ve cevaba martız kalmamalımıdırlar? Faraza, bir kaç gtln evvel başyazımızda temas ettiğimiz ve mahkemenin bir türlü ele geçiremeyip İstinabe yolile muhaberede bulunduğu Nevyork ticaret ataşesi ve lâstik suiistimali mahkûmu Rii.şdü Diktürkün muhakemesinde adı sık sık geçen Cemil Conk'u, uzun yıllar, İş başından ■zaklaştırm iyonlarda en ufak bir vebal ve günah yok mudur?
Biz, kötü yollara sapan memurların sanıldığı kadar çok ve gösterilmek istenildiği kadar mebzul olduğuna inanmıyoruz. O kitle için çok temiz vatan evlâdlan vardır. Bununla beraber mal beyanı hiç fena bir usul değildir amma bunu sade memurlara hasretmek için •ebeb ııe? Bir çok politikacı lanrnız, icra mevkiinin mutena ve müstesna mevkilerini lş-ral etmiş ve hâlâ da etmekle olan zevatın niçin maf beyanına mecburiyetleri olmasın, Bakan. Başbakan, Meclis Reisi veya Mil letvekili olmak insanların )r •ab ve kitabdan masun kalına-1 ları İçin yine bir sebeb mi sayılacaktır? Hakikaten memur- , lara karşı böyle mal beyanı u-■uliine 1>£V} vurulacaksa —ki vu Kılmalıdır— bunu behemehal Bakan. Başbakan. Milletvekili, hasılı bütün kalbur üstüne gelen zevata tatbik etmelidir. En iyi ahlâk dersi, temiz örnekler vermektir. Fiilen hükümeti idare edenler ve onları ifimadlaı-ı makamlarında tutanlar, icabında, millet huzurunda, Iıesab verirlerse o zaman memurlardan hesab sormak çok kolay ve bir hardalı su içmek kadar basit O-iur amma yüksek mevkidekiler o mevkileri seyrederek böyle bir beyandan muaf tutulurlarsa tâli memur ve mttatahdem-lerle uğraşmakta hemen Jıiç b,r ialde melhuz değildir. Bir polis komiseri, bir hariciye me-jnuru mal beyanına mecbur e- I dilerek muhakemeye sevkohın-madı mı? Amma altın kaçırırken ecnebi memleketlerde vaka-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
buluşmağa da hazır olduğunu bildirdi
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — France - Soir gazetesinin özel baskısında inhisarını mahfuz tuttuğu bir haberde bildirdiğine göre, Sta lln, son beyanatını yaptığı Kingsboury Smi-th’e bir telgraf göndererek, başkan Truma-nın kendisini Vaşingtona davetten dolayı atik ranını bildirmiş ve sıhhî sebebler yüzünden deniz veya hava yolile uzun bir seyahati güze
alması imkânsızlığı karşısında başkan Tru- » manla Rusyada veya kabul attlğl takdirde « Polonya veya Çekoslovakyada buluşmayı bü- » yük bir memnunlukla kabul adeceğini ilâve » etmiştir.
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — Moskova radyosu 8 Stalin tarafından bu sabah Amerikalı muha- « (Devanın Sa. 8 * 8ü. 1 de) g
Misafir Amiral Ankarada İnönü ile beraber
Misafir Amerikan filosu yarın gidiyor
Filo Komutanı Amiral Conolly bu sabah Ankaradan şehrimize dönmüş olaeak Amerikan filosu komutanı Or -amiral Conolly bu sabahki eksp -| resle Ankaradan şehrimize gele -ı çektir. Amiral Coııoüynin bugün İstanbul halkına bir mesaj yayın laması muhtemeldir.
Amerikan filosu yarın sabah!
Soru sahibi Nureddin Ünen dedi ki: “Hep yapacağız,
İstiklâl
Mahkemeleri
kanunu
Türk -Yunan
ilga tasarısı Adalet komisyonuna gönderildi
münasebatı
Sofulie, dosLİuğıın önemini belirtti
Atina: 2 (a.a) — «Atina ajansı bildiriyor) Başbakan Eofulls Mecliste hükümetin beyanname -sini okumuştur.
Beyannamede, bütlln milletin en alnsl düşmana karşı müeade -le ettiği şu anda demokrat siya -aet aleminin kahramanca dögü -şen silâhlı milli kuvvetlerin ya -
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 da)
Ankara: 2 (Hususi) — istiklâl mahkemelerinin lâğn hak-kındakl kanun tasarısı îg işleri komisyonundan adalet komisyonuna gönderilmiştir. Yalcında komisyonda görüşülecektir, istiklâl mahkemelerinin kaldırılması hususunda hükümet de mu tabık olduğundan tasarının komisyonca da kabulü muhakkak Bayılmaktadır.
diyorlar, fakat, gelecek sene ben aynı zevatı karşımda göremiyeceğim ki..„ Ankara, 2 (Hususi) — MecH« BÜı bugünkü toplantısında Kar» Milletvekili Hüsamettin Tuğa-cin Kars ilinin bazı çevrelerinde baş gösteren tohumluk ve yiyecek sıkıntısına dair sözlü eorusuna Ekonomi ve Ticaret Bakanı Barlas cevap vererek bu ilin bazı çevrelerinde ge"?a Beneye nazr^an biraz sıkıntı olduğunu 850 ton buğday ve 750 ton da arpanın tohumluk olarak gönderildiğini ayrıca Kızılay vasıtasıyla gönderilen 7500 lirayı hükümet kâfi bulmıyarak 30.000 lira daha gönderdiğini ve valiliğin verdiği rapora da-' yanılarak her türlü tedbirin a-* Tındığını bildirdi. Kürsüye geleli eoru sahibi yaptığı tetkikat ne tice8İnde bilhassa Çıldır ilçe* s'uln durumunun nazik öldüğü* nu belirterek 1625 ailenin müh* taç bir durumda olduğunu yapılan yardımın kâfi geleceğine e-ınin bulunmadığını söyledi, Bar Ias tekrar alman tedbirlerin va-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)’
Dünkü Mecliste konuşanlardan Bayındırlık Bakanı Şevket Adalaıı, Ticaret ve Ekonomi Bakam Cemil Sait Pars, Çanakkale Milletvekili Nureddin Önen
Ali Muhiddinin
evini soyan hırsız
On bin liralık altını çalan Yusuf aylarca sonra nasıl yakalandı, hâdiseyi nasıl anlatıyor?...
Karakol basan
saat 9.30 da limanımızdan ayrılacaktır. Filodan Columbus kru -vazörtt buradan Selâniğc gide -cek, Tarawa uçak gemisi ile İki muhrip ise Süveyş kanalı yolu İle Hint deniz! ve Pasifik!
Amerikaya dönecektir.
Hikmet Bayur hakkında bugün karar veriliyor
Mahkemenin vereceği karar ber tara! da büyük bir alâka ile bekleniyor
Ankara, 2 (Hususî) — Hikmet Bayur ve arkadaşları dâvasının kararı yarın (bugün) teftim edilecektir. Karar, büyük bir alâka ile beklenmektedir. Bi lindiği üzere 31 Ocak tarihli duıuşmada Hikmet Bayur vc arkadaşları müdafaalarını yapmışlardı. Hikmet Bayur mahkemede okuduğu müdafaanamc-sır.de mevzuubahis yazıda buç
unsuru olmadığını delillerile latarak beraetini istemişti.
Hikmet Bayurun müdafaana-mesi şöyle bitiyordu:
(Devamı Sa: 5 SU: 3 de)
sabıkalılar
tevkil edildi
Lo.ıdradakl
Rus elçisi geri çağırıldı
Londra: 2 (a.a) — «Reüter»
Yabancı diplomatik çevreler den bu akşam öğrenildiğine gü re Sovyetler Birliği Londra büyük elçisi Zarubin, Moskova'ya geri çağırılmıştır.
Portekiz Elçisi istifa etti
Portekizin Türkiye elçisi Rip-pada Damega sıhhî vaziyeti dolayısıyla vazifesinden istifa ettiğini hükümetine bildirmiş stifası kabul edilmiştir.
Dün Ankaradan şehrim gtlmiş olan M. Damega bir kaç güne kadar Porteklze gidecek-
Sabıkalılar dünkü duruşma esnasında
Küçükp ızaıda polise koymak, hakaret etmek v
ve bı • çak çekerek karakola taarruz et-(Dovamıı Sa. 3 - Sü. T do)
Büdce komisyonu bugün toplanıyor
Ankara: 2 (Hususî) — Büd-icomisyonu yarın (bugün) toplanarak yeni yıl büdcesl üzerindeki çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu münasebetle Maliye Bakanı, komisyonda izahat verrcektlr.
