AK
Slynsai ...
Sahibi: Necmeddin Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Sene 27 — No, 9621 — Fiati her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ SO Temmua 1045
Büyük hadiselerin sonucunda konferansın üçüncü haftası
Berlin konferansının üçüncü haftası başlarken dahi dünya efkârı, üçler arasında neler konuşulup ne gibi kararlar verildiğinden habersizdir. Konferansın üç dört gün sonra biteceği söylendiğine göre başlıca meseleler hakkında şimdiye kadar anlaşma Olduğuna inanmak lâzım gelir.
İngUterede sosyalist hükümetin iş başına geçmesi bu anlaşmaları bir kat daha aceleleştire-cektir. Çünkü. Berlin konuşmalarına ilk günden beri katılmış olan yeni İngiliz Başbakanı M. Attlee, son iki üç gün İçinde bütün pürüzleri yokedecek sihirli bir siyaset merhemi götürmemiş olmakla beraber, konferansın, neticelerini kendisi ilân edeceği İçin, bu en ehgmmiyetll toplantının başarıları veya başarısızlığı, İngiliz ve dünya efkârı tarafından — haklı, haksız — kolaylıkla, yenj hükümete yükletile-cektir. Böyle tarihî bir dönemde İş başına geçmiş solcu bir hükümeti, ilk adımında çürütmemek kaygı sile Mareşal Stalinin daha uysal davranarak M, Attlee’yl ve solcu cereyanları takviye etmesi beklenebilir. İşçi partisi liderinin Berimden Londraya iyi ha-terler götürmesi şarttır.
Konferansı kaplayan esrar perdesi devam ettiği için konuşulan meseleler etrafında dünya gazetelerinde çıkan haberlerin hiç birine inanmamak gerektir. ilk doğru haberi, Bellinden radyo He Amerikan milletini konferans biter bitmez aydınlatacak olan Başkan Truman verecektir. Habersizlikten ve gizli konuşma usullerinden çok sıkılan Amerika sabırsızdır. Bereket versin kİ geçen hafta içinde çıkan yeni hâdiseler. İngiliz ve Amerikan gazetelerinin Üçlere şiddetli hücumlarını ve konferans hakkm-dakj acı ve alaylı yazılarını unutturmuştur.
Üçler konferansının San -Francisco macerasını unutturması gibi, İngiliz seçimlerinin beklenilmedik neticesi de Üçler konuşmasını bir kaç gün için ikinci safa atmıştır.
Berlin konferansına şimdiden tesir edecek ehemmiyette Olan bu değişim etrafında İngiliz gazetelerinin yorumlan devam ediyor
Bu yazılardan çıkan neticeye göre Ingiliz milletinin İşçi partiyi böyle umulmadık bir çoğunlukla hükümete getirmesine başlıca iki sebep vardır: Birisi, M, Churchıll’in gittikçe artan şahsi kudreti ve bu nüfuz ve kudrete gitgide daha fazla dayanan bir politika gütmesi, ikinci sebep de İngilterede beliren sosyal ve ekonomik buhrana muhafazakâr parti tarafından çare bulunacağına İngiliz milletinin artık İnanmaz olmasıdır.
Dış politika, bu seçimde ancak ikinci derecede âmii olmuştur. Gerçi, İşçi partisinin dünya sul-hune ve bunun temeli sayılan İngiliz - Sovyet anlaşmasına daha çok hizmet edeceği düşüncesi İngiliz milletini bu seçimde hiç gütmemiş değildir. Fakat, bütün Ingiliz gazetelerinin, hattâ Sovyet basınının yazdığı gibi, yeni hükümet dış siyasetin ana çizgilerinde eskisinden ayrılacak değildir, Öyle anlaşılıyor kl Ingiliz milleti için dâva, harb sonu ve harb sonrası buhranını daha radikal bir sosyal programla karşılamaktır.
Bu meselede de Ingiliz basını asm düşüncelere düşmekten çekiniyor ve iş başına geçen hükümetin memlekette esaslı ıslahat yapacağını, fakat komünistliğin, hattâ başka memleketlerdeki anlamında sosyalist devrlmlnin In-giltereden uzak olduğunu yazı-vor.
Necmeddin Sadak
MKası sahile 2; sütun 5 te)
Japon zırhlıları harb dışı edildi
10 günde aralarında ikisi zırhlı olmak üzere 74 gemi batırılmış 150 gemi de sakatlanmış
Amerikan bombalarile İkiye ayrılan Japon, narana zırhlısı
Londra 30 (Radyo) — Beşinci Amerikan filosu kurmay şefi amiral Ramsey, Japonyamn İstilâsında muazzam kuvvetler kullanılacağını bayan etmiştir. 10 temmuzdan beri arta kalmış olan bütün büyük 'Japon harb gemileri, devamlı tararruzlarla harb dışı edilmiştir. Amerikalılar ' on gün içinde 74 Japon gemisini batırmışlar, 150 den fazla gemiyi sakatlamışlar, 400 ü mütecaviz Japon uçağını da tahribe yitmişlerdir. Amerikan grupları Tokyo körfezinin medhalinl zorlayarak körfez içinde bulunan Japon gemilerine hücum edecek kadar ta-arruzlaruu İleri vardirmlştardır. Bu gün Japonyanıç Kore ve Çin ile münakalâtı kesilmiş olduğu gibi, dört büyük Japon adası arasında da mu-vasale yolları abloka altında bulunmaktadır.
Amiral Nlmitz umumi karargâhının
son tebliğine gr/e, Amerikan ve İngiliz zlrhlılarile kruvazör ve muhripleri Tokyo'nun cenup batısında bulunan Hamamaçu şehrindeki askeri tesisatı şiddetle topa tutmuşlar ve 1000 tondan fazla gülle yağdırmışlardır. Hedefler alevler içinde bırakılmıştır. Bu şehri topa tutaç İngiliz harb gemileri arasında san sistem Klng Oeorges zırhlisUe. Amerikanın Massachusset zırhlısı vardır.
Müttefik uçaklar tarafından Rno-ko'da Japon filosuna yapılmış olan taarruz esnasında düşmana verdirilmiş olan haşarat hakkında yeni malûmat alınmıştır, Bu taarruzda ağır hasara uğramış olan 29.300 tonluk Harıma Japon zırhlısı İkiye bölünmüş, EİJe zırhlısı,«denizin dibine oturmuş, üç kruvazör tahrlbedllmlş, büyük bir uçak gemisinde de müthiş bir infilâk vukubulmuştur.
Yunanistanda siyasî durum iyice karışık
Kabine şimdilik yerinde duruyor, solcular, kabinenin çekilmesini istiyorlar
Londra 30 (R.) — Atlnadan bildirildiğine göre, Yunan başkentinde siyasi durum İyice karışıktır. Biriblrlne zıt gazete neşriyatından ve beyanattan sonra VulgarLs kabinesinin şimdilik yerinde kalacağı anlaşılmıştır.
Kıral naibi Damasklnos, yeni b|r kabine teşkiline lüzum görürse, şimdiki hükümetin istifa edeceği beyan edilmektedir. İyi haber alan mahfillere göre, şimdiki kabinenin bazı tâdillerle İş başında kalması muhtemeldir.
Yunan komünist partisi umumi kâtibi Zaharladls, komünistlerin uzlaştırıcı bir hal çaresine muhalif olduklarını, mukavemet hareketin! tatmin edecek ve millete geniş bir temsil hakkı verecek olan bir hükümet istediklerini söylemiştir.
Londra 20 (A A.) — Atlnadan alınan bir hkberde, Vulgarls kabinesinin istifası yalanlanmakta ve şu noktaya
İşaret edilmektedir:
Dış İşleri Bakanının istifası günü M. Vıılgarls, naip Damasklnos'a, arzu ettiği takdirde, kendisinin çeklmcğe hazır olduğunu, esasen söylemiş bulunuyordu. Meselâ bundan ibarettir.
Plâstiras naibin çekilmesini ve yeni bir hükümet kurulmasını istiyor
Atina 29 (A.A.) — Vulgaris kabinesinden evvelki Yunan hükümetinin şefliğini yapmış olan general Plâstl-ras, basın vasrtoslle neşerttlğl bir demeçte, kıral ikinci George'un tahttan feragat etmesini, naip Damasklnos'un istifasını, komünistleri İhtiva etmİyen bir siyasi hükümet kurulmasını ve MüessLsan meclisi bir devlet şef! se-çinclye kadar niyabeti lstlhlâf etmek üzere bir Üçler meclisinin bu hükümet tarafından seçilmesini istemiştir.
Trieste civarında bir kayalıkla 600 ceset bulundu
Bir İtalyan gazetesine göre bunları geçen mayısta Yugoslavlar öldürmüş
Roma 30 (A.A.) — Reuter ajansının muhabiri bildiriyor: öğrenildiğine göre, Müttefik askeri makamları, Trieste yakınlarındaki kayalık uçurumlarda meydana çıkarılan ve Ll-bera Stampa gazetesinin yazdığına nazaran 600 den fazla tahmin edilen cesetler hakkında tahkikata başlamışlardır,
Bu gazetenin ilâve ettiğine göre, tahkikatı yapan bir İngiliz subayı bu cesetler arasında 10 Yeni ZelandalI askerin bulunduğunu söylemiştir. Gene Llbera Stampa'ya göre, bu cesetlerin 400 kadarı Tlto kuvvetlerile birlikte savaşan İtalyan vatanseverleriyle gümrük memurlarının ve 200 kadarı da Alman cesedidir. Bütün bunların geçen mayısta Yugoslavlar tarafından soğukkanlılıkla öldürüldükleri söylenmektedir.
Libera Stampa’dan vo kırûlcılarm
organı italla Nova’dan başka ne komünist, ne de katollk organlarından hiçbir İtalyan gazetesinin bu haber hakkında hiçbir şey yazmamaları, görünüşe göre, Farruclo - Parrl hükümetinin Yugoslavlarla bir çekişme mevzuu çıkarmaktan ictlnabetmeğe çalıştığını gösteriyor.
Tanca konferansı perşembeye toplanıyor
Londra 30 (R.) — İngiliz, Amerikan ve Fransız murahhasları, Tanca meselesi İçin pazartesi günü Parlste toplanacaklardır. Asıl konferans, Rus murahhaslarının iştirâkile perşembe glknü başlıyacakUt
• •
Üçler konferansı yarın
veya öbür gün sona eriyor
Potsdam’da gayet mühim bir beyanname hazırlanmağa başlandı


Stalin’in, Ohurohill’in şiddetli muhalefeti yüzünden^
tehir edilen meseleleri ve bu arada Boğazlar meselesini™ müzakere konusu yapmıya çalışacağı söyleniyor0
o
ğ
(D
> (D .2
Berlin 30 (Hususi muhabirimizden) — Üçler konferansı evvelki gün B. Attlee dün gündüz vo gece top-Potsdam'a muvasalatından sonra yap tığı toplantıdan başka dün gündüz ve gece de toplanmıştır. Konferansın ağlebl İhtimal çarşamba günü görüşmelerini bitireceği tahmin edilmektedir, Bura siyasi mahfillerinde hüküm süren kanaate gör0 Mareşal Stalln. Churchlll'ln şiddetli muhalefetinden dolayı tehir edilmiş olan bazı meseleleri yeniden bahis mevzuu ettirmeğe çalışacaktır. Bu meseleler arasında Boğazlar meselesi de vardır.
Londra 30 (Radyo) — Başkan B. Truman, Mareşal Stalln ve Başbakan B. ^Attleee dün gündüz ve gece toplanmışlar, görüşmelerine devam etmişlerdir.. Bu görüşmelerde memnuniyet verici terakkiler kaydedildiği bildirilmektedir.
Potsdam’da bulunan muhabirlere göre konferansın salı veya çarşamba günü mesaisini bitirmesi muhtemeldir. Konferasta, müzakerelerin hitamını müteakip neşredilmesi mukarrer gayet ehemmiyetli bir beyannamenin hazırlanmasına başlanmıştır.
Üçler, tahminlere göre şimdiye kadar on lid toplantı yapmışlardır. Bu toplantılarda neler görüşüldüğü ve hangi meselelerde bir karara varıldığı hakkında resmi hiç bir haber yoktur.
Londra 29 (AA.) — Reuter'ln Berlin muhabiri bildiriyor: Şurası muhakkak gibidir kl, güvenlik meselesinde M. Attlee ve M. Bercln'ln durumları M. Churchlll ve M. Eden.ln durumlarına nazaran asla değişmiş değildir.
Polonya Başbakanı Potsdam’a geldi
Londra 30 (Radyo) — Polonya Başbakanı M. Moranska Potsdam'a gelmiştir. Moranska’nın Üçler konferansında Poionyanın batı hudutlarının görüşüldüğüne bir alâmet olarak sayılıyor.
