Sena S7 ___No. S474 — Flatt har yarda 10 kurujtur.
Türk - İngiliz ticaret anlaşması müzakerelerine Londrada başlandı
PAZARTESİ S Mart
Yurdumuzda petrol sondajları için Amerikaya 2 milyon liralık malzeme ısmarlandı
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü; Hikmet Feridun Es — akşam Matbaası
Müttefikler Zigfrid hattını aştılar
Günün olayları karşısında
Biri Kahirede Arap milletleri, öteki Sofyada Slâv milletleri arasında iki Federasyonun şenlikleri yapılıp temelleri atılıyor.
Bunların ikisi de. bu asırda en sağlam birlik bağlarını yapan politika menfaatlerine kültür ve gelenek uyarlığına değil, milli varlık ve birliklerde en az yeri kalmış olan ırk unsuruna dayanmak iddiasındadır.
Bu harbin sonunda ne Avru-pada Slav ırkı veya dili zümresinden olan milletleri korkutan bir tehlfke. ne de Asya veya Af-rikada Aran hüküm ?tlerlnl kuşku’ andırarak başka bir kitle bu-Jur.nuyacağı için kurulan bu Federasyonlar korunma kaygısından ziyade kuvvetlenme isteğine davanıyor.
S âv birliği Sovyet Rusyaya sı-ğlnıvor. Aran birliği lngiltereden teşvik görüvor.
İkisinin de vargın, kazanılmış hakları korumak ve rejimleri sağlamlamaktır.
Slâv denilen milletler Polonya dan. yani Saltıktan bavlıyarak. Çekoslovakyadan yani orta Avıupadan geçerek Bul gari stana yani Balkan’ara ve Akd?nize kadar bir zincir germe ve çalışıyorlar. Arap Birliği ise Mısırdan Basra körfezi boyunca İmparatorluk yollarını ve bugünkü yarınki petrol kaynak ve taşıtlarını koruyacak bir kale duvarı olacaktır. Bu bakımdan Iranın Aran olmaması kendisi kin de büyük ziyandır.
Bu birleşmrierin başka bir faydası da yarınki sulhu kuracak konuşmalarda, konferanslarda verilecek oy’arda tonfuluk elde etmektir.
İngiltere ve Amerikada San Franrisko konferansına verilen ehemmiyet, bütün sıılh islerinin orada karar altına alınacağı, her şeyin orada konuşulun yeni Av-rupa coğrafyasının orada bi>- sekle bağlanacağı duyusunu uyandırıyor. Harb sonrasında diinva emniyetini koruyacak vetıi Milletler Cemiyetini kurmak için hazırlanan bu konferansın, harb bitmeden tonlantıva çağırılması, buna verilecek vazifenin, harb sonrası nizamına bekçilik edecek bir kurulu varatmaktan daha geniş, herhalde daha acele olduğunu gösteriyor. Bilhassa Amerikanın, bu konferansı harbden sonraya bırakmamaktaki telâşı, harb bitmeden önce harb sonu döneminde hâkim olacak Milletler arası bir ahlâk vicdanı yaratmak, bunun savcı ve yargıçlığını bütün mîlletlere bırakmak isteğinden ileri gelebilir. Çünkü. Sanfıansisko konferansı toplanıp işi ele aldıktan sonra milletlerin sulh ve emniyet dâvaları-njı gene üçler arasında kalıp konuşulması güç olur.
Bunun içindir ki İngiltere ve Amerika. Kırım konferansının bugünkü ahvale İlişkin kararlarından ziyade, yarınla ilgili meselelerine ehemmiyet verir görünmektedirler.
Kırım konferansı, harb plânları dışında başlıca müspet iki karara varmıştı: Kurtulan memleketlere yardım ederek nizam ve asayişi temin edecek geniş ölçüde demokrat partilerden hükümetler kurmak ve ilerde yapılacak tam serbes seçimleri hazırlamak. Bu karar, hemen harekete geçip bu yoldan birlik ted-birler almayı gerektirir. İkinci karar, varınla ilgili Sanfransis-ko konferansıdır.
Halbuki Müttefiklerin, birinci meseleyi yok farzederek Alman-yadan kurtulmuş memleketleri — Yunanistan dışında — kendi hallerine, yani derin bir anarşi İçinde bıraktıkları, hiç bir şeye kansın ad ıklan göze çarpıyor. Meselâ Romanyada, gerici de olsa. dayanıklı bir hükümet kurmak İçin müşterek gayretler harcandığını gösterir alâmetler yoktur.
Öyle görülüyor ki Kırım kon-
Pomeranyada 200,000 Alman kuşatıldı
Danzig ile koridoru çevrildi, Kızılordu iki yerde Battığa vardı
Londra S (Radyo) — Mareşal Sta-lln tarafından neşredilmiş olan İki günlük emirde, Pemeranyada kızılcır-dunun blrlblrlnden 50 kilometre uzakta ayrı ayrı iki noktada Baltık denizine vardığını bildirmektedir. Bu auretl* yüz binlerce Alman askerinin ricat yolu kesilmiş, Polonya koridoru İle Danzig kuşatılmışlar.
Bu günlük emirlere göre, mareşal Zukov kuvvetleri dürt günde, 70 kilometrelik bir cephede Alman hatlarını yararak 100 kilometre İlerlemişler, Kolberg dolaylarında Baltjık sahillerine varmışlar, C00 meskûn yeri zap-teylemlşter ve Doğu Pomeranyada Alman müdafaalarını delik deşik etmişlerdir.
Mareşal Rokosovsky kuvvetleri de, taarruzlarını genişleterek 50 kilometre daha doğuda ve Danzlgle Stettln arasında başka bir noktada Baltık denizine ulaşmışlar ve 50 den fazla meskûn yerle Koeslln şehrini ele geçirmişlerdir.
Ğovyetler. bu taarruzlarda büyük kuvvetler kullanmışlardır. Mareşal Stallnin günlük emirlerinde savaşlarda temayüz eden 00 generalin İsimler! geçmektedir-
Danzlg’Ln batı He irtibatı kesildiği gibi, cenuptan da tehdit altında bulunmaktadır. Rokosovsky’nin cenup-
tan yürüyen diğer bir kolu Damriğ-ten 50 kilometre mesafede bulunan Bobovo şehrin!, zaptetmiştir.
Sllezya kesiminde de büyük bir harb faaliyeti hüküm sürmektedir, Alman askeri sözcüsü von Hammer'e göre, Görllç İle Breslau arasında şiddetli muharebeler vuku bulmaktadır. 200,000 Alman kuşatıldı
Moskova 5 (AA.) — Doğu cephesinde yeni ileri hareketler gelişmektedir. Sovyet kuvvetleri Doğu pomeranyayı Batı Pomeranyadan ayırmışlar ve Danzig bölgesini kuşatmışlardır. 200 bin Almanın kuşatılmış olduğu tahmin edilmektedir.
Alman gerilerinde Sovyet çeteleri faaliyette
Brüksel 5 (A.A.) — Reuter ajansının Moskovadald muhabiri bildiriyor:
Zukov kuvvetlerinin karşısında çarpışmakta olan Alnıan kuvvetlerinin gerilerinde Sovyet çeteleri faaliyete geçmeğe başlamışlardır. Bunlar kollarında kırmızı bandajlar taşımaktadırlar. Bir Alman kolunun ricat yolunu kesen Sovyet çeteleri, Dresden'deki bir fabrikadan kaçmış olan Puslardan mürekkepti.
Kâğıthane civarımla bir helvacı iple boğuldu
Helvacının kaatili aranıyor, Kâğıthane köyünden bir genç zanaltına alındı
şehrimiz Bavcılığı ve Emniyet müdürlüğü cinayet masajı memur]an bu sabah esrarlı bir cinayet tahkikatına başlamışlarıdır.
Bir muharririmizin cinayet yerinde yaptığı tahkikatı yazıyoruz:
Kâğıthane köyü 11e Alibey köyü arasındaki küçük bir dere kenarında yaşlı bir adamın İple boğulmuş olduğu mahalli Jandarmalar tarafından görülerek derhal Emniyet müdürlüğüne ve nöbetçi savcısı B. Demir Dal’ye bildirilmiştir. Savcı B. Demir Dal. yanında Adliye doktorlarından B. Kâmil Ünsalan olduğu halde, hâdise yerine gitmişlerdir. Görülen manzara şöyledlr:
ö5 yaşlarında kadar olduğu tahmin edilen adam, yarı çıplak vaziyette boynundan İple boğulmak ve ayrıca da yüzünden yaralanmak su-retlle ölü olarak yatmaktadır. Mak-
Hayatı 10 romana mevzu olacak insan: “Ubeydullah Efendi,,
■-----
«Tanımadığımız meşhurlar» serisinin altıncı siması olan «Übey-dullatı efendi» nln hayatına dair yazılarımıza yarın başlıyoruz. *—
feransının en ehemmiyetli, gecikmeyecek karan Sanfransis-ko toplantısıdır ve bir çok zor düğümlerin çözülmesi bu kalabalık buluşmadan bekleniyor.
Sulhun ve emniyetin hangi temellere dayanacağı belli olmadan, Slâv, veya Arap milletler birlikleri kurulması, yarınki düzenin böyle ırk, dil veya bölge kümeleri üzerine kurulacağı sanısını uyandırabilir. Halbuki Av-rupada Federasyonlar kurulmasını herkesin özlemediğini biliyoruz
Bunlar bir başlangıç, bir örnek, yahut birer deneme midir, yoksa yarınki sulhun habercisi kargaşalık alâmetleri mi? Şimdilik işin İçinden çıkmak mümkün değildir. N'ccmedd.in Sadak
Müttefikler, Kolonya şehrine dayandılar
Amerikalılar, Kolonyadan 3 kilometre o uzakta kanlı savaşlar yapıyorlar, Rhinin batı sahili Müttefiklerde
tulün bulunduğu yerden 25 metre kadar uzaklıkta bir seyyar koz helvacı tezgâhı, camlan kırılmış bir halde ve helvalar da çamurlara dökülmüş bulunmaktadır. Dikilitaş deresi denilen bu mevkide biraz daha araştırma yapılınca, muhtelif İp parçaları le bir bıçak da bulunmuştur. Ceset, derhal civarda teşhir edilmiş ve bu adamuı Kâğıthane köyünde Çobançeşme sokağında 25 numarada oturan ve seyyar koz helvacılığı yapan İlyas Keten olduğu anlaşılmıştır. Köylülerin anlattığına göre,, İlyasın paralı bir adam olduğu t es bit edilmiştir.
Savcılık ve emniyet teşkilâtı kastilin hüviyetini tesbib etmek üzere derhal İşe girişmiş ve aynı köyde oturan bir genci zan altına almıştır. Soruş-1 turmalara ehemmiyetle devam edilmektedir.
Londra B (A.A.) — Batı cephesinde Alman ricat hareketi devam etmektedir. İZigfrld haltı 120 kilometrelik bir cephe üzerinden aşılmıştır.
.Amerikan birlikleri Kolonya'y» 8 kilometre mesafede bulunan vizerd şehrini ele geçirmişlerdir.
Paris 5 (A.A.) _ Harb muhabirlerinin bildirdiğine göre. Rhln nohrLnln batı kıyılarını Müttefik birlikleri 100 kilometre boyunca ellerinde tutmaktadırlar.
Amerikan birlikleri de Kolonya şehrine 3 kilometre mesafede kanlı çarpışmalar vermektedirler.
Almanların elinde 3 köprübaşı kaldı
Londra 5 (Radyo» — Müttefik umumi karargâhından bildirildiğine göre Rhln’ln batı yakasında yalnız üç Alman köprübaşıu kalmıştır. Bu köprübaşılar, süratle küçülmektedir, Bu üç Alman köprUbaşısın'n en büyüğü şimalde bulunanı olup 35 kilometre genlşllğlııdedir. Bu köpriiba-şında yalnız ud ricat yolu mevcut olup biri Vessel, diğeri de DuUburg'a gitmektedir. Almanlar., bu geçit noktalarını açık tutmak İçin ümitsiz gayretler sarfedlyorlar. KanadalIlar Vessel'den 15 kilometre mesafededir. Amerikalılar İse Dulsburg'a 8 kilometre mesafeye gelmişlerdir.
Dokuzuncu Amerikan ordusu Kref-feld ile DuLsburg arasında Rhln nehrine dayanmıştır. Hattâ bu daktkada Amerikan tanklarının Rhln nehrini geçmiş olmaları muhtemeldir. Alınanlar en cenupta ansan hüciim eden Amerikalılar tarafından geri atıldıklarını bildiriyorlar. Dusseldorf’a gerek cenuptan ve gerek şimalden taarruz edilmektedir.
2 nci Alman köprübaşısının 15 kilometre genişliğinde ve 15 kilometre derinliğinde olup ricat İçin eskiden yapılmış köprüleri yoktur.
Almanların 3 üncü köprübaşısı Kolonya etrafındadır. Amerikalılar yaptıkları hamlelerde yeniden ilerlemişler ve Kolonya'nm esas müdafaalarına dayanmışlardır. Kolonya’dan vücutlarına lüzum gorilimi yen bütün sivilli r boşaltılmıştır.
Sekiz günlük taarruzun parlak neticeleri
New-Yorfc 5 (A.A.) — Avrupada Amerikan radyosunun yorumcusu dün akşamki konuşmasında demiştir ki:
General Elsenhwer tam bundan sekiz gün evvel, Alman ordularını Rhln nehrinin batısında İmha edeceğini söylemişti.
Şimdi elde etmiş olduğumuz zaferden ve İleride girişeceğimiz hareketlerden bahsedebiliriz
Müttefik orduları arlık mevzi ve siper muharebelerinden kurtulmuşlar, yeniden hareket muharebelerine başlamışlardır.
Bu sekiz günlük taarruzda elde etmiş olduğumuz neticeler:
1 — Şimalde, müdafaa hattı olarak Zlgfrld ortadan kaybolmuştur.
2 — Birinci ve on beşinci Alman orduları İmha edilmiştir.
3 — Birinci Kanada, dokuzuncu Amerikan ve birinci Amerikan orduları bu taarruz günlerinde 50.00(1 esir almışlardır.
4 — Müttefik hava kuvvetleri taarruz esnasında Alman hatlarını ve ricat hareketleri esnasında da Rhln doğusuna kaçmaya çalışan .kollara şiddetli akınlar yapmışlar ve yüzlerce taşıtı savaş dışı bırakmışlardır.
Neıv-York ö (A.A.) — Harb muhabirlerinin bildirdiklerine gtlra Orel-feld şehri yer yüzünden silinmiştir. Şehirde yalnız bir kaç duvar parçası görülmektedir.
Londra B (A.A.) — Times gazetesinin askeri muharriri. Almanların Re-ııanya muharebesinde 250.000 kişi kaybetmiş olduklarını bildirmektedir.
Batı cephesinde, Müttefikler İlk çıkarma gününden beri bir milyona yakın esir almışlardır.
dikkatler
Kara borsacıları kara kara düşündürecek bir tedbir
Muharib memleketlerin kullandığı bir tarz vesika .usulünü biz de kullansak kara borsa ile mücadelede çok hayırlı neticeler alacağımız umulur:
Miktarı az olan muhtelif maddeleri halka dağıtmak hususunda güçlük çekiyoruz; zira talip çok, mal kâfi değil. Onun İçin mallar ilk kapanların elinde kalıyor. İlk kapanlar da kara borsacılardır.
Muharib memleketler bir «puan» usulü tatbik edip duruyor. Bir «puan» la ya bir paket jilet, ya bir tarak, ya blir ampul ahııır. Bunların heyeti mecmuası. vesikaların adedine göre tes-lıit edilip:
— -Kim hangisinden istiyorsa onu alsın! - dlve vesika sahip-' lerinln istifadesine arzedîlir.
Kara borsacıyı, bu tedbir saye' sinde kara diişünccler alacaktır.
Harb bitmediğine göre, bu ıısııle baş vurmak geç değildir, .
Meksiko konferansı Chapultepec anlaşmasını kabul etti
Bu anlaşma mucibince bütün Amerikan cumhuriyetlerinin istiklâli, emniyeti ve eşitliği sağlanıyor
reated by free version ol
Mexlco 4 (A. A.) — MckIco konferansına t Chapultepec» takriri adı verilen bir karar sureti tevdi edilmiştir. Bu İsim Mexlco’da meşhur bir şatonun adına İzafeten verilmiştir.
Bu takrir bütün Amerikan Cumhuriyetlerinin tamamını ve birlikte istiklâlini sağlamaktadır. Amerikan Cumhuriyetlerinin, bu garantinin tatbikim temin için bütün Batı yarım küresinin askeri kuvvetlerini bir araya getirmek taahhüdü İle bu takriri kabul etmesi gerektir.
1 — Bütün Amerikan devletleri hukuk bakımından blrlblrlerlne eşittir.
2 — Her devlet diğer devletlerin İstiklâline riayet edecektir.
3 — Devletlerden birinin arazisine, yahut İstiklâline yönetilmiş her taarruz bütün diğer devletlere yapılmış bir tecavüz gibi addedilecektir.
4 — Bir devlete karşı tecavüz tehlikesi mevcut İse, bütün diğer devletler ne yapılacağı hakkında blriblrle-rlle danışacaktır.
5 — Bupgiinkü harbde ve andlaş-malar imzalanmaya kadar, bir devlete karşı yapılacak taarruz, yahut taarruz tehdidi bütün birleşmiş milletlerin harb gayretini sekteye uğratan bir hareket gibi telâkki edilecek ve bunun üzerine bütün devletler mütecavize karşı tedbir ittihaz edecektir. Bu tedbirler, siyasi temsilcilerini geri almak, siyasi ve iktisadi münasebetlerini ve iıer türlü münakaleyi kesmek. tecavüze mân! olmak, yahut
Günler Geçerken
İnsanın ihtiyacı ki...
İnsanın ihtiyacı ki bir lokma nanedir» diyen şaire pek haklı olarak iki noktadan kızarız. Biri, o nıısrada ekmek mânasına Rölen «naıı» sözünün — Arapçada «na’na*» ve Tiirkçede «nane» denilen — keskin kokulu ot yerine alınabilmesinden ötürüdür. Galiba saçına söylemek, münasebetsizce lâf etmek demesine gelen «nane yemek» tâbirine bu mısra tam bir misal teşkil eder. Mısraın Türkçeliğİ de bozuktur. Doğrusu «insanın ihtiyacı kİ bir lokma narıdır» olmalı; adamcağız vezin ve belki de kafiye derdrle bu naneyi yemiştir; «ekmek» i yalnız «nan» yapmak nerede, «nane» ye kadar götürmüştür. İkinci münasebetsiz nokta İse şu: İhtiyacımızı bir lokma ekmeğe kadar indirmek... Onu bu kadar sade gören şairi çırçıplak soysak; yalınayak, başıkabak Ok-nıeydamna bıraksak, fakat ağzına her gün hir lokmacık ekmek versek ne der, ne yapardı? Samur kürkünü, gecelik takkesini, mangal başını, bohça böreğini, saray lokmasını nasıl arar, hele kaba etlerini dinlendirecek erkân minderine nasıl hasret çekerdi?
Fikrlmizce belki «misvak» mı bile kullanmak isterdi. Netekim şimdi bir lokma değil, d,lllm dilim has ekmek yemekle beraber biz, gene de diş fırçasının peşinde koşuyoruz. Çoğumuz «sakla samanı, gelir zamanı» kabilinden — ayakkabı boyamağa, öte beri temizlemeğe yarar diye — bir tarafa atıp sakladığımız eski fırçalara muhtaç kaklık ve şuna da dikkat ettik: Meğerse artık diş temizliğine yaramaz sandığımız o fırçalar henüz emekliye çıkarılacak hale düşmemişler; dinlendikten, iyice kuruduktan sonra sertleşmişler, sulh malı olduklarından harb zamanında yapılanlara meydan okuyacak bir canlılığa erişmişler. Diş fırçası şüphesiz bir İhtiyaçtır; (Dikkatler) sütunumuzda söylendiği gibi ekmek karnelerindeki boş kalan harflerle dağıtılması lâzım gelecek derecede mühim ihtiyaçlardandır.
Kahve ve cay gibi keyif verici şeyler devlet inhisarına alım-yor ve fişle dağıtılıyor da sıhhi önemi üzerinde durmağa lüzum olmayan diş fırçası kara borsaya kaptırılıyor?
Refik Halid Karay
onu püskürtmek İçin «İlâhlara başvurmak olabilir.
6 Chapultepec takriri kabul edilir edilmez yürürlüğe girecektir. Amerikan. hükümetleri, Chapultepec kararının sıhhatini sağlamak İçin tedbirler alacaktır.
Chapultepec karan, bir milletlerarası emniyet teşkilâtı kurmak tasa-rıslyle tamamen ahenktardır. Bu suretle. bu karar 1890 tarihinde yapılan İlk Panamerikan konferansının temel kaidelerini teyidetmektedlr
A — Arazi fütuhatı olmıyacak.
B — Zorla yapılan her İlhak hükümsüzdür.
C — Hiçbir memleketin dahili İşlerine müdahale edilmlyecek.
ç — Her harbe mâni olmak için istişarelerde bulunulacak.
D — Amerikan barışını bozacak her hareket bütün Amerikan devletlerince yargılanabilir. Ve bu devletlerin İstişarede bulunmasını Icabettl-rir.
E — Amerikan milletleri arasındaki her türlü İhtilâf hakem yoliyle, yahut milletlerarası adalete başvurularak halledilecektir.
F — andlaşmalar. devletler arasındaki barış münasebetlerinin gelişmesi için zaruri kaidelerdir. Ve ancak onları İmzalamış olan devletler tarafından değiştirilebilir.
Mexlco 5 (A.A.) — Konferanstaki bütün murahhaslar Chapultepec andlaşmasını kabul etmişlerdir.
SU fe 2
AKSAM
5 Mart 1943
SÖZÜN 6ELİŞİ
Topkapısarayttanziınedilecek
Zorlu bir baba
Hazır modası
Hazır dbisc giymişliğiniz var mı bilmem? Daha doğrusu «var mıydı?» diye sormalı? Çünkü yakında hepimiz, yalnız erkekler değil kadınlar da, hazır giyeceğe benziyoruz.
