33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Savunma Bakanlığı, Başbakanlığa verdiği ithamnamede, facianın idari cepheden de ele alınmasını istedi
^Partinin yarın
1943 de Van’ın Özalp ilçesinde geçen hâdisenin Ankaradaki duruşmasına dün de devam edildi. Söylentiler arasında Receb Pekerin de ismi geçiyor
Söz düellosu
Son ay, her tarafta, geniş ölçüde bir söz düellosuna şahit olmaklığımızı icap etti. Çığın İki Bakan, Nihat Erim ve Şevkat Adulan, İzmir ve havalisine yaptıkları seyahatle açtılar. Çeşitli şehir ve kasabalarda yaptıklan toplantılarda bu zevatın kullandıktan dil, muhalefet çevrelerinde, az çok asabiyet uyandırdı. Hele vali ve kumandanların parti top lanülanna dâvet edilmeleri ve gazetecilerin kabul ol anmadıkla n İçtimalarda onlarla görüşmeler yapılması, yeni bir takım baskı tertiplerinin hazırlandığı düşüncesini uyandırdı. Yurtta i-dareye karşı itimat havası temiz bir şekilde esmedikçe, bu gibi kuşkuların peyda olmasını tabii görmeğe alışmak lâzımdır.
Maamafilı Başbakan yardımcısının Ankaraya dönmesini müteakip Cumhurbaşkanı sayın î-nönıiniin o havaliye bir sefer yapmaları, iki Bakanın evvelce yapmış olduklan seyahat ve temasların mânasını birdenbire aydınlattı ve anlaşıldı ki o temas ve mükâlemeler, İsmet İnönü seyahatini hazırlamağa matuftur. Çünkü muhterem Cumhurbaşkanı hayli zamandır Ege mmtaka-sına seyahat yapmamış İdi. Bu havali, demokratların en kesif olduklan bölgeleri teşkil ettiğinden, havayı İyice kavramağa lüzum duyulmuş olabilir. Biz bu hükmü, sayın Başbakanın doğuda söylediği bir nutkun mânasından çıkarıyoruz. Şemsettin Gün-altay, mutadı hilâfı söylediği nâdir sert nutuklarından birinde diyordu ki: «Demokratlar fiğe havalisini adeta kendi mmta-kalan sayıyorlar ve buraya Halk Partililer gelebilsinler de görelim diyordu. Cumhurbaşkanı buraları dolaştı ve her tarafta samimi ve güzel bir kabul gördü.
Biz esasen başka türlü olması Jçin her hangi bir sebebin varlığına İnanmıyorduk. Anlaşılan hükümet mahfillerince bazı istihbarlar ve endişeler var İmiş. Son seyahat ile bunların varit olmadığı tebeyyiln etmiş ve bu yüzden biraz da ferahlık duyulmuş... Bir partinin bir mrntakada daha kesif olması, o bölgeye muhalif parti adamlarının girmemesi İçin bir sebep midir? Böyle bir mebde kabul edilecek o-lursa, Halk Partisinin hâlâm olduğunu sandığı bölgeler varsa oralara demokratlar veyahut Millet Partililer girmiyecek veya
(Davamı 8a. o 8Ü. 6 da)
Başbakanın yurt gezisinden bir intiba
Başbakan Kars’ta Bay ar a hücum etti
“Celâl Bayar -millî husumet andını düşünen müfritleri dizginliyecek kudreti ya kendisinde bulamamakta ya mevkiinden emin olmamaktadır»
Kara: 5 (Hhbusî) — Dün saati mistir.
15.30 da şehrimize gelen Başbakan Başbakan konuşmasına Karsa gi-Şemsettın Giinaltay bugün Hnlkevin ' rerken kendisinde uyanan hâtıralarda halka hitaben bir konuşma yap- | (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Topkapı müzesinde bir salon açılıyor
Deniz Erbaş Okulunda dünkü diploma töreni
Ankara, 5 (Hususi) — 1913 Bonesinde Van’ın Özalp ilçesinde mahkeme kararı olmadan kurşuna dizilen otuz üç vatandaş hâdisesinde mesuliyetleri görülen iki general, 2 muvazzaf ve 2 yedek subay hakkında Millî Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan İthamnamenin ’ ir sureti Başba-(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 de)
Liselerin 4 yıla çıkarılması
Kararın tatbik şekline dair Milli Eğitim Bakanlığının tebliği Ankara, S (A.A.) Millî Eğl-tim Bakanlığından tebliğ edilmiştir :
1 — Dördüncü Millî Eğitim Şûrası karaı-ı gözönüne alınarak memleketimizde lise tahsili 4 yıla çıkarılmıştır.
2 — Bu jul bütün resmî liselerle muadili olan özel liselerin birinci sınıflarında şûraca kabul olunan yeni müfredat programları uygulanacaktır.
3 — Bu jul liselerin 2 ve 3 üncü sınıflarına geçen öğrenciler tahsillerini eski programa göre tamamlıyacaklardır.
4 — önümüzdeki ders yılından itibaren devlet orta okul ve lise bitirme imtihanlarında ertepi yı-la kalan öğrenciler bütünleme derslerine devam ile mükellef tutulacaklardır.
5 — Bu yıl resmî orta okullarla muadiİliği tanınmış olan özel orta okullarüFElltUn sınıfla- I rında şûraca kabul olunan yeni mtlfre3at programlan uygulanacaktır.
I
İzmir 5 (Telefonla) — D. P. Ge nel Boşkanınm cumartesi günü ö. demişte söylediği nutuk, günün mevzuu olarak hararetle konuşulmaktadır.
C-H.P. İller nutka son derece sinirlenmekte, bu nutuk ancak diş . ler sıkılarak okunabilir, demektedirler. Demokratlar ise; nutku fev kalâde bulmakta ve Demokrat Par tinin hareketini tasvip etmektedir. Yalnız bazı demokratlarca Celâl Bayarın Şarkta tetkik seyahati yapan Günaltaya da cevap ver. mesi lüzumlu görülmektedir.
Bitaraf mahfiller İse nutku, Ce Iâl Boyarın şimdiye kadar söylediği en sert nutuk olarak tavsif etmekte ve bu nutukla D. P. Genel Başkanınm ve Partisinin kazançlarının şu iki noktada olduğunu söy temektedirler.
Birinci muvaffakiyet ve kazanç; Cumhuriyet Halk Partisinin samimiyetsizlik maskesini yere düşür, nıesidir.
İkinci muvaffakiyet, İktidar par tisinin ihtimamla hazırladığı sert politika tâblyeslnl akamete uğrat mfş bulunmasıdır.
Bu mahfillere göre bir müddet-tenberi Halk Partisi; muhalefeti, en mânâsız suallerine cevap verme mevkiine sokarak, halk efkârının (Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Bayarın nutku ve yeni akisleri
Ankarada dün yapılan harekâttan bir görünüş
Trakya Askerî tatbikatı yarın sabah başlıyor
Ankarada dün yapılan hava manevraları çok başarılı oldu
İki uçak filomuz Etimesğud alanında yükledikleri top, Jeep otomobili, erzak ve cephane ile takviyeli bir taburu Konya’ya indirdiler
öğrendiğimize göre tatbikatı, Cum-
Trakyada yapılacağını haber ver- . _____-------------------------, ~—
eliğimiz askerî tatbikat, yana Babalı hurbaşkanı İnönü, Genelkurmay he-başlıyacaktır. Tatbikata, hava vo .........................................
, deniz birlikleri de iştirâk edecektir.
yeti, Askerî Şûra iiyelerilo Ameri-(Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Yolcu trenimize mayn koyan
dört komünist yakalandı
Müessif hâdise geçen sene Doğu Trakyayı tethış eden Kara Yorgi çetesi tarafından yapıldı, tren seferleri perşembe günü başlayabilecek
Edirne, 5 (Telefonla) — Evvelki gece Yunan arazisi İçinde rayların altına koydukları man-yatolu bomba ile 8 sayılı yolcu katarının devrilmesine sebebiyet verenlerin geçen yıl Doğu Trak-(Dovamı Sa. 6 SU. 7 dol
Mîlânoda kanlı bir
Vaşington konferansı
Yarın başlıyor
îngilterenin, Amerika
Kısmî seçim için C. H. P. adayları
Secime iştirâk edecek ve etmijecek partiler vilâyete durumu bildirdiler
Kısnıi noçiınlero girip girmiyecok-lorini bildirmeleri için siyasî partile-ro verilen mühlet diin akşam saat 17 do sona ermiştir.
Vilâyete golen cevaplara göre, O. H. P. Türk Sosyal Demokrat Partisi, Tiirkiyo Yüksolmo Partisi, kısmi oeçimloro gireceklerdir. Dcrnok rat Parti, Millet Partisi, Millî Kalkınma Partisi, Liberal Demokrat
(Dovamı 8a. 5 SU. 0 da)
Oiyarbakırda büyük yangın
Sanat Enstitüsü
yandı, zarar bir milyon lira
Diyarbakır: 5 (A.A.) — Kırk hoş yıldunberi memleket kültürüne büyük hizınotlor yapmış olan Diyarbakır Erkek Sanat Enstitünü dün sual
çarpışma
Poİİb ve işçiler arasında ölenler var
Mllâno 5 a.a. (United Press) — Bugün MUânoda endüstri bölgesinde polis ve komünist İşçiler arasın da büyük bir çarpışma olmuştur.
Çarpışmaya zırhlı otomobiller de iştirâk etmiştir, öğleden sonra baş layan bu karışıklık esnasında bir polisin ve İki işçinin öldüğü henüz teyit edilmemiş olan haberler den öğrenilmiştir.
Komünist İşçilerinin çıkardığı bu karşıklık esnasında polis ve işçiler makineli tüfekler ve diğer otomatik silâhlar kullanmışlardır.
Nümayişçilerin polislere da hücum etmeleri üzerine polis kuvvet lerl yollarda barikatlar kurmuşlar sa da komünist İşçiler, makineli tüfek ateşi açmıştır.