Dün memleketimizde ilk defa
Beyoğlu
»• Kaymakamlığı
ne iş gorur
Bu kuzu dahilinde, belediye miirakabesizllğinden şikâyetler ayyuka çıktı
Beyoğlunda birinci sınıf sinemalarda bilet karaborsacılığı alınış yürümüştür. Bu husustaki şikâyetler günden güne art-t'ğ' halde, bu İşle kimse alâkadar olmamaktadır. Beyoğlu belediye şubesinin vazifesini yap-mayışı şehirde eğlence vasıtası olan sinema mevzuu İle ilgilen-meğe lüzum görmemesi, bile karaborsacılarını büsbütün cc saretlendlrmektedlr. İyi filimle geçiren bliyilk sinemaların hol Icri karaborsacıların hiç çekinme den, alenen faaliyette bulunduk ları bir yer haline gelmiştir. On binlerce vatandaşın bu lıâll gör (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 de)
Amerikan futbolü oynandı
Bir müddet evvel sıra Ser -vllerde Amas -ya apartımanm da Hacı Bekir Ali Muhittin'ln dairesinden ça -in on bin 11-değerlnde bilin tabaka, bir altın kalem ve 6 adet altın liralık hırsızlı -
Samsunlu Yu -
su/ Ceylân ligi tahkikatı adliyeye İntikal et -
mlş bulunmaktadır.
Bu hırsız.ık etrr.lındaki tahkl -kat oldukça uzun sürmüş ve zaman zaman meraldi safhalara gir
Hâdise şöyle cereyan etmlştlK 5.9.948 gecesi yapılan hırsız -lık emniyete bildirilince tahkikata 2 nel şube müdür muavini Htl mi Orhun memur edilmiştir.
Bir kaç cepheden tahkikata başlayan Hilmi Orhun, bir gün Köprü İskelesi baş memuru Ce -vat ile konuşurken söz Hacı Be-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
cephemi aldı
Türk Ordusunun Sahra Topçuluğu Mütehassısları
Sovyetlerin, Çin komünistlerinin fazla kuvvetli bir hain gelmelerini arzu etmediği tahmin olunuyor
Şehrimizde misafir bulunan Amerikan denizcileri, dün İnönü stadında iki takım halinde Amerikan futbolü oynarlarken heyecanlı bir anda.. (Yazısı 3 ilildi sahifede)
Metris de Sahra Topçu. O-fcif/u kurslarını başarı ile bitiren mezunlar, «Savaş» milrakabesi bakımından lüzumlu tâlim ve terbiyeye tâbi tutulmaktadır. Kurs, Amerikanın Türkiye-ye yardım programına istinaden Birleşik Amerika yardım misyonunun kara kuvvetleri grupuna mensup topçuluk müşavirleri tarafından idare edilmiştir. Resimde, Türk subaylarının atış için lüzumlu olan zaviyeleri tesbit etmeden önce, güneşin irt ifamı gözden geçirip mevkileri kaydettikleri görülüyor.
Bir komiser
muavini rüşvet alırkan tutuldu
Rüşvet almaktan dolayı bir emniyet memuru hakkında tâki -bata başlanmıştır. İddiaya göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü 2 nci Şube 1 nel kısım Komiser muavini Turanın bir müddetten -beri -bazı kimselerden rüşvet al -dıgı sezilmiş, dört gtln evvelde asker kaçağı Sami Erişten «200: (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 do)
Şangay: 2 (A.P) — Sovyetle* Birliğiyle Milli Çin hükümeti ara aındaki Sinkiang bölgesine şâmil bir ticaret şadlaşması akdedilmiş Ur. Bu durumu yorumlayan Şangay'daki müşahitler şunları ba -L'r emişlerdir:
Rusya belki de Çin komünist ■ lerlnin fazla kudretli bir hale gel melerinden korkmaktadır. Veya -hut Sovyetkr Birliği, komünistle rln askeri bakımdan, yutamıya • eaklan kadar büyük bir lokma çiğnemeye kalkıştıklarını hisset ■ inektedir.
Aynı zamanda Sovyetler Birli • ğinin, Çin'deki büyük elçisi NB V. Rosohln'f Millî hükümette bir* tikte Kanton'a göndermesi de yu karıda belirtilen kanaatlan tak • vlye etmiştir. İlgili çevrelere gö şj bir komünist zaferinin belir • (Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 dey

AKVİMDEN BİR YAPRAK
Artık bu zihniyeti bırakalım!
azotelerde sayın mlllotvc- hükümette bu zihniyet hâkini bu« killerimizden Cevdet Kerim tünüyorsa nafilo yöre ne kafeinimi» incodayının Aydında ver- zl yoralım no do çenemizi.Zira» .---------------------------------—v—ı Domokrasl, Cov •
U LU N A Y j dot Kerim inoedayı •
,_______-1 nın «Buna müsaade
edebilir miyiz?» dediği şeyin müsa* ado edilsin edilmesin tahakkuk oy* lemosldir.
Aman ölendim... Böylo şey olur mu?
Olur veya olmaz... Orasını bu rejimi tercih buyuran (Evlıyây-ı* Umûr) Efendilerimiz düşünsünler*
Hor momlokele, her millete hor ocnıaato, hor cemiyete, her 'erde göre Demokrasi olmaz.
Demokrasi, din gibidir; pazarlığa gelnıoz. Garbda sorbosf Demokrasi, Şarkta ınukayyed Demokrasi diye bir $oy olamaz.
Domokrasl demek her şoydon ev-
vel Domokrasi ilo idare odılon
momloket ahalisinin milletvekili in-
tihabında roylnl İstediğine verme-
sidir. Ylno sayın Cevdet Korim
İncodayının sözlorl ile ihtilâo ode-
— Lütfen sayfayı çevirinİB —
digi nutuktan bahse- r'-don fıkralar gördüm. . Cevdet Korim Inoe- — ■ dayı, Demokrasinin birdenbire gor çekloşmeslno imkân olmadığım, lazla serbestlyetin anarşiye ve diktatörlüğe yol açaoaftını eöyledikten sonra Şark vilâyetlerinde halkımızın oksorlyotlnln cahil bulunduğunu llorl sürorok:
— Ben oraya gittiğimde bir lakım klnısolerle talebolorin tercoıno-mantık yapması sayesinde konuş -tum. Eğer onları şimdi serbest bıraksak reylerini ya Hasoya ya Me-moya vorirler. Buna ınüsaado edebilir miyiz?
Demiş.
Memleketimizde tatbik edildiği, edilmekte olduğu, yahurt odilecoği hakkında hor gün sütun sütun yazı lar çıkan Domokraslnln sayın mil lotvoklllnln bu sözlori İle şlmdiyo kadar bir arpa boyu bile yor git-medlğlnl pok güzel anlamı» olduk.
Eğer Mealsin ekeerlyetlndo ve
Yeni SES operetinde
Bu akşam Naat 20.30 da
Furıldak
‘N D I A
İpek bezli lâstikleri lıer taraf da
en fâzla kilometre yaparak en
yüksek neticeleri vermiştir.
Türkiye Umum Aceatası
Tevfik YILMAZ
Telif operet 8 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49303
Yeni Sabah
■ il ■ııııııı■ TmrBııı11■ 111ıııııı■ um
PERŞEMBE 3 ŞUBAT 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No. 8543 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Stalin, Truman'ı Rusya'ya çağırdı Stalin, Vaşington'a gitmeği arzu ediyorsa da doktorlarının müsaade etmediğini bildirdi
Meclisde Sorulara Verilen Cevablar
Soru sahihleri, Hükümetin plânsız iş gördüğünden ve rüzgârın esiş tarzına göre hareket ettiğinden şikâyette bulundular
Stalin, Truman Rusyaya gelmeği kabul etmediği takdirde kendisile Polonya veya Çekoslovakyada
Suiistimallerle
Savaş
uiistinıallcrle savaş lüzumuna artık Halk Partisi çoğunluğu da
kani' olmağa başladı ki kurduğu bir komisyon bu hususta bir rapor hazırladı ve bu rapor Grupun ilk aleni olan oturumunda konuşulmağa başlandı. Dünkü haberler, bu açık celsenin tafsilâtını getirdi. Birinci bakışta gözlere batan bir manzara var ki o da bu raporu din leyip bu iş hakkında karar vereceklerin arasında Atıf inanın da bulunmasıdır. Halbuki bu zatın Divânı Aliye şevki icab e-dip etmediğini tayin için yine Millet Meclisinin bir komisyonu çalışmakta ve raporunu da takdim etmek üzere bulunmaktadır. Binaenaleyh kanunen hiç bir mâni olmamakla beraber nezaketen oturuma bu zat gel-mi.vebilirdl.