Ne de iyi olacak. Bizde şimdiye kadar yalnız küçük çocuklar hazır elbise giyerlerdi. O da on, on iki yaşına kadar. Sonra çocuklar hazu- elbiseleri sevmez olur, babalan onları ellerinden tutup terziye götürmek sorunda kalırlar. Hatırlarım, ilk defa babamla terziye gidip provaya çıktığım zaman kendimi birdenbire büyümüş, adam sırasma girmiş saymıştım. Hattâ ceket yakasının nasıi olacağım da tarif ctmlf, istediğim gibi olmasında dayatmıştım. Çok fena, fil kulağım andıran bir yaka olduydu. Üzülmedim, hazır elbiseciden giyinen çocuklardan olmamanın gururu bana yetiyordu.
Pek yaygın olan bu rufa hali sonra, bütün ömriimüzce sürüp gidiyor; bir hazır elbiseden nefret havası içinde terzi terzi dolaşıp başımıza olmaz işler açıyoruz. Bu huyumuz bütün çarşılarımızı terzi ile doldurmuştur. Elli milyon insana yetecek kadar terzimiz var, desek hatamız, büyük olmaz, İnanmazsanız İstiklâl caddesini iki sıra kaplayan koca koca yapılara bir göz atın; Her pencerenin önünde bir terzi tabelası asılı duruyor.
Bırakın terzileri, hepimiz yan terzi sayılım. Bir provaya çıkınca terziye o kadar akıl öğretiriz ki adamcağız bilgisini çağırır; müşteri mi terzidir, kendisi mi bilemez olur. Hattâ anlatıyorlar; Geçenlerde tanınmış bîr terziye bir müşteri o kadar akıl öğretmiş, elbisenin nasıl olacağını öyle inceden inceye tarif etmiş ki nihayet terzi dayanamamış: «Ben sizin kadar terzilik bilmiyorum. Tarif ettiğiniz elbiseyi dikmek benim elimden gehnez-demek zorunda kalmış.
Bunca bilgimize rağmen üstelik iyi giyinenlerden de sayılmayız. Hazır giyenler bu şöhreti çoktan almışlardır. Artık bizde de hazır elbise modası başladığına göre adımızın iyi giyinire çıkması muhtemel, rahat edeceğimiz ise muhakkaktır.
Şevket Rado
Burada hafriyat yapılarak eski eserler meyda a çıkarılacak
İstanbul'un beş yüzüncü yıldönümünü kutlamak İçin yapılan hazırlıklar devam, ediyor. Geçenlerde bu maksatla Ankara'da Maarif Bakanı B. Haşan Âh Y(İçel'in Başkanlığında yapılan bir toplantıda bu mevzu etrafında kararlar verilmişti. Beş yüzüncü yıldönümü, bütün memleket ölçüsünde pek değerli bir hâdise olarak telâkki edildiğinden bütçeden çok yüksek bir ödenek ayrılacaktır. Buna alt kanun tasarısının Bakanlıklara vereceği vazifeler ayrıca programlaş-Urılacalrtır. Fakat şimdiden diğer bavı hazırlıklar da yapılmış ve hemen işe başlanması kararlaştınlıruştır.
Şimdiden yapılacak İşler arasında Topkapı sarayının başlan tanzim ve iman vardır. Ankara'da son toplantıda Topkapı sarayı için bir milyon İki yüz bin liralık bir paranın ayrılması uygun görülmüştür. Her sene iki yüz dil bin lira harcanmak suretlle bu para beş yılda ödenecektir. Bu para İle yapılacak İşler de tesblt edilmiştir. Topkapı sarayının gerek — şimdi tren yolu geçen — deniz tarafındaki boş sahasında, gerek arka tarafında esaslı araştırmalar yapılacaktır. Burada bilhassa sarayın eski mezbeleliği vardır. Buraya asırlar dan beri saraydan bin türlü süprüntü atılmıştır. Bunlum arasında tarih! bakımdan çok kıymetli ola-
taklarından şüphe edUmiyen bir çok eşya ve malzeme bulunacaktır. Bu bakımdan bu sahada geniş ve derinliklere kadar inilebilecek bir hafriyat yapılcnktir. Uzuıı yıllar atılan toprak ve molozlardan başka eski binaların enkazı yüzünden bu malzeme ve eşyanın, zeminin çok derin tabakalarına kadar gömüldüğü kanaatini vermektedir.
Bundan başka bu sahada vaktile mevcut olup da şimdi izi bile kalmamış eski köşkler vardır. Yapılacak araştırma neticesinde bu köşklerin yerleri de meydana çıkacak ve bu suretle arkeolojik bir muhit daha meydana gelecektir.
İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilen Topkapı sarayı İle bundan sonra diğer padişahlar tarafından- saraya ilâve edilen binalar ve köşklerden şimdi elde bulunanlar kadar bugün enkazı bile kalmamış bu eski köşklerin şehrin fethi ve tarihi bakımından önemleri çoktur. Bu İtibarla her sene sarfedilmesl kararlaştırılan bu iki yüz eli bin lira İle yalnız bu eski köşkler meydan eıkanlmıyacak. Top-kapı müzesi, şimdiki sekiz kısma İlâve edileceklerle 14 kısma çıkarılacaktır. Bu yen! kısımların tanzimine çizilen bir program dahilinde yakında başlanacaktır.
Kızının kend sine danışmadan evleıdğnı duyunca bıçağını çekerek düğün alayına saldırdı
Londrayabüyük Tİİfli -İHDİIİZ ticaret
hava akını
Düşman uçaklarının tepki kuvvetile hareket ettikleri sanılıyor
Londra 5 (AA.) — Dün Ingiltereya hücum eden Alman uçaklarının tepki kuvvetiyle müteharrik uçaklar olduğuna ihtimal verilmektedir. Bunlar çok yüksekten uçmuşlar, sahil müdafaalarını geçmişler ve sonradan pike uçuşu İle binaların damlarına kaçtır İnerek makineli tüfek ve top ateşi açmışlar, yüksek İnfilâktı bombalar atmışlardır.
Şimdiye kadar dokuz ölü ve altı yaralı sayılmıştır. Bir çok evler tamamen yıkılmıştır.
Yunan Makedonyasında 3 umumî valilik
Atina 5 (A.A.) — •Bakanlar
meclisi, doğu Makedonya’da or-ta Makedonyada ve bat] Make-donyada olmak üzere Makedonyada üç umumi valilik ihdasına karar vermiştir.
Meclis, umumi toplantılan, umumî caddelerde megafonların kullanılmasını, duvarlara yazı yazılmasını veya ilânların ya-pıştınılmasını ve her türlü beyannamenin dağıtılmasını yasak eden kararnameyi tasvibetmiş-tir.
Eam konuşma hürriyetine aykırı ve varklza anlaşmalarına muhalif addettiği bu karara karşı protestoda bulunmuştur.
Trakyada tütün satışları
Edime (Akşamı — İnhisar lâaresi İle bir ecnebi firma tarafından tütün mubayaasına dc-vam edlmektedtr. Bugüne kadar 60 - 70 bin.kilo kadar tütün satılmıştır. Fiatler çlfçinln yüzünü güldürecek şekildedir. Sön defa yapılan muameleye göre fistler 170 -200 kuruş arasındadır.
müzakereleri
İngiliz Hariciye Bakanlığında evvelki gün başladı
Londra 4 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor;
Türk ticaret heyetiyle İngiltere hükümeti arasındaki müzakerelere dün Harlclyo Bakanlığında başlanmıştır.
Müzakerelerde İngiliz hariciye temsilcisi İle dış memleketler ticaret dairesi, Maliye Bakanlığı, İngiltere mUli bankası re İngiliz - Türk kliring öfisi temsilcileri hazır bulunmuştur. Hariciye umumî kâtibi büyük elçi Cevat Açıknlın, beraberinde büyük elçi Ruşen Eşref Ünaydin ve ticaret müsteşarı Cahit Zamangll oiduğu halde Bucklngham sarayına giderek Kiralın defterini imzalamışlardır,
Britanya hükümeti pazartesi günü Türk heyeti şerefine resmi bir «1yafet verecektir. _________
Trakya tarım satış koza kooperatifi
Edirne (Akşam) — Trakya ve havalisi tarım satış koza kooperatifi kurulmuştur. Bu hafta umumi toplantısını ştihrlnıtzda yapacaktır. Koza İle uğraşan Edirne ve civan halkı bu kooperatifin kurulmasından ötürü memnunluk duymuştur.
Bu sena koza ve böcek besleme işinin daha geniş mikyasta yapılması için Edime böcekçilik İstasyona tarafından gerekil tedbirler de alınmıştır
Fransız kardinalleri kapitalizmi takbih etmişler
Paris B (A.A.) — Fransa kar-dlnallan ve piskoposları kapita-listliği takbih eden bir demeç yapmışlardır. Bu demeçte işçilerin kazançlardan hisse almaları lâzım geldiği ve böylece bir İnkılâbın zaruri olduğu kaydedilmektedir.
Arap birliği
Mısır Hariciye Bakanı birliğin gayelerini anlattı
Kahire 4 (AA.) — Arap birliği yasası hakkında henüz bir şey açığa vurulmamıştır, Sanıldığına göre, yasada 20 madde bulunmaktadır.
Arap memleketleri Hariciye Bakanları arasındaki konferansı kapayan Mısır Başbakan ve Hariciye Bakanı Nakrasl Paşa, Arap birliği amacının refahı .sağlamak ve yalnız müstakil Arap devletlerinin değil, fakat henüz müstakil olmıyan Arap memleketlerinin de menfaatlerin! korumak olduğunu bildirmiştir.
Kahirede asayiş tedbirleri kuvvetlendirildi
Kahire 4 (AA.) — Başbakan Ahmet Mahir Paşaya yapılan suikasttan sonra Kahlre'de asayiş tedbirleri kuvvetlendirilmiştir. Milli Emniyet Bakanlığında bu hususta yeni tedbirler alınmıştır. Polis tabanca ile atış talimleri yapmaktadır.
Bundan sonra polisin tabanca taşımasına müsaade edilecek, ehemmiyetli haberleri yaymak üzere bir çok meydanalara hoparlörler konulmuştur. ____________
Yugoslavyada ve Arnavutlukta idamlar
Sofya 4 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Belgrad'dan öğreniLdlğino göre, Niş askerî mahkemesi, bir çok Yugoslav vatandaşlarının katline *ebep olduklarından dolayı İki Bulgari ölüme mahkûm etmiştir.
8ofya 4 (A.A.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor;
Tirana’dan haber verildiğine göre, İkinci Arnavut kolordusu askerî mahkemesi 7 harb mücrimini ölüme mahkûm etmiştir.
çetelerin suikastına iştirak eden diğer 7 şahıs da Tchatahkn. askeri mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edilmiştir.
KUTUP KIZI 1
AŞK VE MACERE ROMANI
Yatan: Stanley Shaw Çeviren! (Vâ - NÛ)
y Tefrika No. 15,_.. t
şayet kendin) koyverlrse, vazifesini iyi yapaınıyacağını. bu karlar diyarının hangi İstikametine doğru gittiğini farkedemlyö-ceğlnl biliyordu. Kendi kendine telkinlerde bulunmak İster gibi dudaklarının arasından bir şeyler mırıldanırken Mlss Mallable, ona ilâç şlşesî-le yaklaştı.
Jensen, âdeta sayıklıyordu. Kızağın kenarına asabi elleriyle yapışmıştı.
— Hayır hayır, vazgeçmiyorum... Tekrarlıyorum ki bulunacaktır.
Kız bir anne şefkatiyle eğilip ona baktı:
— Vah, vahi — dedJ. — Haydi bakalım, şunu İçin! İyileşirsiniz'.
Bu güzel muamele karşısında, detektif, kenetlenen dişlerin! açtı, llâaı yuttu.
Kız, âdeta farkedlvermeksizin peki usta bir hareketle antltetanlk iğneyi de yaptı.
Erkeğe derhal bir ferahlık geldi. Kalbi daha az şiddetle çarptı. Doğrulmak teşebbüsünde bulundu. B-.Kiun üzerine MIss Mallable:
Hayır, hayır! Kımıldamayın I — dedi. — iyileşiniz. Yapacağımız uzun yolculuğa hazırlanmamı» lâzım. Şimdi mademki kulübeden eser kalmadı, şimale doğru, mümkün olduğu kadar süratle gitmeliyiz. Yüzlerce kilometrelik bir seyahate tahammül edebilecek misiniz? Böyle bir yolu göze alın bakalım
Bunu söylerken serin elini rikkatle hastanın alnında gezdiriyor, onun endişeli yüzüne ışıklı gözleriyle bakıyordu. Bu gözler o kadar sempati İle doluydu kİ. her kim ulursa olsun, cazibeleri altında kalırdı. Jensen'ln üzerlndeyM bu gözler bir kurtarıcı tesir yaptı. Vücudu fevkalâde takatten düşmüştü. Kirpiklerinin uounda ik! damla yaş titredi. Metanetine tekrar kavuşması, ruhu yolundan sapı-verecek, şefi Hiikie'yl, kendirine tevdi edilen vazifeyi, hulâsa her şeyi unutacaktı.
Mlss Mallable, ihtimal kİ, erkeğin bu haleti ruhlycslni farketti; lâkin gene de onun bu zayıf halinden, istifade edip kulübedenberi merak etti-
Nazi çeteleri
Hitler Tiroide çetelerin teşkilini emretti
Londra 4 (AA.) — Daily Expı-ess gazetesinin Concltance'dakl muhabirinin bildirdiğine göre, flitler, derhal Tirol da Nazi çetelrelnin teşkil «111-meri emrini vermiştir. Mühimmat yüklü kamyonlar, gece gündüz uzun kafileler halinde Varaslberg, Augsburg Stuttgart, Nuremberg ve daha kuzeydeki şehirlere doğru gitmektedir
Kaçan bir kamyon şoförü bütün bu bölgenin kuvvetle silâhlanmış olduğunu ve yeraltı artrepolannda binlerce ton yiyecek ve mühimmat bulunduğunu söylemiş iIr. Bu bölgeye, cephenin İhtiyaçlarına rağmen, derhal daha çok miktarda mühimmat gönderilmesi hakkında emirler verilmiştir. Haber velldigrlne göre, Kesser-İnlg'in on tümeni son üç hafta zarfında İtalyadan çekilmiş ve «Nazi çetelerine» gönderilmiştir.
Ankara 5 (Akşam) — Şehrimizde çok garip bir vaka olmuştur. Mehmet Kaçar namında biri kendisine haber verilmeden kızının evlendirilmesine kızarak bıçakla düğün alayına saldırmıştır. Vakayı kısaca anlatalım:
Altındağ mahallesinde oturan Mehmet Kaçar, Atpazarında tlf-tikçKik yapmaktadır. Mehmet Kaçar bundan bir kaç gün önce mal almak için dışanya gitmiş. 28 şubatta Ankaraya dönüp evine geldiği zaman, kapının önüne bir sürü hısım akrabanın, mahallenin yığıldığını, bir kaç tane de taksinin sıralandığını görmüştür. Bu hale bir mâna vere-miyen Mehmet Kaçar, orada bulunanlardan birine sormuştur:
— Ne var? Ne oluyor? Bu kalabalık ne?
Mehmet Kaçar'j tanımayan bu adam:
— Ayol haberin yok mu? demiştir. Mehmet Kaçar'ın kızı Münevver bugün gelin oluyor...
Mehmet Kaçar bu cevap karşısında afallamakla beraber:
■— Ya... Kiminle evleniyor-muş?
Diye sorup ötekinden:
— Altındağ mahallesinden İskender'le...
Cevabını alınca, birden tepe, si atmıştır.
Mehmet Kaçar zaten evine dönmeden önce biraz İçmiş bulunuyordu. Bu hiç beklemediği hal karşısında öfkesinden kendisini kaybetmiş, bıçağını çekmiş ve: .
— Ben öldüm mü? Bir kere de bana sormak yok mu? Kızım benden habersiz nereye götürülürmüş?
Bir Yunan adası
kurtarıldı
Piskopi adasındaki Alman garnizonu kısmen imha kısmen esir edildi
Kar yağdı
Karadenizde yeniden fırtına başladı
Birkaç giindenberi güzel giden hava, dün akşam gene kara çevirmiş ve gece kar yağmıştır.
Karadenlzde yeniden fırtına başlamış, küçük ve büyük motörler dün Boğazdan çıkmamışlardır.
Boluda zelzele
Bolu 4 (A.A.) — Dtln saat 13,43 te burada beş saniye «üren orta şiddette bir yer depremi olmuştur. Hasar yoktur.
★ Kars (Akşam) — Sarıkamış Elektrik istasyonunda cereyanın zayıflığı dolayıslle yeniden elektrik tesisatı yaptırılmağa karar verilmiş ve 58 bin liraya Dize! motorü ve altar-netörü alınmasına karar verilmiştir.
ğl sırrı ağzından kapmağa kalkmadı. Başını çevirdi Kulübeden kurtarılan öteberi İle uğraşan Plerre Qulnt’e döndü. Körün niyeti, bunlardan bir çadır yapmak, muvakkat bir barınak meydana getirmekti.
Kız ona şu emri verdi:
— Nemiz var, nemiz yoksa, kızaklara yükleyiniz. Mümkün olduğu kadar süratle Argyle kampına gideceğiz. En fazla yükü benim kızağıma koyun. Kürkler de sizlnktnde olsun Üstlerine şu hastayı yatırırız.
Bu derece süratle verilen bir karar üzerine KanadalI şaşırmıştı:
— Fakat, fakat ne dlyoı sunuz. Mlss? Argyle kampı çok uzaktır, çok. Fırtına da bitmedi. Şurada barınsak da havanın iyileşmesini beklesekl İşte ben çadırı kurdum bile,
— Hayır, hayır! Nemli var, nemi» yok çabuk paket, sarıp sarmalayın. Bu adam tehlikeli şekilde hastadır. İcabetten tedavileri ancak Argyle kampında yapabiliriz.
— Fakat Ml*s... Nasıl olur Mlss?... Bu İşe patron ne der? Tehlikeli olmuş mı; c-ğer...
Sözünü bitirmedi.
Mlss Mallable, atılır coşan a ona yaklaştı. Ve elini ağzına kapattı.
Yavaş aeslai
— Susunu»I — dedi. — Bana kahr-a& bu adamdan emin olabiliriz. Kendisini, Tom Bpringv&leln göndermiş bulunması çek muhtemeldir. Fakat,
Diyerek kalabalığın üzerini saldırmıştır.
Bunun üzerine kalabalık arasında bir- kargaşalık olmuş, erkekler ağızlan açık bakıp duuur-larken, bir kaç tane güçlü kuv^ vetlj kadın:
— Ayol sen delirdin mi?
Diyerek Mehmet Kaçar’ın üs-tüne atılmışlar, elinden bıçağını almışlar ve kimseye zarar vermemesi İçin de onu evip bir odacında «gözaltitı etmişlerdir.
O arada gelin, alayla damadın evine götürülmüş ve Mehmet Kaçar da sonradan ev halkı tarafından «serbest bırakılmıştır.
Fakat, Mehmet Kaçar'ın öfke-11 si hâlâ geçmemiş bulunuyordu,fi Onun için, eline başka bıçak ge-fi çirmlş, yeniden:
— Ben Öldüm mü? Bir kereq_ dp bana sormak yok mu? Kızım O benden habersiz nerrve götürü- q
O
Diye bağırarak sokağa fırla-'(Ö mış, damadın evine doğru koş- Jk mağa başlamıştır. Ancak, lık hakkının bu kadar gürültülü ve tehlikeli bir şekilta kullanıl, g* masına taraftar olmıyan polis- S-ler. gürültüyü duyarak gelmiş-M“ ler. kendilerini görünce soyadı- «>* nm aksine olarak hiç bir tarafa kıpırdıyaftuyan Mehmet Kaçar’ı"O yakalıyarak adliyeye teslim et- (Lj mişlerdir. (jj
Mehmet Kaçar’ın duruşınf.sj. g) na, meşhut suçlar kanununa kiJ-q re, ikinci sulh ceza mahkeme-'** sinde başlaıldı ve şahitlerin bit kısmı dinlendi. Neticede mahkeme, gelmeyen şahitlerin de dinlenmesi İçin, duruşmayı başka bir güne bıraktı.
m
baba- g
p
Sanfransisco
konferansı
Davetiyeler, yakında hükümetlere gönderilecek
Londra 4 (AA.) — Rodos.un 20 mil kuzey batısında PLskopl adasına 28 şubatı 1 marta bağlıyan gece Müttefik kıtaları çıkarılmıştır. Alman garnizonundan 20 kişi öldürülmüş, 140 kişi esir edilmiştir.
Vapurla getirilen bu latalar Alman-laran şiddetli bir mukavemeti İle karşılaşmışlardır.
Bir İngiliz harb gemisi, karaya çıkan kıtaları desteklemiştir. İngiliz uçakları Alman mc-vzllertne hücum etmiştir.
Girıtteki Almanlar, teslim olmak istiyorlar
Atina 4 (AA.) — Anadolu ajansının Özel muhabiri bildiriyor;
Bazı söylentilere göre, Olrlt'dc Hanya bölgesinde kalan Almanlar Girit halkının İntikamından korktukları için, Girit başpiskoposu vasıtaslle İngiliz kıtalarına teslim olmak tekli finde bi’.lunmuğlardır.
Vaişngton 5 (AA.) — İyi haber alan mahfillerde temin edildiğine göre. San Franslsco konferansı için yakında gönderilecek davetler, gerek davet edenlere ve gerek Dumbarton Oaks da kurulmuş olan milletler arası emniyet teşkilâtı sisteminde değişiklikler yapılmasını teklif etmek imkânını vermektedir.
Dıunbarton Oaks konferansına İştirak etmemiş olan Fronsanın bu huf susta izahat İstediği malûmdur.