Sahte çocuk dâvasına dünde devam edildi
Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur’uu vekili ile Savcı arasında tartışma oldu
Istanbulîabıtasının mühim bir başarısı
Kadıköy, Erenköy, Küçükyalı civarında bir nıüddettenberi hırsızlık yapan şebeke yakalandı
(Yazısı 5 inci sayfadadıı)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ile İktisadî işbirliği istemesi muhtemel
Vaşington: 5 (AP.) — Amerika resmî şahsiyetleri 7 Eylülde Vaşing-tonda yapılacak malî konferansta tngilteronin dolar krizi meselesine son ve kat'î bir çaro bulunabileceği (Devamı Sa. 5 Sü. 5 ds)
Bulgar
Konsolosluğu hâdisesi
Konsolosluktan kaçırılmak istenen iki mülteci hâdisesi tahkik ediliyor
Şohriuıizdo bulunan BulgaristanlI Stoyon Kasalarof adında bir Bul gol mülteci, yanında BulgaristanlI diğer bir mülteci olduğu halde ovvelki gece Bulgaristan konsolosluğunun pca (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hikmet Bayur Ankaraya gitti
Millet Partisi genel Başkanı Hikmet Bayur diln akşamki eks-presle Ankaraya dönmüştür. Ha( reketinden evvel garda kendlsiyk (Dovaını Sa. 6 Sü. 3 do)
Fenerbahçe durağı ve Prost
ULUNAY
U ayll oluyor... Fakat alâka-■“* dar okuyucularım olbotto hatırlarlar: Fonorbnhço tramvay hattının plflj önüno kadar uzatılması hakkında bir yazı yazmıştım. Pok kısa bir atldo bu yazım Uskü dar vo Kadıköy tramvay müdürlüğü tarafından nazarı dlkkato alınmış bu haklı talobln yorlne getiril-nıosl İçin lâzım golen makamlara da müracaat edilmişti; o zaman bir Iklnoi yazı ılo Üsküdar vo Kadıköy tramvay İdaresinin bu toha-lükünü takdir oylomlştlm.
Ondan sonra bir daha sos soda
Uşonınodlm. Dün bu İşin no renk kosbottlğinl anlamak üzoro bolcdl-yo nozdindo araştırmalar yaptım, öğrondlğim hakikat boni hayretie-ro garkottl. Yazayım da okuyuou-lar da şaşsınlar...
Fenerbahçe tramvay hattının
plâl önüno kadar uzatılması nıos'-
olosl düşünülmüş, taşınılmış nlha-
yot şehir mütehassıslığının mütalo
asına müracaat edilmiş hattın uza-
tılması bu kısmın sükununu boza-
cağından müsaado odllmomesl doğ-ru görülmüş!
Rü’ya değil bu... Ayuîlo vâki'...
Bir şehrin imârı domok yalnız o şehri tolleyip pullayıp, aüsloylp püı loylp golln gibi bir köşoyo oturtmak doğlldir; bir şohrln imârı o beldoyl halkın rahat odocoğl şoklo koymnk-
uaddolor gonışiotılırso nakil vasıtaları blrblrlorlno çarpmadan do» taşırlar; halk çiğnenme tehlikesinden kurtulur; yeşil sahalar, (Shu-var) lar yalnız şohrln glizolloşmesl no yaramaz; hom dört duvar arasında yaşıyanların hom do çocukların hava vo günoş Ihtlyaoını kar-şılıyan müşterok bahço vazifesini görürlor.
İmârda sıhhat vo kolaylık ınos’o-losl ön plânda gollr.
Bir şehrin güzolleşnıosl başka,
İmârı başkadır.
Geçmiş zaman söylüyoruz amma
meselâ (Paris) olbotto (Borün)
don daha güzeldi. Fakat (Borün)
şüphoalz kİ (Paris) don daha ma'»
(Dovamı 8a. 6 Sü. 6 da)
"•««»»paja Denfe Gedikli Er bag okulunu bitiren denizcilerimize, dün törenle diplomaları vcril-
w»Wır. İtenm, diplcnna tOrenind en bir intiba» tesbit etmektedir» lYazut 6 inci sayfada)

33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Savunma Bakanlığı, Başbakanlığa verdiği ithamnamede, facianın idari cepheden de ele alınmasını istedi
^Partinin yarın
1943 de Van’ın Özalp ilçesinde geçen hâdisenin Ankaradaki duruşmasına dün de devam edildi. Söylentiler arasında Receb Pekerin de ismi geçiyor
Söz düellosu
Son ay, her tarafta, geniş ölçüde bir söz düellosuna şahit olmaklığımızı icap etti. Çığın İki Bakan, Nihat Erim ve Şevkat Adulan, İzmir ve havalisine yaptıkları seyahatle açtılar. Çeşitli şehir ve kasabalarda yaptıklan toplantılarda bu zevatın kullandıktan dil, muhalefet çevrelerinde, az çok asabiyet uyandırdı. Hele vali ve kumandanların parti top lanülanna dâvet edilmeleri ve gazetecilerin kabul ol anmadıkla n İçtimalarda onlarla görüşmeler yapılması, yeni bir takım baskı tertiplerinin hazırlandığı düşüncesini uyandırdı. Yurtta i-dareye karşı itimat havası temiz bir şekilde esmedikçe, bu gibi kuşkuların peyda olmasını tabii görmeğe alışmak lâzımdır.
Maamafilı Başbakan yardımcısının Ankaraya dönmesini müteakip Cumhurbaşkanı sayın î-nönıiniin o havaliye bir sefer yapmaları, iki Bakanın evvelce yapmış olduklan seyahat ve temasların mânasını birdenbire aydınlattı ve anlaşıldı ki o temas ve mükâlemeler, İsmet İnönü seyahatini hazırlamağa matuftur. Çünkü muhterem Cumhurbaşkanı hayli zamandır Ege mmtaka-sına seyahat yapmamış İdi. Bu havali, demokratların en kesif olduklan bölgeleri teşkil ettiğinden, havayı İyice kavramağa lüzum duyulmuş olabilir. Biz bu hükmü, sayın Başbakanın doğuda söylediği bir nutkun mânasından çıkarıyoruz. Şemsettin Gün-altay, mutadı hilâfı söylediği nâdir sert nutuklarından birinde diyordu ki: «Demokratlar fiğe havalisini adeta kendi mmta-kalan sayıyorlar ve buraya Halk Partililer gelebilsinler de görelim diyordu. Cumhurbaşkanı buraları dolaştı ve her tarafta samimi ve güzel bir kabul gördü.
Biz esasen başka türlü olması Jçin her hangi bir sebebin varlığına İnanmıyorduk. Anlaşılan hükümet mahfillerince bazı istihbarlar ve endişeler var İmiş. Son seyahat ile bunların varit olmadığı tebeyyiln etmiş ve bu yüzden biraz da ferahlık duyulmuş... Bir partinin bir mrntakada daha kesif olması, o bölgeye muhalif parti adamlarının girmemesi İçin bir sebep midir? Böyle bir mebde kabul edilecek o-lursa, Halk Partisinin hâlâm olduğunu sandığı bölgeler varsa oralara demokratlar veyahut Millet Partililer girmiyecek veya
(Davamı 8a. o 8Ü. 6 da)
Başbakanın yurt gezisinden bir intiba
Başbakan Kars’ta Bay ar a hücum etti
“Celâl Bayar -millî husumet andını düşünen müfritleri dizginliyecek kudreti ya kendisinde bulamamakta ya mevkiinden emin olmamaktadır»
Kara: 5 (Hhbusî) — Dün saati mistir.
15.30 da şehrimize gelen Başbakan Başbakan konuşmasına Karsa gi-Şemsettın Giinaltay bugün Hnlkevin ' rerken kendisinde uyanan hâtıralarda halka hitaben bir konuşma yap- | (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Topkapı müzesinde bir salon açılıyor
Deniz Erbaş Okulunda dünkü diploma töreni
Ankara, 5 (Hususi) — 1913 Bonesinde Van’ın Özalp ilçesinde mahkeme kararı olmadan kurşuna dizilen otuz üç vatandaş hâdisesinde mesuliyetleri görülen iki general, 2 muvazzaf ve 2 yedek subay hakkında Millî Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan İthamnamenin ’ ir sureti Başba-(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 de)
Liselerin 4 yıla çıkarılması
Kararın tatbik şekline dair Milli Eğitim Bakanlığının tebliği Ankara, S (A.A.) Millî Eğl-tim Bakanlığından tebliğ edilmiştir :
1 — Dördüncü Millî Eğitim Şûrası karaı-ı gözönüne alınarak memleketimizde lise tahsili 4 yıla çıkarılmıştır.
2 — Bu jul bütün resmî liselerle muadili olan özel liselerin birinci sınıflarında şûraca kabul olunan yeni müfredat programları uygulanacaktır.
3 — Bu jul liselerin 2 ve 3 üncü sınıflarına geçen öğrenciler tahsillerini eski programa göre tamamlıyacaklardır.
4 — önümüzdeki ders yılından itibaren devlet orta okul ve lise bitirme imtihanlarında ertepi yı-la kalan öğrenciler bütünleme derslerine devam ile mükellef tutulacaklardır.
5 — Bu yıl resmî orta okullarla muadiİliği tanınmış olan özel orta okullarüFElltUn sınıfla- I rında şûraca kabul olunan yeni mtlfre3at programlan uygulanacaktır.
I
İzmir 5 (Telefonla) — D. P. Ge nel Boşkanınm cumartesi günü ö. demişte söylediği nutuk, günün mevzuu olarak hararetle konuşulmaktadır.
C-H.P. İller nutka son derece sinirlenmekte, bu nutuk ancak diş . ler sıkılarak okunabilir, demektedirler. Demokratlar ise; nutku fev kalâde bulmakta ve Demokrat Par tinin hareketini tasvip etmektedir. Yalnız bazı demokratlarca Celâl Bayarın Şarkta tetkik seyahati yapan Günaltaya da cevap ver. mesi lüzumlu görülmektedir.
Bitaraf mahfiller İse nutku, Ce Iâl Boyarın şimdiye kadar söylediği en sert nutuk olarak tavsif etmekte ve bu nutukla D. P. Genel Başkanınm ve Partisinin kazançlarının şu iki noktada olduğunu söy temektedirler.
Birinci muvaffakiyet ve kazanç; Cumhuriyet Halk Partisinin samimiyetsizlik maskesini yere düşür, nıesidir.
İkinci muvaffakiyet, İktidar par tisinin ihtimamla hazırladığı sert politika tâblyeslnl akamete uğrat mfş bulunmasıdır.
Bu mahfillere göre bir müddet-tenberi Halk Partisi; muhalefeti, en mânâsız suallerine cevap verme mevkiine sokarak, halk efkârının (Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Bayarın nutku ve yeni akisleri
Ankarada dün yapılan harekâttan bir görünüş
Trakya Askerî tatbikatı yarın sabah başlıyor
Ankarada dün yapılan hava manevraları çok başarılı oldu
İki uçak filomuz Etimesğud alanında yükledikleri top, Jeep otomobili, erzak ve cephane ile takviyeli bir taburu Konya’ya indirdiler
öğrendiğimize göre tatbikatı, Cum-
Trakyada yapılacağını haber ver- . _____-------------------------, ~—
eliğimiz askerî tatbikat, yana Babalı hurbaşkanı İnönü, Genelkurmay he-başlıyacaktır. Tatbikata, hava vo .........................................
