Cumartesi
5
MART
1949
Sclıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye Noı H Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3571
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
L i L i
MERİNOS
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
Komünist lahrikâtıl Sütlüce faciasının tahkikatı
takbih ediliyor
Eisenhower, Truman'ın "Hain,, damga-
sini vurduğu Amerikan komünistlerinin memleketten atılmasını teklif etti
mühim bir safhaya giriyor
Nuri Paşanın cesedinin bulunmasile
ölü adedi dün akşam 26 ya çıktı
Parçalanmış cesedleı-, hüviyet teşhisi için Morgda halka göste-
Danimarka komünist şefi de hempalarının sözlerini tekrarladı — Fransada tevkifler devam ediyor
rilecek - Savcı temizleme işinin yavaş yürüdüğünden şikâyetçi
Sütlücedeki General Nuri Kil-
Balkan Tınman, Dışişleri Bakanı Achessonla bir hasbıhal sırasında.
ait tahkikat ve vak’a yerindeki araştırmalara dün de devam edilmiştir. İstanbul komutanlığının vak’a yerine gönderdiği istihkâm kıt’ası ve temizlik işleri ameleleri dün sabahtan itibaren fabrikanın enkazını kaldırmağa başlamışlar ve bu a-rada yansı sağlam kalmış bir beton duvar dinamit vasıtasiyle atılmıştır.
Bu duvarın altına tesadüf e-den ve infilâkın bilhassa şiddetli olduğu depo kısmından dün öğ leye kadar 5 ceset çıkanlmış-tır. Aynca dağılmış kafa ve vücut parçaları da bulunmuştur.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Molotof aziedildi
Yerine Vichinsky getirildi
Kâzım Orbay ve Şahap Güler facia mahallinde (Foto: Büthan — Yeni Sabah)
BUGÜN
BİLANÇO KABARIYOR
Sütlüce faciasının zayiat bilançosu gittikçe kabarıyor ve şimdiden seziliyor ki bu son rakamlar bile daha yükselebilir. Bu netice âmme vicdanında derin bir teessür uyandırıyor. Felâkete uğrayan aileler kendilerini sırf kaderin darbesine uğramış sayacak mevkide1 değillerdir ve bu teselliden bile mahrum bulunuyorlar. Çünkü en iptidaî İhtiyat tedbirleri ilgililerce alınmış bulunsaydı bu halle meydana gelmez veyahut tahakkuk etse bile bu kadar gtnjş ıztirap doğurmazdı.
Dün de işaret ettiğimiz gibi, Haliçteki dramda kaygısızlığın, kontrolsüzlüğün, lâubaliliğin büyük paylan vardır. Altısı birden vazife uğrunda şehit olan itfaiye erlerine” ne kadar tehlikeli bir mıntakoda çalıştıklarını ihtar edecek hiç bir verilmemiştir. Bir mahzen rutla dolu olur, tonlarca patlayıcı madde yığılmış olur da bu halden hiç kimsenin haberi olmaz bulunur mu? Tedbirli bir müessesede nerelerde ne gibi tehlikeler olduğunu gösteren a-Jâmetler, belirtiler, bu işlerde en acemilerin bile gözüne batabilecek vuzuh ve sarahatle tes-bit edilmez mİ ? Bu fabrika sanki mühimmat yapan bir İdare üeğil de bir ipek kumaş fabrikasıdır. Bu kadar aldırmamaz-hk nasıl olmuş da ilgili müfettişlerin gözünden kaçmış?
«Simdi felâket bütün baskısı ınü’u “foklarına çök-
vLu?’ YaPlhw^ Sey mesull-
Yoksa yine, MrçM, , . gördüğümüz gibl. hll,ıan tahkikat İle İşler sürün“mJ bırakılır ve her türlü günah*Ve kabahatler örtülürse şehitlerin ruhları ve yaşıyanlann manevi ‘‘Heri günahkârların yakalarına “asıl olsa yapışacaktır. Ata-türk: «Bir Türk dünyaya değer» demişti. Bir ihmal ve mil-balâf.sıxlık yüzünden bir çok Türk evlâdı hayata, acı bir şekilde veda etmişlerdir.
Hatırlıyoruz, Refah faciasııı-oaki mesuller bir türlü nıeyda-çıkarılamadı, siyasi ve adli •orumluluk birbirine karıştırıl. ‘1 ve İş muhakkak ki gürültüye getirildi. Denizlerde cereyan «fen o facia belki Sütlücedekin-aen daha ağırdı. Filhakika felâ-*etJaha az velveleU İdi. Bu de-(a büsbütün başka yollardan (Devimi: 8e. a - 8Ü. b de)
Avam Kamarasında
mühim müzakereler
Türkiye tehdit edildiği takdirde Ingiltere bunu önlemeğe hazır olmalıdır
Attlee dün Almanyaya hareket etti
lngülz Başbakanı C. Attlee
Sovyet şefleri arasında temizleme ameliyesi başladı
Londra, e (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre, Dışişleri Bakanı Molotof azledilmiştir. Yorlno Vlşlnskl tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre Dış Ticaret Bakanı Nı'koya uüvdHiîrîşİlr. Yarine muavini Mençlkof tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (A.A.) «reuter* — Avam Kamarasında Millî Savunma müzakereleri sırasında muhalefet adına söz alan eski Hava Bakanı Mac Millan şunları söylemiştir:
Büyük Britanya, memleketlerin araka arkaya şantajla yutulmasına muvafakat etmiyeceğini açıkça anlatmalıdır. Yunanistan Türkiye, İran veya Almanya teh dit edildiği takdirde İngiltere müttefiklerde birlikte bunu önle raeğc hazır olmalıdır. Yoksa, Na z.z m önünde oldıjğu gibi komünizm önünde de memleketler kay hederiz.
Bundan sonra Başbakan Attlee söz alarak büyük Britanya’ (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 2 de)
Celâl Bayar Antalyada
6 ncı sayfamızda
Beş şehid itfaiyecinin hazin cenaze merasimi
Şanlı bayrağımıza sarılmış olan tabutlar biijiik biı kalabalık tarafından göz yaşlan içinde takip edildi
Sütlüce hâdisesi hakkında
Anayasada yapılacak tadilât
Ayan meclisi kurulması esas itibarile kabul edildi
Ankara 4 (Telefonla) — A-nayasanın tadili pnojeeini hazır lamakta. olan Halk Partisi komisyonu çalışmalarına devam etmektedir. Ayan meclisinin ku rulması esas olarak kabul edil-ni ştir. Yalnız bu meclisin kuruluş tarzı hakkında iki cereyan mevcuttur. Birinci cereyana go rc âyan meclisinin doğrudan doğruya halk tarafından seçi -lecek üyelerden kurulması; ikin (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
ANKARA DEDİKODULARI
Atlantik Paktı görüşmeleri müsbet şekilde ilerliyor
Paktın metni önümüzdeki hafta Kanada’da yayınlanacak
Vaşlngton: 4 (A.P) — Vaki
bir P.us İhlarını kaale almayan Norveç, Kuzey Atlantik Savunma İttifakı müzakerelerine res -n.en katılmıştır. Norveç'in Va-şlagton büyük elçis' Munthe de Morgenstierne bugün Birleşik -Amerika Dışişleri Bakanlığında yapılan İttifakla ilgili görüşmelerde hükümetine temsil etmiştir. Morgenstierne, Birleşik - Amerl-a, Büyük - Britanya, Kanada, . *'ra,«a, Belçika, Hollanda ve dAn^‘b,UrS lcma,Icllerl tarafın-kin ^«rn°nla ,;a£nlmaajnı mütea Wp görüşmelerde hazır buIunmug
Büyük elçi, daveti kabul etliğini esasen dün gece resmen aç>k lamıştı. Aynı zamanda Norveç Kimyanın kendisine akdini teklif ettiği bir saldırmazlık paktım leddetm İştir.
Kopenhag;4 (A.P.) — Bugün gazetecilere demeç veren Danl -marka Başbakanı, Dışişleri Bakaı nı Gustav Rosrnussen'in sah gü-nü Vaşlngton’a hareket edeco -8 İni «öylem İştir,
Dışişleri Bakanlığının bir söz-ctlsllne göre, Rasmusscn, Atlan-
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri
Eski İstanbul manzaraları, eski İstanbul hayatı ve Istanbulun bütün âbidelerinin şaheser tabloları, Ana-dolumuzun bütün güzelliklerini toplayan büyük kıtada gravürleri ile Yenli Sabah, tarih söven okuyucularına hakikî bir sürpriz hazırlamaktadır. Bütün bu harikulâde güzel tablolarla beraber; lstanbulun her semtinin ve Anadoİumuzun bir çok tarihî âbidelerini ihtiva eden yerlerin tarihî vukuatlarını, canlı vo mc-raklı safhalarile beraber okuyacaksınız.
Hazırlayan:
Niyazi Ahmet Banoğhı.
Kendisine genel idare kurulu üyeleri refakat ediyor
Ankara 4 (Telefonla) — Demokrat Parti Genel Başkanı Cı-lâl Bayar, bugüıı, yanında Adnan Menderes, Refik Koraltan, Dr. Cemal Tunca, Lütfl Karaos man ve genel idare kurulu ü-jflorinden bazıları olduğu halde Ankaradan Antalyaya git • m İştir. Bayar, Antalyadan Atı ■ karaya dönecek ve buradan dıi Istanbula gidecektir.
Şehrimizdeki
Çin konsolosu bize iltica etti
Çin millî hükümetinin Istan -bul başkonsolu Aptullah Ma. dün emniyet makamlarına mll-ıııcaat ederek vazifesinden istifa ettiğini vo mülteci olarak (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankara 4 (Telefonla) — İs -tanbulda vukubulan infilâk hâ -disesinin yarattığı teessür vc a-lâka Ankara’da da günün en e-hemmiyetli mevzuu olmakta do-vanı ediyor. Şimdiye kadar yapılan tahkikat ve tahminlere göre, hâdisede bir kasit olmayıp büyük bir dhmal bulunduğu fikri üzerinde durulmakta ise de mahiyeti henüz kesin olarak aydınlanmam.ş olan şu husus ta bePrtilmektedir:
Bilindiği gibi fabrikanın sİ -paı işlerinin büyük bir kısmı Su riyc ve bazı Arab devletlerine yapılmaktadır, önce alâkalı dev let ileri gelenlerile temasa geçmiş ve bu arada Azzam Paşa ile de görüşmelerde bulunmuş -tur. Arab devletlerinin fabrikaya mühim mikdarda eslâha da sipariş ettikleri, fakat bazı mile bir sebepler dolayısile bu sıpa -rışlerin yapılamadığı vo buna karşılık mühimmat işine azamî h:z verildiği anlaşılmaktadır.
İşto Nuri Paşanın Arab dev-letlerile yaptığı bu temaslarla yabancı bir devletin Bikı şek'l-oc alâkadar olduğu ve bunu yakından takip ettiği beyan edilmektedir. İnfilâkın solcuların bir eseri olduğu hemen bu nevi
nazelerl dün meresimle kaldın!