Bahriye Bakanı Potsdam’da
Ne w-York 30 (Radyo) — Bahriye Bakanı Forrestal İle hâkim Rosenman Potsdam’a gelerek Amerika murahhas heyetine katılmışlardır.
Observer ne diyor?
Londra 3o (Radyo) — Observer gazetesi. Üçler konferansının safhalarını ayrı ayrı inceliyor ve lüzumundan fazla uzarsa spekülasyonlara yol açacaktır, diyor.
Pravda’nm bir makalesi
Moskova 29 (A.A.) — Komünist
partisinin resmi gazetesi olan Prav-da'nın yazdığına göre, Potsdam’da tekrar başlayan konuşmaların esas mevzuunu Almanyanın istikbali teşkil edecektir.
DİKKATLER;
Bu derme çatma yerli sûnayün «millî sanayi» olabilmesi için.,.
Sanayiciler yeniden sızlanıyor:
— Aman memlekete mamûl eşya girmesin. Aman, iptidaî madde girsin. Aman bizim fabrikalar İşlesin,
Bu dilek ve İddianın lıaldı, yerinde vo kabule şayan olabilmesi için:
Hariçteki mallanın evsaflle ve fiatile bizimkiler pek yakın olabilmeli,., Aksi takdirde, umum milletin zararına, bir kaç müteşebbisin derme çatma teşebbüsü netine olan bir salaş ve düzen sanayiini millî sanayi diye İsimlendirmeğe bile yer yoktur.
B. Truman’m
beyanatı
Amerikaya dönünce konferans hakkındağ' millete geniş izahat vereceğim m ________________________________________________
CO rikaya dönünce Amerikan milleti-(D ne geniş malûmat vereceğini vadet-Jr mJştlr. ■
Londra 30 (Radyo) — Truman, bir Amerikan gazetesinin muhabiri tarafından sorulan suale-cevap vermiş ve demiştir kl:
«Sulhun ihtiyaçları nispetinde Amerikan kuvvetleri terhis edilecektir.»
Berlin 30 (Hususi muhabirimizden) — Amerikan makamları, münevver tabakalara mensup bir kısım Alman esirlerinin terhis edilmelerin! emretmişlerdir. Amerikan mıntakasın da hayat yavaş yavaş hail tabiisine avdet etmekte ve halk Amerikalıların yardımından istifade ettiği İçin memnunluğunu İzhar etmektedir. Almanlar İle Amerikalılar arasında arkadaşlık bilyük terakkiler kaydetmiştir.
Berlin 30 (Hususi muhabirimizden) — Başkan B. Truman Amerikan askerlerinin durumu hakkında uzun beyanatta bulunarak Almanyanın işgali lüzumlu görüldüğü kadar uzun müddet devam edeceğini ve Amerikan askerlerinin zevce ve ailelerini Avru-paya getirem iveceklerini, fakat Ame-rikaya dönerek ailelerini görebilmek için daimi İzin usulünün İhdası düşünülmekte bulunduğunu söylemiştir.
B. Truman sözlerine devam ederek Japon harbinin ne kadar müddet süreceğini keşif ve tahmin edemiye-ceğini, Tokyonun Potsdam’dan Japon hükümetine gönderilmiş olan teslim ültimatomuna cevap vermediğini İlâve etmiştir.
Birleşik Amerika Cumhur Başkanı Fotsdam konferansının müzakereleri hakkında sorulan suallere cevap vermek istememiş, fakat yakında Ame-
Alman casusları
Sıkı yönetim mahkemesi 15 kişiyi idama mahkûm etti
Trakyada Almanlar hesabına ve memleketimize karşı casusluktan sanık ve tutuklar hakkında üç numaralı Sıkı yönetim mahkemesinde devam eden, yargılama sona ermiştir. Bunlardan on beşi ölüm cezasına mah-
kûm edilmiştir. Bu mahkûmlardan beşinin ölüm cezaları, yaşlarının küçüklüğü haseblle 30 ar sene ağır hapse, diğer ikisinin de aynı sebeple on 5 er sene ağır hapse tahvil olunmuştur.


Günler Geçerken

Demokrasi dersleri
Büyük Britanyadaki son seçim hâdiseleri demokrasi üniversitesine yeni girmiş veya henüz yüksek sınıflara geçememiş talebe devletler için birer ders teşkil etmektedir. İlk önce dikkat» çeken nokta oy sırrının muhafazasında gösterilen ketumluktur, Churchlll ile Attlee (artık gözlerimiz ve kulaklarımız bu İsimle dolacaktır) den hiç biri — biri hükümet Başkanı, öbiirü muhalefet lideri olduğu halde — seçimin aldığı şekilden en ııfak bir belirti hissedemedi. İkisi de Potsdam’da neticeyi bir fert gibi şüphe içinde günlerce beklediler. Hattâ bu sır o kadar iyi saklanmıştı ki muhafazakâr partinin kazandığı bile sanılmıştı. Churchlll ümide düşmüş, Attlee yeise kapılmıştı. Sandıkların açılması iki tarafa sürpriz oldu.
Oy sırrının saklanması Ingiltere için tabiî işlerden ise de bizler gibi Meşrûtiyet devrinde bu sırra zerre kadar saygı gösterilmediğini ve başka demokrat memleketlerde de çeşitli yollardan sızıntılar olduğunu bilenlerin gene de takdirini kazanıyor. Oy sımm namus borcu saymak Ingiliz demokrasisinin âdeta «kelime! şahadet» ine girmiş bir inan ve fazilet şartıdır.
İkinci ders o demokraside muhalefet partisinin kazandığı üstün yerdir. Churchill birlik kabinesinden çıktığına, artık hükümette rolü kalmadığına bakmadan ve seçim propagandaları sırasında atıp tuttuğunu da hesaba katmadan Attlee’yl yanına alıp kardeş kardeş Potsdam’a gitti. Zira seçimi kaybederse yerini alacak devlet adamının konferans başlangıcından habersiz kalması memleket aleyhine olurdu; hiç değilse işleri aksatırdı: bir İngiliz bıına rıza göstermezdi. Kıratlar, kendi öz oğullan veliahtlar için bile öyle bir müsamahaya ytuıaşamazlar; başka ülkeler-do demokrasi bile muhalif partiye, henüz azınlık halinde bulunurken, neticeden önce bu değeri vermez. Demokrasi var, demokrasidir var. Churchlll'ln düşmesi İnsanın gücüne gidiyor ama Ingiliz demokrasisinin büyük şöhretlere sanlıp kalmaktan kendini esirgemesi de hoşa gitmiyor değil... Ingiltere lüzum görürse geno ChurclıUl’l bulur.
Refik Halid Karay

Ereğli limanının temeli dün törenle atıldı
Bayındırlık Bakanı, bir nutukunda, yakında 7 rabzon ve Samsun limanlarının da yapılacağını söyledi
SÖZÜN GELİŞİ:
Bir değişiklik
Ne yarık ki insanların hepsi güzel, hepsi yakışıklı, hepsinin biçimi yerinde değildir. Ama insanlar ellerinden geldiği kadar güzel, yakışıklı, biçimli görünmeye çalışır ve çok zaman da muvaffak olurlar. Türlü türlü boyalar, omm yastıkları, göğüs telâları, topuklar, korseler, biçimi yer yer bozuk insanlara biçim vermek için IçadediJmlştlr,
Boya renksiz yüzü sıhhatli gösterir. Topuk, kısa boylunun boyunu biraz olsun uzun göstermek içindir. Dar ve düşük omuzlular. yastıklar sayesinde geniş omuzlu görünmenin yolunu bulurlar. Korse, göbeklinin göbeğini sıkıştırarak İmkân ölçüsünde ortadan kaldırır. Elbiselerin göğüslerine konan sert telâlar çelimsiz insanlara bir pehlivan yapısı verir. Noksan aslında giderilmiş olmazsa da kimse kimsenin omuzunda yastık var mı, göğsü sunî surette şişirilmiş mİ, diye muayeneye çalışmadığı gibi yürü boyalı insanlara da «yıka yüziind de bakalım nasılsın?» demek Adet olmadığı için, alınan tedbirler sayesinde dış görünüşümüz esaslı bir çeki düzene tâbi tutulmuş olur.
Yalnız tamirat hususunda şimdiye kadar en fazla dikkat edilen nokta asıldaki noksanlığı başkalarına sezdirmemek, yani tam mânasile yutturmağa çalışmaktı. Ne ynzık ki artık insanlar noksanlarını saklamaktan yorulmuşa benziyorlar. Dün iki kadın gördüm: Biri o kadar İnce bir bülûz giymişti ki dar omuzlarını geniş göstermek İçin koyduğu yastıkları herkes rahatça seyredebiliyordu, ikinci kadın İse, yastıklarım bilhassa göstermek İçin olacak, entarisinin tam omuz başlarında kenarlan itina İle işlenmiş geniş yırtmaçlar yahut kafesler vücuda getirmişti. Her ikisi de dar ve düşük omuzlarını kocaman yastıklarla yükseltip genişlettiklerini sokaktaki İnsandan saklamak lüzumunu duymuyorlardı!
Bu cesaret böyle giderse yakında kadınların. tarihte İlk defa olarak korselerini dışardan taktıklarını göreceğiz sanıyorum
Şevket Rado
Bu nasıl analık?
Hatice, evlât edindiği iki yavruyu çamaşır ipine asmış
Kadıköy savcılığı, bu sabah şimdiye kadar misline tesadüf edllmlyen bir hâdise tahkikatına el koymuştur.
Kartalda çimento fabrikası civarında Taş ocakları mevkii denilen yerde 1 numaralı evde Hatice üç İsminde bir kadın oturmaktadır. Haticenln kocası, koltukçuluk etmek suretlle geçinen şevket adında biridir.
Hatice, çocuğu olmaması dolayısUe Kemal ve Necati adlarında üç ve dört yaşlarında İki çocuğu kendine evlât edinmiştir. Sabahın erken saattlnde kalkmış bulunan Haticenln komşuları. evin ön avlusunda bulunan gerili bir İple, halkaya bağlı diğer bir ipte İki küçük çocuğu asılmış olarak görmüşlerdir. İpe asılı iki çocuk bir taraftan çırpmadursunlar, komşular, koşuşmuşlar ve İki küçük yavruyu İpten almışlardır. Bunlardan biri baygın bir halde bulunduğu için tedavi altına alınmıştır. Hatice mahalli zabıtasın ca sorguya çekilmiş ve Kadıköy savcı yardımcılarından B. Şerefeddln tahkikata el koymuştur. Haticenln hangi sebeplerle bu iki çocuğu asarak Öldürmek İstediği araştırılmaktadır.
Heybeli sanatoryumunun yeni paviyonu
250 yataklı olan Heybellada verem sanatoryumuna 250 yataklı bir pavyon daha İlâve edilmesi kararlaştırılmış ve bu maksatla İnşa ettirilen bina tamamlanmıştı. Halbuki muktazl mefruşat ye malzeme piyasada bulunamadığından, pavyonun, faaliyete geçmesi bir türlü temin edilememektedir, Heybeli sanatoryumunda tedavi altına alınmak için sıra bekllyen birçok hastalar vardır. Bundan dolayı yeni pavyonun her ne şekilde olursa olsun, bir an evvel tefriş edilerek hastaların kabul edilmesine karar verilmiştir.
Gün Doğmadan Paris
EDEBÎ ROMAN
Yazan: Louis Bromfield Tercüme eden: Vâ * Nü
1 ■ Tefrika No 15 ■
kargaşalıklar hep unutulmuştu; yalnız bazan, dimağının uzak bir kısmında bir ses şöyle demeğe devam ediyordu :
« — Her Iş bittiği vakit, bize İhanet edenlerin hesabını göreceğiz! HcpJl-nl Champs - Elysöes'dekl havagazı fenerlerine asacağız.»
Garip olan, tıpkı bir Fransız gibi düşünüp hareket etmesiydi. Halbuki bir metre murabbalık Fransız toprağına bile tmîılp değildi; damarlarında da bir damla Fransız kanı dönmüyordu: zira ecnebiydi, Tiflis’in elli fersah ötesinde vahşi ve ırak dağlarda doğmuştu.