, deniz birlikleri de iştirâk edecektir.
yeti, Askerî Şûra iiyelerilo Ameri-(Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Yolcu trenimize mayn koyan
dört komünist yakalandı
Müessif hâdise geçen sene Doğu Trakyayı tethış eden Kara Yorgi çetesi tarafından yapıldı, tren seferleri perşembe günü başlayabilecek
Edirne, 5 (Telefonla) — Evvelki gece Yunan arazisi İçinde rayların altına koydukları man-yatolu bomba ile 8 sayılı yolcu katarının devrilmesine sebebiyet verenlerin geçen yıl Doğu Trak-(Dovamı Sa. 6 SU. 7 dol
Mîlânoda kanlı bir
Vaşington konferansı
Yarın başlıyor
îngilterenin, Amerika
Kısmî seçim için C. H. P. adayları
Secime iştirâk edecek ve etmijecek partiler vilâyete durumu bildirdiler
Kısnıi noçiınlero girip girmiyecok-lorini bildirmeleri için siyasî partile-ro verilen mühlet diin akşam saat 17 do sona ermiştir.
Vilâyete golen cevaplara göre, O. H. P. Türk Sosyal Demokrat Partisi, Tiirkiyo Yüksolmo Partisi, kısmi oeçimloro gireceklerdir. Dcrnok rat Parti, Millet Partisi, Millî Kalkınma Partisi, Liberal Demokrat
(Dovamı 8a. 5 SU. 0 da)
Oiyarbakırda büyük yangın
Sanat Enstitüsü
yandı, zarar bir milyon lira
Diyarbakır: 5 (A.A.) — Kırk hoş yıldunberi memleket kültürüne büyük hizınotlor yapmış olan Diyarbakır Erkek Sanat Enstitünü dün sual
çarpışma
Poİİb ve işçiler arasında ölenler var
Mllâno 5 a.a. (United Press) — Bugün MUânoda endüstri bölgesinde polis ve komünist İşçiler arasın da büyük bir çarpışma olmuştur.
Çarpışmaya zırhlı otomobiller de iştirâk etmiştir, öğleden sonra baş layan bu karışıklık esnasında bir polisin ve İki işçinin öldüğü henüz teyit edilmemiş olan haberler den öğrenilmiştir.
Komünist İşçilerinin çıkardığı bu karşıklık esnasında polis ve işçiler makineli tüfekler ve diğer otomatik silâhlar kullanmışlardır.
Nümayişçilerin polislere da hücum etmeleri üzerine polis kuvvet lerl yollarda barikatlar kurmuşlar sa da komünist İşçiler, makineli tüfek ateşi açmıştır.
Sahte çocuk dâvasına dünde devam edildi
Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur’uu vekili ile Savcı arasında tartışma oldu
Istanbulîabıtasının mühim bir başarısı
Kadıköy, Erenköy, Küçükyalı civarında bir nıüddettenberi hırsızlık yapan şebeke yakalandı
(Yazısı 5 inci sayfadadıı)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ile İktisadî işbirliği istemesi muhtemel
Vaşington: 5 (AP.) — Amerika resmî şahsiyetleri 7 Eylülde Vaşing-tonda yapılacak malî konferansta tngilteronin dolar krizi meselesine son ve kat'î bir çaro bulunabileceği (Devamı Sa. 5 Sü. 5 ds)
Bulgar
Konsolosluğu hâdisesi
Konsolosluktan kaçırılmak istenen iki mülteci hâdisesi tahkik ediliyor
Şohriuıizdo bulunan BulgaristanlI Stoyon Kasalarof adında bir Bul gol mülteci, yanında BulgaristanlI diğer bir mülteci olduğu halde ovvelki gece Bulgaristan konsolosluğunun pca (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hikmet Bayur Ankaraya gitti
Millet Partisi genel Başkanı Hikmet Bayur diln akşamki eks-presle Ankaraya dönmüştür. Ha( reketinden evvel garda kendlsiyk (Dovaını Sa. 6 Sü. 3 do)
Fenerbahçe durağı ve Prost
ULUNAY
U ayll oluyor... Fakat alâka-■“* dar okuyucularım olbotto hatırlarlar: Fonorbnhço tramvay hattının plflj önüno kadar uzatılması hakkında bir yazı yazmıştım. Pok kısa bir atldo bu yazım Uskü dar vo Kadıköy tramvay müdürlüğü tarafından nazarı dlkkato alınmış bu haklı talobln yorlne getiril-nıosl İçin lâzım golen makamlara da müracaat edilmişti; o zaman bir Iklnoi yazı ılo Üsküdar vo Kadıköy tramvay İdaresinin bu toha-lükünü takdir oylomlştlm.
Ondan sonra bir daha sos soda
Uşonınodlm. Dün bu İşin no renk kosbottlğinl anlamak üzoro bolcdl-yo nozdindo araştırmalar yaptım, öğrondlğim hakikat boni hayretie-ro garkottl. Yazayım da okuyuou-lar da şaşsınlar...
Fenerbahçe tramvay hattının
plâl önüno kadar uzatılması nıos'-
olosl düşünülmüş, taşınılmış nlha-
yot şehir mütehassıslığının mütalo
asına müracaat edilmiş hattın uza-
tılması bu kısmın sükununu boza-
cağından müsaado odllmomesl doğ-ru görülmüş!
Rü’ya değil bu... Ayuîlo vâki'...
Bir şehrin imârı domok yalnız o şehri tolleyip pullayıp, aüsloylp püı loylp golln gibi bir köşoyo oturtmak doğlldir; bir şohrln imârı o beldoyl halkın rahat odocoğl şoklo koymnk-
uaddolor gonışiotılırso nakil vasıtaları blrblrlorlno çarpmadan do» taşırlar; halk çiğnenme tehlikesinden kurtulur; yeşil sahalar, (Shu-var) lar yalnız şohrln glizolloşmesl no yaramaz; hom dört duvar arasında yaşıyanların hom do çocukların hava vo günoş Ihtlyaoını kar-şılıyan müşterok bahço vazifesini görürlor.
İmârda sıhhat vo kolaylık ınos’o-losl ön plânda gollr.
Bir şehrin güzolleşnıosl başka,
İmârı başkadır.
Geçmiş zaman söylüyoruz amma
meselâ (Paris) olbotto (Borün)
don daha güzeldi. Fakat (Borün)
şüphoalz kİ (Paris) don daha ma'»
(Dovamı 8a. 6 Sü. 6 da)
"•««»»paja Denfe Gedikli Er bag okulunu bitiren denizcilerimize, dün törenle diplomaları vcril-
w»Wır. İtenm, diplcnna tOrenind en bir intiba» tesbit etmektedir» lYazut 6 inci sayfada)

33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Savunma Bakanlığı, Başbakanlığa verdiği ithamnamede, facianın idari cepheden de ele alınmasını istedi
^Partinin yarın
1943 de Van’ın Özalp ilçesinde geçen hâdisenin Ankaradaki duruşmasına dün de devam edildi. Söylentiler arasında Receb Pekerin de ismi geçiyor
Söz düellosu
Son ay, her tarafta, geniş ölçüde bir söz düellosuna şahit olmaklığımızı icap etti. Çığın İki Bakan, Nihat Erim ve Şevkat Adulan, İzmir ve havalisine yaptıkları seyahatle açtılar. Çeşitli şehir ve kasabalarda yaptıklan toplantılarda bu zevatın kullandıktan dil, muhalefet çevrelerinde, az çok asabiyet uyandırdı. Hele vali ve kumandanların parti top lanülanna dâvet edilmeleri ve gazetecilerin kabul ol anmadıkla n İçtimalarda onlarla görüşmeler yapılması, yeni bir takım baskı tertiplerinin hazırlandığı düşüncesini uyandırdı. Yurtta i-dareye karşı itimat havası temiz bir şekilde esmedikçe, bu gibi kuşkuların peyda olmasını tabii görmeğe alışmak lâzımdır.
Maamafilı Başbakan yardımcısının Ankaraya dönmesini müteakip Cumhurbaşkanı sayın î-nönıiniin o havaliye bir sefer yapmaları, iki Bakanın evvelce yapmış olduklan seyahat ve temasların mânasını birdenbire aydınlattı ve anlaşıldı ki o temas ve mükâlemeler, İsmet İnönü seyahatini hazırlamağa matuftur. Çünkü muhterem Cumhurbaşkanı hayli zamandır Ege mmtaka-sına seyahat yapmamış İdi. Bu havali, demokratların en kesif olduklan bölgeleri teşkil ettiğinden, havayı İyice kavramağa lüzum duyulmuş olabilir. Biz bu hükmü, sayın Başbakanın doğuda söylediği bir nutkun mânasından çıkarıyoruz. Şemsettin Gün-altay, mutadı hilâfı söylediği nâdir sert nutuklarından birinde diyordu ki: «Demokratlar fiğe havalisini adeta kendi mmta-kalan sayıyorlar ve buraya Halk Partililer gelebilsinler de görelim diyordu. Cumhurbaşkanı buraları dolaştı ve her tarafta samimi ve güzel bir kabul gördü.
Biz esasen başka türlü olması Jçin her hangi bir sebebin varlığına İnanmıyorduk. Anlaşılan hükümet mahfillerince bazı istihbarlar ve endişeler var İmiş. Son seyahat ile bunların varit olmadığı tebeyyiln etmiş ve bu yüzden biraz da ferahlık duyulmuş... Bir partinin bir mrntakada daha kesif olması, o bölgeye muhalif parti adamlarının girmemesi İçin bir sebep midir? Böyle bir mebde kabul edilecek o-lursa, Halk Partisinin hâlâm olduğunu sandığı bölgeler varsa oralara demokratlar veyahut Millet Partililer girmiyecek veya
(Davamı 8a. o 8Ü. 6 da)
Başbakanın yurt gezisinden bir intiba
Başbakan Kars’ta Bay ar a hücum etti
“Celâl Bayar -millî husumet andını düşünen müfritleri dizginliyecek kudreti ya kendisinde bulamamakta ya mevkiinden emin olmamaktadır»
Kara: 5 (Hhbusî) — Dün saati mistir.