Cerrahpaşa hastabaneslnden alınarak saat 12 de Beyazıt ca , mllno getirilen şehit İtfaiyecile « rin namazı kalabalık bir camaa* tın lştiriküe kılındı. Omuzla* üzerinde taşınan tabutlar, ItC ye ve Askeri bandonun çald,^ matem marşüe Saraçhanebaşı « na kadar getirilmiştir. Cenazeyi itfaiye. Polis, jandarma ve as ( (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 8 at)
İtfaiye erleri arkadaşlarının tabutları başında nöbet bekliyorlar. (Foto: Biirhan — Yeni Sabah)
Takvimden Bir Yaprak
“Bir cinâyet,bu cinâyet gerçek!,,
Sütllcodo borhava olarak bu kadar kişinin hayatına mal olan «patlayıoı maddeler» fabrikasının sahibi Nuri paşanın şlmdlyo kadar nam vo nişanından habor a-lınmadığına göro, İnfilâkta öldüğü anlaşılıyor. Bu müthiş folâketto Nuri paşaya karşı sarfodllocok tek söz, «Allah taksiratını atletsin Is duasından İbarettir. Zira ordu kumandanlıklarında bulunmuş, ecnebi diyarına müteaddit seyahatler yapmış, vo mesleği itlbarlylo «patlayım madde» nln no domok olduğunu herkesten İyi bilmesi lâzım-golon bu zat nasıl olur da böyle bir fabrika kurar?
Blzdo Belediye dişinin katılığını Işportaoı fıkara esnafta denor; Nuri paşnnın fabrikasına dokunmaz. işto böyle «Aşağı tükürsem sakalım, yukarı tükürsom bıyığım!» dlyo dlyo bu halo goldlk.
Nuri paşa müteşebbis bir zat İmiş... Koca bir fabrika kurmuş... O sayodo birçok işçiler ekmek yiyorlarmış...
Nuri paşanın teşebbüsünden bugün no kalmıştır? Bir yığın kül, demir vo parça parça olmuş in-
Gazotolorln yazdıklarına bakılırsa orası fabrika değil bir İşçi mezarlığı İmiş... En dakik, en İnce, on hurda Işlordo çalışanlara verilen para saat (o 30 kuruşmuş. Uoua
— Tevfik Fikret —
etin yahnisi tatsız olur. Saati otuz kuruşa çalışan bir amele termometreden no anlar? Fabrika müstahdemlerinden biri, bir mealokda-Iimızaı bu fabrikanın on İptidai vosaltlo döndürüldüğünü söylemli vo bu olhetlor savcılıkta dahi toablt edilmiştir.
No çaro kİ bütün bu Ihmallor, tosoyyübler, bol» geldikten sonra moydana çıkıyor. Dumanları lülen yangın yorlnde oosctlorln ortasında dizimizi dövo döve aŞöylo ol-muşl Böyle olmuş!» dlyo birbirimize dord yanıyoruz...
Ne ayıp! No ayıp!
Han! neredo iş Bakanlığı? Barut fabrikasında, bu mesuliyetti İş-do saati otuz kuruşa amolo çalışırken iş Bakanı uyuyor mu? Asıl İhmal oradan başlıyor.
Ya o camları kırılan evler! Ya şehir hastalıklarla uğraşırken o karanlıkta, o soğukta sokaklara dökülon civar ovlorin halkı! insan söyliyocek söz bulamıyor.
Bazıları da Nuri paşanın yaptığı hatayı hayatiyle ödodiğlnl yazıyorlar.
Meğer can pazarı no kadar u-cuzlamış! Bir do hayat pahalılığından şikâyot ödiyoruz; hayatın no kadar ucuzladığını görmek İstiyorsanız Sütlloodo kurulan pazar ye-rlno buyurun!
ULUNAY
ğehid itfaiyecilerin cenazeleri Beyazıt Camiinde i £Fot o: Bürhan — Yeni Sabah)
Cumartesi
5
MART
1949
Sclıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye Noı H Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3571
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
L i L i
MERİNOS
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
Komünist lahrikâtıl Sütlüce faciasının tahkikatı
takbih ediliyor
Eisenhower, Truman'ın "Hain,, damga-
sini vurduğu Amerikan komünistlerinin memleketten atılmasını teklif etti
mühim bir safhaya giriyor
Nuri Paşanın cesedinin bulunmasile
ölü adedi dün akşam 26 ya çıktı
Parçalanmış cesedleı-, hüviyet teşhisi için Morgda halka göste-
Danimarka komünist şefi de hempalarının sözlerini tekrarladı — Fransada tevkifler devam ediyor
rilecek - Savcı temizleme işinin yavaş yürüdüğünden şikâyetçi
Sütlücedeki General Nuri Kil-
Balkan Tınman, Dışişleri Bakanı Achessonla bir hasbıhal sırasında.
ait tahkikat ve vak’a yerindeki araştırmalara dün de devam edilmiştir. İstanbul komutanlığının vak’a yerine gönderdiği istihkâm kıt’ası ve temizlik işleri ameleleri dün sabahtan itibaren fabrikanın enkazını kaldırmağa başlamışlar ve bu a-rada yansı sağlam kalmış bir beton duvar dinamit vasıtasiyle atılmıştır.
Bu duvarın altına tesadüf e-den ve infilâkın bilhassa şiddetli olduğu depo kısmından dün öğ leye kadar 5 ceset çıkanlmış-tır. Aynca dağılmış kafa ve vücut parçaları da bulunmuştur.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Molotof aziedildi
Yerine Vichinsky getirildi
Kâzım Orbay ve Şahap Güler facia mahallinde (Foto: Büthan — Yeni Sabah)
BUGÜN
BİLANÇO KABARIYOR
Sütlüce faciasının zayiat bilançosu gittikçe kabarıyor ve şimdiden seziliyor ki bu son rakamlar bile daha yükselebilir. Bu netice âmme vicdanında derin bir teessür uyandırıyor. Felâkete uğrayan aileler kendilerini sırf kaderin darbesine uğramış sayacak mevkide1 değillerdir ve bu teselliden bile mahrum bulunuyorlar. Çünkü en iptidaî İhtiyat tedbirleri ilgililerce alınmış bulunsaydı bu halle meydana gelmez veyahut tahakkuk etse bile bu kadar gtnjş ıztirap doğurmazdı.
Dün de işaret ettiğimiz gibi, Haliçteki dramda kaygısızlığın, kontrolsüzlüğün, lâubaliliğin büyük paylan vardır. Altısı birden vazife uğrunda şehit olan itfaiye erlerine” ne kadar tehlikeli bir mıntakoda çalıştıklarını ihtar edecek hiç bir verilmemiştir. Bir mahzen rutla dolu olur, tonlarca patlayıcı madde yığılmış olur da bu halden hiç kimsenin haberi olmaz bulunur mu? Tedbirli bir müessesede nerelerde ne gibi tehlikeler olduğunu gösteren a-Jâmetler, belirtiler, bu işlerde en acemilerin bile gözüne batabilecek vuzuh ve sarahatle tes-bit edilmez mİ ? Bu fabrika sanki mühimmat yapan bir İdare üeğil de bir ipek kumaş fabrikasıdır. Bu kadar aldırmamaz-hk nasıl olmuş da ilgili müfettişlerin gözünden kaçmış?
«Simdi felâket bütün baskısı ınü’u “foklarına çök-
vLu?’ YaPlhw^ Sey mesull-
Yoksa yine, MrçM, , . gördüğümüz gibl. hll,ıan tahkikat İle İşler sürün“mJ bırakılır ve her türlü günah*Ve kabahatler örtülürse şehitlerin ruhları ve yaşıyanlann manevi ‘‘Heri günahkârların yakalarına “asıl olsa yapışacaktır. Ata-türk: «Bir Türk dünyaya değer» demişti. Bir ihmal ve mil-balâf.sıxlık yüzünden bir çok Türk evlâdı hayata, acı bir şekilde veda etmişlerdir.
Hatırlıyoruz, Refah faciasııı-oaki mesuller bir türlü nıeyda-çıkarılamadı, siyasi ve adli •orumluluk birbirine karıştırıl. ‘1 ve İş muhakkak ki gürültüye getirildi. Denizlerde cereyan «fen o facia belki Sütlücedekin-aen daha ağırdı. Filhakika felâ-*etJaha az velveleU İdi. Bu de-(a büsbütün başka yollardan (Devimi: 8e. a - 8Ü. b de)
Avam Kamarasında
mühim müzakereler
Türkiye tehdit edildiği takdirde Ingiltere bunu önlemeğe hazır olmalıdır
Attlee dün Almanyaya hareket etti
lngülz Başbakanı C. Attlee
Sovyet şefleri arasında temizleme ameliyesi başladı
Londra, e (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre, Dışişleri Bakanı Molotof azledilmiştir. Yorlno Vlşlnskl tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre Dış Ticaret Bakanı Nı'koya uüvdHiîrîşİlr. Yarine muavini Mençlkof tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (A.A.) «reuter* — Avam Kamarasında Millî Savunma müzakereleri sırasında muhalefet adına söz alan eski Hava Bakanı Mac Millan şunları söylemiştir:
Büyük Britanya, memleketlerin araka arkaya şantajla yutulmasına muvafakat etmiyeceğini açıkça anlatmalıdır. Yunanistan Türkiye, İran veya Almanya teh dit edildiği takdirde İngiltere müttefiklerde birlikte bunu önle raeğc hazır olmalıdır. Yoksa, Na z.z m önünde oldıjğu gibi komünizm önünde de memleketler kay hederiz.
Bundan sonra Başbakan Attlee söz alarak büyük Britanya’ (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 2 de)
Celâl Bayar Antalyada
6 ncı sayfamızda
Beş şehid itfaiyecinin hazin cenaze merasimi
Şanlı bayrağımıza sarılmış olan tabutlar biijiik biı kalabalık tarafından göz yaşlan içinde takip edildi
Sütlüce hâdisesi hakkında
Anayasada yapılacak tadilât
Ayan meclisi kurulması esas itibarile kabul edildi
Ankara 4 (Telefonla) — A-nayasanın tadili pnojeeini hazır lamakta. olan Halk Partisi komisyonu çalışmalarına devam etmektedir. Ayan meclisinin ku rulması esas olarak kabul edil-ni ştir. Yalnız bu meclisin kuruluş tarzı hakkında iki cereyan mevcuttur. Birinci cereyana go rc âyan meclisinin doğrudan doğruya halk tarafından seçi -lecek üyelerden kurulması; ikin (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
ANKARA DEDİKODULARI
Atlantik Paktı görüşmeleri müsbet şekilde ilerliyor
Paktın metni önümüzdeki hafta Kanada’da yayınlanacak
Vaşlngton: 4 (A.P) — Vaki
bir P.us İhlarını kaale almayan Norveç, Kuzey Atlantik Savunma İttifakı müzakerelerine res -n.en katılmıştır. Norveç'in Va-şlagton büyük elçis' Munthe de Morgenstierne bugün Birleşik -Amerika Dışişleri Bakanlığında yapılan İttifakla ilgili görüşmelerde hükümetine temsil etmiştir. Morgenstierne, Birleşik - Amerl-a, Büyük - Britanya, Kanada, . *'ra,«a, Belçika, Hollanda ve dAn^‘b,UrS lcma,Icllerl tarafın-kin ^«rn°nla ,;a£nlmaajnı mütea Wp görüşmelerde hazır buIunmug
Büyük elçi, daveti kabul etliğini esasen dün gece resmen aç>k lamıştı. Aynı zamanda Norveç Kimyanın kendisine akdini teklif ettiği bir saldırmazlık paktım leddetm İştir.