Yürürken dalarak ve sallanarak çelik filleri andıran tanklar ormandan çıktıkları vakit, delikanlı, Almanlar üzerine kurşun sıkmağa gene devam etti anıma, hiçbir netice hasıl olmu-' yordu. Filler, köyün bakımlı bahçesinde kolayca İlerleyiverdi. Marulların, taze soğanların, kerevizlerin ı.iınna ve bezelyelerin İtina ile ur-t'ptenmlş 8iı.-,'arını ezmeleri yazıktır diye duştu'-'ıığilnü. hatırlıyor. Birden-
Yeni Fransız anayasası
İstişare meclisi hükümetin teklifini 19 reye karşı 210 reyle reddetti
Londra 28 CR.) — Fransız İstişare meclisinde anayasa hakkındakl müzakereler büyük bir karışıklık İçinde sona ermiştir. İstişare meclisi, hükümetin teklifini, kabul edilmediği takdirde. de Gaulle’ün istifa edeceği hakkındakl tehdltkâr İmalarına rağmen, btiyük bir çoğunlukla reddetmiştir, Sosyalist vc komünist gurupları. mecliste verilen reyin hükümete karşı bir itimatsızlık taziminim etmediğini söylemişlerdir.
Paris 29 (A.) — İstişare meclisi, bu akşamki toplantısında, anayasa baklandaki hükümet tekliflerini 19 a karşı 210 oyla reddetmiştir.
Meclis, hükümetin kendisine karşı sorumlu olduğu prensip! oy birliğiyle, ve Müeşslsan meclisinin egemenliği prenslpln! de 45 e karşı 294 oyla kabul etmiştir.
B. Truman Berlinde bir ruhanî âyinde bulundu
Berlin 29 (A.A.) — Başkan
Truman, bu sabah, Şerlindeki Paptlste kilisesinde yapılan dinî merasimde hazır bulunmuş ve Amerikalı rahibin duasını dinle-, iniştir,
Beykoz orta okulu küçük geliyor
Beykoz ortaokulunda öğrenci sayısının fazlalığı yüzünden, güçlükle öğretim yapılmaktadır. Bugün 400 e yakın öğrencisi bulunan okul, ancak 200 öğrenci alabilecek bir durumda bulunmaktadır. Bu yüzden okulun başka bir binaya nakil zaruri görülüyor. Civarda bu iş İçin en elverişli bina Beykoz kasndır. Milli Eğitim müdürlüğü kasrı ortaokul haline getirmek İçin ilgililer nezdlnde lüzumlu teşebbüslerde bulunacaktır.
bire bahçeleri yepyeni bir manzarada gördü. Bu şekilde düşündüğü asla vaki olmamıştı. Her murabba parça toprak, marangoz, küçük dükkâncı, kurşuncu ve muhtarlıkta memur tarafından bir sanat eseri haline getirilmişti. Küçük toprak kısımlarının her birine bir erkek, yahut bir kaduı berrak ve nizamlı zihninden bir nebze vermişti. O İnsanların ruhu bu bahçelerdeydi; — bu temiz, bakımlı, güzel bahçelerde — çünkü bir Fransız toprağı sever, iyi yemekten hoşlanır. Bizzat tablete karşı da; tabiat İster anların çiçek tozlarını çiçekten çiçeğe naklederken tezahür etsin, isterse de Fransızın karisiyle yahut metşesık sevişmesinde kendini göstersin, mistik bir bağlılık hissi duyar. Bu, Wagner-yen bir hassasiyet değildir; o tram-petalı hassasiyet kl, İfadesini Wotan’-da, T hor ve Freia’da bulmaktadır; Fransızın hissi daha vâzıh, daha güzel, nizam ve akıl doludur, Bütün bu fikirler küçük bahçeleri ezmek İçin llerllyen tanklara, yıkılmış duvarın üzerinden ateş ettiği sırada baynine
Ereğli 20 — tnşpsına karar verilen 11 manın temeli dun parlak törenle atılmıştır. Evvelki gün Zonguldağa gelen Bayındırlık Bakanı B. Sırrı Day, Ekonomi Bakanı B. Fuat Sirmcn, yanlarında Ereğli Kömllr İşletmesi müdür ve mühendlslerllo gazeteciler olduğu halde, sabahleyin römorkörle Zonguldaktan buraya gelmişler, Ereğli açıklarında motör ve kayıklarla giden Vali ve halk tarafından karşılanmışlardır.
Törene, limanın yapılacağı yerdo kurulan şantiye binasının önünde İstiklâl marşlle başlanmış, bunu Bayındırlık Bakanı B. Sırrı Dayln nutku taklbetmlştlr.
B, Sırrı Day, yurdumuzun güneyden, batıdan ve kuzeyden çevrili dc-nlzlerlle komşularımız vo bütün medeniyet dünyaslyie en İyi münasebetler kurmamıza elverişli bir durumda olduğunu İşaret ederek, en önemli dâvalarımızdan biri olan liman dâvamızın gerçekleşmesi yolunda esaslı bir adım atıldığını söylemiş ve demiştir ki:
«Uzunluğu 600 mile varan Karadeniz kıyımızda Slnoptan başka, gemilerin barınabileceği esaslı sığınak yoktur. Bu bakımdan bu kıyımızda her şeyden önce gelen deniz geliş ve gidiş emniyetini sağlamak lâzımdı. Bunun içindir ki, İlk büyük İş Ereğll-de ve Trabzonda olmak üzere İki limanın İnşasını ele almış bulunuyoruz. Ereğli limanının 7 milyon lira tutarında olan birinci kısım inşaatı başlamış bulunmaktadır. Pek yakında hazırlıkları bitecek olan Trabzon limanının İnşasına da, Büyük Millet Meclisinden verilen yetkiye dayanarak. bir an evvel başlamak kararındayız.
Bir taraftan da, diğer büyük ticaret limanlarımızın yeniden yapılması ve düzenlenmesi İşini önemle ele almış bulunmaktayız. Bıı arada geniş bir demiryolu şebekesinin ucunda bulunan Sapısun. lâyık olduğu büyük 11-
Kontrol işleri
Ticaret Bakanlığı, 510 numaralı kararnameye göre, kontrol ve teftişleri Belediyeye bırakılan maddelerin flat, satış ve kontrol işlerini yeniden İnceliyor. İnceleme esnasında illerden alınan raporlar da gözden geçirilmektedir.
Kontrol işleri şimdiye kadar iyi sonuç vermemiştir. Ticaret Bakanlığı, kendi teşkilâtına bağlı kontrol sistemini değiştirmiş, ay başından itibaren daha esaslı bir şekilde harekete geçilmesi İçin icabeden tâdilleri yapmıştır. Belediyelerden. Bankanlığı kontrol İşlerinde takviye için neler İsteneceği tesblt edilerek İlgililere bildirilecektir. Bu zarureti hisseden İstanbul Belediyesi şimdiden Ticaret Bakanlığı teftiş şekline ayak uydurmak İçirt harekete geçmiştir.
Elâzığ'da bir şarap fabrikası kurulacak
Elâzığ (Akşam) — Önemli üzüm bölgelerimizden olan Elâzığ'da bir şarap fabrikasının temdi pek yakında atılacaktır.
944 yılında Elâzığ Ulnde yapılan tecrübe şaraphanesinde, şarap imaline başlanılmış, ögilzgözü ve Boğaz-gere Üzüm nevilerinden 4800 litre şarap yapılmış, renk ve kalite İtlba-rlle halk tarafından takdir edilmiştir.
945 yılının ıy.al ayı souuuda tek-ıar faaliyete geçmek üzere İstasyon civarında yapılvak şarıo fabrikası 130 İş gününde Ditmek Have miitf-pl;l idine İhale ’ı'l’mlştlr.
geldi. Almanlarla Fransızların blrl-blrlerlnden niçin bu derece uzak olduklarını ve anlaşmalarına âdeta İhtimal olmadığını kavrıyordu. Tankların ve bahçelerin manzarası karşısında bu anlayış bir şimşek gibi dimağında çaktı.
Yürüyen zırhlı vasıtalardan biri, şimdi artık yanına gelmişti. Birdenbire istlkanjetlnl değiştirdi; geçtiği sırada, makineli tüfeği, delikanlının gizlendiği duvar* kurşun yağmuruna tuttu. İşte bu, son h&tırasıydı
Derken, gamlı ve çirkin odada uyanmıştı, o andan İtibaren neler olduğunu bilmiyordu. Tankların tırtıl tekerleklerlle bahçeleri belleyip bellemediklerini. duvarı yıkıp yıkmadıklarını ve kendinin no müddet baygın yattığını, şu anda nerede bulunduğunu, dünyada ne hâdiseler cereyan ettiğini, o battal ve çirkin gri cisimlerin Parlse varıp varmadıklarını bilmiyordu. Lâkin kendisini asıl müteessir eden, Roxle'nln ne olduğunu bileme-meslydl. Kıtasına katıldığı vakit, Almanların bir gün Parlse gelmeleri İhtimali ona acayip ve İmkânsız görünüyordu.
Heyecanlıydı; zira, Rozle’nln şimdiye kadar tanıdığı kadınlardan başka olduğunu müphem bir şekilde anlıyordu; Mevcudiyetinde, vücudunda mevki tutmasını garlpslyerek karşılıyordu. Umursamıyan bir huyu olduğu
Ingiliz seçim neticelerine dair Sovyet görüşü
France - Presse Rus gazetelerinin ihtiyatlı bir lisan kullanmalarının sebeplerini anlatıyor
Bayındırhk Bakanı B. Sırn Day
mana kavuşması İçin gerekil İncelemelere devam edilmektedir.»
B. Sırrı Day, EreğU kömürleri İşletmesinin. İnşasına başlanan EreğU limanı İle çok yakın ilgisi olduğunu ve Zonguldak limanında yapılacak tesislerin bu kömür İşini tamamlıyacağını söyltyerek, nutkunu bitirmiştir.
Bundan sonra Vali B. Hallt Altsoy, limanın kıymetini belirten bir nutuk söylemiş, sandallarla İnşaat mahalline gidilerek, denize bırakılacak taşlar üstünde kurbanlar kesilmiştir. İlk taşı, Ekonomi Bakanı B. Fuat Slrmen denize bırakmıştır. İkinci taşı da Bayındırlık Bakanı B. Sun Day denize salmıştır. Törende bulunanlar tarafından taşlar arasına madeni paralar serpilmiş ve alkışlarla törene son Verilmiştir,
Bakanlar, törenden sonra Zongul-dağa gitmişlerdir. Yarın akşamki trenle Ankaraya döneceklerdir.
Moskova 30 (A.A.) — France Presse ajansının muhabiri bildiriyor:
İngiliz seçimleri hakkında Sovyet basınının ihtiyatlı bir lisan kullanması ftşikâr olarak şu sebeplerden ileri gelmektedir:
1 — Müttefik înglltereye karşı dürüst bulunmak endişesi,
2 — Ingiliz dış siyasetinin ve bilhassa İngiltere İle Sovyetler Birliği ve Birleşik Amerika arasındaki sıkı işbirliğinin bundan müteessir olmıyacağ* hususundaki kanaat. .
Bununla beraber, işçi zaferinin Sovyet efkân tarafından .sempati ve memnuniyetle karşılandığı bir hakikattir. Bunun birinci sebebi, siyasî ve İçtimaî alanda İşçi partisine karşı sempati beslemenin esasen tabi! bulunmasıdır. ikinci sebep de Sovyet halk efkârının Ingiliz muhafazakâr partisinde Sovyetler Birliğine karşı güvensizliklerini ve hattâ düşmanlıklarını gizlemeyen ve bilhassa Akdeniz memleketlerinde olmak Üzere bazı milletlerarası siyaset alanlarında mürteci. temayülleri destekliyen
Büyük hadiselerin sonucunda konferansın üçüncü haftası
İzci kampları bitti
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yurdun 22 muhtelif bölgesinde açılan İzci kampları sona ermeğe başlamıştır. 18 temmuzda başlıyan okullar hu sabahtan İtibaren kamplarını bitirmişlerdir. Ayın 19 unda başlıyanlar yarın, 23 temmuzda başlıyan okulların kampları da 4 ağustosta sona erecektir. Kampların sona ermesi münase-betlle törenler yapılmış, eğlenceler tertibedilmlştir. İstanbul İzcilerinden bir gurup İzmlte, bir gurup da Bursa-ya gitmişti. Bu gurupların yarın şehrimize dönecekleri umuluyor.
Dünyanın en kuvvetli radyo istasyonu Rusyada
Moskova 30 (AJL) — Sovyet sendikacılarının organı olan «Trud» gazetesi, dünya radyo istasyonlarından en kuvvetlisinin lıarb esnasında Sovyet-ler Birliğinde İnşa edilmiş olduğunu yazmakta, fakat bu İstasyonun nerede bulunduğunu açığa vurmamakta ve fenni tafsilât vermemektedir.