15.30 da şehrimize gelen Başbakan Başbakan konuşmasına Karsa gi-Şemsettın Giinaltay bugün Hnlkevin ' rerken kendisinde uyanan hâtıralarda halka hitaben bir konuşma yap- | (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Topkapı müzesinde bir salon açılıyor
Deniz Erbaş Okulunda dünkü diploma töreni
Ankara, 5 (Hususi) — 1913 Bonesinde Van’ın Özalp ilçesinde mahkeme kararı olmadan kurşuna dizilen otuz üç vatandaş hâdisesinde mesuliyetleri görülen iki general, 2 muvazzaf ve 2 yedek subay hakkında Millî Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan İthamnamenin ’ ir sureti Başba-(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 de)
Liselerin 4 yıla çıkarılması
Kararın tatbik şekline dair Milli Eğitim Bakanlığının tebliği Ankara, S (A.A.) Millî Eğl-tim Bakanlığından tebliğ edilmiştir :
1 — Dördüncü Millî Eğitim Şûrası karaı-ı gözönüne alınarak memleketimizde lise tahsili 4 yıla çıkarılmıştır.
2 — Bu jul bütün resmî liselerle muadili olan özel liselerin birinci sınıflarında şûraca kabul olunan yeni müfredat programları uygulanacaktır.
3 — Bu jul liselerin 2 ve 3 üncü sınıflarına geçen öğrenciler tahsillerini eski programa göre tamamlıyacaklardır.
4 — önümüzdeki ders yılından itibaren devlet orta okul ve lise bitirme imtihanlarında ertepi yı-la kalan öğrenciler bütünleme derslerine devam ile mükellef tutulacaklardır.
5 — Bu yıl resmî orta okullarla muadiİliği tanınmış olan özel orta okullarüFElltUn sınıfla- I rında şûraca kabul olunan yeni mtlfre3at programlan uygulanacaktır.
I
İzmir 5 (Telefonla) — D. P. Ge nel Boşkanınm cumartesi günü ö. demişte söylediği nutuk, günün mevzuu olarak hararetle konuşulmaktadır.
C-H.P. İller nutka son derece sinirlenmekte, bu nutuk ancak diş . ler sıkılarak okunabilir, demektedirler. Demokratlar ise; nutku fev kalâde bulmakta ve Demokrat Par tinin hareketini tasvip etmektedir. Yalnız bazı demokratlarca Celâl Bayarın Şarkta tetkik seyahati yapan Günaltaya da cevap ver. mesi lüzumlu görülmektedir.
Bitaraf mahfiller İse nutku, Ce Iâl Boyarın şimdiye kadar söylediği en sert nutuk olarak tavsif etmekte ve bu nutukla D. P. Genel Başkanınm ve Partisinin kazançlarının şu iki noktada olduğunu söy temektedirler.
Birinci muvaffakiyet ve kazanç; Cumhuriyet Halk Partisinin samimiyetsizlik maskesini yere düşür, nıesidir.
İkinci muvaffakiyet, İktidar par tisinin ihtimamla hazırladığı sert politika tâblyeslnl akamete uğrat mfş bulunmasıdır.
Bu mahfillere göre bir müddet-tenberi Halk Partisi; muhalefeti, en mânâsız suallerine cevap verme mevkiine sokarak, halk efkârının (Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Bayarın nutku ve yeni akisleri
Ankarada dün yapılan harekâttan bir görünüş
Trakya Askerî tatbikatı yarın sabah başlıyor
Ankarada dün yapılan hava manevraları çok başarılı oldu
İki uçak filomuz Etimesğud alanında yükledikleri top, Jeep otomobili, erzak ve cephane ile takviyeli bir taburu Konya’ya indirdiler
öğrendiğimize göre tatbikatı, Cum-
Trakyada yapılacağını haber ver- . _____-------------------------, ~—
eliğimiz askerî tatbikat, yana Babalı hurbaşkanı İnönü, Genelkurmay he-başlıyacaktır. Tatbikata, hava vo .........................................
, deniz birlikleri de iştirâk edecektir.
yeti, Askerî Şûra iiyelerilo Ameri-(Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Yolcu trenimize mayn koyan
dört komünist yakalandı
Müessif hâdise geçen sene Doğu Trakyayı tethış eden Kara Yorgi çetesi tarafından yapıldı, tren seferleri perşembe günü başlayabilecek
Edirne, 5 (Telefonla) — Evvelki gece Yunan arazisi İçinde rayların altına koydukları man-yatolu bomba ile 8 sayılı yolcu katarının devrilmesine sebebiyet verenlerin geçen yıl Doğu Trak-(Dovamı Sa. 6 SU. 7 dol
Mîlânoda kanlı bir
Vaşington konferansı
Yarın başlıyor
îngilterenin, Amerika
Kısmî seçim için C. H. P. adayları
Secime iştirâk edecek ve etmijecek partiler vilâyete durumu bildirdiler
Kısnıi noçiınlero girip girmiyecok-lorini bildirmeleri için siyasî partile-ro verilen mühlet diin akşam saat 17 do sona ermiştir.
Vilâyete golen cevaplara göre, O. H. P. Türk Sosyal Demokrat Partisi, Tiirkiyo Yüksolmo Partisi, kısmi oeçimloro gireceklerdir. Dcrnok rat Parti, Millet Partisi, Millî Kalkınma Partisi, Liberal Demokrat
(Dovamı 8a. 5 SU. 0 da)
Oiyarbakırda büyük yangın
Sanat Enstitüsü
yandı, zarar bir milyon lira
Diyarbakır: 5 (A.A.) — Kırk hoş yıldunberi memleket kültürüne büyük hizınotlor yapmış olan Diyarbakır Erkek Sanat Enstitünü dün sual
çarpışma
Poİİb ve işçiler arasında ölenler var
Mllâno 5 a.a. (United Press) — Bugün MUânoda endüstri bölgesinde polis ve komünist İşçiler arasın da büyük bir çarpışma olmuştur.
Çarpışmaya zırhlı otomobiller de iştirâk etmiştir, öğleden sonra baş layan bu karışıklık esnasında bir polisin ve İki işçinin öldüğü henüz teyit edilmemiş olan haberler den öğrenilmiştir.
Komünist İşçilerinin çıkardığı bu karşıklık esnasında polis ve işçiler makineli tüfekler ve diğer otomatik silâhlar kullanmışlardır.
Nümayişçilerin polislere da hücum etmeleri üzerine polis kuvvet lerl yollarda barikatlar kurmuşlar sa da komünist İşçiler, makineli tüfek ateşi açmıştır.
Sahte çocuk dâvasına dünde devam edildi
Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur’uu vekili ile Savcı arasında tartışma oldu
Istanbulîabıtasının mühim bir başarısı
Kadıköy, Erenköy, Küçükyalı civarında bir nıüddettenberi hırsızlık yapan şebeke yakalandı
(Yazısı 5 inci sayfadadıı)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ile İktisadî işbirliği istemesi muhtemel
Vaşington: 5 (AP.) — Amerika resmî şahsiyetleri 7 Eylülde Vaşing-tonda yapılacak malî konferansta tngilteronin dolar krizi meselesine son ve kat'î bir çaro bulunabileceği (Devamı Sa. 5 Sü. 5 ds)
Bulgar
Konsolosluğu hâdisesi
Konsolosluktan kaçırılmak istenen iki mülteci hâdisesi tahkik ediliyor
Şohriuıizdo bulunan BulgaristanlI Stoyon Kasalarof adında bir Bul gol mülteci, yanında BulgaristanlI diğer bir mülteci olduğu halde ovvelki gece Bulgaristan konsolosluğunun pca (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hikmet Bayur Ankaraya gitti
Millet Partisi genel Başkanı Hikmet Bayur diln akşamki eks-presle Ankaraya dönmüştür. Ha( reketinden evvel garda kendlsiyk (Dovaını Sa. 6 Sü. 3 do)
Fenerbahçe durağı ve Prost
ULUNAY
U ayll oluyor... Fakat alâka-■“* dar okuyucularım olbotto hatırlarlar: Fonorbnhço tramvay hattının plflj önüno kadar uzatılması hakkında bir yazı yazmıştım. Pok kısa bir atldo bu yazım Uskü dar vo Kadıköy tramvay müdürlüğü tarafından nazarı dlkkato alınmış bu haklı talobln yorlne getiril-nıosl İçin lâzım golen makamlara da müracaat edilmişti; o zaman bir Iklnoi yazı ılo Üsküdar vo Kadıköy tramvay İdaresinin bu toha-lükünü takdir oylomlştlm.
Ondan sonra bir daha sos soda
Uşonınodlm. Dün bu İşin no renk kosbottlğinl anlamak üzoro bolcdl-yo nozdindo araştırmalar yaptım, öğrondlğim hakikat boni hayretie-ro garkottl. Yazayım da okuyuou-lar da şaşsınlar...
Fenerbahçe tramvay hattının
plâl önüno kadar uzatılması nıos'-
olosl düşünülmüş, taşınılmış nlha-
yot şehir mütehassıslığının mütalo
asına müracaat edilmiş hattın uza-
tılması bu kısmın sükununu boza-
cağından müsaado odllmomesl doğ-ru görülmüş!
Rü’ya değil bu... Ayuîlo vâki'...
Bir şehrin imârı domok yalnız o şehri tolleyip pullayıp, aüsloylp püı loylp golln gibi bir köşoyo oturtmak doğlldir; bir şohrln imârı o beldoyl halkın rahat odocoğl şoklo koymnk-
uaddolor gonışiotılırso nakil vasıtaları blrblrlorlno çarpmadan do» taşırlar; halk çiğnenme tehlikesinden kurtulur; yeşil sahalar, (Shu-var) lar yalnız şohrln glizolloşmesl no yaramaz; hom dört duvar arasında yaşıyanların hom do çocukların hava vo günoş Ihtlyaoını kar-şılıyan müşterok bahço vazifesini görürlor.
İmârda sıhhat vo kolaylık ınos’o-losl ön plânda gollr.
Bir şehrin güzolleşnıosl başka,
İmârı başkadır.