Diğer taraftan Fransız müstemlekelerinden bazılarının milletler arası bir rejime tâbi tutulacağı hakkimi aki endişelerin yerinde olmadığı söylen.» Kektedir.
Dünya emniyet teşkilâtı
Yunan kabinesi
Birleşik Amerika hariciye müsteşarının beyanat!
bütün bu cihetler, Argyle kampında belli olacak. O ana kadar, Büyüyeceğiniz bütün lâflara dikkat edin, ağzınızdan bir şey kaçırmayan.
— Pekâlâ, pekâlâ, Mlssl Her şey söylediğiniz gibi olacaktır. Fakat... Babanız...
Yeniden, genç kız, sözün devamına mâni oldu. Sonra hareket hazırlıklarına girişildi. Kendi de bu İşte ön ayak oldu, Köpekleri kızaklara koştu, çadır bezlerini paket etti. Plerre Qulnt’ln kulübeden çıkarken üst üste gelişi güzel karlara attığı yiyecek ve İçecekleri nizama koydu.
Arada sırada, KanadalI ile konuşuyorlardı. Detektif ateşler içinde yatıyor, fakat kulaklarını dört açmış, konuşulanlardan btrşey kapmağa uğraşıyordu. Her halde esrarengiz bir şeyler dönüyotl Amma., bütün bunların B. M. 432 meselesi ile kati alâkası belli değil. Delikanlının bilhassa merakını çeken şuydu kİ, Mlss Mallable, İri İsveçlinin torbaslyle ilgilenmişti. Bu ne demek? Her halde, Jensen, kâfi malûmata henüz sahlbolı-mamıştı.
Küçük kızaklardan hertblrlne altı köpek koşuldu. Her kızağa bir köpek de yedek bırakıldı. Bunların hepsi Lab rador denen cins hayvanlardı. Dana gibi cüsseli mahlûklar'. Mackenzle denen cinsten daha hatifse de onlardan süratti Ve daımnAlL
(Arkam var)
Umumî kanaate göre kabinede bazı değişiklikler yapılacak
Atina 4 (AA.) — 8elân!k'ten döıu-n naip Damasklnos şu demeçte bulunmuştur:
«Hükümetin durumu nrlhtlr. Kabine vazifesini genel geçimlerin neticesine kadar İfaya devam edecektir.»
Maliye Bakanı, naibin, Atlnaya dönünce. gûya memlekette bir hükümet bıfhranı olduğu hakkında bazı şayialar dolaştı tığını duyduğu zaman hayrette kaldığım söylemiştir.
Hariciye Bakanı M. fiofyanopulos da hükümet âzası arasında en kilçük bir ayrılık olmadığını belirtmiştir.
Fakat bu demeçlere rağmen, umumi kanaate göre, hükümette baa değişildiler düşünülmektedir.
Atina 4 (AA.) — Naip Damasklnos, memleket normal bir hayata döner dönmez yalnız dini İşleriyle meşgul olacağını bildirmiştir, Damasklnos şimdilik Eamhn hükümete İştirakini» kesin olarak muhaliftir.
Vaşington 4 (AA.) — Hariciye müsteşarı M. Joseph Grev emniyet kon*-şeyinde büyük asker! devletlere daimi âzahk verilmek suretlle bu devletlerle diğer milletler arasında h!g şüphesiz bir fark gözetilmiş olduğunu söylemiş; fakat hakikatte milletler arasında haksız hiçbir ayrılık yapılmadığını belirtmiştir. M. Grev'e göre, milletlerarası müessese büyük devletlerin askeri kuvvetlerini, barışın korunması İçin bütün milletlerin emrine verecektir, Esasen askeri kuvvet, ancak bütün uzlaştırma çarelerine başvurduktan sonra istimal edilecektir. Bu arada mutavassıt hâl çarelerine de başvurulacaktır. Ayak dire-yenlerle ticaret münasebetlerini, telgraf ve posta muhaberatını ve mail münasebetleri kesmek gibi tedbirler bu cümledendir.
Her hangi bir memlekette veya sömürgede dahili İhtilâl çıktığı takdir* de emniyet konseyi, ancak barışı t eh* İlkede gördüğü zaman müdahale edecektir. ________________
—• Takvim •—ı
Reblülevvel 20 — Kasım 118 İmsak Güneş öğle îklndi Ak Yatsı B. 10.45 12.26 «21 0.33 12.00 1,30 V. B.50 7.38 13-28 1648 19-05 20.331
ı Iİstanbul, önemli bir havai 1 yolu merkezi olacak
, vaşington 4 (A.A.) — İstanbul, Birleşik Amerika Sivil havacılık ldareaL-
I n!n tavsiye ettiği harbden sonraki Okyanuslararası hava yollarından bl* rlnin önemli bir noktası olacaktır
ı Bu yol, Nevyorku, Londrayı, Berlb . nl, İstanbulu, Kahlroyl biribiriM l| bağlıyacaktır.
Sahife 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
şekilde bir kadro He çık-
(Ark ası varı
Puan cetüeit
Büyük Milli Film
Afyon hastanesi
1 YARIN AKŞAM
yavaş, ölmesi
muvaffak oldu ki. bıı-çok faydası görülmüş-Alman tazyiki altında ve kendilerini Hitler'e
Nazi vc ölüme ölecek-
Şevket, zabıta tarafından aranıyor
Beşiktaş FEîler Galatasaray Beykoz Beyoğlu îstanbulspor Vefa Süleymanlye A. Hisar Kasımpaşa
Bir güzellik kıraliçeal 1OAN LESLtE
bozdu ve onlar da dakikasında mu-yegâne sayılarını
Petrol kay naklarımız
Cezaların en büyüğü: Bir türlü ölememeht
Kasıınpaşada Hacıhûsrev mahallesinde 13 numaralı evde oturan şevket, İki senedenberl Memnune İsminde bir kadınla beraber yaşamaktdır.
Son zamanlarda Memnu nenin evden sık sık gaybubeti ve geceleri geç vakit evine dönmesi Şevketin canım sıkmış ve kendisine müteaddit ihtarlarda bulunmuştur.
Memnune, bu ihtarlara rağmen, evvelki akşam gene evine geç gelince. Şevketle aralarında kavga çıkmış ve Şevket kadım birkaç yerinden yaralıya! ak kaçmıştır.
Memnune, Beyoğlu hastanesine yatırılmış olup, sıhhi vaziyeti iyidir. Şevket yakalanmak üzeredir.
Filminde seyircilerini gaşyedeceklerdir, Dünya birinci Dansörünün en son filmi olup göreceğiniz bütün Dansları dansce-decek ve dinleyeceğiniz bütün şarkıları terennüm ed’ceksinîz.
Amerıkaya sondajlar İçin 2 milyon liralık a)ât ve malzeme ısmarlandı
Koyun eti yokluğu
Bir müddetten beri devam eden koyun eti yokluğu ytlcünden belediye tarafından narhtan İstisna edilen kuzu flatlert de hergtln biraz daha artıyor. Kuzunun çok pahalı olması yüzünden sığır sarfiyatı artmıştır. Esasen İlgili makamların yaptıkları İncelemelerden anlaşıldığına göre bir çok lokantalar, hele köfteci ve kebapçı dükkânları öteden beri «iğin daha ekonomik bularak tercih etmektedir >r.
Son zamanlarda Anadolunun bir çok yerlerinde, bilhassa istihsal bölgelerinde fazla kar yağdığından pek az koyun gelmiştir. Celebler. koyun-«uzluk yüzünden kuzu eti Hallerinin daha ziyade yük.'Cİmaslne hizmet etmek düşilncesUe bıınlan mezbahaya ■evketmlyorlar.
Belediye, İstihsal bölgelerindeki vilayetlere müracaat ederek İstanhulda koyun eti darlığı münasebetlle İstanbulini et İhtiyacını karşılamak üzere çok miktarda kasaplık koyun gönderilmesini rica edecektir.
Mantık, hesap, kitap, ilim, fen. lhtimalât, hep şuna gösteriyor:
Mihver devletlerinin elebaşıları ve arta kalanları olan " ‘ Japon imparatorlukları mahkûmdurlar; mutlaka lerdlr. Lâkin insanlığın başına açtıkları bunca felâketler yüzünden. talih dayanamamıştır; cezaların en büyiiğiinii onlara nasi-betmiştir:
İşkenceye konulmuş Enkizis-yon mahkûmları gibi yavaş yavaş. çeke çeke, kıvrana kıvrana, EzraiHe pençeleşe pençeleşe, şuurlarını kaybetmeksizin sonlarını bile bile ölüyorlar...
Bunu bizzat propagandacı batılarının ağzından da duyuyoruz: Son dakikada şefleri intihar edecekmiş. Göbbels’in ürerinde gezdirdiği bir zehir varmış da, onu jçlverecekmiş diye evvelce de işltmistik. Teeyyüdediyor.
Bıı gibi hareketleri, bir anda karar verip tatbika girişmek, nispeten belki kolaydır. Fakat, karanlık geceler, kulak kirişte, zehirli yüzüğünü avucunda sıkarak asabivetlp yatağında kıvranmak: «acaba bir suikaste uğruyor muyum? ■ diye ortalığı dinlemek bir siyaset şefine verilecek cezaların en büyüğüdür.
Bir rejime verilecek cezaların da en büyüğü budur: Muhakkak ölecek olmak! Bir türlü ölçmemek!
Mi
Beşiktaş hiç mağlûp olmadan şampiyon, Fenerbahçe ikinci Galalasaray üçüncü Beykoz da dördüncü oldular
İsmail Dümbüllü - Şevki Şakrak - Ahmet Güldürür, Eski Tulûat sanatkârlarından Şamram - Virjin hanımların da işti-
I râkile. Biletler Kalkerinde satılmaktadır. Tel: 23340 (
Vefa: Azat - Talha, Cihat - İbrahim. şükrü, Hüseyin - Mustafa. Zeki, Niyazi, Muammer. Haydar.
Oyunun İlk anlan karşılıklı hücumlarla geçti; fakat sahanın çok çamurlu oluşu. İki tarafın da sayı yapmasına İmkân vermiyordu. Bu çalışma 29 uncu dakikaya kadar devam etti. Ve bu anda GalatasaraylI bir hücumunda top. Vefa kalesi önünde çamura takıldı: yetişen Reha, takımının ilk golünü yaptı. Bu sayıyı Bii-lendin serbes vuruştan yaptığı ikinci gol taklbettl.
Bu sayılar Vefayı devrenin 43 üncü ammerln ayağıyle . .. .
yaparak devreyi 2-1 mağlûp bitirdiler. İkinci devrenin hemen başlamaslle topu yakalıyan Muzaffer, takımının Üçüncü goliinii yapmakta güçlük çekmedi. Bundan sonra yeni bir serbes vuruş. Gündüzün bir kafa vuruslle Vefa kalesine girdi ve bu suretle GalatasaraylIlar sayılarını dörde çıkardılar: oyun bundan sonra bir hayli sertleşti ve hakem Vefadan İki oyuncuyu çıkarmak mecburiyetinde kaldı ve maç da bu suretle 4 - 1 Galatasaray'ın galebesile sona erdi.
1 — Sadi Işılay — Kemal Niyazi — Artaki Candan — İzzed-din ökte Gavsi Baykar — l’stad Ali Rıza — Ekrem Kon-kan — Kemal Giirses.
2 __ Salâhaddin Pınar — Necati Tokyay — Ahmet Yalman —
Cemal Cümbüş.
3 _ Mııhiddin Sadak — Ferdi Von Ştatıer
1 — Semiha Berksoy — (Modem Türk Musikisi)
5 — Muhlis Sabahaddin — Lfttfi — Ahmet.
6 __ Semiha Berksoy — Muhlis Sabahaddin (Halk türküleri).
7 __ Muammer Karaca (MeTka Opereti bütün kadrosile)
Çemberi itaş temsilinden sonra (Fuar Yıldızı) birinci ve ikinci
% perdeleri Gişe 2 den sonra her gün açıktır. 4
Vilâyet ve Belediye bütçeleri
Umumi meclis bütçe encümeni, 1945 senesi yedi aylık bütçesinin vilâyet ve belediye kısımlarının tetkikin! bitirmiştir. Bu senekl bütçede, büyük değişiklik yoktur. Ancak bütçenin olağan üstü kısmında bazı değişiklikler vardır. Encümen bugün belediyeye bağlı Karaağaç müessesleri, Şehir tiyatrosu, Konservatuvar ve Darülaceze bütçelerini incelemeğe başlıya-caktlr. Meclis, bütçelerin müzakeresine bu harta İçinde başlayacaktır.
piyangosu
Afyon 4 (AA.) — Burada yapılmakta olan memleket hastanesi inşasına yardım olmak üzere tertibe dilmiş olan piyango dün çekilmiştir. 130,000 lira gelir sağlanmıştır. Bu miktarın 19,000 lirası kazanan numaralara ikramiye olarak dağıtılacaktır.
ŞEHİR TİYATROSU
Saat 20.30 da
Komedi ki mında
YUKARI KÖŞK
Amerikan siyasetinin amelî faydası, Mersel - Kebir de İngiliz donanması İle Fransız donanmasının çarpışmasından. ve fena hazırlanmış, fena tatbik edilmiş olan Dakar'ı zapt teşebbüsünden sonra anlaşılmıştı. Bu hareketler, İngiltere İle Vlchy arasındaki münasebetleri bozmakla kalmamış, fakat şimali Afrlkadakl Fransız askerleri arasında Öteden beri mevcut olan ve Almanlar tarafından ustaca tahrik ve teşvik edilen İngiliz kinini arttırmıştı. O tarihten sonra Vlchy üzerindeki Alman propagandasını karşılamak, ve deniz ve kara kuvvetleri erkânının hınçlarını gidermek hususunda sarfettlğlmlz I gayret fevkalâde mühimdir.
Nihayet, bu siyasetimiz. Fransanın Fransız Gine'sinde ve Frânsız Garp Hlndlstanında hâkimiyetini muhafaza etmesinden doğan meselelerin hallinde de kolaylık temin etmişti. Fransız müstemlekelerindeki Alman propagandasına. ve buralarda Fransız disiplin ve mftnevlyatımn bozuk olmasına rağmen, Vaşlngtonun oralardaki Fransız makamlarıle günü gününe, hattâ saati saatine teması muhafazada ısrarı Amerikan menfaatlerini ve Garp hçmisferlnln emniyetini kurtarmıştı.
Mareşal Petaiıı hükümeti
1940 sonbaharında Reis Roosevelt, donanma başkumandanlığından c-mekll ve bir müddet Porto Rlco'da valilik etmiş bulunan amiral Wllllam D. Leahy'yl Vlchy'ye mareşal Petln hükümeti nezdlne sefir tâyin etmişti O sırada Vlchy hükümeti birinci İstihale safhasını bitirmiş bulunuyordu. Fransız parlâmentosunun İntiharından sonra. Fransa bir otoriter devlet olmuştu. Bu devletin başında kukla olarak mareşal Petaln bulunuyordu. Fakat devlet nüfuzunu elinde bulunduran Laval’dl. Yeni Fransız hükümeti, Almanların ısrarı üzerine, totaliter İdarenin bütün kötü ananelerini kabul etmişti, yalnız Fransaya sığınmış olan zavallı Yahudllerin değil, Fransız tebaası olan bütün Ya-hudllerln de mal ve mülklerini ellerinden almak İçin kararlar çıkarıldı. Dini ve siyasi tazyikten kaçanlara her vakit kapılarını açık bulunduran ve kendi hudutları İçinde insanlara karşı hiçbir fark gözetmlyen bu memleket, şimdi demokrasiye ve İnsanlığa karşı Almanların İşgal ettikleri memleketlerde masum halka karşı tatbik ettlkterl aynı yüz kızartıcı cinayetlere sahne oluyordu.
Bu tedbirlerin Amerlkada doğurdn-ğu nefret hissi, yalnız şiddetli değil, aym zamanda meşru ve ümit verici İdi. Çünkü mareşal Petaln'ln alçakça boyun eğmesinden doğan nefret, de Gaulleün riyaset ettiği Fransız mukavemet komitesine karşı olan sevginin artmasında mühim âmil oluyordu. O vakit de Gaulle, Fransa
DÖRDÜNCÜ BAHİS
Müdafaadan tecavüze
İstanbul lig maçlarının son haftası karşılaşmalarına dün havanın yağmurlu ve çok soğuk olmasına rağmen üç statta devam edilmiş ve bu suretle 944 - 945 lig maçları nihayete ermiştir. Dün oynanan müsabakalardan ı sonra ligde hiç mağlûbolmadan Beş-1 şlktaş 52 puvania birinci. Fenerbahçe 48 puvania İkinci, Galatasaray 48 pu-vanla 8 üncü ve mütevazı köşelerinde hiçbir himaye görmeden büyük bir enerji ile çalışan Beykozlular da 39 puvania dördüncü olarak gelecek haftadan itibaren başlıyacak olan Maarif mükâfatı müsabakalarına girmek hakim kazanmışlardır. Lig şampiyonu Beşiktaşlılarla mütevazı Bey-kozlulan candan tebrik eder, muvaffakiyetler dileriz. Kaşımpaşablar da dünkü karşılaşmadan sonra küme sonuncusu olmuşlardır.
Dün oynanan maçların tafsilâtı şudur:
B.
Mareşal Petain hükümeti — De Gaulle komitesi ve Amerika
Trp-mvay bir cocugun
* bacağını kesti
15 yaşında Mahmut adında bir çotuk. Dolma bahçeden Besiktaşa giden bir tsrmavaym arkasına takılmak isteminse de tutunamıyarak düşmüştür. Mahıput yerden kalkancıya kadar arkadan gelen diğer bir tramvayın altında kalmıştır. Bir bacağı ke-sHen Mahmut derhal hastaneye kaldırılmıştır. Mahmudun altında kaldığı tramvayı idare eden vatmanın arabayı derhal bağlıyamaması ve İki tramvayın blriblrlne çok yakın mesafe İle gitmesi, vazife noktasından hatalı görülmektedir. Gerek Tramvay idaresi, gerek zabıta tarafından vatman Mehmet hakkında tahkikata devam edilmektedir.
Semahat Korman |
İle “
CEVAT BİL
Evlendiler
3/3/194B
Kasımpaşa
Fenerbahçe stadında İlk karşılaşmayı Beykozla Kasımpaşa yapmışlardır. Baker.ı Reşadm idaresinde başlı-yan oyunda Beykozlular hemen hâkim olmuşlar ve İkinci dakikada takımlarının birinci golünü yapmışlardır. Bundan sonra gene Beykoz hâkimiyeti devam etmiş ve Sansiyahlı-Iar ikinci sayıyı da yapmakta gecikmemişlerdir.
Bu ikinci sayı, Kasımpaşayı harekete geçirmiş ve onlar da mukabil hücumlarla Beykozu tehdide muvaffak olmuşlardır. Bu sırada Kasımpa-şalılar bir sayı kazanmış ve devre 2 - 1 Beykoz lehine nlhayetlenmlştlr.
İkinci devre gene Beykozun hâkimiyeti altında oynanmış ve zaman zaman heyecanlı olmuştur. Beykozlular gene üstün oyunlarının semeresini alarak bir i bir ini nıütaakıp İki sayı yapmışlardır. Bu suretle sayı adedi dörde çıkmış, Kasımpahlar ancak penaltıdan yaptıkları bir sayı İle maçı 4 - 2 kaybederek sahadan ayrılmışlardır.
Fenerbahçe - A. Hisar
İkinci maçı hakem Adnan Akın'ın idaresinde Fenerbahçe He Anadolu-hisarlılar yaptılar. Fenerliler bugün sahaya şu .....................
mışlardı:
Cihat -din, Halil, llh, Adnan. İbrahim.
Oyun başlar başlamaz, Fenerliler hemen hâkimiyeti kurdular ve üst üste yaptıkları atanlardan birinde maçın ilk golünü yapmakta gecikmediler. Bu sayı Fener muhacimlerini harekete geçirdi. Hisarın dayanıklı müdafaasına rağmen. Fenerbahçe bu devrede 2 sayı daha yaptı ve devre 3-0 bitti, tkfnel devrede gene Fener hâkimiyeti devam etti. Fakat Hisarın tamamen müdafaaya çekilişi ve sahanın çok çamur oluşu maçın zevkini tamamen kaçırmıştı. Fenerbahçenln daim! tazyiki bu devrede iki sayı daha yapılmasına imkân verdi ve bu suretle Fenerliler sahadan 5-0 galip çıktılar.
Beşiktaş - Beyoğluspor
Şeref stadında günün en heyecanlı ve zevkli karşılaşmasını Beşlktaşla Beyoğltıspor takımları yaptılar. Şampiyon takımının önünde çetin bir mücadele yapan Beyoğluspor lular dün cidden güzel bir karşılaşma yaparak kuvvetli rakipleri önünde muvaffak oldular.
Oyun Sam İh Duraıısoy idaresinde Beşiktaş, n hücumlle başladı. Beşiktaş takımında bugün yalnız Hüseyin yoktu. Beşiktaşlılar oyunun başlarında gayet ağır bir tempo ile ve nasıl olsa kazanırız düşünceslle çalışıyor; buna mukabil Beyoğlusporlular kuvvetli hamlelerle Beşiktaş müdafaasını zorluyordu. Oyun bu şekilde uzun müddet devam etti ve Beşiktaşlılar ancak 34 üncü dakikada Kemalin ayağıyle İlk gollerin! kazandılar ve devre 1-0 Beşiktaş lehine bitti, tkln-cl devrenin ilk dakikasında Beşiktaşlılar Hakkının ayağıyle İkinci sayılarını yapınca Beyoğlusporlularda büyük bir canlılık göründü ve tam 10 dakika süren sıkı bir çalışma, oyunu Beşiktaş yarı sahasına indirdi. Fakat fırsatlardan istifade edemlyen Be-yoğlusporlular bu tazyikte sayı yapamadılar. ancak bir frikikten Marull’-nln yaptığı sayı Beşiktaş takımını canlandırdı. Fakat çok güzel oynıyan
SÜMER SİNEMASINDA
FREDDIE SLACK ve Orkestrasının iştirâkile Dana Kıralı
FRED ASTAİRE
SEVGİLİME BİR DANS
— EMİNÖNÜ HALKEV1NDE —■
Büyük Tiyatro Senliği
6 Mart Sah Saat 21 de TULUAT
|Yazan: SUMNER WELLS
BİRİNCİ KISIM
Akşehirde kültürseven-ler kurulu
Akşehir 4 (AA.) — Burada bir İlse binası yaptırmak amaclyle Belediye reisinin başkanlığında bir kültür sevenler kurumu kurulmuştur.