Bununla beraber, gazete, bu istasyon anteninin flSO kadem yüksekliğinde bulunduğunu Ve antenleri 1000 kademden daha yüksek yeni İstasyonlar inşa edileceğini İlâve etmektedir.
Bul garlar ve Yunan mültecileri
Sofya 30 (A.A.) — Burgazdan bildirildiğine göre, bu şehrldeki MakedonyalI ve TrakyalIlardan mürekkep teşkilât, Yunan mültecilerine yardim etmek üzere bir komite teşkil etmiştir.
İçin, bu İşi daha evvel düşünmemişti. RoKİe'den evvel birçoklarını benimsediği gibi, onu da kabullenmişti. İhtimal kl geldiği ve adı Amerika olan o garip memlekete kadın dönmüş bulunuyor. Kalması için sebep mevcut değil. Trene binerek yurduna dönebilir. Emniyette olur, refaha kavuşur. Memleketinde soğuktan da. açlıktan da ıstırap çekmez.
Şüphesiz kl, kadınlar hususunda tecrübesiz değildir. Türlü türlü derecelerle ve nüanslarla birçoklarını sevmişti; fakat bu seferki başkaydı. Delikanlıya göre diğer kadınlarda bu-lunmıyan hasletler, bunda vardı. Yorulmuş dimağı gayret aarfe diyordu, zira sargılar İçLndekl başı ağrıyor ve gene adam kendini pek zayıf hissediyordu; gayret sarfederek, Roxie'nln diğer kadınlardan ne hususlarda farklı olduğunu düşünüyordu. Acayip bir güzelliği var; uzun, güze! bacakları, ayak bilekleri var; tabletin Amerikalılara bir hususi lütfü sayılabilecek güzel elleri var. Fakat Roxle’yl sevmek İçin başka sebepler de mevcut: ihtimal kl bu, nnmusk&rlığindan, hararetinden, hayal ve hassasiyetin derinlerine dalmamasından İleri geliyor. Güzellik kaybolabilir. İnsan buna kanıkaıyablllr, hattâ güzellikten yorulabilir. Vücut ve yüz güzelliği kâfi değildir. Bundan başka bir şey var,
(Arkası var)
(Baş taraf* l fnci sahifede)
İçerde evsizliğin, işsizliğin önünü alacak tedbirleri bulmak, madenleri devletleştirmek, dışarda Sovyet Rusyaya güven vererek sulhu sağlamlamak ve demokrasiyi kuvvetlendirmek., İngiliz basınında çıkan yazılara göre milletin yeni seçimlerden beklediği netice, kısaca budur
Yeni hükümetle Ingiliz dış siyasetinin değişmeyeceğini ileri sürmek bir mânada doğru, bir mânada yanlıştır. Ingilterenin dış siyaseti, hiç şüphesiz', Ingiliz menfaatlerini koruma bakımından değişmeyecektir. M, Chur-chlll’in muhafaza ve takviye etmek İstediği Büyük Britanya imparatorluğunu M, Attlee’nln dünya sulhu uğruna kurban vermeye geldiğini sanmak safdillik olur.- Yahut işçi partisinin daha fazla arayacağı Sovyet dostluğuna M. Churchill’in değer vermediğini İleri sürmek de imkânsızdır. Hiç bir İngiliz partisi Amerika dostluğunu ihmal edemez. Petrol kaynaklarını, yahut Akdeniz yolunu feda edecek bir Ingiliz devlet adamı bir gün dahi İş başında kalamaz.
Ingilterenin dış siyaseti bu temel noktalarda değişmeyecektir denebilir.
Fakat yeni hükümet, bu dış siyaseti ve Ingiliz menfaatlerini gerçekleştirecek usulleri! pekâlâ değiştirebilir, başka yollardan yürür
Eski hükümetin siyaseti, Sovyet Rusyaya karşı güvensizliğe dayanıyordu. Sovyet Rusyanın hareket tarzı da belki îngil tereye emniyetsizlikten doğuyordu. Yeni hükümet, prensipleri dünyaca bilinen sosyalist bir hükümet olduğu için sulh ve emniyet vargısını Rusyayı güvendirmek ve Rusyaya güvenmek yollarından arayacaktır.
Fakat bu siyasetin bîr karşılığı da vardır, tngilteredekl bu derin değişiklikten sonra Sovyet Rusyanın artık, kendine emniyet arayacak sistemi bir tarafa bırakması, Amerika gibi tnglltere-ye de güvenerek açık ve samimî işbirliği yolunu tutması lâzım gelecektir. Yeni Ingllta hükümetinin Rusyaya yanaşması, Husyenin Inglltereye yaklaşması derecesinde olacaktır, Ingiliz işçi hükümetinin, Sovyet Rusya İle anlaşmak ve dost geçinmek pahasına Avrupanın Httler yerine başkalan tarafından. İstilâsına veya bolşevikleştirllmeslne gös yumacağı beklenmemelidir. M, Churchill komünist Rusyaya düşmandı. M. AttJee dosttur, Bun-
uzlaşmaz unsurlar bulunduğunu bilmekte olmasıdır.
Bu mürteci temayüllerde Sovyetler Birliği harb içinde mağlûp edilmiş olan faşizmin barış zamanında tekrar doğması imkânlarının tohumunu görmektedir.
Seçim mücadelesi esnasında doktrin bakımından izhar ettiği sertliğe rağmen Churchill'in şahsi Sovyetler Birliği halkı arasında sevgi ve şöhretini muhafaza etmekte devam ediyor. Fakat iş-, çl zaferi Sovyetler Birliği efkâ-pr rıru, bilhassa İngiliz muhafazakâr partisi uzlaşmak unsurlarının Ingiliz dış politikası üzerinde uzun müddet icra edebileceği^ tesir bakımından mutmain etmiştir g
Sovyet politikasının bir tarat-tan büyük demokrasileri sosya- t. llst devletle işbirliği yapmak im- ® kânları hususunda ikna ve diğer taraftan faşistliği Almanyada (D veya herhangi bir yerde baş kaldırmak İmkânından mahrum meğe çalıştığı ölçüde Ingiliz sc. çimlerinin neticeleri bu hususta-1"2 kendisine muntazam bir teminat "O teşkil edecektir.
' CO
Boğazlar o
Birmingham gezetesinin bir makalesi
Londra 29 (A.A.) — Birmingham Post gazetesi, yan resmi kaynaklara atfen, Boğazlar meselesinin Potsdam konferansında tartışma konusu olduğunu yazdıktan sonra, şöyle demektedir;
«Şurası muhakkaktır kİ, Türkiye şimdiye kadar büyük bir kıskançlıkla muhafaza ettiği milli egemenliğine halel gelmemesi İçin elinden geleni yapacak ve Boğazlar meselesinin diplomatik mahfillerde görüşülmesini Bağlamağa çalışacaktır. Zira Mon-treux antlaşması birçok, devletler tarafından garanti edilmiştir.
Üç büyük, Potsdam konferansında, bir taraftan Türkiyenln haklan ve bir Karadeniz devleti olarak Rusyanın İleri sürdüğü güvenlik hedeflerlle diğer taraftan Anglosaksonlann Akde-nlzdekl menfaatleri arasında dünya barışının faydasına olarak tatmin edici bir hal tarzı bulmak mcselesile karşılaşacaklardır. Anglosakson menfaatlerinin bu meselede en mühim âmil olması ihtimali vardır.»
Ingiliz Meclisi
Açılış töreni 8 ağustostan 15 ağustosa bırakıldı
Londra 30 (Radyo) — 8 ağustosta açılması mukarrer olan yeni İngiliz Meclisinin açılışı majeste Kıral'ın emrlle 15 ağustosu talik edilmiştir. Yeni Ingiliz Meclisi 15 ağustos günü Kıral'ın nutkiyle açılarak Başkanın* seçecektir. 10 ve 17 ağustos günleri yen! Milletvekilleri and İçeceklerdir.
Yeni Meclisin açılışı, Başbakan B. Attlee'nln tâlebl üzerine Potsdam konferansındaki görüşmeler! fa21â aceleye getirmemek, Başbakan'a Kabinesini tamamlamağa ve yeni Kabineye Mecliste okuyacağı proğrann hazırlamağa firsat vermek m aksadı yİ e, bir hafta sonraya talik edil-ı miştir. Yeni Kabinenin dahili programında şu noktaların bulunacağı belirtilmektedir: 1 — Mesken buhranına çare bulmak, 2 — Devletleştirme işi. Bazı sanayi şubelerinin devletleştirllnıscl yavaş bir şekilde vukubulması muhtemeldir. Fakat kömür madenlerlle taşıt şebekelerinin devletleştirilmesine derhal başlanacaktır. 3 — Terhis İşi. Sanayie muhtaç oldukları işçileri yemin ign terhis amellyesi hızlaştırılacaktır. 4 — hükümetin Meclise yen! bir bıitjo verip veremlyeceği sonbaharda beni olacaktır.
lardan İkinciyi haklı çıkarmak ancak Sovvet Rusyanın elindedir
îngilteredekl büyük değişlmjn dünya ılyaseM bakımından İlk neticesini bu hafta Berlin kon-feıansı sonucundan anlayacağı^
Necıneddin Sadof
S'O Temmuz 3945
A E ş A M
AKŞAMDAN AKŞAMA
Mevcut kanunlar hürriyete ve serbes faaliyete ciddî engel midir?
Şu Şarkvari nezaket ne can sıkıcı şeydir! Bir kapmuı önüııc varırsınız, İki taraf da derlini başlar:
— Siz buyn.
— Yok, evvelâ sız Duyrun
— Hayır, hayır! Siz buyrun.
İhtimal kapı kanadı da bayii geniştir İki kişinin birden buyurması mümkün, Buyıırsalar ya...
Bizde de yeni fırka kurmak, gazeteler çıakrmak, düşüncelerini ve hareketlerini açıklamak arzusunda olanlar; dünyanın son cereyanlarına göre — hele İngil-terede sosyalistlerin galebesinden sonra — bunu büsbütün mümkün ve lüzumlu sayanlar hükümete dönüyor:
— Evvelâ siz buyrun!
Yani?.,, «Evvelâ mahut ellinci maddeyi kaldırın,,. Matbuatı kayıtsız şartsız serbes bırakın... Matbuat kanununu, cemiyetler kurmağı kıskıvrak bağlryan kanunları kaldırın.. Sonra biz de hünerlerimizi gösterelim.
Hükümet ise:
— Evvelâ siz buyrun...
Mânası: «Gazeteleri kapatmağı kolaylaştıran 50 net madde ve tevabii duradursun efendim. Bunların iyi niyet sahiplerine zarar vermiyeceğini göreceksiniz. Siz üzülmeyin. Onlar sîzleri rahatsız etmez!»
Acaba evvelâ kim buyursun? Ve buyurmak bir sırayı mı taki-betsin? Yoksa cihan hâdiselerinin bütün dünyaya açtığı yeni kapıdan içeriye, devlet de, millet de. fütursuzca, pervasızca, ellerini. kollarını salhyarak birlikte mi girsinler?
Her halde öyle olmalı. Zira, serbes fırka tecrübeleri, sırf Tiirkiventn dahilî bir hareketiydi, Şimdiki durum ise, bütün dimva şartlan ortasında Tiirki-veııin umumî üsluba uyuşudur. O sebeple hem sağlam, hem devamlı. hem geri dönülmez bir durumdur. Önümüzdeki kapıdan Içerive devlet de. millet de girecektir. Tek yol o tarafa doğrudur! Müfrit teennilerle: «Siz buyrun!»-lara hacet yok.
Bazı kanun ve nizamlar vardır ki art’k tatbik edilmez. Meselâ, eskiden, demiryolu hatları üzerine «Buradan geçmek memnudur!» diye yazılmıştı. Amma, dinleyen olmaz, karşıya geçilirdi. Mahut ve korkuluk 50 nci madde ve tevabii. cemiyetler kanunlarının destekleyici, köstekleyici maddeleri de öyle İstimalden sakıt, «kadük- hale gelmiş, kötürümleşmiştir. Bundan sonra onlar, ancak asri harbde kargı derecesinde hükümete yarar. Biran evvel müzeye kaldırılmaları isabetli olacaktır Zira Cumhu- i rivet hükümeti, dünyanın bugünkü şartlan ortasında bu maddîlerden bir tazyik vasıtası o’arak istifade etmeği zaten kendi istemiyecektir. Bu korkulukları derhal kaldırması yerinde bir jest diye kaydedilecektir. Hoş, öyle bir İçtimaî durum olsa da. bîr memleketin hükümeti en sert kanunlan tatbik etmek İstese, cn sert kanunlan çıkarmak hattâ makabline şâmil olarak tatbik etmek güç müdür? Uzak, yakın tarihte görülmemiş midir? Aşikâr hakikat, öyle bir İçtimaî durumun bugün ne Türldyede, ne de Türkiye haricinde mevcut, olmayışıdır 50 ncl madde ve teva-biinin kalkmasına kıyasla bu garanti, pek esaslı garantidir. Devede kulağın aksine kulakta devedir!