Her ne hal ise. Halk Partisi suiistimal işini ele almak istiyor. Hazırlanan rapor anlaşılan sırf memurları hedef tntrouş ki dün konuşan hatibler hep memurlardan bahsettiler. Bize kalırsa bu İstikamete sevkedll-mekle daha başlangıçta büyük bir yanlışlığa düşülmüş olacaktır. Memurlar arasında şübhe-*lz fenalığa sapmış olanlar da vardır amma bütün suiistimallerin kaynağı memurlar değildir. Aleyhinde mahkeme tahkikatı açılalı iki küsur yıl olduğu halde halen o memuru işinden uzaklaştı nnıyan fakat bilâkis terfian ve terfihen daha İtinalı ve parlak vazifelere tâyin ve nakledenler acaba her hangi bir sual ve cevaba martız kalmamalımıdırlar? Faraza, bir kaç gtln evvel başyazımızda temas ettiğimiz ve mahkemenin bir türlü ele geçiremeyip İstinabe yolile muhaberede bulunduğu Nevyork ticaret ataşesi ve lâstik suiistimali mahkûmu Rii.şdü Diktürkün muhakemesinde adı sık sık geçen Cemil Conk'u, uzun yıllar, İş başından ■zaklaştırm iyonlarda en ufak bir vebal ve günah yok mudur?
Biz, kötü yollara sapan memurların sanıldığı kadar çok ve gösterilmek istenildiği kadar mebzul olduğuna inanmıyoruz. O kitle için çok temiz vatan evlâdlan vardır. Bununla beraber mal beyanı hiç fena bir usul değildir amma bunu sade memurlara hasretmek için •ebeb ııe? Bir çok politikacı lanrnız, icra mevkiinin mutena ve müstesna mevkilerini lş-ral etmiş ve hâlâ da etmekle olan zevatın niçin maf beyanına mecburiyetleri olmasın, Bakan. Başbakan, Meclis Reisi veya Mil letvekili olmak insanların )r •ab ve kitabdan masun kalına-1 ları İçin yine bir sebeb mi sayılacaktır? Hakikaten memur- , lara karşı böyle mal beyanı u-■uliine 1>£V} vurulacaksa —ki vu Kılmalıdır— bunu behemehal Bakan. Başbakan. Milletvekili, hasılı bütün kalbur üstüne gelen zevata tatbik etmelidir. En iyi ahlâk dersi, temiz örnekler vermektir. Fiilen hükümeti idare edenler ve onları ifimadlaı-ı makamlarında tutanlar, icabında, millet huzurunda, Iıesab verirlerse o zaman memurlardan hesab sormak çok kolay ve bir hardalı su içmek kadar basit O-iur amma yüksek mevkidekiler o mevkileri seyrederek böyle bir beyandan muaf tutulurlarsa tâli memur ve mttatahdem-lerle uğraşmakta hemen Jıiç b,r ialde melhuz değildir. Bir polis komiseri, bir hariciye me-jnuru mal beyanına mecbur e- I dilerek muhakemeye sevkohın-madı mı? Amma altın kaçırırken ecnebi memleketlerde vaka-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
buluşmağa da hazır olduğunu bildirdi
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — France - Soir gazetesinin özel baskısında inhisarını mahfuz tuttuğu bir haberde bildirdiğine göre, Sta lln, son beyanatını yaptığı Kingsboury Smi-th’e bir telgraf göndererek, başkan Truma-nın kendisini Vaşingtona davetten dolayı atik ranını bildirmiş ve sıhhî sebebler yüzünden deniz veya hava yolile uzun bir seyahati güze
alması imkânsızlığı karşısında başkan Tru- » manla Rusyada veya kabul attlğl takdirde « Polonya veya Çekoslovakyada buluşmayı bü- » yük bir memnunlukla kabul adeceğini ilâve » etmiştir.
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — Moskova radyosu 8 Stalin tarafından bu sabah Amerikalı muha- « (Devanın Sa. 8 * 8ü. 1 de) g
Misafir Amiral Ankarada İnönü ile beraber
Misafir Amerikan filosu yarın gidiyor
Filo Komutanı Amiral Conolly bu sabah Ankaradan şehrimize dönmüş olaeak Amerikan filosu komutanı Or -amiral Conolly bu sabahki eksp -| resle Ankaradan şehrimize gele -ı çektir. Amiral Coııoüynin bugün İstanbul halkına bir mesaj yayın laması muhtemeldir.
Amerikan filosu yarın sabah!
Soru sahibi Nureddin Ünen dedi ki: “Hep yapacağız,
İstiklâl
Mahkemeleri
kanunu
Türk -Yunan
ilga tasarısı Adalet komisyonuna gönderildi
münasebatı
Sofulie, dosLİuğıın önemini belirtti
Atina: 2 (a.a) — «Atina ajansı bildiriyor) Başbakan Eofulls Mecliste hükümetin beyanname -sini okumuştur.
Beyannamede, bütlln milletin en alnsl düşmana karşı müeade -le ettiği şu anda demokrat siya -aet aleminin kahramanca dögü -şen silâhlı milli kuvvetlerin ya -
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 da)
Ankara: 2 (Hususi) — istiklâl mahkemelerinin lâğn hak-kındakl kanun tasarısı îg işleri komisyonundan adalet komisyonuna gönderilmiştir. Yalcında komisyonda görüşülecektir, istiklâl mahkemelerinin kaldırılması hususunda hükümet de mu tabık olduğundan tasarının komisyonca da kabulü muhakkak Bayılmaktadır.
diyorlar, fakat, gelecek sene ben aynı zevatı karşımda göremiyeceğim ki..„ Ankara, 2 (Hususi) — MecH« BÜı bugünkü toplantısında Kar» Milletvekili Hüsamettin Tuğa-cin Kars ilinin bazı çevrelerinde baş gösteren tohumluk ve yiyecek sıkıntısına dair sözlü eorusuna Ekonomi ve Ticaret Bakanı Barlas cevap vererek bu ilin bazı çevrelerinde ge"?a Beneye nazr^an biraz sıkıntı olduğunu 850 ton buğday ve 750 ton da arpanın tohumluk olarak gönderildiğini ayrıca Kızılay vasıtasıyla gönderilen 7500 lirayı hükümet kâfi bulmıyarak 30.000 lira daha gönderdiğini ve valiliğin verdiği rapora da-' yanılarak her türlü tedbirin a-* Tındığını bildirdi. Kürsüye geleli eoru sahibi yaptığı tetkikat ne tice8İnde bilhassa Çıldır ilçe* s'uln durumunun nazik öldüğü* nu belirterek 1625 ailenin müh* taç bir durumda olduğunu yapılan yardımın kâfi geleceğine e-ınin bulunmadığını söyledi, Bar Ias tekrar alman tedbirlerin va-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)’
Dünkü Mecliste konuşanlardan Bayındırlık Bakanı Şevket Adalaıı, Ticaret ve Ekonomi Bakam Cemil Sait Pars, Çanakkale Milletvekili Nureddin Önen
Ali Muhiddinin
evini soyan hırsız
On bin liralık altını çalan Yusuf aylarca sonra nasıl yakalandı, hâdiseyi nasıl anlatıyor?...
Karakol basan
saat 9.30 da limanımızdan ayrılacaktır. Filodan Columbus kru -vazörtt buradan Selâniğc gide -cek, Tarawa uçak gemisi ile İki muhrip ise Süveyş kanalı yolu İle Hint deniz! ve Pasifik!
Amerikaya dönecektir.
Hikmet Bayur hakkında bugün karar veriliyor
Mahkemenin vereceği karar ber tara! da büyük bir alâka ile bekleniyor
Ankara, 2 (Hususî) — Hikmet Bayur ve arkadaşları dâvasının kararı yarın (bugün) teftim edilecektir. Karar, büyük bir alâka ile beklenmektedir. Bi lindiği üzere 31 Ocak tarihli duıuşmada Hikmet Bayur vc arkadaşları müdafaalarını yapmışlardı. Hikmet Bayur mahkemede okuduğu müdafaanamc-sır.de mevzuubahis yazıda buç
unsuru olmadığını delillerile latarak beraetini istemişti.
Hikmet Bayurun müdafaana-mesi şöyle bitiyordu:
(Devamı Sa: 5 SU: 3 de)
sabıkalılar
tevkil edildi
Lo.ıdradakl
Rus elçisi geri çağırıldı
Londra: 2 (a.a) — «Reüter»
Yabancı diplomatik çevreler den bu akşam öğrenildiğine gü re Sovyetler Birliği Londra büyük elçisi Zarubin, Moskova'ya geri çağırılmıştır.
Portekiz Elçisi istifa etti
Portekizin Türkiye elçisi Rip-pada Damega sıhhî vaziyeti dolayısıyla vazifesinden istifa ettiğini hükümetine bildirmiş stifası kabul edilmiştir.