Bayan Halide Edib Adıvar’ın konferansı
Prof. Halide Edib Adıv&r bugün saat 18.20 de Eminönü Halkevlnde «Edebiyata dair > bir konferans verecektir.
E
AKŞAM
6 Mart 1945
Devlet Deniz Yollan ve Limanları İşletme Umum Müdürlüğü İlânları
İNŞAAT İLÂNI
1 _ tstlııye Dok ve Fabrikası dökümhane çatım tamir ve tahkim İntaktı kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konmuştur.
2 — İnşaatın kesir bedel! 21444 llra 55 kuruştur. İdarece verilecek maileme hususi fenni şartnamede yazılıdır.
3 — Eksiltme evrakı inşaat şubesinde görülebilir.
4 — Muvakkat teminat 1008 lira 34 kuruştur.
5 — Eksiltme 10 mart 1045 tarihine tesadüf eden pazartesi günü saat 18 da İdare merkezi karşısındaki binada bulunan alım satım komisyonu tarafından yapılacaktır.
ö — İstekliler. 20.000 liralık bu gibi inşaatı muvaffakiyetle ikmal ettiklerine dair vesikaları 50 kuruşluk pul v» bir fotoğraf 11e ihale tarihinden tatil günleri hariç üç gün evvel İdareye müracat ederek alacakları ahi! yat vesikasını teklif mektuplarına ekliyacöklerdlr.
7 — Teklif mektuplarını havi zarflar ihale günü saat 15 ıje kadar makbul mukabilinde Al. 3. K. Reisliğine teslim edilmiş olacaktır.
8 — İdare ihaleyi İcrada serbesttir. (2314)
inhisarlar U. Müdürlüğünden:
1 _ Ürgüp şarap Fabrikam kav açılması ve şar ay kaplan İmal ve tedai işi kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
2 _Bu İşe alt mecmuu muhammen bedel 133.544.01 Hra olup muvak-
kat teminatı 7927.20 liradır.
3 — Eksiltme, 23/3/945 curfta günü saat 11 de Kabataşta Levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartname alabilmek ve eksiltmeye girebilmek İçin taliplerin bundan evvel 80.000 liralık böyle bir İşi muvaffakiyetle yapmış olduklarına dâir gösterecekleri vesaikle eksiltme gününden 3 gün er.'veline kadar Umum Müdürlük İnşaat şubesinden birer ehliyet vesikası almış olmaları lâzım-
5 — Ehliyet vesikası almış olanlar şartnameleri 668 kuruş mukabilinde Levazım şubesinden alabilirler Ankara, İzmir ve Kayseri başmüdürlüklerinde de görebilirler.
fl _ İsteklilerin mühürlü flat teklif mektuplarını kanım! vesaikle güvenme parası makbuzu veya Banka teminat mektubunu İhtiva edecek otan kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir 3iıat evveline kadar adı ge-(jen komisyon reisliğine makbus mukabilinde vermeleri lazımdır.
7 — Postada vukua gelcek gecikmeler kabul olunmaz. -2532»
Satılık kerestelik tomruğu Devlet orman işletmesi Oltu Revir amirliğinden:
1 — Revirimize bağlı oltu kazasının Soğman çayırı rampasında İstifte mevcut 250 adet muadili 191 metreküp 015 deslmetreküp kerestelik tomruğu açık arttırma suretlle satılığa çıkarılmıştır.
2 — Beher metreküpünün muhammen bedeli kırk İki Uradır.
3 — Arttırma 12. 3. 045 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 15 d* revir binasında yapılacaktır.
4 — Muvakkat teminat 602 liradır.
5 _ Şartname orman umum müdürlüğünde, oltu. sarıkamış, ardahan revir Amirliklerinde ve mahalli bölge şefliklerinde görülebilir.
6 — İsteklilerin muayyen gütı ve saatte revir merkezinde komisyon» müracaatları. (2595)
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Umum idaresi İlânları
.............utitnHtmıiki»ııııiMiımnmunımıı:ıııiMnıımnııııııı«ınnnıınai|iııiHUTiıııııtMMiiHnı..
Resim masası alınacak
i Haydarpaşa satın alma komisyonundan:
1 — (5) beş adet mihaniki tertibatlı resim masası kapak «uf usulile ■atın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli (8760) sakla bin yedi yüz elli llra olup, muvakkat teminatı (556) altı yüs elli altı hra (25) yirmi beş kuruştur.
3 — Şartnameler komisyondan yarasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme (19 mart 19451 pazartesi günü saat (15,30) on beş buçukta Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satmalına komisyonunda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün saat(14,30) on dört buçuğa kadar makbul mukabilinde komisyona verilmesi ve yahut muayyen saatten evvel ele geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmesi. (2672)
İstanbul Defterdarlığından:
İstanbul Balıkhane binası mezat yerinde yaptırılmasına lüzum görülen (14700.01) on dört bin yedi yüz lira bir kuruş kaşif bedelli tamirat 1*1 kapalı zarf usulJle eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltme 12/3/945 pazartesi günii saat 15 de Milli Emlâk Müdürlüğünde müteşekkil komisyonda yapılacaktır.
Mukavele, eksiltme, bayındırlık İşleri genel, hususi, fenni şartnameleri Sroje keşif hülâsaslle buna müteferrl diğer evrak Milli Emlâjt Müdürlüğün • görülebilir.
Muvakkat teminatı (1102.50) hin yilz İki llra elli kuruştur.
İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarlfatı dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını ve en az bir teahhütta (10.000) liralık bu İşe benzer İş yaptığına dair idarelerinden almış olduğu vesikalara istinaden İstanbul vilâyetine müracaatla eksiltme tarihinden (Tatil günleri hariç) üç gün evvel alınmış ehliyet ve 045 yılma alt ticaret odası vesikalarını havi kapalı iarf’arın 12/3/945 pazartesi günü saat 14 de kadar komisyon reisliğine İ»vdl edilmesi mukte2idlr. (2319)
Dev'et orman işletmesi Karabük revir amirliğinden
1 —Hankoy istasyon deposunda mevcut 000 kental çıra açık arttırma uretlla satılığa çıkarılmıştır.
2 — Arttırma 12/3/946 tarihine rastlayan pazartesi gilnü. saat 16 de r*vlr binasında yapılacaktır.
3 — Kentalinin muhammen bedeli 7.60 liradır.
4 — % 7,5 hesablle muvakkat teminatı 450 liradır
5 — Şartname Ankarada Orman Umum Müdürlüğüne Bartın Revir Amirliğinde görülebilir.
6 — İsteklilerig teminatları ile birlikte belirli gün ve saatt» komisyona
müracaatlar). (2551)
Nafıa Bakanlığından:
1 — (2750.00) lira açın tutarh Gerede kasabası halihazır haritasının alınması İşine yapılan eksiltme sonunda istekli çıkmadığından yine aynı) ■şartlarla bir ay içinde pazarlığa çıkarılmıştır.
2 — İstekliler bu süreye tesadüf eden çarşamba günleri saat 15 de Mufla Bakanlığı yapı ve İmar işleri eksiltme komisyonu reisliğin* müracaat edebilirler.
3 — Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin usulü dairesinde ı412,5O) HarLık kat‘l teminat vermeleri ve bu işi yapabilecek durumda olduklarına dair Nalla Bakanlığından, alınmış yeterlik vesikası göstermeleri lâzımdır.
Bu vesikayı almak için isteklilerin bir dilekçe ile Nafla Bakanlığına başvurmaları ve dilekçelerine t>u gibi işler yapmış olduklarına dair İşi yaptıran İdarelerden alınmış vesika bağlamaları şarttır. (2504)
un Dı Ihsan S&m- MBHİ Öksürük Şurubu Öksürük ve nefes darlığı, boğmaca ve kızamık öksürükleri için pek tesirli ilâçtır.
■■ Herke* kullanabilir.
Uyuz ve Deri KAŞINTILARINI DERMOLiV Çabuk geçirir.
Şef, Kontrolör, Revizör ve Memur alınacak
Toprak mahsulleri ofisi umum müdürlüğünden ı
I — Merkezdeki muhasebe teşkil atımızın kayıt, kontrol ve muamelât şubelerinde:
a- Şeflik, sabit kontrolör ve revizörlük
b) Muhasiplik, fiş memurluğu,
c) Kısmen gezginci yardım ekibi memurluğu;
II — Vilâyet merkezlerindeki şubelerimizde ve bölge «sfllklerimlıds: a îhtlsas mevkii muhasebecilik, hesap mütehassıslığı ve kısmen gezginci revizörlük
b Muhasiplik, Fi5 Memurluğu gibi vazifelere memur alınacaktır.
III — Ambar şefliklerimizde:
a) Veznedarlık
b) Fiş memurluğu
IV — Birinci ve İkinci maddelerin (a) fıkralarında yazılı memuriyetlerde 3650 sayılı kanunun (5) inci ve (10) uncu maddelerine ve 89Ö8 sayılı kanunun hükümlerine göre 170 liradan 300 liraya kadar.
Aynı maddelerin (bı ve (c) fıkralarında ve 3 (İncil maddenin (a> ve (b> fıkralarında yazılı memuriyetlerde 3859 sayılı kanunun (6) inci ve (10) uncu maddeleri hükümlerine göre 120 liradan 2io liraya kadar aylık verilecektir. Bundan başka. 3059 -sayılı kanunun (5) İnci maddesi ve 3968 sayılı kanun hükümlerine göre Ankara dışında tayin edileceklerden, 100 liraya kadar aylıklılara , ayda (20) lira, 100 liradan 170' liraya kadar aylıklılara (16) llra tazminat verilecektir. Veznedarlara ayrıca kasa tazminatı da verilecektir.
V — Birinci ve ikinci maddelerin (a) fıkralarında yazılı memurluklara:
1) Yurdda ve yabancı memleketlerde yüksek İktisat ve Ticaret tahsili görenler,
2) Yurdda ve yabancı memleketlerde ticaret lisesi tahsili görenler,
3) Diğer yüksek okullarda ve liselerde okuyup da muhasebe işlerinde en az üç yıl çalışmış ve re'sen İş yürütmüş durumda olanlar alınacak vs bunlar yukarda yazılı sıra dahilinde tercihe tabi tutulacak, ilk iki sırada yazılı tahsil şartını haiz olanlar arasında tecrübelerine ve evvelce çalıştıkları yerlerdeki durumlarına göre ayrıca tercih sırası gözetilecektir.
VI — Birinci maddenin (b) ve (c), İkinci ve üçüncü maddelerin (b) fıkralarında yazılı memurluklara:
1) Ticaret lisesi mezunlarından muhasebe İşlerinde tecrübe görmüş olanlar.
2) Ticaret lisesi ifleZülarm
3) Lise mezunlarından muhasebe işlerinde tecrübe görmüş olanlar,
4) Lise mezunları
5) Maarif ve Ticaret orta okulları mezunlarından muhasebe İşlerinde tecrübe görmüş olanlar,
alınacak ve bunlar yukarıkl sıra dahilinde terciye tabi tutulacaktır.
VH — 8 üncü maddenin (a) fıkrasında yazılı veznedarlıklara ilk ve orta tahsil görmüş olup da bu İşte tecrübesi olanlar alınacaktır. Aym zamanda altıncı maddede yazılı vasıfları haiz olanlar tercih olunur.
vm — İsteklilerin fiil askerlik hizmetini yapmış olmaları ve 38 yaşını doldurmamış bulunmaları şarttır.
IX — İsteklilerin en geç 10/3/1945 gününe kadar aşağıda yazılı belgeleri ekllyeceklerl bir mektup İle Ankaradak! Umum Müdürlüğümüze başvurmaları rica olunur.
a) Genel durum kâğıdı
b) Evvelce çalıştığı yerlerden a'ınraış İyi hizmet kâğıtlarının suretleri,
c) Son mezun olduğu okuldan aldığı vesikanın suretL.
X — Adana, Afyon, Burdur, Balıkesir, Çantan. Çorum. Eskişehir, Erzurum, Elâzığ, İzmir, İskenderun, Edirne, Konya, Sivas, 8amsun, Urfa, Yozgat şehirlerinde oturan İsteklilerden 9 vncu maddede yazılı mektup ve vesiklann birer suretini de bu yerlerdeki şubelerimize ve bölge şefliklerimize vermeleri işlerinin sür'atle neticelen dirilmesi bakımından rica olunur.
XI Genel durum kâğıdında şu sualler açıkça cevaplandırılacaktır:
1) Adı
2) Doğum yeri vû günü
3) Şimdiki adresi
4) İlk okuldan başlıyarak sırası ile hangi okullardan hangi yıllarda mezun olduğu
5) Medeni hail
fl) fili ve ihtlyatlik hizmetlerinden hangi tarihlerde terbi* olunduğu,
7) Evvelce çalıştığı yerlerde ne gibi İşlerde ne kadar çalıştığı ve her birinde ne mlkdar ücret aldığı,
8} Ofiste hangi şehirlerde İş almak İstediği,
9) 3659 sayılı kanunun (5) inci veya (10) uncu maddeleri İle 3968 sayılı ihtisar kanunu hükümlerinden hangisine göre ücret almak istediği,
10) Haklarında malûmat alınacak kimselerin adları ve adresleri.
xn — 9 ve 10 uncu maddelere göre gönderilecek mektup ve vesikalara pul yapıştırılmasına lüzum yoktur. Mektup isteklinin el yazısı İle, diğer vesikalar daktilo ile ve tercihan hepsi 21 x 29.7 Cm. ebadında kâğıda yazılmalıdır. o2489>
TOKATLIYAN
KUAFÖR SALONU AÇILDI
Tokatlıyan otelinin eski Patlserl dairesinde fevkalâde lüks kadın ve erkek Kuaför Salonu açılmıştır. Bu salon, (Suzl, Sedra, Necati, JorJ, Hermlne, Dlmitro) gibi şehrimizin en maruf kalfaları tarafından ida-re edilmektedir. Telefon: 44778.
İstanbul Defterdarlığından:
Dosya No.
127-3655
Cinsi
a
551005802
46
55100/6710
47
51029/677
52301/1127
52302/920
Kıymeti Teminatı _______________________________________________Lira Lira Sarıyer, Yeıılköy Panalya mah. Kasap sokağında eski ve yeni 16 kâpı 32 M2 me-sahalı arsa.
Üsküdarda, Kuzguncuk mah. Köşk sokağında eski 8 yeni 4 kapı No. lu 72.38 M3 mesahalı ev. 600
Beşiktaş, Ortaköy Mecidiye mah. eski Zln-clnrlll kuyu ve Değirmen yeni Değirmen ve Osmanzade sokak eski 33, yeni 1/1, 27 kapı No. lu garatı olan k&gir evin 111/720 hisseli 617 Eminönü, Alemdar mah. Soğuk çeşme sokağında eski ve yeni 3 kapı, 37 oda, 23 parsel No. Iu 42 M2 mesahalı kigtr dükkânın 285/3072 hissesi. 36»
BeyoğLu, Tomtom mah. Sefer bostaıu sokağL eata 22 yeni 20 kapı, 323 ada, 12 parsel No. Iıı 41,25 M2 mesahalı arsa. 880
Fatih, Klrnıastı mah. Refah sokağı eski 28. yeni 64 kapı, 2118 ada, 9 parsel NO, tu 11 M2 mesahah arsa. - 148
Galata, Yenicaml mah Fermeneciler sokağı eski ve yeni 80 kapı No. lu kâgir dükkânın 384/840 hissesi. 2^85
Yukarıda yazılı gayrimen küller 30/8/946 cuma günü saat __ — Emlâk müdürlüğünde müteşekkil komisyonda ayrı ayrı açık arttırma Ue satılacaktır. (2633)
84
52151/W
il
14
156' d* Milli
İçel daimi encümeninden
1 __ vilâyet hususi idaresine ait olup Halterinin icarında bulunan 134 ada ve (D parsel numaralı tasarruf vesikasında hudut ve evsafı yazılı İki katlı bina mütemllâtiyle birlikte 5 3/945 den 21/3/045 çarşamba gününe kadar 15 gün müddetle açık arttırma suretiyle satılacaktır.
2 — Mukayyet kıymeti (3200) ve muhammen satış bedeli (40000) ve muvakkat teminat (3000) liradır.
3 — İhale 21/3/945 çarşamba günü saat 16 da daimi encümen salonunda yapılacaktır.
4 — Taliplerin teminat akçelerini İhale saatin* kadar hususi muhasebe veznesine yatırmaları şarttır.
5 — Fazla malûmat almak isteyenler daimi encümene müracaat edebilirler. (2578)
NEVROZİN
Baş, Diş, Grip, Romatizma, Nevralji, Kırıklık ve butun ağrıları derhal keser
İcabında günde 3 kaşe alınabilir. Heryerde ısrarla NEVHOZÎN isteyiniz.
Pirinç ve Hububat Unları
BAKIR ŞATIŞI
Eti Bank İstanbul şubes
Yurt içinde istihlâk edilmek şartile Kuruçeşme batar depomuzda aşağıda yazılı flatlerle bakır satışı yapılmaktadır.
BUster batarı tonu 1100 Türk lirası depo teslimi,
Refine bakırı tonu 1350 Türk lirası depo teslimi.
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonundan:
1 — İki bin kilosu İnce ve dört yüz kilosu kalın olmak üzere hlkeml ve kimyevi evsaf namemize uygun (24ûû» kilo san sabunlu köselenin kapalı zarf eksiltmesi 12 mart 944 pazartesi günü saat 15. te Taksim Ayaspaşadfc Jandarma müfettişliği binası içindeki komisyonumuzda yapılacaktır.
2 — Muhammen bedeli «yirmi bir bin altı yiia» ve ilk teminatı «bin altı yüz yirmi» liradır.
3 — Şart kâğıdı her gün komisyonumuzda görülebilir ve bedelsiz alınabilir.
4 — İsteklilerin ilk teminat makbuz veya banka kefalet mekLubu ve şart kâğıdında yazılı diğer vesikaları da muhtevi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyonumuzda bulundurmalan.
(2LOS»
KIZILAY CEMİYETİ
UMUMÎ MERKEZİNDEN:
1 — İstanbul Kızılay satış deposunda ve Etimesgut anbarımızda mevcut
ŞEKERSİZ KONDANSE NESTLE VE İNEK SÜTLERİ kutuları takriben 360 gramlık ve 48 kutuluk her sandığın Etimesğut anbannda teslim fiatı 36 ve İstanbul depomuzda teslim fiatı 38 hradır.
2 — Her iki markadan müsavi miktarda vb sandıkla almak kay-dile, toptan ve perakende satın almak istlyenlerln umumi Merkezl-
mlze ve İstanbulda Kızılay satış deposuna oaş vurmaları ilân olunur.
Köprü tamiri
Şose ve köprüler İstanbul mıntaka müdürlüğünden:
27617.88 Ura keşif bedelli İstanbul - Edirne yolu üzerinde kâin Büyük-çekmece köprüsü tamiri İşi kapalı zarf usullle eksiltmeye çıkarılmıştır
İhalesi 9/3/045 tarihine raslıyan cuma günü saat 15 te Karaköy Perçemli sokak Cemaat Hanında Mıntaka müdürlüğü eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
İsteklilerin (2071-34) liralık muvakkat teminat makbuzu veya banka teminat mektuplarını ve İhale gününden üq gün evvel Mıntaka müdürlüğüne baş vurarak buna benzer (20.000) liralık tarihi bir eser tamir ettiklerine dair İbraz edecekleri vesikalara dayanarak alacakları ehliyet ve 945 yılı Ticaret odası veslkalarlle teklif mektuplarım ihtiva edecek zarflarını 2490 sayıh kanunun 32 nel maddesi tarlfjerl İçinde tanzim ederek eksiltme günü saat 14 e kadar komisyon reisliğine vermeleri veya göndermeler L
Bu İşe ait proje ve keşif evrakı (138) kuruş karşılığında müdürlük kaleminden alınabilir. (2174i
Mahmure Torfilli hisseye miinkasem Komandit şirketinin âdiyen içtimai
. 22 Mart perşembe günü saat onda Sirkecide Serdar sokağında 24 No. da Şirketin merkezinde vukubulacağı alâkadarlara bildirilir.
RUZNAME: 1944 hesaplarının tetkiki ve mürakip tâyini.
--------------------(lan-------------------------------------1
Royal, Dem ve Dede etiketini taşıyan inhisar monogramlı dolu şarap! şişelerinin 14/3/945 günü akşamına kadar aşağıda yaalı adresime mo- I nogramsız şişelerle değiştirilmek ilzere göndermelerini aksi takdirde ■ mesuliyet kabul etmlyeceğlmL sayın müşterilerime bildiririm. U
Galata Serçe sokak No. 33/37 de Dem Şarap Evi sahibi i
DtMtTRt K. KAÇİKOPULOS ■■■■
Devlet Orman işletmesi Karabük Revir Amirliğinden t
1 — Eskipazar kereste fabrikası sahasında mevcut 210, 703 MB. çara va 545, 125 M3. göknar kerestesi açık arttırma suretlle satılığa çıkarılmıştır.
2 — Arttırma 19. 3. 945 pazartesi günü saat 15 de revir binasında yapılacaktır.
3 — Çam kerestelerinin metreküpü 163,16, Ura köknar kerestelerin metreküpü 157,27 Uradıır.
4 — Muvakkat teminat. % 7,5 hCsabile alınacaktır.
5 — şartname Ankarada orman umum müdürlüğü ve bartın. revir amirliğinde görülebUir.
6 — İsteklilerin teminatları ile birlikte belirli gün ve saatte komisyona müracaatları. (2691 >
Sena S7 ___No. S474 — Flatt har yarda 10 kurujtur.