Onun için, kapıdan buyuracak varsa buyursun Öyle mâna-Iı, kinayeli, bin dereden bin su getirerek: «Mevcudiyet göstereceğiz amma, neylersin B0 ncl madde var! Neylersin cemiyetleri bağlıyan kanunlar var!» denmesin.
Açılan kapı, hükümetin ve siyasî muhalefetle uğraşacakların hep birlikte geçmesine müsait, ardına kadar dayanmış, geniş ufuklar araeden bir kapıdır.
— tkinlz de buyrun! Yol var, m c vefan var, İmkân ve lüzum var
(Vâ - Nü)
I—• Takvim •—.
| Şaban 20 — Hızır 80 1
I İmsak Güneş öğle fidndl Ak Yatsı I t E. 7.23 9.20 4.62 8.48 12.00 1.501
[ŞEHİR HABERLERİ]
Meyva ve sebze işi
Henüz bir hal şekli bulunamadı
İstanbul at yarışlarının dördüncü hafta koşularına dün VeUefendl çayırında devam edilmiştir. Gün geçtikçe büyük bir alâka gören ve mümtaz bir halkın pazar günleri bir nevi toplantı mahalli olmağa başlayan at yarışları sahası maalesef bazı iclnre-slz hakemler yüzünden bu hafta çok karışık oldu ve üçüncü yarışta föde-par verilmediği ve atlar yarış sahasını katederek yarış nihayetlendiğl halde bu müsâbakada kaybeden İki, üç Jokey ile seyircilerden bazılarının itirazı üzerine yarış mahalli karışmış ve uzun süren münakaşalar ancak polisin müdahalesi ile bastınlabll-mlştir. Bu arada hakem heyeti de garip bir kararla yarışın tekrarına karar vermiş, fakat bu sefir de yarışta birinciliği kazanan Nurcan İle Dikmenkızının sahipleri pek haklı olarak atlarının koşu atı olduğunu ve araba atı olmadığını, bu cihetle aynı günde ikinci bir yarış yapamıyor:aklarını ileri sürerek tekrar edilen müsabakaya atlarını sokmamışlardır.
Islah encümeninden öteden beri üstliste hataları görülen hakem işlerini bir düzene koymasını at meraklıları namına bilhassa rica ederiz. Yarışların teknik neticeleri şunlardır:
Birinci koşu
İki yaşlı saikan İngllizler arasında ve 1200 metrede yapıldı. Neticede Levend birinci, Bürümcük ikinci. Çukurova üçüncü oldu. Ganyan 100 kuruş verdi.
İkinci koşu
Dört ve yukarı yaşlı safkan Arap-
Hâlde toptan yapılan satışlarda H-at muvazenesi tesis edebilmek için bir heyet kurulmuş, her gün satışa getirilen meyvalara, âzami satış flatl konmasına başlanmıştı. Kabzunalla alıcı anlaştığı takdirde bu flatln aşağısına mal alınıp satılabiliyor. Sadece, tes-blt edilen flatten .yukarıya satış yapılırsa, ihtikâr telâkki ediliyor.
Bir müddettenberl devam eden bu şekildeki çalışma. Hâldeki Belediye murakıplarının İşlerini kolaylaştırmaktan başka bir şey yapmamıştır. Hâlden bu flate mal alan manav ye seyyar satıcı dışarıda islediği flate satabilmektedir. Bir sandık yaş meyva, manav dükkânına girdikten sonra ayıklanmakta, çürüklük, büyüklük ve küçüklüğüne göre ayrılarak ayrı ay rı etiketlerle ve ayrı ayrı flat üzerinden satılmaktadır. Kontrola gelen yoktur. Çünkü manav dükkânına bir kontrol girdiği takdirde, hangi etiketteki Batin faturasını tetkik edeceğini şaşıracaktır. Malın faturası bir tanedir. L&kln dükkânda o maldan çeşitlisi mevcuttur. Belediye murakabe teşkilâtının İyi organize edilemeyişi, bu keşmekeşi doğurmuştur.
Diğer taraftan yaş meyva ve sebze satışına önce konmuş olan perakende kâr haddi ihtllâflı bir konudur. Belediye, sebze ve meyvaya kâr haddi koyacak durumda değildir. 510 numaralı kararname, bu gibi kararlan Belediyelerden alarak Ticaret Bakanlığın vermiştir.
Belediye, Ticaret Bakanlığı murakabe teşkilâtının, sebze ve m eyvanın kâr haddlle de meşgul olmasını istediği gün mesele halledilecektir. O zaman mülga İaşe müsteşarlığı tarafından konan ve şimdiki flatlere göre yüksek bulunan kâr hadleri miktarını değiştirmek kabil olacaktır. Mülga İaşe müsteşarlığı zamanında sebze ve meyva fiatleri bugünkünden çok ucuz idi. Çürük ve fire vaziyeti göz önünde I tutularak kâr haddi tesbit edilmişti. Bugün İse hal başka türlüdür. Fiatler, eskisine nispetle birkaç misli artmış-' tır. Fiat! birkaç misil artan bir mâlın kân da o kadar artıyor, demektir. Manav ve seyyar satıcıların satışlardan ettikleri kâr nispetsizdir, bu nispetsizliği önliyecek olan makam sadece Ticaret Bakanhğı ve ona bağlı bulunan Millî korunma murakabe teşkilâtıdır.
Hâl müdürlüğündeki İstatistiklerden anlaşıldığına göre, geçen senekl toptan satışlara nazaran, bilhassa meyva Hallerinde mühim düşüklük vardır. Halbuki perakende satışlar hiç de öyle değildir.
İstanbulun sebze ve meyva konusu muallâktadır. Bu İşi Belediye 510 numaralı kararname meriyette kaldığı müddetçe halledecek durumda değildir. Sebze ve meyva konusunun Ticaret Bakanlığı tarafından ele alınması bekleniyor.
Fikretin Aşiyanı 19 ağustosta açılıyor
Edebiyatı Cedide müzesi, haline getirilmesine karar verilen Rumelihisa--rında bulunan merhum şair Tevflk Fikret'in Âşlyan’ı, dün Belediye reis muavini B. LÛtfl Aksoy, Müzeler müdürü ve şair Tevflk Fikret’in eşi tarafından gezilmiş ve Aşiyanda yapılan hazırlıklar gözden geçirilmiştir.
Aşlyan'j, Fikret'in İçinde yaşadığı zamanlardaki haline getirmek tasavvurunda bulunan Belediye, odaların döşenişi, duvarların renkleri ve şaire ait eşyanm yerli yerine konulması İşinde merhumun refikasından faydalanmaktadır.
Şairin ölümünün 30 uncu dönüm yılına raslıyan 19 ağustosta Aşlyan törenle açılacaktır. Aşiyana çıkan yolun ve Aşiyanın tamlrlle müzenin açılmasında lüzumlu hazırlıklar 19 ağustosa kadar tamamlanmış olacaktır. ______________
Yerli yün kumaşlar
Blimerbank fabrikalarında imal edilerek Yeril Mallar Pazarlarına veri len yeril yünlü kumaşların İstanbul-dan başka vilftetlerde dağıtımı devam ediyor. Kasım ayına kadar fabrikaların İstanbul un ihtiyacını da önliyecek tutarda kumaş hazırlayabilecekleri umuluyor.
Yerli kumaş fiatleri yeniden incelenmiştir. Dağıtma başladığı esnadaı son flat lnclemesi esas olarak kabul edilecektir.
İstanbııla dağıtılacak kumaşların tevzi şekil hazır-nnmıştır. Emir verilince tevziat bağlıyacaktır.
Yanan Erenköy lisesinin inşasına başlanıyor
Yanan Erenköy kız lisesinin yeniden İnşa ettirilmesine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karar vorilmlş ve inşaat İçin lüzumlu para temin edilerek yeni okulun plânlan hazırlanmıştır, İnşaata 1 ağustosta başlanacaktır. Lisenin yanmıyan kısımlarında yapılan tedrisata bu yıl da aynı şekilde başlanacak, yeni yaptırılacak pavyonlar İkmal edildikçe sınıflarla lû-boratuvarlar buralara nakledilecektir.
Genç kadına tecavüz hâdisesi
Dört mütecaviz zabıtaca yakalanarak adliyeye verildi
Zeytlnburnu civarında «Dutluk» denilen mevkide dört genç, bir genç kadına taarruza kalkışmışlardır. Ad-Uye, hâdiseye el koymuştur. Vaka, yapılan tahkikata göre şöyle cereyan etmiştir:
Bakırköyde Zeytinlikte Pancar sokağında oturan ve Zeytlnburnunda bir mensucat fabrikasında çalışan 3a-lme Şadiye adında 24 yaşlarında bir kadın, İşinden çıkarak evine dönmekte iken, Dutluk civarında birdenbire dört genç ile karşılaşmış ve bunlar, kendisini durdurmuşlardır.
Şadiye, bu şahısların ne söyliyecek-lerlni anlamak üzere durmuş, onlar etrafın kimsesizliğinden İstifade ederek, genç kadına hep beraber bir gezme teklif etmişlerdir. Şadiye, buna İmkân olmadığını, yorgun argın evine gitmekte olduğunu söylemişse de, gençler bunu dinlememişler ve yoluna devam etmek lstlyen Şadlyeyi zorla durdurmuşlar ve hep birlikte ileride bir ağacın altına sürüklemişlerdir. Şadiye bu zorluğa rağmen, bir taraftan bağırıp çağırmış, diğer taraftan mücadeleye devam etmiş, zorla bir şey yapamıy ataklarını anlıyan mütecavizler de bu sefer, kadının muhtelif yerlerine birkaç bıçak darbesi vurup savunmuşlardır. Kadının istimdadına yetişen zabıta memurları, ilk İş olarak kendisini Yedlltule hastanesinde tedavi altına aldırmışlar ve mütecavizlerin tarif edilen eşkâli üzerine takibata girişilerek kısa bir zaman sonra Kâmil, Hüseyin, Kenan ve Azaros isimlerindeki gençleri yakalamışlardır. Bunlar hakkındakl zabıta tahkikatı ikmal edilmiş olup bugün Adliyeye verileceklerdir.
Düğmeciler de mamul düğme ithalinin menedil meşini istiyorlar
Düğme fabrikatörleri Ekonomi Bakanlığına müracaat ederek mamul düğme İthalinin men edilmesini İstemişlerdir.
Ekonomi Bakanlığına yapılan müracaatta, hariçten düğme yerine yalnız ham madde ithal edildiği takdirde, burada yapılacak düğmelerin İthal edilenlerden daha ucuza malola-cağı, bu yüzden harice az döviz gideceği iddia edilmektedir. Müracaat edenlere Ekonomi Bakanlığından gelen cevapta, teklifin incelendiği ve yakında bir karara varılacağı yazılmıştır.
Düğmenin ham maddesi ithal edildikten sonra kara borsaya düşmemesi İçin dağıtmaya tabi tutulması da yapılan teklifler arasındadır.
60 yaşında bir ihtiyar kurşunla öldürüldü
Elâzığ (Akşam) — Sivrice ilçesinin Avsıye köyünden Ahmet Yılmaz adında bir İhtiyar, henüz billnmlyen bir sebepten dolayı kurşunla öldürülmüştür. Kaatil belli değildir.
Dünkü at yarışları
Koşular hakem heyetinin yanlış kararları yüzünden çok karışık oldu
lar arasında 2400 metrede yapıldı. Neticede Bora birinci, Ankara ikinci oldu. Ganyan 190, piliseler 100, 100 kuruş verdi.
Üçüncü koşu
İki defa tekrar edilen bu koşunun birincisinde Nurcan birinci, Venüs ikinci geldi. Yukarıda izah ettiğimiz şekilde bu koşu altıncı koşudan sonra üç at arasında tekrar edildi ve neticede Venüs birinci. Kovboy İkinci, birinci koşuda itiraza sebep olan Yunt da ancak üçüncü oldıi. Bu karışıklıklar yüzünden koşunun müşterek bahsi çok para verdi. Ganyan 1480, İkili bahis- 1690 kuruş aldı.
Dördüncü koşu
Üç ve yukarı yaşta safkan İngiliz at ve kısrakları arasında 1800 metrede yapıldı. Ve neticede Büket birinci, Şenkız İkinci, Elan Vltal üçüncü oldu. Ganyan 110, plaseler 110, 175, 130, İkili bahis 475 kuruş verdi.