Dün Ankaradan şehrim gtlmiş olan M. Damega bir kaç güne kadar Porteklze gidecek-
Sabıkalılar dünkü duruşma esnasında
Küçükp ızaıda polise koymak, hakaret etmek v
ve bı • çak çekerek karakola taarruz et-(Dovamıı Sa. 3 - Sü. T do)
Büdce komisyonu bugün toplanıyor
Ankara: 2 (Hususî) — Büd-icomisyonu yarın (bugün) toplanarak yeni yıl büdcesl üzerindeki çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu münasebetle Maliye Bakanı, komisyonda izahat verrcektlr.
Dün memleketimizde ilk defa
Beyoğlu
»• Kaymakamlığı
ne iş gorur
Bu kuzu dahilinde, belediye miirakabesizllğinden şikâyetler ayyuka çıktı
Beyoğlunda birinci sınıf sinemalarda bilet karaborsacılığı alınış yürümüştür. Bu husustaki şikâyetler günden güne art-t'ğ' halde, bu İşle kimse alâkadar olmamaktadır. Beyoğlu belediye şubesinin vazifesini yap-mayışı şehirde eğlence vasıtası olan sinema mevzuu İle ilgilen-meğe lüzum görmemesi, bile karaborsacılarını büsbütün cc saretlendlrmektedlr. İyi filimle geçiren bliyilk sinemaların hol Icri karaborsacıların hiç çekinme den, alenen faaliyette bulunduk ları bir yer haline gelmiştir. On binlerce vatandaşın bu lıâll gör (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 de)
Amerikan futbolü oynandı
Bir müddet evvel sıra Ser -vllerde Amas -ya apartımanm da Hacı Bekir Ali Muhittin'ln dairesinden ça -in on bin 11-değerlnde bilin tabaka, bir altın kalem ve 6 adet altın liralık hırsızlı -
Samsunlu Yu -
su/ Ceylân ligi tahkikatı adliyeye İntikal et -
mlş bulunmaktadır.
Bu hırsız.ık etrr.lındaki tahkl -kat oldukça uzun sürmüş ve zaman zaman meraldi safhalara gir
Hâdise şöyle cereyan etmlştlK 5.9.948 gecesi yapılan hırsız -lık emniyete bildirilince tahkikata 2 nel şube müdür muavini Htl mi Orhun memur edilmiştir.
Bir kaç cepheden tahkikata başlayan Hilmi Orhun, bir gün Köprü İskelesi baş memuru Ce -vat ile konuşurken söz Hacı Be-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
cephemi aldı
Türk Ordusunun Sahra Topçuluğu Mütehassısları
Sovyetlerin, Çin komünistlerinin fazla kuvvetli bir hain gelmelerini arzu etmediği tahmin olunuyor
Şehrimizde misafir bulunan Amerikan denizcileri, dün İnönü stadında iki takım halinde Amerikan futbolü oynarlarken heyecanlı bir anda.. (Yazısı 3 ilildi sahifede)
Metris de Sahra Topçu. O-fcif/u kurslarını başarı ile bitiren mezunlar, «Savaş» milrakabesi bakımından lüzumlu tâlim ve terbiyeye tâbi tutulmaktadır. Kurs, Amerikanın Türkiye-ye yardım programına istinaden Birleşik Amerika yardım misyonunun kara kuvvetleri grupuna mensup topçuluk müşavirleri tarafından idare edilmiştir. Resimde, Türk subaylarının atış için lüzumlu olan zaviyeleri tesbit etmeden önce, güneşin irt ifamı gözden geçirip mevkileri kaydettikleri görülüyor.
Bir komiser
muavini rüşvet alırkan tutuldu
Rüşvet almaktan dolayı bir emniyet memuru hakkında tâki -bata başlanmıştır. İddiaya göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü 2 nci Şube 1 nel kısım Komiser muavini Turanın bir müddetten -beri -bazı kimselerden rüşvet al -dıgı sezilmiş, dört gtln evvelde asker kaçağı Sami Erişten «200: (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 do)
Şangay: 2 (A.P) — Sovyetle* Birliğiyle Milli Çin hükümeti ara aındaki Sinkiang bölgesine şâmil bir ticaret şadlaşması akdedilmiş Ur. Bu durumu yorumlayan Şangay'daki müşahitler şunları ba -L'r emişlerdir:
Rusya belki de Çin komünist ■ lerlnin fazla kudretli bir hale gel melerinden korkmaktadır. Veya -hut Sovyetkr Birliği, komünistle rln askeri bakımdan, yutamıya • eaklan kadar büyük bir lokma çiğnemeye kalkıştıklarını hisset ■ inektedir.
Aynı zamanda Sovyetler Birli • ğinin, Çin'deki büyük elçisi NB V. Rosohln'f Millî hükümette bir* tikte Kanton'a göndermesi de yu karıda belirtilen kanaatlan tak • vlye etmiştir. İlgili çevrelere gö şj bir komünist zaferinin belir • (Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 dey

AKVİMDEN BİR YAPRAK
Artık bu zihniyeti bırakalım!
azotelerde sayın mlllotvc- hükümette bu zihniyet hâkini bu« killerimizden Cevdet Kerim tünüyorsa nafilo yöre ne kafeinimi» incodayının Aydında ver- zl yoralım no do çenemizi.Zira» .---------------------------------—v—ı Domokrasl, Cov •
U LU N A Y j dot Kerim inoedayı •
,_______-1 nın «Buna müsaade
edebilir miyiz?» dediği şeyin müsa* ado edilsin edilmesin tahakkuk oy* lemosldir.
Aman ölendim... Böylo şey olur mu?
Olur veya olmaz... Orasını bu rejimi tercih buyuran (Evlıyây-ı* Umûr) Efendilerimiz düşünsünler*
Hor momlokele, her millete hor ocnıaato, hor cemiyete, her 'erde göre Demokrasi olmaz.
Demokrasi, din gibidir; pazarlığa gelnıoz. Garbda sorbosf Demokrasi, Şarkta ınukayyed Demokrasi diye bir $oy olamaz.
Domokrasl demek her şoydon ev-
vel Domokrasi ilo idare odılon
momloket ahalisinin milletvekili in-
tihabında roylnl İstediğine verme-
sidir. Ylno sayın Cevdet Korim
İncodayının sözlorl ile ihtilâo ode-
— Lütfen sayfayı çevirinİB —
digi nutuktan bahse- r'-don fıkralar gördüm. . Cevdet Korim Inoe- — ■ dayı, Demokrasinin birdenbire gor çekloşmeslno imkân olmadığım, lazla serbestlyetin anarşiye ve diktatörlüğe yol açaoaftını eöyledikten sonra Şark vilâyetlerinde halkımızın oksorlyotlnln cahil bulunduğunu llorl sürorok:
— Ben oraya gittiğimde bir lakım klnısolerle talebolorin tercoıno-mantık yapması sayesinde konuş -tum. Eğer onları şimdi serbest bıraksak reylerini ya Hasoya ya Me-moya vorirler. Buna ınüsaado edebilir miyiz?
Demiş.
Memleketimizde tatbik edildiği, edilmekte olduğu, yahurt odilecoği hakkında hor gün sütun sütun yazı lar çıkan Domokraslnln sayın mil lotvoklllnln bu sözlori İle şlmdiyo kadar bir arpa boyu bile yor git-medlğlnl pok güzel anlamı» olduk.
Eğer Mealsin ekeerlyetlndo ve
Yeni SES operetinde
Bu akşam Naat 20.30 da
Furıldak
‘N D I A
İpek bezli lâstikleri lıer taraf da
en fâzla kilometre yaparak en
yüksek neticeleri vermiştir.
Türkiye Umum Aceatası
Tevfik YILMAZ
Telif operet 8 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49303
Yeni Sabah
■ il ■ııııııı■ TmrBııı11■ 111ıııııı■ um
PERŞEMBE 3 ŞUBAT 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No. 8543 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Stalin, Truman'ı Rusya'ya çağırdı Stalin, Vaşington'a gitmeği arzu ediyorsa da doktorlarının müsaade etmediğini bildirdi
Meclisde Sorulara Verilen Cevablar
Soru sahihleri, Hükümetin plânsız iş gördüğünden ve rüzgârın esiş tarzına göre hareket ettiğinden şikâyette bulundular
Stalin, Truman Rusyaya gelmeği kabul etmediği takdirde kendisile Polonya veya Çekoslovakyada
Suiistimallerle
Savaş
uiistinıallcrle savaş lüzumuna artık Halk Partisi çoğunluğu da
kani' olmağa başladı ki kurduğu bir komisyon bu hususta bir rapor hazırladı ve bu rapor Grupun ilk aleni olan oturumunda konuşulmağa başlandı. Dünkü haberler, bu açık celsenin tafsilâtını getirdi. Birinci bakışta gözlere batan bir manzara var ki o da bu raporu din leyip bu iş hakkında karar vereceklerin arasında Atıf inanın da bulunmasıdır. Halbuki bu zatın Divânı Aliye şevki icab e-dip etmediğini tayin için yine Millet Meclisinin bir komisyonu çalışmakta ve raporunu da takdim etmek üzere bulunmaktadır. Binaenaleyh kanunen hiç bir mâni olmamakla beraber nezaketen oturuma bu zat gel-mi.vebilirdl.