Geçmiş zaman söylüyoruz amma
meselâ (Paris) olbotto (Borün)
don daha güzeldi. Fakat (Borün)
şüphoalz kİ (Paris) don daha ma'»
(Dovamı 8a. 6 Sü. 6 da)
"•««»»paja Denfe Gedikli Er bag okulunu bitiren denizcilerimize, dün törenle diplomaları vcril-
w»Wır. İtenm, diplcnna tOrenind en bir intiba» tesbit etmektedir» lYazut 6 inci sayfada)

33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Savunma Bakanlığı, Başbakanlığa verdiği ithamnamede, facianın idari cepheden de ele alınmasını istedi
^Partinin yarın
1943 de Van’ın Özalp ilçesinde geçen hâdisenin Ankaradaki duruşmasına dün de devam edildi. Söylentiler arasında Receb Pekerin de ismi geçiyor
Söz düellosu
Son ay, her tarafta, geniş ölçüde bir söz düellosuna şahit olmaklığımızı icap etti. Çığın İki Bakan, Nihat Erim ve Şevkat Adulan, İzmir ve havalisine yaptıkları seyahatle açtılar. Çeşitli şehir ve kasabalarda yaptıklan toplantılarda bu zevatın kullandıktan dil, muhalefet çevrelerinde, az çok asabiyet uyandırdı. Hele vali ve kumandanların parti top lanülanna dâvet edilmeleri ve gazetecilerin kabul ol anmadıkla n İçtimalarda onlarla görüşmeler yapılması, yeni bir takım baskı tertiplerinin hazırlandığı düşüncesini uyandırdı. Yurtta i-dareye karşı itimat havası temiz bir şekilde esmedikçe, bu gibi kuşkuların peyda olmasını tabii görmeğe alışmak lâzımdır.
Maamafilı Başbakan yardımcısının Ankaraya dönmesini müteakip Cumhurbaşkanı sayın î-nönıiniin o havaliye bir sefer yapmaları, iki Bakanın evvelce yapmış olduklan seyahat ve temasların mânasını birdenbire aydınlattı ve anlaşıldı ki o temas ve mükâlemeler, İsmet İnönü seyahatini hazırlamağa matuftur. Çünkü muhterem Cumhurbaşkanı hayli zamandır Ege mmtaka-sına seyahat yapmamış İdi. Bu havali, demokratların en kesif olduklan bölgeleri teşkil ettiğinden, havayı İyice kavramağa lüzum duyulmuş olabilir. Biz bu hükmü, sayın Başbakanın doğuda söylediği bir nutkun mânasından çıkarıyoruz. Şemsettin Gün-altay, mutadı hilâfı söylediği nâdir sert nutuklarından birinde diyordu ki: «Demokratlar fiğe havalisini adeta kendi mmta-kalan sayıyorlar ve buraya Halk Partililer gelebilsinler de görelim diyordu. Cumhurbaşkanı buraları dolaştı ve her tarafta samimi ve güzel bir kabul gördü.
Biz esasen başka türlü olması Jçin her hangi bir sebebin varlığına İnanmıyorduk. Anlaşılan hükümet mahfillerince bazı istihbarlar ve endişeler var İmiş. Son seyahat ile bunların varit olmadığı tebeyyiln etmiş ve bu yüzden biraz da ferahlık duyulmuş... Bir partinin bir mrntakada daha kesif olması, o bölgeye muhalif parti adamlarının girmemesi İçin bir sebep midir? Böyle bir mebde kabul edilecek o-lursa, Halk Partisinin hâlâm olduğunu sandığı bölgeler varsa oralara demokratlar veyahut Millet Partililer girmiyecek veya
(Davamı 8a. o 8Ü. 6 da)
Başbakanın yurt gezisinden bir intiba
Başbakan Kars’ta Bay ar a hücum etti
“Celâl Bayar -millî husumet andını düşünen müfritleri dizginliyecek kudreti ya kendisinde bulamamakta ya mevkiinden emin olmamaktadır»
Kara: 5 (Hhbusî) — Dün saati mistir.
15.30 da şehrimize gelen Başbakan Başbakan konuşmasına Karsa gi-Şemsettın Giinaltay bugün Hnlkevin ' rerken kendisinde uyanan hâtıralarda halka hitaben bir konuşma yap- | (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Topkapı müzesinde bir salon açılıyor
Deniz Erbaş Okulunda dünkü diploma töreni
Ankara, 5 (Hususi) — 1913 Bonesinde Van’ın Özalp ilçesinde mahkeme kararı olmadan kurşuna dizilen otuz üç vatandaş hâdisesinde mesuliyetleri görülen iki general, 2 muvazzaf ve 2 yedek subay hakkında Millî Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan İthamnamenin ’ ir sureti Başba-(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 de)
Liselerin 4 yıla çıkarılması
Kararın tatbik şekline dair Milli Eğitim Bakanlığının tebliği Ankara, S (A.A.) Millî Eğl-tim Bakanlığından tebliğ edilmiştir :
1 — Dördüncü Millî Eğitim Şûrası karaı-ı gözönüne alınarak memleketimizde lise tahsili 4 yıla çıkarılmıştır.
2 — Bu jul bütün resmî liselerle muadili olan özel liselerin birinci sınıflarında şûraca kabul olunan yeni müfredat programları uygulanacaktır.
3 — Bu jul liselerin 2 ve 3 üncü sınıflarına geçen öğrenciler tahsillerini eski programa göre tamamlıyacaklardır.
4 — önümüzdeki ders yılından itibaren devlet orta okul ve lise bitirme imtihanlarında ertepi yı-la kalan öğrenciler bütünleme derslerine devam ile mükellef tutulacaklardır.
5 — Bu yıl resmî orta okullarla muadiİliği tanınmış olan özel orta okullarüFElltUn sınıfla- I rında şûraca kabul olunan yeni mtlfre3at programlan uygulanacaktır.
I
İzmir 5 (Telefonla) — D. P. Ge nel Boşkanınm cumartesi günü ö. demişte söylediği nutuk, günün mevzuu olarak hararetle konuşulmaktadır.
C-H.P. İller nutka son derece sinirlenmekte, bu nutuk ancak diş . ler sıkılarak okunabilir, demektedirler. Demokratlar ise; nutku fev kalâde bulmakta ve Demokrat Par tinin hareketini tasvip etmektedir. Yalnız bazı demokratlarca Celâl Bayarın Şarkta tetkik seyahati yapan Günaltaya da cevap ver. mesi lüzumlu görülmektedir.
Bitaraf mahfiller İse nutku, Ce Iâl Boyarın şimdiye kadar söylediği en sert nutuk olarak tavsif etmekte ve bu nutukla D. P. Genel Başkanınm ve Partisinin kazançlarının şu iki noktada olduğunu söy temektedirler.
Birinci muvaffakiyet ve kazanç; Cumhuriyet Halk Partisinin samimiyetsizlik maskesini yere düşür, nıesidir.
İkinci muvaffakiyet, İktidar par tisinin ihtimamla hazırladığı sert politika tâblyeslnl akamete uğrat mfş bulunmasıdır.
Bu mahfillere göre bir müddet-tenberi Halk Partisi; muhalefeti, en mânâsız suallerine cevap verme mevkiine sokarak, halk efkârının (Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Bayarın nutku ve yeni akisleri
Ankarada dün yapılan harekâttan bir görünüş
Trakya Askerî tatbikatı yarın sabah başlıyor
Ankarada dün yapılan hava manevraları çok başarılı oldu
İki uçak filomuz Etimesğud alanında yükledikleri top, Jeep otomobili, erzak ve cephane ile takviyeli bir taburu Konya’ya indirdiler
öğrendiğimize göre tatbikatı, Cum-
Trakyada yapılacağını haber ver- . _____-------------------------, ~—
eliğimiz askerî tatbikat, yana Babalı hurbaşkanı İnönü, Genelkurmay he-başlıyacaktır. Tatbikata, hava vo .........................................
, deniz birlikleri de iştirâk edecektir.
yeti, Askerî Şûra iiyelerilo Ameri-(Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Yolcu trenimize mayn koyan
dört komünist yakalandı
Müessif hâdise geçen sene Doğu Trakyayı tethış eden Kara Yorgi çetesi tarafından yapıldı, tren seferleri perşembe günü başlayabilecek
Edirne, 5 (Telefonla) — Evvelki gece Yunan arazisi İçinde rayların altına koydukları man-yatolu bomba ile 8 sayılı yolcu katarının devrilmesine sebebiyet verenlerin geçen yıl Doğu Trak-(Dovamı Sa. 6 SU. 7 dol
Mîlânoda kanlı bir
Vaşington konferansı
Yarın başlıyor
îngilterenin, Amerika
Kısmî seçim için C. H. P. adayları
Secime iştirâk edecek ve etmijecek partiler vilâyete durumu bildirdiler
Kısnıi noçiınlero girip girmiyecok-lorini bildirmeleri için siyasî partile-ro verilen mühlet diin akşam saat 17 do sona ermiştir.
Vilâyete golen cevaplara göre, O. H. P. Türk Sosyal Demokrat Partisi, Tiirkiyo Yüksolmo Partisi, kısmi oeçimloro gireceklerdir. Dcrnok rat Parti, Millet Partisi, Millî Kalkınma Partisi, Liberal Demokrat
(Dovamı 8a. 5 SU. 0 da)
Oiyarbakırda büyük yangın
Sanat Enstitüsü
yandı, zarar bir milyon lira
Diyarbakır: 5 (A.A.) — Kırk hoş yıldunberi memleket kültürüne büyük hizınotlor yapmış olan Diyarbakır Erkek Sanat Enstitünü dün sual
çarpışma
Poİİb ve işçiler arasında ölenler var
Mllâno 5 a.a. (United Press) — Bugün MUânoda endüstri bölgesinde polis ve komünist İşçiler arasın da büyük bir çarpışma olmuştur.
Çarpışmaya zırhlı otomobiller de iştirâk etmiştir, öğleden sonra baş layan bu karışıklık esnasında bir polisin ve İki işçinin öldüğü henüz teyit edilmemiş olan haberler den öğrenilmiştir.
Komünist İşçilerinin çıkardığı bu karşıklık esnasında polis ve işçiler makineli tüfekler ve diğer otomatik silâhlar kullanmışlardır.
Nümayişçilerin polislere da hücum etmeleri üzerine polis kuvvet lerl yollarda barikatlar kurmuşlar sa da komünist İşçiler, makineli tüfek ateşi açmıştır.