Kopenhag;4 (A.P.) — Bugün gazetecilere demeç veren Danl -marka Başbakanı, Dışişleri Bakaı nı Gustav Rosrnussen'in sah gü-nü Vaşlngton’a hareket edeco -8 İni «öylem İştir,
Dışişleri Bakanlığının bir söz-ctlsllne göre, Rasmusscn, Atlan-
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri
Eski İstanbul manzaraları, eski İstanbul hayatı ve Istanbulun bütün âbidelerinin şaheser tabloları, Ana-dolumuzun bütün güzelliklerini toplayan büyük kıtada gravürleri ile Yenli Sabah, tarih söven okuyucularına hakikî bir sürpriz hazırlamaktadır. Bütün bu harikulâde güzel tablolarla beraber; lstanbulun her semtinin ve Anadoİumuzun bir çok tarihî âbidelerini ihtiva eden yerlerin tarihî vukuatlarını, canlı vo mc-raklı safhalarile beraber okuyacaksınız.
Hazırlayan:
Niyazi Ahmet Banoğhı.
Kendisine genel idare kurulu üyeleri refakat ediyor
Ankara 4 (Telefonla) — Demokrat Parti Genel Başkanı Cı-lâl Bayar, bugüıı, yanında Adnan Menderes, Refik Koraltan, Dr. Cemal Tunca, Lütfl Karaos man ve genel idare kurulu ü-jflorinden bazıları olduğu halde Ankaradan Antalyaya git • m İştir. Bayar, Antalyadan Atı ■ karaya dönecek ve buradan dıi Istanbula gidecektir.
Şehrimizdeki
Çin konsolosu bize iltica etti
Çin millî hükümetinin Istan -bul başkonsolu Aptullah Ma. dün emniyet makamlarına mll-ıııcaat ederek vazifesinden istifa ettiğini vo mülteci olarak (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankara 4 (Telefonla) — İs -tanbulda vukubulan infilâk hâ -disesinin yarattığı teessür vc a-lâka Ankara’da da günün en e-hemmiyetli mevzuu olmakta do-vanı ediyor. Şimdiye kadar yapılan tahkikat ve tahminlere göre, hâdisede bir kasit olmayıp büyük bir dhmal bulunduğu fikri üzerinde durulmakta ise de mahiyeti henüz kesin olarak aydınlanmam.ş olan şu husus ta bePrtilmektedir:
Bilindiği gibi fabrikanın sİ -paı işlerinin büyük bir kısmı Su riyc ve bazı Arab devletlerine yapılmaktadır, önce alâkalı dev let ileri gelenlerile temasa geçmiş ve bu arada Azzam Paşa ile de görüşmelerde bulunmuş -tur. Arab devletlerinin fabrikaya mühim mikdarda eslâha da sipariş ettikleri, fakat bazı mile bir sebepler dolayısile bu sıpa -rışlerin yapılamadığı vo buna karşılık mühimmat işine azamî h:z verildiği anlaşılmaktadır.
İşto Nuri Paşanın Arab dev-letlerile yaptığı bu temaslarla yabancı bir devletin Bikı şek'l-oc alâkadar olduğu ve bunu yakından takip ettiği beyan edilmektedir. İnfilâkın solcuların bir eseri olduğu hemen bu nevi
nazelerl dün meresimle kaldın!
Cerrahpaşa hastabaneslnden alınarak saat 12 de Beyazıt ca , mllno getirilen şehit İtfaiyecile « rin namazı kalabalık bir camaa* tın lştiriküe kılındı. Omuzla* üzerinde taşınan tabutlar, ItC ye ve Askeri bandonun çald,^ matem marşüe Saraçhanebaşı « na kadar getirilmiştir. Cenazeyi itfaiye. Polis, jandarma ve as ( (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 8 at)
İtfaiye erleri arkadaşlarının tabutları başında nöbet bekliyorlar. (Foto: Biirhan — Yeni Sabah)
Takvimden Bir Yaprak
“Bir cinâyet,bu cinâyet gerçek!,,
Sütllcodo borhava olarak bu kadar kişinin hayatına mal olan «patlayıoı maddeler» fabrikasının sahibi Nuri paşanın şlmdlyo kadar nam vo nişanından habor a-lınmadığına göro, İnfilâkta öldüğü anlaşılıyor. Bu müthiş folâketto Nuri paşaya karşı sarfodllocok tek söz, «Allah taksiratını atletsin Is duasından İbarettir. Zira ordu kumandanlıklarında bulunmuş, ecnebi diyarına müteaddit seyahatler yapmış, vo mesleği itlbarlylo «patlayım madde» nln no domok olduğunu herkesten İyi bilmesi lâzım-golon bu zat nasıl olur da böyle bir fabrika kurar?
Blzdo Belediye dişinin katılığını Işportaoı fıkara esnafta denor; Nuri paşnnın fabrikasına dokunmaz. işto böyle «Aşağı tükürsem sakalım, yukarı tükürsom bıyığım!» dlyo dlyo bu halo goldlk.
Nuri paşa müteşebbis bir zat İmiş... Koca bir fabrika kurmuş... O sayodo birçok işçiler ekmek yiyorlarmış...
Nuri paşanın teşebbüsünden bugün no kalmıştır? Bir yığın kül, demir vo parça parça olmuş in-
Gazotolorln yazdıklarına bakılırsa orası fabrika değil bir İşçi mezarlığı İmiş... En dakik, en İnce, on hurda Işlordo çalışanlara verilen para saat (o 30 kuruşmuş. Uoua
— Tevfik Fikret —
etin yahnisi tatsız olur. Saati otuz kuruşa çalışan bir amele termometreden no anlar? Fabrika müstahdemlerinden biri, bir mealokda-Iimızaı bu fabrikanın on İptidai vosaltlo döndürüldüğünü söylemli vo bu olhetlor savcılıkta dahi toablt edilmiştir.
No çaro kİ bütün bu Ihmallor, tosoyyübler, bol» geldikten sonra moydana çıkıyor. Dumanları lülen yangın yorlnde oosctlorln ortasında dizimizi dövo döve aŞöylo ol-muşl Böyle olmuş!» dlyo birbirimize dord yanıyoruz...
Ne ayıp! No ayıp!
Han! neredo iş Bakanlığı? Barut fabrikasında, bu mesuliyetti İş-do saati otuz kuruşa amolo çalışırken iş Bakanı uyuyor mu? Asıl İhmal oradan başlıyor.
Ya o camları kırılan evler! Ya şehir hastalıklarla uğraşırken o karanlıkta, o soğukta sokaklara dökülon civar ovlorin halkı! insan söyliyocek söz bulamıyor.
Bazıları da Nuri paşanın yaptığı hatayı hayatiyle ödodiğlnl yazıyorlar.
Meğer can pazarı no kadar u-cuzlamış! Bir do hayat pahalılığından şikâyot ödiyoruz; hayatın no kadar ucuzladığını görmek İstiyorsanız Sütlloodo kurulan pazar ye-rlno buyurun!
ULUNAY
ğehid itfaiyecilerin cenazeleri Beyazıt Camiinde i £Fot o: Bürhan — Yeni Sabah)
Cumartesi
5
MART
1949
Sclıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye Noı H Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3571
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
L i L i
MERİNOS
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
Komünist lahrikâtıl Sütlüce faciasının tahkikatı
takbih ediliyor
Eisenhower, Truman'ın "Hain,, damga-
sini vurduğu Amerikan komünistlerinin memleketten atılmasını teklif etti
mühim bir safhaya giriyor
Nuri Paşanın cesedinin bulunmasile
ölü adedi dün akşam 26 ya çıktı
Parçalanmış cesedleı-, hüviyet teşhisi için Morgda halka göste-
Danimarka komünist şefi de hempalarının sözlerini tekrarladı — Fransada tevkifler devam ediyor
rilecek - Savcı temizleme işinin yavaş yürüdüğünden şikâyetçi
Sütlücedeki General Nuri Kil-
Balkan Tınman, Dışişleri Bakanı Achessonla bir hasbıhal sırasında.
ait tahkikat ve vak’a yerindeki araştırmalara dün de devam edilmiştir. İstanbul komutanlığının vak’a yerine gönderdiği istihkâm kıt’ası ve temizlik işleri ameleleri dün sabahtan itibaren fabrikanın enkazını kaldırmağa başlamışlar ve bu a-rada yansı sağlam kalmış bir beton duvar dinamit vasıtasiyle atılmıştır.
Bu duvarın altına tesadüf e-den ve infilâkın bilhassa şiddetli olduğu depo kısmından dün öğ leye kadar 5 ceset çıkanlmış-tır. Aynca dağılmış kafa ve vücut parçaları da bulunmuştur.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Molotof aziedildi
Yerine Vichinsky getirildi
Kâzım Orbay ve Şahap Güler facia mahallinde (Foto: Büthan — Yeni Sabah)
BUGÜN
BİLANÇO KABARIYOR
Sütlüce faciasının zayiat bilançosu gittikçe kabarıyor ve şimdiden seziliyor ki bu son rakamlar bile daha yükselebilir. Bu netice âmme vicdanında derin bir teessür uyandırıyor. Felâkete uğrayan aileler kendilerini sırf kaderin darbesine uğramış sayacak mevkide1 değillerdir ve bu teselliden bile mahrum bulunuyorlar. Çünkü en iptidaî İhtiyat tedbirleri ilgililerce alınmış bulunsaydı bu halle meydana gelmez veyahut tahakkuk etse bile bu kadar gtnjş ıztirap doğurmazdı.
Dün de işaret ettiğimiz gibi, Haliçteki dramda kaygısızlığın, kontrolsüzlüğün, lâubaliliğin büyük paylan vardır. Altısı birden vazife uğrunda şehit olan itfaiye erlerine” ne kadar tehlikeli bir mıntakoda çalıştıklarını ihtar edecek hiç bir verilmemiştir. Bir mahzen rutla dolu olur, tonlarca patlayıcı madde yığılmış olur da bu halden hiç kimsenin haberi olmaz bulunur mu? Tedbirli bir müessesede nerelerde ne gibi tehlikeler olduğunu gösteren a-Jâmetler, belirtiler, bu işlerde en acemilerin bile gözüne batabilecek vuzuh ve sarahatle tes-bit edilmez mİ ? Bu fabrika sanki mühimmat yapan bir İdare üeğil de bir ipek kumaş fabrikasıdır. Bu kadar aldırmamaz-hk nasıl olmuş da ilgili müfettişlerin gözünden kaçmış?
«Simdi felâket bütün baskısı ınü’u “foklarına çök-
vLu?’ YaPlhw^ Sey mesull-
Yoksa yine, MrçM, , . gördüğümüz gibl. hll,ıan tahkikat İle İşler sürün“mJ bırakılır ve her türlü günah*Ve kabahatler örtülürse şehitlerin ruhları ve yaşıyanlann manevi ‘‘Heri günahkârların yakalarına “asıl olsa yapışacaktır. Ata-türk: «Bir Türk dünyaya değer» demişti. Bir ihmal ve mil-balâf.sıxlık yüzünden bir çok Türk evlâdı hayata, acı bir şekilde veda etmişlerdir.