Her ne hal ise. Halk Partisi suiistimal işini ele almak istiyor. Hazırlanan rapor anlaşılan sırf memurları hedef tntrouş ki dün konuşan hatibler hep memurlardan bahsettiler. Bize kalırsa bu İstikamete sevkedll-mekle daha başlangıçta büyük bir yanlışlığa düşülmüş olacaktır. Memurlar arasında şübhe-*lz fenalığa sapmış olanlar da vardır amma bütün suiistimallerin kaynağı memurlar değildir. Aleyhinde mahkeme tahkikatı açılalı iki küsur yıl olduğu halde halen o memuru işinden uzaklaştı nnıyan fakat bilâkis terfian ve terfihen daha İtinalı ve parlak vazifelere tâyin ve nakledenler acaba her hangi bir sual ve cevaba martız kalmamalımıdırlar? Faraza, bir kaç gtln evvel başyazımızda temas ettiğimiz ve mahkemenin bir türlü ele geçiremeyip İstinabe yolile muhaberede bulunduğu Nevyork ticaret ataşesi ve lâstik suiistimali mahkûmu Rii.şdü Diktürkün muhakemesinde adı sık sık geçen Cemil Conk'u, uzun yıllar, İş başından ■zaklaştırm iyonlarda en ufak bir vebal ve günah yok mudur?
Biz, kötü yollara sapan memurların sanıldığı kadar çok ve gösterilmek istenildiği kadar mebzul olduğuna inanmıyoruz. O kitle için çok temiz vatan evlâdlan vardır. Bununla beraber mal beyanı hiç fena bir usul değildir amma bunu sade memurlara hasretmek için •ebeb ııe? Bir çok politikacı lanrnız, icra mevkiinin mutena ve müstesna mevkilerini lş-ral etmiş ve hâlâ da etmekle olan zevatın niçin maf beyanına mecburiyetleri olmasın, Bakan. Başbakan, Meclis Reisi veya Mil letvekili olmak insanların )r •ab ve kitabdan masun kalına-1 ları İçin yine bir sebeb mi sayılacaktır? Hakikaten memur- , lara karşı böyle mal beyanı u-■uliine 1>£V} vurulacaksa —ki vu Kılmalıdır— bunu behemehal Bakan. Başbakan. Milletvekili, hasılı bütün kalbur üstüne gelen zevata tatbik etmelidir. En iyi ahlâk dersi, temiz örnekler vermektir. Fiilen hükümeti idare edenler ve onları ifimadlaı-ı makamlarında tutanlar, icabında, millet huzurunda, Iıesab verirlerse o zaman memurlardan hesab sormak çok kolay ve bir hardalı su içmek kadar basit O-iur amma yüksek mevkidekiler o mevkileri seyrederek böyle bir beyandan muaf tutulurlarsa tâli memur ve mttatahdem-lerle uğraşmakta hemen Jıiç b,r ialde melhuz değildir. Bir polis komiseri, bir hariciye me-jnuru mal beyanına mecbur e- I dilerek muhakemeye sevkohın-madı mı? Amma altın kaçırırken ecnebi memleketlerde vaka-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
buluşmağa da hazır olduğunu bildirdi
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — France - Soir gazetesinin özel baskısında inhisarını mahfuz tuttuğu bir haberde bildirdiğine göre, Sta lln, son beyanatını yaptığı Kingsboury Smi-th’e bir telgraf göndererek, başkan Truma-nın kendisini Vaşingtona davetten dolayı atik ranını bildirmiş ve sıhhî sebebler yüzünden deniz veya hava yolile uzun bir seyahati güze
alması imkânsızlığı karşısında başkan Tru- » manla Rusyada veya kabul attlğl takdirde « Polonya veya Çekoslovakyada buluşmayı bü- » yük bir memnunlukla kabul adeceğini ilâve » etmiştir.
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — Moskova radyosu 8 Stalin tarafından bu sabah Amerikalı muha- « (Devanın Sa. 8 * 8ü. 1 de) g
Misafir Amiral Ankarada İnönü ile beraber
Misafir Amerikan filosu yarın gidiyor
Filo Komutanı Amiral Conolly bu sabah Ankaradan şehrimize dönmüş olaeak Amerikan filosu komutanı Or -amiral Conolly bu sabahki eksp -| resle Ankaradan şehrimize gele -ı çektir. Amiral Coııoüynin bugün İstanbul halkına bir mesaj yayın laması muhtemeldir.
Amerikan filosu yarın sabah!
Soru sahibi Nureddin Ünen dedi ki: “Hep yapacağız,
İstiklâl
Mahkemeleri
kanunu
Türk -Yunan
ilga tasarısı Adalet komisyonuna gönderildi
münasebatı
Sofulie, dosLİuğıın önemini belirtti
Atina: 2 (a.a) — «Atina ajansı bildiriyor) Başbakan Eofulls Mecliste hükümetin beyanname -sini okumuştur.
Beyannamede, bütlln milletin en alnsl düşmana karşı müeade -le ettiği şu anda demokrat siya -aet aleminin kahramanca dögü -şen silâhlı milli kuvvetlerin ya -
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 da)
Ankara: 2 (Hususi) — istiklâl mahkemelerinin lâğn hak-kındakl kanun tasarısı îg işleri komisyonundan adalet komisyonuna gönderilmiştir. Yalcında komisyonda görüşülecektir, istiklâl mahkemelerinin kaldırılması hususunda hükümet de mu tabık olduğundan tasarının komisyonca da kabulü muhakkak Bayılmaktadır.
diyorlar, fakat, gelecek sene ben aynı zevatı karşımda göremiyeceğim ki..„ Ankara, 2 (Hususi) — MecH« BÜı bugünkü toplantısında Kar» Milletvekili Hüsamettin Tuğa-cin Kars ilinin bazı çevrelerinde baş gösteren tohumluk ve yiyecek sıkıntısına dair sözlü eorusuna Ekonomi ve Ticaret Bakanı Barlas cevap vererek bu ilin bazı çevrelerinde ge"?a Beneye nazr^an biraz sıkıntı olduğunu 850 ton buğday ve 750 ton da arpanın tohumluk olarak gönderildiğini ayrıca Kızılay vasıtasıyla gönderilen 7500 lirayı hükümet kâfi bulmıyarak 30.000 lira daha gönderdiğini ve valiliğin verdiği rapora da-' yanılarak her türlü tedbirin a-* Tındığını bildirdi. Kürsüye geleli eoru sahibi yaptığı tetkikat ne tice8İnde bilhassa Çıldır ilçe* s'uln durumunun nazik öldüğü* nu belirterek 1625 ailenin müh* taç bir durumda olduğunu yapılan yardımın kâfi geleceğine e-ınin bulunmadığını söyledi, Bar Ias tekrar alman tedbirlerin va-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)’
Dünkü Mecliste konuşanlardan Bayındırlık Bakanı Şevket Adalaıı, Ticaret ve Ekonomi Bakam Cemil Sait Pars, Çanakkale Milletvekili Nureddin Önen
Ali Muhiddinin
evini soyan hırsız
On bin liralık altını çalan Yusuf aylarca sonra nasıl yakalandı, hâdiseyi nasıl anlatıyor?...
Karakol basan
saat 9.30 da limanımızdan ayrılacaktır. Filodan Columbus kru -vazörtt buradan Selâniğc gide -cek, Tarawa uçak gemisi ile İki muhrip ise Süveyş kanalı yolu İle Hint deniz! ve Pasifik!
Amerikaya dönecektir.
Hikmet Bayur hakkında bugün karar veriliyor
Mahkemenin vereceği karar ber tara! da büyük bir alâka ile bekleniyor
Ankara, 2 (Hususî) — Hikmet Bayur ve arkadaşları dâvasının kararı yarın (bugün) teftim edilecektir. Karar, büyük bir alâka ile beklenmektedir. Bi lindiği üzere 31 Ocak tarihli duıuşmada Hikmet Bayur vc arkadaşları müdafaalarını yapmışlardı. Hikmet Bayur mahkemede okuduğu müdafaanamc-sır.de mevzuubahis yazıda buç
unsuru olmadığını delillerile latarak beraetini istemişti.