Sahte çocuk dâvasına dünde devam edildi
Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur’uu vekili ile Savcı arasında tartışma oldu
Istanbulîabıtasının mühim bir başarısı
Kadıköy, Erenköy, Küçükyalı civarında bir nıüddettenberi hırsızlık yapan şebeke yakalandı
(Yazısı 5 inci sayfadadıı)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ile İktisadî işbirliği istemesi muhtemel
Vaşington: 5 (AP.) — Amerika resmî şahsiyetleri 7 Eylülde Vaşing-tonda yapılacak malî konferansta tngilteronin dolar krizi meselesine son ve kat'î bir çaro bulunabileceği (Devamı Sa. 5 Sü. 5 ds)
Bulgar
Konsolosluğu hâdisesi
Konsolosluktan kaçırılmak istenen iki mülteci hâdisesi tahkik ediliyor
Şohriuıizdo bulunan BulgaristanlI Stoyon Kasalarof adında bir Bul gol mülteci, yanında BulgaristanlI diğer bir mülteci olduğu halde ovvelki gece Bulgaristan konsolosluğunun pca (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hikmet Bayur Ankaraya gitti
Millet Partisi genel Başkanı Hikmet Bayur diln akşamki eks-presle Ankaraya dönmüştür. Ha( reketinden evvel garda kendlsiyk (Dovaını Sa. 6 Sü. 3 do)
Fenerbahçe durağı ve Prost
ULUNAY
U ayll oluyor... Fakat alâka-■“* dar okuyucularım olbotto hatırlarlar: Fonorbnhço tramvay hattının plflj önüno kadar uzatılması hakkında bir yazı yazmıştım. Pok kısa bir atldo bu yazım Uskü dar vo Kadıköy tramvay müdürlüğü tarafından nazarı dlkkato alınmış bu haklı talobln yorlne getiril-nıosl İçin lâzım golen makamlara da müracaat edilmişti; o zaman bir Iklnoi yazı ılo Üsküdar vo Kadıköy tramvay İdaresinin bu toha-lükünü takdir oylomlştlm.
Ondan sonra bir daha sos soda
Uşonınodlm. Dün bu İşin no renk kosbottlğinl anlamak üzoro bolcdl-yo nozdindo araştırmalar yaptım, öğrondlğim hakikat boni hayretie-ro garkottl. Yazayım da okuyuou-lar da şaşsınlar...
Fenerbahçe tramvay hattının
plâl önüno kadar uzatılması nıos'-
olosl düşünülmüş, taşınılmış nlha-
yot şehir mütehassıslığının mütalo
asına müracaat edilmiş hattın uza-
tılması bu kısmın sükununu boza-
cağından müsaado odllmomesl doğ-ru görülmüş!
Rü’ya değil bu... Ayuîlo vâki'...
Bir şehrin imârı domok yalnız o şehri tolleyip pullayıp, aüsloylp püı loylp golln gibi bir köşoyo oturtmak doğlldir; bir şohrln imârı o beldoyl halkın rahat odocoğl şoklo koymnk-
uaddolor gonışiotılırso nakil vasıtaları blrblrlorlno çarpmadan do» taşırlar; halk çiğnenme tehlikesinden kurtulur; yeşil sahalar, (Shu-var) lar yalnız şohrln glizolloşmesl no yaramaz; hom dört duvar arasında yaşıyanların hom do çocukların hava vo günoş Ihtlyaoını kar-şılıyan müşterok bahço vazifesini görürlor.
İmârda sıhhat vo kolaylık ınos’o-losl ön plânda gollr.
Bir şehrin güzolleşnıosl başka,
İmârı başkadır.
Geçmiş zaman söylüyoruz amma
meselâ (Paris) olbotto (Borün)
don daha güzeldi. Fakat (Borün)
şüphoalz kİ (Paris) don daha ma'»
(Dovamı 8a. 6 Sü. 6 da)
"•««»»paja Denfe Gedikli Er bag okulunu bitiren denizcilerimize, dün törenle diplomaları vcril-
w»Wır. İtenm, diplcnna tOrenind en bir intiba» tesbit etmektedir» lYazut 6 inci sayfada)

33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Savunma Bakanlığı, Başbakanlığa verdiği ithamnamede, facianın idari cepheden de ele alınmasını istedi
^Partinin yarın
1943 de Van’ın Özalp ilçesinde geçen hâdisenin Ankaradaki duruşmasına dün de devam edildi. Söylentiler arasında Receb Pekerin de ismi geçiyor
Söz düellosu
Son ay, her tarafta, geniş ölçüde bir söz düellosuna şahit olmaklığımızı icap etti. Çığın İki Bakan, Nihat Erim ve Şevkat Adulan, İzmir ve havalisine yaptıkları seyahatle açtılar. Çeşitli şehir ve kasabalarda yaptıklan toplantılarda bu zevatın kullandıktan dil, muhalefet çevrelerinde, az çok asabiyet uyandırdı. Hele vali ve kumandanların parti top lanülanna dâvet edilmeleri ve gazetecilerin kabul ol anmadıkla n İçtimalarda onlarla görüşmeler yapılması, yeni bir takım baskı tertiplerinin hazırlandığı düşüncesini uyandırdı. Yurtta i-dareye karşı itimat havası temiz bir şekilde esmedikçe, bu gibi kuşkuların peyda olmasını tabii görmeğe alışmak lâzımdır.
Maamafilı Başbakan yardımcısının Ankaraya dönmesini müteakip Cumhurbaşkanı sayın î-nönıiniin o havaliye bir sefer yapmaları, iki Bakanın evvelce yapmış olduklan seyahat ve temasların mânasını birdenbire aydınlattı ve anlaşıldı ki o temas ve mükâlemeler, İsmet İnönü seyahatini hazırlamağa matuftur. Çünkü muhterem Cumhurbaşkanı hayli zamandır Ege mmtaka-sına seyahat yapmamış İdi. Bu havali, demokratların en kesif olduklan bölgeleri teşkil ettiğinden, havayı İyice kavramağa lüzum duyulmuş olabilir. Biz bu hükmü, sayın Başbakanın doğuda söylediği bir nutkun mânasından çıkarıyoruz. Şemsettin Gün-altay, mutadı hilâfı söylediği nâdir sert nutuklarından birinde diyordu ki: «Demokratlar fiğe havalisini adeta kendi mmta-kalan sayıyorlar ve buraya Halk Partililer gelebilsinler de görelim diyordu. Cumhurbaşkanı buraları dolaştı ve her tarafta samimi ve güzel bir kabul gördü.
Biz esasen başka türlü olması Jçin her hangi bir sebebin varlığına İnanmıyorduk. Anlaşılan hükümet mahfillerince bazı istihbarlar ve endişeler var İmiş. Son seyahat ile bunların varit olmadığı tebeyyiln etmiş ve bu yüzden biraz da ferahlık duyulmuş... Bir partinin bir mrntakada daha kesif olması, o bölgeye muhalif parti adamlarının girmemesi İçin bir sebep midir? Böyle bir mebde kabul edilecek o-lursa, Halk Partisinin hâlâm olduğunu sandığı bölgeler varsa oralara demokratlar veyahut Millet Partililer girmiyecek veya
(Davamı 8a. o 8Ü. 6 da)
Başbakanın yurt gezisinden bir intiba
Başbakan Kars’ta Bay ar a hücum etti
“Celâl Bayar -millî husumet andını düşünen müfritleri dizginliyecek kudreti ya kendisinde bulamamakta ya mevkiinden emin olmamaktadır»
Kara: 5 (Hhbusî) — Dün saati mistir.
15.30 da şehrimize gelen Başbakan Başbakan konuşmasına Karsa gi-Şemsettın Giinaltay bugün Hnlkevin ' rerken kendisinde uyanan hâtıralarda halka hitaben bir konuşma yap- | (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Topkapı müzesinde bir salon açılıyor
Deniz Erbaş Okulunda dünkü diploma töreni
Ankara, 5 (Hususi) — 1913 Bonesinde Van’ın Özalp ilçesinde mahkeme kararı olmadan kurşuna dizilen otuz üç vatandaş hâdisesinde mesuliyetleri görülen iki general, 2 muvazzaf ve 2 yedek subay hakkında Millî Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan İthamnamenin ’ ir sureti Başba-(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 de)
Liselerin 4 yıla çıkarılması
Kararın tatbik şekline dair Milli Eğitim Bakanlığının tebliği Ankara, S (A.A.) Millî Eğl-tim Bakanlığından tebliğ edilmiştir :
1 — Dördüncü Millî Eğitim Şûrası karaı-ı gözönüne alınarak memleketimizde lise tahsili 4 yıla çıkarılmıştır.
2 — Bu jul bütün resmî liselerle muadili olan özel liselerin birinci sınıflarında şûraca kabul olunan yeni müfredat programları uygulanacaktır.
3 — Bu jul liselerin 2 ve 3 üncü sınıflarına geçen öğrenciler tahsillerini eski programa göre tamamlıyacaklardır.
4 — önümüzdeki ders yılından itibaren devlet orta okul ve lise bitirme imtihanlarında ertepi yı-la kalan öğrenciler bütünleme derslerine devam ile mükellef tutulacaklardır.
5 — Bu yıl resmî orta okullarla muadiİliği tanınmış olan özel orta okullarüFElltUn sınıfla- I rında şûraca kabul olunan yeni mtlfre3at programlan uygulanacaktır.
I
İzmir 5 (Telefonla) — D. P. Ge nel Boşkanınm cumartesi günü ö. demişte söylediği nutuk, günün mevzuu olarak hararetle konuşulmaktadır.
C-H.P. İller nutka son derece sinirlenmekte, bu nutuk ancak diş . ler sıkılarak okunabilir, demektedirler. Demokratlar ise; nutku fev kalâde bulmakta ve Demokrat Par tinin hareketini tasvip etmektedir. Yalnız bazı demokratlarca Celâl Bayarın Şarkta tetkik seyahati yapan Günaltaya da cevap ver. mesi lüzumlu görülmektedir.
Bitaraf mahfiller İse nutku, Ce Iâl Boyarın şimdiye kadar söylediği en sert nutuk olarak tavsif etmekte ve bu nutukla D. P. Genel Başkanınm ve Partisinin kazançlarının şu iki noktada olduğunu söy temektedirler.
Birinci muvaffakiyet ve kazanç; Cumhuriyet Halk Partisinin samimiyetsizlik maskesini yere düşür, nıesidir.
İkinci muvaffakiyet, İktidar par tisinin ihtimamla hazırladığı sert politika tâblyeslnl akamete uğrat mfş bulunmasıdır.
Bu mahfillere göre bir müddet-tenberi Halk Partisi; muhalefeti, en mânâsız suallerine cevap verme mevkiine sokarak, halk efkârının (Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Bayarın nutku ve yeni akisleri
Ankarada dün yapılan harekâttan bir görünüş
Trakya Askerî tatbikatı yarın sabah başlıyor
Ankarada dün yapılan hava manevraları çok başarılı oldu
İki uçak filomuz Etimesğud alanında yükledikleri top, Jeep otomobili, erzak ve cephane ile takviyeli bir taburu Konya’ya indirdiler
öğrendiğimize göre tatbikatı, Cum-
Trakyada yapılacağını haber ver- . _____-------------------------, ~—
eliğimiz askerî tatbikat, yana Babalı hurbaşkanı İnönü, Genelkurmay he-başlıyacaktır. Tatbikata, hava vo .........................................