Beşinci koşu
Dört ve yukarı yaşta safkan Arap at ve kısrakları arasında 2400 metrede yapıldı. Neticede Çağlayan birinci. Maşallah İkinci, Yılmaz Ruşen ilçiincü oldu. Ganyan 200, plâseler 125, 230, İkili bahis 700 kuruş verdi.
Altıncı koşu
Dört Ve yukarı yaşta İngiliz at ve kısrakları arasında 1600 metrede yapıldı. Neticede Sebareftar birinci. Neriman ikinci, Güven üçüncü oldu. Ganyan 115, İkili bahis 130, çifte bahis 1520, üçlü bahis 3000 kuruş verdi.
şazı Tezcan
Kuyuda bir cesed
Parsihin ölümü şüpheli görüldüğünden cesedi morga kaldırıldı
Savcılık ve zabıta bu sabah şüpheli bir ölüm tahkikatına el koymuştur. Vaka şudur:
Ortaköyde Portakal yokuşunda 53 numarada oturan tüccar Parslh'in karısı Suzan, zabıtaya başvurark, kocasının birdenbire ortadan, kaybolduğunu haber vermiştir.
Zabıta, derhal İşe el koyarak Par-slh'l Icabeden yerlerde aramış ve hiçbirinde bulamamıştır.
Tahkikatın seyri kendi haline bırakılacağı bir sırada, hatıra evin bahçesindeki kuyu gelmiş ve burada araştırma yapılınca, Parslh’kı cesedi meydana çıkmıştır. Adalet doktoru lâzım gelen muayeneyi yapmış ve ölümün hakiki sebebinin tâyini İçin morga kaldırılmasına lüzum göstermiştir.
Altı Üniversiteli muhakkak bîr ölümden kurtarıldı
Bahaeddln, Ahmet. Ziya, Sabahattin. Ahmet ve Fuat adlarında altı Üniversite talebesi dün Floryada bir sandal gezintisi yapmakta larkcn fırtına çıkmış ve sandal açıklara sürüklenmiştir. Gençler, su almağa başlayan sandalda dalgalarla bir hayli mücadele etmişlerdir. Bu tehlikeli vaziyeti uzaktan gören bir motor İmdatlarına koşmuş ve kendilerini muhakkak bir ölümden kurtarmıştır. ____________
Rumelihisarında bir köşk yandı
Dün akşam lizerl Rumelihisarı mezarlığındaki otların tutuştuğu şeklinde tstlnye itfaiyesine bir malûmat verilmiş, itfaiye gurupu oraya gittiği zaman, ateşin büyüdüğünü görmüş, Beyoğlu İtfaiyesinden de muavenet istemiştir. Bu sırada alevler, mezarlık ortasında bulunan ve Kuleli köşk na-mlle anılan köşke sirayet etmiş ve bayan Behlreye alt bulunan bu köşk kısa bir zamanda tamamen yanmıştır. İtfaiye bu köşkün yanında bulunan diğer İki ahşap köşkü müşkülâtla yan-maktan kurtarmıştır.
Ticaret Bakanlığının tetkikleri
Ticaret Odaları mümessillerinin İs-tanbulda yaptıkları toplantılara nlt raporun Ankaraya gönderilmiş olduğu yazılmıştı.
Tlcaert Bakanlığı, bu raporu lnce-liycrck, bir sonuca varmak üzere harekete geçmişse de. toplantıların gayesi önce tesbit edilmiş esaslara göre olduğundan ve her gün siyasi vaziyetin değlşmesile ticari münasebetlerde de değişikliklere Taslandığından, Bakanlık bir taraftan da bu değişikliklere ayak uydurmağa çalışacaktır.
Ticaret odalarının raporları bu noktadan da İncelenecek ve lüzumlu değişiklikler yapılacaktır. Bakanlık, ticaret sistemini beynelmilel ticari realitelere uydurmağa çalışacaktır.
Bugünkü program
18.00 Dans orkestrası, 18,45 Müzik (pL), 19.00 M. S. ayarı, Haberler, 10.20 Geçmişte bugün, 19.25 Şarklar, 19.50 Konuşma, 20 Şan soloları, 20.15 Radyo Gazetesi, 20.45 Yurttan sesler, 21.15 Konuşma, 21.30 Müzik, 21.55 Müzik (pl.), 22.45 M. 8. ayarl. Haberler.
Yarın sabahki program
7.30 Müzik (pl.), 7.45 Haberler, 8.00 Müzik (pl.), 12.30 M. S. ayarı Şarkı ve türküler, 12.45 Haberler, 33.Oo Salon orkestrası.
Marmara kupası
Büyük bir alâka ile takibedilen tenis maçları sona erdi
Dört giindenberl büyük bir İlgi ile takibedilen Ankaranın, İzmlrln ve İstanbulun kıymetli tenisçilerinin maçları dün sona ermiştir. Dünkü maçları 750 kişiye yakın güzide bir seyirci kütlesi şevkle taklbeylemlştlr. Tek erkek finaline sabahleyin başlandı. Fehmi Kızıl’a karşı Haşan Akev oynadı. Maç başlar başlamaz, Fehmi normal oyununa girdi ve İlk seti 0/2 aldı. İkinci sette Haşan daha İyi oynadı, 4/4 e kadar oyun çekişmeli olclu, Fehmi nihayet bu seti de 6/4 bitirdi. Üçüncü sette Haşan mağlûbiyeti kabul ederek oynadı ve bu suretle Fehmi bu seti de 6/1 kazanarak şampiyon çıktı.
çift erkeklerde Zafer - Paradlso’ya karşı Ankaranın kuvvetli ekibi Fehmi - Vedat Abut oynadı. Oyun başlar başlamaz, İzmirliler 3/1 İleri gittiler, biraz sönra durum 3/i oldu, uzun bir çekişmeden sonra da Vedat - Fehmi 9'7 seti kazandı. İkinci sette Paradl-so - Zafer 6/3 kazandılar. Üçüncü sette de İzmirliler parlak bir oyun oynadılar ve seti 6/1 bitirdiler. Sıra dördüncü sete gelmişti. Fehmi - Vedat oyun tarzlarını değiştirdiler. Vedat daha fazla fileye çıktı Bu suretle AnkaralIlar 5/2 ileri geçtiler. Vaziyet 40/15, set topu Ankara'da... Bu sırada hakemin yanlış bir göriişû Vedat - Fehmi’ye kazanılmış seti kaybettirdi.
Bundan sonra uzun bLr mücadele baş Iadı. AnkaralIlar sinirli oynuyorlar; I
neticede Paradlso - Zafer seti 8/6 kazanarak şampiyon oldular.
Bu maçın ı inci ve 4 iincü setlerinde oyuncuların ne kadar hata yaptıklarını hesapladık. Bu vaziyete göre:
1 inci sette: Fehmi 26 hata, Paradlso 23 hata, Vedat 21 hata, Zafer 19 hata.
4 üncü sette: Fehmi 25 hata, Paradiso 14 hata, Vedat 16 hata. Zafer 16 hata yaptılar.
Bu cetveli, meraklılar için her halde enteresan olur kanaatlle yapıyorum. Ancak şunu da İlâve etmek lâzım kİ, fazla hata yapanlar topu öldürmek maksadile fazla risk alıyorlardı.
Tek bayanlarda. Muallâ iyi bir oyunla kıymetli rakibi Bahtiye'yl 6/1, 6/2 yendi. 11
Muhtelitlerde de. J. Whlttal - °Q GIraud ekibi güzel ve müessir blpj oyunla Aora - Suat Bavkurt'u 4 ŞTî 6/1, 8/6 yendiler,
Müsabakalardan sonra Bölge başfe kanı B. Hüsnü Uğurel tarafından derece alanlara kıymetli hediyeler su-C nulmuştur. Gece de İstanbullu tenis;O çiler İzmir ve Ankarab arka-l... "yj şerefine Taksim gazinosunda bir ye-Jjr mek vermişlerdir. Toplantı çok saml-J* mİ bir hava içinde geçmiştir şampl-^* yontanınızı candan kutlularım. (D Celâl Ulu# (D
Ticaret birlikleri J
(ı> Kaldırıimıyacak, fakat'çü ıslah edilecek P O Ticaret Bakanlığı, esas itlbarile ticaret birliklerini kaldırmağa karar vermişti. Son karar, birliklerin ıslahı cihetine gidilmesi şeklindedir. Ticaret birliklerinde İslah şekillerini tesbit etmek üzere yapılan toplantılar devam ediyor. Ayrıca Ticaret Bakanlığı da bir rapor hazırlamaktadır Birliklerden alınacak raporlarla Bakanlığın hazırladığı rapor İncelenecek ve ayrıca Ankara’da Ticaret Bakanlığında yapılacak bir toplantıdan sonra birliklerin ıslah şekli hazırlanacaktır.
Van depremi
Zarar çok azdır, nüfusça kayıp yoktur
Ankara 29 — Prof. B. Hâmlt Pa-mir’ln başkanlığında Van zelzele bölgesine giden heyetin Ankaraya döndüğünü haber vermiştim. Prof. Hâmlt Pamlr, zelzele bölgesinde tek bir can kaybı olmadığından memnuniyetle bahsederek:
«Tahribat daha çok köylerde olmuştur. Fakat hiçbir binanın damı ,ÇÖkmemiştir. Şüphesiz duvarlar çatlamış ve yıkılmıştır. Lâkin hiçbir ev oturulamaz hale gelmemiştir. En fazla tahribat Van’ın Pertlk köyün-dedir. Van şehrinde zarar çok azdır: Doğum evi'nln ve bazı resmî binaların damlan çatlamıştır. Gerekil emirler verilmiş ve derhal tâmlre başlanmıştır. Heyet. Van zelzelesinin şiddetli olmadığı neticesine varmıştır. Bu bölge, İkinci, hattâ üçüncü derecede zelzele bölgesidir.» demiştir.
Vandla şiddetli zelzele
Van 29 (A.A.) — Bugün saat 4,45 te orta şiddette beş saniye süren ve saat 12 ye beş kala da on iki saniye süren şiddetli İki deprem olmuştur. Hasar ve zayiat olmamışsa da binaların mukavemet kudreti biraz daha gevşemiştir. ___________
Atletizm maçları
İstanbul atletizm ajanlığı tarafından tcrtlbedllen bayrak yarışları dün sabah Fener stadında yapılmıştır. Alman neticeler şunlardır.
Bayanlar:
3X800 bayrak: 1 — Feshane takımı 9.23.8
4X100 bayrak: 1 — Feshane takımı 1.04.1
Erkekler;
4X1500 bayrak: 1 — Muhtelit takım 17.41.7 (Yeni Türkiye rekoru)
4X200 bayrak: 1 — Fenerbahçe ta-kımı 1.38.6
4X110 engelli bayrak: 1 — Muhteliti takım 1.15.8 (Yeni Türkiye rekoru)
Dünkü yüzmeler
Bu sporları senelik faaliyet programı mucibince yüzme teşvik müsabakaları Moda yüzme havuzunda yapılmıştır. Teknik netlceClr şunlardır.
800 metre küçükler: 1 — Turan (D. g.) 13.10, 2 — Feyyaz (D. S.)
1500 metre büyükler: 1 — Süheyl) (D. S.) 23.45, 2 — Nejat (B. Z.)
100 metre bayanlar; 1 — Hilkat (F.B.) 1.45, 2 — Ferhan (G. S.)
100 metre büyükler: 1 — İbrahim (B. Z.) IJJ. 2 — Rauf (Denizaltı filosu)
100 metre en küçükler: 1 — Alp (G. S.) 1.29, 2 — Mlhal (B. Z.)
Tramplen atlama küçükler: 1 — Aslan 30.6, 2 — İnal (B. Z)
Tramplen atlama büyükler: 1 — Mazhar (B.Z.) 52.88. 2 - Mahir
(B.Z)
Müsabakalar nihayetinde puan tasnifine göre en küçüklerde 21 puanla Galatasaray, küçüklerde 29 puanla Demlrspor. büyüklerde 29 puanla Beykoz birinci olmuşlar ve ajanlık tarafından birer kapa verilmiştir.
RADYO
Kürek yarışları
Beykoz Halkodasınin tertlbettlği kürek yarışları dün Paşabahçe ile Beykoz orasında yapılmış ve şu neticeler alınmıştır.
Bir çiftede Galatasaray, iki çiftede Galatasaray, dört tekte Galatasaray, sekiz tekte Beykoz kulübü birinci olmuşlar ve puan tasnifinde Galata-tasaray birinci, Beykoz ikinci. Dc-mlrspor üçüncül olmuşlardı.