Hikmet Bayurun müdafaana-mesi şöyle bitiyordu:
(Devamı Sa: 5 SU: 3 de)
sabıkalılar
tevkil edildi
Lo.ıdradakl
Rus elçisi geri çağırıldı
Londra: 2 (a.a) — «Reüter»
Yabancı diplomatik çevreler den bu akşam öğrenildiğine gü re Sovyetler Birliği Londra büyük elçisi Zarubin, Moskova'ya geri çağırılmıştır.
Portekiz Elçisi istifa etti
Portekizin Türkiye elçisi Rip-pada Damega sıhhî vaziyeti dolayısıyla vazifesinden istifa ettiğini hükümetine bildirmiş stifası kabul edilmiştir.
Dün Ankaradan şehrim gtlmiş olan M. Damega bir kaç güne kadar Porteklze gidecek-
Sabıkalılar dünkü duruşma esnasında
Küçükp ızaıda polise koymak, hakaret etmek v
ve bı • çak çekerek karakola taarruz et-(Dovamıı Sa. 3 - Sü. T do)
Büdce komisyonu bugün toplanıyor
Ankara: 2 (Hususî) — Büd-icomisyonu yarın (bugün) toplanarak yeni yıl büdcesl üzerindeki çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu münasebetle Maliye Bakanı, komisyonda izahat verrcektlr.
Dün memleketimizde ilk defa
Beyoğlu
»• Kaymakamlığı
ne iş gorur
Bu kuzu dahilinde, belediye miirakabesizllğinden şikâyetler ayyuka çıktı
Beyoğlunda birinci sınıf sinemalarda bilet karaborsacılığı alınış yürümüştür. Bu husustaki şikâyetler günden güne art-t'ğ' halde, bu İşle kimse alâkadar olmamaktadır. Beyoğlu belediye şubesinin vazifesini yap-mayışı şehirde eğlence vasıtası olan sinema mevzuu İle ilgilen-meğe lüzum görmemesi, bile karaborsacılarını büsbütün cc saretlendlrmektedlr. İyi filimle geçiren bliyilk sinemaların hol Icri karaborsacıların hiç çekinme den, alenen faaliyette bulunduk ları bir yer haline gelmiştir. On binlerce vatandaşın bu lıâll gör (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 de)
Amerikan futbolü oynandı
Bir müddet evvel sıra Ser -vllerde Amas -ya apartımanm da Hacı Bekir Ali Muhittin'ln dairesinden ça -in on bin 11-değerlnde bilin tabaka, bir altın kalem ve 6 adet altın liralık hırsızlı -
Samsunlu Yu -
su/ Ceylân ligi tahkikatı adliyeye İntikal et -
mlş bulunmaktadır.
Bu hırsız.ık etrr.lındaki tahkl -kat oldukça uzun sürmüş ve zaman zaman meraldi safhalara gir
Hâdise şöyle cereyan etmlştlK 5.9.948 gecesi yapılan hırsız -lık emniyete bildirilince tahkikata 2 nel şube müdür muavini Htl mi Orhun memur edilmiştir.
Bir kaç cepheden tahkikata başlayan Hilmi Orhun, bir gün Köprü İskelesi baş memuru Ce -vat ile konuşurken söz Hacı Be-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
cephemi aldı
Türk Ordusunun Sahra Topçuluğu Mütehassısları
Sovyetlerin, Çin komünistlerinin fazla kuvvetli bir hain gelmelerini arzu etmediği tahmin olunuyor
Şehrimizde misafir bulunan Amerikan denizcileri, dün İnönü stadında iki takım halinde Amerikan futbolü oynarlarken heyecanlı bir anda.. (Yazısı 3 ilildi sahifede)
Metris de Sahra Topçu. O-fcif/u kurslarını başarı ile bitiren mezunlar, «Savaş» milrakabesi bakımından lüzumlu tâlim ve terbiyeye tâbi tutulmaktadır. Kurs, Amerikanın Türkiye-ye yardım programına istinaden Birleşik Amerika yardım misyonunun kara kuvvetleri grupuna mensup topçuluk müşavirleri tarafından idare edilmiştir. Resimde, Türk subaylarının atış için lüzumlu olan zaviyeleri tesbit etmeden önce, güneşin irt ifamı gözden geçirip mevkileri kaydettikleri görülüyor.
Bir komiser
muavini rüşvet alırkan tutuldu
Rüşvet almaktan dolayı bir emniyet memuru hakkında tâki -bata başlanmıştır. İddiaya göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü 2 nci Şube 1 nel kısım Komiser muavini Turanın bir müddetten -beri -bazı kimselerden rüşvet al -dıgı sezilmiş, dört gtln evvelde asker kaçağı Sami Erişten «200: (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 do)
Şangay: 2 (A.P) — Sovyetle* Birliğiyle Milli Çin hükümeti ara aındaki Sinkiang bölgesine şâmil bir ticaret şadlaşması akdedilmiş Ur. Bu durumu yorumlayan Şangay'daki müşahitler şunları ba -L'r emişlerdir:
Rusya belki de Çin komünist ■ lerlnin fazla kudretli bir hale gel melerinden korkmaktadır. Veya -hut Sovyetkr Birliği, komünistle rln askeri bakımdan, yutamıya • eaklan kadar büyük bir lokma çiğnemeye kalkıştıklarını hisset ■ inektedir.
Aynı zamanda Sovyetler Birli • ğinin, Çin'deki büyük elçisi NB V. Rosohln'f Millî hükümette bir* tikte Kanton'a göndermesi de yu karıda belirtilen kanaatlan tak • vlye etmiştir. İlgili çevrelere gö şj bir komünist zaferinin belir • (Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 dey

AKVİMDEN BİR YAPRAK
Artık bu zihniyeti bırakalım!
azotelerde sayın mlllotvc- hükümette bu zihniyet hâkini bu« killerimizden Cevdet Kerim tünüyorsa nafilo yöre ne kafeinimi» incodayının Aydında ver- zl yoralım no do çenemizi.Zira» .---------------------------------—v—ı Domokrasl, Cov •
U LU N A Y j dot Kerim inoedayı •
,_______-1 nın «Buna müsaade
edebilir miyiz?» dediği şeyin müsa* ado edilsin edilmesin tahakkuk oy* lemosldir.
Aman ölendim... Böylo şey olur mu?
Olur veya olmaz... Orasını bu rejimi tercih buyuran (Evlıyây-ı* Umûr) Efendilerimiz düşünsünler*
Hor momlokele, her millete hor ocnıaato, hor cemiyete, her 'erde göre Demokrasi olmaz.
Demokrasi, din gibidir; pazarlığa gelnıoz. Garbda sorbosf Demokrasi, Şarkta ınukayyed Demokrasi diye bir $oy olamaz.
Domokrasl demek her şoydon ev-
vel Domokrasi ilo idare odılon
momloket ahalisinin milletvekili in-
tihabında roylnl İstediğine verme-
sidir. Ylno sayın Cevdet Korim
İncodayının sözlorl ile ihtilâo ode-
— Lütfen sayfayı çevirinİB —
digi nutuktan bahse- r'-don fıkralar gördüm. . Cevdet Korim Inoe- — ■ dayı, Demokrasinin birdenbire gor çekloşmeslno imkân olmadığım, lazla serbestlyetin anarşiye ve diktatörlüğe yol açaoaftını eöyledikten sonra Şark vilâyetlerinde halkımızın oksorlyotlnln cahil bulunduğunu llorl sürorok:
— Ben oraya gittiğimde bir lakım klnısolerle talebolorin tercoıno-mantık yapması sayesinde konuş -tum. Eğer onları şimdi serbest bıraksak reylerini ya Hasoya ya Me-moya vorirler. Buna ınüsaado edebilir miyiz?
Demiş.
Memleketimizde tatbik edildiği, edilmekte olduğu, yahurt odilecoği hakkında hor gün sütun sütun yazı lar çıkan Domokraslnln sayın mil lotvoklllnln bu sözlori İle şlmdiyo kadar bir arpa boyu bile yor git-medlğlnl pok güzel anlamı» olduk.
Eğer Mealsin ekeerlyetlndo ve
Yeni SES operetinde
Bu akşam Naat 20.30 da
Furıldak
‘N D I A
İpek bezli lâstikleri lıer taraf da
en fâzla kilometre yaparak en
yüksek neticeleri vermiştir.