Türk - İngiliz ticaret anlaşması müzakerelerine Londrada başlandı
PAZARTESİ S Mart
Yurdumuzda petrol sondajları için Amerikaya 2 milyon liralık malzeme ısmarlandı
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü; Hikmet Feridun Es — akşam Matbaası
Müttefikler Zigfrid hattını aştılar
Günün olayları karşısında
Biri Kahirede Arap milletleri, öteki Sofyada Slâv milletleri arasında iki Federasyonun şenlikleri yapılıp temelleri atılıyor.
Bunların ikisi de. bu asırda en sağlam birlik bağlarını yapan politika menfaatlerine kültür ve gelenek uyarlığına değil, milli varlık ve birliklerde en az yeri kalmış olan ırk unsuruna dayanmak iddiasındadır.
Bu harbin sonunda ne Avru-pada Slav ırkı veya dili zümresinden olan milletleri korkutan bir tehlfke. ne de Asya veya Af-rikada Aran hüküm ?tlerlnl kuşku’ andırarak başka bir kitle bu-Jur.nuyacağı için kurulan bu Federasyonlar korunma kaygısından ziyade kuvvetlenme isteğine davanıyor.
S âv birliği Sovyet Rusyaya sı-ğlnıvor. Aran birliği lngiltereden teşvik görüvor.
İkisinin de vargın, kazanılmış hakları korumak ve rejimleri sağlamlamaktır.
Slâv denilen milletler Polonya dan. yani Saltıktan bavlıyarak. Çekoslovakyadan yani orta Avıupadan geçerek Bul gari stana yani Balkan’ara ve Akd?nize kadar bir zincir germe ve çalışıyorlar. Arap Birliği ise Mısırdan Basra körfezi boyunca İmparatorluk yollarını ve bugünkü yarınki petrol kaynak ve taşıtlarını koruyacak bir kale duvarı olacaktır. Bu bakımdan Iranın Aran olmaması kendisi kin de büyük ziyandır.
Bu birleşmrierin başka bir faydası da yarınki sulhu kuracak konuşmalarda, konferanslarda verilecek oy’arda tonfuluk elde etmektir.
İngiltere ve Amerikada San Franrisko konferansına verilen ehemmiyet, bütün sıılh islerinin orada karar altına alınacağı, her şeyin orada konuşulun yeni Av-rupa coğrafyasının orada bi>- sekle bağlanacağı duyusunu uyandırıyor. Harb sonrasında diinva emniyetini koruyacak vetıi Milletler Cemiyetini kurmak için hazırlanan bu konferansın, harb bitmeden tonlantıva çağırılması, buna verilecek vazifenin, harb sonrası nizamına bekçilik edecek bir kurulu varatmaktan daha geniş, herhalde daha acele olduğunu gösteriyor. Bilhassa Amerikanın, bu konferansı harbden sonraya bırakmamaktaki telâşı, harb bitmeden önce harb sonu döneminde hâkim olacak Milletler arası bir ahlâk vicdanı yaratmak, bunun savcı ve yargıçlığını bütün mîlletlere bırakmak isteğinden ileri gelebilir. Çünkü. Sanfıansisko konferansı toplanıp işi ele aldıktan sonra milletlerin sulh ve emniyet dâvaları-njı gene üçler arasında kalıp konuşulması güç olur.
Bunun içindir ki İngiltere ve Amerika. Kırım konferansının bugünkü ahvale İlişkin kararlarından ziyade, yarınla ilgili meselelerine ehemmiyet verir görünmektedirler.
Kırım konferansı, harb plânları dışında başlıca müspet iki karara varmıştı: Kurtulan memleketlere yardım ederek nizam ve asayişi temin edecek geniş ölçüde demokrat partilerden hükümetler kurmak ve ilerde yapılacak tam serbes seçimleri hazırlamak. Bu karar, hemen harekete geçip bu yoldan birlik ted-birler almayı gerektirir. İkinci karar, varınla ilgili Sanfransis-ko konferansıdır.
Halbuki Müttefiklerin, birinci meseleyi yok farzederek Alman-yadan kurtulmuş memleketleri — Yunanistan dışında — kendi hallerine, yani derin bir anarşi İçinde bıraktıkları, hiç bir şeye kansın ad ıklan göze çarpıyor. Meselâ Romanyada, gerici de olsa. dayanıklı bir hükümet kurmak İçin müşterek gayretler harcandığını gösterir alâmetler yoktur.
Öyle görülüyor ki Kırım kon-
Pomeranyada 200,000 Alman kuşatıldı
Danzig ile koridoru çevrildi, Kızılordu iki yerde Battığa vardı
Londra S (Radyo) — Mareşal Sta-lln tarafından neşredilmiş olan İki günlük emirde, Pemeranyada kızılcır-dunun blrlblrlnden 50 kilometre uzakta ayrı ayrı iki noktada Baltık denizine vardığını bildirmektedir. Bu auretl* yüz binlerce Alman askerinin ricat yolu kesilmiş, Polonya koridoru İle Danzig kuşatılmışlar.
Bu günlük emirlere göre, mareşal Zukov kuvvetleri dürt günde, 70 kilometrelik bir cephede Alman hatlarını yararak 100 kilometre İlerlemişler, Kolberg dolaylarında Baltjık sahillerine varmışlar, C00 meskûn yeri zap-teylemlşter ve Doğu Pomeranyada Alman müdafaalarını delik deşik etmişlerdir.
Mareşal Rokosovsky kuvvetleri de, taarruzlarını genişleterek 50 kilometre daha doğuda ve Danzlgle Stettln arasında başka bir noktada Baltık denizine ulaşmışlar ve 50 den fazla meskûn yerle Koeslln şehrini ele geçirmişlerdir.
Ğovyetler. bu taarruzlarda büyük kuvvetler kullanmışlardır. Mareşal Stallnin günlük emirlerinde savaşlarda temayüz eden 00 generalin İsimler! geçmektedir-
Danzlg’Ln batı He irtibatı kesildiği gibi, cenuptan da tehdit altında bulunmaktadır. Rokosovsky’nin cenup-
tan yürüyen diğer bir kolu Damriğ-ten 50 kilometre mesafede bulunan Bobovo şehrin!, zaptetmiştir.
Sllezya kesiminde de büyük bir harb faaliyeti hüküm sürmektedir, Alman askeri sözcüsü von Hammer'e göre, Görllç İle Breslau arasında şiddetli muharebeler vuku bulmaktadır. 200,000 Alman kuşatıldı
Moskova 5 (AA.) — Doğu cephesinde yeni ileri hareketler gelişmektedir. Sovyet kuvvetleri Doğu pomeranyayı Batı Pomeranyadan ayırmışlar ve Danzig bölgesini kuşatmışlardır. 200 bin Almanın kuşatılmış olduğu tahmin edilmektedir.
Alman gerilerinde Sovyet çeteleri faaliyette
Brüksel 5 (A.A.) — Reuter ajansının Moskovadald muhabiri bildiriyor:
Zukov kuvvetlerinin karşısında çarpışmakta olan Alnıan kuvvetlerinin gerilerinde Sovyet çeteleri faaliyete geçmeğe başlamışlardır. Bunlar kollarında kırmızı bandajlar taşımaktadırlar. Bir Alman kolunun ricat yolunu kesen Sovyet çeteleri, Dresden'deki bir fabrikadan kaçmış olan Puslardan mürekkepti.
Kâğıthane civarımla bir helvacı iple boğuldu
Helvacının kaatili aranıyor, Kâğıthane köyünden bir genç zanaltına alındı
şehrimiz Bavcılığı ve Emniyet müdürlüğü cinayet masajı memur]an bu sabah esrarlı bir cinayet tahkikatına başlamışlarıdır.
Bir muharririmizin cinayet yerinde yaptığı tahkikatı yazıyoruz:
Kâğıthane köyü 11e Alibey köyü arasındaki küçük bir dere kenarında yaşlı bir adamın İple boğulmuş olduğu mahalli Jandarmalar tarafından görülerek derhal Emniyet müdürlüğüne ve nöbetçi savcısı B. Demir Dal’ye bildirilmiştir. Savcı B. Demir Dal. yanında Adliye doktorlarından B. Kâmil Ünsalan olduğu halde, hâdise yerine gitmişlerdir. Görülen manzara şöyledlr:
ö5 yaşlarında kadar olduğu tahmin edilen adam, yarı çıplak vaziyette boynundan İple boğulmak ve ayrıca da yüzünden yaralanmak su-retlle ölü olarak yatmaktadır. Mak-
Hayatı 10 romana mevzu olacak insan: “Ubeydullah Efendi,,
■-----
«Tanımadığımız meşhurlar» serisinin altıncı siması olan «Übey-dullatı efendi» nln hayatına dair yazılarımıza yarın başlıyoruz. *—
feransının en ehemmiyetli, gecikmeyecek karan Sanfransis-ko toplantısıdır ve bir çok zor düğümlerin çözülmesi bu kalabalık buluşmadan bekleniyor.
Sulhun ve emniyetin hangi temellere dayanacağı belli olmadan, Slâv, veya Arap milletler birlikleri kurulması, yarınki düzenin böyle ırk, dil veya bölge kümeleri üzerine kurulacağı sanısını uyandırabilir. Halbuki Av-rupada Federasyonlar kurulmasını herkesin özlemediğini biliyoruz
Bunlar bir başlangıç, bir örnek, yahut birer deneme midir, yoksa yarınki sulhun habercisi kargaşalık alâmetleri mi? Şimdilik işin İçinden çıkmak mümkün değildir. N'ccmedd.in Sadak
Müttefikler, Kolonya şehrine dayandılar
Amerikalılar, Kolonyadan 3 kilometre o uzakta kanlı savaşlar yapıyorlar, Rhinin batı sahili Müttefiklerde
tulün bulunduğu yerden 25 metre kadar uzaklıkta bir seyyar koz helvacı tezgâhı, camlan kırılmış bir halde ve helvalar da çamurlara dökülmüş bulunmaktadır. Dikilitaş deresi denilen bu mevkide biraz daha araştırma yapılınca, muhtelif İp parçaları le bir bıçak da bulunmuştur. Ceset, derhal civarda teşhir edilmiş ve bu adamuı Kâğıthane köyünde Çobançeşme sokağında 25 numarada oturan ve seyyar koz helvacılığı yapan İlyas Keten olduğu anlaşılmıştır. Köylülerin anlattığına göre,, İlyasın paralı bir adam olduğu t es bit edilmiştir.
Savcılık ve emniyet teşkilâtı kastilin hüviyetini tesbib etmek üzere derhal İşe girişmiş ve aynı köyde oturan bir genci zan altına almıştır. Soruş-1 turmalara ehemmiyetle devam edilmektedir.
Londra B (A.A.) — Batı cephesinde Alman ricat hareketi devam etmektedir. İZigfrld haltı 120 kilometrelik bir cephe üzerinden aşılmıştır.
.Amerikan birlikleri Kolonya'y» 8 kilometre mesafede bulunan vizerd şehrini ele geçirmişlerdir.
Paris 5 (A.A.) _ Harb muhabirlerinin bildirdiğine göre. Rhln nohrLnln batı kıyılarını Müttefik birlikleri 100 kilometre boyunca ellerinde tutmaktadırlar.
Amerikan birlikleri de Kolonya şehrine 3 kilometre mesafede kanlı çarpışmalar vermektedirler.
Almanların elinde 3 köprübaşı kaldı
Londra 5 (Radyo» — Müttefik umumi karargâhından bildirildiğine göre Rhln’ln batı yakasında yalnız üç Alman köprübaşıu kalmıştır. Bu köprübaşılar, süratle küçülmektedir, Bu üç Alman köprUbaşısın'n en büyüğü şimalde bulunanı olup 35 kilometre genlşllğlııdedir. Bu köpriiba-şında yalnız ud ricat yolu mevcut olup biri Vessel, diğeri de DuUburg'a gitmektedir. Almanlar., bu geçit noktalarını açık tutmak İçin ümitsiz gayretler sarfedlyorlar. KanadalIlar Vessel'den 15 kilometre mesafededir. Amerikalılar İse Dulsburg'a 8 kilometre mesafeye gelmişlerdir.
Dokuzuncu Amerikan ordusu Kref-feld ile DuLsburg arasında Rhln nehrine dayanmıştır. Hattâ bu daktkada Amerikan tanklarının Rhln nehrini geçmiş olmaları muhtemeldir. Alınanlar en cenupta ansan hüciim eden Amerikalılar tarafından geri atıldıklarını bildiriyorlar. Dusseldorf’a gerek cenuptan ve gerek şimalden taarruz edilmektedir.
2 nci Alman köprübaşısının 15 kilometre genişliğinde ve 15 kilometre derinliğinde olup ricat İçin eskiden yapılmış köprüleri yoktur.
Almanların 3 üncü köprübaşısı Kolonya etrafındadır. Amerikalılar yaptıkları hamlelerde yeniden ilerlemişler ve Kolonya'nm esas müdafaalarına dayanmışlardır. Kolonya’dan vücutlarına lüzum gorilimi yen bütün sivilli r boşaltılmıştır.
Sekiz günlük taarruzun parlak neticeleri
New-Yorfc 5 (A.A.) — Avrupada Amerikan radyosunun yorumcusu dün akşamki konuşmasında demiştir ki:
General Elsenhwer tam bundan sekiz gün evvel, Alman ordularını Rhln nehrinin batısında İmha edeceğini söylemişti.
Şimdi elde etmiş olduğumuz zaferden ve İleride girişeceğimiz hareketlerden bahsedebiliriz
Müttefik orduları arlık mevzi ve siper muharebelerinden kurtulmuşlar, yeniden hareket muharebelerine başlamışlardır.
Bu sekiz günlük taarruzda elde etmiş olduğumuz neticeler:
1 — Şimalde, müdafaa hattı olarak Zlgfrld ortadan kaybolmuştur.
2 — Birinci ve on beşinci Alman orduları İmha edilmiştir.
3 — Birinci Kanada, dokuzuncu Amerikan ve birinci Amerikan orduları bu taarruz günlerinde 50.00(1 esir almışlardır.
4 — Müttefik hava kuvvetleri taarruz esnasında Alman hatlarını ve ricat hareketleri esnasında da Rhln doğusuna kaçmaya çalışan .kollara şiddetli akınlar yapmışlar ve yüzlerce taşıtı savaş dışı bırakmışlardır.
Neıv-York ö (A.A.) — Harb muhabirlerinin bildirdiklerine gtlra Orel-feld şehri yer yüzünden silinmiştir. Şehirde yalnız bir kaç duvar parçası görülmektedir.
Londra B (A.A.) — Times gazetesinin askeri muharriri. Almanların Re-ııanya muharebesinde 250.000 kişi kaybetmiş olduklarını bildirmektedir.
Batı cephesinde, Müttefikler İlk çıkarma gününden beri bir milyona yakın esir almışlardır.
dikkatler
Kara borsacıları kara kara düşündürecek bir tedbir
Muharib memleketlerin kullandığı bir tarz vesika .usulünü biz de kullansak kara borsa ile mücadelede çok hayırlı neticeler alacağımız umulur:
Miktarı az olan muhtelif maddeleri halka dağıtmak hususunda güçlük çekiyoruz; zira talip çok, mal kâfi değil. Onun İçin mallar ilk kapanların elinde kalıyor. İlk kapanlar da kara borsacılardır.
Muharib memleketler bir «puan» usulü tatbik edip duruyor. Bir «puan» la ya bir paket jilet, ya bir tarak, ya blir ampul ahııır. Bunların heyeti mecmuası. vesikaların adedine göre tes-lıit edilip:
— -Kim hangisinden istiyorsa onu alsın! - dlve vesika sahip-' lerinln istifadesine arzedîlir.
Kara borsacıyı, bu tedbir saye' sinde kara diişünccler alacaktır.
Harb bitmediğine göre, bu ıısııle baş vurmak geç değildir, .
Meksiko konferansı Chapultepec anlaşmasını kabul etti
Bu anlaşma mucibince bütün Amerikan cumhuriyetlerinin istiklâli, emniyeti ve eşitliği sağlanıyor
reated by free version ol
Mexlco 4 (A. A.) — MckIco konferansına t Chapultepec» takriri adı verilen bir karar sureti tevdi edilmiştir. Bu İsim Mexlco’da meşhur bir şatonun adına İzafeten verilmiştir.
Bu takrir bütün Amerikan Cumhuriyetlerinin tamamını ve birlikte istiklâlini sağlamaktadır. Amerikan Cumhuriyetlerinin, bu garantinin tatbikim temin için bütün Batı yarım küresinin askeri kuvvetlerini bir araya getirmek taahhüdü İle bu takriri kabul etmesi gerektir.
1 — Bütün Amerikan devletleri hukuk bakımından blrlblrlerlne eşittir.
2 — Her devlet diğer devletlerin İstiklâline riayet edecektir.
3 — Devletlerden birinin arazisine, yahut İstiklâline yönetilmiş her taarruz bütün diğer devletlere yapılmış bir tecavüz gibi addedilecektir.
4 — Bir devlete karşı tecavüz tehlikesi mevcut İse, bütün diğer devletler ne yapılacağı hakkında blriblrle-rlle danışacaktır.
5 — Bupgiinkü harbde ve andlaş-malar imzalanmaya kadar, bir devlete karşı yapılacak taarruz, yahut taarruz tehdidi bütün birleşmiş milletlerin harb gayretini sekteye uğratan bir hareket gibi telâkki edilecek ve bunun üzerine bütün devletler mütecavize karşı tedbir ittihaz edecektir. Bu tedbirler, siyasi temsilcilerini geri almak, siyasi ve iktisadi münasebetlerini ve iıer türlü münakaleyi kesmek. tecavüze mân! olmak, yahut
Günler Geçerken
İnsanın ihtiyacı ki...
İnsanın ihtiyacı ki bir lokma nanedir» diyen şaire pek haklı olarak iki noktadan kızarız. Biri, o nıısrada ekmek mânasına Rölen «naıı» sözünün — Arapçada «na’na*» ve Tiirkçede «nane» denilen — keskin kokulu ot yerine alınabilmesinden ötürüdür. Galiba saçına söylemek, münasebetsizce lâf etmek demesine gelen «nane yemek» tâbirine bu mısra tam bir misal teşkil eder. Mısraın Türkçeliğİ de bozuktur. Doğrusu «insanın ihtiyacı kİ bir lokma narıdır» olmalı; adamcağız vezin ve belki de kafiye derdrle bu naneyi yemiştir; «ekmek» i yalnız «nan» yapmak nerede, «nane» ye kadar götürmüştür. İkinci münasebetsiz nokta İse şu: İhtiyacımızı bir lokma ekmeğe kadar indirmek... Onu bu kadar sade gören şairi çırçıplak soysak; yalınayak, başıkabak Ok-nıeydamna bıraksak, fakat ağzına her gün hir lokmacık ekmek versek ne der, ne yapardı? Samur kürkünü, gecelik takkesini, mangal başını, bohça böreğini, saray lokmasını nasıl arar, hele kaba etlerini dinlendirecek erkân minderine nasıl hasret çekerdi?
Fikrlmizce belki «misvak» mı bile kullanmak isterdi. Netekim şimdi bir lokma değil, d,lllm dilim has ekmek yemekle beraber biz, gene de diş fırçasının peşinde koşuyoruz. Çoğumuz «sakla samanı, gelir zamanı» kabilinden — ayakkabı boyamağa, öte beri temizlemeğe yarar diye — bir tarafa atıp sakladığımız eski fırçalara muhtaç kaklık ve şuna da dikkat ettik: Meğerse artık diş temizliğine yaramaz sandığımız o fırçalar henüz emekliye çıkarılacak hale düşmemişler; dinlendikten, iyice kuruduktan sonra sertleşmişler, sulh malı olduklarından harb zamanında yapılanlara meydan okuyacak bir canlılığa erişmişler. Diş fırçası şüphesiz bir İhtiyaçtır; (Dikkatler) sütunumuzda söylendiği gibi ekmek karnelerindeki boş kalan harflerle dağıtılması lâzım gelecek derecede mühim ihtiyaçlardandır.
Kahve ve cay gibi keyif verici şeyler devlet inhisarına alım-yor ve fişle dağıtılıyor da sıhhi önemi üzerinde durmağa lüzum olmayan diş fırçası kara borsaya kaptırılıyor?
Refik Halid Karay
onu püskürtmek İçin «İlâhlara başvurmak olabilir.
6 Chapultepec takriri kabul edilir edilmez yürürlüğe girecektir. Amerikan. hükümetleri, Chapultepec kararının sıhhatini sağlamak İçin tedbirler alacaktır.
Chapultepec karan, bir milletlerarası emniyet teşkilâtı kurmak tasa-rıslyle tamamen ahenktardır. Bu suretle. bu karar 1890 tarihinde yapılan İlk Panamerikan konferansının temel kaidelerini teyidetmektedlr
A — Arazi fütuhatı olmıyacak.
B — Zorla yapılan her İlhak hükümsüzdür.
C — Hiçbir memleketin dahili İşlerine müdahale edilmlyecek.
ç — Her harbe mâni olmak için istişarelerde bulunulacak.
D — Amerikan barışını bozacak her hareket bütün Amerikan devletlerince yargılanabilir. Ve bu devletlerin İstişarede bulunmasını Icabettl-rir.
E — Amerikan milletleri arasındaki her türlü İhtilâf hakem yoliyle, yahut milletlerarası adalete başvurularak halledilecektir.
F — andlaşmalar. devletler arasındaki barış münasebetlerinin gelişmesi için zaruri kaidelerdir. Ve ancak onları İmzalamış olan devletler tarafından değiştirilebilir.
Mexlco 5 (A.A.) — Konferanstaki bütün murahhaslar Chapultepec andlaşmasını kabul etmişlerdir.
SU fe 2
AKSAM
5 Mart 1943
SÖZÜN 6ELİŞİ
Topkapısarayttanziınedilecek
Zorlu bir baba
Hazır modası
Hazır dbisc giymişliğiniz var mı bilmem? Daha doğrusu «var mıydı?» diye sormalı? Çünkü yakında hepimiz, yalnız erkekler değil kadınlar da, hazır giyeceğe benziyoruz.