Hatırlıyoruz, Refah faciasııı-oaki mesuller bir türlü nıeyda-çıkarılamadı, siyasi ve adli •orumluluk birbirine karıştırıl. ‘1 ve İş muhakkak ki gürültüye getirildi. Denizlerde cereyan «fen o facia belki Sütlücedekin-aen daha ağırdı. Filhakika felâ-*etJaha az velveleU İdi. Bu de-(a büsbütün başka yollardan (Devimi: 8e. a - 8Ü. b de)
Avam Kamarasında
mühim müzakereler
Türkiye tehdit edildiği takdirde Ingiltere bunu önlemeğe hazır olmalıdır
Attlee dün Almanyaya hareket etti
lngülz Başbakanı C. Attlee
Sovyet şefleri arasında temizleme ameliyesi başladı
Londra, e (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre, Dışişleri Bakanı Molotof azledilmiştir. Yorlno Vlşlnskl tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre Dış Ticaret Bakanı Nı'koya uüvdHiîrîşİlr. Yarine muavini Mençlkof tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (A.A.) «reuter* — Avam Kamarasında Millî Savunma müzakereleri sırasında muhalefet adına söz alan eski Hava Bakanı Mac Millan şunları söylemiştir:
Büyük Britanya, memleketlerin araka arkaya şantajla yutulmasına muvafakat etmiyeceğini açıkça anlatmalıdır. Yunanistan Türkiye, İran veya Almanya teh dit edildiği takdirde İngiltere müttefiklerde birlikte bunu önle raeğc hazır olmalıdır. Yoksa, Na z.z m önünde oldıjğu gibi komünizm önünde de memleketler kay hederiz.
Bundan sonra Başbakan Attlee söz alarak büyük Britanya’ (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 2 de)
Celâl Bayar Antalyada
6 ncı sayfamızda
Beş şehid itfaiyecinin hazin cenaze merasimi
Şanlı bayrağımıza sarılmış olan tabutlar biijiik biı kalabalık tarafından göz yaşlan içinde takip edildi
Sütlüce hâdisesi hakkında
Anayasada yapılacak tadilât
Ayan meclisi kurulması esas itibarile kabul edildi
Ankara 4 (Telefonla) — A-nayasanın tadili pnojeeini hazır lamakta. olan Halk Partisi komisyonu çalışmalarına devam etmektedir. Ayan meclisinin ku rulması esas olarak kabul edil-ni ştir. Yalnız bu meclisin kuruluş tarzı hakkında iki cereyan mevcuttur. Birinci cereyana go rc âyan meclisinin doğrudan doğruya halk tarafından seçi -lecek üyelerden kurulması; ikin (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
ANKARA DEDİKODULARI
Atlantik Paktı görüşmeleri müsbet şekilde ilerliyor
Paktın metni önümüzdeki hafta Kanada’da yayınlanacak
Vaşlngton: 4 (A.P) — Vaki
bir P.us İhlarını kaale almayan Norveç, Kuzey Atlantik Savunma İttifakı müzakerelerine res -n.en katılmıştır. Norveç'in Va-şlagton büyük elçis' Munthe de Morgenstierne bugün Birleşik -Amerika Dışişleri Bakanlığında yapılan İttifakla ilgili görüşmelerde hükümetine temsil etmiştir. Morgenstierne, Birleşik - Amerl-a, Büyük - Britanya, Kanada, . *'ra,«a, Belçika, Hollanda ve dAn^‘b,UrS lcma,Icllerl tarafın-kin ^«rn°nla ,;a£nlmaajnı mütea Wp görüşmelerde hazır buIunmug
Büyük elçi, daveti kabul etliğini esasen dün gece resmen aç>k lamıştı. Aynı zamanda Norveç Kimyanın kendisine akdini teklif ettiği bir saldırmazlık paktım leddetm İştir.
Kopenhag;4 (A.P.) — Bugün gazetecilere demeç veren Danl -marka Başbakanı, Dışişleri Bakaı nı Gustav Rosrnussen'in sah gü-nü Vaşlngton’a hareket edeco -8 İni «öylem İştir,
Dışişleri Bakanlığının bir söz-ctlsllne göre, Rasmusscn, Atlan-
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri
Eski İstanbul manzaraları, eski İstanbul hayatı ve Istanbulun bütün âbidelerinin şaheser tabloları, Ana-dolumuzun bütün güzelliklerini toplayan büyük kıtada gravürleri ile Yenli Sabah, tarih söven okuyucularına hakikî bir sürpriz hazırlamaktadır. Bütün bu harikulâde güzel tablolarla beraber; lstanbulun her semtinin ve Anadoİumuzun bir çok tarihî âbidelerini ihtiva eden yerlerin tarihî vukuatlarını, canlı vo mc-raklı safhalarile beraber okuyacaksınız.
Hazırlayan:
Niyazi Ahmet Banoğhı.
Kendisine genel idare kurulu üyeleri refakat ediyor
Ankara 4 (Telefonla) — Demokrat Parti Genel Başkanı Cı-lâl Bayar, bugüıı, yanında Adnan Menderes, Refik Koraltan, Dr. Cemal Tunca, Lütfl Karaos man ve genel idare kurulu ü-jflorinden bazıları olduğu halde Ankaradan Antalyaya git • m İştir. Bayar, Antalyadan Atı ■ karaya dönecek ve buradan dıi Istanbula gidecektir.
Şehrimizdeki
Çin konsolosu bize iltica etti
Çin millî hükümetinin Istan -bul başkonsolu Aptullah Ma. dün emniyet makamlarına mll-ıııcaat ederek vazifesinden istifa ettiğini vo mülteci olarak (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankara 4 (Telefonla) — İs -tanbulda vukubulan infilâk hâ -disesinin yarattığı teessür vc a-lâka Ankara’da da günün en e-hemmiyetli mevzuu olmakta do-vanı ediyor. Şimdiye kadar yapılan tahkikat ve tahminlere göre, hâdisede bir kasit olmayıp büyük bir dhmal bulunduğu fikri üzerinde durulmakta ise de mahiyeti henüz kesin olarak aydınlanmam.ş olan şu husus ta bePrtilmektedir:
Bilindiği gibi fabrikanın sİ -paı işlerinin büyük bir kısmı Su riyc ve bazı Arab devletlerine yapılmaktadır, önce alâkalı dev let ileri gelenlerile temasa geçmiş ve bu arada Azzam Paşa ile de görüşmelerde bulunmuş -tur. Arab devletlerinin fabrikaya mühim mikdarda eslâha da sipariş ettikleri, fakat bazı mile bir sebepler dolayısile bu sıpa -rışlerin yapılamadığı vo buna karşılık mühimmat işine azamî h:z verildiği anlaşılmaktadır.
İşto Nuri Paşanın Arab dev-letlerile yaptığı bu temaslarla yabancı bir devletin Bikı şek'l-oc alâkadar olduğu ve bunu yakından takip ettiği beyan edilmektedir. İnfilâkın solcuların bir eseri olduğu hemen bu nevi
nazelerl dün meresimle kaldın!
Cerrahpaşa hastabaneslnden alınarak saat 12 de Beyazıt ca , mllno getirilen şehit İtfaiyecile « rin namazı kalabalık bir camaa* tın lştiriküe kılındı. Omuzla* üzerinde taşınan tabutlar, ItC ye ve Askeri bandonun çald,^ matem marşüe Saraçhanebaşı « na kadar getirilmiştir. Cenazeyi itfaiye. Polis, jandarma ve as ( (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 8 at)
İtfaiye erleri arkadaşlarının tabutları başında nöbet bekliyorlar. (Foto: Biirhan — Yeni Sabah)
Takvimden Bir Yaprak
“Bir cinâyet,bu cinâyet gerçek!,,
Sütllcodo borhava olarak bu kadar kişinin hayatına mal olan «patlayıoı maddeler» fabrikasının sahibi Nuri paşanın şlmdlyo kadar nam vo nişanından habor a-lınmadığına göro, İnfilâkta öldüğü anlaşılıyor. Bu müthiş folâketto Nuri paşaya karşı sarfodllocok tek söz, «Allah taksiratını atletsin Is duasından İbarettir. Zira ordu kumandanlıklarında bulunmuş, ecnebi diyarına müteaddit seyahatler yapmış, vo mesleği itlbarlylo «patlayım madde» nln no domok olduğunu herkesten İyi bilmesi lâzım-golon bu zat nasıl olur da böyle bir fabrika kurar?
Blzdo Belediye dişinin katılığını Işportaoı fıkara esnafta denor; Nuri paşnnın fabrikasına dokunmaz. işto böyle «Aşağı tükürsem sakalım, yukarı tükürsom bıyığım!» dlyo dlyo bu halo goldlk.
Nuri paşa müteşebbis bir zat İmiş... Koca bir fabrika kurmuş... O sayodo birçok işçiler ekmek yiyorlarmış...
Nuri paşanın teşebbüsünden bugün no kalmıştır? Bir yığın kül, demir vo parça parça olmuş in-
Gazotolorln yazdıklarına bakılırsa orası fabrika değil bir İşçi mezarlığı İmiş... En dakik, en İnce, on hurda Işlordo çalışanlara verilen para saat (o 30 kuruşmuş. Uoua
— Tevfik Fikret —
etin yahnisi tatsız olur. Saati otuz kuruşa çalışan bir amele termometreden no anlar? Fabrika müstahdemlerinden biri, bir mealokda-Iimızaı bu fabrikanın on İptidai vosaltlo döndürüldüğünü söylemli vo bu olhetlor savcılıkta dahi toablt edilmiştir.
No çaro kİ bütün bu Ihmallor, tosoyyübler, bol» geldikten sonra moydana çıkıyor. Dumanları lülen yangın yorlnde oosctlorln ortasında dizimizi dövo döve aŞöylo ol-muşl Böyle olmuş!» dlyo birbirimize dord yanıyoruz...
Ne ayıp! No ayıp!
Han! neredo iş Bakanlığı? Barut fabrikasında, bu mesuliyetti İş-do saati otuz kuruşa amolo çalışırken iş Bakanı uyuyor mu? Asıl İhmal oradan başlıyor.
Ya o camları kırılan evler! Ya şehir hastalıklarla uğraşırken o karanlıkta, o soğukta sokaklara dökülon civar ovlorin halkı! insan söyliyocek söz bulamıyor.
Bazıları da Nuri paşanın yaptığı hatayı hayatiyle ödodiğlnl yazıyorlar.
Meğer can pazarı no kadar u-cuzlamış! Bir do hayat pahalılığından şikâyot ödiyoruz; hayatın no kadar ucuzladığını görmek İstiyorsanız Sütlloodo kurulan pazar ye-rlno buyurun!