Türkiye Umum Aceatası
Tevfik YILMAZ
Telif operet 8 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49303
Yeni Sabah
■ il ■ııııııı■ TmrBııı11■ 111ıııııı■ um
PERŞEMBE 3 ŞUBAT 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No. 8543 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞTUR
Stalin, Truman'ı Rusya'ya çağırdı Stalin, Vaşington'a gitmeği arzu ediyorsa da doktorlarının müsaade etmediğini bildirdi
Meclisde Sorulara Verilen Cevablar
Soru sahihleri, Hükümetin plânsız iş gördüğünden ve rüzgârın esiş tarzına göre hareket ettiğinden şikâyette bulundular
Stalin, Truman Rusyaya gelmeği kabul etmediği takdirde kendisile Polonya veya Çekoslovakyada
Suiistimallerle
Savaş
uiistinıallcrle savaş lüzumuna artık Halk Partisi çoğunluğu da
kani' olmağa başladı ki kurduğu bir komisyon bu hususta bir rapor hazırladı ve bu rapor Grupun ilk aleni olan oturumunda konuşulmağa başlandı. Dünkü haberler, bu açık celsenin tafsilâtını getirdi. Birinci bakışta gözlere batan bir manzara var ki o da bu raporu din leyip bu iş hakkında karar vereceklerin arasında Atıf inanın da bulunmasıdır. Halbuki bu zatın Divânı Aliye şevki icab e-dip etmediğini tayin için yine Millet Meclisinin bir komisyonu çalışmakta ve raporunu da takdim etmek üzere bulunmaktadır. Binaenaleyh kanunen hiç bir mâni olmamakla beraber nezaketen oturuma bu zat gel-mi.vebilirdl.
Her ne hal ise. Halk Partisi suiistimal işini ele almak istiyor. Hazırlanan rapor anlaşılan sırf memurları hedef tntrouş ki dün konuşan hatibler hep memurlardan bahsettiler. Bize kalırsa bu İstikamete sevkedll-mekle daha başlangıçta büyük bir yanlışlığa düşülmüş olacaktır. Memurlar arasında şübhe-*lz fenalığa sapmış olanlar da vardır amma bütün suiistimallerin kaynağı memurlar değildir. Aleyhinde mahkeme tahkikatı açılalı iki küsur yıl olduğu halde halen o memuru işinden uzaklaştı nnıyan fakat bilâkis terfian ve terfihen daha İtinalı ve parlak vazifelere tâyin ve nakledenler acaba her hangi bir sual ve cevaba martız kalmamalımıdırlar? Faraza, bir kaç gtln evvel başyazımızda temas ettiğimiz ve mahkemenin bir türlü ele geçiremeyip İstinabe yolile muhaberede bulunduğu Nevyork ticaret ataşesi ve lâstik suiistimali mahkûmu Rii.şdü Diktürkün muhakemesinde adı sık sık geçen Cemil Conk'u, uzun yıllar, İş başından ■zaklaştırm iyonlarda en ufak bir vebal ve günah yok mudur?
Biz, kötü yollara sapan memurların sanıldığı kadar çok ve gösterilmek istenildiği kadar mebzul olduğuna inanmıyoruz. O kitle için çok temiz vatan evlâdlan vardır. Bununla beraber mal beyanı hiç fena bir usul değildir amma bunu sade memurlara hasretmek için •ebeb ııe? Bir çok politikacı lanrnız, icra mevkiinin mutena ve müstesna mevkilerini lş-ral etmiş ve hâlâ da etmekle olan zevatın niçin maf beyanına mecburiyetleri olmasın, Bakan. Başbakan, Meclis Reisi veya Mil letvekili olmak insanların )r •ab ve kitabdan masun kalına-1 ları İçin yine bir sebeb mi sayılacaktır? Hakikaten memur- , lara karşı böyle mal beyanı u-■uliine 1>£V} vurulacaksa —ki vu Kılmalıdır— bunu behemehal Bakan. Başbakan. Milletvekili, hasılı bütün kalbur üstüne gelen zevata tatbik etmelidir. En iyi ahlâk dersi, temiz örnekler vermektir. Fiilen hükümeti idare edenler ve onları ifimadlaı-ı makamlarında tutanlar, icabında, millet huzurunda, Iıesab verirlerse o zaman memurlardan hesab sormak çok kolay ve bir hardalı su içmek kadar basit O-iur amma yüksek mevkidekiler o mevkileri seyrederek böyle bir beyandan muaf tutulurlarsa tâli memur ve mttatahdem-lerle uğraşmakta hemen Jıiç b,r ialde melhuz değildir. Bir polis komiseri, bir hariciye me-jnuru mal beyanına mecbur e- I dilerek muhakemeye sevkohın-madı mı? Amma altın kaçırırken ecnebi memleketlerde vaka-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
buluşmağa da hazır olduğunu bildirdi
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — France - Soir gazetesinin özel baskısında inhisarını mahfuz tuttuğu bir haberde bildirdiğine göre, Sta lln, son beyanatını yaptığı Kingsboury Smi-th’e bir telgraf göndererek, başkan Truma-nın kendisini Vaşingtona davetten dolayı atik ranını bildirmiş ve sıhhî sebebler yüzünden deniz veya hava yolile uzun bir seyahati güze
alması imkânsızlığı karşısında başkan Tru- » manla Rusyada veya kabul attlğl takdirde « Polonya veya Çekoslovakyada buluşmayı bü- » yük bir memnunlukla kabul adeceğini ilâve » etmiştir.
Paris: 2 (a.a.) (afp.) — Moskova radyosu 8 Stalin tarafından bu sabah Amerikalı muha- « (Devanın Sa. 8 * 8ü. 1 de) g
Misafir Amiral Ankarada İnönü ile beraber
Misafir Amerikan filosu yarın gidiyor
Filo Komutanı Amiral Conolly bu sabah Ankaradan şehrimize dönmüş olaeak Amerikan filosu komutanı Or -amiral Conolly bu sabahki eksp -| resle Ankaradan şehrimize gele -ı çektir. Amiral Coııoüynin bugün İstanbul halkına bir mesaj yayın laması muhtemeldir.
Amerikan filosu yarın sabah!
Soru sahibi Nureddin Ünen dedi ki: “Hep yapacağız,
İstiklâl
Mahkemeleri
kanunu
Türk -Yunan
ilga tasarısı Adalet komisyonuna gönderildi
münasebatı
Sofulie, dosLİuğıın önemini belirtti
Atina: 2 (a.a) — «Atina ajansı bildiriyor) Başbakan Eofulls Mecliste hükümetin beyanname -sini okumuştur.
Beyannamede, bütlln milletin en alnsl düşmana karşı müeade -le ettiği şu anda demokrat siya -aet aleminin kahramanca dögü -şen silâhlı milli kuvvetlerin ya -
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 da)
Ankara: 2 (Hususi) — istiklâl mahkemelerinin lâğn hak-kındakl kanun tasarısı îg işleri komisyonundan adalet komisyonuna gönderilmiştir. Yalcında komisyonda görüşülecektir, istiklâl mahkemelerinin kaldırılması hususunda hükümet de mu tabık olduğundan tasarının komisyonca da kabulü muhakkak Bayılmaktadır.
diyorlar, fakat, gelecek sene ben aynı zevatı karşımda göremiyeceğim ki..„ Ankara, 2 (Hususi) — MecH« BÜı bugünkü toplantısında Kar» Milletvekili Hüsamettin Tuğa-cin Kars ilinin bazı çevrelerinde baş gösteren tohumluk ve yiyecek sıkıntısına dair sözlü eorusuna Ekonomi ve Ticaret Bakanı Barlas cevap vererek bu ilin bazı çevrelerinde ge"?a Beneye nazr^an biraz sıkıntı olduğunu 850 ton buğday ve 750 ton da arpanın tohumluk olarak gönderildiğini ayrıca Kızılay vasıtasıyla gönderilen 7500 lirayı hükümet kâfi bulmıyarak 30.000 lira daha gönderdiğini ve valiliğin verdiği rapora da-' yanılarak her türlü tedbirin a-* Tındığını bildirdi. Kürsüye geleli eoru sahibi yaptığı tetkikat ne tice8İnde bilhassa Çıldır ilçe* s'uln durumunun nazik öldüğü* nu belirterek 1625 ailenin müh* taç bir durumda olduğunu yapılan yardımın kâfi geleceğine e-ınin bulunmadığını söyledi, Bar Ias tekrar alman tedbirlerin va-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)’
Dünkü Mecliste konuşanlardan Bayındırlık Bakanı Şevket Adalaıı, Ticaret ve Ekonomi Bakam Cemil Sait Pars, Çanakkale Milletvekili Nureddin Önen
Ali Muhiddinin
evini soyan hırsız
On bin liralık altını çalan Yusuf aylarca sonra nasıl yakalandı, hâdiseyi nasıl anlatıyor?...
Karakol basan
saat 9.30 da limanımızdan ayrılacaktır. Filodan Columbus kru -vazörtt buradan Selâniğc gide -cek, Tarawa uçak gemisi ile İki muhrip ise Süveyş kanalı yolu İle Hint deniz! ve Pasifik!
Amerikaya dönecektir.