Ne de iyi olacak. Bizde şimdiye kadar yalnız küçük çocuklar hazır elbise giyerlerdi. O da on, on iki yaşına kadar. Sonra çocuklar hazu- elbiseleri sevmez olur, babalan onları ellerinden tutup terziye götürmek sorunda kalırlar. Hatırlarım, ilk defa babamla terziye gidip provaya çıktığım zaman kendimi birdenbire büyümüş, adam sırasma girmiş saymıştım. Hattâ ceket yakasının nasıi olacağım da tarif ctmlf, istediğim gibi olmasında dayatmıştım. Çok fena, fil kulağım andıran bir yaka olduydu. Üzülmedim, hazır elbiseciden giyinen çocuklardan olmamanın gururu bana yetiyordu.
Pek yaygın olan bu rufa hali sonra, bütün ömriimüzce sürüp gidiyor; bir hazır elbiseden nefret havası içinde terzi terzi dolaşıp başımıza olmaz işler açıyoruz. Bu huyumuz bütün çarşılarımızı terzi ile doldurmuştur. Elli milyon insana yetecek kadar terzimiz var, desek hatamız, büyük olmaz, İnanmazsanız İstiklâl caddesini iki sıra kaplayan koca koca yapılara bir göz atın; Her pencerenin önünde bir terzi tabelası asılı duruyor.
Bırakın terzileri, hepimiz yan terzi sayılım. Bir provaya çıkınca terziye o kadar akıl öğretiriz ki adamcağız bilgisini çağırır; müşteri mi terzidir, kendisi mi bilemez olur. Hattâ anlatıyorlar; Geçenlerde tanınmış bîr terziye bir müşteri o kadar akıl öğretmiş, elbisenin nasıl olacağını öyle inceden inceye tarif etmiş ki nihayet terzi dayanamamış: «Ben sizin kadar terzilik bilmiyorum. Tarif ettiğiniz elbiseyi dikmek benim elimden gehnez-demek zorunda kalmış.
Bunca bilgimize rağmen üstelik iyi giyinenlerden de sayılmayız. Hazır giyenler bu şöhreti çoktan almışlardır. Artık bizde de hazır elbise modası başladığına göre adımızın iyi giyinire çıkması muhtemel, rahat edeceğimiz ise muhakkaktır.
Şevket Rado
Burada hafriyat yapılarak eski eserler meyda a çıkarılacak
İstanbul'un beş yüzüncü yıldönümünü kutlamak İçin yapılan hazırlıklar devam, ediyor. Geçenlerde bu maksatla Ankara'da Maarif Bakanı B. Haşan Âh Y(İçel'in Başkanlığında yapılan bir toplantıda bu mevzu etrafında kararlar verilmişti. Beş yüzüncü yıldönümü, bütün memleket ölçüsünde pek değerli bir hâdise olarak telâkki edildiğinden bütçeden çok yüksek bir ödenek ayrılacaktır. Buna alt kanun tasarısının Bakanlıklara vereceği vazifeler ayrıca programlaş-Urılacalrtır. Fakat şimdiden diğer bavı hazırlıklar da yapılmış ve hemen işe başlanması kararlaştınlıruştır.
Şimdiden yapılacak İşler arasında Topkapı sarayının başlan tanzim ve iman vardır. Ankara'da son toplantıda Topkapı sarayı için bir milyon İki yüz bin liralık bir paranın ayrılması uygun görülmüştür. Her sene iki yüz dil bin lira harcanmak suretlle bu para beş yılda ödenecektir. Bu para İle yapılacak İşler de tesblt edilmiştir. Topkapı sarayının gerek — şimdi tren yolu geçen — deniz tarafındaki boş sahasında, gerek arka tarafında esaslı araştırmalar yapılacaktır. Burada bilhassa sarayın eski mezbeleliği vardır. Buraya asırlar dan beri saraydan bin türlü süprüntü atılmıştır. Bunlum arasında tarih! bakımdan çok kıymetli ola-
taklarından şüphe edUmiyen bir çok eşya ve malzeme bulunacaktır. Bu bakımdan bu sahada geniş ve derinliklere kadar inilebilecek bir hafriyat yapılcnktir. Uzuıı yıllar atılan toprak ve molozlardan başka eski binaların enkazı yüzünden bu malzeme ve eşyanın, zeminin çok derin tabakalarına kadar gömüldüğü kanaatini vermektedir.
Bundan başka bu sahada vaktile mevcut olup da şimdi izi bile kalmamış eski köşkler vardır. Yapılacak araştırma neticesinde bu köşklerin yerleri de meydana çıkacak ve bu suretle arkeolojik bir muhit daha meydana gelecektir.
İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilen Topkapı sarayı İle bundan sonra diğer padişahlar tarafından- saraya ilâve edilen binalar ve köşklerden şimdi elde bulunanlar kadar bugün enkazı bile kalmamış bu eski köşklerin şehrin fethi ve tarihi bakımından önemleri çoktur. Bu İtibarla her sene sarfedilmesl kararlaştırılan bu iki yüz eli bin lira İle yalnız bu eski köşkler meydan eıkanlmıyacak. Top-kapı müzesi, şimdiki sekiz kısma İlâve edileceklerle 14 kısma çıkarılacaktır. Bu yen! kısımların tanzimine çizilen bir program dahilinde yakında başlanacaktır.
Kızının kend sine danışmadan evleıdğnı duyunca bıçağını çekerek düğün alayına saldırdı
Londrayabüyük Tİİfli -İHDİIİZ ticaret
hava akını
Düşman uçaklarının tepki kuvvetile hareket ettikleri sanılıyor
Londra 5 (AA.) — Dün Ingiltereya hücum eden Alman uçaklarının tepki kuvvetiyle müteharrik uçaklar olduğuna ihtimal verilmektedir. Bunlar çok yüksekten uçmuşlar, sahil müdafaalarını geçmişler ve sonradan pike uçuşu İle binaların damlarına kaçtır İnerek makineli tüfek ve top ateşi açmışlar, yüksek İnfilâktı bombalar atmışlardır.
Şimdiye kadar dokuz ölü ve altı yaralı sayılmıştır. Bir çok evler tamamen yıkılmıştır.
Yunan Makedonyasında 3 umumî valilik
Atina 5 (A.A.) — •Bakanlar
meclisi, doğu Makedonya’da or-ta Makedonyada ve bat] Make-donyada olmak üzere Makedonyada üç umumi valilik ihdasına karar vermiştir.
Meclis, umumi toplantılan, umumî caddelerde megafonların kullanılmasını, duvarlara yazı yazılmasını veya ilânların ya-pıştınılmasını ve her türlü beyannamenin dağıtılmasını yasak eden kararnameyi tasvibetmiş-tir.
Eam konuşma hürriyetine aykırı ve varklza anlaşmalarına muhalif addettiği bu karara karşı protestoda bulunmuştur.
Trakyada tütün satışları
Edime (Akşamı — İnhisar lâaresi İle bir ecnebi firma tarafından tütün mubayaasına dc-vam edlmektedtr. Bugüne kadar 60 - 70 bin.kilo kadar tütün satılmıştır. Fiatler çlfçinln yüzünü güldürecek şekildedir. Sön defa yapılan muameleye göre fistler 170 -200 kuruş arasındadır.
müzakereleri
İngiliz Hariciye Bakanlığında evvelki gün başladı
Londra 4 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor;
Türk ticaret heyetiyle İngiltere hükümeti arasındaki müzakerelere dün Harlclyo Bakanlığında başlanmıştır.
Müzakerelerde İngiliz hariciye temsilcisi İle dış memleketler ticaret dairesi, Maliye Bakanlığı, İngiltere mUli bankası re İngiliz - Türk kliring öfisi temsilcileri hazır bulunmuştur. Hariciye umumî kâtibi büyük elçi Cevat Açıknlın, beraberinde büyük elçi Ruşen Eşref Ünaydin ve ticaret müsteşarı Cahit Zamangll oiduğu halde Bucklngham sarayına giderek Kiralın defterini imzalamışlardır,
Britanya hükümeti pazartesi günü Türk heyeti şerefine resmi bir «1yafet verecektir. _________
Trakya tarım satış koza kooperatifi
Edirne (Akşam) — Trakya ve havalisi tarım satış koza kooperatifi kurulmuştur. Bu hafta umumi toplantısını ştihrlnıtzda yapacaktır. Koza İle uğraşan Edirne ve civan halkı bu kooperatifin kurulmasından ötürü memnunluk duymuştur.
Bu sena koza ve böcek besleme işinin daha geniş mikyasta yapılması için Edime böcekçilik İstasyona tarafından gerekil tedbirler de alınmıştır
Fransız kardinalleri kapitalizmi takbih etmişler
Paris B (A.A.) — Fransa kar-dlnallan ve piskoposları kapita-listliği takbih eden bir demeç yapmışlardır. Bu demeçte işçilerin kazançlardan hisse almaları lâzım geldiği ve böylece bir İnkılâbın zaruri olduğu kaydedilmektedir.
Arap birliği
Mısır Hariciye Bakanı birliğin gayelerini anlattı
Kahire 4 (AA.) — Arap birliği yasası hakkında henüz bir şey açığa vurulmamıştır, Sanıldığına göre, yasada 20 madde bulunmaktadır.
Arap memleketleri Hariciye Bakanları arasındaki konferansı kapayan Mısır Başbakan ve Hariciye Bakanı Nakrasl Paşa, Arap birliği amacının refahı .sağlamak ve yalnız müstakil Arap devletlerinin değil, fakat henüz müstakil olmıyan Arap memleketlerinin de menfaatlerin! korumak olduğunu bildirmiştir.
Kahirede asayiş tedbirleri kuvvetlendirildi
Kahire 4 (AA.) — Başbakan Ahmet Mahir Paşaya yapılan suikasttan sonra Kahlre'de asayiş tedbirleri kuvvetlendirilmiştir. Milli Emniyet Bakanlığında bu hususta yeni tedbirler alınmıştır. Polis tabanca ile atış talimleri yapmaktadır.
Bundan sonra polisin tabanca taşımasına müsaade edilecek, ehemmiyetli haberleri yaymak üzere bir çok meydanalara hoparlörler konulmuştur. ____________
Yugoslavyada ve Arnavutlukta idamlar
Sofya 4 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Belgrad'dan öğreniLdlğino göre, Niş askerî mahkemesi, bir çok Yugoslav vatandaşlarının katline *ebep olduklarından dolayı İki Bulgari ölüme mahkûm etmiştir.
8ofya 4 (A.A.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor;
Tirana’dan haber verildiğine göre, İkinci Arnavut kolordusu askerî mahkemesi 7 harb mücrimini ölüme mahkûm etmiştir.
çetelerin suikastına iştirak eden diğer 7 şahıs da Tchatahkn. askeri mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edilmiştir.
KUTUP KIZI 1
AŞK VE MACERE ROMANI
Yatan: Stanley Shaw Çeviren! (Vâ - NÛ)
y Tefrika No. 15,_.. t
şayet kendin) koyverlrse, vazifesini iyi yapaınıyacağını. bu karlar diyarının hangi İstikametine doğru gittiğini farkedemlyö-ceğlnl biliyordu. Kendi kendine telkinlerde bulunmak İster gibi dudaklarının arasından bir şeyler mırıldanırken Mlss Mallable, ona ilâç şlşesî-le yaklaştı.
Jensen, âdeta sayıklıyordu. Kızağın kenarına asabi elleriyle yapışmıştı.
— Hayır hayır, vazgeçmiyorum... Tekrarlıyorum ki bulunacaktır.
Kız bir anne şefkatiyle eğilip ona baktı:
— Vah, vahi — dedJ. — Haydi bakalım, şunu İçin! İyileşirsiniz'.
Bu güzel muamele karşısında, detektif, kenetlenen dişlerin! açtı, llâaı yuttu.
Kız, âdeta farkedlvermeksizin peki usta bir hareketle antltetanlk iğneyi de yaptı.
Erkeğe derhal bir ferahlık geldi. Kalbi daha az şiddetle çarptı. Doğrulmak teşebbüsünde bulundu. B-.Kiun üzerine MIss Mallable:
Hayır, hayır! Kımıldamayın I — dedi. — iyileşiniz. Yapacağımız uzun yolculuğa hazırlanmamı» lâzım. Şimdi mademki kulübeden eser kalmadı, şimale doğru, mümkün olduğu kadar süratle gitmeliyiz. Yüzlerce kilometrelik bir seyahate tahammül edebilecek misiniz? Böyle bir yolu göze alın bakalım
Bunu söylerken serin elini rikkatle hastanın alnında gezdiriyor, onun endişeli yüzüne ışıklı gözleriyle bakıyordu. Bu gözler o kadar sempati İle doluydu kİ. her kim ulursa olsun, cazibeleri altında kalırdı. Jensen'ln üzerlndeyM bu gözler bir kurtarıcı tesir yaptı. Vücudu fevkalâde takatten düşmüştü. Kirpiklerinin uounda ik! damla yaş titredi. Metanetine tekrar kavuşması, ruhu yolundan sapı-verecek, şefi Hiikie'yl, kendirine tevdi edilen vazifeyi, hulâsa her şeyi unutacaktı.
Mlss Mallable, ihtimal kİ, erkeğin bu haleti ruhlycslni farketti; lâkin gene de onun bu zayıf halinden, istifade edip kulübedenberi merak etti-
Nazi çeteleri
Hitler Tiroide çetelerin teşkilini emretti
Londra 4 (AA.) — Daily Expı-ess gazetesinin Concltance'dakl muhabirinin bildirdiğine göre, flitler, derhal Tirol da Nazi çetelrelnin teşkil «111-meri emrini vermiştir. Mühimmat yüklü kamyonlar, gece gündüz uzun kafileler halinde Varaslberg, Augsburg Stuttgart, Nuremberg ve daha kuzeydeki şehirlere doğru gitmektedir
Kaçan bir kamyon şoförü bütün bu bölgenin kuvvetle silâhlanmış olduğunu ve yeraltı artrepolannda binlerce ton yiyecek ve mühimmat bulunduğunu söylemiş iIr. Bu bölgeye, cephenin İhtiyaçlarına rağmen, derhal daha çok miktarda mühimmat gönderilmesi hakkında emirler verilmiştir. Haber velldigrlne göre, Kesser-İnlg'in on tümeni son üç hafta zarfında İtalyadan çekilmiş ve «Nazi çetelerine» gönderilmiştir.
Ankara 5 (Akşam) — Şehrimizde çok garip bir vaka olmuştur. Mehmet Kaçar namında biri kendisine haber verilmeden kızının evlendirilmesine kızarak bıçakla düğün alayına saldırmıştır. Vakayı kısaca anlatalım:
Altındağ mahallesinde oturan Mehmet Kaçar, Atpazarında tlf-tikçKik yapmaktadır. Mehmet Kaçar bundan bir kaç gün önce mal almak için dışanya gitmiş. 28 şubatta Ankaraya dönüp evine geldiği zaman, kapının önüne bir sürü hısım akrabanın, mahallenin yığıldığını, bir kaç tane de taksinin sıralandığını görmüştür. Bu hale bir mâna vere-miyen Mehmet Kaçar, orada bulunanlardan birine sormuştur:
— Ne var? Ne oluyor? Bu kalabalık ne?
Mehmet Kaçar'j tanımayan bu adam:
— Ayol haberin yok mu? demiştir. Mehmet Kaçar'ın kızı Münevver bugün gelin oluyor...
Mehmet Kaçar bu cevap karşısında afallamakla beraber:
■— Ya... Kiminle evleniyor-muş?
Diye sorup ötekinden:
— Altındağ mahallesinden İskender'le...
Cevabını alınca, birden tepe, si atmıştır.
Mehmet Kaçar zaten evine dönmeden önce biraz İçmiş bulunuyordu. Bu hiç beklemediği hal karşısında öfkesinden kendisini kaybetmiş, bıçağını çekmiş ve: .
— Ben öldüm mü? Bir kere de bana sormak yok mu? Kızım benden habersiz nereye götürülürmüş?
Bir Yunan adası
kurtarıldı
Piskopi adasındaki Alman garnizonu kısmen imha kısmen esir edildi
Kar yağdı
Karadenizde yeniden fırtına başladı
Birkaç giindenberi güzel giden hava, dün akşam gene kara çevirmiş ve gece kar yağmıştır.
Karadenlzde yeniden fırtına başlamış, küçük ve büyük motörler dün Boğazdan çıkmamışlardır.
Boluda zelzele
Bolu 4 (A.A.) — Dtln saat 13,43 te burada beş saniye «üren orta şiddette bir yer depremi olmuştur. Hasar yoktur.
★ Kars (Akşam) — Sarıkamış Elektrik istasyonunda cereyanın zayıflığı dolayıslle yeniden elektrik tesisatı yaptırılmağa karar verilmiş ve 58 bin liraya Dize! motorü ve altar-netörü alınmasına karar verilmiştir.
ğl sırrı ağzından kapmağa kalkmadı. Başını çevirdi Kulübeden kurtarılan öteberi İle uğraşan Plerre Qulnt’e döndü. Körün niyeti, bunlardan bir çadır yapmak, muvakkat bir barınak meydana getirmekti.
Kız ona şu emri verdi:
— Nemiz var, nemiz yoksa, kızaklara yükleyiniz. Mümkün olduğu kadar süratle Argyle kampına gideceğiz. En fazla yükü benim kızağıma koyun. Kürkler de sizlnktnde olsun Üstlerine şu hastayı yatırırız.
Bu derece süratle verilen bir karar üzerine KanadalI şaşırmıştı:
— Fakat, fakat ne dlyoı sunuz. Mlss? Argyle kampı çok uzaktır, çok. Fırtına da bitmedi. Şurada barınsak da havanın iyileşmesini beklesekl İşte ben çadırı kurdum bile,
— Hayır, hayır! Nemli var, nemi» yok çabuk paket, sarıp sarmalayın. Bu adam tehlikeli şekilde hastadır. İcabetten tedavileri ancak Argyle kampında yapabiliriz.
— Fakat Ml*s... Nasıl olur Mlss?... Bu İşe patron ne der? Tehlikeli olmuş mı; c-ğer...
Sözünü bitirmedi.
Mlss Mallable, atılır coşan a ona yaklaştı. Ve elini ağzına kapattı.
Yavaş aeslai
— Susunu»I — dedi. — Bana kahr-a& bu adamdan emin olabiliriz. Kendisini, Tom Bpringv&leln göndermiş bulunması çek muhtemeldir. Fakat,
Diyerek kalabalığın üzerini saldırmıştır.
Bunun üzerine kalabalık arasında bir- kargaşalık olmuş, erkekler ağızlan açık bakıp duuur-larken, bir kaç tane güçlü kuv^ vetlj kadın:
— Ayol sen delirdin mi?
Diyerek Mehmet Kaçar’ın üs-tüne atılmışlar, elinden bıçağını almışlar ve kimseye zarar vermemesi İçin de onu evip bir odacında «gözaltitı etmişlerdir.
O arada gelin, alayla damadın evine götürülmüş ve Mehmet Kaçar da sonradan ev halkı tarafından «serbest bırakılmıştır.
Fakat, Mehmet Kaçar'ın öfke-11 si hâlâ geçmemiş bulunuyordu,fi Onun için, eline başka bıçak ge-fi çirmlş, yeniden:
— Ben Öldüm mü? Bir kereq_ dp bana sormak yok mu? Kızım O benden habersiz nerrve götürü- q
O
Diye bağırarak sokağa fırla-'(Ö mış, damadın evine doğru koş- Jk mağa başlamıştır. Ancak, lık hakkının bu kadar gürültülü ve tehlikeli bir şekilta kullanıl, g* masına taraftar olmıyan polis- S-ler. gürültüyü duyarak gelmiş-M“ ler. kendilerini görünce soyadı- «>* nm aksine olarak hiç bir tarafa kıpırdıyaftuyan Mehmet Kaçar’ı"O yakalıyarak adliyeye teslim et- (Lj mişlerdir. (jj
Mehmet Kaçar’ın duruşınf.sj. g) na, meşhut suçlar kanununa kiJ-q re, ikinci sulh ceza mahkeme-'** sinde başlaıldı ve şahitlerin bit kısmı dinlendi. Neticede mahkeme, gelmeyen şahitlerin de dinlenmesi İçin, duruşmayı başka bir güne bıraktı.
m
baba- g
p
Sanfransisco
konferansı
Davetiyeler, yakında hükümetlere gönderilecek
Londra 4 (AA.) — Rodos.un 20 mil kuzey batısında PLskopl adasına 28 şubatı 1 marta bağlıyan gece Müttefik kıtaları çıkarılmıştır. Alman garnizonundan 20 kişi öldürülmüş, 140 kişi esir edilmiştir.
Vapurla getirilen bu latalar Alman-laran şiddetli bir mukavemeti İle karşılaşmışlardır.
Bir İngiliz harb gemisi, karaya çıkan kıtaları desteklemiştir. İngiliz uçakları Alman mc-vzllertne hücum etmiştir.
Girıtteki Almanlar, teslim olmak istiyorlar
Atina 4 (AA.) — Anadolu ajansının Özel muhabiri bildiriyor;
Bazı söylentilere göre, Olrlt'dc Hanya bölgesinde kalan Almanlar Girit halkının İntikamından korktukları için, Girit başpiskoposu vasıtaslle İngiliz kıtalarına teslim olmak tekli finde bi’.lunmuğlardır.
Vaişngton 5 (AA.) — İyi haber alan mahfillerde temin edildiğine göre. San Franslsco konferansı için yakında gönderilecek davetler, gerek davet edenlere ve gerek Dumbarton Oaks da kurulmuş olan milletler arası emniyet teşkilâtı sisteminde değişiklikler yapılmasını teklif etmek imkânını vermektedir.
Dıunbarton Oaks konferansına İştirak etmemiş olan Fronsanın bu huf susta izahat İstediği malûmdur.