ULUNAY
ğehid itfaiyecilerin cenazeleri Beyazıt Camiinde i £Fot o: Bürhan — Yeni Sabah)
Cumartesi
5
MART
1949
Sclıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye Noı H Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3571
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
L i L i
MERİNOS
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
Komünist lahrikâtıl Sütlüce faciasının tahkikatı
takbih ediliyor
Eisenhower, Truman'ın "Hain,, damga-
sini vurduğu Amerikan komünistlerinin memleketten atılmasını teklif etti
mühim bir safhaya giriyor
Nuri Paşanın cesedinin bulunmasile
ölü adedi dün akşam 26 ya çıktı
Parçalanmış cesedleı-, hüviyet teşhisi için Morgda halka göste-
Danimarka komünist şefi de hempalarının sözlerini tekrarladı — Fransada tevkifler devam ediyor
rilecek - Savcı temizleme işinin yavaş yürüdüğünden şikâyetçi
Sütlücedeki General Nuri Kil-
Balkan Tınman, Dışişleri Bakanı Achessonla bir hasbıhal sırasında.
ait tahkikat ve vak’a yerindeki araştırmalara dün de devam edilmiştir. İstanbul komutanlığının vak’a yerine gönderdiği istihkâm kıt’ası ve temizlik işleri ameleleri dün sabahtan itibaren fabrikanın enkazını kaldırmağa başlamışlar ve bu a-rada yansı sağlam kalmış bir beton duvar dinamit vasıtasiyle atılmıştır.
Bu duvarın altına tesadüf e-den ve infilâkın bilhassa şiddetli olduğu depo kısmından dün öğ leye kadar 5 ceset çıkanlmış-tır. Aynca dağılmış kafa ve vücut parçaları da bulunmuştur.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Molotof aziedildi
Yerine Vichinsky getirildi
Kâzım Orbay ve Şahap Güler facia mahallinde (Foto: Büthan — Yeni Sabah)
BUGÜN
BİLANÇO KABARIYOR
Sütlüce faciasının zayiat bilançosu gittikçe kabarıyor ve şimdiden seziliyor ki bu son rakamlar bile daha yükselebilir. Bu netice âmme vicdanında derin bir teessür uyandırıyor. Felâkete uğrayan aileler kendilerini sırf kaderin darbesine uğramış sayacak mevkide1 değillerdir ve bu teselliden bile mahrum bulunuyorlar. Çünkü en iptidaî İhtiyat tedbirleri ilgililerce alınmış bulunsaydı bu halle meydana gelmez veyahut tahakkuk etse bile bu kadar gtnjş ıztirap doğurmazdı.
Dün de işaret ettiğimiz gibi, Haliçteki dramda kaygısızlığın, kontrolsüzlüğün, lâubaliliğin büyük paylan vardır. Altısı birden vazife uğrunda şehit olan itfaiye erlerine” ne kadar tehlikeli bir mıntakoda çalıştıklarını ihtar edecek hiç bir verilmemiştir. Bir mahzen rutla dolu olur, tonlarca patlayıcı madde yığılmış olur da bu halden hiç kimsenin haberi olmaz bulunur mu? Tedbirli bir müessesede nerelerde ne gibi tehlikeler olduğunu gösteren a-Jâmetler, belirtiler, bu işlerde en acemilerin bile gözüne batabilecek vuzuh ve sarahatle tes-bit edilmez mİ ? Bu fabrika sanki mühimmat yapan bir İdare üeğil de bir ipek kumaş fabrikasıdır. Bu kadar aldırmamaz-hk nasıl olmuş da ilgili müfettişlerin gözünden kaçmış?
«Simdi felâket bütün baskısı ınü’u “foklarına çök-
vLu?’ YaPlhw^ Sey mesull-
Yoksa yine, MrçM, , . gördüğümüz gibl. hll,ıan tahkikat İle İşler sürün“mJ bırakılır ve her türlü günah*Ve kabahatler örtülürse şehitlerin ruhları ve yaşıyanlann manevi ‘‘Heri günahkârların yakalarına “asıl olsa yapışacaktır. Ata-türk: «Bir Türk dünyaya değer» demişti. Bir ihmal ve mil-balâf.sıxlık yüzünden bir çok Türk evlâdı hayata, acı bir şekilde veda etmişlerdir.
Hatırlıyoruz, Refah faciasııı-oaki mesuller bir türlü nıeyda-çıkarılamadı, siyasi ve adli •orumluluk birbirine karıştırıl. ‘1 ve İş muhakkak ki gürültüye getirildi. Denizlerde cereyan «fen o facia belki Sütlücedekin-aen daha ağırdı. Filhakika felâ-*etJaha az velveleU İdi. Bu de-(a büsbütün başka yollardan (Devimi: 8e. a - 8Ü. b de)
Avam Kamarasında
mühim müzakereler
Türkiye tehdit edildiği takdirde Ingiltere bunu önlemeğe hazır olmalıdır
Attlee dün Almanyaya hareket etti
lngülz Başbakanı C. Attlee
Sovyet şefleri arasında temizleme ameliyesi başladı
Londra, e (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre, Dışişleri Bakanı Molotof azledilmiştir. Yorlno Vlşlnskl tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre Dış Ticaret Bakanı Nı'koya uüvdHiîrîşİlr. Yarine muavini Mençlkof tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (A.A.) «reuter* — Avam Kamarasında Millî Savunma müzakereleri sırasında muhalefet adına söz alan eski Hava Bakanı Mac Millan şunları söylemiştir:
Büyük Britanya, memleketlerin araka arkaya şantajla yutulmasına muvafakat etmiyeceğini açıkça anlatmalıdır. Yunanistan Türkiye, İran veya Almanya teh dit edildiği takdirde İngiltere müttefiklerde birlikte bunu önle raeğc hazır olmalıdır. Yoksa, Na z.z m önünde oldıjğu gibi komünizm önünde de memleketler kay hederiz.
Bundan sonra Başbakan Attlee söz alarak büyük Britanya’ (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 2 de)
Celâl Bayar Antalyada
6 ncı sayfamızda
Beş şehid itfaiyecinin hazin cenaze merasimi
Şanlı bayrağımıza sarılmış olan tabutlar biijiik biı kalabalık tarafından göz yaşlan içinde takip edildi
Sütlüce hâdisesi hakkında
Anayasada yapılacak tadilât
Ayan meclisi kurulması esas itibarile kabul edildi
Ankara 4 (Telefonla) — A-nayasanın tadili pnojeeini hazır lamakta. olan Halk Partisi komisyonu çalışmalarına devam etmektedir. Ayan meclisinin ku rulması esas olarak kabul edil-ni ştir. Yalnız bu meclisin kuruluş tarzı hakkında iki cereyan mevcuttur. Birinci cereyana go rc âyan meclisinin doğrudan doğruya halk tarafından seçi -lecek üyelerden kurulması; ikin (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
ANKARA DEDİKODULARI
Atlantik Paktı görüşmeleri müsbet şekilde ilerliyor
Paktın metni önümüzdeki hafta Kanada’da yayınlanacak
Vaşlngton: 4 (A.P) — Vaki
bir P.us İhlarını kaale almayan Norveç, Kuzey Atlantik Savunma İttifakı müzakerelerine res -n.en katılmıştır. Norveç'in Va-şlagton büyük elçis' Munthe de Morgenstierne bugün Birleşik -Amerika Dışişleri Bakanlığında yapılan İttifakla ilgili görüşmelerde hükümetine temsil etmiştir. Morgenstierne, Birleşik - Amerl-a, Büyük - Britanya, Kanada, . *'ra,«a, Belçika, Hollanda ve dAn^‘b,UrS lcma,Icllerl tarafın-kin ^«rn°nla ,;a£nlmaajnı mütea Wp görüşmelerde hazır buIunmug
Büyük elçi, daveti kabul etliğini esasen dün gece resmen aç>k lamıştı. Aynı zamanda Norveç Kimyanın kendisine akdini teklif ettiği bir saldırmazlık paktım leddetm İştir.
Kopenhag;4 (A.P.) — Bugün gazetecilere demeç veren Danl -marka Başbakanı, Dışişleri Bakaı nı Gustav Rosrnussen'in sah gü-nü Vaşlngton’a hareket edeco -8 İni «öylem İştir,
Dışişleri Bakanlığının bir söz-ctlsllne göre, Rasmusscn, Atlan-
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri
Eski İstanbul manzaraları, eski İstanbul hayatı ve Istanbulun bütün âbidelerinin şaheser tabloları, Ana-dolumuzun bütün güzelliklerini toplayan büyük kıtada gravürleri ile Yenli Sabah, tarih söven okuyucularına hakikî bir sürpriz hazırlamaktadır. Bütün bu harikulâde güzel tablolarla beraber; lstanbulun her semtinin ve Anadoİumuzun bir çok tarihî âbidelerini ihtiva eden yerlerin tarihî vukuatlarını, canlı vo mc-raklı safhalarile beraber okuyacaksınız.
Hazırlayan:
Niyazi Ahmet Banoğhı.
Kendisine genel idare kurulu üyeleri refakat ediyor
Ankara 4 (Telefonla) — Demokrat Parti Genel Başkanı Cı-lâl Bayar, bugüıı, yanında Adnan Menderes, Refik Koraltan, Dr. Cemal Tunca, Lütfl Karaos man ve genel idare kurulu ü-jflorinden bazıları olduğu halde Ankaradan Antalyaya git • m İştir. Bayar, Antalyadan Atı ■ karaya dönecek ve buradan dıi Istanbula gidecektir.
Şehrimizdeki
Çin konsolosu bize iltica etti
Çin millî hükümetinin Istan -bul başkonsolu Aptullah Ma. dün emniyet makamlarına mll-ıııcaat ederek vazifesinden istifa ettiğini vo mülteci olarak (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankara 4 (Telefonla) — İs -tanbulda vukubulan infilâk hâ -disesinin yarattığı teessür vc a-lâka Ankara’da da günün en e-hemmiyetli mevzuu olmakta do-vanı ediyor. Şimdiye kadar yapılan tahkikat ve tahminlere göre, hâdisede bir kasit olmayıp büyük bir dhmal bulunduğu fikri üzerinde durulmakta ise de mahiyeti henüz kesin olarak aydınlanmam.ş olan şu husus ta bePrtilmektedir:
Bilindiği gibi fabrikanın sİ -paı işlerinin büyük bir kısmı Su riyc ve bazı Arab devletlerine yapılmaktadır, önce alâkalı dev let ileri gelenlerile temasa geçmiş ve bu arada Azzam Paşa ile de görüşmelerde bulunmuş -tur. Arab devletlerinin fabrikaya mühim mikdarda eslâha da sipariş ettikleri, fakat bazı mile bir sebepler dolayısile bu sıpa -rışlerin yapılamadığı vo buna karşılık mühimmat işine azamî h:z verildiği anlaşılmaktadır.
İşto Nuri Paşanın Arab dev-letlerile yaptığı bu temaslarla yabancı bir devletin Bikı şek'l-oc alâkadar olduğu ve bunu yakından takip ettiği beyan edilmektedir. İnfilâkın solcuların bir eseri olduğu hemen bu nevi
nazelerl dün meresimle kaldın!