, deniz birlikleri de iştirâk edecektir.
yeti, Askerî Şûra iiyelerilo Ameri-(Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Yolcu trenimize mayn koyan
dört komünist yakalandı
Müessif hâdise geçen sene Doğu Trakyayı tethış eden Kara Yorgi çetesi tarafından yapıldı, tren seferleri perşembe günü başlayabilecek
Edirne, 5 (Telefonla) — Evvelki gece Yunan arazisi İçinde rayların altına koydukları man-yatolu bomba ile 8 sayılı yolcu katarının devrilmesine sebebiyet verenlerin geçen yıl Doğu Trak-(Dovamı Sa. 6 SU. 7 dol
Mîlânoda kanlı bir
Vaşington konferansı
Yarın başlıyor
îngilterenin, Amerika
Kısmî seçim için C. H. P. adayları
Secime iştirâk edecek ve etmijecek partiler vilâyete durumu bildirdiler
Kısnıi noçiınlero girip girmiyecok-lorini bildirmeleri için siyasî partile-ro verilen mühlet diin akşam saat 17 do sona ermiştir.
Vilâyete golen cevaplara göre, O. H. P. Türk Sosyal Demokrat Partisi, Tiirkiyo Yüksolmo Partisi, kısmi oeçimloro gireceklerdir. Dcrnok rat Parti, Millet Partisi, Millî Kalkınma Partisi, Liberal Demokrat
(Dovamı 8a. 5 SU. 0 da)
Oiyarbakırda büyük yangın
Sanat Enstitüsü
yandı, zarar bir milyon lira
Diyarbakır: 5 (A.A.) — Kırk hoş yıldunberi memleket kültürüne büyük hizınotlor yapmış olan Diyarbakır Erkek Sanat Enstitünü dün sual
çarpışma
Poİİb ve işçiler arasında ölenler var
Mllâno 5 a.a. (United Press) — Bugün MUânoda endüstri bölgesinde polis ve komünist İşçiler arasın da büyük bir çarpışma olmuştur.
Çarpışmaya zırhlı otomobiller de iştirâk etmiştir, öğleden sonra baş layan bu karışıklık esnasında bir polisin ve İki işçinin öldüğü henüz teyit edilmemiş olan haberler den öğrenilmiştir.
Komünist İşçilerinin çıkardığı bu karşıklık esnasında polis ve işçiler makineli tüfekler ve diğer otomatik silâhlar kullanmışlardır.
Nümayişçilerin polislere da hücum etmeleri üzerine polis kuvvet lerl yollarda barikatlar kurmuşlar sa da komünist İşçiler, makineli tüfek ateşi açmıştır.
Sahte çocuk dâvasına dünde devam edildi
Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur’uu vekili ile Savcı arasında tartışma oldu
Istanbulîabıtasının mühim bir başarısı
Kadıköy, Erenköy, Küçükyalı civarında bir nıüddettenberi hırsızlık yapan şebeke yakalandı
(Yazısı 5 inci sayfadadıı)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ile İktisadî işbirliği istemesi muhtemel
Vaşington: 5 (AP.) — Amerika resmî şahsiyetleri 7 Eylülde Vaşing-tonda yapılacak malî konferansta tngilteronin dolar krizi meselesine son ve kat'î bir çaro bulunabileceği (Devamı Sa. 5 Sü. 5 ds)
Bulgar
Konsolosluğu hâdisesi
Konsolosluktan kaçırılmak istenen iki mülteci hâdisesi tahkik ediliyor
Şohriuıizdo bulunan BulgaristanlI Stoyon Kasalarof adında bir Bul gol mülteci, yanında BulgaristanlI diğer bir mülteci olduğu halde ovvelki gece Bulgaristan konsolosluğunun pca (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hikmet Bayur Ankaraya gitti
Millet Partisi genel Başkanı Hikmet Bayur diln akşamki eks-presle Ankaraya dönmüştür. Ha( reketinden evvel garda kendlsiyk (Dovaını Sa. 6 Sü. 3 do)
Fenerbahçe durağı ve Prost
ULUNAY
U ayll oluyor... Fakat alâka-■“* dar okuyucularım olbotto hatırlarlar: Fonorbnhço tramvay hattının plflj önüno kadar uzatılması hakkında bir yazı yazmıştım. Pok kısa bir atldo bu yazım Uskü dar vo Kadıköy tramvay müdürlüğü tarafından nazarı dlkkato alınmış bu haklı talobln yorlne getiril-nıosl İçin lâzım golen makamlara da müracaat edilmişti; o zaman bir Iklnoi yazı ılo Üsküdar vo Kadıköy tramvay İdaresinin bu toha-lükünü takdir oylomlştlm.
Ondan sonra bir daha sos soda
Uşonınodlm. Dün bu İşin no renk kosbottlğinl anlamak üzoro bolcdl-yo nozdindo araştırmalar yaptım, öğrondlğim hakikat boni hayretie-ro garkottl. Yazayım da okuyuou-lar da şaşsınlar...
Fenerbahçe tramvay hattının
plâl önüno kadar uzatılması nıos'-
olosl düşünülmüş, taşınılmış nlha-
yot şehir mütehassıslığının mütalo
asına müracaat edilmiş hattın uza-
tılması bu kısmın sükununu boza-
cağından müsaado odllmomesl doğ-ru görülmüş!
Rü’ya değil bu... Ayuîlo vâki'...
Bir şehrin imârı domok yalnız o şehri tolleyip pullayıp, aüsloylp püı loylp golln gibi bir köşoyo oturtmak doğlldir; bir şohrln imârı o beldoyl halkın rahat odocoğl şoklo koymnk-
uaddolor gonışiotılırso nakil vasıtaları blrblrlorlno çarpmadan do» taşırlar; halk çiğnenme tehlikesinden kurtulur; yeşil sahalar, (Shu-var) lar yalnız şohrln glizolloşmesl no yaramaz; hom dört duvar arasında yaşıyanların hom do çocukların hava vo günoş Ihtlyaoını kar-şılıyan müşterok bahço vazifesini görürlor.
İmârda sıhhat vo kolaylık ınos’o-losl ön plânda gollr.
Bir şehrin güzolleşnıosl başka,
İmârı başkadır.
Geçmiş zaman söylüyoruz amma
meselâ (Paris) olbotto (Borün)
don daha güzeldi. Fakat (Borün)
şüphoalz kİ (Paris) don daha ma'»
(Dovamı 8a. 6 Sü. 6 da)
"•««»»paja Denfe Gedikli Er bag okulunu bitiren denizcilerimize, dün törenle diplomaları vcril-
w»Wır. İtenm, diplcnna tOrenind en bir intiba» tesbit etmektedir» lYazut 6 inci sayfada)

33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Savunma Bakanlığı, Başbakanlığa verdiği ithamnamede, facianın idari cepheden de ele alınmasını istedi
^Partinin yarın
1943 de Van’ın Özalp ilçesinde geçen hâdisenin Ankaradaki duruşmasına dün de devam edildi. Söylentiler arasında Receb Pekerin de ismi geçiyor
Söz düellosu
Son ay, her tarafta, geniş ölçüde bir söz düellosuna şahit olmaklığımızı icap etti. Çığın İki Bakan, Nihat Erim ve Şevkat Adulan, İzmir ve havalisine yaptıkları seyahatle açtılar. Çeşitli şehir ve kasabalarda yaptıklan toplantılarda bu zevatın kullandıktan dil, muhalefet çevrelerinde, az çok asabiyet uyandırdı. Hele vali ve kumandanların parti top lanülanna dâvet edilmeleri ve gazetecilerin kabul ol anmadıkla n İçtimalarda onlarla görüşmeler yapılması, yeni bir takım baskı tertiplerinin hazırlandığı düşüncesini uyandırdı. Yurtta i-dareye karşı itimat havası temiz bir şekilde esmedikçe, bu gibi kuşkuların peyda olmasını tabii görmeğe alışmak lâzımdır.
Maamafilı Başbakan yardımcısının Ankaraya dönmesini müteakip Cumhurbaşkanı sayın î-nönıiniin o havaliye bir sefer yapmaları, iki Bakanın evvelce yapmış olduklan seyahat ve temasların mânasını birdenbire aydınlattı ve anlaşıldı ki o temas ve mükâlemeler, İsmet İnönü seyahatini hazırlamağa matuftur. Çünkü muhterem Cumhurbaşkanı hayli zamandır Ege mmtaka-sına seyahat yapmamış İdi. Bu havali, demokratların en kesif olduklan bölgeleri teşkil ettiğinden, havayı İyice kavramağa lüzum duyulmuş olabilir. Biz bu hükmü, sayın Başbakanın doğuda söylediği bir nutkun mânasından çıkarıyoruz. Şemsettin Gün-altay, mutadı hilâfı söylediği nâdir sert nutuklarından birinde diyordu ki: «Demokratlar fiğe havalisini adeta kendi mmta-kalan sayıyorlar ve buraya Halk Partililer gelebilsinler de görelim diyordu. Cumhurbaşkanı buraları dolaştı ve her tarafta samimi ve güzel bir kabul gördü.
Biz esasen başka türlü olması Jçin her hangi bir sebebin varlığına İnanmıyorduk. Anlaşılan hükümet mahfillerince bazı istihbarlar ve endişeler var İmiş. Son seyahat ile bunların varit olmadığı tebeyyiln etmiş ve bu yüzden biraz da ferahlık duyulmuş... Bir partinin bir mrntakada daha kesif olması, o bölgeye muhalif parti adamlarının girmemesi İçin bir sebep midir? Böyle bir mebde kabul edilecek o-lursa, Halk Partisinin hâlâm olduğunu sandığı bölgeler varsa oralara demokratlar veyahut Millet Partililer girmiyecek veya
(Davamı 8a. o 8Ü. 6 da)
Başbakanın yurt gezisinden bir intiba
Başbakan Kars’ta Bay ar a hücum etti
“Celâl Bayar -millî husumet andını düşünen müfritleri dizginliyecek kudreti ya kendisinde bulamamakta ya mevkiinden emin olmamaktadır»
Kara: 5 (Hhbusî) — Dün saati mistir.