Elâzığ lisesi
Elâzığ (Akşam) — Geçen yıl inşasına başlanan Elâzığ lisesi bu sene bitirilecektir. Bina dört katlıdır. Binaya bitişik büyjlk bir konferans salonu vardır. Bodrum katında sığınak, kalorifer tesisatı ve diğer ihtiyaca göre odalar mevcuttur. Binanın yapı nevi (karkas) tır.
Devlet orman işletmesi Osmaniye müdürlüğünden:
Eksiltmeye konan mal: Odun Mahal ve mevkii Mlkdar ve cinsi Muhammen bedeli İlk teminatı Müddeti thale şekil ihale tarihi İhale yeri 1 — Yukarda
: Dörtyol bölgesinin 129 No .lı havzası î 20800 kental odun
ı
I
t
t
I
al80o kuruş beher kentali
2808 lira
15 gün
Açık eksiltme 7/8/045 salı günü saat 11
, Devlet orman İşletmesi Osmaniye MüdOrtugû cinsi yazılı 20800 kental odunun keşim ve Dörtyol depo mahalline nakil ve İstif İşi açık eksiltmeye konulmuştur.
3 — Bu işe ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, Adana, Osmaniye Devlet Orman İşletmesi müdürlüklerlle Dörtyol, İskenderun bölge şefliklerinde görülebilir.
3 — Taliplerin İhale gününde evrakı müsblte ye İlk teminatları ile komisyona müracaatları. (10140)
Bahire 4
A !B Ş A M
30 Temmuz 1045
Millî Eğitim Bakanlığından :
Ortaokullarda Tiirkçe, Matamaük, Tabiiye, İngilizce, Fransızca, Almanca, Resim ve Müzik öğretmen Muavini olmak btlyenler İçin 12 Eylül 1045 tarihinde bağlamak vö 22 Eylül 1040 tarihinde sona ermek (itere Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde ve İstanbul’da Yüksek öğretmen okulunda bir İmtihan açılacaktır. (Resim vo Müzik derslerinin İmtihanı yalnız Oazl Eğilim Enstitüsünde yakılacaktır.)
I — Bu imtihanlara girmek lstlyenler aşağıda yazılı şartları taşımaları lüzımdır.
A) Türk olmak
B) 20 den aşağı ve 45 den yukarıyaşta olmamak
C) Tam devreli liseden veya 4 veya» veya 6 yıllık öğretmen okulundan mezun olmak. (Olgunluk İmtihanı İhdas edildiği tarihten sonra liseden mezun olanların olgunluk İmtihanını vermiş olmaları ve öğretmen okulu mezunlarının en az İki yıl Llk okullarda öğretmenlik yapmış bulunmaları şarttır,)
n — İmtihana gireceklerin aşağıda yazılı belgelerini bir dilekçeye bağlıyarak 15 Ağustos 19« tarihine kadar Mllit Eğitim Bakanlığına göndermeleri lâzımdır.
A) Nüfus hüviyet cüzdanı (Tastikll örneği).
B) Okul Diploması (Aslı gönderilecektir.)
C) Doğruluk kağıdı (öğretmenler 1çLn lüzumu yoktur.)
D) Sağlık kurulu raporu (Milli Eğitim İdarelerinde mevcut örneğin» uygun olacaktır.)
E) Dört adet 4x6 boyunda kartonsuz fotoğraf.
F) Öğretmen okulu mezunlarının İlk okullardaki hizmet müddetlerini gösteren Milli Eğitim müdürlüğünden alınmış onanlı Ödev fişi. (9357)
Ankara Fen Fakültesi Dekanlığından:
Fakültemize 3 fizik. 3 kimya, 1 astronomi vb 1 matematik aslsatnı alınacaktır.
İsteklilerin, öğrenimlerini v* yabancı dil bilgi derecelerini de bildiren hal tercümeleri II* birlikte, dilekçelerini 1 eylül 1945 günüm» kadar fakültemize göndermeleri.(9923)
Millî eğitim bakanlığından t
Çalışma Bakanlığı haşatıma Sosyal Sigortacılık öğrenmek üzer» yabancı memleketlere gönderlletok öğrenciler İçin, açılacak imtihanlara İktisat Fakültesi mezunlarından da alınacağı İlân olunur. (10192)
Devlet Denizyolları ve Limanları işletme Genel Müdürlüğünden:
DOĞU AKDENİZ HATTI
Türkiye, Yunanistan, Mısır,Filistin, Suriye ve Lübnan’ın başlıca limanları arasında yolcu ve yük nakletmek üzere şimdilik tecrübe mahiyetinde olarak (DOGü AKDENİZ HATTI) namile yeni bir hat açılması kararlaştırılmıştır
Bu hatta İstanbul'dan her on beş günde bir vapur kaldırılacak ve bunlardan biri İzmir, Pire, İskenderiye, Portsaid, Hayfa, Beyrut, Trahlusşam, Lâmaka, İskenderun, Mersin, Antalya, Rodos ve İzmir limanlarına ve diğeri de İzmir, Rodos, Antalya, Mersin, İskenderun, Lâmaka, Trablusşarn, Beyrut, Hayfa, Portsaid, İskenderiye, Pire va İzmir limanlarına uğnyarak İstanbul’a döneceklerdir.
İlk posta İstanbul'dan 7/Ağustos/1945 Salı günü saat 11 de kalkacak ve bu seferi (Güneysu) vapuru yapacaktır.
Bu postalarla seyahati kolaylaştırmak İçin Hükümetçe ittihaz olunan başlıca tedbirler şunlardır:
1 — Yolcuların Pasaport ve Gümrük muameleleri vapurlarda bulundurulacak Polis ve Gümrük memurları tarafından sefer esnasında yapılacak ve yolcuların iskelelere serbes-çe çıkmaları temin olunacaktır,
2 — Bu seferlere mahsus olmak üzere gidiş - dönüş biletleri verilecektir.
3 — Ayrıca turistik vapur seyahatleri İçin bir sefere mahsus gidiş - dönüş bileti de verilecektir
4 — Türkiyede mukim Türk uyruğu vatandaşlardan gidiş - dönüş bileti alanlann Pasaport dönüş vizeleri Merkezden istizan edilmeden mahalli Konsolosluklanmızca yapılacaktır.
5 — Türkiyede mukim Türk uyruğu vatandaşlar biletlerini Türk paraslle temin edeceklerdir.
6 — Yük nakliyatında navlunlar döviz olarak tahsil edileceğinden alâkalıların bu hususta Kambiyo mercilerine müracaatla müsaade almaları lâzımdır.
ilgililerin l/Ağ‘ustos/1945 tarihinden itibaren Acentelerimize müracaat etmeleri ve İstanbul ve İzmir'den aynı vapurla gidip bindikleri İskelelere dönmek üzere turistik seyahat yapmak İsteyenlerin de şimdiden İsimlerini kaydettirmeleri ilân olunur, (9758)
İstanbul Vakıflar direktörlüğü İlânları
Muhammen kıymeti Pey parası Lira Kr.
Lira Kr.
2034 20 152 57 şeiıremlnlnde Nevbahar mahallesinin Münlfpaşa sokağında yeni 31 taj 34 saydı evin tamamı. (7498)
1032 06 17 40 Samatyada îmrahor mahalle v» caddesinde yen! 123, 125 saydı arsa ve dükkânın tamamı. (4481)
1214 25 01 07 «Samatyada Kasapilyns mahallesinin Kadem tekkesi sokağında yeni 8 sayılı önce bostan şimdi arsanın tamamı. (4702)
830* 31 47 27 Topkapıda Fatmasultan mahallesinin Reyazıtağa Mektep sokağında yeni 10 sayılı arsanın tamamı, (7652ı
1025 65 76 92 Samatyada Abdlçelebl mahallesinin Eacıkadın çeşmesi sokağında yeni 10 sayılı evin 1/2 payı (7642)
1091 58 «1 87 Ealatta Karabaş mahllej'nin Toprak eldiven sokağında yeni 14 sayıh evin 15/28 payı. (7596)
1179 93 63 49 Yedlkuiede îmrahor İlyasbey mahallesinin İmrahor ve Muytap sokağında yeni 159 taj 173 sayıh dükkânı olan evin 1/4 payı. (7040}
78 01 B 48 Yedikulede İmrahör İlyasbey mahallesinin İstasyon caddesinde yeni 85 sayılı arsanın 1/4 payı. (7841)
Yukrıda yazı». Taşıtsız mallar satı'mak üzere açifc crttırmaya çıkarıl-Dıftr.
İhalesi 0/3/845 pazartesi güntl saat 15 de İcra edileceğinden İsteklilerin pey paralarlle birlikte İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü Mahlûlftt bürosuna gelmeleri. C0886)
N—Gömlekiş—ı
| BİRİNCİ SİNİP GÖMLEK Çt | «—Tek 20096 SirKeç] —■
ZAYİ — Su şehri nüfus memurluğundan almış olduğum ve İçinde askerlik durumum yazılı nüfus kâğıdımı zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Nevzat oğlu Şevket Akın
KİMYAGER
HÖSMIEDDİN
İdrar, Kan ve sair tahliller, Eminönü, Emlâk Eytam bankası karcısında İzzet Bey han No. tl
|l|lll||!llllll|llllllll>l(l||t1IMI|||IIIIIIIIIIUIIllllllllllllllllllllllllllllllılllııllııııllııılıi||||i|||||i|||i|||||||||||||||iıı|||iııııııııııııımın
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi ilânları
■ıı■ıııııııııııııııııırıııııııııııııııııııııııııı^ııııııııııtıııııııııııııııııııııııııııııııtıııııııı^ıııııuııııııııııııııııtl1lıııııııı^ıııııııııııııııı^ıı■
Bir defaya ve 31/7/945 salı gününe münhasır olmak üzere Haydarpaşâdan saat 19,30 da Ankaraya hareket edecek olan 10 No, lı yolcu katan lgletllmiyecektir Bunun yerine mezkûr tarihte Haydarpaşadan aynı saatte harekei etmek üzere 1010 No. lı «eri bir yolcu treni işletilecek ve Ankaraya 1/8/1945 tarihLnde saat 11,02 de varacaktır. Bu trenin bir kısım ara istasyonlarda duruşu yoktur ve âdi yolcu trenleri ücret tarifesine tâbidir. Fazla malûmat için Haydarpaşa garına müracaat edilmesi ilân olunur.
(10191)
Maliye okulu için öğreneci alınacak
Maliye Bakanlığından:
Bu yıl Maliye Okulunun birinci sınıfına kız ve erkek 60 öğrenci alınacaktır. Okul parasız ve yatılıdır. Tahsil süresi üç yıldır Yaşı 20 yi geçmeyen orta okul mezunlan illerde yazılı, merkezde sözlü sınavı kazandıktan sonra, üç yıl üstüste İftihar levhasına girmiş olanlar İse okula İmtihansız alınırlar. Yazılı sınavlar 20 ağustos, sözlü 24 eylülde yapılacaktır. Kayıt müddeti ağustosun birinden on beşine kadardır.
ibraz edilecek vesikaların nelerden ibaret olduğunu anlamak ve kayıtlarını yaptırmak isteyenler bulundukları İllerin defterdarlığına yukarıda yazılı olan müracaat müddeti içinde başvursunlar. (9901)
Satılık nadide bir villâ
Küçükyalı İstasyonuna 70 metre mesafede bahçeli yeni yapılmış fevkalâde manzaralı, 4 odalı tam konforlu bir villâ 18,500 liraya satılıktır. Boş teslim edilir. Kliçükyalıda Bay Sü-levmana müracaat.Telefon: 22091
Biletçi ve vatman alınacak
İstanbul E.T.T. İşletmeleri Umum
, Müdürlüğünden:
İstanbul tramvaylan için vatman ve biletçi alınacaktır. Sıhhî durumu yerinde boyu 1,65 ten aşağı yaşı 20 den aşağı ve otuz beşten yukarı olmamak, okumak yazma Ue hesap bilmesi şarttır.
1 — Pahalılık ve aile zamları, dahil ortalama lıesap biletçinin aylık 75 - 80 vatmanın ise ayda 85 - 90 liradır.
2 — Elbise palto parasız verilir. Hastalık zamanında tedavi ve ilâç masrafı idareye aittir.
3 — Günde bir kap yemek ve 450 gram ekmek parasız: verilir.