Hikmet Bayur hakkında bugün karar veriliyor
Mahkemenin vereceği karar ber tara! da büyük bir alâka ile bekleniyor
Ankara, 2 (Hususî) — Hikmet Bayur ve arkadaşları dâvasının kararı yarın (bugün) teftim edilecektir. Karar, büyük bir alâka ile beklenmektedir. Bi lindiği üzere 31 Ocak tarihli duıuşmada Hikmet Bayur vc arkadaşları müdafaalarını yapmışlardı. Hikmet Bayur mahkemede okuduğu müdafaanamc-sır.de mevzuubahis yazıda buç
unsuru olmadığını delillerile latarak beraetini istemişti.
Hikmet Bayurun müdafaana-mesi şöyle bitiyordu:
(Devamı Sa: 5 SU: 3 de)
sabıkalılar
tevkil edildi
Lo.ıdradakl
Rus elçisi geri çağırıldı
Londra: 2 (a.a) — «Reüter»
Yabancı diplomatik çevreler den bu akşam öğrenildiğine gü re Sovyetler Birliği Londra büyük elçisi Zarubin, Moskova'ya geri çağırılmıştır.
Portekiz Elçisi istifa etti
Portekizin Türkiye elçisi Rip-pada Damega sıhhî vaziyeti dolayısıyla vazifesinden istifa ettiğini hükümetine bildirmiş stifası kabul edilmiştir.
Dün Ankaradan şehrim gtlmiş olan M. Damega bir kaç güne kadar Porteklze gidecek-
Sabıkalılar dünkü duruşma esnasında
Küçükp ızaıda polise koymak, hakaret etmek v
ve bı • çak çekerek karakola taarruz et-(Dovamıı Sa. 3 - Sü. T do)
Büdce komisyonu bugün toplanıyor
Ankara: 2 (Hususî) — Büd-icomisyonu yarın (bugün) toplanarak yeni yıl büdcesl üzerindeki çalışmalarına tekrar bağlıyacaktır. Bu münasebetle Maliye Bakanı, komisyonda izahat verrcektlr.
Dün memleketimizde ilk defa
Beyoğlu
»• Kaymakamlığı
ne iş gorur
Bu kuzu dahilinde, belediye miirakabesizllğinden şikâyetler ayyuka çıktı
Beyoğlunda birinci sınıf sinemalarda bilet karaborsacılığı alınış yürümüştür. Bu husustaki şikâyetler günden güne art-t'ğ' halde, bu İşle kimse alâkadar olmamaktadır. Beyoğlu belediye şubesinin vazifesini yap-mayışı şehirde eğlence vasıtası olan sinema mevzuu İle ilgilen-meğe lüzum görmemesi, bile karaborsacılarını büsbütün cc saretlendlrmektedlr. İyi filimle geçiren bliyilk sinemaların hol Icri karaborsacıların hiç çekinme den, alenen faaliyette bulunduk ları bir yer haline gelmiştir. On binlerce vatandaşın bu lıâll gör (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 de)
Amerikan futbolü oynandı
Bir müddet evvel sıra Ser -vllerde Amas -ya apartımanm da Hacı Bekir Ali Muhittin'ln dairesinden ça -in on bin 11-değerlnde bilin tabaka, bir altın kalem ve 6 adet altın liralık hırsızlı -
Samsunlu Yu -
su/ Ceylân ligi tahkikatı adliyeye İntikal et -
mlş bulunmaktadır.
Bu hırsız.ık etrr.lındaki tahkl -kat oldukça uzun sürmüş ve zaman zaman meraldi safhalara gir
Hâdise şöyle cereyan etmlştlK 5.9.948 gecesi yapılan hırsız -lık emniyete bildirilince tahkikata 2 nel şube müdür muavini Htl mi Orhun memur edilmiştir.
Bir kaç cepheden tahkikata başlayan Hilmi Orhun, bir gün Köprü İskelesi baş memuru Ce -vat ile konuşurken söz Hacı Be-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
cephemi aldı
Türk Ordusunun Sahra Topçuluğu Mütehassısları
Sovyetlerin, Çin komünistlerinin fazla kuvvetli bir hain gelmelerini arzu etmediği tahmin olunuyor
Şehrimizde misafir bulunan Amerikan denizcileri, dün İnönü stadında iki takım halinde Amerikan futbolü oynarlarken heyecanlı bir anda.. (Yazısı 3 ilildi sahifede)
Metris de Sahra Topçu. O-fcif/u kurslarını başarı ile bitiren mezunlar, «Savaş» milrakabesi bakımından lüzumlu tâlim ve terbiyeye tâbi tutulmaktadır. Kurs, Amerikanın Türkiye-ye yardım programına istinaden Birleşik Amerika yardım misyonunun kara kuvvetleri grupuna mensup topçuluk müşavirleri tarafından idare edilmiştir. Resimde, Türk subaylarının atış için lüzumlu olan zaviyeleri tesbit etmeden önce, güneşin irt ifamı gözden geçirip mevkileri kaydettikleri görülüyor.
Bir komiser
muavini rüşvet alırkan tutuldu
Rüşvet almaktan dolayı bir emniyet memuru hakkında tâki -bata başlanmıştır. İddiaya göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü 2 nci Şube 1 nel kısım Komiser muavini Turanın bir müddetten -beri -bazı kimselerden rüşvet al -dıgı sezilmiş, dört gtln evvelde asker kaçağı Sami Erişten «200: (Devamı: Sa. 3 • Sü. 1 do)
Şangay: 2 (A.P) — Sovyetle* Birliğiyle Milli Çin hükümeti ara aındaki Sinkiang bölgesine şâmil bir ticaret şadlaşması akdedilmiş Ur. Bu durumu yorumlayan Şangay'daki müşahitler şunları ba -L'r emişlerdir:
Rusya belki de Çin komünist ■ lerlnin fazla kudretli bir hale gel melerinden korkmaktadır. Veya -hut Sovyetkr Birliği, komünistle rln askeri bakımdan, yutamıya • eaklan kadar büyük bir lokma çiğnemeye kalkıştıklarını hisset ■ inektedir.
Aynı zamanda Sovyetler Birli • ğinin, Çin'deki büyük elçisi NB V. Rosohln'f Millî hükümette bir* tikte Kanton'a göndermesi de yu karıda belirtilen kanaatlan tak • vlye etmiştir. İlgili çevrelere gö şj bir komünist zaferinin belir • (Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 dey

AKVİMDEN BİR YAPRAK
Artık bu zihniyeti bırakalım!
azotelerde sayın mlllotvc- hükümette bu zihniyet hâkini bu« killerimizden Cevdet Kerim tünüyorsa nafilo yöre ne kafeinimi» incodayının Aydında ver- zl yoralım no do çenemizi.Zira» .---------------------------------—v—ı Domokrasl, Cov •
U LU N A Y j dot Kerim inoedayı •
,_______-1 nın «Buna müsaade
edebilir miyiz?» dediği şeyin müsa* ado edilsin edilmesin tahakkuk oy* lemosldir.
Aman ölendim... Böylo şey olur mu?
Olur veya olmaz... Orasını bu rejimi tercih buyuran (Evlıyây-ı* Umûr) Efendilerimiz düşünsünler*
Hor momlokele, her millete hor ocnıaato, hor cemiyete, her 'erde göre Demokrasi olmaz.
Demokrasi, din gibidir; pazarlığa gelnıoz. Garbda sorbosf Demokrasi, Şarkta ınukayyed Demokrasi diye bir $oy olamaz.
Domokrasl demek her şoydon ev-
vel Domokrasi ilo idare odılon
momloket ahalisinin milletvekili in-
tihabında roylnl İstediğine verme-
sidir. Ylno sayın Cevdet Korim
İncodayının sözlorl ile ihtilâo ode-
— Lütfen sayfayı çevirinİB —
digi nutuktan bahse- r'-don fıkralar gördüm. . Cevdet Korim Inoe- — ■ dayı, Demokrasinin birdenbire gor çekloşmeslno imkân olmadığım, lazla serbestlyetin anarşiye ve diktatörlüğe yol açaoaftını eöyledikten sonra Şark vilâyetlerinde halkımızın oksorlyotlnln cahil bulunduğunu llorl sürorok:
— Ben oraya gittiğimde bir lakım klnısolerle talebolorin tercoıno-mantık yapması sayesinde konuş -tum. Eğer onları şimdi serbest bıraksak reylerini ya Hasoya ya Me-moya vorirler. Buna ınüsaado edebilir miyiz?
Demiş.
Memleketimizde tatbik edildiği, edilmekte olduğu, yahurt odilecoği hakkında hor gün sütun sütun yazı lar çıkan Domokraslnln sayın mil lotvoklllnln bu sözlori İle şlmdiyo kadar bir arpa boyu bile yor git-medlğlnl pok güzel anlamı» olduk.
Eğer Mealsin ekeerlyetlndo ve

Comments (0)