Cerrahpaşa hastabaneslnden alınarak saat 12 de Beyazıt ca , mllno getirilen şehit İtfaiyecile « rin namazı kalabalık bir camaa* tın lştiriküe kılındı. Omuzla* üzerinde taşınan tabutlar, ItC ye ve Askeri bandonun çald,^ matem marşüe Saraçhanebaşı « na kadar getirilmiştir. Cenazeyi itfaiye. Polis, jandarma ve as ( (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 8 at)
İtfaiye erleri arkadaşlarının tabutları başında nöbet bekliyorlar. (Foto: Biirhan — Yeni Sabah)
Takvimden Bir Yaprak
“Bir cinâyet,bu cinâyet gerçek!,,
Sütllcodo borhava olarak bu kadar kişinin hayatına mal olan «patlayıoı maddeler» fabrikasının sahibi Nuri paşanın şlmdlyo kadar nam vo nişanından habor a-lınmadığına göro, İnfilâkta öldüğü anlaşılıyor. Bu müthiş folâketto Nuri paşaya karşı sarfodllocok tek söz, «Allah taksiratını atletsin Is duasından İbarettir. Zira ordu kumandanlıklarında bulunmuş, ecnebi diyarına müteaddit seyahatler yapmış, vo mesleği itlbarlylo «patlayım madde» nln no domok olduğunu herkesten İyi bilmesi lâzım-golon bu zat nasıl olur da böyle bir fabrika kurar?
Blzdo Belediye dişinin katılığını Işportaoı fıkara esnafta denor; Nuri paşnnın fabrikasına dokunmaz. işto böyle «Aşağı tükürsem sakalım, yukarı tükürsom bıyığım!» dlyo dlyo bu halo goldlk.
Nuri paşa müteşebbis bir zat İmiş... Koca bir fabrika kurmuş... O sayodo birçok işçiler ekmek yiyorlarmış...
Nuri paşanın teşebbüsünden bugün no kalmıştır? Bir yığın kül, demir vo parça parça olmuş in-
Gazotolorln yazdıklarına bakılırsa orası fabrika değil bir İşçi mezarlığı İmiş... En dakik, en İnce, on hurda Işlordo çalışanlara verilen para saat (o 30 kuruşmuş. Uoua
— Tevfik Fikret —
etin yahnisi tatsız olur. Saati otuz kuruşa çalışan bir amele termometreden no anlar? Fabrika müstahdemlerinden biri, bir mealokda-Iimızaı bu fabrikanın on İptidai vosaltlo döndürüldüğünü söylemli vo bu olhetlor savcılıkta dahi toablt edilmiştir.
No çaro kİ bütün bu Ihmallor, tosoyyübler, bol» geldikten sonra moydana çıkıyor. Dumanları lülen yangın yorlnde oosctlorln ortasında dizimizi dövo döve aŞöylo ol-muşl Böyle olmuş!» dlyo birbirimize dord yanıyoruz...
Ne ayıp! No ayıp!
Han! neredo iş Bakanlığı? Barut fabrikasında, bu mesuliyetti İş-do saati otuz kuruşa amolo çalışırken iş Bakanı uyuyor mu? Asıl İhmal oradan başlıyor.
Ya o camları kırılan evler! Ya şehir hastalıklarla uğraşırken o karanlıkta, o soğukta sokaklara dökülon civar ovlorin halkı! insan söyliyocek söz bulamıyor.
Bazıları da Nuri paşanın yaptığı hatayı hayatiyle ödodiğlnl yazıyorlar.
Meğer can pazarı no kadar u-cuzlamış! Bir do hayat pahalılığından şikâyot ödiyoruz; hayatın no kadar ucuzladığını görmek İstiyorsanız Sütlloodo kurulan pazar ye-rlno buyurun!
ULUNAY
ğehid itfaiyecilerin cenazeleri Beyazıt Camiinde i £Fot o: Bürhan — Yeni Sabah)
Cumartesi
5
MART
1949
Sclıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye Noı H Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3571
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
L i L i
MERİNOS
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
Komünist lahrikâtıl Sütlüce faciasının tahkikatı
takbih ediliyor
Eisenhower, Truman'ın "Hain,, damga-
sini vurduğu Amerikan komünistlerinin memleketten atılmasını teklif etti
mühim bir safhaya giriyor
Nuri Paşanın cesedinin bulunmasile
ölü adedi dün akşam 26 ya çıktı
Parçalanmış cesedleı-, hüviyet teşhisi için Morgda halka göste-
Danimarka komünist şefi de hempalarının sözlerini tekrarladı — Fransada tevkifler devam ediyor
rilecek - Savcı temizleme işinin yavaş yürüdüğünden şikâyetçi
Sütlücedeki General Nuri Kil-
Balkan Tınman, Dışişleri Bakanı Achessonla bir hasbıhal sırasında.
ait tahkikat ve vak’a yerindeki araştırmalara dün de devam edilmiştir. İstanbul komutanlığının vak’a yerine gönderdiği istihkâm kıt’ası ve temizlik işleri ameleleri dün sabahtan itibaren fabrikanın enkazını kaldırmağa başlamışlar ve bu a-rada yansı sağlam kalmış bir beton duvar dinamit vasıtasiyle atılmıştır.
Bu duvarın altına tesadüf e-den ve infilâkın bilhassa şiddetli olduğu depo kısmından dün öğ leye kadar 5 ceset çıkanlmış-tır. Aynca dağılmış kafa ve vücut parçaları da bulunmuştur.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Molotof aziedildi
Yerine Vichinsky getirildi
Kâzım Orbay ve Şahap Güler facia mahallinde (Foto: Büthan — Yeni Sabah)
BUGÜN
BİLANÇO KABARIYOR
Sütlüce faciasının zayiat bilançosu gittikçe kabarıyor ve şimdiden seziliyor ki bu son rakamlar bile daha yükselebilir. Bu netice âmme vicdanında derin bir teessür uyandırıyor. Felâkete uğrayan aileler kendilerini sırf kaderin darbesine uğramış sayacak mevkide1 değillerdir ve bu teselliden bile mahrum bulunuyorlar. Çünkü en iptidaî İhtiyat tedbirleri ilgililerce alınmış bulunsaydı bu halle meydana gelmez veyahut tahakkuk etse bile bu kadar gtnjş ıztirap doğurmazdı.
Dün de işaret ettiğimiz gibi, Haliçteki dramda kaygısızlığın, kontrolsüzlüğün, lâubaliliğin büyük paylan vardır. Altısı birden vazife uğrunda şehit olan itfaiye erlerine” ne kadar tehlikeli bir mıntakoda çalıştıklarını ihtar edecek hiç bir verilmemiştir. Bir mahzen rutla dolu olur, tonlarca patlayıcı madde yığılmış olur da bu halden hiç kimsenin haberi olmaz bulunur mu? Tedbirli bir müessesede nerelerde ne gibi tehlikeler olduğunu gösteren a-Jâmetler, belirtiler, bu işlerde en acemilerin bile gözüne batabilecek vuzuh ve sarahatle tes-bit edilmez mİ ? Bu fabrika sanki mühimmat yapan bir İdare üeğil de bir ipek kumaş fabrikasıdır. Bu kadar aldırmamaz-hk nasıl olmuş da ilgili müfettişlerin gözünden kaçmış?
«Simdi felâket bütün baskısı ınü’u “foklarına çök-
vLu?’ YaPlhw^ Sey mesull-
Yoksa yine, MrçM, , . gördüğümüz gibl. hll,ıan tahkikat İle İşler sürün“mJ bırakılır ve her türlü günah*Ve kabahatler örtülürse şehitlerin ruhları ve yaşıyanlann manevi ‘‘Heri günahkârların yakalarına “asıl olsa yapışacaktır. Ata-türk: «Bir Türk dünyaya değer» demişti. Bir ihmal ve mil-balâf.sıxlık yüzünden bir çok Türk evlâdı hayata, acı bir şekilde veda etmişlerdir.
Hatırlıyoruz, Refah faciasııı-oaki mesuller bir türlü nıeyda-çıkarılamadı, siyasi ve adli •orumluluk birbirine karıştırıl. ‘1 ve İş muhakkak ki gürültüye getirildi. Denizlerde cereyan «fen o facia belki Sütlücedekin-aen daha ağırdı. Filhakika felâ-*etJaha az velveleU İdi. Bu de-(a büsbütün başka yollardan (Devimi: 8e. a - 8Ü. b de)
Avam Kamarasında
mühim müzakereler
Türkiye tehdit edildiği takdirde Ingiltere bunu önlemeğe hazır olmalıdır
Attlee dün Almanyaya hareket etti
lngülz Başbakanı C. Attlee
Sovyet şefleri arasında temizleme ameliyesi başladı
Londra, e (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre, Dışişleri Bakanı Molotof azledilmiştir. Yorlno Vlşlnskl tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre Dış Ticaret Bakanı Nı'koya uüvdHiîrîşİlr. Yarine muavini Mençlkof tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (A.A.) «reuter* — Avam Kamarasında Millî Savunma müzakereleri sırasında muhalefet adına söz alan eski Hava Bakanı Mac Millan şunları söylemiştir:
Büyük Britanya, memleketlerin araka arkaya şantajla yutulmasına muvafakat etmiyeceğini açıkça anlatmalıdır. Yunanistan Türkiye, İran veya Almanya teh dit edildiği takdirde İngiltere müttefiklerde birlikte bunu önle raeğc hazır olmalıdır. Yoksa, Na z.z m önünde oldıjğu gibi komünizm önünde de memleketler kay hederiz.
Bundan sonra Başbakan Attlee söz alarak büyük Britanya’ (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 2 de)
Celâl Bayar Antalyada
6 ncı sayfamızda
Beş şehid itfaiyecinin hazin cenaze merasimi
Şanlı bayrağımıza sarılmış olan tabutlar biijiik biı kalabalık tarafından göz yaşlan içinde takip edildi
Sütlüce hâdisesi hakkında
Anayasada yapılacak tadilât
Ayan meclisi kurulması esas itibarile kabul edildi
Ankara 4 (Telefonla) — A-nayasanın tadili pnojeeini hazır lamakta. olan Halk Partisi komisyonu çalışmalarına devam etmektedir. Ayan meclisinin ku rulması esas olarak kabul edil-ni ştir. Yalnız bu meclisin kuruluş tarzı hakkında iki cereyan mevcuttur. Birinci cereyana go rc âyan meclisinin doğrudan doğruya halk tarafından seçi -lecek üyelerden kurulması; ikin (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
ANKARA DEDİKODULARI
Atlantik Paktı görüşmeleri müsbet şekilde ilerliyor
Paktın metni önümüzdeki hafta Kanada’da yayınlanacak
Vaşlngton: 4 (A.P) — Vaki
bir P.us İhlarını kaale almayan Norveç, Kuzey Atlantik Savunma İttifakı müzakerelerine res -n.en katılmıştır. Norveç'in Va-şlagton büyük elçis' Munthe de Morgenstierne bugün Birleşik -Amerika Dışişleri Bakanlığında yapılan İttifakla ilgili görüşmelerde hükümetine temsil etmiştir. Morgenstierne, Birleşik - Amerl-a, Büyük - Britanya, Kanada, . *'ra,«a, Belçika, Hollanda ve dAn^‘b,UrS lcma,Icllerl tarafın-kin ^«rn°nla ,;a£nlmaajnı mütea Wp görüşmelerde hazır buIunmug
Büyük elçi, daveti kabul etliğini esasen dün gece resmen aç>k lamıştı. Aynı zamanda Norveç Kimyanın kendisine akdini teklif ettiği bir saldırmazlık paktım leddetm İştir.