15.30 da şehrimize gelen Başbakan Başbakan konuşmasına Karsa gi-Şemsettın Giinaltay bugün Hnlkevin ' rerken kendisinde uyanan hâtıralarda halka hitaben bir konuşma yap- | (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de)
Topkapı müzesinde bir salon açılıyor
Deniz Erbaş Okulunda dünkü diploma töreni
Ankara, 5 (Hususi) — 1913 Bonesinde Van’ın Özalp ilçesinde mahkeme kararı olmadan kurşuna dizilen otuz üç vatandaş hâdisesinde mesuliyetleri görülen iki general, 2 muvazzaf ve 2 yedek subay hakkında Millî Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan İthamnamenin ’ ir sureti Başba-(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 de)
Liselerin 4 yıla çıkarılması
Kararın tatbik şekline dair Milli Eğitim Bakanlığının tebliği Ankara, S (A.A.) Millî Eğl-tim Bakanlığından tebliğ edilmiştir :
1 — Dördüncü Millî Eğitim Şûrası karaı-ı gözönüne alınarak memleketimizde lise tahsili 4 yıla çıkarılmıştır.
2 — Bu jul bütün resmî liselerle muadili olan özel liselerin birinci sınıflarında şûraca kabul olunan yeni müfredat programları uygulanacaktır.
3 — Bu jul liselerin 2 ve 3 üncü sınıflarına geçen öğrenciler tahsillerini eski programa göre tamamlıyacaklardır.
4 — önümüzdeki ders yılından itibaren devlet orta okul ve lise bitirme imtihanlarında ertepi yı-la kalan öğrenciler bütünleme derslerine devam ile mükellef tutulacaklardır.
5 — Bu yıl resmî orta okullarla muadiİliği tanınmış olan özel orta okullarüFElltUn sınıfla- I rında şûraca kabul olunan yeni mtlfre3at programlan uygulanacaktır.
I
İzmir 5 (Telefonla) — D. P. Ge nel Boşkanınm cumartesi günü ö. demişte söylediği nutuk, günün mevzuu olarak hararetle konuşulmaktadır.
C-H.P. İller nutka son derece sinirlenmekte, bu nutuk ancak diş . ler sıkılarak okunabilir, demektedirler. Demokratlar ise; nutku fev kalâde bulmakta ve Demokrat Par tinin hareketini tasvip etmektedir. Yalnız bazı demokratlarca Celâl Bayarın Şarkta tetkik seyahati yapan Günaltaya da cevap ver. mesi lüzumlu görülmektedir.
Bitaraf mahfiller İse nutku, Ce Iâl Boyarın şimdiye kadar söylediği en sert nutuk olarak tavsif etmekte ve bu nutukla D. P. Genel Başkanınm ve Partisinin kazançlarının şu iki noktada olduğunu söy temektedirler.
Birinci muvaffakiyet ve kazanç; Cumhuriyet Halk Partisinin samimiyetsizlik maskesini yere düşür, nıesidir.
İkinci muvaffakiyet, İktidar par tisinin ihtimamla hazırladığı sert politika tâblyeslnl akamete uğrat mfş bulunmasıdır.
Bu mahfillere göre bir müddet-tenberi Halk Partisi; muhalefeti, en mânâsız suallerine cevap verme mevkiine sokarak, halk efkârının (Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Bayarın nutku ve yeni akisleri
Ankarada dün yapılan harekâttan bir görünüş
Trakya Askerî tatbikatı yarın sabah başlıyor
Ankarada dün yapılan hava manevraları çok başarılı oldu
İki uçak filomuz Etimesğud alanında yükledikleri top, Jeep otomobili, erzak ve cephane ile takviyeli bir taburu Konya’ya indirdiler
öğrendiğimize göre tatbikatı, Cum-
Trakyada yapılacağını haber ver- . _____-------------------------, ~—
eliğimiz askerî tatbikat, yana Babalı hurbaşkanı İnönü, Genelkurmay he-başlıyacaktır. Tatbikata, hava vo .........................................
, deniz birlikleri de iştirâk edecektir.
yeti, Askerî Şûra iiyelerilo Ameri-(Devamı 8a. 5 8Ü. 4 do)
Yolcu trenimize mayn koyan
dört komünist yakalandı
Müessif hâdise geçen sene Doğu Trakyayı tethış eden Kara Yorgi çetesi tarafından yapıldı, tren seferleri perşembe günü başlayabilecek
Edirne, 5 (Telefonla) — Evvelki gece Yunan arazisi İçinde rayların altına koydukları man-yatolu bomba ile 8 sayılı yolcu katarının devrilmesine sebebiyet verenlerin geçen yıl Doğu Trak-(Dovamı Sa. 6 SU. 7 dol
Mîlânoda kanlı bir
Vaşington konferansı
Yarın başlıyor
îngilterenin, Amerika
Kısmî seçim için C. H. P. adayları
Secime iştirâk edecek ve etmijecek partiler vilâyete durumu bildirdiler
Kısnıi noçiınlero girip girmiyecok-lorini bildirmeleri için siyasî partile-ro verilen mühlet diin akşam saat 17 do sona ermiştir.
Vilâyete golen cevaplara göre, O. H. P. Türk Sosyal Demokrat Partisi, Tiirkiyo Yüksolmo Partisi, kısmi oeçimloro gireceklerdir. Dcrnok rat Parti, Millet Partisi, Millî Kalkınma Partisi, Liberal Demokrat
(Dovamı 8a. 5 SU. 0 da)
Oiyarbakırda büyük yangın
Sanat Enstitüsü
yandı, zarar bir milyon lira
Diyarbakır: 5 (A.A.) — Kırk hoş yıldunberi memleket kültürüne büyük hizınotlor yapmış olan Diyarbakır Erkek Sanat Enstitünü dün sual
çarpışma
Poİİb ve işçiler arasında ölenler var
Mllâno 5 a.a. (United Press) — Bugün MUânoda endüstri bölgesinde polis ve komünist İşçiler arasın da büyük bir çarpışma olmuştur.
Çarpışmaya zırhlı otomobiller de iştirâk etmiştir, öğleden sonra baş layan bu karışıklık esnasında bir polisin ve İki işçinin öldüğü henüz teyit edilmemiş olan haberler den öğrenilmiştir.
Komünist İşçilerinin çıkardığı bu karşıklık esnasında polis ve işçiler makineli tüfekler ve diğer otomatik silâhlar kullanmışlardır.
Nümayişçilerin polislere da hücum etmeleri üzerine polis kuvvet lerl yollarda barikatlar kurmuşlar sa da komünist İşçiler, makineli tüfek ateşi açmıştır.
Sahte çocuk dâvasına dünde devam edildi
Ortaköy Şifa Yurdu sahibi Dr. Asım Onur’uu vekili ile Savcı arasında tartışma oldu
Istanbulîabıtasının mühim bir başarısı
Kadıköy, Erenköy, Küçükyalı civarında bir nıüddettenberi hırsızlık yapan şebeke yakalandı
(Yazısı 5 inci sayfadadıı)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ile İktisadî işbirliği istemesi muhtemel
Vaşington: 5 (AP.) — Amerika resmî şahsiyetleri 7 Eylülde Vaşing-tonda yapılacak malî konferansta tngilteronin dolar krizi meselesine son ve kat'î bir çaro bulunabileceği (Devamı Sa. 5 Sü. 5 ds)
Bulgar
Konsolosluğu hâdisesi
Konsolosluktan kaçırılmak istenen iki mülteci hâdisesi tahkik ediliyor
Şohriuıizdo bulunan BulgaristanlI Stoyon Kasalarof adında bir Bul gol mülteci, yanında BulgaristanlI diğer bir mülteci olduğu halde ovvelki gece Bulgaristan konsolosluğunun pca (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Hikmet Bayur Ankaraya gitti
Millet Partisi genel Başkanı Hikmet Bayur diln akşamki eks-presle Ankaraya dönmüştür. Ha( reketinden evvel garda kendlsiyk (Dovaını Sa. 6 Sü. 3 do)
Fenerbahçe durağı ve Prost
ULUNAY
U ayll oluyor... Fakat alâka-■“* dar okuyucularım olbotto hatırlarlar: Fonorbnhço tramvay hattının plflj önüno kadar uzatılması hakkında bir yazı yazmıştım. Pok kısa bir atldo bu yazım Uskü dar vo Kadıköy tramvay müdürlüğü tarafından nazarı dlkkato alınmış bu haklı talobln yorlne getiril-nıosl İçin lâzım golen makamlara da müracaat edilmişti; o zaman bir Iklnoi yazı ılo Üsküdar vo Kadıköy tramvay İdaresinin bu toha-lükünü takdir oylomlştlm.
Ondan sonra bir daha sos soda
Uşonınodlm. Dün bu İşin no renk kosbottlğinl anlamak üzoro bolcdl-yo nozdindo araştırmalar yaptım, öğrondlğim hakikat boni hayretie-ro garkottl. Yazayım da okuyuou-lar da şaşsınlar...
Fenerbahçe tramvay hattının
plâl önüno kadar uzatılması nıos'-
olosl düşünülmüş, taşınılmış nlha-
yot şehir mütehassıslığının mütalo
asına müracaat edilmiş hattın uza-
tılması bu kısmın sükununu boza-
cağından müsaado odllmomesl doğ-ru görülmüş!
Rü’ya değil bu... Ayuîlo vâki'...
Bir şehrin imârı domok yalnız o şehri tolleyip pullayıp, aüsloylp püı loylp golln gibi bir köşoyo oturtmak doğlldir; bir şohrln imârı o beldoyl halkın rahat odocoğl şoklo koymnk-
uaddolor gonışiotılırso nakil vasıtaları blrblrlorlno çarpmadan do» taşırlar; halk çiğnenme tehlikesinden kurtulur; yeşil sahalar, (Shu-var) lar yalnız şohrln glizolloşmesl no yaramaz; hom dört duvar arasında yaşıyanların hom do çocukların hava vo günoş Ihtlyaoını kar-şılıyan müşterok bahço vazifesini görürlor.
İmârda sıhhat vo kolaylık ınos’o-losl ön plânda gollr.
Bir şehrin güzolleşnıosl başka,
İmârı başkadır.
Geçmiş zaman söylüyoruz amma
meselâ (Paris) olbotto (Borün)
don daha güzeldi. Fakat (Borün)
şüphoalz kİ (Paris) don daha ma'»
(Dovamı 8a. 6 Sü. 6 da)
"•««»»paja Denfe Gedikli Er bag okulunu bitiren denizcilerimize, dün törenle diplomaları vcril-
w»Wır. İtenm, diplcnna tOrenind en bir intiba» tesbit etmektedir» lYazut 6 inci sayfada)

Comments (0)