Îsteklilerln-Beyoğlu Tünel meydanı Metro Hanında 5 İnci katta Zat işlerine dilekçe ile askerlik ve soyadı muamelesi tamam olarak nüfus cüzdanlarllç müracaatları. (10108)
Satılık karışık odun
Devlet Orman işletmesi Bilecik müdürlüğünden
1 — Pazarcık bölgesinin Pazarcık deposunda 3 No: lu istifte mevcut 3000 kental karışık odunları açık arttırma suretlle satıh-, ğa çıkarılmıştır,
2 — Beher kentalinin muhammen bedeli 2 lira 90 kuruştur,
3 — Arttırma 2/8/945 tarihine rastlıyan perşembe günü saat
17 de işletme müdürlüğü binasında yapılacaktır.
4 — Muvakkat teminat 653 Hradır.
5 — Şartname Ankara Orman gene] müdürlüğünde, İstanbul, Eskişehir, İnegöl. Geyve işletme müdürlüklerle Pazarcık Orman bölge şefliği ve Bozüyük orman mesahıı memurluğunda görülebilir.
6 isteklilerin İhale gününde evrakı müsbite ve İlk teminat-
larile komisyona müracaatları. (9920)
____________İstanbul Belediyesi ilânları
Tahmin bedeli ttk teminatı
116.00 ~ 58.20
Edirnekapıda İH acı Muhlddln mahallesinin Edlrnekapı caddesinde 8-10 kapı ve 1/3, 1/4, 1/5 taj No. lı 3 dükkânın enkazının satışı.
Edirnekapıda Kariye! Atik Alipaşa mahallesinin Kale kapısı sokağında 3, 7, 9 kapı ve 2/3, 2/4 taj No. 11 lkî kâgir dükkânın enkazının satışı.
Fatihte Hoca Üvey s mahallesinin Eski Alipaşa meydanı sokağında 106 n-cı adada 3062, 3063 harita No. lı arsalar arkasında bulunan 18,00 metre murabbaı sahalı arsa.
872.00 72.90
112.00 8.40
Tahmin bedellerlle ilk teminat miktarları yukarıda yazılı İki parça enkaz ve bir parça arsa satılmak üzere ayrı ayrı açık arttırmaya konulmuştur, Şartnameleri Zabıt ve Muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir. İhaleleri 10/8/945 cuma gilnü saat 14 te Daimi encümende yapılacaktır. İsteklilerin llk teminat makbus veya mektupları ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgelerle birlikte ihale günü belirli saatte Daimi encümende bulunmaları. (10051)
Kıymeti Lira K. Cinsi * Mu tasar-rıfm His. Mlk.
Zira mlkts Hudut ve Mahallesi evsafı n Mutasarrıfın ismi
28000 — Adi arsa Ar Beyazıt ma- Sağı. Nuri hanesi Reşat Tam
14 hailesi Şe- ve türbe ve küçük Emin
kere! Ahmet Safran han. Solu Müzeyyen paşa sokak Ali ve Vahit haneleri Al! ve Slnal arsası.
Arkası Cebeci ve os-tarci hanları. Önü tshak ve Müniir hanö-
1 erile Aiım^tpaşa sokak.
Reşat, Emin Ve Müzeyyenin arşa vergisinden olan borcuna mukabil yukarıda hudut ve evsafı yazılı 18/26 sayılı Eminönü Kaza İdare heyetince arttırmaya konulmuştur.
İlk İhalesi 14/8/045 salı günü saat 15 de kati İhalesi 24/0/845 cuma gün il İcra edilecektir.
Teminat akçesi (2100 Ura) dır.
Taliplerin vesikalarda birlikte yevmi muayyeninde mezkur kaza idare heyetinde bulunmaları Hân olunur. (10208)
Millî Eğitim Bakanlığı İstanbul Teknik Üniversitesinden ı
Teknik üniversitemiz matbaasında tertibettlrllecek olan kitapların klişeleri açık eksiltmeye konulmuştur. Klişelerin beher santimi 4 ve santime glrmiyecek parçaların adedi 50 kuruştur. İlk teminat 190 Uradır. Eksiltme û. 8. 1845 tarihinde -^aat 11 de yapılacaktır. Fazla malûmat için rek-törlüğc müracaat. (!)ı!33>_________________________
Teknik okulu müdürlüğünden:
Okulumuz elektrik ölçme, muhabere, elektrik makineleri yüksek gerilim ve ışık lâboratuvarlan İçin satın alınacak 248 kalem makine âlet ve teçhizatın imalinde mütehassısı ecnebi firma mümessillerinin Yıldızda bulunan okulumuzda mevcut şartnameyi incellyerek en geç 15. 9. 1945 tarihine kadar fiat ve teslim şartlarını bildirmeleri, (8921)
Inçaat ılHâru
Ereğli kömürleri İşletmesi umum müdürlüğünden
1 «- İşletmenin Kozlu bölgeslnd» yaptıracağı sahlldlrek derlvas-yonu saha tanzimi va thsanly» yolu inşaatı kapalı zarf usulü va vahidi fiat esası İle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Bu İnşaat İçin İşletme tarafından verilecek malzeme eksllt-m« dosyasının hususi şartnamesinde yazılıdır.
3 — Bu İşin tahmin edilen bedeli «289,602.13b liradır.
4 — Muvakkat teminat mlkdarı «15,340» Hradır,
5 — Eksiltme evrakı 28 lira, mukabllldne Zonguldakta İşletme İmar va inşa Gurup Müdürlüğünden, Ankarada Eti Bank İnşaat Müdürlüğünden ve Istanbulda Eti Bank şubesinden temin edilebilir
8 — Eksiltme 13 Ağustos 945 pazartesi günü saat 15 de Zongul-dakta Ereğli Kömürleri İşletme imar v» tnşa Gurup Müdürlüğü binasında yapılacaktır.
7 — Teklif zarfları eksiltme şartnamesine gara tanzim edilmiş olarak ihale günü saat 12 ye kadar makbuz mukabilinde İşletme Umum Müdürlük Başsekretcrliğlne teslim edilmiş olacaktır.
8 — İşletme İhaleyi İcrada serbesttir. (10115)
Bilecik Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — Eksiltmeye konulan İş: Bllöclk - Söğüt yolunun 20 4- 000 — 29 -f- 000. oı Kim. lerl arasındaki şose esaslı tamirat İşi olup keşif bedeli 32656 lira 62 kuruştan ibarettir.
2 — Bu İşin muvakkat teminatı 2440 Ura 25 kuruştur.
3 — Eksiltme 13/8/945 pazartesi günü saat 15 de Bilecik İli Encümeni Daimisinde kapalı zarf usullle yapılacaktır.
4 — Eksiltme şartnamesi ve buna müteferrl evrak 184 kuruş bedel mukabilinde Bilecik Bayındırlık Müdürlüğünden alınabilir.
5 — İsteklilerin eksiltme tarihinden en az üç gün evvel bir İstida İle Bilecik iline müracaatla bu gibi esaslı tamiratı yapabileceklerin» dair ehliyet vesikasını almaları lazımdır.
6 — Eksiltmeye iştirak edeceklerin 5 inci maddede yazılı vesika He 945 yılına alt- ticaret odası vesikası ve muvakkat teminatlarını havi olarak 2490 sayılı kanunun tarlfalı dairesinde hazırlayacakları kapalı zarflarını 3 üncü maddede yazılı vakitten bir saat evveline kadar Daim! Encümen riyasetine makbuz mukabilinde vermeleri lâzımdır.
Postada vuku bulacak gecikmeler kabul edilmez. (9870)
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
Açık bulunan 120 Lira ücretli müfettiş muavinlikleri İçin yazılı ve sözlü İmtihan açılmıştır, imtihan îstanbulda yapılacaktır.
İmtihana kabul edilebilmek için bunlara muadil Ecnebi okullarından mezun olmak.
A — İktisat veya Hukuk F-ıkülteleriyle Siyasal Bilgiler ve Yüksek Ticaret ve İktisat okullarından veya aşağıdaki şartlar aranır.
B — İmtihan gününde 30 dan yukarı yaşta olmamak.
C — Sıhhi durumu iklim değLşlkllklerlno ve her çeşit yolculuk güç lüklerine dayanmağa müsait olmak.
D _ Ahlâk ve seciye bakımından müfettişlik mesleğinde kalmasına mâni bir hail bulunmamak.
E — Fiil! askerlik hizmetini yapmış olmak veya tecilli bulunmak.
İstekli olanların 10/8/045 gününe kadar dilekçe ilç Genel Müdürlüğüne müracaat etmeleri ve dilekçelerine;
1 — Nüfus kâğıdı asıl veya tasdikli örneği.
2 — Tahsil vesikası asıl veva tasdikli örneği.
3 — İyi hal kâğıdını.
4 — Askerlik vesikası asıl veya tasdikli örneğini.
5 — 41,5x6 boyunda altı fotoğrafı.
8 — Tam teşkilâtlı hastanenin sıhhi raporunu. (İsteyenlerin sıhhi muayeneleri İdarece yaptırılır.) eklemeleri gerektir.
İmtihana kabulü ehil görülenlere nerede ve hangi günde imtihan edilecekleri yazı İle bildirilir. Diğer İstekliler» de vesikaları geri gönderilerek neticeden bilgi verilir.
İmtihan Konuları:
iktisattan: istihsal. Tedavül. Inklsam, istihlâk bahisleri, Ticaret hesap ve Usulü def ter İden, Basit ve mürekkep faiz. Iskonto, faizli hesaoi cariler, ticari muhasebe.
Flnanstan: Bütçe, (ihzarı, '.asdJkl tatbiki,, kontrolü) vergiler, vergi nazarlyelerl vasıtalı vasıtasız vergiler.
Hukuk; İdare Hukuku (Vilâyetler İdaresi, Danıştay, Memurin kanunu, Memurin muhakemat ^anunu. Ceza Hukuku: Devlet İdaresi ve ammenin itimadı ve mal aleyhindeki suçlara müteallik hükümler. Ceza usulü: Vazife ve salâhiyet bahisleri.
Tahkikat usulerlnç alt hükümler.
Ticari Hukuk: Kara Ticaret kanunu.
Medeni Hukuk: İcra hizmet kefalet, akitleri, zaman aşımı hükümleri.
Ecnebi dilleri: Fransızca. İngilizce, Almanca dillerinden biri dlkt» tercüme.. (0252)
Malatya Bez ve iplik Fabrikaları T. A. Ş. Malatya mensucat fabrikası müdürlüğünden
EBE - BAŞHEMŞİRE ALINACAK
Malatya Mensucat Fabrikası HastahanesLnln 120 lira şehri ücretli ebe başhemşireliği münhaldır. İaşe ve İbate hastahaney» ait olup ayrıca devlet ve müessesenln sağladığı haklardan da İstifade edecektir.
Cerrahi servislerde çalışmış o anlardan İsteklilerin İki fotoğraf ve kısa hal tcrcümelerlle fabrikamızı müracaatları Hân olunur.
Kapalı eksiltme ilânı
İstanbul bayındırlık müdürlüğünden!
1 — Halkalı Tarım okulu onarımı kapalı zarf usuliyle eksLltmey» çıkarılmıştır. Keşif bedeli (17800) lira (99 > kuruştur. Eksiltme 2/8/045 torlhlnd» perşembe günü saat 15 te Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme. Bayındırlık işleri genel, hususi, fennî şartnameleri, keşif hulâsaslyle buna müteferrl diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştlrâk etmek İçin taliplerin (135> lira (0?) kuruşluk
muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi v» 945 yılında Ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden, tatil günleri hariç, (3) gün evvel Vilâyet makamına müracaat ederek, ehliyet vesikası alması ve yukarıda ikinci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine adlr İmzalaması ve buna alt 2490 sayılı lAnun mucibince lıazırlıyacâğL teklif zarflarını 2/8/945 perşembe günü saat 14 e kadar İstanbul Bayındırlık müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (9195)
Ankara Fen Fakültesi Dekanlığından:
1 — Ankara fen fakültesine, İstanbul üniversitesi fen fakültesi doçentlik İmtihanı talimatnamesindeki esaslara göre, 1 genel matematik, t matematik analiz, 1 astronomi, 1 denel fizik, 1 genel fizik, 2 genel kimya. 1 flzlko kimya doçenti aUnecnktır. (Talimatname örneği Ankara fen fakültesinden IstenlleblTlr).
2 — Tezler. 4 nüsha olarak 10. VIH. 1945 gününe kadar. Ankara fen fakültesi dekanlığına gelmiş bulunmalıdır.
3 — Tezler hakkındakl karar, 1045 ekim ayının llk haftası İçinde bll-dlrllecok, diğer İmtihanlar, ekim ayı sonuna kadar yapılmış olacaktır.
İsteklilerin, (hal tercümelerini, doğum tarihlerini ve öğrenimlerini de bildiren) dilekçelerini 10. VHI. 1045 gününe kadar fakültemize göndermeleri. (0821)

Comments (0)