Kopenhag;4 (A.P.) — Bugün gazetecilere demeç veren Danl -marka Başbakanı, Dışişleri Bakaı nı Gustav Rosrnussen'in sah gü-nü Vaşlngton’a hareket edeco -8 İni «öylem İştir,
Dışişleri Bakanlığının bir söz-ctlsllne göre, Rasmusscn, Atlan-
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri
Eski İstanbul manzaraları, eski İstanbul hayatı ve Istanbulun bütün âbidelerinin şaheser tabloları, Ana-dolumuzun bütün güzelliklerini toplayan büyük kıtada gravürleri ile Yenli Sabah, tarih söven okuyucularına hakikî bir sürpriz hazırlamaktadır. Bütün bu harikulâde güzel tablolarla beraber; lstanbulun her semtinin ve Anadoİumuzun bir çok tarihî âbidelerini ihtiva eden yerlerin tarihî vukuatlarını, canlı vo mc-raklı safhalarile beraber okuyacaksınız.
Hazırlayan:
Niyazi Ahmet Banoğhı.
Kendisine genel idare kurulu üyeleri refakat ediyor
Ankara 4 (Telefonla) — Demokrat Parti Genel Başkanı Cı-lâl Bayar, bugüıı, yanında Adnan Menderes, Refik Koraltan, Dr. Cemal Tunca, Lütfl Karaos man ve genel idare kurulu ü-jflorinden bazıları olduğu halde Ankaradan Antalyaya git • m İştir. Bayar, Antalyadan Atı ■ karaya dönecek ve buradan dıi Istanbula gidecektir.
Şehrimizdeki
Çin konsolosu bize iltica etti
Çin millî hükümetinin Istan -bul başkonsolu Aptullah Ma. dün emniyet makamlarına mll-ıııcaat ederek vazifesinden istifa ettiğini vo mülteci olarak (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankara 4 (Telefonla) — İs -tanbulda vukubulan infilâk hâ -disesinin yarattığı teessür vc a-lâka Ankara’da da günün en e-hemmiyetli mevzuu olmakta do-vanı ediyor. Şimdiye kadar yapılan tahkikat ve tahminlere göre, hâdisede bir kasit olmayıp büyük bir dhmal bulunduğu fikri üzerinde durulmakta ise de mahiyeti henüz kesin olarak aydınlanmam.ş olan şu husus ta bePrtilmektedir:
Bilindiği gibi fabrikanın sİ -paı işlerinin büyük bir kısmı Su riyc ve bazı Arab devletlerine yapılmaktadır, önce alâkalı dev let ileri gelenlerile temasa geçmiş ve bu arada Azzam Paşa ile de görüşmelerde bulunmuş -tur. Arab devletlerinin fabrikaya mühim mikdarda eslâha da sipariş ettikleri, fakat bazı mile bir sebepler dolayısile bu sıpa -rışlerin yapılamadığı vo buna karşılık mühimmat işine azamî h:z verildiği anlaşılmaktadır.
İşto Nuri Paşanın Arab dev-letlerile yaptığı bu temaslarla yabancı bir devletin Bikı şek'l-oc alâkadar olduğu ve bunu yakından takip ettiği beyan edilmektedir. İnfilâkın solcuların bir eseri olduğu hemen bu nevi
nazelerl dün meresimle kaldın!
Cerrahpaşa hastabaneslnden alınarak saat 12 de Beyazıt ca , mllno getirilen şehit İtfaiyecile « rin namazı kalabalık bir camaa* tın lştiriküe kılındı. Omuzla* üzerinde taşınan tabutlar, ItC ye ve Askeri bandonun çald,^ matem marşüe Saraçhanebaşı « na kadar getirilmiştir. Cenazeyi itfaiye. Polis, jandarma ve as ( (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 8 at)
İtfaiye erleri arkadaşlarının tabutları başında nöbet bekliyorlar. (Foto: Biirhan — Yeni Sabah)
Takvimden Bir Yaprak
“Bir cinâyet,bu cinâyet gerçek!,,
Sütllcodo borhava olarak bu kadar kişinin hayatına mal olan «patlayıoı maddeler» fabrikasının sahibi Nuri paşanın şlmdlyo kadar nam vo nişanından habor a-lınmadığına göro, İnfilâkta öldüğü anlaşılıyor. Bu müthiş folâketto Nuri paşaya karşı sarfodllocok tek söz, «Allah taksiratını atletsin Is duasından İbarettir. Zira ordu kumandanlıklarında bulunmuş, ecnebi diyarına müteaddit seyahatler yapmış, vo mesleği itlbarlylo «patlayım madde» nln no domok olduğunu herkesten İyi bilmesi lâzım-golon bu zat nasıl olur da böyle bir fabrika kurar?
Blzdo Belediye dişinin katılığını Işportaoı fıkara esnafta denor; Nuri paşnnın fabrikasına dokunmaz. işto böyle «Aşağı tükürsem sakalım, yukarı tükürsom bıyığım!» dlyo dlyo bu halo goldlk.
Nuri paşa müteşebbis bir zat İmiş... Koca bir fabrika kurmuş... O sayodo birçok işçiler ekmek yiyorlarmış...
Nuri paşanın teşebbüsünden bugün no kalmıştır? Bir yığın kül, demir vo parça parça olmuş in-
Gazotolorln yazdıklarına bakılırsa orası fabrika değil bir İşçi mezarlığı İmiş... En dakik, en İnce, on hurda Işlordo çalışanlara verilen para saat (o 30 kuruşmuş. Uoua
— Tevfik Fikret —
etin yahnisi tatsız olur. Saati otuz kuruşa çalışan bir amele termometreden no anlar? Fabrika müstahdemlerinden biri, bir mealokda-Iimızaı bu fabrikanın on İptidai vosaltlo döndürüldüğünü söylemli vo bu olhetlor savcılıkta dahi toablt edilmiştir.
No çaro kİ bütün bu Ihmallor, tosoyyübler, bol» geldikten sonra moydana çıkıyor. Dumanları lülen yangın yorlnde oosctlorln ortasında dizimizi dövo döve aŞöylo ol-muşl Böyle olmuş!» dlyo birbirimize dord yanıyoruz...
Ne ayıp! No ayıp!
Han! neredo iş Bakanlığı? Barut fabrikasında, bu mesuliyetti İş-do saati otuz kuruşa amolo çalışırken iş Bakanı uyuyor mu? Asıl İhmal oradan başlıyor.
Ya o camları kırılan evler! Ya şehir hastalıklarla uğraşırken o karanlıkta, o soğukta sokaklara dökülon civar ovlorin halkı! insan söyliyocek söz bulamıyor.
Bazıları da Nuri paşanın yaptığı hatayı hayatiyle ödodiğlnl yazıyorlar.
Meğer can pazarı no kadar u-cuzlamış! Bir do hayat pahalılığından şikâyot ödiyoruz; hayatın no kadar ucuzladığını görmek İstiyorsanız Sütlloodo kurulan pazar ye-rlno buyurun!
ULUNAY
ğehid itfaiyecilerin cenazeleri Beyazıt Camiinde i £Fot o: Bürhan — Yeni Sabah)
Cumartesi
5
MART
1949
Sclıibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye Noı H Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3571
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
L i L i
MERİNOS
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
Komünist lahrikâtıl Sütlüce faciasının tahkikatı
takbih ediliyor
Eisenhower, Truman'ın "Hain,, damga-
sini vurduğu Amerikan komünistlerinin memleketten atılmasını teklif etti
mühim bir safhaya giriyor
Nuri Paşanın cesedinin bulunmasile
ölü adedi dün akşam 26 ya çıktı
Parçalanmış cesedleı-, hüviyet teşhisi için Morgda halka göste-
Danimarka komünist şefi de hempalarının sözlerini tekrarladı — Fransada tevkifler devam ediyor
rilecek - Savcı temizleme işinin yavaş yürüdüğünden şikâyetçi
Sütlücedeki General Nuri Kil-
Balkan Tınman, Dışişleri Bakanı Achessonla bir hasbıhal sırasında.
ait tahkikat ve vak’a yerindeki araştırmalara dün de devam edilmiştir. İstanbul komutanlığının vak’a yerine gönderdiği istihkâm kıt’ası ve temizlik işleri ameleleri dün sabahtan itibaren fabrikanın enkazını kaldırmağa başlamışlar ve bu a-rada yansı sağlam kalmış bir beton duvar dinamit vasıtasiyle atılmıştır.
Bu duvarın altına tesadüf e-den ve infilâkın bilhassa şiddetli olduğu depo kısmından dün öğ leye kadar 5 ceset çıkanlmış-tır. Aynca dağılmış kafa ve vücut parçaları da bulunmuştur.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Molotof aziedildi
Yerine Vichinsky getirildi
Kâzım Orbay ve Şahap Güler facia mahallinde (Foto: Büthan — Yeni Sabah)
BUGÜN
BİLANÇO KABARIYOR
Sütlüce faciasının zayiat bilançosu gittikçe kabarıyor ve şimdiden seziliyor ki bu son rakamlar bile daha yükselebilir. Bu netice âmme vicdanında derin bir teessür uyandırıyor. Felâkete uğrayan aileler kendilerini sırf kaderin darbesine uğramış sayacak mevkide1 değillerdir ve bu teselliden bile mahrum bulunuyorlar. Çünkü en iptidaî İhtiyat tedbirleri ilgililerce alınmış bulunsaydı bu halle meydana gelmez veyahut tahakkuk etse bile bu kadar gtnjş ıztirap doğurmazdı.
Dün de işaret ettiğimiz gibi, Haliçteki dramda kaygısızlığın, kontrolsüzlüğün, lâubaliliğin büyük paylan vardır. Altısı birden vazife uğrunda şehit olan itfaiye erlerine” ne kadar tehlikeli bir mıntakoda çalıştıklarını ihtar edecek hiç bir verilmemiştir. Bir mahzen rutla dolu olur, tonlarca patlayıcı madde yığılmış olur da bu halden hiç kimsenin haberi olmaz bulunur mu? Tedbirli bir müessesede nerelerde ne gibi tehlikeler olduğunu gösteren a-Jâmetler, belirtiler, bu işlerde en acemilerin bile gözüne batabilecek vuzuh ve sarahatle tes-bit edilmez mİ ? Bu fabrika sanki mühimmat yapan bir İdare üeğil de bir ipek kumaş fabrikasıdır. Bu kadar aldırmamaz-hk nasıl olmuş da ilgili müfettişlerin gözünden kaçmış?
«Simdi felâket bütün baskısı ınü’u “foklarına çök-
vLu?’ YaPlhw^ Sey mesull-
Yoksa yine, MrçM, , . gördüğümüz gibl. hll,ıan tahkikat İle İşler sürün“mJ bırakılır ve her türlü günah*Ve kabahatler örtülürse şehitlerin ruhları ve yaşıyanlann manevi ‘‘Heri günahkârların yakalarına “asıl olsa yapışacaktır. Ata-türk: «Bir Türk dünyaya değer» demişti. Bir ihmal ve mil-balâf.sıxlık yüzünden bir çok Türk evlâdı hayata, acı bir şekilde veda etmişlerdir.