Diğer taraftan Fransız müstemlekelerinden bazılarının milletler arası bir rejime tâbi tutulacağı hakkimi aki endişelerin yerinde olmadığı söylen.» Kektedir.
Dünya emniyet teşkilâtı
Yunan kabinesi
Birleşik Amerika hariciye müsteşarının beyanat!
bütün bu cihetler, Argyle kampında belli olacak. O ana kadar, Büyüyeceğiniz bütün lâflara dikkat edin, ağzınızdan bir şey kaçırmayan.
— Pekâlâ, pekâlâ, Mlssl Her şey söylediğiniz gibi olacaktır. Fakat... Babanız...
Yeniden, genç kız, sözün devamına mâni oldu. Sonra hareket hazırlıklarına girişildi. Kendi de bu İşte ön ayak oldu, Köpekleri kızaklara koştu, çadır bezlerini paket etti. Plerre Qulnt’ln kulübeden çıkarken üst üste gelişi güzel karlara attığı yiyecek ve İçecekleri nizama koydu.
Arada sırada, KanadalI ile konuşuyorlardı. Detektif ateşler içinde yatıyor, fakat kulaklarını dört açmış, konuşulanlardan btrşey kapmağa uğraşıyordu. Her halde esrarengiz bir şeyler dönüyotl Amma., bütün bunların B. M. 432 meselesi ile kati alâkası belli değil. Delikanlının bilhassa merakını çeken şuydu kİ, Mlss Mallable, İri İsveçlinin torbaslyle ilgilenmişti. Bu ne demek? Her halde, Jensen, kâfi malûmata henüz sahlbolı-mamıştı.
Küçük kızaklardan hertblrlne altı köpek koşuldu. Her kızağa bir köpek de yedek bırakıldı. Bunların hepsi Lab rador denen cins hayvanlardı. Dana gibi cüsseli mahlûklar'. Mackenzle denen cinsten daha hatifse de onlardan süratti Ve daımnAlL
(Arkam var)
Umumî kanaate göre kabinede bazı değişiklikler yapılacak
Atina 4 (AA.) — 8elân!k'ten döıu-n naip Damasklnos şu demeçte bulunmuştur:
«Hükümetin durumu nrlhtlr. Kabine vazifesini genel geçimlerin neticesine kadar İfaya devam edecektir.»
Maliye Bakanı, naibin, Atlnaya dönünce. gûya memlekette bir hükümet bıfhranı olduğu hakkında bazı şayialar dolaştı tığını duyduğu zaman hayrette kaldığım söylemiştir.
Hariciye Bakanı M. fiofyanopulos da hükümet âzası arasında en kilçük bir ayrılık olmadığını belirtmiştir.
Fakat bu demeçlere rağmen, umumi kanaate göre, hükümette baa değişildiler düşünülmektedir.
Atina 4 (AA.) — Naip Damasklnos, memleket normal bir hayata döner dönmez yalnız dini İşleriyle meşgul olacağını bildirmiştir, Damasklnos şimdilik Eamhn hükümete İştirakini» kesin olarak muhaliftir.
Vaşington 4 (AA.) — Hariciye müsteşarı M. Joseph Grev emniyet kon*-şeyinde büyük asker! devletlere daimi âzahk verilmek suretlle bu devletlerle diğer milletler arasında h!g şüphesiz bir fark gözetilmiş olduğunu söylemiş; fakat hakikatte milletler arasında haksız hiçbir ayrılık yapılmadığını belirtmiştir. M. Grev'e göre, milletlerarası müessese büyük devletlerin askeri kuvvetlerini, barışın korunması İçin bütün milletlerin emrine verecektir, Esasen askeri kuvvet, ancak bütün uzlaştırma çarelerine başvurduktan sonra istimal edilecektir. Bu arada mutavassıt hâl çarelerine de başvurulacaktır. Ayak dire-yenlerle ticaret münasebetlerini, telgraf ve posta muhaberatını ve mail münasebetleri kesmek gibi tedbirler bu cümledendir.
Her hangi bir memlekette veya sömürgede dahili İhtilâl çıktığı takdir* de emniyet konseyi, ancak barışı t eh* İlkede gördüğü zaman müdahale edecektir. ________________
—• Takvim •—ı
Reblülevvel 20 — Kasım 118 İmsak Güneş öğle îklndi Ak Yatsı B. 10.45 12.26 «21 0.33 12.00 1,30 V. B.50 7.38 13-28 1648 19-05 20.331
ı Iİstanbul, önemli bir havai 1 yolu merkezi olacak
, vaşington 4 (A.A.) — İstanbul, Birleşik Amerika Sivil havacılık ldareaL-
I n!n tavsiye ettiği harbden sonraki Okyanuslararası hava yollarından bl* rlnin önemli bir noktası olacaktır
ı Bu yol, Nevyorku, Londrayı, Berlb . nl, İstanbulu, Kahlroyl biribiriM l| bağlıyacaktır.
Sahife 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
şekilde bir kadro He çık-
(Ark ası varı
Puan cetüeit
Büyük Milli Film
Afyon hastanesi
1 YARIN AKŞAM
yavaş, ölmesi
muvaffak oldu ki. bıı-çok faydası görülmüş-Alman tazyiki altında ve kendilerini Hitler'e
Nazi vc ölüme ölecek-
Şevket, zabıta tarafından aranıyor
Beşiktaş FEîler Galatasaray Beykoz Beyoğlu îstanbulspor Vefa Süleymanlye A. Hisar Kasımpaşa
Bir güzellik kıraliçeal 1OAN LESLtE
bozdu ve onlar da dakikasında mu-yegâne sayılarını
Petrol kay naklarımız
Cezaların en büyüğü: Bir türlü ölememeht
Kasıınpaşada Hacıhûsrev mahallesinde 13 numaralı evde oturan şevket, İki senedenberl Memnune İsminde bir kadınla beraber yaşamaktdır.
Son zamanlarda Memnu nenin evden sık sık gaybubeti ve geceleri geç vakit evine dönmesi Şevketin canım sıkmış ve kendisine müteaddit ihtarlarda bulunmuştur.
Memnune, bu ihtarlara rağmen, evvelki akşam gene evine geç gelince. Şevketle aralarında kavga çıkmış ve Şevket kadım birkaç yerinden yaralıya! ak kaçmıştır.
Memnune, Beyoğlu hastanesine yatırılmış olup, sıhhi vaziyeti iyidir. Şevket yakalanmak üzeredir.
Filminde seyircilerini gaşyedeceklerdir, Dünya birinci Dansörünün en son filmi olup göreceğiniz bütün Dansları dansce-decek ve dinleyeceğiniz bütün şarkıları terennüm ed’ceksinîz.
Amerıkaya sondajlar İçin 2 milyon liralık a)ât ve malzeme ısmarlandı
Koyun eti yokluğu
Bir müddetten beri devam eden koyun eti yokluğu ytlcünden belediye tarafından narhtan İstisna edilen kuzu flatlert de hergtln biraz daha artıyor. Kuzunun çok pahalı olması yüzünden sığır sarfiyatı artmıştır. Esasen İlgili makamların yaptıkları İncelemelerden anlaşıldığına göre bir çok lokantalar, hele köfteci ve kebapçı dükkânları öteden beri «iğin daha ekonomik bularak tercih etmektedir >r.
Son zamanlarda Anadolunun bir çok yerlerinde, bilhassa istihsal bölgelerinde fazla kar yağdığından pek az koyun gelmiştir. Celebler. koyun-«uzluk yüzünden kuzu eti Hallerinin daha ziyade yük.'Cİmaslne hizmet etmek düşilncesUe bıınlan mezbahaya ■evketmlyorlar.
Belediye, İstihsal bölgelerindeki vilayetlere müracaat ederek İstanhulda koyun eti darlığı münasebetlle İstanbulini et İhtiyacını karşılamak üzere çok miktarda kasaplık koyun gönderilmesini rica edecektir.
Mantık, hesap, kitap, ilim, fen. lhtimalât, hep şuna gösteriyor:
Mihver devletlerinin elebaşıları ve arta kalanları olan " ‘ Japon imparatorlukları mahkûmdurlar; mutlaka lerdlr. Lâkin insanlığın başına açtıkları bunca felâketler yüzünden. talih dayanamamıştır; cezaların en büyiiğiinii onlara nasi-betmiştir:
İşkenceye konulmuş Enkizis-yon mahkûmları gibi yavaş yavaş. çeke çeke, kıvrana kıvrana, EzraiHe pençeleşe pençeleşe, şuurlarını kaybetmeksizin sonlarını bile bile ölüyorlar...
Bunu bizzat propagandacı batılarının ağzından da duyuyoruz: Son dakikada şefleri intihar edecekmiş. Göbbels’in ürerinde gezdirdiği bir zehir varmış da, onu jçlverecekmiş diye evvelce de işltmistik. Teeyyüdediyor.
Bıı gibi hareketleri, bir anda karar verip tatbika girişmek, nispeten belki kolaydır. Fakat, karanlık geceler, kulak kirişte, zehirli yüzüğünü avucunda sıkarak asabivetlp yatağında kıvranmak: «acaba bir suikaste uğruyor muyum? ■ diye ortalığı dinlemek bir siyaset şefine verilecek cezaların en büyüğüdür.
Bir rejime verilecek cezaların da en büyüğü budur: Muhakkak ölecek olmak! Bir türlü ölçmemek!
Mi
Beşiktaş hiç mağlûp olmadan şampiyon, Fenerbahçe ikinci Galalasaray üçüncü Beykoz da dördüncü oldular
İsmail Dümbüllü - Şevki Şakrak - Ahmet Güldürür, Eski Tulûat sanatkârlarından Şamram - Virjin hanımların da işti-
I râkile. Biletler Kalkerinde satılmaktadır. Tel: 23340 (
Vefa: Azat - Talha, Cihat - İbrahim. şükrü, Hüseyin - Mustafa. Zeki, Niyazi, Muammer. Haydar.
Oyunun İlk anlan karşılıklı hücumlarla geçti; fakat sahanın çok çamurlu oluşu. İki tarafın da sayı yapmasına İmkân vermiyordu. Bu çalışma 29 uncu dakikaya kadar devam etti. Ve bu anda GalatasaraylI bir hücumunda top. Vefa kalesi önünde çamura takıldı: yetişen Reha, takımının ilk golünü yaptı. Bu sayıyı Bii-lendin serbes vuruştan yaptığı ikinci gol taklbettl.
Bu sayılar Vefayı devrenin 43 üncü ammerln ayağıyle . .. .
yaparak devreyi 2-1 mağlûp bitirdiler. İkinci devrenin hemen başlamaslle topu yakalıyan Muzaffer, takımının Üçüncü goliinii yapmakta güçlük çekmedi. Bundan sonra yeni bir serbes vuruş. Gündüzün bir kafa vuruslle Vefa kalesine girdi ve bu suretle GalatasaraylIlar sayılarını dörde çıkardılar: oyun bundan sonra bir hayli sertleşti ve hakem Vefadan İki oyuncuyu çıkarmak mecburiyetinde kaldı ve maç da bu suretle 4 - 1 Galatasaray'ın galebesile sona erdi.
1 — Sadi Işılay — Kemal Niyazi — Artaki Candan — İzzed-din ökte Gavsi Baykar — l’stad Ali Rıza — Ekrem Kon-kan — Kemal Giirses.
2 __ Salâhaddin Pınar — Necati Tokyay — Ahmet Yalman —
Cemal Cümbüş.
3 _ Mııhiddin Sadak — Ferdi Von Ştatıer
1 — Semiha Berksoy — (Modem Türk Musikisi)
5 — Muhlis Sabahaddin — Lfttfi — Ahmet.
6 __ Semiha Berksoy — Muhlis Sabahaddin (Halk türküleri).
7 __ Muammer Karaca (MeTka Opereti bütün kadrosile)
Çemberi itaş temsilinden sonra (Fuar Yıldızı) birinci ve ikinci
% perdeleri Gişe 2 den sonra her gün açıktır. 4
Vilâyet ve Belediye bütçeleri
Umumi meclis bütçe encümeni, 1945 senesi yedi aylık bütçesinin vilâyet ve belediye kısımlarının tetkikin! bitirmiştir. Bu senekl bütçede, büyük değişiklik yoktur. Ancak bütçenin olağan üstü kısmında bazı değişiklikler vardır. Encümen bugün belediyeye bağlı Karaağaç müessesleri, Şehir tiyatrosu, Konservatuvar ve Darülaceze bütçelerini incelemeğe başlıya-caktlr. Meclis, bütçelerin müzakeresine bu harta İçinde başlayacaktır.
piyangosu
Afyon 4 (AA.) — Burada yapılmakta olan memleket hastanesi inşasına yardım olmak üzere tertibe dilmiş olan piyango dün çekilmiştir. 130,000 lira gelir sağlanmıştır. Bu miktarın 19,000 lirası kazanan numaralara ikramiye olarak dağıtılacaktır.
ŞEHİR TİYATROSU
Saat 20.30 da
Komedi ki mında
YUKARI KÖŞK
Amerikan siyasetinin amelî faydası, Mersel - Kebir de İngiliz donanması İle Fransız donanmasının çarpışmasından. ve fena hazırlanmış, fena tatbik edilmiş olan Dakar'ı zapt teşebbüsünden sonra anlaşılmıştı. Bu hareketler, İngiltere İle Vlchy arasındaki münasebetleri bozmakla kalmamış, fakat şimali Afrlkadakl Fransız askerleri arasında Öteden beri mevcut olan ve Almanlar tarafından ustaca tahrik ve teşvik edilen İngiliz kinini arttırmıştı. O tarihten sonra Vlchy üzerindeki Alman propagandasını karşılamak, ve deniz ve kara kuvvetleri erkânının hınçlarını gidermek hususunda sarfettlğlmlz I gayret fevkalâde mühimdir.
Nihayet, bu siyasetimiz. Fransanın Fransız Gine'sinde ve Frânsız Garp Hlndlstanında hâkimiyetini muhafaza etmesinden doğan meselelerin hallinde de kolaylık temin etmişti. Fransız müstemlekelerindeki Alman propagandasına. ve buralarda Fransız disiplin ve mftnevlyatımn bozuk olmasına rağmen, Vaşlngtonun oralardaki Fransız makamlarıle günü gününe, hattâ saati saatine teması muhafazada ısrarı Amerikan menfaatlerini ve Garp hçmisferlnln emniyetini kurtarmıştı.
Mareşal Petaiıı hükümeti
1940 sonbaharında Reis Roosevelt, donanma başkumandanlığından c-mekll ve bir müddet Porto Rlco'da valilik etmiş bulunan amiral Wllllam D. Leahy'yl Vlchy'ye mareşal Petln hükümeti nezdlne sefir tâyin etmişti O sırada Vlchy hükümeti birinci İstihale safhasını bitirmiş bulunuyordu. Fransız parlâmentosunun İntiharından sonra. Fransa bir otoriter devlet olmuştu. Bu devletin başında kukla olarak mareşal Petaln bulunuyordu. Fakat devlet nüfuzunu elinde bulunduran Laval’dl. Yeni Fransız hükümeti, Almanların ısrarı üzerine, totaliter İdarenin bütün kötü ananelerini kabul etmişti, yalnız Fransaya sığınmış olan zavallı Yahudllerin değil, Fransız tebaası olan bütün Ya-hudllerln de mal ve mülklerini ellerinden almak İçin kararlar çıkarıldı. Dini ve siyasi tazyikten kaçanlara her vakit kapılarını açık bulunduran ve kendi hudutları İçinde insanlara karşı hiçbir fark gözetmlyen bu memleket, şimdi demokrasiye ve İnsanlığa karşı Almanların İşgal ettikleri memleketlerde masum halka karşı tatbik ettlkterl aynı yüz kızartıcı cinayetlere sahne oluyordu.
Bu tedbirlerin Amerlkada doğurdn-ğu nefret hissi, yalnız şiddetli değil, aym zamanda meşru ve ümit verici İdi. Çünkü mareşal Petaln'ln alçakça boyun eğmesinden doğan nefret, de Gaulleün riyaset ettiği Fransız mukavemet komitesine karşı olan sevginin artmasında mühim âmil oluyordu. O vakit de Gaulle, Fransa
DÖRDÜNCÜ BAHİS
Müdafaadan tecavüze
İstanbul lig maçlarının son haftası karşılaşmalarına dün havanın yağmurlu ve çok soğuk olmasına rağmen üç statta devam edilmiş ve bu suretle 944 - 945 lig maçları nihayete ermiştir. Dün oynanan müsabakalardan ı sonra ligde hiç mağlûbolmadan Beş-1 şlktaş 52 puvania birinci. Fenerbahçe 48 puvania İkinci, Galatasaray 48 pu-vanla 8 üncü ve mütevazı köşelerinde hiçbir himaye görmeden büyük bir enerji ile çalışan Beykozlular da 39 puvania dördüncü olarak gelecek haftadan itibaren başlıyacak olan Maarif mükâfatı müsabakalarına girmek hakim kazanmışlardır. Lig şampiyonu Beşiktaşlılarla mütevazı Bey-kozlulan candan tebrik eder, muvaffakiyetler dileriz. Kaşımpaşablar da dünkü karşılaşmadan sonra küme sonuncusu olmuşlardır.
Dün oynanan maçların tafsilâtı şudur:
B.
Mareşal Petain hükümeti — De Gaulle komitesi ve Amerika
Trp-mvay bir cocugun
* bacağını kesti
15 yaşında Mahmut adında bir çotuk. Dolma bahçeden Besiktaşa giden bir tsrmavaym arkasına takılmak isteminse de tutunamıyarak düşmüştür. Mahıput yerden kalkancıya kadar arkadan gelen diğer bir tramvayın altında kalmıştır. Bir bacağı ke-sHen Mahmut derhal hastaneye kaldırılmıştır. Mahmudun altında kaldığı tramvayı idare eden vatmanın arabayı derhal bağlıyamaması ve İki tramvayın blriblrlne çok yakın mesafe İle gitmesi, vazife noktasından hatalı görülmektedir. Gerek Tramvay idaresi, gerek zabıta tarafından vatman Mehmet hakkında tahkikata devam edilmektedir.
Semahat Korman |
İle “
CEVAT BİL
Evlendiler
3/3/194B
Kasımpaşa
Fenerbahçe stadında İlk karşılaşmayı Beykozla Kasımpaşa yapmışlardır. Baker.ı Reşadm idaresinde başlı-yan oyunda Beykozlular hemen hâkim olmuşlar ve İkinci dakikada takımlarının birinci golünü yapmışlardır. Bundan sonra gene Beykoz hâkimiyeti devam etmiş ve Sansiyahlı-Iar ikinci sayıyı da yapmakta gecikmemişlerdir.
Bu ikinci sayı, Kasımpaşayı harekete geçirmiş ve onlar da mukabil hücumlarla Beykozu tehdide muvaffak olmuşlardır. Bu sırada Kasımpa-şalılar bir sayı kazanmış ve devre 2 - 1 Beykoz lehine nlhayetlenmlştlr.
İkinci devre gene Beykozun hâkimiyeti altında oynanmış ve zaman zaman heyecanlı olmuştur. Beykozlular gene üstün oyunlarının semeresini alarak bir i bir ini nıütaakıp İki sayı yapmışlardır. Bu suretle sayı adedi dörde çıkmış, Kasımpahlar ancak penaltıdan yaptıkları bir sayı İle maçı 4 - 2 kaybederek sahadan ayrılmışlardır.
Fenerbahçe - A. Hisar
İkinci maçı hakem Adnan Akın'ın idaresinde Fenerbahçe He Anadolu-hisarlılar yaptılar. Fenerliler bugün sahaya şu .....................
mışlardı:
Cihat -din, Halil, llh, Adnan. İbrahim.
Oyun başlar başlamaz, Fenerliler hemen hâkimiyeti kurdular ve üst üste yaptıkları atanlardan birinde maçın ilk golünü yapmakta gecikmediler. Bu sayı Fener muhacimlerini harekete geçirdi. Hisarın dayanıklı müdafaasına rağmen. Fenerbahçe bu devrede 2 sayı daha yaptı ve devre 3-0 bitti, tkfnel devrede gene Fener hâkimiyeti devam etti. Fakat Hisarın tamamen müdafaaya çekilişi ve sahanın çok çamur oluşu maçın zevkini tamamen kaçırmıştı. Fenerbahçenln daim! tazyiki bu devrede iki sayı daha yapılmasına imkân verdi ve bu suretle Fenerliler sahadan 5-0 galip çıktılar.
Beşiktaş - Beyoğluspor
Şeref stadında günün en heyecanlı ve zevkli karşılaşmasını Beşlktaşla Beyoğltıspor takımları yaptılar. Şampiyon takımının önünde çetin bir mücadele yapan Beyoğluspor lular dün cidden güzel bir karşılaşma yaparak kuvvetli rakipleri önünde muvaffak oldular.
Oyun Sam İh Duraıısoy idaresinde Beşiktaş, n hücumlle başladı. Beşiktaş takımında bugün yalnız Hüseyin yoktu. Beşiktaşlılar oyunun başlarında gayet ağır bir tempo ile ve nasıl olsa kazanırız düşünceslle çalışıyor; buna mukabil Beyoğlusporlular kuvvetli hamlelerle Beşiktaş müdafaasını zorluyordu. Oyun bu şekilde uzun müddet devam etti ve Beşiktaşlılar ancak 34 üncü dakikada Kemalin ayağıyle İlk gollerin! kazandılar ve devre 1-0 Beşiktaş lehine bitti, tkln-cl devrenin ilk dakikasında Beşiktaşlılar Hakkının ayağıyle İkinci sayılarını yapınca Beyoğlusporlularda büyük bir canlılık göründü ve tam 10 dakika süren sıkı bir çalışma, oyunu Beşiktaş yarı sahasına indirdi. Fakat fırsatlardan istifade edemlyen Be-yoğlusporlular bu tazyikte sayı yapamadılar. ancak bir frikikten Marull’-nln yaptığı sayı Beşiktaş takımını canlandırdı. Fakat çok güzel oynıyan
SÜMER SİNEMASINDA
FREDDIE SLACK ve Orkestrasının iştirâkile Dana Kıralı
FRED ASTAİRE
SEVGİLİME BİR DANS
— EMİNÖNÜ HALKEV1NDE —■
Büyük Tiyatro Senliği
6 Mart Sah Saat 21 de TULUAT
|Yazan: SUMNER WELLS
BİRİNCİ KISIM
Akşehirde kültürseven-ler kurulu
Akşehir 4 (AA.) — Burada bir İlse binası yaptırmak amaclyle Belediye reisinin başkanlığında bir kültür sevenler kurumu kurulmuştur.
Bayan Halide Edib Adıvar’ın konferansı
Prof. Halide Edib Adıv&r bugün saat 18.20 de Eminönü Halkevlnde «Edebiyata dair > bir konferans verecektir.
E
AKŞAM
6 Mart 1945
Devlet Deniz Yollan ve Limanları İşletme Umum Müdürlüğü İlânları
İNŞAAT İLÂNI
1 _ tstlııye Dok ve Fabrikası dökümhane çatım tamir ve tahkim İntaktı kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konmuştur.
2 — İnşaatın kesir bedel! 21444 llra 55 kuruştur. İdarece verilecek maileme hususi fenni şartnamede yazılıdır.
3 — Eksiltme evrakı inşaat şubesinde görülebilir.
4 — Muvakkat teminat 1008 lira 34 kuruştur.
5 — Eksiltme 10 mart 1045 tarihine tesadüf eden pazartesi günü saat 18 da İdare merkezi karşısındaki binada bulunan alım satım komisyonu tarafından yapılacaktır.
ö — İstekliler. 20.000 liralık bu gibi inşaatı muvaffakiyetle ikmal ettiklerine dair vesikaları 50 kuruşluk pul v» bir fotoğraf 11e ihale tarihinden tatil günleri hariç üç gün evvel İdareye müracat ederek alacakları ahi! yat vesikasını teklif mektuplarına ekliyacöklerdlr.
7 — Teklif mektuplarını havi zarflar ihale günü saat 15 ıje kadar makbul mukabilinde Al. 3. K. Reisliğine teslim edilmiş olacaktır.
8 — İdare ihaleyi İcrada serbesttir. (2314)
inhisarlar U. Müdürlüğünden:
1 _ Ürgüp şarap Fabrikam kav açılması ve şar ay kaplan İmal ve tedai işi kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
2 _Bu İşe alt mecmuu muhammen bedel 133.544.01 Hra olup muvak-
kat teminatı 7927.20 liradır.
3 — Eksiltme, 23/3/945 curfta günü saat 11 de Kabataşta Levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartname alabilmek ve eksiltmeye girebilmek İçin taliplerin bundan evvel 80.000 liralık böyle bir İşi muvaffakiyetle yapmış olduklarına dâir gösterecekleri vesaikle eksiltme gününden 3 gün er.'veline kadar Umum Müdürlük İnşaat şubesinden birer ehliyet vesikası almış olmaları lâzım-
5 — Ehliyet vesikası almış olanlar şartnameleri 668 kuruş mukabilinde Levazım şubesinden alabilirler Ankara, İzmir ve Kayseri başmüdürlüklerinde de görebilirler.
fl _ İsteklilerin mühürlü flat teklif mektuplarını kanım! vesaikle güvenme parası makbuzu veya Banka teminat mektubunu İhtiva edecek otan kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir 3iıat evveline kadar adı ge-(jen komisyon reisliğine makbus mukabilinde vermeleri lazımdır.
7 — Postada vukua gelcek gecikmeler kabul olunmaz. -2532»
Satılık kerestelik tomruğu Devlet orman işletmesi Oltu Revir amirliğinden:
1 — Revirimize bağlı oltu kazasının Soğman çayırı rampasında İstifte mevcut 250 adet muadili 191 metreküp 015 deslmetreküp kerestelik tomruğu açık arttırma suretlle satılığa çıkarılmıştır.
2 — Beher metreküpünün muhammen bedeli kırk İki Uradır.
3 — Arttırma 12. 3. 045 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 15 d* revir binasında yapılacaktır.
4 — Muvakkat teminat 602 liradır.
5 _ Şartname orman umum müdürlüğünde, oltu. sarıkamış, ardahan revir Amirliklerinde ve mahalli bölge şefliklerinde görülebilir.
6 — İsteklilerin muayyen gütı ve saatte revir merkezinde komisyon» müracaatları. (2595)
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Umum idaresi İlânları
.............utitnHtmıiki»ııııiMiımnmunımıı:ıııiMnıımnııııııı«ınnnıınai|iııiHUTiıııııtMMiiHnı..
Resim masası alınacak
i Haydarpaşa satın alma komisyonundan:
1 — (5) beş adet mihaniki tertibatlı resim masası kapak «uf usulile ■atın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli (8760) sakla bin yedi yüz elli llra olup, muvakkat teminatı (556) altı yüs elli altı hra (25) yirmi beş kuruştur.
3 — Şartnameler komisyondan yarasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme (19 mart 19451 pazartesi günü saat (15,30) on beş buçukta Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satmalına komisyonunda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün saat(14,30) on dört buçuğa kadar makbul mukabilinde komisyona verilmesi ve yahut muayyen saatten evvel ele geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmesi. (2672)
İstanbul Defterdarlığından:
İstanbul Balıkhane binası mezat yerinde yaptırılmasına lüzum görülen (14700.01) on dört bin yedi yüz lira bir kuruş kaşif bedelli tamirat 1*1 kapalı zarf usulJle eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltme 12/3/945 pazartesi günii saat 15 de Milli Emlâk Müdürlüğünde müteşekkil komisyonda yapılacaktır.
Mukavele, eksiltme, bayındırlık İşleri genel, hususi, fenni şartnameleri Sroje keşif hülâsaslle buna müteferrl diğer evrak Milli Emlâjt Müdürlüğün • görülebilir.
Muvakkat teminatı (1102.50) hin yilz İki llra elli kuruştur.
İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarlfatı dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını ve en az bir teahhütta (10.000) liralık bu İşe benzer İş yaptığına dair idarelerinden almış olduğu vesikalara istinaden İstanbul vilâyetine müracaatla eksiltme tarihinden (Tatil günleri hariç) üç gün evvel alınmış ehliyet ve 045 yılma alt ticaret odası vesikalarını havi kapalı iarf’arın 12/3/945 pazartesi günü saat 14 de kadar komisyon reisliğine İ»vdl edilmesi mukte2idlr. (2319)
Dev'et orman işletmesi Karabük revir amirliğinden
1 —Hankoy istasyon deposunda mevcut 000 kental çıra açık arttırma uretlla satılığa çıkarılmıştır.
2 — Arttırma 12/3/946 tarihine rastlayan pazartesi gilnü. saat 16 de r*vlr binasında yapılacaktır.
3 — Kentalinin muhammen bedeli 7.60 liradır.
4 — % 7,5 hesablle muvakkat teminatı 450 liradır
5 — Şartname Ankarada Orman Umum Müdürlüğüne Bartın Revir Amirliğinde görülebilir.
6 — İsteklilerig teminatları ile birlikte belirli gün ve saatt» komisyona
müracaatlar). (2551)
Nafıa Bakanlığından:
1 — (2750.00) lira açın tutarh Gerede kasabası halihazır haritasının alınması İşine yapılan eksiltme sonunda istekli çıkmadığından yine aynı) ■şartlarla bir ay içinde pazarlığa çıkarılmıştır.
2 — İstekliler bu süreye tesadüf eden çarşamba günleri saat 15 de Mufla Bakanlığı yapı ve İmar işleri eksiltme komisyonu reisliğin* müracaat edebilirler.
3 — Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin usulü dairesinde ı412,5O) HarLık kat‘l teminat vermeleri ve bu işi yapabilecek durumda olduklarına dair Nalla Bakanlığından, alınmış yeterlik vesikası göstermeleri lâzımdır.
Bu vesikayı almak için isteklilerin bir dilekçe ile Nafla Bakanlığına başvurmaları ve dilekçelerine t>u gibi işler yapmış olduklarına dair İşi yaptıran İdarelerden alınmış vesika bağlamaları şarttır. (2504)
un Dı Ihsan S&m- MBHİ Öksürük Şurubu Öksürük ve nefes darlığı, boğmaca ve kızamık öksürükleri için pek tesirli ilâçtır.
■■ Herke* kullanabilir.
Uyuz ve Deri KAŞINTILARINI DERMOLiV Çabuk geçirir.
Şef, Kontrolör, Revizör ve Memur alınacak
Toprak mahsulleri ofisi umum müdürlüğünden ı
I — Merkezdeki muhasebe teşkil atımızın kayıt, kontrol ve muamelât şubelerinde:
a- Şeflik, sabit kontrolör ve revizörlük
b) Muhasiplik, fiş memurluğu,
c) Kısmen gezginci yardım ekibi memurluğu;
II — Vilâyet merkezlerindeki şubelerimizde ve bölge «sfllklerimlıds: a îhtlsas mevkii muhasebecilik, hesap mütehassıslığı ve kısmen gezginci revizörlük
b Muhasiplik, Fi5 Memurluğu gibi vazifelere memur alınacaktır.
III — Ambar şefliklerimizde:
a) Veznedarlık
b) Fiş memurluğu
IV — Birinci ve İkinci maddelerin (a) fıkralarında yazılı memuriyetlerde 3650 sayılı kanunun (5) inci ve (10) uncu maddelerine ve 89Ö8 sayılı kanunun hükümlerine göre 170 liradan 300 liraya kadar.
Aynı maddelerin (bı ve (c) fıkralarında ve 3 (İncil maddenin (a> ve (b> fıkralarında yazılı memuriyetlerde 3859 sayılı kanunun (6) inci ve (10) uncu maddeleri hükümlerine göre 120 liradan 2io liraya kadar aylık verilecektir. Bundan başka. 3059 -sayılı kanunun (5) İnci maddesi ve 3968 sayılı kanun hükümlerine göre Ankara dışında tayin edileceklerden, 100 liraya kadar aylıklılara , ayda (20) lira, 100 liradan 170' liraya kadar aylıklılara (16) llra tazminat verilecektir. Veznedarlara ayrıca kasa tazminatı da verilecektir.
V — Birinci ve ikinci maddelerin (a) fıkralarında yazılı memurluklara:
1) Yurdda ve yabancı memleketlerde yüksek İktisat ve Ticaret tahsili görenler,
2) Yurdda ve yabancı memleketlerde ticaret lisesi tahsili görenler,
3) Diğer yüksek okullarda ve liselerde okuyup da muhasebe işlerinde en az üç yıl çalışmış ve re'sen İş yürütmüş durumda olanlar alınacak vs bunlar yukarda yazılı sıra dahilinde tercihe tabi tutulacak, ilk iki sırada yazılı tahsil şartını haiz olanlar arasında tecrübelerine ve evvelce çalıştıkları yerlerdeki durumlarına göre ayrıca tercih sırası gözetilecektir.
VI — Birinci maddenin (b) ve (c), İkinci ve üçüncü maddelerin (b) fıkralarında yazılı memurluklara:
1) Ticaret lisesi mezunlarından muhasebe İşlerinde tecrübe görmüş olanlar.
2) Ticaret lisesi ifleZülarm
3) Lise mezunlarından muhasebe işlerinde tecrübe görmüş olanlar,
4) Lise mezunları
5) Maarif ve Ticaret orta okulları mezunlarından muhasebe İşlerinde tecrübe görmüş olanlar,
alınacak ve bunlar yukarıkl sıra dahilinde terciye tabi tutulacaktır.
VH — 8 üncü maddenin (a) fıkrasında yazılı veznedarlıklara ilk ve orta tahsil görmüş olup da bu İşte tecrübesi olanlar alınacaktır. Aym zamanda altıncı maddede yazılı vasıfları haiz olanlar tercih olunur.
vm — İsteklilerin fiil askerlik hizmetini yapmış olmaları ve 38 yaşını doldurmamış bulunmaları şarttır.
IX — İsteklilerin en geç 10/3/1945 gününe kadar aşağıda yazılı belgeleri ekllyeceklerl bir mektup İle Ankaradak! Umum Müdürlüğümüze başvurmaları rica olunur.
a) Genel durum kâğıdı
b) Evvelce çalıştığı yerlerden a'ınraış İyi hizmet kâğıtlarının suretleri,
c) Son mezun olduğu okuldan aldığı vesikanın suretL.
X — Adana, Afyon, Burdur, Balıkesir, Çantan. Çorum. Eskişehir, Erzurum, Elâzığ, İzmir, İskenderun, Edirne, Konya, Sivas, 8amsun, Urfa, Yozgat şehirlerinde oturan İsteklilerden 9 vncu maddede yazılı mektup ve vesiklann birer suretini de bu yerlerdeki şubelerimize ve bölge şefliklerimize vermeleri işlerinin sür'atle neticelen dirilmesi bakımından rica olunur.
XI Genel durum kâğıdında şu sualler açıkça cevaplandırılacaktır:
1) Adı
2) Doğum yeri vû günü
3) Şimdiki adresi
4) İlk okuldan başlıyarak sırası ile hangi okullardan hangi yıllarda mezun olduğu
5) Medeni hail
fl) fili ve ihtlyatlik hizmetlerinden hangi tarihlerde terbi* olunduğu,
7) Evvelce çalıştığı yerlerde ne gibi İşlerde ne kadar çalıştığı ve her birinde ne mlkdar ücret aldığı,
8} Ofiste hangi şehirlerde İş almak İstediği,
9) 3659 sayılı kanunun (5) inci veya (10) uncu maddeleri İle 3968 sayılı ihtisar kanunu hükümlerinden hangisine göre ücret almak istediği,
10) Haklarında malûmat alınacak kimselerin adları ve adresleri.
xn — 9 ve 10 uncu maddelere göre gönderilecek mektup ve vesikalara pul yapıştırılmasına lüzum yoktur. Mektup isteklinin el yazısı İle, diğer vesikalar daktilo ile ve tercihan hepsi 21 x 29.7 Cm. ebadında kâğıda yazılmalıdır. o2489>
TOKATLIYAN
KUAFÖR SALONU AÇILDI
Tokatlıyan otelinin eski Patlserl dairesinde fevkalâde lüks kadın ve erkek Kuaför Salonu açılmıştır. Bu salon, (Suzl, Sedra, Necati, JorJ, Hermlne, Dlmitro) gibi şehrimizin en maruf kalfaları tarafından ida-re edilmektedir. Telefon: 44778.
İstanbul Defterdarlığından:
Dosya No.
127-3655
Cinsi
a
551005802
46
55100/6710
47
51029/677
52301/1127
52302/920
Kıymeti Teminatı _______________________________________________Lira Lira Sarıyer, Yeıılköy Panalya mah. Kasap sokağında eski ve yeni 16 kâpı 32 M2 me-sahalı arsa.
Üsküdarda, Kuzguncuk mah. Köşk sokağında eski 8 yeni 4 kapı No. lu 72.38 M3 mesahalı ev. 600
Beşiktaş, Ortaköy Mecidiye mah. eski Zln-clnrlll kuyu ve Değirmen yeni Değirmen ve Osmanzade sokak eski 33, yeni 1/1, 27 kapı No. lu garatı olan k&gir evin 111/720 hisseli 617 Eminönü, Alemdar mah. Soğuk çeşme sokağında eski ve yeni 3 kapı, 37 oda, 23 parsel No. Iu 42 M2 mesahalı kigtr dükkânın 285/3072 hissesi. 36»
BeyoğLu, Tomtom mah. Sefer bostaıu sokağL eata 22 yeni 20 kapı, 323 ada, 12 parsel No. Iıı 41,25 M2 mesahalı arsa. 880
Fatih, Klrnıastı mah. Refah sokağı eski 28. yeni 64 kapı, 2118 ada, 9 parsel NO, tu 11 M2 mesahah arsa. - 148
Galata, Yenicaml mah Fermeneciler sokağı eski ve yeni 80 kapı No. lu kâgir dükkânın 384/840 hissesi. 2^85
Yukarıda yazılı gayrimen küller 30/8/946 cuma günü saat __ — Emlâk müdürlüğünde müteşekkil komisyonda ayrı ayrı açık arttırma Ue satılacaktır. (2633)
84
52151/W
il
14
156' d* Milli
İçel daimi encümeninden
1 __ vilâyet hususi idaresine ait olup Halterinin icarında bulunan 134 ada ve (D parsel numaralı tasarruf vesikasında hudut ve evsafı yazılı İki katlı bina mütemllâtiyle birlikte 5 3/945 den 21/3/045 çarşamba gününe kadar 15 gün müddetle açık arttırma suretiyle satılacaktır.
2 — Mukayyet kıymeti (3200) ve muhammen satış bedeli (40000) ve muvakkat teminat (3000) liradır.
3 — İhale 21/3/945 çarşamba günü saat 16 da daimi encümen salonunda yapılacaktır.
4 — Taliplerin teminat akçelerini İhale saatin* kadar hususi muhasebe veznesine yatırmaları şarttır.
5 — Fazla malûmat almak isteyenler daimi encümene müracaat edebilirler. (2578)
NEVROZİN
Baş, Diş, Grip, Romatizma, Nevralji, Kırıklık ve butun ağrıları derhal keser
İcabında günde 3 kaşe alınabilir. Heryerde ısrarla NEVHOZÎN isteyiniz.
Pirinç ve Hububat Unları
BAKIR ŞATIŞI
Eti Bank İstanbul şubes
Yurt içinde istihlâk edilmek şartile Kuruçeşme batar depomuzda aşağıda yazılı flatlerle bakır satışı yapılmaktadır.
BUster batarı tonu 1100 Türk lirası depo teslimi,
Refine bakırı tonu 1350 Türk lirası depo teslimi.
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonundan:
1 — İki bin kilosu İnce ve dört yüz kilosu kalın olmak üzere hlkeml ve kimyevi evsaf namemize uygun (24ûû» kilo san sabunlu köselenin kapalı zarf eksiltmesi 12 mart 944 pazartesi günü saat 15. te Taksim Ayaspaşadfc Jandarma müfettişliği binası içindeki komisyonumuzda yapılacaktır.
2 — Muhammen bedeli «yirmi bir bin altı yiia» ve ilk teminatı «bin altı yüz yirmi» liradır.
3 — Şart kâğıdı her gün komisyonumuzda görülebilir ve bedelsiz alınabilir.
4 — İsteklilerin ilk teminat makbuz veya banka kefalet mekLubu ve şart kâğıdında yazılı diğer vesikaları da muhtevi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyonumuzda bulundurmalan.
(2LOS»
KIZILAY CEMİYETİ
UMUMÎ MERKEZİNDEN:
1 — İstanbul Kızılay satış deposunda ve Etimesgut anbarımızda mevcut
ŞEKERSİZ KONDANSE NESTLE VE İNEK SÜTLERİ kutuları takriben 360 gramlık ve 48 kutuluk her sandığın Etimesğut anbannda teslim fiatı 36 ve İstanbul depomuzda teslim fiatı 38 hradır.
2 — Her iki markadan müsavi miktarda vb sandıkla almak kay-dile, toptan ve perakende satın almak istlyenlerln umumi Merkezl-
mlze ve İstanbulda Kızılay satış deposuna oaş vurmaları ilân olunur.
Köprü tamiri
Şose ve köprüler İstanbul mıntaka müdürlüğünden:
27617.88 Ura keşif bedelli İstanbul - Edirne yolu üzerinde kâin Büyük-çekmece köprüsü tamiri İşi kapalı zarf usullle eksiltmeye çıkarılmıştır
İhalesi 9/3/045 tarihine raslıyan cuma günü saat 15 te Karaköy Perçemli sokak Cemaat Hanında Mıntaka müdürlüğü eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
İsteklilerin (2071-34) liralık muvakkat teminat makbuzu veya banka teminat mektuplarını ve İhale gününden üq gün evvel Mıntaka müdürlüğüne baş vurarak buna benzer (20.000) liralık tarihi bir eser tamir ettiklerine dair İbraz edecekleri vesikalara dayanarak alacakları ehliyet ve 945 yılı Ticaret odası veslkalarlle teklif mektuplarım ihtiva edecek zarflarını 2490 sayıh kanunun 32 nel maddesi tarlfjerl İçinde tanzim ederek eksiltme günü saat 14 e kadar komisyon reisliğine vermeleri veya göndermeler L
Bu İşe ait proje ve keşif evrakı (138) kuruş karşılığında müdürlük kaleminden alınabilir. (2174i
Mahmure Torfilli hisseye miinkasem Komandit şirketinin âdiyen içtimai
. 22 Mart perşembe günü saat onda Sirkecide Serdar sokağında 24 No. da Şirketin merkezinde vukubulacağı alâkadarlara bildirilir.
RUZNAME: 1944 hesaplarının tetkiki ve mürakip tâyini.
--------------------(lan-------------------------------------1
Royal, Dem ve Dede etiketini taşıyan inhisar monogramlı dolu şarap! şişelerinin 14/3/945 günü akşamına kadar aşağıda yaalı adresime mo- I nogramsız şişelerle değiştirilmek ilzere göndermelerini aksi takdirde ■ mesuliyet kabul etmlyeceğlmL sayın müşterilerime bildiririm. U
Galata Serçe sokak No. 33/37 de Dem Şarap Evi sahibi i
DtMtTRt K. KAÇİKOPULOS ■■■■
Devlet Orman işletmesi Karabük Revir Amirliğinden t
1 — Eskipazar kereste fabrikası sahasında mevcut 210, 703 MB. çara va 545, 125 M3. göknar kerestesi açık arttırma suretlle satılığa çıkarılmıştır.
2 — Arttırma 19. 3. 945 pazartesi günü saat 15 de revir binasında yapılacaktır.
3 — Çam kerestelerinin metreküpü 163,16, Ura köknar kerestelerin metreküpü 157,27 Uradıır.
4 — Muvakkat teminat. % 7,5 hCsabile alınacaktır.
5 — şartname Ankarada orman umum müdürlüğü ve bartın. revir amirliğinde görülebUir.
6 — İsteklilerin teminatları ile birlikte belirli gün ve saatte komisyona müracaatları. (2691 >

Comments (0)