Hatırlıyoruz, Refah faciasııı-oaki mesuller bir türlü nıeyda-çıkarılamadı, siyasi ve adli •orumluluk birbirine karıştırıl. ‘1 ve İş muhakkak ki gürültüye getirildi. Denizlerde cereyan «fen o facia belki Sütlücedekin-aen daha ağırdı. Filhakika felâ-*etJaha az velveleU İdi. Bu de-(a büsbütün başka yollardan (Devimi: 8e. a - 8Ü. b de)
Avam Kamarasında
mühim müzakereler
Türkiye tehdit edildiği takdirde Ingiltere bunu önlemeğe hazır olmalıdır
Attlee dün Almanyaya hareket etti
lngülz Başbakanı C. Attlee
Sovyet şefleri arasında temizleme ameliyesi başladı
Londra, e (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre, Dışişleri Bakanı Molotof azledilmiştir. Yorlno Vlşlnskl tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (Radyo) — Moskova radyosu tarafından bildirildiğine göre Dış Ticaret Bakanı Nı'koya uüvdHiîrîşİlr. Yarine muavini Mençlkof tâyin edilmiştir.
Londra, 4 (A.A.) «reuter* — Avam Kamarasında Millî Savunma müzakereleri sırasında muhalefet adına söz alan eski Hava Bakanı Mac Millan şunları söylemiştir:
Büyük Britanya, memleketlerin araka arkaya şantajla yutulmasına muvafakat etmiyeceğini açıkça anlatmalıdır. Yunanistan Türkiye, İran veya Almanya teh dit edildiği takdirde İngiltere müttefiklerde birlikte bunu önle raeğc hazır olmalıdır. Yoksa, Na z.z m önünde oldıjğu gibi komünizm önünde de memleketler kay hederiz.
Bundan sonra Başbakan Attlee söz alarak büyük Britanya’ (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 2 de)
Celâl Bayar Antalyada
6 ncı sayfamızda
Beş şehid itfaiyecinin hazin cenaze merasimi
Şanlı bayrağımıza sarılmış olan tabutlar biijiik biı kalabalık tarafından göz yaşlan içinde takip edildi
Sütlüce hâdisesi hakkında
Anayasada yapılacak tadilât
Ayan meclisi kurulması esas itibarile kabul edildi
Ankara 4 (Telefonla) — A-nayasanın tadili pnojeeini hazır lamakta. olan Halk Partisi komisyonu çalışmalarına devam etmektedir. Ayan meclisinin ku rulması esas olarak kabul edil-ni ştir. Yalnız bu meclisin kuruluş tarzı hakkında iki cereyan mevcuttur. Birinci cereyana go rc âyan meclisinin doğrudan doğruya halk tarafından seçi -lecek üyelerden kurulması; ikin (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
ANKARA DEDİKODULARI
Atlantik Paktı görüşmeleri müsbet şekilde ilerliyor
Paktın metni önümüzdeki hafta Kanada’da yayınlanacak
Vaşlngton: 4 (A.P) — Vaki
bir P.us İhlarını kaale almayan Norveç, Kuzey Atlantik Savunma İttifakı müzakerelerine res -n.en katılmıştır. Norveç'in Va-şlagton büyük elçis' Munthe de Morgenstierne bugün Birleşik -Amerika Dışişleri Bakanlığında yapılan İttifakla ilgili görüşmelerde hükümetine temsil etmiştir. Morgenstierne, Birleşik - Amerl-a, Büyük - Britanya, Kanada, . *'ra,«a, Belçika, Hollanda ve dAn^‘b,UrS lcma,Icllerl tarafın-kin ^«rn°nla ,;a£nlmaajnı mütea Wp görüşmelerde hazır buIunmug
Büyük elçi, daveti kabul etliğini esasen dün gece resmen aç>k lamıştı. Aynı zamanda Norveç Kimyanın kendisine akdini teklif ettiği bir saldırmazlık paktım leddetm İştir.
Kopenhag;4 (A.P.) — Bugün gazetecilere demeç veren Danl -marka Başbakanı, Dışişleri Bakaı nı Gustav Rosrnussen'in sah gü-nü Vaşlngton’a hareket edeco -8 İni «öylem İştir,
Dışişleri Bakanlığının bir söz-ctlsllne göre, Rasmusscn, Atlan-
(Dovamıı Sa. 3 - Sü. 7 de)
Tarih mahfazasında yurdumuzun mücevherleri
Eski İstanbul manzaraları, eski İstanbul hayatı ve Istanbulun bütün âbidelerinin şaheser tabloları, Ana-dolumuzun bütün güzelliklerini toplayan büyük kıtada gravürleri ile Yenli Sabah, tarih söven okuyucularına hakikî bir sürpriz hazırlamaktadır. Bütün bu harikulâde güzel tablolarla beraber; lstanbulun her semtinin ve Anadoİumuzun bir çok tarihî âbidelerini ihtiva eden yerlerin tarihî vukuatlarını, canlı vo mc-raklı safhalarile beraber okuyacaksınız.
Hazırlayan:
Niyazi Ahmet Banoğhı.
Kendisine genel idare kurulu üyeleri refakat ediyor
Ankara 4 (Telefonla) — Demokrat Parti Genel Başkanı Cı-lâl Bayar, bugüıı, yanında Adnan Menderes, Refik Koraltan, Dr. Cemal Tunca, Lütfl Karaos man ve genel idare kurulu ü-jflorinden bazıları olduğu halde Ankaradan Antalyaya git • m İştir. Bayar, Antalyadan Atı ■ karaya dönecek ve buradan dıi Istanbula gidecektir.
Şehrimizdeki
Çin konsolosu bize iltica etti
Çin millî hükümetinin Istan -bul başkonsolu Aptullah Ma. dün emniyet makamlarına mll-ıııcaat ederek vazifesinden istifa ettiğini vo mülteci olarak (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Ankara 4 (Telefonla) — İs -tanbulda vukubulan infilâk hâ -disesinin yarattığı teessür vc a-lâka Ankara’da da günün en e-hemmiyetli mevzuu olmakta do-vanı ediyor. Şimdiye kadar yapılan tahkikat ve tahminlere göre, hâdisede bir kasit olmayıp büyük bir dhmal bulunduğu fikri üzerinde durulmakta ise de mahiyeti henüz kesin olarak aydınlanmam.ş olan şu husus ta bePrtilmektedir:
Bilindiği gibi fabrikanın sİ -paı işlerinin büyük bir kısmı Su riyc ve bazı Arab devletlerine yapılmaktadır, önce alâkalı dev let ileri gelenlerile temasa geçmiş ve bu arada Azzam Paşa ile de görüşmelerde bulunmuş -tur. Arab devletlerinin fabrikaya mühim mikdarda eslâha da sipariş ettikleri, fakat bazı mile bir sebepler dolayısile bu sıpa -rışlerin yapılamadığı vo buna karşılık mühimmat işine azamî h:z verildiği anlaşılmaktadır.
İşto Nuri Paşanın Arab dev-letlerile yaptığı bu temaslarla yabancı bir devletin Bikı şek'l-oc alâkadar olduğu ve bunu yakından takip ettiği beyan edilmektedir. İnfilâkın solcuların bir eseri olduğu hemen bu nevi
nazelerl dün meresimle kaldın!
Cerrahpaşa hastabaneslnden alınarak saat 12 de Beyazıt ca , mllno getirilen şehit İtfaiyecile « rin namazı kalabalık bir camaa* tın lştiriküe kılındı. Omuzla* üzerinde taşınan tabutlar, ItC ye ve Askeri bandonun çald,^ matem marşüe Saraçhanebaşı « na kadar getirilmiştir. Cenazeyi itfaiye. Polis, jandarma ve as ( (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 8 at)
İtfaiye erleri arkadaşlarının tabutları başında nöbet bekliyorlar. (Foto: Biirhan — Yeni Sabah)
Takvimden Bir Yaprak
“Bir cinâyet,bu cinâyet gerçek!,,
Sütllcodo borhava olarak bu kadar kişinin hayatına mal olan «patlayıoı maddeler» fabrikasının sahibi Nuri paşanın şlmdlyo kadar nam vo nişanından habor a-lınmadığına göro, İnfilâkta öldüğü anlaşılıyor. Bu müthiş folâketto Nuri paşaya karşı sarfodllocok tek söz, «Allah taksiratını atletsin Is duasından İbarettir. Zira ordu kumandanlıklarında bulunmuş, ecnebi diyarına müteaddit seyahatler yapmış, vo mesleği itlbarlylo «patlayım madde» nln no domok olduğunu herkesten İyi bilmesi lâzım-golon bu zat nasıl olur da böyle bir fabrika kurar?
Blzdo Belediye dişinin katılığını Işportaoı fıkara esnafta denor; Nuri paşnnın fabrikasına dokunmaz. işto böyle «Aşağı tükürsem sakalım, yukarı tükürsom bıyığım!» dlyo dlyo bu halo goldlk.
Nuri paşa müteşebbis bir zat İmiş... Koca bir fabrika kurmuş... O sayodo birçok işçiler ekmek yiyorlarmış...
Nuri paşanın teşebbüsünden bugün no kalmıştır? Bir yığın kül, demir vo parça parça olmuş in-
Gazotolorln yazdıklarına bakılırsa orası fabrika değil bir İşçi mezarlığı İmiş... En dakik, en İnce, on hurda Işlordo çalışanlara verilen para saat (o 30 kuruşmuş. Uoua
— Tevfik Fikret —
etin yahnisi tatsız olur. Saati otuz kuruşa çalışan bir amele termometreden no anlar? Fabrika müstahdemlerinden biri, bir mealokda-Iimızaı bu fabrikanın on İptidai vosaltlo döndürüldüğünü söylemli vo bu olhetlor savcılıkta dahi toablt edilmiştir.
No çaro kİ bütün bu Ihmallor, tosoyyübler, bol» geldikten sonra moydana çıkıyor. Dumanları lülen yangın yorlnde oosctlorln ortasında dizimizi dövo döve aŞöylo ol-muşl Böyle olmuş!» dlyo birbirimize dord yanıyoruz...
Ne ayıp! No ayıp!
Han! neredo iş Bakanlığı? Barut fabrikasında, bu mesuliyetti İş-do saati otuz kuruşa amolo çalışırken iş Bakanı uyuyor mu? Asıl İhmal oradan başlıyor.
Ya o camları kırılan evler! Ya şehir hastalıklarla uğraşırken o karanlıkta, o soğukta sokaklara dökülon civar ovlorin halkı! insan söyliyocek söz bulamıyor.
Bazıları da Nuri paşanın yaptığı hatayı hayatiyle ödodiğlnl yazıyorlar.
Meğer can pazarı no kadar u-cuzlamış! Bir do hayat pahalılığından şikâyot ödiyoruz; hayatın no kadar ucuzladığını görmek İstiyorsanız Sütlloodo kurulan pazar ye-rlno buyurun!
ULUNAY
ğehid itfaiyecilerin cenazeleri Beyazıt Camiinde i £Fot o: Bürhan — Yeni Sabah)

Comments (0)